Darkfall 1 en 2

Dark Fall 2: Lights Out  

2004: Walkthrough door: Louis Koot

De installatie smijt het hele spel op je Harde Schijf en dat is ongeveer 1 GB. Het kan daarom op een langzaam systeem best een hele tijd duren voordat de installatie compleet is en je krijgt soms het gevoel dat het installatie proces hapert. Dat is echter niet het geval maar komt omdat er grote brokken software in één keer wordt geïnstalleerd. Nadat de installatie is voltooit heb je de Cd niet nodig om de game te spelen. Je speelt het spel dus volledig vanaf je Harde Schijf.

 • Je speelt het spel volledig met je muis.
 • Het is dus een zgn Point and Click adventure.
 • Je kunt saven, Loaden en Quiten.
 • Er zijn geen Instellingen die je kunt veranderen.
 • Je moet wel zelf een Save Map maken. Ik raad je aan om in je map Documenten een map Saves Dark Fall 2 te maken en daarin dan je save games in te zetten.
 • Er is geen introductie filmpje waarmee dit spel

Introductie:

 Velen hebben het leven gelaten, op de dodelijke rotsen die de haven van het havenstadje Trewarthan omgeven. Een dikke en geheimzinnige mist hangt er boven het stadje, het water en het land en de stilte wordt verbroken door het spookachtige geluid van een schorre misthoorn. Plotseling doorklieft het vertrouwde licht van de Vuurtoren hoog boven op Fetch Rock door de dikke mist.

Het jaar is 1912 en jij bent Benjamin Parker en je beroep is landmeter en je bent naar Trewarthan gestuurd om deze havenstad en omgeving in  kaart te brengen. Je ontmoet Polly White, een Spook Jager, die vastbesloten is om contact te maken met het leven aan gene zijde. Onderzoek de Vuurtoren in 4 verschillende tijdsperioden en maak gebruik van Super Paranormale onderzoekstechnieken en handige snufjes om het Kwaad dat Fetch Rock bedreigd te onthullen en te verjagen. Samen met Polly moet je het Kwaad verslaan dat zich verstopt heeft in de mist en ontdek het Mysterie van:

Dark Fall 2: Lights Out:  

Hoofdstuk 1: 1912: 

Trewarthan:  

Jij, Benjamin Parker, bent gisteravond aangekomen in Trewarthan en hebt er logies gevonden. Het was laat en je bent gelijk te bedde gegaan. Alhoewel je daar nooit eerder last van hebt gehad ervaar je een nachtmerrie over tekeningen, kaarten, de storm en de vuurtoren. Plots wordt op de deur van je kamer geklopt. Je staat op en loopt naar de deur. Klik op de deur en je geraakt vanzelf buiten en staat dan op straat. Rechts voor je staat een handkar. De handkar staat voor de Fisherman’s Arms, een kroeg die je rechts in je scherm ziet. Plaats nu je cursor aan de bovenrand van het scherm. Je cursor verandert in een klein Loepje. Dit is je Inzoom cursor en hiermee zoom je in op dingen om ze van dichtbij te kunnen bekijken. Klik dus nu met het loepje aan de bovenkant van het scherm en je kijkt omhoog en ziet dat er op de boven etage van de Fisherman’s Arms licht brand. Zoom uit via de uitzoompijl aan de onderkant van het scherm. Je krijgt de linksaf en rechtsaf pijlen aan de linkerrand en de rechterrand van het speelscherm en als je eventjes je cursor bovenop die handkar zet dan wordt het de Vooruitpijl.

Het is mistig, koud en nat en je staat in je pyjama op straat. Dus je wilt weer je kamer binnen gaan. Ga dus rechts en je ziet een smalle deur waar een  Reubans naambordje naast hangt. Zoom even in op dit naambordje om het van dichtbij te bekijken en zoom dan weer uit. Draai 2 keer rechtsom en klik op de deur van je kamer. Je gaat er vanzelf weer naar binnen. Je staat voor je bed en op het bed ligt een grote map en een boek. Boven je kussens hangt een schilderijtje aan de muur en linksonder in het scherm zie je nog net je kist met spullen staan. Draai naar links. Je ziet een werktafel in de hoek staan. Er staan een boel spullen op de tafel en boven de tafel hangt nog een plank waar ook wat spullen op liggen.

Zoom in op de werktafel. Er ligt een grote landkaart op de tafel uitgespreid en ook een aantal opgerolde kaarten. Ook staan er diverse verfspullen op de tafel. Zoom even in op de grote landkaart. Het is een kaart van Cornwall. Bekijk de kaart even en zoom dan uit. Je kunt dan nog eventjes inzoomen op die flesjes die rechts in de hoek op de tafel staan, maar je kunt er niets mee. Zoom uit de werktafel en zoom dan in op die plank die boven de werktafel hangt. Op deze plank kun je 2 opgerolde papieren bekijken. Links ligt een opgerolde landkaart van Engeland waarop het gehele spoorwegnet te zien is. Linksboven en linksonder zie je een grote X op deze kaart staan. Rechts op de plank ligt een opgerolde tekening van een man die door een diaviewer kijkt. Bekijk deze beide kaarten en zoom dan uit. Je kunt geen van de kaarten/tekeningen meenemen.

Draai rechts en je staat weer voor het bed. Zoom even in op het schilderijtje dat boven de kussens aan de muur hangt om het van dichtbij te bekijken. Zolom weer uit en zoom dan in  op de kist van Benjamin, die linksonder, op de grond staat. Open de kist door op het deksel te klikken. Dit is Benjamin’s Kaarten Kist en er zitten een stuk of 7 opgerolde kaarten in. Beweeg je cursor over de kaarten. Op twee ervan krijg je het “vingertje”, dus klik op deze twee kaarten om ze in je scherm te bekijken. Het zijn beide landkaarten van Cornwall. Op de ene zie je een 3 tal ridderschilden staan en op de anderen zie je een heleboel van die schildjes staan. Ook deze kaarten kun je niet meenemen. Zoom 2 keer uit de kist. Zoom nu in op de grote map die op het bed ligt. Open de map en bekijk de 3 tekeningen van Benjamin die in deze map zitten. Sluit de map weer. Zoom nu in  op het rode boek dan naast de tekeningen map op het bed ligt. Open het boek en klik op de 1e pagina. Dit is het:

Dagboek van Benjamin Parker:

Lees het dagboek door. Je bladert door naar de andere pagina’s door met jevingertje op de rechterrand van de rechter bladzijden te klikken. Lees de eerste 2 dage door. Je ervaart dat Benjamin is ingehuurd door ene Robert Demarion, de plaatselijke dokter, en dat hij door ene Spivey met een ponykar van de trein is afgehaald. Je komt dan op de twee middenpagina’s terecht en hierop staat alleen een grote B en een grote P geschreven. 

Zodra je op deze twee pagina’s terecht bent gekomen ervaart Benjamin een Dagdroom en wordt je  Getransporteerd naar:

  De keuken van Dr. Demarion:

Je ziet twee Vogel schilderijtjes aan de muur hangen. Draai rechtsom. Je ziet de grote keukenkast en een tafeltje met wasbak. Ga 1 keer vooruit, draai links en klik op de achterdeur. Je beland vanzelf in de achtertuin. Voor je, in de hoek van de tuin, zie je een grote Bijl in een boomstronk staan. Ga 1 keer vooruit en zoom dan in op die Bijl om deze eventjes van dichtbij te bekijken. Zoom weer uit en draai linksom. Je staat voor de stam van de grote boom die midden in dit tuintje staat. Links van de boom zie je het Wc-hok. Zoom in op de bovenkant van de boomstam en je kijkt omhoog naar de kruin van de boom. Blijkbaar is het nu lente of zomer want de boom zit vol groene blaadjes. Zoom weer uit en draai linksom. Je ziet de achterdeur weer en naast de achterdeur een groot wagenwiel. Zoom even in op het wagenwiel om het van dichtbij te bekijken. Zoom weer uit en ga 1 keer vooruit naar de achterdeur. Draai rechtsom en je ga vooruit naar het WC hok. Klik op de deur van het WC hok. Gebruik je Zoomcursor om in het Wc te hok te geraken en zoom dan in op de WC pot. Je ziet papier in de WC pot drijven. BRrrrrr............klik met je vingertje in de WC pot en er komen twee opgerolde papieren omhoog. Klik op de opgerolde papieren. Het zijn twee briefjes van Dr. Demarion. Je leest eerst het 1e briefje:

Nadat ik mijn eerdere schetsjes heb vergeleken met de nieuwe foto’s kwam ik tot een verbijsterende ontdekking. DE ROTS is gegroeid. Ik ben er zeker van. Welke kracht is hiertoe in staat? Het is verbijsterend. Ik geloof dat er een Kracht aan het werk is op het eiland. Misschien wel onder de Vuurtoren zelf. Een kracht die zichzelf uit de ingewanden van de Aarde omhoog duwt

Als je dit eerste briefje hebt gelezen dan klik je erop om het 2e briefje te lezen:

Mijn recente bezoek aan het eiland is productief gebleken. Ik arriveerde onder de dekking van de nacht, zodat mijn vertrek uit de haven niemand is opgevallen. De Vuurtoren zelf heeft me over het zand heen geleid, maar zo langzamerhand wordt het zand heel verraderlijk. Misschien is het beter dat ik een ietwat jongere en meer avontuurlijk ingestelde man in dienst neem

Als je beide briefjes hebt doorgelezen dan zoom je uit. Waarom zou die Demarion deze briefjes door de Wc hebben willen spoelen?  Rechts naast het Wc hok zoom je in en je bent dan ingezoomd op de teil met water die rechts naast de Wc staat. Klik even in de teil om het water dat erin zit in beweging te brengen. Zoom dan maar weer uit en draai je 2 keer linksom, ga 1 keer vooruit, draai rechtsom en klik op de achterdeur. Deze gaat weer open. Ga 1 keer vooruit terug de keuken in. Je staat dan voor de potkachel. Draai linksom en zoom in op de schaal met appels die onderin de grote keukenkast staat. Je ziet dan twee kastdeurtjes.

Open het rechter deurtje. In het kastje staat een grote Diaviewer. Zoom er op in en klik er dan op met je vingertje. Het ding komt in je scherm te staan. Klik op het bovenste deel van de viewer en dit klapt recht. Zoom in op de 2 kijkers en klik dan met je vingertje op één van beide kijkers en...........Je ziet in beide kijkglaasjes een dia van de bovenverdieping van de Fisherman’s Arm. ZOOM NIET uit via de onderkant van het scherm. Je kunt nog meer dia’s bekijken in deze viewer en dat doe je door steeds de rechtsaf pijl te klikken aan de rechterkant van het scherm. Telkens zie je dan de volgende dia en op deze wijze kun je 38 dia’s bekijken. Op de dia’s zie je de haven en de gebouwen van Trewarthan en je ziet ook de Vuurtoren en diverse personen. Als je alle dia’s hebt gezien dan zoom je 2 keer uit via de onderkant van het scherm.

Draai rechtsom  en je staat weer voor de potkachel. Links van de kachel hangt een klein schilderijtje aan de muur. Zoom er op in. Het is een konijntje. Zoom weer uit en zoom dan in op de tafel die rechts naast de potkachel staat. Links op de tafel liggen twee opgerolde papieren. Klik op beide en lees ze door. Het zijn recepten voor Pasty en voor Cream Teas. Aan de kist met aardappelen en wortels is ook een briefje geprikt. Lees ook deze brief door. Het is van Mrs. Agnew en hierin lees je dat zij de huishoudster is van Dr. Demarion ren dat zij je avondeten heeft bereid. Lees ook de Ps door in dit briefje. Je leest dan over ene Beatrice die zich nogal ongerust maakt over ene James die naar de Vreselijke Vuurtoren is gegaan.

Zoom 2 keer uit en draai links. Je ziet die 2 vogeltjes weer aan de muur hangen en je ziet een deur recht voor je en een deur links. Ga vooruit naar de dichte deur en klik er op. De deur zit echter op slot. Draai linksom. Je staat voor de dichte deur van de voorraadkast. Klik op het haakje waarmee de deur dicht zit. De deur gaat open en je beland vanzelf in de kast. Op de onderste plank staat een doos. Zoom in op de doos. Op de doos lees je Devonshire Fudge. Open de doos. Er ligt een boek in de doos. Klik op het boek en lees door het:

  Dagboek van Dr. Demarion:

Blader door de pagina’s. Je ontdekt een computer Floppy Disk in het dagboek. Zeg.....hoe kan dat nu???? Het is toch 1912??? Hoezo vindt je in 1912 een computer Floppy Disk in een boek????  Het is een Floppy van Hadden Industries. Grijp de Floppy uit het boek. Het komt terecht in je inventory, onderaan je scherm. Lees verder door het dagboek en je leest over de Fisherman’s Arms en over Fetch Rock. Je leest over een ondergrondse tunnel onder de Vuurtoren en over een raar pulserend geluid. Op de laatste pagina zie je twee foto’s. Op de bovenste foto zie je een gat in de vloer en op de onderste foto zie je een GEEST door de ruimte met kratten vliegen.

Als je het dagboek hebt doorgelezen en er de Floppy uit hebt gepakt dan zoom je 2 keer uit om het dagboek terug in de doos te doen en om de doos weer te sluiten. Zoom dan in op de bovenste plank. Er staan 4 wijnflessen op maar je kunt er niets mee. Zoom uit aan de onderkant van je scherm. Zoom dan in, via midden onder, op de vloer onder de onderste plank. Je ziet een open krat met wijnflessen en een rooster in de muur. Alweer kun je er niets mee. Zoom 2 keer uit in de rechter onder hoek van het scherm en je staat vanzelf weer buiten de voorraadkast. Draai 2 keer rechtsom en zoom in op de twee vogeltjes schilderijtjes aan de muur. Klik dan op 1 van beide schilderijtjes en je beland terug in:

De slaapkamer van Benjamin:

Je bent terug in Benjamin’s dagboek. Lees de overige pagina’s door en het dagboek gaat dan vanzelf dicht. Zoom 2 keer uit en draai dan 2 keer links of rechtsom naar de voordeur. Klik op de voordeur en Benjamin staat weer buiten op straat en recht voor de handkar die voor de Fisherman’s Arm staat.

Op weg naar de Vuurtoren:

Ga 1 keer vooruit. Je staat dan op de hoek van de straat. Links van je is het pakhuis. Kijk hier even omhoog en je ziet twee hijshaken. Hela.........zag je dit ook niet op één van de dia’s in de keuken van Demarion. Zoom uit en draai links. Een ladder. Zoom in op de bovenste sporten van de ladder. Benjamin kijkt omhoog en ziet dat de ladder tegen een balkon aan staat. Zoom uit en draai twee keer linksom en je staat dan recht voor de Fisherman’s Arms. Kijk weer omhoog naar de bovenverdieping. Dit zag je ook op één van de dia’s in de keuken. Zoom weer uit en draai links en ga 1 keer vooruit. Je staat voor 2 tonnen. 

Ga verder 1 keer vooruit, links naast de tonnen. Je ziet dan een kar staan waar een aantal vaten op staan. 

Draai rechts en."Who Goes There hoor je iemand fluisteren. Je ziet een deur in het huis links. Aan het huis, rechts, hangt een bord. Zoom in op dat bord. Er op staat welke visjes je allemaal kunt bestellen. Zoom uit en zoom nu in  op de plek onder het bord. Je ziet een kar vol met spullen staan. Zoom uit en zoom dan in op de deur van het andere huis en.."Come Closer, so that I can see you fluistert degene die binnen in het duister zit. Ga 2 keer vooruit door de half geopende deur en je ontmoet nu eindelijk:

Dr. Demarion:

Demarion heeft een baantje voor Benjamin en hij vraagt of Benjamin het baantje accepteert. Zeg dus Of Course. Nu volgt er een gesprek waarin Demarion een aantal dingen uitlegt. Telkens krijg jij de keuze uit een aantal opties om te antwoorden. Het doet er TOE welke antwoorden je geeft. Geef je de verkeerde antwoorden dan kun je zo meteen domweg niet verder met het spel. Ik ga niet dit hele gesprek voor je uitschrijven, maar geef je wel even de juiste zinnen waar je op moet klikken telkens als Demarion even zijn mond houdt. Klik op:

 • I suspected as much, en daarna: 

 • Do tell me more, you have piqued my interest en dan 

 • Do not just me, Demarion. I have seen bad times of my own  en dan 

 • Who mans this mysterious lighthouse en je sluit dan het gesprek af met

 • Very well. I will play this game of yours, but I do not appreciate riddles

Demarion vertelt je over de Vuurtoren en dat hij dat ding in 1890 heeft laten bouwen. Het is vanaf het begin al een geheimzinnig ding gebleken. De afgelopen nacht heeft de bemanning van de schuit Ribos, gemeld dat het licht van de vuurtoren niet brandde. Er zijn 3 vuurtorenwachters en dat zijn: Oliver Drake, James Woolf en Robert Shaw. Demarion vertelt dan dat je naar de Vuurtoren moet gaan maar dat je enige spullen uit je kamer nodig hebt en dan is het gesprek afgelopen en sta je weer buiten op straat.

Draai links en ga dan vooruit naar die kar waar de vaten op staan. Ga dan weer links en je kijkt naar de Kade en ziet een witte lamp. 

Ga 1 keer vooruit naar die witte lamp. Links van de lamp krijg je de inzoom cursor in het luchtledige. Zoom daar in en je kijkt omlaag. Je ziet dat je nu bovenaan een stenen trapje staat en je ziet de roeiboot in het water liggen. Op de stenen trap krijg je de Vooruitpijl om de trap af te dalen.

NB: Krijg je nu niet de Vooruitpijl op de trap om omlaag naar de roeiboot te gaan dan betekent duit dat je niet naar de roeiboot mag gaan. Dat komt dan omdat je nog niet alles hebt gedaan wat je had moeten doen. Je zult dan ergens in het voorafgaande een inzoomplek hebben vergeten te bekijken. Je moet ECHT ALLE PLEKKEN die ik je hierboven heb aangewezen ook daadwerkelijk bekeken hebben en je moet de juiste respons hebben gegeven in het gesprek met Demarion om naar de Roeiboot te mogen gaan. Mag je dit nu niet dan zul je alle plaatsen opnieuw moeten bezoeken en dan nu geen enkele overslaan.

  Ga dus Vooruit de stenen trap af, draai dan links en je staat recht voor de roeiboot. Klik de Vooruitpijl en

  Filmpje: Benjamin stapt in de roeiboot en we varen weg en tijdens dit boottochtje luister je naar de “Balade van Flannan” en we belanden op:

    Fetch Rock:  

Benjamin is naar het Fetch Rock eiland geroeid. Boven op Fetch Rock staat dus de vuurtoren. Benjamin staat op het strand en recht voor de boot. Ga 2 keer vooruit, dus over de roeiboot heen. Je komt dan in de hoek van het "strand" uit en je ziet een ton en wat kratjes in het water drijven. Zoom er op in. Je kunt er verder niets mee, maar je mag nu eenmaal in dit spel geen enkele inzoomplek gemist hebben. Zoom weer uit en draai 2 keer links. Je kijkt terug naar de roeiboot. Ga 2 keer vooruit en je staat weer voorbij de roeiboot maar nu weer links er van. Ook hier zie je wat kratjes in de zee drijven dus zoom er weer op in en zoom gelijk maar weer uit. Draai links en ga 1 keer vooruit, draai links en je ziet de donkere vuurtoren boven op de rots staan. Zoom in op de vuurtoren, aan de bovenkant van het scherm. Je ziet de vuurtoren dan helemaal. 

