Agon 4: The Lost Sword of Toledo

2008:Walkthrough door: Louis Koot

The Lost Sword of Toledo is een "Point and Click" adventure game, dat u dus met uw muis bestuurt. 

Op het "Main Menu" scherm vindt u de functies: "New Game", "Resume Game", "Game Options" en "Extra Features".

Via de "Game Options" kunt diverse instellingen van de game zelf aanpassen, zoals Audio, Video, snelheid, ondertitels en de moeilijkheidsgraad van het bordspel. Via "Extra Features" kunt u "Dorothy's Table" openen alwaar u de brieven van Samuel Hunt en Smythe nog eens kunt doorlezen en ook de biografie van Samuel Hunt, als 12 jarige jongen, kunt lezen.

Via de "Extra Features" kunt u uw geheugen ophalen betreffende de eerste 3 episodes van Agon. Wel....verder werkt de game zoals uw gewend bent uit de vorige 3 episodes, die ook zijn uitgebracht op Cd onder de titel Agon Mysterious Codex, en waarvoor ik ook een zeer uitgebreide walkthrough heb gemaakt. Het verschil tussen Agon Mysterious Codex en Agon The lost sword of Toledo zit hem vooral in de verbeterde grafische kwaliteit en de meer duidelijker te lezen teksten en documenten. Een 2e verschil is dat u nu ook de beschikking hebt over een Plattegrond waarmee u snel tussen de diverse locaties in de game kunt reizen.

De game houdt zelf uw voortgang bij en doet dat middels een "Auto-Save", telkens als u de game afsluit. Maar....U kunt ook zelf Saven in de game. Er zijn echter maar 8 Save Slots beschikbaar, dus dit betekent dat als u vaak wilt saven u eerdere saves zult moeten overschrijven.

Rechtsboven in het speelscherm vind u de "M', de "F" en de "I" knop. Via de "M" knop keert u terug naar het menuscherm alwaar u kunt Saven, Loaden en afsluiten.Via de "F" knop opent u het documentenscherm alwaar u alle gevonden brieven en documenten altijd weer kunt nalezen.Via de "I" knop open en sluit u de inventory ( u kunt de inventory ook openen en sluiten met de spatiebalk van uw toetsenbord).Items in inventory met elkaar combineren doet u door het ene item op het andere item te klikken.

Wel....meer valt er niet uit te leggen....Start dus een "New Game" en....ik wens u veel plezier met deze mooie game.

Intro filmpje:

Na zijn avontuur op het eiland Madagaskar is professor Samuel Hunt dus op weg gegaan naar Toledo, Spanje om de familie Candelas te zoeken. Deze Candelas familie bezit het 4e bordgame en de 4e Codexpagina. De professor zal verblijven in het huis van Carmen Diez-Palencia, de dochter van schilder Salvador Diez-Palencia die tevens je vrouw Dorothy schilderles heeft gegeven.  

Onderweg heeft de professor van Smythe vernomen dat de 3 Codexpagina's, die hij inmiddels in bezit heeft, waarschijnlijk vervalsingen zijn. Via Marseille en Madrid is de professor nu per koets onderweg naar Toledo en hij schrijft een brief aan zijn vrouw Dorothy. De professor heeft gezelschap van een priester, maar erg prettig gezelschap is die priester niet. De koets komt dan aan te Toledo en wel op het Plaza de la Mancha.

Plaza de la Mancha:

Je kijkt een straat in en ziet het stalletje van de pottenbakker. Draai rechtsom. Op het rechterhoek huis zie je 2 witte tegeltjes. Op hert bovenste tegeltje staat het nummer 1. Het onderste tegel is een mozaïek tegeltje. Draai verder om en kijk even rond over het plein. Er zit een man op een bankje de krant te lezen en, voor het restaurant, zit een gitarist.

Ga even praten met de man die op de bank de krant zit te lezen. Vraag de man naar "The painter's house". De man weet niet waar het huis van de schilder is.  Draai rechts en ga terug naar de straat. Ga 1 klik vooruit de straat in, draai dan links en praat met de pottenbakker. Vraag de pottenbakker dus ook naar "The painter's house".  De pottenbakker vertelt dat de schilder ergens op het Plaza del Pedro woont en dat je daarvoor door de poort moet gaan.

NB: Als je de gitarist had gevraagd naar het huis van de schilder dan kun je nu niet met de pottenbakker praten. Heb je de pottenbakker naar het huis van de schilder gevraagd dan kun je daarna niet ook nog met de gitarist praten.

Draai rechts en ga vooruit door de poort en....je beland op de Plattegrond van Toledo. Wel....dit is een hele verbetering ten opzichte van de eerste 3 delen van Agon. Via de plattegrond reis je dus naar de diverse locaties, maar je moet wel eerst zorgen dat die locaties beschikbaar komen. 

Op dit moment zijn er 2 locaties beschikbaar en dat zijn "Plaza de la Mancha" en "Diez Palencia". Wel....je wilt naar het huis van de schilder, dus klik op de "Diez Palencia" locatie en je beland op de binnenplaats van het huis van Carmen Diez Palencia:

Het huis van Salvador Diez Palencia:

Carmen Diez Palencia:

Je wordt verwelkomt door Carmen, de dochter van schilder Salvador Diez Palencia. Carmen verteld dat haar vader is overleden, maar dat je in zijn oude kamer kan verblijven. Carmen geeft je de Sleutel van haar vaders kamer en die sleutel heb je dan in je inventory.

Je moet nu uitgebreid en compleet met Carmen praten via de gespreksopties die je krijgt. Carmen heeft heel veel te vertellen en je moet dat nu allemaal aanhoren.  Dus klik op elke gespreksoptie die je krijgt en ga er maar even voor zitten, want Carmen is nogal lang van stof.

Je ervaart dat Salvador Diez Palencia niet alleen schilder was maar ook een begaafd trompettist. Salvador was ook heel erg geliefd bij de dames en heeft een affaire gehad met een getrouwde Engelse Gravin, de vrouw van graaf Carcia de la Rica. Uit deze affaire is Carmen geboren. De Graaf weigerde om Carmen te erkennen en de Gravin, Carmen's moeder, heeft zelfmoord gepleegd. Carmen is dus, in armoede, opgevoed door haar vader.

Je ervaart ook over een Music Box die Carmen's vader heeft gemaakt en dat Carmen de enige erfgenaam is van de bezittingen van haar vader. Carmen verteld dat het deuntje van de Music Box het favoriete deuntje van haar vader was, en dat de Sleutel van de Music Box in de la van haar vaders bureau ligt. Je mag gerust de spullen van haar vader mag bekijken.

Carmen verteld ook dat ze een probleem heeft. Als Carmen niet voor haar 21 verjaardag een rijke vent trouwt dan vervalt haar huis, en alle bezittingen, aan Alonso Garcia de la Rica en moet Carmen trouwen met diens zoon Eugenio. Carmen zal over 1 maand al 21 jaar worden. Carmen houdt echter van ene Francisco,de plaatselijke smid.

Francisco heeft als achternaam Candelas, en is dus de man waarvoor je naar Toledo bent gekomen. Carmen verteld dat Francisco in de gevangenis zet op beschuldiging van diefstal van een zwaard uit het paleis van  Carcia de la Rica gestolen te hebben. Een zwaard dat gemaakt is door de grootvader van Francisco.

Als je alle gespreksopties dan uiteindelijk hebt gebruikt, heb je dus heel veel informatie van Carmen gekregen en zal het gesprek vanzelf afgelopen zijn.  Draai rechts en ga vooruit, naar de deur voorbij de bank. 

Dit is de deur van de kamer van Carmen's vader, dus de kamer waar je zult overnachten. 

Open de deur met de sleutel (painter's door key), die Carmen je heeft gegeven en klik daarna met de actiecursor op de deur. Je beland dus in de:

Kamer van Salvador Diez Palencia:

Kijk rond in de kamer. Er staat een 2 persoonsbed. Aan elke kant van het bed staat een ladekastje die dienen als nachtkastje. Aan de rechter muur staat een dubbele boekenkast. Aan de linker muur staan 2 bureaus. Voorbij de bureaus staat een schildersezel. Aan de achtermuur staat een enkele boekenkast, naast een deur.Ga 1 klik vooruit en draai je dan om naar het linker bureau. Er staan boeken op het bureau en er ligt een bruin boek op het bureaublad. In het rechter vakje van het bureau ligt een rode Chinese Doos. Boven het bureau hangen foto's.

Zoom in op de rechter foto Je ziet de gevel van een huis. Aan de gevel zie je  weer 2 tegeltjes. 

Op het bovenste tegeltje staat het getal 10.

 Het onderste tegeltje is een fijn uitgesneden vorm van een klaverblad. 

Pak de rode Chinese Doos. Je pakt ook een brief. Lees de brief. Je leest dat deze Chinese Doos een cadeau is van Alfonso, een vriend van Diez. Zoom uit via de uitzoompijl en je ziet dan de Chinese Doos in je scherm. De doos heeft een gecompliceerd slotmechanisme, bestaande uit 8 knoppen die elkaar beïnvloeden. Je weet nog niet genoeg om deze doos te openen, dus klik op de kruisknop om uit te zoomen. De doos wordt terug gelegd in het bureau.Grijp het bruine boek. Het is het dagboek van Diez. Het dagboek staat vol met trompetoefeningen. Blader door het dagboek en zoom dan uit.

Blijf staan maar draai om naar het rechter bureau, dat dus precies onder het raam staat. Kijk omlaag naar het linker ladeblok onder het bureau. Klik met de actiecursor op de bovenste la om deze open te trekken. In de la ligt de Opwindsleutel van de Music Box (Winding key), net zoals Carmen je vertelt hebt. Grijp de Sleutel uit de la.

NB: Kun je de la niet openen dan betekent dit dat je vergeten bent om Carmen verder uit te vragen over de Music Box. Je zult dan terug naar buiten moeten gaan om weer met Carmen te praten om haar nog verder over de Music Box uit te vragen.

Draai rechts. In de hoek, achter het bureau, staat dus een schildersezel. Ga vooruit naar de schildersezel. 

Draai dan linksom naar de schildersezel en kijk omlaag. Achter de schildersezel staan 3 schilderijen tegen de muur. Zoom er op in. 

 • Bekijk het voorste schilderij. Schuif het voorste schilderij naar rechts, via de schuifpijlcursor. 
 • Bekijk het 2e schilderij en schuif deze dan ook naar rechts om het 3e schilderij te kunnen bekijken. 
 • Schuif dan het 3e schilderij naar rechts en dan het voorste schilderij weer naar links zodat de schilderijen weer op hun oorspronkelijke plek komen te staan. 

Zoom uit en je merkt dan op dat deze 3 schilderijen schetsen zijn van één en hetzelfde onderwerp. Kijk naar de foto's, die aan de achtermuur hangen.  Zoom in op de rechtsboven foto. Het is een foto van Dorothy, je vrouw.De deur in de achtermuur zit op slot en krijg je niet open. Draai rechts. Aan de muur, tussen de twee boekenkasten, hangt een trompet en 3 schilderijtjes. Er staat ook een bladmuziekstandaard en een klein rond tafeltje. Ga vooruit. Klik op de trompet en klik ook op de onderste foto. 

Draai dan linksom naar de enkele boekenkast. Beweeg je cursor over alle boeken. Op 2 boeken krijg je de Handcursor. Zoek die 2 boeken en pak ze dan op en blader ze door. Het 1e boek is een "Album of Romantic Songs" en staat vol met bladmuziek. Je vindt dit boek helemaal links op de bovenste plank. Het 2e boek staat in het midden van de 2e plank en is een boek met muziek van Spaanse liederen. 

Als je deze boeken hebt bekeken, dan draai je om en ga je vooruit naar de dubbele boekenkast. Ga precies midden voor de 2 helften van de dubbele boekenkast staan.  Zowel in de linker helft als de rechter helft van de grote boeken kast kun je 3 boeken pakken en doorbladeren. Dus in totaal 6 boeken. Zoek ze op. Je krijgt de Handcursor op de boeken die je kunt pakken, dus beweeg je cursor over alle boeken. Blader deze 6 boeken ook door. In de linker helft vindt je een boek over "El Greco", een boek over de "Man of La Mancha" en een  "Masters and Masterpiece of Paintings" boek.In de rechter helft vindt je een "Astronomy for All" boek, een boek over  stierengevechten en een boek over Spaanse Adel.

Links en rechts naast het bed staat dus een ladekastje die dienen als nachtkastjes. Op het linker ladekastje staat de Music Box. Ga dus naar het linker ladekastje. Kijk omlaag naar de Music Box. Klik met de actiecursor op de Music Box om de deksel te openen. Zoom dan met je vergrootglascursor.

De Music Box deel 1:

Je ziet het danseresje. Rondom het danseresje staan 8 draaiknoppen. Blijf met je fikken nu af van die 8 draaiknoppen.

Linksonder zie je het sleutelgat waar je de opwindsleutel in moet steken. Pak de Opwindsleutel (Winding key) uit je inventory en steek de sleutel in het sleutelgat. Klik dan op de sleutel en....je hoort de muziek en het danseresje gaat dansen. Luister naar en Onthoud het melodietje dat je hoort. 

Het rokje van het danseresje bestaat uit opgerolde plooien. Terwijl het danseresje danst moet je op haar klikken met de actiecursor, maar.....Luister eerst 1 keer helemaal naar het melodietje zodat het melodietje goed kunt onthouden. 

Als het melodietje ten einde is dan klik je weer op het sleuteltje om het melodietje weer te starten. Klik dan met de actiecursor op het danseresje terwijl ze aan het dansen is en....Het danseresje maakt een buiging en ze verliest 1 van de "plooien" van haar rokje. 

Dit is dus een briefje en het ligt dan rechts naast het danseresje. Het danseresje gaat verder en als het melodietje weer is afgelopen grijp je het briefje, dat dus rechts van het danseresje ligt. 

Lees het briefje en je leest dan dat de Music Box een aantal geheime vakken bevat, waar iets in verborgen zit.

Zoom 2 keer uit. Het briefje beland in je inventory, Als je het briefje nog een keer wilt lezen dan open je de inventory en klik je met de rechtermuisknop op het briefje, Naast de boekenkast hangt een spiegel waarin jezelf nog even kunt bekijken. Wellicht wil je je kapsel even goed kammen. Ga naar de andere kant van het bed en via de deur terug naar buiten. Carmen  ziet bij de waterput een pot planten te bederven. Ga naar Carmen, maar niet rechtstreeks. Ga eerst 1 klik recht vooruit en draai dan rechtsom. Nu is Carmen opgestaan en kun je met haar praten of iets geven.

NB: Als je rechtstreeks naar Carmen was gegaan dan staat ze niet op en kun je niet met haar praten of iets aan haar geven.

Praat met Carmen over : The melody of the music box:  en "Nummeric lock of the music box". Carmen weet echter verder niets over het melodietje van de Music Box. Ook weet Carmen niets te vertellen over de 8 draaiknoppen van de music box. Vanzelf is het gesprek dan weer afgelopen. Pak de Brief (Small letter), van het danseresje, uit je inventory en geef de brief aan Carmen. Hierna draai je om naar de poort . Klik op de linker poortdeur om naar buiten te gaan maar....Carmen bied je dan wat koekjes aan, die ze zelf gebakken heeft. Kijk naar de waterput. Op de rand van de waterput staat een schaal met koekjes. 

Mik de vooruit[pijl naar de schaal met koekjes en ga dan 1 klik vooruit. Draai dan linksom en kijk omlaag naar de schaal met koekjes. Grijp een koekje (Biscuit) uit de schaal. Je eet het koekje niet op maar bewaard het in je inventory. Draai je weer om naar de poort, ga vooruit en klik weer op de linker poortdeur en...je beland weer op de plattegrond. Er is nu een nieuwe locatie beschikbaar op de plattegrond en dat is het Candelas huis. Ga daar echter nog niet naar toe. Ga nu terug naar de:

Plaza de la Mancha:

Domingo de gitarist: 

Je moet, via de gitarist,  nu achter de titel komen van het deuntje van de Music Box. 

