2019: Walkthrough door: Dick Leeuw

Tekst en Screenshots door Dick Leeuw

Maak een profiel aan en start een nieuwe game. De controls zijn hetzelfde als bij The Room 1 en 2, je hoeft deze niet gespeeld te hebben om The Room 3 te kunnen spelen. Vooruit is dubbelklikken, terug is rechts klikken en draaien doe je met ingedrukte linkermuisknop. Je krijgt een tutorial als je de game start. Het is een spel met 4 einden, deze walkthrough doet eerst 4 hoofdstukken om 4 Pyramides te vinden. Je hebt nu alles om de extra puzzels op te lossen voor de andere einden, deze puzzels ga je nu eerst oplossen. Daarna doe je hoofdstuk 5 voor de laatste Pyramide. De 5 Pyramides heb je voor alle einden nodig.

 Hoofdstuk 1: Intro + de Cel

Je zit in een trein en op tafel ligt een journaal, dubbelklik op het journaal om het te openen. De bladzijden sla je om door met ingedrukte linkermuisknop te slepen.

Lees het journaal door en zoom dan uit door rechts klikken. Je rijdt dan door een tunnel en opeens zit een duister figuur tegenover je.

Even later is deze weg en nu staat er een kist op tafel, dubbelklik op de kist.

Je zoomt in op de kist en je ziet een sleutel liggen bovenop de kist, pak de sleutel. Er is geen sleutelgat in de kist, je krijgt de aanwijzing om je magisch lens uit je koffer te gebruiken. Zoom uit en zoom daarna in op de koffer, je ziet dan dat je de grendels weg moet schuiven. Je moet daarna de deksel van de koffer optillen. Bovenaan de deksel zie je kleine grendel, schuif deze opzij en de inhoud van de deksel wordt zichtbaar.

Zoom in op het midden van de deksel en pak daar het magisch oog.

Deze staat nu rechts op je scherm, klik erop om verborgen zaken te zien. Klik nogmaals op de lens en je beeld wordt weer normaal.

 Je krijgt dan de aanwijzing om de lens op de kist te gebruiken. Zoom uit van de koffer en zoom daarna in op de kist door dubbel te klikken.

Klik dan op de lens en je ziet de binnenkant van de kist.

Je ziet een aantal losse stukken, deze kan je in elkaar schuiven tot een kubus met in het midden een sleutelgat.

Je ziet nu een sleutelgat in de kist, sleep de sleutel die je net gevonden hebt naar het sleutelgat.

Je ziet dan de aanwijzing dat je de sleutel moet draaien.

De kist klapt open en daar vindt je een piramide, pak de Pyramide. Vanzelf ga je dan naar het volgende deel, je bent beland in een cel.

Zoom in op de celdeur en maak het luik open.

Je ziet dan een stenen tafel en een man komt binnen, deze loopt naar de tafel en vertrekt dan weer.

Zoom uit en kijk even rond in de cel. Je ziet een hek, deze moet je openmaken om de andere einden te kunnen spelen.

Je ziet ook een driehoekige sokkel, bovenop ligt een papierrol. Dubbelklik 2x op de rol om deze te openen, lees het bericht van de The Craftsman.

 Op de zijkanten zie je halfronde dozen en op de voorste punt zie je een vierkant plaatje.

Zoom in op de onderkant van zo’n doos en je ziet dat je deze kan draaien. Je moet nu het juiste voorwerp naar voren draaien.

Maar wat is het juiste voorwerp, zoom uit en klik op de lens. Je ziet nu een tekst staan. Er zijn 3 teksten: “The Poor Have Me The Rich Need Me”. Zoom weer in op de doos onder deze tekst en draai deze totdat je een leeg vak ziet. Dat is het juiste voorwerp: niets. De volgende zin is: “My face is silent without my hands”. Zoom weer in op de doos en draai deze totdat je een horloge ziet. Draai dan naar de laatste kant, daar staat: “The power of flight the well of knowledge”.

Zoom in op de doos en draai totdat je een veer ziet.

Het plaatje voorop schuift nu open, je ziet een brief. Klik daarop om deze te lezen. Klik de brief weg en pak dan het doosje dat daarachter lag.

Klik deze doos naar je inventaris en klik dan op die doos in je inventaris. Deze komt nu in je scherm te staan, draai aan het slot om de doos open te maken.

Sleep dan de deksel naar boven, binnen in vindt je nog een lens. Deze wordt op de andere lens geplaats.

 Je ziet nu een glinstering op het slot van de deur, klik op je lens en zoom in op het slot.

Zoom dan in op de glinstering en je gaat het slot in, je moet nu de 4 witte strepen op gelijke hoogte zetten.

Als dat gelukt is gaat de deur van slot, als de deur open is ga dan de volgende ruimte in. Je kan hier even rondlopen en kijken naar de deuren maar je kan er nog niks mee. Loop naar het midden naar de stenen tafel, het is eigenlijk geen tafel maar een bak met een dikke vloeibare massa erin. In het midden is een ronde schijf, op de rand ligt weer een papierrol.

Dubbelklik op de rol en klik daarna nogmaals op de rol om deze te openen. Lees de rol en zoom daarna uit.

Zoom in op de ronde schijf in het midden en sleep de Pyramide vanuit je inventaris naar gele vlak op de schijf.

De Piramide klapt op en gaat draaien en gaat dan op de middelste cirkel staan.

Hoofdstuk 2: De Lichttoren.

Uit de vloeistof komt een embleem omhoog, pak dit embleem.

Zoom uit en draai naar rechts, daar zie je een paneel met emblemen. Zoom daarop in en sleep het embleem naar de lege plaats rechtsonder.

De 4 andere lege plekken hebben nu ook emblemen, deze emblemen kan je wijzigen.

Zoom nu in op de linker kant van het paneel, je moet nu deze 2 emblemen verdraaien zodat je daarmee het onderste embleem kan maken.

Vanzelf zoom je dan in op de onderkant en je ziet het linker zwaard verdraaien.  Zoom uit en zoom daarna in op het rechterdeel.

Verdraai ook hier 2 emblemen zodat je het onderste embleem kan maken.

Nu verdraait het rechter zwaard, je zoomt uit en de nis waar het paneel hangt schuift omhoog. Ga de kamer in en kijk even rond, voor je zie je een raam met links daarvan een stroomapparaat. In het raam zie je een schakelaar en ook zie je rechts een apparaat op een driepoot staan.

Als je even omdraait zie je een bureau met een apparaat erop, ook ligt er een papierrol. Achter het bureau staat een klok, deze staat stil. Als je later hier terugkomt dan werkt de klok en op de klok wordt de tijd van jouw computer weergegeven. Als je nu je lens gebruikt zie je 4 strepen op de wijzerplaat, op 00, 15, 30 en 45 minuten. Dit zijn puzzels voor de andere einden.

Ga naar het stroomapparaat,  je moet nu de hendels A, B, C en D verschuiven zodat de stroom gaat lopen. De wijzer rechts komt nu in het rood te staan.

Vanzelf ga je naar de schakelaar bij het raam. Zet de schakelaar omlaag en je ziet in de tuin lampen gaan branden.

Je ziet ook dat het snoer ook stroom heeft en naar het apparaat op de driepoot gaat. Zoom in op dat apparaat en zet de schakelaars omhoog, er gaat een luikje open.

Druk op de knop en het apparaat gaat open.

De stroom gaat nu verder naar het apparaat op het bureau. De laden en deurtjes van het bureau zitten op slot, hier kom je voor terug voor de andere eindes. Zoom in op de papierrol om deze te lezen, zoom uit en zoom dan in op het apparaat. Het is een oscilloscoop, met de linker knop verander je de hoogte en met de rechter knop verander je de frequentie.

Je moet de knoppen verdraaien totdat de lijnen samenvallen, op het apparaat op de driepoot gaat nu een rode lamp branden.

Waar het licht op de muur valt verschijnt nu een deur, je gaat daar doorheen en je bent bij een tafel.

Iets naar links zie je een plaat, zoom daaropin.

Je ziet een plaatje met ribbels, klik daarop en schuif de plaat naar rechts. Je ziet nu een grendel zitten, draai deze grendel naar de andere kant.

Er schuift nu een lade iets naar buiten, trek deze lade naar buiten. In de lade zie je een ronde schijf liggen, pak deze schijf.

Zoom uit en zoom daarna in op het midden van de tafel, sleep nu de ronde schijf naar het apparaat dat je hier in het midden ziet.

De schijf komt nu hier te liggen en je ziet een knop op de schijf.

Klik op die knop en houd je muisknop ingedrukt, draai nu de knop tot je niet verder kan.  Er komt nu op de tafel een dorp omhoog.

Zoom nu in op het huis met het waterrad, zoom in op het waterrad en draai het waterrad. Je ziet nu aan de voorkant een deurtje opengaan, je ziet ook weer een glinstering.

Klik op je magisch oog en daarna dubbelklik je op de deuropening. Je gaat nu naar binnen en je ziet iets op de tafel staan.

Zoom daaropin en draai naar de achterkant, daar zie je een gouden knop zitten. Trek deze knop naar achteren, het middenstuk komt nu omhoog. Je ziet nu 1 groene en 2 rode stenen, draai met de ringen met de rode stenen totdat je 3 groene stenen boven elkaar ziet. In het midden van de bovenste ring komt nu een kop van de slang omhoog. Bovenop de kop ziet je een knop, klik daarop en bek van de slang gaat open.

Daar zie je een ronde magneet liggen, pak die magneet. 

Zoom nu een aantal keren uit tot je helemaal uitgezoomd bij de tafel staat.Draai iets naar rechts en je ziet een boekenkast tegen de muur staan.

Je ziet daarop een apparaat met letters staan, zoom daaropin.

Je ziet een ruit met 20 letters erin, daaronder zie je 4x de letter A. Daaronder ligt een stukje papier, zoom in op dat papier.Erstaat op: ‘The name of the tower will reveal the way.” Op de plaats van de 4 A’s moet je een naam van 4 letters invullen, maar welke naam  Zoom weer helemaal uit en kijk dan links naast de tafel. Daar zie je een tegel op grond die iets verschoven is, zoom daarop in.

Je ziet een woord van 4 letters bovenop en onder de tegel is nog iets verstopt.

Het woord dat erop staat is: PYRE en dat is de naam van de toren. Schuif nu de tegel naar buiten en pak het apparaat dat eronder ligt.Het apparaat komt in je inventaris, zet het apparaat in het midden van je scherm. Het groene deel kan je omdraaien zodat het vlakke deel bovenop is. Draai het vlakke deel naar voren en klik erop, houd de muisknop ingedrukt. Draai nu die schijf snel rond zodat de delen uit elkaar schuiven. Binnenin vindt je weer een magneet. Pak de magneet en zoom uit.

 Zoom in op het apparaat met de letters, je moet hier het woord PYRE instellen. Dat doe je door de pijlen in het midden van de ruit de goede kant op te laten wijzen.

Links naast de ruit zie je een plaat met 10 knoppen, met deze knoppen zet je de pijlen in de juiste richting.

Voor de P heb je de onderste 2 pijlen nodig, als je deze goed hebt staan je de letter P in het eerste vakje verschijnen.

Schuif dan de schuif met de opening naar de volgende letter.

 Zet dan de pijlen goed voor de letter Y, je hebt nu de onderste en de bovenste pijl nodig.

Staan ze goed dan zie je de letter Y in het tweede vakje, zet de schuif dan op de derde letter.

Doe dit ook voor de andere 2 letters, als het woord PYRE gemaakt is dan gaat er een lade open.

Pak het voorwerp dat je daar vindt eruit, het is een poort.

Zoom helemaal uit en draai iets naar links. In het verlengde van de 2 torens zie je een plaats met een aantal vormen op de grond.

Zoom daarop in, je ziet onder andere een goudkleurige ring. Zoom in op die ring.

Sleep nu de poort uit je inventaris daarnaartoe, draai de poort en er komen nu 6 kolommen omhoog uit de vloer.

Ook zie je een glinstering in de poort.

Klik op je magisch oog en dubbelklik daarna in de poort, je staat nu in de kring van kolommen.

In het midden zie je een cirkel, vanaf die cirkel lopen lijnen naar 3 kolommen.

 Zoom in op 1 van die 3 kolommen, je ziet dan een rechthoek met 2 knoppen.

Klik op allebei de knoppen en je ziet nu een cirkel met symbolen. Midden in die cirkel zie je een figuur.

Onthoud hoe die figuur eruitziet en waar het rondje zit.

Zoom uit en zoom dan in op de cirkel in het midden van de ring met kolommen.

In het midden van die cirkel zie je een 6-hoek met op 1 van de hoeken een rondje.

Je moet nu de figuur van de kolom hier natekenen op de 6-hoek.

Als je dit correct hebt gedaan zie je een deel van de cirkel met de symbolen.

Doe dit ook met de andere 2 kolommen en teken de figuren na in de middencirkel.

Als je dit correct hebt gedaan dan schuift de cirkel opzij en komt er een toren naar boven.

Zoom nu in op de groene cirkel, onderaan de cirkel zie je 2 kruisjes.

Sleep de magneten naar die kruisjes en blijf er verder vanaf.

N.B. als je de magneten nu verschuift langs de cirkel dan werkt de oplossing die ik je zo geef niet meer en moet je zelf op zoek naar de oplossing.

Klik op je magisch oog en je ziet in de groene cirkel een rooster met 4 grijze knoppen.

Deze knoppen moet je door het schuiven met de magneten op de juiste plaats zetten maar wat is de juiste plaats.

 Zoom uit en draai 2 vlakken naar rechts, je ziet daar een lade. Zoom in op de lade.

Rechts boven de lade zie je 2 symbolen, teken deze na en zoom uit.

Trek nu de lade open, je vindt een wijzerplaat. Pak die wijzerplaat.

Zoom uit en draai weer verder, op 1 van de hoeken zie je weer 2 symbolen.

Zoom in en teken deze symbolen weer na.

Zoom uit en draai verder, 2 vlakken naar rechts zie je een holte in steen.

Zoom in en je ziet een rij met symbolen boven en links van die holte.

