Still Life 1

Still Life:

2005: Walkthrough door: Louis Koot

Still Life is het vervolg op Post Mortem, dat dient als prequel voor Still Life

De Postmortem walkthrough

. In Still Life speel je als Victoria McPherson, de kleindochter van Gus McPherson uit Post Mortem. Still Life speelt zich af 75 jaar na de gebeurtenissen in Post Mortem. Victoria McPherson is een FBI-agente en ze moet een aantal gruwelijke moorden op prostituees oplossen. Als het spel begint dan is de 5e moord net gepleegd. Tijdens een bezoek aan haar vader ervaart Victoria over vergelijkbare moorden die 75 jaar geleden door haar grootvader, Gus McPherson zijn onderzocht. Dat was een serie van moorden die gepleegd zijn in Europa en Chicago. Victoria begint te vermoeden dat de zaak die zij nu moet onderzoeken en die moorden van 75 jaar geleden met elkaar verband houden.

 • In het spel speel je niet alleen als Victoria in de huidige tijd, maar ook als Gus McPherson in het verleden via Flashbacks.
 • Je kunt er voor kiezen om het spel geheel met je muis of met je toetsenbord te spelen. Ik raad je aan om voor je muis te kiezen.
 • Mijn walkthrough gaat er van uit dat ook jij de game met je muis bestuurt. Ik ga geen extra uitleg geven over hoe je de game met je toetsenbord moet besturen.
 • Het spel komt op 2 Cd-rom's en je hebt ze allebei nodig om tijdens de installatie. Om de game te spelen dien je altijd CD 2 in je computer te hebben zitten. 
 • Elke keer dat je de game start checkt de kopieerbeveiliging of je wel de goede en ORIGINELE CD 2 in je computertje hebt zitten. Ik geloof dat dit de Starforce Kopieerbeveiliging is die ook Post Mortem en The Black Mirror beveiligt. Op sommige computers veroorzaakt deze beveiliging heel veel problemen. Voor meer info hierover kun je kijken op de site van de Adventure Company of op de Microïds Site.
 • Als je de game opstart dan kom je altijd eerst in het startscherm alwaar je de diverse opties vind zoals: "New Game", Load Game", "Options", "Cinematic Viewer", "Credits" en "Quit Game". Ik geloof niet dat dit verdere uitleg behoeft. 
 • Ik raad je echter wel aan om, voordat je op "New Game" klikt eerst even naar de "Options" te gaan. In het "Options" scherm heb je de mogelijkheid om enige in-game instellingen te wijzigen, al naar gelang je eigen voorkeur en de prestaties van jouw computersysteem. Hier kun je ook instellen of je de game via je toetsenbord of via je muis wilt besturen. 
 • Via de "Cinematic Viewer" optie in het startscherm kun je alle in-game filmpjes zo vaak als je wilt terug zien. Bij het begin van de game is het enige beschikbare filmpje echter alleen de Intro film. 

Je hebt een aantal cursors tot je beschikking in de game. De vorm van de cursor bepaald of je vooruit kunt gaan, naar links of naar rechts kunt gaan, iets kunt oppakken, iets kunt gebruiken of met iemand kunt praten. Ik ga er van uit dat je het boekje hebt doorgelezen dat je bij de game krijgt als je de game hebt gekocht. In het boekje worden de diverse cursors haarfijn uitgelegd, maar de 7 belangrijkste zal ik hier toch maar even uitleggen:

 • 1 = je Actieve Cursor. Hiermee kun je over het scherm lopen. 
 • 2 = je Praat Cursor. Hiermee praat je met personen. 
 • 3 en 4 = je Naar Links en Naar Rechts lopen cursors. Hiermee loop je een scherm naar links of een scherm naar rechts. 
 • 5 = je Onderzoek Cursor. Met dit loepje onderzoek je dingen. Victoria geeft dan commentaar. 
 • 6 = je Grijp Cursor. Hiermee pak je dingen op, die dan naar je inventory verdwijnen. 
 • 7 = je Actie Cursor.

Als je "New Game" klikt dan start de game op met de Begin Film. De Begin Film laat je kennismaken met je alter ego, Victoria McPherson, en geeft je ook een indruk van de sinistere sfeer van de game. Dan begint de game met:

Hoofdstuk 1: De Anatomische Les:

Chicago: Heden: Victoria

Deel 1:

Sporen onderzoek op de locatie van de 5e moord:

NB: dit eerste deel van de walkthrough, en de game, is vooral bedoeld om je de werking van de game uit te leggen. Je leert hoe je met andere personen moet praten, hou je Inventoryschermen werken, hoe je items in je inventory moet combineren en hoe je items uit je inventory in het spel moet gebruiken. Tevens leer je om te gaan met de diverse cursors in het spel. Ik leg dit alleen in dit eerste deel uitgebreid uit. Daarna ga ik er van uit dat je weet hoe het werkt. Vergeet niet om zo nu en dan, via knop 2 en knop 3 in je inventoryscherm, de documenten en Victoria's dagboek door te lezen. Je volgt dan het verhaal van de game veel beter. Ik ga je niet steeds vertellen dat je dit moet doen.

Victoria komt aan bij het gebouw waar de 5e moord is gepleegd. Victoria stapt uit haar auto. Heel lief heeft ze een blad met dampende koffie bij zich voor haar collega's die al in het gebouw bezig zijn met het onderzoek. Een agent staat voor de ingang van het gebouw op wacht. Je bent toch al te laat om als eerste bij het lijk te arriveren, dus blijf even naast je auto staan. Klik met je rechtermuisknop om Victoria's Inventory scherm te openen:

 • Dit is Victoria's Werkscherm. Boven zie je Victoria's FBI-Legitimatie staan. Rechts daarvan zie je 5 knoppen. Nummer die 5 knoppen eventjes, van links naar rechts, 1, 2, 3, 4, 5. 
 • KNOP 1 opent Victoria's INVENTORY. In Victoria's inventory worden alle items opgeslagen die Victoria opraapt of van andere personen krijgt. Het zal vaak noodzakelijk zijn om meerdere items met elkaar te combineren. Als dit in de game noodzakelijk is dan zal ik daar meer uitleg over geven. 
 • KNOP 2 opent het DOCUMENTENSCHERM. In het documentenscherm kun je alle rapporten en andere belangrijke papieren die Victoria ontvangt doorlezen. Op dit moment vindt je in dit scherm de 4 Coroner's Rapporten aangaande de eerste 4 moorden.
 • KNOP 3 opent Victoria's NOTITIEBOEK. Hier lees je Victoria's aantekeningen over de zaak waar ze mee bezig is. Haar aantekeningen worden, naarmate je vordert in de game, vanzelf bijgewerkt.
 • KNOP 4 zorgt er voor dat er links 4 nieuwe knoppen verschijnen. Dat zijn de "Save Game", de Load Game", de "Option" en de "Main Menu" knoppen. Dus wil je SAVEN of LOADEN of de game verlaten dan klik je dus met je rechtermuisknop in het speelscherm om het Werkscherm te openen en dan klik je op knop 4 klikken en dan op de betreffende knop.
 • KNOP 5, de Kromme Pijl,  brengt je terug naar het spel.

Goed....klik nu eerst maar op Knop 2 en lees in het Documentenscherm de 4 Coroner's Rapporten even door over de eerste 4 slachtoffers. Je kunt in het scherm via de scrollpijl omlaag scrollen en via de pijlen rechtsonder bladeren naar de volgende pagina's. Om naar het volgende rapport te gaan moet je wel op Knop 5 klikken.

 • Via de 4 Coroner's verslagen kom je er achter dat er al 4 moorden zijn gepleegd. Alle 4 slachtoffers zijn vrouwen.

 • Roslyn Checa, het 1e slachtoffer is verdronken door haar hoofd op brute wijze in een toiletpot te duwen. Elizabeth Walmsley, het 2e slachtoffer, is gevonden in het dakzwembad van een appartementgebouw. Shannon Braeme, het 3e slachtoffer, is in haar eigen badkuip verdronken. Natalie Kenworth is echter niet verdronken maar op brute wijze gewurgd. Natalie's lichaam is gevonden in het riool maar ze is in haar eigen appartement gewurgd met behulp van haar eigen kussen. De moordenaar heeft vervolgens Natalie's dode lichaam naar het riool gesleept. 

 • Lees ook even Victoria's aantekenen door, via Knop 3. In Victoria's aantekeningen lees je iets over haar directe baas, Claire, en over de 5e moord. Het lijkt er op dat de moordenaar vanaf moord 4 brutaler en gewelddadiger te werkt gaat. Ook lees je iets over Victoria's vriendje, ene Richard. 

 • Als je alle documenten hebt doorgelezen dan keer je terug naar het spel via Knop 5.

Voor de ingang van het gebouw staat agent Tate op wacht. Loop naar Tate en Victoria begint een gesprek en bied Tate één van de bekers dampende koffie aan die dankbaar door Tate wordt aanvaard. Goed....je bent nu in het Gespreksscherm. Rechtsonder in het scherm verschijnt een MUIS. 

 • Je kunt op twee manieren praten met andere personages in de game. 

 • Je kunt op de MUIS klikken en dan stelt Victoria een vraag waarop dan een antwoord volgt. Vervolgens klik je weer op de muis en dit herhaal je tot de Kromme Pijl verschijnt die aangeeft dat er niets meer te vragen is. Klik dan op de Kromme Pijl om weer verder te gaan met het spel. 

 • De andere manier is om je eigen muis te gebruiken. Door met je Linkermuisknop te klikken stelt Victoria RELEVANTE vragen waarop dan een RELEVANT antwoord volgt. Door met je Rechtermuisknop te klikken krijg je Achtergrond Informatie te horen die niet zo zeer Relevant is voor het verloop van de game, maar je meer info geeft over de persoon waar je mee staat te praten. Op deze wijze bereik je het einde van een gesprek dan vanzelf.

 • Dus in gesprekken gebruik je de Linkermuisknop om de echt Relevante Vragen te stellen en de Rechtermuisknop om een "gewone" conversatie" te hebben. Op deze wijze mis je nooit iets en komen de gesprekken vanzelf tot een einde zonder dat je op die kromme pijl hoeft te klikken. Echter...niet in alle gesprekken kun je praten via de rechtermuisknop en soms is het zelf zo dat je juist van je rechtermuisknop gebruik moet maken. Dus probeer altijd in gesprekken ook of je ook via je rechtermuisknop vragen kunt stellen.

Tate verteld iets over het 5e slachtoffer en waar het lijk te vinden is. Ook vertelt ie dat Claire en Miller al ter plaatsen zijn. Put het gesprek helemaal uit en uiteindelijk stapt Tate opzij zodat Victoria het gebouw binnen kan gaan. Ga dus vooruit door de ingang. Victoria gaat het gebouw binnen en komt op het volgende scherm. Ze is beneden in het trappenhuis. Klik met de vooruitcursor op de trap en Victoria loopt de trap op en komt op het volgende scherm. Victoria is nu op de verdieping waar het appartement is waar het lijk is gevonden. Rechts in de hoek staat een vent, tegen een grote witte ijskast, te kotsen. Dat is Miller, Victoria's collega. Klik met je vooruitcursor op Miller. Victoria loopt naar Miller en neemt hem even in de maling over zijn misselijkheid. Ook Miller krijgt een beker koffie. Praat met Miller.

Miller vertelt dat het lijk in een oude badkuip in de badkamer ligt en dat het lijk in een blok ijs zit. Claire is al bezig het lijk te onderzoeken. Claire wil Miller er niet bij hebben, gezien het feit dat hij overal de boel zou onderkotsen, dus moet Victoria op sporenonderzoek gaan in de kamers. Hiertoe geeft Miller aan Victoria zijn camera. Het gesprek komt vanzelf ten einde als je het gesprek voert via je rechter -en je linkermuisknop. Miller stapt dan opzij  zodat Victoria door de deuropening het appartement in kan gaan.

Ga dus vooruit door de deuropening en je bent in de 1e kamer van het appartement waar de moord is geschied. Het is er een zooitje. Rechtsboven zie je de gang en de ingangen van de andere 2 kamers. Klik met de vooruitcursor in de gang en Victoria loopt de gang in en komt op het volgende scherm. Laat de rat maar met rust en loop verder door de gang naar achteren en je komt dan vanzelf bij de "keuken" en de badkamer. Claire zit op haar knieën in de badkamer het lijk te onderzoeken. Het lijk zie je niet. Praat met Claire. Ook Claire krijgt een beker dampende koffie en er volgt een gesprekje. Claire wil dat Victoria in de diverse kamers op sporenonderzoek gaat om zoveel mogelijk sporen en bewijsmateriaal te verzamelen. Ook moet ze daar foto's van nemen. Victoria kan hiervoor gebruikmaken van de spullen die in Claire's onderzoekskoffer zitten.

De ruimte achter Victoria en Claire is de keuken en daar zie je een hoekkeukenblok tegen de hoekmuren aan staan. Op het aanrecht staat de koffer van Claire. Je krijgt er de "Grijphandcursor" op. Klik met het Grijphandje op de koffer. Victoria loopt er naar toe, drinkt zelf eerst het laatste bekertje koffie leeg en smijt haar koffieblad in de gootsteen en gaat dan 5 items uit Claire's koffer grijpen. Telkens zie je het item dat Victoria uit de koffer grijpt in je scherm verschijnen. Klik dan met je muis om het item in je inventory op te bergen zodat Victoria het volgende item uit de koffer pakt. Victoria pakt de volgende spullen uit de koffer: een zakje Forensic Swabs, een zwart Lichtfilter, een spuitfles Luminol, een Pincet en een fotorolletje.

Als je het laatste item hebt weggeklikt dan keer je vanzelf terug in het spelscherm. Blijf even staan voor het keukenblok. Laten we de spullen die Victoria zojuist uit Claire's koffer heeft gepakt eens nader bekijken en dan gelijk ook even leren hoe je 2 items in je inventory met elkaar kunt combineren. Dus open het Inventoryscherm via een klik met je rechtermuisknop. Je ziet de 5 items die Victoria uit Claire's koffer heeft gepakt netjes in een vakje staan. Als je met je pijltje op een inventory item gaat staan dan lees je in het bovenste tekstvak een beschrijving van het item en in het onderste tekstvak lees je wat je ermee kunt doen. Klik op de camera. Alle items in je inventory worden nu grijs. Je hebt nu de camera geselecteerd en linksboven, links naast Victoria's ID-Kaart, verschijnen nu 3 nieuwe icoontjes.

 • Het bovenste icoon is de knop om 2 items met elkaar te combineren.

 • Het middelste Icoon is het "Oog" waarmee je het geselecteerde item in het "Oogscherm" nader kunt bekijken.

 • Het onderste icoon is het "vuistje" en hiermee pak je het geselecteerde item uit de inventory en dan keer je vanzelf terug naar het spel alwaar Victoria dan vanzelf het item gebruikt.

Goed...je hebt nu dus de Camera geselecteerd. Klik nu op het Filmrolletje en dan op de Combineer knop. Het Filmrolletje wordt nu in de camera gestopt en de camera is nu gereed voor gebruik. Je kunt echter pas een item uit je inventory pakken als je eerst in het spel bij een "Hotspot" bent waar je het item dient te gebruiken. Dus op dit moment kun je nog geen van je inventory items gebruiken. Selecteer nu weer één van de items en klik dan op de "Oog" knop. Het item verschijnt nu in het "Oogscherm"

Via de 4 kleine pijltjes kun je in dit scherm het item van alle kanten bekijken. Via de 2 loepjes, rechtsonder, kun je in -en uitzoomen en via het "oog" krijg je weer een beschrijving van het item te zien. Sluit dit scherm via de krommepijl, rechtsboven en je bent terug in het grote inventory scherm. Sluit nu je inventory via een klik met je rechtermuisknop of via Knop 5, rechtsboven.

Sporen verzamelen:

Je bent terug in het spel. We gaan nu op Sporenonderzoek. Links in de keuken ga je door de deuropening en je bent dan in de kleine tussenkamer. Verlaat deze kamer weer door de andere deuropening en je bent terug in de gang. Ga dan, via rechtsonder, terug naar de 1e kamer. Victoria is nu terug in de 1e kamer en hier beginnen we met ons sporenonderzoek. 

1e kamer: 

Je kunt proberen of Victoria het appartement wil verlaten door in de deuropening, links, te klikken, maar Victoria weigert dat. Onderzoek de kamer nauwkeurig met je cursor. Op 4 plaatsen zul je het "Loepje" krijgen. Dat is op de radiator die rechtsonder in de hoek ligt op een Bloedvlek in het midden van de vloer, op de grote Schijnwerperlamp die linksonder staat en op de muur waarop je de Graffiti ziet.  Ik zal deze kamer gebruiken om je uitgebreid uit te leggen hoe je nu Items uit je inventory in het spel moet gebruiken:

 • Klik met je loepje op de bloedvlek.

 • Victoria loopt er naar toe maar ze is echter niet van plan om het bloed met haar handen aan te raken.

 • Linksboven in je scherm verschijnt nu het "Vuistje" ten teken dat je toch iets met de bloedvlek moet doen.

 • Open je inventory en klik op de Camera. De Camera is dan geselecteerd. Klik op het "Vuistje" linksboven en......je keert vanzelf terug in het spel en Victoria neemt een foto van de bloedvlek.

 • Het vuistje blijft echter linksboven zichtbaar, dus je moet nog iets doen met de bloedvlek.

 • Open dus weer je inventory en klik op de "Forensic Swabs". Deze zijn dan geselecteerd. Klik op het "Vuistje" linksboven en.....je gaat vanzelf uit het inventoryscherm en Victoria neemt met het wattenstaafje een bloedmonster uit de bloedvlek.

 • Klik dan met je muis om het bloedmonster op te bergen.

 • Op de muur zie je graffiti. Je krijgt er het loepje op. Klik dus op de graffiti muur. Je zoomt er op in. Je ziet een groot "oog" op de muur. Klik weer met je loepje op de muur. Victoria geeft enig commentaar over de graffiti. Zoom weer uit de muur.

 • Achter Victoria, dus linksonder, staan de schijnwerpers die door de politie in elke ruimte zijn neergezet. Klik er met je loepje op. Victoria vertelt dat je er iets mee moet doen en linksboven verschijnt het "Vuistje" weer.

 • Dus open je inventory weer en selecteer nu het "Black Light Filter" en klik op het "Vuistje".

 • Victoria plaats het filter op de schijnwerper en de hele ruimte is nu blauw verlicht.

 • Klik weer op de graffiti muur om daar weer op in te zoomen.

 • Open weer je inventory en selecteer nu de Luminolfles en klik weer op het "Vuistje". Je keert vanzelf terug in de graffitimuur.

 • Linksboven staat nu de Luminolfles en op de muur krijg je nu het "Vuistje".

 • Klik met het "Vuistje" op de muur en.....je zoomt uit de muur en ziet hoe Victoria de muur volspuit met de Luminol en dan zoom je vanzelf weer in de muur.

 • Er verschijnt nu een woord op de muur en dat woord is "SANKTUARY".

 • Open weer je inventory en selecteer de Camera weer en klik weer op het "Vuistje" en klik dan met het "Vuistje" op het Sanktuary woord op de muur.

 • Victoria neemt er een foto van.

 • Zoom uit de muur via de krommepijl.

 • Pak het "Black Light Filter" weer van de schijnwerper want je hebt het filter nog nodig.

 • Ga via de voorste deuropening in de rechtermuur.

 • Victoria komt in de 2e kamer.

NB: je weet dus nu hoe je items uit je inventory kunt combineren en hoe je items uit je inventory in het spel moet gebruiken. Ik ga dit in het vervolg van de walkthrough niet steeds meer zo uitgebreid uitleggen als ik hierboven heb gedaan. Alleen als er iets nieuws moet worden uitgelegd betreffende de inventory items dan zal ik dat weer vertellen. Ik veronderstel dat je nu wel zo ongeveer weet hoe het allemaal werkt in dit spel.

2e kamer:

Blijkbaar was dit ooit de slaapkamer. Onderzoek de kamer weer met je cursor. Ook in deze kamer staat een politieschijnwerper. Vlak voor de deuropening vindt je weer een bloedvlek op de vloer en in het midden van de muur, links naast de deuropening krijg je ook het "Loepje". Klik op de bloedvlek en pak dan de Camera weer uit je inventory en Victoria maakt weer een foto van de bloedvlek. Pak dan weer een "Forensic Swab" uit je inventory en Victoria neemt ook van deze bloedvlek een monster. Plaats het "Black Light Filter" weer op de schijnwerper en de kamer is weer blauw verlicht. Klik in het midden van de muur, links naast de deuropening. Je zoomt weer in op de muur. Pak de Luminol weer uit je inventory en klik dan weer met het "Vuistje" op de muur. Victoria spuit de muur weer vol met de Luminol en er verschijnt weer een woord op de muur. "Disturbed" lees je. Pak de Camera weer uit je inventory en klik weer met het "Vuistje" op het woord en Victoria neemt er weer een foto van. Zoom uit de muur. Rechts naast het raam zit graffiti op de muur. Je kunt er op klikken met het loepje. Victoria heeft er een opmerking over maar verder is deze graffiti niet van belang. Zoom dus weer uit en grijp het Zwarte Licht Filter weer terug van de schijnwerper en verlaat de slaapkamer door de deuropening.

Je bent terug in de 1e kamer. Ga weer, rechtsboven, de gang in richting de keuken en de badkamer. Je komt weer op het tussenscherm waar je links de rat hebt gezien. Victoria staat hier dus tussen het kleine kamertje en de keuken. 

Op de muur, tussen het kleine kamertje en de keuken, zie je een kattenkop getekend. Op de vloer onder de kattenkop krijg je het loepje. Klik daar dus. Victoria loopt er naar toe en ze zegt dat ze een vaag bloedspoor op de vloer ziet. Je kunt er verder niets mee. Ga door de deuropening kamer 3 in. Dit is dus het kleine kamertje:

Kamer 3:

Op de muur, links naast de ingang, zit een plank gespijkerd. Zoom in op die plank. In de plank zit een spijker en aan de spijker zit een haar en een stukje stof. Pak de Camera weer uit je inventory en klik dan met je "Vuistje" op de spijker. Victoria neemt er een foto van en je zoomt vanzelf weer in op de spijker. Pak nu het Pincet (Tweezer"), uit je inventory en klik weer met je "Vuistje" op de spijker. Victoria pakt het haar en het stukje stof en doet het in een potje. Berg het op in je inventory en zoom uit de plank.

Rechts is de doorgang naar de keuken en de badkamer. Rechts naast de doorgang hangen 2 poppen waar je nog op kunt klikken, maar dit is verder niet van belang. Ga door de doorgang naar de keuken. Op het keukenblok staat nog steeds Claire's geopende koffer. Klik met je "Actiecursor" op de koffer en Victoria stopt al het verzamelde bewijs, de 2 bloedmonsters en het potje met de haar en het stukje stof, in Claire's koffer.

NB: krijg je nu van Victoria te horen dat ze nog niet gereed is om het bewijs in Claire's koffer te stoppen, dan betekent dit dat je iets vergeten bent te doen.

Als je al het bewijs verzameld hebt en in Claire's koffer hebt gestopt dan is je inventory, op de camera en het pincet na, weer leeg. Praat nu weer met Claire door met je praatcursor op Claire te klikken. Victoria zegt dat ze klaar is. Claire staat op en Victoria vraagt wat ze nu moet doen. Claire wil dat Victoria een paar foto's van het slachtoffer maakt en we belanden nu in de badkamer. Victoria neemt een paar foto's van het lijk dat in de badkuip ligt met een doek over het gezicht en onderwijl vertelt Claire verder over deze 5e moord. Ook dit 5e slachtoffer is op gruwelijke wijze verdronken maar ook meerdere keren gestoken met een mes.

Filmpje: We zien hoe Victoria zich over de badkuip heen buigt om de doek van het gezicht van het slachtoffer te halen en we zien het lijk dan dat in de badkuip vol met bloed ligt.

 

Na het filmpje verschijnt de "Muis", rechtsonder in het scherm. Klik met je Linkermuisknop en Victoria vraagt wie dit slachtoffer is. De naam van dit 5e slachtoffer is Cynthia Woods en Claire vraagt of Victoria nu nog een foto wil nemen van het lijk zonder die doek over haar gezicht.. Victoria doet dat en vraagt dan of zij hier nog iets voor Claire kan betekenen. Dat is niet zo. Je kunt nu nog een paar keer op het lijk in de badkuip klikken om het lijk weer van dichtbij te zien en om Victoria een paar opmerkingen te horen maken over de tatoeages en over de steekwonden. Verlaat de badkamer en loop terug naar de 1e kamer en ga daar dan door de deuropening terug de gang op naar Miller.

Naar Victoria's  Office:

Filmpje: Victoria en Miller lopen door de gang naar de trap en Victoria zet haar voet op de bovenste trede van de trap en....de trap stort in en Miller is nog maar net op tijd om te voorkomen dat Victoria naar beneden stort en te pletter valt.

