Baron Wittard: Nemesis of Ragnarok

2014: Walkthrough door: Louis Koot  

Nog heel veel meer Nederlandstalige game walkthroughs vindt op mijn site: www.pcgameswalkthroughs.nl

Het verhaal:

Architect Baron Wittard heeft een gebouw, de Wittard Utopia, ontworpen waarin appartementen, kantoren, winkelcentra en ontspanningsfaciliteiten zijn gevestigd. Een stad onder één dak dus. Het lijkt een ideale plek om te wonen, maar net voor de officiële opening werd het gebouw, op last van de gemeente, al gesloten omdat het structureel onveilig zou zijn. Dat was 2 jaar geleden en gedurende de afgelopen 2 jaar zijn  er wel mensen naar het gebouw gegaan om er uit nieuwsgierigheid een kijkje te nemen, maar al die mensen zijn spoorloos verdwenen. 

Jij bent fotojournalist en krijgt van je uitgever de opdracht om eens een kijkje te gaan nemen in het Wittard Utopia. Een tijdschrift wil een reportage wijden aan het Wittard Utopia gebouw en heeft daar een paar mooie foto's voor nodig.  Je opdracht is dus om een paar  mooie plaatjes te schieten en als het even kan ook uit te kijken naar aanwijzinghen omtrent al die mensen die de afgelopen 2 jaar in het gebouw zijn verdwenen.

Maar nauwelijks ben je in het gebouw of de geest van Baron Wittard laat je via een magisch amulet weten dat jij de uitverkorene bent en dat je het gebouw niet meer kunt verlaten, voordat je een aantal speciale runenstenen hebt gevonden. Het lot van de wereld ligt weer eens in jouw handen. Tot overmaat van ramp zou er ook nog een boosaardige Wezen rondzwerven in Wittard Utopia, die jouw leven en dat van de hele mensheid in gevaar brengt.

De game begint, het zal u niet verbazen, met een........Intro:

Het is een treurige regenachtige dag als je in je auto op weg bent naar Wittard Utopia. Je opdracht is om foto's te nemen van het gebouw voor een tijdschrift dat een verhaal wil schrijven over de Wittard Utopia. Onder het rijden beluister je het bericht dat Kate, je uitgever de vorige dag op je voicemail heeft ingesproken. Kate vertelt dat het Wittard Utopia gebouw een project was van de beroemde architect Baron Wittard. Deze Baron Wittard is inmiddels overleden. 

Wittard heeft met de Wittard Utopia een postmoderne stad in een gebouw ontworpen. Vlak voor de officiële opening, nu 2  jaar geleden, werd het gebouw echter afgekeurd door het stadsbestuur en sindsdien is het verlaten. Kate meld ook dat er geen berijdbare weg tot bij Utopia loopt. Je moet dus vanaf de parkeerplaats een wandeling door de bossen te maken om bij het Utopia gebouw te komen. Je parkeert de auto dus en stapt uit en loop door het bos naar het omhekte en verlaten terrein.

Het hek zit vastgeknoopt, dus je klimt over het hekje het terrein op en krijg een telefoontje van Kate 

Kate meld dat alles dichtgespijkerd is en dat je maar moet zoeken naar een ingeslagen raam of iets dergelijks om binnen te geraken.

Je krijgt nu controle over de game.

Besturing van de game

Door met je muis te draaien kijk je om je heen. Je kunt ook omhoog en omlaag kijken door je muis omhoog en omlaag te bewegen. Je kunt hiervoor echter ook de 4 pijltjestoetsen van je toetsenbord gebruikenOm vooruit te gaan klik je met de Wijsvinger cursor in de richting waar je naar toe wilt gaan.Als je rechtsklikt in het scherm dan "bevriest" het scherm een beetje. Beweeg dan je cursor omhoog, naar de bovenkant van het scherm. Linksboven verschijnen dan 3 iconen. 

Via het groene "Menu icoon" open je het menuscherm waar je kunt Saven. Loaden en de game kunt afsluiten

Je kunt het Menuscherm echter ook openen door op de ESCAPE-toets van je toetsenbord te drukken.Het middelste icoon is nu leeg maar zal een plattegrond worden als je die weet te vinden in de game. Je hoeft echter die plattegrond niet perse te vindenHet rechter icoon is je filmcamera. Linksklik op de filmcamera en je ziet dan dat de batterij bijna leeg is.

Het is nogal stom om als fotojournalist op pad te gaan met een camera waarvan de batterij bijna leeg is. 
Het is maar te hopen dat je ergens hier een stopcontact vindt om er je batterij bij op te kunnen laden.

Hoofdstuk 1: Vindt een ingang:

A: Het voorterrein van Utopia:

De "Brievenbuszuiltjes":

Je bent dus op het terrein voor het Utopia gebouw beland

Overal op het terrein staan verlaten bouwcontainers, bouwketen en machines. Rechts, achter het welkomsbord, staat de eerste bouwkeet.  Draai rechtsom, naar de achterzijde van de bouwkeet. Achter de bouwkeet staat een laag zuiltje dat er uit probeert uit te zien als een brievenbus. Ik noem dit zuiltje dus maar een "Brievenbuszuiltje" Op het zuiltje zie je het Romeinse Cijfer IV (4) en een kleine rode knop. Dit is dus zuiltje 4.

Je krijgt de loepcursor op het zuiltje dus klik op het zuiltje in close-up te bekijken. 
Het scherm "bevriest" als je iets in close-up bekijkt, dus je kunt dan niet om je heen of omhoog of omlaag kijken. 

Klik met je grijphandje op de rode knop en.......wel....eh....niets.....hoe vaak je ook op dit rode knopje drukt...er gebeurt helemaal niets. 
Beweeg de cursor naar de onderkant van het scherm. Je cursor wordt dan een uitgestrekte hand met wijsvinger. 

Dit is de uitzoomcurser, dus klik om uit dit close-upscherm te gaan. Je scherm is dan weer "ontvriest" en je kunt weer draaien en bewegen. Draai rechtsom naar het blauwe toegangshek en klik dan met je loepje op de geel/zwart gestreepte riem waarmee de 2 hekdelen aan elkaar zijn vastgebonden. Je ziet het hek dan in close-up. 

Klik met je grijphandje op de geel/zwart gestreepte band en.....wel.....via dit hek kun je het terrein niet meer verlaten. Klik, onderaan het scherm, met de uitzoomcurser om uit het close-upscherm te gaan. Draai rechtsom zodat het blauwe hek in je rug is. Verderop, voorbij de bouwkeet, staat een grote oranje graafmachine, een zogenaamde Shovelmachine. Mik de wijsvingerhand naar die graafmachine en ga dan 3 klikken vooruit. Je bent dan naast de graafarm van de graafmachine en ziet nu het steigerende Paardbeeld, dat voor de hoofdingang van het Utopia gebouw staat.

Ga weer 1 klik vooruit en je bent dan nu op het "plein" voor het Utopia gebouw. Kijk even omhoog om een indruk te krijgen van het gebouw. Kijk weer omlaag en draai iets naar links. Je ziet een betonmolen staan en een hele dikke pijp. Bij de pijp staan lantarenpalen en 2 bloembakken. De middelste lantarenpaal brand.

Mik de vooruithand naar de lantarenpalen en ga dan 1 stap verder vooruit. Je bent dan vlakbij de betonmolen. 
Ga nog niet verder vooruit maar draai je nu terug om naar de graafarm van de oranje graafmachine.

Achter de graafarm van de oranje graafmachine staat weer zo'n "Brievenbuszuiltje". 
Ga vooruit naar dat "Brievenbuszuiltje". Dit zuiltje heeft geen Romeinscijfer maar wel een rode knop. 

Dit is zuiltje 0. Je kunt weer inzoomen op het zuiltje en dan op de rode knop klikken, maar ook hier doet de rode knop het niet. Draai rechts. Voor de linker rupsband van de graafmachine zie je nu een vierkante schacht. Ga vooruit naar de schacht en zoom er op in. 

De schacht is afgesloten met een rooster dat je met je hand niet kunt openen. Zoom uit, draai je om en loop terug naar de rode kraanarm, die achter het "brievenbuszuiltje" ligt. Draai dan iets naar links en ga weer vooruit naar de betonmolen, die bij de hoek van de grote blauwe container staat. 

Draai dan iets naar rechts en mik de vooruithand weer naar de bloembakken en de lantarenpalen, die verderop voor de dikke pijp staan en ga nu 2 keer vooruit. Je staat dan bij de 2 bloembakken. Draai linksom, terug naar de betonmolen. Achter de blauwe container staat weer een "Brievenbuszuiltje". 

Ga ook dit "Brievenbuszuiltje" even bekijken. Op dit zuiltje staat het Romeinse Cijfer VII (7), dus dit is Zuiltje 7. Draai je om. Zuiltje 7 is dan in je rug en je kijkt weer naar het gebouw. Ga 1 klik vooruit, draai dan iets naar links om verder vooruit te kunnen gaan.

Ga verder 4 klikken vooruit. Je staat dan voor de linkerkant van de ingang van het gebouw en bij 2 houten kisten. Links achter de 2 houten kisten staat een groene afvalcontainer. Draai links en......Voor de grote rode container staat "Brievenbuszuiltje" VI (6).

Draai je helemaal om. Je kijkt nu naar de rechterkant van het "plein" en ziet nu ook de hoofdingang van het gebouw. Ga 2 klikken vooruit, naar het hek aan de overkant.

Bij het hek draai je dan links. Je bent aan de rechterzijde van de ingang van het gebouw en ook hier staat een "Brievenbuszuiltje". 
Ga vooruit naar het raam en draai dan rechtsom naar het "Brievenbuszuiltje". 

Dit is zuiltje 3 want op het zuiltje staat het Romeinse Cijfer III (3).  Draai rechts en zie.....verder op, achter de achterste lantarenpaal, zie je het laatste "Brievenbuszuiltje" staan.  Mik de vooruithand naar het zuiltje en ga dan 3 keer vooruit, naar het zuiltje. Dit is "Brievenbuszuiltje" 5 want op het zuiltje staat het Romeinse Cijfer V (5).

Draai linksom en ga 2 klikken terug en draai dan links en je kijkt weer naar de rode container waar Zuiltje 6 voor staat

Ga 1 klik vooruit en draai dan rechts en....je staat nu recht voor de hoofdingang van het Wittard Utopia Gebouw. 

De hoofdingang is gebarricadeerd met planken en ook met een bouwhek. Links voor het hek staat een grote metalen afvalemmer. 
Ga vooruit naar het hek en kijk dan omlaag en draai linksom naar de metalen afvalemmer. Zoom in op de afvalemmer. 

In de metalen afvalemmer liggen 2 folders. Pak de folders uit de emmer. Op de voorste folder staat, onderaan, het adres van het Wittard Utopia en dat is: 5735 Flat Head Plaza. Het huisnummer 5735 is omcirkeld, dus het zal wel belangrijk zijn. 

Klik op de achterste folder om deze naar voren te halen. Dit is een folder over "The Reamains of Summer" voorstelling in het Voyager Theather. Rechtsonder op de folder staat een Klok met de Romeinse Cijfers 1 t/m 12. Zoom 2 keer uit. Op het voorterrein heb je dus 5 "Brievenbuszuiltjes" gevonden. 4 van die zuiltjes hebben een Romeins Cijfer. Het zuiltje achter de graafmachine heeft geen cijfer. Alle 5 "Brievenbuszuiltjes" hebben een rode knop en een klep. De bedoeling is het nu dat je in de juiste volgorde op de knoppen van 3 van de zuiltjes gaat klikken. Maar wat is de juiste volgorde? Wel het huisnummer op de folder van het Wittard Utopia is niet voor niets omcirkeld, dus de volgorde is, 5 (V), 7 (VII), 3 (III), 5 (V). Ik ga er vanuit dat je nu zelf alle "Brievenbuszuiltje" wel weet terug te vinden, dus ik ga je nu niet weer stap voor stap naar de zuiltjes terug brengen.

...........Je hoort een gezoem alsof er ergens iets open gaat en.......Je krijgt een telefoontje van Kate, je baas. 

Kate vraagt of je ook naar bewijzen wilt zoeken dat Utopia iets te maken heeft met de verdwenen mensen uit het nabijgelegen stadje. Dan hoor je een storing en wordt de verbinding abrupt verbroken. Zoom uit zuiltje V en ga nu, om het plein heen, terug naar het 0 zuiltje, achter de arm van de oranje graafmachine. 

Zoom in op Zuiltje 0 en druk op de rode knop en....de klep van dit zuiltje gaat open. 

Vanzelf ben je dan in de close-up van een schuifjespaneel dat in zuiltje 0 zit.

De Schuifjespaneel Puzzel:

Het paneel heeft 5 schuifjes die je door een gleuf kunt bewegen. In het midden van het paneel staan rode streepjes. Onder de schuifjes zit een rode en een groene lamp die nu uit zijn. Het is de bedoeling dat je elk schuifje precies op de rode lijn in het midden schuift. Links zit een paneeltje met 5 witte knopjes. Met die 5 witte knopjes verschuif je de schuifjes door de gleuven. Linksonder zit een schakelaar waarmee je deze puzzel kunt resetten naar de beginstand. Je krijgt 5 kansen om de puzzel op te lossen, daarna springt de puzzel vanzelf terug naar de beginstand. 

Nummer de 5 witte knopjes, van boven naar beneden, 1 t/m 5.

Klik dan in deze volgorde op de 5 witte knopjes: 2, 1, 4, 2, 4 en.....
...alle 5 schuifjes staan dan recht onder elkaar in het midden en de 2 lampen gaan branden. 

Je hoort weer een zoemgeluid en vanzelf ga je uit de close-up. Draai rechts en ga weer vooruit naar de schacht en zie......het rooster in de schacht is verdwenen. 

Zoom in op de schacht en klik dan met je grijphand op de metalen laddersporten om door de schacht omlaag te klimmen en..

......................je beland in:

B: De Tunnel:

Het licht in de tunnel flikkert een beetje, dus het wordt telkens heel even donker. Ga 1 stap vooruit en....je hoort een mannen stem. 

De man die je hoort telefoneert met ene Alex en hij vertelt dat hij het Amulet bij zich heeft in zijn tas. Je hoort dat de man zich al maanden heeft schuilgehouden in het riool, onder het Wittard Utopia gebouw. De man is dus erg blij dat hij nu hier kan vertrekken, nu hij het Amulet heeft gevonden. Je hoort de man ook vertellen dat hij via de bewakingscamera's heeft gezien dat er iemand over het buitenterrein loopt, op zoek naar een ingang. Zou de man jouw dus hebben gezien. De stem onderbreekt dan opeens het gesprek en je kan weer verder........

Ga weer 1 stap verder vooruit en....

De mannen stem zegt dan tegen die Alex dat hij iemand hoort lopen in de tunnel. Ook meld de man dat hij nu voor een deur staat die met kettingen is afgesloten en dat hij achter zich ook iemand hoort die op hem toekomt. De man ziet dan opeens een zeer sterk licht en....

.....Opeens valt in de tunnel de knipperende verlichting helemaal uit en wordt je scherm een paar seconden helemaal zwart. Maar na een paar seconden gaan de lampen in de tunnel weer aan en kun je verder. Ga dus verder 4 klikken vooruit. De tunnel is dan recht door geblokkeerd maar vanzelf draai je rechtsom. 

Op de vloer ligt een hoopje zwarte as. In de as staan een paar schoenen en er ligt een zaklamp en een leren tas. Zeg......zou dit alles zijn wat er is overgebleven van de man die je zo-even nog hoorde praten met die Alex? Achter de lerentas is de deur die met kettingen en hangsloten op slot zit. Zoom in op de as en raap dan de leren tas op. Klik op de tas om de tas te openen. In de tas zitten papieren en een Amulet. Pak de papieren uit de tas en bekijk ze.

Je pakt het Identiteitsbewijs van ene Aaron F Ross uit de tas. Aaron Ros was schoonmaker in het Utopia gebouw. Klik op het identiteitsbewijs en je ziet dan een krantenartikel dat verhaald over een bende kustrovers die momenteel voornamelijk antiek roven dat te maken heeft met de Noorse mythologie. 