Die 2 x 2 symbolen zijn coördinaten voor dit rooster.

Door de met de knoppen aan de zijkant te slepen kan je de knoppen op de juiste symbolen zetten.

Stel de coördinaten in en zoom dan in op de cirkel op het kruispunt van de lijnen.

Je ziet nu een rooster met 4 grijze knoppen, noteer waar de grijze knoppen staan.

Zoom uit en stel de andere set coördinaten in.

Zoom weer in op de kleine cirkel en noteer weer waar de 4 grijze knoppen staan.

Zoom uit en draai naar het vlak met de groene cirkel en de magneten.

Klik op je magisch oog en zoom in op de cirkel.

Je ziet 4 lijnen met op iedere lijn een grijze knop.

Als je de knoppen nog niet verschoven hebt dan werkt deze oplossing.

Schuif de linker magneet naar de derde lijn en laat de rechter magneet staan, de knoppen verschuiven en staan nu goed.

Je ziet dat onderste grendel weggeschoven wordt.

Zet nu de linker magneet weer naar beneden en zet dan de rechter magneet op de tweede lijn.

Nu staan ook de grijze knoppen goed en je ziet de bovenste grendel wegschuiven.

Het vlak met de groene cirkel komt los, trek nu dat vlak verder open.

Je vindt daar een deel van een ronde toren, pak dat stuk toren.

Zoom uit en draai terug naar de hoek waar je de tweede set symbolen hebt gevonden.

Je ziet daar een cirkel met 4 delen, 3 langs de rand en 1 in het midden.

Zoom daarin en klik op je magisch oog, je ziet delen van letters. Dat zijn de letters van de windstreken: N, E, S en W.

Je kan de delen langs de rand naar binnen schuiven en als je op de knop in het midden klik draaien ze rond.

 Klik 2 x op de knop en schuif dan linksboven naar het midden.

Klik 1 x op de knop en schuif linksonder en rechtsonder naar het midden.

De windroos is nu compleet en het vlak gaat open, trek dit helemaal open en je vindt daar een rechthoekig blok.

Pak dit blok en zoom helemaal uit en je weer een overzicht van het dorp hebt.

Linksonder zie je een rechthoekige opening, zoom daaropin en sleep het rechthoekige blok daarnaartoe.

Er komt dan een hut uit tevoorschijn en links zie je een beugel komen.

Zoom uit, draai en zoom dan in op de kleiner vierkante toren in het midden.

Zoom in op de cirkel op de toren en sleep de wijzerplaat daarnaartoe.

Het middenstuk van de wijzerplaat gaat open en je ziet weer een glinstering.

Klik op je magische oog en dubbelklik op de opening, je ziet een uil op de tafel staan.

Zoom in op de uil en schuif zijn snavel omhoog, draai dan zijn kop om.

Je ziet rechts een paneel naar buiten schuiven, op het paneel zie je een knop.

Schuif die knop naar rechts en je ziet de rechtervleugel loskomen.

Trek de vleugel open en pak de kano die je daar ziet uit de uil.

Zoom helemaal uit en zoom daarna in op de beugel links van het huisje.

Sleep de kano naar de beugel, duw de kano eerst naar achteren.

Draai dan de kano en duw deze dan naar de steiger.

Een raam in het huisje gaat open en je ziet weer een glinstering.

Klik op je magisch oog en dubbelklik op het raam.

Je gaat het huisje in en je ziet een metalen muis op tafel staan.

Zoom in op de muis, boven zijn staart zie je een knop. Schuif deze omlaag.

Zijn kop gaat omhoog, draai naar zijn kop en trek deze verder omhoog.

Je ziet een wiel, draai aan het wiel totdat zijn oren omhoog staan.

Achter beide oren zit een knop verstopt, klik op beide knoppen.

Het lijf schuif naar voren, draai naar de achterkant en je ziet een sleutel in het lijf zitten.

Pak de sleutel.

Zoom weer helemaal uit en zoom dan in op de kleine ronde toren hier vooraan op de tafel.

Sleep het stuk ronde toren vanuit je inventaris naar deze lage ronde toren.

Als dit tweede deel op de toren staat zie je boven in het plafond een ronde schijf wegschuiven.

De hele tafel gaat nu omhoog en je komt in een andere kamer.

Zoom in op de ronde toren en sleep de sleutel naar het sleutelgat in de ronde toren.

Draai de sleutel om en het luikje boven de sleutel gaat open, je ziet ook weer een glinstering.

Klik op je magisch oog en dubbelklik daarna in de opening, je gaat de toren in.

Je ziet dan naast de tafel een pop waarvan niet alle ledematen op hun plaats zitten.

Vooraan op de rand van de tafel zie je een draaihendel, draai deze tegen de klok in en je ziet dat de rechteronderarm op de pop wordt gezet.

Op de tafel zie je ook de toren waar je nu in bent en je ziet het luikje weer opengaan.

Ook zie je weer een glinstering, zoom daaropin. Klik op je magisch oog en dubbelklik in de opening.

Je duikt weer die toren in en nu draai je de hendel rechtsom, nu wordt het rechteronderbeen op de pop gezet.

Je ziet het luikje weer opengaan en ook de glinstering zie je weer.

Zoom weer in en klik op je magisch oog, dubbelklik in de opening en je duikt weer de toren in.

Draai nu de hendel weer linksom en de linkerhand op de pop gezet.

Nu gaat het even automatisch, de pop komt naar voren en gaat naar de tafel.

Het deel van de toren die op de hand van de pop stond wordt nu op de ronde toren gezet.

Vanzelf zoom je nu een aantal keren uit tot je helemaal uitgezoomd bent.

Je ziet nu de ronde toren weer maar nu een stuk hoger, de top schuift verder omhoog.

Je ziet daar een plek waar een lichtbron moet komen.

Zoom uit en draai iets naar links, aan de andere kant van de kamer staat voor het raam een duikhelm.

Zoom daaropin, op de onderrand zie je een aantal moeren.

1 van die moeren is gedraaid, draai de moer in de juiste stand.

Een naamplaat draait omhoog, op de binnenkant van de naamplaat zie je 3 symbolen staan.

Noteer deze symbolen want deze heb je later nodig.

Je ziet ook een vakje dat verborgen zat onder naamplaat, hierin vindt je een klinknagel.

Pak deze klinknagel.

Zoom uit en zoom dan in op het kijkglas aan de linkerkant van de helm, je ziet dat daar een klinknagel ontbreekt.

Sleep die klinknagel daarnaartoe en schuif de klinknagel naar beneden, het kijkglas gaat open.

Je ziet een wijzerplaat met symbolen maar je hebt nog geen wijzers.

In he helm zie je een ijzeren eikel, pak deze eikel.

Je ziet dat er een schakelaar onder verborgen was, zet de schakelaar naar beneden.

Onder het kijkglas gaat een luik open, daar vindt je houten model voor op de tafel.

Pak dat model.

Ga dan naar de andere kant van het blok waar de helm op rust.

Trek de lade open die je daar ziet.

In de lade ligt een deel van een gewei en een brief.

Pak het gewei en lees de brief.

Zoom weer uit en draai je om naar de tafel.

Zoom in op opening in de tafel en sleep het model daarnaartoe.

Er komt een koepel bovenop en je ziet daar een opening.

Ook zie je een ring die aan een andere ring vastzit, door aan de ring bovenop te draaien kan je de andere ring verplaatsen.

Draai die ring over de opening en je ziet daar weer een glinstering.

Klik op je magisch oog en dubbelklik in de opening, je gaat die koepel in.

Daar zie je een metalen sprinkhaan.

Zoom in op de sprinkhaan.

Trek de poten omlaag dan gaan de vleugels open, je ziet dan een schuif.

Zet de schuif omlaag en de staart gaat open. Je ziet daar een schakelaar, zet deze schakelaar om.

De kop schuif naar voren, trek de kop verder naar voren en pak dan de wijzer die daar ligt.

Zoom weer helemaal uit en zoom in op de duikhelm, zoom verder in op de wijzerplaat aan de linkerkant.

Sleep de wijzer daarnaartoe, eronder schuift nu een knop naar buiten.

Door aan de knop te draaien kan je de wijzer op de symbolen zetten die je daar ziet.

Op de naamplaat aan de voorkant heb je 3 symbolen gezien, je moet de wijzer nu op deze symbolen zetten.

Draai de knop linksom, als alle 3 de symbolen branden schuif deze knop weer naar binnen en schuif er rechtsboven iets naar buiten.

Binnenin vindt je een kleine hendel, pak deze hendel en zoom uit.

Zoom dan in op de pal rechtsonder het grote kijkglas.

Sleep daar de hendel naar toe en trek deze naar beneden, je ziet dan de 2 ijzeren ovalen op het kijkglas naar voren komen.

Draai dan eerst de achterste met de punt naar boven, daarna de voorste ovaal ook met de punt naar boven.

Als ze beide goed staan dan schuiven ze naar binnen en gaat de vergrendeling van de moer aan de linkerkant van het kijkglas los.

Zoom in op de moer en draai deze helemaal los, kijk wat er gebeurt.

Het kijkglas gaat open en er komt een hoop water uit.

Dan zie je een schedel met een rood kristal in de mond, pak het rode kristal.

Zoom helemaal uit en zoom dan in op de poort met de 6 kolommen, met in het midden de toren.

Klik op je magisch oog en dubbelklik in de poort, je bent dan weer bij de toren.

Draai rond de toren tot je een paneel ziet waar een boom op staat, zoom daaropin.

In het midden zie je een sleutelgat maar je hebt geen sleutel.

Klik op de eikel in je inventaris, deze komt midden in je scherm te staan.

Draai nu aan de bovenkant van de eikel en het onderste deel gaat open, dit is je sleutel.

Klik de eikel terug naar je inventaris en sleep deze dan naar het sleutelgat in de boom.

Draai aan de eikelsleutel en het paneel gaat open, je ziet daar een schedel met een half gewei.

Sleep nu het gewei uit je inventaris daarnaartoe, je moet nu dat deel van het gewei nog goed draaien.

Er zijn 3 draaipunten die je goed moet zetten, dan schuif de steen in het midden van de toren uit elkaar.

Zoom dan in op de opening tussen de 2 brokken steen, sleep je rode kristal daarnaartoe.

Het bovenste stuk steen komt omlaag en bovenop zie je dan rode lijnen ontstaan.

In het midden daarvan komt een gloeiende steen naar boven, pak deze gloeiende steen.

Zoom dan helemaal uit en zoom daarna in op de top van de lichttoren.

Sleen de gloeiende steen daarnaartoe en de bovenkant sluit.

De lamp gaat branden en de top van de lichttoren komt los.

Pak dit stuk van de toren en je hebt nu een brandende lamp.

Klik de lamp naar je inventaris.

De tafel zakt nu in de vloer en van boven komt nu een kooi naar beneden.

Ga de kooi in, in het midden staat een paal en 2 delen van een ring.

Draai het bovenste deel 90 graden, je hebt nu een ring met 8 hoeken. Het hek sluit en je gaat met de kooi naar boven.

Boven schuift het bovenste deel van de kooi omlaag en van boven komt er een apparaat omlaag.

Dit apparaat klik vast aan de ring, zoom in op het apparaat, je kan om het apparaat heen draaien en je ziet een opening.

Hier moet de lamp in maar er zit nog een rooster voor.

Onder en boven zie je een hendel waarmee je het rooster kan koppelen aan de ring, je kan dan het rooster verdraaien.

Klik de bovenste hendel omlaag en draai aan de ring totdat er geen tralies meer voor het gat staan.

Nu moet je de bovenste hendel omhoog klikken, je moet waarschijnlijk aan de andere kant van de kolom zijn.

Zorg ervoor dat je cursor bij het hek zit en draai dan om de kolom op zoek naar de bovenste hendel.

Als je te laag bent met je cursor dan draai je de ring weer en zitten er weer tralies voor het gat.

Ontkoppel de bovenste hendel en koppel dan de onderst hendel aan het rooster.

Draai nu weer aan de ring totdat er ook beneden geen tralies meer voor het gat staan.

Zoom dan in op het gat en sleep de lamp ernaartoe.

De lamp schuift naar binnen en het luik gaat dicht, kijk wat er gebeurt.

Je zoomt in op de kolom en er gaat een luik open, daar vindt je de volgende Pyramide.

Pak de Pyramide.

Hoofdstuk 3: Klokkentoren

Je bent weer in kamer met de klok en het uitzicht op de lichttoren.

Zoom uit en verlaat de kamer, je bent weer in de centrale hal.

 

Zoom weer in op tafel met de zwarte vloeistof, zoom in op het midden en sleep de Pyramide naar de gele driehoek.

Deze gaat spinnen en komt op een cirkel te staan.

 

Uit de vloeistof komt een cilinder omhoog, bovenop zit een knop.

Draai deze naar links, de cilinder gaat open. Binnenin de cilinder zie een aantal brokstukken die vastzitten aan een schijf onderop of aan een schijf bovenaan. Deze schijven kan je verdraaien.

 

Kijk door de cilinder naar de muur, even zoeken en je ziet een deel van een boog op de muur.

Je moet nu door het draaien met de schijven onderin en bovenaan de cilinder, de boog compleet maken.

 

Een flits en op de muur is de boog hersteld en je ziet een doorgang.

Ga daar doorheen en je komt in een bibliotheek, er is hier weer veel te zien maar je kan nu niet alles hier doen.

Je ziet hier een kast met een waarzegster Mystical Maggie en als je omdraait zie je een telefoon en een fonograaf.

Een aantal dingen zijn voor de puzzels voor de andere eindes.

 

Ga naar de stroomgenerator en schuif weer met de hendels onder en boven de lampen om de verbinding te maken.

De meter gaat weer naar vol, volg nu het snoer met lampen.

Ga door de deur naar boven en je ziet rechts voor het raam weer een grote schakelaar.

Zoom in op de schakelaar en zet de hendel naar beneden.

Door het raam zie je nu dat de klokkentoren verlicht is, je draait om en je ziet dat het snoer weer naar beneden gaat.

Ga naar beneden en je ziet links dan weer zo’n apparaat op een driepoot staan.