Na het filmpje staat Victoria bij wat eens de trap was en Miller staat tegen de muur. Ga, via linksonder een scherm naar links. Achter in de gang zie je dan een deur. Loop verder door de gang naar de deur en op het volgende scherm klik je op deze "Exit" deur. De deur zit vastgespijkerd met planken en Victoria heeft iets nodig om die planken weg te breken. Loop, via 2 keer middenonder, terug naar Miller. Praat met Miller en loop dan weer naar de witte ijskast in de hoek en ga via de deuropening weer de 1e kamer binnen. Rechtsonder ligt die radiator op de vloer. Uit de radiator steekt een pijp. Je krijgt het grijphandje nu op die pijp. Klik dus op de pijp die uit de radiator steekt en Victoria breekt de pijp af. Stop de pijp in je inventory en ga via de deuropening terug de gang op. Loop een scherm naar links en je bent terug bij Miller. Ga weer naar links en weer naar de "Exit" deur, achterin de gang. Klik weer op de "Exit" deur. Het "Vuistje" verschijnt linksboven. Pak de pijp uit je inventory en Victoria breekt nu de planken weg voor de deur en ze beland dan buiten op een balkon.

Op het balkon staat de brandladder. Klik met je "Actiecursor" op de brandladder. Victoria probeert de ladder omlaag te laten zakken. Dat lukt ook wel maar...de ladder valt echter helemaal omlaag naar de grond van de steeg. Linksonder het balkon staat een grote vuilniscontainer. Het deksel van de container is bedekt met sneeuw. Klik met je "Actiecursor" op de container en....

Filmpje: Victoria spring vanaf het balkon bovenop de vuilcontainer en dan verder omlaag de steeg in en ze loopt dan naar de voorkant van het gebouw en naar Tate die nog steeds de ingang staat de bewaken. Miller verschijnt, stapt in zijn auto en rijd weg.

Klik met je "Stercursor" op Victoria's auto. Victoria loopt naar haar auto en je komt in het GPS scherm van haar auto. De GPS is dus de plattegrond waarmee je naar de diverse locaties kunt gaan, mits deze locaties op de kaart staan. Het GPS bestaat uit 2 schermen. Op het grote scherm zie je de kaart. De Gele Cirkels op de kaart zijn de locaties waar je naar toe kunt gaan. Als je de cursor op zo'n gele cirkel zet dan zie je in het kleinere scherm welke locatie het is.

Op dit moment zijn er dus maar 2 locaties beschikbaar en dat zijn de "5th Murder Scene" en "The Office". Wel....je bent nu bij de "5th Murder Scene", dus klik op de "Office" gele cirkel en......je beland in de parkeergarage van het gebouw waar Victoria's kantoor zich in bevind.

Deel 2:Een middag op kantoor:

FBI Gebouw:

Ga via rechtsonder een scherm naar rechts. Victoria komt bij de lift. Klik op de liftdeuren. Victoria loopt naar de lift en drukt zelf op het knopje. De liftdeuren gaan open en Victoria stapt de lift in en ze gaat in de lift staan wachten tot jij hebt uitgevogeld op welke knop van het liftknoppenpaneel je moet klikken.

Kijk...dat valt mij nu weer erg tegen. Hebben we eindelijk een zelfbewuste en zelfstandige meid als hoofdpersoon in een adventure game, die dus heel goed weet hoe ze zelf een liftdeur moet openen, gaat ze me daar staan wachten tot er iemand langs komt die voor haar op het juiste knopje wenst te drukken. Jammer hoor. Klik op de nummer 8 knop want het FBI kantoor van Victoria bevindt zich op de 8st etage. De lift gaat omhoog en levert Victoria af in de gang van de 8ste etage. Achter in de gang staat een frisdrankenmachine, maar halverwege de gang is de ingang van Victoria's kantoor, aan de linkerkant. Klik met je cursor in de ingang van het kantoor en Victoria beland in haar:

Office:

Miller zit aan zijn bureau te typen. Het andere bureau is Victoria's bureau en tegen de grijze achtermuur is Claire's werktafel en bureau. Rechts in de achtermuur is de deur van het kantoor van de baas. 

Praat met Miller. Miller heeft Claire's voorlopige rapport over de 5e moord nodig en ook wil hij dat Victoria de foto's die ze genomen heeft op de crime scene in de "Chute" doet. Loop naar Claire's werkplek en onderzoek de items die op de werktafel staan. Je kunt inzoomen op het linkerdeel van de werktafel en daarop vindt je een apparaat waarmee je dingen kan voorzien van een plasticfolielaagje, de zgn "Platsifier" en in het kastje het Vingerafdrukapparaat. Links naast de gootsteen staan nog een papiersnijder. Als je alles bekeken hebt dan klik je nog even op de deur van je baas maar die zit op slot. 

Klik op Victoria's bureau. je zoomt er op in. Victoria meld dat ze een voicemail bericht heeft en inderdaad knippert het rode lampje op haar telefoon. Klik dus met je actiecursor op de telefoon en je hoort de baas. De baas is Todd Browning en baasje verwacht morgenochtend al een rapport over de moord op Cynthia Woods. Overal ter wereld zijn bazen toch hetzelfde. Links naast de telefoon staat een mooi ingepakt pakketje met een mooie grote rode strik. Grijp het Pakketje. Voor het toetsenbord ligt een Security Card. Grijp de Security Card. Achter de telefoon staat het brieven en dossier kastje op het bureau. Klik daarop. In je scherm krijg je dan een dossiermap met daarin de foto's en de autopsie verslagen van de eerste 4 moorden. Van mij mag je het allemaal doorlezen. Zoom uit. Open dan je inventory. Het pakketje dat je zojuist van het bureau hebt opgepakt is een kerstcadeau voor Victoria's vader. Selecteer de Security Card en klik dan op het "oog". Bekijk de Security Card in het "Oogscherm". Zoom er helemaal op in via het inzoomloepje en draai de kaart dan om via de pijltjes zodat je de achterzijde kunt lezen. Op de achterzijde van de Security Card lees je: No: VODKA, en 5-8-3. Sluit het "oogscherm" en klik op de "Documenten" knop (knop 2) rechtsboven het inventoryscherm. Lees vervolgens de "Security Card Memo" door. Je leest dat de Security Card geldig gemaakt moet worden en dat Victoria haar pincode moet invoeren. Lees ook Victoria's nieuwe aantekeningen even door via knop 3. Sluit dan de inventory en zoom uit het bureau.

Ga via de in/uitgang terug de gang op. Victoria staat dan voor haar office in de gang. Op de muur, recht voor Victoria, zie je een groot bruin luik. Als je goed kijkt dan zie je dat er links naast het luik een grijs bakje aan de muur hangt. Zoom in op het luik en het bakje. Je zoomt dus in op het bakje. Klik op het bakje. Victoria vertelt je dat dit de "Evidence Chute" is. Pak de Camera uit je inventory en klik dan met je "Vuistje" op het bakje en je doet de camera in het bakje. Zoom uit.

Loop nu naar de frisdrankenmachine, achterin de gang. Je komt op het volgende scherm. Er zijn twee deuren in de rechtermuur. Klik op de achterste deur. Je komt terecht in de kale Verhoorkamer. Op de tafel staat een koffiemok. Klik op de koffiemok. Het is de mok van de baas en heel even overweegt Victoria om de mok maar mee te nemen, maar ze ziet daar toch maar van af. Ga terug de gang op. Links naast de frisdrankenmachine hangt de koffieautomaat. Je kunt er op inzoomen maar het heeft echt weinig nut. Loop via middenonder terug door de gang en klik weer op de liftdeuren. Victoria drukt vanzelf weer op knop en de liftdeuren gaan open. Agent Tate stapt uit de lift. Er volgt een gesprekje. Tate vertelt dat agent Asby op Victoria zit te wachten in de lijkenkamer. Tate verdwijnt het office in. Klik weer op de liftdeuren en nu stapt Victoria dan de lift weer in. In de lift klik je nu op de B2-knop en de lift levert Victoria beneden af in de B2-gang.

Achter in de gang is een dubbele grijze deur. Recht voor de lift is een houten bruine deur en je kunt ook rechts de hoek om via rechtsonder. Ga eerst even door de bruine houten deur. Je komt in de:

Monitoren kamer: 

De gehele achtermuur is voorzien van monitoren. Links staat een tafel tegen de muur. Links van de deur staat een prullenbak op de vloer en boven de prullenbak hangt een kalender. Beweeg je cursor over de tafel die links tegen de muur staat. Linksvoor op de tafel staat een klein apparaatje. Klik daarop met je loepje. Victoria vertelt je dat dit een "Reanimeter" is.  Beweeg je cursor over al die monitors in de achtermuur. Op één van de monitoren krijg je het loepje. Klik dus op die monitor. Je zoomt er op in en je ziet de....gang en de lift en de dubbele grijze deuren. Zoom uit. Je kunt nog klikken op de prullenbak en de kalender maar behalve een nogal sarcastisch commentaar van Victoria levert het je niets op. Ga terug naar de gang. 

Ga via rechtsonder een scherm naar rechts. Aan het einde van de gang is het toilet en rechts hangt een prikbord aan de muur. Klik op het prikbord. Victoria dreunt een telefoonnummer op. Ik denk dat ook dit commentaar sarcastisch is bedoeld. Je kunt ook op de toiletdeur klikken maar Victoria gaat er niet naar binnen. Loop via linksonder terug naar de lift en klik dan nu maar op de dubbele grijze deuren. Victoria loopt naar de grijze deuren en ze toets haar code in op het codekastje dat rechts naast de deuren hangt. Er gebeurt echter niets. De deuren gaan niet open. Victoria's code is niet meer geldig. Zoom in, via je loepje, op het codekastje.

Wel....wat heb je ook alweer gelezen in de "Security Card Memo"?. Je moet eerst de Security Card geldig maken en dan de juiste code intoetsen. Achter op de Security Card staat de code en die luid dus "VODKA". Het kastje heeft toetsen waarop cijfers en letters staan. De VODKA code toets je dus in door op de toetsen 86352 te klikken, maar eerst moet je de Security Card door de gleuf van het kastje halen. Die gleuf zit aan de linkerkant van het kastje. Pak dus eerst de Security Card uit je inventory en klik dan met het "Vuistje" op de gleuf. Victoria haalt de kaart door de gleuf. Klik dan snel op de toetsen 86352 en dan op de groene OK toets en......Victoria gaat door de dubbele deuren.

NB: Je moet wel snel op de cijfertoetsen klikken nadat je de Security kaart door de gleuf hebt gehaald. Wacht je te lang dan werkt de code niet. Je moet dan nogmaals de kaart door de gleuf halen om het opnieuw te proberen. Ook als je een verkeerde code intoets moet je eerst weer de Security Card door de gleuf halen.

Victoria staat nu aan de andere kant van de dubbele deuren. Links zie je weer een grijze dubbele deur. Klik op deze deuren en Victoria komt nu in de 

Lijkenkamer:

Midden in de kamer staat de snijtafel waarop nu het ontzielde lichaam van Cynthia Woods ligt. Links naast Cynthia Woods hoofd ligt Claire's Voorlopige Rapport over de moord op Cynthia. Claire zelf staat links bij de microscoop. Klik met je praatcursor op Claire. Claire vertelt wat ze tot nu toe heeft gevonden en ook wat er volgens haar met Cynthia is gebeurt:

Filmpje: Terwijl Claire vertelt zie je hoe Cynthia vermoord wordt. Althans volgens Claire moet het zo gebeurt zijn.

Het gesprek gaat na het filmpje vanzelf verder en Claire verteld dat de haar die Victoria op de spijker heeft gevonden haar de overtuiging geeft dat de moordenaar zwart haar moet hebben. Omdat de moordenaar de gezichten van Cynthia en van Natalie Kenworth heeft afgedekt met een doek vermoed Claire dat deze twee slachtoffers bekenden van de moordenaar geweest moeten zijn. Als de Muis verschijnt dan stel je de vragen via je rechtermuisknop en via je linkermuisknop. Je ervaart dat Claire een gedeeltelijke vingerafdruk heeft veilig gesteld. Als het gesprek dan is afgelopen dan grijp je Claire's voorlopige Rapport, dat links naast het hoofd van de arme Cynthia op de snijtafel ligt. Lees dit "Claire Report" dan even door in het documenten scherm van je inventory.

 Verlaat dan de lijkenkamer weer en ga in de gang terug door de "Exit" deur. Victoria krijgt nu een telefoontje. Het bis haar vader, Pat McPherson. Paps nodigt Victoria uit om heden avond lekker rustig thuis door te brengen. Na dit telefoontje klik je maar weer op de liftdeuren en Victoria beland weer in de lift. Klik weer op de 8ste etage knop en je beland weer in de gang op de 8ste verdieping. Ga het Office weer binnen

Miller krijgt een telefoontje. Tate zit op een stoel bij de ingang. Wees zeer onbeleefd en klik op Miller met je praatcursor. Victoria geeft vanzelf Claire's rapport aan Miller en ze vraagt of hij die 2 gedeeltelijke vingerafdrukdrukken met elkaar kan vergelijken. Ga dan nog even een ouwehoer praatje met Tate maken en smeer hem dan terug naar de lift. Ga de lift weer in door weer op de liftdeuren te klikken en in de lift klik je deze keer op de B1-knop. Je beland terug in de parkeergarage. Loop een scherm naar links. Je ziet dan Victoria's auto in het linkervak staan. Klik met je vooruitcursor op Victoria's auto en ze loopt er naar toe. Klik met je "stercursor" op de auto. Je komt weer in het GPS-scherm. Er is nu een nieuwe locatie op het GPS-scherm beschikbaar en dat is "Pat's House". Klik op deze nieuwe locatie en Victoria rijd naar huis.

Thuis:

Victoria komt aan bij haar vaders huis en ze gaat er naar binnen. Er volgt een innig welkom en dan zijn Victoria en haar vader in de zitkamer. Victoria geeft haar kerstcadeau aan haar vader en zij krijgt van haar vader ook een cadeau. Het is de halsketting van haar oma, Milena. Berg de halsketting op in je inventory. Pat McPherson vertelt dat hij de ketting in de kist van Gus McPherson heeft gevonden en hij raad Victoria aan om ook eens in die kist te gaan snuffelen. De kist staat op zolder. Als de Muis verschijnt dan gebruik je de rechtermuisknop om alle vragen te stellen die je maar kunt stellen aan paps en het gesprek komt dan vanzelf tot een einde.

Bekijk de Halsketting die je zojuist gekregen hebt in het "Oogscherm" van je inventory. Zoom er helemaal op in en gebruik dan de pijltjes om de ketting van alle kanten te bekijken. Het middelpunt van de ketting is het Rode Hart. Links en rechts van het hart zitten er 2 ruitvormige diamantjes in de ketting en voor de rest zijn het pareltjes. Sluit het oogscherm en de inventory. Ga via rechtsonder een scherm naar rechts. Victoria staat dan bij de trap die omhoog naar de verdieping gaat. Voor de trap staat een kapstok en aan de kapstok hangt een Rode Paraplu. Grijp de Paraplu. Ga via de trap omhoog naar de verdieping.

Victoria staat dan in de gang van de eerste verdieping. Achter in de gang zie je de deuropening van de studeerkamer. Klik in die deuropening en Victoria loopt door de gang en ze komt in de studeerkamer. In de studeerkamer hangt een groot schilderij aan de muur, boven het bureau. Zoom in op het schilderij. Het is geschilderd door Victoria's opa, Gus McPherson. Je kunt er verder niets mee, dus zoom uit. Verlaat de studeerkamer weer naar de gang. Victoria staat dan in de gang en voor de studeerkamer. Links en rechts is een deur. Klik op de deur in de rechtermuur. Victoria gaat door de rechter deur en is nu in haar oude slaapkamer. Voor het hemelbed zit Victoria's beertje op de dekenkist. Klik er even op om de nostalgische gevoelens van Victoria boven te brengen. In de muur zie je de geopende inloopkast. Ga die kast binnen. In het plafond van de kast zit het zolderluik. Victoria probeert het luik te bereiken maar het zit te hoog. Je zoomt vanzelf uit de kast en bent terug in de slaapkamer. Victoria blijft echter in de kast staan en linksboven is je "Vuistje" verschenen. Pak dus nu de Paraplu uit je inventory en klik weer in de kast. Victoria maakt met behulp van de paraplu het zolderluik open en de ladder zakt omlaag en Victoria klimt omhoog de zolder op.

Het is donker op zolder. Loop een stukje door naar het zolderraam. Boven het ladderluikgat zie je dan een kale gloeilamp hangen in het schuine plafond. Klik met je "Actiecursor" op de gloeilamp en je hebt licht. Linksonder het zolderraam staat de kist van Gus McPherson. Klik op de kist. Je zoomt in op het slot van de kist:

De Kistpuzzel:

Het slot van de kist heeft 5 "Tuimelaars". De rode knop is de "Resetknop". Op elke tuimelaar zie je een symbool. Nummer de tuimelaars, van links naar rechts, 1, 2, 3, 4, 5. Op de tuimelaars zie je nu, van links naar rechts: Ruit, Hart, Ruit, Schoppen, Klaver. Het is de bedoeling dat je op deze 5 tuimelaars instelt volgens de voorzijde van de halsketting, dus: Ruit, Ruit, Hart, Ruit, Ruit. Dit doe je door op de tuimelaars te klikken met je actiecursor. Maar de tuimelaars zijn onderling met elkaar verbonden. Klik je op 1 tuimelaar dan gaan er ook 2 anderen draaien. Je moet dus in een bepaalde volgorde op de tuimelaars klikken.

Hier is de oplossing, maar deze werkt alleen als je zelf nog niet op de tuimelaars hebt geklikt. Heb je dat wel, klik dan eerst op de rode knop om de puzzel te resetten naar de beginpositie:

 • Klik 3 keer op tuimelaar 2. 

 • Klik 1 keer op tuimelaar 3. 

 • Klik 3 keer op tuimelaar 4. 

 • Klik 3 keer op tuimelaar 5. 

 • Klik op de Rode Knop.

Filmpje: Victoria maakt de kist open en pakt het dagboek van Gus McPherson eruit. Je hoort de stem van Gus McPherson die vertelt over de moordzaak in  Praag. Terwijl Victoria hierover leest in het dagboek belanden we in:

Hoofdstuk 2: Hardnekkige Herinneringen:

Praag: Verleden: Gus McPherson:

NB: Vergeet niet om zo nu en dan, via knop 2 en knop 3 in je inventoryscherm, de documenten en dagboek van Gus door te lezen. Je volgt dan het verhaal van de game veel beter. Ik ga je niet steeds vertellen dat je dit moet doen.

We zijn terecht gekomen in het verleden en wel onder een brug in de stad Praag. Een  lijk is gevonden en inspecteur Skalnic en Gus McPherson staan bij het lijk. Er volgt een lang gesprek waarin op een gegeven moment ook de Muis verschijnt, dus gebruik dan je linkermuisknop om vragen te stellen aan de inspecteur. Je ervaart dat het lijk ook hier het 5e slachtoffer is, alhoewel de lijken van slachtoffer 3 en 4 nooit zijn gevonden. Ook ervaar je dat de lijkschouwer ene Emile Korona is en dat je hem kunt vinden in de "Old Chapel".

NB: Alles in de hoofdstukken die je als Gus in het verleden speelt werkt het zelfde als in de delen die je in het heden als Victoria speelt. Dus de gesprekken die je moet voeren gaan het zelfde en ook het gebruik van inventory items werkt het zelfde. Dus in gesprekken gebruik je weer steeds je Linkermuisknop en, indien dat mogelijk is, ook je Rechtermuisknop.

Ida en Milena:

Als het gesprek is afgelopen dan open je maar even de inventory. Het inventoryscherm van Gus heeft niet zo veel mogelijkheden als die van zijn moderne kleindochter, maar verder werkt het hetzelfde. Ook hier vindt je rechtsboven de knoppen 1, 2, 3, 4, 5 en deze hebben dezelfde functie als bij Victoria.

Lees dus, via knop 3, de aantekeningen van Gus even door. Je leest over Ida, een voormalige prostituee. Gus heeft Ida hier in Praag ontmoet en is verliefd op haar geworden. De slachtoffers zijn allemaal hoertjes en bijna allemaal bekenden van Ida. Gus probeert hier in Praag te schilderen maar hij verkoopt voor geen meter. Om toch brood op de plank te krijgen heeft ie zijn oude beroep van Privé Snuffelaar maar weer opgepakt en op verzoek van Ida bemoeit hij zich nu met de Praagse Moorden. En zo is hij dus hier onder de brug verzeild geraakt alwaar het 5e lijk is gevonden. Sluit het inventoryscherm als je klaar bent met lezen.

Loop, via rechtsboven een scherm naar rechts. Guske komt op het volgende scherm en is dus nu onder de brug vandaan gekomen. Tegen de kade muur staat een politieagent en als je goed naar rechtsboven in het scherm kijkt dan zie je daar een vrouw staan. Ga praten met de politieagent. Dit is Kazimir Stasek en het is een oude bekende van Gus. Stasek heeft een "blauw oog". Gebruik je rechtermuisknop en je Linkermuisknop. Je ervaart hoe Stasek aan zijn blauw oog is gekomen. Veel heeft Stasek niet te vertellen over de moorden, alleen dat ze 3 weken geleden begonnen zijn en dat er nooit een getuige is gevonden. Het gesprek komt vanzelf weer tot een einde.

Loop, via rechtsboven, door over de kade naar het volgende scherm. Je ziet nu die vrouw duidelijker. Ze staat voor het grote waterrad. Om verder door te lopen klik je met je cursor links naast Gus en....

Gus loopt door naar de vrouw en hij vertelt je dat dit die Ida is, zijn grote liefde. Je ziet nu ook dat er nog een vrouw in een rode jurk op de kade rand zit. De staande vrouw is dus Ida en de zittende vrouw is Milena. Gus praat met Ida en als de Muis verschijnt dan ga je verder praten via je linkermuisknop. Ida wil maar dat Gus geld accepteert voor zijn onderzoek. Uiteindelijk zegt Gus dat ie dat wel wil om maar van het gezeur af te zijn. Ida vertelt je de naam van het lijk onder de brug. Toen het lijk nog leefde deed ze dat onder de naam Frantiska en ook zij was een prostituee. Vervolgens wil Gus wel even een paar vragen stellen aan Milena en Ida vraagt aan Milena of dat ok is. Ida loopt dan weg en gaat boven in de straat staan wachten. Gus gaat naast Milena zitten. Vraag Milena weer alles via je linkermuisknop. Je ervaart dat Milena en die Frantiska wezen zijn en dat ze samen zijn opgegroeid in het weeshuis. Samen zijn ze ook uit het weeshuis weggelopen om hun geluk in de straten en sloppen van Praag te gaan zoeken. Ook Milena is dus een hoertje. Milena tippelt niet zozeer maar ze heeft een vaste schare klanten waar ze voor "werkt". Je ervaart over een andere hoer, Apoline. Apoline is een echt dure hoer die alleen de rijke klanten tot haar cliëntèle rekent. Apoline werkt meestal in het stadspark van Praag. Ook vertelt Milena over ene Anezka, ook een hoertje en goede vriendin van Milena. Anezka is echter verdwenen en niemand weet waar ze is gebleven. Het gesprek komt vanzelf weer tot een einde.

Klik op de trap van de kade en Gus loopt omhoog naar Ida. Er volgen kushandjes en enige andere verliefdheden en dan praat je een paar keer met Ida via je rechtermuisknop en dan via je linkermuisknop. Gus vraagt waar de "Old Chapel" is en van Ida krijg je nu de Plattegrond van Praag. Als ook dit gesprek weer ten einde is dan klik je met je "Stercursor" op de auto of aan de rechterrand van het scherm en je beland dan op de Plattegrond:

Via deze plattegrond kun je dus naar de diverse locaties gaan. De locaties worden op de plattegrond aangegeven door de pinnen. Als je op zo'n pin gaat staan dan verschijnt er een pijl bij en lees je linksonder welke locatie dit is. Door op een pin te klikken ga je dan naar de locatie. Op dit moment zijn er 3 locaties beschikbaar en dat zijn de: "Shore", "Park" en de "Old Chapel". Je bent nu bij de "Shore", en naar het park wil je nu nog niet dus klik op de "Old Chapel" pin en.....je beland echter bij de:

Lingerie:

Otokar Kubina en Peter

Je komt nu niet gelijk uit bij de Oude Kerk, maar bij de Lingerie. Gus gaat zich snel verdekt opstellen om niet gezien te worden door die 2 kerels die hier voor een deur staan te praten. De kleinste is overduidelijk de baas en de grootste is zijn "Spierbundel". Die kleine vent is Otokar Kubina, de grootste pooier van de buurt en die spierbundel heet Peter. Peter's broer, Roman, zit in de gevangenis. Kubina is niet gelukkig met het feit dat Gus hier rondsnuffelt. Kubina geeft Peter de opdracht om Gus maar eens even flink in elkaar te gaan slaan, als hij hem tegen komt. Beide "heren" verdwijnen dan. 

