2016: Walkthrough door: Louis Koot  

Goetia is een soft horror point and click game. Je speelt als de geest van het overleden 12 jarige meisje Abigail Blackwood. Meer dan een eeuw geleden ben je overleden en nu "ontwaak" je en ga je op zoek naar antwoorden naar wat er toen heeft plaats gevonden in je ouderlijk huis, Blackwood Mansion.  De game is point and click, dus geheel muisgestuurd.....Maar Goetia is niet een standaard adventure game.......Je hebt geen inventory want je bent onstoffelijk, dus je kunt niets vastpakken en met je mee dragen. Je kunt wel items "in bezit" nemen.....in de game heet dat dan "possession".....je wordt dan het item en je kunt het dan "meenemen" naar de plek waar je het moet gebruiken. Je kunt ook niet zelf Saven in de game.....de game saved, en onthoud, je voortgang elke keer als je de game afsluit. Er is dus ook geen "LOAD" functie....je gaat altijd verder vanaf het punt waar je gebleven was. In het optiescherm kun je enige dingen, zoals de resolutie, zelf naar eigen voorkeur instellen.

De game begint met:

Hoofdstuk 1: Blackwood Manor:

A: Het Ontwaken (The Awakening):

Buiten het huis:

De game start met een korte video waarin het ťťn en ander wordt uitgelegd via tekstschermpjes die in je scherm verschijnen. 

Je krijgt eerst een mededeling die verteld dat geluid een belangrijke rol zal spelen bij het oplossen van een aantal puzzels in de game

Hierna  ben je beland in een tamelijk donkere omgeving en kom je erachter wie je bent. Een kale boom en een grafzerk.....Er verschijnt een lichtcirkeltje en.....wel....lees de teksten in de kleine schermpjes....Klik in de tekstschermpjes om ze te laten verdwijnen, om het volgende schermpje te krijgen.

Dat lichtcirkeltje ben jij dus en je beweegt het lichtcirkeltje door de game.....Je bent dus een meisje en je naam nis Abigail. 

Als je alle tekstschermpjes gehad hebt dan komt de game met een mededeling over Abigail's Journaal en hoe je het Journaal kunt openen.....

de J-toets van je toetsenbord opent, en sluit, dus het dagboek (Journal) van Abigail. Druk dus je J-toets in om het journal even te bekijken.

Druk weer de J-toets om het journal te sluiten. De game werkt met een "Actiemenu" en hoe dit werk leg ik nu eerst even uit.

Op "hotspots" wordt je cursor een Vraagtekencursor......Probeer het uit op de grafzerk......

Linksklik met je vraagtekencursor op de grafzerk en.....Het "Actiemenu" verschijnt.....Het "actiemenu" is een cirkel met daarin, meestal, de 3 opties voor "Bekijken", "Actie" en "Possession". Nu kun je allen de zerk bekijken via het "Oog". Dus klik het "Oog" in het "Actiemenu" en.......Abigail leest het opschrift van de zerk en ze weet nu wie ze is en dat ze dood is......Je bent dus Abigail en je bent geboren in 1890 en gestorven in 1902.....Je bent dus 12 jaar oud geworden en al meer dan 100 jaar dood.

Het graf is dus jouw graf en je vraagt je af waarom je nu, 100 jaar na je dood, opeens bent "ontwaakt". Je beweegt Abigail, dus de kleine lichtcirkel, over het scherm door je muis heen en weer en op en neer te bewegen......Aan de randen van de schermen krijg je dan, meestal, een witte pijl om dan een scherm naar links, rechts, omhoog of omlaag te gaan. 

Als je nu probeert om een scherm naar links te gaan dan vertelt Abigail je dat ze dat niet wil......daar is namelijk het dorp en Abigail vindt dat ze daar nu niet naar toe kan gaan......tenslotte is ze een geest dus heeft ze geen lichaam en ze wil de dorpelingen niet de stuipen op het lijf jagen. Beweeg Abigail dus nu een scherm naar rechts. Je beland dan bij een zuil waar een standbeeldje op staat. In de zuil steekt een 6-hoekig gat.......Klik met je vraagteken op de zuil.....Abigail denkt dat er iets uit de zuil gehaald is

Klik het tekstschermpje weg en......de game trakteert je dan op de mededeling dat je alle "hotspots" in een scherm zichtbaar kunt maken door je CTRL-toets in te drukken.....op de "hotspots" verschijnt dan een vergrootglas. 

Rechts is het toegangshek van Blackwood Manor, het ouderlijk huis van Abigail. Zweef dus door naar het toegangshek. De poort is gesloten. Linksklik de poort om het "Actiemenu" te voorschijn te toveren. In hert Actiemenu krijg je nu ook het actie-icoon waarmee je het hek kunt openen

Je kunt het actie-icoon klikken om de hekpoort te openen, dan heb je dit even geoefend. Maar hť.....je bent een geest dus je kunt ook gewoon door het hek heen zweven......Zweef door het hek verder naar rechts en.....je beland in de tuin van je ouderlijk huis, Blackwood Manor.....Hier ben je geboren en hier ben je ook gestorven.

De game vertelt je nu ook over de Plattegrond, de Map......Je opent de plattegrond door je TAB-toets te drukken

Druk dus je TAB-toets in om de plattegrond tevoorschijn te toveren......Dit is de plattegrond van de tuin en het bos. De plattegrond toont je nu alleen nog de schermen waar je vandaan kwam....Via de plattegrond kun je snel van plek naar plek gaan. de plattegrond van het huis moet je nog vinden, maar dat zal zo dadelijk gebeuren. Druk weer TAB om de plattegrond op te bergen.

Zweef door naar rechts, naar de voordeur......Je kunt het verlichte raam bekijken om er Abigail's commentaar over te horen. Je kunt ook omhoog zweven naar het balkon. Je krijgt de witte pijl op de voordeur, dus klik om naar binnen te gaan.....Abigail aarzelt eerst wat, maar klik nog 1 of 2 keer en........

.....Abigail vliegt door de massieve voordeur het huis binnen.....

B: Binnen in Blackwood Manor:

Je bent beland in de lange Hal van de begane vloer etage. Een trap leid omhoog naar de 1e verdieping, maar als Abigail hoef jij geen trappen te lopen....je kunt gewoon omhoog zweven, maar doe dat nu nog niet. Dit is dus de trap bij de voordeur van het huis.

Naast de trap staat een laag kastje met 2 deurtjes. Open het actiemenu op het rechter deurtje van het kastje en klik dan het actie-icoon om het rechter deurtje te openen........Er ligt een document in het kastje en er komt "damp" vanaf..Klik met je vraagteken op het document......Abigail verteld je dat het een plattegrond van het huis is

Open het "Actiemenu" op het document en klik dan het actie ikoon en.....

........Je pakt de plattegrond van het huis uit het kastje en je krijgt het groot in je scherm

Op de plattegrond zie je, bijna, alle ruimtes in dit huis. Hall is waar je nu bent. Je ziet dat de ruimtes worden aangegeven in diverse kleuren....oranje, rood, blauw, geel en bruin. Op dit moment heb ik nog geen flauw benul wat die verschillende kleurmarkeringen betekenen en of je ook via deze plattegrond snel van de ene ruimte naar de andere ruimte kunt reizen. Klik de plattegrond weg door op het witte kruisje te klikken.......De game geeft je dan een mededeling over de CODEX en dat je deze CODEX opent via de C-toets van je toetsenbord.

Druk dus je C-toets in om de CODEX te openen......Wel......ik heb je gemeld dat je geen inventory hebt......niet helemaal waar....Deze CODEX is een soort inventory want hierin wordt elke brief, poster, boek en documenten opgeslagen die je vindt en die je dan leest. Ook de Huis plattegrond is nu opgeslagen in je CODEX........Maar de Codex heeft meerdere functies en die leg ik wel uit op het moment dat het van belang zal zijn.

Sluit de CODEX door weer de C-toets te hengsten. Zweef verder naar rechts en terwijl je dat doet kun je diverse objecten nader bekijken door er met je vraagtekencursor op te klikken om er dan Abigail's commentaar over te horen. Er staat een smalle kast met porselein en er hangen wat hertenkoppen aan de muur. Ga een scherm door naar rechts......De hal gaat verder. Er staat dan een kast en een stoel en verder op staat een sofa onder een schilderij. Onder de vloer is de kelder maar Abigail kan hier niet door de vloer.....Demonen hebben de vloer hier geblokkeerd met blauwe runentekens en Abigail weet niet hoe ze die moet omzeilen....Je krijgt hier een blauwe pijl ten teken dat je hier niet door de vloer heen kan.

Links naast de stoel zit er een gat in de lambrisering van de muur.....bekijk dat muur gat en onthoud het. Bekijk ook de kast....de kast bevat een klein deel van je vaders mineralencollectie. Bekijk de sofa en bekijk het schilderij.....Het schilderij toont het huis Blackwood Manor in de mist en het geeft Abigail een "unheimisch" gevoel. Beweeg Abigail verder door naar rechts.....Rechts van de sofa staat een tafeltje met daarop een kandelaar en een boek.....bekijk het boek....het is het "Frankenstein" boek van auteur Mary Shelley en het is het eigendom van ene Alexander Hodgkin...de naam zegt Abigail niets. 

Hier eindigt ook de hal, want rechts is de deur van het kantoor van Abigail's vader.

Abigail durft haar vaders kantoor nu niet te betreden want wat als hij er binnen is? Kan paps je dan zien? En wat zal hij dan doen als hij je herkent?....Abigail besluit om eerst wat meer onderzoek te doen, dus zweef omhoog naar de 1e verdieping. Je zweeft dan in de gang op de 1e verdieping van de grote hal.  De deur is afgesloten door een hek. Links is een boekenkast nis met gordijnen en daar staat een tafeltje met een stoel. Op het tafeltje ligt een Papier te "dampen". Voorbij het tafeltje staat een klein kastje aan de muur.....op dat kastje ligt een boek.  Items waar "damp" af komt, zoals papieren, documenten en boeken, zijn belangrijk en moet je altijd bekijken en pakken......deze items worden dan door Abigail gekopieerd en bewaard in de CODEX zodat je ze altijd terug kunt bekijken en lezen.  

Zweef naar het tafeltje en open dan het "Actiemenu" op het papier en klik dan het actie-icoon om het papier te bekijken.....Er zijn een aantal symbolen getekend op het papier. 

Klik het papier weg via het kruisje rechtsboven...Het papier wordt gekopieerd in je CODEX.  Zweef door naar het smalle kastje waar het boek op ligt. Er staat ook een mannenhoed op het kastje en er leunt een wandelstok tegenaan. Boven het kastje hangt een klok....Bekijk de klok.....de klok staat stil, net als alle andere klokken in het huis. Bekijk het boek, via het oog van het "Actiemenu"......

Het is het "Alice in Wonderland" boek en Abigail vraagt zich af hoe dit boek in de bibliotheek van haar moeder terecht is gekomen. Open weer het "Actiemenu" op het boek en klik dan nu het actie-icoon .........Abigail vindt nu een briefje in het boek......Abigail herkent het handschrift. geschreven toen ze nog een kleiner kind was......Klik Abigail's commentaar weg en.....Je krijgt nu het boek en het briefje close-up in je scherm........

Lees het briefje.....Het briefje is gericht aan Edward.....je leest over het laboratorium van paps en over een poeder waarmee onzichtbaar schrift zichtbaar gemaakt kan worden Klik de sluitknop, rechtsboven...Ook dit briefje komt terecht in je Codex. Abigail kan hier niet door het plafond omhoog want die route is hier geblokkeerd door gele runen.....

Ga naar rechts....je komt bij een geopende deur maar vanwege blauwe Runen mag je niet verder. 

Je 1e "Possession"

Er hangt hier een "Sleutelkastje" aan de muur en er staat een smalle kast, links naast het "Sleutelkastje".  

Open het "Actiemenu" op het "Sleutelkastje" en maak het dan open via het actie-icoon. 

Er  staat een klein beeldje in het hangkasje......bekijk het beeldje..........

...het beeldje is de Maagd Maria en Abi vraagt zich waarom zo'n heilig figuur opgesloten zit in een kastje. Het beeldje wordt wit als je Abigail's gedachten weg klikt.....Als een item wit wordt dan kan Abigail het "In Bezit" nemen of te wel in "Possession" nemen... Open weer het "Actiemenu" op het beeldje en zie....het "Possession-icoon" is nu ook beschikbaar.....Klik je dit icoontje dan verdwijnt Abigail het item in en dan is ze het item en kun je ermee rondlopen

.

Klik het "possession-icoon" nu op het beeldje en......Abigail is dan het beeldje en de game geeft je uitleg over dit "Possession" fenomeen. 

Je beweegt nu Abigail als het maagd Maria beeldje...Echter.....Als Abigail in "Possession" is dan kun je niet door muren, plafonds en vloeren gaan. .

Beweeg het beeldje het kastje uit en zie....Maria verborg een knop in de muur in het kastje.....Open het "Actiemenu" op het knopje en klik dan het actie-icoon om de knop in te druk en en........

onderin de smalle kast gaat dan het deurtje open en in dat kastje liggen dampende documenten.  

Beweeg het Maria beeldje het hangkastje weer in en druk je rechtermuis knop om Maria terug in het kastje te zetten.

NB:Je kunt overigens ook Maria blijven als je dat handiger vindt dan het lichtcirkeltje. Je kunt het beeldje Maria ook gewoon op de grond laten vallen door je rechtermuisknop te drukken...of ergens anders neer te zetten....In alle gevallen kruipt Abigail het beeldje weer uit en ben je weer het lichtcirkeltje. 

Bekijk de documenten in de kast en klik er dan op met het actie-icoon om ze te lezen.........

Abigail vindt tussen de documenten dan de overlijdensakte van haar vader......

Papa is in 1939 overleden en hij was toen 76 jaar........de documenten worden opgeslagen in de CODEX........Lees Abigail's gedachten...........

Nu Abigail weet dat ook haar vader dood is durft ze wellicht zijn kantoor binnen te gaan....Je kunt hier niet omhoog door het plafond want dat wordt beschermt door blauwe runentekens en je kunt hier ook niet door de openstaande deur.  Ga dus terug omlaag en.......Abigail is dan in het Kantoor van haar vader. 

Voor de boekenkast ligt een Boek op de grond. Rechts naast de boekenkast staat het bureau van paps. Lees het Boek met de actie-icoon van het actiemenu......

Je leest het verhaal over Icarus op 2 pagina's......ben je klaar met lezen dan klik je de sluitknop. Ook dit verhaal wordt in je CODEX bewaard. 

Zweef naar het bureau. Boven het bureau hangt een klein kastje waar boeken in staan. Er ligt een boek op het bureau.......

lees het boek dat op het bureau ligt.........Het is een Dagboek, maar Abigail herkent het handschrift niet.......Lees de  2 pagina's en neem ook notie van de symbolen op de rechter pagina....... Via de witte pijl blader je door naar de volgende pagina's.........Ook dit verdwijnt naar de CODEX. Bovenop het hangkastje staat een paardbeeldje. Onder het kastje hangt een brief op de muur. Bekijk het paardbeeldje......Abigail kan zich dit paardbeeldje niet herinneren. Lees het briefje dat onder het kastje hangt......Het is een tamelijk dreigend briefje aan Moeder....is het geschreven door Abigail?......Het briefje gaat naar de CODEX.

Open het actiemenu op het hangkastje......alle 3 icoontjes zijn actief op het kastje.......bekijk het kastje eerst via het oog......1 van de boeken die Abigail in het kastje ziet vindt ze belangrijk. Probeer het kastje te openen via het actie-icoon.....dat lukt Abigail niet.....Abigail heeft iets nodig waarmee ze het kastje kan openen

Rechts staat de deur open.....Ga door de geopende deur en......Je beland in het volgende deel van de hal......Hier gaat weer een trap omhoog.  

NB: Je moet nu wel weten hoe het werkt in de game, dus hoe je via het Actiemenu dingen bekijkt en leest en deurtjes open maakt en dat je Abigail "bezit" kan laten nemen items via het "possession-icoon".

Onder de trap een kast.....het onderste deel van de kast heeft deurtjes......in de kast staat een klein kistje.....bekijk het kistje.......Abigail vertelt dat het kistje witte poeder bevat......Je kunt het kistje nu "in bezit" nemen maar doe dat nu nog niet......De deurtjes kun je niet openen... Voorbij de trap staat een stoel en een standaard met daarop een inktpotje en een veren pen......zweef er naar toe en bekijk dan de verenpen........Je kunt de verenpen nu alleen bekijken, maar onthoud dat de pen hier staat. ...Je kunt hier ook omlaag door de vloer maar doe dit nu ook nog niet....Ga verder door de geopende deur en......

Demon Malphas:

We komen terecht in de Eetkamer.....Het wordt even donker en er zweven dan Vogelveren omlaag en..........

Vanzelf zweeft Abigail dan omhoog naar de bovengang en......Oeps......een enorme VOGEL  maakt nu zijn entree.......Dit is MALPHAS en het is een Demon.....

Er volgt een uitgebreid gesprek tussen Malphas n Abigail........Ik ga dit niet voor je vertalen en uitschrijven.....lees de teksten in de kleine schermpjes en klik ze dan steeds weg om voortgang te houden en.....uiteindelijk komt het gesprek tot een einde en trekt vogel Malphas zich terug.....maar hij blijft aanwezig......Malphas heeft Abigail dus nodig om zijn "gewone" vorm weer terug te krijgen......en al dit is genoteerd in Abigail's journaal, dus je kunt het belangrijkste van dit gesprek terug lezen in het journaal, via de J-toets ......Je Codex bevat nu alle brieven/documenten die je tot nu gevonden hebt.....Ga terug omlaag naar de Eetkamer

Er hangen portretten aan de muur. Links steekt het luik van een dienstliftje en bij het liftluik zit de liftknop.....Het liftje verbindt deze eetkamer met de keuken die onder de eetkamer is. Open het actiemenu op de liftknop en klik dan het actie-icoon om  het liftje hier naar toe te halen.....het luik gaat dan open.  Zweef terug naar de vorige hal met de trap en de boekenkast. 

In de boekenkast staat het kistje waar wit poeder in zit......Als je dit kistje nog niet bekeken hebt dan doe je dit nu alsnog.....je kunt dan het kistje "in bezit" nemen......doe dit nu, dus klik nu het "possession-icoon" en.....Abigail wordt het kistje, dus je cursor is nu het kistje.....Zweef, als kistje, nu terug naar de eetkamer en zweef het dienstliftje in......Rechtsklik dan om het kistje in het liftje te plaatsen.....Abigail "kruipt" uit het kistje en is weer de lichtcirkel.

Bekijk nu alle portretten, 1 voor 1, die aan de muur achter de lange eettafel hangen........Klik op elk portret met de actiecursor.....Je leest dan wie het is en het geboortejaar en de leeftijd van de afgebeelde persoon....Van links naar rechts zijn dit: 

Robert Hodgkin, 1949, 14 jaar oud geworden. 

GabriŽl Hodgkin, Februari 1939....op een apart papiertje staat 31 jaar oud. 

 • Annie Hodgkin, November 1940 maar geen leeftijd vermeld. Annie was Abigail's zuster. 

 • Alexander Hodgkin, Augustus 1939. op apart papiertje staat 28 jaar oud. 

 • Edward Hodgkin, 1940, 10 jaar oud geworden. 

Boven de open haard hangt nog het portret van Mrs. Ward, de huishoudster van de familie Hodgkin....

Al dit wordt ook opgeborgen in de CODEX.Naast Mrs. Ward hangt een schilderij van een torenruÔne, die ergens in het bos moet staan. De stoel die bij de haard staat was de favoriete stoel van paps.

De vloer bij de open haard is ondoordringbaar dus ga door naar rechts.....Abigail beland in de

Ravenkamer:. 

Je kunt hier weer niet omhoog door het plafond. Achter de deur staat een spiegelkast.....er zitten 3 Raven bovenop de spiegelkast en op de kapstok hangt een jas. De rechter deur brengt je buiten achter het huis. Onder de kroonluchter staat een ietwat kaal bureau met boeken, een kistje en een vogelbeeld. Je kunt de spiegelkast en de jas bekijken maar het is niet Abigail's smaak. Zweef door naar het bureau.., Het voorste boek is een notitieboek......Je kunt het bekijken, lezen en in bezit nemen. .....Klik met het actie-icoon op het notitieboek.....er zijn pagina's verdwenen uit het boek...... wellicht zijn die verdwenen pagina's nog te vinden.....Je krijgt het dan groot in je scherm en inderdaad......leeg boekje.....het wordt opgeborgen in de CODEX. Bekijk het kistje en gebruik er ook het actie-icoon op.......het kistje heeft een code slot.....er moet een woord van 4 letters ingezet worden

Ga terug naar links en via de deur terug naar de eetkamer. Zweef door naar links en ga dan, voor de eettafel, nu omlaag door de vloer en..........je komt terecht in de keuken. 