Links daarvan staat op een tafel weer een oscilloscoop, ook ligt daar een brief.

Ga naar het apparaat op de driepoot, zet de 4 schakelaars op de voorkant naar boven.

Er schuift een luik open, druk op de knop die je daar ziet.

Het apparaat gaat open en de stroom gaat verder naar de oscilloscoop.

Zoom in op de oscilloscoop, deze heeft nu stroom en je moet weer de groene lijn laten samenvallen met de zwarte lijn.

Je hebt nu drukknoppen maar het werkt hetzelfde als in de eerste kamer.

Als je het goed hebt gedaan dan gaat er weer een rode lamp branden op het apparaat en er verschijnt weer een doorgang op de muur.

Automatisch ga je daar doorheen en je bent in de klokkentoren.

 

Kijk even rond, je ziet een goudkleurig doos voor je staan.

Daarachter zie je een groot gewicht hangen, links zie je een deur die op slot zit.

Rechts zie je tandwielen en de wijzerplaat, ook zie je een vogelkooi hangen.

Op de paal links van de vogelkooi zie je een kastje met een sleutelgat, bovenop het kastje vindt je een wiel.

Pak dit wiel, bekijk het wiel in je inventaris. Achterop het wiel zie je 4 pallen.

Ga naar de goudkleurige doos en lees de papierrol die daar ligt.

Zoom in op de bovenkant, trek het handvat naar de andere kant.

Vanzelf draai je naar de zijkant en je ziet een pal verdraaien.

Zoom uit en zoom daarna in op de 2 knoppen boven de cirkel waar nog iets in moet.

Zet de knoppen naar buiten en het glas voor de cirkel gaat open.

Links onder de cirkel ligt een kleine pilaar, pak deze pilaar.

 

Zoom uit en zoom dan weer in op de bovenkant, je ziet daar een sleuf met een rond gat.

Sleep die pilaar daarnaartoe en schuif deze dan naar links. De andere pal verdraait nu ook.

 

De bovenkant is nu los, trek de bovenkant helemaal open, je ziet hier de volgende Pyramide zitten.

 

Zoom in op bovenkant van de doos, rechtsboven zie je een plaat die je kan verschuiven.

Schuif deze naar voren en er komt een toren omhoog.

Onderaan de toren zie je een opening met een glinstering ervoor.

Klik op je magisch oog en dubbelklik dan in de opening, je gaat de toren in.

Draai naar de rechterkant van de doos die daar staat.

 

Zoom in op de cirkel, je ziet dat de binnenste ronde plaat op vast zit met 4 grendels.

Draai de ring zodat de grendels naar binnen kunnen schuiven, je hebt dan een metalen ring.

Zoom uit en ga naar de andere kant en zoom in, klik op de ronde plaat en trek deze dan verder open.

Binnenin vindt je een draaihendel, pak de hendel.

Zoom uit en ga naar de voorkant en zoom daaropin.

Sleep nu de metalen ring hiernaartoe, draai aan de ring totdat je in het ronde gat onderaan is.

Daar zie je een ronde schijf met een vierkant gat, sleep de hendel hiernaartoe.

Draai aan de hendel en je ziet een klep opengaan bovenop.

Je hebt de hendel weer in je inventaris.

 

Zoom in op de bovenkant, onderaan zie je een smalle plaat met verschillende gaten.

Daarboven zie je een bredere plaat met gaten, deze plaat kan je schuiven met de knop met de pijl.

Rechts zie je 2 lampjes met daaronder een vergrendelde schakelaar.

Je moet nu de plaat verschuiven zodat je in de opening hetzelfde patroon hebt als de plaat onderaan.

 

Links op de opening is een schuif, zet deze nu naar rechts, als je het goede patroon nu in de opening hebt dan gaat de groene lamp branden.

Ook de vergrendeling van de schakelaar gaar eraf.

Niet het goed patroon dan gaat de rode lamp branden, dan op zoek naar het goede patroon.

Zet de schakelaar om, er gaan tandwielen draaien en je gaat weer uit de toren.

Je ziet 4 pucks uit de toren komen en de toren zakt omlaag.

Onderaan draaien 2 platen om en daar vindt je 2 knoppen.

Rechts is voor naar boven en naar onderen en de linker is voor links en rechts.

Je ziet ook 4 openingen waar de pucks in moeten.

Als de pucks schuiven dan stoppen ze pas als ze ergens tegenaan botsen.

Het is niet zo moeilijk anders zie je de oplossing op de screenshots.

Als je een puck in een opening hebt dan zie je iets bewegen bij de tandwielen en de slinger.

Als je alle 4 de pucks in de openingen hebt dan komt linksboven een toren omhoog, ook daar een glinstering.

Klik op je magisch oog en dubbelklik in de opening, je gaat deze toren in.

Zoom in op de voorkant van het apparaat, sleep de draaihendel naar het gat rechtsonder.

Bovenaan zie je een plaat, schuif deze naar rechts en draai de schijf in het midden, naar rechts.

Draai nu aan de hendel totdat het tandwiel op de schijf in het midden is.

 

Draai de schijf omhoog draai dan aan de hendel totdat het tandwiel op de bovenste plaat is.

Draai dan de schijf in het midden weer naar beneden, schuif de plaat met het tandwiel nu naar links.

Draai de schijf in het midden weer omhoog en draai dan aan de hendel totdat het tandwiel op het einde is.

Nu komt daar een knop omhoog.

Druk op de knop en de bovenkant van het apparaat draait om.

Hier is ook weer een plaat met gaten puzzel, alleen is deze in 3 delen.

Schuif nu de 3 stukken goed en zet de schuif boven de opening nu naar rechts.

Als je het goed gedaan hebt dan gaat de groene lamp branden en kan je de schakelaar omzetten.

Zet dan de schakelaar om en je draait naar de rechterkant van het apparaat.

Een ronde schijf wordt weggedraaid en daar vindt je een lang tandwiel.

Pak het tandwiel.

 

Automatisch zoom je uit en ga je uit de toren. Zoom nog verder uit en draai naar rechts naar de tandwielen.

Je ziet daar 2 kleine tandwielen boven elkaar, zoom daaropin en sleep het tandwiel daarnaartoe.

De riem gaat draaien en je ziet het contragewicht zakken, links zie je een gewicht naar bovenkomen.

Binnen in dat gewicht zie je een trap.

 

 

Dubbelklik op de trap en je gaat naar boven.

Boven zie je een schilderij van een kasteel achter tralies en een rood kristal links naast het traliehek.

Links zie je het aandrijfmechanisme voor een klok.

Zoom in op dat mechanisme en je ziet 4 gaten in het aandrijfwiel.

Pak het wiel met de 4 pallen uit je inventaris en sleep deze naar dit mechanisme.

Op het wiel zit een knop, draai met het wiel totdat het spel vanzelf verder gaat.

Je ziet dat de klok boven het mechanisme beweegt, even later luidt de klok.

Het rode kristal naast de tralies breekt in stukken en de tralies verdwijnen.

Zoom in op het schilderij en klik op je magische lens, je ziet nu witte strepen op het schilderij van het kasteel.

Ook zie je een witte vlammende bol links op de toren.

 

Je moet nu het kasteel draaien zodat de witte streep op he toren aansluit bij de horizontale streep.

Sleep nu de witte bol over de streep, als je niet verder kan dan moet je het kasteel weer draaien tot je weer verder kunt schuiven met de witte bol.

Weer slepen met de witte bol, kasteel weer draaien totdat je met de witte bol op de hoge toren bent.

Draai het kasteel nu naar voren, je ziet dan een witte streep recht naar voren lopen naar de rand van het schilderij.

Sleep de witte bol naar de rand, flits en je bent ingezoomd op de onderrand van het schilderij.

2 deurtjes schuiven open en daarachter ligt een wijzerplaat, pak de wijzerplaat.

Ga terug naar beneden en zoom in op de gouden kist, ga naar de achterkant van de kist.

Daar zie je een cirkel, sleep de wijzerplaat hiernaartoe.

 

Nu komt er rechts een blok naar buiten geschoven.

Op de voorkant van het blok zie je 16 vakjes, op 5 daarvan zie je afbeeldingen van schaakstukken.

Linksboven zie je het paard en rechts zie je de toren, de dame, de koning en de loper.

Door de zetten van het paard moet je nu op ieder van die andere schaakstukken komen.

Klik op het paard en je ziet waar je naar toe kan springen, klik dan op 1 van de verlichte vakken.

Het paard springt ernaartoe en je ziet weer waar je naar toe kan.

 

Als je 1 van de stukken aan de rechterkant hebt bereikt springt het paard terug naar linksboven.

Je moet nu naar 1 van de andere stukken.

 

Als je de laatste hebt bereikt dan komt er een kleine toren omhoog bovenop het blok, je ziet ook weer een glinstering.

Klik op je magische lens en dubbelklik dan in de opening, je komt weer bij een apparaat.

Het is een variatie op de apparaten die je eerder hebt gezien.

Zoom in op de bovenkant.

 

In het midden een cirkel die is verdeeld in 3 delen, links en rechts en ook boven de cirkel zie je constructies.

Deze zijn om de 3 delen van de cirkel te verschuiven.

Zoom in op de linker, draai de schijf zodat de rails doorlopen.

Schuif nu de hendel naar de cirkel, deze klikt daar vast. Schuif nu de hendel terug, 1 deel is nu verschoven.

Zoom nu in op de rechter, draai met de knop deze schijf nu een aantal keren rond totdat de rails naar het midden doorlopen.

Schuif de hendel naar het midden, daar klikt deze vast en schuif nu de hendel terug.

Deel 2 van de cirkel is nu weggeschoven.

Zoom nu in op de hendel boven de cirkel, je moet de schijven verdraaien zodat de rails doorlopen naar het midden.

Schuif de hendel naar de cirkel, deze klikt daar vast. Schuif nu de hendel terug.

Deel 3 is nu ook weggeschoven, je ziet een vierkant gat.

Sleep nu de draaihendel naar dat gat en draai dan de hendel rechtsom.

De bovenkant kan je nu opentrekken.

Je ziet dan 3 cirkels met patronen en daaronder een strip met een patroon.

Door de cirkels te draaien moet je het patroon van de stip kopiëren met de cirkels.

Schuif dan de hendel naar rechts en als je het goed gedaan hebt brandt nu het groene licht.

De beveiliging van de schakelaar schuift weg, zet de schakelaar om.

 

Aan de voorkant draait een plaatje om en je vindt daar een sleutel/hendel.

Pak deze sleutel/hendel, vanzelf zoom je uit.

 

Je ziet nu aan de zijkant van het blok een nis, zoom daaropin en je ziet een beeldje.

Het is een beeldje van een ballerina, pak dit beeldje. Het blok schuift weer naar binnen.

 

Zoom uit en draai naar links, naar de deur, zoom in op het slot en sleep de sleutel/hendel naar het slot.

Trek de hendel naar beneden en de deur gaat open.

Ga naar beneden, links zie je een nis met aan de voorkant 3 vierkanten.

Draai naar rechts en daar zie je weer een schilderij achter tralies met een rood kristal rechts van de tralies.

Voor de tralies staat een rijkversierde kist, zoom in op het slot en maak het slot open.

 

De voorkant van de kist gaat open en je ziet het mechanisme van een muziekdoos.

Rechts zie je ook een opwindsleutel, pak deze sleutel.

Trek het deksel open en een beeldje van een ballerina komt omhoog.

Draai naar de rechterkant van de kist, daar zie je een vierkanten plaat.

Schuif deze naar rechts, klik no op je magische lens en zoom op het scherm op de zijkant van de kist.

Komt je dit bekend voor, het is een in elkaar schuifpuzzel.

Schuif de puzzel in elkaar en je ziet een sleutelgat ontstaan.

Flits en je hebt een sleutelgat voor de opwindsleutel, sleep die sleutel hiernaartoe.

Wind de sleutel op en je ziet de ballerina bewegen, het is de bedoeling dat de ballerina in het midden komt.

 

Zoals het bord nu is kan dat niet, je ziet zwarte cirkels en lijnen maar ook een paar goudkleurige stukken.

Als je op de knop onderaan het bord klik dan worden die goudkleurige stukken ook zwart.

Dan kan de ballerina ook naar de andere cirkels en ook naar het midden.

 

Je moet op het juiste moment klikken, die extra stukken worden weer goudkleurig en kan de ballerina er niet meer over.

Op de screenshots kan je zien welke route je moet volgen.

Als de eerste ballerina in het midden is dan gaat er een houder open rechtsonder.

 

Sleep nu de ballerina van je inventaris daarnaartoe. Ook deze ballerina moet ook naar het binnen.

Als de ballerina in het midden is draai je vanzelf naar de achterkant van de ballerina en daar vindt je een edelsteen.

Pak die edelsteen.

Zoom uit en draai naar de linker muur met de nis en zoom in op het bovenste vierkant.

Onderaan is nog plaats voor een edelsteen dus sleep nu de steen die je net gevonden hebt hiernaartoe.

Alle stenen op het bord worden nu rood.

 

Zoom uit en kijk naar de 2 borden met edelstenen naast de sleutel achter een hek.

Kijk naar het linker bord en kopieer dat op het bord in het midden, druk dan op de knop bovenaan.

De vloer in de nis schuift open en er komen 4 vormen naar boven.

Op de rand van de nis komen 4 knoppen tevoorschijn, met deze knoppen kan je de vormen draaien.

 

Kijk nu naar het rechter bord en kopieer het patroon op het bord in het midden.

Druk weer op de knop bovenaan en je ziet nu schaduwen van de vormen op de muur.

Door de vormen in een bepaalde stand te zetten krijg je schaduw van een vogel op de muur.

Je zoomt vanzelf uit en je ziet het hek voor de sleutel wegschuiven,

Pak de sleutel, het is een sleutel met een vogel.

 

Ga naar boven naar het kastje tegen de paal, zoom in op het kastje.

Je ziet daar een sleutelgat, sleep de sleutel daarnaartoe en draai de sleutel om.

Trek de deur open en daar zie je een hendel, trek deze naar beneden.

De vogelkooi valt op de grond en er vliegt een kraai uit.

