2014:Walkthrough door: Louis Koot

Memento Mori The Secret To Eternal Life is een point and click adventure game waarin je als Larissa Ivanova Svetlova, kortweg Lara, en als Max Durand in eerste instantie de verdwijning van 3 schilderij moet oplossen. Gaande weg komen we er achter dat er meer aan de hand is en dat er achter de verdwijnen van de 3 schilderijen een groter complot steekt.

Het verhaal in het kort:

In het Hermitage museum te St -Petersburg zijn 3 originele schilderijen verdwenen en vervangen door 3 kopieën. Kolonel Ostankovic, commandant van een speciaal politieteam dat onderzoek doet naar de gestolen kunst, vermoed dat een geheimzinnige religieuze Finse Orde verantwoordelijk is voor de kunstroof.

Deze religieuze Finse Orde bestaat al eeuwen en het ziet het  als haar plicht om ervoor te zorgen dat bepaalde kunstwerken niet openbaar bekeken kunnen worden. De Orde baseert zich op een Latijns werk uit de vijftiende eeuw. In dat Latijnse werk staat dat "mensen die balanceren op de rand tussen leven en dood de Engel des Doods kunnen zien". 

Al eeuwen lang willen kunstschilders die Engel des Doods in hun kunstwerk opnemen, maar om de Engel des Doods te kunnen zien moet men dus op het randje van de dood balanceren. Dit heeft vele kunstschilders al het leven gekost of tot volledige waanzin gedreven. De Orde wil dit voorkomen en probeert de kunstenaars te overreden dit niet te doen, waarbij de Orde niet bang is om op extreme maatregelen over te gaan zoals steekpenningen, bedreigingen en zelfs moord.

Kolonel Ostankovic doet al langer onderzoek naar de Finse Orde  en weet dat de Orde al eeuwenlang kunstwerken hebben verduistert en hij neemt contact op met zijn voormalige  beste  agent op, Larissa Ivanova Svetlova, Lara, die inmiddels voor Interpol werkt in Frankrijk.  Lara krijgt hulp van Maxim (Max) Durand, die ooit voor vervalsing is opgepakt. Max heeft echter nog contacten in de wereld van de kunstvervalsing en hij heeft Lara vaker geholpen aan informatie.

Je zult afwisselend spelen als Lara of als Max en zo nu en dan moeten beide ook samenwerken, waarbij je steeds tussen Lara en Max moet schakelen. Sommige dingen in de game kun je op meer dan 1 manier oplossen.....de oplossing die je dan kiest heeft dan een positieve of negatieve invloed en bepaald ook het einde dat je zult beleven. Er zijn 5 verschillende Eindes mogelijk

Je kunt onbeperkt zelf saven in de game. Open het Save scherm en klik dan in een leeg saveslot en klik dan op Save. Je saves worden opgeslagen als een screenshot met de datum en tijd erbij. Je kunt zelf je saves niet benoemen. Om een eerdere save weer te laden open je het Load scherm en selecteer je de save die je wilt laden en dan klik je op Load en vervolgens bevestig je de keuze. Dubbelklik met je linkermuisknop laat Lara rennen

Intro:

Professor Abramchikov houd in het Hermitage te St. Petersburg een voordracht over zijn nieuwe onderzoeksmethode om vervalste schilderijen te kunnen aantonen. De professor wil in het Hermitage zijn methode uittesten op enige schilderijen en schat dat ie daar ongeveer 3 tot4 weken nodig heeft. De geheimzinnige Finse Orde wil echter voorkomen dat Abramchikov's onderzoek slaagt en de Orde schakelt een moordenaar in om de professor te vermoorden.....de moord moet er echter wel uitzien als een ongeluk. We belanden dan in:

Act I: Beginning:

Maandag: Lyon Frankrijk:

Als Lara:

Appartement van Larissa Ivanova Svetlova:

Het is 8 uur in de ochtend als Larissa Ivanova Svetlova, die we in het vervolg maar gewoon Lara zullen noemen. onder de douche staat. Lara's telefoon rinkelt. Lara is klaar met douches en ze slaat een handdoek om en verlaat haar badkamer. Als Lara haar woonkamer binnen stapt ziet ze dat het rode lampje van haar telefoon knippert, ten teken dat er een boodschap op het antwoordapparaat is opgenomen. Lara loopt naar de telefoon en hier krijg je dan nu voor het eerst controle over Lara.

Lara staat dus nu voor de telefoon. Linksklik op de telefoon en.....

Lara luistert dan de ingesproken oproep van haar voormalige baas kolonel Ostankovic......Ostankovic vraagt of Lara hem onmiddellijk via haar mobieltje wil terug bellen.  Lara is een expert op het gebied van kunstdiefstallen en was Ostankovic beste agente, maar ze werkt nu voor Interpol.

Lara weet echter even niet waar ze haar mobieltje heeft gelaten, maar ze wil zich toch eerst even fatsoenlijk aankleden.

 In de hoek, voorbij de badkamerdeur, staat Lara's garderobekast (Wardrobe). Linksklik de garderobekast en......

Lara strompelt naar de kast, je scherm wordt eventjes zwart en dan....heeft Lara zich netjes aangekleed.  

Achter Lara staat haar boekenkast, onder de trap.  Linksklik in de boekenkast (Bookcase) en......

Lara pakt een boek over Griekse Mythologie uit de kast en leest hierin een passage over de God Ares of Oedipus door. Als Lara het boek weer heeft terug gezet in de kast beweeg je haar terug naar de vaste telefoon, rechtsonder. Bij de telefoon staat een prullenbak (Bin). Rechtsklik of Linksklik de prullenmand.....Lara heeft geen trek om de prullenmand te verschuiven maar ze zegt wel dat de prullenmand voor een stopcontact staat..

Boven de telefoon en de prullenmand hangt een prikbord (Notice board) aan de muur. Bekijk het prikbord.....Lara somt op wat ze zoal voor items op het prikbord heeft hangen......Het prikbord hangt vol met briefjes en notities. Linksklik 3 keer op het prikbord (Notice board) en........Lara leest 3 notities hardop voor en zegt dan dat de rest niet interessant meer is. Loop naar links, naar het bankstel die rondom de salontafel staan. Op de salontafel ligt een leeg Cd-doosje (CD cover). Pak het lege Cd-doosje.....

het Cd-doosje verdwijnt naar de inventory. Open de inventory en rechtsklik dan op het Cd-doosje om het in close-up te bekijken...Lara vertelt dan ook dat er geen Cd in het doosje steekt. Via de pijltjes onderaan het close-upscherm kun je het item ronddraaien en via "Close" sluit je het close-up scherm Loop vanaf de salontafel naar de linker muur van de kamer. Aan de muur hangt de flatscreen tv, boven een laag kastje. Op het lage kastje ligt de  Oplader (Charger) voor Lara's mobiele telefoon. Pak de Oplader

Op Lara's bureau ligt een Markeerstift en staat haar computer. Er steekt een Cd in de cd-speler van de computer. Pak de Markeerstift (Permanent pen) en ruk de CD uit de computer......... Je ziet Lara dan even in een close-upschermpje terwijl ze verteld dat ze deze Cd ooit eens heeft geleend van Muriel, wie dat ook moge zijn. 

Open de inventory en combineer dan de CD met het lege CD doosje om de CD in het doosje te stoppen. Linksklik op Lara's Flatscreen TV om het ding aan te zetten en........We zien, en horen, een nieuwsbericht over het overlijden van professor Abramchikov. Loop, via de groene pijl, door naar het raam (To the window) en loop dan door naar de trap, via de groene pijl. Bij trap hangen 2 jassen aan de kapstok en langs de trap hangen een aantal foto's aan de muur.  Bekijk de foto's......

Linksklik op Lara's groene jas (Jacket) en.......Uit de jaszak van de groene jas pakt Lara dan haar mobieltje. Vanaf nu heeft Lara haar mobieltje in inventory. Rechtsklik in inventory op de mobiele telefoon en Lara vertelt je dat ze haar telefoon moet opladen.

Loop nu terug naar het prikbord en het bureau, via de groene "To the table" pijl en dan nog een stukje door naar rechts. Nu Lara haar mobieltje heeft gevonden en ook de Oplader heeft moet ze het mobieltje opladen. Dus linksklik de prullenmand en.......Nu schuift Lara de prullenmand wel opzij om het stopcontact te kunnen bereiken. Pak de Oplader (Charger) uit inventory en steek de Oplader in het stopcontact (Electricity socket) . Pak dan de mobiele Telefoon (Cellphone) uit inventory en klik ermee op de Oplader........

Lara verbind de Cellphone aan de oplader en loopt dan even weg....een paar seconden later komt Lara terug en gilt dat de telefoon nu wel deels weer opgeladen zal zijn. Pak Lara's mobieltje dus weer op en rechtsklik in inventory dan op het mobieltje om het ding te kunnen gebruiken.

Met de 2 pijltjesknoppen scrol je door Lara's contactenlijst. Scrol dus door Lara's contacten tot je Ostankovic in het midden hebt staan, bij het telefoonhoorntje, en klik dan op de Belknop (Call) en luister naar wat Ostankovic aan Lara te vertellen heeft.......

.....Gisterenavond is het beveiligingsysteem van het Hermitage museum in Sint-Petersburg even uitgevallen. Het lijkt dat er niets gestolen is, maar Ostankovic heeft er toch een raar gevoel over. Ostankovic wil dat  Max Durand naar St-Petersburg komt en hij vraagt Lara om die Max te bellen om hem naar St. Petersburg te sturen. Omdat  het beveiligingssysteem buiten het museum wel werkt, kunnen de daders nog in het museum zijn.

Ondertussen is het mobieltje weer leeg, dus koppel de GSM weer aan de oplader.....maar....de batterij is kaduuk. Pak de GSM telefoon terug. Met haar gsm kan Lara die Max dus nu niet meer bellen. Loop terug naar waar Lara's jassen bij de trap hangen en klik dan de groene "Out" pijl en......Lara trekt haar jas aan en verlaat het appartement en je krijgt dan nu de kaart in je scherm. 

Via de kaart stuur je Lara snel en veilig naar de diverse locaties zoals Lara's flat, haar Interpol kantoor, en het museum. 

Klik op de locatie waar je naar toe wilt gaan. Stuur Lara dus nu naar:

Interpol:

Lara beland bij het gebouw waar Interpol in gevestigd is. 2 brigadiers staan als beveiligers de ingang te bewaken. Praat even wat meet  Brigadier Damien Neville en zijn chef Rémy. Je moet wel op Neville klikken, klik je op Rémy dan volgt er geen gesprek. 

Lara brengt Neville een beetje in verlegenheid door te suggereren dat hij met die Muriel, de telefoniste van Interpol, op vakantie geweest naar de Kanarische Eilanden. Neville  wil dit niet toegeven, maar het is wel degelijk waar.

Na dit gesprek loop je verder door naar links, via de groene "To the main entrance" pijl achter Neville, en Lara beland in de hal van het Interpol gebouw. Linksklik de lift en......Lara drukt de liftknop in om de lift te roepen en als die er is stapt ze de lift in. 

Je moet dan de lift vertellen waar het Lara naar toe moet brengen, dus klik op "Office" en.........Lara beland dan in haar eigen Interpol kantoor:

Lara's kantoor:

Op Lara's bureau staat haar computer en de interne telefoon. Linksklik op de computer en.....Lara gaat zitten en je scherm is dan Lara's computerscherm. Klik op "Read messages" om Lara's emails door te lezen. Er zijn 4 emails dus open ze allemaal en lees ze allemaal door.

Als je alle mailtjes gelezen hebt dan open je de "Database" en lees alle personen dossiers nog even door. Klik dan op "Log out" om weer uit de computer te gaan. Lara meld dan dat ze de telefoniste Muriel nodig heeft om Max te bellen. Linksklik op de telefoon. In de close-up zie je dat Lara 5 interne nummers kan bellen. 

302 is die Muriel in de telefooncentrale van Interpol. Bel echter eerst Jennings op, dus toets nummer 513 in en we krijgen Jennings aan de lijn. Lara bestelt een nieuwe batterij voor haar mobieltje en Jennings zal zijn best doen om de batterij zo snel mogelijk te laten bezorgen. Bel vervolgens die Muriel op, dus toets nummer 302 in. 

Lara vraagt of Muriel haar kan doorverbinden met Max in Toulouse. Muriel wil dat wel doen maar ze wil wel eerst haar CD terug, die Lara van haar geleend heeft maar steeds vergeet om terug te geven. Lara beloofd Muriel dat ze de CD aan iemand zal afgeven, maar Muriel heeft er geen vertrouwen in en breekt het gesprek af.

Sluit het close-upscherm en klik op Lara's kamerdeur (To the lift). Vanzelf staan we dan weer in de lift. Klik nu de optie "Laboratory" want daar moet Lara nu naar toe.

Laboratorium:

In het laboratorium ontmoeten we Deters, de laborant (Lab worker). Praat met Deters.....Deters heeft echter geen tijd en zin om uitgebreid met Lara te praten en er verschijnt nu een metertje in je scherm waarin je kunt klikken op "Positive", "Negative" of het "vraagteken"

Je keuze hier heeft invloed op de game. Ik kies er voor om steeds de "Positive" keuze te maken. Klik dus de optie die jij wilt en.....het "gesprek" is meteen afgelopen. Achter Deters staat de werktafel van Piere en op die tafel staat de "Fotografische Organiser".

Linksklik op de "Fotografische Organiser" en....je beland in de close-up van het schilderij en dus in de:

Zoek de Verschillen puzzel:

In de "Fotografische Organiser"steken de foto's van het originele schilderij. Op tafel ligt een klembord waarin een detailfoto van het schilderij steekt en er ligt een spons. Je moet de detailfoto vergelijken met de originele foto. Via de groenepijlcursor blader je door de diverse detailfoto's in de Organiser. Blader dus door de foto's in de Organiser tot je in de Organiser de foto hebt staan waarop je ook het detail ziet dat op de detailfoto staat.

Je moet dan op de detailfoto de verschillen tussen het origineel en de detailfoto markeren met de Markeerstift en je moet tenminste 3 verschillen vinden. Er zijn echter 5 verschillen. Pak dus de Markeerpen (Permanent pen) uit inventory en klik de pen op tafel. Er verschijnt nu ook een vergrootglas.

Pak de Markeerpen op en beweeg dan de pen over de detailfoto en.......als je de pen over de detailfoto beweegt dan beweeg je gelijktijdig het vergrootglas over de grote foto en via het vergrootglas kun je dan de verschillen waarnemen.

Plaats de Pen, op de detailfoto, op de man die een varken omarmt en.....In het vergrootglas zie je dan dat de man bezig is om met een mes het varken open te snijden, maar op de detailfoto heeft de man geen mes....Klik dus met de Pen op de man met het varken om dit detail te markeren met een rood kruis. zoek dan op deze wijze verder naar de andere verschillen. Heb je 3 goede verschillen gemarkeerd dan zal Lara zeggen dat ze het Pierre moet vertellen.

Heb je tenminste 3 goede verschillen gemarkeerde op de detailfoto dan kun je de andere 2 nog zoeken, of je klikt de "Close" knop om uit deze close-up te stappen.  Lara zal dan zeggen dat ze genoeg bewijs heeft en dat ze dit aan Pierre wil mailen. Ga dan terug naar Lara's kantoor, via de lift waar je dus weer voor "Office" kiest.

Lara's Kantoor:

Terug in Lara's kantoor klik je weer op Lara's computerscherm en dan klik je op "Write messages". In het computerscherm opent dan het "New massage" scherm van de email. Klik op de naam "Pierre Bouiller" en.......Lara typt vanzelf de email waarin ze die Pierre meld dat het schilderij inderdaad een vervalsing is en ze verstuurt de email meteen.