Zoom weer uit en ga weer 1 keer vooruit, draai links. Je staat voor een puntige grijze rots. Zoom er op in aan de bovenkant van het scherm en je ziet de punt. Zou dit de "groei rots" zijn waar Dr. Demarion het over het in één van die briefjes die je in de Wc pot hebt gevonden? Zoom weer uit en draai 2 keer rechts om. Je staat voor het begin van de stenen trap die omhoog naar de vuurtoren gaat.

Ga 1 keer vooruit, links, 5 keer vooruit, rechts, en je staat dan bijna boven en ziet de hut die naast de vuurtoren staat. Deze hut in de ingang van de vuurtoren. Links van de hut zie je een windmeter boven op een paal staan. Het ding draait rond in de wind. ga 2 keer vooruit en je staat voor de paal; waarop die windmeter bovenop zit. Zoom in op de bovenkant van de paal om de draaiende windmeter te bekijken. Zoom weer uit en zoom in op het dikkere onderstuk van de paal. Je kijkt dan naar de grond en ziet een snoer uit de windmeterpaal komen. Zoom uit en draai rechtsom. Aan de muur van de hut zit een kastje en de snoer die uit de windmeterpaal komt verdwijnt dit kastje in. Zoom in op het kastje. Het is een "Fetch Rock Additional Emergency Lightning" kastje en er zit een hendel aan. Klik op de hendel. Je hebt hiermee het licht in de hut aangedaan. Zoom uit, draai rechts, 1 keer vooruit, links, 1 keer vooruit, links en klik op de deurknop van de hutdeur. De deur gaat open en je raakt vanzelf binnen.

De Vuurtoren

In de Kelder: Start de Generator op:

Draai rechtsom, 1 keer vooruit, draai rechts. Je staat voor het raampje van de hut. Zoom in op de vensterbank. Er ligt een Sleutel in de vensterbank en 2 ronde stenen. Klik op de sleutel en je raapt deze op. Klik weer op de sleutel en je ligt hem terug in de vensterbank. Je kunt deze sleutel dus niet meenemen. Zoom uit en draai linksom. Je staat voor het trap welke omlaag naar de kelder gaat. Ga 1 keer vooruit en zoom dan in, in het trapgat en je kunt verder omlaag de trap af. Doe dat via 1 keer vooruit. Je bent nu beneden aan de trap. Recht voor je is de doorgang naar de kelderruimte van de eigenlijke vuurtoren, maar daar is het stikke donker. Links van je staat de generator en rechts is de ingang van de kolenruimte. Draai links en je staat recht voor de generator. Onder in je scherm zie je nog net de twee ronde metertjes van de generator. Zoom er op in. Het linkermetertje is dof en de wijzer in het rechtermetertje staat op 60. Zoom weer uit.

Plaats nu je cursor in de hoek rechts van de generator. Je krijgt daar dan de vooruitpijl dus ga 1 keer vooruit die hoek in. Het is een donkere hoek en op de muur krijg je nu de "Actie Cursor" ten teken dat je iets moet doen. Je hebt licht nodig. Gelukkig heb je al vanaf het begin van dit spel een Lantaren in je inventory staan. Plaatst je cursor dus nu op de lantaren die in je inventory staat en klik erop. Benjamin neemt de lantaren in zijn hand en verlicht de hoek ermee. Draai naar links en ga 1 keer vooruit en draai dan weer links. Je staat dus nu aan de achterkant van de generator en je ziet 3 schuifjes en een ronde meter. Blijf af van de 3 schuifjes. Je moet ze in een bepaalde volgorde omlaag klikken maar je weet de volgorde nog niet. Draai links, 1 keer vooruit, rechts en 1 keer vooruit, draai rechts en je staat weer aan de voorzijde van de generator en kijkt naar de trap. Plaats nu je cursor helemaal links op de onderste trede van de trap. Je krijgt er de inzoomcursor, dus zoom in op de donkere hoek van de traptrede en als je bent ingezoomd klik je weer op je Lantaren. De hoek wordt verlicht en je ziet een opgerold papier op de traptrede liggen. Klik 2 keer op dit opgerolde papier om het uitgerold in je scherm te krijgen. Het is een tekening van deze kelder en je ziet er de generator, de kolenruimte en de kelderruimte van de vuurtoren op. In die vuurtoren ruimte zie je een kast staan en de wenteltrap die door de vuurtoren omhoog gaat. Je ziet ook 6 Scheepjes getekend. 3 van de Scheepjes staan voor de Generator en 3 anderen staan rechts naast de kolenruimte getekend. Kijk goed naar de scheepjes. Je zult bemerken dat het 3 verschillende scheepjes zijn. Onthoud hoe ze eruit zijn en onthoud ook de volgorde waarin de scheepjes staan getekend. Zoom dan 2 keer uit. de tekening wordt terug gelegd op de traptrede, dus ook dit kun je niet meenemen.

Draai linksom. Je staat voor de ingang van de kolenruimte, recht tegenover de generator. Ga 1 keer vooruit en draai dan linksom. Links in de donkere hoek zie je, onder in het scherm, een paar pijpjes uit ede muur komen. Zoom daar op in en klik dan weer op je Lantaren om licht te hebben. Je ziet 3 pijpjes boven elkaar en in elk pijpje zit een ventiel die je kunt indrukken. Doe dat nu niet. 

Ook dit moet in een bepaalde volgorde gebeuren en ook deze volgorde weet je nog niet. Zoom uit en draai 2 keer links. Aan de muur zie je dan een Trechter hanen. De Trechter zit vast aan een snoer. Dit is de "Intercom" van de vuurtoren. Zoom er op in en klik op de Trechter en je hoort de Wind in de trechter ruizen. Klik weer op de trechter om het ding terug te hangen. Boven de trechter zie je een stuk papier uitsteken vanachter de plaat waar de trechter op hangt. Klik op het stuk papier en het komt groot in je scherm te staan. Ook op deze tekening zie je 5 Scheepjes en achter elk scheepje staan stippen. Vergelijk nu de scheepjes op deze tekening met de scheepjes die je op de traptrede tekening hebt gezien. Je komt er dan achter dat op de traptekening 3 van de 5 scheepjes staan die je op deze tekening ziet. Geef de scheepjes op de traptekening nu hetzelfde getal (dus de hoeveelheid stippen) als op deze tekening en je weet de volgorde waarin je op de schuifjes van de generator moet klikken en waarop je op de 3 ventielen van de 3 pijpjes moet klikken. 

Ik zal proberen dit uit te leggen, alhoewel ik erbij moet zeggen dat ik er de logica ook niet helemaal van begrijp:

 • Op de traptrede tekening zie je dus voor de generator, van links naar rechts, de volgende 3 scheepjes staan: 

 • 2 Stippen scheepje, 3 stippen scheepje, 1 stippen scheepje. 

 • Deze 3 scheepjes stellen dus de 3 hendels voor die achterop de generator zitten. 

 • Je moet dus op deze 3 hendels gaan klikken in de scheepjes volgorde 2, 3, 1. 

 • Het 2 stippen scheepje is dus de Middelste hendel, het 3 stippen scheepje is dus de Rechter hendel en het 1 stip scheepje is dus de Linker hendel want je "leest" de volgorde van de scheepjes op de trap tekening van links naar rechts.

 • Dus de volgorde waarin je op de 3 schuifjes van de generator moet klikken is dan: Midden, Rechts, Links. 

 • Ik hoop dat je deze uitleg een beetje kunt begrijpen. 

 • Zo'n zelfde uitleg kun je hanteren om achter de volgorde te komen waarin je de ventielen van de 3 pijpjes moet indrukken en dat is dan: 

 • Midden, Onder, Boven. Eerlijk gezegd ben ik hier achter gekomen door het gewoon maar te proberen, omdat ik echt de logica van deze aanwijzing niet begrijp en ik dit dus ook niet goed weet uit te leggen.

Goed, nu je dit weet ga je nu eerst terug naar de achterkant van de generator. Doe in de hoek je lantaren weer aan en ga weer naar de 3 schuifjes die achterop de generator zitten. Klik op de: Middelste schuif, de Rechter schuif en de Linker Schuif. Telkens gaat de schuif omlaag en weer omhoog en hoor je een "Sisgeluid". Je hebt de generator "ontlucht". Ga dan weer naar die 3 pijpjes die links in de hoek van de kolenruimte zitten. Zoom er weer op in, doe je lantaren aan en klik dan op het: Middelste Ventiel, het Onderste Ventiel en het Bovenste Ventiel en....Je ziet de lampen in de vuurtoren aangaan.

Hierna draai je links en ga je weer vooruit naar de generator. Draai rechts en ga vooruit door de poort en je staat voor een vakjes kast. Draai rechtsom. Tegen de muur zie je 2 bedsteunen staan. Doe even je lantaren aan om ze beter te kunnen zien. Je kunt er niets mee, maar je moet simpelweg je lantaren aangedaan hebben. Draai 2 keer linksom of rechtsom. Je staat voor de stenen trap die omhoog gaat naar de 1e verdieping van de vuurtoren. Rechts staat die vakjes kast. Ga vooruit maar wel tussen de trap en de kast in. Draai dan rechtsom en je staat voor de vakjeskast. De kast heeft een linker deel, een midden deel en een rechter deel. Er zijn 6 Zoom punten in deze kast en je moet op alle 6 inzoomen. De zoom punten zijn: 

 • Onderste vak van het linkerdeel. 

 • Bovenste vak midden deel. 

 • Onderste vak midden deel. 

 • Onderkant scherm midden deel. 

 • Middelste vak rechter deel.

 • Onderste vak rechter deel.

Heb je al deze plekken bekeken dan draai je rechtsom en ga je 1 keer vooruit naar de beddensteunen. Draai dan weer 2 keer linksom of rechtsom en je staat weer recht voor de trap. Halverwege de trap staat een ton en voor de ton een roze en een witte fles. Ga 1 keer vooruit de trap op en zoom in op de ton. Klik op de Roze Fles. Je pakt de fles op. Wat moet ik er mee? Wel, niets. Dus klik weer op de fles om deze terug op zijn plek te zetten. Zoom uit, draai rechts en ga verder de trap op naar de deur. Er zit een gat in de deur. Klik op de deur en je gaat door de deur en bent dan in het trappenhuis van de Vuurtoren. Ga 1 keer vooruit naar de stenen draaitrap. Je staat dan voor de "spil" van de trap. Ga, rechts van de "spil" 1 keer vooruit zodat je dan onder de trap staat. Midden onder in het scherm krijg je de zoom cursor, dus zoom in. Onder de trap ligt dus een omgegooide stoel. Zoom uit, draai links en ga dan nu vooruit de trap op. Draai rechts en dan verder 4 keer vooruit de trap op en je komt op de:

1e verdieping:

Je staat voor een lage boekenkast. Boven de kast hangt een grote "Cornwall" landkaart aan de muur. Zoom er op in. Zoom weer uit. Op de kast staat een "F.R.L" doos en , rechts, een rijtje rode boeken. Zoom in op de "F.R.L" doos. Links naast de doos ligt een rood boek. Klik op dit boek. Het is een "FWW" boek. Je kunt het boek niet openen, dus leg het maar weer terug. Klik op de "F.R.L Fair Weather Work Box". De doos gaat open. Er ligt een haak in. Klik op de haak om de uit de doos te pakken. Je kunt het ding niet meenemen, dus leg het weer terug in de doos en zoom dan 2 keer uit. Zoom dan in  op dat rijtje boeken dat rechts op de kast staat. Je ziet een gevulde koffie mok staan. De koffie in de mok lijkt nog heet te zijn. Klik 2 keer op het 1912 boek. Dit gaat open. Het is een soort logboek en je ziet allerlei cijfertabelletjes.. Zoom 2 keer uit. Draai linksom. Er hangen twee schilderijtjes aan de muur. Zoom er op in om ze van dichterbij te bekijken. Zoom weer uit. Draai 2 keer rechtsom en klik op de deur. Je beland in de:

Keuken:

Midden in de keuken staat de eettafel. Er is gedekt voor 3 personen. Op het fornuis staat een grote pan te koken. Waar zijn de drie mannen die dienst hebben in de vuurtoren? Blijkbaar waren ze nog niet zo lang geleden hier in de keuken om hun maaltijd te nuttigen. En blijkbaar is hun maaltijd ergens door onderbroken. Je kunt vooruit aan de rechterkant van de tafel en aan de linkerkant van de tafel. Ga eerst 1 keer vooruit, links van de tafel en draai dan linksom. Je staat voor de keukenkast. Op de planken staan mokken, vaasjes en dozen. Zoom in op het  doosje, rechts op de bovenste plank. Zoom weer uit. Zoom dan in op zowel de linkerkant als de rechterkant van de middelste plank. Zoom weer uit. Zoom in op de onderste plank. Je kijkt dan omlaag en ziet twee deurtjes onder in de kast. Open beide deurtjes. In de twee kleine kastjes zitten spullen, maar je kunt niets meenemen. Sluit de deurtjes weer. Op de onderste plank ligt, links, een werkrooster. Klik er op. Je ziet dat er twee werkzaamheden, het aanvullen van de kolenvoorraad en het controleren van de vuurtoren lamp, nog niet zijn afgevinkt. Leg het rooster weer terug en klik dan op het andere rooster dat voor de twee noten bussen op de plank ligt. Dit is een voorraadlijst en ook deze kun je niet meenemen, dus leg het maar weer terug op de plank en zoom uit.

Draai terug naar rechts en ga vooruit naar het raampje. Draai weer rechtsom en ga vooruit naar de afwasbak. Zoom in op de twee koffie potten die naast de afwasbak staan. Klik op de voorste koffiepot. Nee, oude koffie en daar heeft Benjamin geen trek in dus zet de koffiepot maar terug en zoom uit. Draai rechts en ga weer 1 keer vooruit en je staat voor een klein deurtje. Draai rechts en zoom nu in op de tafel. Soep, kaas en brood is ede maaltijd. Zoom weer uit en draai terug linksom naar het kleine "store" deurtje. Klik nu op het deurtje en ga vooruit de donkere kruipruimte in. Je kijkt dan vanuit de kruipruimte terug de keuken in en naar de eettafel. Een mooie bespied plek. Ga vooruit terug de keuken in en draai 2 keer links. Ga vooruit naar de deur en zoom in op de intercomtrechter die weer rechts naast de deur hangt. Klik op de trechter. Je hoort de wind weer. Hang de trechter terug op en zoom uit. Draai 2 keer rechts en ga weer vooruit, links naast de tafel. Draai nu 2 keer linksom. Je ziet de deur, de trechter en de vogelkooi. Onder de vogelkooi staat een kist. Zoom in op de kist. Het is een "F.R.L" kist. Klik op de deksel van de kist en de kist gaat open. Er liggen dekens in de kist. Zoom er op in en klik dan op de grijze deken die helemaal aan de rechter kant in de kist ligt. De deken verdwijnt en je ziet een luikje in de bodem. Klik op het luikje en dit schuift open. In het vak liggen twee opgerolde papieren. Klik erop en ze verschijnen in je scherm. Klik er weer op. Eerst zie je dan een tekening. Klik op de tekening en je ziet het volgende papier en dit is het "Drake" papier. Er staan 4 vierkantjes op en in elk vierkantje staat een ster. Onder elk vierkantje staan steeds 2 cijfers. Schrijf ze over. 1, 3; 2,5; 4,7; 6,8.

Klik op het "Drake" papier en zoom dan uit. Ga vooruit naar de deur, klik op de deur en je staat weer in het trappenhuis. De twee schilderijtjes heb je al bekeken, dus draai links en ga, links naast de trapspil, 1 keer vooruit, draai rechts en klim dan in 3 keer vooruit verder omhoog de trap op en je staat op de:

2e Verdieping:

Weer sta je voor een lage boekenkast en hier hangt een schilderij aan de muur boven de kast. Op de kast zelf liggen een aantal opgerolde papieren. Op het schilderij zie je een zeegezicht. Een dame zit op een rots en kijkt hoe twee VOC schepen zich door de woeste golven heen proberen te ploegen. Zoom in op het schilderij en zoom dan in op het hoofd van de dame. Zoom weer uit en zoom in op de twee schepen die, linksboven in het schilderij, haast worden bedolven door de ruige golven. Zoom weer uit. Zoom in op de 3 rollen papier en klik er dan op. Je ziet steeds dezelfde tekening van een brug over een rivier. Zoom weer uit en draai zoom in op de lamp. Zoom weer uit en draai links. Weer een schilderij. Een ridder kijkt verliefd op naar een dame te paard. Zoom in op dit schilderij en zoom weer uit. Draai 2 keer naar links en klik op de deur. Je beland in het:

Slaapvertrek:

Er staat een stapelbed aan de rechtermuur. Draai links. Een ladekastje en op dit kastje staat een lampetkan en een spiegel en er hangen twee schilderijtjes. Zoom in op deze twee schilderijtjes en zoom dan in op het linker schilderijtje. Om het beter te kunnen bekijken klik je op je lantaren. Een dienstmeid met bezem. Zoom uit en klik met je vingertje op het rechter schilderij. Dit draait om en je ziet dat er een brief achterop dit schilderij zit geklemd. Klik op de brief en lees deze door. Het is een "My Dearest James" brief van Beatrice en het heeft 2 velletjes. De teneur van de brief is dat Beatrice zich afvraagt of "Drake gek is geworden" en dat ze dit aan  Dr. Demarion wil vragen. Zoom 2 keer uit. Zoom in op de lampetkan. Zoom uit en zoom in op de spiegel. Klik op de spiegel en deze draait om en weer zie je een brief. Klik op de brief en lees de brief door. Het zijn 4 velletjes en het is een "Oh Beatrice my love" brief. Zoom dan weer uit en zoom nu in  op de bovenste lade. Je hoort een stem.

Het kastje heeft 5 lades. Van boven naar beneden open je alle 5 lades. De bovenste lade bevat niets van belang. In de 2e lade ligt een tekening waar je op klikt om het in je scherm te bekijken. Het is een tekening van een nogal spookachtige figuur in een monniken habijt. De 3e lade bevat kledij en in de 4e lade vindt je een foto en een tekening. Bekijk ze allebei. De onderste, dus de 5e lade, bevat een brief. Lees deze brief. Het is een gedicht en gaat over het "Flannan Eiland". Als je alle lades hebt geopend en op alles hebt geklikt waar je maar op kunt klikken dan zoom je uit.

Draai rechts en ga 1 keer vooruit en draai dan links. Er hangen 2 kleine schilderijtjes aan de muur boven de tafel. op de tafel ligt een viool en staat een kleine "F.R.L" kist. Rechts naast de tafel staat een klein kastje waarop een kandelaar en een beeldje staat. Zoom in op de twee schilderijtjes. Op beide schilderijtjes zie je een kerk. Zoom uit en zoom in op de tafel en dan op de viool. Zoom uit en zoom in op de "F.R.L" doos. Open de doos. Er liggen 2 foto's in de doos. Klik op de foto's om ze te bekijken. De 1e foto laat je een broodbakker zien die brood aan het bakken is. Op de 2e foto zie je een fles die voor een ronde rots ligt. Zoom 2 keer uit. Zoom in op het kleine kastje en klik dan op de kandelaar en op het beeldje. Zoom uit en draai rechts.

Achter het stapelbed staat een boekenkastje onder het raampje. Zoom in op de bovenkant van dit kastje om de fles "Castor Oil" te bekijken. Zoom weer uit en zoom dan in op het bruine boek dat op de plank ligt. Je kijkt dan omlaag en ziet nu de gehele kast. Zoom in op de plank onder de plank waarop dat bruine boek ligt. Op deze plank klik je op het kleine boek dat rechts naast de koffiemok staat. Lees in dit boek het verhaal over "The Piskie Little Folk of Duloe" door. Blader door alle pagina's. Op de laatste pagina zie je een tekening van zo'n Piskie mens. Zoom 3 keer uit en draai rechts.