Deze vlieg naar boven naar de klokken kamer.

 

Ga ook naar boven en als je bij de kraai bent vliegt deze naar de klok rechts.

De klok gaat luiden en je ziet dat het rode kristal beneden naast het schilderij kapot trilt.

Ga naar beneden en nog verder naar beneden naar het schilderij waar de tralies nu weg zijn.

Zoom in op het schilderij en klik op je magische lens, je ziet weer een witte bol en witte strepen op een kasteel.

Door het kasteel te draaien en te slepen met de witte bol over lijnen kom je uit op de onderrand van het schilderij.

Flits en je ziet 2 deurtjes openschuiven op de rand van het schilderij.

Je vindt daar de wijzers voor een klok, pak de wijzers.

Ga naar boven naar de gouden kist, ga naar de kant met de glasplaat.

Zet de wijzers op de wijzerplaat.

Je draait naar de linkerkant van de gouden kist, hier zie je een sleutelgat komen.

Sleep de opwindsleutel daarnaartoe en draai de sleutel, kijk wat er gebeurt.

Klok gaat naar 12.00 uur, de grote klok wordt geluid en op de deksel van de gouden kist springt het rode kristal kapot.

De grendels schuiven weg en je kan de derde Pyramide pakken.

 

 

Hoofdstuk 4: De Smederij

Je bent weer terug in de bovenkamer van de bibliotheek.

Ga naar beneden en naar de centrale hal, zet de Pyramide op het gele vlak.

De Pyramide gaat draaien en er komt weer iets omhoog uit de zwarte vloeistof.

Het is een optisch instrument, pak dit en zoom uit.

Je ziet een deur met een ronde schijf, zoom daaropin.

Links op de buitenste ring is plaats voor dat instrument, sleep het ernaartoe en je ziet nu een witte straal.

De straal wordt weerkaats door spiegels, draai nu de middelste ring zodanig dat de spiegels onder en rechts in de straal komen te staan.

 

Draai nu de binnenste ring met de spiegel in de straal en richt de straal naar het midden.

De deur schuift omhoog.

Ga naar binnen, je komt in een ruimte met de driepoot en de oscilloscoop.

Links naast de deur zie je ook een paar losse stenen in de muur, onthoud dit.

Ga door de deur naar de volgende ruimte, hier staat de generator.

Er is hier nog meer maar je komt daar later voor terug want je hebt nog niet alles wat nodig is om die puzzels op te lossen.

Zoom in op de generator en schuif weer met de knoppen om de stroom in te schakelen.

Je draait vanzelf naar het raam, ga daarnaartoe en zet de hendel naar beneden. Er gaan lichten branden in de tuin.

Ga terug naar de eerste kamer en zoom in op de kist op de driepoot.

Zet de 4 schakelaars omhoog en druk op de knop, vanzelf draai je om.

Zoom in op de oscilloscoop en lees de brief die daar ligt.

Daarna moet je de lijnen op de oscilloscoop weer samen laten vallen.

De bovenste knop beweegt vanzelf, je moet met de onderste knopde bovenste volgen.

Als je dat goed doet dan krijg je weer de bekende rode lichtstraal en wordt er weer een deur gevormd.

 

 

Je komt nu in de werkplaats/smederij.

Kijk even rond, voor je zie je een ijzeren kist met 3 lampen ervoor.

Draai naar links en je ziet een deur met 2 sloten, rechts is een luik in de muur.

Links naast de deur hangt een zandzak.

Draai iets verder naar links en je ziet op de grond 2 platen liggen, daarnaast zie je weer een deur.

Deze is afgesloten met een mechaniek.

 

Draai nog verder naar links en je ziet de smidse.

Links/achter het vuur zie je een mechanische arm met hand liggen.

Midden in de ruimte staat een sokkel, achter de sokkel zie je de deur waar je door binnen bent gekomen.

Draai nog verder naar links en daar zie je onder het raam een luik in de vloer.

 

Zoom in op de sokkel en draai naar de andere kant.

Daar vindt je een paneel met hendels, ook hangt er een sleutel rechts bovenaan het paneel.

Pak de sleutel.

Zoom uit en zoom daarna in op het luik in de vloer, het is afgesloten met een stang en een hangslot.

Zoom in op het hangslot en schuif het plaatje weg boven het sleutelgat.

Sleep de sleutel daarnaartoe en draai de sleutel om, pak dan de metalen staaf.

 

Til het luik op en je ziet water stromen, ook zie je een hendel.

Trek de hendel naar achter en het water gaat naar links, het waterrad buiten gaat draaien.

 

Ga terug naar het paneel op de sokkel, sleep de metalen staaf daarnaartoe.

Je hebt nu 2 hendels op het paneel, de rechter hendel is voor vooruit, achteruit, links en rechts.

De linker hendel is voor omhoog en omlaag.

Je ziet nu ook de 2 platen op de grond liggen.

Trek de rechter hendel naar links en je ziet de zandzak naar links gaan, deze hangt nu boven en plaat.

Trek de linker hendel omlaag en de zak ligt dan op de plaat.

 

Je nu dat het bovenste slot op de deur tegenover je, open gaat.

Zoom in op het slot want je moet dit blokkeren want anders kan je de zandzak niet omhooghalen.

Aan de rechterkant van het bovenste slot zie je een beugel, trek deze beugel naar links en het slot wordt geblokkeerd.

 

Ga terug naar het paneel op de sokkel en trek de linker hendel omhoog.

Trek dan de rechter hendel omlaag en de zandzak hangt nu boven de andere plaat.

Trek de linker hendel omlaag, de zandzak ligt nu op deze plaat.

Je ziet dat het onderste slot op de deur opengaan, de deur gaat open.

 

Ga de andere kamer in, je ziet een zaagmachine staan.

Aan de andere kant staat een freesmachine, alleen deze is nog niet aangesloten.

Draai je om naar de deur en je ziet links daarvan een luik.

Zoom daaropin en schuif de grendel opzij, trek het luik verder open.

 

Het wordt tijd voor de ijzeren kist op de tafel.

Ga naar de andere ruimte en zoom in op de tafel.

 

Je ziet een Pyramide achtige kist met daarvoor een paneel met een rail en 3 lampen.

Er ontbreken een paar stukken in de rail.

Links ligt een brief, lees deze. Zoom uit en zoom in op de koker rechts.

 

Pak de koker en klik erop in je inventaris, trek de pin eruit en til de deksel op.

Binnenin vindt je aanmaakhout. Pak dat hout.

 

Zoom uit en draai naar de linkerkant van de ijzeren kist, zoom in op het onderste deel.

Je moet nu apart op de linker- en rechterzijde inzoomen en daar een grendel verdraaien.

Er schuift een la naar buiten met daarop 4 knoppen, je moet deze op de goede plaats zetten.

De groene bij de groene en de blauwe bij de blauwe.

Volg stap 1 t/m 9

Als dat gelukt is den schuift de la dicht en je kan nu een stuk voor de rail pakken.

Zoom uit en draai naar het paneel met de lampen, zoom in op het paneel.

Sleep het stuk dat je net hebt gevonden naar de juiste plek.

Je kan nu de knop van links naar de eerste lamp schuiven, de lamp gaat branden en je ziet een tandwiel gaan draaien.

Zoom in op de voorkant van de kist en wel op de linker onderkant, daar zie je een knop.

Zoom in op de knop en druk daarop, er komt een la naar buiten.

Hierin ligt een vuursteen, pak de vuursteen.

Zoom uit en zoom dan in op de gouden sleutel rechts van de knop.

Daarboven zie je een sleutelgat maar je hebt geen sleutel.

 

Deze ga je nu maken, maak eerst een tekening van de sleutel.

Zoom uit en ga naar de smidse, in het midden vooraan de smidse kan je de vorm van de sleutel instellen.

Zoom in op die vorm, je kan de 3 delen draaien zodat je de juiste vorm hebt.

Pak je tekening en zet de vorm goed zodat daar straks de sleutel mee gemaakt wordt.

 

Zoom 1 x uit en zoom dan in op het wiel en het blok links van de vorm.

Trek het blok open en leg het hout erin, maak het blok weer dicht.

Sleep nu de vuursteen naar het gat boven het wiel.

Nu moet je het wiel linksom snel draaien, je ziet dan vonken naar het hout gaan.

Dit gaat branden, je zoomt uit en je ziet dat de kolen rood worden.

Boven de vorm wordt een opvangbak naar buiten geschoven, hier moet metaal in maar dat heb je nog niet.

 

Zoom uit en ga dan naar de sokkel met het bedieningspaneel voor de zandzak.

·       Trek de linker hendel omhoog, de zandzak gaat omhoog.

·       Dan de rechter hendel omhoog, de zak gaat naar achter.

·       Nu rechter hendel naar rechts, de zak gaat naar rechts en hangt nu voor het luik.

·       Dan de rechter hendel omhoog en de zak gaat door het luik en hangt nu boven de zaagtafel.

·       Ga naar de andere kamer en zoom in op de zaagtafel.

·       Trek de hendel van de zaag omhoog en de zak gaat kapot.

·       Er ligt een blok metaal op de zaagtafel, pak dit blok

Zoom uit en draai je om, ga dan terug naar de smidse.

Trek de bak verder naar buiten en sleep het blok metaal daarnaartoe.

Duw de bak naar binnen, zoom uit en zoom in op de blaasbalg.

Je moet nu een aantal keer de blaasbalg omlaag trekken totdat de meter bij het vuur in het rood staat.

 

Vanzelf ga je naar de bak en de vorm, de bak komt naar buiten met vloeibaar metaal.

Het metaal stroomt in de vorm, daarna komt de sleutel uit de vorm en valt in de emmer met water.

 

 Pak nu de sleutel uit de emmer.

 

Zoom uit en zoom dan in op de kist op de tafel, zoom in op het sleutelgat onderaan de voorkant.

Draai de sleutel om en een knop komt naar buiten, deze knop kan naar links en naar rechts.

 

Schuif de knop naar links, ga dan naar de linkerkant van de kist.

Daar is plaatje naar buiten geschoven met een koppelstuk erop.

Zoom in en pak het koppelstuk. Zoom uit en ga terug naar de voorkant.

Zoom weer in op de knop en schuif deze naar rechts.

Zoom uit en ga naar de rechterzijde van de kist, daar is een luik opengegaan.

Zoom daaropin en pak het blok dat daar ligt, dit is het onderste deel van de mal bij de smidse.

 

Zoom uit en zoom daarna in het paneel daarboven.

Rechts zie je een paar I-knoppen, sleep het koppelstuk daarnaartoe.

Draai aan het wiel en het koppelstuk met de knoppen komt omlaag.

Het wiel komt naar voren, pak het wiel. Het luik boven het wiel gaat open en een schuifpuzzel komt naar voren.

Je moet de 2 vormen omwisselen anders kunnen ze niet door de poortjes.

Puzzel opgelost dan gaat een luikje open aan de voorkant van de puzzel, pak het stukje rail dat daar ligt.

 

Zoom uit en draai naar het paneel met de rail, zoom in en sleep het stukje rail naar de juiste plaats.

Sleep de knop over de rail naar de volgende lamp, er gaan nu meer assen draaien.

Ga naar de andere kamer en draai naar links, je ziet dat de aandrijving hier nu werkt maar de freesmachine is nog niet gekoppeld.

Klik in je inventaris op het wiel, draai de binnenring nu rechtsom en er komen tanden naar buiten.

Je hebt nu een tandwiel, klik deze terug naar je inventaris.

Zoom in op de onderkant van de aandrijving en sleep het tandwiel daarnaartoe.

De aandrijving gaat naar de freesmachine en trek ondertussen een plaat weg.

Zoom in op dat gat en pak de aandrijfriem daaruit.

Zoom uit en zoom in op de bovenkant van de aandrijving, sleep de riem hiernaartoe.

De freesmachine gaat nu draaien, in de houder vindt je een schaakstuk.

Op de plaat rechts van de frees ligt nog een schaakstuk, pak ook deze.

 

Zoom uit en ga naar de kist op de tafel, zoom in op het midden aan de linkerzijde.

Sleep de 2 schaakstukken naar de 2 gaten die je daar ziet.

Het luik ertussenin gaat open, zoom in en klik op je magische lens.

Je ziet een watermolen, draai aan het waterrad, er is een stuk uit maar dat stuk wordt erin geschoven vanuit het raam.

Trek het tandwiel aan de voorkant omhoog, onder het waterrad zie je een knop.

Schuif deze naar rechts, het dak draait en ook daar vindt je een knop.

Druk op de knop en het dak gaat open, daar is ook een knop. Schuif deze knop omhoog.

Flits en op de 4 hoeken komen nu spiegels/lenzen tevoorschijn.

 

Ga naar de lens linksachter, op de achterkant van de lens is een knop.

Druk op die knop en je ziet een lichtstraal.

Op de 2 voorste spiegels zie je vormen en op de spiegel rechtsachter zie je waar die vormen moeten staan.

Zoom in op rechtsvoor en draai aan de spiegel, je ziet rechtsachter of deze goed staat.

 

Ga dan naar linksvoor en draai aan de spiegel, je kan het niet zien maar je merk wel als de vormen goed staan.

Je gaat vanzelf naar de spiegel rechtsachter en op de achterkant schuift een plaatje opzij.

Druk op de knop die je daar ziet, de spiegels verdwijnen weer in de kist en aan de voorkant zie je nu een sleutelgat.

Je ziet daar een sleutel, maak een tekening van de sleutel. Nu moet je deze gaan maken.

Ga naar de smidse en zoom in op de mal, sleep het houten blok naar de onderkant van de mal

 

Pak je tekening en zet de mal goed.

Zoom uit en sleep dan de oude sleutel naar de bak en schuif de bak naar binnen.

Zoom uit en zoom in op de blaasbalg, stook het vuur op en je ziet dat de sleutel gemaakt wordt.

Pak de sleutel uit de emmer.

 

Ga terug naar de kist op de tafel en zoom in op het sleutelgat midden op de voorkant.

Sleep de sleutel naar het gat en draai de sleutel om.

De bovenkant van de kist gaat omhoog.

