Nancy Drew 13

Last Train To Blue Moon Canyon

2005: Walkthrough door: Louis Koot

Dit is dus alweer nummer 13 in de Nancy Drew serie. Ik ga er van uit dat dit niet de eerste Nancy Drew game is dat U speelt. Met andere woorden....dat u weet hoe deze games in elkaar zitten en dus weet hoe één en ander werkt in de Nancy Drew games. U weet dus best dat het belangrijk is om in gesprekken alle vragen/opties te gebruiken die maar mogelijk zijn. Soms is het belangrijk om daarbij een bepaalde volgorde in aan te houden om alle relevante vragen ook te kunnen stellen. Ik ga echter deze keer niet steeds alle gesprekken helemaal voor u uittypen. Alleen wanneer het echt nodig is dat U een bepaalde vraag moet stellen, of een bepaalde volgorde moet aanhouden,  zal ik dit expliciet in de walkthrough vermelden. O...ja.....de walkthrough gaat er van uit dat U een "Senior Detective" bent

A: De Treinreis naar Copper Gorge:

In deze Nancy Drew game wordt Nancy bijgestaan door Frank en Joe Hardy (The Hardy Boys). Lori Girard heeft enige beroemde mensen op het gebied van misdaad uitgenodigd voor een treinreis naar Blue Moon Canyon. Frank en Joe Hardy zijn 2 van de genodigden en zij hebben op hun beurt Nancy weer gevraagd om hen op deze trip te vergezellen. De andere gasten in de trein zijn de beroemde spookjager John Grey, de beroemde schrijfster Charleena Purcell en "super cop" Tino Balducci. De game begint in het restauratie rijtuig van de trein alwaar Lori Girard aan haar gasten de bedoeling van het reisje uitlegt. 

We reizen in de gerestaureerde trein van ene Jake Hurley en zijn op weg naar de Copper Gorge in Colorado alwaar de oude goudmijn van gezegde Jake Hurley te vinden moet zijn. Lori verteld iets over Jake Hurley en dat Jake's vrouw, Camille, dood is gevonden in deze trein. De trein werd gevonden in Blue Moon Canyon, midden in de Nevada woestijn, en was geheel verlaten en de machinist was dood. Verder was de trein geheel verlaten. Lori Girard  heeft Jake's trein in oude staat laten restaureren en ze wil dus de goudmijn van Jake Hurley vinden en daartoe heeft zij deze trip naar Blue Moon Canyon georganiseerd. Opeens zien we dat er wellicht een "verstekeling" aan boort van de trein is en dan......volgt er kortsluiting.....het licht gaat uit en het is opeens pikkedonker. We horen Lori Girard gillen en als het licht weer aan gaat is......Lori verdwenen en hier begint dan:

Hoofdstuk 1: Zoektocht naar Lori

Restauratie rijtuig:

Na Lori's verdwijning vraagt Frank Hardy aan Nancy wat ze van plan is om te gaan doen en dan zijn we in de Bar. Charleena Purcell zit aan de bar op haar laptop te werken aan haar nieuwe roman. Vanzelf volgt er nu een gesprekje met Charleena die zegt dat ze niet gelooft dat er iets ergs is gebeurt met Lori. Je kunt Charleena nu 2 of 3 vragen stellen. Charleena gelooft dat de "verdwijning" een publiciteits stunt van Lori is. Nancy kent Charleena nog uit haar Secret of Shadow Ranch avontuur. Toen heeft ze een paar keer met Charleena gebeld voor informatie over Dirk Valentine. Charleena weet zich dit niet meer te herinneren. Frank Hardy roept Nancy dan, vanuit de eetkamer, en Nancy onderbreekt het gesprek met Charleena.

De trein bestaat uit de volgende rijtuigen: Locomotief, kolentender, restauratierijtuig, slaaprijtuig,  het rijtuig van Camille, het rijtuig van Jake, het remrijtuig (de caboose) en de lounge rijtuig. Het restauratie rijtuig bestaat uit de keuken, de eetkamer en de bar. We zijn dus nu in het bar gedeelte van het  restauratie rijtuig.

Draai rechts en ga 2 keer vooruit. Je bent dan terug in de "eetzaal". Frank en Joe Hardy zitten weer aan de grote tafel. 

Ga vooruit en klik dan met je "vraagteken" op de Hardy Boys om het gesprek te beginnen. De Hardy Boys doen verslag van hun doen en laten nadat het licht in de trein weer was aangegaan. Joe is toen achter Tino Balducci aan gegaan en Frank is John Grey gevolgd naar het "Camille" rijtuig. Stel de Hardy Boys alle mogelijke vragen die je maar kunt stellen. Joe heeft gezien dat Balducci iets van de vloer raapte, op de plek waar Lori stond toen het licht uit ging. Frank denkt, net als Charleena, dat Lori haar verdwijning zelf in scène heeft gezet. Joe denkt er echter anders over.  Niemand heeft de machinist nog op de hoogte gesteld van Lori's verdwijning. Na dit gesprek ben je vanzelf weer uitgezoomd en kijk je het keukentje in. Je ziet de telefoon hangen, aan de muur van het keukentje:

Ga 3 keer vooruit en zoom dan in op de telefoon. Deze telefoon is de enige manier om in contact te komen met de machinist op de locomotief. Grijp de hoorn van de haak en vanzelf praat Nancy dan met de machinist. Ze brengt hem op de hoogte van Lori's verdwijning. Gebruik de paar mogelijke vervolg opties. De machinist neemt alleen orders aan van Lori en dus is hij niet van plan om de trein te stoppen. Ook wil hij de autoriteiten niet op de hoogte brengen van Lori's verdwijning. Zoom dus 2 keer uit de telefoon en draai links. Je kijkt nu door het keukentje en ziet de deur die naar de kolentender en de locomotief gaat. Links in de hoek staat de kachel en rechts in de hoek zie je pijpen en een draaiwiel aan de muur.

Zoom in op de kachel. In de klep van der kachel zie je een Vierkant en een Eend. Klik hierop met je handje maar Nancy krijgt de klep niet open. Zoom uit en ga vooruit naar de deur. Klik met je handje op de deur. De deur zit echter stevig op slot en krijg je niet open. Zoom in op het draaiwiel, rechts aan de muur. Je staat dan recht voor het draaiwiel. Het draaiwiel is een ventiel in de stoompijpen. Links zie je het ronde metertje en daaronder hangt een waarschuwingsbord. Zoom in op dat bord. Je leest dat er pas aan het wiel gedraaid mag worden als alle pijpen met elkaar verbonden zijn. Zoom uit. 

Je staat weer voor het draaiwiel en....omdat Nance natuurlijk een behoorlijk eigenwijs meiske is, sla je die waarschuwing in de lucht en klik je nu toch maar op het draaiwiel. Je draait het ventiel open en.....O....draai het wiel alsjeblieft ONMIDDELLIJK weer dicht. Wel....die waarschuwing hangt er dus niet voor niets. De pijpen zijn dus blijkbaar niet allemaal met elkaar verbonden. We komen dit later nog wel tegen.Zoom uit het draaiwiel en draai je dan om via de omdraaipijl. Draai dan rechts en ga dan 3 keer vooruit de eetzaal weer in en door. Je staat dan voor de doorgang naar de barafdeling. Rechts naast de doorgang staat een mooie houten dekenkist op de grond.

Zoom in op de dekenkist en open de kist dan met je handje. Er zit serviesgoed in de kist maar ook een gele poster. Grijp de poster uit de kist. De poster komt groot in je scherm te staan. Lees de poster. Het is een "Flippy Fin's" poster. Blijkbaar een zaal waar je ingeblikte zalm kunt krijgen. Bemerk de 2 visvinnen op die bovenaan op de poster staan en bemerk ook de slogan "Fresh from a hand from the deep" op. Zoom 3 keer uit om de poster terug in de kist te leggen en om uit de kist te zoomen. Draai rechts. Je ziet een klein rondtafeltje, met een schemerlamp, een comfortabele rode leunstoel en een schilderij.

Zoom in op het schilderij. Het is een Adelaar schilderij. Klik met je handje op het schilderij. Nancy zegt dat er iets achter het schilderij verborgen zit, maar ze krijgt het schilderij niet van de muur getild. Zoom uit. Op de armleuning van de rode stoel staat 2 schoentjes. Zoom in op de 2 schoentjes en klik er dan met je handje op om ze van dichtbij te bekijken. Nancy leest de naam op die in beide schoentjes staat: 
"Sadie Crawford". Bemerk dat het 2 linkerschoentjes zijn en niet een linker en een rechter schoen.  Noteer deze naam en onthoud dat Sadie Crawford 2 linkervoeten heeft

Zoom 2 keer uit, draai links en ga dan 2 vooruit de bar weer in. Draai rechts en praat weer met Charleena, die nog steeds aan de bar zit te werken op haar laptopje. Vraag Charleena: "What else do you know about Jake Hurley - You know, the man who originally owned this train?" Charleena vertelt nu wat ze allemaal over Jake Hurley weet. Vraag dan gewoon alle andere vragen die je dan nog kunt vragen. De volgorde waarin je dat doet maakt echt niet uit, zolang je maar alles uit Charleena peurt wat zij je maar kan vertellen over Jake Hurley en zijn vrouw Camille. Als er niets meer te vragen valt neem je afscheid van Charleena. 

Draai dan rechts zodat je weer naar de eetkamer kijkt. Links van de doorgang hangt echter een schilderijtje, achter de bar dus. Zoom in op dit schilderijtje. Nancy vraagt vanzelf of de man en de vrouw in dit schilderij Jake Hurley en Camille zijn en Charleena antwoord dat dit zo is. Charleena vertelt Nancy nu over Camille's passie voor zingen en dansen en over Camille's verschijningen na haar dood. Zoom uit het schilderij en draai dan om via de omdraaipijl en ga vooruit naar de deur van het rijtuig, achter Charleena. Klik met je handje op de deur en.....Nancy hupt over naar het volgende rijtuig.

Het Slaaprijtuig:

Nancy stoot bijkans haar hoofd tegen de grote Geitenkop die hier aan de muur hangt. Zoom in op de Geitenkop en dan op het groene oog van de kop. Nancy vertelt dat het oog wellicht een juweel is. Zoom uit en draai rechts. Naast de deur hangt de noodrem. Ga vooruit en draai dan links. Je kijkt nu door de rechtergang van het slaaprijtuig en Nancy vertelt je dan ook dat dit het slaaprijtuig is. Ga niet verder door de gang maar draai je om via de omdraaipijl. Nu sta je recht voor de noodrem. Zoom in op de noodrem.

Wel.....nooit de moet gehad om aan de noodrem te trekken toen u nog wel eens met de trein naar uw werk ging? Laat mij u niet tegenhouden hoor....Klik met handje op de noodrem. Nancy zegt nog dat ze er beter vanaf kan blijven, maar......klik weer met handje op de noodrem en...........gebruik dan maar de "Second Chance" optie om uw fout te herstellen. Lesje geleerd? Dus in het vervolg afblijven hè.....Zoom uit de noodrem en draai rechts. Je kijkt nu naar de linkerkant van dit rijtuig en ziet een klein geel tafeltje in de hoek staan:

Ga vooruit en zoom dan in op het tafeltje. In het tafelblad zie je een bloemen mozaïek. Klik met handje op het tafeltje en....er schuift een lade open. In de lade liggen 9 tegeltjes en op elk tegeltje zie je een stukje van het bloemen mozaïek zoals dat ook in het tafelblad te zien is. Alleen....de tegeltjes in de lade staan niet op de juiste plek en sommige zijn ook nog verkeert gedraaid. Je bent in je eerste echte puzzel van dit spel:

Verwissel Puzzel:

Goed...je moet dus de tegeltjes in de lade met elkaar gaan verwisselen en sommige ook draaien om ze zo neer te leggen dat je er precies hetzelfde mozaïek op ziet als bovenop het tafeltje. Klik met je handje op een tegeltje om het op te pakken en klik er dan mee op een ander tegeltje om het opgepakte tegeltje op die plek te leggen. Als je een tegeltje hebt opgepakt dan kun je het via je rechtermuisknop eerst een slag omdraaien, indien dat nodig is. Het is niet echt een moeilijke puzzel. Kijk goed naar het voorbeeld in het tafelblad en arrangeer dan de tegels in de lade volgens dat voorbeeld. Doe je dit goed dan klapt het middelste tegeltje open en hierin ligt dan een stukje papier.

Grijp het papiertje uit het geheime vakje en het komt groot in je scherm. Nancy leest hardop voor wat er op geschreven staat. Je leest: " Left Pick ax and lamp with Buell for Safe-keeping. To open what's closes lead is the key". Nancy vraagt zich af of met "lead" "lood" of "aanwijzing" wordt bedoeld. Berg het papier op in je inventory. De la schuift vanzelf weer dicht. Zoom uit en draai rechts. Je kijkt nu door de linker gang van het slaaprijtuig. Loop door de gang naar de andere kant en zoom dan in op het gedichtje dat aan de groene muur hangt, in het schilderijlijstje. Lees het gedichtje. Je leest:

A Tale of Two Dolls
ILL-tempered Edna could not get her way
She couldn't get Alice to come out and play
"I can't, I'm to tired", is what Alice said.
"I just want to go straight back to bed,"
Edna angrily tried to make herself heard,
but all that came out was one two-part word.
"Why, I'm not your mother,"Yawning Alice replied
Til Edna, the terrible, finally gave up and cried.

Noteer de namen "Edna the Terible"en "Yawning Alice".  Noteer dat Edna om Mammie roept en dat Alice een nachtpon draagt. Zoom uit en draai rechts. Je ziet de deur naar het volgende rijtuig en, rechts naast de deur, een rooster in de muur. Ga vooruit en zoom dan in op het rooster dat in de muur zit. In de bovenste rand van het rooster zit een klep. Zoom daar op. Er staan 4 motieven op de klep. Klik met je handje op de klep. De klep gaat open en......je ziet 4 cijfervakjes waar een cijfercode in moet worden gezet. Nancy heeft echter geen idee welke cijfercode het moet zijn, dus we laten dit voor nu maar zitten. Zoom 3 keer uit en draai links en ga nu door de deur naar het volgende rijtuig.

Camille's Rijtuig:

Ga 5 keer vooruit door de gang naar achteren en draai dan rechts en ga vooruit de coupé van Camille binnen. 

