2010: Walkthrough door: Louis Koot  

The Treasured Medaillon is een GRATIS Adventure Game. De game hoeft u niet, via een Install of Setup, te installeren.  Na het downloaden van de 2 Zipbestanden pakt u de Zipbestanden uit en dan kunt u gelijk spelen. De game is verbazend lang. U bent er niet zo maar in een paar uurtjes klaar mee. Integendeel.....de game bied u vele uren game plezier.

U bent Debbie Johnston, een jonge dame van ongeveer 20 jaar. Debbie vindt, tijdens het duiken naar schelpen, een oud Medallion. Het vinden van het Medallion is voor Debbie Johnston het begin van een avontuur waarin ze op zoek gaat naar een verborgen schat.

De Game is bedacht, ontworpen en gemaakt door Anne Hemenway en zij heeft hiervoor de AGS-Gamesoftware gebruikt.  The Treasured Medaillon is een point and click adventure game, en het is een game van behoorlijke lengte waar u  niet zo maar mee klaar bent. Er zijn geen gesproken dialogen in de game, dus geen stemmen. Praten in de game gaat dus alleen via teksten.  De game is Engels en u kun t naar hartelust saven en loaden, zoveel en wanneer u wilt.Een Gamemanuel kunt u als apart zipbestand downloaden. Het Gamemanuel legt uit hoe u de game bestuurt en welke cursors er in de game tot uw beschikking staan. Ik ga ervan uit dat u dat Gamemanuel ook even doorleest, want in de walkthrough besteed ik aan de besturing van de game verder geen aandacht.Als u de game opstart dan verschijnt het startscherm. In het startscherm klikt u op New Game om de game te starten. 

Via de knop Set-Up kunt u enige game opties naar eigen voorkeur instellen.

Walkthrough door: Louis Koot

Website: http://www.pcgames-walkthroughs.nl

DEEL 1: De Kust van Florida

Intro

Het is ergens in de  20ste eeuw en we zijn aan boord van het schip van Manuel Cantez. De schuit is in een razende storm verzeilt geraakt en staat op het punt met man en muis te vergaan. De enige 2 personen die nog aan boord zijn Manuel Cantez en zijn vrouw Elena. Manuel probeert uit alle macht het schip op koers te houden, maar dan beseft hij dat er geen redden meer aan is.

Manuel heeft een geheim, een geheim dat hij nooit aan zijn vrouw Elena heeft vertelt. Maar nu het einde nabij is voelt Manuel de behoefte om zijn geheim met zijn vrouw te delen. Om zijn nek draagt Manuel een Gouden Medallion en als Elena zich bij hem voegt begint hij haar het Geheim van het Gouden Medallion te vertellen. 

Maar een vloedgolf spoelt over de schuit heen en neemt Manuel mee naar de oneindige diepte van de oceaan. We belanden dat in onze tijd.

A: Diepzeeduiken:

De zusters Debbie en Rachel Johnston gaan diepzeeduiken op zoek naar mooie schelpen voor Debbie's schelpen collectie. U bent dus Debbie Johnston, het meiske met de groene zwemflippers. Debbie's oudere zuster Rachel draagt gele zwemflippers.De zusters duiken het water in en we zijn dan onderwater.

Debbie is blij dat ze haar notitieboekje bij zich heeft. Klik het tekstvak weg met je linkermuis. 

Beweeg even je cursor omhoog, naar de bovenste rand van je scherm. De Gamebalk floept dan open. 

In de Gamebalk vindt je de diverse cursors, die je in de game kunt gebruiken. Je kunt echter ook wisselen tussen de verschillende cursors door met je rechtermuisknop te klikken. Dat is makkelijker dan om het via de Gamebalk te doen. Het koffertje is je inventory en via de tandwielen ga je naar het hoofdmenuscherm. In de Gamebalk vindt je ook Debbie's Notitieboekje. Klik op het notieboekje om het te openen. Het notitieboekje heeft diverse "Tabs" in verschillende kleuren. In dit Notieboekje zal Debbie haar vorderingen noteren en ook de taken die ze moet doen. Sluit het boekje weer om terug te keren in de game.

Je bestuurt dus Debbie. Beweeg de cursor naar de onderkant van het scherm. Vanzelf wordt de cursor dan een witte pijl. Als je dubbelklikt met een witte pijl dan beland je onmiddellijk op het volgende scherm. Dubbelklik je niet, maar doe je een gewone inslik, dan zie je Debbie naar het volgende scherm zwemmen, of lopen als ze boven water is. Linksklik of Dubbelklik om een scherm omlaag te zwemmen. Debbie en Rachel zijn dan bij de bodem van de zee beland. 

Je kunt naar links, rechts of terug omhoog. Zwem een scherm naar links. Je ziet dan, op de bodem, een Schelp (Conch shell) liggen achter een struik paars koraal. Die Schelp ligt voor de ingang van een grot. Debbie is op zoek naar mooie schelpen, dus verander de cursor in de loepcursor en klik ermee op de schelp. Debbie vindt dit een mooie schelp die ze wel in haar schelpencollectie wil hebben. Linksklik weer om het tekstvak te laten verdwijnen. Verander de cursor in de Handcursor en klik daarmee dan weer op de schelp om de schelp te pakken en.......Uit het grotje komt een vervaarlijke krab en die krab wil niet dat Debbie de schelp pakt. 

De krab gromt en grauwt even naar Debbie en verdwijnt dan terug het grotje in. Steeds als Debbie de schelp wil pakken zal de krab weer uit de grot komen om Debbie te beletten de schelp te pakken. Als Debbie die schelp echt wil hebben zal ze een list moeten verzinnen Zwem 2 schermen terug naar rechts. Er liggen dan 2 houten planken op de bodem. 1 van de planken leunt tegen een rotsje aan en de 2e plank ligt in het zand.  Rechtsonder staat een groene Plant.

Bekijk beide planken met de loepcursor. De plank die tegen de rots aan ligt is langer dan de plank die in het zand ligt. Verander de cursor weer in de Handcursor en klik daarmee op de plank die tegen het rotsje aanleunt. Debbie pakt dan die plank en stopt de plank in de inventory. Bekijk met je loepcursor de groene plant. Debbie merkt dat er een object onder de groene plant ligt. Klik met de handcursor op de groene plant en.....Debbie vindt een Medallion. Pak het Medallion.

Open de inventory en pak de loepcursor op en klik ermee op het Medallion. 

Debbie vraagt zich af of het Medallion van iemand van de Light Star is geweest. 

Klik op de Hand en klik dan met de Hand op het Medallion om het Medallion te openen. 

In het Medallion steken 2 kleine foto's. Het zijn de foto's van een jonge vrouw en een jongeman. Klik met de loep op de foto's. 

Debbie vraagt zich af wie deze jonge vrouw en jonge man zijn en of ze enige connectie hebben/hadden met de gezonken Light Star. Klik, onderaan het scherm, met de wittepijl om terug te keren in de game. Ga weer een scherm naar rechts. Debbie beland bij het wrak van de Light Star.

Er zit een groot donker gat in de romp van de Light Star en Debbie is echt niet van plan om het wrak in te gaan. Linksonder ligt een klein plankje en rechtsonder liggen 2 ronde rotsjes. Bekijk het plankje (Board). Debbie denkt dat het een stuk wrakhout is van de Light Star. Pak het kleine Plankje (Board). Bekijk die 2 rotsblokjes en klik er dan met de Hand op. Je moet dit op allebei de rotsjes doen. Onder het grotere rotsje vindt Debbie niets, maar onder het kleine rotsje vindt ze een paar oude Muntjes. Pak de Munten.  Debbie meld dat Old Bill wellicht weet wat voor soort munten het zijn. Bekijk de 2 munten in inventory. Het blijken Gouden Munten te zijn. 

Ga 3 schermen terug naar links, dus naar de Schelp die voor de ingang van de Krabgrot ligt. Zwem door naar de grotingang. Debbie wil heel graag die schelp hebben maar ze weet dat als ze probeert de schelp te pakken dat dan die vervaarlijke Krab de grot uitkomt om haar even te "kietelen" met zijn scherpe scharen.

Open de inventorykoffer. In inventory heeft Debbie nu dus de grote plank en de kleine plank. Klik op de Wittepijl en klik dan op de kleine plank om de kleine plank te pakken. Je cursor is dan nu de kleine plank. Klik op OK om het inventoryscherm te sluiten. Klik met de kleine plank op de grot (Small cave) om de ingang van de grot af te sluiten 

maar.....Debbie meld dat de plank te klein is.. De kleine plank ben je dan nu gelijk weer kwijt. 

Pak dus de andere plank uit inventory en klik daarmee dan op de ingang van de grot en..... de grote plank is wel groot genoeg om de grot af te sluiten. 

De krab kan nu niet meer de grot uitkomen, dus verander de cursor weer in de Handcursor en pak dan nu eindelijk die verdomde Schelp.Zwem 1 scherm terug naar rechts en dan omhoog en.....Debbie en Rachel klimmen terug aan boord van de motorboot om zich terug naar de stad te laten varen.

Aan boord van de motorbod volgt er een gesprekje tussen Debbie en Rachel.

 Onderaan het scherm verschijnen de Gespreksopties. Klik op de gespreksopties om het gesprek op gang te brengen. 

Je kunt de gesprekken sneller laten verlopen door met je linkermuisknop te klikken. Debbie toont Rachel het Medallion dat ze heeft gevonden. Rachel raad Debbie aan om het Medallion aan Old Bill te laten zien. Romero meld dan dat ze de haven hebben bereikt en we belanden dan op de pier.

B: In de stad:

Rachel spreekt met Debbie af om elkaar weer bij Old Bill te ontmoeten, maar eerst moet er natuurlijk wel even omgekleed worden. Ga de motorboot weer op, dus loop naar rechts. Achter Debbie zie je dan nog net een tafeltje uitsteken. Klik met de loepcursor op de tafel. Je ziet de tafel dan in close-up. 

Op de tafel ligt de sleutel van de motelkamer van Debbie en Rachel. Bekijk de sleutel met je loep en linksklik om te weten te komen dat Debbie en Rachel kamer 5 hebben in het The DewDrop Inn motel. Pak de kamer 5 sleutel. Stap achteruit via onderkant scherm en stap dan uit de motorboot, via de gleuf in de linker rand van de boot. Debbie staat dan weer op de pier. Loop door naar links en loop dan de trap van de pier af naar het strand. 

Debbie staat dan op het strand en bij een paar meeuwen die om de buit vechten.

  Loop, via linksonder, meteen een scherm naar links en......Debbie loopt nu via de trap weer omhoog naar de Pier. 

Boven gekomen loop je rechtdoor. Debbie is dan bij de Hengelsportwinkel van Bob, "Bob's Bait and Tackle"

Bob staat in zijn Hengelhut. Bekijk Bob. Debbie vindt Bob wel leuk maar ook een vervelende klier (He is very cute. too bad he's such a jerk). Rechts naast de hut staat een witte tafel. Op die witte tafel ligt een brok Kaas (Cheese). Bekijk dat brok kaas. Debbie meld dat het behoorlijk stinkkaas is. Pak het brok Kaas.Loop terug een scherm naar links en dan via onderkant scherm terug de trappen af naar het strand. Twee zeemeeuwen Seagulls) vechten om een visgraat. Klik met je hand op de 2 zeemeeuwen en......de meeuwen vliegen weg maar laten de visgraat achter. 

Pak de Visgraat (Fishbone). Bekijk de Visgraat in inventory, Ga, via onderkant scherm, een scherm omlaag. 

Debbie is dan van het strand af en staat op de stoep. Ga nogmaals een scherm omlaag en.....Debbie is dan bij het Motel

DewDrop Inn Motel:

Debbie en Rachel logeren in kamer 5 van dit motel en Debbie staat al recht voor de deur van kamer 5. 

Waarschijnlijk staat er rechts, onder het "Vacancy" bord een vent die helemaal in het zwart is gekleed. Loop door naar de kamer 5 deur. 

Pak de Kamer 5 sleutel uit inventory en klik ermee op deur 5 en...Debbie gaat naar binnen:Loop meteen door naar de badkamer. 

Debbie gaat zich even opfrissen en omkleden en ze komt dan, gekleed in een blauw jurkje, de badkamer weer uit.

Ga 2 schermen terug omlaag. Debbie staat dan weer voor het motel op straat. Ga een scherm naar rechts. 

Debbie is dan bij de receptie/kantoor van het motel. Rechts is het speelterrein waar kinds aan het spelen zijn. 

Voor de receptie staat een krantenautomaat. Ga de receptie binnen. Er is niemand aanwezig in de receptie. Op de tafel staat een koffieapparaat, een schaal met koekjes en een schaal met fruit. Op de receptiebalie staat computers en in de hoek staat een TV. In de voorzijde van de receptiebalie zit een brievenbus. Bekijk alles. 

Pak een Koekje uit de koekjesschaal en pak een Banaan uit de fruitschaal. Ga, via onderkant scherm, terug naar buiten.

Op de stoep, voor het speelterrein, staat een lantarenpaal. Vlak voor de lantarenpaal zit een rioolafvoerputje in de stoeprand. 

Klik 2 keer met je hand in het afvoerputje en....

De eerste keer vist Debbie iets smerigs op uit het putje, maar de 2e keer haalt ze een Creepy Clown Speelmunt (Token) uit het putje. 

Ga 3 schermen naar links.Debbie beland bij de hoek en bij het restaurant. 

Debbie en Rachel hebben een dinerafspraak met Old Bill in dit restaurant. 

Ga maar niet naar binnen want het is nog te vroeg. Loop weer een scherm verder naar links en....Debbie is dan bij

Bill's Bookstore:

Een vent in zwarte kledij staat om de hoek tegen een lantarenpaal aan te leunen. 

Ga naar binnen. Rachel zit achter in de hoek te praten met Old Bill. 

Old Bill is de eigenaar van de boekwinkel en een vriend van Rachel en Debbie. Old Bill weet veel over de plaatselijke geschiedenis. Loop door naar Rachel en Old Bill. Debbie neemt plaats bij Rachel en Old Bill om zich in het gesprek te mengen. Gebruik de enige optie die je krijgt en......

Debbie vertelt Old Bill over het wrak van de Light Star en ze toont hem ook het Medallion dat ze op de bodem van de zee heeft gevonden. Old Bill heeft de jonge vrouw en de jongeman, wiens foto's in het Medallion zitten, eerder gezien en hij herinnert zich dan dat enige jaren geleden de kranten vol stonden over een schip met de naam Light Star. 

Old Bill heeft die oude kranten nog ergens in zijn boekwinkel, maar hij weet niet meer waar.Debbie moet die kranten zelf even gaan zoeken.

Het gesprek is dan vanzelf afgelopen. Ga een scherm omlaag. Bekijk dan, met je loep, de eerste boekenkast. Je bent dan in de close-up van de eerste boekenkast. Er staat een rood boek in deze boekenkast. Bekijk het rode boek. Het is het "Maps of the World" boek. Pak het rode boek.

Stap achteruit Aan de rechterrand van het scherm staat een boekenkast waar, op de 2e plank van onderen, een krant in ligt. 

Pak die krant (Newspaper). Debbie meld dat het 1 van de oude kranten is waar Old Bill het over had. 

Bekijk de krant in inventory: "This is the first newspaper that tells about Manuel and the statue", vertelt Debbie je dan. 

Klik het tekstschermpje weg  om het krantenartikel te lezen. Klik op het krantenartikel om het in close-up te lezen. 

Je leest een artikel in de "Florida News" van dinsdag 5 maart 1980. Het artikel vertelt over een Egyptisch artefact dat is gestolen uit het Brazillian Museum. Het betreft een gouden Anubis beeldje en de waarde is geschat op meer dan een miljoen dollar. Detective Alfonse Noriez vertelt dat een werknemer van het museum, ene Manuel Cantez verdacht wordt van de diefstal. Men vermoed dat Manuel um gesmeerd is op zijn schip de Light Star en dat het beeld op dat schip verborgen is.

Als je het artikel hebt gelezen dan stap je achteruit. Ga een scherm naar rechts. Debbie is dan tussen de laatste boekenkasten. Bekijk, met je loepje, de boeken in de linker boekenkast. Dat is boekenkast 1 en boekenkast 2. Klik met je loepje in alle vakken van deze 2 boekenkasten. 

In 1 van de vakken van deze 2 boekenkasten  vindt Debbie dan een boek met de titel: "The Moment I killed You" geschreven door Mama Derringer. Dit is een boek dat Debbie nog niet heeft gelezen.  Klik weer op het schap waar het "the Moment I killed You" boek in staat en......Debbie vindt de 2e oude krant waar het vervolg van het verhaal over de diefstal van het Anubis beeldje in staat. Debbie stopt de krant vanzelf in inventory. Open dus de inventory en klik met de hand op de 2e krant en lees het artikel door.

Je leest dat Manuel Cantez vrouw, Elena, en zijn zoontje zijn gered door de Amerikaanse kustwacht. Manuel was met Elena en zoontje gevlucht uit BraziliŽ maar de schuit is vergaan in een hevige storm en Manuel Cantez is overboord geslagen en is verdronken. Elena en haar zoontje hebben de ramp dus wel overleeft. Elena heeft verklaart dat ze niets wist over de diefstal van het beeldje en ook heeft ze verklaart dat het beeldje niet aan boord van de Light Star was. Elena kon ook niet vertellen waar Manuel het beeldje dan wel verstopt heeft. De politie had geen andere keus dan Elena te laten gaan.

Als je het krantenartikel weer helemaal gelezen hebt dan stap je achteruit. De gehele rechtermuur is bezet door boekenkasten. Als je van vooraan begint dan zijn dit de boekenkasten 5 t/m 10. Klik met je loepje in elk vak van de boekenkasten 5 t/m 10. Zorg steeds dat het nummer van de boekenkast boven je loepje verschijnt en klik dan in de vakjes. Je moet echt in elk vakje van alle boekenkasten klikken.In 1 van de vakken van boekenkast 8 vindt Debbie een boek waarvan ze dan zegt dat het interessant is en dat ze het nader wil bekijken. 

Klik met je hand weer in dat vak en.....Debbie pakt er het "Animals of the Tropics" boek uit dat is geschreven door Anne Marino. Klik een paar keer met je linkermuis. Debbie leest dan een paar pagina's in het boek en zet het boek dan weer weg. Maar.....er zat een pagina los in het boek en die losse pagina ligt nu op de vloer. 

Raap de boekpagina op. Debbie bergt de boekpagina op in inventory. Lees de boekpagina dus in inventory. Je leest over een tropische TUKI TUKI vogel, een vogel die alleen te vinden is op het Alethia eiland. De vogel is groen/geel en kan zich daarom uitstekend verbergen in het groen/gele landschap van het eiland.

Klik de omlaagpijl als je het artikel hebt gelezen. Duik de inventory weer in en scrol in inventory omhoog naar het Medallion. Het Medallion ligt nog geopend in inventory. Klik weer met de hand op het Medallion om het weer in close-up te bekijken. Klik dan weer met je loepje op de foto van Elena. Debbie weet dan nu dat de 2 foto's in het Medallion de foto's zijn van Elena Cantez en haar zoon en...ze merkt dat er iets raars is aan het beugeltje waar het kettingtje mee vast zit aan het medallion. Verander de cursor in de handcursor en klik dan op het beugeltje. Doe dat 2 keer en....het rechter deel van het medallion klapt nu nog een keer open en.....er zit een papier verstopt, onder de foto van Elena's zoon. 

Pak het papier uit het medallion. Sluit het close-upscherm via de omlaagpijl, onderaan het scherm.  

Duik weer de inventory in en zoek het papiertje op dat je zojuist uit het medallion hebt gepakt. Klik dan met de handcursor op het papiertje. 

Het blijkt een briefje te zijn. Klik met de handcursor op het briefje om het te lezen. Het is een briefje van Manuel Cantez, het is zo'n beetje zijn "Testament". Je leest dat Manuel een kaart heeft gemaakt waarop hij de precieze locatie heeft aangeven van de plek waar hij het Anubis beeldje heeft verborgen. Manuel heeft zijn kaart echter in 4 stukken geknipt. Elk stukje van de kaart heeft Manuel verstopt op een ander eiland. Dus er zijn 4 eilanden en op elk eiland heeft Manuel een stuk van de kaart verstopt. In het briefje noemt Manuel ook de Tuki Tuki vogel.

Debbie weet nu dat de zoektocht naar het Anubis beeld het beste kan beginnen op het Alethia eiland, het eiland waar de Tuki Tuki vogel voorkomt. 

Klik de omlaagpijl om weer uit het close-upscherm te gaan. 

NB: Het is belangrijk dat je alle krantenartikelen, briefjes en boekpagina's helemaal hebt doorgelezen. Heb je iets overgeslagen of niet helemaal gelezen dan zal je later onherroepelijk vast komen te zitten in de game. Dus duik de inventory weer in en lees nu even op je gemak alle artikelen, briefjes e.d nog even helemaal door. Dat zijn dus de 2 kranten, de Tuki Tuki pagina uit het boek en het briefje van Manuel Cantez. Lees in het 2e krantenartikel, van 19 maart 1980,  ook het "Citizens up in arms about new leash law" en ook het weerbericht.

Heb je dan echt alles doorgelezen dan ga je terug naar rechts en terug naar zus Rachel en Old Bill. Debbie neemt weer plaats op de bank om weer met Bill te praten. Gebruik hier alle gespreksopties die je krijgt. Sla geen enkele gespreksoptie over.

Debbie vertelt Bill en Rachel wat ze in de 2 krantenartikelen heeft gelezen over Manuel Cantez, het gouden Anubis beeld en de Light Star. Debbie toont het briefje van Manuel Cantez, dat ze in het medallion heeft gevonden. Debbie wil op zoek naar het gestolen Anubis beeld, maar Rachel heeft zo haar bedenkingen. Debbie denkt dat het eiland Alethia, waar de Tuki Tuki vogel leeft, een goed startpunt is om de zoektocht te beginnen, maar ze heeft geen idee waar dat eiland ligt. Bill verwijst Debbie naar ene Jobo. Jobo is op het strand te vinden en hij schijnt afkomstig te zijn van de eilanden groep waar ook Alethia toe behoord. Debbie is vastbesloten om haar zoektocht naar het Anubis beeld te beginnen, maar Rachel heeft duidelijk geen trek om zich in zo'n avontuur te storten. Debbie spreekt af om Rachel en Bill weer te ontmoeten in het restaurant voor hun dinerafspraakje. 

Verlaat Bill's boekwinkel, via 2 keer onderkant scherm. Weer buiten op straat ga je een scherm naar links. We belanden bij de "Nothing But Dolls" poppenshop. Tussen de boekwinkel en de poppenshop is een steeg. Loop de steeg in.

Achter in de steeg staat een volgepropte vuilniscontainer waar een Pop tussen de volle vuilniszakken uit steekt. Bekijk de Pop (Doll). Pak de Pop. Je moet hiertoe wel 2 keer met je hand op de pop klikken want in eerste instantie heeft Debbie niet veel trek om de pop tussen al het smerige vuil te vissen. Rechts staat een mooie volle Eikboom. Een eekhoorn beweegt over de onderste tak van de eik. Klik met de hand op de Eikenboom en.....Debbie breekt een dunne tak af van de boom en stopt de tak in inventory. Loop terug omlaag, naar de straat, en loop dan terug een scherm naar rechts, naar de boekwinkel. Steek bij de boekwinkel de straat over, dus ga voor de boekwinkel een scherm omlaag. Aan de overkant van Bill's Boekwinkel beland Debbie bij "Dan's Sporting Goods & More" sportbenodigheden winkel en de "The Sands Bar". 

Op de deur van de sportwinkel zit een briefje geplakt. Probeer of je de sportwinkel in kunt. De sportwinkel is echter gesloten, maar het briefje op de deur meld dat de winkelier over 5 minuten terug zal zijn. Maar Debbie geloofd dit niet en ze hoopt iemand te vinden die weet waar de uitbater van de sportwinkel is.

Stap achteruit. Voor de Sand Bar zit een oudere vrouw, op het bankje, een boek te lezen. Verander de cursor in het mondje en klik daarmee op de boeklezende vrouw om met haar te praten. De vrouw stelt zich voor als C.C en ze vertelt dat Dan, de uitbater van de sportwinkel, op de pier zit te vissen naar een ongrijpbare vis. Volgens C.C is het niet waarschijnlijk dat die Dan snel terug zal komen.

Bij de lantarenpaal zit ook hier weer een afvoerput in de stoeprand. Klik met de hand op het afvoerputje en......Debbie vist een 20 dollarbiljet uit dit putje. Klik nog een keer op het afvoerputje en....Debbie vist een nog ongebruikt Condoom uit het putje en ze besluit om ook het Condoom te houden....je weet maar nooit nietwaar......Ga een scherm door naar rechts en....Debbie beland bij de:

Black Cat Vuurwerk winkel:

Ook hier zit een afvoerputje in de stoeprand, dus kijk of Debbie ook hier iets uit het afvoerputje weet te vissen. Debbie vist uit dit afvoerputje een mooie Wijnfles, die de vorm heeft van een lamp uit het 1001 nacht sprookje.. Loop het steegje, links naast de vuurwerk keet, in. Het houtenhek wordt rood geschilderd en er staat hier een doos en een blik rode verf en een verfbak met verfroller. Klik met je hand op de doos (box) en....Debbie pakt een Rubberen Kaars uit de doos. Pak de Rubberen Kaars uit inventory en klik ermee op het blik rode verf om de kaarsrood te verven.

Loop terug naar rechts, naar de uitbater van de vuurwerkwinkel. Pak het 20 dollarbiljet uit inventory en klik ermee op de uitbater en......Debbie vraagt wat ze voor haar 20 dollar aan vuurwerk kan kopen en dat blijkt een Romeinse Kaars te zijn. Debbie besluit om de Romeinse Kaars te kopen. Rechts op de toonbank staan dus 4 rode Romeinse Kaarsen. Pak een Romeinse Kaars (Firework).

Debbie moet nu terug naar het strand en de pier om die Jobo te vinden en ook om de uitbater van de sportwinkel over te halen om terug te keren naar zijn winkel. Loop een scherm omlaag en dan een scherm naar links. Debbie is dan terug bij de Bar en de Sportwinkel. Ga nog een scherm naar links en.....Debbie is dan terug bij het:

Strand:

Een meisje zit hier op het strand te zonnen. Loop het strand op en ga dan een scherm naar links en...............