Lara staat dan weer voor haar bureau. Grijp de telefoon weer en bel die Jennings, via nummer 513, weer op. Lara zeurt die Jennings weer aan zijn kop over een nieuwe batterij voor haar cellphone. Jennings houd de boel weer af maar Lara zet hem nu onder druk. Lara gaat dan even theepauze houden en als ze terug komt ligt er een briefje en de nieuwe batterij op haar bureau.

Pak de Batterij (Cell phone battery).......Lara pakt eerst het briefje van Jennings (Message) en leest het door en legt het dan terug op het bureau en dan pakt ze de batterij. Rechtsklik in inventory weer op Lara's mobiele telefoon en draai de telefoon dan om via de draaipijlen, onderaan het close-upscherm. Je ziet dan de achterkant van de telefoon. Verwijder de Cover en haal dan de lege batterij uit de telefoon. Beweeg je cursor omhoog om de inventory weer te open en pak dan de nieuwe batterij en klik de nieuwe batterij dan in de telefoon.

Zo......Lara's mobieltje doet het weer. Lara meld dan dat ze haar Email moet checken, dus zoom weer in op de computer en open de Email (Read messages) en lees dan het "Late reaction" mailtje van Diego. Diego was een paar dagen weg maar is weer terug en hij kan nu de vertaling voor Lara doen. Blijf in het Diego mailje en klik op "Database" om Diego toe te voegen aan de database. Ga dan naar "Write message" en klik op Diego Jiminez maar Lara zal Diego geen mailtje terug sturen want ze heeft de vertaling zelf al gedaan, dus "Log out"

Verlaat het kantoor en in de lift kies je nu voor de Exitpijl om naar de begane vloer hal te gaan. Ga dan naar buiten, via de groene "Leave Interpol building" pijl en loop buiten dan door naar Damien Neville. Pak de CD uit inventory en klik ermee op Damien en.....Lara vraagt Damien of hij de CD aan Muriel wil geven als hij haar treft......Damien stribbelt tegen dus je moet weer Positief of Negatief klikken. Zoals gezegd....ik ga steeds voor Positief.

Damien zal dan de CD aan Muriel geven. Ga terug het Interpol gebouw binnen en met de lift terug naar Lara's kantoor. Bel in Lara's kantoor met de bureau telefoon die Muriel weer op via nummer 302 om Muriel te vertellen dat je haar CD aan Damien hebt gegeven en Muriel verbindt je nu door met Max in Toulouse.

Max is niet blij om gestoord te worden want in Toulouse is hem een baan als gastdocent aangeboden. Lara zet Max echter onderdruk door hem duidelijk te maken dat Kolonel Ostankovic hem nog altijd achter de tralies kan krijgen vanwege zijn criminele verleden. Max zwicht en maakt de  afspraak om Lara in het park van Lyon te ontmoeten.

Park: 

Lara gaat automatisch naar het park alwaar ze Max ontmoet

Na een vrij lang gesprek, waarin Max nog wat tegenstribbelt,  is Max bereid om naar Sint-Petersburg te vliegen en we belanden dan in

Act II: Forgotten Case:

Maandag: St. Petersburg:

Je bent nu Max

Kantoor van Ostankovic:

Een vrij lang gesprek tussen Max en de Kolonel. De Kolonel heeft een kopie van Max's dossier op zijn bureau gelegd en dat mag Max best pakken. Als Max bereid is om te helpen dan kan Max zijn originele dossier krijgen en dan zal de Kolonel ook het dossier van Max uit de computer te wissen. De Kolonel legt voor Max een toegangspasje voor de Hermitage op het bureau en zegt dat als Max in het museum is contact moet opnemen met de Kolonel.

Op het bureau van de Kolonel ligt het kopie dossier (File) en het toegangspasje (Permit). Bekijk het Dossier en pak het Toegangspasje. Onder in het scherm zie je de zithoek. op de tafel ligt een Aansteker. Pak de Aansteker (A lighter). 

Linksklik op de Kolonel om nog even met hem te praten en kies dan om een Positieve Reactie te geven. Verlaat dan het kantoor door op de deur te klikken (Outside the house). Max komt dan buiten op straat. Linksonder krijg je de groenepijl om op de plattegrond van St. Petersburg te komen.

Dus klik die pijl en reis dan via de kaart naar het:

Hermitage Museum:

Buiten:

Het regent dat het giet. Een politieagent staat de ingang van het museum te bewaken. Als je probeert om door te lopen dan zal de politieman Max terug roepen. Praat even met de politieman, maar Max mag het museum niet in. Sla de agent dus met de Toegangspas (Permit) om de oren en........De agent is niet onder de indruk van het pasje en niemand heeft hem vertelt dat Max zou komen, dus Max mag ondanks het pasje het museum niet in. Dan belt Ostankovic op...Ostankovic is niet echt een hulp en hangt snel weer op. De agent stond te klagen dat ie graag een sigaretje wil roken, dus pak de Aansteker uit inventory en klik ermee op de agent en.......

Max geeft de agent een vuurtje en praat onderwijl op hem in en......de agent wordt week en Max mag dan het museum in. 

Dus klik met de groenepijl op de museumdeur en we belanden dan eindelijk binnen.

Binnen:

Vanzelf is Max dan de eerste trap in de grote hal opgelopen. Loop verder omhoog (Into the hall) en we belanden in de eerste donkere museumzaal. Om wat licht te hebben heeft Max de aansteker maar aangedaan. Indachtig de instructies van de Kolonel wil Max nu dus eerst de Kolonel bellen. Er is echter niet veel signaal hier binnen, dus loop door naar de ramen om een beter signaal te krijgen. 

Rechtsklik dan in inventory op Max's mobieltje en scrol dan naar Ostankovic en klik dan de "Call" toets en........Max krijgt contact met de Kolonel die uitlegt wat Max in het museum moet doen.....waar nodig kies je hier weer voor "Positive"

De Kolonel heeft 2 opdrachten voor Max......Alles bekijken en alle waardevolle schilderijen controleren op echtheid, dus of er niet mee gemanipuleerd is. De Kolonel vertelt nog dat hij agenten rondom het museum heeft geplaatst en dat alle securitycamera's zijn uitgeschakeld. Max wijst de Kolonel erop dat het onmogelijk is om de schilderijen op echtheid te controleren zonder speciale apparatuur, maar de Kolonel wuift dit bezwaar simpeltjes weg.

Bekijk (dus rechtsklik)  hier in de hal alles wat je kunt bekijken Ga dan, via rechtsonder, door naar de volgende zaal (Into the corridor). 

Er hangt een groot schilderij aan de muur en de zaal is afgezet met een afzetting waar een bordje aan hangt. 

Bekijk (dus rechtsklik) het grote schilderij en bekijk ook de afzetting (Barrier) en luister naar Max. 

De zaal achter de afzetting is leeg vanwege een restauratie.  

Max wil Ostankovic weer bellen dus loop terug naar de eerste zaal en weer naar de ramen en bel Ostankovic weer op met de mobiel van Max

De Kolonel vertelt nu dat een deel van het schilderijframe van het Peter de Grote schilderij, in de Peter de Grote Zaal, beschadigd is, maar dat het doek zelf intact is gebleven.  Tijdens het gesprek hoort Max voetstappen en ziet plotseling een figuur in een monnik gewaad voorbij rennen, naar de corridor.

Loop dus weer terug naar rechts, naar de corridor met de afzetting en zie......een paaltje van de afzetting is omver geworpen maar die monnikfiguur is nergens meer te zien. Loop door naar de afzetting......Aan het meest rechter paaltje van de afzetting steekt nog een stuk van het rode afzettingstouw.....Pak dat stuk rode Touw (Rope). 

Rechtsklik op het omgevallen paaltje en.......Je zoomt er op in en ziet dan dat er een haakje steekt in het paaltje.......Probeer het haakje uit het paaltje te trekken....maar het lukt Max niet.......Draai het paaltje, met behulp van de linker draaipijl nu zo om dat je de bovenkant van het paaltje recht voor je hebt.....je ziet dan dat er aan de linkerzijde van de paal ook een haakje steekt.....

Linksklik het linker haakje en......Max draait het linker haakje uit de pijl. 

Sluit de close-up en loop, via de groene pijl, verder de donkere hal in en........Max beland bij de muur waar het Peter de Grote schilderij aan heeft gehangen.....Het schilderij is weg maar het naambordje steekt nog wel aan de muur maar het is te donker om het duidelijk te kunnen zien. Pak dus de Aansteker uit inventory en klik ermee op de muur en.......de brandende aansteker is dan je cursor....Klik met de aansteker op het naambordje en......

........Max begint dan rond te draaien want ergens komt een beetje tocht vandaan.....Stop het draaien en draai terug naar de muur en beweeg de aansteker nu over de muur.....draai van links naar rechts en van rechts naar links met de aansteker over de muur, of klik hiervoor op de draaipijlen onderaan het scherm.....Hou dit vol tot Max iets zegt over een spleet onderaan in de muur en een geheime deur.......Je krijgt dan als klikplek de "Secret door" en, op de vloer, "Gap".  Pak het Haakje uit inventory en klik ermee in de Spleet (Gap) en......

Met het haakje in de spleet lukt het Max om de geheime deur te openen, dus verdwijn door de geheime deur en........We belanden in:

Act III:Under the Surface:

Max is beland in het riool. De deur heeft zich achter Max vanzelf gesloten, maar als je terug wilt naar het museum dan kun je op de rood verlichte deurknop klikken. Loop door het "balkon" op. Links in de hoek ligt een Steen (Stone). Pak de Steen......Het balkon heeft een hek en er hangt een ijzeren ladder omlaag. Als je probeert om Max via de ladder omlaag te laten klimmen merkt hij dat de ladder los hangt en stort ie bijna met ladder en al de diepte in.

Rechts verdwijnen 2 dikke oude pijpen de muur en de vloer in en aan die pijpen steekt een draaiwiel. Rechtsklik die 2 oude pijpen......je komt in de close-up van het draaiwiel....linksklik het draaiwiel.....Max probeert het wiel te draaien maar het kreng zit vastgeroest.  Links van het draaiwiel steekt een stuk isolatiedoek op de linkerpijp. Pak een stuk van het Isolatielap (Insulation).

Onder het draaiwiel zitten 2 metalen beugels....Blijf in de close-up maar pak de Steen uit inventory en ram er mee op de rechterzijde van de bovenste steunbeugel (Bracket) en.......Met de steen breekt Max een stuk van de beugel af. Pak het afhangende stuk beugel (Broken-off bracket). 

Sluit het close-upscherm. Loop terug naar de deur. Pak de steen weer uit inventory en klik er nu mee op de geheime deur en........

Max maakt de deur open via de rode knop en plaats dan de steen tussen de deur zodat de deur niet meer dicht kan valleen. Nu kan Max makkelijker gevonden worden. Loop terug het "balkon" op. Pak het rode Touw uit inventory en klik ermee op de Ladder en......

Met het touw bint Max dan de ladder stevig vast aan het hekwerk. Combineer in inventory de Isolatielap (Insulation) met het stuk Beugel (Bracket) tot een toorts en steek het geheel dan met de Aansteker en..........Vanzelf smijt Max de aangestoken toorts de diepte en we zien dan hoe diep het is. De brandende toorts ligt dus nu op de bodem van de schacht en geeft wat licht.  Linksklik weer de ladder en.....Max klimt via de ladder nu verder omlaag naar de bodem van de schacht. en beland bij een deur. Ga door de deur en........

..........Max betrapt een vent die probeert een aantal schilderijen te stelen.....het is die "monnik" die we eerder al zagen in het museum....Max dreigt de vent neer te schieten maar monnikie weet best dat Max geen wapen heeft en gilt dat Max moet blijven staan waar ie staat. Loop door naar de metalen brug en.............

De dief gilt dat Max niet verder dichterbij moet komen en......Wel....je moet nu echt de "Negatively" optie kiezen want anders gebeurt er niets.........

Dus klik nu  de "Negatively" optie en....  Max stapt de wankele metalen brug op en...........

......de brug begeeft het en Max beland in het ijskoude stinkende water en gaat kopje onder en de dief smeert hem met de schilderijen. 

We belanden dan in:

Act 4: Assistance:

Interpol: Lyon:

Als Lara:

We zijn terug bij Lara in haar Interpol Kantoor te Lyon. Pierre belt op om Lara te bedanken voor haar hulp bij het uitzoeken van de verschillen in het schilderij. Helaas heeft labrat Deters de baas vertelt dat Lara het werk van Pierre heeft gedaan, maar Pierre zit er niet zo mee. Lara vraagt Pierre of ie bij de locale politie info kan zoeken over professor Abramchikov en in ruil daarvoor wil Lara dan wel de gaschromatograaf kalibreren. De handleiding van die gaschromatograaf is echter pleite dus Lara moet even in de database kijken voor de instructies.

Vanzelf is Lara aan haar bureau gaan zitten. Linksklik dus weer de computer en.....we zijn meteen in de databas. Klik de optie "GCT55-XD (IGD) om de informatie over de Gaschromatograaf in het scherm te krijgen en lees het dan door en probeer de belangrijke dingen te onthouden. Log out en verlaat het kantoor en neem de lift naar het:

Laboratorium:

Deters is er niet en Lara loopt vanzelf door naar de Chromatograph. Linksklik op de Chromatograph........

.......je beland in de close-up van de machine. Met de 2 pijlen, onderaan het scherm, draai je naar links of naar rechts. 

Draai  naar links. Op de linker zijkant van het apparaat zit een instructienotitie geplakt. Bekijk de instructies....We lezen dat het noodzakelijk is om de machine volgens "protocol 3" te kalibreren.  Draai verder door naar links, zodat je de achterkant van het apparaat ziet.....de stroomkabel is niet aangesloten.....Linksklik dus op de stroomkabel (Cable) om het apparaat aan te sluiten. 

Draai weer door naar links tot je, op de rechter zijkant van het apparaat de Aan/Uit schakelaar (Switch) zit.... Klik op de schakelaar om het apparaat aan te zetten. 

Draai dan verder door, naar de voorzijde van het apparaat en zie.....Het apparaat is nu ingeschakeld........

......je leest nu een tekst in het scherm......er zijn heel veel knopjes maar de belangrijkste zijn de "Run" knop en de cijfertoetsen. 

Doe het volgende:

 • Druk op de Run knop. 

 • Druk op de 2 knop. 

 • Druk op de 3 knop. 

 • Druk op de 1 knop. 

 • Druk op de 3 knop en........

Het apparaat is dan juist gekalibreerd en je krijgt een "Welcome" tekst in het scherm.

Vanzelf ga je uit de close-up en Lara meld dat ze een email heeft ontvangen.....Lara weet dit omdat ze een signaal kreeg via haar mobieltje. Ga dus terug naar:

Lara's kantoor:

Klik weer de computer en open de Email (Read messages) en lees de "Fwd: Abramchikovs death" mail van Pierre..........

Pierre meld dat Abramchikov tengevolge van een tragische ongeval om het leven is gekomen.  Volgens het politierapport stond Abramchikov op een brug tegen de brugleuning aan en toen heeft ie op een of andere manier zijn evenwicht verloren waardoor hij over de brugleuning de rivier in is gedonderd en is verzopen. De enige getuige was een dronken dakloze die beweerd dat ie een zwarte Limousine en een schaduw gezien heeft, maar daar hecht de politie geen geloof aan.

