Mata Hari: 

2009: Betrayal is Only a Kiss Away

(Engelse Versie)

Walkthrough door: Louis Koot

Wat er aan het einde van de game met Mata Hari gebeurt hangt af van het aantal Vaardigheidspunten, Rijkdompunten en Spionagepunten die je gedurende de game hebt verdient. Gedurende de game dient Mata Hara steeds bepaalde missies te volbrengen. De game is echter heel flexibel, dus er zijn steeds vele manieren waarop je er voor kunt zorgen dat Mata haar doelen weet te behalen. Deze walkthrough is daarom zeker niet de enig zaligmakende manier waarop je de game kunt spelen. Er zijn steeds andere oplossingen mogelijk en daarom is het een game die je meerdere malen op verschillende manieren kunt spelen.

Je begint met het menuscherm.

Ga, voordat je op New Game klikt, eerst even naar de Opties.

 • In het 1e scherm, het Gfx scherm, kun je via de schuifpijlen de grafische kwaliteit van de game instelling. Hoe hoog of hoe laag je alles kunt instellen is afhankelijk van de kwaliteit van je videokaart. 

 • In het Sfx scherm kun je diverse geluidsopties naar je eigen voorkeur instellen. 

 • In het 3e scherm, het Game scherm, kun je ook diverse opties aan, of uit, vinken.

 • Als je in de game de MINIGAMES wilt overslaan dan dien je hier in dit GAME scherm een vinkje te zetten bij "Show Minigame Panicbutton". 

 • Doe je dit niet dan krijg je in de game niet de mogelijkheid om de Minigames over te slaan. 

 • Als je in de Optieschermen alles naar eigen voorkeur hebt ingesteld vergeet dan niet om je instellingen te SAVEN via de Saveknop. 

 • Keer dan terug naar het hoofdmenuscherm en klik daar dan nu op "New Game" om de game te beginnen. 

 • De game begint met een korte Intro.

Intro:14 Maart 1963:

Er wordt blijkbaar gewerkt aan een boek over het leven van Mata Hari, exotische danseres en spionne in de 1e Wereldoorlog. De auteur van het boek interviewt diverse mensen die in het leven van Mata Hari een rol hebben gespeeld. Een van deze mensen is Elsbeth Schragmuller en zij wordt door de auteur van het boek geïnterviewd. Mata Hari's echte naam was Margreet Geertruide Zelle McLeod en ze is van geboorte en Nederlandse uit de provincie Friesland.. Margreet  Geertruide Zelle is in 1905 naar Parijs gegaan om daar een carrière te beginnen als een exotische danseres.

NB: in de walkthrough noem ik Mata Hari bij haar aangenomen voornaam Mata.

Hoofdstuk 1: Parijs: 1905:

Missie 1: 
Vindt een Impresario voor Mata Hari:

Theater:

Margreet Geertruide Zelle, artiesten naam Mata Hari,  is nog maar een paar maandjes in Parijs. Mata heeft al wel een paar shows gedaan en is hiermee al wel opgevallen. Mata staat voor de ingang van het theater waar het Artiestenbal plaatsvindt. Vanzelf wordt het Dagboek eventjes geopend en hoor je Mata die even uitlegt wat haar bedoeling is. Mata hoopt op het dansfeest een belangrijke impresario te ontmoeten die haar carrière als danseres naar een hoger plan kan tillen.

Je bladert door de pagina's van het dagboek door onderaan de dagboekpagina's te klikken en dan de bladzijde om te slaan met je linkermuisknop. Op de 2e pagina van het dagboek worden je scores bijgehouden. Je kunt dus Spionagepunten, Rijkdompunten en Vaardigheidspunten verdienen. Rechtsboven steekt een speelkaart met een rood kruis uit het dagboek en rechtsonder een vraagteken. Klik op de speelkaart om het dagboek te sluiten. Onderaan het scherm is de Inventory. Rechtsonder zie je 3 ikoontjes waarmee je het Menuscherm opent, kunt Saven en Loaden en het dagboek kunt openen.

Mata staat dus voor de ingang van het theater. Een portier staat de ingang te bewaken. Plaats je cursor op de portier. Je cursor verandert in de praatcursor. Klik met de praatcursor op de portier om met hem te praten. Mata wil naar binnen maar helaas....ze is haar uitnodiging voor het bal kwijt. Mata mag dus niet naar binnen. Je krijgt het rode gespreksonderwerp "Uitnodiging" in je inventory. Er verschijnt dan een mysterieuze man ten tonele. Praat met de mysterieuze man.

Mata vertelt de mysterieuze man dat ze het theater niet in mag en de man vraagt dan wat het probleem is. In de inventory heb je dus het rode gespreksonderwerp "Uitnodiging" (Need invitation). 

Pak de rode Uitnodig (Need invitation) op en klik ermee op de man om dit gespreksonderwerp te gebruiken en......

Mata vertelt dat ze haar uitnodiging in haar kleedkamer heeft laten liggen. De mysterieuze man staat dan garant voor Mata en samen gaan ze nu het theater binnen.  We zijn dan beland in de danszaal. Midden in de danszaal staat ene Gabriel Astruc. 

Deze Gabriel Astruc is dus een impresario en dus iemand die Mata's carrière verder op weg kan helpen. Klik met je praatcursor op Gabriel Astruc om met hem te praten. 

Helaas.....Gabriel Astruc heeft een droge keel en wil niet praten. Astruc vraagt Mata of zij een drankje voor hem wil gaan halen. Je krijgt het rode Cocktailglas onderwerp  in je inventory. 

Vanzelf is het gesprek dan beëindigt. Loop door naar rechts en je ziet dan de bar. Praat met de barman, die achter de bar staat. 

De barman vraagt of Mata een drankje wil bestellen. Pak het rode Cocktailglas uit je inventory en klik ermee op de barman en de man schenkt voor Mata een glas Champagne in. 

Het champagneglas staat dan, rechts van Mata, op de bar. Grijp het Champagneglas met je grijphandjecursor. 

Je hebt dan het groene Champagne glas (Drink) in inventory. 

Pak het groene Champagne glas gelijk uit je inventory en klik ermee op Gabriel Astruc om hem het drankje te geven.

Astruc is Mata dankbaar voor het drankje maar is niet zo maar bereid om haar impresario te worden. Hij wil eerst wel even weten of Mata echt wel een danseres is en niet zomaar een "dame van de straat", Dus Mata heeft een introductie van één van de andere gasten nodig om Gabriel Astruc ervan te overtuigen dat zij echt de enige echte Mata Hari is. Je krijgt het rode Introductie onderwerp.

Achter Gabriel Astruc staat een dame van middelbare leeftijd (Middle-aged lady). Ga praten met de dame van middelbare leeftijd. Deze dame is dus Elsbeth Schragmuller. Mata voelt zich in dit chique gezelschap een beetje misplaatst. Elsbeth Schragmuller vertelt Mata dat ze met de andere gasten moet gaan praten over koetjes en kalfjes en je krijgt dus een 4-tal "Koetjes en Kalfjes" (Small talk) gespreksonderwerpen in je inventory. Zodra je van Elsbeth Schragmuller de 4 Smalltalk onderwerpen hebt ontvangen is dit gesprek weer afgelopen. 

Mata moet nu met enige andere gasten gaan praten en daarbij de 4 Smalltalk onderwerpen gebruiken: City smalltalk, Fashion smalltalk, People smalltalk en Weather smalltalk. Bij de ingang van de zaal staat die mysterieuze man, die garant staat voor Mata, te kletsen met een jonge journalist. 

 • Ga praten met de jonge journalist en gebruik de 4  blauwe Smalltalk onderwerpen. 
 • Klik met elk van de 4 "smal talk" onderwerpen op de journalist om er met hem over te praten. 
 • Vooral het City smalltalk onderwerp is hier belangrijk, maar gebruik eerst de andere 3 want als je eerst het City onderwerp gebruikt dan kun je de andere 3 niet meer gebruiken. 
 • Zodra je dan het City onderwerp hebt gebruikt klik je met het Introductie onderwerp (Need introduction) op de journalist en....

 • De journalist is wel bereid om Mata bij Gabriel Astruc te introduceren, maar eerst wil hij Mata nog even interviewen en dat interview vindt gelijk plaatst. 
 • Mata vertelt dus over zichzelf en vertelt o.a.  dat Mata Hari "Eye of the Dwan" betekent. 
 • Aan het einde van het gesprek zegt de journalist dat Mata aan Gabriel Astruc moet zeggen dat zijn krant, de Morning Herald, de groeten doet. 
 • Je krijgt nu het blauwe Introductie onderwerp terug van de journalist.

Als het gesprek met de journalist ten einde is dan klik je weer met je praatcursor op Gabriel Astruc om weer met hem te praten.  Dit is nodig omdat je anders de blauwe introductie niet aan Astruc kunt geven. Astruc wil dus nog steeds een Introductie zien, dus klik met het blauwe Introductie icoon op hem. 

 • Astruc wil nu wel Mata's impresario worden maar hij wil van 2 anderen horen hoe goed Mata wel niet is. 
 • Mata moet Astruc dus 2 complimenten brengen en die complimenten moet Mata van 2 van de andere gasten zien te verkrijgen.
 • In inventory heb je dan het rode Complimenten icoon (Need a compliment).

Rechts van Gabriel Astruc staat een Mooie Jongen (Handsome gentleman) en zijn naam is Rupert Zollinger. Ga praten met Rupert Zollinger. 

 • Gebruik de 4  blauwe Smalltalk onderwerpen op Rupert om eerst over alle 4 de "koetjes en kalfjes" te praten. Gebruik echter het Fashion onderwerp als laatste. 
 • Via het Fashion onderwerp vertelt Rupertje dan  over zijn maîtresse, die hier uitsluitend is om gezien te worden in haar nieuwste jurk. 
 • Nadat je alle 4 de smalltalk onderwerpen hebt gebruikt klik je het rode Complimenten onderwerp op Rupertje. 

 • Mata vraagt dan of Rupert haar show heeft gezien. 
 • Rupert heeft natuurlijk de show van Mata gezien maar hij weigert dit toe te geven en hij wil Mata ook geen compliment geven. 

Het gesprek met Rupertje is dan weer ten einde en heeft Mata niets opgeleverd. Ga terug naar links en ga weer praten met de mysterieuze man, de man dus die met de jonge journalist staat te praten. De man stelt zich nu voor als Oscar Samsonet en hij is een Zwitserse zakenman. Gebruik eerst de Smalltalk onderwerpen weer, maar doe het People onderwerp als laatste. Gebruik dan het Compliment onderwerp op Oscar en.....Oscar wil Mata wel een compliment geven, maar alleen als Mata erin slaagt om eerst een compliment van die ijskoude Rupert Zollinger te krijgen. Oscar doet de suggestie dat Mata met Rupert moet praten over zijn maîtresse. Je krijgt het maîtresse onderwerp (Mistress inquiry)

Ga dus weer met Rupert Zollinger praten en gebruik het maîtresse (Mistress inquiry) onderwerp. Na enig heen en weer gepraat geeft Rupert Mata dan een Compliment want hij zegt dat Mata "Lights up the ball", dus dat Mata de ster van het bal is. 

Nu je een compliment van Rupert hebt verkregen ga je weer met Oscar Samsonet praten. Gebruik het Compliment van Zollinger op Oscar en....Oscar betwijfelt of Gabriel Astruc genoegen neemt met het compliment van Zollinger, dus Oscar verfraait het compliment van Zollinger door er een paar woorden aan toe te voegen en je hebt dan het Compliment van Samsonet

Mata heeft na deze gesprekjes met Zollinger en Samsonet echter nog maar 1 compliment, terwijl ze er twee nodig heeft. Buiten, op het balkon, staan ook een paar mensen. Ga dus naar het buiten balkon. Buiten op het balkon staan 2 vrouwen en een man. De linker vrouw is een modieus geklede jonge vrouw (Stylish young woman). De rechter vrouw is een getrouwde vrouw (Married woman).

 • Praat met de modieus geklede jonge vrouw. Haar naam is Danielle Rouyer en ze is de maîtresse van Rupert Zollinger. 
 • Gebruik alle 4 smalltalk onderwerpen en het is deze keer niet van belang in welke volgorde je dat doet. Het gesprek is dan vanzelf weer afgelopen. 
 • Praat met de Getrouwde vrouw en gebruik de 4 smalltalk onderwerpen maar gebruik het Weather onderwerp het laatst. 
 • Gebruik dan het Compliment onderwerp en deze vrouw geeft Mata dan haar 2e complimentje.

Ok...terug naar Gabriel Astruc. Klik dus onderaan het scherm (Door to ballroom) om terug te keren in de danszaal. Klik dan met de praatcursor op Gabriel Astruc. Klik dan met het Compliment van Samsonet op Astruc en daarna met het Elegante Dance Compliment op Astruc en.....

Astruc wordt nu Mata's impresario en hij geeft je zijn Businesskaartje (Astru's card) .Loop naar links en verlaat dan het theater door de buitendeur (door to street). Buiten wordt Mata dan aangesproken Oscar Samsonet. 

Samsonet schets Mata haar sombere toekomst als danseres en hij doet Mata nu een voorstel. Oscar Samsonet is een Zwitser en hij handelt in Staats Geheimen. Samsonet is dus de leider van een groep spionnen en hij stelt Mata nu voor om voor hem te gaan werken.  Samsonet vertelt  ook nog dat die middelbare dame Elsbeth Schragmuller ook voor hem werkt Mata's 1e opdracht wordt dan om Rupert Zollinger te  verleiden zodat ze een afdruk van de Zegelring van Zollinger's Company kan maken. Om het Mata makkelijker te maken Rupertje te verleiden wil Samsonet Rupertje scheiden van zijn mâtraisse Danielle. 

Samsonet krabbelt een paar lieve zinnetjes op een papiertje en geeft deze Liefdesbrief dan aan Mata. Mata moet met de liefdesbrief proberen Rupertje los te koppelen van Danielle. We belanden dan in:

Missie 2: 
Verleid Rupertje en maak een afdruk van zijn Zegelring:

We zijn dus vanzelf terug in de danszaal van het theater. In inventory heb je dus de groene Astruc's Kaart en de Liefdesbrief. Mooie Rupertje staan nog steeds rechts en zijn maîtresse Danielle Rouyer is nog op het balkon te vinden. Elsbeth Schragmuller staat nu midden in de balzaal en de jonge journalist staat bij de balkondeuren te praten met een andere vent.

Loop door de balkondeuren weer naar het buitenbalkon en spreek Danielle Rouyer weer aan. Klik dan met de groene Liefdesbrief of Danielle. Danielle is zeer gevleid door de brief en ze wil een antwoord schrijven. Danielle heeft echter geen pen, dus Mata dient ergens een pen op te duikelen. Ga terug de balzaal in en spreek de jonge journalist weer aan en klik dan met het rode Pen icoon op de journalist. De journalist geeft Mata dan de groene Pen. Dus terug naar Danielle op het balkon. Klik met de groene Pen op Danielle en Danielle schrijft een antwoord op de liefdesbrief. Je hebt dan het antwoord (Rouyer's reply) in je inventory. Ga terug de balzaal in en naar Rupert Zollinger. Klik met Danielle's antwoord (Rouyer's reply) op ons Rupertje en.....

 

Rupert wordt gek en wil nu niets meer met Danielle te maken hebben. Je krijgt het Mistress Complaint van Rupert. Terug dus naar het balkon en spreek Danielle weer aan. Klik dan  het Mistress Complaint op Danielle en.....

Mata stookt het vuurtje tussen Rupert en zijn maîtresse nog even wat hoger op. Danielle geeft Rupertje nu de bons en dat moet Mata hem even gaan vertellen via het  Gebroken Hart (Parting Shot) onderwerp. Terug naar Rupertje dus. Spreek Rupertje weer aan en gebruik dan het Parting shot onderwerp op Rupert.

Rupert is dus nu bevrijd van Danielle en hij is Mata daar dankbaar voor. Je hebt dan het Zollinger Gratitude icoon ontvangen. Gebruik het Zollinger Gratitude op Rupert om hem nu te verleiden. 

Je krijgt dan de rode Rules of Seduction in inventory. Gebruik de Rules of Seduction op Rupert om er met hem over te praten en je krijgt dan 4 rode Seduction icoontjes. 

Gebruik alle 4 Seduction onderwerpen op Rupertje en.......Wel.....Zollinger geeft Mata dan een ketting kado (Trinket) en nodigt haar uit voor een nachtelijk drankje in zijn hotelkamer. Het blijft uiteraard niet bij het nuttigen van drankje:

Bij Rupert in zijn hotelkamer:

Mata is dus niet alleen een exotische danseres maar ook een hoer.....een dure hoer maar desalniettemin een hoer.  Wat een vrouw allemaal niet doet om carrière te maken. Na een wilde vrijpartij ligt Rupertje gevloerd in bed want hij kan niet meer. Mata is er echter totaal niet moe van geworden. Rupertje valt in slaap en Mata stapt uit het bed en staat dan in de zitkamer.

Mata staat voor het bed en voor een lage kast waar een kussen (Pillow) op ligt. In de hoek, achter Mata, staat een ladekastje en op dat kastje staat een Fles Wiskey. Links tegen het ladekastje leunt een Stok (Rod). 

Het bovenlicht van het middelste raam staat open. Op de ronde tafel, die voor de bank staat, ligt de Zegelring (Sigil) van Rupert. Links van de rode bank staat de ronde wastafel en daarop ligt een stuk Zeep (Soap).  Op de kast, die voor de wastafel staat, staat een Aansteker (Lighter). In de voorgrond staat een kast en op die kast staat een Wijnglas met rode wijn erin

 • Grijp het Kussen (Pillow). 
 • Grijp de Wiskey fles.
 • Grijp de Stok (Rod). 

Klik met je loepcursor op de zegelring om deze te bekijken. Maar voordat je zegelring kunt bekijken roept Rupert Mata terug naar bed en Mata loopt terug naar het bed. Pak de Wiskey fles uit je inventory en klik ermee op het bed (Restless Rupert) en....Mata geeft de whisky aan Rupert in de hoop dat die zich weer in slaap zuipt.Klik weer met de loepcursor op de zegelring en Mata bekijkt het ding nu, maar zegt dat ze de ring nu niet kan pakken. 

 • Grijp het stuk Zeep (Soap). 
 • Grijp de Aansteker (Lighter).

Je eerste Spionagepunten:

NB: Het verzamelen van Spionagepunten, Rijkdompunten en Vaardigheidspunten is OPTIONEEL. Je hoeft het dus niet te doen.

Mata kan nu ook haar eerste 50 Spionagepunten verdienen. Op de kast, die onderin het scherm staat, staat een Wijnglas. Klik met je grijphandje op het wijnglas en.....Mata vindt een Notitie van de Duitse Geheime dienst. 

In de notitie meld de Duitse Spion dat de Franse Marine voor hun Duikboten nu ventielen van roestvrij fosfor kan maken. Je hebt hiermee je eerste 50 Spionagepunten verdient.

Ok...nu nog een afdruk van de Zegelring maken mom deze missie te volbrengen. Klik met de Aansteker op de zegelring. Helaas.....het bovenlicht van het middelste raam staat open dus het tocht, en daardoor blijft de aansteker niet aan. Klik met de Wandelstok (Rod) op het openstaande raam en Mata sluit het bovenlicht. 

Rupert is weer even wakker geworden en wil weer vrijen. Geef het Kussen aan Rupertje zodat ie weer gaat slapen. Als Rupertje weer slaapt klik je weer met de aansteker op de zegelring om de ring te verwarmen. Klik dan met het stuk Zeep op de zegelring om een afdruk van de zegelring in het stuk zeep te maken en.....

Hoofdstuk 1 is dan ten einde

Tussen filmpje: 1965: Het interview met Elsbeth Schragmuller gaat verder. We slaan 3 jaar over en belanden in:

Hoofdstuk 2: Parijs 1908

Mata is nu 3 jaar in Parijs en werkt ook al 3 jaar voor Oscar Samsonet. Mata is ondertussen meer door de wol geverfd en heeft haar naïviteit inmiddels wel verloren. Het geld is goed maar Oscar laat Mata tot nu toe alleen maar "klein werk" opknappen. Mata wil echter ook het grotere werk gaan doen. 

