Juni 2014:

Walkthrough en Screenshots door: Louis Koot

Level 18 A: Schipbreukstrand deel 2: 
Op weg naar de Endurance

A: Strand rondom de Uitkijktoren

Via het kraaiennest van het Scheepswrak, in de linkerhoek van de baai, is ons Laartje omlaag gezipt en geland op het "strand", aan de overkant van de baai. Op de punt van dit "strand" staat de Uitkijktoren. Lara's doel is nog steeds om Alex te bereiken, in het wrak van de Endurance. Je zult wel begrijpen dat dit geen gemakkelijke wandeling wordt voor Laartje, maar inmiddels heeft ze al 17 levels doorstaan en flink wat Solari's gemold en heeft ze de smaak van Solari vlees flink te pakken......dus kom maar op Solari schuim.........

Als Lara via de ziplijn weer met haar beide voetjes op de grond staat dan beweeg je haar, voorzichtig, een stukje verder vooruit, richting de uitkijktoren. Vlak voor de uitkijktoren steekt er, rechts,  een rotsblok met een scherpe punt omhoog. Het pad helt dan verder omlaag naar de uitkijktoren. Links is een lagune en uit de lagune steken een aantal pilaren met platformen omhoog. Via een "springplank kan Lara die pilaren ben platformen bereiken, maar dat gaan we nu nog niet doen.  Verder omlaag staat een vuurvat en een geel kistje

Blijf nu aan de linkerkant van het pad lopen en loop verder omlaag en.......Als Lara bijna dat gele kistje heeft bereikt horen we stemmen.......Solari's en ze hebben het over Lara. Er verschijnen, op 2 balkons van de uitkijktoren 2 of 3 Solari's.........sluip nog iets door en ga in dekking achter het kratje. 1 Solari staat op het onderste platform van de toren en 2 Solari's bevinden zich hoger op.

 Wel.....Kill de 3 Solari's, waarbij je gebruik kan maken van de vaten die op het platform bij de hoogste Solari's staan. Zoals al gezegd.....het zijn 2 of 3 Solari's en je doet er goed aan om ze nu hier te killen zodat je straks, als Lara de toren moet beklimmen, geen last meer van die zielige huftertjes zult hebben.

Als Lara weer klaar is met haar slagerwerk dan kijk naar de rechterzijde van de Toren. Onder het "balkon", dat aan de rechterzijde van de toren uitsteekt, hangt een Netje waar een geel kratje in zit. Je ziet ook een gele ladder maar die gele ladder reikt niet tot op de grond. Lara kan dus niet vanaf de grond dat "balkon" op klimmen. Je kunt helemaal om de Uitkijktoren heen lopen en dat gaan we nu ook doen maar schiet eerst met een vuuurpijl dat Netje in de fik......het gele kratje valt dan op de grond.

Loop dus door naar dat gele kratje. Je bent dan op het pad dat om de toren heen loopt.....het water van de baai slaat in woeste golven hier tegen de oevers en in het water drijft Mijn 6 van de Mijnen Uitdaging. Plunder het gele kratje en laat dan de Mijn ontploffen

Volg het pad verder achter de Uitkijktoren langs en.......Het pad bocht dan links en in de bocht vindt je Graf 4 van de Graf Uitdaging. Plunder het Graf

B: Gebied linksachter de Uitkijktoren:

Loop, vanaf het graf, verder via de stenen treden omlaag en.....Laar is nu links van de Uitkijktoren en in het ondiepe water van de lagune. Midden in de lagune torent een half vergaan platform omhoog. 

Waad door het water naar rechts, tussen de rotsen en het platform door, en ga daar het water uit. Laar is dan op het smalle stukje strand. 

Kijk even om je heen om de situatie hier in je op te nemen. Laar staat op een brede rotsdijk. Links van de dijk is de lagune met de uitkijktoren en rechts van de dijk is een brede inham van de oceaan. Je ziet het platform dat uit de lagune steekt en..........op de dijk liggen 2 grote platte rotsblokken. Achter die 2 rotsblokken ligt Mijn 9 van de Mijn uitdaging en.......in de rotswand achter Mijn 9 zie je een kleine grot. Als je wilt kun je Mijn 9 nu vernietigen maar ik wacht er nog even mee. 

