Augustus 2013

Level 12: Op weg naar het Paleis
Bevrijd je gevangen makkers van de Endurance:

Walkthroughs door Louis Koot

A: Geothermische Grotten:

Aan het einde van Level 11 is Lara ternauwernood ontsnapt aan een wisse dood door de bloedrivier in te duiken. De 2 Solari's die van Mathias opdracht hadden gekregen om zich even met Lara te "amuseren" hadden niet zo'n behoefte om Lara achterna te springen, om te controleren of ze haar duik wel of niet heeft overleeft. Bevend van angst zijn die 2 Solari's afgedropen om hun baas, Mathias, te gaan melden dat Laar nu dan toch eindelijk het loodje heeft gelegd......maar niets is minder waar want Lara steekt haar, druipend van het bloed, haar koppie boven de bloedstroom uit en merkt dat de kust veilig is.

Lara gaat rechtop staan.....tjeees.....ze mag zich wel eens gaan douchen.....ze druipt van het bloed en dat zal zo nog wel even blijven....Het is overigens niet Lara's eigen bloed....het is het bloed van ontelbare mensen die hier in de loop der jaren zijn vermoord en nog steeds worden vermoord door de gekke Mathias, als offer aan zijn geliefde godin.

Ok...er is maar 1 route die Lara kan gaan, dus waad door de bloedrivier en duik dan de bloedige en omhoog stijgende tunnel in, die vol ligt met de beenderen van ontelbare slachtoffers.

Als Lara bijna boven is gekomen leunt er, links, een tamelijk vers lijk tegen een houten schot aan. Bij het lijk leunt ook een koker met pijlen.
Verderop is de tunnel verspert door zware balken en bij die balken stroomt smerig, en giftig, geel gas de tunnel in.

Toen Lara, in de "feestzaal", door de secondanten van Mathias werd overmeestert zijn al haar wapens afgepakt, maar voordat ze de bloedrivier in dook heeft ze haar Boog terug verovert. De Boog is dus het enige wapen dat Lara nu bezit maar veel pijlen heeft ze er niet voor. Raap dus om te beginnen die pijlen op. We moeten verder door de tunnel maar dan moeten die zware balken, bij het gele gas, wel even verwijdert worden.

Dat gele gas zal Lara veelvuldig tegenkomen in deze grotten en tunnels....het gele gas is giftig maar ook explosief.....Als Lara te lang in zo'n gaswolk blijft dan wordt ze heel erg duizelig, en dat zie je dan ook. Ren altijd zo snel mogelijk door zo'n gaswolk want het gas is dodelijk. Je kunt een gaswolk ook laten exploderen door er een vuurpijl in te jassen.....doe dat wel altijd van veilige afstand want als Lara te dichtbij staat dan zal de explosie ook haar doden. Het is overigens niet zo dat je de gaswolken definitief uitschakelt door ze te laten exploderen.....een explosie zorgt er alleen voor dat de gaswolk maar een paar seconden verdwijnt maar ze komen altijd weer terug.....Als je een gaswolk laat exploderen als er Solari's vlakbij in de buurt staan dan ruimt de explosie die Solari's op. Maar zorg er dan wel voor dat Lara dit doet vanaf een veilige afstand want anders gaat ze zelf ook dood door de explosie.

Ok.....voor je is dus je 1e gaswolk.....blijf op veilige afstand, ongeveer ter hoogte van het lijk, trek de boog en zorg dat Lara een vuurpijl kan afschieten.
Mik op de gaswolk en haal je trekker over en........

.....BOEM.....de gaswolk ontploft en de explosie ruimt de versperring op.....Ren snel verder, voordat de gaswolk terug komt....Ben je iets te langzaam, waardoor de gele wolk weer terug is gekomen, ren dan snel door de gele gaswolk.....je zult dan meemaken dat Lara er wat duizelig door wordt maar als je maar snel door loopt dan is er niets aan het handje. Na de gaswolk kruip je met Lara de volgende grot in en......Je hebt het Dagkamp "De Put" bereikt.