Voor de open haard ligt een stapel brieffragmenten op de vloer.....Open het actiemenu op de snippers en klik dan het actie-icoon en......wel....je eerste echte puzzel........

Puzzel de brieffragmenten aan elkaar tot een gehele brief.

Het fragment rechtsonder staat al vast.....dat fragment kun je dus oppakken....het is je beginpunt waar je het volgende fragment bovenop moet klikken en ook een fragment er links tegenaan moet klikken.Linksklik op een fragment en hou dan je muisknop ingedrukt en versleep dan het fragment en puzzel zo dan de fragmenten aan elkaar.....

Deze brief is de start van de "Paper Chase" uitdaging en als je de "Paper Chase" helemaal oplost dan verdien je niet alleen een achievement, maar het is ook noodzakelijk om door te kunnen in de game. Helaas is dit een erge klote puzzel want  Je moet heel precies de stukjes aan elkaar klikken......Een fragment ligt goed als je het niet meer kunt oppakken en verschuiven. Als je het goed doet dan zie je linksboven het Journaalicoon even knipperen......Dit briefje is het eerste briefje in de "Paper Chase" maar je "scoort" het alleen als je het heel erg precies de fragmenten aan elkaar puzzelt en je dan het journaal icoon even linksboven ziet. De game is hier heel erg precies in.....Kun je het briefje wel lezen, maar krijg je niet het journaal icoon te zien, dan heb je het briefje niet "gescoord" en kun je de "Paper Chace" verder niet doen.....heb je het voor elkaar dan zie je linksboven het journaal icoon verschijnen ten teken dat Abigail een aantekening over de "Paper Chase" in haar journaal heeft geschreven.......Zie je het Journaal icoon niet verschijnen dan heb je de brief nog niet goed in elkaar geknutseld....1, of meerdere, stukjes liggen dan nog niet muurvast. 

Je lees tover een "paper chace" en dat de 1e hint "Charriot" is.

Als je de brief nu precies goed in elkaar hebt geknutseld dan blijft ie ook in elkaar als je weer op de briefstukjes klikt die voor de haard liggen......Zijn het echter nog losse fragmenten dan is de brief niet goed in elkaar gezet en zul je het opnieuw moeten proberen. Lees even in het journaal over de "Treasure Hunt".......waarmee dus de "Paper Chace" wordt bedoelt.....Staat dit nu niet in het journaal dan heb je de brief niet goed in elkaar geknutseld.....

Bij de open haard zie je het dienstliftje en hangt een hangkast aan de muur. Klik met het actie-icoon op de liftknop en.....

....het liftje komt omlaag en brengt het kistje met witte poeder naar de keuken. 

Laat het kistje nog even in het liftje staan. Zweef door naar links. Tussen de 2 hangkastjes steekt een vel papier aan de muur.....bekijk dat vel papier.......

....het papier is blanco en Abigail vindt het raar dat er een leeg vel papier aan de muur hangt. ....In het "Alice in Wonderland" boek heeft Abigail een briefje gevonden van Robert aan Edward waarin Robert schrijft over een wit poeder waarmee onzichtbare schrift zichtbaar gemaakt kan worden......je kunt dit nalezen in je CODEX......zweef dus terug naar het liftje en neem weer "bezit" van het witte poeder kistje...

...zweef als kistje terug naar het blanco papier......open er het Actiemenu dan op en klik het oogicoon en.....klik Abigail's tekst weg en.......

...het witte poeder maakt dan de tekst op het papier zichtbaar en Abigail leest "The eldest's birth".......

Rechtsklik om het kistje te verlaten.....het kistje valt op de tafel......je had het ook terug in het liftje kunnen zetten of ergens anders.   Zweef door naar links.....achter het keukentrapje is de keukendeur.....bekijk de keukendeur met je actieoog en probeer de deur dan te openen met het actie-icoon.....o.....een code slot......

...er is een code van 4 cijfers nodig om deze keukendeur te openen......Welke code?.......

 • de onzichtbare tekst zegt "The eldest's birth"......In de eetkamer heb je de portretten van Annie Hodgkins en haar 4 zonen bekeken en hun geboortejaren gezien en van de meeste ook hun leeftijd op het moment van overlijden.....
 • Wel....de oudste zoon van Annie is Gabriel en was 31 jaar toen ie overleed......de portretten zijn allemaal gemaakt in 1939, dus doe nu de rekensom 1939-31=1908......dus de code die je hier nu moet invullen is 1908.....en......de deur gaat open.

 Zweef dus door de deur een scherm naar links.....Abigail beland bij 4 stenen pilaartjes.....uit elk pilaartje gaat een lichtstraal omhoog. 

Op elk  pilaartje staat een letter, van links naar rechts zijn dit de letters A, G, E en R. Bekijk 1 van de pilaartjes met je oog........

.....de letters zijn de begin letters van de namen van de 4 zonen van Annie, Alexander, GabriŽl, Edward en Robert. Tegen het A-pilaartje leunt een document....lees het document via het actie-icoon.....het is een briefje van Annie aan haar zoon Alexander en het wordt weer bewaard in je CODEX

Abigail vertelt nog wat en er komt wat puin omlaag vallen....Dan hoort Abigail het geluid van glas dat breekt...het geluid komt uit de hal. Ga terug naar de keuken en dan terug omhoog naar de eetkamer. Terug in de eetkamer ga je naar rechts en bij de open haard door de geopende deur naar de eindhal met de spiegelkast en het bureau

Op het bureau staat dat kistje met er bovenop het vogelbeeldje.....Is de vogel een Adelaar of een Falk? Om het kistje te openen moet er een woord van 4 letters in het slot gezet worden.....Welk woord? Ga nu schermen terug naar links naar het Kantoor van paps.......Boven het bureau hangt dat hangkastje.......in het hangkastje staan boeken en Abigail heeft vertelt dat ze 1 van die boeken graag wil lezen....

Het hangkastje is echter op slot....Open weer het actiemenu op dit kastje en klik nu het "possession icoon" en......niets......Abigail kan het kastje niet in en ze kan het ook niet openen......wat nu? Ga  schermen terug naar links, naar het begin van de hal......Tussen de schilden en de hertenkoppen, die hier aan de muur hangen, staat de smalle kast waar wat beschadigt porselein in staat.....1 van de porseleinen objecten is in stukken op de grond gevallen...dat was het geluid dat Abigail hoorde bij de 4 pilaartjes.....Bekijk die scherven......

Abigail zegt dan dat er toch iets van belang in de kast te vinden is........In het 2e van boven vak van de kast staat een object......Bekijk dat object......het is een 6-hoekig object....een Hexagonaal.......en Abigail vermoed dat het past in het 6-hoekige gat van het zuiltje dat buiten het huis staat.......Neem bezit van dit object........

Zweef dan, als het 6-hoekige object, naar links en klik dan met je vraagteken op de deur naast de trap en bekijk de deur.......de voordeur is nu op slot.......Wat nu?.....Ga terug naar rechts en terug door de deur naar hal met de vitrinekast en de sofa.....Links naast de vitrinekast zit er dat gat in de lambrisering van de muur......Bekijk het gat weer met je oog.......Nu zegt Abigail dat het gat ergens naar leid.....Nu kun je door het gat, dus klik het tekstschermpje weg en klik nu met je "richtkruisje" op het gat en..........

Abigail vliegt het gat in en.......ze beland in een ventilatiekanaal........

Beweeg Abigail door het ventilatiekanaal naar links, omlaag, naar links en klik dan de pijl om buiten te geraken........

Abigail beland dus in de voortuin bij de voordeur en de opening in de muur wordt gesloten.  Vlieg naar links en door het hek en ga dan door naar het pilaartje waar het 6-hoekige gat in steekt. Open het actiemenu op het gat en klik dan het actie-icoon om de 6-hoek in het pilaartje te plaatsen en........

Crypte:

Voor het pilaartje schuift dan de bodem open.....Vlieg dus omlaag en......Abigail beland in de ondergrondse Crypte. Er zijn 6 nissen in de muur. In 5 nissen staat een kist en in de rechtsboven nis staat ook een urn en een sleutel....Bekijk de rechtsboven nis.....Abigail ziet dan de sleutel en ze denkt dat het de sleutel is van huishoudster Mrs. Ward.....Neem "bezit" van de sleutel....

Vlieg als sleutel terug omhoog de crypte weer uit. Vlieg terug naar de voordeur van het huis.....

De voordeur is nu dus op slot en ook via het ventilatiekanaal kan Abigail niet terug naar binnen.. Vlieg dus een scherm omhoog en.......

......een scherm boven het balkon vliegt Abigail dan vanzelf door het geopende raam terug het huis in.  

Je kunt niet door de openstaande deur want dat deel is beschermt door gele runen. Op de houten stoel ligt een boek. Onthoud dit boek maar doe er nu nog even niets mee. Je kunt hier ook niet omlaag door de vloer omdat Abigail nu de sleutel is en in "possession" maar gelukkig zit er een gat in de vloer. Zweef dus door het gat omlaag en klik dan de witte pijl en.......Abigail beland dan vanzelf terug in de beneden hal, bij de voordeur. Ga schermen terug naar rechts, het kantoor en het bureau van paps. Open weer het actiemenu op het hangkastje boven het bureau en klik dan weer het actie-icoon en.....

De sleutel past en het kastje gaat open. Open het actiemenu op het rode boek en klik dan weer het actie-icoon en......

Je opent het Malphas boek en op het papiertje dat in het boek steekt zie je het "Tegengestelde Malphas Symbool (Oposite Sigil) waar je op verzoek van Malphas naar op zoek was. Blader door het boek naar alle volgende pagina's via de witte pijl... Op elke pagina lees je de symbolen.....

Alle pagina's worden apart opgeslagen in je Codex. Door het vinden van dit boek, en de Sigil kun je vanaf nu ook door muren e.d vliegen die door blauwe runes tot nu toe voor je gesloten waren. Als je het boek weg klikt meld Malphas zich en zie je even  het journaal icoon ten teken dat al dit is genoteerd in het journaal.

Ga terug naar de voordeur en dan over de trap omhoog naar de hal waar je als sleutel via het raam naar binnen bent gegaan.

 Op de stoel ligt hier dus een boek.....Lees het boek...Het is het "Ben Hur A Tale of the Christ" boek van auteur Lewis Wallace.....

Dit "Ben Hur" boek bevat de 2e hint van de "Paper Chace", dus klik ook met je actie-icoon op het boek en....

...Je krijgt 2 pagina's van het Ben Hur boek voor je snufferd......op de rechter pagina is het woord HORSES rood omcirkeld.....Noteer of onthoud dit woord

Je kunt hier nog steeds niet door de geopende deur, dus ga 1 scherm terug omlaag.......Abigail is dan terug in de 1e verdieping gang......Er hangen portretten aan de muur.  Ga door naar rechts en door de deur en vlieg door naar rechts, tot de smalle kast en het hangkastje waar beeldje Maria in stond.......Ga hier een scherm omhoog en......

Abigail komt terecht in de:

Biljartkamer

Op de hoek van de biljarttafel ligt een brief.....gebruik het oogicoon op de brief om Abigail's commentaar erover te lezen......

Gebruik dan het actie-icoon om de brief te lezen en op te bergen in de CODEX.........

Door het lezen van deze brief komt nu het dorp Oakmarsh beschikbaar als locatie waar Abigail naar toe kan gaan......de game vertelt je dit nu ook. 

Je kunt de biljartkamer niet aan de linkerkant verlaten want die deur is geblokkeerd door gele runen en ook is dat het geval met het plafond. Ga dus naar rechts. Rechts van de vitrinekast staat een tafel en een 2-zits bank. Er hangen foto's van kinderen op de muur en je ziet de omtrek van een paneel in de muur.....Die 3 kinderfoto's kun je niet nader bekijken maar dat paneel wel. 

Als je met de actiecursor het paneel klikt dan gilt Abigail dat ze iets nodig heeft om dit muurpaneel te openen. Ga rechts door de deur......Je beland in een kleinere kamer.....Er staat een ladekastje en er hangt een portret aan de muur en 2 landschappen. Onder het portret zie je weer een paneel en een knoppenkastje met 3 knoppen 1, 2 en 3.....knop 1 is nu aan.....Klik de actiecursor op het paneeltje om het te openen......

.In het vak hangt een glazenbuis en het heeft een cilinderslot.......het is een buizenpost systeem.....Klik met je actie-icoon op de knoppen en.......Abigail drukt dan knop 2 in en.....het cilinderslot gaat door de buis omhoog naar de 2e etage.....Ga rechts door de deur naar de

Beeldengalerij:

Er staan "onthoofde" beelden in de nissen.......op het kleine tafeltje ligt een schroevendraaier........Boven de trap kun je omhoog maar niet boven de beelden en het tafeltje.....

Bekijk de schroevendraaier en neem het ding dan in bezit......Vlieg als schroevendraaier terug naar de Biljartkamer......Ga in de biljartkamer op het muurpaneel hangen en klik dan het actie-icoon en.......met de schroevendraaier peutert Abigail het paneel open en......Wel....je hebt de muursafe ontdekt........

Je kunt het slot van de safe nader bekijken maar je kunt de safe nog niet openen want je weet de cijfercombo nog niet. Rechtsklik, boven de tafel, om de schroevendraaier op de tafel neer te leggen.....wellicht heb je later nog de schroevendraaier nodig, dus onthoud dat ie nu hier op de tafel ligt. Ga terug naar de beelden galerij en ga door naar het rechter einde van de galerij....Je kunt dan de galerij niet verlaten vanwege groene runen, maar er hangt hier een Bosschilderij op de muur dat scheef hangt en waar damp van af komt.....Bekijk het Bosschilderij......

Er steekt een briefje op het schilderij, dus klik met het actie-icoon om het briefje te lezen........het is een kort briefje van Anton.....en....

...Het Eldwitch bos, achter het huis, komt nu ook beschikbaar als locatie waar Abigail naar toe kan gaan.

Traphal en verder:

Ga terug naar de beelden galerij en ga dan bij de trap omhoog......Je komt in een traphal....Je kunt niet naar links en ook niet naar recht door de deuren.  

De boeken op het tafeltje vindt Abigail niet interessant, dus ga nog verder omhoog. 

De volgende trap hal.....weer kun je niet links en  rechts door de deuren, dus ga nog verder omhoog......

Je kunt dan niet naar links vanwege rode runen, maar je kunt nu wel door de rechter deur....Het plafond heeft paarse runen.

 Wacht nog even.....er staat een geopende koffer op de vloer.....

Bekijk de koffer.....de koffer is leeg.....klik met het actie-icoon om de koffer te sleutel en.......Achter de koffer staat dan een foto......

Bekijk de foto......de foto toont een cottage/boerderij.......Je kunt deze foto in bezit nemen maar doe dit nu niet......

Onthoud dat je deze foto hier kunt vinden. Ga rechts door de geopende deur naar de:

Donkere Kamer.

Dit is dus de DOKA waar de foto's werden ontwikkeld......Op de tafel ligt een boek te dampen........bekijk dat boek en gebruik er dan het actie-icoon op en......lees de "Eureka" notitie..............een deel van de tekst is rood omcirkelt en met rode pen is daar bij geschreven "Need to study this with Mother"......

klik het boek weg en.......Abigail heeft er dan nog wat commentaar op oven het "In en Uit een schilderij/foto" gaan.....

Je kunt hier verder de foto's bekijken die op de muur en aan de droogstang hangen. Naast het raam staat een smalle houten kast die je kunt openen, maar Abigail vindt er niets van belang in. Ga door naar rechts, naar het bed.... Er hangen 2 foto's op de muur....Bekijk de rechter foto.....Abigail ziet er een boerderijhuis op en..........De boerderij foto is echter niet compleet....er ontbreekt een fragment

De foto wordt dan een doorgang waar Abigail doorheen kan gaan........Doe dit maar even, dus vlieg door de foto en......Abigail beland buiten bij de Boerderij. Je kunt, als je wilt, alvast even binnen in de boerderij gaan kijken maar niet alles hier is nu beschikbaar. Deze Boerderij is het startpunt van het Zilveren Labyrint, maar omdat je in de DOKA kamer van Blackwood Manor de boerderij foto nog niet gerepareerd hebt kun je hier nu niet veel doen. Dus dit bewaren we voor later

De weg terug naar het huis is de Blackwood Manor foto op de schildersezel, dus duik maar snel terug door de foto naar de donkere kamer.

Paper Chace:

Nu de "Paper Chase" afmaken......Het Ben Hur boek heb je al gedaan......Ga naar het Kantoor van Paps........Bovenop het hangkastje, dat boven het bureau hangt en dat je geopend hebt met de sleutel uit de crypte, staat een paardbeeldje.....Eerder kon je het paard alleen bekijken maar omdat je de "Paper Chase" brief in de keuken hebt opgelost kun je nu het paard "in bezit nemen"......

Open dus weer het actiemenu op het paard en klik dan het "Possession-icoon" en

.......Abigail is dan het paard....schuif het paart wat weg en.,....Waar het paart stond zie je nu een document liggen op het hangkastje......

Open het actiemenu op dat document en klik dan het actie-icoon en........het is een schets van een Slaapmuts........

Onthoud hoe de slaapmuts eruit ziet en klik de schets dan weg.....het wordt bewaard in je CODEX. Rechtsklik om Abigail het paard uit te mieteren. Verlaat het kantoor aan de linker kant.....Je bent dan terug in de kamer met de sofa, de vitrinekast en het gat in de muur......Links naast de vitrinekast hangt een klein schilderijtje waarop je een ouder man ziet met baard en......een SLAAPMUTS op zijn hoofd.......

Eerder kon je dit schilderijtje niet bekijken maar nu wel omdat je de slaapmutsschets hebt gevonden......

open het actiemenu op het schilderijtje en klik dan het actie-icoon en........je leest de naam John Falco, rechtsonder op het schilderij

Ga nu terug naar de kamer voorbij de eetkamer, de 

Ravenkamer

Dat is de kamer met de spiegelkast en de 3 raven en het bureau waar het kale notitieboek en het codekistje op staat, met daarbovenop de adelaar/valk. 

Gebruik weer het actie-icoon op dat kistje. Je krijgt weer het codeslot te zien en daarin staat nog steeds DOTS......

Door in de vakjes te klikken verander je de letters......Zet in de vakjes nu JOHN, de voornaam van John Falco en........

............het kistje gaat open en je haalt er een schets uit...de schets toont een stenen muur en de rechtsonder steen is rood gemarkeerd ......

Klik de schets weg.......Abigail gilt dan dat er naast de keuken een afgesloten kamer moet zijn en dat ze naar wil gaan kijken.......

Ga terug naar de eetkamer.......eerder kon je in de eetkamer niet door de stenen vloer bij de open haard........

....omdat je de schets in het kistje hebt gevonden kun je nu wel omlaag door de dikke stenen vloer, dus ga omlaag en....

...Abigail beland in de Sealed Room, onder de eetkamer en rechts achter de keuken.

Sealed Room:

Boven het smalle pilaartje zweeft een witte bol.......Bekijk de witte bol en lees wat Abigail erover vertelt.........Deze bol is een POWERUP......Als je bezit neemt van de Bol dan absorbeert Abigail de kracht van de bol en wordt ze dus krachtiger.....Doe dat dus......Neem bezit van de Powerbol en lees wat de game vertelt over de nieuwe krachten van Abigail......

Abigail kan dus nu verborgen dingen zien.....dingen die recente bewoners van het huis hebben verborgen, mits Abigail een bezit heeft genomen van een item van die bewoners.

Links is de keuken en omhoog de eetkamer. Ga terug omhoog naar de eetkamer en dan links naar de hal met de schuine trap. Bij de stoel en de 2 schilderijtjes staat nog steeds de Verenpen op de standaard.....Bekijk de pen......De Pen is Machtiger dan het Zwaard, zegt Abigail.......Neem bezit van de Verenpen

Ga, als de veerpen, omhoog en........In de gang, boven de trap, is nu een paneel zichtbaar in de muur, dat je eerder niet kon zien.Ga op dat paneel staan en bekijk het met je oogicoon.........