Draai rechts. Achterin zie je John Grey staan bij zijn elektronische apparatuur

Loop door de coupé naar John Grey en praat met hem. Vraag hem alles wat je maar kunt vragen. Je ervaart dat John met al zijn apparatuur probeert om zgn elektromagnetische golven en achtergrond geluiden probeert op te vangen om de aanwezigheid van de "geest van Camille" te kunnen aantonen. Vraag verder nog wat vragen over Lori en de andere gasten en zeg dan gedag. Draai je om via de omdraaipijl en ga dan 1 keer vooruit naar de groen/gele sofa en de ovale tafel. Op de sofa ligt een boek. Op de ovale tafel staat het Paarden Game.

Zoom in op het boek dat op de sofa ligt. Links naast het boek ligt een "knoop" op de sofa. Grijp het. Het komt groot in je scherm terecht. Het cijfer 7 staat op de "knoop". Het is geen "knoop" maar een muntje. Dit is dus "Muntje 7". Berg het op in je inventory en grijp dan het boek. Het is het "Little Book of Samplers". Open het boek en lees het door. Je leest de bladzijden 30, 31, 33 en 34. Je leest dus over een bepaalde breitechniek waarbij met bepaalde motieven (samplers) iets wordt uitgebeeld. Op bladzijde 33 zie je een lijst waarin de betekenis van een aantal van deze "samplers" wordt uitgelegd. Neem hier goed notie van. Als je het allemaal hebt doorgelezen, zoom dan 2 keer uit om het boek terug op de sofa te leggen. Draai links. Je kijkt dan weer naar die John. Rechtsonder in het scherm staat 1 van John's kisten. Achter die kist zie je een papier. Zoom in op de kist en grijp het papier dan achter de kist vandaan.

Nancy leest hardop voor wat er op het papiertje geschreven staat, boven de tekening van de pop. Je lees: "Sickly Sara caught a germ so new it made one of her pretty green eyes turn blue".  Bekijk de tekening en zie dat de pop een Groen en een Blauw oog heeft. Noteer de naam "Sickly Sara" en noteer dat deze pop 1 groen oog en 1 blauw oog heeft. Zoom 2 keer uit. Het papier verdwijnt weer naar achter de kist. Draai je om via de omdraaipijl en zoom dan in op de ovale tafel die voor de sofa staat.

Hop paardje hop:

Dus klik op het sleuteltje om de game te starten en ga dan onmiddellijk met je handje op de knop klikken en blijf dan alsmaar, zonder onderbreking, op de knop klikken en het paard springt dan steeds feilloos over de hindernissen. Hou dit dus vol tot de game is afgelopen en de klep is open gegaan. Er ligt een papier in het vak. Grijp het papier. Het is "Camptown Races" muziek papier. Bestudeer het even. 

Je ziet er dus muzieknoten op. Bemerk de letters op die onder de onderste regel staan geschreven. Klik het vel naar je inventory. Draai links en ga 1 keer vooruit tot voor de grote, kitscherige, piano. Draai links en zoom in op het toetsen van de piano. Klik op één van de witte toetsen waar je op kunt klikken en.....Au.....dar vind Johnny Boy niet prettig. De piano muziek is te hard voor zijn zeer gevoelige microfoons. Je hebt bijkans zijn oren laten "ontploffen". Als je zo nodig een riedel op de piano wilt rammen zul je moeten wachten tot Johnny hier verdwenen is. Zoom uit en draai rechts en ga 1 keer vooruit. Aan de muur zie je een ingelijst borduurwerkje hangen. Onder het borduurwerkje zie je een rooster in de muur en, rechts in de hoek, staat een tafeltje:

Zoom in op het ingelijste borduurwerk. Het lijkt wel een "mens erger je niet" bord. Je ziet 28 vakjes waarin figuurtjes en getallen staan. Nancy vraagt zich af of er een relatie is tussen de figuurtjes (samplers) en de getallen. In het midden deel van het borduurwerk zie je de trein van Jake Hurley. Je ziet dat de achterste 2 rijtuigen los van de trein en niet op de rails staan. Het rijtuig waar je de Uil en de Kersen op ziet is Jake's rijtuig. Voor de 3 bomen zit "Awful Ursala". Merk op dat ze ROOD haar heeft. Noteer de naam "Awful Ursala" en schrijf erbij dat ze rood haar heeft,

Je zult in het spel een aantal van de figuurtjes samplers) tegenkomen en moet dan weten welk getal daar bij hoort. Dus het is een goed idee om nu even een tabeltje te maken waarin je alle 28 figuurtjes benoemt en er het getal bij zet die in de vakjes staan. Zo heeft de Uil het getal 7 en de Kersen het getal 10.  Dus maak een tabeltje in de trant van: Eend = 1, 

Zoom uit en zoom dan in op het rooster, onder het borduurwerk. Het rooster zit vast met 8 speciale schroeven. Klik op één van de schroeven. Nancy vertelt je dat er een speciaal soort gereedschap nodig is om deze schroeven los te draaien. Zoom uit het rooster en zoom dan in op het tafeltje. Er staat een mooi houten kistje op de tafel. Zoom er 2 keer op in. Het kistje zit echter op slot. Zoom 1 keer uit en open dan de lade van de tafel. Rechts in de lade ligt een paarse haarband. Grijp de haarband. Het label vertelt dat het de haarband van "Thomasina O'Neill" is. Noteer deze naam en zet erbij dat het haar van Thomasina in de war zal zijn.  Zoom uit om de haarband terug in de la te leggen. Grijp nu het papier uit de lade. Het komt groot in je scherm.

Op het papier zie je 8 witte en 4 zwarte pianotoetsen. Bemerk de letters in elk van de witte toetsen en bemerk ook wat er boven elk van de zwarte toetsen staat geschreven. Teken het maar even over want je kunt dit schetsje niet meenemen. Zoom 3 keer uit en draai je dan om via de omdraaipijl. We hebben nog iets vergeten hier. Je kijkt weer door de coupé. Voor de ovale tafel staat nog een stoel en op de stoel staat een doos. Ga 2 keer vooruit en draai je dan weer om via de omdraaipijl. Zoom in op de stoel. Het deksel van de doos is iets open en er steekt een papier uit. Grijp het papier

Het papier is een "Krolmeister" certificaat voor de pop die in deze doos zit of heeft gezeten. De pop heet "Teddy Eberhardt". Noteer deze naam en onthoud dat de kleur en het design van de doos een Rode Schotse Ruit Kilt is. Zoom 2 keer uit en ga weer 2 keer vooruit, draai links en ga naar rechts de coupé uit, terug de gang in. Je staat voor de deur om naar het volgende rijtuig te gaan maar Nancy wordt nu opgebeld via haar mobiele telefoon. Het zijn Bess en George, Nancy's vriendinnen. Wel....dit gaat bijna vanzelf. Zo af en toe moet je even op een gespreksoptie klikken om het gesprek door te laten lopen. Als je als "Junior" speelt dan kun je altijd op elk moment Bess en George opbellen om een hint te vragen. Als "Senior" geven zij echter geen hints. Worstel je dus door het geleuter van Bess en George heen, of neem zo snel als dat kan afscheid, en ga dan via de deur naar het volgende rijtuig.

Jake Hurley's rijtuig:

Draai gelijk rechts en ga de coupé binnen. Draai links. Aan het andere einde van de coupé zit Tino Balducci op zijn gemak achter het grote bureau. Ga vooruit naar Tino Balducci en praat met hem. Het 1e deel van het gesprek is niet belangrijk. Gebruik een paar opties om door het 1e stuk heen te komen. Ga dan verder met:

"I understand that you found something on the floor in the dining car".
Jawel....hij geeft het toe. Tino heeft net zo'n muntje gevonden als het muntje dat Nancy zonet heeft gevonden op de sofa in het Camille rijtuig.
"Where do you thing it came from?"
De vol van zich zelf zijnde Tino is van mening dat het muntje al jaren en jaren op de vloer van de eetzaal heeft gelegen en dat het waardeloos is.
"May I see it?"
Ja hoor.....hier....je mag het hebben.Tino steekt zijn hand uit met daarin het muntje. Het getal 3 staat op dit muntje. Grijp het. 
Vraag dan verder nog even aan deze opgeblazen vent of ie ook met Charleena Purcell en John Grey heeft gesproken. Dat blijkt niet het geval te zijn. Zeg dus maar snel dag tegen deze "super cop". 

Je staat dan voor het bureau. Achter Tino zie je een nis in de muur. In de nis hangen en staan de gereedschappen die een mijnwerker bij zijn werk nodig heeft. Ga links naast het bureau 2 keer vooruit. Je bent dan ingezoomd in die nis. Merk op dat de Pikhouweel, die hier ook zou moeten hangen, verdwenen is.

Klik ook even op het blikje "Carson Carbid" dat voorin de nis staat. Nancy vraagt zich af waar Jake Hurley dit voor nodig had. Zoom uit en draai je om via de omdraaipijl. Je staat dan naast het bureau en ziet, linksonder in je scherm, het Cougar beeldje staan, dat links op het bureau staat. In de linkerpoot van het beest zit een paarse steen. Zoom er op in. Nancy roept uit dat dit weer een juweel is en je ziet het beeldje nu van dichtbij.

Je kunt er verder niets mee, dus zoom uit en ga nu 2 keer vooruit en draai dan rechts. Je staat nu halverwege de coupé en voor een lage boekenkast. Op het kastje staat een ingelijste foto, een mooi houten kistje en ligt een boek. Boven het kastje hangt "the Periodic Table" aan de muur:

Ga vooruit en je bent dan ingezoomd op de bovenkant van het kastje. Grijp het boek. Dit is het "Gemstones and How To Identify Them" boek. Open het boek en blader het door. In dit boek kun je leren over de verschillende soorten edelstenen en halfedelstenen. Dat paarse juweel, in de linkerpoot van het beest dat op het bureau staat, is bijvoorbeeld een Amethist. Dus blader het boek door en leer de diverse soorten stenen uit je hoofd. Sluit het boek dan en zoom uit om het terug op de kast te leggen. Klik met je handje op de  foto, die rechts op de kast staat. De foto komt in je scherm te staan. Zoom in op wat er onderop de foto staat geschreven. Nancy leest het hardop voor. In de foto zie je dus Camille met 2 poppen. Dit zijn de poppen "Hagar Anderson" en "Chantilly Hildegard". Merk op dat de pop Hagar bretels draagt en de pop Chantilly een lange ribbel jurk aan heeft en lange vlechjes heeft in haar.  Zoom uit om de foto terug op de kast te zetten.

Klik op het mooie houten kistje. Volgens Nancy is het een sigarenkistje. Maar waarom zit het op slot? Bovenin het kistje zit het cirkelvormige slot. Zoom daar op in om het groot in je scherm te krijgen. Bekijk het even. Je kunt het nu toch niet open krijgen. Het slot is dus een cirkel en in de cirkel zit een "Bloem met 6 bladeren". Boven de cirkel staan de letter "AG" en onder AG zie je een pijl. Bij de pijl staat nu het Rode Blad. Als je in het midden van de "bloem" klikt dan de "Bloem" heel hard rond draaien en komt dan weer tot stilstand en staat het Rode Blad weer bij de pijl. Als je de cursor links en rechts aan de zijkant van de cirkel plaatste dan krijg je een blauwe draaipijl waarmee je de "bloem" 1 slag kunt draaien zodat een ander blad onder de pijl komt te staan. Je hebt echter op dit moment te weinig informatie om dit slot te kraken, dus  2 keer uit.

Zoom nu in op de onderkant van de "Periodic Table" die aan de muur hangt. De tabel komt nu groot in je scherm. Het is een tabel waarin je van een heleboel metalen en chemische elementen de afkortingen en het atoomnummer ziet. Zoom in op het middelste gedeelte van de tabel:

Zoek in het middelste gedeelte van de tabel de letters "AG" op en je weet dat "AG" voor Zilver staat en dat het atoomnummer van zilver 47 is. Dus de letters "AG" boven het slot van het sigarenkistje betekenen "Zilver" of "47". Zoom 3 keer uit. Draai 2 keer linksom. Je staat nu voor de tafel die recht tegenover het lage boekenkastje staat. Op de tafel staat het "Leaping Lizards" spel waar je nu niets mee kunt, een Hoge Hoed en ligt een Stempel.

Zoom in op de Stempel. Het ding komt omhoog en Nancy vertelt je dat er de letters "J H" op staan, de initialen van Jake Hurley. Zoom uit om de stempel terug op de tafel te leggen. Draai rechts. Je kijkt naar de groene bank. Linksvoor de bank staat een Globe. Als je goed kijkt dan zie dat er een papiertje op de vloer ligt, recht naast de bank. In de lambrisering van de rechtermuur zit een rooster.

Zoom in op de Globe. In de voet van de Globe ligt een ovale steen. Klik er op en Nancy zegt dat dit weer een juweel is. Zoom uit. We laten dat muurrooster in de rechtermuur nu zitten. Dat komt later. Ga vooruit naar de groene bank. Zoom dan in op het papier dat, rechts naast de bank, op de vloer ligt. Grijp het papier dan. Het is weer een "Krolmeister" certificaat voor een pop, de "Eliza Sandberger" pop deze keer. Je leest dat Jake Hurley deze pop op 16 juni 1880 heeft gekocht voor $3.73 en dat de pop een rode lint  droeg. Zoom 2 keer uit. Draai rechts en ga vooruit, terug de gang van het rijtuig in. Draai rechts en loop door de gang naar achteren en draai daar dan weer rechts. Nancy ziet nu een kast tegen de muur aan staan en in de kast ziet ze een schaal. Ga vooruit en draai dan links. Nancy staat nu voor de deur welke naar de Caboose gaat. In de deur zie je de "Uil en Kersen" in de cirkel staan. Klik op de deur. De deur zit op slot. Draai links en zoom nu in op de kast. Je komt in de:

Weegschaal puzzel:

Nancy zegt nog dat het Vierkant en de Eend haar zeer bekent voorkomen. En dat is natuurlijk ook zo want deze 2 "samplers" hebben we gezien op de kachel in de keuken. Als je in je tabel van het borduurwerk kijkt dan zie dat Vierkant = 4 en Eend = 1.
4 kun je met je 2 muntjes nu wel maken want dat is 7 - 3, maar 1 kun je met je 2 muntjes niet maken. Je zult dus ergens nog een 3e muntje moeten vinden voor dat je hier het Vierkant en de Eend grendel open kunt maken. Dus dit laten we nu maar even zitten. Zoom uit en draai links en klik weer op de deur en nu beland Nancy dus in de:

Caboose 

Dit is blijkbaar een soort machinekamer. Er staan diverse machines. Gelijk rechts staat een "werkbank" met laden en links staat een machine. Draai rechtsom naar de werkbank en zoom dan in op de laden. Er zitten 4 laden in de werkbank. 

