Obsidian

2009: Walkthrough door: Louis Koot  

Deze walkthrough is voor de Duitse versie van de game. Je kunt de walkthrough wel gebruiken met de Engelse versie. Maar de Engelse versie is hier en daar toch iets anders. Obsidian is een al oudere Windows 95 game, maar is goed onder WindowsXP te spelen. Je moet alleen de instellingen van je beeldscherm/videokaart even aanpassen want Obsidian draait alleen onder 16 bits kleuren.  Dus zet je beeldscherm op 16 bits kleuren. Daarnaast is het handig als je de resolutie van je beeldscherm zet op 800 bij 600 pixels. Doe je dat niet dan speel je Obsidian in een heel klein scherm

Door toedoen van ons mensen is op Aarde het probleem van de luchtvervuiling zeer ernstig geworden. Wetenschappers zijn daarom in het jaar 2050 een project gestart waarbij met behulp van Nanotechnologie geprobeerd wordt om het luchtvervuilingprobleem op te lossen. De wetenschappers Lilah Kerlin en Max Powers zijn de leidende 2 wetenschappers van dit project dat als codenaam Ceres heeft gekregen. Ceres is een satelliet dat in de atmosfeer rondom de Aarde cirkelt. Het Ceres project is een succes en daarom bes;luiten Lilah Kerlin een Max Powers om er eventjes samen tussenuit te gaan op een welverdiende kampeervakantie in de bergen van de Rocky Mountains. Tijdens hun kampeertocht stuiten Lilah en Max op een vreemde rots die elke dag een klein stukje groter lijkt te groeien. Lilah en Max besluiten om deze rots, de OBSIDIAN rots, te bestuderen en dus slaan ze hun kamp vlakbij de rots op. De game begint in het Bos.

Intro: 
Het Bos

Je begint de game op een open plek in het bos. Beweeg je cursor naar de rechterrand van het scherm en klik dan de blauwe pijl. 
Je draait naar rechts en ziet een bospad, dat naar een boom toe gaat
. Klik vooruit met de gele pijl en....

Vanzelf loop je nu verder door het bos en krijg je de eerste blik op de Obsidian rots en de titel van de game verschijnt.  

Als je de rode cursor weer ziet, beweeg je deze naar onder op het scherm. De rode cursor wordt dan de blauwe omlaagpijl. Klik met de blauwe omlaagpijl om een paar stappen terug te lopen. Klik dan weer met de gele vooruitpijl om weer over het bospad terug te lopen en..... de Credits  verschijnen in je scherm, want de game gaat nu dan echt beginnen. 

Blijf geduldig kijken want vanzelf loop je nu door het bos en beland je bij je tent:

Tent:

Draai linksom naar je tent.

Ga vooruit de tent binnen. Er liggen 2 slaapzakken in de tent. Klik met je groene cursor op de rechter slaapzak. Je slaat de rechter slaapslak dan open. Er ligt een apparaat in de slaapzaak. Klik op het apparaat om het in close-up te krijgen. Dit apparaat is de PDA. 

Klik op de PDA deksel om het ding te openen. In je scherm zie je dan het PDA-scherm.

De PDA:

Rechtsonder zit de groene aan/uit knop. Klik op de aan/uit knop om de PDA aan te zetten. De PDA doet dan eerst een interne scan en dan verschijnt er een waarschuwing op een scherm want er zijn wat files verdwenen. Klik, onder in het PDA scherm, op de rode "Continue/Weiter" knop om de waarschuwing weg te klikken. 

Je komt dan in het hoofdmenu van de PDA. 
Elk van de PDA’s hoofdfuncties, Mail, Journal, Projecten, Video's en Netwerk, kun je van hieruit selecteren. 

Ook met de knoppen, rechts, kun je de diverse PDA functies openen en sluiten. Bekijk alles wat je in de PDA kunt bekijken, dus lees alle documenten en bekijk alle video's. In documenten moet je ook door de teksten omlaag scrollen via de rode SRL-pijltjes. Je hoeft niet alle documenten door te lezen en je hoeft niet alle video's te bekijken. Er zijn echter 3 video's en 3 documenten in de PDA die je wel moet bekijken en die je wel moet lezen. Vergeet je 1 van deze video's en documenten te openen dan gaat de game niet verder als je de Tent weer verlaat.

Dit zijn de video's en documenten die je in de PDA in ieder geval moet openen. 

In de rubriek MAIL/POST:

15/05/66: Hallo Leute. Je ziet een video met Lilah en Max bij de tent.

17/5/66: Obsidian Wachstumbericht. Je ziet in een video hoe de Obsidian rots groter en groter groeit.

13/05/66: Bon Voyage: Deze video toont je het afscheidsfeestje voor Lilah en Max.

In de rubriek PROJECTS/PROJEKTE:

Redeentwur. Klik in dit tekstbestand ook op de hyperlinks
Traum-Spinne.  In een video vertelt Max over zijn droom. Hij vertelt over een gigantische mechanische spin.

Traum Rotes Klebeband. Lilah vertelt over haar droom en tekent haar droom ook.

Als je deze 4 video's en documenten hebt gezien en hebt gelezen kun je de PDA afsluiten. Maar je kunt ook de overige files bekijken om wat meer informatie over het CERES project tot je te nemen. Nadat je de noodzakelijke files bekeken hebt zet je de PDA weer uit met de groene aan/uit knop. Zoom dan uit via de gele pijl,  links of rechts naast de PDA. Je bent terug bij de 2 slaapzakken. Draai 2 keer links - of rechtsom en verlaat dan de tent. Je doet vanzelf, buiten de tent, een paar stappen vooruit en staat dan stil. 

Draai links en.....je hoort een vreselijke schreeuw. Het is Max die schreeuwt. Max wordt namelijk nu de Obsidian rots ingezogenHoor je de schreeuw nu niet dan moet je terug naar de tent want dan heb je niet alle noodzakelijke files in de PDA bekeken, zoals die hierboven staan vermeld. Klik vooruit en.....Je wordt nu vanzelf  naar de Obsidian rots gebracht. 

  Jij bent dus..... Lilah.  Je ziet links de pet van Max op de grond en in het spiegelende oppervlak van de rots zie je een reflectie van jezelf.
 Je weet nu tenminste weer wie je bent. Max is door de Obsidian Rots naar binnen gezogen en......

Het spiegelende oppervlak van de rots breekt dan in duizend stukken en.....
.ook jij wordt de rots als het ware ingezogen en er start een video scène met een hele boel Nanobots als hoofdfiguren.

Je komt terecht in :

Hoofdstuk 1: Lilah's Droom
Het Bureau:

A: Bureau Atlas Face:

Hier lijkt de wereld wel op zijn kop te staan, en dat is ook letterlijk zo, want hier loop je over de muren en is het plafond de grond enz. Je wordt verwelkomt door een speech van de Bureau Chef. De Bureau Chef  verwelkomt je in de "Regional Administration Facility", en hij zegt dat je onmiddellijk naar hem toe moet komen. De Bureau Chef probeert een brug naar je toe te laten uitrollen. Dit mislukt want de brug komt tegen een groot beeld van Atlas aan, die een wereldbol torst. 

De brug is dus stuk. Het is nu aan jouw de taak om de brug gemaakt te krijgen, want je moet naar de Chef toe. Je bent echter in een totaal bureaucratische wereld beland, dus je moet alles volgens de juiste regels doen, of zoals de Bureau Chef heeft gezegd "You have to go through the Proper Channels". Je bent dus in Lilah's droom, waarover ze vertelt heeft in de video die je in de PDA hebt bekeken.

Je  staat hoog boven het "kantoor" van de Bureau Chef. In feite sta je op een liftje. Dus kijk omlaag en je ziet de rode liftknop.

Druk op de rode knop om met de lift naar beneden te gaan en te landen op de "Bureau Atlas Face". 

De "Bureau Atlas Face is dus in feite de "Begane Grond" van het bureau.

Recht voor je staat het enorme Atlas beeld. Atlas torst de wereldbol op zijn nek. Voor Atlas is de Informatiebalie. Ga vooruit naar de Informatiebalie. Achter de Informatiebalie staat een monitor. Klik op de monitor. De monitor komt naar voren. De monitor is een zogenaamde Vidbot. Lees het bericht op de monitor. Doe dus wat er staat en druk op de bel die op de balie staat, of klik weer op de monitor. De mond van de receptioniste verschijnt. Luister naar de mededelingen van de mond.

 

De receptioniste vertelt dat je de brug moet repareren en ze zegt ook dat er vast wel een Booth hier is die je daarbij verder kan helpen. Daarna moet je zo snel mogelijk naar de Bureau Chef. Links en rechts van het Grote beeld zijn dus de verschillende andere hokjes en in elk hokje is een Vidbot die je misschien kan helpen met meer informatie. Onder de informatiebalie zie je een reeks vreemde symbolen. Die symbolen zijn de Obsidian vorm van ons alfabet. 

Leer het Obsidian alfabet:

Draai rechts. Je ziet, in de hoek, een rode deur en je ziet ook de HINTS booth. 

Mik de gele pijl naar de rode deur en ga dan 3 klikken vooruit. 
Je gaat door de rode deur en bent dan in een klein kamertje waarin een tafeltje staat. Op het tafeltje staat een Boek. 

Klik op het boek. Het boek slaat open en vanachter het boek komt een Mexicaanse gitarist te voorschijn. Klik op de gitarist. 
De gitarist begint een riedel te pingelen en tegelijkertijd verschijnt er op de rechter pagina van het boek de letter A in zijn Obsidian vorm. 

Klik op de rechterpagina om de bladzijde om te slaan, klik dan weer op de gitarist en kijk hoe de Obsidian B wordt gevormd. Ga op deze wijze verder om het hele alfabet in Obsidian vorm te zien. Teken de letters allemaal na op een blaadje papier, want je zult ze later moeten kunnen herkennen. Het alfabet heeft dus 26 letter, A t/m Z, dus je bent hier wel even mee bezig.  Ben je klaar, dus ben je bij de Z gekomen, dan klik je de blauwe omdraaipijl om je om te draaien naar de rode deur. De deur staat nog open.  Ga 2 klikken vooruit. Je bent dan weer 1 klik verwijdert van de informatiebalie. Draai 2 keer rechtsom. Je kijkt weer naar de rode deur en naar de HINTS Booth. 

We gaan nu de diverse hokjes bezoeken die links en rechts van Atlas staan. Er zijn 10 hokjes, 5 links en 5 rechts van Atlas. In alle hokjes is een Vidbot aanwezig. De meeste Vidbots vertellen je alleen maar flauwekul, maar er is 1 Vidbot die je het "Brug Reparatieformulier" zal geven en je vertelt wat je met dit formulier moet doen. Het vinden van de juiste route kan hier heel verwarrend zijn. Daarom heb ik maar even een tekening gemaakt van de opstelling van de vidbot hokjes . 

We beginnen dus met de hokjes aan rechterkant. De meeste van deze hokjes bevatten hilarische video’s over Vidbots in de verschillende afdelingen van HET BUREAU. Mis zeker niet de verwijzing naar MYST in Sources en de bekvechtende Vidbots in Mediation.  De voorste rechter Booth is het Hints Booth. Ga schuin links vooruit naar de:

Hints Booth:

Je kunt de Hints Vidbot zogenaamd om hints vragen. Het is echter allemaal totale flauwekul wat de dame in de monitor je vertelt. Maar goed....vind je het leuk om even met de Hints Vidbot te spelen dan klik je op de monitor. De dame in de monitor vraagt je dan of je een hint wilt. Klik op de Yes of op de No knop. Nogmaals.....je hebt er totaal niets aan, want de Vidbot neemt je alleen maar in de maling. Je kunt eindeloos op de monitor en op de Yes of de No knop klikken om steeds weer opnieuw door deze Vidbot in de maling te worden genomen. Heb je er genoeg van dan klik je, linksonder of rechtsonder,  met de gele achteruitpijl om het Hints hok weer te verlaten. Je ziet de rode deur weer. Draai nu links, via de blauwe pijl aan de linker rand van het scherm. Je ziet dan dat je nu rechtsvoor de informatiebalie staat en je ziet en hekdeurtje. 

Ga 1 klik vooruit. Je gaat door het hekdeurtje en staat dan weer stil. 
Je kunt verder vooruit of rechtsom draaien naar de Sourses Booth en de Travel booth

Draai rechts, via de blauwe pijl aan de rechter rand van het scherm. 
Je staat precies tussen de Sources Booth en de Travel Booth.
De Sources Booth is het rechter hok en de Travel Booth is het linker hok. 

Sources Booth:

Ga schuin rechts vooruit, de Sources Booth binnen. Klik op de monitor van de Vidbot en......wel...dit is dus het grapje van de makers over MYST. Je ziet één van de zonen van Atrus, ik geloof Sirrus, die gilt dat ie de Gele Pagina nodig heeft. 

Ook dit is dus volkomen flauwekul. Stap dus weer achteruit en ga dan schuin links de Travel Booth Booth binnen.

Travel Booth:

Dit is het "reisbureau" van het Bureau.  In de monitor van de Vidbot verschijnt een ronddraaiende kubus. De kubus is de Bureau versie van de Wereldbol. 

Klik op de ronddraaiende kubus en....de "reisleidster" vertelt je dan iets over de diverse afdelingen van het Bureau. Je moet 6 keer op de kubus klikken. Je weet dan dat het Bureau de volgende 6 afdelingen heeft

 1. Atlas Face en daar ben je nu

 2. Records Face , ofwel Het archief.

 3. Nexus Face, De nexus is een soort kruispunt van waaruit je de diverse andere Faces/afdelingen kunt bereiken.

 4. Security Face

 5. Time Face

 6. Executive Face, ofwel het kantoor van de Bureauchef, waar je uiteindelijk moet wezen.

Heb je dit allemaal vernomen dan stap je weer achteruit en draai je weer naar links. Ga dan weer 1 klik vooruit. Je bent dan helemaal achterin en kunt niet verder vooruit. Draai weer rechts. Je ziet de Productivity booth en de Operations booth.

Ga schuin rechts naar de :

Productivity Booth:

Ook deze Booth is volkomen flauwekul. Op de monitor verschijnt de mededeling "Touch Screen To Start". 
Dus klik op het scherm en....Je kunt dan een spelletje PONG spelen. 

Pak het blauwe balkje vast en beweeg het over het scherm en kaatst er het rode en het blauwe balletje mee terug. 
Wel....veel plezier ermee...het is volkomen nutteloos. Stap terug en ga dan schuin links naar de:

Operations Booth:

Er verschijnen getallen in de monitor. Raak de monitor aan en....je ziet een rare vent met een rare hoed op zijn hoofd in de monitor die je vraagt of je de droom niet fascinerend hebt gevonden. Je zult deze vent later nog tegenkomen. Dit is namelijk de Conducteur.

Stap achteruit om het hok weer te verlaten. Wel....deze hokjes aan de rechter zijde waren dus eigenlijk allemaal grote flauwekul. 
Je staart weer naar de achtermuur. Draai links. Je ziet dan de 3 achterste hokken aan de linker zijde. 