.Een verrukkelijke neger ligt te zonnen in een strandstoel en dit is dus die Jobo waar Old Bill het over had. Praat met Jobo.

Jobo wil Debbie wel van alles vertellen over het eiland Alethia, maar Jobo heeft dorst en is pas bereid om iets te vertellen als Debbie hem eerst voorziet van een "Seaside Berry Wamba" drink. 

Wel....waar zou Debbie zo'n drankje voor Jobo kunnen krijgen? Juist....in de Sand Bar. Ga dus 1 scherm terug naar rechts, dan 1 scherm omlaag en dan weer 1 scherm naar rechts en......Debbie is terug bij de Sportwinkel en de Sand Bar. Ga nu dan de Sand Bar binnen.

Sand Bar:

De Sand Bar beoogd een image van een rauwe cowboysaloon hoog te houden. Helaas lukt dat niet erg. Praat met de barman, die achter de bartoog staat. Na de inleidende beleefdheden kun je de barman vragen over zijn cliŽntŤle, maar waarom zou Debbie daarin geÔnteresseerd zijn. Vraag dus gelijk maar: "Would it be possible for you to make a certain drink?". 

De barre man vraagt dan welk drankje hij voor Debbie kan maken en Debbie zegt dan dat het de "Seaside Berry Wamba" moet zijn. Helaas.....Barmanski heeft de juiste ingrediŽnten niet om een "Seaside Berry Wamba" te mixen. Als Debbie echter de ingrediŽnten kan bezorgen dan zal barmans met liefde het drankje voor haar mixen. Bargoof somt dan de ingrediŽnten op die nodig zijn voor een Seaside Berry Wamba en dat zijn: Zeewier, een Eikeltje en Bramen. 

Ga 2 schermen omlaag om weer buiten op straat te belanden. We zijn hier toch vlakbij het strand, dus laten we eerst maar op zoek gaan naar Zeewier. Ga weer een scherm naar links en loop dan het strand weer op, naar het meisje dat op het strand zit te zonnen. Rechts in dit scherm liggen een paar rotsen boven op 1 van de rotsen steekt een bosje Zeewier (Seaweed). 

Probeer het Zeewier te pakken, maar helaas....Debbie kan er niet bij. Pak de Tak, die je eerder van de Eikenboom hebt gepakt, uit inventory en klik dan met de tak op het zeewier en....met behulp van de tak slaagt Debbie erin om het zeewier te pakken.Nu op zoek naar een eikeltje. In de steeg, tussen Bill's boekwinkel en de poppenwinkel, staat een eikenboom, dus daar zijn vast en zeker wel eikeltjes te vinden. Loop 2 schermen omlaag. Debbie is dan terug bij het restaurant. Ga 2 schermen naar links en Debbie is terug bij de steeg tussen de poppenwinkel en Bill's boekenzaak. Loop de steeg weer in. Rechts in de hoek ligt een hoopje bladeren, die door het eekhoorntje van de boom zijn/worden geschud omdat het eekhoorntje steeds een eikeltje uit de boom pikt. Klik met je hand in/op het hoopje bladeren en.......Debbie vist een Eikeltje (Acron) uit de hoop bladeren.

Goed....nu nog wat Bramen zien te vinden, maar ook die kun je hier plukken. Voor de eikenboom groeit namelijk een Bramenstruik (Blackberries). Klik met je hand op de struik (Blackberries) en....Debbie plukt een paar Bramen uit de struik. Ok....nu we alle ingrediŽnten hebben gaan we dus terug naar de Sand Bar. Loop dus omlaag, naar rechts en weer omlaag en we zijn terug bij de:

Sand Bar:

Ga weer naar binnen en spreek Barremans weer aan en zeg: "I've got all the items for the drink" en...

Het barmannetje doet waar ie voor is ingehuurd, namelijk het mixed van een Seaside Berry Wamba. Barryup zet het drankje op de bar. 

Debbie hoeft niet te betalen want het drankje komt op Jobo's rekening te staan. Pak de Seaside Berry Wamba en ga terug naar het strand en naar Jobo. Praat weer met Jobo en zeg dat je het drankje hebt en vanzelf geeft Debbie dan het drankje aan Jobo en die verteld Debbie dan nu van alles over het Alethia eiland. Gebruik hier alle vragen die je krijgt om geen belangrijke informatie te missen.  Tijdens zijn verhaal geeft Jobo dan een klein beeldje aan Debbie.

Het beeldje zal Debbie, volgens Jobo, beschermen tegen de Zwarte Magie, die volgens Jobo, wordt beoefend op de eilanden. Loop weer terug naar rechts en dan weer 2 schermen omlaag. Debbie is weer terug bij het restaurant, op de hoek van de straat. Ga nu naar binnen.

Restaurant:

Debbie meld dat ze te vroeg is voor het etentje met oom Bill en Rachel. Bekijk de voorste tafel, die links aan de muur staat. Debbie gaat dan recht voor de tafel staan. Beweeg de cursor over de tafel om te lezen wat voor bestek er zoal op de tafel ligt. Er ligt o.a een Tang (Tongs) op tafel. 

Bekijk de Tang (Tongs). Het is een Slatang om er sla mee te pakken. Debbie vindt dat de tang er uit ziet als een groot pinchet. 

Pak de Tang (Tongs) want Debbie kan deze tang gebruiken als pinchet. Verlaat het restaurant weer en keer terug naar het:

Strand/Pier:

Loop het strand weer op en dan 3 schermen naar links en....Debbie loopt via de trappen weer omhoog naar de Pier.  

Op het einde van de pier zit Dan, de eigenaar van de Sportwinkel, te vissen. Loop dus door naar Dan. Praat met Dan.

Debbie vraagt Dan of hij zijn winkel weer even wil openen maar Dan piekert er niet over. Eerst wil Dandyboy die verdomde grote vis vangen want hij wil worden uitgeroepen tot de beste sportvisser van het jaar. Loop een scherm terug omlaag, naar de hengelsportwinkel van Bob ( Bob's Bait & Tackle). Praat met Bob en vraag: "I was wondering if you could help me?". 

Debbie vraagt Bob hoe ze er voor kan zorgen dat Dan die klote vis gaat vangen. Bob vertelt dat zijn oom, die eigenlijk de eigenaar is van deze verkoopkeet, een speciaal aas heeft om er die grote vis mee te vangen (Lucky Lure). Debbie kan de Lucky Lure krijgen maar dan moet ze eerst even wat wormen voor mooie Bobbie gaan vangen. Bob geeft dan een Schep (Shovel) aan Debbie om er de wormen mee uit te graven. Vraag verder: "Do you happen to know where I could find some worms?", maar dat weet Bobbie ook niet. Rechts voor de verkoophut staat een stapel Emmers (Pails). Pak een Emmer. 

Ga een scherm terug links en dan een scherm omlaag en Debbie beland weer op het strand, waar ze eerder de visgraat van de 2 zeemeeuwen heeft gejat. Loop 2 schermen omlaag en we zijn terug bij het Motel. Ga een scherm naar rechts, naar de receptie/kantoor van het motel. Rechts naast het motel is het speelterrein. Op het speelterrein staat een picknicktafel, een draaimolen, een schommel en een klimrek. Vlak voor de picknicktafel is een Smerige Plek (Dirt) in het gras. 

Bekijk die Smerige Plek (Dirt) met de loepcursor. 

Pak dan de Schep uit inventory en klik ermee op de Smerige Plek (Dirt) en.....Debbie graaft een gat.

Klik 3 keer met de handcursor in het gat dat Debbie heeft gegraven. Elke keer haalt Debbie dan een Worm uit het gat, zodat je uiteindelijk dan 3 wormen hebt gepakt. Duik de inventory in. In inventory pak je een worm op en dan klik je de worm op de emmer en....Debbie stopt vanzelf alle 3 wormen in de emmer. Loop terug naar links en dan omlaag en loop dan het strand weer op. Ga weer naar links om weer via de trappen op de pier te belanden. Loop door naar Bob en praat weer met Bob en zeg "I got your worms". Vanzelf zal Debbie dan de wormen aan Bob geven en in ruil daarvoor ontvangt zij de Lucky Lure. Loop naar rechts, naar Dan. Pak de Lucky Lure uit inventory en klik ermee op de vissende Dan en.....zeg "Dan" en....... Debbie geeft de Lucky Lure aan Dan om er de grote vis mee te vangen. Loop terug naar Bob en.....Je ziet dan dat Dan de vis gevangen heeft en nu terug keert naar zijn winkel.

Ga dus ook terug naar Dan's Sportwinkel. Dus eerst terug naar het strand en dan schermen naar rechts. 

Terug bij de Sportwinkel en de Sand Bar zie je dat de sportwinkel weer open is, dus ga nu naar binnen:

Dan's Sportwinkel:

Vanzelf volgt er een praatje met Dan, die Debbie heel erg dankbaar is omdat ze ervoor heeft gezorgd dat hij die grote vis heeft kunnen vangen. 

Als dank mag Debbie voor nop alle spullen pakken die ze nodig heeft uit de winkel van Dan.

Aan de muur staat de grote kast waarin de spullen liggen die Dan verkoopt. Rechts staat een groene tent.  Pak de Tent. Pak uit de kast de volgende spullen:

Kompas (Compass), Zaklantaren (Flashlight), de 2 Slaapzakken (Bedroll), 1 voor Debbie en 1 voor Rachel, een klein Mes (Knives) en Touw (Rope). 

Verlaat de winkel als je alle spullen hebt gepakt. Steek gelijk de straat over. 

Debbie is dan weer bij de boekwinkel. Loop naar rechts, naar het restaurant en ga het restaurant weer binnen.

Restaurant:

In het restaurant loop je dan nu een scherm naar rechts en....praat met de receptioniste van het restaurant en zeg "We have a reservation under the name of Johnson" en de receptioniste bevestigt de reservering. 

Stap achteruit. Bij het grijze muurtje staat een kauwgomballenautomaat. Bekijk de kauwgomballenautomaat. Debbie meld dat het ding Tokens van de Creepy Clown Arcade neemt, en laat je nu toevallig zo'n muntje uit 1 van de afvoerputjes hebben gevist. Pak dus het Creepy Clown Muntje uit inventory en klik ermee op de kauwgomballenautomaat en pak dan de rode Kauwgombal uit het apparaat. 

Het is een Gator kauwgombal dat Debbie uit de automaat haalt en dat is toevallig haar favoriete kauwgombal.Debbie meld dat het restaurant gereed wordt gemaakt om de dinergasten te ontvangen.Verlaat het restaurant maar ga gelijk weer naar binnen en......Oom Bill en Rachel zijn nu ook aangekomen want het is tijd op te gaan dineren.....de game gaat nu vanzelf verder. 

Debbie, Rachel en Bill genieten van de maaltijd, terwijl Debbie haar plannen ontvouwd. Rachel krabbelt echter terug.....Rachel zal Debbie niet vergezellen op haar zoektocht naar het Anubis beeld.De volgende morgen nemen Bill en Rachel afscheid van Debbie, die met de motorboot, bestuurt door Romero, vertrekt naar Alethia. 

Na een emotioneel afscheid en een lange zeereis belanden we dan in:

Deel 2: Debbie op de Eilanden:

A: Alethia:
1e bezoek:

Stap vooruit de motorboot Af. Debbie beland op het strandje. Recht voor uit gaat een pad de jungle in.

Ga 1 klik vooruit. Debbie is dan op het junglepad en bij een paar grote grijze rotsen. Er staan paarse, lichtblauwe, oranje, donkerblauwe en gele bloemen voor de grijze rotsen. Klik met je hand op elke kleur bloemen. Je hoort een geluid. Elke kleur bloem maakt een ander geluid.

Je kunt vanaf dit punt verder rechtdoor, naar links en naar rechts en terug omlaag naar het strand.  Ga nu even eerst hier een scherm naar rechts. Debbie beland weer op het strand, In de berg zit een hartje gekrast en op de hoek staat een palmboom. Bij de palmboom, die rechts staat, ligt een schelp (Clam). 

Bekijk de schelp. Het is een gave schelp. Pak de Schelp. Duik de inventory in. Scroll in inventory omhoog naar het Mes. Pak het Mes op en scroll terug omlaag naar de Schelp. Klik met het Mes op de Schelp en....Debbie breekt de schelp open met het mes en....in de schelp zit een mooie Parel. 

Pak de Parel uit de schelp. Klik met de omlaagpijl om dit close-upscherm weer te sluiten.  Bekijk het hart. In het hart staan de initialen "AM + SH" gekerfd.  Loop terug naar links, naar het kruispunt waar de gekleurde bloemen staan. Volg dan het pad nog 1 klik verder rechtdoor, dus ga een scherm verder omhoog. Debbie kan dan niet verder rechtdoor. Er staan hier een paar paddenstoelen en een bosje gele bloemen en een bos witte bloemen. Het pad gaat hier linksaf maar je kunt ook rechtsaf de bergen in.

Bekijk de witte bloemen, die rechtsonder in het scherm staan. Debbie benoemt de witte bloemen als zijnde "Peach Frost". Klik met je hand op de witte bloemen om een paar Zaden van deze bloemen op te rapen. In inventory heb je dan 3 groene zaadjes.Ga 2 schermen naar links en.....Debbie heeft het einde van het pad bereikt. Debbie merkt op dat het bos nogal donker is hier. Er staat een grote oude boom en diverse paddenstoelen. Op 1 van de paddenstoelen zit een vrouw. Het lijkt wel of de vrouw vleugeltjes heeft.  Rechts naast de vrouw op de paddestoel staat een dikke boom waar ook groene lianen omlaag bij hangen

Debbie denkt dat de vrouw op de paddenstoel een Fee (Fairy) is. Praat met de Fee.

De Fee vertelt dat Debbie haar kan zien omdat iemand haar Magische Cape heeft gestolen. Omdat de Cape verdwenen is dreigt heel Alethia net zo donker te worden als het bos nu al is. Omdat ook het Seeing Sand op is, dat in de Kristallen Bol van de Fee hoort te zitten, kan de Fee niet zien wie de Magische Cape heeft gestolen. 

Debbie bied aan om wat vers Seeing Sand  te gaan zoeken. De Fee verteld dat Debbie het Seeing Sand kan vinden op het strand, waar het verborgen zit in de berg. De Berg heeft echter een verborgen deur en om die deur te openen moet Debbie een deuntje spelen via de Fee Bloemen (Fairy flowers) Voor elke Fee is er een ander deuntje, dus Debbie moet haar eigen deuntje eerst vinden. De Fee geeft Debbie haar Kristallen Bal om er het Magische Kijk Zand in te doen.

Stap achteruit. Rechts naast de Fee staat dus een grote oude boom. Bekijk de boom. Debbie meld dat er, links en rechts naast de boom, lianen hangen. Klik met je hand op de boom in een poging om Debbie een paar van die Lianen te laten pakken. Maar Debbie meld dat ze met haar blote handen geen Lianen kan afbreken. Pak dus het Mes uit inventory en klik ermee op de boom en....Debbie snijd  2 lianen af. In inventory heb je dan 2 mooie dikke groenen Lianen.Ga 1 scherm terug naar rechts. Een vette zwarte Os staat nu op het pad. Bekijk de Os, 

Debbie heeft het niet zo op vrijlopende ossen. Maar het beest doet niets en staat ook niet hinderlijk in de weg, dus ga nog weer een scherm naar rechts. Debbie is dan terug bij de rode paddenstoel en de gele bloemen en de witte bloemen. Ga verder 1 scherm omlaag en Debbie is dan terug bij de gekleurde bloemen waar je eerder al op hebt geklikt en die allemaal een ander geluid produceren. Bekijk deze bloemen nog een keer. Debbie denkt dat dit de muzikale Fairy Flowers zijn waar de Fee het over had.

Debbie moet dus een deuntje spelen door op de bloemen te klikken, maar uiteraard dient ze dat in een bepaalde volgorde te doen. Elke kleur bloem geeft een andere toon. Klik in willekeurige volgorde op de bloemen. Debbie zal dan melden welke kleur de eerste kleur in de volgorde is, en dat blijkt Geel te zijn. Begin dan weer opnieuw maar deze keer begin je dan met Geel en dan klik je weer op een andere kleur. Is de 2e kleur de 2e kleur in de volgorde dan zegt Debbie zo iets als "That Sounds Right" of een andere soortige opmerking..Dus steeds begin je met Geel en dan een andere kleur, tot je er dan achter bent wat de juiste volgorde is waarop je op de bloemen moet klikken  En die goede volgorde is: Geel, Oranje, Donkerblauw, Paars, Lichtblauw. Dus klik op: Geel, Oranje, Donkerblauw, Paars, Lichtblauw. 

Je ziet echter niets gebeuren maar ga nu weer scherm naar rechts en...Debbie beland weer op het strand waar ze eerder de schelp heeft gevonden. Zie....Bij de palmboom, die op de hoek staat, is nu in de berg is nu de ingang van een grot open gegaan en daar ligt nu een hoop paars Zand. Bekijk het paarse zand en probeer dan een handvol van het paarse zand te pakken. Debbie meld echter dat ze het zand ergens in moet doen, dus pak de Kristallen Bal, die Debbie van de fee heeft gekregen, uit inventory en klik daarmee dan op het paarse zand en....Debbie vult de kristallen Bal met paars zand.

Ga vanaf dit strand nu 2 schermen naar links. Je bent dan 1 scherm links van de Fairy Flowers en er vliegt hier een groene vogel heen en weer. De vogel vliegt steeds naar de palmboom, die rechts staat. In die palmboom hangen een paar kokosnoten. 

Onder de palmboom staat een bosje en in dat bosje ligt ook een kokosnoot, die blijkbaar uit de palmboom is gevallen. Pak de Kokosnoot die in het bosje op de grond ligt.Ga dan hier een scherm omhoog. Debbie is dan terug bij de zwarte os. Ga weer een scherm naar links en we zijn dan terug bij de Fee. Pak de Kristallen Bal uit inventory, die dus nu gevuld is met het paarse zand, en geef de kristallen bal terug aan de Fee. Zeg: "I've got your seeing sand".

De Fee kijkt dan nu in haar kristallen bal en ziet nu dat de Adelaar, die boven op de berg zijn nest heeft, de Cape heeft gestolen. Debbie bied aan om de cape te gaan terug halen. Maar de Fee vertelt dat het pad naar boven op de berg geblokkeerd word door een grote ronde rotssteen. Maar Debbie is vastbesloten om een manier te vinden om bij het adelaarsnest te geraken. Mocht Debbie er in slagen om de Cape van de Fee terug te veroveren dan zal de toegang tot de FeeŽnstad voor haar worden geopend.

Ga uit de close-up van de Fee en ga dan 4 schermen naar rechts. Debbie is dan op het pad dat omhoog de berg op gaat maar helaas....de fee had gelijk. Een dikke ronde rots blokkeert hier het pad. Pak het Touw uit inventory en klik ermee op de ronde rots (Boulder). Debbie bindt het touw om de rots en het andere eind gooit ze een scherm naar links.

Ga dus 1 scherm terug naar links en je ziet dan het touweinde liggen. Bekijk het einde van het touw. Debbie meld dat ze het touw langer moet maken. Pak 1 van de 2 Lianen uit inventory en klik ermee op het einde van het touw en....Debbie bindt de liaan aan het touw.  Ga 2 schermen terug naar links. Debbie is terug bij de os. Pak de 2e liaan uit inventory en klik ermee op de Os om de liaan om de Os te binden. 

Loop een scherm terug naar rechts en zie....de 2e liaan is ook vanzelf aan de 1e liaan vast geknoopt. Loop terug naar de os. Klik met je hand op de os, maar Debbie meld dat dit niet gaat werken om de Os in beweging te krijgen.Klik met je Mondcursor op de os. Debbie brult...."Come on cow.....Move".....maar de os komt niet in beweging. Probeer dit nog 2 keer....maar helaas...hoe Debbie ook brult en gilt...de Os weigert om ook maar 1 stap vooruit te zetten. Klik, in opperste wanhoop, dan nog voor de 4e keer met je mondje op de os en....Debbie gilt dan "If you don't move, I think I will have myself a nice, big steak tonight" en........dit doet het um want de os, bang om door Debbie geslacht te worden rent nu weg en trekt de grote ronde rots met zich mee.

Goed gedaan meissie......De ronde steen is dus nu uit de weg, dus ga weer 4 schermen naar rechts en.......Debbie beland nu boven op de berg. Er staat een enorme boom boven op de berg en Debbie begint vanzelf de boom in te klimmen, nadat je de teksten hebt weggeklikt. 

Halverwege blijft Debbie echter hangen, dus klik nu met de omhoogpijl, bovenin het scherm om nog een scherm verder omhoog te klimmen. Debbie heeft dan het Adelaarsnest bereikt. In het adelaarsnest ligt de Cape van de FeeŽn

Een vervaarlijke Adelaar zit op de tak voor zijn nest. Praat met de vogel. "UH  OH, I think I am in trouble". 

De adelaar antwoord dat Debbie zich geen zorgen hoeft te maken want ze zal Debbie niets doen. De Adelaar heeft de Cape in het bos gevonden en ze gebruikt de Cape om er haar jongen in warm te houden. Het kan hier boven nog al winderig zijn en daar kunnen adelaars jonkies blijkbaar niet tegen. Debbie bied aan om de Cape te ruilen voor iets anders waarmee de jonkies uit de wind gehouden kunnen worden, en de adelaar vindt dit wel een goed idee.

Pak 1 van de 2 Slaapzakken uit inventory en klik ermee op de Adelaar en........De Adelaar vindt dit een goede ruil en Debbie mag de Cape hebben en vanzelf wordt de Cape geruild voor de slaapzak. Klim 2 schermen terug terug omlaag, Debbie bereikt echter de grond niet want ze blijft vlak boven de grond in de boom hangen. Klik aan de linkerrand van het scherm om een scherm terug naar links te gaan en Debbie klimt dan verder omlaag en loopt een scherm door naar links. Je bent terug op het scherm waar de grote ronde steen lag. Ga 4 schermen terug naar links. Debbie is terug op het scherm waar de Fee was, maar de Fee is nu verdwenen. Maar......in de rots is nu een opening open gegaan en Debbie meld ook dat het bos er hier nu weer veel lichter en fleuriger uit ziet. Wel....de opening in de rots is de toegang tot FairyTown, dus ga door de rots nu een scherm naar links en Debbie beland in FairyTown:

Er volgt vanzelf een gesprekje met Prinses Liana, die overweldigt is met vreugde dat Debbie de Cape heeft terug gevonden. Uit dankbaarheid geeft Prinses Liana een deel van de Kaart aan Debbie. Vanzelf geeft Debbie de Cape aan de prinses die daarop in het tuinhuisje verdwijnt. Boven het meer zweeft de Fee die Debbie al heeft ontmoet en Debbie vraagt hoe ze heet. Die fee heet dus Marianne.

Debbie is voorlopig even klaar hier op het Alethia eiland. Duik de inventory in zoek het rode  "Maps of the World" boek op dat Debbie uit de boekenkast van Old Bill heeft gepakt. Klik 2 keer, met de loep, de hand of de pijl, op het boek om het te openen en....Je hebt dan de Kaart van het Eilandenrijk geopend.

Via deze kaart kan Debbie nu van het ene naar het andere eiland reizen. Er zijn echter 13 Eilanden maar je kunt maar naar 4 eilanden reizen en dat zijn: Alethia, Summanus, Concordia en Juturna.Er is geen vaste volgorde waarin je naar de Eilanden moet reizen. Maar....er zijn op alle eilanden dingen te doen en items te vinden die je op een ander eiland weer nodig hebt, of om op een ander eiland weer dingen te laten gebeuren. We zullen dus een paar keer heen en weer gaan tussen de 4 eilanden. Klik op een Eiland om er in 1 klap te belanden.   Ga nu naar het eiland Summanus:

B: Summanus:
1e bezoek:

Debs is gearriveerd op het strand van het Summanus eiland. Recht voor Debbie zie je 2 palmbomen en meer naar rechts een gewone boom. Tussen de palmbomen en de gewone boom is het begin van een pad. Mik de vooruitpijl naar het pad en ga dan 1 klik vooruit.  Debbie is dan in de jungle en op een splitsing. Ze kan naar links, naar rechts en omlaag. Ga een scherm naar links.

Debbie komt bij een boom waar een blauwe vogel op een tak zit te tjilpen. 

Bij de voet van de boom ligt een blauwe Veer (Feather). Pak de blauwe Veer. 

Je kunt hier weer verder naar links, maar het pad gaat hier ook tussen de bomen omhoog. Ga, tussen de bomen. 2 schermen omhoog. Debbie komt uit de jungle. Het pad eindigt hier bij de zee. We zijn nu dus aan de andere kant van het eiland. Een man staat hier over de zee uit te staren. Praat met de man en vraag de man alles wat je kunt vragen.

De man vertelt dat zijn vrouw Manuel Cantez wel heeft gekend. Helaas is zijn vrouw overleden, na gebeten te zijn door een giftige spin. Man's vrouw hield van tropische bloemen en zij heeft ook voor alle mooie bloemen gezorgd die hier op dit eiland groeien. De overleden vrouw van de man had het hier dus prima naar haar zin, maar de man zelf vindt het hier maar niets. De man zou veel liever naar een koudere omgeving verhuizen waar veel sneeuw ligt. Maar omdat zijn vrouw hier begraven ligt blijft de man toch maar hier. De man vertelt ook nog over zijn schuur, waar zijn vrouw haar planten verzorgde. Debbie vraagt of ze in de schuur mag kijken, maar dat kan niet want de man heeft de schuur op slot gedaan toen zijn vrouw overleed en sindsdien is ie er nooit meer naar binnen gegaan.

Open in Inventory het rode Map of the Worlds boek om de kaart te openen en reis nu naar het eiland:

C: Concordia:
1e keer:

Wel....ook Concordia is een tropisch eiland, dus het is onvermijdelijk dat Debbie ook hier eerst weer beland op het strand. 

Concordia is wel een veel groter eiland en het heeft dus een dorp. Ga achter elkaar 3 schermen omhoog. 

Debs beland in het dorp en bij "Monea's Rooming House", het plaatselijke hotelletje.

Ga hier niet naar binnen maar ga 3 schermen naar rechts en we zijn dan bij de plaatselijke supermarkt beland, "B.B'S General Store".

B.B's General Store:

Ga naar binnen. Debbie wordt verwelkomt door de eigenaar van de winkel B.B. Praat met B.B. 