Je staat nu dus recht voor het stapelbed. Zoom in op de 4 foto's die boven het bovenste bed op de muur geplakt hangen. Klik op elke foto om ze van dichtbij te bekijken en zoom dan weer uit. Zoom dan in op de 3 foto's die onder het bovenste bed aan de muur hangen en klik dan ook op elk van deze 3 foto's. Zoom dan weer uit en hou dan je cursor aan de onderkant van het scherm. Zoom in  op Midden Onder en je kijkt omlaag naar het onderste bed. Tussen de lakens steekt een boek. Zoom er op in en klik er twee keer op. Het is een boek over fotografie maar je kunt het niet inzien. Zoom uit en zoom in op het kussen. Klik op het kussen. Het kussen schuift weg en je ziet dat er een brief onder legt. Klik op de brief en lees hem door. Het is weer een briefje van Beatrice en het heeft 2 velletjes. Lees beide velletjes en zoom dan 3 keer uit.

Draai rechts en ga vooruit naar de deur. Zoom in op de intercomtrechter en doe dan je lantaren aan. Klik weer op de trechter en luister naar het geluid. Zoom uit en draai links. Klik op de lichtschakelaar. De lamp gaat uit maar vanzelf weer aan. Draai rechts, klik op de deur en je beland vanzelf terug in het trappenhuis. Draai links, ga 1 keer vooruit, draai rechts en klim in 4 keer vooruit de trap op naar de:

3e verdieping:

Het is hier ietwat donker. Links staat een stellingkast en recht voor je is de ladder die omhoog naar het lamphuis van de vuurtoren gaat. Rechts naast de ladder hangen 4 schilderijtjes. Ga 1 keer vooruit naar de ladder en zoom dan in op de twee schilderijtjes die rechts naast de ladder hangen. Doe je lantaren aan om de schilderijtjes te bekijken. Op beide schilderijtjes zie je de vuurtoren. Zoom uit en draai rechts en zoom in op de andere 2 schilderijtjes en doe weer je lantaren aan. Zoom in op het onderste schilderij......oeps......zou ze dood zijn??? Zoom uit, draai rechts, ga 1 keer vooruit, draai links en je staat voor de deur van Drake's kamer. De lamp is stuk. Op de deur zie je Drake's naambordje. Zoom er op in en klik er dan op.

Het bordje klapt open. Je ziet 4 vierkantjes en in elk vierkantje een ster. Je kunt op elk vierkantje klikken en dat moet je dus doen in een bepaalde volgorde. In de keuken heb je dat "Drake" briefje gevonden waarop je ook deze 4 sterknopjes zag staan. Op dat briefje stonden onder elk vierkantje 2 cijfers. Deze heb je toen even overgeschreven. Pak deze cijfers reeks er nu bij. 

Wel, dit is dus de volgorde waarop je op de 4 sterknopjes moet drukken. Nummer de 4 knopjes, van links naar rechts, 1, 2, 3, 4.
Klik dan in deze volgorde op de knopjes: 1, 2, 1, 3, 2, 4, 3, 4. De deur gaat open en je beland in:

De Kamer van Drake:

Draai gelijk linksom naar de ingelijste landkaarten die aan de linkermuur hangen. Zoom in op de linker kaart. Het is een kaart van Schotland. Zoom weer uit en zoom 2 keer in op de bovenste van de twee middelste kaarten. Het is een kaart van Europa. Zoom uit en zoom in op de onderste van de twee middelste kaarten. Het is een kaart van Cornwall. Beweeg je cursor over de kaart naar rechts en omhoog tot je de inzoom cursor krijgt en zoom dan in  op die plek om deze van dichterbij te bekijken. Zoom uit en zoom 2 keer in op de rechter kaart. Het is een kaart van Wales. Zoom weer uit en draai rechts en ga 1 keer vooruit richting het raampje. Draai links en klik op de deur. De deur gaat open. Het is een kledingkast. Zoom in op de kleren die er in hangen en doe dan je lantaren aan. Je kijkt omlaag naar de linker hoek van de kast. Klik op de kleding. De kleding schuift weg en je ziet een smalle deur met een code slot. Zoom in op de deur. Je weet de code niet dus je kunt deze geheime deur niet openen. Zoom 3 keer uit.

Draai rechts en zoom in op de boeken die in de vensterbank van het raampje staan. Klik op het voorste boek en lees het "The Mourning Bride of Bodmin Moor" verhaal door. Blader dus door de pagina's. Op de laatste pagina staat een paard getekend. Zoom 4 keer uit. Zoom in op beide portretjes die rechts naast het raampje hangen. Klik op het bovenste portret. Dit draait om. Je leest dat dit William Blake is dat hij 18 jaar was toen deze foto werd genomen. Zoom uit en klik op het onderste portret. Dit is Catherine Drake en zij was 24 jaar toen de foto gemaakt werd. Zoom uit en draai rechts Je staat nu voor het bureau en je ziet ook nog het hoofdeinde van Drake's bed. Aan de muur, boven het bureau, hangt weer een grote Cornwall kaart, verdeeld over 6 panelen. Boven het bed hangt een donker schilderij en op het bureau staat een foto en een olielamp. Zoom in op de foto, zoom weer uit en zoom in op de olielamp en zoom weer uit. Zoom in op het schilderij dat boven het bed hangt en doe dan je lantaren aan. Links boven zie je een toren in dit schilderij. Klik met je vingertje op de toren en......VANDAAL dat je bent......Kunsthater....je hebt het schilderij vernield. Maar je hebt wel een verborgen knop tevoorschijn getoverd. Klik op de knop en.....

Je kijkt van zelf omlaag en je ziet 3 lades die in het bed zitten. De onderste lade gaat open. Er liggen 3 papieren in de lade. Je kunt op twee ervan klikken om ze in je scherm te bekijken en dit MOET je ook met allebei gedaan hebben anders kun je zo meteen niet verder met het spel. Klik op het LINKER papier. Het komt omhoog en in je scherm te staan. Het is een schets. Je ziet er de achterkant van de Hut op en je ziet dat er onder hut een pad loopt over de rotsen:

Klik op de tekening om deze terug in de lade te leggen. Klik op de tekening die onder de andere twee ligt. Ook deze komt omhoog en in je scherm.
Je ziet er de vuurtoren op en 4 gekleurde vierkantjes waarin de cijfers 1, 2, 3 en 4 staan. Teken deze cijfer reeks na met de juiste kleuren. 

Berg de tekening weer op in de lade. Het 3e papier kun je niet pakken dus zoom uit. Je ziet dan de lichtschakelaar en 4 kleinere schilderijtjes aan de muur. Zoom in op die 4 schilderijtjes en doe dan je lantaren aan om ze te kunnen bekijken. Je kunt op geen van deze schilderijtjes klikken, dus zoom weer uit en zoom dan in op het "rode" bed. Je ziet die 3 lades weer waarvan je zojuist in de onderste lade hebt gekeken. Open nu de bovenste lade door op één van de lade knoppen te klikken. Er liggen foto's en brieven in de lade. Klik op elk van de 3 foto's om ze te bekijken en leg ze steeds weer terug in de lade. Klik op de onderste brief. Het is een brief van Demarion aan Drake en hij is boos op Drake. Lees dit velletje door en klik het terug de lade in en klik dan op het andere velletje en lees verder. Sluit de lade en open de middelste lade. Ook hierin liggen foto's en een brief. Bekijk de foto's en lees de 2 velletjes van de brief door en als je hiermee klaar bent dan zoom je uit.

Klik even op de lichtschakelaar. Er gebeurt niets. Draai rechts en zoom in op de kapotte lamp , rechts naast de deur. Zoom weer uit en zoom in op de trechter en klik er weer op en luister naar de geluiden. Zoom uit, klik op de deur en ga 1 keer vooruit terug het trappenhuis in. Draai rechts, 2 keer vooruit naar de ladder en klim via 4 keer vooruit de ladder op en je bent op de:

4e verdieping

Lamphuis:

Draai links. Je ziet een kaart aan de muur en een groot paneel met hendels n metertjes. Ga 2 keer vooruit en draai dan links. Je staat voor de grote vuurtoren lamp en het ding brand niet. Draai twee keer rechts. Je staat voor dat paneel. Klik op beide hendels. Er gebeurt niets. Klik op de Triangel Hendel. Je hoort de Misthoorn loeien. Draai links. Op de stijl die tussen de twee grote ruiten zit krijg je de vooruitpijl, dus ga Vooruit en draai links. Je staat nu rechts naast de grote vuurtoren lamp. Ga 1 keer vooruit en zoom dan in op de ruit. Je kijkt omlaag en ziet een kruipgat onder de ruit. Ga vooruit. Je kruipt door het gat en staat dan op het buitenbalkon. Draai rechts, 1 keer vooruit, rechts, 2 keer vooruit, rechts. Je staat in het hoekje van het balkon en boven je hangt de Misthoorn. Zoom er op in en doe je lantaren aan. Wacht even en je zult de hoorn weer horen loeien. Zoom uit, draai rechts, 3 keer vooruit, links en zoom in op de ruit en kruip door het gat terug naar binnen. Draai rechts, 1 keer vooruit, links, 1 keer vooruit, rechts en klim via de uitzoompijl aan de onderkant van het scherm in 5 keer de ladder terug af naar de 3e verdieping.

Vind de Grot onder de vuurtoren:

Je bent terug op Drake's verdieping. Draai 2 keer links en ga vooruit naar het raampje, draai rechts en zoom in op de muur naast de stellingskast. Je kijkt omlaag en ziet de bovenste trede van de wenteltrap. Daal dus nu in 5 keer vooruit af naar de 2e verdieping en draai dan weer 2 keer links en ga vooruit om onder de bovenste trap te komen. Daal verder omlaag naar de 1e verdieping in 4 keer vooruit. Draai dan weer 2 keer links en zoom in op de ruimte onder de trap, aan de rechter kant van de trapspil. Daal dan het laatste stuk van de wenteltrap af en ga naar de kelder deur, open de deur en daal de kelder trap af. Je staat dan weer voor de bedsteunen. Draai rechts en ga nu 5 keer vooruit om via generator kelder en de trap weer in de hut te belanden. Draai links en ga via de deur naar buiten.Draai rechts, 1 keer vooruit, draai rechts en ga vooruit naar de windmeter. Draai rechts.

Je kijkt weer naar het elektra kastje dat aan de buitenmuur van de hut hangt. Beweeg nu je cursor naar de onderkant van het scherm en plaats de cursor dan net boven de floppy die je in het midden van de inventory balk hebt staan. Links naast de hut is een hek en je krijgt nu op de plek, net boven de floppy, de zoom cursor te zien.

NB: Krijg je nu niet de ZOOM CURSOR op deze plek dan betekend dit dat je in de vuurtoren één of meerdere klik of inzoom plekken vergeten bent. Ga dan terug de vuurtoren in en doe het hele vuurtoren stuk opnieuw en vergeet dan nu geen enkele klik plek en geen enkele inzoomplek. Belangrijk is het uiteraard dat je 2 tekeningen uit de geheime lade in Drake's kamer vindt en er ook op KLIKT.

Zoom in op deze plek en je staat op de richel naast de hut. Je ziet dat er een opening in het hek zit. Er gaat hier een laddertje omlaag naar de rotsen onder de vuurtoren:

Zoom in op de bovenkant van de ladder en ga dan 1 keer vooruit. Je staat dan op de ladder. Daal via de uitzoom pijl omlaag en draai dan 2 keer rechtsom. Je ziet een houten steiger. Ga vooruit de steiger op, draai links en volg de steiger 6 keer vooruit tot het einde. Draai links. Je ziet de donkere Fetch Rock waar de vuurtoren op staat. Links in het scherm staan een paar ijzeren vaten waarop een olielamp staat. Ook zie je nog net een krat waarop een krab getekend staat. Je kunt nu vooruit naar de donkere rots. Doe dat nog niet maar zoom in op de bovenkant van het scherm. Dus op Midden Boven van het scherm. Je kijkt dan omhoog en ziet de vuurtoren.

Zoom weer uit en ga nu dan 1 keer vooruit richting de donkere rotsen. Je ziet dan, rechts in het scherm, weer zo'n "krab" kistje staan. Links naast dit kistje krijg je de vooruitpijl. Ga nu 4 keer vooruit, tussen de rotsen door, tot je niet verder kunt en draai dan links. Je ziet de ingang van de grot. Ga 2 keer vooruit en je staat voor de grot ingang. "Over Here" hoor je een stem fluisteren. Je kijkt de grot in en ziet een grote partij kisten staan in de grot:

De Grot: 

Ga 1 keer vooruit de grot binnen. Je staat dan tegen die grote partij "krab" kistjes aan en je hoort die fluisterstem weer. Ga nog 2 keer vooruit. Je bent bij een andere partij kistjes. Draai rechts. Je ziet een aantal ijzeren vaten staan. Ga 1 keer vooruit richting die vaten. Draai dan rechts. Je ziet vaag de ingang van een piramidevormige tunnel

Ga 1 keer vooruit. Je staat voor die tunnel ingang. Ga 1 keer vooruit de tunnel in en draai dan rechts. Over de rotsmuur van de tunnel zie je nu gekleurd licht van boven naar onder "stromen" en je hoort een geluid. Draai linksom en ga verder 2 keer vooruit door de tunnel. Weer zie je dat gekleurde licht en hoor je dat geluid. Je kunt niet verder vanwege een instorting in de tunnel. Draai 2 keer rechtsom en ga 3 keer vooruit terug door de tunnel en........je bent terug in de grot. Maar is dit wel dezelfde grot??? De vaten en de kisten zijn er niet meer en er is nu water in de grot. Je ziet dat gekleurde licht, op de rotsmuur aan de overzijde. Je bent wel in dezelfde grot, maar je bent niet meer in 1912. Ga 1 keer vooruit, draai links en je ziet een donkere spleet in de grot wand. Ga 2 keer vooruit en draai rechts. Je bent buiten en staat op een pad tussen de rotsen. Rechts staat een bord. Je bent nog steeds op het Fetch Rock Eiland maar je bent niet meer in 1912. Nee....je bent in het jaar 2004 beland en gaat beginnen aan:

Hoofdstuk 2: 2004

Fetch Rock

Het bord wijst de richting naar een picknick plek aan. Tussen het bord en de trap ligt een grote ronde rots. Zoom er op in. Zoom weer uit. Draai even 2 keer links of rechts om. Je ziet dan dat het pad ook nog de andere kant uit gaat, naar de andere kant van het eiland. Daar gaan we zo meteen naar toe. Draai weer 2 keer uit en ga dan  3 keer vooruit en je komt bij de:

Picknick Plaats en het 2e Wereld Oorlog Museum;

Je ziet een houten gebouwtje, een picknick tafel, 2 reddingsgordels en een telescoop. Ga nog 1 keer vooruit, draai rechts, 1 keer vooruit tot bij de reddingsgordels, links, 1 keer vooruit en rechts en je staat bij de telescoop. Zoom in op het kastje van de telescoop en klik er dan op met je vingertje. Je moet er een 1 pond muntstuk in gooien wil je iets door de telescoop kunnen zien.Zoom toch maar even in op de telescoop zelf. Uiteraard zie je er nu niets door. Zoom 2 keer uit, draai rechts, 1 keer vooruit, draai rechts, 1 keer vooruit, draai rechts en 2 keer vooruit naar het huisje. Dit huisje is het museum van de 2e Wereld oorlog en op de ruiten zie je een poster van "Fetch Rock Lighthouse" en een D-Day" poster. Klik op de deur en je gaat naar binnen.

Op het grote scherm wordt een diavoorstelling gegeven over de 2e Wereld oorlog. Op de tafel voor het scherm staat een laptop computer en op de andere tafel staat een radio die in de 2e Wereld Oorlog werd gebruikt. Draai even linksom en zoom in op de achterste groene stoelen. Zoom weer uit, draai rechts en ga 1 keer vooruit, draai links en zoom in op de Laptop Computer. De Laptop staat aan en er staat een Externe Floppy drive op tafel. Eindelijk kun je bekijken wat er toch op dat floppy staat dat je in 1912 in het dagboek van Demarion hebt gevonden. Klik op de floppy en op het computerscherm verschijnt de Windows Geluidsrecorder. Het bestand op het floppy is dus een geluidsbestand en heeft als naam: "EVP/Capture1". Klik op de afspeelpijl en luister naar de diverse geluiden. Het duurt zo'n 30 seconden.

Zoom dan 2 keer uit en draai rechtsom. Je staat voor de radio. Zoom 2 keer in op het witte papier dat boven de radio aan de muur hangt en lees op dit papier over de "spookradio" die men in de oorlog "Ralf" heeft gedoopt. Zoom uit en zoom dan in op de radio. Je mag er mee spelen, maar dat kan helemaal niet. De rechter draaiknop is verdwenen. Zoom weer uit, draai links en ga vooruit de rechter hoek in en draai dan weer rechts. Je staat voor de grote kaart van Europa. Engeland, Frankrijk, België en Nederland liggen in de lichte cirkel. Zoom daar op in. Zoom weer uit, draai rechts en ga 1 keer vooruit naar de wand met foto's. Draai links en zoom in op elk van de 3 foto's op het linker gedeelte van de wand. Bekijk ze alle drie. Ga dan weer 1 keer vooruit tot bij de deur en draai weer links en zoom in  op elk van de overige 6 foto's om ook deze één voor één te bekijken. Ga dan via de glasdeur terug naar buiten.

Weer buiten draai je onmiddellijk naar rechts. Je ziet 7 kleine rotsen uit de zee oprijzen. Zoom er op in om het van dichterbij te bekijken. Dit zijn de "7 Zusters" rotsen.

Zoom uit, draai links en ga 6 keer vooruit, terug over het pad naar de andere kant van het eiland. Stop. Je ziet het "Café" en een pad naar links en, vlak voor je, een pad naar rechts. 

Ga nog 1 keer vooruit en draai rechts. Je staat voor de ingang van het:

Landingsgebied:

Blijkbaar is er een toegangskaartje nodig want je staat voor het toegangskaartjes huisje. Wel, je hebt toch geen geld, dus ga 2 keer vooruit en je staat op de rand van de kade. Hier is Benjamin Parker (Jij Dus) in 1912 aangekomen met de roeiboot. Draai links. Je ziet een hele grote, rode en ronde, tank staan. Voor de tank zie je twee gele olievaten staan. Ga 1 keer vooruit naar de gele olievaten. Voor de olievaten staat een hoge mast en voor de mast staat een klein paaltje, een soort "Amsterdammertje". Zoom daar op in. Je ziet twee Speren op de grond leggen. Grijp de voorste Speer. Deze komt in je inventory naast je lantaren te staan.

Zoom uit en zoom dan in op de mast, aan de bovenkant van het scherm. Je kijkt omhoog en ziet de gehele mast nu. Zoom uit, draai links en zoom in op de voorzijde van de grote rode ronde tank. Je ziet de Vuurtoren. Zoom uit, draai links, 1 keer vooruit, draai rechts, en je kijkt weer naar het toegangsloket huisje. Op de zijkant van het loket huisje zit een poster geplakt. Zoom er op in. Het is een "Mat Clark Fetch Rock" poster. Zoom weer uit en ga 1 keer vooruit en je staat voor het loket. Draai links. In het loket liggen een aantal folders. Zoom er op in. Het zijn "Fetch Rock Lighthouse" folders en 2 kortings kaarten voor "Horror at Fetch Rock". Zoom uit. Zoom nu in, in het loket. Je kijkt dan door het loket het hutje binnen en ziet een groene mok op de planken staan. Naast de mok zie je een tekening hangen. Je krijgt de Actie Cursor op de tekening dus je probeert de tekening te grijpen. Helaas...je kunt er niet bij. Klik in je inventory nu op de Speer. De speer verschijnt rechtsonder in je scherm en is gericht op die tekening.

