2009: Walkthrough door: Louis Koot

Art of Murder The Hunt For The Puppeteer is het 2e deel in de Art Of Murder serie waarin je speelt als FBI-agente Nicole Bonnet. Als Nicole Bonnet ga je nu op jacht naar een serie moordenaar en deze jacht brengt je in Parijs, Marseille, de Spaanse Pyreneeën en in Havanna op Cuba. In Amerika worden verschillende moorden gepleegd die veel gemeen hebben met moordzaken in Parijs. De moordenaar laat bij zijn slachtoffers altijd een klein houten poppetje achter gehuld in kleding uit de 18de eeuw. Aan de lijken bevestigt de moordenaar touwtjes zodat ze op marionetpoppen lijken. Vandaar dat de FBI de moordenaar de Puppeteer is gaan noemen,......de Poppenspeler.....

Intro: New Orleans 2 Augustus 2007:

In New Orleans doet een SWATTEAM een inval in een fabrieksloods omdat de politie een tip heeft gekregen. Voorzichtig werkt het SWATTEAM zich een weg de loods in en ze vinden dan een......lijk. Het lijk is door de moordenaar als een marionetpop opgehangen aan de plafondbalken van de loods. Dan start het 2e introfilmpje waarin je The Puppeteer aan het werk ziet. Hierna beland je op het hoofdmenuscherm alwaar je de game dan start.

Hoofdstuk 1: Frankrijk: Parijs:

Dag 1: 15 April 2008: 

A: Het lijk in het danstheater:

FBI-agente Nicole Bonnet is naar Parijs gestuurd omdat daar het zoveelste slachtoffer van de Puppeteer is gevonden. Het slachtoffer is een balletdanseres en haar naam was Elizabeth Soupalt. De game begint als Nicole arriveert op de crimescène. Aanwezig is ook de Parijse inspecteur Pety.

Ok.....voordat je nu ook maar iets gaat doen is het handig om even je notitieboek te openen en om dan, in de "Documents" sectie, de 4 Politie rapporten en het psychologische profiel even door te lezen. Want dan weet je een beetje waarom Nicole nu hier in Parijs is.

3 Augustus 2007:
Het 1e rapport beschrijft dus het slachtoffer uit het introfilmpje. Het slachtoffer was de 48 jarige Luke Crespienne. De man was opgehangen aan touwen en is letterlijk doodgebloed omdat de moordenaar een belangrijke slagader heeft open gesneden. De man is dus letterlijk leeggebloed. De moordenaar heeft een klein houten popje achter gelaten. Het popje was gekleed in kledij uit de tijd van de Franse Revolutie. Sporen van diverse verdovende middelen en van nitroglycerine zijn in het lijk aangetroffen tijdens de autopsie. De politie heeft het lijk kunnen vinden omdat ze werden gebeld door een anonieme informant, waarvan men denkt dat het de moordenaar zelf is geweest.

6 Oktober 2007:
Het 2e slachtoffer is Marte Parker, een 30-jarige huisvrouw uit Houston Texas.Marte Parker is door de moordenaar door middel van ijzeren haken aan de voorgevel van haar eigen huis genageld en vervolgens heeft hij haar leeg laten bloeden door het openen van meerdere slagaders. Ook bij Marte zijn sporen van verdovende middelen en van Nitroglycerine gevonden en.....een klein houten popje gekleed in kledij van uit de Franse Revolutie.

9 December 2007:
Het 3e slachtoffer is de 45-jarige Jeanne Murphy, een Engelse onderwijzeres uit Memphis. Jeanne's lichaam hing aan de klimrekken in de gymzaal van de school waar zij als onderwijzeres werkzaam was. Een houten popje lag bij het lichaam en was gekleed in kledij van de Franse Revolutie. Het lichaam was al leeg gebloed voordat de moordenaar de vleeshaken in het lichaam stak om het lijk ermee aan het klimrek te hangen. Nitroglycerine en andere verdovende middelen zijn tijdens de autopsie gevonden. Het lijk is gevonden door de conciërge tijdens zijn ronde.

15 Januari 2008:
Het lijk van Guilbert Marmontel, een 53 jarige boekenschrijver, is gevonden in zijn jachthut te Tours in Frankrijk. Het lijk hing vastgenageld aan één van de muren van de gastenkamer van de jachthut. Het lijk is gevonden door de schoonmaker. Een klein houten popje gekleed in Franse Revolutie kledij is gevonden bij het lijk en ook zijn er sporen van nitroglycerine e.d in het lichaam gevonden. Het slachtoffer is leeggebloed.

Lees ook nog even het psychologisch rapport door en sluit dan het notitieboek door er naast te klikken. In je inventory heb je de fotocamera en je visitekaartje. Rechtsklik in inventory op de camera en op het visitekaartje om deze 2 items in een close-up scherm nader te bekijken. Nicole vertelt je er dan ook wat over. Linksklik naast het close-upscherm om het close-upscherm weer te sluiten. Zo....je weet nu hoe één en ander werkt in de game dus je kunt nu aan de slag. 

Ga praten met inspecteur Pety, dus linksklik met de praatcursor op de inspecteur. Volg gewoon alle gespreksopties. Deze "vrolijke" inspecteur Pety is "not ammused" dat een FBI-agente probeert zich te bemoeien met zijn onderzoek.Nicole vertelt dat Pety's bazen de FBI om hulp hebben verzocht omdat ze denken dat het danseresje door de Puppeteer is vermoord. Nicole heeft echter gemerkt dat het slachtoffer niet is opgehangen en dat ze ook niet is leeggebloed. Dus Nicole twijfelt of dit wel een echte Puppeteer moord is.Nicole vraagt of ze de crimescène verder mag onderzoeken en dat mag.

Als je alles gevraagd hebt dan blijft alleen de optie tot het beëindigen van de conversatie over, dus beëindig dan het gesprek en onze vrolijke Franse inspecteur verdwijnt. 

In de kamer staat een piano en bij het linker raam staat een tafel. Loop naar de tafel en.......Nicole's mobieltje gaat rinkelen. Het is Nicole's baas die opbelt en er volgt een gesprek. Nicole vertelt haar chagrijnige baas dat Elizabeth Soupalt wellicht niet door de Puppeteer is vermoord maar door een "copy-cat killer". Baasje wil dat Nicole dat zo snel mogelijk uitzoekt.

NB: dit telefoongesprek krijg je ook als je naar het lijk was gelopen inplaats van naar de tafel.

Loop, na het telefoongesprek, verder door naar links. Je ziet dan de tafel. Er zitten 3 laden in de tafel. Linksklik met je loepjecursor op de middelste lade. Je zoomt in op de middelste lade. Linksklik met je loepjecursor op het slotje van de lade om de la te openen. 

Grijp alles uit de la wat je kunt bekijken. Dat zijn dus de velletjes Papier (Sheets of paper), de Perforator (Heavy paper stapler), het Plakband (Tape) en de Plastiek Hoesjes (Plastic sleeves for documents). Als je de plastiek documentmappen uit de la hebt gepakt zie je een Geheime Knop, in de rechter zijwand van de la. Klik op de Geheime Knop en....de kleine rechter la klikt open. Zoom dus in op de rechter la en maak deze dan ook open. 

Pak uit de rechter la dan het Lucifersdoosje (Old box of matches), het Pijpschoonmaak apparaatje (Pipe tool), de Lijst van huurders (A list of people renting the room) en het pak Watten (Cotton wool). Zoom uit de la en loop een scherm terug, via onderkant scherm. Loop nu door naar het lijk van Elizabeth Soupalt. Nicole meld dat ze een foto van het lijk zou moeten nemen.

 

Pak de fotocamera uit je inventory en klik ermee op het lijk. Nicole maakt 2 foto's van het lijk. Rechts naast het lijk ligt een omgevallen stoel. Bekijk de omgevallen stoel. Nicole is er niet zeker van of de moordenaar in zijn werk is gestoord of dat een "copy-cat" killer heeft geprobeerd om het modus opperandi (MO) van de Puppeteer na te bootsen. Voor het lichaam van de onfortuinlijke Elizabeth Soupalt ligt een klein houten popje (Doll). Pak een plastiek hoesje uit je inventory en klik ermee op het popje om het op te rapen en...

filmpje: Je ziet in een flits de moordenaar bij het lijk van Elizabeth Soupalt. Elizabeth ligt op de vloer in het midden van de kamer.

Berg de hoesjes (rechtsklik) weer op in je inventory. Het popje heeft Nicole dus in een hoesje gedaan. Bekijk het popje in je inventory. Het is een danseresje gekleed in een dansoutfit ten tijde van de Franse Revolutie. Zoom nu in op het lijk met je loepje en klik dan met je loepje op het hoofd van de dode danseres. 

 • Je ziet de linker wang van de danseres en je ziet een pukje witte kristallen rondom de lippen van de danseres. 

 • Combineer in inventory de Watten (Cotton wool) met het Lucifersdoosje om een Wattenstaafje te maken (Swab of cotton). 

 • Pak het Wattenstaafje dan uit je inventory en klik ermee op de witte kristallen, op het gezicht van het dode danseresje. 

 • Nicole veegt wat witte kristallen op. Combineer dan het gebruikte Wattenstaafje met je Plastiek Hoesjes om het wattenstaafje in een hoesje te stoppen. 

Zoom uit het lijk en loop een scherm achteruit. Ga nu naar het middelste raam. Nicole geniet even van het uitzicht dat ze vanuit het middelste raam heeft op de Eifeltoren. In het ronde bovenraam staat een klein raampje open. Zoom in op het raam en...Nicole ontdekt op één van de bovenste kleine ruitjes een set vingerafdrukken. 

Blijkbaar heeft inspecteur Pety deze vingerafdrukken niet ontdekt en Nicole vindt dat ze het moet melden. Je kunt geen afdruk nemen van de vingerafdrukken dus zoom uit en loop dan 2 keer een scherm omlaag en verlaat de kamer dan via de deur achter de piano. Nicole komt terecht in de gang. Bij de voordeur zit een politieagent op wacht. Nicole staat in de gang en voor de deur van de balletzaal (Ballet rehearsing room). Links naast de deur staat een Mopdweil tegen de muur (Dirty mop on a wooden pole). Klik met je pijlcursor op de deur en je ziet dan ook een lichtschakelaar, rechts naast de deur.

Zoom in op de lichtschakelaar en klik er dan op. Helaas.....het licht gaat niet aan. Zoom weer uit en grijp de Mopdweil, die links naast de deur tegen de muur aan staat. Loop naar links en loop dan door naar de politieagent. De agent dood de verveling door het oplossen van een kruiswoordpuzzel.  Aan de muur hangt een open stoppenkastje. 

 • Zoom in op het stoppenkastje. Er zijn 8 stoppen maar de draden hangen los. 

 • Rechtsklik in het stoppenkastje zodat Nicole dan weet dat de stoppen stuk zijn en dat daarom de lampen het niet doen. 

 • Zoom uit het kastje en praat nu met de agent en vraag hem over het licht in de oefenzaal (Lighting). 

 • De agent heeft geen idee waarom de lichten het niet doen en het interesseert hem eigenlijk ook niet. 

 • Sluit het gesprek maar klik gelijk weer op de agent en vraag hem dan nu om een potlood (Pencil). 

 • De agent bied Nicole zijn ballpoint aan maar Nicole heeft een loden potlood nodig en die heeft de agent toevallig ook. 

 • Nicole krijgt van de agent dus een geel potlood. Zeg weer gedag.

Ga terug naar de deur van de oefenzaal en zoom weer in op de deur en ga dan nu weer de zaal binnen. Ga weer naar het middelste raam en zoom er weer op in. In het bovenste halfronde raam staat dus het kleine raampje open. Linksklik in je inventory op de Mobdweil om de dweil van de steel te klikken. Je houd dan alleen de Steel (Mop pole) over. Pak de Mopsteel uit je inventory en klik ermee op het openstaande raampje om het raampje te sluiten. Op de ruit van het raampje zie je dan een bloederig kruis. 

Neem een foto van het Kruis met je fotocamera. Neem ook een foto van de vingerafdrukken die op het ruitje van het onder raam staan.\

Blijf in de close-up van het raam want je moet nu een afdruk van de vingerafdrukken maken.

Combineer in je inventory het Potlood (Pencil) met de Perforator (Stapler) om het potlood open te breken. 

Combineer het gebroken potlood (Crushed pencil) met je blanco velletjes Papier (Sheets of paper). 

Je hebt dan een velletje papier met potloodpoeder (Sheet of paper with powdered lead). 

Pak het vel Papier met Potloodpoeder uit je inventory en klik ermee op de vingerafdrukken op het raampje. 

Je gebruikt dus het loden potloodpoeder als vingerafdrukpoeder. 

Gebruik dan het Plakband op de vingerafdrukken. Berg het plakband weer op. 

Combineer dan het stuk Plakband met Vingerafdruk (Adhesive tape with copied fingerprints) met je velletjes Papier om de vingerafdruk op een velletje papier te plakken. 

Je hebt dan een vel papier met vingerafdrukken (Sheet of paper with fingerprints).

Zoom nu weer uit het raam en loop 1 scherm terug omlaag. Je ziet dan op de vloer de "schaduw" van het gehele middelste raam. Beweeg je cursor over de "schaduw" van het halfronde boven raam. Je krijgt de loepcursor in het onderste deel van het bovenlicht op de vloer want er zit daar een losse plank in de vloer. 

Zoom dus in op die losse plank. Pak het Pijpapparaatje (Pipe-cleaning tool) uit je inventory en klik ermee op de losse vloerplank en Nicole wipt de plank uit de vloer. Op de achter zijde van de plank staat het jaartal 1793, het jaar dat in de Franse Revolutie het schrikbewind van Robbert Spierre begon. 

Klik met je fotocamera op de plank.....je zoomt uit en Nicole neemt dan een foto van de plank. Zoom weer in op de plank. Pak een plastiek hoestje uit je inventory en klik er mee op de 1793 plank om de in plank op te bergen in een hoesje en in je inventory.  Zoom uit de vloer.

Rechtsklik in je inventory op de Huurderslijst (A list of people renting the room) om deze namenlijst nader te bekijken. De namen op de lijst zeggen Nicole uiteraard niets. Sluit het close-up scherm. Neem nu in inventory een foto van deze huurderslijst, dus klik met de camera op de huurderslijst. Verlaat de zaal weer naar de gang en ga weer naar de agent bij de voordeur. Praat weer met de agent. 

Nicole vertelt de agent dat het voor haar de hoogste tijd is om weg te gaan, maar eerst geeft ze alle bewijsstukken die ze heeft verzameld aan de agent zodat die ze aan inspecteur Pety kan geven. Je houd dus alleen de foto's over in je inventory en de rol plakband. Zeg gedag tegen de agent en klik dan op de exitdeur en.....Nicole verlaat het gebouw en wordt door een taxi afgezet op de stoep voor het hotel waar ze een kamer heeft gereserveerd.

B: Hotel:

Verstuur de foto's naar je hoofdkwartier:

Receptiehal

Ga het hotel binnen via de dubbele voordeur. Nicole beland in de receptiehal. Achter de receptiebalie staat Pierre, de hoteleigenaar. Verder naar links is de trap naar Nicole's hotelkamer. Loop  door naar Pierre en vanzelf volgt er een begroeting en een kletspraatje over het avondeten. Hierna loop je een scherm door naar links en dan via de trap omhoog en Nicole beland in haar hotelkamer.

Nicole's hotelkamer:

Nicole moet nu de foto's. die ze in de danszaal heeft genomen, naar haar FBI-kantoor in Amerika zenden en dat gaat via Internet. Voor het bed staat een bankje waarop de laptoptas van Nicole's laptop ligt. In de hoek, rechts naast het bed, staat een bureautafel. Zoom in op de bureautafel. Op de tafel staat Nicole's laptop. Links steekt een usb-snoertje uit de laptop

Er staat ook een lamp op de tafel. Voor de lamp staat de Antenne. De Antenne is verbonden met een Adaptor. Aan het snoertje, dat links uit de Adapter steekt, zit een Stekker (Plug). In het stopcontact steekt de stekker van de lamp.  Zoom in op het stopcontact. 

Helaas heeft Frankrijk een andere stopcontacten en stekkers dan die in Amerika gebruikt worden. De stekker van Nicole's Adaptor zal dus niet in het stopcontact passen. Nicole heeft een andere adapter nodig. Klik op de stekker van de lamp om deze uit het stopcontact te halen. Klik dan op de stekker van de Adaptor. Nicole probeert of de adaptorstekker toch niet in het stopcontact past, maar dat lukt dus niet. Zoom uit. Vanzelf gaat dan de lampstekker terug het stopcontact in. Zoom in op de Adapter. Aan de rechterzijde steekt de stekker van de antenna in de adapter.