B.B vertelt dat hij aan ruilhandel doet. Dus als iemand iets uit zijn winkel wil hebben dan moet je daarvoor betalen door er iets voor terug te geven of om iets voor B.B te doen. Debbie heeft momenteel niets nodig dus zeg dat om het gesprek af te sluiten.    Stap achteruit om uit de close-up te gaan. Voor de tafel van B.B staat 2 stellingkasten.  Mik de linksafpijl tussen die 2 stellingkasten en klik dan en Debbie beland dan tussen de 2 kasten. 

Klik met je loepcursor op de rechter kast. Je beland in de close-up van de rechter kast.Bekijk alle spullen die in de rechter kast staan.

In het middelste vak staat, op de 2e plank van boven, een foto. Naast de foto staat een piramide. Bekijk de foto (Picture). De foto toont een sneeuwlandschap. Klik met je hand op de foto. Debbie denkt dat ze deze foto wel kan gebruiken, maar ze wil er eerst meer over te weten komen. Stap achteruit en loop dan een scherm omlaag, terug naar B.B. Praat weer met B.B en zeg nu: "I'm interested in the snow picture". 

B.B verteld dat als Debbie die sneeuwfoto wil hebben ze eerst naar het Juturna eiland moet gaan. Op Juturna moet ze dan ene Trey Waters vinden want die heeft de aansteker van B.B. Als Debs de aansteker van B.B terug bemachtigd en aan B.B terug geeft dan mag ze de sneeuwfoto hebben.  Wel....open weer het rode Maps of the World boek om de kaart te openen en reis dus nu naar het eiland:

D: Juturna:
1e keer:

Vanaf het strand van Juturna gaan er 2 paden de jungle in. Neem het rechter pad, dus ga via het rechter pad 1 scherm omhoog. 

Je kunt dan naar links en naar rechts. Ga 1 scherm naar rechts. We zijn in het dorp en bij het 1e huis van het dorp. Ga verder 2 schermen naar rechts. Debs is dan bij een huis waar een voordeur in zit waar een wit kruis in zit. Ga, rechts naast dit huis, een scherm omhoog en....Debbie beland bij een huis waar een man in een groen t-shirt bezig is aan het raam te timmeren.

Praat met de timmerende man. 

Debbie vraagt de man of hij Trey Waters is en dat blijkt zo te zijn. Trey Waters wil best de aansteker van B.B wel terug geven maar helaas...er is een klein probleempje. Waters heeft de aansteker verloren in zijn ezelsstal. De ezel in de stal is een gemeen oud kreng en laat niemand toe in de stal. Maar de ezel is gek op Kokosnotenpopcorn.   Als het gesprek is afgelopen ga je een scherm naar links. Debbie is dan bij de ezelstal van Waters en de gemene oude ezel loopt rond achter het hek. 

Bekijk de ezel. Debbie vindt de ezel er niet bijzonder gemeen uitzien. Klik met je hand op de ezel en....wel....Debbie moet haar idee over deze ezel toch wat herzien. Links naast de stal groeit een bosje Koren. Aan 1 van de stengels van dat korenbosje ziet een groene Korenaar. Bekijk die groene Korenaar (Corn). Debbie meld dat dit een goede korenaar is. Pak de groene Korenaar.

Trey Waters heeft verteld dat zijn ezel dol is op Kokosnotenpopcorn. Debbie moet dus kokosnotenpopcorn maken en dat doe je aldus. Klik in inventory met de handcursor op de groene Korenaar, die je zojuist van de stengels hebt geplukt. Debbie trekt de schil van de groene korenaar open.  Zoek in inventory weer het Mes op, pak het Mes dan op en scrol naar de Kokosnoot. Klik met het Mes op de Kokosnoot om de kokosnoot open te snijden. Scrol terug naar de Korenaar. Pak de Korenaar nu op en scrol terug naar de Kokosnoot. Klik de Korenaar op de opengesneden kokosnoot om de Aar in de kokosnoot te plaatsen.

Sluit de inventory en ga een scherm terug naar rechts, naar Trey Waters, en dan een scherm terug omlaag. Debbie is dan terug bij het huis met de voordeur waar een wit kruis in zit. Ga verder 3 schermen naar links. Debbie is dan terug op het kruispunt, waar ze was toen ze vanaf het strand het rechterpad nam. Ga hier nu verder 2 schermen naar links en....Debbie komt uit bij een heetwater bron. Pak de Kokosnoot met de Aar erin uit inventory en klik ermee in het hete water van de bron. 

Debbie pakt de kokosnoot vanzelf weer uit het water als de noot heet genoeg is geworden waardoor de Korenaar is gesmolten. Ga nu terug naar de Ezel van Trey Waters, dus eerst 5 schermen terug naar rechts, dan 1 scherm omhoog en dan 1 scherm naar links. Terug bij de Ezel pak je de halve Kokosnoot uit inventory en klik je ermee op de Ezel en....Debbie voert de Ezel nu het Kokosnotenpopcorn. 

Ezeltje gaat dan verzadigt een beetje uit de weg staan. Klik met de hand op de Aansteker. 

Je komt in de close-up. Klik weer met de hand op de aansteker om het ding nu te pakken.

Stap achteruit en ga terug naar Trey Waters en dan weer een scherm omlaag, naar het huis met het witte kruis op de vooruit. Ga nu 1 scherm naar links. Debbie is dan terug bij het middelste huis, waar een oudere dame onder de boom op haar bankje zit. Praat met de oudere dame.

De oude dame is nogal verdrietig want ze voelt zich eenzaam. Haar enige dochter is verhuist en haar vogel is ook weg gevlogen. Er is niemand om haar gezelschap te houden en om mee te praten. Debbie wil iets bedenken om de oude dame op te vrolijken.

Ga verder 2 schermen naar links. Debbie is dan weer terug op het kruispunt. Er staan hier diverse bosjes fleurige bloemen. Rechts staat een bosje paarse bloemen. Bekijk dat bosje paarse bloemen. Debbie vindt het merkwaardige bloemen. Klik met de hand op de paarse bloemen. Debbie pakt een paar losse zaadjes uit deze paarse bloemen.

Bekijk deze 3 zaadjes in inventory. Debbie meld dat ze lijken op vlooien (They look like little fleas). 

Open het rode Maps of the World boek weer om de kaart tevoorschijn te toveren en reis dan nu terug naar het eiland:

E: Concordia:
2e bezoek:

Vanaf het strand ga je weer 3 schermen omhoog, tot het Monea's Rooming House. 

Dan 3 schermen naar rechts en we zijn terug bij de winkel van B.B. Ga naar binnen.

B.B's Generalstore:

Praat weer met B.B en vertel hem dat je zijn aansteker hebt. Tot Debbie's verbazing wil B.B de aansteker niet terug hebben. B.B wilde alleen die Trey Waters een hak zetten. Debbie mag en de aansteker houden en ze mag die sneeuwfoto hebben. Ga dus weer tussen de 2 stellingkasten in staan en zoom weer in op de rechter stelling. Pak dus nu de Sneeuwfoto uit het middelste vak van de stellingkast. 

Stap achteruit en open het rode Maps of the World boek weer en reis via de kaart terug naar het eiland:

F: Summanus:
2e bezoek:

Ga, vanaf het aankomst strand,  weer 1 scherm omhoog en dan 1 scherm naar links. De eenzame trieste man zit nu onder de boom, waar je eerder de blauwe vogelveer hebt gepakt. De blauwe vogel zit nog steeds in de boom op de tak te tsjilpen. Bekijk de man.Debbie vindt de man heel erg zielig. Probeer met de man te praten, maar de man is niet in de stemming om te praten. Pak de Sneeuwfoto uit inventory en geef de foto aan de man. De man is Debbie dankbaar voor de foto en hij geeft haar nu de sleutel van de schuur van zijn overleden vrouw.

Ga 3 schermen naar rechts. Debbie is dan bij het huis van de man en bij het schuurtje beland. De schuur zit op slot met een hangslot. 

Pak dus de Sleutel, die je daarnet van de man hebt gekregen, uit inventory en klik er mee op de schuur (Shed) om de schuur te openen. Debbie kijkt dan de schuur in. Je kunt de schuur niet in lopen. Links staat een tafel en rechts een kast. Tussen de poten van de tafel beweegt een dikke spin (Spider) in haar web. Bekijk de spin. Debbie dreunt dan een kort rijmpje op: "The eensy, weensy spider went up the water spout.....Down came the rain and washed the spider out"  Bekijk alles wat je in de schuur kunt bekijken. bij de achter want staat een bruine pot die vol zit met zand. Er steekt iets uit het zand in die pot. 

Klik met je hand op de pot zand en....Debbie vist er het 2e Kaartfragment uit   

Open weer het rode Maps of the World Boek en reis via de kaart nu terug naar het eiland:

G: Alethia:
2e bezoek:

Uiteraard komt Debbie ook hier weer aan op het strand. Ga weer 1 scherm omhoog en dan 1 scherm naar links. Je bent terug op het scherm waar je, bij je 1e bezoek aan Alethia, de kokosnoot hebt gevonden. Er vliegt hier dus een groene vogel rond, maar die vogel zit nu bovenop een bosje struiken, die links in het scherm staat. Bij die struiken staan een paar oranje bloemen. Bekijk de groene vogel. Debbie meld nu dat dit dus de Tuki Tuki vogel is.

Debbie plaatst het gesmolten kauwgom op de grond en de Tuki Tuki vogel vliegt er naar toe om zich er aan te goed te doen. Klik met je praatcursor op de vogel om er mee te praten.Deze Tuki vogel is de laatste van zijn soort en daarom voelt ie zich nogal eenzaam. Debbie vertelt de Tuki vogel over de eenzame oude dame van het Juturna eiland en dat die dame best wel wat gezelschap kan gebruiken. Debbie stelt voor om de Tuki vogel naar het Juturna eiland te brengen en de vogel vindt dit een prima idee. Vanzelf pakt Debbie de vogel op en stopt het dier in inventory.  Reis dus, via het rode Maps of the World boek, terug naar:

H: Juturna:
2e bezoek:

Bij aankomst ga je via het rechter pad weer 1 scherm omhoog en dan 2 schermen naar rechts. Debbie is dan terug bij het huis van de oudere eenzame dame. De dame zit nog altijd voor haar huisje op de houten bank. Praat weer met de dame en Debbie geeft de Tuki Tuki vogel aan de eenzame dame. Als dank krijgt Debbie het juwelenkistje van de dochter van de oude dame.

Klik in inventory met de hand op het juwelenkistje. Je krijgt het kistje dan te zien in close-up. Klik op het slotje van het kistje. Het kistje gaat open en het blijkt een muziekdoos te zijn. Je hoort een aardig deuntje. Links en rechts zie je 2 witte pijlen. Klik op de linker witte pijl. Er schuift een la open in het kistje en in de la ligt het 3e Kaartfragment. 

Pak het Kaartfragment uit de la. Klik op de rechter witte pijl om de la weer te sluiten. 

Stap achteruit om uit de close-up te gaan. Reis nu, via de kaart in het Map of the Worlds boek, terug naar:

I: Concordia
3e bezoek:

Monea's Rooming House:

Ga weer 3 schermen omhoog. Debbie is dan terug bij het plaatselijke hotelletje "Monea's Rooming House". 

Ga nu naar binnen. Monea, de uitbaatster van het hotel, staat achter de balie. Praat met Monea

Debbie vraagt Monea naar Manuel Cantez. Manuel heeft gelogeerd in het hotel en wel in het Blauwe Huisje. Debbie boekt dus een huisje maar helaas....het Blauwe Huisje is reeds bezet dus Monea geeft Debbie het gele huisje. Debbie mag niet even stiekem in het blauwe huisje kijken, maar dat mag natuurlijk niet

Monea is een amateurkunstschilder en ze was bezig te werken aan 1 van haar schilderijtjes. Vraag Monea: "I noticed that you're doing some painting". Monea toont Debbie haar schilderijtje en Debbie zegt dat ze het mooi vindt. Er wordt even wat verder gepraat over het schilderij en dan bied Monea aan Debbie haar reserve palet aan. Monea legt het reserve palet op de toonbank. Pak het Schilderspalet (Art Set) van de toonbank.

Er ligt ook een tijdschrift op de balie. Bekijk het tijdschrift. Als je het tijdschrift wilt pakken dan heeft Debbie er geen interesse in. Stap achteruit en verlaat het hotel weer via onderkant scherm. Weer buiten loop je een scherm naar rechts. Debbie is dan bij het 2e huisje en dit is dus het Blauwe Huisje. Een jongetje staat een grote struik te mishandelen. 

Praat met het jongetje. Dit is dus het zoontje van de dame die momenteel het blauwe Huisje heeft gehuurd. Het jochie is helemaal alleen en verveelt zich dood....er is absoluut niets te doen hier op het eiland voor een jonge knaap. Loop weer een scherm naar rechts en we zijn dan bij het gele Huisje, het huisje dat Debbie nu gehuurd heeft bij Monea. Ga maar niet naar binnen maar loop door naar rechts, naar de winkel van B.B.

B.B's General Store:

Ga weer naar binnen en ga , voor de voorste stellingkast naar links. Debbie staat dan bij de voorste stellingkast. Tegen de muur staat een tafelvoetbalspel en verderop een jeukebox. In de stellingkast staat een blauw Skatebord. Klik met je loep op de stellingkast om in de close-up te geraken. 

Bekijk het Skateboard. Debbie vindt het een perfect item om er de verveling van het knaapje mee op te lossen. Maar wat zou B.B vragen in ruil voor het Skateboard? Als je probeert om de Skateboard te pakken dan wil Debbie dat niet doen want ze moet eerst aan B.B vragen wat ie voor het Skateboard wil hebben. Ga dus naar B.B en praat weer met hem en vraag "What can you tell me about the skateboard?"

B.B wil in ruil voor het Skateboard zijn schoenen terug. De schoenen van B.B zitten aan de voeten van ene Tex. Helaas is Tex enige dagen geleden overleden en is hij begraven op het plaatselijke kerkhof...met de schoenen van B.B nog aan zijn voeten. Als Debbie de schoenen terug bezorgt aan B.b dan mag ze het skateboard hebben. Er is echter een klein probleempje.....het spookt op het kerkhof en dat spook laat niemand toe op het kerkhof.

Wel....Debbie heeft geen keus. Wil ze het blauwe huisje in dan moet ze zorgen dat jochie bij het huisje verdwijnt en daartoe heeft ze het skateboard nodig. Dus op zoek naar de schoenen van B.B. Verlaat de winkel en ga nu verder 1 scherm naar rechts en dan een scherm omhoog...

we belanden bij de:

Begraafplaats:

Het houten hek in de muur zit dicht. Achter de muur zweeft de groen doorzichtige Geest (Ghost). Praat met de Geest.

De geest voelt zich niet echt gelukkig want zijn vriendin, die ook hier als geest ronddwaalt, maakt zijn "dood zijn tot een levende hel. Het vriendinnetje van de Geest is namelijk boos. Geestman heeft het horloge, die hij als cadeau van zijn vriendin heeft gekregen, verloren. Toen de Geest nog leefde is hij op zakenreis gegaan en toen hij terug kwam wilde hij zijn vriendin verrassen met haar favoriete bloemen. Die bloemen groeit boven de waterval op het Summanus eiland.  

Toen Geest de bloemen wilde plukken viel het horloge de zee in. De vriendin dook achter het horloge aan de Geest dook achter zijn vriendin aan, met als gevolg dat beide nu hun leven verder moeten leven als Geest. Maar vriendingeest is kwaad....heel kwaad over het verlies van het horloge. Zolang de Geest het horloge niet terug vindt mag niemand de begraafplaats betreden. Debbie bied aan om het horloge te gaan zoeken. Het enige dat de geest nog weet is dat hij het allemaal gebeurde op het moment dat hij die rot bloem water probeerde te geven.

Reis, via de kaart in het rode Maps of the World boek, terug naar:

J: Summanus
3e Bezoek:

Vanaf het aankomst strand ga je 1 scherm omhoog en dan 2 schermen naar links en Debbie is dan bij de Waterval. Klik met je hand op de Waterval (Waterfall) en.....Prinses Walami verschijnt. Prinses Walami is de beschermster en bewaakster van de bloemen die hier in dit scherm staan.

Debbie verteld de prinses over het horloge dat in haar waterval gevallen is. De prinses heeft het horloge gevonden maar ze wil er iets voor terug. De prinses wil een unieke bloem hebben voor haar bloementuin. Als Debbie voor een echt unieke bloem kan zorgen dan zal de prinses het horloge terug geven. Maar het moet echt een unieke bloem zijn die nergens anders groeit.

Als het gesprek is afgelopen open je de inventory en zoek je de 3 kleine zwarte zaadjes op (the look like little fleas). Pak de 3 zwarte zaadjes, sluit de inventory en geef de 3 zwarte zaadjes aan prinses Walami. De prinses wil dat Debbie de zaadjes zelf even plant en doet Debbie dan ook en de prinses gebruikt dan haar toverkracht om de zaadjes direct te laten uitgroeien tot de paarse plant. Als dank tovert de prinses het horloge tevoorschijn die dan op het pad verschijnt

Pak het gouden Horloge (Watch) en gebruik dan de kaart om terug te reizen naar:

K: Concordia:
4e bezoek:

Wel....ga terug naar de begraafplaats.

Begraafplaats:

Praat weer met de doorzichtige groene Geest en zeg "BOO". Debbie vraagt vervolgens of Geest het horloge terug wil hebben en dat wil geest natuurlijk. Debbie legt het horloge op de muur en het ding verdwijnt naar de Geest. Geest is blij en verdwijnt nu en Debbie kan nu door het hek de begraafplaats op.Ga dus door het houten hek de begraafplaats op. Debbie beland bij 8 graven. Je hier even de voorste grafstenen bekijken (Headstones), maar je kunt ook gelijk een scherm verder doorlopen naar de achterste grafstenen. 

Debbie is dan bij het graf Tex. Voor de steen van TEX ligt een hoop aarde (Dirt).  Bekijk de TEX steen. 

Debbie denkt dat dit het graf is van de man die de schoenen van B.B aan zijn voeten heeft zitten.

Pak de Schep uit inventory en klik ermee op de hoop aarde dat voor de TEX steen ligt en.....Debbie graaft en graaft en legt dus de kist bloot waar het TEX lijk in ligt. Klik met de hand op de doodskist. Je beland in de close-up. Klik weer met je hand op de doodskist (dit moet je nu 3 keer doen om Debbie's teksten weg te klikken). De kist gaat open en in de kist ligt dus Tex en aan zijn voeten zitten de schoenen van B.B. 

Klik op Tex om de schoenen te pakken. Klik op het deksel om de kist weer te sluiten en klik dan, linksonder, de omlaagpijl om uit de close-up te gaan. Bekijk de Schoenen in inventory met de loepcursor. Debbie meld dan: "I don't see anything special about these shoes.....Unless, you count all the little critters crawling around inside". Er krioelen dus vieze insecten rond in de schoenen.  Sluit de inventory en ga terug naar B.B, in zijn winkel. Dus 3 schermen omlaag en dan 1 scherm naar links en Debbie is terug bij de Generalstore. Ga naar binnen

Generalstore:

Praat weer met B.B en zeg: "i was able to get your shoes" en...vanzelf geeft Debs dan de schoenen aan B.B. B.B bied Debbie een baantje aan maar daar heeft Debje geen trek in. Debbie mag nu het skateboard pakken en als extra beloning ook een paar batterijen.Ga dus weer naar de stellingkast waar het Skateboard in staat en pak het Skateboard dan nu uit de kast. Op de 2e plank van het rechter deel van de kast staat een rode speelgoedrobot en een TV. Bekijk de rode robot in Close-up. Voor de robot liggen er een paar batterijen in een houten bakje. 

Klik met je hand op de Batterijen en Debbie pakt dan 2 batterijen uit het bakje en ze hoopt dat de batterijen nog vol zijn. Verlaat de winkel en ga 2 schermen terug naar links, naar het blauwe huis. Praat weer met het jochie en.....Debbie geeft het skateboard aan het joch en krijgt er het Stokje van de jongen voor terug. Het joch skate vervolgens weg. 

Bekijk het Stokje, dat je zojuist van het joch hebt verkregen, in inventory. Het is een rechte maar verder een volkomen normaal stokje. 

Nu het joch pleite is kan Debbie het blauwe huisje in gaan. Dus ga het blauwe huisje in.

Blauw huis:

Er staan 2 bedden in de enige kamer. Het linker bed is het bed van de moeder van het joch en het rechter bed is van het joch. Tussen beide bedden staat een tafel waar een rood boek op ligt. Op het rechter bed staat een Teddybeer en rechts in de hoek staan 2 koffers bij de open haard. Bekijk het rechter bed en....Debbie meld dat er een stukje papier onder het matras steekt. 

Klik met je hand op het rechter bed en....Debbie pakt het papier onder het matras vandaan. Bekijk dit papier in inventory. Het is een schoolopdracht, dus huiswerk, van het jochie. Op het papier staan 8 korte rijmpjes en het heeft als titel "What color am I". Het is dus de bedoeling om de rijmpjes op te lossen, maar dat gaan we nu nog niet doen.

Sluit de inventory en klik met je hand op de 2 koffers. Debbie doorzoekt de koffers en haalt er steeds een item uit die ze niet nodig heeft.  Blijf op de koffers klikken tot Debbie er een paar Handboeien (Handcuffs) uit heeft gehaald want die Handboeien wil Debbie wel hebben. Dus klik steeds op de koffers tot Debbie er de Handboeien uit heeft gehaald. Verlaat het blauwe huis dan weer en ga terug 2 schermen naar rechts, naar de winkel van B.B. Ga nu niet de winkel in maar ga hier 1 scherm omlaag. Debbie is dan weer in het bos en op een kruispunt van bospaden. Ga een scherm naar links. 

Op de rots zie je dan een plaatje waar een bloem met  8 blaadjes op getekend staat. 

Bekijk dat plaatje (Panel) en klik er dan met je Hand op. Je beland nu in de:

"What color am I" puzzel:

In je scherm staat nu vanzelf het papier waar de 8 korte rijmpjes op staan, naast de Bloem met 8 Blaadjes. 

Lees de rijmpjes en los ze op. Dus bij elk rijmpje moet je als antwoord de juiste kleur invullen.

Klik met je loepcursor steeds 2 keer op een rijmpje. 

Er verschijnt dan een tekstschermpje waar je dan het antwoord in moet typen en dat antwoord dan bevestigen door op de OK knop te klikken. 

De antwoorden moeten dus wel in het Engels getypt worden. Is het antwoord goed dan krijgt 1 van de 8 blaadjes van de bloem de kleur.

Rijmpje 1 = antwoord =  Yellow (Geel). 

Rijmpje 2 = antwoord = Blue (Blauw). 

Rijmpje 3 = antwoord = White (Wit). 

Rijmpje 4 = antwoord = Green (Groen). 

Rijmpje 5 = antwoord = Purple (Paars). 

Rijmpje 6 = antwoord =  Brown (Bruin). 

Rijmpje 7 = antwoord = Red (Rood). 

Rijmpje 8 = antwoord = Orange (Oranje)

Alle blaadjes zijn dan ingekleurd en het hart van de bloem wordt lichtblauw. 

Vanzelf ga je uit de close-up en.....in de rots is nu een geheime grot open gegaan.

In de grot staat een koffer. Bekijk de koffer. Debbie denkt dat het de koffer van Manuel Cantez is. Pak de Koffer. Debbie bergt de koffer op in inventory.

 Klik in inventory op de koffer om de koffer open te maken. In de koffer ligt dan het 4e kaartfragment. 

Dit is dus het laatste kaartfragment. Pak het kaartfragment uit de koffer. Debbie meld dat ze nu op zoek kan naar de schat en dat haar zoektocht begint hier op Concordia. Debbie heeft echter een gids nodig. De 4 kaartfragmenten zijn nu vanzelf samengevoegd en vormen nu 1 complete schatkaart, zoals je nu in inventory kunt zien. 

Ga 1 scherm omlaag en dan 4 schermen naar links en ga Monea's Rooming House weer binnen. Praat weer met Monea. Debbie vraagt of Monea iemand weet die haar als gids kan begeleiden op haar tocht door de jungle. Monea recommandeert ene Mark, die als nickname Bear heeft. Mark is te vinden bij de stallen. Monea vertelt ook nog dat er heden avond een groot feest zal zijn op het strand en Debbie beloofd om aanwezig te zijn.Stap weg bij Monea. Aan de grijze muur staat een kopieerapparaat (Copy machine). Pak de schatkaart uit inventory en klik ermee op het kopieerapparaat en....

Debbie maakt een kopie van de schatkaart. De kopie komt rechts uit het apparaat, dus pak de kopiekaart (Copy of Map). Vanzelf pakt Debbie dan ook de echte schatkaart weer uit het apparaat. Ga terug naar buiten. Ga een scherm omlaag. Rechts is de smidse van de hoefsmid (Blacksmith) en links is de stal.  

Ga een scherm naar links. De linker staldeur is open. Ga naar binnen.

Stallen, Mark en de smidse

Er staan een paar hooibalen in de stal en Mark staat een paard te aaien. Klik met je hand op de hooibalen en....Debbie vist een Naald uit de hooibalen. Praat met Mark. Mark kan niet met Debbie mee de jungle in want het paard mist een hoefijzer en daardoor heeft het paard pijn. Debbie bied aan om te helpen. Markt zegt dat het hoefijzer verder op in de stal ligt. Debbie moet het hoefijzer naar de hoefsmid brengen. Ga dus een scherm naar rechts en je vindt het hoefijzer dan op een groen houten tafeltje. Pak het Hoefijzer (Horseshoe). 

Loop terug naar links en verlaat de stal en buiten ga je 1 scherm terug naar rechts. 

Klik dan met de wittepijl in de deuropening van de smidse De hoefsmid Jamal is niet aanwezig maar aan de linker deur hangt een briefje. 

Bekijk het briefje en Debbie leest dat de smid plotsklaps weg moest en niet weet wanneer ie terug zal zijn. De smid adviseert om zelf het hoefijzer te repareren en legt ook uit hoe je dat moet doen. Je hebt een emmer water nodig, een stevige hamer en iemand om je te helpen.Ga 1scherm terug omlaag, dan 2 schermen naar rechts. Debbie is dan links van de stallen. Onder een kraantje staat een Emmer (Pail). 

