2017: Walkthrough door: Louis Koot  

Hoofdstuk 1: Proloog in Instanboel

Over de walkthrough:

  • Spullen bekijken doe je met de "Oogcursor". Ik noem dat in de walkthrough "zoom in op....." of soms ook wel "Bekijk....."

  • Vaak kom je dan in een close-upscherm. Om weer uit een close-up te geraken klik je met de Krommepijl, die je dan meestal onderaan in het scherm ziet verschijnen. Ik noem dit in de walkthrough "Uitzoomen" of "Zoom uit".

  • Spullen pakken doe je met je "Handcursor". In de walkthrough noem ik dit "Grijp de/het........"

  • Er moet veel....heel veel gepraat worden in deze game. Je praat met andere lieden door op ze klikken met je "Mondcursor". 

  • Gesprekken gaan dan meestal eerst vanzelf maar dan verschijnen de Gespreksopties/vragen. 

  • Je klikt dan op een optie/vraag om deze te gebruiken. 

  • Sla nooit een gespreksoptie over. 

  • Gebruik ze altijd allemaal en doe dat vooral altijd in de "van boven naar beneden" volgorde zodat je nooit een optie overslaat.

  • In de walkthrough zal ik alleen die gespreksopties vermelden die je echt absoluut moet gebruiken.

De werking van de, ingewikkelde, Inventory, leg ik in de walkthrough uitgebreid uit, daar waar het nodig is.

De game begint met een intro film

Het is 1924 en in New Plaza, New York, staat een politiemacht op het punt enige medeplichtigen aan de ontvoering van de kleine Daizy Armstrong te arresteren gearresteerd. De 2 in het huis worden gesommeerd om zich over te geven en als ze dat niet snel genoeg doen beginnen de agenten het huis te doorboren met kogels. De 2 mannen in het huis kiezen dan eieren voor hun geld en met opgeheven handen komen ze naar buiten om zich te laten arresteren.

Hoofdstuk 1: Proloog: 

 We slaan dan 10 jaar over want het is nu 1934 en......... Antoinette Marceau, een "junior clerk" bij de Express Line, de spoorwegmaatschappij welke de beroemde OriŽnt Express spoorlijn exploiteert, staat op de kade van de haven. Antoinette's opdracht is het om Hercule Poirot veilig en wel de OriŽnt Express in te begeleiden en om er tijdens de lange reis naar Parijs er voor te zorgen dat het de beroemde Belgische detective aan niets zal ontbreken.

Antoinette staat aan het begin van de marktstraat welke ze moet volgen om bij het station te komen. Verder op in de straatstaat Hercule Poirot, de beroemde Belgische detective. Antoinette roept Poirot, maar die doet of ie Oost-Indisch doof is en hij loopt verder. Antoinette zet zich ook in beweging, achter Poirot aan en je krijgt dan de controle over Antoinette. Je zult wel hebben begrepen dat jij in deze game dus Antoinette bent. Je moet Poirot volgen naar het station. Telkens als je op het volgende scherm komt zie je Poirot weer staan. Onderweg naar het station ontmoet je ook enige andere reisgenoten waar je iets voor moet doen om te zorgen dat ze uit je weg gaan staan

Antoinette komt op het volgende scherm terecht. Onderin het scherm staat Chef-kok Klaus, van de OriŽnt Express trein. Klaus staat te delibereren met de messenverkopen over welke van de 2 hakmessen het beste hakmes is om vlees te hakken. Klaus en die messenverkoper staan behoorlijk in de weg. Je hoeft Klaus niet aan te spreken. Loop gewoon door naar de onderkant van het scherm en Klaus spreekt dan vanzelf Antoinette aan. Klaus zwaait dreigend met zijn beide Hakmessen in het rond terwijl hij Antoinette vraagt welke van de 2 hakmessen het beste is om er vlees mee te hakken.

 Je moet een antwoord kiezen uit 3 mogelijkheden. Als je er voor kiest om Klaus geen afdoend antwoord te geven dan blijft ie in de weg staan. Je klikt op een antwoord om Antoinette dat antwoord te laten zeggen. Klik dus op: "The cleaver in your left hand"  en Klaus en de messenverkoper doen een stap opzij.  Zo...je kunt verder. Dus dubbelklik met je "Voetjes" onderaan het scherm en....We zien Poirot dan staan praten met een andere koopman en dan komt Antoinette op het volgende scherm.Poirot staat te praten met de wijnverkoper. Achter Poirot staat een man in een bruine jas te praten met de Pottenverkoper

 

Klik weer met je mondje op Poirot en hij zal weer verder doorlopen en Antoinette ook. Antoinette komt dan op de hoek van de straat terecht, voor de mandenverkoper. Verder op zie je Poirot dan weer staan bij 2 mannen die gezellig midden op straat met elkaar staan te discussiŽren.Er staan 2 geiten.

 Er staat een geit onderin het scherm maar er staat ook een geit vlak bij Antoinette, bij de tonnen. 

Die geit bij Antoinette en de tonnen staat is aan het vreten. 

