2017: Walkthrough door: Louis Koot  

Hoofdstuk 2: De Kegelrotsen

A: Draaibrug:

De lichtcode:

Aan het einde van Hoofdstuk 1 ben je via de Luidsprekerdeur in de Kristal Kamer naar buiten gestapt.J 

Je bent nu in een nieuw gebied van het Rhem Eiland en je kijkt naar de DraaibrugLoop 1 klik verder en blijf dan even staan om de poort naar de draaibrug te bekijken. Rechts naast de poort zie je een witte tegel met het Zonsymbool aan de muur. Ook staat er een rode knop op een stang. Links naast de poort hangt een geel paneel aan de muur. Dat gele paneel zit vast aan een gele leiding die bij de Zontegel in de rotsmuur verdwijnt. Loop weer 1 klik verder door. Je staat dan voor de poort. 

Rechts staat de rode knop en kun je de zontegel bekijken. De draaibrug staat nu recht vooruit en je kunt nu over de draaibrug naar de overkant lopen. Doe dat nog niet. Bovenin de rode knop zie je dat er een Rode Tegel in de boog van de poort zit. Als je op die Rode Tegel klikt dan draait de Draaibrug dwars en verbind dan de 2 andere poorten met elkaar. Zet de draaibrug weer terug recht vooruit door weer op de Rode Tegel te klikken.Draai links. Links naast de poort hangt het Gele Paneel aan de muur. Je ziet 8 langwerpige knoppen in dit paneel. De bovenste 4 knoppen zijn nu grijs en de onderste 4 knoppen zijn nu zwart. Bemerk dat de rechter rand van zowel de bovenste 4 knoppen als de onderste 4 knoppen "gekarteld" is. 

Als je op de bovenste 4 grijze knoppen klikt dan kleuren die wit maar worden de onderste 4 knoppen grijs. Klik je dan op de onderste grijze knoppen dan worden die weer zwart en de bovenste knoppen worden dan weer grijs. Ok....je snapt nu de bedoeling van dit paneel nog niet, dus maak de bovenste 4 knoppen weer grijs en de onderste knoppen weer zwart.

Kijk weer door de poort naar het koepeltje aan de overkant. Op het koepeltje zit een lichtbalkje met 4 lampjes. Let nu goed op wat er gebeurt als je op de rode knop klikt....Als je op de Rode Knop klikt dan zie je aan de overkant, in het lichtbalkje, een reeks van 3 lichtflitsen. Noteer de positie van die reeks lampjes die opflitsen in het lichtbalkje als je op de rode knop hebt geklikt. Elke keer dat je weer op de Rode Knop klikt zie je een ander patroon oplichten. Noteer de lampjes die je ziet oplichten als je een keer op de rode knop klikt en.........Klik daarna NIET MEER op de rode knop want dan vervalt de code die je zojuist zag want je ziet dan een nieuwe lampjes code. Bij was het zo.....

1e serie lampjes = de lampjes 1 en 2 branden bij mij
    2e serie lampjes = de lampjes  1, 2 en 4 branden bij mij
3e serie lampjes = de lampjes 2 en 4 branden bij mij

Heb je die lampjes zien oplichten? En kon je de posities van de lampjes noteren? Klik dan niet weer op de rode knop. Ging het te snel dan zul je wel weer op de rode knop moeten klikken om het nog eens te proberen maar...elke keer dat je op de rode knop klikt zie je die lampjes in een andere volgorde oplichten. Ga nu 2 klikken vooruit over de draaibrug. Aan de overkant gekomen draai je gelijk linksom en....... Ook aan deze kant hangt er een Geel Paneel met daarin weer 4 grijze en 4 zwarte knoppen, net zoals aan de overkant....

Draai terug rechts en loop naar het koepeltje. Op de koepel zit dus het paneeltje waarin je die langwerpige lichtstreepjes zag oplichten toen je op de rode knop drukte. Loop het koepeltje in en.....door het tralieraam zie je dan een grijze deur met twee roestige roosters. Draai rechts en......Wel.....de volgende doorgang is afgesloten door een grote metalen koepeldeur die in het midden een gekartelde sluiting heeft. 