Zoom 3 keer uit de onderste lade en draai je dan, via de draaipijlen die je nu links en rechts in je scherm krijgt, helemaal om naar de machine die recht tegenover de werkbank staat. Links naast de machine zit een Houder. Klik daar op en Nancy vertelt je dat Jake's Pikhouweel in deze houder moet worden geplaatst. Draai naar rechts. Je ziet een pilaartje met een Draaiwiel erop staan. Zoom in op dit pilaartje en klik dan met je handje op de greep van het wiel. Het wiel gaat draaien en je ziet hoe de machine wordt uitgeklapt. Je staat dan recht voor deze machine:

Zoom in op deze "Twee-armige Machine". Zowel op de linker "arm" als op de rechter "arm" zit een rond bakje. Als je op deze bakjes klikt dan vertelt Nancy je dat op het linker bakje een lamp moet worden gezet en op het rechter bakje een verrekijker. Wel...beide heeft Nance nu nog niet, dus zoom uit en draai rechts. Ga 1 keer vooruit en draai links. Nu sta je voor een "6-armige machine" en op elke arm zit een houder. 

In elke houder moet één van de Gemstones, die op de blauwdruk staan vermeld, worden geplaatst maar Nancy weet niet welke steen in welke houder moet en daarbij....ze heeft deze 6 stenen nu nog niet. Dus we laten dit voor nu mooi zitten. Draai weer rechts. De laatste machine is een soort lopende band waar we nu niets mee kunnen, dus ga nu 2 keer vooruit naar de "Gouden Deur". Als je voor de "Gouden Deur" staat dan draai je linksom. Je staat nu voor een "Chinees Pagode Pilaartje":

Zoom in op het pilaartje. Je zoomt in op de klep  Klik op de klep en het gaat open. 8 vakjes waarin een bepaalde letter moet worden gezet. Welke letters? Nancy weet het niet. Dus maar weer 2 keer uit en draai je rechtsom naar de "Gouden Deur". Klik op de deur. Hmmmm.....zit dus op slot. Links naast de deur zie je een paneel van 9 vakjes. Zoom daar op in. Je bent in de:

Memory puzzel voor de Gouden Caboose deur

Lounge Rijtuig:

Wel wel wel.....Nancy heeft Lori Girard gevonden. Lori ligt op haar gemak op de grote sofa. Vanzelf volgt er een gesprek waarin Lori zegt dat ze haar "ontvoering" zelf in scène heeft gezet. Zodra je de keuze uit verschillende opties krijgt vraag je: "So it was just all for show?" en na Lori's antwoord ga je verder met: "Uh...., I think you were going to explain why you.....kidnapped yourself". Lori vertelt nu over een brief die Jake Hurley aan ene Ruth Kensington heeft geschreven. Deze Ruth Kensington is het enige nog levende familielid van Jake Hurley en in de brief vertelt Jake over zijn  verborgen goudmijn en geeft hij aanwijzingen over de locatie van de goudmijn. Ruth Kensington heeft blijkbaar getracht Jake's puzzels op te lossen maar is daar niet in geslaagd. Lori heeft de brief in een prullenbak gevonden. Lori geeft Jake's brief nu aan Nancy. Vraag verder: "So you want me to try to figure out where the mine is?" En dat is precies wat Lori wil. Vraag dan nu nog de overige vragen en als er niets meer te vragen valt dan neem je afscheid van Lori. Lori nestelt zich weer comfortabel op de sofa. Wij gaan verder met:

Hoofdstuk 2: Mag ik deze Dans van U: 

Lounge Rijtuig

Goed...Nancy is dus nu in het Lounge rijtuig en ze staat nog steeds voor Lori. Blijf staan en open je inventory. In je inventory heb je nu Jake's brief die hij aan zijn nicht Ruth Kensington heeft geschreven. Klik in je inventory op het "oog" om alle leesbare brieven te zien en klik dan op Jake's brief die je zojuist van Lori hebt gekregen. Nancy leest de brief hardop voor. In de brief vertelt Jake aan Ruth Kensington hoe zij de locatie van de goudmijn kan vinden. Dat moet gebeuren door het oplossen van Jake's puzzels. Jake schrijft:

" Dear Ruth,

I know that we've never met, but now that your father ( my estranged brother) is gone, you are my only living relative.
I am writing to you to tell you about my mine before I, too, depart this Earth, and its location is lost forever.
I cannot tell you outright where it is, les this epistle fall into the wrong hands, but with the information which follows, and with my train ( which shall be yours upon my death), I promise that you'll be able to find it

First, you will need a MAP. To obtain it, know that my travels have taken me all over this great country, to towns which can be difficult to find - to Calico, Silverado, and Central City, to Dodge City, Virginia City, and Tombstone.

To locate the mine on the map, you'll need my PROJECTOR. When it comes to placing the stones, you'll need to ask someone who holds a warm place in my heart.
I have stored his NAME accordingly. But to retrieve his name, you'll have to give the DOLLS AN ORDER.
This will reguire to look inside Camille's DANCING SHOES for the NAME OF THEIR MAKER, and wearing the shoes as you performe her FAVORITE STEPS on the dance floor.

As for my beloved Camille, she has FOUR WORDS FOR YOU------words which, when translated into NUMBERS and used in COMBINATION, will help power my projector. But alas, she's taken them with her to her grave.
So go to Copper Gorge, Colorado and pay your respects, and let some of her goodness RUB OFF on you.

I promised Camille that this train would always be her home. In return, she promised to never leave, and indeed, she never has. People say I'm crazy, but I've seen her, and heard her, and feel her presence on the train even today, twenty years after her untimely death. So above else, my dear nice, LET NOTHING HAPPEN TO MY TRAIN. It holds wonderful things.

Kindest regards
Jake Hurley"

Zoom uit en de brief wordt weer in je inventory opgeborgen. Wel....Jake heeft dus een aantal aanwijzingen verstopt in zijn brief. In het kort komt het hierop neer:

We gaan dit allemaal maar achterhalen dus. We beginnen hier met:

De naam in Camille's Dansschoentjes:

Je kijkt weer naar Lori. Draai je om via de omdraaipijl. Je kijkt nu door de lounge. Links staat een grote kast met glaspanelen. Je ziet een kachel, een grammofoon en, onder in je scherm, nog net een stukje van de Dansvloer. Draai rechts. Je staat op de dansvloer en aan de railing hangen 2 paarse dansschoentjes.

Het zijn Camille's favoriete dansschoentjes. Grijp ze. De dansschoentjes komen groot in je scherm te "zweven" en......helaas....Nancy zegt dat ze de naam van de fabrikant niet kan lezen. Door het vele gebruik van de schoentjes is de naam te vervaagt geraakt en is niet meer leesbaar. Misschien dat George en Bess kunnen helpen om achter de naam van de fabrikant te komen? Laat de dansschoentjes zo in je scherm "zweven" en klik op Nancy's mobiele telefoon. Het telefoonscherm verschijnt rechts in het scherm. Klik op de "Dir" toets en zorg dan dat "Bess Marvin" geselecteerd is en klik op de "Dial" toets. Nancy belt nu George en Bess op. Nadat de eerste beleefdheden zijn uitgewisseld zeg je:

"Lori gave me a letter that Jake wrote to his nice telling her how to find his gold mine". Als vervolgens George, Bess en Nancy weer zijn uitgesproken ga je verder met: "The name of the company that made Jake's wife's dancing shoes is too faded to read, but to find Jake's mine, I need to know what it is". George zegt nu dat als Nancy even met haar mobieltje een foto maakt van de dansschoentjes en deze foto dan naar hen opstuurt, zij wellicht de naam van de fabrikant kunnen achterhalen. Je kunt nu het gesprek afsluiten of nog even doorgaan met de resterende gespreksopties, dat moet je zelf weten. Sluit het gesprek af maar sluit niet de telefoon. De dansschoentjes "zweven" nu nog steeds groot in je scherm. Klik nu op de "Cam" toets van de telefoon. Het telefoonscherm verdwijnt en je hebt nu de Zoeker van de camera in beeld. Mik de zoeker midden op de dansschoentjes en klik dan met je linkermuisknop om de foto te nemen:

Vanzelf komt het telefoonscherm weer omhoog. Klik op de "Sent" toets en zorg dat "Bess Marvin" weer is geselecteerd en klik dan weer op de "Sent" toets en je hebt dan de foto naar Bess en George verzonden. Uiteraard krijg je niet gelijk nu antwoord van Bess en George. George en Bess hebben even tijd nodig om de naam van de fabrikant te achterhalen, dus je zult later in de game worden opgebeld door Bess en George of je kunt hen later zelf weer opbellen. Berg nu de telefoon maar weer op. Klik nu niet op de dansvloer want dan moet je Camille's favoriete danspasjes gaan doen en je weet nu nog helemaal niet wat Camille's favoriete dansje was. Dat moet je eerst zien uit te vinden. Dus draai rechts. De dansschoentjes worden vanzelf weer aan de railing gehangen.

Je kijkt weer naar Lori. Draai weer rechts. Je staat nu recht voor de bovenkant van de grote kast. Bovenin de kast zitten 8 grijze glaspanelen. Je kunt op de bovenste 4 panelen klikken met je handje maar er gaat er geen een open. Kijk omlaag, via de omlaagpijl, naar het onderste deel van de kast. Er zit een grote lade in de kast. Klik op het middelste paneel maar....ook de la gaat niet open. Draai rechts en ga dan 1 keer vooruit richting de deur. Links naast de deur staat een grote kist in de hoek. Rechts van de deur staat een tafeltje met daarop een Pagode huisje.

Zoom in op de kist. Open de kist. In de kist ligt een zogenaamde "Dopsleutel". Grijp deze sleutel. Nancy zegt dat ze wel weet waar ze deze Dopsleutel voor moet gebruiken. En dat weet jij ook als je even goed naar de kop van de sleutel kijkt.

Met deze sleutel kun je dus die rare schroeven losmaken van het rooster in Camille's rijtuig. Je weet wel....dat rooster onder het borduurwerk. Zoom uit de kist en zoom nu in op het Pagode Huisje dat op het tafeltje staat, rechts naast de deur.

A: Jake's Kaart:

De Woordzoeker puzzel

Caboose Rijtuig:

Gelijk bij binnenkomst hoor je Nancy zeggen: "Dat moet de projector zijn waar Jake het in zijn brief aan Ruth over had". Nancy bedoeld hiermee dat de 2-armige en de 6-armige machines beide de Projector zijn. Draai gelijk rechts. Je staat weer voor het Pagode Pilaartje waarin je 8 letters moet plaatsen.

Zoom weer in op het pilaartje en open de gouden klep weer. Je ziet weer de 8 vakjes met letters. Met de pijltjes, onder en boven de vakjes, zet je andere letters in de vakjes. Wel....de Woordzoeker puzzel heeft je precies 8 letters opgeleverd. Dus zet de 8 letters van uit de Woordzoeker puzzel nu hier in deze 8 vakjes en doe dat van links naar rechts en....

Zodra je de laatste letter goed hebt gezet zie je in een filmpje hoe het automatische opzoek systeem een kaart uit de vakken grijpt en deze kaart op de "lopende band" machine legt. Je staat dan zelf ook voor de "lopende band" machine.

Zoom 2 keer in op de kaart. De kaart staat dan groot in je scherm en Nancy vertelt dat de locatie van Jake's mijn  op deze kaart te vinden moet zijn. Maar waar? Je ziet alleen maar grijze vlekken op de kaart. Zoom 2 keer uit. Wel....je hebt nu Jake's Kaart wel gevonden maar je ziet er niets op. Alleen maar grijze vlekken. Wat heeft Jake ook al weer vertelt in zijn brief aan Ruth. Laat ik het nog maar even uitleggen

B: De naam van de dansschoentjes fabrikant:

Eerst nu maar even zien of Bess en George al achter de naam van de fabrikant zijn gekomen. Klik op Nancy's telefoon, klik op "Dir" en bel Bess Marvin weer op en.....Bess en George hebben goed werk verricht en zijn er in geslaagd om de naam van de fabrikant te achterhalen. Ik zou zo zeggen.....Noteer de naam. De naam van de fabrikant van Camille's dansschoentjes is: Caussettes Chatoyantes". Bedank Bess en George en berg de telefoon weer op. We gaan nu proberen om er achter te komen wat Camille's favoriete dansje was:

C: Camille's Favoriete Dansje:

Jake's rijtuig:

Draai links en ga vooruit door de Caboose naar de deur. Open de deur en Nancy komt weer in Jake's Rijtuig terecht. Loop door de gang van het rijtuig naar voren en ga dan, links, Jake's coupé weer in. Draai links. Tino Balducci zit nog steeds achter Jake's bureau. Ga naar het bureau en praat weer even met Balducci. Het maakt niet uit welke opties je gebruikt. Als je vraagt: "Do you think I could take a closer look at that Cougar Statue?" Dan grijpt Nancy het beeldje op. Het beeldje is een zgn sigarenknipper waarmee de punten van sigaren wordt afgeknipt. Nancy zegt dat ze die paarse steen, die in de ene poot van het beeldje zit, nodig heeft maar ze wil die steen niet nu pakken omdat die vervelende Tino dat dan zal zien. Eerst moet die Tino hier dus weg. Dus Nancy zet het beeldje weer terug op het bureau. Als je nog niet genoeg hebt van Tino's geleuter dan kun je nog wat gespreksopties gebruiken, maar ik sluit dit "gesprekje" nu wel af.

Draai je om via de omdraaipijl en ga dan 1 keer vooruit en draai rechts. Je staat weer voor het lage boekenkastje waarop het sigarenkistje staat. Ga vooruit en klik dan met je handje op het sigarenkistje om er op in te zoomen. Zoom dan verder in op het "Bloemslot" dat bovenin het kistje zit.

