Door: Louis Koot  

Alle Mike and Hammer Comic Books

Om meteen maar het slechte nieuws achter de rug te hebben.......Ik ga geen Walkthrough voor Tex Murphy Tesla Effect doen.....de game is te ingewikkeld en er zijn te veel "scenario's" die je kunt kiezen om er een goede en eenduidige Walkthrough voor te doen. Bovendien.....Als u in "Casual Mode" speelt kunt u gebruik maken van de zeer uitgebreide hintfunctie in de game en op YouTube kunt u een scale aan video walkthroughs vinden voor Tesla Effect.

Ik heb wel enige TIPS voor de Diverse EINDES van de game en hoe u die EINDES bereikt. Deze TIPS  kunt u onderaan deze pagina vinden.  

Tex Murphy Tesla Effect is FMV adventure game met actie elementen..  Je beweegt Tex door de game via de ASDW toetsen of de pijltjestoetsen van je toetsenbord, maar voor de rest doe je alles met je muis, zoals oppakken, interactie, gebruiken enzovoorts.......

Ook wil ik iedereen die denkt dat Tesla Effect een standaard adventure game is even waarschuwen......Tex Murphy Tesla Effect is GEEN gewone "point and click" adventure game.....het is een game met heel veel actie momenten en Tex gaat om de haverklap dood.  Met Actie momenteel bedoel ik niet dat je moet vechten in de game, dat hoeft niet.....maar je moet dan denken aan dat je Tex door een gang met heel snel heen en weer bewegende laserstralen moet manoeuvreren.......

.....of wat dacht je van een Spider doolhof, enge gemuteerde insecten, tunnels en gangen waar je vuurballen moet ontwijken en.....als klap op de vuurpijl een pikdonker doolhof vol met mijnen en onzichtbare drones waar jouw Tex 10.000 keer doodgaat......Het is maar dat je het weet wat je voor een soort game koopt, als je besluit de game te kopen.

Je kunt de game niet op disk kopen.....je koopt de game als download via gog.com of Steam en waarschijnlijk ook wel via andere verkoopsites. Als je de game koopt dan koop je een download van ongeveer 15 GIGABYTE. Na het downloaden pak je de download uit en dien je de game te installeren. Koop je de game bij gog.com dan mag je ermee doen wat je wilt. Je mag het zo vaak installeren als je wilt, ook op andere computers, en je mag het dan op disk branden.

Tex Murphy Tesla Effect is een zogenaamde Motion Video Game.....er is een bijna 3 uur lange film voor opgenomen met echte levende acteurs. Je controleert in de game Tex en krijgt op diverse momenten prachtige video's te zien. Als je de game voor de 1e keer opstart dien je een Profiel aan te maken. Je kunt meerdere profielen aanmaken, wat betekent dat je dus meerdere gamesessie tegelijker tijd kunt spelen.

Zodra je een profiel hebt gemaakt krijg je de vraag of je in "Casual Mode" of in "Adventure Mode" wilt spelen. Lees, voordat je voor "Adventure Mode" kiest even de uitleg goed door.

"Casual Mode" wil niet zeggen dat je de game dan als een "Casual" game speelt....nee..de game blijft hetzelfde als in "Adventure Mode", maar in "Casual Mode" heb je dan de beschikking over de zeer uitgebreide Hintfunctie en, niet onbelangrijk, de SKIPKNOP waarmee je in puzzels de puzzel automatisch kunt laten oplossen.

Zoals gezegd.....je kunt meerdere Profielen aanmaken....je speelt de game in het profiel dat je start, maar je kunt van profiel wisselen. Het voordeel hier van is dat je dus meerder New Games kunt starten en dus kun je in het ene profiel het ene scenario spelen en in een ander profiel een ander scenario.

Want je moet op diverse momenten keuzes maken in de game....Ga je voor Taylor of blijf je trouw aan Chelsee....de keuzes die je maakt bepalen hoe voor jouw de game zal aflopen....... Voor zover ik weet kent de game in ieder geval 5 verschillende eindes, maar er zijn al geluiden dat het er 7 zijn......Er zijn maar 2 eindes waarin het voor onze Tex goed afloopt....in alle andere eindes overleeft Tex de game niet......voor zover ik dat nu weet natuurlijk want ik speel momenteel het Taylor scenario......en ben in dag 8.

De game is verdeeld in dagen.....je moet per dag alles doen wat je moet doen om naar de volgende dag te gaan....dat gebeurt vanzelf zodra je in de dag alles hebt gedaan wat je moest doen......meestal zie je dan een filmpje en er zitten een paar hele lange filmische momenten in de game.

Smart Alex:

Al meteen in dag 1 vindt Tex zijn Smart Alex.......Je Smart Alex is je onmisbaar hulpje in de game

Ik ga de werking van de Smart Alex hier verder niet uitleggen wat dat doet de game zelf via een Tutorial, die je ook kunt overslaan maar ik zou er maar even naar kijken...je hoeft zelf niets te doen in de tutorial.

