Dit is de 2016 Remastered versie van de game en het is de Engelstalige versie. 

2016: Walkthrough door: Louis Koot  

In deze Remastered versie van de game zijn sommige dingen, zoals diverse puzzels, anders dan in de oude versie.

De grootste verbetering is echter de verbeterde grafische kwaliteit van de game

Invertory/portfolio scherm:

Het is in deze game van wezenlijk belang dat je altijd alles bekijkt. Gebruik in de close-upschermen altijd, indien beschikbaar, het Vergrootglas. Lees altijd de documenten en de rapporten door in de "Documents" en de "Report" sectie van het inventory/portfolio scherm.  Je opent het Inventory/portfolio scherm met je rechtermuisknop Via de "Tabs", onder het boek open je dan het Inventoryscherm, het Dialogen scherm, het Documenten scherm, het Rapporten scherm en het Plattengrond scherm. 

Het vraagteken opent het Hint scherm, waar je hint kunt lezen over wat je te doen staat

1e persoon of 3e persoon perspectief:

Je kunt het spel spelen in de 1e perspectieve (Firs person perspective) en in het 3e perspectieve (Thirth person perspective). Via het Inventory/portfolio scherm kun je heen en weer schakelen tussen beide perspectieven. In 1e perspectief kijk je dus door de ogen van Holmes of Watson......je ziet dan de omgeving maar je ziet niet Holmes of Watson. In de 3e perspectief ben je dus eigenlijk een 3e persoon.....je ziet dan Holmes of Watson

Ben je in de 3e persoon dan beweeg je Holmes, of Watson, door het scherm via "voetjes" die je dan klikt met je linkermuis. Dubbelklikken laat Holmes of Watson rennen. Ben je in de 1e persoon dan beweeg je Holmes, of Watson, over het scherm met toetsen van je toetsenbord of je drukt je linkermuisknop in en die hou je dan ingedrukt.  Je moet zelf weten welke manier van spelen jij het beste vindt, 1e persoon of 3e persoon, maar het is vaak handig om veelvuldig te schakelen tussen beide perspectieven. Vooral als je iets in close-up moet bekijken is de 1e persoon handiger dan de 3e persoon.

Intro:

De game begint met Dr. Watson. Watson heeft een zware dag gehad en probeert van een goede nachtrust te genieten. 

Maar helaas....Watson wordt geplaagd door een vreselijke nachtmerrie.

O...Holmes.....wat is er gebeurt.....zal het ooit ophouden......het is allemaal begonnen 2 jaar geleden en we gaan 2 jaar terug in de tijd en belanden in hoofdstuk 1

Hoofdstuk 1: Londen 

In en rond 221B Baker street

Dr. Watson loopt door Baker Street ( London) en hij gaat het huis 221b binnen, het huis van zijn goede vriend Sherlock Holmes, de beroemde detective. Sir Sherlock Holmes is nogal somber....hij heeft geen dringende zaken omhanden. Holmes staat zich eigenlijk stierlijk te vervelen. Watson komt binnen en neemt plaats aan de tafel om te genieten van het ontbijt. Watson probeert Holmes wat op te beuren, maar veel succes heeft ie er niet mee. "Is er iets, Homes"? Je luistert niet eens naar me"., vraagt Dr, Watson ietwat verwijtend. "Verveling, mijn beste Watson, Verveling......", is de reactie van Holmes. "Kom op nou, Holmes, dit is niet meer dan een fase die elk moment voorbij kan zijn. Voor je het weet gebeurt er, hier in Londen, weer iets extra-ordinairs waar men jouw geweldige talenten voor nodig heeft om het tot een oplossing te brengen en waarmee jij je behoefte aan Intellectuele gymnastiek volledig kunt bevredigen", is de reactie van Watson.

Watson vertelt dan over een zaak die hij persoonlijk onder handen heeft. Het schijnt dat de bediende van ene Captain Stenwick spoorloos is verdwenen. Watson raad Holmes aan om even naar buiten te gaan  om de ochtentkrant te kopen en om even in de boekwinkel rond te neuzen. De nieuwe boekenverkoper , Barnes, heeft enige interessante boeken in de collectie. Watson verdwijnt, Holmes tamelijk bedroeft achter latent.

Als Sherlock Holmes

We zijn dus in de zitkamer van Sherlock Holmes, Baker Street 221B Londen. Watson heeft zojuist het ontbijt van Holmes naar binnen gewerkt en heeft Holmes weer verlaten om naar het huis van Captain Stenwick te gaan. Blijkbaar is de uitheemse bediende van die Captain Stenwick op mysterieuze wijze spoorloos verdwenen. Holmes staat voor het linker raam. Ben je in 3e persoon? Ga dan even in 1e persoon en kijk dan even door het raam naar buiten, door helemaal tegen het raam "aan te lopen". Aan de overkant van de straat zie je dan de krantenjongen staan, die je ook al zag in het introfilmpje. Draai linksom naar het bureau van Holmes.

Op het bureau ligt een doosje Lucifers. Grijp het doosje Lucifers van het bureau. Open dan even het Inventoryscherm door met de rechtermuisknop te klikken en zie dat Holmes nu een Mes en het doosje Lucifers in zijn Itemsscherm heeft staan. Klik ook even op de andere Tabs, dus op "Dialogues", "Documents", "Reports" en "Maps" om ook deze schermen even te bekijken. Sluit het Inventoryscherm weer via de rechtermuisknop.  

Je kunt verder even op je gemak rondkijken in de zitkamer en je kunt de slaapkamer van Holmes bekijken

De slaapkamer bereik je via de deur links naast de open haard. Je kunt niet de deur rechts van de open haard openen. Voor het rechter raam staat de "laboratorium" tafel van Holmes waarop hij al zijn onderzoekjes uitvoert. De deur naast de grote kast is de deur naar de gang. Verlaat de kamer via die deur en in de gang ga je rechts, links en dan de trap af naar de voordeur. Open de voordeur en stap dan, via de buitendeur, naar buiten, Baker Street in.

Aan de overkant staat de krantenjongen zijn kranten uit te venten. Rechts in de straat staat een "taxi koets" en links in de straat staat een politieagent. Steek de straat over naar de krantenjongen. Ga recht voor de krantenjongen staan en klik dan met je linkermuis om met de krantenjongen te praten, via de praatcursor.

Deze krantenjongen is één van de straatschoffies die Holmes vaak gebruikt om voor hem informatie te verzamelen en, soms, dingen te jatten. Het jochie vertelt Holmes dat momenteel een Scandinavische Prinses Londen met haar bezoek vereert. Holmes koopt een krant en geeft de jongen opdracht om meer informatie over die Prinses te vergaren. De jongen rent dan weg.

NB: Je weet nu hoe u een gesprek met andere personen moet starten, als zo'n gesprek niet vanzelf begint. Ik ga dit niet steeds weer opnieuw uitleggen. Gewoon recht voor een persoon gaan staan en dan met je linkermuisknop klikken om het gesprek te starten.

 In de "Documents" sectie van de inventory heeft Holmes nu dan de krant, dat is "De Strand". 

Lees het "Strange Disappearance" artikel over de Scandinavische Prinses even door.

Draai je om en loop door Baker Street naar de Politieagent die op de hoek staat. Dit is Sergeant Ruffles.

Praat met Sergeant Ruffles en Holmes vraagt hem waar de Barnes Bookshop is. Ruffles legt het uit. Ga rechts de hoek om. We zijn dan in Melcome Street.

Loop verder door naar Glenworth street. Op de hoek van Glenworth street staat Miss Flemming haar bloemen uit te venten. Zeg even vriendelijk goedendag. 

Loop iets verder Glenworth street in en kijk naar de eerste deur links. Holmes heeft Barnes Bookshop gevonden.

Loop naar de deur van de boekenwinkel, open de deur en stap naar binnen.

Barnes Bookshop:

Holmes wordt hartelijk begroet door Barnes, de boekverkoper. 

Barnes maakt Holmes er op attent dat ie 2 nieuwe boeken binnen heeft gekregen, een Vis boek en een Piraten boek. 

Draai je om en loop naar het laddertje........Je krijgt het vergrootglas" op het laddertje. Klik met je linkermuisknop om het laddertje te bekijken. 

Holmes merkt een uitglijspoor  op, op het laddertje, alsof iemand van het laddertje is afgegleden. Loop terug naar de toonbank. Links naast de toonbank staan een zitbankje waarop een boek ligt. Ga in 3e persoon bij het zitbankje staan en pak dan het pak dat er op ligt........dit is het "Piraten boek".

Vanzelf wordt het "Documenten scherm" geopent, dus lees het stuk over piraten even door.

Achterin de winkel zijn 3 nissen die vol staan met boeken. In de middelste nis staat een tafeltje en op dat tafeltje ligt het Visboek. Pak het Visboek

Loop dan terug naar Barnes en Holmes rekent de beide boeken vanzelf af. in  

de vensterbank van het etalageraam staat een nogal verlepte plant. Bekijk de plant met je "vergrootglascursor".

De plant is tamelijk verlept en Holmes vermoed dat Barnes de plant opzettelijk geen water geeft. ...Vanzelf gaat Holmes nu met Barnes praten en krijgt je de eerste proeve van de briljante deductie vermogens van Holmes als hij, uit de voetsporen op het laddertje en de verlepte plant, deduceert dat Barnes de aandacht van Miss Flemming probeert te trekken.

Open even het Inventory/Portfolio scherm en dan de "Map" sectie. Je ziet nu dat er in het "vergrootglas" een locatie is bijgekomen. Via de Map kun je dus snel heen en weer reizen naar de diverse locaties. Nu zijn er twee locaties beschikbaar en dat zijn Baker Street 221b en Barnes Bookshop. Telkens als je een nieuwe locaties hebt bezocht zal deze locatie ook op de map verschijnen. Het is echter niet altijd verstandig om via de Map van locatie naar locatie te reizen. Dat gaan we nu ook niet doen.

Verlaat Barnes Bookshop nu gewoon via de voordeur en loop terug naar Melcome Street en volg Melcome street rechtsaf richting Baker street. Voorbij Baker Street staat Watson, voor de ingang van het huis van Captain Stenwick, op de stoep. Als Holmes vlakbij Baker Street is gekomen roept Watson dat Holmes bij hem moet komen

oop dus door naar Watson en, nadat Watson is uitgepraat, ga je door het hek naar Captain Stenwick en Sergeant Rufles, die voor het huis staan te wachten

Captain Stenwick

De Stenwick locatie wordt op de Map gezet. Praat met Stenwick. 

Stenwick vertelt dat zijn "man-servant" Baowpa, zo maar spoorloos is verdwenen. Praat dan met Rufles en doe dat 2 keer. Volgens Rufles is er geen reden tot paniek. Er zijn wel meer arme immigranten spoorloos verdwenen de laatste tijd en Rufles meent dat die vanzelf wel weer opduiken. Holmes vraagt Rufles of hij er voor kan zorgen dat Holmes de rapporten over al deze vermissingen krijgt.

Na deze 2 gesprekken ga je, achter Rufles, om het huis heen naar rechts en naar de achtertuin. In de achtertuin staat een schuurtje. 

Het schuurtje is de slaapplaats van Baowpa, de verdwenen uitheemse bediende van Stenwick. 

De deur van het scheurtje staat open. Loop tegen de openstaande deur aan en op het deurslot krijg je dan je vergrootglas.

Klik om het slot te bekijken. Holmes concludeert dat het slot niet is geforceerd. Ga in de deuropening staan.

Bovenaan in de deuropening hangt een stukje Stof. vanzelf krijg je het "Handje" op het stukje stof. Grijp dus het stukje Stof.

Loop de schuur in en kijk dan naar de vloer. Op de vloer ziet Holmes een merkwaardige tekening

Bekijk de vloertekening. Een verklaring van deze tekening wordt opgeslagen in "Documents" van de portfolio........Het stelt een man voor die probeert te ontsnappen aan golven waaruit vliegende vissen komen. Bij de linker muur staat een Schaal op de grond. Ga naar de schaal en kijk omlaag zodat je de Hand in de schaal krijgt. Klik met de Hand in de schaal en je beland in het close-upscherm. 

Er ligt iets in de schaal maar Holmes kan niet goed zien wat het is. Linksonder in het scherm staat nu het Vergrootglas. Pak het vergrootglas op en beweeg met het vergrootglas over de schaal..........Linksboven in de schaal ziet Holmes dan een Bal liggen. Klik met je linkermuisknop en Holmes pakt de Bal uit de schaal Holmes vermoed dat er Opium in de bal zit. Om dit zeker te weten zal hij de Bal straks in Baker Street 221b moeten analyseren

Klik met je rechtermuisknop om uit dit close-upscherm te gaan. Verlaat de schuur. 

Er gaan voetsporen naar de stenen achtermuur van de tuin. Loop langs de schuur heen naar achter in de tuin

Bij de achtermuur van de tuin, tussen de 2 witte pilaren, zul je schoensporen in de grond zien.  Kijk naar de schoensporen en klik er dan op met je hand

Je komt in het close-upscherm van de schoensporen.  

Je ziet 2 schoenafdrukken en linksonder in het scherm staat weer het Vergrootglas en nu ook een Meetlint. 

Pak het Meetlint op en beweeg het naar de bovenkant van de linker schoenafdruk. Klik dan met je linkermuisknop.  Hou je linkermuisknop ingedrukt en trek dan het meetlint uit, naar de onderkant van de schoenafdruk en laat dan je linkermuisknop los. Je rolt het meetlint uit over de schoenafdruk en Holmes zegt dat het schoenmaat 7 is met harde zolen.

Berg het meetlint weer op, linksonder in het scherm. Het kan zijn dat je dan uit de close-up bent.....is dat zo dan klik je weer met je Hand op de voetsporen om er weer in de close-up te komen. Pak dan het Vergrootglas op en beweeg het vergrootglas over de rechter schoenafdruk en linksklik .  Holmes ziet dan dat in de punt van de afdruk er een nagel ontbreekt

Beweeg dan het vergrootglas links boven de linker schoenafdruk over de grond.......Je zult dan een Visschub zien in het vergrootglas.

Klik weer met je linkermuisknop om de Visschub op te bergen in de inventory.  Klik met je rechtermuisknop om uit het close-upscherm te gaan. 

Lees alles over de schoenafdrukken en de visschub door in "Reports" van je inventory. Kijk omhoog naar de bovenkant van de muur. Vanzelf zul je dan het Handje krijgen op één van de ijzeren punten die bovenop de muur staan. Klik en Holmes zegt dat er daar "iets" zit. Maar vanaf deze kant kun je dat "iets" niet goed zien of pakken.

Draai je om en ga door de tuin terug naar Watson, Stenwick en Rufles, die nog steeds bij de voordeur staan. Ga achter Watson terug door het hek de straat weer op en loop naar links en ga dan gelijk de steeg links in. Dit is dus de steeg naast Stenwick's huis.

Loop door naar achter in de steeg. Tegen de houten schutting ligt een ladder en je ziet voetsporen, die vanaf de ladder naar de muur van Stenwick's tuin lopen. Volg de voetsporen naar de houten schutting. Klik dan met je Hand op de houten schutting. Holmes zal zeggen dat er geen reden is om over de schutting te klimmen.

Draai rechts en loop naar de ladder. Grijp de Ladder. Draai je om en loop terug naar de stenen muur van Stenwick's tuin. Ga naar het 2e deel van de muur, daar waar de voetafdrukken beginnen. Ga tegen de muur aan staan en kijk omhoog. Op de ijzeren punten, die bovenop de muur zitten, krijg je dan het Handje. Open het inventoryscherm en selecteer de ladder......rechtsklik om het inventoryscherm weer te sluiten......De ladder "zweeft" nu rechtsboven in je scherm.......Klik nu weer met je Hand bovenaan de muur en Holmes zet nu hier de ladder tegen de stenen muur aan.

Klik met je Hand op de ladder. Holmes klimt de ladder op en is dan ter hoogte van de ijzeren punten die bovenop de muur staan. 

Rechts zie je dan een Draad Stof om de gebogen spijl zitten. Grijp het Draad Stof (Fibres)

Holmes zegt dat ie deze Draad Stof nader zal moeten onderzoeken. Klik met je rechtermuisknop om terug van de ladder af te dalen. Ga terug naar de voortuin van Stenwick's huis. Loop helemaal door tot bij Watson, Stenwick en Rufles. Vanzelf volgt er een gesprek met Stenwick. Holmes is nogal beledigend tegen Stenwick terwijl hij hem vertelt dat zijn Maori bediende Baowpa is ontvoerd door 2 onbekende mannen. Vanzelf belanden we dan weer in de zitkamer van:

221B: Baker Street: 

Holmes krijgt even de wind van voren van Watson omdat hij zo beledigend tegen Stenwick heeft staan praten. Holmes is niet onder de indruk en geeft Watson opdracht om met de krantenjongen te gaan praten en om een boek over Maori's te gaan halen in de boekwinkel van Barnes.

Analyseren van het bewijs

Holmes staat voor zijn laboratorium tafel.

 Klik met je Hand op de stoel of op de tafel en Holmes gaat zitten.  

Op de tafel staat links  een Analyseerapparaat en rechts een Microscoop. Ook staan er 4 kleine flesjes op de tafel.

Piece of Cloth: 

Open het inventoryscherm via je rechtermuisknop en dan het "Itemsscherm". Klik in het "Itemsscherm" op de "Piece of Cloth". Je hebt dit item dan geselecteerd. Sluit het inventoryscherm via je rechtermuisknop. 

Het "Piece of Cloth" staat nu rechtsboven in het scherm. Klik met je Hand op de microscoop.......je ziet nu door de microscoop het stukje stof flink vergroot. 

Klik op de stof. Holmes vindt het heel interessant. Klik met je rechtermuisknop om weer uit de microscoop te gaan.

Visschubben:

Open weer het inventoryscherm en lees in "Reports" de bevinden van Holmes over het stukje stof (Linnen Scrap) door. Open dan het "Itemsscherm" scherm. Zie dat je het Stukje Stof nu kwijt bent. 

Selecteer nu de "Fish Scale" en sluit het inventoryscherm. Klik weer met de hand op de microscoop en je geraakt weer in het close-upscherm.Je ziet dus de Visschubben in de cirkel. Nu zie je ook een Pincet en een Mesje linksonder staan. Grijp het Pincet en klik ermee op de Visschubben.  Je peutert een schub los en Holmes vertelt er je zijn bevindingen over.

Ga uit het close-upscherm. Lees het "Report" over de visschubben door in de "Report" sectie van je inventory. Je leest dat de visschub afkomstig is van een Baars (Perch), een zoutwater vis.

Fibres:

Pak nu de Fibres uit je inventory en klik dan weer met de hand op de microscoop. Weer in het close-upscherm pak je het Pincet weer uit het etui. Klik met de Pincet overal op de Fibres in de cirkel totdat je de plek hebt gevonden waar Holmes er dan een heel klein stukje draad vanaf knipt. Die plek is ergens aan de rechter kant op de Fibres.

Dit kleine stukje draad wordt dan opgeborgen in "Items". Ga weer uit de microscoop. Lees de bevindingen van Holmes weer door in de "Reports" sectie van het inventoryscherm.

Ball:

Pak nu de Ball uit het "Itemsscherm" van de inventory en klik dan weer met de hand op de microscoop. Nu zie je de Ball in het microscoopscherm. Pak het Mesje uit het etui en klik er mee op de Ball. Je snijdt de Ball in 2 gelijke helften en er komen zaadjes uit. Berg het mesje terug op in het etui en pak nu de Pincet. Klik met de Pincet op de zaadjes om ze op te bergen in het "itemsscherm".

 Holmes vertelt dat het mosterdzaadjes zijn maar dat ze ook enige andere componenten bevatten. Ga uit het microscoopscherm

Analyseerapparaat:

Terug in de tafel grijp je nu de flesjes Water, Solvent, Acid en Spirit Alcohol. Al deze 4 flesjes verdwijnen naar je itemsinventory. Pak nu de "Piece of Stained Rope" uit je inventory en klik dan met de hand op het Analyseerapparaat. Holmes legt het stukje touw op het platformpje van het apparaat. Pak het Flesje Solvent uit je inventory en klik dan weer met de "Tandwieltjes" op het Analyseerapparaat en.....Het apparaat gaat nu aan het werkt en als het proces klaar is meld Holmes dat er vers water uit het draad is gekomen. Lees het rapport over deze analyse door in "Reports" van het inventoryscherm.

Pak dan de zaden, dus de "Compounds from Maori's Ball" uit het Itemsscherm en klik weer op het Analyseerapparaat. De zaden worden op het platformpje gelegd. Pak de Acid uit je inventory en klik weer op het Analyseerapparaat. Het zuur lost de zaden op maar Holmes denkt dat ie het zaakje moet verhitten. Pak dus de Lucifers uit je inventory en klik dan met de Hand op het kleine kaarsje van het analyseerapparaat op het Analyseerapparaat.

 Holmes steekt het kaarsje aan en....het apparaat gaat weer aan de slag. Holmes meld dat in de zaadjes opium en morfine wordt gevonden maar ook sporen van enige onbekende elementen.

Vanzelf is Holmes nu klaar en gaat ie even uit het raam kijken of Watson al bij de krantenjongen is gekomen. We gaan nu even verder als:

Als Watson:

Loop naar de krantenjongen en praat met de krantenjongen.

De jongen meld dat de lijfwacht van die Scandinavische Prinses verdwenen is. Watson geeft de jongen wat muntjes als beloning.

Ga nu, via de Map of gewoon lopend door de straten, naar :

Barnes Bookshop:

Ga naar binnen en naar Barnes. Watson krijgt van de arme Barnes even de wind van voren vanwege het feit dat Watson, zo denkt Barnes, met Holmes over Barnes problemen heeft gepraat. Barnes wijst Watson dan waar hij het Maori boek kan vinden.

Het Maori boek ligt op het tafeltje dat in de middelste boekkastnis staat, waar ook het visboek op lag

Ga dus naar dat tafeltje en grijp het paarse boek. Lees dit "People at the Earth's End" boek in "Documents" van het inventory/portfolio. Ga terug, via de Map of lopend, naar:

221B Baker Street:

Open de voordeur, loop de trap op en ga boven via de deur de zitkamer van Sherlock Holmes weer binnen.

