2016: Walkthrough door: Dick Leeuw  

Tekst door Dick Leeuw en Screenshots door: Louis Koot

22 Augustus 2016: Er is een nieuwe versie van The Eye of Ara.....deze nieuwe versie geeft de speler de mogelijkheid om o.a de lastige 3 schilderijen puzzels te skippen via een skipknop.  Je kunt die 3 schilderijpuzzels dan simpel op,lossen door het invoeren van een jaartal. Als je de game hebt gekocht via Gog.com of Steam dan kun je de nieuwe versie daar ophalen via je Gog.com of Steam account. Je moet dus de gehele game opnieuw downloaden om de nieuwe versie te hebben.

Je bent een radiotechnicus en je bent "out of a job". Dus wat doet een werkloze specialist dan...Jawel.....je richt als ZZp-er dan je eigen bedrijf op en in dit geval is jouw bedrijfje genaamd "Rent-a-Tech". Al gauw krijg je de eerste opdracht want je wordt ingehuurd om de bron te vinden van een "Statische RF storing". Deze storing heeft al het TV, Radio en WiFi verkeer in een straal van 100 kilometer plat gelegd. De bron van de storing blijkt te zitten in een eeuwen oud kasteel op een verlaten eiland.  Het kasteel heeft onder de locale bevolking een zeer slechte reputatie, dus geen van de locale specialisten durft een voet te zetten op het eiland en daarom ben jij ingehuurd om het probleem op te lossen.

Je opdracht is om naar het eiland en het kasteel te gaan om er de bron van de storing te vinden en uit te schakelen zodat er weer normale TV, Radio en WiFi verkeer mogelijk zal zijn. Opgewekt vertrek je naar het eiland, in de verwachting dat een stel krakers bezit hebben genomen van het kasteel en er een piraten radiostation zijn begonnen. Maar inplaats van een piraten radiostation blijkt al snel dat het eiland en kasteel geheel verlaten zijn en dat "vliegende" camera's je constant in de gaten houden en dat je zoektocht door het kasteel wordt belemmerd door krankzinnig moeilijke puzzels die je moet zien op te lossen wil je de opdracht tot een goed einde brengen. Geheel volgens de traditie van de Myst games ben je geheel alleen op het eiland en in het kasteel.....Je zult geen andere personages tegenkomen

Eerst maar wat uitleg over de "Mechanics" van de game:

Je kunt NIET ZELF saven en loaden . De Game saves je voortgang telkens als je de game afsluit en je gaat dan verder vanaf het laatste savepunt. Zoals je op het startscherm van de game ziet kun je 3 keer een "New Game" starten. Dat is misschien wel handig om te doen....je kunt dan in elk van die 3 games een andere volgorde aanhouden. Voor elk van die 3 "New Games" wordt je speeltijd bijgehouden en een Savegame file gemaakt en opgeslagen.

Onder Windows 8.1 vindt je die save files op de volgende locatie: 

Gebruikers\jouw naam\AppData\LocalLow\100 Stones Interactive\The Eyes of Ara\SaveData01

Hier is dus "SaveData01" de save file voor New Game 1.....

Begin je ook een New Game 2 en 3 dan maakt de game ook een "SaveData02" en een "SaveData03" file aan.

Je speelt The Eye's of Ara geheel met de muis.  Je gaat vooruit door je linkermuisknop in te drukken en je kunt 360 graden ronddraaien door je linker - of je rechtermuisknop ingedrukt ter houden en dan je muis ronddraaien. Ook omhoog en omlaag kijken doe je op deze manier,  Dit draaien gaat echter vanzelf zodra je met de cursor naar de randen van het scherm gaat maar dat kan dan nogal snel gaan. Als je daar niet tegen kunt dan kun  je de snelheid van het draaien verminderen  in de "Settings" . 

Ga daarom eerst even naar de "Settings" want daar kun je enige dingen naar eigen voorkeuren instellen. Vink onder "Gameplay" vooral "Invert Camera" en "Hotspot Helper Cursor" aan.  Standaard is het draaien in de game "verkeert om", dus als je rechtsom draait met de muis dan draai je in de game linksom en als je linksom draait met de muis dan draai je in de game linksom.  Vindt je dit vervelend dan kun je dit verhelpen door  in de "Settings" "Invert Camera" aan te vinken. Dan is rechtsom ook echt rechtsom en linksom ook echt linksom.  Bij "Camera Sensitivity" en "Input Sensitivity" kun je met de schuifjes de snelheid van het draaien en van het vooruit/achteruit lopen instellen.

Je hebt een inventory waarin de spaarzame items die je moet vinden worden opgeslagen. De inventory vindt je onderaan het scherm. 

Je kunt de inventory zichtbaar houden of verbergen en weer zichtbaar maken op het moment dat je een item uit de inventory nodig denkt te hebben,

Het spel speelt zich af in een groot kasteel dat vele kamers, hallen en verborgen ruimtes heeft. Daarom heeft de Ben Droste, de bedenker en maker van de game, het kasteel in diverse "Areas" verdeelt. De inventory bevat altijd alleen die items die je vindt en nodig hebt in een bepaalde area van het kasteel. Je kunt vrijelijk tussen de areas heen en weer gaan, als je areas tenminste hebt "ontsloten". Ga je van de ene area naar een andere area dan wordt de inventory "geleegd" maar keer je terug naar een vorige area dan zitten alle items voor dat area weer in je inventory.

Gele Orbs, Blauwe Orbs, Munten, Foto's, Schilderijen en Actionman:

Er zijn per Area verborgen items zoals Munten, Foto's en Orbs te vinden...Deze items zijn niet van belang voor de game behalve de blauwe Orbs en de gele Orbs....

Je moet alle blauwe Orbs vinden want die zijn wel van belang wil je de game ooit kunnen uitspelen. Per "Area" zijn er 2 blauwe Orbs te vinden maar om ze te verkrijgen heb je per Area 3 gele Orbs nodig. Je komt alleen bij het EINDSPEL als je alle blauwe Orbs gevonden en gepakt hebt. 

De munten en andere verborgen items zoals foto's, schilderijen en actiemannen zijn niet van belang en dienen alleen om je "Steam achievements" te scoren, dus het is niet persé nodig om ze allemaal te vinden. Als je het eindspel hebt uitgespeeld kun je altijd nog overal naar toe om de laatste foto’s, munten en poppen te vinden. 

Verder moet je alle boeken, alle journaals en aantekeningen lezen, want als je dit allemaal doet dan komt er na het eindspel nog een puzzel en een verborgen ruimte tevoorschijn waar je ook nog dingen moet vinden. Dan komt er nog een verborgen doorgang tevoorschijn.

Walkthrough door: Dick Leeuw en Louis Koot 

Tekst door Dick Leeuw. Screenshots door: Louis Koot

Hoofdstuk 1: Geraak in het kasteel

Je vaart in een boot over een rivier. Je komt op een meer met rechts aan de oever een kasteel.  

Je legt aan bij de aanlegsteiger en dan begint jouw game.  

Je krijgt eerst een Tutorial over de controles in de game, hoe je beweegt en hoe je dingen kunt pakken en gebruiken. Eerst even oefenen met de muis, daarna je aandacht bij de koffer. Door erop te klikken zoom je in en nog een keer klikken en de koffer gaat open. Je ziet een sleutel , een foto en een stuk papier liggen.  Klik op het stuk papier. het blijkt een brief te zijn. 

Lees de brief door en klik deze daarna weg door naast de brief te klikken.   Pak de foto. Dit is je eerste, optionele, foto en je hebt het ding nu "gescoord" Pak de sleutel, deze komt in je inventory. Je kunt spullen in de inventory nader bekijken en dan ook ronddraaien of omkeren

Klik ook naast de koffer om uit te zoomen. Kijk rond en je ziet een hotspot rechts achter de aanlegsteiger. Klik op die hotspot en......... je komt bij een afgesloten hek.

Zoom in op het hek en je krijgt de aanwijzing om de sleutel naar het slot te slepen met ingedrukte linker muisknop. 

Doe dit en de sleutel wordt in het slot gestoken en het hek gaat open en vanzelf doe je een stap achteruit. 

Als je met je muis op het hek gaat staan dan licht het hek op. Dat geeft aan dat je hier door kunt, dus doe dit en.....

..... je komt bij een afgesloten deur die toegang geeft tot het kasteel. Kijk rond en klik overal op.

Op de tonnen ligt een brief. Lees de brief ( met je muiswiel kun je inzoomen). 

Klik naast de brief om deze terug te leggenKlik ook naast de tonnen om uit te zoomen.  

Draai naar links en je ziet een sokkel.  Zoom er op in en draai  dande bovenste ring naar links om deze te openen.

 Binnenin ligt de helft van een tandwiel, pak deze.

Zoom uit en kijk verder rond. Rechts van de deur zie je een kastje en stukje voor het kastje, bij een bloem, zie je weer een briefje liggen

Zoom in op het briefje en lees het en leg terug. 

Zoom nu in op het kastje. De schijf die er voor op zit kun je opendraaien en daarachter ligt weer een half tandwiel. Pak dit halve tandwiel.  

Combineer in je inventory de 2 helften tot een compleet tandwiel.

Kijk nu naar het uithangbord, links van de deur, en zoom daarop in. Sleep nu, vanuit de inventory, het tandwiel naar het uithangbord toe. 

Het tandwiel past en draait vanzelf rond en....... de deur gaat van het slot af.

Je doet vanzelf een stap achteruit. Ga naar binnen door op de deur te klikken. 

De stroomgenerator

Je bent beland in de generatorruimte. Kijk rond. Je ziet de generator die niks doet en ook niet wil starten. Je ziet ook een tafel en ook 2 hekken die afgesloten zijn. Het hek bij de generator sluit de trap naar boven af.  Rechts boven de tafel hangt een stroomkastje. Het hek is op slot. Achter het hek zie je een hendel

De generator heeft 2 plekken waar je op kunt inzoomen. Dat zijn de plek waar je een accu moet plaatsen en een stroomknoppen kastje. Links naast de afgesloten trappoort hangt ook een stroomknoppen kastje. Bekijk de tafel/werkbank. In de tafel/werkbank steekt een la. Klik op de la om deze open te schuiven en ....in de la vindt je de eerste 3 munten

 Zoom uit de la en zoom in op de tafel/werkbank. Je ziet een boek bovenop de tafel liggen.

 Klik op het boek en dit gaat open. Je ziet een tekening en uitleg van de generator en van de accu daarvoor.

 Op de rechter bladzijde zie een tekening met 6 schuifknoppen. Onthoud hoe die 6 schuifjes staan op de tekening. Zoom uit en maak nu het stroomkastje, rechts boven de tafel, open. Je ziet 6 schuifknoppen in het stroomkastje.  Zet de 6 schuifknoppen zoals je dat zag op de tekening in het boek

Zoom uit en zoom in op de stroomknoppen 3, naast de trappoort. Schuif ook deze 6 schuiven zoals op de tekening in het boek.

Zoom in op de stroomschuiven van de generator en zet deze ook zoals op de tekening in het boek en....

.......het hek bij de tafel/werkbank gaat nu open. Ga daar nu naar binnen.

Tegen de muur zie je een werkbank staan met links een hendel op de muur. Verder zie je, rechts in de hoek, nog een ton staan met daarop een afgesloten kist. 

Midden op de werkbank vindt je weer 2 munten. Pak de munten en.....Je hebt nu alle munten voor dit gedeelte.

Zoom in op de hendel aan de muur en trek deze naar beneden en......

......de kist springt open en daarin vindt je een accu voor de generator.

Pak de accu uit het kistje en bekijk het ding even in de inventory. De accu heeft 3 segmenten die je kunt draaien

Ga naar de generator en zoom in op de plek waar de accu moet komen, 

Als je nu probeert om de accu in de generator te plaatsen merk je dat dit niet lukt omdat de accu niet goed is "geconfigureerd". 

Je moet alleen de accu nog even instellen zodanig dat de cijfers op elkaar aansluiten: 1 op 1, 2 op 2 en 3 op 3.Klik op de accu in je inventory en draai de segmenten dan in de goede stand. Klik de accu daarna weer weg en sleep deze vanuit je inventory naar de generator.

Klik daarna op de startknop. De generator start en het licht gaat branden en ......het hek van de trappoort  gaat open. Klik op de trap en ga naar boven

Boven kom je in een ruimte met een sokkel, een tafel en een deur waar een stroomkabel onderdoor gaat.  En natuurlijk de trap om terug naar beneden te gaan.

De maker van de game noemt dit het eerste gebied. Als je op de knop links van je inventory klikt zie je de stand van munten, foto’s e.d. die je in dit gebied kunt vinden.  Draai naar de trap .Net achter de trap zie je tussen een paar planken een foto liggen. Zoom daarop in en pak de foto.

Zoom uit en draai je om naar de tafel. Je ziet daarop een aantal dingen wat papieren en een metalen knop/hendel.  

Zoom in op de papieren, tussen de papieren zie je 2 munten, pak deze. Klik nu op het witte papier, dit is een aflevernota. 

Met je muiswiel kun je inzoomen op de nota, zoom daarna weer uit. Zoom nog een keer uit en zoom daarna in op de hendel.Pak de hendel.

 Zoom uit en loop naar de sokkel. Bovenop is een opening in de sokkel, sleep de hendel daarna toe en draai deze dan een kwart slag. 

en.......de deur wordt ontgrendeld.

Wel......Klik de deur en.......je gaat door de deur en, na de loading, ben je dan beland in.....

Hoofdstuk 2: In en rondom de grote Hal

Kijk rustig rond, er is veel te zien maar nog niet zoveel te doen. Ales zit nog op slot behalve de deur waar je door binnen kwam. 

Je staat in de grote centrale hal van het kasteel en je kijkt naar de trap. Boven de hal zijn 2 balkons en de trap gaat naar balkon 1.  Boven de trap zie je een blauwe ringen cirkel op de muur en die xcirkel bevat een aantal "sterren". Je zult een paar van die "sterren" in die cirkel moeten activeren.  Voor de linker leuning van de trap staat een houten sokkel. Onder de trap zie je een groene deur maar die deur zit op slot.  Rechts van de trap is een inham van de hal en daar staat een grootvadersklok. In de kast van de klok staat een hendel.  Rechts in de hoek is de deur waardoor je hier binnenkwam.

In het midden van de hal, recht voor de trap, staat een stenen sokkel Achter de sokkel is een deur maar die is gebarricadeerd. In de hoek, onder balmkon 1, zie je de deur van een opslagkamer en die deur zit op slot. Op de tafel staan 3 "draaitafels" en rechts van de "draaitafel" is een kamer maar ook het toegangshek van die kamer zit op slot.

Ga nu eerst die "draaitafel" even nader bekijken. Er staan 3 "draaitafels" op de tafel en ze missen elk de draaischijf. Jij moet die 3 "draaischijven" vinden en dan hier op de "draaitafels" plaatsen om de groene deur, de deur van de opslagklamer en de hekdeur van slot te krijgen.

Je kunt nu niet veel anders doen dan de trap op gaan naar het balkon 1, dus doe dat. Boven gekomen zie je, links een paar pilaren met iets erop gemonteerd. Rechtsachter is een deur. Die deur  is op slot. Midden achter zie je een stenen boog op de muur met 6 schedels/duivelskoppen of hoe je die wilt noemen.

Links op de reling tegen de pilaar aan liggen  2 munten. Zoom in op die munten en pak ze dan.

Zoom uit en draai naar rechts. In de muurnis staan 2 harnassen, links met en rechts zonder schild.

We moeten ergens dus het schild voor de rechter ridder vinden.

Draai je om en......Op de sokkel ligt een ronde schijf...... zoom in op de sokkel en pak dan de ronde schijf

Beneden hebben we een soort draaitafel gezien dus daar moeten we nu weer naar toe. Zoom uit en klik op de trap om naar beneden te gaan. Zoom in op de tafel met de 3 draaitafels. Sleep dan de schijf naar het  linker draai apparaat en klik de schijf dan op de linker "draaitafel"

De schijf gaat draaien, een groen lampje gaat branden op de middelste draaitafel en je ziet nu dat de deur van het kantoor boven op balkon 1 open gaat.

Draai je om naar de trap en ga terug naar boven en klik op de deur van het kantoor om er nu binnen te gaan

Kantoor:

Kijk even rond hier, je hoort een radio die alleen maar storing heeft.  Kijk naar de vensterbank en zoom er op in en pak de foto.  

 Zoom uit en draai je dan links om naar de radio. Klik de radio uit en lees het briefje, dat onder het trommeltje ligt.

Zoom uit en zoom in op het bureau. Je ziet links een kistje staan. Klik erop en pak de munten. 

Klik op het groene boek, lees het en je ziet een tekening van een mes met 2 lemmeten waarvan 1 kan draaien door de knop van het mes. 

Rechts zie dat mes liggen, pak dat mes. In je inventory kun je dat draaien even uitproberen.

Draai  je rechtsom. Op een tafeltje, voor de boekednkast, zie je weer zo’n schijf liggen onder een afgesloten glasplaat. De schijf kunnen we nu nog niet pakken. Draai verder door richting de deur. Links van de deur zie je op een tafeltje een kistje staan.  

Zoom in op het kistje en maak het kistje open. Er ligt een ronde schijf in het kistje dat je dus pakt. 

Draai je om en kijk op de vloer, daar ligt een ronde wereldkaart met een gat middenin. Sleep de ronde schijf naar dat gat in de wereldkaart

Je hebt nu een complete wereldkaart maar deze is wat door elkaar. De middelste schijf zit vast de andere 3, A, B, C,  kun je draaien. 

Draai de 3 schijven A, B, C totdat het beeld goed is..... 

Je weet dat het goed is als je vanzelf uitzoomt en er een spotlicht gaat branden. Volg het licht, het schijnt op een boek.

 Zoom dus in op dat boek  Klik op het boek. Het boek komt naar voren en de deksel van Schijf 2 gaat open. 

Je kan de schijf nu pakken dus doe dat. 

Even later hoor je lawaai van omvallende spullen. Je moet nu terug naar de tafel met de 3 draaitafels. Verlaat het kantoor en nu zie waar dat lawaai vandaan kwam. Je ziet het schilderij bewegen.....Klik op het schilderij en het schilderij gaat scheef hangen. Er vlieg ook een lichtbol achter het schilderij vandaan. 

Klik nu op de trap om weer terugnaar beneden te gaan. Draai je om naar de tafel en sleep de schijf naar de rechter draaitafel. 

Er gaat nog een groen lampje branden op de middelste draaitafel en de deur van de opslagruimte gaat open.  

Opslagkamer:

Klik op de deur van de opslagruimte om er binnen te gaan. Het eerste wat je ziet is schijf 3 weer onder een afgesloten deksel. 

Er zijn hier 3 zeer belangrijke dingen te vinden en ook munten en een actie figuur. Draai naar links

Rechts van de deur op de pilaar zie je een knop zitten. Zoom in op die knop en druk er dan op. De knop wortd blauw

Links van de deur staat een stellingkast enop de tweede plank in die kast ligt weer een knop. Druk ook deze in en ook deze wordt nu blauw. 

Vanzelf draai je nu naar de schijf en de deksel gaat open. Pak de schijf.

 Rechts van het kastje met de schijf staat een grote kast, doe de deuren open en doorzoek de kast. 

Op de middelste plank rechts vind je een handvat en links in het hoekje een briefje. Pak het handvat en lees het briefje.  

Naast deze kast zie je een paar rollen tapijt staan met een geel lichtschijnsel erboven. Zoom in op die plek en je ziet een gele Orb. Pak de gele Orb

Doorzoek ook de andere grote kast en de stellingkast ernaast. Op de bovenste plank van de stellingkast vindt je een kistje. 

De deksel van het kistje is een puzzel. Los deze puzzel op en het kistje gaat open. Je vindt daarin weer 3 munten.  

Draai je weer om naar de deur, een stukje daarvoor staat een kist met daarop een steeksleutel en een briefje. 

Klik op het briefje. Het is de helft van een tekening. Ontholud het of teken het na want je hebt deze later nog nodig.  

Kijk ook naar het plafond. Je ziet daar ook weer een puzzel maar daar weten we nu de oplossing niet van. We komen hier later voor terug. 

Je bent hier nu voorlopig klaar dus ga terug naar de hal en naar de tafel met de 3 draaitafels.