Open het sigarenkistje:

Goed....je bent weer helemaal ingezoomd op het "bloemslot" van het sigarenkistje. Dit slot is dus een cirkel en in de cirkel zit de "bloem met 6 blaadjes". Zie het als een klok. Op 12 uur staan de letters "AG" en zie je ook een PIJL. Als je de cursor links, en rechts, op de rand van de cirkel zet dan krijg je een blauwe Draaipijl. Via de draaipijl kun je dus de blaadjes, klik voor klik, draaien.

Als je op de "bloem" klikt dan draait het slot heel snel rond. Dat is dus niet de bedoeling. Je weet inmiddels dat "AG" de letters zijn voor zilver. In de bovenste lade van de werkbank in het Caboose rijtuig heb je een papiertje gevonden waarop stond: Zilver = Oranje, Blauw, Groen, Rood, Paars, Geel. Je moet nu de blaadjes in deze volgorde onder de pijl op 12 uur gaan zetten en dan telkens op de pijl klikken. Dus hier gaan we.....en ik ga er van uit dat bij jouw nu ook het Rode Blad onder de pijl staat.

Klik op het losgekomen slot om het op te bergen in je inventory. Klik dan weer met je handje, bovenop het kistje en het gaat nu open. Er ligt een brief en een ander papier in het kistje. Grijp de Brief en lees deze door in je scherm. Het is een brief van de "Carbide and Acetyline Works". De brief is ondertekent door Thomas Wilson een "dear friend" van Jake Hurley. In de brief lees je dat Wilson 2 mijnwerkers lampen naar Jake heeft gestuurd en dat deze lampen op Carbide (carbiet) werken. Zoom uit de brief om deze terug in het kistje te doen. Grijp dan het andere papier uit het kistje. Ook dit komt groot in je scherm te staan. Op dit papier zie je het danspasjes schema van Carmille's favoriete dansje, de "Hurley's Whirly Burly" dans. Bestudeer dit schema goed. Je moet dit dansje zo meteen zelf gaan uitvoeren. Zoom uit. Dit schema beland dus in je inventory en kun je straks dus altijd weer inzien.

Zoom 2 keer uit het sigaren kistje en draai dan links en ga weer 1 keer vooruit, richting de bank. In de lambrisering van de rechtermuur zit een rooster. Ook dit heb je eerder al gezien maar toen hebben we er niets mee gedaan. Zoom nu in op het rooster en open het rooster door er met je handje op te klikken. Je bent nu in de:

1e Pijpen Puzzel:

Wel....dit is niet echt moeilijk. Je moet al die kleine stukjes pijp met elkaar verbinden zodat er één onderbroken verbinding ontstaat. Je draait de stukjes pijp om door er met de blauwe draaipijl op te klikken. Dus ga je gang en verbindt alle pijpstukjes op de juiste wijze aan elkaar.

Ben je er klaar mee en heeft Nancy gezegd dat het goed is, zoom dan 2 keer uit. Je kijkt weer naar de bank. Linksvoor de bank staat de Globe. Zoom weer in op de Globe. De eerste keer had je al gezien dat er, in de voet van de Globe, een steen ligt. Dit is de "Tiger Eye" en nu kun je deze steen grijpen. Grijp dus de "Tiger Eye" steen en berg hem op in je inventory. Zoom uit de Globe. Nancy moet nu wachten tot die vermaledijde Tino hier verdwenen is om de paarse steen uit het Gougar Beeldje te kunnen pakken. Ondertussen kunnen wij wel even een dansje gaan doen...dus...."Let's Dance". Ga terug naar het Lounge Rijtuig, dus verlaat Jake's coupé, door de gang naar het Caboose rijtuig en door het Caboose rijtuig naar de Lounge. Ik zie je daar wel weer.

Lounge Rijtuig:

Doe De "Hurley's Whirly Burly":

Hoi....daar ben je weer. Ga 2 keer vooruit en draai links. Je staat weer op de dansvloer en kijkt naar de 2 paarse dansschoentjes die aan de railing hangen. Grijp de dansschoentjes weer. Ze komen weer in je scherm te "zweven". Klik nu met je rode loepje op de dansvloer en....je bent in de Danspuzzel. De Dansvloer is een groot vierkant dat is verdeeld in 5 keer 5 = 25 vakjes. In het midden staan de dansschoentjes. Nummer nu eerst de vakjes, van linksboven naar rechtsonder, als 1 t/m 25. De dansschoentjes staan dus in vakje 13 en dit vakje is de start.

Open je inventory en zorg dat het Dansschema weer in je scherm komt te staan. Bestudeer het schema nu goed. Schrijf maar even op wat je ziet. Je moet de dansschoentjes dus, via dit schema, van het ene vakje naar het andere vakje klikken. Je ziet ook dat je dit per schoentje moet doen. Het linker schoentje is het Zwarte Schoentje en het rechter schoentje is het Witte schoentje. Beide volgen ze een iets andere route over de dansvloer. Ik denk dat het ene schoentje de Man en het andere schoentje de vrouw van een danspaar voorstelt. Wel.....heb je het schema goed bestudeert? Dan heb je mijn hulp niet meer nodig....toch??? Oké.....Oké.....Berg het schema weer op en je bent weer in de dansvloer.

Je klikt dus steeds eerst op een schoentje om het op te pakken en dan klik je het schoentje in het vakje waar het naar toe moet. Je moet wel steeds in de gaten houden wat het linker schoentjes is en wat het rechter schoentje is. Hier gaan we dan:

Je zoomt vanzelf uit en draait om naar de bovenkant van de grote kast. Je ziet de bovenste grijze panelen iets open gaan en je ziet dat er iets uit valt en omlaag op de vloer valt. Je staat dus nu voor de bovenkant van de grote kast. Kijk nu eerst helemaal omlaag naar de vloer, via de omlaagpijl en grijp dan de gekleurde steen op die je zojuist uit de kast op de vloer zag vallen. 

Dit is de Tourmaline Steen. Berg de steen op in je inventory en kijk weer omhoog naar de bovenkant van de kast. Klik nu weer op de bovenste 4 grijze panelen en het hele bovenste vak van de kast gaat nu open en je ziet nu de 11 Poppen van Camille. Je bent in de:

Poppen van Camille Puzzel:

Alle poppen hebben van Camille een naam gekregen. Ze hebben allemaal een voornaam en een achternaam. De eerste letter van de voornamen en van de achternamen spellen de naam van de fabrikant van de dansschoentjes. Dus spellen: Chaussettes Chatoyantes. Wat je dus nu moet doen is om de 11 poppen, van links naar rechts, in de juiste volgorde te gaan zetten zodat de eerste letters van de voor -en achternamen "Chaussettes Chatoyantes" spellen. Helaas staan de namen van de poppen niet OP de poppen. Je moet ze dus herkennen aan bepaalde kenmerken. Ik heb je van voor naar achteren door de rijtuigen van de trein gebracht en op je tocht door de trein heb je in de diverse rijtuigen 11 items gezien waarop steeds iets over een bepaalde pop werd gezegd. Via die 11 items ben je dus achter de namen van de poppen gekomen en weet je ze nu ook via bepaalde kenmerken te herkennen. Steeds heb ik je gezegd om de naam en het kenmerk van de pop op te schrijven. Ik zal nog even herhalen waar je wat over welke pop hebt gelezen:

Op al deze items heb je dan ook over een bepaalde kenmerk van de poppen kunnen lezen of kunnen zien. Wel...gewapend met deze kennis kun je dan nu de poppen hier in de kast in de juiste volgorde gaan zetten. Je pakt een pop op en de pop komt dan groot in je scherm. Grijp de pop dan weer en klik ermee op de pop die op de plaats staat waar je de opgepakte pop wilt neerzetten. Je verwisselt dan de beide poppen. Ga zo door tot je alle 11 poppen op de juiste plaats in de rij hebt gezet. Van links naar rechts is dus de volgorde:

Chantilly Hildegard, Awful Ursula, Sickly Sara, Edna the Terrible, Teddy Eberhardt, Sadie Crawford, Hagar Anderson, Thomasina O'Neill, Yawning Alice, Naughty Tina, Eliza Sandberger.

Als je alle poppen in de goede volgorde in de kast hebt staan dan hoor je "Klik" en kijk je vanzelf omlaag naar de lade die in het midden deel van de kast zit. Open de lade.

Grijp de "Muntjes 1 en 2" uit de lade en berg ze op in je inventory. Je kunt dan nog even het papier met foto's uit de lade grijpen om deze foto's in je scherm te bekijken. Zoom dan 2 keer uit en draai rechts.

D: de naam van "iemand die een warm plekje" in Jake's hart heeft:

Ga via het Caboose Rijtuig terug naar Jake's rijtuig en zoom, in de gang van het rijtuig weer in op de Kast met de Weegschaal.

Weegschaal puzzel 2:

Vanzelf worden je 5 muntjes weer voor de schalen gelegd. We moeten de kachel in de keuken nu gaan openen. De kachel heeft het Vierkant en de Eend. Uit je tabbel die je van de Samplers hebt gemaakt weet je dat: Vierkant = 4 en Eend = 1. Doe nu het volgende:

Zoom uit en ga nu door de Jake's rijtuig terug naar Camille's rijtuig en dan verder door naar het Slaaprijtuig. Als je weer in het slaaprijtuig bent beland dan draai je rechts en......Nancy ziet nu een spookachtige verschijning in het raam van de gang en ze roept uit "What's that?". De verschijning verdwijnt weer. Ga verder door naar het:

Restauratie Rijtuig:

Je beland weer in het Bar gedeelte van het restauratie rijtuig. Ga verder door naar de eetzaal en....vanzelf neemt Nancy plaats aan de eettafel en volgt er een gesprek met Frank en Joe Hardy. Nadat Nancy ook aan Frank en Joe heeft vertelt dat ze Lori heeft gevonden en de brief van Jake aan de Hardy Boys heeft laten zien ga je verder met:

Ga naar het keukentje en draai links en zoom weer in op de kachel. Je zoomt weer in op de klep van de kachel met het Vierkant en de Eend. Omdat je zojuist, in de "weegschaalkast" de grendel boven het Vierkant en de Eend hebt ontsloten kun je de kachel nu openen. Open dus de klep en......er ligt een opgevouwen brief in de kachel. Grijp de brief en open hem en lees het door. Het is een handgeschreven briefje van Jake Hurley. Je leest: "I hereby agree to pay James Thurston the sum of nine dollars a week, plus room and board, in return for his services as the engineer of my train". Yippee.....de man die "een warm plekje in Jake's hart" heeft gehad is dus zijn machinist en zijn naam is dus James Thurston. Ook weer opgelost. Zoom 4 keer uit, draai links en ga terug de eetzaal in. We gaan verder met:

Hoofdstuk 3: Aankomst te Copper Gorge:

Restauratie rijtuig

Je bent terug in de eetzaal van het restauratie rijtuig nadat je de naam van James Thurston in de kachel van de keuken hebt gevonden. Loop door tot voor de doorgang naar de bar en draai je dan om via de omdraaipijl. Je kijkt dus weer naar Frank en Joe die aan de eettafel zitten. Zoom in op de rechter voorpoot van de grote eettafel. Je kijkt dan onder de tafel en zit een ronde knop in de vloer zitten:

Klik op de ronde knop en.....Nancy weet nu hoe Lori haar verdwijntruc heeft gedaan. Onthoud dat deze knop hier onder de tafel zit en dat als je er op klikt de boekenkast, naast de kist, iets naar voren schuift. Zoom uit. Draai je weer om en praat weer met de Hardy Boys. Zeg ze dat je de naam van Jake's engineer nu weet. Frank en Joe zullen proberen om meer informatie over James Thurston te krijgen. Zeg weer gedag en ga nu weer met Charleena Purcell in de bar praten. Ook aan Charleena vertelt Nancy eerst dat ze Lori heeft gevonden. Gebruik dan alle mogelijke opties maar vooral: "Did you know that Lori wants to be a romance novelist?". Nee dat wist Charleena niet. "Have you discussed any of her ideas with her?". Nee.....en ik wil hier verder niet over praten. Vraag dan nog even over Balducci en Grey en zeg dan weer gedag tegen Charleena.

Goed....ga nu even terug , door de eetzaal, naar het keukentje en kijk daar nu even een paar tellen rond. Ga dan terug naar de eetzaal en praat er weer met Frank en Joe en.....de Hardy Boys vertellen Nancy nu dat ze een ruzie tussen Charleena en Lori hebben gehoord, in de bar. Hierna sta je weer voor de eettafel. Boven de eettafel hangt de grote lamp. Zoom in op de grote lamp en klik er dan op met je handje en......Nancy grijpt de Zircon steen uit de lamp. Berg de steen op in je inventory en zoom uit en draai je om via de omdraaipijl. Ga weer naar Charleena, in de bar, en praat weer met haar. Vraag: "What were you and Lori arguing about earlier today?" Ruzie....we hadden geen ruzie. "You weren't angry....?" Charleena wordt nu eventjes boos maar uiteindelijk geeft ze toe dat Lori haar heeft geconfronteerd met het feit dat Charleena in haar laatste boek een idee van Lori heeft verwerkt. "You stole one of her ideas?". Nou, gestolen...wel....daar komt het eigenlijk wel op neer. Charleena heeft dus gewoon een beetje plagiaat gepleegd. Als er niets meer te vragen is dan sluit je af. Draai dan links, open de deur en we belanden weer in het:

Slaaprijtuig:

Je staat weer voor de Geitenkop. Zoom in op de rechterzijde van de Geitenkop. Je ziet het groene "oog" weer. Je kunt de groene steen nu uit de geitenkop pakken. Grijp de groene steen. Het is de Olivine, of wel de Peridot, steen. Berg de steen op in je inventory. Ga, via de linker of de rechter gang door het slaaprijtuig en dan via de deur naar het:

Camille Rijtuig:

Loop door de gang en ga dan, rechts, weer Camille's Coupé binnen. Aan de muur, bij het hoek tafeltje, hangen 2 foto's aan de muur. Zoom daar op in  en bekijk beide foto's dan nog van dichtbij. De man is Jake Hurley en de vrouw is Ruth Kensington. Zoom uit en draai links. Je kijkt weer naar het borduurwerk en het rooster dat daar onder in de muur zit. Zoom in op het rooster:

Het rooster in Camille's Rijtuig open schroeven:

Je bent weer ingezoomd op het rooster en Nancy vertelt dat ze die 8 schroeven kan losdraaien met behulp van de "dopsleutel". Bekijk de 8 schroeven eerst even. Je ziet dat op elke schroef een "pijl" staat. Ook zie bij elke schroef een klein streepje staan. Wel....het is de bedoeling dat je elke schroef gaat draaien zodat het "pijltje" op de schroef dan in het verlengde van het streepte staat. Maar elke schroef laat ook een andere schroef draaien. Pak de "Dopsleutel" uit je inventory en plaats de "dopsleutel" op één van de schroeven. Je krijgt dan de blauwe draaipijl en hiermee verdraai dan de schroef. Nummer de schroeven, van linksboven naar rechtsonder, als 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8.

