Nancy Drew 12: 

The Secret of the Old Clock:

2005: Walkthrough door: Louis Koot

Ik ga er van uit dat u bekent bent met de Nancy Drew games. Dat u dus weet hoe u zich door de game moet bewegen. De Nancy Drew games zijn al jaren hetzelfde wat betreft besturing en gameplay en in mijn eerdere Nancy Drew walkthroughs heb ik meerdere keren uitgelegd hoe een Nancy Drew game werkt.  In dit Deel 12 zitten wel weer enige "nieuwigheden", zoals de Plattegrond waarover u, in Nancy's auto, van de ene naar de andere plaats moet rijden. Op het moment dat deze nieuwigheden belangrijk worden, zal ik deze uitgebreid uitleggen. Zoals gebruikelijk in Nancy Drew games dient er weer heel wat gepraat te worden. 

In de diverse gesprekken, die u moet gaan voeren met de personages in deze game, krijgt u steeds weer verschillende mogelijkheden. Veelal bepalen de keuzes die u in de gesprekken maakt wat voor antwoorden of informatie u van de personen krijgt. Vaak ook maakt het niet zo heel veel uit welke keuzes u in gesprekken maakt. Alleen wanneer het echt van belang is dat u een bepaalde vraag, opmerking of antwoord moet gebruiken, zal ik dit expliciet vermelden in de walkthrough. In het algemeen geld dat u altijd alle mogelijke opties, die u in gesprekken krijgt, gebruikt en een gesprek helemaal tot aan het einde voert.

In de walkthrough maak ik veelvuldig gebruik van de kreten: "Vooruit", "Rechts", "Links", "Draai Links", "Draai Rechts", "Zoom in", "zoom uit". Ik ga er van uit dat u begrijpt wat hiermee wordt bedoelt. Voor alle duidelijkheid.....Ik heb in het optiemenu het automatische gedraai uitgezet. Dus als ik in het spel, via de draaipijlen, linksom of rechtsom draai, dan doe ik dat "Klik voor Klik".De walkthrough gaat er van uit dat u de game speelt als "Senior Detective". U kunt de game ook als "Junior Detective" spelen, dan zijn de puzzels gemakkelijker, maar dan kunt u NIET van mijn oplossingen voor de puzzels gebruikmaken.

Het is het jaar 1930. De plaats is Titusville. Nancy Drew, een moderne teenager, rijd in haar mooie blauwe Roadstar de oprijlaan naar de Lilac Inn op. Zij vraagt zich af waarom Emily Crandall haar heeft gevraagd om helemaal naar de Lilac Inn te rijden om haar te bezoeken. Emily Crandall is een vage kennis van Nancy, die zij ooit wel eens heeft ontmoet via Helen Corning, een gemeenschappelijke vriendin. Zou het overlijden van Emily's moeder, nu bijna een maand geleden, en het feit dat Emily nu helemaal in haar eentje de Lilac Inn moet runnen, hier iets mee te maken hebben. Per slot van rekening is Emily nog maar 17 jaar oud en wordt ze pas over 3 maanden 18. Er is wel een voogd aangesteld om Emily de 3 maanden die haar nog scheid tot volwassenheid, bij te staan. Klonk Emily niet ietwat wanhopig, toen ze opbelde? 

Nancy is zich nog geheel niet bewust van het feit dat Emily niet het enige is dat haar wacht, aan het einde van de oprijlaan. Nee....Nancy Drew zal voor het eerst, in haar nog jonge leven, de opwinding, de spanning en de sensatie gaan ervaren van intriges, mysterie en avontuur in haar allereerste zaak als amateur detective.........

The Secret of the Old Clock:

Hoofdstuk 1:  

Lilac Inn:

Jane Willoughby:

Nancy heeft haar blauwe Roadstar voor de Lilac Inn geparkeerd en ze is uitgestapt. In haar beursje heeft Nancy 3.50 Dollar. Kijk even in je inventory. Je hebt een plattegrond van Titusville bij je. Je kunt de plattegrond groot in je scherm bekijken, maar je kunt niet via deze plattegrond van de ene naar de andere plaats gaan.

Je moet je of lopend of met Nancy's auto verplaatsen. Auto rijden doe je via een speciaal scherm dat te voorschijn komt op het moment dat je in Nancy's auto stapt. Maar dit leg ik je straks wel uit, op het moment dat dit belangrijk wordt. Ga 3 keer vooruit, links en dan 2 keer vooruit naar de voordeur van de Lilac Inn. Open de voordeur. In de hal van de Lilac Inn staat een roodharige vrouw achter een katheder. Dit is Jane Willoughby, de voogdes van Emily.

Ga vooruit naar binnen. Nancy wordt, ietwat uitbundig, verwelkomt door Jane. Je gespreksopties verschijnen. Het maakt niet zo veel uit welke gesprekslijn je gaat volgen. Gewoon je gezonde verstand gebruiken om zoveel mogelijk info uit Jane Willoughby te peuren. Eigenlijk zal ze, ongeacht de vragen die jij stelt, vanzelf wel alle info geven. Jane vertelt dat Nancy's vader heeft opgebeld en of Nancy hem maar even terug wil bellen. Nancy kan hiertoe de munttelefoon gebruiken, die buiten aan de muur hangt. Jane vertelt ook, tussen neus en lippen door, dat zij en Gloria, Emily's overleden moeder, vroegen tezamen als kleermaaksters hebben gewerkt en dat Gloria haar heeft gevraagd om voogdes over Emily te zijn, tot dat Emily 18 jaar is geworden. Ook ervaar je dat Emily de laatste tijd, zins het overlijden van haar moeder,  nogal "vreemd" doet. Tenslotte nodigt Jane Nancy uit om naar boven te gaan om met Emily te gaan praten.

Emily Crandall:

Als het gesprek met Jane is afgelopen dan klim je de mooie houten trap op, links naast Jane. Boven gekomen ben je dan op de kamers galerij. Ga rechts en naar de laatste deur. Dit is de kamer van Emily. Zoom in op de deur en maak hem open. Ga naar binnen en draai gelijk naar rechts. Emily Crandall zit, in haar witte jurk, in de vensterbank door het raam naar buiten te turen.

Klik met je vraagtekencursor op Emily om een gesprek te beginnen. Het is alweer niet van belang welke gespreksopties je hier gebruikt. Emily laat Nancy de juwelen van haar moeder zien. Ze wil ze laten opbergen in de safe van Nancy's vader. Nancy's vader is een advocaat/notaris en Emily wil de juwelen dus veilig in zijn safe laten opbergen. Opeens is er een explosie en horen we Jane gillen dat de keuken in de fik staat. Emily en Nancy rennen naar beneden. De brandweer komt en blust de brand, maar de keuken is totaal verwoest en voorlopig niet meer bruikbaar. Emily is verdwenen. 

Je staat dan weer voor Jane. Praat weer met Jane en vraag haar over de brand. Jane verteld dat, volgens de brandweer, n van de branders van het fornuis open stond. Daar kwam dus gas uit en dus was 1 klein vonkje genoeg om de explosie te veroorzaken. Vraag wie er als laatste in de keuken is geweest en het fornuis heeft gebruikt. Volgens Jane was dit Emily. De telefoon gaat en Jane gaat weg om de telefoon op te nemen. We horen Emily dan gillen, vanuit haar kamer. Nancy rent vanzelf naar boven en Emily's kamer weer in. De juwelen zijn gestolen. Dat moet tijdens de brand gebeurt zijn, toen Emily en Nancy beneden waren. Maar was Emily wel de hele tijd beneden? 

Vraag Emily: "You mean, this sort of thing has happened before?".  Emily wil er eigenlijk niet over praten, alleen dat er de laatste tijd vreemde dingen gebeuren. Emily vertelt dan verder over ene Josiah Crowley. Een onlangs overleden buurman, die in het huis naast de Lilac Inn woonde. Volgens Emily was deze Josiah stinkend rijk en had hij aan Emily en haar moeder beloofd dat hij hen een flinke som geld zou nalaten. Maar, nu Josiah is overleden, blijkt hiervan niets in zijn testament te staan. 
Vraag verder door over Josiah Crowley. Emily vond het een lieve oude man, die "paranormaal" begaafd was. Om zijn paranormale gaven verder te oefenen heeft Josiah de hulp ingeroepen van ene Richard Topham. Na Josiah's dood blijkt deze Topham de enige erfgenaam van Josiah te zijn. Vraag verder over deze Richard Topham. Topham woont dus nu in het huis van Crowley. 
Vraag dan weer over de juwelen en of ze verzekerd waren. Dat weet Emily eigenlijk niet. Ze zou het aan Jim Archer, de huisbankier van de Crandall's, kunnen vragen, maar eigenlijk staat haar hoofd hier niet zo naar. Zeg...Nance....Zou jij niet hierover met Archer kunnen praten. 
Zeg hierop ja. Emily zal Archer bellen en zeggen dat hij je kan verwachten. Je kunt Jim Archer vinden in de Main Street Bank. Zeg dag tegen Emily. Emily herinnert Nancy er nog even aan dat ze haar vader moet opbellen.

Kijk even rond in Emily's kamer. Emily vindt het niet erg. In de hoek, links naast de vensterbank, staat een laag ladekastje. Er zitten 6 lades in maar je kunt ze geen van alleen openen. Op dit kastje staat een grammofoon en ligt een hoed. Achter de kast staat een grote groene plant. Je kunt naar het kastje toe gaan en dan inzoomen op de grammofoon. Er ligt een lp op de grammofoon die je kunt beluisteren als je op de zwengel van de grammofoon klikt. Dit is totaal nutteloos, maar wat geeft het. Zoom 2 keer uit als je genoeg van het gejengel hebt. Draai weer naar links, naar Emily's bed. Op het bed ligt een rood boek. Ga vooruit naar het bed en grijp het pak. Het is het "Rubyat" boek en het is geschreven door ene Omar Khayyam. Open het boek. Op het schutblad staat een opdracht geschreven. Blijkbaar is dit boek door Josiah Crowley aan Gloria Crandall geschonken. Open het boek verder en lees de gedichtjes die op de pagina's 30,31, 50, 51, 65 en 61 staan, door. Neem notie dat er boven elk gedichtje een Romeins Getal staat.

Het is wellicht een goed idee om je kennis van de Romeinse Cijfers even op te frissen. Mij lijkt het niet voor niets dat deze Romeinse Cijfers zo prominent boven elk gedichtje staan. Weet je Romeinse Cijfers niet te vertalen naar onze normale cijfers? 
Ach jeetje..........XXVII = 27, XXVIII = 28, XLVII = 47, XLVIII = 48, LXIII = 63, LXIV = 64.