 Leg de schijf op de middelste draaitafel. De schijf gaat draaien en het afgesloten hek naast die tafel gaat open. 

Zijkamer:

Ga dus nu door het geopende hek die zijkamer nu in. Kijk hier rond er is veel te zien en ook wat te doen.  

Op de tafel, middenin, staat een kistje waarvan de deksel weer een puzzel is. Links in de boekenkast zie je onder een vaas een briefje liggen. 

Kijk naar de rechter boekenkast en........op de bovenste plank zie je een foto tussen de boeken steken. Pak de foto

Zoom uit en kijk weer naar de linker kast en ga nu die tekening bekijken, die onder de vaas ligt. 

Het is een tekening met de symbolen van het kistje. Het is de oplossing voor deze puzzel. Onderaan zie je dat je de ster moet verwisselen met de komeet dus de ster komt rechts te staan. Verder zie je dat de halve maan op 3 plaatsen is doorgestreept, er blijft maar 1 plaats over. Dus de halve maan komt links te staan, de komeet is op 2 plaatsen doorgestreept. Er blijven dus 2 plaatsen over en wel links en boven maar links staat de halve maan dus de komeet moet boven staan. Voor het rondje met de punt blijft alleen onder over. 

Zoom dus nu in op het kistje, dat op de ronde tafel staat en zet dan de symbolen op de juiste plaats en het kistje gaat open.  

Binnenin ligt een staaf, pak deze en combineer deze met het handvat in je inventory. 

Zoom uit en draai naar links. Links van de pilaar zie je een kastje aan de muur met een drukknop. 

 Zoom in op dat kastje en druk de knop in, er gaat een blauw lampje branden.

Zoom uit en draai verder door en op het tafeltje naast het hek zie je een boek liggen.  Zoom in op het boek. Op het boek liggen daarop 2 munten. Pak de munten

Zoom uit en draai terug om naar het ronde tafeltje en kijk dan omhoog naar het plafond. 

In het plafond zie ook hier  weer een puzzel maar ook van deze hebben we nog geen oplossing dus ook hier komen we later voor terug.  

Ga weer terug naar de hal. Er is nog een deur die afgesloten is en dat is de groene deur onder de trap. Zoom daarop in en je ziet dat je daar 2 hendels nodig hebt

1 hendel heb je al, dus nu nog de andere ophalen. Als je eerder goed heb rondgekeken in de hal dan heb je een hendel gezien in de grootvader klok en ook dat je het glas niet kapot kon slaan. Dus hoe deze hendel nu uit te klok te pakken. Zoom in op de wijzerplaat van de grootvader klok en je ziet de sleuven in het midden. Denk aan het mes waarvan je een deel van het lemmet kan draaien. Klik op het mes in je inventory, het mes staat nu midden in het scherm. Zet met de knop achterop het mes het ene deel van het lemmet naar rechts in een hoek van 90 graden met het andere deel van het lemmet.

Klik het mes terug en sleep het daarna naar de wijzerplaat van de klok. Het mes schuift erin en er gaan 6 lampjes branden, 3 aan iedere kant.

Draai het mes, dus de wijzers van de klok nu op drie uur en........Het lijkt heel even goed maar dan draaien de wijzers weer terug en het 12 uur en het 3 uur lampje gaan weer uit.....Klik nu lampjes aan en uit totdat alleen de lampjes op 12 en 3 uur branden. Draai dan het mes wee  naar 3 en 12 en....

Je hoor een klik en het mes schuift weer naar buiten. Pak het mes terug want je hebt het nog een keer nodig. De lampjes zijn nu uit en het glazen deurtje gaat open. 

Pak de hendel uit de klok. G terug  naar de groene deur, links onder de trap en stop de 2 hendels in de sleuven. Trek dan beide hendels omlaag en de deur gaat open.  

Tussen kamer:

Klik op de groenedeur en je komt in een volgende kamer. Dit is een tussen kamer. Je staat tegenover een deur waar je nog niks mee kunt. 

Verder zijn er nog 2 deuren, 1 naar de eetzaal en de keuken. De andere gaat naar een kleine kamer. Via de groene deur ga je weer naar de hal. 

Rechts van de deur waar je nog niks mee kunt staat onder het schilderij een kastje met daarop een paar boeken. Bovenop de boeken ligt een tekening. Ga die tekening bekijken

 Het is weer een halve tekening en deze hoort bij de halvetekening die je zag in de opslagruimte. Teken deze ook na en leg ze naast elkaar.  

Bewaar deze tekening dus voor later. Draai je om naar de groene deur. Links net naast de deur, en dan onderaan de muur, zie je een schedel/duivelskop. 

Zoom in op de duivelskop en klik daarop en de ogen worden groen....dit is 1e duivelskop voor die muur op balkon 1 en je hebt de kop nu geactiveerd

Zoom uit en kijk naar het tafeltje links daarvan. Op de onderste plank staat links een kistje, zoom daarop in en maak open. Hierin liggen weer 2 munten. 

Middenin de kamer staat ook een tafel met daarop een apparaat waarvan je nog niet weet wat je ermee moet doen.  

Ga nu eerst naar de kleine kamer, via de deur rechts. 

Op de tafel zie weer zo’n apparaat staan als in de kamer ernaast. 

Boven de deur hangt weer een schedel/duivelskop, zoom erop in en klik erop zodat de ogen ook groen worden. 

Links naast de deur staat een kastje met daarop een kistje, ook deze heeft een puzzel in de deksel. 

Zoom in op het kistje dat op het kastje staat. Je moet deze puzzel oplossen door op de vakjes te klikken net zolang totdat er een symbool staat.  

Het kistje gaat open, pak de foto eruit. 

Op de doos naast het kastje ligt weer een briefje, lees dit door. 

Achterin de kamer op de smalle muur zie nog een apparaat, door de sleuven in het apparaat denk je dat het mes hier in moet maar er ontbreek hier nog iets. 

Ga terug naar de tussenkamer en vandaar, via de andere bruine deur, naar de eetkamer.  

Eetkamer

In de eetkamer vind je een aantal dingen/apparaten waar je nog niks mee kunt. Links en rechts van de deur staan tafeltjes met daarop een apparaat, ook op tafel staat een apparaat. Al deze apparaten hebben schuif, links op de pilaar hangt een schilderij met daaronder ook zo’n schuif. Aan het eind van de kamer hangt ook een apparaat met zo’n schuif eronder.   Op het tafeltje onder het raam liggen 2 munten, pak die 2 muntend

Op de schouw onder het grote lege schilderij staat een schijf onder een glazen stolp, die hebt je nodig maar die kun je nog niet pakken.

Verder kunnen we nu niks doen hier, ga door de volgende deur. Je bent nu in een opslagruimte met daarnaast de keuken.  

Bijkeuken en keuken

Je komt eerst in de bijkeuken. Er staat een kist staan met een cijferslot, alleen hebben we de code nog niet. 

Ook een ton met daaropeen zelfde apparaat als in de tussen kamer en de torentrap kamer

Boven de doorgang naar de keuken vind je weer een foto. Zoom er op in en pak dan de foto

Links staat een tafel langs de muur met daarop een paar boeken. Klik op het bovenste boek om het te openen. 

Je ziet nu 2 patronen met symbolen, deze hebben we eerder gezien op de plafonds in de opslagruimte naast de hal en in de zijkamer, achter het hek in de hal. 

Dit zijn de oplossingen voor die puzzels. Deze zullen we oplossen als we terug zijn in de hal.  

Boven de tafel vlak bij het plafond zie weer een schedel/duivelskop, zoom erop in en klik erop. De ogen worden groen. 

Ga nu door de poortdoorgang naar de Keuken.

Op de blauwe ijskast vinden we een foto, pak deze. In de prullenbak naast de ijskast vinden we een brief, lees deze door. 

Recht voor je aan de muur wapenschild waar je 6 dingen in moet zetten, dat blijken 6 groene prisma’s te zijn. Die gaan we nu opzoeken.

Je vindt er 1 in een pan in de gootsteen, 1 bovenop het  ronde hangende rek met koekenpannen, 1 achter de ton net naast de ingang van de keuken, 1 onder de tafel, 1 in een schaaltje onder het wapenschild en nu de laatste nog. Deze vind je in een kistje op de plank rechts naast de ijskast.  

Zoom in op het wapenschild en sleep alle prisma’s daar naar toe. Als deze allemaal op hun plek zitten dan draait het middenstuk om, je ziet daar een soort wijzerplaat zitten. 

Zo’n plaat hebben we nodig in  het apparaat op de smalle muur in de kleine kamer, dus pak de "wijzerplaat"  Er is hier nog 1 ding te vinden want in de eerste kast, links, zie je een theepot staan. Naast de theepot zie je een schaal, zoom daarop in en je ziet 2 munten, pak deze. 

In de keuken zelf zijn we klaar maar in de ruimte ernaast komen we nog terug. Dus ga de keuken uit en door de eetkamer naar de tussen kamer en van daaruit naar de torentrap  kamer. Zoom weerin op de smalle achtermuur en sleep de wijzerplaat naar het apparaat. 

Klik weer op het mes en zorg ervoor dat het onderste lemmet in een hoek van 90 graden naar links staat.  

Klik het mes terug en sleep het daarna naar het apparaat, het mes schuift erin. 

Draai daarna het mes naar rechts. 

In de ronde muur verschijnt nu een opening met daarachter een trap. Klik in de opening. 

Je kunt nu kiezen. Eerst naar boven of door de groene deur. We gaan eerst naar boven,

 Hier is niet veel te vinden. Op een sokkel staat een metalen bloem. Er staat ook een ton. Vlak voor de tonvindt je weer 3 munten.

Zoom in op de metalen bloem..........je kunt de onderste ring draaien door met je muis erop te gaan staan, de linker muisknop in te drukken en vasthouden en je muis naar rechts te bewegen.  

De bloem gaat open en je vindt daar een gele Orb, pak deze. 

Dit is alles wat je hier hebt te doen, ga weer een verdieping lager en klik op de groene deur. De deur gaat los en je kunt nu door die deur naar het andere balkon in de centrale hal.

Balkon 2:

Je ziet hier veel dingen en je moet hier nu ook een aantal dingen doen. Als eerste gaan we naar de tafel met de 3 apparaten erop en met 6 hendels aan de voorkant. 

Als je naar de hendels kijkt en je denkt aan die 2 halve tekeningen die je gevonden hebt, als je die 2 combineert krijg je de volgorde hoe de hendels moeten staan.  

Zet de hendels in de juiste stand en de 3 apparaten gaan open. 

Je kunt nu de tablets eruit nemen, dus pak de 3 tablets

Per tablet kun je meerdere figuren instellen maar hier kunnen we deze niet gebruiken. 

Als je je eigen omdraait naar de deur naar de trap zie je links en rechts daarvan een tafeltje staan.  

Op het rechter tafeltje vindt je bovenop en op de plank onderop 2 kistjes, maak ze beide open. Bovenop zitten 2 munten erin en onderop ook 2 munten. 

Op het linker tafeltje ligt een boek, kijk dit door. 

Zoom weer uit en kijk boven de deur, hier vindt je weer een schedel/duivelskop. Zoom in en klik erop, de ogen worden groen. 

Draai naar rechts, naar de ridder in de nis. Zoom in en klik op het schild. 

Je hebt het schild nu in je inventory en deze kan je nu geven aan de ridder zonder schild aan de andere kant, op balkon 1Nu moeten we ons gaan bezig houden met de blauwe lichtstralen en de apparaten op de pilaren. Zoom in op het apparaat op de pilaar die het dichts bij de groene deur is. 

Dit is een systeem om de lichtstralen op de sterren te richten.

 Met de schuif en de draaischijf moet je de straal die vanaf deze pilaar komt, richten op de onderste ster. Als dit gelukt is dan wordt de ster fel. 

Ga nu naar de andere pilaar en zoom in op het apparaat. 

Richt deze straal op de ster recht boven de eerste ster, het is degene die het dichts bij het midden staat. Gelukt dan wordt ook deze ster fel.

Ga nu via de groene deur naar de trap. Kijk voor dat je terug naar beneden gaat even omhoog langs de muur. 

Daar zie je een steen uit de muur steken, klik op die steen en hij valt omlaag. In de opening vindt je een foto, pak deze.

Ga de trap af en via het tussen kamertje terug naar de centrale hal. We zijn terug in de grote centrale Hal en we kijken naar de trap.Kijk in de richting van de groene deur. Net naast de trap staat een sokkel, net daarachter zie je iets liggen. Zoom erop in en je vindt weer een foto, pak deze.  

Zoom uit. Onder de trap staat ook een tafel. Eerder kon je niet inzoomen op die tafel, maar nu kan dat wel, dus doe dit nu. 

Je ziet een boek liggen en een poster, klik op allebei. In het boek ziet het sterrenbeeld Orion en op de poster zie je een sterrennevel maar ook een getal van 4 cijfer, 2024. 

Hert getal 2024 heb je nodig voor de kist in de ruimte naast de keuken dus onthoud dit nummer. We gaan nu verder met de lichtstralen, 2 staan al goed nu de andere 2 nog. Ga over trap naar het balkon en zoom in op de achterste pilaar, met de schuif en de draaischijf.  

Richt met de draaischijf en de schuif straal C op ster 3.

 Gelukt dan wordt ook ster 3 fel. 

Zoom uit en zoom in op de pilaar bij de trap. Richt hier de straal d op de linkse ster 4, ook deze wordt dan fel. 

Vervolgens schiet er een straal uit het midden naar de sokkel in de hal en er wordt iets naar de sokkel gebracht.  

Het wordt tijd om de rechter ridder weer een schild te geven daar moet je wel iets voor doen.  

Het schild wat de rechter ridder krijgt moet het spiegelbeeld zijn van het schild van de linker ridder, 

klik op het schild in je inventory. Klik erop en het komt midden in het scherm te staan. Je kunt nu de symbolen verdraaien zodanig dat het een spiegelbeeld is van het linker schild. Klik het schild terug, zoom in op de rechter ridder en sleep het schild naar deze ridder. Als je het goed hebt gedaan dan blijft het schild bij de ridder.  

Zoom uit en de muur tussen de ridders zakt omlaag en je ziet het sterrenbeeld Orion maar 3 lichtjes branden niet. 

Je kan de 2 gele Orb’s die je al gevonden hebt naar het sterrenbeeld slepen, 2 lampjes gaan nu branden. 

Nog 1 te gaan, dus op zoek naar de derde gele Orb. Zoom uit en draai naar links. Zoom in op de boog met de 6 schedels/duivelskoppen. 

Van 4 duivelskoppen is 1 oog nu groen. Klik nu op deze 4 en de andere ogen worden ook groen, 

nog 2 schedels te vinden. Ga naar beneden en loop naar de sokkel. Bovenop de sokkel ligt dus nu een blauwe Orb, pak deze. 

Nu we toch weer hier zijn kunnen we best die 2 plafondpuzzels nu gaan oplossen, dus ga nu terug naar de:

Opslagkamer:

Kijk naar het plafond en klik op de puzzel. 

Je moet de 8 plafondtegeld draaiern en de oplossing van deze puzzel heb je gezien in  het boek dat in de bijkeuken op het tafeltje  ligt

Draai dus alle 8 symbooltegels  zodanig dat ze met de punt naar boven staan.  Vanzelf zoom je dan uit en er valt iets uit de middelste tegel.

Kijk op de grond en je vindt je eerste pop/actiefiguur. Pak deze.  

Ga terug naar de centrale hal en dan naar de zijkamer, achter het hek wantook daar is een plafondpuzzel. 

Zijkamer:

Kijk naar het plafond, boven de ronde tafel, en zoom in op de puzzel. 

in het boek van de bijkeuken zag je dus ook het plaatje met de oplossing van deze puzzel. 

Draai de symbolen in de juiste positie maar dit moet wel in de juiste volgorde gebeuren.

Heb je het goed dan zoom je vanzelf  uit en zie je de boekenkast verschuiven. Er kom een geheime doorgang vrij.  Soms wil deze puzzel niet reageren, je moet dan het spel een keer verlaten en later terug komen. De symbolen moet je dan weer opnieuw draaien en zorg ervoor dat het in de juiste volgorde gebeurt.   NB: Commentaar van Louis: Ben Eye's of Ara nu voor de 4e keer aan het spelen, ten behoeve van deze walkthrough, en ik heb geen enkele keer een probleem gehad met deze puzzel

Geheime gang

Klik in de opening van de nieuwe doorgang. Halverwege de gang is de muur links kapot. Draai ernaar toe, onderin zie je een luik, op de balk zie je 2 munten liggen, pak deze. 

Rechtsboven in het gat zie je een ring, trek deze omlaag en het luik gaat open. 

Klik in het luik en je komt in een kelder.  

Je kan alleen maar in dit kleine stukje komen, in het lagere gedeelte van de kelder kom je verderop in de game maar dan kan je niet op dit stukje komen. 

Het eerste wat je ziet is een schilderij op een schildersezel. Zoom daarop in en pak het schilderij

Zoom uit en draai je om. Rechts tegen de muur staan een paar planken. Op de vloer net achter die planken vindt je een hendel. 

Zoom  in op de hendel en haal de hendel over en........

.........vanzelf zoom je uit en je ziet beneden een stuk muur wegschuiven. 

Hier ben je nu klaar, de rest van de kelder kun je hier vandaan niet bereiken. Daar kom je later dus klik bovenaan de ladder om terug te keren naar de geheime gang.  

Draai naar links naar de muur tegenover het gat, kijk naar boven en daar vindt je weer een schedel/duivelskop.  

Zoom erop in en klik erop, de ogen worden weer groen. 

We moeten nog 1 schedel vinden maar daar kunnen we pas verderop in de game bij komen. Draai weer verder naar links en ga verder door de geheime gang. Je komt in de ruimte, opzij van de keuken. Je kan hiervandaan niet naar de andere kant door alle rommel die er ligt, je moet omlopen.  

Tussen de dozen en de pilaar vindt je je tweede pop/actiefiguur, pak deze. Verder vindt je hier ook weer een radio die compleet gestoord is, dus zet deze ook uit. 

Je bent hier klaar dus ga via de geheime gang terug naar de centrale hal en via de deur met de 2 hendels naar de tussen kamer met 1 van de apparaten. We gaan nu de tabletpuzzel oplossen. Klik op de tablet en deze komt midden in je scherm te staan, je ziet een afbeelding op de tablet. Via de pijltoetsen onderaan kun je de afbeelding wijzigen, welke heb je hier nodig. In één van de hoeken van de kamer hangt een schilderij met een vlag, dus zet de afbeelding van de vlag hier op het tablet. 

Klik de tablet weer weg en zoom in op het apparaat midden op tafel. Sleep de tablet nu naar de sleuf bovenop het apparaat, de tablet blijft er bovenop staan.

Draai naar links en ga naar de kleine kamer met de torentrap en kijk er even rond en....... je ziet een schilderij waar een zwaard wordt opgestoken. Klik dus weer op een tablet en verander de afbeelding naar een zwaard. Klik het tablet weer weg en zoom in op het apparaat en sleep de tablet naar de sleuf bovenop het apparaat, deze blijft hier staan. 

Ga nu terug naar de kamer en loop door naar de eetzaal en dan door naar de bijkeuken. In de bijkeuken staat het derde apparaat. Ga even in de keuken kijken....... in de keuken zie je een schilderij van een molen. Dus zet de afbeelding van een molen op je laatste tablet en sleep deze naar het apparaat. 

Als deze erop staat hoor je iets klikken maar je weet nog niet wat. Links naast het apparaat staat een kist op de grond met een cijferslot. 

We hadden op de poster onder de trap een getal, 2024, gevonden. Zoom in op de kist en voor het getal 2014 in

 De kist gaat open en je vindt een gele Orb.  

Eetzaal:

Ga nu terugnaar de eetzaal met de verschillende apparaten met de schuiven eronder. 

Zoom in op het kistje op de tafel rechts tegen de muur, de lip springt van het slot af en je kunt nu de schuif naar rechts doen. 

De kist gaat open, erin liggen 4 knoppen voor de schuiven. Pak de knoppen.  

Zoom in op het schilderij op de pilaar. Sleep 1 van de knoppen naar de schuif onder het schilderij en schuif deze daarna naar rechts.

 Er gaat een luik in het schilderij open. Daar zit een schilderij in, pak deze. 

