September 2013:

Walkthrough door: Louis Koot

Level 1: Bos Langs De Kust 

Bosru´nes:

Tombe van de Avonturier:

Deze "Tombe van de Avonturier" is Extra Content en is onderdeel van het DCL Download pakket. Dit betekent dat deze Tombe alleen beschikbaar is voor spelers die Tomb Raider 2013 als Digitale Download hebben gekocht. Heb je de game op DVD gekocht dan is deze Tombe voor jouw niet beschikbaar en is de ingang geblokkeerd en zul je deze Tombe niet kunnen spelen, of je moet deze Extra Content kopen via je Steam Account of via ÚÚn van de andere download portals 

Je kunt de Tombe van de Avonturier vinden in level 1: Bos langs de Kust en wel in  het 2e deel van het level "Bosru´nes".  Je kunt deze extra Tombe in de game gelijk gaan doen als je de eerste keer Level 1 Bos Langs de Kust speelt en dan nog niet verder bent gekomen in de game.......Maar dan kun je deze tombe niet meteen helemaal doen. Je kunt dan wel de schatkist van de Tombe bereiken en plunderen maar dan nog niet de Geheime Kamer plunderen. Om de Geheime Kamer binnen te kunnen heeft Lara dan de Schotgun met de Granaatwerper nodig om ere de ijzeren deur mee te vernietigen die de Geheime Kamer afsluit. De Granaatwerper voor de Shotgun vindt Lara echter pas in Level 13: Paleis/Solari Fort deel D Het Einde voor Nikolai. 

Ik ga er van uit dat je dus hebt gewacht tot na Level 13, als Lara dan de granaatwerper heeft verkregen, om dan deze Tombe van de Avonturier er even tussendoor te gaan doen. Als je dan, na Level 13, een basiskamp hebt bereikt waar je ook kunt snelreizen, dan reis je terug naar het Bosru´nes kamp in Level 1. Volg vanaf dat kamp dan de route door het bos naar de ingang van de Geheime Tombe.

Bosru´nes:

Tombe van de Avonturier:

Ga weer over de brug naar de ingang van de Tombe en duik nu de tunnel in. 

Had je Lara's fakkel uitgedaan dan steekt ze de fakkel vanzelf aan in de tunnel. Volg de tunnel...De game meld je dan dat je op het punt staat om de "Tombe van de Avonturier" te betreden. 

De tunnel wordt dan opeens een stuk lager maar Laartje bukt vanzelf en je kunt haar dan verder door het lage deel van de tunnel begeleiden. 
Als Laar dan weer rechtop gaat staan staat ze voor een "Watergordijn".

Raap de Pijlen op, als Laar die nog kan dragen, en loop dan door het "Watergordijn". Lara's fakkel gaat uit maar dat is niet erg. Iets verder op is de tunnel dan verspert, maar er hangt een brandende Glazen Lantaren aan het plafond. Over de versperring hangen brandbare doeken en de Game geeft je de een hint dat als je de Glazen Lantaarn stuk schiet je dan de versperring in de fik zet

Blijf staan en druk je Rechtermuisknop in om de Boog te trekken. Hou je Rechtermuisknop ingedrukt en mik het richtstreepje op de Lantaarn....zoom eventueel in op de Lantaarn met je Z-toets. Hou je Rechtermuisknop ingedrukt en zorg dat het richtstreepje rood is en vuur dan de pijl af met je Linkermuisknop en.......

Laar schiet de lantaarn stuk en hierdoor vliegt de versperring in de fik. Wacht tot de vlammen uitgedoofd zijn en loop dan verder. De tunnel wordt dan een watertunnel en Laartje moet dus nu door het water verder waden. Doe dat dus en......We belanden dan in de hoofdgrot van de Tombe van de Avonturier:

Het is een enorme grot en de vloer staat vol water, maar je kunt door het water waden. Precies midden in hangt het wrak van een vliegtuig. Achter het vliegtuig zie je, hoog bovenin de grot de Tempel waar de Schatkist in staat die Lara graag wil plunderen. Om echter in die tempel te kunnen geraken moet het vliegtuig ietwat omlaag gebracht worden, zodat Lara dan via de romp van het vliegtuig naar de tempel kan klimmen.