We zijn in Mata's hotelkamer en Mata  staat uit het raam te staren. Loop naar rechts en....er wordt op de deur geklopt en de beroemde chemicus Marie Curie stapt binnen.

De echtgenoot van Marie Curie is omgekomen bij een auto ongeluk, dus Madame Curie is weduwe. Marie Curie is het weduwnaarschap nu echter wel een beetje beu. Marie Curie heeft een man in het vizier die haar wel bevalt. Marie vraagt aan Mata dus enig advies over hoe ze de man het beste kan verleiden. Uiteraard is Mata maar al te bereid om Marie Curie enige verleidings adviezen te geven. Marie Curie verdwijnt dan weer. 

Klik nu op de deur om naar buiten te gaan. We belanden op straat. Mata's hotel is het gebouw rechts achter de fontein. Het gebouw links op de hoek is het theater waar Mata haar gewaagde dansjes opvoert.  Midden op straat staat een draaiorgelman aan zijn draaimolentje te jengelen.In de voorgrond zie je een bistro en op het terras van de bistro zit Elsbeth Schragmuller. Zoals je aan het eind van Hoofdstuk 1 hebt ervaren is Elsbeth de assistente van Oscar Samsonet en dus ook een spionne.

 • Praat met Elsbeth Schragmuller. 
 • Elsbeth vertelt dat baas Oscar Samsonet met Mata wil praten. 
 • Elsbeth vertelt ook dat Samsonet in Monte Carlo, Monaco, is. 
 • Mata moet dus de trein naar Monte Carlo nemen, maar Elsbeth waarschuwt dat de treinreis gevaarlijk zal zijn. 
 • Je krijgt nu 4 bestemmingen in inventory

 • Buitenlandse agenten hebben inmiddels lucht gekregen van Oscar Samsonet's spionagenetwerk en ook Mata is nu bekent bij de buitenlandse spionagediensten. 
 • De trein zal dus bevolkt zijn door buitenlandse agenten die het Mata moeilijk zullen maken om Monte Carlo te bereiken.

Het gesprek is dan afgelopen en Elsbeth verdwijnt. Mata moet dus per trein naar Monte Carlo, dus eerst moet ze nu naar het station. Loop naar links en.....Op de hoek staat een gele taxi. Klik met je praatcursor op de gele taxi. 

De taxichauffeur vraagt waar Mata naar toe wil, dus pak het Monaco icoon uit je inventory en klik ermee op de taxi en......we belanden bij het Gare Du Nord station

Gare Du Nord station:

Mata is in het station. Het Gare Du Nord is een zogenaamd kopstation. Iedereen die wel eens per trein naar Parijs is gereisd kent het Gare Du Nord wel want het is het aankomst station van alle treinen uit het noorden, ook die vanuit Nederland. Links is het Kaartjesloket (Ticket office).

SAVE JE GAME NU, want zodra je een kaartje hebt gekocht begint één van de vele MINIGAMES in de game en dit zijn Random games die per spel verschillend zijn.

Klik met de praatcursor op het Kaartjesloket en koop dan een kaartje naar Monaco en......Je beland in de eerste van de:

Treinreis Minigame: 
Vermijd de buitenlandse agenten:

Mata zal, gedurende het verdere verloop van de game, een aantal keren per trein van de ene naar de andere Europese Hoofdstad moeten reizen. Telkens krijg je dan deze treinreis minigame voorgeschoteld en telkens is deze game dan weer ietsjes moeilijker. Deze 1e keer heeft de minigame moeilijkheidsgraad EASY.

 • In je scherm heb je nu de treinkaart. Je speelt deze treinreis minigames altijd op de kaart. Mata heeft uitgelegd wat de bedoeling is. 
 • Helaas zijn deze minigames in elk spel anders, dus ik kan je er geen pasklare oplossing voor geven. Ik kan alleen uitleggen wat de bedoeling is. 
 • Elke keer als Mata per trein van de ene stad naar de andere stad moet reizen krijg je deze treinpuzzel voorgeschoteld. 
 • Door het oplossen van deze treinpuzzels verdien je dus Vaardigheidspunten. 
 • Het aantal vaardigheidspunten dat je verdient is afhankelijk van het aantal pogingen dat je nodig hebt om de puzzel op te lossen. 
 • Slaag je erin om Mata bij de eerste poging al veilig van het startstation naar het eindstation te brengen dan verdien je steeds de meeste punten. 
 • Elke volgende poging kost je echter punten, dus heb je 2 pogingen nodig dan verdien je dus minder punten dan met 1 poging enzovoorts.....
Je kunt deze treinpuzzels overslaan, maar dan verdien je geen Vaardigheidspunten. Het aantal punten die je in de game behaald bepalen uiteindelijk welk einde van de game je ziet. De minigames beïnvloeden echter het verloop van de game niet. Dus ook al sla je elke minigame over dan blijft het verhaal van de game hetzelfde, alleen zie je dan aan het einde het "slechte" einde.

Je kunt de treinreis minigames overslaan door op de rode "Skip This Minigame knop" te klikken. Deze knop is de zogenaamde PANIEKKNOP maar die zie je alleen als je in de gameopties de optie Show Minigame Panicbutton hebt aangevinkt. Door op de rode paniekknop te klikken sla je de minigame over en bereikt Mata veilig haar eindstation. Je hebt dan echter geen Vaardigheidspunten verdient.

De 2e mogelijkheid om Mata veilig door deze puzzels heen te loodsen is deze. Op diverse locaties in de gamekom je hulpspionnen tegen. Deze hulpspionnen bieden Mata dan een alternatieve trein ( een treinkaartje voor de Express trein) aan waarmee ze dan veilig verder naar haar bestemming kan reizen. Gebruik je in de stations dan dit Express Treinkaartje dan sla je ook de Trein Minigames over.

Ok....nu zal ik nog even uitleggen hoe je deze treinreisminigames moet spelen.

 • Op de kaart zie je steeds diverse routes die vanaf het startstation naar het eindstation gaan. 
 • Het is aan jouw om te bepalen via welke route Mata het beste kan reizen. 
 • Er verschijnen echter steeds vijandelijke agenten op de kaart die dan bepaalde routes blokkeren. 
 • Je moet dus die vijandelijke agenten vermijden. 
 • Kom je in contact met een vijandelijke agent dan is het Game Over en moet je de minigame opnieuw beginnen. 
 • Maar elke volgende poging levert je dus minder punten op. 
 • Op de kaart zie je de stations. De stations zijn dus de steden.  
 • Stations die gemerkt zijn met een rood rondje zijn stations die buitengebruik zijn. 
 • Groene rondjes zijn de Veilige Stations en stations met blauwe rondjes met een 2 erin zijn stations waar je van route kunt veranderen.

Je beweegt Mata van station naar station door simpelweg op de stations te klikken. Je kunt Mata echter steeds maar 1 station verder opschuiven. Telkens als jij Mata naar een volgent station beweegt zie je dat de vijandelijke agenten ook naar een ander station bewegen.  Ze zullen proberen om Mata in te sluiten. Je moet dus steeds de voor jouw juiste tactiek/route bepalen. Het is net zoiets als dammen of schaken.

Mata moet dus nu van Parijs naar Monaco reizen. Wel....zoals gezegd.....als je deze minigame wilt doen dan ben je verder nu op je zelf aangewezen want ik kan je geen kant en klare oplossing geven. Mijn oplossing, zoals je die hierboven op de kaart ziet aangegeven, kan best voor jouw niet werken.

Je moet het dus nu even verder zelf uitzoeken. Speel de minigame of sla hem over, het is geheel en al jouw beslissing. In deze 1e treinreis minigame is er maar 1 vijandelijke agent. Later in de game worden deze minigames moeilijker want dan zijn er meer vijandelijke agenten te ontwijken die dan ook samenwerken om Mata in te sluiten. Win je deze eerste treinreis puzzel bij je eerste poging dan verdien je er 100 Vaardigheidspunten mee. Heb je meer pogingen nodig dan verdien je dus steeds minder punten. Of je de minigame nu speelt of overslaat via de Paniekknop, Mata beland in het station van

Monaco:

Missie 3: 
Fotografeer de Geheime Notitie in de Britse Ambassade:

Verlaat het station via de uitgang achter Mata. We belanden op straat. Oscar Samsonet staat op het terras van een bistro geduldig op Mata te wachten. Praat met Samsonet en Mata krijgt haar nieuwe opdracht.

Mata moet terug naar Parijs om daar binnen te dringen in Britse Ambassade. Ze moet foto's maken van de notities van de besprekingen tussen de Britten en de Fransen. Mata heeft ook een camera nodig maar die kan ze van Elsbeth Schragmuller krijgen. Je krijgt het Camera onderwerp in je inventory.

2e Trein Minigame:

NB: ik ga vanaf nu niet steeds meer vermelden dat je met de iconen op personen e.d moet klikken. Je moet nu wel weten hoe het werkt in deze game.

Na het gesprek met Samsonet ga je terug naar links en klik je met de praatcursor op de gele taxi, die ook hier links op de hoek geparkeerd staat. Klik dan met het trein icoon op de taxi en we belanden terug in het station van Monaco. Klik met je praatcursor op het kaartjesloket en koop een kaartje naar Parijs. Je krijgt dus weer de Trein minigame voorgeschoteld. Het is dus nu de omgekeerde route. Mata moet heelhuids van Monaco terug naar Parijs. Ook deze 2e treinpuzzel is makkelijk want er is maar 1 vijandelijke agent. Doe de puzzel of sla hem over, al naar gelang jij wilt. Win je de game in de eerste poging dan heb je weer 100 Vaardigheidspunten verdient. 

Bij aankomst in Parijs wordt Mata echter gearresteerd door Captain George Ladoux van de Franse Geheime Dienst en Mata verdwijnt de cel in.

Parijs

In de Cel:

Mata is opgesloten in de cel. Je ziet Mata in de cel staan. Rechts naast Mata staat een tafel. Op de tafel staat een metalen Kopje. In de celdeur zit het slot. Links naast de celdeur zitten dus tralies (Metal bars).Langs de rand van de vloer loopt een goot (Sewer). 

Bekijk het slot in de celdeur. Mata zegt dat het eenvoudig moet zijn om het slot te kraken. Grijp het metalen Kopje van de tafel.  Bekijk met je loepje het begin van het riool (Sewer). Mata vist een stukje Draad (Piece of wire) uit de goot. Je kunt nu 1 van 2 dingen doen om de celdeur te openen. Of je klikt met het Kopje op de tralies, links van de celdeur, of je klikt met het stukje Draad op het slot in de celdeur. Beide methoden heeft hetzelfde resultaat namelijk dat Captain George Ladoux verschijnt en er volgt een gesprek. 

Ladoux legt nu uit dat Mata is gearresteerd vanwege de diefstal van de armband van Zolliger's vrouw. De armband dus die Mata van Rupert Zollinger heeft gekregen. Rupert was echter niet de eigenaar van de armband en zijn vrouw heeft dus aangifte van diefstal gedaan. Ladoux eist dat Mata de armband aan hem geeft. Geef dus de Armband aan Ladoux en.....Ladoux gaat Mata nu chanteren. Ladoux wil dat Mata nu voor hem gaat spioneren. Ladoux wil dat Mata voor hem de plannen van het Duitse Jules Verne Project gaat stelen. Hiervoor dient Mata aan te pappen met Majoor Arnold von Kalle, een Duitse officier. Majoor von Kalle is een grote fan van Mata Hari, dus Mata dient een dansoptreden voor de majoor te gaan doen.

Mata heeft geen keus, dus ze moet doen wat Ladoux van haar verlangt. Ladoux laat Mata dan uit de cel. Nu dient Mata dus "2 heren".  Bekijk nog even de kast (Closet), die in de linker kamer achter het rode gordijn staat, en ga dan via de trap naar boven, naar het politiebureau. Ladoux staat hier, maar praat maar niet met hem. Op de tafel, in de voorgrond, staat een Coderingsmachine (Cipher machine). Bekijk de Coderingsmachine met je loepje. 

Verdwijn dan door de deuren naar buiten en Mata beland terug bij het theater en haar hotel. Loop door naar rechts en ga dan rechts de straat in (way to side road). Op het volgende scherm loop je verder door naar rechts en....Elsbeth Schragmuller staat dan net voorbij camera winkel van Henri Fouquet. 

Praat met Elsbeth en klik dan met het Camera icoon op haar en.....Mata ontvangt van Elsbeth dan de camera die ze nodig heeft om de notities in de Britse Ambassade te fotograferen. Ga terug naar links, naar het plein. Loop, op het plein weer naar rechts, tot je de gele taxi weer ziet, die weer voor het theater staat. Klik weer met de praatcursor op de taxi en gebruik dan het Britse Ambassade (British Embassy) icoon op de taxi en de taxi levert Mata dan af bij de:

Britse Ambassade:

Mata is beland in de voortuin van de Britse Ambassade. Een Britse soldaat staat in de ingang te bewaken Praat met de soldaat. Mata vraagt of ze naar binnen mag. De soldaat zegt echter dat Mata een pasje nodig heeft. Zonder pasje mag niemand naar binnen. Mata probeert de soldaat te verleiden om haar toch binnen te laten, maar zonder succes.

Verkrijg het Ambassade pasje:

 • Er komt dan een man de ambassade uit. Klik snel met je praatcursor op de klerk. 
 • Mata roept de man en de man stopt en je kunt met de man praten. 
 • De man is een klerk die op de Ambassade werkt. Je Verleidingsicoontjes verschijnen. 
 • Mata moet de klerk verleiden zodat hij haar het pasje geeft waarmee ze de ambassade in mag. Gebruik dus de Verleidingsicoontjes op de man. 
 • Gebruik je echter het de verkeerde icoon dan verdwijnt de man, maar er komt dan een andere man de Ambassade uitgewandeld waarmee je het dan weer kunt proberen. 
 • Er zijn 3 of 4 mannen die steeds de ambassade uit komen maar ook weer terug naar binnen gaan. 1 van die 4 mannen is de klerk die vatbaar is voor Mata's verleidingskunsten en van die man krijgt Mata dan uiteindelijk het fel begeerde pasje.

Dit is dus weer een "random" puzzel want ik kan je niet zeggen welk van de 3 mannen, die in en uit de ambassade gaan, in jouw spel de man is van wie je het pasje krijgt. Je moet de mannen dus aanspreken en dan de verleidings iconen gebruiken. 1 van de mannen reageert dan op het "Dans Verleiding icoon" (Suduction by dance"). Deze man heeft wel zin in een heet afspraakje met Mata op zijn hotelkamer maar hij wil eerst zeker weten dat Mata ook werkelijk de verleidelijke Mata Hari is. Je krijgt dan het "Doe een dansje" (perform a dance) icoon. Gebruik dit op de man en Mata doet dan een dansje. Hierdoor wordt de man nog geiler dan ie al was en hij geeft Mata dan de Ambassade pas (Embassy pas).

Op de afbeelding hier boven zie je de klerk van wie Mata in mijn spel dus de pas krijgt. Ik weet echter niet of in jij in jouw spel van dezelfde man het pasje krijgt. Het kan best zijn dat jij het pasje van 1 van de andere 2 mannen moet krijgen.

Verstop de camera en ga dan naar binnen:

In ieder geval.........Als je de pas hebt gekregen dan is het niet handig om gelijk nu de Ambassade in te gaan want Mata zal door de soldaat gefouilleerd worden en die zal dan de camera vinden. Mata moet de camera eerst eventjes verbergen. Volg het pad naar links en ga dan voor het middelste raam staan. Voor het middelste raam zie je een kleine groene heg (happy little bush). 

Pak de camera uit inventory en klik ermee op de heg om de camera in de heg te verbergen. Loop dan terug naar de soldaat die de ingang staat te bewaken en geef hem je Ambassade Pas (Embassy pas). Mata mag naar binnen, dus ga naar binnen en beland in het:

Kantoor van de Britse Ambassadeur:

Mata is dus op zoek naar de geheime notities aangaande het overleg tussen de Fransen en de Britten. Op een tafeltje, links van Mata, staat een Fles Schotse Wiskey (Bottle of scotch).. Rechts van Mata staat het bureau. Op het bureau staat een Kaartenhouder (card holder) Voor het bureau staat een grote kist (big chest). Tussen de ramen zie je de open haard (chimney). Er ligt een brok Houtskool (piece of coal) voor de open haard op de grond.

 • Bekijk de grote kist. De kist zit op slot met een combinatieslot. 
 • Klik met je grijphandje op de Kaarthouder die op het bureau staat. 
 • Mata pakt een blanco velletje papier uit de houder en ze meld dat ze een vage doordruk op het velletje papier ziet.
 • Grijp dan het brok Houtskool. 
 • Combineer in inventory de houtskool met het velletje papier (dus klik in inventory de houtskool op het velletje papier) en...
 • met de houtskool maakt Mata de doordruk van de cijfers zichtbaar op het velletje papier. 
 • Klik dan het velletje papier op de grote kist en....Mata maakt het slot open met de cijfercombinatie. 
 • Klik weer met je loepje op de kist en....Mata pakt er de Geheime Notities (Ambassadors notes) uit.

Klik met de Geheime Notities (Ambassadors notes) op het rechter raam om het papier op het raam te plakken....helaas....de notitie blijft niet op het raam plakken. De Geheime Notitie valt omlaag en blijft in de vensterbank liggen. 

 • Grijp nu de Fles Schotse Wiskey van de tafel bij de deur. 
 • Gebruik de Fles Schotse Wiskey dan op de Geheime Notitie, die dus in de vensterbank ligt. 
 • Mata snapt wat je wilt proberen maar ze doet het niet omdat de Wiskey een lelijke vlek op de notitie zal maken. En dan zou men weten dat iemand de notitie uit de kist heeft gehaald.

Het idee van de Wiskey is goed maar Mata heeft iets anders dan Wiskey nodig. Verlaat de kamer nu weer. Mata staat dan weer buiten. Volg het pad nu naar rechts, naar de muur van de tuin. Aan de muur zit dan een kraantje en onder het kraantje zit het rooster van de afvoer. 

 • Giet de Fles Wiskey leeg in de afvoer (sink), dus klik met de fles op het rooster. 
 • Vul de lege fles dan met water uit de kraan, dus klik met de fles op de kraan (water tap)
 • Ga terug naar binnen en gebruik dan de fles weer op de Geheime Notitie (Ambassadors notes), in de vensterbank. 
 • De Geheime Notitie is dan nu drijfnat en vanzelf heeft Mata de papieren dan op het raam geplakt. 

 • Ga terug naar buiten en naar links en klik op de heg waar je de camera in hebt verborgen om de camera weer te pakken. 
 • Je ziet de Geheime Notities geplakt zitten op het linker raam. 

 • Klik dus met de camera op het linker raam en....Mata maakt nu de foto van de Geheime Notities.

 • Mata kan die Geheime Notities natuurlijk niet op het raam geplakt laten zitten. 
 • Verberg de camera dus weer in de heg en ga dan terug naar binnen. 
 • Grijp binnen de Ambassadors notes van het rechter raam en stop ze dan terug in de grote kist.

Mata zegt dat ze klaar is hier. Ga echter nog niet terug naar buiten. Achter het bureau staat de bureaustoel en voor de bureaustoel ligt er een document op het bureau dat je kunt pakken met je Grijphandje. Je moet wel even goed het bureau afzoeken met de cursor om de juiste plek te vinden waar je het grijphandje krijgt. Grijp dat document. 

Het document is een communiqué met de specificaties van de nieuwe torpedo lanceerbuizen van de Franse duikboten. De Britten bespioneren dus ook hun bondgenoten. Je hebt hiermee 50 spionagepunten verdient.

Links naast de open haard staat een archiefkast en tussen die archiefkast en de openhaard hangt een lange zwarte overjas. Bekijk die zwarte jas met je loepje en Mata vindt een Wachtwoordnotitie (password note) voor de duikbootbasis van de Franse Marine. 