Daarachter zie je nu een draaischijf met 5 gekleurde stippen, op de rand zitten 2 grijze stippen. 

Deze schijf moet nog in de juiste stand gedraaid worden maar je weet nog niet welke. Zoom uit en draai naar links. Links van de deur staat een tafeltje met een apparaat erop. Zoom hierop in, sleep ook hier een knop naar de schuif en schuif deze daarna naar rechts.

De klemmen bovenop gaan open. Als je de schijf draait dan gaat de lade open, draai deze helemaal open. 

Je ziet nu een foto liggen, pak deze. Daaronder ligt ook weer een draaischijf nu met 4 gekleurde stippen.

Ook hier weer 2 grijze stippen op de rand, ook deze schijf moet in een bepaalde stand gezet worden. Zoom uit en draai je om naar de tafel. 

  Midden op de tafel staat apparaat nummer 3, zoom erop in en sleep een knop daarna toe. Zet de schuif daarna naar rechts.  

In het midden van de tafel schuift nu een paneel open, er komen 4 schijven en een knop tevoorschijn. 

Hier kan je alleen de schijf met 3 gekleurde stippen verdraaien,  2 van de andere schijven hebben we al gevonden nu de laatste nog.  

Op de muur tegen de keuken hangt een grote draaischijf met een schuif eronder, zoom hierop in en sleep de laatste knop naar de schuif. 

Zet deze helemaal naar rechts, er wordt dan een afbeelding geprojecteerd op de grote draaischijf, eigenlijk zijn het 2 schijven.

Ook de schuif onder de schijf klapt om en er komt een ander schuif tevoorschijn. Met de schuif verdraai je de afbeelding. 

Je moet nu met de schuif en de 2 draairingen spelen totdat de sterren op de draaischijven overeenkomen met de projectie. 

Gelukt dan draait de middelste schijf om en er komt weer een foto naar voren, pak deze. 

Ook achter deze foto zit weer een draaischijf nu met 6 gekleurde stippen en 3 grijze stippen langs de rand.  

Zoom weer in op het midden van de tafel, je ziet hier de 4 schijven en de schijven zijn met elkaar verbonden door stroomkabels. 

Je moet er nu voor zorgen dat aan beide uiteindes van een kabel dezelfde kleur stip staat. Als je goed kijkt zie je dat dit maar op 1 manier kan. Je moet dus nu de 3 draauischijven, op de pilaar, in de tafella en die Orion schijf in de juiste stand gaan draaien en op deze screenshots zie je hoe ze moeten zijn.

 NB: Opmerking van Dick: Louis, bij de foto heb je de cijfers 1 en 2 verwisseld en de schijf met de 4 stippen staat nu verkeerd om. Geel moet boven en groen onder. Mijn commentaar hierop: Dick....ik heb het ook volgens jouw aanwijzing gedaan, maar dan klapt bij mij het middenstuk van de tafel niet om. Dit gebeurt wel als ik de 3 schijven zet zoals op de screenshot hierboven. Wellicht is deze puzzel per spel iets anders. 

Heb je de 3 schijven in de goede stand gedraait dan zoom je weer in op het plateau in de eettafel. 

Draai nu de grote rechterschijf zodat  rood boven, blauw onder en geel links staat. 

Als je het goed hebt staan klik je op de rode knop linksboven en.......

Het paneel in de tafel draait om zijn as en je ziet nu een grote foto, pak de foto. Zoom uit en zoom in op het lege schilderij boven de schouw. Sleep de grote foto naar het schilderij, sleep daarna de iets kleinere foto naar het lege gedeelte van de grote foto, daarna de nog iets kleinere en als laatste de kleinste foto naar de lege plek in de grotere foto. 

Je zoomt vanzelf uit en de glazen kap van het apparaat gaat open.

  Pak de driehoekige plak hiermee kun je zo meteen de deur met het vreemde slot openen.  

Eerst moeten we nog even terug naar de centrale hal en naar de nis tussen de 2 ridders op het balkon. Zoom in op het sterrenbeeld en sleep de derde gele Orb naar de ster die je nog mist. Als deze op z’n plek zit dan draait de ronde tegel, met het H-teken, om en je krijgt je tweede blauwe Orb.  

Tot zover zijn we hier nu klaar, de dingen die we hier nog moeten doen en vinden, kunnen we pas doen als we een aantal puzzels in het volgende gedeelte van het kasteel hebben opgelost. We vinden dan een geheime doorgang en komen dan achter de tafel waarop we de 3 tablets vonden, daar vinden we een schilderij en de zesde schel/duivelskop. Daarna moeten we de hele weg terug maken naar de torentrap en het balkon met de schedelboog. Meer daarover als we daar aan toe zijn.

Dus ga naar de deur in de tussenkamer, die deur met het vreemde slot. 

Zoom in op het slot en sleep de driehoekige plak naar het slot. 

De plak klikt erop vast en draait, de deur gaat van het slot af.

 Klik in de deuropening en je komt nu in een ruimte met een wenteltrap, deze zit achter een afgesloten hek.  Je bent dan  beland in: 

Hoofdstuk 3: De Bibliotheek:

Via de deur in de tussenkamer ben je nu beland in het volgende gebied van het kasteel. Dit gebied begint met de Bibliotheek maar daar ben je nu nog niet. Je bent nu in de kamer onder de bibliotheek.....We zullen dit maar de Wenteltrapkamer noemen omdat we via de wenteltrap omhoog moeten naar de bibliotheek. De wenteltrap is echter afgesloten door een hekdeur en die steekt op slot

Rechts van het hek zie je een sokkel met iets wat op een horloge lijkt, zoom daarop in en pak dat ding. Links van het hek staat een tafeltje met een paar boeken, klik op het groene boek en lees het door. Rechts langs de muur staat een tafeltje met een schaal erop, zoom in op de schaal. Hier vindt je de eerste munten van dit gedeelte van de game. 

Draai je om, rechts van de deur zie je weer een radio die een hoop herrie maakt. Zet de radio uit. 

Tegen dezelfde muur staat een kast, maak de deuren open en doorzoek de kast.  

Op 1 van de planken rechts vindt je weer een soort horloge, pak dit. In je inventory combineer je deze 2 delen met elkaar. 

Klik op dit dubbel horloge en verdraai de horizontale poot zodanig dat je een kruis krijgt. 

Aan de muur, achter de leunstoel, staat ook een boekenkast. In 1 van de vakken van die kast staat een foto...

.Zoom in op dat vak en.....In het vak boven de foto steekt een papiertje tussen de boeken

Pak het papiertje en.....het blijkt een tekening te zijn van een stuk van een stenen muur.....sommige stenen hebben een kruis

Teken deze tekening na........je hebt dit later in de game nodig om een verborgen doorgang te openen. 

Draai weer om naar de wenteltrap en zoom in op het hek. Sleep nu het kruis naar het kruisvormige slot van het hek.  

Het hek gaat open, klik op de trap en je komt in een bibliotheek.  

Bibliotheek:

Je ziet 2 tafels met boeken en poster erop. De grote tafel in het midden is Tafel 1 en die andere tafel is Tafel 2. Je ziet ook een staande klok en 2 pilaren met bovenaan een symbool. We noemen die 2 pilaren Pilaar A en Pilaar B. Bovenin die pilaren moet een symbool ingesteld worden. Pilaar A heeft een hekje dat je moet openen via een cijfwercode.

Aan de halfronde stenen muur hangt een schild met een knop, maar die knop doet nu nog niets. Als je verder ronddraait door deze kamer dan zie nog 2 pilaren C en D, waar ook een symbool op moet worden ingesteld. Je ziet nog meer boekenkasten, de trap naar beneden, een gewone kast en een omhoog geklapte trap. Die omhoog geklapte trap moet dus omlaag komen zodat je verder omhoog kunt naar de gang waar de slaapkamers zijn.  Verder staat er nog een stoel met een tafeltje ernaast.

Op Tafel 1 liggen 2 poasters die je nader moet bekijken. De ene poster ligt voorop de tafel en de anderfe is opgerold. Je moet afzonderlijk inzoomen op beide posters en er dan op klikken om ze in close-up te zien. De ene poster toont de Eskimo Nebula nevel en de andere de Medusa Nebula nevel.....op beide posters lees je een getal.  Noteer de getallen die je op de posters ziet: 2392 en 274.

Zoom daarna in op Tafel 2. Op Tafel 2 ligt een boek en een poster. Bekijk het boewk en de poster. Je ziet het sterrenbeeld tweelingen, Castor en Pollux. 

In het boek lees je dat deze ook bekend staan onder de naam Dioskouri. Onthoud dit.

Achter de wenteltrap naar beneden zie je een fotolijstje staan, zoom daarop in en je ziet een foto staan. Pak deze foto.

Zoom uit en zoom daarna in op de kast. Maak de beide kastdeuren open

Op de achterwand van de kast zie iets getekend. Zoom daarop in, je ziet een tekening van 4 symbolen. Om 1 symbool is een hekje getekend.

Als je goed hebt rondgekeken in het begin dan heb je gezien dat bij 1 van de pilaren, Pilaar A, bovenaan een hek voor een symbool heeft, dit komt overeen met het symbool met het hekje erom heen op de tekening. Zoom uit de kast . In het deurtje van de eerste kast van de boekenkast zie je een vierkantje, zoom daarop in. Het is een puzzel die je op moet lossen zodat het deurtje open gaat. Je moet op de vierkantjes klikken om ze te draaien zodanig dat er een symbool ontstaat waardoor dan het kastdeurtje open gaat. In het kastje liggen dan 3 munten.

Op het tafeltje naast de leunstoel staan een houder waar iets in moet maar je weet nog niet wat.  

Het wordt tijd voor de pilaren. Draai je weer om naar Tafel 1 en zoom dan in op Pilaar A. 

Er zit een traliehek voor het symbool met een cijferslot eronder. Je moet een 4-cijferig getal in voeren. 

Denk aan de Eskimo Nebula poster, die op Tafel 1 ligt, en vul hier dat getal 2392 in. 

Het traliehek gaat open, draai nu het juiste symbool naar voren. 

Zoom uit. Draai naar links en zoom in op de Pilaar B, volgens de tekening moet hier het watersymbool komen. Zet het goede symbool neer. Zoom uit.

Draai verder naar links, je komt bij de Pilaar C, achter de kast. Kijk naar de tekening en zet het juiste symbool naar voren. Zoom uit.

Draai nog verder naar links naar Pilaar D, naast de ingeklapte trap, zoom in en zet het juiste symbool naar voren. Dit is de komeet

Als je dit gedaan hebt zoom je vanzelf uit en je ziet het laatste stuk van de trap op zijn plaats zakken. 

Voorlopig zijn we hier klaar maar we komen hier nog terug.

 Klik op de trap en.......Je klimt verder omhoog en beland in een gang. Je bent in:

Hoofdstuk 4: De Gang met Slaapkamers en Badkamer

Deel 1:

Gang:

Vanuit de Bibliotheek ben je via de uitklaptrap omhoog gegaan en nu boven in een lange brede gang beland.

Kijk eerst even goed rond. Meteen rechts zie een deur met weer zo’n vreemd slot, uiteraard is deze op slot.

Er liggen een aantal kabels op de grond die vanuit de verschillende kamers naar deze deur lopen. 

Draai naar rechts, je ziet een nis links van de trap naar beneden. In die nis zie weer zo’n houder staan als beneden.

Draai nog verder door naar rechts, je ziet een deur schuin en een gangetje met aan het eind een deur. Rechts in de muur 2 gaten.

Zoom in op de deur aan het van het gangetje, deze is op slot maar op het bovenste paneel staat een tekening met 5 figuurtjes. Onthoud deze tekening die heb je later nodig.

Klik op de deur in het kleine stuk schuine muur, de deur gaat open. Klik op de deur en je komt in de badkamer,

Badkamer:

 in de vensterbank achter het bad vindt je weer zo’n houder. Zoom in op het kastje onder de wastafel.

De deurtjes gaan open en je ziet een apparaat met 5 schuifjes en 4 standen voor die schuifjes maar in welke positie moeten die schuifjes.

Kijk nog verder rond en je ziet een schilderij met vogels, je kan op dit schilderij inzoomen.

Je ziet 5 vogels op 4 verschillende hoogtes, zou dit de aanwijzing zijn voor het apparaat met de schuifjes.

Zoom uit, draai terug om en zoom weer in op het apparaat in het  kastje.

 Zet nu de schuifjes van links naar rechts op positie 1 , 2 , 3 , 3 en als laatste op 4. Het apparaat gaat open en er ligt een miniatuurraket  in, pak deze.

Kijk nog verder rond, links van de deur staat een kast. Klik op de deuren om deze te openen.

Op de onderste plank links vindt je een foto. Zoom in en pak deze.

Zoom weer uit en kijk naar boven, je ziet het trekkoortje van een vlizotrap hangen.

Zoom daarop in en trek het naar beneden, de trap komt omlaag.

Klim naar boven, het is er erg donker behalve een lichtvlek vanuit het trappengat.

 Je ziet daar een trekkoordje hangen, zoom erop in en trek eraan. Helaas is de lamp stuk, klik op de lamp om deze te verwijderen.

We moeten op zoek naar een andere lamp. Klik nu in het trappengat en ga naar de badkamer, verlaat nu ook de badkamer.

Gang

Klik nu verderop in de gang en je komt bij een paar kamers aan het eind van de gang. Je ziet 3 deuren, 1 is op slot de andere 2 zijn open.

Achter je is een nis, rechts naast de nis staat een smalle tafel met daarop een brief. Zoom in op de brief en lees deze door.

Kijk naar de nis, op een tafeltje staat een kist helaas is deze afgesloten. Rechts aan de muur zien we iets dat we al vaker hebben gezien, een apparaat waar 1 hendel in moet maar deze hebben we nog niet.Kijk ook even naar het onderste deel van de pilaar rechts op de hoek van de nis. Aan de kant van de nis krijg je een helpcursor, het teken dat er iets is waar je interactie mee kunt hebben. Zoom daarop in.

Je ziet dan weer zo’n vierkant puzzeltje. Je moet hier ook weer de stukjes in de goede positie draaien.

Er gaat dan een deurtje open en daarachter staat de eerste pop/actiefiguur van de 3 die je in dit gedeelte kunt vinden. Pak deze pop.

Links naast de nis staat ook een smalle tafel/kast, zoom erop in en je vindt een kistje bovenop. Maak het kistje open en pak de sleutel die erin ligt.

Zoom uit en draai je om naar de 2 deuren tegenover de nis. Zoom in op de deur rechts, slaapkamer 2 en klik op de klink van de deur.

De deur gaat los en je zoomt uit, klik op de deur en je gaat de kamer binnen, kijk even rond.

Slaapkamer 2:

Recht voor je ligt een prullenmand op de grond, links naast de prullenmand staat een kist op een tafeltje, links daarvan staat een kast.

Zoom in op de prullenmand. Er ligt een briewf in de prullenmand. Lees de brief

Zoom uit en zoom nu in op kist 1, die op de tafel staat. Schuif het slot van de kist open en de deksel gaat open. 

Aan de binnenkant van de deksel zie je een afbeelding die niet helemaal goed staat. 

Draai aan de 3 cirkels om de afbeelding goed te maken.

Gelukt, dan gaat er een paneel open waar een ster achter zit. Pak deze ster. In het groene vlak is een ruimte waar een kruis in past.

Zoom uit en draai naar links en zoom in op de kast, maak de deuren van de kast open. .........er vliegt een "vuurvliegje" de kast uit.

 Bovenop de kast krijg je de ronde cursor, zoom daar dus in en pak de foto die je ziet liggen. Ook ligt er net achter een tekening,

Pak de Foto en bekijk de tekening.

Wat deze tekening te betekenen heeft weet ik niet, het kan zijn dat dit een aanwijzing is voor een verborgen ruimte achter een boekenkast??? Zoom weer uit. Links naast de grote kast staat een kastje met glazen deurtjes waar je iets mee moet maar deze is afgesloten. Boven het kastje hangt een schilderij wat behoorlijk in de war is. Het kastje onder Schilderij A daarnaast zit op slot maar in dit kastje ligt het slot voor de deur in de gang. Het schilderij kun je nu zelf gaan oplossen, valt mee als je eenmaal de truc doorhebt maar er is ook een simpeler manier voor. Daar komen we zo meteen op terug.

Links naast de deur staat een bed met daarboven weer een schilderij dat ook flink in de war is, voor het bed staat weer een kist en dit is kist 2 . Ook het schilderij boven het bed kun je zelf oplossen maar we gaan het toch anders doen, makkelijker. Even geduld. Zoom nu in op kist 2 en schuif het slot open en de deksel klapt omhoog. Ook hier moet je de afbeelding goed maken door de 3 cirkels te draaien,

Ook hier gaat dan een paneel open en daar zit een kruis. Pak het kruis.

 In het groene vlak is een uitsparing voor een ster dus sleep de ster uit je inventory naar de kist, het groene vlak klapt omhoog.

In de deksel zie je dan een soort code met gouden punten, in het onderste vlak zie je een mechanisme om 6 letters in te stellen maar ja welke naam moet. Zoom uit en ga terug naar kist 1en sleep het kruis naar het groene vlak. We krijgen nu hetzelfde te zien als bij de kist bij het bed maar met een andere code dus een andere naam. Ook hier weten we niet welke naam.

We richten nu onze aandacht op de boekenkast.

We zoomen eerst even in op het bovenste vak van de smalle kast rechts.......Je ziet daar een paar kandelaars staan. Op de plank liggen 2 munten, pak deze. Zoom uit en zoom daarna in op de spinnenweb in het linker vak, daar zie je 3 munten liggen. Pak ook deze en zoom uit.

Zoom daarna in op de plank, boven het spinnenweb...... je ziet daar een boek over schilderijen staan. Klik daarop.

NB: De oplossing voor de schilderijen puzzels die nu beschreven wordt is niet aanwezig in de eerste versie van deze game, alleen in de gepatchte versie is het boek en de jaartallen aanwezig.

Het boek klapt open en laat foto’s zien van 3 schilderijen,

2 van die schilderijen hangen in deze kamer want dast zijn de schilderijen A en B

Er staat een jaartal onder ieder schilderij, je kunt de puzzelschilderijen nu zelf gaan oplossen of de juiste jaartallen invullen onder de schilderijen. Voor  het vervolg maakt het niet uit wat je doet, als de puzzel opgelost is schuift het schilderij omhoog en komt een gat tevoorschijn waar iets in moet. Noteer dus de 3 jaartallen en zoom uit het boek en de boekenkast.

Draai om en zoom nu in op Schilderij A. Dit is dus het "The Expulsion of the Demons from Arezzo" schilderij

Het schiolderij is behoorlijk door elkaar gehusseld......Je moet het schilderij weer goed maken door op de vakjes te klikken of je voert op de teller het jaartal van dit schilderij in om de puzzel in 1 klap op te lossen. Het jaartal heb je gelezen in het schilderijen boek en dat is dus 1297

Als het schilderij is opgelost dan schuift het omhoog en wordt er een rond gat in de muur zichtbaar

Er moet iets in het ronde gat gestoken worden, maar dat item heb je nog niet. Zoom uit en ga naar Schilderij B en zoom daar nu ook op in en los ook deze puzzel op.

Vindt je de puzzel te moeilijk dan los je het op door het jaartal van dit schilderij in te voeren op de teller

Ook dit schilderij schuift omhoog als je het hebt opgelost en ook hier zie je dan een rond gat in de muur, waar je iets in moet steken wat je nu nog niet hebt. We kunnen we nu hier even niet verder dus verlaat deze kamer en zoom in op de deur ernaast. Klik op de klink en daarna op de deur en je komt in

slaapkamer 1.  

Kijk even rond in de kamer, in de nis bij het raam zie je een kistje staan waar een kabel aan vast zit. 

Je ziet 2 bedden staan met ertussenin een spiegel waar een gele Orb in lijkt te zitten, 

Links van het oranje bed staat een kist. Deze zit op slot dus sleep de sleutel naar het slot en de kist gaat open, 

In de kist ligt weer een miniatuurraket, pak deze. Wat je er mee moet weet je nog niet maar dan heb je ze alvast.  

Zoom uit en draai verder naar links, je ziet een kast. Klik op de deuren om ze open te maken. 

Rechts op de plank ligt een tekening, bekijk de tekening

De tekening toont een nis met 2 lampen ernaast. 