 

Linksklik dan op de Adapter om het om te draaien. Op de achterzijde van de adapter zit een label waarop staat vermeld dat het ding aan input110 Volt nodig heeft en dat het dan 12 Volt aan output levert. Deze Adapter is hier in Frankrijk dus niet te gebruiken. Zoom uit en zoom dan in op de lamp. De lamp is aan, dus klik eerst op de schakelaar van de lamp om de lamp uit te doen. Klik dan op de lamp, maar dus niet nog een keer op de schakelaar, om de lamp plat op tafel te leggen. Onder de lamp zit een sticker waarop staat vermeld dat de lamp werkt op 230 Volt.  

Er zit een halogeen lamp in de lamphouder. Klik op de lamppeer om deze uit de houder te halen. In inventory lees je dan de lamp 12 Volt levert, hetzelfde voltage aan output als de adapter van Nicole. Zoom weer uit en zoom weer in op de Adapter. Klik nu op het stekkertje dat rechts in de adapter steekt om dit stekertje uit de adapter te halen. Je hebt dan de Antenna losgekoppeld van de adapter. Zoom weer uit en zoom weer in op de plat liggende lamp.  Het stekkertje van de Antenna ligt nu bij de lamp. Je ziet dat het stekkertje van de Antenne niet in het contact van de lamphouder past. Nicole vertelt je dat ze dringend behoefde heeft aan een paar draden.

Zoom 2 keer uit en verlaat dan je kamer en vanzelf staat Nicole dan weer beneden in de receptie hal. Loop een scherm omlaag en dan 2 schermen naar rechts en Nicole staat weer buiten op de stoep voor het hotel. Rechts naast het hotel is een Café. Ga dus een scherm naar rechts, naar het:

Café:

 • Pierre, de hoteleigenaar, zit op het terras te babbelen met Sylvie Leroux, die je wellicht wel kent als de hoofdpersoon uit de game "Chronicles of Mystery: Scorpio Ritual". 

 • Praat met Pierre en gebruik gewoon alle gespreksopties die je krijgt. 

 • Je vraagt Pierre dus eerst over een Adapter, maar helaas heeft Pierre niet zo'n ding. 

 • Vraag Pierre vervolgens om een Oplader (Charger). Helaas zal Nicole tot morgen moeten wachten want de winkels zijn al gesloten. 

 • Pierre vraagt dan of Sylvie geen Adapter/oplader heeft, maar helaas heeft Sylvie haar adapter in Malta achter gelaten. Het gesprek is dan teneinde. 

 • Klik weer op Pierre en vraag hem nu om een stukje Draad (Piece of wire) en Sylvie geeft Nicole dan één van haar Haarclips (Hair clip). 

 • Zeg gedag en loop een scherm terug naar links, ga het hotel weer in en terug naar je kamer.

Nicole's hotelkamer:

 • Zoom weer in op de tafel en zoom weer in op de languit liggende lamp. 

 • Linksklik in je inventory op de Haarclip om deze in 2 helften te breken. 

 • Pak de gebroken Haarclip dan uit je inventory en steek de beide helften dan in het contact van de lamphouder. 

 • Klik dan op het stekkertje van de Antenna en....vanzelf gaat het stekkertje nu het contact van de lamphouder in. 

 • De antenna is dus nu verbonden met de lamp. 

 • Zet de lamp weer rechtop door onder op de voet te klikken en klik dan op de lampschakelaar om de lamp aan te zetten. 

 • Het groene lampje van de lampschakelaar moet dan uit zijn. 

Zoom uit en zie....het lampje van de antenne is nu groen en flikkert aan en uit ten teken dat de antenna nu stroom heeft. Zoom in op de Antenna en linksklik er weer op en.....Het Antenna-apparaat gaat nu rechtop staan en het ding vouwt open. De antenna heeft dus nu stroom en de internetverbinding kan nu via de laptop tot stand worden gebracht

 • Vanzelf ben je uitgezoomt. Kijk naar de laptop. 

 • Aan de linkerzijkant steekt een usb-snoertje uit de laptop. 

 • Pak de fotocamera uit je inventory. 

 • Klik de fotocamera op het stekkertje van het usb-snoertje. Je plugt de camera vast aan het usb-snoertje. 

 • Klik nu 2 keer op de laptop en vanzelf worden de foto dan verstuurt naar het FBI-hoofdkantoor.

 • Vanzelf belt Nicole dan met Ruth, de secretaresse van de baas. 

 • Ruth ontvangt de foto's en Nicole vraagt of ze de foto's aan Nick kan geven. 

 • Nick, Nicole's FBI-partner, is echter weer eens verdwenen.

Na dit gesprek zoom je weer in op de tafel en pak je de Fotocamera terug. Zoom weer uit en verlaat je kamer en terug in de receptiehal gaat Nicole's mobieltje rinkelen. Het is inspecteur Pety die opbelt. 

Er is een nieuwe moord gepleegd en het lijkt weer op een Puppeteer moord. De moord is gepleegd in de wijk Montmartre en wel in de Rue de Nouveau No 5/13. Loop door naar de receptie balie. Pierre is er niet. Loop door naar rechts en probeer dan het hotel te verlaten. Het is echter laat op de avond dus het hotel is inmiddels op het nachtslot. Loop terug naar de receptiebalie. Rechts op de balie staat een schermerlamp en een laptop. Voor de laptop staat de Bel op de balie. Midden op de balie ligt een folder van een autoverhuurbedrijf. 

Zoom in op die folder en pak de folder dan. Rechtsklik in inventory op de folder. Sluit het close-up scherm en zoom uit de balie. Zoom nu in op de Bel en geef er dan een fikse ram op en.....Pierre verschijnt. Praat met Pierre over "Nighttime walk", "Car rental" en "Cab". Pierre zal voor Nicole een auto huren maar die zal pas morgen beschikbaar zijn. Via het "Cab" onderweg besteld Pierre echter voor Nicole een taxi om haar nu naar de nieuwe moordlocatie te brengen. Sluit het gesprek af en verlaat dan nu het hotel en.....de taxi levert Nicole af in de Rue de Nouveau.

C: Rue de Nouveau No. 5/13:

Nicole loopt naar de deur van het huis waar de moord is gepleegd. Een jonge man, die om de hoek staat, begluurt Nicole. 

Nicole merkt de jonge man wel op maar ze loopt door naar het huis.

Nicole staat dan voor de voordeur van huisnummer 5/13. Ga naar binnen. Nicole staat dan in het trappenhuis op een verdieping waar een kinderwagen voor de deur staat. Ga via de trappen nog een verdieping omhoog en Nicole is dan op de bovenste verdieping.  De deur van nummer 13 staat op een kier en de agent uit het danstheater staat tegen de trapleuning geleund weer op wacht. 

Praat met de agent. De moord is gepleegd in het appartement van ene Jack Dupree en het slachtoffer is weer een meisje. Vanuit het appartement roept inspecteur Pety dat Nicole binnen kan komen. Ga dus appartement 13 binnen en praat er met inspecteur Pety en gebruik alle opties. 

Jack Dupree blijkt een Amerikaan te zijn die al een aantal weken in Parijs verblijft. Het slachtoffer is Jacquelin Lorrain, een danseres van de Moulin Rouge. De MO van deze moord is niet hetzelfde als bij Elizabeth Soupalt. Hier is wel bloed maar geen pop. Er is echter ook een getuige en dat is de vrouw die in het appartement woont waar de kinderwagen staat. Als je alle opties gewoon gebruikt dan krijg je van Pety zijn business card.

Aan de plafondbalken, achter Pety, heeft de moordenaar dus de touwen met haken (Ropes with hooks) opgehangen waaraan hij het lijk van Jacquelin Lorrain van plan was te hangen. Blijkbaar is de moordenaar gestoord voordat hij zijn daad helemaal heeft kunnen afmaken. Rechts naast Nicole staat een bureau (Desk) onder het raam. Je mag van Pety hier niets aanraken dus je kunt nergens aankomen. Maak echter, met je camera, wel een foto van het bureau en een foto van de Touwen met haken.

Midden in de kamer staat een bank en een glazen tafel. Voor de tafel staat een gereedschapskist (box). Bekijk die gereedschapskist. Nicole denkt dat er wellicht iets bruikbaars voor haar in zit, maar zolang die vervelende Pety hier is kan ze niets doen. Verlaat het appartement en praat op de gang weer met de agent en vraag hem over de getuige (Witness). De getuige heeft Dupree voorbij zien komen omstreeks de tijd van de moord. De getuige heet Agnes Grouchet en ze woont in het appartement waar de kinderwagen voor de deur staat. Ga dus 1 verdieping terug omlaag en klik dan op de deur van het appartement (Bell).

 • Agnes Grouchet doet haar deur open op een kier. Je ziet Agnes Grouchet dus niet maar je praat met haar door de deur. 

 • Je krijgt als optie "Conversation about the murder". 

 • Madame Grouchet blijkt verdomd goed Engels te spreken, maar ze wil niet met Nicole praten, die voor haar een volkomen vreemde is. 

 • Grouchet doet haar deur weer dicht. 

 • Pak Pety's business card uit je inventory en klik er mee op de deur (Bell). 

 • Madame Grouchet doet haar deur weer open op een kier en je kunt haar nu dus een paar vragen stellen. 

 • Volg gewoon alle opties die je krijgt. 

 • Agnes Crouchet vertelt nu dat ze heeft gezien dat Jack Dupree het huis is uitgerent en ze heeft gezien dat Dupree op straat iets "metaligs" heeft laten vallen.

Zeg dank jewel en verlaat het huis via de onderste trap (Building's exit). Nicole staat dan weer op straat. Je moet nu weer even het scherm afzoeken met je cursor want je zoekt een rioolputje. Je vindt het rioolputje aan de rechterstoeprand van de straat en wel precies midden onder in het scherm. 

Zoom in op het rioolputje. In het putje ligt een Gouden Ketting (Gold bracelet). Je kunt proberen of Nicole het rooster wil oplichten maar dat wil ze niet zonder gereedschap. Dus zoom weer uit. Ga terug het moordhuis in en weer helemaal naar boven. 

 • Naast de agent staat nu een grijze gereedschapskist. 

 • Praat weer met de agent en vraag hem over de gereedschapskist (Toolbox). 

 • De grijze gereedschapskist is van een agent van de technische recherche en Nicole mag er niet inkijken. 

 • Ga terug omlaag, naar het appartement van Agnes Grouchet. 

 • In het deurportiek van Agnes hangt een groene Brievenbus en daar steekt een Krant (Newspaper) in. 

 • Grijp de Krant uit de groene brievenbus. 

 • Ga terug naar boven en praat weer met de agent en gebruik dan het Newspaper onderwerp. 

Nicole geeft de krant aan de agent en verteld dat de politie er in de krant niet zo goed vanaf komt. De agent loopt een stukje weg om de krant in het licht van de lamp te kunnen lezen.Snel....Zoom in op de grijze gereedschapskist. Open de gereedschapskist en pak er dan snel de Plastiek zakjes (Evidence bags, de oranje Schroevendraaier  en de Vingerafdruk folie (Fingerprint Foil) uit de kist. 

Smeer hem weer omlaag en naar buiten en zoom buiten weer in op het rioolputje. Gebruik de schroevendraaier op het putrooster (Sewer grate) om het rooster op te lichten.  Klik met de plastiek zakjes (Evidence bags) op de Gouden Armband om deze in een zakje te doen en uit het putje te pakken.

Zodra je de armband hebt gepakt krijgt Nicole een telefoontje van Pierre die vertelt dat een nogal nerveuze Amerikaan een brief voor haar heeft achtergelaten. 

Zou dat die Jack Dupree zijn geweest? Pierre stuurt een taxi om Nicole terug naar het hotel te rijden.

D: Hotel:

Ga het hotel weer in en loop door naar de receptiebalie. Pierre geeft Nicole dan de brief van Jack Dupree en Nicole leest de brief. Jack Dupree schrijft dat ie onschuldig is en hij wil Nicole om 23:00 uur vanavond ontmoeten op de brug de Pont des Invalides. Praat met Pierre en vraag hem over de Pont des Invalides en Pierre besteld weer een taxi om Nicole naar de Pont des Invalides te brengen.

Probeer dan het hotel te verlaten, maar Nicole bedenkt zich dan dat ze de foto's van de 2e crimescène nog moet versturen naar het hoofdkwartier. Dus ga naar je kamer en zoom weer in op de tafel. Koppel de camera weer aan het usb-snoertje en klik weer 2 keer op de laptop om de foto's van de Rue de Nouveau 5/13 crimescène te verzenden.Stop je camera weer in je inventory. Zoom uit de tafel. 

Voor het bed staat dus een bankje waarop de laptoptas ligt. Pak de Laptoptas (Laptopcase) van het bankje. Zoom weer in op de tafel en klik dan met de Laptoptas op de Laptop en.....Nicole stopt de laptop in de tas, want ze wil de laptop nu meenemen om er zometeen Jack Dupree's verklaring mee op te nemen. Probeer de kamer te verlaten maar Nicole gaat zich eerst even omkleding in wat meer informele kledij. Verlaat dan nu het hotel en de door Pierre bestelde taxi levert Nicole dan af bij de:

E: Pont des Invalides: 

Dit is een filmpje:

Op de Pont des Invalides heeft Nicole een ontmoeting en gesprek met Jack Dupree. Nicole raad Jack aan om zich bij de politie te melden. Dupree zegt onschuldig te zijn en hij begint te vertellen over brieven die hij in New Orleans. Dan verschijnt er een motorrijder op de brug.....de motorrijder trekt een pistool en stormt op Nicole en Dupree af. 

Nicole smijt haar laptop naar de motorrijder maar die weet nog net 1 schot te lossen voordat de laptop het pistool uit zijn hand slaat. 

Nicole grijpt het pistool en vuurt een schot af op de vluchtende motorrijder. 

Dan zien we dat die Jack Dupree blijkbaar geraakt is door die ene kogel van de motorrijder, 

want Dupree stort, dood of gewond, over de brug de Seinne in. We belanden dan in:

Dag 2: 16 April 2008

Nicole is op het matje geroepen bij inspecteur Pety die even de vloer met haar aanveegt vanwege de gebeurtenissen van gisteravond op de Pont des Invalides. Nicole heeft geen enkele bevoegdheid hier in Parijs en al zeker niet de bevoegdheid om maar een beetje wilt in het weg te gaan staan knallen. Pety laat Nicole door de agent in een politieauto terugbrengen naar het hotel. Nicole moet haar bagage inpakken en de agent heeft de opdracht om haar in de politieauto naar het vliegveld te brengen en er op toe te zien dat Nicole daadwerkelijk het land verlaat, terug naar de States. 

Uiteraard is Nicole niet van plan om rustig op haar hotelkamer te gaan zitten wachten. 

Nee...ze wil natuurlijk het appartement van Jack Dupree nog nauwkeurig onderzoeken, voordat ze het vliegtuig terug neemt naar Amerika. 

A: Saboteer de politieauto:

Ga het hotel binnen en praat bij de balie weer met Pierre. Pierre vertelt dat ene Louis Carnot graag met Nicole wil praten. Vraag Pierre over de huurauto (Car) en andere gasten (Guest). Pierre geeft Nicole de autosleutels van de huurauto.

Ga terug naar buiten en praat met de agent over de reis naar het vliegveld (Departure). Nicole probeert de agent te overtuigen dat hij haar niet naar het vliegveld hoeft te brengen in de politieauto. De agent heeft echter zijn orders en daar zal hij niet van afwijken. Nicole zegt dan dat ze de huurauto op het vliegveld moet afleveren, dus ze stelt voor dat zij in haar huurauto dan achter de politieauto aan zal rijden naar het vliegveld. En hier gaat de agent dan mee akkoord. 

Ga weer naar binnen en praat weer met Pierre. Vraag Pierre nu of het hotel ook een 2e uitgang (Second exit) rijk is. Jawel...het hotel heeft een achterdeur. Ga weer naar buiten en praat weer met de agent en vraag of hij trek heeft in een bakkie koffie (Coffee). Agentje heeft wel trek in koffie en een broodje. Ga weer naar binnen en praat weer met Pierre en vraag hem nu over de keuken (Kitchen). Nicole vraagt Pierre om koffie en een croissantje. Pierre verdwijnt naar de keuken. 