Terug op de Plaza de la Mancha draai je linksom en ga je vooruit naar de gitaarspeler.   Praat met de gitaarspeler. Zijn naam is Domingo en hij wil wel je favoriete deuntje spelen, als je hem iets geeft. Geef Domingo het Koekje (Biscuit) en hij wil 3 deuntjes voor je tokkelen op zijn gitaar. Je vraagt Domingo om het favoriete deuntje van Diez Palencia te spelen. Maar Domingo weet niet wat het favoriete deuntje van de schilder is en hij speelt dan zomaar  3 deuntjes.   

Domingo noemt steeds de titel van het deuntje dat hij speelt. Geen van de 3 deuntjes is echter het deuntje van de Music Box. Je neemt dus maar weer afscheid. Ga terug naar de pottenbakken en duik weer de poort in en ga, via de plattegrond, terug naar het huis van Carmen (Diez Palencia). Je beland dus weer op de binnenplaats. Praat niet met Carmen maar ga weer naar de schaal met koekjes en pak er weer een koekje uit. 

Ga weer de plattegrond op en terug naar Domingo op het Plaza de la Mancha.Klik met de praatcursor weer op Domingo en je vraagt hem of hij nog wat deuntjes wil spelen, voor een koekje. Dat wil Domingo wel, dus geef hem weer het koekje. Weer noemt Domingo steeds de titel van de 3 deuntjes die hij speelt en weer is geen van deze 3 deuntjes de melodie van de Music Box.

Dus ga weer terug naar het huis van Carmen en grijp voor de 3e keer een koekje uit de schaal. Terug weer naar Domingo.Klik eerst weer met de praatcursor op Domingo en geef hem dan het 3e koekje. Weer speelt Domingo 3 melodietjes en weer noemt hij steeds de titel. Het eerste deuntje dat hij nu speelt heet "El Nenufar" en....dit is dus het melodietje van de Music Box.  Ga terug naar het huis van Carmen en ga weer naar de kamer van  

Kamer van Salvador Diez Palencia:

Music Box deel 2:

Je moet nu de code zoeken waarmee je het geheime vak in de Music Box kunt openen. 

Ga weer naar de enkele boekenkast, rechts naast de gesloten deur. 

Pak weer het dunne muziekboek, dat helemaal links op de bovenste plank staat. 

Dit is dus het "Arion collection of Spanish Songs" boek. Blader door dit boek naar de "El Nenufar" pagina.  Je leest, bovenaan deze pagina, dat de componist van het "El Nenufar" liedje ene A. Lozano is en dat het zijn Op.28 is.Zoom uit het boek en ga terug naar het linker bureau. Pak weer het bruine dagboek. Dit is dus het dagboek waarin Diez de prestaties heeft bijgehouden van zijn leerlingen waaraan hij trompetles heeft gegeven. Blader door naar de pagina van leerling Carlos Juares. Op deze pagina lees je dat Carlos Juares in het 2e semester het stuk Op.28 van Lozano heeft gespeelt en de beoordeling van Diez is Excellent. Het Romeinse cijfer op deze pagina is VI.

Zoom uit, draai je om en ga naar de dubbele boekenkast. Draai dan rechts en ga weer vooruit naar het ladekastje waar de Music Box op staat. 

 • Kijk omlaag naar de Music Box en zoom er weer op in. 
 • Rondom het danseresje staan dus 8 draaiknoppen. 
 • De knoppen zijn genummerd met Romeinse cijfers, 
 • Knop I = 1, Knop II = 2, Knop III = 3, Knop IV = 4, Knop V = 5. Knop VI = 6, Knop VII 7, Knop VIII = 8 
 • Tussen de knoppen V en VI zit het Slot van de box.

Op de draaiknoppen krijg je de schuifpijlen waarmee je de knoppen kunt draaien. Hierdoor verander je de letters die je op de draaiknoppen ziet. Je kunt op elke draaiknop 12 verschillende letters instellen. Wel....Je weet de componist van het melodietje en je weet het getal van de leerling. Maak dus met de draaiknoppen LOZANO VI. Dus zet op:

 • Knop 1 de L. 
 • Knop 2 de O. 
 • Knop 3 de Z. 
 • Knop 4 de A.
 • Knop 5 de N.
 • Knop 6 de O.
 • Knop 7 de V.
 • Knop 8 de I. 
 • Klik op het Slot en...."Yes, this will be the solution" roep je uit. 

Je zoomt vanzelf uit en de Music Box gaat dicht en dan weer open. Je zoomt vanzelf weer in en.....Het danseresje is verdwenen. Waar het danseresje stond is nu een blauwe doek en een Brief verschenen.  Zoom in op de blauwe doek en klik er dan op met de actiecursor. Er zit een Medaillon in de blauwe doek. Klik met de actiecursor op het Medaillon en dan met je handcursor en.....

Carmen komt binnen en ze wil de brief lezen. Je beland vanzelf op de binnenplaats. Je hebt dus niet het medaillon en de brief gepakt. Carmen is nu in de kamer de brief aan het lezen en het medaillon aan het bekijken. Verlaat de binnenplaats door de linkerpoort deur en reis dan, via de plattegrond naar het Candelas huis. Je beland in

Het Candelas Huis:

Je bent in het Candelas huis en je hebt jezelf voorgesteld aan Isabel, de moeder van Francisco.

Praat met Isabel en doe dat tot er niets meer te vragen is. Sla niets over. 

Isabel verteld dat haar zoon Francisco nog een paar dagen in het plaatselijke politiebureau opgesloten zal zijn, maar dat hij dan zal worden overgebracht naar Madrid. Ze verteld verder over haar overleden man en over het beroemde Zwaard van Toledo, dat haar man gesmeed heeft. In het zwaard is een juweel verwerkt en de initialen van de smid staat er op. Carlos Candelos heeft het zwaard, volgens eigen verklaring, tijdens een weddenschap verloren aan Alfonso Carcia de la Rica, maar Isabel heeft dit nooit geloofd. Isabel weet niets over de Agon.

Als het gesprek teneinde is dan klik je weer met de praatcursor op Isabel om verder te praten. Weer gebruik je dan alle opties die je krijgt. Sla weer geen enkele vraag over. Je vraagt Isabel dus over alle andere personen. Het belangrijkste dat je ervaart is dat Alonso heel erg verandert is na een tragedie in zijn familie. Als ook dit gesprek weer ten einde is dan draai je om en verlaat je het huis door de groene voordeur. Je beland weer op de plattegrond. Ga terug naar het:

Diez Palencia Huis:

Je beland dus weer op de binnenplaats. Draai rechts en zie....Carmen zit te huilen op het bankje. Ga vooruit, draai rechts en klik met de praatcursor op de huilende Carmen. Carmen wil niet zeggen waarom ze zit te huilen en ze geeft je de  Music Box brief. Ze vraagt je wanhopig om haar te helpen. Praat verder met Carmen via de gespreksopties over Isabel en Francisco.

Open je inventory en rechtsklik dan op de Brief (Long letter). Lees de brief. De stem van Salvador Diez Palencia leest de brief hardop voor. Luister dus naar wat Salvador aan zijn dochter vertelt in de brief.

Salvador vertelt over een Kerktoren. De toren heeft een hek die niet open gaat. Salvador vertelt verder over de vriendschap tussen hemzelf, Carlos en Alonso. 14 jaar geleden, tijdens Pasen, hebben de 3 mannen een geheime club opgericht onder de naam Different Sun. Salvador vertelt verder waarom aan de vriendschap van de 3 mannen een einde is gekomen. Salvadors leven is in te delen in 3 belangrijke perioden: de 15 jaar van zijn verblijf in Engeland, zijn terugkomst naar Toledo met Carmen en de oprichting van het Different Sun genootschap.

Klik op de kruisknop om de brief weer op te bergen. Klik dan weer met de praatcursor op Carmen.  Je praat met Carmen over de brief en over het geheim van haar vader. Carmen vertelt dat de 3 mannen altijd samen kwamen in de kamer van haar vader, maar toen ze eens op een nacht naar binnen gluurde waren de mannen verdwenen.  Tijdens dit gesprek moet je Carmen dan vragen over de gesloten deur in de kamer van haar vader. Carmen vertelt dat het de deur is van de DOKA (Donkere kamer) van haar vader, waar hij zijn foto's ontwikkelde. Je krijgt nu de Sleutel van de Donkere Kamer. Draai rechts en klik op de deur van de kamer van Salvador Diez Palencia om daar weer naar binnen te gaan.

Kamer van Salvador Diez Palencia:

Ga weer naar de Music Box en zoom er weer op in. Je ziet dat de 8 draaiknoppen verandert zijn. Op 6 van de 8 draaiknoppen zie je nu het cijfer 1. Op knop V staat nu "Jan" en op knop VIII staat "Mon". Je vermoed dat je nu met de 8 knoppen een datum moet instellen. Maar welke datum? Ga terug naar buiten en praat weer met Carmen, die nog steeds op het bankje zit. Vraag Carmen nu over "The painter's death" en over "Carmen's date of birth". Je ervaart nu de datum waarop Carmen's vader is geboren en de datum waarop Carmen is geboren. De sterfdag van Salvador Diez Palencia is: verleden jaar eind Mei, en het was een bewolkte dag. De geboorte datum van Carmen is 4 September 1883. Wel.....Carmen heeft je niet de exacte datum verteld van de sterfdag van haar vader, alleen maar dat het verleden jaar eind Mei is geweest en dat het een bewolkte dag was. Je hebt meer info nodig. Verlaat de binnenplaats en reis, via de plattegrond nu naar het:

Politie Bureau ( Policia Local):

Sergeant Reoyos zit onderuit gezakt voor zijn bureau. Loop door naar de Sergeant en praat met hem. De sergeant probeert je eerst een kamer in het hotel van zijn neef aan te smeren, maar dat weiger je. Gebruik weer alle gespreksopties die je krijgt. Sla weer geen enkele opties over.

Je vraagt of je met Francisco mag spreken. Reoyos is overtuigt van de schuld van Francisco en geloofd dus in het verhaal van Alonso. De Sergeant heeft geen idee waar het gestolen Zwaard gebleven is. Na enig aandringen ervaar je dat je de toestemming van Alonso nodig hebt om met Francisco te mogen praten. Reoyos vertelt dan nu dat het paleis van Carcia de la Rice aan de andere kant van het La Mancha plein is, maar dat Alonso Carcia de la Rica niet thuis is. Alleen de butler is aanwezig.

Het gesprek is dan afgelopen. Praat gelijk weer met de sergeant en vraag hem of je nog meer mag vragen via "Further questions". Dat mag. Vraag de sergeant dus nu uit over alle andere personen, waarvan je de namen in de lijst krijgt. Als het gesprek dan weer ten einde is dan draai je linksom. Tegen de muur staat een groene houten bank. Boven de bank hangt een kalender. 

Zoom in op de kalender. Het is een Maan kalender, maar het is de kalender van verleden jaar 1903. Zoom er nog een keer op in. Je kunt dan door de maanden van de kalender bladeren via de schuifpijl. Omdat je niet waar je naar op zoek bent heeft dit nu eigenlijk niet zo veel zin, dus zoom maar weer uit. Draai weer links en kijk naar de voordeur. Rechts van de deur hangt een telefoon. Onthoud dat er hier in het politiebureau een openbare telefoon hangt. Verlaat het politiebureau en ga, via de plattegrond, weer naar de:

Plaza de la Mancha:

Je kijkt weer naar het grote standbeeld dat midden op het plein staat. Draai rechtsom. Op het bankje zit nog steeds die man de krant te lezen. Ga 1 klik vooruit, draai dan rechts en ga vooruit naar de hoek. Je bent dan bij het Paleis van Alfonso Carcia. Draai links en kijk naar de voorgevel van het Paleis. Aan de gevel zie je weer 2 tegeltjes. Het bovenste tegel heeft het cijfer 3 en het onderste tegeltje heeft weer een mozaïek. Draai je om en ga vooruit naar de hekpoort in de muur. Dit is de toegang tot de tuin van het Paleis. Links hangt een bel. Klik op de bel om de bel te luiden en butler Hugo duikt op. Praat met Hugo

Hugo is een Fransman en vertelt je dat Alfonso Garcia de la Rici niet thuis in. Hugo wil dan het hek weer sluiten, omdat ie denkt de zaak afgedaan te hebben, maar jij denkt daar anders over. Praat verder met Hugo via de gespreksopties.

Hugo is ook niet overtuigt van Francisco's schuld maar er is niet veel dat hij kan doen. Hij kan zijn werkgever niet bereiken, maar hij bied aan om de handtekening  van Alfonso te vervalsen onder een toestemmingsbrief om met Francisco te praten. In ruil voor de vervalste toestemmingsbrief wil Hugo dat je voor hem een kostbare postzegel verkoopt aan Arriaga, de antiekhandelaar. Hugo wil 1500 peseta's hebben voor de postzegel.

De locatie van die Arriaga komt nu beschikbaar op de plattegrond en Hugo's postzegel zit nu in je inventory. Praat weer met Hugo en gebruik weer alle gespreksopties die je krijgt. Je praat over de postzegel, het gestolen zwaard en over de personages die je tot nu toe hebt ontmoet.

Je ervaart nu over een wijnboek waar Hugo de postzegel in heeft gevonden. De postzegel stamt uit 1854, dus de postzegel is 50 jaar oud. Je bent erg geïnteresseerd in het wijnboek en vraagt of je dat boek mag hebben. Hugo zal het boek voor je opzoeken en aan je geven als je de volgende keer hier terug komt. Het Zwaard van Toledo is een object waar veel mensen veel geld voor over blijken te hebben, maar Alonso wil het voor geen enkele prijs verkopen. Hugo vertelt verder dat zijn werkgever, Alfonso, zeer verandert is sinds de dood van zijn vrouw Alma. Francisco heeft wat reparatie werkzaamheden uitgevoerd in het paleis. Over de andere personages heeft Hugo niet veel te vertellen. Over zichzelf wil Hugo niet veel kwijt. alleen dat hij niet altijd een butler is geweest. Ooit was Hugo zelf iemand die butlers in dienst had.

Als je alles aan Hugo hebt gevraagd dan draai je rechts en ga je 2 klikken vooruit, draai dan links en duik de pottenbakkerstraat in en via de poort de plattegrond op. Op de plattegrond is nu dan de  antiek shop van Arriaga locatie beschikbaar, vlak naast het Candelas huis. Ga dus nu naar:

Arriaga:

De antiek handelaar Arriaga staat achter zijn toonbank.

 Loop door naar Arriaga en praat met hem en gebruik dan, na het inleidende gesprek, weer alle gespreksopties die je krijgt..

Je liegt er even lustig op los door te doen alsof je een verzamelaar van antiek bent en een vriend van Don Diego de Mora y Aragón. Arriaga vertelt dat hij "speciale objecten" heeft, de hij niet zo open en bloot tentoonstelt in zijn winkel. Je wilt die "speciale objecten" wel eens zien, maar Arriaga wil eerst bewijs zien dat je in staat bent om zijn prijzen te betalen. Je vertelt dus dat je geen contant geld bij je draagt, maar je verteld Arriaga wel over de postzegel en vraagt hem of hij daar "oren" naar heeft.

Als het gesprek dan is afgelopen dan pak je de Postzegel (Stamp) uit je inventory. Klik met de postzegel op Arriaga. Arriaga bekijkt de postzegel en bied er 1200 peseta's voor. Je moet nu uit 3 mogelijke bedragen kiezenKies 1700 peseta's en....Arriaga bied 1500, maar dankzij je "vlugge tong" weet je Arriaga te overdonderen zodat hij de postzegel koopt voor 1600 peseta's. Wel....missie geslaagd. Je hebt de postzegel verkocht voor 1600 peseta's. Praat weer met Arriaga en vraag hem nu uit over alle andere personages. en het zwaard. Veel weet Arriaga niet te vertellen. Als je klaar bent dan verlaat je de winkel en ga je, via de plattegrond, terug naar de

Plaza de la Mancha:

Tuin van het Paleis:

Ga weer naar de tuinpoort van het paleis. Hela.....de tuinpoort staat open. Wel....Ga door de poort en.....je beland in de tuin. Hugo zit te lezen in het blauwe prieel. Ga naar dus naar het prieel en praat er weer met Hugo. Je vertelt Hugo dat je de postzegel hebt verkocht en hij wil weten hoeveel je er voor hebt gekregen. Zeg dus 1500 peseta's. Hugo is je dankbaar. Pak dus de 1600 peseta's uit je inventory en klik ermee op Hugo. Je geeft 1500 peseta's aan Hugo en houdt dus zelf 100 peseta's over. Van Hugo krijg je nu de Toestemmingsbrief (Permission) en het Wijnboek (Winery book).