Zoom 3 keer uit het boek en draai dan weer verder naar links. Voor het bed staat de naaimachine tafel. Ga vooruit naar de naaimachine en zoom er op in. Nancy vraagt vanzelf aan Emily over de naaimachine. De naaimachine was dus van Emily's moeder. Zoom weer uit en draai weer verder door naar links. In de hoek, rechts naast de kamer deur, staat dan nog een grote kast waar je niets mee kunt, en links van de kamerdeur staat dan Emily's bureau/kaptafel en ook hier kun je nu niets mee. Verlaat Emily's kamer en ga via de trappen terug omlaag naar de hal. Staande voor de voordeur van de Inn draai je dan helemaal om en ga je weer praten met Jane Willoughby, die weer achter haar kathedertje staat. V

Nancy verteld Jane dat Emily's juwelen zijn gepikt. Vraag Jane of ze iemand naar boven heeft zien gaan tijdens de brand. Nee....dat heeft Jane niet. Vraag of er toch nog niet iemand anders, dan Jane en Emily, in de keuken is geweest. Zou de brand een afleidingsmove zijn geweest? Wel....dat is toch mogelijk? Vraag ook over de auto, die je in de oprijlaan hebt zien staan, toen je deze opreed naar de Lilac Inn. Sluit het gesprek dan af.  Draai 5 klikken linksom en ga dan vooruit de zitkamer binnen:

Salon kamer

Voor het rechterraam staat een langwerpige "groene" tafel. Ga vooruit naar deze tafel. Er ligt een krant en wat tijdschriften op de tafel. Zoom in op de krant. Grijp de krant. De krant komt groot in je scherm te staan. Het is de ochtend editie van de "Titusville Cattler" van zondag 17 April 1930. Het hoofdartikel heeft als kop "Hobo Sign Language Becoming Wide Spread". Zoom in op het tekstkader onder deze kop en lees het artikel door. Onder de tekst zie je een tabel met 16 symbolen. Dit zijn de Hobo Symbolen. 

Het is wellicht geen slecht idee om deze 16 symbolen voor jezelf nu even na te tekenen en om er dan ook de beschrijving bij te vermelden. Het artikel gaat over de Hobo "taal". Dit is een symbolen taal die gebezigd wordt door Hobo's, en dat zijn zwervers. De zwervers kalken deze symbolen op muren, hekken en borden om elkaar allerlei dingen mee te delen. Heb je het artikel gelezen en alle 16 symbolen nagetekend, zoom dan uit de krant. Grijp vervolgens het "Like" tijdschrift en open het. Lees de 4 pagina's van dit tijdschrift door en je ervaart over "Clever Hans", het paard dat kan rekenen. Lees het artikel goed door. Je leert dat het paard eigendom was van ene Wilhelm von Osten en dat deze het dier heeft leren rekenen. Hans kon de uitkomst van sommen vertellen door met zijn hoeven op de grond te stampen. Uiteraard was dit een trucje en kon Hans niet echt rekenen. Dat het een trucje was is uitgevogeld door ene Oskar Pfungst. Als je ook dit artikel grondig doorgelezen hebt, dan zoom je 2 keer uit. Draai dan 6 klikken rechtsom. Je kijkt nu naar de openhaard en de schoorsteenmantel. 

Op de plank, boven de openhaard, staat een mooie oude klok. Ga vooruit naar de klok. Je staat dan recht voor de klok. Onder de ronde wijzerplaat zitten blijkbaar 2 vakjes, want je ziet 2 grepen. Zoom in op de klok en klik dan op de bovenste greep. Het bovenste vak gaat open. Je bent in de:

Parkiet Puzzel:

Je bent in je eerste puzzel van de game. Je ziet een vierkant vak met houten balkjes. Zoom er op in. Het vak vult dan je gehele scherm. Links staat de Parkiet en deze wil graag naar het lege vak, rechts. Om dat te kunnen doen dien jij al die andere 11 balkjes te verschuiven zodat de parkiet in een rechte lijn naar rechts kan gaan. Het is een simpele variant op de aloude schuifpuzzel. Je krijgt op de balkjes steeds een blauwe pijl waarmee je de balkjes naar links, rechts, omhoog en omlaag kunt schuiven. Nummer de balkjes, van linksboven naar rechtsonder, als 1 t/m 11 en hou tijdens het schuiven deze nummering goed in de gaten. Dus weet welk balkje welk nummer heeft. 

Doe dan het volgende:

 • Klik balkje 9 naar links. 

 • Klik balkje 10 naar links. 

 • Klik balkje 1 omlaag. 

 • Klik balkje 2 naar links. 

 • Klik balkje 4 omhoog. 

 • Klik balkje 1 omhoog. 

 • Klik balk 10 omhoog. 

 • Klik balkje 11 naar links. 

 • Klik balkje 7 omhoog. 

 • Klik balk 10 omlaag en dan naar rechts. 

 • Klik balkje 1 omlaag. 

 • Klik balkje 4 omlaag. 

 • Klik balkjes 5 naar links. 

 • Klik balkje 6 omhoog. 

 • Klik balkje 7 omhoog. 

 • Klik balkje 8 omlaag. 

Klik nu de Parkiet naar Rechts en....De Parkiet komt, boven de wijzerplaat, uit de klok en kwettert 1 keer en verdwijnt weer naar binnen. Het onderste vakje van de klok gaat nu open. Het blijkt een lade te zijn en hierin ligt een Spiegeltje. Grijp het Spiegeltje en stop het ding in je Inventory. Zoom 2 keer uit de klok en draai dan 6 klikken rechtsom. Je kijkt nu naar een mooie kast. Is het wel een kast? Het lijkt wel op een gokkast. Het ding heeft rode lamellen en een hartvormige zwengel.

Ga vooruit naar deze kast en klik dan op de hartvormige zwengel. Hierdoor gaan de Rode Lamellen open. Je bent in de:

Bard Bounce Puzzel:

Je ziet een speelbord en daarvoor zie je een muntjesslot. Lees even wat er op de achterplaat staat. Klik dan met je "dollarhandje" op de muntgleuf. Nancy gooit er vanzelf een 5 cents muntje in en je scherm wordt nu geheel gevuld met het speelbord.

Er zijn 4 Dames en 4 Heren. Groen hoort bij Groen, Blauw hoort bij Blauw, Rood hoort bij Rood en Geel hoort bij Geel. Je kunt alleen de Heren over het bord verschuiven. De Dames blijven op hun plek. Wel het is de bedoeling dat je de Heren bovenop hun eigen Dame weet te brengen. Via de Blauwe Pijlen die je op de heren krijgt verschuif je ze omhoog, omlaag, naar links of naar rechts. De heren gaan dus steeds helemaal naar de Randen van het speelbord. Je moet dus steeds een blokkade opwerpen en daarvoor heb je alle Heren nodig. Ach.....het wijst zich vanzelf en er zijn uiteraard meerdere oplossingen mogelijk, maar hier is mijn oplossing.

NB: deze oplossing werkt alleen vanuit de beginstand van de puzzel, dus als je zelf al aan het klooien bent gegaan met het verschuiven van de Heren dan werkt mijn oplossing niet. Wil je mijn oplossing wel gebruiken, zoom dan helemaal uit het speelbord en stop weer 5 cent in de gleuf. Ik weet echter niet of deze extra 5 cent je later in de game niet zullen gaan opbreken, omdat je ze dan wellicht tekort komt.

Zoom 2 keer uit en draai dan 3 klikken linksom. Ga 2 keer vooruit, terug de hal in, draai je dan linksom en je staat weer voor Jane Willoughby. Praat met Jane en vraag haar over het zojuist gespeelde Bard Bounce Game. Dit kabinet is door Josiah Crowley hier in de Lilac Inn neergezet. Dan hadden de gasten, die moesten wachten tot hun gereserveerde tafel gereed was, iets te doen tijdens het wachten. Zeg dag tegen Jane en draai je om naar de voordeur. Ga vooruit en open de voordeur. Ga 1 keer vooruit naar buiten en draai dan naar links.

Wandellen

Paps opbellen:

Je staat voor de munttelefoon die hier buiten aan de muur hangt. Linksonder zie je een tekeningetje gekrast in de muur. Het stelt een kat. Zeg...zou dit zo'n Hobo Sign zijn? 

Het is de hoogste tijd om even met papa te bellen. Dus zoom in op de hoorn van de telefoon en grijp de hoorn dan van de haak. De telefoniste meld dat er een muntje in de telefoon moet worden gestopt. Boven op de telefoon zie je 3 muntgleuven. Klik op de 5 cents gleuf. Nancy stopt vanzelf 5 cent in de telefoon en de telefoniste vraagt met wie zij je kan verbinden. Zeg dus: "I'd like to talk to Carson Drew. His number is KL5-7187." Nancy wordt verbonden met haar vader, Carson Drew. Na de begroeting ga je verder met:

Papiertje Grijpen:

Zoom uit de telefoon, draai rechts en ga 1 keer vooruit. Rechts staat Nancy's mooie blauwe Roadstar dan geparkeerd, maar we gaan nu nog niet auto rijden. Draai links. Je kijkt over het gazon naar het park en naar een houten bruggetje. Ga 6 keer vooruit. Je staat dan midden op het bruggetje. Ga weer 3 keer vooruit en.....Is me dat schrikken....een wit stuk papier komt, van links, aangefladderd. Het papier fladdert over je scherm en zal aan de rechterkant weer verdwijnen. Je MOET DIT PAPIER ZIEN TE GRIJPEN, voor het weer verdwenen is.

Het is niet zo makkelijk om het papier te grijpen, terwijl het van links naar rechts over je scherm fladdert. Je moet snel reageren door je cursor snel naar het fladderende papiertje te brengen. Je cursor wordt het grijphandje. Klik dan om het papier te grijpen. Lukt het niet meteen de eerste keer, dan kun je dit eindeloos blijven proberen door terug te gaan over de houten brug, je dan om te draaien en weer terug te gaan over de houten brug. Het papiertje zal steeds weer verschijnen. Je kunt dit dus herhalen tot je het papier te pakken hebt. Je kunt natuurlijk ook er voor kiezen om het voor nu maar te laten zitten om het dan later weer eens te proberen, maar ik raad dit niet aan. Probeer het papier NU te grijpen. Als je het papier te pakken hebt, blijkt het een kwitantie van Larson P Waddell, een juwelier, te zijn, voor het maken van 1 metalen sleutel. Iemand heeft een kopie van een sleutel laten maken. Wie, en van welke sleutel?

Zoom uit om de kwitantie in je inventory op te bergen. Ga verder 1 keer vooruit, links, 1 keer vooruit en dan rechts naar het houten vlonderpad. Volg het vlonderpad 4 keer vooruit en je staat dan voor de Stenen Brug. Aan de overkant van de brug zie je het voormalige huis van Josiah Crowley. Ga 3 keer vooruit over de brug. Naar links gaat het dan naar de schuur, maar wij gaan nu rechtdoor naar het huis. Boven de treden van de waranda hangt een uithangbord. Zoom er op in. Je leest dat Josiah's huis nu in gebruik is als de "Topham School for the Studie and Development od Paranormal Powers". Je bent beland in:

Hoofdstuk 2:  

Voormalig huis van Josiah Crowley:

Richard Topham:

Ga vooruit naar de voordeur, open de voordeur en stap naar binnen. Een kat zit ergens klagelijk te miauwen en Nance draait vanzelf naar rechts. Richard Topham zit achter het bureau en "verwelkomt" Nancy. Hij wil dat Nance eventjes het speelgoed muisje voor zijn kat, Uri, gaat vinden en dit dan vervolgens aan dat beest geeft. Draai linksom. Uri, de kat, ligt bij de open haard op een kussen. Draai verder een klik of 10 linksom. Links naast de ronde tafel staat een lage kast tegen de muur. Er staan 2 kandelaars met kaarsen op en een foto. Ga vooruit naar deze kast. Je ziet dan de muis rechtsonder de kast liggen.