Klik met je vingertje op de tekening. Je gooit de speer naar en in de tekening. Klik met je vingertje op de speer of weer op de tekening en deze komt nu van de muur en in het scherm te staan. De tekening is gemaakt door ene Diane en bestemd voor ene Ben. De datum die er op staat is 29-04-20-2004 en je ziet er ook een getal op staan en dat is 5582. Noteer dit getal en bemerk ook de reeks cijfer 1 t/m 8 op en het "stoplicht". Klik op de tekening om deze terug aan de muur te plakken en zoom dan uit.

Café gebied:

Draai rechts en ga nu 3 keer vooruit naar het aanwijsbord op de kruising. Linksaf gaat het omhoog naar de vuurtoren en rechtsaf naar het Café. Draai rechts en ga 2 keer vooruit. Je staat bij de railing achter de picknick tafel. Links is het "Café". Draai rechts, 1 keer vooruit, draai rechts en je ziet de onderkant van de Vuurtoren. Zoom daar op in en je kijkt omhoog en ziet de gehele vuurtoren. Zoom uit en draai rechts. Je ziet het "Café". Nou ja...Café? In ieder geval is het gesloten. Rechts staat een vuilnisbak tegen het hek aan. Zoom in op die vuilnisbak. Op de zijkant van de vuilnisbak zit een bruin bordje. Zoom in op het bordje. Er staat een ronde tekening op en het Romeinse cijfer IV (4).  Zoom 2 keer uit en ga vooruit naar het dichte Café, draai links en ga 2 keer vooruit. Je staat terug op de kruising bij het richtingsbord en recht voor je gaat de trap omhoog naar de vuurtoren. Ga 2 keer vooruit en draai dan rechts en je ziet het:

Toiletgebouw:

"Dames"

Ga 2 keer vooruit. Het toiletgebouw heeft uiteraard een "Dames" en een "Heren" afdeling. De "Dames" is rechts en de "Heren" is links. Ga vooruit naar de "Dames" en je bent daar binnen. Draai rechts en ga 1 keer vooruit naar de twee wastafels. Zoom in op de rechter wastafel. Er ligt een zeepflesje in. Zoom uit en zoom in op de linker wastafel. Zoom weer uit. Draai rechts. Zoom in op het rechter wc-hok. Je kijkt het Wc hok in en naar de Wc pot. Rechts hangt de Wc papierrolhouder. Onder de Wc papierrolhoeder zie je nog net de rand van een bruin bordje. Zoom er op in. Het is weer zo'n bruin bordje met een ronde tekening en het Romeinse cijfer I (1) erop. Teken het weer na en zoom 2 keer uit. Draai links. Er hangen 2 ingelijste tekeningen aan het scheidingsmuurtje. Zoom er op in om ze van dichtbij te bekijken. Zoom weer uit. Boven de tekeningen is de bovenrand van de scheidingsmuur. Zoom daar op in. Je kijkt omhoog. Zoom in op de ruimte tussen het plafond en de bovenrand van de scheidingsmuur en je kijkt de "Heren" in. Zoom 2 keer uit, draai links en ga 2 keer vooruit naar buiten. Draai 2 keer linksom of rechtsom en ga nu vooruit de "Heren" in.

"Heren":

Draai links, 1 ,keer vooruit en je staat voor de wastafel. Links naast de wastafel zie je twee ingelijste tekeningen. Zoom in op de onderste tekening en je kijkt omlaag en onder de wasbak en ziet weer zo'n bruin bord hangen. Zoom er op in. Je ziet weer een ronde tekening en het Romeinse cijfer I (1). Zoom 2 keer uit en draai rechts. Je ziet het Wc hokje en de 2 urinoirs. Zoom in op het Wc hokje. Zoom weer uit. Zoom in op de 2 urinoirs. Je kijkt omlaag naar de afvoerroosters in de vloer. Op het rooster ligt een koffiebeker en een wit dekseltje. Klik op het witte dekseltje en.....Grijp de 3 Munten en stop ze in je inventory. Zoom uit, draai 2 keer rechts en ga 4 keer vooruit terug naar buiten en de trap op. Je hebt nu dus een paar muntjes en zou dus nu door de telescoop kunnen kijken die op het andere eind van het eiland staat.

Dus draai links en ga 2 keer vooruit, draai rechts, 1 keer vooruit, draai rechts en volg het pad nu terug naar de Picknick plaats en het museum. Ga naar de telescoop en zoom weer in op het kastje en klik er dan weer op. Klik dan op de muntjes in je inventory en je kijkt dan vanzelf door de telescoop. Beweeg je MUIS naar LINKS, dus NIET KLIKKEN maar gewoon je muis naar links bewegen en je ziet in de telescoop dan de Vuurtoren verschijnen. Op de gevel van de vuurtoren zie je dan, door de telescoop, zo'n bruin bordje zitten met daarop het Romeinse cijfer III (3). Zoom 2 keer uit en draai rechts en ga terug naar de andere kant van het eiland en klim nu helemaal omhoog naar de:

Souvenir winkel:

De Hut is nu een glazen uitbouw aan de vuurtoren en dit is de souvenirwinkel. De dubbele glazen deur zit echter op slot. Zoom in op het ronde slot van de dubbele deur. Het linker deel van het slot komt je bekent voor. Je zag dit ook op de tekening die je met de speer uit het kaartverkoop huisje hebt geprikt. Je hebt op de tekening het getal 5582 zien staan en de cijferreeks 1 t/m 8. Nummer dus de knopjes, van onder naar boven, als 1 t/m 8 en klik dan op de knopjes 5, 5, 8, 2 en de glazen deuren gaan open en je beland vanzelf binnen in de winkel.

Je staat voor het centrale display en hierop zie je 3 boeken staan. Boven de boeken hangen drie vaandels waarvan je nu alleen de onderkant ziet. Zoom in op die vaandels. Je kijkt dan omhoog en ziet de vaandels helemaal. Zoom in bovenaan de vaandels. Je kijkt door het glazen dak omhoog. Zoom 2 keer uit en je kijkt weer naar de 3 boeken. Zoom in op het linker boek. Het is het "Trewarthan Old & New" boek. Klik op het boek en blader door de pagina's. Het is een fotoboek en je ziet er allerlei foto's in van Trewarthan in het jaar 2001. Zoom uit en zoom in op het "Bright Spark" boek en blader ook hier door heen en lees het 1e hoofdstuk over "Moderne Smokkelaars" door. Zoom weer uit, draai rechts en ga 1 keer vooruit richting het rode gordijn en draai dan links. Weer 2 boeken en een roeiboot poster. Zoom in op die twee boeken en blader er door en zoom ook in op die roeiboot poster. Draai dan weer rechts en ga nogmaals 1 keer vooruit naar het rode gordijn. Draai dan links en je ziet nu de verkoopbalie met daarop de kassa.

Ga, links van de verkoopbalie, 1 keer vooruit. Je staat dan voor de verkoopbalie. Draai links. Je kijkt terug door de winkel maar staat nu achter het centrale display en je ziet, recht voor je, een Cd rek aan de muur hangen. Ga 2 keer vooruit en je staat bij dat Cd rek. Naast elke Cd zit een knopje. Als je op het knopje klikt dan hoor je de muziek van de Cd. Je kunt ook op de Cd's klikken en dan komt de Cd in je scherm te staan. Doe dit met de bovenste 2 Cd's. Dus klik op de Cd zodat je die uit het rek pakt. Klik er dan weer op om de Cd terug te zetten en klik dan op het knopje naast de Cd om even naar de muziek te luisteren. Als je dit met de bovenste 2 cd's hebt gedaan dan Zoom je in op de 3e Cd, dus op de "British Sea Birds" cd. Je kijkt dan omlaag en ziet de onderste 2 Cd hangen. Bekijk de "Trewarthan Fishermans Choir" Cd en druk dan op het knopje naast deze cd. Je hoort muziek maar dan hoor je plots een vervormde stem die zegt "Until Dawn". Je MOET dit gehoord hebben. Zoom uit en draai links en zoom in op het:

"Horror at Fetch Rock" Boek:

 • Klik op het boek en lees het HELEMAAL DOOR. 

 • Het boek verhaald over de gebeurtenissen van de avond van 29 April 1912. 

 • De avond dat ene Benjamin Parker en de 3 vuurtorenwachters van de Fetch Rock vuurtoren op mysterieuze wijze zijn verdwenen. 

 • Hoofdstuk 1, The Event" verteld over wat er mogelijk op die avond in de vuurtoren heeft plaats gevonden en je leest dat een onderzoekscommissie, onder leiding van ene Robert Demarion, tot de conclusie is gekomen dat ene Benjamin Parker op de avond van 29 April 1912 stiekem naar de vuurtoren is geroeid en dat hij de 3 vuurtoren wachters heeft vermoord en daarna zelfmoord heeft gepleegd. De 4 lijken zijn echter nooit gevonden.  

 • Het 2e hoofdstuk verteld over Benjamin Parker en het 3e hoofdstuk geeft een samenvatting van een deel van het onderzoek dat die onderzoekscommissie heeft ingesteld aan de hand van getuigen verhoren. 

 • LEES DIT STUK GOED DOOR. 

 • In dit 3e hoofdstuk staat namelijk de code voor die geheime deur in de kledingskast van Robert Drake. Getuige Harten verteld de combinatie aan onderzoeker Forgil

 • Je leest, op de volgende bladzijde, dat het Voorvoegsel "R" moet zijn

 • Harten verteld dus dat de combinatie bestaat uit "het geboorte jaar van Drake's dochter en het geboorte jaar van Drake's zoon" en deze twee jaartallen moeten dan bij elkaar opgeteld worden. 

 • Heb je dit boek grondig doorgelezen en vooral gelezen hoe je achter de code voor die deur in Drake's kledingskast moet komen, dan zoom je uit het boek. 

 • Zoom nog even in op de "Horror at Fetch Rock" kortings coupons en zoom dan weer uit. 

Wel, dat is leuk om te weten. Je verdwijning uit 1912 heeft nogal een mysterie veroorzaakt in die dagen. Een mysterie die tot aan de dag van vandaag, 2004, nog steeds een mysterie is. Volgens het onderzoek dat naar aanleiding van de jouw verdwijning en de verdwijning van de 3 vuurtorenwachters, in 1912 is ingesteld, ben jij bent dus een moordenaar en een zelfmoordenaar. Van de plek van al deze gebeurtenissen, Fetch Rock vuurtoren, heeft men dus een toeristische attractie gemaakt.

Draai 2 keer rechtsom en zoom in op de diverse souvenirs die op de planken staan. Op de bovenste plank kun je een Witte Vis van dichtbij bekijken en op de onderste plank de vuurtorens. Zoom ook in op het prijskaartje van de vuurtorens. Draai dan rechts en ga 1 keer vooruit en draai weer links en je staat voor de volgende planken met souvenirs. Op de bovenste plank kun je de zeepaartjes en de vogeltjes van dichtbij bekijken en op de onderste plank de gekleurde mokken en de twee vuurtoren dingen die rechts naast de mokken staan. Je kunt op elke voorste mok klikken en ook op het rechter vuurtoren ding. Als je dit allemaal bekeken heb zoom dan in onder de plank waarop de mokken staan om de plank eronder te bekijken. Op deze plank liggen stenen en glaasjes. Je kunt op 1 steen klikken en inzoomen op de glaasjes. 

Heb je alle souvenirs bekeken dan draai je weer rechts en ga je weer 1 keer vooruit en je staat weer voor de verkoopbalie. Draai links. Er staan een aantal opgerolde posters bij de muur. Zoom er op in en bekijk de twee posters in de mand waarop je kunt klikken. Zoom dan weer uit en zoom in op de prentbriefkaarten die je voor de kassa op de balie ziet staan. Klik op elk van deze 4 prentbriefkaarten en leg ze steeds weer terug. Zoom dan uit en draai 2 keer rechts en ga 1 keer vooruit en draai weer links. Je staat weer voor het rode gordijn. Draai links en je kijkt weer naar de verkoopbalie. Aan de muur, achter de kassa, hangt een wit papier en 2 foto's. Zoom 2 keer in op dat witte papier. Het is een dienst rooster. Je ziet dat op 29/04/04 de dienst van Diane M is uitgevallen en is overgenomen door Ben H. Zoom uit en zoom in op de linker foto. Zoom 2 keer uit ven zoom dan nu in op de Kassa.

Voor de kassa ligt een lijst op de Balie. Zoom er op in en klik dan op het Gele Briefje en lees dit briefje door. Je leest:

"Sarah: I am getting rather worried about the shops takings. According to the cash register there is 220 pound missing today. I don't want to get sack over this. I have told you before that there's something wrong with this machine. It has a mind of it's own. Ben 29/04/04"

Blijkbaar is er 220 pond verdwenen uit de kassa. Leg het gele briefje terug op de balie en zoom uit. Ook op de kassa zit een geel briefje. Zoom er op in en klik er op en lees ook dit gele briefje door. Je leest::

"To Polly White. Please feel free to explore the whole lighthouse and complex. We have high hopes of your investigation, and look forwards to re-opening the attraction. The Staff"

Plak het briefje terug op de kassa en zoom uit. Op de plank, onder de kassa, liggen twee brieven. Lees beide brieven door. De ene brief is afkomstig van ene Hugh Slithering-Smyte en hierin informeert hij Miss Riley, namens het "Restoration Fund" dat dit Fund niet langer de financiering van de restauratie van de vuurtoren wil betalen vanwege de slechte publiciteit die er rondom de vuurtoren gaande is. De andere brief is afkomstig van Polly White en hierin vraagt zij toestemming om de vuurtoren te mogen onderzoeken. Polly White geloofd dat zij de reïncarnatie i van James Wolfe, één van de 3 vuurtorenwachters die in de nacht van 29 April 1912 van de aardbodem zijn verdwenen. Zij geloofd echter dat die James Wolfe, voor zijn verdwijning, een boodschap in de vuurtoren heeft achter gelaten en deze boodschap wil zij graag gaan zoeken. Polly wil dus een "Ghost Hunt" in de vuurtoren gaan organiseren en zij hoopt hiervoor toestemming te krijgen door de directie van de vuurtoren veel publiciteit in het vooruitzicht te stellen.

Leg de brieven terug op de plank en zoom dan in op de ruimte onder de plank en je ziet een propvolle prullenbak op de vloer staan. Zoom 2 keer uit en draai rechts. Je staat weer voor het Rode Gordijn. Rechts hangt een bord naast het gordijn. Zoom er op in en lees wat er op staat. Zoom uit en zoom dan nu eindelijk in op het Rode Gordijn. Klik met je vingertje op het gordijn en het schuift open. Ga 1 keer vooruit de trap af en zoom dan in, in het trapgat en ga verder 2 keer vooruit de trap af en je bent terug in de:

Generator Kelder :

Wel, dit was dus in 1912 nog de Generator Kelder en, rechts, de Kolenruimte. Nu zijn het dus tentoonstellingsruimtes. Draai links. Je staat voor een grote ruit en achter de ruit zie je.....jezelf. Je ziet een pop die Benjamin Parker voorstelt terwijl hij op de avond van 29 april 1912 op weg is naar de roeiboot in de haven van Trewarthan. 

Draai nu 2 keer linksom en gelijk weer 2 keer rechtsom. Hela......de Benjamin Parker pop heeft zijn hoofd gedraaid en kijkt je nu rechtaan. Ook is de pop iets vager geworden. Herhaal dit grapje nu nog een paar keer. Draai gewoon steeds helemaal rond. Telkens als je dan naar de Benjamin Parker pop kijkt heeft deze zijn hoofd weer in een andere positie gedraaid en opeens is Benjamin.....Helemaal weg. Herhaal dit grapje dan nog een keer en de Benjamin pop staat weer terug achter de ruit. Dit is toch behoorlijk vreemd.

Zoom in op de muur onder de ruit. Je kijkt omlaag naar het bankje dat voor de ruit staat. Links op het bankje ligt een doorzichtige map. Klik op de map en klik dan op het slotje van de map. Er komt een folder en een brief uit de map. Klik op de "Den MP V2" folder en lees dan in de folder over de "EVP/EMP V 2" apparaat en dat je er paranormale stemmen mee hoorbaar kan maken. Leg de folder terug en klik dan op de brief onder de folder. De brief is geschreven door Catherine Riley, de project manager van de vuurtoren. In de brief bericht ze die Polly White dat deze haar "Ghost Hunt" in de vuurtoren mag gaan doen. Je leest ook dat die Polly in de Fishermans Arms met ene Thoms Spivey moet gaan praten. Zoom 2 keer uit en draai links.

Je staat voor de trap. Rechts naast de trap hangt een mededelingsbordje aan de muur en een houder waarin folders zitten. Zoom 2 keer in op het bord. Je leest dat je nu inderdaad in de voormalige generator kelder bent. Zoom in op de foto van de kelder. Zoom 2 keer uit en zoom in op de folders en klik op de folders. Het is een tentoonstellings gidsje. Klik er op en lees alles over de tentoongestelde items. Klik de folder weer weg en zoom 2 keer uit. Draai links.

Je staat voor de doorgang naar de voormalige kolenruimte. Rechts staan twee grote tentoonstellingsborden. Lees ze allebei. Zoom eerst in op de foto op het bovenste bord. Dit bord verteld over Benjamin Parker. Je leest dan het bovenste stuk tekst. Zoom dan uit en zoom in op de tekst onder de foto van het bovenste bord en je leest de rest van de tekst. Herhaal dit voor het onderste bord. Als je de teksten op beide borden hebt gelezen dan ga je 1 keer vooruit de voormalige stookruimte binnen.

Hier staat de oude Vuurtoren Lamp uit 1912 opgesteld en er staat een stoel. Achter de stoel hangen 4 foto's aan de muur. Draai eerst even rechts en zoom in op het mededelingsbordje dat boven de stoel op de muur zit. Je leest dat dit vroeger de kolenruimte was en dat bezoekers, heden ten dage, nog steeds een brandlucht melden als ze hier in deze ruimte zijn. En dat terwijl de generator al 40 jaar niet meer is aan geweest en zelfs 5 jaar geleden compleet is verwijdert. Zoom uit en zoom in op de 4 foto's achter de stoel. Elk van de 4 foto's toont de grote vuurtorenlamp maar telkens vanaf een andere kant. Zoom uit, zoom in op de stoel en klik op de stoel. Je neemt plaats op de stoel en vanuit de stoel kijk je naar de Benjamin Parker display in de generator ruimte. Geniet hier even van en ga dan 1 keer vooruit uit de stoel. Stop. Zoom in op de donkere beneden hoek rechts. Het is de hoek waar je in 1912 de 3 ventiel pijpjes uit de muur kwamen. Doe je lantaren aan en......Je ziet weer zo'n Bruin Bord met daarop het Romeinse Cijfer V (5). Zoom uit en ga vooruit naar de ruit van de Benjamin Parker Display. Rechtsonder de ruit ligt een Rugzak op het bankje. Zoom in op de rugzak.

Je kijkt omlaag naar de rugzak. Zoom er weer op in. De rugzak heeft een voorklep en twee kleinere vakjes. Klik op het rechter vakje (1). Er komt een digitale camera uit het vakje. Klik erop. Het rode lampje van de camera knippert. Klik op het rode lampje. Flits....er wordt een foto gemaakt en het lampje is nu groen. Klik boven het lampje op de camera en in je scherm verschijnt het displayscherm van de camera. Klik op de ronde knop en......je ziet een foto van jezelf die zojuist is gemaakt. Als je op één van de andere knopjes van de camera klikt dan kun je alle foto's bekijken die Polly White heeft gemaakt.