Je kunt hier nu op dit moment niets doen. Dus klik met je "Stercursor" in de poort van het torenhuis en je komt weer op de plattegrond terecht. De Lingerie locatie wordt nu op de plattegrond gezet. Klik weer op de pin van de "Old Chapel" locatie en deze keer beland je wel bij de:

Oude Kerk:

Emile Korona 

De ingang is helemaal links. Klik dus met je vooruitcursor in die ingangspoort. Gus loopt er naar toe en hij beland in de Oude Kapel van de kerk. Rechts liggen 3 lijken in de hoek. Klik met je loepje op die 3 lijken en Gus gaat er voor staan en maakt het kruisteken. Loop via onderkant scherm naar het volgende scherm. Je komt op het middenscherm van de kapel maar Gus loopt vanzelf door naar de twee snijtafels waar Emile Korona bezig is het lijk van Frantiska te onderzoeken. Gus begint een gesprek. Die Corona is nogal doof. Gebruik je rechtermuisknop vervolgens om even iets meer over deze Corona te weten te komen en ga dan verder via je Linkermuisknop met het stellen van alle vragen die je maar kunt stellen. Corona vertelt dat de kelen van alle slachtoffers zijn doorgesneden. De meeste slachtoffers zijn van voren aangevallen, maar het "Park" slachtoffer is van achteren de keel doorgesneden. De overige steekwonden zijn toegebracht nadat de kelen waren doorgesneden. Gus is nieuwsgierig naar het "Park" slachtoffer maar haar lijk is niet hier. Wel heeft Corona het dossier over het "Park" slachtoffer in zijn safe liggen en Gus mag dit dossier wel naar inspecteur Skalnic brengen, mits hij die safe kan open krijgen. Het gesprek komt dan weer tot een einde en je beland vanzelf terug op het grote middenscherm.

Je kunt inzoomen op Frantiska's lijk dat op de linker snijtafel ligt. In de muur, links, zie je een raam. Links naast het raam staat een stellingskast. Klik met je loepje op die kast. Je zoomt er op in. Op de tweede plank van boven staat een klok. Kijk goed naar de symbolen in de wijzerplaat van de klok. Teken ze na. Die symbolen staan voor de cijfers: 12, 3, 6 en 9. Op deze plank ligt ook een papiertje, links voor de boeken.

Grijp dit papiertje. In het inventoryscherm lees je er een getal van 8 cijfers op, te weten: 74821536. Berg het papiertje op in je inventory. Zoom uit de kast. Rechtsboven zie je nog net een stukje van het altaar. Ga dus via rechtsboven naar het volgende scherm. Gus staat dan voor het kleine altaar. Hierin zit de Safe van Corona. Zoom in op het altaar en je bent dan ingezoomd op de safedeur.

De Safe puzzel:

Je ziet 2 rijen van 8 vakjes op de safe deur. De bruine blokjes van de onderste rij moet je in de juiste volgorde in de vakjes van de bovenste rij plaatsen. Op die bruine blokjes zie je dus 8 cijfersymbolen. 3 van die symbolen zag je ook op de wijzerplaat van de klok die in de stellingskast naast het raam staat. Dat zijn de symbolen voor de cijfers 3, 6 en 9. Via deductie of via "Trial and Error" kom je erachter voor welke cijfers de andere symbolen zijn. Je moet de 8 blokjes dus in de volgorde van het getal in de bovenste vakjes plaatsen zodat ze de combinatie 74821536 vormen. Als je op een bruin blokje klikt dan komt dit omhoog. Klik dan met je handje op het vakje in de bovenste rij waarin je het blokje wilt plaatsen. Het is niet moeilijk maar voor alle zekerheid is hier de oplossing:

Zet dus de blokjes in deze volgorde in de bovenste rij en klik dan op de hendel van de deur. Gus pakt het dossier en een foto uit de safe. Berg de foto op in je inventory. Open dan je inventory en dan het documenten scherm en lees de  "Coroner's report on the victim in the park" door. De naam van dit slachtoffer was Annika Vitti en ook zij was een hoertje. Als je het verslag hebt gelezen dan sluit je het scherm en je inventory. Ga via 2 keer middenonder terug naar de ingang en dan naar buiten:

Filmpje: Gus "ontmoet" nu die bruut Peter en wordt bewusteloos geslagen.

Gus komt weer bij en staat op. Klik met je "Stercursor" rechtsonder in het scherm en je komt vanzelf weer op de plattegrond terecht. Klik nu dus op de Park locatie en je beland voor de ingang van het:

Park:

Apolina

Een hoertje staat hier klanten te lokken. Het is Apolina. Praat met Apolina. Met Apolina kun je alleen via je linkermuisknop praten. Apolina is er zo één van "de één zijn dood is de ander zijn brood". Dus zij is er niet echt rouwig om dat iemand bezig is om haar beroepsgenoten uit te moorden en zij vind ook dat haar pooier, Otokar Kubina, haar afdoende beschermt. Het gesprek komt dan ook weer snel tot een einde. Ga door de grote poort het park in.

Filmpje: Gus loopt het park in en terwijl hij naar de fontein in het park loopt heeft ie een visioen van de moord op Annika Vitti.

Zoek het Verschil:

 • Gus staat dan bij de fontein in het park.

 • Bovenop de pilaar van de fontein staat een Engel.

 • Linksboven in je scherm is je "Vuistje" verschenen en rechtsboven knippert de foto die je uit Corona's safe hebt gepakt.

 • Op die foto staat dus deze fontein plek.

 • Je moet dus iets gaan doen met die foto en de fontein.

 • Open je inventory en klik op de foto en klik dan op de "vuistknop".

 • De foto komt nu schermgroot in je scherm te staan.

 • Bekijk de foto goed.

 • Je ziet op de foto dus de fontein en de omgeving rondom de fontein.

 • Ook zie je op de foto het lijk van Annika Vitti in het gras liggen.

 • Rechtsonder op de foto zit een OOG en de uitzoompijl.

 • De foto is dus een opname van de fontein gemaakt toen het lijk van Annika werd gevonden.

 • Als je op het OOG klikt dan schakel je over naar de fontein OP DIT MOMENT, dus zoals het is nu Gus bij de fontein is.

 • Je schakelt dus via het Oog in de foto over naar "Real Time".

 • Ook in het "Real Time" scherm van de fontein zie je rechtsonder het Oog en de uitzoompijl.

 • Door weer op het Oog te klikken schakel je terug naar de Foto.

Wat moet je nu doen????

 • Wel....In de foto is er 1 plek bij de fontein die er iets anders uitziet dan dezelfde plek in het "Real Time" scherm.

 • Zoek deze plek.

 • Schakel dus steeds heen en weer tussen de Foto en de "Real Time", via het OOG en zoek naar een plek die er verschillend uitziet.

 • Als je denkt die plek gevonden te hebben dan schakel je terug naar de Foto en klik je met je gewone cursor in de foto op die plek.

 • Je komt dan terug bij Gus en Gus zal naar die plek lopen en je vertellen of ie er iets vreemds of juist niets vreemdst ziet.

 • Als je de juiste plek hebt gevonden en er in de foto op hebt geklikt dan loopt Gus daar ook naar toe maar dan BUKT Gus zich en ben je ingezoomd op die plek.

 • Als je goed de Foto vergelijkt met het "Real Time" scherm dan zul je zien dat er maar 1 plek is die anders is.

 •  Dat is vlak bij de rand van de fontein, tussen de fontein en de lantarenpaal die rechts naast de fontein staat.

Als je in de foto op die gemarkeerde plek klikt dan loopt Gus er naar toe, bukt zich en je bent dan ingezoomd op de rand van de fontein. Rechts op de rand zie je dan witte letters geschreven staan. Plaats je cursor op de witte letters en je ziet dan in een vergrootscherm wat er geschreven staat:

Je leest: "Er staat geschreven.......De hoer was mijn toewijding niet waard, dus heb ik de Engel ten huwelijk gevraagd". Zoom uit. Hela....Engel??? Staat er niet een Engel boven op de fonteinpilaar?  Klik met je Actiecursor dus op de Engel. Je zoomt in op de Engel en ziet de handen van de Engel. Aan de ringvinger van haar linkerhand draagt de Engel een Ring. Klik met je grijphandje op de Ring en........

Filmpje: Gus klimt via de pilaar omhoog en grijpt de Ring van de Engel maar dan wordt hij aangevallen door een zwarte Raaf en Gus laat de ring vallen. De raaf vliegt weg met de ring. Gus rent achter de raaf aan. Raaf vliegt naar een door brand verwoest stadsdeel en daar een ruïne binnen en deponeert de ring in de hand van een mysterieuze vent die geheel in het zwart is gekleed.

Uitgebrande Wijk:

De geheimzinnige Koetsier:

Gus staat voor de deur van een uitgebrand huis in de Uitgebrande Wijk van Praag. Klik met je actiecursor op de deur. Gus trapt de deur in en gaat naar binnen. Boven Gus zit die geheimzinnige vent op het balkon. Klik met je praatcursor op de vent en na het inleidende gesprekje verschijnt de muis. Praat 2 keer met de man via je rechtermuisknop en ga dan verder via je linkermuisknop. De man zegt van zichzelf dat hij een koetsier is en dat ie oorspronkelijk uit Londen komt. Hij koetsiert de Praagse hoertjes en hun klanten. 1 hoertje kende hij persoonlijk wat beter. Haar naam is Vladanna maar hij heeft haar al tijden niet meer gezien. Vladanna is nog maar jong, 16 jaar. Op een gegeven moment ga je dit gesprek verder als de koetsier en stel je via je linkermuisknop enkele vragen aan Gus die Gus dan beantwoord. De koetsier vertelt over zijn Idee....zijn Idee is dat de moordenaar zich via de ondergrondse riolen onbespied van plaats naar plaats begeeft. Je praat dan weer als Gus verder en aan het einde van het gesprek krijg je de Ring terug van de Koetsier.

Berg de ring op in je inventory. Het gesprek is dan ten einde. Bekijk de ring even in het Oogscherm van je inventory. De ring heeft 4 kleine knopjes. Sluit de inventory en klik weer met je praatcursor op de Koetsier. De Koetsier heeft een raad voor Gus: "Neem nooit een opdracht aan van een rijke machtige klant", zegt ie. Verlaat het huis via de ingang onder de Koetsier. Ida komt van rechts op Gus toegekend en er volgt een gesprekje. Van een ander hoertje heeft Ida ervaren over een slachtoffer van de moordenaar die het heeft overleeft en er in is geslaagd om aan zijn moordlustige handen te ontsnappen. Deze vrouw zou zich verborgen houden op de Junk Yard. Ida verdwijnt weer de steeg in waar ze uit kwam. Volg Ida die steeg in en....

Filmpje: Guske heeft weer een visioen in de steeg.

Na het filmpje staat Gus dus in een doodlopende steeg. Ga via midden onder terug naar het vorige scherm en dan, via het "Sterretje" midden onder naar de Plattegrond. Er worden twee nieuwe locaties op de plattegrond gezet en dat zijn de "Burnt Neighborhood" en de "Junk Yard". Klik op de "Junk Yard" pin en...Gus beland in een straat bij de rivier. Rechts staat een zwarte auto geparkeerd. De auto blokkeert de smalle kade. Klik even op de auto met je loepje om Gus hierover een nogal schampere opmerking over te horen maken. Klik dan aan het einde van de dwarsstraat, dus midden boven, en Gus loopt door de straat en komt op het volgende scherm. Je ziet de ingang van de Junk Yard maar Gus ziet ook die Spierballen Peter. Peter staat de ingang van de Junk Yard te bewaken en Gus heeft geen trek in een tweede afstraffing. Dus Gus trekt zich snel terug naar het vorige scherm. Ga, via het "Sterretje" linksonder, terug naar de Plattegrond en ga dan naar de:

Lingerie:

Wel, je was hier al eerder. Klik op de deur van de Lingerie. De pooier, Otokar Kubina, komt naar buiten. Praat met Kubina via je linkermuisknop. Gus legt uit dat hij de Junk Yard op moet om met die vrouw te praten die zich daar verbergt maar om dat te kunnen doen moet Kubina die Peter opdracht geven om Gus met rust te laten. Kubina zal Peter van  Gus zijn nek halen als Gus de broer van Peter, Roman, uit de cel haalt. Van Kubina leer je ook dat die Vladanna echt bestaat. Als dit gesprek is afgelopen zoek je via rechtsonder de Plattegrond weer op. Het Politiebureau verschijnt nu op de kaart. Ga dus naar het:

Politiebureau:

Voor je het politiebureau binnen gaat klik je even met je loepje op de fontein die linksonder voor het politiebureau staat. Gus heeft er een opmerking over. Ga dan het Politiebureau binnen. Binnen staat Kazimir Stasek achter de balie. Links naast de deur hangt een prikbord. Zoom in op het prikbord. Er hangt o.a een groot krantenartikel op het prikbord. Grijp het krantenartikel. Lees dan in het documenten scherm van je inventory dit "News paper article" door. Je leest dat die Kazimir Stasek een ware held is. Hij schijnt twee weeskinderen uit een brandend huis te hebben gered en heeft hiervoor een medaille ontvangen. Sluit je inventoryschermen weer en zoom uit het prikbord. Op het tafeltje liggen wat boeken. Je kunt klikken op het boek dat midden op het tafeltje ligt. Gus vertelt je dat dit het "Prisoner of Zenda" boek is, maar verder doe je er niets mee. 

Ga nu praten met Kazimir Stasek. Je praat uitsluitend via je linkermuisknop met Stasek. Je komt nu echt te weten hoe hij aan zijn blauw oog is gekomen. Dat blauwe oog heeft ie van Roman, die door toedoen van Stasek nu in de cel zit. Vraag verder Stasek uit. Stasek wil Gus helpen om die Roman uit de cel te laten maar dan moet Gus eerst een karweitje voor hem opknappen. Het blijkt dat Stasek zijn medaille is kwijt geraakt. Stasek bekent dat hij een goede klant van die Apolina hoer is en tijdens zijn laatste bezoek heeft Apolina zijn medaille gejat. Als Gus nu even die medaille bij Apoline gaat terug vorderen en terug geeft aan Stasek dan zal Stasek die Roman uit de cel laten. Het gesprek is dan vanzelf weer ten einde. Verlaat het politiebureau en via de linkerkant van het scherm keer je terug op de plattegrond. Ga weer naar het:

Park:

Apolina heeft gezelschap gekregen van Milena die links staat. Praat met Apolina. Ze wil eigenlijk niet met Gus praten maar na enig aandringen begrijpt Apolina dat het in haar eigen belang is om het wel te doen, temeer daar Gus info heeft over Roman, haar beschermer. Apolina heeft inderdaad de medaille van Stasek gejat, maar dat heeft ze gedaan omdat die Stasek wel van haar speciale "diensten" gebruik heeft gemaakt maar er niet voor wilde betalen. Stasek wilde een "Wip voor niks". Roman heeft zich er toen mee bemoeit en heeft Stasek toen dat blauwe oog bezorgt waarna Stasek Roman uit wraak in de cel heeft gesmeten. Apolina geeft uiteindelijk de Stasek's medaille aan Gus. Berg het ding op in je inventory. Ga nog even praten met Milena en doe dat uitsluitend via je rechtermuisknop. Ga dan, via het "Sterretje" linksonder, terug naar de plattegrond en naar het:

Politiebureau:

Ga weer naar binnen en praat weer met Stasek. Vanzelf geeft Gus dan de medaille terug aan Stasek en Stasek haalt die Roman uit de cel. Roman is Gus dankbaar en smeert um naar zijn baas Kubina. Je bent klaar hier. Verlaat het politiebureau en ga terug naar de plattegrond en ga weer naar de:

Lingerie:

Kubina en Roman staan buiten te praten en Gus loopt naar ze toe. Kubina heeft Roman al opdracht gegeven om naar zijn broer te gaan en om hem te zeggen dat Gus de Junk Yard mag betreden om met die Vladanna te praten. Kubina geeft ook 2 "Lockpicks" aan Gus. Dit zijn dus inbrekersgereedschap om sloten mee te openen. Berg de "Lockpicks" op in je inventory. Kubina verdwijnt de Lingerie weer in. Ga weer naar de plattegrond en reis nu weer naar de:

Junk Yard:

Weer komt Gus in de straat voor de Junk Yard terecht, dus weer ga je via midden boven naar het volgende scherm. Gus loopt dan vanzelf door naar de poort van de schroothoop. De twee broers, Peter en Roman, staan voor de poort. Klik met je praatcursor op de twee broers en Gus wordt bijkans platgedrukt door Peter die op deze wijze zijn dankbaarheid wil betuigen:

Filmpje: Gus wordt door de 2 broers het schroothoop terrein opgebracht en tegen een muur gezet. Peter wil een grapje uithalen en hij laat de Doberman Pincher hond uit zijn hok om Peter even de schrik van zijn leven te bezorgen, maar......Boontje komt om zijn loontje....de ketting waarmee de hond vastzit breekt en de hond komt vrij en iedereen moet rennen voor zijn leven.

Gus is via de ladder op het dak geklommen. Op het dak staat de Kraan Controlekamer. Ga er naar binnen. Onder het raam staat een groot console met hendels. Het is het bedieningspaneel voor de kraan. Klik er met je actiecursor op. Gus probeert de hendels te bewegen maar er zit geen beweging in. De kraan heeft geen stroom. Kijk even naar de kaart die rechts naast de ingang op de muur hangt. Je kunt er niet op inzoomen maar dat hoeft ook niet want de kaart is goed te zien:

Op de kaart is een I-vormige gleuf getekend waarin je 6 hendels getekend ziet. De hendels 1, 2, 3 staan boven en de hendels 4, 5, 6 staan onder. Neem dit goed in je op. Ga terug naar buiten en klik dan met je vooruitcursor naast de controlekamer en Gus loopt naar de achterkant ervan en staat dan op het achterste deel van het dak. Zoek de grond voor Gus af. Er ligt een grote Kniptang, vlak voor Gus, op de grond. Je krijgt er het Grijphandje op. Grijp de Kniptang en berg hem op in je inventory. Klik dan met je cursor midden onder in het scherm. Gus loopt naar de rand en je krijgt nu een overzicht over het Junk Yard terrein. Je ziet twee vervallen treinwagons staan en Gus denkt dat in de achterste wagon die Vladanna zich schuil houdt. Maar hoe daar te komen zonder door die Doberman te worden opgevreten. Je ziet, voor de 2 treinwagons, 2 grote kisten staan en je ziet 2 op elkaar gestapelde kisten staan die vast zitten met kettingen. Ga via midden rechts een scherm terug en onderzoek nu de achtermuur van de controle kamer. Op de hoek hangt een klein kastje op de muur. Zoom er op in met je loepje. Je bent dan in de:

Stroomkast Puzzel:

NB: Save je Game eerst voor je aan deze puzzel begint want je kunt de puzzel niet resetten naar de beginstand. Dus ga je fout dan werkt mijn oplossing niet meer en kun je beter je Save Game laden.

Het kastje heeft een I-vormige gleuf waarin 6 Rode Hendels zitten. De hendels zijn genummerd 1 t/m 6. De hendels zitten echter allemaal op de verkeerde plek in de gleuf. Op de kaart in de controle kamer heb je gezien hoe de hendels moeten staan. Je moet de hendels dus goed gaan zetten door ze te verplaatsen. Je verplaatst een hendel door op een hendel te klikken en dan te klikken in de vrije ruimte waar je de hendel naar toe wilt laten gaan. Het is een vrij simpele puzzel en er zijn meerdere oplossingen mogelijk. In de gleuf zijn er 10 plekken waar je de hendels in kunt zetten. Nummer die plekken in de gleuf, van rechtsboven naar linksonder, A t/m J:

Als je deze puzzel begint dan staat: Hendel 6 op B, Hendel 4 op C, Hendel 2 op E, Hendel 5 op H, Hendel 1 op I en Hendel 3 op J. Op het kaartje in de controlekamer heb je echter gezien dat Hendel 1 naar A moet, Hendel 2 naar B, Hendel 3 naar C, Hendel 4 naar H, Hendel 5 naar I en Hendel 6 naar J. Wel....zoals gezegd, er zijn meerdere oplossingen mogelijk maar hier is de mijne. Je klik dus steeds op de hendel die je wilt verplaatsen en dan klik je op de plek waar je die hendel naar toe wilt laten gaan:

 • Verplaats Hendel 2 naar F. Verplaats Hendel 6 naar G. Verplaats Hendel 2 naar A. Verplaats Hendel 6 naar F. Verplaats Hendel 1 naar B. 

 • Verplaats Hendel 3 naar D. Verplaats Hendel 6 naar J en Hendel 6 staat nu goed. 

 • Verplaats Hendel 3 naar F. Verplaats Hendel 1 naar I. Verplaats Hendel 4 naar G. Verplaats Hendel 3 naar C. Hendel 3 staat nu goed. 

 • Verplaats Hendel 4 naar F. Verplaats Hendel 1 naar B. Verplaats Hendel 4 naar I. Verplaats Hendel 1 naar F. Verplaats Hendel 2 naar G. 

 • Verplaats Hendel 1 naar A. Hendel 1 staat nu goed. Verplaatst Hendel 2 naar B. Hendel 2 staat nu goed. 

 • Verplaats Hendel 4 naar F. Verplaats Hendel 5 naar D. Verplaats Hendel 4 naar H. Hendel 4 staat goed. 

 • Verplaats Hendel 5 naar I en.....BINGO! 

 • Het witte lampje gaat branden en je hoort het geluid dat de stroom nu aan is. Je zoomt vanzelf uit het kastje.

Ga dus nu terug naar de voorkant en terug de controlekamer in en klik weer met je actiecursor op het console onder het raam en je kom t nu in de:

Verplaats de Kratten Puzzel:

Je kijkt dus weer uit over het Junk Yard terrein. Links zie je die 2 treinwagons staan. Je ziet dat een plank op de daken de 2 wagons met elkaar verbind. Je ziet de 4 kratten staan. 2 losse kratten die voor de treinwagons staan en de stapel van 2 kratten die rechts staat. Bij de voorste treinwagon hangt de elektromagneet van de kraan in de lucht. Linksonder in het scherm zie je 4 pijltjes en een hendeltje. Wel.....het is de bedoeling dat je de 4 kratten op 1 lijn gaat zetten, dus naast elkaar, zodat Gus er vanaf het dak overheen kan lopen naar de voorste treinwagon. Via de pijltjes beweeg je de magneet van de kraan vooruit, achteruit, naar links of naar rechts en via de hendel laat je de magneet zakken. Ook deze puzzel is niet echt moeilijk, maar het moet wel in 2 fasen gedaan worden. 

Fase 1: Omdat die twee op elkaar gestapelde kratten vastgebonden zijn met kettingen, moet Gus eerst die twee kratten los maken van elkaar. Dus de twee kratten die voor de treinwagons staan moet je nu eerst naar rechts brengen en recht voor die twee gestapelde kratten neerzetten, aldus:

 • Als je de kratten 1 en 2 voor de gestapelde kratten hebt neer gezet dan zoom je uit het console en ga je terug naar buiten en weer naar de achterkant van het dak. 

 • Onder in je scherm zie je dan de bovenkant van Krat 1 staan. 

 • Klik daarop en Gus loopt naar de rand en je bent terug op het overzichtsscherm. 

 • Klik op krat 1 en Gus springt vanaf het dak bovenop krat 1. 

 • Klik op krat 2 en Gus spring vanaf krat 1 bovenop krat 2 en staat nu dan voor krat 3, de bovenste van de 2 gestapelde kratten. 

 • Linksboven verschijnt het "Vuistje" dus pak de Kniptang (Cutters) uit je inventory en Gus knipt de beide kettingen door. 

 • Spring terug naar krat 1 en dan terug het dak op en ga terug naar de controlekamer en zoom weer in op het console:

Fase 2: Nu moet Gus de kratten 2, 3 en links naast Krat 1 gaan zetten om zo een "Brug" te maken waarover hij vanaf het dak naar het dak van de voorste treinwagon kan gaan. Wel....ook dit is niet moeilijk. Het maakt echt niet uit in welke volgorde je de kratten 2, 3 en 4 gaat pakken en dan naast krat 1 neerzet. Ik heb het zo gedaan:

en als laatste dus krat 2:

De "Brug" is nu klaar, dus zoom uit het console en ga terug naar de achterkant van het dak en klik weer op de bovenkant van de voorste krat. Je komt weer op het overzichtsscherm. Wel....Spring nu van krat naar krat en als Gus op de achterste krat staat dan klik je op het laddertje van de wagon en.....

Filmpje: Gus klimt het dak op van de voorste wagon en loopt via de plank het dak van de achterste wagon op en gaat via het luik de achterste wagon in en ontmoet Vladanna maar hier gaan wij nu verder met:

Hoofdstuk 3:  De Man met de Hoge Hoed:

Chicago: Heden: Victoria McPherson:

NB: Vergeet niet om zo nu en dan, via knop 2 en knop 3 in je inventoryscherm, de documenten en Victoria's dagboek door te lezen. Je volgt dan het verhaal van de game veel beter. Ik ga je niet steeds vertellen dat je dit moet doen.

We zijn terug in het Heden en wel bij Victoria die op haar bed in haar slaapkamer op haar bed hoofdstuk 2 uit haar grootvaders dagboek  lag te lezen. Victoria krijgt een telefoontje van Claire. Claire heeft haar dochter Samantha opgebeld en wil hierover praten met Victoria. Ze spreken af elkaar te ontmoeten in de lijkenkamer van het FBI gebouw.