Ga nu eerst even kijken welke schroeven elkaar laten draaien. Je komt erachter dat:

Goed dit weet je nu. Je moet dus in een bepaalde volgorde op de schroeven gaan klikken, maar dat niet alleen....je moet in die volgorde ook meerdere keren op de schroef klikken om er voor te zorgen dat het "pijltje" op de schroef in het verlengde van het streepje komt te staan. Zorg er nu eerst voor dat alle schroeven weer in de begin positie komen te staan. Dat doe je door nu uit het rooster te zoomen en er gelijk weer op in te zoomen. Pak dan wel weer de "dopsleutel" uit je inventory om op de schroeven te kunnen klikken.

Goed....als je deze puzzel weer hebt "gereset", dus terug in de begin positie van de schroeven hebt gezet dan kunnen we beginnen. De volgorde waarin je op de schroeven moet klikken is: 4 , 2, 3, 1, 5, 6, 8 ,7 en wel als volgt:

Ach......en je dacht een grote schat te vinden achter dit rooster. In plaats van een schat vindt je......PIJPJES. "Nog meer pijpen om te verbinden" verzucht Nancy in wanhoop. Je bent in de:

2e Pijpen Puzzel

Tja....weer zie je een boel stukjes pijp. Je moet ze weer met elkaar verbinden. Deze keer zijn er echter Blauwe, Groene en Oranje pijpjes. Als je op 1 blauwe pijpje klikt dan verdraaien ALLE Blauwe pijpjes. Zo ook met de Oranje pijpjes. De Groene pijpjes kun je echter stuk voor stuk verdraaien. Het is niet echt moeilijk. Links zie de 2 eindstukken en rechts zie 3 eindstukken. Verbind eerst, links en rechts, de groene pijpjes met de eindstukken. Klik dan 3 keer op een blauw pijpje en alle blauwe pijpjes staat goed. Ga dan de Oranje pijpjes goed verbinden en ten slotte verbindt je de Groene pijpjes. Zo moet het uiteindelijk eruit zien.

Nancy zal vanzelf melden dat je het goed hebt gedaan. Zoom dan 2 keer uit en draai je om via de omdraaipijl. Je kijkt weer naar John Grey, die nog altijd bezig is met zijn apparatuur. 

NB: vanaf nu kan het op enig moment gebeuren dat er iemand van de personen in de trein, stiekem, aan de Noodrem in het slaaprijtuig gaat trekken. Dit hoeft in jouw game niet op hetzelfde moment te gebeuren als ik hier in deze walkthrough vermeld. Het moment waarop dit gebeurt is afhankelijk van wat je allemaal al hebt gedaan in de game en met wie, en waarover, je al allemaal hebt gepraat. Dus krijg jij dit Noodrem gedoe eerder of later dan is dat geen fout en geen reden tot paniek.

Wie, o wie, trekt er toch aan de Noodrem?:

Ga naar John Grey en praat met hem. Gebruik in het gesprek elke mogelijke optie, maar zeg vooral: "I saw a bunch of weird glowing lights outside the window of the sleeping car", en na John's antwoord ga je hierop door. John gelooft niet in spoken en probeert alles nuchter en wetenschappelijk te verklaren. Zijn theorie over die "glowing lights", die Nancy eerder zag, is dat dit komt omdat er in de boden kwarts kristallen zitten die door het gewicht van de voorbij denderende trein inelkaar worden gedrukt en dit veroorzaakt dan zgn "piezoëlectriciteit" dat dan verantwoordelijk zou zijn voor die "glowing lights". Vraag John dan nog alle mogelijke vragen en zeg dan weer gedag. 

Ga naar Jake's rijtuig, Jake's coupé weer in en praat er weer met de niet zo snuggere cop Tino Balducci, die nog steeds achter het bureau zit. Balducci is echter een beetje boos omdat Nancy hem de brief van Jake niet heeft laten zien. Geef hem een antwoord waardoor hij niet nog bozer wordt en Nancy besluit om hem de brief van Jake maar even te laten lezen. Om van zijn gezeur af te zijn. Balducci doet de brief echter af als waardeloos en niet van belang. Vraag nog even alle overige vragen, over Lori en over Jake. Nancy bekruipt het vermoeden dat Tino en Lori meer zijn dan alleen maar oppervlakkige kennissen van elkaar. Als je hem vraagt wat hij denkt dat er ooit met Jake is gebeurt pocht ie dat hij een belangrijke ontdekking heeft gedaan, maar hij wil niet vertellen wat dat dan is. Geef de zak maar een knietje......O..ooo....dat mag ik niet zeggen....Sorry....Zeg dus vriendelijk goedendag tegen onze niet zo Superieure Cop en begeef je op weg naar Lori in het achterste rijtuig.

Als Nancy, op weg naar het Lounge rijtuig, dan in het Caboose rijtuig is gekomen dan.......wordt er door iemand aan de NOODREM getrokken en komt de trein tot stilstand. Vanzelf zijn we dan terug in de eetzaal en zitten we gezellig aan tafel met de Hardy Boys. Joe vertelt dat hij als eerste bij de noodrem was maar dat hij niemand heeft gezien. Vraag wie er na Joe bij de noodrem arriveerde. Joe vertelt dat John Grey vanuit Jake's rijtuig het slaaprijtuig kwam binnengestormd en Frank en de Machinist vanuit het restauratie rijtuig. De machinist was nu niet bepaald happy en heeft de noodrem gereset en de trein weer in beweging gezet. Daarna Kwamen Lori en Balducci nog binnen. Balducci is nu bezig met het nemen van vingerafdrukken bij de noodrem. Alleen Charleena is niet op komen dagen. Vraag verder de overige vragen, over Charleena of over Lori en Nancy beëindigt dit gesprek dan vanzelf omdat ze met Tino wil gaan praten.

Draai je om en ga het bargedeelte weer in en praat er nog even met Charleena. Vraag haar of zij een theorie heeft over wie er aan de noodrem heeft getrokken. Charleena sluit zichzelf, Nancy en Lori uit en verdenkt dus Frank en Joe, Tino en John van deze ernstige "misdaad". Je kunt nog verder babbelen met Charleena maar veel wijzer wordt je er niet van, behalve dat Charleena wel heel erg haar best doet om te laten blijken dat ze geen enkele interesse heeft in de geschiedenis van Jake Hurley. Je vraagt je dan toch onwillekeurig af waarom ze dan is meegekomen op deze reis. Zeg dus gedag tegen Charleena.

Ga het Slaap Rijtuig weer in en zoom even in op de noodrem. Nancy zegt dat Balducci blijkbaar klaar is met zijn vingerafdruk onderzoek. Zoom uit en ga weer naar John Grey in de Camille coupé. Praat weer met John en vraag of ie nu eindelijk iets is opgeschoten met zijn geluidsonderzoek. John toont Nancy nu een zgn "timelaps" foto en hij claimt dat hierop de geest van Camille is te zien. Nancy roept nog net niet om de "mannen in de witte jassen", maar het is merkbaar dat ze nu toch wel een beetje begint te twijfelen aan onze John. Zeg maar weer gedag en draai je om.

Zeg....ik ben van naturen niet zo'n opbeller, maar wellicht is het een goed idee om Bess en George nu even op te bellen via Nancy's mobieltje. Als je dat doet gebruik dan alle mogelijke gespreksopties om Bess en George weer volledig op de hoogte te brengen van de nieuwste ontwikkelingen in de trein. Ga dan weer naar Tino in de Jake coupé en praat weer met onze grote super detective. Vraag of ie vingerafdrukken op de noodrem heeft gevonden. Nee...want de machinist heeft met zijn vette handen alle bruikbare vingerafdrukken onbruikbaar gemaakt toen ie de noodrem weer resette. Vraag of ie dan iets anders heeft gevonden en Balducci toont Nancy nu een digitale thermometer die hij op de vloer onder de noodrem heeft gevonden. Vraag hier over door. Balducci denkt dat de thermometer van John Grey is en vindt dit het bewijs dat John aan de noodrem heeft getrokken. Als er niets meer te vragen valt dan zeg je weer gedag .

Ga nog even kijken in het "Gemstone" boek dat op het lage boekenkastje ligt, hier in Jake's coupé. Als het goed is heb je inmiddels nu 4 van de 6 juweelstenen in je inventory staan en als je door het "Gemstone" boek bladert dan leer je dat je nu dus de "Tiger's Eye", de "Zircon", de "Olivine" en de "Tourmaline" steen in je bezit hebt. Ga dan naar Lori in het Lounge rijtuig. Praat met Lori. Vraag of zij en Tino een relatie hebben of hadden. Je ervaart dat Lori een paar keer is uitgeweest met Tino maar dat je aan Tino moet vragen waarom het is "uitgegaan". Volgens Lori is het de geest van Camille die aan de noodrem heeft getrokken. Neem afscheid van Lori en ga terug naar John Grey in de Camille coupé.

Praat weer met John. John heeft een geluidsopname gemaakt en dit wil ie nu even aan Nancy laten horen. We horen.......een vrouw zingen. Is dat Camille? Hierna stel je nog even alle andere vragen, over de thermometer en over zijn tv show en dan zeg je maar weer gedag. Je hebt ongetwijfeld al wel eerder al die piepschuim krullen rondom die kist van John op de vloer zien liggen. Ga nu weer terug naar de Jake coupé en loop naar het bureau maar blijf 1 stap voor het bureau staan. Links zie je dan nu, tegen de muur aan, ook van die piepschuim krullen op de vloer liggen. Zoom daar nu op in:

Nancy zegt dat dit hetzelfde materiaal is als waarin John zijn thermometers in verpakt. Zoom weer uit en ga nu weer met Tino praten. Zeg: "You're the one who pulled that emergency brake, aren't you?" Hartelijk gelag en hij vraagt of Nancy een grapje maakt. "Can you explain how packing material from the box those thermometers were in wound up on the floor over there?" Nu gaat het gesprek dan eventjes vanzelf verder.....Tino strubbelt nog wat tegen maar als Nancy dreigt om haar vermoedens aan de andere te vertellen geeft Tino toe dat hij aan de noodrem heeft getrokken. Waarom??? Dat wordt nog niet duidelijk. Je krijgt dan andere gespreksopties betreffende de relatie tussen Tino en Lori. Volg deze gesprekslijn nu ook zo veel je kunt. Uiteindelijk wordt Tino echter boos en breekt abrupt het gesprek af.

Oké.....Als je nu vanaf het Noodrem gebeuren met iedereen meerdere keren hebt gepraat en Tino heeft toegegeven dat hij aan de noodrem heeft getrokken, dan is het nu de tijd om de trein in Copper Gore te laten aankomen. Om dit te bereiken ga je nu terug naar het restauratie rijtuig en daar ga je dan nu weer praten met Frank en Joe Hardy in de eetzaal. Vraag hen: "Were you able to find anything out about Jake's engineer, that James Thurston guy?" En ja....Frank en Joe hebben hierover goed en slecht nieuws. Het goede nieuws is dat die James Thurston getrouwd was en wellicht kinderen heeft gehad en woonde in Copper Gorge. Het slechte nieuws is dat Frank en Joe hierover niet meer info hebben kunnen krijgen omdat ze het internet niet meer opkunnen met hun mobieltjes.

Dit gesprek met Frank en Joe is de "trigger" voor het spel om de trein nu te laten aankomen in Copper Gorge en dit zie je in een korte animatie. Dit is dus het einde van Deel A. We gaan verder met Deel B en wel met:

B: Copper Gorge:

Hoofdstuk 4: In en om Copper Gorge

De trein is eindelijk aangekomen te Copper Gorge en in je scherm zie je de trein, het stationgebouw, het Museum en het plaatselijke restaurant de "Copper Fork". Je bent op de plattegrond van Copper Gorge. Klik met je loepje op het Copper Gorge Museum en Nancy staat dan buiten voor de ingang van het 

Copper Gorge Museum and Taffy (toffee) Shop:

"Taffy on a Stick "

Ga vooruit om naar binnen te gaan en......Nancy wordt verwelkomt door.....Tja...wie of wat is dit? Een vent, of vrouw in een raar groot masker. Het  zegt niet hoe het heet, dus laten we het, bij gebrek aan beter, maat Taffy noemen.

In ieder geval blijkt het een grote fan te zijn van Charleena Purcell. Nadat Taffy zijn, of haar, inleidende verwelkoming heeft gedaan verschijnen er wat gespreksoptie. Vraag:

Na dit introductie gesprek draai je een klik naar links via de gele draaipijl. Links naast de toonbank staat een "Happee Taffee" kast.

Ga er naar toe en zoom dan even in op de twee muntjes gleuven in de linkerdeur van de kast. Er moeten 2 verschillende muntjes in de kast worden gedaan om 1 "taffy on a stick" eruit te verkrijgen. Zoom 2 keer uit en draai dan, via de gele draaipijlen, 3 keer linksom. In de hoek zie je nu het "Goldrush" spel staan. Ga vooruit naar de "Gold Rush" kast en zoom er dan op in. Je bent in het:

Gold Rush Game:

Wint de Gouddelver dan zoom je vanzelf uit en kun je het Muntje uit het bakje grijpen. Berg het muntje dan op in je inventory. Zoom 2 keer uit en draai dan, via de gele draaipijlen 3 klikken linksom. Je staat nu voor het:

Paarden Race Spel:

Ga vooruit en zoom in op het startkastje van het spel. Er doen 5 paarden mee aan de race. Kies een paard uit en klik dan op het knopje voor het paard en klik dan op "START" en.........hopelijk wint jouw paard dan de race. Ook hier heb jij zelf geen enkele invloed op. De race gaat verder vanzelf en het wordt geheel willekeurig bepaald welk paard er zal winnen. Je zult dus net zo lang moeten blijven racen tot jouw paard een keer wint. Het is zeer natuurlijk om telkens een ander paard te kiezen, maar ik zou je toch aanraden om steeds hetzelfde paard te blijven gebruiken. Uiteindelijk zal dat paard dan best een keertje winnen. Ik kan je niet zeggen na hoeveel races jouw paard zal winnen. Dat kan al de eerste keer zijn maar ook pas na 10 of 20 keer.