Ga 1 klik vooruit. Je komt precies achter Atlas tot stilstand. Draai links en kijk dan omhoog via de blauwe omhoogpijl.
 Je ziet nu Atlas in zijn volle glorie en je ziet nu ook diverse andere afdelingen van het Bureau. 

Kijk weer omlaag en draai rechts en ga weer 1 klik vooruit naar de Mediation Booth en het Bridge Repair Booth. 

De Mediation (Bemiddeling) Vidbot is weer flauwekul, maar als je graag even weer in de maling wilt worden genomen dan ga je die Mediation Bot maar even activeren. De 2 Vidbots in Mediation bekvechten alleen maar met elkaar en schieten elkaar uiteindelijk dood.

Je moet  het Bridge Repair Booth binnen gaan want de Bridge Repair Bot legt uit wat je nodig hebt om de brug gerepareerd te krijgen. Ga dus de Bridge Repair booth binnen.

Bridge Repair Booth:

Op de monitor van de Vidbot verschijnt een wegversperringhekje. 
Rechts onder de monitor hangt een printer. Klik in het monitorscherm en je krijgt van de mannelijke mond je instructies. 

Deze instructies worden op papier uitgeprint. De Brug Reparatie Vidbot print een formulier voor je uit en vertelt dat je dat formulier moet laten afstempelen in het Departement of Pre-Approval, in de Security Face.

Pak dus het uitgeprinte "Brug Reparatie Aanvraag 3A-7/4" formulier uit de printer. 
Het formulier wordt onderaan je scherm opgeborgen en blijft daar ook staan tot je het moet gaan gebruiken.

NB: in de Engelse versie van de game krijg je hier een ander document van de Brug Reparatie Vidbot en dan moet je het "Brug Reparatie Aanvraag 3A-7/4" formulier zelf gaan zoeken in het Archief, de Record Face. De Vidbot vertelt je dan dat het "Brug Reparatie Aanvraag 3A-7/4" formulier is opgeborgen onder "Standard Damage" in één van de archiefkasten in het Archief. Om de één of andere duistere reden heeft men in de Duitse versie er voor gekozen om je nu gelijk het "Brug Reparatie Aanvraag 3A-7/4" formulier te geven. Dus je hoeft de puzzels in het archief niet te doenVerlaat de Bridge Repair booth, draai links en ga weer 1 klik vooruit. 

Recht voor je is het hekje, maar rechts kun je nog even de Reception booth en de Bureau Hygiëne booth bezoeken.
Beide zijn echter volkomen flauwekul, maar als je het leuk vindt dan draai je dus rechtsom.

Reception Booth:

Rechts is de Reception Bot. Activeer de Reception vidbot en bekijk het dansje in de monitor.

Als het dansje is afgelopen kun je nog een keer op de monitor klikken. Je ziet dan uitleg over de celdeling. 

Bureau Hygiëne Booth:

In de Bureau Hygiëne booth is de vent in de monitor geobsedeerd door een vlek aan de binnenzijde van de monitor en hij probeert de vlek weg te poetsen, wat hem niet lukt.

Rebel Control Booth:

Ga verder vooruit door het hekje. Rechts is dan de Rebel Control Booth, maar ook deze Booth is totale flauwekulMaar je kunt even de vragen van de vent in de monitor met Ja of Nee gaan beantwoorden.

De Bibliotheek

Recht vooruit is de omgekeerde Bibliotheek. Omdat alles hier omgekeerd en onderste boven staat zie je diep onder je de vloer van de bibliotheek. 
Ga 1 klik vooruit. Je loopt dan over een ladder in de kastenmuur van de bibliotheek en moet dan verder omlaag naar de vloer. 

Draai echter eerst even naar links. Er steken 5 blauwe boeken uit de voorste boekenkast. 
Klik met de blauwe handcursor op die 5 blauwe boeken om ze uit de kast te laten vallen.

Draai weer rechts en ga nog 1 klik vooruit en je bent dan beneden op de vloer van de bibliotheek. 
Draai links. Je kijkt door de bibliotheek.

Ga 1 klik vooruit en dan schuin links vooruit. Je staat weer voor een ladder, die  tussen de linker boekenkasten in zit. 
Beweeg de cursor omhoog en klik dan met de blauwe omhoogpijl en.....Je scherm kantelt terwijl je de ladder op klimt. 

Klim verder omhoog naar bovenaan de ladder. Het scherm kantelt weer. De Atlas Face is nu de rechter muur. 
Recht voor je zie je een hokje en diep onder je zie je de vloer van de Security Face.

Dat hok, dat je recht voor je ziet, is een liftje. Ga vooruit het liftje in en draai dan rechtsom. 
Je staat nu in het liftje en voor de rode liftknop. 

Klik op de rode liftknop en....je gaat achteruit naar de Record Face, het Archief van het Bureau.:

Record Face

Draai links. Je ziet nu de archiefkasten die links van het liftje in het archief staan. Aan de kopse kant van de 2e archiefkast zit een computerterminal vast. Het scherm is weer gekanteld, dus de grijze muur, achter de archiefkasten, is de vloer van de Security Face.

Je moet het "Brug Reparatie Aanvraag 3A-7/4" formulier voor akkoord laten afstempelen en hiervoor moet je naar het Departement of Pre-Approval, maar waar is dat?. Ga, vanuit het liftje, 1 klik vooruit naar de 2e archiefkast. Draai dan linksom en....je ziet een rode glijbaan aan de muur. Deze muur is de NEXUS, of te wel het kruispunt van waaruit je naar de diverse andere afdelingen van het Bureau kunt gaan. 

Ga vooruit naar de rode glijbaan. Je staat dan recht voor de rode glijbaan. 
Klik met je gele vooruitpijl op de glijbaan en......je moet nu CD 2 in je computer plaatsen. 

Dus haal CD 1 uit je computer en doe CD 2 erin. Klik dan op OK om verder te gaan.  
Na het laden van CD 2 ga je vanzelf verder omhoog via de rode glijbaan. Het scherm is dan weer gekanteld. Je bent bij de:

Nexus:

De Nexus is een grote draaischijf met in het midden een grote lamp. Ga vooruit naar de lamp. De Nexus fungeert als kruispunt. 
Via deze NEXUS kun je dus naar de Record Face, de Security Face, de Time Face en de Sterrenhemel, want je kunt de Nexus ronddraaien.

Voor de lamp staat een hendel. Je kunt de hendel naar links duwen en naar rechts trekken. Als je de hendel naar links duwt dan draait de Nexus 1 slag rechtsom. Trek je de hendel naar rechts dan draait de Nexus steeds 1 slag linksom. Om de Hendel te duwen of te trekken grijp je de hendel vast met de blauwe handcursor en dan duw je de hendel naar links of trek je de hendel naar rechtsDoor de Nexus dus te draaien richt je de rode glijbaan steeds naar een andere afdeling en kun je die afdeling bereiken via de rode glijbaan. 

Doe nu nog even niets, maar draai nu, via de blauwe pijlen, eerst een paar keer rechtsom. Je ziet dan dat je nu vanuit de Nexus alleen terug kunt naar het archief. Je moet nu echter naar de Security Face. Dus grijp de lamphendel vast en trek de hendel dan 1 keer naar rechts en....De Nexus draait 1 keer linksom. Achter de lamp zie je dan een muur met bankjes. Dat is de Time Face afdeling. Het Archief, dus de Record Face, is nu links van de lamp.

Draai je nu, via de blauwe pijl, 2 keer links, of rechts, om en....onder je zie je nu de glazen hokjes van de Security Face. 
Midden onder in je scherm zie je de rode glijbaan, om omlaag naar de Security Face te glijden 

Klik nu 2 keer met de gele vooruit pijl op de rode glijbaan en..
..je glijd omlaag en terwijl je omlaag glijd kantelt het scherm. Je beland in de:

Security Face afdeling:

Je word verwelkomt door een Vidbot. De Vidbot lult je even de oren van de kop.De Vidbot vertelt je dat je naar het Department of Pre-approval moet gaan om je formulier daar te laten stempelen,. De Vidbot bied je dan een aantal toegangskaarten aan. 

Klik op de toegangskaarten om ze te pakken. Linksonder heb je dan 2 blauwe, 2 gele en 2 rode toegangskaarten.  Je staat hier voor Hokje 2. Links is Hokje 1 en rechts is hokje 3. Er zijn in totaal 9 hokjes. De Vidbot verdwijnt weer. Draai rechts en ga dan 1 keer vooruit en....

.....Vanzelf loop je dan langs hokje 3 en ga je linksaf de hoek om en kom je voor de ingang van hokje 3 tot stilstand.
 Draai links. Je ziet de glazen toegangsdeur van hokje 3.

Rechts hangt de Kaartjesautomaat waar je de toegangskaarten in moet stoppen om in hokje 3 te geraken. 
Ga vooruit naar de deur van hokje 3.

Deze glazen hokjes zijn het zoveelste variant op het overbekende doolhof. DeSecurity afdeling bestaat uit 9 glazen hokjes. Je staat nu voor de ingang van Hokje 3.  Je moet door de hokjes naar Hok 7 want daar moet je het "Brug Reparatie Aanvraag 3A-7/4" formulier laten stempelen. Hok 7 is namelijk het Departement of Pre-Approval. Je hebt echter 3 ZWARTE toegangskaarten nodig om dat hok 7 in te kunnen. 

Je moet dus nu via een bepaalde route door het 9 hokjes doolhof gaan om die 3 zwarte toegangskaarten te verzamelen. In elk hok staan kaartjesautomaten bij de deuren naar het volgende hok. Je hebt steeds de goede toegangskaarten nodig om het volgende hok in te gaan. Maar de kaartjesautomaten geven je ook steeds nieuwe toegangskaarten terug. Door nu de juiste route door de hokjes te volgen ruil je dus steeds toegangskaarten en zul je uiteindelijk 3 zwarte toegangskaarten hebben waarmee je dan Hokje 7 in kunt

In elk hok is een Vidbot die je kunt activeren om dan naar het flauwekul verhaal te kunnen luisteren. Ik zou dit echter in eerste instantie niet doen, maar eerst via de juiste route door de hokjes gaan naar Hok 7 om het  "Brug Reparatie Aanvraag 3A-7/4" formulier te laten afstempelen. Is het formulier eenmaal gestempeld dan kun je alsnog weer door alle 9 hokjes gaan om de vidbots te activeren.  Je begint dus bij de ingang van Hokje 3. Als je met de gele vooruitpijl op de kaartjesautomaat klikt dan worden vanzelf de juiste kaarten in de automaat gestoken en gaat de deur open. 

De juiste route die je door de hokjes moet volgen is:

3, 6, 5, 8, 9, 6, 9, 6, 9, 6, 9, 6, 9, 6, 5, 2, 1, 4, 1, 4, 7

Je hebt nu het eerste deel van de route gehad: 3, 6, 5, 8, 9, 6 en je bent dus terug in Hokje 6. Nu moet je 4 keer heen en weer tussen hokje 6 en hokje 9. Dus vanuit 6 terug naar:  9, 6, 9, 6, 9, 6, 9, 6. Dit kost je dus telkens 1 blauwe kaart, 1 gele kaart en 1 rode kaart, maar je krijgt er telkens 1 gele, 1 rode en 2 blauwe kaarten voor terug. Als je dan 4 keer heen en weer bent geweest tussen hokje 6 en hokje 9 dan ben je dus weer in hokje 6. Volg dan de blauwe pijlen route, dus:

Wel...je hebt nu 3 zwarte kaarten, dus klik op de kaartjesautomaat en....je beland in hokje 7.

Hokje 7: Department of Pre-Aproval:

Ga naar de vidbot in het stempelhok en klik op de monitor. 
De vidbot verwelkomt je en pakt dan je Brugreparatieforulier en stempelt het formulier dan af. 

De vidbot vertelt dan dat je het gestempelde formulier moet brengen naar de afdeling "Onmiddellijke Actie" in de Time Face afdeling. Stap achteruit en draai links. 

Verlaat hok 7 dan door de glazen deur. Draai dan links en ga 2 keer vooruit en dan linksaf de hoek om. 

Je bent  dan terug bij het startpunt, voor hokje 2. Draai rechts. Je staat weer voor de rode glijbaan. Ga omhoog via de glijbaan naar de Nexus lamp. Achter de Nexus lamp zie je dus de Time Face afdeling. Het is de muur waarop je de bruine bankjes ziet. Je moet de Nexus nu draaien zodat die Time Face afdeling dan recht achter je is. Grijp dus de Hendel vast en trek de hendel dan 2 keer naar rechts. De Time Face afdeling is dan recht achter je. Recht voor je is dan de Security Face. Draai je dus helemaal om en ga via de rode glijbaan omlaag naar de:

Time Face afdeling:

Achterin de zaal staat het "Onmiddellijke Actie" hok. Mik de gele vooruitpijl naar het hok en klik dan en.....je gaat vanzelf tussen de touwen door naar het hok. In het hok staat uiteraard weer een Vidbot. Links achter de monitor zie je een aantal klokken en je ziet ook dat al die klokken stilstaan. Klik op de monitor op de Vidbot te activeren. 

De Vidbot pakt het gestempelde formulier en bevindt het in orde. De Vidbot zegt in eerste instantie dat de brug onmiddelijk gerepareerd zal worden. Maar dan zegt de Vidbot dat de Zonneklok stuk is en dat jij de klok moet gaan maken. Pas als de Zonneklok weer loopt kan de brug gerepareerd worden.  

Draai links.  Je ziet het archief en krijgt de schuine gele rechtsafpijl. 

Klik en....Je loopt linksom langs het hok naar de achterzijde en staat dan voor de:

Zonneklok puzzel

De zonneklok staat stil en jij moet het ding weer draaiende krijgen. De klok heeft 3 ringen, de Zonnering, de Maanring en de Aardering. Links staat een grote hendel. Trek aan de hendel en .....De klok gaat lopen maar de hele zaak  loopt in de soep. De Zon, de Maan en de Aarde botsen tegen elkaar aan en dat is niet de bedoeling.

Rondom de knoppen staan puntjes. Die puntjes zijn de uren. Onder de dikke draaiknoppen zie je de kleine Resetknop waarmee je de knoppen en de klok terug zet naar de beginstand. Klik op de Resetknop om de puzzel terug te zetten in de beginstand. Alle 3 knoppen staan dan met de punt omhoog, dus op 12 uur. Doe dan nu het volgende:

De 3 ringen staan dan zo:

Klik weer op de grote hendel en......

Als je het goed hebt gedaan hoor je muziek en draaien de 3 ringen rond zonder dat de Zon, de Maan en de Aarde tegen elkaar botsen. Heb je het fout gedaan dan botsen de ringen weer en moet je de puzzel opnieuw doen. Reset de knoppen dan met de resetknop en probeer het opnieuw.Als je de Zonneklok goed hebt dan draai je rechts en dan klik je schuinlinks en dan gewoon links. Je staat dan weer aan de voorzijde van het Vidbot hok. De wijzers van alle klokken in het hok draaien nu heel wild rond, en dat is geen goed teken. Klik weer op de monitor en .....de reparatie vent verschijnt even en dan.....hela...... is dat Max niet.... 