Het lijkt erop dat je de lamp rechts een kwart slag moet draaien en de lamp links een halve slag, alleen welke nis en welke lampen.  

Draai verder door naar links, op de muur daar zie je eerst een bord met letters en gouden punten, oplossing voor de kistenpuzzels?  

Linksonder het letterbord staat een ladekastje. Kijk omlaag naar dat ladekastje

rechts naast het kastje zie je een losse vloerplank, zoom in op de vloerplank en schuif deze plank naar de muur en.......

....je hebt weer een actionmannetje gevonden, dus pak de vent

Zoom uit en kijk naar links.....Daar staat een tafel met daarop een speeldoos, maak deze open.  

De speeldoosis nog is nog niet compleet er moeten een paar dingen op. 

We hebben 2 miniatuurraketten dus dat zullen we eens proberen en ja dit past en.....de speeldoos wordt actief en speelt het deuntje en.........

Verderop langs de muur gaat een lamp branden boven een schilderij.  

Zoom in op dat schilderij, deze is ook in de war maar deze is niet zo moeilijk om op te lossen. Los deze puzzel op en......

....... de kist die op het tafeltje onder het schilderij staat gaat open,in de kist ligt een draaihendel. Pak deze.  

Zoom uit en zoom daarna in op het kistje bij het raam, op de deksel zie je een puzzel. 

Je moet 3 symbolen op de juiste plaats zetten, je moet ervoor zorgen dat je 3 keer 3 dezelfde symbolen hebt. Zet eerst de komeet tussen de sterren en daarna de maan tussen de kometen. Haal nu de komeet weer terug en daarna de maan, zet nu de maan tussen de sterren. Nu kun je de komeet op z’n plaats zetten. Haal de maan weer op en deze op z’n plaats en als laatste zet je de ster op z’n plaats. 

Het kistje gaat open, binnenin zit een apparaat waar je op moet klikken om het te activeren.

 Dit is nodig om de deur naar het volgende gebied te ontsluiten. Als je goed gekeken hebt naar die deur, in het begin van deze etage, weet je dat je een driehoekige plak nodig hebt maar ook zijn er 4 aansluitingen op de deur, 2 rechts en 2 links. Als je nu gaat kijken bij die deur zie je dat er 1 lampje brandt op de boog van de deur.

  Zoom in op de onderkant van het blauwe bed ,je vindt daar weer een foto en een boek. Pak de foto en klik op het boek, lees dit.  

Tussen de 2 bedden hangt een spiegel/foto met in het midden iets wat op een gele Orb lijkt, je kan deze niet pakken ......je kan op de spiegel wel 3 blauwe lampjes aanmaken maar welke  moeten aan of uit? Onthoud hoe de foto van de aarde en de maan er uitzien, in deze spiegel.

Bij het linkerbed staat een nachtkastje, rechts naast de kist waar je het 2e ruimteschip uitgehaald hebt. 

Bij de rechter poot van dit kastje hangt een spinnenweb. Zoom in op die spinnenweb, erachter ligt een tekening/brief

Pak de brief/tekening en lees de tekst. Dit is de 2e aanwijzing voor de stenen muur in de geheime kamer van de bibliotheek

Dank aan Jan Boerma voor deze tip......

Waren er maar meer mensen zoals Jan die bereid zijn om mee te denken en het ons dan melden als wij iets over het hoofd hebben gezien. 

Draai je nu om naar het bord met de letters en de gouden punten, je kan de letters omhoog en omlaag schuiven waardoor er meer of minder gouden punten te zien zijn. 

Denk nu aan de 2 kisten in de andere slaapkamer en de codes van gouden punten die je daar zag. Door het verschuiven van de letters kan je de code reproduceren en daarmee krijg je een naam die daar onder moet invoeren. Voor de kist op het tafeltje is dat POLLUX en voor de kist voor het bed is dat CASTOR. 

We zijn hier nu klaar dus ga terug naar de andere slaapkamer.  

Slaapkamer 2:

Ga naar kist 1, op het tafeltje en draai de letters zodat er POLLUX komt te staan en......

........de plaat met de letters klapt omhoog en daaronder is nu een ronde schijf met een langwerpige opening en daarnaast ligt een cilinder, pak de cilinder.  

Zoom uit en ga naar kist 2, voor het bed. Draai met de letters zodat er CASTOR komt te staan. 

De plaat met letters klapt omhoog en een ronde schijf met een opening met 3 sleuven komt tevoorschijn samen met een cilinder. Pak de cilinder.  

Je hebt nu 2 cilinders in je inventory. Klik op de cilinder die je zojuist uit kist 2 hebt gepakt. De cilinder komt nu midden in het scherm te staan. Het is een apparaat met 2 pootjes en 3 segmenten, deze 3 segmenten kunnen los van elkaar verdraait worden.  Op de segmenten staat een afbeelding en er zijn 2 sleuven voor de pootjes. Je moet nu de segmenten verdraaien zodanig dat de sleuven voor de pootjes staan maar ook de afbeelding moet kloppen.

Als je de segmenten goed hebt staan schuift de cilinder in elkaar en de pootjes klappen uit, je houdt een hendel met 3 poten over.  

Sleep de hendel naar de ronde schijf in de kist en klik de hendel in de gleuf en......

................ de kist gaat open. In de kist ligt een draaihendel. Pak de hendel

Zoom uit kist 2 en ga terug naar kist 1 en zoom er weer op in. Klik in inventory op de overgebleven cilinder en verdraai de 3 segmenten tot je de afbeelding op de cilinder goed hebt staan. De cilinder schuift dan weer in elkaar en je houd een hendel met 2 poten over.

Stop de hendel in dee gleuf van de ronde schijf en......de schijf gaat weer draaien en de kist klapt verder open. 

Pak de zilveren schuif die in dee kist ligt

Draai je nu om naar het schilderij boven het kastje, zoom in op het gat onder het schilderij en sleep de zilveren schijf naar het gat.  

Het kastje, onder het schilderij gaat open, zoom in op het kastje. Rechts zie je een apparaat liggen, klik erop en er gaat een blauwe lamp branden. 

Bij de deur naar het volgende gebied brandt nu een tweede blauwe lamp. Links op dezelfde plank ligt een brief, klik erop en lees de brief. Waar hebben we 2 gaten gezien waar 2 dezelfde hendel in moeten? In het gangetje naast de badkamer naar de afgesloten deur met de tekens erop. Zoom uit en ga de slaapkamer uit, ga in de richting van de badkamer, draai je om naar het gangetje en je ziet de 2 gaten in de muur. 

Zoom in op de gaten en sleep de 2 hendels naar de gaten.  

  Je moet nu de hendels in een bepaalde volgorde draaien, de volgorde staat op de deur van de rommelkamer

Je begint met de linjker hendel te draaien, dan de rechter hendel, dan weer de linker hendel enzovoorts.....Hieronder zie je de volgorde

Als je de 5 symbolen in de goede volgorde hebt gezet dan branden er  4 lampjes en dan druk je op de knop onder de groene lampjes. 

Heb je het correct gedaan dan gaat de deur van de rommelkamer open. Ga daar dan naar binnen

Rommelkamer:

Kijk rond want er is veel te zien. In de nis staat een tafeltje met daarop weer een dolkhouder, links en rechts hangt een lamp aan de muur. Weet je nog dat je een tekening gevonden hebt in de kast van slaapkamer 1? Op die tgekening zag je dat je de lampen kunt draaien, dit zijn die lampen. Er zijn hier in deze kamer een aantal puzzels op te lossen, ik begin met de lampenpuzzel. Je kan beide lampen helemaal rond draaien maar daar schiet je niks mee op. Volgens de tekening moet je de rechtse, lamp A, een kwart slag draaien en de linkse, lamp B, een halve slag. 

Vanzelf zoom je uit en je ziet een paneel openschuiven. Het geheime vak is nu dus open, dus zoom er op in

In het geheime vak zie je rechts weer zo’n apparaat die verbonden is met de deurstijl, klik op het apparaat en een blauwe lamp gaat branden. Links daarnaast ligt een plak, pak deze. 

We moeten dus op zoek naar de sleutel. Er is op de plak, die je zojuist in het geheime vak hebt gevonden, plaats voor 4 prisma's en die liggen verstopt in de kamer. Op de plank links boven het bed/bank ligt de eerste gele prisma. Ga die pakken

Zoom uit en draai links en......Rechts naast de kamerdeur hangt een stenen geval waar de plak in past.  

Maar dit lukt nog niet omdat de plak nog niet compleet is. Op een richel boven het stenen geval ligt prisma 2.  

Gele Prisma Nummer 3 vindt je achter een spinnenweb onder  lamp A......

 Maar waar is nu nummer 4? Pak nummer 3 en zoom uit, draai naar rechts en klik op de kastdeuren om deze te openen.  

Op de bodem van de kast vindt je rechts in de hoek 3 munten, pak deze en zoom uit. 

Op de bovenste plank zie je een kistje staan, zoom erop in en je ziet dat het een slot heeft met 3 symbolen maar welke symbolen moeten we hier gebruiken. Je kunt de code hier in de kamer vinden op 3 verschillende dozen. De eerste vindt je op een doos rechts naast het bed, je ziet dat dit het derde symbool is. 

Het tweede symbool vindt je op een doos die onder een tafel die tussen de kast en lamp A staat.  

Het laatste symbool vindt je op een doos die tussen een aantal andere dozen voor het bed/bank, vlak bij de punt van de schroevendraaier vindt je het symbool.  

Zoom weer in op het kistje en zet de juiste symbolen in het slot, het kistje gaat open en je kan de laatste prisma pakken.  

Draai je om naar het stenen geval naast de deur, klik op de plak in je inventory en sleep de 4 gele prisma’s naar de plak. 

Klik de plak terug en zoom in op het stenen geval. 

Sleep nu de plak daar na toe, deze klik op z’n plaats en draait daarna om. Je vindt in het midden nu een bronzen plak, pak deze.  

  We moeten hier nog iets anders doen, op de pilaar onder lamp B zie je een sleutelgat met erboven het romeinse cijfer 2. Ra, ra waar is de sleutel? 

Op 1 van de balken op het schuine stuk van het plafond vlak bij de lamp vindt je weer een reeks symbolen, zoom erop in en noteer de symbolen:  

  Nu nog een puzzel......... naast de kast vindt je een ronde spiegel/foto alleen deze is verdraait. 

Het middenstuk staat goed en de 3 ringen moet je draaien totdat de afbeelding goed dan gaan er 3 blauwe lampjes branden. 

 Aan de andere kant van de muur is de slaapkamer 1 met de 2 bedden en dit is de achterkant van de spiegel/foto die tussen die bedden hangt. En in het midden zag je daar toen een gele Orb. Onthoud welke 3 lampjes branden en ga naar de slaapkamer 2, met de 2 bedden, zoom in op de spiegel en klik de dezelfde lampjes aan als in de andere kamer. 

Het middenstuk draait om en de gele Orb is niet meer te zien. 

Ga weer terug naar de rommelkamer en zoom in op de spiegel. Je kan de gele Orb nu pakken. 

We zijn hier nu klaar, we komen pas terug als we de sleutel hebben gevonden.

Verlaat de rommelkamer, draai je weer om naar de gang naar de rommelkamer en zoom in op de 2 hendels op de muur. 

We hebben net een code gevonden op het plafond in de rommelkamer, voer nu de code hier in en druk op de knop. 

Vanzelf zoom je uit en draai je om, aan de andere kant van de gang gaat een paneel open, daarachter ligt een foto. Pak deze.  

Je denk misschien het is wel genoeg zo hier op deze etage maar we moeten nog steeds een kamer onderzoeken alleen de deur zit nog op slot. Ga naar slaapkamer 2, met de 2 schilderijpuzzels en de 2 kisten. Boven het bed is een gat in de muur waar eerst het schilderij voorhing. Zoom in op dat gat en sleep de bronzen plak ernaar toe, 

kijk wat er gebeurt, een geheime doorgang gaat open en je kunt nu naar de afgesloten kamer. 

Je beland in Slaapkamer 3: De Master Bedroom

Hoofdstuk 5: De Gang met Slaapkamers en Badkamer: 

Deel 2

Slaapkamer 3: De Master Bedroom

Kijk rond, er is weer veel te zien en te doen hier. Boven het bed zie je de plaat voor op de deur naar het volgende gebied, helaas kun je deze nog niet pakken.

 Voor het bed staat een kist, zoom erop in en maak open. In de kist liggen 4 messen, pak deze. 

Zoom uit en draai naar links, zoom in op de tv, ervoor liggen 2 munten. Pak deze.  

Zoom uit en draai nog verder naar links, in een nis staat een computer, zoom erop in maar je kan er nog niks mee want je hebt een diskette nodig.

Zoom weer uit en draai verder. Rechts naast de geheime doorgang staat een kast, klik op de deuren om deze te openen.  In de kast hangt een ronde schijf, zoom in en je ziet een knop middenin met daar omheen 7 andere knoppen. Deze knoppen kun je aan en weer uit zetten maar welke moeten en welke uit, komen we zo meteen op terug. Aan de andere kant van de doorgang zie je een schouw met daarboven alweer zo’n schilderijpuzzel, ja hoor hier is ook een jaartal voor. In de schouw is ook iets te vinden maar je kan nog niet zien wat.  

eye_ara_356 Links van de schouw staat een tafeltje met daarop een boek, zoom in en klik op het boek. Lees het door.

 Zoom uit en loop naar de deur naar de gang, haal de knip van de deur.  

Draai nog iets verder door naar links en je kijkt naar de badkamerdeur, zoom erop in en klik op de klink. 

De deur is nu open en je kan naar binnen dus doe dat.  

Badkamer:

Als je binnen bent kijk je naar de wastafel, ga iets naar beneden en klik op de deurtjes onder de wastafel. 

Op de onderste plank vindt je een doos met daarin een gloeilamp, zoom in en pak de lamp.  

eye_ara_360 + 361

Zoom uit en draai je om, naast de wc zie weer een boek liggen, zoom in en lees het. 

Zoom uit en kijk naar het schilderij daarboven, je ziet op het schilderij een schild en onder het schilderij een jaartal maar dat kan ook een tijd op een klok zijn. 

Beneden in de bibliotheek hebben we een klok gezien en een schild waar je iets mee kan, we gaan zo meteen kijken wat dat is.

Zoom uit en draai je om naar de kast, maak de deuren open. Zoom in en op de middelste plank rechts vindt je 2 munten, pak ook deze.

 

Zoom uit en draai naar de deur, boven de linker deurstijl in de rode tegels is weer een puzzel verstopt. 

Draai de tegeltjes zodanig dat er weer een symbool ontstaat, gelukt dan schuift de tegel erboven omhoog en daar staat een foto. Pak de foto.  

 We hebben hier nog een aantal dingen te doen, we zullen hier nu eerst een paar puzzels gaan oplossen. Eerst de puzzel met de knoppen in de kast. Kijk naar dekroonluchter lamp aan het plafond, in het midden zie je een fel licht,. Dit is een gele Orb, verder zie je dat er 4 van de 7 lampen branden. 

Zoom nu in op het ronde apparaat dat in de kast steekt........Klik nu dezelfde knoppen aan als de lampen die branden, druk daarna op de middelste knop. 

Je zoomt uit en je ziet de lamp zakken, zoom nu in op het middelste licht en je kan de gele Orb pakken.  

We gaan nu de schilderijpuzzel doen, je kan deze zelf oplossen door met de cirkels te draaien of je vult de code in 1787 gevonden in het boek in de andere kamer. 

Weer zo’n apparaat komt tevoorschijn in de schouw, klik erop en het lampje wordt blauw. 

Als het goed is branden er nu 4 blauwe lampen op de kozijn van de deur naar het volgende gebied. Je hebt in dit gebied nog steeds een aantal dingen te vinden en puzzels op te lossen, de volgorde is niet belangrijk. Je moet toch een aantal keren op en neer lopen. Verlaat de master bedroom en ga naar de badkamer bij de trap naar beneden.  

Badkamer in de gang

Kijk even naar de gesloten deur...je ziet dat er nu inderdaad 4 blauwe lampjes brfanden op het deeurkozijn. 

Ga de badkamer in en via de vlizotrap naar de zolder.

Sleep de gloeilamp naar de fitting en trek weer aan het touwtje. En er is licht.

 Er staat hier ergens weer een radio die een pokkenherrie maakt, zoek hem op en zet deze uit. Er is hier boven van alles te vinden.  

Helemaal aan het eind van de zolder zie je een lichtstreepje, zoom erop in en schuif de knip weg. 

De deuren gaan open en je ziet het sterrenbeeld tweeling, alleen 3 sterren branden niet. 

Je hebt nu 2 gele Orb’s dus sleep die alvast naar 2 sterren. Nog 1 gele Orb te vinden.  

Zoom uit en zoek met je muis aan de rechterzijde, je ziet een deur tegen de kant aan liggen. 

Aan de bovenkant van de deur krijg je het rondje van de hulpcursor, zoom in en je vindt hier een pop/actiefiguur. Pak deze.  

Aan de andere kant zie je een paar dozen staan met blikken ervoor, op 1 van de dozen ligt een blik. Net voor dat blik liggen 2 munten, pak deze. 

Iets verder naar links zie je een groter blik staan, rechts van dit blik zie je iets liggen. Zoom in en druk op de rode knop.  

Je zoomt vanzelf uit en een lamp gaat branden. Een schilderij wordt nu in het zonnetje gezel, zoom erop in en pak het schilderij.  

Blijf naar de schildersezel kijken en kijk daarvandaan omhoog, op de dwarsbalk vlak bij de schuine balk links zie je iets liggen. 

Zoom erop in en je vindt een sleutel met het romeinse cijfer 2, pak deze.  

Kijk naar de vloer van de zolder, daar vindt je een aantal tekeningen. Bekijk de tekeningen. 

Rechts van de tekeningen zie je een kist staan en hoe kan het ook anders maar hier zit ook weer een cijferslot op.  

Op de tafel in de bibliotheek ligt een poster met een getal van 3 cijfers, dat zullen maar eens op deze kist proberen. 

274 is het juiste getal en de kist gaat open, binnenin vindt je een hendel. Pak de hendel, 

We hebben nog steeds ergens een hendel nodig en wel in de nis waar een kistje op een tafel staat, beneden in de gang. We hoeven hier op zolder alleen nog te zijn om de laatste ster aan te maken. Ga naar beneden naar de badkamer, daar staat achter het bad een houder waar iets in moet. We hebben nog 4 messen in onze inventory zitten dus zoom in op die houder en sleep 1 van de messen daar naar toe. Op de houder gaat een groen lampje branden.  

Verlaat de badkamer, je staat nu voor de trap naar de bibliotheek. Links van de trap is een nis en in die nis staat ook zo’n houder. 

Zoom erop in en sleep een mes ernaar toe. Ook hier gaat een groen lampje branden  

Draai je om en ga naar de rommelkamer, daar staat op het tafeltje ook zo’n houder. 

Sleep weer een mes hier naar toe en een groen lampje gaat ook hier branden.

 Links van dit tafeltje aan de voorkant van de hoekpilaar zit dat sleutelgat met het romeinse cijfer 2. Zoom in op het sleutelgat en sleep de sleutel er naar toe. Er gaat een deurtje open en je vindt een foto, pak de foto.  

Nog 1 mes te gaan, de houder staat beneden in de bibliotheek. We gaan naar beneden.  

Bibliotheek:

Op een tafeltje zien we de laatste houder staan, zoom in en sleep het laatste mes daar naar toe. Ook hier gaat een groen lampje branden.  

Zoom nu in op de klok

we zagen boven in de badkamer een schilderij met een schild zoals hier ook een hangt en een getal: 17.05. 

Dit kan je ook zien als een tijdstip dus versleep de wijzers zodanig dat de klok 5 over 5 aanwijst.  

Zoom uit en zoom daarna in op het schild, druk op de knop midden op het schild. 

Vanzelf zoom je uit en je ziet een gedeelte van de boekenkast opendraaien, je hebt een geheime ruimte gevonden.

Klik in de opening en je komt in de kamer, het eerste wat je ziet is een sokkel met daarop een blauwe Orb. Zoom in en pak de blauwe Orb.  

Zoom uit en draai je om naar de deur, boven de deur zie je een kistje staan op de balk. 