Rechts voor de deur staat een gele knop maar als je op de gele knop drukt dan gebeurt er niets. Links gaat er een blauwe kabel naar de deur achter het tralie raam. Loop terug naar de Draaibrug en teek de draaibrug terug over en loop dan verder door. Rechts kun je, via de Luidsprekerdeur, terug naar de Zwarte Kristal Kamer, maar dat doen we nu nog niet. 

Volg het pad nu linksaf en loop dan tot het volgende rechtsaf pad. Links hangt een groot grijs paneel....een grijze kabel gaat vanaf dat paneel naar rechts. Rechts staat een rode knop. Ga schuinrechts het zijpad op en....oeps....een waterbak belet je om de deur te bereiken en als je op de rode knop klikt dan gebeurt er niets. Die deur is de toegang tot het:

B: Het Printer Gebouwtje

Draai je om naar het grote grijze paneel. Dit is het "J-Paneel"

De "J"s puzzel

Rechts naast het J-paneel staat een gele knop. Dit paneel is een geheugenpuzzel.

Het paneel bevat 2 kolommen met vakjes. Verder zie je 2 kleine rode markeerpijltjes en 2 kleine zwarte markeerpijltjes ( 1 en 2 in de afbeelding). Links en rechts zie je ook 8 pijlknoppen (3, 4, 5 en 6 in de afbeelding). Met de pijlknoppen 3 en 5 verplaats je de 2 rode Markeerpijltjes (1) omlaag of omhoog langs de 2 kolommen. Met de pijlknoppen 4 en 6 verplaats je de 2 zwarte Markeerpijltjes omhoog en omlaag langs de 2 kolommen 

Als je op de gele knop naast het paneel duwt, verschijnen in de bovenste hokjes twee zwarte J's die langzaam door de kolommen naar beneden zakken. Terwijl de 2 zwarte  J's naar beneden zakken zie je 2 keer een RODE J en 2 keer een GESPIEGELDE J. 

Je moet onthouden in welke 2 vakjes je een RODE J ziet en in welke 2 vakjes je een GESPIEGELDE J ziet. Voor mij was het zo

Verplaats dan de Rode en de Zwarte Markeerpijltjes naar de vakjes waar je een Rode J en een Gespiegelde J in zag. De rode pijltjes plaats je dan voor het vakje waarin je de RODE J zag en de zwarte pijltjes plaats je voor de vakjes waar je de GESPIEGELDE J in zag. 

Je kunt het eindeloos blijven proberen, maar elke keer dat je weer op de gele knop klikt verschijnen de Rode en de Gespiegelde J's in een ander vakje. Is het je gelukt om de goede 4 vakjes te markeren, met de rode en de zwarte markeerpijltjes, dan hoor je een "Ping" geluid. Draai je dan terug om en klik op de Rode Knop en....uit het water komt dan een houten vlonder omhoog en de deur van het Printer Gebouwtje gaat open.

Ga dus het gebouwtje binnen. Het Printer gebouwtje heeft maar 1, vierkante, kamer. Als je binnenkomt sta je voor een schilderij dat aan 2 kettingen hangt. 

Op het schilderij zie je een golflijn. Rechts naast het schilderij zit een groene knop op de muur. Die groene knop steekt aan het einde van een grijze leiding. Er gebeurt niets als je op de groene knop klikt. Aan de rechter muur hangen 2 ronde platen waarop je een wijzer kunt verzetten naar A, B, C en D. Tussen de twee ronde platen hangt een bak waar de twee platen mee zijn verbonden. 

Onder de bak staat een prullenbak waar papier in ligt. Dit is de Printer, maar als je op de groene knop klikt gebeurt er weer niets. Het gebouwtje krijgt namelijk nu geen stroom. Draai rechtsom naar de ingang. Rechts naast de ingang hangt een tekening aan de muur. Zoom in op de tekening om het ding in close-up te bekijken en kopieer de tekening dan naar je documenteninventory door op je boek te klikken. 