Het vliegtuigwrak hangt aan 4 kanten in palen/bomen. Het is nu de bedoeling dat Laartje die palen in de fik krijgt zodat het vliegtuig telkens een stukje zakt en uiteindelijk in 2 delen breekt. Recht tegenover Lara zie je een "Eilandje en achter het Eilandje hangt de linker vleugel van het vliegtuig. Waad door het water naar het Eiland en loop tot bovenop het eiland.

De linker vleugel van het vliegtuig steunt op een boom en om de boom is brandbaar materiaal gewikkeld. Achter de boom is een balk waar ook brandbare lappen aan hangen. Die balk zit vast aan een paal en aan de paal hangt een Lantaren. Trek de Boog, mik op de Lantaarn en schiet de Lantaarn stuk en.....

De lappen aan de balk vliegen in de fik en de vlammen verspreiden zich langs de balk naar het vliegtuig en.....

wel....het vliegtuigwrak is dan met de linker vleugel iets gedaald en helt nu over naar links. Lara kan nu vanaf het Eiland naar de linker vleugel springen. Spring dus naar de linker vleugel en trek Laar dan op de vleugel. Loop over de vleugel naar links. 

Vanaf de linker vleugel ziet Lara dan Plateau 1. Spring over naar Plateau 1. Op Plateau 1 staan 3 Olielantaarn. Loop naar 1 van de 3 Olielantaarn

Pak 1 van de 3 Olielantaarns op, met je E-toets. Lara heeft dan de lantaarn vast. Loop met de lantaarn naar rechts, en ga op de witte richel staan. Je ziet nu de middelste boom, waar het vliegtuigwrak op steunt. Ook om deze boom zitten brandbare lappen gewikkeld. De game geeft je nu een aanwijzing over wat je nu met de lantaarn moet doen. Druk je Rechtermuisknop in en hoe die ingedrukt. Er verschijnt nu een gebogen lijn...dat is de Gooirichtlijn....Je moet de Lantaarn nu tegen de doeken gooien die om de boom gewikkeld zitten.

Beweeg dus je muis omhoog totdat het "sterretje", aan het eind van de gebogen lijn, op de doeken om de boom staat. Klik dan je Linkermuisknop en......

......Laartje smijt de lantaren naar de doeken en......die vliegen in de fik en.......

....wel....het wrak zakt weer iets lager en begint bijna te breken. Loop naar links. Links in de hoek is een brug, maar het grootste deel van de brug is verdwenen. Ga echter toch op de "brug" staan....

Aan de overkant zie je nu Plateau 2. Vroeger was hier de brug natuurlijk intact en kon men overlopen naar plateau 2. Maar dat kan dus niet meer, dus spring hier omlaag en ren dan tegen de houten wand op en druk meermaals op je Springtoets om Plateau 2 op te klimmen.

Op plateau 2 gekomen ziet Lara een paar kistjes. Achter de kistje zien we een balk. 
Boven de balk hangt een Vuurpot en een Lantaarn. Trek de boog weer, mik op de lantaarn en knal de lantaarn stuk.

De lantaarn spat uitelkaar en het vuur komt op de vuurpot terecht en.....de vuurput zakt omlaag en rust dan tegen de balk aan.

Klim bovenop de kisten en spring dan, vanaf de kisten, naar de balk. 
Lara komt aan de balk te hangen en haar gewicht duwt de balk een beetje weg waardoor nu de brandende vuurpot vrij komt

De vuurpot zwaait weg en steekt het huisje in de fik, dat beneden in de grot staat....door het vuur bezwijkt de 3e steunpaal waar het vliegtuig op rust. Nog 1 steunpaal te gaan. Druk op je Shift-toets om Lara uit de balk omlaag te laten vallen. Draai dan om en.....Achter op dit plateau stroomt een waterval. Tussen de beide delen van de waterval is een verbindingstunnel. Loop die verbindingstunnel  in.