Log out en..........Ostankovic belt op.......klik "Positively" zodat Lara het telefoontje aanneemt. De Kolonel vertelt Lara dat Max is gevonden en naar het ziekenhuis is gebracht. Of Lara naar St. Petersburg kan komen.......Lara vertrekt naar:

Act 5: Awaken:

Woensdag: St. Petersburg

Je bent Lara

Kantoor van de Kolonel:

In het kantoor van Ostankovic volgt er een lang gesprek. Lara ervaart van de kolonel dat hij na het telefoontje onmiddellijk naar het museum is gegaan maar hij kon Max niet vinden. Een patrouille heeft Max de volgende morgen in het riool gevonden. Nu ligt Max op de intensive care afdeling van het ziekenhuis.  Het ziekenhuis belt dan op om te melden dat Max wakker is geworden en eigenlijk niet zo veel mankeert. Lara besluit om Max naar haar oude woning te brengen, waar haar tante woont. En zo gebeurt het......

Lara en de kolonel halen Max op uit het ziekenhuis en brengen hem naar Lara's oude woning, dat nu de woning van Lara's tante is. Max is nog wat zwakjes, dus ze stoppen hem in bed en er volgt weer een langdurig gesprek tussen Max, Lara en de Kolonel. Max vertelt over zijn avontuur in het Hermitage en dat de monnik dief een schilderij van Delaroche heeft gestolen. De Kolonel verdwijnt dan uiteindelijk en Max gaat slapen want hij is toch nog wel wat zwakjes.

Bij Lara's tante thuis:

Max ligt te maffen in het bed dan men voor de gelegenheid in de woonkeuken heeft neergezet. Bekijk hier alles wat je maar kunt bekijken en ga dan door de deuropening naar de woonkamer (Into aunt's room), waar tantetje TV zit te kijken vanuit haar comfortabele schommelstoel. 

Bekijk in de woonkamer ook eerst weer alles wat je maar kunt bekijken, via linksklik en/of rechtsklik. Ga dan even praten met tantetje. Na het gesprek loop je terug naar de keuken en.......Lara neemt afscheid van Max en van St.Petersburg om terug te gaan naar Lyon en we belanden in:

Act VI: Searching:

Als Max:

Tante's huis:

Max heeft een droom over zijn jeugd. In de droom beleeft Max weer dat zijn broer door het ijs zakt en Max hem er uit trekt. De volgende ochtend wordt Max ruw gewekt door zijn jongere broer Andrè, die door Lara is gestuurd en op de hoogte is gebracht. Er volgt een gesprek waarin Andrè zijn broer Max op het idee brengt om contact op te nemen met een oude kennis Malvin,uit zijn criminele verleden. Die Malvin is geïntresseerd i n 19 e eeuwse kunst en Max zal die Malvin een email sturen.

We zijn dus met Max en Andrè in de keuken. Max heeft wel honger dus open de koelkast......Max vindt echter niets in de koelkast. Boven de koelkast hangt een gordijntje....Schuif het gordijntje (Curtain) opzij.....Het gordijntje bedekte 2 planken....op de onderste plank staat een spuitbus met groene verf (Spray). Pak de Spuitbus.....

Max vertelt je dat de spuitbus verstopt zit maar dat ie de bus toch wel kan gebruiken. Sluit het close-upscherm. Loop terug naar het bed. Boven het hoofdeinde van het bed hangt ook een plank en op die plank ligt een Notitieboekje (Notebook). Pak het Notitieboekje

Loop, via onderkant scherm, omlaag. Op de keukentafel staat een computer die nog uit het stenen computertijdperk dateert. Op het toetsenbord leunt een briefje (Message) en Lara's mobieltje ligt er op. Pak het Briefje of Lara's telefoon.....

Max pakt dan zowel het briefje en Lara's telefoon en we horen de stem van Lara die haar briefje hardop voorleest......Linksklik op de computermonitor om de computer te gebruiken....Je beland in de close-up van het computerscherm....Klik op "Write meeages" en dan op "Malvin" en......Max typt en verstuurt een email naar die Malvin.

Als Max de email verstuurt heeft staat ie op, dus zoom weer in op de monitor en klik dan nu "Read messages" en lees de "The terminition of cooperation" email van de Universiteit van Toulouse even door.....de universiteit meld dat ze Max niet zullen aannemen als gastdocent omdat ie de laatste 2 dagen afwezig is geweest. Logout en loop, via de doorgang bij het bed, naar de woonkamer.

Tantetje zit nog steeds, of alweer, tv te gluren. Praat met tantetje. Tante vraagt Max of ie geïntresseerd is in een tarotkaart voorspelling.,.....Klik de "positvely" optie.  Tante gaat dan haar tarotkaarten op tafel uitspreiden en ze vraagt Max dan om een kaart uit te kiezen......Kies dus een kaart....maakt niet uit welke kaart je kiest.....

De kaart die je kiest wordt uit de rij gehaald en open op tafel gelegd en tante vertelt dan wat die kaart betekent......Je moet dit 4 keer doen....dus telkens als tante vraagt om een kaart te kiezen klik je op de kaarten.....de laatste kaart die je kiest wordt niet omgedraaid en Max wil die kaart ook niet zien. Als het tarotspel voorbij is loop je terug naar de keuken en ga je met broertje Andrè praten. Als dit gesprek voorbij is verlaat je de woning via de Exit, naast de staande klok. Je beland op de kaart......reis terug naar het museum, dus klik de Hermitage locatie.

Hermitage:

Bij de ingang van de Hermitage staan 2 mannen met elkaar te praten. Ga het museum in en via de trappen verder omhoog naar de zalen. Het is nu dag dus het museum is open en dus lopen er bezoekers rond. Bij de doorgang naar de 2e zaal staat een prullenbak (Bin). 

Kijk in de prullenbak.....Max meld dat er foto's in de prullenbak liggen maar dat ze voor hem niet van belang zijn. Loop door naar de volgende zaal (Into the corridor)......de afzetting is herstelt en er staat nu een bewaker, die aan zijn kop wordt gezeurd door een bezoeker.. Rechtsboven de deuren hangt een bewakingscamera.....Bekijk de bewakingscamera (Security camera). Ga dan even praten met de bewaker.

De bewaker vertelt dat de tapes van de camera's vanmorgen door de politie zijn opgehaald. Loop terug naar de 1e zaal en dan naar de traphal en verlaat dan het museum weer. Weer buiten dubbelklik je de groene "Petersburg map" pijl, rechtsonder, om weer op de kaart te belanden. Reis dan via de kaart naar het Militia gebouw:

Militia gebouw:

Op 1 van de groene houten zitbankjes ligt een Krant (Newspaper). Pak de Krant. Rechtsklik in inventory op de krant om de krant te lezen. Blader, via de rode pijlen onderop de pagina's door de krant en gebruik de 2 draaipijlen om ook steeds de linker pagina's te lezen.....

Linksklik steeds op de pagina's zodat Max de artikelen ook leest....het is natuurlijk in het Russisch maar dat is geen probleem voor Max. Heb je op deze wijze alle pagina's gelezen dan sluit je het close-upscherm. Ga dan, bij de telefooncel, het gebouw binnen en.....vanzelf beland Max dan bij Ostankovic in zijn kantoor:

 Ostankovic:

Praat met de Kolonel. Max vraagt de kolonel over de camerabeelden uit het museum......De kolonel vertelt dat ten tijde van de diefstal de camera's in het museum het niet deden. Een paar opnamen van de camera's liggen op het bureau van de kolonel.

Pak dus, na het gesprek, de foto's van de camera, die op het bureau van de kolonel liggen.

Rechtsklik in inventory op de foto's om ze te bekijken. Het zijn 3 foto's.......Blader door de foto's via de rode pijlen. 

Sluit het close-upscherm en praat weer met de Kolonel en.....Max vertelt dat de bewaker heeft gelogen over zijn toiletbezoek......De kolonel stuurt Max terug naar het museum om die bewaker nogeens te gaan ondervragen.Verlaat dus het kantoor en zorg dat je weer op de kaart komt en keer via de kaart terug naar de:

Hermitage:

Ga weer naar binnen en via de traphal naar de zalen en loop door naar de 2e zaal en........hela....die bewaker is pleite......vanzelf loopt Max terug naar buiten om de Kolonel te bellen om hem over de verdwenen bewaker te vertellen. Ga terug naar binnen en......op de trap staat nu een nieuwe bewaker.....ga praten met deze bewaker en klik nu niet de "Positively" optie maar klik nu  de "Vraagteken" optie. 

Deze bewaker vertelt dat bewaker Fedorov de bewaker was in de 2e zaal. Fedorov heeft een dochtertje die ziek is en hij vertelt  aan Max het adres van de moeder van die bewaker Fedorov, waar hij zijn zieke dochtertje ondergebracht heeft. Verlaat het museum en reis via de kaart terug naar het huis van tante:

Bij tante thuis:

Bij binnenkomst gilt Tante dat ze graag een kopje koffie wil. Tante's koffiemok staat op het aanrecht maar waarschijnlijk staat die Andrè precies voor de mok tegen het aanrecht aangeleund. Wacht dus tot Andrè van het aanrecht wegloopt en grijp dan snel de koffiemok (Mug) en loop dan met de mok naar de woonkamer en klik op tantetje en Max zet de koffiemok op tafel. 

Max wordt bedankt en krijgt dan via zijn mobieltje een seintje dat ie een email heeft ontvangen. Loop dus terug naar de keuken en dan door naar de computer. Zoom weer in op de computermonitor en klik weer "Read messages" en open en lees het "Re: Hunter's tracks" email van die Malvin.

Malvin meld dat een ex-schilderijen vervalser door rijke kopers wordt gebruikt om schilderijen op hun echtheid te controleren. Deze vervalser gebruikt het teken van  Pandora als handtekening. 

Klik "write messages" en stuur dan een email naar Lara. Als het mailtje naar Lara is verzonden ben je vanzelf uit de computer en krijgt Max een oproep van Ostankovic......Bel dus Ostankovic terug via de mobiele telefoon.......Ostankovic heeft die bewaker gearresteerd.  Zoom weer in op de computermonitor en stuur nog even een mailtje terug naar die Malvin om hem te bedanken voor de info. Verlaat tante's huis en reis terug naar het:

Militia gebouw:

Ga weer naar binnen. We belanden uiteraard weer in het kantoor van Ostankovic. Praat met de kolonel......

Er is een probleem.....De kolonel kan de bewaker Fedorov niet officieel verhoren omdat een officieel verhoor geregistreerd zal worden. Alleen een gesprek met een advocaat kan onder vier ogen plaatsvinden. De kolonel stelt voor dat Max zich als advocaat van Fedorov zal voordoen om onder 4 ogen met de man te kunnen praten en Ostankovic zal dan door een raam meekijken. Je moet dit bevestigen met "Positively".

We belanden dan in de:

Verhoorkamer:

Klik op Fedorov om de ondervraging te beginnen. Helaas.....Fedorov weigert zijn medewerking te verlenen en Max kan niet bewijzen dat ie medeplichtig is aan de diefstal van het schilderij. Verlaat dus de verhoorkamer (Out of the Interrogation room) en reis nu, via de kaart, naar de Makarov's, de woonwijk waar de moeder van Fedorov woont.

Makarov woonwijk:

Een dronkelap staat tegen de reling bij het zebrapad. Praat met de dronkelap. De dronkelap raaskalt wat over alles en iedereen maar hij vertelt ook dat de moeder van Federov op de 3e verdieping van het flatgebouw woont en dat ze een huisdier heeft.  Aan de overkant is de ingang van het flatgebouw maar je kunt ook naar de achterkant/zijkant via de pijl die je aan de zijkant krijgt. Klik de pijl naar de voorzijde van het flatgebouw (Into the block of flats) en Max beland vanzelf op de 3e etage in de gang alwaar hij uit de lift stapt. Rechts is de deur van de flat van Federov's moeder.  Loop echter eerst door naar de onderkant van het scherm.

Links hangt een brandslangkast en rechts een meterkast waar een bruinpapier op geplakt kleeft. Maak het brandslangkastje open (Hydrant).......Max vindt een bus met Thinner in de brandslangkast. Combineer in inventory de Thinner met de Verfspuitbus om de spuit van de verfbus te ontstoppen. Klik nu op de deur van Fedorov's moeder......Max belt aan en het dochtertje van Federov doet open...  

Het meisje heet Tanya en ze is alleen en ze verveelt zich want ze heeft ook geen huisdier. Tanya weet dat ze niet met vreemden mag praten, dus ze doet snel de deur weer dicht. Klik de Liftpijl (Go down in the lift) om terug op straat te belanden.Terug op straat ga je nu naar de rechterzijkant van het flatgebouw, via de "Further into the housing estate" pijl...............Max komt terecht op een speelpleintje en bij de Punkbar. Een graffiti artiest heeft zijn graffiti "tag" op de muur gekwakt.....Bekijk de graffiti.........Max loopt er naar toe om de graffiti te bekijken....Pak de ontstopte verfbus uit inventory en spuit je verf op de graffiti en.......

Max spuit "Max is Here" over de graffiti heen en hij hoopt dat dit iemand erg ongerust zal maken. Ga nu de Bar binnen.

Bar:

Het is na sluitingstijd maar er is nog een groepje punkers binnen, dit tot zeer ongenoegen van Svetlana, de barmeid. Svetlana klaagt steen en been en ze wil dat Max verdwijnt.....Geef Svetlana een "Positivo". Svetlana heeft eigenlijk haar vrije avond maar omdat baas Viktor er niet is willen de jongens de bar niet verlaten.

Loop naar links......een Punker zit aan een tafeltje en op het tafeltje staat een Transporttas (Transport box). Uit de speakers knalt harde punkmuziek. Rechtsklik de transporttas.....er zit een dier in de tas en het lijkt wel een Iguana. Praat met de punker.....

De graffiti waar Max overheen heeft gespoten was van deze punker en Max vertelt hem nu dat iemand over zijn graffiti heen heeft gespoten en........De punk rent weg naar buiten om zijn graffiti te bekijken......De punk is dus verdwenen dus grijp nu de Transporttas en verlaat snel de bar We zien de punk kwaad weglopen en dan stapt Max de bar uit. Bekijk in inventory de transporttas........Max hoort gekras in de tas. Ga terug naar de voorzijde van het flatgebouw en dan het flatgebouw weer binnen. Vanzelf beland Max terug op de 3e etage. Klik weer op de flatdeur en Tanya doet weer open en Max geeft Tanya vanzelf het diertje dat in de tas zit.....het is een Iguana. 

Tanya is blij met het dier en ze vertrouwt Max nu. Tanya vertelt nu dat ze door 2 mannen was ontvoert en 2 dagen opgesloten werd. 

Tanya geeft haar knuffel aan Max om aan haar vader te geven. In inventory heb je dan de pop van Tanya.

Verlaat het flatgebouw en zorg dat je weer op de kaart komt en reis dan terug naar het de Verhoorkamer van het Militiagebouw (Detention)

Verhoorkamer:

Klik met Tanya's pop op Federov en..........Federov gaat nu het hele verhaal opbiechten........

Federov's dochter werd ontvoerd om hem te tot medewerking te dwingen. Federov moest het schilderij beschadigen, de securitytapes manipuleren en een computervirus in het systeem laden. Federov heeft gezien dat de monnik dief een tatoeage in de hals had.

Als Federov is uitgepraat klik je weer op hem en........Federov tekent dan de tatoeage. Max probeert dan  tevergeefs Lara te bereiken, maar hij hoopt dat ze wel haar email leest. . Verlaat de verhoorkamer en reis terug naar het huisje van Tantetje.

Bij Tante:

Zoom weer in op de computermonitor en open weer de email via "Read messages" en lees het "Thanks" mail van Lara. Beantwoord Lara's mail dan via "Write messages"....Lara belt dan op en meld dat ze geen internettoegang heeft en dus niet kan emailen. Max wil naar de bibliotheek om te zien of hij daar meer informatie kan krijgen over de tatoeage. Andrè gaat mee,We belanden in:

Act VII: Symbols:

Max en Andrè zijn in de, drukke, straat beland waar de bibliotheek is en ze staan bij de publieke telefoon. 