Links hangt een netje waar een geel kistje in hangt. Op het matje van het kamp ligt een document......
Jawel.....we mogen weer spullen, documenten en RelikwieŽn verzamelen. Steek het netje in de fik en plunder dan het kistje

.....Gebruik dan het Kamp, om Lara's dagboek aan te vullen en je eventuele vaardigheidspunten en XP-punten te verkwanselen aan Upgrades.
Sta dan weer op en ga dat document grijpen, dat voor het kampvuur op het matje ligt.

Voor mij is dit het 5e "Bekentenissen van een Solari" document en dus voor mij het laatste van deze serie documenten.
Ok......Vervolg je weg door de tunnel, duw Lara door de spleet en......we belanden dan in de volgende grot met een paar cellen.

De 2 cellen zijn leeg.....recht vooruit zie je een "raam" waarvan de tralies stuk zijn. Rechts van dat raam gaat de tunnel verder, omlaag naar de PUT. Loop door naar het "raam" en.....

in een kort filmpje zien we dan dat Lara door het "raam" kijkt...Ze kijkt de PUT in en ze ziet hoe een vette Solari een gevangene de PUT in smijt. De Solari trekt zich terug en doet het hek weer dicht en op slot en dan.........Jakkes......ONDODEN......en die ONDODEN hebben honger en lusten dat verse sappige vlees van die gevangene wel. Terwijl Lara door het "raam" gluurt trek je snel de boog en mik je op 1 van die Ondoden en.....vuur.......

Je kunt die arme gevangene niet redden maar Lara dood wel een paar van die Ondoden en zorgt ervoor dat de gevangene een "humanere" dood sterft, en dat is altijd beter dan levend te worden opgevreten door een stelletje maffe Ondoden. Lara trekt zich dan terug van het "raam". De route gaat rechts dan verder, dus volg de, nu weer dalende tunnel, verder omlaag en.....

............we komen dan zelf ook terecht in de:

PUT:

Blijf staan en kijk even rond. Middenin staat een dikke kolom en in die kolom is een nis en in die nis kun je een Relikwie gaan rapen. Als je naar rechts kijkt dan zie je de tunnel, van waaruit die Solari daarnet die gevangene de PUT in smeet. Het hek van die tunnel is echter weer dicht en op slot, maar het is wel Lara's uitgang uit de deze helleput.

NB: Ben je niet geÔntresseerd in zaken als RelikwieŽn, kistjes, GPS Caches en andere extra "Uitdagingen", dan kun je nu net zo lief deze helput verlaten om Lara's route door deze stinkende ven gevaarlijke grotten en tunnels te vervolgen. Ik kan dat helaas niet want anders krijg ik weer het verwijt dat mijn walkthroughs niet volledig zijn, als ik je niet tenminste vertel waar je al dat extra spul kunt vinden.

Dus helaas voor Lara....met mij als begeleider zal ze toch nog een "in de put" blijven. Aan de rechterzijde van de centrale kolom spuit geel gas de grot in, dus blijf daar nog even van weg. Begin er mee om Lara linksom te draaien.....Laar kijkt dan terug naar waar ze vandaan kwam......Je ziet een zogenaamde Stalagmiettiet......een aan elkaar "gegroeide" stalagmiet en stalagtiet......en je ziet een geel kistje, dus ga eerst dat gele kistje even slopen

Draai Laarsje dan weer om, zodat ze weer naar de centrale kolom kijkt en de nis waar het Relikwie voor het ophalen in staat. Loop vooruit naar de centrale kolom en.....

....loop dan, aan de rechter kant, de granieten plaat op en spring/klim dan omhoog de nis in. Plunder het Relikwiekistje

In dit kistje vindt Laar dan de 1e van 3 ceremoniŽle Waaiers, een Begrafeniswaaier.

Draai om maar spring nog niet terug omlaag....blijf op de rand staan en schakel Lara's Overlevingsinstinct in en kijk dan omhoog naar het plafond van de grot en.....Er hangt een ZAK aan het plafond te bungelen. Dit is de 1e van in totaal 6 zakken die Lara in de fik kan schieten voor de "Aansteker Uitdaging". 

Ok......spring terug omlaag. We staan dan voor de voor de stalagmiettiet

Als je naar rechts kijkt dan zie de ingangen van 2 tunnels, A en B. In tunnel B zie je geel gas "wolken". Ga Tunnel A in en volg deze korte tunnel naar achteren. 