Bekijk de emmer. De emmer is leeg. Klik op het kraantje (Faucet). Maar er komt geen water uit het kraantje. Pak de Emmer. Ga 1 scherm omlaag. Debbie is dan terug bij het Blauwe Huis. Ga 2 schermen naar rechts, Debbie is dan terug bij het laatste huis, rechts naast de winkel van B.B. Ga hier nu 1 scherm omlaag en we zijn terug bij de geheime grot, die inmiddels weer gesloten is. Ga 1 scherm naar rechts. We zijn terug op het kruispunt van paden. Linksonder staat een bosje paarse bloemen. Bekijk het bosje paarse bloemen. 

Debbie vindt het een unieke mix van wit en violet. Klik met je hand op de bloemen en.....Debbie vist een groene Duizendpoot uit 1 van de bloemen. Klik Debbie's teksten weg en....Een grote Havik komt aangevlogen en pikt de duizendpoot maar de Havik verliest een bruine veer.

Raap de Veer (Feather) op. Reis, via de kaart in het rode Map of the Worlds boek, terug naar:

L: Juturna
3e bezoek:

Debbie beland weer op het Juturna strand. Ga via het linker pad een scherm omhoog en dan een scherm naar links. Debbie is dan terug bij de heetwaterbron. Pak de Emmer uit inventory en klik ermee op het hete water om de emmer te vullen met heet water.

Ga 5 schermen naar rechts en dan 1 scherm omhoog. Debbie is terug bij het huis van Trey Waters. 

Waters is er nu niet maar zijn Hamer ligt hier op de grond. Pak de Hamer. 

Reis via het rode Map of the Worlds boek terug naar:

M: Concordia:
5e bezoek:

Bij aankomst ga je eerst weer 3 schermen omhoog, tot het kantoor van Monea en dan gelijk weer 1 scherm omlaag en je bent terug tussen de stallen en de hoefsmederij. Ga weer in de deuropening van de hoefsmederij staan.

Repareer het Hoefijzer:

In de deuropening staat het Aanbeeld en achter het Aanbeeld is de Oven. Bekijk het Aanbeeld en bekijk de Oven (Anvil en Furnace). Klik met je hand op de oven om er in close-up te geraken. Hete kooltjes gloeien al in de oven en op de oven ligt een Blaasbalg (Bellows) en een ijzeren Vork (Fork). Bekijk de gloeiende kooltjes in de oven. Debbie meld dat de kooltjes niet heet genoeg zijn.Klik 2 keer , met je handcursor, op de blaasbalg om het vuur in de oven flink aan te wakkeren. De kolen zijn dan roodgloeiend. Duik je inventory in en scrol door je items naar het grote Pincet/Tang. 

Pak de Tang op en scrol omlaag naar het Hoefijzer. Klik met de Tang op het Hoefijzer en.....

......vanzelf pakt Debbie met de Tang het hoefijzer op en ze houd het hoefijzer dan in de gloeiend hete kooltjes van de oven. 

Als het hoefijzer roodgloeiend is geworden bergt Debbie het hoefijzer terug op in inventory. Klik op de Return knop om uit de close-up te gaan.Debbie meld dat ze nu het hete hoefijzer in de goede vorm moet slaan en dat doet ze dan verder vanzelf op het Aambeeld. 

Als Debbie klaar met het hoefijzer ga je weer 1 scherm omlaag, 1 scherm naar links en ga je de Stal weer binnen. Pak het Hoefijzer uit inventory en geef het ding aan Mark. Helaas.....Mark is wel onder de indruk van Debbie's werk maar het hoefijzer is niet goed genoeg. Debbie moet het gedoe met het hoefijzer dus nog een keer gaan doen.  Ga dus terug naar de Smidse en herhaal gewoon het hele gedoe met de oven en het hoefijzer. Dus wakker het vuur in de oven weer aan door weer 2 keer op de blaasbalg te klikken. Pak dan met de pincettang het hoefijzer weer uit inventory en klik weer op de Return knop als het hoefijzer weer roodgloeiend is. De rest gaat dan weer vanzelf.

Als Debbie weer klaar is met het hoefijzer ga je weer terug naar de Stallen en klik je weer met het hoefijzer op Mark. Het hoefijzer is nu perfect. Mark heeft tijd nodig om zijn paard met het hoefijzer te beslaan, dus Debbie loopt even naar buiten. Loop gelijk de stal weer in en praat weer met Mark.  Mark is inmiddels klaar met het paard en is bereid om Debbie als gids te begeleiden als ze de jungle in gaat. Mark wil echter wel de ware reden weten waarom Debbie de gevaarlijke jungle in wil. Debbie vertelt Mark dan nu over de schat van Manuel Cantez. Debbie en Mark spreken af  om elkaar hier morgen ochtend weer te ontmoeten.   Loop de stal weer uit. Debbie staat dan weer in de linker deuropening van de stal. Buiten. rechts naast de oprit, ligt nu een kapotte Zonnebril (Sunglasses) op de grond. 

Bekijk de zonnebril. Debbie meld dat deze zonnebril precies lijkt op de zonnebril die vent in Florida droeg...je weet nog wel....die vent die helemaal in het zwart was gekleed en die overal opdoek waar Debbie ook toevallig was.Pak de Zonnebril en.........Debbie meld dat het tijd is om naar het strandfeest te gaan. Het gaat nu even vanzelf verder

Het strandfeest is in volle gang. Linksboven zien we ook Mark en.....

Een man die helemaal in het zwart is gekleed komt aan en gaat even met Mark staan praten en loopt dan weer weg. 

Het feest gaat door tot diep in de nacht maar dan wordt het toch de volgende morgen. 

Debbie komt uit het blauwe huisje en loopt naar de stallen waar Mark al klaar staat. Debbie is er helemaal klaar voor......Debbie vraagt Mark wie die vent was waar hij op het strandfeest mee heeft staan praten. Mark ontkent dat ie met een vent die geheel in het zwart gekleed was heeft staan praten. Mark wil dan de schatkaart zien en Debbie geeft de schatkaart aan hem en.....

Mark slaat Debbie bewusteloos met een steen en zegt "With her out of the way I can finally get my father's treasure".

Deel 3:  Mark in the Jungle:

Je bent nu dus Mark en Mark kan dood gaan in de Jungle, dus save vaak.

Mark blijkt de zoon van Manuel Cantez te zijn en hij heeft Debbie misleid om zelf achter de schat aan te gaan. Mark heeft nu de schatkaart en hij weet ook precies waar hij de zoektocht moet beginnen. Mark beland bij een standbeeld en hier is tevens het begin van de dichtte jungle.

De inventory is nu dus Mark's inventory en daarin zitten nu een boel spullen die Mark uit Debbie's zakken heeft gejat. Maar Mark heeft niet alle spullen van Debbie gejat. Het enige nieuwe item in inventory is Mark's Machete, het hakmes om zich een weg door de jungle te kunnen hakken.

Bekijk het standbeeld. Het is het standbeeld van Muerta De La Fuego, de piraat die vele jaren geleden deze eilanden heeft bezocht en dit standbeeld is tevens het startpunt op de schatkaart (MDLF). Klik met je hand op het standbeeld. Mark meld dan dat een arm van het beeld een beetje los lijkt te zitten. Mark trekt de linker arm omlaag en hierdoor gaat er in de sokkel een geheim vak open. Maar omdat Mark de linker arm weer los laat gaat het geheime vak ook weer dicht. Om het geheime vak open te houden dient er een gewicht in de linker hand van het beeld geplaatst te worden

Loop een scherm omlaag. Links liggen dan een paar rotsblokken van diverse grootte en zwaarte. Bekijk de rotsblokken. Er is maar 1 rotsblokje dat de juiste grootte en gewicht heeft en dat is het rotsje dat helemaal links ligt. Pak dat rotsblokje. Mark meld dat dit het juiste rotsblok is. 

Ga dus terug een scherm omhoog, naar het standbeeld. Pak het zojuist gevonden rotsblokje uit inventory en leg het rotsje in de uitgestoken linkerhand van het standbeeld en.....de arm gaat weer omlaag en het geheime vak gaat weer open en blijft nu open.

Klik met je hand in het geheime vak. Mark meld dat er iets in ligt en....hij haalt een Brief uit het vak. 

Het is een brief van Mark's vader, Manuel Cantez. Lees de brief in inventory, dus klik in inventory met de loep op de brief. 

Manuel meld in de brief o. a het volgende: "The place I have hidden the statue requires a code that I alone have the combination for"  Klik in de close-up weer met de loepcursor op de brief om Mark de brief te laten lezen en om daarna zijn commentaar te lezen. Mark denkt dat zijn vader aanwijzingen voor de code verborgen heeft op plaatsen in de jungle. Mark moet zich dus nu een weg door de dichte Jungle gaan hakken, op zoek naar de aanwijzingen die zijn vader voor hem, of zijn moeder, heeft achter gelaten. Sluit de Inventory en......."Let the Journey Begin".......

Mark's vader Manuel Cantez heeft dus aanwijzingen voor een code in de jungle verstopt en Mark moet nu op zoek naar die aanwijzingen. De volgorde waarin je nu op zoek gaat naar de diverse clues is niet belangrijk want de game laat het helemaal aan jouw over om in willekeurige orde op zoek te gaan naar alle clues.In inventory heb je dus de kopie van de schatkaart en dat is een primitieve plattegrond van de jungle. Om die schatkaart te openen en in close-up te bekijken klik je in inventory met je loepcursor of met je handcursor op die kaart.

Momenteel zie je nog niet veel op de schatkaart. Je ziet bergen en een rivier die vorkt. Linksonder zie je het standbeeld waar Mark nu bij staat en dat is dus het startpunt. Telkens als je in de jungle een nieuwe belangrijke locatie betreed zal die locatie vanzelf op deze kaart worden toegevoegd. Je kunt dan snel, via de kaart, van de ene naar de andere locatie gaan.In de jungle zijn geen paden en kun je niet gelijk via de witte pijlen verplaatsen van scherm naar scherm. Mark moet steeds. op elk scherm. eerst met de Machete een opening hakken door de jungle om dan een scherm verder te gaan. 

We beginnen dus op het scherm met het standbeeld van Muerta De La Fuego. Pak de Machete uit inventory. Rechts achter het standbeeld staan paarse bloemen en links naast die paarse bloemen staat een dichte groene struik. Klik met de Machete op die groene struik of op de paarse planten om een opening te hakken. Ga dan 1 scherm omhoog.

Op het scherm waar je terecht komt kun je omhoog, omlaag, naar links en naar rechts. Maar je moet dus eerst weer de openingen in de jungle hakken met de machete. Verander de cursor in de machete (rechtsklikken) en hak dan 3 openingen zodat je omhoog, naar links en naar rechts kunt. 

Neem dan de rechtdoor opening, dus ga weer een scherm omhoog.Je kunt dan alleen terug omlaag of naar rechts. 

Hak aan de rechter rand dus de opening en ga dan een scherm naar rechts. 

Een Meerkat zit op een steen. Hier kun je alleen verder omhoog, dus hak een opening tussen de 2 bomen en ga weer een scherm omhoog.

Onderaan in het scherm zie je dan een bosje geel/oranje planten en dit zijn de Sticky Flowers. 

Je kunt hier omhoog, naar rechts en terug omlaag. Naar rechts kun je al, maar je wilt nog verder omhoog.

Hak dus een opening om omhoog te kunnen gaan en ga dan verder omhoog. 

Je beland weer op een scherm waar je weer 3 kanten uit kunt, als je tenminste de openingen hakt. Hak op dit scherm dus 2 openingen, omhoog en links. Ga dan door de omhoog opening weer een scherm omhoog. Hak op het scherm dan 3 openingen, links, rechts en omhoog. Door de omhoog opening zie je dan het blauwe water van de rivier. 

Rivier:

Loop omhoog naar de rivier. De rivier wordt nu op de kaart gezet en heet op de kaart "River". 

Een zalm springt op uit de rivier. Ga een scherm naar rechts en dan een scherm omlaag. 

Mark beland weer in de jungle. Je kunt omlaag en naar links.

 De opening naar links heb je op een vorig scherm al gemaakt, dus hak een opening, onderin het scherm in de bloemen, om een scherm omlaag te gaan. 

Ga dan een scherm omlaag. Mark is dan in het

Moeras:

Dit is het 1e moeras scherm en dit wordt op de kaart gezet als "Swamp". 

3 mooie Flamingo's staan in de vijver. Je kunt hier alleen naar rechts en je hoeft niet te hakken, dus ga een scherm naar rechts. 

Mark is dan op het 2e moerasscherm. Een groene kikker springt van een rotsje de vijver in. Het kan ook zijn dat de kikker op het rotsje blijft zitten. Mark moet de kikker pakken maar dat kan alleen als de kikker op het rotsje zit. Zit de kikker nu niet op het rotsje dan loop je even een scherm terug naar links, naar de 3 flamingo's en dan gelijk weer naar rechts. De kikker zal dan weer op het rotsje in het water zitten. Bekijk de kikker. Mark meld dat hij heeft gelezen dat dit soort kikkers ťťn of andere substantie in hun huid hebben dat een verdovend effect heeft op mens en dier. Pak de Kikker.

Klik in inventory een paar keer met het loepje op de kikker. Mark meld dat de huid van de kikker transparant is en dat er een slijmerige substantie op zit. Pak de Naald, die je als Debbie uit de hooistapels in de stallen hebt gevist, en klik met de naald op de kikker en.....De naald zuigt zich vol met slijm van de kikker en Mark meld dat hij het slijm als een verdovingsmiddel kan gebruiken. Bekijk de naald met je loepje.....de Naald is nu een Verdovingspijltje (Instant sleep dart).

In de vijver staat een bosje rietstengels (Reed). Klik met je hand op de rietstengels om een rietstengel te pakken. Bekijk de rietstengel in inventory. De rietstengel is hol en kan dus dienen als blaaspijp. Pak de Naald op en klik met de Naald op de rietstengel om de naald in de rietstengel te doen. De rietstengel is dan nu een blaaspijp waar de verdovingsnaald nu in zit.We gaan Mark nu naar andere locaties in de jungle brengen. Maar maak eerst hier op dit scherm nog een doorgang omhoog, in de planten achter Mark.

Ga 1 scherm terug naar links (Mark zet vanzelf de kikker eerst terug in de vijver) naar de 3 flamingo'sDan 1 scherm omhoog, 1 scherm naar links, 2 schermen omlaag. Mark is terug bij de Sticky Flower. Ga verder 1 scherm omlaag, 1 scherm naar links, 1 scherm omlaag, 1 scherm naar links. Een bonte vogel vliegt door het scherm en links staat een Zebra waarvan je nog net de kop ziet. Ga hier nu 2 schermen omhoog en dan 1 scherm naar rechts en.....Mark heeft een nieuwe locatie bereikt en wel de Slangenboom en deze locatie wordt op de kaart gezet.

Slangenboom:

De Slangenboom is een oude boom en is de woning van een grote gifgroene slang. Een aapje nestelt zich ook in de boom. Bekijk het aapje. Het is een Kapucijnaapje. Kapucijnaapjes zijn dieven en vervelende klieren. Klik met je hand op de kop van de slang en.....Oeps.....bijna werd Mark gebeten. De slang is snel en Mark moest zijn hand heel snel terug trekken. Er zit een holletje in de boom, maar als Mark in het hol wil kijken dan zal eerst die slang eventjes uit de weg moeten. Pak de rietstengel, waar je de naald met het kikkerslijm in hebt gestopt, uit inventory. 

Klik met de rietstengel op de slang en........de Slang raakt bewusteloos.Klik met je hand in het holletje  dat in de boom zit. Mark haalt een papiertje uit het hol maar het Kapucijnaapje grijpt het papiertje uit Mark's handen en nestelt zich ermee op een hoge tak van de naburige boom. Probeer het papiertje terug te pakken, maar de rot aap zit te hoog. Aapjes zijn gek op bananen en gelukkig heeft Mark ook de banaan van Debbie, die Debbie in deel 2 uit het kantoor van het motel heeft gepikt. Klik in inventory met je hand op de banaan om de schil open te trekken. 

Pak dan de banaan uit inventory en klik ermee op de aap en......De aap laat het papier vallen om de banaan te pakken. Pak het Papier dus nu op en bekijk het in inventory.In het close-upscherm zie je dat er een vogel op het papier staat getekend en je ziet 6 dikke zwarte streepjes. Klik met je hand op de vogeltekening om het papier om te draaien. Mark meld dat de vogel het Egyptische symbool is voor de letter A en op de achterzijde van het papier staat inderdaad de letter A. Klik op de RETURN knop om uit het close-upscherm te gaan. De letter A is dus een letter van de code, die volgens de 6 zwarte streepjes, uit 6 letters bestaat. Mark moet dus nog 5 letters vinden.

Mark moet nu naar een volgende locatie in de jungle. Om nu nodeloos geloop via allerlei schermen te vermijden kun je nu het beste van de kaart gebruik gaan maken om wat sneller van de ene naar de andere locatie te gaan. Dus open de kaart en klik dan op de RIVIER locatie om in 1 klap terug te keren op het 1e rivierscherm. Vanaf het rivierscherm gaan we dan naar de volgende locatie.Vanaf de rivier ga je dan 3 schermen weer omlaag. Mark is dan weer terug bij de Sticky Flower. Ga vanaf de Sticky Flower 3 schermen naar rechts. Mark beland bij de Grot van het Monster.

Monster Grot:

Ook deze locatie wordt op de kaart gezet en heet de "Creature Cave". 

Het Monster komt uit de grot en gaat gezellig een tijdje naar Mark staan grommen. Het Monster staat niet toe dat Mark hier iets doet. Bekijk het monster. Mark meld dat dit monster de Chickcharnie is, waarvan Mark altijd heeft gedacht dat het niet bestond. Het monster moet uit de weg, maar hoe? Pak het Beeldje, dat Debbie van Jobo heeft gekregen, uit inventory. 

Klik met het beeldje  op het monster en......In doodsangst rent het monster weg.Bij de ingang van de grot staan bloemen. Bekijk die bloemen, die dus rechtsonder in dit scherm staan. Mark meld dat dit de tropische versie is van de Chrysanthemum bloem, dus het zijn Chrysanten. Pak een Chrysant.

Voor het bosje chrysanten staan nog een bosje bloemen (Thin Leaves) Bekijk ook dat andere bosje bloemen. Mark meld dat de bladeren van deze bloemen zo dun als een zweep zijn. Klik met de hand op deze dunne bladeren. Mark pakt een dun blad dat er in inventory uitziet als een liaan. 

Combineer in inventory de Chrysant met de liaan tot een bloemenketting. Bekijk de ingang van de grot (Cave). Mark denkt dat de grot geen natuurlijke grot is maar dat het door mensen gemaakt is. Klik met je hand in de grot. Mark probeert de grot in te gaan maar deinst dan terug want het is te donker in de grot. Combineer in inventory de Batterijen met de Zaklantaren om de batterijen in de zaklantaren te stoppen. Klik dan met je hand op de zaklantaren om de zaklantaren in close-up te zien. Klik dan met je hand op het rode knopje van de zaklantaren om de zaklantaren aan te doen. 

Stap achteruit en pak de nu brandende zaklamp uit inventory en klik ermee in de grot. Mark loopt nu de grot in en heeft licht van de zaklamp. Het is donker in de grot maar je hebt dus het licht van de zaklamp. Je kunt verder vooruit door de grot maar schuif de lichtcirkel eerst naar links. Je ziet dan een paar beenderen (Bones) achter een steen liggen. Schuif de lichtcirkel verder naar links tot je de linksafpijl krijgt. Klik om een scherm naar links te gaan. Je ziet dan een soort toren (Formation) en Mark meld dat die toren het hol van het monster moet zijn. 

Beweeg de lichtcirkel weer naar rechts, tot je de rechtsafpijl krijgt en ga dan terug naar rechts en....

Beweeg de lichtcirkel naar het midden van het scherm en.....Je ziet nu een houten Brug in de lichtcirkel (Bridge). 

Bekijk de brug. Mark is verbaast dat de brug na al die jaren nog intact is. Beweeg je cursor omhoog, tot je aan de overkant van de brug de vooruitpijl krijgt. Klik dan om over de brug te gaan. Vanzelf loopt Mark over de houten brug. Zoek weer de vooruitpijl op in de lichtcirkel en klik weer en....De uitgang is geblokkeerd door een groot spinnenweb waar een dikke gifspin in huist. Raak de spin of haar web niet aan want dan gaat Mark dood. Maar de game is erg vriendelijk met de Dood want je mag gelijk hier weer opnieuw proberen, als je tenminste gesaved had. Pak de Bloemenketting, die je van de Chrysant en het dunne Blad hebt gemaakt, uit inventory en klik ermee op de spin. 

Blijkbaar is de Chrysant bloem niet de favoriete bloem van de spin want ze tilt haar 6 poten op en rent hard weg. Klik nu met je hand op het web om het te verwijderen. Zoek dan de vooruitpijl en ga vooruit.Mark is nu bij de Bron (Well).  Achter de Bron is een Verzegelde Deur (Sealed door). Links van de Bron hangt een skelet (Skeleton) in een martelwerktuig. Rechts van de Bron zie je de wortels van de Eikboom (Tree). Zoek de vooruitpijl op de Bron en ga dan vooruit. Mark kijkt dan omlaag in de Bron. Bekijk het smerige gelige water. Beweeg je loepcursor over het smerige water tot je een papier (paper) in het water ziet. Bekijk het papier.

Verander je cursor in de hand en probeer dan of Mark het papier wil pakken. Mark weigert echter om zijn handen in het stinkende smerige water te steken maar ook kan hij dit niet want het is te diep. Er moet even een list worden bedacht om dat papier uit het water van de bron te vissen. Tussen de items die Mark van Debbie heeft gejat bevindt zich ook het Condoom. Mark had wellicht het idee om het Condoom te gebruiken om Debbie te neuken, maar nu kan hij het Condoom voor een beter doel gebruiken.Klik in inventory met de hand op het nog ingepakte condoom om het uit het cellofaantje te halen. Het condoom is dan ook gelijk opgeblazen. Je hebt ook een rechte stok in inventory. 

Bevestig het Condoom aan de Stok en.....Mark heeft een Visnetje gemaakt. Pak de Stok/Condoom combo uit inventory. Zoek in de Bron het Papier weer op en klik dan met de Condoom/Stok combo op het papier om het papier nu uit het water te vissen.

Bekijk het Papier in inventory. Er staat een symbool op het papier getekend, maar je kunt het nu niet nader bekijken. Sluit de inventory en zoek, midden onderaan het scherm, de achteruitpijl en klik dan 3 keer de achteruitpijl. Mark is dan terug bij de houten planken brug. 

Zoek nu de vooruitpijl en ga vooruit en vanzelf loopt Mark dan terug over de houten brug naar de overkant. 

Ga nog 1 klik vooruit en dan 2 klikken achteruit en Mark is dan weer uit de grot.

Sticky Flowers:

Ga, vanaf de Monster Grot terug naar het Sticky Flowers scherm. Dus ga vanaf de ingang van de grot 3 schermen naar links. We zijn dan terug op het scherm waar de Sticky Flowers staan. 

Bekijk die Sticky Flowers nog een keer om het commentaar van Mark op deze bloempjes te ervaren. Pak dan een gele Sticky Flower.Open de schatkaart en reis nu via de schatkaart weer naar de Moeras (Swamp) locatie. Mark beland terug op het scherm waar de 3 flamingo's in het moeras staan. Ga 1 scherm naar rechts, naar het kikker scherm. Hier heb je eerder al een doorgang omhoog gemaakt, dus ga hier nu een scherm omhoog. Maak op het nieuwe scherm dan doorgangen naar rechts en omhoog en ga dan omhoog naar de rivier. 

Mark is dan bij de Blauwe Poppies bloemen en deze locatie komt op de kaart terecht.

Blauwe Poppies:

Een zwerm bijen zoemt boven de blauwe Poppies. Bekijk de Poppies. Probeer een Poppy bloem te plukken, maar dat lukt Mark niet vanwege de bijen. Er zijn 3 bosjes blauwe Poppy's en boven elk bosje zoemt een zwerm bijen (Bees). Pak de Sticky Flower uit inventory en klik ermee op de Poppies. Maar Mark meld dat het zo niet werkt. Mark moet de kleverige nectar van de Sticky Flower over een groter gebied zien te verspreiden.

Duik maar weer eens de inventory in en klik dan met de gele Sticky Flower op de Slaapzak. Mark vindt dit een goed idee maar het zou nog beter zijn als de slaapzak uitgerold zou zijn. Klik dus met je hand op de slaapzak om de slaapzak uit te rollen. Klik dan weer met de Sticky Flower op de slaapzak om het kleverige nectar van de bloem op de slaapzak te smeren. 

Pak de slaapzak dan uit inventory en klik ermee op de Poppy bloemen Er zijn dus 3 bosjes Poppies. Je moet dus op elk van die 3 bosjes Poppies klikken met de Slaapzak om alle bijen te vangen. Je moet niet op de Bijen (Bees) klikken maar op de Poppies.Mark heeft dan alle bijen gevangen en die zitten nu allemaal op de slaapzak geplakt.Pak nu een Poppybloem, en het maakt niet uit welk van de 3 bosjes de bloem pakt.

Open de schatkaart en klik op de STATUE locatie om naar dat scherm terug te gaan. Mark is dan terug bij het standbeeld van Muerta De La Fuego, dus het startscherm van de Jungle. Ga 1 scherm omhoog, 2 schermen naar rechts en 1 scherm omhoog en....Mark is beland bij de:

Pauwen Tempel (Peacock Temple).

Ook deze nieuwe locatie wordt op de kaart gezet.

Mark wordt begroet door de mooie Pia, de hoge priesteres van de tempel. 

Er volgt een lang gesprek dat geheel vanzelf gaat en waarvan de essentie is dat Mark alleen de tempel in mag als hij Pia een blauwe Poppybloem geeft.

Geef Pia dus de blauwe Poppybloem. Mark mag nu verder en Pia verdwijnt.Klik met de vooruitpijl op de deuren van de tempel om er binnen te gaan. Bij het linker blauwe gordijn staat een stoel en bij de stoel staat een gouden Urm. Bij het rechter blauwe gordijn staan 3 potten. Tussen de blauwe gordijn en is een Stenen Gezicht en dat is een deur. Tussen de potten ligt een afgebroken stuk Ketting. Boven de potten hangt nog een deel van de ketting aan het plafond. 