Open het paneel dan met het actie-icoon en......Abigail vindt haar schatkistje terug.....Maak het schatkistje open met het actie-icoon en.......Je krijgt de schatkist in close-up....er ligt een kluwen touw in en dobbelstenen, een kaars en een potlood en een papier....Klik het papier en.......Het papier is niet van Abigail.....

Op het papier is een "Abigail" Sigil getekend......Klik het weg en lees wat Abigail er verder over zegt......Bekijk de knot touw en lees wat Abigail erover te zeggen heeft.....Klik het kistje weer weg.... Verlaat de Verenpen, dus rechtsklik om de verenpen neer te leggen of daal eerst terug omlaag en zet de pen dan terug in het inktpotje......wat niet lukt dus de pen valt dan ook op de grond......maakt niet uit.    Ga weer door de eetkamer naar de 

Ravenkamer

Open weer het actiemenu op het lege notitieboekje dat op het bureau staat en klik dan het "Possession-icoon" om het boekje in bezit te nemen. 

Als boekje vlieg je dan naar buiten via de deur rechts.....Je beland achter het huis en.....In de stenen pilaar van het hek zie je nu een steen die gemarkeerd is......

Open het actiemenu op die steen en klik dan het actie-icoon en.........Je verwijdert de steen en in het gat ligt dan 1 van de vermiste pagina's van het notitieboekje......Pak de pagina met het actie-icoon en.......lees de pagina.....Alexander schrijft dat  "Zij je kamer heeft doorzocht" en dat ie op je wacht, samen met Sally en Robert, aan de rand van het bos.....

Klik de notitie weg. Ga een scherm door naar rechts en........Abigail beland nu in het  Eldwitch Bos

Je hebt nu zo'n beetje in het huis alles gedaan wat je voor nu kan doen......Je moet nu een keuze maken.....Ga je nu het Eldwitch Bos eerst onderzoeken of ga je nu verder het dorp Oakmarsh onderzoeken......Ik ga nu eerst naar Oakmarsh maar als jij nu hier in het bos verder wil dan doe je dat.

Abigail is nog steeds het notitieboekje.......Ik weet niet of het handig is om als notitieboekje te blijven maar ik ga er van uit dat dit nu niet nodig is. Maar wellicht is het later wel weer nodig, dus ik ga nu dus terug naar links en het huis weer om het notitieboekje weer terug op het bureau in de "Ravenkamer" te plaatsen

  We zijn nu dus even klaar in het huis.....Je kunt nu dus naar het bos of naar het dorp.....Ik ga nu eerst naar het dorp Oakmarsh. 

Open de plattegrond (TAB-toets) en klik dan op de voortuin om daar te belanden

Je bent dus in 1 klap terug aan de voorkant van het huis....Ga schermen naar links, naar het graf van Abigail....

Je bent dan dus terug waar je de game bent begonnen, waar Abigail dus "ontwaakte" uit haar graf.

Toen je begon wilde Abigail niet naar links, naar Oakmarsh,.......maar nu wil ze dat wel. Ga dus nog een scherm naar links en.......Een wegwijzer.......

Wel...de wegwijzer zegt dat het dorp links is, dus zweef nog een scherm naar links en.......We belanden in:

Hoofdstuk 2: Oakmarsh:

NB: Je moet nu wel weten hoe je dingen bekijkt en pakt en hoe je "bezit" neemt van een item als dat nodig is. Ik ga dit nu niet steeds weer uitgebreid uitleggen

Abigail heeft Blackwood Manor verlaten om verder op onderzoek te gaan in het verlaten dorp Oakmarsh en ze is daar nu beland. Er staat een verlaten koffer bij de lantarenpaal. Je kunt de koffer bekijken maar Abigail vindt er niets van belang in. Ga verder naar links, het 1e huis binnen

Het huis van George Standford

Onder de trap staat een ladekastje en boven dat kastje zie je 2 deurtjes van een muurkastje in de muur

Open het rechter deurtje van het muurkastje.......Er ligt een boek en een kaartje te dampen in het kastje

Open het actiemenu en klik dan het actie-icoon  en.....Abigail pakt het kaartje op.....

Het is een kaartje voor de "Dunchurch Dance avond" op 25 mei 1939.....Alexander heeft er iets opgeschreven

 Onthoud de naam "Dunchurch". Klik het kaartje weg.....Het wordt opgeslagen in de "Oakmarsh Codex", net als alle andere documenten die je hier in het dorp nog zult vinden. Zweef langs de trap omhoog naar de 1e verdieping. Op het lage tafeltje liggen pagina's van een dagboek.....Bekijk die pagina's

Abigail zegt dat er een brief tussen de pagina's ligt dus klik het actie-icoon om de brief te lezen. Je leest een brief van een broer aan zijn zuster. In de brief lees je over de ie bombardementen door de Nazi's op de stad Coventry gedurende de 2e Wereldoorlog. Ook heef de brief het in de brief over de "Gek Elrias" en Annie van het Blackwood huis, waar de dorpelingen van Oakmarsh erg bezorgt over zijn.

Klik de brief weg.....oog deze brief wordt opgeslagen in je "Oakmarsh Codex". Ga weer een etage hoger......Abigail komt terecht op de zolder van het huis......Op het ronde tafeltje ligt een Ouijabord, waarmee spiritisten denken te kunnen "praten" met de geesten van overleden mensen.

Interact, via het oogicoon en dan met actie-icoon, met het Ouijabord......en......

De pijlplank van het bord beweegt.....Hela....is er een geest hier op zolder en probeert die geest met Abigail te communiceren via het bord?....

Jawel.....de geest gaat de pijlplank over het bord bewegen en wijst de letters aan om zo Abigail iets vertellen....

Klik Abigail's commentaren steeds weg en.....

De geest verwijst Abigail naar een kist en de geest geeft dan een hint over hoe Abigail die kist moet openen...... "Ad astra.......To the stars"

Maar wat bedoeld de geest hiermee?. Abigail denkt dat als ze de naam van de geest weet, en dit de geest vertelt via het Ouijabord, de geest dan wat meer informatie zal willen geven. Klik het kruisje, rechtsboven, om uit het Ouijabord te gaan. Zweef naar links....Aan het eind van de zolder staat een kist.....Dit is niet de kist waar de Ouijabord geest het over had en Abigail vindt deze kist ook niet interessant, dus ga hier terug omlaag en......Abigail beland in de slaapkamer op de 1e verdieping

Achter het bed een kast en op de tafel een kist, en dat is de kist waar de Ouijabord geest het over had. Maak de kast open.

 In de kast ligt het Dagboek van George Standford, de voormalige bewoner van dit huis

Lees het dagboek en blader ook naar de andere pagina's via de wittepijlen....

Lees alles nauwkeurig.m Je leest over Abraham Blackwood en het Ouijabord

Dit dagboek wordt ook opgeslagen in de "Oakmarsh Codex". Ga dan naar het kistje dat op de tafel staat en bekijk het kistje.....Abigail vertelt dat het kistje op slot steekt met ee3n codeslot. Zoom in op het kistje via het actie-icoon en.....Je ziet een schets van een vogel......de vogel is een sterrenbeeld. In het deksel van het kiste steken 5 vierkante knoppen....Op elk van de 5 knoppen zie je een sterrenbeeld

Je moet de 4 knoppen in de juiste volgorde indrukken om het kistje te openen.....Maar wat is die volgorde......De Ouijabord geest heeft Abigail een hint gegeven en die hint was "Ad astra.......To the stars"......Maar wat bedoeld de geest hiermee?. In zijn dagboek verteld George Standford dat professor Abraham Blackwood experimenteerde met het Ouijabord en dat Abraham die experimenten hier in huis uitvoerde, voornamelijk in de nacht.

Ga uit de close-up van het kistje en ga dan terug omhoog, naar de zolder......Op zolder ga je weer naar rechts, naar het Ouijabord. Interact weer met het Ouijabord via het actie-icoon.  Abigail moet nu met de pijlplank de naam van de geest aanduiden.....Zou het ABRAHAM zijn?  Wel....er is maar 1 manier om er achter te komen....Gewoon proberen.....

Pak de pijlplank op en sleep de plank naar de letters en klik de punt van de plank op de letter die je met de pijlplank wilt aanwijzen..........Als je de punt van de pijlplank precies goed op een letter zet dan wordt die letter "verlicht"...Pak dan de plank weer op en sleep de plank naar de volgende letter en zorg dat die ook oplicht............ga zo door tot je alle letters van ABRAHAM hebt "aangewezen" en

....wel.....ABRAHAM blijkt de juiste naam te zijn en.......

De Geest komt uit het bord en vliegt dan naar links en omlaag.....Het kan ook zijn dat de geest meteen omlaag vliegt....

VOLG DE GEEST, dus ga snel achter de geest  en......De geest brengt Abigail in de kelder. Op het kastje staat een Weegschaal. 

De wijzer van de weegschaal staat nu links, op 0, want er ligt niets op de weegschaal.....Er liggen diverse items die Abigail op de weegschaal kan leggen en dat moet ze ook gaan doen. Van links naar rechts zijn het deze items....Een bol roestig ijzerdraad, een houten kistje, een mes en een potloot.....op de kist die rechts staat vindt je een veer......de veer ligt op een boek en ook op de kist vindt je een Inktstempel, een aluminium beker en een kaars.....Bekijk al deze items eerst via het oog-icoon want anders kun je ze niet "in bezit" nemen

Abigail moet nu een aantal van de items op de weegschaal liggen, zodat de wijzer van de weegschaal net niet onder het pijltje in het midden komt te staan, maar er iets links van blijft.....De items hebben uiteraard allemaal een ander gewicht...Zo is het houten kistje veel zwaarder dan de veer of de kaars.....Je neemt dus "Bezit" van een item en zweeft dan naar de weegschaal en klikt dan je rechtermuisknop om het item op de weegschaal te laten vallen.

Er zijn meerdere oplossingen mogelijk maar mijn oplossing is deze....

Plaats op de weegschaal eerst het houten kistje, dan de inktstempel, dan het mes  en dan de veer en.....

.....Bingo.....de wijzer van de weegschaal blijft iets uit het midden en.....In de muur gaat een geheime nis open...Boven het pilaartje zweeft een paarse POWERBOL.....Bekijk de POWERBOL en lees wat Abigail erover te melden heeft.....Klik het tekstschermpje weg en neem dan bezit van de Powerbol....

De game vertelt je welke speciale gave deze paarse powerbol aan Abigail's gaven toevoegt.....

Ga terug recht omhoog, naar de 1e verdiepinggang en vlieg dan links de slaapkamer weer binnen. Ga weer in de close-up van het sterrenbeeldkistje......

......de hint was "To the stars"......5 knoppen met sterrenbeelden....Pisces (Vissen), Aquila (Arend), Canis Major (Grote Hond), Serpens (Slang) en Delphinus (Dolfijn)......Je moet weten in welke volgorde deze 5 sterrenbeelden staan in de Dierenriem...Weet je dit niet dan zoek je het maar even op in een encyclopedie of op het internet via Wikipedia

Druk in deze volgorde nu de 5 knoppen in: Pisces, Delphinus, Serpens, Canis Major, Aquila en.....Het kistje gaat open.... 

Zoom weer in op het nu geopende kistje via het actie-icoon..Er ligt een brief en een audiotape in het kistje. 

Pak en lees eerst de brief. De brief is van Alexander en gericht aan Sally

Klik de brief weg om het in de Codex op te bergen.....Pak dan de Audiotape......Abigail neemt vanzelf bezit van de Audiotape...Vanzelf ga je uit het kistje en.....Abigail is dan nu de Audiotape. Zweef, als de audiotape naar rechts terug naar de gang en dan omlaag via de trap en ga dan, linksonder de trap, door de keukendeur naar de keuken....

Zweef naar het aanrechtkastje of de tafel....Ga boven de tafel of het kastje hangen en klik dan je rechtermuisknop om de audiotape hier nu neer te leggen, op de tafel of op het kastje......

Het is een beetje schemerig donker in de keuken en dus kan Abigail niet zo goed de dingen zien.....

Naast het linkerraam hangt een notitie maar Abigail kan het niet lezen....er moet eerst meer licht zijn in de keuken. Sluit de keukendeur. 

Achter de keukendeur wordt dan de lichtknop zichtbaar, dus doe het licht nu aan door met het actie-icoon te drukken op de lichtknop. 

Nu kan Abigail die notitie lezen, doe dat dus......

De notitie beschrijft de sleutel van de achterdeur, die hier links in de keuken is. Prent de beschrijving van deze sleutel in je geheugen......klein, grijs met een label erop in dezelfde kleur. 

Klik de notitie weer weg. Ga naar links en verlaat de keuken. en dit huis, door de achterdeur. 

Buiten bekijk je de keukendeur, wat dus in feite ook de achterdeur is van het huis...

De deur is natuurlijk op slot en dat zal een probleem zijn als Abigail een item, zoals de audiotape, het huis uit wil mee nemen.

Abigail moet dus op zoek naar de sleutel van de keuken/achterdeur van het huis. De notitie in de keuken heeft Abigail vertelt hoe deze sleutel eruit ziet. Zweef door naar links.....

Abigail beland bij de waterput en de kerk....Links is het winkelhuis van..........Je kunt de waterput in maar doe dit nu nog niet.  Ga links het huis in.....Je bent dan in de:

Winkel:

Je kunt een aantal dingen bekijken bij de toonbank maar niets is van belang......Achterin de winkel staat een werkbank en boven de werkbank hangt een bord met sleutels.......Vlieg echter nu eerst omhoog naar de verdieping en.......Oeps.....Links zit een , koud, lijk in de stoel.....Het lijk heeft een brief op zijn schoot liggen....... Bekijk het lijk en pak dan de brief en lees het door......Zou dit lijk George Standford zijn? 

Er is verder niets te beleven op deze verdieping dus ga terug omlaag naar de winkel/werkplaats. Ga naar het sleutelbord en zoom erop in.......

Er hangen een aantal sleutels op het bord en 1 van die sleutels is de keukendeur sleutel, maar welke? De notitie in de keuken van het Standford huis heeft je "vertelt" dat het een kleine grijze sleutel is met een label erop.......Wel.....de enige sleutel met een label is de 3e sleutel linksboven..,.....Bekijk die sleutel en pak het dan van het bord........

Abigail is dan de sleutel, dus ga als sleutel nu terug naar buiten en naar de achterdeur/keukendeur van het Standford huis en gebruik er de sleutel op en.......

Abigail ontsluit dan de deur. Ga naar binnen en naar de Audiotape die je hier in de keuken op de tafel, of op de kast, onder de ramen hebt achtergelaten......

Laat de sleutel vallen en pak dan de Audiotape........Abigail is dan weer de audiotape......Vlieg weer naar buiten en door naar de waterput.....

Vlieg nu de waterput in en omlaag naar de bodem van de waterput. 

De waterput staat droog en er ligt wat puin op de bodem. Op het puin staat een stok......

Leg de audiotape links op de grond en bekijk dan de stok en neem dan bezit van de stok........Abigail is dan de stok en het licht is dan verandert en.....

.In de linker muur zie je nu een aantal voegen rondom een steen die wit oplichten...........Bekijk die voegen.....Een verborgen opening?.....Ram met de stok op de steen waar die voegen oplichten  en.........Abigail drukt die steen in en eronder gat dan een geheime tunnel open.

Verlaat de stok en raap de Audiotape weer op en vlieg als audiotape de tunnel in en door naar links en........

we zijn dan in het riool, waar Abigail zo haar gedachten over heeft. Ga door naar links........Op het houten platform staat een tafel met stoel en een boekenkast. Op de tafel ligt een dagboek en linksboven gaat het via een schacht  omhoog. Bekijk en lees het dagboek, dat op de tafel ligt.....

Het zijn weer meerdere pagina's, dus klik de wittepijl om door te bladeren naar de volgende pagina's.  

Je kunt het allemaal ook weer nalezen in de "Oakmarsh Codex". De boekenkast heeft niets van belang, dus vlieg via de schacht omhoog en.....

Abigail komt terecht in de kelder van het winkelhuis. 

Op het tafeltje staat een Bandrecorder..........Plaats de audiotape op de bandrecorder en.......

Je hoort/leest nu wat er op de audiotape staat...........Het is een boodschap van Sally aan Robert.........Neem vooral notie van de hint "Right hand, Left hand......The words will allow you to enter..."........Klik het tekstscherm weg......Abigail is weer Abigail.......Ga verder door naar links.....Boven de trap steekt het stormluik van de kelder en het luik zit dicht.......Abigail kan natuurlijk door het dichte luik naar buiten, maar niet als ze een item is......Bekijk, het stormluik......Een bezemsteel klemt het luik dicht en vast.  

Ga niet nu door het luik naar buiten maar ga rechts van de trap door het plafond omhoog en......

Abigail is terug in de winkel......Vlieg naar links en verlaat de winkel via de achterdeur, bij het sleutelbord........

Abigail is dan in de achtertuin van de winkel.....Je ziet het stormluik van de kelder.....

Dat stormluik moet open want wellicht is het nodig dat Abigail een item via de kelder naar buiten moet meenemen. 

Achterin de tuin is de schuur, dus ga naar links en dan de schuur binnen.

Voorin de schuur steekt een Zaag in het stro...Bekijk de zaag en neem de zaag dan in bezit.....

Ga als zaag terug naar het stormluik en gebruik er dan de zaag op om de bezemsteel door te zagen en het luik te openen.

 Is dat gebeurt dan verlaat je de zaag. Ga terug naar de schuur en ga door de schuur naar links. Achterin de schuur staat weer een tafel met stoel en een boekenkast. Aan de linker muur hangt een soort van Luidspreker aan de gesloten achterdeur.....Probeer of Abigail de schuur hier kan verlaten maar.....Nee...Abigail kan niet door de deur of de muur naar buiten.......Bekijk de Luidspreker......Abigail vindt het een raar ding....is het bedoelt om te luisteren of om er door te zingen? Denk aan wat aan de hint die je hoorde op de audiotape......."Right hand, Left hand......The words will allow you to enter..."..Een ladder gaat omlaag naar de kelder....

Ga hier nu door de vloer omlaag naar de kelder onder de schuur Op het fragiele tafeltje staat een radio....

Bekijk de radio en ga er dan in close-up via het actie-icoon.......De rode zender zoeker staat nu helemaal links en je hoort nu alleen geruis....Draai aan de rechterknop om nieuwe zenders te zoeken....Je draait met de rechterknop de rode zoeker dus naar rechts.....Je draait de knop door er met je linkermuisknop op te klikken en die dan ingedrukt te houden terwijl je dan met je muis rondjes draait......Blijf de zoeker naar rechts draaien tot......Je een stem hoort......Abigail is verbaast want ze hoort dan haar eigen stem door de radio en ze meld dit ook

Klik Abigail's commentaar weg en neem dan de radio in bezit.....Vlieg als de radio terug omhoog langs de ladder en dan naar de Luidspreker.....Gebruik de Radio op de luidspreker en......Je moet dan een tekst typen in het schermpje........Herinner je nu dat kaartje voor de Dunchurch Dance.......Sally was dol op dansen en ze heeft erg genoten van die dansavond......Typ dus in het schermpje "Sally Dunchurch" en ....

................de deur van de schuur gaat dan open....

Laat de radio hier nu maar achter en ga dan door de deur en...We komen terecht in de hut en de slaapkamer van Alexander.....

De grammofoon op het bed speelt een liedje.......Lees Abigail's commentaar en klik het dan weg.....Voor het bed staat een kist die half open is.....In de kist ligt weer een dagboek.....Bekijk dat dagboek en lees het dan via het actie-icoon......Het is dagboek van Alexander....

Lees de brief en blader dan door naar de pagina's en.......In het dagboek zie je de " Opposite Sigil van Paimon".......

Lees de teksten en klik het dagboek dan weg en......

Je krijgt even de plattegrond van het Blackwood huis te zien en dan vertelt de game dat Abigail nu ook door de "gele muren" heen kan in het grote huis.

Wel......voorlopig klaar hier in het dorp.....Klik de TAB-toets om de plattegronden tevoorschijn te halen en blader dan naar de Blackwood Manor plattegrond en klik dan op het linksonder vakje om terug te keren in de voortuin van Blackwood Manor.