Max probeert je wat te vertellen maar hij verdwijnt weer snel en de Vidbot praat dan weer tegen je. De Vidbot pakt weer je document en is erg blij dat het correct gestempeld is en verzekerd je dat hij alles in het werk zal stellen om nu de brug gerepareerd te krijgen. Helaas is er nog één klein probleempje.....de reparatiedienst heeft een grote achterstand, dus voorlopig kan de brug niet gerepareerd worden. Of je over een jaartje of zo maar weer terug wilt komen. Shit....heb je daar al die moeite voor gedaan.Draai rechts en......je hoort nu een vrouwenstem die je vraagt om haar te ontmoeten bij het LICHT. Welk licht?  Wel..... je weet in ieder geval van het bestaan van één licht, namelijk de NEXUS.  Draai weer rechts en ga terug naar de rode glijbaan en dan via de glijbaan terug omhoog naar de:

Nexus:

Ga weer vooruit tot aan de lamp en....je hoort de vrouwenstem weer, De vrouw vertelt dat zij je kan vertellen hoe je bij Max komt. Je moet echter het licht UIT doen om haar te kunnen zien. Pak de Hendel beet en trek de hendel dan 2 keer naar rechts om de Lamp 2 keer linksom te draaien en.....De Lamp gaat uit en de vrouw verschijnt. De vrouw vertelt dat er, behalve de brug en de Nexus, nog een andere manier is om de Bureauchef te bereiken, De vrouw vertelt dat er achter je een telefoon is waarmee je de Bureauchef kunt opbellen en zij toont je ook het telefoonnummer. 

De vrouw verdwijnt dan weer. Pak de lamphendel weer beet en duw de hendel dan 3 keer naar links, dus de Lamp draait dan 3 keer naar rechts. De lamp is dan weer aan en je ziet dan het Archief weer achter de lamp. Draai je nu helemaal om, via de blauwe pijlen aan de rand van het scherm. De Lamp is dan achter je en voor je heb je dan nu de Sterrenhemel. 

Onder in je scherm is nu geen rode glijbaan maar een rode Brug. 
Aan het einde van de rode brug hangt dan de Telefoon. Ga 2 klikken vooruit over de brug. Je beland in de:

Telefoonpuzzel

Links zie je 3 schuin tegen elkaar staande rechthoekige kastjes. Rechts zie je een rode knop met daarboven 3 cirkeltjes. Als je in de 3 cirkeltjes klikt dan zet je er cijfers in. In de cirkeltjes moet je dus het telefoonnummer zetten die de vrouw je heeft laten zien. Dus klik in de cirkeltjes om er, van links naar rechts, de cijfers  9, 3, 4 in te zetten. Er verschijnt dan een kubus in beeld, De kubus vouwt dan helemaal open en verdeeld zich in de 3 "kastjes". 

 • In elk van de 3 vakjes zie je dan een rode lijn. Je moet nu de rode lijnen in de 3 kastjes verschuiven om ze op de juiste plaats in de kastjes te krijgen. 

 • Als de 3 rode lijnen op de goede plekken staan dan krijg je verbinding met de Bureauchef.

 • Pak met je blauwe handje de rode lijn in het linker kastje vast en schuif de rode lijn dan naar onder in het kastje

 • Pak met je blauwe handje de rode lijn in het middelste kastje vast en schuif de lijn dan naar het midden van het onderste deel van het kastje. 

 • Doe dit ook met de rode lijn in het rechter kastje. 

 • Klik dan op de dikke rode knop en.....als je de 3 rode lijnen nu goed hebt gezet dan...belt de telefoon de bureauchef op. 

 • Je hoort dan de bureauchef, die zeer verbaast is dat je zijn telefoonnummer weet. 

 • De "telefoon" schuift dan weg en je beland vanzelf in een rotsachtig landschap. Je bent bij de:

Balancerende Rots:

Je ziet een dunne langwerpige rots die balanceert op de punt van een grote rots. Je hebt ook het "handje". Met dit handje kun je de grote puntrots kantelen. Voor je dat doet, draai je eerst even om. Je ziet de "deur" en je ziet dat deze nu toegang geeft tot waar je net was, nl. de NEXUS. 

Draai weer terug naar de rots. Je kunt dus de grote puntrots, waar de dunne langwerpige rots op balanceert, laten kantelen met je handcursor.  Plaats bijvoorbeeld je handje rechtsonder op de grote rots en trek de cursor dan naar rechts en.....de grote punt rots kantelt dan naar rechts. Draai je om en zie.....de "deur" geeft nu toegang tot een ander deel van het Bureau.  Dus door het kantelen van de rots, kantel je in feite het gehele bureau. Door het kantelen van de rots krijg je dus rechtstreeks toegang tot een ander deel van het bureau. Draai weer naar de rots. Zet de punt rots nu eerst weer even met de punt omhoog. Plaats dan het handje boven op de punt van de rots, waar de platte rots dus op balanceert, en trek de handcursor dan omlaag en.....je trekt de rots nu naar VOREN, dus naar je toe. 

De rots valt dus met de punt naar voren. Draai je om en zie..
..door de "deur" zie je onderin nog net 1 punt van de oranje ster van de Sterrenhemel. 

Ga nu 2 klikken vooruit, door de deur. Je bent dan op het Heelal . 
Je staat hier dus in feite voor een afgrond. Direct onder je zie je de vloer van de Security Face. Draai rechts. 

Je ziet dan de rode glijbaan van de Nexus. Ga 1 klik vooruit en draai rechts. 
Je ziet de gekantelde Time Face en de linker punt van de gouden ster. 

Ga 1 klik vooruit en draai weer rechts. 
Je staat nu recht voor de linker zijde van de gouden ster en je ziet de brug boven de Atlas Face afdeling. 

Ga vooruit en.....in de gouden ster verschijnt de Bureauchef maar....helaas.....

De Bureauchef moet zijn "hoofd" wel heel vreemd verdraaien om je te kunnen aankijken want je staat in feite op de achtermuur van zijn hok . Je moet dus op zijn vloer terecht zien te komen. Het is dus nog steeds niet goed. Draai je om via de blauwe omdraaipijl en ga dan 1 klik vooruit naar de rode glijbaan. Draai dan links en ga 1 klik vooruit naar de hoek. Draai dan links en ga 2 klikken vooruit. Rechts in de hoek zie je dan een Hekje. 

Ga schuin rechts vooruit naar het Hekje. Je beland achter het hekje, dus draai links. Je staat nu recht voor het hekje. Het hekje is een ladder. Beweeg je cursor omhoog om de blauwe omhoogpijl te krijgen. Klik dan om op de eerste sporten van de ladder te gaan staan. Je scherm kantelt nu iets en je krijgt de gele vooruitpijl. Klik vooruit en....je gaat nu vooruit over de ladder en als je stopt kantelt het scherm weer. Beweeg de cursor over het scherm tot je de gele schuin linkspijl krijgt. 

Klik vooruit en....vanzelf loop je nu om de ladder heen en beland je op een smalle richel. 

Klik vooruit en.....Oeps.....je valt bijna omlaag....Je kunt hier niet verder. Je bent aan de verkeerde kant op de richel. Draai je 2 keer linksom want je moet nu terug. Als je bent omgedraaid zie je dat je nu in feite boven het Rebel Control Hok bent. . Alleen zie je de Vidbod nu van boven. 

Ga 1 klik vooruit. Je beland weer op de ladder, Loop, via de gele omlaagpijl, terug over de ladder en als je weer bent gestopt klim je verder omlaag via de blauwe omlaagpijl. Je staat dan weer op de vloer. Wel....dit was dus de verkeerde ladder. Draai links en ga dan schuin rechts 1 klik vooruit. Draai dan rechts. Je kijkt nu naar de overkant en ziet de Time Face weer. Aan de overkant zie je nu ook een hek/ladder in de hoek.

Ga vooruit. Je gaat vanzelf helemaal vooruit naar de overkant. 
Als je weer stilstaat draai je rechts. Links in de hoek is dan de ladder.

Ga dus schuin links naar de ladder in de hoek. Draai dan weer rechts. Je staat nu weer recht voor de ladder. Klik de blauwe omhoogpijl en klik dan de gele vooruitpijl en....je hoort triomf muziek en vanzelf loop je weer een heel eind over de ladder vooruit.

Als je weer bent gestopt is de ladder weer gekanteld. Zoek nu de schuin rechtsafpijl en klik dan om weer om de ladder heen te lopen. Je staat dan weer op de grijze richel, maar nu dus aan de andere kant. 

Ga 1 klik vooruit en...nu loop je wel verder over de richel. 
Op het hoogste punt kom je tot stilstand en....je hoort de Informatie Vidbot onder je. Draai rechts. 

Je ziet de Nexus. Kijk omlaag en.....de Informatie Vidbot is kwaad op je want je staat bovenop haar. 
Je ziet nu ook Atlas, die nu dus op zijn zijkant ligt. 

Kijk weer omhoog. Midden in het scherm krijg je de gele vooruitpijl naar de Nexus.Klik en.....
......je loopt over de Informatie Vidbot, die nog bozer wordt. Ga weer vooruit en...Je loopt nu vooruit over Atlas

Je beland bovenop de Wereldbol van Atlas. Ga nog 1 klik vooruit en.....EINDELIJK.....je hebt de Brug bereikt. 

Ga over de brug naar de:

Bureauchef:

De Bureauchef is kwaad. Kwaad omdat je niet volgens de bureaucratische regels hebt gehandeld om hem te bereiken. De Bureauchef gaat eventjes helemaal door het lint maar omdat ook de Bureauchef orders heeft van hogerhand laat hij een filmdoek zakken en je ziet een filmpje met Max. In feite kijk je binnen in Max brein.

 Als de film is afgelopen, bevind je je in de tweede REALM van Obsidian en dat is:

Hoofdstuk 2: De Spider Realm, de droom van Max.

Je bevind je in een fabriek met in het midden een gigantische mechanische Spin. De Spin heeft, zoals elke spin, 6 poten. Om de poten van de Spin staan stellages.  Je kunt in 4 van die stellages omhoog klimmen naar een zogenaamde Balcony. Er zijn dus 4 balcony's en op elke Balcony moet je dan een bepaalde puzzel oplossen. Maar dat komt allemaal straks wel. Voor nu, blijf even staan op je aankomst punt en kijk voor je. 

Je ziet één van de "voeten" van de Spin. Dit is Voet 1. De voet blokkeert een rooster in de vloer. Rechts zie je een draaiwiel met een rode hendel
.Mik de gele vooruitpijl naar het rooster en ga dan vooruit en...je kijkt door het rooster omlaag en.......Max verschijnt en praat tegen je. 

Max zegt dat ie in een soort commando centrum is beland en hij denkt dat het Ceres is. Max wil dat je het rooster opent zodat je naar hem toe kunt komen. Als Max weer verdwenen is stap je achteruit. Je bent dan terug bij het draaiwiel met de rode hendel. Klik nu met je groene cursor op het draaiwiel en....de voet van de spin gaat iets omhoog maar valt dan terug en blijft het rooster blokkeren. Het schijnt dat er niks anders opzit dan om deze fabriek weer op gang te brengen om de Spin aan het lopen te krijgen. Klik nu met de gele vooruitpijl links naast de voet om nu weer vooruit  te gaan en.....je moet Cd 2 verwisselen voor Cd 3. Doe dat dus.Als Cd 3 is gestart ga je dus vanzelf  vooruit. Je eindigt weer bij een volgende voet  van de spin. Dit is Voet 2. Er staat een houten pallet tegen de voet aan. Je kunt nu schuin links vooruit, linksom draaien of rechtsom draaien 

Draai rechts. Je ziet nu de eerste inham van de fabriek. Achterin deze inham staat een ronde Watertoren.
Je kunt deze inham in maar er valt niets te doen. Je komt echter later in deze inham terecht.

Draai weer linksom naar voet 2 van de spin. Draai dan nog een keer links en.....je ziet nu de  bek van de Spin. 

Draai terug rechtsom, naar voet 2. Zoek nu de schuin linksvooruitpijl, links naast de voet, en ga dan weer 1 klik vooruit.
 Als je weer stilstaat dan sta je tussen voet 2 en voet 3 in.

Je kunt naar links, naar rechts en weer verder schuin links vooruit.
 Draai je rechts.Je kijkt Inham 2 in en je ziet de Oven, achterin de inham. 
Je staat voor de trap die omlaag gaat naar de inham.

Ga 1 klik recht vooruit de trap af. Je staat dan op het voorbordes. 
Draai rechts en ga weer 1 klik vooruit en....je gaat het rechter zijtrapje af en staat dan weer stil. 

Draai links. Je staat nu rechts naast het bordes en boven de onderste trap. 

Ga weer 1 klik vooruit en.....je loopt nu vanzelf helemaal door de inham en komt tot stilstand voor de oven. 
Er staat een Rode Knop voor de oven. 

Klik op de Rode knop en.....heel even brand er dan een vuur in de oven maar het vuur gaat ook gelijk weer uit. Je kunt eindeloos op de rode knop blijven klikken maar het vuur in de oven blijft niet aan.Het vuur in de oven moet aangestoken worden, want pas dan komt de Spin in beweging. Draai links. Je ziet nu een gele Kabelbaancabine. 

Ga vooruit naar de gele cabine. Je beland in de cabine. Draai links. Je ziet een rode en een groene knop. 

Klik op de Groene Knop en......geniet van het ritje naar het balkon. Tijdens het ritje omhoog krijg je eventjes een totaal beeld van de Spin. Het kabelbaantje levert je af bij een dokkingstation bovenop een hoge paal. Draai weer linksom naar de knoppen. Rechts naast het knoppenkastje krijg je de schuin rechts vooruitpijl. Klik dus om schuin rechts uit de cabine te stappen. Je beland dan voor een console met 4 hendels. 

Je kunt elke hendel omlaag trekken maar.....er gebeurt niets als je de hendels omlaag trekt. Blijkbaar moeten deze hendels ook eerst stroom krijgen. Wellicht moeten we later hier terug komen. Draai je om en ga schuin rechts vooruit terug naar de gele cabine. Weer in de cabine draai je rechts en klik je weer op de Groene Knop om terug omlaag te gaan. De cabine levert je weer af op de vloer van de oveninham. 

Mik je cursor naar de grote katrollen om de gele schuin rechtsaf pijl te krijgen. Klik dan en je beland terug voor de oven. Draai rechts. De oven is nu recht achter je en je kijkt nu naar de middencirkel waar de enorme mechanische Spin op staat. Zoek de schuin linksaf pijl en klik dan en vanzelf loop je dan terug naar het bordes. 

Je gaat vanzelf het linker trapje op. Draai rechts, 1 klik vooruit , draai links en 1 klik vooruit de bovenste trap op. Je bent terug bij de Spin. Je bent hier dus tussen Voet 2 en Voet 3 van de Spin. Je ziet een stellage bij de Spin. De stellage is om de poot van de spin gebouwd. 

Ga schuin linksaf naar de Stellage. Je beland in de stellage. Beweeg je cursor omhoog tot je de blauwe omhoogpijl krijgt.Klik dan en....je scherm "tilt" en je kijkt nu omhoog door de stellage en je krijgt de gele vooruitpijl. 