Thuis:

Lees Victoria's aantekenen over hoofdstuk 3 even door in het aantekeningen scherm van je inventory. Sluit de inventory dan weer. Victoria staat naast haar bed en rechts van haar zie je weer de geopende diepe kast. Klik in de kast. Victoria klimt weer naar zolder. Op zolder klik je weer op de kist van Gus McPherson. Merk ook even op dat het buiten nu sneeuwt. In de kist liggen de kleren van Gus, zijn hoed en bril en de dagboeken. Je kunt echter niets uit de kist pakken, dus zoom maar weer uit. Klik in het zolderluik om terug omlaag te klimmen en verlaat dan de slaapkamer via de openstaande slaapkamer deur. In de gang klik je in het trapgat en Victoria beland weer beneden in de hal. Ga naar de woonkamer, achter de trap. Paps zit op de bank te lezen. Praat met paps via je rechtermuisknop tot er niets meer te praten valt. Je praat over de zaak van Gus, over oma en over Claire en het gesprek komt vanzelf weer tot een einde. Ga via rechtsonder terug naar de hal en klik dan met je "sterretje" onder in het scherm. Victoria gaat naar buiten en stapt in haar dienstauto en we belanden in de GPS. Ga naar "The Office".

FBI Gebouw:

De Man met de Hoge Hoed:

We belanden weer in de parkeergarage van het FBI gebouw. Ga weer een scherm naar rechts en klik weer op de liftdeuren. Victoria stapt vanzelf weer in de lift en blijft weer geduldig wachten tot jij besloten hebt om op de B2-knop te klikken. Doe dat en we belanden beneden weer in de B2-gang. Klik op de dubbele grijze deuren. Victoria toets nu gelukkig vanzelf haar code in en gaat door de deuren en....

Filmpje: Een geheel in zwarte cape geklede vent die een hoge hoed draagt komt uit de monitorenkamer en stapt in lift....de Moordenaar...

Victoria gaat vanzelf de lijkenkamer binnen en ziet dat de buik van Cynthia Wood's lichaam is open gesneden en dat heeft Claire dus niet gedaan. Claire komt binnen en beveelt Victoria naar de monitorenkamer te gaan. Victoria beland van zelf terug in de gang. Ga dus terug door de dubbele grijze deuren en bij de lift ga je nu weer de Monitorenkamer in. In de Monitorenkamer zoom je weer in op de enige monitor waarop je kunt inzoomen. Dat is dus de onderste monitor in het midden waar je de B2 gang in ziet.

De Achtervolging:

Filmpje: Dit is een bijzonder mooi filmpje.....Victoria ziet via de monitor dat de moordenaar in de parkeergarage is en naar buiten zal lopen. Ze zet nu de achtervolging in en rent de monitorenkamer uit en gaat ook met de lift naar de parkeergarage alwaar ze in haar auto de achtervolging inzet op de moordenaar. De moordenaar klimt via brandladders naar een hoog dak en Victoria klimt achter hem aan en ze beland ook op het dak en dan.......wordt ze door de moordenaar omlaag geduwd. Victoria hangt te bungelen aan de dakrand en de moordenaar staart haar even bedachtzaam aan. Hij draagt een zilveren masker en wikt en weegt of ie Victoria het laatste zetje zal geven. Hij besluit om dat niet te doen. Victoria blijft leven en klimt terug het dak op. Waarom heeft de moordenaar haar gespaard?? We belanden terug in het :

FBI gebouw:

Lijkenkamer:

Victoria staat weer voor de lift in de B2 gang. Ga weer naar de lijkenkamer en praat er nu met Claire. Praat met Claire via je linkermuisknop. Via je rechtermuisknop heeft Claire deze keer niet zo veel te zeggen. Claire vertelt dat de moordenaar de buik van Cynthia heeft opengesneden en in foto in haar buik heeft achtergelaten. Op de foto is een jonge vrouw te zien met op de achterkant de tekst "Next". Dat is dus het volgende slachtoffer???. Claire heeft het incident al gemeld aan de baas, Todd Browning en deze wenst Victoria nu onmiddellijk te spreken. Ga dus naar de lift en met de lift omhoog naar de 8ste etage.

Todd Browning:

Als Victoria op de 8ste etage weer uit de lift stapt krijgt ze een telefoontje van haar boyfriend Richard. Richard heeft het o.a over ene Mark Ackerman, een kunstenaar uit Los Angeles die hier in Chicago nu exposeert. Overigens stamt die Ackerman oorspronkelijk dus uit Chicago. Ga het kantoor binnen. Miller zit er weer achter zijn bureau en de baas, Todd Browning komt achter Victoria aan ook binnen. Baasje is echt is en pis nijdig over alle tumult van heden morgen en hij wenst Victoria en Miller te spreken in zijn eigen kantoor. En of ze dan ook maar even een verse bak koffie voor hem meenemen. Miller heeft hier geen trek in dus Victoria besluit om dan maar alleen de woede van de baas over zich heen te laten uitstorten. Maar eerst moet ze even een bakkie gaan halen voor de baas.

Verlaat de kamer en ga naar de frisdrankenmachine, achterin de gang. Ga via de achterste deur weer de verhoorkamer binnen en grijp nu de koffiemok van Browning van de tafel en plaats de mok in je inventory. Ga terug naar buiten en zoom nu in op de koffieautomaat die links naast de frisdrankenmachine aan de muur hangt. Pak de koffiemok uit je inventory en klik dan met je "Vuistje" op het ronde roostertje onder de schenktuit om de mok daar te plaatsen. Druk vervolgens op het knopje, rechts naast de tuit en je hebt een heerlijk bakkie getapt. Grijp de nu volle mok en zet hem weer in je inventory. Zoom uit en keer terug naar het kantoor en klik op de deur van je baas.

Victoria is nu in het kantoor van haar baas, Todd Browning, die achter zijn bureau zit. Klik met je praatcursor op Browning. Victoria geeft vanzelf de koffie aan haar baas en deze slurpt het bittere vocht hoorbaar genietent naar binnen en dan barst hij los. Hij is kwaad op Victoria en blijkbaar is ie dat al een hele tijd. Hij zet Victoria op "Voorwaardelijk" en dat betekent dat als er nog 1 "uitglijer" gebeurt dat Victoria van de zaal wordt gehaald. Nou.....Victoria is het hier niet helemaal mee eens, zoals ze ook laat blijken. Ze is pissig en dat komt haar taalgebruik niet ten goeden. Ze beland vanzelf terug bij Miller.

Praat met Miller. Eerst via je rechtermuisknop om Miller te vertellen dat ie naar Claire in de lijkenkamer moet gaan om die foto te gaan halen. Dan via je linkermuisknop. Miller heeft de twee gedeeltelijke vingerafdrukken door de FBI database gehaald en hij vertelt ook dat hij op een foto die Claire op het lichaam van Cynthia heeft gevonden een vent heeft gezien die hij ook al heeft ondervraagd over de moord op Natalie Kenworth. Volgens Miller is deze vent de enige link tussen Cynthia en Natalie. De naam van de vent is Vaclac Kolar. Als ook dit gesprek weer ten einde is klik je op Victoria's bureau. Naast het postkastje staat een klein kastje. Het is geloof ik een externe floppydrive of een kastje om er Cd's in op te bergen. Op dit kastje liggen de foto's die je in hoofdstuk 1 op de moordlocatie hebt genomen. Grijp ze en bekijk ze in het documentenscherm van je inventory. Het zijn de "Pictures taken of the fifth crime scene". 

Sluit de inventory weer en zoom uit het bureau en ga naar en in de lift. In de lift klik je nu weer op de B1 knop en je beland weer in de parkeergarage. Loop weer 2 schermen naar links en klik met je "Sterretje" op Victoria's dienstauto en je beland weer in de GPS. Er wordt een nieuwe locatie in de plattegrond gezet en dat is de "Campus". Reis dus nu naar de:

Campus:

De campus is dus het studentenhuis van de universiteit en het is een groot lelijk gebouw. Boven de ingang wappert de "Stars and Stripes", de Amerikaanse Vlag. Ga het gebouw binnen. Victoria staat dan in de hal. Met die studente die, voor de trap, op de bank zit te lezen kun je niet praten. Klik dus maar op de trap en Victoria loopt omhoog naar de verdieping. Boven gekomen kun je alleen klikken op de voorste deur. Dat is de deur van kamer 11. Klik dus op de kamer 11 deur. Victoria klopt netjes aan en ze zegt wie ze is en de bewoner van kamer 11 laat haar binnen. Dit is die Vaclac Kolar. Praat met Kolar via je linkermuisknop. Je ervaart dat Kolar inderdaad het 4e slachtoffer, Nathalie Kenwood, heeft gekend. Hij was haar tutor hier op de universiteit. Victoria vraagt verder of ook Cynthia Woods een bekende is van Kolar maar dat ontkent hij. Als Victoria hem echter de foto van Cynthia toont zegt Kolar dat hij Cynthia één of twee keer heeft ontmoet. Ze is de vriendin van zijn buurvrouw, Mia, en daar heeft hij Cynthia een keer ontmoet tijdens een feestje. Kolar vertelt dan over zijn Thesis, dat is het onderzoek waar hij wetenschappelijk werk aan verricht. Zijn Thesis is de Praagse Moordzaak van Victoria's opa Gus McPherson. Victoria wil dit wel eens lezen en ze vraagt of dat mag. Kolar is maar al te bereid om een kopietje voor Victoria te gaan uitprinten. 

Als er niets meer te vragen is via je linkermuisknop dan ga je verder via je rechtermuisknop. Victoria vraagt dan nog wat en dan vraagt ze om de kopie van de Thesis. Kolar loopt dan weg naar de andere kamer om die kopie te gaan uitprinten. Victoria is nu dus alleen in de kamer en ze wil van de gelegenheid gebruikmaken om Kolar's vingerafdruk te pakken te krijgen. Midden in de kamer staat een grote, comfortabele, stoel. Links naast de stoel staan een paar lege bierflesjes op de grond. Grijp, met je grijphandje, het voorste bierflesje en stop hem in je inventory. Kolar komt dan terug en overhandigt Victoria de kopie van zijn Thesis. Victoria neemt afscheid en beland vanzelf weer in de gang.

Open het documentenscherm van je inventory en lees nu "Kolar's Thesis Proposal". Het bevat meerdere pagina's die je leest via de pijlen rechtsonder. Lees Kolar's Thesis aandachtig door. Kolar's Thesis gaat over de serie moorden die in 1929 in Praag en in 1931 in Chicago zijn gepleegd. Het gaat dus over Gus McPherson. Er is ook een verwijzing naar Gus zijn zaak in 1925, de zaak die je in Post Mortem hebt helpen "oplossen". De stelling van Kolar is dat Gus McPherson de serie moordenaar is die in 1929 Praag en in 1931 Chicago onveilig maakte. Ook lees je dat het laatste Praagse slachtoffer Ida Skalickova is.

Als je Kolar's Thesis helemaal hebt doorgelezen bekijk dan ook even het bierflesje in het Oogscherm. Er staat een vette vingerafdruk op het bierflesje. Sluit de inventory en ga via de trap terug naar beneden. Beneden klik je op de dubbele voordeur. Victoria krijgt echter een telefoontje van Miller die iets heeft uitgevonden over die Mia, waar Kolar het ook over had. Hierna klik je weer op de voordeur en Victoria loopt naar buiten. Klik weer met je "Sterretje" op Victoria's dienstauto en reis via de GPS weer  "The Office".

FBI Gebouw:

Victoria beland weer in de parkeergarage. Ga naar de lift en in de lift en klik weer op de B2-knop om weer in de B2 gang te belanden. Ga weer naar de Lijkenkamer en praat er weer met Claire. Victoria verteld over de bierfles en vraagt of Claire de vingerafdrukken van de bierfles wil vergelijken met de gedeeltelijke vingerafdrukken. Dat wil Claire wel maar dan moet Victoria de vingerafdrukken wel eerst even van de bierfles "liften". Claire legt uit hoe Victoria dat moet doen.Ga dus terug met de lift omhoog naar je kantoor op de 8ste etage. Ga je kantoor in en loop naar de werktafel van Claire die aan de grijze muur is gebouwd. Zoom in op de linkerhoek van de werktafel en je bent in de:

Vingerafdruk puzzel:

Het bierflesje wordt nu vanzelf op de werktafel gezet. Links naast het bierflesje staat een rond grijspotje waar het poeder inzit. In het kastje ligt op de grijze doos het Kwastje en staat de rol Tape. Hier gaan we:

 • Klik met je actiecursor op het deksel van de ronde pot. Het dekseltje gaat eraf en de pot is open.

 • Grijp, met je grijphandje, het Kwastje.

 • Het Kwastje komt links in het scherm te staan.

 • Klik met je actiecursor nu in het ronde potje.

 • Het kwastje wordt in de pot gedoopt en gaat weer terug naar links.

 • Er zit nu dus poeder aan het kwastje.

 • Klik nu met je grijphandje op de bierfles.

 • Het kwastje kwast het poeder over de bierfles en er verschijnen nu vingerafdrukken op de bierfles.

 • Het kwastje staat weer links en boven de bierfles zie je nu 2 draaipijlen.

 • Klik nu met je grijphandje op de rol Tape.

 • Het kwastje verdwijnt en nu staat er een stuk Tape links in het scherm.

 • Goed....nu moet je op zoek naar een goede vingerafdruk.

 • Klik nu met het LOEPJE op een vingerafdruk die je op de bierfles ziet.

 • Als dit een GOEDE afdruk is dan zal Victoria zeggen: "This will do nicely for prints" en ze plakt dan de tape op de vingerafdruk en je ziet de tape met vingerafdruk dan in het inventoryscherm.

 • Was het geen goede afdruk dan gebeurt dit niet. Draai dan de fles om via de draaipijlen en zoom met je LOEPJE in op een andere vingerafdruk.

 • Herhaal dit totdat Victoria de goede vingerafdruk heeft gevonden.

 • Berg de tape met de afdruk op in je inventory en zoom uit de tafel.

Als je de vingerafdruk van de bierfles hebt genomen dan ga je, via de lift, terug naar Claire in de lijkenkamer. Praat weer met Claire. Victoria zegt dat ze de afdruk heeft en ze zet de bierfles op de lijkentafel en zegt dat ze klaar is voor vandaag. Ze wil naar huis. Ga dus terug naar de lift en met de lift naar de parkeergarage door weer op B1 te klikken in de lift. Loop weer 2 schermen naar links en klik op Victoria's dienstauto en op de GPS klik je weer op "Pat's Home".

Thuis:

Victoria gaat weer haar vaders huis binnen en wordt door haar vader verwelkomt met een hartelijk: "Zeg....ga je die koekjes nu nog eens bakken?" ( in een eerder gesprek heeft Victoria aangeboden om lekkere "Cookies" voor daddy te bakken). Wel...dat zullen we nu dus maar even gaan doen. Loop de woonkamer in en ga dan naar de keuken via de doorgang , rechtsachter de biljarttafel

Keuken:

Koekjes bakken:

Midden in de keuken staat het "Kookeiland" Rechts is de doorgang naar de eetkamer. Klik met je loepje op het kookeiland. Je zoomt er op in. Op het kookeiland staan alle ingrediënten die nodig zijn voor de koekjes. Er staat ook een Mixer, 2 maatbekers, een theelepeltje, een eetlepel en een kookboek. Linksboven zie je in een klein venstertje de Oven en de Afvalbak.  Van links naar rechts vindt je de volgende spullen op dit aanrecht:

Ginger, Kaneel, Molasses, Melk, Mixer, Boter, Bloem, Bruine Suiker, Doos Eieren, 25oml maatbeker, 125ml maatbeker, Kookboek, theelepel, eetlepel

Klik op het Kookboek en lees het recept door om de "Gingerbread Man" koekjes te maken. Het is nogal een vreemd recept:

 • Benodigdheden:  1 kop Liefde 1/2kopje Vrijgevigheid, 2 kopjes Toewijding, 1 kopje Zoetigheid, 1/2 kopje Integriteit, 1 eetlepel Romantiek, 1 theelepel Sensualiteit, 1 keer Normaal Verstand.

 • Het recept luidt: Meng in de schaal Vrijgevigheid, Zoetigheid en Liefde tot een LIEFJE. Doe er dan Toewijding, Sensualiteit en Romantiek bij en mix het geheel tot Aanbidding. Voeg er Intelligentie aan toe door Normaal Verstand te mixen met Integriteit en je hebt de PERFECTE MAN.

Dit klinkt natuurlijk allemaal heel vreemd maar als je weet welke spullen je nodig hebt dan wordt het al begrijpelijker.

 • Boter = Vrijgevigheid.

 • Bruine Suiker = Zoetigheid.

 • Melk = Liefde.

 • Bloem = Toewijding.

 • Kaneel = Sensualiteit.

 • Ginger = Romantiek.

 • Ei = Intelligentie.

 • Molasses = Integriteit.

Hier gaan we. Ga je fout dan klik je op het afvalbakje om de mixer schaal weer te legen zodat je opnieuw kunt beginnen

 • Klik met je actiecursor op de 125ml maatbeker.

 • De beker komt onder in het scherm te staan.

 • Klik met de actiecursor op de Boter.

 • De 125ml beker wordt gevuld met boter.

 • Klik met je actiecursor op de schaal van de mixer.

 • Je doet de boter in de mixerschaal.

 • Klik op de 250ml maatbeker en klik dan op de Bruine Suiker en klik dan weer op de schaal van de Mixer.

 • Hou de 250ml maatbeker en klik op het pak Melk en klik weer op de mixerschaal.

 • Je hebt dus nu een 1/2 kopje boter, 1 kop bruine suiker en 1 kop melk in de mixer schaal gedaan.

 • Klik op de ronde knop vans de mixer en dit geheel wordt doorelkaar gemengd.

 • Als de mixer klaar is dan heb je nog steeds de 250ml maatbeker onder in het scherm staan.

 • Klik op de Bloem en dan weer op de mixerschaal.

 • Klik weer op de Bloem en weer op de Mixerschaal.

 • Pak nu het Theelepeltje en klik op de Kaneel en dan weer op de Mixerschaal.

 • Pak dan de Eetlepel en klik op de Ginger en weer op de Mixerschaal.

 • Klik weer op de ronde knop van de mixer om het geheel nog een keer te mengen.

 • Klik op de Eierdoos. Er komt 1 ei uit de doos.

 • Klik op de Mixerschaal om het ei erin te doen.

 • Pak weer de 125ml maatbeker en klik op de Molasses en weer op de Mixerschaal.

 • Klik weer op de ronde knop van de mixer om voor de laatste keer het geheel doorelkaar te mixen.

 • Als de mixer weer klaar is dan klik je linksboven op de OVEN.

 • Je zoomt vanzelf uit en Victoria proeft van het deeg.

 • Heb je het nu goed gedaan dan zegt Victoria: "This Taste Nice" en ze zet de schaal in de oven.

 • Heb je het verkeert gedaan dan roept Victoria iets heel anders en zul je overnieuw moeten beginnen nadat je dan eerst de mixerschaal hebt geleegd in de prullenbak.

We gaan er vanuit dat je het goed hebt gedaan en dat de koekjes nu in de oven zitten. Ga, via de doorgang rechts, naar de Eetkamer. Kijk hier even rond. Je kunt op Victoria's stoel klikken die linksvoor aan de eettafel staat en je kunt op Victoria's foto klikken die links op de kast staat, naast de vaas met bloemen. Je hoort in beide gevallen dan Victoria een commentaar geven. Ga terug naar de keuken en dan de woonkamer weer in. Blijf even staan in de doorgang naar de keuken. Rechts is ook een doorgang en wel naar de "Bubbelbadkamer". Ga daar ook even kijken. Je kunt in de "Bubbelbadkamer" even klikken op de fles die linksonder in de linkerhelft van de barkast staat en als je een scherm naar rechts loopt dan kun je klikken in het bubbelbad. Je hoort dan weer een commentaar van Victoria. Ga terug naar de woonkamer en praat nog even met paps om hem er aan te3 herinneren dat ie die koekjes niet moet vergeten uit de oven te halen. Ga dan via de trap naar boven en naar Victoria's slaapkamer en ......

Filmpje: Victoria gaat op haar bed zitten en ze neemt het Dagboek van haar grootvader, Gus McPherson, weer ter hand en, zonder hinderlijke overgang, belanden we in:

Hoofdstuk 4: De Slaapkamer van Jack the Ripper:

Praag: Verleden: Gus McPherson:

NB: Vergeet niet om zo nu en dan, via knop 2 en knop 3 in je inventoryscherm, de documenten en het dagboek van Gus door te lezen. Je volgt dan het verhaal van de game veel beter. Ik ga je niet steeds vertellen dat je dit moet doen.

Het filmpje aan het einde van Hoofdstuk 3 is gelijk het begin van Hoofdstuk 4. We zijn terug in de achterste treinwagon op de Junk Yard van Praag en Gus krijgt van Vladanna een schets die ze heeft getekend van de Moordenaar. Er volgt dan een gesprekje waarin Gus aan Vladanna uitlegt wie hij is en wat ie komt doen en je leert de volledige naam van Vladanna. Ze heet Vladanna Tominova en ze is 16 jaar jong. Het Muisje verschijnt. 

Je kunt alleen via je linkermuisknop met Vladanna verder praten. Doe dat dus tot er niets meer te praten valt. Gus vraagt en Vladanna vertelt over hoe ze de moordaanslag heeft overleeft. Het gebeurde 2 maanden geleden, vlakbij het park. Vladanna kwam terug van de studio van ene Mark, toen ze werd gegrepen door de moordenaar. Alleen omdat Roman haar hoorde gillen heeft ze de aanslag overleeft. Roman heeft de moordenaar net op tijd verjaagt en heeft haar hier naar de treinwagon gebracht. Je vraagt verder over die Mark. Die Mark is een schilder waarvoor bijna alle hoertjes wel eens poseren. Vladanna vertelt waar de studio van die Mark is en deze locatie zal nu beschikbaar zijn op de plattegrond.

Links achter Gus is de deur van de wagon. Ga dus via die deur naar buiten. Je bent dan terug op het Junk Yard overzichtsscherm. Links zie je die Roman achter een kistje zitten. Praat met Roman. Doe dit via je linkermuisknop tot de krommepijl verschijnt en praat dan nog even verder via je rechtermuisknop. Als het gesprek ten einde is ga je via middenonder en dan via de rechterrand van het scherm naar de poort van de Junk Yard. Vlak voor de poort staat Peter. Praat eventjes met Petertje, alhoewel ook dit een vrij zinloos gesprek is. Verlaat dan de Junk Yard via de poort en zorg dat je op de plattegrond terecht komt. Ik ga er van uit dat je nu wel weet hoe je vanaf de Junk Yard op de plattegrond moet komen. "Mark's Place" wordt nu op de plattegrond gezet dus reis naar:

Mark's Place:

Mark Ackerman:

Gus beland op de gracht maar nu aan de andere kant van het poorttoren huis die je ook ziet als je naar de Lingerie gaat. Aan de overkant van de gracht leunt een politieagent over het hek van de gracht. Links van Gus zit een door waar je op kunt klikken. Doe dat en.....

Filmpje: Gus heeft weer eens een visioen.

Na het filmpje klik je weer op de deur en nu gaat Gus naar binnen en is dan in de Studio van Mark Ackerman die we nu ook ontmoeten. Nadat de inleidende beleefdheden zijn uitgewisseld praat je met Ackerman via je linkermuisknop. Deze Mark Ackerman is ook Amerikaan, maar de zijig vent heeft zich een Brits accent aangemeten. Klikt waarschijnlijk interessanter als je een kunstenaar bent. Tijdens het gesprek hoor je ook Apolina die op dit moment voor Ackerman hier zit te poseren. We zien Apoline echter niet. Op een gegeven moment vraagt Gus aan Ackerman of ie een paar vragen mag vragen en dan kun je ook via je rechtermuisknop wat vragen. Praat door tot je Apolina hoort gillen dat ze moe wordt van het wachten. Gus neemt dan vanzelf afscheid en beland vanzelf weer buiten. Zoek de plattegrond op en reis naar het:

Politiebureau:

Ga weer naar binnen en praat weer met Stasek achter de balie. Gus vraagt of inspecteur Skalnic er is en of hij met hem kan spreken. Op beide vragen wordt ja geantwoord en Stasek opent de klep in de balie om Gus door te laten. Ga dus, via rechtsboven, een scherm naar rechts. Gus staat dan achter Stasek. Rechts zie je een poortdoorgang naar de achterste kamer. Ga daar naar binnen. In de achterste kamer zit links de deur naar de cellen gang. Je kunt even in die cellen gang gaan kijken maar je kunt er niets doen. Rechts in de achterste kamer is de trap naar de etage. Ga via de trap omhoog en boven klik je op de deur van Skalnic. Gus gaat het kantoor van Skalnic binnen. Praat met Skalnic die achter zijn bureau zit.

Was het je uit het begin van hoofdstuk 2 nog niet duidelijk dat Skalnic en Guske elkaar niet mogen, dan wordt het je nu wel duidelijk uit de "beleefdheden" die de heren met elkaar uitwisselen. Het gesprek gaat er voornamelijk over waarom Skalnic die Mark Ackerman als verdachte beschouwt, terwijl hij toch eerder heeft gezegd dat er geen verdachten zijn. Skalnic is echter niet erg coöperatief en als Gus vraagt om de dossiers van de andere 4 slachtoffers in te mogen zien wordt Gus het kantoor uit geknikkerd. Je ziet Skalnic in zijn auto verdwijnen en Gus staat weer beneden bij Stasek. Praat weer met Stasek. Gus vraagt of Stasek hem nog even stiekem in Skalnic kantoor wil laten, maar daar wenst Stasek niet aan te beginnen. Het zou hem zijn baan kunnen kosten als Skalnic het merkt. Stasek geeft Gus dan de tip om eens even aan de zijkant van het bureau te gaan kijken. Wellicht kunnen de arbeiders die daar aan de gevel werkzaamheden verrichten Gus van enig nut zijn.