NB: Zelf vindt ik dit soort "aardigheidjes" wel leuk. De makers stoppen tegenwoordig expres dit soort spelletjes in hun games om je geduld te testen. En deze beide spelletjes zijn best goed te doen en te winnen. Ga nu niet gelijk na een aantal mislukkingen om een "Save Game" gillen. Ook niet bij het Gold Rush spel. Dat is helemaal niet nodig. MET GEDULD zul je beide spelletjes echt wel een keer winnen

Als jouw paard dan eindelijk eens een keer de race heeft gewonnen dan pak je het Muntje uit het bakje onder "Start" en berg je het muntje op in je inventory. Zoom 2 keer uit en draai dan, via de gele draaipijl, 9 klikken linksom. Je kijkt naar de keukendeur en een stellingkast. In de stelling staat een grote hutkoffer:

Zoom in op die hutkoffer. Nancy vertelt je dat het monogram van Jake Hurley in het slot van de koffer staat. Als je probeert de hutkoffer te openen dan krijg je een "draai om je oren" van "Taffy". Je mag nergens aankomen. Draai 2 keer rechts en ga weer naar de "Happee Taffee" kast. Zoom weer in op de 2 muntgleuven en stop nu, één voor één, de beide gewonnen muntjes in de juiste gleuf. Grijp de "Taffy on a stick" die uit de kast komt rollen en berg het op in je inventory. 

Zoom uit en klik met je vraagteken cursor op die "Taffy" die vanachter de toonbank al deze tijd in de gaten heeft gehouden of Nancy wel van de "artefacts" afblijft. Vraag: "Do you know what's in that old trunk over there?". Nadat Nancy heeft verzekert dat ze niet aan die kist heeft zitten klieren vertelt "Taffy" dat niemand nog ooit erin is geslaagd om het slot van die hutkoffer open te krijgen. Het is klaarblijkelijk nogal een ingewikkeld slot. "Would it be okay if I tried to open it?" Na een krachtig "Nee" van "Taffy" komt deze echter op een idee....Als Nancy het voor elkaar kan krijgen dat Charleena uit de trein komt om persoonlijk de hand van "Taffy" te komen schudden dan mag Nancy haar gang gaan met de hutkoffer. Dat vindt Nancy echter geen goed plan, dus ze zegt: "You know what? I've got a better idea?" Nancy stelt voor dat ze gaat proberen om de handtekening van Charleena voor "Taffy" te krijgen. Dan heeft "Taffy" een blijvend aandenken aan haar idool. Eerst wil "Taffy" dan beide, de hand van Charleena schudden en haar handtekening, maar Nancy overtuigt haar ervan dat het handen schudden niet kan. "Taffy" gaat dan akkoord en je ervaart nu de echte naam van "Taffy" en dat is Fatima. Vanzelf is dan dit gesprek afgelopen. Draai, via de gele draaipijlen, 10 klikken linksom naar de voordeur van het museum. Ga 2 keer vooruit naar de deur en klik erop met je handje. Je beland weer op de plattegrond. Klik met je rode loepje op de:

Trein:

Nancy beland terug in de trein en wel in het keukentje van het restauratie rijtuig. Ga naar de Bar en praat er met Charleena. Zeg: "I met a huge fan of yours in town who'd really really like yout autograph. An autographed picture would be even better". Wel...Charleena is gevleid en wil best wel haar foto met handtekening afstaan, maar ze heeft geen pen en Nancy heeft alleen maar een potlood. Nancy moet dus op zoek naar een pen.

Ga naar Camille's rijtuig en de coupé weer binnen en vraag aan John Grey of je een pen van hem mag lenen. Helaas...John is niet vrijgevig met pennen. Ga dus naar Tino in de Jake coupé en vraag aan Tino of hij een pen te leen heeft. Bingo....Tino zal Nancy een pen geven als Nancy er in slaagt om zijn score in het "Leaping Lizard" game weet te verbeteren. Vanzelf kom je nu in het:

Leaping Lizard Game:

 • 5 naar 17.  12 naar 10. 

 • 3 naar 11.  1 naar 3. 

 • 18 naar 6.  30 naar 18. 

 • 27 naar 25. 13 naar 27. 

 • 24 naar 26.  22 naar 24.  

 • 27 naar 25. 31 naar 23.  

 • 16 naar 28.  33 naar 31. 

 • 4 naar 16. 31 naar 23. 

 • 7 naar 9. 10 naar 8. 

 • 21 naar 7. 7 naar 9. 24 naar 10. 

 • 10 naar 8. 8 naar 22. 

 • 22 naar 24. 24 naar 26. 

 • 19 naar 17. 16 naar 18. 

 • 3 naar 11. 11 naar 25. 

 • 26 naar 24. 

 • Je hebt nu nog 2 knikkers over en wel in gat 24 en 29. 

 • Je Laatste zet is dus: 29 naar 17 en BINGO.

 

Je hebt geen bal meer over en je wint. Grijp de pen uit Tino's hand en zeg gedag tegen hem en ga terug naar Charleena in de bar. Praat met Charleena en Nancy geeft haar de pen. Grijp de Foto met Handtekening en neem afscheid. Draai rechts en ga naar het keukentje en in het keukentje naar de zwarte deur, open de deur en je beland weer op de plattegrond. Klik weer op het:

Museum:

Ga weer naar binnen. Voordat je echter de kans krijgt om Fatima de foto van Charleena te geven komen Frank en Joe binnen. Ze vertellen dat ze een kleinkind van die James Thurston hebben opgespoord. Deze nakomeling van Thurston woont hier ergens in de buurt en is dagelijks te vinden in het plaatselijke restaurant. Vraag of de boys al met de man hebben gesproken. Dat is niet zo want de uitbater van het restaurant wil niet aanwijzen wie de vent is. De uitbater van het restaurant heeft iemand nodig die voor hem wil invallen als kok en....dat is Joe geworden. Ook ervaar je dat Balducci en Grey de trein zullen verlaten om in de bergen naar Jake's mijn te gaan zoeken. Frank en Joe verdwijnen dan weer.

Ga naar Fatima, die achter de toonbank staat. Praat met Fatima en Nancy geeft haar nu Charleena's foto en Nancy mag nu die hutkoffer proberen te openen en alles wat ze in de hutkoffer vindt houden. Maar dat gaan we nu nog niet doen. Laten we snel gebruik maken van het feit dat Balducci en Grey nu de trein zullen verlaten. Verlaat dus het museum weer en op de plattegrond klik je weer op de:

Trein:

Ga naar de Camille coupé. Jawel....John Grey is weg. Zoom weer in op de grote piano en dan verder in op de toetsen. Open je inventory en pak er dat muziekpapier uit dat je hebt verkregen toen je het "Hop Paardje Hop" spel hier hebt gespeeld. Klik het muziekpapier boven de toetsen op de piano. Je ziet op het papier letters. Wel....je moet dit melodietje nu gaan naspelen op de piano. In de lade van het hoektafeltje, naast het borduurwerk, heb je eerder een papier gevonden en bekeken. Daarop zag je precies de 8 toetsen van de piano waar je nu op bent ingezoomd. Op dat papier hadden de toetsen elk een letter zoals die ook op het muziekpapier staan. Geef dus, voor jezelf, de 8 witte toetsen dezelfde letter als ze ook op dat papier hebben:

Klik vervolgens op de toetsen: G, G, E, G, A, G, E, E, D, F, E, D, C en.......de poot van de piano gaat open en hierin staat de Verrekijker:

Grijp de Verrekijker en berg het op in je inventory. Zoom uit en draai rechts en ga nu snel naar Jake's Coupé. In Jake's coupé merk je dat Tino ook verdwenen is. Ga naar het bureau en dan, links van het bureau, 2 keer vooruit zodat je weer bent ingezoomd op al dat mijnwerkersgereedschap in de nis achter het bureau. Grijp nu het "Carson Carbid" blik op en klik op het deksel om het te openen. Grijp een handvol Carbid korrels uit het blik. De korrels verdwijnen naar je inventory. Zoom 2 keer uit en draai je om via de omdraaipijl. Je staat weer naast het bureau. Zoom weer in op het Gougar Beeldje en grijp dan nu de Paarse Amethist Steen tussen de poot van het beeldje vandaan en berg de steen op in je inventory. Zoom uit en ga terug naar de Camille Coupé en zie......John Grey is weer terug.

NB: Ga je eerst het Carbiet en de Amethist steen pakken om dan daarna de piano puzzel te gaan doen, dan kan dat niet meer. John Grey zal dan terug zijn en dan kun je nooit meer de piano puzzel doen en zul je nooit de verrekijker kunnen krijgen.

Praat met John Grey. Vraag of het tripje met Tino en Lori iets heeft opgeleverd. Dat is dus niet het geval. Die Tino weet ook niet wat ie doet. Neem weer afscheid en ga terug naar Charleena in de bar en praat weer even met haar. Vraag of zij ook mee is geweest met Tino, John en Lori. Dat is niet het geval. Charleena had er al geen vertrouwen in, dus is ze lekker hier gebleven in de trein. Neem afscheid en ga via de zwarte deur in de keuken weer naar de Plattegrond.

Je bent terug op de plattegrond van Copper Gorge. Kijk naar de berg achter het museum. Op die berg bevindt zich de Begraafplaats. Klik daar en Nancy beland op de:

Begraafplaats:

Nancy klopt aan de houten toegangsdeur en er volgt een gesprekje met de beheerder van de begraafplaats. We zien de man dus niet, horen alleen zijn stem. De vent heeft nogal een "spookachtige" stem. Nancy vraagt of hier het Camille hier op de begraafplaats ligt begraven. Dat is zo. Er zelfs een speciale Crypte voor Camille opgericht. Helaas is de beheerder de sleutel van die crypte kwijt. Hij vertelt dat ie de sleutel heeft laten vallen en dat de sleutel nu onder het rooster van Camille's Crypte ligt. Vervolgens staat Nancy dan recht voor 

Camille's Crypte:

Nancy staat recht voor de Crypte. Voor de deuren van de crypte zit een rooster in de "stoep". Zoom in op het rooster. Onder het rooster zie je de sleutel van de Crypte liggen, net zoals de beheerder vertelt heeft. Klik op het rooster. Nancy zegt dat ze "iets langs en kleverigs" moet gebruiken om die sleutel te kunnen opvissen. Open je inventory en grijp er de "Taffy on a Stick" uit en klik hiermee weer op het rooster en......Nancy vist met de kleverige toffeestok de sleutel op. Berg de sleutel op in je inventory en zoom uit. Ga vooruit naar de deuren en zoom dan in op het sleutelgat van de rechterdeur. Pak de zojuist gevonden sleutel uit je inventory en klik hiermee op het sleutelgat en.....de rechterdeur gaat open. Ga 1 keer vooruit naar binnen en blijf dan staan. Nancy staat bovenaan de stenen trap die omlaag naar de grafkelder gaat. Kijk naar de linker richel. Er ligt iets op de richel. Zoom daar op in:

Het is het "Muntje 6". Grijp het en berg het op in je inventory en zoom uit. Ga nu 2 keer vooruit de stenen trap af. Nancy is dan nu in de grafkelder en staat voor de graftombe van Camille. Boven de tombe zit een "gebrandschilderd raam".

Zoom in op de Tombe en zoom dan nog verder in op de bovenkant van de Tombe. In de bovenkant van de Tombe zit een "bloemvormige" uitsparing en daarboven lees je "Copper". Komt deze uitsparing je niet bekend voor? Zoom 2 keer uit. Zoom nu in op het "raam", boven de Tombe.

Je ziet in het "raam" de letters van 8 metalen. Je kunt op die letters klikken. Dan zegt Nancy ze hardop voor.Bij elke afkorting zie 6 kleuren staan. 
Je hebt in je inventory een briefje waarin als aanwijzing "Lead" staat. Lead = Lood = Pb. Op de Tombe staat "Copper". "Copper = Koper = Cu. 
Noteer nu de kleuren volgorde van Pb en van Cu.
Pb = Rood, Groen, Blauw, Oranje, Geel, Paars
Cu = Groen, Rood, Paars, Geel, Oranje, Blauw.

Zoom uit en zoom weer 2 keer in op de Tombe. Je bent weer ingezoomd op de "bloemvormige" uitsparing. Open je inventory en pak er het  "Bloemslot" uit dat je van het sigarenkistje in Jake's coupé hebt gehaald. Klik het "Bloemslot" nu in de uitsparing van de Tombe.

Goed. Je krijgt links en rechts weer de blauwe draaipijl. Je moet dus nu de kleuren van COPPER in de goede volgorde onder de Pijl zetten en dan telkens op de Pijl klikken. De volgende oplossing werkt alleen als je begint met Rood onder de Pijl: Klik 3 keer met de linker -of met de rechter, draaipijl. Groen staat dan onder de Pijl. Klik op de Pijl. Klik 3 keer met de linker, of met de rechter, draaipijl. Rood staat dan onder de Pijl. Klik op de Pijl. Klik 1 keer met de rechter draaipijl. Paars staat dan onder de Pijl. Klik op de Pijl. Klik 3 keer met de linker, of de rechter, draaipijl. Geel staat dan onder de Pijl. Klik op de Pijl. Klik 1 keer met de rechter draaipijl. Oranje staat dan onder de Pijl. Klik op de Pijl. Klik 3 keer met de linker, of de rechter, draaipijl. Blauw staat dan onder de Pijl. Klik op de Pijl en..... Je hoort een geluid en zoomt vanzelf 1 keer uit. Een lade in de Tombe is nu open gegaan en in de lade ligt de Citrine Steen. Klik met je rode loepje op de steen en berg de steen dan op in je inventory.