Klik de gele vooruitpijl en...je klimt in de stellage omhoog. Boven gekomen sta je voor een Lichtblauwe Ronde Poort. Deze Blauwe Poort is de deur van de "Air Balcony". Ga vooruit en....De poort draait open en je gaat erdoor en bent dan beland op het:

Air Balcony:

Je staat in een enorme bak met ballen. Voor je staat een Kanon. In de achtergrond beweegt een Tornado over het scherm.  Met het handje kun je het kanon heen en weer bewegen en afvuren. Vuur eens een schot af naar de Tornado en zie wat er gebeurd. De bal die je afvuurt creëert een kolom in het pad van de tornado. 

Je moet het nu zo voor elkaar krijgen dat je met één schot van het kanon de  Tornado tussen een aantal kolommen klem krijgt. Hoe? Dat ga ik je uitleggen. Beweeg je cursor nu eerst naar de onderkant van het scherm. Je krijgt de blauwe omlaagpijl, dus klik om omlaag te kijken. Kijk, een pijp met een gat erin. Ga vooruit de pijp in. Je komt bij een enorm Kussen terecht. 

Ga vooruit om op het kussen te gaan zitten. Maar je scherm gaat nu rechtop staan en het kussen verdwijnt. Het was geen kussen maar het deksel van een Ballenkast.  Je ziet nu een groot vierkant met een lichtgroen kleiner vierkant erin. In het lichtgroene vierkant staan stippen. Er zijn 9 Ballen. Aan de buitenzijden van het grote vierkant zie je bruine Blaasbalgen. Aan elke zijde zitten 3 Blaasbalgen.  Wat je nu moet doen is  om met behulp van de "blaasbalgen" de 9 ballen zo op het groene vierkant plaatsen zodat er precies in het midden van het lichtgroene vierkant een leeg vak blijft. Je houdt dus 1 bal over. 

De overblijvende bal kun je gebruiken om steeds 1 zijde te blokkeren. Het is niet moeilijk. Je klikt dus op de blaasbalgen om de ballen voort te bewegen. Met de bovenste blaasbalgen blaas je de ballen omlaag, Met de onderste blaasbalgen blaas je de ballen omhoog, Met de rechter blaasbalgen blaas je de ballen naar links Met de linker blaasbalgen blaas je de ballen naar rechts. Het is niet moeilijk maar je moet het eventjes goed uitkienen. Zo moet het uiteindelijk zijn

Is het je gelukt, klik dan 2 keer met de gele achteruitpijl om terug uit de pijp te geraken. Kijk dan omhoog via de blauwe omhoogpijl en je bent terug bij het kanon. Richt het kanon op de Tornado en vuur het kanon af en......Als je de blaasbalgpuzzel goed hebt opgelost dan wordt de Tornado nu gevangen tussen pilaren. De Tornado verdwijnt en  je scherm gaat nu op en neer golven. 

Draai je weer om. Je ziet de lichtblauwe poort weer. 

Ga terug door de lichtblauwe poort en.... je komt niet, zoals je misschien had verwacht, weer in de stellage maar wordt nu via een filmpje door het heelal gebracht naar de 

Cosmology Room:

Er gaan ramen open. Voor je zie dan het Heelal met de sterren. Midden in de sterrenhemel word het hoofd van Max gevormd door de sterrem en je hoort Max die vertelt dat je nu zijn droom van de mechanische spin beleeft

Er komt dan een foto aangevlogen. De Foto beland midden onder in het scherm.Het is een foto van het kanon op de Air Balcony.
Zet je cursor nu, links of rechts, naast de foto om de blauwe omlaagpijl te krijgen. Klik dan om omlaag te kijken. 

Je ziet nu het Controle paneel. Op het Controle paneel zie je 5 afbeeldingen. Onder elke afbeelding zie je een lichte Gleuf
De middelste afbeelding is uiteraard de SPIN en de overige zijn schematische voorstellingen van de 4 Balcony's.

Nummer de 5 afbeeldingen, van links naar rechts, A, B, C, D, E. Afbeelding B stelt het Air Balcony voor. Boven de Spin (Afbeelding C) staat dus de foto. Pak de Foto op met je handje en sleep de foto dan naar de gleuf onder Afbeelding B. Klik de foto dan de gleuf in en.... Vanzelf kijk je weer omhoog naar het Heelal. Je hoort een stem die vertelt dat "In den beginne schiep Max een Machine. Maar de Machine was klein en zwak". Rechtsonder wordt nu een Sterrenbeeld getekend die wel wat weg heeft van een damesschoen met een naald hak. In het midden van het heelal zie je dan een paar heldere witte stippen, die sterren voorstellen. 

Zoals ik in het begin van dit hoofdstuk al heb vertelt zijn er 4 Balcony's waar je een puzzel moet oplossen. Je hebt de Air Balcony dus al gedaan. Na elke Balcony puzzel beland je hier in de Cosmology Room. Je stopt dan de foto van het balkon, waar je vandaan kwam, in de gleuf en dan verschijnen er meer witte stippen in het Heelal. Je moet uiteindelijk al die witte stippen met elkaar verbinden door lijntjes en uiteindelijk zul je dan de Spin getekend hebben.  Je moet wachten met het verbinden van de sterren tot je de laatste balkon puzzel hebt opgelost. Dus doe nu verder hier even niets,Draai je om via de omdraaipijl en ga dan 2 klikken vooruit, terug door de ronde poort. Je beland op een liftje en het liftje brengt je terug naar beneden. Klik vooruit om het liftje uit te gaan. Je bent in watertoren inham van de fabriek. Hier kom je altijd terecht vanuit de Cosmology Room kamer. 

Ga 1 klik vooruit, dan schuin links vooruit naar het bordes. Bovenop het bordes draai je rechts en ga je weer 1 klik vooruit. Dan draai je links en vooruit de trap op. Je bent terug bij Voet 2 en ziet de bek van de spin weer. Draai rechts en ga weer schuin links vooruit. Als je weer stilstaat dan is rechts weer de Oven Inham en links de stellage naar de Air Balcony. Ga nu weer verder 1 klik schuin links vooruit. Je gaat voorbij Voet 3 van de Spin en staat dan vlak voor Voet 4.

Je kunt weer schuin links vooruit, linksom draaien en rechtsom draaien. Draai rechts. 
Je kijkt de Smederij inham in. Op de muur staat een enorme S geschilderd. We gaan de smederij niet binnen. 

Draai rechtsom. Je ziet Voet 3 en de Stellage naar de Oil Balcony. 

We doen de Oil Balcony echter als laatste, dus draai weer rechts. Je kijkt nu tegen het achterwerk van de Spin aan. 

Draai weer rechts. Je kijkt weer naar Voet 4. Ga nu weer 1 klik schuin links vooruit en als je dan weer stilstaat ben je voorbij Voet 4. In de verte zie je de voeten 1 en 2 . 

Draai rechts. Je kijkt de Blaasbalg inham in. 
Op de muur staat een grote E geschilderd. Ook hier gaan we niet naar toe nu.

Draai 2 keer links, of rechts, om. Je kijkt nu weer naar een zijkant van de Spin en ziet 2 Stellages. 
De Linker Stellage brengt je omhoog naar de Metaal Balcony en de rechter stellage brengt je naar de Vuur Balcony.

We gaan nu eerst naar de Vuur Balcony. Dus ga schuin rechts vooruit de rechter stellage in. Kijk in de Stellage weer omhoog en klim dan weer helemaal omhoog in de stellage. Boven gekomen ben je dan bij de Oranje Ronde Poort van de Vuur Balcony. 

Klik vooruit naar de poort. De poort draait open en je gaat er door en bent dan op de:

Vuur Balcony:

Je bent in een avondrood en kaal landschap. Midden in de avondrode lucht zie je de gele Zon.  Onder de Zon staat een vreemde kale boom . De 5 takken van de boom bewegen op en neer. Voor de boom staan 5 lichtgevende paaltjes in de grond. De punten van de takken raken elk een paaltje aan.

Klik op de Zon en.....Vanuit de Zon komen dan bliksemflitsen die ook naar de paaltjes gaan. De Bliksemflitsen raken de paaltjes in een bepaalde volgorde. Jij moet er nu voor zorgen dat de takken van de boom de paaltjes op precies hetzelfde moment raken als de bliksemflitsen. De bliksemflitsen en de takken moeten de paaltjes dus gelijktijdig raken. Nummer de paaltjes, van rechts achter naar links achter,1 t/m 5. Nummer de takken, ook van rechts naar links, A t/m E. Tak A raakt paal 1, Tak B raakt paal 2, Tak C raakt paal C, Tak D raakt paal 4 en Tak E raakt paal 5.

Klik weer op de zon en kijk dan goed naar de volgorde waarin de bliksemflitsen de paaltjes raken. Noteer die volgorde waarin de bliksem de paaltjes raakt. Bij mij was dit 2, 3, 4, 5 en 1.  Vergelijk de volgorde waarin de bliksemflitsen de paaltjes raken met de volgorde waarin de 5 takken de paaltjes raken. Dit komt dus niet overeen. Je moet dus de volgorde van de takken gelijk zien te krijgen met de volgorde van de bliksemflitsen. Lukt je dat dan raken de takken de paaltjes precies op hetzelfde moment als de bliksemflitsen de paaltjes raken in de dezelfde volgorde als de bliksemflitsen. Om het duidelijker te zeggen: De takken moeten in de zelfde volgorde, en op het zelfde moment als de bliksem, de paaltjes raken.

Je moet dus de snelheid waarmee een tak omlaag gaat naar een paaltje veranderen. Dit doe door met je groene cursor op een paaltje te klikken, precies op het moment dat de punt van de tak het paaltje raakt. Je stopt dan de beweging van die tak. Hoe langer je het paaltje vast houdt des te langer "bevries" je dan de tak. Op deze wijze kun je dus en de snelheid van de tak en de volgorde waarin de takken de paaltjes raken, beïnvloeden. Doe dit tak voor tak , paaltje voor paaltje. Klik dan telken op de Zon om te zien of de bliksem en de tak op het zelfde moment het paaltje raken. Is dit het geval dan hoor je een muziektoon.

Het is een verschrikkelijk moeilijke puzzel en het vereist een oneindig geduld om het voor elkaar te krijgen. Dus ik wens je veel geduld en veel geluk bij het oplossen van deze puzzel. Lukt het je om alle takken synchroon te krijgen met de bliksemschichten dan vliegt de boom in de fik als je weer op de zon klikt.

Als de boom in de fik staat dan draai je om, via de blauwe omdraaipijl rechtsonder. 
De Vuurpoort zweeft midden in je scherm.

Ga terug door de Vuurpoort en.....via het heelal filmpje beland je dan voor de 2e keer in de:

Cosmology Room:

De foto van de Vuur Balcony dwarrelt door je scherm en wordt boven de spin geplaatst. Kijk dus weer omlaag naar het console. Grijp de foto en stop de foto dan in de gleuf onder afbeelding E. Vanzelf kijk je dan weer omhoog naar de sterrenhemel. Je hoort de stem weer die zegt: "In den beginne schiep Max de machine. Maar door de aderen van de machine stroomde geen vuur. Voor Max betekent vuur niets, maar voor ons is vuur het bloed van onze voorvaderen".  Linksboven wordt een snoer/stekker getekend die dan verandert in een kaars. Ook verschijnen er 4 nieuwe witte stippen in het heelal.

Draai je om via de blauwe omdraaipijl en ga weer 2 keer vooruit door de poort. Weer ga je met het liftje omlaag en beland je beneden in de watertoren inham van de fabriek. Wel...volg nu dezelfde route als de 1e keer en ga terug naar de 2 stellages van de Metaal Balcony en de Vuur balcony, dus bij de Blaasbalg inham.  

Ga weer recht voor de 2 stellages staan en ga dan nu schuin links de linker stellage in. 
Kijk in de stellage dus weer omhoog en klim dan weer helemaal naar boven.
Bovenin de stellage sta je dan voor de grijze ronde poort van de Metaal Balcony. 

Ga vooruit door de poort. Je bent dan op de:

Metaal Balcony:

De Nanobot fabriek

In de verte zie je de fabriek.  Vanuit de Fabriek gaat een glijbaan naar een steiger. Aan de steiger zit een dikke pijp. Voor de pijp staat een oranje kastje waar een groene lamp in brand. Rechtsonder in het scherm zie je de opening van een andere dikke pijp. Je krijgt de schuin rechtsaf pijl naar de pijpopening. Dus ga schuin rechtsaf de dikke pijp in. 

Filmpje: Je gaat dan vanzelf door een hele lange pijp en eindigt bij de Fabriek

Je staat voor een rode knop en een lopende band. De rode knop heeft nummer 4. Rechts van de rode knop hangt een pijp boven de lopende band. De lopende band staat stil. Via deurtjes gaat de lopende band de fabriek in. Klik op de rode knop en.....Er valt een groen rotsje uit de pijp op de lopende band, maar omdat de deurtjes niet open gaan kan het groene rotsje de fabriek niet in. Het groene rotsje valt dan van de lopende band. Er is dus iets mis want de deurtjes gaan niet open en dus kunnen de groene rotsjes de fabriek niet in. Die groene rotsjes zijn een deel van de brandstof voor de metaalfabriek.Plaats je cursor op de lopende band om de gele schuin rechtsaf pijl te krijgen. Klik dan en je gaat vooruit naar de binnenplaats. 

Draai links. Je staat voor een kast waar je blijkbaar iets in moet plaatsen. Draai weer rechts. Links zie je de deuren van het Laboratorium. Recht voor je zie je een deel van de productielijn van de fabriek. Er staan Nanobotjes op de productielijn maar er beweegt niets. De fabriek is zo dood als een pier en het is jouw taak om de fabriek weer op gang te krijgen. Ga nog 1 klik vooruit, draai dan links en ga dan door de dubbele deuren de Fabriek in. Je gaat door een aantal deuren en eindigt dan in het:

Laboratorium:

Je staat voor een menginstallatie met 3 bekers. Links en rechts hangt een monitor. Links staat een rek met vloeistoftubes. In het rek hangen tubes met rode, gele en blauwe vloeistof. Rechts staat ook een rekje en in dat rekje hangt 1 groene tube. Voor het rechter hekje staat een bord waarop het cijfer 4 staat. Rechts naast de linker monitor hangt de knop om de bovenste linker beker te legen. Links naast de rechter monitor hangt de knop om de bovenste rechter beker te legen. De onderste beker is de Mengbeker. Op de Mengbeker zie je een rode knop.

Draai rechtsom. Je staat nu voor een plank die aan de muur hangt. Op de plank staat een monitor. Onder de monitor zie je een gleuf en de monitor heeft aan de linkerzijde 3 knoppen. Rechts naast de monitor staan 2 Floppy's.  Op de 2 Floppys staat uitleg over wat je moet doen. Pak de linker floppy op en stop hem dan in de gleuf onder de monitor. Zodra je de floppy in de gleuf hebt gestopt vult de monitor je scherm. Klik dan, links, op de bovenste knop en....bekijk het filmpje.