Tunnel A loopt dood in een put. In de put staan 2 gele kistjes. Spring omlaag om die 2 gele kistjes te plunderen.
Draai om en spring/klim weer het putje uit, tunnel A weer in.......

.....Er komt een Ondode, schreeuwend en gillend, op Lara toegerend..,..Snel....schiet de Ondode in de fik met een vuurpijl......

Druk dan je Q-toets in om Lara's overlevingsinstinct even in te schakelen en zie....het Ondodelijke lijk gloeit wit op en je krijgt wellicht een mededeling van de game over de kaart.Wel.....leuk....zie zelf maar wat er nu te zien is op de kaart. Loop terug door tunnel A naar de grote grot en draai dan, voor de stalagmiettiet, links om en je ziet dan de tunnels B en C.

In Tunnel B spuit geel Gas de tunnel in. Loop naar Tunnel B maar blijf op veilige afstand en laat het gele glas exploderen middels een vuurpijl.

Dit hoeft natuurlijk niet....je kunt Lara ook snel door de gaswolk bewegen. 
Ren dan snel Tunnel B in, voor het gele gas weer terug komt en...Oeps..een..Ondode....maar ze fikken lekker.

Loop naar het einde van dit tunneltje....het is maar een kort tunneltje....Tunnel B eindigt bij een hoge nis waar een geel kistje in staat te glimmen. Klim de nis in en plunder het gele kistje

Ga dan op de rand staat....spring dus niet gelijk weer omlaag....en schakel Lara's Overlevingsinstinct weer in en....als je op de juiste plek nu staat dan zie je Zak 2 voor de Aansteker Uitdaging hangen in het tunneltje. Wel...schiet de Zak in de fik

Spring de nis uit en keer terug naar de Stalagmiettiet en draai Laar dan weer links om en....loop nu Tunnel C in

In Tunnel C zijn cellen en in de meeste van de cellen zit een Ondode opgesloten. Die Ondoden zullen Lara niets doen omdat ze hun cel niet uitkunnen. Maar als je een extra Vaardigheidspunt wilt verdienen dan kun je besluiten om die Ondoden in hun cellen te vermoorden.....ze fikken lekker en ik hou wel van mooi vuurwerk:

Loop verder.....ietjes verder op in de tunnel zie je dan iets glinsteren op de grond......het is een GPS-Cache.....

Dit is de 1e van 5 CPS-Caches die Lara in dit level kan vinden. Net voorbij de GPS-Cache is dan een cel totaal ineengestort. 
Boven deze ingestorte cel is een kleine grot waar Lara zo'n grijze metalen kist kan plunderen. 

Dus klim die boven grot in en wrik de kist open :

Loop terug naar de rand en spring terug de grot uit. Terug in  tunnel C draai je Lara linksom en dan schakel je weer even Overlevingsinstinct in want even verder op hangt de 3e Zak voor de "Aansteker Uitdaging" aan het plafond. Steek de Zak in de fik.

Nog 3 Zakken te vinden......Loop door, kill Ondoden in hun cel en als Lara dan bijna het einde van Tunnel C heeft bereikt ziet ze een Ondode weg rennen bij de uitgang.....Snel.......Schiet een vuurpijl in de Gaswolk....de ontploffing dood dan die laatste Ondode en je hebt dan je Vaardigheidspunt verdient.

Bingo......De uitgang is Tunnel D maar het van Tunnel D zit op slot....Bij het hek staat echter een rood draaiventiel.....Forceer dat rode draaiwiel....

.......er spuit dan gas uit de pijp...ren snel weg naar een veilige afstand, draai Lara dan om zodat ze weer naar de uitgang kijkt en laat dan het gas ontploffen en.....de explosie ruimt dan het hek op.

Wel......Verlaat de PUT, maar maak je op om bijna onmiddellijk de strijd aan te gaan met een stuk of 6 Solari knaapjes........

Catacomben:

Lara beland in de Catacomben en bijna onmiddellijk hoort ze de stemmen van een paar Solari schandknapen, die op haar toe komen. 
Links staat een houten schot en Lara zal vanzelf in dekking gaan bij het houten schot. 

Trek de boog en gluur het hoekie om....in eerste instantie komen er 2 Solari's deze grot inlopen...ze praten met elkaar en ze hebben geen flauw benul van Lara's aanwezigheid....maak hier gebruik van door deze 2 kereltjes snel en geruisloos, via Headshots, te vermoorden. 