Op de tekening zie je een paneel met 7 schermpjes en knoppen. Boven het paneel is een bergketen getekend van 7 puntige bergen. Pijlen verbinden elk schermpje met een berg. Dit is de Bergtekening. Verlaat de close-up en draai weer rechts.  Op de linkermuur hangt een groot paneel waarop een 4-puntige Ster is afgebeeld. Deze Ster is in feite een Kompas. Noem deze tekening de Sterkompas Tekening. De 4 punten van de Ster wijzen de richting aan. Als je de cursor naar onder het speelscherm beweegt dan verschijnt je eigen kompas weer en zie je dat je nu naar het Noorden kijkt. De bovenste punt van de Stertekening wijst dus nu naar het Noorden. In het centrum van de ster staan kleine vierkantjes. Als je met je cursor op het midden van de ster gaat staan dan verschijnen er Symbolen in alle vierkantjes. 

Teken de hele Ster, met al die vierkantjes met daarin alle symbolen, nauwkeurig na op een papiertje. Straks zul je deze symbolen moeten herkennen en ook precies moeten weten op welke posities ze in de Ster staan en dat moet je dan voor elk van de 4 kompasrichtingen doen. Als je nu de Ster nauwkeurig natekent dan kun je straks je tekening gebruiken om de symbolen te herkennen voor elk van de 4 kompasrichtingen.

Als je klaar bent met het natekenen van de Ster dan verlaat je deze kamer weer en loop je terug naar het J-Paneel. Bij het J-Paneel draai je rechts en volg je het pad verder naar de grijze deur in de gemetselde muur. Helaas gaat hierdoor de deur van het Printergebouw weer dicht en ook de vlonder is weer omlaag gezakt.  Vlak voor de grijze deur gaat het pad door een klein tunneltje.....

Pijpjescherm code 2

Als je in het tunneltje bent dan stop je even en draai je naar rechts.......In de rotsmuur steekt hier weer zijn rond pijpje scherm. 

Zoom in op het pijpje en plaatst dan je hand weer op het scherm en.......In dit pijpje zie je dan een 6-hoek, een Hexagon...

.de bovenste rechter rand van de 6-hoek is rood. In de 6-hoek weer een cirkel met een streepje dat 9 uur aanwijst

Teken dit weer nauwkeurig na. Zoom uit, draai links en loop nu door naar de grijze deur

C: De 9-Deuren Gang:

Open de grijze deur via de groene deurknop en stap dan naar binnen. Je bent nu in de 9-Deuren Gang en Je staat voor deur 1. De deur waardoor je binnen kwam is deur 9.Als je omdraait en door de gang loopt dan gaat deur 9 dicht en kun je niet terug naar buiten.  Staande voor Deur 1 draai je links en......je kijkt door de gang en ziet de deuren 2 t/m 8. 

Boven elke deur hangt een lamp. Draai weer links en zie......Deur 9, waardoor je binnen kwam vanaf het "J-Paneel", is ook dicht gevallen en.....helaas.....geen enkele deur, dus ook deur 9 niet, gaat open. Rechts naast ieder van de 9 deuren zit een paneel met 4 groene knoppen en 3 schermpjes. Met de 4 groene knopjes moet je voor elke deur de juiste cijfercode in de 3 schermpjes plaatsen om een deur te openen. De code is voor elk van de 9 deuren anders en je weet op dit moment geen enkele code. Aan het begin van de game heeft Kales je vertelt dat het de bedoeling is dat je 9 Fragmenten van een Stersleutel vindt. Wel.....deze deuren leiden je elk naar zo'n Sleutel Fragment. Staande voor deur 9 draai je weer links en zie......de achteruitgang van deze gang is wel open

Stap door de achteruitgang naar buiten en volg dan het zigzagpad en je beland op de:

D: Kegelrotsen Binnenplaats:

Achter de hekken staan in totaal 13 Kegelvormige rotsen. Je kunt helemaal rondlopen over deze binnenplaats. De 13 kegelrotsen lijken sterk op de bergjes die je zag op de Bergtekening die in het Printergebouw naast de ingang hangt, en waarvan je nu een kopie in je documenten inventory hebt staan. Volg het pad rond over deze binnenplaats en kijk steeds even rond.

Centraal in het midden gebied staat de Centrale Kegelrots. Alle andere 12 Kegelrotsen zijn via grijze pijpen verbonden met de Centrale Kegelrots en die is weer via een gele leiding verbonden met de Stroomkast. Aan het hek, dat het middendeel omheind, steken in totaal 12 kastjes met Rode Knopjes en de letters A, B, C, D. Noem deze 12 kastjes de Letterkastjes. Bij 1 van deze Letterkastjes zit er ook een Gele Knop. 