QUIZ

 Holmes staat rechts voor de open haard. Loop naar Holmes en ga vlak voor, of achter, hem staan en klik dan met je linkermuisknop en......je bent weer Sherlock Holmes. Holmes vertelt nu wat hij nu allemaal al weet en stelt een vraag aan Watson die jij moet beantwoorden. .Je bent voor de eerste keer in de Quiz van Holmes.

Holmes heeft een vraag gesteld en jij moet die beantwoorden door het antwoord te typen in het zwarte vlak onderaan het scherm en dat doe dioor op de letters te klikken en dan je antwoord te becestighen door op de "V" knop te klikken. De vraag van Holmes luid: "From what part of London does one of the kidnappers of the young Maori come? Er zijn verschillende antwoorden mogelijk en dat zijn: DOCKS, WHARF of THAMES. Dus type één van deze 3 antwoorden in en druk dan op je ENTER toets of klik op de "V".

Je hebt nu in ieder geval de vraag goed beantwoord en Holmes kondigt aan dat we moeten verkassen naar het havendistrict van Londen. 

Open de Map en zie....er is een vergrootglas op de map bijgezet en hierin staat nu de locatie "Wharf no 13". Klik daar op en we belanden in:

De Docks:

The Cursed Mermaid

We zijn in het haven district beland en wel op Wharf 13 en staan voor de kroeg "The Cursed Mermaid". 

Ga de kroeg binnen en naar de bar. Een zeeman staat aan de bar te zuipen en achter de bar staat de barman. Ga praten met de barman.

Holmes bestelt 2 pinten en informeert dan bij de barman naar de naam van een "Kolen gestookt" schip. Ook geeft Holmes een beschrijving van één van de vermeende kidnappers. Helaas kan de barman Holmes niet helpen. De barman zegt dat Holmes met ene Harper moet gaan praten. Harper's huis is niet te missen want het heeft een groot anker op de gevel en het is voorbij de brug. Holmes informeert dan naar die zeeman, die aan de bar staat te zuipen. De barman vertelt dat die zeeman wacht op zijn nieuw Houten Hand. De zeeman mist namelijk een hand en heeft dus een haak. Zijn nieuwe hand had gisteren al geleverd moeten worden, maar is nog steeds niet gearriveerd. De zeeman barst dan uit en gooit al zijn ellende over Holmes en Watson heen. Holmes neemt dan beleefd afscheid.

Wel....op naar die Harper dan maar. Verlaat de kroeg en zorg dat je voor de kroeg weer het overzicht hebt.  

Je ziet de vuurtoren en, rechts, de brug. Ga naar en dan over de brug 

Als Holmes en Watson over de brug zijn gegaan ga je rechtdoor en dan via de stenen trap oplaag. 

Onderaan de stenen trap volg dan de weg naar tussen de 2 stenen huizen. 

Op het grote linker huis staat een groot rood Anker geschilderd. Dus dat moet het huis van Harper zijn. 

Ga naar de deur van het anker huis en klik er op. Helaas....de deur zit op slot. Draai je om naar het kleinere huis. 

Een jochie gluurt door het rechter raam naar Holmes en Watson. Ga het huisje binnen.

De Nepalese vrouw en de postbode:

Achter in de kamer zit een vrouw op haar knieën te huilen. Loop naar de vrouw en vanzelf zal Holmes haar aanspreken en vragen of zij weet waar Harper is.

We zijn in het huisje van een Nepalese vrouw en zij zegt dat Harper vertrokken in op een schip. Holmes blijkt ook Nepalees te spreken en praat verder in het Nepalees met de vrouw. De vrouw vertelt over haar 16 jarige zoon die sinds een week verdwenen is. Ze vertelt ook over een man met een "Zilveren Oog" die blijkbaar grote belangstelling had voor haar en haar zoon. Ze zegt dat ze op het altaartje enige spullen van haar verdwenen zoon heft uitgestald en dat Holmes die wel mag bekijken.

Kijk weer naar de vrouw en loop dan door naar het altaartje. Grijp het Medaillon van het altaar. 

Holmes zegt dat het medaillon gemaakt is van nepzilver. Bekijk het medaillon in het itemsscherm en zie dat het een Pelikaan voorstelt. Sluit het inventoryscherm en draai je om. Die knaap die je door het raam zag gluren zit op één van de matrassen, maar je kunt niet met hem gaan praten. Kijk even op je Map en zie dat nu ook dit "Nepalese House" op de map is gezet.

Verlaat het huisje en draai rechts. Op de hoek staat een stapel zakken tegen de Harper's huis aan.

 Loop naar de stapel zakken en grijp er dan het Touw dat bovenop de stapel ligt. 

Voorbij Harper's huis zie je een grote kraan en een scheepswrak. Links is de loods van de Havenmeester. Loop door naar de kraan

Filmpje: Je ziet een stomdronken postbode die even "over zijn nek" gaat bij een stapel kisten.

Loop nog iets door naar de kraan. Je bent bij het Schip in Aanbouw. Draai dan rechts. Je ziet een Toren. 

Loop door naar de toren en dan zie je, rechts van de toren, die postbode zitten op de kisten. Ga naar de postbode. en ga met hem praten

De postbode moet weer overgeven en Holmes vraagt Watson om de man te onderzoeken. Watson concludeert dat de postbode niet ziek, maar stomdronken is.

 De postbode vertelt dat ie gisteren een pakketje moest afleveren, hier in de haven. Hij werd echter overvallen door een bende kerels die hem dwongen om een fles met smerig spul helemaal leeg te drinken. Hierdoor raakte de postbode bewusteloos en toen ie zojuist wakker werd heeft ie gemerkt dat het pakketje dat ie moest bezorgen verdwenen is. Holmes concludeert dat een illegale drankstoker zijn nieuwste brouwsel op de postbode heeft uitgeprobeerd.

Holmes raapt vanzelf een groene fles op en ruikt eraan en zegt dat er een koolraapdrankje in heeft gezeten. Waarschijnlijk het spul dat de postbode heeft moeten drinken. In je inventory heb je dan nu een "Bottle Moonshine".  Ga, via de Map of lopend, terug naar Wharf no 13 en ga weer "The Cursed Mermaid" binnen.

The Cursed Mermaid:

Ga weer praten met de barman. Holmes vraagt nu de barman over de man met het "Zilveren Oog".

 De barman zegt dat dit "Dirty Sommers" zal zijn, een gevaarlijke vent. Dirty Sommers was gisteravond nog hier in de kroeg om mensen voor zijn schip aan te monsteren. Dat heeft ie gedaan aan een privé tafeltje in één van de nissen van de kroeg.

Na dit gesprek draai je om. Aan de overkant van de gelagkamer zie je 3 nissen. De middelste en de rechter nis zijn afgeschot door een gordijn. 

Ga naar de middelste nis en klik dan met je Hand op het gordijn. Holmes trekt het gordijn helemaal open. Klik dan met je hand op de tafel die in de nis staat

In het tafelblad zijn enige symbolen gekerfd. Je ziet 4 symbolen en Holmes zegt dat ze vrij recent in het blad zijn gekerfd. Wellicht is het goed idee om deze 4 symbolen even na te tekenen en doet ie dan ook...Je vindt deze symbolen terug in "Documents" van het portfolio 

Open de Map en klik dan op de "Nepalese House" locatie en vanzelf staan Holmes en Watson dan weer voor de deur van het Nepalase vrouwtje.

De Smokkelaar/Moonshiner:

Ga niet het huisje binnen maar draai links en loop weer door naar de kraan en dan weer naar rechts, naar de zieke postbode die nog steeds, rechts van de toren, op de kisten zit. Ga dan voorbij de postbode rechtsaf de hoek om en volg de straat. Halverwege deze straat ga je de brede stenen trap op. 

Boven volg je de straat verder.

 De straat gaat dan linksaf, maar jij gaat de steeg tussen de twee grote huizen in. Loop door de steeg. 

Aan het eind van de steeg zit er een groot gat in de grond. Er ligt gelukkig een plank over het gat, dus loop verder over de plank en Holmes en Watson belanden op een binnenplaats. Links zie je een "tent" en bij die "tent" staan een hoop lege flessen. Loop door richting de "tent" en Holmes zegt dat het een mooie schuilplaats zou zijn. Ga naar de deur van het gebouw bij de "tent". 

Klik met je Hand op de deur en....er wordt open gedaan maar de bewoner snauwt even "wat mot je" en smijt de deur weer dicht. Dit is de "Smokkelaar" of ook wel de "Moonshiner" die verantwoordelijk is voor de deplorabele toestand van de postbode. Kijk even op de Map en zie dat deze locatie nu ook op de Map staat. Het is de "Smugglers" locatie. Pak de "Bottle Moonshine" uit je inventory en klik dan weer op de deur. 

De vent doet weer open en Holmes complimenteert hem met het brouwsel dat ie gebrouwen heeft. Holmes informeert naar het pakketje van de postbode en de vent geeft het pakketje aan Holmes. De vent doet de deur weer dicht. Je hebt nu het Pakket van de postbode in je inventory.  Pak nu de "Pelikaan Medaillon" uit je inventory en klik weer op de deur. Holmes vraagt de "moonshiner" nu of hij dit medaillon al eens eerder heeft gezien. De man vertelt nu over een zekere Brannoch die zo'n pelikaan van een dokwerker heeft gekregen. Die dokwerker had een rode muts op en een hazenlip. Sindsdien is die Brannock verdwenen. Die dokwerker is te vinden bij/in Loods 12. Berg de Pelikaan terug op in je inventory en ga via de Map terug naar Wharf no 13. Holmes en Watson staan weer voor The Cursed Mermaid. Open het inventoryscherm en dan het "Itemsscherm

Items combineren in je inventory:

Ik ga je nu even leren hoe je 2 items in je inventory met elkaar moet combineren want je moet nu het pakketje open maken. Open het inventoryscherm. Klik op het Mes (Knife) en hou dan je linkermuisknop ingedrukt.  Sleep het Mes naar het Pakket (Parcel) en laat dan het Mes los op het Pakket.

Het Pakket snij je nu open en er komt een Kunst Hand Met Krabber (Fake Hand with scraper) uit. Plaats het Mes terug in een inventory vakje.Zo...nu weet je hoe je 2 items in inventory met elkaar moet combineren. Dus in het vervolg leg ik dit niet weer zo uitgebreid uit.  Ga nu The Cursed Mermaid binnen.

The Cursed Mermaid:

Ga weer naar de bartoog. Ga vlak tegen de zuipende zeeman aan staan. Pak de Kunst Hand Met Krabber uit je inventory en klik op de zeeman. Je krijgt geen Hand op Tandwieltjes op de zeeman, dus je moet recht voor de zeeman staan en dan klikken alsof je met hem wilt praten. 

Holmes geeft de zeemand de kunsthand en deze "trekt" zijn haak uit en "trekt" de kunsthand aan. De haak ligt dan voor de barman op de toog. Grijp de Haak.

Vindt Loods 12:

Ga, via de Map of lopend, nu weer terug naar het "Nepalese House". Holmes en watson staan dan weer voor de deur van het huis van het Nepalese vrouwtje. Ga niet naar binnen maar loop nu verder weer door naar de kraan en het schip in aanbouw. Draai rechts. Je kijkt weer naar de Toren. Ga nu verder vooruit aan de linker kant van de toren.

 Dus ga vooruit tussen de Toren en het Schip in Aanbouw. Ga dan naar links en je ziet dan, achter het schip, een lood met groene deuren. 

Loop rechtdoor naar de loods met groene deuren. O

p de rechterhoek van de loods hangt een lamp en onder de lamp zit een bordje met daarop het cijfer 7. Dit is dus loods 7. 

Volg de straat naar rechts en ga dan de eerste zijstraat rechts in. 

Loop door naar de tweede loods aan de linker kant. Ook deze loods heeft 2 grote groene deuren en dit is dan Loods 12.

Loods 12:

Ga tegen de linker groene deur aan staan en klik dan met je Hand op de deurhendel. Helaas....de deur gaat niet open. Kijk omhoog. Boven de deuren zit een boograam en boven de rechter deur zit er een gat in de ruit van het boograam. Ga nu recht voor de rechterdeur staan. Combineer dan in je Itemsinventory de Haak (Hook) met het Touw (Rope). Je bevestigt dus de Haak aan het Touw. Selecteer dan de Haak/Touw combinatie in je inventory. Sluit het inventoryscherm. De haak/Touw combo staat dan rechtsboven in je scherm. Kijk omhoog naar het boograam. Je krijgt de Hand op de kapotte ruit boven de rechterdeur. Klik en......

Holmes gooit de Haak door het gat in de ruit en hij staat je dan ietwat schaapachtig aan te staren terwijl ie aan het touw staat te rukken. Je bent nu weer 

Watson:

Maak de groene loodsdeuren open:

Draai je om en ga, rechts naast de loods, de steeg in. In de steeg zie je een smal raam in de zijgevel van Loods 12. Klik met de Hand op/in het raampje......Je beland in de close-up van het raam...Je ziet de middelste ruit van het raam....... Je krijgt je Hand in de linker boven hoek van het raamkozijn. De ruit is helemaal beslagen door dik grijs stof. Je moet de ruit nu schoonvegen met je Hand.  Plaats je Hand in de linker boven hoek van de ruit. Hou dan je linkermuisknop ingedrukt en sleep dan met je Hand van links naar rechts en van boven naar beneden over de ruit om de ruit schoon te vegen. 

Je veegt de ruit dus in banen schoon en als je de ruit bijna helemaal schoon hebt geveegd klik je vanzelf op de haak, die Holmers dus nu aan de binnenkant van de geroene deuren hebt bevestigd via het boograam en, geheel vanzelf, rukt Holmes aan het touw waardoor de grendel omhoog komt en de deuren van slot gaan.

NB: Je hoeft dus nu in deze remastered versie niet meer de moeilijke puzzel te doen om met de haak de grendel omhoog te trekken.....het enige dat je moet doen is om de ruit schoon te vegen en dan gaat de rest vanzelf.

Holmes:

Open nu de groene deuren en stap Loods 12 binnen. Links zie je een lange kist staan......Klik met je hand op die kist en......Holmes en Watson staan dan bij die kist.

Er staat ook een stapel lange kisten. Bij kist 1 ligt een ijzeren staaf op de vloer. Tussen de kisten 1 en 2 ligt een paspoort op de vloer. Voor Kist 2 zie je voetsporen die naar de linker kant van het grote vloerluik gaan. Ga nu eerst de ijzeren Staaf (Iron Bar) van de vloer op pakken. Pak de ijzeren Staaf uit je inventory en klik dan met je Hand op Kist 1. Met behulp van de Staaf maakt Holmes Kist 1 open. Holmes zegt dan dat de afmeting van de kist 1 meter bij 1 meter is. In kist 1 liggen zeilen en die heeft Holmes niet nodig. Berg de ijzeren Staaf weer op. 

Draai links en ga naar de items die tussen kist 1 en kist 2 op de vloer liggen. Klik op die items met je hand en je zoomt er op in.

Je bent ingezoomd op een paspoort en een Hoedenpen. 

Klik op het Paspoort. Het is een Amerikaans paspoort en de naam van de eigenaar is Amos Colby. Er is een bloedige Demon tekening in het paspoort getekend en Watson heeft hier enige opmerkingen over. Grijp de Hoedenpen en zoom uit. Bekijk het Paspoort in "Documents" van het inventoryscherm. Het is dus een Amerikaans paspoort op naam van ene Amos Colby. Colby is op 22 Augustus 1894 in Engeland aan gekomen. Bekijk ook nog even de Demon tekening via de scrol tab onderaan. Sluit het inventoryscherm. Ga nu naar Kist 2 en maak ook Kist 2 open met behulp van de ijzeren Staaf. In Kist 2 staat een Lantaren. Het is een zogenaamde "Bullseye Lantern". Grijp de Lantaren uit de kist. 

Holmes maakt nog een opmerking over deze kisten waarop Watson vraagt of deze kisten dienen als doodskisten. Volg de voetsporen op de grond naar de linkerkant van de grote Vloerdeuren. Bekijk dan bij de vloerdeuren de voetsporen. Holmes merkt op dat er meerdere tripjes zijn geweest vanaf de lange kisten naar dit grote vloerluik.

Open het Vloerluik:

Ga midden op het grote vloerluik staan en probeer het luik dan te openen door op de ronde hendels te klikken. Helaas....de vloerdeuren zijn veel te zwaar om zomaar open te tillen. Er moet een andere manier zijn om dit grote vloerluik open te maken. Kijk even op je gemak rond in de loods.

Achter het vloerluik staan kisten. Er hangt ook een  touw omlaag. Kijk omhoog. Het touw gaat naar links en hangt over 2 katrollen. Links in de hoek staan 2 kisten waar je op kunt gaan staan via de schuine planken. Het touw gaat over 2 katrollen. Het einde van het touw bij het luik is Touweinde 1. Het einde van het touw boven planken/kisten, is Touweinde 2.

Voor de stelling, bij de linker muur, hangt een grote zware metalen "emmer". Die "emmer" hangt vlak voor een watwerpijpje waar een kraantje aan steekt. Kijk naar links....In de hoek staat een grote tank met een waterbak.Aan de muur lopen 2 leidingen waarvan de bovenste leiding dus de waterleiding is. Achter de tank steekt dan een draaiwiel aan de waterleiding, waarmee je de waterkraan kunt open zetten.

Ga nu naar Touweinde 1, dat dus omlaag hangt bij de kisten achter het vloerluik.....Zorg dat je de hand op touweinde 1 krijgt en klik dan.....

draai je om naar het vloerluik en zorg dat je dan met de hand op de linker ring kunt klikken.....Klik dan die linker ring en.......

Holmes bevestigt Touweinde 1 aan de linker ring van het vloerluik.....

Ga nu naar de zware hangende "Emmer".....De "emmer"is leeg en dus nog niet zwaar genoeg. Klik met je hand op de emmer en.....

......Holmes geeft de emmer een zet en hierdoor schuift dee emmer tot onder het kraanpijpje......

Ga nu naar rechts van de tank en draai daar het draaiwieltje in de waterleiding open.......

......de "emmer" wordt nu gevuld met water. Ga terug naar de emmer en klik er weer op met je hand en.......

.....Holmes duwt de emmer nu tot vlak voor de katrol waar Touweinde 2 omlaag hangt.. Loop dus via de 2 schuine planken de "stelling op en ga dan recbht voor de emmer staan.

Klik met je hand op Touweinde 2 en dan op de haak waar de emmer aan hangt, of op de rechter stang van de emmer en......Holmes knoopt Touweinde 2 vast aan de rechter beugel van de emmer. Selecteer nu in inventory het MKes, sluit de inventory en klik dan met de hand op het touw waar de haak aan vast steekt en.........

Holmes snijd en emmer los van de haak en hierdoor hangt het volle gewicht van de emmer aan het touw en......

...wel....het gewicht van de volle emmer maakt dan nu het grote vloerluik open...

Ga door het nu geopende vloerluik omlaag en Holmes en Watson staan dan in een donkere ondergrondse gang. 

De Geheime Tempel:

Onderaan de trap selecteer je in inventory de Lantaren en Holmers heeft dan licht. 

Volg de gang vooruit en je beland in een kamer met een deur en een pilaartje in het midden.

De deur achter het pilaartje is de toegang tot de Geheime Tempel. Die deur moet dus geopend worden maar dat gaat zo maar niet. Je kunt aan alle 4 de zijden van het pilaartje gaan staan. Je staat nu aan de voorzijde, maar je kunt er rechtsvoor, linksvoor en achter gaan staan. Bekijk eerst de linker en de rechter muur in deze ruimte. Je ziet ingekraste symbolen op de muren. Ga terug voor het pilaartje staan en klik er nu met je Hand bovenop.

Je komt dan in de close-up van één van de muren van deze kamer. Je ziet nu één van de muren met symbolen in close-up.

Herinner je de symbolen die je op de tafel in de Cursed Mermaid hebt bekeken? Je cursor is nu een soort Hoefijzer in de lichtcirkel van de lantaren. Beweeg de cursor over de close-up van de muur. Je zult 3 onvolledige Symbolen zien.Als je met je Hoefijzer cursor dan op zo'n onvolledige Symbool gaat staan dan maak je het symbool compleet en kun je zien of het één van de 4 symbolen is die ook in de tafel van de Cursed Mermaid staan gekerfd.Onthoud waar dit symbool op de muur staat: Rechtsboven, Midden of Linksonder of Rechtsonder

Rechts onder in je scherm, kun je omschakelen naar de andere muur door in het lichte vlak te klikkenJe ziet dus 4 keer 3 onvolledige symbolen en door er dan je Hoefijzer cursor op te plaatsen maak je zo'n symbool compleet en kun je zien of het één van de 4 symbolen van de tafel in de Cursed Mermaid is. Heb je dit dan gedaan dan ga je naar de deur.

Links en rechts naast de deur zit een paneel. Elk van die 2 panelen heeft 3 Symboolknoppen. De Symbolen op die knoppen zijn echter maar Halve Symbolen. 4 van deze symbolen zijn, als je ze zou combineren met het Symbool van de Cursor die je zojuist op het pilaartje kreeg,  de Symbolen die je hebt gezien op de tafel in de Cursed Mermaid. Via het Pilaartje heb je dus bepaald van deze 6 Symbolen de Symbolen op de tafel in de Cursed Mermaid zijn en heb je ook de volgorde bepaald waarop je nu op deze 4 symbolen moet klikken.

 • Ga voor het Linker Paneel staan en klik dan op de Middelste Symboolknop.

 • Ga voor het Rechter Paneel staan en klik op de Bovenste Knop en dan op de Onderste Knop.

 • Ga terug naar het Linker Paneel en klik op de Bovenste Knop.

De deur gaat nu open. Ga dus de Tempel binnen.

Het is flink donker in de tempel, dus hou de Lantaarn rechtsboven in het scherm. 

Kijk goed rond in de Tempel. In de hoek, rechts van de ingang, staat een tafel waarop een klein kistje staat. Bekijk het doosje. 

Holmes dat het Pelikaan Medaillons bevat maar dat het een "vals spoor" is. Draai je om en ga naar de hoek, links van de ingang. Er staat een klein Kistje op de vloer in deze hoek. 

Ga boven dit kistje staan en klik er dan met je Hand op. Je pakt er een brok Steenkool (Coal) uit. 

Langs de gehele linker en rechter muur liggen matrassen achter de ronde pilaren. 

Loop tussen de pilaren door naar achter in de ruimte.....Holmes en Watson komedn dan voor het Altaar terecht. 