 Eerst zie je een chemische formule en dan zie je hoe een Nanobot de brandstof voor de fabriek maakt door de vloeistoffen in de menginstallatie te mengen. Als het filmpje van de linkerfloppy ten einde is dan stap je achteruit, via de gele achteruitpijl. Pak de floppy terug uit de gleuf en plaats de floppy terug op het kleine plankje. Stop dan de rechter floppy in de gleuf van de monitor en druk dan weer op de bovenste knop en...de uitleg gaat verder,

Als je de filmpjes van de beide floppy's hebt bekeken dan weet je dus welke vloeistoffen je met elkaar moet mengen om de brandstof voor de fabriek te maken. Je moet dus eerst Oranje van een bepaalde samenstelling maken dat als er dan Groen bij wordt gemaakt een Oranje van een andere samenstelling oplevert. Draai terug naar links. Je staat dan weer bij de menginstallatie. Kijk nu eerst even omhoog. Boven de menginstallatie hangt een paneel waarop je de mengverhoudingen ziet van de vloeistof die je moet gaan mengen.

Kijk weer omlaag naar de menginstallatie. Als je een flesje, uit het linker rek, leeg giet in de bovenste bekers dan kun je op de monitor ernaast zien hoeveel stippen dat flesje heeft. Het gaat van 1 tot 6. Nummer de tubes in het linker rek nu van links naar rechts als volgt: Rode Tubes = R1, R2, R3, R4. Gele Tubes =  G1,G2, G4 en G5 (G3 is er niet). De Blauwe tubes zijn niet belangrijk.

We gaan nu mengen en ik geef je gelijk de juiste oplossing van deze mengpuzzel:

Stap 1:

Pak  rode tube R1 op en klik ermee op de bovenste linker beker. Je giet R1 leeg in de beker. 
Pak  gele tube G4 op en leeg deze in de bovenste rechter beker.
 Op de beide monitors zie je nu het aantal stippen van R1 en G4. 

Druk op de rode knop van de onderste Mengbeker en....... In de Mengbeker worden nu R1 en G4 met elkaar gemengd tot Oranje dat bestaat uit R1+G4. Dit oranje goedje komt terecht in de bovenste rechter beker. Pak nu de Groene Tube, die in het rechter rekje staat, op en leeg deze in de bovenste linker beker. Klik dan weer op de rode knop van de Mengfles en...In de bovenste linker beker zit dan nu Oranje dat is opgebouwd uit R1+G3. Het groen in de bovenste rechter beker is niet belangrijk.

Het Oranje R1+G3 is het mengsel dat de fabriek weer aan de gang zal brengen. Oranje R1+G3 heb je gemaakt door eerst R1 te mengen met G4 tot Oranje R1+G4 en er daarna de groene vloeistof bij te doen. Als je dus buiten bij de lopende band, in het nummer 4 kastje een fles Oranje R1+G4 doet en dit mengt dan met een groen rotsje tot Oranje R1+G3 dan zal de fabriek weer gaan draaien en komt de productie van Nanobots weer op gang.

Stap 2:

Leeg nu de beide bovenste bekers met de knoppen naast de monitors. Maak dan weer Oranje R1+G4, dus stop in de bovenste linker bovenste beker weer de rode tube R1 en in de rechter bovenste beker weer de gele tube G4. Klik dan weer op de knop van de Mengbeker en....in de bovenste rechter beker heb je dan weer Oranje R1+G3. Klik nu op de bovenste rechter beker om deze nu te pakken. De oranje beker verdwijnt naar je inventory, onderaan je scherm.

Draai je om, via de omdraaipijl linksonder, en klik dan vooruit om via alle deuren weer terug naar buiten te gaan.
Weer buiten draai je rechts. Je ziet de lopende band weer en ook die kast waar je iets in moet plaatsen. 

Ga 1 klik vooruit en draai dan rechts. Je staat weer voor de kast. Klik in de kast op de houder en.......
......de beker met oranje R1+G4 wordt nu in de kast geplaatst.
 Draai links en ga weer 1 klik vooruit, naar het begin van de lopende band. Draai dan 2 keer rechtsom en....
........Je staat weer bij de rode 4 knop. Ok.......Klik op de rode knop en.....

De lopende bang komt weer op gang. Groene rotsjes worden nu door de lopende band getransporteerd door de deurtjes.
 De groene rotsjes mengen met het Oranje R1+G4 tot Oranje R1+G3 en.....de hele fabriek komt weer op gang en je ziet hoe de Nanobots de fabriek uitrollen.

Het filmpje heeft je terug de binnenplaats op gebracht. Draai je om via de omdraaipijl. Je kijkt weer naar de lopende band. Ga schuin links vooruit en....
V
anzelf ga je terug over het terrein naar de dikke pijp. Onderweg zie je de Nanobots uit de fabriek komen en via de glijbaan omlaag gaan naar de steiger. 

Je duikt de pijp in en gaat door de pijp en bent dan terug bij de Grijze ronde poort.

Wel...ga door de grijze poort en via het Heelal filmpje beland je weer in de:

Cosmology Room:

De foto van de Metaal Balcony komt aangevlogen. Kijk dus weer omlaag naar het console. Pak de foto en stop de foto in de gleuf onder afbeelding D en....luister weer naar de Stem die zegt dat "voor Max het metaal niets betekent, maar voor hunnie betekent metaal vlees en bloed". Het Aambeeld wordt nu in de hemel getekend en er verschijnen weer 4 nieuwe witte stippen.

Draai je weer om en ga weer 2 keer vooruit door de poort. Het liftje brengt je weer omlaag naar de Watertoren inham. Loop door de inham vooruit en dan via het bordes terug naar de mond van de Spin. Er is nog 1 Balcony te gaan en dat is het Olie Balcony. Hiervoor moet je dus terug naar Voet 3 van de spin. Als je weer voor de mond van de spin staat dan draai je linksom. Je kijkt dan naar Voet 1. 

Ga nu 2 keer schuin rechts vooruit. Je bent dan terug tussen Voet 4 en Voet 3 en dus bij de stellage naar die je naar de Olie Balcony zal brengen. Links is de Smederij inham. 

Ga schuin rechts de stellage in en klim in de stellage dan weer helemaal naar boven. 
Boven gekomen ben je dan bij de geel/zwarte poort van de Olie Balcony. 

Ga door de poort.  Je moet CD 5 laden. Als Cd 5 is gestart beland je op de:

Olie Balcony:

Je bent beland in een woestijn. Recht voor je zie je een Zandkasteel. Onder in het scherm staat het getal 038-1 in het zand geschreven. Je kunt recht vooruit of schuin rechts vooruit naar de rechter zijkant van het Zandkasteel. Ga schuin rechts vooruitJe komt achter de voorzijde van het kasteel uit bij een soort trechter. Je ziet een rode knop met daaronder 2 cijfer displays met er naast rodepijlen. Zet nu met behulp van de rodepijlen het getal 038-1. Je hoeft alleen op de linker rode pijl te klikken tot er 038 in het linker display staat. 

Druk dan op de rode knop en....... zie wat er gebeurd.......Er wordt olie via de trechter het zandkasteel in gezogen.Stap achteruit, via de achteruitpijl linksonder. Je bent dan weer terug bij de cijfers in het zand. Ga nu 1 klik recht vooruit, dus via de gele rechtdoor pijl. Je beland aan de voorzijde van het Zandkasteel. Je kunt nog verder vooruit, maar doe dat nu nog niet. Draai 2 keer rechtsom. Je kijkt terug naar het zandkasteel, maar bent nu dus aan de voorzijde van het kasteel. 

Plaats de schuin linksaf pijl op het kasteel en klik dan en...

Filmpje: Vanzelf ga je naar het kasteel en via de ophaalbrug en een lange wenteltrap beland je dan in de bovenkamer van het kasteel.

Je kijkt naar wat ramen en naar een rood draaiwiel. Draai links. Je staat voor een groot groen paneel waarop je een lijntjes patroon ziet afgebeeld.
 Dit is de belangrijkste puzzel van het kasteel maar je kunt er nog niets mee omdat de puzzel nog niet is geactiveerd.

Draai weer rechtsom en ga dan schuin links vooruit, dan draai je weer links en weer schuin links vooruit. 
Je staat dan voor een tafel met een zwart scherm. In het scherm zie je een rood richtkruis. Dit is de Coördinaten tafel. 

Ga nog een stap vooruit om de tafel in close-up te krijgen. Er verschijnen dan witte lijntjes in het scherm. Het scherm is nu een Geologische Kaart. Met de 2 rode draaiwielen kun je coördinaten in stellen en dan beweegt de kaart naar die coördinaten. De trechter, die buiten op het kasteel zit, zal dan naar die coördinaten worden gedraaid. Maar welke coördinaten moet je hier nu instellen? Dat weet je dus nog niet. Ook dat moet je dus nog te weten zien te komen.Stap achteruit, draai links en ga weer 1 klik schuin links vooruit en draai dan rechtsom. Je kijkt terug naar de tafel maar ook naar de wenteltrap. 

Mik de gele vooruitpijl naar de trap en klik dan en.....via het filmpje beland je weer buiten het zandkasteel. 
Weer buiten ga je 1 klik vooruit en....Je beland bij de Oceaan.

De Golfjes Puzzel:

Je ziet in de oceaan een apart segment dat golft. De golven bestaat uit 9 vierkanten.
Er zijn 3 rijen golven en elke rij bestaat weer uit 3 golfjes.
De golven rollen heen en weer maar ze golven niet mooi synchroon aan elkaar. 

Je moet er voor zorgen dat de 3 golfen per rij mooi aan mekaar aansluiten zodat elke rij dan 1 grote golf is en de 3 rijen dan mooi gaan golven en dan mooi het strand op golven. Dit is een zeer moeilijke puzzel en ik kan je er ook weinig hulp bij bieden. Het is ook haast niet uit te leggen hoe je deze puzzel kunt oplossen, maar ik doe een poging.

Als je de cursor op de golven zet dan stopt de beweging van de golven. Door dan met de groene cursor op de randen van elk vierkantje te klikken kun je de vorm van elk golfje veranderen om ze mooi rond aan elkaar te laten aansluiten. Je kunt ook op het platte deel van de vierkantjes klikken om de vierkantjes plat te maken. Dit is dus weer een zeer moeilijke puzzel waar je weer heel veel geduld en nauwgezetheid voor nodig hebt om het voor elkaar te krijgen. Je moet dus de 3 golven, per rij, aan elkaar gelijk maken zodat ze samen 1 golf per rij vormen. Er mag absoluut geen  ruimte tussen de golfjes blijven want dan lost de puzzel niet op. 

Lukt het je om de golven aan mekaar te laten aansluiten dan wordt het hele segment uit de oceaan getild en ontstaat er dus een groot gat in de oceaan. Het Golf segment zweeft dan in de lucht.

Je bereikt dit dus door op de vierkantjes te klikken. Je kunt dan de vorm van elke golf in elk vierkantje veranderen door erop te klikken. Je moet er voor zorgen dat je eerst per rij de golven goed synchroon aan elkaar laat lopen en dan moet je de rijen nog synchroon met elkaar laten golven zodat er één vloeiende golf beweging ontstaat. Dan pas zal het golf segment uit de oceaan omhoog komen. Het is moeilijk, maar begin er mee om de achterste rij mooi synchroon aan elkaar te laten zijn. Is het gelukt dan wordt het golven segment dus het water uit getild. Draai dan 2 keer rechts en ga 1 klik vooruit. Je bent dan terug bij het Zandkasteel. Ga nog niet weer het kasteel binnen maar draai je om. In de lucht zie je dan het Golfsegment hangen. 

Je ziet een zijkant van het golfsegment en daarop zie je een Lijntjes patroon. Teken het lijntjes patroon na op een stukje papier. Draai terug om naar het zandkasteel en ga weer naar binnen. Via het filmpje beland je weer boven in het kasteel. Draai 2 keer rechtsom en ga dan schuin rechts vooruit weer naar de Coördinaten tafel.  Draai dan linksom zodat je weer recht voor de Coördinaten tafel staat. Door het raam zie je nu de zijkant, met het lijntjespatroon, van het Oceaansegment in de lucht hangen.  Draai  linksom en ga 1 klik schuin links weer vooruit. Draai dan weer 2 keer linksom en....je staat weer voor het Groene Paneel.

De Lijntjes Puzzel:

Het lijntjespatroon op het groene paneel staat door de war.  Je moet het patroon herstellen naar het patroon zoals je het zonet door het raam in de lucht zag hangen. Kijk even goed naar de lijntjes op het paneel. Je merkt dat het van boven naar beneden 10 regels zijn. Met je blauwe handje kun je elke regel naar links en naar rechts schuiven. Je kunt ook de regels omhoog en omlaag schuiven om ze met elkaar van plaats te laten wisselen. Nummer de Regels, van boven naar onderen, 1 t/m 10 en doe dan het volgende met behulp van het blauwe "handje" 

 • 1 = Schuif regel 1 (dus de bovenste) 2 keer op  naar links 

 • 2 = Sleep regel 5, 3 regels omhoog (regel 5 wordt dus regel 2) 

 • 3 = Sleep regel 8, 5 regels omhoog (8 komt dus op regel 3) en schuif het dan 2 keer naar links 

 • 4 = Sleep regel 6, 2 regels omhoog (wordt dus 4) en schuif deze dan 2 keer naar links 

 • 5 = Sleep regel 9, naar regel 5 en schuif dan 2 keer naar links 

 • 6 = Schuif regel 6 2 keer naar rechts 

 • 7 = Sleep regel 9 naar regel 7 en schuif dan 2 keer naar rechts 

 • 8 = Schuif regel 9 2 keer naar rechts

 • 9 = Schuif regel 10 2 keer naar rechts en het patroon is hersteld.

Ga je fout, draai dan even om en weer terug om de puzzel terug in de beginpositie te zetten en begin opnieuw.Als je het patroon op het paneel precies zo hebt als je door het raam zag dan hoor je een muziekje en krijg je de Gele Vooruitpijl op het paneel. Klik dus met de Gele Vooruitpijl op het paneel en..

Filmpje: Het paneel schuift achteruit open en je gaat dan door een hele lange pijp en beland onder de grond bij de Olie Tornado. 

Kijk omhoog en je ziet de Coördinaten van deze Olie Tornado en die zijn 133-5. 
Dit zijn de Coördinaten van het Golfsegment dat nu in de lucht hangt. 

Kijk weer omlaag, draai je om en klik vooruit in het blauwe scherm om terug door de lange pijp te gaan. 
Je beland weer boven in de kasteelkamer.
Draai rechtsom en ga weer naar de Coördinaten tafel.

De Coördinaten puzzel:

Zoom er weer in op de Coördinaten tafel. Je moet het rode richtkruis nu op de coördinaten instellen die je zojuist bij de Olie Tornado hebt gezien. Met het linkerwiel zet je de cijfers in het linker display en schuif je de kaart in het scherm naar links of naar rechts. Met het rechterwiel zet je het laatste cijfer in het rechter display en schuif je de kaart omhoog of omlaag. Zet nu eerst de Coördinaten 038-1 in de 2 displays. Dit is nog niet eens makkelijk. Draai eerst het rechterwiel, linksom of rechtsom, tot je het cijfer 1 in het rechter display hebt staan. Draai dan aan het linkerwiel, links of rechtsom, tot je in het linker display 048 hebt staan. Het rondje van het richtkruis staat dan op de kaart op de Coördinaten 038-1.