Het artikel vermeld ook dat architect Baron Wittard een compleet Vikingschip in het museum van Utopia wilde tentoonstellen. Klik op het krantenartikel en je krijgt dan een paar pagina's van het dagboek van die Aaron Ross in je scherm. Dit zijn 3 velletjes tekst. Aaron Ross beschrijft op deze 3 velletjes dat hij, in opdracht van een zekere Elder Alpha Zerox, een baantje als schoonmaker heeft genomen in het Utopia gebouw om opzoek te gaan naar een Amulet.

Na veel moeite werd Aaron aangenomen als schoonmaker op de 1e etage van het Utopia gebouw, waar ook het appartement en de studeerkamer van die Baron Wittard zijn gelegen. Als niemand op hem lette doorzocht Aaron het appartement en de studeerkamer van Wittard, op zoek naar het geheimzinnig Amulet. Uiteindelijk heeft Aaron dat Amulet gevonden en gejat. Om niet de aandacht op zich zelf te vestigen besloot Aaron om nog een paar maanden als schoonmaker in Utopia werken. Maar uiteindelijk werden het 2 jaar omdat die Wittard intussen overleed en het gebouw werd gesloten. Van die Elder Alpha Zerox heeft Aaron nooit meer iets vernomen. Omdat het gebouw gesloten werd, zat Aaron dus opgesloten en hij moest zelfs de noodgenerator aanzetten om in leven te blijven. Die noodgenerator staat in de kelder van het gebouw. 

Als je alle papieren uit de tas gelezen hebt pak je het Amulet uit de tas. Het Amulet heeft een Gezicht. 

Klik op het Gezicht en.....Het Amulet verdwijnt naar je Inventory, onderaan het scherm en de tas wordt terug op de vloer gelegd. 
Zoom uit de close-up en....Het Amulet verschijnt en begint tegen je te praten....

Het Amulet vertelt dat jij de Uitverkorene bent en dat je vanaf nu via zogenaamde Etherische Energie met het Amulet verbonden bent. Het Amulet meld je ook nog vriendelijk dat je Utopia niet kunt verlaten en dat er achter die kettingendeur een groot en ongekend gevaar op je wacht. Het Amulet waarschuwt je dat je met je tengels van die kettingendeur moet afblijven, dat je die deur absoluut niet mag aanraken. Het Amulet zegt dat je Utopia binnen moet gaan via de ventilatieschacht.

Het Amulet verdwijnt dan weer naar de inventory. Om de Inventory te kunnen openen rechtsklik je in je scherm om het scherm te "bevriezen". Beweeg dan je cursor omlaag, naar de zwarte rand onderaan het scherm en.....de inventory items worden zichtbaar in de zwarte rand. Je kunt dan  items uit inventory pakken of ze bekijken.

In de linker muur zie je een groot rond ventilatierooster. Wel....het Amulet zei dat je Utopia in moet gaan via de ventilatieschacht. Maar wil je niet eerst weten wat er gebeurt als je toch die Kettingendeur aanraakt? Natuurlijk wil je dat weten.Ga vooruit naar de muur, achter de leren tas en draai dan rechtsom naar de Kettingendeur. Zoom in op de deur en raak de deur dan aan met je hand en....een vreemde rood/gele gloed komt uit de deur en verblind je en ...

...je scherm word wit want je stort bewusteloos op de grond. Na een paar seconden hoor je het Amulet die gilt dat je wakker moet worden en dus kom je weer bij je positieven. Wel......."No harm done",...... maar je weet dus nu dat het Amulet geen grapjes maakte toen het zij dat je met je tengels van die deur moest afblijven. Draai je om naar het ronde ventilatierooster en zoom er op in en klik in de close-up met je hand op het ronde rooster om het te verwijderen en......vanzelf kruip je dan de ronde ventilatieschacht in. 

Kruip 5 klikken vooruit door de ronde schacht. Je hebt dan het andere einde van de schacht bereikt. 

Klik op het rooster om uit de schacht te kruipen en....je bent dan in het:

C: Riool:

Het Amulet verschijnt en meld dat je naar rechts moet gaan, naar Kwadrant 73. 

Draai dus rechts en loop door naar de witte deur. Klik op de witte deur en.....Het Amulet verschijnt weer en zegt dat er achter deze deur een instorting is gebeurt en dat deze route dus geblokkeerd is. Je moet dus de andere kant op. Draai je dus om en volg de rioolbuis nu helemaal naar de blauwe deur aan de andere kant. 

Klik op de blauwe deur en.....je geraakt aan de andere kant van de deur en het Amulet verschijnt weer.

Het Amulet vertelt nu dat het de geest van Baron Wittard is en dat je voorlopig nu veilig bent. Ik noem het Amulet vanaf nu dus Wittard. Wittard beloofd dat hij je zoveel mogelijk zal helpen en zegt verder dat je op zoek moet naar 10 runestenen. Wittard verdwijnt weer naar je inventory.

Ga verder 3 klikken vooruit. De rioolbuis bocht dan naar rechts. Wacht even.....Kijk hier eerst even naar rechts. Op een wit bordje zie je een rood symbool. 

Het symbool bestaat uit 2 gebogen lijnen met een rode punt ertussen.....het lijkt wel wat op een oog. 
Teken het Symbool na.
Draai terug links en volg de buis verder naar het einde, naar de ladder. 

Klik met je grijphand op de ladder en.......Je klimt omhoog en beland in:

Hoofdstuk 2: In Utopia:  Kelder en Begane Grond

A: Kelder:

Je staart naar de betonnenmuur. Draai je om. Je bent in de onderhoudskelder van Utopia. Kijk hier rond.
 Er liggen hier 2 grote ronde tanks en in de hoek, rechts naast de trap, staat een tafel en boven de tafel hangt een prikbord. 

Achter de 2 tanks is een deur maar die deur is geblokkeerd. Ga naar de tafel en zoom er op in. Op de tafel staat een kartonnen doos en in die doos ligt de eerste van de 10 runestenen die je moet vinden. Ook ligt er een clipbord op de tafel. Er zit een brief op het clipbord geclipt. Op het prikbord hangen werkroosters, een rode poster van de Indian Take Away en een kaartje van een taxibedrijf.

Klik op het prikbord op de witte werkroosters om ze te lezen. Het zijn 3 werkroosters en ze komen alle 3 in je scherm te staan. Om het volgende rooster te lezen klik je op het rooster dat in het scherm staat. Je komt erachter dat er nogal wat stroomstoringen zijn in het gebouw en dat de lift en de airconditioning het niet meer doen. Ook meld 1 van de werknemers dat ie geluiden heeft gehoord in het riool.

Als je alle 3 de werkroosters hebt bekeken zoom je uit via de uitzoomhand, onderaan het scherm. Je kunt de rode poster van de Indian Take Away en het kaartje van het taxibedrijf nader bekeken. Als je alles op het prikbord bekeken hebt dan klik je op de brief die op het clipbord zit om de brief te lezen. 

Het is een brief van Tony Kennington, de directeur onderhoud van Utiopa. In de brief meld Kennington dat hij alweer een fax heeft ontvangen van Wittard waarin deze klaagt over de zoveelste stroomstoring op de 1e etage van Utopia. Wittard is "not amused" over al die stroomstoringen..

Zoom uit om de brief terug op tafel te pleuren. Als je alles nu hebt gelezen en bekeken dan pak je nu de Runesteen uit de kartonnen doos. 

Er staat een "F" symbool op deze runesteen. Klik op de steen om het ding op te bergen in je inventory en ga dan uit de close-up van de tafel.Draai je linksom naar de 2 grote blauwe ronde tanks. Bovenop de voorste tank steekt een rode pijp en in die rode pijp zitten 3 rode draaiwieltjes. Aan de voorzijde van de beide tanks steekt ook een rood draaiwiel. 

Zoom in op de voorzijde van de voorste tank en klik dan op het rode draaiwiel van de voorste tank en....Je draait de voorklep, met het draaiwiel van de tank af.  Beweeg je cursor omlaag om de inventory te openen en linksklik dan op de "F" runesteen. Hou je linkermuisknop ingedrukt en sleep dan de runesteen omhoog naar de opening van de voorste tank en klik dan de Runesteen de tank in en.......

Je scherm wordt wit en Amulet Wittard vertelt je dat deze "F" runesteen niet in deze tank hoort. 
De runestenen passen elk in hun eigen machine en deze "F" steen is dus niet voor deze tank. 

Vanzelf ben je uit de close-up en de tank is weer dicht en de runesteen zit weer in je inventory. 
Kijk iets omhoog en draai rechts en ga vooruit naar de gebarricadeerde deur en draai dan links. 

Je staat nu recht voor de 3 rode draaiwielen, die in de rode pijp bovenop de voorste tank steken. Zoom in op de 3 draaiwielen. Je kunt op elk van de 3 draaiwielen klikken om ze te draaien, maar er gebeurt verder niets. Je hebt meer informatie nodig, dus zoom weer uit en draai je om. Rechts van de gebarricadeerde deur, en links van de trap, hangt een elektrakastje aan de muur. Zoom in op het elektrakastje en.....

Geest Wittard verschijnt en meld dat hij vele deuren en apparaten heeft voorzien van puzzelsloten, ook deze elektrakast is voorzien van een puzzelslot. Dit kastje bevat de hoofdschakelaar voor de elektriciteit in Utopia. Het is volgens Wittard van belang dat je het elektra weer aan de gang krijgt, dus je zult de noodgenerator aan de praat moeten zien te krijgen.

Zoom weer in op het elektrakastje en....je beland in de Noodgeneratorpuzzel. Je ziet een paneel met 16 schermpjes, 01 t/m 16. 
Deze getallen worden zowel verticaal als horizontaal opgeteld en de uitkomst zie je rechts en onderin, in de rondjes. 

Je kunt de schermpjes onderling verwisselen om de uitkomsten te veranderen, maar je weet eigenlijk nog niet wat nu precies de bedoeling is. Dus blijf overal van af en zoom uit. Wittard heeft daarnet gemeld dat je op de 1e etage meer aanwijzingen kunt vinden, dus draai rechtsom naar de trap en klik vooruit op de trap en.....je beland op de:

B: Begane Vloer etage:

Winkelstraat:

Vanuit de kelder ben je nu op de begane vloer etage van Utopia beland en je kijkt door de gang. Er zijn winkels in de gang en dus is dit de Winkelstraat van Utopia. Draai even linksom. Aan de muur hangt een brandblusser en een bordje waarop staat wat er zoal te vinden is op de begane vloer en dat zijn de "Grand Hall", de "Kids Kingdom", het "Café" en het "Zwembad".  

E.H.B.O Post:

Draai weer links en...je ziet dat je voor de kelderdeur staat. Draai weer links en.........
je staat voor een deur waar een rood Andreaskruis boven hangt. Dit is de deur van de E.H.B.O post. Boven en onder in de deur zit een rooster. 

Klik op de deurkruk. De deur zit op slot. Zoom in op het bovenste rooster.
 Je kijkt door het rooster de E.H.B.O kamer in en ziet een smerige onderzoekstafel in de kamer achter de deur staan.

Zoom uit en kijk omlaag en zoom in op het onderste deurrooster. Je kunt niet door het onderste rooster naar binnen gluren, maar je kunt het rooster wel verwijderen. Klik dus op het rooster om het te verwijderen. In de deur zie je dan 7 staafjes met elk 5 gekleurde schijven. 

Je kunt de schijven op de staven 2 posities omhoog en weer 2 posities omlaag klikken. Je weet echter niet hoe je de schijven op de staven moet plaatsen, dus je kunt deze deurpuzzel nu nog niet oplossen. Zoom dus uit en draai links zodat je weer door de gang kijkt. Loop 1 klikken vooruit en draai dan links. Je staat nu bij het linker hekje van het kinderdagverblijf, de "Kids Kingdom".

Kids Kingdom:

Kijk omlaag en naar links van het hekje. Links naast het hekje zie je een koperen pijp aan de muur en op de pijp zie je een afsluiter. Zoom in op de pijp en de afsluiter. 

Op de afsluiter zit een schakelaar die op 1 en op 2 gezet kan worden. De schakelaar staat nu links, dus op 1. Onthoud deze afsluiter/schakelaar, maar blijf er nu verder nog maar vanaf. Zoom uit, draai rechts en ga weer 1 stap verder vooruit en draai dan weer links. Nu sta je voor de ingang van "Kids Kingdom". Je kunt niet naar binnen want de grote deur is gebarricadeerd. Links en rechts naast de deur hang een lamp. Onder de rechter lamp zie je een geel Symbool. Het gele Symbool is een vierkantje met in het midden een gele stip. Teken het symbool na en onthoud dat dit symbool hier bij de Kids Kingdom te vinden is.

Kijk omlaag en naar links. Achter de kubus zie een alfabetbord tegen de muur aan staan. Je kunt het alfabet bord nader bekijken maar meer kun je er niet mee doen. Draai weer rechts. Verder op in de straat/gang zie je in de rechtermuur een rode Pinautomaat en links het Café. Ga weer 1 stap verder vooruit en....Oeps...het licht gaat uit en je scherm gaat weer even een paar seconden op zwart en je hoort vreemde geluiden, die je niet kunt thuisbrengen. Dan gaat het licht weer aan. Je bent nu vlak bij het Café. Draai rechtsom naar de ATM Pinautomaat. 

Je hebt geen Pinpas bij je en de automaat doet het toch niet, dus laat maar verder. Draai weer links.
Voor het Café staat een bruine bank. Ga weer 1 stap vooruit en draai dan rechtsom naar de bank. 

De linker zitting van de bank is verdwenen maar op de bodem zie je weer het rode Symbool dat je ook al in het Riool zag. Draai je om naar het Café. 

Café:

Links voor de ingang staat de Menukaart. Zoom in op de menukaart om even te kijken wat er zowel "A La Carte" te genieten valt in het café. Zoom weer uit en draai om naar de rode deuren van het Café. Op de linker deurruit zit een poster geplakt die je nader kunt bekijken.

Het is een "Brickyard" poster, de zangeres die zou optreden in café. Zoom weer uit en klik nu op de 2 deurkrukken van de rode deuren om het Café binnen te gaan. Je staat dan in de hal van het café. De linker rode deur is de deur van de Snackbar. De dubbele rode deur, rechts, is de deur van de Biljartkamer. 

Loop vooruit tot de muur, draai links en ga door de linker rode deur naar de:

Snackbar:

Loop langs de toonbank 2 klikken vooruit, tot de tafel waar de doos op staat.  Draai rechts en loop verder door naar de achterste tafel.
 Er staan 2 symbolen op de achterste tafel geschilderd. Zoom in op de tafel en teken de twee symbolen na. 

Het ene symbool is hetzelfde gele symbool die je ook bij de ingang van de Kids Kingdom zag. Het andere symbool is een groen Andreaskruis.
 Zoom uit en loop door de snackbar terug naar de rode deur maar ga nog niet naar buiten.

Draai links. Rechts achter de toonbank is een dichte rode deur. De deur zit op slot en het slotje zit precies in het midden van de deur. Draai terug rechts en verlaat de snackbar door de rode ruitdeur, terug naar de hal. Ga nu door de dubbele rode deur naar de:

Biljartzaal:

Rechts van het biljard staat een ronde tafel waar een Bordspel op ligt.

Je kunt het bordspel in close-up bekijken. Als je dat doet zie je dat er, rondom het ronde logo, 6 cirkeltjes staan. op 4 cirkeltjes ligt een gekleurde dop en 2 cirkeltjes zijn leeg. Je kunt de 4 doppen dus oppakken en dan naar 1 van de lege cirkeltjes slepen. Je hebt echter geen idee wat nu verder de bedoeling is van dit bordspel, dus ga maar weer uit de close-up en draai linksom. Achter de biljarttafel zie je dan een blauwe deur, rechts achter in de hoek. 

Ga 1 klik vooruit, richting de blauwe deur. Draai dan ietsjes naar rechts en ga vooruit naar de muur.
Draai dan linksom naar de blauwe deur en klik op de deurkruk om de deur te openen. Je beland via deze blauwe deur in de:

Binnentuin:

Je kijkt naar een brugje. Draai linksom naar de muur. Er staan 3 kartonen dozen bij het raam van het café. 

Zoom in op de dozen en klik dan op de bovenste doos om deze te openen. In de bovenste doos vindt je de 2e Runesteen. Pak de Runesteen uit de doos. 

Deze steen heeft het "N" symbool. Klik de runesteen naar je inventory en ga 2 keer uit de close-up. 
Draai iets rechts en loop, langs het raam, naar de hoek. Draai rechts en loop 2 klikken door, naar de achterste zitbank. 