Er ligt een rottent lijk op het altaar. Bij de laatste 2 pilaren aan de rechter kant zie je een Koolstof tekening op de vloer en er ligt ook kleding op de vloer......loop daar naar toe.

Klik met je Hand op de steenkool tekening. Je zoomt er dan op in en ziet een Vierkant met een Kruis. Teken het na en zoom uit.... Klik met je Hand op de kleding. Holmes zegt dat er bloed aan de kleding zit en hij pakt een Advertentie uit de zak van het shirt. Bekijk deze Advertentie in "Documents". Het is een advertentie van de Northwood Agency en je ziet er een Vingerafdruk op.

Sluit het inventory scherm en ga naar de hoek aan de overkant van de kamer, links voorbij het Altaar. In deze hoek staan 3 tafels.

 Bekijk de kruik die op de linker tafel staat. Holmes zegt dat er water in de kruik zit en dat er Opium in het water zit. 

Ga voor de rechter tafel staan en klik dan met je Hand op het kleine kistje dat op deze tafel staat. 

Het is een klein metalen doosje waarop een Edelweiss als symbool staat. Pak het doosje.  Bekijk met je vergrootglascursor de witte korrels, die voor deomgevallen fles die op deze tafel liggen. . Holmes concludeert dat er opium in de fles zit. Zijn we in het hol van Opium Smokkelaars beland?. Ga nu de treden op naar het Altaar. Je ziet een kort filmpje van het beeld achter het altaar. Op het altaar ligt het ontblote lijk van een man. De man is duidelijk gemarteld. 

Links naast het altaar ligt het hoofd van het stenen beeld op de vloer. Pak die stenen hoofd.

 Klik met je je vergrootglascursor op het altaar.....Je komt dan in de close-up van de rechterhand van het lijk......

 In de close-up van de hand pak je het Vergrootglas en  bekijk met het vergrootglas de vingertoppen van de hand.

Op de wijsvinger ontdekt Holmes vingerafdrukpoeder. 

Zou deze vingerafdruk overeenkomen met de vingerafdruk op de Northwood advertentie? Zoom uit. Ga nu, via links van het altaar, achter het altaar staan en zoom nu in op de linkerhand van het lijk en gebruik in de close-up van de hand weer het vergrootglas op de vingertoppen. In één van de vingertoppen ontdekt Holmes dan een gaatje.

Holmes zegt dat de man zichzelf met de Hoedenpen heeft geprikt om dan met zijn eigen bloed die Demon tekening in het paspoort te tekenen. Dus was dit lijk dan die Amos Colby? Zoom uit. links en rechts van het grote beeld staat een klein metalen pilaartje aan de muur. Ga naar één van deze twee pilaartjes.....ik neem het linker pilaartje

Op beide pilaartjes staat een tekst/tekening. De tekst is echter in een voor Holmes onbekende taal geschreven. Holmes wil een kopie van de twee teksten maken. Pak de Northwood advertentie uit je Itemsinventory en klik dan op het pilaartje. Holmes legt de advertentie over de tekst. 

Pak dan de Steenkool (Coal) uit je Itemsinventory en klik weer op het pilaartje.

 Met behulp van de steenkool trekt Holmes de tekst nu over op de advertentie. Grijp het papier dan weer om het weer op te bergen in Items.

De steenkooltekening worsdt opgeslagen in "Documents"

Holmes zal dan nu zijn conclusies vertellen over wat er met al die vermiste personen is gebeurt. Watson geeft dan een gil en Holmes en Watson lopen naar het lijk op het altaar en.....MIJN HEMEL.....het lijk barst open. Er komen tentakels uit het lijk en het hooft wordt van de romp gescheiden.....  

Holmes en Watson smeren hem de tempel uit en vanzelf zijn we dan terug in de zitkamer van Holmes te 221b Baker Street.   

221B Baker Street

Holmes stuurt een brief en de tekening van de tekst op de pilaartjes naar zijn broer Mycroft en hij wil nu dat metalen doosje onderzoeken.

Analyseer het Witte Poeder:

Ga dus weer naar de labotafel van Holmes en klik er weer op met de hand. Holmes neemt weer plaats en je bent weer bij de microscoop en de analyseerapparaat. Open je Itemsinventory. Gebruik in het Itemsscherm het Mes (Knife) op de kleine Metalen Doos (Box with a flower). Er komt een Wit Poeder (White Powder) uit het doosje. Zet het Mes terug en selecteer dan het Witte poeder op en sluit het scherm. Klik op de microscoop en Holmes bekijkt het Witte Poeder door de microscoop. Tussen het witte poeder zie je gekleurde bolletjes. Pak het Pincet uit het etui en klik met het Pincet op het witte poeder en je hebt er dan al die bolletjes tussen uit gepakt. 

Zoom uit de microscoop. Selecteer in inventory die bolletjes (Compounds from Maori's ball) en klik dan op het Analyseerapparaat. 

Holmes zegt weer dat ie de boel moet verhitten, dus steek met je lucifers weer het kaarsje op het apparaat aan. 

Het apparaat doet weer zijn werk en Holmes weet dan dat die bolletjes ook opium en morfine bevatten en dus hetzelfde spul is dat ook zat in de Ball die je in de schuur van Stenwick hebt gevonden. Er volgt nu weer  een gesprek tussen Holmes en Watson. Holmes vraagt zich af hoe het mogelijk is dat zoveel opium ongemerkt door de douane is kunnen komen. Watson zegt dat er grote hoeveelheden medicijnen in kisten uit andere landen Engeland worden ingebracht. Deze kisten worden door de douane nooit gecontroleerd. Als we nu een label van zo'n kist in handen kunnen krijgen dan weten uit welk land het afkomstig is.

Open de Map en reis terug naar Wharf No 13.

De Docks:

Cursed Maiden:

Ga weer de kroeg binnen en praat er weer met de barman. Holmes vraagt waar hij de douane man kan vinden. De barman zegt dat Beddoes, de douane man, wel op de pier bij een schip zal zijn. Ga, via de Map of lopend, nu weer naar het "Nepalese House". Ga weer niet naar binnen maar loop weer richting de kranen, maar ga dan naar links naar de "Customs" loods. Ga aan de rechterzijde deze open houten loods binnen. 

Gelijk links in de loods zie je dan een Register Boek op een kist liggen en op de hogere kist zit een briefje geplakt. Grijp de Brief van de kist. Lees de brief in "Documents". Het is een kort krabbeltje van ene Philo aan ene O'Reilly en hierin vertelt die Philo dat ie blijkbaar vader is geworden van het kind van ene Sondra en dat de "boot vrij is". Sluit het inventoryscherm en bekijk dan het Register Boek dat op de kist ligt. Holmes ervaart nu dat de "speciale import goederen" altijd in Loods 16 worden opgeslagen. Er wordt nu een nieuwe locatie op je Map gezet en dat is dan "Warehouse 16". Ga daar nu onmiddellijk naar toe.

Volg de voetsporen:

Holmes en Watson staan voor de gesloten deuren van Loods 16. Loods 16 is dus vlakbij de Cursed Mermaid en de brug. De loods is gesloten van wege een staking. Op de grond voor de deuren zie je voetsporen. Loop tot tegen de deuren aan en bekijk de deuren dan met je Oog. Holmes ziet geen enkele mogelijkheid om de deuren te openen. Watson gilt dan dat ie vieze smerige teer onder zijn schoenen heeft zitten. Kijk omlaag naar de voetsporen en klik dan je Handje om in het close-upscherm te komen.

Linksonder staat weer je vergrootglas en het meetlint. Rechtsboven ligt een Sleutel. Er zijn 2 voetsporen die je moet onderzoeken. Bovenin het scherm onder zoek je de schoenafdruk met behulp van het vergrootglas. Klik met het vergrootglas op de bovenste afdruk en Holmes vertelt je dat deze rechterschoen een nagel mist, net als de afdruk in de tuin van Stenwick. Plaats het vergrootglas terug linksonder en pak dan het Meetlint op. Meet met het meetlint de onderste schoenafdruk op en Holmes zegt dat het schoenmaat 7 is met harde zolen. Ook net als in de tuin van Stenwick. Berg het meetlint weer op en pak weer het vergrootglas. Klik met het vergrootglas op de Sleutel om de Sleutel te pakken. Zoom uit.

Stap bij de deuren vandaan......Je ziet dat de voetstappen aan de overkant de steeg in gaan. 

Volg nu de voetstappen. Je gaat dus door de steeg en dan zijn Holmes en Watson achter de Cursed Mermaid. 

De voetstappen gaan dan rechtsaf naar de muur en naar de stenen trap. 

Je ziet de Vuurtoren en je ziet dat de voetstappen naar de deur onder de vuurtoren gaan.

Volg de voetstappen dus de trap af en naar de deur onder de vuurtoren. 

Ga tegen de deur aan staan en open de deur met de Sleutel die je bij loods 16 hebt gevonden. 

De linker deur gaat open en in de donkere ruimte zie je een Label op de vloer liggen. 

Grijp het Label en bekijk het in "Documents". Het is een "Black Edelweiss" label. 

Holmes heeft gezegd dat ie nu terug wil naar Baker Street, dus open je map en ga terug naar:

221b Baker Street:

We belanden terug in de huiskamer van Holmes. Watson zegt dat er een brief is bezorgt en Holmes en deze brief komt dan vanzelf in je "Documents". Het is een brief van Mycroft als antwoord op de brief van Holmes. Ook heb je nu een gedicht in "documents", maar je kunt nu deze brief en dat gedicht niet lezen omdat Holmes nu weer gaat uitleggen wat we tot nu toe allemaal weten over de vermiste personen. Holmes sluit of met een vraag over het "Black Edelweiss" label en de rechthoek met kruis die we op de vloer van de Tempel hebben gezien. 

Je moet nu het antwoord geven op de volgende vraag:

"Where should you go to continue your investigation?

Wel......je moet het antwoord weer typen in het zwarte vlak. De antwoorden die bij mij werkten waren SWISS of SWITZERLAND

Dus type één van deze twee antwoorden in en druk op Enter of klik op de "V".

Hoofdstuk 2: Zwitserland:  

Het Black Edelweiss Institute:

Film: Holmes en Watson zitten in de trein op weg naar Lyon, Frankrijk. Holmes vertelt dat hij zelf niet naar Zwitserland zal doorreizen maar in Lyon zal uitstappen om een de zaak vanuit een andere kant te benaderen. Watson moet alleen doorreizen naar Zwitserland. Holmes zegt ook dat Watson contact moet opnemen met ene inspecteur Bilger van de plaatselijke politie.

Als Watson

Watson arriveert per koets bij de voordeur van het Black Edelweiss Institute. Loop naar de voordeur en klop aan. 

Kuntz, één van de verplegers van dit gekkenhuis, doet open en Watson probeert zich voor te stellen. 

Maar Kuntz zegt dat ie met het vrouwtje Müller moet gaan praten. Loop dus naar binnen en....

Filmpje: 2 ouders van één van de patiënten staan aan de balie te praten tegen die Fraulein Müller.

Ze zijn gekomen om hun dochter te bezoeken, die patiënt is in dit krankzinnige gesticht,  en we zien dan die dochter ook binnen komen..

Loop naar de balie en praat er met Müller. 

Watson stelt zich voor en Müller gaat weg om Dr. Gygax te halen. Je moet even wachten, dus kijk even rond. Na enige seconden verschijnt die Gygax dan en dan gaan de dingen even een hele tijd vanzelf, maar blijf wel opletten want op een gegeven moment zul je toch moeten handelen en dat moet je dan vrij snel doen.

Watson praat met die slijmerige en kruiperige Dr, Gygax. Watson liegt er eerst op los over de reden van zijn bezoek. 

Tijdens dit gesprek komt een nieuwe vent de hal van het institute binnen en deze vent meld zich bij Müller als Amos Colby van het Northwood Agengy. 

Dit is natuurlijk Holmes in vermomming. 

Watson vertelt nu aan Gygax de echte reden van zijn bezoek en ook dat de echte Amos Colby dood en begraven is. 

Gygax werkt Watson dan de deur uit met het verzoek morgen maar terug te komen.  

Die Amos Colby, Sherlock Holmes dus, wordt dan door de verplegers in zijn kraag gegrepen en afgevoerd. 

Dit zorgt er voor dat het meisje flauw valt op de grond en ook het meisje wordt afgevoerd.

We belanden dan in de "martelkamer" en nu moet je even snel handelen. Het meisje ligt op een operatietafel en Holmes staat tegen een lage kast aan en wordt in bedwang gehouden door de verpleger met een knuppel. Op het kastje, bij de arm van Holmes, staat een klein flesje verdovingsmiddel en een glas/beker. .........

Snel....Pak het flesje verdovingsmiddel....

.

NB: Zodra je het flesje verdiovingsmiddel hebt gepakt gaat het vanzelf verder, maar als je te lang hebt getreuzelt met het pakken van het flesje verdovingsmiddel gaat het ook vanzelf verder.......geen nood....je krijgt later nog een kans om het verdovingsmiddel te pakken.

Die Gygax binnen en hij spuit het meisje plat en spuit daarna Holmes plat en Holmes wordt afgevoerd naar een cel.

Ontsnap uit de Cel:

Holmes is nog duizelig van het spul dat die Gygax in hem heeft gespoten en dat merk je aan het "zwabberen" van je scherm. Geen nood want dit zal zo dadelijk voorbij zijn, dus waggel even wat door de cel tot dat Holmes weer helemaal bij zijn positieven is gekomen.

Holmes bezit  in inventory nu een Pruik (Hairpiece), een Lange Jas (Topcoat) en een Hoed (Hat). Als je in de operatiekamer snel bent geweest dan heb je nu ook het flesje Verdovingsmiddel (Sedative). Heb je dit Verdovingsmiddel nu nog niet dan is dat geen ramp want je krijgt straks nog een kans om het te pakken. Lees in "Documents" nu ook de Brief van Mycroft (Answer from Mycroft) en het Vreemde Gedicht (Strange poem) even door. Merk ook op dat je nu niet de Map kunt openen. Sluit het inventoryscherm.

Op het matras bij de korte muur ligt een vent te slapen. Links naast het hoofd van de slapende man zie je een Tinnen Beker en een Lepel op de vloer. 

Ga de Lepel (Spoon) en de Tinnen Beker  (Metal Tin) pakken. 

Draai je dan om. Bij de lange muur ligt het matras waar Holmes op geacht wordt te slapen. Voor het matras staat een Kruik en achter het matras ligt een Dekenrol.

Holmes wil natuurlijk ontsnappen uit de cel, maar zo dadelijk zal de zuster haar ronde doen en dan door de tralies de cel in gluren en dan moet die zuster wel zien dat Holmes op de matras ligt te pitten. Holmes moet dus de illusie wekken dat hij op het matras ligt als de zuster komt kijken.  Ga naar de kruik. Klik met je Hand op de Kruik. Holmes legt de kruik op de matras. Loop om het matras heen naar de opgerolde deken. Klik met je Hand op de  Dekenrol en Holmes ligt de deken, opgerold, op het matras. De kruik dient als hoofd en de opgerolde deken als lijf. Ga terug naar het hoofdeinde van het matras en ga dan zo staan zodat je met je Hand op de opgerolde deken kunt klikken.

Pak de Lange Jas uit je "items" en klik dan op de opgerolde deken. Pak dan de Hoed uit "items" en klik op de kruik en........

.....de illusie van een slapende man is compleet, maar hoelang iemand erin trapt weet Holmes niet. 

Draai je om en loop naar de traliedeur van de cel. Pak de Lepel uit "items" en klik dan met de hand  op het slot. 

Je beland in de:

Celslot puzzel:

Bovenaan staat de Lepel. Je kijkt nu binnen in het slot. Je ziet 5 Gleuven. 

Nummer de gleuven, van boven naar beneden, A, B, C, D, E.

In Gleuf E zie je 10 genummerde schijven. Ze zijn genummerd 1 t/m 10. Maar de schijven staan niet op volgorde in gleuf C. Je moet de 10 schijven nu op volgorde in Gleuf C zetten. Hiertoe moet je de schijven 2 t/m 10 uit Gleuf C halen en eerst verspreiden over de gleuven A, B, D en E.

In de gleuven A en D kun je echter maar 1 schijf zetten. In de gleuven B en E kun je meerdere schijven plaatsen mits je die maar op volgorde in deze gleuven zet.Je klikt op een schijf en sleept de schijf dan naar één van de andere gleuven en laat de schijf dan los.

 

 • Zet Schijf 10 in D.

 • Zet schijf 3 in A.

 • Zet schijf 9 in D.

 • Zet schijf 7 in B.

 • Zet schijf 6 in B.

 • Zet schijf 2 in E.

 • Zet schijf 5 in B.

 • Zet schijf 4 in B.

 • Zet schijf 8 in D.

 • Laat schijf 1 in C

Plaats de schijven 2 t/m 10 nu terug in gleuf C en nu in de juiste volgorde en....

Op Onderzoek in het Gekkenhuis:

De celdeur zwaait open. Stap dus de cel uit. De deur links zit op slot, dus ga rechts en volg de gang. 

Je kunt dan gelijk de gang naar rechts in, maar die gang brengt je bij een trap en Holmes wil die trap nog niet op. 

Loop dus vanaf je cel door en de gang gaat linksaf. Stop gelijk als je linksaf de hoek om bent gegaan. Je kijkt door de cellengang.

 Rechts zijn de cellen. Gelijk links zie je een dichte deur waar een Briefje aan de muur bij hangt. Dat is de deur van het:

Ga naar het briefje dat links naast de deur hangt. Klik met je Hand op het briefje en Holmes leest op wat er op geschreven staat. Het is een korte notitie van Gygax waarin hij al het personeel oproept om een bepaald boek te lezen. Open dan de deur en doe een stap vooruit.

Laboratorium:

We zien dat er een verpleger in het laboratorium aan het werkt is. De verpleger staat aan de andere kant en heeft zijn rug naar de deur gekeerd.

Holmes weigert dus het laboratorium binnen te gaan en blijft dus in de deuropening staan.  Hij zegt dat ie niet gezien mag worden en dat ie op de één of andere manier die verpleger "in slaap" moet zien te brengen. In de oorspronkelijke versie van de game moet Holmes nu sluipen, dus bukken en sluipen. Maar in deze remake versie kun je Holmes niet laten sluipen, dus Holmes blijft nu gewoon rechtop staan, maar hij wil niet verder vooruit door het lab.

Midden in het laboratorium staat een grote labtafel. Over de labtafel hangt een bebloede witte doek. Onder die bebloede doek zie je een open kastje in de tafel. Aan de rechter muur hangen 2 schilderijen boven de brede tafel en op de hoek van die tafel zit een Pop.

Bekijk de 2 schilderijen in close-up.....op de 2 schilderijen zijn.inboorlingen zijn afgebeeld die met blaaspijpjes op een aantal apen schieten. Hela....een blaaspijp?.....het brengt Holmes op een idee over hoe hij die verpleger zou kunnen uitschakelen. Ga uit de close-up en pak de Pop, die op de hoek van de tafel zit. Draai om en loop naar de labtafel en klik dan met je hand in het gteopende kastje. In het kastje staat een bakje met daarin 3 injectiespuiten.  Pak, 1 voor 1,  de 3 injectiespuiten uit het pakje

Bekijk de 3 spuiten in je "Items" en je ziet dat je nu een 3 injectiespuiten hebt in de maten 12, 15 en 18 millimeter. 

Sluit het inventoryscherm. Klik de deur om dit laboratorium weer te verlaten. 

Loop verder door de gang en......Holmes "ontmoet" dan patiënt Maurizio.....

Vanuit de eerste cel wordt Holmes vastgegrepen door een patiënt. Dit is Maurizio en hij wil dat Holmes hem uit de cel laat. Holmes wil hier echter niet aan meewerken maar Maurizio dreigt dat ie dan zal gaan gillen. Holmes heeft geen keus en belooft Maurizio te helpen. Maurizio zegt dat Holmes in de voorraadkamer wel een breekijzer zal kunnen vinden. De sleutel voor de voorraadkamer zit verstopt in een scheur in de muur naast de deur van de voorraadkamer.

Loop verder door de gang en de laatste deur, voordat de gang weer linksaf gaat, is dan de deur van de voorraadkamer. 

Lees de brief die rechts naast de deur hangt. Links naast de deur zit een diepe spleet in de muur.

Klik met je hand op ded spleet in de muur  en Holmes grijpt de sleutel van de deur eruit. Open de deur met de sleutel en stap naar binnen.

Voorraadkamer:

 Gelijk voor je, voor de kruiwagen, ligt een ijzeren Staaf op de vloer. Grijp de ijzeren staaf.  Loop omlaag. 

Op de stapel vloertegels ligt een passer. Pak de Passer. In de hoek staan wat kistjes.....Loop door naar de kistjes.

 

Bovenop de kisten liggen 4 ijzeren pijpen, van verschillende dikte. Klik erop met je Handje. Holmes wil echter eerst de diametermaat van de pijpen weten.  Pak de Passer uit je "Items" en klik dan met je Hand op elk van de 4 pijpen. Holmes vertelt je dan de diametermaat van elke pijp. Onthoud welke pijp 16 millimeter is. 

Berg de Passer op en grijp dan de 16 millimeter pijp. Holmes kan maar 1 pijp tegelijk meenemen dus de andere 3 pijpen moet je hier laten liggen. Verlaat de voorraadkamer en ga terug naar de cel van Maurizio. Je kunt het niet missen want zijn naam staat bij de celdeur en Maurizio staat door het raampje van zijn deur de gang in te gluren. 

Geef de ijzeren Staaf aan Maurizio, via de praatcursoren.....

Filmpje: Met behulp van de staaf breekt Maurizio uit zijn cel en waggelt weg. Maurizio 

maakt echter zo veel herrie dat de verplegers merken dat ie ontsnapt is en ze gaan achter hem aan. Holmes kan nu via de zijgang en de trap naar boven.

Loop dus terug door de gang en ga dan de zijgang in en volg de zijgang naar de trap en ga via de trap omhoog. 

Boven draai je links en Holmes is terug in de

Martelkamer:

Als je er eerder niet in was geslaagd om het flesje Verdovingsmiddel van de lage kast te grijpen dan ga je dat flesje nu alsnog van de lage kast pakken. 