 • Verlaat nu het kantoor weer. Terug buiten ga je weer naar links en grijp je de camera weer uit de heg. 
 • Loop dan terug naar rechts en klik dan je groene pijlcursor onderaan het scherm (leave embassy) om de ambassade te verlaten. 
 • Mata beland terug op het plein bij het theater en haar hotel. De gele taxi staat weer op de hoek voor het theater.
 • Klik weer met de praatcursor op de taxi en dan met het treinstation icoon en Mata beland weer op het Gare Du Nord station.

Gare Du Nord station:

 • Er staan nu diverse personen in het Gare Du Nord station. Het zijn 2 vrouwen en 3 mannen. 
 • De man die bij de rechter pilaar staat is echter een spion (Spy) van de Britse Geheime dienst. 
 • Ga praten met die spion en gebruik dan de Wachtwoord Notitie (password note) op de spion. 

 • Mata zegt het wachtwoord en de spion geeft haar dan een schets van de Torpedolanceerinrichting. 
 • Je krijgt het Duikbooticoon en hebt weer 150 spionagepunten verdient. 
 • Sluit het dagboek en je krijgt dan eventjes een krantenartikel in beeld. 

Mata moet terug naar Monaco om haar baas, Oscar Samsonet, op de hoogte te brengen van haar geslaagde missie 3. Dus klik weer op het kaartjesloket en koop weer een kaartje naar Monaco en....je moet dan weer beslissen of je de Trein Minigame weer wel of niet wilt doen.

De Minigame is weer reuze makkelijk want nog steeds is er maar 1 vijandelijke agent die je moet vermijden.  Maar je zult waarschijnlijk nu een andere route moeten nemen. Doe de minigame of sla het over. Slaag je weer in 1 poging dan heb je weer 100 Vaardigheidspunten verdient. Sla je de minigame over dan verdien je dus geen punten. Hoe dan ook, Mata beland weer in:

Monaco:

Verlaat het station en je bent terug bij Oscar Samsonet, die nog altijd op het terras van de bistro staat.  Geef de Camera aan Samsonet. Er volgt dan een gesprek over de Geheime Notities en Mata vertelt dat ze nu ook voor de Franse Inlichtingendienst werkt omdat ze wordt gechanteerd door die Ladoux. Samsonet vindt dit echter geen probleem.

Als het gesprek is afgelopen gaat Mata dus beginnen om de opdracht van die Captain George Ladoux uit te voeren en daartoe moet ze eerst die Duitse Majoor von Kalle verleiden. Eerst moet Mata dus terug naar Parijs, dus neem de taxi terug naar het station van Monaco en koop op het station weer een kaartje naar Parijs. Je moet dan weer de Trein puzzel doen, of je slaat de puzzel over. Je verdient weer 100 Vaardigheidspunten als je de puzzel in 1 poging oplost.

Parijs:

Missie 4: Het Jules Verne Project:

Terug op het Gare du Nord verlaat je het station en Mata beland weer op het plein bij het theater. Ga nu het Theater binnen, dus klik op de deur van het:

Theater:

Mata beland in haar kleedkamer en haar is ook Gabriel Astruc. Praat met Astruc. Het gesprek gaat verder vanzelf.

Om die Majoor von Kapa te verleiden moet Mata een dansshow opvoeren in het theater, want die Duitse Major zal dan in het publiek zitten. Maar Gabriel vindt dat Mata eerst een paar nieuwe dansjes moet instuderen, want het publiek heeft een beetje genoeg van Mata's oude dansjes. Gabriel zegt tegen Mata dat ze rond moet kijken naar dingen die haar inspiratie kunnen geven voor een nieuwe dans. Het gesprek is dan vanzelf weer afgelopen.

Mata moet dus eerst inspiratie opdoen voor een nieuwe dans. Je moet dus nu eerst op zoek naar iets dat  Mata de inspiratie geeft voor het instuderen van een nieuw dansje. Verlaat het Theater weer.

Inspiratie voor een nieuwe dans opdoen:

Mata is terug buiten op het plein. Voor de fontein, staat dus de draaiorgelman. De draaiorgelman draait het wiel van zijn draaiorgeltje rond. Als je naar de lucht kijkt dan zie je steeds een vliegtuigje heen en weer vliegen. Zowel de Orgelman als het vliegtuigje in de lucht zijn inspiratiebronnen voor Mata, maar je kunt maar 1 van de 2 gebruiken. Dus je moet kiezen welke bron je wilt gebruiken. Ik kies hier voor de orgelman. Wil jij echter kiezen voor het vliegtuigje dan moet je met je loepcursor op de blauwe lucht, boven de fontein.

Klik met je loepje op de draaiorgelman. Mata gaat de draaiorgelman even staan te bekijken en ze zegt dat ze wel iets kan doen met de draaiende bewegingen die de man maakt als het draaiorgelwiel ronddraait.  Je krijgt het Gloeilamp icoon ten teken dat Mata een idee voor een dansje heeft gekregen.

Bij het theater staat een Spion (spy). Ga praten met de Spion. Dit is een hulp spion voor Mata en hij geeft Mata een "Treinkaartje voor de Express Trein uit Parijs". Via dit kaartje kun je dus een kaartje kopen voor een veilige trein uit Berlijn naar Parijs. Je hoeft dan de Trein puzzel niet te doen. De spion vertelt ook dat, als Marta andere veilige trein routes wil hebben, ze dan ook met zijn collega spionnen moet praten in de andere steden. Ga terug het theater in.

Theater:

Mata is terug in haar dressingroom . Praat weer met Gabriel Astruc en gebruik dan het Inspiratie icoon op hem. 

Mata gaat zich dan achter het scherm omkleden in haar dansoutfit en doet dan een paar dansbewegingen voor Astruc. 

Astruc vindt het sensationeel en wil haar nu wel weer laten optreden. Astruc geeft Mata dan een brief van Marie Curie en Mata leest de brief hardop voor. De adviezen van Mata hebben gewerkt en Marie Curie heeft haar vent aan de haak geslagen. Je hebt dan ook het "Dans permit" icoon gekregen. 

Gebruik het "Dance permit" icoon op Astruc om de Dans Minigame te starten. 

De Dans Minigame:

Mata staat op het toneel en ze legt uit wat de bedoeling is. Er verschijnt uitleg in je scherm. Lees de uitleg en klik deze tekstschermen dan weg. Je kunt ook deze Minigames weer overslaan via de rode Paniekknop, rechts boven, maar dan verdien je geen Rijkdompunten. Als je de tekstschermen hebt weggeklikt begint de Minigame.  

In het scherm verschijnen 4 doorzichtige cirkels. Mata begint te dansen en er verschijnen Muzieknoten in je scherm. De muzieknoten komen van links en rechts en ook boven en onder in het scherm. De muzieknoten bewegen naar de 4 cirkels. De muzieknoten zijn punten waard. Elke muzieknoot heeft een waarde van 0 tot 10 punten. 

Je moet de muzieknoten AANRAKEN met je pijlcursor om ze te laten verdwijnen. Maar alleen precies in het midden van de Cirkels zijn de muzieknoten 10 punten waard.  Hoe verder weg van de cirkels je een muzieknoot aanraakt, hoe minder punten het je oplevert is. Alleen precies in het midden van elke cirkel zijn de muzieknoten 10 punten waard

Je moet dus steeds snel reageren en proberen om de muzieknoten te raken als ze in precies in het midden van de cirkels zijn, want dat levert dan steeds 10 punten per muzieknoot op.  

Je moet NIET KLIKKEN op de muzieknoten, je moet ze alleen AANRAKEN met je pijlcursor.

Linksboven zie je een balkje. Zodra dat balkje voor de helft groen is geworden heb je SUCCES en verdien je de minimale 500 Rijkdompunten. 

Maar hoe sneller je bent des te meer muzieknoten je kunt aanraken en dus des te meer punten je kunt verdienen. 

Slaag je erin om het balkje helemaal vol te krijgen dan verdien je de maximale score van 3000 punten. Is mij niet gelukt....ik heb 1000 punten gehaald.

Als Mata klaar is met het dansje, en je hebt dan het balkje voor de helft groen, dan gaat het publiek luid juichen en klappen. 

Je krijgt dan de SUCCES mededeling in je scherm. Je moet deze mededeling dan wegklikken om de game verder te laten gaan.

Slaag je er niet in om het balkje ten minste voor de helft groen te maken dan heb je GEFAALD. 

Het publiek gaat dan boe en bah roepen en je krijgt dan de GEFAALD mededeling in je scherm. Ook deze mededeling moet je wegklikken.

Het dansje van Mata Hari duurt maar een bepaalde tijd en vlak voor het einde van het dansje komen er geen muzieknoten meer, dus je moet echt proberen om de beschikbare muzieknoten precies in het midden van de 4 cirkels aan te raken om een zo hoog mogelijke score te behalen. Raak je de muzieknoten buiten de cirkels aan dan zijn ze veel minder punten waard. Elke muzieknoot levert je dus 0 tot 10 punten op, maar ze zijn alleen precies in het midden van de cirkels 10 punten waard.

NOGMAALS...je moet NIET KLIKKEN op de muzieknoten...je moet ze alleen maar AANRAKEN met je pijlcursor.

NB: Deze eerste keer is dit minigame nog relatief makkelijk, maar gedurende de rest van de game zul je deze dans minigame nog een paar keer moeten/kunnen doen. Telkens is de puzzel dan moeilijker omdat je dan veel meer noten te kraken krijgt, die dan ook steeds sneller over je scherm gaan bewegen. Je krijgt dan dus steeds minder tijd om te reageren.

Ook voor deze Dans Minigames geld dat je telkens zelf moet besluiten of je het wilt spelen of dat je het wilt overslaan via de rode Paniekknop. Sla je de Dans minigames over dan verdien je dus geen Rijkdompunten, maar ga je gewoon verder met de hoofdlijn van het verhaal.

Er nog 1 belangrijk feit dat je moet weten en dat is dit: 

Als je besluit om deze Dans Minigame te doen dan win je of verlies je.  Je krijgt dan dus of de SUCCES mededeling of de GEFAALD mededeling. Klik die mededeling weg en je beland terug in de kleedkamer. Had je SUCCES, of heb je de minigame verlaten via de Paniekknop, dan gaat de game verder met de hoofdlijn van het verhaal.

Heb je echter GEFAALD dan gaat de game niet verder met de hoofdlijn van het verhaal.  Je MOET de dans minigame dan nog een keer starten door met de Dans Permit weer op Astruc te klikken. Je kunt dan nogmaals proberen om wel succes te halen of je besluit dan alsnog om de minigame over te slaan. Alleen als je de Dans minigame succesvol afsluit of overslaat gaat de game vanzelf verder met de hoofdlijn van het verhaal. Ik ga er van uit dat je de Minigame speelt en dat je uiteindelijk succes hebt behaald, dus dat je  ten minste 500 Rijkdompunten hebt verdient. 

Na de Dans minigame beland Mata terug in haar kleedkamer. Het dagboek verschijnt in je scherm.  Klik het dagboek weg en......Mata kleed zich dan weer om en verlaat dan vanzelf het theater. Buiten word Mata dan aangesproken door de Duitse Majoor Arnold von Kalle, die dus in het publiek zat. 

 • Major Arnold von Kalle is een bewonderaar van Mata en hij nodigt haar uit om hem in Berlijn, in de Grenadiers Club, te komen opzoeken. 

 • De Majoor geeft Mata dan de "Grenadiers Club Uitnodiging".

 • De volgende morgen zijn we dan in Mata's hotelkamer. 

 • Verlaat de kamer en neem op het plein weer de gele taxi naar het Gare du Nord treinstation. 

 • Koop bij het kaartjes loket een kaartje naar Berlijn en.....doe de Trein Minigame weer, of sla deze weer over via de Paniekknop. Hoe dan ook...Marta beland in:

Berlijn:

Mata is op het Spandau treinstation van Berlijn beland. Achter Martha zie je een publieke telefoon. Bekijk de telefoon met je loepje. Deze telefoon is buiten bedrijf. Loop naar rechts en je ziet dan de uitgang en het kaartjesloket. Bij de pilaar, rechts van het kaartjesloket staat weer een hulpspion. 

Praat met de spion. Mata vertelt de spion dat ze de treinreisjes te gevaarlijk vindt worden vanwege de vijandelijke spionnen. Deze man raad Mata dan aan om, als ze weer van Parijs naar Berlijn moet reizen, de Rocket trein te nemen, vanaf het Gare du Nord. De Rocket trein is een veilige trein zonder vijandelijke spionnen. Je krijgt het Rockettrein icoon. Verlaat het station en Mata neemt een taxi naar het centrum van Berlijn. Mata staat dan naast de gele taxi.  

Rechts, achter de bomen, is het Hotel waar Mata een kamer heeft genomen. Links is de Grenadiers Club. Loop naar links en je ziet dan de ingang van de Grenadiers Club.

Grenadiers Club:

Een portier in uniform staat de ingang te bewaken. Praat met de portier (Gatekeeper). De portier vraagt of Mata een Uitnodiging heeft, dus toon de portier de Grenadiers Club Invitation en Mata mag naar binnen. Klik dus op de deur van de club en Mata beland binnen. Mata is dan binnen en in de grote zaal van de Grenadiers Club. Loop door naar rechts en.....Je ziet dan Majoor Kalle staan die in gesprek is met Kolonel Manfred Holtz.  Bij het linker raam staat een heer met hoge hoed. Die hoge hoed heer is de Attaché.

Mata wil graag even het gesprek tussen von Kalle en Holz afluisteren, dus loop door naar Majoor Kalle en ......Mata bereikt de Majoor niet want ze wordt ongevraagd aangesproken door de praatgrage Attaché. Deze Attaché lult Mata de oren van de kop en zolang deze vent hier staat kan Mata het gesprek tussen von Kalle en Holz niet afluisteren. Mata loopt dan vanzelf terug en wordt dan aangesproken door één van de andere mannen. 

De man vertelt dat die Attaché een ongelooflijke ouwehoer is maar dat hij reuze bang voor zijn vrouw is. Altijd als de vrouw van de Attaché opbelt naar de Grenadiers Club om de Attaché naar huis te commanderen dan verdwijnt de Attaché snel naar huis. Deze man vertelt ook dat de Attaché Graaf Bauman is en je krijgt dan het "Bel de Butler" (Call butler) icoon.

Wel.....om die vervelende Attaché te laten verdwijnen moet Mata de club opbellen en dan net doen of ze de vrouw van de Attaché is. Verlaat de club weer.  Mata heeft dus een telefoon nodig om de butler van de Grenadiers Club te bellen. Op het Berlijn station is een publieke telefoon maar je weet dat die buiten gebruik is.

Loop  naar rechts en dan voorbij de gele taxi en dan over de tramrails. Aan de rechter zijde van de straat is het Hotel, waar Mata nu een kamer heeft gehuurd. 

Ga het hotel binnen. Mata is dan in haar hotelkamer. Aan de linker muur staat een tafel waarop de telefoon staat. Klik met je grijphandje op de telefoon om de telefoon op te pakken. Klik dan met de Bel de Butler icoon op Mata en....

Mata belt de Grenadiers Club op en doet alsof ze de vrouw van de Attaché is en ze sommeert de butler om de Attaché naar huis te sturen. Verlaat het hotel weer en ga terug naar de overkant van de straat, naar de Grenadiers Club. Toon de portier weer de Grenadiers Club Uitnodiging en ga dan weer naar binnen. Terug binnen loop je weer door naar rechts en zie...die vervelende Attaché is nu verdwenen.

Majoor Arnold von Kalle staat dus te praten met Kolonel Manfred Holz. Klik niet met je praatcursor op de beide mannen maar loop gewoon naar ze toe en.....Mata blijft dan achter de dikke ronde pilaar staan om het gesprek tussen von Kalle en Holz af te luisteren. 

De Majoor en de Kolonel praten over een belangrijke fout in het Jules Verne Project. Het schijnt dat het staal dat voor het Jules Verne Project wordt gebruikt last heeft van metaalmoeheid. Het Jules Verne Project is dus het duikboot bouw programma van de Duitsers. De Duitsers hebben dringend een procédé nodig waarmee ze harder staal kunnen maken voor hun duikboten. Mata vindt dit hoogst interessant en denkt dat ze deze informatie kan gebruiken.  Je hebt dan het "Jules Verne Failure" icoon gekregen.

Als Mata dan vanzelf weer is terug gelopen klik je met de praatcursor op Majoor von Kalle om nu met hem te gaan praten. Na het inleidende gesprekje gebruik je het Jules Verne Failure icoon op von Kalle. Mata laat merken dat ze weet van het probleem met het Jules Verne Project. Kolonel Manfred Holz loopt dan boos weg en blijft links van de dikke pilaar staan. Klik nu met de Marie Curie brief op von Kalle en.......

Mata weet Kalle dan te overtuigen dat ze hem van nut kan zijn omdat de beroemde chemicus Marie Curie haar vriendin is. Kalle vertelt dan meer over het Jules Verne Project. Het blijkt dat de Duitsers een betere kwaliteit staal nodig hebben voor het project. Kalle vertelt dan ook iets over het DuMolier procédé. Het DuMolier procédé schijnt een chemisch proces te zijn dat het staal harder maakt. Von Kalle is bereid Mata flink te betalen voor informatie over dat DuMolier proces.  Het gesprek is dan afgelopen.

Lees even in je dagboek. Je leest dan dat Mata denkt dat Marie Curie zou kunnen helpen met informatie over het DuMolier procédé want tenslotte is het een chemisch iets en is Marie Curie een chemicus. Verlaat de club en neem buiten dan de taxi terug naar het Spandau treinstation. Terug op het station klik je dan met de praatcursor op het kaartjesloket. De kaartjesverkoper vraagt weer waar je naar toe wilt. Ok....je hebt nu de keus.....

Trein Minigame of juist niet:

 • De hulpspion in Parijs heeft je het Parijs Express kaartje gegeven. Je kunt dit kaartje nu gebruiken om met deze veilige Express Trein terug naar Parijs te reizen. 
 • Als je de Express Trein neemt dan hoef je dus de Trein Minigame niet te doen, maar dan verdien je ook geen Vaardigheidspunten meer. 

 • Ben je niet geïnteresseerd in het vergaren van zoveel mogelijk punten en heb je schoon genoeg van de minigame, dan klik je met het Paris Express icoon op de kaartjesverkoper en...Mata beland dan onmiddelijk, na de loading, terug op Gare du Nord in Parijs.
 • Ben je wel echter wel geïnteresseerd in een zo hoog mogelijke score dan moet je de Trein minigame nu weer spelen. Klik dan met het gewone Parijs trein icoon op de kaartjesverkoper en....speel het Trein Minigame weer en probeer dit weer in 1 poging te doen om de hoogste score  van weer 100 punten te halen..

Je moet dit dus zelf maar bepalen. Ik probeer in deze walkthrough steeds alle minigames om een zo hoog mogelijke score te behalen. Speel je de minigame dan moet je Mata dus, op de kaart, veilig van Berlijn naar Parijs brengen,

Parijs:

Marie Curie:

Hoe dan ook.....of je nu met de Express trein naar Parijs bent gegaan of je hebt de Minigame gespeelt, Mata is dan terug op het Gare du Nord station. Verlaat het station en we zijn dan terug op het plein voor het theater. Klik met het Marie Curie kaartje (Marie Curie calling card) op de taxi om naar het lab van Marie Curie te worden gereden. De taxi levert Mata af voor het lab van Marie Curie. 

 

Klik op de voordeuren en Mata gaat naar binnen. Marie Curie staat in haar lab bij het linker raam. Praat met Marie Curie. Marie is verheugt om Mata te zien maar ze heeft geen tijd om te kletsen.

 Marie is bezig met een experiment en Mata kan haar even helpen. Je moet nu een paar spullen voor Marie zoeken en die dan aan haar geven. Marie vraagt of Mata wat Magnesium voor haar kan pakken. Nu worden diverse hotspots beschikbaar. 

 • Rechtsonder staat een tafel. Op die tafel staan 2 glazen flessen. In de linker glazen fles zit Epsom Zout (Epsom salts). Grijp Epsom Zout uit de fles. Klik dan gelijk met het Epsom Zout op Marie Curie om het aan haar te geven. 