Draai je om en zie......We kijken uit over de oceaan..........In de verte zie je het scheepswrak waar Laarsje het Takelblok heeft gevonden. Blijf geduldig even wachten want.....achter de rotsen drijft hier Mijn 7 in het water.......Wellicht moet je Laartje even op het uiterste puntje van de rots zetten om Mijn 7 in het water te zien drijven en Mijn 7 zal ook steeds in de golven verdwijnen maar steeds wel heel even zichtbaar zijn. Zie je Mijn 7 niet drijven dan helpt het om Lara's Overlevingsinstinct te activeren middels je Q-toets

Wel........Laat Mijn 7 Ontploffen voor de Mijn Uitdaging...en dat hoef je natuurlijk niet te doen met pijlen....je kunt natuurlijk ook domweg kogels in de mijn jassen.

Als Mijn 7 vernietigt is dan draai je om en dan loop je door naar de 2 platte rotsstenen. Ik laat Mijn 9 nog even rusten want anders klopt mijn telling niet. Ga over, of langs, de 2 platte rotsen nu naar het Grotje

Klim het grotje in.Achter in dit grotje kun je dan GPS Cache 8 oprapen en ook 2 Ammodozen. Vanwege de beperkte ruimte in dit grotje kon ik geen duidelijke aanduiding voor de GPS Cache hier krijgen, maar dit is wel degelijk GPS 8 van de 15 GPS Caches die op en rond Schipbreuk Strand te vinden zijn.

Dus grijp de GPS Cache en, indien nodig, de Ammodozen en klim het grotje weer uit. Terug op het strand draai je links, zodat Laar kijkt naar Mijn 9.
 Langs de rotswand gaat een pad verder naar achterin dit gebied. De zee inham eindigt daar. 

Je kunt hier ook wat rode kreeftjes killen met je pijl en boog en dan de dode kreeften "gebruiken" met je E-toets voor steeds 10 extra XP punten en om je pijlen terug uit de kadavers te rukken. Volg het smalle pad langs de rotswand nu verder vooruit, waarbij je even iets omhoog moet klimmen/springen. Aan het einde van de inham liggen er dan 2 scheepswrakken op het strand en er ligt een geel kratje. Tussen de 2 wrakken steekt de dikke mast van 1 van die wrakken  Ga het gele kistje plunderen en loop dan door naar de mast. Links achter het linker wrak kun je GPS Cache 9 vinden. Rechtdoor ligt Mijn 9 en als je naar rechts kijkt zie je een Netje hangen

Het netje hangt aan een houten beugel van het scheepswrak. Knal het netje in de fik en ga dan het gele kratje, dat eruit valt, plunderen

Loop terug naar de mast en ga dan achter het linker wrakdeel de 9e GPS Cahes oprapen

Loop door en kijk dan rechts en.....Wel....Laartje heeft nu toch echt het einde van Schipbreukstrand hier bereikt. 
Hier ligt Mijn 8 dan in het zand, dus jas er wat kogels in om het ding te laten ontploffen. 

Volg het pad terug naar de Lagune en knal daar dan nu Mijn 9 aan god

Helaas moet ik hier nu nederigheid betrachten want Mijn 10, de laatste mijn van deze Mijn Uitdaging, heb ik ergens onderweg over het hoofd gezien. Ik weet het...het is stom maar het is zoals het is. Ik heb ook niet de hoop dat U mij gaat vertellen waar Mijn 10 ligt te dobberen. Mocht ik mij hierin vergissen dan ook graag even een screenshot sturen, dan verwerk ik Mijn 10 alsnog in dit document.