Draai rechtsom. Je staat nu recht voor de brug. Draai linksom, naar de linker pilaar en kijk naar de onderkant van de linker pilaar. 

Onderaan de pilaar zie je weer het rode "oog" symbool. Onthoud dat je dit symbool hier hebt gezien. Draai terug naar de brug en loop nu over de brug naar de andere kant van de tuin. Je bent dan op het "terras" en bij een dubbele deur. Loop door tot de dubbele deur. 

Er staat een rode handafdruk op de deur. Ga nog niet door de deur maar draai je linksom. Voor de brug staan hier 3 ronde tafels met stoelen. 
Ga 1 stap vooruit naar de rechter tafel en draai je dan om naar de tafel. Op deze tafel ligt een tijdschrift. 

Zoom in op het tijdschrift. Het is een "Music Magazine" uit Februari 2008. Open het tijdschrift. Pagina 25 is de puzzelpagina en daar staan 2 puzzels. Klik met je grijphand op pagina 25 om de pagina in close-up te zien. De bovenste puzzel is de "Prize puzzle" en de onderste puzzel is een "Sudoku puzzel". 

Bekijk de "Prize Puzzle". Het diagram van de "Prize Puzzle" lijkt sterk op het hokjes paneel in het elektrakastje in de kelder. In de cirkeltjes zie je dat zowel horizontaal als verticaal alle uitkomsten 34 moet zijn. In hokje 2 is al het getal 15 ingevuld. Wel....dit lijkt mij een prima hint waarmee je de puzzel in het elektrakastje moet kunnen oplossen. Onthoud deze hint dus en ga 2 keer uit de close-up.

Ga nu terug naar de dubbele deur en klik op de deurkrukken en.....je beland in de:

Grand Hall:

De Grand Hall is dus de grote entreehal van Utopia, waar men van buiten dus binnen komt. Je staat voor de ronde bloembak die precies in het midden van de hal als een soort pleintje in de hal gemaakt is. In de ronde bloembak steekt een opvallend stukje beeldhouwwerk. Achter de bloembak zie je de gebarricadeerde buitendeuren. Links van de buitendeuren is de receptie/informatiebalie.  Links en rechts zijn gangen die naar de zijvleugels van het gebouw leiden.

Draai iets links en mik dan je vooruithand naar de receptiebalie, links van de voordeuren en doe dan 1 stap vooruit. Draai dan iets rechts en mik de vooruithand naar de gebarricadeerde voordeuren en ga weer 1 stap vooruit. Draai dan links en.....je kijkt dan nu. langs de receptiebalie, de linker zijgang in. Je ziet nu ook de linker ronde glazen liftschacht

Ga 3 keer vooruit de zijgang in. Aan het einde van de zijgang sta je voor een dubbele deur. Voor de deur liggen een paar losse vloertegels. 

Zoom in op de vloertegels. Er liggen 4 losse vloertegels. Klik met je grijphand op de rechtsonder tegel om deze tegel opzij te schuiven en..........
.....Je hebt de 3e Runesteen gevonden. Pak de Runesteen uit het gat. 

Op deze runesteen staat een "M" die op zijn kant staat. Klik de steen naar de inventory en stap 2 keer uit de close-up. Draai je om zodat je weer naar de receptie en het midden van de Grand Hall kijkt. Rechts naast je is de linker ronde glazen lift, maar zoals je weet is de lift buitengebruik.  Loop 1 stap vooruit en draai dan iets linksom en mik dan de vooruithand naar de bureaustoel die achter de receptiebalie staat en ga dan 2 stappen vooruit. 

Je bent dan achter de receptiebalie. Met de computer kun je niets, dus draai rechts. Op het bureau liggen de plattegronden van het Utopia gebouw en kladblok waarop de betekenis van de runestenen staat vermeld. Zoom in op het kladblok.

Je kunt het kladblok niet meenemen, dus ik raad je aan om de lijst over te schrijven. De lijst geeft je de betekenissen van de symbolen op de 10 runestenen en de locatie van de apparaten waar je de desbetreffende runesteen in moet stoppen. Helaas toont de lijst de symbolen zelf niet, dus je kunt nog niet een symbool aan een betekenis koppelen.

The Self = Het Zelf = In het Viking Museum
Partnership = Partnerschap = In Onderhoud
Signals  = Signalen = In de Binnentuin
Separation = Scheiding = In de Grand Hall
Strength = Kracht = In het Café
Initiation = Inwijding = In Kantoor Beveiliging
Constrain = Dwang = In Observatorium
Fertility = Vruchtbaarheid = E.H.B.O post
Defence = Verdediging = In Studeerkamer Wittard
Protection = Bescherming = In Appartement Wittard

Zoom uit en zoom in op de plattegronden. Het zijn 3 plattegronden. 
Er is een plattegrond van de Begane vloer en de kelder, een plattegrond van de 1e en de 2e etage en een plattegrond van de dak etage. 

Klik op de plattegronden om ze linksboven, in de bovenste zwarte rand, op te bergen.  Rechtsklik in het scherm en beweeg dan je cursor naar de bovenste zwarte rand om de 3 iconen te openen. Linksklik dan op het middelste icoon om de plattegronden te openen. 

Via de plattegronden kun je snel van de ene naar de andere locatie reizen, maar dan moet je een locatie wel eerst een keer hebben bezocht. Op dit moment werken de plattegronden nog niet. Je bent al wel in de kelder (Basement), het Café en de binnentuin (Inner garden) geweest, maar dat was voordat je deze plattegronden hebt gevonden. Om die locaties op de plattegronden beschikbaar te maken moet je die locaties eerst weer gaan bezoeken. We zullen dus zometeen even terug gaan naar binnentuin.

Berg de plattegronden weer op door er naast te klikken met je uitzoomhand.
Draai rechts en kijk omlaag. In het rechter muurtje, onder de balie, zie je een kluisje met een cijfercodedraaischijf. 

Zoom 2 keer in op de cijfercodedraaischijf. De draaischijf heeft gekleurde symbolen. Het zijn de symbolen die je inmiddels al hier en daar gezien hebt. Je weet de juiste combinatie nog niet, dus ga maar weer uit de close-up. Ga, rechts naast het kluisje, weer achter de balie vandaan en ga dan nog 1 stap verder vooruit, richting de los liggende vloertegels waar je daarnet de "M" runesteen hebt gevonden. Draai je dan terug om en ga nu 1 stap vooruit, naar de voorzijde van de receptie balie. Draai je om naar de balie. Links op de balie staat een standaard met ansichtkaarten. Zoom in op het ansichtkaartenrekje. Er is een lege plek in de standaard en op de lege plek zie je weer het gele vierkant met gele stip symbool.

Zoom uit en draai rechts en ga 1 klik vooruit en draai dan rechtsom naar de ronde bloembak. Achter de ronde bloembak is de dubbele deur van de binnentuin. Ga, links of rechts naast de bloembak, naar de deur van de binnentuin en ga dan weer even de binnentuin in. Draai je in de tuin dan gelijk weer om en ga door de deur terug de Grand Hall in. Je staat dan weer achter de ronde bloembak. Open nu weer even de Plattegrond, dus rechtsklik in je scherm en beweeg dan je hand omhoog zodat in de bovenste zwarte rand het Menu, de plattegrond en je filmcamera tevoorschijn floepen. Linksklik op de plattegrond om deze groot in je scherm te krijgen. De plattegrond van de begane vloer staat dan in je scherm. Plaats je cursor op de Binnentuin (Inner Garden) of de Lift (Elevator) en zie....deze locaties kleuren nu oranje. 

Als je nu op de oranje gekleurde Binnentuin, of de Lift,  klikt dan ga je er in 1 klap ook naar toe. Doe maar niet, maar je weet nu hoe de plattegrond werkt en de plattegrond is nu geactiveerd wat betekend dat als je de locaties, die op de plattegrond staan de 1e keer bezoekt deze locaties ook op de plattegrond beschikbaar komen. Berg de plattegrond weer op. Je staat dus weer achter de ronde bloemenbak en de deuren naar de binnentuin is in je rug. Draai je rechtsom. In de hoek, links naast de binnentuindeuren, is een trap die omhoog gaat naar het balkon. Mik je vooruithand op de trap en ga dan 5 keer vooruit, de trap op. 

Je bent dan boven op het balkon en staat voor 2 stoelen. Achter de stoelen zit een koperen pijp aan de muur en in die pijp zit weer zo'n afsluiter/schakelaar. 

Zoom in op de afsluiter/schakelaar en je ziet dat deze schakelaar op 2 staat. Zoom uit en draai rechts. De deuren in het midden zijn de deuren van het balkon boven de binnentuin. Je kijkt nu naar de deuren van het Vikingmuseum. Draai rechts. Je kijkt naar de deur van het Vikingmuseum. Ga 1 stap vooruit en draai dan linksom. 

Je staat nu recht voor de middelste deuren, die naar het balkon van de binnentuin voeren. Ga niet door de deuren maar draai links. Op het linker muurtje zie je een kastje met 2 knoppen. Zoom in op het knoppenkastje en klik op de onderste rode knop. Er gebeurt niets........Zoom uit, draai terug rechts en loop door naar de deuren van het Vikingmuseum. Klik op de deurkrukken en......

Amulet Wittard verschijnt en hij waarschuwt je dat er achter de deuren een krachtige energie huist. Je bent nog niet klaar om het Vikingmuseum in te gaan, dus ga niet naar binnen. Draai rechtsom. Rechts voor de Vikingdeuren staat een rekje. met folders. 

Zoom in op de bovenste folder. Pak de bovenste folder uit het rekje. Het is "the Travels of Odin" folder. Je kunt er verder niets mee, dus zoom 2 keer uit, draai rechts en loop 2 passen terug richting de toiletten. Links voor de toiletdeuren staan 3 dozen. Op de onderste rechterdoos zie je weer het gele vierkant met de gele stip. 

Draai links en mik de voorruitcurser weer naar de trap en daal in 4 klikken de trap weer af, naar de vloer van de Grand Hall.

Weer beneden draai je rechtsom en ga je, rechts van de ronde bloembak, weer 2 stappen vooruit naar de gebarricadeerde voordeuren. Draai dan rechts en....je kijkt naar de rechter ronde glazen liftschacht en de rechter zijgang. Ga 1 klik vooruit en draai dan rechts.

Je kijkt nu naar de ronde muur waar achter de trap naar het balkon omhoog gaat. Ga 1 klik vooruit, naar de 2 stoelen die voor de ronde muur staan en draai dan iets naar links. Achter de linker stoel komt die koperen pijp omlaag en de pijp verdwijnt dan verder langs de muur naar links. Er zit hier weer zo'n afsluiter/schakelaar in de koperenpijp, dus zoom er op in en zie....deze schakelaar staat ook op positie 2.

Zoom uit, draai linksom en ga dan, tussen de kroonluchter en de lift door, 1 stap vooruit. Draai dan iets rechts en.......
.......je staat nu voor de rechter ronde glazen liftschacht en kijkt naar de deuren aan het einde van de rechter zijgang. 

De lift doet het niet, dus ga vooruit naar de dubbele deuren en klik op de deurkrukken om de deuren te openen. Je beland terug in de:

Winkelstraat

In de tegel vloer zit een plaquette en, links, ligt een trekker en staat een gele fles schoonmaakmiddel. Zoom in op de plaquette. Op de plaquette staat dat je terug bent in de winkelstraat bent, waar het Café, de Kids Kingdom en de E.H.B.O post te vinden zijn.  Zoom uit en draai je linksom naar de gele fles schoonmaakmiddel. Achter de fles schoonmaakmiddel zie je e toegangsdeuren van het Zwembad, "The Blue Swimmingpool". Links naast de deuren steekt een blauw kastje aan de muur waar een puzzel in zit die we nu nog niet gaan oplossen.

Er is geen stroom, ook niet in het zwembad. Het is dus handig als je nu eerst even de noodstroomvoorziening aan gaat zetten. In het tijdschrift, dat op het tafeltje in de binnentuin ligt, heb je de aanwijzing gevonden waarmee je nu de puzzel in het elektrakastje, in de kelder, kunt gaan oplossen. Draai dus weer rechts en ga nu  de winkelstraat, achter de plaquette, weer in en loop door de staat naar het de grijze kelderdeur, aan het andere einde van de straat. 

Klik op de deurkruk van de kelderdeur en....je beland weer in de:

Kelder:

Je staat weer recht voor de voorste ronde blauwe tank. 
Draai rechtsom naar het elektrakastje en zoom er weer op in om het paneel met de 16 cijfervakjes in je scherm te zetten.

De Noodgeneratorpuzzel:

Wel....het is een optelpuzzel. Zowel horizontaal als verticaal moet de uitkomst overal het zelfde zijn. De Prize Puzzle, in het tijdschrift op de tafel in de binnentuin, heeft je vertelt dat elke uitkomst 34 moet zijn. Je moet dus vakjes met elkaar gaan verwisselen zodat de uitkomsten overal 34 wordt. Klik op 2 vakjes om ze van plaats te laten verwisselen. De uitkomsten in de rondjes worden vanzelf aangepast. Het is even wat werk maar niet al te moeilijk en dit is de oplossing.

Als je klaar bent dan hoor je dat de noodgenerator gaat zoemen en vanzelf ga je dan uit het kastje. Loop de trap weer op naar de Winkelstraat en volg de winkelstraat dan weer helemaal terug naar de deuren van het Zwembad. Klik op de deurkrukken van de zwembaddeuren en......helaas...de zwembaddeuren zitten op slot. 

Draai links en zoom nu in op het blauwe kastje, dat links naast de zwembaddeuren aan het muurtje hangt.  
Er steekt een sleuteltje in het sleutelgat van het kastje, dus klik op het sleuteltje om het kastje te openen. Je beland in de:

Inlegpuzzel:

In het kastje zie je een raster. In het deurtje van het kastje staan puzzelstukjes. Je moet de puzzelstukjes op de juiste manier in het raster plaatsen. Er zijn meerdere oplossingen mogelijk. Je kunt de puzzelstukjes niet draaien, alleen oppakken en dan naar het raster slepen. In het raster staat, rechtsonder, al 1 puzzelstuk ingevuld, maar omdat er meerdere oplossingen mogelijk zijn hoeft dat puzzelstuk niet persé daar te blijven staan. 

Je pakt dus een puzzelstuk op uit het deurtje en dan sleep je het naar het raster en klik je het puzzelstukje vast op de plek in het raster waar je het wil neerzetten. Zoals gezegd....er zijn meerdere oplossingen mogelijk en hier is mijn oplossing. 

Als je de puzzel hebt opgelost hoor je gezoem en vanzelf ga je dan uit de close-up en sta je weer recht voor de deuren van het zwembad. 
Kijk omlaag en klik weer op de deurkrukken van de deuren en....de deuren gaan nu open en je beland in het:

Zwembad:

Je bent nog niet in het eigenlijke zwembad maar in de omkleedruimte. Rechts zijn de omkleedhokken en aan de linker muur zijn de wastafels. 
Er staat een rode tas op de vloer bij de wastafels. Loop 1 stap verder door, tot de rode tas en draai dan linksom naar de wastafels. 

Tussen de middelste en de rechter wastafel staat een paarse haarspraybus. Zoom in op de haarspraybus en klik er op om de bus op te tillen en.....
......je ziet het groene Andreaskruissymbool. Onthoud het symbool. 

Klik weer op de bus om de bus terug te plaatsen en zoom uit de close-up. Draai rechts en loop 2 stappen verder door. Je staat dan in de poortdoorgang die tussen het zwembad en de omkleedruimte is. Draai links. De linkermuur in de poort is betegeld met blauwe tegels en vissen. 

Op 1 van de blauwe tegels zie je weer het gele vierkant met de gele stip. Onthoud dit weer en draai terug rechts en loop nu de zwembadhal in. Rechts naast je is een snackbar waar de zwemmers een ijsje kunnen kopen. Je kunt de prijslijst nader bekijken als je daar behoefte toe voelt. Loop vooruit de rand van het voorste zwembad en draai dan links en ga 2 stappen vooruit naar de glazen wand. 

Draai rechts. Je kijkt nu langs de glazen wand door de zwembadhal. Achterin de hal zie je de Whirlpool en links naast de Whirlpool staat een rode waterpomp. Ga 3 keer vooruit en draai dan rechts en....je staat dan net voor de rode Pomp en het ronde waterbekken van de Whirlpool. 