Verderop is een bushalte en voorbij de bushalte is de ingang van de bibliotheek

Bibliotheek:

Ga de bibliotheek binnen. De oude bibliothecaris gilt dat de tent gaat sluiten en dreigt de politie te bellen als Max en Andrè niet meteen weer weg gaan. Max is echter niet van plan om meteen weer weg te gaan.  Loop door naar de oude bibliothecaris en ga dan met hem praten. 

Max zegt dat ie door Lara is gestuurd en dat maakt indruk op de oude man. Max toont de oude man de tekening van de tatoeage en de oude man herkent de tatoeage als Mem-Wav en dat zijn Hebreeuwse karakters. De oude man heeft echter een bepaald boek nodig om de symbolen te vertalen. Max moet dat boek zoeken in de studiekamer. Helaas weet de oude bibliothecaris de titel van het boek niet meer, maar het is een boek over "tegenstrijdigheden" en het is pas onlangs uitgebracht.

Ga dus, via de schuine pijl "To the studie", naar de studiekamer. Zorg in de studiekamer dat je het bureau ziet. 

Op het bureau ligt de boekcatalogus. Rechtsklik op de catalogus om het te bekijken. 

Beweeg in de close-up je cursor over de boek titels....je leest dan de titel van enige boeken, de auteur en het catalogusnummer. Op de rechterpagina vindt je op deze wijze  dan het "Sociatas Scania" boek van John Christopher Steward met als catalogusnummer C4423-211 en Max vindt dit boek veel belovend. Klik op deze boektitel zodat Max wat vertelt over dit boek.  

Sluit de close-up. Links staat de boekenkast en die boekenkast heeft een ladder. Klim de ladder op. 

Je ziet dan de 2 linker bovenste vakken van de boekenkast. Bovenin het linker vak ligt een dun boekje (Thin book). Ook onderin het rechter vak ligt een dun boek.

Pak één voor één de 2 dunne boeken uit de vakken en bekijk ze dan in inventory. 

Dus rechtsklik in inventory op het dunne boek dat je gepakt hebt om het te bekijken. In de dunne boeken steekt een cataloguskaartje waar het nummer op staat....

Helaas.....de 2 dunne boekjes in deze 2 vakken zijn geen van beide het  boek C4423-211. Max wil niet 2 boekjes tegelijk in inventory hebben, dus je moet het boekje dat je gepakt hebt eerst weer in het vak terug zetten om het andere boek te kunnen pakken Max moet de ladder opschuiven om in de volgende vakken te kunnen kijken, dus sluit het scherm om van de ladder af te stappen. Je ziet Max dan weer voor de boekenkast staan. Linksklik nu op de middelste bovenvakken van de boekenkast (The middle shelf), maar.....Max gilt dat ie de ladder niet kan verschuiven....de ladder zit met een rem vast in de vloer. Ontgrendel dus de rem (Safety catch), dus klik op de "Safety catch".

Klik dan weer in de middelste bovenste vakken van de boekenkast en........Max schuift dan de ladder op naar het midden. 

Klim de ladder weer op.......Max zet vanzelf de rem eerst weer vast. Je bent dan in de close-up van de 2 middelste vakken. In het linker vak vindt je weer  2 dunne boekjes. 

Pak die 2 dunne boekjes, weer één voor één, op en bekijk ze dan in inventory en.......

......wel...1 van deze 2 boekjes is voor mij dan het "Sociatas Scania" boek met catalogusnummer C4423-211.

NB: vindt jij het "Sociatas Scania" boek ook niet in de middelste vakken dan zul je dus ook nog in de rechter bovenste vakken moeten gaan kijken. Dus terug de ladder af en dan de ladder weer ontgrendelen en dan in de bovenste rechter vakken klikken om de ladder nog een keer op te schuiven.

Als je het "Sociatas Scania" boek gevonden hebt dan sluit je alle close-ups om terug de ladder af te klimmen. Loop dan weer naar het bureau. Rechtsklik weer op de boekcatalogus en pak dan het "Sociatas Scania" boek uit inventory en klik ermee op de John Christopher Stewart regel in de catalogus......

Max zal dan bevestigen dat je het goede boek hebt gepakt. Doe je dit niet dan wil Max het boek niet aan de oude bibliothecaris geven. .... Sluit de close-up en zoek de "Back to the hall" pijl en klik die pijl om terug te keren bij de oude bibliothecaris. Geef dan het boek aan de bibliothecaris........

De oude bibliothecaris heeft echter tijd nodig om de symbolen van de tatoeage te ontcijferen. 

Max's mobieltje gaat dan rinkelen en we schakelen terug naar Lara in:

Act VIII: Secret:

Lyon: Donderdag. Lara

We zijn weer Lara en in haar kamer in het Interpol gebouw. Lara heeft niets kunnen vinden over Pandora. Lara wil naar huis om Pandora in haar geschiedenisboeken op te zoeken en daarna wil ze naar de tuin van het museum. Zoom nog even in de computermonitor en check nog even de email en lees in de Database de 2 items over de Doos van Pandora door. Er is niets bekent over Pandora in de databas. Log out en verlaat Lara's kamer en in de lift kies je dan voor EXIT om naar de benedenhal te gaan. Verlaat dan het Interpolgebouw en zoek de kaart op en reis naar:

Lara's flat:

Terug in Lara's flat loop je door naar het midden van de woonkamer (To the table). Zorg dan dat je Lara's boekenkast ziet, onder de trap. Linksklik op de boekenkast en.

.....Lara pakt weer het boek over de Griekse Goden uit de kast en ze leest daarin nu de passage over de Doos van Pandora door........

.....ze leest o.a dat het een werk van Hephaestos is en ze vindt dit een belangrijke aanwijzing

Verlaat de flat en reis, via de kaart, nu naar het:

Museum:

Lara beland nu in de tuin van het museum, waar ze een oude man ontmoet die op 1 van de bankjes zit. De man vraagt wat Lara doet....kies zelf maar of je wilt liegen of de waarheid wil vertellen.....zoals ik al heb aangegeven kies ik er voor om zo veel mogelijk de "Positief" optie te gebruiken en dat doe ik hier dus ook. De oude man vertelt Lara dan een heel verhaal over die god Hephaestos, die de Doos van Pandora heeft gemaakt om de goden pijn te doen. Lara keert vanzelf terug naar haar kantoor in het Interpol gebouw.

Lara's kantoor:

Van de oude man heeft Lara dus vernomen dat ze op zoek moet naar een gehandicapte kunstenaar. Dus open de Database van de computer en klik er op "artist, physical disability" en.....we vinden 3 namen van criminele kunstenaars met een lichamelijk gebrek.....John Abbey, Aurélio Diaz en Helmut Meyer.......

Klik op elk van de 3 namen om hun Interpolfile te lezen.....je leest dat alleen die Portugees Aurelio Diaz een nickname gebruikt namelijk Hephaestos of Hefesto. Klik op de Hephaestos link om de website Hephaestos te openen en toe te voegen aan de database. 

Lara denkt dat Ostankovic ook wel geïnteresseerd zal zijn in Hephaestos, dus log out de computer en bel dan Kolonel Ostankovic op met Lara's mobieltje en.......Ostankovic stuurt Lara dan nu linea recta naar Lissabon, de hoofdstad van Portugal, want daar woont die vervalser.

Act IX: Initiaton:

Donderdag: Lissabon: Lara:

Lara heeft een paar vrije dagen opgenomen om als toerist naar Lissabon te reizen, want ze kan niet als Interpol agente in een ander land rondsnuffelen. We zijn aangekomen op het plein waar die Diaz zijn flatje heeft. Een gestoorde vent (Maniak) loopt rondjes over de stoep, terwijl ie steeds iets in het Portugees roept.  Je kunt proberen of Lara met die maniak wil praten maar helaas.....Lara spreekt en verstaat geen Portugees.  Loop door naar de voordeur van het flatgebouw (To the door). 

Links naast de voordeur hangen de brievenbussen. Bekijk (rechtsklik) de brievenbussen..........Lara komt er dan achter dat die Diaz flat nummer 6 bewoont. Linksklik de brievenbussen en......Lara gluurt via de brievenbusklep brievenbus 6 in en ziet dat er een brief ligt in de brievenbus van Diaz. De voordeur van het flatgebouw zit op slot. Links naast de deur hangt de Intercom (bells). Linksklik de intercom en......Lara drukt op de bel van Diaz maar er meld zich niemand......Klik weer de intercom en Lara drukt op de bel van 1 van de andere bewoners.....die bewoner meld zich ook maar Lara verstaat en spreekt dus geen Portugees dus ze weet niet wat ze moet zeggen. Loop terug naar de straat (Outside the house) en loop dan een scherm omlaag naar de Bouwplaats (Construction site). 

Bouwplaats:

Lara beland voor de etalage van een winkel. Een bouwvakker (Worker) ligt te maffen op de puinhopen van wat eens een gebouw was, Er staat een Compressor en voor de compressor staat een bierkrat (Beer case). Rechts zie je nog niet een stukje van een houten schuur (Wooden shed).

Bij de slapende bouwvakker staat een transistorradio op de pilaar (Radio). Linksklik op de bouwvakker......de bouwvakker gilt dat ie met rust gelaten wil worden want hij heeft pauze. Bekijk de Radio....de radio is een oud beestje en werkt niet goed meer en staat heel zacht. Linksklik de Radio en luister naar Lara.....je komt dan in de close-up van de radio....Op de rechterzijkant van de radio steekt de aan/uit/volume knop en links zit de frequentieknop. Bovenop de radio steekt de antenne.

De beschadigde radio (Damaged radio) ligt vlak voor Lara op de grond. Pak de Radio

Rechtsklik op de Compressor.....Lara loopt dan door naar de rechter zijde van de compressor. 

Linksklik nu op de compressor en.......de bouwvakker gilt iets in het Portugees naar Lara.....Lara denkt dat de bouwvakker haar vraagt om de compressor aan te zetten.....Lara doet dus het deurtje open en je ziet dan de rode hoofdschakelaar en 3 rode knopjes.

Het lukt Lara dus niet om de compressor op te starten, dus sluit het scherm. Achter Lara staat de houten schuur. Linksklik op de schuur en.....Lara maakt de schuur open en pakt er vanzelf een Knijptang uit (Nippers). Boven de schuur hangt een advertentie van een taxibedrijf aan de gevel. Pak Lara's mobieltje uit inventory en klik er dan mee op de taxiadvertentie om het telefoonnummer van de nabij gelegen taxistandplaats in Lara's mobieltje te krijgen. 

Loop dan, via de groene "Street" pijl, een scherm door naar rechts.  

Lara is dan op de hoek terecht gekomen en hier staat een snack/dranken automaat. Linksklik op de snackautomaat.....

Lara zou graag een lekkere zoete lolly uit de automaat trekken maar helaas....ze heeft geen geld. Loop verder omlaag (Taxi stand) en.....Lara heeft nu een rondje gelopen en is bij de Kiosk beland.  Er ligt een 5 euro biljet op de hoek van het grasperk....Raap het 5 eurobiljet op.

Loop terug naar de snack automaat (Street). Pak het 5 euro biljet uit inventory en gebruik het op de snack automaat. Je komt dan in de close-up van de automaat. De lolly's hebben nummer 135, dus toets 135 in en druk dan op de groene knop en Lara pakt dan vanzelf de lolly uit de automaat en ook het wisselgeld. 

Lara heeft dan nog euro 4:50 in inventory plus de lolly. Loop terug naar de bouwplaats en zoom er weer in op de compressor. Zet de compressor weer aan met de hoofdschakelaar en pak dan snel de lolly uit inventory en klik met de lolly op de hoofdschakelaar en......Met de steel van de lolly blokkeert Lara de schakelaar zodat die zich zelf nu niet weer uitschakelt. Klik vervolgens op de rechter knop om de drilboor van de bouwvakker van stroom te voorzien.....

vanzelf ga je uit de close-up en de bouwvakker gaat aan het werk en maakt dus nu een ongelooflijke herrie met zijn drilboor en daar was het Lara om te doen. Loop terug naar het flatgebouw. De maniak is Lara overal gevolgd en is ook weer terug bij het flatgebouw. Pak de euromunten uit inventory en geef ze aan de maniak......

De maniak mompelt wat in het Portugees en dan verdwijnt ie. Loop weer door naar de voordeur van het flatgebouw. 

Je hebt eerder al 2 keer op de intercom geklikt om bij Diaz aan te bellen en bij 1 van zijn buren. Je weet dus dat Diaz niet thuis is of simpel weg niet open doet en je weet dat Lara die buur niet kan verstaan. Lara moet even snel wat Portugese woorden leren, dus rechtsklik in inventory op Lara's mobieltje en bel dan collega Diego Jimenez op en ......Diego leert Lara snel een aantal Portugese woorden om de buur te vragen de voordeur te openen. Als het telefoon gesprek ten einde is linksklik je weer op de intercom en......Lara belt weer aan bij buur Sousa en die vraagt weer wie er is......Helaas....het lukt Lara nog niet om te vertellen wat ze wil. Dus bel Diego nog een keer op via Lara's mobieltje.....Diego herhaalt de paar Portugese woorden maar Lara heeft er geen vertrouwen in en ze vraagt of Diego het zelf niet wil proberen. Klik dus met Lara's mobiele telefoon op de intercom en.........

Lara belt weer bij Sousa aan maar deze keer praat Diego, via Lara's mobieltje met Sousa en die doet dan eindelijk de voordeur open, dus ga naar binnen. Lara is dan op de 1e etage beland. Diaz deur is de achterste deur in de gang. Bekijk eerst de deur zodat Lara  weet dat het de deur van Diaz flat is. Linksklik dan op de deur van Diaz......Lara klopt op de deur maar......

.......geen antwoord en er wordt ook niet open gedaan. Links naast de deur hangt een blusapparaat.. Bekijk het blusapparaat en klik dan weer op de Diaz deur en luister naar Lara. Het blusapparaat zit stevig aan de muur vast met beugels, maar met het blusapparaat zou Lara de flatdeur in kunnen rammen. Pak de knijptang uit inventory en klik ermee op het blusapparaat en......Met de knijptang knipt Lara de beugels door.

Het blusapparaat hangt nu los maar als je probeert om het ding te van de muur te pakken, terwijl je niet het geluid van de drilboor van de bouwvakker hoort, dan wil Lara dit niet doen. Bekijk eerst weer de deur van de flat.....Lara moet zeggen dat ze met het blusapparaat de deur in zou kunnen rammen.....Wacht dan tot je het geluid van de drilboor van de bouwvakker  weer hoort en linksklik dan snel op het blusapparaat en.....Lara pakt dan het blusapparaat van de muur en ze ramt er de deur van Diaz flat mee in en beland in de flat.

In Diaz flat:

In de flat belt Lara's ex-vriend Philip Lara dan op.....kies "Positively" of "Negatively" om positief of negatief met het ex vriendje te praten (Zoals gezegd....ik kies steeds de "Positively" optie). Wat je ook kiest Lara zal haar ex boyfriend gedecideerd afwimpelen.

Het is schemerig donker in de flat en daar wil Lara eerst even verandering in brengen.  Achter Lara zie je een gordijn (Curtain). Links en rechts van het gordijn steekt een lichtschakelaar (Switch). Klik op de linker  lichtschakelaar om het licht in de kamer aan te doen. Klik dan op de rechter lichtschakelaar om het licht achter het gordijn aan te doen. Klik op het gordijn om het open te schuiven......wel.....achter het gordijn is het stinkende toilet en vanzelf kijk je het toilethok in.......er hangen posters van ene Miss Liv Santi aan de muur...