 • Nu wil Marie dat Mata wat Vitriool (Vitriol) voor haar zoekt. Onder het rechter raam staan 2 kastjes. Op het blauwe kastje ligt het witte Potash poeder. Op het ladekastje vindt je, links, gele buisjes met Sulfaat Zuur (Sulfuric acid) en rechts Aceton Zuur (Acetic acid). Grijp de gele buisjes Sulfaat Zuur (Sulfuric acid) en geef het aan Marie. 

 • Nu vraagt Marie om Saltpeter. Links naast Marie Curie staat een open kast waar diverse zuren en andere troep in zit. De kast is in 2 helften verdeeld en elke helft heeft 3 schappen. In de linker helft van de kast vindt je dan, in het middelste schap, de Sodiumnitraat (Sodium nitrate). Pak de Sodiumnitraat en geef het aan Marie Curie.

Mata vraagt of Marie bezig is om buskruit te maken, maar dat is niet het geval. Nu kan Marie dan met Mata praten. Gebruik het DuMolier icoon (Need Du Molier details) op Marie. Marie vertelt dan dat haar nieuwe minnaar, Jaques Brunel, meer weet over het DuMolier procédé. Marie neemt Mata dan mee naar de andere kamer waar die Jaques Brunel is en ze stelt Mata aan haar minnaar voor.

Jaques Brunel verklaart dat hij niets mag vertellen over het DuMolier project. Maar hij vertelt ook dat het boek met zijn aantekening betreffende het DuMolier project achter hem op de tafel ligt. Omdat het DuMolier project top secret is heeft Brunel zijn notities geschreven met onzichtbare inkt.

Helemaal rechts op de werktafel ligt een Fotografische Plaat (photo plate). Links zie je een werkbank met een bankschroef. Op die werkbank ligt het Notitieboekje (Notebook) van Brunel. Je kunt deze 2 items echter niet pakken zolang Marie Curie en Jaques Brunel hier zijn. Mata moet dus die 2 uit deze kamer zien te krijgen. Ga terug rechts en dan door de deur terug naar de voorste kamer.

 • Bovenin de rechter helft van de stellingkast vindt je Radium Zout (Radium salt) en op de middelste plank staat Hydrobenzeen (Hydrobenzene). 
 • Grijp het Radium Zout en grijp het Hydrobenzeen uit de stellingkast. 
 • Onderin het linker deel van de kast vindt je een Plastiek Zakje (Foil pounch). Pak een Plastiek Zakje. 
 • Helemaal rechts op de lage ladekast, die bij het rechter raam staat, hangt dus een roze buisje Aceton zuur (acetic acitd). 

 • Grijp het buisje Aceton Zuur.

Op het lage tafeltje dat voor het linker raam staat, staan dus de 3 chemicaliën die je daarstraks aan Marie Curie hebt gegeven. Het zijn van links naar rechts dus de: Sodium Nitraat (Sodium nitrate), Epsom Zout en de Vitriool. Bekijk deze 3 chemicaliën met je loepje. 

Mata krijgt dan het idee om een ontploffing te veroorzaken. Klik  met het plastiek zakje (Foil pounch) op elk van deze 3 chemicaliën en......Mata slaagt erin om Marie's experiment te laten mislukken en dat gebeurt met een knal. Marie Curie komt dan terug en is een beetje boos. Dan komt ook Brunel uit de linker kamer en hij verdwijnt nu om thee te gaan drinken. 

 • Ga terug naar de linker kamer. De kust is nu dus vrij.  
 • Grijp dus de Fotografische Plaat (Photo plate) 
 • Gebruik de Fotografische Plaat dan op het Notieboek (notebook) van Brunel, die links op de bankschroef tafel ligt. 
 • Mata denkt dat ze de notities kan fotograferen, ondanks dat het notitieboekje op slot zit. 
 • Mata ligt het notitieboekje op de fotografische plaat.

Klik nu achtereenvolgens met de volgende items op het notitieboekje en ook in deze volgorde: Radium Zout (radium salt), Hydrobenzeen en als laatste de Aceton (acetic acid) en......op de fotografische plaat is dan een fotografische afdruk van de notities zichtbaar. Marie grijpt dan de DuMolier Notities en dit icoon heb je dan in inventory.

Ga terug naar de andere kamer en dan, rechts, door de deur naar buiten. Klik op de gele Taxi en gebruik dan het Trein icoon om terug te keren in het Gare du Nord. In het station klik je weer op het kaartjesloket en dan beslis je zelf maar of je via de Trein Minigame terug naar Berlijn gaat of dat je dit doet via de veilige Berlijn Rocket Trein. Met de  Berlijn Rocket Trein sla je dus de trein minigame over maar je verdient dan geen vaardigheidspunten.

Hoe dan ook....zorg dat Mata terug keert in:

Berlijn:

Grenadiers Club:

Mata is terug in het Spandau treinstation van Berlijn. Verlaat het station weer door de exit bij het kaartjesloket. Mata staat dan weer buiten in het centrum, bij haar hotel. Loop weer naar links, naar de Grenadiers Club. Toon de portier weer de Grenadiers Club Uitnodiging en ga weer naar binnen. Loop binnen weer door naar rechts. Helemaal rechts staan 2 mannen met elkaar te praten. Klik met je loepje op deze 2 mannen zodat Mata dan het gesprek eventjes gaat afluisteren. 

Het gesprek gaat over Marconi, de uitvinder van de radiotelegrafie. De mannen merken dan dat Mata hun gesprek staat af te luisteren en dat vinden ze niet echt leuk. Je hebt echter wel het Marconi onderwerp gekregen. De Attaché is ook weer terug en staat weer voor het linker raam, achter Kolonel Manfred Holz. Ga praten met de Attaché en gebruik dan het Marconi onderwerp op de babbelzieke Attaché. 

De Attaché vertelt nu over een nieuwe uitvinding van Marconi, de "Radiosignaal vinder",  waarmee de Duitsers het radioverkeer van de Franse duikboten kan onderscheppen. Het wordt genoteerd in je dagboek. Klik het dagboek weg. Je hebt weer 50 Spionagepunten verdient. Ga nu weer praten met Majoor Arnold von Kalle en geeft hem dan de DuMolier Notities

Bij von Kalle:

Mata beland met von Kalle in bed in zijn slaapkamer. Blijkbaar heeft geen man het uithoudingsvermogen van Mata want ook von Kalle is uitgeput, na het liefdesspel met Mata. Mata stapt uit bed om eens rustig rond te kijken in de hoop wat meer te weten te komen over het Duitse duikboot programma dat bekent staat als het Jules Verne Project.

 • Aan de muur, rechts van het bed, staat een grote kast die ook dient als bureau. Op deze kast staat een Potlood (pencil). 
 • Rechts zie je het raam waarvan de rode gordijnen nu gesloten zijn. Onder het raam staat een lage kast en daarop ligt blanco schrijfpapier (sheet of paper). 
 • In de raamkast zit ook een deurtje en achter dat deurtje bevind zich de Safe.

Grijp het Potlood en grijp een velletje Papier. Rechts naast het raam staat ook een hoge kast en daarin staan boeken.  In de kast zie je een kanonnetje staan.  Pak links van het kannonnetje het "From earth to moon" boek en rechts van het  kanonnetje het "Twenty thousend miles under the sea" boek.

Beweeg dan je cursor omlaag naar het onderste vak in deze kast. Helemaal rechts, in het onderste vak, krijg je dan de loepcursor. Klik daar dus met de loepcursor en....Mata pakt een blauwe map op en hierin vindt ze een zeekaart waarop alle zeevaartroutes staan van de Franse koopvaardij schepen en hun radio frequenties. Mata vraagt zich af of dit nu het Jules Verne Project is, maar ze denkt eigenlijk van niet. Het vinden van deze kaart wordt genoteerd in je dagboek en het levert je ook weer 50 Spionagepunten op. Sluit het dagboek.

Het lage kastje dat onder het raam staat heeft 2 laden en 2 deurtjes. Klik met je loepje op het rechter deurtje in de lage kast. Mata maakt het deurtje open en....ziet dat er in het kastje een Safe (Strongbox) staat. Klik met je loepje op de Safe en...Mata zegt dat ze de safe niet kan openen. 

Loop terug naar het bed en klik dan met het "From Earth to Moon" boek op von Kalle. Mata vraagt of de Duitsers het plan hebben om naar de maan te gaan. Dat is niet zo maar von Kalle verteld nu wel iets over een groot Kanon. Je krijgt het Grote Kanon (big gun) item in inventory.. Gebruik dit Big Gun item op von Kalle en hij vertelt dat meer informatie hierover te vinden is op pagina 102 en hij valt in slaap.

Klik in inventory dan met het Pagina 102 icoon op het "From Earth to Moon" boek om die pagina 102 te lezen en.....Mata vindt de combinatie voor de safe en dat is 21-7-14. Je krijgt het Slot Combinatie (Lock combination) icoon. Gebruik de Slot Combinatie dan op de Safe (Strongbox) en....Mata haalt opent de safe en vindt er de plannen van het grote kanon .

 • Mata kan natuurlijk deze plannen niet meenemen, want dan zou von Kalle weten dat ze voor de Fransen spioneert. 
 • De geopende safe heet nu "Cannon plans". 
 • Klik nu met het velletje Papier (sheet of paper) op de safe (cannon plans). 
 • Mata pakt de plannen uit de safe en ligt ze op de kast en ze legt het blanco papier er boven op (Cannon Plan Overlay). 
 • Klik dan met het Potloot op deze Cannon Plan Overlay  en ....Mata maakt een potloodafdruk van de plannen. 
 • Je hebt dan het Big Gun Tracing in je inventory.

Mata heeft er nu genoeg van om naar de pijpen van mannen zoals Samsonet, Ladoux en von Kalle te dansen. Ze wil nu wel wat geld voor zichzelf verdienen. Klik met de Big Gun Tracing op von Kalle in het bed en......Mata probeert nu von Kalle te chanteren. Ze vraagt von Kalle om geld of anders zal ze de kanon plannen aan haar Franse vrienden geven. Von Kalle vertelt echter dat het grote kanon niet deugt omdat het staal hard te maken. Er is Boron nodig, in een bepaalde samenstelling, om het staal voor het kanon harder te maken.  Als Mata die Boronformule kan bezorgen dan zal Kalle haar betalen.

Het is dan weer de volgende morgen en Mata staat, fris en vrolijk als altijd, in haar Berlijnse hotelkamer. Mata moet dus achter de formule voor Boron komen en dus moet ze nu terug naar Marie Curie in Parijs. Verlaat dus het hotel en neem de taxi naar het Spandau station, Koop in het station of een kaartje voor de onveilige trein naar Parijs of neem de veilige Express trein. Je moet het weer helemaal zelf weten. Met andere woorden....speel weer het trein minigame of sla deze over.

Parijs:

Marie Curie:

Terug in het Gare du Nord ga je weer naar buiten en neem je, op het plein, de taxi naar Marie Curie door met de Marie Curie kaart weer op de taxi te klikken. Bij Marie Curie's lab heeft  Mata eerst even een ontmoeting met Rupert Zollinger en ze heeft een kort gesprek met hem. Zollinger verdwijnt dan weer, Ga het lab binnen en dan naar de linker kamer en......

Marie Curie is in de linker kamer en ook Jaques Brunel maar.....Brunel is vermoord en Marie loopt de kamer uit. Mata heeft haast want de politie kan elk moment opduiken, dus ze moet snel de info vinden betreffende het Boron.

 • Het lijk van Brunel ligt voor de grote werkkast op de vloer en het ligt met het hoofd op de witte tegeltjes vloer. Kijk goed naar de grijze laden. 
 • Helemaal links steekt er een stukje Papier onder de meest linker lade. Grijp dat Papier. 
 • Het is een notitie over kleine kristallen waarmee radiofrequenties exact kunnen worden afgesteld. 
 • Dit wordt opgetekend in je dagboek en je hebt er weer 50 spionagepunten mee verdient. Sluit het dagboek. 
 • Je ziet kort een krantenbericht en ontvangt je 50 spionagepunten.
 • Op de bankschroef tafel ligt een Vulpenen (Fountain pen) en het Notitieboekje (notebook). 
 • Grijp de Pen en grijp het Notieboek. Er staat niets geschreven in het notitieboekje en......

Captain Ladoux arriveert en confisqueert het notitieboek maar omdat er niks in staat geeft ie het boekje weer terug. Geef Ladoux dan de Big Gun Tracing. Mata verteld aan Ladoux wat ze te weten is gekomen over het Jules Verne Project, maar hij is niet tevreden.

Combineer in inventory de Vulpen met het Notitieboek en Mata en Ladoux weten dan dat Brunel zijn notities in onzichtbare inkt heeft geschreven. Wellicht dat Marie Curie weet hoe de notities weer zichtbaar te maken. Ga dus naar de voorste kamer. Ladoux loopt mee. Klik met de Vulpen op Marie Curie en zij verteld dan dat je Iodine moet gebruiken om de notities zichtbaar te maken. Ga terug naar de 2e kamer. Je moet dus nu Iodine zoeken. Links naast de deur staat een witte tafel en links daarvan zie je nog net de onderkant van een stellingkast. Onderin die stellingkast staat dan een potje Iodine.

Grijp de Iodine. In inventory klik je dan met de Iodine op het notitieboek en.....Mata en Ladoux lezen Brunel's notities over het Boron. Ladoux verandert de getallen in de formule om zo de Duitsers dwars te zitten en hij stuurt Mata terug naar Berlijn om deze, valse, Boronformule aan von Kalle te geven. Je hebt dan het "Heat treatment note" in inventory.

Vanzelf staat Mata dan weer buiten op straat. Neem de taxi terug naar het Gare du Nord en koop weer een kaartje naar Berlijn. Weer moet je zelf maar weten of je de onveilige trein neemt, en dus het trein minigame weer gaat spelen, of dat je de veilige Rocket trein neemt.

Berlijn:

Verlaat het Spandau station en ga naar de Grenadiers Club. Toon de portier weer de Uitnodiging en ga dan weer naar binnen. Von Kalle staat nu bij het linker raam. Geef de Heat treatment note aan von Kalle en......von Kalle verdwijnt onmiddelijk, zonder Mata voor haar diensten te betalen. Bij de ronde pilaar staat nog steeds Kolonel Holz. Ga praten met Kolonel Holz en gebruik dan het Kanon (Big Gun) icoon op hem. De Kolonel vertelt dat Parijs, vanaf de rivier de Rijn, in het bereik van het kanon ligt en dat de loop van het kanon 29 meter lang is.  Ok...verlaat de club en reis terug naar Parijs. Dus neem de taxi naar het Spandau station en koop weer een kaartje voor de onveilige trein of voor de veilige Express trein.

Parijs:

Politiebureau:

Terug in Parijs verlaat je het Gare du Nord en neem je de taxi naar het Politiebureau. Praat in het politiebureau dus met Ladoux en.....Ladoux is tevreden en wil later nog wel van Mata gebruik maken. Mata hoopt van niet maar....Mata....je bent een spion en de enige uitweg is...de dood...... EINDE HOOFDSTUK 2

1963: Je ziet weer het tussenfilmpje waarin Elsbeth Schragmuller wordt geïnterviewd en dan ben je beland in:

Hoofdstuk 3: 1912

We zijn weer 4 jaar verder in de tijd. Het is nu het jaar 1912.  Nog 2 jaar en Prins Frans Ferdinand van Oostenrijk-Hongarije zal in Sarajevo worden vermoord en deze moord zal het uitbreken van de 1e Wereldoorlog inluiden. De Duitse oorlogsindustrie draait op volle toeren. De Daimler autofabrieken zijn bezig met het ontwikkelen van een revolutionair krachtige vliegtuigmotor, voor de Duitse jachtvliegtuigen. Spionnen van elke natie bevolken de diverse Europese hoofdsteden en .....Mata Hari is nog steeds ongekend populair, alhoewel ze niet zo vaak meer optreed.

Missie 5: Vliegtuig plannen:

Monaco:

Mata heeft een ontmoeting en gesprek met Oscar Samsonet. Samsonet wil dat Mata de details uitvindt over de fabricage van een bepaalde Folie door vliegtuigbouwer Fokker. Samsonet vertelt dat de dochter van Emil Jelinek, Mercedes Jellinek, een grote fan is van Mata. Emil Jellinek is een grote investeerder in de Daimler automobiel fabrieken. De Daimler fabrieken zijn van groot belang voor de Duitse industrie, met name op het gebied van zware motoren.

Emile Jellinek loopt steeds heen en weer maar hij blijft altijd even stilstaan achter het bord dat op de stoep staat. Bekijk het bord (sign). Mata loopt dan naar het bord en ze leest dat vanavond de begrafenis is van Diva Douglas. Als Emile Jellinek dan stilstaat bij het bord dan klik je snel met je praatcursor op de man om met hem te gaan praten.

Het gesprek gaat niet zo goed voor Mata. Ze begint al verkeert door de naam Louis Renault te noemen en dat had ze beter niet kunnen doen. Ook is Jellinek niet gecharmeerd van Mata zelf en hij wil het gesprek gelijk beëindigen. In wanhoop begint Mata dan over Mercedes, de dochter van Jellinek, maar Jellinek wil ook dit afwimpelen.  De Verleidingsiconen verschijnen dan. Je moet nu de juiste verleidingstactiek gebruiken op Jellinek, Gebruik het "Seduction by Dismissing" icoon op Jellinek en......hij vertelt nu dat zijn dochter in Berlijn is en hij geeft Mata dan het telefoonnummer van zijn dochter.

Als je het telefoonnummer van Jellinek hebt verkrijgen ga je weer praten met Oscar Samsonet. Oscar beveelt Mata om weer naar Berlijn te gaan om een ontmoeting met die Mercedes te regelen. Mata moet zich voordoen als iemand die gek is op auto's en Mercedes vragen of ze een rondleiding door de Daimler autofabriek kan krijgen.

Neem dus de gele taxi naar het station van Monaco. Op het station koop je niet gelijk een kaartje. Links zie je de trein en een straatartiest die zit te schilderen. Achter de straatartiest zie je een dikke pilaar en rechts achter die pilaar staat een Hulpspion. 

Praat met de hulpspion en hij geeft je dan het Rapide treinkaartje. De Rapide trein is de veilige trein om vanuit Berlijn naar Monaco te reizen. Koop nu een kaartje naar Berlijn, bij het kaartjesloket. Je moet dus zelf weer weten of je de veilige Berlijn Rocket trein neemt of de onveilige trein naar Berlijn. Via de Rocket sla je dus de minigame over maar dan verdien je geen vaardigheidspunten. Neem je de gewone trein naar Berlijn dan speel je dus de trein minigame.

Trein Minigame Medium moeilijkheidsgraad:

 • Als je vanaf nu besluit om de treinminigames te doen dan zijn ze iets moeilijker (Medium difficulty) geworden.   Er zijn nu 1 of 2 vijandelijke agenten die Mata proberen te pakken. De game bepaald zelf of je te maken krijgt met 1of 2 vijandelijke agenten. 

 • Maar je krijgt nu ook de mogelijkheid om 1 station Buiten Gebruik te stellen door er een rood cirkeltje op te klikken. Of je krijgt de mogelijkheid om op 1 station een Hulpspion te plaatsen met een groen cirkeltje. 

 • Met het rode cirkeltje kun je dus een station blokkeren om zo de route van de vijandelijke agenten te blokkeren. Maar ook Mata kan dan niet via dat geblokkeerde station reizen.

 • Met een groen cirkeltje kun je een Hulpspion plaatsen op een station. Komt een vijandelijke agent terecht op het station waar je het groene cirkeltje op hebt geplaatst dan wordt die vijandelijke agent uitgeschakeld. 

 • Win je de minigame nu in 1 poging dan verdien je 200 vaardigheidspunten. Elke volgende poging levert 40 punten minder op.

De game bepaald dus steeds zelf of je 1 of 2 vijandelijke agenten moet ontwijken en of je een rood cirkeltje of een groen cirkeltje op 1 van de stations kunt plaatsen. Hoe dan ook....zorg dat Mata vanuit Monaco in Berlijn terecht komt via de treinminigame of via de veilige Rocket trein.