De dikke slang van de pomp hangt in het ronde waterbekken van de Whirlpool. Zoom met je loepcursor in op het ronde waterbekken, waar de slang van de pomp in hangt. Er zit nog een laagje water in het ronde bekken en....je ziet dat er een Runesteen onder het laagje water ligt. Je kunt echter de Runesteen niet pakken.

Stap achteruit en draai iets links en ga, achter de rode pomp langs, nog 1 stap vooruit en draai dan rechtsom. Nu staat je recht voor de rode pomp.

Zoom in op de rode pomp. Je beland in de:

Waterpomppuzzel:

Om de runesteen uit het ronde bekken te kunnen pakken moet je het water uit het ronde bekken wegpompen. Je scherm is nu het bedieningspaneel van de rode pomp. Linksboven zie je de Startknop en de Pompknop. Onder de beide knoppen zie je de Dieselmeter en de Drukmeter, die nu beide helemaal links in het rode gebied staan. Verder zie je 15 Ventilatoren symbolen op het paneel. Onder elke ventilator staat een Aan/Uit knop die nu allemaal op UIT staan. 

Klik op de START knop om de pomp aan te zetten. De Dieselmeter gaat naar nu helemaal naar rechts, maar de Drukmeter blijft staan in het rode gebied. Het is nu de bedoeling dat je ook de Drukmeter naar rechts, naar het groene gebied, krijgt, maar de Drukmeter mag niet helemaal naar rechts want dan ontstaat er overdruk. Om de Drukmeter naar rechts te krijgen moet je nu een aantal Ventilatoren AAN zetten, maar niet allemaal. Er zijn meerdere oplossingen mogelijk. Nummer de ventilatoren, van linksboven naar rechtsonder, 1 t/m 15.  Zet dan de Ventilatoren 4 en 6 op AAN en klik op de Pompknop en.....

.........Je hoort dan dat het water uit het ronde bekken wordt gepompt en als dat klaar is ga je vanzelf uit het puzzelscherm en kijk je het ronde bekken weer in. 
Het water is weg, dus pak nu de Runesteen op. Deze steen heeft een "Vis" symbool.

Helemaal achter in de zwemhal, dus achter de rode waterpomp en de Whirlpool, is een halfrond terras waar ligstoelen staan. Ga weer, links naast de rode pomp, 2 klikken vooruit en draai dan rechts en ga1 klik vooruit en draai dan weer links. Je kunt nu het terras op. 

Je ziet de 2 glazen nooduitgangdeuren. Voor de linker nooduitgangdeur  staat een laag tafeltje en op dat tafeltje ligt een notitieblok. Ga naar het tafeltje en zoom er op in. Klik met je hand op het notitieblok om de bovenste lege pagina op te tillen en je ziet dan, op de volgende pagina, de notities van één van de onderhoudsmannen. 

Je leest dat er op de begane vloer een extra CCTV camera geïnstalleerd moest worden en dat de zekeringenkast opnieuw geconfigureerd moet worden met 2 kleuren. De bovenste zekering moet eruit zien zoals het groene Andreaskruis. De onderste zekering heeft een andere kleur, 2 plaatsen verder dan het groene andreaskruis. Stap 2 keer achteruit en draai je terug om naar de Whirlpool. Je ziet nu ook de grote glijbaan, aan de andere kant van de Whirlpool. Ga 1 stap vooruit, draai links en loop door naar de muur. Draai rechts en zie....je staat nu links van het diepe bad en recht voor de trap van de glijbaan. Ga 2 keer vooruit. Je staat dan bovenaan de trap. Draai je om en kijk omlaag. Op de bovenste trede van de trap zie je weer het gele vierkant met de gele stip.

Ok....ga de trap weer af en loop nu helemaal terug naar de voorzijde van de zwemhal en ga dan rechtdoor de doucheruimte in. 
Achter in de douches staat een grijze schoonmaakemmer. 

Ga vooruit tot de achtermuur en draai je dan rechtsom naar de emmer en kijk omlaag zodat je in de emmer kijkt. 
Op de bodem van de emmer zij je een symbool. Het symbool is een lichtblauwe ruit met een stip ernaast

.

Kijk weer omhoog en draai je om en loop 1 stap vooruit. Draai rechts en ga dan door de rechter poort terug de omkleedruimte in. Draai dan weer links en stap de poortdoorgang weer in. Draai in de poort rechtsom en...je ziet de trap die omhoog naar het balkon gaat. Ga de trap op naar het balkon. 

Boven gekomen draai je links en loop je door naar de andere kant van het balkon, waar ook de toiletten zijn. 
Je staat dan voor het achterste tafeltje. Onder de middelste stoel ligt een wit papier. 

Zoom in op het witte papier en raap het dan op. Het is een onderhoudsschema. Rechtsboven staat de cijfercode voor de deur van het kantoor vermeld en dat is code: 7536. Het onderste deel is een schema van de stroomvoorziening. Bestudeer het schema.

Het schema toont je dat de elektrakast, in de kelder, de stroom levert voor de lift en voor de deur van het balkon boven de binnentuin. Maar er zitten 4 schakelaars tussen de elektrakast in de kelder en de lift en de deur van de binnentuin balkon. Als het goed is heb je 3 van die  schakelaars al gevonden. De 4 schakelaars zitten dus:

Die schakelaars moeten dus omgezet worden en dat gaan we nu dan doen. Stap achteruit om het onderhoudsschema terug onder de stoel te leggen. Draai je om en loop terug over het balkon naar de trap en daal de trap weer af naar beneden. Terug beneden draai je links en loop je door de omkleedruimte naar de deuren van het zwembad. Klik op de deurkrukken om het zwembad te verlaten en ga dan vooruit de winkelstraat weer in. 

Je bent dan terug in de winkelstraat. Kijk naar de rechtermuur. Je ziet die koperen pijp weer en ook hier zie je een schakelaar aan die koperen pijp steken. Dit is de 4e schakelaar en deze staat naar links. Loop 1 stap vooruit, draai rechts en zoom in op de schakelaar en klik op de schakelaar om het pijltje naar rechts te zetten.

Stap achteruit, draai links en ga verder 3 stappen vooruit en draai dan rechts en..........
.....Je bent terug bij de schakelaar die links naast het hekje van de Kids Kingdom in de koperen pijp zit.
 

Zoom weer in op de schakelaar. Deze schakelaar staat naar links maar moet naar rechts gezet worden. Klik op de schakelaar om het pijltje naar rechts te klikken, dus richting de lift in de grote hal. Stap uit de close-up, draai rechts en loop terug door de winkelstraat naar de hal waar de deuren van het zwembad zijn.  Rechts zijn de deuren van de omkleedruimte van het zwembad en links de deuren naar de Grand Hall. Ga dus via de linker deuren naar de Grand Hall. Je komt dus via de rechter zijgang en de rechter lift de Grand Hall binnen. De schakelaar, achter de stoelen bij de ronde muur en de schakelaar op het balkon staan al naar rechts dus die hoef je nu niet naar rechts te klikken. Ga dus via de trap weer omhoog naar het balkon en naar de middelste deuren op het balkon. Zoom weer in op het kastje met de rode en de groene knop. 

Klik op de rode knop en....de rode knop gaat aan en je hoort een piepje en dan hoor je "klik" en je gaat vanzelf uit de close-up en staat weer recht voor de dubbeledeur. 

Klik op de deurkrukken en....Je beland op het balkon boven de binnentuin.

Balkon Binnentuin:

Kijk omhoog naar de ronde lichtkoepel, in het dak van de binnentuin. Je ziet door de koepel de gevel aan de overkant, met een heleboel ramen. 

Door het gekleurde glas van de koepel zie je dat sommige ramen een kleurtje hebben. Zoom in op de lichtkoepel om de ramen beter te kunnen bekijken. 

Onthoud, dus noteer, welke ramen welke kleur hebben. Dus tel de etages en tel de ramen en noteer welk raam op welke etage welke kleur heeft.  Ik weet niet of dit in elk spel hetzelfde is maar bij mij is het zo.  Op de 3e etage is het 4e raam lichtgroen en het 7e raam paars. Op de 2e etage is het 4e raam geel. Op de 1e etage is het 6e RAAM oranje.Zoom uit en kijk omlaag en draai je linksom naar het linker tafeltje. Op het tafeltje staat een bloempot en 2 koffiekopjes. 

Het linker koffiekopje staat op een schoteltje. Zoom in op de tafel en til dat het linker koffiekopje met het schoteltje op. 
Klik dan op het kopje om het van het schoteltje te schuiven. 

Op het schoteltje zie je weer het gele vierkant met de gele stip. Zoom 3 keer uit en draai je om.
  Zoom 3 keer uit en draai je rechtsom en loop dan over het balkon naar de rechtsachter hoek. Draai dan iets naar rechts. 

Bij het zijhek van het balkon zie je nu een bloemperkje. In het perkje ligt een dikke witte tegel. 
Ga vooruit naar de tegel en kijk dan omlaag en zoom in op de witte tegel. Deze tegel is een Schuifpuzzel.

De Schuifpuzzeltegel activeren

Je kunt de schuifpuzzel nog niet gaan oplossen omdat de tegel nog geactiveerd moet worden. Rechtsonder op de tegel zie je een lege plek. Klik op de lege plek en....De tegel komt omhoog. In de tegel zit een rondgat. Zeg....zou je een Runesteen in het ronde gat moeten stoppen. Maar welke Runesteen dan. Achter de Receptiebalie heb je op het kladblok gelezen welker Runesteen waar moet komen. Op dat kladblok stond dus dat je hier in de binnentuin de Signals steen moet gebruiken.  Maar welke van je 4 Runestenen, die je nu in je inventory hebt staan, is de Signals steen? Je weet het niet en als je de verkeerde steen in het gat stopt wordt je scherm wit en ga je "dood". Amulet Wittard waarschuwt je dan dat je geen verkeerde steen in een "apparaat" moet stoppen omdat elke runesteen maar in 1 specifiek apparaat past.

Om je verdere ellende te besparen heb ik het dus voor je uitgezocht. De runesteen die je in het gat in de tegel moet stoppen is de "F" runesteen, die je in de kelder hebt gevonden. Pak dus de "F" steen uit inventory en sleep de steen naar het gat en laat dan los en....

.....De Tegel zakt terug in de aarde, maar is nu geactiveerd.  Zoom nu weer 2 keer in op de tegel en.....Nu beland je dan in de:

Schuifpuzzel oplossen:

Wel....het is een ordinaire schuifpuzzel, en net als zovele gamers heb ook ik een bloedhekel aan schuifpuzzels. Er is geen kant en klare of stap voor stap oplossing te geven voor een schuifpuzzel. Je moet het gewoon gaan doen en net zo lang met de blokjes schuiven tot je het ding goed hebt. Hier is de uiteindelijke oplossing. Veel succes

Als je de puzzel opgelost hebt, verschijnt Amulet Wittard die zegt dat de puzzel een apparaat is dat nu de energie van de "F" runensteen heeft opgezogen. 

Er zijn in totaal 10 runestenen en 10 bijbehorende apparaten, dus je moet nog 9 apparaten vinden en daar dan de juiste runesteen in stoppen.

Je bent vanzelf uit de puzzel. Draai je om en ga terug een stap vooruit naar de linker tafel, waar de 2 koffiekopjes op staan. Draai links en loop naar de balkondeuren en klik op de deurkrukken om weer op het balkon boven de Grand Hall te komen. Je moet nu naar de 1e etage maar om daar te komen moet de rechter lift stroom krijgen. Om de lift stroom te geven moeten de 4 schakelaars, in de koperen pijp, alle 4 naar de lift wijzen. De 2 schakelaars in de winkelstraat staan al goed, maar de schakelaar hier op het balkon en beneden bij de lift staan niet goed. Ga dus naar de schakelaar hier op het balkon, achter de stoel, en klik de schakelaar naar links. 

Ga dan via de trap naar beneden en naar de schakelaar in de hoek bij het ronde muurtje, achter de stoel, en zet deze schakelaar ook naar links.

Ga dan naar de rechter lift. Zoom in op de liftknoppen en klik op de onderste knop, die dan rood oplicht. 

De lift heeft nu stroom dus de lift komt nu naar beneden. Vanzelf ga je uit de close-up. 
Klik met je grijphand op de liftdeur en.....je stapt in de lift en ziet dan het liftknoppenpaneel in de lift. 

Zoom in op het knoppenpaneel en klik op de nummer 1 knop om omhoog naar de 1e etage te gaan. De lift neemt je mee omhoog en stopt dus op de 1e etage. De liftdeur gaat open en......Shit......je kunt de lift niet uit want de 1e etage is geblokkeerd door allerlei troep. 

Zoom weer in op het knoppenpaneel en druk nu op de 2e etage knop om naar de 2e etage te gaan.

2e Etage:


De lift stopt op de 2e etage en de liftdeur gaat open. Hier kun je wel de lift uit. 
Klik, nog staande in de lift, op de deurkrukken van de 2e etage (Second Floor) deuren en....je beland in een voorraadkamer met stellingkasten. 

Rechts is een deur. Ga 1 stap vooruit, draai dan rechtsom naar de deur en klik op de deurkrukken. Je beland in de gang en Amulet Wittard verschijnt.

Wittard meld dat er iets niet in orde is want hij voelt hier de aanwezigheid van een sterke energie die zijn communicatie met jouw verstoort. Wittard verdwijnt en je telefoon verschijnt. Het is Kate, je uitgever, die opbelt. Kate meld dat zij inmiddels ook is aangekomen en dat ze beneden in de Grand Hall op je staat te wachten. 

Draai je om en stap vooruit het donker in en .....je beland terug in de voorraadkamer. 

Draai links en ga naar de deuren en ga klik op de deurkrukken. Je staat dan terug in de lift. 
Zoom weer in op het knoppenpaneel en klik op de 0 knop om terug te gaan naar de begane vloer.

Begane Vloer:

Stap uit de lift, naar de koffieautomaat. Vanzelf draai je dan linksom en.....geen Kate te zien.....
Wittard verschijnt en waarschuwt je nu dat er gevaar dreigt. Je wordt weer opgebeld door Kate die nu meld dat ze boven op het balkon is.

Ga dus naar de balkon trap en omhoog naar het balkon. Op het balkon is dus niemand. Loop vooruit richting de deuren van het Viking Museum en......

Degene die zich uitgeeft voor Kate belt weer op en zegt dat ze in het Viking Museum is en dat het museum nu geopend is. 
Ga dus verder door naar de Viking Museum deuren en klik op de deurkrukken en.......je beland in:

Hoofdstuk 3: Viking Museum en de 2e Etage

A: Viking Museum:

Je kijkt vanzelf even links en rechts en dan wordt je scherm eventjes zwart. Dan zie je een helder wit licht in de volgende kamer dat steeds even verdwijnt en dan weer verschijnt. Dan wordt je scherm weer zwart en dan krijg je weer controle.

Kijk eerst even omlaag naar de vloer. 1 van de vloertegels is blauw en heeft het gele vierkant met gele stip. 

Kijk weer omhoog en naar de deuropening recht voor je. Bij de deuropening ligt een dik boek op de vloer. Ga 1 stap vooruit en kijk dan omlaag naar het dikke boek. 

Zoom in op het boek. Dit is het "Viking Mythologie" Boek. Open het boek. Het boek is geschreven door Micheal Blair.  
Op de eerste linker pagina ligt een vel papier waarop hele en halve vierkantjes met stippen getekend staan. 

Je kunt het papier oppakken maar niet meenemen. Klik op de rechter pagina om door te bladeren naar de volgende pagina's. Je opent hoofdstuk 3 "The Runes of Ragnarok", Op de rechter pagina zie je 4 runetekens met hun naam en een beschrijving. Lees ze door en teken de runetekens na en zet er hun naam bij. Blader dan door naar de volgende 2 pagina's en je ziet de overige 6 runes. Teken deze ook na en zet er hun naam bij. 

Je weet dan nu welke runetekens er zijn, wat hun naam is en wat hun betekenis is. 
Via het kladblok, dat je achter de receptiebalie hebt gevonden, weet je dan ook waar je deze runes moet gebruiken. 

 • Mannaz = De Mens/Het Zelf = Gebruiken In het Viking Museum.  

 • Gebo = Partnerschap = Gebruiken in de Onderhoudskelder. 

 • Ansuz = Signaal/Boodschapper = Gebruiken op het Balkon Binnentuin. 