Lees de Toestemmingsbrief in inventory en lees ook het Wijnboek. Dat doe je dus door rechts te klikken op de brief en het boek. Het Wijnboek heeft een pagina over de "Equinox.Als je de Toestemmingsbrief hebt gelezen en het wijnboek hebt doorgebladerd dan klik je weer met de praatcursor op Hugo om nu nog even met hem over Arriaga te praten. Verlaat het prieel en keer terug naar de tuinpoort, open de tuinpoort en zoek de plattegrond weer op, in de poort van de pottenbakkersstraat en reis terug naar het:

Politiebureau:

Loop weer door naar Sergeant Reoyos en geef de Toestemmingsbrief (Permission) aan hem en je mag met Francisco praten. Voordat je nu naar Francisco gaat klik je eerst weer met de praatcursor op de Reoyos om nog even met hem te babbelen over Pablo Arriaga, Hugo en over hemzelf. Je leert dat de Sergeant gek is op sigaren. Francisco zit uiteraard in de cel, dus draai rechts en ga naar en door de hekpoort en je beland bij Francisco:

Wel....is het geen knappe jongen??? Als je even rondkijkt in de cellen gang dan zie je dat Francisco in de middelste cel aan de rechter kant zit. Alle andere cellen zijn leeg. Praat met Francisco en sla weer geen enkele gespreksoptie over, Francisco vraagt eerst wie je bent en je moet dan kiezen uit een paar mogelijke antwoorden. Kies dus een antwoord...het maakt echt niet uit of je antwoord dat je een "Adventurer" bent of een "Professor".  

Je gaat dan verder via de gespreksopties en je vertelt Francisco dat je op zoek bent naar de AGON.  Francisco is hier zeer verbaast over en verteld je nu over het 4e Agon bordspel dat hij in zijn bezit heeft. Dit is het Alquerque bordspel en volgens Francisco is dit een vloek waar zijn familie zwaar onder gebukt gaat. Francisco zweert je dat hij het Zwaard niet heeft gestolen en hij vertelt dat zijn vader een vergissing heeft gemaakt in het familiewapen dat hij in het zwaard heeft gegraveerd. 

Vraag Francisco dan ook over de andere personages. Jij en Francisco komen tot de conclusie dat Francisco's moeder, Isabel, de winkel van Arriaga in de gaten moet houden. Francisco heeft echter pen en papier nodig om zijn moeder een briefje hierover te schrijven. Als je alles aan Francisco hebt gevraagd dan is ook dit gesprek weer vanzelf ten einde. Ga terug naar Sergeant Reoyos en praat weer met de Sergeant en vraag hen nu om "Paper en pen". Maar Reoyos weigert om je pen en papier te geven. Misschien als je hem een sigaar geeft?

Vindt een sigaar voor Reoyos:

Er zijn 2 manieren om aan een sigaar voor de corrupte politie sergeant te komen. De 1e manier is om de Chinese Doos te openen en de 2e manier is om een sigaar aan Hugo te vragen. Het openen van de Chinese Doos is een puzzel, dus als je daar voor terugschrikt dan kun je beter Hugo om een sigaar gaan vragen. Wil je beide manieren proberen dan raad ik je aan om nu je spel te Saven en deze saven.

Manier 1: Open de Chinese Doos:

Diez Palencia Huis:

Verlaat het politiebureau en ga terug naar het huis van Carmen. Ga de kamer van Carmen's overleden vader weer in en pak weer de rode Chinese Doos uit het rechter vak van het linker bureau. Klik de brief weer weg en in je scherm staat dan weer de Chinese Doos. De doos heeft 8 knoppen. Je ziet nu de 2 knoppen aan de voorzijde en de 3 knoppen aan de linkerzijde. Met de draaipijl kun je de doos draaien zodat je ook de knoppen aan de rechterzijde ziet. Zorg dus dat je de doos recht in je scherm hebt staan. Je ziet dan alle 8 knoppen. Met je vingertje kun je dan op elke knop klikken. Je kunt de elke knop dus naar rechts of naar links klikken.. Elke knop staat nu naar links. Om de doos te openen moeten alle knoppen naar rechts worden gezet.

 • De knoppen beïnvloeden elkaar. 
 • Als je op een knop klikt dan veranderen andere knoppen ook. 
 • Overtuig je ervan dat alle knoppen naar links staan en SAVE je game dan voor je op één van de knoppen gaat klikken. 
 • Leer dan eerst welke knoppen elkaar beïnvloeden. 
 • Als je dat weet dan laad je je Save game weer en kun je de doos gaan openen door dan op de enige 2 knoppen te klikken waarmee dat kan.
 • Nummer de knoppen van links achter naar rechts achter, 1 t/m 8.
 •  Ga dan uitzoeken welke knoppen elkaar beïnvloeden.

 • Met Knop 1 draai je ook de knoppen 2, 5 en 7. 
 • Met knop 2 draai je ook de knoppen 1, 3 en 8. 
 • Met knop 3 draai je ook de knoppen 5, 6 en 7. 
 • Met knop 4 draai je ook de knoppen 1, 6 en 8. 
 • Met knop 5 draai je ook de knoppen 2, 3 en 6. 
 • Met knop 6 draai je ook de knoppen 2, 5 en 8. 
 • Met knop 7 draai je ook de knoppen 1, 3 en 4. 
 • Met knop 8 draai je ook de knoppen 1, 4 en 7.

Wel...met deze informatie moet je nu in staat zijn om de doos te openen, door op maar 2 knoppen te klikken. Hiervoor moeten dan wel eerst alle knoppen weer naar links staan. 

 • Dus laad je save game in zodat de je deze puzzel weer kunt beginnen vanuit de begin stand. 
 • Alle 8 knoppen staan dan weer naar links. 
 • Klik dan op knop 6 en dan op knop 7 en....het dekseltje van de doos gaat iets open. 
 • Klik met de actiecursor op de deksel om de deksel helemaal te openen en zie.....de Chinese Doos blijkt een sigarendoos te zijn en er liggen 5 sigaren in. 

Grijp een Sigaar uit de doos en klik op de kruisknop om de doos te sluiten en terug te zetten in het bureau. Save game als je ook nog de 2e manier wilt doen om een sigaar te krijgen.

Manier 2: Vraag Hugo om een sigaar:

Laad je save in van nadat je aan Reoyos pen en papier hebt gevraagd, Verlaat dan het politiebureau en ga naar het Plaza de la Mancha. Draai weer rechts en ga naar de tuinpoort van het paleis. De tuinpoort staat nog open dus ga de tuin in en naar Hugo, die nu op de tuinbank voor het prieel zit en een brief aan het lezen is. Klik met de praatcursor op Hugo en vraag hem dan om een sigaar (Cigar). Hugo verdwijnt om een sigaar uit het paleis te halen en hij laat zijn brief achter op de tuinbank. Zoom in  op de brief en grijp de brief dan en lees de brief door en je weet meer over Hugo's verleden. Met de draaipijl draai je de brief om ook de achterzijde te lezen.  Zoom 2 keer uit en loop terug naar de tuinpoort en...als je nog 1 stap verwijderd bent van de tuinpoort komt Hugo terug en krijg je van hem de sigaar.

Of je nu via Hugo of via de Chinese Doos een sigaar hebt verkregen, als je een sigaar hebt dan ga je terug naar Reoyos in het politiebureau.

Politiebureau:

Geef de sigaar aan Sergeant Reoyos en je mag papier en pen gaan pakken van de balie. Draai dus rechtsom naar de balie.

 Ga vooruit en draai dan om. Je staat dus nu achter de balie. Op het bureaublad  ligt een potlood en een schrijfblok. 

Grijp het Potlood/schrijfblok. Draai om en ga door de hekpoort weer de cellengang in en naar de cel van Francisco, dat is dus de middelste cel aan de rechterkant. Geef het schrijfblok en het potlood ( paper and pencil) aan Francisco en hij schrijft dan de brief voor zijn moeder Isabel en geeft de brief aan je. Lees de Brief (Francisco's letter) in inventory. Ok...terug naar de Sergeant om het politiebureau weer via de voordeur te verlaten. Reis via de plattegrond nu weer naar het:

Candelas Huis:

Vanzelf sta je weer binnen en voor Isabel. Geef de Francisco Brief aan Isabel. Je vertelt Isabel dat je Francisco gesproken hebt en dat je graag wilt helpen om de onschuld van Francisco te bewijzen. Isabel leest de brief en je mag dan nu naar Francisco's slaapkamer. Je kunt nu verder niet met Isabel praten, dus draai rechtsom en ga dan via de trap naar boven. Boven gekomen draai je links. Je kijkt door de boven gang en ziet 2 deuren. De linker deur is de deur van Francisco's kamer, dus ga er naar toe en klik op de deur en je bent dan in de:

Kamer van Francisco:

Kijk op je gemak rond in Francisco's slaapkamer. Je zult op diverse items de handcursor krijgen, maar je kunt niets mee nemen uit de kamer. Het rechter raam staat open. Ga naar het openstaande raam en .....dit raam kijkt uit op de het huis waar ook de antiekzaak van Arriaga in is gevestigd. In de gevel zie je een geblindeerd raam. Je vindt dat dit raam een goede plaats is om de zaak van Arriaga in de gaten te houden

Onder het linker raam staat Francisco's bureau. Op het bureau ligt een dik fotoalbum. Links achter het bureau staat een vishengel. Pak het fotoalbum op en blader het door. In het fotoalbum zie je foto's van Toledo. Op sommige foto's zie je die witte gevel tegeltjes met nummers en mozaïeken. Noteer de nummers die je op die tegeltjes ziet en, probeer, dan ook de mozaïeken te onthouden die op de onderste tegeltjes staan. De nummers die je ziet zijn: 11, 5, 7, 14, 15, 19, 1, 12 en 4. 

Zoom uit het album om het terug te leggen op het bureau. Draai je om naar het bed. Bij het hoofdeinde van het bed staat een laag nachtkastje. Op het nachtkastje ligt een boek. Pak het boek op en blader het door. Het is een Almanak met de sterrenbeelden, dus met de tekens van de dierenriem. Blader door het almanak. Op de laatste 4 pagina's staat de Eeuwigdurende Kalender 1801-1900 (Pertual Calender)

Links naast de kamerdeur hangt een plank aan de muur. Op die plank staat een speelgoed fietsje. Je kunt het fietsje pakken en het verdwijnt dan je inventory in. Maar als je de kamer verlaat dan merk je dat het fietsje weer uit je inventory is verdwenen en terug staat op de plank. Je mag dus niets mee meenemen uit Francisco's kamer. Grijp echter toch het fietsje, want dan weet de game dat je het fietsje hebt gezien. Verlaat de kamer en....het fietsje verdwijnt terug naar de plank in Francisco's kamer. Draai links en loop terug door de gang en ga via de trappen terug naar beneden. Je kunt nu niet met Isabel praten, dus verlaat het Candelas huis door de groene voordeur. Reis via de plattegrond nu weer naar het:

Diez Palencia huis:

Carmen zit nog steeds op de tuinbank te huilen. Ga weer met Carmen praten en vraag haar over het "Medaillon". Je vraagt Carmen of je het Medaillon, dat je in de Music Box hebt gevonden, mag lenen. Carmen geeft je het Medaillon en ze verteld ook dat Father Perez met je wil praten. Father Perez is de priester die bij je in de koets zat toen je van Madrid naar Toledo kwam. Een nieuwe locatie wordt nu op de plattegrond beschikbaar en dat is de Kerk van San Pedro. Ga door de linker poortdeur weer naar de plattegrond en ga nu terug naar de antiek zaak van:

Arriaga:

Spreek Arriaga weer aan om de beleefdheden uit te wisselen. Pak dan het Medaillon uit je inventory en klik ermee op Arriaga om hem er van te overtuigen dat je rijk zat bent om zijn waardevolste items te kunnen betalen. Je bied aan om het medaillon als betaling in te zetten, Arriaga is verrukt over het medaillon en zal dit graag als betaling aanvaarden. Arriaga loopt dan weg en vraagt je om hem te volgen.

Draai links en ga 1 klik vooruit. Draai links en ga dan naar en door het gordijn de gang in. Draai in de gang even rechtsom en zoom even in op de foto's die op het kleine ronde tafeltje staan. In de rechter foto zie je weer een wit geveltegeltje met het nummer 10. Zoom uit. draai links en ga naar de trap en ga dan via de trap naar boven. Boven draai je links en ga je vooruit en dan door de half geopende deur, links, de kamer in. Je bent in de "schatkamer" van Arriaga en hij nodigt je uit om even op je gemak rond te kijken.

Je staat dus voor Arriaga. Draai linksom. Het is maar een klein kamertje en het is het kamertje waarvan je, door het raam van Francisco,  het geblindeerde raam hebt gezien. Links naast de deur staat een grote tafel waarop o.a een sextant en een viool ligt. Zoom in op de tafel en klik dan met de vergrootglascursor op de viool. Arriaga zegt dat je de viool nog dichterbij moet bekijken, maar dat gaat niet. Zoom dus maar weer uit de tafel en ga vooruit naar het raam. Het raam staat open maar het rolluim is dus dicht. Klik op het rolluik in het raam en....Je draait vanzelf om naar Arriaga die roept dat je het rolluik niet mag openen. Hij heeft liever niet dat zijn buren hier naar binnen kunnen kijken

Je staat nu dan ook voor 3 zwaarden. Zoom in op het middelste zwaard. Arriaga vertelt dat dit een origineel Toledo zwaard is. Het zwaard heeft een juweel en een monogram. Het monogram bestaat uit de initialen CC. Herinner je wat Francisco heeft gezegd over een foutje in het monogram van het Toledo Zwaard. Zoom uit en je hoort jezelf zeggen dat dit het Toledo Zwaard moet zijn dat uit het paleis van Alonso is gestolen. Ga terug naar de kamerdeur en draai je dan weer om naar Arriaga. Praat weer met Arriaga. Je klaagt dat je de objecten hier in de kamer niet goed kunt beoordelen, omdat het zo schemer donker is in de kamer. Arriaga weigert echter om het raamluik te openen en hij verzekert je dat alle objecten in deze kamer originele zijn.

Klik weer met je praatcursor op Arriaga. Je moet nu een kiezen uit 2 mogelijkheden: "No choice is made" en "Choose the sword". Het maakt niet uit welke optie je nu kiest....het resultaat is toch hetzelfde. Kies je voor "Choose the sword" dat gaat Arriaga akkoord maar vraagt je om vannacht terug te komen om het zwaard op te halen. Kies je voor "No choice is made" dan zeg je dat er nog een nachtje over wil nadenken. Zoals gezegd....het maakt niet uit welke van de 2 mogelijkheden je hier kiest,  Dus kies één van beide opties en draai je dan om, klik op de kamerdeur en vanzelf sta je dan weer beneden in de winkel. Verlaat de winkel door de groene buitendeur en reis via de plattegrond terug naar het:

Diez Palencia Huis:

Ok...het word tijd om bewijzen te krijgen van Francisco's onschuld. Ga de kamer van Carmen's vader weer binnen en loop dan door naar de gesloten deur in de achtermuur van de kamer. Pak de Donkere kamer Sleutel (Darkroom key) uit je inventory en klik ermee op de deur. Klik dan met de actiecursor op de deur en......je beland in de:

Donkere Kamer:

Het is niet voor niets een donkere kamer...dus het is hier donker. 

Draai gelijk rechtsom en kijk omlaag naar de grote tafel en het kleine tafeltje. 

Op de grote tafel ligt een Doosje Lucifers en op het kleine tafeltje staat een olielamp. 