Berg de camera weer op en klik op het linker vakje (2) van de rugzak. Er komt een gele paskaart uit. Klik op de kaart. Het is de Zoomkaart van Polly White. Klik de kaart weg en zoom 1 keer uit en klik dan op de voorklep (3) van de rugzak. Er komt een cassetterecorder en een boek uit de rugzak. Klik 2 keer op de cassetterecorder en luister naar Polly White die onder hypnose James Wolfe is en vertelt over de nacht van 1012. Het bandje duurt een hele tijd. Luister er geduldig na en als het is afgelopen dan klik je de recorder weer weg. Klik dan op het boek en open dit. Het is Polly White's Dagboek. Lees het zorgvuldig door. Er staan ook twee foto's in. Op één van de pagina's lees je o.a het volgende:

"I've heard a noise. A knocking sound from one of the upstairs rooms.I'll check it right now.......

.......Definitly a tapping sound. I tried to communicate using the tried and tested One Knock for "Yes" and Two Knocks for "No" method. No joy. the sound died away".

Blader verder door het dagboek en zoom dan 3 keer uit. Je staat voor de poort naar wat vroeger de kelder van de eigenlijke vuurtoren was. Rechts hangen er twee foto's aan de muur. Zoom er op in om ze te bekijken. Zoom weer uit en zoom dan in op de rechter beneden hoek, rechts naast de poort. Doe je lantaren aan en je ziet weer een Bruin Bord met het Romeinse Cijfer C (100) er op. Zoom uit en ga door de poort de vuurtoren kelder in.

Vuurtoren:

Kelder verdieping:

De bedsteunen en de stellingskast die hier in 1912 stonden zijn er nu uiteraard niet meer. Inplaats daarvan staan er in deze kelder ruimte nu 4 grote glazen displaykasten en hangen er tekstborden aan de muren. Ook hangt er een Tv monitor in één van de hoeken. Ik ga je nu niet elke inzoom plek en elke klikplek aanwijzen. Zoom in op elk bord en lees alle teksten, zoom in op elke kast en bekijk elk item die in de kasten staan. Om de teksten op de borden en de items in de kasten allemaal te zien moet je op zowel de bovenkant als de onderkant van de borden en de kasten inzoomen. Zoom ook in op de TV monitor die in de rechtsachter hoek hangt en bekijk op je gemak de dia show over Trewarthan op deze monitor. Als je elke inzoomplek in deze kelder hebt gehad en werkelijk alles hebt bekeken wat je maar kon bekijken dan ga je via de trap naar boven en dan ben je in weer in het trappenhuis van de Vuurtoren.

Er staat een metalen emmer op de vloer, voor het kleine deurtje waarboven "Staff Only" staat. Er steekt de steel van een zwabber ui de emmer en op de trap naar de 1e verdieping staat nog zo'n emmer. Zoom 2 keer in op de emmer die op de vloer staat en klik dan op de voorste van de 4 Vuurtoren Gidsjes om deze te bekijken. Het is hetzelfde Gidsje als je beneden in de kelder ook al hebt bekeken. Zoom 2 keer uit en ga dan in 4 keer vooruit de volgende trap op naar de:

1e Verdieping:

Je staat voor 2 groene stoelen en 3 grote borden die aan de muur hangen. Blijf staan. Je zult een stem horen "Come here", "Come closer" roept ede stem. Het is de stem van James Woolfe. Boven de voorste stoel hangt een klein bord. Zoom er op in. Je leest dat deze verdieping in 1912 de keuken was. Zoom in op de foto en je ziet de keuken zoals die was in 1912. Zoom uit. Je hoort de stem weer. Goed, ga nu die 3 grote borden bekijken. Zoom in op elke foto die je op deze 3 borden ziet en lees de teksten. Het linker bord heeft alleen 2 grote foto's, het middelste bord verteld over Oliver Drake, Robert Shaw en James Woolf en het rechter bord verhaald over de keuken zoals deze was in 1912. Zoom ook in op de 2 groene stoelen een bekijk de folder weer die er op ligt.

Als je alles nauwkeurig hebt bekeken dan draai je rechts om. Goed, de keuken is er niet meer. Inplaats daarvan sta je nu voor een ruit Zoom in op de ruit en druk dan op het Groene Knopje en bekijk de simulatie van de keuken uit 1912. In de "keuken" zie je Robert Shaw en James Woolf. Luister naar hun gesprek. 

Het duurt even maar dan is de simulatie afgelopen. Zoom uit, draai rechts en ga 1 keer vooruit de volgende trap op. Zoom in op het kleine raam en zoom dan in op het ruitje van dit raam. Klik op de ruit. Je veegt de ruit schoon en door de ruit zie je die grote Rode ronde tank op de aanlegplaats staan. Zoom 2 keer uit, draai rechts en ga verder de trap op naar de:

2e Verdieping:

Je staat voor 2 rekken met foto's. Zoom in op elk van 8 foto's in deze twee rekken. De bovenste foto in het linker rek toont je de deur van de vuurtoren hut in 1912. Zoom daar 2 keer op in. Bekijk dus elk van de 8 foto's en als je dit gedaan hebt dan draai je rechts om. Je staat dan voor de ingang van wat in 1912 de slaapplaats was van Robert Shaw en James Wolf. Nu in 2004 is dit klaarblijkelijk een restaurant, maar het is er pikkedonker. Ga 1 keer vooruit daar naar binnen. Je staat dan voor de tafeltjes. Draai rechts en ga vooruit de donkere hoek in. Draai je terug om en ga vooruit terug naar de ingang. Herhaal dit heen en weer geloop een aantal keren en je zult een aantal enge geluiden horen. Ga dan het trappenhuis weer in, draai links zodat je de wenteltrap weer ziet en ga 1 keer vooruit naar de omlaag trap, draai links en ga 1 keer vooruit naar het kleine raampje, draai rechts en ga via 2 keer vooruit verder de trap op, draai rechts en ga nog 1 keer vooruit en je bent weer op de:

3e Verdieping:

Dit was in 1912 dus de Oliver Drake verdieping. Ga vooruit naar de ladder en zoom in op het rode "Verboden te beklimmen" bord dat aan de ladder hangt. Zoom weer uit en draai links. Zoom in op de middelste foto van het linker bord. Zoom uit en draai 2 keer rechts. Zoom in op de mooie koperen Bel. Achter de bel zie je een stukje van een bruine plaat. 

Zoom daar op in en je ziet weer zo'n Romeinse Cijfer Plaat. Hierop staat het Romeinse Cijfer VI (6). Zoom 2 keer uit. Zoom in op de groene stoel die onder de bel staat. Klik op de zitting van de stoel. Je gaat even zitten. Rust even uit en als je voldoende bent uitgerust dan ga je 1 keer vooruit en dan draai je links. Je ziet het traphekje. Zoom in op de bovenkant van het trap hekje en zoom dan in op de vensterbank van het raampje. Je kijkt dan over het hekje omlaag naar de trap. Zoom 2 keer uit en ga 1 keer vooruit naar de trap. Draai links en je ziet de deur van Oliver Drake's kamer. Tenminste dat was in 1912 de deur van Drake's kamer. Nu zie je er "Staff Only" op staan. Zoom in op de deur en zoom dan 3 keer in op het sleutel gat en...

Hemel....van uit de kamer gluurt er iemand terug naar je door het sleutelgat en deze iemand vraagt of jij Benjamin Parker bent. Wel, het oog dat je door het sleutelgat ziet is van Polly White en zij wil graag antwoord op haar vraag. In Polly's dagboek die je in haar rugzak hebt gevonden heb je gelezen over de "1 klop voor Ja en de 2 kloppen voor Nee Methode". Dus je moet nu de vragen van Polly met Ja of met Nee beantwoorden en wel door op de deur naast het sleutelgat te klikken. Links naast het Sleutelgat is "Ja" en rechts naast het Sleutelgat is "Nee".


Polly's eerste vraag was dus of jij Benjamin Parker bent. Dat ben je, dus klik links naast het sleutelgat op de deur om met "Ja" te antwoorden. Dan vraagt Polly of je van plan bent om haar net zo te behandelen als veronderstelt wordt dat je in 1912 met Drake, Shaw en Woolf hebt gedaan. Dat wil je dus niet, je weet immers zelf van niets, dus klik rechts van het sleutelgat op de deur om deze vraag met "Nee" te beantwoorden.

Polly geloofd in je en zegt "dat 2 meer weten dan 1" en ze schuift een papier onder de deur door. Klik op het papier. Het komt groot in je scherm te staan. Het is een plattegrond van Fetch Rock eiland zoals het er nu in 2004 uit ziet. Je kunt de plattegrond helaas niet meenemen, dus ik zou het maar even natekenen.

Bemerk vooral de omcirkelde EPV/EMP apparaat op die je linksonder op de plattegrond ziet. Zou dit het apparaatje van Polly zijn? En heeft ze het in het Discovery Centre laten liggen? Het Discovery Centre is dus dat 2e WO museum gebouwtje op de picknick plaats. Klik op de plattegrond. Ik heb de plattegrond nergens meer terug gevonden, dus ik denk dat je het weer onder de deur terug schuift. In ieder geval komt de plattegrond niet terecht in je inventory. Zoom 2 keer uit, draai links en ga weer naar de ladder. Ondanks het Verbodsbord op de ladder zoom je nu toch maar 2 keer in op de ladder en klim je 5 keer omhoog. Klim geen 6 keer omhoog want dan ben je te hoog. Klim dus 5 keer omhoog en draai dan 2 keer links. Je bent weer in de:

Lamp kamer:

Je ziet een kleine vuurtoren staan en een rek waaraan 3 affiches hangen. Ga 1 keer vooruit en zoom in op elk van de 3 affiches. Zoom weer uit en zoom in op de lamp kamer van het miniatuur vuurtorentje. Zoom uit en draai links. Je staat voor de James Woolf pop. James tuurt naar buiten. Zoom in op de nek van de pop. James kijkt dus door een verrekijker. 

Zoom in op de achterkant van de verrekijker en Zoom dan in op één van de kijkers van de verrekijker. Je kijkt door de verrekijker en je ziet de bovenkant van die grote rode ronde tank die op de landingsplaats staat. Je ziet bovenop de tank weer zo'n Romeinse Cijfer Plaat liggen met daarop het Romeinse Cijfer L (50). 

Zoom 3 keer uit en draai 2 keer links. Je ziet weer een rek met affiches en links daarnaast zie je een miniatuur van de Vuurtoren Lamp Kamer staan. Zoom in op het affichebord en bekijk de 2 affiches en klik op de folders in de folder houder. Er komt een folder uit. Open de folder en lees alles over Mat Clark en zijn affiches en lees vooral het stukje over de "Puzzelbox". Klik de folder weg en zoom uit. Links staat dus een miniatuur Lamp Kamer met Vuurtoren Lamp. Zoom er 2 keer op in en je bent in de:

Vuurtoren Puzzel:

Je ziet 4 knopjes. Op elke knop zie je een design die je ook op 4 van de Romeinse Cijfer platen hebt gezien die je her en der hebt gevonden. De bedoeling is het dat je deze 4 knopjes in een bepaalde volgorde gaat indrukken. Ik heb hier ook geen logica in kunnen ontdekken omdat je die 5 Romeinse Cijfer Platen in willekeurige volgorde hebt gevonden. Dus ik heb ook deze puzzel via "Trail and Error" opgelost. Nummer de knopjes, van links naar rechts, als 1, 2, 3, 4.

 • Het design op knop 1 zag je ook op de Romeinse Cijfer Plaat II. 

 • Het design op knop 2 zag je ook op de plaat IV. 

 • Het design op knop 3 zag je ook op de plaat I 

 • Het design op knop 4 zag je ook op plaat III.

Klik op de 4 knopjes in deze volgorde: 3, 1, 4, 2 en....De lamp gaat draaien en je hoort een muziekje en.....de lade onder de knopjes gaat open. In de lade ligt een enveloppe met daarop een vraagteken. Klik op de enveloppe en deze komt uit de lade. Onder de enveloppe zie je een foto. Klik weer op de enveloppe en er komt een KNOP uit. Het is ede vermiste Radioknop voor de radio in het 2e WO museum. Klik op de knop om deze in je inventory op te bergen. Bekijk de foto. Het is een foto van de "Ralf" radio met 3 knoppen. Kijk goed naar de positie van de drie knoppen. Prent dit in je hoofd. 

De pijl op de Linkerknop wijst 01 aan. De pijl op de middelste knop wijs C aan. De pijl op de rechterknop wijst het middelste symbool aan. Klik de foto weg en zoom uit. Draai links en ga naar de ladder en klim via de ladder weer omlaag naar de 3e verdieping. Wel, je hebt twee taken te doen nu. Ten eerste moet je Polly's EVP/EMP detector vinden en ten tweede moet je die knop aan de "Ralf" radio gaan doen. Beide taken vereisen dat je terug gaat naar het 2e WO museum op de Picknick plaats, dus daal nu weer alle trappen af naar de kelders van de vuurtoren en ga via de "generator" kelder terug de souvenir winkel binnen, loop door de winkel naar de dubbele glazen deuren en ga daardoor naar buiten. Daal het trappad af naar beneden tot bij het richtingsbord, draai rechts en ga 1 keer vooruit, draai rechts en volg dan het pad terug naar de:

Picknick Plaats:

2e WO museum:

Ga het museum gebouwtje weer binnen en draai gelijk weer naar links en zoom in op de achterste rij groene stoelen. Je kijkt weer omlaag naar de stoelen. Zoom in  op de donkere hoek achter de achterste rij stoelen en doe dan je lantaren aan. Op de grond ligt hier dan Polly White's EVP/EMP Detector. Ik zal dit ding in het vervolg kortweg de EVP noemen.

Klik op de EVP. Het apparaatje komt rechtsonder in je inventory te staan. Zoom 2 keer uit. 

Goed, het gaat nu "Spookachtig" worden. Met de EVP kun je dus "Paranormale verschijnselen opsporen. De EVP is in staat plaatsen te lokaliseren waar zich "Elektromagnetische Geestes Energie" bevind. In gewoon Nederlands wil dit zeggen dat de EVP de "Spoken" uit het verleden voor je kan detecteren. Dat moet je nu dus gaan doen. Je moet dus alle zoom en klik plekken die je in 2004 en in 1912 op Fetch Rock eiland en in de vuurtoren al eerder hebt "bezocht", nu opnieuw gaan "bezoeken" en weer op elke plek inzoomen. Als er op zo'n zoom of klik plek een "spook" ziet dan gaat je EVP piepen en opflitsen. Klik dan op je EVP en je zult een "Spookachtige verschijning" zien. In sommige van deze plekken kun je, terwijl je in EVP bent, dan met je vingertje klikken. DOE DAT NIET. Deze plekken zijn "Tijd Poorten" en brengen je naar een ANDERE TIJDSPERIODE. Onthoud wel waar deze "TIJD POORTEN" zich bevinden. Ik zal je ze ook aanwijzen.

Je gaat nu:

Op Spoken Jacht:

2e WO Museum

Je bent nog steeds in het 2e WO museum. Ga naar de "Ralf" Radio, die op de rechter tafel staat en zoom er weer helemaal op in. Als je weer helemaal bent ingezoomd op de radio dan klik je op de radioknop in je inventory. De knop wordt op de radio gezet. Goed, op de foto die je in de geheime lade van de miniatuur Lamp Kamer hebt gevonden heb je gezien hoe je de drie radioknoppen nu moet zetten. Zet de linkerknop op 01, de middelste knop op C en de rechter knop op het middelste symbool. Je EVP begint te piepen en te flikkeren. Klik op je EVP en.......Het radioscherm wordt groen en in de 3 schermpjes verschijnen getallen en je hoort stemmen. In het linker schermpje staat nu 120, in het middelste scherm 180 en in het rechter scherm 020. Beweeg je muis op en neer en heen en weer. Je ziet dat je cursor nu een soort Kruishaar is, zoals bij een geweer, en aan de linkerkant van het scherm verschijnen getallen.

Je kunt niet klikken, dus zoom 2 keer uit.Draai links en ga 1 keer vooruit naar de wand met foto's. Draai links en zoom in op de onderste vliegtuigfoto op het linker paneel van de foto wand. Je EVP gaat weer piepen en flitsen. Klik op je EVP en op de foto verschijnt de "Spook" piloot en "Spook" propellers.

Zoom 2 keer uit, ga 1 keer vooruit en draai weer links. Je ziet het middelste paneel en het rechter paneel van de fotowand. Zoom in op de bovenste foto van het middelste paneel. Je EVP meld zich weer, dus klik op de EVP en op de foto verschijnt een "Spook" piloot tussen de andere piloten.

Zoom weer 2 keer uit en zoom in op de middelste vliegtuig foto van het rechter paneel. Klik op je EVP. Je ziet de AE en A letters op dit vliegtuig vervormen.

Terwijl nu je EVP actief is beweeg je de cursor over deze foto. Je merkt dat je nu het VINGERTJE op deze foto krijgt. KLIK NIET. Deze Foto is dus een "TIJD POORT" en als je nu met je vingertje op deze foto klikt (Terwijl je EVP actief is) dan beland je in het jaar 2090. Dat wil je nu nog niet, dus KLIK NIET OP DE FOTO. Eerst moet je alle "Spoken" hier in  2004 en in 1912 gelokaliseerd hebben voordat je naar 2090 reist. Dus zoom weer 2 keer uit, draai rechts en klik op de deur en je staat weer buiten. Ga nu 5 keer vooruit over het pad en draai dan links. Je ziet de ingang van de Grot. 

Grot:

Ga 2 keer vooruit de grot binnen. Je staat midden in de grot in het water. Draai rechtsom. Je ziet de ingang van de piramidevormige tunnel. Ga 1 keer vooruit naar de tunnel ingang. Ga NIET de tunnel in maar draai je gelijk weer 2 keer links of rechtsom. Je kijkt dan de grot weer in en je EVP gaat piepen. Klik op de EVP en....onder in je scherm verschijnt een Groen Symbool in het water.

Ik weet niet of dit symbool nog belangrijk wordt, dus teken het maar even na. Zoom 1 keer uit, ga 1 keer vooruit, draai links en verlaat de grot via 2 keer vooruit door de spleet. Je staat weer op het pad. Naar rechts gaat het terug naar het 2e WO museum. Draai links en volg het pad nu terug naar de Souvenirs winkel van de Vuurtoren. Zoom weer in op het slot van de dubbele glazen ingangsdeur en klik weer op de juiste knopjes om de deuren te openen, 5-5-8-2. Ga naar binnen, draai rechts en ga naar en door het rode gordijn en dan de trap af naar de: 

"generator" kelder.

Draai je om zodat je kijkt naar de trap die naar de souvenir winkel gaat. Zoom helemaal in op het witte bord die rechts naast de trappoort hangt. Dit is het bord waarop vermeld staat dat deze kelder vroeger de Boiler room was. Zoom in op de foto van de kelder op dit bord en klik weer op je EVP.....Je zult geen "geest verschijning" in de foto zien maar je krijgt nu wel het VINGERTJE op deze foto. Ook deze Foto is dus een "TIJD PORTAAL" en dit portaal brengt je terug in de Generator Kelder in 1912. DOE DIT NU NOG NIET, maar zoom 4 keer uit.

Draai je om en ga de kelder ruimte van de vuurtoren in. Dat is dus de ruimte waar de 4 glazen display kasten staan en waar in 1912 de twee bedsteunen en de stellingskast stond. Je staat dan voor de borden die aan de muur tegenover de ingang hangen. Rechts van je staat een kast waarin een kandelaar en een beeldje staan. Zoom helemaal in op dat beeldje, dus onder de kandelaar en klik weer op je EVP. Rondom het beeldje verschijnt een Witte Gloed. Blijf nu geduldig wachten. Je zult de stem van James Woolf horen die vraagt: "Please Help us. Can you help us. So Cold. Is somebody there". Zoom 2 keer uit en ga 1 keer vooruit naar de trap. Ga dan 1 keer vooruit de trap op. Je kunt dan niet verder vooruit maar moet dan rechts draaien om verder de trap op te gaan. Doe dit niet maar staande op de trap draai je helemaal om zodat je vanaf de trap terug de kelder in kijkt. Je EVP begint weer te piepen dus klik op dit ding en.....Je ziet dat "Spookachtige Energie" de 4 glazen kasten met elkaar verbind.