 • Othila = Scheiding = Gebruiken in de Grand Hall. 

 • Uruz = Kracht = Gebruiken in het Café.  

 • Perth = Inwijding = Gebruiken in het Kantoor Beveiliging..

 • Naudiz = Dwang = Gebruiken in het Observatorium. 

 • Inguz = Vruchtbaarheid = Gebruiken in de E.H.B.O post. 

 • Eihwaz = Verdediging = Gebruiken in de Studeerkamer van Wittard. 

 • Algiz = Bescherming = Gebruiken in het Appartement van Wittard.

Je kunt dit boek niet meenemen. Zoom 2 keer uit en stap nu door de deuropening de volgende kamer binnen. 
Draai links en stap vooruit en.......je telefoon gaat weer over. 

De stem, die zich voordoet als Kate, zegt dat ze het Amulet wil hebben. Je scherm wordt weer even zwart en dan verschijnt er een doorzichtig wit persoon die nogal spastisch staat te bewegen. Je raakt even bewusteloos en als je weer bent bijgekomen verschijnt Amulet Wittard.  Wittard vertelt je nu dat het niet Kate was die je opbelde maar ene Fenir, de Vernietiger van Werelden. Fenir is een kwaadaardige geest die de Wittard Utopia in zijn bezit heeft genomen. Gelukkig is Fenir nog niet sterk genoeg om zich helemaal en volledig te kunnen manifesteren, maar dat zal niet lang meer duren en dus moet jij proberen om dit te voorkomen. Het Amulet moet worden herenigd met het "Portaal", als de tijd van Ragnarok is aangebroken. 

Ok....je hebt weer controle over de game. Je bent dus in het Viking Museum en kunt nu op je gemak rondkijken in het museum en alle tentoongestelde spullen gaan bekijken en de infoborden te lezen. Het Viking Museum is een gang waar je doorheen loopt. Je kunt overal op de tentoongestelde spullen inzoomen om ze nader te bekijken en om de informatieborden te lezen. Loop 1 stap vooruit en draai dan rechts. Je staat voor een kookplaats. 

Onder de kookpot zie je het groene Andreaskruissymbool op de metalen plaat. Draai links en ga weer een stap vooruit en......

Wittard verschijnt weer en vertelt je nu iets over de spullen in dit museum en over zijn fascinatie voor de Vikingen en hun geloof in Ragnarok, het "Einde van de Wereld". Wittard vertelt verder dat het Amulet dient als Poort, als de tijd van Ragnarok is aangebroken en dat je die 10 runestenen nodig hebt om Ragnarok te voorkomen.

Als Wittard weer verdwenen is ga je verder 4 stappen vooruit en dan draai je rechts. 
Je staat nu voor een pilaartje waar de Ignuz Runesteen op zou moeten liggen, maar helaas....de Ignuz runesteen is verdwenen. 

Draai weer links en ga weer 1 stap verder vooruit en draai weer rechts. 
In de nis staat een grote stenen plaat en op deze stenen plaat zie je weer het gele vierkant met de gele stip. 

Draai weer links en loop door naar de ronde fontein aan het einde van de gang.
 Bij de fontein draai je links en ga de achterste zaal in, waar het grote Vikingschip staat. 

Halverwege de Vikingschipzaal staat er links een grote houten kar. Op hert infobord dat bij de houten kar staat zie je het Rode Symbool. 

Achterin de zaal, bij de kapotte ruiten, staat een grote grijze kist. 
Loop door naar de kist en zoom er op in en klik dan op grendel om de kist te openen. In de kist steken 2 ijzeren stangen met een houder. 

De Mannaz runesteen moet tussen de 2 ijzeren stangen geklikt worden, maar die Mannaz steen heb je nog niet gevonden. 

Wel.....je kunt verder hier in het Viking Museum nu niets doen. Zeg......waarom zou die Fenir je van de 2e etage hebben weggelokt? Zullen we dat nu eerst even gaan uitzoeken?  Je kunt dus helemaal terug wandelen, door het museum, naar het balkon en dan via de trap omlaag dalen naar de lift, maar je kunt dit nu ook doen via de plattegrond.

Zoom dus weer uit de kist. Rechtsklik in je scherm om het scherm te "bevriezen" en beweeg dan je hand naar linksboven en klik op het Plattegrond icoon om de plattegrond te openen. Zorg dat de plattegrond van de "Ground Floor" in je scherm staat en plaats je hand dan op de "Elevator". 

De "Elevator" plek wordt oranje, dus klik erop en.....Je beland, na de Loading, terug in de Grand Hall en bij de rechter Lift. 

Draai links en open de liftdeur om de lift weer binnen te stappen.
Zoom in de lift weer in op het knopenpaneel en klik op de 2e etage knop en.....de lift levert je weer af op de 2e etage,

B: 2e Etage:

Voorraadkamer:

Klik, vanuit de lift, weer op de deurkrukken van de deuren van de voorraadkamer om weer in de voorraadkamer te belanden. Ga nog niet door de rechter deuren naar de gang maar draai linksom en ga vooruit naar de linker muur. Draai dan linksom en zoom in op het prikbord dat, rechts naast de liftdeuren, aan de muur hangt. 

Op het prikbord hangen een aantal foto's van Odin en 2 briefjes. Pak de 2 briefjes op om ze te lezen. Op het linker briefje lees je dat er een intern onderzoek is gestart naar de diefstal van enkele artefacs uit het Viking Museum. Het interne telefoonnummer van Wittard's persoonlijke secretariaat is EXT 511. Op het 2e briefje lees je dat de foto's van Odin niet van het prikbord mogen worden verwijdert en dat het personeel af moet blijven van de apparaten die Wittard her en der in het gebouw heeft neer gezet. Volgens de schrijver van dit briefje, Aaron, is Wittard knotsstapel gek ( Wittard is BONKERS).

Zoom uit het prikbord, draai links en loop terug naar de dubbele gangdeuren en draai je dan om naar de stellingkast die recht tegenover de gangdeuren staan. 

In deze stellingkast staat een Kist, naast de autobanden. Klik 2 keer met je loepcursor op de kist. Je staat dan vanzelf aan de voorzijde van de kast en ziet nu de smalle zijkant van de kist. In de zijkant van de kist zie je een paneel met knopjes. 

Klik met je grijphand op de zijkant van de kist om het paneel te verwijderen. In de zijkant van de kist zie je nu een Stoppenpaneel waarvan een aantal wel branden en andere niet branden. Zoom in op het Stoppenpaneel.

De Stoppenpuzzel:

Je ziet 12 witte stoppen in 3 rijen van elk 4 stoppen. Sommige stoppen zijn rood en andere zijn uit. Rood is Aan en grijs is Uit. Als je op een rode stop klikt dan gaat die stop uit en de aangrenzende stoppen gaan dan ook aan of uit. Het is de bedoeling dat je alle stoppen UIT krijgt, dus geen enkele stop mag rood zijn.Er zijn weer meerdere oplossingen mogelijk. 

Nummer de stoppen, van linksboven naar rechtsonder, 1 t/m 12. 

De beginstand van de puzzel is bij mij dat de stoppen 1, 4, 5, 8, 10 en 12 rood zijn. 

Mijn oplossing werkt alleen als bij jouw de beginstand hetzelfde is als bij mij. Ben je zelf al aan het klote geweest met de stoppen dan werkt mijn oplossing voor jouw dus niet, of je moet de stoppen eerst terug zetten naar mijn beginstand.

Klik op de stoppen: 1, 9, 12, 4, 1, 5, 6, 3, 8, 11 en.........

.....Alle stoppen zijn dan UIT en je gaat uit de puzzel en....de kist is open. In de geopende kist ligt de Mannaz Runesteen, die in de kist in het Viking Museum geplaatst moet worden. Pak de Mannaz runesteen uit de kist en klik het naar je inventory. 

Zoom uit en draai je om en ga nu door de deuren naar de gang.

Gang:

De deuren van de kamers in het eerste deel van de gang kun je niet openen, dus ga 3 stappen vooruit. De gang gaat dan linksaf en rechtsaf. 

Draai rechts en klik om vooruit te gaan door de donkere gang en.....je beland verderop in de gang bij een kinderwagen. 

Achter de kinderwagen is een metalendeur en. links, een kamerdeur.  Loop door naar de metalen deur. De metalen deur heeft geen deurkruk, dus je kunt er niet veel mee. Draai linksom naar de kamerdeur en klik op de deurkruk en.......helaas....ook deze deur gaat niet open. Draai links en loop 2 keer terug door de donkere gang. Je bent dan terug op de splitsing en staat voor een brede metalen "Employees Only" deur. De deur heeft een cijfercodeslot. 

Zoom in op de deur en je beland in de close-up van het codeslot. Ok....wat is de code? Op het balkon van het zwembad heb je, onder de stoel, een onderhoudsschema gevonden en bekeken. Op dat schema stond de code 7536. Misschien is dus 7536 de code voor deze deur, dus klik op de knoppen 7, 5, 3, 6 en.....Je hoort piepjes en dan "Klik" en je gaat uit de close-up. De deur is nu van slot, dus klik met je grijphand op de deurkrukken en.....je beland in het:

Securitykantoor:

Aan de halfronde muur hangen 12 bewakingsmonitoren. Loop verder vooruit om in de close-up van de monitoren te komen. Je kunt dan verder inzoomen op elke monitor om het beeld op de monitoren nader te bekijken. Draai links. Je ziet dan het linker deel van de brede tafel en de eerste 5 monitoren. Op de tafel ligt een boek en op de 3e monitor in de onderste rij zie je de grote watertank. 

Zoom in op de 3e monitor in de onderste rij. Je ziet dan dat iemand een witte kwak verf op de watertank heeft gesmeerd en rondom de kwak verf staan de namen van 4 kleuren, Rood, Geel, Blauw en Groen. 

Rood staat boven, Geel staat rechts, Blauw staat onder en Groen staat links. Zeg....zou dit een hint kunnen zijn voor het bordspel in de biljartkamer van het Café? Als ik jouw was zou ik dit maar even opschrijven. Stap uit de close-up van de monitor en zoom nu 2 keer in op het boek dat op de tafel ligt. Het is het "Sandy Robbins Runaway Train" boek. Uit het boek steekt een wit papiertje. 

Pak het papiertje uit het boek. Op het papiertje zie je de symbolen voor man en vrouw en 2 namen, Mathew en Jeff. Je hebt geen idee wat hiermee wordt bedoeld, dus stap 3 keer uit de close-up. Draai links. Aan de linker muur staan 4 metalen kasten. Loop naar de kasten en draai dan rechts zodat je kunt inzoomen op de 3e kast. Zoom in op de 3e kast en maak de kast dan open door op de deurkruk te klikken. 

Bovenin de kast staat een rond apparaat dat bestaat uit schijven waar runetekens op staan. Zoom in op het ronde apparaat. Je moet een Runesteen in het ronde schijven apparaat stoppen en volgens het kladblok, dat je achter de receptiebalie hebt gelezen, moet je de Perth Steen hier gebruiken. Pak de Perth steen dus uit inventory en plaats de steen bovenin het apparaat. 

Je beland dan in de:

Munten Puzzel:

Je bent in de close-up van de koperen band, die midden op het ronde schijven apparaat zit. Links staan 4 Zilveren Munten en rechts staan 4 Gouden Munten en in het midden is een lege plek. De Gouden Munten moeten naar links en de Zilveren Munten naar rechts. Dus je moet de Gouden Munten naar links verplaatsen en de Zilveren Munten naar rechts verplaatsen. Een munt kun je verplaatsen naar een lege plek of over 1 steen van een andere kleur verplaatsen. Zilveren munten kun je alleen naar rechts verplaatsen en Gouden munten alleen naar links. Nummer niet de Munten, maar nummer de 9 plaatsen, van links naar rechts, 1 t/m 9. plaats 5 is nu de lege plek. Om een munt te verplaatsen pak je de munt op en dan klik je de munt in de plek waar je hem neer wilt zetten.

 • Verplaats de munt op 4 naar 5. Verplaats de munt op 6 naar 4. Verplaats de munt op 7 naar 6. 

 • Verplaats de munt op 5 naar 7. Verplaats de munt op 3 naar 5. Verplaats de munt op 2 naar 3. 

 • Verplaats de munt op 4 naar 2. Verplaats de munt op 6 naar 4. Verplaats de munt op 8 naar 6. 

 • Verplaats de munt op 9 naar 8. Verplaats de munt op 7 naar 9. Verplaats de munt op 5 naar 7.

 • Verplaats de munt op 3 naar 5. Verplaats de munt op 1 naar 3. Verplaats de munt op 2 naar 1. 

 • Verplaats de munt op 4 naar 2. Verplaats de munt op 6 naar 4. Verplaats de munt op 8 naar 6. 

 • Verplaats de munt op 7 naar 8. Verplaats de munt op 5 naar 7. Verplaats de munt op 3 naar 5. 

 • Verplaats de munt op 4 naar 3. Verplaats de munt op 6 naar 4. Verplaats munt 5 naar 6 en......klaar

Je gaat vanzelf uit de puzzel en ziet dat het apparaat alle energie uit je runestenen opzuigt. Wittard verschijnt dan en vertelt dat je ook de rest van de runesteenpuzzels moet gaan oplossen en dat je dan het Amulet naar het Portal moet brengen.Klik 2 keer met de uitzoomhand om uit de kasten te gaan. Draai je om en kijk omhoog naar de lichtbak die aan het plafond hangt. Op de zijkant van de lichtbak zie je weer het groene Andreaskruis. Kijk weer omlaag. Aan de andere muur staat een waterkoeler. Ga naar de waterkoeler en draai dan linksom naar de rechterpoot van de tafel. 

Zoom in op de rechter tafelpoot. In de donkere hoek, rechts naast de tafel ligt een Runesteen. 
Pak de Runesteen. Het blijkt de Naudiz steen te zijn, die je nodig hebt in het Observatorium. 

Klik de Naudiz steen naar je inventory en stap achteruit. Draai je om naar de deur en kijk omlaag. Links van de deur zit een klein, plat, metalen kastje aan de muur. Zoom in op dit kleine platte kastje en klik dan op de grendel om het kastje te openen. 

Er zit een schakelaar in het kastje. Klik op de schakelaar om deze omhoog te klikken en.....je hoort dat er ergens iets, dat zwaar is en van metaal is gemaakt, verschuift. Stap 2 keer uit de close-up en verlaat dit Securitykantoor weer via de deur. Terug in de gang ga je weer 1 klik vooruit en je bent dan terug bij de kinderwagen....

......zie...die metalen deur, achter de kinderwagen, is nu geopend, dus ga 2 stappen verder vooruit. Je bent dan in het kleine halletje, achter de metalen deur. Draai links en....Je staat voor een vieze witte deur. Klik op de deurkruk en....je beland in de:

Appartementen:

Appartement in aanbouw:

Dit appartement is duidelijk nog in aanbouw. Op een kist staan 2 blikken verf. Je kunt inzoomen op de kist en de 2 blikken verf maar ik heb er niets bijzonders op kunnen ontdekken. Ga 2 stappen vooruit en draai dan rechts. Je kijkt nu de in aanbouw zijnde keuken in. 

Iemand heeft hier op de vloer een diagram met hokjes en kruisjes gekald. Zoom in op de vloer om dat diagram in close-up te bekijken.

Het diagram bestaat uit 7 x7 = 49 hokjes. In de meeste hokjes staat een kruis, maar een paar hokjes hebben geen kruis. Maar verticaal zijn er altijd 5 hokjes met een kruis. Weet je nog de deur van de E.H.B.O Post?  Achter het onderste rooster van de E.H.B.O deur zag je 7 staven met op elke staaf 5 schijven. Wel.....dit hokjes diagram is dus de hint voor die staven puzzel in de deur van de E.H.B.O post, dus teken het diagram even precies na. Stap uit de close-up en draai linksom. Midden in de kale kamer staat een blauwe trapladder. De ladder staat op een krant en ook links naast de ladder ligt een krant uitgespreid op de vloer. Ga vooruit naar de ladder en kijk dan omlaag naar de krant, die links van de ladder op de vloer ligt. 

Zoom in op deze "National News" krant en lees dan het artikel over de 4 verdwenen kinderen door. Het artikel maakt melding van 4 kinderen, die zijn verdwenen nadat ze speelden bij de ingang van het Utopia gebouw. Ga weer uit de close-up, kijk omhoog en ga nu verder vooruit naar het dichtgespijkerde raam, links achterin de kamer. Als je voor het dichtgespijkerde raam staat draai je linksom, naar de linker muur. 