Als je deze 2 kerels geen kans geeft om lawaai te maken dan ben je gelijk klaar.....veroorzaken ze echter herrie dan worden hun kameraden gealarmeerd en zul je niet nog een stuk of 4 Solari's moeten afreken. De Solari's blijven uiteraard niet stil staan om zich door Lara te laten afslachten....ze bewegen en gaan ook in dekking...dus zorg dat Lara ook dit gevecht weer overleeft. De grot is, door een "eilandje" in 2 helften verdeelt en in de rechter helft kan Lara wat oranje vruchtjes plukken bij de plant en er staat ook een oranje voedselkist en er ligt een GPS-Cache voor het oprapen.

Ga dus de oranje vruchtjes plukken, de oranje voedselkist plunderen en de GPS-Cache oprapen.

Plunder de Solari lijken en vervolg je weg dan verder door de tunnel. Laar beland dan in de 2 catacomben grot. De deur naar de volgende tunnel zit weer hermetisch op slot. 

Er ligt een schaakbord op de grond en bij dat schaakbord kun je een Document oprapen. Het is voor mij het 3e, van in totaal 7 documenten van officiers van de Endurance.

Loop dan iets verder door en draai je dan en kijk omhoog....aan het plafond van de grot bungelt een netje waar een geel kratje in steekt. 
Schiet het netje in de fik en ga dan het gele kratje plunderen dat dan op de grond valt.

springen...

Draai weer om en loop dan nu verder door naar achteren. Het hek naar de volgende tunnel zit stijf dicht en zul je ook nooit kunnen openen.....

.......het heeft ook geen enkele zin om de gaswolk, links in de hoek, te laten ontploffen want de explosie zal het hek ook niet vernietigen. Lara moet boven de ingang zien te geraken maar vanwege de rotsblokken, die voor de houten klimwand liggen, kan Lara ook niet via de klimwand omhoog klimen/springen....er moet iets anders worden verzonnen.  Draai Lara om. Een stenen trap gaat omhoog en bovenaan de stenen trap is het Basiskamp Catacomben. Links in de hoek staat een oranje voedselkist op Lara te wachten.....dus ga dat oranje kistje eerst even plunderen.

De stenen trap gaat omhoog langs een houten stellage waar ijzeren kooien in staan. Loop helemaal de stenen trap op, naar het Basiskamp "Catacomben".

Achter het kampvuur staat een geel kistje en een RelikwieŽnkistje. Plunder het gele kistje en plunder de RelikwieŽnkist...
Lara vond hier voor mij dan de Huwelijkswaaier, de 2e van in totaal 3 CeremoniŽle waaiers.

Gebruik het kamp, als je voldoende punten hebt om Lara's vaardigheden en uitrusting te upgraden, of laat het zitten. Loop terug naar de stenen trap. Voor de houten stellage steekt een oranje gasventiel uit de grond omhoog. Bovenin de houten stellage staat een grote ijzeren kooi. Die kooi moet omlaag, naar de houten klimwand.

We laten dit nog even rusten want er valt hier nog een Schatkaart te scoren. Daal de stenen trap terug af, tot bij de ijzeren kooi die onderin de stellage staat. Ga dan recht voor die kooi staan. Klim hier, via de planken helemaal omhoog, tot bovenop de stellage....halverwege moet je wel nog even je springtoets gebruiken om Lara verder omhoog te laten klauteren.

Bovenop de stellage ligt dan de Schatkaart voor het grijpen, dus pak het ding.....

Draai Lara om en stap terug over de rand en druk Shift om Lara terug omlaag te laten klimmen/vallen. Loop de stenen trap weer op en ga naar het gasventiel. 

Forceer het ventiel en ren dan snel naar het kampvuur om het gas niet in te ademen. Draai Lara dan om, trek de boog en schiet een vuurpijl de gaswolk en en.......BOEM

De gaswolk explodeert en door de kracht van de explosie schiet de bovenste ijzeren kooi door de stellage en het ding eindigt dan bij de houten klimwand. Wel.....Lara heeft voor een "opstapje" gezorgd, dus ren via de stenen trap naar benden en klim dan bovenop de ijzeren kooi

Spring/klim dan via de houten klimwand naar de houten balk en beweeg Lara dan langs de houten balk naar links en klim de "galerij" op en.......