Bekijk de posters, één voor één.....Die Diaz schijnt een obsessieve belangstelling te hebben voor de juffrouw op al deze posters Stap het stinkende toilet weer uit en bekijk dan de vloermat, die voor de voordeur ligt......Lara kijkt onder de voorste hoek van de mat en denkt dat ze wellicht wel iets onder de mat vindt als ook onder de andere hoek kijkt. Rechtsklik dus ook op de andere hoeken van de mat en.....Lara vindt een Sleutel onder de mat.

Loop door naar rechts. Het raam is gebarricadeerd met planken en voor het raam staat een tafel met 3 laden. Aan de andere muur staat een keuken unit waar het aanrecht in zit en de unit heeft 3 laden en 2 keukenkastjes. Rechtsklik de keukenkastjes en de keukenladen en Lara kijkt er even in maar vindt niets. In de hoek staat een boekenkast die je ook even bekijkt via rechtsklik. Als je linksklikt op de boekenkast vertelt Lara dat de boekenkast verschoven kan worden want ze vermoed dat er iets achter de kast verborgen is. Lara kan de boekenkast echter niet zonder een hulpmiddel verschuiven.

Linksklik op de lade van de tafel.....Lara schuift de bovenste la open. In de la ligt een papiertje met Romeinse Cijfers en de vertaling ervan. I = 1, V = 5, X = 10, L = 50, C = 100 en M = 1000. Lara wil het papier niet hebben want ze kent de Romeinse cijfers uit haar hoofd. Je ziet echter maar de helft van de inhoud van de la.....Klik de draaipijlen om de la te draaien. Voorin de la ligt een oude Rekenmachine.

Pak de Rekenmachine. Bekijk de rekenmachine in inventory, dus rechtsklik erop. Als je op een toets klikt dan meldt Lara dat de batterij van het rekenmachientje leeg is. Sluit alle close-upschermen Rechtsklik op de boekenkast.....je komt in de close-up van 1 van de vakken van de boekenkast. Er staan boeken in het vak en er ligt een postzegelalbum. Als je de cursor over de ruggen van de boeken beweegt dan lees je bij een aantal boeken de titel....Als je dan linksklikt of rechtsklikt dan vertelt Lara dat Diaz op elk van die boeken een nummer heeft geschreven.

 • Het "One Mind's Eye" boek heeft nummer 1. 

 • Het "Five Centuries of Print Making" boek heeft nummer 3.  

 • Het "12 Historias Curtas" boek heeft nummer 5. 

 • Het "Three Blondes" boek heeft nummer 2. 

 • Het "40 Anos de Arte" boek heeft nummer 6. 

 • Het "50 Ways to Cause Back Pain" boek heeft nummer 7.

 •  Het "Ten years of American Prints" boek heeft nummer 4.

Open het postzegel album en blader dan door het album tot je op 1 van de bladzijden een Pincet (Tweeters) vindt. Pak het Pincet. 

Sluit het close-upscherm. Weet je nog dat Lara heeft gezien dat er een envelop in de brievenbus van Diaz ligt? Wel.....wellicht kan Lara met het pincet die envelop uit de brievenbus peuteren. Loop naar links en verlaat de flat en ga terug naar buiten, via de groene "Outside the house" pijl op de voordeur onderaan de trap. Ga buiten voor de brievenbussen staan en pak het Pincet uit inventory. Klik met het Pincet op de brievenbussen en......

Lara peutert de envelop uit de brievenbus van flat 6. Rechtsklik in inventory op de envelop om het in close-up te zien. 

Draai de envelop dan om, via de draaipijlen, en linksklik dan op de flap van de envelop om er de brief uit te halen. 

Rechtsklik in inventory op de brief om de brief te lezen......Het is een brief van de WAD filmstudio. Blijkbaar heeft Diaz bij de filmstudio geïnformeerd naar het adres van die Liv Santi actrice waar hij zo gek op is, maar de filmstudio meld dat ze dat ze geen informatie verschaffen over hun actrices. Klik op de brief, zodat Lara het epistel hardop voorleest en sluit dan het close-upscherm.

Ga weer het flatgebouw binnen en dan de flat van Diaz weer binnen. De rekenmachine, die Lara uit de tafella heeft gejat, heeft een werkende batterij nodig. Rechtsklik in inventory op de transistorradio. Draai de radio dan om naar de achterzijde. Linksonder zit dan het klepje van het batterijcompartiment. Open het klepje......er steken 2 batterijen in de radio.....als je op de batterijen klikt dan vertelt Lara dat ze klem zitten.  Pak de euromunten uit inventory en klik ermee op de batterijen om ze uit het vakje te peuteren. 

Sluit het close-upscherm niet maar rechtsklik in inventory nu weer op het rekenmachientje om deze nu weer in het close-upscherm te zetten. Draai de rekenmachine ook om en maak het klepje van het baterijvakje open en plaats dan de 2 batterijen in de rekenmachine. Op de zijkant van het rekenmachientje steekt de aan/uitknop....Draai het rekenmachientje om naar de zijkant waar de aan/uitknop op steekt en klik dan op de knop om het ding aan te zetten. 

Draai het machientje dan terug naar de voorzijde. Klik op 3 willekeurig nummertoetsen van het rekenmachientje en dan op de = toets en....

...Lara hoort dan een "Klik" en die klik komt vanachter de boekenkast.........

Open de geheime kamer:

Diaz heeft een passie voor die LIV en voor Romeinse cijfers.....Als je LIV ziet als de Romeinse cijfers L = 50, I = 1 en V = 5 en deze dan optelt dan kom je dus tot 56. Een aantal boeken in de boekenkast heeft Diaz genummerd......Er zijn 3 boeken die in hun titel het getal 50, het getal 1 en het getal 5 hebben...deze boeken zijn: "50 Ways to Cause Back Pain" en dit boek heeft Diaz als 7 genummerd.  "One Mind's Eye" boek heeft Diaz genummerd als 1.  "Five Centuries of Print Making" boek heeft nummer 3. Je krijgt dus als code dan 713....toets dus op de rekenmachine 713 in en klik dan weer de = toets en.......

de boekenkast schuift dan een beetje los van de muur.....Linksklik op de boekenkast om de kast verder weg te schuiven.....

..........dit zie je in een filmpje......Ga dan de geheime kamer binnen.

Geheime kamer:

De geheime kamer blijkt een soort atelier te zijn. Er hangt een groot prikbord aan de muur en er staat een paspop. Er staat een metalen archiefkast en een machine. Op de tafel ligt een kogelmagazijn . Bekijk het prikbord en de paspop......Die Diaz is, of was, echt compleet bezeten van die Liv actrice.....het lijkt wel alsof hij haar stalkte.  Bekijk het magazijn, dat op de tafel ligt.....het is een magazijn voor 9mm kogels en het ding ligt op een briefje. Linksklik op het Magazijn en......we horen de stem van de schrijver van het briefje het briefje voorlezen en dan pakt Lara het magazijn om het in de inventory te stoppen.

Bekijk de metalen archiefkast......dus rechtsklik op de metalen archiefkast (Metal cupboard) en......

Lara voelt achter de kast en zegt dat er iets achter de kast ligt. Linksklik op de bovenste la van de archiefkast....

.Lara meld dat de la op slot zit, dus pak het Sleuteltje uit inventory en open er de la mee.....

........In de la vindt Lara brieven, bankafschriften en een vliegticket naar Edinburgh en een treinticket om vanaf Edinburgh verder te reizen naar Ladybank in Schotland en.....dan......

filmpje: een vent in monniksgewaad sluit binnen en slaat Lara bewusteloos en.....we belanden in:

Act X: Darkness:

We zijn nog steeds Lara we zijn nog steeds in de geheime kamer van Diaz. Lara is inmiddels weer bij haar positieven gekomen en staat in de deuropening. Die monnik is inmiddels weer verdwenen maar hij heeft wel de boekenkast weer op zijn plaats geschoven, dus Lara is nu opgesloten in de geheime kamer. 

Linksklik de boekenkast om te proberen of Lara de kast weg kan duwen, maar........helaas.....Lara krijgt er geen beweging in. Rechtsklik op de Machine, die midden in de kamer staat.....je ziet die machine dan in een close-upscherm.....gebruik de draaipijlen om de machine te draaien zodat je de achterkant ervan ziet. Onderaan zit er dan een klepje (Cover). Maak het klepje open door er met je euromuntjes op te klikken.....in het compartiment staat een Gaspastroon (Phial)........de patroon bevat een hoog explosief gasmengsel en Lara denkt dat ze er die boekenkast wel mee uit de weg kan blazen. Pak de Gaspatroon dus.

Sluit het close-upscherm. Rechtsklik weer op de metalen archiefkast (Metal cupboard) en........met het lampje van haar mobieltje schijnt Lara dan nu achter de kast en weer zegt ze dat er iets achter de kast verstopt ligt. Linksklik nu op de archiefkast en........Lara pakt een 9mm pistool vanachter de kast vandaan. Eerder had je al het 9mm magazijn van de tafel gepakt en ook heb je het gaspatroon uit de machine gepakt. Combineer in inventory nu het magazijn met het pistool. Pak dan de Gaspatroon (Phial) uit inventory en plaats de patroon tegen de achterzijde van de boekenkast. Loop dan iets weg van de deuropening en pak dan het geladen pistool uit inventory en klik ermee op de gaspatroon en.....Lara durft niet te schieten want ze staat totaal ongedekt.......

Lara heeft dekking nodig tegen de explosie van de gaspatroon. Linksklik dus maar weer op de metalen archiefkast (Metal cupboard) om de kast nu van de muur te schuiven zodat Lara achter de kast gaat staan....De metalen archiefkast zal Lara beschermen als de gaspatroon ontploft.....Pak het pistool weer uit inventory en klik er weer mee op de gaspatroon (Phial) en......

BOEM........Wauw.........de explosie is heftiger dan Lara had voorzien, maar ze overleeft het en beland buiten op straat, maar struikelt in de gang over de Maniak, die dood op de trap ligt.

Buiten ziet Lara een auto weg scheuren en ook dat de explosie een menigte kijkers heeft aangetrokken en we horen de sirenes van de politie en hulpdiensten die onderweg zijn. Een rode tijdbalk is nu verschenen in je scherm.....Lara moet snel maken dat ze hier weg komt.

 Bel, voordat de rode tijdbalk leeg gelopen is, met Lara's mobieltje, de taxi Lisboa centrale op waarvan je het nummer dus had opgeslagen in Lara's telefoon toen je met de telefoon op de taxi-advertentie klikje op de bouwplaats.......

ben je te traag met het bellen van een taxi dan word Lara gearresteerd door de aanstormende Portugese smerissen en moet ze heel wat uitleggen. Je kunt dus beter vermijden door snel een taxi te bellen. Hoe dan ook......de game slingert ons dan naar:

Act XI: Witness:

St. Petersburg: Max

Lara, die onderweg van Lissabon naar huis is in Lyon, belt met Max, die nog in de bibliotheek van St. Petersburg is. Lara vertelt Max over het plaatsje Ladybank in Schorland......Max blijkt een gewetenloze miljonair te kennen die toevallig in Ladybank woont en hij waarschuwt Lara voor deze gewetenloze en gevaarlijke man, wiens naam Teahan is.

Max is naar buiten gelopen om een goede ontvangst te hebben  en dan komt Andrè, in paniek, ook de bibliotheek uit gerent......Andrè gilt dat er iets mis is met de oude bibliothecaris en dat Max de Eerste Hulpdienst moet bellen.....Maar Max heeft het nummer van de hulpdienst niet in zijn mobieltje, dus hij moet de publieke telefoon gebruiken.

Loop dus naar de telefooncel. Linksklik de telefooncel......Er kan niet gebeld worden vanuit deze telefooncel want de telefoon is kaduuk. Er staat een koffiebeker  onder de telefoon. Linksklik de koffiebeker om het ding naar achteren te schuiven en.....Max ziet dan het alarmnummer op de ruit. Pak je mobieltje uit inventory en klik ermee op het alarmnummer om het nummer op te slaan in je mobieltje. 

Rechtsklik dan in inventory je mobieltje en bel, via het alarmnummer, de ambulancedienst op.......

Max meld 112 dat de bibliothecaris onwel is geworden en.....we schakelen over naar Lara in:

Act XII: Confidentiality:

Lyon: Donderdag: Lara

Lara is thuis en heeft een telefoongesprek met Ostankovic. Ostankovic wil dat Lara naar Schotland vliegt om die Teahan te ontmoeten, maar Interpol mag hier niets van weten. Verlaat de flat en reis via de kaart naar het Interpolgebouw. Ga naar binnen en met de lift naar Lara's kantoor.

Lara's kantoor:

Als Lara haar kantoor betreed belt Muriel haar op. Muriel heeft van de gebeurtenissen in Lissabon gehoord en wil alle details weten van Lara. Antwoord Positief of Negatief. Nogmaals....ik kies in deze walkthrough altijd voor de positief optie, behalve als het echt nodig is om de negatieve optie te kiezen.

NB: Was Lara in Lissabon gearresteerd dan belt nu niet Muriel maar Lara's interpol baas, Charlotte, op. De baas is dan woedend op Lara omdat ze zich heeft laten arresteren. Lara krijgt dan 3 maanden salaris korting en een officiële waarschuwing die genoteerd wordt in haar dossier. Dit heeft ook gevolgen voor welk einde van de game je dan zult beleven.

Hoe dan ook, als het telefoongesprek met Muriel, of Charlotte, voorbij is dan zoom je weer in op Lara's computerscherm en lees je de nieuwe "Important events in de following days" mail van baas Charlotte door........ Baas Charlotte mailt dat er iemand naar Schotland moet vliegen om daar in de Modern Art Gallery, in Glasgow, de schilderijen te onderzoeken op echtheid.

Klik "Write messages" en klik dan op "Charlotte Reinier" om haar te mailen......Lara vraagt Charlotte om meer informatie over de vlucht naar Schotland. Als het mailtje verstuurt is belt Jennings op. Jennings doet nog een keer een beroep op Lara om geen officiële klacht tegen hem in te dienen vanwege het gedoe met Lara's mobiele telefoon.....Kies zelf maar of je hierop Positief of Negatief wilt antwoorden. 

Dan geeft Lara's mobieltje een waarschuwing dat ze mail heeft ontvangen, dus zoom weer in op de computermonitor en lees, in "Read messages" het antwoord van Charlotte.......Charlotte melt dat agent Sebastian Garnott naar Schotland zal vliegen. Lara wil hierover met Sebastian praten, maar wel "of the record".

Klik op "Database" en klik dan op "Garnott, Sebastian" om zijn gegevens op het scherm te krijgen........Het nummer van Sebastian's kantoor telefoon is 548. Log out de computer en pak de vaste telefoon op, die op Lara's kantoor staat en toets 548 in en we krijgen die Sebastian aan de lijn.......Garnott is blij dat Lara, vrijwillig, de trip naar Schotland van hem wil overnemen en.......Lara vliegt naar Schotland en we zijn dan beland in:

Act XIII: Meeting:

Schotland: Edinburgh: Lara:

Villa Teahan.

Buiten de poort:

Lara staat voor de toegangspoort van de villa van die miljonair Teahan. Uiteraard zit de poort op slot en er hangt een securitycamera. Lara moet ongezien het huis binnen zien te komen waarbij ze dus de securitycamera moet vermijden.  Op de linker pilaar steekt een naambordje (Label) en er groeit een Klimopplant (Creeping plant) tegen de muur aan. Rechts staat een rode tractor. Vlak voor de tractor ligt een grote platte steen (large flat stone). Links ligt een hoopje steentjes (Pile of stones). Bekijk de securitycamera, het naamplaatje, de klimopplant, de tractor, de grote platte steen en het hoopje stenen. Pak dan een steentje van het hoopje stenen dat links ligt. 