Links zie je een blauwe steen, rechts een groene steen en aan de achterkant zie je een gele steen.

 

Zoom in op de voorkant en klik op je magische lens, je ziet dan een kubus met een rode steen achter tralies.

Je ziet ook 2 schijven waarmee je de kubus kunt draaien.

Met de rechter schijf draai je de kubus om de horizontale as en met de schijf op de bodem draai je de kubus om de verticale as.

Er zitten 3 gaten in de kubus, 1 voor de blauwe steen, 1 voor de groene steen en 1 voor de gele steen.

Je moet nu de kubus draaien zodat het gele gat achter de gele steen komt.

Duw dan de gele steen in het gat, doe dit ook met de blauwe en groene steen.

Iedere keer dat je een steen in het juiste gat duwt zie je tralies voor de rode steen wegschuiven.

Als de laatste steen goed zit dan zie je een flits en je kan dan de rode steen pakken.

 

Zoom dan in op het gat naast de bovenste sleutel, sleep de rode steen daarnaartoe.

Het plaatje schuift omhoog en je hebt een sleutelgat.

Je moet weer een sleutel gaan maken.

Maak een tekening van de sleutel en ga daarna naar de smidse.

Zoom in op de mal en pas deze aan voor de nieuwe sleutel.

Zoom dan in op de bak boven de mal en sleep de oude sleutel daarin, schuif de bak onder het vuur.

Ga naar de blaasbalg en stook het vuur op, als het heet genoeg is wordt de sleutel gegoten.

 

Pak de sleutel uit de emmer.

Ga naar de kist op de tafel en zoom in op het sleutelgat bovenaan, draai de sleutel om.

De bovenkant klapt open en je ziet weer de bekende glinstering.

Zoom in en klik op je magische lens, dubbelklik dan op het oog.

Je ziet 4 ringen met in iedere ring een rode steen.

Beneden zie je een vak waar alle 4 de rode stenen onder elkaar moeten komen te staan.

Je ziet onder ook 2 knoppen en je ziet ook 3 tandwielen, bovenaan zie je een aandrijfas.

Met de linker knop kan je de as verplaatsen, er zijn 3 posities voor de as.

Links, rechts en midden boven, noem de posities: L, M en R. nummer de ringen van binnen naar buiten 1 t/m 4.

Met de as op positie M wordt ring 4 verdraaid.

Met de as op positie L worden de ringen 1, 2 en 4 verdraaid

Met de as op positie R worden ringen 3 en 4 verdraaid.

 

Met de rechterknop worden de ringen verdraaid.

Zet de as op positie L en druk een aantal keer op de groene knop totdat ring 1 en 2 goed staan.

Zet de as dan op positie R en druk een aantal keer op de groene knop totdat ring 3 goed staat.

Zet nu de as op positie M en druk op de groene knop totdat ring 4 ook goed staat.

Alle rode stenen onder elkaar dan zoom je uit en je ziet een blok omhoogkomen uit de kist.

Aan 3 zijden steken er assen uit maar aan de achterkant vindt je het laatste stukje rail.

Pak het stukje rail, zoom uit en zoom in op het paneel met de rail en de lampen.

Leg het stukje op zijn plaats en schuif de knop naar de derde lamp.

Je ziet nu dat de laatste as gaat draaien, vanzelf draai je naar de deur achter je.

Deze wordt nu door de tandwielen ontsloten.

 

Draai je om en ga de kamer in, je ziet een drukpers staan.

Zoom in op de hendel op het draaiwiel, draai aan de hendel en deze breekt af.

Je hebt een nieuwe hendel nodig.

Op de drukpers zie je een stuk hout liggen, pak dit.

Zoom uit en draai je om ga naar de kamer met de zaagtafel en de freesmachine.

 

Zoom in op de zaagtafel en leg het stuk hout in de beugel rechts.

Schuif de beugel boven de zaag en trek dan de zaag naar boven.

Pak het voorste stuk hout en ga naar de freesmachine.

Zoom in op de houder en leg het stuk hout daarin, de machine maakt nu een nieuwe hendel.

Pak de hendel uit de freesmachine, zoom uit en draai je om.

Ga naar de tafel achter de smidse, daar ligt de kunstarm, zoom in op de deksel en daar zie je 3 symbolen.

Noteer deze symbolen want die heb je zo nodig.

Zoom uit en ga naar de drukpers, zoom in op het draaiwiel en sleep de hendel daarnaartoe.

Draai de hendel rond en er wordt een tekening afgedrukt.

Zoom in op de tekening en klik op je magische lens, je ziet nu 3 rollen met symbolen.

Zet nu de juiste symbolen op de rollen, flits en je ziet een nokkenas in de tekening.

Pak de nokkenas en zoom uit, ga naar de kunstarm.

Leg de nokkenas in de kunstarm, zoom in op de strepen en het wiel.

Zet de pin bij de derde streep en draai dan aan het wiel.

Je ziet nu de vingers bewegen en de hand gaat open, pak de vreemde sleutel die in de hand ligt.

 

Zoom uit en ga naar de kist op de tafel, zoom in op het blok bovenop de kist.

 

Klik op de sleutel in je inventaris, je ziet 3 vierkantjes.

Je hebt er vier nodig dus je moet de tweede ring draaien en dan hebt je 4 vierkantjes.

Zet nu de baard van de sleutel ook omhoog.

Klik de sleutel terug naar de inventaris, je kan nu de sleutel op de 4 pinnen aan de voorkant van het blok zetten.

Draai dan de sleutel zodat de pijlen naar elkaar wijzen, de pinnen schuiven naar binnen.

De sleutel is weer in je inventaris.

 

Ga naar de linkerkant en sleep de sleutel daar naartoe, draai de sleutel en de as schuift naar binnen.

De sleutel is weer in je inventaris.

Ga naar de rechterkant en sleep de sleutel naar de as, draai de sleutel en ook deze as schuift naar binnen.

Het blok zakt omlaag en komt daarna weer omhoog, daar is de Pyramide.

Pak de Pyramide, flits en je bent weer in de kas.

 

Hoofdstuk 5: Het Observatorium en de extra puzzels voor de andere einden.

De extra puzzels:

Zoom uit en draai je om, je ziet de boom waar je nog iets mee moet doen.

Ook zie links de telefoon en de grammofoon, je ziet dat de telefoon op slot zit.

Je gaat deze puzzels en ook nog een aantal andere puzzels dadelijk oplossen.

Deze puzzels zijn voor de andere einden van de game.

 

Ga nu eerst naar de centrale hal en leg de vierde Pyramide op de schijf.

Deze gaat ook draaien en er komt een boek naar boven uit de vloeistof.

Pak het boek en ga naar de bibliotheek, aan de linkerkant zie je een boekstandaard.

Sleep het boek naar de standaard en dan schuift de kast met de standaard naar links.

Je komt dan in een lift terecht, draai naar de lifthendel en zet deze naar rechts.

Je gaat met de lift omhoog, loop door de gang en je komt in een toren.

Rechts zie je weer de driepoot staan en de oscilloscoop.

Draai naar het midden van de toren en je ziet een lamp hangen in een rond gat in de vloer.

Er is een balustrade langs het gat, je ziet ook een safe op een tafel staan.

Links en rechts gaat een gang rond het gat in de vloer, ga door 1 van de gangen naar de overkant waar de generator staat.

Je moet eerst weer ervoor zorgen dat er stroom is hier.

Zoom in op de generator en schuif met de knoppen totdat er power is.

Volg het snoer met lampen, je komt bij een raam, daar zie je de schakelaar.

Zoom in op de schakelaar en zet deze naar beneden, je ziet nu dat het observatorium power heeft.

Ga nu door 1 van de gangen naar de driepoot, zet de 4 schakelaars omhoog en druk op de knop.

 

De kist op de driepoot gaat open en de power gaat nu naar de oscilloscoop.

Zoom in op de oscilloscoop, deze is kapot. Er ontbreekt een elektrisch circuit.

Doe de deksel van de oscilloscoop even dicht dan zie je dat dit apparaat hetzelfde is als de oscilloscoop in het kantoor.

Pak de schroevendraaier die hier ligt, lees ook de brief hier op tafel.

 

Je gaat nu een aantal puzzels voor de andere einden oplossen.

Ga terug naar de generator en draai je om naar het gat in de vloer.

 

Midden op de balustrade zie je een knop, zoom daaropin.

Ga met je cursor op die knop staan en druk dan op je linkermuisknop en houd deze ingedrukt.

Beweeg nu je cursor op en neer over die knop in de richting van de safe.

Je cursor hoeft niet op die knop te blijven als je maar je linkermuisknop ingedrukt houdt.

Je ziet dan de lamp die daar hangt gaat bewegen, laat de lamp steeds grotere bewegingen maken.

Je moet de beweging van de lamp richten op de safe totdat de lamp de leuning onder de safe raakt.

 

De safe valt naar beneden en ligt dan in de centrale hal.

Ga door de gang naar de overkant en dan door de gang naar de lift.

Ga met de lift naar de bibliotheek.

 

Ga nu eerst langs Mystical Maggievia de trap naar de bovenkamer van de bibliotheek.

Zoom in op de tafel, daarop ligt een platte kist, er zitten 2 handgrepen aan de kist.

Trek 1 van de handgrepen omhoog en de kist vouw dicht.

Aan de linker kant zie je een kubus uit steken, pak de kubus.

Aan de rechter kant zie je een rond gat, hier moet een bol in.

 

Zoom uit en ga naar beneden en wel naar de kast van Mystical Maggie.

Zoom in op het blauwe deel, in het midden zie je een mechanisme waar de muntstukken ingaan.

Trek dit mechanisme naar buiten, in het gat zie je een klein rond mechanisme liggen.

Pak dit apparaatje.

 

Klik in je inventaris op dit cirkelvormig apparaat, rechts zie je een grijs blokje.

Schuif dit blok via de bovenkant naar de linker kant, het mechanisme schuit open en je hebt een kleine sleutel.

Klik de sleutel terug naar je inventaris en zoom uit, draai je om en ga naar de centrale hal.

Op de vloer ligt de safe, de deur van de safe is nu open.

 

Zoom in op de safe, er ligt een briefje in en een kristal.

Pak het kristal en lees het briefje.

 

Zoom uit de safe en draai naar links, daar is het kantoor, draai om naar de klok en kijk hoe laat het is.

Deze geeft nu de tijd van jouw computer aan, klik op je magische lens en je ziet strepen staan bij 15, 30, 45 en 00 minuten.

Dit is de werkelijke tijd, misschien moet bijna 15 minuten wachten totdat de wijzer op 1 van die 4 strepen staat.

Als de wijzer op een streep staat zie je onder de wijzerplaat een schuif komen.

Zet de schuif naar rechts en de deur van de klok gaat open.

Je ziet de gewichten hangen, je ziet ook de cijfers 1 t/m 4.

Je ziet ook de slinger heen en weer gaan, je ziet ook een vreemde gloed op de slinger.

Klik op je magische lens en je ziet dan de cijfers 4 1 2.

Schuif nu het linker gewicht naar boven, het gewicht in het midden hellemaal naar beneden.

De streep op het rechter gewicht moet op 2 komen.

De deur van de klok gaat dicht en de wijzerplaat draait open.

Je vindt daar weer een kristal, pak het kristal.

 

Zoom uit en zoom daarna in op het bureau, zoom in op het sleutelgat in de rechter la.

Sleep de sleutel naar het sleutelgat in de la, draai de sleutel om en de la komt naar buiten.

Trek de la verder open, de la is leeg.

Kijk naar de linker zijkant van de la, daar zie je een schuif, sleep deze naar links.

Je ziet nu een hendel liggen in een geheim vak, pak de hendel.

 

Zoom uit en zoom daarna in op het gat in de linker la, sleep de hendel naar de la.

Draai de hendel, in de la vindt je een briefje. Lees dit briefje.

Kijk in de la, op de rechter zijkant zie je een schuif.

Zoom in op de schuif en trek deze naar boven.

Jeziet tussen de 2 laden 3 ronde schijven, als de schuif in de la naar boven is zie je het linkerdeel van de schijven verdraaien.

Draai nu de linker schijf 90 graden linksom, hier zie je nu een schuif.

Sleep de schuif naar links en het deurtje rechtsonder gaat open.

 

Duw de la dicht en trek het deurtje verder open, lees het briefje dat daar ligt.

Zoom uit en zoom daarna in op de onderste plank.

Trek het plaatje eerst naar rechts, trek de knop naar boven.

Trek het plaatje nu naar links en sleep die knop omlaag.

Sleep nu het plaatje helemaal naar rechts en trek de schuif naar boven.

Het rechter eind van de 3 ronde schijven draait nu weg.

Draai de rechter schijf 180 graden en de linker schijf nog een keer 90 graden linksom.

De middelste schijf komt naar buiten, in het laatje vindt je een token.

Pak de token.

 

Je moet hier nog 1 ding doen en dan ben je in dit kantoor klaar.

Zoom uit en zoom dan in op de oscilloscoop, dit is eenzelfde apparaat als in de toren.

Sleep de schroevendraaier naar de plaat met de knoppen, draai dan de schroef eruit.

Trek de plaat omhoog en pak het elektrische circuit eruit.

Je kan nu de oscilloscoop in de toren gaan repareren maar er zijn nog een paar puzzels die je op moet lossen.

 

Zoom uit en ga via de centrale hal naar de bibliotheek.

Zoom in op de kast met Maggie, zoom in op het muntmechanisme en leg de token in het gat.

Duw de plaat met de token naar binnen.

Maggie legt nu 4 kaarten neer en wijst dan de linkse kaart aan: Imprisonment.

Er schuift een la open in het blauwe vak, erin ligt een wiel met een stervormig midden.

Pak het wiel.

 

Zoom uit en draai je om ga naar de cel waar je dit gebouw bent binnen gekomen.

Daar heb je een hek met stervormig slot.

Sleep het wiel naar het slot van het hek en draai aan het wiel, het hek valt op de grond.

Ga de kelder in, links staat een kastje met 6 laatjes.

Trek het laatje linksonder open en lees het briefje dat daar ligt, duw de la weer dicht.