Naast 3 van de Letterkastjes zit ook een langwerpig paneel met 7 schermpjes en 7 oranje knoppen. In de 7 schermpjes kun je met de oranje knoppen de symbolen zetten die je ook op de Sterkompas Tekening zag, in het Printer Gebouw. In alle 3 panelen staan nu 7 Sterren in de schermpjes, dus dit zijn de Sterpanelen. Alle kastjes en Sterpanelen zijn via een dunnen kabel met elkaar verbonden en die kabel verdwijnt door de muur naar het Printer Gebouw. In de hoek, links achter, staat een Stroomkast, die echter nu geen stroom levert. 

De Sterpanelen Puzzel:

We gaan hier nu eerst aan de slag met die 3 Sterpanelen. Volg, vanaf de ingang van de binnenplaats, het pad rechtdoor, naar de volgende hoek, waar de Stroomkast staat,  en ga dan recht voor het 1e Sterpaneel staan. Staande voor het 1e Symboolpaneel zorg je dat je kompas zichtbaar is. De witte punt van het kompas wijst omlaag, dus de bovenste punt van het kompas geeft aan dat je nu naar het Zuiden kijkt. Dit Symboolpaneel is dus het Zuid Paneel.

Het Zuid Sterpaneel:

Als je recht voor dit Zuid Sterpaneel staat zie je ook 7 van de 13 Kegelrotsen. De Bergtekening heeft je getoond dat je de 7 schermpjes van het Sterpaneel moet "matchen" met de 7 Kegelrotsen die je nu ziet. Nummer nu voor jezelf de 7 Kegelrotsen, die je nu op de binnenplaats ziet, van links naar rechts 1 t/m 7 en nummer ook de schermpjes van het Sterpaneel, van links naar rechts, 1 t/m 7. Pak dan je eigen tekening van de Sterkompas Tekening erbij en draai je tekening zo om zodat de onderste punt het Noorden is en de bovenste punt het Zuiden is. De Sterkompas Tekening is dus in feite de plattegrond van deze Kegelrotsen Binnenplaats. Herken op je Sterkompas Tekening de posities van de 7 Kegelrotsen via  de symbolen en zet dan het juiste symbool in elk van de 7 schermpjes van het Sterpaneel. .......Aldus........

Je weet dan, voor dit Zuid Sterpaneel, welke symbolen je in de 7 schermpjes moet zetten. Klik dus op de rode knoppen onder de schermpjes om in elk schermpje het juiste symbool te zetten. In schermpje 1 zet je dus het symbool dat hoort bij Kegelrots 1, in schermpje 2 het symbool dat hoort bij Kegelrots 2...enzovoorts.......Aldus.....

Ben je klaar met dit eerste Sterpaneel dan ga je naar het 2e Sterpaneel, dat dus rechts om de hoek aan het hek zit. 

Ga weer recht voor dat Sterpaneel staan en kijk op je Kompas. Het Kompas geeft aan dat je nu voor het Noordoost paneel staat.

Noordoost Sterpaneel:

Weer zie 7 van de Kegelrotsen. Nummer de 7 Kegelrotsen die je nu ziet, weer van links naar rechts, 1t/m 7 en nummer ook de 7 schermpjes van het Sterpaneel weer 1 t/m 7. Pak de Sterkompas Tekening er weer bij en draai de tekening met de Noordpunt naar rechts. Identificeer op je Sterkompas Tekening weer de 7 Kegelrotsen die je nu ziet en zet dan weer in elk schermpje van het Sterpaneel het juiste symbool. Aldus:

Ben je klaar met dit paneel dan draai je links, 1 klik vooruit, draai rechts en....je staat voor het:

Zuidoost Sterpaneel:

Bij dit 3e paneel zie je dus weer 7 Kegelrotsen. Nummer de 7 Kegelrotsen, nu weer van links naar rechts, 1 t/m 7. Nummer ook weer de schermpjes van het Sterpaneel 1 t/m 7. Pak je Sterkompas Tekening er weer bij en draai de tekening weer zo dat de Noordpunt weer de rechter punt is. Identificeer  de 7 Kegelrotsen weer via symbolen op je tekening en vul die symbolen dan weer in op het Sterpaneel.....Aldus:

De 3 Sterpaneel zijn nu voorzien van de juiste symbolen en hierdoor krijgen nu het Golflijnschilderij en de Printer, in het Printergebouw, stroom. Ga terug naar de achteringang/uitgang van de 9-Deuren gang, maar ga de gang nog niet binnen. Blijf buiten voor de achteringang staan. Rechts naast de ingang van de gang steekt een Oranje Knop aan de buitenmuur..........