Linksklik op de klimopplant......Lara probeert via de klimop op de muur te klimmen maar dat lukt niet.....er breekt een stengel af van de klimop....

Pak de stengel (creeping plant), die nu voor Lara op de grond ligt.

Loop naar rechts, naar de securitycamera. Pak de stengel uit inventory en klik ermee op de securitycamera......

Lara klimt het hek in om dan met de tak de camera vast te zetten.......de camera kan nu niet meer naar links draaien.

Loop terug naar links en dubbelklik dan de groene pijl op de muur en......

Lara klimt nu via de groene klimop over de muur en beland bij de:

Villa

Binnen geraken:

Lara is doorgelopen naar linker zijkant van de villa. Er staat een auto voor het huis en, op de etage, staat een raam open op een kier en beneden zie je een deur......het is de deur van een schuurtje dat tegen de gevel aan is gebouwd. Je ziet ook een regenpijp (gutter pipe) aan de gevel. De 2 kleine raampjes zijn kelderraampjes. Via de groene pijl (to the main entrance), kun je doorlopen naar de hoofdingang van het huis. Achter Lara staat een prieel (gazebo) op het grasperk.

Linksklik op schuurdeur.....je komt dan in de close-up van de deurhendel....klik de deurhendel....de deur zit op slot maar Lara denkt dat ze het slot wel kan kraken als ze iets heeft waarmee ze dat zou kunnen doen. Sluit het close-upscherm. Rechtsklik op het linker kelderraam (cellar window)....het kelderraam staat ook op een kier via een beugel.....Als Lara iets duns heeft dan zou wellicht het kelderraam helemaal open kunnen krijgen en dan door het raampje naar binnen kunnen klimmen Linksklik op de regenpijp (gutter pipe)....Lara probeert via de regenpijp omhoog te klimmen maar de pijp kan haar gewicht niet aan en......er breekt een steunbeugel af. Pak de steunbeugel (gutter pipe bracket).

Ga, via linker rand scherm, terug naar de poort. Lara klimt vanzelf terug over de muur. Loop naar rechts, naar de grote platte steen die voor de tractor ligt. Pak de regenpijpbeugel uit inventory en leg de beugel op de platte steen. Pak dan het steentje uit inventory en ram er mee op de beugel......met de steen slaat Lara de beugel in 2 stukken metaal die als Lockpick kunnen dienen....Pak de beugel weer op....je hebt dan nu 2 stukken ijzer (pieces of metal) in inventory.

Lockpick puzzel:

Klim terug over de muur. Lara beland weer bij de villa. Ga weer in de close-up van de deur van het schuurtje. 

Pak de 2 stukken ijzer (pieces of metal) uit inventory en steek ze in het sleutelgat van de deur. 

De 2 staafjes steken dan onder elkaar in het sleutelgat. Het bovenste staafje is de "top lockpick" en het onderste staafje is de "upper lockpick". Linksklik het onderste staafje......je hebt het onderste staafje dan vast en in je cursor verschijnt een rondje met 4 groene pijltjes....je kunt nu het onderste staafje omhoog duwen, omlaag trekken en naar links en rechts bewegen....duw het onderste staafje nu iets omhoog en naar links, totdat Lara zegt dat het goed is en dat ze dan het bovenste staafje moet verplaatsen.Pak het bovenste staafje dan vast en beweeg het iets omlaag maar doe dit heel voorzichtig zodat het onderste staafje er niet uit valt.....

Dit is een kolere puzzel en het vraagt heel wat geduld en heel veel pogingen om het voor elkaar te krijgen. Maar uiteindelijk lukt het wel en hoor je Lara gillen dat het gelukt is. Vanzelf ga je dan uit de close-up en zie je Lara het ondiepe schuurtje in lopen en weer naar buiten komen....Uit het schuurtje heeft Lara dan vanzelf een Schroevendraaier (Screwdriver) en een klein Mesje (small knife) gepakt en deze 2 items moet je dan in inventory hebben. Ga terug over de muur naar de Poort en schroef dan met de schroevendraaier het Naamplaatje (label) van de linker poortpilaar. 

Klim weer terug over de muur. Pak het naamplaatje uit inventory en klik ermee op het linker kelderraam en........

met het dunne koperen naamplaatje peutert Lara het kelderraam open. Duik dus door het nu geopende kelderraam naar binnen.

In de Villa:

Kelder:

Op de grond, onder het kelderraam waardoor Lara naar binnen is geklommen, ligt een houten palet. Linksklik op het pallet en.....Lara zet het palet rechtop tegen de muur aan zodat ze via het pallet snel weer door het raam naar buiten kan klimmen. Aan de linker muur staat een werktafel en rechts staat er een oude keukentafel/aanrecht. Ook hangt er een schakelkastje (switch box) aan de rechtermuur. Er hangt een lamp aan het plafond. De achtermuur word in beslag genomen door een stellingkast. Op de werktafel staat een doos (Box). Bekijk de doos.....Lara somt op wat er zoal in de doos zit. Linksklik de doos en.....Lara pakt een oude Lap (Cloth) uit de doos. 

Rechtsachter zit een stalen deur (steel door) en daar steekt ook de lichtschakelaar op de muur (swich). Linksklik op de stalen deur......Lara krijgt geen beweging in de deur. Linksklik de lichtschakelaar (switch) om de plafondlamp aan te doen. Rechtsklik nu op de stalen deur en.....Lara ziet dat de stalen deur via een kabels verbonden is met de plafondlamp en de schakelkast.

Loop naar het schakelkastje. Linksklik op het schakelkastje........het kastje zit op slot en er is een speciale sleutel voor nodig, die Lara niet heeft, om het kastje te openen. Maar Lara is inmiddels niet voor één gat te vangen, dus pak de Schroevendraaier weer uit inventory en klik ermee op het schakelkastje en......

Lara ziet een gleuf waar ze de schroevendraaier insteekt om het deksel van het kastje los te steken maar........

..... voordat Lara het schakelkastje weet open te wrikken horen we dat er aan de buitenpoort wordt aangebeld en in een filmpje zien we dat een koerier een envelop komt afleveren. Omdat er niet wordt gereageerd steekt de koerier de envelop tussen de stijlen van de poort en verdwijnt weer.

Lara wil weten wie er heeft aangebeld, dus ze laat de schroevendraaier in het schakelkastje steken en is voor het kelderraampje gaan staan. 

Klim dus via het kelderraam terug naar buiten en ga terug naar de poort. 

Poort: de envelop:

Pak de envelop, die tussen de spijlen van de poort steekt. 

De envelop is afkomstig van Theodor Morgan en dat is een gevaarlijke vent en Lara zegt dat ze voorzichtig moet zijn als ze de envelop wil openen. Rechtsklik in inventory op de envelop om het te bekijken in het close-upscherm. Draai de envelop dan om naar de achterzijde. Beweeg je cursor, van linksboven naar rechtsonder, over de envelop.....je krijgt dan een aantal klikplekken op de envelop.....Linksklik op die klikplekken en doe dat een paar keer....de klikplekken zijn "slight protrusion", "oblong object in an envelope" en "protruding surface". 

Bij "slight protrusion" zegt Lara dat er een klein maar dik object in de envelop steekt. Het is een ontsteker. Bij "oblong object in envelop" zegt Lara dat ze de omtrek van een vettig en verdacht object voelt. Volgens Lara is het een explosief.   Bij "protruding object" zegt Lara dat ze een "oblong object" voelt

Rechtsklik in inventory op het kleine mes en draai het mes in het close-upscherm dan om.....op de achterzijde van het mes steekt een beugel....linksklik op de beugel om het mes uit te klappen.  Rechtsklik in inventory weer op de envelop om deze weer in het close-up te zetten. Draai de envelop weer om naar de achterzijde. Blijf in de close-up maar pak nu het uitgeklapte mesje uit inventory en klik ermee op de "oblong object in an envelop" plek van de envelop en....

Lara snijd de envelop open aan de randen en.....wel....er steekt een heel explosieve "brief" in de envelop. Vanzelf maakt Lara de bom onschadelijk, maar je bent wel uit de close-up. Rechtsklik dus in inventory weer op Bom (A bomb) om het weer in close-up te zien.....Linksklik op de 2 draadjes, die in de detonator steken....

Lara trekt de draadjes uit de detonator en bergt ze op in inventory. Je hebt het close-upscherm echter weer verlaten, dus rechtsklik weer op de bom om het weer in close-up te krijgen en pak nu de metalen doos uit de envelop. Rechtsklik in inventory het metalen doosje en maak het dan open in het close-upscherm....het blijkt een platte snuiftabaksdoos (snuffbox) te zijn en er komt een briefje uit. Rechtsklik in inventory het briefje (letter from the snuffbox) om het in het close-upscherm te lezen.

.......Blijkbaar hebben Edward Teahan en Theodor Morgan ruzie gehad in Milaan en Morgan wil hiervoor wraak nemen, vandaar deze bomenvelop.Sluit het close-upsscherm en klim terug over de muur en duik dan via het kelderraam terug de kelder van de villa in.

Kelder:

Loop weer naar het schakelkastje. De schroevendraaier steekt nog in het schakelkastje. 

Pak de ronde steen weer uit inventory en ram ermee op de schroevendraaier om het deurtje van de schakelkast open te breken.......

De schroevendraaier is dan op de grond gevallen, dus raap de schroevendraaier op.

Linksklik in het nu geopende schakelkastje om er in te kijken. Op de binnenkant van de klep steekt een schema (circuitry). Bekijk het schema en luister naar wat Lara erover zegt. Bovenin het kastje zie je 4 draden.....die 4 draden verdwijnen het zwarte kastje in. Rechts op het zwarte kastje zit de hoofdschakelaar (fuse). Nummer de 4 draden, van links naar rechts, A, B, C, D.

De hoofdschakelaar staat aan, dus de stroom is ingeschakeld. Linksklik de hoofdschakelaar om de stroom uit te schakelen. Pak dan het Mesje weer uit inventory en snij met het mesje de 4 kabels door om ze los te snijden van het kastje. Rechtsklik om het mesje terug op te bergen. Pak dan de Draden (wires) uit inventory en gebruik de draden op draad A en klik dan op draad C om draad A met draad C te verbinden. 

Je hebt dan kabel A verbonden met kabel C via de rode draad. Pak de Draden weer uit inventory en verbind nu de draden B en C met elkaar.

Je hebt dan draad A en draad C met elkaar verbonden en ook draad B met Draad D. Klik weer de hoofdschakelaar om de stroom weer in te schakelen en......je gaat vanzelf uit de close-up en die stalen deur klapt nu open. Loop dus terug naar de stalen deur en exit door de deur deze kelder uit.

Het lijk:

 Lara beland in de volgende kelder ruime en hier vindt ze het ontzielde lijk van die miljonair Teahan op de vloer. 

Rechtsklik op het lijk om het te onderzoeken......In een filmpje zie je hoe Teahan aan zijn einde is gekomen en Lara meld dat de  rigor mortis nog niet is ingetreden dus Teahan is waarschijnlijk nog niet langer dan een half uurtje of zo dood. Bij het lijk staat een tafeltje waarop verfspullen staan. Onderzoek dat tafeltje en luister naar Lara. Achter de tafel staat een groot bord waar een vergrootglas (magnifying glass) bij hangt....onderzoek het vergrootglas. Achter Lara kun je een paar schilderijen bekijken...doe dat ook. Rechts staat een bureau. Loop door naar het bureau.

Op het bureau staan 3 monitors en voor de monitors ligt een PDA. Links naast het bureau staat een DVD recorder.....Bekijk de DVD recorder....iemand heeft de tapes van de camera's uit de recorder gepakt. Rechtsklik de monitors.....Op 1 van de monitors ziet Lara een zwaar gewonde man en ze wil hem helpen. Om geen vingerafdrukken achter te laten wil Lara hier niets met haar blote handen oprapen, maar ze wil wel die PDA bekijken. Pak dus de oude Lap (cloth) uit inventory en klik ermee op de PDA........

Filmpje....we zien de vervalsers aan het werk en na dit filmpje pakt Lara de PDA op en leest er een email op. Rechtsklik in inventory de PDA om dat emailtje te lezen.  Sluit het close-upscherm en combineer dan de oude lap met de PDA en leg dan de PDA terug op het bureau.

NB: Pak je de PDA op zonder de oude lap dan blijven Lara's vingerafdrukken achter op het ding. Leg je dan de PDA terug op het bureau dan zal Lara een verdachte worden voor de moord op miljonair Teahan en dit heeft invloed op welk einde jij zult beleven van de game. Je moet sowieso de PDA terug leggen op het bureau.

Loop terug naar links en ga dan, achter het bord langs, naar links en loop dan de gang (corridor) in en.....

Lara vindt die zwaar gewonde man....het is die Portugees Diaz, de schilderijen vervalser

....Lara belt de hulpdiensten op terwijl Diaz wartaal uitkraamt in het Portugees. Dan schakelt Diaz over naar het Engels........Je ziet in een filmpje wat er met Diaz is gebeurt......Diaz heeft zelf zijn ogen uitgestoken omdat ie iets heeft gezien dat ie niet had mogen zien. Uiteindelijk bezwijkt Diaz aan zijn verwondingen en loopt Lara terug naar het lijk van Teahan.

Verlaat deze lijkenkleden via de stalen deur en klim dan via het kelderraam terug naar buiten en keer terug naar de poort. NB: als Lara niet door de stalen deur terug wil dan heb je iets vergeten te doen in de lijkkelder. Ga dan na wat je vergeten bent en doe dat dan alsnog.  Als Lara terug over de muur is geklommen en weer voor de toegangspoort staat belt ze vanzelf, met haar mobieltje Ostankovic op en dan belanden we in:

Act XV: Flight:

St. Petersburg: Max:

Helaas konden de medics niets meer doen voor de bibliothecaris, want hij was al dood vóór hun aankomst. Max wil zijn notitieboekje terug halen uit de bibliotheek, maar je ziet eerst een filmpje van een herinnering uit Max's en Andrè's jeugd. Als je een positieve of negatieve reactie moet geven op Andrè dan kies je voor de Positief optie. Max beland dan terug in de bibliotheek.

Loop door naar het bureau van de overleden bibliothecaris. Op het bureau ligt het notitieboekje van de bibliothecaris (librarian notes). 

Linksklik op het Notieboekje......Filmpje: Max gaat zitten om de notities van de bibliothecaris door te lezen en als hij ermee klaar is staat ie op en wordt het notitieboekje in inventory gezet. Rechtsklik dan in inventory op het notitieboekje (notebook) om het in het in close-upscherm verder te bekijken. Via de pijlen blader je door de pagina's. Klik op elke pagina op alle zinnen, en dan vooral op alle onderstreepte en omcirkelde passages, om er het commentaar van Max over te horen (Comment)......sla niets over........

We lezen in de notities over het Klooster van de "Eeuwige Slaper", in Finland, waar men lang geleden een monnik heeft gezien die het "vav en men" tatoeage droeg. De tatoeage zijn de symbolen van de hiërarchische rangorde in de klooster orde........de tatoeage bestaat uit 3 symbolen en ze betekenen dood. Alleen de abt van de kloosterorde droeg alle 3 de symbolen op zijn keel. Het doel van de orde was om een "goede dood" te sterven en om dat te bereiken moesten de monniken de 5 zonden vermijden. De 5 zonden zijn: gierigheid, ongeduld, arrogantie, wanhoop......de 5e zonde ontbreekt, maar wellicht zit het verborgen in het gedichte dat op de laatste pagina staat.

Als je echt op alles in het notitieboekje hebt geklikt dan sluit je het close-upscherm en dan verlaat je de bibliotheek weer naar de straat. Broer Andrè is inmiddels verdwenen.....Is Andrè terug naar Frankrijk?.....Max hoopt het. Max vertelt je dat ie Ostankovic moet bellen, dus bel met je mobiele telefoon de kolonel op.