Voor de deur, rechts achter de lage kast, ligt een Sleutelbos op de vloer. Grijp de Sleutelbos. Draai je dan weer om en loop naar de grote klerenkast. Ga recht voor de klerenkast staan. Pak de Lepel uit je "Items" en klik dan je Hand op de deurkrukken van de kast. 

De deuren zwaaien open. In de klerenkast hangt een wit Verplegerschort. Grijp het Verplegerschort. Holmes trekt het gelijk vanzelf aan. Ga naar de deur, rechts naast de klerenkast. Pak de Sleutelbos uit "Items" en klik op het deurslot. De deur gaat open, dus stap door de deur.....

.......volg de gang en ga dan, links, door de boog naar de:

Binnentuin:

Filmpje: Midden in de binnenstuin staat een grote vogelkooi. Een man en vrouw, beide patiënten, zijn bij de vogelkooi. De vrouw zegt dat de vogels al in geen 2 dagen meer voer hebben gehad. De man wil de vogels uit de kooi bevrijden. Holmes is verbaast want de vogels in de kooi kunnen.....praten.

Er zit een deur in de vogelkooi. Zoek de deur in de vogelkooi en klik dan met je hand op het slot van de deur. 

De deur zit echter op slot. Ga, via de plattegrond, nu terug naar het Laboratorium

Laboratorium.

 Blijf even in de gang staan......open nog niet de deur van het Laboratorium. Staande voor de laboratoriumdeur open je het Inventory en dan het Itemsscherm. Combineer nu in het itemsscherm de 15 mm injectiespuit met het Flesje Verdovingsmiddel (Sedative). Combineer dan de gevulde 15 mm injectiespuit met de 16 mm ijzeren pijp en....Holmes heeft een geladen Blaaspijp (Blowpipe). Pak de Blaaspijp (Blowpipe) dan uit je inventory en sluit het inventoryscherm. De Blaaspijp staat dus nu rechtsboven in je scherm.

Open dan nu de laboratroriumdeur en Holmes gaat het lab weer binnen. Loop langs de muur naar links en............

.........Holmes zal vanzelf die verpleger uitschakelen door via de blaaspijp de injectiespuit in zijn nek te blazen. 

Loop verder door naar het hek en open de hekdeur. Stap door de geopende hekdeur en ga dan links naast de verpleger staan die nu uitgestrekt op de grond ligt. 

Klik met je Hand op de verpleger. Holmes haalt een brief van Gygax uit de jaszak van de verpleger. Lees deze "Gygax note" in "Document". Gygax heeft in de brief over stenen en Holmes begrijpt er niets van. Rechts naast het hoofd van de verpleger staan 2 grote bussen. Ga naar die 2 bussen en klik erop met je Hand. Holmes vertelt dat er potas in deze bussen zit en hiermee zou ie een rookbom kunnen maken. Holmes heeft echter iets nodig om de potas in te kunnen doen.

Ga naar het middelste deel van de grote kast. Op de plank in deze kast staat een bakje met paarse kristallen. Achter het bakje paarse kristallen staan 3 kleine flesjes "Black Edelweis" en in de hoek een paar flesje Chlorine.  Pak de paarse Kristallen en pak een flesje Black Edelweis en pak ook een flesje ChlorineDraai je om naar het hek. Linksonder ligt een Boek en een Brief op de lessenaar. Klik op het boek en Holmes grijpt er een brief uit. Lees deze brief door in "Documents". De Grashopper Company is blijkbaar het bedrijf waar Gygax veel spullen besteld en dit bedrijf klaagt nu dat Gygax de bestelde spullen niet komt ophalen.  Pak ook het Boek en lees dit boek ook door in "Documents"

Ga terug door het hek en verlaat het laboratorium weer door de deur linksachter en je staat terug in de cellen gang.  Volg nu de gang weer naar achteren en bij de voorraadkamer links de hoek om. Loop door naar de einddeur, achter in de gang. Pak de Sleutelbos uit je "items" en klik op het slot van de deur. De deur zwaait open, dus stap het vervolg van de cellen gang binnen.

Patiënt Becker

Je bent dus nu in het vervolg van de gangen cel. In de 1e cel zit patiënt G. Berta opgesloten. 

Voorbij Berta is een gang naar links maar die negeer je. Loop recht door. 

Je ziet 2 keer een verpleger door de gang lopen en Holmes waarschuwt om vooral voorzichtig te zijn om ontdekking te voorkomen. Ook wil ie graag die verplegers uitschakelen zodat hij rustig met enige patiënten kan praten. Vanaf de cel van G. Berta ga je dus rechtdoor en aan het einde linksaf. De eerste cel links is dan de cel van patiënt Becker. Ga naar de deur van Becker en kijk door het deurraam naar binnen. klik met je linkermuisknop om met Becker te praten. 

Becker wil echter zijn medicijnen en dat zijn de Paarse kristallen die je in het laboratorium in de kast hebt zien liggen. Selecteer dus in inventory de paarse kristallen en klik dan weer met de praatcursor op Beckertje...... Becker kan echter de paarse kristallen zo niet doorslikken. Ze moeten worden opgelost in water en Becker zegt dat je in de binnentuin wel water kunt vinden. Ga dus, via de plattegrond, terug naar de:

Binnentuin

Gelijk als je weer in de binnentuin bent loop je naar rechts en dan omhoog naar de Fontein

Ga voor de fontein staan, pak de Tinnen Beker  (Metal tin) uit je "Items" en klik Hand in de vijver.

Holmes vult de bak met water. Combineer dan in "Items" de Paarse Kristallen met de tinnen beker......... Holmes lost de kristallen op in het water. 

Je hebt dan nu "Becker's Medicine"., dus ga via de plattegrond terug naar Becker.

Selecteer in inventorty Becker's medicijn en geef het aan Becker zijn medicijn via de praatcursor

Becker is nu gekalmeerd en er valt nu met hem te praten. Hij wil graag dat Holmes de verplegers gaat uitschakelen. Holmes vraagt Becker waar de sleutel van de vogelkooi in de binnentuin is. Becker zegt dat het "Gekke Meisje" dat misschien wel weet en het aan Holmes wil vertellen als Holmes haar pop terug geeft. Wel aardig dat de ene gek de andere gek gek noemt. Wel........Op naar:

Gekke Gerda:

Ga, vanaf Becker, terug naar de einddeur bij de cel waar Holmes in zat opgesloten. Je kunt dit lopent doen of je gebruikt de plattegrond om eerst bij de laboratorium deut=r te belanden en dan door te lopen naar de cel van Holmes. Open de einddeur met je Sleutelbos en ga dan door naar de laatste cel, links. 

Dit is de cel van Gekke Gerda en, zoals je ziet, Gerda is thuis. Pak nu eerst de Lappenpop uit je "items" zodat de Lappenpop rechtsboven in je scherm staat. Ga dan naar Gerda's deur en klik met de praatcursor in het celraam door het deurraam om de pop aan Gerda te geven.

Gerda rukt Heidi, haar lappenpop, uit Holmes zijn handen. Luister naar Gerda. Gerda vertelt over een "Bad Man". Deze "Bad Man" heeft Heidi van haar afgepakt en als wraak heeft Heidi zijn kop afgehakt. Holmes vraagt waar de sleutel van de vogelkoot verstopt is en Gerda zegt dat die sleutel te vinden is in de kamer van die " Bad Man", nu de kamer van de "Lady". Uit de buik van Heidi haalt Gerda dan de sleutel van die kamer en ze geeft de sleutel aan Holmes.

Ga, via de plattegrond, terug naar de binnentuin......Holmes beland weer rechts van de vogelkooi.....Loop naar links en ga dan door de poort de gang in.......Loop in de gang omlaag en.......Holmes beland bij de deur van Frau Müller. Open de deur met de sleutel die Holmes van Gekke Gerda heeft gekregen en stap Müller's apartemant binnen.

Vrouw Müller's kamer:

Loop door naar links. Onder het raam staat een bureau. Er staan wat spullen op het bureau en rechts naast het raam hangt een plantmandje aan de muur. 

Links is de slaapkamer en achter de slaapkamer is nog een kamertje waar een grote klerenkast in staat. Loop nu eerst door de hoek rechts naast het bureau en grijp dan het Plantmandje van de muur. Ga dan rechts voor het bureau staan. Lees het boek dat midden op het bureau ligt. Grijp dan de Brief en lees deze "Note to fraulein Müller" door in je "Documents". Het is een briefje van Müller's opticien en daarin wordt vertelt dat Müller de verkeerde bril heeft gekregen en of ze de bril maar even wil retourneren. Sluit het inventoryscherm. Rechts op het bureau staat een kistje met daarin de Bril. Grijp het Kistje en je bezit dan de Bril. Links op het bureau staat een grote Fles. Grijp de Fles.

Draai links en loop door het slaapkamertje naar het kamertje aan de andere kant. In de klerenkast hangt een witte Bloes.

 Klik met je Hand op de witte bloes en Holmes pakt er de Sleutel van de vogelkooi uit.

Open de Vogelkooi:

Verlaat Müller's kamer en ga terug naar de binnentuin weer in en loop door naar vogelkooi. 

Zoek weer de deur in de vogelkooi en open de deur dan met de Sleutel uit de witte bloes en....

Filmpje: De vogels vliegen uit de kooi en door de gangen en ruimtes van het gesticht. 

De verplegers rennen achter de vogels aan in een poging om ze weer te vangen.

Verjaag de Kokkin uit de keuken:

Holmes staat dan weer in de gang buiten de binnentuin en kijkt naar de deur van de operatiekamer. Nu de verplegers druk zijn met achter de vogels aan te jagen kan Holmes de rest van het gekkenhuis gaan onderzoeken. Draai je om en volg de gang nu rondom de binnentuin naar de Keukendeur (Kuche), aan de andere kant van de binnentuin. 

NB: Je kunt ook helemaal door de binnentuin lopen en dan achter de vogelkooi er weer uit gaan en dan ben je ook bij de keukendeur beland.

Links naast de keukendeur hangt een briefje aan de deur. Klik op het briefje en Holmes leest het voor. Hij leest dat vanwege een brand niemand, behalve Gygax en de kokkin, de keuken meer mag betreden. Ondanks deze waarschuwing probeer je toch maar de keukendeur te openen, dus klik met je Hand op de keukendeur en....

Door het raampje, links naast de keukendeur, ziet Holmes de kokkin in de keuken aan het werkt.

Wel...als Holmes de keuken wil doorzoeken dan zal ie er voor moeten zorgen dat de kokkin eruit verdwijnt. Wellicht dat een rookbom hierbij kan helpen. Ga de binnentuin weer in en ga weer naar het vijvertje. Ga weer vlak voor het vijvertje staan zodat je met je Hand erin kunt klikken. Pak de Blauwe Fles (Large bottle in holder) uit je "items" en klik in de vijver. 

Holmes vult de fles met water. Verlaat de binnentuin en ga terug naar het Laboratorium, via de plattegrond:

Laboratorium

Ga het Laboratorium weer binnen en naar de nog altijd bewusteloze verpleger achter het hek. Rechts naast de verpleger staan die 2 potasflessen op de grond. Ga voor de potasflessen staan. Pak de Tinnen Beker uit je "Items" en klik dan op de rechter potasfles en Holmes vult het etensblik met potas. 

Ga terug door de hekdeur en loop door het lab weer naar de voorste tafel. Ga recht voor de tafel staan. Links van de bebloede doek staat een weegschaal op de labtafel. Pak de Blauwe Fles met water uit je "Items" en klik dan op de weegschaal. Holmes weet dan de capaciteit van de fles. Pak dan de Tinnen Beker met  Potas uit "Items" en klik weer op de weegschaal en Holmes weegt dit ook 

Combineer dan nu in "Items" de Chloride met de Blauwe Fles en dan de Tinnen Beker met de Blauwe Fles en je hebt een Rookbom. 

Ga, via de plattegrond, terug naar de Keukendeur

Pak de Rookbom (Smoking device) uit "Items" en klik weer op de keukendeur en....de deur gaat open en Holmes zet snel de rookbom in de keuken. 

De kokkin verlaat gillend de keuken. Stap naar binnen en doe een stap vooruit door de rook. Draai rechts. Je staat voor de grote keukentafel. 

Links, onder het raam, ligt een brief.....Klik de brief........Op de Brief lag ook een Vlessdraad (Truss for roast beef) en deze Vleesdraad heeft Holmes dan in Inventory..... Lees het dan de Brief (Note for Hildegarde) in "Document". Deze brief bevat de aanwijzingen voor het omhoog brengen van de lift. 3 korte belletjes en 1 lang belletje brengt de lift omhoog. Sluit het inventoryscherm. Ga, via de plattegrond, terug naar Becker......

De 2 traliehekken:

Holmes is weer terug bij de cel van Becker. Praat weer met Beckertje.

 Holmes vertelt nu waarom hij hier is en hij beloofd Becker dat ie hem uit dit gekkenhuis zal halen. Becker verteld over een groep "buitenlanders" die tot voor kort in de cellen zaten opgesloten. Al die buitenlanders spraken elk een andere taal maar op een dag hoorde Becker ze allemaal één en dezelfde tekst opzeggen. Die buitenlanders zijn opeens allemaal ergens anders naar toe gebracht.

Rechts naast Becker's celdoor staat een kleine serveertroley (Rolling table). Grijp de Serveertroley en draai je dan helemaal om. 

Je kijkt naar de nis achterin de gang. Als je goed kijkt dan zie je daar 2 hendels in de muur en een traliehek. Ga naar de twee hendels en het traliehek.

Kijk door het traliehek.Je ziet nog een traliehek. Draai je om naar de twee hendels aan de muur.

Klik op de Linkerhendel en....het voorste traliehek gaat open.Klik op de Rechterhendel en....het achterste hek gaat open maar....het voorste hek gaat weer dicht.Klik op de Linkerhendel en...het voorste hek gaat weer open maar het achterste hek gaat weer dicht. Holmes kan nooit tegelijk beide hekken openen. Hij heeft hulp nodig of hij moet iets verzinnen waardoor hij de rechterhendel kan bedienen als hij door het voorste hek is gegaan.

Zorg er voor dat het voorste hek open staat. Dus als het voorste hek dicht zit dan klik je op de Linkerhendel.Het voorste hek is dan open maar het achterste hek is dicht.Draai je om naar de Rechterhendel.Klik nu niet op de rechterhendel. Recht onder de rechterhendel krijg je op 1 van de stenen in de muur, vlak boven de vloer, je Hand.

Pak de Serveertroley (Rolling table) uit je "Items" en klik dan op de steen in de muur en Holmes zet de serveerwagen onder de rechterhendel.Pak dan het Plantmandje (Macrame holder) uit "Items" en klik Hand op de rechterhendel. Holmes hangt het plantmandje aan de rechter hendel.

Nu moet er nog een zwaar gewicht in de planthouder worden gedaan. Ga terug door de gang naar de tussendeur bij de cel van Berta, open de tussendoor en loop door naar de deur van de Voorraadkamer. Ga de voorraadkamer weer in en draai gelijk rechts. Tegen de rechtermuur staat, naast de schep, een mooi zwaar Aambeeld. 

Grijp het Aambeeld en ga terug naar de traliehekken en de 2 hendels.Ga recht voor de serveerwagen staan. Pak het Aambeeld uit "Items" en klik met je hand  op het Plantmandje, die je aan de rechter hendel hebt gehangen.

Holmes stopt het aambeeld in de planthouder.Pak nu de Vleesdraad (Truss for roast beef) uit "Items" en klik met je "Tandwieltjes" op de serveerwagen.Holmes bevestigt de draad een poot van de serveerwagen.Ga door de geopende voorste traliehek.Draai je dan om naar het einde van de draad. Klik met je Hand op de draad en.....

Holmes trekt de serveerwagen weg en door het gewicht van het aambeeld gaat de rechterhendel omlaag. 

Het achterste hek gaat open maar het voorste hek gaat natuurlijk nu weer dicht. Draai je om en ga door het nu geopende achterste hek. 

 Rechts gaat een brede stenen wenteltrap omlaag. Aan de korte muur zit hier weer een Hendel. Klik op de Hendel om het voorste traliehek weer te openen. 

Als het goed is staan nu beide hekken open en kun je straks dus terug naar Becker. 

Daal via de wenteltrap omlaag en Holmes beland in een nog dieper gelegen gangenstelsel.

Patiënt Wolff

De gang rechtdoor loopt dood maar er gaat een gang naar rechts. Voorbij de afslag naar rechts zie je echter een cel. 

Loop rechtdoor naar de cel, voorbij de afslag naar rechts. Dit is de cel van Wolff. Praat met Wolff. 

Wolff blijkt een rekenwonder te zijn want de gek zegt constant rekensommen op. Wolff wil echter niet praten. De enige met wie Wolff wil praten is ene professor Schwartz. Holmes denkt dat het verstandig zou zijn om het dossier van Wolff te bestuderen. 

Draai je om en ga nu de zijgang in en loop door tot op het volgende kruispunt

De gang gaat rechtdoor maar er is een afslag naar lin ks. Volg de linker gang  naar het einde. De einddeur in deze gang is een dichte deur.

Waterputkamer

 Op het bordje naast de deur staat "Kein Zutritt", "Geen Toegang" dus.Klik op het deurslot van deze deur. De deur zit op slot maar Holmes zegt dat ie geen probleem zal hebben om het slot te forceren. Pak weer de Lepel uit je "Items" en klik dan weer op het deurslot en je beland weer in een Deurslot puzzel:

Wel....dit puzzeltje heb je al eens eerder opgelost. Alleen nu staan de 10 nummer schijven nog wat meer door elkaar. Nummer de 5 gleuven weer, van boven naar beneden, A, B, C, D, E en doe dan de volgende stappen:

Plaats schijf 9 in E. Plaats schijf 3 in D. Plaats de schijven 7, 8 en 9 dan in B. Plaats schijf 1 in E. Plaats schijf 3 in A. Plaats schijf 5 in D. Plaats schijf 10 in B. Plaats de schijven 4, 3 en 2 in D.Plaats schijf 6 in A.

Plaats nu de schijven 1, 2, 3, 4, 5 en 6, in volgorde, terug in C.Plaats dan de schijven 10, 9, 8 en 7 in D. Plaats dan als laatste de schijven 7, 8, 9 en 10 terug in C en.....de deur gaat open.

Ga naar binnen en naar de Waterput.

Klik op de stenen rand van de put en Holmes vertelt dat de put diep is en uitmond in een ondergrondse rivier. Klik dan in de put en.....hemel...er hangt een bloedig lijk in de put. Draai je om naar de deur. Links naast de deur ligt een sleutel op de grond. Grijp de Sleutel. Rechts in de hoek staan wat bloedige werktuigen van de beul. Ga terug de gang in en volg de gang terug naar de Jotunn cel en dan linksaf naar het einde. Holmes staat dan voor de deur van Gygax kantoortje.

Gygax kantoor:

Open Gygax deur met de sleutel die je in de waterputkamer hebt gevonden en ga dan naar binnen. Kijk rond in Gygax kamer. Gelijk als je binnen bent draai je links. In de hoek zie je dan de open haard. Links naast het hekje van de open haard staat een witte Pook. Grijp de Pook

Ga naar het bureau. Ga recht achter de comfortabele bureaustoel staan en kijk naar het bureau.

Links op het bureau ligt een Sleutel. Grijp de Sleutel. Het is een Klaslokaalsleutel. Er ligt ook een brief op het bureau. Grijp de brief. 

Er ligt ook een Telegram op het bureau....Grijp het Telegram. Lees dit "Telegram from New Orleans" in "documents...

Dit  "Telegram from New Orleans" is de "Trigger" om later naar New Orleans te kunnen reizen. Lees ook  de "Handwritten Letter" en de "Wilhelm Burgers Letter" door in je "Documents".Als je het allemaal hebt gelezen dan sluit je het inventoryscherm weer. Breek de bovenste bureaula open met de Pook. Klik dan 2 keer in de geopende la. 

Holmes leest eerst een paar bankafschriften over de verkoop van diamanten hardop voor en gelijk heeft hij dan een Brief uit de la gepakt. Er zit een olievlekje op de brief.Sluit de la weer. Tegenover het bureau is nog een deur. Het is de deur naar Gygax privé martelkamer. Rechts van die deur staat een smalle ladekast en daar rechts van staat een tafel. Ga naar de tafel en klik dan op het boek dat er op ligt. Holmes vindt het geen "bedtijd" lectuur. 

Ga recht voor de smalle ladekast staan en klik dan met je Hand op de bovenste twee laden. Holmes trekt de 2e la open. In deze la zitten de patiënten dossiers. Klik op het Wolff dossier en Holmes leest het door en grijpt er de foto van die professor Schwartz uit.

 Bekijk de foto in "Documents". 

Sluit de la en ga naar de deur, links van het kastje. De deur zit op slot maar breek de deur open met behulp van de Pook en stap dan de "martelkamer" binnen.

Kijk hier rond en klik op alles waar je op kunt klikken. In één van de hoeken staat ook hier een bureautje. 

Ga naar het bureautje en grijp dan het Notitieboek van Gygax dat er links op ligt.

Lees dit "Doctor's Gygax Notebook" door in "Documents". Aan de muur, rechts naast de deur, hangt een schoolbord. Er staat iets vaagt geschreven op het schoolbord. Ga naar het schoolbord en klik er op en luister naar het commentaar van Holmes op de vage tekst die op het schoolbord nog net zichtbaar is. 

Open dan de "reports" sectie van het inventoryscherm en lees Holmes's notities over deze "Torture Room". 

Open de plattegrond (Map) en klik dan op de "Becker" locatie om daar in 1 klap terug te keren.

Terug bij Becker ga je dan verder naar rechts door de gang en op het kruispunt naar rechts

Links is de Waskeuken (Waschkuche) en rechts is de deur van het Klaslokaal (Unterrichtsraum).

Klaslokaal:

Open de deur van het klaslokaal met de Klaslokaalsleutel en stap naar binnen.

 Loop gelijk door naar de boekenkast, die achter de ronde pilaar tegen de andere muur aan staat. 

Op de middelste plank van de boekenkast ligt een Valse Baard. Grijp de Valse baard

Combineer dan in "Items" de Valse baard met de Bril en Holmes heeft een Professor Schwartz vermomming. Ga naar de lerarentafel tafel, bij het schoolbord.

Op de lerarentafel ligt een Brief. Grijp de Brief en lees deze brief van ene professor Herzog door in "documents". In de brief is sprake van een "Anonieme Patiënt".