De receptiebalie is geplaatst tussen 2 pilaren., Bij de rechter pilaar staat een koffer en achter de koffer staat een plant in een pot. Plaats je loepje op die potplant en zoom er dan op in (Reception desk-right side view). Nicole staat dan aan de rechter zijkant van de balie en je ziet aan de muur nu een sleutelkastje aan de muur hangen waar de sleutel van de achterdeur (Key to the back door) in hangt.

Probeer of je de sleutel uit het kastje kunt pakken. Het kastje hangt echter te ver weg. Zoom uit en loop naar links, naar de trap. Links voor de trap staat een boom in een  pot. In de boompot steekt een Bamboestok (Bamboo stick), Links naast de boom is dan ook de achterdeur van hett hotel. Rechts van de trap staat een grote vitrinekast aan de muur. 

 • Grijp de Bamboestok. 

 • Zoom in op de grote vitrinekast.

 • Open de kastdeur via de deurknop. 

 • Op de bovenste plank ligt een Kurk (Cork from champagne bottle) en een Zakdoek

 • Grijp de Kurk en grijp de Zakdoek. 

 • In de binnenzijde van de kastdeur zitten 2 kleine metalen Haakjes geschroefd (Metal hook). 

 • Grijp 1 van de 2 Metalen Haakjes. 

 • Sluit de kastdeur weer en zoom uit.

Ga terug naar de rechter zijkant van de receptiebalie. Combineer in inventory het Haakje met de Bamboestok. Pak de Bamboestok met haakje dan uit je inventory en klik ermee op het sleutelkastje en je vist met de Bamboestok nu de sleutel uit het kastje. Zoom weer uit en ga terug naar de trap. De achterdeur van het hotel is de dubbeledeur, links van de trap. Klik met de Achterdeursleutel (Key to the back door) op de achterdeur om deze te ontsluiten en verdwijn dan door de deur. 

Nicole beland dus links van de agent op straat, maar ze durft niet verder omdat ze bang is dat de agent haar zal zien. Nicole gaat dus terug naar binnen. Ga via de voordeur terug naar buiten en gelijk weer naar binnen. Pierre is dan terug achter zijn balie. Praat weer met Pierre en vraag hem naar de Koffie en de Croissant en Nicole krijgt deze dan vanzelf. Pierre verdwijnt weer om de telefoon te beantwoorden. Ga terug naar buiten en praat weer met de agent en zeg "Coffee for monsieur" en Nicole geeft de koffie en het broodje aan de agent. De agent gaat de koffie en het broodje midden op de staan nuttigen. Ga terug naar binnen en loop door naar de achterdeur. Ga via de achterdeur snel weer naar buiten en.....

Filmpje: De agent staat op de stoep zijn ontbijtje te nuttigen en heeft dus zijn rug naar Nicole gekeerd. Hij kan Nicole niet zien. 

Nicole sluipt naar de politieauto en ze propt de uitlaat van de auto dicht met de zakdoek en de kurk. Snel gaat Nicole via de achterdeur weer naar binnen.

Ga via de voordeur weer naar buiten en praat weer met de agent en zeg dat je nu gereed bent om naar het vliegveld te vertrekken (Packed) en...

Nicole rijd weg in haar rode huurauto en de agent start zijn politieauto om Nicole te volgen. Maar helaas voor de agent.....zijn auto start nu niet dankzij de sabotage van de uitlaat.

 • Nicole zit dus in haar huurauto en je ziet de TOMTOM (GPS). 

 • Zoom in op de TOMTOM. 

 • Je ziet vlaggetjes in het TOMTOM scherm. 

 • Door op een vlaggetje te klikken rijd Nicole naar die locatie. 

 • Klik op de groene Montmartre vlag en Nicole beland terug in:

B: Montmartre: Rue de Nouveau 3/15:

Breek in, in het Dupree appartement:

Ga het woonhuis  (Entrance) weer binnen en dan helemaal naar boven. Jack Dupree's appartementsdeur is echter door de politie afgetaped, dus Nicole kan via de voordeur niet naar binnen. Zoom echter toch in op de deur en probeer dan toch de deur te openen, zodat Nicole dan zegt dat ze een andere manier moet vinden om het appartement toch binnen te kunnen gaan. Zoom weer uit en ga 1 etage terug omlaag, naar het appartement van Agnes Grouchet. Open, op de etage van Agnes, het gangraam en klim dan uit het raam naar buiten.

Nicole klimt door het raam naar buiten en ze staat dan op een richel, hoog boven de straat. 

Ze beweegt naar links maar dan stort de richel in en Nicole kan zich nog maar net vast pakken aan het raam. Nicole weet dan het vervolg van de richel te bereiken.

Midden in de gevel zie je een verlicht raam. Klik met je pijlcursor op dat raam en...Nicole schuifelt over de richel naar het raam. Vanzelf ben je dan in de close-up van het raam. Op de vensterbank ligt een ijzeren Staaf (Bar). Grijp de ijzeren Staaf. Uit het raamhekje moet je ook nog 3 ijzeren staven pakken. Je pakt van de bovenkant van het hekje de 2e van rechts staaf en uit de onderkant de beide rechter staven. In totaal heb je dan 4 staven in. 

Zoom uit het raam via de pijlcursor linksonder. Je ziet Nicole dan weer op de richel staan. 

Plaats je cursor nu op het linker einde van de richel, dus op de linker hoek. Er hangt daar een Draad aan de gevel (Wire). 

Linksklik op die Draad (Wire) en Nicole schuifelt er naar toe en klimt via de Draad omhoog naar de bovenste richel met de dakkapellen. 

Er zijn 5 dakkapellen en de 2e van links is van Jack Dupree's appartement. 

Klik op het raam van Jack Dupree en Nicole schuifelt er over de richel naar toe. Nicole staat dan links naast het raam. Klik weer op het raam. Je bent dan in de close-up van het raam. Beweeg je cursor omhoog over de raamstijlen. Aan de bovenkant van de 2 raamstijlen krijg je de handcursor en de aanduiding "Lock". 

Klik en.....Nicole probeert het raam te openen maar dat lukt niet omdat ze haar hand niet door de kier naar binnen kan steken.Zoom uit het raam en ga een scherm door naar rechts en klik dan met de schuin rechtsafpijl (View of the right side of the roof) om verder door te schuifelen naar de laatste 2 dakkramen. 

Tussen dakraam 3 en 4 ligt een stapeltje planken op de richel. Je ziet op de hoek ook de schoorsteen. Bovenop de schoorsteen staat een Antenne. In de schoorsteen zitten ijzeren laddersporten, maar de 2 onderste sporten zijn verdwenen. 

 • Klik 2 keer op de planken om 2 planken te pakken.

 • Schuifel dan door naar rechts, naar de schoorsteen. 

 • Je komt dan in de close-up van de muur van de schoorsteen. 

 • Er zitten 4 gaten in de schoorsteen, waar dus de 2 onderste laddersporten horen te zitten.

 • Pak de ijzeren Staven uit je inventory en klik ermee op de gaten. 

 • Doe dit 4 keer zodat je dan in elk gat een ijzeren staaf hebt gestoken. Je moet dus wel steeds weer de staven uit je inventory pakken. 

 • Pak dan, één voor één, de 2 planken uit je inventory en klik de ene plank op de onderste staven en de 2e plank op de bovenste staven.

 • Je hebt dan 2 houten sporten gemaakt. 

Zoom uit via de pijl onder de onderste plank. Klik nu op de Antenne, die bovenop de schoorsteen staat en....

Nicole klimt via de 2 planken iets omhoog en ze breekt dan een stuk van de antenne af...het is een stuk aluminium antenne draad (Aluminium antenna wire).

Ga terug naar links, naar het dakraam van Dupree. Zoom weer in op Dupree's dakraam. Pak het Antennedraad uit je inventory en klik ermee op het Slot (Lock) van het dakraam, dus bovenaan de 2 stijlen. Nicole vertelt je echter dat ze het draad eerst moet buigen om er het slotje mee te kunnen bereiken. Berg het draad weer op in inventory en linksklik er dan op om de draad te verbuigen in een soort haakje. Pak het draad dan weer uit inventory en klik er weer op de raamstijlen (Lock) en....nu gaat het raam dan eindelijk open. Ga dus door het nu geopende raam naar binnen.

In Jack Dupree's appartement:

Voor het dakraam staat dus het bureau. Naast het bureau staat een grote kast. Aan de kast hangt een jurk. 

Tegen de rechter zijkant van de kast staat een groot fietswiel (Wheel). 

Zoom in op het grote fietswiel en pak er dan de los hangende Spaak (Spoke) uit. 

Zoom weer uit en zoom in op het bureau (Desk). Op het bureau ligt een sleutelring met 2 sleutels en een klein zaklampje.  

Er staat ook een Landkaart (Map) op het bureau. De onderste rechter la staat open. 

Grijp de Sleutels (Keys). Bekijk de sleutels in inventory en je leest de naam "Moulin Rouge" op de sleutelring. Zoom in op de Landkaart. Op de landkaart zie je een Kompasroos met daarin de windrichtingen Noord (N), Noordoost (NE) Oost (E), Zuidoost (SE), Zuid (S), Zuidwest (SW), West (W), Noordwest (NW). Merk de verschillende kleuren op waarin de windrichtingen geschreven zijn.  Teken het maar even na. 

Zoom uit. Zoom in op de geopende onderste rechter la. Klik in de la maar Nicole vindt het te donker in de la. Pak dus de zojuist gevonden sleutels uit je inventory en klik ermee in de la. Door het lampje dat aan de sleutels zit heb je dan licht in de la en nu zie je dat er, rechts, een gat zit in de bodem van de la. 

Berg de sleutels weer en klik dan op de greep van de la om de la verder open te trekken.  Pak dan de Spaak (Spoke) uit je inventory en klik met de Spaak in het gat dat in de bodem van de la zit. Nicole tilt de voorste plank op en van onder de plank grijpt ze een Inbussleutel (Allen wrench) en een papiertje met de cijfers 52314 vandaan. Dit gebeurt dus vanzelf, maar check of je de Inbussleutel en dat cijferpapiertje ook inderdaad in je inventory hebt gekregen. Bekijk het cijferbriefje in je inventory. Volgens Nicole is het een code.

Zoom uit de la en vanzelf staat Nicole dan weer voor het bureau. Het appartement heeft dus 2 dakramen en het bureau staat voor het rechter raam. 

Onder het linker dakraam hangt een radiator en tussen de twee ramen zit een kapstok aan het muurtje (Hooks). Plaats je cursor nu links naast het bureau en zoom dan in met de pijlcursor op de kapstok (Hooks).

 • De kapstok heeft 5 haken en onder elke haak staat een Romeinse cijfer. 

 • Van links naar rechts dus: I, II, II, IV, V. Haak V is echter pleite. 

 • Je kunt op de haken klikken om ze rond te draaien. 

 • De haken I, II, II en IV staan nu alle 4 omhoog. 

 • Als je op een haak klikt dan draai je de haak 1 klik rechtsom. 

 • Als je 8 keer op een haak klikt dan heb je de haak helemaal een keer rondgedraaid.

Begin er mee om de Inbussleutel in het gat van de 5e (V) haak te steken. Op het cijfercodebriefje staat dus een code. De 5 is oranje, de 2 is blauw, de 3 is groen, de 1 is zwart en de 4 is paars. 

De volgorde van de cijfers vertellen je in welke volgorde je op de haken moet klikken en de kleur van de cijfers corresponderen met de windrichtingen die je zag op de landkaart.

 • Haak V moet je dus naar het Zuidwesten klikken. 

 • Haak II moet je naar het Noordwesten klikken. 

 • Haak III moet je naar het Zuidoosten klikken. 

 • Haak I moet je naar het Westen klikken. 

 • Haak 4 moet je naar het Noordoosten klikken.  

Zorg er voor dat de 4 haken en de Inbussleutel alle maal omhoog staan. Hier is dan de oplossing:

 • Klik 5 keer op Inbus V. 

 • Klik 7 keer op haak II. 

 • Klik 3 keer op haak III. 

 • Klik 6 keer op haak I. 

 • Klik 1 keer op haak IV en.....onder de kapstok klikt dan een geheim paneel een stukje open.  

Zoom in op dat paneel om het helemaal te openen. Je hebt dan een geheime bergplaats geopend en hierin staat een kistje. Op het kistje liggen een paar brieven en een boekje.

Pak de Brieven van de kist en rechtsklik dan in je inventory op de brieven om ze in het close-upscherm te zien. Het zijn brieven van ene Marc Taine uit Parijs aan Jack Dupree in New Orleans. Sluit het close-upscherm en grijp dan de kist, waar het boekje bovenop zit. Je game wordt nu automatisch gesaved. Bekijk de kist in het close-upscherm. Jack Dupree was er dus heel erg op geflanst om deze kist en het boekje te vinden.

NB: je game is niet voor niets automatisch gesaved. Je kunt dus verwachten dat er iets gevaarlijks voor Nicole staat te gebeuren en dat je dus snel zult moeten handelen.

Sluit het close-upscherm en linksklik in je inventory op het kistje om er het boekje vanaf te halen. Linksklik dan op het Boekje (Notebook) en Nicole leest dan het boekje door. Je ervaart dat Jack's wortels hier in Frankrijk liggen. Jack's voorvader is ene Gerard Louis de Bougainville. Bougainville is gemigreerd naar New Orleans en heeft toen zijn naam verandert. Als Nicole het boekje heeft uitgelezen hoort ze iemand op de trap.  Snel....berg het boekje terug op in je inventory en klik met de pijlcursor op de kast en....

Nicole verbergt zich snel in de kast. Een vent met een pistool in de hand stapt Jack's zolderkamer binnen. Nicole springt uit de kast en hierdoor smijt ze de pistoolvent op de grond. De vent schiet op Nicole maar Nicole weet via het dakraam te ontsnappen. Nicole heeft het op de een of andere manier gered om terug in haar rode huurauto te geraken. 

Zoom weer in op de TOMTOM en klik dan in het TOMTOM scherm op de groene vlag van het Hotel om terug te rijden naar het:

C: Hotel:

Nicole parkeert de auto tegenover het Café. Ga het hotel weer binnen. Nicole wordt in de hal aangesproken door Louis Carnot. Carnot wil weten waar zijn vriend Jack Dupree is. Nicole krijgt het visitekaartje van Louis Carnot, die verder vertelt dat Jack Dupree enige waardevolle documenten van hem in bezit heeft. Carnot verdwijnt dan. Nicole vertrouwt de vent niet en gelooft ook zijn verhaal niet.

Praat met Pierre en gebruik het "Safe" onderwerp en Nicole geeft de kist aan Pierre om deze op te bergen in de hotel safe. Gebruik verder het "Family" onderwerp om Pierre uit te leggen waarom je de kist in de safe wilt leggen. Verlaat het hotel weer en loop, via onderkant scherm, naar de overkant van de straat en klik dan op Nicole's rode huurauto en zoom weer in op de TOMTOM en klik op de groene Moulin Rouge Vlag, want daar wil Nicole nu naar toe.

De Puppeteer prepareert een nieuwe pop voor de volgende moord.

Dag 3: 17 April 2008:

A: De Moulin Rouge:

Het is nog nacht en Nicole heeft de auto voor de beroemde nachtclub de Moulin Rouge geparkeerd.

Klik met de pijlcursor op de ingang van de nachtclub. De Moulin Rouge is gesloten. Klik op de deuren. De deuren zitten natuurlijk op slot. 

Pak de Moulin Rouge sleutels, die je van Jack's bureau hebt gepakt, uit je inventory en klik ermee op de deuren maar.....de sleutels passen niet. Voor de deuren is een afzetting van paaltjes en canvasband. Het band dat aan het linker paaltje zit hangt los. Grijp het loshangende stuk Canvasband (Canvas Tape) van het linker paaltje. Links en rechts staan 2 posters maar links ligt er ook een poster op de vloer. Grijp de poster die links op de vloer ligt. De poster is niet helemaal compleet meer maar toont een danseres die de CanCan uitvoert.

Loop terug omlaag naar de straat en loop dan de straat, rechts, in (The Back) en Nicole beland in de steeg achter de Moulin Rouge. Het gebouw links staat in de steigers vanwege werkzaamheden. Aan het einde van de steiger zie je een hoop zand liggen waarop ook een Kruiwagen (Wheelbarrow) ligt. Rechtdoor is de achterdeur (Entrance) van de Moulin Rouge. Loop door naar de zandhoop. 