Ok.....genoeg van dit nutteloze geweeklaag. Er valt in de Lagune nog een GPS Cache te scoren en dat ding ligt op het houten platform dat aan de boogrots vastzit, die midden in de lagune staat te p[ronken. Moet je wel even waarschouwen......(weet het....waarschouwen is slecht Nederlands maar ik vindt het nu eenmaal leuk om dit zo nu en dan opzettelijk te doen. Zal wel iets te maken hebben met mijn adrenalinestroom dat hevig stroomt als ik dit soort games speel). 

Enfin......Laten we proberen om GPS Cache 10 nog even te scoren, voordat we de Uitkijktoren gaan beklimmen. Het platform aan de boogrots is een hoog steigertje en het staat aan een paar houten palen vast. Op het strand, voor de boogrots, liggen 2 grote platte rotsen, die ook wat schuin omhoog liggen. Als je Lara hebt staan zoals op onderstaande screenshots dan noem je de linker platte rots Rots A en de rechter platte rots noem je Rots B. 

Ga op Rots B staan en zorg dat Lara dan naar de Boogrots en de steiger kijkt. Op Rots B staat Lara dan rechts voor de rechterzijde van de boogrots.  De bovenkant van de onderste stenen van de boogrots is plat en daar moet Lara op terecht komen. Noem die platte bovenkant Rots C. De steiger heeft aan de rechter voorzijde 3 houten pilaren, een lage pilaar, een middelhoge pilaar en de hoogste pilaar. Via Rots C moet je Lara bovenop de middelste houten pilaar krijgen om dan, vanaf die pilaar, op de steiger te kunnen springen. Dit is niet makkelijk......Lukt het niet om bovenop de steiger te belanden dan kun je altijd nog, mits je de Cheattrainer gebruikt, vanaf Rots B de Super Jump proberen om op de steiger te belanden.....Ik ga er echter vanuit dat je het toch wel eerst een paar keer zelf wilt proberen. Dus dit is hoe je het moet doen.....

Zet Lara ongeveer halverwege op Rots B en zorg dat ze naar Rots C kijkt. 
Ren naar voren en druk bijna gelijktijdig dan je Springtoets in maar blijf ook je Vooruittoets drukken en.....als je wat geluk hebt dan zal Lara bovenop Rots C landen.

Hé.....het is mij ook niet in 1 keer gelukt om Lara vanaf Rots B op Rots C te krijgen, dus ga nu niet klagen als je er een paar pogingen voor nodig hebt. Actualy......om Lara op Rots C te krijgen is nog het makkelijkste deel van dit gedoe. Want op Rots C moet je Lara dan naar de steiger draaien en dan moet je haar naar de middelste van de 3 steiger pilaren laten springen.....Lara moet bovenop de middelste pilaar landen. En dat zal je nog niet meevallen want dit is een sprong die je precies moet uitkienen omdat je anders over de pilaren heen springt en dan land ons Laartje terug in de lagune en kun je helemaal overnieuw beginnen. Heb je Lara uiteindelijk bovenop de middelste pilaar dan moet je vanaf de pilaar springen naar het uitstekende voorste deel van de steiger. 

Ik zou toch maar gaan cheaten. Enfin....Ben je op de steiger beland dan vergeet je natuurlijk niet om, in al je euforie, om je 10e GPS-je te rapen. Plunder dan ook nog even de oranje voedselkist want ons Laarsje zal wel weer enorme honger hebben gekregen van al dit klim en spring werk.....want vergeet niet.....Dit is toch vooral een Survival game en dus dient Laar te blijven eten.

Spring, als je de GPS op de steiger hebt gescoord en de voedselkist hebt geplunderd, terug de steiger af.....de Lagune terug in en werk je dan een weg door het water naar het begin van dit gebied, dus naar de "Springplank" want we gaan nu pilaartjes hoppen om de Uitkijktoren te beklimmen. Oja.....als je dat eerder nog niet had gedaan.....plunder onderweg dan ook nog even dat gele kistje. 

C:Uitkijktoren beklimmen voor een Relikwie

Loop terug naar de "Sprinkplank". Loop de "Springplank" op en neem dan de situatie eventjes in je op. Vanaf de "Springplank" zie je pilaar 2, platform 3 en platform 4. Achter platform 4 zie je de "balkons" 5 en 6 in de Uitkijktoren. Ik hoop dat je die 3 Solari's in de uitkijktoren al in het begin van dit level gemold hebt, is dat niet zo dan zul je nu weer met ze te maken krijgen en dat maakt de zaken dan nodeloos moeilijk voor je.