The One, of te wel "The Great Lord":

Ga, via de plattegrond, terug naar de onderste gangen en de cel van Wolff via de "Stairs" locatie

Onderaan de wenteltrap pak je dan de Professor Schwartz Vermomming uit je "Items". Ga naar de cel van Wolff en praat nu weer met Wolff.

Holmes heeft zich dus nu vermomd als Schwartz en Wolff wil nu praten. Wolff vertelt een hoop maar het belangrijkste dat ie vertelt is over een Geheime Kamer en hoe die geheime kamer moet worden geopend. Wolff heeft gezien hoe Gygax de geheime kamer altijd opent. Dat doet Gygax door bij de deuren van Gygax, Wolff en de Waterput "Het geluid van Vuur te maken".

Ok...laten we eens kijken. Als Wolff is uitgesproken dan draai je helemaal om. Aan de muur, recht tegenover de deur van Wolff, hangt een fakkel, dit is fakkel 2 . Ga naar de gang bij de Waterputkamer. Ook tegenover de Waterputdeur hangt een fakkel aan de muur en dat is fakkel 3. Ga naar de deur van Gygax kantoor. Links naast Gygax deur hangt ook een fakkel en dat is fakkel 1. Holmes moet nu aan al deze 3 fakkels trekken, maar wel in de volgorde zoals Wolff dat zij. Ga steeds recht voor de fakkel staan en klik er dan op met je handje

Je bent al bij de Gygax deur, dus klik met je Hand op de fakkel links naast Gygax deur.

Sprint terug naar Wolff en klik met je Hand op de fakkel tegenover Wolff's cel.

Sprint naar de Waterputdeur en klik op de fakkel tegenover de waterputdeur en.....

.........de achtermuur van deze gang schuift open.

Ga de Geheime Kamer binnen en dan links de hoek om en.....Holmes staat voor een Fakir. 

Dit is "the One" en deze baardaap denkt dat ie onsterfelijk is en noemt zichzelf ook wel "The Great Lord"

"The One" is ontstemt dat Holmes de moed heeft hem te storen. Hij vraagt Holmes om hem zijn echte naam te vertellen. Je moet het antwoord weer typen in het zwarte vak onderaan het scherm. De vraag is dus: "What is the name of the enlightened one?". Het antwoord op deze vraag kun je vinden in de "Strange Poem" die Mycroft min of meer voor Holmes heeft vertaald. Dus lees deze Strange Poem nog eens door in "Documents" In het gedicht is steeds sprake van ene "Light of Aloyss". Maar als je het antwoord van Mycroft nog eens naleest dan lees je dat Mycroft het gedicht niet echt goed heeft kunnen vertalen. Hij heeft er maar een slag naar geslagen. "Light of Aloyss" moet zijn "Light of Abyss".

Dus typ als antwoord op de vraag dan ook LIGHT OF ABYSS in en druk dan op Enter of klik op de "V".

De baardman gaat nu even te keer als een gek en dit kabaal trekt de aandacht van de verplegers die hier naar toe zullen komen. 

Dus REN nu snel naar de deur van Gygax kantoor en ga er als een speer weer naar binnen.

Kantoor Gygax:

Ga weer naar het smalle ladekastje en maak de 2e la weer open. Uit deze la heeft Holmes eerder het Wolff dossier al gepakt. Nu is ie op zoek naar het dossier van die anonieme patiënt. Achter het dossier van patiënt Larion staat een dossier zonder naam op het label. Dat naamloze dossier is het dossier dat holmes zoekt, dus grijp dat dossier. 

Lees deze "Anonymous File" in "Documents" door. Kijk door de kamer. In de achtermuur zitten 2 grote roosterdeuren. Dat zijn de deuren van de lift. Aan de linkerkant van de liftdeuren hangen 2 Koorden. Ga naar die 2 Koorden. Het zijn 2 Belkoorden. Als je aan de twee koorden trekt hoor je een belletje. In de "Note to Hildegarde", die je in de keuken hebt gevonden, heb je gelezen hoe je deze liftdeuren moet openen. In dat briefje las/lees je: "3 korte bellen en 1 lange bel brengen de lift omhoog". Kijk goed naar de twee koorden. Het linker koord is korter dan het rechter koord.

 Klik 3 keer achter elkaar op het Linker Koord en klik dan 1 keer op het Rechter Koord en.....de liftdeuren gaan open. 

Stap de lift in en vanzelf zakt de lift omlaag en Holmes beland in de:

Waskelder:

Holmes is met de lift beland in de onderste ruimte van de waskelder. Stap uit de lift en draai gelijk naar rechts. 

Je ziet een cel en in de cel staat de Anonieme Patiënt.

Loop door naar de cel. Terwijl Holmes richting de cel loopt zien we een verpleger bovenaan de stenen trap. Loop verder door naar de celdeur. Klik op het slot van de celdeur. Holmes zegt weer dat ie het slot gemakkelijk kan forceren. Pak dus weer de Lepel uit je "Items" en klik dan weer op het deurslot. Deze keer gaat de celdeur gelijk open, dus je hoeft nu niet de slotpuzzel te doen. Stap de cel binnen. Holmes probeert met de patiënt te praten maar die zegt geen woord terug. Ga recht voor de patiënt staan en klik dan met je linkermuisknop en.....

Holmes herkent deze anonieme patiënt nu. Het is........MORIATY.....De grootste vijand van Sherlock Holmes waarvan ieder een dacht dat ie dood was. 

Klik weer met je linkermuisknop en....

Holmes begint tegen Moriaty te praten en......Gygax en een paar verplegers weten nu dat Holmes in de waskelder is en, gewapend met knuppels, stormen ze richting de waskelder. Holmes praat in op Moriaty en hij probeert Moriaty wijs te maken dat Gygax de ergste vijand is van Moriaty.....Holmes zegt namelijk tegen Moriaty dat Gygax niemand anders is dan Sherlock Holmes. 

Kijk....nu wordt Moriaty "wakker" en onder het slaken van hevig gegil stormt Moriaty weg om zich te vergrijpen aan Gygax. 

Gygax en de verplegers gaan achter Moriaty aan.

Ontnapt:

Holmes staat weer buiten de cel en kijkt naar een deur. Loop naar de deur ven ga dan rechts de hoek in en draai rechts.

 Je staat nu voor de stenen trap die omhoog naar de Linnenkamer gaat. Ren de trap op. 

Midden in de linnenkamer staat een grote tweezijdige linnenkast. 

Ga naar de andere kant van de kast en grijp dan uit de schappen de Bolhoed en de Jas en Holmes heeft zijn Amos Colby outfit weer compleet. 

Holmes staat dan voor de rechterdeur. Open de deur en....

Watson en inspecteur Bilger arriveren in de receptiehal van het gekkenhuis en "arresteren" Amos Colby en in de auto komt Watson er dan achter dat Colby zijn vriend Sherlock Holmes is. Er volgt een loading en dan zitten we weer in de trein.Watson is een beetje boos omdat Holmes hem niet heeft vertelt dat ie als Amos Colby het gekkenhuis zou binnen dringen. Maar zoals altijd negeert Holmes de boosheid van zijn side kick en hij vraagt Watson waar ze hun onderzoek nu zullen voortzetten.

Je moet dus het antwoord op de vraag van Holmes weer typen in het zwarte vak.  Wel.....Amos Colby was een detective uit New Orleans en Holmes heeft je als hint vertelt dat het onderzoek verder moet worden gedaan in een ander continent. In Amerika dus.  Dus typ als antwoord in het antwoordvak nu: NEW ORLEANS en druk dan weer op Enter of klik op de "V" en.......

Holmes is het van harte met je eens en geeft Watson opdracht op twee plaatsen te boeken op de boot. 

Er komt dan een jonge knaap het compartiment binnen en de knaap geeft aan Holmes een doos. 

Dit is een aardig grapje van de makers van de game. Luister maar wat Watson zegt..

..........De jonge knaap is een piep jonge Hercule Poirot die op reis is met zijn moeder. We belanden dan in:

Hoofdstuk 3: New Orleans:

NB: Ik switch in dit hoofdstuk regelmatig tussen 1e persoon en 3e persoon

Vindt Champagne:

Holmes en Watson zijn aangekomen in New Orleans en net van de Mississipi radarboot gestapt. Watson maakt Holmes er op attent dat ze niet zo heel veel dollars bij zich hebben dus we gaan eerst maar even een bank zoeken om geld te wisselen. Kijk even in je Inventoryscherm en merk op dat we nu weer beschikken over een MAP waarop weer alle locaties zullen verschijnen waar Holmes en Watson naar toe kunnen gaan. Via de Map kun je dan weer van locatie naar locatie reizen. In je "Items" staan het: Mes, Lucifers, een Kredietbrief, Dollarbiljetten en het Kapotte Beeldje. Sluit het Inventoryscherm.

Draai rechts en volg de straat dan links de hoek om. Loop door naar het eerste bruin stenen gebouw, aan de linkerkant van de straat. 

Dit bruin stenen gebouw is een Bank, zoals er met niet te verstane letters op staat. Er staat een gewapende bewaker op de waranda. 

De bewaker houdt Holmes en Watson tegen als ze proberen de waranda van de bank op te gaan.

De bewaker verteld dat de bank gesloten is. Vanwege een onlangs gesloten transactie betreffende edelstenen heeft de bank een tekort aan cashgeld. De bankmanager, ene heer Blacmann, is momenteel naar Baton Rouge om daar een zak met cashgeld op te halen. De bank blijft gesloten totdat Blackmann terug is.

Blijf voor de bewaker staan en open je "Items". Pak de dollarbiljetten uit je "Items" en praat dan weer met de bewaker.

 Tja....het is ook overal in de wereld hetzelfde. Aangemoedigd door de dollars van Holmes vertelt de bewaker nu dat Holmes en Watson naar ene Champagne moeten gaan. Dat is een Cajunman en die weet alles van wat er zoal in de stad loos is.  Draai linksom zodat je terug kijkt naar de haven. Kijk naar de overkant van de straat. Je ziet een grijze schutting met daarin een dichte poort. Je ziet ook de vuurtoren. Op de grijze schutting zit een bord.

Steek over naar de grijze schutting. Op het bord staat "Quai Cajuns" en het bord wijst naar de poort in de schutting. Je gaat nu deze "Quai Cajuns" bordjes volgen. Open dus de poort en stap er door de binnenplaats op. Kijk naar links. Aan de overkant zie je de ingang van de "Smith, Smith and Young" loods. Op de boom, bij die loods, zit weer een "Quai Cajuns" bord en dit bord wijst naar de ingang van de loods.

Ga dus naar de ingang van de loods, open de poort en stap de loods binnen. Draai in de loods rechts en verlaat dan de loods weer via de deuren links achter.

Je bent weer op een binnenplaats tussen de loodsen. Rechts is een kanaal. Links is de "Lafayette" Loods. In de straat bij de "Lafayette" loods staat een grote goederenkar.

 Ga voorbij de goederenkar en dan rechtdoor de volgende loods binnen. 

In de loods draai je links en ga je weer uit de loods via de andere deuren. Draai rechts. 

Je ziet de Mississipi en je ziet het begin van de houten steigers en bruggetje bij de "Mississipi Saloon"

Ga via de treden het steigerpad voor de "Mississipi Saloon" op en volg dan de steigers en de bruggetjes rechtdoor tot je links of rechtsaf kunt gaan. 

Ga dan rechts en dan weer links en loop door naar het grote houten huis. 

Bij de rechterhoek van dit huis zit een man met 2 honden en dit is de Cajun Champagne. Loop door naar Champagne.

Holmes en Watson deinzen even terug vanwege de twee honden maar Champagne stuurt de honden weg. 

Champagne is ook zo corrupt als maar kan zij want ook hij wil eerst geld zien voordat ie inlichtingen geeft.

Pak dus de Dollarbiljetten weer uit je "Items", loop naar Champagne en klik met je linkermuisknop.

Nu vertelt Champagne dan wat ie weet over de edelstenen transactie en hij zegt dat Holmes en Watson moeten gaan praten met ene Arneson. De Arneson Locatie wordt op de Map gezet. Holmes vraagt dan verder of er in de nacht schepen uit de haven zijn vertrokken en Champagne vertelt dat dit inderdaad zo is.

Op de Map heb je nu verschillende locaties beschikbaar, maar als je nu probeert om via de Map naar één van die locaties te gaan dan merk je dat je nu nog niet gebruik kunt maken van de Map. Je moet dus nu terug lopen over de steigers en de bruggetjes, tot je weer op de steiger voor de "Mississipi Saloon" staat. Ga dat dus doen en wacht dan even als je bij de "Mississipi Saloon" terug bent.

Houd de dief:

Holmes en Watson staan terug bij de steiger voor de "Missisippi Saloon".....ze  moeten terug door de loodsen naar de straat bij de haven. Maar....zo meteen zal een dief de handtas van Watson jatten en er met de tas vandoor gaan. Je moet dan achter de dief aan en dit wordt een wilde jacht vol met obstakels. Die dief is veel sneller dan Holmes en Watson maar geen nood.....er is geen tijdslimiet en je zult de dief altijd nog wel weg zien rennen, zodat je altijd weet welke richting je steeds op moet. Je kunt ook gerust de game steeds even pauzeren.......de dief wacht wel.......

Ik doe deze wilde jacht helemaal in 1e persoon, 

Loop de steiger af en richting de deuren van de loods en.......Van uit het niets duikt de dief op en hij rukt de handtas uit Watson's handen.

De dief rent de loods in en de deuren gaan dicht. Volg de dief, dus ren naar de loods, open de deuren, ren door de loods en ga er via de voordeuren weer uit.  Je bent terug op de binnenplaats bij de "Lafayette" loods en je ziet nog net de dief achter de grote goederenkar naar links weg schieten. Ren door naar de goederen kar en.....Vanuit de "Lafayette" loods rolt een tractor naar buiten en de tractor verspert je de weg.

Draai rechts en ga via de treden de waranda op, draai links en loop naar de geopende deur.

Klik op de deur om de deur te sluiten. Loop dan achter de tractor langs en draai links. 

Je ziet de dief onder de twee kranen door rennen en over de dekschuit naar rechts verdwijnen

De 2 gele balen, die aan de twee kranen hangen zwaaien nu, over de loopplank, heen en weer. Ren naar voren en ga de loopplank op, waar die 2 gele balen over heen zwaaien. Maak je niet druk om de heen en weer zwaaiende balen. Ren gewoon door en je duwt de balen vanzelf opzij.  Je beland op de dekschuit. Draai rechts. Je ziet de dief dan voor het waterrad staan.Via het waterrad klimt de dief omhoog en dan verdwijnt ie rechts de waranda op.

Ren  om de kisten en de bruine balen heen en dan naar rechts naar het waterrad.

Ga in het waterrad staan en klik dan met je Hand op de bovenste schoep van het rad en...

Het rad gaat draaien en neemt je mee omhoog. Ga over de planken de waranda op en kijk dan links omlaag. Beneden je zie je de dief bij de hond. 

De dief zal naar links de waranda op gaan. Ren door over de waranda naar het einde en spring dan links omlaag.

Ren naar de hond en ga dan via de treden ook de waranda van de loods op.

Volg de waranda naar het einde, over de planken. Aan het einde stort het laatste deel van de waranda in.

Draai rechts. Je ziet de voorste radarboot en je ziet de dief, rechts, omhoog klimmen, naar de boven waranda van de witte loods. Aan de kraan hangt een net met daarin een baal.

Ga op de rand staan en klik dan met je Hand op de Baal die aan de kraan hangt en...Hangend aan de baal ga je omhoog en je beland op de waranda.Je ziet de dief aan de andere kant de Waranda af springen en richting de bank verdwijnen.  Ren verder. De deur van de loods wordt open gesmeten door een vent die de loods staat schoon te vegen.

Ren de loods in, ren door de loods en dan via de deuren, links achter, weer de waranda op.

Je ziet de dief dan, de steeg naast de Chinees, recht tegen over de bank, in rennen. Ga via het trapje de waranda af, omlaag naar de straat. 

Ren door en aan het einde van de grijze schutting naar de Chinese Poort.

Open de poort en ren door naar achteren en........... 

je ziet de dief naar links weg rennen. Het platform valt omlaag.

Draai links en ga via de planken en het schuine platform omhoog en loop boven door naar de andere kant. 

Spring omlaag, ga door de poort en dan naar rechts over de binnenplaats. Je ziet de dief boven het huis in rennen.

Loop door naar het platform waarop de 2 kisten staan. Dit is een lift. Duw de beide kisten van het platform met de handcursor. 

Als je beide kisten het platform hebt afgeduwd dan ga je vanzelf met het platform omhoog.

Vooruit, , rechts, draai je om en ren naar de openstaande deuren......

Je kijkt weer uit over een binnenplaats en ziet de dief over een "brug" naar links gaan en via een laddertje verder omhoog klimmen.

Spring dus omlaag (en ga dan, rechts achter, via de trap omhoog en ga naar de "brug".

Loop door naar de "brug". 

Loop de "brug" op en door naar de overkant Loop door naar het afdak en ga voor het laddertje staan. 

Klik met je Hand op de bovenste sport en vanzelf klim je omhoog.

Ga boven door de deur en dan links door de deuropening. 

Rechts en dan weer links door de gang en ga door de volgende deur en weer de volgende.

 Je bent nu in kamer waar iemand bezig is op de vloer. Je ziet de dief door de deuropening. 

De dief rent verder over afdakjes en een ladder....de ladder valt.....

Ga door die deuropening naar buiten......Je staat op een bouwsteiger  

Volg de steiger, spring omlaag naar de balen en klim het afdak op. 

Draai rechts op het afdak en klik met je Hand op de bovenkant van de ladder. Via de ladder zwaai je naar het volgende afdak.

 Ren verder over het afdak en dan over de brug en je ziet dan de dief, links, over de richel weg rennen en dan via een gat in de muur de fabriek, links, in verdwijnen.

Dus volg de dief over de linker richel, door het gat in de muur naar binnen en.....

........ volg de gang dan. 

Je ziet dan de dief onder je in de "machinekamer". De dief verdwijnt bovenaan de trap naar rechts.

Dus omlaag, dan de trap op en verdwijn ook door de deuropening rechts boven. Volg de gang en je beland vanzelf in een grote opslagruimte. 

Kijk naar links. Je ziet de dief een ladder omhoog klimmen. Wel....volg de dief.

Ren dus naar de ladder en klik dan met je Hand op de ladder en vanzelf klim je omhoog. Boven gekomen draai je onmiddellijk om.

Voorbij het ladder gat zie je de Dief dan in de grote deuropening staan. Ren naar de dief. 

De dief gaat via de planken naar de overkant en verdwijnt dan naar links. Helaas....achter de dief storten de planken omlaag.

Jij kunt dus niet via de planken naar de overkant. Ga terug en in de deuropening staan. Draai je weer om. Er hangt een rail aan de rechterkant. Aan de rail hangt een Baal. Ga voor de hangende baal staan en klik er dan op met je Hand en....via de baal en de rail glijd je nu naar de over kant.

Volg dan het pad naar links, rechts, links en je ziet de ingang van een overdekte "Brug". 

Ga door die deuropening de "Brug" in en volg de "Brug" naar links en......

........ aan de andere kant klik je dan met je Hand op de Ladder. Vanzelf klim je weer omhoog en je beland bovenop de brug. 

Aan de andere kant zie je de bovenkant van een kraan en in de muur een groot gat. 

Ren over de brug en ga dan via de planken naar het grote gat in de muur, achter de kraan.

Ga vooruit in het muurgat en je valt vanzelf omlaag en beland via de kisten en balen op de vloer. Draai links. 

Je ziet de linker trap. Boven de trap zie je de Betonmolen met Draaiende Schoepen.

Ga de trap op en loop door naar de muur en draai dan links. Je staat voor een kleine machine die voor de draaiende schoepen staat.Klik op de kleine machine en je duwt het ding tegen de draaiende schoepen aan. De machine valt om en blokkeert dan de schoepen.

Nu kun je langs de muur verder vooruit. Doe dat dus, trapje op en je beland in een kamer met Glijbanen. 

Ga recht voor uit naar de "mond" van de omlaag glijbaan 

Ga in de "mond" en klik dan met je Hand in de "Glijbaan" en vanzelf glijd je nu omlaag en beland je op een kleine binnenplaats.

Draai links. Een schutting met een deur. 

Ga naar de deur in de schutting, open de deur en.....................Je ziet de dief...

...diefje praat even met de Sheriff en dan rent ie weer weg......Stap door de geopende deur  en...

Holmes en Watson lopen door maar ze worden nu tegengehouden door de corruptem naar de Sherriff met twee van zijn Deputys. Ze zijn zwaar bewapent.

De corrupte sheriff geeft Holmes en Watson te verstaan dat ze morgen de stad weer dienen te verlaten...of anders......Watson protesteert nog wel maar het heeft geen zin. Holmes zegt dat ze weinig tijd meer hebben en ze nu het beste maar die Arneson een bezoekje kunnen gaan brengen. Open dus je Map en reis via de Map naar het:

French Dristict:

Het huis van Arneson:

Verder op de stoep staat een dienstmeisje. Loop door naar het meisje. Het meisje rent echter weg als ze Holmes en Watson dichterbij ziet komen. 

Loop door naar rechts en........Holmes en zijn sidekick bereiken de poort van Arneson's huis

Klik op het Bel die aan het hek hang. 

Hmmmm...blijkbaar is er niemand thuis maar...

Na enige aarzeling komt het jonge dienstmeisje terug gelopen en er volgt een gesprek met haar.  Haar naam is Eulah en ze vertelt over haar jongere broertje, Davy, die in dienst van Arneson is en in zijn huis woont. Eulah heeft Davy al in geen 5 dagen meer gezien. Eulah vertelt ook nog dat Davy niet kan praten. Eulah brengt Holmes en Watson dan naar de:

Stal:

Eulah verdwijnt. Draai je om naar de staldeur. Je krijgt de hand op de kier tussen de deur en het deurkozijn. 

Pak je Mes uit je "Items" en klik dan op de kier en de deur gaat open. Ga de stal binnen

In de voorste stal box ligt een paard op de vloer. Het edele dier is ziek van dorst want het heeft al 5 dagen geen water meer gekregen.

Draai linksom. Links staat een werkbank en op de werkbank staat een kistje met spijkers. 