Zoom in op de muis, grijp het ding en stop het in je inventory. Zoom uit en draai je om via de draaipijl en ga vooruit naar Uri, de kat. Zoom in op Uri en pak de muis uit je inventory en klik hiermee op de kat. Uri houdt eindelijk op met zijn klagelijk gemiauw en gaat lekker het muisje vermoorden. Zoom 2 keer uit en draai rechtsom naar Richard Topham.  Praat met Topham, en probeer je niet te veel te laten intimideren door zijn geweldige intellect.

Blijf staan en open je inventory. Klik op het papier dat je zojuist van Topham hebt gekregen. Het komt groot in je scherm te staan. Je bent in Topham's:

Logica Test:

Het is allemaal echt niet zo ingewikkeld. De tets bestaat uit 5 opgaven. Je bladert door naar de volgende opgave via de ezelsoor, rechtsonder. Elke opgave vereist dat je eventjes logisch nadenkt. Je typt steeds het antwoord in op de antwoordregel, onderaan elke bladzijde:

Zoom uit om het testpapier weer op te bergen. Praat weer met Topham. Vanzelf geeft Nancy het ingevulde testpapier aan hem terug. Topham is tevreden en wil nu verder met Nancy wel praten. Vraag Topham nu van alles wat je maar kunt vragen over Josiah Crowley en over de explosie in de Lilac Inn en over het feit dat Josiah hem al zijn geld en bezittingen heeft nagelaten. Vraag ten slotte: "Would it be okay if I looked Around?". Dat mag en het gesprek is gelijk ten einde.

Laten we dus maar even gaan rondsnuffelen. Draai 3 klikken linksom. Je staat dan recht voor de open haard. Die Josiah Crowley was zeker bang dat ie "de tijd kwijt zou raken", want er hangen maar liefst 5 klokken aan de muur, boven de open haard. Prominent in het midden hang de grote "Katklok". Onder die klok zie je een paneel.

Ga vooruit naar de openhaard en zoom in op de Katklok of op het paneel eronder. Nancy vraagt aan Topham of dit Josiah's klok is geweest en Topham antwoord dat alles hier in dit huis van Josiah is geweest. Het paneel is een vakjes paneel tussen twee kasteel torens. Zoom er weer op in. Het paneel komt nu groot in je scherm. Je bent in de:

Memory Puzzel:

Het paneel heeft 24 vakjes. In elk vakje staat een muis. Als je in de vakjes klikt met je loepje dan komt er een afbeelding te voorschijn. Er zijn 12 verschillende afbeeldingen. Dus van elke afbeelding zijn er twee. Je moet dus 12 keer 2 gelijken bij elkaar zoeken. Dus zoek steeds 2 gelijke afbeeldingen. Het is kinderlijk eenvoudig en er is geen tijdslimiet en je mag net zo vaak klikken als je nodig hebt. Heb je het hele paneel vol dan zoom je er vanzelf uit en gaat de linker kasteeltoren van het paneel open. In de toren staat weer een Spiegeltje. Grijp de spiegel en stop hem in je inventory. Zoom 2 keer uit en draai links.

Josiah's aanwijzingen:

In de hoek zie je een deur, een grote groene robot en een kast waarvan de klep open is. Ga vooruit naar de Robot. Zoom in op het hoofd of op de borstkas van de Robot. In zijn linkerschouder zit een klein hendeltje. Klik daarop. De Robot beweegt wat heen en weer en er komt een soort "blablabla" geluid uit. Leuk? Wel....als je er van houdt. Zoom uit en ga dan vooruit naar de kast, links naast de robot. Je bent dan ingezoomd op de geopende klep van de kast. Er liggen 2 boeken op en een lantaren. Verder staat er een kandelaar met een kaars, een trompetje en een beeldje en je ziet nog een Olifantje en 2 ronde blikjes. Wel...je kunt alleen inzoomen op het Olifantje, dus doe dat dan ook. Klik dan, met je handje, op de kop van het Olifantje en.....het voetstuk waarop het Olifantje staat gaat open. Er ligt een boek in. Grijp het.

Topham meld zich even en hij zegt dat Nancy zich niet veel moet voorstellen van de dingen die Josiah in dit boekwerkje heeft neergeschreven. Volgens Topham ging het met Josiah's geestelijke vermogens snel bergafwaarts en is het meeste dat je zult lezen klikklare wartaal. Althans volgens Topham dus. Maar waarom zouden wij hem geloven?  Het boek dat nu in je scherm staat is het "Lest I Forget" boek en het bevat een aantal pagina's aantekeningen en tekeningetjes van Josiah Crowly. Open het boek en blader het door. Nancy zal vanzelf sommige aantekeningen hardop voor lezen. Dus die zullen dan wel belangrijk zijn. Maak zelf ook aantekeningen. Je kunt dit boekje niet meenemen en wie weet of je nog de kans krijgt om het weer in te zien. Ik zal je even helpen:

Op de eerste bladzijde lees je: Look on Carriage House:

Op de 4e bladzijde lees je: To open Journal: Becoder is in trivet. (2 to the right). Een trivit is trouwens een Drievoet. 
Op de 6e bladzijde lees je: To open the big Tick Tack on Top: Give flute, Thisby and Pyramas their cues. Bottom's cue is in note to Gloria
Op de 7e pagina lees je: Poem on the golfcourse: Sounds like numbers to me
Op de laatste pagina zit een velletje geplakt waarop je, vaagjes, wat getypte letters kunt ontdekken. Grijp dit velletje. Nancy vouwt het dan uit en je leest dat Josiah zijn trivet heeft uitgeleend aan iemand ten behoeve van een feest te Twin Elms. De naam van die persoon is helaas niet leesbaar.

Heb je dit allemaal? Zoom dan 4 keer uit en draai je dan om via de omdraaipijl. Je ziet een paars paardje staan, in de hoek recht tegenover je. Daar komen we nog wel. Draai rechts en draai dan nog een klik of 2 naar rechts, zodat je dan recht voor de ronde tafel staat. Er ligt een boek op de ronde tafel. Ga vooruit en grijp het boek dan van de tafel. Het is het "Putting Physics To Work in the Modern World" boek. Open het en lees het door. Je leest en leert over de "Radiometer" van Crookes. Een Radiometer is een apparaat waarmee de intensiteit van hitte en licht en van nog andere stralingsbronnen kan worden gemeten. In 1873 heeft Sir William Crookes een speciale Radiometer ontwikkeld en dit boek verteld je hierover. Neem notie van de handgeschreven opmerking op de laatste pagina.

Zoom 3 keer uit het boek, als je ermee klaar bent, en draai dan een klik naar links. Ga 2 keer vooruit naar het lage kastje waaronder je de muis hebt gevonden. Grijp de foto die op dit kastje staat. Nancy vraagt aan Topham of de man in de foto Josiah is, en Topham antwoord dat dit inderdaad zo is. Josiah speelde, en regisseerde, een opvoering van "A Midsummers Dream" en hij was dus Puck. Zoom 2 keer uit en ga dan vooruit naar het lage tafeltje waarop de Gong staat. Naast de Gong ligt een Triangle en een "Klapper". Het zijn dus muziekinstrumenten en je kunt er eventjes mee spelen. Heb je hier genoeg van, zoom dan uit en draai je om via de omdraaipijl. Je kijkt dan weer naar Topham. Ga 1 keer vooruit, richting Topham, en draai je dan een paar klikken rechtsom en ga naar de lange kist die voor het raam staat. 

Op deze kist staan een paar doosjes waarin reclamefolders zitten. Grijp zo'n folder uit 1 van de doosjes. Het blijken reclamefolders van Topham te zijn die hiermee studenten probeert te lokken naar zijn "School". Topham stopt deze folders onder de ruitenwissers van auto's maar hij heeft ze ook opgehangen in de Lilac Inn. De brand en het feit dat de Inn de komende gesloten zal zijn komt Topham dus niet zo goed uit. Zoom uit. Rechts op de kist staat een rond apparaatje. Zoom er op in. Het blijkt een Diarama te zijn. Als je op het kleine hendeltje klikt dan start je het ding. Geniet even van de voorstelling en als je er genoeg van hebt dan stop je het ding door weer op het hendeltje te klikken. Zoom 2 keer uit. Wel....je hebt zo'n beetje alles wel gezien hier. Dus draai rechtsom naar de voordeur. Ga vooruit naar de voordeur, open de voordeur en stap naar buiten. 

Hoofdstuk 3:

Op zoek naar de antwoorden op Josiah's 4 vragen

Volg het pad nu  3 keer vooruit. Linksaf gaat het dan terug naar de Stenen Brug, maar we gaan nu eerst even rechtsaf en dan helemaal vooruit naar de Schuur. Dit is dus het "Carriage House" waar Josiah over schrijft op de eerste bladzijde van zijn "Lest I Forget" boek. Je staat met je neus tegen de deuren van dit koetshuis aangedrukt. In elk van de 4 deuren zit een paneel en in elk van de panelen zie je een knop en een driehoek. In de driehoeken zie je letters. Als je op de knoppen klikt dan komen er andere letters in de driehoeken. In, of achter, deze 4 panelen zitten dus draaischijven waarop letters zijn. Weet je nog de 4 vragen, op de 1e bladzijde van het "Lest I Forget" boek? Ik denk dat we hier de antwoorden op die vragen moeten geven. Maar we weten de antwoorden dus nog niet. Daar gaan we nu dus maar naar op zoek.

Draai je om via de draaipijl en ga dan 3 keer vooruit en dan rechts. Je staat weer voor de stenen brug. Ga 2 keer vooruit en dan links, 2 keer vooruit, rechts, 2 keer vooruit, links. Je bent nu bij de:

Mini Golf Baan:

Het grote rode huis is waar je de golfclub, het golfballetje en je scorekaart kunt krijgen. Het kleinere blauwe huisje is waar je de prijs kunt ophalen en de ingang naar de golfbaan is rechts naast het rode huis. Rechts voor het rode huis staat een grote Golfbal op een geel paaltje. Zoom daar nu 2 keer op in. Je bent in de:

Mastermind in de Golfbal:

Het Mini Golf spel:

Ga nu vooruit naar het rode huisje. Op de "toonbank" zie je, rechts, een klein blauw podiumpje en, links, een knop. Ook zie je 2 gleuven.

Zoom in op het blauwe podiumpje. Een grote gleuf met daarboven een muntjesslot. Klik met je "dollarhandje" op het muntslot. Nancy smijt vanzelf weer een muntje in het slot en uit de gleuf komt je Scorekaart gerold. Grijp de Scorekaart. Zoom uit en zoom nu in op de knop. Klik op de knop. De blauwe deurtjes onder de knop gaan open. Grijp de Golfstick en berg hem op in je inventory. Grijp vervolgens het golfballetje uit de glazen pot. Zoom 2 keer uit en ga vooruit naar de golfbaan, rechts naast het rode huisje. Je beland in het Mini Golfspel.

Laat ik je eerst uitleggen hoe het werkt:

Ik hoop dat je mijn uitleg begrijpt. Is dat zo.......Klik dan, op de scorekaart, op Hole 1 om te beginnen met:

Baan 1: 

Baan 2. 