Max vertelt de kolonel over wat ie allemaal in het notitieboekje van de bibliothecaris heeft gelezen...

...Ostankovic vindt het gelul over een klooster in Finland maar onzin en hij beveelt Max om onmiddellijk naar hem toe te komen.

Dubbelklik dus de "Leave" pijl, linkerkant scherm, en reis via de kaart naar het

Militiegebouw.

Ga, bij de telefooncel, het militiegebouw weer binnen en vanzelf beland Max weer bij Ostankovic. Praat met Ostankovic. Max wil naar dat klooster in Finland en dus wil ie zijn paspoort terug. Ostankovic wil Max zijn paspoort echter niet terug geven want hij wil dat Max in Rusland blijft. Max moet dus zelf voor een nieuw paspoort zorgen.

Verlaat het kantoor. Terug op straat loopt Max dan tegen zijn broer Andrè aan. Er volgt een gesprek. Andrè wil wel, in plaats van Max, naar Finland gaan, maar dat ziet Max niet zo zitten. Andrè suggereert dat Max aan Lara een nieuw paspoort moet vragen. Dat ziet Max echter niet zo zitten en Andrè loopt dan weg.........Andrè gaat toch naar Finland.

Loop via onderkant scherm de kaart op en reis naar Tante:

Tante's huis:

Max vertelt zijn verhaal aan Tantetje.......je moet positief of negatief klikken, dus maak je keuze. 

Als het gesprek ten einde is loop je terug naar de keuken en naar de computer, die voor het raam op de keukentafel staat. 

Linksklik op de computermonitor.....Vanzelf pakt en leest Max een briefje van Andrè waarin die meld dat ie vertrokken is naar Finland. Klik vervolgens "Write messages" en klik dan op "Lara" en......Max typt en verstuurt een mailtje naar Lara in Lyon waarin hij haar vertelt over het klooster in Finland en dat ie daar naar toe wil maar geen paspoort heeft.

Bijna onmiddellijk belt Lara dan Max op....klik Positief om het telefoontje aan te nemen en als je nog een keer moet kiezen klik je weer positief. Lara vertelt over haar trip naar schotland en ze adviseert Max om de advertenties in de krant nauwkeurig te lezen, want vaak bieden de vervalsers hun diensten aan middels boekenadvertenties over buitenlandse boeken.

NB: het kan zijn dat Lara niet meteen opbelt, maar dat ze pas belt als Max weer in de Hermitage is beland.

In inventory heb je nog steeds de krant (newspaper). Rechtsklik de krant nog een keer en blader door naar de laatste pagina. 

Draai de krant dan om naar de linker laatste pagina en rechtsklik dan op de lezers advertenties (readers' notices) en........

Max leest een "verloren boek" oproep......iemand meld dat ie een paar Franse boeken heeft laten liggen in het bushalte hok bij de bibliotheek.  

Sluit het close-upscherm en verlaat Tante's huis en reis terug naar de:

Bibliotheek:

Voor de bushalte staat een advertentie bord (advertisement board). Loop door naar de bushalte en linksklik dan op het advertentiebord. 

Je geraakt in de close-up van het bord, dat vol hangt met advertenties. Linksklik op een aantal advertenties om ze te verschuiven zodat je dan in het midden een onderliggende advertentie te voorschijn ziet komen. Rechtsklik dan op die advertentie en.....

.......de advertentie bied comic books te koop aan in de Engelse taal en enige andere talen, via de barman van het punk café in de Makarov wijk.  

Sluit het scherm en ga dus, via de kaart, terug naar de:

Makarov wijk:

Steek, via het zebrapad, de straat over en loop door naar de deur van de punkbar, aan de rechterzijkant van het flatgebouw. 

Ga de bar binnen en spreek er de barmeid Nada weer aan en klik het Vraagteken.......

Max vraagt naar de comic books.....dit blijkt dus een code te zijn voor een vals paspoort. Nada vraagt er 400,- dollar voor en Max moet een pasfoto bezorgen. Verlaat de kroeg en zorg dat je weer op de kaart komt en reis nu naar de:

Hermitage Museum:

Ga weer naar binnen en via de traphaal naar de 1e zaal. Een fotograaf staat in de zaal nu foto's te nemen van een grote vaas. 

Als Lara eerder bij Tante Max nog niet heeft terug gebeld, dan zal ze Max nu bellen.

Max heeft een foto van zich zelf nodig, maar hij kan die fotograaf niet vragen of ie een foto van hem wil maken. Max moet dit slimmer aanpakken. Max moet "per ongeluk" in het beeld van de fotograaf gaan staan zodat hij dan op de foto komt. De fotograaf loopt heen en weer om de vaas van alle zijden op de foto te nemen. Als de fotograaf rechts voor de vaas staat dan zorg je dat Max naar links van de vaas loopt.Staat de fotograaf links van de vaas dan zorg je dat Max naar rechts van de vaas loopt.....Max komt dan "per ongeluk" op de foto en dit vindt de fotograaf maar niks, dus de fotograaf dumpt dan de foto in de prullenbak. 

Linksklik dan op de prullenbak om er de foto van Max uit te vissen. Bekijk de foto in het close-upscherm van de inventory....de foto is op pasfotoformaat.

Verlaat het museum weer en reis terug naar de Makarov wijk en duik er de punk bar weer in en geef de foto aan Nada. 

Nada geeft Max dan zijn valse paspoort, op naam van Henri Latoure, en een visum, maar het kost Max 600,- dollar. 

Met dikke tegenzin betaalt Max dit bedrag via zijn creditcard en hij vertrekt naar:

Act XVI: Eternal Sleeper:

Zaterdag: Finland: Max:

Klooster:

Bos bij het klooster:

Bij een altaartje in het bos wordt Max opgewacht door een monnik. De monnik vertelt dat Andrè al gearriveerd is en dat Max en zijn broer de speciale gasten van de abt zijn. Kijk even in het kapelletje (Shrine) en loop dan omlaag en klik dan met de "to the bridge" pijl om terug te keren op de stenen brug. 

Klim dan, via de "to the monastery" pijl de stenen trap op naar het:

Klooster:

Op de binnenplaats van het klooster wordt Max welkom geheten door de abt van de klooster orde. Andrè heeft de monniken wijs gemaakt dat hij en Max hier zijn om een boek over Scandinavische kloosters te schrijven en daar wil de abt wel aan meewerken. Max kan zich eerst wat gaan opfrissen en daarna wordt ie verwacht in de eetzaal voor het avondeten. De abt gaat dan naar binnen.

Midden op de binnenplaats staat de waterput, maar als je de put (well) onderzoekt blijkt het een lege put te zijn. Het rechter deel van het klooster is de eetzaal en het linker deel is het hoofdgebouw, waar de abt in verdwenen is. Dubbelklik de "arcade" pijl en....Max rent door en beland onder de bogengalerij. Naast de slaapkamer deur hangt een fonteintje maar ook dit fonteintje is opgedroogd. Ga door de deur (to the bedrooms). Max beland in de:

Logeerkamer:

Rechts staat een wasbak (washbasin) en boven de wasbak hangt een spiegel (mirror). Links staat een kachel (stove) en een tafel. Op de tafel staat een waterkan (watering can), een inktpotje en er ligt een lucifersdoosje (matches) op de tafel. Bij het raam staat het bed en voor het bed ligt een groot boek opengeslagen op een boekenstandaard.

Linksklik op de spiegel....Max bekijkt zichzelf in de spiegel en schrikt van zijn eigen spiegelbeeld. Bekijk de wasbak en bekijk de waterkan....beide zijn leeg. Pak de waterkan van tafel....Max houd de waterkan van want hij moet de kan gaan vullen met water. Met de kan in de hand verlaat je de kamer. Buiten loop je dan door naar de tuin (to the garden).

Tuin:

In de tuin vinden we een werkende fontein....de fontein (fountain) spuit heerlijk helder water.. Een novice, dat is een leerling monnik, is aan het spitten in de tuin. Loop nog iets door en.......Max denkt dat ie de novice al eens eerder gezien heeft, maar die schud zijn hoofd in ontkenning.....de andere monnik duikt dan op en zegt dat de novice niet kan praten want hij heeft geen tong.

Loop door naar de fontein en linksklik de fontein om de waterkan te vullen met water. Loop terug naar links en ga dan de logeerkamer weer binnen. 

Logeerkamer:

Linksklik, in de logeerkamer, op de kachel (stove) om in de close-up te komen. Pak dan de gevulde waterkan uit inventory en plaats de kan op de kachel. 

De kachel moet worden aangestoken, dus sluit het close-upscherm en pak vervolgens de lucifers (matches) van de tafel.

Ga weer in de close-up van de kachel en maak nu het deurtje van de kachel open....rechtsklik dan in de kachelopening en Max vertelt je dat er al papier in de kachel ligt. Links naast de kachel ligt brandhout. Pak wat brandhout (kindlings) en stop het hout in de kachel. Open dan de asla, die onder het deurtje steekt. Pak dan de lucifers uit inventory en steek er nu de kachel mee aan....sluit het deurtje en.....vanzelf ga je uit de close-up. 

Wacht tot Max zegt dat het water in de kan warm genoeg is en probeer dan de waterkan van de kachel te pakken......de kan is echter te heet om zo maar te pakken......Max heeft een doek nodig, dus ga weer naar buiten en naar de binnen plaats en ga nu naar de eetzaal.

Eetzaal

In de eetzaal zit een monnik aan de eettafel te lezen. Praat even met de monnik......Max vraagt de monnik welk boek hij zit te lezen. Achter de monnik zie je de open haard. Op de stang van de open haard hangt een handdoek. Loop naar de open haard en pak dan de handdoek (towel cloth)

Logeerkamer:

Ga terug naar buiten en, via de arcade, terug naar de logeerkamer. 

Gebruik de handdoek op de hete waterkan om de kan van de kachel te pakken en giet de kan dan leeg in de wasbak.......

de waterdamp maakt dan een tekst zichtbaar op de spiegel.....de geheime boodschap luid dat iemand een bericht heeft achtergelaten in het kapelletje in het bos. 

Verlaat de kamer weer en......Max ontmoet nu zijn broer Andrè......Max is bijzonder boos op zijn broer en laat dat ook merken, maar Andrè heeft alleen maar honger en verdwijnt naar de eetzaal. Loop de binnenplaats weer op en verlaat dan het klooster via de poort in de muur (to the bridge) en loop dan het bos (to the forest) weer in. Max beland weer bij het kleine kapelletje. Linksklik het kapelletje en je kijkt er dan in....Max ziet geen bericht. Achter het hekje staan 3 kaarsen.....steek de 3 kaarsen aan met de lucifers en linksklik dan en......

Max ziet dan een boel kleine ornamenten maar hij zegt dat ze te klein zien om ze goed te kunnen zien. Max moet iets hebben om die kleine fragmenten te vergroten om ze beter te kunnen bekijken. Sluit het scherm en keer terug naar de binnenplaats van het klooster en ga weer naar de eetzaal.

Eetzaal:

Iedereen is verzameld voor het gezamenlijke avondmaal en onder het eten heeft Max een gesprek met de abt. Er zijn 11 monniken in deze kloosterorde, maar 1 van de monniken zal spoedig het klooster verlaten, want zijn opvattingen stroken niet met die van de overige broeders. De abt vertelt Max nu een beetje over de doelstellingen van de orde, over het boek dat die ene monnik hier zat te lezen en over de opvattingen van de orde betreffende de dood.

Na het eten heeft Max, op de binnenplaats, een gesprek met Andrè, die voorstelt dat ieder van hen nu hun eigen weg gaan zodat de monniken hen niet zo gemakkelijk in de gaten kunnen houden. Andrè trekt zich terug om te gaan slapen, maar Max heeft eerst nog iets anders te doen.

Ga de eetzaal weer binnen en linksklik weer op de lezende monnik. 

De monnik leest het boek via een vergrootglas en Max vraagt nu of ie het vergrootglas even mag lenen en dat mag ie. Max pakt vanzelf het vergrootglas. Ga terug naar het:

Kapelletje in het bos:

Kijk weer in het kapelletje. Pak het vergrootglas uit inventory en klik met het vergrootglas op het stenen Maria tablet.....Je vergrootglas wordt groter en is nu je cursor.....Zoek nu met het vergrootglas, millimeter voor millimeter, het hele Maria tablet af......op sommige plekken op het tablet krijg je dan in het vergrootglas een groen cirkeltje met een vraagteken en een groene pijl....Zoek alle plekken waar het cirkeltje met de groene pijl in het vergrootglas verschijnt en rechtsklik/linksklik dan deze plekken.....met het vergrootglas om de juiste plek

Je bent opzoek naar een piep klein spleetje, in de handen van het figuur (de spion), die links op het tablet staat. Op die plek gilt Max dan dat ie de geheime boodschap heeft gevonden......het vergrootglas verdwijnt dan en je kunt dan linksklikken op de Geheime Bergplaats (secret hiding place).....

Linksklik dus op die plek en......Max peutert de geheime boodschap uit het spleetje.

Rechtsklik in inventory op het briefje (message from the shrine) om het te lezen.....

Het briefje meld dat Max in de Crypte moet gaan kijken want in de Crypte is een geheime kamer waar de gestolen schilderijen zijn opgeslagen. Het briefje is ondertekent met "H".....het is de "monnik dief" die Max al in de Hermitage is tegengekomen......blijkbaar een bondgenoot? Max wil deze "bondgenoot" later antwoorden, want hij wil nu eerst die Crypte onderzoeken.

Ok....stap uit de close-up van het kapelletje en keer terug naar het:

Klooster:

Crypte:

Ga weer naar de tuin, via de Arcade. Loop weer door naar de fontein. Achter de fontein krijg je dan de pijl naar de Crypte (to the crypt), dus dubbelklik die pijl en Max beland bij de ingang van de Crypt.

Dubbelklik de Crypte deur en Max gaat naar binnen en beland op een balkon en wordt toegesproken door een stem, maar we zien niemand. Loop een stap terug, via de "to the door" pijl (niet dubbelklikken). Je ziet Max dan op het balkon staan voor de deur. 

Rechts is de trap om naar beneden te gaan, dus zoek de "down" pijl en dubbelklik die dan om helemaal beneden op de vloer van de diepe crypte kelder te geraken. De crypte is een ronde zaal met 65nissen waar sarcofagen (tomb) in staan. Via de groene "corridor" pijlen wandel je door de zaal. Max moet 5 sarcofagen vinden.  Gelijk, rechts  en links,naast de trap, staat al een sarcofaag in een nis.

Linksklik op een sarcofaag....."Here lies avarice" en je ziet in close-up het symbool dat bij "averice" hoort....

Sluit de close-up en loop verder omhoog via de groene pijl, of omlaag. Ok....zoek nu de andere 4 nissen waar een sarcofaag in staat. Linksklik dan steeds op de sarcofagen en Max vertelt je de spreuk van die sarcofaag en je ziet het symbool. De 5 sarcofagen met hun symbool zijn dus de 5 zonden zoals die staan beschreven in het notitieboekje van de oude bibliothecaris.

Als je alle 5 sarcofagen bekeken hebt en je hebt alle 5 symbolen gezien dan zoek je de 6e nis op.....in de 6e nis staat een altaar en achter het altaar zit een fresco op de muur. Bekijk het altaar en bekijk het fresco.........het figuur in het fresco heeft een doorgesneden keel en onderop het fresco ziet Max een paar symbolen....