Onderin de muur zie je een vierkant gat. Ga naar het vierkante gat en kruip er in en.....je beland in het aangrenzende appartement:

Het ingerichte Appartement:

Via het vierkante gat, in de muur van het in aanbouw zijnde appartement, ben je in dit appartement gekomen. Draai je eerst even rechtsom. Je ziet dan het toilet/badkamer waar je echter niet in kunt. Draai nog een rechts en je ziet dan dat je voor een muurkast staat. Uit deze kast ben je hier naar binnen gekropen. Draai terug en ga nu door de deuropening naar de keuken en draai dan rechts.  Rechts van de doorgang naar de woonkamer staat een groot bord met chocolaatjes op de afscheiding tussen de keuken en de woonkamer. 

Zoom in op het bord met chocolaatjes. Je beland in de:

Chocolaatjespuzzel:

Er liggen 13 chocolaatjes op het bord. De chocolaatjes zijn met elkaar verbonden door lijntjes.  Als je op 2 chocolaatjes klikt, die met elkaar verbonden zijn door een lijn dan  "eet" het chocolaatje waar je als eerste op hebt geklikt het lijntje tussen de beide chocolaatje op. De bedoeling is het dus dat je alle verbindingslijntjes laat verdwijnen en dat doe je door van het ene naar het andere chocolaatje te gaan in een aaneengesloten lijn. Als je op een chocolaatje klikt dan lichten de chocolaatjes op, die met dat chocolaatje waar je op hebt geklikt verbonden zijn. Er zijn meerdere oplossingen mogelijk. Ga je fout dan reset de puzzel vanzelf terug naar de beginpositie.

Nummer de chocolaatjes, van linksonder naar linksboven, als 1 t/m 13, zoals op deze afbeelding.

Doe dan de volgende zetten:

Klik op: 2, 3, 6, 2, 1, 6, 8, 9, 12, 8, 13, 11, 12. 10, 9, 3, 10, 11. 7, 3, 4, 7, 5, 4......KLAAR

Je gaat uit de close-up en het bord is dan naar links geschoven en...je ziet de omtrek van een geheimvak, waar het bord zojuist nog stond. Klik op de omtrek om het geheime vak te openen en pak er dan de Inguz Runesteen uit en klik de steen naar je inventory. 

Volgens het kladblok dat je achter de informatie/receptie balie hebt gelezen is de Ingnuz steen voor de E.H.B.O post.Stap uit de close-up en ga dan door de opening naar de woonkamer. Draai in de woonkamer rechts en ga naar de vierkante salontafel, in de hoek bij de ramen. 

Op de salontafel ligt een brochure over het Utopia gebouw. Zoom in op de brochure. 
Onder de Utopia brochure ligt nog een brochure. Klik op de Utopia brochure om deze naar rechts te schuiven. 

Op de andere "a Virtual Tour" brochure ligt een opgevouwen blaadje.. Pak dat blaadje op. 
Het blaadje komt uitgevouwen in je scherm te staan en je ziet er de 4 symbolen op die je her en der in het gebouw gezien hebt. 

De symbolen vormen 4 optelsommen  en elke optelsom is dan een cijfer van de cijfercombinatie voor het kluisje achter de receptiebalie. Het enige dat je nog moet weten is welk cijfer elk symbool is. Ga 3 keer uit de close-ups en draai je weer om naar de keuken. Ga vooruit tot de doorgang naar de keuken en draai dan iets rechts en ga de hal in naar de voordeur van dit appartement.  

Vlak voor de voordeur zie je weer het groene Andreaskruis op de vloer. 

Zoom in op de deurkruk van de voordeur en klik dan op de deurkruk om de deur van slot te halen en....je gaat uit de close-up. 

Klik weer met je hand op de deurkruk en.....Je beland dan nu terug buiten in de 2e etage gang, bij de kinderwagen. De deur links is dus de voordeur van het appartement waar je zojuist uit kwam. Draai je om naar de kinderwagen en ga dan 2 klikken vooruit. Je staat dan weer voor de deur van het Securitykantoor. Draai links en ga 4 klikken vooruit en je bent dan terug in de voorraadkamer. Draai links en ga naar de liftdeuren en klik op de deurkrukken om weer in de lift te belanden. In de lift zoom je weer in op het knoppenpaneel. Klik, rechtsonder, op de nummer 14 knop en.....de lift levert je af op het dak en in:

Hoofdstuk 4: Dak en het Observatorium:

Klik op de deurkrukken van de Dakdeuren om het dak op te gaan. Je bent dan op het dak beland. 

A: Dak: De Elektrakasten A en B

Links is de voorste koepel van het observatorium en bij de muur, aan de overkant zie je de groen/grijze Elektrakast A. 

Ga 1 stap vooruit en draai dan links. De koepel  bestaat uit 2 helften en je kunt tussen de 2 helften doorlopen naar de andere kant van het dak. De koepel staat echter de verkeerde kant op gedraaid waardoor je nu niet door de koepel naar het observatorium kunt lopen. De koepel moet dus gedraaid worden. Draai terug rechts en loop nu door naar de groen/grijze elektrakast. Dit is Elektrakast A.  Op de bovenkant van de elektrakast staat het groene Andreaskruis. Stap uit de close-up en zoom nu in op de deur van de kast en open dan de deur door op de deurkruk te klikken.

In de elektrakast zit een paneel met 3 schakelaars. Onder de 3 schakelaars zit een zwarte knop en een witte knop. Je kunt de 3 schakelaars elk op 4 of op 5 standen klikken. Speel hier even mee, dus zet de 3 schakelaars op verschillende standen en klik dan op de zwarte en de witte knop. Wat je echter ook doet.....er gebeurt niets, behalve dan dat de witte knop een statisch gezoem geeft en de zwarte knop de 3 schakelaars reset. Stap uit de close-up, draai je om en loop 1 stap terug en draai rechts. Je staat weer voor het pad dat tussen de 2 koepelhelften door gaat. Kijk omlaag. Op het rooster van het pad zie je het rode symbool. Ga nu tussen de koepelhelften door naar de andere kant van het dak.

Dus eerst 2 stappen vooruit, draai rechts en 1 stap vooruit. Je bent dan aan de andere kant van het observatorium. Aan de lange muur staat ook hier een groen/grijze elektrakast. Dit is Elektrakast B. Bovenop de kast staan 2 oranje gastanks en er staat een kruiwagen. 

Rechts staat een blauwe afvalcontainer en zie je een deur en 2 ramen. Op de voorkant van de blauwe afvalcontainer staat het gele vierkant.
 Links zie je een watertoren en de ingang van het eigenlijke Observatorium.

Ga naar elektrakast B en zoom er op in en maak de deur open. In deze elektrakast zit een paneel met 20 lampjes en een draaiwiel. 

Als je in de andere elektrakast de schakelaars hebt verzet en op de witte knop hebt geklikt dan zal er in de kast nu 1 of meerdere gekleurde lampjes branden. Heb je die 3 schakelaars echter gereset naar de begin stand dan branden hier nu geen lampjes.

Toen je op het balkon van de binnentuin omhoog keek zag je door de lichtkoepel 4 gekleurde ramen. Het is nu de bedoeling dat je in deze elektrakast  B alleen de 4 lampjes , die de kleuren hebben van die 4 ramen ,laat branden. Om dit te bereiken zul je dus heen en weer moeten gaan tussen deze elektrakast B en de elektrakast  A, aan de andere kant van het dak. 

Stap uit de close-up en draai je terug om naar de koepel. 

Ga door de koepel terug naar de andere kant en door naar Elektrakast A. Zoom weer in op kast A en maak de deur weer open.Nummer de 3 schakelaars, van links naar rechts, A, B, C. Elke schakelaar heeft 4 standen. Nummer de streepjes van elke schakelaar, van onder naar boven, 1, 2, 3, 4.

Schakelaar A laat in kast B de lampjes van boven naar beneden aan of uit gaan. Schakelaar B laat in kast B de lampjes van links naar rechts aan of uit gaan. Schakelaar C geeft in kast B de lampjes een kleur. De zwarte knop reset de schakelaars naar de beginstand en met de witte knop zet je een lampje in kast B vast.De ramen die je door de koepel van de binnentuin zag waren: 

Op de 3e etage is het 4e raam lichtgroen en het 7e raam paars. Op de 2e etage is het 4e raam geel. Op de 1e etage is het 6e RAAM oranje. Dus in kast B moet lampje 7 groen worden, lampje 10 paars worden, lampje 12 geel en lampje19 oranje worden. Hier is de oplossing:

Verlaat kast A en ga terug naar Kast B. Open kast B en zie......de juiste 4 lampjes branden nu op de juiste plek en in de juiste kleur in het lampjespaneel. 

Klik nu op het draaiwiel en.....je hoort dan dat de koepel, achter je, draait en als dat klaar is ga je vanzelf uit de close-up van kast B. Draai je weer om naar de koepel en stap door de koepel naar de andere kant en ga dan rechtsaf en door naar de deuren van het Observatorium:

B: Observatorium:

Klik op de deurkrukken en je gaat naar binnen. Je bent dan beneden in de traphal. Voor je de trap op gaat kijk je omlaag en naar links. Voor de linker 'Employees only" deur ligt een grote vaas en op de vaas zie je weer het gele vierkant. Rechts is nog een "Employees only" deur maar beide deuren kun je niet openen. 

Ga dus de trap op naar boven, naar de grote telescoop. Als je bovenaan de trap de grote ronde zaal in stapt verschijnt Wittard die even uitlegt dat het observatorium nooit is afgebouwd, maar dat hij hier wel zo'n runeapparaat heeft verstopt. Als Wittard weer verdwenen is draai je links.  Je bent dus op de ronde omloop, die rondom de grote telescoop loopt. Je ziet verderop een meterkast aan de muur staan. Loop 3 stappen vooruit. Je ziet dan een bureau. 

Ga nog 1 stap vooruit en draai dan links en je staat voor het bureau. Links onder het bureau zitten 3 laden. Zoom eerst in op het bureaublad. 

Tussen het "Looking Down On Earth" boek en het "our Solar System" boek ligt een brief. Op de kaft van het "Looking Down On Earth" boek staat weer het groene Andreaskruis. Pak de brief op en lees hem door. 

Aaron schrijft in dit briefje dat hij eindelijk weet hoe  de afsluiters in de onderhoudskelder werken, maar dat hij ze desondanks niet aan de gang krijgt. Blijkbaar is er speciale brandstof voor nodig. Aaron meld ook dat de code voor de tank in de onderhoudskelder 112321 is. Ook meld Aaron dat hij voortgang boekt in zijn pogingen om de safe van Wittard te kraken maar dat hij meer info nodig heeft over enkele van Wittard's familieleden zoals Wittard's grootmoeder Sophie, zijn grootvader Willima, en zijn overgrootmoeders Emma en Sarah.

Zoom 2 keer uit en zoom dan in op de 3 bureauladen en open dan de middelste lade en.....pak dan de Gebo runesteen uit de la en klik het ding weg naar de inventory. 

Het schema achter de receptiebalie heeft je geleerd dat de Gebo steen gebruikt moet worden in de kelder. Sluit de la en stap achteruit. Draai je om naar de telescoop. Op de binnenzijde van de linker poot van de telescoop zie je weer het groene Andreaskruis.

Links en rechts van de telescoop staat een plat scherm op een pilaartje. Het rechter scherm heeft echter een gat en werkt daarom niet meer. Ga dus naar het linker scherm en zoom er op. Er verschijnt een Start knop in het scherm. Klik op "Start" en...het scherm meld dat je er een runesteen in moet stoppen. 

Volgens het schema achter de informatiebalie moet je hier de Naudiz steen gebruiken die je in het securitykantoor hebt gevonden.

Sleep dus vanuit de inventory de Naudizsteen naar het scherm en laat de steen dan los om de steen in het scherm te plaatsen. 

Er verschijnt dan een "Play" knop, dus klik op "Play" en je beland in de:

"Follow Me" of te wel de Sterren Geheugenpuzzel:

Je krijgt een sterrenhemel met 12 sterren in het scherm en het is de bedoeling dat je de volgorde van de sterren die gaan knipperen herhaald door er steeds in de juiste volgorde op te klikken. Je moet dus steeds vanaf de 1e knipperende ster de volgorde herhalen. Steeds komt er een ster bij. In totaal bestaat de serie uit 12 sterren, maar sommige sterren doen meerdere keren mee Het beste wat je kunt doen is om de sterrenhemel na te tekenen en om ze dan te nummeren. Op je tekening noteer je dan steeds volgorde waarin de sterren gaan knipperen. Het begint dus met 1 ster. Klik op die eerste ster en de 2e ster gaat knipperen. Klik dan dus op de 1e en op de 2e ster en de 3e ster gaat knipperen. Klik dan op de 1e, de 2e en de 3e ster en de 4e ster gaat knipperen. Herhaal dit dus steeds, vanaf de 1e ster, tot je uiteindelijk de hele serie van 12 sterren achter elkaar hebt aangeklikt. 

Ik weet niet of deze puzzel steeds anders is of altijd hetzelfde. In ieder geval was bij mij de volgorde zo...

Als je uiteindelijk de hele serie goed hebt volbracht zie je dat het scherm de energie van de runestenen opzuigt en dan verschijnt Wittard weer die weer zijn gebruikelijke praatje houd. Wel....je hebt nu inmiddels 2 van de 10 runesteen puzzels opgelost en in inventory heb je nog 5 runestenen staan, waaronder de Mannaz steen voor gebruik in de kist die achterin het Viking Museum staat. Laten we dus nu terug gaan naar het Viking Museum en hiervoor kun je nu de plattegrond gebruiken. Bevries dus het scherm door in je scherm te klikken met je rechtermuisknop en beweeg dan je hand naar linksboven om de 3 iconen tevoorschijn te toveren. Klik dan op het plattegrondicoon om de plattegrond te openen. 

Zorg dat de "Ground Floor" plattegrond in je scherm staat en zorg dat het Viking Museum oranje is en klik dan op de Viking Museum locatie en.....Na de Loading ben je dan terug in de voorste kamer van het Viking Museum en in:

Hoofdstuk 5: Begane vloer en Kelder:

Viking Museum:

Loop weer door het museum naar de achterste zaal, waar het grote Vikingschip staat en loop door naar de houten kist, die achterin de zaal bij de kapotte ruitenmuur staat. Zoom weer in op de kist en maak de kist weer open. 

Pak de Mannaz steen uit inventory en klik de steen tussen de 2 ijzerenstaven in de kist en......in de binnenkant van het deksel verschijnt dan de:

De Toren van Hanoi puzzel:

Klik op het deksel van kist om in het puzzelscherm te komen. Ok.....dit is een standaard verwisselpuzzel die je wel vaker in een adventure game bent tegengekomen. Er zijn 3 staven. Op de linker staaf staan ringen die van groot naar klein gaan. De ringen moeten vanaf de linker staaf naar de rechter staaf worden gebracht en in dezelfde volgorde op de rechter staaf worden gezet. De middelste staaf gebruik je dus als tussen staaf. Boven elke staaf staan 2 pijltjes, die wit worden. Klik op de witte pijlen om de ringen van de ene naar de andere staaf te verplaatsen. 

Als de puzzel start is alleen de omhoogpijl boven de linker staaf wit. Klik op de witte pijl en boven elk van de 3 staven wordt dan de omlaagpijl wit. 

Klik op de witte omlaagpijl van de middelste of de rechter staaf, afhankelijk van naar welke staaf je de bovenste schijf naar toe wilt verplaatsen. Ga zo dan door tot je alle schijven in de goede groot/klein volgorde op de rechter staaf hebt gezet.De puzzel is niet moeilijk, maar het is wel even veel werk want het kost je ongeveer 70 zetten om alle schijven vanaf de linker staaf naar de rechter staaf te krijgen. Dat zijn zo veel zetten dat ik het allemaal niet meer kan opschrijven......het zou een totaal onleesbare opsomming worden. Dus ik ga je hier geen stap voor stap oplossing voor geven. Een grotere schijf mag dus niet op een kleinere schijf gezet worden. Wellicht dat de volgende serie afbeeldingen je helpen om de puzzel opgelost te krijgen. Maar denk erom....deze afbeeldingen geven maar een klein aantal tussen stapjes weer.