Blackwood Manor

Ga via de voordeur het grote huis weer in en ga dan door alle beneden kamers naar de Ravenkamer.

De spiegelkast is nu een doorgang naar een andere kamer.....Kruip dus even door de spiegelkast in en......Abigail ziet dan door een barst in de linkerspiegel een Rookkamer en  door de rechterspiegel een bibliotheek en ze heeft er een opmerking over.

Ga terug naar de Ravenkamer en ga dan via de achterdeur naar buiten......We zijn terug in de achtertuin....Ga een scherm naar rechts om nu te belanden in:

Hoofdstuk 3: Eldwitch Forrest:

Een paar grafstenen.....Bekijk elk van de grafstenen om te lezen wie er hier begraven liggen

Bekijk de rechter, van de 2 grote grafstenen, in close-up en lees het rijmpje dat er op vermeld staat. Het is het graf van Elizabeth Blackwood

Ga uit de close-up......Ga, onder de beide grafstenen, dan omlaag en.....Abigail beland in  gat onder de grond.....

Op een kist ligt een Wichelroede. Rechts steekt een sluitsteen in de hoek van de rechter uitloper van het gat.

Bekijk die sluitsteen en neem de sluitsteen dan in bezit

Abigail trekt de sluitsteen uit het gat en ze is dan de steen. Leg de sluitsteen op, of naast, het kistje dat links van de kist waar de wichelroede op ligt staat. Bekijk dan de wichelroede

Abigail denkt dat zo'n wichelroede wel handig is om verloren voorwerpen te vinden. 

Neem dus bezit van de wichelroede en vlieg, als wichelroede, rechts door de tunnel dit gat weer uit

Als wichelroede komt Abigail dan bij de graven weer boven de grond. Ga een scherm naar rechts en bekijk er het dichte en donkere bos

Lees Abigail's opmerkingen over het bos en duik dan het bos in en......We komen in het bos dan bij de ruÔne van een poort 

Klik met je vraagteken in de poort om er Abigail's gedachten over te lezen

Abigail vertelt je dat ze hier bij de poort, samen met zus Annie, een kistje hebben begraven. Zoek dat kistje.....Je vindt het in het gras/struiken, links van de poort.

Open dus het actiemenu op de struiken en klik dan het actie-icoon en.....

Je hebt het kistje gevonden.

 Open het kistje met het actie-icoon en.....

.....Abigail haalt een papier uit het kistje. Op het papier staan diverse tekeningetjes

De stok die nu rechts staat is Abigail als de wichelroede. De bedoeling is het dat je met de onderste punt van de stok 5 van de tekeningetjes aanklikt zodat die 5 tekeningetjes rood gemarkeerd worden. Maar welke 5 tekeningetjes zijn het?. Er is meer informatie nodig, dus verlaat deze close-up.......Abigail heeft dan vanzelf de wichelroede verlaten en is weer haar eigen zelf...Ga dan door naar rechts en......Je komt bij een Teleporter.......Ga nog iets verder door naar rechts tot je de wittepijl krijgt......Probeer dan verder naar het volgende scherm te gaan.....Maar.......Abigail zegt dat ze de weg door het bos niet meer weet en dat ze meer informatie nodig heeft. 

Ga terug naar de teleporter en bekijk de Teleporter nu

Klik Abigail's gedachte weg en.....Ben je hier als wichelroede dan kun je niet door de telepoerter......rechtsklik dan om de wichelroede te verlaten en hier even neer te leggen.......Nu kun je door de Teleporter naar de andere dimensie gaan, dus doe dat. Bekijk in deze dimensie alles wat je kunt bekijken.....de poort, het gras, het kruis en ga ook even naar links en rechts en bekijk dan ook wat je kunt bekijken.

Als je alles bekijken hebt dan ga je terug door de Teleporter en terug naar het kistje bij de poort ruÔne.  Klik weer met het actie-icoon op het kistje om weer de schets met de tekeningetjes te zien. Zoals gezegd.....met de onderste punt van de wichelroede moet je nu op 5 van de tekeningetjes klikken......Welke zijn dat dan?

Wel.....het rijm op de grafsteen van Elizabeth Blackwood en wat je zojuist gezien hebt in de andere dimensie geven je het antwoord, als je deze gegevens juist begrijpt.....Het zijn de stapel stammetjes, de schedel, het grafkruis, de dode boom en de puntsteen.....Klik in deze volgorde dus met de onderste punt van de wichelroedenstok op die 5 tekeningetjes.....De tekeningetjes worden rood omcirkeld.....

Als je alle 5 tekeningetjes geklikt hebt dan ga je vanzelf uit deze puzzel en heeft Abigail de wichelroede verlaten, want die heeft ze niet meer nodig....

Abigail vertelt dan dat ze zich nu de weg door het bos weer herinnert

Je bent weer "normale" Abigail.....Ga terug naar rechts, naar de Teleporter. Ga nu niet weer door de Teleporter maar ga nu schermen naar rechts door het bos en.....Uiteindelijk komt Abigail dan het bos aan de andere kant uit en zijn we bij de Kerk beland Vlieg de kerk binnen

Kerk:

Meteen als je binnen bent ligt er een brief op 1 van de kerkbanken. Lees de brief

Klik de brief weg en zweef door naar rechts.....Je komt bij het kleine altaar en een gedenksteen......Zoom in op de grafsteen...

Het is een gedenksteen ter nagedachtenis van ene William Jeremiah Cecil Whitegate

Rechts naast de gedenksteen staat een klein altaar waar 1 brandende kaars op staat.....Bekijk het altaar......

Abigail vindt het vreemd dat er een kaars brand en dat er maar 1 kaars staat, terwijl er plek is voor nog een 2e kaars

Klik de tekst weg en........Abigail schiet dan omhoog en.......We ontmoeten vogeldemon Malphas weer......Luister naar wat Malphas zegt.

Malphas is toch, tegen wil en dank, onder de indruk van Abigail's prestaties tot nu toe en hij besluit om de kleine meid wat te helpen door te vertellen dat ze niet alleen is in de kerk.....Er is een vent hier en die vent kan Abigail wellicht antwoord geven op haar vragen.

Malphas verdwijnt dan weer. Zweef omhoog.......Abigail beland op de zolder. Ga naar links

Op de tafel ligt een dagboek....Laat het dagboek nog even met rust....Kijk omhoog......Je ziet de kerkbel hangen. Bekijk de kerkbel en zoom er dan op in via het actie-icoon......Op de kerkbel staan 3 witte symbolen gekald, onder de A en de N en de O. Onthoud de 2 symbolen of teken ze na.....Het zijn dus de symbolen voor de letters A en N en O en je moet ze straks weten te herkennen

Verlaat de close-up en ga nu het dagboek, dat op de tafel ligt, bekijken en lezen.....Via de witte pijlen blader je door naar de volgende pagina's.

Ben je klaar met lezen dan verlaat je de close-up.....Alles wordt uiteraard opgeslagen in je "Eldwitch Forrest Codex". 

Ga terug omlaag naar het altaar en ga dan een scherm naar rechts

Abigail is dan in de sacristiekamer van de kerk beland. In de boekenkast zit de Boekverwissel puzzel. Op de kast voor de boekenkast ligt weer een dagboek. 

Rechts staat een grote kast en tegen die kast leunt een Haakstok. De deur naar buiten staat open.

Ga eerst het dagboek bekijken ben door lezen.......Blader via de wittepijl naar de andere pagina's....

Lees de teksten en prent ook de diverse symbolen (Sigils) in je geheugen. 

Verlaat het dagboek en zoom in op de boekenkast en bekijk de Boekverwisselpuzzel even

Je ziet 8 boeken waar een symbool op staat....Die 8 boeken staan niet in de goede volgorde.....We hebben echter nog niet genoeg informatie om deze puzzel nu op te lossen dus blijf er vanaf en ga uit de close-up. Open de rechter deur van de grote kast.......Op de 2e plank van boven vindt Abigail een namenregister in de kast.....Bestudeer dit namendocument goed......Neem vooral notie van de de naam bij nummer 224.....Anton Patrick Willian Elrias......

Ga weer uit de close-up. Bekijk, via het oog-icoon, de Haakstok.....De Haakstok kan Abigail dan "in bezit nemen"....Doe dat nu, dus gebruik het "Possession icoon" op de haakstok......Abigail is dan de lange haakstok.......Nu even opletten.....Vlieg, als de Haakstok, door de openstaande deur naar buiten.........zoek dan de rechtsafpijl maar zorg dat je niet te laag hangt......ga dan een scherm naar rechts en......

Abigail komt achter de kerk uit en boven het water.....PAS OP dat je niet te laag hangt.....Kom je met de stok in aanraking met het water dan verliest Abigail de stok en kun je die nooit meer pakken.....In feite is dan GAME OVER......Dus blijf hoog en vlieg naar de overkant en ga dan via de geopende deur naar binnen

Abigail is dan, als Haakstok, in de kleine kapel achter de kerk. Onder het raam staat een tafel.....Leg de Haakstok hier nu op de tafel.....Ga dus boven de tafel hangen en klik dan je rechtermuisknop om de haakstok op de tafel te laten vallen.....Zorg ervoor dat de stok niet in het water valt want dan ben je de haakstok voorgoed kwijt. Als je de haakstok op tafel hebt gelegd ga naar rechts en......een stenen trap..... Tussen de tafel en de trap ligt een hoop puin en hangt de Kroonluchter......De kroonluchter hangt aan een ketting......Bekijk de kroonluchter......Bekijk ook het puin onder de kroonluchter.........

Het puin ligt op een luik.....Abigail kan hier omlaag om onderwater te belanden maar dat kan ze niet als ze bezit heeft genomen van een item want dan kan Abigail niet door dichte luiken en muren. Dat luik moet dus open gemaakt worden. Op het tussen platform, bovenaan de onderste trap ligt wat troep.....Tussen die troep ligt een oude Doek......Zoek die doek en neem de doek dan in bezit.....Vlieg, als doek, terug naar de tafel waar je de Haakstok op hebt achtergelaten en gebruik dan de Doek op de haakstok via het actie-icoon.

Abigail wikkelt de doek om de haak van de stok en hiermee heeft ze een toorts gemaakt.....Nu nog vuur om de toorts aan te steken. Neem weer bezit van de Haakstok/toorts via het "Possession icoon"......Vlieg 2 etages omhoog......Links staat dan een kist waar een dagboek in staat.....Het is hier echter te donker. Rechts hangt een brandende olielamp aan de muur en boven de oielamp zit een touw aan een ring vast en aan dat touw zit de ketting van de Kroonluchter vast

Ga naar de olielamp en gebruik er Abigail, als toorts, op en.......Abigail steekt haar toorts in de fik via de vlam in de olielamp

Bekijk het touw, dat boven de olielamp aan de metalen ring vastzit en waar de ketting van de kroonlucher aan vast steekt.......

Brand  nu het touw door waar de ketting van de kroonluchter aan vast zit......en......De kroonluchter stort omlaag, breekt door het puin en breekt het luik

Als brandende toorts zweef je terug naar links, naar de kist. Leg de brandende toorts voor de kist neer en ga dan het dagboek pakken en lees de tekst

Ga verder omhoog naar het dak.....Op het dak staat een Schijf op een stoel.....Bekijk de Schijf....

De schijf blijkt een Zodiakschijf te zijn. Je ziet er de maanden van het jaar op en de symbolen die daarbij horen.

Verlaat de close-up en ga terug omlaag naar de vloer en.........de kroonluchter is weg want die is omlaag gedondert en heeft het luik gebroken.....

 plons het water in en ga onderwater omlaag......Een schacht gaat nog verder omlaag maar wacht nog even.

Hier ligt nu ook de kroonluchter.....Rechts in de hoek kun je inzoomen op een gedenksteen.....Doe dat en bekijk de gedenksteen...."Cristian J....." lees je op de steen....De C en de J zijn omcirkelt met een symbool...Dat zijn dus de symbolen voor de letters C en J....Onthoud dit of teken het na

Duik door de schacht dieper omlaag en.....

We belanden op de bodem van het ondergelopen gewelf.....Op de rechter pilaar staan witte symbolen.

Bekijk die witte symbolen.....Teken ze na want het is de oplossing van de Boekverwisselpuzzel die we nu gaan oplossen. 

De volgorde is van onder naar boven.  Ga terug omhoog en terug naar de Sacristiekamer van de grote kerk.

 Ga weer in de close-up van de:

Boekverwissel Puzzel

Er zijn 8 boeken waar een symbool op staat....Het zijn der symbolen die je daarnet zag toen je onderwater was

De 8 boeken waar een symbool op staat staan niet in de goede volgorde en jij moet nu zorgen dat ze wel in de goede volgorde komen te staan. Het is een simpele verwisselpuzzel....Je kunt steeds 2 boeken met elkaar van plaats laten verwisselen....Klik steeds op 2 boeken en ze verwisselen van plaats....

De juiste volgorde zag je dus onderwater, dus zorg dat je de 8 boeken in de juiste volgorde in de kast krijgt....

Op de pilaar is de juiste volgorde van onder naar boven.....die volgorde is hier op de boeken dus van links naar rechts....aldus....

Zodra je de puzzel hebt opgelost ga je vanzelf uit de close-up en.....

.......Er schiet een Geest uit de boekenkast en die geest verdwijnt naar buiten..........VOLG DE GEEST

...Volg de geest naar de kapel en dan onderwater naar de bodem van het onderwater gewelf......De geest schiet dan naar links weg, dus volg de geest naar links en.....

.......ga nog iets naar links en.......Abigail ontmoet dan nu het Hoofd met dichtgenaaide mond.......dat uit de muur komt.  Klik door de tekstschermpjes.....Het Hoofd weet zijn eigen naam niet meer en het vraagt Abigail's hulp om hem zijn naam te vertellen en dat moet je doen via de Typemachine

 Zoom dus in op de Typmachine

De Typmachine puzzel deel 1:

Je bent in de close-up van de typmachine. Op de toetsen staan geen cijfers maar symbolen......De symbolen zijn dus eigenlijk letters en cijfers en een aantal van de symbolen heb je gezien op de Kerkbel, de gedenksteen en in diverse brieven en documenten. Je moet nu de naam van het Hoofd typen op het papier via het klikken van de juiste knoppen....Je typt echter geen naam maar een SIGIL.....Dat Sigil bestaat uit meerdere symbolen en je moet het Sigil nu samenstellen.

Ik ga het uitleggen en dan geef ik je de oplossing. 

Als je met je cursor boven een symboolknop gaart staan dan zie je op het papier een grijs voorbeeld van het symbool dat op die knop staat.....KLIK NOG NIET.....Je kunt de knoppen draaien met de Draaiknop A, linksboven, en Draaiknop B, linksonder.......Je moet dus niet alleen de juiste symbolen weten maar je moet ook nog weten hoe die symbolen op hert papier moeten komen te staan.  Ga voor jezelf de knoppen nummeren zoals op het plaatje hieronder.  

Op het plaatje zie je ook al, op het papier, de eerste 2 symbolen van het ELRIAS Sigil dat je nu moet maken, want de naam van het Hoofd is ELRIAS.  Het symbool van knop 18 staat al goed maar het symbool van knop 9 staat nog verkeert........Knop 9 moet je eerst draaien totdat het symbool van knop 9 de goede kant op wijst.....

Het ELRIAS SIGIL maak je met de knoppen: 18, 9, 27, 32 en 35.......Kijk eerst bij deze knoppen of het symbool wel in de goede richting staat....is dat niet het geval dan moet je de knoppen eerst draaien met de draaiknoppen A en B tot je op het papier ziet dat het symbool de goede kant op staat. Met Draaiknop A draai je alle knoppen waar een schuin symbool op staat, dus dat zijn de knoppen 1 t/m 11. Met Draaiknop B draai je alle overige symboolknoppen om.....1 keer klikken op de draaiknoppen is 1 slag draaien......Ok....Hoop dat je nu begrijpt wat de bedoeling is......Oja.....ga je fout dan klik je de "CLEAR" knop, rechtsonder want dat is de resetknop

Maak dus het ELRIAS SIGIL op het papier......met de knoppen 18, 9, 27, 32, 35.........zo moet het er dan uitzien

Heb je het goed dan ga je vanzelf uit de puzzel en zegt Abigail dat je het goed hebt gedaan.......Het Sigil staat dan op het papier dat uit de typmachine steekt

Nu moet Abigail het hoofd vertellen dat zijn naam ELRIAS is, dus neem bezit van het Sigilpapier en........

......ga dan, als het papier, het actiemenu openen op het hoofd en klik dan het actie-icoon en.......

Abigail vertelt ELRIAS zijn naam en het hoofd is haar dankbaar.....

Abigail krijgt echter geen kans om haar vragen met ELRIAS te bespreken want de ondankbare hond verdwijnt, maar waar het hoofd zat gaat nu een nieuwe doorgang open.....

Ga door de nieuwe doorgang......Abigail komt terecht in een grot. Er staan kisten en een tafel waar ook 2 kleinere kisten op staan. Op de tafel staat ook een Kandelaar. Bekijk de kandelaar met het oog-icoon. Abigail vertelt dat deze kandelaar precies lijkt op de kandelaart die in de kerk op het altaar staat.

Als je de kandelaar bekeken hebt en Abigail's opmerking hebt weggeklikt dan kun je de kandelaar in bezit nemen....Doe dit nu nog niet...Laat de kandelaar nog even hier staan. Recht boven de tafel is de schacht omhoog.....Vlieg, als Abigail, nu eerst omhoog de schacht in en.......Halverwege is de schacht geblokkeerd door een gaasrooster en aan de linkerkant steekt een tak/wortel uit de wand........Bekijk het rooster en bekijk de tak.....

Het rooster zorgt er voor dat Abigail de kandelaar niet mee omhoog kan nemen, dus dat rooster moet weg.........Abigail vertelt ook dat de tak het rooster op zijn plaats houdt.......Ga in de tak via het "Possession icoon......Abigail probeert uit alle macht de tak uit de wand te rukken maar dat lukt haar niet.

Abigail is niet sterk genoeg om de tak uit de wand te rukken.....Ze heeft een Powerboost nodig. 

Daal terug omlaag naar de bodem en ga dan terug naar rechts, naar de Typmachine. Zoom weer in op de typemachine

Typemachine puzzel deel 2

Je moet nu een nieuwe Sigil typen en wel het Sigil van William Jeremiah Cecil Whitegate, de oprichter van de kerk.......In diverse documenten en brieven kun je achterhalen hoe dat Sigil eruit ziet. Het werkt op de zelfde manier als de 1e keer. Kijk eerst weer hoe de symbolen staan en als je ze moet draaien dan draai de knoppen eerst weer via de draaiknoppen A en B. Ga je fout dan wis je alles met de Reset (Clear) knop. Je maakt het Sigel met de symbolen van de knoppen 27, 27 (omgedraaid), 5, 20 en 33 en het ziet er dan zo uit....

Zodra je het Sigil goed hebt ga je vanzelf weer uit de typemachine en.....Rechtsonder schuift dan een schacht open in de bodem

Duik dus door de nieuw geopende schacht omlaag en.....Op de bodem zweeft dan de Groene Powerbol op een pilaartje. Neem de Powerbol in bezit.

Wel.....Abigail heeft nu "Spirituele Kracht" en ze kan nu die tak uit de wand van de schacht gaan rukken. Dus terug omhoog naar de typmachine en dan weer links en omhoog naar de tak. Neem weer bezit van de tak en......Abigail kruipt in de tak maar de tak zit vast....Je moet nu met je muis zorgen dat de tak los komt......Linksklik op de tak en hou dan je muisknop ingedrukt terwijl je met krachtige bewegingen je muis op en neer en heen weer beweegt en blijf dit doen tot Abigail, als Tak, los is gekomen uit de wand.

Het rooster is dan gebroken en Abigail is dan de Tak.....Als Tak ga je terug omlaag, naar de Kandelaar. 

Rechtsklik dan om de tak te verlaten en hier achter te laten en neem dan nu bezit van de Kandelaar via het "Possession icoon".