Grijp de Lucifers. De olielamp kun je niet pakken. Draai je om naar het spoelbakkenaanrecht, naast de deur. Op het aanrecht staat een stellingkast. Bovenop de stelling staat ook een lamp. Pak de Lucifers uit je inventory en klik dan met de lucifers op de rode Lamp die bovenop de stelling staat en......de kamer wordt nu verlicht door rood licht en de deur gaat nu helemaal dicht. Nu kun je vooruit door de kamer. Kijk rond.

Er is dus het aanrecht met de 3 spoelbakkenaanrecht en de stelling. Je ziet ook een grote watercontainer staan en er hangen wat foto's aan een lijn. Op de vloer, onder de foto's ligt een kleed.  Als je weer omdraait naar de tafel dan zie je nu ook een grote stellingkast die vol staat met flesjes. Boven de tafel hangt nog een kleine hangkast. Je kunt nu ook de Olielamp pakken die op het kleine tafeltje staat. Pak dus die Olielamp.

Draai terug naar de foto's, die in de andere hoek aan de lijn hangen. Mik de vooruitpijl naar de hoek, achter de foto's en ga dan 1 klik vooruit. Draai dan iets naar rechts en mik de vooruitpijl naar de foto's en ga dan weer 1 klik vooruit. Je staat dan voor de meest rechter foto. Op deze foto zie je een stuk van een muur met daarop een nummer tegel en een mozaïek tegel. Het nummer op de tegel is 11. Kijk omlaag naar het vloerkleed, onder de foto's. klik met de actiecursor op het vloerkleed. Je rolt het kleed op en er komt een kelderluik tevoorschijn. Klik met de actiecursor op het vloerluik en je ziet dan dat het luik op slot zit met een hangslot.

Zoom uit en draai je om en ga terug naar de grote tafel, waar je de lucifers vanaf hebt gepakt. Er staat een fotocamera op de tafel en, voor de camera, ligt een lege fotocassette. Grijp de Camera en vanzelf heb je dan ook een Lensdop (Lenscap) in je inventory. Grijp ook de lege Fotocassette. 

Kijk omhoog naar het hangkastje dat boven de tafel aan de muur hangt. Rechts naast het hangkastje hangt een Handleiding voor de Camera. Zoom in op het hangkastje. Pak uit het hangkastje de Glasnegatief (Glass negative), van de onderste plank en van de bovenste plank een vel Fotopapier (Photopaper). Zoom uit en zoom in op de Handleiding, die rechts naast het kastje aan de muur hangt. Bestudeer de handleiding om te weten hoe je de Camera in elkaar moet zetten. Zoom dan weer uit.

Pak nu nog niets uit de stellingkast, die links naast de tafel aan de muur staat. Dat komt later. Ga nu eerst recht voor het ontwikkelaanrecht staan. Kijk dan omhoog naar de lamp bovenop de stelling. Dit is de lamp waar het rode licht uit komt. De klep van de lamp staat open. Klik met de actiecursor op de lamp om de klep dicht te doen. 

Combineer dan in je inventory de Glasnegatief (Glas negative) met de Lege Fotocassette (Empty photo cassette) en je hebt dan een Geladen Fotocassette. Klik weer op de lamp om de klep weer te openen, zodat je weer het rode licht hebt. Ga dan naar de deur en klik op de deur om de donkere kamer te verlaten. Verlaat de kamer naar de binnenplaats en verlaat de binnenplaats weer via de linker poortdeur. Ga  dan op de plattegrond weer naar het:

Candelas Huis:

Prepareer de Cameraval:

 • Na de begroeting van Isabel ga je via de trap weer naar boven en naar de kamer van Francisco. 
 • Ga naar het geopende rechter raam. 
 • Kijk omlaag naar de vensterbank. 
 • Pak de Camera uit je inventory en plaats de camera dan links op de vensterbank. 

 • Ga naar het bureau en grijp nu de Vishengel, die dus links achter het bureau staat. 
 • Ga terug naar het rechter raam. 
 • Kijk weer uit het raam naar het geblindeerde raam van Arriaga, aan de overkant. 
 • Je krijgt nu de actiecursor op Arriaga's raam. 
 • Pak de Vishengel (Fishing rod) uit je inventory en klik ermee op het haakje dat, midden onder, op het raamscherm zit en....

..........wel....kijk wat er gebeurt.

De vislijn zit dus nu vast aan het raamscherm en het andere einde ligt los op de vensterbank naast de camera. Ga naar de deur en pak dan nu het speelgoed Fietsje van de plank. Terug dan naar het raam.Kijk omhoog naar de bovenste raamlat. Midden in de lat zie je 2 haakjes. 
 • Hang het Fietsje aan de 2 haakjes. 

 • Kijk weer omlaag naar de vensterbank en grijp nu het einde van de vislijn. 
 • Kijk weer omhoog en klik de vislijn vast aan het fietsje

Kijk weer omlaag en beweeg nu je cursor over de camera. Je kunt op 2 plaatsen inzoomen op de camera. Dat is op de achterzijde en op de voorzijde. De voorzijde is dus de zijde die uit het raam kijkt. 

 • Zoom nu in op de voorzijde van de camera. Je ziet dan de cameralens. 
 • Onder de lens steekt de bodemplank van de camera uit. In de bodemplank zitten, aan weerzijden, 4 gaatjes. 
 • De camera is dus een harmonica die je kunt uitschuiven. De camera zit nu in het achterste gaatje. 
 • Klik, met je vingertje,  op het laatste gaatje om de cameraharmonica helemaal uit te schuiven. 

 • Zoom dan uit en zoom dan in op de glasplaat, dus aan de achterkant van de camera om door de camera te kijken en...
 • ......je ziet nu door de camera het raam van Arriaga maar er is niet genoeg licht om een foto te maken. 
 • Zoom weer uit en draai rechts. In de hoek, rechts naast het raam, staat een spiegeltje op het kleine lage kastje. 

 • Grijp het Spiegeltje. Draai terug om naar het raam en plaats het Spiegeltje nu rechts op de vensterbank. 
 • Je moet het spiegeltje nog goed richten op het raam van Arriaga, zodat dat raam helemaal door het zonlicht verlicht wordt.. 
 • Aan de bovenkant van het spiegeltje krijg je dan de schuifpijlcursor. 
 • Klik 2 keer en.....het raam van Arriaga wordt dan door de reflectie van de zon, in het spiegeltje, helemaal verlicht

Kijk weer door de camera en je zegt tegen jezelf dat het nu goed zou moeten zijn (Yes...it works now).   Zoom weer uit. Nu moet je de camera nog laden met de fotocassette. 

 • Zoom weer in op de lenskant, de voorzijde, van de camera. 
 • Pak de Lensdop (Lenscap) uit je inventory en plaats de dop op de lens van de camera. 
 • Zoom weer uit. 
 • Tussen de camera en de spiegel ligt dus het einde van de vislijn. 
 • Grijp de vislijn vast en klik op de camera om er weer op in te zoomen. 
 • Klik dan de vislijn vast aan de lensdop, die je zojuist op de lens hebt gezet. 
 • Zoom weer uit. 
 • Pak nu de Geladen Fotocassette uit je inventory en klik ermee op de glazenplaat, achterop de camera. 
 • Je hebt hiermee dan de Geladen Fotocassette in de camera gedaan en de Glazen Plaat ( Frosted glass) staat dan in je inventory. 
 • Aan de rechterzijde steekt een stukje van de fotocassette uit. 
 • Klik daarop met je actiecursor om de cassette uit de camera te trekken. 

De glasnegatief blijf in de camera en je fotografische valstrik is nu gereed.

Nu nog zorgen dat Arriaga met het gestolen zwaard op de foto komt. Verlaat de kamer en ga via de trap weer naar beneden en dan via de groene voordeur de plattegrond weer op. Ga nu weer naar de antiekwinkel van:

 

Arriaga:

Praat weer met Arriaga en zeg "I want to see the sword again". Volg Arriaga dan weer naar boven, naar zijn "schatkamer". Praat dan weer met Arriaga. Je vraagt Arriaga om het zwaard nu bij daglicht te mogen zien.  Arriaga weigert in eerste instantie weer, dus je zegt dat je dan maar afziet van de koop. Arriaga geeft je dan nu toestemming om het raamscherm te openen. Ga dus weer naar het raam en klik weer met de actiecursor op het raamscherm en.....kijk wat er gebeurt....

Je fotocamera neemt dus een foto van Arriaga met het zwaard en je hebt dus nu je bewijs. Arriaga heeft er niets van gemerkt. Ga weer met Arriaga praten, en dit gesprekje gaat verder vanzelf. Verlaat de kamer en dan de winkel en merk op dat de Arriaga winkel nu geen locatie meer is op de plattegrond. Ga terug naar het:

Candelas huis:

Wel...hup hup hup de trap op en duik de kamer van Francisco weer in. 

Ga weer in het raam staan en kijk weer omlaag naar de camera. 

Pak de Glasplaat (Frosted plate) uit je inventoy en klik deze weer op de achterzijde van de camera. 

Je verwisselt het negatief weer met de glasplaat en in je inventory heb je dan nu de Negatief van de foto (Exposed negative in cassette. 

Nu het negatief nog ontwikkelen, maar eerst gaan we het 3e geheim van de Music Box oplossen.

Music Box deel 3:

Om het 3e geheim van de Music Box te openen heb je de dag, en datum, nodig van de oprichting van het Different Sun genootschap, dat 15 jaar geleden door de vader van Carmen is opgericht. Je moet dus de precieze datum achterhalen van de dag waarop het Different Sun genootschap is opgericht. Het is nu het jaar 1904 en uit al je informatie en gesprekken heb je ervaren dat het Different Sun genootschap is opgericht 14 jaar voor Pasen verleden jaar, dus 14 jaar voor Pasen 1903. Maar op welke dag viel 15 jaar geleden Pasen?

Carmen heeft je vertelt dat de priester Father Perez met je wil praten. 

Misschien moeten we dat nu maar even gaan doen dan. Verlaat het Candelas huis en ga, via de plattegrond, naar de:

Iglesia San Pedro Kerk:

Ga, door de kerkdeuren de kerk binnen en naar Father Perez en praat dan met de priester

 

De priester verontschuldigd zich voor zijn nogal kille houding tijdens de koetsrit naar Toledo. De priester verteld dat hij nogal bezorgt was over zijn zieke vriend, die in het Santa Clara Hospitaal te Madrid is opgenomen. Vraag Father Perez dan over "Eastern" en vraag de priester dan verder uit over de andere personages in de game.

Pasen is dus altijd de 1e zondag na de 1e volle maan die komt na de "Spring Equinox". Pasen valt dus altijd in de periode 22 maart en 15 April. Je kunt dus een vroege Pasen of een late Pasen hebben. Als je vraagt over Reoyos dan ervaar je dat er maar 2 telefoons in de stad zijn. 1 telefoon hangt in het politiebureau en de andere hangt in het restaurant La Taberna Inn, op Plaza de la Mancha.

Als je alles aan Father Perez hebt gevraagd dan draai je rechts. Ga naar de grote dichte ijzeren deur. Zoek het sleutelgat in de deur en zoom er dan op in. Father Perez roept je toe dat het een interessant slot is en dat men niet precies weet hoe de deur te openen. Het slot heeft blijkbaar 2 sleutels nodig. Wel....je kunt er verder nu niets mee, dus zoom weer uit, draai je om en loop terug naar Father Perez. Praat weer met de priester en vraag hem nu over de "Iron door". 

De ijzeren deur is de deur van de kerktoren, maar niemand weet hoe de deur te openen. Al 100 jaar is die deur niet meer geopend. Lees nog eens de "Long letter" in je inventory. Op de 2e pagina lees je over Carlos die werkzaamheden heeft verricht in de kerk. In de brief lees je dat die Carlos de sleutels van de Torendeur heeft gevonden en stiekem naar de toren is gegaan. Bovenin de toren vond Carlos een kamer met een vreemde machine en vol met documenten.

Ok....er valt niets meer te bepraten met de priester, dus draai je om ga door de, op een kier open staande, kerkdeur naar buiten. Je bent dan in de "voorhal". Ga door de volgende deuren dan naar de plattegrond en ga nu weer naar het:

Politiebureau:

Je weet nu dat Pasen valt in de periode 22 Maart en 15 April en NA de "Spring Equinox"  Pasen valt dus elk jaar NA de 1e volle maan NA de "Spring Equinox". Open in je inventory en Wijnboek (Winery boek). Blader door het boek naar pagina 12. Pagina 12 is de "Equinoccio" pagina. De tekst is uiteraard in het Spaans, maar met een klein beetje kennis van de Spaanse taal lees je in de tekst dat Spring Equinox viel op "21 de marzo", dus op 21 Maart. Berg het boek weer op.

Sergeant Reoyos is er niet. Draai links zodat je weer die Maankalender aan de muur, boven de groene bank, ziet hangen. De Maankalender is voor 1903, dus een jaar geleden. Zoom 2 keer in op de Maankalender.  Blader door de kalender naar de Maart pagina. Bij elke dag zie je een rondje staan. Een volledig wit rondje geeft aan dat het op die dag Volle Maan was. 

Spring Equinox is op 21 maart en de 1e volle maan na 21 maart was Zondag 23 Maart. Dus Paas zondag 1903 was op 30 Maart. De Different Sun beweging is opgericht 14 jaar voor Paas zondag 1903, Dus de Different Sun beweging is opgericht op 30 Maart 1889.

Je weet dus nu de oprichtings datum van de Different Sun beweging. Zoom uit de kalender en verlaat het politiebureau en ga terug naar het:

Candelas Huis.

Weer begroet je eerst Isabel en weer vertel je haar dat je nog geen goed nieuws over Francisco te vertellen hebt. Ga naar de kamer van Francisco. Loop door naar het nachtkaste, naast het bed. Grijp het Almanak boek weer van het nachtkastje en blader naar de laatste pagina's waarop de tabellen staan van de Eeuwig Durende Kalender 1801-1900. Op de eerste van deze 4 pagina's lees je de uitleg over hoe je deze tabellen moet gebruiken. Als voorbeeld legt het boek uit hoe je in de tabel kunt opzoeken op welke dag het 15 maart 1848 was. Ik zal dit voorbeeld ook even uitleggen:

 • Zoek in de tabel, op de linker pagina, 48 op. 
 • Kijk dan, in de tabel op de rechter pagina, in Kolom III, welk getal er staat op de 48 regel. 
 • Dat is het getal 3. Dit is het Maandgetal.  
 • Bij dit maandgetal tel je dan het dag getal bij op en de uitkomst zoek je dan op in de "Days of the Week" tabel. 
 • De som wordt dan: 3 + 15 = 18. 
 • Zoek het getal 18 op in de "Days of the week" tabel en je leest dat 18 bij Woensdag (Wednesday) hoort. 
 • 15 Maart 1848 was dus op een woensdag.

Nu je weet hoe je met deze Eeuwigdurende Kalender moet werken, kun je nu dus opzoeken op welke dag 30 Maart 1889 viel. 

 • Kijk in de linker tabel naar 89. 
 • Kijk dan in de rechter tabel welk getal er in Kolom III (Maart) staat  voor 89. Dat blijkt 5 te zijn.  
 • De som is dan: 5 +30 = 35.
 • In de "Days of the Week" tabel lees je dan 35 hoort bij Zaterdag (Saterday).
 • Dus de datum is dan: 30 Maart 1889 en deze dag was een Zaterdag. \

verlaat het Candelas huis en ga nu weer naar het:

Diez Palencia Huis:

Ga weer naar de kamer van Salvador Diez en naar de Music Box. Zoom weer in op de Music Box. Het danseresje is dus weg en in de Music Box zie je nu alleen de 8 draaiknoppen.  Ze zijn weer genummerd I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII. 

Op de knoppen I, II, III, IV, VI en VII kun je een getal draaien. Op de knop V kun je een maand draaien en op knop VIII een dag. Je moet op de knoppen dus nu instellen: 1889 Mar 30 Sat.