Links daarvan, op de balk die de trap ondersteunt, staat weer een symboolcode. Zoom in en maak het kistje open, 2 munten.  

Zoom uit en zoom in op de balk en teken died symboolcode na

Deze code moeten we boven invoeren met de 2 hendels in de gang en dan zien we wel wat er gebeurt.

Draai je om naar de muur tegenover de deur. Er staan lege schilderijlijsten tegen de muur. 

Kijk omhoog langs de muur en.........ongeveer halverwege zie je dat er een paar stenen uitsteken. 

Klik tussen de 2 uitstekende stenen om er op in te zoomen......Je kan dan 11 stenen in en uit klikken. 

Nummer die stenen van links naar rechts en van boven naar onderen 1 t/m 11, 

Een tekening van deze stenen heb je gezien in de boekenkast van de wenteltrapkamer, onder de bibliotheek.

Op de tekening hebben de stenen 2, 3, 5, 8, 9 en 11 hebben een kruis.  

De brief, die je in slaapkamer 2 onder het kastje hebt gevonden, vertelt dat je de middelste steen in de 3e rij als laatste moet indrukken. 

Nogmaals dank aan Jan Boerma

Klik eerst alle11  stenen naar voren, de stenen met een kruis moeten naar buiten blijven.

 De andere stenen moeten naar binnen maar de volgorde is belangrijk, 

Duw nu steen 1, 4, 6, 10 en als laatste steen 7 weer de muur in. 

De volgorde van de eerste 4 schijnt niet zo belangrijk te zijn maar de laatste moet steen 7 zijn. In 1 van de boeken of brieven kun je dit lezen......Ik weet nu even niet zo gauw welk boek of brief. Als dit goed gedaan is schuif er een gedeelte van de muur open. 

Klik in de opening.......Je komt in een geheime kamer die alleen via deze weg te bereiken is.  

Op de tafel zie je een kristallen schedel staan en er ligt ook een brief op de tafel. Zoom daar op in en lees de brief, zoom weer uit en kijk rond. Je ziet een kist staan maar deze zit op slot, hoe krijg je deze open? Draai naar de boekenkast, links van de boekenkast bijna bovenaan zie je een hendel. Trek deze omlaag en de kist gaat open.

 In de kist vindt je een foto, pak deze. Als het goed is heb je nu alle foto’s die je in dit gedeelte kunt vinden.  

Ga terug naar de bibliotheek en lees nog even het boek, dat op tafel 2 ligt. In het boek lees je nog een keer dat het sterrenbeeld Tweelingen ook wel DIOSKOURI wordt genoemd. Ga via de trap weer naar boven. Zoom weer in op de 2 hendels in de muur van het gangetje.

Draai de 2 hendels nu volgens de code die we beneden in de geheime kamer hebben gevonden, de streepjes maak je door een hendel horizontaal te zetten. 

Gedaan dan gaat er een paneel open links van de badkamerdeur, daar vindt je nu 4 munten. Pak deze.  

Ga nu naar de nis tegenover de slaapkamers, zoom in op het apparaat waar een hendel in moet. 

Sleep de hendel ernaar toe, trek deze omlaag. 

Je ziet de kist opengaan, binnenin ligt een gele Orb. Pak deze.

 Ga terug naar de badkamer en ge via de ladder naar de zolder. Zoom in op het paneel met het sterrenbeeld tweelingen. 

Sleep de derde gel Orb naar de laatste ster. Het sterrenbeeld is nu klaar en de H draait om en je ziet de blauwe Orb. Pak deze.  

Verlaat de zolder en ga naar de master slaapkamer, naar de kist voor het bed.

 Zoom in op de kist, aan de binnenkant van de deksel branden nu 4 lampjes. Daaronder zit een sleuf en daaruit komt nu een diskette.  

Ga naar de computer en zoom in. Sleep de diskette naar het diskettestation. 

Je moet nu een wachtwoord invoeren. In de bibliotheek heb je gelezen dat de tweelingen ook DIOSKOURI worden genoemd, voer dit in als wachtwoord. Met de omhoog- en omlaag pijl kies je de letter en met de links en rechts pijl schuif je een plaats op voor de volgende letter, als laatste klik je op de enter knop.  

Je krijgt nu toegang tot de computer, lees de logbestanden door. 

Met de omlaag pijl kan je nog verder omlaag naar “display case” open, klik op enter en vanzelf draai je om naar het bed. 

Het glazen paneel klapt open, zoom in en pak de deurplak.  

We zijn hier eigenlijk klaar maar we hebben nog iets te doen in het eerste gebied waar je toen niet bij kon komen. Ga terug naar de computer en ga met de pijltjes naar het zwarte rechthoekje met de groene pijl rechtsonder in de hoek, klik op de enter knop en kijk wat er gebeurt.  

  Links van de tv gaat een paneel open en onthult een geheime doorgang, klik in de opening. 

Draai je om naar de opening, rechts daarvan liggen in de hoek 5 munten. Zoom daar op in en pak ze.

 

Schuin voor de opening zie je een luik dat oplicht dus een doorgang. Klik op het luik en je komt op balkon 2, boven de centrale hal. Je staat achter de tafel waar de 3 tablets op lagen. Recht voor je zie je schilderij op een ezel staan, zoom in en pak dit schilderij. 

Zoom uit en draai je om naar het raam, schuin linksonder het raam vindt je de laatste schedel/duivelskop.

 

Dit is alles wat je hier kan vinden, je moet nu naar het balkon aan de andere kant van de centrale hal. 

Dat wordt een flinke omweg, dus ga de ladder op. De slaapkamer uit en naar de trap omlaag via de bibliotheek. 

Via de wenteltrap verder naar beneden. Je bent nu in de kamer met de eerste deur met het vreemde slot, draai je om naar de groene deur. 

Klik daarop en je bent in de centrale hal, ga de trap op. 

Loop naar de boog met de schedels en klik op de schedels waarvan niet beide ogen groen zijn. 

De ogen worden groen en je zoomt uit. De muur onder de boog schuift weg.

 

Ga de kamer binnen, op het tafeltje voor het raam staat een kistje. 

Zoom erop in en je ziet een kistje met een puzzeldeksel dus klik op de vierkantjes en maak er het juiste symbool van. 

Het kistje gaat open en je vindt de laatste 3 munten die je in dit gebied nog kunt vinden.  

  Als het goed is hebben we nu alles gevonden wat er te vinden was, alles gelezen wat we moesten lezen dus wordt het tijd voor het volgende gebied. 

We moeten nu terug naar de afgesloten deur.  

De schedelkamer uit, via de trap naar beneden en links langs de trap door de groene deur. Nu door de deur met het slot en via de wenteltrap naar de bibliotheek. Nu de trap op naar boven, zoom in op de deur met het slot en sleep de plak naar het slot. Het slot gaat draaien en de deur gaat los.  

  Klik op de deur en je komt in het nieuwe gebied en dat is de Troonzaal en het Laboratorium

Hoofdstuk 6: De Troonzaal en het Laboratorium

De Troonzaal

 

Je komt in een grote ronde zaal, voor je zie je een podium met een aantal treden ernaar toe. Midden op het podium zie je een paal staan, het lijkt wel een paal uit een brandweerkazerne maar we zullen toch ook naar boven moeten kunnen dus waar is de trap. Verder zie je op het podium 2 houders staan waar een hendel in moet. Voor het podium zie je 2 apparaten staan waarvan je nog niet weet wat je er mee moet. Op de grond zie je kabels lopen die ook naar die 2 apparaten gaan. Je ziet ook een aantal schakelaars op de grond.

Draai naar links en je komt bij een groot standbeeld deze heeft een gele Orb in zijn hand maar hoe krijgen we die te pakken? 

Aan de voorkant zie je een mechanisme waar je een naam moet invoeren, welke naam? Tussen het podium en het standbeeld zie je een ronde schijf op de grond liggen, wat moet dat worden, een trap? Draai verder door naar links en je ziet de deur waar je net door naar hier bent gekomen. Links naast het gangetje staat een grote vaas en net achter die vaas vindt je een luikje met een puzzel......zoom daar op in

Zet de 4 vlakjes in de juiste stand, symbool maagd, en het deurtje schuift open. Daar vindt je de eerste foto in dit gebied, pak de foto.

Draai verder naar links en je ziet weer een podium met een trap ernaar toe, op het podium zie je ook weer een deur met zo’n vreemd slot. Hierdoor moet je naar het volgende gebied maar daar zijn we voorlopig nog niet aan toe. Verderop zie je nog een deur ook deze is op slot.

Voor het podium zie je 2 tafeltjes, op het achterste tafeltje staat een schaal met daarin 2 munten .Zoom in op de schaal en pak er dan de 2 munten uit

 Zoom uit en zoom in op het eerste tafeltje, alleen met de schakelaar kun je iets doen. Klik erop maar er gebeurt nog niks. 

Als je goed kijkt en dan het snoer volgt naar de vloer, zie je dat de schakelaar verbonden is met de kabels op de grond. Die kabels zijn ook verbonden met de 2 apparaten die, links en rechts, voor de podiumtrap staan. Er steken 4 schakelaars tussen de kabels. Noem die 4 schekelaars A, B, C, D. 

Nu moet je de schakelaars goed gaan zetten zodat de stroom naar de 2 apparaten gaat. Je kunt in elke schakelaar de pijlnaar links en/of naar rechts klikken. Zoom in op een schakelaar en klik dan de pijl naar links of naar rechts. Als eerste........Zet schakelaar A naar rechts, schakelaar B naar links. Schakelaar C staat als het goed is al naar links. Zoom weer in op het voorste tafeltje en ......Klik weer op de knop op het tafeltje en het apparaat links wordt geactiveerd.

Zoom in op schakelaar C en zet deze naar rechts. Zoom uit en daarna in op schakelaar D en zet deze naar rechts. 

Zoom uit en ga naar de knop op het tafeltje, klik erop en het apparaat rechts is geactiveerd.

NB: Het lijkt alsof de game verschillende manieren heeft, als ik C naar rechts zet en D naar links dan wordt bij mij het apparaat rechts niet geactiveerd.

Op de 2 apparaten moet je het juiste symbool zetten.........Maar welke symbolen horen nu op de apparaten. 

Op het podium zie je 2 pilaren tegen de muur. Op het bovenste gedeelte van beide pilaren zie je een symbool staan. 

Neem het symbool van de pilaar die het dichtst bij het apparaat staat.

 Dus het symbool op de pilaar die rechts ziet staan hoort bij het apparaat wat links staan en het symbool op de pilaar die je links ziet staan hoort bij het apparaat rechts

Zoom in op het rechter apparaat en zet er het goede symbool op en...

... de symbolen goed en het apparaat klapt om en je krijg een hendel te zien, pak deze hendel

Ga naar het linker apparaat en stel daarop ook het juiste symbool en dit apparaat klapt dan ook om. Pak de 2e hendel

Draai je om naar het podium, met de paal en de 2 houders. Zoom in op een houder en sleep een hendel ernaar toe. 

Zoom uit en daarna in op de andere houder en sleep ook daar een hendel naar toe. Trek daarna beide hendels naar beneden.

Je zoomt vanzelf uit en je ziet een wenteltrap naar beneden komen. Ga naar boven.

Voorkamer:

Je komt in een kleine voorkamer, links naast de deur staat een tafeltje. Op de plank onderop staat een kist, zoom in, maak deze open en pak de munt die erin ligt. 

Zoom uit en draai naar links, daar staat een sokkel met een 6 kantige steen bovenop, opgesloten onder een glazen kap. Op slot uiteraard. Die steen doet denken aan het midden van de stenen ronde schijf naast het standbeeld. Daarnaast hangt aan de muur een stuurwiel van een schip. Zoom in en merkt dat je het stuurwiel niet kunt verdraaien. 2 pinnen houden het op zijn plaats. Wat je er mee moet mag Joost weten maar daar komen we vanzelf achter. 

Draai verder door naar links. Je ziet de trap naar beneden met een paar dozen ervoor. Op 1 van de dozen ligt een boek, zoom daarop in. 

Je ziet dan een papiertje uit het boek steken, zoom in op het papiertje. Je ziet een tekening van 3 figuurtjes, wat je ermee moet?

Links van de schemerlamp zie je een pilaar en op het onderste deel kan je inzoomen maar je mist daar nog iets dus later.

Verder door naar links staat een tafel, rechts op de tafel staan 3 barometers met 6 knoppen ervoor. 

Met deze knoppen kan je de rode staafjes  hoger of lager maken.

 Links op de tafel  staat een kist, uiteraard weer op slot. Merk het symbool op het slot op.

Op de muur links van de tafel hangt een poster met daarop cirkels met donkere en lichte sterren, wat is de bedoeling hiervan.

Zoom nu in op de deur en klik op de klink, de deur gaat los. Zoom uit en klik op de deur. Je komt in een laboratorium.

Laboratorium

Voor je op een ronde tafel staat een apparaat, wat de functie daarvan is weet je nog niet maar je ziet dat hij met kabels verbonden is met een oscilloscoop.De osciloscoop is weer verbonden aan de computer die op dezelfde tafel staat. Zoom in op het bord dat achter de tafel staat, op het plankje onder het bord liggen 2 munten. Pak deze.

Zoom uit en daarna in op de computer, als je op de enterknop druk krijg je de melding dat de toegang geweigerd is. 

Het systeem is van ergens anders afgesloten. Bekijk ook de oscilloscoop even van dichtbij

Zoom uit en draai je om. Daar staat ook een tafel met een bord erachter. Op het bord een aantal tekeningen van beelden van de oscilloscoop. 

Eerst dat apparaat maar eens aan de gang krijgen.  

Op de tafel ligt ook een boek waar je op kunt inzoomen, doe dit en lees het boek.

Iets verder naar links zie je tussen de 2 stellingkasten een schemerlamp staan naast een hek

zoom inop het hek  en je ziet in het schermpje dat de server offline is. Zoom uit en draai verder naar links. Daar staan 2 stellingkasten naast elkaar, in de linker kast op de bovenste plank links zie je 3 dozen staan. Op de rechter doos staat een kistje, zoom erop in en maak het open. Je vindt daarin een foto, pak deze.

eyes_ara_453Verder kun je hier nu niets doen, je ziet hier 2 deuren waarvan de linker je terug brengt naar de tussenkamer waar je net vandaan komt. 

Dus zoom in op de rechter deur en klik op de klink, de deur gaat los.

Klik nu op de deur en je komt in een:

Gang met Bustes:

Rechts zie je 4 bustes op sokkels staan. Iedere sokkel heeft een wijzerplaat onderaan en 2 jaartallen bovenaan.  

Op de pilaar tussen de eerste 2 bustes hangt een schild boven 3 zwaarden. Boven het schild vindt je een foto, pak deze.

Links in de gang staan 5 tafeltjes, met het eerste tafeltje kan je niets. Draai door naar het tweede tafeltje. Daarop vindt je een aantal boeken, op 2 ervan kun je klikken. 

Klik op beide boeken en je ziet iedere keer 2 sterrenbeelden. 

Alleen het sterrenbeeld draak(Draco) is belangrijk.

 Zoom uit en draai naar het middelste tafeltje daarop staat doos met een metalen plaat onder een glazen deksel, uiteraard zit deze op slot. 

Boven de doos zie je een wijzerplaat, je kunt de wijzer verzetten maar deze springt terug. Zoom uit en daarna in op het volgende tafeltje daarop staat een kistje en er ligt een briefje. Maak het kistje open en pak de sleutel, klik daarna op het briefje. Het is een tekening van een barometer met een schaalverdeling, daaronder zie je een som met donkere en lichte sterren.

 De sterren en de barometer ben je tegengekomen in de tussenkamer, dit is de aanwijzing voor de oplossing van de barometerpuzzel. Deze lossen we later op. We gaan nu eerst naar het einde van de gang en door de deur, we komen in een toren met een wenteltrap. 

Toren:

Kijk eerst even boven de deur daar zie je een steen uitsteken, klik op de steen en deze valt naar beneden. Daarachter vindt je een foto, pak deze.

We kunnen nu naar boven of naar beneden, we gaan eerst naar beneden omdat er boven geen stroom is. 

Je ziet een generator staan met daarboven een drukknop, klik daarop en de generator springt aan. Als het goed is hebben we nu boven stroom. 

Je ziet ook een stuurrad aan de muur hangen, ook deze is geblokkeerd.

 Draai je om naar de trap en kijk naar beneden, onder een spinnenweb vindt je 2 munten. Pak deze.

Ga naar boven en kijk even rond, je ziet een projector met er tegenover 4 panelen aan de wand. Deze panelen kun je omhoog en omlaag schuiven.  

 Op de vensterbank van het raam links vindt je een boek

 Zoom in op de vensterbank en klik dan op het boek.....binnenin zie je een tekening van een draak. Dus hier hebben we de draak nodig.  

Kijk nog even verder, rechtsboven de 4 panelen zie je een steunpunt voor het dak. Daarop tegen de muur zie je een foto, pak deze.  

Zoom nu in op de projector, vooraan zie je de aan/uit knop. 

Zet de projector aan, op de 4 panelen wordt nu een sterrenbeeld geprojecteerd.  

Met de knop achteraan kun je de projecties wisselen, druk net zo vaak totdat je het sterrenbeeld Draak ziet.  

Schuif nu met de panelen totdat de lijnen van de Draak samenvallen met de lijnen op de panelen.

Als je het goed gedaan hebt kijk je naar de vloer en je ziet groene lampjes knipperen, de Draak levert nu stroom voor de gang en het lab. 

Ga naar beneden en door de deur terug naar de Bustes gang. Hier zie je ook groene lampjes knipperen. 

Draai naar rechts naar het laatste tafeltje in de gang, links ervan op een randje liggen 2 munten. Je kunt alleen bij deze munten komen als je binnenkomt vanuit de traptoren.  

Ga verder door naar het lab, zoom in op de computer en je ziet dat je nu toegang hebt op de computer. 

Klik op de enter knop, je krijgt nu een melding dat de server offline is. Dus nu op zoek naar de server.  

Waar de server is weten we nog niet maar we kunnen nu wel de barometerpuzzel oplossen dus ga naar de tussenkamer en draai naar de tafel. 

Zoom in op het kistje en sleep de sleutel er naar toe om het kistje te openen

Klik op de knop die je in het kistje ziet helaas nog geen stroom

Zoom uit en zoom in op de barometers. De rode staafjes moeten de juiste lengte hebben maar wat is de juiste lengte. 

Weet je nog de tekening in het boek bij de trap naar beneden, er stonden 3 tekeningen op.  

Combineer dat en de poster hier in de kamer en ook de aanwijzing die je in de gang naar de traptoren gevonden hebt.

 In elk van de 3 tekeningen zie je welke cirkels van de poster je moet gebruiken en kijk hoeveel lichte en hoeveel donkere sterren je hebt. Trek nu de donkere van de lichte af en je krijgt het aantal streepjes wat je voor de barometer nodig hebt. Het bovenste figuurtje geeft 13 lichte sterren en 3 donkere, blijft over 10. Op dezelfde manier doe je ook de andere figuurtjes en dan krijg respectievelijk 3 en 6. Dus van links naar rechts wordt dat 10, 3 en 6. Ga nu de rode staafjes op de juiste lengte zetten, met de linker knoppen gaan ze omhoog en met de rechter knoppen omlaag.  

 Als ze goed staan zoom dan uit en daarna in op het kistje, klik op de knop en vanzelf zoom je uit en je ziet de deksel boven de zeskantige steen open gaan. 

Pak de steen en neem deze mee naar beneden naar het ronde geval naast het standbeeld.  

Zoom in op de cirkel en sleep de steen naar het midden van de cirkel, 

de stenen gaan zakken en vormen zo een trap naar beneden. Klik op de trap en beneden vindt je de servers.  

Serverkamer:

Kijk rond en je ziet een computer en ook 3 servers. 

Een tafel in het midden en ook een aantal stellingkasten, verder zie je op de vloer een glazen kist staan met een foto erin. Kist zit op slot.  

Links van de computer zie doorgang en dan kom je in de kelder.  

Draai je om naar de tafel en zoom in op de la, klik op de la. Deze schuift open en je ziet een stuk papier liggen, 

Pak het papier. op het papier staan een heleboel cijfers en een aantal symbolen. Hier kan je nog niks mee.

Op de tafel ligt ook een handvat, pak deze.  