Baan 3:

Baan 4: 

Baan 5:

Baan 6: 

Ok....Als je alle 6 Holes hebt gehad en je hebt niet meer dan 21 slagen ervoor gebruikt dan kun je de prijs gaan ophalen. Heb je er echter meer dan 21 slagen over gedaan, en je hebt in het begin niet gesaved, dan lever je deze scorekaart in bij het rode huisje en koop je een nieuwe scorekaart om dit minigolfspel opnieuw te proberen in 21 slagen te overmeesteren. Zoals je kunt zien heb ik het in 18 slagen gered, dus zo heel erg moeilijk en ingewikkeld is het niet.

Zoom uit de Scorekaart. Je staat dan weer recht voor het rode huisje. Draai links. Je staat voor het blauwe huisje. Zoom in op het bakje. Pak dan je scorekaart uit je inventory en stop deze in de gleuf en grijp dan je PRIJS. Het is een Rode Pony. Berg het op in je inventory.

Je hebt dus nu het antwoord op Josiah's vraag: "What will parr on my miniature golf course get you?" Het antwoord is dus "Pony". Zoom uit en draai weer naar rechts. Het is een goed gebruik om spullen die je hebt "geleend" weer terug te geven, dus zoom in op de "club and Ball Return" gleuf van het rode huisje en stop er de golfstick in die je nog steeds in je inventory hebt staan. Zoom dan 2 keer uit en draai je om via de omdraaipijl. Ga dan rechts, 2 keer vooruit, links, 2 keer vooruit, links, 3 keer vooruit, rechts en je bent terug over de houten brug gegaan.

NB: heb je nu nog niet die fladderende kwitantie gegrepen, draai je dan om en ga terug over de houten brug en probeer de kwitantie nu alsnog te grijpen. Je dient het papiertje nu te hebben om verder te kunnen gaan.

Ga verder nu helemaal vooruit tot de voordeur van de Lilac In, ga naar binnen en naar Jane Willoughby. Praat weer met Jane en vraag haar nu alle vragen over Richard Topham, de miningolfbaan en de middelste naam van Emily's moeder. Jane is geen fan van Topham. Ze vindt hem een kwakzalver en een oplichter. Dat Topham wist wie Nancy was komt omdat hij, na de brand, in de Inn naar Nancy is komen informeren. Heeft dus niet zo veel met "paranormale gaven" te maken. De minigolfbaan hoort niet bij de Inn, maar was de priv speeltje van Josiah Crowley die de baan ook zelf heeft gebouwd. Wat de middelste naam van Gloria Crandall is dat weet Jane even niet meer.

Na dit gesprek met Jane ga je, via de trappen, naar Emily's kamer. Emily zit nog steeds in de vensterbank. Praat met Emily en vraag haar naar de middelste naam van haar moeder. Dat blijkt Lois te zijn. Weer een antwoord op n van Josiah's vragen. Ga terug naar beneden en verlaat de Inn via de voordeur. Loop door naar Nancy's auto en zorg dat je aan de bestuurderszijde recht voor de auto gaat staan. We gaan nu naar diverse locaties in Titusville en dat moet per auto. Zoom in op Nancy's auto en je beland in:

Titusville:

Zodra je in Nancy's auto bent gestapt rijd Nance terug over de oprijlaan. 
Nancy merkt op dat de auto, die ze bij aankomst hier langs de weg zag staan, nu verdwenen is. Je beland dan op het Autorijscherm:

Auto Rijden:

Er zijn een aantal regels waar je rekening mee moet houden tijdens het autorijden. Ik zal ze hier even gaan uitleggen:

Als je een Lekkeband krijgt:

Parkeer de auto en druk op je spatiebalk om uit te stappen.

Gebruik, uit de gespreksoptie, de juiste optie, en de band wordt gerepareerd en Nancy rekent af. Dit gaat ook zo als je benzine nodig hebt.

Goed.....we gaan nu eerst naar:

Waddell Jewelry:

Kijk op de gewone plattegrond waar Waddell Jewelry is en stippel dan een route er naar toe uit, vanaf de Lilac Inn en rij er dan op het Auto Rij Scherm naar toe.

 Parkeer de auto in de parkeerhaven voor Waddell Jewelry en druk op je Spatiebalk. 

Nancy stapt vanzelf naar binnen en praat met Waddell over de kwitantie die ze uit de lucht heeft gevist. De kwitantie is voor een Metalen Sleutel die Waddell voor Jim Archer, de bankier, moest onderzoeken. Het bleek een waardeloze metalen sleutel te zijn met namaak juwelen. Archer weigert om Waddell voor zijn werk te betalen. Nancy betaald dus de 1,50 en ze krijgt de sleutel. Je bent dan vanzelf terug op het Auto Rijscherm. Nu gaan we naar de:

Main Bank:

De Main Bank is het eerste gebouw, rechts naast Waddell Jewelry, dus rij er naar toe en parkeer je auto en druk op je spatiebalk. 

Nancy gaat de bank in en ontmoet nu Jim Archer, de bankier:

Nadat Nancy is begroet door Archer stel je eventjes een paar vragen betreffende Emily en de bank. Archer krijgt dan een telefoontje die hij even aanneemt. Ga dan verder met:

Je blijft echter hier in Archer's kantoor. Archer gaat heel hard aan het werk....eh....hij gaat lekker zijn krantje zitten lezen. Draai je linksom naar de muur. Rechts naast de deur, die toegang geeft tot de bankkluisjes, hangt een foto aan de muur. Zoom er op in. Op de foto is een auto te zien en Nancy vraagt aan Archer of dit zijn auto is. Dat blijkt zo te zijn. Zoom uit en draai dan, ongeveer, 8 klikken rechtsom. Op het bureau dat tegen de muur aan staat, zie je een typmachine staan. Ga er naar toe. Nancy vraagt Archer over deze typmachine. Het is de typmachine van Josiah Crowley, maar het ding is stuk. Het is het enige dat Josiah aan Archer heeft nagelaten. Zoom in op de bovenkant van de typmachine. Je bent dan ingezoomd op de rol en je ziet het letterlint. Klik op hert letterlint:

Deze ouderwetse typmachines werkten dus met een inktlint. Je ziet er de afdrukken op van het laatst getypte brief die Josiah op deze typmachine heeft getypt. Klik met je handje op het lint en herhaal dit steeds. Steeds leest Nancy het stukje tekst hardop voor. Je leest: " October 9, 1929. Dear Mrs. Sheldon, Here is the trivet I said that you could borrow for your party at Twin Elms. Please take care of it because I would want it back someday. Your friend, Josiah C." Denk even terug aan wat je gelezen hebt over een trivet, een driepoot, in Josiah's "Lets I forget Book".  Zou Josiah zijn driepoot ook ooit terug hebben gekregen van Mrs. Sheldon? 

Zoom 2 keer uit. Draai 3 klikken rechtsom. Er hangt een portret aan de muur. Zoom er op in. Het is het portret van ene Clara Pickford, een eenzame oude dame die om de een of andere reden op Archer is gevallen en daarom zo af en toe de bank komt binnen vallen. Lees de opdracht die ze op het portret heeft geschreven: "To Jim Archer, my ace in the hole". Zoom uit. In de hoek zie je een mooie ronde Klok staan. Ga er naar toe. Josiah Crowley heeft deze klok hier achtergelaten. sindsdien loopt ie niet meer. In het onderste deel van de klok zit een klein rond gaatje. Zoom daar op in. Het blijkt een sleutelgat te zijn.

Zoom uit en draai terug naar Archer. Praat weer met Archer:

De Klok Tandwielen puzzel:

Draai je terug om naar de Klok en zoom weer in op het sleutelgat. Pak de sleutel, van Waddell, uit je inventory en klik hiermee nu op het sleutelgat van de klok. Het deurtje in de onderkant van de klok gaat open. Je ziet het klokmechaniek. Zoom er op in. Je scherm wordt gevuld met de tandwielen van de klok.

Zodra je de laatste tandwiel hebt geplaatst, zoom je vanzelf uit en gaat het mechaniekje draaien. De Bol, die bovenop de klok zit, gaat open en hierin staat je 3e Spiegeltje. Grijp het Spiegeltje en klik het naar je inventory. Zoom 2 keer uit. Draai 2 of 3 klikken rechtsom, naar de glasdeur en stap via de glasdeur naar buiten. Je bent terug in Nancy's auto. Rij nu terug naar de Lilac Inn en parkeer daar de auto. Druk op je spatiebalk om uit te stappen. Je staat dan weer, naast de auto, voor de Lilac Inn.

Goed....weet je nog de 4 vragen die Josiah heeft neergeschreven op de eerste bladzijde van zijn "Lest I Forget" Boek? Wel....je weet nu alle antwoorden op deze 4 vragen. Dus we gaan nu terug naar het Koetshuis van Josiah Crowley. Ga dus naar en over de Houten Brug, volg dan de  Vooruit, links en rechts pijlen, over het houtenpad en de Stenen Brug tot je weer met je neus tegen de deuren van het Koetshuis staat aangedrukt. Je bent dan beland in:

Hoofdstuk 4: 

Koetshuis:

Goed. Het koetshuis heeft dus 2 schuifdeuren en deze moeten open gemaakt worden. In de deuren zie je dus 4 panelen. Elk paneel heeft een knopje en een driehoek. Via de knopjes kun je dus de draaischijf, in de panelen, draaien om steeds een andere letter te laten verschijnen. Je moet dus nu, in de 4 panelen, de antwoorden op Josiah's 4 vragen gaan geven. Elk antwoord is dus een woord van 4 letters en deze woorden maak je dan door op de knoppen van de 4 panelen te klikken om de juiste 4 letters in de panelen te zetten. Telkens zie je dan, in het midden, een driehoekje rood worden.

Wel hier zijn de 4 antwoorden:

Dus als eerste maak je het woord Keen in de panelen. Als 2e het woord Omar. Als 3e Pony en als 4e Lois.

Na het invoeren van elk antwoord wordt 1 van de 4 driehoekjes, in het midden, rood. Als je alle 4 de antwoorden hebt ingevoerd zijn alle 4 driehoekjes rood en schuiven de 2 deuren open. Je kunt nu naar binnen. Ga naar binnen en kijk op je gemak even rond.

In elk van de 4 hoeken hangt een Metalen Armsteun aan de muur. Je kunt op elk van deze 4 steunen inzoomen. Het is overduidelijk dat je iets moet bevestigen op elk van de 4 armsteunen. Er zijn 2 paardenboxen. Je kunt in geen van beide boxen komen. Tegen de achterwand aan staat een Houten Tafel. Ga daar naar toe. Er staat een Blauwe Wekkerklok op de tafel en er ligt een folder op. Grijp de Folder. Het is de "Freshwater Fish of the Midwest" folder. Open de folder. Je ziet 9 zoetwater vissen in de folder afgebeeld, met de naam erbij en in welk soort omgeving je deze vissen het beste kunt vinden.

Leer het uit je hoofd, dus leer deze 9 vissen te herkennen en ook in welk soort watertje je zo'n vis kunt vangen.

 Zoom dan uit de folder. Zoom dan in op de Blauwe Wekker Klok. Je bent in de:

Wekkerklok Puzzel:

Wel.... de klok heeft maar 1 wijzer en deze staat op 12 uur. Boven de wijzer zit een knopje waar je op kunt klikken. Begin er nu mee om de stippen op te klok te nummeren als 1 t/m 12. De stip waar de wijzer nu staat is dus 12 en de stip er rechts van is 1.