 • Knop I staat al op 1. 
 • Laat Knop I op 1 staan. 
 • Zet Knop II op 8. 
 • Zet knop III op 8. 
 • Zet knop IV op 9. 
 • Zet knop V op Mar. 
 • Zet knop VI op 3. 
 • Zet knop VII op 0 (nul).
 • Zet knop VIII op Sat. Klik op de slotknop en.....

 • Je zoomt uit, de Music Box gaat dicht en weer open en vanzelf zoom je weer in. 

 • In de Muziek Box ligt nu een Sleutel (Padlock key) en een Notitieboekje. 

 • Grijp de Sleutel en het Notitieboek. 

 • Je ziet dat de draaiknoppen weer verandert zijn. 

 • Er zijn nu nog 7 draaiknoppen. Knop 8 is vervangen door een Bijbel. 

 • De Music Box heeft dus nog meer geheimen. 

 • Maar we gaan nu eerst even de foto ontwikkelen en afdrukken.

Ontwikkel de Foto Deel 1:

Ga naar de Donkere Kamer, via de deur achter in Salvador's kamer. De rode lamp brand nog. In je inventory heb je dus de Sleutel (Padlock key) en het Notitieboek (Painter's notebook), dat je daarnet uit de Music Box hebt gepakt. Open, in inventory, het Notitieboek. Het Notitieboek vertelt je alles over hoe je een foto moet ontwikkelen in de donkere kamer, want dat moet je nu gaan doen. Dus lees aandachtig de pagina's door en bemerk ook steeds het symbool dat steeds onderaan elke pagina staat. Deze symbolen dien je straks in het Riooldoolhof te herkennen.

Ga naar de stellingkast, die bij de tafel tegen de muur aan staat. Kijk omhoog naar de bovenste plank van de stelling. Tussen de flessen staan een aantal boeken en één van deze boeken kun je pakken en doorlezen. Grijp dat boek en blader het door. Het is het "Photografic Chemical Descriptions" boek. In dit boek kun je van alles te weten komen over de diverse chemicaliën die je nodig hebt bij het ontwikkelen en afdrukken van foto's. Je kunt dit boek dus gebruiken om er in op te zoeken hoeveel van je van welke oplossing nodig hebt om de foto te ontwikkelen en af te drukken.

Ga  naar het aanrecht met de 3 spoelbakken en ga er weer recht voor staan. In het aanrecht zitten 3 spoelbakken. Boven elke spoelbak zit een kraantje dat je naar links of rechts kunt klikken. De kraantjes staan nu naar rechts en dat moet ook zo blijven. Boven de middelste spoelbak staan 3 Maatbekertjes. Rechts naast de rechter spoelbak staat een rekje met negatieven en de watercontainer.

Grijp de 3 Maatbekertjes. Bekijk de 3 maatbekers in je inventory. Je hebt een beker van 1 gram, een beker van 1oz en een beker van 10oz. We gaan nu in een aantal stappen het negatief van de foto ontwikkelen.

Stap 1: 

 • Draai rechtsom naar de watercontainer. 
 • Pak de 10oz maatbeker uit je inventory en klik ermee op het kraantje van de watercontainer. 
 • Je vult de 10oz beker met 10 ounces water. 
 • Draai terug om naar de 3 spoelbakken en giet de maatbeker leeg in de linker spoelbak. 
 • Ga dan nog 3 keer je 10oz beker vullen met water uit de container en giet de beker telkens weer leeg in de linker spoelbak. 
 • Je hebt dan in totaal 40 ounces water in de linker spoelbak gedaan.
 • Vul nu op dezelfde wijze de middelste spoelbak ook met 40 ounces water en de rechter spoelbak met 50 ounces water uit de watercontainer.

Stap 2: 

 • Ga terug naar de grote stellingkast, bij de tafel.  Zoom in op de bovenste plank. 
 • Op de bovenste plank staat, helemaal links, een fles met "Developing Solution". 
 • Klik met je 10 oz maatbeker op deze fles om er 10 ounces uit te halen. 

 • Ga terug naar de spoelbakken en giet de 10oz maatbeker leeg in de linker spoelbak.
 • Ga weer naar de grote stellingkast.  Zoom in op de 2 plank van boven.
 • De linker fles op de 2e plank bevat Natrium Soda Thiosulfate Na2S2O3.  
 • Vul je 10oz maatbeker met het spul uit deze fles en ga de maatbeker dan legen in de middelste spoelbak.
 • Ga weer terug naar de grote stellingkast. 
 • Naast de Na2S2O3 fles staat de Natrium Carbonaat Na2CO3 fles. 
 • Klik met je 1oz beker op deze fles en ga dan terug naar de rechter spoelbak en leeg de 1oz beker in de bak. 
 • Ga nog 4 keer heen en weer om nog 4 keer je 1oz beker te vullen met Natruim Carbonaat uit de Na2CO3 fles en ga deze dan telkens legen in de rechter spoelbak. 
 • Uiteindelijk heb je dan 5 ounces Natruim Carbonaat in de rechter spoelbak gedaan.

Stap 3:

 • Je staat dus weer voor de 3 spoelbakken. Kijk omhoog naar de rode lamp. 
 • Klik weer op de rode lamp om het klepje ervan weer te sluiten. Het is dan weer donker. 
 • Kijk weer omlaag naar de 3 spoelbakken.
 • Open je inventory. Scrol door je inventory naar de "Exposed negative in cassette". 
 • Klik met je rechtermuisknop op de cassette om er het Glasnegatief uit te halen. 
 • Je hebt dan een "Exposed glass negative" en een "Empty photo cassette". 
 • Pak de "Exposed glass negative" uit inventory en plaats het negatief in de linker spoelbak. 
 • Er verschijnt nu een klok in je scherm. 

 • Het negatief moet precies 30 seconden in de linker spoelbak blijven liggen. 
 • Kijk dus naar de klok en als de 30 seconden voorbij zijn dan grijp je vliegensvlug het negatief weer uit de linker spoelbak.
 • Plaats het negatief dan onmiddellijk in de middelste spoelbak en laat het er 30 seconden liggen. Haal het negatief weer na 30 seconden uit de middelste spoelbak.
 • Stop het negatief onmiddellijk in de rechter spoelbak en laat het er precies 60 seconden in leggen.
 • Haal het negatief na 60 seconden onmiddellijk uit de rechter spoelbak en.....
 • "That's it" roep je uit en "It's time to dry it". Je ziet de ontwikkelde fotonegatief dan groot in je scherm.

 • Zoom uit en klik weer op de rode Lamp om het rode licht weer aan te doen. 
 • Pak dan de "Wet developed glass negative" uit je inventory en plaats het negatief in het rekje, naast de rechter spoelbak om het te laten drogen.

Stap 4:

 • Klik op de kraantjes van de 3 spoelbakken om de 3 spoelbakken leeg te laten lopen. 
 • Zoom in op de linker vakken van het stellingkastje boven de spoelbakken. 
 • In de linker vak staat een fles Zilver Nitraat AgNO3 en grote fles Gedistilleerd Water (Distilled water) en een fles Goudchloride AuCl3
 • In het middelste vak staat een fles Ammonium Rhodine NH4SCN..

 • Pak, met de 10oz beker 4 keer water uit de fles Gedistilleerd Water en giet steeds je beker leeg in één van de 3 spoelbakken. 
 • Je doet dus 40 ounces gedistilleerd water in één van de 3 spoelbakken. 
 • In het bovenste linker vak staat dus een fles Zilver Nitraat AgNO3  
 • Pak met je 10oz beker 1 keer 10 ounces zilver nitraat uit de fles en giet de beker leeg in de spoelbak die je hebt gevuld met 40 ounces water. 
 • Pak nu het Fotopapier (Photopaper) uit je inventory en plaats het in de spoelbak, die je met het water en de zilver nitraat hebt gevuld. 
 • De klok verschijnt weer. 
 • Pak het Fotopaper na precies 10 seconden weer uit de spoelbak. 
 • Het fotopapier verschijnt in je scherm. 

Stap 5:

Zoom uit en draai je om en ga naar de waslijn waar de foto's aan hangen en hang het natte foto papier (Wet sensitve photopaper) aan de waslijn op met de 2 lege knijpers die aan de waslijn hangen.

 • Draai je om en ga terug naar de spoelbakken. 
 • Pak nu het Ontwikkelde Glas Negatief uit het rekje, naast de rechter spoelbak. Het negatief is nu droog genoeg. 
 • Draai je om. Onder de waslijn, waar de foto's aan hangen te drogen, staat een stoel. 
 • Op de stoel ligt een lege foto Kopieer Frame (Empty copyframe). 

 • Ga naar de waslijn, kijk omlaag naar de stoel en grijp de "Empty copyframe". 
 • Combineer in inventory de "Developed glass negative" met de "Empty copyframe" tot een "Copyframe with glass negative". 
 • Kijk omhoog naar de waslijn en grijp nu het fotopapier weer van de lijn, dat je er zojuist aan hebt op gehangen. 
 • Dit papier is dus nu de "Dry sensitized photopaper". 
 • Combineer in inventory dan deze "Dry sensitized photopaper" met de "Copyframe with glass negative" en je hebt een "Loaded copyframe".

Verlaat nu de donkere kamer en ga naar buiten, naar de binnenplaats. Kijk naar de waterput. De hoek van de waterput, waar eerder de schaal met koekjes op stond, wordt beschenen door het zonlicht. Ga vooruit naar de waterput, kijk omlaag en plaats nu de "Loaded copyframe" op de hoek van de waterput. "Perfect" roep je uit.

Draai om en ga naar Carmen, die nu van de tuinbank is opgestaan. Praat met Carmen. 

Je vertelt Carmen dat de foto bewijst dat Francisco onschuldig is. 

Praat verder met Carmen via de gespreksopties en sla weer niets over.

Je vraagt Carmen dus over het 3e slot (The third lock) van de Music Box. Je denkt dat het 3e slot iets te maken heeft met de Bijbel. Carmen verteld je dan dat haar vader een fascinatie had voor "El Greco" en dat hij een gesprek heeft gehad met Father Perez over onafgemaakte schilderijen en over een passage uit de Bijbel. Klik weer op Carmen en vraag haar nu uit over alle andere personages in de game. 

Als je weer helemaal bent uitgepraat met Carmen dan draai je linksom en ga je terug naar de kamer slaapkamer van haar vader.

Music Box deel 4:

Ga naar de schildersezel, die in de hoek achter de 2 bureaus staat. Achter de schildersezel staan dus de 3 onafgemaakte schilderijen tegen de muur. Zoom weer in op die 3 schilderijen en schuif ze één voor één weer naar rechts om ze alle drie nog eens te bekijken. Zoom dan weer uit, draai je om en ga naar de dubbele boekenkast. Pak, van de bovenste plank in het linkerdeel van de boekenkast, weer het "El Greco" boek en blader dit boek nu echt helemaal door. De laatste 2 pagina's gaan over het schilderij "The Fifth Seal". Dit is ook het thema van die 3 onafgemaakte schilderijen. Bekijk de foto van het "Fifth Seal" schilderij op de laatste linker pagina van het boek. Zoom uit en ga terug naar de binnenplaats en dan, via de linker poortdeur naar buiten. Ga nu weer naar Father Perez in de:

Iglesio San Pedro Kerk:

Ga weer de kerk binnen en praat er weer met Father Perez. Vraag de priester naar "El Greco" en dan naar de "The painter's funeral". Van Perez krijg je dan een kleine Bijbel waarin je dan de passage moet opzoeken welke Perez heeft voorgelezen tijdens de begrafenis van Diez Palencia. Vraag Perez dan nog even naar Fernando, de zieke vriend van de priester. Perez heeft echter nog geen nieuws gehoord betreffende zijn zieke vriend. Ok....ga terug naar het:

Diez Palencia Huis:

Ga weer de vaderlijke slaapkamer in en naar de Music Box. Zoom er weer op in. Open je inventory en rechtsklik dan op de Bijbel (Small Bible). Zoek in de Bijbel naar de relevante passage die met El Greco's schilderij "The Fifth Seal" verband houdt. Je vindt deze passage op: pagina 712: Revelation. Lees op deze pagina de laatste regel die begint bij {06:07} Je leest "And when he opened the fifth seal, I saw under the altar the souls of them that were slain for the word of God, and for the testimony which they held"   Berg de Bijbel terug op en sluit de inventory. Gebruik weer de schuifpijlen op de 7 draaiknoppen om op de 8 draaiknoppen REV 0609 te zetten. Dus:

 • Zet op knop I de R. 
 • Zet op knop II de E. 
 • Zet op knop III de V. 
 • Zet op knop IV de 0 (Nul). 
 • Zet op knop 5 de 6. 
 • Zet op knop VI de 0 (nul). 
 • Zet op knop VII de 9. 

 • Klik op de slotknop en....
 • Nu gaat het draaiknopdeksel van de Music Box. 
 • In de Music Box ligt nu een grote sleutel en een brief. 
 • Grijp de Sleutel (Weird key) en grijp de Brief (Short letter). 
 • Zoom uit de Music Box.

Je bent nu helemaal klaar met de Music Box. Je hebt er nu alle geheimen uitgehaald. Open je inventory en rechtsklik dan op de Rare Sleutel (Weird key) om deze in close-up te bekijken. Je krijgt de actiecursor maar je weet niet wat je met de sleutel moet doen. Berg de sleutel weer op en rechtsklik dan op de Korte Brief (Short letter) om deze te lezen.

Het briefje is van Salvador Diez aan zijn dochter Carmen. Hij schrijft dat hij haar met de sleutel alles geeft wat hij haar kan meegeven op haar levensweg. Neem vooral notie van de 3 dingen die hij noemt: Het lied die hij altijd floot, de dag van oprichting van het geheime genootschap en de Bijbellink met El Greco.

Berg de brief weer op en sluit de inventory. Ga weer naar de Donkere Kamer. In de donkere kamer loop je naar links de hoek in en dan naar de muur achter de waslijn waar de foto's aan hangen. Kijk omlaag naar het vloerluik. Als je eerder het vloerklik niet had weggeklikt dan moet je dat nu nog doen om het vloerluik bloot te leggen. Klik met de actiecursor op het vloerluik om er op in te zoomen. Pak de Hangslot Sleutel (Padlock key) uit je inventory en klik ermee op het hangslot van het vloerluik en....het luik gaat open. Het luik geeft dus toegang tot het rioolsysteem van Toledo. Klik vooruit maar je vindt het te donker om in het riool af te dalen.Zoom uit het luik. Ga naar de grote stellingkast, naast de tafel. Als je nog niet de Olielamp van het kleine tafeltje hebt gepakt dan ga je nu de Olielamp eerst pakken. Bovenop de stellingkast staat een grote fles Paraffine Olie (Parafin oil). 

Klik met de Olielamp op de fles paraffine olie om de lamp re vullen met paraffine olie. Ga terug naar het vloerluik en zoom er weer op in en klik weer de vooruitpijl in het geopende luik en.......nu vanzelf steek je de lamp aan en daal je door het geopende luik omlaag. Je bent beland in het Riool:

Riool Doolhof: Deel 1:

Rechts van je is het riool met een hek afgesloten. Dus draai links. Het riool is een doolhof en je moet er via de juiste route doorheen om de Geheime Kelder te bereiken. Dus verdwaal niet. Symbolen op de muren helpen je hierbij, dus let op de symbolen.

Ga nu eerst 3 klikken vooruit door deze 1e tunnel. Je staat dan weer voor een hek. Draai rechts en je kijkt de volgende tunnel in. Volg de tunnel 2 klikken vooruit. Je komt op het 1e kruispunt. Je kunt verder rechtdoor of linksaf. Draai echter eerst naar rechts. Aan de muur hangt een plank met daarop een symbool. Het is een "Kroon met Zwaard". 

Klik met je loepje op het "Kroon met Zwaard" symbool. Je hebt dit symbool eerder gezien en wel in het notitieboekje van Salvador Diez.

Open in je inventory dat Notitieboek ( Painter's notebook) weer en kijk dan naar het symbool, linksonder op de eerste linker pagina. Dit is het symbool dat hier nu ook op de muur staat. Op elk van de pagina's van het notitieboek staat dus een symbool. 