Zoom uit en draai naar rechts, daar zie je 2 kasten, de linker heeft 3 hendels met onder ieder hendel een la.

In iedere la zit een puzzel, je begint met de gemakkelijke puzzel.

 

Zet de linker hendel naar voren, de la schuift open, je moet 3 schakelaars goed zetten om het getal bovenaan te krijgen.

Oplossing: 17 = 8 + 4 + 5, zet de onderste en bovenste schakelaar naar rechts.

 

Zoom in op de hendel boven de middelste la en zet deze naar voren, de la schuift open.

Een iets moeilijker puzzel: oplossing 31 = 7 x 4 + 3, zet de middelste schakelaar naar rechts.

 

Zoom nu in op de hendel boven de rechter la en zet deze naar voren, de la schuift open.

Een iets grotere som maar hier is de oplossing: 30 = 8 x 2 + 7 + 3 – 5 + 9.

De laden schuiven weer dicht en de hendels staan weer naar achteren, je draait vanzelf naar de rechter kast.

Je ziet 3 sleuven met hendels, bij iedere sleuf is een stand verlicht.

 

Zet de hendels op de juiste stand tussen de lampjes.

Je ziet dan op het bord ernaast een lamp gaan branden met de tekst Library.

 

Ga naar de bibliotheek en draai naar de telefoon die nu aan het rinkelen is.

Zet de hendel naar rechts en op de fonograaf schuift de cilinder naar rechts, deze komt rechtop te staan en draait om.

Je vindt daar een draaihendel met een kruis, pak de draaihendel.

Onthoud ook het nummer van de telefoon: 1795.

 

Ga dan weer naar de kelder in de cel en zoom in op het kastje met de 6 laatjes.

Zoom in op de bovenkant, daar zie je kruisvormig slot, sleep de sleutel met het kruis hiernaartoe.

 

Draai de sleutel naar rechts en let goed op.

Je ziet nu 1 voor 1 op 4 van de laatjes een teken in het vakje verschijnen.

Trek nu in de juiste volgorde de laatjes naar buiten, de laatste is altijd midden onder.

Daarin ligt nu een token, pak de token.

 

Ik kan je hier geen code van geven omdat deze iedere keer anders is maar het is niet moeilijk.

Je bent hier nu klaar, zoom uit en ga naar de kas.

 

In de ruimte met de generator draai je naar links, je ziet daar een rad staan met 1 kristal erin.

Zoom daaropin en sleep de 2 kristallen naar dat rad, de 3 kristallen schuiven naar binnen en de grendel over de knop gaat los.

Zet de knop naar links, het rad gaat draaien en je zoomt vanzelf in op het scherm rechts.

Je ziet 3 knoppen op de rand, hiermee bepaal je de beweging en de richting.

Boven de rand zie je ook een pijl, deze geeft aan waar je naar toe moet.

De knoppen links en rechts spreken voor zich met de knop bovenaan ga je vooruit.

 

Je moet in deze ruimte op zoek naar een vreemd voorwerp, oplossing:

3 x vooruit, draai naar links, 5 x vooruit, draai naar rechts, 4 x vooruit, draai naar rechts en dan 3 x vooruit.

Pak het vreemde voorwerp.

 

Zoom uit en je staat weer voor het rad met de kristallen, links naast het rad staat een kist.

Zoom in op die kist, er is een platform voor de kist met embleem.

In de bovenkamer van de bibliotheek heb je een kubus uit de kist op de tafel gehaald.

Deze kubus heeft hetzelfde embleem op de onder en bovenkant, sleep deze kubus naar het platform.

De kubus wordt de kist in geschoven en voorop de kist zie je nu 3 knoppen.

Klik op je magische lens en je ziet de binnenkant van de kist.

Als je op de linker of rechter knop drukt verandert de kubus van vorm.

Klik net zo vaak totdat je een bol ziet, klik dan op de middelste knop en de bol komt naar buiten.

Pak de bol.

 

Je bent nog niet klaar hier, je moet nog iets doen met de telefoon en de grammofoon en ook met de boom.

Zoom in op de boom, je ziet een rechthoek met 3 ringen en daaronder een laatje.

Je kan hier nog niks mee, zoom uit en ga naar de andere kamer.

 

Draai je om en zoom in op de muur links van de deur, daar zie je een paar losse stenen in de muur.

Klik op de losse stenen en deze vallen op de grond.

Je ziet nu een opening met glinstering, klik op je magische lens en dubbelklik in de opening.

Binnen zoom je in op de bovenkant van het ronde blok dat hier vooraan ligt.

Daar zie je 3 ringen met een opening erin, als je aan de ringen draait wordt ook de grote ring daarachter verdraait.

Draai de 3 ringen totdat de openingen boven elkaar staan in het midden.

Je ziet nu dat er in de grote ringen een sleutelgat zit.

Als je dit wil controleren dan moet je uitzoomen en in de andere kamer inzoomen op de boom.

Zoom uit, je moet hier nog wel iets doen maar je hebt daarvoor een sleutel nodig.

 

Zoom verder uit en draai je om, ga naar de bibliotheek.

Ga de trap op naar de bovenkamer en zoom in op de tafel.

Aan de rechterkant van de kist is plaats voor een bol, sleep de bol naar het gat in de kist.

Trek dan 1 van de handgrepen naar beneden, je ziet nu een toneel podium met glinstering.

Je weet wat je nu moet doen, magische lens en dubbelklikken.

Je gaat door het gordijn en je staat voor een fonograaf, bovenop zie je een rol staan.

Klik op die rol en je hebt nu een blanco rol.

Zoom weer uit en ga naar beneden, ga naar de fonograaf, sleep de blanco rol naar de houder.

De houder schuift daarna naar links onder de naald, zoom uit en draai je om.

 

Zoom in op de kast met Maggie en zoom in op het muntmechanisme, trek de plaat naar buiten.

Leg de token in het gat en duw de plaat naar binnen.

Maggie legt weer 4 kaarten neer en wijst dan de tweede kaart aan: Escape.

De la schuift weer open, er ligt een draaihendel in. Pak deze hendel.

Zoom uit en ga naar de kas, ga naar de telefoon en de grammofoon.

Op de voorkant van de grammofoon zie je een gat, sleep de draaihendel naar dat gat.

Draai aan de hendel en de grammofoon speelt de plaat af die erop ligt.

Zoom uit en zoom dan in op de telefoon en draai het nummer van de telefoon in de bibliotheek: 1795

 

Zoom uit en ga naar de bibliotheek, de telefoon rinkelt.

Zoom in op de telefoon en zet de hendel naar rechts.

Je hoort nu de muziek van de plaat en deze wordt opgenomen met de fonograaf.

De rol is beschreven en de houder staat dan rechtop, pak de rol eruit.

Zoom uit en draai je om, ga via de trap naar de bovenkamer.

Zoom in op de tafel, klik op je magische lens en dubbelklik in de glinstering.

Achter het gordijn ben je bij de fonograaf, sleep de rol naar de fonograaf en druk op de knop.

De rol schuift naar links en de muziek begint te spelen, het gordijn gaat open.

Vanzelf zoom je uit en de kist klapt dicht.

 

Onder kist komt een la naar buiten, daarin ligt een briefje en een token.

Lees de brief en pak de token.

 

Ga naar beneden endraai je om , ga naar Maggie, trek het muntmechanisme naar buiten.

Leg de token erin en duw de plaat naar binnen.

 

Maggie legt weer 4 kaarten neer en wijst dan de derde kaart aan: Release.

De la gaat weer open en daarin ligt een apparaat met een wiel, pak het apparaat.

 

Zoom uit en ga de lift in , zet de hendel naar rechts.

Boven loop je naar de balustrade, links van de tafel waarop de safe stond zie je een houder op de balustrade.

Zoom in op die houder, sleep dat apparaat naar de houder.

De 2 zijtakken schuiven uit en vormen een cirkel, daarin zie je weer zo’n vreemde gloed.

Klik op je magische lens, je ziet dan in het gat in de vloer 3 stukken van een tekening van een sleutel.

Door aan het wiel te draaien en ook met de lens te draaien moet je de tekening compleet maken.

Flits en je ziet dan een sleutel liggen, pak de sleutel.

 

Ga nu via de lift en de centrale hal naar de kas, loop door naar de volgende kamer.

Draai je om en zoom in op de boom, sleep de sleutel naar het sleutelgat.

Je kan nu de sleutel draaien maar er gebeurt niets.

Zoom uit en ga naar de andere kamer, draai je om en zoom in op het gat in de muur.

Ga via de lens en dubbelklikken naar binnen en zoom in op het ronde blok hier vooraan.

Je ziet nu een deel van de sleutel, je ziet een plaatje verticaal staan.

Draai het plaatje 90 graden, het plaatje schuift naar binnen. Het onderste deel draait naar buiten en schuift een pal weg.

Je moet terug naar de voorkant van de boom, je weet nu wel hoe je dat moet doen.

Draai de sleutel 180 graden en ga dan terug naar de achterkant van de boom.

 

Ga weer naar binnen en zoom weer in op het blok, je ziet nu het andere deel van de sleutel.

Draai het plaatje ook hier 90 graden en de onderkant van de sleutel draait naar buiten en duw een andere pal weg.

Ga terug naar de voorkant van de boom en zoom in op de sleutel.

Je kan nu het laatje opentrekken, je vindt daar de laatste token.

 

Zoom uit en ga terug naar de bibliotheek, naar Maggie en zoom in op het muntmechanisme.

Trek de plaat naar buiten en leg de token erin, duw de plaat terug.

 

Maggie legt weer 4 kaarten neer en wijst dan de vierde aan: Lost.

Er schuift nu een grote la uit het blauwe vlak.

In het midden zie je een vreemd voorwerp, pak dat voorwerp.

Maggie wordt nu uitgeschakeld, zij heeft haar werk gedaan.

 

Je bent nu klaar met de extra puzzels voor de andere einden.

Het wordt tijd voor het laatste hoofdstuk voordat je aan de 4 einden gaat spelen.

 

Ga met de lift naar boven en ga naar de oscilloscoop.

Leg het elektrische circuit daarin en trek de plaat met de knoppen omlaag.

De oscilloscoop werkt nu, draai aan de knoppen totdat de lijnen samenvallen.

De rode straal gaat weer branden en er ontstaan weer een deur.

Het Observatorium.

Je bent nu in het observatorium.

 

Kijk even rond, boven in de koepel hangt de telescoop.

Draai naar rechts daar zie je tegen de muur een grote open cirkel met daarin 2 andere cirkels.

1 dichte cirkel met lichtje en een open cirkel met nog een aantal cirkels erin.

 

Links tegen de muur staat een lage tafel met daarop een ronde schijf, een paar boeken en een plaat met symbolen.

Ga nu eerst naar de overkant, daar hangt een draaiwiel met links en rechts een touw met een gewicht.

Draai aan het wiel en de gewichten gaan omhoog.

De koepel gaat open en de telescoop komt omlaag.

Zoom in op het oculair(kijkglas/lens), de lens is kapot.

Klik op de lens en deze wordt weg gegooid.

 

Zoom uit en draai naar rechts en zoom dan in op de kleinere open cirkel.

In de kleinste cirkel zie je 4 rode stenen en ook 2 blauwe cirkels en een blauwe wijzer.

Je moet nu die blauwe cirkels en die blauwe wijzer draaien zodat alle rode stenen oplichten.

De cirkel met de rode stenen draait weg en daarachter vindt je een glazen schijf waarin figuren geëtst zijn.

Pak die schijf.

 

Zoom uit en draai naar de tafel tegen de linker muur.

Zoom in op de tafel en zoom daarna in op de ronde schijf.

Op de bovenkant zie je een knop, trek deze naar de buitenrand en de bovenkant draait weg.

Je ziet hier ook een glazen schijf met figuren alleen ontbreekt er iets aan de tekening.

 

Sleep de andere glazen schijf naar dit apparaat.

Aan de voorkant van het apparaat zie je rechthoekige knop, klik daarop en de glazenplaat wordt verlicht.

Alleen de tekening klopt nog niet, rechts boven zie je een kleine plaat zitten.

Eigenlijk zijn dit er 2, hiermee kan de 2 glazen schijven draaien.

Je moet ze zo draaien dat er langs de rand komt te staan: Draco The Dragon.

Er schuift nu een la naar buiten met daarin een langwerpige ster, pak die ster.

Zoom uit en kijk naar de tekening.

Je ziet een tekening van een draak met 13 sterren waarvan er 4 rood zijn.

Kijk goed waar de rode sterren staan, maak even een tekening.

 

Zoom 2x uit en draai naar rechts en zoom dan in op de dichte cirkel met de lichtjes.

Zoom verder in en sleep de ster naar het midden, klik dan op de lichtjes die rood moeten worden.

De goede lichtjes rood dan draait het midden om.

In het midden zie je een telescoop lens zitten, pak deze lens.

Eronder zie je een stukje perkament met 3 gaten en een ster en een halve maan.

Pak ook dit stuk perkament.

 

Zoom weer 2x uit en draai naar links, zoom nu in op de plaat rechts op de tafel.

Sleep het stukje perkament hierna toe. Je kan het perkament nu op en neer schuiven.

Op het perkament zie je links en rechts van het middelste gat een rondje ,een vierkantje en een ruit.

Alleen deze staan niet in dezelfde volgorde aan beide kanten.

 

In het midden van de plaat ziet patronen met lijnen, je moet nu het perkament op he juiste patroon schuiven.

Dan worden de verschillende vormen aan beide kanten verbonden.

 

Het juiste patroon is het vierde patroon van boven.

Je ziet nu in het gat bij de ster en ook in het bij de halve maan een symbool staan.

Maak een tekening van de symbolen en waar ze bij horen, de ster of de maan.

 

Zoom 2x uit, je staat weer voor de telescoop, boven en rechts van de lens zie je draaiwielen.

In de draaiwielen zie je symbolen, in het midden van die wielen zie je een ster of een halve maan.

Zoom in op het bovenste draaiwiel, deze is voor de ster. Draai aan het wiel zodat het juiste symbool bovenaan staat.