Als je deze Toren van Hanoi puzzel hebt opgelost dan wordt de energie van de runestenen de kist ingezogen en verschijnt Wittard weer het een en ander uitlegt. Open de plattegrond en zorg dat de Ground Floor plattegrond voor staat. Omdat je, nadat je de plattegronden had gevonden, niet weer in het Café bent geweest kun je nu niet via de plattegrond rechtstreeks naar het Café gaan. Maar je kunt wel via de plattegrond naar de Binnentuin (Inner garden) of de lift (Elevator) in de Grand Hall gaan. 

Via de Binnentuin kun je ook het Café in, dus reis nu via de plattegrond naar de Binnentuin. Je beland dan tussen de tafeltjes en voor de deur naar de Grand Hall. Draai links en loop door naar de prullenbak en dan verder door naar de linker galerij. 

Draai rechts en loop 2 passen door en draai links en....je staat voor de deur van het Café. Open de deur om naar binnen te gaan:

Café:

Je bent vanuit de binnentuin dus weer in de biljartkamer van het Café beland. Loop door naar de toonbank en draai dan rechts en loop dan door naar het grote gele bordspel, dat achter de biljarttafel op het ronde tafeltje ligt. 

Zoom in op het:

Bordspel:

Midden op het bord zie je een grote cirkel. Rondom de grote cirkel staan 4 gekleurde stenen. Pak de Uruz Runesteen, die je op het balkon van de binnentuin hebt gevonden, uit inventory en klik de steen in het midden van de grote cirkel.

Nu moet je de blauwe, de groene, de rode en de gele steen op de goede plaats rond de grote cirkel plaatsen Zie de grote ronde cirkel als een klok. De plaatsen waar je dan de stenen kunt klikken zijn dan op 12 uur, op 2 uur, op 4 uur, op 6 uur, op 8 uur en op 10 uur.De hint voor deze bordpuzzel zag je op de monitor in het securitykantoor. Op die monitor zag je op de watertank, die op het dak staat, een verfvlek met rondom de verfvlek de namen van 4 kleuren.

Je pakt een steen op en klik de steen in een leeg rondje. 

 • Pak de blauwe steen op en plaats de steen op 2 uur. 

 • Pak de rode steen op en plaats de steen op 12 uur. 

 • Pak de blauwe steen op en klik de steen op 8 uur. Rood en blauw staan nu goed. 

 • Pak de gele steen op en plaats de steen op 6 uur. 

 • Pak de groene steen op en plaats de steen op 10 uur. 

 • Pak de gele steen op en plaats de steen op 4 uur en......KLAAR....

Het bord zuigt de energie op van de runsteen en Wittard verschijnt en zegt weer het een en ander.Vanzelf ben je weer uit de close-up. Draai iets rechts en ga dan door de rode deuren naar het halletje van het Café. Draai in het halletje linksom en ga dan door de bruine glasdeuren het Café uit naar de Winkelstraat.  Draai rechts en loop door naar het einde van de winkelstraat, dus naar de Kelderdeur. 

Draai dan links en....je staat weer voor de deur van de:

E.H.B.O Post:

Zoals je al weet heeft de deur van de E.H.B.O post 2 roosters en achter het onderste rooster zit de Staafjespuzzel.
 Zoom dus weer in op het onderste deurrooster en verwijder het rooster door er met je grijphandje weer op te klikken. Je beland in de:

7 Staven Puzzel:

Je ziet 7 ijzeren staven. Op elke staaf zitten 5 schijven in de kleuren, van boven naar beneden, geel, blauw, rood, groen, geel. 

Boven de schijven is nog ruimte op elke staaf, dus je kunt op elke staaf de schijven 2 plaatsen omhoog klikken, of weer 2 plaatsen omlaag klikken. Elke staaf heeft dus 7 posities waarop je de schijven op de staaf kunt klikken. Het is de bedoeling dat je op elke staaf de 5 schijven op de juiste posities klikt.De oplossing voor deze staafjes puzzel heb je gezien op de vloer van de keuken in het In Aanbouw Zijnde Appartement op de 2e etage. Op de vloer van de keuken zag je dit hokjes diagram:

De kolommen in het diagram zijn dus de 7 staven in de deur van de E.H.B.O post en de kruizen in de hokjes geven de posities aan waarop je de schijven op elke staaf moet klikken. Wel...het is echt niet moeilijk. Zet de schijven op elke staaf zoals de kruizen in de hokjes van het diagram aangeven en je hebt de puzzel opgelost. 

Je hoort dan "Klik" en gaat vanzelf uit de close-up. Klik dan weer met je hand op de deurkruk en......
.......je gaat naar binnen.Draai binnen in de E.H.B.O kamer gelijk links. In de hoek, staat op een tafel een stoomapparaat. 

Het stoomapparaat bestaat uit een roestig vierkant kastje dat bovenop de bovenste van 2 schijven staat. Rechts naast het stoomapparaat staat een zekeringenkastje. Zoom in op het stoomapparaat om het geheel in close-up te krijgen. Klik op het roestige kastje om het kastje te openen. Pak de Ingnuz Runesteen uit inventory en plaats de steen in het kastje. 

Het kastje gaat vanzelf weer dicht en vanzelf beland je in de close-up van het zekeringenkastje en dus in de:

Zekeringen Puzzel:

Er zijn 8 zekeringen in 2 rijen van 4 . De zekeringen hebben een kleur.
 Er zijn 2 rode zekeringen en verder een groene, zwarte, gele,  lichtblauwe, donkerblauwe en een paarse zekering. 

De oplossing voor deze puzzel heb je gevonden in het Zwembad, op het tafeltje dat op het achterste terras staat. Op dat tafeltje lag een notitie waarin stond dat de zekeringen opnieuw geconfigureerd moesten worden. Je moet nu een paar zekeringen van plaats verwisselen. De groene en de 2 rode zekeringen staan goed. Klik op de paarse zekering om de op te pakken en klik dan met de paarse zekering op de gele zekering om geel en paars van plek te verwisselen. Verwissel dan Geel met Zwart en dan Zwart met Donkerblauw.Dus de bovenste rij is dan: Groen, Geel, Paars, Lichtblauw. En de onderste rij is dan Donkerblauw, Zwart, Rood, Rood. 

Vanzelf ga je uit de close-up en het stoomapparaat gaat stomen omdat het apparaat de Ignuz runesteen oplost. 
Wittard meld zich weer en doet zijn gebruikelijke zegje. Draai rechts en ga naar de wasbak, aan de muur achter de behandeltafel en...

..het licht gaat uit .....je scherm is nu een tijdje zwart maar je hoort iemand in je nek hijgen en rond lopen en dan hoor je de deur open gaan en weer dicht gaan.Het licht gaat dan weer aan. Draai je om en loop terug naar het stoomapparaat en..... je hoort dat iemand de deur van de kamer aan de buitenkant vastspijkert. Loop door naar de deur en klik op de deurkruk en...Wittard verschijnt.

Wittard meld dat Fenrir de deur aan de andere kant vast heeft en dat je dus met je fikken van de deur af moet blijven. Die Fenir is hier in de kamer en hij wil het Amulet maar Wittard zegt dat je de elektrische Energie van die Fenir moet proberen te verstoren.

Dit is het moment om je filmcamera te gaan gebruiken. Bevries het scherm (Rechtsklik) en beweeg dan je cursor naar linksboven en linksklik dan op de Filmcamera en........

Je maakt opnames van Fenir hier in de E.H.B.O kamer en daar kan Fenriretje niet tegen want je zuigt ook zijn energie weg. 

Fenir pikt dit niet en komt op je toe en je geraakt weer bewusteloos. Je scherm wordt dus weer even zwart en als je weer bijkomt tettert Wittard in je oor. Als Wittard uitgelult is ligt de Eihwaz Runsteen op de behandeltafel. 

Pak de Eihwaz steen en klik het naar je inventory. Volgens het schema heb je deze steen nodig in Wittard's studeerkamer, maar daar ben je nog niet geweest. Stap achteruit en draai je om naar de deur. Klik op de deurkruk om de kamer weer te verlaten. Draai gelijk linksom naar de kelderdeur en klik op de deurkruk om weer in de kelder te belanden.

Kelder;

Je staat weer voor de voorste blauwe tank. Draai links en loop naar de tafel en draai dan rechtsom zodat je de voorkant van de beide tanks ziet. Zoom weer in op het rode draaiwiel van de voorste tank. Klik in de close-up weer op het draaiwiel om de grote dop weer van de tank af te schroeven. Pak de Gebo steen uit inventory en klik deze steen nu in de tank en......

Vanzelf gaat de dop weer op de tank. Stap uit de close-up, draai rechts en loop langs de tank naar de dichtgespijkerde deur en draai dan weer linksom naar de tank. Bovenop de voorste tank zit de koperen pijp waar drie rode draaiwielen aan steken. Je moet nu in een bepaalde volgorde op deze 3 draaiwielen klikken en die volgorde heeft Aaron vermeld in het briefje dat je....... Zoom in op de draaiwielen. 

Nummer de 3 draaiwielen, van links naar rechts, A, B, C. en klik dan in deze volgorde op de wielen: A, A, B, C, B, A en.........Je ziet dan hoe de energie van de Gebo steen door de tank wordt geabsorbeerd. Wittard meld dat ie tevreden is. Het is de hoogste tijd om Wittard's appartement en zijn studeerkamer te vinden. Open de plattegrond en zorg dat de plattegrond van de 1e en de 2e etage in je scherm staat en klik dan op de Securitykantoor locatie om daar nu naar terug te gaan.

2e Etage:

Securitykantoor:

De plattegrond heeft je in 1 klap het securitykantoor ingezapt en je staat weer voor de monitoren. Draai rechts en loop door naar de waterkoeler en draai dan rechtsom naar de deur en kijk omlaag. Zoom weer in op het platte schakelaarkastje. Open het kastje weer door weer op de grendel te klikken en klik de schakelaar weer om. 

Ga 2 keer uit de close-up en verlaat het securitykantoor weer. Loop weer door de gang tot bij de kinderwagen en zie.......
.....de metalendeur achter de kinderwagen is nu weer gesloten. 

Links is de deur van het Ingerichte Appartement, dus loop nog 1 stap door en draai dan linksom naar de appartementsdeur en klik op de deurkruk om weer te belanden in het Ingerichte Appartement. Loop door naar de woonkamer en ga dan de keuken in. In de keuken draai je iets links en ga naar het halletje achter de keuken. 

Aan de achtermuur van het halletje staat de kast waardoor je vanuit het Appartement In Aanbouw hier bent binnengekomen. Draai dus rechts en klik op deurkruk van de linkerkast en.....je beland weer in het Appartement in Aanbouw. Loop door naar de blauwe trapladder draai dan rechts en loop dan verder door het appartement naar de voordeur. 

Klik op de deurkruk van de voordeur en....je beland in het kleine halletje achter de metalendeur. 
Je staat voor het raam. Draai rechtsom en....je staat voor de rode dubbele liftdeuren. 

Klik op de liftdeuren om de lift omhoog te halen en.....na de Loading bent je dan beland in Wittard's Appartement op de 1e etage:

Hoofdstuk 6: 1e Etage: Wittard's Appartement:

Wittard heet je van harte welkom in zijn appartement. Je bent in een gang. De gang gaat naar rechts en naar links. Achter je is de lift en voor je zijn 2 deuren waarvan de rechterdeur met planken is dichtgespijkerd. Doe een stap vooruit en draai dan rechts. Je kijkt de rechter gang in. 

Stap vooruit en.........vanzelf draai je terug om want je hoort de lift en........
........je scherm wordt even zwart en dan stapt die geest Fenir uit de lift en valt je aan en je valt bewusteloos op de grond.

Als je weer bijkomt is Fenir verdwenen maar hij belt je op en zegt dat ie de kettingen verbroken heeft en dat Het Einde Der Tijden, Ragnarok, nabij is.  
Draai linksom en open de mooi bewerkte deuren. Je beland in de:

Studeerkamer

Een studeerkamer zonder bureau is geen studeerkamer, dus ook hier staat een bureau. 
Ga gelijk 2stappen recht vooruit en draai je dan linksom naar het bureau. Zoom in op het bureau. 

Midden op het bureau ligt een opengeslagen boek. Zoom in op het boek en maak het dan open. 
Het boek is het dagboek van Baron Wittard. Blader door het boek en lees het door.

Wittard's zus Caroline denkt dat hij een obsessie heeft voor de Viking Cultuur. Maar Wittard schrijft dat hij in dienst is van de God Odin om oude voorspellingen te laten uitkomen. De bouw van Utopia is het eerste begin. Wittard heeft vroeger zaken gedaan met het dievengilde om zijn collectie oude Vikingvoorwerpen aan te vullen. Wittard vreest echter dat zijn  "partners in crime"  de spullen weer terug stelen. Toch wil Wittard de spullen, voor iedereen zichtbaar in zijn eigen museum tentoonstellen. Behalve dan het Amulet en de runestenen want die heeft hij in zijn safe opgeborgen. Maar desondanks zijn ook het Amulet en de runestenen verdwenen. 

De runestenen zijn nodig om de "uitverkorene" te helpen bij het sturen van de energie naar de Put van Hvergelmir, de Poort tussen deze wereld en de wereld van de Goden. De Poort is achter de deur met de kettingen (de kettingen van de wolf) en alleen de uitverkorene kan erdoor. Alle andere stervelingen zullen sterven als ze hem aanraken. Wittard zelf zal zich binnenkort bij zijn voorvaderen voegen. Verder schrijft Wittard nog over zijn grootvader Roger, die goed kon schaken. En over de instabiliteit van Utopia, door bewegingen in de ondergrond, die erop duiden dat Fenrir de verwoester zich roert.

Als je het dagboek hebt doorgelezen dan stap je uit de close-up. Je bent dan ook uit de close-up van het bureau. Zoom weer in op het bureau en zoom dan verder in op de linker ladenblok van het bureau. Open de onderste la en pak er dan de Algiz runensteen uit. 

Deze Algiz steen moet je ergens in Wittard's appartement gebruiken. Sluit de la en stap 2 keer uit de close-up. Kijk naar de open haard. 
Links naast de openhaard staat een grote wereldbol. De muur achter de wereldbol is bekleed met houten panelen. 

Loop terug naar de mooi bewerkte kamerdeuren en draai dan rechts en loop door naar de wereldbol. Draai dan rechts en kijk naar de muur achter het bureau. Achter de bureaustoel hangt een diploma aan de panelen muur. Loop door naar de boekenkast en draai dan rechts en zoom in op het diploma. Op het diploma zie je het gele vierkant met de gele stip.

Stap uit de close-up en draai je om en loop terug naar de wereldbol. Je staat dan met je neus tegen de panelen muur gedrukt. Tel de panelen van rechts naar links. Onderin het 3e paneel steekt een houten knop. Klik met je loepje in het paneel waar het knopje in steekt om het scherm te "bevriezen" en klik dan met je grijphand op het knopje en....het paneel schuift open. 

In het vak staat een schilderij. Bekijk het schilderij in close-up. Het schilderij toont je de stamboom van de Wittard familie. Je kunt de namen in de bordjes verwisselen en dat moet ook gebeuren want de stamboom is niet correct. Maar je kunt de stamboom nu nog niet goed maken want je hebt nog niet alle informatie betreffende de Wittard familie. Dus verlaat de close-up, draai links en verlaat de studeerkamer nu weer door de mooi bewerkte kamerdeuren naar de gang. Terug in de gang draai je links en loop je naar het andere einde van de gang. 

Draai dan links. Je staat voor een verveloze deur. Klik op de deurknoppen en je beland in de:

Woonkamer:

Wittard verschijnt en vertelt dat je in zijn woonkamer bent beland en dat deze kamer een reproductie is van een tempel is waar hij ooit over heeft gedroomd. Draai iets naar links en doe 1 stap vooruit. Draai rechts en ga 2 stappen vooruit, door het midden van de kamer, naar de overkant. 

Draai rechts. In de muur zie je nu een reliëf van 2 oranje zonnen. Links naast het muurreliëf zie je een knopkasje. 

Loop door naar het muurreliëf en draai dan links en zoom in op het knopkasje. Klik op de zwarte knop........er gebeurt echter niets. Stap uit de close-up en draai links en doe 1 stap vooruit en draai links. Je kijkt weer naar het midden van de kamer. 