De symbolen in het notitieboek geven je dus de route aan die je door het riool moet gaan. Je moet dus door het riooldoolhof gaan van kruispunt naar kruispunt volgens de volgorde van de symbolen in het notitieboek. Dus noteer de volgorde van de symbolen even op een stukje papier. Dus zoiets als: Kroon met Zwaard, Paard, Zon, Aap. 3 Cirkels met Kroon,...enzovoorts.... In het riool kijk je dus, na elke stap vooruit, naar de muur om te zien of, en zo ja welk, symbool je op de muur ziet. Aan de hand van de symbolen weet je dan of je de juiste tunnels volgt.

Je bent dus nu op het "Kroon met Zwaard" kruispunt. Kijkend naar het symbool aan de muur draai je links. 

 • Het symbool is dan weer rechts van je op de muur. 
 • Volg de tunnel weer 1 klikken vooruit en...je kunt dan niet verder vooruit. 
 • Draai rechts en ga weer 1 klik vooruit. 
 • Op de muur zie je nu het "Paard". 

 • Draai links en ga 1 klik vooruit en....filmpje: Je bereikt een ladder nis en staat dan voor een dicht hek

 • Je hoort geluiden die van boven komen. In het hek zit een hekdeur. Zoom in op het slot van de hekdeur. Je vindt het een vreemd slot. Zoom uit. 
 • Aan de linkermuur zitten laddersporten die omhoog gaan naar een putrooster. 
 • Klim even omhoog. 
 • Door het rooster kijk je een binnenplaats op. 
 • Het is de binnenplaats van het Arriaga huis. 
 • Door het ronde rooster zie je een vogelkooi met daarin een papagaai.
 • Klim weer omlaag. 
 • Draai weer rechtsom naar het hek. 
 • Je kunt dus de hekdeur niet openen, dus draai rechts en ga verder de tunnel naar rechts 1 klik vooruit volgen. Draai dan links en zie....je bent op het "Zon kruispunt". 

 • Draai weer rechts. Het "Zon symbool is dan weer links van je.  
 • Ga nu 3 klikken vooruit en je bent op het "Aap kruispunt". 

 • Je kunt rechtdoor en naar links. 
 • Het "Aapje" zit rechts van je op de muur. 
 • Kijk naar de "Aap" en draai je dan om zodat je de linker tunnel in kijkt. 
 • Volg de tunnel 1 klik vooruit. 
 • Je bent op het "Cirkels" kruispunt. 

 • Draai linksom naar de linker tunnel en volg deze 1 klik vooruit, draai rechts en ga weer 1 klik vooruit. 
 • Je loopt tegen het "Hand" symbool aan. 

 • Draai links en ga weer 1 klik vooruit. 
 • Je bent op het "Portret" kruispunt. 

 • Ga niet de linker tunnel in maar ga hier nu nog 1 klik vooruit. 
 • Draai dan links en ga weer 1 klik vooruit. 
 • Draai rechts en weer 1 klik vooruit. 
 • Draai rechts en weer 1 klik vooruit. 
 • Draai links en ga weer 1 klik vooruit en je bent dan op het "Rozet" kruispunt. 

 • Draai rechts en ga weer 1 klik vooruit en je komt in een nieuwe hoofdtunnel met een groot gat in de muur. 

 • Rechts is de tunnel weer afgesloten door een hek.  Save je Game hier. 
 • Ga vooruit door het gat in de muur.

Geheime Kelder van de Different Sun:

Je bent in de geheime kelder en dit is dus de geheime plaats waar de leden van het Different Sun genootschap hun vergaderingen hielden. 

Draai rechtsom. Je staat voor een lage kast. Links op de kast ligt een foto. Grijp de Foto. 

De foto toont een muur steen en een nummer tegel met weer een mozaïek tegel. Het nummer op de tegel is 14. Zoom uit. Je kunt de foto niet meenemen. Draai weer links en ga vooruit, draai rechts en ga vooruit naar de gammele boekenkast. Links naast de boekenkast staat een klein tafeltje. Ga vooruit naar dit tafeltje en kijk dan omlaag. 

Op het tafeltje liggen 2 boeken en boven de boeken ligt een Scrol die je kunt pakken. Grijp de Scrol en blader dan door de scrol. Zoom uit en zoom nu in op het tafeltje. Klik met de actiecursor op het groene boek om deze opzij te schuiven. Onder het groene boek ligt een 2e Vreemde Sleutel (Weird key). 

Grijp de Sleutel. Je zoomt vanzelf uit. Je kunt niet weer inzoomen op het tafeltje maar nu kun je wel het groene boek pakken. Pak het Groene Boek en blader het door. Het boek staat vol met tekeningen van allerlei vreemde wezens. Zoom uit.Draai rechtsom naar de boekenkast. Beweeg je cursor over alle boeken in de boekenkast en pak dan elk boek op waar je de handcursor op krijgt en blader door al deze boeken. Het zijn 5 boeken die je kunt oppakken en doorbladeren. Het zijn stuk voor stuk rare boeken en één van de boeken is het "Martelboek" waarin je een lijst ziet van mensen die stuk voor stuk dood zijn gemarteld en hoe ze zijn gemarteld. Helemaal rechts in de middelste plank ligt een Foto. 

Grijp die foto. Op de foto zie je het nummer 2 geveltegeltje met weer een mozaïek tegel. Als je alle 5 boeken hebt doorgebladerd en de foto hebt bekeken dan ga je vooruit naar de hoek voorbij de boekenkast. Op de muur staat, in rode verf, een lang getal geschreven. Klik op het getal om te horen wat je erover te zeggen hebt. Schrijf het getal dan over: 111412310 WK. Kijk omlaag. Op de vloer staat een smalle lange kist. Zoom er op in. 

De kist zit afgesloten met een hangslot en krijg je niet open. Zoom weer uit en draai linksom. Je staat voor het altaar. Op het altaar liggen 2 foto's. Bekijk beide foto's. Op de ene foto staat tegel 13 en op de andere staat tegel 3. Probeer weer de beide mozaïeken te onthouden. 

Verlaat de kelder weer door het gat in de muur en....gelukkig....je krijgt een plattegrond in je scherm. Je hoeft dus niet weer terug door het riool maar kunt nu domweg via de plattegrond het riool verlaten. De plattegrond heeft 3 locaties: Exit, Diez Palencia en de Geheime Kelder. 

Klik op de Diez Palencia locatie en......je beland terug in het riool onder de donkere kamer van het Diez Palencia huis. Klim via de ladder terug omhoog.

Diez Palencia huis:

Je bent terug in de Donkere Kamer. Ga naar de waterput op de binnenplaats en pak nu de Glas Negatief weer terug van de rand. In je inventory heb je dan de "Sunlight-copy photo in copyframe". Rechtsklik erop om de foto eruit te halen. Zoom uit de foto. In inventory heb je dan weer de "Developed glass negative", de "Empty copyframe" en de "Sunlight-copy photo". Nu moet je de foto verder ontwikkelen. Ga dus terug naar de Donkere kamer:

Ontwikkel de foto deel 2:

 • Ga weer recht voor de spoelbakken staan. Zorg dat alle 3 spoelbakken weer leeg zijn, door op de kraantjes te klikken. 
 • Vul de linker spoelbak met 60 ounces water uit de watercontainer. Dus je klikt 6 keer met de 10oz beker op de watercontainer en leeg de beker telkens in de linker spoelbak. 
 • Vul de middelste spelbak met 40 ounces water. 
 • Vul de rechter spoelbak met 40 ounces water.
 • Zoom weer in op de linker vakken van de stelling, boven de spoelbakken. 

 • In het bovenste linkervak staat een fles Goudchloride AuCl3
 • Klik met je 1oz op deze fles en leeg de beker dan in de middelste spoelbak
 • Zoom weer in op het stellingkastje. In het bovenste middelste  vak staat een fles Ammonium Rhodine NH4SCN. 
 • Klik met de 1 gram lepel op deze fles en leeg de lepel in de middelste spoelbak. 
 • Ga naar de grote stelling, bij de tafel. 
 • Zoom weer in op de Natruim Carbonate Na2CO3 fles en klik er met je 10oz beker op. 
 • Terug naar de spoelbakken en doe de Natrium Carbonate in de rechter spoelbak

Ok....nu gaan we dan de foto echt ontwikkelen:

 • Plaats de "Sunlight-copy photo" in de linker spoelbak. 
 • Het klokje verschijnt weer. 
 • Haal de foto na precies 20 seconden weer uit de bak en doe de foto onmiddellijk in de middelste spoelbak. 
 • De foto moet precies 80 seconden (60 + 20) in de middelste spoelbak blijven. 
 • Na 80 seconden stop je de foto in de rechter spoelbak en ook hier moet ie 80 seconden in blijven. 
 • Leeg de 3 spoelbakken. 
 • Vul 1 van de spoelbakken met 60 ounces water en stop de foto (Wet processed photo) daar dan gedurende 60 seconden in. 
 • Grijp de foto er na precies 60 weer uit ( Really really good). 

 • Ga naar de waslijn. Hang de foto aan de waslijn en loop 2 stappen weg. 
 • Keer dan terug naar de waslijn en...de foto is nu droog. Grijp de Foto (Final photograf) van de waslijn.

Verlaat de donkere kamer en ga naar Carmen op de binnenplaats. Carmen zit weer op het tuinbankje. Praat met Carmen en praat met haar over de "Secret meeting place". Als het gesprek ten einde is dan geef je de Foto (Final photograph) aan Carmen. Carmen moet de foto naar Reoyos brengen omdat jij dat niet zelf kan doen. Je spreekt af om Carmen en Francisco dan straks te ontmoeten in het Candelas huis. Verlaat de binnenplaats weer via de linker poortdeur en ga weer naar de:

Iglesia San Pedro kerk:

Ga de kerk weer binnen. Father Perez staat nog altijd op zijn plek voor de kerkbanken. Ga niet praten met de priester maar ga meteen naar rechts, naar de ijzeren deur. Zoom weer in op het slot van de ijzeren deur. Open je inventory en rechtsklik op één van de 2 "Weird key". Je ziet de Weird key waarop je hebt geklikt dan in close-up. Pak de andere Weird key op en klik hiermee op de Weird key die nu groot in je scherm staat en... Aan de kleine Werd key zit een klem. Klik op de klem om deze vast te maken aan de grote sleutel en.....je hebt dan de kleine Weird key vast gemaakt aan de grote Weird key. 

Sluit het scherm en pak dan de, nu, Dubbele Sleutel (Double key) uit inventory en klik ermee op de sleutelgaten van de ijzeren deur en....je zegt tegen jezelf dat je de ijzeren deur niet kunt openen zolang Father Perez staat toe te kijken. Je moet die priester dus de kerk uit zien te krijgen. Berg de sleutel dus maar weer op, maar hoe? Verlaat de kerk en ga naar het:

Plaza de la Mancha:

Ga naar Domingo, de gitarist. Praat met Domingo. Je vraagt Domingo of hij een telefoontje voor je wilt plegen. Domingo wil dat wel doen maar hij vraagt er 50 peseta's voor. Geef Domingo dus de 100 peseta's uit je inventory. Domingo moet dus Sergeant Reoyos opbellen en zich voordoen als iemand die met Perez wil praten over zijn zieke vriend. Reoyos moet tegen Perez zeggen dat hij over een half uur het ziekenhuis moet opbellen. Zoek de plattegrond weer op, in de pottenbakkerstraat en ga terug naar de

Iglesia San Pedro kerk:

De 4e Codex pagina

Ga weer naar binnen en ga nu wel weer praten met Perez. Het gesprek gaat vanzelf en tijdens het gesprek zal Reoyos de kerk binnen komen en Perez vertellen dat hij het ziekenhuis moet bellen. Perez en Reoyos verdwijnen dan uit de kerk. Je bent dus nu alleen in de kerk. Ga dus snel naar de ijzeren deur, zoom weer in op het deurslot en steek de Dubbele Sleutel in het slot. Klik dan met de actiecursor op de sleutel. Je zoomt vanzelf uit en de sleutel zit weer in je inventory. Klik nu met de actiecuror op de deur en....Je bent beland in de:

Torenkamer:

Aan de muur zie je een ladder. Klik met je loepje op de ladder. De ladder is kapot.

 Ga vooruit naar de hoek, voorbij de ladder. Kijk omlaag.

Op een laag kastje staat een wereldbol en er ligt een brief en een sleutel. 

Grijp de Sleutel, het is de Torensleutel. Grijp de brief en lees de brief. De brief is van Carlos Candelas. Carlos spreekt in de brief over een "reserve" en dat het medaillon van Carmen's moeder de oplossing zou kunnen zijn. Berg de brief op in je inventory. Draai links. Voor het raam staat een Caleidoscoop en aan de muur staat een boekenkast. 

Loop door naar de boekenkast.Je staat dan voor het rechter deel van de boekenkast. Beweeg weer je cursor over alle boeken en pak de boeken op waar je de hand op krijgt en blader door deze boeken. Het zijn 3 boeken die je uit het rechter deel kunt pakken en doorbladeren. Ben je er klaar mee dan draai je om en ga je naar de Caleidoscoop. Ga recht voor de Caleidoscoop staan en zoom er op in.

Caleidoscoop puzzel:

Er zijn 3 klikplekken. Aan de achterzijde krijg je de schuifpijl op de draaiknop, onder de lens. En je krijgt de loepcursor op de lens.Aan de zijkant krijg je de loepcursor op een scharnier. Onder de draaiknop zie je een Cirkel met streepjes. Er zitten 6 Buizen in de caleidoscoop. Kijk door de lens en....je ziet een gekleurde prisma. 

Hela....komt deze prisma je niet bekent voor? Is het niet één van de mozaïeken van de witte nummer tegeltjes die je her en der door de game hebt gezien? Links en rechts krijg je de pijlcursor. Als met de pijlcursor klikt dan verschijnt er een nieuwe prisma. Er zijn 8 verschillende prisma's die je kunt zien. Speel hier even mee en zoom dan uit.

Kik op de draaiknop. In de Caleidoscoop zitten 6 groene buizen. Op de achterzijde van de buizen staat een witte stip. Door met de pijlcursor op de draaiknop te klikken zet je steeds een andere buis voor de lens. Als je dan weer door de lens kijkt zie je andere prisma's. Er zijn dus 6 groene buizen en door elke buis zie je andere prisma's. Elke buis toont je 8 verschillende prisma's, dus in totaal kun je 48 verschillende prisma's door de Caleidoscoop bekijken.

 • Onder de draaiknop zie je een cirkel die verdeelt is in 6 segmenten. 
 • In elk segment van de cirkel staan lijntjes. 
 • De hoeveelheid lijntjes in de segmenten bepaald de volgorde van de 6 buizen. 
 • 1 lijntje is 1, 2 lijntjes is 2, 3 lijntjes is 3, 4 lijntjes is 4, 5 lijntjes is 5, 6 lijntjes is 6.

Wat is nu de bedoeling? Wel....De prisma's die je door de lens kunt zien, zijn dus de mozaïeken van de geveltegeltjes die je op foto's hebt gezien. De Caleidoscoop heeft dus 6 buizen en het is de bedoeling dat je voor elke buis het juiste Prisma instelt en ziet door de lens. Dit moet ook nog eens in de juiste buis volgorde gedaan worden. Welke 6 mozaïeken je nodig hebt wordt bepaald door het lange nummer dan je, in rode letters, op de muur in de Geheime Kelder hebt gezien. De witte stippen op de achterzijde van de buizen gaan van helder wit tot bijna niet te zien. De buis met de helderste stip is buis 1.

Mensen....het wordt heel erg ingewikkeld en heel moeilijk om uit te leggen hoe je deze Caleidoscoop puzzel moet oplossen. Allereerst moet je er achter zien te komen welke 6 Prisma's je in de buizen moet instellen. Dat doe je aan de hand van het lange nummer dat je op de muur in de Geheime Kelder hebt gezien. Dat nummer is dus: 111412310. Je hebt in de game de volgende tegels gezien:

 • Plaza de la Mancha = 1 en 3. 
 • Slaapkamer Diez = 10. 
 • Donkere kamer = 11. 
 • Politiebureau = 18 en 16. 
 • Candelas huis = 8, 11, 5, 7, 14, 15, 19, 1, 12 en 4. 
 • Geheime kelder = 14, 2, 12, 13 en 3.
 • Er zijn dus 2 tegels met het getal 1, 3, 11 en 14.