Bekijk de stoel, de urn, de potten en ketting die tussen de potten op de vloer ligt en de ketting die aan het plafond hangt. Pak de gouden Urn. De urn is leeg en Mark denkt dat ie er wel een goede prijs voor kan krijgen. Klik met je hand op het stuk ketting dat boven de 3 potten aan het plafond hangt. De ketting hangt echter te hoog voor Mark. Pak het stuk Ketting (Chain) dat tussen de 3 potten in op de vloer ligt. Combineer in inventory de Ketting met de Handboeien. Pak de Handboeien/Ketting combo uit inventory en klik ermee op het stuk ketting dat aan het plafond hangt. Mark heeft dan de 2 kettingdelen aan elkaar gemaakt met de handboeien. Klik nu weer met je hand op de ketting en....

Markt trekt aan de ketting en hierdoor schuift de muur, tussen de 2 blauwe gordijnen open. Mark heeft de ingang van het DOOLHOF geopend. 

Doolhof:

Stap door de nu geopende deur en Mark beland bij de ingang van het doolhof. Een hanige Pauw loopt kopschuddend door je scherm. Je gaat door het doolhof via de witte pijlen en dan zijn dus de linksaf, rechtsaf, omhoog en omlaag pijlen. Bij de ingang kun je linksaf of rechtsaf het doolhof in.

Stap rechtsaf het doolhof in. De ingang gaat dicht en dus kan Mark het doolhof aan deze kant niet meer uit.

 Ga 2 keer links en dan 3 keer rechts. Rechts van Mark zit er dan een Paneel in de groene muur. 

Bekijk het Paneel. In het paneel zitten 3 munten. 

De munt in het midden is veel groter dan de linker -en de rechter munt. Bekijk de 3 munten met je loepje. 

Mark meld dat er iets in de linker -en de rechter munt geplaatst moet worden. Ook meld Mark dat de inscriptie op de grote middelste munt hem totaal niets zegt.Open de inventory. In Florida heeft Debbie een paar munten uit 1 van de afvoerputjes gevonden en Mark heeft die 2 muntjes van Debbie gejat. 

Pak de 2 munten uit inventory en klik er in het paneel mee op de linker munt en op de rechter munt om op deze 2 paneel munten een echte munt te plaatsen. 

Klik dan met je hand op de grote munt en.....Mark zegt dat hij hoopt dat hij hiermee de deur heeft geopend.Stap uit de close-up van het paneel. Er zijn hier 2 linksaf paden. Ga via het achterste pad linksaf en dan weer linksaf en dan rechtdoor. Mark is nu bij een Zandbak. 

Er zit zand in de zandbak en er staat wat speelgoed in de zandbak. Ook steekt er een papiertje (Object) in de zandbak. Bekijk het zand in de zandbak (Sandbox). Mark vindt het vreemd om in het doolhof een kinder zandbak aan te treffen. Klik met je hand op het papiertje (Object) dat, bij het emmertje, in de zandbak ligt. Mark pakt het papiertje. Bekijk het papiertje in inventory. Er staat weer een Egyptisch symbool op dit papiertje. Je hebt nu 3 papiertjes waar een Egyptisch symbool op staat.

Mark is klaar in het doolhof en kan het doolhof nu weer verlaten. De kaart werkt niet in het doolhof, dus ga vanaf de zandbak 8 schermen omlaag, 1 scherm naar rechts en dan nog 1 scherm omlaag. Mark is dan terug in de Pauwen Tempel. Open in de Pauwen Tempel de kaart en klik op de Rivier (River) locatie om daar nu naar terug te keren. Vanaf de rivier ga je 1 scherm omlaag, 1 scherm naar links, 1 scherm omlaag, 1 scherm naar links. Mark is nu beland bij een Uil die in een boom zit. 

De Uil en het Luipaard

De Uil vraagt Mark om hulp want een luipaard ligt onder het nest van de Uil te slapen en daarom durft de Uil niet naar zijn nest terug te keren. Het nest van de Uil is 1 scherm verder naar links. Loop dus verder 1 scherm naar links en.......Mark ontmoet de Luipaard die een grote muil opentrekt waardoor Mark vanzelf terug loopt naar rechts.

Mark meld dat de luipaard er nogal hongerig uitzag. Ga, via de kaart, terug naar de Rivier. Telkens als je bij de rivier komt springt er een dikke vis uit het water omhoog en Mark wil nu een visje vangen. Pak de groene Tent uit inventory en klik met de tent op de rivier. Mark meld dat de rivier vol met vis moet zitten en dat hij de tent als visnet kan gebruiken om een visje te vangen. Mark gebruikt dan de tent als visnet en na een paar seconden meld Mark dat er een visje in het "netje" zit. 

Mark raapt dan de tent vanzelf weer op. In inventory heb je dan de tent waar nu een visje in zit.

Volg de route terug naar de Luipaard. De Luipaard is nu niet zo agressief meer. Pak de groene Tent (waar de vis nu in zit) uit inventory en klik ermee op de luipaard. Mark legt de vis op de grond en de luipaard vreet de vis op en verdwijnt. De Uil komt aangevlogen en vliegt naar zijn nest en gooit dan het 4e Egyptische symbool papier uit zijn nest. Pak het Papier.

Ga een scherm omhoog en....Naar de BRUG en.....Mark wordt gevangen genomen door een Indiaan die plotsklaps uit de bushbush tevoorschijn komt. 

We belanden nu in het huis van Mark en.....je bent nu weer Debbie:

Deel 4: Debbie en de Indianen:

Stallen

Debbie ligt aan handen en voeten vastgebonden op het bed van Mark, in zijn kamer boven in de Stallen.  Mark heeft Debbie ook een rode sjaal om haar mond gebonden zodat ze niet "Help...Help....Help..." kan roepen. Debbie's inventory is leeg, want Mark heeft Debbie's spullen gestolen.   Bij het hoofdeinde van het bed staat een nachtkastje waar een groene fles op staat. Aan de muur staat een ladekast waar 3 foto's op staan. Klik met je hand op het nachtkastje (Nightstand). Debbie schuift zich zelf dan vooruit en stoot met haar hoofd tegen het nachtkastje aan. Hierdoor valt de groene fles om en breekt in scherven. 

Klik met je vinger op grote scherf van de groene fles (Broken bottle) en.........Debbie snijd het touw om haar handen door aan de scherf en bevrijd zich zelf dan van de sjaal om haar mond en het touw om haar voeten. Debbie staat op en in inventory heeft ze nu een stuk Touw. Bekijk de 3 foto's die op de ladekast staan. Klik met je loepcursor op elk van die 3 foto's. Je ziet de foto dan steeds in close-up. Klik in close-up weer met de loepcursor op de foto om Debbie's commentaar te lezen. Het zijn foto's van Mark's ouders Manuel en Elena Cantez. Loop een scherm naar links.

Debbie is dan in de linker helft van de kamer en bij de voordeur. Aan de linker muur staat een bureau en bij de voordeur staat een boekenkast. Naast het bureau staat een prullenbak en op het bureau ligt Mark's Laptopcomputertje. Op het bureau  staan ook boeken en een speelgoed helikopter. Onder het bureau hangt een plank waar een paar pagina's op ligt.

Bekijk alles in en op het bureau. Bekijk dus de pagina's (Pages), de helikopter, de boeken en de laptopcomputer. Pak de Pagina's (Pages) en bekijk ze in inventory. Het zijn teksten over Egyptische Goden en je leest ze door in het close-upscherm. Blader van pagina naar pagina via de witte pijlen. Het zijn 12 pagina's en op de laatste pagina wordt het Egyptische HiŽroglyfen alfabet uitgelegd.

Stap uit het close-upscherm. Klik met je hand op de Laptopcomputer. Mark heeft zijn laptop echter beschermt met een wachtwoord en het ding vraagt dus nu om het wachtwoord. Van Monea heeft Debbie gehoord dat Mark een nickname heeft en die luid "Bear".  Klik weer met je hand op de laptop en....het scherm verschijnt waarin je nu het wachtwoord moet invullen. Typ dus Bear en klik op OK en....

.....je krijgt de mededeling dat je toegang hebt verkregen. In het scherm van de laptop verschijnt dan nu het Windows Bureaublad. Klik weer op de laptop en Debbie opent Mark's email en zegt dat er een mailtje is van Elena, Mark's Moeder. Klik steeds de tekstschermen weg om de email te lezen

Elena meld haar zoon Mark dat hij Debbie uit de weg moet ruimen omdat Debbie te dicht bij de vindplaats van de schat dreigt te komen. Als Debbie de schat vindt dan is de kans op een lui en rijk leven voor Elena en Mark verkeken. Debbie is verbijstert maar tevens ook verbaast dat Mark haar niet heeft vermoord. Niet dat je Debbie hier over zult horen klagen hoor.....Maar ze vraagt zich toch af waarom Mark zijn moeder niet heeft gehoorzaamt. 

Klik op de voordeur.....de voordeur zit echter op slot en Debbie meld dat ze de kamer via de ladder moet verlaten. Loop een scherm omlaag en.....Debbie klimt via de ladder omlaag naar de stallen en....Debbie ontmoet nu Detective Alfonso Noriez, die met getrokken pistool op Debbie afkomt. Noriez is dus de man in het zwart die je ook een paar keer in Florida hebt gezien en waarvan we toen al dachten dat hij Debbie volgde.

Detective Alfonso Noriez is ook op zoek naar het vermiste beeldje. Er volgt een heel gesprek tussen Debbie en Noriez. Debbie stemt toe om Noriez te helpen Elena en Mark te arresteren en ze krijgt van detective Noriez een Peilzender, of te wel een Homing Device en dat ding heb je dan in inventory en met dit ding kan Alfonso Noriez Debbie ten alle tijden vinden. Vanzelf verlaat Debbie de stal.     We zijn natuurlijk nog steeds op het eiland Concordia en Debbie heeft bij Monea het gele huisje gehuurt, dus ga nu naar het gele huisje. Loop vanaf de stallen 1 scherm omlaag en dan 1 scherm naar rechts en ga dan Debbie's gele huisje binnen.

Gele huisje en Monea:

Bij de open haard staan Debbie's koffers. Klik met je hand op de koffers. Debbie pakt uit haar koffers de Pop, die ze eerder gevonden heeft, en de kopie van de schatkaart. Mark heeft de originele schatkaart. Debbie meld dat ze met Monea wil praten, dus ga terug naar buiten en dan 2 schermen naar links en ga Monea's Rooming House weer binnen. Praat met Monea. 

Debbie vraagt wat de letters MDLF betekenen en Monea verteld dan over het standbeeld van Muerta de la Fuego en waar dat standbeeld staat. Monea heeft ook een brief gevonden van Manuel Cantez en ze denkt dat Debbie die brief wel wil hebben.

Monea heeft de brief op de balie gelegd, dus pak de brief (Letter) en lees het door in inventory. Er staat Manuel op het briefje. De brief is opgevouwen, dus klik 3 keer met je hand op de brief om het uit te vouwen en om het dan te lezen. Klik met de loep op de open gevouwen brief om de brief ook door Debbie te laten lezen. Het is ongeveer dezelfde brief van Manuel Cantez als die Mark ook heeft gevonden, in de bron in de monster grot. Nu weet Debbie ook dat er een code gevonden moet worden. Verlaat Monea's kantoor en ga dan verder 1 scherm omlaag en dan 1 scherm omhoog en dan 1 scherm naar links. "I guess I'm off" zegt Debbie. Ga weer 1 scherm omhoog en ook Debbie is dan bij het standbeeld van Muerta de la Fuego.

Debbie in de Jungle:

NB: Het is aan te raden om nu even in de snelheid van de game lager te zetten. Dat doe je op door op het startscherm naar het SET-UP scherm te gaan. Met de schuifknop van "SPEED" kun je de snelheid, waarmee de tussen filmpjes voorbij gaan, sneller of langzamer laten verlopen. Zet die schuifknop meer naar links om de snelheid langzamer in te stellen. Zo meteen moet je snel handelen en dan is het handig als de snelheid van de game wat langzamer gaat.

Debbie gaat nu ook op zoektocht door de jungle en ook haar startpunt is het standbeeld van Muerta de la Fuego. Gelukkig heb je als Mark al overal doorgangen gehakt want Debbie heeft geen machete. Maar.......Dankzij Mark kan Debbie nu via haar schatkaart naar de belangrijke plekken reizen, want ook op de schatkaart van Debbie zijn de plekken waar Mark naar toe is gegaan toegevoegd. Dus open de schatkaart en reis naar de:

Rivier:

Je moet hier snel achter elkaar een paar handelingen verrichten. Ben je te traag dan wordt het "Game Over".

Een klein indiaans meisje valt in de snel stromende rivier en het meiske kan niet zwemmen. Als Debbie niet snel iets doet zal het kleine meisje verdrinken. Als het meisje eventjes weer boven water komt klik je snel met de hand op het meisje en.....Helaas.....Debbie kan het meisje vanaf de oever niet bereiken. 

De rivier neemt het indianen meisje mee naar rechts, dus ga ook snel een scherm naar rechts. 

Het meisje blijft eventjes links in het scherm drijven maar zal verdrinken als je te traag handelt

Helemaal rechts ligt een dikke gevorkte Tak.  Aan de overkant van de rivier ligt een boomstam.Pak de Tak. Combineer in inventory snel het Touw met de Tak. Pak dan snel deze touw/tak combo uit inventory.Klik met de tak/touw combo op die boomstam en......Debbie slaagt erin om haar "lifeline" aan de boomstam vast te haken en ze trekt het indianen meisje de rivier uit.

Praat met het kleine meisje, maar het arme ding kan niet stoppen met huilen. Pak de Pop uit inventory en geef de pop aan het meisje en......inplaats van Debbie netjes te bedanken grijpt het meisje te pop en rent er mee weg. Loop even ietsjes naar rechts, zodat je het touw ziet dat Debbie over de rivier heeft gespannen om er het meisje mee te redden. 

Pak de Touw/Tak combo (Log w/rope) terug om het weer in je inventory op te bergen. 

Loop een scherm terug naar links. Voor de rotsen, links, is een Modderige Plek (Mud). 

Klik met je hand op de Modder (Mud). Debbie raapt een handvol modder op. 

Debbie moet nu naar de brug en die brug is bij de waterval. 

Ga: 1 scherm omlaag, 1 scherm naar links, 1 scherm omlaag en dan 2 schermen naar links. 

Ook Debbie is dan nu bij de Uil, die nog steeds in zijn nest zit te.

 Ga hier dus een scherm omhoog en Debbie is bij de Waterval en de Brug over de rivier.

Voorbij de Brug:

De Waterval locatie wordt op de kaart gezet. Voor de brug ligt de Machete van Mark op de grond. Pak de Machete. 

Ga over de brug een scherm omhoog en.....Debbie ontmoet het kleine indianen meisje weer.

Het indianen meisje heet Lei' Sha en ze verteld dat haar moeder Debbie graag wil ontmoeten. Lei' Sha vraagt Debbie haar te volgen naar haar dorp. Lei' Sha verdwijnt dan de jungle in, dus volg Lei' Sha 2 schermen omhoog. Lei' Sha staat dan bij de bergen en voor een enorme ronde steen (Boulder). Het indianen dorp is in de berg. Om toegang te krijgen is een wachtwoord nodig en Lei' Sha spreekt het wachtwoord uit. 

Onthoud het wachtwoord want je zult het nog een paar keer nodig hebben. Het wachtwoord is dus Hatari Pikash

De geheime toegang tot het indianen dorp is open dus volg Lei' Sha de berg in en Debbie beland in het:

Het Hoton Indianen Dorp:

Het Hoton Indianen Dorp wordt op de kaart gezet.

Lei' Sha loopt naar rechts en wil dat Debbie haar volgt. Dus loop ook een scherm naar rechts. 

Lei' Sha verteld dan dat haar moeder bovenaan de trap op Debbie staat te wachten. Lei' Sha verdwijnt nu uit beeld. 

Ga dus, via de trap, een scherm omhoog en.......Debbie ontmoet nu de vader en de moeder van Lei' Sha.

De vader van Lei' Sha is Chief Many Hands en moedertje noemt zichzelf Silver Feather en is de Hoge Priesteres van de stam. Paps en Mams zijn uiteraard heel blij en dankbaar dat Debbie hun dochtertje van een wisse verdrinkingsdood heeft gered. Debbie krijgt van mamsie een Indianen naam aangemeten.....voortaan gaat Debbie gebukt onder de naam Morning Sun. Silver Feather roept dan haar dienstmeid, Dancing Doe, om Debbie een cadeau te geven. Het Cadeau dat Debbie krijgt is een mooi houten doosje.

Debbie neemt het cadeau in ontvangst en nu krijg je een heleboel verdere gespreksopties waarover je met de Chief en zijn vrouw kunt gaan praten. Gebruik alle gespreksopties, sla niets over want ik ga dit allemaal niet voor je vertalen en opschrijven. Als je alle gespreksopties gewoon afloopt dan hoor je vanzelf alle informatie die belangrijk is.

Debbie ervaart o.a dat Mark gevangen is genomen door deze indianen stam en ze krijgt een hoop te horen over Walking Buffalo, de medicijnman van de stam. Big Bad Bow, de indiaan die Mark heeft gevangen, heeft de items die Mark van Debbie heeft gejat in bezit genomen.

Tussen Silver Feather en Chief Many Hands in hangt een afbeelding (Picture) aan de muur. Bekijk die afbeelding die tussen de Chief en zijn vrouw aan de muur hangt. Debbie meld dat het een Egyptische afbeelding is en ze wil er Silver Feather naar vragen. Klik dus met de praatcursor op Silver Feather en vraag haar dan: "Silver Feather, how did you get that picture on the wall?"

Silver Feather en Chief Many Hands vertellen dat die Egyptische afbeelding lang geleden is gevonden door Arrow Head. De afbeelding is afkomstig uit een gebouw in de berg Wadanoui, een gebouw dus dat in een berg is gebouwd. Om toegang tot dat gebouw te krijgen dienen er raadsels opgelost te worden en blijkbaar is het die Arrow Head gelukt om toegang te verkrijgen. Arrow Head is echter niet meer te spreken want hij is een tijdje geleden overleden.

Na al deze gesprekken wil Debbie wel eens weten wat voor cadeau ze nu eigenlijk van Silver Feather heeft gekregen. Duik dus de inventory in en bekijk het kleine gouden kistje, dat ze via de dienstmeid Dancing Doe, van Silver Feather heeft gekregen.. Het kistje is in Egyptische stijl gedecoreerd. Klik met de handcursor op het kistje en.....Debbie haalt  een Egyptische Ring en een Scroll uit het kistje. 

Bekijk de Ring. De Ring heeft het "Eye of Horus" symbool en Debbie vraagt zich af hoe Silver Feather aan de ring is gekomen. Deze ring geeft Debbie toegang tot alles en iedereen in dit Indianen dorp. Bekijk de Scroll. De Scroll is opgerold dus klik met de handcursor op de scroll om de scroll uit te rollen. Klik dan weer met de loepcursor op de uitgerolde Scroll. Je beland in de close-up van de scroll en in de Egyptische HiŽroglyfen Puzzel. Je kunt de puzzel echter nog niet oplossen...Debbie heeft iets nodig waarmee ze de hiŽrogliefen kan ontcijferen. Dus klik op de "Return" knop om uit de puzzel te gaan.

Loop, via de omlaagpijl, omlaag. Je ziet Debbie dan weer bovenaan de stenen trap staan. Loop omlaag de trap af en ga dan 2 schermen naar rechts. Debbie beland bij de Gevangenis. Mark zit opgesloten in de gevangenis en Big Bad Bow, de bewaker van Mark, verteld Debbie dat ze niet met Mark mag praten. Maar Debbie heeft de Ring van Silver Feather. Pak de Ring uit inventory en klik ermee op de bewaker en.....Debbie mag met Mark gaan praten. Klik dus met je praatcursor op Mark. Debbie zegt dat ze nu eerst die detective Noriez moet laten weten dat ze Mark gevonden heeft. Zoek in inventory dus het Homing Device op en klik er op met de handcursor om het ding aan te zetten. Het schermpje in het Homing Device is dan nu rood ten teken dat het ding nu aan staat. Klik weer met de praatcursor op Mark om nu dan met hem te gaan praten. Tijdens het gesprek arriveert detective Noriez, die Mark wil arresteren en meenemen. Debbie moet wel even de sleutel van Mark's cel zien te bemachtigen.

Praat dus weer met Big Bad Bow en zeg: "Chief Many Hands said that you have the prisoners items" en daarna vraag je: "Can I get the key to the cell?". 

Big Bad Bow wil de items die hij van Marl heeft afgepakt wel terug geven aan Debbie en hij zegt dat Debbie ze kan komen ophalen in zijn verblijf. Het hutje van Big Bad Bow is naast de woning van de Chief en de Priesteres. Big Bad Bow wil echter de sleutel van Mark's cel niet zomaar afgeven. Big Bad Bow heeft honger dus als Debbie eerst even een broodje vlees voor hem wil halen dan kan ze daarna de celsleutel krijgen.

Debbie wil nu eerst haar spullen terug, die Mark van haar heeft gestolen. Loop 2 schermen terug naar links. Je bent dan terug op het scherm waar, boven aan de stenen trap, Chief Many Hands met zijn vrouw resideren. Big Bad Bow heeft gezegd dat hij vlak naast de Chief en zijn vrouw slaapt. Ga hier nu de kamer, links van de trap in. Debbie is dan in de slaapkamer van Big Bad Bow. 

Voor het rechter bed staat een kist en een speer en boven de kist hangt een schild aan de muur. Kijk met de loepcursor in de kist en......In de kist liggen al Debbie's spullen, die Mark van haar heeft gejat en ook de spullen die Mark in de jungle heeft gevonden. Klik met je hand in de kist en.....Debbie heeft dan al haar items, en ook de iitems die Mark heeft verzameld, terug in inventory en 1 van die items is het mes.Ga terug naar buiten en dan een scherm terug naar rechts. Onder 1 van de lage ramen hangt een plank en op die plank ligt voedsel. Er ligt een Ham, een Brood en een Kip op de plank. 

Big Bad Bow heeft gezegd dat ie een vlees sandwich wil. Als je echter de ham of het brood wil pakken dan zegt Debbie dat ze geen hele ham of een heel brood nodig heeft. Debbie moet dus 2 sneetjes brood afsnijden en een paar plakjes ham. Pak dus het Mes uit inventory en klik ermee op de Ham om een mooie ronde plak ham af te snijden. Klik dan met het Mes op het Brood om 2 sneetjes van het brood te snijden. Combineer in inventory de plak ham met het brood tot 2 schuine vleessandwiches.Ga terug naar de gevangenis en klik met de sandwiches op Big Bad Bow en zeg hem dan dat je zijn sandwiches hebt. 

De hongerige indiaan werkt de 2 sandwiches gelijk met smaak naar binnen en als dank geeft ie de sleutel van Mark's cel aan Debbie. Debbie overhandigd de sleutel gelijk aan detective Noriez die Mark uit de cel haalt. Debbie neemt afscheid van Mark, maar die beweerd dat ze elkaar spoedig zullen terug zien. Noriez verdwijnt met Mark.

OPTIONEEL STUKJE: 

Debbie in de Monster Grot:

Nu Mark door detective Noriez is afgevoerd kun je, als Debbie ook even gaan kijken in de Monster Grot.  Als je echter in Deel 3, als Mark, al alle 4 de Egyptische HiŽrogliefen papiertjes hebt gevonden dan hoef je dit stukje als Debbie nu niet te doen. Maar heb je toen in de Monster Grot het papiertje niet gevonden dan kun je dat nu alsnog gaan doen als Debbie. Heb je wel toen dat papiertje uit de bron gevist dan kun je dit stukje gewoon voor de lol doen of overslaan.

Open de schatkaart en klik op de Monster Grot (Creature Cave) locatie om daar in 1 keer te belanden. Ook nu komt het Monster de grot uit om zich voor Debbie eventjes uit te gaan staan sloven door met al zijn armen en handen op zijn borst te gaan staan rammen. Wel....pak het Jobo beeldje weer uit inventory en klik ermee op het monster om het maffe beest weer te verjagen. Klik ook nu dan weer met de hand in de ingang van de grot. Ook Debbie is bang voor het donker en weigert om zonder lamp de grot in te gaan. Zoek in inventory dus de zaklantaren op en klik op het rode knopje om de zaklantaren aan te zetten. Pak dan de zaklantaren uit inventory en klik ermee in de grot en....Debbie loopt nu ook de grot in.

Je cursor is in de grot dus weer de lichtcirkel van de zaklantaren. Zoek de linksafpijl en ga dan naar links en zoek, en bekijk, in het licht van de zaklamp de toren en de beenderen en de schedels. Zoek de rechtsafpijl en ga terug rechts en......Zoek in het midden van het scherm de Houten Brug. Probeer om over de brug naar de overkant te gaan....Maar Debbie is hier geen heldin want ze weigert om over de gammele houten brug te gaan. Bovendien heeft Debbie hoogtevrees.

Beweeg je lichtcirkel naar onderin het scherm en dan naar links naast de brug. Linksonder de brug is een grot (Cavern). Klik met je loepje in die grot en.....Debbie gluurt aan de linkerkant van de brug omlaag de diepte in om te kijken hoe diep het wel niet is onder de brug. Debbie vindt het heel diep en trekt zich schielijk weer terug. Je kunt dit ook aan de rechterkant van de brug doen. Debbie ziet dan roze en blauwe kristallen. Ga 2 schermen terug, via de achteruitpijl midden onder in het scherm. Beweeg dan je lichtcirkel omhoog, tot je de vooruitpijl krijgt in een opening. Ga vooruit door de opening en......

Debbie staat nu voor een stapel gekleurde rotsblokken. Het is een instorting. Klik 4 keer met de handcursor op deze rotshoop om alle rotsblokken te verwijderen. Debbie heeft dan een opening blootgelegd. Ga vooruit door de opening. Debbie is dan in een nieuwe grot waar een mijnkarretje op een rails staat. 

Klik met je hand op het mijnkarretje en........

Debbie klimt in het mijnkarretje en het karretje neemt Debbie mee door de grotten en komt tot stilstand bij een volgende blokkade. 

Klik de vooruitpijl om uit het mijnkarretje te klimmen. Debbie staat dan op de rail en voor de blokkade. Beweeg de lichtcirkel naar links om de linksafpijl te krijgen en ga dan links en beweeg dan de lichtcirkel naar het midden van het scherm en zie......Debbie is nu ook bij de Bron. 