Zoom uit, draai links en ga verder de trap op en je bent in het trappenhuis van de vuurtoren. Ga omhoog naar de:

1e verdieping:

Je staat weer voor de twee groene stoelen en de 3 grote borden aan de muur. Zoom helemaal in op het kleine witte bord die boven de voorste stoel aan de muur hangt. Dit is het bord waarop staat dit vroeger de Crew kamer was. Zoom in op de foto van de keuken. Je EVP piept dus klik op je EVP. Deze Foto is dus ook een "TIJD PORTAAL" en via deze foto kun je weer naar 1912 reizen. Je zult dan op deze verdieping belanden maar dan wel in 1912. Blijf even geduldig wachten. Je zult weer de stem van James Woolf horen: "We were in the coal. Drake was gone. He had changed, see. Changed into something bad. I thought he was a demon".

Zoom 2 keer uit. Zoom nu in op de middelste foto en tekst van het middelste bord. Dit is de foto van James Woolf. Klik op je EVP en je ziet James Woolf gloeien. Zoom 2 keer uit. Draai links en klik de trap op naar de:

2e verdieping:

Je staat voor de twee foto racks. Zoom in  op de bovenste foto van het linker rack. Dit is de foto waarop je de deur van de vuurtoren hut ziet in 1912. Je EVP piept dan, dus klik op je EVP. Ook op deze foto krijg je het Vingertje terwijl je in EVP bent. Ook deze foto is dus een "TIJD PORTAAL" en wel naar de 2e verdieping van de vuurtoren in 1912. Zoom 2 keer uit.

Je hebt nu alle "Spook plekken" die er nu in 2004 te vinden zijn, gevonden. Nu moet je deze plekken ook gaan vinden in 1912. Dus je moet nu terug naar de Vuurtoren in 1912. Je wilt echter in de generator kelder beginnen, dus daal helemaal terug omlaag naar de generator kelder en zoom daar weer in op het bordje dat rechts naast de trappoort hangt van de trap die omhoog naar de souvenirs winkel gaat. Zoom weer helemaal in op dit bord en op de foto en klik op je EVP en klik dan met je VINGERTJE OP DE FOTO en je beland in:

Hoofdstuk 3: Terug in 1912:

Fetch Rock: Vuurtoren:

Vervolg van de "Spoken Jacht"

Generator Kelder:

Je bent terug getransporteerd naar 1912 en weer beland in de generator kelder van de vuurtoren. Ga 1 keer vooruit en draai links. Je staat weer recht voor de generator. Ga weer de donkere hoek, rechts achter de generator, in en doe dan je lantaren weer aan. Draai links en ga 1 keer vooruit naar de pijp achter de generator. Draai rechts. Je EVP gaat weer piepen. Je staat voor de achtermuur, recht achter de generator. Klik op je EVP. Er verschijnt nu geen spookverschijning maar je vingertje op de muur. Deze muur is dus weer een TIJD PORTAAL en als je met je vingertje op de muur klikt dan beland je in het jaar 2090 Voor Christus. 

NB: Je kunt dit even doen, als je nieuwsgierig bent. Je zult dan in een grot belanden. Kijk er dan even rond maar keer gelijk terug naar 1912. Dezelfde muur fungeert dan in de grot  als terug keer mogelijkheid om terug naar 1912 te keren

Zoom uit om de EVP te sluiten en draai rechts, 1 keer vooruit, rechts, 1 keer vooruit, links en ga de kelder in waar de stellingskast en de 2 bedsteunen in staan. Draai links en klim de trap en ga door de deur het trappenhuis van de vuurtoren binnen. Klim dan de trap naar de:

1e verdieping:

Hier zoom je in op de grote Cornwall kaart die boven de lage boekenkast aan de muur in het trappenhuis hangt. Je EVP gaat weer piepen, dus klik op het ding en.....op de kaart verschijnt een grote witte "Spook" X.

Bemerk de positie van de X op. De X ligt boven het  "Tallamut" gebied. Zoom 2 keer uit. Op de kast ligt nog steeds dat rode 1912 boek waar al die cijfer tabellen in staan. Zoom in  op dit boek en klik er twee keer op om de pagina met de cijfertjes weer te zien. Je EVP gaat piepen dus klik op je EVP en.....Er verschijnen 9 witte getallen op de pagina die 3 getallen vormen. De getallen zijn: 160, 140 en 090. Noteer ze. Je hoort ook een vervormde stem die o.a zegt: "I know you. I know you so wel" en nog veel meer. Luister er geduldig na tot de stem in herhalingen vervalt.

Zoom 3 keer uit, draai rechts en ga via de deur de keuken binnen. 

Keuken:

Ga vooruit naar het fornuis, rechts van de eettafel. Draai dan 2 keer rechts en zoom weer in op het kleine "Store" deurtje. Klik op de deurknop en kruip de donkere kruipruimte binnen. Je kijkt weer vanuit de kruipruimte de keuken in en naar de eettafel en je EVP gaat piepen. Activeer de EVP en de geest van James Woolf verschijnt gezellig aan tafel. 

LUISTER naar wat de James Woolf geest allemaal te vertellen heeft. Ik ga dit niet allemaal noteren. De Geest van James praat tegen jouw en hij heeft er spijt van die ie die Polly White bij de zaak heeft betrokken. Je hoort hem o.a zeggen: "Please help us. Drake went mad". Maar James zegt nog veel meer. Dus blijf zitten waar je ziet en wacht tot James meerdere keren in herhalingen vervalt. Hij zal een aantal dingen steeds herhalen maar ook dan weer iets nieuws zeggen. Zoom pas uit om het EVP scherm te sluiten als je er echt van overtuigd bent dat Geestje James je niets nieuws meer te vertellen heeft. Zoom dan uit en ga vooruit de keuken in en verlaat de keuken via de grote deur en in het trappenhuis klim je de trap op naar de:

2e verdieping:

Als je op de tweede verdieping bent gekomen en dan voor de lage boekenkast staat, draai dan gelijk 2 keer links en DAAL DE TRAP weer 3 keer af. Je staat dan op de trap, halverwege de 2e en de 1e verdieping en kijkt dus omlaag en je EVP gaat piepen. Activeer de EVP en de Geest van Robert Shaw verschijnt onder je op de trap:

Wacht geduldig op wat Robert Geestje te zeggen heeft. Deze geest is kwaadaardiger dan de James Woolf Geest, hij zegt o.a: "Time is running out for you. Why are you here. What you want with Robert Shaw". Zoom uit, draai links en klim terug naar de 2e verdieping en ga door de deur en je bent terug in de:

Slaapkamer:

Ga vooruit naar het raampje en draai dan links naar de tafel waarop de viool en de F.R.L doos staat. Zoom helemaal in op de F.R.L. Doos en open de doos dan. Klik weer op de 2 foto's die in de doos zitten. De Bakker foto komt weer in je scherm. Klik op de Bakker Foto om de Fles Foto in je scherm te krijgen en zodra dat het geval is gaat je EVP weer piepen. Dus klik op je EVP. Geen verschijning op de foto, maar je Vingertje. 

Deze "Fles foto" is dus een TIJD PORTAAL en wel naar 2004. Als je nu op de foto klikt dan beland bij deze foto maar dan in 2004. Niet doen. Zoom 3 keer uit en verlaat deze kamer en klim omhoog naar de 3e verdieping. Loop door naar de ladder en klim omhoog naar de:

Lamp Kamer:

Staande boven op de ladder draai je links en ga je 3 keer vooruit. Je "stoot je neus" aan tegen de ruit, net voorbij het paneel met de twee grote hendels en de metertjes. Blijf staan en draai je nu 2 keer links of rechts om zodat je terug kijkt naar de ladder. Je EVP gaat weer piepen, dus activeer het apparaatje weer en......Op de Ladder verschijnt de Geest van Oliver Drake.

Luister naar de Geest: "Malakai is here. Watching....He's waiting for you". Zoom uit en ga 2 keer vooruit richting de ladder. Je staat dan bij die grote kaart die vlak voor de ladder aan de muur hangt. Draai rechtsom en zoom nu in op de grote Vuurtoren Lamp en je EVP piept weer. Activeer het ding en op de lamp verschijnt een Geel Symbool.

Zoom uit en daal via de ladder terug omlaag naar de 3e verdieping. Ga naar de deur van Drake's kamer en zoom in op het codeslot en klik weer volgens de juiste code op de 4 sterrenknopjes. Weet je dit niet meer??? Wel, het is: 1,2,1,3,2,4,3,4. De deur gaat open en je beland weer in :

Drake's kamer:

Ga 1 keer vooruit naar het raampje en draai links en open de kast deur. Zoom in op de kleren en doe dan je lantaren aan en klik op de kleren om ze weg te schuiven en je ziet die smalle geheime deur weer, Zoom in op het Code Slot. Goed, je moet dus nu de juiste code gaan invullen in de 5 venstertjes en dat doe je door op de knopjes onder de venstertjes te klikken. Maar wat is nu de code????

In het "Horror at Fetch Rock" boek, die je gelezen hebt in de souvenirs winkel in 2004, las je dat de code bestaat uit de optelsom van de geboortejaren van Drake's zoon en dochter. Toen je de eerste keer, in 1912, hier in Drake's kamer was heb je die twee ronde portret foto's bekeken van William Drake en Catherine Drake. Wel, dat zijn Oliver Drake's zoon en dochter. Achter op deze foto's stonde de leeftijd van William, 18, en van Catherine, 24. 

Het is nu 1912. Dus William is geboren in: 1012-18 = 1894 en Catherine in 1912 - 24 = 1888. De Code is dus 1894 +1888 = 3782. Maar dit zijn 4 cijfers en er zijn 5 venstertjes op het code slot. In het "Horror at Fetch Rock" heb je ook gelezen over een VOORVOEGSEL en dat dit de R moet zijn.Dus de code is: R3782Nummer de 5 knopjes, van links naar rechts, als 1 t/m 5 en: 

 • Klik op knop 1 tot dat de R in het venstertje staat. 

 • Klik op knop 2 totdat de 3 in het venstertje staat. 

 • Klik op knop 3 totdat de 7 in het venstertje staat. 

 • Klik op knop 4 tot dat de 8 in het venstertje staat. 

 • Klik op knop 5 tot dat de 2 in het venstertje staat en...

De deur gaat open en je kijkt de Geheime Kast in. Onderin de kast liggen een paar schilderijtjes. 
Zoom in op de Middelste Plank en je kijkt omlaag naar de schilderijtjes. Het rechter schilderijtje toont je een Moeras landschap. 

Klik op dit schilderijtje. Het komt in je scherm te staan en je EVP gaat weer piepen. Activeer de EVP en.....Geen Geest maar je Vingertje krijg je op het schilderij terwijl je EVP actief is. Dit Schilderij is dus een TIJD PORTAAL en wel naar 2090 VOOR Christus en daar wil je nu graag naar toe. Dus klik met je vingertje op het Moeras Schilderij terwijl je in het EVP scherm bent en je beland in:

Hoofdstuk 4: 2090 Verleden:

Moeras:

Via het Moeras schilderij in de geheime kast van Drake ben je vanuit 1912 getransporteerd naar een moeras en beland in het jaar 2090 Voor Christus. Onthoud waar je staat want dit is ook de plek om terug te keren naar 1912. Je staat dus voor een veld rietstengels. Draai link. Je ziet een aantal huiden die, gespannen op rekken, staan te drogen in de zon.

Ga 2 keer vooruit en draai dan links om de huiden vanaf de voorzijde te bekijken. Je kunt niet dichterbij de huiden komen en je kunt er ook niet verder op inzoomen. Draai weer links. Achter het rietveld zie je nu een aantal tenten staan. Dat is het dorp en achter het dorp zie je de hoge grijze rotsen.

Ga 5 keer vooruit. Je gaat dus dwars door het roetveld heen en staat dan bij het dorp. Draai gelijk links. Vlak voor je zie je een aantal bossen rietstengels op de helling van de grijze rots liggen en in het water zie je een aantal rotspunten staan. Ga 1 keer vooruit, draai rechts en zoom in op de rietstengels die op gele ronde steen liggen. Je kunt er niets mee, dus zoom weer uit, draai rechts en ga 2 keer vooruit, achter de tent langs. Draai links. Je kijkt naar het midden van het dorp en ziet een kampvuur en vlak voor je een grote ronde platte gele steen die op de grijze rots ligt. Op deze steen staan borden en schalen. Zoom er op in.

En zoom dan in op de schaal met eieren. Je EVP gaat weer eens piepen, dus activeer het ding en in de eierschaal verschijnt een Blauw Symbool.

Zoom 3 keer uit en ga 2 keer vooruit. Je staat dan naast het kampvuur maar ziet dit niet. Linksonder in het scherm ligt een grote bijl op de grijze rots. Zoom er op in en klik dan met je vingertje een paar keer op de bijl om deze heen en weer te schuiven. Je kunt er verder niets mee, dus zoom uit en draai je dan 2 keer rechtsom. Je kijkt terug naar de rots waarop ook de eierschaal staat. Voor deze rotspartij liggen 3 grote scherven van een pot in het zand. Zoom in op de scherven en klik er op met je vingertje om ze één voor één op te pakken en ook weer weg te leggen. Ook hier heb je niets aan, dus zoom uiteindelijk maar weer uit en draai dan 1 keer links. Je ziet twee tenten en tussen de tenten krijg je de vooruitpijl. Ga 2 keer vooruit, tussen de tenten door, en je staat bij het water. Draai links. Je ziet 3 rotspunten in het water staan en daarachter een strandje waar platte ronde steentjes op liggen. Ga daar in 2 keer vooruit naar toe en draai dan rechts.

Een pad gaat tussen het riet door naar een eiland waarop houten palen staan. Volg het pad 4 keer vooruit en je staat op dat eiland en voor 3 houten palen. Je EVP gaat piepen. Voor de middelste paal ligt een grijze steen waar je op in kunt zoomen, maar activeer nu eerst je EVP. Op de 3 palen zie je, in witte cijfers, het getal 110 verschijnen.

Zoom uit en zoom nu in op die grijze steen die voor de middelste paal ligt. 
Weer gaat je EVP piepen, dus activeer het ding en op de steen verschijnt een witte Z en je hoort een zeer vervormde stem.

De stem zegt o.a: "Not of Earth" en "Assistance" en "That is where I resite" en "Waiting". Zoom 2 keer uit en draai links. 
Weer 3 palen en weer piept je EVP dus activeer het ding. Op de palen verschijnt het getal 180.

Zoom uit en draai 2 keer links en weer sta je voor drie palen en weer piept je EVP. Activeer de EVP weer en op de palen zie je het getal 150.

Zoom uit, draai rechts en ga in 4 keer vooruit terug over het pad naar het strandje, draai dan links, 2 keer vooruit, rechts en 2 keer vooruit tussen de twee tenten door. Door rechts en ga 1 keer vooruit. Je staat voor een grijze steen waarop een ketting van touw en schelpen ligt. Zoom in op deze steen.

Aan de enen kant van de ketting zit een grijze sleutel en aan de andere kant een groene chipkaart. Zoom in op zowel de sleutel als op de groene chipkaart. Je kunt er niets mee, dus zoom weer 2 keer uit als je beide bekeken hebt. Recht vooruit gaat een pad tussen de rotsen door. Volg dit pad 2 keer vooruit, draai dan links en ga verder 4 keer vooruit. Je staat dan midden in een kleine poel water. Draai je 2 keer links of rechts om en klik even met je vingertje in het water. Ga dan 1 keer vooruit. Je staat dan voor de waterpoel en rechtsboven in je scherm zie je een stapel van ronde rotsjes, bovenop de grijze helling. 

Zoom in op die rotsjes en ga dan 1 keer vooruit en je bent daar. Op de stapel rotsjes ligt een Floppy Disk.Hola.....je bent echt in het jaar 2090 VOOR CHRISTUS, dus waar komt in hemelsnaam die Floppy vandaan???  Klik op de Floppy om deze in je inventory te plaatsen en zoom dan 3 keer uit en je staat weer beneden op het pad. Ga 4 keer vooruit en draai dan links. Je staat voor een spleet en ziet de donkere ingang van Grot. Ga 4 keer vooruit. Je bent terug in de grot, maar nu is dit de:

Grot van Malakai:

Draai rechtsom en ga naar de ingang van de piramidevormige tunnel en volg de tunnel tot je niet verder rechtdoor kunt. Draai dan links en je ziet de linker zijgrot. Ga dus 5 keer vooruit en je bent in die Linker Zijgrot. Draai rechts en ga nog 1 keer vooruit. Je kunt niet verder. Draai 2 keer rechts. Midden onder in je scherm krijg je nu de Zoomcursor op het donkere deel van de rotswand. Zoom daar dus op in:

Je kijkt omlaag en ziet een schaal staan en je EVP gaat piepen. Activeer de EVP en de Geest van Malakai verschijnt en spreekt tot je. Luister naar Malakai

Hij zegt o.a iets over die "Drake creature" en "Death is everywhere". Luister tot hij in herhalingen vervalt en zoom dan  2 keer uit. Draai rechts en zoom in op de 2 schalen die onder in je scherm te zien zijn. Zoom weer uit, draai 1 keer links terug, ga 1 keer vooruit, draai 3 keer rechts en je staat terug voor de ingang van de tunnel. Ga 8 keer vooruit en je staat in de Rechter Zijgrot. Hier is weer water, maar links zie je een Ruimte Capsule liggen. 

Zeg, hoor eens.....Een Ruimte Capsule in het jaar 2090 VOOR CHRISTUS????? Hoe kan dat??? Ga 2 keer vooruit en zoom in op de onderkant van het middendeel van de ruimte capsule. De klep gaat open en je ziet een blauw scherm. Onder dit scherm lees je: "#4/deos/malakai. Klik op het blauwe scherm en er verschijnt een zwart scherm met getallen en 4 ronde symbolen. Het zijn van die ronde symbolen waarvan je er 3 bent tegen gekomen. Je hoort de stem van Malakai weer die je verteld dat je als de gesmeerde bliksem moet maken dat je hier weg komt.Wel, je weet toch niet hoe je deze puzzel moet oplossen, dus zoom 2 keer uit en Malakai vertelt je: "You're not readdy, madman. Leave this place". Draai links, 1 keer vooruit, links, 1 keer vooruit, rechts en 4 keer vooruit, links, 5 keer vooruit en je staat weer midden in de voorgrot. Draai links en verlaat de grot via 2 keer vooruit door de donkere spleet.

Draai links, 1 keer vooruit, rechts, 5 keer vooruit, rechts, 1 keer vooruit en je staat terug bij die bossen rietstengels op de grijze helling. Draai links, 2 keer vooruit door het riet. Je ziet die huiden rekken weer.Ga nog 1 keer vooruit en draai rechts en je EVP gaat weer piepen. Je staat terug voor het TIJD PORTAAL dat je terug zal brengen naar de geheime kast in de Drake kamer in het jaar 1912. 