Je moet nu het nummer van de Geheime Kelder 111412310 "ontleden" naar mogelijke 6 getallen die je op de tegels hebt gezien. Dit is heel ingewikkeld en ik ga mij er ook niet aan wagen om je dit stap voor stap uit te leggen.  Het is voor een deel ook "Trail and Error", dus gewoon uitproberen/

Ik volsta ermee om te zeggen dat ik dit voor mijzelf wel heb uitgepuzzeld en heb uitgevonden dat het gaat om de mozaïeken die je hebt gezien bij de tegels: 1, 11, 4, 12, 3 en 10.

 • Als je goed naar de achterzijde van de Caleidoscoop kijkt dan zie je onder de lens de draaiknop. 
 • Je kunt de draaiknop via de linksafpijl omhoog klikken en via de rechtsafpijl omlaag klikken. 
 • Onder de draaiknop zie je een Cirkel. De Cirkel is verdeeld in 6 segmenten. in de segmenten staan streepjes. 
 • Het aantal streepjes in een segment geeft aan of het segment 1, 2, 3, 4, 5 of 6 is.

 • Je ziet de achterkanten van de 6 buizen in het gat in de achterkant van de Caleidoscoop. 
 • Op elke buis zie je een witte stip.
 • Klik op de draaiknop tot je de Buis met de vetste witte stip boven het segment met 1 streep hebt staan. Buis 1 staat dan voor de lens
 • Kijk dan door de lens en blader met de links/rechts pijlen door de 8 prisma's tot je het prisma ziet dat hoort bij tegel 1. 
 • Zoom dan uit. Klik de draaiknop 1 keer omhoog, met de linkerpijl. Buis 1 gaat 1 positie omhoog en buis 2 staat dan voor de lens.
 • Kijk weer door de lens, je kijkt dan door buis 2.  Zoek het prisma dat hoort bij  tegel 11. 
 • Zoom uit en klik de draaiknop weer 1 positie omhoog. Buis 3 staat dan voor de lens
 • Kijk weer door de lens, je kijkt dus nu door buis 3. Zoek het prisma dat hoort bij tegel 4. 
 • Zoom uit....ga zo verder voor de buizen 4, 5 en 6 en zoek in buis 4 het prisma op van tegel 12, in buis 5 het prisma van tegel 3 en buis 6 het prisma van tegel 10. 

Doe je dit allemaal goed dan gaat de Caleidoscoop open en kun je de 4e Codexpagina eruit pakken.

Pak de Codexpagina uit de Caleidoscoop. Lees het door en zoom dan uit om de pagina op te bergen in je inventory. Zoom uit de Caleidoscoop. Draai rechts en ga vooruit naar de hoek. Draai rechts en ga vooruit naar de hoek, voorbij de ladder. Draai rechts en kijk omlaag en klik de vooruit in het trapgat om terug omlaag te gaan naar de kerkzaal.

Verlaat de kerk en ga via de plattegrond terug naar het Diez Palencia huis. Ga naar de donkere kamer en naar het vloerluik. Klik op het vloerluik om het weer te openen. Klik vooruit in het geopende luik en je daalt weer omlaag het riool in. Draai links en klik vooruit en.....gelukkig...de plattegrond van het riool verschijnt. Je hoeft dus nu niet zelf nogeens door het riooldoolhof te gaan. Klik op de plattegrond op de Secret Cellar om in één klap terug te zijn in de:

Geheime Kelder:

Ga naar de smalle kist, die bij de muur waar het lange rode getal op staat, op de vloer staat. Zoom weer in op de kist en maak nu het hangslot open met de Torensleutel  (Key from the tower). Klik dan met de actiecursor op het slot om de kist te openen. In de kist ligt het Verloren Zwaard van Toledo, zoals dat door de Juan Candelas honderden jaren geleden is gesmeed. 

Grijp het Zwaard (Original sword). Bekijk (dus rechtsklik) in inventory het zwaard. Op het zwaard zie je de initialen JC. Het zwaard dat Arriaga in zijn bezit heeft de initialen CC. Dit is het foutje waar Francisco het over had, toen je hem vroeg naar het zwaard. Verlaat de Geheime Kelder weer door het gat in de muur en klik op de rioolplattegrond weer op de Diez Palencia uitgang. Klik dan op de ladder om weer in de donkere kamer te belanden. Ga naar de binnenplaats en dan door de linker poortdeur weer naar buiten. Reis op de plattegrond nu weer naar het:

Candelas Huis:

Isabel staat nog altijd stijf op haar vaste plek. Praat met Isabel.

Isabel is bezorgt en ze vertelt dat het Alquerque Gameboard verdwenen is. 

Vraag Isabel dus over "The game board" en dan over "Arriaga" en "Francisco".

Het Alquerque Gameboard is al generaties in het bezit van de familie, maar Isabel heeft het verpand aan Arriaga omdat ze geld nodig had voor de renovatie van het huis. Arriaga zou nu eigenlijk al gearresteerd moeten zijn, maar Isabel vertelt dat dit nog niet het geval is. Arriaga is hem gesmeerd en heeft enige waardevolle items meegenomen, waaronder het Alquerque Gameboard. Arriaga is verdwenen. Isabel vertelt dat het huis van Arriaga een binnenplaats heeft en dat hij ook een papagaai heeft. Francisco wordt nog vastgehouden op het politiebureau. Isabel geeft je de Sleutel van de Smederij van haar man (Forge key).

Als het gesprek ten einde is dan draai je om en verlaat je het huis weer door de groene voordeur. 

De plattegrond verschijnt en je ziet nu dat de onderkant van het Candelas huis blauw is. 

De blauwe onderzijde van het Candelas huis is dus Candelas II. 

Klik de Candelas II locatie en je beland in de kelder van het Candelas huis en dus in de:

Smederij (Candelas II)

Gelijk links in de hoek is de grote oven, maar daar heb je nu nog niets mee te doen. Midden in de kelder staat een houten werktafel. Voor de tafel staat een aambeeld. Op de tafel staat de Gietmal en er ligt een Mes. Rechts van de tafel staat een stellingkast aan de muur. Op die stelling ligt een Koevoet en er ligt ook een paar Handschoenen in de stelling. Boven de stelling hangt een plank waar onafgemaakte sleutels aan hangen.

 

Ga 1 klik vooruit en kijk omlaag naar de tafel. Op de tafel staat de gietmal en een Mes. Grijp het Mes. Draai rechts. Mik de vooruit pijl naar de oven en ga vooruit. Je staat dan bij de oven. Draai linksom en mik de vooruitpijl dan naar de stellingkast, rechts van de tafel. Ga vooruit en draai dan rechts. 

Grijp de Koevoet die bovenop de stellingkast ligt en grijp ook de Handschoenen die op de middelste plank liggen. Meer kun je nu hier niet doen, dus draai je om en ga naar de deur en verlaat de kelder weer. Je komt weer terecht op de plattegrond. Ga weer naar het Diez Palencia huis en weer naar de Donker kamer. Open het vloerluik weer en duik omlaag het riool weer in. Draai weer links en klik 1 keer vooruit in de eerste tunnel. De Rioolplattegrond verschijnt weer. Klik nu op de EXIT locatie, linksboven en...je beland weer in de tunnel die is afgesloten met een hek.

Draai links en kijk omhoog langs de laddersporten en klik de vooruitpijl. Je klimt via de laddersporten omhoog en stoot je hoofd weer tegen het ronde rooster aan. Door het rooster zie je weer de binnenplaats van Arriaga en je ziet ook weer de papagaai in zijn kooi. Pak de Koevoet (Crowbar) uit je inventory en klik ermee op het rooster en...je beland op de:

Binnenplaats van Arriaga:

Ga naar de vogelkooi. Dit is Ricardo, de papagaai van Arriaga. Draai rechtsom, ga vooruit naar de muur, draai links en klik op de deur en je bent dan in de gang, achter de winkel. Ga 2 klikken vooruit, door het gestreepte gordijn, de winkel van Arriaga in. Ga 1 keer vooruit, richting de groene buitendeur, en draai dan om naar de toonbank. Voorop de toonbank staan 3 schaaltjes met Vogelzaad . 

Zoom in op de 3 schaaltjes. 1 van de schaaltjes ligt op de kop. Grijp een handvol Vogelzaad (Birdseed) van elk van de 3 schaaltjes. Zoom uit en draai je om zodat je weer naar het gestreepte gordijn kijkt. Je ziet dan ook de etalagekas, rechts van het gordijn. Voor de etalagekast ligt een Schaakbord op de vloer. Ga 1 klik vooruit, naar het gestreepte gordijn, en draai je dan rechtsom en kijk omlaag naar het schaakbord dat op de vloer ligt. Zoom er op in. Dit schaakspel heeft metalen schaakstukken maar het heeft geen Paardstukken. Zoom uit. In de etalagekast staat nog een schaakspel met ivoren schaakstukken. Zoom er op in en grijp dan het Witte Paardstuk van dit schaakbord.

Zoom weer uit en ga terug door het gestreepte gordijn en dan door de deur, bij de trap, terug naar de binnenplaats. Ga weer naar de kooi van Ricardo de papagaai. Je krijgt nu de actiecursor op Ricardo. Pak 1 van je hoopjes Vogelzaad, uit je inventory en geef het aan Ricardo.Ricardo zegt een versje op. Geef Ricardo het 2e hoopje vogelzaad en hij gilt dan "Ricardo Ricardo. Geef Ricardo het 3e hoopje vogelzaad en hij zegt nu de Wiener Waltz op. Het is een route beschrijving door het riool naar de schuilplaats van Arriaga. Noteer nu de route die Ricardo opzegt.Ricardo zegt dus de volgende route op:

  vooruit, links, vooruit, vooruit, rechts, rechts, links, vooruit, vooruit, rechts, rechts, vooruit, links, links, rechts, links.

Draai je om naar de rioolput, links van de fontein. Ga vooruit naar de put, kijk omlaag en daal door de put het riool weer in. In het riool sta je dan weer voor de hekdeur die het vervolg van de tunnel afsluit. Zoom weer in op de slotplaat van de hekdeur. In de slotplaat zit een rond gat. Pak het ivoren Paard schaakstuk uit je inventory en steek deze in het ronde gat van de slotplaat en....Ja....het ivoren paard past precies in het gat, maar als je er dan op zou klikken, om het te draaien, dan zou het breken. Je hebt dus een metalen Paard stuk nodig. Maar bij het schaakbord met ijzeren schaakstukken lag geen paard.

Je moet dus zelf een ijzeren Paard stuk gaan maken, en waar zou je dat het beste kunnen doen?

 Juist....in de smederij van Candelas. Zoom uit de hekdeur. Blijf staat en kijk door het hek. 

Aan de andere kant van het hek zie je nu een Ring in de tunnel op de grond liggen.  

Zoom met je loepcursor op de ring. Je concludeert dat het de ring van Arriaga is en dat je iets nodig hebt om de ring te pakken. Je krijgt nu de actiecursor op de ring. Pak de Koevoet uit je inventory en klik ermee op de Ring (Ruby ring) om de ring te pakken. Draai je om en klik vooruit de tunnel in. De rioolkaart verschijnt weer. Klik op de Diez Palencia exit. Klim dan via de ladder weer omhoog naar de donkere kamer en ga naar buiten, de binnenplaats op. Exit de binnenplaats via de linker poortdeur en ga nu weer naar de:

Plaza de la Mancha:

Kijk naar rechts. De vent die tot nu toe op het bankje de krant zat te lezen is nu verdwenen. Ga naar dat bankje. De krant, die de vent zat te lezen, ligt nog op het bankje. Grijp de krant. Ga nu naar de Pottenbakker, in de straat. Praat met de pottenbakker en vraag hem om Klei (Clay). 

Wel....dat kan, maar niet voor niets. Peseta's heb je niet meer, dus geef de Ring (Ruby ring) aan de pottenbakker en je mag dan zoveel klei pakken als je wilt. Links ligt een hoop klei op de "draaitafel" van de pottenbakker. Grijp dus een handvol Klei. 

NB: Je kunt de pottenbakker alleen om Klei vragen als je in de Smederij de Gietmal bekeken hebt.

Draai rechts en duik de poort weer in om de plattegrond te openen en ga terug naar het:

Candelas II huis (Smederij):

Smeed de Paardsleutel:

Je bent terug in de smederij kelder van Candelas. Loop door naar de tafel. Kijk omlaag naar de tafel. Het mes heb je al gepakt. Indien het mes nog op tafel ligt dan pak je het nu. Op tafel staan ook de 2 helften van de gietmal. 

 • Zoom in op de 2 helften van de gietmal 
 • Combineer in inventory het Mes (Knife) met de Klei (Clay) en je hebt 2 stukken Kleisteen (Clay bricks). 
 • Stop de 2 Keistenen in de Mal. In beide helften van de mal zit dan klei. 
 • Stop het ivoren Paard schaakstuk in de linker helft van de mal. 
 • Klik met de actiecursor op de Mal om de beide helften op elkaar te doen. 
 • Klik dan weer op de mal om de mal weer te openen. 

 • Pak het Paard uit de linker mal helft. 
 • Klik met het Mes dan op de linker mal. 
 • Met het mes maak je een "gootje"in de klei van de linker mal.
 • Berg het mes weer op. 

Zoom uit. Draai om en ga naar de oven. Draai dan linksom en ga vooruit naar de stelling waar je eerder de koevoet van hebt gepakt. Boven de stelling zit een plank aan de muur waarop onafgewerkte sleutels hangen. Grijp de rechter sleutel.

Ga terug naar de tafel en zoom weer in op de Mal. Plaats de Sleutel (Unfinished key) in de linker helft van de Mal. 

Klik met de actiecursor weer op de mal om de twee helften weer op elkaar te doen. Grijp nu de Mal (Casting frame) om hem in je inventory te plaatsen. Zoom uit.

NB: Save nu eerst je game hier, voordat je verder ook maar iets gaat doen. Het kan zijn dat je zometeen het spel uit wordt gegooid als je met de lucifers de oven aan gaat steken. Deze bug zit ook in het originele spel en op het moment dat ik deze walkthrough maak was er nog geen Patch voor. De oplossing is echter simpel. Save eerst je spel en als je dan uit de game wordt gegooid, als je met de lucifers in de oven klikt,  dan laad je deze save weer in en dan heb je grote kans dat je dan geen last hebt van de bug.Wat bij mij ook hielp was, toen ik de game werd uitgegooid, om de computer uit te zetten en dan na 5 minuten weer aan te zetten. Het spel weer starten en de game dan weer beginnen vanaf de save game NADAT je klaar was met de Gietmal.

Draai je weer om naar de Oven. Links naast de oven zie je de Blaasbalg. Onder de Blaasbalk ligt Brandhout. Ga naar de oven. Ga recht voor de oven staan zodat je ook de blaasbalg en het brandhout ziet.

 • Grijp een blok Brandhout uit de stapel onder de blaasbalg. 

 • Het brandhout zit dan vast aan je cursor. 

 • Draai rechtsom naar de oven en leg het brandhout onder het rooster in de oven. 

 • Pak de Krant uit je inventory en klik de krant ook de oven in. 

 • Pak de Lucifers uit je inventory en klik ermee in de oven om de oven aan te steken.

 • Klik 3 keer met je actiecursor op de houten hendel van de blaasbalg om het vuur op te stoken en te laten door branden. 

 • Plaats de Mal (Casting frame) in de oven. 

Loop even nu  weg van de oven, bijvoorbeeld naar de tafel of de stelling, want het vuur moet even de gelegenheid krijgen om de gietmal goed heet te maken Keer dan weer terug naar de oven. 

 • Pak de Handschoenen (Gloves) uit je inventory en klik ermee op de, nu hete, Mal om de mal naar linksvoor op het rooster te schuiven

 • Draai naar rechts. 

 • In de hoek staat een Steelpannetje met metaal op een stuk hout. 

 • Pak het steelpannetje en klik het in de oven op het rooster. 