Verlaat dus het politiebureau. Buiten gekomen zie je nu het hek, links naast het gebouw, open staan. Dus klik met je vooruitcursor in het openstaande hek en Gus beland aan de zijkant van het politiegebouw. Er staat een hoge steiger tegen de gevel aan. Aan de voorzijde van de steiger hangt een dik touw. Je krijgt er je actiecursor op. Klik dus op het touw. Gus probeert via het touw omhoog te klimmen maar helaas valt het touw omlaag. Gus raapt het touw op. Zet het touw in je inventory. Links naast de poort, dus achter Gusje, staat een hek waarachter een hoge plant staat. Voor dat hek, en dus links voor de poort, liggen wat houtblokken op de grond. Je krijgt er je grijphandje op, dus grijp zo'n houtblok en zet het in je inventory.

Klik weer met je actiecursor op de voorzijde van de steiger. Open dan je inventory en selecteer het Touw. Klik dan nop de Combineerknop en klik op het blok hout en je combineert het touw met het houtblok tot een "Grabbling Hook". Selecteer dit en klik op de "Vuistjeknop" en.....

Filmpje: Gus gebruikt het Touw met Blok als een lasso en klimt dan omhoog via het touw en klimt via het raam Skalnic's kantoor weer in.

Zoom in op Skalnic's bureau en grijp dan de sleutels die er op liggen. Zoom weer uit. Rechts naast de grote eikenhoutenkast staat een metalen lade kast. Klik erop. Gus probeert de middelste lade te openen maar deze zit op slot. Pak de zojuist gevonden sleutels uit je inventory en klik weer op het ladekastje en nu maakt Gus de lade open. Hij pakt er een Ring en 2 foto's uit. Zet alles in je inventory. Skalnic komt terug en Gus verdwijnt snel weer door het raam en staat dan weer aan de voorzijde van het politiegebouw.

Open je inventory en bekijk de zojuist gevonden ring in het oogscherm van je inventory. Het is de "Ring found in the sewers of the burnt neighborhood". Je ziet dat deze ring 2 keer 2 "ogen" heeft.  Sluit het oogscherm en bekijk dan in het Oogscherm de twee zojuist gejatte foto's. De ene is de "Crime scene picture of victim in the burnt neighborhood" en de andere is de "Crime scene picture of victim found near the bridge". Lees vervolgens in het documentenscherm de: "Coroner's Report on the firts victim" en de "Coroner's Report on the victim in the burnt neighborhood" en de "Coroner's Report on the victim near the bridge" door. Je leest dat het 1e slachtoffer ene Sasha was en het slachtoffer in de steeg van de uitgebrande wijk was Katarina Bulgari. Het slachtoffer bij de brug heette Nadina Burkowski. Je leest ook dat Skalnic de ring die hij bij Sasha vont aan een juwelier heeft gegeven in de hoop er nadere info over te verkrijgen, maar dat die juwelier die ring is kwijtgeraakt. Ook lees je dat al deze 3 vrouwen hoertjes waren maar dat Nadina Burkowski een wees was die ook in het weeshuis heeft gewoond.

Sluit alle inventoryschermen en ga weer het politiebureau in en praat er nog even met Stasek om hem te bedanken voor zijn tip betreffende de steiger. Verlaat dan het politiebureau weer en zoek de plattegrond op en de "Bridge" locatie komt op de kaart. Reis dus naar deze:

Brug:

Gus komt terecht op een brug over de rivier. Er is maar 1 kant die hij op kan gaan en dat is via de trap, links, naar beneden. Klik dus op de trap en....

Filmpje: Terwijl Gus de trap afloopt heeft hij weer een visioen. Dan zien we Ida verschijnen in een koets. Ida stapt uit en ze gaat zitten op één van de bankjes onder de brug. Er volgt nu een gesprek tussen Ida en Gus. Ida wil wel eens weten hoe het er nu voorstaat tussen haar en Gus. Gus breekt bijkans zijn  tong in een poging om Ida in zoveel mogelijk bewoordingen zijn liefde te betuigen. Ida vertelt dat ze zwanger is en Gus is hier blij mee en doet "the Right Thing". Hij vraagt Ida ten huwelijk en dat zal dan plaatsvinden in New York. Opgelucht stapt Ida weer in haar koets en verdwijnt.

Gus staat dus op de kade onder de brug. Er staan twee bankjes en linksboven is het "Vuistje" nu verschenen. Rechtsboven staat de foto van deze crime scene die je van Skalnic hebt gejat. Open dus je inventory en selecteer de "crime scene picture of the victim near the bridge" en klik dan op de "Vuistjeknop".

Zoek het verschil:

Wel...dit is eenzelfde puzzel als toen in het park. Weer vult de foto je hele scherm en weer kun je via het oog schakelen tussen het fotoscherm en het "Real Time" scherm. Behalve dat je op de foto het lijk van Nadina Burkowski ziet liggen, is er nog een zeer duidelijk verschil met de werkelijkheid van dit moment. Op de foto staan 2 geheel anders uitziende bankjes dan er nu in "Real Time" voor de brug staan. Klik dus, in het fotoscherm, op het voorste bankje en in "Real Time" loopt Gus er naar toe en zegt: "Looks like the benches are changed. Now where are the old ones?". Je bent klaar hier. Loop via de trap weer naar boven en klik, dan met je "sterretje"boven in het scherm om de plattegrond op te gaan. Reis nu weer naar de:

Junk Yard:

Ga naar de poort van de Junk Yard en via de poort de Yard op. Die Peter staat nog op dezelfde plek als voorheen. Praat met Peter. Gus vraagt of hij weet waar die oude bankjes, die op de foto bij de brug staan, zijn gebleven. Peter weet dit en hij gooit het grote houten schot om en daar staan de twee bankjes. Klik met je loepje op de twee bankjes. Je zoomt er op in en ziet de onderkant van het voorste bankje. Tussen de planken van de onderkant steekt een Ring. Je krijgt er je Grijphandje op, dus grijp de Ring. Deze ring heeft 1 "oog" en 3 "ogen". Berg de ring op en zoom uit. Praat nog even met Peter om hem te vriend te houden en verlaat dan de Junk Yard weer door de poort. Zoek de Plattegrond op, via de nu toch hopelijk wel bekende manier,  en reis naar de "Burnt Neighborhood".

Uitgebrande Wijk:

Recht voor Gus is de ruïne waar hij de koetsier heeft ontmoet. Ga echter een scherm naar rechts. Gus staat dan weer in de doodlopende steeg. De Crime Scene waar Katarina Bulgari is vermoord. Weer verschijnt het "Vuistje" linksboven en de foto van deze steeg rechtsboven. Dus selecteer deze foto in je inventory en klik op de "Vuistknop".

Zoek het verschil:

Weer vult de foto je gehele scherm. Ik ga dit niet weer uitleggen. In de foto zie je Katarina's lijk tegen de stenen "gootsteen" aanliggen. Je ziet ook Skalnic die Milena staat te ondervragen en je ziet ook Stasek. Je zoekt dus weer een verschil met de werkelijkheid van dit moment. Als je schakelt tussen de foto en "Real Time" dan merk je dat er in op de foto geen WATER zit in de "gootsteen" maar in "Real Time" wel. Klik dus, in het fotoscherm, op de "gootsteen" en Gus loopt er naar toe en je zoomt er op in. Langzaam zie je het water verdwijnen uit deze vergaarbak en als al het water verdwenen is zie je letters in de bodem van de bak gekerfd staan. Je leest: "The Slut Knows". Zoom uit en ga via 2 keer middenonder terug naar de plattegrond en reis weer naar het:

Park:

Milena staat hier links voor de poort van het park. Praat met Milena en gebruik je linkermuisknop om haar te vragen over de "Burnt Neighborhood Crime Scene". Milena heeft Katarina's ontzielde lijk gevonden in de steeg en dus is daar logischerwijs over ondervraagt door Skalnic. Milena vertelt echter ook dat ze heeft gezien dat Skalnic iets, in de steeg, het riool in heeft gegooid. Ze weet echter niet wat het was. Terug dus, via de plattegrond, naar de:

Uitgebrande Wijk:

Ga weer naar rechts de steeg in en klik nu met je actiecursor op het rioolputdeksel dat midden in de steeg in de grond zit. Gus verwijdert het deksel en klimt omlaag het riool in. Beneden in het riool zie je rechts een grote poort met een hekdeur erin. De deur zit op slot met een ketting en een hangslot. Zoek de vloer, rechtsonder, af met je cursor. Je krijgt het Grijphandje op iets kleins en glimmend dat daar op de grond ligt. Grijp het. Het blijkt weer een Ring te zijn en deze heeft 1 "oog" en 3 "ogen".

Berg de ring op en klik dan met je loepje op de hekdeur in de poort. Gus vertelt je dat het hangslot spiksplinternieuw is. Klik, links, op de ladder en Gus klimt terug omhoog. Ga, via de nu toch wel bekende wijze, naar de plattegrond. Je beland echter nu niet meteen op de plattegrond maar Gus heeft nu een ontmoeting met Milena die vertelt dat ze zich zorgen maakt om Apolina die nog steeds niet terug is van haar poseer sessie bij die Mark Ackerman. Meestal duren die poseer sessies niet zo lang. Of Gus even wil gaan kijken bij die Mark. Hierna ben je dus op de plattegrond, dus reis weer naar:

Mark's Place:

Klik weer op Mark Ackermans deur. Deze keer zit de deur echter op slot en Gus zegt: "I think I'll let myself in". Je "Vuistje" verschijnt. Open je inventory en selecteer de "Lockpicking Kit" en klik op de "Vuistknop" en je beland nu in de:

Lockpicking Puzzel:

 • Het scherm toont je het opengewerkte Slot van Ackermans deur.
 • De tekst in het scherm is de tekst van de "Lockpicking Guide". Met 2 klikken van je linkermuisknop klik je die tekst weg.
 • Het slot heeft 15 "Tuimelaars" en links zie je de twee Lockpicks staan.
 • Het is de bedoeling dat je de "Tuimelaars" omhoog en omlaag beweegt totdat alle tuimelaars helemaal ingetrokken zijn.
 • Dit ga je doen met behulp van de 2 Lockpicks.
 • Je moet echter steeds Switchen tussen de 2 Lockpicks en dat doe je door met je rechtermuisknop op de lockpick te klikken waar je de Actiecursor op krijgt.
 • Als je deze puzzel start dan is de onderste Lockpick de actieve Lockpick.
 • Ga je mis dan kun je de puzzel opnieuw beginnen door uit te zoomen en weer de Lockpicks uit je inventory te pakken.
 • Begin er mee om de 15 Tuimelaars te nummeren, van linksboven naar rechtsonder, als 1 t/m 15.

Er zijn uiteraard meerdere oplossingen mogelijk, maar hier is mijn oplossing. Als je moet Switchen van Lockpick dan geef ik dat aan met een "S". Klik dan met je rechtermuisknop op de Lockpick waar je de actiecursor op krijgt. Hier gaan we, en je begint dus met de onderste lockpick:

 • Klik op tuimelaar 1. S. 

 • Klik op tuimelaar 10. S. 

 • Klik op tuimelaar 2. S. 

 • Klik op tuimelaar 3. Klik op tuimelaar 4. S. 

 • Klik op tuimelaar 12. S. 

 • Klik op tuimelaar 5. S. 

 • Klik op tuimelaar 6. Klik op tuimelaar 4. S. 

 • Klik op tuimelaar 14. Klik op tuimelaar 12. S. 

 • Klik op tuimelaar 14. S. 

 • Klik op tuimelaar 7. Klik op tuimelaar 4. Klik op tuimelaar 15. S. 

 • Klik op tuimelaar 4. S. 

 • Klik op tuimelaar 6. Klik weer op tuimelaar 6. Klik op tuimelaar 14. S. 

 • Klik op tuimelaar 7. S. 

 • Klik op tuimelaar 13. Klik weer op tuimelaar 13. S. 

 • Klik op tuimelaar 6. Klik weer op tuimelaar 6. Klik op tuimelaar 8. S. 

 • Klik op tuimelaar 9 en nu ben je klaar en het slot gaat open.

Gus gaat weer de studio van Mark Ackermans binnen. Aan de muur hangen 6 levensgrote portretten van dames. Zoom er, van links naar rechts, op in. Steeds zie je dan twee van de portretten. Van links naar rechts zie je dan: Een onbekend hoertje, Ida, Frantiska, onbekend, Vladanna, Apolina. Gus wist dus niet dat Ida ook voor deze Mark Ackermans heeft geposeerd en dat misschien nog wel doet. Als je deze portretten hebt bekeken dan richt je je aandacht op de hoek van de linkermuur. Er staat daar een tafeltje tegen aan en op dat tafeltje leunt een dik boek. Je krijgt er je Grijphandje op. Dus grijp dat boek en lees het door in het documentenscherm van je inventory. Het is het "Book about Occultism". Sluit je inventory en loop via onderkant scherm naar de achterzijde van de studio. Er staat een bank op het podium en een deel van het grote rode gordijn hangt over de bank. Rechts staat een kleine trap/ladder. 

Klik met je loepje op de bank, daar waar het stuk gordijn over de bank hangt. Gus vindt er vers bloed op. Op 1 van de treden van het trapje/ladder ligt een telegram. Je krijgt er het Grijphandje op. Grijp dus dat telegram van het trapje en........

Gus leest het telegram hardop voor. Het telegram is afkomstig van ene Bell, een medewerker van de Amerikaanse Ambassade. De Ambassade heeft er geen trek meer in om Mark Ackermans, wiens vader dus de Amerikaanse Ambassadeur in Praag is, nog langer de hand boven het hoofd te houden en om diens escapades in de doofpot te stoppen. En er zeker niet langer meer voor te betalen. Mark's vader is gedwongen geworden om zijn ambt als Ambassadeur neer te leggen en Mark zelf wordt gesommeerd om zijn zaakjes in  orde te brengen want hij zal worden teruggestuurd naar Amerika.

Gus bergt vervolgens het telegram op in zijn jaszak. In je inventory kun je het altijd nog eens nalezen. Wel wel wel....die Mark Ackermans is dus geen frisse jongen. Ga via linksonder en dan de deur terug naar buiten en naar de plattegrond. Reis nu weer naar het:

Park:

Praat hier weer met Milena. Het is een kort gesprek dat geheel vanzelf gaat. Ga dan via de plattegrond naar het:

Politiebureau:

Ga weer naar binnen. Stasek is er nu niet en de klep in de balie staat open. Dus ga weer achter de balie en dan door de poort naar de achterkamer en klik dan op de trap en......

Filmpje: Gus sluit de trap op en hoort stemmen uit Skalnic's kantoor komen. Skalnic is in gesprek met iemand van de Amerikaanse Ambassade. Om de één of andere reden staat Skalnic op de, onofficiële, loonlijst van de Ambassade en hij krijgt blijkbaar op dit moment zijn laatste betaling. De vent van de Ambassade wenst Skalnic dan succes met het oplossen van de seriemoorden maar Skalnic zegt dat hij "de ideale persoon heeft die hij voor die moorden kan laten opdraaien". en dan komt er een vent uit het kantoor gestapt.....Hela....is dat........MILLER?????? Via een zeer mooie overgang in dit filmpje belanden we nu in:

Hoofdstuk 5: De Tuin van de Hemel op Aarde:

Chicago: Heden: Victoria McPherson:

Filmpje: Het eindfilmpje van Hoofdstuk 4 is vloeiend overgegaan in de begin film van dit hoofdstuk en we zijn in Victoria's slaapkamer. Miller is op bezoek en is verbaast over Victoria's kamer. Hij had nooit gedacht dat Victoria zo'n echt meisjesachtige kamer zou hebben. Miller vertelt dat de vingerafdruk van Kolar, die Victoria van de bierfles heeft "gelift", overeenkomt met de gedeeltelijke vingerafdruk die is gevonden op crime scene 5. We gaan dus Kolar maar arresteren. Miller verdwijnt.

NB: Vergeet niet om zo nu en dan, via knop 2 en knop 3 in je inventoryscherm, de documenten en Victoria's dagboek door te lezen. Je volgt dan het verhaal van de game veel beter. Ik ga je niet steeds vertellen dat je dit moet doen.

Victoria staat dan naast haar hemelbed. Je weet nu toch zo langzamerhand de weg naar buiten wel, dus zorg dat je buiten komt in Victoria's dienstauto en op het GPS scherm klik dan op de:

Campus:

Mia:

Er staat een politieauto voor het campus gebouw, dus Miller zal al wel binnen zijn. Ga naar binnen en de trap op naar de verdieping. Miller staat voor de deur van Vaclac Kolar al op Victoria te wachten. Praat met Miller:

Filmpje: Verder  dan een nietszeggend "Hey" komen Victoria en Miller niet als begroeting. Victoria klopt op Kolar's deur maar er wordt niet open gedaan. Dan hoort Victoria een vreselijke gil uit Kolar's appartement komen. Ze denkt echt dat er daar binnen iemand in nood is, maar Miller denkt Kolar een film zit te bekijken op zijn tv. Volgens Miller is de titel van de film "The Clockwork Nightmare". Victoria denkt er duidelijk anders over en ze trapt de deur in en we belanden in Kolar's woonkamer.

Niets te doen in de woonkamer, dus ga, links, de slaapkamer in. Kolar houdt nogal van porno, zoals de foto's op de muren aantonen. Victoria kijkt even onder het bed maar vindt niets. Miller verdwijnt naar buiten. Je kunt hier niets vinden, alleen bekijken. Je kunt met je loepje klikken op het bed en op de foto's en krantenknipsels die overal op de muren hangen. Je ervaart dat het foto's en artikelen zijn van seriemoordenaars en hun slachtoffers. Als je overal op geklikt hebt waar je maar op kunt klikken dan verlaat je Kolar's appartement weer naar de gang. Een heupwiegende vrouw komt via de trap omhoog gelopen en Miller en Victoria spreken haar aan. Dit is Mia, de buurvrouw van Kolar. Praat met Mia via je linkermuisknop. Mia is een "masseuse" en ze heeft zojuist Kolar nog op haar werk gezien. Als Miller vraagt waar haar werk precies is dan doet Mia er het zwijgen toe. Ze negeert Miller eenvoudig, als of hij er niet is. Wacht geduldig tot de Muis weer terug is en klik dan weer met je linkermuisknop. Victoria vraagt dan waar Mia werkt en Mia geeft nu haar kaartje aan Victoria. Victoria stuurt Miller weg naar Mia's werkadres en zal hem daar straks ontmoeten. Als de kromme pijl verschijnt kun je nog even verder met Mia praten via je rechtermuisknop. Mocht het je nog niet duidelijk zijn, dan kom je er nu wel achter dat Mia lesbisch is.

Klik op de trap om weer naar beneden te gaan. Tate komt echter naar boven om voor Kolar's deur op wacht te gaan staan. Klik weer op de trap en nu gaat Victoria naar beneden. Verlaat de campus via de voordeur en duik Victoria auto in. Er verschijnt een nieuwe locatie in het GPS-scherm en dat is de "Red Lantern". Rij daar naar toe.

Red Lantern:

Miller staat hier al te wachten. Hij heeft geprobeerd om de nachtclub in te gaan maar werd tegenhouden door de portier. Miller heeft het niet zo handig aangepakt door met zijn FBI-insigne te zwaaien. De portier heeft hem echter niet binnen gelaten en omdat er geen gerechtelijk bevel tot huiszoeking is zijn we nu een beetje op een doodpunt in het onderzoek beland. Victoria is behoorlijk "pissed", maar dan krijgt ze een idee. Ze beveelt Miller om hier te blijven wachten tot ze terug is. Klik met je cursor op de deur van het gebouw. Victoria loopt naar de deur en ze stapt in de lift en gaat hiermee omhoog naar de etage van de Red Lantern en ze stapt uit de lift. Links staat de portier de ingang van de nachtclub te bewaken. Klik met je praatcursor op de portier.

Victoria loopt naar de portier en doet of haar neus bloed en probeert naar binnen te lopen. Maar de portier, ook niet gek, houd haar tegen en vraagt om haar pasje. Victoria doet alsof ze het "nieuwe meisje" is en niet weet dat ze een pasje nodig heeft om binnen te mogen gaan. Ze probeert de portier te vleien om haar door te laten maar dat lukt niet. Praat met de portier. Victoria mag echter niet naar binnen zonder pasje. Na het gesprek klik je met je cursor op de liftdeuren en Victoria gaat terug omlaag naar Miller. Ze zal naar Mia gaan om haar om haar Red Lantern pasje te vragen. Stap in de auto en rij terug naar de:

Campus:

Ga weer naar binnen en naar boven en praat even met Tate, voor de deur van Kolar. Gebruik hier ook even je rechtermuisknop. Hierna klik je met je cursor op de achterste deur in de gang. Dat is Mia's deur. Victoria klopt aan de zwoele Mia laat haar binnen. Mia krijgt dan een telefoontje en ze verdwijnt naar beneden. Victoria is nu alleen in Mia's kamers. Ga naar de slaapkamer. Op Mia's bed ligt een opengeslagen fotoboek. Zoom er op in met je loepje. Je ziet 4 foto's. Je kunt op elke foto klikken met je loepje. Doe dat, maar bewaar de linksonder foto voor het laatst. Bij de overige 3 foto's heeft Victoria enig commentaar, maar de linksonder foto haalt ze uit het boek. Je hoort nu dat Mia terug  komt. Het meisje in deze foto is ook het meisje op de foto die de moordenaar heeft achtergelaten in de opengesneden buik van Cynthia. Dit meisje zal dus het volgende, het 6e, slachtoffer zijn. Klik de foto naar je inventory. Je ziet dan, in een flits, dat er een papier geplakt zit in het fotoboek op de plek waar de foto zat, maar je krijgt niet de gelegenheid om dat papier te pakken. 

Mia is inmiddels terug gekomen en zodra je de foto uit het fotoboek naar je inventory weg klikt gaat het verder even vanzelf. Victoria loopt terug naar de woonkamer en ze laat Mia de foto zijn en vraagt wie dat meisje is. Mia zegt dat dit Steph is en ze haar zojuist nog heeft gezien in haar studio te 4455 Beauregard. Victoria weet waar dat is want dat is ook de Gallery van haar vriend Richard. Victoria verlaat vervolgens Mia's appartement. Wel....verlaat het gebouw en duik Victoria's auto weer in. Een nieuwe locatie wordt op de kaart gezet en dat is "Richard's Gallery". Rij daar nu naar toe.

Richard's Gallery:

Arme Stephanie:

Klik op de voordeur. Victoria gaat naar binnen en loopt door naar haar vriendje Richard die achter de balie zit. Victoria vraagt of Richard het hek open wil doen van het gebouw achter de Gallery want daar zijn de studio's. 

Samen gaan Victoria en Richard naar dat gebouw en belanden op een loopbrug om naar de lift te gaan en dan.........ontdekt Richard het lijk van Stephanie dat beneden in de grote hal op het grote zeshoekige platform ligt. Victoria is te laat......de moordenaar heeft alweer toegeslagen en Stephanie vermoord. We zien Mia door de roldeur naar binnen komen en ook Mia ziet Stephanie's lijk en Mia smeert hem weer. Victoria roept naar Richard dat ie de collega's moet bellen en die Mia moet opvangen en zelf gaat ze met de lift omlaag en beland in de:

Studio:

Victoria staat beneden voor de lift. Rechts naast Victoria ligt een handtasje op de vloer. Zal het tasje van die arme Stephanie wel zijn. Zoom in op het tasje. Het tasje is open en al Stephanie's spulletjes liggen er uit. Rechtsonder, vlak voor de kromme uitzoompijl, ligt Stephanie's "Red Lantern ID-kaart". Bij het opstapje van de lift zie je een Zilveren Roos liggen:

Grijp de ID-Kaart en klik hem naar je inventory. Klik dan met je grijphandje op de Zilveren Roos. Victoria kan de roos echter niet pakken omdat de roos klem ligt onder de lift. Zoom uit. Ga, via linksonder, naar het volgende scherm. Je bent op het grote overzichtsscherm van de studio en je ziet het grote hoekige platform waar het ontzielde lichaam van Stephanie op ligt. Klik met je loepje op het lijk en je zoomt er op in.

In bloed staat er, boven Stephanie's hoofd, geschreven "A Sinner's Pardon". Klik even met je loepje op Stephanie's hoofd om Victoria haar spijt te horen betuigen dat ze niet op tijd was om Stephanie te redden. Op Stephanie's buik ligt een foto. Grijp de foto en klik hem naar je inventory. Zoom uit. Bekijk de foto in het oogscherm van je inventory. Het is de "Picture of Mia at a party" foto. Vergroot de foto maximaal en draai hem dan om via de pijltjes. In bloedletters geschreven staat er op de achterzijde van de foto....."NEXT". Mia zal het volgende, de 7e, slachtoffer dus zijn. Sluit je inventory. Links achter Victoria zie je de roldeur waar je ook Mia door zag komen en weer door zag verdwijnen. Dat soort deuren worden omhoog en omlaag getrokken door een ketting waar je aan moet trekken. 