Als Kandelaar ga je nu helemaal omhoog door de schacht en......Abigail komt dan bij de kerk de grond uit. Vlieg de kerk binnen en door naar het altaar in de kerkzaal

Op het altaar staat al 1 kandelaar met brandende kaarsen....Abigail heeft al eerder vertelt dat er op het altaar nog een 2e kandelaar hoort ter staan. Zoek nu, links op het altaar, de plek waar je de kandelaar moet neerzetten en klik dan het actie-icoom om de kandelaar op het altaar te plaatsen

en.........Zodra je de kandelaar op de juiste p[lek op het altaar hebt gezet gaat er in de vloer, voor het altaar, weer een schacht open.....

Vlieg dus omlaag door de nu geopende schacht en......We belanden in de ondergrondse gewelven van de kerk. Links ligt het "Foras" dagboek op het altaar. 

Lees het dagboek via het actie-icoon

Abigail heeft de "Opposite Sigil" van Foras gevonden en de game vertelt je nu dat Abigail,in het Blackwood huis, nu ook die "Foras" kamers in mag

Wel.....Klaar hier in het bos en de kerk....Terug naar het Blackwood huis. Open de plattegronden via de TAB-toets en scrol door naar de plattegrond van het Blackwood huis. 

Klik op de plattegrond dan in de kamer waar de 4 pilaartjes staan, dus de kamer links naast de keuken en.....

Blackwood Manor:

Abigail is terug beland terug in de pilarenkamer van Blackwood Manor. Ga gelijk aan de linkerkant de pilarenkamer uit en.....We belanden in de wijnkelder.

Ga door de wijnkelder naar links en er dan meteen uit via de deur. Een trappenhuis.

Zak omlaag 1 etage lager. Links een deur die open staat

Onder de trap hangt een toortshouder aan de muur......Open het actiemenu op de toortshouder en klik dan het actie-icoon en......Rechts gaat dan ook een deur open.

Ga dus naar rechts en.....Wel.....een lange zaal met een boel foto's aan de muur...

De foto's zijn de foto's van alle medewerkers die aan de game hebben meegewerkt. Je kunt de foto's niet nader bekijken maar Halverwege de zaal steekt er een grote stenen plakkaat aan de muur waar je op in kunt zoomen en dan lees je alle namen.....Dit zijn dus in feite de Credits van de game.....Leuk grapje van de makers. Keer terug naar het trappenhuis. Onder de toortshouder staat een Kruik op het kastje.....Bekijk de kruik....het is een melkkruikje en het is leeg

Neem bezit van het melkkruikje en vlieg er dan mee door de linkerdeur en.......

.......een stenen gang.......Abigail heeft een paar opmerkingen, die wegklikt.......ga naar links en......Een liftschacht.........

Duik, als Kruikje, de liftschacht in en ga verder omlaag en......Abigail beland in de "FIELDS of STONE" 

Hoofdstuk 4: Fields of Stone

Abigail is, als melkkruikje, aan het eind van het vorige hoofdstuk een diepe liftschacht in gedoken. Ga verder omlaag door de schacht. In de schacht hangt de liftkooi aan de kettingen maar die kooi is onbruikbaar geworden. Ga helemaal omlaag en.....de liftschacht doet Abigail belanden in een grot. Er staat een bureau, een kast met laden. Boeken staan op de planken. Rechts hangt een kaart aan de muur.  Het bureau heeft een deurtje en boven het deurtje ligt een boek op het bureau dat je kunt bekijken. 

Zet eerst je kruikje hier bij het bureau op de grond

Ga dan het boek lezen dat op het bureau ligt, boven het deurtje. Het is een gedichten boek en je leest 2 gedichten, "The Cat And The Moon"  en "The Saint And The Hunchback" van William Butler Yeats.....Lees, via het actie-icoon,  beide gedichten goed door want ze bevatten hints over puzzels die je nog zult tegenkomen.

Uiteraard kun je alle documenten en brieven ook weer terug vinden in de "Field of Stone Codex" onder je C-toets. Klik de gedichten weg en ga dan de Kaart bekijken, via het actie-icoon, die achter het bureau op de muur hangt. Op de kaart zie je een periodieksysteem van chemische elementen

Verlaat de kaart en ga door naar rechts.....32nissen met dozen en een nis die door een gesloten gordijn is bedekt.

In de linkernis kun je een doos nader bekijken....Op die doos lees je een hint over een Aktetas, die je nog zult vinden

"Moeder, Edward, Vader en Robert" staat er op de doos geschreven. Berg de doos terug op en ga dan, via het actie-icoon, het gorden van de rechter nis open schuiven....

Achter het gordijn echter een kale stenen muur

Ga terug naar het bureau en maak nu, met het actie-icoon, het deurtje van het bureau open en....In het bureaukastje zie je dan een rode knop

Druk, via het actie-icoon, de rode knop in en.....Je hoort dat er iets open schuift. Ga terug naar de gordijnnis en zie.....

In de stenen muur is nu een vak geopend.....Er moet iets in het vakje geplaatst worden

Terug naar het bureau en vlieg dan omhoog en, boven de kroonluchter, de liftschacht weer in en volg de liftschacht helemaal terug naar boven. Weer boven in de gang ga je naar links.....Er staat een schilderij en, op de grond, ligt een Hangertje (Pendant)......Bekijk het schilderij......Het is een portretje van Abigail. Bekijk de Hanger en neem de hanger dan in bezit via het "Possession icoon".

Vlieg als hangertje terug door de liftschacht naar de bureau grot en ga dan naar de gordijnnis. Plaats de hanger in het vak in de nis en......

.....rechts schuift dan de muur open. Ga terug naar het bureau en neem nu het melkkruikje weer in bezit. Vlieg, nu weer als het melkkruikje, terug naar rechts en duik door de nu geopende doorgang de nieuwe gang in......Een "lava" gang en het is hier donker.  Op het einde van de muur, waar het hek begint, hangt een zekeringenkastje op de muur en op de kist staat een aktetas en een brief.....Het is echter hier te donker.....Abigail ziet niet veel

Blijf het melkkruikje en ga helemaal door naar rechts door de gang en dan aan het einde de gang uit via de witte pijl. Je komt terecht in een schacht en wel op level 1....op het balkon staat een vat.....Bekijk het vat.....het vat zit vol met benzine. Vul je kruikje met benzine uit het vat, via het actie-icoon.......

Abigail duikt even lekker het vat in en komt er dan, vol gezogen met benzine, weer uit. Daal helemaal omlaag naar de bodem van de schacht..

.....level 3....Hier staat de grote Generator.....Vul de generator met benzine via het actie-icoon en.....het licht gaat aan........

Laat het kruikje hier nu maar achter. Ga terug omhoog en dan op level 1 linksaf weer de "lava" gang in. Ga terug naar links en zie.....het zekeringenkastje wordt nu verlicht door het lampje dat er boven hangt......Bekijk het zekeringenkastje......Abigail vertelt dat er zekeringen verdwenen zijn uit het kastje.......Zoom in op het kastje via het actie-icoon.

Het kastje heeft plaats voor 4 zekeringen......Rechtsboven steekt een blauwe zekering en die is voor de Bron (Well).....die blauwe zekering kun je niet verplaatsen. Rechtsonder steekt een lichte zekering en die "bedient" nu de werkplaats (Workshop). De Corridor en de "Ext 1" hebben geen zekering. Pak nu de Workshop zekering op en sleep het naar het Corridor gat en klik de zekering daar in. 

Corridor heeft dan de zekering die eerder in Workshop zat en hierdoor zal de werkplaats nu donker zijn maar de lava gang zal nu licht hebben.... Ga uit het kastje en .....hier in de gang zijn dan de lampen ook aan en Abigail kan nu de brief en de aktetas zien

 Lees eerst de brief, via het actie-icoon.....het is een werkopdracht briefje. Neem notie van de waarschuwing die in het rood geschreven is

Open het actiemenu op de aktetas en klik dan het actie-icoon en......wel......de aktetas heeft een codeslot waar je de juiste code van 4 cijfers op in moet vullen.  De oplossing kun je vinden op de Alchemiekaart en wel in de 2 cirkels die rechts onderaan op de kaart staan.....in de linker cirkel staan de cijfers 0 t/m 6.....Het is dan nu een kwestie van uitproberen welke combinatie van 4 cijfers, tussen 0 t/m 6 de juiste is en dat bleek dan 4202......Vul dus 4202 in het slot en......

Je gaat vanzelf uit de close-up.....klik weer met het actie-icoon de aktetas en.....Je haalt dagboek met een stamboom van de Blackwood familie uit de tas....

Klik de pijl om door de rest van de pagina's te bladeren. Sluit het scherm als je klaar met lezen bent.....

Ga weer nar rechts.....Bijna aan het eind staat er een metalen kast in de gang en.....in de vloer zie je een luik....

....het luik is dicht en Abigail kan er niet door heen. Open het luik met het actie-icoon en ga dan omlaag door de schacht en....

Abigail beland nog dieper onder de grond in een grot. Links staat een teddybeer en wat brandende kaarsen op de stenen verhoging. Rechts een archiefkast en een ladder. 

De ladder brengt je terug in de schacht waar je de generator hebt aangezet, dus doe dit nu niet. Je kunt de teddybeer alleen bekijken en als je dat doet dan blijkt het Ted te zijn, de teddy van Abigail. Op de archiefkast ligt een Zekering.....Bekijk de zekering......Het is een zekering voor de zekeringenkast, dus neem de zekering in bezit. 

Ga, als zekering, terug omhoog naar de "lava" gang en naar de zekeringenkast......Open het actiemenu op de zekeringenkast en klik dan het actie-icoon om weer in de close-up van het kastje te komen. De nieuwe zekering staat linksboven en de "ouwe" zekering steekt nog in het corridorgat. Pak de nieuwe zekering op en klik het vast in het "ext 1" gat. Pak dan de andere zekering uit het corridor gat en klik deze dan weer terug in het workshop gat.....

Ext 1 en de werkplaats moeten dan nu , weer, stroom en licht hebben. Ga uit de close-up en ga nu terug naar rechts en dan door naar de schacht waar je de generator hebt aangezet......zak helemaal omlaag naar de generator en.......nu kun je bij de generator naar links naar de:

Werkplaats (Workshop) en Begraafplaats:

De "Kat en de Maan" puzzel......TIMER loopt mee

Er staan 2 tafels en een smalle kast en in de muur zijn 3 smalle glas-in-lood ramen. Voorbij de linker tafel steekt een paneel aan de muur en op dat paneel zie je 3 knoppen. Op de linker tafel ligt een boek te dampen, dus ga eerst dat boek maar lezen en opslaan in je Codex.....Lees deze "Protection Notes" aandachtig door en blader vooral door naar de volgende pagina's want op de laatste pagina zie je een blad en lees je "Cat - Moon: 21-----24." en dit is een hint voor de komende puzzel. Op de 1e pagina lees je iets over "proberen met een driehoek"....

Bekijk 1 van de 3  glas-in-lood ramen......Abigail vindt het raar dat de ramen worden verlicht door lampen aan de andere kant van de ramen. Tussen het rechter raam en het middelste raam zie je een ventilatieabuis en daarin zit een klein ventilatierooster.....Als je dat ventilatierooster bekijkt vertelt Abigail dat ze er frisse lucht uit voelt komen. Bovenin de smalle kast staat een bruin boek....Bekijk dat boek....het is een "Arabisch" boek en Arabisch is niet een taal dat Abigail beheerst. Maar nadat je dat boek bekeken hebt kan Abigail het in bezit nemen.....Neem dus bezit van het bruine boek dat in de smalle kast staat en.......Abigail is dan het boek.......Ga naast het ventilatierooster hangen en open dan het actiemenu op het rooster en klik dan het actie-icoon en.....

Abigail zet het boek tegen het rooster aan waardoor er geen lucht meer door het rooster komt.

Ga naar het bord dat achter de linker tafel aan de muur steekt.....Het bord heeft 3 knoppen.......Bekijk elke knop afzonderlijk maar klik er nog niet op met het actie-icoon want dan start je de tijdpuzzel en dat wil je nu nog niet. Van links naar rechts zie je op het bord de: Katknop (feline), de Halve Maan knop (cresent moon) en de Sleutel knop. 

Blijf verder nog van deze 3 knoppen af......Vlieg naar links en klik dan, voorbij het fragiele bijzettafeltje, de witte pijl om een scherm naar links te gaan en........Abigail beland op een Begraafplaats in de grot. Er zijn 7 graven en op een aantal van de grafstenen staat een symbool.....Bekijk elke grafsteen en doe dit van links naar rechts......Van links naar rechts staat er op de grafstenen WH, een raaf, een zwaan, onleesbare nemen, niets, een dichte cirkel en dat is de Volle Maan. De meest rechter grafsteen staat afzijdig en er valt niets op te zien....

De raaf, de zwaan en de volle maan zijn knoppen die je kunt indrukken....als je dat doet dan start je een TIMER....het symbool wordt dan rood....je hoort de TIMER dan tikken.....Je moet nu, in de tijd dat de TIMER tikt, 4 knoppen in een bepaalde volgorde activeren door ze in te drukken via het actie-icoon....Hiertoe moet je even snel heen weer gaan tussen het muurpaneel  in de werkplaats en het Volle Maan graf hier op de begraafplaats. Doe je dit goed en in de tijd dat de TIMER tikt dan gaat er hier links een nieuwe liftschacht in de grond open.

De hint voor deze puzzel is weer te vinden op de laatste pagina van de Protection Note en in het gedicht van Yeats "The Cat And The Moon". De volgorde waarin je de 4 knoppen moet activeren is dus: 

Kat, Volle Maan, Halve Maan, Halve Maan, Volle Maan.

 • Ga nu terug naar rechts de werkplaats weer in. 

 • Ga naar het bord en activeer de Katknop via het actie-icoon.....de Timer begint.....

 • Snel terug naar het Maangraf en activeer de cirkel......

 • Snel terug naar het bord in de werkplaats en activeer de Halve Maan en doe dat 2 keer achter elkaar....

 • Snel terug naar het Maangraf en activeer weer de Maanknop en.....

.......als je dit allemaal snel en goed hebt gedaan dan zal er nu, links in de hoek, een nieuwe liftschacht worden geopend

 Verdwijn dus door de liftschacht omlaag en.......Er hangt een liftkooi in de schacht en die ziet er nog goed uit.... ga verder omlaag en klik dan de wittepijl om nog verder omlaag te dalen en.....

Abigail komt dan terecht in een enorme grot en ze heeft er een opmerking over. Klik Abigail's opmerking weg en daal verder omlaag naar de bodem van de grot.

Er staan kisten en een paar kale "bomen" en een kapotte liftkooi. Er staat ook een lamp die aan is en licht verspreid. Die lamp staat voor 2 kisten waar een document op ligt te dampen. Links achter de grote kale boom staat ook een kist waar een ouderwetje flitscamera op staat.. Voor die camerakist groeit er een bosje bruinrode varens. 

Bekijk de fotocamera en bekijk die rode varens......Die varen bewegen want ze reageren op de aanwezigheid van Abigail, door het flauwe licht dat Abigail verspreid. Ga het document lezen dat, bij de brandende lamp, op de kisten ligt........Dit zijn de "A-L-C-R Notities".....Rechtsboven zie je een soort code....A-L-C-R......Onthoud die code want die je hebt straks nodig.....

Het document wordt weer opgeslagen in de Codex.Vlieg naar rechts tot je een stenen "schuur" ziet......

Er brand een olielamp aan de "schuur" en je krijgt de witte pijl, dus ga naar binnen. 

In de schuur staat een tafel, een lamp en 2 scheppen. Bij de 2 scheppen gaat een smalle schacht omlaag de grond in. 

Op de stenen muur zijn 5 stenen met witte verf omcirkeld. Op de tafel ligt de "Kaart van de Grotten" en staat een busje.  

Bekijk de 5 omcirkelde muurstenen......Die 5 stenen steken los in de muur. Pak de "Kaart van de Grotten" (Map of Caves)........

Bekijk de kaart en klik het weg.....De kaart wordt opgeborgen in de Codex......

Bekijk de smalle schacht in de grond.......Abigail vertelt je dat het een Bronschacht (Well) is maar dat haar flauwe lichtschijnsel niet genoeg is om in de bron af te dalen. Bekijk het busje dat op tafel staat....Het busje bevat magnesium en dat spul is erg explosief. 

Neem bezit van het busje magnesium en vlieg ermee terug naar links en helemaal terug naar de Camera.....

Open op de camera het actiemenu en klik dan het actie-icoon om het magnesium te gebruiken op de camera en.......FLITS.......en.....Abigail vertelt dan dat ze, achter de varenplant, een nieuwe grot ziet.  Laat het busje magnesium hier nu achter en ga de nieuwe grot in, achter de rode varenplant.....

Een kleine donkere grot. Er staan 2 afgebroken zuilen uit de Romeinse Tijd. In de rotsachtige wand gloeien een paar "ogen"..........

....bekijk 1 van die "ogen" ....de "ogen" leven en je kunt het "oog" dat je hebt beken in bezit nemen, maar doe dit nu niet. Voor de 2 afgebroken Romeinse Zuilen ligt een Steen op de grond.......Bekijk die Steen......Abigail heeft nut van de steen, dus neem de steen in bezit. Ga bij het "oog" hangen dat je daarnet hebt bekeken en open er dan het actiemenu op en klik dan het actie-icoon om de steen op het lichtgevende oog te gebruiken en.....De steen is dan lichtgevend

Vlieg, als lichtgevende steen, nu helemaal terug naar de "schuur" en ga er weer binnen en ga boven de Bronschacht hangen en open dan het actiemenu en klik dan weer het actie-icoon en.....Omdat Abigail nu een lichtgevende steen is kan ze nu in de bronschacht afdalen, dus doe dit en daal helemaal omlaag naar de bodem........

Het domein van demon Bune

Een Romeinse opgraving ....Iets naar links steekt een arm/hand omhoog...tegen de arm/hand leunt een document.  

Laat je lichtgevende steen vallen om weer Abigail te zijn en ga dan dat document lezen dat tegen de arm/hand aan staat te leunen....

Het is een pagina uit een notitieboekje en je leest over "Bune's precence"......een demon die al meer dan 1200 jaar hier in de grotten schijnt te leven.

Bekijk ook de arm/hand.......De wijsvinger van de hand wijst omhoog en Abigail denkt dat het iets aanwijst dat van belang kan zijn....

Ga door naar links en........Malphas duikt weer eens op uit de muur.......er volgt een gesprek tussen Abigail en Malphas.......

Malphas wil niet hebben dat Abigail die Demon Bune bevrijd uit de muren van Blackwood Manor want hij heeft hier, in  Bune's domein, nog het ťťn en ander te doen en daar kan ie Bune niet bij gebruiken......Malphas verdwijnt dan en......Er verschijnen dan 5 cirkels met daarin een driehoek....bekijk 1 van de cirkels om Abigail's commentaar erover te lezen.....

Abigail kan dus niet door de muur hier maar die cirkels komen haar bekent voor. Ga terug naar rechts en door de schacht terug omhoog naar de schuur. 

"Schuur" De Muurpuzzel:

In de tafel steken 2 laden....Maak de rechter la open..........

......er ligt een papier in de la......bekijk het papier.....het is een doorzichtig papier met "tracings" maar het lijkt niet compleet te zijn. Neem dit "Tracing papier" in bezit.......

De Grotkaart ligt natuurlijk ook nog op de tafel.....Open het actiemenu op de grotkaart en klik dan het actie-icoon en............

Abigail legt het doorschijnende "Tracing papier" op de grotkaart..... 

Op het doorschijnende "Tracing papier" zie je 5 cirkeltjes.....Bij de cirkeltjes staan de letters A, C, R, L en G..........Op de kaart  is het vak rechts de muur van de "schuur" waar de 5 stenen wit zijn omcirkeld. Je moet het "Tracing papier" nu over de grot kaart verschuiven en draaien zodat de cirkeltje die op het "Tracing papier" staan op de goede manier op die muur terecht komen 

Pak het "Tracing papier" vast en sleep het naar rechts en klik het dan vast......Linksklik dan om het "Tracing papier te draaien totdat de cirkeltjes horizontaal in de 3 vakken van de tempel staan met de cirkels A en C rechts, de cirkel R in het midden en de cirkels L en G  links.....

Die cirkels verwijzen dus naar de 5 cirkels hier op de muur. Ga uit de close-up van de kaart......

Nummer de cirkels op de muur nu zoals je ze op de kaart hebt gezet via het "Tracing papier".....