Pak het kistje met spijkers. Verlaat de stal via de deuren achter de koets.

Holmes en Watson komen terecht in de:

Tuin:

NB: Het is van eminent belang dat je hier, in en rondom Arneson's huis, werkelijk alle sporen onderzoekt. Dit betekent dat je de voetstappen en de bloedplekken die je kunt onderzoeken ook daadwerkelijk moet onderzoeken. Je mag geen plek overslaan. Vergeet je iets dan zal Watson straks, in de slaapkamer van Arneson, de muursafe niet vinden.

Draai rechts en volg het pad naar het huis en dan linksaf langs het huis. Het pad gaat naar achter het huis maar als het pad dus naar de achterzijde van het huis bocht blijf je staan bij de bloemen die links naast het pad staan. Er staan Oranje, Paarse en Witte Lelies in dit perk. Grijp een Oranje "Inca Lelie" en loop dan iets door en grijp dan een Roze "Blue Bell Lelie" en een Witte Lelie.

Volg het pad dan verder naar de achtertuin en naar de fontein. 

Links voor de fontein, op de "bocht" in het muurtje van het pad, liggen een paar ijzeren staven.  Grijp één van die IJzeren Staven

Ga nu links om de fontein naar de waranda van het huis. Voor de waranda zie je dan bloedsporen en voetsporen op het pad. 

Klik met de hand op die sporen en je geraakt er in de close-up van. Pak het vergrootglas en bekijk er de bloedsporen en de voetsporen mee en klik dan telkens ook om er het commentaar van Holmes over te horen en te lezen. Holmes ontdekt een modderspoor in de bloedplekken.

Ga uit dez e close-up en loop dan naar rechts van de fontein en dan verder het pad op......Op dit pad zie je ook weer Voetsporen en Bloeddruppels. Klik op de Voetsporen en Bloeddruppels en in het close-upscherm onderzoek je de Voetsporen en Bloeddruppels weer met je vergrootglas.

Holmes vertelt nu wat er naar zijn idee hier gebeurt is en het is tamelijk gruwelijk

Volg het pad verder, door het open hekje dat je  verderop in het pad ziet. Na het open hekje kunnen Holmes en Watson echter niet verder vanwege een groot zwerm muskieten. 

Draai dus om en loop terug naar de fontein en dan weer door naar de treden van de waranda van het huis. 

Links staat een grote boom....doe een paar stappen naar links en.............er komt een wasbeertje te voorschijn

Het wasbeertje kijkt Holmes even schuchter aan en smeert hem dan en laat pootsporen achter op het pad voor de boom. 

Ga nu de waranda op en pen de deur en ga naar binnen en gelijk rechtdoor door de deur de keuken in.

Keuken:

Draai bij binnenkomst gelijk links en ga naar de dubbele spoelbakken. In de rechter spoelbak ligt een grote metalen Schaal. Grijp de Schaal en......

Holmes geeft de Schaal aan Watson en zegt dat Watson wel weet wat ie er mee moet doen. Je bent nu weer even Watson. Als Watson heb je de Schaal dus in "Items". Als Watson verlaat je nu de keuken, via de deur links naast de spoelbakken, en ga je via de achterdeur terug de tuin in. Ga naar de Fontein en vul de Schaal met water uit de fontein. 

Volg het tuinpad , of ga via de plattegrond, terug naar de stal.......

Ga de stal weer in en naar het paard. Ga aan de andere kant van het paard staan, zodat je met je Hand bij het hoofd van het dier kunt klikken. Pak de Schaal uit "items" en klik met je Hand en.... Watson zet de Schaal met water voor het paard op de grond en gulzig drinkt het dier van het water en gaat dan rechtop staan.

Biij het rechter achterbeen van het paard,  zie je een Klauwhamer liggen, pak de Klauwhamer. Ga via de plattegrond terug naar de fontein en dan terug het huis in en naar de keuken. Terug in de keuken wordt je vanzelf weer Holmes en die heeft dan vanzelf de klauwhamer in zijn "items"

Je bent dus weer Holmes. Draai je om naar de tafel die voor de ramen staat. Op de tafel ligt een Ham. Er cirkelt een zwerm muskieten rondom de ham. Je kunt even op de Ham klikken, maar Holmes heeft geen honger. Verlaat de keuken via de deur links naast de spoelbakken terug de gang in. Voor de achterdeur zie je nu bloedsporen en een "sleepspoor" op de vloer van de gang. Bekijk de sporen op de vloer met je loepcursor. 

Kijk vanaf de achterdeur door de gang. Je ziet de trap naar de 1e verdieping. De gang gaat rechtsoor maar ook linksaf langs de trap. Voor de trap is een deur en daar zie je voetsporen. Het sleepspoor gaat echter links de gang in. Volg het sleepspoor links langs de trap de linkergang in en loop door naar het einde. Je staat dan bij de voordeur van het huis. Links is de 2e deur van de keuken en rechts is de deur van de woonkamer. Voor de woonkamerdeur zie je een grotere vlek op de vloer. Bekijk die vlek met je loepcursor

 .............Holmes zegt dat er een lijk uit de woonkamer door de gang is gesleept. Open de deur en stap naar binnen. We zijn in de:

Woonkamer:

In de woonkamer ligt een stinkend lijk en volgens Holmes ligt het lijk er al tenminste 5 dagen.

Draai je eerst terug om naar de deur waardoor we hier binnen zijn gestapt.......

...... en kijk dan omlaag en naar de rechter plint. Je ziet bloed op de plint. Bekijk het bloed op de plint met je loepcursor

.Holmes concludeert dat "de persoon" met een scherp voorwerp is neergeslagen. Draai je weer om. Je staat voor een omgevallen stoel en een ronde tafel. Bij de omgevallen stoel zie je een bloeddruppel. Bekijk de bloeddruppel bij de omgevallen stoel. Holmes concludeert dat degene die is neergeslagen in deze stoel heeft gezeten. Op de ronde tafel staat een asbak. Bekijk de asbak. De persoon die in de stoel heeft gezeten was een sigarenroker.

Loop nu door naar het lijk en klik dan met je Hand op de rechterhand van het lijk. 

Onderzoek in het close-upscherm de vingernagels met het vergrootglas en........

....... Holmes concludeert dat dit de tuinman moet zijn die hier nu morsdood in de woonkamer ligt. Zoom uit. Draai je terug om naar de omgevallen stoel bij de ronde tafel. Ga weer naar de omgevallen stoel maar bekijk nu de rugleuning, dus de achterkant, van de stoel. Holmes heeft ook hier enig commentaar.

Kijk naar rechts. Op de vloer, vlakbij de muurplint, ligt een Kandelaar. Ga naar de kandelaar en klik er met je loepje op om ook deze kandelaar te onderzoeken. Holmes vindt er bloed op. Draai je om naar de open haard. Ga naar de open haard. Er ligt een verbrande brief in de open haard. Bekijk de verbrande brief. Holmes concludeert dan nu dat er hier niets van belang meer is te vinden. Recht achter de grote tafel staat een grote kast in de hoek, achter de openstaande kamerdeuren. Ga naar die kast, open de kastdeuren en grijp dan de Fles Champagne die op de bovenste plank staat. 

Verlaat de woonkamer dan nu via de openstaande dubbele deuren.

Gang:

Je bent terug in de gang en staat voor de deur, recht tegenover de woonkamer. Voor de deur zie je 2 grotere bloedplekken op de vloer. Bekijk deze bloedvlekken. Holmes concludeert dat het een diepe wond moet zijn geweest om zoveel bloed te krijgen. Probeer de deur te openen. DE deur is echter van binnen gebarricadeerd. Holmes denkt dat iemand zich achter de deur heeft verschanst en hij roept maar niemand geeft antwoord.

Draai je om en kijk door de gang. Je ziet de trap weer, maar nu dus vanaf de andere kant. Voor de trap is een deur. Je ziet ook op 2 plaatsen voetstappen in de gang. De eerste plek is net voor de trap en de deur en de tweede plek is recht voor de deur. Ga naar de eerste voetstapplek en bekijk deze met je loepje . Holmes zegt dat deze voetstappen afkomstig zijn van een tamelijk klein persoon die ook aan het sluipen was. Loop door naar de voetstappen tussen de deur en de trap en klik met je Hand op deze voetstappen. Je komt in het close-upscherm. Bekijk alle voetstappen met het vergrootglas en klik dan steeds.

In de onderste voetstap ontdekt Holmes 2 vegen en hij concludeert dat iemand hier heeft gebukt en dan iets van de vloer heeft opgeraapt. 

Zoom uit, draai je om naar de deur, open de deur en stap de kamer binnen. Je bent in de:

Kamer van Davy:

Vanaf de deur loopt een voetspoor naar het voeteneinde van het bed. 

Ga naar het voeteneinde van het bed en bekijk dan de sleepsporen op de vloer. Holmes merkt modder op onder het bed. 

Klik met je Hand op het voeteinde van de matras en....Holmes schuift het bed naar links. Achter het bed krijg je de Hand op een vloerplank. Pak het Mes uit "items" en klik dan op die vloerplank. Holmes peutert de plank los. In het holletje onder de plank ligt een Rode Robijn (Ruby). Grijp de Rode Robijn

Er liggen kleren op het bed. Bekijk de kleren. Aan de muur, achter het bed, hangt een grote foto van 2 mannen die een stuk wild dragen. Bekijk die foto. Het is Arneson met een dienaar. Ok....je bent klaar hier. Verlaat de kamer en ga dan via de trap naar boven en ga boven dan door de voorste deur. 

We belanden in de:

Slaapkamer van Arneson:

Rechts staat een secretaire voor de ramen. Recht voor je staat een boekenkast tegen de muur. Voor het bed is een erker waar een kleine ronde tafel staat en rechts naast het bed staat een klein laag tafeltje. Op de secretaire ligt een brief. Grijp de brief en lees deze "Letter from L. Lakofka" in "Documents". Je leest dat het praatprobleem van Davy psychisch is maar ook dat Davy een soort rekenwonder is. Ga naar de boekenkast en loop er tegen aan. Holmes zegt dan dat er wel een paar interessante boeken in de boeken kast staan. 

Op de middelste plank ligt een stapeltje boeken. Grijp het Grijze Boek dat op deze stapel ligt. Op de onderste plank ligt ook een stapeltje boeken. Grijp het Groene Boek van de stapel op de onderste plank. Lees in "Documents" dan pagina 188 door van het "Fantastic Hunt Tales" boek en de pagina's 12 en 54 van het "Fauna and Flora of Louisiana" boek. Als je dit gedaan hebt dan ga je naar het ronde tafeltje dat, voor het bed, in de erker staat. Er staat een kistje op de tafel. Open het kistje en grijp er dan de Metalen Buis ( Metal Tube) uit.Klik dan weer met de hand in het kistje om er nog een briefje uit te pakken....... Holmes vertelt je de afmetingen van de buis. 

Draai je om naar het bed. Rechts naast het bed staat een laag tafeltje. Ga naar dat tafeltje. Er ligt een papier op dit tafeltje. Grijp het Papier

Het briefje is een puzzelpagina uit een krant en.........Watson ontdekt nu de muursafe van Arneson.

NB: Watson ontdekt nu de muursafe alleen als je in het huis alle bloed, sleep en voetsporen hebt onderzocht en ook alle andere dingen hebt gedaan die je moest doen. Heb je iets vergeten dan zal Watson de muursafe nu niet vinden.

De Muursafe

Je staat dan voor de muursafe. Klik op de muursafe. Je beland in de close-up van de safedeur. De safedeur heeft 3 rijen van elk 4 cijfervakjes. Je moet dus in elk vakje het juiste cijfer invullen. Maar wat zijn dan die getallen? Zoom uit. 

Open "Documents" van het inventoryscherm en bekijk dan de klokpuzzel op de pagina van de "New Orleans Star". Dit is de krantpagina die je zojuist van het lage tafeltje hebt gepakt. Je ziet een klok met de 12 uren. Bij elk uur van de klok zie je een vakje en in 4 van die vakjes is al een getal ingevuld:

Elk van de getallen 1 t/m 12 is maar deelbaar door een bepaald aantal andere getallen. Je moet nu, voor jezelf en in de vakjes bij de uren op de klok, invullen door hoeveel andere getallen elk uur te delen is. Bij de 3 en de 9 staat dit al en bij de 7 en 10 is het ook al ingevuld.

 • 1 is alleen doorbaar door 1, dus bij 1 vul je 1 in.

 • 2 is deelbaar door 1 en 2, dus bij 2 vul je 2 in.

 • 3 is deelbaar door 1 en 3, dus bij 3 is 2 ingevuld.

 • 4 is deelbaar door 1, 2 en 4, dus bij 4 hoort 3 te staan.

 • 5 is deelbaar door 1 en 5, dus bij 5 vul je 2 in.

 • 6 is deelbaar door 1, 2, 3 en 6, dus bij 6 vul je 4 in.

 • 7 is deelbaar door 1 en 7 dus bij 7 staat al de 2 ingevuld.

 • 8 is deelbaar door 1, 2, 4 en 8, dus bij 8 vul je 4 in.

 • 9 is deelbaar door 1, 3 en 9, dus bij de 9 is al de 3 ingevuld.

 • 10 is deelbaar door 1, 2, 5 en 10, dus bij 10 vul je 4 in.

 • 11 is deelbaar door 1 en 11, dus bij 11 vul je 2 in.

 • 12 is deelbaar door 1, 2, 3, 4, 6 en 12, dus bij 12 vul je 6 in. 

Je hebt dan dit:

Sluit het inventoryscherm en zoom weer in op de Muursafe. Ok...de 12 vakjes van de safe moet je nu zien als de uren van de klok. Hierbij is linksboven dan 1 en rechtsonder is 12. Wel...klik in de vakjes en verander het getal in elk vakje naar het getal van het aantal getallen waardoor het deelbaar is. Hier is de juiste oplossing:

Klik dan op de hendel en.....de safe gaat open. Je bent vanzelf uit het close-upscherm gegaan. 

Ga dus weer voor de safe staan. In de safe hangt een Sleutel en een pistool. Grijp de Sleutel. Klik op het pistool. Het is een leeg alarmpistool en Holmes heeft er geen behoefte aan. 

Ga naar de glazen deur, rechts voorbij het bed. Open de deur en stap naar buiten. Je staat nu op de waranda. 

Er staat een citroenboompje op de waranda waar je op kunt klikken. Pak het Citroenboompje

Loop door naar de deur aan de andere kant van de waranda. Dit is de waranda deur van de Jacht Kamer. De deur zit op slot. Maak deze deur open met behulp van de sleutel die je zojuist uit de muursafe hebt gepakt en.... Zodra je de waranda deur van de Jacht Kamer open maakt en Holmes naar binnen is gestapt hoor je gegil en geschreeuw. 

Watson zegt dat het gegil uit de stal komt.  We moeten nu snel terug naar de stal maar dat kun je niet via de plattegrond omdat de staldeuren nu op slot zijn., dus dit moet je lopent doen.......Draai je om en ren terug over de waranda en ga terug de slaapkamer in. Ren door de slaapkamer en via de gangdeur de gang weer op. Ren de trap af en dan naar en door de achterdeur weer naar buiten. Ren naar de fontein en volg het pad terug naar de achterdeuren van de stal. Probeer de stal deuren weer te openen. Lukt niet. Draai je om. Recht voor je ligt een lange boomstam. Ga naar de boomstam. Grijp de boomstam. Ga terug naar de staldeuren. Pak de Boomstam (Log)  uit je inventory en klik weer op de staldeuren en......

Met de boomstam rammen Holmes en Watson de staldeur open en......

.Eulah hangt in de stal in een strop en Watson is nog maar net op tijd om Eulah te redden. 

Watson vindt een briefje op Eulah en geeft het briefje aan Holmes.

Lees in "documents" even deze "Menacing Message". Het is een dreigbrief aan Holmes. Watson zal nu hier in de stal bij Eulah blijven, dus Holmes gaat verder even alleen op onderzoek in Arneson's huis. Ga terug naar de fontein, dat kan nu wel weer via de plattegrond,  en via de achterdeur weer naar binnen. Trap op en via de slaapkamer van Arneson weer naar de deur van de Jacht Kamer. Open de deur en stap naar binnen.

Jacht Kamer:

Rechts staat een bureau voor de ramen. Rechts op het bureau staat een foto. Bekijk die foto.

 Holmes is verbaast dat Arneson niet op deze foto te zien is. Voor de foto ligt een Hoorn. Grijp die Hoorn. 

Draai je om zodat je door de kamer kijkt. Aan de lage achtermuur staat een Rode sofa. Links naast de sofa is de kamerdeur waardoor je de gang op kunt. Rechts van de rode sofa hangt een groot langwerpig schilderij aan de muur. Voor de rode sofa ligt een tijgervel op de vloer. Ga midden op dat tijgervel staan en draai dan rechts. Je kijkt naar een Geitenkop die, naast de ramen, aan de muur hangt. Loop naar de geitenkop maar terwijl je dat doet kijk je naar de vloer. Na een paar stappen zie je een "losse" vloertegel in de vloer. Je krijgt de hand op die op die "losse" vloertegel....

Ga op deze "losse" vloertegel staan. Het gewicht van Holmes drukt de vloertegel omlaag en hierdoor wordt er één of ander mechanisme geactiveerd.  Loop nu door naar de Geitenkop. De Geitenkop is één van zijn horens kwijt. Pak de Hoorn, die je van het bureau hebt gepakt, uit "Items" en plaats de Hoorn op de geitenkop. De geitenkop schuift hierdoor weg en er wordt een foto zichtbaar. Bekijk de foto. Op de foto staan Arneson en een jonge vrouw.

Draai links en ga naar de ronde tafel, in de hoek voor het laatste raam. Er ligt een speelbord op de tafel. Midden in het speelbord zit een zwarte cirkel waar je de hand op krijgt. Pak de Metalen Buis (Metal Tube) uit "Items" en klik op de zwarte cirkel van het speelbord. Holmes zet de buis op het speelbord en de tekening van het speelbord wordt op de buis gereflecteerd. 

Het is een afbeelding van een Prehistorische Hagedis en Holmes leest de zin op die ander de afbeelding staat. Holmes leest "Alleen de beste schutters verdienen de beste wapens". Die hagedis zie je ook in de grote schildering op de muur.  Ga uit deze close-up door met je hand te klikken. Draai links en kijk naar het grote langwerpige schilderij aan de muur. Op het schilderij staat ook de Prehistorische Hagedis afgebeeld. Ga er naar toe en recht voor de Hagedis staan. Kijk omhoog en klik dan met je hand  op het Oog van de Hagedis.

Holmes zegt dat het Oog een gat is waar een mechanisme in zit. Draai je weer om en zoek weer die losse vloertegel.....Je krijgt weer de hand op die vloertegel.... Selecteer in "items" de Citroenboom en klik dan op de vloertegel...Holmes zet het boompje op de tegel en het gewicht van de boom zorgt er voor dat de tegel ingedrukt blijft.

Ga weer naar de Hagedis in het schilderij en kijk weer naar het Oog. Het Oog is nu zichtbaar. Pak de IJzeren Staaf (Iron Rod) uit "Items" en klik dan op het Oog.  Holmes prikt de ijzeren staaf in het oog en.....de Geheime Deur gaat open. Ga door de Geheime deur. Je bent in de:

Geheime Wapenkamer:

Draai rechts. Ga naar de dubbele deuren. Dit is de wapenkast. Probeer of je de deuren kunt openen. Dat lukt niet. Draai rechts en ga naar het bureau. Er liggen 2 brieven op het bureau. Grijp ze allebei. Rechts staat een foto op het bureau. Grijp de foto. Het is een foto van de jonge vrouw die je ook al zag op de foto achter de geitenkop. Open "documents" en bekijk deze "Picture of a young woman". Haar naam is Lucy. Lees de 2 brieven die je zojuist van het bureau hebt gepakt. Dat zijn dus de "Arneson Notes" en de "Northwood Agency Letter". Je ervaart dat de naam van de tuinman Colin was en van Arneson's dienaar Ashmut is. Blijkbaar heeft Colin een gesprek tussen buitenlanders afgeluisterd. 

Verlaat de geheime kamer en verlaat dan de Jachtkamer via de deur links van de rode sofa. Ga terug de trap af naar beneden en....

Davy, het broertje van Eulah, gluurt van achter de deur van zijn kamer de gang in. Holmes heeft echter nu geen tijd voor Davy.

Verlaat het huis weer via de achterdeur en ga terug naar de stal, of doe dit via de plattegrond 

Ga naar binnen en loop naar Watson en Eulah. Klik linkermuis om met Watson te praten.

Holmes laat Watson de gevonden brieven lezen en vraagt Eulah om mee te gaan naar het huis. We staan dan voor de deur van Davy en na enig gesmeek van zowel Eulah als Holmes doet Davy dan open. Holmes vertelt dan wat er volgens hem, 5 dagen geleden, hier in Arneson's huis heeft plaatsgevonden. Davy bevestigt het verhaal van Holmes en hij schrijft dan een hele rits getallen op het schoolbord. 

Watson noteert deze getallen in "Documents" alwaar je ze straks kunt bekijken. 

Holmes en Watson escorteren Eulah en Davy dan naar buiten en dan staan Holmes en Watson weer op het tuinpad waar het hekje in zit.

Verderop is het tuinpad dus aan beide kanten begroeit met groene bosjes en daar vliegt dus een grote zwerm muskieten. Loop door en...Holmes doet twee stappen en stopt dan en zegt dat er toch een middeltje moet zijn om die zwerm muskieten te verjagen. Hij zegt tegen Watson dat die hier even moet blijven wachten.

Draai je om en loop terug naar het huis en via de achterdeur weer naar binnen, of ga via de plattegrond meteen naar de beneden gang in het huis. Loop de trap op en boven ga boven nu via de achterste deur de Jachtkamer weer binnen. Loop door naar de Citroenboom, die nog altijd op de vloertegel staat. Grijp nu 1 Citroen uit de boom

 Ga met gezwinde spoed terug naar Watson op het tuinpaf, dit kun je lopent doen of je gebruikt de plattegrond om bij de fontein te belanden en dan het pad te nemen naar Watson die bij het hekje is blijvgen staan Geef de Citroen aan Watson. Holmes zegt dat Watson zich in moet smeren met citroensap. Watson doet dit en gelijk is die zwerm muskieten weg. 