Saven en Loaden:

In het spel tover je het menuscherm te voorschijn via je ESCAPE-toets. 
Hier kun je Saven/Loaden, naar de spelopties gaan en de help lezen en de game verlaten.

De HELP in het menuscherm is NIET de Hintfunctie. De game saved zelf en doet dat op vele momenten....er wordt dan een AutoSavefile gemaakt. Maar je kunt ook zelf saven, zoals je op het volgende plaatje kunt zien....

Ik speel de game op mijn Windows 7 computer en dan worden je saves opgeslagen in Appdata/ Local/BigFinishGames/Teslaeffect/profielnaam... zoals je op het volgende plaatje kunt zien.

Save in het ene profiel zijn niet uitwisselbaar met saves van een ander profiel en ook kun je geen Saves van een ander gebruiken of je moet hetzelfde scenario spelen, want in de saves worden je scenario gegevens opgeslagen.,....Speel jij bijvoorbeeld het Taylor scenario en kom je niet verder en vraag je dan op internetforums om een Savegame, dan moet je er wel bij vertellen dat je het Taylor scenario speelt......De game is in alle scenario's hetzelfde maar de keuzes die je tijdens het spelen maakt bepaald wel hoe je op een gegeven moment verder moet en welke tussen filmpjes je zult zien en natuurlijk welk einde je zult meemaken.

In de game roept je Smart Alex op via je rechtermuisknop. Je Smart Alex is je onmisbare hulp in de game en als je de tutorial hebt bekeken dan weet je hoe het werkt en wat de diverse functies zijn.

Het Hintsysteem (Alleen in Casual Mode)

Via Smart Alex heb je, als je "Casual Mode" speelt, toegang tot de Hints......voor elk gebied in de game zijn er aparte hints en je kunt in het Hintscherm schakelen tussen de diverse hint......

Puzzels:

Puzzels en de Auto-oplosknop/Skipknop:

Puzzels activeer je via de Open cursor, waar je ook deuren en kasten/laden mee opent. Hier is een voorbeeld van een puzzel

Zodra je een puzzel activeert dan "bevriest" je scherm want je bent dan in de puzzel.....helaas zoom je nooit echt in en zijn de schermpjes om de puzzel op te lossen klein of je staat er verweg van.

Je krijgt ook geen Handje waarmee je dan op de knoppen moet drukken.....dat dien je met de gewone witte pijl cursor, die best wel klein is en vaak nauwelijks te zien is. Weet je een puzzel niet op te lossen dan kun je de puzzel door de game laten oplossen via de Auto-oplosknop/skipknop....maar dat kan alleen in "Casual Mode".

De Skipknop verschijnt echter niet altijd meteen....vaak moet je het eerst 1 of 2 keer zelf proberen en fout gaan en dan NIET de puzzel verlaten....Na 2 foute pogingen verschijnt dan de Skipknop, die is eerst nog oranje en dan nog niet beschikbaar....je moet dan nog 1 of 2 pogingen doen om de Skip knop helemaal te laten verschijnen, zoals je op de plaatjes hieronder kunt zien

Mike en Ike Hammer Comic Books:

In de game kun je Mike en Ike Hammer Comic books verzamelen.....als je alle Mike en Ike Hammer Comic books weet te vinden dan gaat, als je de game hebt uitgespeeld, de Geheime Kamer van Tex open. Dus zoek de Comic Books en pak ze dan....de game slaat de Mike en Ike Hammer Comic Books vanzelf op in het rek in Tex's slaapkamer in het Ritz hotel te Chandler Avenue.

Ok........wat zal ik nog meer vertellen over de game......GA HET SPELEN.....het is een Fantastische game, maar denk erom.....het is geen gemakkelijke Game.....Tex kan op heel veel momenten dood gaan, vooral in de actiestukken zoals de laser gang, het spider doolhof en, als je eenmaal in de Tesla Facility bent, door smerige vuile gemene insecten.....dus bedenk waar je aan begint, voor dat je de game gaat kopen....

Oja....als Tex doodgaat dan "kickt" de AutoSave in...Je ziet eerst een kort filmpje van de begraafplaats en hoort een sarcastische opmerking van Smart Alex en dan kun je het meteen opnieuw proberen

TIPS: 9 Juni 2014

heb de game inmiddels 3 keer doorgespeeld, via de keuze voor Taylor, voor Chelsee en voor Ariel....hier een korte beschrijving van deze 3 scenario's. Berg de game nu een tijdje op want ik heb geen zin meer om nu nog voor de 4e keer voor het grootse deel hetzelfde te doen.

Het Taylor Scenario:

Zojuist Tex Murphy Tesla Effect uitgespeeld via het Taylor Scenario en ik kan dus bevestigen dat Tex een Happy End krijgt via dit Scenario. Wil jij dit einde van de game ook meemaken kies dan, op het moment dat je moet kiezen tussen Taylor of Chelsee, voor de optie Taylor en als je moet kiezen tussen Ariel en Taylor kies je voor Taylor. 