Nu ga je vanuit 038-1 de Coördinaten 133-5 instellen met de beide wielen. Zorg eerst weer dat de 5 in het rechterdisplay komt te staan en stel dan 133 in in het linker display. Het rondje van het rode kruis staat dan op de coördinaten 133-5.

Stap achteruit, draai links, schuin links vooruit, draai 2 keer rechts en ga schuin links naar de trap en...je beland weer buiten aan de voorzijde van het kasteel. Draai weer 2 keer linksom. Je kijkt weer naar het kasteel. Ga nu, rechts van kasteel, 1 klik recht vooruit, richting de geel/zwarte poort. Je bent dan terug bij de geel/zwarte poort. Draai je weer om naar het zandkasteel en ga nu weer schuin rechts naar de Trechter, die voorop op het kasteel staat. Zet nu, met de rode pijlen, de coördinaten 133-5 op de displays om de trechter naar het Zwevende Segment te richten. 

Druk dan op de rode knop en.....Het zwevende segment wordt naar het kasteel gezogen en de olie uit het segment verdwijnt het kasteel in. 
Het Zandkasteel wordt hierdoor helemaal metaalachtig grijs. Je hebt ook deze Olie Balcony opgelost.

Draai je om naar de Poort en ga vooruit door de poort. 
Je moet CD 3 weer in je computer doen en als dat is gebeurt beland je via het heelal filmpje beland weer in de:

Cosmology Room:

De foto van de Olie Balkon wordt boven de spin gezet. Kijk weer omlaag naar het console en stop de foto dan in de gleuf onder afbeelding A. De Stem vertelt je dan nu "Voor Max olie niet meer is dan ruwe grondstof, maar voor hun is het wijn". In het heelal wordt nu een oliekannetje getekend en er verschijnen weer 4 nieuwe witte stippen.Je moet nu alle witte stippen, in het midden van het heelal, met elkaar gaan verbinden door witte lijnen om de Spin te tekenen in de sterrenhemel. Om stippen met elkaar te verbinden klik je op 2 stippen met de groene cursor. Je verbind dus steeds 2 stippen met een witte lijn en zo teken je dus de Spin. 

Als de Spin klaar is hoor je de Stem weer die zegt dat: "De Machine is compleet en Max is nu overbodig geworden".  Je bent klaar op de balkons. Draai je om en verdwijn weer 2 keer vooruit door de poort en...het liftje brengt je weer omlaag naar de Watertoren inham....Stap vooruit uit de lift en.......De enorme Mechanische Spin komt nu tot leven.....Ga nog een klik vooruit en.......

Filmpje: De enorme mechanische Spin loopt het ronde platform af en......Vreet je op en je ontmoet nu de Conductor die eventjes tegen je aan gaat staan lullen. 

Je beland dan in:

Hoofdstuk 3: Bismuth Realm:

Je wordt verwelkomt door Bismuth, de Robot. Bismuth beschijnt met zijn lantaren het "Frame In The Sky". De robot verdwijnt en je bent weer alleen. Waar ben je nu weer beland. Je ziet hopen schroot. Uit 1 van de schroothopen steekt een grote arm met een hand omhoog. In de lucht zie je een Gouden Schilderij Lijst hangen. Die Schilderijlijst is het "Frame in the Sky" en dat is je uiteindelijke einddoel.  

Als je naar links en rechts draait zie je nog meer schroothopen. Je bent dus op een Schroothoop planeet beland. Als je naar de Hand en de Schilderijlijst kijkt dan draai je 1 klik naar links. Je ziet een soort pad dat helemaal omhoog naar de top van de rechter schroothoop gaat. 

Klik de Vooruitpijl en....Je moet CD 4 in je computer doen. 

Als CD 4 is gestart ga je dus vanzelf vooruit over het Schrootpad de Schrootberg op. Als je bent gestopt klik je weer met de gele vooruitpijl om verder omhoog te gaan naar de top van de schrootberg. Boven op de schrootberg staat een.....Radiootje. Rechts zie je de Hand weer. 

Klik op de rode knop van het radiootje en......

Filmpje: De Hand gaat open en je "vliegt" er naar toe. Je hoort de stem van de Rebel. Op de palm van de hand staat een Vliegmachine.

De vliegmachine klapt de vleugels uit en je land op de Hand.. Je staat dan op de Hand en dus bij de vliegmachine.

A: Vliegtuig 1e keer:

Draai 2 keer linksom of rechtsom. Je staat aan de zijkant van de vliegmachine. 
Je kunt schuin rechts vooruit of schuin links vooruit.Schuin links brengt je in de vliegmachine, dus ga schuin links vooruit. 

Via een filmpje ga je het vliegtuigje binnen en ga je via een trap naar boven. 
Je staat dan stil voor een geel/groene metalen deur. 

Draai 2 keer rechtsom. Je bent in de romp van het vliegtuig. 
Recht voor je is het trapgat en voorbij het trapgat is de Cockpit. 

Ga schuin links vooruit naar de Cockpit. Je neemt plaats op de linker pilotenstoel. 
Draai rechts en.....op de rechter pilotenstoel zit de Bismuth, de robotpiloot van dit vliegtuig. 

Draai weer links.  Links zit een rode hendel. Klik op de rode hendel en luister...
.Een stem zegt dat "overgave aan de machinepiloot niet mogelijk is omdat de veiligheidschip weg is".  

De robot, die op de rechter stoel zit, is dus de machinepiloot van het vliegtuig. 
Kijk omlaag, via de blauwe omlaagpijl onderaan je scherm. Je ziet dan een kastje met een schermpje.

Op het schermpje zie je de Hand, het Frame in the Sky en 3 rondjes. Die 3 rondjes zijn, van links naar rechts, het Piazza, de Kerk en het Beeld. Al deze 5 plaatsen kun je met het vliegtuig bereiken. Je moet het vliegtuig echter "vertellen" naar welk van de 5 plaatsen het moet vliegen. Links naast het scherm steekt de contactsleutel. Klik op de contactsleutel en....Je hoort de stem weer die zegt dat "De Menselijke piloot de startprocedure heeft gestart"

De motor start echter niet, dus er gebeurt verder niets. Er is geen power. Kijk weer omhoog en stap dan achteruit, via de gele achteruitpijl rechtsonder. Je loopt dan vanzelf terug en staat weer voor het trapgat. Draai 2 keer rechtsom. Je staat weer voor de geel/groene deur. Ga nu vooruit door de deur. Je betreed het Motorruim van het vliegtuig. Nanobots huppelen constant van links naar rechts om het DIARAMA te laten ronddraaien. 

De Diarama puzzel:

Het Diarama is de motor van het vliegtuig.  Zoom, via de gele vooruitpijl, in op het Diarama. 
Je krijgt een dia van een vogel in je scherm. 

Klik op de vogel en.....Het Diarama klapt helemaal uit. 

Je ziet nu 11 dia’s van de vogel in verschillende stadia’s van zijn vlucht. De volgorde van de dia's is echter  verkeerd. Je moet nu de dia’s in de juiste volgorde zetten zodat de vogel goed gaat vliegen. Als je alle dia's in de juiste volgorde hebt gezet gaat de motor van het vliegtuig aan.

Je moet dus de dia’s met elkaar verwisselen door ze naar de goede plek te slepen. Nummer de dia’s, van links naar rechts, als 1 t/m 11. Denk erom dat als je een dia verwisseld met een andere dia ze dan hun nummer houden. Dus als je bijvoorbeeld Dia 1 verwisselt met Dia 10, dan staat Dia 10 op de plek waar Dia 1 stond en Dia 1 op de plek waar Dia 10 stond.Je pakt dus een dia op en klikt er dan mee op een andere dia om de 2 dia's van plek te laten verwisselen. De afbeelding hieronder toont je de juiste oplossing. De bovenste afbeelding is de begin situatie van de dia's en de onderste afbeelding is zoals het moet zijn.

Als je denk dat je de dia's in de goede volgorde hebt gezet dan klik je vooruit om het Diarama te sluiten.Als de dia's dan inderdaad in de goede volgorde staan dan zie je de vogel "vliegen" en hoor je dat de motor aan is. Is dit het geval dan stap je achteruit en draai je 2 keer linksom. Ga terug door de geel/groene deur en ga weer naar de cockpit. Je neemt weer plaats in de linker pilotenstoel. Kijk weer omlaag naar het kastje en klik weer op het contactsleuteltje. De stem vertelt weer dat de Menselijke Piloot de startsequentie heeft gestart en dat er nu een pre-flight check begint. Je beland in het pre-flight check scherm. De stem vertelt je dan dat je op een aantal van de gele knoppen moet klikken.

Als eerste moet je op de gele D-1 knop klikken. Dus klik op de gele D-1 knop. De stem vraagt dan of je op B-2 wilt klikken. Dus klik op de gele B-2 knop. Dan wordt gevraagd om op A-3 te klikken. Dus klik op de gele A-3 knop. De pre-flight check is dan klaar en je moet nu opgeven waar je naar toe wilt vliegen. Je ziet het kastje weer en het schermpje met de 5 bestemmingen. Het maakt uit in welke volgorde je naar de bestemmingen gaat. Je bent nu op de Hand en je kunt dus naar het Piazza, de Kerk, het Frame In The Sky en het Beeld. 

We gaan nu eerst naar het Piazza. Dus klik op de meest linker stip, het Piazza rondje,  en....
......Geniet van de vlucht naar de Blauwe Planeet

Het vliegtuig is dus aangekoppeld aan de Blauwe Planeet. 
Stap achteruit om uit de stoel te stappen. Je staat dan weer voor het trapgat. 

Klik vooruit in het trapgat en....Je gaat via de trap het vliegtuig uit en staat dan op een zwevend planken pad. 
Recht voor je zweeft het Piazza gebouw

B: Piazza:

Ga verder over het zwevende planken pad naar het Piazza gebouw. Je gaat door de poort en wordt begroet door Bismuth, de robot. Bismuth schijnt zijn felle lamp in je ogen en je bent even verblind. Je hoort dan de stem van de Rebel die roept dat je  "Om succes te hebben je de Inspiratie moet vangen".  Bismuth verdwijnt om zich te verschuilen achter de beelden die op het binnenplein staan.Je bent terecht gekomen op het binnenplein, de Piazza, van het gebouwen complex. Je kunt hier niet saven, niet afsluiten en ook niet herstarten. Wil je wel saven, herstarten of de game afsluiten dan moet je de Piazza eerst weer verlaten. Recht voor je staat een rode waterpomp.. 

Loop  door naar de rode waterpomp en ga dan even her en der over de binnenplaats lopen. Gebruik alleen de gele vooruitpijl en de pijlen om links en rechts te draaien. Klik nu niet met de groene cursor op de beelden die op het plein staan. Je merkt dat deze Piazza eigenlijk een groot schaakbord is en dat de beelden die op de vakjes staan de schaakstukken zijn. Robot Bismuth is de "inspiratie" die je moet vangen. Maar Bismuth verbergt zich steeds achter 1 van de beelden. Telkens als je een stap zet over het plein hoor je een geluid. Dat geluid betekent dat Bismuth zich heeft verplaatst om zich achter een ander beeld te verstoppen. Je moet Bismuth dus in een hoek zien te drijven van waaruit hij dan geen enkele kant meer uit kan. Maar dit gaan we nu nog niet doen.

Ga eerst weer terug naar de rode waterpomp en dan, in de hoek, weer door de poort naar buiten. Je bent dan weer op het zwevende houten planken pad en de Piazzapuzzel wordt gereset naar de begin stand. Draai je om en loop de Piazza weer op. Bismuth schijnt dan weer zijn lamp in je ogen en je hoort de stem van de rebel weer. Je staat dan weer voor de rode waterpomp. We gaan deze Piazza puzzel eerst even in miniatuur oefenen.Ga nu, via de gele vooruitpijl, 4 klikken recht vooruit, naar de overkant van het Piazza. Je kunt dan niet verder vooruit, dus draai rechts, ga 1 klik vooruit en draai links. Je staat nu recht voor de ingang van het achterste gebouw en ziet een trap. 

Ga via de trap het gebouw binnen. Je beland in de Balkonkamer. Draai rechts en kijk omlaag en....je kijkt nu van boven af op de Piazza. Je ziet nu de hele binnenplaats en alle beelden. Je ziet de binnenplaats nu echter vanaf de andere kant. Robot Bismuth staat achter 1 van de beelden, De rode waterpomp is het startpunt.

Nummer de vakjes van de binnenplaats, van rechtsonder naar linksboven, 1 t/m 16. Op elk vakje staat een beeld. Hou er wel rekening mee dat vak 13 straks het startpunt is en dat je de binnenplaats dan weer vanaf de andere kant ziet. Vak 1 is dan rechtsboven. 

 • Op vak 1 staat een Kar met 3 wielen. 

 • Op vak 2 staat de Koningin. 

 • Op vak 3 staat een Kruik. 

 • Op vak 4 staat een Geitenvel. 

 • Op vak  5 staat een Cirkel op een sokkel. 

 • Op vak 6  staat een Sokkel. 

 • Op vak 7 staat een Hoofd. 

 • Op vak 8 staat een Fontein. 

 • Op vak 9 staat een Kolom. 

 • Op vak 10 staat een Zwaard. 

 • Op vak 11 staat een stapel Kanonskogels. 

 • Op vak 12 staat een Fles. 

 • Op vak 13 staat de rode Waterpomp en vak 13 is de start positie. 

 • Op vak 14 staat een stukje gele kunst. 

 • Op vak 15 staat een Houten Cilinder. 

 • Op vak 16 staat een Speer met Schild

 

Kijk weer omhoog en draai je om. Je ziet een tafeltje. Ga naar het tafeltje. 

Op het tafeltje staat een miniatuur van het Piazza. De Gitarist, die je in de Bureau Realm het Obsidian Alfabet heeft uitgelegd, verschijnt. Voor de Gitarist staat de Lilah Kaart. Op dit miniatuur Piazza kun je nu gaan oefenen in wat je straks beneden moet doen. Je ziet de Piazza nu ook vanaf de ingang zijde.

Nummer de 16 vakken, nu van links boven naar rechts onder, weer 1 t/m 16. De rode Waterpomp staat op vak 13. Vak 13 is de Start. 
Pak de Lilah kaart op en plaats de kaart op vak 13. De waterpomp verdwijnt en....je ziet dat Bismuth op vak 4 staat. 

Je mag alleen steeds 1 vakje vooruit, 1 vakje achteruit, 1 vakje naar links of 1 vakje naar rechts. Je mag niet diagonaal, dus schuin, gaan. Je moet Bismuth in een hoek drijven en dan zorgen dat er op de vakjes ernaast geen beelden meer staan waarachter Bismuth zich kan verbergen. Je kunt hier op het miniatuur alleen oefenen hoe je Bismuth in een hoek kunt drijven. Je moet ook Bismuth nu zelf verzetten en je kunt hier niet de beelden verwijderen. Dat kan straks beneden op de Piazza dus wel.