Loop dus nu verder over het pad tot je een grote bloedplek ziet. 

Klik met je Hand op de bloedplek en Holmes onderzoekt de plek en zegt dat hier Arneson zich heeft verzet maar dat men hier zijn rechterhand heeft afgehakt. Ga uit de close-up. Loop verder door en dan het steigertje op en loop door naar het einde van de steiger. Aan de linkerpaal zit een touw. Bekijk het touw

Holmes denkt dat alle sporen naar het Moeras leiden en dat ze daar naar toe zullen moeten gaan. De plattegrond verschijnt....Klik op de kaart nu op "Port District"  en.....Holmes en Watson slaan op de vlucht voor de Sheriff en belanden terug bij de rivierboten. Open weer de plattegrond en klik nu op "Champagnes Hut" om daar nu terug te belanden

De Hut van Champagne:

Champagne zit nog steeds voor zijn huis met zijn mes te spelen.

Pak de Fles Champagne uit "Items", sluit het inventoryscherm en loop door naar Champagne. Klik met je linkermuisknop om het gesprek te beginnen. 

Holmes vraagt of de Fles Champagne voldoende betaling is voor een roeiboot. Dat is het dus niet, maar wel voor een paar planken en een stormlantaren (Bullseye lantern). In "Items" heb je dus nu een paar Planken en weer een Stormlantaren. Reis nu via de Map terug naar de Haven (Port).

Lucy:

Holmes en Watson zijn terug waar ze in New Orleans begonnen, namelijk bij het drijvende bordeel, de radarboot "Louisiana Nymph". 

Op de voorplecht van de Louisiana Nymph staat hoeren madam Macrel eventuele klanten op te wachten. Volg de steigers naar de voorplecht van de "Louisiana Nymph" en ga met de hoeren Madam praten. Holmes vraagt of ze met één van de meisjes mogen praten, maar de madam wil wel geld zien........dit gaat zo dus niet. Bekijk weer even in "Documents" de foto van Lucy ( picture of a young woman). In de foto heeft Lucy een boeket bloemen in haar handen. Zeg...lijken die bloemen niet verdacht veel op de 3 lelies die Holmes uit de zijtuin van Arneson heeft geplukt? Combineer nu in "Items" de 3 lelies met elkaar tot een Boeket (Bouquet of flowers). Pak het boeket dan uit "Items" en ga weer met Macrel de hoeren madam praten. Nu pakt Holmes het anders aan en nu pakt Macrel het boeket aan en brengt het naar Lucy. Lucy komt vervolgens naar buiten.

Lucy vertelt dat Arneson haar wilde vrijkopen uit het bordeel. Het geld hiervoor heeft Arneson verborgen in de wapenkast in de wapenkamer van zijn huis. Met de zegelring van Arneson kan de wapenkast worden geopend. Arneson droeg de zegelring altijd aan zijn rechter hand. Holmes beloofd om Arneson, als hij nog leeft, terug te bezorgen bij Lucy.

Reis via de map terug naar het huis van Arneson in de "French Quarter"

French Quarter:

Het huis van Arneson:

Homes en Watson staan op de achter waranda van Arneson's huis. Ze moeten de afgehakte hand van Arneson zien te vinden want die hand draagt de zegelring waarmee de wapenkast kan worden geopend. Holmes stelt je nu weer een vraag: "Who has Arneson's signet ring?"..........je moet hierop weer het juiste antwoord intypen in het zwarte antwoord vak.

Denk even terug naar het moment dat je de eerste keer onderaan de treden van de waranda stond. Je zag toen een Wasbeer bij de boom staan. Bij de grote plas bloed, op het pad vlak voor de steiger, concludeerde Holmes dat daar de hand van Arneson is afgehakt. Het zou toch niet dat die wasbeer......Wel...proberen maar. Typ dus als antwoord: Racoon, druk op Enter of klik op de "V" en.....

Holmes is het volkomen met je eens en legt uit waarom hij denkt dat de wasbeer de hand van Arneson heeft meegenomen naar zijn hol. Er moet voor aas gezorgd worden om de wasbeer te lokken. Ga het huis in en dan de keuken in en ga naar de tafel bij de ramen. Op de tafel ligt dus een Ham. Grijp een plak Ham (Ham slice). 

Ga terug naar de waranda, de treden af en naar de boom waar je eerder de Wasbeer hebt zien staan.

 Kijk omlaag naar de pootafdrukken van de wasbeer en leg dan de Plak Ham op de pootafdrukken. Onmiddellijk verschijnt de Wasbeer.

De wasbeer grijpt de plak ham en klimt via de boom het dak van het huis op en verdwijnt dan zijn hol in. Het hol is dus op het dak boven de slaapkamer van Arneson.  Holmes heeft nu een ladder nodig en die zal hij zelf in elkaar moeten timmeren. Terug het huis in en naar boven en via Arneson's slaapkamer naar het balkon. Op het balkon draai je om zodat je voor het bankje staat, dat rechts naast de balkondeur van de slaapkamer op het balkon staat.

Combineer nu in "Items" de Spijkers met de Planken en dan de Hamer met de Planken/Spijkers en...je hebt een ladder. Grijp de Ladder, sluit het inventoryscherm en klik met je Hand op de muur boven de bank. Je zet de ladder tegen de muur op. Klik Hand op de ladder en.....

.......... Holmes klimt omhoog en gluurt het holletje van de wasbeer in. 

Je ziet Arneson's hand met aan de ringvinger de Zegelring. Klik op de hand en Holmes haalt er de Zegelring af. 

Klik je rechtermuisknop, of klik de ladder, om terug omlaag te klimmen. Draai je om en ga via de Jachtkamer naar de Geheime Wapenkamer. Ga voor de deuren van de wapenkast staan. Open de deuren met de Zegelring. In de wapenkast staan 3 geweren in het rek en een Geel/Rood geldkistje. Open het geldkistje en grijp er het Geld uit. Grijp dan één van de Geweren uit het rek. 

Ga terug de Jachtkamer in en verlaat de Jachtkamer weer via de deur links naast de rode bank. 

Loop naar de trap en kijk omlaag en....Oeps....onderaan de trap staan de Sheriff en één van zijn handlangers.

Snel.......Draai je om en ga via de slaapkamer of de jachtkamer terug naar het balkon. Grijp de Ladder en draai je om naar de balustrade van het balkon. Ga nu tegen de balustrade aan staan en wel precies voor de Fontein. Pak de Ladder uit "Items" en klik dan met je Hand op de balustrade en.....

....Holmes en Watson ontsnappen weer en we belanden terug in de haven. 

Open gelijk je Map en reis weer naar De Hut van Champagne. Pak het Geld uit je "Items", loop naar Champagne en klik met je linkermuisknop. 

Holmes koopt nu een roeiboot van Champagne en vraagt de route naar her moeras.  

Champagne zegt nog dat Holmes de visnetten van Old Sam kan herkennen aan de Rood/Witte touwen en dan belanden we vanzelf in het:

Moeras:

Holmes en Watson zijn dus in hun roeibootje in het moeras. De arme Watson moet roeien terwijl Holmes de weg zal zoeken naar de netten van Old Sam. In de "Arneson Notes" heb je lezen dat je eerst de visnetten van Old Sam moet zoeken, en dat je dan langs "demon rock" en dan links van de "jellyfish" moet varen. Je kunt alleen rechtuit varen en dat doe je door je linkermuisknop in te drukken. Om naar links of naar rechts te kunnen varen moet je dan je muis naar links en rechts bewegen. Het is niet moeilijk.

Vaar nu eerst recht vooruit en draai dan links en vaar dan vooruit, langs de horizontale stam. Ga dan rechtsaf de vaargeul in. 

Je ziet dan een afgebroken boomstam die schuin in het water staat

Je kunt niet onder de schuine boomstam doorvaren, dus je moet er aan de rechter kant langs varen. Dus vaar iets voorbij de schuine stam en vaar dan naar links, naar de bomen rij die voor de linker oever in het moeraswater staan. Vaar nu  gewoon langs de bomen vooruit en volg dan de bocht naar links en dan de flauwe bocht naar rechts. We komen dan bij een horizontale boomstam die in het water "drijft". Vaar rechtdoor langs deze horizontale boomstam tot je weer een schuine boom ziet.

Rechts van deze 2e schuine boomstam drijven de eerste visnetten in het water maar die negeer je. Vaar nu onder de schuine boomstam door en je komt bij visnetten die je met je loepje bekijkt. Dit zijn niet de visnetten van Old Sam dus vaar door. Je ziet een puntige boomstronk in het water en iets verder op weer Visnetten. Deze visnetten hebben een blauwe gloed. Vaar er naar toe en bekijk ze met je Oog.

Dit zijn de Visnetten van Old Sam. Vaar verder en er doemt voor je een grote Bebloede Rots op in het water. Deze Bebloede Rots is de "Demon Rock".

Vaar achter de Demon Rock verder vooruit en je komt dan bij een Grote Boom die val hangt met Lijken. 

De "Lijkenboom" is de "Jellyfisch" boom.

Je moet de geul links van de boom in maar dat kan niet omdat daar 4 krokodillen liggen.

Aan de rechterkant van de lijken boom hangen 2 Lijken. Vaar naar het voorste lijk. Leg de roeiboot dan stil vlak voor het voorste lijk dat rechts in de boom hangt. Pak het Geweer (Elephant gun) uit "items" en kijk omhoog naar het hangende lijk.Het Lijk hangt met een voet aan een touw omlaag.Plaats je cursor op de voet. Je cursor is nu een mikkruis.Klik je linkermuisknop en Watson schiet het touw stuk en het lijk dendert omlaag.

Kijk omlaag en draai naar links en kijk naar de krokodillen.Vaar vooruit naar de krokodillen. 

De kroko's verdwijnen om zich te goed te gaan doen aan het lijk.  

Vaar nu de vaargeul in en vaar nu alsmaar vooruit waarbij je de natuurlijke glooiing van de oevers blijf volgen.

Vanzelf doemt dan opeens een Eiland met een Steiger en roeibootjes recht vooruit voor je op.

Vaar door en Holmes en Watson meren aan en staan dan vanzelf op het eiland.

Draai links. Op het stenen altaar ligt de zwaargewonde Arneson. Loop naar het altaar en..........Holmes vraagt Watson om zich om Arneson te bekommeren. Draai rechts en loop naar de Hut. Als Holmes een paar passen richting de Hut heeft gedaan stormt er een Inboorling op hem af. De inboorling raaskalt en raaskalt over "The Great One" en zijn herrijzenis en komt dan dreigend op Holmes af. Watson heeft geen keus en hij schiet de inboorling dood.

Ga nu de Hut in en voor het grote standbeeld staan, dat midden in de hut staat. Onder de handen van het standbeeld verschijnt jwe hand. Pak het Kapotte Beeldje (Broken statue) uit "items" en klik dan op de plek onder de handen van het standbeeld.

Holmes zet zijn beeldje op de "schoot" van het grote beeld. Er komt nu een Boek omlaag gegleden. 

Grijp het boek. Het is het "Kgwhman Kadwluh Book".

Draai je om en loop terug naar Arneson op het stenen altaar. Klik nu met je Hand op Arneson en.......

........ Holmes en Watson dragen Arneson naar de roeiboot en roeien terug naar de Hut van Champagne.

Holmes en Watson leveren de zwaar gewonde Arneson af bij Champagne en Holmes haalt Lucy op uit het bordeel om voor Arneson te zorgen in zijn laatste uren. 

Holmes geeft Lucy het over gebleven geld zodat zij zich zelf vrij kan kopen bij de hoeren madam. 

Holmes en Watson gaan aan boord de schuit die hen terug naar Engeland zal varen. Tijdens de overtocht zien we Holmes als een wilde dansen in zijn hut. Hij is tijdens de lange boottocht naar Engeland bezig om dat "Kgwhman Kadwluh Book" te lezen maar hij begrijpt er geen steek van. Watson valt Holmes dan lastig en dat vindt Holmes totaal niet leuk, dus hij stuurt Watson weg met de opdracht om die cijferreeksen van Davy te ontcijferen. We belanden dan in:

Hoofdstuk 4: Terug in Engeland:

Londen:

221b Baker Street:

We zijn terug in de zitkamer van Sherlock Holmes. Holmes heeft weer een brief van zijn broer Mycroft ontvangen en leest deze vluchtig door. Dan vraagt Holmes aan Watson of hij de cijferreeksen van Davy heeft kunnen ontcijferen. In feite vraagt Holmes dit dus aan jouw want jij moet nu het juiste antwoord weer intypen in het zwarte antwoordvak.

Helaas heb je nog helemaal gelegenheid gekregen om die cijferreeksen nader te bekijken, laat staan te ontcijferen. Dat gaan we nu dus eerst even doen. Dus blijf in het antwoordscherm maar open nu wel de "Documents" sectie van je inventory. Open dan de "Davy Note" weer. Je ziet de cijferreeksen zoals Davy die op het schoolbord in zijn kamer in het Arneson huis heeft geschreven. Kijk er nu goed na.

Het zijn in feite 2 reeksen cijfers. Boven en onder. Na de eerste 9 cijfers in de bovenste reeks staat een schuine streep. Die eerste 9 cijfers zijn de getallen 1 t/m 9. Je moet nu zoeken naar ONTBREKENDE GETALLEN in reeksen van 9 CIJFERS.Verdeel de getallen dus, na de schuine streep nu steeds is partjes van steeds 8 of 9 getallen en kijk dan steeds welk getal er steeds in ontbreekt. Je komt dan tot deze conclusie:

De code in de BOVENSTE REEKSEN is dan: 56436 en de code in de ONDERSTE REEKSEN is dan 6134.  

Sluit het inventoryscherm en typ nu in het zwarte antwoordscherm deze twee codes in waarbij je een spatie zet tussen beide codes. Aldus:

Druk op Enter of klik op de "V" en....Holmes is het volkomen met je eens maar zelfs Sherlock Holmes begrijpt er verder niets van.

 De twee getallen worden opgeslagen in "Documenten"

Ook kan Holmes totaal geen chocola bakken van wat ie allemaal in dat rare "Kgwhman Kadwluh Book" heeft gelezen. Hij besluit om met dit boek naar Barnes Bookshop te gaan omdat die Barnes een expert schijnt te zijn betreffende de rare taal waarin het boek is geschreven. Voor je nu naar Barnes Bookshop gaat lees je eerst nog even de "Letter from Mycroft", die holmes zojuist heeft ontvangen, door in "Documents. Je leest dan dat:  

Gygax zelfmoord heeft gepleegd nadat hij door de politie is opgepakt. Dat er in het "Black Edelweiss Institute" edelstenen zijn gevonden uit het bezit van ene Lord Rochester. Archibald, de zoon van die Lord Rochester, was op de terugweg naar Engeland met een kist edelstenen, toen zijn schip zonk in een storm. Archibald en de kist zijn niet meer teruggevonden. Lord en Lady Rochester zijn, niet lang na deze tragedie, overleden.

Ga via de map naar:

Barnes Bookshop:

Ga naar binnen en loop naar Barnes. Er volgt even een gesprekje tussen Holmes en Barnes. 

Pak dan het "Kgwhman Kadwkuh" boek uit "Items" en klik met je linkermuisknop om het boek aan Barnes te geven. 

Barnes piest bijna in zijn broek van verrukking over dit boek. Holmes vraagt Barnes om voor hem een paar specifieke pagina's uit het boek te vertalen in begrijpbaar Engels. Dat wil Barnes wel doen en hij zal er meteen aan beginnen, maar er mort nu even enige tijd voorbij gaan om Barnes de gelegenheid te geven de vertaling te doen

Wandel nu terug naar 221b Baker Street en ga dan naar de krantenjongen die weer voor Holmes huis staat. Ga weer recht voor de jongen staan en klik je linkermuisknop. 

Holmes koopt de nieuwe editie van d Strand. Lees het krantenartikel door in "Document".

 Het artikel verteld over een ongewoon aantal schepen dat voor de Schotse kust is vergaan en waarvan de bemanningen verdwenen zijn.Holmes krijgt nu het idee dat ie verder in Schotland moet zoeken, maar hij heeft een kaart van de Schotse kust nodig. Holmes wil echter Barnes niet lastig vallen, dus reis via de Map nu naar:

Wharf 13:

Deze keer belanden we direct in de gelachkamer van de "Cursed Maiden". Praat met de barkeeper. Holmes vraagt de barkeeper naar een kaart van de Schotse Kust. De barman heeft zo'n kaart wel in zijn kamer en hij geeft Holmes de sleutel van de kamer. Ga naar de "Staff Only" deur, rechts naast de bar. 

Open de deur met de sleutel en stap naar binnen. Draai links, vooruit en weer links en ga naar de tafel achterin deze kamer. 

Op de tafel liggen 2 opgerolde kaarten. Naast de kaarten ligt een foto. Grijp de Foto

Het is een foto van een jonge Lord Rochester. Klik dan met je oog op de rechter kaart en.....

Je scherm wordt nu geheel gevuld door de "Schotland Westcoast" kaart. Boven en links zie je de graden verdeling. Je cursor is een groot lijnen kruis. Je moet nu op de kaart de juiste plek zoeken en hiervoor heb je de getallen 56436 en  6134 van Davy nodig.

Klik je linker muisknop en hou deze ingedrukt en sleep dan je muis omlaag/omhoogover de kaart. Je scrolt dus de kaart dus omhoog. Blijf dit doen tot je links 57 graden ziet staan met daaronder 40 minuten. Scoll dan de kaart naar links door je muis over de kaart naar rechts te slepen..Zorg dat je boven 6 Graden ziet staan met links daarvan 10  minuten.

Je zoekt nu naar het snijpunt 56'43'6 met 6'13'4. Dit snijpunt van de lijnen valt samen op de linkerpunt van het Ardnamurchum landtong. Plaats dus de lijnen van je kruis op 56'43 en op 6'13 en het snijpunt van de lijnen valt dan precies op het goede punt. Klik op dat snijpunt en...

...Holmes roept vanzelf dat je het goed hebt gedaan en vanzelf ga je uit de kaart. 

Holmes zegt dat ie de sleutel terug moet geven aan de barman. Ga dus terug naar de barman. Praat weer met de Barman. 

De barman vertelt nu over een vuurtoren die met de naam Ardnamurchum door het leven gaat. Ook vertelt de barman dat die vuurtoren gebouwd is boven op een piratenschuilplaats. Holmes geeft vanzelf de sleutel terug aan de barman.

Ga, via de Map, terug naar:

221b Baker Street

Terug in Baker Street worden Holmes en Watson aangesproken door de krantenjongen die verteld dat Barnes belangrijk nieuws heeft. 

Roept de krantenjongen Holmes niet dan moet je zelf met de praatcursor op de knaap klikken. Ga weer naar Barnes in zijn boekenwinkel en........ 

Barnes verteld dat ie de pagina's uit het boek heeft vertaalt en hij verteld nu aan Holmes en Watson wat ie heeft gevonden.

Barnes vertelt dat de pagina's die hij heeft vertaald een vers bevatten. De bedoeling is dat er een demon, een leviathan, opgeroepen wordt die de aarde gaat verzwelgen. Als de sterren in een bepaalde lijn staan, moet er uit elke natie een vertegenwoordiger aanwezig zijn bij een gladde zwarte beeltenis als symbool voor de demon. Allen tezamen reciteren zij het vers en offeren zij zichzelf aan de zee. Holmes begrijpt nu waarom al die verschillende mensen ontvoerd zijn en heeft grote haast om bij de vuurtoren in Schotland te komen

Holmes en Watson belanden nog even kort terug in de zitkamer van Holmes alwaar Holmes tegen Watson zegt dat ie de krant moet zien te vinden en dan belanden we in:

Schotland:

Rondom de Vuurtoren:

Holmes en Watson weten maar ternauwernood heelhuids aan wal te komen en we zien mensen vanaf de vuurtoren omlaag springen. 

Blijkbaar is het ritueel om die Leviathan op te roepen al begonnen. Er is niet veel tijd meer.

Draai links. Je kijkt naar de vuurtoren. Ga naar de trap, aan de rechterzijde van de vuurtoren, en klim naar boven. 

Bovenaan de trap staan 2 grote Sfinx Beelden. Kijk omhoog naar het rechter Sfinx beeld. De gezichten van beide sfinxen zijn zwart gemaakt. 

Op de sokkel van de rechter sfinx ligt een ijzeren Staaf. Grijp de ijzeren Staaf. Probeer of je de deur van de vuurtoren kunt openen. Dat lukt niet. De deur zit aan de binnenkant dicht gelast. Ga terug via de trap omlaag. In de verte zie je de ruïne van een houten schuurtje, tegen de heuvel, staan. 

Loop vanaf de vuurtoren alsmaar rechtdoor naar de schuur ruïne. Ga de schuur in en grijp dan het Touw dat er op de grond ligt. 

Ga de schuur weer uit en loop terug naar de trap van de vuurtoren maar niet helemaal. 

Als je tussen de rotsblokken staat, die voor de vuurtrap liggen, dan draai je naar links. 

Bij de heuvel zie je, tussen de rotsblokken, 3 Watergeisers. Ga naar de Watergeisers en ga er tussen in staan en luister naar wat Holmes zegt. 

Je moet vanaf de Geisers 30 stappen richting de RAM doen. Draai links. Je ziet een rots in de vorm van een RAMKOP. Loop nu, vanuit het midden van de geisers richting de RAM. Vlak voor de ram kom je bij een ronde gladde rots. Je krijgt er je Hand op en Holmes zegt "This must be the place".

Pak de ijzeren Staaf uit "Items" en klik dan op het rotsblok. 

Met de ijzeren staaf wipt Holmes het rotsblok van zijn plaats en legt zo een diep gat bloot. 

Na het filmpje kijk je links van het gat. Links van het gat staat een kleiner rotsje. 

Ga er naar toe en pak het Touw dan uit "Items". Klik Hand op het rotsblok en...

Lange Film: Holmes bind het touw vast om het rotsblok en daalt dan via het touw omlaag door het gat. Helaas.....het touw breekt en Holmes stort het laatste stuk omlaag en komt onzacht terecht op een richel. Holmes had graag een wapen maar hij wil niet het pistool van Watson. Dus Holmes gild omhoog naar Watson of hij de ijzeren staaf omlaag kan gooien. Watson doet dat maar helaas....de staaf blijft halverwege steken en is onbereikbaar voor Holmes.