Voor de kruiwagen ligt een emmer. In de bodem van de emmer zit een gat (Leaky bucket). Op de zandhoop ligt een Pijp (pipe). De kruiwagen ligt op de kop met het wiel omhoog. De band om het wiel is lek. Pak de Emmer. Pak het Wiel van de kruiwagen. In inventory klik je dan op het kruiwagen wiel om er de lekke band van te verwijderen. Je houd dan het metalen wiel (Rim) over. Pak ook de Pijp van de zandhoop. Loop door naar rechts, naar de achteringang (Entrance) van de Moulin Rouge). In het stoepje, rechts van de achteringang, zit een metalen kelderluik. Boven het luik zit er een Haak aan de muur. Aan de linker muur staat een groene Waterkraankast (Water conduit box). 

Klik op de achterdeur. De achterdeur zit uiteraard op slot. Zoom in op het kelderluik. Probeer of Nicole het luik kan openen door op de greep van het luik te klikken. Het luik zit echter op slot middels een hangslot (Padlock). Gebruik de Pijp op het hangslot. Met de pijp weet Nicole het hangslot open te wrikken. Probeer nu weer of Nicole het luik kan open trekken. Helaas...het luik is te zwaar voor Nicole om open te trekken. Boven het luik steekt een Haak (Hook) in de muur. Pak het Wiel (Rim) uit je inventory en hang het wiel aan de muurhaak. Bevestig het stuk Canvasband (Canvas tape) aan de greep van het luik. Nicole zorgt er dan voor dat het tape ook over het wiel komt te liggen.

Zoom uit en zoom nu in op de groene Waterkraankast, die aan de linker muur zit. Bovenop de box zit een draaiwiel (Valve). Open de deur van de box. Je kunt een emmer in de box plaatsen om de emmer dan te vullen met water. Je hebt een emmer maar het ding is lek. Combineer in inventory de Poster met de Emmer om het gat in de emmer met de poster dicht te plakken. Plaats dan de emmer in de waterbox en klik dan op het draaiwiel om de emmer te vullen met water. Nicole vertelt het je als de emmer vol is. 

Pak de gevulde emmer terug uit de box en zoom uit en zoom weer in op het luik. Pak de gevulde emmer uit je inventory en klik met de emmer op het wiel, dat je aan de muurhaak hebt gedaan. Klik dan op de emmer en.......via de hevelwerking van de met water gevulde emmer slaagt Nicole er nu in om het luik omhoog te takelen. 

Wel....ga door het nu geopende luik en Nicole beland in de Moulin Rouge. Het luik is echter terug dicht gegaan omdat de emmer weer is gaan lekken. Nicole is beland in een gang. Ga even terug door de smalle gele deur. Nicole probeert dan of ze het luik terug omhoog kan duwen maar dat lukt haar niet. Via het luik kan Nicole dus het theater niet meer uit. Terug in de gang probeer je of je de dubbele exitdeuren kunt openen maar die zitten ook op slot.

Ga een scherm terug omlaag. Je ziet dan dat de linker muur van de gang volhangt met theaterkledij. Ook zie je een trap. De trap gaat omhoog naar een deur. Links van de trap, aan het begin van de kledijgalerij, zie je een grijze deur. Aan het smalle muurtje hangt een rood kastje (Box) waar een rode bijl in zit. Onder dat kastje staat een rode Brandblusser (Fire extinguisher on a trolley). 

Probeer of Nicole die grijze deur kan openen. Ook deze deur zit echter op slot. Gebruik de Moulin Rouge sleutels van Jack Dupree op de grijze deur en....de deur gaat open. Het blijkt de deur van de kleedkamer (Dressing room) te zijn. Ga de kleedkamer binnen.

Kleedkamer:

Je ziet Nicole nu van bovenaf in de kleedkamer. Aan de linker muur staat de make-uptafel met de spiegel. Linksvoor op de make-uptafel staat een telefoon. Je kunt inzoomen op de tafel voor de linker spiegel en op de tafel voor de rechter spiegel. In de achter muur zie je nog een Lade (Drawer). Beweeg ook je cursor over de rechter muur. Tussen alle troep staat daar een klein rondtafeltje waar een losse Poppenarm op ligt.

Het is donker in de kleedkamer, dus Nicole ziet niet veel.Op de rechter deurstijl zit echter de lichtknop (Light switch). 

Klik dus op de lichtknop om het licht aan te doen.Zoom dan in op de linker helft van de tafel, waar de telefoon staat. 

Druk dan met je hand/vinger cursor op de blauw.groene toets van de telefoon, dat is de toets die midden onder het schermpje van de telefoon zit.  Je hoort dan een ingesproken boodschap van Louis Carnot. Carnot bedreigt iemand. Hij zegt tegen die persoon dat ze moet voorkomen dat Dupree vindt waar hij naar op zoek is. Carnot heeft het tegen Jacqueline, de vriendin van Jack Dupree. Zoom uit en zoom dan in op de rechter helft van de tafel, bij de rechter spiegel. 

Achter de doos "Grazy Mr. Cookie" staat een zwarte fles met grijze dop. Bekijk de fles. Er zit iets in de fles. Pak de Fles. Linksklik dan in je inventory op de fles en....er komt een Crucifix en een strip Aspirine uit de fles. Linksklik op de Crucifix en...de Crucifix klapt open en is dan een vreemdsoortige Sleutel (Weirdly shaped key).Zoom uit de tafel en zoom dan in op de La (Drawer), die op de vloer onder de stelling staat die tegen de achter muur aan staat. Open de la. Rechts in de la liggen wat Enveloppen (Envelopes). Grijp de Enveloppen. 

Rechtsklik in inventory op de enveloppen. De brieven in deze enveloppen zijn van Mark Taine en gericht aan Jacqueline, de vriendin van Jack Dupree. Zoom uit de ladeVlak voor Nicole zie je, rechts, een klein rond tafeltje uitsteken. Op dat tafeltje ligt de arm van een paspop (Mannequin's arm). Grijp de Poppenarm van het tafeltje. Linksklik in inventory op de Poppenarm en Nicole haalt er een Ring af. Ook de poppenarm hou je in inventory. Verlaat de kleedkamer.

Terug in de gang klik je op het rode kastje waar de bijl in zit. Nicole kan de bijl wel gebruiken maar om de bijl te kunnen pakken moet ze ruitje van het kastje breken. Pak de Poppenarm uit je inventory en klik er mee op het bijlkastje om het ruitje te breken en.....Je hoort dan 2 mannenstemmen die praten over het doden van Nicole. De mannen zijn boven dus Nicole moet dringend maken dat ze weg komt.

Grijp de Bijl uit het rode kastje. Grijp ook de Brandblusser. Ga terug door de gang naar de dubbele exitdeuren. 

Nicole denkt dat ze de brandblusser kan gebruiken om uit het theater te geraken. Pak de Brandblusser uit je inventory en klik dan op de vloer, vlak voor de Exitdeur. Nicole legt de brandblusser plat op de vloer, met de achterzijde naar de deur toe gekeerd. Pak de Bijl uit je inventory en klik ermee op de gele hendel, die aan de voorzijde op de brandblusser zit en....

FMet de bijl hakt Nicole het ventiel van de brandblusser die hierdoor met enorme kracht door de deur naar buiten vliegt. 

Nicole ontsnapt uit de Moulin Rouge en ze staat dan terug bij haar rode huurauto aan de voorzijde van de Moulin Rouge.

Klik op Nicole's rode auto en......

Nicole stapt in haar huurauto en rijd weg....maar....Nicole heeft een onuitgenodigde passagier in haar auto die haar een pistool tegen het hoofd drukt. 

Deze man schijnt inspecteur Pety te kennen. Nicole en haar gewapende passagier belanden dan in Nicole's hotelkamer.

B: Hotel:

Praat met de onuitgenodigde gast, de man in de stoel. Het is de gewapende, en onuitgenodigde passagier, maar hij blijkt ongevaarlijk te zijn. Zijn naam is Rene Fourier en hij is een privé-detective en Jack Dupree is een cliënt van hem. Praat verder met Fourier en gebruik alle gespreksopties.

Fourier is overtuigt van Jack Dupree's onschuld. Jack is naar Frankrijk gekomen om zijn familiegeschiedenis te achterhalen nadat hij van ene Mr. Marc Taine enige brieven had ontvangen. Fourier vertelt dat Jack's voorouders de Bougainvilles zijn, oude Franse adel. Tijdens het terreur bewind van Robert Spierre sloot Jean Jacques Bougainville een deal met Lucas Carnot. Deze Lucas Carnot zou zorgen dat de Bougainvilles naar Amerika konden vluchten om zo aan de guillotine te ontsnappen. Helaas is er iets mis gegaan want de hele Bougainville familie werd opgepakt en geëxecuteerd. Fourier en Nicole zijn er van overtuigt dat Jack nu dood op de bodem van de Seinne ligt en Fourier wil graag de kist onderzoeken die Nicole op de zolder van Dupree heeft gevonden.

Ga naar de receptiebalie en praat er weer met Pierre en vraag hem of ie de Kist (Box) uit de safe wil halen. Pierre gaat de kist ophalen en geeft de kist terug aan Nicole. Ga terug naar je kamer en praat weer met Rene Fourier, die wil weten wat er in de kist zit. De kist van Jack zit echter op slot, dus Nicole weet niet wat er in zit. 

Als je het nog niet gedaan hebt dan klik je in inventory nu op de Crucifix om deze uit te klappen tot de Vreemde Sleutel (Weirdly shaped key). Gebruik dan deze Sleutel op de kist om de kist te openen. Rechtsklik dan op de geopende kist om de inhoud te bekijken in het close-upscherm. Er ligt een dagboek in de kist in snippers papier. Sluit het close-upscherm. Linksklik in inventory dan op de kist om de Papersnippers (Scraps of an old document) uit de kist te halen. Rechtsklik dan op de Papiersnippers en.....je bent dan in de:

Papiersnipperspuzzel:

Dit heb je wel vaker gedaan in een adventure game. Je moet de papiersnippers inelkaar puzzel tot een heel document. Het uiteindelijke document is dan een deel van een plattegrond. 

Met linksklik pak je de stukjes op en versleep je ze. Met Rechtsklik draai je de stukjes.Je kunt het hele scherm gebruiken.Dus sleep de stukjes eerst uit elkaar, naar de randen van het scherm en ga ze dan in/aan elkaar puzzelen. 

 • De stukjes passen niet naadloos aan elkaar, dus er blijft ruimte tussen de stukjes. 

 • Maar stukjes die aan elkaar passen klikken aan elkaar vast en kun je niet meer los klikken.

 • PAS OP....Zodra je alle stukjes goed aan elkaar hebt zitten vertelt Nicole je dit en moet je snel handelen...... 

 • SNEL....Pak het Plakband  uit je inventory en klik ermee op het document om de stukjes met plakband aan elkaar vast te plakken. 

 • Ben je hiermee te langzaam dan valt het document weer in losse stukjes uit elkaar en kun je helemaal opnieuw beginnen.

Sluit het puzzelscherm als je het document in elkaar hebt gepuzzeld en hebt vastgeplakt. Praat dan weer met Rene Fourier en gebruik alle onderwerpen. Nicole praat met Fourier over de kaart. Nicole ziet er ook een kasteel op en een kustlijn.Fourier heeft van die Marc Taine de opdracht gekregen om persoon te vinden. Nicole wil die Marc Taine een bezoekje brengen. We belanden dan vanzelf weer in Nicole's huurauto. Zoom weer in op het TOMTOM scherm en klik in het scherm dan op de groene vlag om naar het appartement van Marc Taine te rijden.

C: Marc Taine's appartement:

Fourier forceert het slot van de deur en Nicole en hij gaan naar binnen. Nicole en Fourier bekijk een muur vol met foto's. Op de foto's staan alle slachtoffers van de Puppeteer en ook toekomstige slachtoffers. Dit appartement schijnt dus de thuisbasis van de Puppeteer te zijn. Is die Marc Taine dan de Puppeteer? Nicole en Fourier praten over de slachtoffers, de Puppeteer en de poppen. Volgens Nicole zijn de poppen de sleutel en zijn ze erg belangrijk voor de moordenaar. Omdat de poppen bij elk slachtoffer anders zijn, zijn ze volgens Nicole getuigen. Fourier vertelt dan dat hij de moordenaar attent heeft gemaakt op één van de toekomstige slachtoffers, een antiekhandelaar uit Azzara in de Pyreneeën en Nicole besluit om daar naar toe te gaan.

Na het gesprek zoom je in op de foto's (Board) met de pijlcursor tussen Nicole en Fourier. Pak de camera uit je inventory en maak dan een foto van zowel het linker fotobord als het rechter foto bord. Je maakt dus 2 foto's, 1 van het linker bord en 1 van het rechter bord.

Linksvoor in de kamer staat een tafel. Op die tafel maakt Marc Taine, de Puppeteer, dus zijn poppen. Zoom in op de tafel. Midden op de tafel ligt een onafgemaakte pop. Er liggen ook foto's op de tafel waarop Nicole te zien is voor het hotel. Pak weer de camera uit je inventory en neem een foto van de tafel. Linksonder op de tafel staat een koffiekopje. 

Wellicht staan er vingerafdrukken op het koffiekopje? Pak de Vingerafdrukfolie (Fingerprint foil) uit je inventory en klik ermee op het koffiekopje en....Met de folie haalt Nicole dan een set vingerafdrukken van het koffiekopje. In je inventory heb je dan folie met Vingerafdrukken (Foil with fingerprints). Zoom weer uit de tafel. Rechts is de keuken. In de keuken ligt een Waterpomptang  (Unbolted monkey wrench) op de vloer. Grijp de Waterpomptang. 

Rene Fourier staat nog bij de muur waar de foto's aan hangen. In de hoek bij Fourier staat een dossierkastje. Zoom in op het dossierkastje.  Open de bovenste lade van het dossierkastje en zoom er dan op in. Linksboven ligt het Rijbewijs (Driver's license) van Marc Taine in de la. Grijp het Rijbewijs. 

Zoom uit en sluit de la. Klik dan op het kastje, maar niet weer op de bovenste la. Nicole schuift het kastje nu weg naar links en je ziet nu dat de muur, waar het kastje stond, lichter van kleur is dan de rest van de muur. Ram met de Waterpomptang op de lichter gekleurde muur maar.....Nicole vertelt je dat ze de tang eerst moet buigen. Plaats de waterpomptang dus terug in je inventory en linksklik er dan op. Pak dan de waterpomptang weer uit inventory en klik er nu 4 keer mee op de muur en....Nicole ramt het pleisterwerk stuk en ontdekt dat er een deur zit achter het pleisterwerk.

Berg de waterpomptang weer op en probeer dan of je door de deur kunt gaan. De deur zit echter op slot. 

Pak het Rijbewijs uit je inventory en klik ermee op de deurkruk en......de deur gaat open. Ga door de nu geopende deur de geheime kamer in.

Geheime Kamer:

Voor de grote kast staat een Vrieskist (Freezer) en naast de vrieskist staat een Emmer (Bucket). Rechtsonder ligt een Deken (Blanket) op de grond. Zoom in op de vrieskist. In de emmer zit water. Rechtsklik op de emmer. Nicole vraagt zich af waarom er een emmer met water naast de vrieskist staat.  Open de vrieskist en.....

Nicole krijgt de schrik van haar leven. Er zit een lijk gepropt in de vrieskist en het is het lijk van....Marc Taine!!!. 

Maar dan is Marc Taine dus toch niet de Puppeteer. Is Twaine vermoord door de Puppeteer?? Wie is dan de Puppeteer?.

Pak je camera weer uit je inventory en neem een foto van het lijk in de vrieskist. Zoom uit en ga terug door de deur naar de vorige kamer en....

de moordenaar is gekomen en heeft Rene Fourier vermoord met een mes. Het appartement staat in de fik. Moordenaar ziet dan Nicole en hij vlucht weg.

Jeezzzzz.......het is echt wel dodelijk om vriendjes met Nicole te zijn. Iedereen waarmee ze in aanraking komt wordt vermoord. Wel....terug naar de vorige kamer is op deze manier geen optie. Rook komt door de deur naar binnen. Rechtsonder ligt dus een deken op de grond. Snel....Grijp de Deken (Blanket). Klik met de Deken dan op de emmer met water, die bij de vrieskist staat. Nicole maakt de deken drijfnat. Klik met de drijfnatte deken dan op de deur en....Nicole beland veilig door de brandende kamer en in het trappenhuis. 