Als je de cursor onder de wijzer zet dan wordt de cursor een draaipijl. Je kunt dus de wijzer linksom of rechtsom draaien. Je moet nu de wijzer, via een bepaalde volgorde op de uren gaan zetten. Maar welke uren, en in welke volgorde? Weet je nog het gedichtje dat je te zien kreeg toen je de Mastermind puzzel in de grote golfbal oploste? In dat rijmpje zag je 7 woorden in een afwijkende kleur. Weet je ook nog dat Josiah, in zijn "Lest I Forget" boek het volgende heeft geschreven over dit gedichtje: " Poem on golfcourse: sounds like numbers to me!". Wel....spreek die 7 woorden eens hardop uit. Je zult merken dat ze net als cijfers klinken. In het Engels natuurlijk. Vooruit....probeer het maar....

Dus de volgorde wordt dan: 1, 2, 4, 2, 8, 2, 7. Doe dus nu het volgende:

Uit de wekker komt nu de 4e Spiegel te voorschijn. Grijp de spiegel en klik het naar je inventory. Zoom uit en draai je om. Ok...je zult best zelf al wel al die geheimzinnige dingen gezien hebben, die op de houten tafel staan en die aan de muren zitten. Al die dingen zijn deel van een elektrische installatie waarmee een ladder omlaag kan worden gehaald zodat je omhoog naar de zolder kunt gaan. Die installatie moet nu dus worden geactiveerd. 

Begin er nu mee om nu weer in te zoomen op elk van de 4 Armsteunen die in de 4 hoeken hangen. Plaats dan op elk van de 4 steunen nu 1 van je spiegels. Als je dit gedaan hebt dan ga dan rechts voor de ingang van het koetshuis staan en draai je dan een paar klikken rechtsom. Je ziet een grijskastje aan de wand zitten. Er komt een pijp uit die omhoog gaat. Midden op het kastje zit een "Dominosteen". Zoom in op dit grijze kastje en klik er dan met je handje op. Het kastje gaat open. Je bent nu in de:

Domino Puzzel:

Wel....je ziet dus een "slang" van dominostenen. Rechts zit een zwarte hendel die is ingeklapt. De bedoeling is het dat je die hendel laat uitklappen en hiertoe dien je de dominostenen even in de juiste volgorde te leggen. Je klikt op een dominosteen om deze op te pakken. Een opgepakte dominosteen kun je draaien via je rechtermuisknop. Je kunt de stenen links en rechts van de "slang" even neer leggen. om ruimte te maken. Ik neem toch aan dat je wel eens Domino hebt gespeelt? Dat je dus weet wat de bedoeling is. Je begint met een "5" aan te sluiten op het vak linksonder en je eindigt met het aansluiten van een "7" aan het vak rechtsboven.  Alweer......en ik zal nu wel vervelend klinken.....het is kinderlijk eenvoudig.  Het enige "moeilijke" is dat je de stenen weer precies goed in de vakjes moet klikken. Doe je het goed dan schiet de zwarte Hendel omhoog.

Klik de Zwarte Hendel gelijk weer omlaag en.......Een lichtstraal schiet nu door de ruimte en gaat van spiegel naar spiegel. Je scherm "Tilt" nu. Je ziet nu de schuur van bovenaf en ziet dat er geen 4 maar 5 spiegels zijn. Je moet nu de 4 hoekspiegels gaan draaien zodat de lichtstraal via alle 5 spiegels naar de Lamp boven de houten tafel gaat. Dit moet wel via een bepaalde volgorde gebeuren. Nummer de spiegels, van linksboven naar rechtsonder, als 1, 2, 3, 4, 5. Je draait de spiegels via de draaipijl die je op de spiegels krijgt. Ga de spiegels 1, 2, 3, 4 nu zodanig draaien dat de lichtstraal de volgende route volgt: 4, 2, 5, 1, 3, Lamp.

Filmpje: De installatie wordt nu geactiveerd en de Ladder naar de zolder komt omlaag

Klim via de ladder omhoog de zolder op. Achter op de zolder staat een Klokkachel. Links staat een zgn HAMRADIO. Ga vooruit naar de Klokkachel. Er zit een paneeltje in de kachel, onder de klok. Zoom in op het paneeltje. Het paneel bevat 12 van die Hobo Symbolen en onder de symbolen zit een balk waarin je woorden kunt laten verschijnen als je er op klikt. Als je op de Hobosymbolen klikt dan lichten ze op. Wel....het zal wel een puzzel zijn, maar om deze op te lossen moet Nancy eerst meer weten over de Hobosymbolen. Zoom dus maar weer uit. Aan de pijp, de rechts uit de Klokkachel komt, hangt een briefje. Grijp het. Je leest: "Forget where you put LWAT? Marcel's band, you old coot!!". 

Zoom 2 keer uit. Draai links. Je staat voor de Hamradio. Ken je die nog uit een vorig Nancy Drew Game? We doen er nu niets mee, maar ga er wel verder naar toe. Onder de radio ligt ook een briefje. Grijp het. Je leest: "Ordered new quartz from Krolmeister Crystal Company 12/09/29. Paid $4,74 (Highway robbery) Delivery to take 6 weeks. Have Waddell cut the blank ( He did a good job last time ) ". 

Zoom 3 keer uit en draai je dan om via de omdraaipijl en ga vooruit naar de ladder. Klim terug omlaag en draai dan rechts. Open de schuurdeuren en ga dan 4 keer vooruit, links en weer 4 keer vooruit naar de voordeur van het voormalige:

Josiah Crowley Huis:

Ga weer naar binnen, draai rechts en praat weer met Richard Topham. Vraag:

Topham legt het uit en hij legt 5 kaarten op zijn bureau. Het is de bedoeling dat Nancy raad aan welk van de 5 kaarten Topham denk en dan op die kaart klikt. Je bent in de:

Kaart Test:

Ik heb dit spel tot in den treuren gespeeld om te achterhalen op hoeveel manieren Topham zijn vraag stelt en welke kaart dan bij welke vraag hoort. Hier is wat ik heb gevonden. Als Topham je dus vraagt aan welke kaart hij denkt, en hij vraagt dit op de manier zoals hieronder in de lijst staat vermeld, klik dan op de kaart die achter de vraagstelling staat vermeld. 

NB: Ik weet niet of er nog meer manieren zijn waarop Topham vraagt aan welke kaart hij zit te denken. Maar als je maar lang genoeg vol houdt dan komen er altijd wel 5 van de hieronder vermelde manieren achter elkaar voorbij. Vaak zegt ie ook 2 keer hetzelfde.

 • What card am I holding = Vierkant.

 • Which card am I thinking of = Kruis.

 • What card is this = Golfjes.

 • What card am I looking at = Cirkel.

 • What card am I concentrating on = Kruis.

 • What card am I thinking about = Ster.

 • Do you know what card I'm looking at = Vierkant.

 • Tell me what card is this = Cirkel.

 • This is which card = Ster.

 • Can you tell what card this is = Golfjes.

Beantwoord je 5 keer achter elkaar goed, dan gooit Topham het kristal op het bureau. Grijp het Kristal en sluit dan het gesprek af.

Verlaat Topham en keer terug naar de:

Lilac Inn:

Ga weer naar binnen en praat maar weer met Jane Willoughby. Jane verteld dat Emily een beetje aan het flippen is. Ga dus hierna naar Emily's kamer en praat weer met Emily. Vraag Emily wat er aan de hand is. Emily wijst dan naar een scheef hangend schilderij, aan de muur bij de naaimachine, en ze zegt dat dit schilderij zomaar begon te bewegen. Ook zegt dat ze de laatste tijd zomaar boeken omlaag ziet vallen en hoort ze fluister stemmen. Ze zegt dat Nancy maar naar huis moet gaan. Wat is er hier nu te doen voor Nancy. Zeg dus dat je wilt blijven. Je krijgt dan een aantal "I'd like to figure out..........." opties. Gebruik er 1 van en ga dan door met te vragen over de Safe Deposit Box Key en vraag dan over de Hoed van Josiah. Emily zegt dat Nancy maar even in de lade moet kijken. Die lade zit in de vensterbank waar Emily wel met haar kont aan vast gekleefd lijkt te zijn. Sluit dus het gesprek af.

In de vensterbank zit dus een grote lade. Ga dus vooruit en open de lade. Grijp de Hoed uit de lade. De Hoed komt groot in je scherm te staan In de rand van de hoed steekt iets uit. Klik daarop. Het blijkt Josiah's Safe Deposit Box Key te zijn. Berg de sleutel op in je inventory en zoom dan uit. De Hoed keert terug de lade in. Er liggen nog wat spulletjes in de lade, maar als je daarop klikt dan mag je ze niet pakken van Emily. Dus sluit de lade en zoom uit.

Draai je om naar de naaimachine en zoom dan in op het scheef hangende schilderij. Nancy vraagt zich af hoe dit schilderij zo scheef komt te hangen. Klik op het schilderij om het weer recht te hangen. Zoom uit en verlaat Emily's kamer en keer terug naar Jane Willoughby en praat weer met haar. Vraag Jane of ook zij wel eens last heeft van fluisterstemmen of van andere vreemde dingen. Nee dus.....Daar is Jane te nuchter voor om zich met dit soort onzin op te houden. Vraag ook over de Sheriff. Sheriff is helemaal niet langs geweest. Hij vermoed dat Emily de juwelen gewoon ergens heeft opgeborgen en nu niet meer weet waar. Sluit af.

De Geheime Tunnel:

Draai linksom en ga weer 2 keer vooruit de Salonkamer in. Je staat dan weer voor het raam. Draai rechtsom naar de diepe Bank Alkoof. 

Ga vooruit. Kijk naar het rechter gordijn. Je ziet dat een punt van het gordijn onder de kussen van de alkoof klem zit. Zoom daar op in en klik dan op die plek en......De Gouden Knop waarmee het gordijn vast zit draait en ......de Bank Klapt Open.....Je hebt de ingang van de Geheime Tunnel ontdekt:

In de alkoof gaat dus een trap omlaag. Klik met je rechtsaf pijl in het trapgat en ga dan 3 keer vooruit. Het is dan pikdonker.

 Rechts zit een hendel. Klik op de hendel en.....alle lantarens in de tunnel gaan aan en je hebt nu licht.

Ga nu verder 3 klikken vooruit. De gang is dan naar links gegaan. Stop. Voor je op de grond zie je munten liggen. Zoom er op in. Het blijkt een oud gebroken spaarvarken te zijn. Klik op de munten en Nancy is weer een dollar rijker. Zoom uit en ga verder 4 klikken vooruit.  De tunnel gaat dan verder naar links maar rechts zie je een mooi paneel in de muur.

De Creepy Corner Puzzel:

Zoom in op het paneel en klik er dan op met je handje. Het paneel schuift open en je ziet nu 24 blokjes. Elk blokje is een stukje van een foto en deze foto moet je nu in elkaar gaan puzzelen. Zoom nog een keer in om het paneel nu groot in je scherm te krijgen. Wel....het is in feite een verwissel puzzel. Je moet de blokjes dus met elkaar gaan verwisselen. Op de boven hoekjes van elk blokje krijg je draaipijlen waarmee je de blokjes kunt draaien, indien dat nodig is. Je pakt een blokje op met het handje en klik het blokje dan op een ander blokje. Het opgepakte blokje komt dan op die plek te liggen en het andere blokje heb je dan vast en daarmee klim je weer op een ander blokje en dit doe je net zo lang tot je de foto goed in elkaar hebt gezet. Je hoort dan een kort twinkelend geluidje en dan gaat het paneel open.