De "A-L-C-R notitie" geeft je de oplossing. want daarop staat dus de volgorde waarin je  op de stenen in de cirkels moet klikken en dat is dus.....A-L-C-R....Open op elke steen in die cirkels dan het actiemenu en klik dan het actie-icoon om de steen in de cirkel in te drukken.....Dit doe je dus in de A, L, C, R volgorde en.....Onder de C cirkel gaat dan een geheim vak open en daarin ligt een gouden Ring......

Neem bezit van de gouden ring en ga, als gouden ring, terug omlaag door de bronschacht.

Plaats de gouden ring op de wijsvinger van de arm/hand......en.......

Een andere hand komt omhoog uit de grond en aan die hand hangt een oranje Amulet.....

Bekijk het Amulet en lees wat Abigail erover te zeggen heeft en...........

neem het Amulet dan in bezit.....het maakt Abigail sterker en geeft haar meer vertrouwen.

Vlieg, als het oranje Amulet, weer naar links en......De barriŤre van Malphas, dus de 5 blauwe cirkels, verdwijnen als sneeuw voor de zon...

Ga dus door de muur naar links en......Wel.....je beland in

Hoofdstuk 5: Het Zilveren Labyrint (Silver Labyrinth)

In de poort zie je een Sigil.....Bekijk het Sigil met het actie-icoon en lees dan wat Abigail erover te zeggen heeft. 

Dit is dus Bune's andere Sigil en de game meld dan dat nu ook de "rode" kamers in het Blackwood huis toegankelijk zijn voor Abigail.  De plattegrond verschijnt even om dit ook te tonen. Je kunt hier niet verder en het heeft ook geen zin om terug te keren naar Bune's domein. Dus open  weer de plattegrond en blader naar het Blackwood Huis.......

klik op de plattegrond dan op het trappenhuis dat geel omrand is, onder de DOKA kamer, om daar nu naar terug te keren

Blackwood Manor:

Abigail is terug in het trappenhuis en wel op de middelste etage van het trappenhuis, onder de Donkere Kamer. De kamers links en rechts kun je nu ook in maar doe dit nog niet. Ga omhoog naar de bovenste etage van dit trappenhuis. Rechts is dan de donkere kamer (DOKA).  Voor de koffer staat nog steeds het Fragment van een Foto....

Neem nu bezit van het Fotofragment en vlieg er mee de Donkere Kamer in. Vlieg door naar rechts, naar het bed. Boven het bed hangen dus 2 foto's.....de rechter foto is de "boerderijfoto" en daar ontbreekt het rechter deel van. en dat deel is het fragment dat Abigail nu bezit. Open het actiemenu op de boerderijfoto en klik dan het actie-icoon om het fragment aan de boerderijfoto te plakken. 

De boerderijfoto is dan compleet en een doorgang waar Abigail doorheen kan vliegen....

Ga door de boerderijfoto en.....Abigail beland weer bij de boerderij met huisnummer 187....

Boerderij:

Hier was je eerder ook al maar toen was de boerderijfoto niet compleet., waardoor je toen dit deel niet kon afmaken. Ga de boerderij in. Op het lage kastje staat een schemerlamp en in het kastje ligt een notitieboekje waar pagina's uitgescheurd zijn. Aan de muur, links en rechts van de grotere kast, hangen 2 foto's waar Abigail door kan gaan maar doe dit nu nog niet. 

De linker foto is de "Bomenbos foto" en de rechter foto is de "Omgekeerde Bunker foto". Ga het dampende boek lezen dat in het lage kastje ligt te dampen.......Je lees 1 pagina en wel de "GabriŽl Hodgin" notitie"van 2 Februari 1940. Klik het weer weg als je klaar bent met lezen. 

Boven het lage kastje hangt de "Bomenbos foto".....je ziet er een bomenbos op.....De foto is een doorgang naar de Houthakkershut.....

Vlieg door de "bomenbos foto"......Abigail komt terecht in het:

Mistige Bomenbos: Houthakkershut.

Via de boerderijfoto, die aan de boomstronk is geplakt kun je terugkeren naar de boerderij......Vlak voor de boomstronk ligt een grote ovaal ronde kei. Ga door naar rechts en.......

een Houthakkershut.....als je de hut bekijkt, via het vraagteken, dat zegt Abigail dat ze iets in de muren van de hut ziet. Ga naar binnen. De hut steekt vol met allerhande gereedschap. Onder de ramen staat een werktafel waar ook een cirkelzaag in steekt. Op de werktafel ligt een zware mokerhamer en een bril......In de plankenkast staat een kistje....

Bekijk de mokerhamer en bekijk de bril en bekijk het kistje......Abigail zegt dat het kistje haar bekent voorkomt..........Je kunt dan de moker en  de bril in bezit nemen, dus je moet kiezen welke van de twee je nu mee neemt.......Neem de Mokerhamer nu in bezit......Ga als moker terug links de hut uit en terug links naar de boerderijfoto en zie.......Als je Abigail nu van alle powerups hebt voorzien die ze tot nu toe heeft kunnen krijgen dat zie je nu een tekst op de ovaal ronde kei.....Bekijk die tekst....Abigail leest de tekst op en het zegt "De Top is maar halverwege......Klim nog hoger"

Ga terug naar de houthakkershut en leg de hamer terug op de werktafel......

Neem de bril nu in bezit......Vlieg als bril naar het kistje en open er het actiemenu op en klik dan het actie-icoon en........

Abigail stopt de bril in het kistje en ze is dan weer onze oude vertrouwde cirkeltje Abigail. 

Ga terug naar de Boerderijfoto en dan terug door de foto om terug in de Boerderij te belanden

Boerderij:

Je komt dus via de Bomenfoto terug in de boerderij. Ga naar rechts......Voorbij de keuken staat een tafel aan de muur. Op de tafel staat precies het zelfde kistje als die in de houthakkershut staat en waar je de bril in hebt gestopt. Het zijn "tweeling kistjes". Boven de tafel hangt een "Wazige muur  foto".  Maak het kistje open via het actie-icoon en..........

De "Wazige Muur"

Abigail haalt uit het kistje de Bril en ze neemt er bezit van.......Abigail is nu dus de bril.....Gebruik de bril op de "Wazige muur foto" om de foto beter te kunnen zien......

Op de foto zien we een muur met daarop een draaiwiel en 2  muur hendels en een grond hendel bij de boom. 

Noteer/onthoud de links rechts volgorde van de cijfers dus 4, 1, 2, 3......

Het draaiwiel is 2, de twee muur hendels naast het draaiwiel zijn 4 en 2 en de grond hendel bij de boom is 3. Sluit het close-up scherm en stop de bril terug in het kistje via het actie-icoon. Ga dan, nu weer als Abigail, door de "Wazige muur foto" en...... .....Abigail is dan bij de "Wazige Muur" en ze zegt dat ze "de volgorde moet onthouden".  

Je ziet dus de muur met het wiel en de hendels maar alles is wazig....Je moet nu in de juiste volgorde, met het actie-icoon,  klikken op de 3 hendels en het waterwiel...De linker muur hendel is 4, de rechter muur hendel is 1, het wiel is 2 en de grote grond hendel is 3 Klik : Rechter muur hendel 1, Wiel 2, grote grond Hendel 3 , Linker muur Hendel 4 en.....In de muur, bij de grote hendel, gaat een geheim vak open waar weer een "Wazige foto" in hangt.....

Ga door die nieuwe "Wazige foto"......Abigail beland op de

Romeinse Zuilen Galerij.

Aan de middelste pilaar hangt de foto om terug te keren bij de "Wazige muur". Er hangt een brief onder de foto. Links staat een "Grafkruis foto". Lees de brief onder de "Wazige muur foto".....het is een "Feeling my way through" brief. Klik de brief weg. Herinner je de hint die Abigail las op de ovaal ronde kei, bij de houthakkershut?  Die hint vertelde Abigail dat ze hoger op moet gaan, dus ga hier nu omhoog, via de witte pijl recht boven de middelste pilaar en.....Abigail komt dan in de lucht....ga nog verder recht omhoog en......Abigail beland bij een zwevend rotseiland......

Op het zwevende eiland ligt een boek te dampen op de tafel.......lees het boek.....Je leest een "I gave orders......" brief van GabriŽl en het maakt Abigail ietwat ongelukkig. Ga terug omlaag naar de zuilengalerij en duik dan door de "Grafkruis foto" foto, die links tegen de laatste smalle pilaar aan staat......Abigail beland bij de:

Grafzerk/Grot

Aan de enorme grafzerk hangt de Zuilengalerij foto....Bekijk het kruis.....Abigail leest een bijbelse/demonische tekst op.....Vlieg naar rechts, naar de ingang van de grot.....

Ga de grot binnen......In de grot staat een foto.....Bekijk de foto.....deze foto is "niet actief"......

Bekijk deze "inactieve" foto in close-up via het actie-icoon....de foto toont een ruÔne. 

Rechts op de foto zie je een stuk stenen pilaar.....Klik op die pilaar en hou dan je muisknop ingedrukt en sleep de pilaar van de foto af en laat dan los.....

Op de foto zie je dan, waar de pilaar stond, een kruis en aan het kruis hangt een foto.......

Ga terug naar het grafkruis en door de zuilenfoto terug naar de zuilen galerij en dan door de "Wazige muur foto" terug naar de "Wazige muur". 

Boven het wiel hangt de Boerderij foto dus duik door de boerderij foto terug naar de boerderij

Boerderij:

Ga terug links naar de kast en ga nu door de "Omgekeerde Bunker foto" en......Abigail beland in de:

Omgekeerde Bunker:

Alles is hier op de kop.......maar je bent in bunker 2-CBB. Links boven hangt de "Pianokamer foto" waar je door kunt vliegen.  Links naast het rooster hangt een foto van een persoon en tussen de kruis ramen vindt je de Boerderij foto. Rechts boven hangt een briefje.....Lees het briefje ...."First of All.......".  Ga een scherm omlaag.......Omdat de bunker op de kop staat ben je dus nu bovenin de bunker bij het plafond.......

In de schietramen staan 2 machinegeweren. Boven het linker "raam" hangen 2 landschap foto's waar je door heen kunt maar er hoort nog een 3e foto te hangen maar die is verdwenen. Rechtsboven ligt een opgerolde brief te dampen....Lees die opgerolde brief....het is een "My dear parents" brief van 1 van de soldaten die hier in de bunker dienst hebben gedaan tijdens de oorlog..... Ga terug omhoog naar de vloer van de bunker en duik dan door de "Pianokamer foto" naar de:

Pianokamer:

Op de piano staat een blad met bladmuziek. Boven de piano hangt de "Omgekeerde Bunker foto" om terug te keren in de bunker......Als je de inhoud van de boekenkast bekijkt kom je erachter dat dit de pianokamer van Abigail's moeder was. Bekijk het muziekpapier dat op de piano staat......Het is de muziek voor het stuk "La Nocturne" maar vertaalt in het Engels door Abigail's zus Annie. Bekijk de "Nocturne muziek blad" via het actie-icoon......Bovenaan zie je dan de muzieknoten en ze zijn gemerkt als C, D, E, F, G, A, B, C.....

Ga door de "Omgekeerde Bunker foto" terug naar de bunker en dan door de "Boerderij foto" terug naar de boerderij. ......

Boerderij:

Terug in de boerderij ga je naar rechts en pak je de Bril terug uit het kistje, via het actie-icoon......Abigail is dan weer de bril.....Ga terug naar de kast en open het actiemenu op de "Omgekeerde Bunker foto" en klik dan het actie-icoon en.........Abigail draait de foto om en hierdoor draait ook de echte bunker om.

NB: Dit omdraaien van de "Omgekeerde Bunker foto" kun je ook doen met de mokerhamer, maar dan moet je die hamer eerst in de jachthut in het kistje leggen.

 Berg de bril terug op in het kistje en duik dan weer door de "Bunker foto" naar de Bunker

De bunker is nu dus in werkelijkheid ook omgedraaid.....Merk de aanduiding op de muur op.....1-DAF#....Samen met de aanduiding 2-CBB is het de oplossing voor de Pianopuzzel in de Pianokamer en die oplossing is: D, A, F#, C, B, B. Ga door de "Pianokamer foto" weer naar de:

Pianokamer:

Bekijk de piano.....Abigail vertelt dat ze de piano herkent en dat ze een paar van de pianotoetsen kan "aanraken"....

Gebruik het actie-icoon op de pianotoetsen en....je beland in de:

Pianopuzzel:

7 witte toetsen zijn helder wit geselecteerd. en tussen deze 7 witte toetsen staan 5 zwarte toetsen. Door in de juiste volgorde op bepaalde witte toetsen en zwarte toetsen te klikken, met je gewone cursor, speel je het "Nocturne" pianostuk na. Nummer de 7 witte toetsen, van links naar rechts, 1 t/m 7 en de zwarte toetsen als A, B, C, D, E 

Het muziekpapier en de aanduidingen in de bunker hebben de oplossing gegeven.....Klik in deze volgorde op de toetsen: 2, 6, C, 1, 7, 7 en......

In de Bunker gaat dan het rooster in de muur open.  Ga dus terug naar de bunker via de "Bunker foto" boven de piano......

Waar het rooster was is nu een foto van een landschap verschenen.....

Neem de landschap foto in bezit en vlieg er mee omhoog naar de boven etage van de bunker. 

Plaats de Landschap foto tussen de beide andere landschap foto's die al op de muur hangen ....

Je kunt niet door de middelste foto maar wel door de linker en de rechter foto....Ga door de linker foto......

Kasteel ruÔne

Abigail komt terecht bij een autowrak in "the middle of nowhere". 

tegen de voorbumper staat de "Bunker foto" om terug te keren naar de bunker.  Rechts in het scherm, achter de paal,  "zweeft" een stempel. 

Bekijk het autowrak.....De auto is verbrand......Achter het autowrak staat een boom......aan de boom hangt een wit flesje.....

.Bekijk het flesje.....het is een flesje bevat fotoontwikkel vloeistof......Neem het flesje ontwikkelaar in bezit.....

Ga, als het witte flesje, naar rechts.....voorbij de paal en het stempel, staan 3 "torentjes" van rotsblokken......bekijk het linker en het middelste torentje. Het zijn stenen grafheuvels....ga door naar rechts.....op de schildersezel staat de Bunker  foto......Op de rots steekt de grote ruÔne foto en in de verte zie je het Blackwood huis. 

Dit alles krijg je "With Love" aangeboden door "A."...zou dat Annie zijn?.....Gebruik het flesje ontwikkelaar op de RuÔne foto........

Abigail gilt dat ze een vreemde aantrekkingskracht tot de nu ontwikkelde foto voelt......Laat het flesje vallen en ga dan door de nu ontwikkelde RuÔne foto en.......Abigail beland bij de Kasteel ruÔne. Aan de kale boomstam steekt de foto om terug te keren bij het autowrak.......

Bekijk de RuÔne......Dit is wat er over is van het Kasteel Sinclair Girnigoe, in het noorden van Schotland.....ga over de touwbrug naar rechts.....2 afgebroken stenen pilaren en......Het kruis waar een foto aan hangt......Dit is dus de RuÔne die je zag op de "Inactieve foto" in de grot......En het kruis staat nu hier omdat je op die "inactieve foto" die linker pilaar hebt verwijdert uit de foto. 

De foto die aan het kruis hangt is de "Donkere kamer foto" en het brengt Abigail terug in de donkere kamer van Blackwood Manor, maar dan in het verleden.  Dus ga door de foto en........Wel....we zijn in het verleden beland.....De Donkere Kamer is nu niet rood verlicht. Boven het bed hangt Blackwood Manor foto, waardoor je terug kunt naar de rode Donkere Kamer in het heden, en de RuÔne foto. 

De doos was leeg toen de foto genomen werd....zou de doos ook  nog in het heden in het Blackwood huis te vinden zijn. Bekijk de doos foto nog een keer....

Nu meld Abigail dat ze op de foto ook een interessante opening, een geheime bergplaats, achter de doos ziet. 

Ga terug naar het bed en dan door de "Blackwood Manor foto" naar de rode donkere kamer van Blackwood Manor in het heden

Blackwood Manor: 

Donkere Kamer:

Onder de werktafel staat die doos, die Abigail zojuist in het verleden op de foto heeft gezien.....Bekijk de doos.....

.Abigail zegt dat de doos niets van enig belang bevat....Maar je kunt de doos nu in bezit nemen, dus doe dat en......

Vlieg de doos een stukje naar rechts, of links, en zet het dan weer neer via je rechtermuisknop en.........

......waar de doos stond is nu een opening zichtbaar.....

Bekijk de opening.......boven de opening ziet Abigail Occulte aanduidingen...

Klik met het actie-icoon op de openen en.......Abigail heeft het "Counter Sigil van Naberius gevonden.....

Nu mag Abigail ook naar de Toren van Blackwood Manor en de game meld dit ook nadat de plattegrond weer even is getoond

Hoofdstuk 6: Haborym, de laatste Demon:

Boven de donkere kamer is de bovenste verdieping van de Manor en die is nu ook toegankelijk.....Vlieg dus omhoog en........

Abigail voelt zich niet prettig op Ze is dus nu in een kamer boven de  donkere kamer. Er zit een flink gat in de buitenmuur. We gaan deze kamer maar snel verlaten....Ga links naar de volgende kamer......ook hier blijven we nu niet maar merk wel even de buizenpost nis op in de muur. Ga weer links naar de volgende kamer..........De slaapkamer van Annie

.......ook hier blijven we nu niet.....door naar links en door de deur en.......Abigail is dan in de uiterste linker kamer van de bovenste verdieping........de

TrofeeŽn kamer:

Abigail wist niet van het bestaan van deze kamer. Klik Abigail's gedachte weg en.......Abigail vliegt dan vanzelf door naar links boven.......Linksboven hangen 3 houten schildjes met daarop een kop/hoofd....het zijn de Slang, de Mens en de Kat.D e Slang zegt dat het "Impossible" is tegen Abigail....

Er verschijnen witte runetekens boven de 3 schildjes.....Klik de teksten weg om voortgang te hebben....De kat begroet Abigail en ook de Mens, het meisje, praat dan met Abigail........

Er volgt een gesprek met deze 3 koppen op de schildjes........Ze zijn een  eenheid want ze zijn 1.....zij zijn Haborym en ze hebben Abigail's hulp nodig om Haborym's Sigil te vinden.......

Abigail krijgt een hint over een incompleet Medaillon en dat de andere delen van het Sigil hier dichtbij te vinden zijn.......Abigail wil eerst weten wie Haborym is........de slang zegt dat Annie het wist....... De slang, het meisje en de kat zijn dus ťťn en dezelfde, namelijk Haborym en ze geven gezamenlijk aan Abigail een raadseltje op.....

 • ."De vormen zijn belangrijk.....Zoek de vormen"....zeggen de 3 koppen in koor......

 • de 1e stap is "Kennis" zegt de kat.....

 • Het meisjehoofd zegt dat het "Licht te vinden is waar gestudeerd wordt".....

 • en de slang zegt dat  Abigail moet gaan naar "waar de Beelden Bescherming vinden" ......

Abigail vraagt de 3 koppen waar Annie is maar de 3 koppen blijven nu doofstom Boven de 3 koppen schildjes zit een doorgang in het plafond naar de zolder  maar Abigail mag daar nog niet door. Abigail moet dus "De Vormen vinden" en dat gaat in 3 stappen. Stap 1 is "Kennis (Knowledge), stap 2 is "Licht" (Light) en stap 3 is "Bescherming" (Refuge)

De 1e Vorm: "De Eerste Stap naar Kennis"

Je kunt hier in de TrofeeŽn kamer eerst nog alles bekijken, via het oog-icoon, als je wilt maar je kun t niets pakken. Doe dit ook en prent dan ook goed in je hoofd waar alles staat......Straks zul je hier de "Zoek de 3 Verschillen puzzel"  moeten oplossen en dan is het handig als je weet waar nu alles staat zodat je dan snel ziet wat er verandert is

Boven de slang, meisje en kat schildjes is de doorgang naar de zolder.....,.Het zolderluik is echter dicht en op slot.  Onder de 3 schildjes hangt een kastje waar het Medaillon aan hangt waar de slang, het meisje en de kat het over hadden.....Bekijk dat Medaillon.....Het is het incomplete Sigil van Haborym.......

Onder de trofeeŽn kamer is de grote Bibliotheek zaal van het huis, dus zak omlaag door de vloer en......Abigail is dan in de grote Bibliotheek van Blackwood Manor. Deze zaal is hoog en heeft balkonnen en boekenkasten en Abigail is hier dan bovenin de aal. We gaan hier nog niet rond kijken... ga naar rechts en door de deur de zaal weer uit.