Verlaat het huis via de rechterrand van het scherm en weer buiten op straat klik je op Nicole's rode huurauto. 

Zoom weer in op het TOMTOM scherm. Het TOMTOM scherm toont je nu een deel van Europa. 

Een groene vlag staat op Zaragossa, op de grens van Frankrijk met Spanje. Klik op de groene vlag en Jij en Nicole belanden dan in:

Hoofdstuk 2:  Spanje: Azzara:

Dag 4: 18 April 2008

Nicole is beland in Spaans Pyreneeën land en wel in Azzara alwaar ze nu staat bij de garage van ene Raul Hierro. Nicole's huurauto heeft het begeven en Raul is al bezig met de reparaties. Praat met Raul en gebruik alle opties. Helaas zal Nicole's huurauto vandaag niet meer gerepareerd zijn. Vraag Raul echter vooral over de antieke boekhandelaar (Antiquarian) want daarom is Nicole tenslotte helemaal naar Spanje gereden. Raul vertelt dat die antiekboek handelaar te vinden is op het marktplein. Verder vertelt Raul nog dat dit kleine, en overigens saaie stadje, rijk is aan oude ruïnes.

Als je alles aan Raul hebt gevraagd dan neem je afscheid en ga je een scherm naar rechts. Nicole beland dan op het marktplein, maar er is vandaag geen markt. De boekwinkel, van antiekboekhandelaar Antoine Sourian, bevindt zich in het gebouw achter Nicole (Antiquarian bookshop building).  

Links zie je een huis met 3 vlaggen op het balkon. Onder het balkon is de deur van de plaatselijke supermarkt (Shop). Rechts naast de winkel is een Café Rechts staat een rode auto geparkeerd.Via de pijl boven de rode auto kun je naar rechts, naar de Fontein (Fountain). Ga naar de:

Boekenwinkel:

Ga de boekenwinkel binnen en praat met Antoine Sourian, de boekenverkoper die achter zijn bureau zit. Gebruik alle opties. Nicole vertelt de boekverkoper dat hij het volgende slachtoffer van The Puppeteer zal zijn. Ook vertelt Nicole over Marc Taine en de foto's die ze in het appartement van Taine heeft gezien. Antoine Sourian heeft moeite om te geloven wat Nicole hem vertelt en hij vraagt Nicole om de namen van de andere vermoorde mensen. Nicole noemt de namen en vertelt ook dat ze foto's van deze slachtoffers heeft. Antoine wil die foto's wel zien, maar Nicole zal de foto's eerst moeten printen. Ondertussen zal Antoine in zijn archief op zoek gaan naar een zekere lijst.

Verlaat de boekenwinkel weer, via de linker rand van het scherm. Weer buiten loop je weer een scherm naar links en je bent terug op het grote overzichtscherm van het plein. Ga nu naar de supermarktwinkel, onder het balkon waar de 3 vlaggen op staan. Klik op de winkeldeur maar de winkel is gesloten. Het affiche naast de deur vertelt je echter dat het de winkel van Raul Tienda is.

Loop terug naar rechts en ga terug naar Antoine Sourian in de boekwinkel. Praat weer met Antoine en vertel hem dat de winkel gesloten is. Antoine vertelt dat de eigenaar waarschijnlijk in de garage te vinden is. Verlaat de boekwinkel weer en ga terug naar de Garage (To Workshop). Raul is nu in zijn garage aan het werk. Praat weer met Raul en vraag hem hoe de reparatie van je auto verloopt (Damage car) en dan over de winkeleigenaar (Shop owner). Raul Hierro blijkt dus ook de eigenaar van de supermarkt te zijn. Gebruik het Foto (Photo) onderwerp. Nicole geeft dan de camera aan Raul, die beloofd de foto's vandaag nog te printen. Ga terug naar het marktplein en ga weer naar de winkel. Klik weer op de deur en....wel de supermarkt is nu wel open en Nicole gaat dus nu naar binnen.

Supermarkt:

Merk de gokkast op die aan de muur staat. Praat met Raul, die nu dus achter de toonbank staat en vraag hem over de Foto's. De foto's zijn klaar. Vraag hoeveel je moet betalen (Payment). Raul wil 68 euro's hebben voor de foto's. Helaas heeft Nicole niet zoveel geld bij zich. Dus sluit af en verlaat de winkel weer. Steek het plein nu over naar de Fontein.

Fontein:

Zoals het gaat in buitenlandse dorpjes gooien mensen nogal eens muntjes in de fonteintjes, Ook deze fontein ligt vol met muntgeld. Klik net zo vaak in de fontein als nodig is om alle muntjes uit het water op te vissen. Je zult dan de volgende muntjes hebben :een 1 pound munt, één 50 cents munt, één 5 zlotys munt, twee munten van elk 500 yen,  twee munten van 10 Euro, vier 2 euro munten, één oude munt,  twee munten van 5 euro en acht munten van 1 euro. Na een keer of 17 klikken heeft Nicole er genoeg van. Dus in totaal heb je dan 18 munten uit de fontein gevist.

Supermarkt:

Ga terug naar de supermarkt en er weer naar binnen. Aan de muur staat een gokmachine. Zoom in op de gokmachine. Nicole vraagt Raul of ze de mag spelen. 

Raul kan niet beloven dat de gokkast goed zal werken. Zoom weer in op de gokmachine.

Gokmachine:

 • Nicole hoopt voldoende euro's uit de machine te winnen om Raul te betalen en om terug Frankrijk te kunnen rijden, als die Raul eenmaal haar auto zal hebben gerepareerd. 

 • De machine vraagt per spel 2 euro en verder is het een doodnormale fruitmachine met 4 knoppen. 

 • De linker knop is de start knop en met de andere 3 knoppen zit je dus de 3 schermpjes vast.  

 • Waarschijnlijk toont de machine al gelijk 3 dezelfde soorten fruit in de schermpjes en als dat zo is dan heb je eigenlijk al gewonnen.

 • Stop 2 euromunten in de muntgleuf en klik dan op de 3 knoppen om elk schermpje vast te zetten, als er al 3 gelijken in de schermpjes staan. 

 • Klik dan op de start knop en.....je wint gelijk de pot. 

NB: Heb je niet gelijk 3 dezelfde fruit in de schermpjes, als je inzoomt op de gokkast, dan zul je moeten spelen tot de machine je wel 3 gelijke geeft. Je kunt alleen de machine starten als je er 2 euromunten in gooit, maar dat hoeven niet perse 1 euro munten te zijn. Je kunt er ook 2 euro, 5 euro, 4 euro of 10 euro in stoppen. De teller geeft dan aan hoeveel keer je mag spelen.

 • Als je de pot hebt gewonnen dan zoom je in op het muntslot om in te zoomen op de onderkant van de machine. 

 • Grijp alle munten uit de bak (Game winnings) en zoom weer uit. 

 • Praat weer met Raul en zeg dat je de foto's wilt betalen (Payment and picking up the photo's). 

 • Nicole geeft Raul dan de 68 euro's en krijgt de foto's. Praat nog even verder met Raul over zijn winkel en neem dan afscheid. 

 • In je inventory moet je dan nu de ontwikkelde foto's (Developed photo's) hebben en je camera. 

 • Verlaat de winkel en ga terug naar de:

Boekenwinkel:

Praat in de boekenwinkel weer met Antoine Sourain. Gebruik het foto onderwerp en Nicole geeft de foto's aan Antoine. 

Antoine vertelt nu dat de namen van de slachtoffers voorkomen op lijst van mensen die, tijdens de Franse Revolutie hebben geholpen om Aristocraten helpen ontvluchten. Antoine gaat die lijst even ophalen. Praat verder met Antoine over de motieven van de Puppeteer (Murder motives) en dan over zijn vertrek (Departures). 

Antoine denkt niet dat het motief wraak kan zijn....waarom zou iemand nu pas, 200 jaar na de Franse Revolutie, wraak willen nemen. Ook denkt ie niet dat het om geld gaat. De mensen die geholpen hebben bij de vlucht van de Aristocraten hebben daar geen geld voor gekregen. Er is altijd verondersteld dat de Adel haar fortuin heeft verborgen in de uitgebreide catacomben onder Parijs. 

Antoine wil nog niet mee met Nicole naar Parijs want er is nog iets dat hij hier moet doen. Vraag Antoine dus wat het is dat hij nog moet doen (Task to take care of). De motorfiets van de kleinzoon van Antoine is stuk en Antoine heeft beloofd om de motorfiets te repareren. Kleinzoon is momenteel in Australië en de motorfiets staat in de tuin van Antoine.

Na dit gesprek loopt Antoine weer weg om de namenlijst weer op te bergen en dan neemt ie weer plaats achter zijn bureau. Ga een scherm naar rechts. Je komt dan bij de achterdeur van de boekwinkel. Rechts in de hoek staat een Safe. Links naast de achterdeur staat een kastje waarop een Stierbeeldje staat. Recht voor de achterdeur staat de werktafel van Antoine.

Klik op de achterdeur om de tuin in te gaan. Helaas....dit is zo'n game waarin alle deuren steevast op slot zijn. Loop dus terug en praat weer met Antoine. Vraag Antoine naar de tuinsleutel (Garden key). Antoine weet echter niet mee zo goed meer waar hij de sleutel heeft gelaten. Hij geeft wel een hint.....hij was een boek van Proust aan het lezen toen hij de sleutel de laatste keer zag. Antoine noemt dan de titel en de schrijver van het boek en jij moet dat boek nu even gaan opzoeken in de boekenkasten.

NB: De naam van de schrijver die Antoine je verteld hoeft niet Proust te zijn. Het kan ook boek van een andere schrijver zijn. Ook de plek waar je dan dat boek moet zoeken kan variëren in de game.

Wel....de naam van de schrijver, die Antoine je zojuist heeft genoemd, is dus een hint over de locatie waar je de sleutel van de achterdeur moet gaan zoeken. Nogmaals....die naam, en ook de locatie, kan verschillend zijn in elk nieuw spel. Bij mij was het dus het boek "A la recherche du temps perdu" van de schrijver Proust dus ik moet op zoek naar dit boek van Proust in de boekwinkel.

Links bij de wenteltrap staat een laddertje en de muur staat daar vol moet boekenkasten. Beweeg je cursor over de boekenkasten (Rack). Je zult op een bepaalde plek de Loepcursor krijgen op de boekenkasten. Zoom dan in op die plek en beweeg dan je cursor over de boeken, tot je het juiste boek hebt gevonden, het boek waarover Antoine je zojuist heeft vertelt. Klik dan op dat boek en Nicole vindt dan vanzelf de achterdeur sleutel.

Zoom uit en ga terug naar de achterdeur. Open de achterdeur met de zojuist gevonden sleutel en stap dan naar buiten, de achtertuin in.

 Zoom in op de rode motorfiets. Nicole moet de motorfiets nu eventjes repareren.

De motorfiets mist het achterwiel. Voor de Motorfiets ligt de wieldop (Wheel cap). Rechts staat een stapel planken waarop een Steeksleutel (Flat key) ligt. Grijp de Steeksleutel. Zoom weer uit en ga terug de boekwinkel in en praat er weer met Antoine en vraag hem over het Wiel (Wheel). Antoine staat dan weer op en loopt weg. Zoom nu in op het bureau en grijp dan de blauwe Markeerpen (Marker) van het bureau.

Garage:

Verlaat de boekwinkel via de voordeur en ga naar de garage en praat in de garage weer met Raul en vraag hem naar het wiel van de motorfiets (Fixing the wheel). Wel....Raul heeft het wiel nog niet gemaakt en hij wil dat Nicole hem helpt om een nieuwe binnen en buitenband om het wiel te leggen. Nicole moet Raul een band brengen die niet lek is en ook moet ze Raul het wiel en een bandenspanner (Tire iron) brengen.

 • Achter Nicole staat het Beschadigde Motorfiets Wiel (Damaged motorcycle tired). Grijp het Wiel. 

 • In de voorgrond staat een grote Teil (Bowl) en rechts staat een blauwe Compressor. 

 • Zoom in op de Teil. Links van de teil ligt een Bandenspanner (Tire iron) op de grond. Grijp de Bandenspanner. De teil is leeg. 

 • Zoom weer uit en praat weer met Raul en vertel hem dat je het wiel hebt gevonden. Vanzelf geeft Nicole het wiel aan Raul. 

 • Je moet dan afsluiten en opnieuw met Raul praten om hem dan ook de bandenspanner te geven.

 • Als je Raul het wiel en de bandenspanner hebt gegeven dan zoom je in op de blauwe compressor. 

 • Rechts achter de compressor ligt een lege Band (Tube). Grijp de Band. 

 • Op de compressor zit een groen Knopje. Aan de slang zit het Compressorpistool. 

 • Zet de compressor aan door op het groene knopje te klikken.

 •  Pak dan de lege Band uit je inventory en klik ermee op het Compressorpistool om de band te vullen met lucht.

 • Snel....Nicole moet checken of de band niet lek is. 

 • Grijp de opgeblazen band. Er gaat nu een klokje mee lopen.

 • Zoom snel uit en verlaat de garage en ga naar de fontein op het marktplein. 

 • Klik de opgeblazen band in de fontein en.....Nicole doopt de band in het water van de fontein en vindt het lek in de band.

 • Combineer in je inventory snel de Markeerpen (Marker) met de Band om op de band het lek te markeren. 

 • Doe je dit allemaal te langzaam dan is je tijd op en zul je opnieuw moeten beginnen vanaf het opblazen van de band in de garage.

Als je wel snel genoeg bent geweest dan heeft Nicole het lek op de band blauw gemarkeerd. Het klokje is dan verdwenen. Ga terug naar de garage en praat er weer met Raul en zeg dat je het lek in de band gemarkeerd hebt (Marked hole in tube). Helaas heeft Raul geen plakkertjes. Nicole moet dus op zoek naar een stuk rubber waarmee het leg gedicht kan worden.

Boekwinkel/Garage/Boekwinkel:

Ga terug naar de boekwinkel en weer naar binnen en dan via de achterdeur naar de tuin. Nicole staat dan onder het afdakje van de achterdeur. Op het afdakje zie je een kleine Grijze plek (Patched hole). Rechtsklik op die Grijze plek op het afdakje. Nicole zegt dat het een stuk rubber is dat als dakpan op het afdakje is gelegd. 

Probeer of je het stuk rubber kunt pakken, maar het afdakje zit te hoog. 

Ga terug naar binnen en praat met Antoine, die nu achter de wenteltrap bij de boekenkast staat.

Vraag Antoine of je zijn paraplu (Umbrella) even mag lenen en dat mag. 

De paraplu staat in de paraplustandaard die rechts naast het bureau staat. Grijp de paraplu en ga terug naar de tuin.   

Klik dan met de paraplu op de rubber tegel die op het afdakje zit en....

Filmpje: Met de paraplu stoot Nicole het stuk rubber van het afdakje.

 • Het stuk rubber ligt dan op de grond. Grijp het Rubber. Helaas blijft de paraplu in het afdak steken. 

 • Ga terug naar binnen en via de voordeur weer naar buiten. Ga terug naar de garage en praat er weer met Raul en zeg hem dat je een stuk Rubber (Patch) hebt gevonden. 

 • De vervelende Raul vindt het stuk rubber te groot en wil dat je het rubber op maat knipt.  

 • Ga terug naar de boekenwinkel en weer naar binnen. Loop door naar de achterdeur maar ga niet naar buiten. 

 • Recht voor de achterdeur staat de werktafel van Antoine.  Zoom in op de werktafel en grijp dan de Schaar (Scissors) die er op ligt. 

 • Combineer in inventory de schaar met het rubber en Nicole knipt het rubber op de juiste maat.

 • Ga terug naar de garage en praat er weer met Raul en zeg hem dat je het rubber op maat hebt geknipt (Perfect patch) en.....eindelijk....eindelijk....

 • de slome Raul gaat nu dan het wiel van de motorfiets repareren, alhoewel je nog wel even wat moet blijven aandringen.

In je inventory heb je dan het gerepareerde wiel maar de band heeft geen lucht (Fixed motorcycle tire without air). Dus zoom weer in op de blauwe compressor. zet de compressor weer aan met het groene knopje en klik dan het wiel op het pistool om de band om het wiel te vullen met lucht.

Grijp het nu opgepompte wiel en ga terug naar de boekwinkel. Ga via de voordeur weer naar binnen en....

 Helaas, Antoine Sourian is vermoord en zijn lijk hangt aan de wenteltrap. God wat werkt die Puppeteer snel. Zo lang is Nicole toch niet weggeweest.