Zoom uit en zoom daarna in op het draaiwiel rechts, deze is voor de halve maan. Draai het juiste symbool naar boven.

Zoom 1x uit en sleep de nieuwe lens naar de opening voor de lens.

Je ziet nu witte lijnen in de lens, dit moet een tekening worden.

In het midden bovenaan zie je 3 groene lampjes, links en rechts naast die lampjes zie je knoppen.

Door deze knoppen te schuiven kan je deze tekening goed zetten.

Op de juiste plaats en de tekening goed dan flits en onder de lens schuift een vak open.

Daarin ligt een metalen plaat met die vreemde gloed. Pak die metalen plaat.

Zoom een aantal keren uit en draai naar links, zoom weer in op de plaat met de symbolen.

Sleep de metalen plaat naar het perkament, klik dan op je magische lens.

 

Schuif de plaat omhoog, op de juiste plaats zie je dan planeten ronddraaien.

Links zie je dan de ster verschijnen en rechts het symbool dat erbij hoort.

Sleep de plaat naar beneden en daar vindt je de halve maan met het symbool.

Noteer weer de symbolen en waar ze bij horen.

Klik je magische lens weg en zoom 2x uit, zoom dan in op het ster-wiel en stel het juiste symbool in.

Zoom uit en zoom in op het andere wiel en stel daar ook het juiste symbool in.

Zoom dan uit en daarna inzoomen op de lens.

Je moet nu ook weer de tekening goed maken door met de knoppen te schuiven.

Flits en er gaat weer een vak open onder de lens, je vindt hier een hendel.

Pak de hendel en zoom uit.

 

Draai je om en ga naar de hal.

Voor je zie de deur waardoor je hier bent gekomen.

 

Rechts zie je een hek met links daarvan een hendel, nog geen power.

Rechts in de hoek ligt kristal met een briefje, lees het briefje.

Zoom uit en draai naar de andere kant van de hal, daar zie je ook een hek.

Zoom in op het midden van het hek en sleep de hendel daarheen.

Draai de hendel naar links en het hek schuift open.

 

Dubbelklik op de trap en je gaat naar het terras.

Je zier hier een grote zonnewijzer en achter op het terras zie je een vierkanten tafel.

Je kan de zonnewijzer bekijken maar je kan er nog niks mee.

Zoom in op de tafel, op de poot van de tafel zie je een ster, deze heb je later nodig.

Ga achter de tafel staan, je ziet op de bovenkant een soort plattegrond met 3 6-hoeken en een paar vierkanten.

Zoom in op de rechter 6-hoek, boven deze 6-hoek zie je een vierkant met die vreemde gloed.

In de 6-hoek zie je een figuur die goed gedraaid moet worden.

De middelste cirkel is vast dus draai met de 2 andere cirkel.

Gelukt, dan zie je dat er power is.

Zoom dan in op de middelste 6-hoek, je kan de plaatjes opzijschuiven, eronder vindt je een klein tandwiel.

Pak het tandwiel en je ziet dat deze een vierkant gat heeft in het midden.

Zoom uit en zoom dan in op de linker 6-hoek, draai de cirkel zodat de letters onderaan staan.

De cirkel draait om en daar vindt je een groot tandwiel.

Pak het tandwiel, je ziet in het midden een rond gat.

 

Zoom uit en ga naar de hal, je ziet nu licht branden achter het hek.

Zoom in op de hendel links van het hek, zet deze naar beneden en het hek schuift open.

Ga naar binnen, er is veel te zien hier en je moet hier ook een aantal puzzels oplossen.

In het midden hangt een grote bol van cirkels, rechts staat een sokkel.

Aan de overkant zie je een paar grote deuren met links daarvan een apparaat.

Helaas heeft dit apparaat nog geen power

Links staat ook een tafel voor een traliehek, op de tafel zie je een paar tekeningen.

Ook staat er een doosje met daarin een kleine zonnewijzer.

Pak die zonnewijzer, zoom uit en draai je om.

Ga naar de tafel op het terras en ga weer achter de tafel staan.

Zoom in op de cirkel in de linker 6-hoek, sleep de kleine zonnewijzer naar die cirkel.

Draai de wijzer naar III uur en daar wordt deze wijzer vastgezet.

Je ziet dat de grote zonnewijzer nu ook draait naar III uur.

 

Zoom uit en ga naar de grote zonnewijzer, zoom in op de vergrendeling.

Schuif dan de vergrendeling van de zonnewijzer naar buiten en de zonnewijzer klapt om.

Er schuift een plaat open en een mechanisme komt naar boven.

Je ziet een aantal tandwielen, schuiven, een draaihendel en een stel nokken waar je iets op kan klikken.

Er zijn ronde nokken, vierkanten nokken en driehoekige nokken.

Op het screenshot heb ik de verschillende dingen een naam gegeven

 

In je inventaris heb je nu 2 tandwielen, 1 met een rond gat in het midden(GR) en 1 met een vierkant gat(GS).

Je gaat deze puzzel oplossen in 3 stappen.

 

Stap 1:

Sleep nu tandwiel GR naar nok GR 1 en zet schuif S1 naar links, draai dan hendel H linksom, je ziet dan dat een schijf naar links gaat.

Als je niet verder kan draaien dan zie je ronde schijf A omdraaien.

Daar ligt een tandwiel met een driehoekig gat in het midden(GT), pak dit tandwiel.

Je ziet op schijf A een langwerpige Z opening.

Pak ook tandwiel GR terug.

 

Stap 2:

Sleep nu tandwiel GR naar nok GR 2, sleep dan tandwiel GS naar nok GS 1.

Sleep tandwiel GT naar nok GT 1.

 

Zet schuif S 1 naar rechts en schuif dan schuif S 2 naar beneden.

Tandwiel G 1 gaat naar rechts en tandwiel G 2 gaat omlaag.

Draai hendel H linksom en je ziet een schijf naar rechts gaan.

Als je niet verder kan draaien gaat plaat B open, daar vindt je een grote hendel.

Bekijk deze hendel in je inventaris, je ziet dat de hendel een stervormige onderkant heeft.

 

Als je eerder de tafel hier op het terras goed hebt bekeken dan heb je een stervormig slot gezien.

 

Stap 3 van de tandwielpuzzel doe je later, zoom uit en ga naar de tafel hier op het terras.

Op de voorkant van de voet van de tafel zie je een stervormig slot, sleep de hendel daar naar toe.

Draai de sleutel rond en daar vindt je een bol met een hendel bovenop.

Pak de bol en bekijk deze in je inventaris, draai de bol en je ziet dat je de hendel omlaag kan schuiven.

Doe dit en pak de hendel dan uit de bol, de hendel is dan in je inventaris.

De bol gaat open en daar vindt je een halve bol met een stervormige opening, pak de halve bol.

Als je die halve bol in je inventaris bekijkt dan zie je knop onderop, dit heb je later nodig.

Bekijk dan de hendel in je inventaris, onderaan zie je een ring en middenin zie je een schuif.

Zet die schuif naar boven en de ring gaat naar beneden.

Kijk naar de onderkant van de hendel en daar zie je een langwerpige Z-vorm.

Deze vorm heb je ook gezien op schijf A in de tandwielenpuzzel.

 

Klik de hendel terug naar je inventaris en zoom uit, ga terug naar de tandwielenpuzzel.

Sleep de hendel naar schijf A en nu kan je de midden schijf met 3 nokken draaien.

Zet schuif S 1 nu in het midden en draai de midden schijf zodanig dat de vierkanten nok tegenover tandwiel G 1 staat.

Sleep nu de tandwielen GS, GR en GT naar hun plaatsen op de midden schijf.

Draai nu hendel H rechtsom tot je niet verder kan draaien.

De puzzel met de tandwielen zakt omlaag en je ziet nu een planetarium omhoog komen.

Links zie je een bol van tralies, daarin zie je de laatste pyramide zitten.

Deze kan je nog niet pakken, zoom uit en zoom dan in op de kleine planeet naast de zon in het midden.

 

Je ziet een knop bovenop en 2 schuiven, zet deze schuiven omlaag.

De bovenkant van de planeet wordt bedekt met een laag en nu kan je de knop indrukken.

De planeet Mercurius gaat ronddraaien, vanzelf ga je naar de achterkant van de tafel.

Daar zag je 3 vierkantjes en nu verschijnt er een symbool in het middelste vierkant.

Het is een halvemaan met een symbool, dit symbool heb je ook gezien bij de telescoop.

Zoom uit en ga terug naar het planetarium, zoom in op de halve planeet.

Sleep nu de andere helft van deze planeet vanuit je inventaris hier naar toe.

De planeet is nu 1 geheel, druk op de knop bovenop en de planeet begint aan zijn baan om de zon.

Vanzelf sta je weer achter de tafel en je ziet nu een symbool in het rechter vak.

Zoom uit en je bent weer bij het planetarium, zoom in op de aarde met de maan.

Om de maan zie je 3 ringen die verbonden zijn met elkaar.

Op 1 van de zijpunten van de ringen zie je een rond gat.

Ga naar de achterkant van de maan en daar zie je een rond luik.

Sleep nu met de ringen totdat het gat over het luik valt, het luik schuift open.

Je vindt daar een metalen vorm, pak deze vorm.

Bekijk deze vorm goed want deze moet je nu na gaan maken.

 

Zoom uit en ga naar de tafel.

Bovenop de tafel, rechts in de hoek, is een vierkant met die vreemde gloed.

 

Zoom in op het vierkant en klik op je magische lens.

Je ziet een wit gebouw waar je aan de voorkant een vorm kan maken.

Er zijn 3 lagen die je kan draaien, draai deze lagen zodat deze hetzelfde is als de metalen vorm in je inventaris.

Flits en je hebt een plaats waar je de metalen vorm in kan leggen.

Sleep de vorm daar naar toe en de plaat schuift weg, je ziet weer glinstering.

Klik op je magische lens en dubbelklik in de opening.

Je bent nu in een kamer die erg veel lijkt op de kamer achter het hek.

Aan de andere kant van de kamer zie je een sokkel staan, ga daar naar toe.

Bovenop zie je een halve bol en een ring met 3 knoppen.

 

Pak 1 van de knoppen vast en draai linksom, de halve bol gaat open.

De bol met de speerpunt in het midden van de kamer gaat omhoog.

In de halve bol ligt een 6-hoekig blok.

Pak het blok en klik deze naar je inventaris, je ziet dan de bol met de speerpunt vallen.

Zoom 2 x uit en je staat weer achter de tafel, zoom nog een keer uit en je bent terug bij het planetarium.

Zoom nu in op de aarde. Je ziet een paar ringen op de aarde.

Deze moet je verdraaien zodat de continenten weer compleet zijn.

 

De onderste ring staat vast, draai nu de ring daarboven goed.

Dan de ring daar weer boven goed draaien en als laatste het bovenste deel goed draaien.

Nu kan je de knop indrukken, ook de aarde gaat om de zon draaien.

 

Vanzelf staat je achter de tafel en nu zie je symbolen inhet linker vierkant.

Vanzelf ga je naar de zijkant van de voet van de tafel, daar schuift een luik open.

Daar vindt je een lens opzetstuk, pak dat apparaat.

 

Zoom uit en noteer alle symbolen die je in de 3 vakken ziet, welk symbool bij de ster hoort.

Ook welk symbool bij de halvemaan hoort en ook het symbool in het rechter vak.

 

Zoom uit en ga naar de telescoop, zoom in op de telescoop.

Stel de juiste symbolen in met de draaiwielen voor de ster en de halvemaan.

Zoom uit en zoom in op de lens van de telescoop, sleep het opzetstuk naar de lens.

Hier kan je nu het symbool uit het rechter vak instellen.

Vanzelf zoom je verder in, je ziet 3 Pyramides op de grond en op de lens zie je 3 vierkanten.

Met de ring op de lens kan je deze vierkanten draaien zodat ze samenvallen met de Pyramides op de grond.

Flits en je ziet dat het snoer met lampen nu power heeft.

 

 

Volg het snoer naar de kamer achter het hek en je ziet dat het snoer naar de kast bij de grote deuren gaat.

Deze kast heeft nu power.

Zoom uit en draai je om, je ziet dat de vloer nu kapot is.

De bol van ringen is op de vloer gevallen en ligt nu aan de kant.

Op de vloer zie je nu een aantal gekleurde cirkels met symbolen.

Ga dan naar de sokkel, zoom in op de bovenkant.

Daar is plaats voor het 6-hoekige blok dat je in je inventaris hebt.

Sleep het blok daar naar toe.

Je ziet een kruis met op de einden een driehoek.

Sleep de onderste of de bovenste driehoek naar links of naar rechts.

De driehoeken vallen nu samen met de andere driehoeken en de bovenkant draait om.

 

Je ziet een schuifpaneel, 2 rechthoeken die verbonden zijn en 7 knoppen met dezelfde kleuren en symbolen als de cirkel op de vloer.

Je moet nu hier op het paneel gaan schuiven met de knoppen totdat ze hetzelfde patroon hebben als op de vloer.

Het is niet moeilijk en je kan het op verschillende manieren doen.

Als de knoppen op de juiste plaats staan dan schuiven de grote deuren aan de overkant open.

Er wordt een grote bol naar voren geschoven.

 

In het midden voor de bol zie je een vizier met hetzelfde patroon als op het display op het apparaat links van de deuren.

Onder het vizier zie je een rode lamp, als je inzoomt op de bol zie je dat de rode lamp verdeeld is in 4 delen.

 

Je moet op de bol 3 plekken zoeken waar een tekening staat.

Je kan de bol draaien door erop te klikken en te slepen.

 

Op de tafel voor het hek liggen 3 tekeningen, deze geven de plekken aan waar de tekeningen zijn.

Je kan het ook gewoon zo doen, sleep met de bol en let op de rode lamp.

Als je in de buurt komt gaat de lamp piepen en geeft ook aan in welke richting je moet gaan.

Je moet dan in de richting gaan van het deel van de lamp dat brandt.

 

Als je een tekening gevonden hebt zet deze onder het vizier.

Je ziet op het apparaat nu een rode lamp knipperen.

Je moet op het apparaat de tekening namaken, dan gaat de lamp continue branden.