Zoom 2 keer uit. Blijf nu staan en ga nu ronddraaien via de gele draaipijlen die je aan de randen van het scherm krijgt. Je ziet dan in elk van de 4 hoeken van de grafkelder een stenen Pilaar staat. Zoom in op elk van deze 4 pilaren en zoom dan in op het bovenstuk van de pilaar. In het bovenstuk van elke pilaar zie je een cirkel met daarin een soort "Bloemmotief"

Je kunt met je handje klikken op het "bloemmotief". Nancy vertelt er dan iets over. We kunnen hier nu nog niets mee, maar we komen hier later op terug als we de juiste spullen voor deze puzzel hebben gevonden. Zorg dat je weer recht voor de stenen trap gaat staan. Ga de trap terug op en boven klik je dan weer op de deuren. Je beland weer op de plattegrond. Ga weer naar het:

Museum:

Jake's Hutkoffer:

Ga naar binnen en draai rechts en dan nog iets rechts zodat je weer op de Hutkoffer in de stellingkast kunt inzoomen. Ook op de hutkoffer zie je een "bloemvormige" uitsparing. Pak dus weer het Bloemslot uit je inventory en klik het weer in de uitsparing op de hutkoffer. Wel....je moet dus nu de kleuren van Pb = Lood onder de pijl gaan zetten en dan weer steeds op de pijl klikken. Je weet nu inmiddels wel hoe je dit moet doen, dus....ga je gang. De kleuren volgorde is dus: Rood, Groen, Blauw, Oranje, Geel, Paars. Omdat Rood al gelijk onder de Pijl staat begin je nu door nu gelijk op de Pijl te klikken en dan zet je de overige 5 kleuren onder de pijl en vergeet niet om steeds weer op de Pijl te klikken. De Hutkoffer gaat dan open. Grijp Jake's Mijnlamp uit de hutkoffer en berg het ding op in je inventory. Je ziet dan het "Muntje 10" in de hutkoffer liggen. Grijp dus ook het "Muntje 10" uit de koffer en berg ook dit op in je inventory. Nancy vraagt zich dan nu af waar Jake's Pikhouweel is gebleven. Ligt in elk geval niet in deze hutkoffer. Zoom uit en draai 2 keer rechts en ga nu weer met Fatima praten. Zeg:

Taffy's sorteren:

Goed...draai rechtsom en ga naar de keukendeur, bij de stellingkast. Open de deur en ga naar binnen. Nancy staat in de keuken en voor een tafel waarop taffys liggen. Links staat de Sorteermachine. Op de tafel ligt een rol Waspapier:

Zoom eerst in op de tafel. Nancy vraagt aan Fatima of ze een stuk van dat Waspapier mag hebben en dat mag. Klik dus 2 keer op de rol waspapier om het op te bergen in je inventory. Zoom uit en draai links. Nancy staat nu voor de Taffy Sorteermachine.

Wel....meer valt er echt niet aan uit te leggen. Klik dus op "Start Machine" en grijp dan steeds een Goede Taffy op van de lopende band en deponeer de Taffy dan steeds in de juiste doos. Je bent klaar als Nancy "Oh Yeah" zegt. Ook hier is verder niets aan te doen dan om het net zo lang vol te houden tot je klaar bent. Gaat het mis dan begin je maar gewoon opnieuw.

Als je klaar bent met het sorteren dan zoom je uit de machine en draai je om via de omdraaipijl. Ga terug naar Fatima. Praat weer met Fatima en gebruik één van beide opties om te zeggen dat je klaar bent met het sorteren. Zeg dan vervolgens of je wel of niet van de toffees hebt gesnoept (maakt niet uit wat je kiest) en Fatima legt dan Jake's pikhouweel op de toonbank. Klik op de houweel om het ding op te bergen in je inventory en Nancy neemt vanzelf weer afscheid van Fatima. 

Draai je via de gele draaipijlen helemaal om naar de voordeur en ga dan vooruit naar de voordeur. Na 1 stap richting de voordeur krijgt Nancy echter een telefoontje. Het is Frank Hardy en hij is behoorlijk in paniek. Frank is, als "short order kok" dus bezig in het plaatselijke restaurant en daar is nu ook die kleinzoon van James Thurson. De vent is een oude mijnwerker en hij bestelt steeds maar hamburgers. Frank maakt de hamburger, drukt dan op de bel en gelijk bestelt de man een nieuwe hamburger. Tussendoor vertelt de man steeds een kort verhaaltje dat dan betrekking heeft op Jake Hurley. Dit telefoon gesprek tussen Frank Hardy en Nancy gaat helemaal vanzelf en is dan ook vanzelf weer afgelopen maar dan ben je in het plaatselijke restaurant de "Copper Fork"

De Hamburger puzzel:

1 = Bestelbriefje. 2 = Bacon. 3 = Bel. 4 = Sla. 5 = Tomaat. 6 = Uien. 7 = Kaas. 8 = Zuur. 9 = gewone Mosterd. 10 = Ketchup. 11 = Mayo. 
12 = Hot Mosterd. 13 =  Peanut Butter. 14 = Grape Jelly. 15 = Avocado. 16 = Ananas. 17 = de Hamburger. 18 = Jalapenos. 19 = Zure Haring. 
20 = Trashbak.

Goed....laten we maar beginnen dan. Klik op het bestel briefje. Ik weet niet of jij dezelfde bestellingen krijgt als ik maar hier zijn de hamburgers zoals ik ze op kreeg:

Vulcano Hamburger: Uien, Jalapenos, Hot Mosterd, Bacon, Kaas.
Grijp één voor één deze ingrediënten en klik ze op de Hamburger en klik dan op de Bel. Wordt je maaksel goedgekeurd dan wordt gelijk de volgende hamburger besteld via het briefje en hoor je de kleinzoon iets vertellen over zijn grootvader James Thurston.
Classic Burger: Sla, Tomaat, Zuur, Mayo en Ketchup. Beleg de hamburger met deze ingrediënten en klik weer op de Bel.Beleg de hamburger met deze ingrediënten en klik weer op de Bel. De oldtimer verteld aan Edna iets over Camille
Hayashi Burger: Avocado, Tomaat, Grape Jelly, Ananas, Kaas en Mayo. Beleg de hamburger met deze ingrediënten en klik weer op de Bel. De oldtimer verteld aan Edna over hoe Jake Thurston is gestorven.
Colossal Burger: Alle ingrediënten maar GEEN: Peanut Butter, Zuur, Zure Haring en Annanas. Deze kan een beetje "tricky" zijn omdat je wel alle overige ingrediënten in de juiste volgorde op de hamburger moet klikken. Helaas ben ik de volgorde vergeten op te schrijven. Ik moest deze een paar keer overdoen en toen was het opeens goed, maar ben echter de volgorde vergeten. Dus blijf deze net zo lang proberen tot het goed is. Klik weer op de Bel. De oldtimer verteld aan Edna nu iets over Jake's Mijn.
Chef's Choice: Wel....beleg de hamburger met enige ingrediënten van je eigen keuze. Minstens 4. Klik dan weer op de Bel en LUISTER nu goed naar wat de oldtimer vertelt. Je hoort nu in welke HOUDER je welke Juweelsteen moet plaatsen.

Vanzelf beland je dan weer, als Nancy, bij Frank en Joe aan de tafel in de eetzaal van de trein. Nancy herhaald wat de oldtimer het laatst heeft gezegd en dan vraag je: "Are you sure that's all he said?" en vervolgens: "Got anything else?". Frank en Joe tonen Nancy nu een brief die Joe in het Caboose rijtuig heeft gevonden. Het is een brief van Samuel Clemens waaruit blijkt dat Jake Hurley een "penvriend" was van deze Samuel en ook van Mark Twain. Zoom uit deze brief en zeg gedag tegen de Hardy Boys. We gaan verder met:

Hoofdstuk 5: De Locatie van Jake's Mijn:

A: Zorg voor Stoom voor Jake's Machines:

Trein:

Ga nu weer naar de "weegschaalkast", achterin Jake's Rijtuig. Dus de kast bij de deur naar het Caboose Rijtuig. Je gaat daar nu het Adelaar Schilderij "losmaken".

de 3e Weegschaal Puzzel:

We zijn terug ingezoomd in de "Weegschaalkast". Al je muntjes liggen weer voor de schalen en Nancy heeft zich zojuist afgevraagd of die Adelaar soms iets te maken heeft met de Adelaar in de eetzaal. Er is nog 1 grendel los te maken en dat is de grendel boven de Adelaar. Kijk in de tabel die je van de Samplers van het Borduurwerk hebt gemaakt. Je leest in je tabel dat het getal voor de Adelaar 2 is. Plaats nu het "Muntje 10" en het "Muntje 6" is in de rechter schaal. In de indicator staat dan "+16". Plaats de muntjes 1, 8, 2 en 7 in de linker schaal en......het rode lampje van de Adelaar gaat aan en de grendel gaat los.

NB: het maakt niet uit in welke schaal je de muntjes legt. Zolang je in de ene schaal maar de 10 en de 6 legt en in de andere de 1, 8, 2 en 7 muntjes.

Zoom uit en ga terug naar de eetzaal en als je voor de grote tafel staat dan draai je links en zoom je in op het Adelaars Schilderij dat boven het ronde tafeltje aan de muur hangt. Klik dan met je handje op het schilderij en nu tilt Nancy het van de muur af en.......pijpjes:

3e Pijpjes Puzzel:

Wel...weer zijn er groene, blauwe en oranje pijpjes en weer moet je ze op de juiste wijze met elkaar verbinden. Doe eerst de Blauwe pijpjes door 2 keer op één blauw stukje te klikken. Doe dan de Oranje pijpjes door 1 op een oranje pijpje te klikken. Verbind dan alle groene pijpjes stuk voor stuk tot de juiste verbinding is ontstaan. Als je klaar bent hoor je Nancy uitroepen: "There, that's looks right".

Zoom uit en verlaat de trein via de zwarte deur in de keuken. Op de plattegrond klik je dan weer op de:

Begraafplaats

4e Pijpjes Puzzel

De pilaren in Camille's Crypte:

Je beland weer voor de houten deur. Ga vooruit en klik op de houten deur en.....je staat dan weer voor Camille's Crypte. Ga vooruit en open de rechterdeur met je handje en ga dan 3 keer vooruit de grafkelder in. Je staat weer in de grafkelder en recht voor Camille's Tombe. Je weet dat er in de 4 hoeken van de kelder een Pilaar staat en je weet dat je kunt inzoomen op de cirkel die bovenin deze pilaren zit. Je moet nu gaan overtrekken. Ga nu naar elk van de 4 pilaren en zoom dan steeds in op de Cirkel. Pak dan steeds het Waspapier, dat je uit de keuken van het museum hebt meegenomen, uit je inventory en klik dit op de Cirkel. Pak dan het Potlood uit je inventory en klik dit op het Waspapier en.....Nancy zal steeds een hoek van de cirkel op het waspapier overtrekken en uiteindelijk heeft ze dan 4 woorden gevonden. Dat zijn de woorden: Wisdom, Charity, Eternity, Purity.

Heb je dit? Verlaat dan de Crypte weer en ga terug, via de plattegrond, de Trein in.

Trein:

Ga naar Camille's coupé en naar de groene sofa. Zoom weer in op het "Little Book of Samplers" dat op de sofa ligt. Open het boek en blader naar pagina 33 en zoek in de lijst de woorden Wisdom, Charity. Eternity en Purity op en noteer welk Symbool bij deze woorden hoort. Zoom uit het boek en ga naar het Borduurwerk dat aan de voormuur van de coupé hangt en zoek nu in het borduurwerk de 4 symbolen op die je zojuist in het boek hebt opgezocht en noteer de cijfers die er bij staan.
Je hebt dan:  Wisdom = Uil = 7. Charity = Duif = 9. Eternity = Kroon = 6. Purity = Harp = 3.
Heb je dit? Zoom uit het borduurwerk.

Ga nu weer naar het Slaaprijtuig en als je daar vanuit Camille's rijtuig binnen stapt dan draai je gelijk links en zoom je weer in op het rooster in de muur. Zoom dan in op het klepje dat in de bovenrand van het rooster zit en klik dan met je handje op het klepje. Het klepje gaat open en je ziet de 4 cijfervakjes weer. Wel.....vul, van links naar rechts, de getallen 7, 9, 6, 3 in en .....

Weer PIJPJES. Deze keer alleen lichtgroene en Oranje pijpjes. Doe eerst de Oranje pijpjes door 3 keer op een oranje stukje te klikken en zet dan alle groene stukjes één voor één goed. Nancy zegt: "That Should do it" als je het goed hebt gedaan.

Zoom uit. Ga nu naar de keuken en in de keuken naar het draaiwiel bij de zwarte deur. Zoom weer in op het draaiwiel. Klik dan op het draaiwiel en....als je in alle 4 de pijpjes puzzels inderdaad de pijpjes goed met elkaar verbonden hebt dan.....blijft het gele metertje nu in het groene gebied en stroomt er nu stoom door de pijpen naar het Caboose rijtuig. Zoom uit het wiel en ga naar het Caboose rijtuig.

B: De machines in de Caboose:

Terug in de Caboose draai je gelijk naar links. Je staat dan weer voor de:

Pikhouweel Machine:

Zoom in op de machine. Links aan de machine zit de Pikhouweel Houder. Pak Jake's houweel uit je inventory en plaats de houweel in de houder:

De houweel is nu de hendel om de machine mee aan te zetten. Klik op de steel van de houweel en.....verd.....de steel breekt. Nancy zegt dat ze plakband nodig heeft. Zoom uit en ga naar Tino die weer achter het bureau in Jake's coupé zit. Vraag Tino: "Do you by any chance have any duct tape?". Nee dat heeft Tino niet. Ga naar John Grey in Camille's coupé en vraag John ook of hij een stukje plakband heeft. John heeft een rol plakband in het kistje dat op de tafel in de hoek staat. Helaas heeft ie de sleutel voor het kistje verloren en hij weet niet hou het kistje kan worden geopend zonder sleutel. Maar Nancy mag het proberen hoor. Zeg: "Thanks I think I will". Je bent dan ingezoomd op het deksel van het kistje. Je bent in de:

Veerman Puzzel:

Je ziet 9 vakjes. De Veerman moet de Pauw, de Wolf en de Poema naar de overkant varen. Hij kan echter maar 1 dier tegelijk vervoeren. De Pauw zal echter door de Poema worden opgevreten als je de Pauw en de Poema alleen bij elkaar laat. Dus dat kan niet. De 9 vakjes staan dus niet in de juiste volgorde. Nummer de 9 vakjes, van linksboven naar rechtsonder, als 1 t/m 9:

Klik dan op de vakjes: 2, 4, 9, 6, 3, 7, 1, 5, 8 en.....het kistje gaat open. Grijp de rol plakband uit het kistje en klik het naar je inventory. Zoom 3 keer uit en maak dat je als de gesmeerde bliksem terug gaat naar het Caboose rijtuig en zoom weer in op de Pikhouweel machine. Grijp het plakband uit je inventory en klik het op de steel van de houweel en.....de houweel is gemaakt. Klik weer op de steel en......De Pikhouweel Machine begint op te starten maar.....gaat niet aan. Blijkbaar moet je eerst nog iets anders doen.