Abigail komt terecht in weer een trappenhuis dat dienst doet als opslagruimte voor allerlei boeken e.d. ....Ook dit trappenhuis heeft meerdere etages....

Boven de trap is die mooie slaapkamer van Annie , waar je door heen bent gegaan op weg naar de trofeeŽn kamer.Op de tafel staan boeken......Bekijk de boeken op de tafel......Het zijn studieboeken voor een onderzoek dat nooit is afgemaakt...Dit zijn de "Abandoned Studies".  Op het trappilaartje staat een eivormige knop.....Bekijk die eivormige knop.....Annie vertelt dat het een Regendruppel is.....Onthoud dit .....dit is dus de 1e vorm die Abigail moest zoeken.

De 2e vorm...."Waar onderzoekers het Licht vinden"

Ga rechts de kamer in......Het is een klaslokaal ......

het voorste schoolbankje was Annie's bankje en het achterste was Abigail's bankje.....Hier "dwarrelt" een Teleporter rond.......

Bekijk de Teleporter en ga er dan door.....en....Het klaslokaal staat op de kop.......Een ronde klok zit vast aan de spiegel en aan de 3 verticale balken hangen lampen.....Bekijk de klok..,.......Beide wijzers van de klok wijzen naar VII (7)......Onthoud dit..........Je kunt verder hier niets bekijken maar onthoud de vorm van de 3 lamphouders.....die 3 lamphouders zijn elk in  de vorm van een dubbele H, dus ze zijn in een "HH" vorm, de 2e vorm die Annie moest vinden

Ga terug door de teleporter.

De 3e Vorm: "Waar beelden bescherming vinden":

Ga, in het klaslokaal,  naar rechts en dan door de deur naar buiten........

.....je bent terug in het trappenhuis voor de donkere kamer.....zak helemaal om laag en dan nog een keer omlaag via de witte pijl en.....

Je bent terug bij de beschadigde Romeinse Beelden die elk in een muurnis staan........De 3 nissen waar de 3 beelden in staan vormen een "M".....dus een "M"-vorm beschermd de Beelden. Ga naar rechts......Rechts van de 3 beelden zijn nog 4 nissen....in de laatste Nis hangt een Kruisbeeldje".....Bekijk de laatste nis.....Is het een "Biechtnis"? ........

Als je alle nissen telt dat hangt er dus in de VII (7e) nis een kruisbeeld en de 3 nissen waar de 3 beelden in staan vormen een "M" vorm. Je hebt nu de 3 "vormen" gevonden......een "Regendruppel" vorm, een "HH" vorm en een "M" vorm.  Ga bij de trap, links naast de 3 beelden nissen, weer terug omhoog naar de bovenste etage van het trappen huis. Ga dan links weer het klaslokaal in en in het klaslokaal omhoog naar de:

Slaapkamer van Annie:

Bekijk het bed.....Dit was dus vroeger de slaapkamer van Abigail's en Annie's ouders. 

Ga door naar links.....Op het fragiele tafeltje staat een aktetas uitnodigend te "dampen" ......

De aktetas beval Anton's research notities, dus gebruik het actie-icoon op de aktetas..........

.....de eerste pagina zegt "I finished setting op the projector in the library......."   Blader door dit dagboek via de witte pijl en probeer alle pagina's te lezen. 

Op de binnenzijde van het achter blad zie je een tekening en een paar fragmenten.......zijn dat muzieknoten? Als je de paar pagina's tekst hebt doorgelezen dan sluit je het scherm.....Neem dan de aktetas in bezit via het "Possession icoon"  Ga, als het aktetasje, door naar links de slaapkamer uit.....Je bent dan terug in de TrofeeŽn kamer.

TrofeeŽn kamer.

Onder de 3 koppen hangt een vitrinekastje....Op de rechter bovenhoek van het vitrinekastje hangt een Medaillon.....

Bekijk het Medaillon".....het blijkt het Sigil van Haborym te zijn.....Klik met het Actie-icoon op de Medaillon en.....wel........een Legpuzzel

Puzzel het Sigil van Haborym in elkaar

Je moet het Sigil van Haborym in elkaar zetten in het Medaillon. Je pakt een stukje op met je linkermuisknop en je houd dan je linkermuisknop ingedrukt terwijl je het stukje het medaillon insleept....Klik het stukje dan in het medaillon....Als je het stukje op precies de juiste plaats in het medaillon klikt dan klikt het stukje vast en kun je het niet meer oppakken....Je hebt alleen de 3 stukjes nodig die je hierboven in het plaatje rechts ziet staan.

Geen enkel stukje past aan een ander stukje en er schijnt geen enkele manier te zijn om de stukjes aan elkaar te passen. Wat je hier het beste kunt doen is om steeds 1 stukje op te pakken en om dat stukje in het medaillon te klikken totdat het stukje vanzelf op de juiste plek vastklikt.  Het plaatje hieronder toont je ongeveer hoe het moet zijn.......Het plaatje klopt net niet helemaal, maar ik kon geen betere screenshot maken van de oplossing

Heb je het goed dan ga je vanzelf uit de puzzel en......De witte runetekens boven de 3 knoppen verdwijnen en Abigail kan nu door het zolderluik omhoog naar de zolderkamer. Abigail vraagt Haborym of dit zijn Sigil is en Haborym bedankt haar. Verlaat de aktetas, dus rechtsklik om de aktetas op de grond te laten vallen en ga dan omhoog door het gaat en.....Abigail beland op de zolderkamer.

Zolder en trofeeŽnkamer

Voor het raam staat een kist en in de kist steekt een Viool. Rechts staat een harp en achter de harp.....Boven de harp hangt een Trekkoord. 

Bekijk de viool en bekijk het Trekkoord. Probeer de Viool in bezit te nemen maar Abigail zegt dat ze de viool nu niet mee kan nemen omdat het zolderluik nog steeds p[otdicht zit . 

Trek aan het Trekkoord via het actie-icoon.....Je hoort dan dat er in de TrofeeŽnkamer iets verschuift, dus ga terug omlaag naar de TrofeeŽn kamer en.......

Haborym, in de vorm van de Slang/Meisje en Kat, daagt Abigail nu uit tot een spelletje 

"Zoek de 3 Verschillen"

Er zijn 3 objecten in de TrofeeŽn kamer verplaatst......Die 3 objecten moet je vinden en aanwijzen door er op klikken met het actie-icoon......Je mag dit op 3 objecten doen......Waren dat niet de 3 goede objecten dan moet je de puzzel Resetten door terug naar de zolder te gaan om er weer aan het Trekkoord te trekken......3 andere objecten worden dan verplaats in de TrofeeŽnkamer.  Ik kan je niet vertellen of het in jouw game dezelfde 3 objecten worden verplaats als in mijn game, maar in mijn game was het zoals je op het screenshot hieronder ziet:

De 3 verschillen waren in mijn game: De Schedel in het nu verschenen muurnisje, de gedraaide blauwe vlinder op het linker vlinderbord en de geopende la in de wapenkast

Zodra je de juiste 3 objecten hebt gevonden en ze hebt "aangewezen" via het actie-icoon gaat het zolderluik open

Vlieg dus weer omhoog naar de zolder en neem nu bezit van de Viool van Alexander en.........

Abigail geraakt ontroert en.....Vanzelf gaat Abigail terug naar de Pilarenkamer waar ze de Viool op het pilaartje van Alexander zet

Ok........We gaan beginnen aan het END GAME

Hoofdstuk 7: End Game 

Het Slechte Einde:

Blackwood Manor:

Abigail is nog in de pilarenkamer waar ze zojuist de viool op het Alexander pilaartje heeft gezet. Ga omhoog naar de begane vloer gang en ga dan verder recht omhoog  naar het boven balkon. Ga dan, steeds via de witte pijl, verder 3 schermen omhoog en......Abigail is dan in de:

Slaapkamer van Edward:

Boven het bed hangen tekeningen op de muur en een plank waarop poppen staan en een paar boeken liggen. Links van het bed staat een schommelpaard, een tafel, kamerscherm, een boekenkast en een kist.. Rechts kun je naar buiten, naar de grote Plantenkas van het huis, en links naar het stenen trappenhuis.  Bekijk de tekeningen die boven het bed hangen.......Abigail denkt dat de tekeningen niet door Edward zijn gemaakt.  Bekijk de meest rechter tekening apart.....Die tekening is getekend op een  ponskaart (Punchkaart).  In de boekenkast staat een speelgoed houten kar.....de kar heeft een wiel. Bekijk de kar......Abigail denkt dat ze het wiel van de kar wel kan gebruiken. Bekijk de kist.....De kist zit vol met speelgoed en opgezette dieren en zeer zwaar. Als je de ponskaart tekening, de houten kar en de kist bekeken heb kan Abigail deze 3 items in bezit nemen.

 Neem nu de ponskaart tekening in bezit via het "Possession-icoon". 

Ga dan rechts de kamer uit. Abigail is dan, als ponskaart tekening, in de

Plantenkas (Greenhouse)

De Orgel puzzel

Zak omlaag naar de vloer en dan naar rechts.....Midden in de kas staat het Pijpenorgel. Links van het orgel staat een fragiel tafeltje en rechts een tafeltje waar een olielamp en een bloembol op staat. Bekijk het fragiele "tafeltje" en bekijk het Orgel en het andere tafeltje. Gebruik de Ponskaart tekening op het Pijpenorgel, via het actie-icoon, en....

.....er verschijnt een vel bladmuziek en rechts verschijnt een Wielas.......Er zitten een paar ponsgaatjes in het vel.......

Als je op het vel bladmuziek klikt dan verschijnt er een 1 op.....klik je weer dan verdwijnt de 1 weer. Sluit het scherm.....het vel bladmuziek verdwijnt en ook de wielas verdwijnt......Als je weer met het actie-icoon op het orgel klikt dan verschijnt het vel bladmuziek weer.   Ga hier door de vloer 1 scherm omlaag.....Je bent dan in een kamer met een omgevallen grootvaderklok op de vloer. 

Op de tafel staat een ouderwetse hoorngrammofoon en een klein koffertje. Bekijk het koffertje..,....het zit vol met Ponskaarten voor het orgel. Bekijk de grammofoon.....er ligt een muziekplaat op de grammofoon......Gebruik het actie-icoon op de grammofoon om de plaat af te spelen en luister goed naar het muziekje.....Je moet proberen het melodietje te onthouden want je moet het zo meteen naspelen op het orgel.......je hoort een stukje pianomuziek.......Je kunt het eindeloos blijven beluisteren tot je het goed in je hoofd hebt zitten.

NB: Ben je hardhorend, doof of toondoof......geen zorgen.....ik geef je straks de complete oplossing bij het orgel

Neem het koffertje met de ponskaarten nu in bezit......

Als koffertje kun je dus nu niet door het plafond omhoog, terug naar het orgel in de plantenkas. Dus je zult een omweg moeten maken via geopende deuren. Vlieg naar links en open het actiemenu op de kamerdeur en klik dan het Actie-icoon om de deur te openen. Ga dan door de geopende deur en.....

Wel.....je bent dan terug bij de Romeinse Beelden...ga door naar de trap en ga over de trap omhoog en klik dan de witte pijl om verder omhoog te gaan naar het trappenhuis...Ga hier rechts door de geopende deur een rommelkamer in en verlaat deze kamer meteen weer door de rechter deur en.......

Je bent terug in de Plantenkas. Ga naar het Orgel en gebruik er de Ponskaartkoffertje op en.........

...alle ponskaarten komen dan in je scherm te staan

Er staan nu 18 muziekponskaarten in je scherm maar je kunt de puzzel nog niet oplossen want je hebt nog iets anders nodig..  Sluit dit scherm. Ga terug naar Edward's kamer, dus ga omhoog en bij het balkonnetje links Edward's kamer weer in. Ga naar de boekenkast en open weer het actiemenu op het houten karretje dat in de kast staat.....Klik nu het "Possession icoon" om het wiel van de kar te pakken......

Neem het wiel mee terug naar het orgel in de plantenkas. Open weer het actiemenu op het orgel en klik het actie-icoon en

Je geraakt terug in de puzzel maar nu steekt het wiel rechts aan de wielas.....Nu moet je de muziekpuzzel oplossen.

Er zijn 18 ponskaarten....Als je op een ponskaart klikt dan verschijnt er het getal 1 op......Je mag echter maar op 4 ponskaarten klikken en die krijgen dan de getallen 1, 2, 3, 4. Klik je die kaarten weer dan verdwijnen de getallen. Nummer de ponskaarten, van linksboven naar rechtsonder, als A t/m R...

Klik dan op de kaarten D, N, K, J  en doe dit maar 1 keer......

Kaart D krijgt nummer 1, Kaart N krijgt nummer 2, Kaart K krijgt nummer 3 en Kaart J krijgt nummer 4.......

Klik nu op het Wiel en....

Het wiel gaat draaien en het orgel speelt het muziekstuk en als dat klaar is ga je vanzelf uit de puzzel en.....

In de sokkel van het orgel is dan een vakje open en daarin staat een Locomotief. Bekijk de locomotief....de locomotief mist een wiel en Abigail hoort gefluister. De loc mist een wiel

Pak de Locomotief met het "Possession icoon"..........

Abigail roept tot Edward dat ie niet moet huilen en dat ze misschien samen kunnen spelen......later. klik het tekstschermpje weg en........

Abigail brengt de locomotief naar de pilarenkamer en zet het ding op Edward's pilaar. Weer een dwalende ziel zijn rust gegeven

Vlieg terug omhoog naar de Romeinse Beelden en dan verder omhoog naar de 2e etage van het trappenhuis. 

Rechts is dan de slaapkamer van Edward maar ga nu de linker kamer in en......Abigail is dan in het:

Chemielab:

Kijk hier wat rond.  Ga door naar de werktafel. Voor het kastje liggen er een notitie te "dampen" op de werktafel. Lees deze "Careless young man" notitie via het actie-icoon en pleur het weer weg als je het gelezen hebt. In het kastje staat o.a : Hydrochloric acid". Boven de linkerla staat een flesje op de tafel.....Bekijk dat flesje....het flesje bevat zwart poeder "KMnO4" Rechts staat een standaard waar een beker met "Clycerol" in hangt. 

 Onder dit chemielab is de badkamer. Ga naar links en door de deur naar buiten het trappenhuis in en dan door de linkerdeur naar de:

Bibliotheekzaal:

De dame, die als portret boven de 2 leestafeltjes hangt,  blijkt Mary Alexia Blackwood te zijn. Ga door naar links. 

Op een driepoot steekt een metalen doos dat je bekijkt.....

Abigail ziet dat er poeder in dit driepoot doosje heeft gezeten. Ga verder naar links. In de rechter kast hangt een Plantenkaart die je nader kunt bekijken en er hangt een fotokaart waarop je een baby kunt bekijken. In de middelste kast hangt een grote passer en in de smalle kast lees je de "Reference" notitie, die bovenin de kast hangt. 

Links van de smalle kast staat een driepoot waar een spiegeltje op vast zit.....het spiegeltje is draaibaar. Ga omhoog naar het bovenbalkon. 

Op het voorste pilaartje van de balkonleuning steekt een doosje.....bekijk het doosje....er zit een gaatje in het doosje. 

Zak terug omlaag en  verlaat de bibliotheek aan de rechterzijde, terug naar het trappenhuis. Ga in het trappenhuis 1 etage lager en.......

Je komt terecht in de oude kamer van Annie maar.....die slaapkamer is links. Hier ben je in de violenwerkplaats van Alexander.  

Blijf hier nu niet hangen maar ga, rechts door de deur en.....We komen straks terug in de werkplaats. Je bent dan in de

Badkamer:

Boven de wastafel steekt een spiegel en op de spiegel vindt je een notitie van Alexander aan Robert......Lees deze notitie.....Is het geheimschrift? 

Rechts naast de wastafel hangt een smal kastje. Onder dat kastje is een tegel verdwenen uit de muur en onder die kale plek steekt een tegeltje dat opvalt door de afwijkende kleur ten opzichte van de rest van de tegeltjes. Ook links naast de spiegel zie je een tegeltje met een afwijkende kleur. Bekijk die beide afwijkende tegeltjes

In de kast ligt, op de 2e plank van boven, een Druppelaar (Dropper). Bekijk de Druppelaar en neem het ding dan in bezit via het "Possession icoon".  

Vlieg, als druppelaar, via de geopende rechter deur terug naar het trappenhuis en dan 1 etage omhoog en dan links weer het Chemielab binnen. Ga weer naar de werktafel. Leg de druppelaar voor de werktafel op de vloer, dus rechtsklik om de druppelaar op de vloer te leggen. 

Neem dan het flesje "KMnO4" in bezit en ga als dit flesje terug naar de:

Bibliotheek/ Chemielab/Bibliotheek

Ga naar de voorste driepoot, waar het metalen doosje op steekt. Gebruik, via het actie-icoon het "KMnO4" op dit doosje en....

Abigail giet het "KMnO4" poeder in het metalen doosje. Pleur het flesje op de grond en ga terug naar het Chemielab. Terug in het Chemielab raap je de Druppelaar weer op. Gebruik de Druppelaar nu op het flesje "Clyserol" om de druppelaar ermee te vullen. 

Ga als druppelaar terug naar de bibliotheek en knijp er de druppelaar leeg in het metalen doosje van de voorste driepoot en.....

De doos produceert een laserstraal en die straal gaat naar links.....

Laat de druppelaar vallen en volg de laserstraal dan naar links en......de laserstraal word door het spiegeltje van de linker driepoot omhoog gestuurd, dus volg de straal omhoog.......Door het spiegeltje op de leuning van het balkon gaat de laserstraal terug naar rechts en eindigt in de doos dat op de eindpilaar van het balkon steekt

.......Ok......So What".....wat moeten we hiermee?..... Zak omlaag naar de voorste driepoot en dan omlaag door de vloer. Je bent terug in die voormalige kamer van Annie. Weer blijven we hier niet. Ga, bij het bed, door de vloer omlaag en....Abigail beland in haar eigen slaapkamer:

Abigail's kamer:

Kijk hier even rond.  Er staat een schoolbord en aan de muur hangt een Koekoeksklok en een Chemiekaart.. 

Bekijk de Chemiekaart via het actie-icoon. Bekijk de Koekoeksklok via het oog-icoon......De klok heeft een toetsenbordje. Aan de andere kant van het bed staat een kast en een telescoopkijker. Op de tafel, onder het raam, ligt een brief te dampen en staat een kleine radio. lees de brief die er op de tafel ligt te dampen. Bekijk de telescoopkijker......aan de voorkant van de telescoop steekt de Lens......Bekijk de lens.......Abigail heeft de lens nodig in de bibliotheek, dus klik weer de lens en neem het ding nu in bezit via het "Possession-icoon". 

Je kunt niet rechts de kamer uit, dus ga via de linkerdeur de kamer uit en........

......je komt in het voorste trappenhuis waar je eeuwen geleden ook al door het geopende raam binnen bent gekomen. 

Ga omhoog en dan door de deur en.....Je bent weer in de oude kamer van Annie Ga door naar rechts, naar het rechter deel van de kamer. Dit is du de violen werkkamer van Alexander, waar hij de violen maakte. Boven de werktafel hangt het portret van Sally..... en een klein landschap schilderij. Gebruik de lens op het kleine landschapsschilderij.......

Het schilderijtje klapt weg om een nis zichtbaar te maken. In het nisje staat een kistje.....bekijk het kistje....er zitten brieven in het kistje.....

Gebruik het actie-icoon op het kistje en lees dan de "Dear Alexander" brief van Sally

Je bent nog steeds de Lens van de telescoop en je moet de lens nu naar de bibliotheek brengen. . Verlaat deze werkplaats via de rechter deur naar de badkamer en ga door de badkamer naar rechts en naar buiten. In het trappenhuis dan 1 omhoog en dan links het chemielab weer in. Door het chemielab naar het andere trappenhuis en dan links de Bibliotheek weer in.

Bibliotheek:

Ga omhoog naar het kastje op de pilaar van de balkonleuning en gebruik er de Lens op en.......

Abigail plaats de lens in het gaatje van het kastje en.....de laserstraal projecteert dan een "Klavertje 4" patroon op de muur....Bekijk het "Klavertje 4" patroon met je oog-icoon.....