Ga 1 stap vooruit. Je staat dan op het rode kleed en voor het rek. Kijk omhoog en naar rechts. 
Op de bovenste rand van de rechter bogengalerij zie je dan het rode symbool.

Kijk weer omlaag, Je staat voor een rek waar allerlei spulletjes in staan. Zoom in op het rek. 
In het rek staat een mooi bruin houten kistje. Klik op het kistje. Het kistje komt omhoog. Open het kistje. 

Het kistje zit vol met papieren. Klik in het kistje. Er komt een ansichtkaart en 3 brieven uit het kistje. 

De ansichtkaart toont een jager die met een speer jaagt op een wolf. Klik 3 keer met je hand op de kaart of op de brieven om de 3 brieven 1 voor 1 naar voeren te halen. Op het bruine briefje lees je "The letters will burst, and the wolf run free", dus "De brieven zullen de wolf bevrijden". De grote brief is van Wittard en gericht aan de beveiligingspief van Utopia en gaat over de diefstal van de runestenen en het amulet en over de installatie van de puzzels.

Stap 2 keer uit de close-ups en draai je om. Je kijkt nu naar de salontafel waar een schaakbord op ligt. 

Loop door naar de muur, waar de "W" op staat en draai dan rechts en zoom in op de salontafel.

Voorop de tafel ligt een envelop en staan witte schaakstukken. De witte Koningin ligt plat op tafel en de Witte Koning staat fier overeind, achter het omgevallen glas. Pak de witte Koning op en klik er dan weer op. Op de onderkant van de witte koning zie je het groene Andreaskruis. 

Klik de uitzoomhand om de Koning terug op tafel te plaatsen. 
Pak de envelop op en klik er dan weer op om er een brief van Wittard's zus Caroline uit te halen. Lees de brief. 

De brief is gericht aan Carolina's jongere broer Horatio. Carolina beklaagd zich er in de brief over dat Wittard haar en zijn moeder nog nauwelijks bezoekt. Ook meld Carolina dat ze oude foto's heeft gevonden van grootmoeder Sophie. En Carolina noemt ook oom Jeff en zijn vrouw Anita en hun zoon Arnold in de brief. Deze namen zijn dus van belang om straks de stamboompuzzel te kunnen oplossen, dus noteer de namen. Dus Zus Carolina, broer Horatio, Oma Sophia, oom Jef en tante Anita en neef Arnold. 

Stap achteruit om de brief weer terug op tafel te leggen en zoom nu in op het schaakbord. Je beland in de:

Paardensprong puzzel:

Een schaakbord is altijd verdeeld in 64 velden. Linksboven staat het witte Paard op veld 1. Ik hoop dat je een beetje verstand van het schaakspel hebt en dat je weet hoe de Paardensprong gaat. Want het is nu de bedoeling dat je met het witte paard via de Paardensprong aaneengesloten over ALLE velden van het schaakbord gaat. Nummer de velden (de hokjes) van het bord, van linksboven naar rechtsonder, als 1 t/m 64.  

Het paard begint dus op veld 1. Klik op het paard om het paard op te pakken en klik het paard dan op het veld waar je het paard op neer wilt zetten. Dit zijn de zetten die je moet doen, en het zijn er heel veel:Breng het paard vanaf:

 • Veld 1 naar veld 18. Vanaf veld 18 naar veld 33. Vanaf veld 33 naar veld 50. 

 • Vanaf veld 50 naar veld 60. Vanaf veld 60 naar veld 54. Vanaf veld 54 naar veld 64. 

 • Vanaf veld 64 naar veld 47. Vanaf veld 47 naar veld 32.Vanaf veld 32 naar veld 15. 

 • Vanaf veld 15 naar veld 5. Vanaf veld 5 naar veld 11. Van veld 11 naar veld 17. 

 • Van veld 17 naar veld 34. Van veld 34 naar veld 49. Van veld 49 naar veld 59. 

 • Van veld 59 naar veld 53. Van veld 53 naar veld 63. Van veld 63 naar veld 48. 

 • Van veld 48 naar veld 31. Van veld 31 naar veld 16.Van veld 16 naar veld 6. 

 • Van veld 6 naar veld 12. Van veld 12 naar veld 2. Van veld 2 naar veld 19. 

 • Van veld 19 naar veld 25. Van veld 25 naar veld 42. Van veld 42 naar veld 57.

 •  Van veld 57 naar veld 51.Van veld 51 naar veld 61. Van veld 61 naar veld 55. 

 • Van veld 55 naar veld 40. Van veld 40 naar veld 23. Van veld 23 naar veld 8. 

 • Van veld 8 naar veld 14. Van veld 14 naar veld 4. Van veld 4 naar veld 10. 

 • Van veld 10 naar veld 27. Van veld 27 naar veld 44. Van veld 44 naar veld 38. 

 • Van veld 38 naar veld 21.Van veld 21 naar veld 36. Van veld 36 naar veld 46. 

 • Van veld 46 naar veld 29. Van veld 29 naar veld 35. Van veld 35 naar veld 41. 

 • Van veld 41 naar veld 58. Van veld 58 naar veld 52. Van veld 52 naar veld 62.

 • Van veld 62 naar veld 56. Van veld 56 naar veld 39. Van veld 39 naar veld 24. 

 • Van veld 24 naar veld 7.Van veld 7 naar veld 13. Van veld 13 naar veld 3. 

 • Van veld 3 naar veld 9. Van veld 9 naar veld 26. Van veld 26 naar veld 43. 

 • Van veld 43 naar veld 37. Van veld 37 naar veld 22. Van veld 22 naar veld 28.

 • Van veld 28 naar veld 45. Van veld 45 naar veld 30. Van veld 30 naar veld 20

KLAAR....je hoort "Klik" en gaat vanzelf uit de puzze
l.Draai rechtsom en ga nu terug naar de zwarte knop, links naast het zonnenreliëf. Zoom weer in op de zwarte knop en klik er weer op en...

........de knop doet het nu en....het zonnenreliëf schuift nu weg en vanzelf sta je dan voor de muurnis. 
Pak de Algiz runesteen uit inventory en plaats de steen in de rode cirkel in de nis en.....

..de energie van de runesteen wordt geabsorbeerd.

Geest Fenir belt je dan weer op. Fenir probeert je nu te overtuigen dat je Wittard niet moet vertrouwen. Fenir verlet dat je met het Amulet inderdaad de Ragnarok kunt tegenhouden, maar wat zul jij daarvoor dan terug krijgen? Fenir maakt je wijs dat die Wittard een egotripper is die er alleen in is geïnteresseerd dat zijn naam en faam voor Eeuwig voort leeft en hij heeft jouw uitgekozen om dat te bereiken. 

Ok....Het is aan jouw om te bepalen of je geestje Fenir of Baron Wittard geloofd. Zo meteen, als je het einde van de game hebt bereikt, moet je deze keuze maken en de keuze die je maakt bepaald de afloop van de game. Goed...Loop terug door de woonkamer naar de overkant en verlaat dan de woonkamer via de deuren in de linker hoek. 

Ga terug naar de:

Studeerkamer:

Je hebt alle info die je nodig hebt om de Stamboompuzzel nu te gaan oplossen. Je las in Wittard's dagboek dat Roger de naam van zijn grootvader is en Carolina zijn zus is. In de brief van Carolina las je dat Wittard's voornaam Horatio is en je las ook de namen van oma, oom Jeff, Tante Anita en Neef Arnold. In Aaron's briefje, dat in het Observatorium lag, las over oma Sophie, opa William, Overgrootmoeder Emma en overgrootmoeder Sarah. Op het kladbriefje in het securitykantoor las dat Mathew 2 generaties boven Jeff staat. Goed.....ga naar de Wereldbol en druk weer op het knopje in het muurpaneel om het geheime vak weer te openen. Zoom weer in op het Stamboom schilderij om de Stamboom weer close in het scherm te krijgen.

De stamboom puzzel:

Het is niet moeilijk. Zet de juiste namen op de juiste plek. Klik op de namen die je met elkaar van plaats wilt laten verwisselen. Hier is de oplossing. 

Als alle namen goed staan hoor je iets verschuiven dat van metaal is en je gaat vanzelf uit alle close-ups. Als je Wittard's dagboek nauwgezet hebt door gelezen dan heb je daarin ook gelezen dat, volgens Wittard, de open haard hier nep is. Draai je om en doe 1 stap vooruit en draai links en.....je staat nu recht voor de open haard. 

Kijk omlaag en zie......de houtblokken, die in de haard lagen zijn verdwenen en zijn vervangen door een Safe. Zoom in op de safe en klik dan op het haardroostertje dat voor de safe staat om het rooster open te klappen.  Klik dan met je hand op de deurknop van de safe om de safe te openen. Pak de Eihwaz steen uit inventory en plaats de steen in de safe en......De safe absorbeert de steen.

Fenir, met de stem van Kate, belt weer op en de geest probeert je weer aan twijfelen te brengen omtrent de motieven van Wittard. Wittard is dood, dus waarom wil hij desondanks nog steeds de wereld redden? Fenir vraagt je of je er wel zeker van bent dat die Wittard jou niet gebruikt voor zijn eigen plannen.

Wel.....Je hebt alles gedaan en gezien in Wittard's appartement. Je hebt nog 1 Runesteen in inventory en dat is de Othilla steen. Het is tijd om de Safe in de receptie/informatie balie te gaan kraken. Open dus de plattegronden en zorg dat de plattegrond van de begane vloer voor staat en klik dan op de Elevator en..

...na de Loading sta je dan naast de lift in de:

Grand Hall:

Ga naar achter de receptie/informatiebalie en zoom weer in op de Safe, die onder de rechter "arm" van de balie staat. 

Zoom dan verder in op de draaiknop van de safe. Je geraakt in de:

Symbolen puzzel:

De draaiknop bestaat uit 5 schijven. Op de buitenste schuif staat de schaalverdeling die loopt van 0 tot 40. De streepjes zijn de tussen liggende cijfers. Op de overige schijven zie je de 4 symbolen die je her en der in Utopia hebt gezien en op elke schijf staat een witte pijl.

Gedurende je rondreis door Utopia heb je op diverse plaatsen en items die 4 symbolen gezien. Het gaat er nu om hoe vaak je elk symbool hebt gezien. Ik ben er vrij zeker van dat ik je elke plek heb aangewezen waar je de symbolen kon zien. 

Je moet dus nu de schijven draaien zodat dan de witte pijl van de schijf wijst naar het getal van het symbool dat op de schijf staat. Op de 1e schijf staat het groene Andreaskruis. Op de 2e schijf staat de blauwe ruit. Op de 3e schijf staat het gele vierkant. Op de 4e schijf staat het rode symbool. Klik op de schijven totdat de witte pijl op het juiste streepje staat in de buitenste schijf staat.

Je hoort "piep" en "klik" en gaat vanzelf uit de close-up. Zoom weer in op de safe en klik dan nu met je grijphandje op de knop en.......de safe gaat nu open. In de safe zie je een houder. Pak de Othilla Runesteen uit inventory en plaats de steen in de houder in de safe en...

De safe gaat weer dicht en absorbeert de energie. Wittard verschijnt en zegt dat je nog 1 ding moet doen en dat is om de Poort met het Amulet te verzegelen. Open de plattegrond en klik op de Ground Floor plattegrond dan op de Basement om terug te keren in de Kelder.

Kelder:

Draai links. Je ziet in de vloer het ronde putdeksel, waar je ooit uit het riool de kelder bent ingekropen. Ga vooruit naar de muur en draai dan rechts en ga vooruit naar de muur waar de achterste tank tegenaan staat. Draai je dan om en kijk omlaag naar het putdeksel. 

Klik met de hand op het putdeksel en......je beland terug in het:

Riool:

Volg het riool 7 klikken vooruit, naar de blauwe deur. 

Ga door de blauwe deur en volg het riool dan nog 3 stappen vooruit. In de verte zie je dan de witte deur. 
Ga niet verder maar draai rechts en.....je staat voor het ronde rooster van de ventilatieschacht. 

Klik op het rooster en.......je beland dan vanzelf terug in de:

Tunnel: De Laatste Puzzel:

Draai je om en zie....je staat voor de witte deur die, heel in het begin, nog geblokkeerd was door kettingen en hangsloten. 

Wel.....de kettingen en de hangsloten zijn nu verdwenen. Klik met je loepje op de deur en......Amulet Wittard verschijnt weer en hij meld dat je nu veilig deze deur kunt openen. Klik dus met je hand op de deur en....De deur gaat open en je ziet Fenir en Wittard verschijnt weer en vertelt dat je nog 1 puzzel moet oplossen. 

Als je de laatste puzzel weet op te lossen dan moet je met het Amulet op de glanzende poort klikken om de poort te sluiten en Ragnarok te voorkomen. Daarna ben je vrij om naar buiten te wandelen.  Amulet Wittard verdwijnt nu niet van zelf, dus klik met je hand op het Amulet om het te laten verdwijnen. Je scherm word even zwart en dan staan er 2 Amuletten in je scherm.  Het ene Amulet is het Wittard Amulet en in het rechter amulet zie je de verschrikkelijke:

Blokjes Schuifpuzzel:

Dit is een enorme KOLERE Puzzel waar je wel een paar grijze haren van zult krijgen. Het heeft mij een 2 dagen gekost om de puzzel opgelost te krijgen

Midden onder in de puzzel is een open ruimte. De puzzel bestaat uit bruine en grijze blokken en 1 groen blok. Het is de bedoeling dat je de blokken verschuift zodat dan uiteindelijk het groene blok midden onderaan terecht is gekomen. Er zijn diverse oplossingen mogelijk. Klik op een blokje dat je kunt verschuiven en hou het blokje dan vast en verschuif het dan naar links, rechts, omhoog of omlaag,

Er zijn 4 mogelijke oplossingen mogelijk en die zie je hier op dit plaatje:

Ik zou kunnen proberen om oplossing 2 helemaal voor je uit te leggen in een stap voor stap uitleg maar dat is een hopeloze klus. 
Dus dat ga ik mooi niet doen. Hier zijn wat tussen stappen waarin je kunt zien hoe ik uiteindelijk Oplossing 2 heb bereikt

Ben je klaar dan belt Fenir je weer op en hij waarschuwt je nog maar eens dat Wittard niet te vertrouwen is.

Ok.....SAVE JE GAME NU.....want de game kent 2 eindes en als je die allebei wilt beleven, zonder dat je de laatste schuifpuzzel nog een keer moet doen, dan moet je nu SAVEN.  Verwacht echter geen Spectaculair Einde, want dat zul je niet krijgen.

Je moet nu beslissen of je Wittard of geest Fenir vertrouwd. Vertrouw je Wittard dan pak je het Amulet uit inventory en dan klik je met het Amulet op de witte poort. Vertrouw je Fenir dan hou je het Amulet in inventory en stap je, via de uitzoomhand, uit de close-up. 

A: Je vertrouwd Wittard:

Pak  het Amulet uit inventory en klik het Amulet op de witte poort en..

. .......je scherm wordt wit en je hoort Wittard die je verteld dat je zo snel mogelijk Utopia moet verlaten. Je staat dan weer voor de dichte deur.

B: Je vertrouwd Fenir:

Laat het Amulet in je inventory en stap uit de close-up en.....Verlaat Utopia

Het EINDE:

Welke keus je ook maakt, A of B, ....na beide keuze sta je weer in de tunnel voor de witte deur
Draai rechts en loop naar de muur en draai links en ren 6 klikken vooruit door de tunnel, naar het einde. 

Klik dan op de laddersporten die aan de muur omhoog gaan en je klimt omhoog de tunnel uit. Je bent dan terug in de voortuin. 

Stap uit de close-up van het tunnel deksel en draai je om. Doe 1 stap vooruit, draai links en weer 1 stap vooruit richting de betonmolen. 

Draai links om en mik je vooruithand naar de oranje graafmachine en ga dan 5 keer vooruit en je bent terug bij het blauwe hek,.

Zoom in op de tape waarmee het hek dichtgebonden zit en klik dan op het tape en........

EINDE:

Je krijgt een telefoontje van Kate terwijl je in je auto terug rijd naar de bewoonde wereld. Had je Keuze A gedaan dan is dit ook echt Kate en meld ze dat alles goed is. Heb je Keuze B gedaan dan is het Fenir die je hoort en die dus meld dat de tijd van Ragnarok is aangebroken.

Walkthrough door: Louis Koot