Spring vanaf de "Springplank" op Pilaar 1 en spring dan vanaf Pilaar 2 naar de houten kletterwand van Platform 3 en druk je Springtoets op tijd in zodat via de houten wand op platform 3 terecht komt. Lukt het je niet dan valt Lara omlaag de lagune terug in en zul je opnieuw moeten proberen vanaf de "Springplank".....nodeloze tijdverspilling dus je zorgt maar dat het lukt....ten slotte doe je dit niet voor de eerste keer.

Op platform 3 beland zie je dat er een balkje steekt tussen platform 3 en platform 4. Loop dus over de balk naar platform 4. Op platform 4 heb je dan een keuze via welke kant van de Uitkijktoren je verder omhoog wilt gaan. Lara moet bovenop het dak van de Toren geraken. Via balkon 6 kun je via de rechterzijde van de toren verder omhoog klimmen en via 5 doe je het via de linker zijde. Het maakt niet zo veel uit of je via 5 of via 6 gaat, maar ik ga via 5, dus via de linkerzijde van de Toren verder.

NB: kies jij voor 6, dus de rechterzijde, dan kom je op 6 uit bij dat kapotte gele laddertje. Via dat laddertje klim je dan omhoog naar het balkon dat aan de rechterzijde uitsteekt. Je moet dan via de gevel van de toren verder omhoog klimmen. De route via 5 is iets makkelijker. 

Er steekt een balkje uit op platform 4, maar het balkje reikt niet helemaal tot de toren. Wankel het balkje op en loop tot het einde en doe dan de voorwaartse sprong naar "balkon" 5 van de Toren. Ook dit soort sprongen heb je inmiddels vaker gedaan, dus wat kan er nog moeilijk aan zijn.

Lara is nu dus op de Toren en wel op de linker zijde van de Toren. Haha.....weer een "Sprinkplank". Ga op de "Sprinkplank staan en spring dan over naar de witte richels van platform 7 en klim dan via de richels omhoog en trek Lara platform 7 op..

In feite is Lara dus op de buitentrap, die ooit vanaf de grond naar de bovenste etage van de Toren ging.....nu is nog maar een klein stukje van de trap over. Loop de houten trap echter nog niet op maar draai je om en....Je kijkt terug naar 5, naar het "dak" van 5 om precies te zijn. Op het dak van 5 stonden die 2 Solari's Lara te beschieten, maar daar heb je mee afgerekend dus nu liggen hun lijken hier nog. Er staat ook een geel kratje. 

Wel.....als je echt alles wilt halen uit de game dan vlieg je via de Zwaaistok naar het "dakje" van 5 en plunder je er de lijken en het gele kratje.

Spring/zwaai, via de zwaaistok, terug naar 7 en loop dan de houten treden op en de hoek om.....

Laartje is nu dus weer aan de achterzijde van de Uitkijktoren, maar wel lekker hoog en.....Oeps....geen trap meer. Het laatste, bovenste deel, van de trap is verdwenen maar je ziet nog wel de steunbalken van de trap aan de gevel van de toren steken.....Er steekt een witte balk uit en daar moet Lara naar toe duiken. Dus doe de Runningjump naar de uitstekende witte balk en.....

........Lara komt aan het balkje te hangen en door de kracht en Lara's gewicht klapt het balkje om, tegen de houten wand van de Toren aan. 
Lara kan nu, via de balkjes verder omhoog maar omdat ze hangt moet je hiervoor je Springtoets drukken

Spring/klim dus via de balken verder omhoog en....Laar beland op het achter balkon van de Toren. Nog 1 etage hoger is het dak en gelukkig is het bovenste deel van de toren een kletter/klauter muur. Spring dus tegen de grijze klautermuur aan waarbij je dus op het juiste moment je E-toets drukt.....om Lara met haar klimpijl aan de wand te hangen. 