Berlijn:

Mercedes Jellinek:

Terug op het Spandau station van Berlijn kun je die Mercedes Jellinek niet opbellen via de publieke telefoon want die is nog steeds buiten gebruik. Verlaat dus het station en Mata beland weer in het centrum waar het hotel is en ook de Grenadiers club. Ga naar rechts en dan het hotel binnen. Pak in Mata's hotelkamer de telefoon op en.....vanzelf belt ze dan Mercedes Jellinek op en 5 minuten later komt Mercedes Jellinek de kamer binnen. Praat met Mercedes.

Mercedes wil wel proberen om Mata de Daimler autofabriek in te krijgen maar alleen als Mata haar een paar mooie nieuwe danspasjes leert. Je krijgt weer de gloeilamp icoon want Mata moet dus nu weer ergens inspiratie voor een nieuwe dans opdoen en die dan dans dan instuderen.

Mercedes is dan weer verdwenen. Verlaat het hotel en buiten steek je de straat over naar de Grenadiers club. Ga echter niet de Grenadiers club binnen. Rechts van de Grenadiers Club zie je een man op een Byciclette rondjes fietsen. Deze rondfietsende man is een inspiratiebron voor Mata. 

Klik met je loepje op de rondfietsende man en Mata krijgt een idee voor een nieuwe dans. Je krijgt weer het dans icoon. Ga terug naar de hotelkamer en bel Mercedes weer op met de telefoon en 5 minuten later is Mercedes er weer. Praat weer met Mercedes en klik dan met het Dansicoon op haar en...

Mata doet een paar dansbewegingen voor die door Mercedes worden herhaalt en.....we belanden in de:

Daimler autofabriek:

Auto hal:

Het is een zondag, dus er wordt niet gewerkt in de fabriek. Mata en Mercedes staan in de montagehal en auto's staan op de assemblagerails. Links zie je de deur van het kantoor. Tussen de auto's zie je een werktafel (workbench). Achter zie je de ingang van de Hangar. Mata moet uitvinden waar in de fabriek de vliegtuigen worden gebouwd

.

Klik met je loepje op de werktafel. Mata loopt door naar de werktafel en je bent dan in de close-up van de tafel. Er ligt van alles op de werktafel maar het enige ding dat je kunt pakken is een Mercedes Badge. 

Pak de Mercedes Badge. Klik dan links of rechts met de groene pijl om uit de close-up te gaan. Loop terug naar Mercedes en toon haar de Mercedes Badge. Mercedes vertelt dan dat haar vader heeft geëist dat Daimler een automodel naar haar zou vernoemen. Niet het lelijke model die je hier in de hal ziet staan, maar een nieuw model. Mercedes neemt Mata nu mee naar het kantoor, waar de plannen en de tekeningen voor de Mercedes auto worden bewaard.

Kantoor:

Links staat een grote boekenkast en ook de brandkast. Klik met je loepje op de boekenkast en....Mercedes opent een geheime Safe in de kast en wil er de tekeningen voor de Mercedes auto uithalen. Maar dan realiseert Mercedes zich dat in dit geheime vak ook de zeer geheime plannen van de vliegtuigen liggen. Mercedes begint te twijfelen en ze vraagt Mata om het kantoor te verlaten. Mata is dan terug in de autohal maar nu alleen. Rechts boven is dus de ingang van de Hangar (Gate to hangar). Ga naar de Hangar:

Hangar:

 • Mata staat dan in de ingang van de vliegtuig hangar. Rechts staat een kistje waar een stuk pijp (Pipe) uitsteekt. Grijp de Pijp uit het kistje. 
 • Bekijk de grote hangar ramen met je loepje. De ramen zitten te hoog en Mata meld dat ze een ander raam moet zoeken, waardoor ze vannacht binnen kan komen. 
 • Er staat een afgedekt vliegtuig in de hanger en bij het vliegtuig staat een Gereedschapskist (Toolbox). Klik met je grijphandje op de Gereedschapskist en Mata haalt er een Knijptang (Pliers) uit.
 • Onder de ramen staan draaibanken maar ook een groot oranje vat. Bekijk het oranje vat met je loepje. Mata vertelt dat er olie in het vat zit. 
 • In je inventory heb je nog steeds het Metalen Kopje dat je uit de cel in Parijs hebt meegejat. Klik met het kopje op het oranje vat om het kopje te vullen met olie.

Keer, via onderrand scherm, terug naar de autohal en loop dan naar rechts. Achter in de hal zie je dan een raam. Bekijk het raam met je loepje. Dit raam is dus op begane grond niveau en door dit raam zou Mata dus vannacht binnen kunnen sluipen.

 • Het raam zit echter op slot en het slot is roestig, dus Mata krijgt het raam niet open. 
 • Klik dus met het met olie gevulde Kopje op het raam om het slot te smeren. 
 • Klik dan weer met je loepje op het raam maar het raam schuift nog niet open. 
 • Klik met de Knijptang op het raam en.....Mata vertelt dat ze het raam nu kan openschuiven, maar dat doet ze nu nog niet.

Mercedes komt terug en praat even Mata en dan verlaten we de fabriek. Het is dan Nacht en Mata is terug in de Daimlerfabriek. Ze is via het begane grond raam de autohal ingeklommen.

's Nachts in de Daimler fabriek:

Breek in, in het Kantoor:

Mata staat dus voor het raam. Ze heeft voor de gelegenheid inbrekerskledij aangetrokken. Je ziet dat er licht brand in de vliegtuighangar want daar is iemand aan het werk. Aan de linkerzijde van het raam zit een elektrakastje (Electrical panel) aan het smalle muurtje. 

Bekijk het elektrakastje met je loepje. Mata sluipt naar het kastje en vertelt dat ze er de lichten mee uit kan doen, zodat ze verder ongezien door de fabriek kan sluipen. Je beland dan in de:

A: Minigame: Elektrapuzzel:

 • Uitleg verschijnt in je scherm. Het doel is om te zorgen dat alleen het licht in de hangar aanblijft.  Klik in het uitlegscherm om dit weg te klikken 
 • Rechtsonder is de rode Paniekknop waarmee je deze minigame kunt overslaan. Je verdient dan echter geen Vaardigheidspunten. 
 • Links staat uitleg over hoe je de game moet doen.

In het paneel zie je Elektrasegmenten. Links komt de stroom binnen en rechts gaat de stroom het kastje weer uit naar de lampen in de autohal (Floor) en de Hangar. Je moet een aantal Segmenten met elkaar verwisselen zodat de stroom alleen nog naar de Hangar gaat. De Vloerlampen zullen dan uit zijn maar het licht in de hangar blijft dan aan. 

 • Je pakt een Segment op door er op te klikken en klikt er dan mee op een Segment. 
 • De 2 Segmenten verwisselen dan van plaats.
 • Je kunt de Segmenten ook draaien door erop te dubbelklikken
 • Noem de Segmenten, van links boven naar rechtsonder als: A, B, C, D, E, F, G, H, I. 
 • De Segmenten houden hun letter, ook als je ze oppakt en op een andere plek klikt. 

Oplossing:

Pak het C Segment op en klik het op het D Segment. Je hebt dan C en D met elkaar verwisselt.

Pak het C Segment weer op en klik het op het I Segment. Je Hebt dan C en I met elkaar verwisseld.
Pak het I Segment op en klik ermee op het E Segment. Je hebt dan I en E met elkaar verwisseld
Dubbelklik een paar keer op het I Segment om dit om te draaien zodat het vast zit aan de B en de G Segmenten, maar met de bocht naar rechts.

Dubbelklik dan op het C segment om ook dit om te draaien zodat het dan vast zit aan het G Segment en....SUCCES. 

Nu stroomt er alleen stroom naar de Hangar, Via A, B, I, G en C. Klik de SUCCES mededeling weg om de puzzel te sluiten. 

Alleen het licht in de hangar is nog aan. Je bent dan beland in Deel 2 van de puzzel:

B: Sluipen naar het kantoor

Mata moet nu door de autohal naar het kantoor sluipen, maar er zijn ratten in de hal en die beesten maken herrie als Mata in hun buurt komt. Het geluid van de ratten zal de persoon alarmeren die in de hangar aan het werk is en die zal dan komen kijken wat er aan de hand is.  Mata zal dan vanzelf achter een auto gaan schuilen. Je moet dus via een bepaalde route door de hal gaan sluipen. 

Je begint dus vanaf het elektrakastje. Ga steeds kleine stukjes vooruit en let op de ratjes. Hier is het eerste deel van de route die je moet nemen.

Vanaf het elektrakastje ga je eerst naar punt A. 

Sluip, vanaf A, dan tussen de 2 auto's door naar punt B. Mata zit dan precies tussen 4 auto's. 

Sluip vanaf punt B omlaag naar punt C. 

Vanaf punt C sluip je naar links en dan omhoog naar punt D

Sluip op D dan tussen de auto's door naar links, naar punt E. 

Op punt E zie je dus de deur van het kantoor.

Wacht tot je geen ratjes meer ziet en klik dan op de deur van het Kantoor en...Mata sluipt door naar de deur en merkt dan dat de deur op slot zit.

Mata heeft iets nodig waarmee ze de deur kan openbreken. Hiervoor moet ze terug naar de werktafel die tussen de voorste en de middelste auto's staat. 

Klik, terwijl Mata bij de kantoordeur staat, met je loepje op de werktafel en......

 vanzelf sluipt Mata dan helemaal naar de werktafel toe. 

Klik weer met je loepje op de werktafel en Mata grijpt dan een Metalen Strip die op de werktafel ligt. 

Vanaf de werktafel moet Mata dan terug, via B, C, D naar E.

Sluip dus eerst naar rechts, naar B je naar rechts en dan weer naar C, D en dan naar E. 

Op E klik je dan met de Metalen Strip op de kantoor deur en.....

Mata sluipt weer naar de deur en maakt hem open met de metalen strip en is dan in het kantoor beland.

Kantoor:

Rechts staat een tafel en daar ligt een Papier (Scratch of paper) op. Grijp het Papier. Bij de boekenkast ligt een boek op de vloer. Bekijk dat boek met je loepje. Mata vindt het boek niet interessant. Klik weer met je loepje op de boekenkast, die naast de brandkast staat. Je beland in het 3e deel van de Puzzel:

C: Open de Geheime Safe in de boekenkast:

Je komt in de close-up van het boekenvak waar de Geheime Safe in verborgen is is. Het vak heeft 2 planken en er zijn 13 boeken. De Safe zit verborgen achter de boeken op de bovenste plank.

 • Je moet in het bovenste vak dus 7 boeken plaatsen waarvan dan de eerste letters van de boektitels de naam DAIMLER maken.
 • Dus in het bovenste vak moet je, van links naar rechts, de boeken plaatsen waarvan de eerste letter van de titel de: D, A, I, M, L, E, R is. 
 • Het M boek is er echter niet en dat is het boek dat voor de kast op de vloer ligt. 
 • Je pakt een boek op en klikt er dan mee op een ander boek om de 2 boeken van plek te laten verwisselen. 
 • Je hebt dus ook boeken uit het onderste vak nodig. 

Je speelt deze puzzel in 2 delen.

Maak nu eerst, op de bovenste plank, met 6 boeken het volgende: DAI...LER. 

Vanzelf zoem je dan uit maar de puzzel is nog niet opgelost.  

Grijp het boek dat op de vloer ligt. Klik gelijk met dit boek dan op de boekenkast en zoom dan weer in op de boekenkast. 

Mata heeft het boek dan in de vakken gezet en nu kun je de puzzel echt maken maar het is nu een MINIGAME die je dus ook nu kunt overslaan via de rode Paniekknop.

Verwissel dus nu de boeken weer zodat de boeken op de bovenste plank DAIMLER spellen, met de 1e letters van de boektitels. 

Je verdient er 10 punten mee en Mata maakt de verborgen safe open en vertelt wat er in de safe ligt en dat zijn o.a de vliegtuigplannen en de notitie over de Airfoil. Mata kan natuurlijk de geheime plannen e.d niet jatten uit de safe want dat zou opvallen. Ze moet ze kopiëren.

Beweeg echter nu eerst je cursor, voorzichtig, over de nu geopende safe. Je krijgt het loepje op de safe maar ook het Grijphandje. Zorg dat je het Grijphandje hebt op de safe en klik dan en....Mata pakt dan de "Helft van een Diagram" uit de geheime safe.  VERGEET DIT NIET want je krijgt niet nogeens de kans om dit Halve Diagram uit de safe te pakken. Als je het Diagram hebt dan moet Mata de vliegtuigplannen kopiëren. Doe hiervoor het volgende

 • Combineer in inventory de Vulpen met het velletje Papier. 
 • Klik dan met het Pen en Papier icoon op de geopende safe en.....
 • met de onzichtbare inkt van de vulpen kopieert Mata nu de Airfoil details op het papier.

Vanzelf is het dan de volgende ochtend en staat Mata buiten voor het hotel. Neem de gele taxi naar het Spandau station en koop een kaartje naar Parijs. Je moet dus weer zelf beslissen of je de veilige Express trein neemt of de onveilige trein. Neem je de onveilige trein dan moet je de trein Minigame weer doen op Medium level.

Parijs:

Terug op het Gare du Nord wordt Mata opgewacht door Ladoux. Ladoux geeft Mata een nieuwe misse. Mata moet voor Ladoux een Duitse Decoder Wiel zien te bemachtigen. Mata overhandigt de Airfoil details aan Ladoux. Ladoux verdwijnt en Oscar Samsonet duikt op.

Samsonet en Mata hebben een gesprek. Samsonet wil dat Mata onmiddelijk terug gaat naar Berlijn en de Daimler fabriek om de vliegtuigmotor te saboteren, die Daimler voor de Duitse oorlogsvliegtuigen aan het ontwikkelen is. Al dit wordt genoteerd in het dagboek. 

Sluit het dagboek en ontvang de 200 Vaardigheidspunten, als je tenminste de Treinminigame hebt gedaan van Berlijn naar Parijs. Mata moet dus gelijk terug naar Berlijn. Dus koop weer een kaartje naar Berlijn. Dit kan dus weer via de Rocket trein of je doet de Minigame weer op Medium level.

Berlijn:

Verlaat het Spandau station en....Mata is dan gelijk terug in de

Daimler autofabriek:

Mata is weer via het raam de autohal van de Daimler fabriek in geklommen. Het is uiteraard weer nacht. In de vliegtuighanger brand weer het licht en is die vent nog aan het werk. Je moet weer gaan sluipen via een bepaalde route en de ratjes zijn er ook nog. Je moet dus weer gaan sluipen. Volg dezelfde sluiproute als voorheen naar het kantoor, dus via A, B, C,  naar D

Bij D ga je dan weer naar links, naar E en dan klik je weer met de Metalen Strip op de kantoordeur en Mata maakt de deur weer open en is dan weer terug in het:

Kantoor:

Op de tafel, rechts, staat nu een wit koffiekopje en er ligt een vieze kaassandwich. Grijp het witte Kopje en de Sandwich. Op de tafel, die onderin het scherm staat, ligt een Schroevendraaier. Grijp de Schroevendraaier. Ga terug naar buiten, via de groene pijl op de deur.

Je ziet 3 metalen roosters, in de vloer van de autohal. Er zit een rooster in de vloer voor de kantoordeur en, rechts van het kantoor, zitten er 2 kleinere roosters in de vloer. Bekijk die 2 kleinere roosters met je loepje. Mata vertelt dat er ratstront zit op het bovenste kleine rooster. Klik met de Kaassandwich op het rooster (Metal grate) en....ratjes rennen naar het rooster maar omdat Mata er nog zit rennen de ratjes schielijk weer terug.

Je kunt ook met je loepje klikken op de Motorkap (Hood) van de auto die voor het bovenste kleine rooster staat. Maar als Mata dan die motorkap nader wil bekijken dan lukt dit niet omdat de ratjes in de weg rennen waardoor die werker steeds uit de hangar komt. Mata moet terug naar het raam, want het wordt tijd om die vervelende arbeider kwijt te raken.

Sluip terug omlaag, naar F onderaan het scherm. Sluip dan, langs de onderste auto, naar rechts en door naar punt C en Vanaf punt C sluip je verder naar rechts, naar de achterkant van de onderste achterste auto. Mata is dan op punt G. 

Sluip dan, achter de auto's langs, omhoog naar A en dan terug naar het raam. Links van het raam staan dozen aan de muur. 1 van die dozen is de "Empty Box". Klik met de "Moldy cheese sandwich" op die "Empty Box"  en....

Mata legt de kaassandwich op de vloer voor de lege doos en.....een troep ratjes komen op de lekkernij af en maken een hoop herrie. Die werker in de hangar heeft er nu genoeg van en vertrekt naar huis. Nu die werker verdwenen is hoeft Mata niet meer te sluipen. Ga terug naar de voorste auto in de bovenste rij auto's. Dat is de auto waarvan je hebt geprobeerd om de motorkap te bekijken. Gebruik nu de Schroevendraaier op de motorkap van deze auto. 

Met de schroevendraaier maakt Mata dan de motorkap open. Bekijk dan de motor (Engine) met je loepje. Onder de motorkap ziet Mata de accu. Klik dan met het witte Kopje op de motor (Car engine) en Mata vult het kopje met accuzuur uit de accu van de auto. Ga nu naar de:

Hangar:

In de hangar hangt nu de vliegtuigmotor voor het vliegtuig aan kettingen. De Gereedschapskist staat nog steeds bij het vliegtuig. Er steekt iets uit de gereedschapskist. 

Klik met je grijphandje op de gereedschapskist en...Mata pakt er de 2e helft van het Diagram uit. Combineer in inventory de 2 diagram helften met elkaar tot 1 geheel en.......Mata ervaart wat Fokker denkt wat de Fransen van plan zijn. Fokker denkt dat de Fransen van plan zijn om vliegtuigen onder enorme luchtballon te hangen. Dit wordt genoteerd in je dagboek. Klik het dagboek weg. Je hebt hiermee weer 50 spionagepunten verdient.

 • Bekijk de vliegtuigmotor. De motorkap is gedeeltelijk open. 
 • Gebruik het kopje met accuzuur op de vliegtuigmotor om het ding te saboteren. 
 • Missie volbracht. 
 • Je ziet weer een krantenbericht waarin je sabotage wordt gemeld.

Monaco:

Missie 6: Bemachtig het Duitse Decodeer Wiel:

Vanzelf is Mata dan terug op het terras in Monaco alwaar ze weer met Oscar Samsonet spreekt. Samsonet geeft haar dan nu haar nieuwe opdracht. Mata moet Samsonet helpen om een gedecodeerd bericht van Rupert Zollinger te decoderen en hiervoor dient ze dus dat Decoder Wiel voor Ladoux zien te bemachtigen.

 • In inventory heb je nu de "Zollinger Code Boodschap", die Mata van Samsonet heeft ontvangen. 
 • Mata is op het station van Monaco. 
 • Koop een treinkaartje naar Parijs en je moet zelf maar weer beslissen of je via de veilige Parijs Express trein reist of dat je de Treinminigame weer wilt doen.

Parijs:

Mata moet die majoor Kalle weer verleiden en daartoe dient ze weer een nieuw dansje op te voeren in het theater. Verlaat het Gare Du Nord station en ga het Theater weer binnen. In Mata's kleedkamer praat je weer met Gabriel Astruc om een dans voorstelling te regelen. Wel...het is alweer een hele tijd geleden dat Mata een dansvoorstelling heeft gedaan, dus Astruc zegt dat Mata eerst maar eens een nieuwe dans moet instuderen. Mata moet dus nieuwe inspiratie opdoen voor een nieuwe dans.

Ga terug naar buiten. Buiten op het plein staat nog altijd die orgeldraaier aan zijn orgel te draaien. Je hebt echter de orgeldraaier al eens eerder gebruikt voor inspiratie. Je kunt de orgeldraaier nu niet weer gebruiken. Boven de fontein vliegt steeds een rood vliegtuigje heen en weer. Klik met je loepje op de blauwe lucht, boven de fontein en......