De bloemenketting, waarmee Mark de spin heeft verjaagd, hangt hier nog. Zoek de vooruitpijl en klik dan 2 keer vooruit en......Ook Debbie kijkt nu omlaag de waterput in en ziet......helemaal niets in het water want als Mark heb je hier al dat papiertje uit het water gevist. Dus...dit was een volkomen nutteloze trip. Maar je hebt in ieder geval even de sensatie en de ervaring gehad om in een mijnkarretje door de grotjes gereden te hebben.

Had je in deel 3 niet het papiertje uit de bron gevist dan kun je dat nu als Debbie dus alsnog doen. Kijk dan even in Deel 3 hoe Mark het papiertje uit de bron heeft gevist want op dezelfde manier moet Debbie het ook doen Stap 2 keer achteruit en ga dan rechts. Debbie staat dan weer op de rails. Stap weer 2 keer achteruit en....Debbie zit dan weer in het mijnkarretje en gaat in het mijnkarretje terug naar waar ze het ritje was begonnen. Vanzelf klimt Debbie dan uit het karretje. Stap 3 keer achteruit en.....Debbie is terug in de ingang van de grot. Klik met de loopcursor buiten de grot om Debbie de grot te laten uitlopen. Open de kaart en reis terug naar het:

Hoton Indianen Dorp (Indian Village):

NB: Heb je het Optioneel stukje niet gedaan dan is Debbie dus gewoon in het Indianen dorp gebleven

Debbie beland nu niet gelijk in het dorp, maar ze beland bij het enorme ronde rotsblok dat de ingang naar het dorp verbergt. 

Om de ingang te openen moet Debbie dus het wachtwoord hardop opzeggen. 

Klik met je rode mond op het rotsblok (Boulder) en typ dan in het passwordschermpje het goede wachtwoord in. 

Weet je het wachtwoord niet meer?......Wel.....jammer dan....had je het maar moeten opschrijven. Oja.....je kunt het ook even terug opzoeken in deze walkthrough. Als de ingang weer open is ga je het dorp dus weer in.Debbie is terug in het indianen dorp, na haar uitstapje naar de Monster Grot. Debbie is zelfs weer terug op het eerste scherm van het indianen dorp. Het dorp bestaat uit een begane grond etages en een 1e etage. Er zijn kamertjes waar Debbie in kan gaan. Via ladders kan Debbie naar de 1etage klimmen. Klim, op het 1e scherm van het dorp, via de ladder omhoog naar de 1e etage. Dat doe je door met de handcursor op de ladder te klikken.

 Walking Buffalo, de Medicijnman:

Debbie is dan boven op de 1e etage. Ga hier gelijk de rechter kamer binnen want dat is de kamer van Walking Buffalo, de medicijnman van de indianenstam.

Walking Buffalo zit op zijn matras een beetje te mediteren. Debbie vertelt wie ze is en dan krijg je diverse gespreksopties. Praat dus verder met Walking Buffalo via alle gespreksopties. Sla hier weer geen enkele gespreksoptie, of vraag, over.

Als het gesprek met Walking Buffalo is afgelopen, kijk je even rond in de kamer. De muren hangen vol met spullen, zoals een boog, een indiaanse bijl, een speer, een vredespijp en nog veel meer. Aan de rechter muur staat een grote kist en boven die kist hangt een klein Masker. Pak het masker dat boven de kist aan de muur hangt.

De Opdrachten van Walking Buffalo:

A: Het Masker:

Zoek de 3 Vogelveren die Debbie nog niet heeft:

Debbie heeft 5 vogelveren, van 5 verschillende vogels, nodig om er het masker mee te decoreren. In inventory heb je nu al een Blauwe Vogelveer en een Bruine Vogelveer. Je moet dus nog 3 vogelveren zoeken en die kun je vinden op 3 verschillende plaatsen in de jungle. We gaan nu eerst even die 3 veren zoeken. Open de inventory en open dan de schatkaart en reis terug naar de Brug locatie (Bridge). Debbie beland dan weer bij de waterval en de brug over de rivier. Ga weer, over de brug,  1 scherm omhoog. Debbie is dan terug op het scherm waar ze met het indianen meisje Lei' Sha heeft gepraat. 

Ga hier nu 4 schermen naar rechts. Helemaal rechts zit dan een witte Kakatosvogel in de boom.

 De witte kakatovogel heeft een witte veer verloren en die witte veer ligt tussen de planten die bij de boom staan. 

Pak de witte Vogelveer (Feather). Open de kaart weer en reis naar Pauwen Tempel (Peacock Temple).

Bij de Pauwen Tempel heeft Debbie ook een ontmoeting met priesters Pia. 

Pia vertelt Debbie dat Mark de tempel ook heeft bezocht op zoek naar een papiertje. Pia weet niet of Mark dat papiertje ook heeft gevonden. Debbie mag ook de tempel in als zij Pia, net als Mark, een blauwe Poppybloem geeft. Pia verdwijnt.

Debbie heeft nu geen blauwe Poppybloem bij zich, want Mark heeft die bloem al eerder aan Pia gegeven. Dus Debbie moet straks eerst even terug naar de rivier om ook een blauwe Poppybloem te plukken. Maar we zijn hier nu om de 4e vogelveer te vinden. Ga 1 scherm omlaag. Gebruik dan de Machete op de bloemen/struiken die aan de rechterrand van het scherm staan om een doorgang te hakken en loop dan door naar rechts.

Een bontgekleurde vogel vliegt door je scherm en tussen de struiken steekt een geel/rode vogelveer. 

De vogel die hier rondvliegt is een Macaw vogel en die veer is dus een Macawvogelveer. 

Pak de geel/rode vogelveer. Open de kaart weer en ga nu naar de Moeras (Swamp) locatie

De 3 flamingo's staan nog steeds in het water. Bij de meest linker flamingo ligt een losse Flamingoveer in het gras. Pak de Flamingoveer. Ga een scherm naar rechts en dan een scherm omhoog (Of klik op de kaart op de Blue Poppies locatie) en Debbie is dan ook bij de rivier waar de blauwe Poppies bloemen staan. Pluk hier dus als Debbie ook een Blauwe Poppy. 

Ga 2 schermen naar rechts. Debbie komt nu terecht bij de:

Beverdam:

Deze locatie wordt nu op de kaart gezet.

Mamma Bever zit boven op haar beverdam. Praat met mamma Bever. 

Mamma Bever is haar baby bevertje, Marley, kwijt en is dus nogal bedroefd. Mamma bever denkt dat Marley ergens voorbij de brug moet zitten. Debbie beloofd om baby Marley te gaan zoeken. Reis terug naar de:

Pauwen Tempel:

Pia verschijnt weer. Wel....Debbie heeft nu ook een blauwe Poppy bloem, dus geef de Poppybloem aan Pia en Debbie mag dan ook de tempel in. Als Pia weer is verdwenen klik je dus met de vooruitpijl op de tempeldeuren om naar binnen te gaan.De toegang tot het doolhof is nog open, want die puzzel heeft Mark al opgelost. Ga dus door de "achterdeur" naar het groene doolhof. Vanaf de ingang van het doolhof ga je: 

Rechts, 2 keer links, 2 keer rechts, links, rechts, Links en Debbie is dan bij de Fontein. 

Pak de Gouden Urn uit inventory en klik ermee in de fontein om de Urn te vullen met water uit de fontein.

Ga 2 schermen terug omlaag en dan een scherm naar links. 

Debbie is nu bij een grote plant die in een grote pot staat. Bekijk de plant. Debbie vindt het maar een lelijke plant. Pak de Gouden Urn uit inventory en klik ermee op de plant om de plant te begieten met het water uit de fontein en....De plant bloeit helemaal op en krijgt Rode Bessen. Klik met je hand op de plant om alle rode Bessen te plukken. 

Loop door naar links en bij de bank naar rechts en Debbie heeft dan de andere in/uitgang van het doolhof bereikt. Loop omhoog de jungle weer in en Debbie is dan terug bij de 1e ingang van het doolhof. Open de kaart en reis terug naar het Indianen Dorp. Klik weer met je mondcursor op de het ronde rotsblok (Boulder). Het wachtwoordschermpje verschijnt weer maar het wachtwoord Hatari Pikash is nu al ingevuld, omdat je dat eerder al hebt gedaan. 

Klik dus op ENTER en ga het Indianen Dorp weer binnen

Indianen Dorp:

Decoreer het Masker:

Ga gelijk via de ladder weer omhoog en naar de kamer van Walking Buffalo. Praat niet met Walking Buffalo, maar open nu de inventory en zoek het Masker op, dat je hier eerder al van de muur hebt gepakt. Klik met de handcursor op het masker om in het Masker Decoratiescherm te komen.In je scherm staat het masker en het verfpallet met penseel, dat Debbie in Deel 2 ooit van Monea heeft verkregen. Je kunt nu ook de Inventory blijven openen door ook nu gewoon je cursor naar de bovenkant van het scherm te bewegen.

Debbie moet het Masker kleuren met de kleuren in het verfpallet. 

Ook moet Debbie 2 oren aan het masker bevestigen en er de 5 vogelveren op steken. Laten we het masker eerst maar even 2 oren geven:

Stap 1: Oren voor het Masker:

Open de inventory. In Inventory heb je de grote Schelp, waar je eerder de Parel uit hebt gehaald. Die grote schelp is open maar moet je nu eerst in 2 gelijke stukken breken. 

Zoek in Inventory de Schelp op en klik er dan op met de handcursor om de schelp in 2 gelijke helften te breken. Zoek die 2 schelphelften op. 

Je hebt een Linkerhelft en een Rechterhelft van de schelp. De Rechterhelft heeft een donkerblauwe vlek en aan de Linkerhelft zit een klein "scharniertje". Pak de Linkerschelp uit inventory en klik deze schelp aan de linkerkant op het Masker vast. 

Open dan de inventory weer en pak de Rechterschelp eruit en klik deze schelp dan aan de rechterkant aan het Masker vast. Het Masker heeft nu 2 oren.

Stap 2: Veren op het Masker:

Nu de 5 vogelveren in het masker steken. De Veren moet je, als haartooi, bovenin het masker steken. Open de Inventory weer. 

Pak steeds 1 van de vogelveren uit de inventory en klik de veer dan bovenin het masker. Van links naar rechts is de volgorde: Geel/rood, Bruin, Blauw, Oranje/zwart, Wit. Je moet steeds even de goede plek vinden om de veer in het masker te steken.

Stap 3: Kleur het Masker:

Als je alle 5 veren, in de goede volgorde in het masker hebt gestoken is het tijd om het masker te gaan inkleuren. Het verfpallet heeft de kleuren Zwart, Okergeel, Geel, Blauw, Rood, Groen en Wit. 

Klik met je handcursor op het penzeel om het penzeel op te pakken. Klik dan met het penzeel op de verfkleur die je wilt gaan gebruiken om de penzeel in die kleur te dopen. Klik dan met het penzeel op het masker, op de plek van het masker die je met die kleur wilt kleuren, om het masker te kleuren. 

Gebruik je een kleur op de goede plek dan blijft de verf zitten. Gebruik je een kleur op de verkeerde plek dan blijft de kleur niet zitten. Je moet dus steeds de goede klikplek zoeken want alleen op een goede klikplek wordt de kleur aangebracht op het masker.

Wel....ga het Masker inkleuren. Ik kan je hier verder niet bij helpen. Je weet dat het goed is en dat je dan klaar bent als Debbie zegt: "That's about as good as it's going to get".

 Het Masker in Inventory is dan ook beschildert en voorzien van oren en veren. Klik op de RETURN knop om uit het scherm te gaan.

Pak het nu beschilderde Masker uit inventory en klik ermee op Walking Buffalo en vertel hem: "I've decorated the mask". Walking Buffalo gaat nu, via het masker, Debbie een beetje zitten te analyseren waarbij hij de veren 1 voor 1 beschrijft als zijnde de 5 positieve karaktereigenschappen van DebbieOk....nu we het Masker achter de rug hebben kunnen we opzoek naar die verdomde Gua'arana boon en die Spear of Destiny en onderwijl wellicht ook nog even de baby bever Marley gaan vinden.

B: Gua'arana Gelei maken

Aan de kaart heb je nu niet veel want de kaart bevat op dit moment alleen de locaties die aan de andere kant van de rivier liggen. Maar je kunt wel via de kaart terug gaan naar de Brug. Open dus de kaart en klik weer op de Brug locatie om weer bij de brug en de waterval te belanden. Ga gelijk weer over de brug 1 scherm omhoog en dan weer 4 schermen naar rechts. Debbie is dan terug bij de witte Kakatoevogel. Ga hier 1 scherm omhoog en dan 2 schermen naar rechts en...Debbie beland bij 2 vervaarlijk uitziende Struisvogels en die kut beesten vinden het niet leuk dat Debbie hen komt storen bij de maaltijd.

De struisvogels deden zich te goed aan de Paarse Bonen, waar hier de struiken vol mee hangen. De voorste Struisvogels gaat Debbie even dreigend staan afbekken. Probeer of Debbie een Paarse Boon uit de struiken kan plukken...maar dat lukt niet erg zolang die 2 waanzinnige struisvogels hier blijven staan blaffen. Wees eerlijk.....Struisvogels kunnen eigenlijk maar 1 ding goed....en dat is hun kop in het zand steken als er gevaar dreigt. Klik met je hand op de voorste struisvogel. Debbie meld dat ze de vogel kan krabben, maar misschien kan ze een manier vinden om de vogel angst aan te jagen.Open de inventory en zoek de rode Vuurpijl op, die Debbie in Florida uit de vuurwerkstal heeft bekomen/gejat. Plaats de vuurpijl, voor de voorste struisvogel, op de grond. 

Duik weer de inventory in zoek de zwarte aansteker op. Klik met je hand op de aansteker om het ding aan te doen. Er komt dan weer een vlammetje uit de aansteker. Pak dan de Aansteker uit inventory en steek er de Vuurpijl mee aan en.....BOEM BOEM BOEM...en de 2 struisvogels verdwijnen. Klik met je handcursor op de Paarse Bonen (Purple Beans) om een handvol bonen te plukken.

Open de kaart in inventory en klik op de kaart dan op de Rivier (River) locatie om daar nu in 1 klap weer te belanden. Bij de rivier pak je de Gouden Urn weer uit inventory. Klik met de Gouden Urn in de Rivier om de Urn nu te vullen met koel helder rivierwater. Ga, via de kaart, terug naar de ingang van Indianen Dorp (Indian Village). Debbie beland weer bij de grote ronde steen, die de ingang van het dorp verbergt. Open nu niet de ingang van het dorp maar ga nu hier een scherm naar rechts en......Debbie beland bij een lekkere rood/bruine Indiaan die languit op een uitloper van de berg ligt te zonnen.

Debbie krijgt bijkans natte dromen bij het zien van die lekkere Indiaan en ze begint het bijna jammer te vinden dat Mark haar ene condoom heeft verbruikt in de Monster Grot. Walking Buffalo heeft verteld dat zijn vijzel en stamper momenteel in bezit zijn van een indiaan die gebukt gaat onder de naam Was A Tree. Is deze indiaan misschien die Was A Tree? Praat met de man en vraag hem gelijk maar of hij Was A Tree is.

Deze luie Indiaan is dus niet Was A Tree. Zijn naam is Thicke Middle. Maar Thicke Middle verteld wel dat die Was A Tree te vinden is waar de waterlelies zijn. Je kunt Thickle nog om hulp vragen, maar Debbie heeft nu geen hulp nodig. Zeg dus "There's nothing else to say" om het gesprek weer te beindigen. 

Loop een scherm door naar rechts en....Debbie beland bij de Pijl-en-Boog wedstrijd.

Pijl-en-Boog schieten:

Een indiaan daagt Debbie uit om pijl en boog te gaan schieten. Debbie kan hiermee een prijs winnen. Praat eerst met de indiaan en zeg "I would like to try it" en .....de indiaan trakteert Debbie eerst even op een aantal seksistische opmerkingen, maar legt dan toch de regels uit. Debbie moet een "Bull's Eye" scoren in 3 pogingen. Naast de indiaan staan de Boog en de koker met Pijlen. Klik met de handcursor op de Boog en Debbie pakt dan zowel de boog en de pijlen.

Op de boom zit het Doel geprikt waar Debbie op moet schieten. Pak de Boog uit inventory en klik ermee op het Doel (Target) en.....Debbie gaat op afstand staan en vuurt 3 pijlen af naar het doel. Alle 3 de pijlen raken het doel maar helaas niet het midden (de Bull's eye), dus Debbie wint geen prijs. Teleurgesteld zet Debbie de boog en de pijlen weer weg. Om de prijs te winnen moet Debbie dit hele gedoe nu nog een keer of 3 herhalen. Spreek de indiaan dus weer aan en vraag of je het nog een keer mag proberen, dus zeg "Can I try again?. 

Dat mag, dus pak de Boog weer op en pak de boog dan weer uit inventory en klik er mee op het Doel en......deze keer is het resultaat echter nog slechter dan de 1e keer. Herhaal dit hele gedoe nog een paar keer, dus blijf dit doen tot Debbie eindelijk een pijl in de Bull's Eye heeft geschoten. Na 5 pogingen raakt Debbie dan eindelijk met 1 van de 3 pijlen de Bull's Eye. 

Praat weer met de indiaan en zeg "Since I got the Bull's Eye, I'm here for my prize" en....Debbie krijgt haar prijs. Neem afscheid van de indiaan. Kijk in de inventory wat voor prijs Debbie heeft gewonnen. De prijs is een.....Knoop.....en Debbie is er niet echt blij mee als je de knoop bekijkt met je loepje. Loop 2 schermen terug naar links, naar de verborgen ingang van het indianen dorp. Klik weer met de mond op de grote ronde steen om het wachtwoordschermpje tevoorschijn te halen en klik dan weer op ENTER om de ingang naar het dorp te openen. Ga het dorp dus weer in.

Was A Tree:

Bij binnenkomst in het indianen dorp ziet Debbie een jonge indiaan, uit de onderste linker kamer komen. Die indiaan loopt weg naar rechts. Volg de indiaan, dus ga een scherm naar rechts. De jonge indiaan loopt dan door naar het volgende scherm. Volg de indiaan dus nog een scherm naar rechts. 

We zijn dan terug op het scherm waar Debbie eerder het broodje ham heeft gemaakt. De jonge indiaan staat hier te staren naar een mooi indianen meisje, die boven op de verdieping staat. Spreek de jonge indiaan aan en vraag hem: "Are you Was A Tree?" en....Bingo...dit is dus Was A Tree.

Debbie vraagt Was A Tree om de vijzel en stamper van Walking Buffalo. Was A Tree wil echter niet zomaar vertellen waar de vijzel en de stamper zijn. Was A Tree is smoorverliefd op het meisje dat boven staat. Dat meisje is Waterlelie. Inplaats van Waterlelie rechtstreeks te benaderen stuurt Was A Tree het meisje presentjes, die door Waterlelie echter niet worden gewaardeerd. Debbie moet uitvinden wat voor gift Was A Tree die hooghartige Waterlelie kan verleiden. Pas dan zal Was A Tree vertellen waar Debbie de vijzel en stamper kan vinden.

Je zou er moe van worden........Wel....klim hier via de ladder naar boven en ga dan een scherm naar links en praat met de mooie Waterlelie en gebruik alle gespreksopties die je krijgt.

Waterlelie is, zoals bijna alle bloedmooie meiden, nogal vol van zichzelf. Alhoewel Waterlelie die Was A Tree wel leuk vindt ze zijn presentjes maar niks. Waterlelie heeft vanavond een ceremonie en ze wil dat Was A Tree haar een spiksplinternieuwe outfit bezorgt die ze dan kan aantrekken. 

Loop terug naar rechts en klim dan via de ladder terug omlaag. Praat weer met Was A Tree om hem te vertellen wat Waterlelie heeft gezegd. Uiteraard kan Was A Tree niet voor een outfit voor Waterlelie zorgen dus hij chanteert Debbie om zo'n outfit te gaan maken.Klim via de ladder weer omhoog en ga dan 2 schermen naar rechts en ga dan de kamer binnen. Debbie is beland in de kamer van de naaister van de stam. De naaister is bezig een kleedje te weven op het weefgetouw. Praat met de naaister en vraag haar alles wat je kunt vragen.

De naam van de naaister is Rain Cloud. Het kleedje dat Rain Cloud aan het weven is, is een huwelijkscadeau voor een stel dat gaat trouwen. Rain Cloud kan het kleedje echter niet afmaken omdat ze geen bruine wol meer heeft. Om bruine wol te maken heeft Rain Cloud paddestoelen nodig en die paddestoelen zijn te vinden in bij de Donkere Rivier. Rain Cloud vraagt Debbie of zij even wat van die paddestoelen voor haar wil gaan plukken. Uiteraard zegt Debbie dat ze dit wel even wil gaan doen.

Voor het bed staat de Mand (Basket) van Rain Cloud en Rain Cloud heeft gezegd dat Debbie de paddestoelen in de mand moet doen. Dus pak de Mand. Debbie moet nu naar het Donkere Moeras, maar deze locatie staat nog niet op de kaart. De locatie waar Debbie de Paarse Bonen heeft geplukt staat echter wel op de kaart. Open de kaart en klik op de "Purple Beans" locatie en.....Debbie beland weer op het scherm waar ze eerder de 2 struisvogels heeft verjaagd en een handvol paarse bonen heeft geplukt. Vanaf hier gaan we nu naar het Donkere Moeras.

 

Maar wacht nog even.....De 2 struisvogels hebben elk een struisvogelveer achter gelaten en die 2 struisvogelveren hangen in de struiken. Pak de 2 Struisvogelveren, want je hebt ze straks hard nodig.Debbie moet dus nu weer van scherm naar scherm door de jungle gaan en dit betekend dat ze, als er geen doorgangen zijn, ze met de machete weer de struiken moet weghakken. Ik ga niet steeds melden dat je een doorgang moet hakken. Op schermen waar nog geen doorgang is moet je dus zelf even met de Machete een doorgang maken. Vanaf de Paarse Bonen ga je 2 schermen naar links en dan, achter elkaar, 3 schermen omhoog en.....Debbie is dan bij het Donkere Moeras. 

Aan de overkant van de rivier is het Donkere Bos, waar Debbie later nog zal belanden. Er ligt hier een boomstam op de grond en bij de boomstam staan 2 bosjes Paddestoelen. Klik op elk van de 2 bosjes met de handcursor om ze allebei op te rapen.  Als je de paddestoelen hebt geraapt ga je 1 scherm naar rechts en....Debbie is nu bij een boomstam die over de rivier heen ligt. Dit is de oversteekplaats naar het Donkere Bos en deze locatie wordt nu op de kaart gezet. 

Ook hier staan 2 bosjes paddestoelen. Pak ook deze 2 bosjes Paddestoelen op. Debbie meld dat ze nu genoeg paddestoelen heeft en als je in de inventory kijkt zie je dat het mandje nu vol met paddestoelen zit. Reis, via de kaart, terug naar het Indianen Dorp.  Open de ingang weer via het wachtwoordscherm en ga weer het dorp in en terug naar de kamer van Rain Cloud. Pak de mand met paddestoelen uit inventory en geef de mand aan Rain Cloud. Gebruik dan alle gespreksopties die je krijgt

Rain Cloud wil dat Debbie de mand terug bij het bed zet en dan zegt ze dat ze ook geen rode wol meer heeft. Rode wol maakt Rain Cloud met vruchten uit Pia's tempel, maar ze kan zich niet meer herinneren waar die tempel is. Gelukkig heeft Debbie de rode bessies, die ze van de plant in het doolhof van de Pauwen tempel heeft geplukt, en dat zijn nu precies de vruchten die Rain Cloud ook nodig heeft om haar wol rood te verven. Als dank voor haar diensten mag Debbie de deken hebben die over het voeteneinde van het bed hangt.

was je nog niet, als Debbie, naar de Pauwen Tempel gegaan, om daar dan in het doolhof de rode bessen te plukken, dan zul je dat dus nu alsnog moeten gaan doen. Kijk dan terug in de walkthrough hoe ja dat moet doen.Als het gesprek met Rain Cloud ten einde is dan zet je de mand met paddestoelen terug bij het bed en dan leg je de rode bessen voor de mand neer. Pak dan de deken die over het voeteneinde van het bed hangt. 

Een Jurkje voor Waterlelie:

Open de inventory en klik in inventory met de handcursor op de zojuist gepakte deken. De deken voelt nogal ruw en ruig aan. Scrol omhoog door de inventory naar het Mes.Pak het Mes op en scrol terug naar de deken. Klik met het Mes op de deken en.....Debbie maakt van de deken een jurk. Je kunt Debbie commentaar laten geven op de jurk door er met de handcursor op te klikken.De jurk die Debbie gemaakt heeft ziet er maar gewoontjes uit, daar zal Waterlelie niet mee te verleiden zijn. Je hebt echter een Knoop en 2 Struisvogelveren en daarmee kun je de jurk een beertje opleuken. Combineer de Struisvogelveren met de Knoop en combineer dan de Knoop met de Jurk en....je hebt een mooie Jurk gemaakt. Bekijk de jurk in close-up.

Verlaat de kamer van Rain Cloud en ga terug naar Was A Tree. Pak de Jurk uit inventory en klik ermee op Was A Tree en zeg: "This is the best I can do". Maar Was A Tree vindt de jurk fantastisch en verteld Debbie nu waar ze de vijzel en de stamper kan vinden. Was A Tree heeft de  vijzel en de stamper verborgen in de houtstapel in zijn kamer. Was A Tree verdwijnt om Waterlelie te gaan verleiden met de jurk.Loop 2 schermen naar links. Debbie is dan terug op het scherm waar je het dorp in komt. De onderste kamer, links van de ladder, is de kamer van Was A Tree. Ga de kamer van Was A Tree binnen. Bij het rechter stapelbed ligt een stapel brandhout. 

Klik met je handcursor op het brandhout en Debbie vindt de Vijzel. 

Klik weer met de handcursor op het brandhout en Debbie vist er de Stamper tussen uit. 

Gua'arana Gelei 

Debbie heeft nu de Vijzel en de Stamper en ze heeft ook de Gouden Urn vol met rivierwater. Ook heeft Debbie de Paarse Bonen. Dus Debbie kan nu de Gua'arana Gelei maken. 

Open de inventory. Stop de Paarse Bonen in de Vijzel. Klik dan met de Stamper op de Vijzel om de paarse bonen tot poeder te malen. Scrol naar de Gouden Urn, pak de Gouden Urn op en scrol terug naar de Vijzel. Klik met de Gouden Urn op de vijzel om water in de vijzel te gieten. In de vijzel zit nu een koud papje van gestampte paarse bonen. Het geheel moet verhit worden.