Zoom weer uit de Pikhouweel Machine en draa1 3 klikken naar rechts. Je ziet weer het pilaartje met daarop het draaiwiel waarmee je, eerder, de 2-armige machine hebt laten uitklappen. Ga vooruit, draai links en je staat weer recht voor de:

2-Armige Machine:

Zoom helemaal in op de machine. Als deze machine nu niet is "uitgeklapt" dan moet je eerst het draaiwiel op het pilaartje gaan draaien. Maar als je de walkthrough tot nu toe trouw hebt gevolgd dan is deze machine nu uitgeklapt. Op de linker arm plaats je de mijnwerkers lamp van Jake. Als je de mijnwerkers lamp op de linkerarm hebt geplaatst pak dan de Carbiet Korrels uit je inventory en klik ze op de lamp om ze in de lamp te doen. Op de rechterarm plaats je de Verrekijker.

Zoom uit en draai rechts en ga 1 keer vooruit en draai dan links. Je staat nu weer recht voor de:

6-Armige Machine:

Ok...Deze machine heeft dus 6 armen en op elke arm staat een Houder. In elke Houder moet je nu één van je 6 Juweelstenen gaan plaatsen. Maar welke steen moet in welke houder? Dat heeft die Oldtimer in het restaurant aan Edna vertelt toen je hem de laatste Hamburger gaf. Wat zij de man toen ook al weer?

"The Eye of the Tiger is fixed on a Star. Zircon lies in Vinger That Scar. Amethyst floats in a Hand From The Deep. Citrine is what the Fowl Mouth shall keep. Tourmaline by a Soft Arm is Ensnared. Peridot rests at the Foot Of The Mare"

Zoom in op de voorste houder. Links en rechts naast de houder krijg je Gele Draaipijlen. Hiermee draai je de machine steeds 1 slag om zodat de volgende houder voor je komt te staan. Ik ga steeds draaien via de Rechter Draaipijl. 

Zoom uit. Rechts naast de 6-Armige Machine staat dus de "Lopende Band Machine" waar je eerder in de game de Kaart van Jake op hebt laten plaatsen door het automatische zoeksysteem. Ok...Als je nu voor Stoom hebt gezorgd, de Pikhouweel hebt gerepareerd, de Lamp met daarin het Carbiet en de Verrekijker op de 2-Armige Machine hebt gezet en alle 6 Stenen in de juiste houders van de 6-Armige Machine hebt gezet, dan kun je nu het proces gaan starten:

C: De Locatie van Jake's Mijn:

Ga weer naar de Pikhouweel Machine en zoom er weer op in en.....klik weer op de steel van de houweel en.....GENIET van het Filmpje:

De Pikhouweel Machine start nu helemaal op en......De lamp gaat aan en de lichtbundel schijnt door de verrekijker en de lichtbundel activeert de 6-Armige Machine:

De Kaart wordt schuin omhoog gezet en een witte lichtbundel "wijst" op de kaart nu de Locatie van Jake's Mijn aan. Het is de volgende halte voor de trein en het is "Brimstone Canyon".

Vanzelf beland Nancy bij Lori in het Lounge Rijtuig en Nancy vertelt aan Lori dat ze de machinist opdracht moet geven om de trein naar Brimstone Cayon te rijden. Lori zegt dat ze bij aankomst Nacy een "10 minuten voorsprong" zal geven. Zeg: "That'd be great" en dan "Don't worry. You can trust me" en we belanden dan in:

C: Jake's Mijn:

Hoofdstuk 6: Zoek de 6 Planken:

Nancy is uit de trein gestapt en staat voor de Canyon. Ga 2 keer vooruit en.......De trein gaat weg zonder Nancy. Draai je om via de omdraaipijl en ga nu 13 keer vooruit. Je ziet een kanon. Ga verder 2 keer vooruit, via de kromme pijl en je bent voorbij het kanon en ziet nu de ingang van Jake's Mijn. Helaas is de ingang volledig geblokkeerd door een ineenstorting. Ga helemaal door tot je niet verder kunt en Nancy vertelt je dat dit de ingang van Jake's moet zijn. Draai je om via de omdraaipijl en ga nu 2 keer vooruit, terug naar het kanon en draai dan links. Nu sta je voor het kanon:

Het Kanon:

Achterop het kanon zit het afvuurmechanisme. Zoom daar op in. Het is een ronde spiegel. Het is een dichte cirkel in een cirkel, De dichte cirkel zit vast in de grotere cirkel met 6 Klemmen.

Je moet alle 6 klemmetjes openen. Dit is weer een "Random" puzzel. De volgorde waarin je op de 6 klemmetjes moet klikken is telkens weer anders. Klik op de klemmetjes. 1 klemmetje zal open blijven staan. Dat klemmetje is dan het 1e klemmetje. Onthoud welk klemmetje het is. Klik dan op een ander klemmetje. Blijven dan beide klemmetjes open staan dan is het 2e klemmetje dus het volgende klemmetje in de volgorde. Klik dus op de klemmetjes en onthoud dan steeds de volgorde waarin de klemmetjes dan open blijven staan. Als je dit goed oplost dan gaat de dichte cirkel open en.........het blijkt een brandglas te zijn en via de zon in het brandglas wordt nu de lont aangestoken en.....Het Kanon vuurt een kogel af op de ingang van de mijn en hierdoor wordt een deel van de instorting opgeruimd.

In Jake's Mijn

Ga weer 3 keer vooruit en...."Right! this is the entrance of Jake's mine" roept Nancy uit. Nancy staat op de berg stenen en kijkt de mijntunnel in. Ga 1 k,eer vooruit en.....Rechtsonder in je scherm verschijnt nu het "Bloemslot". Gedurende je tocht door de mijn fungeert het "Bloemslot" als je kompas. Onder de Pijl staat nu Paars. Ga 1 keer vooruit. Je ziet nu 3 Lizards op de muren. Links 2 Paarse Lizards en rechts een Oranje Lizard. De Lizards in de grot geven de tunnels aan waar je in kunt gaan. Je moet goed opletten want het is een beetje een doolhof, dus het is geen slecht idee om steeds op de kleuren te letten die in het "Bloemslot" onder de pijl verschijnen. Maar echt veel heb je daar ook niet aan.

Ga, via de rechter pijl naar de Oranje Lizard en dan nog 1 keer vooruit. Je bent nu in een grotje met water.

Zoom in op het water. Je ziet een Plank en je ziet een Vis wegzwemmen. In de plank is een symbool gegraveerd. Teken dit symbool NA. Zoom uit en draai je om via de omdraaipijl en ga 1 keer vooruit dit grotje weer uit. Ga dan, via de rechtsvooruitpijl, naar de rechtertunnel. Je ziet dan een Lichtblauwe Lizard en een Oranje Lizard. Ga naar de Oranje Lizard

Ga dan verder 1 keer vooruit en draai dan 3 klikken rechtsom. Je ziet een Lichtgroene Lizard.

Ga 2 keer vooruit bij de Lichtgroene Lizard en je bent in de 2e grot. Er staat een stoel en een schep in de grot. Links van de stoel staat een Plank en rechtsonder, bij je "Bloemslot" is een Stenen Vuurplaats. Zoom in op de Vuurplaats

Deze 6 stenen geven 6 plaatsen in de mijn aan waar je een Plank met Symbool moet vinden. 1 Plank heb je al gevonden. In de water grot waar je zojuist was. Je zag daar een Vis in het water dus de plank die je daar zag hoort bij Steen V en is dus PLANK 5. Onthoud dit. Zoom uit de vuurplaats. Zoom nu in op de Plank die links naast de stoel staat. Teken het Symbool na dat op deze plank staat. Omdat je deze plank in deze "Vuurgrot" vindt en omdat op Steen II Vuur staat is dit dus PLANK 2. Zoom uit en draai je om via de omdraaipijl en verlaat de grot via 2 keer vooruit. Je ziet dan 2 Paarse Lizards. Draai 6 klikken naar rechts. Je ziet een Oranje Lizard. Ga vooruit naar de Oranje Lizard en dan verder links de bocht om via 2 keer de gele krommepijl en dan verder 2 keer vooruit. Je bent nu in de Liftgrot:

Rechts in de hoek zie je een Hangende Steen hangen. Ga daar naar toe en zoom dan in op de Plank die onder de steen staat. Teken het Symbool weer na dat op de plank staat. Omdat op Steen IV, in de vuurgrot, een Hangende Steen staat is dit dus PLANK 4. Zoom uit, draai je om via de omdraaipijl en ga 1 keer vooruit. Draai je dan weer om en je staat weer voor de lift. Ga nu vooruit de lift in. Vanzelf ben je dan ingezoomd op de lifthendel.

Klik op de "DOWN" pijl en de lift zakt omlaag en stopt op het middelste level. Blijf in de lift en zoom weer in op de hendel en klik weer op de "DOWN" pijl en je zakt verder omlaag naar het onderste level. Als de lift weer is gestopt zie je een Groene Lizard op de muur. Ga vooruit de lift uit en dan linksaf de tunnel in via de kromme pijl. Je ziet de Cactus staan:

Ga vooruit naar de Cactus en draai dan links en zoom in op de Plank. Teken het symbool weer na dat op de plank staat. Op Steen I in de Vuurgrot zag je de Cactus, dus dit is PLANK 1. Zoom uit, draai je om via de omdraaipijl en dan rechts en ga terug naar de lift. Ga de lift weer in en zoom weer in op de Hendel en klik nu op de "UP" pijl en de lift gaat weer omhoog en stopt weer op het middelste level. Nu gaan we hier wel uit de lift. Ga 3 keer vooruit naar de Oranje Lizard. Je staat bij een Slangen Plank. Ga via de kromme pijl over de Slangen Plank en draai je dan om via de Omdraaipijl. Je staat op de Slangen Plank en ziet, links, weer een Symbool Plank. Zoom daar weer op in en teken het symbool weer na. Omdat je op de Slangen Plank staat en omdat op Steen  III in de vuurgrot de slang staat, is dit dus PLANK 3. Zoom uit en draai je weer om via de omdraaipijl. Ga nu weer 3 keer vooruit en dan zie je links een Rode Lizard en rechts een Paarse Lizard

Ga de tunnel bij de Rode Lizard in en dan 1 keer vooruit. Je kunt dan niet verder vanwege de instorting op de rail. 

Draai rechts en volg de tunnel dan weer 2 keer vooruit en je komt bij een Machine:

Ga verder 2 keer vooruit tot de 2 Paarse Lizards en dan nog 3 keer vooruit. Je bent nu bij een Gele Lizard en vlakbij de ingang van de Vleermuis Grot. 

Voor de Gele Lizard staat je laatste Symbool plank.

Zoom in op de plank en teken het symbool weer na. Omdat je hier bij de Vleermuis Grot bent en omdat op Steen VI in de vuurgrot een Vleermuis staat, is dit dus PLANK 6. Zoom uit en ga via de kromme pijl nog 1 keer vooruit en.....je staat voor de ingang van de :

Vleermuis Grot: De Planken Puzzel:

Luister naar Nancy. De ingang van de grot is met 10 planken geblokkeerd. Op elk van de 10 planken staat een symbool. 6 van deze 10 planken heb je gevonden in de grotten en de tunnels van de mijn. De 6 symbolen van die 6 planken heb je nagetekend. Je weet, via de 6 stenen van de vuurplaats in de vuurgrot de volgorde van die 6 symbolen. Je moet dus alleen die 6 planken verwijderen door alleen op die 6 planken te klikken en dat moet je dus doen in de juiste volgorde. En die volgorde weet je want dat is de 1 t/m 6 volgorde van de 6 stenen van de vuurplaats.

Klik eerst 1 keer op de eerste plank zodat Nancy er iets over zegt en ga dan de juiste 6 planken verwijderen, in de juiste volgorde door op die 6 planken te klikken.

Nancy zegt dan: "I should be ably to go through now" en dat is dan ook zo. Ga dus 1 keer vooruit en je bent in de grot. Nancy staat voor een Skelet

Achter het skelet staat een mijnkarretje op een rails. Zoom in op het Skelet.

Nancy zegt: "Jake Hurley, I presume". Het zijn de overblijfselen van Jake Hurley. Jake klemt een foto in zijn magere handjes. Zoom nog een keer in op het skelet en klik dan op de foto. Nancy verteld dat het een foto is van Camille, maar ze zegt ook dat er nog iets onder de foto zit. Klik weer op de foto en er komt een Enveloppe te voorschijn. Klik op de enveloppe. Er komt een brief uit. Lees de brief. Via de omlaagpijl scrol je omlaag naar het einde van de brief. De brief is ondertekent met "Your Humble Friend Abe". Zoom uit de brief. Nancy vertelt je dat de brief geschreven is door President Abraham Lincoln en wel op de dag dat hij werd vermoord. Deze brief is een FORTUIN waard en dat weet Lori ook die nu ook de grot binnen komt. LUISTER naar Lori.

Lori had dus ook Jake's dagboek gevonden en daarin gelezen over de brief van de President en ze heeft deze hele reis op touw gezet om de brief te vinden. Nancy geeft de brief aan Lori, maar Lori blijkt nu de SCHURK van het verhaal te zijn. Ze wil alle eer en roem, en natuurlijk de centen die de brief op zal brengen, voor zichzelf en ze schopt nu 1 van de steunbalken in elkaar zodat Nancy nu zit opgesloten in de grot.

ENDGAME: Ontsnap uit de Mijn:

Goed.....Klik nu dus de VOORUITPIJL om te starten en zodra je de controle over je cursor weer krijgt hou je deze op de rail. Je komt bij de eerste schedel. Vanaf deze eerste schedel is de te volgen route dan: 

Rechts, Schedel, Rechts, Schedel, Rechts, Schedel, Links, Schedel, Links en......

Nancy rijd de Mijn uit en botst tegen Lori aan

Kijk naar het EINDE

Wellicht Tot ziens bij: Nancy Drew 14: Danger By Design

2005: Walkthrough door: Louis Koot