In het muurvak ligt dan een Langspeelplaat. Grijp de Lp. Het is getiteld "Creepy Corner". Klik de Lp naar je inventory en zoom 2 keer uit. Ga nu verder links, 2 keer vooruit, links, vooruit en Nancy komt weer bij een trap. Klim deze 2 keer vooruit op en dan ga je rechts, 2 keer vooruit, links, 3 keer vooruit en je hebt het einde van de tunnel bereikt en staat voor een ladder. Klik met de omhoogpijl op de ladder. Nancy doet nu eerst zelf het licht uit en klimt dan omhoog. We horen nu, door de muur, de stem van Richard Topham. Hela.....we zijn dus beland in Josiah's huis en aan de andere kant van de muur is dus Topham's zitkamer.

We kunnen nu hier niet verder. We zullen moeten wachten tot Topham ooit eens zijn luie kont van zijn stoel optilt om het huis te verlaten. De tunnel is dus een geheime verbinding tussen Josiah's huis en de Lilac Inn. Zoom dus uit en draai je om en klim op de hendel om het licht in de tunnel weer aan te doen. Wel, volg de tunnel nu terug naar de trap in de Zitalkoof. Nancy doet daar vanzelf het licht weer uit. Klim dan de trap weer op en klik, boven je hoofd, op het trapluik om het te openen en stap uit het luik en dan links de Salon weer binnen. Verlaat de Lilac Inn en stap in Nancy's auto om te beginnen aan:

Hoofdstuk 5:

De Jacht op Josiah's Trivet

Kijk even of er nog voldoende benzine in de tank zit. Is de tank nu nog maar voor een kwart vol, rij dan nu eerst naar Zippy en vul de tank. Rij anders nu naar:

Waddell's Juwelry

Parkeer de auto en druk op je spatiebalk om uit te stappen. Dit gaat verder weer vanzelf. Nancy stapt Waddell's Jewelry binnen en vraagt of Waddell het kristal voor haar wil snijden. Het gaat 2 dollar kosten, te betalen als Nancy het kristal weer komt ophalen. Je beland vanzelf weer op het Autorijscherm. Rij naar rechts en parkeer weer bij de:

Main Street Bank:

Druk op je spatiebalk om de bank binnen te gaan. Je beland vanzelf weer in het kantoor van Archer. Praat met Archer. Zeg dat je de sleutel van Josiah's Safe Deposit Box hebt gevonden. Om de Safe Box te openen is echter ook Archer's sleutel nodig en Archer is niet zomaar bereid om dit te doen. Archer heeft een probleem. Hij heeft bij een kleermaakster een jurk voor zijn vrouw besteld maar nu heeft ie ruzie met de kleermaakster en deze weigert om de jurk af te maken. Als Nancy er nu voor kan zorgen dat de jurk toch wordt afgemaakt dan is ie bereid om de Safe Box te openen. Vraag hoeveel Archer iemand bereid is om te betalen voor het afmaken van de jurk. Helaas.....Archer heeft geen geld meer. De Bankzaken gaan toch niet zo best als dat hij ons eerder wilde doen geloven. Archer oppert dan dat Jane Willoughby vroegen kleermaakster is geweest. Zeg dan: "Say no more. Just give me the dress and I'll take care of it". Archer geeft Nancy dan nu een grote lap rode stof die alleen nog even door de naaimachine moet worden gehaald. Verlaat het kantoor en je bent terug op het Autorijscherm.

Goed......Luister nu even goed naar mij....We gaan nu op zoek naar die Trivet (Driepoot) van Josiah Crowley die hij heeft uitgeleend aan Mrs. Sheldon die kamers huurt in de Twin Elms. Zodra je met Sheldon hebt gesproken zul je grote haast hebben. Sheldon zal je op een boodschap sturen en je zult dan snel van de ene naar de andere plek moeten rijden om op tijd weer bij Mrs. Sheldon terug te keren. Het is dus verstandig als je nu eerst even kriskras over het Autorijscherm gaat rijden, zonder ergens uit te stappen, en vind dan de locaties waar je straks snel naar toe moet gaan. Je moet hier toe ook de kleinere stenen weggetjes in rijden. Vindt nu eerst de volgende locaties

Jacht voor de Trivet.

Rij naar:

Blijf nu naar de witte dobber turen. Zodra je de dobber onderwater ziet verdwijnen klik je snel op de molen van de hengel en Nancy trekt een Visje uit het water. De vis ligt op een liniaal en je kunt de lengte van de vis aflezen. Je moet nu kiezen of je de vis houdt of weer terug zet in het water. Als je nu ziet dat de vis 19 inch lang is, dan heb je de juiste vis gevangen en klik je op "Keep". Zo niet dan klik je op "Release" om de vis terug in het water te gooien. Je moet het dan opnieuw proberen.

Heb je wel de juiste vis dan ga je terug naar: 

Ok....Nancy zal nu zo onderhand wel aangeven dat er getankt moet worden, dus rij maar naar Zippy Gasstation en tank voor 50 cents. Nu heeft Nancy echter niet meer genoeg geld om Waddell te betalen. Dus er moet eventjes wat geld bijverdient worden. Rij naar:

Tubby Telegrams: 

Telegrammen bezorgen:

Parkeer de auto en stap uit. Nancy ontvangt de papieren voor haar vader. Tubby vraagt nu of Nancy telegrammen voor hem wil gaan bezorgen. Ze krijgt 25 cents voor elk telegram dat ze bezorgt. Nancy heeft ten minste $2.- nodig om Waddell te betalen en ze zal nu niet zo veel geld meer in haar beursje hebben. Dus zeg ja op Tubby's voorstel. Tubby verteld waar Nancy het eerste telegram naar toe moet brengen. Dat is dus naar de Blendheim Nursery. Lever het telegram daar af en keer terug naar Tubby Telegrams om de 25 cent en een nieuw telegram in ontvangst te nemen.

Goed....ga nu een paar keer een telegram voor Tubby bezorgen naar de adressen die hij Nancy verteld. Keer na elke bezorgen terug naar Tubby om de 25 cent in ontvangst te nemen en een nieuw telegram. Blijf dit nu doen, maar kijk af en toe even in Nancy's beursje om te zien of er al meer dan $2.- in ziet. Als Nancy meer dan $2.-  heeft dan kun je er mee ophouden. Ga dan gewoon, na het bezorgen van het laatste telegram, niet meer teug naar Tubby. Je loopt dan wel de laatste keer de 25 cent mis, maar daar is niets aan te doen. Zodra je voldoende geld hebt om Waddell te betalen de $2.- te betalen, maar dan ook nog voldoende geld over houdt op ten minste nog voor 50 cents te kunnen tanken, rij je naar:

Waddell's Jewelry:

Nancy betaald Waddell de $2.- en ontvangt het nu geslepen kristal terug. Rij nu weer naar de Lilac Inn en je beland in:

Hoofdstuk 6:

Josiah's Dagboek

Lilac Inn:

Ga naar binnen en praat met Jane. Vraag Jane: "Since you used to be a dressmaker, do you think you could help me sew something?". Eh....nee...Jane is er te lang uit en kan Nancy met het jurkje naaien niet helpen. "Then how about giving me some pointers?". Ook enige tips kan Jane Nancy niet geven. Sluit af en ga naar Emily's kamer. In Emily's kamer ga je gelijk naar de naaimachine. Zoom weer in op de naaimachine. Nancy vraagt beleeft aan Emily of ze de naaimachine mag gebruiken. Dat mag. Zoom weer in op de naaimachine. Verdorie....de naald ontbreekt. Emily zegt dat de naald waarschijnlijk in de naaidoos van haar moeder ligt en dat Jane wel weet waar die doos is gebleven. Terug naar Jane dus.

Vraag Jane dus of ze weet de naald voor de naaimachine in Emily's kamer is gebleven. Dat weet Jane wel en ze wil de naaidoos ook wel gaan halen, maar er is een probleem. Er moeten een bende Taarten worden gebakken, dus eigenlijk heeft Jane geen tijd om voor Nancy de naald te gaan zoeken. Tenzij Nancy die taarten even wil gaan bakken. Zeg dus dat je dit wel wilt doen. Jane stopt nu een kaartje in je inventory. Draai je om, ga naar de voordeur, open de voordeur en stap 1 klik vooruit naar buiten. Je staat op de waranda. Links hangt de telefoon. Draai rechts. Een blokjesgordijn. Ga vooruit en klik op het gordijn. Het gordijn gaat open. Je bent in de:

Taarten Puzzel:

Je scherm is gevuld met taarten. Er zijn Rode Cherry Taarten, Blauwe Blueberry Taarten en wit/bruine Chocolate Taarten.. Je moet al deze taarten in de juiste kolommen plaatsen. De Rode Taarten dus in de Cherry kolommen, de Blueberry Taarten in de Blueberry kolommen en de Chocolate Taarten in de Chocolate kolommen. Maar dat moet wel op de goede manier gebeuren. Links staan de namen van Taarten die met de 3 hoofdtaarten gemaakt kunnen worden. Op het kaartje dat je van Jane hebt gekregen kun je lezen welke taarten er nodig zijn voor bijvoorbeeld een Sandgate. De taarten moet dus op een bepaalde manier worden gerangschikt. Ik heb geen zin om dit verder uitgebreid te gaan uitleggen. Kijk maar op het plaatje dat ik van de oplossing heb gemaakt en rangschik de taarten dan precies zo. Nancy zegt "All Done" als je het goed hebt gedaan en dan gaat het gordijn vanzelf weer dicht.

Zoom dan uit het gordijn, draai rechts en ga terug de Inn in. Hela....Jane staat niet achter haar kathedertje. Ga helemaal vooruit naar Jane's katheder. Je krijgt nu, rechts naast de katheder van Jane, een krommepijl. Gebruik deze nu nog niet, maar gebruik nu de draaipijlen die je aan de rechterrand van het scherm krijgt om een paar klikken naar rechts te draaien. Je ziet dan de grote staande klok in de hoek staan

Ga vooruit naar de staande klik en zoom dan in op het ronde uiteinde van de klokslinger. 

Klik op de slinger. Het ronde deel van de slinger gaat open. Je ziet een paneeltje. Zoom daar op in om het te vergroten:

Zeg....dit lijkt wel de spiegel lay-out van het koetshuis. Zijn die 7 blauwe stipjes niet de 5 spiegels en de lamp? Leuk...maar wel een beetje "mosterd na de maaltijd". Zoom 4 keer uit en klik nu 2 keer de kromme pijl om achter Jane's kathedertje te komen. In de katheder zie je een paar boeken staan. Zoom daar op in. Er staat ook een telefoon met een kapotte draad. Tussen de boeken ontwaar je een foto. Grijp de foto. Hij komt in je scherm te staan. Er staan 2 mannen op in een tunnel. Klik op de foto. Volgens Nancy zijn dit de 2 broers die de Lilac Inn  n het huis van Crowley hebben gebouwd. Klik weer op de foto. Je draait de foto om en leest op de achterkant: "Door in Parlor Window Seat". Wel....ook dit is de bekende "mosterd na de maaltijd" want de ingang van de geheime tunnel, in de alkoof, hebben we al ontdekt. Zoom uit. De foto gaat je inventory in.