Bekijk die vretende geit met je "Oog". Antoinette vraagt zich dan af wat die geit in hemelsnaam staat op te vreten. 

NB: Je moet nu deze geit met je oog bekeken hebben zodat Antoinette zich heeft afgevraagd wat die geit staat te vreten.
 Vergeet je dit te doen dan kun je zo dadelijk de parasol niet vinden.

Als Antoinette de geit heeft bekeken dan klik je weer met je "mondje" op Poirot, die dus verderop in de straat staat. Antoinette gilt weer naar Poirot, maar of hij is echt hartstikke doof of hij wil het domweg niet horen. Poirot loopt weer door en Antoinette dus ook. Antoinette beland bij die twee mannen en de graankar. De twee mannen blokkeren Antoinette de verdere doorgang..

Je kunt gewoon proberen om door te lopen of je klikt met je "Mondcursor" op deze beide heren. In beide gevallen spreekt Antoinette deze heren aan en vraagt ze of ze even uit de weg willen gaan, wat deze zeer "beleefde" heren niet willen doen Dit zijn de heren Foscarelli en Hardman en ze discussiŽren over welke pot/schaal van betere kwaliteit is, de Kutahya of een Iznik schaal.  De heren willen dat Antoinette een Kutahya pot voor hen gaat halen. Geef 1 van beide mogelijke antwoorden maar beide heren vertikken het om uit de weg te gaan. Ze zullen pas uit de weg gaan als Antoinette hen zo'n pot brengt. 

Op de kar, die links staat, liggen zakken met graan maar ook een handvol losse graankorrels, maar je kunt die graankorrels nu nog niet grijpen. Ga nu, via rechtsonder, een scherm terug en je bent terug op het scherm met de twee geiten. Ga nog een scherm terug, via de rechterrand van het scherm. Antoinette staat dan vlak voor de Pottenstal.

 Klik met je "Oog" nu op de pottenstal en Antoinette loopt er nu naar toe en je bent dan in de close-up van deze stal. Je ziet de potten in de stal. De verkoper is nog steeds druk in gesprek met die vent in het bruine jasje. Dus de verkoper schenkt totaal geen aandacht aan Antoinette. Grijp dus de enige Pot die je kunt grijpen en je hebt een Kutahya Pot te pakken. 

Dubbelklik met de "voetjes" onderaan het scherm om uit de close-up te gaan. Ga terug naar Hardman en Foscarelli. Praat weer met deze beide heren en vanzelf geeft Antoinette de Pot aan Hardman en de beide heren gaan hun discussie verder voeren op de stoep. Grijp dan nu ook de Graankorrels van de Graankar.

Loop dan verder door. We zien Poirot weer. Poirot staat nu bij de Vijgen/Dadels verkoper. Bij Poirot staan twee oudere dames. 

Klik weer met je "mondje" op Poirot en weer kuiert hij rustig door, zonder te laten merken dat ie Antoinette heeft gehoord. Wel....wellicht is dat ook wel zo. Antoinette loopt ook verder door maar wordt dan tegen gehouden door de twee oudere dames. Dit zijn Prinses Dragomiroff en haar gezelschapsdame Fraulein Schmidt.

De arme Prinses Dragomiroff is haar parasolletje kwijt en aan Antoinette wordt gevraagd of ze de parasol eventjes wil gaan zoeken. Geef een onbeleefd antwoord. Schmidt wordt dan een beetje pissig. Geef dan een beleefd antwoord en de Prinses verzoekt dan uiterst beleefd of Antoinette toch niet eventjes haar parasol wil gaan zoeken. 

Wel...deze twee oudere dames zijn koppig. Ze wensen van geen wijken te weten, dus er zit echt niets anders op dan in hemelsnaam die parasol voor de Prinses te gaan zoeken. Ga dus nu 2 schermen terug, naar het scherm met de twee geiten. Het gaat om de geit die voor de stelling met de vaten staat. Klik met je rechtermuisknop om het Inventoryscherm te openen  Pak de graankorrels uit je inventory Grain). Sluit het inventoryscherm weer met je rechtermuisknop. Klik dan met je "Tandwielcursor" op de vretende geit en.......

.......Antoinette loopt iets door naar rechts en gooit het graan voor de geit op de grond. De geit huppelt er vrolijk op af en onder dankbaar geblaat gaat ie het graan op staan vreten.Waar de geit eerst stond zie je dan nu de Parasol van de oude taart....eh....sorry...van Prinses Dragomiroff. 

Grijp de Parasol en ga terug naar Dragomiroff en Schmidt. Vanzelf geeft Antoinette de parasol aan de Prinses en de beide dames smeren hem. 

Antoinette staat dus weer voor de kar van de vijgenverkoper. Loop door naar het volgende scherm, via de "voetjes" aan de onderkant van het scherm. Op het volgende scherm staat dan, rechts, de "Dikke Dame" de doorgang naar het volgende scherm in volle heftigheid te blokkeren. Die "Dikke Dame" is Greta Ohlsson, een Zweedse of Noorse. Loop door naar Greta, via de "voetjes" onder Greta, en zij zal Antoinette vanzelf aanspreken. 

