2013: Walkthrough door: Louis Koot  

Introductie

Myst 5 (V) End of Ages is het laatste deel in de Myst serie. Het is echt het einde van een tijdperk dat zo'n beetje 20 jaar heeft geduurd en dat ons 5 prachtige games heeft opgeleverd. Als je er in slaagt om Myst 5 tot het einde uit te spelen, wat best nog een moeilijk klus is, dan garandeer ik je dat ook jij dan een klein traantje zult moeten wegpinken......het einde is toch tamelijk weemoedig en droevig........

De game houd zelf je voortgang in de gaten omdat er automatisch wordt gesaved, telkens als je de game afsluit. Als je daarna de game weer opstart dan kun je via "Continue" weer verder spelen vanaf het punt waar je was toen je de game afsloot. Maar je kunt ook zelf SAVEN, op elk gewenst moment en op elk gewenst punt in de game. Hiertoe dien je dan wel eerst de "Save Bol" en het "Journaal boek" te vinden. Vanaf het moment dat je de "Save Bol" en het "Journaal boek" hebt gevonden kun je zelf saven en loaden. Rechtsboven in je speelscherm vindt je de "Steeksleutel" om in het Optiemenu te komen en daar worden ook al je boeken opgeslagen die je in de game zult vinden, ook je Journaal en je Save Game Bol

Als je de game opstart dan kom je in het Startscherm. Klik op "Play" om te beginnen. Na de gebruikelijk intro filmpjes en een LOADING kom je in het Hoofdmenuscherm:. Via "New" begin je dus een nieuw game. Via "Continue" ga je steeds verder waar je gebleven was in de game als je hebt afgesloten. Via "Options" kom je in het "Optiescherm" alwaar je allerlei instelling kunt veranderen en aanpassen. "Quit" brengt je terug op je Windows bureaublad.  Ik wil je aanraden om eerst maar naar de "Opties" te gaan om daar, via de tabbladen "Video", "Sound" en "Control" de game-instellingen even naar je eigen voorkeuren in te stellen.

Ik zou zeker de Ondertitels inschakelen. Ze zijn wel in het Engels, maar je volgt dan al het gesproken woord toch beter.  
In de "Controls" sectie kun je aanvinken hoe je de game wilt besturen.

Zelf heb ik gekozen voor de "Classic Plus" besturing en daar zal mijn walkthrough ook op gebaseerd zijn voor wat betreft het bewegen en het klikken in het spel. In het spel is dan 1 klik met je linkermuisknop 1 lange stap vooruit. Als je alle instellingen naar jouw tevredenheid hebt ingesteld, keer dan terug naar het "Hoofdmenuscherm" en klik nu op "New Game". Begin een "New Game" via 1 van de "Player" mogelijkheden en je kunt beginnen met Myst V: End of Ages:

De Game begint niet met een spetterend introvideo maar met de stem van Atrus.
Je ziet een Brief over je scherm fladderen en je hoort Atrus.

Atrus is nu een oude en vermoeide man. Zijn beide zonen, Sirrus en Achenar, zijn dood en ook zijn vrouw Catherine is al weer een paar jaar geleden overleden. Al zijn Boeken zijn verwoest. Zijn dochter, Yeesha, heeft ook al jaren geleden de benen genomen en daar heeft Atrus nooit meer iets van vernomen. De tijd van Atrus is voorbij. Dit is zijn Afscheidsbrief. Hij heeft zijn hoop gevestigd op Yeesha om de fouten uit het verleden nog goed te maken. Zal Yeesha de druk kunnen weerstaan of zal zij er ook onder bezwijken?

Hoofdstuk 1: The Great Shaft and Direbo
Hoofdstuk 2: Taghira Age
Hoofdstu 3: Todelmer Age
Hoofdstuk 4: Noloben Age
Hoofdstuk 5: Laki'ahn Age
Hoofdstuk 6: K'Veer: The End of Ages

Walkthrough door: Louis Koot