Goed, gebruik de krommepijl en dan de rechtsafpijl en ga weer de Salonkamer in. Ga weer naar de Alkoof, rechts. Klik op de "Gouden Knoop" van het rechter gordijn om de tunnel ingang weer te openen en daal af naar beneden. In de tunnel klik je weer op de Hendel om het licht aan te doen. Ga dan 1 keer vooruit en STOP. Klik met je handje op de lantaarn die rechts hangt. Nancy opent nu een 2e geheime deur en je kijkt naar een trap die omhoog gaat:

Ga helemaal deze trap op. Boven gekomen kun je niet verder. Je ziet een streepje licht dat via een kier tussen de planken van de rechtermuur door komt. Zoom daar op in. En zoom dan weer in op de kier. Je kijkt Emily's kamer in. 

Dit is dus de andere kant van de naaimachine muur. Dus van hieruit laat iemand dus de schilderijen in Emily's kamer bewegen. Wel...dit is een dead end. Dus zoom uit en draai je om. Nancy heeft het gevoel of dat ze wordt begluurd. Daal terug de trappen af en beneden klik je op de hendel die linksboven zit om de geheime deur weer te openen. Ga dan linksaf en via de trap onder de Alkoof terug naar de Salonkamer en dan terug naar de hal. Draai in de hal weer linksom naar Jane's standplaats en zie....Jane is terug. Praat weer met Jane.

Jane heeft de naaidoos gevonden en toont deze aan Nancy. Er ligt een naald in. Klik in de doos en deze verdwijnt naar je inventory. Ga verder met Jane praten. Nancy confronteert Jane met de Foto, de geheime tunnels en de kier waardoor men Emily's kamer in kan gluren. Jane wordt een beetje pissig omdat Nancy haar verdenkt. Bied uiteindelijk je verontschuldigingen aan Jane aan. Jane verteld dan dat Emily uit is. Zo...dus Emily heeft zich losgerukt uit haar vensterbank. Sluit af en ga weer naar Emily's kamer.

Emily is er dus niet, dus laten we van de gelegenheid gebruik maken. Ga naar de vensterbank en open de lade in de vensterbank weer. Grijp de brief die naast de hoed ligt nu. Lees de brief. Het is een handgeschreven brief van Josiah aan Gloria. Neem vooral notie van de laatste zin. Je leest:

Dearest Gloria

If you would do three simple things for me, I would very much appreciate it.
Firs, keep this note for me. Tuck it away in a safew place and should I ever ask to see it, please allow me to do so.
Second, don't mention or show this note to anyone else.
Third, dont ask me why.

I mean this from the Bottom of my heart:
You are a kind lady who sparks like good waters, and make me think the sky is the limit

                                                                                                                            Your grateful friend
                                                                                                                            Josiah

Zoom uit om de brief terug te leggen in de la. Rechts in de lade staat nog een brief die je ook even doorleest. Het is een getypte brief van Jane aan Gloria. Zoom uit en sluit de lade en zoom uit.

Draai je om naar de naaimachine en ga er helemaal naar toe. Zoom in op de naaimachine. De naaimachine vult je scherm. Linksonder hoort de naald te zitten. Pak de Naald uit je inventory en klik ermee linksonder op de naaimachine. Pak dan de Rode Jurk uit je inventory en klik deze midden op de naaimachine. 

Het Jurkje Stikken

Dit is zo'n beetje de meest frustrerende puzzel in een Nancy Drew Game die ik ooit ben tegen gekomen. 

Dus wees alvast gewaarschuwd. Dit is niet gemakkelijk.

Voor de rechte delen van de lijn kun je het beste vlak voor de naald op de stippellijn klikken maar je zult toch ook moeten bijsturen door, heel voorzichtig, de rode stof steeds een klein stukje naar links of naar rechts te bewegen.Voor de bochten is het een ander verhaal. Door de stof steeds, met kleine rukjes, naar links en naar rechts bewegen moet je de bochten in de witte lijn proberen te volgen.

Als je Nancy hoort zeggen, terwijl je bezig bent, dat zij zelf de jurk zo niet zou willen dragen, dan kun je er maar beter mee ophouden. Zoom dan uit via de uitzoompijl, rechts naast de rode stof en onderaan het scherm, en klik dan de Rode Stof opnieuw op de naaimachine om het opnieuw te proberen. Ga je echt totaal mis dan geeft Nancy zelf wel aan dat je maar beter overnieuw kunt beginnen. Red je het wel om het einde van de streepjeslijn te bereiken zonder dat je Nancy ook maar 1 keer hebt gehoord, dan HEB JE HET GERED. Nancy zegt dan dat het GOED IS en de Rode Jurk zit dan vanzelf weer in je Inventory.

Zoom 2 keer uit de naaimachine als je klaar bent met naaien en Nancy heeft gezegd dat het goed is. Draai dan rechtsom en ga weer naar het ladekastje waar de grammofoon op staat. Zoom weer in op de grammofoon en pak de Lp eraf. De Lp wordt keurig naast de grammofoon op de Lp hoes gelegd. Open je inventory en grijp er nu de Lp uit die je "gewonnen" hebt toen je de Creepy Corner puzzel oploste. Plaats deze Lp nu op de grammofoon en klik op de zwengel van de grammofoon. Je hoort een:

Hoorspel:

Je kunt mee lezen met wat je hoort in het tekstvak. Je moet wel de scrolpijl gebruiken om met de tekst mee omlaag te scrollen. Tijdens het hoorspel hoor je geluidseffecten. Deze geluidseffecten zijn in de tekst met Rode Woorden ook aangegeven. Noteer deze geluidseffecten en doe dat in de volgorde waarin ze verschijnen en hoorbaar zijn. Je krijgt dan dit rijtje geluidseffecten: Hoof Beats, clap of thunder, clap of thunder, rain, door opens, footsteps, clashing of swords, clashing of swords, clap of thunder, sound of coins. Als het hoorspel is afgelopen dan grijp je de Lp terug van de grammofoon en klik je op de andere Lp om deze weer op de grammofoon te leggen. Zoom 2 keer uit.

Goed.....Je hebt Archer's Jurkje keurig netjes genaaid. Dus laten we het jurkje maar aan hem gaan terug geven. Verlaat Emily's kamer en ga naar beneden en naar buiten. Stap in Nancy's dure Roadstar en rij naar de:

Maim Street Bank

De Trivet en Dagboek puzzel:

Parkeer de auto weer op de parkeerplaats voor de bank en stap uit via je spatiebalk. Vanzelf ben je dan terug bij Archer die je vraagd hoe het met zijn jurkje gesteld is. Gebruik 1 van beide opties en Nancy pleurt het jurkje op Archers bureau. Archer en Nancy gaan naar de kluisjes en ze openen Josiah's kluisje. De Safe Deposit Box zit dan nog in het kluisje. Klik op de greep van de box om de box uit het kluisje te trekken en klik dan op de greep die bovenop de Box zit om de Box te openen. In de Box ligt Josiah's DAGBOEK. Grijp het dagboek uit de box.

Van Archer mag Nancy het dagboek houden. Klik op het Dagboek. De kaft van het dagboek vult nu je scherm. Het dagboek zit op slot. In de Kaft zie je dus een Cirkel van 12 blokjes. Op elk blokje staat een LETTER. Midden in de cirkel zie je een Design. Dit Design heb je ook al op de Trivet gezien. Herinner je de aanwijzing in Josiah's "Lest I Forget" boek over zijn dagboek? Daarin las je: To Open Journal: (D)ecoder is in the (t)rivet (2 to the right)

Blijf in het dagboek scherm maar open nu je inventory en klik op de Trivet. De Trivet vult nu je scherm. Ook de Trivet is een Cirkel die bestaat uit een buitenste ring en een binnenste ring. In de Buitenste Ring zie je 12 Symbolen. Ze stellen geluidseffecten voor. Sommige van de symbolen stellen dus de geluidseffecten voor die je hoorde in het hoorspel op de Lp. Bij elk symbool zie je een letter. Wel....zoek nu op de Trivet de symbolen op van de geluidseffecten uit het hoorspel en noteer de letter die bij deze symbolen staan: Dus:

Zet deze letters nu in de volgorde van de geluidseffecten uit het hoorspel en je krijgt; GOODFELLOW. 

Er zijn 3 bladzijden. Bovenaan elke bladzijde staat, links, een naam en, rechts een Mhz frequentie. Nancy leest het ook hardop voor. Noteer de 3 namen en de 3 frequenties, dus je krijgt: Flute - 7.025 Mhz. Pyramus = 7.057 Mhz. Thisby = 7.050 Mhz. Dit zijn dus 3 mensen waarmee Josiah via zijn Hamradio heeft gesproken en de frequenties waarmee je ze kunt oproepen. Zoom 2 keer uit en zeg gedag tegen Archer.  Draai je om naar de galadeur en verlaat Archer's kantoor. Je beland dus terug in Nancy's auto. Rij terug naar de Lilac Inn. Stap uit de auto en volg nu, lopend, de route door het park naar het Koetshuis van Josiah Crowley. Je bent beland in:

Hoofdstuk 7:

De Hamradio:

Koetshuis:

Klik op de deuren om ze te openen en stap dan 1 keer vooruit naar binnen. Draai links en zoom weer in op het grijze "domino" kastje. Open het kastje. De zwarte Hendel klapt weer omhoog dus klik de hendel weer omlaag. De Radiometerinstallatie brengt de ladder weer omlaag. Klim dus via de ladder weer naar boven en ga dan boven, links, naar de:

Hamradio:

Zorg dat de hamradio groot in je scherm staat. De Hamradio heeft 3 draaiknoppen, maar de linkerknop is stuk. Boven elke knop zit een venstertje waar je de frequenties in afleest. Rechts zit een klein grijs deurtje. Open het deurtje en plaats dan in het vakje het Kristal uit je inventory. Sluit het deurtje weer. Klik nu op de knoppen. De knoppen komen nu groot in je scherm te staan.

Goed....Uit Josiah's dagboek heb je 3 namen en drie frequenties verkregen. We gaan nu met deze 3 mensen contact opnemen via de Hamradio. Zodra je een frequentie juist hebt ingesteld roept Nancy de desbetreffende persoon op en volgt er een gesprek. Deze 3 gesprekken gaan steeds grotendeels van zelf, maar je zult wel steeds even 1 of 2 vragen moeten stellen uit een keuze van 2 vragen. Het maakt niet uit welke keuze je neemt. Luister goed naar wat Flute, Thisby en Pyramus vertellen.