De Piraten Grot:

Holmes staat op een brede richel en heeft de lantaren in de hand. Volg dan de richel naar links. In de hoek ligt dan een skelet.

Loop door naar het skelet. Bekijk het skelet dan met je loepje. Bij het Skelet ligt een Dolk. Grijp de Dolk (Dagger). 

Het is een tamelijk gammele dolk maar Holmes zal het ermee moeten doen. Loop verder naar links. De richel eindigt maar in de hoek zie je een Stenen Plaat in de rotsmuur zitten. Ga voor de Stenen Plaat staan en pak de Dolk uit "Items". Klik Hand op Stenen plaat en Holmes schraapt de plaat los met de dolk. De dolk breekt echter in twee stukken maar heeft zijn werk dan al gedaan. Klik weer met je hand op de Stenen plaat en deze schuift nu open. 

Stap dus de tunnel in en volg de tunnel naar de:

Hoofdgrot:

Een grote hoge grot. Aan de linkerzijde staat een hele hoge en lange stelling waarin tonnen en kisten staan. 

Ook onder de stelling staan een boel kisten. Rechts zie je een Skelet aan een haak/touw hangen. 

Ga naar dat hangende skelet. Achter het skelet gaat een volgende tunnel naar de 2e grot. 

Ga vlak voor het skelet staan en kijk dan omhoog. Klik met je Hand op de "schouders" van het skelet. Het skelet valt omlaag en op de vloer. 

Tussen de benen van het skelet ligt nu een Drinktonnetje (Empty Flask) op de grond. Grijp dat Drinktonnetje (Empty Flask).  Loop naar de muur rechts en zoek aan deze muur nu naar een klein kastje waaraan het touw vast zit waaraan het skelet hing. Noem dit het "Touw Kastje".

Je kunt op het kastje klikken maar dat heeft nu nog geen nut. Volg de tunnel naar de volgende grot. Je bent dan in de:

Stookgrot.

Draai gelijk bij binnenkomst naar rechts. Er zit een skelet tegen de muur aan. Bij de linkerhand van het skelet ligt een kleine Heupfles. 

Ga recht voor het zittende skelet staan en grijp dan de Heupfles. Er zit nog een beetje rum in.

Draai links. Tegen de voorste stutpaal leunt een roestige ijzeren Trechter. Ga die Trechter pakken

Draai je dan om. Tegen de muur aan de overkant staat een stuk van een ijzeren hek. Ga dat stuk Hek ook pakken. Het dient straks als ladder. 

Ga terug door de tunnel naar de:

Hoofdgrot:

Loop door naar de enorme stellage en dan naar rechts. Ga naar het laatste kistje dan vooraan onder de stellage staat. Klik op dit kistje. Holmes zegt dat dit een recent kistje is. Maak het kistje open met behulp van je Gebroken Dolk en grijp er dan een paar Oude Lappen uit.

Loop verder door en dan naar rechts. In de hoek zie je een rotsblok met 2 schuinstaande planken. 

Bekijk die planken eerst met je loepje en loop dan de planken op via de voetjes

Loop verder omhoog dat rotsblok op. Staande op het rotsblok kijk je dan omhoog en naar links. 

Boven Holmes balanceert een Vat op de rand van het hogere platform. Klik daar met je Hand en Holmes bevestigt dat er daar "iets" ligt. Ok...ga via de planken terug naar de vloer en ga terug naar het Skelet dat je van de haak hebt getrokken. Kijk weer omhoog naar de Haak waar het skelet aan hing. Zorg dat je nu de Hand op de haak krijgt. Pak de Lantaren uit "Items" en klik dan op de Haak.  Holmes hangt de Lantaren aan de haak. Ga weer naar het "Touw Kastje". Klik nu wel met je Hand op het kastje en....

De Lantaren gaat nu omhoog en beschijnt dan de Ton die boven op het hoge platform ligt te balanceren. 

Ga terug naar de twee schuinstaande planken en loop via de planken het rotsblok weer op. 

Pak nu het stuk Hek (Piece of gate) uit "Items" en plaats het tegen de muur.

Loop nu gewoon tegen het hek op omhoog. Kijk weer omhoog en nu zie je de ton pas echt goed. Pak het Drinktonnetje (Empty Flask) uit "Items" en klik Hand op de balancerende ton en Holmes vult het Drinktonnetje met Buskruid (Powder) uit de ton. 

Klik weer omlaag. Ga terug naar het "Touw Kastje" en klik er weer op om de Lantaren terug omlaag te halen. Ga dan de Lantaren weer pakken. 

Ga weer naar de stelling en loop weer naar rechts langs de stelling naar de schuine planken en ga dan door naar links...... 

In de hoek is dan weer een tunnel. De ingang van de tunnel is gedeeltelijk verspert door een berg ronde rotsen.

Tunnels:

Loop gewoon via de berg ronde rotsjes omhoog en er aan de andere kant weer af. 

Ga door naar de Planken Brug en loop over de planken naar de overkant. ............Maar halverwege breken de planken en Holmes stort omlaag. Holmes overleeft de val weer, maar nu is wel de lantaren kaduuk. Ga vooruit naar het "daglicht", waar de lichtstralen naar omlaag komen. 

Holmes is hier weer op de boden van een diep gat en wellicht kan hij vanaf hier naar Watson roepen.

 Pak de Trechter (Funnel) uit "Items" en klik dan, bovenaan de waterstraal, met je Handje en....

Holmes gebruikt de trechter als megafoon en gild naar Watson. Watson weet even niet waar het gegil vandaan komt maar dan vindt ie het gat. 

Via Watson krijgt Holmes nu weer een Doosje Lucifers in bezit.  Draai je om en loop de donkere tunnel weer in maar blijf halverwege staan. 

Draai rechtsom tot je, heel vaag, een zijtunnel ziet. He...het is moeilijk te zien, dus goed zoeken. 

Ga deze zijtunnel nu nog niet in maar loop eerst verder omlaag. 

Holmes komt dan bij een diepe kloof en hij wil dan niet verderr want het is te donker. Ga terug en loop dan nu dat zijgrotje/tunneltje in

Maak een Toorts:

Het is maar een kleine zijgrot. Op de grond liggen een hoop beenderen. Grijp een paar Beenderen (Bones).

Holmes zegt dat ie de beenderen wel als toorts kan gebruiken. Combineer nu in "Items" de Lappen (Rags) met de Heupfles (Hip flask with rum).Holmes doordrenkt een paar lappen met rum uit de fles.Plaats de overgebleven droge lappen terug.Combineer nu de Doordrenkte Lappen (Rags soaked in alcohol) met de Beenderen (Bones) en je hebt een Toorts (Torch).Combineer de Lucifers met de toorts en je hebt een Brandende toorts.Selecteer de Brandende Toorts en sluit het inventoryscherm.Holmes heeft nu licht.

Verlaat de zijgrot en ga rechtsaf weer verder de tunnel volgen. Na een paar stappen blijft Holmes weer staan omdat hij voor een afgrond staat en hij wil natuurlijk niet omlaag denderen. Aan de overkant zie je een skelet liggen. Onder het skelet ligt "iets" roods.

Maak een Bom:

Kijk naar links en omhoog. Tegen de linkermuur zit een ronde rots "geplakt".Klik er op met je Hand. Holmes zegt dat als hij die rots omlaag kan laten vallen hij dan de overzijde zou kunnen bereiken. Combineer in "Items" nu een Oude Lap (Rags) met het Drinktonnetje (Flask filled with powder). Holmes doet 1 lap, als lont, in het tonnetje en zegt dat de bom gereed is. Plaats de overgebleven lappen terug. Selecteer de Bom en sluit het inventoryscherm. Klik weer met je Hand op die ronde rots aan de linker muur en.........

......BOEM....een flink stuk van de linkermuur stort omlaag en Holmes kan nu via het puin oversteken naar de overkant. Doe dat dus nu.

Aan de overkant bekijkt Holmes dan het Skelet. Onder het skelet ligt een rode Leren Riem. Grijp de rode Leren Riem (Leather belt) en volg de tunnel verder. 

De tunnel mond weer uit in een grotje.

De Hekmachine:

De doorgang naar de volgende grot is echter afgesloten door een zwaar hek. Dat hek moet open. 

Links staat een Machine. Ga naar de Machine. 

Rechts zit een Hendel. Die Hendel zit echter vast met een hangslot. Onder de hendel ligt een rond rotsje op de grond. Grijp dat rotsje. Links naast de hendel zie je een rond mechanisme dat bestaat uit 3 ringen. Linksonder op de machine zie je een Wiel. Klik nu met je Hand op het ronde Mechanisme en je komt in de close-up.

Je ziet 4 ringen. In elke ring staan 4 symbolen.In elke ring zie je een Lichtblauw, Donkerblauw, Oranje en Rood symbool.Deze symbolen staan op 12 uur, 3 uur, 6 uur en 9 uur.Je kunt elke ring draaien door er op te klikken.1 klik draait een ring een kwartslag.Noem de ringen, van buiten naar binnen, A, B, C, D.Links zie je een kleine cirkel met daarin 4 lampjes.Boven die 4 lampjes zit een Knop. De bedoeling is het dat je de 4 ringen gaat draaien zodat alle symbolen op de juiste positie komen te staan. Als je dan op de Knop klikt dan moeten alle 4 lampjes gaan branden. Het kan zijn dat bij jouw de startpositie van deze puzzel anders is dan bij mij. Dus ik geef je een summiere oplossing.

 • Klik net zo vaak op Ring A als nodig om het Lichtblauwe Symbool van A op 12 uur te zetten.

 • Klik net zo vaak op Ring B als nodig is om het Oranje symbool van B op 12 uur te zetten.

 • Klik net zo vaak op Ring C als nodig is om het Lichtblauwe symbool van C op 12 uur te zetten.

 • Klik net zo vaak op Ring D als nodig is om het Lichtblauwe symbool van D op 12 uur te zetten.

Klik dan op de Knop en....alle 4 lampjes gaan branden en Holmes zegt dat het "klaar" is en vanzelf ga je uit de puzzel.

Pak nu de rode Leren Riem uit "Items" en klik op het Wiel dat linksonder op de machine zit. De rode leren riem is nu een drijfriem en verbind dus het kleine wiel met het grote "wiel". Pak het rotsblokje uit "Items" en klik op het hangslot waarmee de hendel vast zit. 

Het hangslot breekt af.  Klik nu op de Hendel en.....het Hek wordt nu omhoog getakeld.  Zoom weer in op de machine en grijp nu de rode Riem terug want Holmes heeft de riem nog nodig

Ga nu de volgende grot in. 

Holmes is dan in de:

Grot met Gaten:

In de grond zitten 5 gaten. Als je met je Hand in elk van die 5 gaten klikt dat vertelt Holmes je dat die gaten uitkomen in bij een ondergrondse rivier.Midden in de grot ligt een grotere  rotsblok. Ga naar het linksvoor  gat. Zorg dat je brandende toorts rechtsboven staat en klik dan in dit gat. Holmes smijt de fakkel omlaag door het gat en zegt dan dat er beneden "iets" is.

Draai je om en ga naar het  rotsblok. Pak de rode Riem weer uit "Items" en klik op het rotsblok en.......

......via de rode riem klimt Holmes omlaag door het gat en beland hij in een dieper gelegen tunnel. Voor je verder gaat maak je eerst, in "Items", een nieuwe brandende toorts op de wijze zoals je ook de 1e toorts hebt gemaakt. Holmes heeft dan weer ligt. 

Volg de tunnel naar de:

Water Grot:

Ga naar linksachter in de grot. Een groot rotsblok sluit een nis af. Tussen het rotsblok en de muur steekt een Houten Been (Wooden Leg). Grijp het Houten Been.

Draai je om en ga naar de overkant van de grot, achter de rotsen, en draai dan links. 

Ga door de uitgang en loop door naar de Metalen Deur. 

Holmes staat voor de deur van de:

Schatkamer:

Voor de deur zit een stenen plaat in de vloer. Er staat een voetafdruk en een ronde afdruk op de plaat. 

Ga op de Voetafdruk staan en kijk dan omlaag naar de ronde afdruk. Pak het Houten Been uit "Items" en klik dan op de ronde afdruk en....

Holmes zet het Houten Been in de ronde afdruk en.....de deur gaat open. Ga de Schatkamer binnen en loop door naar de troon. 

Er staat eenzwaard tegen de rechterleuning van de troon aan. Grijp het zwaard. 

Draai links en ga de tunnel in en volg de lange tunnel naar de Kloof. 

Holmes kan de overkant niet bereiken. Kijk omhoog. In het gat, boven Holmes, krijg je de Hand. 

Klik met de hand en Holmes roept Watson en Watson kijkt door het gat omlaag. 

Holmes wil dat Watson een Mast van één van de scheepswrakken gaat zoeken en dat ie de mast dan door het gat omlaag smijt. Je bent nu weer even Watson. Kijk even waar je staat. Je staat voor de vuurtoren. Recht vooruit zijn die 3 geisers. Draai je om zodat je met je rug naar het gat en de vuurtoren staat.

Loop nu recht vooruit de heuvel op en naar de rotsen rechts. 

Tussen de rotsen ligt wrakhout en vooraan ligt een lange ronde Mast. Grijp de Mast 

Ga terug naar het gat. 

Pak de Mast uit "Items" en klik dan in het gat en Watson smijt de Mast omlaag. 

De Mast is dan de "brug" waarover Holmes naar de overkant van de kloof kan lopen. 

Je bent weer Holmes. Loop over de mast naar de overkant en volg dan het vervolg van de tunnel naar het einde. 

Aan het einde van de tunnel zie je metalen laddersporten omhoog in de eindmuur gaan. 

Klik op de sporten en.....Holmes klimt omhoog en beland :

In de Vuurtoren:

Holmes is nu binnen in de vuurtoren en wel helemaal onderin. Vanuit 5 Rookpotten komt giftig groene rook. Links gaat een wenteltrap onhoog naar boven in de vuurtoren. Loop vooruit tot Holmes bijna in de giftige groene rook staat. Holmes zegt dat ie zo snel mogelijk de vuurpotten moet doven en hier heeft ie een emmer en water voor nodig. Draai je om en ga naar de voordeur. De voordeur is gebarricadeerd met een ijzeren balk. 

Klik op de Balk en de voordeur gaat open. De Balk heb je dan in "Items". Watson komt binnen.

Ga door de voordeur naar buiten en ren de trap af en ren door naar de Schuur. Links voor de schuur staat een grote Emmer. 

Rechts naast de schuur staat een grote Ton met water. Grijp de Emmer en ga naar de Waterton. Vul de Emmer met water uit de ton. 

Ren terug naar de vuurtoren, trap op en ga weer naar binnen. Rechts van de kast staat dan de eerste Vuurpot. 

Ga er naar toe en zorg dat je de Hand op de vuurpot krijgt. 

Pak de Emmer uit "Items" en klik op de vuurpot en Holmes dooft deze vuurpot.

Ashmuth verschijnt en hij heeft een pistool. Ashmuth is volledig krankzinnig en raaskalt er op los waarbij hij op Holmes en Watson vuurt. 

Watson heeft dekking gezocht achter de kast en schiet terug op Ashmth. Holmes ziet een kist hangen en dat vindt ie interessant

Ok...terwijl Watson die gek bezighoud moet Holmes de vuurpotten doven. 

Ga linksom, dus voorbij Watson en doof dan de twee Vuurpotten die je tegen komt tussen Watson en de onderkant van de trap. 

Ga dan ONDER de Trap. Onderaan de ronde stenen trappilaar zitten 2 Hendels. Klik op de Linker Hendel en.....

Die hangende kist valt omlaag. De kist dooft de Vuurpot bij Ashmut en Ashmut rent de trap op en verdwijnt uit zicht. Ga terug naar Watson

Ga voorbij Watson.....Laveer je een weg tussen de omgevallen kasten door naar de laatste Vuurpot

.......En doof dan ook die laatste Vuurpot

Ga nu dan naar de trap en begin de trap op te rennen en......

......Holmes en Watson belanden halverwege op de trap naar de eerste etage.

Verder omhoog zien ze dan die gekke Ashmuth staan. Holmes wil proberen die Ashmut te misleiden zodat Watson de gek dan een kogel door zijn harses kan jassen. Helaas.....Watson heeft geen kogels meer. Holmes wil de spreuk gebruiken die hij uit het moerasboek geleerd heeft. Daarvoor moet hij echter ook het bijbehorende symbool tekenen; een pentagram (vijfpuntster) met een oog erin. 

Kijk ook even omlaag naar de beneden vloer. 

Je hebt nu, vanaf de trap, een goede zicht op de bloederige cirkel op de benedenverdieping en je in die cirkel nu de afbeelding van de Leviathan.

 Ren verder de trap op. Bovenaan de trap zie je dan een grote bloedvlek op de vloer bij de muur. Links ligt een klein Houten Paneel op de vloer.

Ga dat Houten Paneel pakken en draai je dan terug om naar de Bloedvlek. 

Pak het Houten paneel (White Panel) uit "Items" en klik nu met je Hand op de bloedvlek en........

.....je komt terecht in de:

Pentagram Puzzel:

Het houten paneel vult je scherm. Links naast het houten paneel is een zwart vlak waarin 24 bloedige symbolen staan. Door op de juiste symbolen te klikken zal Holmes op het paneel een Pentagram tekenen met daarin het oog. Die 24 symbolen staan in 3 kolommen. In elke kolom staan dan 8 symbolen onder elkaar. Noem de 3 kolommen, van links naar rechts, A, B, C. Nummer dan in elke kolom de symbolen, van boven naar onderen, 1 t/m 8. Aldus:

Je klikt dan op de juiste symbolen om die op het paneel te plaatsen

Klik achtereenvolgens op de volgende symbolen:

A1, A5, B3, B7, C4, C5, C7, C8 en.....Holmes heeft dan op het paneel de Pentagram getekend die er zo uit moet zien:

NB: ga je fout dan kun je de symbolen ook weer van het paneel weg klikken, of je zoomt uit en begint opnieuw.

Pak dit "Sign of the Great Old Ones" gelijk uit "Items" en loop dan langs de muur verder richting Ashmuth. en.........

Holmes bukt achter een kast en houd het paneel met de Pentagram omhoog terwijl hij de Spreuk zingt. 

Ashmuth wordt hierdoor nog knetter en knalt zichzelf dan uiteindelijk een kogel door zijn hersens. Ashmuth ligt dan dood op de vloer.

Ga dus nu verder de tweede wenteltrap op en bovenaan staat Holmes dan voor een dichte metalen deur. 

Pak de ijzeren Balk (Metal Bar) uit "items" en klik op de deur en Holmes breekt de deur open. Ga door de nu geopende deur en.....

Een vent rent langs Holmes naar buiten en stort zich op Watson die nog op de trap staat. De deur knalt dicht. 

Holmes komt oog in oog te staan met Zilveroog Dirty Summer maar Holmes pint Dirty Summer vast voor het raam met zijn kromzwaard. 

Luister nu goed wat Dirty Summer zegt over de Sleutel. Die maat van Summer, die nu met Watson aan het vechten is op de trap, heeft de Sleutel ingeslikt. 

Watson gooit dan de deur open en hierdoor dendert Dirty Summer uit het raam.

We zijn dus op de 2e etage en in het midden is een dikke ronde pilaar. Ga om de pilaar heen naar de 3e wenteltrap en klim verder omhoog. 

Halverwege de 3e wenteltrap komen we bij een bureau. Er ligt een boek op het bureau. Klik met je Hand op het boek dat op het bureau ligt 

Lees dan in "Documents" de "Directive of the Sekt". 

Je leest dat om die Leviathan te laten verschijnen het licht van de vuurtoren gedoofd moet worden. 

Dit betekent dus dat als het vuurtoren licht brand die Leviathan NIET zal verschijnen. 

Ga verder de wenteltrap omhoog en bovenaan staan Holmes en Watson dan weer voor een stevig gesloten metalen deur. Klik op de deur.

Holmes vraagt je nu waar de sleutel voor deze deur is. Als je goed hebt geluisterd naar wat die Dirty Summer heeft verteld, voor ie door het raam omlaag viel, dan weet je het antwoord. De maat van Dirty Summer, die door Watson is gedood, heeft de sleutel voor deze deur ingeslikt. Type dus het antwoord weer in, in het zwarte antwoordvak en het antwoord is: BELLY maar ook STOMACH is goed. Druk op Enter of klik op de "V".

Holmes en Watson lopen terug omlaag en Watson snijd de buik van die vent open en vist er de sleutel uit. 

Ga weer de wenteltrappen op naar de metalen deur en open de deur dan met de Sleutel. Ga door de deur en.....

..... loop dan de laatste trap op en:

Holmes en Watson hebben de top van de vuurtoren bereikt en zijn dus op de omloop rondom de vuurtoren lamp. Watson houdt een aantal mensen tegen die zichzelf van de toren af willen werpen, als offer aan die Leviathan. Nog verder omhoog staat dan de aller grootste gek en dit is....Lord Rochester. 

Als Rochester is uitgeraaskalkt krijg je weer controle over Holmes. 

Holmes staat voor het "Lamphuis". Loop door...... Je ziet een Groene Fles, een Wiel en onder het wiel een Houder. 

Op de grond staat een kistje met daarin een LEGE FLES.  Grijp de Lege Fles.  Aan de rechterzijde zie je een Blauwe Fles hangen.  Ga naar de Rechterzijde en ga recht voor de Blauwe Fles staan.  Ook onder de Blauwe Fles zit een Wiel en een Houder.  Pak de LEGE FLES uit "Items" en plaats deze in de Houder onder het wiel. 

Klik dan op het Wiel en...de twee flessen draaien om. De Blauwe Fles hangt nu onder.  Grijp de BLAUWE FLES. 

Ga terug naar links en weer voor de GROENE FLES staan.  Plaats de BLAUWE FLES in de Houder onder het wiel en klik op het wiel en.....

EINDFILMPJES:

De grote Lamp van de vuurtoren gaat weer aan en Leviathan zal niet verschijnen. 

Rochester wordt knetterder en knetterder en uiteindelijk duwt Holmes hem van de vuurtoren. LOADING

In 221B Baker Street geeft Holmes nog even een opsomming van de gebeurtenissen en dan komt Watson binnen.

 Luister naar de laatste woorden van Holmes en je beseft dat er wel weer een volgend avontuur voor Sherlock Holmes in aantocht is.

EINDE:

Walkthrough door: Louis Koot