Klik met je cursor op die roldeur. Victoria loopt er naar toe en ze trekt aan de ketting. De ketting valt echter op de grond. Grijp de ketting en stop hem in je inventory. Ga nu terug naar de lift en stap de lift in. Victoria gaat vanzelf weer met de lift omhoog naar de loopbrug. Ze staat dan op de loopbrug. Vlak voor Victoria hangt een Haak boven de loopbrug te bungelen. Je krijgt er je actiecursor op.

Klik met je actiecursor op de haak. Het "Vuistje" verschijnt. Pak de ketting nu uit je inventory en........Victoria haakt de ketting aan de haak en klimt via de ketting terug omlaag naar de vloer. Victoria staat dus weer beneden bij Stephanie's tasje. De lift staat nu boven. Zoom weer in op het tasje en grijp dan nu de Zilveren Roos en stop hem in je inventory. Zoom weer uit. Ga weer via linksonder naar het podium waar Stephanie's lijk op ligt en......

De hulptroepen verschijnen in de vorm van Claire, Tate en de baas. Todd Browning snauwt Victoria toe waarom men hem niet op de hoogte heeft gehouden en dat Miller die Vaclac Kolar in het FBI kantoor heeft zitten en ongeduldig op Victoria zit te wachten. Claire is al bezig met het onderzoek van Stephanie's lichaam en heeft geen tijd om met Victoria te praten en omdat Victoria er ook geen zin in heeft om opnieuw door haar baas te worden afgeblaft zal ze je dankbaar zijn als je ook niet met je praatcursor op Browning klikt. 

Omdat Victoria nu niet met de lift terug omhoog kan, moet ze een andere route nemen om terug te keren bij haar vriendje Richard in zijn Gallery. Klik met je cursor nu in de geopende roldeur, waar Browning staat,  en Victoria komt buiten op de binnenplaats waar Tate al weer op wacht staat bij de ambulance. Ga via de onderkant van het scherm verder naar het volgende scherm. Rechts zie je de geopende hekken, dus ga via die geopende hekken verder een scherm naar rechts en Victoria is dan in de straat. Ga via rechtsonder weer een scherm naar rechts en Victoria is weer terug bij de voorzijde van de Gallery. 

Richard's Gallery:

Ga weer via de voordeur naar binnen en loop door naar de balie. Richard en Mia zijn achter de balie. Mia zit op de stoel voor het computerscherm. Praat met Richard. Victoria vraagt Richard om Mia hier te houden en om haar niet uit het oog te verliezen. Je krijgt het loepje op het computerscherm. Zoom dus in op het Computerscherm

NB: Misschien moet je Victoria even iets naar links of rechts bewegen om het loepje op het computerscherm te krijgen.

Op het scherm komen een aantal schilderijen voorbij. Kijk er goed naar. Komen een aantal van die schilderijen je niet bekent voor? Zijn het niet een paar van de schilderijen die je, aan het eind van Hoofdstuk 4, in de studio van Mark Ackermans hebt gezien????.  Links naast de telefoon staat een fotolijstje met daarin een foto van Victoria. Klik met je Grijphandje op de foto. Victoria haalt de foto uit het lijstje. Berg de foto op in je inventory en zoom uit. Ga via rechtsonder een scherm terug naar rechts en dan via de voordeur naar buiten. Klik op Victoria's dienstauto en rij terug naar "The Office".

FBI Gebouw:

We komen weer terecht in de parkeergarage, dus ga naar en in de lift en met de lift weer naar de 8ste etage. Miller komt uit de verhoorkamer en roept Victoria toe dat hij Kolar in de verhoorkamer heeft zitten. Victoria gaat de verhoorkamer binnen en het verhoor van Kolar begint. Gebruik je linkermuisknop om Kolar te ondervragen. Na een aantal vragen vertelt Kolar over een "Speciale Kamer" in de Red Lantern club waar alleen "Speciale en belangrijke klanten" worden ontvangen. Op dat moment stormt Todd Browning binnen en Browning breekt de ondervraging af en laat Kolar gaan. Miller snapt er niets van en is behoorlijk pissig en laat dat ook blijken aan Browning. Victoria is hem inmiddels al gesmeerd en staat weer op de gang. Loop via onderkant scherm terug naar de lift maar ga niet de lift in. Ga de kamer van Victoria en Miller weer binnen. Victoria moet nu haar eigen foto gaan bevestigen op de ID-kaart van Stephanie:

NB: Ben je vergeten om Victoria's foto mee te nemen uit Richard's Gallery, dan kun je nu even terug gaan naar Pat's huis. Daar staat ook een foto van Victoria op de grote kast in de eetkamer, naast de keuken. Je kunt nu deze foto ook grijpen als je vergeten bent om Victoria's foto mee te nemen uit Richard's Gallery.

Vervals de Red Lantern Pas:

 • Ga naar Claire's werktafel aan de grijze muur. 

 • Victoria staat dan voor de Papiersnijder die links naast de gootsteen op de tafel staat. Je "Vuistje" zweeft linksboven. 

 • Pak de ID-kaart van Stephanie uit je inventory. 

 • Victoria snijd met de papiersnijder het plastiek van de Id kaart en verwijdert Stephanie's foto. Berg de, nu lege, kaart weer op in je inventory.

 • Pak nu Victoria's foto uit je inventory. Victoria snijd de foto op maat. Berg de foto terug op in je inventory. 

 • Open dan je inventory weer en selecteer de ID-Pass en klik op de combineerknop. Klik dan op Victoria's foto en de foto wordt op de ID-kaart geplakt. 

 • Er moet echter nu nog een plastiek laagje overheen. 

 • Sluit je inventory en doe even een klein stapje achteruit zodat je weer op de linkerhoek van de tafel kunt inzoomen. Doe dat dan. 

 • Hier heb je de vingerafdruk van de bierfles genomen. 

 • Het apparaat dat voorop staat is de "Plastifier". 

 • Pak de ID-Kaart weer uit je inventory en klik met je "vuistje" op de plastifier. 

 • De Id kaart wordt door de machine gehaald en is dan voorzien van een plastiek laagje. 

 • Zoom uit.

 • Ga terug naar de lift en met de lift terug naar de parkeergarage en duik Victoria's auto weer in. Rij naar:

Pat's Huis:

Victoria gaat vanzelf weer naar binnen. Loop door naar de woonkamer en ga dan de "Bubbelbadkamer" weer in. In de "bubbelbadkamer" loop je een scherm naar rechts. Pat McPherson zit op zijn knieën iets onduidelijks te doen in het luik van de watertoevoer van het bad. Klik met je praatcursor op paps. Gebruik afwisselend je rechtermuisknop en je linkermuisknop om pappie te vragen hoe hij de koekjes vond, wat ie in godsnaam aan het doen is en waarom hij Miller in Victoria's slaapkamer heeft gelaten. De koekjes vont ie lekker en hij heeft ze allemaal opgegeten en daar is Victoria wel een beetje boos over. Er schijnt iets mis te zijn met het bubbelbad. Het gesprek is vanzelf afgelopen. Bemerk de gereedschapskist op die voor het bubbelbad staat. Je kunt er nu echter niets mee. Verlaat het huis weer en rij naar de:

Red Lantern:

Loop weer door naar de deuren en Victoria gaat vanzelf weer met de lift omhoog naar de entree van de nachtclub. Klik weer met je praatcursor op de portier. Victoria loopt naar de portier en informeert je dat je hem de Id-kaart moet laten zien. Pak dus de ID-kaart uit je inventory en Victoria mag nu wel verder. Ga dus door de poort. Victoria komt in de voorhal van de nachtclub. Middenboven in het scherm zie je een dicht dubbele deur. Zoom daar op in met je loepje. Je bent dan ingezoomd op 2 panelen. In het linkerpaneel lees je een versje en in het rechterpaneel staan 6 Zilveren Sloten die genummerd zijn als 1 t/m 6. Als je de cursor op het linkerpaneel zet dan kun je het versje lezen. Je leest dan: "In my memoirs you shall find the instrument of my suffering with which we celebrate our vows". Je hebt geen idee wat je moet doen, dus zoom maar weer uit.

Ga, rechtsonder, verder door de poort naar het volgende scherm. Victoria is nu in de grote clubzaal beland. Door de twee andere poorten zie je het zwembad. Midden in deze zaal staat een grote ronde zitbank en in de twee hoeken staan hoekbanken. Links en rechts van de poort, tussen de 2 hoekbanken, hangt een schilderij.

Zoom in op beide schilderijen. Het linker schilderij is getiteld "Perfect Love". Tussen de benen van de dame op dit schilderij zie je 2 speelkaarten. Het zijn de Harten Aas en de Schoppen 6. Het rechter schilderij heeft als titel "For Better and For Worse". Je ziet er een zwaard op en de Romeinse cijfers 3 en 5.

Ga door de poort tussen de hoekbanken naar het zwembad. Op de lange muur hangen 3 steek/slagwapens en daarnaast 2 masker. Aan de rechtermuur hangt weer een schilderij.

Zoom in op de 3 steekwapens. Het middelste steekwapen is een dolk en daarin staat het cijfer 36 gegraveerd. Zoom uit en zoom in op de Maskers, rechts naast de steekwapens. Grijp het Zilveren Masker en stop hem in je inventory. Grijp dan ook de Zilveren Spijker waar het masker aan hing en stop ook deze in je inventory. Zoom uit. Zoom in op het schilderij. Dit heeft als titel "Dark Wedding" en rechtsonder zie je er de Romeinse cijfers 1 en 5 op.

Ga terug door de poort naar de zaal en ga dan door de rechterpoort naar het rechter zwembad. Ook hier hangt, rechts, een schilderij aan de muur. Zoom er weer op in. Het schilderij is getiteld "Reminder" en bij de arm van deze rondborstige dame zie je de Romeinse cijfers 4 en 2 staan.

Zoom uit en ga terug door de poort naar de zaal en dan links terug door de poort naar de voorhal en zoom nu weer in op de dubbele deuren om deze nu open te gaan maken:

De "Speciale Kamer" deur open maken:

Je bent weer ingezoomd op de twee deurpanelen. In het rechterpaneel staan dus 6 Zilveren Sloten die, van boven naar beneden, zijn genummerd als 1 t/m 6. Je moet dus via een bepaalde code op deze 6 sloten gaan klikken. Maar wat is nu die code. Wel...het versje in het linker paneel vertelt je dit want de 3 regels van dat versje verwijzen elk naar 1 van de schilderijen en de steekwapens die je zojuist hebt bekeken en waar je de cijfers in hebt gezien. De volgorde van die cijfers is dan de code.

 • Zin 1 "In my memoirs", verwijst naar het "Reminder" schilderij en hierin zag je de Romeinse cijfers 4 en 2. Dus de eerste 2 cijfers van de code zijn 42.

 • Zin 2 "You shall find the instrument of my suffering" verwijst naar de dolk en daarin zag je het getal 36. Dus de volgende cijfers van de code zijn 36. 

 • Zin 3 van het versje "With which we celebrate our vows", verwijst naar het "Dark Wedding" schilderij en daarin zag je de Romeinse cijfers 1 en 5. 

 • Dus de gehele code wordt dan: 423615.

 • Klik in het rechterpaneel dus op de sloten: 4-2-3-6-1-5 en......Victoria maakt de deur open en gaat de "Speciale Kamer binnen,

Speciale Kamer:

Je ziet de enorme bar. In de bogen voor de bar staan 4 levensgrote beelden. Op het halfronde middendeel van de bar staat een Fruitschaal. Zoom, van links naar rechts, in op de elk van de 4 beelden. Victoria vertelt je steeds welk beeld het is. Het linker beeld is de "Baroness of Blood". Het 2e beeld is de "Lady of Temptation". Het 3e beeld is de "Queen of Secrets", en het 4e beeld is de "Mistress of Pain". Al deze 4 beelden willen een speciaal object van je ontvangen, maar je hebt geen idee wat dat zou moeten zijn. Zoom in op de Fruitmand die op het halfronde middendeel van de bar staat. Er zitten peren en appels in maar ook de helft van een Zilveren Appel. Grijp deze uit de fruitmand en stop hem in je inventory. In het oogscherm van je inventory lees je dat dit de onderste helft is. De bovenste helft is te vinden in het appartement van Mia. Goed....voor nu ben je klaar hier. Ga terug naar de voorhal en dan links door de poort naar de hal met de lift en met de lift terug omlaag en stap weer in Victoria's auto. Reis nu weer naar:

Richard's Gallery:

Ga weer naar binnen. Mia staat voor de balie en je vriendje Richard zit er achter te typen. Loop nu niet door naar de balie maar klik met je praatcursor op Mia. Victoria vraagt aan Mia hoe het zit met die 4 beelden in de "Speciale Kamer" van de Red Lantern. Mia zegt dat elk beeld een speciaal item nodig heeft en dat haar beeld de Zilveren Appel behoeft. Ze vertelt ook dat de bovenste helft van de Zilveren Appel in haar appartement te vinden is en ze geeft haar sleutels aan Victoria.. Plaats Mia's sleutels dus in je inventory.

Loop nu naar Richard achter de balie en klik met je praatcursor op hem. Victoria vertelt over Mia's foto die ze op de buik van Stephanie heeft gevonden en of Richard dus goed op Mia wil passen. Loop via rechtsonder terug naar het vorige scherm. Goed...je kunt nu even gaan rondkijken hier in de grote zaal van de Gallery. Dat kun je doen door nu een scherm naar rechts te gaan. Je komt dan in de grote zaal waar een boel schilderijen hangen die je allemaal van dichtbij kunt bekijken via je loepje. De zaal is 1 grote ruimte waar je helemaal doorheen kunt lopen, je gaat dan van scherm naar scherm en loopt zo dus rond door de zaal. Ik ga je dit niet precies uitleggen. Het wijst zich vanzelf. Ook kun je naar het middelpunt van de zaal lopen. Het middelpunt van de zaal is een grote mooie fontein. Achter de fontein ligt een opengeslagen boek op een pilaartje waar je ook op kunt klikken. Als je alles hebt bekeken in de zaal dan keer je terug naar de balie en ga je via de voordeur terug naar buiten, de straat op.

Weer buiten wil Victoria even terug naar de studio waar Claire nog bezig is met het onderzoek van Stephanie's lijk. Ga dus een scherm naar links en dan door de open staande hekken naar het tussenscherm en dan verder onder het afdak door naar Tate en de ambulance. Ga, achter Tate, weer door de Roldeur naar binnen en je bent terug in de :

Studio:

Praat met Claire en gebruik hier nu eerst je Rechtermuisknop. Victoria vertelt Claire dan over de seriemoorden in Praag, over haar grootvader Gus McPherson dus. Victoria denkt dat de seriemoordenaar in het heden een Copy Cat killer is die exact de Praagse moordenaar na doet. Claire vindt dat Victoria verder haar grootvaders dagboek moet doorlezen om hier meer over te weten te komen. Is er via de rechtermuisknop niets meer te praten dan ga je verder via je linkermuisknop om over de moord op Stephanie te praten. Stephanie's moord valt in het patroon van de seriemoorden maar toch is er weer iets anders. De moordenaar heeft sommige van Stephanie's ingewanden uit haar buik verwijdert en in de verfpotten gestopt die op het podium rond het lijk staan. Victoria krijgt van Claire nog even op haar donder omdat ze, zonder het te melden, de Id-kaart, de Zilveren Roos en de foto van Mia van de crime scene heeft gepakt en dan is het gesprek afgelopen. Wel...ga via dezelfde buiten route terug naar de voorkant van de Gallery, ga niet naar binnen maar duik Victoria's auto weer in en rij weer naar de:

Campus:

Ga naar binnen en naar boven. Kolar's deur staat op een kier en er komt harde muziek uit zijn kamers. Klik met je cursor op Mia's deur. Victoria loopt er naar toe en je "Vuistje" verschijnt. Grijp Mia's sleutels uit je inventory en Victoria maakt de deur open en gaat Mia's appartement weer binnen. Loop door naar Mia's slaapkamer en zoom weer in op het fotoboek dat op het bed ligt. Grijp nu het briefje dat in het boek op de plek ligt waar je eerder de Stephanie foto hebt gepakt. Zoom uit het boek. Onder in het scherm zie je de boekenplank en op de plank staat een vierkante steen en hierop ligt de bovenste helft van de Zilveren Appel. Grijp het. Open je inventory en combineer nu de 2 helften van de Zilveren Appel met elkaar tot 1 Zilveren Appel. 

NB: Ik ga je vanaf nu niet steeds weer uitleggen hoe je items in je inventory moet combineren. Dat heb je nu al een paar keer gedaan dus dat dien je nu wel te weten.

Open dan het documentenscherm en lees de "Mia Notes", dat is het briefje dat zonet uit het fotoalbum hebt gepakt. Het briefje is een Verse en het geeft je alle informatie die je nodig hebt om de Beelden Puzzel in de "Speciale Kamer" van de Red Lantern te kunnen oplossen. Je leest:

"Let us be behind a veil, left to our secret designs. Then present me with the object your desire and I will show you the meaning of temptation, Be ready, because our passion will flow like the blood that runs through your veins, and at the end you will be ready to welcome the blissful pain that will open to you, a new world".

Sluit al je inventory schermen en verlaat Mia's appartement en het campus gebouw en duik Victoria's auto weer in en rij n u weer naar de:

Red Lantern:

Loop weer naar de deur en Victoria gaat weer omhoog met de lift. Klik weer met je praatcursor op de portier en nu mag Victoria verder zonder dat ze het pasje hoeft te tonen. Je komt weer in de voorhal. Ga door de, nog steeds openstaande, dubbele deuren de "Speciale Kamer"  weer in en begin nu met de:

Beelden Puzzel:

Goed....je hebt de 4 beelden al eerder bekeken en je weet, van Mia, dat je elk van deze 4 beelden een Item moet geven. Die Items zijn de 4 zilveren voorwerpen die je nu in je inventory moet hebben en dat zijn: de Zilveren Appel, het Zilveren Masker, de Zilveren Spijker en de Zilveren Roos. Van links naar rechts stellen de beelden voor: de "Baroness of Blood", de "Lady of Temptation". de "Queen of Secrets", en de "Mistress of Pain". Het versje op de Mia Note  vertelt je in welke volgorde je moet inzoomen op de 4 beelden. Je leid zelf af, aan de hand van de plek waar je op het beeld kunt klikken, welk voorwerp je aan het beeld moet geven. Hier gaan we:

 • Stap 1: Zoom in op de "Queen of Secrets". Je krijgt het loepje op haar gezicht. Pak dus het Zilveren Masker uit je inventory en klik dan met het "Vuistje" op het gezicht. Je plaatst het Zilveren Masker op het gezicht en de rechterarm gaat omhoog. Grijp het masker NIET terug. Zoom uit. 

 • Stap 2: Zoom in op de "Lady of Temptation". De Lady heeft een Slang en de geopende bek van de slang zit op haar rechterhand. Pak de Zilveren Appel uit je inventory en klik met je "Vuistje" in de geopende bek van de slang. Je plaatst de appel in de slangenbek en deze gaat dicht. Zoom uit. 

 • Stap 3: Zoom in op de "Baroness of Blood". De baroness heeft nu haar mond open. Pak de Zilveren Roos uit je inventory en klik met je "Vuistje" op de geopende mond van de Baroness om er de roos in te plaatsen. Haar mond gaat dicht. Zoom uit. 

 • Stap 4: Zoom in op de "Mistress of Pain". Deze sado-machocistische dame is gewikkeld in kettingen en ze heeft haar hand uitgespreid. Pak de Zilveren Spijker uit je inventory en klik met je "Vuistje" op de hand van de Mistress en.....

Filmpje: Victoria prikt de Zilveren Spijker door de hand van de "Mistress of Pain" en.......de Ronde Vloer van de Kamer gaat nu open en Victoria gaat via de geheime trap naar beneden en ze beland in de.....

Geheime Ondergrondse "Relax Ruimtes".

Wel...Victoria staat onderaan de trap en ze kijkt omhoog. In het ronde plafond zit een rond geschilderd gedeelte. Zoom daar even op in. Je ziet er 4 vrouwen figuren op. 

Volgens mij zijn dit dezelfde als de 4 beelden, maar het is moeilijk uit te maken. Zoom uit. Je bent hier in de grote voorzaal. Er zijn 3 kleinere ruimtes. Nummer ze, vanaf de trap, 1, 2 en 3. De middelste ruimte, dus ruimte 2, is echter afgesloten door een groot hekwerk. Klik met je loepje op dat hek. Je zoomt er op in en je ziet, door het hek, een opengeslagen boek liggen aan de andere kant van het hek. Victoria zegt dat ze graag dat boek even wil inzien. Zoom uit. Victoria moet dus bij dat boek zien te geraken. Ga nu door de linkerpoort, dus de poort dicht bij de trap,  kamer 1 binnen. Victoria vertelt je dat dit de "Woonkamer" is.

Linker Kamer: Zoom in op de Open Haard. Er brand een lekker vuurtje in de haard. Links boven in de haard zit een slot waar je de actiecursor op krijgt. Boven op de haard liggen, van links naar rechts, een Roede, een Rode Tegel en een Zweep. 

Achter de Roede staat een ijzeren staaf en dat is de helft van de Open Haard Sleutel. Grijp deze Staaf en grijp ook de Rode Tegel en stop beide in je inventory. Bekijk ook even het schilderij dat boven de haard hangt. Je ziet er een afbeelding op en je ziet dat het is verdeelt in 9 vakjes. Bekijk zowel de staaf als de rode tegel in je inventory. Je ervaart dus dat die staaf de helft is van een sleutel en dat de rode tegel een puzzelstuk is voor een schuifpuzzel. Ga terug naar de voorzaal en dan Kamer 3 in.

Rechter Kamer: Dit is blijkbaar de "peeskamer", gezien het enorme bed. Rechts naast het bed is de open haard. Boven de open haard hangt een schilderij. Zoom er op in. Je bent in de:

Schuifpuzzel:

Wel....het schilderij heeft 9 vakjes, net zoals het schilderij in de linker kamer. Wat je moet doen is om de vakjes te verschuiven tot het plaatje dat je zag op het schilderij in de linker kamer. Dan plaats je de Rode Tegel in het gat in het midden. Nummer de vakjes, van linksboven naar rechtsonder, als 1 t/m 9:

Er zijn weer meerdere oplossingen mogelijk, maar hier is mijn oplossing. Je klikt dus op de vakjes om ze te verschuiven: Klik op: 8, 9, 6, 3, 2, 5, 4, 7, 8, 9, 6, 5, 4, 1, 2, 5, 6, 3, 2, 5, 4, 7, 8, 5, 4, 1, 2, 3, 6, 9, 8, 5, 6, 3, 2, 1, 4, 5 en........Plaats nu de Rode Tegel uit je inventory in vak 5 en het schilderij klapt naar omhoog open. In het geheime vak ligt de 2e helft van de grote Sleutel. Grijp het en plaats het in je inventory.

Zoom uit. Open je inventory en combineer nu de "Key Tip" met de "Key Handle" tot de "Fireplace Key" en sluit je inventory weer. Ga terug naar de:

Linker Kamer: Zoom weer in op de open haard. Pak de "Fireplace Key" uit je inventory en klik met je "Vuistje" op het slot. Victoria steekt de enorme sleutel in het slot en draait de sleutel een paar keer om. De open haard gaat open en Victoria stapt er door en komt nu terecht in de ruimte achter het hek. Ga door de grote poort, boven in het scherm, en Victoria staat in de voorruimte bij het bureau waar het boek op ligt. Zoom in op het Boek.

Filmpje: Het is het "klanten Boek" waarin de namen staan vermeld van alle belangrijke en speciale klanten van deze sex-tent. Victoria gaat met haar vinger over de lijst met namen en we zien o.a de naam van Todd Browning staan. Maar dan lezen we een naam uit het verleden.......MAX ACKERMAN?????? Hoe kan dat nu? Zonder dat we het in de gaten hebben belanden we in:

Hoofdstuk 6: De Schreeuw.
Verleden: Praag: Gus McPherson:

Filmpje: Gus is, na dat de vent van de ambassade Skalnic's kantoor heeft verlaten. Skalnic's kantoor in gegaan en hij is kwaad. Ontzettent kwaad en is bezig Skalnic in elkaar te rammen. "Ackerman...I'ts Ackerman" gilt Skalnic in doodsangst uit. Volgens Skalnic, en ook volgens de Amerikanen, is Mark Ackerman dus de seriemoordenaar, maar omdat de Amerikanen dit in de doofpot willen stoppen heeft Skalnic bedacht om Gus voor de moorden te laten opdraaien en hierover is Gus dus nu een beetje boos.

NB: Vergeet niet om zo nu en dan, via knop 2 en knop 3 in je inventoryscherm, de documenten en het dagboek van Gus door te lezen. Je volgt dan het verhaal van de game veel beter. Ik ga je niet steeds vertellen dat je dit moet doen.