...Lara gaat onmiddellijk in dekking achter de metalen kratten want ze hoort stemmen.....Onder Lara verschijnen dan 2 of 3 Solari's.....wel.....Kill de Solari's...Er duiken nog meer Solari's op en ze klimmen ook via de kratten omhoog om naar Lara toe te komen

....Overleef dit gevecht....je ziet zelf maar hoe je het voor elkaar denkt te krijgen. Lara zal vanzelf weer normaal rechtop gaan staan en de boog opbergen als alle Solari's gedood zijn. Er valt hier op het "schavot" dan nog een oranje kist te plunderen, en natuurlijk de eventuele Solari lijken.

Loop door en ga dan, bij de rode plank, op de rand van dit rechter "schavot" staan. Lara's route gaat aan de overkant verder, dus je zou nu gelijk over kunnen springen naar het "schavot" aan de overkant. Doe dat echter nog niet.....Blijf hier even staan en schakel Lara's overlevingsinstinct weer in, via Q-toets. Als je dan naar rechts en omhoog kijkt dan zie je Zak 5 voor de "Aansteker Uitdaging" hangen......Draai linksom en kijk iets omlaag en....je ziet Zak 5 hangen

Als je Lara niet beweegt dan blijf je in Overlevingsinstinct.....Trek de Boog en schiet Zak 4 in de fik, draai dan terug om en schiet Zak 5 in de fik.....

Nog 1 Zak te gaan, en die vinden we straks. Stap over de rand....Lara beland bovenop de ijzeren kratten. 
Achterin de tunnel zie je nu een oranje kist staan. Klim/spring naar de boden en ren naar de oranje kist

Achter de Oranje Kist ligt ook weer een GPS-Cache. Plunder het kistje en raap de GPS-Cache op. Dit is de 3e GPS van dit Geothermische level

Ik moet je helaas melden dat ik zo dadelijk GPS 4 nog vindt maar dat ik GPS 5 niet heb gevonden.....die moet je zelf maar zien te vinden.

De uitgang uit deze tunnel is geblokkeerd, dus Lara moet een andere uitgang zoeken en die is er ook.....boven de grijze klautermuur.....Klim op de ijzeren kooi en klim dan verder omhoog naar het houten platform en klim dan verder omhoog, het plateau op. 

Op het plateau kan Lara van die lekkere oranje sinaasappeltjes plukken. Als Lara dan het sap van der mond heeft geveegd zorg je dat Lara met haar klimhaak in de klimmuur komt te hangen en dan klim je via de klimmuur verder omhoog.......... Laartje bereikt dan de hoger gelegen tunnel. 

Ok.....wacht even........Ga even een goed gesprek aan met Lara.....Fluister Lara alvast even in haar oor dat ze zo dadelijk weer een gevecht zal moeten leveren met een stuk of 8 Solari huftertjes.........Denk eraan dat Lara alleen nog maar haar Boog met pijlen heeft om zich te verdedigen.

Rituele Grot:

Klim verder omhoog en.........Lara beland in het "voorportaal" van de grote Rituele Grot en.....ze hoort stemmen en ze neemt meteen de sluiphouding aan en trekt haar boog

Recht voor uit staan 2 houten schotten....Sluip naar de houten schotten om er in dekking te gaan en gluur dan voorzichtig het hoekie om en.......We zien 1 Solari gozer op wacht staan.....De vent toont ons zijn achterhoofd en hij heeft Lara nog niet opgemerkt........De vent bewaakt de ingang van de grote Rituele Grot. Het pad gaat naar links en naar rechts....Linksaf gaat het pad omlaag naar de Rituele Grot.....rechtsaf eindigt het pad boven de rituele grot......

Hť....je kunt proberen om die Solari stilletjes te killen, via de ingewikkelde manoeuvre met de klimbijl.....maar de vent zal toch altijd alarm slaan waardoor zijn makkers toch komen toestromen. Dus ik zou me er maar niet druk ommaken en de Solari gozer gewoon een pijl door zijn achterhoofd jagen. Het gevolg is echter dat er dan, via de linker kant, meer Solari's op Lara toe komen, dus kill ze allemaal.