Klauter/kletter dan verder omhoog en trek Laarsje dan het dak van de Toren op.

Loop door naar de rand en.......Blijf staan en geniet even van het uitzicht.......Vanaf de Uitkijktoren kijkt Lara nu een aantal "pilareneilandjes". Dat gebied is dus achter de lagune. Via de Ziplijn zip je Lara straks omlaag naar het hoogste eilandje want via die "eilandjes" gaat Lara's route naar het wrak van de Endurance verder. Maar Zip nog niet omlaag want er valt hier in de Uitkijktoren nog een Relikwie te scoren en je komt hier niet meer terug. Natuurlijk kun je later altijd nog, via een Snelreiskamp, terug reizen naar de Uitkijktoren, maar we zijn hier nu toch dus laten we het Relikwie nu meteen maar even gaan scoren.

Ga rechts op de uiterste rand staan en kijk omlaag. Onder Lara zie je dan Balkon 11. 

Ik ben gewoon omlaag gesprongen en kwam veilig op balkon 11 terecht, maar wellicht was dat gewoon geluk. Wellicht moet je Lara eerst aan de rand omlaag laten hangen en dan omlaag laten vallen om haar veilig op balkon te laten landen......geloof dat je dat met je Shift-toets doet maar weet het niet zeker meer. Hoe dan ook.....zorg dat Laars veilig op balkon 11 terecht komt. Plunder de oranje voedselkist en draai Laarsje dan om en.....We kijken dan de bovenste kamer van de Uitkijktoren in en......Op de vloer in de kamer staat de Relikwiekist.

Stap de kamer binnen en maak de Relikwiekist dan open en Lara scoort het Relikwie....het is het speelgoedtreintje van het broertje van Millie, waarvan je in het scheepswrak al de pop van hebt gevonden

Ok.....Nu moeten we terug bij de Ziplijn op het dak zien te komen en dat moet nu via de rechterzijde van de toren. Het "raam" in de rechtergevel van deze kamer, is geblokkeerd door prikkeldraadplanken. Knal, met de Shotgun, de prikkeldraadplanken het raam uit en ga dan in het raam op het randje staan.

NB: als je via 6 en de rechterzijde van de toren was gegaan dan was je dus ook hier beland

Druk je SHIFT-toets om Lara uit het raam te laten vallen en druk dan onmiddellijk je E-toets want Laar komt met maar 1 hand aan de richel te hangen. Was je te laat met je E-toets dan is dat niet zo heel erg....Laartje valt dan verder omlaag maar komt dan aan een lager gelegen richel te hangen. Je moet dan wel terug omhoog klimmen. Schuif Laar op naar het uiterste rechter puntje en doe dan de Zijwaartse Sprong naar de klautermuur, waarbij je dus weer op het juiste moment je E-toets moet rammen zodat Laar zich met haar Klimbijl vast bijt in de klettermuur.

Schuif Lara dan, via haar klimbijl, naar rechts en dan de hoek om. Lara hangt dan weer aan klettermuur 9. Dus klim weer verder bomhoog en trek Laarsje dan weer dak 10 op.

Ok.....ga weer op de rand staan, onder de Ziplijn. We gaan afscheid nemen van de Uitkijktoren want we moeten verder. Zorg dat je het Springsymbool krijgt en spring dan naar de Ziplijn en..........

D: Naar de Geheime Tomb Ondergelopen Kluis:

Via de Ziplijn land Lara veilig op "Eiland" A en.....We horen onmiddellijk de stemmen van 2 Solari's en die 2 zielenpieten verschijnen op richel G en ze zijn zich nog niet er van bewust dat Lara vlakbij hen is.