Gus staat dan in weer in de gang. Ga via de trap naar beneden en dan door de poort naar de gang achter de balie. Ga door de klep van de balie naar de voordeur en via de voordeur naar buiten. Gus ontmoet Stasek en Stasek vertelt dat er weer een moord is gepleegd. Het lijk ligt in de "Old Lavatory" maar daar kan Gus niet naar toe omdat de brug kapot is. Gus vraagt of Stasek dit nieuws nog even 5 minuten niet aan Skalnic wil vertellen zodat hij een voorsprong op Skalnic zal hebben. Aarzelend stemt Stasek hiermee in. Ga, via het "Sterretje" links in je scherm, naar de plattegrond en reis nu naar de:

Shore:

Wel, je ben t terug op de plek waar je Ida en Milena voor het eerst hebt ontmoet in Hoofdstuk 2. Ga de trap af naar de kade en loop dan, via linksonder, naar het volgende scherm. Ga dan verder via onderkant scherm en je bent terug op de plek waar je de eerste keer, in Hoofdstuk 2, hebt gepraat met Stasek. Loop verder door naar links tot je onder de brug staat waar, aan het begin van Hoofdstuk 2, het lijk van Frantiska is gevonden. Loop dan verder onder de brug door, via linksboven, naar de andere kant van de brug. Er ligt hier een roeibootje in het water te dobberen. Klik met je actiecursor op het roeibootje en.....

Filmpje: Gus stapt in het roeibootje en hierin drijft hij naar het grote waterrad en daar klimt hij snel uit het bootje de steiger op. Het bootje wordt vervolgens verpulvert onder het rad, maar het rad staat nu wel stil.

Klik op de deur, rechts van het rad. Helaas zit de deur op slot. Klik met je vooruitcursor op de schoepen van het waterrad, links naast Gus en.....

Gus klimt via het rad omhoog en is dan boven in de Old Lavatory .

Old Lavatory:

Je bent op het overzichtscherm van de watermolen en je ziet, links onder het afdak, iets roods liggen. Het is een rood kleed dat half in het bassin ligt en daaronder ligt het lijk. Ga naar het rode kleed.

Filmpje: Gus ontdekt dat het lijk het ontzielde lichaam van Apolina is. Zij is dus het 6e slachtoffer.

Klik met je loepje op de arme Apolina. Gus vindt een 5e ring en deze is vrij nieuw en heeft 2 keer 1 "oog" en 1 keer 2 "ogen". Berg de ring op in je inventory en...

Filmpje: Skalnic komt eraan en hij schiet op Gus en hij schiet om te doden. Gelukkig raakt Skalnic Gus niet maar wel knalt ie het slot van de deur van de toren stuk en Gus ontsnapt door die deur.

Gus is nu dus in de toren van het bassin. De deur links gaat niet open, zoals je al hebt gemerkt toen Gus uit de roeiboot stapte. Links van Gus gaat de ladder verder omlaag, dus klik in dat laddergat. Gus daalt verder af naar de bodem van de toren. Links achter Gus, en dan voor de dikke pijp, is het Pompmechanisme van het waterbassin. Zoom er op in met je loepje. Je bent in de:

Waterpomp Puzzel:

Wat heeft die Koetsier ook al weer vertelt over de riolen, in hoofdstuk 2? Om de riolen in te kunnen gaan moet het waterbassin, boven bij het waterrad, leeg gepompt worden. Maar de pomp heeft geen stroom en daar ga jij nu voor zorgen. Wat zie je?

Wel, je ziet een reservoir. Links van het reservoir hangt een papier met instructies. Rechts van het reservoir hangt een emmer. Er staan 3 streepjes op de emmer. Boven het reservoir zit een Rode Draaiknop in de pijp en ook onder het reservoir zit een Rode Draaiknop. Op de linkerzijde van het Reservoir zit een Rood Drukknopje. Onder het reservoir is een rooster en voor het rooster is de "gootsteen". Noem de bovenste Rode Draaiknop A, de Onderste Rode Draaiknop B, de Rode Drukknop C en de "Gootsteen" noem je D.

Begin er mee om nu eerst even op dat gele papier te klikken met je loepje. Je zoomt er op in. Je ziet op het papier de 3 Liter emmer. Je ziet ook dat het Reservoir 5 liter water kan bevatten en je ziet ook dat als je precies 4 Liter water in het reservoir weet te doen dat dan de stroom aan gaat. Dat leid je af aan het lampje rechts naast het reservoir in deze tekening. 

Zoom uit de tekening. Die emmer is dus de 3 Liter emmer. Klik met je actiecursor op de emmer. De Emmer wordt nu vanzelf op het rooster onder hert reservoir gezet. Er moet dus precies 4 liter water in het reservoir terecht komen. De emmer kan 3 liter bevatten. Hier is de oplossing:

 • Klik met je actiecursor op knop A. Het reservoir wordt nu gevuld met 5 liter water. Knop A gaat vanzelf weer dicht.

 • Klik op Knop B. Er stroomt 3 liter water uit het reservoir de emmer in. In het reservoir zit nu nog 2 liter. 

 • Klik op D om de emmer in de "gootsteen" te legen. De lege emmer wordt weer op het rooster gezet.

 • Klik weer op Knop B en de resterende 2 liter stroomt uit het reservoir in de emmer.

 • In de emmer zit nu 2 liter en het reservoir is nu weer leeg.

 • Klik weer op Knop A.

 • Het reservoir wordt weer helemaal gevuld met 5 liter water.

 • Klik weer op Knop B en nu stroomt er 1 liter uit het reservoir de emmer in waar al 2 liter in zat.

 • In de emmer zit nu 3 liter maar in het reservoir zit nu precies 4 liter water.

 • Klik nu op Knop C en.....het lampje gaat aan en je hoort de pomp aanslaan......

Filmpje: Het waterbassin, boven bij het waterrad, wordt nu helemaal leeggepompt en je in de bodem van het bassin zie je het putdeksel van het riool waar Gus nu naar toe moet.

Ga dus via de ladder terug naar bovenin de toren en dan via de rechterdeur weer naar buiten. Weer buiten ga je via midden rechts naar het overzichtsscherm en dan klik je, achter het bassin, met je vooruitcursor op het waterrad. Gus loopt weer terug om het bassin heen en staat dan weer op de richel voor het waterrad. Links zie je nu het grote ronde putdeksel in de bodem van het bassin. Klik daarop en Gus klimt omlaag er naar toe, verwijdert het putdeksel en daalt af naar bodem van de ronde rioolschacht.

Het Riooldoolhof:

Gus staat nu op de bodem van de ronde rioolschacht. Er is maar 1 uitgang en dat is de tunnel in. Ga dus de tunnel in en.....Je scherm wordt pikzwart. Je bent in het Riooldoolhof. Er zijn 3 lichte plekken in het verder pikzwarte scherm. Linksonder zie je Gus staan. Hij staat in een lichtcirkel en vlak voor het 1e kruispunt van het doolhof. Midden in het scherm zie je de uitgang en rechtsonder zie je het Kompas. De bedoeling is dat je, door op de pijlen van het kompas te klikken, Gus omhoog, naar rechts, naar links of naar omlaag door de tunnels van het riooldoolhof beweegt. De lichtcirkel beweegt met Gus mee dus steeds zie je dan weer een nieuw stukje van het doolhof. nooit zul je echter het gehele doolhof te zien krijgen. 

Gus moet naar de uitgang, maar niet nu gelijk. Eerst moet je Gus naar een andere ronde gang brengen waar hij dan de 6e ring zal vinden. Ik heb van het gehele doolhof een schermafbeelding kunnen maken. Hierop zie je dus het gehele doolhof. Vraag me niet hoe dit gelukt is, het was opeens zo. In de afbeelding heb ik de twee routes aangegeven via een Gele Lijn en een Rode Lijn. Eerst ga je van A naar B via de GELE LIJN en dan van B naar A terug via de GELE LIJN en dan ga je van A naar C via de RODE LIJN. Ga maar beginnen.

Van A naar B: 

 • Je begint dus bij A. Volg de GELE LIJN naar punt B. 

 • Je doet dit door op de pijltjes van het kompas te klikken. 

 • Dus: omhoog, links, omhoog, rechts, stukje omhoog, rechts, omhoog, rechts tot 2e afslag, omlaag, rechts, omlaag, links, omhoog en links en......

Filmpje: Gus komt in een andere ronde schacht en ontdekt hier een stinkend rottent lijk. De vliegen krioelen in het lijk.

Klik met je loepje op het stinkende lijk. Gus vindt de 6e ring. Stop de ring in je inventory.

 • Van B terug naar A: Wel....moet ik dit echt helemaal uitschrijven? Volg gewoon de GELE ROUTE terug naar A. 

 • Van A naar C: Terug bij A ga je nu de RODE ROUTE volgen naar C en Gus komt vanzelf uit het doolhof en recht voor zich uit ziet hij een Metalen Deur.

Zoom met je loepje in op de DEUR. Je komt nu in de:

Deurslot Puzzel:

Deze puzzel bestaat uit 2 delen. Het ie deel is de:

Ringen Puzzel:

 • Je bent ingezoomd op het slot van de deur en je ziet een Bruin Paneel dat bestaat uit 9 vakjes. 

 • In de onderste 3 vakjes staat de SLEUTEL. In de bovenste 6 vakjes zie je de afdrukken van de 6 Ringen die nu boven het Bruine Paneel op een rij staan.

 • Rondom het Bruine Vak zie je 12 Metalen Staven. De bovenste 3 staven worden echter nu bedekt door de 6 witte ringen. Wat moet je doen: 

 • Wel je moet elk van de 6 witte ringen in het juiste vak van het bruine paneel plaatsen. 

 • Maar omdat te kunnen doen zul je de ook eerst moeten gaan draaien. 

 • Nummer de 6 witte ringen, van links naar rechts, als 1 t/m 6 en nummer de 6 ringvakjes van het bruine paneel, van linksboven naar rechtsonder, ook als 1 t/m 6.

 • Ring 1 moet in Vak 2. Ring 2 moet in Vak 4. Ring 3 moet in Vak 1. Ring 4 moet in Vak 3. Ring 5 moet in Vak 6. Ring 6 moet in Vak 5. 

 • Om dit voorelkaar te krijgen zul je de ringen dus moeten draaien. 

 • Als je op een witte ring klikt dan komt de ring rechts naast het Bruine Paneel te staan en verschijnen er 2 draaipijlen boven de ring. 

 • Door op de juiste draaipijl te klikken draai je dan de ring rechtsom of linksom. 

 • Goed....we gaan maar beginnen:

 • Klik op Ring 1 en klik dan 1 keer op de Linkerpijl en klik dan in Vak 2. 

 • Klik op Ring 2 en klik dan 3 keer op de Rechterpijl en klik dan in Vak 4. 

 • Klik op Ring 3 en klik dan 5 keer op de Linkerpijl en klik dan in Vak 1. 

 • Klik op Ring 4 en klik dan 5 keer op de Rechterpijl en klik dan in Vak 3. 

 • Klik op Ring 5 en klik dan 3 keer op de Rechterpijl en klik dan in Vak 6. 

 • Klik op Ring 6 en klik dan 1 keer op de Rechterpijl en klik dan in Vak 5, 

 • Alle ringen staan nu in hun goede vak en de bovenste balk, waar de 6 ringen in stonden, verdwijnt en je bent nu in de:

Sleutel Puzzel:

Je ziet nu, rechtsboven, het slot waar de Sleutel in gestoken moet worden. Dit betekend dat je de sleutel van beneden naar boven moet gaan schuiven door in de juiste volgorde op de 12 staven te gaan klikken die rondom het Bruine Paneel staan. Nummer die staven nu, met de klok mee, 1 t/m 12:

Je klikt steeds op de staven, vlak boven op het ronde deel van de staven. Hier gaan we:

 • Klik 1 keer op Staaf 3. 

 • Klik 1 keer op Staaf 5. 

 • Klik 2 keer op Staaf 7. 

 • Klik 1 keer op Staaf 6. 

 • Klik 1 keer op Staaf 3. 

 • Klik 1 keer op Staaf 11. 

 • Klik 2 keer op Staaf 10. 

 • Klik 1 keer op Staaf 9. 

 • Klik 1 keer op Staaf 6. 

 • Klik 1 keer op Staaf 1. De gehele sleutel staat nu in de middelste rij van het Bruine Paneel. 

 • Klik 1 keer op Staaf 7. 

 • Klik 1 keer op Staaf 11. 

 • Klik 1 keer op Staaf 8. 

 • Klik 1 keer op Staaf 10. 

 • Klik 1 keer op Staaf 9. 

 • Klik 1 keer op Staaf 2. 

 • Klik 1 keer op Staaf 1. 

 • Klik 2 keer op Staaf 5. 

 • Klik 2 keer op Staaf 6. 

 • Klik 1 keer op Staaf 8. 

 • Klik 1 keer op Staaf 11. 

 • Klik 1 keer op Staaf 2. 

 • Klik 1 keer op Staaf 3. 

 • Klik 1 keer op Staaf 10. 

 • Klik 1 keer op Staaf 9. 

 • Klik 1 op Staaf 11. 

 • Klik 1 keer op Staaf 1. De Sleutel staat nu in de bovenste vakjes van het Bruine Paneel maar de middelste rij staat nog niet goed. 

 • Klik 1 keer op Staaf 5. 

 • Klik 1 keer op Staaf 1. 

 • Klik 1 keer op Staaf 2. 

 • Klik 1 keer op Staaf 3 en......

 • De Sleutel staat nu in de bovenste rij en het gehele bruine vak is een rij omhoog geschoven. De sleutel staat nu voor het Slot.

 • Klik op het lichte halve rondje aan de linkerkant van de sleutel en..........

Filmpje: De Sleutel glijd het slot in en Gus maakt de deur open en .....krijgt een klap op zijn kop en valt bewusteloos op de grond. We belanden in de slachtkamer van Mark Ackerman en we zien Ida vastgebonden op het bed liggen. Dan zien we hoe Ackerman de arme Ida op gruwelijke wijze vermoord. Ida wordt echt letterlijk geslacht en die arme Gus moet, vastgebonden in een stoel, hulpeloos toekijken hoe zijn geliefde Ida door Ackerman wordt afgeslacht. Met zijn laatste krachten kruipt Gus dan naar Ida maar zijn krachten begeven het en........

We belanden in:

Hoofdstuk 7: Tot De Dood Ons Scheid:

Heden: Chicago: Victoria McPherson:

We zijn terug in Richard's Gallery en Richard geeft tekst en uitleg aan Victoria en Mia over de schilderijen van Mark Ackermans waarmee zijn grote zaal volhangt. Het ie schilderij is getiteld "Till Death Do Us Part" en hierop zijn we dus de laatste scène van Hoofdstuk 6. We zien Gus op de grond liggen voor de vermoorde Ida. Luister naar het lange verhaal van Richard waarin alle Ackerman schilderijen de revue passeren. Hierna loopt Richard weg en staat Victoria voor de schilderijen.

NB: Vergeet niet om zo nu en dan, via knop 2 en knop 3 in je inventoryscherm, de documenten en het dagboek van Victoria door te lezen. Je volgt dan het verhaal van de game veel beter. Ik ga je niet steeds vertellen dat je dit moet doen.

Richard's Gallery:

Mia staat voor het middelste schilderij. Ga praten met Mia. Je leert dat Mia, Cynthia en Stephanie alle 3 in de gastvrouwen zijn van de Ondergrondse Geheime Kamers van de Red Lantern. Mia is de Lady of Temptation, Stephanie was de Baroness of Blood en Cynthia de Mistress of Pain. Het 4e meisje die speelde als de Queen of Secrets kent Mia niet. De vrouw in het schilderij is niet Ida maar is Mia. Het gesprek is vanzelf weer afgelopen. Ga via 3 keer linksonder terug naar de balie. Richard zit weer achter de balie te typen. Loop naar de balie en praat dan met Richard. Victoria vraagt of hij nog meer info over Ackerman heeft en hij vertelt over het boek dat achter de fontein op het pilaartje ligt. Victoria vraagt ook om een lijst met de namen van de genen die al die Ackerman schilderijen hebben uitgeleend aan de Gallery. Ook dit gesprek is dan vanzelf weer afgelopen.

Ga nu via rechtsonder en midden rechts naar de zaal en je bent terug bij de eerste twee schilderijen. Loop tussen de twee schilderijen door naar rechts en je bent bij de fontein. Achter de fontein ligt het Ackerman boek dus op het pilaartje.

Zoom in op het boek. Victoria loopt er naar toe en je bent er dan op ingezoomd. Klik met je loepje op de linkerpagina of op de rechterpagina en zoom uit. Open het documentenscherm van je inventory en klik op "A book of Mark Ackerman's paintings" en bekijk de 13 schilderijen weer via de pijlen. Bij elk schilderij lees je de titel. Sluit je inventory en loop terug naar de balie en verlaat de Gallery via de voordeur. Spring in Victoria's auto en rij weer naar "The Office".

FBI-Gebouw:

De Schoonmaker

We belanden uiteraard weer in de parkeergarage. Loop naar de lift maar klik dan nog niet op de liftdeuren. Links naast de lift staat de B1-Pilaar en aan deze pilaar hangt een Brandblusser. Grijp de Brandblusser nu en stop hem in je inventory. Ga dan de lift in en naar de 8ste etage. Vanzelf beland Victoria in haar kantoor alwaar ze probeert in om Claire's computer in te breken. Claire komt binnen en ze is "not amused" hierover. Praat met Claire via je linkermuisknop tot de kromme pijl naast de muis verschijnt. Je leert dan Victoria een "Level 4 Clearance" file probeert te openen. Claire heeft zelf maar een luizige "Level 2 Clearance". De enige met een "Level 4 Clearance" is de baas, Todd Browning maar zijn kantoor kun je niet in. Praat verder met Claire via de rechtermuisknop en het gesprek is dan vanzelf afgelopen. Claire verdwijnt.

Klik op de deur van Browning maar deze zit echt op slot. Bij Miller's bureau is al de hele tijd de schoonmaker bezig de vloer te vegen. Echt opschieten doet ie niet. Op de trolley van de schoonmaker liggen zijn lopersleutels waarmee hij elke deur kan openen. Ook ligt er een Schroevendraaier op. Praat met de schoonmaker. Victoria vraagt of ze zijn lopers even mag lenen. "Over mijn lijk", is zijn reactie. Wel....dat kan geregeld worden, zie je Victoria gluiperig denken. Ga de gang op en loop naar de koffieautomaat, achter in de gang. Zoom er weer op in. Rechts staat het bakje met servetten. Grijp een Servet uit het bakje en stop het in je inventory. Grijp het servet gelijk weer uit je inventory en klik dan met je "Vuistje" op het ronde roostertje van de automaat. Je legt het servet erop. Klik op de knop van de koffiemachine en de koffie stroomt rijkelijk over en op de vloer.

Ga terug naar de schoonmaker in het kantoor en praat weer met hem. Victoria vertelt wat voor zooi ze heeft gemaakt bij de koffieautomaat en de schoonmaker verdwijnt om de rotzooi te gaan opruimen. Grijp dus nu de "Janitor's Keys" van de trolley en stop ze in je inventory. Grijp dan de Schroevendraaier van de trolley en stop deze ook in je inventory. Loop weer naar de deur van Browning om er voor te gaan staan. Pak de zojuist gepikte sleutels uit je inventory en.....Victoria beland in de kamer van Browning:

Open de Muursafe van Browning:

Links staat een ladekast tegen de muur. Op het einde van deze kast staat een bloemenvaasje en vlak voor het vaasje ligt een zwart apparaatje. Je krijgt er het Grijphandje op. Grijp dus het zwarte apparaatje van de kast. Het is een "Taser" en hiermee kun je iemand een behoorlijke elektroshock bezorgen. Zoom in op het bureau. Victoria loopt naar achter het bureau. Brownings koffiemok staat op het bureau maar Victoria wil de mok deze keer niet pakken. Klik op het toetsenbord of op het computerscherm. Victoria tracht in te breken in Browning's computer maar er moet een wachtwoord worden ingetypt. Ze zegt dat ze hiervoor in het Archief moet gaan neuzen. Zoom uit het bureau.

In de muur, rechts van het bureau, zit de muursafe. Zoom er op in met je loepje. De Safe heeft een Blauwe Knop, middenonder, en een Hendel, links.

Klik op de blauweknop. Het blijkt een Vingerafdrukscanner te zijn. Victoria heeft dus een vingerafdruk van Browning nodig om de safe te kunnen openen. Zoom uit en zoom weer in op het bureau en grijp nu dan Browning's Koffiemok van het bureau en stop hem weer in je inventory. Zoom uit en verlaat Browning's kamer en loop weer naar de werktafel van Claire. Zoom weer in op de linkerhoek van de werktafel.

De koffiemok wordt vanzelf naast het ronde potje met vingerafdrukpoeder gezet. Wel....dit heb je eerder gedaan met de bierfles. Je moet dus een goede vingerafdruk van Browning vinden op de mok. Moet ik weer uitgebreid gaan uitleggen hoe je dit ook alweer moet doen? Of kijk je zelf maar even in Hoofdstuk 3 hoe dit ook al weer moet? Het werkt weer op precies dezelfde wijze als beschreven in Hoofdstuk 3. Als je de vingerafdruk hebt dan zoom je uit en ga je terug Browning's kamer in door weer op zijn deur te klikken. Zoom weer in op de muursafe en pak dan de vingerafdruk uit je inventory en klik met je "Vuistje" weer op de blauwe knop. Klik dan op de Hendel en nu gaat de safe open. Er ligt een sleutel in de safe. Grijp deze "Security Key for the Elevator" en stop hem in je inventory en zoom uit de safe.

Verlaat Browning's kamer weer en ga naar de lift in de gang. Ga de lift in. Onderaan het knoppenpaneel in de lift zie je de B3-knop. Links naast deze knop zit het sleutelgat. Pak de sleutel die je uit Browning's Safe hebt gejat nu uit je inventory en klik dan met het "Vuistje" op het sleutelgat. De B3-knop gaat aan. Klik op de B3-knop en Victoria beland vanzelf in de gang van:

Sectie B3:

De Archiefkamer in zien te komen:

Open de deur van de "Bomb Squad Room"

Victoria staat voor de lift in de grijze gang. Je zit een Lichtgrijze Deur, achterin de gang, en links naast de lift zie je een Donkergrijze Deur. Klik met je vooruitcursor op de Lichtgrijze Deur. Victoria loopt er naar toe. De deur zit elektronisch op slot maar Victoria vertelt je dat achter deze deur de zich de "Archives Room Security Corridor" bevind en daar moet ze wel door om in de Archiefkamer te geraken. Klik met je vooruitcursor nu op de Donkergrijze Deur. Ook deze deur zit elektronisch op slot en Victoria vertelt dat dit de deur van de "Bomb Squad Room" is. Rechts naast de deur zit het blauwe naambordje van de kamer. Onder dat blauwe bordje zie je, een piep klein, grijs roostertje. Je krijgt er het loepje op. 

Zoom dus in op dat grijze roostertje. Onderaan het roostertje zitten 3 schroeven. Pak de Schroevendraaier uit je inventory en klik dan met je "Vuistje" op de 3 schroefjes. Victoria schroeft de schroefjes los en schuift het roostertje opzij en je zoomt vanzelf weer in. In het gat zie je de stroomdraden. Pak nu de "TASER" uit je inventory en klik met je "Vuistje" op de stroomdraden in het gat. Victoria veroorzaakt met de taser kortsluiting en de donkergrijze deur gaat nu open. Ga dus door de geopende donkergrijze deur naar binnen.

Bomb Squad Room

Victoria is nu dus in de Bomb Squad Room. Kijk even rond. Rechts naast de ingang staat een lage ladekast. Rechts naast deze kast zit een Rooster van een Ventilatieschacht in de muur. Naast het rooster zit weer een deur waar je niet door kan. Rechts van die deur zie een wapenrek waar geweren in staan. Dan zie je een groot rechthoekig gat in de muur. Dat is de "Uitlaat" waar de ROBOTS zo meteen uitkomen. Rechts van dit gat zie je dan het grote computerconsole waarmee je de Robots moet besturen. Je kunt op die geweren in het rek klikken met je loepje en Victoria vertelt je dan wat dit voor type geweren zijn. Zoom in op het Ventilatierooster, rechts naast de ladekast. Het rooster zit vast met twee schroeven, links en rechts. Pak dus weer de Schroevendraaier uit je inventory en klik met je "Vuistje" op 1 van de 2 schroeven. Herhaal dit dan om ook de 2e schroef los te draaien en te verwijderen. Victoria verwijdert het ventilatierooster en de ventilatieschacht is nu open.

ROBOT Puzzel Deel 1:

Open de deur naar de  "Archives Room Security Corridor" 

Het 1e deel van deze puzzel valt nog wel mee en is goed te doen. Klik met je loepje op het grote console. Victoria neemt plaats in de stoel en je bent ingezoomd op het grote console.

Op het console zie je een dikke Rode Knop en 4 grote Blauwe Pijlen. Links ligt een documentenmap. Grijp eerst die documenten map en open dan het documentenscherm van je inventory en lees dan de "Lombartech Remote Bomb Disposal Unit Manual" even goed door. Je leest over de op afstand bedienbare ROBOT waar je zo meteen zelf mee aan de slag moet. Sluit dan alle inventoryschermen en je bent terug in het console.

 • OK....Klik nu op die dikke RODE KNOP en......

 • Je zoomt vanzelf uit het console en uit het grote gat in de muur valt nu een ROBOTJE op de vloer. 

 • De Robot staat dan met zijn kop gericht naar de geopende ventilatieschacht:

 • Je zoomt vanzelf weer in op het Console. Klik nu op de LINKER BLAUWE PIJL en.......

 • Je zoomt weer vanzelf uit het console en je ziet hoe de robot naar het ventilatiegat waggelt, erin gaat en er aan de andere kant weer uitkomt.