Als je heel snel bent dan kun je ook, als je de 1e Solari snel hebt vermoord, het pad naar rechts volgen, langs de schutting. Het rechter pad eindigt namelijk hoog boven de Rituele Grot en vanuit die positie kun je dan ook Solari's killen, die vanuit de grote Grot nog op weg zijn naar Lara.....

Hoe dan ook, zorg dat Lara ook dit gevecht weer overleeft.......als alle Solari's gedood zijn dan bergt Laar vanzelf haar Boog weer op. Waar je dan ook bent met Lara.....zorg dat ze dan weer terug is bij de ingang want er valt nog de laatste zak te scoren voor de "Aansteker Uitdaging". Ga op de splitsing staan en schakel dan Lara's overlevingsinstinct in en kijk naar rechts en omhoog en.....Je ziet de 6e Zak hangen....Wel.....schiet Zak 6 ook in de fik met een vuurpijl en....je hebt de "Aansteker Uitdaging" volbracht.

Draai links en volg het pad nu, langs de schutting, omlaag en dan rechts de bocht om en.....We zijn beneden in de Rituele Grot.

Loop door.....Links is dan een 2e grot, waar ook de Uitgang is. Rechtsachter, in de hoek, staan 2 sinaasappel plantjes, dus ga die eerst even plukken

Ga dan naar de volgende grot, via de stenen treden en......wel....de Uitgang, boven de stenen trap, zit dicht met een ijzeren hek en dat hek krijgt Lara ook niet open.....tenminste....niet zonder bruut geweld en daar moet jij voor zorgen.....

In de linker grot hangt een ijzeren kooi en die kooi hangt voor een "Zwaai arm" waar wit touw omheen gewikkeld zit. Ook staat er zo'n oranje gasventiel. Loop echter eerst nu helemaal de linker grot in en kijk dan links de hoek in

Links in de hoek staat een oranje voedselkist......loop naar de oranje kist en......vlak voor de oranje kist ligt ook nog een GPS-Cache.......Raap eerst de GPS-Cache op en plunder dan de oranje kist....

NB: Voor mij is dit de 4e GPS-Cache van dit Geothermische Level.....GPS-Cache 5 heb ik niet gevonden, dus wil je die ook nog "scoren" dan zul je die zelf moeten vinden....je kunt altijd "backtracken" of later, via een snelreis kamp, terug keren naar dit level.

Hoe dan ook....loop dit grotje weer uit.....ga op een afstandje van de "Zwaaiarm" arm staan en trek de Boog en schiet dan een Touwpijl in het witte Touw van de "Zwaaiarm" en......

Lara geeft een ruk aan het touw waardoor de "Zwaaiarm" tegen de ijzeren Kooi aan zwaait en hierdoor komt de ijzeren kooi dan recht voor de uitgang te hangen. Ga nu het gasventiel slopen en ren dan snel naar een veilige afstand en.....

Laat de gaswolk dan exploderen door er een vuurpijl in te jassen en.......de explosie zorgt er dan voor dat de ijzeren kooi het hekwerk uit de uitgang ramt maar........

......blijkbaar was dit 1 explosie te veel want de hele godverdomme tering zooi begint nu in te storten en overal gaat het nu van BOEM doen.....REN....REN....REN de stenen trap op en de tunnel in en blijf gewoon door rennen, waarbij je wel Lara steeds even op tijd moet inhouden voor de explosies die er onderweg gebeuren.....Lara gaat hier niet dood als je maar gewoon de tunnel volgt en er voor zorgt dat ze niet in zo'n explosie terecht komt

Na een paar bochten en explosies gebeurt er, recht voor Lara, 1 grotere explosie en hierdoor zakt de grond onder Lara's voeten in en dendert ze, via een "glijtunnel" verder omlaag en beland ze in de lager gelegen GASTUNNEL. 

De tunnel staat vol met dat giftige gas, maar ook nu is er geen reden voor paniek zolang je maar snel blijft rennen.....Dus ren verder door deze schimmige gastunnel en......