Draai je om naar de computer en zoom in, je ziet op de monitor dat je een diskette nodig hebt. Waar moeten we die weer vandaan halen?  

Plafond-puzzel

Zoom uit en kijk op de pilaar naast de computer en op de grond voor de pilaar, daar zie 2 dezelfde symbolen. Die op de pilaar zit vast, de anderen kunnen draaien als je erop klikt.  Ook op het plafond zie die tegels met hetzelfde symbool , je moet deze symbolen goed zetten om de glazen kist te openen en om de foto te kunnen pakken.

Je moet beginnen met het symbool op de vloer, je moet erop klikken totdat de punt naar de pilaar wijst. Het symbool op de pilaar zit vast en wijst omhoog, volg de richting van de punt. Op het plafond zie weer zo’n tegel zitten. Je moet deze tegel ook weer draaien zodanig dat de punt naar de volgende tegel met symbool wijst, dit moet wel in een rechte lijn zijn, in dezelfde rij tegels.  

Vanaf de tegel bij de pilaar ga je naar de andere kant van de kamer, er is telkens maar 1 tegel met symbool die je kunt bereiken in een rechte lijn. Zoom in op die tegel en draai de punt naar rechts naar de achterkant van de kamer, zoom uit. Zoom nu in op de tegel in dezelfde rij, 3 tegels naar beneden. Draai de punt naar rechts, volg de rij en je komt uit bij de onderste van 2 tegels. 

Draai de punt naar boven naar de tweede tegel, draai de punt van de bovenste tegel naar links. 5 tegels verder zie je de volgende tegel, draai hier de punt van naar boven, naar de muur waar de foto in de doos ligt. volg deze rij  en je komt weer bij een tegel met symbool. Draai de punt naar beneden, vlak bij de muur waar de servers staan zie je in het donker een tegel met symbool. Draai van deze de punt naar rechts, draai van de volgende tegel de punt naar boven. 4 tegels naar boven zie je de volgende, draai de punt hiervan naar links en bij de volgende draai je de punt naar boven. 

In het donker zie je nog net de volgende tegel, draai hiervan de punt naar boven, dat is naar de achterkant van de kamer. Daar zie je 1 tegel lager dan  de 2 tegels boven elkaar, draai hier de punt van naar links. Draai nu de punt van die tegel naar boven en volg de rij. Je komt nu bij de tegel met symbool boven de pilaar waar de doos met de foto staan, draai hier de punt naar de pilaar.

 Als het goed is staat het symbool op de pilaar naar beneden en ga je vanzelf uitzoomen en kijk je naar de doos met de foto. 

De doos gaat open, zoom in en pak de foto.  

Draai je weer om. Naast de computer is een boog doorgang. Klik in de opening, je komt in de kelder. 

Kelder

Je ziet bovenop een plateau een schildersezel staan, daar heeft een schilderij opgestaan die je eerder in de game al gepakt hebt. Je hebt daar ook een hendel achter een paar planken gevonden. Je kon daarvandaan niet hier komen en je kunt ook hier van de keldervloer niet boven bij de schildersezel komen. Toen je daarboven die hendel overhaalde zag je een stuk muur wegzakken, achterin de kelder zie die opening. Zoom daarop in en je ziet een aantal goudkleurige bekers, vazen en schalen staan, ertussen liggen 10 muntjes. Pak de munten.  

Links naast de nis met de schat hangt een stuurwiel van een schip, net zoals de andere 2 is dit wiel ook geblokkeerd.  

Aan de andere kant van de kelder staat een ton met een kistje erop, op de rand van de ton staat een code geschreven. 

Links van de ton staat een houder waar 3 hendels in moeten, we hebben nu een halve hendel dus nu op zoek naar 2 ˝ hendels.  

Midden in de goot op de vloer ligt een hendel, zoom erop in en pak deze.  

In de hoek waar een lamp op een statief staat zie je achter een paar planken nog een hendel staan. Pak deze hendel, nog een halve te gaan.  

  Links naast de planken waar de hendel achter stond zie je een boog met daarin een aantal cirkels in elkaar, eronder zie je een hek. Ja dit is weer een rotpuzzel, we moeten die eerst tevoorschijn halen maar daar hebben we de computer voor nodig. Als je de trap afkomt loop je tegen een boog aan, links van die boog staat een pilaar. Boven aan het plafond zie je een ketting hangen, trek deze omlaag. 

Links van de trap hangt nog een ketting aan het plafond, trek ook deze omlaag. 

Vanzelf zoom je uit en je ziet de muur onder de boog omlaag zakken.  

Je ziet weer een sterrenbeeld met verlichte sterren en ook een paar nog niet verlichte sterren, we moeten weer 3 gele Orb’s vinden. Onder het sterrenbeeld zien we een halve hendel liggen, pak deze en combineer deze met het handvat in je inventory. Klik weg en je hebt nu 3 hendels.  

We gaan zometeen aan de slag met de 3 hendels maar eerst nog even iets anders. In het plafond voor de boog met de cirkelpuzzel zie je een tegel niet goed hangen, zoom erop in en je kunt deze tegel naar achteren schuiven. Daar vindt je weer een foto, als het goed is hebben we nu alle foto’s voor dit gebied gevonden.  

  Zoom uit en draai je om naar de ton en de houder voor de 3 hendels, zoom in op de houder en sleep de hendels ernaar toe. Op de rand van de ton staat de code.  

Midden omlaag, links omlaag, rechts omlaag, links omhoog, rechts omhoog en als laatste links weer omlaag.  

Vanzelf zoom je uit en draai je naar het kistje, dit gaat open.

 Binnenin ligt een diskette, pak de diskette en  eindelijk kunnen we verder met de computer.  

Serverkamer:

Ga naar boven en draai je om naar de computer, zoom in op de computer.

 Sleep nu de diskette naar het diskettestation. De computer start op.  

Klik op de enterknop en je ziet nu op de monitor de 8 entries, je kan er niks mee. 

Klik weer op enter en ga met het pijltje omlaag, klik weer op enter en server wordt geinitialiseerd maar de terminals zijn nog offline.

Klik weer op de enter om terug te gaan, met de pijltje omlaag. Je komt nu bij de print opdracht, klik op enter en de printer begint. 

Er komt een stuk papier uit met 6 gaten. Pak dit papier.  

Voeg de 2 papieren in je inventory samen. Je kan het bovenste papier verschuiven, je ziet in 5 gaten cijfers en het gat rechts kan je boven een symbool zetten.

Draai je om naar de terminals je ziet dat iedere terminal een ander symbool heeft en een wachtwoord nodig heeft. 

Kijk naar het symbool op de linkse monitor, klik dan op de papieren om deze in je scherm te zetten.  

Zoek met het rechter gat naar het symbool op de linkse monitor, je ziet dan 5 cijfers. Dit is het wachtwoord voor deze terminal.  

Voer nu met de pijltjestoetsen het wachtwoord in en klik op enter. De terminal wordt opnieuw opgestart, met succes.  

Doe dit ook voor de middelste terminal. 

Zoom in op de middelste monitor en voer de zojuist gevonden code in.

Voor de rechter terminal is wat moeilijker, je ziet dat symbool niet staan. Kijk naar de symbolen op het papier, je kan nog net zien dat er oorspronkelijk 6 symbolen hebben gestaan. Waarschijnlijk is het symbool wat ontbreekt degene die we nodig hebben voor de rechter terminal. Zet het rechter gat op de plaats waar het symbool hoort te staan en gebruik het wachtwoord dat je dan vindt.  

Zoom in op de rechter monitor en voer er de zojuist gevonden code op in

Als alle 3 de terminals werken draai je dan om naar de computer en zoom in op de monitor. 

Zet met de pijltjes toetsen de cursor op de server initialisatie en klik op enter.  

De terminals komen nu online.  

Je kunt nu verschillende dingen doen..........je kunt nu naar het lab gaan en de oscilloscooppuzzel gaan doen of in de kelder de cirkelpuzzel. Je hebt de cirkelpuzzel niet nodig voor het eindspel maar wil je de extra puzzel en verborgen ruimte vinden dan moet je deze oplossen, je kan dit ook later doen. Ik doe deze puzzel nu wel. Ga naar de computer.  

Cirkel puzzel in de kelder

Zoom in op de monitor, als het goed is zie je nu in het scherm een venster met daarin 2 keuzemogelijkheden: Boot log en Server online. Als je goed kijkt zie rechtsonder in het monitorscherm een cirkeltje staan, daar moeten we zijn. Ga met de omlaagpijl naar Server online en daarna met pijltje naar rechts dan moet je nu het cirkeltje geselecteerd hebben, klik dan op enter.  

  Je krijgt nu een wit scherm met een zwarte cirkel met daaronder een zwarte punt, met het pijltje omhoog zet je de punt midden in de cirkel. Klik op enter, 

...........je hoort iets verschuiven maar je ziet nog niet wat. Ga naar de kelder naar de boog met de cirkels en het hek eronder.  

  Op de cirkels zie je nu een afbeelding alleen is deze verdraaid. Je ziet een middelpunt en 4 cirkels die je kunt draaien.

Nummer de cirkels van binnen naar buiten 1 t/m 4.

 

 Ga nu eerst met de cirkels  1, 2 en 3 draaien totdat je het hele lijf van de dame in die 3 cirkels compleet hebt gedraait........

Cirkel 1 draait Cirkel 1 en Cirkel 3. Cirkel 2 draait cirkel 2 en cirkel 4. Cirkel 3 draait cirkel 3 en cirkel 2. Cirkel 4 draait cirkel 4, cirkel 2 en cirkel 1

Je zult hiertoe toch ook met cirkel 4 moeten draaien om de dame in de cirkels 1, 2 en 3 goed te krijgen ....Zoals je op deze 2 screenshots kunt zien

Dit was het makkelijke gedeelte, let niet op de buitenste cirkel.  Het enige dat nu nog ontbreekt is het bovenste stukje van het hoofd van de dame, dat stukje zit helaas in cirkel 4. Je moet nu slim gaan draaien met de cirkels om de dame helemaal compleet te krijgen.........en dat is nog echt niet makkelijk.  De screenshot hieronder toont je hoe het er uiteindelijk uit moet zien.........De ene keer los je deze puzzel in 5 minuten op, maar je kunt er ook dagen mee aan het ploeteren zijn.

Heb je de puzzel opgelost dan zoom je vanzelf uit en........Het hek onder de cirkelpuzzel is nu omhoog, 

Ga eronder door........Je komt nu in de vroeger brouwerij.

 Kijk even rond, rechts vanwaar je binnenkwam staat een half wijnvat. Zoom erop in en je vindt 3 munten, 

Zoom uit en draai naar links, je ziet 2 vaten liggen. Nog verder door naar links zie je in de hoek een hek, uiteraard op slot. Draai nog verder door naar links en je bent aan de andere kant van de goot, je ziet in het midden een banier hangen.  Rechts daarvan zie je een boog, bovenaan aan de linker kant in de boog zie je een ketting hangen. 

Zoom in op de kettingen trek eraan en...........

........het hek in de hoek gaat los en je ziet een ladder. Klik op de ladder en je komt nu in de kelder van de torentrap waar de generator staat en het stuurrad aan de muur hangt. 

Onder dat rad zie je nu een luik omhoog staan. Klik weer in het luik en je bent terug in de brouwerijkelder 

Je moet hier nog 1 ding doen. Kijk naar het plafond. Er zijn 4 tegels met een figuur erop, deze tegels kun je draaien als je erop inzoomt.

Zet de 4 tegels A, B, C, D  goed en je zoomt uit en draait vanzelf naar het hek boven de goot. 

Je hoort iets verschuiven. Klik onder het hek en je bent terug in de andere kelder, 

je ziet meteen dat het hek aan de andere kant van de kelder nu ook omhoog is. Dus klik nu in die opening.

Je komt nu in een ander gedeelte van de kelder, links zie je een ladder staan. 

Verder naar achteren vindt je aan de rechterkant in de goot een pop/actiefiguur, pak de pop

Zoom uit en klik nu op de ladder, dit blijkt ook een verborgen doorgang naar een ander gedeelte van het kasteel te zijn.

 Je komt uit in het kamertje met de werkbank tegenover de eerste generator in het begin van de game. 

Het luik is verborgen onder de werkbank, klik weer in het luik en je bent terug in de kelder. Ga onder het hek door en je bent weer in de kelder met de 3 hendels We moeten hier nog wat doen maar dat kunnen we pas later als we nog een paar dingen ontdekt hebben Ga terug naar de serverkamer, daarvan weer via de wenteltrap naar de beginzaal en daarna via de wenteltrap naar boven. Naar de tussenkamer en vandaar naar het lab

Laboratorium

Zoom in op de computer, je ziet dat je nu wel iets met de computer kan doen. 

Op de monitor zie je 2 vensters open, in het bovenste venster heb je 4 keuzes. Klik ze 1 voor 1 aan en lees ze door, fase 3 laat een error zien. 

Ga via de pijltjestoetsen naar het onderste venster, klik op enter en je bent verbonden met de controle van de oscilloscoop

Zoom in op de oscilloscoop en je ziet 2 knoppen naast het scherm, hier kun je de frequentie en de amplitude mee aanpassen. Maar hoe moet het worden?  Draai je om naar het bord aan de andere kant daarop zie je tekeningen van 3 fases en hoe het er op het scherm van de oscilloscoopmoet uitzien.  

Draai je weer om naar de oscilloscoop en ga met de knoppen spelen.  

Voor fase 1 moet je de knoppen zoals op de foto. Je moet met de knoppen spelen om de juiste stand en resultaat te krijgen. 

Als je goed staat heb je veel vonken uit de schoorsteen en hebt je een kleine explosie, nu gaat er ook een blauwe spiraal draaien in de glazen stolp.  

Fase 2: Zet nu de knoppen zoals op de foto, je krijgt weer vonken maar nu uit de andere schoorsteen

. Er brandt iets door en het licht in de stolp wordt een blauwe bol. Over naar fase 3, zet de knoppen ongeveer zoals de foto en ga ermee spelen. 

In de juiste stand wordt het blauwe licht steeds feller en er brandt van alles door.  

Het licht wordt nog feller en je krijgt een explosie van licht en een schokgolf. 

Het resultaat is dat het hek open gaat en dat er een blauwe Orb onder de stolp zit.  

Ga naar de stolp en probeer de blauwe Orb te pakken, helaas pindakaas dat ding zit op slot.  

Dan gaan we maar de trap op naar boven.  

Je beland in:

 Hoofdstuk 7: Planetarium en Observatorium

Deel 1:

  Vanuit het lab ga je door het hek dat nu geopend is naar boven naar het planetarium. 

Kijk op je gemak rond, het ziet er mooi uit. Je ziet planeten om de zon draaien.  

In het midden staat een schakelpaneel met een bol erboven deze projecteert de planeten, rechts ervan staat een sokkel waarvan je nog niet weet waar die voor dient. 

Links staat een kist op de grond met 3 plakken bovenop, de eerste is nu verlicht. De tweede wordt verlicht als je erop klikt dan gaat de eerste uit. De derde doet nog niks. Vanaf dit paneel lopen kabels naar alle schermen. Op ooghoogte zie je 8 afbeeldingen met daarvoor schermen met planeetsymbolen, er zijn 8 symbolen. Je kan inzoomen op de symbolen en deze aan of uit zetten. Je ziet ook een draaitrap om omhoog te gaan naar de Sterrenwacht/Observatorium....Het hek voor deze trap is dicht en op slot.

Het traphek moet geopend worden en daar gaan we nu eerst voor zorgen.

Voor de trap naar beneden staat een tafeltje met daarop 3 boeken. 

Je kunt inzoomen op het groene boek. Doe dat en lees het door, bekijk ook de tekeningen.

 De onderste alinea op de linker bladzijde en de tekening op de rechter bladzijde zijn belangrijk. 

Je leest daar dat er 3 stages zijn om de planeten te bekijken, de planeten in de het buitenste deel van het zonnestelsel en de planeten in het binnenste deel. De tekening is voor de derde stage.......Je ziet de zon met een grote planeet en een kleine planeet. Welke planeten, en dus welke symbolen, horen bij het binnenste deel en welke bij het buitenste deel. Zoom uit van het boek en ook uit van de tafel. 

Draai verder naar rechts. Daar zie je een tafeltje staan, je kan inzoomen op de bovenkant van dat tafeltje. Hier vindt je 2 opgerolde posters.  

Klik op de linker poster en je ziet de binnenste planeten met hun symbolen, klik op de rechter poster en je krijgt de buitenste planeten te zien.  

Neem goed notie van de symbolen die achter elke planeet staan.....het zijn dezelfde symbolen die ook hier op de muren staan en we gaan nu een aantal van die planeetsymbolen uit en/of aan zetten. We beginnen met de binnenste planeten, Mercurius, Venus, Aarde en Mars. Deze symbolen moeten aan blijven en de rest uit.  Je zoomt dus steeds in op de planeetsymbolen en klikt er dan op om ze aan of uit te zetten

Zoek het symbool van Saturnus........

zoom in op Saturnus en zet het symbool uit.

Zoom uit en zoek het symbool van Jupiter, zoom er op in en klik Jupiter uit.

Zoom uit. Zoek Uranus en zet Uranus uit

Zoek Neptunes en zet ook dit symbool uit

Zoom nu in op het schakelpaneel met de bol erboven. Zet de schuif naar rechts en klik op activate.  

Je krijgt nu een projectie ban de binnenste planeten rond de zon. Op het paneel brandt nu het bovenste lampje.  

Zoom uit en kijk even naar het schouwspel.  We gaan nu de binnenste planeten uitzetten en de buitenste aan. 

Zet de Aarde uit 

Venus uit.  

Zet Saturnus weer aan. 

Zet  Mars uit.  

Zet ook Neptunus weer aan 

Zet  ook Jupiter weer aan.  

Zet Uranus weer aan 

Zet Mercurius uit.  

Zoom weer in op het schakelpaneel met de bol. Zet de schuif terug naar links en klik op activate.  

De bol projecteert weer 2 witte planeten die draaien rond de zon

Als je weer even kijkt in het boek naar de tekening dan zie je een kleine planeet en een grote rond de zon draaien, in de tekst hebben ze het over een grote gasplaneet en onze kleine aarde. De planeten in de tekening zouden heel goed Jupiter en de Aarde kunnen zijn. We gaan weer planeten aan en uit zetten.

Zet de Aarde weer aan en Saturnus weer uit.  

Zet ook Neptunus en Uranus weer uit.  

Zoom nu in op de kist bij het paneel en klik op de middelste plak, deze gaat nu branden.  

Zoom weer in op het paneel, de schuif naar links en klik op activate.  

Het volgende stuk gaat nu vanzelf, je krijgt een aantal projectie na elkaar. 

Er verschijnen blauwe lichtjes waarvan 1 op de Aarde beland. 

Daarna gaat het hek voor de wenteltrap naar boven open.  

Klik op het begin van de trap en je komt in de sterrenwacht.  

Observatorium/ Sterrenwacht:

Kijk rustig even rond, er is weer van alles te zien en te ontdekken. Midden in de ruimte staat een telescoop en vlak ervoor staat op een tafel de computer met de telescoop controle. Je moet hier coördinaten invoeren maar welke, klik toch maar even op de enterknop misschien zijn dit wel goede coördinaten. Maar nee je krijgt een foutmelding

Het luik van de koepel is nog niet open. Dus op zoek naar de knop om dat ding te openen. Als je goed kijk zie je rood lampje branden naast het schilderij links van de trap.  

Zoom in op die schakelaar en druk op de knop, het lampje wordt groen en de koepel schuift open.  

Zoom even in op het oculair/kijkglas van de telescoop en.........

......... je ziet de sterren waarvan de coördinaten nu zijn ingevuld, deze kun je verder vergeten.  

Zoom uit (2x) en je ziet een dubbele stellingkast tegen de muur staan, op de onderste plank staan 3 dozen. Klik in de opening tussen de dozen.  

Je ziet nu een schuif in de muur zitten, schuif deze naar beneden en er gaat een geheim vak open. Daarin liggen 4 munten, pak deze.  