De keuze die je maakt bepaald welk einde je uiteindelijk zult zien.....Kies je bij de eerste keuze voor Chelsey dan loopt de game toch anders dan als je voor Taylor had gekozen en dan is ook zo als je voor Ariel kiest inplaats van Taylor.......

 In het Taylor scenario zit geen pikdonker doolhof met drones en mijnen...ik ben het niet tegen gekomen. Wel een Spider doolhof, waar je echt heel makkelijk doorheen navigeert als je de spin maar uit de weg blijft. En ook de Vuurballen in sommige gangen in de Tesla Facility zijn makkelijk te ontwijken.  Ik heb helaas niet alle Mike en Ike Hammer Comic books gevonden.....ik mis er 3, en daarom heb ik niet de geheime kamer in Tex's office Unlockt.

Vrijdag 23 Mei: 
Het Chelsee scenario.

Het enige verschil met het Taylor scenario is dan de eindfilmpjes. Aan het eind, als de Immortal Coil vernietigt is, wordt Tex gearresteerd, net zo als in het Taylor scenario. Maar omdat je Taylor hebt afgewezen komt ze nu dus Tex niet redden. Tex wordt gearresteerd maar weer vrijgelaten en in de eindfilmpjes zien we dan Tex in de Chelsee room van het Ritz.......Tex is er achter gekomen dat Chelsee ook nog leeft maar inmiddels al 7 jaar gelukkig is getrouwd. Eenzaam en alleen vertrekt Tex uit New San Francisco. Het wordt dan 10 maanden later en we zijn in de Petrified Bar.......Tex en Saffyre zijn blijkbaar een item geworden en in de bar ontstaat een vuurgevecht met de enige overgebleven vijand (ben de naam even kwijt)......Tex wint het gevecht en hij en Saffyre gaan samen een turbulente toekomst tegemoet.

Het verschil tussen het Taylor en het Chelsee scenario zit hem dus niet in de gameplay....De game is hetzelfde.....alleen de eindfilmpjes zijn dus anders. Er zijn nog meer scenario's, zoals het Ariel scenario. 

Het Ariel scenario 

geeft je als  extra verhaallijn het  "The Treasure of the Czars" verhaal,  met  daarin een paar nieuwe locaties zoals het Riool en het Blue Dragon pakhuis. Het hoofdverhaal blijft natuurlijk weer hetzelfde maar in het Ariel scenario kom je erachter waarom Tex een koffer met 50.000 dollar in zijn office heeft. Het Ariel scenario laat je zien wat Tex de afgelopen 7 jaar voor een klerelijer is geweest. Je ontmoet het Russische meisje en zij blijkt de erfgename van de Romanovs te zijn en in het bezit van het Copper Egg. Je ervaart meer over Ariel en de White Guard Movement. Je komt in een paar nieuwe locaties, zoals het Riool onder Chandler street en het Blue Dragon Warehouse.....

Om in het Ariel Scenario te komen moet je dus, in het Beach House, voor Ariel kiezen. 

Je moet dan je eerdere keuze voor Chelsee of Taylor laten vallen. Dus als dan in het Beach House Taylor opduikt dan moet je haar afwijzen. Ook in het afwijzen van Taylor heb je weer 3 mogelijkheden en de manier waarop je Taylor afwijst is ook wel degelijk van belang voor hoe de game afloopt voor Tex. Als je voor Ariel hebt gekozen moet je ook de nacht met haar doorbrengen......

Van Ariel krijgt Tex dan de sleutel tot het riool en Tex gaat er dan meteen de volgende dag naar toe.

Het Riool is een doolhof waarin je moet uitkijken voor de Morlock die er ronddwaalt en voor de riool rat.......

In het riool moet je de deur met het blauwe vraagteken erop vinden, en dat is nog een hele zoektocht. 

De blauwe vraagteken deur brengt je bij de Waarzegger. Pak het Kaartje van de Waarzegger

In de Blue Daragon moet je dan 16 fragmenten van een 100 jaar oude foto vinden om die 16 fragmenten dan uiteindelijk in elkaar te puzzelen. Tevens zijn er een aantal klikplekken die je een aantal filmpjes tonen waarin duidelijk wordt dat Tex door het Russische Meisje was ingehuurd om haar, en haar Farberge Egg, te beschermen.......Uit die filmpjes wordt dan duidelijk dat Tex het Russische meisje heeft verraden voor zijn koffer met  50.000 zilverlingen, waar deze game mee begon.....

Als je de Blue Dragon kamer hebt opgelost dan beland je vanzelf weer in Chandler Avenue en ga je door met het hoofd verhaal van de game. Aan het einde van de game word Tec dan gearresseert maar dan duikt Ariel op om Tex te redden


Louis Koot