Heb je er genoeg van dan stap je achteruit om uit de close-up te gaan. Draai  links en ga vooruit door de deuropening en je beland weer beneden op het Piazza. Je moet de Piazza puzzel nu eventjes weer resetten naar de beginstand, dus steek het Piazza terug over tot bij de rode Waterpomp. Draai dan rechts en ga vooruit naar de hoek achter de rode Waterpomp. Draai dan links en verlaat de Piazza eventjes door de poort. Je staat dan weer op het zwevende planken pad. Draai je om en ga terug naar de Piazza om de Piazzapuzzel nu echt te gaan doen. 

De Piazza puzzel

Bismuth schijnt weer eventjes zijn stomme lamp in je gezicht en je hoort de stem van de Rebel weer. Bismuth verdwijnt om zich weer op vierkant 4 te verbergen. Ok....nu gaan we deze puzzel echt doen. Er is echter geen eenduidige oplossing voor deze puzzel te geven omdat Bismuth telkens anders reageert op de zetten die je doet. Hier is nog even de afbeelding van de Piazza vanaf vak 13 gezien, want je begint dus op Vak 13 bij de rode waterpomp.

 • Je gaat dus steeds 1 vakje vooruit, links, rechts of achteruit. Schuin mag niet. 

 • Ook Bismuth mag steeds maar 1 vakje opschuiven en niet schuin gaan. 

 • Bismuth kan ook niet terecht komen op een vak waar jij op staat of op een leeg vak. 

 • Je moet Bismuth dus 1 van de 4 hoeken in drijven, dus naar vak 1, vak 4, vak 13 of vak 16. 

 • Dan moet je er voor zorgen dat jij dan op één van de aansluitende vakken staat en dat het andere aansluitende vak leeg is.

Bijvoorbeeld: 

 • Stel je drijft Bismuth naar vak 16. Bismuth verbergt zich dan dus achter het Speer/Schild op vak 16. 

 • Jij staat dan of op vak 12 of op vak 15. 

 • Verwijder dan of de Fles op vak 12 of de Houten Cilinder op van 15. 

 • Bismuth kan dan geen kant meer op en komt te voorschijn en jij hebt gewonnen.

Terwijl je met Bismuth dit spel speelt kun je er achter komen waar Bismuth is door met je groene cursor op de beelden te klikken. Het beeld waar Bismuth achter staat kun je dan niet verwijderen maar alle andere beelden wel. Als je een beeld van een vak verwijdert dan verdwijnt het niet echt. Klik je namelijk op een andere beeld dan komt het eerste beeld terug op het vak waar het stond. Heb je Bismuth een hoek ingedreven en kan hij dan niet die hoek meer uit dan komt ie te voorschijn en heb je dus gewonnen. Je hoort dan de stem van de Rebel die zegt: "Nu je Inspiratie hebt gevonden moet je het ten koste van alles volgen...ook al betekent dit dat je moet spelen volgens je eigen regels". De Rebel toont je dan dat je dan het knoppenpaneel van het vliegtuig en het Frame in the Sky.

C: Vliegtuig 2e keer.

Verlaat, achter de rode Waterpomp, de Piazza en ga over het planken pad en duik de poort in om terug te keren in het Vliegtuig.  Je gaat vanzelf via de trap weer omhoog en staat dan weer voor de geel/groene deur. Draai dus weer om en ga weer schuin links naar de cockpit. Je neemt weer plaats in de linker stoel en Bismuth zit weer naast je in de rechter stoel. Kijk weer omlaag naar het contactkastje en klik weer op de contactsleutel. Je moet dan de pre-flight check weer doen. Je krijgt dus het gele knoppen paneel weer voor je neus en de stem zegt weer op welke knoppen je moet klikken. Dat zijn dus weer de gele knoppen D-1, B-2 en A-3 om de check te doorlopen. Klik dan in het schermpje op de Kerk stip, dus op de stip rechts boven de Hand en.....geniet van het vliegreisje naar de Kerk Planeet.

Het vliegtuigje is dan geland op een andere planeet. Stap achteruit uit de stoel en je staat weer recht voor het trapgat. Klik vooruit naar het trapgat en......Je moet nu weer CD 5 in je drive doen. Nadat CD 5 is gestart ga je weer vanzelf het vliegtuig uit en ben je in de:

D: Kerk

Ga 1 klik verder vooruit naar het grote halfronde raam en....Vanzelf draai je dan rechts en....Wel verhip...daar is die Bismuth weer. Bismuth heeft nu een boek vast en hij wijst met zijn lamp een paneel aan dat in het grote ronde plafond van de grote ronde hal zit. Op dat paneel zie je 3 symbolen. Dan kijk je vanzelf omlaag naar de vloer van de hal. 

Midden in de hal staat de enorme Mechanische Spin. Vanuit het paneel in het plafond schijnt ligt omlaag naar een "boek", dat voor de spin op een verhoging ligt. Je ziet ook 2 nissen. In de linker nis staat een grote vuilnisbak en in de rechter nis staat een vliegtuigje.Draai nu zelf rechtsom, naar Bismuth. Bismuth heeft een boek in zijn handen. Klik met je groene cursor op Bismuth en hij toont je dan het boek. Op de linker pagina van het boek zie je een plattegrond van deze Kerk. In het midden v.d pagina zie je een rechthoek die is verdeeld in 3 vierkantjes met elk een symbool erop. Het is het paneel dat je zojuist ook op het plafond hebt gezien.

Dit is een afbeelding van de "Crossover chip" die jij hier moet vinden en dan moet opladen en dan in je vliegtuigje moet plaatsen. Je hebt deze chip nodig om bij het "Frame in the Sky" te kunnen komen.  Klik nogmaals op het boek om het te laten verdwijnen. Je kijkt nog steeds naar Bismuth. Draai rechts. Je kijkt terug door de aankomsthal en ziet de dokkingpoort waar je vliegtuigje aan gekoppeld zit. Links en rechts is een trap om naar beneden te kunnen gaan, naar de vloer van de grote hal. Ga 1 klik vooruit. Je staat dan op de middencirkel. 

Draai rechts en ga dan schuin rechts vooruit naar de trap en..
...je beland via de trap beneden op de vloer van de Centrale Hal. 

Je kunt hier niet Saven, niet Afsluiten en ook niet Herstarten. Midden in de hal staat de Spin. Voor de Spin staat een podium.  Ga schuin links vooruit naar het podium. Je beland op het podium en de Spin doet haar vurige bek open. Via de Bek kun je nu de Spin in gaan, maar doe dat nog niet. Voor je voeten ligt de grote Crossover Chip. Kijk omlaag. 

De Chip heeft 3 witte vlakken. Je kunt de Chip niet oppakken. Kijk weer omhoog naar de Spin. Rechts achter de spin zie je een zijhal die is afgesloten door een rood gordijn. Achter de Spin is de nis waar het vliegtuigje in staat. Links achter de spin is een zijhal die open is. Draai links. Je ziet de nis waar het vuilnis vat in staat en links daarvan is weer een zijhal die is afgesloten door een rood gordijn. Draai weer links. Je ziet een nis waar een Locomotief in staat en rechts zie je weer de 2e zijhal die is afgesloten door een rood gordijn. Links zie je de rechter trap en de 3e zijhal die is afgesloten door een rood gordijn. Draai weer links. Je ziet een nis waar een auto in staat. Rechts van de auto nis is de linker trap en links zie je weer de 1e zijhal die is afgesloten door een rood gordijn.Je kunt niet naar de nissen waar het vliegtuigje, het vuilnisvat, de troon en de auto in staan. Je kunt wel naar de 4 zijhallen. De 3 zijhallen achter de rode gordijnen zijn leeg. maar in de open zijhal staan enorme beelden die je eventjes moet gaan bekijken.

Kijk, vanaf het podium, naar de nis waar de Locomotief in staat. Ga dan vooruit, het podium weer af. Je beland voor het rode gordijn van de 2e zijhal. Als je wilt kun je door het rode gordijn de zijhal in, maar de rode gordijn hallen zijn leeg, dus waarom zou je er in gaan. Staande voor het rode gordijn draai je dan om zodat je weer naar de spin en het podium kijkt. Richt nu de gele vooruitpijl naar de nis waar het vliegtuigje in staat en ga dan vooruit. Je eindigt onder de spin en staat dan recht voor de open zijhal. 

Ga nu vooruit de open zijhal in en kijk er rond. Er staat 4 grote beelden in deze zijhal, 2 rechts en 2 links. Bekijk de 4 beelden, elk afzonderlijk.Onder elk beeld zie je een pijl en als je omhoog kijkt dan zie je die pijl ook links en rechts van de beelden staan.

Het voorste beeld links heeft een Omlaagpijl. Het achterste beeld links heeft de dubbele rechtsafpijl. Het achterste beeld rechts heeft de omhoogpijl. Het voorste beeld rechts heeft de enkele rechtsafpijl. Heb je de beelden bekeken dan ga je terug tot onder de Spin en dan schuin rechts vooruit naar het rode gordijn tussen de trappen. Voor het rode gordijn draai je dan weer om en ga je weer schuin links vooruit naar het podium.

In de Spin:

Terug op het podium ga je dan nu de Bek van de Spin in en....In de Bek draai je vanzelf om en...het grote luik gaat open. Je kijkt door het Oog van de Spin de hal in. De Spin pakt met 1 van zijn grijparmen de lege Crossover Chip op.

 • Onder het "raam" zie je 10 omhoogpijlen. 

 • Rechtsboven zie je een vakje waarin je de 4 pijlen ziet die je ook op de Beelden zag. 

 • Noem die 4 pijlen, A, B, C, D.

 • Rechtsonder zit een Hendel. 

 • Je moet nu met de Spin door de hal gaan wandelen naar de 4 Zijhallen, om de Crossover Chip op te laden.  

 • Met de pijlen moet je nu echter eerst de juiste route inprogrammeren. 

 • Nummer de 10 pijlen onderaan het raam, van links naar rechts, 1 t/m 10. 

Met de 4 pijlen A, B, C, D moet je nu de 10 omhoogpijlen veranderen in een linksafpijl of een U-bochtpijl of een rechtsafpijl of een omhoogpijl of een omlaagpijl. Met Pijl A schuif je in de onderste pijlen rij steeds 1 pijl op. MetPijl A selecteer je dus de pijlen 1 t/m 10. Een geselecteerde pijl verander je dan in een andere pijl door op de pijlen B of C  te klikken. Met Pijl D schuif je in de onderste rij steeds 3 pijlen op. Er zijn meerdere oplossingen mogelijk. Hier is mijn oplossing die werkte:

 1. Klik op Pijl A om pijl 1 te selecteren. Verander Pijl in een Rechtsafpijl door op pijl B te klikken. 

 2. Klik op Pijl A om pijl 2 te selecteren. Verander pijl 2 niet. Pijl 2 blijft dus een omhoogpijl. 

 3. Klik op Pijl A om pijl 3 te selecteren. Verander pijl 3 in een U-bochtpijl, door op Pijl B of Pijl C te klikken. 

 4. Klik op pijl A om pijl 4 te selecteren. Pijl 4 blijft de omhoogpijl. 

 5. Klik op Pijl A om pijl 5 te selecteren. Verander pijl 5 in een linksafpijl door op Pijl B of Pijl C te klikken. 

 6. Klik op Pijl A om pijl 6 te selecteren. Verander pijl 6 in een linksafpijl door op Pijl B of C te klikken.

 7. Klik op Pijl A om pijl 7 te selecteren. Verander pijl 7 in een rechtsafpijl door op Pijl B of C te klikken. 

 8. Klik op Pijl A om pijl 8 te selecteren. Verander pijl 8 in een rechtsafpijl door op Pijl B of C te klikken. 

 9. Klik op Pijl A om pijl 9 te selecteren. Verander pijl 9 in een rechtsafpijl door op Pijl B of C te klikken. 

 10. Klik op Pijl A om pijl 10 te selecteren. Verander pijl 10 niet, dus Pijl 10 blijft een Omhoogpijl.

Zo moeten de 10 pijlen er dan uitzien.

Klik nu op de Hendel rechts en....... kijk naar de film. 

De spin zet zich in beweging en gaat volgens jouw instructies op weg. Als het mis gaat dan verschijnt er onderaan het scherm een rood kruis door de pijl waar het mis gaat en moet je het instellen van de pijlen opnieuw gaan doen. 

De Spin doet alle 4 de zijhallen aan en in de beelden Hal word dan de chip 3 keer "geladen". 

De spin "leert" onderweg vanzelf de juiste weg want hij moet het parcours 3 maal afleggen. Je loopt het parcours dus 3 keer omdat de chip 3 keer moet worden opgeladen. Je ziet steeds de pijltjes onderaan het scherm veranderen. Na elke keer in de beelden hal geweest te zijn komt de spin terug naar zijn uitgangspositie en houdt de chip omhoog. Je ziet dan uiteindelijk de 3 afbeeldingen op de Chip staan en de spin legt de chip voor zijn bek terug op het podium. Het is je gelukt.

Klik de gele vooruitpijl, links of rechts naast het "raam" om uit de Spin te gaan. Het luik gaat weer dicht en je stapt uit de Spin
.Je staat weer op het podium en kijkt naar de Locomotiefnis. Draai je terug om naar de Spin en kijk weer omlaag. 

Op het kussen ligt nu dus de opgeladen Crossover Chip. Grijp de Crossover Chip. De Chip komt linksonder je scherm te staan.
Kijk weer omhoog en draai je weer om en ga vooruit, terug naar het rode gordijn bij de trap. Draai rechts en ga dan schuinlinks naar de trap en...

vanzelf ga je via de trap weer omhoog. 
Boven gekomen draai je rechtsom en ga naar en door de ronde poort terug het vliegtuig in. Je moet wel CD 4 weer laden.

E: Vliegtuig 3e keer:

In het vliegtuig sta je dan weer voor de geel/groene deur. Draai 1 keer rechtsom. Je ziet een grijs kastje waar "INSERT" op staat. 

Klik op het kastje om de Crossover Chip erin te doen. 

Draai dan weer rechts en ga weer schuin links vooruit naar de cockpit. Je zit dan weer op de linker pilootstoel. Kijk weer omlaag naar het contactsleutelkastje en klik weer op de contactsleutel. Je moet dan de pre-flight check weer doen, dus klik weer op de D-1, B-1 en A-3 knop. Klik dan in het schermpje op de Beeld stip, dat is dus de stip onder het Frame in the Sky. en.......geniet van de vlucht naar het Beeld. 

Als het vliegtuig is gedockt bij het Beeld dan stap je weer uit de pilootstoel en ga je weer via de trap het vliegtuig uit. Je bent nu in:

F: het Beeld:

Je bent beland in het Standbeeld van Bismuth. Draai links. Je ziet een serie opritten. 
Klik vooruit en....in een filmpje ga je via opritten en trappen omhoog en beland je in de:

Expositiezaal:

Ga 1 klik vooruit en draai dan rechts. Je kijkt door de Expositiezaal. 
Achterin de zaal hangt een grote Gouden Schilderijlijst. De schilderijlijst is leeg. 