Het is een kort tunneltje dat een beetje rond loopt en weer uitmondt in de grote grot. 
Halverwege het tunneltje is een afslag naar links, naar de 2e Grotkamer van deze Avonturier Tombe grot.

Voorraadkamer:

Helaas is de ingang van deze 2e grot geheel geblokkeerd door een dikke ijzeren plaat, en die kun je niet nu nog niet verwijderen. Om ijzeren plaat versperringen te vernietigen heeft Laartje de Shotgun nodig met als extra toevoeging de Granaatwerper. Wel.......heb je de Granaatwerper nog niet dan kun je de ijzeren plaat dus niet vernietigen. Ik ga er echter vanuit dat je deze extra Tombe doet na Level 13: Paleis/Solari Fort en dat Lara dus de granaatwerper wel heeft en dat je dus hier nu verder kunt......

Trek dus de Shotgun en gebruik de granaatwerper om er de metalen plaat mee te vernietigen

Het geeft weer een mooie explosie maar de ingang van de grot is nu wel open, dus loop de grot binnen

Ok....deze 2e grot is in feite ÚÚn grote voorraadkamer waar Lara haar voedsel en ammo voorraad flink kan aanvullen en waar ze heel veel extra XP-punten en Salvage punten kan verdienen. Er hangen een stuk of 5 netjes die je in de fik kunt schieten met de vuurpijlen van de boog. Uit de netjes komen dan de gele gele kistjes omlaag vallen, die je vervolgens plundert. Er staan ook al een boel gele kistjes her en der in de grot en ook oranje voedsel kistjes, ammo kistjes met diverse soorten ammo.

Boven Lara's hoofd zitten er steunbalken onder het plafond en op die balken staan ook nog een paar gele kistjes en kun je een soort luik omlaag trekken, via een touwpijl van de boog, om het oranje voedselkistje te bemachtigen dat op dat luik staat.

De gele kistjes die op de balken staan kun je omlaag schieten met pijlen van de boog om ze dan te plunderen. 
Je moet zelf maar even zien of je hiervoor gewone pijlen, vuurpijlen of explosievepijlen moet gebruiken.

Er is ook nog een kleine grotnis dat echter verspert is door van die prikkeldraadplanken, maar die knalt Lara wel uit de weg met het jachtgeweer....

In de nis staat dan een metalen kist die je dan open forceert met de bijl, via je E-toets.

Aan de muren hangen houten schappen waar ook nog ammokistjes en oranje kistjes op staan. 
Als Lara aan die schappen gaat hangen dan breken ze af en vallen de kistjes op de grond en kun je ze ook plunderen.

Ok.....dit is het wel zo ongeveer in deze Voorraadkamer.......maar ik garandeer niet dat er niet meer te halen valt, dus probeer verder zelf maar van alles uit hier. Heb je er genoeg van dan verlaat je deze 2e grot weer en zorg dat je weer op de bodem van de hoofdgrot terecht komt. Je kunt dus terug lopen naar Plateau 2 en daar dan omlaag springen, of je volgt het tunneltje verder naar links en springt dan op het dak van het huisje dat je daarnet in de fik hebt gezet, en dan verder omlaag.

Terug op de vloer van de hoofdgrot ga je op zoek naar Plateau 3....je vindt Plateau 3 recht voor de cockpitneus van het vliegtuig wrak. 
Voor Plateau 3 steekt een plank omhoog en bovenaan de plank hangt een lijk en....een Lantaarn.

Klim, via de houten wand Plateau 3 op....Dus spring tegen de wand aan en druk dan snel achter elkaar je Springtoets in en Lara klimt Plateau 3 op. 

Raap eventueel de pijlen op en loop dan via de helling verder omhoog en ga staan op de plek waar je in de afbeelding de omlaagpijl ziet staan. 
Lara staat dan recht voor de bovenkant van die horizontale plank en ze ziet de Lantaarn.