Mata heeft haar inspiratie voor een nieuwe dans. Ga terug naar Astruc in het theater en praat weer met hem. Klik dan met het gloeilamp icoon (Inspiration) op Astruc en....Mata doet haar nieuwe dansje eventjes voor in haar nieuwe dansoutfit. Astruc is tevreden. Klik met de Dance Permit op Astruc en.....Hij regelt een dansvoorstelling en je beland dan voor de 2e keer in de:

Dans Minigame:

 • Wel....ik heb de eerste keer al uitgebreid uitgelegd hoe je deze minigame moet spelen. Ik ga dit dus nu niet weer doen. 
 • Het gaat nu echter wel iets sneller, dus je moet sneller reageren. Heb je er geen zin in dan klik je op de rode Paniekknop om deze minigame over te slaan. 
 • Je verdient dan echter geen Rijkdompunten. Ik heb met deze minigame 500 punten verdient.

Na deze minigame, of je die nu speelt of niet, is Mata terug in haar kleedkamer en noteert ze haar succes in haar dagboek. Sluit het dagboek. Mata kleed zich dan weer om en verlaat het theater. Buiten heeft Mata dan weer een ontmoeting met von Kalle.

Von Kalle vertelt dat hij eigenlijk niet meer met Mata gezien mag worden want Duitsland en Frankrijk zijn nu vijanden van elkaar. Von Kalle komt echter nog even afscheid nemen want hij wordt overgeplaatst naar Madrid.

Mata is dan in haar hotelkamer. Om de Decodeerwiel te bemachtigen moet Mata weer met von Kalle aanpappen. Kalle is echter overgeplaatst naar Madrid. Dus Mata moet naar Madrid. Verlaat het hotel en neem de taxi naar het Gare Du Nord. Koop op het station een kaartje naar Madrid. Je hebt nog geen kaartje voor een veilige trein naar Madrid, dus je moet nu de Trein Minigame spelen, of natuurlijk overslaan via de Paniekknop.

Madrid:

Mata beland op het Plaza in Madrid en ze staat dan buiten voor het kaartjesloket van het station. Rechts van de fontein staat een Jongleur (Juggler) voor de kunstgalerie. Je kunt een scherm naar rechts, naar de Jongleur, maar doe dat nu nog niet. Loop naar links en achter de fontein langs. Je komt dan bij de Duitse Ambassade. Een Duitse soldaat staat de ingang van de ambassade te bewaken. Door het 1e etage raam, boven de ingangdeur, zie je von Kalle in de kamer. 

Klik met je loepje op het raam. Mata vertelt dan von Kalle zit te telefoneren en ze vraagt zich af of ze dat telefoongesprek niet kan afluisteren. Loop nog wat door naar links. Links naast de Duitse Ambassade is een steeg (Alley). De steeg is echter afgesloten door een hek. Loop door naar de steeg, via je groenepijl. Je bent dan in de close-up van de ingang van de steeg. 

Achter het hek staat Indiana, de wachthond. Indiana is een Duitse Herdershond. Als je te dicht bij het hek komt dan gaat hondje Indiana blaffen en dan komt die soldaat hier naar toe en die zal Mata dan wegsturen. Op de hoek staat een ton die vol met afval zit. Aan de gevel zit een Telefoonkastje. Mata kan dat telefoonkastje niet bereiken omdat die rot hond dan zal gaan blaffen en ze dan door de bewaker weer zal worden weggestuurd. Hondje Indiana moet dus eventjes worden afgeleid. Kijk met je loepje in de afvalton en Mata vist er een Duits Worstje uit. Geef het Worstje (Sausage) dus aan hond Indiana en klik dan met je loepje op het telefoonkastje. Mata vertelt dat als ze  het benodigde afluistergereedschap zou hebben ze dan het telefoongesprek van von Kalle zou kunnen afluisteren.

Mata moet dus een telefoonhoorn zien te bemachtigen, om er in het telefoonkastje het telefoongesprek mee af te kunnen luisteren. Wel.....in Berlijn is een publieke telefoon op het Spandau station. Ga terug naar de Plaza. Dus loop naar rechts en dan achter de fontein langs terug naar rechts. Achter de jongleur is dus het kaartjesloket van het station (Bilettes). Klik met je praatcursor op het kaartjesloket en koop een kaartje naar Berlijn. Je moet zelf weer weten of je de veilige Rocket trein naar Berlijn neemt of de onveilige route neemt waardoor je de treinminigame weer kunt gaan spelen. Het Trein Minigame is nu echter wel op de hoogste moeilijkheidsgraad

Trein Minigame op Hard niveau

De Trein Minigame moet je vanaf nu spelen op het moeilijkste niveau. Er zijn nu steeds 3 of 4 vijandelijke agenten die Mata moet ontwijken. Je mag nu ook maar een beperkt aantal zetten doen. Dus deze minigame wordt nu echt wel moeilijk en haast niet meer te winnen in 1 poging. Als je besluit om de Treingame te blijven doen dan zul je nu best wel meerdere pogingen nodig hebben, dus de hoogste score zul je wel niet behalen.

Berlijn:

Mata is dus weer terug op het Spandau station van Berlijn. Een treinconducteur staat nu links van Mata. Een man (Nattering fool) heeft de publieke telefoon in gebruik. Klik met de praatcursor op de telefonerende man. Mata praat niet met de man maar luistert naar wat ie zegt. Je hoort de man zeggen dat hij met de 17:00 uur Express trein uit Berlijn zal vertrekken. Rechts zie je de grote stationsklok hangen. De klok zegt dat het half vijf is. Aan de pilaar, waar de stationsklok aan hangt, zit het Klok Controlekastje (Clock control box). 

De stationsklok geeft aan dat het nog maar 16:30 uur is. Dus het duurt nog een half uur voordat die telefonerende vent met de Express van 5 uur vertrekt. Mata wil echt geen half uur hier blijven wachten. Klik dus  met je grijphandje op het Klok Controlekastje en....Mata zet de stationsklok 30 minuten vooruit. De Stationsklok geeft nu aan dat het 5 uur is. Loop terug naar links en spreek de treinconducteur aan. Klik met het Klok icoon (Time to get the train ready) op de conducteur. Mata vraagt hoe laat het is en de conducteur kijkt op de stationsklok en denkt dat het 5 uur is geweest. De conducteur blaast op zijn fluit om de Express te laten vertrekken. De telefonerende vent rent weg om zijn trein nog te halen.

De publieke telefoon is nu weer vrij. Klik met je loepje op de telefoon. Mata vertelt je dat de hoorn vastgeschroefd zit. Klik dus met de Schroevendraaier op de telefoon en.....Mata schroeft de hoorn van de telefoon. Loop naar het kaartjesloket en koop een kaartje naar Madrid. Je kunt nog geen veilige trein nemen naar Madrid, dus de treinminigame krijg je weer voorgeschoteld. Speel de minigame of gebruik de Paniekknop om het over te slaan.

Madrid:

Ga terug naar de steeg, links naast de Duitse Ambassade. Loop door naar het hek. Hondje Indiana zit nog het worstje te vreten, dus klik met de Telefoonhoorn op het telefoonkastje. 

Je beland in de:

Telefoontap Minigame:

 • Dit werkt op precies dezelfde manier als het Elektra Minigame in de Daimler fabriek. Deze puzzel is echter in 2 delen. 
 • Je moet de segmenten dusdanig met elkaar verbinden zodat de inkomende draad  met de beide uitgaande draden verbonden word. 
 • De inkomende draad zie je boven en de uitgaande draden zie je onder en rechts. 
 • Je kunt natuurlijk ook overslaan via de rode Paniekknop. 
 • Zo moet het zijn:

 • Heb je de puzzel opgelost dan hoor je het telefoongesprek van von Kalle. 

Majoor von Kalle praat door de telefoon met de agent die het codewiel naar Madrid moet brengen en aan von Kalle moet overhandigen. De agent en von Kalle kennen elkaar niet, maar von Kalle zegt dat de agent hem kan herkennen aan de hand van zijn portret. 

 • Het afluisteren stopt dan vanzelf.  
 • Klik dan gelijk je weer met de Telefoonhoorn op het telefoonkastje om  verder te kunnen afluisteren. 
 • Maar je moet dan weer de Telefoontap puzzel doen, die nu dan iets anders is 

 • Je hoort dan waar de moord op Prins Frans Ferdinand zal plaatsvinden en dat is dus in Sarajevo.

Je hebt met dit afluisteren weer 50 spionagepunten verdient. Verlaat de steeg en ga terug naar de fontein en dan verder door naar de Jongleur. Loop helemaal door naar rechts (to the galery). Je bent in de close-up van de jongleur. De Jongleur staat voor de ingang van de kunstgalerie. Rechts staat een zwart/wit portret van Majoor Arnold von Kalle. 

De spion die het coderingswiel komt brengen kent degene aan wie hij het wiel moet geven niet, maar via dit portret weet hij dan aan wie hij het coderingswiel moet geven. Bekijk het von Kalle portret met je loepje. Mata krijgt nu het idee dat ze een portret van zichzelf nodig heeft.

Loop terug naar links om uit de close-up te gaan. Mata heeft dus een portret van zichzelf nodig om het te verwisselen met het von Kalle portret. Dat portret moet ze dus laten schilderen. Waar heb je ook alweer een schilderende straatartiest gezien? Jawel....op het station van Monaco. Koop dus, bij het kaartjesloket, een kaartje naar Monaco. Je kunt dus met de veilige Rapide trein naar Monaco of je neemt de onveilige gewone trein. Dus je moet weer kiezen tussen snel en veilig of de trein Minigame.

Monaco:

Op station Monaco zit dus de artiest nog steeds te schilderen. Praat met de artiest en klik dan met het Portret Icoon (Need portret) op de artiest en....de artiest maakt een portret van Mata in houtskool. In inventory heb je dan Het Portret van Mata. Wel.....reis terug naar Madrid. Omdat je nog steeds niet via een veilige trein naar Madrid kunt reizen start dus weer de trein Minigame. Speel de minigame of gebruik de rode Paniekknop om het over te slaan.

Madrid:

Loop eerst naar links van de fontein. Onder de boom, linksachter de fontein, staat een hulpspion. Praat met de spion en hij geeft Mata het Eagle kaartje. De Eagle is een veilige trein uit naar Madrid.  

Die Jongleur staat hinderlijk in de weg. Zolang de jongleur voor de kunstgalerie staat kan Mata het von Kalle portret niet vervangen door haar eigen portret, Ga weer naar de Jongleur. Praat nu met de Jongleur. Je krijgt de 4 Verleidingsiconen weer. Gebruik de Seduction by Daring op de Jongleur en Mata daagt de Jongleur uit om op straat zijn kunsten te tonen.

De jongleur staat dan in de straat, achter de fontein zijn balletjesact te doen. Ga terug naar de kunstgalerie, zodat je weer in de close-up bent. Klik met Mata's portret op het von Kalle portret en......Mata verwisselt het von Kalle portret voor haar eigen portret. 

De koerier, die het codewiel komt brengen zal nu  dus denken dat Mata zijn contactpersoon is. Loop naar links om uit de close-up te gaan en blijf dan geduldig staan wachten. Bijna onmiddelijk komt er dan een man op Mata toelopen. De man kijkt naar Mata's portret en dan naar Mata en denkt dat Mata degene is aan wie hij het Codewiel moet geven is. 

De man praat met Mata en hij geeft haar dan het Coderingswiel en verdwijnt weer. Je hebt nu het Codewiel in je inventory. Ok....nu Mata het Codewiel heeft moet ze terug naar Parijs om het Codewiel aan Ladoux te geven. Koop dus een treinkaartje naar Parijs. Je moet zelf maar weer weten of je de veilige Express trein neemt of dat je de Minigame weer wilt spelen.

Parijs:

Verlaat het Gare Du Nord station en ga het Theater weer binnen. In Mata's kleedkamer praat je weer met Gabriel Astruc want Mata wil weer een dansshow doen. Astruc zegt weer dat Mata een nieuw dansje moet leren. Dus Mata moet weer inspiratie opdoen. Je krijgt de gloeilampicoon weer. Verlaat het theater. De 2 inspiratie bronnen, de orgelman en de blauwe lucht, op het plein heb je al gebruikt. Dus je moet nu op andere locaties zoeken naar plekken die Mata inspiratie geven voor een nieuwe dans. Neem de gele taxi naar het:

Politiebureau:

Geef het Codewiel aan Ladoux. Ladoux wil echter weten of het codewiel werkt, dus hij zegt dat Mata het wiel in de coderingsmachine (Cipher machine) moet plaatsen en dan moet proberen om de gecodeerde boodschap te ontcijferen. 

Plaats dus het Codewiel in de Codemachine, die onderin je scherm, op de tafel staat. Je beland in:

Decodeer puzzel:

Dit is een random puzzel en het is ook van belang of je Duitse versie of de Engelse versie van de game speelt. In de Duitse versie is alles in de Duitse Taal en in de Engelse versie is alles in de Engelse Taal. Dus het maakt uit of je de Duitse versie of de Engelse versie speelt. Mijn spel is de Engelse versie. Vindt je het te moeilijk dan is er altijd nog de rode PANIEKKNOP waarmee je de puzzel kunt overslaan. De puzzel is dan opgelost maar je krijgt dan geen punten.

 • Je ziet 3 grote draaiknoppen. In de 2 grijze balken zie je letters staan. 
 • De letters die je als start letters in de 2 grijze balken krijgt zijn per spel verschillend. 
 • De letters zijn dus Klinkers en Medeklinkers. 
 • Met de draaiknoppen verander je de letters. 
 • De Vowels knop is om andere Klinkers te krijgen. 
 • De Consonant knop is om de Medeklinkers te veranderen. 
 • Met de Alphabet knop krijg geheel nieuwe serie letters. 
 • Onder de 3 draaiknoppen zie je pijltjes. 
 • Door op de pijltjes te klikken draai je de knoppen en gaan de letters veranderen.

De letters die je bovenaan ziet staan zijn dus telkens anders. Door de Alphabet knop te draaien krijg je in de 2 grijze balken andere letters. Als je de Engelse versie hebt dan is de boodschap die je na het decoderen moet krijgen deze: March thru Low Countries. War plan approved by GHQ.

Wat je moet doen is dit:

 • Klik op de pijltjes onder de Vowels knop om de KLINKERS te veranderen. 
 • Blijf de Vowels knop draaien tot je als 2e letter in de bovenste balk de A hebt staan. 

 • Als je de A als 2e letter hebt, dan Klik je op de pijltjes onder de Consonant knop en blijf je dat doen tot de gehele gedecodeerde zin verschijnt in de 2 grijze balken. 
 • Je krijgt dan de SUCCES mededeling want de puzzel is opgelost.

 • Lukt het je niet om met je start letters de A als 2e letter te krijgen dan klik je op de pijltjes onder de Alphabet knop om een andere serie letters als start letters te krijgen. 
 • Je kunt dus met de Alfabet knop steeds een nieuwe serie start letters kiezen.
 • Ik kan het niet duidelijker uitleggen. Dus je zult het ermee moeten doen. 
 • Lukt het je niet dan is daar altijd nog de rode PANIEKKNOP waarmee je de puzzel kunt laten oplossen.

De gedecodeerde boodschap luid dus: "March thru Low Countries. War plan approved by GHQ" De Duitsers zullen dus Frankrijk aanvallen vanuit België, want de Low Countries zijn de Beneluxlanden België, Luxemburg en Nederland. Maar we weten natuurlijk allemaal dat Nederland tijdens de 1e Wereld Oorlog neutraal was en niet meedeed.

Of je nu de puzzel zelf oplost of dat via de paniekknop doet, hierna drinken Mata en Ladoux een glaasje champagne. In je inventory heb je ook nog de Zollingers Coded Message, die Mata van Samsonet heeft gekregen. Klik met de Zolligers Coded Message op Ladoux en.....

Mata vraagt of ze de decodeermachine mag gebruiken om de boodschap van Zollinger te decoderen, maar Ladoux wil dit niet toestaan. Ladoux is echter bereid om Mata de decodeermachine te laten gebruiken als zij voor hem eerst eventjes een karweitje opknapt. Ladoux's baas is Kolonel Malbec en Ladoux vermoed dat zijn baas een verrader is. Ladoux wil dat Mata een telefoontap op Malbec's privé telefoon plaatst om zijn telefoongesprekken te kunnen afluister. Ladoux geeft Mata het adres van Malbec.

Missie 7: Bewijs dat Kolonel Malbec een verrader is:

Vanzelf is Mata dan terug op het plein bij het theater. Klik dus op de gele taxi en laat je door de taxi naar Malbec's adres brengen:

De poort naar Malbec's huis is afgesloten met een hek. Voor de poort zit het deksel van een rioolput in de straat. Aan het rechtermuurtje in de poort hangt de Telefoonkabel. Bovenop de poort zie je steeds vogeltjes landen. Die vogeltjes zijn een inspiratiebron voor Mata voor een nieuwe dans. Klik dus eerst maar met je loepje op de vogeltjes als deze bovenop de poort zitten. Mata heeft dan weer inspiratie voor een nieuwe dans opgedaan.

 • Bekijk het putdeksel. Mata leest dat deze put ingang 318 is van het riool. 

 • Bekijk de telefoonkabel. Mata vraagt zich af waar het schakelkastje is. Je krijgt het Schakelkastje (Switchbox) icoon.

 • Links voor de poort staat een regenton. De ton staat onder de regenpijp. 

 • Zorg dat je het grijphandje krijgt op het onderste einde van de regenpijp, vlak boven de ton. 

 • Klik dan met het grijphandje en Mata vist een briefje over de Franse zeppelins uit de regenton. 

 • Je hebt hiermee weer 50 spionagepunten verdient. 

 • Mata kan hier verder nu niets doen, dus ga met de taxi terug naar het:

Politiebureau:

Terug in het politiebureau praat je weer met Ladoux. Gebruik het Schakelkastje icoon (Unable to reach switchbox) op Ladoux. Mata vertelt dat ze vermoed dat het schakelkastje voor Malbec's telefoon in het riool hangt. Ladoux vertelt dat het politiebureau ook een ingang naar het riool heeft. Die ingang bevindt zich beneden in de kelder waar ook de cellen zijn. Ladoux geeft Mata de Rioolsleutel. Ga, links, door de deur naar de :

Cellen:

Wel hier was je al eens, maar toen zat Mata opgesloten in de rechter cel. Helemaal links zie je nog een Celdeur. Gebruik de Rioolsleutel (Key to sewer) op die linker celdeur en...Mata wordt onpasselijk van de verschrikkelijke stank en ze weigert om het riool in te gaan in haar mooie jurk. Achter het rode gordijn is dus een kast. 

Klik met je loepje op de kast (closet) en.....Mata gaat zich even omkleden. Ga dan door de celdeur het riool in.

Riool:

Mata is in het riool en moet dus sectie 318 vinden. Het riool is een variant van het overbekende doolhof die in bijna elke adventure wel in één of andere vorm terug komt. Op de muurtjes, links en rechts, zitten de nummerbordjes. Bekijk dus de nummerbordje. Naar links gaat het dus naar ingang 116. Naar rechts ga je naar ingang 118. Je bent hier dus in sectie 117. Dus de Celingang is ingang 117 van het riool. Volg deze route:

Ga een scherm naar rechts. Mata beland in sectie 118. Op 118 kun je terug naar links, naar rechts of, over het bruggetje, een scherm omlaag..

Ga een scherm omlaag. Mata beland in sectie 218. Mata kreunt dat ze verdwaald is, maar trek je er niets van aan. Links is 217 en rechts is 219. 

Ga een scherm naar links, naar 217. 217 heeft weer een brugje. 

Ga  over het brugje, een scherm omlaag en je bent dan in sectie 317. Links kun je dan naar 316 en rechts naar 318. 
Wel...Mata moet naar 318, dus ga een scherm naar rechts en je bent dan in sectie 318.

Mata meld dat ze op de goede plek is en ook dat ze Malbec's schakelkastje heeft gevonden. Het schakelkastje (Phone box) zit links van de trap aan de muur. Klik met de Telefoonhoorn op het kastje en los dan de Telefoontap puzzel weer op, of gebruik de Paniekknop om de puzzel over te slaan.

Je hoort Malbec dan praten met zijn contact Kris Kringel over Luchtschepen waarmee vanuit de lucht gebombardeerd kan worden. Dit alles noteert Mata.