Activeer je EVP en klik dan met je vingertje in het scherm en je beland terug in:

1912:

Klik op het moeras schilderij om dit terug te leggen en zoom dan 4 keer uit en je staat terug in Drake's kamer. Goed, verlaat de kamer naar het trappenhuis, zoek de wenteltrap en daal helemaal omlaag naar de kelders. Ga de Generator Kelder in en ga de donkere hoek, rechts achter de generator in. Doe daar je lantaren weer aan, draai links en ga vooruit naar de pijp. Draai rechtsom en je staat voor de muur, achter de generator en je EVP gaat weer piepen. Activeer je EVP en klik dan met je vingertje op de muur en je beland in:

Hoofdstuk 5: 2090 Toekomst:

Je staat dus in de toekomst en voor de muur die in 1912 als TIJD PORTAAL dient. Via deze muur reis je ook weer terug naar de generator kelder in 1912. Zoom uit. Je doet dus een stapje naar achteren. Als je dan weer vooruit naar de muur gaat dan gaat je EVP weer piepen ten teken dat deze muur een "hotspot" is. Zoom weer uit de muur en je merkt dat je dus niet in een kelder bent beland, maar in een grot bent met water. Draai rechts. Je staat recht voor een grote poort. Ga 1 keer vooruit door de poort. Draai links. Je ziet een kleinere en donkere poort in de grijze muur.

Ga 2 keer vooruit. Je bent door die kleine donkere poort gegaan en staat met je neus tegen een witte/grijze muur aan. Draai rechts, 1 keer vooruit, draai links en ga 2 keer vooruit door de donkere spleet het pikke donker in. Blijf even staan. Je zult kinderstemmen horen. Draai dan rechts. Je ziet een groot rond gat in de muur.

Ga vooruit naar het muurgat en kruip er dan door via de vooruit die rechts in dit gat krijgt. Je staat in de hoek van een gang. Draai 2 keer rechts. Je kijkt naar het einde van het gangetje en je ziet dat muurgat waar je zojuist uit kwam. Er liggen grote keien achter in de gang en daarachter staat een geopende koffer. Op de stalen wand, achter in de gang zie je een "D.E.O.S" bord. Zoom in op het muurgat en zoom dan in op de geopende koffer. O.....Dynamiet. Er liggen 4 dynamiet bommen in de koffer. Je kunt op de bovenste bom klikken. Doe dat maar niet. Je kunt nooit weten of ie niet van BOEM gaat doen. Zoom 2 keer uit en draai rechtsom. Je ziet het andere einde van de gang. De gang gaat naar een liftschacht. Ga 2 keer vooruit en je staat in de liftschacht op een smal rooster. 

Liftschacht:

Er is geen lift. Draai linksom en zoom in op de muren om omlaag de liftschacht in te gluren. Zoom weer uit en draai 2 keer rechts en zoom in op de ladder. Daal de ladder af via de uitzoompijlen op de ladder. Je doet dit 7 of 8 keer en beland dan bovenop de liftcabine. Draai 2 keer links. Je ziet een stuk van het geopende luik waardoor je in de lift kunt springen. Ga vooruit de linkerhoek in en draai je dan 2 keer rechtsom. Je staat aan de andere kant op de cabine en kijkt terug naar ladder. Er staat een Groene Kist en een Gele Kist op de lift. 

Zoom in op de Groene Kist. Voor de kist ligt een "D.E.O.S" identiteitskaart. Pak deze op. Het is de identiteitskaart van ene Gerard Magnus nr: 813.-597-185 en hij is/was een "Base Engineer". Leg de kaart terug en klik op het slotje van de groene kist. De kist gaat open. Er ligt een Lasergun in de kist. Klik 2 keer op de Lasergun om deze op te bergen in je inventory. Zoom uit. Zoom in op de Gele Kist. Voor de Gele Kist ligt een PDA Notepad. Klik 2 keer op het scherm van de PDA. Er verschijnen een paar symbolen en dan het D.E.O.S schermpje in het PDA scherm. Verder niets, dus zoom uit. Zoom nu in op het luik. Je kijkt omlaag door het geopende luik. Spring omlaag de liftcabine in en draai dan links. Je kijkt vanuit de lift een rode gang in:

Rode Gang:

Ga 2 keer vooruit de lift uit en draai dan rechts. Op een krat ligt weer een PDA. Zoom er op in. Op de PDA ligt een D.E.O.S identiteitskaart. Pak de kaart op. Het is de identiteitskaart van ene Maria Ortega nr: 223-567-856 en zij is/was een Junior Programmer. Leg de kaart terug en klik dan op het schermpje van de PDA. Deze komt groot in je scherm te staan. Klik weer in het PDA scherm en het D.E.O.S scherm verschijnt. Klik weer in het scherm en lees de persoonlijke aantekeningen van Maria Ortega door. Via de pijl, rechtsonder, scroll je steeds door naar het volgende scherm. Het zijn 4 schermen met tekst om door te lezen en ik ga je dit hele verhaal niet vertellen en niet voor je vertalen. Mijn te veel werk. Dus lees Maria's verhaal door en zoom dan uit. Draai links en ga verder door de gang naar Deur 1. Klik op de deur en deze gaat open. Ga 1 keer vooruit en je staat in de:

Ontsmettingskamer:

Ga nog 1 keer vooruit naar deur 2. Uit het plafond komt een soort stoom. Draai rechts. Je staat voor drie pilaren. Ga de donkere nis in tussen de linker en de middelste pilaar en draai je dan om zodat je de kamer weer in kijkt en wacht. De lampen gaan uit en je hoort een stem en de lampen gaan weer aan. Als de lampen weer aan zijn gegaan ga je 1 keer vooruit de nis uit, draai rechts en ga vooruit naar Deur 2. Klik op de deur en deze gaat open. Ga 1 keer vooruit. Je staat in de:

Gele Gang:

Ga naar het einde van de gang en klik op de  deur. deze deur  gaat niet open. Zoom uit via de uitzoompijl onderaan je scherm. Je doet dan 1 stap achteruit. Draai rechts. In de gele muur zie je een ventilatierooster zitten. Zoom 2 keer in op het muurrooster. Het rooster zit, onderaan, vast aan de muur met twee schroeven. Klik, in je inventory, op de Lasergun, die je uit de groene kist bovenop de lift hebt gepakt, en plaats dan je cursor op het rooster. De Lasergun brand vanzelf nu die twee schroeven uit het rooster. Klik op het rooster en het klapt open. Ga 1 keer vooruit en je kruipt in de:

Ventilatieschacht:

Doe je lantaren aan en volg deze route door de schacht: 3 keer vooruit, links, 2 keer vooruit, rechts, 3 keer vooruit, rechts, 1 keer vooruit, links, 5 keer vooruit tot rooster. Klik op het rooster om dit te openen en kruip via 2 keer vooruit uit de ventilatieschacht. Je bent in een:

Voorraadkamer:

Draai je 2 keer rechtsom. Onder het rooster waardoor jij zojuist uit de ventilatieschacht bent gekropen, staat een kist. Zoom in op de kist. Je kijkt omlaag en ziet weer een PDA op de blauwe kist liggen. Zoom in op deze PDA en klik er dan op. Klik op het linker lichtbruine knopje en wacht tot er tekst in het PDA scherm verschijnt. Lees de tekst. De eerste paar regels zijn getallen, maar dan lees je:

"Time will come en time will fall. Malakai knows. Malakai is waiting. Lost. Lonely. Waiting for you. You have come to us. All is prepared".

Dan volgen er weer een paar regels met getallen en dan lees je:

"Like us. You shall be like us. I feel strong. My body is changing. You shall change. Malakai will cleanse you".

Zoom 3 keer uit en draai links. Je staat tussen stellingen en ziet een machine in de hoek staan. Op de muur, boven die machine, zie je een D.E.O.S plakkaat.Ga 1 keer vooruit, links, vooruit, links en 1 keer vooruit naar de grijze stelling met de flessen. Rechts. Je staat voor een nis waarin een groot geel codeapparaat hangt. Je zoomt er maar even op in maar blijft er verder vanaf. Je weet niet waar dit voor dient en weet ook geen code. Zoom weer uit en draai rechtsom. Je kijkt terug naar die muur waar dat D.E.O.S plakkaat aanhangt. Je ziet 2 lichte verticale strepen op deze muur, achter de kratten. Ga er naar toe en klik er op met je vingertje. Het blijkt een deur te zijn en deze gaat nu open. Ga 1 keer vooruit door de deur. Je staat in de:

Gang met Rode Lichtpanelen:

Je staat weer in een gang. Steeds zijn er, links en rechts, grijze pilaren waarin dan 3 rode lichtpanelen zitten. Ga 3 keer vooruit door deze gang en de gang gaat dan linksaf. Dus draai links. Je ziet een deur. Ga vooruit naar de deur. De deur gaat vanzelf open. Ga 1 keer vooruit door de deur de blauwe gang in. Je bent nu in de:

Medische ruimte:

2 keer vooruit, links, 1 keer vooruit, links, 1 keer vooruit en je bent in het kantoortje van deze medische ruimte. Voor je hangen er 4 röntgen foto's aan de muur. Rechts staat een computer op een tafel en links staat een lage kast waarop allerlei medische spullen staan. Zoom in op de kast. Zoom dan in op de injectiespuit die voorop de kast ligt. Zoom weer uit. Zoom in op de flessen en glazen potten die achterop de kast staan. Zoom dan in op de dikke pot die links naast het "Amalex" pillenpotje staat. Er zit een vloeistof in deze glazen pot en in de vloeistof drijft een sigarettenpeuk. Zoom 3 keer uit en ga vooruit naar de 4 röntgen foto's. Blijf staan voor de foto's en kijk. De foto's veranderen van kleur. Ze veranderen van blauw in paars en in rood en terug naar blauw. Drie van de foto's hebben een cirkeltje bovenaan. De meest rechter foto heeft, rechtsboven, een witte ster. Draai rechtsom naar de computertafel. Zoom in op het rechterdeel van de computertafel en klik dan op de PDA die daar op de tafel ligt. Je krijgt alleen een zwart PDA scherm. Zoom 2 keer uit, draai rechts en ga 2 keer vooruit de hoek van de gang in. Draai je dan 2 keer linksom zodat je terug naar de röntgen foto's en de kast kijkt. Rechts naast je is een raam met witte gordijnen. Zoom in op de linker gordijnen en klik dan met je vingertje op de witte lamellen gordijnen. Je schuift ze een stukje open en je EVP gaat weer eens piepen. Activeer de EVP en op de vloer verschijnt een tijd en een datum in witte letters. Hmmm....00:05 en 20/04/90.

NB: Het kan zijn dat je nu niet de datum te zien krijgt omdat er nu een "lichtgevend" lichaam hier achter het gordijn op een bed ligt. Als dat zo is dan zal je EVP nu niet gaan piepen. Zoom dan gewoon uit en ga verder met het spel, maar kom hier dan steeds even terug om te zien of dat lichaam weg is. Als dat dan het geval is dan krijg je wel de datum op de vloer te zien.

Zoom 2 keer uit, draai links, 1 keer vooruit, rechts en 2 keer vooruit terug naar de deur. De deur gaat weer vanzelf open. Ga 1 keer vooruit de gang weer in, draai rechts en 2 keer vooruit. Je staat op de kruising in de gang. Je kunt rechtdoor, rechtsaf en linksaf. Draai links. Je kijkt een donkere gang in. Aan de linkermuur zie je een groen verlicht D.E.O.S paneel hangen. Deze gang is de gang waar de kamers van de Bemanning zijn. Ga 1 keer vooruit, draai links en klik op het:

D.E.O.S paneel:

 • Boven in het paneel verschijnen de afbeeldingen van 4 capsules, de "Probes". 
 • Lees eerst de tekst door. 
 • Je leest dat de D.E.O.S haar eerste "Deep Space Probe", genaamd "Ophelia" in 2035 heeft gelanceerd. 
 • Klik hierna achtereenvolgens op elk van de 4 Probes en lees in het scherm dan de beschrijving over de probes door 
 • De 1e Probe is dus Ophelia, gelanceerd op 11/02/35 om 07:00 uur. Ophelia was een succes en keerde op 15/02/35 om 03:46 terug in de atmosfeer van de Aarde. 
 • De tweede probe was "Byron", gelanceerd in 04/03/56 om 19:00 uur. Byron was "geladen" met een eerste experimentele versie van de zgn "Dark Matter Manipulation Software", de zgn DMMS, waarmee de zgn "Donkere Materie" kan worden gemanipuleerd.
 • De 3e Probe was "Juan-Luz", gelanceerd op 03/06/69 om 22:00 uur. Deze Juan-Luz had een volledig operationele versie van de DMMS bij zich en aanvankelijk leek de missie goed te gaan. Helaas ging er iets mis en keerde "Juan-Luz" te vroeg terug naar de Aarde en wel op 06/06/69. Er werd een 4e probe gemaakt die als naam Malakai mee kreeg. 
 • De 4e Probe is dus Malakai. Lees deze tekst over Malakai goed door en je begint dan al een klein beetje te begrijpen wat er in dit spel aan de hand is. Vooral het stukje over "The Keeper" is natuurlijk interessant.

Als je alle schermen van deze PDA hebt doorgelezen dan draai je rechts en ga je 1 keer vooruit verder de gang in. Links en rechts in de gang zijn de kamers van de bemanningsleden van deze basis. Een Foto naast de deur verteld voor welke kamer van welk bemanningslid je staat. Via een druk op het groene knopje, linksonder op de foto, maak je dan de deur open. Zoom ook steeds even en weer uit op de foto's. Goed, draai rechts. Je staat voor de kamer van Maria Ortega. Op haar foto lees je dat de kamer open is. Dat is niet zo. Je kunt er niet naar binnen. Maria heeft de dood gevonden in de opslagkamer, zoals je weet. Draai 2 keer rechtsom. Je staat voor de deur van de kamer van:

Mitsuyo Taku:

Zoom even in en uit haar foto en klik dan op het groene knopje. De deur gaat open. Ga 1 keer vooruit de kamer binnen. Links de Tafel en rechts het Bunkbed. Zoom in op de tafel. Er staan een hoop spullen op de tafel. We zullen ze van linksonder naar rechtsboven allemaal bekijken. 

Zoom in op die "Floppy-Drive" die linksonder op de tafel staat. Je kunt er nu niets mee, maar onthoud dat dit ding hier staat. Het is geen "Floppy-Drive" maar het is een Scanner. Zoom weer uit. Zoom in op de PDA die onder het grote Vidscherm tegen de bussen aan staat. Behalve dat het scherm van de PDA steeds flikkert en wazig wordt, kun je hier ook niets mee. Dus zoom weer uit. Zoom in op de asbak en de koffiespullen. Er liggen 3 peuken in de asbak. Mitsuyo was blijkbaar een rookster. Zeg.....die sigaretpeuk die je zag drijven in de glazen pot in de medische kamer.....zou dat alles zijn wat er van Mitsuyo is overgebleven? Zoom uit. Zoom in op de PDA en de Identiteitskaart die achter de koffiepot staan. Klik op de identiteitskaart. Mitsuyo was dus een Systems Engineer. In de muurnis, achter de PDA, ligt een Hand. Als je de cursor even over de hand beweegt dan zie je de duim bewegen. Zoom 2 keer uit.

Voor het bed, en onder het raam, staat het bedkastje. Er staat een asbak en een glas op en er ligt een boek op. Zoom in op de asbak. 3 peuken waarvan er 1 nog maar niet "koud" is. Op het bed ligt weer een PDA waarop in het scherm een grafiek te zien is. Zoom in op deze PDA. Het komt groot in je scherm te staan. Klik in het PDA scherm om de grafiek te wissen en er verschijnt tekst in het scherm. Het is het dagboek van Mitsuyo. Lees alle schermen door van dit dagboek. Via de pijl scroll je door naar een volgend scherm .

Mitsuyo begint met te vertellen dat "er een dief onder ons is". Haar kamer is doorzocht door iemand die niet door haar hiertoe was uitgenodigd. Ze heeft dit gemerkt omdat een aantal dingen in haar kamers opeens ergens anders stonden. Mitsuyo vertelt verder dat ze wil gaan uitzoeken wie dit is geweest, dus ze is opzoek gegaan naar vingerafdrukken en ze heeft een Gedeeltelijke Vingerafdruk gevonden. Ze wil deze gaan vergelijken met de vingerafdrukken van alle bemanningsleden in de D.E.O.S Data Base maar deze Data Base is gewist uit de Main Computer. Ze verdenkt Magnus. Als je verder leest dan lees je dat Mitsuyo er in is geslaagd om die Vingerafdrukken Data Base toch te bemachtigen en dit heeft ze geïnstalleerd op het Vidscherm in haar kamer. Ze heeft echter niets aan die halve vingerafdruk die ze in haar kamer gevonden heeft. Ze wil op zoek gaan naar een andere vingerafdruk. Hiertoe heeft ze een zgn "XI-Lamp" nodig en deze is te vinden in de Voorraadkamer. Ze heeft echter een code nodig. 3 cijfers van deze code weet ze wel. De overige 3 cijfers heeft ze van Maria Ortega gekregen. Je leest ook dat ze een "Data Cable" nodig heeft en hiervoor weet ze ook de code.

De Code voor die "XI-Lamp" is dus 391865 en de code voor de Data Cable is 113675. Lees de volgende schermen nog door en als je alles hebt doorgelezen dan zoom je 3 keer uit. Zoom in op de foto die boven het bed hangt, naast het raam. Zoom weer uit. Draai rechts. Je ziet het voorste deel van het bed en een "Manhattan" poster aan de muur. Je ziet ook de Toiletnis. Zoom in op de spullen die op het bed liggen. Het zijn Cd's en Floppys, maar vooraan op het bed staat een geopende doos waarin FlimpStrips zitten. Klik in deze doos met je vingertje en je pakt er een Filmstrip (plakbandje) uit. Dit is een soort plakband om vingerafdrukken mee te nemen. Zoom uit. Zoom nog even in op die "Manhattan" poster en bekijk alles in de toilethoek en als je dit ook allemaal hebt gedaan dan draai je rechtsom naar de deur. Klik op het rechter van de twee knopjes, links naast de deur, en ga 1 keer vooruit weer naar buiten.

De "XI-Lamp":

Goed, je moet dus zo'n "XI-Lamp zien te bemachtigen. Het is een soort Ultraviolette Lamp waarmee je vingerafdrukken op voorwerpen zichtbaar kunt maken. Je hebt in Mitsuyo's aantekeningen gelezen over die code voor de lamp en dat ze de laatste drie cijfers van de code heeft gekregen van Maria Ortega die bezig was om de voorraad in de voorraadkamer te inventariseren. In die voorraadkamer heb je een Geel Code Kastje gezien. Wel, daar moet je nu even naar terug, Staande voor de deur van Maria Ortega draai je rechts en ga je 2 keer vooruit, draai links, 1 keer vooruit, klik op de deur en ga 2 keer vooruit de voorraadkamer binnen. Draai rechts en zoom in op het Gele Code Kastje in de nis. Je weet de code: 391865, dus klik op de cijferstoeten: 3, 9, 1, 8, 6, 5 en grijp dan de "XI-Lamp uit het kastje. Zoom uit, draai rechts, 1 keer vooruit, open de deur, 2 keer vooruit, rechts, 3 keer vooruit, links en je staat voor de deur van de kamer van:

Ivan Krozt:

Druk op de groene knop en ga naar binnen. Wel de kamer is hetzelfde als de kamer van Mitsuyo. Zoom in op de tafel. We zullen de spullen op de tafel weer van links naar rechts bekijken. Wat een mooie grote groene robot. Zoom in op de robot. Je krijgt er je actiecursor op, maar kunt er nu niets mee doem. Zoom uit. Achter op de tafel staan een aantal ansichtkaarten en er ligt een identiteitskaart. Zoom in op de ansichtkaarten en klik op de identiteitskaart. Ivan Krazt was een Software Engineer. Leg de kaart terug. Klik op de "Raymond was Thrilled..." kaart. De kaart vouwt open. Het is een verjaardagskaart. Blijkbaar is Ivan jarig. De kaart is van zijn ouders. Je leest o.a dat deze D.E.O.S basis zich op de bodem van de oceaan bevind. Klik de kaart weer weg en klik op de "Robot Kaart". Lees het verhaal van Toni, Ivan's vrouw, door op deze kaart en klik de kaart dan weer weg. Klik op het mooi ingepakte pakketje. Je kunt het niet open, dus zoom 2 keer uit. Zoom in op het raam en je ziet dat we inderdaad op de boden van een oceaan zijn. Zoom uit. Zoom in op het pakketje dat op de stoel staat. Je kunt ook deze niet openen. Zoom uit. Zoom in op het bed. 