Het onvermijdelijke popje dat de Puppeteer altijd achter laat, ligt tegen de onderste trede van de wenteltrap aan. 

Pak een plastiek bewijszakje uit je inventory en klik ermee op het popje om het popje in het zakje te doen en op te bergen in je inventory.

Filmpje: Je ziet kort de moord op Antoine gebeuren.

Loop weer door naar rechts, naar de achterdeur. Rechts in de hoek staat dus de Safe. Links naast de achterdeur staat een kast waar een klein beeldje van een Stier op staat.  Zoom in op de Safe. Nicole merkt strepen op de vloer op, alsof de safe ooit is verschoven. Zoom uit de safe. 

Open de Safe:

Zoom in op de Stier die op de kast, links naast de deur, staat. Klik op de Stier en je ziet dan de cijfercode voor de safe op de onderzijde van de stier. Deze code is telkens anders dus schrijf het even over. De code die ik nu krijg is: 22-05-26-15-07, maar het kan heel goed zijn dat jij een andere code krijgt, dus schrijf de code even over. 

Zoom weer uit en zoom weer in op de safe. Zoom nu in op de cijferdraaiknop van de safe. Je ziet alleen de cijfers 0, 5, 10, 15, 20 en 25.

 Bij de andere streepjes staan geen cijfers, maar elk streepje is dus een cijfer. de o staat nu onder de rode stip.

Je moet de knop nu gaan draaien om steeds de cijfers van de code, die je onder de stier zag, onder de rode stip te zetten. Dit is wel een beetje ingewikkeld. Je klikt op een cijferstreepje, bijvoorbeeld het streepje 22, en dan hou je de linkermuisknop ingedrukt en dan moet je de knop linksom, rechtsom, linksom...enz...draaien tot het cijferstreepje onder de rode stip staat. Pas dan laat je de muisknop weer los. De code heeft dus 5 cijfers, dus je moet 5 cijfers onder de rode stip draaien en wel:

 • Het 1e cijfer draai je linksom naar de rode stip, 

 • het 2e cijfer draai je rechtsom naar de rode stip, 

 • het 3e cijfer draai je linksom naar de rode stip, 

 • het 4e cijfer draai je rechtsom naar de rode stip en het 5e cijfer draai je linksom naar de rode stip. 

 • Je hoort geen klik als je de juiste cijferstreepjes op de juiste wijze onder de rode stip zet. 

 • Hoor je wel een klik dan betekent dit dat je de knop de verkeerde kant op hebt gedraaid. 

 • Ga je fout dan klik je midden op de knop om de knop te resetten om dan opnieuw te proberen. 

 • Doe dat draaien langzaam en streepje voor streepje maar laat pas je muisknop los als je het juiste streepje onder de rode stip hebt staan. 

 • Heb je alle 5 cijfers op de juiste wijze onder de rode stip gezet dan klik je op de kruk van de safe en.....de safe gaat open.

In de safe ligt een pistool op een boek en er staat een Drakenbeeldje in de safe. Ook liggen er 2 boeken in het onderste vak. Nicole heeft hier allemaal geen belangstelling voor. In het bovenste vak liggen echter ook de Wielen van de Safe (Safe wheels). Grijp de Safewielen uit de safe. Zoom uit de safe.

 • Aan de rechterzijde staat de safe op een houten balkje. 

 • Aan de rechter voorzijde en de rechter achterzijde hoort een wieltje onder de safe te zitten. 

 • Pak de Safewieltjes uit je inventory en klik ermee rechtsachter onder de safe om het rechter achter wieltje onder de safe te bevestigen. 

 • Pak dan het overgebleven safewiel uit je inventory en plaats deze rechtsvoor onder de safe. 

 • Klik dan op de zijkant van de safe om de safe van de muur te schuiven...maar.....Nicole krijgt er geen beweging in. 

 • Nicole heeft een hefboom nodig om de safe van de muur te kunnen schuiven.

Ga 2 schermen terug, naar waar Antoine's bureau is. Aan de muur, achter het bureau, hangen 6 schilderijen. 

Onder het grote rechter schilderij hangt een Rapierzwaard (Rapier). Grijp de Rapier van de muur en ga terug naar de safe. 

 • Zoom weer in op de safe. Bovenop de safe zitten 2 metalen ogen (Safe handles). 

 • Steek de Rapier door die 2 ogen, dus klik met de rapier bovenop de safe. 

 • Zet Nicole dan eventjes een klein stapje naar rechts zodat je de greep van de rapier ziet. 

 • Klik dan op de greep van de rapier en nu schuift de safe iets weg van de muur, maar het houten balkje onder de safe ligt nu in de weg.

 • Klik dus op het houten balkje om het op te pakken en op te bergen in je inventory (Block of wood). 

 • Klik dan weer op de greep van de rapier en nu schuift de safe helemaal door naar links.

 • In de lambrisering, achter de safe, zie je dan de omtrek van een geheim paneel. 

 • Zoom in op het paneel en klik dan op het smalle hendeltje (Twine) om het paneel te openen

 • In het geheime muurvak ligt de Namenlijst (List of people) en de Motorfietssleutel (Key to the motorcycle). 

 • Pak de Namenlijst en pak de Monterfietssleutel. Er ligt ook een boek in het vak maar die kun je niet pakken. 

 • Bekijk de Namenlijst in je inventory. Het is maar een gedeeltelijke lijst maar je ziet er nog net de naam van de voorouder van Louis Carnot op staan. 

 • Zoom uit alle safe schermen. Zoom weer in op de werktafel van Antoine en pak dan het ronde krukje dat voor de tafel staat. 

Repareer de motorfiets:

 • Ga via de achterdeur terug naar de tuin. Zoom in de tuin weer in op de motorfiets  

 • Klik in je inventory op het ronde krukje om er de ronde zitting vanaf te halen. Je houdt dan alleen het frame van het krukje (Stool without seat) over. 

 • Plaats het Frame van het krukje (Stool without seat) onder achterwielblok (Motorcycle back) van de motorfiets. Het frame dient dan als krik. 

 • Pak de Steeksleutel (Wrench) uit je inventory en klik ermee op het frame van het krukje om het frame omhoog te krikken en hierdoor ook de achterzijde van de motorfiets omhoog te krikken. 

 • Pak het Houtenblok (Block of wood) uit je inventory en klik ermee midden onder de motorfiets om het blok precies in het midden onder de motorfiets te plaatsen. 

 • Pak het opgepompte achterwiel uit je inventory en plaats het wiel dan op de achteras van de motorfiets. Vanzelf heeft Nicole dan het krukjeframe verwijdert. 

 • In de paarse schaal ligt de Wielmoer (Wheel cap). Pak de Wielmoer uit de paarse schaal.

 • Zoom nu in op het achterwiel en plaats dan de Wielmoer op de schroefbout. 

 • Klik dan met de Steeksleutel op de wielbout om de wielbout vast te draaien. 

 • Maar helaas....de steeksleutel is te groot en Nicole kan er de wielbout niet mee aandraaien. 

 • Berg de steeksleutel weer op en pak één van je overgebleven munten uit je inventory. Het maakt niet uit welke munt je neemt. 

 • Klik met de munt op de wielbout om de munt bovenop de wielbout te leggen. 

 • Klik dan weer met de steeksleutel op de wielbout en nu draait Nicole de wielbout stevig aan. 

 • Zoom uit en klik op voorzijde van de motorfiets om de fiets van het houtenblok te duwen. 

 • Pak de Motorfietssleutel uit je inventory en klik ermee op de voorzijde van de motorfiets en.....

Filmpje: Nicole start de motorfiets en rijd er mee weg naar:

Hoofdstuk 3: Frankrijk:  Marseille:

Dag 5: 19 April 2008:

A: Poort/Telefooncel en Bootjes:

Nicole is naar Marseille gereden op de motorfiets omdat hier het paleis van die Louis Carnot is en Nicole is ondertussen wel zeker dat die Louis Carnot een belangrijke rol vervult in dit moordmysterie. We zijn dus aan de kust van de Middellandse Zee en Nicole staat bij de ingangspoort van het Carnot paleis. Recht voor de poort gaat en paadje omlaag naar een pier in de zee (Harbor). Verder op naar links zie je een telefooncel staan en daar zie je ook dat er aan de bovenkant van de muur een stuk muur verdwenen is.

Loop naar de grote hekpoort en zoom er dan op in. Er zit een geel "Pas op de hond" bordje aan het hek. Rechts naast de poort hangt de Bel. Klik op de Bel en er verschijnt een bewaker. Praat met de bewaker en vraag of je naar binnen mag. Dat mag niet. Meneer Carnot is alleen op afspraak te spreken. Hoe Nicole ook aandringt, ze mag niet naar binnen.

Zoom uit en vanzelf loopt Nicole dan terug richting de motorfiets. Ga echter nu een scherm naar links, via de linkerrand van het scherm. Je bent dan weer op het overzicht van de kustweg langs de muur. Links ze je weer de telefooncel staan en bijna op de hoek zie je dat er een stuk uit de bovenkant van de muur is verdwenen. Ga naar die linkerhoek van de muur (Wall) en Nicole is dan net voorbij de telefooncel en bij het deel van de muur waar een stuk uit is verdwenen. Zoom in op de telefooncel en Nicole gaat de telefooncel binnen. 

Op het telefoonboek ligt een grote steen. Naast het telefoonboek ligt een fotorolbuisje (Container for film) Bovenop de telefoon ligt een kleine steen. Grijp de Grote Steen. Grijp het Fotorolbuisje. Grijp de Kleine Steen. Klik in inventory op het Fotorolbuisje. Er komt een Hanger met rubber zuignop uit het buisje. Stap uit de telefooncel en ga terug naar rechts en loop terug tot bij de poort van het paleis. Midden onder in je scherm gaat dan een pad omlaag naar een Aanlegsteiger (To harbor). Dubbelklik dus onderaan dat pad en Nicole beland op een stenen pier waar 2 roeibootjes aan aangemeerd liggen.

De groene roeiboot is zo lek als een mandje. Zoom in op de groene roeiboot. 

Van links naar rechts zie je in deze totaal lekke boot een Kleine Emmer Zonder Bodem, een  Grote Emmer, een  Touw en een groen plankje dat dient als "brugje". 

Grijp de 2 Emmers. Grijp het Touw en grijp het Groene Plankje. Zoom uit via rechter rand scherm. 

Klik in je inventory op de grote emmer en je haalt er een Schroevendraaier uit.

Zoom nu in op de achterpunt van de witte boot, dus de punt die tegen de pier aan ligt. Je ziet dan het roer van de witte boot. In de rand van de pier steekt een Haak. Pak het Touw uit je inventory en bevestig het touw aan de Haak en....Vanzelf bind Nicole het touw vast aan het roer van de witte boot en aan de haak. De boot zal nu rustiger op het water blijven drijven. Pak het groene plankje uit je inventory en klik het plankje dan op het op het roer en Nicole ligt het plankje als opstapje neer. 

Zoom uit aan de boven rand van het scherm. Klik nu met je loepje aan de voorkant van de witte boot en....

Filmpje: Nicole stapt de witte boot in en haalt het Anker omhoog en stopt het anker in inventory.

Nicole staat dan weer op de pier. Zoom weer in op de achterzijde van de witte boot. Grijp het groene plankje terug en grijp ook het touw terug. Zoom weer uit. Pak het Filmrolbuisje uit je inventory en klik ermee op het zeewater, rechts naast de witte boot. Nicole vult het buisje met zeewater. Combineer in je inventory het Anker (Anchor) met het Touw en je hebt een Werpanker (Anker aan touw).

Ga terug via het pad (Up) omhoog naar de straatweg en loop weer door naar de telefooncel en het stuk muur waar aan de bovenkant een stuk uit is verdwenen. Pak het Anker/Touw uit je inventory en klik ermee op de bres in de muur (To the palace). De bewaker zit echter hier aan de andere kant van de muur en Nicole is  bang dat het geluid van het anker door de bewaker zal worden gehoord. De bewaker moet dus naar de poort worden gelokt zodat hij hier dan even weg is en dan kan Nicole hier over de muur klimmen.

B: Klim over de muur:

Ga terug naar de poort en zoom weer in op de poort.  

SAVE JE GAME NU want het gaat zo meteen weer op tijd en als het fout gaat krijg je geen 2e kans.

 • Recht onder de bel is een plek waar je de grote emmer moet plaatsen (A spot under the wall). 

 • Plaats de grote emmer onder de Bel op de grond, tegen het muurtje aan. 

 • Plaats de Kleine Emmer Zonder Bodem bovenop de grote emmer. 

 • Plaats het groene plankje bovenop de emmers. 

 • Rechts naast de Bel steekt een groene tak (Cornice) uit de stenen van de muur. Boven deze tak zit een richel.

 • Zoom in op de groene tak en je bent dan ingezoomd op het richeltje boven de bel.  

 • Plaats de Grote Steen op de richel

 • Combineer in je inventory de Aspirine met het Filmbuisje waar je zeewater in hebt gedaan. 

 • Je hebt dan een gesloten buisje met aspirine (Container with fizzy aspirin).

Er gaat nu weer een klokje mee lopen, dus je moet snel wezen want je krijgt nu precies 1 minuut om de muur bij de telefooncel weer te bereiken.

Plaats het buisje naast de grote steen op de richel. 

Zoom 2 of 3 keer uit en....

 • Ren snel terug naar de telefooncel en de bres in de muur en pak alvast het Anker/touw uit je inventory en plaats het Anker/touw vast op de bres in de muur.

Blijf nu wachten tot het klokje helemaal vol is gelopen.

Als de minuut voorbij is dan zie je in een kort filmpje dat het fotobuisje open springt door de druk van de bruistabletten aspirine. Hierdoor valt de grote steen omlaag en hierdoor wordt de bel geluid. De bewaker gaat dan naar de poort om te kijken wie er aanbelt.

Snel....klik onmiddellijk na het filmpje  met de Anker/Touw op de bres in de muur en via het Anker/Touw beklimt Nicole de muur. 

De bewaker is nu weg want die is naar de poort gegaan. Snel....Klik op het pad met je pijlcursor en......

Nicole beland dan bij de voordeur van het Paleis. Klik op de voordeur en....

Filmpje: Via de voordeur gluurt Nicole naar binnen en ze ziet een slapende bewaker zitten in de hal.

NB: Was je te langzaam vanaf het moment dat je de aspirine in het fotobuisje hebt gedaan, of heb je te lang gewacht met het klikken over de muur, dan zul je dit hele stuk opnieuw moeten doen. Helaas zul je dan de grote steen en ook het fotobuisje niet meer hebben. Dus je enige mogelijkheid is dan om je SAVE GAME in te laden om het dan overnieuw te gaan doen.

C: Geraak in het Paleis:

 • Onder in de gevel zitten kleine kelderraampjes. Zoom in op het kelderraampje gelijk rechts naast de voordeur. Klik op het raampje. 

 • Nicole vraagt zich af hoe ze het raampje geruisloos zou kunnen openen. 

 • Klik in inventory op het Haakje met Zuignap (Hanger with rubber sucker) om het haakje uit de zuignap te halen. Je houdt dan alleen de Zuignap (Rubber sucker) over. 

 • Combineer de Zuignap met de Schroevendraaier en combineer dan de Ring met de schroevendraaier en je hebt dan een Glassnijder (Glass-cutting tool) gemaakt. 

 • Klik met de glassnijder op het kelderraam om het ding aan het rechter raampje vast te zuigen. 

 • Klik dan op de glassnijder om een mooie ronde cirkel in de ruit te snijden. 

 • Klik dan met de Kleine Steen op de cirkel die je in de ruit hebt gemaakt en.....je hebt dan een mooi rond gat uit de ruit gesneden. 

 • Klik nu in het ronde gat dat je in de ruit hebt gesneden om het raam te openen en ga dan door het geopende kelderraam naar binnen.

D: In het Paleis:

Kelder:

In de kelder vindt Nicole Jack Dupree. Jack zit met zijn handen op zijn rug vastgebonden tegen een antieke machine aan op de vloer. Wel.....ok....Jack is dus niet dood. Klik met je praatcursor op Jack.

Jack's mond zit dichtgeplakt met zilver tape en Nicole verwijdert het tape en stopt het in haar zakken.

In je inventory heb je dan een stuk Zilveren Plakband (Silver tape). Praat dan weer met Jack en gebruik alle opties. 