Linksklik op de symbolen (coat of arms)......Je komt in de close-up en ziet de 5 symbolen die je ook op de 5 sarcofagen al zag. Je moet de 5 symbolen nu in de juiste volgorde indrukken. Nummer de 5 symbolen, van linksboven naar rechtsonder, A, B, C, D, E. Als je de cursor over de symbolen houdt dan lees je wat het symbool voorstelt. Symbool A is het Kruis, Symbool B is het weegschaal, Symbool C is een Spiraal, Symbool D is een Zandloper, Symbool E is een Spiegel.  Als je, in het notitieboekje van de bibliothecaris het gedichtje nog eens lees dan lees je dat in elke regel van het gedichtje 1 van de 5 Zonden wordt beschreven.

 • Regel 1 = You are only one of many ( Je bent gewoon maar 1 van de vele).....de zonde hier is Zelfrespect. Het symbool hierbij is de Spiegel. 

 • Regel 2 = thus go together with thy fellow man. ( ga met je broeder, of deel met je broeder)....de zonde hier is Gierigheid en het symbool is de weegschaal. 

 • Regel 3 = for hope and determination (Hoop/geloof en bestemming). De zonde hier is wanhoop en het symbool is het Spiraal. 

 • Regel 4 = for belief and destiny (Geloof en bestemming). De zonde hier is geloof en het symbool is het Kruis. 

 • Regel 5 = today, tomorrow.......forever (vandaag, morgen, altijd). De zonde hier is Ongeduld en het symbool is de Zandloper.

De volgorde van de zonden in de 5 regels geven je dus de volgorde waarop je de 5 symbool tegels moet indrukken....die volgorde is dus: 

Spiegel, Weegschaal, Spiraal, Kruis, Zandloper, dus klik in deze volgorde op de symbolen: E, B, C, A, D en.......

.........de geheime deur schuift open en vanzelf loopt Max dan de geheime ruimte in.

Geheime kunstkamer in de Crypte:

Het is hier donker. Midden in de kamer staat een bureau en bij het bureau staat een schemerlamp. 

Linksklik de schemerlamp om de lamp aan te doen en ook in de nissen gaat het licht aan.

In de nissen hangen schilderijen en ook voor het bureau hangt een schilderij aan de muur...in totaal hangen er 7 schilderijen.....ga alle 7 schilderijen bekijken, linksklik op alle 7 schilderijen......alle schilderijen die hier hangen zijn de originelen. Achter het schilderij, dat voor het bureau aan de muur hangt, ontdekt Max een Muursafe. Max heeft echter de safesleutel niet, dus sluit de close-up van de safe. Achter het bureau staat een kast en links naast de kast staat een schilderij op een schildersezel. 

Linksklik op het schilderij dat naast de kast staat en.....Max ontdekt nu de 3 schilderijen die uit de Hermitage te St. Petersburg zijn gestolen. 

Rechts van het bureau staat een vrachtkist (wooden box). Rechtsklik op de vrachtkist en bekijk dan in de close-up het vervoerslabel. .......

de kist zal naar Rotterdam worden verscheept en Max leest het vrachtnummer op en dat is RTCS-23-4456. Max vraagt zich af wie de ontvanger van de kist is. Sluit de close-up. Op het bureau staat een notebook/laptop, maar Max is niet geïnteresseerd in het ding. Verlaat deze geheime kunstkamer (out of the secret room). Terug bij het altaar loop je 1 of 2 schermen omlaag, tot Max bij 1 van de 2 stenen trappen staat. Klim via de stenen trap dan terug naar boven en verlaat dan de Crypte via de deur. Keer terug naar je:

Logeerkamer:

Max vertelt je wat je moet doen, dus pak het Notitieboekje (notebook) van de bibliothecaris uit inventory en klik ermee op het inktpotje dat op de tafel staat en........

Max schrijft een berichtje aan zijn onbekende bondgenoot. Keer dus terug naar het bos kapelletje en leg het zojuist geschreven briefje (message for the shrine) erin en.........Max gaat vanzelf terug naar het klooster om te gaan slapen en we belanden dan in:

Act XVII: Truth:

De volgende dag wordt Max wakker....Max heeft slecht gedroomd. Verlaat de logeerkamer en..........buiten ontmoet Max broer Andrè die vertelt  dat het inmiddels al 2 uur in de middag is. Na dit gesprek ga je terug naar het bos kapelletje. Linksklik weer in het kapelletje en Max pakt er het antwoord van de geheimzinnige helper uit......lees het briefje (the second message from the shrine) in het close-upscherm van de inventory......De helper wil dat Max het alarm uitschakelt en voor afleiding zorgt en dat moet Max voor middernacht regelen. Ga terug naar het klooster en door naar de:

Tuin:

Loop door naar de Crypte. Voor de deur van de Crypte zit de Caretaker monnik nu op wacht op het stenen bankje en zijn sleutels liggen naast hem op het bankje. Max moet de monnik hier vandaan zien te krijgen. 

Achter Max ligt een berg hooi (hay) en daar zie je ook een afdakje aan de tuinmuur. Onder het afdakje staat een gereedschapskist (toolbox). Loop terug naar de tuinfontein en dan nog iets verder door naar links. De linker ruïne word gestut door dikke stutbalken.....Linksklik op de stutbalken (supports) om ze omver te smijten....

...de stutbalken vallen met een enorme herrie om dus die Caretaker monnik komt kijken wat er aan de hand is......Max loopt vanzelf terug naar de Crypte. Grijp snel de Sleutels van het stenen bankje en pak dan ook snel de Gereedschapskist, die onder het afdakje staat.

Rechtsklik in inventory de gereedschapskist om het in close-upscherm te bekijken. Draai de kist om zodat je de voorzijde ziet. 

De gereedschapskist heeft ook 2 laden. Pak de Hamer en de Knijptang uit de kist en open dan de 2 laden. 

In de rechterla ligt een plat metalen doosje. Het dekseltje van het metalen doosje zit vast middels een grendeltje dat aan de rechterzijde van het doosje steekt.....Linksklik dus het grendeltje (safety catch of the cover) om het doosje te ontgrendelen en klik dan bovenop het doosje om het te openen......

.......er liggen spijkers (nails) in het doosje.....Pak de spijkers. Sluit het close-upscherm en dubbelklik de cryptedeur om weer de Crypte in te gaan.

Crypte:

Daal, via de stenen trap, weer naar beneden en ga dan naar het altaar en via de geheime deur achter het altaar de geheime kunstkamer weer binnen. 

Max laat je weten dat hij hier ergens het centrale alarm moet kunnen uitschakelen. 

Ga naar het schilderij, dat voor het bureau aan de muur hangt. Linksklik dat schilderij om weer in de close-up van de muursafe te geraken. 

Pak de Sleutels van de monnik uit inventory en klik ermee op het slot van de safedeur om de safe te openen. In de safe geen waardevolle spullen maar wel de hoofdschakelaar van het alarmsysteem, dus linksklik de dikke zwarte knop om het alarm uit te schakelen. 

Sluit het close-upscherm. Rechtsklik weer op de houten kist, die rechts van het bureau staat om de kist weer in close-up te zien.  Het deksel van de kist zit op elke hoek met een spijker vastgespijkerd. Trek de 4 spijkers uit de kist met de Knijptang (tongs)....

........je moet elke spijker apart klikken met de knijptang. Linksklik dan op het deksel........Max schuift het deksel van de kist.....in de kist liggen 2 houten Afrikaans aandoende beeldjes 

Sluit het close-upscherm en linksklik dan weer op het schilderij, dat links naast de kast staat en......Max pakt de 3 schilderijen die uit de Hermitage zijn gestolen en ligt ze in de kist.  Als Max de 3 schilderijen in de kist heeft gelegd dan rechtsklik je weer de kist om er weer in de close-up te komen .Linksklik op het kistdeksel om het weer op de kist te leggen. Pak dan de Spijkers uit inventory en klik, één voor één, de spijkers op elk van de 4 spijkergaatjes....

Vanzelf slaat Max dan met de hamer steeds de spijker terug vast in de 4 gaatjes.....je moet dit dus voor elk spijker gaatje apart doen. Heb je het kistdeksel weer met 4 spijkers vast geramd dan sluit je het close-upscherm. Op het bureau staat dus een laptopcomputer. Linksklik de laptop (notebook) en....

......vanzelf typt en verstuurt Max een email naar Ostankovic om hem te melden dat ie de 3 gestolen schilderijen in Rotterdam kan gaan ophalen. Verlaat de geheime kamer en klim via 1 van de 2 stenen trappen terug naar boven en verlaat dan de Crypte. Terug buiten in de tuin leg je dan de Sleutels, van de monnik, terug op het stenen bankje en..

....de monnik komt terug en zegt Max dat de abt hem verwacht voor het avondeten.

Vanzelf gaat Max naar de eetzaal alwaar er een lang gesprek volgt tussen de abt, Andrè en Max over de opvattingen van de orde over de Dood en de Zonden. Tijdens het gesprek moet je een paar keer Positief of Negatief klikken en zoals ik al een paar keer eerder heb gemeld.....ik klik dan altijd Positief. De abt gaat dan weg en Andrè en Max praten dan nog wat met elkaar op de binnenplaats en we zien dan dat de kist, met daarin de 3 schilderijen, wordt weggedragen om naar Rotterdam te worden getransporteerd. 

Max moet nu snel handelen en hij geeft Andr1e opdracht om snel naar de auto te gaan en de auto alvast te starten, zodat ze zo meteen snel de benen kunnen nemen...

..Snel.....ga, via de arcade, terug naar de tuin:

Tuin:

Loop door naar de Crypte. Ga niet de crypte weer in maar pak de Lucifers uit inventory en steek er de Hooiberg (hay) mee in de fik.......

Filmpje: 

Max rent snel weg...Bij het kapelletje ligt een monnik.....Max bereikt de auto maar.....waar is Andrè.......Max rijd alleen weg..... We zien dan het klooster branden terwijl de abt praat met 1 van de andere monniken en.......we zien Andrè. In het vliegtuig belt Max met Lara. Max vraagt Lara naar Andrè en.....Max krijgt de schrik van zijn leven.....Lara vertelt dat Andrè allang geleden gestorven is.......Andrè is op jonge leeftijd gestorven en onlangs heeft Lara zijn graf nog bezocht. Max stort in elkaar. en we belanden in:

Act XVIII: Madness: 

Lara:

Bij tante thuis:

Het is 2 weken later als Lara een gesprek heeft met haar tante over Max. Max is opgenomen in het gekkenhuis, het St. Anna sanatorium. Het gaat wat beter met Max maar tantetje kijkt toch even in de kaarten om Max's toekomst te voorspellen......de kaarten "vertellen"dat Max's lot de Dood is. Lara raakt in paniek en wil onmiddellijk naar Max.

Als je Lara weer kan controleren dan loop je de keuken in en verlaat je Tantetjes huisje via de andere deur en......vanzelf beland Lara dan bij het:

St. Anna sanatorium:

Er staat een auto voor het sanatorium geparkeerd. Rechtsklik de auto en....Lara kijkt door het raampje in de auto en ziet de parkeerkaart van Dr. Petrov. 

Op de pilaar van het hek zit de intercom. Linksklik de intercom en......

Lara gebruikt de intercom.....Lara krijgt te horen dat er geen bezoekers naar binnen mogen......Je moet nu wel 3 keer de goede optie klikken tijdens dit "gesprek"........antwoord eerst Positief, dan Negatief en dan weer Positief.....Lara doet zich voor als Larisa Durant en mag dan naar binnen. Het hek is dan open dus dubbelklik de "into the building" pijl en we belanden binnen.

Binnen word Lara door Dr. Petrov door de lange gangen naar de cel van Max gebracht terwijl Petrov de oren van Lara's hoofd aflult. We zien dan Max in zijn cel....Max hallucineert en "praat" met "Andrè"...maar dit is niet Andrè....dit is de Engel des Doods en hij vertelt Max nu de gehele waarheid.

Na deze filmpjes staan Lara en die Petrov in de gang voor de cel van Max. Op de hoek van de gang hangt een Bijl.

Probeer de celdeur van Max te openen.....de cel zit op slot. Ga praten met Petrov en klik de Positief optie en......Petrov probeert dan de celdeur te openen, maar ook hem lukt het niet. Petrov vindt het vreemd dat de cel op slot zit want op deze afdeling horen de cellen niet op slot te zijn. Praat weer met Petrov en gebruik nu de Negatief optie en.....Lara krijgt dan van Petrov de Hoofdsleutel (Master key) maar waarschuwt Lara dat het geen goed idee is om de cel nu binnen te gaan.

Gebruik de Sleutel (bundle of keys) op de celdeur.....maar het lukt Lara niet om de sleutel in het slot om te draaien. Praat weer met Petrov en gebruik nu de Vraagteken optie en.......Petrov zal dan nu weg lopen om een beveiligingsvent op te halen en....we schakelen over naar Max in de cel.

.............de Engel des Doods, vertelt verder.......hij kan alleen gezien worden door iemand die binnenkort zal sterven en daarom is hij ook vaak te zien op schilderijen van stervende kunstschilders. Met het apparaat van Professor Abramchikov zou het mogelijk zijn geweest om de Engel des Doods zichtbaar te maken. De Broederschap wil dit tot elke prijs voorkomen en daarvoor hadden ze Max nodig. Het schilderij werd gestolen en met de nieuwste technologie gemanipuleerd. Later zouden ze weer teruggebracht worden naar het museum. Deze taak werd toebedeeld aan Max. Er was een uitgetreden broeder die geprobeerd heeft de schilderijen te verkopen en het geld in eigen zak te steken. Ook dat moesten ze voorkomen. De sporen naar deze dief, werden door de brand van het klooster vernietigd.

De Engel des Doods wil nu dat  Max zelfmoord pleegt maar hij geeft Max de keuze op welke manier hij dat wil doen..........Je krijgt controle over Max.  Er hangt een lamp aan het plafond te bungelen. Aan de linker muur hangt een wasbak en een spiegel en er staat een stoel. In de rechtermuur is een getralied raam.

Linksklik op de Spiegel (mirror)......Max slaat de spiegel aan gruzelementen met zijn vuist om met de scherven zijn polsen door te willen snijden......maar de Engel des Doos zegt dan tegen Max dat dit geen "nette" manier is om te sterven. Linksklik op het Raam en....Max wil uit het raam springen maar krijgt het tralierooster niet los.  Er resteert nog 1 zelfmoordmanier.....ophanging aan de lamp.

 Linksklik op de Stoel........Max schuift de stoel onder de lamp.....Linksklik op de Lamp en......

Max klimt op de stoel maar de gammele stoel bezwijkt onder het gewicht van Max en Max dondert op de vloer en de stoel breekt in stukken. 

Op de grond ligt dan een stoelpoot, op het bed (table leg). 

Pak de Stoelpoot. Max houd de stoelpoot in zijn hand maar je moet het ding toch ook uit inventory pakken. Pak de Stoelpoot uit inventory en klik ermee op het raam en.....Op de gang hoort Lara de herrie die Max veroorzaakt als ie met de stoelpoot probeert het raam te forceren.....Snel.....op de hoek van de gang hangt een Brandbijl.....

Grijp de Bijl en......vanzelf  gebruikt Lara de Bijl op de celdeur en.......is nog net op tijd om te voorkomen dat Max uit het raam springt en te pletter valt......

...........Kijk naar het POSITIEVE EINDE.....

.....De Engel des doods druipt teleurgesteld af, Lara krijgt promotie en Max wordt genezen verklaart en pakt zijn artistieke carrière weer op......

EINDE

Deze walkthrough heeft je dus naar het Beste Einde van de game gebracht. Er zijn echter nog 4 andere Eindes mogelijk, waarvan er 1 het Negatieve Einde. Wil je die andere 4 Eindes ook meemaken dan ga je de game dus nog 4 keer spelen en dan maak je andere keuzes in de game. Ik ga dat niet meer doen.

Walkthrough door: Louis Koot