....Lara bereikt dan het einde van de tunnel.....en dat einde is een Klimwand, dus klim/spring via de houten klimwand omhoog en.....Lara beland in de:

B: HANGAR:

Bevrijd je vrienden:

Oeps.....WEES STIL.....en kruip gel;ijk door naar de houten schotten. In de Hangar hangt, hoog in de lucht, een deel van een helikopter en daarin zitten Lara's makkers, Alex, Jonah en Reyes, gevangen. Links staan 2 Solari's op wacht en rechts is nog een Solari.....er zijn echter 4 Solari's hier maar die 4e vent kun je nu nog niet zien. Wel.....reken af met de 4 Solari's hier....hoe je het doet doe je het, maar vermoord die Solari bastaards.....

.....en als dank wordt Lara hartelijk begroet door haar gevangen vrienden....Vooral Reyes is echter dan niet meer zo blij als Lara haar 3 vrienden vertelt dat ze de oude Grim helaas niet heeft kunnen redden. Reyes is overigens een klote wijf die totaal niets constructiefs toevoegt aan de game maar alleen maar ongegronde kritiek loopt te spuien op Lara. Helaas kunnen we er niet voor kiezen om die Reyes trut hier maar achter te laten......

Ok.....Lara's nieuwe doel is om haar 3 makkers uit hun zwevende gevangenis te krijgen en om dan zelf ook uit deze grot te ontsnappen, naar het volgende level. We zijn in een grote en hoge grot. Alex, Jonah en Reyes zitten opgesloten in het wrak van een vracht helikopter en dat ding hangt hoog in de lucht. Je kunt eerst gaan rond kijken hier maar er valt verder niets te vinden, dus ga maar gelijk beginnen aan het, pijnlijke, proces van het bevrijden van je vrienden.

De helikopter wordt in de lucht gehouden door 2 Tegengewichten. Het voorste tegengewicht hangt boven de enorme hoop puin, waar Lara nu voor staat. Als je omhoog naar de helikopter kijkt dan zie je dat het precies in het midden van de grot hangt. Links van de helikopter is een hoge houten stellage. Lara moet op het platform van die stellage zien te geraken. Rechts boven is de ontsnappingsroute voor Reyes, Alex en Jonah. Lara moet er dus voor zorgen dat het helikopter wrak naar rechts wordt gekatapulteerd, zodat de 3 gevangene er dan veilig uit kunnen stappen.

Boven de hoop puin hangt een metalen platform en onder dat metalen platform hangt het voorste tegengewicht. Aan de voorkant van de puinhoop staat een rood schot. De doorgang naar achteren is verspert door de hoop puin. Loop de "treden" op....Lara komt dan tussen het puin te staan en ze ziet een oranje gasventiel.....

Forceer het gasventiel open en.....wel...een gaswolk spuit dan de pijp uit dus ren terug naar het rode schot. 
Blijf in dekking van het rode schot en schiet dan een vuurpijl de gaswolk in en........

......BOEM........de explosie zorgt er voor dat het metalen platform, met het tegengewicht, vrijkomt te hangen......

De explosie heeft ook de versperring opgeruimd....de stenen trap is nu vrij....beklim dus de stenen trap..
........rechts is dan de doorgang in de stellage afgesloten, dus draai links en klim via de houten trap verder omhoog.

De houten trap brengt Lara dan op het houten platform waar het metalen platform met het tegengewicht op vast zat. 
Het metalen platform zweeft dus nu tussen Lara en de helikopter....Spring naar het metalen platform en......

......spring dan vanaf het metalen platform naar de helikopter.....

.....onder luid applaus van haar 3 gevangen vrienden klimt Lara dan bovenop de helikopter. Links is het afgesloten platform waar Lara naar toe moet, maar eerst moet het achterste tegengewicht nog losgemaakt worden. Loop iets door. Je ziet dan het 2e tegengewicht hangen en je ziet ook 2 gaswolken.....Gas 1 en Gas 2.....Voor Gaswolk 1 hangt een zware metalen kooi

Ok....Trek de boog en laat dan eerst Gaswolk 1 exploderen en dan bijna onmiddellijk daarna laat je ook gaswolk 2 exploderen en .....

De explosie van Gaswolk 1 zwiept de metalen kooi richting tegengewicht 1 maar het is niet genoeg.....maar als je snel genoeg ook gaswolk 2 laat exploderen dan is de gezamenlijke kracht van beide explosies voldoende om tegengewicht 2 vrij te krijgen........