Iets verder naar links staat weer een dubbele stellingkast maar nu dwars op de muur, daarnaast staat een tafel met een krukje ervoor. Op het krukje staat een kistje, uiteraard afgesloten. Kijk naar de tafel, je ziet 2 borden met 4x4 lampjes die je aan en uit kan zetten. Voor het rechtse bord ligt een drukknop met een ster erop en voor het linkse bord liggen 3 knoppen met de symbolen water, komeet en maan. Naast de knoppen ligt weer zo’n driehoekige plak voor op een deurslot, ook weer onder een gesloten kap.

Nog iets meer naar links staat nog een tafel met daarop een aantal boeken, borden en bestek maar dat is niet belangrijk want je kunt er niks mee. In het midden zie je 2 schriften liggen. 

Op het bovenste vel papier is een poppetje getekend dat naar een ster reikt met daaronder III. Dit is een aanwijzing voor 1 van de 3 stuurwielen maar welke? Tussen de 2 schriften zie een stukje papier liggen, klik erop en je hebt een tekening in beeld. Dit heeft te maken met de oscilloscoop, het is ook een aanwijzing voor een ander stuurwiel.  

Zoom uit en draai naar links daar ligt een matras op de vloer, op het kussen ligt een boek.  

Zoom in op het boek, het klapt open en je ziet een code in bekende tekens. We moeten terug naar de hendels in de kelder, naast de code staat VI. Noteer de code.  

Naast de matras staat een tafeltje met erboven weer een stuurwiel, deze kan je wel draaien. Op de rand staan sterrenbeelden, boven tussen de spaken staan de coördinaten die horen  bij het sterrenbeeld dat bovenaan het wiel staat. Tussen de onderste spaken zie je 3 vakjes voor de andere wielen alleen moeten we die nog eerst activeren.  

Zoom uit, naast het wiel staat een stellingkast met op de onderste plank een boek bovenop een doos. Zoom in op dit boek en klik erop.  

Hier kunnen we nu niet verder, we moeten nu eerst die wielen gaan activeren dus klik op de trap en ga naar beneden.  

Planetarium:

We komen door het planetarium en daar stoppen we even want er liggen hier nog een paar dingen verstopt. 

Zoom in op het sterrenbeeld van Venus. Links van het scherm zie je een tafeltje staan. 

Als je goed kijk zie je rechts naast de poot van het tafeltje iets tegen de muur staan, klik daar op en je krijgt een vreemd gevormd plaatje in je inventory. 

Komt de vorm je bekent voor dat klopt, je zag dat op de pilaar in de tussenkamer. Daar komen we later op terug. Er is nog iets verborgen hier. Tussen het sterrenbeeld Jupiter en Mercurius staat een pilaar. Als je in de richting van die pilaar kijkt krijg je de ronde cursor op de een na bovenste traptrede......het is een los planje

Zoom in op dat losse plankje in de traptrede......

Het plankje kan je naar achteren schuiven en daar vindt je weer eenpop/actiefiguur. Ook ligt er een briefje in het gat, klik erop en lees het briefje.  

We gaan nu verder naar beneden dus klik op de trap omlaag en we komen in het lab.  

Laboratorium:

Zoom in op de oscilloscoop en................ 

........draai aan de knoppen om de golf op het scherm hetzelfde te krijgen als de tekening in de telescoopruimte.  

Zo moet het dan zijn

Zoom uit en ga nu terug naar de tussenkamer.

Tussenkamer:

Zoom hier in op het stuurwiel, als je het goed hebt gedaan is het wiel niet meer geblokkeerd. Is het wiel nog wel geblokkeerd dan heb je de nieuwe frequentie op de oscilloscoop niet goed. Ga dan even terug naar de oscilloscoop om het alsnog beter te doen Maar welk getal moet nu boven staan. Op de tekening stond nog een krabbeltje onderaan. 5 spaken en het bovenste vak open. Draai je om en zoom in op de poster met de sterren in de cirkels. In de bovenste cirkel staan 4 sterren. Zoom uit en ga naar het wiel. Zoom in en verdraai het wiel zodanig dat de IV boven staat.  

Zoom uit en draai je om naar de pilaar, achter de trap. We zijn hier nu toch dus gaan we maar meteen ook deze puzzel oplossen. 

Zoom in op het onderste deel en sleep het plaatje daar naar toe.

 De 2 plaatjes moet je nu verdraaien en naar elkaar toe slepen, op het onderste plaatje moet je 3 x klikken en op het bovenste plaatje 2 x. daarna de plaatjes in elkaar schuiven.  

Vanzelf zoom je uit en links van de pilaar schuift een paneel open. Klik in het gat en je bent nu in de ruimte achter de trap naar het planetarium. Je hoort weer die rot herrie van een radio, je ziet dat ding al staan op de plank in de stelling. Zet dat ding uit, rust.

Kijk rond. Boven het gat hangt een schilderij van een dame. Bovenaan het schilderij zie je iets wit zitten, zoom in (2x) op het witte ding. 

Het is een briefje met de uitleg/aanwijzing voor de puzzel met de bustes in de gang naar de toren met de diaprojector, lees het goed door want dit is belangrijk.  

Draai je om naar de stellingkast links van het raam, op 1 van de planken zie je een paar rolletjes uitsteken.  

Zoom erop in en klik op alle 3 posters, onthoud het getal 1566. Zoom weer uit.  

Kijk nu recht onder de posters, net achter de doos staat een kistje met een puzzeldeksel. 

Zoom in op het kistje. Het is weer een puzzel kistje waarop je het watersymbool goed moet draaien. 

Verdraai dus de 4 vakjes in het deksel en pak dan de 2 munten uit het kistje

Zoom uit en draai naar links, rechts op de vloer naast een stapel dozen en schilderijlijsten zie je een briefje liggen.  

Zoom erop in en bekijk het.  

Zoom uit en draai je om  en verlaat deze ruimte terug door het gat. 

Je bent weer in de tussenkamer. Ga naar het lab en klik op de deur naar de gang met de bustes. 

Projector:

Loop naar het andere eind van de gang en klik op de deur naar de toren. Ga de trap op naar boven naar de dia projector. Zoom in op de projector.  

Druk op de knop om een andere dia te tonen, ga door totdat je een mannetje hebt dat naar de sterren reikt.  

Zoom in op de panelen en verschuif deze totdat de lijnen samenvallen met de lijnen van de dia,

Gedaan dan is nu het wiel beneden in de toren ook gedeblokkeerd. Dus de trap af naar beneden naar het wiel.  

Verdraai het wiel totdat III bovenaan staat, het wiel is nu geactiveerd.  

Zoom uit en ga 1 trap terug omhoog en dan door de deur terug naar de gang met de bustes. We gaan nu deze puzzel ook maar oplossen.  

Gang met Bustes:

Op de gang gekomen noem je de bustes A t/m D, begin bij de buste die het dichts bij de deur van detoren is.

Elke buste staat op een pilaartje en onderaan elk pilaartje steekt een schakelaar. 

Je kunt dus inzoomen op de buste en op de die schakelaars. Zoom eerst  in op elke buste......

Bovenaan op elk pilaartje lees je dan het geboorrtjejaar en het sterftejaar van de betreffende buste. 

Dit zijn deze jaartallen...... A = 1171, B = 1902, C = 1284 en D = 1805.

Lees nog een keer het briefje door met de aanwijzing voor deze puzzel.

 Op dit briefje heb je kunnen lezen dat het geboorte jaar belangrijk is, het laatste cijfer van het geboortje jaar  moet je instellen op de wijzerplaat onderaan de sokkel.  

 In het briefje lees je ook dat de volgorde belangrijk is, we zetten de jaartallen in volgorde dus A, C, D en B. We gaan dit nu dus doen

Zoom in op de onderkant van sokkel A en zet de wijzer op 1, 

Ga dan naar sokkel C en ze de wijzer op 4.  

Zet de wijzer van sokkel D op 5 

en die van sokkel B op 2. 

Draai je om naar de doos met de goudkleurige plak. Zet de wijzer naar rechts en de deksel gaat open.  

Pak de plak en bekijk deze van alle kanten, aan de achterkant vindt je de naam HERMES. 

Was HERMES niet een god uit de oudheid en zochten we niet nog een naam om in te vullen onder het standbeeld in de troonzaal?  

Verlaat de gang en ga via het lab en de tussenkamer naar beneden naar de Troonzaal met het standbeeld

Troonzaal:

Zoom in op het mechanisme aan de voorkant van de sokkel van het enorme standbeelden voer daar de naam Hermes in.  

Er schuift een paneel open daaronder, er is daar ruimte voor de plak. Sleep deze ernaar toe.  

Vanzelf zoom je uit en je ziet de hand van het standbeeld omlaag komen, in zijn hand heeft hij een gele Orb. Zoom in op de hand en pak de gele Orb

Ga via de stenen wenteltrap naar de serverruimte en vandaar naar de kelder.  

Hoofdstuk 8: Planetarium en Observatorium:

Deel 2:

Je bent nog in de Troonkamer, waar je zojuist de gele orb uit de klauwen van Hermes hebt geplukt. 

Ga nu via de stenen draaitrap in de vloer naar de serverskamer en dan via de poort naar de kelder

Kelder:

Zoom in op de hendels. Ik hoop dat je code opgeschreven hebt want anders moet je terug naar de telescoopzaal. 

Klik dus: rechts omlaag, links omlaag, rechts omhoog, midden omlaag, midden omhoog, links omhoog en als laatste rechts omlaag.

  Vanzelf draai je naar het wiel, dit is niet meer geblokkeerd. Zet VI bovenaan. 

Klaar hier, je moet hier alleen nog de 3 gele Orb’s in het sterrenbeeld plaatsen. 

Je kan de ene gele Orb, van Hermes, die je nu hebt er naar toe slepen of later als je ze alle 3 hebt, het maakt niet uit. Ik heb het deze keer nu gedaan, later volgen nog 2.  

We gaan terug naar het Observatorium/telescoopzaal naar het stuurwiel aan de muur. 

Observatorium:

Zoom weer in op het stuurwiel........Als het goed is branden nu de 3 kleine stuurwielen.  

Draai nu het grote wiel om het hand/ komeet symbool bovenaan het wiel te draaien......Je ziet tussen de spaken  3 getallen staan, dit zijn de coördinaten voor de komeet.  

Zoom uit en draai je om naar de computer en voer daar de coördinaten in. 

Het getal in het midden komt in de bovenste regel, de andere 2 komen in de onderste regel. Gebruik hiervoor de pijltjes toetsen, klik daarna op de entertoets.  

Je zoomt uit en je ziet de telescoop draaien, zoom in op het oculair en klik daarna op de opening. 

Je ziet een sterrenhemel met 4 heldere sterren, onthoud de positie ten opzichte van elkaar.  

Zoom 2x uit en draai je om naar de tafel met de 2 borden met 4x4 lampjes. 

Zoom in op het linkse bord en klik de lampjes aan zodat dit overeenkomt met de 4 sterren in telescoop. Klik nu op de knop met de komeet. De knop gaat branden  

Ga terug naar het stuurwiel aan de muur en draai het watersymbool naar boven. Je ziet weer 3 getallen, dit zijn de coördinaten voor water.  

Ga naar de computer en voer deze getallen in en klik op enter.

 Je draait weer vanzelf naar de telescoop, zoom er weer op in en klik op de kijkgat. Je ziet weer 4 heldere sterren, onthoud weer hoe ze staan. Zoom weer uit 2x en ga naar het linkse bord, zet de lampjes aan op de plaats waar de sterren in de telescoop staan. Klik op de waterknop, ook deze gaat branden.

Ga weer naar het stuurwiel en draai nu de maan naar boven en noteer weer de getallen. 

Ga weer naar de computer en voer ook deze getallen in, ook weer inzoomen op de telescoop.  

Je ziet weer een sterrenhemel nu met 5 heldere sterren. Zoom uit en naar het linkse bord, maak de lampjes aan zoals de sterren. Klik nu op de maanknop.

 De glazen kap springt nu open en je kunt de plak pakken voor op de deur naar het volgende gebied. Ga nog een keer naar de computer en zoom in. Links naast de monitor zie je een vaasje staan met een paar potloden en een sleutel. Klik op de sleutel, je hebt deze nu in je inventory. 

We zijn hier nu klaar voor dit moment, hier komen we nog terug. Er is nog een kistje dat op slot zit en daar hebben we eerst een aanwijzing voor nodig. Er is nog een ruimte waar we niet in konden maar we hebben een cijfercode gevonden in de verborgen ruimte achter de trap in het lab. Ga de trap af naar het planetarium, we hebben hier ook nog iets te doen. 

Planetarium:

Zoom in op het kastje met de 3 symbolen, de linkse en de middelste hebben we al gebruikt. 

Met de rechtse konden we niks mee, als je goed kijkt zie je een sleutelgat in het midden van het rechtse symbool. We hebben net een sleutel gevonden in de telescoopruimte dus gaan we die hier proberen, sleep de sleutel naar het midden van de rechtse schijf. De schijf draait om en nu kunnen we er wel iets mee.  

Klik erop en er gaat nu een lampje branden in het midden van de schijf, geen ring eromheen dus alleen de zon in het midden van het planetarium. 

Ga nu  alle sterrentekens en symbolen uitzetten

Zoom  dan in op het schakelpaneel met de projector erachter. Zet de schuif naar rechts en druk op activate, kijk wat er gebeurt. 

Je krijgt een nieuwe projectie met alleen een gele Orb in het midden, er schiet een straal licht uit en dan ligt de gele Orb op de sokkel rechts naast het paneel. 

Zoom erop in en pak deze Orb. We hebben er nog 1 nodig. 

Dus nu naar de kamer met het cijferslot beneden in de zaal.

NB: Als je via Steam speelt en je wilt alle achievements hebben dan moet je hier iets doen, draai je om naar Jupiter dan zie net naast de kabel een plek waar je interactie mee kunt hebben. Klik erop en je draait vanzelf om en kijkt naar de sterrenhemel, doe dit 5 minuten lang dan krijg je het achievement “CelestialMovements”. Voor het spel en de extra puzzels en kamer is dit niet nodig. NB: commentaar van Louis: Ik speel de game niet via Steam, dus in mijn game is dit niet van toepassing en ik heb er ook geen screenshot voor:

Ga nu naar beneden en via het lab en de tussenkamer verder omlaag naar de Troonzaal en zoom nu weer  in op de deur met het cijferslot.  

In de verborgen ruimte vond je 3 posters en op 1 ervan zag je een getal van 4 cijfers: 1566. 

Voer dit getal in met de pijltjesknoppen en klik op de enterknop, de deur gaat los.  

Dus klik op de deur en ga naar binnen.  

Zijkamer van de Troonzaal

Kijk rond er is veel te zien en veel op te lossen, als je binnenkomt kijk je naar een  wapenschild op de muur tussen 2 schemerlampen

Onder het wapenschild staat een tafeltje met daarop 4 prisma in afgesloten glazen dozen. De bedoeling is om de 4 prisma’s te pakken en te plaatsen op het wapenschild. Voor de prisma’s staat een kastje met 4 lampjes, deze moeten allemaal gaan branden om de prisma’s te kunnen pakken. Overal in de kamer zitten schakelaars en puzzels die je op moet lossen om deze lampjes te laten branden. Links naast de schemerlamp hangt een schakelaar aan de muur, klik deze aan. 

Voor de doos op de grond onder de schemerlamp staat een kistje. Klik erop, helaas deze is leeg. Iets verder naar links staat een tafel met een router en een schakelaar, je kan op de knop drukken maar deze doet het nog niet. Er brandt 1 groen streepje maar dit moeten er 4 worden dan werkt de schakelaar wel.  

Draai verder naar links naar het raam, op de linkse balk van het dak hangt ook een schakelaar. Klik erop en deze wordt groen. .

Als je nu even bij de router gaat kijken dan zie je dat er nu 2 groene streepjes branden

Op het tafeltje staat ook een kistje, zoom erop in en klik op het kistje. Er ligt een briefje in, lees het.  

Draai verder door naar links, je ziet een puzzel rechts van de deur maar daar komen later op terug.

 Aan de andere kant van de deur  hangen 3 plankjes aan de muur, op de middelste staat een kistje. Maak het open maar deze is ook leeg. 

Op de bovenste plank vindt je tussen een paar boeken een tekening, teken dit na want dit hebben we nodig in de telescoopruimte.  

Tegen de zijmuur staat een boekenkast, op de onderste plank rechts staat een kistje met cijferslot daar komen we ook later op terug.  

Bovenop de kast zie je rechts een klein groen puntje, zoom daarop in. Je vindt daar een ruimteschip, pak dit.  

Zoom nu in op het vak met een tekening van een ruimteschip, er zijn 3 plaatsen voor een ruimteschip. Sleep de ene die je nu hebt naar 1 van de plaatsen. Tegen de zijkant van datzelfde vak hangt ook weer een schakelaar. Klik deze aan. Er branden nu 3 groene streepjes op de router.  

Tussen de kast en het schild hangt ook een schakelaar aan de muur, klik deze ook aan.

Draai verder naar links, weer een boekenkast, zoom in op het eerste deurtje van de kast en zoom daarna in op de schuif die daar ziet. Zet de schuif naar beneden.  

Er brandt nu 1 paars lampje voor de prisma’s. 

In dezelfde kast in het vak boven het kistje vindt je een briefje,

 klik erop en je ziet een lijst met codes. Deze codes gaan we later gebruiken voor het kistje en de puzzel naast de deur.  

Voor de kast staan 2 dozen, ertussen zie je weer een groene punt. Zoom erop in, het nog een ruimteschip. Pak dit.  

Draai je om naar de muur tussen de 2 tafels, op de grond staan een paar schilderijlijsten. Net erachter zie je nog net een groene punt, je raad het al. 

Je moet weer inzoomen daarop en je vindt het derde ruimteschip.  

Draai je om en zoom weer in op het vak met de tekening van een ruimteschip en sleep de ruimteschepen naar de landingsplaatsen.  

Vanzelf draai je naar de tafel met de tafel met de paarse prisma’s, er branden nu 2 paarse lampjes.  

Draai nu naar de router, er branden nu 4 groene streepjes. Nu werkt de knop wel, klik erop.  

Vanzelf draai je weer naar de tafel en nu gaat het derde paarse lampje branden.  

Je hebt in de boekenkast, links van het schild, tussen de boeken een briefje gevonden met een lijst met codes, deze hebben je nu nodig.

Ga naar de boekenkast rechts van het schild, op de onderste plank vindt je een kistje. Zoom erop in.  

Je kan nu alle codes gaan proberen maar er is er maar 1 die kan: 553. Zet de code goed en pak de laatste 2 munten voor dit gebied. Zoom uit.  

Draai naar de deur, rechts van de deur vindt je een cijfer/letterslot. Zoom daarop in.  

Ook hier is er maar 1 code die werkt: W J 4.  

Zet de code goed en vanzelf draai je om naar de tafel met de paarse prisma’s. pak de prisma’s. 

Zoom uit en zoom in op het wapenschild en sleep de prisma’s naar de 4 plekken op het schild.

Zodra ze alle 4 op het schild zitten draait het middenstuk om zijn as en je vindt daar de laatste gele Orb. Pak deze.  

We zijn hier klaar, verlaat de kamer en ga naar beneden naar de serverruimte. Vandaar naar het sterrenbeeld onderaan de trap in de kelder.

 

Sleep de gele Orb’s naar het sterrenbeeld en de ronde schijf draait om en je krijgt een blauwe Orb.  

We missen nu alleen nog 1 blauwe Orb, je weet waar die is. In het lab onder een afgesloten glazen stolp, de sleutel daarvoor kan je vinden in de telescoopruimte. Dus nu naar boven naar de zaal en daarvandaan via de trap naar de tussenkamer en het lab. De trap op naar het planetarium en dan nog verder omhoog naar de telescoopruimte.  

Observatoruim/Telescoopzaal

Je hebt in de kamer met de paarse prisma’s nog een briefje gevonden met daarop een tekening met een ster en vanuit de ster 3 lijntjes: linker lijn naar sterrenbeeld Kreeft, midden een lijn naar Ram en rechts een lijn naar Maagd. In de telescoopruimte ga je naar het stuurwiel aan de muur.

zet Kreeft bovenaan en noteer het linker getal, 22. Dit is wat de tekening betekent.  
Zet nu Ram bovenaan en noteer het middelste getal, 07. 

Nu Maagd bovenaan zetten en nu het rechter getal noteren, 53. Ga nu naar de computer en voer deze coördinaten in. 