Abigail vertelt dat ze dit patroon herkent......ze heeft het ergens anders in het huis eerder gezien. Ga nu terug naar de Badkamer, onder het chemielab.....er zijn verschillende routes om vanuit de bibliotheek in de badkamer te geraken, dus neem 1 van die routes.

Badkamer:

Ga voor de wastafel hangen. ..... Rechts naast de wastafel hangt een smal kastje. Onder dat kastje is een tegel verdwenen uit de muur en onder die kale plek steekt een tegeltje dat opvalt door de afwijkende kleur ten opzichte van de rest van de tegeltjes. Ook links naast de spiegel zie je een tegeltje met een afwijkende kleur. Het tegeltje rechts is het verkeerde tegeltje.......Het tegeltje links is het goede tegeltje, bekijk ook dat tegeltje nog een keer.............Abigail vertelt je dat ze op dit tegeltje het "" Klavertje 4" patroon ziet dat in de bibliotheek wordt geprojecteerd.....Het tegeltje steekt een beetje los dus klik met het "Possession-icoon op het tegeltje om het uit de muur te wrikken en..........

....in het gat staat dan een Verrekijker. Laat het tegeltje vallen en bekijk de verrekijker......

Het is geen gewone verrekijker.......het was de verrekijker van Robert. Neem de Verrekijker in bezit via het "Possession-icoon" en.......klik Abigail's opmerking weg en......Wel......Abigail neemt de verrekijker mee naar de pilarenkamer waar ze de verrekijker op het pilaartje van Robert plaatst....

Er is nog 1 pilaartje leeg....het pilaartje van GabriŽl".  Ga nu alsmaar recht omhoog, door alle gangen en kamers, naar de bovenste etage boven de Donkere Kamer. Je bent dan terug op de bovenste etage, waar het enorme gat in de buitenmuur steekt.....Abigail voelt zich hier niet echt op haar gemak.

Links hangt een groot schoolbord en op dat schoolbord hangen 2 brieven en een grote kaart. Onder het schoolbord hangen 2 foto's. Bekijk de 2 brieven, de kaart en de 2 foto's......Abigailtje kan er echt geen "chocala" van maken. Ga terug rechts, naar het grote gat in de buitenmuur.......De trap naar de toren "is still standing"....Bekijk de rand van de muur en lees dan Abigail's opmerking........Probeer verder omhoog te gaan.....Abigail durft het niet.....het is te donker. Op de grond liggen ronde stenen.....bekijk 1 van die ronde stenen en......

Abigail ontmoet dan een oude bekende......haar kat Seth......

Blijf kijken naar Seth.....de kat loopt naar links en springt bovenop de boekenkast en dan omhoog en......

Boven wordt het dan lichter en nu durft Abigail wel omhoog, dus volg Seth omhoog, of ga bij het gat en de trap omhoog

We belanden in een werkkamer.....De trap gaat hier verder omhoog maar Abigail wil niet verder omhoog. 

Bij de trap staat een camera op een statief, een metalen kast en er hangt een plankje aan de muur waar het dekentje van kat Seth op ligt. 

Ga naar links. Links naast de werktafel staat een kist voor de houten kast. 

Op de tafel ligt een boek te dampen. Bekijk de kist.....Abigail herkent de kist. Open de kist via het actie-icoon en....

.....Abigail vindt haar kat Seth in de kist.....Set springt de kist uit en loopt naar rechts en gaat bij de metalenkast zitten.......

Ga terug naar de tafel en ga nu op het dampende boek klikken met je actie-icoon en lees de "Labyrinth" notities door.......mosterd na de maaltijd dus......

Abigail moet toch nog hoger op maar daar heeft ze Seth weer voor nodig om het licht weer aan te doen. Om Seth naar de volgende etage te sturen moet de middelste la in de metalen archiefkast worden geopend en hiervoor heeft Abigail de schroevendraaier nodig......Ik hoop dat je nog weet waar je de schroevendraaier hebt achter gelaten.....In de Biljartkamer misschien? Op het biljard? Want daar heb ik de schroevendraaier achter gelaten weet je nog wel.....

Ga dus op zoek naar de Biljartkamer en neem daar dan de Schroevendraaier weer in bezit, die we er eeuwen geleden op het biljard hebben achter gelaten......

Ga, als schroevendraaier dan rechts naar de tussenkamer waar de buizenpost nis is.....Als je eerder de buis van de buizenpost omhoog hebt gestuurd dan klik je nu op het onderste knopje (1) om de buis weer hier naar toe te brengen.....Stop dan de schroevendraaier in de buis via het actie-icoon en stuur de buis dan naar 3 .

Nu moet Abigail zelf naar 3 om er de schroevendraaier weer op te pikken, dus ga terug naar de etage met het grote gat in de buitenmuur en dan bij het schoolbord naar links en...,..Je bent dan in de kamer waar de buizenpost eindigt....Links is de mooie slaapkamer van Annie.....Gebruik het actie-icoon op de buizenpost om weer bezit te nemen van de schroevendraaier. 

Ga dan terug rechts en bij het muurgat omhoog en je bent terug bij Seth en de metalen archiefkast. Gebruik de schroevendraaier op de middelste la van de archiefkast en......

......Abigail wrikt de la open en.....Via de la springt Seth bovenop de kast en dan verder omhoog naar zijn dekentje dat op het schap boven de kast ligt en.....

Wel....Seth gaat lekker op zijn knusse dekentje liggen spinnen.......Abigail heeft hierdoor de noodzakelijk moed gekregen om door te gaan. Drop de schroevendraaier hier en ga boven de trap nu verder omhoog........Kat Seth volgt Abigail en loopt naar links en gaat zitten bij een matras dat op de vloer ligt. .....Abigail heeft het opeens koud.... 

Ga ook naar het matras. Er hangen brieven op de muur en een tekening.....Bekijk die tekening.....Je ziet  een "oog in een sleutelgat" en dit staat voor Nieuwsgierigheid (Curiosity) , een "oudere dame met stok"  en dat staat voor Rechtschapenheid (Righteousness) en een "trap naar de maan"  en dat staat voor Ambitie (Ambition)) op de tekening

Rechts van de tekening hangen ook velletjes met tekst......Klik op die velletjes met je actie-icoon en.......je krijgt 2 pagina's met tekst te zien.....sommige woorden in de tekst zijn onderstreept en op die onderstreepte woorden kun je klikken. De tekening die je net bekeken hebt heeft je duidelijk willen maken dat het gaat om "Curiosity", "Righteousness" en "Ambition"  Dus zoek deze 3 onderstreepte woorden op in de tekst en klik er op om ze rood te omcirkelen en.......

Je gaat dan vanzelf uit de close-up en.......Abigail vertelt dat de 3 woorden een soort mantra zijn en dat ze die in haar hoofd steeds moet opzeggen om dapper te blijven

Seth loopt dan weg naar links. Ga bij de trap weer verder omhoog en......eindelijk zijn we dan in aller bovenste kamer van de toren. Op de tafel staat een ingelijste foto.....

Bekijk de foto en lees wat Abigail erover vertelt........Neem bezit van de foto via het "Possession icoon" en.....

Wel......Abigail neemt de foto mee terug naar de pilarenkamer en ze plaats er de foto op het pilaartje van Gabriel en........

Alle 4 pilaartjes hebben nu het item van de persoon van het pilaartje en.....Aan elk item ontbreekt er echter iets.....er gaat nu in de vloer nu een luik open .....Als je nu omlaag gaat dan ga  je het "Slechte Einde", maar dat is nu ook precies wat we willen.....Je krijgt daarna de kans om hier terug te keren om dan het GOEDE END GAME te doen.

Het SLECHTE EINDE:

Duik dus omlaag.....Abigail verteld dan eerst nog  dat  "ER GEEN WEG TERUG IS", 

maar dat moeten we dan maar zien....Life's a Bitch en zonder risico komt er ook geen vreugde

Klik Abigail's tekst weg en ga omlaag en......we belanden in een kelder onder het huis...Lees wat Abigail zegt en klik het dan weg.  

Bekijk  alles wat je hier kunt bekijken....dat zijn: De Foto op de tafel, de Kaarsenboom en de kisten.....De Foto wordt een doorgang waar Abigail doorheen kan......

Ga  dus door de Foto en.....Abigail komt terecht op het "dak" van de Abdij.....

Op de schildersezel staat de Blackwood foto waardoor je terug kunt keren naar Blackwood Manor. Bekijk de "Engel" en lees wat Abigail erover te zeggen heeft. Ga dan omlaag door de schacht en lees de tekst die Gabriel voor zijn moeder hier heeft achtergelaten....Ga verder omlaag en dan door de foto die op de schildersezel staat en.....

......Abigail beland in de Grafkamer van de Abdij.....ga door naar rechts en.........

......3 "ramen" en een stenen altaar....Op het altaar ligt ........Abigail.........Bekijk het lijk en.......

nadat je de teksten hebt weggeklikt verschijnt Malphas........Luister/lees wat Malphas vertelt, dus klik steeds de teksten weg........

Je was dus niet Abigail maar je was ANNIE ......

Er ontwikkelt zich een discussie tussen Annie en Malphas. Malphas heeft je "gereÔncarneerd" om als Abigail te ontwaken maar nu maakt ie er een eind aan....maar nu hij heeft zijn pleziertje wel gehad.....Annie wordt opeens kwaad en ze eist om haar zonen te mogen zien, maar aan deze eis kan Malphas niet voldoen en dan..........wel.....het EINDE....

...........je scherm wordt langzaam donker en dan komen de CREDITS.....blijf kijken.....Druk niet ESCAPE......

.........wacht tot het einde van de Credits want......Na de Credits krijg je dan de mogelijk om "RESUME" te klikken.....

SLUIT nu niet de game, maar klik "RESUME" als je ook het GOEDE EINDE wil doen zonder het hele hoofdstuk 7 opnieuw te hoeven doen..........Je wordt dan terug gebracht in de Grafkelder en je kunt dan terug, via de schilderijen, naar  Pilarenkamer om ook het GOEDE EINDE nog te gaan beleven.

Ga terug naar links en door het schilderij......Vlieg dan terug omhoog naar de "Engel" en duik door het schilderij terug naar de Kaarsenboom kelder. Ga dan terug omhoog naar de Pilarenkamer en......We gaan vanuit de Pilarenkamer dan nu het GOEDE EINDE doen.......

Nu kun je de game veilig AFSLUITEN want nu wordt je voortgang opgeslagen en kun je vanaf dit punt het goede einde gaan doen en dat is best nog wel even wat werk...........Maar dat doen we in:

Hoofdstuk 8: Het Goede Einde:

Na het slechte einde ben je terug gegaan naar de pilarenkamer. We weten nu dat Abigail eigenlijk een reÔncarnatie van Annie is, maar ik blijf toch maar Abigail zeggen. Op elk pilaartje staat nu het favoriete item van de persoon van het pilaartje maar aan elk item ontbreekt iets. Zo mist de locomotief van Edward een wiel, de viool mist een strijkstok, de foto mist het fotoalbum en de verrekijker mist het tasje waar het in hoort.  Daar gaan we nu verandering in brengen. 

NB: Ga je nu niet weer alle routes door het grote huis naar de diverse kamers uitleggen.....Neem aan dat je die kamers nu wel zelf weet te vinden

Het Wiel voor Locomotief van Edward:

Ga terug naar de slaapkamer van Edward. Voor de boekenkast staat een grote kist....Eerder heb je die kist al bekeken en toen zij Abigail dat de kist vol zit met speelgoed en nogal zwaar is. Je kunt de kist echter tillen als je alle powerboost voor Abigail hebt gevonden en dat is zo als je mijn walkthrough gevolgd hebt. Neem de kist nu in bezit via het "Possession-icoon" en til de kist naar het bed en plaats de kist voor het bed op de grond en.......

De kist stond voor het onderste vak van de boekenkast en, nu je de kist verplaatst hebt, zie je dat er in dat vak een stapeltje boeken ligt waarvan het bovenste boek ligt te "dampen" Dus ga dat boek lezen via het actie-icoon......Dit is het "Land of Mist" boek van Sir Arthur Conan Doyle. Op de binnenzijde van de kast staat een getal.....5713.....zou dit de code voor de safe in de biljartkamer zijn? 

Berg het boek weer op en zoek nu de Biljartkamer weer op. 

Terug in de biljartkamer zoom je in op de muursafe via het actie-icoon. 

De safe heeft 4 draaiknoppen waarmee je de cijfercode moet instellen... Elke draaiknop heeft een pijltje. De code is 5713....

 • Draai op de linksboven knop het cijfer 5 onder de pijl,

 • Draai op de rechtsbovenknop het cijfer 7 onder de pijl, 

 • Draai op de linksonderknop draai je  het cijfer 1 onder de pijl

 • Draai op de rechtsonderknop het cijfer 3 onder de pijlen......

de safe gaat open. In de safe ligt het Locomotiefwiel voor de locomotief van Edward....bekijk het wiel en neem het dan in bezit via het "Possession-icoon" en......

Abigail/Annie brengt het wieltje naar de pilarenkamer en e zet het tegen het pilaartje van Edward....Edward is nu "compleet"....

Een Strijkstok voor de Viool van Alexander:

Bekijk, in de CODEX nog een keer de codebrief die je in de badkamer op de spiegel hebt gevonden....Er staan 4 regels code op de brief en die moet je ontcijferen......Helaas heb ik van deze codepuzzel de logica niet kunnen vinden, dus ik heb voor deze puzzel de oplossing gezocht via diverse Goetia video's op YouTube.....Nog steeds snap ik de ze puzzel niet.

Ga naar de bovenste etage van het stenen, centrale, trappenhuis....

Dit is dus tussen het klaslokaal en de rood verlichte donkere kamer en waar je eerder in het koffertje het fotofragment hebt gevonden

Tegen het kastje leunt een metalen koker.....Zoom in op die metalen koker.....Je krijgt dan in close-up de codedraaiknop van de koker......

De knop heeft streepjes en een pijl.....Je moet nu de knop draaien door er op de linkerzijde en de rechterzijde van de knop te klikken.....en de code kun je achterhalen door de code op de brief uit de badkamer te ontcijferen, maar zoals gezegd.....deze puzzel snap ik niet dus dit heb ik opgezocht....De code is: 2 rechts, 4 links, 3 rechts....Je moet dus in de rechter helft van de knop klikken om rechtsom te draaien en in de linker helft om linksom te draaien.

Klik 2 keer  rechts, 4 keer links, 3 keer rechts en.....

De knop verdwijnt......Bekijk de koker weer met je oog......Abigail vertelt dat er een Strijkstok (Bow) voor een viool in de koker zit. 

Nu kun je de Koker in bezit nemen dus doe dat en......Abigail neemt de koker, dus de strijkstok mee naar de pilarenkamer en zet het tegen het pilaartje van Alexander

Een Tas voor Robert's verrekijker:

Ga naar de oude slaapkamer van Annie, links van de violenwerkplaats. Op de piano staat een speelgoed Raket....

Bekijk de raket......De raket is niet van Alexander, maar van welk neefje dan wel? Welk neefje had een passie voor de sterrenhemel? Neem de raket in bezit......In de kamer onder deze slaapkamer staat de telescoopkijker maar omdat Abigail nu de raket is kan ze niet via de vloer omlaag. Je moet dus via een omweg naar die telescoop kamer. Dus ga links het trappenhuis in en zak dan 1 omlaag en dan rechts door de deur en je bent dan bij de telescoop. Ga door naar rechts, naar het schoolbord. Achter het schoolbord hangt de grote Chemiekaart (Periodic table) kaart op de muur. Blijf de raket en klik met je actie-icoon op de chemiekaart en.......

...3 vakjes op de kaart worden wit omcirkelt en die hebben ook een nummer: 1 = Re, 2 = Si, 3 = La.....

Ga uit de kaart en laat de raket hier op de grond vallen om weer Abigail te zijn. Aan de muur hangt hier ook de Koekoeksklok....Je hebt de klok al eerder bekeken en toen heeft Abigail gezegd dat de klok een toetsenbord heeft....Klik met het actie-icoon op de Koekoeksklok en.....je krijgt dan een pianotoetsenbordje in je scherm......7 toetsen....nummer de toetsen, van links naar rechts, 1 t/m 7.....de chemiekaart heeft de oplossing gegeven, maar dat klopt niet helemaal want de oplossing is "Re, Ti, La.....

Druk op de toetsen 2, 7, 6 en.........

........je gaat uit het toetsenbordje en bovenin de klok klapt een klepje open waar dan een verrekijkertasje in staat.....Bekijk het tasje.....

Robert's naam staat erop. Neem het tasje in bezit en....Abigail levert het tasje af bij de pilaar van Robert in de pilarenkamer

Een Fotoalbum voor Gabriel's Foto:

Ga naar de Ravenkamer en ga er door de Teleporter op de spiegelkast........

Abigail is dan in de spiegelkast en je ziet 2 spiegels die beide nogal gebarsten zijn. Door de linkerspiegel zie je de Rookkamer en door de rechter spiegel de Bibliotheek....In beide kamers zie je een boekenkast.....Klik met je vraagteken, in beide spiegels, op het centrale punt van de barsten en klik dan je oog.....In beide spiegels wijzen de barsten een boek aan in de boekenkasten.....Onthoud die 2 plekken 

Duik terug door de teleporter en ga dan naar die Rookkamer, die boven deze Ravenkamer is.......

Links staat dan die boekenkast en het boek dat je zoekt staat in het onderste vak en is het groene boek....

Klik met je vraagteken en dan met je oog op dat groene boek......Abigail weet dan dat ze het juiste boek heeft.....Klik dan met het actie-icoon op het groene boek.....er steekt een papiertje uit het boek....Klik de witte pijl om het papiertje te pakken.....het papiertje beland op het boek en er staat 573....op. 

Dit is dus nog maar de helft van een code.....de andere helft is in de bibliotheek te vinden dus ga nu naar de bibliotheek en vindt dat 2e boek....Je vindt in de meest linker boekenkast op het bovenbalkon en in die kast is dit het dikke blauwe boek dat in het middelste vak staat....Bekijk dat boek en klik er dan op met het actie-icoon ....

Klik weer de witte pijl om het papiertje uit het boek te halen en....de 2e helft van de code is dus 401

De hele code is dus 573401. Ga naar Annie's mooie slaapkamer, boven het klaslokaal.....In het rechter deel van de kamer zit een Safe in de muur.......

Klik het actie-icoon op de safe om het cijfercodeslot in close-up te zien ...

Wel....zet in de vakjes, van links naar rechts, de zojuist gevonden code 5, 7, 3, 4, 0, 1 en........

De safe gaat niet open maar wordt "wit" ten teken dat je de Safe in bezit kunt nemen. 

Klik dus met het "Possession-icoon op de safe en.....sleep de safe deur dan weg en laat het op de grond vallen.....

De safe is nu open en in de safe staat een Fotoalbum.....bekijk het foto album.....er is een foto verdwenen uit dit familiealbum.....Neem het Fotoalbum in bezit en....

Abigail neemt het fotoalbum mee naar de Pilarenkamer en plaatst het tegen het pilaartje van Gabriel en....Alle 4 zonen van Annie zijn nu "compleet" en nu kun je terug naar de grafkelder om het Goede Einde te beleven....Ga weer door de vloer naar de Kaarsenboom kelder en dan via de foto op de tafel naar de Abdij. Zak door de schacht weer omlaag en dan door de foto naar de Grafkelder en dan naar rechts naar het altaar en klik weer op het lijk en........wel......kijk weer naar het einde

Malphas verschijnt weer......Annie wil weten waar haar zonen .....

Malphas zegt dat Annie's zonen safe en tevreden zijn, maar hij zegt ook dat Annie zich nooit bij haar zonen kan voegen omdat ze "geen vrede" heeft......Malphas verdwijnt voorgoed uit Blackwood Manor en Annie is veroordeeld om tot in de eeuwigheid als dolende geest door Blackwood te dwalen...........Hoezo Goed Einde?

Je kunt nu vrijelijk door alle kamers van Blackwood Manor dwalen en ook terug gaan naar de andere delen van de game om alle boeken, briefjes, documenten, die je hebt gemist, nog te gaan vinden.....voor als je in de STEAM ACHIEVEMENTS de 100 procent score nog wilt halen. Ik heb deze game niet via STEAM, dus ik heb geen STEAM score.

EINDE:

Walkthrough door: Louis Koot