De "dood" van Jack, op de brug in Parijs, was dus door Jack en Marc Taine in scène gezet. Volgens Jack heeft Louis Carnot zijn vriendin Jacqueline vermoord. Volgens Jack is Louis Carnot de Puppeteer. Jack's voorvaderen behoorden dus tot de Franse Aristocratie en dit paleis was vroeger hun eigendom. Louis Carnot is dus op zoek naar de verborgen schat van Jack's familie en daarom heeft Carnot Jack nog niet gedood. Het stukje plattegrond, dat je in Jack's kist hebt gevonden en in elkaar hebt gepuzzeld, is een deel van de plattegrond waarop de bergplaats van de schat staat. Er zijn dus nog meer stukjes van die plattegrond en je moet ze allemaal vinden, Deze stukjes van de plattegrond zijn echter op diverse plaatsen in de wereld verborgen.

Ok...als je alles met Jack hebt besproken dan heb je het gesprek ook vanzelf weer beëindigt. Nicole moet dus op zoek naar een mes, of iets anders, waarmee ze de boeien van Jack kan doorsnijden. Links in de hoek is de deur naar de gang. Links van die deur staat een grote oven (Kitchen). Ga naar de oven en bekijk er alles even. Ga dan door de deur (Corridor) naar de gang. In de gang zit dus de bewaker te snurken op de stoel. Nicole meld je dat het veiliger is om stilletjes te bewegen. Nicole zal vanzelf gaan sluipen als je haar in beweging zet.

De bewaker zit bij de linker deur. Rechts is ook een deur en daar staat ook een tafeltje. Op het tafeltje ligt een krant (Newspaper). Grijp de Krant van het tafeltje. Klik op de beide deuren. Beide deuren zitten echter op slot. Ga via de trap omhoog naar de 1e etage. Ook boven zijn 2 deuren, links en rechts. Klik op beide deuren. Ook deze deuren zitten op slot. Ga terug naar beneden en klik dan, achter de trap, op de kelder deur om terug te keren in de kelder. Praat weer met Jack en vraag hem nu over de Sleutel (Key). Jack vertelt dat hij heeft gezien dat 1 van de bewakers een setje sleutels heeft verloren, bij het keukentje. Ga dus weer naar het keukentje. Het keukentje is dus één grote gietijzeren oven. Zoom er op in.

 • De oven staat op 3 pootjes en op 6 vloertegels. Nummer de 6 vloertegels, van links naar rechts, 1 t/m 6. 

 • Plaats je cursor op de onderste rand van de oven, boven elk van de 6 vloertegels. Je krijgt dan de hand/oog cursor op een Slot. 

 • Jack heeft vertelt dat de bewaker hier sleutels heeft laten vallen. Waarschijnlijk liggen die sleutels dus onder de oven, maar Nicole kan niet met haar hand onder de oven komen.

 • Linksklik in inventory op de Krant (Newspaper) om de krant op te rollen. 

 • Pak dan de opgerolde krant (Tightly rolled newspaper) uit je inventory en klik er dan mee, van links naar rechts, op de onderste rand van de oven boven elk van de vloertegels 1 t/m 6. 

 • Bij één van de tegels vindt Nicole dan de sleutel en een munt. Klik dan, zonder de krant, op de plek waar Nicole de sleutel en de munt ziet liggen om de Sleutel en de Munt vanonder de oven vandaan te pakken.

NB: de plek onder de oven waar Nicole de sleutel en de munt t vindt is telkens anders. Dus je moet met de opgerolde krant echt klikken op alle 6 tegels om de sleutel en de munt te vinden.

Zoom uit de oven als je de sleutel en de munt hebt gevonden en hebt gepakt. Ga terug naar de hal en via de trap weer omhoog naar de 1e etage. Gebruik de gevonden Sleutel op de linker deur en ga dan naar binnen. Nicole is in de:

Bibliotheek:

Zodra je de bibliotheek binnen stapt wordt je game automatisch gesaved, dus je mag verwachten dat je snel zult moeten handelen. Nicole meld je ook dat ze de deur weer op slot zou moeten doen om te voorkomen dat ze wordt verrast. Dus klik op de openstaande deur om deze weer te sluiten en klik dan weer met de sleutel op de deur om de deuren weer op slot te doen. Nicole laat nu de sleutel in de deur steken. Loop een scherm door naar links om midden in de bibliotheekkamer te komen. 

In de achtermuur zit de openhaard. Boven de openhaard hangt een schilderij.  Op de schoorsteenmantel (Mantelpiece) staat een klok. Tegen de rechtermuur staan hoge boekenkasten. Er staat een klein trapje voor die rechter boekenkasten. Links zijn ramen. Je kunt klikken op het rechter raam, maar doe dat nu nog niet.......

Rechtsklik op het schilderij dat boven de openhaard aan de muur hangt. Het schilderij toont een danseres en die is afgebeeld in dezelfde houding als het 1e Parijse slachtoffer, danseres Elizabeth Soupalt. Zoom in op de schoorsteenmantel. Op de schoorsteenmantel staat een foto, een klok, een klein beeldje en een kaars. Bekijk de foto. De foto toont Louis Carnot en zijn broer. Op de foto draagt de broer een armband en het is net zo'n armband als die Nicole heeft gevonden  in de Rue de Nouveau No. 5/13 in het rioolputje heeft gevonden. Grijp de foto. Achter de foto blijkt een Vierkante Steen (Square with ornament) te liggen. Het is volgens Nicole onderdeel van een mechanisme. Grijp de Vierkante Steen. Grijp ook het kleine Beeldje.

Zoom uit de schoorsteenmantel en ga naar de rechter boekenkasten. Zoom dan in op de middelste boekenkast met je loepje. 

Je zoomt in op 3 planken in het middelste deel van de middelste boekenkast. 

Klik op de 4 boeken die je ziet om ze alle 4 uit de kast te verwijderen. Klik dan op de middelste boekenplank om die ook uit de kast te verwijderen

Klik dan op de achterwand en....je hebt een geheim deurtje geopend. 

Je ziet nu een paneel met de:

Schuifpuzzel:

Zoom in op de schuifpuzzel. Wel.....je ziet 2 mozaïeken. Het linker mozaïek is goed maar het rechter mozaïek ligt doorelkaar. 

Je moet de rechter mozaïek dus net zo maken als het linker mozaïek en dat doe je door de blokjes in het rechter schermpje te verschuiven. Klik op de blokjes om ze te verschuiven en los deze puzzel op. Je houd uiteraard een gat over in het rechter mozaïek. Dus als laatste plaats je dan de Vierkante Steen, die je op de schoorsteenmantel hebt gevonden, in het gat van het rechter mozaïek.

Als de schuifpuzzel hebt opgelost dan gaat het paneel open en kijk je de Geheime kamer in. 

Geheime Kamer:

Ga vooruit door het tunneltje naar de:Zoom in op de tafel, die tegen de rechter muur aan staat. 

Op de tafel staat een kistje en in het kistje zit het 2e stukje van de Plattegrond (Piece of the map) Grijp het plattegrond stukje uit het kistje. 

Combineer in inventory dit stuk van de plattegrond met het stuk dat je, in hoofdstuk 1 in dag 3 in elkaar hebt gepuzzeld. Rechtsklik dan op de 2 stukjes plattegrond om ze in het close-upscherm te zien. Puzzel in het close-up scherm de 2 plattegrond stukjes dan aan elkaar. Plak de 2 stukjes dan snel aan elkaar vast met de rol plakband, die je nog altijd in je inventory hebt. 

Rechts boven zie je weer een kustlijn. Sluit het close-upscherm en zoom uit de tafel en verlaat de geheime kamer.

Terug in de bibliotheek gaat er weer een klokje meelopen en Nicole zegt dat ze hoopt dat ze niet wordt gesnapt nu ze het 2e deel van de plattegrond heeft gevonden. SAVE JE GAME NU HIER. Je moet dus snel wezen om de plattegrond te laten verdwijnen naar een plek waar Nicole het later weer kan ophalen. Je hebt weer 1 minuut de tijd

Loop eerst een scherm naar links, zodat Nicole weer midden in de kamer staat. Combineer in je inventory de Plattegrond met het Beeldje (Map with statuette). Combineer dan het Plakband met het beeldje/plattegrond om het vast te plakken. Pak het Beeldje/plattegrond dan uit je inventory en klik ermee op het rechter raam, dus op het raam in de hoek en.....

Nicole smijt het beeldje met de plattegrond uit het raam en....

De bewakers hebben inmiddels gemerkt dat er een onbevoegd persoon het paleis is binnen geslopen en Nicole wordt gesnapt door 2 bewakers met honden. 

In de hal volgt er een "gesprekje" waarin Nicole zich probeert uit haar netelige positie te praten. 

Maar helaas.....de bewakers hebben andere plannen. Nicole rent dan naar buiten, achtervolgt door de honden. Op haar vlucht weet Nicole nog net het Beeldje met de plattegrond te grijpen. Nog net op tijd weet Nicole het Touw te bereiken en ze via het touw klimt ze weer over de muur...tenminste.....ze krijgt wat hulp van haar partner Nick die nu opeens opduikt om Nicole's "ass" te redden. 

Bij de telefooncel volgt er een gesprek tussen Nicole en Nick. Nicole meld Nick dat ze nu naar Havana, de hoofdstad van Cuba, moet gaan om te proberen de volgende moord van de Puppeteer te verhinderen. Nick heeft een vriend in Havanna en hij geeft Nicole het telefoonnummer van die vriend. Nick zal ook de Franse politie melden dat Jack Dupree in het paleis gevangen zit. Nick verdwijnt dan.

Nicole is haar mobieltje kwijtgeraakt. Ga de telefooncel weer in en:

Nicole belt die vriend van Nick op en vraagt of die terug wilt bellen. Dat gebeurt vrijwel onmiddellijk. 

Nicole verteld Nick's vriend dat ze vandaag nog naar Havanna moet. De vriend zal een vlucht regelen die over 2 uur vanaf Marseille zal vertrekken.

Na dit telefoontje ga je een scherm naar rechts en dan klik je met je loepje op de motorfiets, die nog steeds bij de poort tegen de muur aan staat. 

Als Nicole dan voor de motorfiets staat dan klik je met de Motorfietssleutel op de motorfiets en...

Nicole racet naar het vliegveld en vliegt naar:

Hoofdstuk 4: Cuba: Havanna:

Dag 6: 20 April 2008:

A: De klerk van het archief:

Sigaren voor de Klerk:

De vriend heeft Nicoleafgeleverd bij het gebouw waar het plaatselijke Archief in gevestigd is. Klik op de deur. Het archief is gesloten maar Nicole meld dat er een briefje op de deur zit. Zoom in op het briefje (Information sheet). Op het briefje meld de klerk van het archief dat ie momenteel; in "La Catedral" is om koffie te drinken. Zoom uit.

Je kunt 3 kanten op. Je kunt een scherm naar links en je kunt de straat in aan de rechter kant van het archief, waar een wrakkige blauwe auto geparkeerd staat. Via onderkant scherm kun je ook een scherm omlaag.Rechtsonder staat de riksja (Rickshaw) die Nicole hier naar toe heeft gebracht. Ga, via lnker rand scherm, een scherm naar links. Nicole komt bij het huis met huurflats die links naast het archief staat. In de muur van dit huis zie je en fonteintje (Tap). Ga nog een scherm verder door naar links en we bereiken dan de hoek van de straat. Hier is het hotel. 

De ingang van het hotel is achter de schutting, bij het stopbord. Ga weer een scherm verder naar links en.....

.........aan de overkant van de straat zie je dan de gele kroeg "La Catedral". Loop door naar de "La Catedral" bar.

De klerk van het archief zit aan het tafeltje koffie te hijsen. Links zit een inwoner van Havanna (Citizen of Havana). Ga praten met de klerk en vraag hem of ie nog van plan is om terug aan het werk te gaan (Opening the archives). De klerk zit te wachten op een vriend die hem een paar sigaren heeft beloofd. Zodra klerkeman zijn sigaren heeft zal ie terug gaan naar het archief. Nicole bied aan die sigaren voor de klerk te gaan halen.

Praat met de inwoner van Havanna en vraag de man naar sigaren (cigars). De man rookt niet en heeft dus geen sigaren maar hij wil best Nicole eventjes op een tour door de stad begeleiden. Daar heeft Nicole echter geen zin in, dus neem afscheid. Nicole moet dus sigaren voor de vermaledijde klerk vinden want anders kan ze wachten tot St. Juttimis voordat die klerk het archief weer open gooit. Ga, via onderkant scherm een scherm terug en....oeps....Nicole wordt bijna overreden door een voorbij zoevende tractor. Aan de overkant van de straat is dus het hotel. Ga terug naar het hotel. Op de stoep staat een vuilnisemmer en bij de vuilnisemmer ligt een blauwe Zak (Carrier bag) op de stoep.

Grijp de blauwe Zak. Uit de vuilnisemmer hangt een rubberen Handschoen. Grijp de Handschoen (Rubber glove). Ga het hotel binnen.  

Het hotel is een bouwval en dus niet meer in bedrijf. Loop rechtdoor naar de lift. Er staat een metalen Blik in de lift. 

Zoom in de lift met je loepje en grijp dan het metalen Blik (metal can). In inventory klik je dan 2 keer op het blikje. Er komen Tabaksbladeren (Tobacco leaves) uit het blik en 5 kant en klare Sigaren. Wel...zoom uit en zorg dat je weer bij de klerk, op het terras van de gele "La Catedral" bar terecht komt. Praat weer met de klerk en zeg hem dat je sigaren (loot) hebt gevonden. Nicole geeft dan vanzelf de sigaren aan de klerk. De klerk heeft echter geen aansteker/lucifers, dus hij kan geen sigaartje opsteken en zolang klerkeklier geen sigaartje heeft gerookt is ie niet van plan zijn luie reet van de stoel te tillen.

Dus Nicole moet op zoek naar een aansteker. Ga nu helemaal terug naar het archief scherm, dus onderkant scherm en dan 2 keer een scherm naar rechts. Terug bij het archief ga je de straat, rechts naast het archief in. Op de hoek staat een blauw autowrak waarvan de motorkap omhoog staat. Zoom in op de motorkap en Nicole kijkt dan onder de motorkap en ziet een.....Aansteker op de koelwatertank liggen.  

Grijp de Aansteker (Lighter). Zoom uit en ga terug naar de "La Catedral" bar en praat er weer met de klerk en zeg hem dat je een aansteker (Lighter) hebt gevonden. De aansteker is echter leeg, dus de klerk heeft er zo niets aan. Achter de klerk staat een lantarenpaal en achter de lantarenpaal zier je een klein klaptafeltje staan. Op dat tafeltje staan wat blikjes. 

Ga naar het kleine klaptafeltje. De blikjes op het tafeltje zijn gascontainertjes. Pak de aansteker uit je inventory en klik ermee op de rode gascontainer (Lighter loader) om de aansteker te vullen met gas. Zoom uit en praat weer met de klerk en gebruik het roken (Have a nice smoke) onderwerp. De klerk gaat nu zijn sigaartje roken en terug naar het archief. Vanzelf staat Nicole dan weer voor de deur van het archief, dat nu dus geopend is.

Raak de vervelende vent kwijt:

Ga dus nu het archiefgebouw binnen. Die Inwoner van Havanna, die ook op het terras van "La Caterdal" zat, is Nicole gevolgd en blijft in de deuropening staan om luistervink te spelen. Loop door naar de klerk, die achter de balie zit. Voor de klerk ligt Elastiek (Rubber) op de balie. Als je probeert om dat Elastiek te pakken dan zegt de klerk dat je er met je jatten vanaf moet blijven. Er staat ook een radio op de balie. De radio zit met een draadje vast aan 2 batterijen. Aan de antenne van de radio steekt een wasknijper.

Praat met de klerk en gebruik alle gespreksopties die je krijgt. Nicole vraagt de klerk naar de gegevens van ene Edouard Montoute, het aanstaande slachtoffer van de Puppeteer. De klerk zegt niet te weten wie die Edouard is. Maar de klerk heeft die luistervinkende burger in de deuropening zien staan en die vertrouwd hij niet. Nicole vraagt de klerk ook over de radio. De klerk wil niet dat Nicole de radio aanraakt want hij heeft de radio afgestemd op zijn favoriete programma.

Zoom uit de balie en probeer weer naar buiten te gaan, maar die vervelende vent blijft hinderlijk in de deuropening staan. Praat met de man (Citizen of Havana) en hij verdwijnt naar buiten. Maar die vent zal Nicole nu blijven volgen, dus Nicole moet van hem af zien te komen. Rechts naast de deuropening zit een Stoppenkastje aan de muur. In het kastje steken 2 stoppen (Fuse socket). 