Links en rechts in de zaal zijn nissen waarin schilderijen hangen. Er zijn 6 nissen, 3 links en 3 rechts. Je kunt al die nissen in gaan om die schilderijen nader te bekijken. In de linker nissen kun je dan op een groene knop drukken en dan hoor je uitleg over het schilderij in de nis. Het is niet echt nodig om dit te doen, dus ik ga gelijk helemaal door de hal naar achteren. Achterin de zaal sta je dan voor de Gouden Schilderijlijst. Klik op de groene knop en...je kijkt dan omhoog naar de lijst en hoort uitleg. Kijk weer omlaag en draai je om. Je kijkt dan terug door de zaal en....

aan de overzijde, dus waar je de zaal bent binnengekomen, zie je een groot rond "Raam" en in dat "raam" zie je "Het Frame in the Sky" 
Draai rechts en ga vooruit door de deuropening. 

Je beland in het:

Atelier:

Links staat een drukpers en rechts staat een schildersezel. Onder het raam staat een kast waarop verfpotten e.d staan.
Bismuth staat voor de schildersezel. Ga vooruit naar de kast en dan schuin links naar de drukpers. Je beland in de:

Drukpers puzzel:

Je krijgt een wit paneel met zwarte vlakken in je scherm. Je moet al die zwarte vlakken wit maken want het hele paneel moet spierwit worden. Alle zwarte vlakken moeten dus verdwijnen zodat je een vel wit papier overhoud. Een aantal zwarte vlakken ligt deels overelkaar heen. Zorg er nu eerst voor dat geen enkel zwart vlak over een ander zwart vlak heen ligt, dus trek de zwarte vlakken uit elkaar. Als je 2 zwarte vlakken op elkaar legt dan worden ze gedeeltelijk of helemaal wit. De puzzel is dus in feite een legpuzzel. Je moet de zwarte vlakken over elkaar gaan leggen zodat ze elkaar "uitvlakken" en dus wit worden. Er zijn 4 driehoeken, 3 rechthoeken en 1 rechthoek waar een hoek uit is. Linksonder zit de gele reset knop en rechtsonder zit een groene knop. Er zijn meerdere oplossingen mogelijk, maar hier is mijn oplossing:

Maak van de 4 driehoeken eerst 2 vierkanten door 2 driehoekjes aan elkaar te koppelen. 

Vervolgens plaats je, één voor één, de twee driehoekjes van het ene vierkant op hetzelfde driehoekje van het andere vierkant. 

Hiermee heb je dan de 4 driehoekjes weggespeeld. Je hebt dan nog de 4 rechthoeken over.Op dezelfde manier als je met de driehoeken hebt gedaan ga je dan de 4 rechthoeken op mekaar puzzelen. Plaats de 4 rechthoeken nu zoals op dit plaatje in het vel. Noem ze A, B, C, D. 

Plaats A op C. Je houd een klein stukje C over. 

Plaats B op het kleine stukje C. Nu zijn B en D gelijk. 

Plaats dus D op B en alles is nu wit. Klik nu op de groene knop om het witte vel papier aan Bismuth te geven en....Filmpje: Het witte papier gaat door de drukpers en Bismuth pakt het dan op en schildert nu zijn schilderij en plaats dit in de Gouden Schilderijlijst.Vanzelf ben je terug bij de Gouden Lijst waar nu dus het schilderij van Bismuth in hangt. Links staat een Hendel. 

Klik op de Hendel en.....Vanuit het Gouden Schilderij schiet dan een bundel rood laserlicht naar het Frame in the Sky aan de overkant. 

Het Frame in the Sky is nu geactiveerd. Stap, via de achteruitpijl rechtsonder, achteruit en druk weer op de groene knop onder het Gouden Schilderij en luister naar de uitleg van wat het schilderij voorstelt. Kijk weer omlaag na de uitlegOk...je bent klaar hier in het beeld en moet terug naar het vliegtuig. Kijk omlaag. Draai  2 keer rechts en ga terug door de expositiezaal naar de overzijde. Draai dan links en ga vooruit door de deuropening en dan nog een keer vooruit door het smalle gangetje en....in een filmpje ga je terug omlaag, over de wenteltrap en de op/afritten. Als je weer stilstaat dan draai je rechtsom en duik je door de ronde poort je vliegtuig weer in.

G: Vliegtuig 4e keer:

Neem weer plaats op de linker pilootstoel. Kijk weer omlaag naar het contactsleutelkastje. Klik weer op het contactsleuteltje en doe dan de pre-flight check weer. Dus klik weer op de gele knoppen D-1, B-2 en A-3. Klik dan in het schermpje op het "Frame in the Sky" en....de stem meld dat het Frame in the Sky geen legitieme bestemming is voor het vliegtuig als een Menselijke Piloot het vliegtuig bestuurt. 

Het Frame in the Sky is dus een bestemming die jij, als Menselijke piloot, niet mag kiezen. Klik weer op het contactsleuteltje om de startprocedure af te breken. Je moet het vliegtuig nu zien in te stellen op de Automatische Piloot. Kijk weer omhoog en klik dan op de Rode Hendel. Je krijgt de mededeling dat je het vliegtuig hebt overgedragen aan de Robotpiloot Je kunt alleen op de rode hendel klikken als je het contactsleuteltje weer hebt uitgezet.Je moet dan de pre-flight check weer uitvoeren. De stem zegt dat je weer op D-1 moet klikken. Klik dus weer op D-1.De stem zegt dan dat je weer op B-2 moet klikken MAAR.......Klik nu niet op B-2 maar klik nu op D-2 en....

De stem zegt dat je een foutje hebt gemaakt. Trek je er niets van aan. Tussen D-2 en D-3 brand nu een groen lampje. 

De Rode Lampje Puzzel:

Je moet nu hetzelfde spelletje spelen als op de Piazza, alleen moet je nu een rood lampje een hoek in drijven.Tussen de rijen gele knoppen zie je zwarte en witte dekseltjes. Onder elk dekseltje zit een lampje en één van die lampjes is nu rood. Als op een dekseltje klikt dan klapt het open. Wat je nu moet doen is door middel van het openklappen van de deksels en het drukken op bepaalde gele knoppen het rode lampje te "vangen" op A-4. 

Er is echter ook voor deze puzzel niet echt 1 oplossing te geven, Een oplossing die,  na een aantal keren proberen, voor mij werkte is de volgende. Deze oplossing gaat er van uit dat het rode lampje begint onder het deksel van A-3. Zit het rode lampje nu niet onder deksel A-3 dan druk je op een gele knop om opnieuw te beginnen. Je moet dan weer op de gele knoppen D-1 en D-2 klikken. Blijf dit doen tot ook bij jouw het rode lampje onder deksel A-3 staat.

Als, NADAT JE OP D-2 hebt gedrukt, het rode lampje onder het deksel A-3 zit, doe dan het volgende, en trek je niets aan van de computerstem.

 • Klik op Deksel A-2 om deze open te klappen en de weg naar links te blokkeren.

 • Klik op Gele knop C-2. Als het goed is zit het rode lampje nu onder deksel B-3

 • Klik op Deksel B-2 om de linker weg af te snijden.

 • Klik op Gele knop C-3. Rood lampje verdwijnt onder deksel A-3

 • Klik op Deksel C-4

 • Klik op Gele knop B-3. Rood lampje zou nu onder deksel A-4 moeten zitten

 • Klik op Deksel A-3

 • Klik op Gele knop B-4

 • Bingo.......vanzelf start het vliegtuig en in een filmpje beland je in het Frame In The Sky.

Als deze oplossing de goede is geweest dan ga je vanzelf naar het Frame in the SkyEen mogelijke andere oplossing is: Als het rode lampje op A-3 begint:

 • Open deksel A2.

 • klik op gele knop C2.

 • Open deksel A3.

 • klik gele knop C3.

 • Open deksel C4.

 • klik gele knop B3.

 • Open deksel B4.

 • klik gele knop A3.

 • Je vangt de rode knop A-4 en vliegt naar het Frame in the Sky

Gebeurd dit allemaal  niet dan moet je de hele puzzel steeds weer overnieuw doen. Nogmaals de 2 oplossingen die ik hier boven geef zijn geen zaligmakende oplossing voor dit probleem. Ikzelf heb dit een keer of 10 moeten doen om het goed te krijgen. Maar uiteindelijk werkte de 2e oplossing voor mij.Is het je gelukt, dan start de robot Bismuth het vliegtuigje en vlieg je naar "Het Frame In The Sky". 

Onderweg verandert Bismuth in de Conductor. De Conductor is dus de tot leven gekomen satelliet CERES. 

Jij en de Conductor belanden in het Frame In The Sky, het hart van Ceres. 

De Conductor vertelt dat: "We helemaal opnieuw gaan beginnen. 
Er is geen luchtvervuiling meer omdat er geen Mensen meer zijn en ook geen Natuur". 
 
Ceres heeft alles vernietigt en de Aarde kan schoon opnieuw beginnen. 

Je begint aan het laatste hoofdstuk van de game:

H: Het Frame In The Sky:

Goed, je bent in "the Frame in the Sky" en voor je staat de Conductor iets onduidelijks te doen met een apparaat. 
Draai rechts. Je ziet dat je op een pad staat en voor een poort. 

Klik vooruit en.....doe CD 5 weer in je computer. 
Als CD 5 is gestart ga je vanzelf een heel eind over het vreemde zwevende pad. 
Als je bent gestopt dan sta je op een kruispunt. 

Ga nogmaals 1 klik verder vooruit. Weer ga je een heel eind verder over het pad en als je weer bent gestopt dan sta je voor de Brug.
Je hoort Max. Recht voor uit zweeft de Core van Ceres en Max zit gevangen in de Core.
Je bent hier namelijk in de "hersens" van Ceres.

De Brug:

De brugdelen hangen niet goed, dus je kunt niet over de brug naar Max. Je moet de brug maken zodat je erover naar Max kunt gaan. Linksonder staat de Brugknop. De knop heeft 4 pijlen en wel een Omhoogpijl, een Rechtsafpijl, een Omlaagpijl en een Linksafpijl. Door op de pijlen te klikken verschuif je de diverse brugdelen. Klik nu de Pijlknoppen in de volgende volgorde:

Omhoogpijl, Omlaagpijl, 2 keer Linksafpijl, 3 keer Omhoogpijl, 
Linksafpijl, Omhoogpijl; 3 keer Rechtsafpijl, 4 keer Omlaagpijl.

Nu ligt de brug goed en kun je via de gele vooruitpijl verder over de brug. 
Ga dus 1 klik vooruit, verder over de brug. Je komt bij Max die in de Core hangt. 

Kijk omlaag. Je ziet een Beker  met Oranje Vloeistof in de Core hangen. Grijp de Oranje Beker vast met je handcursor. 
Hou de Beker vast en sleep de Beker omlaag en laat dan los om de Beker in de diepte te laten vallen en.....

Max komt vrij en zegt dat je naar de "8 knoppen" moet gaan om deze om te  zetten op "HUMAN CONTROL".  

Max rent  dan weg. Draai 2 keer rechtsom en ga dan 2 klikken vooruit,  over de brug,  en je bent dan terug op het kruispunt. Ga op het kruispunt weer 1 klik vooruit en....je beland terug bij de Conductor. Je staat dan voor een ronde cilinderkastje waar je 16 knoppen en een hendel op ziet. 

Klik nog 1 keer vooruit om in te zoomen op het Cilinderkastje en........je beland in de EINDPUZZEL van de game.....

De "Maak de 8 gele Knoppen groen" puzzel:

Ok.........Dit is de rotste en moeilijkste puzzel van de hele game. Geloof me....deze puzzel is bijna niet te doen.Je ziet een paneel met 16 gele rechthoekige knoppen. Links zie je een dikke knop die nu is afgedekt. Onder de afdekking zit een Gele Hendel.

Als je op 1 van de 16 gele rechthoekige knoppen klikt  dan wordt die knop groen, of niet. Het is niet te zeggen welke van de 16 gele knoppen knop groen wordt en welke knop geel blijft.

De bedoeling is het om 8 van de 16 gele knoppen GROEN te maken.  Je weet alleen niet welke 8 knoppen groen zullen worden als je op de knoppen klikt..

 • Als je op een verkeerde gele knop klikt dan zal de puzzel zich resetten. Tijdens het Resetten zie je dat 8 van de 16 knoppen verschuiven om 8 andere knoppen te bedekken. 

 • 8 gele knoppen krijgen dan als het ware een"deksel" maar 8 andere knoppen krijgen dus geen "Deksel".  

 • Alleen.... na het resetten, als je weer kunt klikken,  kun je niet meer zien welke 8 knoppen een "deksel" hebben gekregen en welke 8 niet. 

 • Je moet dus de 8 knoppen ZONDER "deksel"  vinden en alleen op die k8 knoppen klikken, want alleen de knoppen zonder "deksel" worden groen. 

 • Klik je op een knop met een "deksel" dan zal de puzzel weer resetten en krijgen weer andere 8 knoppen een "deksel".  

 • Het gaat er dus om dat je de 8 knoppen vindt die geen "Deksel" hebben gekregen want alleen knoppen zonder "Deksel" worden groen. 

Het gaat echt heel snel, je krijgt nauwelijks tijd om te zien welke 8 knoppen een "deksel" krijgen, temeer daar je je aandacht moet verdelen over 4 rijen met elk 4 knoppen. Het beste kun je er iemand bij roepen, zodat de één zich op de bovenste twee rijen, en de ander zich op de onderste twee rijen kan focussen.  Er is geen vaststaande oplossing voor deze puzzel te geven. Je moet het gewoon zelf uitproberen en stug blijven volhouden. Lukt het je om 8 gele knoppen groen te maken dan zijn daarna alle 16 knoppen grijs en kun je er niet meer op klikken. De afdekking van de dikke knop verdwijnt dan en er wordt een Gele Hendel zichtbaar in de dikke knop. 

SAVE NU JE GAME EERST en Klik dan pas op de Gele hendel en........

Filmpje: De conductor, Ceres dus, stelt je voor om nu verder helemaal NIETS te doen..Max echter gilt dat je NOGMAALS op de gele hendel moet klikken.  AAN JOUW NU DE KEUZE. Je hebt 5 seconden om je keus te maken. Doe je wat Max wil of doe je wat Ceres wil.  Wil je een Happy End dan draai je terug om naar de gele hendel en klik je er weer op. Wil je dat Ceres wint dan doe je dus verder nu helemaal niets meer.

EINDE 1: Doe wat Max wil:

Doe wat Max wil. Dus draai je terug om naar de Gele Hendel en klik er weer op en.....kijk naar de EINDFILM:

Ceres, dus de Conductor, rent in paniek weg en ze valt op haar rug

Alles begint in te storten en kapot te gaan. Ceres begint dan te zweven en....ze lost op....Ceres verdwijnt gewoon in het NIETS.

We belanden dan weer buiten in het Bos. Max verschijnt en de Obsidian rots is ontploft. 
De nachtmerrie is voorbij en de Aarde is zoals die was. Max raapt een brokstuk van de rots op.

Einde 2: Doe wat Ceres wil:

Wil je dit einde ook zien, laad dan de Save van onmiddelijk na het oplossen van de 16 knoppen puzzel in.  Nadat je de 16-knoppen puzzel hebt opgelost en de gele hendel omlaag hebt gezet doe je NIETS meer. Dus klik niet nog een keer op de gele hendel. Ceres wint en her schaapt de Aarde zoals Bismuth dat heeft geschilderd in het atelier en je hebt gezien in het Gouden Schilderijlijst

EINDE.

Walkthrough door: Louis Koot