Verlaat de kamer van Was A Tree en klim dan hier via de ladder omhoog naar de etage. Boven loop je 2 schermen naar rechts. Debbie is dan bij een kookpot die boven een brandend vuur hangt. 

Pak de vijzel uit inventory en klik ermee op de kookpot. Debbie doet de vijzel in de kookpot om het Gua'arana Gelei te verhitten. Vanzelf meld Debbie dat de gelei warm genoeg is geworden en ze pakt de vijzel dan weer uit de kookpot.Het vuur brand nog. Klik met je handcursor op het vuur onder de kookpot. Debbie pakt een brandend kooltje of takje uit het vuur.  

Ga 2 schermen terug naar links en ga de kamer van Walking Buffalo weer binnen. 

Geef de Vijzel met het papje aan Walking Buffalo. Walking Buffalo is er zeer tevreden mee. Nu nog de Spear of Destiny vinden.

C: De Spear of Destiny:

Debbie is nog bij Walking Buffalo. Open de kaart weer in inventory en klik op de kaart weer op de "purple Beans" locatie. Debbie beland dus weer op het scherm waar ze de paarse bonen heeft geplukt. Ga weer 2 schermen naar links en dan 1 scherm omhoog en dan 1 scherm naar rechts en.....Debbie heeft de "Rock Annimals" locatie bereikt.

Rock Annimals

Deze locatie wordt op de kaart gezet.

Debbie is bij een soort Stonehenge beland. Er staan 6 grote rotspilaren op elke pilaar staat een dier afgebeeld en in elke pilaar zit een rondgat. Een platte rots dient als dak en voor de pilaren staat een Basin. Debbie herhaald nog even wat Walking Buffalo heeft gezegd en dat was "an animal's essence is retained in its visage". Bekijk de 6 dierafbeeldingen op de pilaren. Van links naar rechts ziet Debbie op de pilaren een: Slang, een grote Kat, een Vlinder, een Beer, een Olifant en een Vis. Bekijk het Bassin. Het bassin is leeg. Debbie moet voor elk dier een item vinden dat de "Spirit" van dat dier vertegenwoordigd.

Vindt de 6 Dier items:

1: Beer item

Reis via de kaart terug naar het Indianen Dorp. Open de ingang weer en ga het dorp weer binnen. Loop 2 schermen naar rechts. Boven, waar eerder Waterlelie stond, staat nu een meisje op 2 trommels te rammen. Ga via de ladder weer naar boven en dan een scherm naar links en ga praten met het trommel meisje. Gebruik alle gespreksopties.

Het trommel meisje heet Singing Bird en ze heeft trommelen geleerd van haar vader, die haar ook een halsketting heeft gegeven. De halsketting is gemaakt van de klauwen van een beer. Singing Bird heeft haar hele, nog jonge, leven hier in de jungle geleefd, maar ze was altijd gek op verhalen over de oceaan, Singing Bird wil haar berenklauw halsketting wel ruilen voor iets dat uit de oceaan komt. Gelukkig heeft Debbie een mooie oceaan schelp in haar inventory, dus zeg: "Well, I do have something from the ocean" en.....Debbie ruilt dan vanzelf haar paarse schelp voor de halsketting van Singing Bird. Debbie verteld Singing Bird nog dat als ze de schelp aan haar oor houd ze dan de zee kan horen.

1: Olifant item:

Ga, bij Singing Bird, een scherm terug naar rechts en via de ladder weer omlaag. In de kamer achter de ladder, zit een vrouw op het bed en je hoort ook een baby huilen. Ga die kamer binnen. De jonge moeder is ten einde raad want haar baby wil maar niet stoppen met huilen en zij weet niet wat er aan de hand is. Night Flower, de jonge moeder, vraagt Debbie of zij kan helpen. 

Klik met je loepcursor op de huilende baby. Debbie meld dat de baby heel erg opgewonden lijkt. Klik met je hand op de Baby en Debbie constateert dat de baby nogal warm aanvoelt. Praat weer met moeder Night Flower en vraag "Do you know what's wrong with him?"  Maar Night Flower heeft geen idee wat er loos is met haar baby maar dat ie wel steeds zijn vuistje in zijn mond steekt om er op te sabbelen. Debbie concludeert dat baby's tandjes aan het doorkomen zijn en ze raad de moeder aan om haar baby iets hards en kouds te geven om op te bijten. Maar Night Flower heeft niets waarop haar baby kan bijten. 

In inventory heeft Debbie een kompas. Pak het Kompas uit inventory en klik ermee op de Baby en.....Baby gaat heerlijk op het kompas liggen zuigen en is nu dus eindelijk stil. Er volgt dan nog even een gesprekje tussen Nigth Flower en Debbie waarin Night Flower haar dankbaarheid betuigd en zegt dat als zij Debbie ergens mee kan helpen zij dat gaarne zal doen.

Achter baby Big Oak staat zijn wiegje en boven het wiegje steekt een plank aan de muur. Op de muurplank staan 3 items en dat zijn een grote Lepel (Laddle) en 2 Objecten. Bekijk, met je loep beide Objecten. Debbie vraagt vanzelf aan Night Flower wat het Object is. Zowel het middelste object als het rechter object zijn zelfgemaakte rammelaars, maar de rechter rammelaar is gemaakt van een Olifanten Slagtand. Klik met de hand op de rechter rammelaar en....Debbie vraagt Night Flower of ze de Olifanten Rammelaar mag hebben en dat mag. In inventory heb je dan de Olifanten Rammelaar die dus vervaardigd is uit de ivoren slagtand van een olifant.

3: Slang Item:

Reis, via de kaart, terug naar de Rock Animals. Debbie is dan terug bij de 6 rotspilaren. We gaan hier nog niets doen. Loop gelijk een scherm omlaag en dan 1 scherm omhoog en ga dan 1 scherm naar rechts en.....Debbie heeft Marley, het verdwenen kindje van de Bever, gevonden. Praat met baby bever Marley.

Baby bever Marley is echter een beetje bang voor vreemde mensen en haar mammie heeft haar ook op het hart gedrukt om nooit met vreemden te praten. Dus Marley rent op haar korte bever pootjes hard weg en verdwijnt links uit het scherm.

Je kunt proberen om Marley te volgen, maar dat heeft geen zin. Ga, via de kaart, terug naar de Bever Dam locatie. Mammie Bever staat op de dam nog steeds om haar baby Marley te gillen. Praat met mamma bever en zeg: "I found Marley".

Debbie verteld dat ze Marley heeft gevonden maar dat Marley weer de kuierlatten heeft genomen omdat ze Debbie niet vertrouwd. Mammie geeft Debbie nu een Fluit, die door Marley is gemaakt. Als Debbie Marley weer vindt dan kan ze haar de fluit tonen om te laten zien dat ze Debbie kan vertrouwen. 

In Inventory heb je nu een panfluit. Debbie moet dus weer op zoek naar Marley. Reis, via de kaart, terug naar de Dark Woods locatie. Debbie is dan terug bij de boomstam die over de donkere rivier ligt. Steek niet over naar de overkant maar ga 2 schermen naar links. Debbie heeft dan een eindscherm bereikt en dit is de:

Slangenkuil:

Marley zit op de dikke tak van een boom. Marley is bang want op de grond krioelen een paar vervaarlijke slangen. Debbie moet die slangen verjagen. Voor Debbie is de grond bezaait met dorre bladeren (Leaves). In inventory heb je een brandend takje, die je in het indianen dorp uit het vuur onder de kookpot hebt gepakt. 

Klik met je hand op de Bladeren (Leaves) en.....Debbie veegt de bladeren bijelkaar tot een hoop. Pak het brandende takje uit inventory en klik ermee op de hoop dorre Bladeren (Leaves) om de hoop bladeren aan te steken en......De slangen houden niet van vuur en verdwijnen, maar helaas.....Marley smeert hem ook weer.....1 van de slangen heeft echter iets achter gelaten en dat item ligt links achter het vuurtje. Bekijk dat item. Het blijkt een Slangenstaart (Snake Rattle). Pak de Slangenstaart. 

Ga een scherm terug omlaag en......Marley zit bij de rivier op de boomstam. Aan de overkant duikt een krokodil de rivier in.

Pak de Panfluit uit inventory en klik ermee op Marley om haar te tonen dat je te vertrouwen bent. Dit werkt en Marley wil nu wel met Debbie mee terug naar haar moeder. Keer dus terug naar de Bever Dam. Praat weer met mammie bever en.......Debbie geeft Marley terug aan mammie Bever en als dank krijgt ze van mamma bever het fel begeerde 5e HiŽroglyfen papiertje.

4: Luipaard Item:

Ga terug naar de Brug (Bridge) locatie bij de waterval. Linksonder steekt een stukje huid van een luipaard (Leopard Fur) aan de struiken. 

Pak dan het stukje Luipaarden Huid.

5: Vlinder Item:

Debbie is nog bij de brug en de waterval, want ze heeft hier zojuist het stukje luipaarden huid gevonden. Ga over de brug naar de overkant, dus ga 1 scherm omhoog. Ga dan 1 scherm naar rechts, 1 scherm omhoog en weer 1 scherm naar rechts en....Debbie is bij de Vlinders beland. Deze locatie wordt op de kaart gezet als de "Butterfly" locatie.

Boven de bloememstruik cirkelen een aantal vlinders. In de struik krioelen een aantal Duizendpoten (Caterpillar) rond en ook hangen er een aantal Cocons (Cocoon) in de struik. Bekijk de Vlinders, de Duizendpoten en de Cocons. Die duizendpoten bewaken de Cocons. Klik met je hand op 1 van de Cocons om een Cocon te pakken. Bekijk de Cocon in inventory. Er zit een kleine duizendpoot in de cocon, maar Debbie meent dat zolang die duizendpoot in de cocon zit er niets aan de hand is.

6: Vis Item:

Open de inventory. In inventory heb je al een hele tijd een Visgraat en dat is dus het Visitem dat je nodig hebt voor de Vispilaar op de Rock Animals locatie. Debbie heeft nu dus alle 6 Dier Items die ze nodig heeft om de Spear of Destiny puzzel te volbrengen. Reis dus, via de kaart, terug naar de "Rock Animals" locatie:

Rock Animals:

De Spear of Destiny

Debbie is terug bij de 6 stenen pilaren. Voor de pilaren staat een bassin (Basin). Onderzoek het bassin nog een keer. Debbie meld dat het lijkt of het een soort vogelbadje is. Er zit echter geen water in het bassin. Debbie heeft 6 Dier Items verzameld en die moet ze nu offeren aan de pilaren door die 6 items in het bassin te plaatsen.Pak dus ťťn voor ťťn de 6 Dier Items uit inventory en leg elk item in het bassin. Dit hoeft niet in een bepaalde volgorde. Elk Dier Item ontploft zodra je het item in het bassin hebt gelegd. Zodra een item op het bassin is ontploft krijgt de zwarte cirkel in de betreffende pilaar een kleur. 

Als je alle 6 Dier Items in het bassin hebt laten ontploffen komt er uit de grond een grote stenen kist omhoog en hierin hangt dan de Spear Of Destiny. 

Pak de Spear of Destiny en ga terug naar het:

Indianen Dorp:

De Geest van Arrow Head:

Open de ingang van het dorp weer en ga dan naar binnen en ga weer naar Walking Buffalo, de oude medicijnman. 

Pak de Spear of Destiny uit inventory en geef het ding aan Walking Buffalo.

Walking Buffalo heeft nu alles wat ie nodig heeft om in contact te treden met de geest van Arrow Head. Maar Walking Buffalo heeft even tijd nodig om zich voor te bereiden op de ceremonie en hij stuurt Debbie weg met de mededeling dat ze elkaar zo meteen weer zullen zien op het dak.Debbie staat dan weer buiten. 

SAVE JE GAME NU. Het filmpje, dat je zo dadelijk zult zien,  bevat enige belangrijke hints. Mis je die hints dan kun je het filmpje altijd nog, via deze Save, een keer terug kijken als je nu even je game saved. Daal via de ladder terug omlaag en ga dan 1 scherm naar rechts, naar de Stenen Trap. Loop via de stenen trap omhoog. De Chief en zijn vrouw zijn er nu niet. Ga 2 schermen naar links. Debbie beland op het dak van het dorp en.....

............Walking Buffalo roept nu de Geest van Arrow Head op....

De Geest van Arrow Head verschijnt en Debbie praat er mee en stelt de geest allerlei vragen over de Tempel van de Goden. 

Probeer te onthouden wat Arrow Head allemaal verteld over:  "Drijfzand", de "Gemstones", de Draaischijf", de "Stenen Brug", de "raadsels van de Goden" en de "Vloer van de Tempel".  Dit zijn belangrijke hints waar Debbie later profijt van kan hebben, dus probeer het allemaal te onthouden.

Na de Ceremonie staat Debbie weer bij de kamer van Walking Buffalo. Debbie weet nu dat ze het Donkere Woud in moet. Reis dus via de kaart naar de donkere rivier, dus naar de Dark Woods locatie. Debbie is dan terug bij de boomstam die als brug over de smerige groene rivier heen ligt. Je bent beland in:

DEEL 5: Debbie in het Donkere Woud:

Aan de overkant van de rivier zitten 2 richtingaanwijzers aan de twee bomen. Bekijk die 2 richtingaanwijzers. De ene aanwijzer wijst de richting naar Creepy Hollow aan en de andere aanwijzer wijst naar de Bleak Woods.  Ga nog niet over de boomstam naar de overkant maar ga eerst een scherm naar rechts. Een enorm Hoofd komt tevoorschijn uit de rots en dit hoofd stelt zich zelf voor als Stoningham. Stoningham is een "element van de Aarde" (Earth Elemental).

Stoningham weet waar Debbie naar op zoek is en hij verteld verder dat het item waar Debbie naar op zoek is in het bezit is van zijn zuster Leavey. Zustertje Leavey is echter buitengewoon mooi en wordt daarom gevangen gehouden door een oerlelijke en chagrijnige Heks. Of Debbie Leavey maar even wil gaan bevrijden uit de smerige klauwen van de heks.

Ga terug een scherm naar links en steek dan nu de rivier over via de boomstam, maar.......Als Debbie probeert om over de boomstam de rivier over te steken duikt er een krokodil op. Krokodillius wil duidelijk niet hebben dat Debbie het Donkere Woud ingaat. Debbie moet die Kroko eerst even uit de game verwijderen. 

Open de inventory. In inventory heb je al sinds Deel 1 een roze kauwgumballetje, waar een krokodilletje op staat afgebeeld (gator gum), en die je in Florida uit de automaat in het restaurant hebt gehaald. Pak het roze kauwgumballetje uit inventory en klik ermee op de krokodil en......De kroko blaast een prachtige kauwgombal en......vliegt de lucht in en verdwijnt uit beeld. Nu kan Debbie veilig oversteken, dus ga een scherm omhoog:

Het Donkere Woud:

A: De Heks

Op het 1e scherm vliegt een vreemd insect boven Debbie's hoofd. Bekijk het insect. Debbie vindt het een extreem groot, lelijk en eng insect. Het rare insect blijft hier heen en weer zoemen. Je kunt hier verder omhoog, naar rechts, links en terug omlaag. Ga 1 scherm naar rechts. Een Sabeltand Tijger ligt bij de rode planten aan een stuk bloederig vlees te knagen. 

Loop door naar de tijger en....de Sabeltand demonstreert aan Debbie even wat een stoere vent ie wel niet is, maar dan verdwijnt de tijger toch maar schielijk naar rechts. De tijger heeft zijn maaltijd echter laten liggen. Bekijk het brok bloederig vlees en raap het brok Vlees (Meat) dan op om het op te bergen in inventory. 

Ga nu 2 schermen naar links en dan 1 scherm omhoog. Debbie heeft een ontmoeting met een Gremlin. 

Het Gremlingetje gaat voor Debbie staan en doet GGGGGGGGRRRRRRRR, terwijl ie met zijn armen heen en weer zwaait. 

Debbie vindt het wel aardig en de Gremlin verdwijnt weer. In de boom, links, zit een Vogel. Ga 1 scherm omlaag, 1 scherm naar rechts, 2 schermen omhoog en weer een scherm naar links en.....Uit het bos komt een groot monster op Debbie af en het Monster gaat vlak voor Debbie in de aanvalshouding staan. 

Het Monster is niet van plan om zomaar uit de weg te gaan. Snel....Pak de Panfluit uit inventory en klik ermee op het monster. Debbie denkt dat als ze op de fluit een deuntje blaast het monster wellicht de kuierlatten zal nemen. Klik dus het tekstschermpje weg en.........wel.....Debbie heeft nooit beweerd dat ze een begenadigd fluitiste is. Het monster kan het gekreun van Debbie niet echt op prijs stellen en....Debbie krijgt de indruk dat het monster de fluit wil hebben, dus Debbie geeft de fluit aan het monster die het ding vervolgens opvreet. Het monster verdwijnt en Debbie kan verder. Ga 1 scherm verder omhoog en.....Debbie heeft de schuilplaats van de Heks bereikt.

Heks grot:

Deze locatie wordt op de kaart gezet als de "Witch Cave".

Een enorme schedel steekt in de berg en de muil van de schedel is wijd open gesperd. 

Ga door de muil naar binnen. Debbie is nu in de grot van de Heks. 

Een grote kookpot (Cauldron) staat op het vuur te pruttelen. Aan de kookpot hangt een pollepel (Ladle). groene bolletjes stijgen op uit de kookpot en ook steekt er een Roerstok (Stir Stick) in de kookpot. Aan de muur staat een stenen tafel waar een boek op staat. Links naast de tafel staat een kandelaar waar een rode kaars in steekt. Rechts van de tafel staat een grote Spiegel en de Troon van de Hekst. Vlak voor de Troon hangt een vogelkooi en in de vogelkooi zit het elf opgesloten.  Bekijk eerst alles met je loepje maar bewaar de Tafel voor het laatst. Bekijk vooral de vogelkooi. Praat met de elf die in de vogelkooi gevangen zit. De elf is dus Leavey, de zuster van Stoningham. 

Als je alles hebt bekeken, maar nog niet de tafel, dan klik je met loepje op de tafel. Je komt dan in de close-up van de tafel en kunt  de items, die op de tafel staan, nader bekijken. Op de tafel staat het Toverspreukenboek van de heks (Spellbook). Ook ligt er een rood Hart op een rood bordje en een plukje kruiden (Herbs). Klik met je loep op het Toverspreukenboek.

Debbie leest de roodomcirkelde toverspreuk op. Het is een toverspreuk waarmee iemand zichzelf in een schoonheid kan veranderen. Blijkbaar heeft de Heks het hevige verlangen om mooi en jong te zijn. Debbie komt er achter dat de Heks 1 belangrijk ingrediŽnt voor de toverdrank mist en wel de in Chocolade gehulde Aardbei. Als Debbie is uitgelezen zapt de Heks binnen en Heksje is niet blij om Debbie te zien en wil Debbie zappen. 

Maar Debbie red zichzelf door de Heks een deal voor te stellen. Debbie zal de Chocolade Aardbei zoeken en aan de Heks geven als de Heks beloofd om Debbie en Leavey te laten gaan. De Heks gaat akkoord, maar totdat Debbie terug komt met de aardbei houd ze Leavey gevangen in de kooi. en Debbie beland weer buiten de grot. 

NB: Als Debbie terug de grot van de heks in gaat, terwijl ze de Aardbei nog niet gevonden heeft, dan zal de Heks Debbie veranderen in een krab of een vis of een ander dier. Het is dan GAME OVER. Wil je dit ook een keer meemaken dan raad ik je aan om je game eerst te SAVEN.

Reis, via de kaart, terug naar de Rock Animals locatie. Debbie is dan terug bij de 6 stenen pilaren waar ze eerder de Spear of Destiny heeft gevonden. Hier is niets meer te doen, dus ga, achter elkaar, 3 schermen omlaag. Debbie is dan terug bij de witte Kakatoevogel. Ga verder 1 scherm naar links en dan 3 schermen omhoog (je moet wel weer even een doorgang hakken met de Machete). Debbie is dan beland bij een enorme struik waar enorme rode Aardbeien aan hangen. Deze locatie wordt op de kaart gezet als "Strawberries" locatie.

Bekijk enorme aardbeienplant. De aardbeien die aan de struik hangen zijn nog niet rijp. Achter in het scherm zie je 2 aardbeien op de grond liggen. De linker aardbei is licht van kleur maar de rechter aardbei is mooi rood. Pak die rechter rode Aardbei die onder de struik op de grond ligt. Dit is dus een al rijpe aardbei.Open de inventory. In inventory heb je al een hele tijd een "plasje" Modder, dat je in de jungle bij de rivier hebt opgepakt. Combineer de Aardbei met het Modder en.....

De aardbei is dan bedekt met een laagje modder en Debbie hoopt dat ze de aardbei nu als een Chocolade Aardbei aan de Heks kan "verkopen".  Reis terug naar de Heksgrot en ga weer naar binnen en kijk wat er gebeurt.De Hekst vraagt Debbie om de aardbei en Debbie geeft de met modder bedekte vrucht dan vanzelf aan de heks. Heksje denkt dat het de goede aardbei is en doet de vrucht in de kookpot en spreekt dan de toverspreuk uit. 

Helaas voor de hekst wordt ze verandert in een muis. Het heks/muisje verdwijnt en je krijgt weer controle over de game.Klik met je hand op de vogelooi om elf Leavey te bevrijden. Leavey zegt dat ze iets heeft dat Debbie nodig heeft. Debbie kan het item komen ophalen bij de tempel van Leavey. Leavey verdwijnt. De tempel van Leavey is aan de andere kant van de Brug, ergens in de jungle. Open dus de kaart en reis eerst terug naar Pauwen Tempel (Peacock Temple). Terug bij de Pauwen Tempel ga je dan 1 scherm omlaag, 2 schermen naar rechts (wel even een doorgang hakken). Debbie is dan op een scherm met 2 bomen die paarse bladeren hebben. Ga hier 1 scherm omhoog en.....We hebben de Bladeren Tempel van elf Leavey bereikt.

B: Leavey Tempel (Leaf Temple)

Deze locatie wordt nu op de kaart gezet.

Er volgt een lang gesprek tussen Debbie en Leavey. 

Leavey heeft het 6e HiŽrogliefen papiertje en ze toont Debbie het papiertje en ze vliegt dan weg.

Het papiertje steekt in het altaar. Pak het Papiertje. In inventory heb je dus nu alle 6 papiertjes en die staan nu bij elkaar. Klik met je loepje op de papiertjes. Het puzzelscherm opent en je ziet alle 6 papiertjes. Klik met je loep op alle 6 papiertjes om het symbool op elk papiertje te veranderen in letters. Je hebt dan de letters N, B, A, S, I, U. We maken deze puzzel later verder af, dus klik op de RETURN knop

C: Rattenval:

Ga via de kaart terug naar het Donkere Woud (Dark Woods).Ga weer naar de overkant van de donkere rivier en loop dan verder 1 scherm omhoog. Er staat een struik rode rozen in het scherm. Bekijk de mooie rode rozen. Debbie vindt het vreemd dat er in dit sombere en naargeestige bos zulke mooie rode rozen kunnen gedijen.....Maar.....De rozen zijn een valstrik en de grond onder Debbie's voeten stort in en Debbie dendert omlaag. 

Debbie is terecht gekomen in een valkuil van een enorme Rat. Een enorme rat bekijkt zijn buit, en dat is Debbie. 

Er volgt een gesprekje tussen Debbie en de Rat. Voor de rat is een stukje mensenvlees een welkome afwisseling op zijn anders niet zo lekkere maaltijden. Debbie probeert de rat te bewegen haar te laten gaan, maar ratje piekert er niet over. De rat verdwijnt om alvast een vuurtje te stoken waarop hij Debbie kan braden.

Kijk rond in het gat. Achter Debbie ligt een boomstammetje (Log) op de grond. Bekijk de boomstam en pak de boomstam dan op. Helemaal rechts zit er een plek Modder (Mud) aan de muur. Klik met je hand op de modderplek en...Debbie grijpt een handvol modder en stopt het in inventory, maar ze heeft dan ook een mooi rond gat gemaakt in de muur. Wel....klim het ronde gat in. 

Debbie is nu in een mollengang onder de grond.  

Kruip 2 schermen door naar rechts en....Debbie beland in een hogere ruimte en kan weer rechtop staan. 

Een stenen trap leid naar boven. Rechtsonder liggen 2 rotsjes. Pak de 2 rotsjes op. Je moet elk rotsje apart pakken. Het ene rotsje is groter dan het andere. Linksboven hangen war groene lianen (Vines). Pak de Machete, of het Mes, uit inventory en hak ermee in op de lianen om een Liaan af te hakken/af te snijden. Je hebt dan weer een groene liaan in inventory.  Klik nu met de vooruitpijl bovenaan de trap om omhoog te lopen.

We zien dan de Rat die bezig is zijn vuur op te stoken. De rat loopt dan weg. Debbie is niet te zien, maar ze staat, rechts, achter de dikke boom. 

Maak een Rattenval:

Zorg dat Debbie nog niet te voorschijn komt. Doe je dat wel dan komt de Rat terug en zal Debbie vanzelf weer gaan schuilen achter de dikke boom. Klik nu alleen met de loepcursor om eerst het ťťn en ander te bekijken.  Voor de boom is het hol van de rat. Rechtsonder staat een holle boomstronk. In de rand van het rattenhol steekt een schedel (Skull) en onder die schedel zit een hol (Depression) in de rand van het hal van de Rat. Bekijk, met de loepcursor, het Hol (Depression) in de rand van het rathol. Debbie denkt dat het holletje een perfecte plek is voor een rattenval om er de rat mee te vangen. 

Combineer in inventory het grootste van de 2 rotsjes met de liaan om het rotsje aan de liaan te binden. 

Pak dan het kleinere rotsje uit inventory en klik ermee in het holletje (Depression), onder de schedel. 

Debbie komt nu te voorschijn en ze plaatst het rotsje voor de Kale Boom op de grond.

Pak het boomstammetje (Log) uit inventory en klik ook hiermee in/op het rotsje (Rock) dat je nog net kunt zien. 

Pak het hoopje modder/aarde (Dirt) uit inventory en klik ermee op de boomstam (Log). 

Pak het brok Kaas (Moldy Cheese) uit inventory en klik ermee op de hoop aarde (Dirt). 

Debbie zet het brok kaas op de hoop aarde.Debbie staat bij een kale boom (Tree).