 • De Robot is dus nu aan de andere kant van die lichtgrijze deur en dus in de "Archives Room Security Corridor". 

 • Merk op dat je nu NIET KUNT SAVEN. Probeer maar....

 • Onder in het scherm zie je het begin van de zwarte tegel vloer, maar daar heb je nu nog niets mee te maken. 

 • Je ziet ook die Lichtgrijze Deur waar Victoria dus door heen moet. 

 • Rechts naast de deur hangt het kastje van het elektronische slot van de deur. De bedoeling is het dat je de robot via de deur omhoog laat klimmen, naar dat kastje, zodat de robot het kastje met zijn laser stuk schiet.

 • De Robot staat dus nu vlak voor de het ventilatiegat in de muur. 

 • Rechtsonder in het scherm zie je de 4 PIJLEN waarmee je de Robot bestuurt. 

 • De Omhoogpijl is om de robot VOORUIT te bewegen. De Robot gaat altijd vooruit in de richting waarin hij kijkt en Vooruit gaan doe je ALTIJD met de OMHOOGPIJL. 

 • Met de Linkerpijl en de Rechterpijl draai je de Robot naar links of naar rechts, maar het is afhankelijk van welke richting de robot op staat of je de Linkerpijl of de Rechterpijl moet gebruiken om de Robot naar links of naar rechts te draaien. 

 • Blijf ALTIJD af van de OMLAAGPIJL want die brengt je alleen maar in verwarring. 

 • Druk 2 keer op de Omhoogpijl om de Robot 2 keer vooruit te laten gaan. 

 • De Robot staat dan recht voor de deur maar nog wel naar rechts gericht. 

 • Klik op de Rechterpijl of op de Linkerpijl om de Robot naar de Deur te draaien. 

 • De Robot "kijkt" dan naar de deur. 

 • Ga vooruit naar de deur en als de robot tegen de deur aan staat dan ga je weer vooruit en de Robot klimt omhoog langs de deur en hangt dan onder het deurraampje op de deur.

 • Draai de Robot naar rechts en druk op de Vooruitpijl en....

 • de Robot gaat naar het kastje en schiet het met zijn lasertje stuk. 

 • Je bent dan vanzelf terug in de console.

Zoom uit het console en ga terug de gang op en dan nu door de Lichtgrijze Deur, die nu dus wel open gaat. Victoria staat dan ook in de "Archives Room Security Corridor". Onder in het scherm zie je weer het begin van de zwarte tegelvloer. Loop, via midden onder door en......Victoria loopt naar de zwarte tegels maar.....draait zich snel weer om en loopt terug naar de deur. Luister naar Victoria. Victoria heeft de LASERSTRALEN gezien die, her en der, over de zwarte tegels bewegen en ze heeft absoluut geen zin om zich door die lasers te laten fileren. Linksboven is je "Vuistje" verschenen. Open je inventory en pak nu de Brandblusser er uit en....

Filmpje: Victoria sproeit het poeder uit de brandblusser door de kamer en hierdoor worden de Laserstralen zichtbaar.

Ga terug door de deur de gang in en weer de Bomb Squad Room binnen. SAVE JE GAME NU want zo meteen kun je NIET MEER SAVEN

ROBOT Puzzel Deel 2:

Schakel de Rode Lasers uit:

Zoom weer in op het console en druk weer op de Rode Knop. Weer komt er een robot omlaag gevallen. Druk weer op de Linker Blauwe Knop en ook deze robot gaat, via de ventilatieschacht naar de "Archives Room Security Corridor". Je kunt nu NIET MEER SAVEN totdat je door deze puzzel heen bent gekomen.  Weer staat de Robot vlak voor de ventilatieschacht en weer staan de besturingspijlen rechtsonder in je scherm. Klik weer 2 keer op de Vooruitpijl en de Robot staat weer precies voor de deur en voor de Middelste Zwarte Tegel.  Draai de Robot nu om zodat hij met zijn kop naar de middelste Zwarte Vloertegel kijkt en ga dan 1 keer vooruit en STOP voor de Zwarte Vloertegel. BLIJF STAAN. DOE EVEN VERDER NIETS

Ik ga nu eerst proberen om het je UIT TE LEGGEN. 

Je staat op het punt om te gaan beginnen aan één van de moeilijkste laserpuzzels die ik ooit in een Adventure Game ben tegengekomen. Ik vrees ook dat dit het einde van deze game voor je betekent want er zullen maar bitter weinig mensen zijn die hier door heen geraken. Maar gelukkig heb ik een SAVE GAME voor je van NADAT ik de Lasers heb kunnen uitschakelen.

 • Aan de andere kant van deze kamer is de deur naar de Archiefkamer. 

 • Om daar met Victoria te geraken moet je nu eerst met behulp van de Robot de rode Laserstralen gaan uitschakelen. 

 • Het kastje van de Rode Lasers zit, uiteraard, aan de overkant van de Zwarte Tegels en wel onderop de rechtermuur. 

 • Ook de Muren en het Plafond zijn voorzien van Zwarte Tegels en de Laserstralen bestrijken dus de Vloertegels en de Muurtegels en het Plafond. 

 • Je kunt niet met de Robot RECHTDOOR over de vloer oversteken naar de overkant, want dan bereik je nooit het kastje. 

 • Je moet dus via een bepaalde route over de vloer, de muren en het plafond met de robot gaan om dat kastje te bereiken. 

 • Die route is grofweg, vloer, linkermuur, plafond, achtermuur, plafond, rechtermuur.

 • De eerste paar lasers zijn nog wel door te komen maar als je de Robot eenmaal op de linkermuur hebt dan krijg je te maken met steeds 2 lasers die, vlak na elkaar, verschillende kanten opbewegen en ze gaan dan ook sneller. 

 • Je beweegt de Robot weer vooruit via de OMHOOGPIJL en met de Linkerpijl en de Rechterpijl draai je de robot dan steeds de goede kant op. 

 • Er zijn VEILIGE TEGELS. 

 • Veilige Tegels zijn de Zwarte Tegels die niet door de Laserstralen worden geraakt. Op die tegels is je Robot Veilig en als je op een Veilige Tegel staat dan kun je op je gemak kijken hoe je verder moet. 

 • Wordt je Robot geraakt door een Laserstraal dan kom je vanzelf terug in het console en moet je helemaal opnieuw beginnen. 

TIP: Wacht ALTIJD tot een laserstraal, of twee laserstralen,  precies in het midden is van de Tegel waar je naar toe moet en ga dan ONMIDDELLIJK VOORUIT GAAN naar die tegel. Je bereikt dan die tegel en gaat dan ONMIDDELLIJK door naar de volgende tegel

NB: Ik heb er zelf een hele dag en bijna een hele nacht overgedaan om hier door heen te komen, maar uiteindelijk is het mij gelukt, maar ten koste van heel wat zweetdruppels, geschreeuw en gevloek. Ik heb er een paar schermafbeeldingen van kunnen maken, maar alleen van het 1e stuk. Van het 2e stuk ging dat niet meer omdat ik daar gewoon geen tijd voor krijg. Moest te snel handelen om door te kunnen gaan. Wel heb ik een soort 3d diagram kunnen maken waarop je de route ziet die de Robot moet afleggen. Ik wens je heel veel sterkte en succes toe....

In het diagram zijn de GROENE TEGELS de VEILIGE TEGELS en de RODE TEGELS de Tegels waar je naar toe moet maar waar dus de Laserstralen op komen. De WITTE LIJN is de Route die je moet volgen en het Grijze Vak in de rechtermuur is waar je naar toe moet. Ik lever met deze Walkthrough mijn Save Game mee van NADAT ik er in ben geslaagd om met de Robot de Laserstralen uit te schakelen. In deze Save Game staat Victoria dan voor de Archiefkamer Deur en hoef je alleen nog maar door de deur naar binnen te gaan. Verder op leg ik uit hoe je mijn Save Game in het spel moet zetten en in het spel moet laden

Wil je het eens zelf proberen dan zal ik je nu even vertellen wat je moet doen...hier gaan we:

In de afbeeldingen hieronder staat de Robot steeds in de witte cirkel of in het witte vierkant. De Witte Lijn is dan de route die je verder moet gaan. Ik kan je echter maar voor een klein gedeelte helpen met deze Robot/Laser puzzel omdat in het 2e gedeelte je zo ontzettent snel moet reageren dat ik gewoon geen kans heb gezien om hier nog verdere schermafbeeldingen van te maken. En geloof me.....ik heb echt totaal geen trek en lust om deze puzzel nog een keer te gaan overdoen. Dus in feite ben je geheel op jezelf aangewezen als je besluit om het toch eens te proberen.

De Robot staat dus voor de middelste Zwarte Vloertegel. ( zie plaatje hierboven). Een Laserstraal beweegt van links naar rechts en een laserstraal beweegt van rechts naar links over deze eerste rij vloertegels. Wacht tot de twee laserstralen precies allebei tegelijk in het midden van de middelste tegel zijn en ga dan snel 2 keer VOORUIT en je Robot beland op de 2e Rij tegels en is nu even veilig. 

Nu moet de Robot naar rechts en dan de onderste tegel van de muur op

Wacht op de onderste tegel tot de Laser precies in het midden is van de tegel boven de robot en als dat zo is dan ga snel die tegel op en draai je rechts en ga je 1 tegel vooruit.. Je bent dan weer op een Veilige Tegel.

Ga weer 1 tegel verder omhoog en draai weer naar rechts en WACHT en kijk hoe de 2 volgende Laserstralen bewegen en welke Tegels ze raken en pieker voor je zelf de juiste verdere route uit om veilig op de plafond tegel. links boven de deur te belanden. Ik moest vanaf hier het allemaal heel snel doen, dus ik weet vanaf hier niet zeker of ik nu de juiste route nog aangeef, maar ik dacht van wel.

NB: Helaas kan je nu vanaf hier niet verder helpen. Ik moest mij nu echt enorm concentreren om verder te kunnen en om met de robot het kastje te bereiken aan de andere muur. Ik heb dus nu voor de verdere route die je moet gaan geen Schermafbeeldingen meer kunnen maken, dus je moet het verder nu doen met het Diagram. Het spijt mij maar het is gewoon niet anders. Ik vrees toch dat je er niet verder door heen komt en dat dit dus het Einde van de Game voor je is. Je kunt toch echt beter mijn SAVE GAME gaan gebruiken. Er zit een Tekstje bij met UITLEG over hoe je te werkt moet gaan om mijn Save Game in je spel te krijgen.

Ik heb een Save Game van NA deze Robot Puzzel beschikbaar

 • In mijn Save Game staat Victoria in de Laserstralen ruimte en voor de deur van de Archiefkamer. 

 • De Robot heeft dus de lasers uitgeschakeld en ik heb Victoria alvast voor de deur van de archiefkamer voor je gezet. 

 • Je kunt nu vanaf dit punt veilig verder spelen en mijn walkthrough weer volgen. 

 • Mijn Save Game is het  Zip Bestand en heet: Stil Life Na Robot en wordt ALLEEN met de HTML-versie van de walkthrough meegeleverd.

 • Pak het Zip Bestand uit naar je harde schijf en vergeet niet de locatie waar je het neerzet. 

 • Je hebt dan een MAP die heet: Stil Life na Robot. 

 • Open deze map. 

 • Je vindt er de Save map 26 05 2005 57 11 in. Hierin zit dus het SAV-bestand en dat is de Save Game. 

 • Zet de GEHELE Map 26 05 2005 57 11 nu in de SAVE map van Still Life. 

 • Dat is de Map waar de game ook jouw eigen Saves in heeft opgeslagen. Haal dus niet eerst de SAV-file uit de map. 

 • Start dan de Game en ga naar het Load scherm. 

 • Je kunt natuurlijk de SAV-File uit de map 26 05 2005 57 11 ook in 1 van je eigen Save mappen plaatsen, maar dan krijgt ie de datum van die map.

 • Mijn Save Game vindt je dan in het Loadscherm als 26/05/2005 20:57 11

 • Laad deze in en speel lekker verder. 

 • Bewaar deze Uitleg , en de Save Game want ik ga het je niet nog eens apart opnieuw uitleggen en toesturen.

Mocht je er echter toch zelf in slagen om met de Robot het kastje te bereiken en te vernietigen, dan komt Victoria vanzelf uit het console. Ga dus weer de gang op en door de Lichtgrijze deur naar de Laserstralenruimte en ga via Midden onder weer naar de Zwarte Vloertegels. Nu loopt Victoria wel door en ze bereikt de deur aan de overzijde. Ga dus door de deur.

Archiefkamer:

Het is in feite een grote ronde schacht met een hele dikke pilaar in het midden waarop de Computer staat. In de wanden van de schacht zitten een bende kleine laatjes waarin dan cd-rommeetjes zitten die er door de robotarm worden uitgehaald en dan in de cd-romspeler worden gestopt. Klik met je actiecursor op de computer en Victoria loopt er naar toe en gaat zitten en zie typt in welke files ze wil zien.

De Robot arm beweegt naar een laatje, opent deze en grijpt er een Cd uit en stopt deze in de speler en in je scherm verschijnen de files die op de Cd staan. Het zijn de resultaten van Victoria's verzoek om de Ackerman en Perlovka Files maar je leest dat alle 1932-236 Files (Augustus) files verdwenen zijn, gewist zijn ze. Het is maar goed dat opa Gus zijn documenten heeft bewaard, maar wie heeft ze nu?

Dan stormt Todd Browning naar binnen en hij heeft nu echt helemaal genoeg van Victoria en haar eigengereide optreden. Praat met Browning via je linkermuisknop. Hij dreigt met schorsing en een onderzoekspaneel waar Victoria maar tekst en uitleg en verantwoording moet gaan afleggen. Victoria neemt echter ontslag en ze dreigt om de namen van de "Speciale Gasten" van de Red Lantern Club openbaar te maken als Browning haar verder niet met rust laat. Staat Browning's naam ook niet in die lijst. Het "gesprek" is dan vanzelf afgelopen en Victoria staat dan weer in de laserruimte.

Loop via middenonder naar de andere deur, ga er door de gang in en ga de lift in. Klik in de lift weer op de B1-knop en Victoria beland weer in de parkeergarage. Loop weer 2 schermen naar links en duik Victoria's auto weer in en rij naar:

Pat's House:

De Documenten van Gus McPherson:

Binnen ga je via de trap naar boven en de studeerkamer, achter in de gang, in. Je bent hier al eerder geweest. Boven de computer hangt een groot schilderij aan de muur. Klik op het schilderij met je loepje. Het schilderij verschijnt nu in het Oogscherm van je inventory. Vergroot het schilderij maximaal via het plusloepje. Draai het schilderij dan om via het rechterpijltje zodat je naar de achterkant van het schilderij kijkt. Zorg dat het schilderij recht staat en klik dan op de Oogknop. Victoria vertelt dat ze een Bobbel zit in onder het canvas van de achterkant. Ze heeft iets scherps nodig om de achterkant open te snijden. Je zoomt vanzelf uit.

Verlaat de studeerkamer en ga via de trap terug naar beneden en dan de woonkamer in en dan de "Bubbelbadkamer" in. Loop naar het "bubbelbad". Voor het bubbelbad staat Nog steeds de gereedschapskist van paps. Victoria staat er echter wel een beetje hinderlijk recht voor. Zet Victoria even 2 stapjes naar links. Klik dan met je Actiecursor op het onderste deel van de gereedschapskist, dus niet met je loepje op het bovenste deel. Victoria grijpt een scherp mesje uit de kist. Zet het mesje in je inventory.

Ga nu terug naar de studeerkamer en zoom weer in op het schilderij. Deze keer blijft het gewoon aan de muur hangen. Je krijgt het Grijphandje op de voorkant van het schilderij. Pak het "Exacto Knife" nu uit je inventory en klik dan met het "Vuistje" op het schilderij....

Filmpje: Victoria haalt, uit de achterkant van het schilderij de documenten van haar grootvader tevoorschijn en nu leren we wat er met Gus is gebeurt nadat Ida werd vermoord door Ackerman. Je hoort de stem van Gus tijdens het filmpje. Gus, Milena, Vladanna en Roman zijn, nadat ze eerst samen een tijdje in de treinwagon op de Junk Yard hadden geschuild, samen naar New York gereisd, via Le Havre. Terug in Amerika heeft Gus contact gezocht met de autoriteiten in Chicago en vertelt wat er in Praag is gebeurt. De autoriteiten hebben Herbert Ackerman, de vader van Mark, met de feiten geconfronteerd, maar Ackerman sr heeft de zaak in de doofpot gekregen via een groot bedrag aan omkoopgeld. Mark Ackerman is terecht gekomen in het gekkenhuis. Om zichzelf te beschermen heeft Gus ingebroken in het politiearchief en daar enige documenten gejat, waaronder de volledige bekentenis van Herbert Ackerman aangaande de moorden door zijn zoon gepleegd. Gus en Milena zijn met elkaar getrouwd en Gus heeft zich weer op de echtscheidingszaakje geworden.

Na het filmpje verschijnt er een brief van Gus in je scherm. Om de brief helemaal te lezen en uiteindelijk weg te klikken dien je met je linkermuisknop te klikken. In de brief vertelt Gus dat hij op een zekere dag werd opgebeld door een politieman uit L.A. Deze politieman was bezig met het onderzoek van een serie moorden die heel erg veel overeenkomsten hebben met de Praagse moorden, en de naam Mark Ackerman was in die zaak naar boven gekomen. Gus heeft deze politieman alle documenten, waaronder de bekentenis, toegestuurd. Mark zit echter nog in het gekkenhuis, dus die kan deze L.A moorden niet hebben gepleegd. Of heeft Mark een LEERLING?

Klik in de deuropening om terug de gang op de gaan. Victoria krijgt echter nu een telefoontje van Claire. Vaclac Kolar heeft Claire zojuist gebeld met de mededeling dat hij een vrouw hoort gillen in het appartement van zijn buurvrouw. MIA???? Klik weer in de deuropening en nu loopt Victoria dan wel de gang op. Via de trap naar beneden en dan via onderkant scherm het huis uit. Victoria stapt weer in haar auto. Rij naar de:

Campus:

Het Gevecht op leven en dood:

Ga naar binnen en naar boven. Victoria loopt vanzelf nu door naar Mia's deur en maakt deze open en.......

Lange film: Victoria gaat Mia's appartement binnen en ze ontdekt vers bloed op de vloer. Ze volgt het bloedspoor naar de badkamer en daar hangt Mia levenloos over de rand van de badkuip. Leeft Mia nog? Dan wordt Victoria aangevallen door de Moordenaar die, zoals steeds, een zilveren masker draagt. Er volgt een hevig gevecht tussen Victoria en de moordenaar in de zitkamer van Mia. De moordenaar hakt er flink op los met zijn kromzwaard maar Victoria weert zich hevig. Opeens slaagt Victoria er in om de grote kast om te gooien en de moordenaar wordt er onder bedolven en verliest zijn masker. Victoria belt om hulptroepen maar dan.......Moordenaar heeft zich onder de kast vandaan gewurmd en valt opnieuw aan en nog net op tijd weet Victoria de fatale stoot te ontwijken, maar ze wordt toch in de arm geraakt. Victoria valt flauw. Moordenaar grijpt zijn masker maar dan stapt Vaclac Kolar binnen en hij staart de moordenaar vol in zijn blote gezicht. Arme Vaclac....het was wel geen leuke vent maar om nu zo aan je einde te komen. Victoria ziet, liggend op de vloer hoe de moordenaar met een vlugge beweging van zijn pols Vaclac's keel doorsnijd en nu gaat bij Victoria dan echt het licht uit. Maar heeft ze het gezicht van de moordenaar nu wel of niet gezien?

Victoria komt weer bij haar positieven en ze gaat even vlug in de badkamer kijken. Mia is weg. De moordenaar heeft Mia meegenomen. Betekent dit dat Mia nog leeft? Victoria knielt even bij het lijk van Vaclac en dan vindt ze in Mia's tasje een pistool. Berg het pistool op in je inventory. Victoria schiet nu al die boodschappen die de moordenaar bij zijn slachtoffers achterlaat te binnen. Ze denkt dat die boodschappen te maken hebben met de schilderijen van Mark Ackerman. De moordenaar pleegt zijn moorden volgens de afbeeldingen op die schilderijen. Victoria loopt nu naar buiten en jij mag het nu weer zelf overnemen. Verlaat dus de Campus en duik Victoria's auto weer in en rij naar:

Richard's Gallery

Waar zijn Mia en de Moordenaar:

Ga naar binnen en loop gelijk naar de schilderijen zaal via midden rechts. OK....in de zaal hangen dus de 12 schilderijen van Mark Ackerman's. Aan het begin van dit hoofdstuk heeft Richard je alle schilderijen laten zien en er tekst en uitleg bij gegeven. Je staat nu bij de voorste 2 schilderijen. Wat je nu moet gaan doen is om weer op alle 12 schilderijen te gaan inzoomen met je loepje. Victoria vertelt je dan iets over het schilderij en op 7 van de schilderijen verschijnt er dan, rechtsboven, een woord. Die woorden moet je gezien hebben want anders kun je niet verder. Begin met de voorste 2 schilderijen en ga dan rechtsom door de zaal. Op het schilderij waar een vrouw voor een brug staat zoom je dan in op de brug om het woord te laten verschijnen. De 7 woorden die je op 7 van de 12 schilderijen krijgt te zien zijn: Sewers,  Los Angeles, Mental Institute, Doctor, Chicago Harbour, Bridge, Prague.

Heb je alle schilderijen bekeken en dus alle 7 woorden zien verschijnen dan zorg je dat je terug komt op het scherm met de balie, dus bij de voordeur. Ga dan vooruit naar de balie om weer achter de balie terecht te komen. Klik met je loepje op het computerscherm, waar Richard altijd aan zat te typen en je bent ingezoomd op het computerscherm. Je ziet al die schilderijen waar over het computerscherm voorbij komen. Klik met je actiecursor nu in het scherm en je beland in het:

Database Zoekscherm:

OK: Het is een internetzoekscherm. Rechts staan alle 7 woorden die je op de 7 schilderijen hebt gezien. Linksboven zie je een Loepjeknop. Victoria moet nu proberen om de plek te vinden waar de Moordenaar nu met Mia naar toe is gegaan. Het is dus een plek die ook door Mark Ackerman is gebruikt om zijn 7e slachtoffer te vermoorden in Praag. Onze moordenaar kopieert die moorden. Je doet dit door op een woord te klikken en dan op de Loepjeknop. In het witte scherm verschijnen dan de zoekresultaten. Als je op maar 1 woord klikt dan krijg je de mededeling dat er veel te veel "Hits" zijn gevonden die voldoen aan je zoekcriteria. Je moet de zoekopdracht dus meer preciseren. Dat doe je dan door op 2 of op meer van de 8 woorden te klikken. Hier is de oplossing:

Klik op de woorden: BRIDGE, CHICAGO, PRAGUE. DEze 3 woorden verschijnen nu boven in de balk. Klik op hert Loepje en.....In het witte scherm verschijnt nu de tekst van een artikel van de Chicago Herald uit 1956. Lees mee. Het artikel gaat erover dat de grote Tsjechische gemeenschap in Chicago een replica van de "Charles Bridge" in Praag, in Chicago wil gaan bouwen. Die brug zal dan de "Tominova Bridge" gaan heten. "That's It. That's Got To Be It" roept Victoria uit als ze dit artikel gelezen heeft.

De moordenaar is dus met Mia onder die Tominova Bridge te vinden. Zoom uit het scherm en dan uit de balie en ga via rechtsonder en de voordeur weer naar buiten.

RED MIA:

Victoria staat weer buiten bij haar auto. Je gaat beginnen aan het EINDE van deze game. Het Einde gaat helemaal vanzelf want het is een film. Spring in Victoria's auto. Er wordt nu een nieuwe locatie in het GPS-scherm gezet. Het is de TOMINOVA BRIDGE. KLIK DUS OP DE TOMINOVA BRIDGE LOCATIE en....

BEKIJK NU DE EINDFILM:

EINDFILM: Victoria racet in haar auto naar de Tominova Bridge en ze klimt over een hek en komt op de kade onder de brug terecht. Hier is de moordenaar met Mia. De moordenaar staat op het punt om Mia de finale steken met zijn kromzwaard te geven als Victoria opduikt. Victoria schiet op de moordenaar. Raakt ze hem???? In ieder geval valt de moordenaar het water in  en we zien hem niet meer terug. Is ie dood???? Heeft Victoria hem dodelijk geraakt???? Weet Victoria nu de identiteit van de Moordenaar???? We weten het niet. Victoria knielt bij Mia. Leeft Mia nog???? Ook dat wordt niet duidelijk.

De Credits gaan nu over je scherm rollen. Blijk rustig zitten wachten tot de Credits voorbij zijn want na de Credits zie je nog een kort filmpje met Victoria:

Filmpje: Victoria zit in het bad en ze wordt opgebeld door Claire. Het lichaam van de Moordenaar is nog altijd niet gevonden.

We zullen dus moeten wachten op het vervolg van Still Life, want gezien dit Open Einde van deze game is het aannemelijk dat Victoria in de toekomst de Moordenaar nog wel eens tegen het lijf zal lopen.

WIE IS DE MOORDENAAR. HEB JIJ EEN VERMOEDEN??????

EINDE

Walkthrough door: Louis Koot