Zoom in op de Blauwe Poster en ook op de 3 foto's van Toni die aan de muur geplakt zitten. Op de plank, onder de blauwe poster, ligt een apparaatje. Zoom in op die plank en zoom dan in op dat apparaatje. Het is een MP3 Speler. Je kunt er niets mee. Zoom 2 keer uit. Zoom nu in op het "Sci-Fi Fan" tijdschrift dat op het bed ligt. Klik dan met je vingertje op het tijdschrift om het weg te schuiven. Er komt een groene Afstandsbediening te voorschijn. Klik daarop en het verdwijnt naar je inventory. Zoom 2 keer uit. Zoom weer in op de tafel en dan weer op de Robot. Klik in je inventory dan op die afstandsbediening die je zojuist van het bed hebt gepakt. De afstandsbediening komt in het scherm te staan en staat gericht op de robot. Klik op elk van de 5 gekleurde knopjes. Telkens hoor je een piepje maar er gebeurt verder niets. Ik denk dat je een code nodig hebt, en die heb je dus niet. Zoom 2 keer uit, draai rechts en bekijk nog even de 3 posters die bij de wc hangen. Draai dan rechts en klik op het knopje naast de deur en ga 1 keer vooruit naar buiten. Je staat voor de kamer van:

Vimal Dehlya:

Goed, ga naar binnen. Zoom weer in op de tafel en zoom in op alle spullen waar je maar op in kunt zoomen en klik op alles waar je maar op kunt klikken. Zoom dan weer uit de tafel. Aan de muur, boven de tafel, hangt dus in elke kamer het grote Vidscherm. Zoom in op de knopjes die aan de rechterzijde van het Vidscherm zitten. Je kunt op elk van deze cijferknopjes klikken en dan zie je steeds iets anders op het scherm. Zoom weer uit als je hier genoeg van hebt, draai rechts en zoom in op de papieren die op het bed liggen. Je kunt deze papieren verder niet bekijken, dus zoom weer uit en draai 2 keer rechtsom. Je kijkt dan de hoek, rechts naast de deur, in. Zoom in op poster en op elk van de 3 muurnisjes. Draai dan weer links, klik op het knopje, links naast de deur en ga vooruit de gang weer in. Draai rechts, 1 keer vooruit, links. Je staade kamer van Magnus Griel. "REMOVED" lees je op zijn foto. Magnus is dus als bemanningslid verwijdert en je kunt zijn kamer niet in gaan. Draai je 2 keer links of rechts om. Je staat voor de kamerdeur van:

Corbin Hart:

Ga naar binnen. Corbin was dus de Manager van de basis en daarom ziet zijn kamer er iets anders uit. Bij binnenkomst draai je gelijk linksom naar de tafel. Linksonder in je scherm zie je dan 2 PDA's staan. Zoom daar op in. De foto's in de 2 PDA's zijn zeker Corbin's kinderen. Zoom verder in op de linker PDA en dan 2 keer in op de MP3 Speler die er voor ligt. De MP3 Speler komt in je scherm. Klik op het onderste grijze knopje dat vooraan op de MP3 Speler zit en luister HELEMAAL naar Track 1. Je hoort een opname van Corbin's kinderen. Zij vertellen hun pappie over de enge dromen die zij de laatste tijd steeds maar dromen. Het meiske heeft het over een Monster maar volgens de jongen is het een Machine. Zeg, lijken deze twee kinderstemmen niet verdacht veel op de kinderstemmen die je hoorde in de grot, vlak voor je door het ronde muur gat kroop? Hemel.....De kinderen zijn ook DOOD????? Je zoomt vanzelf 1 keer uit als deze opname teneinde is. Zoom dan nog een keer uit en bekijk dan de rest van de spullen op de tafel. Dat zijn de identiteitskaart die op de rechter PDA staat, de liggende PDA, een glas en het apparaat achter het glas. Zoom dan 2 keer uit de tafel en draai rechtsom naar het bed. Aan de muur bij het bed hangen een aantal tekeningen en op het bed liggen een aantal spullen. Zoom eerst even in op de twee linker tekeningen die aan de muur hangen. Zoom dan nog een keer in op de "Paarse" tekening. Zoom 2 keer uit. Zoom in op de 2 tekeningen die op het bed liggen.


Klik op de bovenste tekening. Hela.....dat is de vuurtoren van Fetch Rock. Klik de tekening weer weg. Klik op de onderste tekening. Zeg, ben jij dit??? Jawel, je ziet je eigen gezicht op deze tekening en in beide ogen staat een kruis. Onder de tekening zie je 4 rondjes. Klik de tekening weer weg. Zoom in op de helm. Zoom uit. Zoom in op de doos die rechts naast de helm staat. Er zitten papieren in deze doos. Klik op de papieren en ze komen in je scherm te staan.

Lees deze 3 velletjes handgeschreven tekst door. Je leest over Mitsuyo, Magnus en over de Malakai Probe. Je leest o.a dat de Malakai een "ontmoeting" heeft gehad met een "Onbekende Materie" en dat deze Materie er waarschijnlijk de oorzaak van is dat de  "Failsave", de "Keeper" dus, van Malakai uitgeschakeld is geworden en dat dit de reden is dat die Malakai nu zijn eigen weg gaat. Als je alle 3 velletjes hebt doorgelezen dan zoom je uit. Zoom in op de Koker. Het is een "Mail Koker". Klik op de koker om hem in je scherm te zetten. Klik dan op het rechter uiteinde van de koker en pak de brief eruit. Het is een brief Samantha, Corbin's vrouw en hierin uit zij haar bezorgdheid over de kinderen. Zij legt de nachtmerries van de kinderen uit en heeft het over een "Dream Journal". Zoom 2 keer uit. Draai rechtsom naar de deur. Rechts naast de 3 zie je 3 nissen. Zoom in op elk van deze 3 nissen. In de middelste nis staat een Surfplankje met Zeil. Klik met je vingertje een paar keer op dit surfplankje en je pakt er dan een kleine sleutel vanaf die in je inventory wordt geplaatst. Als je dit sleuteltje te pakken hebt ga je door de deur weer naar buiten de gang in.

In de gang draai je links en ga je 4 keer vooruit. Je staat weer op de kruising van de gang en recht voor je is weer een deur. Ga vooruit naar de deur. Links en rechts hangen foto's van de 4 Probes. Bekijk ze even en zie dat de foto van de Malakai Probe is besmeurt met zwarte inkt. Draai terug om naar de deur en klik op de deur om deze te openen. Ga dan 2 keer vooruit de "Blauwe Gang" in tot bij de volgende deur. Deze gaat niet open. Draai links. Je staat voor een muurpaneel. Op de bovenste gleuf in dit paneel krijg je de Actiecursor. Klik, in je inventory, op dat sleuteltje dat je in Corbin's kamer van de surfplank hebt gepakt en het sleuteltje wordt in de gleuf gestoken en de deur gaat open. Je gaat vanzelf door de deur de kamer binnen. Je bent in de:

Probe Controle Kamer:

Ga vooruit naar de stoel, draai rechts en zoom in op het scherm van de computer. Op het scherm zie je een kleurrijk patroon. Het patroon en de kleuren zijn precies hetzelfde als de gekleurde lichten die je hebt gezien in de grot tunnel onder de vuurtoren in 1912. Nadat je die lichten zag was je opeens in 2004 beland en deze lichten heb je nog een keer gezien toen je naar 209 ging. 

Zoom uit het computerscherm, draai rechts, 1 keer vooruit, open de deur, 1 keer vooruit, open de deur en ga 6 keer vooruit. De deur, achter in de crewkamer gang gaat vanzelf open en je kijkt de keuken binnen. Ga 1 keer vooruit en je staat in de:

Eetkamer

Midden in de kamer staat de ronde eettafel. Er is gedekt. Blijkbaar staat/stond er Chinees op het menu. Draai gelijk linksom. Je ziet een magnetron op de tafel staan. Zoom er op in en zoom in op het glas dat links voor de magnetron staat. Zoom weer uit. Rechts van de magnetron liggen zgn "Fortune Cookies" op deze tafel. Zoom daar op in. Uit twee van de Cookies steken de briefjes waarop altijd de Chinese wijsheden staan. Klik op deze briefjes. Blijf een ongelooflijk aantal keren op deze briefjes klikken. Telkens lees je een andere spreuk. Herhaal dit net zo lang tot je het volgende leest: "SEEK MALAKAI, HE KNOWS ALL". Pas nadat je deze zin hebt gezien zoom je 2 keer uit de Fortune Cookies.

Draai dan rechtsom.  Zoom 2 keer in op de eettafel en klik dan even op wat van de schalen. Zoom 2 keer uit en draai rechts. Zoom even in op de twee glazen die voorop op de kast staan. Zoom weer uit en ga 1 keer vooruit de hoek in en draai rechts. Boven de kast hangt het grote Vidscherm en daarop zie je de foto van Ivan en lees je "Happy Birthday Ivan". Zoom even 2 keer op de foto en zoom dan weer uit. Op het kasje ligt een kleine PDA. Zoom ook daar op in en je leest in het schermpje: "Happy Birthday Ivan". Zoom uit en draai 2 keer linksom. Ga vooruit naar de kast achter de eettafel.

Je ziet een Tekening, een Roze Ballon, Een Vaasje en een grote Kom en een soort kooktoestel op de plank van de kast staan. Zoom in op de Roze Ballon om al deze spullen van dichtbij te kunnen bekijken. Klik even op alle spullen waar je maar op kunt klikken.Voor het vaasje staat een Susi Kom waar je op kunt klikken om de kom op te pakken. Zoom in op de PDA en klik dan in het PDA scherm om het recept te wissen en om de aantekeningen te kunnen lezen. Scroll door de schermen om alles te kunnen lezen. Het gaat voornamelijk over Magnus en hoe deze langzaam maar zeker verandert in een waanzinnige. Op het laatste scherm lees je dat er hier in de keuken een Volledige Vingerafdruk te vinden moet zijn. Zoom uit de PDA. Goed we gaan nu op zoek naar de:

Vingerafdruk:

Blijf ingezoomd op de plank van de kast met daarop de Roze Ballon en de kom en de vaas en het Susi kopje. In je inventory klik je nu op de "XI-Lamp". Je cursor wordt een cirkel van blauw licht. Beweeg je muis heen en weer om met het blauwe licht over alle items op de plank te schijnen. Nergens zie je een vingerafdruk op. Klik met je vingertje weer op dat kleine kopje dat voor de vaas staat. Het kopje komt weer omhoog en....ER STAAT EEN MOOIE VINGERAFDRUK OP. In je inventory klik je nu op dat Plakband, de "Filmstrip", dat je uit de doos op Mitsuyo's bed hebt geplakt en je maakt een mooie afdruk van de vingerafdruk.

Zoom uit en draai links. Je ziet het linkerstuk van de kast en de plank. Er staat een Ansichtkaart op de kastplank. Zoom er op in. Je EVP gaat piepen. Activeer de EVP maar klik niet op de ansichtkaart. Het is een foto van hetzelfde vliegtuig die ook op de foto wand in het 2e WO oorlog museum in 2004 hangt. Als je nu, terwijl je EVP geactiveerd is, op deze foto klikt dan beland je weer in 2004 in het museum. Dit wil je niet, dus zoom 2 keer uit. Goed, je hebt de vingerafdruk. Nu nog kijken van wie deze afkomstig is. Draai links, vooruit, rechts, vooruit, links, deur gaat vanzelf open. Ga 3 keer vooruit, rechts en ga weer de kamer in van:

Mitsuyo Katu:

Zoom weer in op de tafel en zoom dan weer in op de scanner die links op de tafel staat. Nu krijg je de actiecursor op de knopjes van de scanner. In je inventory klik je nu op het Plakband waar nu dus de vingerafdruk op staat. De vingerafdruk verdwijnt de scanner in en je zoomt vanzelf in op het grote Vidscherm. Op het grote scherm vindt de vergelijking plaats tussen steeds twee vingerafdrukken. Linksonder in het scherm zie je een linker en een rechterpijl. Klik nu een aantal keren op de Rechterpijl om steeds naar het volgende scherm te scrollen. Doe dit totdat er op het scherm de Foto van MAGNUS verschijnt. Het is dus de vingerafdruk van Magnus. Luister Naar de stem van MALAKAI.

Hier in 2090 heeft Magnus dus hetzelfde lot ondergaan als Oliver Drake in 1912. Luister naar Malakai en als deze klaar is dan zoom je 2 keer uit en verlaat je de kamer. Ga terug naar de Eetkamer en naar de kast achter de eettafel. Zoom weer in op de foto van het Vliegtuig en activeer dan je EVP. 

Klik met je vingertje op de Foto en je beland in:

Hoofdstuk 6: Heen en weer in de tijd

2004:

Zoom uit de fotowand, draai links, 1 keer vooruit, links en zoom in op de paarse Floppy Drive die naast de Laptop Computer op de tafel staat. In je inventory klik je dan op de Floppy Disk die je gevonden hebt in 2090 Verleden. Dat is de floppy die links in je inventory staat. Op het Laptop Scherm verschijnt de groene Robot en de groene Afstandsbediening van Ivan. Je ziet ook een Kleurenscherm waarin het Paarse Vierkantje is gemarkeerd. Wel, op de afstandsbediening zitten 5 gekleurde knopjes. In het kleurenscherm is als eerste het Paarse Vierkantje gemarkeerd. Dit Paarse Vierkantje is dus de Paarse Knop op de afstandsbediening en is de 1e knop die je moet indrukken. De volgende knopjes zijn  dan dus de 4 kleurtjes die links van het paarse vierkantje staan. Dus de volgorde waarop je op de knopjes van de afstandsbediening moet gaan klikken is dan: Paars, Groen, Rood, Blauw, Oranje

Zoom  2 keer uit, draai links, 1 keer vooruit, draai links en zoom weer in op het middelste vliegtuig foto van het rechter paneel van de fotowand. Activeer je EVP en klik op het vliegtuig en je beland terug in:

2090 Toekomst:

Zoom uit het vliegtuig, draai links, 1 keer vooruit, rechts, 1 keer vooruit, links en de deur gaat open. Ga 2 keer vooruit, draai rechts en je staat weer voor de kamer van:

Ivan Krotz:

Ga naar binnen en zoom weer in op de tafel en zoom dan weer in op de groene Robot. In je inventory klik je weer op de afstandsbediening om deze op de Robot te richten.

Klik dan op de 5 knopjes van de afstandsbediening volgens de volgorde zoals je dat hebt gezien op het laptopscherm in 2004. Dus: Paars, Groen, Rood, Blauw, Oranje en.....uit de robot komt een paarse Laserstraal en deze projecteert het Paarse Symbool op de muur naast het raam.

Onthoud het symbool en zoom uit. Wel, je hebt nu alle informatie om dit spel te gaan beëindigen. Je moet dus nu terug naar de Ruimte Capsule in de rechter zijgrot in 2090 Verleden. Die Ruimte Capsule die daar ligt is uiteraard de MALAKAI Space Probe en met de informatie die je nu allemaal hebt vergaard kun je Malakai opnieuw programmeren op weg sturen om zijn reis door de tijd te vervolgen.

Je kunt via twee routes weer in 2090 VERLEDEN belanden. Ik geef je één route. Als je de andere route wilt volgen dan bedenk je die zelf maar. Als je hebt opgelet tijdens dit spel dan is ook die route niet moeilijk te vinden.

Op weg naar 2090 Verleden:

Verlaat Ivan's kamer en ga terug naar de Eetkamer en reis via het Vliegtuig terug naar het 2e WO Museum in 2004. Verlaat het museum en volg de route naar de andere kant van het eiland en klim omhoog naar de vuurtoren. Maak via de code 5, 5, 8, 2 de deuren van de souvenirs winkel open en ga naar binnen. Via het rode gordijn en de trap ga je naar de "Generator kelder". In de kelder draai je om naar de trap en zoom je in op het bordje rechts naast de trappoort. Zoom in op de foto van de Generator Kelder uit 1912 en activeer je EVP. Klik op de foto en je beland in:

1912:

Je bent terug in de Generator kelder. Ga naar de kamer van Drake op de 3e verdieping van de vuurtoren. Zoom in op het code paneel op Drake's deur en klik volgens de code: 1, 2, 1, 3, 2, 4, 3, 4 op de 4 sterknopjes en ga naar binnen. Ga naar de klerenkast, open deze en zoom in op de kleren. Doe je lantaren aan, schuif de kledij weg en zoom in op het codeslot van de geheime kast. Stel de code: R3782 in om de smalle kastdeur te openen. Zoom in op de middelste plank en dan op het Moerasschilderij. Activeer je EVP en klik op het schilderij en je beland in:

Hoofdstuk 7: 2090 Verleden:

Eindfase:

Draai rechts, 3 keer vooruit, rechts, 1 keer vooruit, links, 5 keer vooruit, links, 1 keer vooruit, rechts en je ziet de donkere ingang van de grot. Ga 4 keer vooruit de grot in, draai rechts en 1 keer vooruit naar de ingang van de tunnel en dan door de tunnel tot je niet verder kunt. Draai rechts en ga 5 keer vooruit ede rechter zijgrot in en zoom dan in op de Ruimte Capsule. Dit is dus MALAKAI. Klik onderaan het middelste segment van de probe en dit gaat open en je krijgt het blauwe scherm weer voor je neus. Klik in het blauwe scherm en je krijgt het Zwarte Scherm met de cijfertjes en de 4 ronde gekleurde symbolen.

 • Goed. Je moet nu alle getallen veranderen en de 4 juiste symbolen in de juiste volgorde zetten.

 • Op de bovenste regel zie je 15:23 en 17/03/90 staan. Klik op het symbool naast deze regel tot je de regel verandert heb in 00:05 en 20/04/90. Dit is de tijd en de datum die je zag op de vloer achter het witte gordijn in de Medische Kamer.

 • Klik op de X om deze regel te veranderen in 160, 140, 090. Dit zijn de 3 witte getallen die je in het 1912 boek hebt gezien in 1912.

 • Klik op de Y om deze regel te veranderen in 120, 180, 020. Dit zijn de getallen in de 3 schermpjes van de Ralf radio in 2004.

 • Klik op de Z om deze regel te veranderen in 180, 110, 150. Dit zijn de witte getallen die je zag op de palen in 2090 VERLEDEN.

 • Nu moet je de 4 symbolen nog juist instellen. Je kunt op de 4 symbolen klikken om ze te veranderen.

 • In 1912 heb je in de geheime lade, in Drake's bed, een tekening gevonden van de vuurtoren waarop de getallen 1, 2, 3, 4 in een bepaalde kleurvolgorde stonden:

 • De 1 is paars, de 2 is groen, de 3 is geel en de 4 is blauw.

 • Je moet dus de 4 symbolen volgens deze kleurcode gaan instellen.

 • Dus links zet je het Paarse Symbool uit Ivan's kamer.

 • Als tweede dan het Groene Symbool dat je zag in de grot in 200. 

 • Dan het Gele Symbool dat je in 1912 op de Vuurtoren Lamp zag.

 • En als 4e dan het Blauwe Symbool dat je zag in de schaal met Eieren in het dorp in 2090 VERLEDEN.

Heb je dit nu allemaal goed staan...Klik dan op de dubbele Groene Pijl en.......Luister naar Malakai terwijl deze zich oplaad om zijn  reis te vervolgen.

Er is geen spectaculaire eindfilm. Dit is het:

EINDE.

Walkthrough door: Louis Koot