 • Klik weer 3 keer op de hendel van de blaasbalg om het vuur weer hoog op te stoken. 

 • Loop weer even weg van de oven om de oven de gelegenheid te geven het metaal in het pannetje te smelten. 

 • Keer terug naar de oven en als je dan nu de handcursor op het pannetje krijgt dan ia het metaal in het pannetje gesmolten.

 • Klik met de Handschoenen op het pannetje en klik dan met het pannetje op de Mal, om het gesmolten metaal in de mal te gieten. 
 • Klik met de handcursor op de mal om de mal uit de oven te pakken. 

Ga naar het aambeeld dat voor de tafel staat. Plaats de mal op het aambeeld. Klik dan met je Mes op de Mal om de mal open te wringen en.....in de Mal ligt nu dus de Paardsleutel. 

Grijp de Paardsleutel uit de mal. Verlaat de kelder en ga terug naar de donkere kamer in het Diez Palencia huis. Ga in de donkere kamer weer, via het vloerluik, het riool in. Klik weer 1 klik vooruit in de tunnel om de riool plattegrond te openen en klik dan op de linksboven Exit. Je beland terug bij de hekdeur:

Riool Doolhof deel 2:

Zoom weer in op de slotplaat van de hekdeur en klik de Paardsleutel (Moulded chessman key) in het ronde gat. Je zoomt vanzelf uit. Klik met de actiecursor op de hekdeur en je staat dan aan de andere kant van het hek tegen de blinde muur aan. Ok,.,ook dit deel van de riooltunnels is een doolhof, maar Ricardo de papagaai heeft je de juiste route gegeven en dat is, vanaf deze blinde muur: 

 • draai links, 2 klikken vooruit, draai rechts, 1 klik vooruit, draai rechts, 
 • 1 klik vooruit, draai links, 3 klikken vooruit, draai rechts, 
 • 1 klik vooruit, draai rechts, 2 klikken vooruit, draai links,
 • 1 klik  vooruit, draai links, 1 klik vooruit, draai rechts, 
 • 1 klik vooruit, draai links, 1 klik vooruit... en....je beland bij een stenen trap.

 • Ga de stenen trap op en klik boven dan op de metalen deur en......

Helaas....Arriaga heeft je zien komen en je wordt overmeestert en opgesloten. Door het tralieraampje praat je met Arriaga, die zichzelf nogal slim vindt en dan verdwijnt.

Opgesloten:

Draai je om en kijk rond in je cel. Links is een open kast waar een jute zak in staat.  Boven op de kast staat een kist en je ziet ook een ketting met een haak. In de hoek, links van de kast, staat een stoel en een kist.  Je ziet ook een lift. Tegen de rechter muur staat een wrakke stelling. Tegen de rechter zijkant van de stelling staat een plank. Rechts naast de lift staan een hark en een pikhouweel. Je ziet ook 2 tonnen staan. 

Ga vooruit naar de lift. Draai dan linksom en ga vooruit naar de jute zak die in de kast staat. Kijk omlaag naar de jute zak en grijp er dan het Alquerque Board Game uit. Ga naar de hoek waar de hark en de pikhouweel tegen de muur staan. Kijk dan omhoog en....hoog boven je in het plafond zie je een rooster gat....zoom er op in zodat je weet dat het een ventilatiegat is

 • Ga naar de twee tonnen.  Je moet die kist bovenop de kast bereiken. 
 • Hiervoor heb je echter een "trapje" nodig. 
 • Er is echter geen trapje, dus je moet zelf een "trapje" maken om die kist op de kast te bereiken.

 • Het is de bedoeling dat je de tonnen oppakt om ze dan vlak voor de kast, achter elkaar neer te zetten. 
 • Dan moet je de kist, die bij de stoel staat, op de achterste ton zetten en de stoel naast de voorste ton. 

De tonnen zijn echter zwaar, dus je kunt niet vooruit gaan als je een ton vast hebt. Je moet de tonnen dus in stapjes naar de kast brengen en dan recht voor de jutezak neer zetten..

 • Pak 1 van de 2 tonnen op. 
 • Draai je om naar de kast en kijk naar de vloer. 
 • Op de vloer krijg je nu een aantal mogelijke plekken waar je de ton weer kunt neerzetten. 
 • Plaats de ton op de rechter plek. 
 • Pak de 2e ton en zet deze links naast de eerste ton.

 • De 2 tonnen staan nu echter nog te ver van de kast af. 
 • Ga  aan de andere kant van de tonnen staan, zodat je de tonnen weer kunt oppakken en weer een stap dichter naar de kast toe kunt tillen. 
 • Doe dit verder in een paar stappen, zodat dan uiteindelijk de 2 tonnen, achter elkaar, voor de jutezak staan.
 • Dan ga je naar de stoel en de kist.Pak de kist op en breng je de kist, in een paar stappen, naar de tonnen en plaats je de kist bovenop de ton die tegen de kast aan staat. 
 • Ga dan de stoel halen en plaats de stoel links tegen de voorste ton aan. 
 • Uiteindelijk heb je dan deze opstelling

 • Ga nu achter de stoel staan, dus tussen de stoel en de kast in. 
 • Kijk omhoog naar de kist die bovenop de kast staat. 
 • Klik met de vooruitpijl op die kist en.....

.......via de stoel klim je op de kist die je op de rechter ton hebt gezet en je kijkt dan in de kist, die bovenop de kast staat. In de kist ligt een Touw. Grijp het Touw uit de kist. Onder de kist ligt een Schep. De schep is echter stuk. 

Pak de kist op. Je hebt de kist dan vast en ziet dan de Schep. Maar omdat je de kist vast hebt kun je de schep nu niet pakken. Met de kist vast draai je links om en kijk je omlaag. Zorg dat je de vooruitpijl krijgt naar de deur, of naar de hoek links van de kast. Klik dan om, met de kist, terug omlaag te klimmen. Waarschijnlijk beland je voor de lift. Zet de Kist voor de lift neer op de vloer. Draai terug om naar de kist, mik de vooruitpijl weer omhoog naar boven de kast, klik dan en...je klimt terug omhoog. Grijp nu dan de Schep. Je hebt dan in je inventory het Blad van de Schep (Spade head) en de Steel van de schep (Broken spade handle)

Kijk omhoog naar het plafond. Er hangt dus een dikke ketting met haak aan het plafond, boven de kast. Probeer of je de ketting, waar de haak aan vast zit, kunt pakken. Dat doe je door met de actiecursor op de ketting te klikken. Dit lukt niet want de ketting hangt te hoog. Klik terug omlaag.

 • Ga nu de lift in. Aan de muur, achter de lift, hangt een pamflet waarop je kunt lezen wat het maximale gewicht is dat de lift kan dragen. 
 • De lift kan 2 volwassen mensen dragen of een halfvolle ton of 1 volwassene met 1 kist. 
 • Draai links en je ziet de tandwielen en de hendel van de rem van de lift. 
 • Pak de Steel (Broken spade handle) uit je inventory en klik de steel op het voorste tandwiel.

 •  Je hebt dan met de steel een hendel gemaakt aan het tandwiel. 
 • Klik op de knop van de linker hendel, om de rem los te gooien, en klik dan op de steel, die je in het tandwiel hebt gestoken en......

...Met de lift zak je nu omlaag en je beland in de kolenkelder, nog dieper onder de grond. Het grootse deel van deze kelder bevat een berg goor zand. Draai je om en zoek de vooruitpijl, naar de linker hoek. Kik dan 1 klik vooruit de hoek in. Draai links en ga vooruit naar de muur. Draai linksom. Rechts naast de lift staan 2 tonnen. De linker ton is open, de rechter ton heeft een kapot deksel. Achter de linker ton staat een Lange Stok.

Grijp de Lange Stok (Long pole). Ok...je moet nu de dichte ton in de lift zetten want die ton heb je boven nodig. 

 • Pak de linker, dus de open, ton op. De ton is leeg. 
 • Draai links om en zet de ton weer neer. 
 • Pak de rechter ton op en zet de ton neer op de plek waar de linker ton stond. 

 • Pak de linker ton weer op en zet deze neer op de plek waar de rechter ton stond. 
 • Ga nu 1 klik vooruit, terug naar voor de lift. 
 • Draai terug om naar de tonnen en pak de linker ton weer op, dat is dus de ton met het deksel. Draai naar de lift en zet de ton nu in de lift. 

 • Ga de lift weer in en klik de hendel van de rem weer omlaag en klik dan weer op de steel in het tandwiel en je gaat met de lift terug naar boven.

Stap uit de lift en klim dan via je provisorise "ladder" weer omhoog naar boven op de kast. Kijk weer omhoog naar de haak/ketting. Pak de Lange Stok uit je inventory en klik ermee op de ketting en...met de stok lukt het je om de ketting met de haak te pakken en deze heb je dan nu in je inventory. Klim terug omlaag. 

Ok....nu moet je bovenop de gammele stellingkast zien te komen om dat ventilatierooster, in de hoek, te kunnen bereiken. Je hebt hiervoor de 3 tonnen nodig en de plank die rechts tegen de stelling aan staat. Ook heb je de dichte kist weer nodig en de stoel. Het moet dus weer in kleine stapjes.

 • De eerste ton, en dat moet niet de ton uit de lift zijn,  plaats je voor het linker deel van de stelling. 
 • Dan plaats je de 2e ton rechts voor de stelling, zodat er 1 ton ruimte is tussen de beide tonnen. 
 • Pak dan de plank op, die rechts tegen de stelling aan staat. 
 • Leg de plank bovenop de 2 tonnen. 
 • Zet de stoel rechts naast de 2 tonnen. 
 • Plaats de dichte kist midden op de plank. 
 • Ga nu de ton uit de lift halen en plaats deze boven op de linker ton. Aldus.

Je geeft dan zelf aan dat het goed is. Ga naar de stoel en draai je dan om naar de stelling. Klik de vooruitpijl naar de muur boven de stelling en....je klimt omhoog en zit dan boven op de gammele stelling. Draai rechtsom en kijk omhoog naar het rooster van het ventilatiegat. Pak de Ketting/Haak uit je inventory en hang de ketting dan aan het rooster. Klik terug omlaag.

Nu moet je het juiste gewicht in de lift plaatsen. Het pamflet, in de lift, vertelt dat een half volle ton gelijk staat aan 1 volwassen. Dus 1 volle ton staat gelijk aan 2 volwassen. Ga de lift weer in en bedien de rem weer om weer met de lift omlaag te gaan naar de kolenkelder. Beneden ga je weer 1 klik vooruit de lift uit. Je staat dan weer in de linker hoek. Draai weer links en ga weer vooruit naar de muur. Links van je staat dan de open ton en rechts van je is het begin van de grote berg zand. 

 • Combineer in je inventory de de Schep (Spade head) met de Lange Stok (Long pole) tot een Schep (Spade). 
 • Pak de schep en klik ermee op de berg troep. 
 • Draai om naar de open ton en gooi je schep leeg in de ton. 

 • Doe dit nog 3 keer, zodat je de ton dan half vol hebt gedaan.
 • Pak de ton op en zorg dat je de ton in de lift gezet krijgt. 
 • Ga dan met de lift terug naar boven. 
 • Weer boven pak je de ton weer op en zet je hem, rechts, voor de lift. 

 • Ga nu het open kistje in de lift zetten en dan met de lift terug omlaag. 
 • Pak de open kist op en zet hem, buiten de lift,  voor de lift op de grond. 
 • Stap uit de lift en vul de kist dan met 2 scheppen rotsooi uit de berg. 

 • Zet de kist dan terug in de lift en ga met de lift weer naar boven. 
 • Pak de kist dan weer op en leeg de kist in de half volle ton. 

 • In de ton zit dan nu 6 scheppen zand. 
 • Zet de kist weer in de lift en ga weer omlaag en vul het kistje weer met 2 scheppen zand. 
 • Plaats de kist weer in de lift en ga terug omhoog. 
 • Leeg de kist weer in de ton. In de ton zit dan nu 8 scheppen zand. 
 • Zet de kist weer in de lift en ga weer omlaag en vul de kist weer met 2 scheppen zand. 
 • Terug met de kist omhoog.
 • Pak de volle kist weer op en zet hem nu, links voor de lift, op de grond. 

 • Pak de volle ton op en plaats deze nu in de lift. 
 • Pak de volle kist op en plaats de kist op de volle ton. 

Stap nu uit de lift. Draai je om en mik de vooruitpijl naar de hoek, rechts van de lift waar dus de  haak aan de ketting hangt. Je staat dan voor de linker tonnen. Boven de ton krijg je de handcursor op de ketting. Je moet nu de ketting pakken maar het kan zijn dat je de ton pakt. 

Je moet dus even de juiste plek zoeken waar je op de ketting moet klikken, zodat je dan de ketting vast hebt en niet de ton.

Als je de ketting vast hebt dan draai je om naar de rechter zijkant van de lift. 

Kijk omlaag en klik de ketting vast aan de bovenste ijzeren rand van de lift. 

Ga nu recht voor de lift staan, dus niet in de lift. 

Pak de Schep uit je inventory en klik ermee op de knop van de Rem en.....

Kijk naar wat er nu gebeurt....De lift gaat omlaag en trekt dus het ronde rooster uit het ventilatiegat. 

Na het filmpje sta je dus voor het lift gat. Draai je om naar de deur en kijk omlaag naar de vloer.

 De haak ligt voor je voeten op de vloer. Grijp de Haak. 

Combineer in inventory de haak met het Touw. Draai je om naar de stoel. Ga naar de stoel en klim weer omhoog naar bovenop de stellingkast. Kijk weer omhoog naar het ronde ventilatie gat. Pak het Touw/Haak uit je inventory en klik ermee in het ronde ventilatiegat. Het touw hangt dan omlaag. Klik op het touw en....Je klimt via het touw door het ventilatiegat en komt terecht in....de smederij alwaar je Isabel de schrik van haar leven bezorgt.

Het Alquerque Board Game:

Je hebt een gesprek met Isabel waarin je haar vanzelf het Alquerque Board Game geeft. Verlaat de smederij en....vanzelf beland je dan bij Francisco in zijn kamer. Je hebt vanzelf een gesprek met Francisco, waarin je hem het echte Toledo Zwaard geeft. De schuld van Carmen aan Alonso is hiermee afgelost en Francisco en Carmen staat nu niets meer in de weg om te trouwen. Je vraagt dan uiteindelijk of Francisco je de spelregels van het Alquerque spel wilt uitleggen.

Het spelregel boek verschijnt in je scherm. Lees dus in dit boek hoe je het spel moet spelen en klik het dan weg. In je scherm staat dan het bord van het Alquerque spel. Wel....het is weer een variant op het damspel en het schaakspel. In de opties kun je weer de moeilijkheid op Laag zetten als je Normaal te moeilijk vind. 

Via de "E" knop ga je uit het spel. Je moet dan Francisco opnieuw vragen om het spel te starten, want je moet het spel winnen. Via de "R" knop kun je de spelregels altijd weer nalezen. Via de "M" knop ga je naar het hoofdmenuscherm waar je dan in de Opties de moeilijkheid omlaag kunt zetten, als je Normaal te moeilijk vindt om het spel te winnen.

Jij speelt met de witte stukken en Francisco reageert op jouw zetten met de zwarte stukken. Het is de bedoeling dat je alle zwarte stukken van het bord speelt, door ze te slaan. Maar Francisco zal dus proberen om al jouw witte stukken te slaan. Er is geen exacte oplossing te geven, want er zijn ontelbaar veel mogelijke zetten waarmee je het spel kunt winnen of verliezen .Francisco geeft je de Granieten Steen als je het bord spel wint en je gaat op weg naar je volgende bestemming en dat is Peking. 

NB: De makers van de game bieden je een uitweg als je dit bordspel te moeilijk vindt om te winnen. Deze uitweg gaat als volgt: Verlies de game een paar keer. Klik dan op Francisco en kies dan "Skip Board Game" en je wint dan vanzelf het spel zonder het te hoeven spelen.. 

EINDE:

Wellicht tot ziens in de volgende episode:  Agon: Peking: The Tale of the 4 Dragons.

2008:Walkthrough door: Louis Koot