  • Druk op de Oranje Knop en.......Het licht in de gang gaat uit maar.....bij 3 deuren gaan de lampen dan weer heel even aan. 

  • Noteer de volgorde van die 3 deuren waar de lamp van aan ging nadat je op de Oranje Knop hebt gedrukt want het is een cijfercode waarmee je een deur kunt openen. 

  • Telkens als je op de Oranje Knop drukt zie een andere Lichtflitscode.

  • Stel je zag de lampen van de deuren 5, 8, 7 even aan gaan, dan is de code dus 587 en met deze code kun je dan of deur 5, of deur 8 of  deur7 openen. 

  • Je kunt de code die je zag dus maar voor 1 deur gebruiken. Gebruik je de code die je zag op bijvoorbeeld deur 8 dan kun je niet ook nog deur 5 of deur 7 openen met de code 587

  • Met de code die je krijgt als je op de Oranje Knop klikt kun je dus steeds maar 1 deur openen.

Je wilt nu echter terug naar het Printer Gebouw en daarvoor moet je deur 9 in de gang kunnen openen. Om deur 9 te kunnen openen moet dus in ieder geval de lamp van deur 9 oplichten als je op de Oranje Knop drukt. Druk dus net zo vaak op de oranje knop als nodig is om de lampen van 3 deuren aan te zien gaan, waarvan dan 1 van die deuren Deur 9 moet zijn. Voor mij was dit 7, 8, 9. Loop dan de gang in en draai links en zet op het paneel naast deur 9 dan de code in van de deurlampen die je zag aan flitsen, voor mij was dat dit dus 7, 8, 9. Dat doe je met de 3 bovenste groene knopjes. Klik dan op de onderste groene knop en.....Deur 9 gaat open. 

E: Printer Gebouw:

Als je deur 9 ook weer geopend hebt dan volg je het pad terug naar het "J-paneel.

Bij het J-paneel ga je linksaf en druk je weer op de rode knop om de vlonder weer omhoog te laten komen en de deur van het Printer Gebouw weer te openen. 

Ga het Print Gebouw weer binnen. In het Printgebouw sta je dan weer voor het Golflijn schilderij. De groene knop, rechts naast het schilderij, heeft nu stroom omdat je bij de Kegelrotsen de 3 Sterpanelen hebt opgelost. Klik op de groene knop en.....Het schilderij verdwijnt omhoog en je ziet nu een kijkgat in de muur.

Kijk door het kijkgat naar buiten en.....je ziet een deel van de Kegelrotsen Binnenplaats. Je ziet door het kijkgat weer 7 Kegelrotsen. Als je een denkbeeldig "golflijn" trekt op de bovenkant van de muur en over de 7 toppen van deze 7 kegelrotsen en die denkbeeldige "golflijn dan vergelijkt met de golflijn op het schilderij dan kom je tot de conclusie dat de golflijn op het schilderij gelijk is aan je denkbeeldige golflijn van de 7 kegeltoppen die je door het kijkgat ziet.

Dit is dus een aanwijzing voor de 12 Letterkastjes die rondom op de Kegelrotsen Binnenplaats staan. Zoom uit het kijkgat en draai dan rechtsom naar het Printerapparaat. Ook de printer krijgt nu stroom. Op de 2 wijzerplaten kun je de wijzer zetten op A, B, C, D, door op de wijzer te klikken, en hierdoor kun je dus lettercombinaties maken. 

Laat op de linker wijzerplaat nu de wijzer op A staan en zet op de rechter wijzerplaat de wijzer op dan op B. Je hebt dan de lettercombinatie AB. Druk nu op de groene knop en.....Er rolt een print uit de printer. 

Zoom in op de print. Het blijkt een print van een Golflijn te zijn. 

Kopieer de Golflijnprint naar je documentenscherm door onder het scherm op het boek te klikken.