Klik op de enterknop en ga daarna in zoomen op de telescoop. Klik op het kijkglas. Je ziet nu 6 heldere sterren,  

Zoom uit (2x) en draai naar de tafel met de 2 4x4 schermen. Zoom in op het rechtse scherm en klik de lampjes aan zoals de sterren staan.

Klik nu op de sterknop en het kistje gaat open.  Er ligt een knop/sleutel in, pak deze.

Laboratorium:

Ga nu naar beneden naar het lab en zoom in op de glazen stolp. Sleep de knop/sleutel naar de opening recht, er gaat een groen lampje branden. 

Ook gaat het deurtje van de stolp open en je krijgt de tweede blauwe Orb.  

  Troonzaal:

Ga naar beneden naar de zaal en zoom in op de deur naar de finalekamer

Sleep de plak naar het slot op de deur, dit heb je al vaker gezien. 

Als het klaar is ga je door die deur en ......

.......kom je in een kantoor.

 

Binnenkort het eindspel en de extra ruimte en puzzels

Hoofdstuk 9: Eindkamer en Extra’s

Je ben nu in een kantoor, zoom in op het bureau met daarop een boek en een opgerolde poster. Klik op het boek en lees het.

Klik daarna op de poster met de titel “Ara, The Altar”

Door de kamer heen staan tafels tegen de muur met daarop je verzamelingen. Zoom in op je verzamelingen en als je deze walkthrough gevolgd hebt dan zijn 3 van de 4 verzamelingen compleet, het deksel boven de knop klapt open.Klik op de knop en deze gaat branden. Links van het bureau staat je, nu complete collectie Actionmannetjes. Zoom in op de Actionmannetjes en druk er op de knop om die te activeren

Zoom uit en draai links.....Je ziet je muntencollectie.....Je ziet ook een gemetselde muur en voor die muur zit een aparte tegel in de vloer.....Moeten we wat met die muur en die tegel?....jawel....maar dat komt later. Zoom in op de muntencollectie......Er ontbreken nog 5 munten om je verzameling compleet te maken.

Zoom uit en draai weer links......Je ziet de deur waardoor je vanuit de troonzaal hier bent binnen gekomen......Kijk naar boven de deur....Boven de deur steek weer zo'n driehoekige plak, die je eerder hebt gebruik om deuren te openen. Zoom in op de driehoek plak en grijp het ding dan

Zoom uit en draai weer links......Je ziet nu de schilderijcollectie, het sterrenbeeld Ara en je fotocollectie. 

Zoom in op de schilderijcollectie. De schilderijcollectie is compleet, dus activeer het knopje, dat dan rood wordt

Zoom weer uit en zoom dan in op de fotocollectie.....Je fotocollectie is ook compleet, dus activeer de knop.......

Draai nu naar Ara toe, zoom erop in en als je alle blauwe Orb’s hebt gevonden dan kun je nu verder.  

Klik op Ara en deze zakt nu naar beneden en daarachter vindt je een deur naar de toren.....Dus ga door de deur

Ga door de deur en .....Je bent dan onderin de:

Ara Toren. 

Draai je om naar de deur en kijk omhoog naar boven de deur. Boven de deur vindt je weer een driehoekige plak, pak ook deze driehoek plak.  

Zoom uit en kijk links...... je ziet een werkbank met daarop een radio, nog steeds herrie. Zoom in op de radio en zet deze uit, eindelijk rust want dit was de laatste radio.  

Verder zie je een tekening liggen op de werkbank, zoom erop in en klik op de tekening. 

Waterman = 1, ram = 2 en stier = 3, wat je er mee moet zie je straks.  

In de werkbank zit ook een lade, klik erop en zoom in op de inhoud. Je vindt 3 munten in de la

Draai je om en ga 1 x naar boven, je ziet een raampje maar deze moet je niet hebben.

 Draai naar links en je vindt nog een raampje, daar kun je op inzoomen. Daar zijn de laatste 2 munten van het spel. Pak de munten.  

Ga nu verder naar boven, daar zie je een ladder staan met daarnaast een doos.  

Zoom in op de doos en klik op het stukje papier dat eronder ligt, 

......Het is een tekening met 5 sommen. Deze en de tekening beneden hebt je nodig voor 1 van de puzzels op het dak. Als we daar zijn zal ik het proberen duidelijk uit te leggen wat het betekent. Zoom uit en draai naar links, daar vindt je nog een doos. Een stukje ervoor tussen de kabels vindt je nog een papiertje, zoom in en klik erop. Dit is een aanwijzing voor een andere puzzel op het dak.  

Tijd om naar het dak te gaan, klik bovenaan de ladder in het luik en je bent boven.  

Bovenop het dak staat een machine met links en rechts een kast, daarin zitten de puzzels. De linker kast noem ik A en de rechter kast noem ik B.......In Kast A zit een rekensompuzzel en in Kast B een symbool puzzel.....Het is niet belangrijk in welke volgorde je de puzzels oplost. Ik begin met de kast B.  

Zoom in op kast B en sleep dan 1 van de driehoek plakken van uit  je inventory in het slot van de kast.......

Kast B gaat open en hierin zit de puzzel die je nu moet oplossen  

Je ziet 4 draaischijven en 5 rollen......Noem de draaischijven, van links naar rechts, A t/m D en de rollen 1 t/m 5.

De aanwijzing hiervoor is de tekening bovenaan de trap, van 3 punten naar 1 punt. 

De hint is dus dat je van 3 strepen naar 2 strepen en daarna naar 1 streep moet zien te komen, dus draaien aan de schijven. Zo moet het worden.

 • begin met rol 3. Deze kan je alleen goed zetten met schijf D. 
 • Daarna rol 4 goed zetten dat kan alleen met schijf C. 
 • Daarna met schijf A rol 5 goed zetten en .......
 • ....als laatste met schijf B rollen 1 en 2 goed zetten.

Druk op de rode STARTKNOP en.....je zoomt vanzelf uit B en......de machine, tussen kast A en kast B, klapt nu open

Zoom nu in op de linker kast B en sleep je laatste driehoek plak naar de kast, 

Kast B is dan ook open. Zoom in op de binnenkant van de kast, je ziet 3 rollen. Noem deze 1 t/m 3 van links naar rechts. 

Verder zie je 3 draaischijven en noem deze A, B en C zoals op het screenshot.  

De rollen staan nu op 000. Onder de rollen zie je een som, in symbolentaal.......de oplossing van de som is 134, en dat getal moet je dus instellen op de 3 rollen.......Je moet nu door het draaien met de schijven A, B, C, dus  134 op de rollen zetten en als het gelukt is dan klik je op de groene startknop. Je kan gewoon nu deze puzzel oplossen, maar ik zelf wil altijd graag weten hoe je aan de oplossingen komt. Als jij ook wilt weten hoe ik aan het getal 134 ben gekomen dan kun je nu eerst de uitleg doorlezen. 

Heb je geen behoefte aan uitleg want je wilt door met het spel en dus gelijk de oplossing........scrol dan verder omlaag naar de oplossing voor deze puzzel


Uitleg over het getal 134: Het 4-tallig stelsel

  Hoe komen we aan 134? Onder de 3 rollen zie je 4 symbolen staan maar om daar de 134 mee te krijgen moet je de aanwijzingen op de 2 briefjes ontcijferen.

Op deze 2 briefjes zie je 4 symbolen en bij 3 daarvan staat een cijfer. Zet de cijfers bij de symbolen op het andere briefje en kijk of je kan ontdekken welk cijfer bij het laatste symbool hoort. Als je dit probeert met ons 10-tallig stelsel dan klopt daar geen hout van. Door de 4 symbolen moet je denken aan het 4-tallig stelsel en dan heb je alleen de cijfers 0, 1, 2 en 3. Voor het streepje blijft dan alleen de 0 over, zet dit ook op het briefje. Met het 4-tallig stelsel zijn alle 5 regels te verklaren maar hoe werkt dit stelsel?  

 Hieronder volgt een uitleg over het 10-tallig stelsel en het 4-tallig stelsel, geschreven door Marietje Spijker.

Het 10-tallig stelsel

 • In ons 10-cijferige stelsel kennen wij 10 cijfers, namelijk 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 en 9.
 • Wanneer wij 1 cijfer hoger gaan dan 9, vullen wij een 0 in en plaatsen daar een 1 voor, dat is dus 10 en zo tellen wij dan door tot 19.
 • Willen wij bij 19 een cijfer omhoog, dan veranderen we de 9 in een 0 en verhogen de 1 tot 2, dus 20.
 • Dit gaat door tot en met 99. Tellen we daar 1 bij op, dan verandert 99 in een 00 en komt daar een 1 voor te staan, dus 100.

Het 4-tallig stelsel

 • In het 4-tallige stelsel gaat dit op dezelfde manier.
 • Het 4-tallige stelsel kent 4 cijfers, namelijk 0,1,2 en 3. De telling van het 4-tallige stelsel is eigenlijk niet zoveel anders dan ons 10-tallige stelsel.
 • Wanneer er bij hun hoogste cijfer, de 3, één wordt opgeteld, verandert de 3 in een 0 en wordt er een 1 voorgezet, dus ons getal 4 is gelijk aan het getal 10 in het 4-tallig stelsel.
 • Wanneer er na 13 (ons getal 7) één wordt opgeteld, verandert de 3 in een 0 en de 1 wordt verhoogd tot 2. Ons getal 8 komt dus overeen met 20 in het 4-tallig stelsel.
 • Dit gaat door tot en met 33 (ons getal 15).
 • Tel je bij 33 één op, dan verandert de 33 in 00 en komt daar een 1 voor te staan. Ons getal 16 komt dan overeen met het getal 100 in het 4-tallig stelsel.
 • Het 4-tallig stelsel telt dus als volgt: 0,1, 2, 3, 10, 11, 12, 13, 20, 21, 22, 23, 30, 31, 32, 33, 100 enz. Hieronder wordt dit nog eens in een tabel weer gegeven.
 • Wellicht is dit geen goede wiskundige uitleg, maar hopelijk wel een begrijpelijke.
4-talligstelsel

0

1

2

3

10

11

12

13

20

21

22

23

30

31

32

33

100

101

102

103

110

10-talligstelsel

0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

Marietje Spijker

  Je kan hier goed de kleinere getallen mee omzetten maar voor de grotere is dit niet makkelijk

ik zal proberen om dit gemakkelijker te maken.

Ieder getal is opgebouwd uit machten van een basisgetal: 

neem het getal a b c d        dit betekent dat je a x X3 + b x X2 + c x X1 + d x X0 ,

 voor het 4-tallig stelsel wordt het dan a x 64 + b x 16 + c x 4 + d x 1.

 

Als je de symbolen, onder de teller van kast B,  vervangt door de bijbehorende cijfers dan krijg je: 2 0 1 2 en als je dit gaat omzetten naar het 10-tallig stelsel dan krijg je dus         2 x 64 + 0 x 16 + 1 x 4 + 2 x 1 = 134.

  Zo kun je ook de symboolreeksen in de credits omzetten naar het 10-tallig stelsel.


Tot zover de uitleg....nu de oplossing voor de puzzel, en die blijkt heel erg simpel te zijn, dus vergeet al het gelul over 10-tallig en 4-tallig stelsels maar snel

 

  Schijf A draait rol 1 en 2, Schijf B draait rol 1 en ,  Schijf C draait rol 2 en 3

Mijn oplossing is eigenlijk simpel, ik weet niet of dit iedere keer werkt maar deze keer bij mij wel. Als je zelf nog niet hebt zitten kloten met de 3 draaischijven dan staan de 3 tellers dus nog op 000 en dat is ook je beginpositie. Ben je wel al aan het draaien geslagen met de 3 schijven dan zul je er eerst voor moeten zorgen dat de teller weer terug op 000 staat want anders werkt mijn oplossing niet.

Begin dus met 000 op de rollen......

draai dan schijf  B  linksom zodat er 101 komt te staan dat is maar een klein beetje draaien. 

Daarna schijf C linksom draaien totdat er 134 staat. 

Klaar........ druk nu op de groene start knop en......Op de machine klapt nu een scherm open waar je een code moet invullen.  

Als je het boek beneden op het bureau hebt gelezen dan ben je daar de naam CLEMENTINE tegengekomen.

Vul dit in met de pijltjestoetsen en druk op de enterknop, leun achterover en kijk wat er gebeurt.  

De machine gaat sneller draaien en stop daarna, alle lichtbollen verzamelen zich en verdwijnen dan in de ruimte.

 Langzaam ontstaat een blauwe lichtcirkel en de laatste 3 bollen gaan naar de zijkant van de lichtcirkel. 

Je ziet nu een ruimteschip dat plots de hemel inschiet en verdwijnt.  

De credits komen nu, laat deze helemaal doorlopen. Goed opletten want tijdens de credits zie je zie je weer 3 reeksen symbolen, 

Deze reeks symbolen moeten weer omgezet worden in getallen. Deze getallen vormen coördinaten voor de telescoop. Na afloop van de credits  krijg je een scherm waarin je ziet wat de score is van de poppen, munten, foto’s en schilderijen. Als je de walkthrough gevolgd hebt dan zou je ze allemaal moeten hebben, zo niet dan kun je nu nog op zoek gaan naar de ontbrekende stukken.  

Klik onderaan op continue en je bent weer op het dak bij de machine, draai rond en zoek het luik.  

De Ultieme/Extra Geheime Kamer:

Klik op het luik en je staat weer bovenin de toren, ga via de wenteltrap naar het bureau. 

Draai naar de tafel met de munten, zoom erop in en je ziet dat je ze allemaal hebt. Druk op de knop.  

Als je alle knoppen bij de verzamelingen in gedrukt hebt dan komt nu een sokkel naar boven.  

Zoom in op de bovenkant van de sokkel, je ziet een apparaat met 4 rollen.

 Op de rollen staan allemaal tekeningen die je kunt wisselen. Je moet nu uitzoeken welke tekening waar hoort. Je bent in het spel 4 van deze sokkels tegengekomen, deze 4 sokkels vindt je:

 • In het begin buiten het kasteel staat aan de overkant van de kloof een sokkel
 • In de kamer boven de grote blauwe generator
 •  In de verborgen ruimte in de bibliotheek met de klokpuzzel
 • In de tussenkamer na de grote zaal
 •  
 • Je moet nu naar alle 4 de sokkels gaan om te kijken welk patroon erop staat.

Ga dus nu terug door alle kamers van het kasteel om dan via de grote hal en de generator ruimte weer buiten achter het kasteel, bij de kloof, te belanden. 

Ga terug over de houten brug naar de andere kant van de kloof en......je bent dan bij sokkel 1. 

Bekijk de tekening op de sokkel en teken die desnoods na

Terug over de brug en het kasteel weer in en via de trap naar de kamer boven de generator ruimte. Hier staat sokkel 2. Teken de tekening die op de sokkel staat na

Door de deur de grote hal weer in en volg dan de route door het kasteel naar de geheime kamer achterin de hoek van de bibliotheek. Hier staat sokkel 3

Teken de tekening weer na en ga nu verder naar de troonzaal en daar omhoog via de wenteltrap. 

Ga naar de Tussenkamer want daar vindt je sokkel 4. Teken de tekening op de sokkel weer na.

Als je bij alle 4 sokkels bent geweest en je hebt de tekeningen overgenomen dan ga je terug de sokkel in de eindkamer onder de toren. Zoom weer in op de sokkel

Zet het juiste patroon op iedere rol,...de volgorde is dus van links naar rechts, de tekeningen van sokkel 1, sokkel 2, sokkel 3 en sokkel 4. Hier zijn ze nog een keer.

 ......en zo moet het dan zijn........

zodra je de laatste rol goed hebt gezet zakt de sokkel weer in de grond en de muur onder de boog zakt naar beneden. Daar zie je nu een deur, 

Klik de deur en  je komt in de zogenoemde 

“Backersroom”.

Kijk even rond.  

Als het goed is hebt je een alkoof gezien met een grote cirkel op de grond, deze lijkt erg op de cirkel naast het standbeeld in de grote zaal. Is dit ook weer een wenteltrap naar beneden? Op de muur in de alkoof zie je een cirkel met 6 kleinere cirkels en een drukknop in het midden.

 Deze 6 cirkel staan voor 6 dingen die je moet vinden, een aantal dingen en een aantal schakelaars. We moeten nu hier in deze kamer 6 boeken, een schuivenpaneel en de code daarvoor, een duivelskop en nog 3 schakelaars vinden........Je begint met de boeken, als je een boek hebt gevonden moet je erop klikken om het te openen. De inhoud is niet belangrijk, het zijn foto’s van mensen die het project gesteund hebben maar je moet ze wel alle 6 openen.

Rechts van de alkoof staat een vuilnisbak, tegen de rechterkant van deze bak vindt je het 1e boek. Zoom erop in en klik op het boek.  

Zoom uit en draai naar links, op de tafel tussen de alkoof en de deur vindt je het 2e boek. Zoom in en open het.  

Zoom uit en draai naar links, links van de deur staat een pilaar.

Bovenaan de pilaar op een richel staat aan de rechterkant het 3e boek.  Ook dit boek openen.

Rechts van het biervat ligt het 4e boek op de grond.  Kijk naar de open haard, rechts daarvan vindt je het 5e boek. 

Zoom dus in op boek 4 en open het. Zoom uit en zoom in op boek 5 en maak deze ook open

Links van de haard staat een tafel met 3 foto’s erop, de rechtse foto is van een vos. Achter die foto ligt het 6e boek, open ook dit boek.  

Zoom weer uit en draai naar de tafel rechts van de alkoof, onder de tafel vindt je een paneel met schuiven. 

Het is een zelfde paneel als in de generatorruimte in het begin van het spel, je kan de code van het begin proberen maar die werkt niet dus op zoek naar een nieuwe code. Draai je om naar de open haard en zoom erop in. Links in de open haard zie je een ketting hangen, trek deze omlaag. Zoom uit en daarna in op het schilderij boven de haard.  

In de rechter bovenhoek van het schilderij vindt je de code, neem deze over en zoom uit. 

Draai je om naar het paneel onder de tafel en zoom in op het paneel, voer de code in.  

Zoom weer uit en nu op zoek naar de duivelskop, je vindt deze bovenaan 1 van de pilaren. Zoom erop in en klik erop, de ogen worden ook hier groen.  

Zoom uit en draai naar de sokkel op het tapijt, bovenop ligt een blauwe lamp en onderaan zie je een schakelaar. Zoom daarop in en zet de schakelaar naar rechts.  

Zoom uit en draai naar de deur, links daarvan staat een harnas met een schild.

 De goudkleurige bol in het midden van het schild is de schakelaar dus klik op de bol.  

Nog 1 schakelaar, op de pilaar rechts van de deur vindt ter hoogte van de bovenkant van de deur de laatste schakel. 

Het is een hendel die je al vaker gezien hebt, zet de hendel horizontaal.  

Zoom uit en draai naar de alkoof en als het goed is zijn nu de 6 cirkeltjes verlicht, zoom in en klik op de knop in het midden en.....

....... ja hoor de grote cirkel begint te zakken en wordt een wenteltrap.  

Klik op de wenteltrap en je gaat via een geheime doorgang naar de oude brouwerij in de kelder.  

Je bent nu eigenlijk klaar, je kan door het hele kasteel rondstruinen maar er zijn geen puzzels meer en volgens mij ook geen andere verborgen ruimtes. Er is alleen nog 1 ding te doen, je moet naar de telescoopruimte/observatorium.. Als je nog in de brouwerij bent kan je op 2 manieren naar boven. Via de geheime doorgang naar het bureau en daar vandaan naar de grote zaal of via de goot naar de kelder en dan via de serverruimte naar de grote zaal. Vandaar gaat het verder via de wenteltrap naar het lab, dan naar het planetarium en verder omhoog naar de telescoop.  

Observatorium/Telescoopkamer:

Je hebt op de credits 3 symboolreeksen gezien, deze moet je omzetten naar getallen en dan invoeren in de computer als coördinaten.  

Dus zoom in op de computer en stel er deze coördinaten op in en klik op de enterknop

 Zoom uit, zoom  in op de telescoop. Klik op het kijkglas en je ziet nu door de telescoop het "Easter Egg", of te wel het Paasei.  

  Je bent nu aan het einde van de game, je kan blijven ronddwalen maar nu is alles gedaan.

Walkthrough door: Dick Leeuw

Screenshots door: Louis Koot