Je ziet dat in het venstertje van de Linkerknop al het cijfer 7 staat ingevuld. Deze Linkerknop is stuk en kun je niet draaien. Maar dat geeft ook niet want de 3 frequenties beginnen alle drie met 7. Je moet dus alleen de laatste delen van de frequentie invoeren met de Middelste Knop en de Rechter Knop. We beginnen maar met:

Goed....Heb je begrepen wat de 3 mensen Nancy vertelt hebben. Alle 3 hebben zij van Josiah een ZIN uit een toneelstuk van Shakespeare opgekregen. Zij mogen die zin alleen zeggen aan iemand die hen weet te vertellen uit welk toneelstuk en uit welke passage in dat toneelstuk de zin komt. Nancy moet dus nu eerst achterhalen welke toneelstuk van Shakespeare bedoelt wordt. Herinner je wat je gelezen hebt in Josiah's "Lest I Forget" Boek? Je las daarin o.a: To Open the big Tock on top: Give Flute, Thisby and Pyramus their cues, Bottom's cue is in note to Gloria. Waar heb je ook alweer een Shakespeare boek gezien? In Josiah's huis.

Zoom 2 keer uit, draai je dan om via de omdraaipijl en ga vooruit. Klim via de ladder terug omlaag en verlaat het koetshuis. Ga weer naar het huis van Richard Topham (Josiah Crowley's voormalig huis). Ga naar binnen en praat weer met Topham. Vraag: "Could I see that copy of 'A Midsummer Night's Dream', you have here?". Nee...de klojo wil Nancy het boek niet geven. Dus zeg toch maar vriendelijk gedag. Wel....geen kans om het boek in te zien zolang Topham hier achter zijn bureau zit. Verlaat Topham's huis en wandel terug naar de Lilac Inn

Het Midsummer Night's Dream Boek

Ga de Lilac Inn weer binnen en naar de Salonkamer. Open de ingang van de Geheime Tunnel in de Alkoof door weer op de Gouden Knoop van het rechter gordijn te klikken en daal dan af de tunnel in. Doe het licht in de tunnel aan via de hendel en ga nu weer helemaal door de tunnel naar het andere einde. Nancy is dan terug bij de ladder onder Topham's zitkamer. Klim omhoog. Nancy doet vanzelf eerst weer het licht in de tunnel aan. Bovenop de ladder wacht je even voordat je het luik opent. Ik leg het eerst even uit.

Zodra je het luik opent moet je snel wezen. Topham is nu bezig, in een andere kamer, met n van zijn studenten. Maar Uri, de kat merkt Nancy op en gaat miauwen. Je moet snel wezen. Vindt de speelgoedmuis en geef deze snel aan Uri, de kat, voordat Topham binnenkomt en Nancy ontdekt. Als dat gebeurt dan wordt Nancy gearresteerd door de Sheriff en is het Game Over. Gebruik dan je save of de "Second Chance" optie om het opnieuw te proberen. De Speelgoedmuis kan op 3 plekken leggen. Ofwel ligt de muis onder de stoel, rechts naast de ronde tafel. Of je vindt de muis onder de kast waar je hem de eerste keer al hebt gevonden, of de muis ligt bij de kist waar ook de Diarama op staat.

NB: wil je ook de arrestatie van Nancy eens zien, zorg dan dat je te langzaam bent met het vinden van de muis. Je kunt altijd de "Second Chance" optie gebruiken, of je eigen save, om dit stukje opnieuw te doen.

Dus...Open het luik en klik vooruit. Uri begint te miauwen. Snel....Zoek de Muis, zoom er op in en grijp de muis en berg hem op in je inventory. Ga dan naar de open haard en zoom in op Uri en klik de muis op de kat. Zoom uit en draai je rechtsom naar het bureau. Op het bureau van Topham staat dan het "A Midsummer Night's Dream" boek.

Grijp het boek en open het. Blader door de pagina's. Op elke pagina zie je een passage die omcirkelt is. Er bij staan de namen van Pyramus, Flute en Thisby. Nancy noteert vanzelf deze omcirkelde passages in haar notitieboekje, dus je hoeft ze zelf niet over te schrijven. Als je door de pagina's hebt gebladerd dan zoom je 2 keer uit om het boek terug te zetten. Draai je dan snel om naar de hoek, rechts naast de voordeur. Dat is de hoek waar het tafeltje met de Gong staat. In deze hoek ligt een kleed op de vloer en onder dat kleed is dus het luik naar de Geheime Tunnel.

Ga vooruit en zoom in op het kleed. Klik op het kleed om het luik te openen en duik vooruit het gat in. Doe het licht in de tunnel weer aan via de hendel en ga terug door de tunnel naar de Salonkamer van de Lilac Inn. Verlaat de Inn en wandel nu weer terug naar het:

Koetshuis:

De Hamradio:

Ga het koetshuis weer in en weer naar het grijze "domino" kastje. Open het kastje weer en zet de hendel weer omlaag. Klim dan via de ladder weer omhoog en zoom weer helemaal in op de Hamradio. Goed....je moet nu weer contact opnemen met Flute, Thisby en Pyramus en je moet elk van hen de juiste passage uit het A Midsummer Night's Dream Boek vertellen. Steeds krijg je dus 3 keuzes waaruit je moet kiezen. Kies dus steeds de goede passage en noteer dan de antwoorden die je van Flute, Thisby en Pyramus krijgt. In Nancy's dagboek kun je de 3 passages nalezen.

Zoom helemaal uit de Hamradio en ga nu naar de Klokkachel, achter op de zolder. Wel....Dit is dus de "Old Clock" van Josiah Crowley en je gaat nu het "Geheim van de Oude Klok" onthullen:

Het Geheim van de Oude Klok:

Zoom weer in op het Paneel met de 12 Hobo Symbolen. Het paneel komt groot in je scherm te staan. In het tekstvak staat al "Flute". Laar dat staan. Er zijn dus 12 Hobo symbolen. In de krant, die je gelezen hebt in de Salonkamer van de Lilac Inn, heb je een tabel gezien met de verklaring van al deze 12 Hobo Symbolen.

Elk symbool staat voor een bepaald zinsdeel. Wat jij nu moet doen is, voor Flute, Thisby en Pyramus, op de symbolen te klikken waarmee je de zinnen van hun antwoorden kunt maken. Je begint met Flute en als je voor Flute de juiste symbolen hebt aangeklikt dan verschijnt vanzelf de naam Thisby in het tekstvak. Als je dan voor Thisby de juiste symbolen hebt aangeklikt dan verschijnt Pyramus in het tekstvak. Goed....Ik zal het je makkelijk maken. Nummer nu de 12 symbolen, van linksboven naar rechtsonder, als 1 t/m 12 en doe dan het volgende:

Klik op het Bord dat nu uit de kachel is geschoven. Het komt groot in je scherm te staan. Je ziet een aantal symboolknoppen met cijfers. 

Lees de Instructies en klik dan op de Instructies en het bord schuift open. Je bent in het:

Mens Erger Je Niet Spel:

Klik op: 4, 8, 10, 6, 1, 7, 2, 9 en 3 en....Je land precies op het Eindvak. De Kachel gaat aan. Herrie en vuur en....Uit de Klokkachel floept nu een GOUDEN GOLFBAL:

Grijp de GOUDEN GOLFBAL en plaats het in je inventory. In het gat waar de Gouden Golfbal uit kwam gefloept steekt een bruin briefje. Grijp dit briefje dus uit het gat en lees het. Het vertelt je wat je met de Gouden Golfbal moet doen en ook Nancy vertelt je wat je moet doen.

Zoom 3 keer uit, draai je om en daal via de ladder terug naar beneden. Verlaat het Koetshuis en volg nu de route weer naar de Minigolf Baan. Je beland in:

Hoofdstuk 8: 

Het EINDE

Minigolfbaan:

Terug bij de Minigolf ga je, rechts naast het Rode Huisje, vooruit en je beland vanzelf op :

Hole 6: Tiny Town:

Naast de Startmat is een nu een steen open gegaan en hierin zit het gat waar je de Gouden Golf Bal in moet mikken. Dus leg de Gouden Golf Bal op de mat, op de rand en recht voor het gat. Mik de "balletjes" in het gat en klik dan. De bal gaat het gat in en wordt bomhoog geschoten en beland in het huisje dat is open gegaan en via het huisje beland je op het 2e scherm van Hole 6. Links op dit scherm gaat er iets open en in het gras, voor de watertoren ligt nu een Sleutel.

Grijp deze sleutel. Het blijkt een Safe Deposit Box Sleutel te zijn. Stop de sleutel in je inventory. Vanzelf sta je dan terug bij het rode huisje. Ga nu terug naar de:

Lilac Inn:

Vlak bij de auto hoor je al Jane en Emily die ruzin met elkaar en Nancy beland vanzelf bij Jane. Gebruik 1 van de gespreksopties met Jane en ga dan naar boven en Emily's kamer weer binnen. Emily zit weer te sippen in haar vensterbank. Praat met Emily. Het maakt niets uit welke opties je hier nu gebruikt. Emily heeft de moed verloren en heeft een inzinking en ze wil dat Nancy terug naar huis gaat. Ze wil verder niet met Nancy praten. Dus verlaat Emily's kamer en ga terug naar beneden en naar buiten en stap weer in Nancy's auto. Rij naar de 

Main Street Bank:

EINDSPEL:

NB: voor je nu bij de bank uitstapt, controleer eerst even of er genoeg benzine in Nancy's tank zit. Is dat niet zo, rij dan nu eerst naar Zippy en gooi de tank vol met 50 cent of met 25 cent aan benzine. Dit is je laatste kans om te tanken en als je zo meteen niet voldoende benzine in de tank hebt dan kun je de game niet uitspelen.

Parkeer de auto dus bij de bank en stap uit. Je beland vanzelf weer in Archer's kantoor. Praat met Archer en vertel hem over de nieuwe Safe Deposit Box Sleutel die je in Hole 6 hebt gevonden. Het kan dus geen sleutel voor Josiah's kluisje zijn. Vraag dus van wie deze sleutel dan wel is. Het blijkt de sleutel van Clara Pickford te zijn en Archer maakt nu dit kluisje open. Trek de Box uit het geopende kluisje en open de box. In de box ligt een enveloppe en een foto. Grijp de Enveloppe. Het blijkt Josiah's echte Testament te bevatten. Zoom uit om de enveloppe terug in de box te leggen en grijp dan de Foto uit de box. Er staan 2 vrouwen in de foto. De ene is Gloria Crandell en de andere is Jane Willoughby. MAAR.....dit is niet de Jane Willoughby die wij kennen en die nu Emily's voogdes is en steeds in de hal van de Lilac Inn staat. De dame in de foto is dus de ECHTE Jane Willoughby en de dame in de Lilac Inn is dus een BEDRIEGSTER.

Je beland nu vanzelf terug in Nancy's auto en Nancy rijd terug naar de Lilac Inn. Op de oprijlaan van de Inn komt die "Jane Willoughby" aangereden in haar auto en Nancy confronteert haar met het feit dat ze een bedriegster in. "Jane" scheurt nu weg. Je beland in de:

Achtervolging:

EINDE:

Er volgt het gebruikelijke EINDE van elk Nancy Drew Game. Nancy leest haar brief aan haar papa op waarin ze uitlegt wat er nu eigenlijk aan de hand was. Je ervaart dat Emily een grote som geld heeft gerfd van Josiah en dat Topham inderdaad een fraudeur is. Het felicitatiescherm verschijnt dat je dan wegklikt om je beloning in ontvangst te nemen.

Klik in het Smart Cookie scherm en zie de aankondiging van Nancy Drew Game nummer 13:

2005: Walkthrough door: Louis Koot