Greta is een beetje de kluts en de weg kwijt. Of Antoinette haar wil begeleiden naar het treinstation want ook Greta reist mee met de OriŽnt Express. Knap hoor van Greta om te verdwalen, terwijl ze met haar dikke kont toch echt vlak voor de ingang van het station staat. .Je gespreksopties verschijnen. Geef Greta twee antwoorden en vanzelf is het gesprek dan afgelopen. Greta zal Antoinette nu volgen naar de trein. 

Loop door naar het volgende scherm. Op het volgende scherm gekomen zijn we dan eindelijk bijna bij de hoofdingang van het Sirkeci station beland. Helaas.....twee mannen staan voor de ingang van het station weer hinderlijk midden op straat. Klik met de "voetjes" op de twee mannen en Antoinette loopt naar ze toe, gevolgd door Greta. Dit zijn Hector MacQueen en zijn baas Ratchett

Ratchett vraagt aan MacQueen of "het beeldje" wel in de trein is geladen. Blijkbaar heeft ie hier op de markt een souvenir gekocht. Blijkbaar is Hector MacQueen in dienst van Ratchett en blijkbaar is Ratchett geen aangenaam heerschap. Antoinette vraagt of de heren even een stapje opzij willen doen zodat zij en Greta verder kunnen naar het station. Ratchett peinst er niet over en probeert de populaire jongen uit te hangen. Geef steeds een antwoord op Ratchett's opmerkingen en eindig dan ten slotte maar met "Must I summon the police?".  Hierdoor bind Ratchett dan in en doen de 2 mannen een stap opzij. Klik dan met de "voetjes" op de deuren van het station en.......Antoinette en Greta belanden op de stoep voor de hoofdingang van het station:

Klik met je "deurkrukcursor" op de deuren en....we belanden in het Sirkeci Station. Antoinette en Greta staan in de hal van het station. Je kunt maar 1 kant op, en dat is links de gang in. Dubbelklik dus met de "voetjes" in de gang links en op het volgende scherm dubbelklik je met de 'voetjes" aan de linkerrand van het scherm. 

We zien dan heel even Poirot die voor luistervink speelt om het gesprek tussen een man en een jonge vrouw af te luisteren. 

Antoinette en Greta komen dan ook op dit scherm terecht. Loop door naar de man en de vrouw. Antoinette en Greta blijven vlak voor die twee staan en we horen een deel van hun conversatie. Dit zijn Colonel Arbuthnot en Mary Debenham Arbuthnot krijgt dan Antoinette en Greta in de smiezen en zegt hen dat ze door moeten lopen. Dubbelklik dus met de "voetjes" linksachter en je komt op het volgende scherm waar je dan verder doorloopt via rechtsboven. Nu zijn we dan eindelijk bij de ingang naar het perron beland, en dus bij de kaartjescontroleur.

Praat met de kaartjescontroleur en Antoinette toont hem vanzelf haar treinkaartje voor de OriŽnt Express. De controleur scheurt het kaartje door de helft en in je inventory heb je dan nu een "Ticketstub". Greta kan zo gauw haar kaartje niet vinden dus zij blijft hier achter. Ga door de poort het perron op en loop dan door via linksonder en.........

....eindelijk zijn we dan bij de OriŽnt Express trein beland waar Hercule Poirot staat te praten met Pierre Michel, de conducteur van het Calais rijtuig. 

Loop door naar Poirot en Pierre.

We horen Pierre aan Poirot vertellen dat er voor Poirot geen plaats meer is aan boord van de trein. Blijkbaar is het Calais rijtuig helemaal volgeboekt door passagiers die ruim van te voren hebben gereserveerd en Poirot heeft niet gereserveerd. Antoinette bemoeit zich er mee en stelt zich voor aan Poirot. Pierre vraagt aan Antoinette of zij Poirot kan overtuigen dat er voor hem geen plaats is in de trein, maar dat is dus niet Antoinette's opdracht. 

Praat met Pierre en vraag Pierre om het Passagiersplan van de trein. Pierre geeft dit en in je documentensectie van je inventory heb je dan, onder "Maps" nu de Treinroute en het Treinplan en de Trein Manifest. HetTrain Manifest bevat de namen en coupť nummers van alle passagiers in het Calais rijtuig maar je kunt het manifest nu nog niet in je inventory zien staan. Praat met Poirot en gebruik de eerste optie om Poirot te vertellen dat je een "Big Fan" van hem bent en ook dat je heel erg geÔnteresseerd bent in misdrijven. Praat dan weer met Pierre en zeg nu: "Give Monsieur Poirot my room. I will be quite comfortable in the salon car".  Poirot stribbelt tegen maar gaat er dan mee akkoord als Antoinette ermee instemt om dan bij Greta Ohlsson in haar compartiment te verblijven.  

En zo zal het dan geschieden en nu gaat dan de game echt beginnen met:

Hoofdstuk 2: Prelude tot een Moord

2017: Walkthrough door: Louis Koot