.....maar door de schok van de explosie wordt Lara van de helikopter gemieterd......maar gelukkig steekt Jonah nog net op tijd een reddende hand toe......

Dankzij Jonah hangt Lara dan een metalen staaf, die aan het hekwerk van de helikopter vast steekt......De vloer is nu uit de grot geslagen en ook de heli heeft geen vloer meer. Alex, Jonah en Reyes hangen nu in het hekwerk, waaraan ze zich wanhopig vasthouden. Als Lara niet snel doorwerkt dan zullen haar 3 vrienden de vuurzee in verdwijnen......Van Reyes zou ik dat niet zo erg vinden maar van de 2 sullen Alex en Jonah zou ik dat wel jammer vinden........

Rechts zitten er 3  metalen staven boven elkaar......Schuif Lara door naar rechts, naar de volgende metalen staaf en klim omhoog tot Lara aan de bovenste staaf hangt.

Schuif Lara dan door naar rechts en.......de vloer van de grot explodeert en....de bovenste staaf, op de hoek, breekt af en Lara dendert omlaag maar ze weet zich nog net met 1 hand vast te grijpen aan de onderste staaf.....SNEL....DRUK E-TOETS zodat Lara ook met haar andere hand de staaf vast pakt....ben je te laat dan stort Lara de vuurzee onder haar in en is het GAME OVER.

Ok....Lara hangt nu op de hoek.....schuif Lara door naar rechts en dan de hoek om en.....Lara hangt nu aan de andere kant van de helikopter.....
Wel....klim via de boven elkaar geplaatste staven terug het dak van de helikopter op en......BOEM.....

.......een enorme explosie vernietigt de stellage en hierdoor is nu dan het platform bereikbaar voor Lara.....
Op het platform staan 2 Gaasventielen......Links staan een paar kratten waar Lara dekking kan zoeken.

Ok....Spring het platform op en ga dan de 2 gaasventielen forceren....doe eerst het rechter gasventiel en dan het linker gasventiel.....
Ga dan in dekking achter de kratten/kisten, trek de boog en schiet een vuurpijl de voorste gaswolk in en.....

...Beide gaswolken exploderen gelijktijdig en door de kracht van deze, gebundelde, explosie wordt het helikopterwrak helemaal naar rechts geworpen, naar de uitgang.....

Alex, Jonah en Reyes weten net op tijd de heli uit te geraken en dan dendert het wrak omlaag het vuur in.....Lara wordt ietwat koeltjes bedankt voor haar diensten en de 3 smeren hem, Lara weer aan haar lot over latent, want de overkant is voor Lara nu totaal onbereikbaar geworden.

Laar heeft haar Objective, het bevrijden van haar 3 gevangen vrienden, gehaald maar je krijgt er niet eens punten voor en hulp van haar vrienden heeft Laartje ook verder niet te verwachten....Ok....sta op en ren naar de andere kant van het platform en.....alle explosies hebben 2 grote gele kooien los gemaakt en die 2 kooien hangen nu tussen Lara en haar EXIT uit deze grot....

Neem een aanloopje en spring dan naar de voorste gele kooi en Lara bereikt de kooi

Klim omhoog de kooi op en....we zien dan de 2e kooi en de EXIT.....De afstand tussen de kooi van Lara en de andere kooi is eigenlijk te groot maar.....SPRING naar de 2e kooi en......

...Het lijkt dan dat Lara het haalt maar dan laat ze los en moet je toch je E-toets drukken om te zorgen dat Lara zich toch nog vastgrijpt aan de kooi...

....Klim vervolgens bovenop de kooi en spring dan naar de EXIT en......

Lara komt dan aan de onderste witte balk te hangen, dus klim omhoog en.....Als Lara zich zelf dan de EXIT gang intrekt explodeert de hele hangar grot....

Ok.....de explosies zorgen ervoor dat het hele paleis de fik in gaat.....we gaan dit level beŽindigen en dan beginnen met Level 13....Volg gewoon nu de gang, pas echter op voor de explosies.....

............als Lara dan een paar stenen trappen heeft beklommen bereiken we het einde van dit level 12.....

Level 13: Paleis/Solari Fort:

Walkthroughs door Louis Koot