Ok...terug naar Ladoux in het politiebureau.  Dus ga 1 scherm links terug naar 317, dan 1 scherm omhoog (Passages) terug naar 217. Rechts naar 218. Omhoog naar 118 en dan links naar 117 en dan omhoog naar de cellen. 

Terug in de cellen klik je weer op de kast, achter het rode gordijn om Mata weer te laten omkleden in haar mooie jurken. Ga dan verder naar boven, via de trap, en praat in het politiebureau weer met Ladoux. Klik dan met het Malbec Telephone call icoon op Ladoux om hem te vertellen dat Malbec inderdaad een verrader is. Ladoux gaat dan weg om Malbec te arresteren. Mata is nu alleen in het politiebureau. Klik met de Zollinger Coded Message dus op de decodeermachines en los dat weer de decodeerpuzzel op, of gebruik de paniekknop om de puzzel te laten oplossen.

Decodeerpuzzel 2:

 • Wel...het werkt net als de 1e keer. Weer geld dat de oplossing in de Duitse versie anders is dan in de Engelse versie. 
 • In de Engelse versie is de oplossing: Gas Research goes well. Factory production next

 • Dus zorg dat je met de Vowels knop eerst de A als 2e letter in de bovenste balk krijgt en dan maak je met de Consonant knop het hele bericht.
 • Gebruik de Alfabet knop om andere series te krijgen als het niet meteen lukt.

Achter Mata staat het bureau van Ladoux. Op het bureau zie je 2 cahiers staan. Voor die 2 cahiers ligt er een boek op het bureau. Grijp dat boek. 

Mata leest over de Franse politie de opdracht heeft gekregen om een geheime Luchtschiphangar te bewaken. Deze geheime hangar is vlakbij Parijs. Dit wordt genoteerd in het dagboek en je ziet weer een krantenbericht. Je hebt weer 150 spionagepunten verdient. Verlaat het politiebureau en neem voor het theater de taxi naar het Gare Du Nord station. Koop op het Gare Du Nord een kaartje naar Berlijn. Je moet zelf weer weten of je de treinminigame weer wilt doen of dat je de veilige Rocket trein neemt.

Berlijn:

Verlaat het station en ga naar de:

Grenadiers Club:

Toon de bewaker weer de Grenadiers Club Uitnodiging en ga naar binnen. Als je binnen bent dan is gelijk rechts de openhaard. In de openhaard ligt een Codebrief. Grijp met je grijphandje de Codebrief uit de openhaard. 

Verlaat de club weer en ga met de taxi terug naar het station en reis, met de Express of via de minigame, terug naar:

Parijs:

Ga weer met de taxi naar het:

Politiebureau:

Er staat nu een agent in het politiebureau. Klik met de Codebrief, die je uit de openhaard van de Grenadiers club hebt gejat, op de decodeermachine en los de decodeerpuzzel weer op, of gebruik de paniekknop.

Decodeer puzzel 3:

 • Als je de puzzel zelf wilt oplossen (Engelse versie) dan zorg je eerst, met de Vowels knop, dat de 2e letter in de bovenste balk de E is. 
 • Klik dan op de Consonants knop tot de hele boodschap is gedecodeerd. Je leest dan: Beograd agent ready to stop archduke. 

 • Kun je dit niet krijgen dan gebruik je de Alphabet knop om andere series letters te krijgen als begin letters. 
 • Mata laat deze, nu gedecodeerde, brief achter in het politiebureau voor Ladoux. Je hebt weer 50 spionage punten verdient.

Verlaat het politiebureau en neem de taxi naar het Gare Du Nord. Reis nu weer naar Monaco. Doe dit via de minigame of via de veilige Rapide trein. Je mag het weer helemaal zelf weten.

Monaco:

Mata is dan op het station van Monaco. Verlaat het station en we belanden weer bij de bistro. Zowel Samsonet als Emil Jellinek zitten op het terras. Ga eerst met Emil Jellinek praten, want als je eerst met Samsonet praat dan krijg je geen kans meer om nog met Jellinek te praten. Praat dus eerst met Emil Jellinek.

Klik dus eerst met de praatcursor op Jellinek. De Smalltalk iconen verschijnen. Klik met het Weer icoon (Weather smaltalk) op Jellinek. Jellinek zegt dat het weer in Sarajevo zeer geschikt is om er een moord te begaan. Mata maakt hierover een notitie in haar dagboek. Klik het dagboek weg. Je ziet weer een krantenartikel. Je hebt weer 150 spionagepunten verdient.

Klik met de Gedecodeerde Zollinger icoon dan op Oscar Samsonet en luister dan naar het gesprek tussen Mata en Samsonet. Samsonet vertelt dat Zollinger gifgas in zijn fabriek produceert. Mata moet uitvinden waar Zollinger en zijn gifgas fabriek zich bevinden. Je hebt het einde van Hoofdstuk 3 bereikt.

Filmpje: 1963; Het interview met Elsbeth Schragmuller gaat verder. We belanden in:

Hoofdstuk 3: 1914:

Missie 8: Vernietig de gifgas fabriek van Rupert Zollinger:

Parijs:

Weer zijn we 2 jaar verder. Prins Frans Ferdinand is vermoord en de 1e Wereldoorlog staat op het punt om uit te breken. Mata is door een agent van Ladoux naar het politiebureau gebracht. Mata en Ladoux praten in het politiebureau. Mata en Ladoux zijn het erover eens dat Rupert Zollinger de minnaar van Marie Curie, Jaques Brunel, heeft vermoord. Je krijgt een Mes icoon. Ladoux wil dat Mata uitvindt waar Rupert Zollinger is. Fritz Haber, een chemicus en vriend van Zollinger, kan hierover mogelijk meer weten.

Je gaat in dit hoofdstuk voortdurend heen en weer tussen Parijs, Berlijn en Monaco en visa-versa. Je moet steeds zelf maar weten of je dit heen en weer gereis doet via de veilige treinen of dat je steeds de treinminigame gaat spelen. Reis je via de veilige treinen dan verdien je dus geen vaardigheidspunten. Je moet het echt helemaal zelf weten, maar je hebt een bepaalde hoeveelheid Vaardigheidspunten en ook Rijkdompunten nodig wil je het Goede Einde van de game meemaken.

Ontmoet Frits Haber:

 • Mata is, na het gesprek met Ladoux, terug op het plein bij het theater. 
 • Op het terras van de bistro zit Elsbeth Schragmuller weer. Ga praten met Elsbeth. 
 • Mata vraagt Elsbeth om hulp vanwege Ladoux. Elsbeth zegt dat Mata met Samsonet moet praten. Samsonet is in Monaco. 
 • Gebruik het Mes icoon (Zollinger murdered Brunel) en het Frits Haber icoon op Elsbeth om hierover met haar te praten. 
 • Elsbeth vertelt dat Samsonet en Zollinger vroeger zakenpartners waren. 
 • Samsonet en Zollinger hebben echter ruzie gekregen vanwege Zollinger's plannen om explosieven te gaan vervaardigen. 
 • Elsbeth kent die Frits Haber niet. 
 • Klik met het "End Chat" icoon op Elsbeth om het gesprek te beëindigen.

Neem, na dit gesprek, de taxi naar het Gare Du Nord station en reis dan naar Monaco. Doe dit met de veilige Rapide of speel de treinminigame.

Monaco:

 • Verlaat het station en praat met Samsonet, op het terras van de Bistro. 
 • Gebruik ook hier het Mes en het Frits Haber icoon. 
 • Samsonet vertelt nu iets meer over zijn vroegere relatie met Zollinger en hij adviseert Mata om Marie Curie te vragen over Frits Haber. 
 • Neem dus de taxi terug naar het Monacostation en reis dan per Express trein of de minigame terug naar:

Parijs:

Verlaat het Gare Du Noord en neem bij het theater de taxi naar het lab van:

Marie Curie:

 • Ga naar binnen (door to lab). Marie Curie is weer bezig met haar experimenten. 
 • Praat met Marie. Gebruik alle gespreksonderwerpen. 
 • Marie denkt dat Zollinger haar minnaar Brunel heeft vermoord toen hij bezig was om de formule voor zenuwgas uit het lab te stelen. 
 • Volgens Marie zal die Frits Haber de Nobel Prijs voor Industriële vernieuwing winnen. 
 • Marie geeft Mata een Introductiebrief voor Frits Haber. In Inventory heb je dan de "Curie Introduction Letter".
 • Verlaat het lab en neem de taxi terug naar het Gare Du Nord. 
 • Reis dan, per Berlijn Rocket of de minigame, naar:

Berlijn:

Verlaat het Spandau treinstation. Buiten klik je met de praat cursor en dan met het Frits Haber icoon op de gele Taxi en....de taxi levert Marie dan af bij

Frits Haber:

 • Mata stelt zich voor aan Haber. Klik de "Curie Introductie brief" op Haber. Haber is onder de indruk dat een eenvoudig danseresje het vertrouwen geniet van iemand als Marie Curie. 
 • Mata vertelt Haber wat Zollinger van plan is. Gebruik het Mes icoon en ook het Gifflesje icoon (Zollinger super weapon) op Haber om over deze 2 onderwerpen verder te praten.
 • Na alles wat Mata over Zollinger heeft vertelt is Frits Haber er van overtuigd dat Zollinger gestopt moet worden. Haber geeft Mata dan een pasje voor de fabriek van Zollinger. 
 • Het zegel van de pass is echter verbroken en ook weet Haber niet waar Zollinger's fabriek is, want telkens als hij naar de fabriek moest werd ie er naar toe gebracht in een geblindeerde auto. 
 • Ook legt Haber aan Mata uit hoe ze de gifgas fabriek van Zollinger kan saboteren. Mata moet hiertoe in de mixer, waar het gas in wordt gemaakt, het mengsel van  Zuurstof, Ammonia en Fosfaat veranderen. Haber geeft Mata hiervoor dan de "Sabotage Formula".

In inventory heb je dan, na dit gesprek met Haber, het Sabotage Formule icoon en de Geheime Fabriek Pas. Rechts naast Mata hangt een portretfoto van Frits Haber aan de muur. Klik met je grijphandje op de foto. Mata vraagt of ze de foto mag hebben, maar dan mag niet. Verlaat Haber's kantoor. Mata is dan weer in het centrum van Berlijn. Neem de taxi terug naar het Spandau treinstation en reis dan weer, per Monaco Rapide of de treinminigame, naar:

Monaco:

 • In Monaco station staat Elsbeth Schragmuller achter de voorste rechter pilaar. 

 • Praat met Elsbeth. Elsbeth vertelt dat Oscar Samsonet door Captain Ladoux is gearresteerd wegens spionage. 
 • Samsonet was naar Parijs gegaan om Mata te waarschuwen dat de Fransen bezig zijn om alle buitenlandse en dubbel spionnen op te pakken. 
 • Mata is geschokt door het nieuws van Samsonet's arrestatie.
 • Reis dus naar Parijs. Neem hiertoe dus een kaartje voor de Express trein of doe de treinminigame weer.

Parijs:

Neem de taxi, op het plein, naar het:

Politiebureau:

 • Praat met Ladoux en gebruik dan het Samsonet in Jail onderwerp. Samsonet zit opgesloten in de cel en Mata eist dat ze met hem mag spreken. 
 • Dat mag, maar niet nadat Mata Ladoux even flink heeft uitgescholden. 
 • Vanzelf beland Mata dan in de cellenkelder. Samsonet is dus opgesloten in de rechter cel. Praat met Samsonet. 
 • Oscar heeft er nu spijt van dat hij Mata als spion heeft gerekruteerd. Hij wil dat Mata ermee ophoud. 
 • Gebruik het Geheime Fabrieks Pas onderwerp op Samsonet en daarna het Sabotage Formula onderwerp op Samsonet. 

Mata verteld over haar idee om zich zelf te vermommen als Frits Haber om zo de fabriek van Zollinger binnen te komen. In eerste instantie vindt Samsonet dit een krankzinnig idee, maar via het Sabotage onderwerp denkt ie dan dat het zou kunnen werken. Oscar vertelt Mata dat ze dan wel Haber moet zijn. Mata moet er niet alleen maar uitzien als Haber....ze moet hem ook echt zijn. Ook zal Mata een limousine moeten vinden om haar naar de fabriek te brengen en ze moet natuurlijk nog uitvinden waar de fabriek is. 

Je krijgt het Haber Vermomming onderwerp icoon en het Haber Stem icoon. Het dagboek verschijnt, want Mata noteert dit allemaal in haar dagboek. Sluit het dagboek. Verlaat het politiebureau en ga het Theater weer binnen.

 • Praat in de kleedkamer van Mata weer met Gabriel Astruc. 
 • Gebruik het Haber Vermomming (Need Haber disquise) onderwerp. Astruc heeft een foto van Haber nodig. 
 • Gebruik dan het Haber Stem (Need Haber Voice) onderwerp.
 •  Astruc denkt dat het onmogelijk is voor Mata om de stem van Haber te imiteren. 
 • Maar dan krijgt Astruc een briljant idee en hij zegt dat Mata iets moet gaan schreeuwen. 
 • Gebruik dus het Schreeuw (Scream) icoon op Astruc en....Mata schreeuwt "HABER IS A COWARD". 
 • Blijf nu met het Schreeuw icoon op Astruc klikken totdat Mata stem helemaal hees is geworden en niet meer kan praten. Ik moest dit 6 keer doen.

Mata hoeft dus de stem van Haber dus niet te imiteren als  ze zorgt dat ze hees wordt. Dat is dus het idee van Astruc. Sluit het gesprek met het End Chat icoon, Verlaat het theater en ga naar het Gare Du Nord en neem de veilige of de onveilige trein naar:

Berlijn:

Verlaat Spandau station en neem de taxi naar het kantoor van:

Kantoor Frits Haber:

In het kantoor van Haber wacht Mata een verrassing. De vrouw van Haber is nu in het kantoor en die is stinkend jaloers. Frau Haber denkt dat hoer Mata met haar man rotzooit. Frau Haber zal Mata bij de politie aangeven en ze sluit Mata op in het kantoor. Mata moet zien dat ze uit het kantoor komt, voordat ze zal worden gearresteerd. 

Grijp het Portret van Haber, dat aan het muurtje hangt en dat je eerder niet mocht pakken. Achter het portret zie je dan een klein deurtje. Het is een Schoorsteen deurtje, want het portret hing aan de schoorsteen.

 • Op het bureau staat een press papier (Paperweight). Grijp die Presspaper. 
 • Het press papier lag op een boek dat je ook kunt pakken. Grijp dus ook het boek. 
 • Mata vindt de Presse paper te zwaar en nutteloos en ook het boek heeft ze niet nodig, dus beide items verdwijnen gelijk weer uit je inventory. 
 • Maar.....waar het boek en de Presspapier lag is nu de Agenda van Haber te zien (Appointment schedule). 
 • Klik met je grijphandje op de Agenda en...Mata leest dan dat Haber een afspraak heeft om met Kolonel Holz in de limo naar de gifgasfabriek te worden gebracht. 
 • Dus Holz weet waar de gifgasfabriek is

Op het kastje, dat links tegen het bureau aan staat, ligt een stapeltje blanco papier (Blank sheets). Klik met je grijphandje op dat stapeltje blanco papieren en....Mata vindt een brief waar Harper aan begonnen is en de brief begint met "Dear Mata".....dit heeft Harber's vrouw waarschijnlijk ook gezien en zal de reden van haar jaloersheid zijn geweest. Je hebt dan een vel papier in inventory

Voor het linker raam staat een doos met Chemicaliën op de ladekast. Klik met je grijphandje op die doos chemicaliën en Mata grijpt er een handvol Kopernitraat (Coppernitrate) uit. Links ligt een Lucifersdoosje op de kast.  Pak het Lucifersdoosje (Matchbox).

 • Als je de Agenda van Haber hebt gelezen en het Kopernitraat, de foto van Haber, het lucifersdoosje en een velletje papier hebt gepakt dan open je nu het deurtje in de schoorsteen. 
 • Gebruik dan achtereenvolgens het Papier (sheet of paper), de Kopernitraat en de Lucifers op het geopende deurtje en.....
 • Mata maakt vuur in de schoorsteen en gilt "FIRE" en....Haber komt binnen om het vuurtje te doven. 
 • Mata verdwijnt en ze is dan weer terug bij haar hotel en de Grenadiers Club. 
 • Ga naar de:

Grenadiers Club:

Toon de portier weer de Grenadiers Club Uitnodiging. Omdat Majoor von Kalle is overgeplaatst mag Mata nu niet naar binnen. Gebruik echter het Holz icoon (Holz knows factory address) en.....Mata mag dan toch naar binnen. Ga dus naar binnen. Binnen loop je door naar rechts. Kolonel Manfred Holz staat weer rechts achter bij het rechter raam. 

 • Praat met Holz en gebruik het Fabriek Adres icoon op hem maar Holz wil het adres van de fabriek niet vertellen. 
 • De Verleidingsiconen verschijnen. 
 • Gebruik het Seduction by Flattering icoon op Holz en dan het Seduction by  Yielding icoon en.....
 • Holz smelt en wil dan Mata wel terwille zijn. 
 • Dus klik weer met het Fabriek Adres icoon op Holz en hij vertelt nu dat de gifgasfabriek in Monaco is want Monaco is neutraal terrein.  
 • Holz is degene die Haber altijd in de limo naar de fabriek brengt.

Mata neemt afscheid van Holz en waarschuwt hem dat hij haar moet vergeten. Verlaat de club en neem de taxi weer naar het Spandau station en koop een kaartje voor de trein naar Monaco. Weer beslis je zelf maar of je de veilige Rapide trein of de onveilige trein neemt.

Monaco:

 • Op station Monaco staat Elsbeth nog steeds achter de pilaar. 
 • Praat weer met Elsbeth en gebruik het Limousine onderwerp. 
 • Elsbeth raad Mata aan om met Emil Jellinek te praten want die heeft een dikke limousine auto. 
 • Je kunt ook de overige onderwerpen nog gebruiken maar Elsbeth heeft daar niks zinnigs over te vertellen. 
 • Dus sluit het gesprek met de End Chat icoon. 

Verlaat het station en loop dan weer door naar rechts, naar de bistro. Emil Jellinek zit nog altijd op het terras. Praat met Jellinek en gebruik het Limousine onderwerp. Jellinek wil Mata zijn limo wel lenen maar alleen als Mata zijn dochter, Mercedes, weet te overtuigen dat ze terug naar huis komt. Mercedes is er namelijk vandoor gegaan met een jonge vent genaamd Ludi. Vraag Jellinek verder over Mercedes en hij vertelt dat Mercedes waarschijnlijk in Berlijn is..

Wel....zo langzamerhand mogen de diverse Europese spoorwegen je wel gratis laten reizen, zoveel kilometers leg ik in jaren niet af per trein. Er zit echter niets anders op. Ga terug naar Berlijn, hetzij met de Rocket of via de treinminigame.

Berlijn:

 • Ga naar het Hotel, tegenover de Grenadiers Club. 
 • In Mata's hotelkamer grijp je de telefoon en Mata belt Mercedes op. 
 • Mercedes wil dat Mata wel weer ontmoeten maar alleen als Mata haar weer een nieuwe dans leert. 
 • Het wordt een beetje belachelijk nu, maar je moet weer terug naar Parijs om de Dansminigame weer te gaan doen. 
 • Dus zorg dat je terug in Parijs komt,  via de veilige Express trein of de trein minigame.

Parijs:

 • Ga naar Astruc in het theater. 
 • Gebruik de Foto van Haber op Astruc en....
 • Mata verkleed zich nu als Frits Haber. 
 • Gebruik nu het Inspiration icoon op Astruc en.....

 • Omdat Mata bij de poort van Malbec inspiratie heeft opgedaan doet ze Astruc haar nieuwe dansje voor en  is Astruc bereid om Mata weer te laten optreden. 
 • Mata zegt dat het optreden moet plaatsvinden in Berlijn.
 • Gebruik dus het Berlin Dans Permit icoon op Astruc en.....
 • Mata treed op in Berlijn. 
 • Je bent dus weer beland in de:

Dans Minigame:

 • De minigame is nu weer moeilijker want de noten komen nu heel vlug over je scherm. 
 • Om veel punten te scoren moet je nu wel heel snel reageren. 
 • Het is nu haast niet meer te doen, maar ik heb hier toch nog 500 rijkdompunten gehaald. Maar wel met heel veel moeite.