Trek dus de boog weer en schiet de Lantaarn stuk. Hierdoor vat het lijk, dat onder de lantaarn hangt, vlam. 
Wacht even tot je de vlammen ziet en spring dan vooruit en tegen de plank aan en....

...Als je maar voldoende snelheid had valt de plank om en tegen de laatste steunpilaar van het vliegtuig aan. Lara komt vanzelf weer op de bodem van de grot terecht. Is de plank niet omgevallen dan duw je, met je F-toets, nog een keer tegen de plank aan en Laartje zal dan de brandende plank alsnog omduwen.

Ok....het vliegtuig is nu in 2 delen gebroken. De cockpit met en het grootste deel ligt nu op de bodem waarbij de linker vleugel omhoog steekt en de rechtervleugel nu ook op de bodem rust. Het achterste deel van het vliegtuig, de Bagageruimte, hangt echter nog boven en zo moet het ook.

Loop de rechter vleugel op en loop dan over de vleugel naar de romp en klim bovenop de romp. 

Staande op de romp kijk je even naar rechts.....Lara ziet dan het achterste deel van het vliegtuig en ze ziet dat ze vanaf dat deel nu de Tempel zou kunnen bereiken, ware het niet dat de bagage ruimte nog vol met bagage ligt. Spring vanaf de romp weer op de linkervleugel en loop door naar het einde van de vleugel. Spring dan vanaf de vleugel weer naar Plateau 1.

Terug op Plateau 1 loop je weer naar 1 van de overgebleven olielantaarns. Pak weer een olielantaarn op en loop er weer mee naar de witte richel.... Druk weer je Rechtermuisknop in en mik nu de richtlijn op het luikgat, bovenin de romp van het bagagedeel van het vliegtuig

Druk je Linkermuisknop weer in en......Lara smijt de lantaarn door het luikgat de bagageruimte in en je ziet dan alle bagage brandend het vliegtuig uit denderen. 

Nu kan Lara het bagagedeel in klauteren. Dus loop terug naar rechts en spring terug naar bovenop de linker vliegtuigvleugel en klim weer bovenop de romp van het wrak.

Op de romp loop je naar links en dan spring je over naar het bagageruim. Trek Laartje dan naar binnen.

Het bagageruim heeft een houten schot. Spring tegen het houten schot aan en druk op je Springtoets en.....Lara klimt bovenop de zijkant van het bagageruim. Loop door naar de rechtop staande staartvleugel.

Ga recht voor de staartvleugel staan en spring er dan tegenaan waarbij je op je springtoets blijft drukken en....
......Lara klimt bovenop de staartvleugel en nu kan ze dan de tempel bereiken. Dus spring over naar het dakje van de Tempel

In de tempel staat een Gouden Kist....Loop de tempel in naar de Gouden Kist en druk dan je E-toets in en....

....Lara plundert de kist en je krijgt de verheugende mededeling dat je succesvol deze Tombe van de Avonturier hebt geplunderd. Je ontvangt er je XP en Ervaringspunten voor,

Draai je om. Op het houten dakje steekt een stuk metalen plaat en boven de metalen plaat hangt een kabel, die vanaf de tempel helemaal omlaag gaat, de tunnel in. Ga op het metalen plaat staan en druk dan je Springtoets in en.....

......Met behulp van de Bijl zeilt Lara dan aan de kabel terug omlaag en ze beland terug in de tunnel......

.....Wel.......volg de tunnel terug naar buiten, waarbij Laartje vanzelf weer haar fakkel aandoet om terug door het lagere deel van de tunnel te kruipen. Terug buiten zijn we dus terug beland bij de Brug, waaronder we eerder het 2e Relikwie hebben gevonden...

Loop terug over de brug en keer terug naar het Basiskamp en reis via het kamp terug naar waar je was in de game, toen je besloot om nu eerst deze Tombe van de Avonturier te gaan doen
En ga dan verder met het hoofdverhaal van de game.

Walkthrough door: Louis Koot