Terug naar de bol en op zoek naar de volgende tekening.

Heb je de volgende gevonden dan teken je deze weer op de kast.

De tweede rode lamp gaat nu continue branden.

Terug naar de bol en op zoek naar de laatste tekening.

Als je deze gevonden hebt teken je deze ook weer op het apparaat, de derde rode lamp brandt nu ook.

Het display draait om, en je wordt ingezoomd op een Pyramide.

je ziet op de rand van het display 3 knoppen, dit hebt je eerder ook al gezien.

Midden boven is vooruit, rechts en links is duidelijk.

 

Voordat je begint met de tocht door de gangen zoom uit en bekijk dan de plattegrond die links van het apparaat hangt.

Je ziet op de plattegrond de gangen en de kamer met de 3 ingangen.

Iedere ingang heeft een symbool, je moet de ingangen nog openen.

 

Dit doe je door op een vlak met het symbool te gaan staan.

Je ziet ook op de plattegrond waar deze vlakken zijn.

 

Het is niet moeilijk maar als je de weg kwijt bent kan je altijd even teruggaan naar de plattegrond.

Als je dat doet en op je magisch lens klikt zie je waar je bent.

 

Teken gewoon de plattegrond na en ga door de gangen.

Noem de knoppen langs de rand van het ronde display L, M en R.

 

 

Zoom in op het display en klik op M, 1x R, 1x M, 1x L, 1x M, 1x R, 1x M en je staat op het eerste symbool e.

2x R, 1x M, 1x R, 2X M, 1x R, 1x M, 1x L, 1x M, 1x L, 1x M, je bent bij de eerste ingang. Je ziet een lichtstraal naar het midden.

Tweede symbool en ingang:

2x R, 1x M, 1x R, 1x M, 1x R, 1x M, 1x L, 3x M, 1x R, 2x M, 1x R, 1x M, 1x L, 1x M, 1x R 2x M, je staat op het tweede symbool d.

2x R, 1x M, 1x L, 1x M, 1x L, 1x M en je staat in de tweede ingang. Ook hier komt een lichtstraal naar het midden.

Derde symbool en ingang:

2x R, 1x M, 1x R, 1x M, 1x L, 1x M, 1x R, 1x M, 1x R, 1x M, 1x L, 1x M, 1x R, 2x M, 1x R, 2x M, 1x L, 1x M en je staat op het derde symbool i.

2x R, 1x M, 1x L, 1x M, 1x R, 1x M, 1x L, 1x M en je staat in de derde ingang.

Ook hier weer een lichtstraal naar het midden van de tafel.

Flits en je staat weer voor het apparaat, in het gebroken display zie je nu een gouden bol.

Pak de gouden bol, je hebt nu de laatste planeet.

Zoom een paar keer uit en draai je om, ga naar het planetarium op het terras.

Zoom in op de buitenste paal met planeten, sleep daar de gouden bol naar toe.

De bol schuift open en je ziet weer een glinstering.

Klik op je magische lens en dubbelklik dan in de glinstering.

Je ziet tandwielen draaien, je staat voor een paal en je moet het bovenste deel koppelen met het onderste deel.

 

Op het bovenste deel zie je een hendel en die moet omlaag naar het onderste deel.

Ga recht voor de hendel staan, je moet nu zorgen voor 2 doorlopende sleuven vanaf de hendel naar beneden.

Het grijze deel kan je draaien en er zijn pallen waarmee je de donkere stukken bovenaan en onderaan kan koppelen aan het grijze deel.

 

Je moet even kijken waar de 2 sleuven op de donkere delen staan.

Koppel eerst onderste deel en draai deze naar de voorkant onder de hendel.

Ontkoppel dit stuk en koppel dan het bovenste donkere deel aan het middenstuk.

Draai dan het bovenste deel met de 2 sleuven naar de voorkant onder de hendel en ontkoppel het bovenste deel.

Draai nu de 2 sleuven op het middenstuk naar de voorkant onder de hendel.

 

Trek de hendel omlaag en vanzelf zoom je uit, de bol wordt weer gesloten en nu kan je op de knop drukken.

Druk op de knop, deze planeet gaat ook draaien.

Alle planeten stoppen nu op de lijn tussen de zon en de bol met de Pyramide.

De bol gaat open, pak nu de Pyramide.

 

Je bent dan weer terug in de toren boven de bibliotheek.

Zoom uit en draai je om, loop naar de andere kant en ga met de lift naar beneden.

Ga naar de centrale hal.

 

Dit was het laatste hoofdstuk, nu heb je alles om de 4 einden te spelen.

Sleep de Pyramide naar de tafel en kijk wat er gebeurt.

In het midden ligt nu de sleutel van de “Craftsman”.

Pak die “CraftsmanKey” en je ziet een nieuwe doorgang ontstaan.

Klik in de doorgang en je komt op het dak van de toren.

Zoom in op het apparaat in het midden. In het midden van de koepel is plaats voor de “CraftsmanKey”.

Sleep deze daar naar toe en de koepel gaat open.

Er worden een aantal dingen omhoog geschoven.

 

Je ziet in het midden de “CraftsmanKey” op een stellage liggen.

Je ziet ook 2 halve cirkels en 4 lenzen.

Je ziet ook op de rand een rechthoek met daarop een ring.

Je ziet ook onder deze ring een traliehek waar iets achter ligt.

 

Zoom in op de ring en pak deze, bekijk de ring. Aan de achterkant zie je 4 pootjes.

Zoom uit en draai naar de achterkant van de toren, bovenaan zie je een cirkel met 4 gaten.

Zoom in op de cirkel en sleep de ring naar de cirkel.

Draai dan de ring rechtsom en opening ontstaat, de bekende glinstering is er weer.

Klik op je magische lens en daarna dubbelklik in de opening.

Binnen zie je een mechanisme.

Rechts zie je 3 stangen en onder de stangen zie je 3 rollen.

Op iedere rol zit een houder waar de stang in moet, op de voorste rol zie je de houder.

Je moet de houders nog op de goed plek draaien, dit doe je met het wiel vooraan.

Met de hendel links van het wiel selecteer je de rol.

Als alle houders goed staan druk je op de knop rechts van het wiel.

De stangen komen naar beneden en er is nu een lichtstraal.

Vanzelf zoom je uit, je ziet dat de lichtstraal op de voorste lens valt.

Deze lens valt om en op de rand komt een ring met dia’s omhoog.

Ook de 2 halve cirkels gaan verder omhoog en een dia wordt geprojecteerd op een paneel.

 

Zoom in op de voorste halve cirkel, daar zie je een spiegel.

Schuif deze spiegel naar links in de lichtstraal, de lichtstraal volgt nu een ander traject.

De lichtstraal komt op een lichtsensor, deze sensor valt om en de dia wordt weer vertoond.

De ring met dia’s gaat nu draaien en je zie een bewegend patroon op het paneel.

 

Zoom uit en zoom dan in op het traliehek onder de plek waar de ring lag.

Het hek is gekoppeld aan de ring met dia’s, het hek draait af en toe langs de nis.

Er ligt een spiegel in de nis, pak de spiegel.

Zoom uit en zoom dan in op de binnenste halve ring, sleep de spiegel naar de halve ring.

Zoom uit  en zoom dan in op de andere halve ring, schuif de spiegel terug naar rechts.

De lichtstraal gaat nu naar een andere sensor bij de “CraftsmanKey”.

De sensor gaat naar de voorkant en er ontstaat een opening, ook de glinstering is er weer.

Klik op je magische lens en dubbelklik in de opening.

Binnen zie je een kristal met 4 lampen er omheen, de lichtstralen moeten op het kristal vallen.

Je ziet ook 2 drukknoppen, als je op de rechterknop klikt dan draaien 2 lampen.

De andere 2 lampen worden op hun plaats gehouden.

Met de linker knop bepaal je welke lampen vast gehouden worden.

Als je nog niet op een knop geklikt hebt dan is dit de oplossing:

Klik 2x op de rechter knop, de 2 linker lampen staan nu goed.

Klik 3x op de linker knop, nu worden de 2 linker lampen vastgehouden.

Klik 1x op de rechter knop en de 4 lampen staan nu goed.

Vanzelf zoom je nu uit en je ziet nu een rode lichtstraal.

Op de rand waar de toren op staat komen nu 2 andere torens naar boven.

Ook zie je een deur ontstaan in de muur, het is de deur van de treincoupe waar je eerder in zat.

Voor de andere 3 einden moet dit stuk ook doen tot hier.

 

Ga de coupe in en geniet van de rit, lees de brief op de tafel.

Je ziet de ingewikkelde kist van het begin sluiten en die staat op de tafel in de centrale hal.

Je ziet nu een tekst met daaronder de tijd die je gespeeld hebt.

 

Daaronder zie je 4 kaarten, de eerste is omgedraaid: Imprisoned.

Daar weer onder staat: Continue, klik daarop en je komt op het startscherm van The Room 3.

Kies de bovenste optie: Change yourfate.

Je staat dan weer in de centrale hal, dubbelklik in de opening in de muur.

Je bent weer terug op de top van de toren.

Je moet nu het hele stuk tot aan de deur van de treincoupe opnieuw spelen.

Ga niet de coupe in maar zoom in op de linker toren.

Op deze toren past 1 van de vreemde voorwerpen, je moet even kijken welke.

 

Er past er maar 1.

2 beugels draaien en je ziet nu op de achterkant van deze toren ook een cirkel.

Zoom in op de cirkel en draai de knop rechtsom en er ontstaat een opening met de glinstering.

Klik op je magische lens en dubbelklik in de opening.

 

Binnen zie je weer een kristalpuzzel.

In het midden is een groen kristal, links en rechts zie je op de buitenrand 8 lampen.

Tussen de lampen en het kristal zie je een ring met een knop, aan de andere kant van de ring zie je een sensor.

Vanuit het kristal komt een smalle lichtstraal, je moet met je sensor vlak bij die lichtstraal blijven.

Als je dit lang genoeg doet dan branden alle lampen en de puzzel is op gelost.

 

Vanzelf zoom je uit en de bovenkant van het voorwerp gaat open.

Daar vindt je een knop, druk op deze knop en de deur van de treincoupe verdwijnt.

Er komt nu een houten deur daarvoor in de plaats.

Dubbelklik op de houten deur en je komt in een boothuis terecht maar dit is ook geen goed einde.

De tentakels komen de boel vernielen en je drijft in een bootje.

Je ziet alle gebouwen instorten.

Je komt weer op het scherm met de tekst en de 4 kaarten.

De tweede kaart wordt omgedraaid: Escape.

Klik op continue en op het startscherm op : Change yourfate en je komt weer bovenop de toren.

Je moet weer het hele stuk tot aan de deur van de treincoupe opnieuw doen.

Ga ook deze keer de coupe niet in maar zoom in op de rechter toren.

Sleep het andere vreemde voorwerp naar de bovenkant van deze toren.

Beide vreemde voorwerpen zijn aanwezig maar er past er maar 1.

Ga naar de ring op de achterkant van de toren draai de knop rechtsom.

Een opening en ook weer glinstering.

 

Klik op je magische lens en dubbelklik in de opening.

Binnen vindt je weer een kristalpuzzel.

 

Druk nu nog niet op de knoppen anders moet je zelf de oplossing zoeken.

Je ziet een blauw kristal in het midden met eromheen 6 lampen.

Noem de lampen L1 t/m L 6 met de klok mee.

Onder zie je 2 ronde knoppen, iedere knop is opgedeeld in 2 knoppen.

Links heb je knop A1 en A 2, rechts heb je knop B 1 en B 2.

 

Om de bovenste 2 lampen L 1 en L 6 zitten houders die de lampen vasthouden.

Met de knoppen A 1 en A 2 kan je die houders verplaatsen.

Met de knoppen B 1 en B 2 kan je de lampen draaien.

 

De bedoeling is dat alle 6 lampen op het kristal schijnen, nu schijnt alleen lamp L 1.        

Oplossing:

·       Druk 1x op knop B 2, L 1, L 2 en L 5 branden nu.

·       Druk 1x op knop A 2, de houders zijn nu bij L 1 en L 2.

·       Druk 1x op knop B 2, L 1, L 2, L 4 en L 6 branden nu.

·       Druk 2x op knop A 2, de houders zijn nu bij L 3 en L 4.

·       Druk 3x op knop B 2, L 4 en L 5 branden nu.

·       Druk 1x op knop A 2, de houders zijn nu bij L 4 en L 5.

·       Druk 1x op knop B 2, alle lampen branden nu, puzzel opgelost.

 

Vanzelf zoom je uit en de bovenkant van het voorwerp gaat open.

Druk op de knop en de deur van de treincoupe verdwijnt en een houten deur verschijnt.

Dubbelklik weer op de houten deur en je ziet nu een herhaling van het vorige einde.

 

Je komt weer bij het scherm met de kaarten en de derde kaart wordt nu omgedraaid: Release.

Klik op continue en op Change YourFate en je bent weer op de toren.

Herhaal het stuk tot aan de deur van de treincoupe.

Sleep nu beide voorwerpen naar hun torens.

Ga nu eerst naar de rechter toren en draai naar de voorkant van de toren.

Bovenaan op het plaatje zit een schroef, zoom in op de schroef.

 

Sleep de schroevendraaier naar de schroef en draai deze schroef los.

Schuif het plaatje nu naar rechts.

Zoom uit en draai naar de achterkant, zoom in op de cirkel en ga naar binnen.

Los de kristalpuzzel weer op, vanzelf zoom je uit.

 

De bovenkant is open, druk op de knop, je ziet de houten deur weer verschijnen.

 

Ga nu naar de linker toren en zoom in op de cirkel.

Ga naar binnen en los de kristalpuzzel op, vanzelf zoom je uit.

Ook deze bovenkant is nu open, druk op de knop.

De houten deur verdwijnt, de opening blijft. Dubbelklik in de opening.

 

Kijk naar de eindfilm.

Je bent weer terug op het scherm met de kaarten.

De laatste kart wordt nu omgedraaid: Lost

Einde

2019: Walkthrough door: Dick Leeuw

Tekst en Screenshots door Dick Leeuw