NB: Helaas is het zo dat als je geen SUCCES haalt in de dans minigame de game niet verder gaat. In dit geval beland Mata dan terug in haar hotelkamer te Berlijn. Je ontmoet dan Mercedes niet en zult terug moeten naar Parijs om de dans game nog een keer te starten. Gebruik je echter de Paniekknop dan gaat de game wel gewoon verder en ontmoet je Mercedes maar je scoort dan geen rijkdompunten.

 • Je moet het zelf weten maar zorg er in ieder geval voor dat je niet FAALT. Denk je dat de minigame nu te moeilijk voor je is gebruik dan de paniekknop.
 • Heb je SUCCES of gebruik je de paniekknop dan heeft Mata een ontmoeting met Mercedes, buiten voor het Theater in Berlijn

Mercedes is verrukt van Mata's optreden maar ze weigert om met Mata mee terug te gaan Monaco. Mercedes wordt boos en verdwijnt. Mata is dan terug in haar hotelkamer te Berlijn. Er moet een list verzonnen worden om die stomme Mercedes te dwingen haar minnaar op te geven en terug te keren naar de veilige schoot van haar pappie. Verlaat het hotel en neem de taxi naar het Spandau treinstation en neem of de veilige Express naar Parijs of doe de treinminigame.

Parijs:

 • Ga naar het politiebureau. Praat in het politiebureau met Ladoux en gebruik dan het Limousine icoon op hem. 
 • Mata vraagt of Ladoux de vriend van Mercedes niet kan arresteren, op een verzonnen aanklacht. 
 • Dat wil Ladoux wel maar dan moet ie wel de volledige naam weten van de vriend en Mata kent alleen zijn voornaam.
 • Je krijgt het Boyfriend's Name icoon 
 • Dus reis terug naar Mata's hotelkamer in:

Berlijn:

 • Bel in de hotelkamer met de telefoon Mercedes weer op. 
 • Gebruik, als Mata Mercedes aan de lijn heeft, het Vriendje (need boyfriends name) op Mata. 
 • Mata nodigt Mercedes en haar vriendje uit naar Parijs en Mercedes verteld nu de volledige naam van haar vriend en die is Ludwig Engelbreit.
 • Dus reis terug naar:

Parijs:

 • Ga terug naar het politiebureau en vertel Ladoux de volledige naam van Mercedes vriend. 
 • Ladoux geeft Mata een Arrestatiebevel (Arrest warrant). Verlaat het politiebureau. 
 • Terug op het plein bij het theater zitten Mercedes en haar minnaar Ludwig Engelbreit al op het terras van de bistro. 

 • Praat met Mercedes en Mata wordt voorgesteld aan Ludi. 
 • Mata probeert nog om Mercedes te overtuigen om terug naar haar vader te gaan. 
 • Maar Mercedes weigert weer. 
 • Gebruik dus het Arrestatiebevel op Mercedes en.....uit angst dat lieve Ludi zal worden gearresteerd geeft Mercedes dan toe en ze verdwijnt naar Monaco.

Wel......het was niet zo netjes van Mata, maar er staan grotere belangen op het spel dan het liefdesleven van Mercedes. Reis dus weer naar:

Monaco:

 • Ga naar het bistro terras en praat er met Jellinek. 
 • Gebruik het "Mercedes komt naar huis" onderwerp. 
 • Jellinek vertelt dat zijn dochter inmiddels al thuis is en dat Mata van zijn limo gebruik mag maken.
 • Reis terug naar:

Parijs:

Ga het Gare Du Nord station weer uit en neem de taxi naar het:

Politiebureau

 • Loop naar links en klik dan, achter Ladoux, in de ingang naar de cellenkelder. 

 • Mata vraagt beleeft aan Ladoux of ze Samsonet mag bezoeken en dat mag. 

 • Mata is dan weer beneden bij de cel waar Oscar Samsonet nog steeds in zit opgesloten. 

 • Praat met Samsonet en gebruik dan 1 van de 4 gespreksonderwerpen op Samsonet. 

 • Mata vertelt dat alle voorbereidingen voor een bezoek aan de gifgasfabriek nu getroffen zijn.

 • Samsonet zegt echter dat Mata nog met Elsbeth Schragmuller moet gaan praten omdat er nog 1 ding gedaan moet worden. 

 • Verlaat dus het politiebureau weer en neem, op het plein voor het theater, de taxi naar het Gare Du Nord station en neem de trein naar:

Monaco:

 • Op station Monaco staat Elsbeth nog altijd geduldig te wachten achter de dikke pilaar. 
 • Praat met Elsbeth en klik dan alle gespreksonderwerpen op haar om er over te praten, maar gebruik de  "Secret Factory Pass" als laatste. 
 • Elsbeth gebruikt dan de zeepafdruk van Zollinger's zegelring om de Pass opnieuw te voorzien van het zegel en.....
 • Vanzelf beland Mata dan, verkleed als Frits Haber, in de:

Geheime Gifgasfabriek van Rupert Zollinger:

De bewaker heeft de pass gecontroleerd en Mata rijd naar binnen. Binnen wordt Mata, die nu dus zich voordoet als Frits Haber, verwelkomt door Rupert Zollinger. De 4 Verleidingsiconen verschijnen. Gebruik  het "Seduction by Daring" op Rupertje en.....Mata liegt er op los door te vertellen dat Haber's formule voor gifgas niet deugt en dat als ze doorgaan met de productie de hele fabriek de lucht in zal vliegen. Mata beland dan bij de:

Mixermachine:

 • De Mixermachine staat dus achter op het podium. Aan de middelste ketel zit een enorm wiel. 
 • Links van het enorme wiel staat de "Main Controls" kast. Nog verder links zie een pijp aan de muur. Op die pijp zit het "Pomp Ventiel (Pump valve).  
 • Rechts voor het podium staat een rek met vaten. Aan 1 van de vaten zit een Notitie (Note) geplakt. 
 • Lees de notitie met je loepje. Mata leest "Verander de combinatie tot alles groen is". 
 • Dus als je zometeen de combinaties gaat veranderen dan moet je de groene kleur krijgen.

Achter het rek met vaten zie je een pompmachine met 3 rode Draaiventielen (Valves). Rechtsvoor op het podium staat een machine waarvan het linkerdeel de "Displays" zijn. Bekijk die "Displays" met je loepje. Mata loopt het podium op en leest dan de Operation Instructie hardop voor, en deze zijn:

 1. Zet de Pomp aan.
 2. Open het Ventiel van de pomp.
 3. Stel het Gasniveau in
 4. Activeer het proces met de Mixer Control

Als je deze instructie hebt gelezen dan is die machine met de 3 rode draaiventielen de "Gas Adjust Controls" geworden. Loop het podium weer af en loop dan door naar links. Aan de linkerzijde van het podium zit de Pompschakelaar (Pump switch) aan de muur. 

 • Klik met je grijphandje op de Pompschakelaar. Mata vertelt je dan dat de Pomp al aan staat. 
 • Loop het podium weer op en klik dan met je grijphandje op de "Pomp Ventiel" ( Pump valve), die op de pijp zit die links aan de muur zit. 
 • Mata draait het ventiel open en hierdoor gaat het enorme wiel draaien. Er is nu dus druk. 
 • Ga nu naar rechts, naar de "Gas Adjust Controls" draaiwielen. Klik met de "Sabotage Formula" op de "Gas Adjust Controls". 

Je beland nu dan in de EINDPUZZEL van de game. Deze EINDPUZZEL bestaat uit 3 Delen. Heb je Deel 1 opgelost dan ga je vanzelf naar Deel 2 en als je Deel 2 hebt opgelost ga je vanzelf door naar Deel 3. Als je alle 3 delen hebt opgelost dan zie je de EINDFILM van de game. Afhankelijk van hoeveel Spionagepunten, Rijkdompunten en Vaardigheidspunten je hebt vergaart eindigt de Game voor jouw met het SLECHTE EINDE of met het GOEDE EINDE.

De Gaspompen Minigame:

Mata legt uit en de uitleg lees je ook in de tekstschermen. Klik de tekstschermen weg om de puzzel te starten. Je kunt ook deze puzzel weer overslaan via de rode Paniekknop. De puzzel is dan opgelost, maar je verdient dan geen punten.

 • Ok....de puzzel bestaat dus uit 3 Delen. Je gaat vanzelf door naar Deel 2 en Deel 3.
 •  Je kunt deze puzzel in elk deel helemaal overslaan (Laten oplossen) via de rode Paniekknop, maar ik raad je dit niet aan want zo moeilijk is deze puzzel niet

DEEL 1: De 3 Pompen:

 • Je ziet een "Schild". In het "Schild" zie je 3 Pompen. De linker Pomp wordt rood, de andere 2 pompen blijven leeg als de puzzel start.
 • Je ziet ook 3 knoppen. Noem de 3 knoppen, van links naar rechts, Knop A, Knop B, Knop C. 
 • Onder de 3 pompen zit de Resetschakelaar waarmee je de puzzel terug kunt zetten naar de beginstand. 
 • De drie knoppen, A, B, C veranderen de kleur in de 3 pompen. Elk van de 3 pompen bestaat uit segmenten. 
 • Als je op de 3 knoppen klikt dan verander je de kleur van een segment in een pomp. 
 • Het is de bedoeling dat elk van de 3 pompen helemaal groen worden. Hiertoe moet je nu in een bepaalde volgorde op de 3 knoppen gaan klikken. En dit is de enige juiste volgorde:

We beginnen dus met de linker pomp om die eerst groen te kleuren:

Linker Pomp:

 • Klik 1 keer op knop A, 
 • Klik 1 keer op Knop B, 
 • Klik 1 keer op Knop C. 
 • De linker pomp loopt leeg en in de middelste pomp heb je dan de kleuren blauw, paars, blauw.

Middelste Pomp:

 • Klik 1 keer op knop B, 
 • Klik 1 keer op Knop A, 
 • Klik 1 keer op knop C, 
 • Klik 1 keer op knop A, 
 • Klik 1 keer op knop B. 
 • De middelste pomp loopt leeg  en in de rechter pomp verschijnen de kleuren geel, paars, blauw.

Rechter Pomp:

 • Klik 3 keer op knop B, 
 • klik 1 keer op knop A en....
 • de rechter pomp wordt nu groen en je schuift door naar deel 2 van de puzzel:

Deel 2: De Pijpen puzzel:

 • Je ziet een scherm met pijpsegmenten en een rood wiel.
 •  Links zie je de 3 Elementen Rood, Groen en Geel. 
 • Boven zie je de Fosfaat pijp, de Ammonia pijp en de Waterstof pijp. 
 • Je moet de pijpsegmenten de 3 elementen zodat dan de elementen Rood, Groen en Blauw met elk van de 3 bovenste pijpen worden verbonden. 
 • Het werkt verder hetzelfde als de telefoontap puzzel of de Elektrapuzzel. 
 • Dus je pakt een pijpsegment op en klikt ermee op een ander pijpsegment om ze van plek te laten verwisselen. 
 • Door te dubbelklikken draai je een pijpsegment. 
 • Zo moet het zijn

 • Heb je de pijpenpuzzel opgelost dan scrolt het scherm omhoog en beland je in deel 3 van de puzzel:

Deel 3: Meng de 3 elementen tot een Kritieke Mix:

 • Je ziet 3 glazen houders. Onder de glazen houders zie 3 schakelaars en 3 draaiwielen. 
 • Onder elke houder zit ook een r5ond lampje die nu uit staan.
 • Links boven zie je een Wiel met een Pijl en daarboven zit de Resetknop.  
 • De Kruisknop is de Exit knop en daaronder zit de Paniekknop.
 • In de houders zit, van links naar rechts, Fosfaat, Ammonia en Waterstof. 
 • Volgens Haber's instructies moet Waterstof er 2 procent bij krijgen, Ammonia moet met 3 procent worden vermindert en Fosfaat moet er 5 procent bij krijgen.
 • Noem het linksboven wiel, wiel A. Noem de schakelaars en de wielen onder de houders, van links naar rechts, B, C, D, E, F, G

Je moet nu eerst de 3 houders helemaal vol maken en dat die je met Wiel A en dan ga je de vloeistof in de houders verminderen. Klik 2 keer op Wiel A. De 3 houders zijn dan bijna helemaal vol. In alle 3 houders zit dan evenveel vloeistof

Nu moet je de juiste mengverhouding maken en dat doe je als volgt:

 • Klik op 2 schakelaar F. De vloeistof in de blauwe houder zakt en het lampje onder de blauwe houder gaat knipperen.
 • Klik 1 keer op Wiel E en 2 keer op schakelaar D. Het lampje onder de groene houder gaat knipperen 
 • Klik 1 keer op schakelaar B en......de 3 lampjes knipperen nu alle 3....je hebt de juiste verhouding ingesteld

Ga nu rustig achterover leunen en kijk naar het EINDE van de game.

Vanzelf ben je uit de puzzel en Mata meld dat ze het voor elkaar heeft

Rupertje komt en herkent Mata nu. Rupertje probeert wanhopig om het proces nog te stoppen

Helaas voor Rupertje is het niet mogelijk om het proces te stoppen en....zijn Gifgasfabriek ontploft.

Het Dagboek verschijnt even om het Einde van Hoofdstuk 4 te melden.

We zijn terug in Parijs, in de cellenkelder van Ladoux. Oscar Samsonet wordt door Ladoux vrijgelaten en innig omhelst door Mata.

Mata denkt dat ook zij vrij is om te gaan, maar Ladoux heeft een onaangename verrassing voor Mata. Mata wordt wegens hoogverraad gearresteerd en via een aantal krantenartikelen en een foto van een geblinddoekte Mata verneem je dat Mata ter dood is veroordeeld en dat ze is geëxecuteerd.

DIT IS DUS HET SLECHTE EINDE VAN DE GAME

Heb je niet voldoende Spionagepunten Rijkdompunen en Vaardigheidspunten gescoort gedurende de game dan houd de game voor jou hier op. |
MAAR.......als je nu  wel voldoende Spionagepunten, Rijkdompunten en Vaardigheidspunten had verzameld gedurende game dan is het nog niet afgelopen en trakteert de game je nog op het

GOEDE EINDE:

Na de executie van Mata Hari zijn we terug in het Politiebureau van Ladoux. 
Ladoux is in de cellenkelder en hij loopt de linkerkamer in alwaar het lijk van Mata Hari ligt opgebaard

Ladoux roept "MATA" en....een levende Mata Hari kruipt onder het kleed vandaan. 
Het blijkt dat Ladoux's executie peloton geschoten heeft met LOSSE FLODDERS, dus Mata Hari LEEFT nog.

Het geschenk van Ladoux aan Mata Hari is dus haar LEVEN en haar VRIJHEID. Mata is vrij om te gaan. 
Mata Hari zal haar leven voortzetten met Oscar Samsonet. 
We belanden in weer in 1963

Het interview met Elsbeth Schragmuller is bijna ten einde. De interviewer heeft een verrassing voor Elsbeth in petto, Hij heeft namelijk een Overlijdensverklaring uit 1934 opgeduikeld. Het is de overlijdensverklaring van ene Elsbeth Schragmuller. Elsbeth Schragmuller is dus al in 1934 overleden. De vrouw die hier al de hele tijd wordt geïnterviewd is niemand anders dan de beroemde MATA HARI, waarvan iedereen altijd heeft gedacht dat ze door de Fransen ter dood is gebracht.

Het dagboek verschijnt en Mata legt uit terwijl ze door haar dagboek bladert. Je ziet je verschillende scores en ook wat je maximaal had kunnen halen. Dan verschijnt de laatste pagina in beeld.

Mata verteld, en je leest, dat zij en Oscar Samsonet zowel de 1e als de 2e Wereld overleeft hebben in het neutrale Zwitserland alwaar ze in een kasteeltje aan een meer een 5 sterren hotel zijn begonnen.

EINDE:

Het  "Slechte" EN het "GOEDE" Einde zien:

Of de game voor jouw eindigt met de Executie van Mata, of dat je daarna ook nog het "GOEDE" einde ziet hangt af van de hoeveelheid Vaardigheidspunten en Rijkdompunten die je hebt vergaart.

 • Heb je te weinig Rijkdompunten en Vaardigheidspunten dan zie je alleen "slechte" einde. 
 • Heb je echter voldoende Rijkdom en Vaardigheidspunten vergaart dan zie je ook het "Goede" einde.
 • Er zijn 1000 Spionagepunten, 10000 Vaardigheidspunten en 14000 Rijkdompunten te halen in de game. 
 • Om het "Goede Einde" te zien moet je tenminste 1000 Spionagepunten, 6000 Vaardigheidspunten en 2000 Rijkdompunten hebben.

Spionagepunten en Vaardigheidspunten:

Als je de walkthrough trouw hebt gevolgd dan heb je alle 1000 Spionagepunten gescoord.  Als je vaak de Treinminigames hebt gedaan en je hebt zelf de puzzels opgelost dan zul je ook wel voldoende Vaardigheidspunten hebben. 

Heb je niet tenminste 6000 Vaardigheidspunten, voordat je naar de Gifgasfabriek gaat, dan kun je altijd nog eindeloos heen en weer gaan reizen tussen de diverse hoofdsteden om de Treinminigames te doen om alsnog minimaal 6000 Vaardigheidspunten te vergaren.

Rijkdompunten:

Rijkdompunten verdien je met de Dansminigame. Heb je in de Dansminigame steeds de Paniekknop gebruikt dan zul je dus geen, of te weinig Rijkdompunten hebben. Je moet steeds minimaal 500 punten scoren in de Dansminigame om aan het eind van de game voldoende rijkdompunten te hebben.

Heb je, als je in Monaco bent en Emil Jellinek heeft vertelt dat zijn dochter weer thuis is, niet tenminste 2000 Rijkdompunten ga dan niet verder met de verhaallijn van de game. Je kunt dan eerst proberen om de Dansminigame nog een paar keer te gaan doen om tenminste 2000 Rijkdompunten te halen. Dit doe je dan als volgt:

Om een Dansminigame te starten moet Mata van Gabriel Astruc steeds weer toestemming krijgen om op te treden en moet Mata steeds even inspiratie opdoen voor een nieuw dansje. Je moet dus steeds eerst in Parijs in het theater gaan praten met Astruc. Astruc zegt dan dat Mata inspiratie moet opdoen en je krijgt dan het Inspiratie icoon. Je moet dan naar locaties waar Mata inspiratie op kan doen en deze locaties zijn:

Parijs:

 • de orgelman bij de fontein en het theater.
 • De lucht boven de fontein op het plein bij het theater.
 • De fontein in de tuin van de Engelse Ambassade.
 • Gare Du Nord: De vrouw met Paraplu. De rook die uit de locomotief komt.
 • De vogels bovenop de poort van Malbec's huis

Berlijn:

 • Spandau station: De rook van de locomotief.
 • De fietser naast de Grenadiers Club.

Monaco:

 • De luchtballon/Wolken in de lucht bij de bistro

Madrid:

 • De Fontein en de Jongleur

Telkens als je op 1 van deze plekken inspiratie hebt opgedaan ga je terug naar Astruc in Parijs. Klik dan met de Inspiratie icoon op Astruc zodat Mata hem dan het dansje voordoet. Klik dan met de Dans Permit op Astruc om de Dansminigame dan te starten. Zorg dan dat je per keer tenminste 500 punten verdient met de dansminigame zodat je tenminste 2000 Rijkdompunten hebt op het moment dat je, vermond als Frits Haber, naar de Gifgasfabriek gaat.

Nogmaals....het is helemaal aan jouw zelf of je ook het GOEDE Einde wilt zien. Vindt je de Dansminigames en de Treinminigames ( en ook de overige puzzels) te moeilijk of domweg niet leuk, dan laat je ze allemaal oplossen via de rode PANIEKKNOP. Je verdient dan geen Vaardigheidspunten en Rijkdompunten en Mata Hara wordt dan echt ter dood gebracht, wat historisch natuurlijk ook juist is.

Walkthrough door: Louis Koot