Snel....maak gebruik van de onwetendheid van de 2 Solari's.....Ga snel in dekking achter de grote grijze steen en vermoord dan snel die 2 Solari's op de richel. Het kan zijn dat er nog een 3e en een 4e Solari opduikt maar dat hangt af van hoe snel en accuraat jij deze 2 huftertjes om weet te kegelen. Er zijn nog meer Solari's in de buurt maar daar krijg je zo dadelijk mee te maken

Waar de Solari's waren is ook de ingang van de Geheime Tomb Ondergelopen Kluis, dus zijn de Solari's op de richel omgelegd dan kun je naar de richel toe springen maar dat is niet verstandig. We komen daar ook via een andere route.Draai je om en loop iets terug en ga dan links op de rand van dit A eilandje staan. Je ziet dan eilandje B en hebt weer uitzicht over de inham en in de verte zie je het wrak van de Endurance weer drijven. 

Spring over naar eilandje B

Spring vanaf Eilandje B dan omlaag....Lara land op strandje D. Links is een riviertje waar Lara doorheen kan waden. Er drijft een Boei in het water maar ik heb niet kunnen achterhalen wat je met die boei zou moeten doen. Pas echter op want van rechts kunnen er 2 Solari's opduiken.

Als die 2 Solari's nu opduiken dan leg je snel en fluitend om. Het kan echter ook zijn dat deze 2 nu nog niet opduiken maar zo meteen als je hier weer terug komt. Steek door de rivier naar het eilandje aan de overzijde. Ik had geen problemen om door de rivier te waden, maar wellicht komt dan omdat ik me de pleuris Cheat in de game. Wellicht dat als je niet Cheat je de Boei moet gebruiken, als springplank, om aan de overkant te geraken. Wellicht dat iemand dat nog eens wil uitproberen en het dan even wil melden.

Het eilandje waar je op beland is een schiereilandje en vanaf het schiereilandje hup je over naar het laatste eiland. 

Op het laatste eiland, je bent dus nu onder Eiland A en richel G, kun je aan de linkerkant van de boom, in het hoge struikgewas je 11 GPS Cache oprapen

Raap dus de GPS op en ga dan naar de rechter zijde van de boom om dat gele kratje ook nog even te plunderen

Hop terug naar het schiereilandje en terug over de rivier

Als je terug bent op het strandje dan kun je rechtvooruit nog de GPS Cache 12 oprapen. Ga dan terug naar waar je vanaf Eiland B op dit strandje terecht bent gekomen. Oja....waar die 2 Solari's opdoken kun je hun lijkjes nog even schenden en een geel kistje leegroven.

Terug onder Eiland B spring/klim je via de houten wand omhoog om Lara dan bovenop het richelpad te hijsen. Bij de boom vindt je dan het laatste Graf van de Grafdelver Uitdaging.

Plunder het graf om de Grafrover Uitdaging te voltooien en je XP punten ervoor te ontvangen. Volg het pad dan links de bocht om en........

Een kloof maar dank de Goden voor de uitvinding van Zwaaistokken. Runningjump naar de zwaaistok en zwaai/spring dan door om aan de overkant te landen.

Klim dan verder omhoog en.......Lara's route naar de Endurance gaat dan naar rechts verder maar dat kan wel even wachten.....Alex red zich nog wel een tijdje, dus er is geen haast en daarbij.....Lara heeft geen gelukkige hand in het redden van haar mede schipbreukelingen en ook Alex zal Lara's pogingen om hem te redden niet overleven. Dus laten we Alex nog maar even zijn laatste uurtjes gunnen. Achter Lara is een korte tunnel die naar de hangbrug leid en naar richel G, dus naar de ingang van de Geheime Tomb van dit sublevel. 

Loop dus door het tunneltje en dan over de houten hangbrug en.......We horen dan een Solari stem....de Solari is achter Lara en hij heeft Laar nog niet gespot. 

Snel....draai Lara om en kill die Solari kootzak, voordat ie Lara echt in de smiezen krijgt. Draai dan weer terug om en loop verder.

 We zijn dus nu op die richel G en hier liggen de lijken van de 2 Solari's die je eerder vermoord hebt. Plunder de lijken en loop dan door naar de deur. We gaan verder met: m

Level 18B:  Geheime Tomb: Ondergelopen Kluis:

Walkthrough en Screenshots door: Louis Koot