Pak de Liaan met het rotsje uit inventory en klik ermee op de kale boom (Tree). 

Debbie meld dat ze zich eerst weer moet verbergen, dus Debbie gaat weer achter de dikke boom staan en dan gooit ze de liaan, met de steen, over de kale boom heen. De Rat komt terug en bemerkt het brok kaas. Rat wil het kaas pakken en Debbie laat de dikke steen vallen en....de Rat wordt de lucht in gekatapulteerd.

Klik, onder in het scherm, met de voetjes om Debbie weer te voorschijn te halen. Debbie staat dan bij de Holle Boomstronk. Bekijk de holle boomstronk, die rechtsonder in het scherm staat. Er ligt iets in de holle boomstronk. Klik met je hand op de boomstronk en.....Debbie pakt een Zak uit de boomstronk. Klik in inventory met de handcursor op de zak en.....er komen juweelstenen uit de zak (Gemstones).

Denk nu even terug aan wat Arrow Head, in het filmpje van de Ceremonie, tegen Debbie heeft gezegd. Arrow Head heeft in dat filmpje Debbie een paar hints gegeven over hoe ze in de Tempel, in de Berg Wadenoui, moet komen. Arrow Head zei in dat filmpje dat Debbie over het drijfzand moet gaan, maar om veilig over het drijfzand te kunnen gaan moet ze de Stenen Brug openen. Om die Stenen Brug te openen moeten er juweelstenen in een bepaald patroon in een paneel worden geplaatst. Op een Tou'aka is dat patroon te zien. Een Tou'aka is een soort pendant dat Debbie in ťťn van de kamers in het indianen dorp kan vinden.

Reis nu, via de kaart, terug naar het Indianen Dorp. Je beland in:

DEEL 6: In de Tempel en het Eindspel

Indianen Dorp:

Open de ingang van het dorp weer en ga weer naar binnen en ga weer 2 schermen naar rechts en dan via de ladder omhoog, naar de etage. Boven ga je 1 scherm naar rechts en dan de linker kamer binnen.In de kamer staan 2 stapelbedden. Aan elk bed hangt een Pendant (Decor). 

Bekijk de Pendant die aan het rechter bed hangt. Dit is dus zo'n Tou'aka waar die Arrow Head het over had. Je ziet deze cirkel in close-up. De pendant heeft een boel gekleurde cirkeltjes, die in een bepaalde volgorde zijn geplaatst. Maak er een tekening van want je moet straks dit Pendant precies namaken en je kunt het ding niet meenemen.

Open de kaart en reis nu terug naar de Rock Animals locatie. Terug bij de 6 stenen pilaren volg je deze route: Omlaag, 1 scherm omhoog en dan 3 schermen naar rechts. Debbie is dan op een scherm met een brede strook Drijfzand (Quicksand).  SAVE JE GAME HIER.

De Tempel

Deze locatie wordt op de kaart gezet. Stap niet in het drijfzand want dan is het Game Over. Links, op de witte rots, zie je een rond bruin paneel.  Aan de overkant van het drijfzand is de ingang van de Tempel, in de berg Wadenoui. Stap niet in het drijfzand want dan is het Game Over. Links, op de witte rots, zie je een rond bruin paneel. Zoom in op het ronde bruine paneel. Je komt in de:

1: De Gemstone Puzzel:

Een bruine cirkel met gaatjes. Links staan alle gekleurde Steentjes. Je moet de steentjes in het paneel plaatsen om er het patroon mee te maken dat je zag op de Pendant, die in het indianendorp aan het rechter bed hing. Neem er dus je tekening van die Pendant bij.

Klik op een steentje om een steentje op te pakken en klik het steentje dan in 1 van de gaatjes in het ronde paneel. Je kunt de Puzzel resetten via de Reset Puzzle knop. Je kunt steentjes ook weer uit de gaatjes pakken als je een steentje in een verkeert gaatje hebt geklikt. Wel.....Plaats alle steentjes in het ronde paneel. Als voorbeeld hoe het moet zijn heb je de tekening van het patroon zoals je dat hebt nagetekend van het Pendant. 

Als je klaar bent dan ga je vanzelf uit de close-up en....de Stenen Brug verschijnt over het drijfzand.

Loop, over de Stenen Brug, een scherm omhoog en.....Debbie beland bij de ingang van de Tempel:

2: De vragen van de bewakers:

2 grote standbeelden bewaken de ingang en ze vertellen dat Debbie het antwoord moet geven op 3 vragen, wil ze de tempel binnen mogen gaan.  Ook dit heeft Arrow Head verteld en hij heeft ook gezegd dat het steeds andere vragen zijn die je moet beantwoorden.  De beelden vragen aan Debbie of ze bereid is om hun vragen te beantwoorden. Zeg steeds "Yes" als je een vraag wilt horen, of zeg "Maybe later" als je eerst het antwoord wil opzoeken. Je krijgt dan steeds een vraag op waarop je het antwoord moet geven, door het antwoord te typen in het tekstscherm en dan op OK te klikken. 

Je hoeft niet 3 vragen achter elkaar goed te beantwoorden. In totaal kunnen er 12 vragen gesteld worden en je moet er daarvan 3 goed beantwoorden.  Geef je op een vraag een fout antwoord dan ga je gewoon verder met de volgende vraag. Als je op 3 vragen het goede antwoord hebt gegeven zal de deur van de tempel open gaan. De antwoorden op de vragen kun je vinden in de Egyptische Documenten die je in inventory hebt. 

Je kunt dus eerst alle 12 vragen voorbij laten komen, zonder het antwoord te geven of je typt een fout antwoord in. 

Schrijf de vragen dan wel op. De antwoorden kun je dan opzoeken in die Egyptische Documenten. 

Klik dan met je praatcursor op 1 van de 2 beelden om de vragen weer te starten en typ dan het juiste antwoord in.De 12 vragen worden in willekeurige volgordegesteld en je moet steeds op "Yes" klikken om de volgende vraag te krijgen. Wil je uitstel dan klik je op "Maybe later".

Heb je op 3 vragen het goede antwoord gegeven dan gaat de deur open en kan Debbie naar binnen. 

NB: Voor je nu verder gaat controleer je even of je de volgende 7 items in inventory hebt: de 6 Egyptische Symbool papiertjes, het brok Vlees, de Egyptische Documenten, de lichtpaarse Parel, de Scrol met de Egyptische HiŽroglyfen, de Ring met het Eye van Horus en het Touw aan de tak. Heb je ťťn of meerdere van deze 7 items niet dan zul je die items nu eerst alsnog moeten gaan ophalen.

 

Loop dus de Tempel in.

3: De Tempel Vloer Puzzel:

Debbie is nu in voorhal van de tempel en bij de Vloerpuzzel. 

Arrow Head heeft Debbie ook voor deze vloer gewaarschuwd. Stapt Debbie op een foute vloertegel dan gaat ze dood. 

De vloer waar Debbie voor staat bestaat uit 56 tegels in 7 rijen van elk 8 tegels. Op de tegels staan symbolen. Debbie moet via de juiste tegels de overkant zien te bereiken. Stapt Debbie op een verkeerde tegel dan gaat ze dood en is het Game Over. Er zijn geen aanwijzingen in de game waaruit je zou kunnen opmaken wat hier een goede tegel of een foute tegel is. Dus dit is een "Trail and Error" puzzel. Je moet het dus gewoon proberen. 

Save eerst nu je game en save ook telkens als Debbie op een goede tegel is gestapt, zodat je niet steeds helemaal vanaf het begin overnieuw hoeft te beginnen als je Debbie onverhoopt toch op een verkeerde tegel terecht laat komen.  Je stapt op een tegel door er met je voetjes op te klikken. Er zijn 2 veilige routes over de tegels.Ik ga je geen stap voor stap oplossing geven, want dat wordt veel te lang. Je kunt zowel links als rechts beginnen. Op de  afbeelding hieronder zie je de 2 mogelijke oplossingen. 

Is Debbie veilig aan de overkant gekomen dan ga je door de poort. 

Debbie komt dan terecht in de eigenlijke Tempel:

In de Tempel:

Zaal A: De Gouden Kist:

De tempel heeft 15 zalen en Debbie is nu in Zaal A.
 Ik heb even een soort plattegrond gemaakt van de lay-out van de tempel en dat zie je op de afbeelding hieronder. 

De zalen zijn onderling met elkaar verbonden via de poorten, links, rechts, boven en onder. 

Debbie is dus nu in Zaal A. Midden tussen de 4 ronde pilaren staat een mooi gedecoreerde Gouden Kist. Loop verder vooruit naar de kist. Je ziet dan in close-up de bovenkant van de kist. Op de bovenkant van de kist zie je het "Oog van Horus" en een balkje die is verdeelt in gekleurde blokjes. 

Noteer de kleuren van het balkje zoals je ze van links naar rechts ziet. Die volgorde is dus: Rood, Paars, Donkerblauw, Paars, Rood, Lichtblauw, Paars, Groen, Donkerblauw, Rood, Groen. Dit is een aanwijzing voor een volgende puzzel, dus noteer de kleur volgorde. Stap achteruit en verlaat Zaal A door de rechter poort naar de volgende kamer en ga dan gelijk verder naar de dan volgende kamer. Debbie is dan in Kamer C. Ga hier een omhoog naar Kamer B.

Zaal B: De Beelden Zaal:

Er staan 2 beelden. Het linker beeld is een man en het rechter beeld is een vrouw. Tussen de 2 beelden is een dichte deur. Bekijk de 2 beelden en bekijk de dichte deur. Debbie denkt dat er iets mist aan de beide beelden en ze ziet ook geen mogelijkheid om die deur te openen. Die deur, tussen de beide beelden moet open, maar om die deur te openen moet Debbie beide beelden 2 objecten geven. Debbie moet dus op zoek naar 2 objecten voor het Man beeld en 2 objecten voor het vrouw beeld. Ga een scherm terug omlaag, naar:

Zaal C: De Gouden Vaas Zaal:

Rechtsonder, bij de ligbank (Chaise) staat een Gouden Vaas. 

Klik met je hand op de Gouden Vaas. Debbie haalt een handvol snippers uit de vaas. 

Bekijk in inventory die snippers met de loepcursor. Het blijken snippers van een foto/afbeelding te zijn. Klik met je hand op de snippers. Debbie meld dat ze de snippers heen en weer kan schuiven, maar meer ook niet. Ga terug naar Zaal A en dan 2 Zalen omhoog. Debbie is dan in:

Zaal D: De Legpuzzel Zaal:

Aan de achtermuur staat een gouden Scorpioenkist (Scorpion Chest). Links in de hoek staat een soort bed en een tafeltje en er hangen wat posters aan de muur. Bovenop de Scorpioenkist zitten 2 schorpioenen. Bekijk de schorpioenkist. Debbie vindt die 2 scorpio's maar niets. Als Debbie probeert om de kist te openen merkt ze dat het niet lukt. Aan de rechtermuur zie je een zwart paneel (Panel). Bekijk dat zwarte paneel. Debbie meld dat er eigenlijk iets in dat paneel zou moeten zitten. Pak de Foto/afbeelding Snippers uit inventory en klik ermee op het zwarte paneel en....je beland in de:

Legpuzzel: 

Ok...het zijn een heleboel puzzelstukjes. Het is een gewone legpuzzel die je in het paneel in elkaar moet puzzelen. Je kunt de stukjes niet draaien, alleen oppakken en dan in het zwarte paneel vast klikken. Maak eerst het paneel vrij door de stukjes links en rechts van het paneel te leggen. Ga dan de puzzel in elkaar puzzelen. Je bent er wel even zoet mee en nee......er is geen trucje om het sneller voor elkaar te krijgen. Het is aan te raden om eerst de randen te doen en dan de rest in te vullen.

Je hoort geen klik als je 2 passende stukjes aan elkaar klikt. De stukjes klikken ook niet aan elkaar, dus het is soms wat moeilijk om te zien of stukjes wel of niet aan elkaar passen. Maar de puzzel is moeilijk voor iedereen, dus zeur niet en doe je best want wil je het einde van de game bereiken dan zul je deze puzzel toch echt moeten oplossen. Op de afbeelding hieronder kun je zien hoe het er uiteindelijk uit moet zien. Zodra je het laatste stukje hebt geplaatst verandert de legpuzzel in een afbeelding.

Klik op de Returnkonp om uit de puzzel te gaan en zie.....de Schorpioenkist is nu open. 

Klik met je hand in/op de nu geopende Schorpioenkist en.....Debbie pakt een Egyptische Halsketting uit de kist. 

Bekijk de halsketting in inventory. Ga terug, via Zaal A en Zaal C, naar:

Zaal B: De Beelden Zaal:

Terug in Zaal B pak je de zojuist gevonden Halsketting uit inventory en dan klik je met het ding op het vrouwenbeeld. Debbie plaatst de halsketting om de hals van het vrouwenbeeld. Pak nu de blauwe Ring, die Debbie van Silver Feather heeft gekregen, uit inventory en klik ook hiermee op het vrouwenbeeld. Debbie doet de ring aan de ringvinger van de rechterhand van het vrouwenbeeld. De rechterarm van het vrouwenbeeld gaat nu omhoog. Ok...het vrouwenbeeld is klaar. Nu nog het mannenbeeld. Ga terug naar Zaal A en dan naar links naar:

Zaal E: Toegang Crypt

Zaal E lijkt een eindkamer, maar niets is minder waar. Zaal E is in feite de toegang tot de Crypt, maar die toegang is verborgen. In de vloer van de zaal zitten 8 gekleurde vierkante tegels. Ga op de laatste tegel staan, dat is de tegel die voor de linker muur in de vloer zit, en.....de Geheime Deur naar de Crypt gaat open.  

Ga door de nu geopende deur. Debbie is dan in Zaal H. 

Ga door naar Zaal F en dan door naar:

Zaal G: De Doodskist zaal:

Midden in de zaal ligt een Sarcofaag op een stenen kist. Bekijk de Sarcofaag. 

Klik met je hand op de Sarcofaag en......De Sarcofaag verdwijnt in de kist. 

Klik met je hand in de kist om in de close-up van de sarcofaag te komen. 

De mummie heeft een Staf (Crook) tussen zijn armen geklemd. De Staf lijkt wel een suikerstok. Pak de Staf (Crook). 

Stap achteruit en ga terug naar Zaal F

Zaal F: 2 Crypt zaal 2

Er liggen 4 mummies hier, in 4 nissen. De Mummie in de rechtsonder nis heeft een Scrol vast. Pak de Scrol. Klik, in inventory, met je hand op de scrol om de scrol uit te rollen. Klik dan met je loep op de uitgerolde scrol om de scrol te lezen. Er staan 5 vragen op de scrol. Je hoeft de vragen nu nog niet te beantwoorden, dus ga uit de inventory. Ga terug naar

Zaal H: Crypt 1:

Hela.....de geheime deur naar Zaal E is weer verdwenen. Aan de muur hangen 6 lamphouders (Sconce). In de 2 buitenste lamphouders brand vuur. De 4 lamphouders in het midden zijn leeg. Bekijk 1 van de 4 lege lamphouders. Debbie denkt dat ze een code nodig heeft. 

Open de inventory. Je hebt nu 2 uitgerolde scrollen in inventory, 1 van die scrollen heb je zojuist in Zaal F gevonden en die heb je nu niet nodig. De andere Scrol bevat de vertaling van de Egyptische HiŽrogliefen. Klik met je loepje op de HiŽrogliefen Scrol. Je komt in de:

HiŽrogliefen Puzzel:

Groot in het scherm staat de HiŽrogliefen Scrol en links staat de pagina waarop de vertalingen staan van de hiŽrogliefen. De Scrol bevat 7 regels en je moet nu onder elke regel de vertaling van de HiŽrogliefen typen en dat moet uiteraard in het Engels. Je moet, met behulp van de vertaalpagina, de hiŽrogliefen op de scrol ontcijferen.  Groepjes HiŽrogliefen vormen een woord en die woorden moet je dan op de scrol typen met je eigen toetsenbord. Je kunt de woorden typen in hoofdletters of in kleine letters. Dus of je typt alles in hoofdletters of je typt alles in kleine letters.   Je moet het woord voor woord doen. Steeds als je een woord hebt getypt druk je op je ENTER toets om het woord te bevestigen. De cursor schuift dan vanzelf op naar het volgende woord. Maak je een fout dan wordt je woord niet geaccepteerd. 

Ben je klaar dan klik je op de RETURN knop om uit de puzzel te gaan. Je weet dus nu de oplossing voor de Lamphouder (Scones) puzzel

Lamphouders puzzel:

Klik weer met je loepje op 1 van de 4 lege lamphouders. Deze keer kom je in de close-up. Bij elke lamphouder zie je nu een linker - en een rechter pijl. Via die pijlen kun je de houders draaien.   Nummer de houders van links naar rechts, 1, 2, 3, 4. Met de pijltjes kun je een houder draaien naar het Noorden, het Oosten, het Zuiden en het Westen.  Boven is Noord, rechts is Oost, onder is Zuid en links is West. Je moet dus de houders, met de Pijl, de juiste richting op draaien.

Klik houder 1 naar het Westen. Klik houder 2 naar het Zuiden (Staat al goed). Klik houder 3 naar het Westen. Klik houder 4 naar het Noorden en.....

De geheime deur gaat weer open. Ga dus terug naar Zaal A. Vanuit Zaal A ga je 1 scherm omhoog, 1 scherm naar rechts. Debbie is nu in 

Zaal J: Anabus:

De deur naar zaal I is dicht en krijgt Debbie ook niet open. Op de deur zie je een afbeelding van god Anubis.

 Rechts naast de deur zie je een paneel met daarin het Oog van Anubis. Zoom in op het Oog van Anubis paneel. 

Onderin het paneel zie je 6 gekleurde vakjes. In Zaal A heb je, op het deksel van de Gouden Kist, een balkje gezien met 11 gekleurde vakjes. Ik heb je toen gezegd dat je die kleurvolgorde moest noteren. Wel....Hier moet je dus, in de volgorde van de kleuren in het balkje op de kist, op de 6 kleurvakjes klikken. Klik dus op: Rood, Paars, Donkerblauw, Paars, Rood, Lichtblauw, Paars, Groen, Donkerblauw, Rood, Groen.....en.....de Deur naar Zaal I gaat open. 

Ga dus naar:

Zaal I: Badkamer:

Er zwemmen visjes in het bad. Bekijk het water. Debbie ziet iets op de bodem van het bad staan. Maar helaas....er zwemmen bloeddorstige Piranha's in het water. Debbie laat zich echter door die vreetgrage visjes niet afschrikken. Als je eerst hebt gesaved kun je even zien wat er gebeurt als Debbie haar hand in het water steekt, Doe dit echter niet als je niet eerst hebt gesaved. Klik met je hand in het water en.......Tja......dat kost Debbie een arm en......Debs stort dood neer. Klik in het scherm op "Yes" om je 2e kans te grijpen

Ok.....niet zomaar je handen in het water steken dus. Haal het brok bloederig Vlees uit inventory en pleur het in het water. Debbie loopt naar rechts om het vlees daar in het water te gooien. De vissies vermoorden elkaar bijkans om maar een hap van het vlees te kunnen bemachtigen. Klik snel weer met je hand in water om het object, dat op de bodem staat, te pakken. Bekijk het object in inventory. Het blijkt een Dorsvlegel (Flail) te zijn. Ga terug naar:

Zaal B: Beelden Zaal:

Geef de suikerstok Staf en de Dorsvlegel aan het Mannenbeeld en....de deur tussen de 2 beelden gaat open. 

Ga dus door de nu geopende deur. Debbie is dan in:

Zaal K: De Troon Zaal:

Boven het stenen trapje is de deur naar Zaal L. Klik met je loepje op de deur. Je komt in de close-up van de deur. 

Links en rechts naast de deur zit een wit paneel. Boven die 2 panelen zit een rode knop. 

Die 2 rode knoppen moeten groen worden om de deur naar L te openen. 

Het linker Paneel:

Klik met je loepje op het linker paneel. Je komt in de close-up van het paneel. Je kunt nu nog steeds de inventory blijven openen. Het paneel heeft 30 vakjes waar Egyptische symbolen in staan. Open de inventory en klik met je loepje op de 6 papiertjes, die Mark en Debbie hebben verzameld en die nu als een groepje bij elkaar staan. Eerder heb je de symbolen op de 6 papiertjes al verandert in letters. Je moet nu een woord maken met de 6 letters. Pak een letter op en klik de letter dan op 1 van 6 zwarte lijntjes. Het woord dat je met de letters moet maken is de naam van een Egyptische God en het is dus een naam die bestaat uit 6 letters en dat is dus ANUBIS. Klik RETURN als je klaar bent.

Je bent terug in het linker paneel. Je moet nu de juiste 6 vakjes klikken die de HiŽrogliefen bevatten die het woord Anubis spellen. Je kunt hiervoor weer in de vertaling van de HiŽrogliefen kijken om te zien welke HiŽroglief je moet hebben voor de letters A, N, U, B, I, S. Nummer de vakjes, van linksboven naar rechtsonder, 1 t/m 30. Klik op de vakjes: 1, 14, 21, 2, 9, 19 en.....de rode knop wordt groen. 

Stap achteruit en zoom nu in op het rechter paneel:

Rechter Paneel:

Dit paneel heft 18 vakken met hiŽrogliefen. Elk vak is een naam.  Je moet nu antwoord geven op de 5 vragen die staan op de scrol die je in Zaal F hebt gevonden.  Bekijk die scrol nog eens in inventory en lees de 5 vragen. 

De antwoorden op deze 5 vragen vindt je in de Egyptische Documenten, dus zoek daar de antwoorden op.  De namen van de goden staan ook als hiŽrogliefen op de documenten

Vraag 1: Who is the wife of Horus?
Antwoord: Hathor

Vraag 2: Who is the god of the dead?
Antwoord: Osiris

Vraag 3: Which god brought the flood every year?
Antwoord: Hapy

Vraag 4: Which god is the sun god?
Antwoord: Ra

Vraag 5: Who is the god of the earth?
Geb.

Je moet nu dus op het paneel de 5 vakjes klikken die de namen van de 5 goden vermelden van de antwoorden op de 5 vragen.  Nummer de vakjes, van linksboven naar rechtsonder, 1 t/m 18. Klik dan op de vakjes: 5, 2, 7, 1, 11 en.....

.......je gaat uit de close-up en de Deur naar Zaal L gaat open. Ga dus Zaal L binnen:

Zaal L: De Schatkamer:

Debbie is in de rijkelijk gevulde Schatkamer beland. Bij de gouden Sfinx staat het lang gezochte Anubis beeldje en links in de hoek ligt een berg goud en er staan bergen gouden munten. Debbie kan zich zelf hier aanmerkelijk verrijken door alles wat ze maar kan pakken ook te pakken. Maar het enige item dat ze natuurlijk sowieso moet pakken is het Anubis Beeldje.Kijk echter even in je inventory of je de paarse Parel nog wel hebt en ook de Stok aan het Touw

Zometeen, in de EINDGAME heb je een juweel, zoals de paarse parel, nodig om de game te kunnen uitspelen. Heb je nu de paarse parel niet meer in inventory dan kun je hier in de schatkamer 1 of meerdere van de juwelen pakken, die in en bij de bruine kist liggen. Je moet zelf maar weten of je Debbie een stinkend rijk meisje wil laten worden door alle juwelen en alle gouden munten te pakken. Ook kun je handen vol goud uit de berg goud oprapen. MAAR.....JE MOET HET ANUBIS BEELDJE PAKKENPak dus het Anubis beeldje, dat tussen de kist en de sfinx staat.Rechts in de kamer staat een levensgroot Gouden Anubis beeld. Die gouden Anubis heeft een Staf vast. 

Klik met je hand op de Staf van de gouden Anubis en....In de rechter muur gaat nu de geheime UITGANG open.

SAVE JE GAME NU EERST en noem deze SAVE EIND SPEL, of zo iets dergelijks. Je moet zo meteen een aantal dingen snel achter elkaar doen in het eind spel. Debbie kan dan dood gaan en je kunt dan ook niet meer Saven en Loaden. Dus SAVE NU eerst je game en ga dan door de nu geopende geheime deur naar buiten en....je beland in het

EIND SPEL:

Buiten gekomen wordt Debbie opgewacht door Mark en zijn moeder Elena. Mark neemt Debbie onderschot met zijn pistool

Er volgt nu een lange dialoog en als dit gesprek afgelopen is moet je snel handelen, dus blijf alert. Merk de bosjes op die links van Elena, achter de boom, zijn.

Mark vertelt dat Debbie niet hoeft te rekenen op hulp van detective Noriez, want die is door Mark vermoord. Elena eist het Anubis beeldje op en Debbie heeft geen andere keus dan het beeldje af te staan. Opeens geeft Elena aan Mark het bevel om Debbie dood te schieten en dat is het moment dat je weer controle over Debbie krijgt.

Snel.....Pak razend snel de paarse Parel, of 1 van de andere juwelen, uit inventory en klik ermee op het Bosje, links naast Elena

Debbie gooit de parel in het bosje en hierdoor raakt Mark heel even afgeleid. 

ZEER SNEL pak je dan nu de Stok Aan Het Touw uit inventory en hiermee klik je op de hand van Mark waarmee hij het pistool vast heeft en........

Debbie slaat met de Stok/Touw combo het pistool uit Mark's hand en ze slaagt erin om het pistool te pakken. 

Nu heeft Debbie de situatie onder controle en......Adelaar Ellie duikt op en neemt Elena in haar enorme klauwen mee de lucht in.

Een Indiaan met panter neemt Mark mee en Silver Feather verschijnt. Silver Feather legt nu alles aan Debbie uit.

Silver Feather is niet alleen de Hoge Priesters van de Hoton Indianen maar ze is ook een Egyptische Hoge Priesteres. Luister verder naar het verhaal van Silver Feather. Als je de schatkamer hebt leeggeroofd dan zal Debbie dat opbiechten aan Silver Feather, maar ze mag alle rijkdommen behouden en ze krijgt zelfs nog een cadeau van Silver Feather, die dan verdwijnt. Adelaar Ellie komt terug en op de rug van Ellie vliegt Debbie terug naar het vastenland.

Debbie is terug in haar hotelkamer in Florida alwaar ze aan haar zus Rachel haar avontuur vertelt. 

Rachel geloofd er echter geen snars van en is nog net niet van plan om de "Broeders in de Witte Jassen" te bellen om haar zusje Debbie maar te laten afvoeren. En dit is dan

Walkthrough door: Louis Koot