Open dan het documentenscherm en.....de golflijnprint staat in het eerste van 12 vakjes waar je een lettercombinatie in moet typen. 

Typ in het vakje dus de letters AB want dit is dus de AB horizonlijn.

Je moet dus nog 11 keer een golflijn printen en daarvan dan een kopie opslaan in je documentenscherm en dan de lettercombinatie onder het schermpje typen. De AB print heb je dus al. Laat op de linkerwijzerplaat de wijzer op A staan en zet de linker wijzer op C en klik op de groene knop. Zoom weer in op de print en kopieer de print naar je documentenscherm. Typ dan in het vakje onder de print de letters AC. Doe dit vervolgens dan ook voor de lettercombinaties: AD, BA, BC, BD, CA, CB, CD, DA, DB, DC.  

Uiteindelijk heb je dan 12 golflijnprintjes in je documentenscherm

De 12 golflijn printjes tonen je dus elk een Horizonlijn van de kegelrotsen die je ziet als je op de Kegelrotsen Binnenplaats voor een Letterkastje gaat staan. Via deze 12 golflijn printjes kun je dus bepalen of je dan voor het AB, AC, AD enzovoorts kastjes staat.  Je moet dus nu terug naar de Kegelrotsen Binnenplaats. Verlaat dus het Printer Gebouw en ga terug naar de 9-Deuren gang. Open deur 9 weer via de groene knop en ga via de achteruitgang weer naar buiten en volg het zigzagpad terug naar de:

F: Kegelrotsen Binnenplaats:

De Letterkastjes puzzel:

Als je terug bent op de Kegelrotsen Binnenplaats loop je door naar het Letterkastje waar de Gele Knop bij steekt want we beginnen met dit kastje. Ga recht voor het Letterkastje staan. Je ziet het Letterkastje en je ziet weer 7 Kegelrotsen. Trek voor jezelf nu een denkbeeldige "horizonlijn" over de kegelrotsen en de bovenkant van de muur, net zoals je dat in het Printer Gebouw hebt gedaan toen je door het kijkgat keek. Vergelijk je denkbeeldige lijn dan met de Printjes in je Documenteninventory en je weet dan dat dit eerste kastje het AB kastje is. Met de rode knopjes op het kastje zet je dan de lettercombinatie AB in de 2 schermpjes van dit kastje.

Ga dit nu ook bij de overige 11 Letterkastjes doen. Vanaf het AB kastje ga nu dus steeds naar links, naar het volgende kastje. Ga steeds recht voor elk Letterkastje staan. Je ziet dan steeds weer 7 Kegelrotsen. Trek dan steeds een denkbeeldige Horizonlijn over de toppen van de Kegels en de muur en zoek dan in je Printjes de overeenkomstige golflijn en zet dan de lettercombinatie van dat printje op het kastje. Hier zijn alle afbeeldingen voor alle overige 11 Letterkastjes. Kijk steeds goed op de afbeeldingen of je wel voor het zelfde Letterkastje staat.

 

Heb je alle 12 Letterkastjes gehad dan ben je terug bij het AB Letterkastje waar de Gele Knop links naast zit. Druk op de Gele Knop en....

...Op de Centrale Kegel gaat dan de Bol, die halverwege aan deze Kegel zit, rood gloeien.

Het Stroomkastje dat in de hoek staat krijgt nu stroom, dus ga naar dat kasje en druk er op de groene knop en....het luik in het kastje gaat nu open

In het kastje staat een groene Pentagon (5-hoekige ring). Pak de Pentagon want je hebt dit ding later nodig.

Ga terug naar de achteringang van de 9-deuren gang. Blijf weer staan voor de achteringang van de gang. 

Aan het begin van dit hoofdstuk stond je voor de Draaibrug. Toen je bij de Draaibrug op de rode knop drukte zag je aan de overkant, op het koepeltje, een lichtcode opflitsen en in dat koepeltje zag je een tralievenster waar een grijze deur met 2 roestige rooster achter zit. Wel....De lichtjescode die je op het koepeltje zag is voor die grijze deur achter het tralievenster. We gaan nu proberen om bij die grijze deur te geraken en daarvoor moeten we in de 9-deuren gang door Deur 5.

Hoofdstuk 3: Het 1e Gouden Fragment:

2017: Walkthrough door: Louis Koot