Klik op het stoppenkastje om 1 van de 2 stoppen eruit te halen. Hierdoor gaat de stroom bij de balie uit en de klerk verdwijnt. Zoom snel weer in op de balie en grijp dan nu het Elastiek (Rubber) en de Batterijen (Batteries) van de radio. Aan de antenne van de radio steekt een wasknijper. Grijp de Wasknijper (Clothes peg). Zoom uit en verlaat nu het Archief weer Weer buiten ga je weer 2 schermen naar links, naar de ingang van het hotel. Ga het hotel weer binnen. Midden links staat een dikke pilaar. Plaats je cursor voor die pilaar (Behind the pillar) en klik dan om naar achter die pilaar te gaan. 

In de achterzijde van de pilaar zit een grote elektrakast. Op de vloer liggen 2 Bakstenen (Bricks). 

Nicole heeft nu geen belangstelling voor die 2 bakstenen. Er zitten geen stoppen in de elektrakast maar wel een zwarte schakelaar. 

Het elektrakastje heeft 8 stoppenhouders. Nummer die stoppenhouders, van links boven naar rechts onder, 1 t/m 8.

Pak de Stop (Fuse), die je uit het archief hebt gejat, uit je inventory en plaats de stop dan in stoppenhouder 7. 

Klik dan op de zwarte schakelaar en....de deuren van de lift gaan dicht.

De lift heeft nu dus weer stroom. Doe een stap achteruit, via onderkant scherm en......je ziet dat die blauwe vent door de ingang naar binnen gluurt. Die vervelende vent is Nicole dus gevolgd. Klik weer op de elektrakast en klik weer op de zwarte schakelaar om de liftdeuren weer te openen. Nicole wil die vervelende vent opsluiten in de lift. Grijp nu de 2 Bakstenen, die achter Nicole op de grond staan. Ga naar de lift en zoom er op in. 

 • Plaats de 2 Bakstenen in de lift op de vloer. 

 • Plaats het metalen Blikje (waar de sigaren in zaten) op de 2 bakstenen. 

 • Plaats de Batterijen dan in het Blikje. 

 • Combineer in inventory het Elastiek (Rubber band) met de Aansteker. De Aansteker is dan aan. 

 • Klik dan met de Aansteker op het metalen Blikje en.....

De batterijen in het blikje ontploffen en de vent rent de lift in. Nicole gebruikt snel de schakelaar om de liftdeuren te sluiten. De vent zit nu opgesloten in de lift.

Verlaat het hotel en ga terug naar het Archief. Ga weer naar binnen en praat weer met de klerk. Nu die blauwe vent weg is wil de klerk wel praten. Gebruik dus alle gespreksopties. De klerk vertelt nu over die Edouard Montoute. Toevallig heeft de klerk de gegevens van die Montoute al opgezocht omdat Louis Carnot er gisteren ook naar is komen vragen. De klerk vertelt waar het landgoed van de Montoute familie is en hoe Nicole er kan komen. Nicole mag de auto van de klerk wel lenen, maar dan zal ze zelf de auto eerst moeten repareren. Nicole krijgt de autosleutels van de klerk. De auto van de klerk staat geparkeerd voor de "La Catedral" bar.

Repareer de auto van de klerk:

Verlaat het archief en ga helemaal terug naar het scherm waarop je de straat met de "La Catedral" bar ziet. Ga niet naar het terras van de bar. Links om de hoek van de bar staat een auto geparkeerd. Ga dus nog een scherm verder naar links, via linksonder van het scherm en Nicole is dan bij de auto van de klerk.

Klik met je loepje op de auto. Nicole stapt in de auto. Pak de Autosleuteltjes uit je inventory en stop ze in het contactslotje, rechts onder de kilometerteller. 

Klik dan 2 keer op de sleutels om de auto te starten maar......de auto start niet omdat de accu waarschijnlijk leeg is. 

Stap uit de auto (Return) en klik dan met je loepje op de motorkap van de auto. Onder de motorkap zie je dan de radiator. Midden op de radiator zit het vul gat (Plug hole), maar de dop is verdwenen. Rechts staat de accu. Klik op het plug gat van de radiator en ook op de accu (Accumulator). Er zit geen koelwater in de radiator.De accu is ook leeg.

Zoom uit en ga terug 2 schermen naar rechts. Je bent dan terug op het scherm met het grote blauwe huurappartementen (Tenement house) gebouw.

 Ga naar het huurappartementen gebouw. Het gebouw heeft een bogen galerij. Links naast de deur zit er een fonteintje (Tap) aan de muur. 

 • Zoom in op het fonteintje. 

 • Combineer in je inventory de blauwe Zak met de Wasknijper om de zak dicht te knijpen met de knijper. 

 • Pak de zak dan uit je inventory en klik ermee op het kraantje van het fonteintje om de zak aan de kraan te hangen. 

 • Klik dan op de kraan (Valve) om de kraan open te draaien en de zak te vullen met kraanwater. 

 • Grijp de nu gevulde zak terug.

 • Zoom uit en ga weer een scherm naar rechts. 

 • Je bent dan terug bij het archief. Ga weer naar het blauwe autowrak, die rechts om de hoek van het archief gebouw staat. 

 • Zoom weer in op de omhoogstaande motorkap van de blauwe auto. Je kijkt dan weer naar de motor. 

 • Pak de Dop (Plug) uit de radiator. 

 • Probeer of je de blauwe accu kunt pakken maar....de accu is te zwaar.

 • Zoom uit en loop een scherm terug naar links, naar de voorzijde van het archief gebouw. 

 • Rechtsonder in je scherm staat dus een Riksja (Rickshaw). 

 • Klik op de riksja en.....Nicole fiets de riksja naar de blauwe auto. 

 • Zoom weer in onder de motorkap van de blauwe auto en klik weer op de blauwe accu en...

 • Nu tilt Nicole de accu uit de auto en in de riksja. 

 • Met de riksja brengt Nicole de accu naar de auto van de klerk

Open weer de motorkap van de auto van de klerk. Pak de blauwe zak met water uit je inventory en leeg de zak in de radiator via het vulgat. Plaats dan de Dop op het vulgat maar....de dop is te groot voor het vulgat. Je moet het vulgat dus kleiner maken. Pak de rubberen Handschoen uit je inventory en klik ermee op het vulgat om het gat met de handschoen helemaal af te dekken. Klik dan de Dop op de handschoen en nu past de dop wel.

 • Zoom uit en stap nu weer in de auto. Nicole neemt natuurlijk weer plaats achter het stuur. 

 • Klik echter aan de rechter rand van het scherm om naar rechts te kijken. 

 • Je ziet dan het handschoenenvakje bij de passagiers stoel. 

 • Open het handschoenvak en pak er de Steeksleutel (Wrench) en een moer (Cap) uit.  

 • Stap weer uit de auto en kijk weer onder de motorkap. 

 • Gebruik de Steeksleutel op de accu om deze los te schroeven en te verwijderen. Zoom weer uit. 

 • Achterop de riksja staat de blauwe accu. 

 • Pak de blauwe accu van de riksja en vanzelf stopt Nicole deze accu onder de motorkap. 

 • Zoom weer uit en neem weer plaats in de auto, achter het stuur. 

 • Stop de autosleutels weer in het contact en klik dan weer 2 keer op de sleutels en.....

Filmpje: in de auto van de klerk verlaat Nicole Havana en reist ze naar het landgoed van de familie Montoute, waarbij ze zo'n beetje alle Cubaanse verkeersregels overtreed.

B:  Montoute landgoed:

Dag 7: 21 April 2008:

A: Manuel en Ines:

Nicole heeft de auto geparkeerd bij de poort van het landgoed. Een scherm naar rechts is het dorp (Village) maar daar wil Nicole nu nog niet naar toe. Loop door de poort. Nicole beland bij de ruïne van het voormalige landhuis. Loop door naar de ruïne. Nicole staat dan op de binnenplaats. Achterin kun  je zowel links als rechts inzoomen (Close-up). 

Zoom in op de Close-up links achterin. Nicole loopt dan door en bekijkt dan een slijpmachine (Grindstone). 

Zoom in op de slijpmachine en klik dan op de ronde Slijpsteen. Nicole meld je dat de slijpmachine zou werken als de aandrijfriem nog aanwezig zou zijn. 

De aandrijfriem van de slijpmachine is dus pleite.Zoom 2 keer uit en zoom dan in op de vegetatie rechts achterin. In de wirwar van takken hangt een stuk groen fruit (Soursop). 

Als je de Soursop probeert te pakken meld Nicole dat het ding te hoog hangt. Klik op de grond, recht onder de Soursop. Nicole meld dat als ze de Soursop wilt pakken ze een kistje of zoiets hier op de vloer moet zetten, waar ze dan op kan gaan staan. Zoom uit. In de rechter gevel zie je een deur. Ga naar rechts, naar de deur. Open de deur en ga dan naar binnen.

Nicole beland in wat eens een mooie grote kamer was. In de muur zit een Geheim Vak (Secret compartiment). Uit de vloer groeit een Citroenplant (Lemon balm) omhoog. Probeer of Nicole het Citroenplant wil pakken. Nicole heeft er op dit moment nog geen interesse in. 

Zoom in op het Geheime Vak. Het vak is nog deels afgedekt door een steen (Cracked stone). Klik op de steen om de steen te verwijderen. Het geheime vak is dan helemaal open maar het is ook leeg. Er valt dus niets te halen in dit geheime vak. Zoom uit en ga terug naar de binnenplaats, via links onder, en dan via 3 keer onderkant scherm terug naar de auto.Terug bij de auto is er een nieuw persoon opgedoken. Het is Manuel met zijn scooterkar. 

Ga naar Manuel en praat met hem en gebruik alle opties. De scooter van Manuel is kaduuk. Manuel heeft een moer (Cap) nodig voor zijn karretje en vanzelf geeft Nicole de moer, die je in het handschoenvak van de auto hebt gevonden, aan Manuel. Manuel vertelt verder dat de oude Madame Budoe haar meer kan vertellen over de familie Montoute. Ga, als je alles aan Manuel hebt gevraagd, een scherm naar rechts en Nicole beland in het dorp.Aan het einde van de straat staat een kerk en via de kerk kun je naar het huis van de oude Madame Budoe (Shaman's house). Tegen de lage huisje, links, staat een Stok (Stick) en rechts naast Nicole staat een tractor.

Nicole wil de Stok nu nog niet pakken. Loop door naar het Shaman's Huis. Het Shaman's huis is het huis van Madame Budoe, de plaatselijke kruidendokter.

 Loop de trappen op en praat dan met Ines, de "secretaresse" van Madame Budoe.

Praat met Ines en gebruik alle gespreksopties. Nicole wil met Madame Budoe praten maar Ines zit hier om te zorgen dat niemand zo maar naar binnen gaat. Nicole is niet de enige die met Madame Budoe wil praten en Ines zegt dat Nicole gewoon achterin de rij wachtende moet aansluiten. Nicole dringt aan en Ines zet Nicole's naam op de wachtlijst. Rechts achter Ines staat een ventilator en Ines vertelt dat die ventilator stuk is. Omdat de ventilator stuk is heeft Ines het nogal warm. 

B: Repareer de Ventilator:

Als je alles met Ines besproken hebt dan zoom je in op de ventilator. Klik op de schakelaar. Zoals Ines al heeft verteld doet de ventilator het echter niet.  Zet de schakelaar weer op de uit positie. Open het klepje van de ventilator.Nicole zegt dat de motor van de ventilator er prima uit ziet maar dat ze wellicht de borsteltjes moet schoonmaken. 

Zoek, in het geopende vak, de Ventilator Borsteltjes (Fan brushes) en klik er dan op om de borsteltjes uit de ventilator te halen.Rechtsklik in inventory op de Borsteltjes (Brushes from the fan) om ze in het close-upscherm te bekijken. De borsteltjes zijn totaal versleten. Sluit het close-upscherm en zoom uit de ventilator. Praat weer met Ines en gebruik het "Repair" onderwerp. Nicole zegt Ines dat ze de ventilator wel kan repareren.Voor Ines ligt een Kussen (Pillow) op de bovenste trede van de trap. Pak het Kussen). 

Ga, via 2 keer onderkant scherm, terug naar de dorpsstraat. Manuel heeft inmiddels zijn kar gerepareerd en zit in de straat op de stoep voor zijn huisje een machine uit elkaar te prutsen. Praat met Manuel en gebruik het "Engine" onderwerp en dan het "Brushes" onderwerp. 

Manuel zit een machine uit elkaar te prutsen en uit die machine zijn ook borsteltjes gekomen. Nicole krijgt van Manuel dan de  Borsteltjes van de machine (Engine brushes) die Manuel zit te slopen. Ga terug naar Ines en zoom weer in op de ventilator. Pak de Machineborsteltjes (Engine brushes) uit je inventory en klik ze in de ventilator. Helaas.....de borsteltjes zijn te breed. Ga terug naar Manuel en vraag hem of ie ook smallere borsteltjes (Smaller brushes) heeft en vraag hem ook over de Stok (Stick). Manuel heeft geen smallere borsteltjes en de Stok mag Nicole niet pakken.

Ga nu terug naar de binnenplaats van het geruïneerde landhuis. Zoom weer in op de linksachter plek waar de Slijpmachine staat. Zoom helemaal in op de slijpmachine. Links in de tafel zit een wiel waar een aandrijfriem aan zou moeten zitten. Die aandrijfwiel is echter pleite plek. Klik op dat wiel zodat Nicole zegt dat de slijpmachine een aandrijfriem nodig heeft. Zoom dan weer uit en ga terug naar Manuel in de dorpsstraat. 

Vraag Manuel nu naar een aandrijfriem (Wedge belt). Manuel heeft het, naar eigen zeggen, te druk en zelfs nog geen tijd gehad om iets te drinken. Manuel wil graag een glaasje Soursopsap drinken, dus Nicole moet Manuel een glaasje Soursopsap bezorgen, in ruil voor een aandrijfriem.Vraag Manuel nu ook weer of je de Stok (Stick) mag lenen. Omdat Nicole zegt de stok nodig te hebben om er de Soursopvrucht mee te kunnen pakken mag ze nu de stok pakken en dat doet Nicole dan ook vanzelf.

Ga dus terug naar de binnenplaats van het landhuis en zoom er weer in op de rechtsachter plek. Plaats het Kussen op de grond, rechts onder de Soursopvrucht. Klik dan met de Stok (stick) op de Soursopvrucht en de vrucht komt terecht op het kussen. 

Grijp de Soursopvrucht. De Stok heeft Nicole tegen de 2 rechter pilaren aangezet. Manuel wil zijn stok terug hebben, dus grijp de Stok terug. Ga terug naar Manuel en praat weer met hem en gebruik het "Fruit" onderwerp. Manuel wil dat je de stok terug zet, dus gebruik het "Giving back the stick" onderwerp en Nicole zet de stok terug tegen de muur. Vraag Manuel dan weer om een aandrijfriem (Wedge belt) en Nicole mag dan de aandrijfriem pakken en houden.

Nicole pakt nu niet vanzelf de aandrijfriem. De aandrijfriem hangt aan het traliehek dat voor het linker raam zit. Grijp dus de Aandrijfriem (Belt). Ga terug naar de slijpmachine, op de binnenplaats van het landhuis. Zoom weer helemaal in op de slijpmachine. Plaats de Aandrijfriem dan links in de tafel. 

Klik dan op de slijpsteen en zie....de slijpsteen gaat nu draaien. Wacht even tot de slijpsteen weer stil staat. Klik dan met de Machineborsteltjes (Engine brushes) op de slijpsteen om deze borsteltjes voor de slijpsteen op de tafel te plaatsen. Klik dan weer op de slijpsteen en de steen slijpt de borsteltjes een stukje smaller, Vanzelf pakt Nicole de borsteltjes terug. Ga nu helemaal terug naar Ines, op de waranda van het Shaman's huis. 

Zoom weer in op de ventilator en plaats dan de geslepen Machineborsteltjes (Ground engine brushes) in de ventilator. De borsteltjes passen nu. Klik op de schakelaar en.....bingo....de Ventilator doet het weer. Praat weer met Ines en vertel haar dat je de ventilator gerepareerd hebt (Fan)Van Ines mag je nu het huis in om er met Madame Budoe te gaan babbelen. Je moet dus over de waranda naar rechts lopen, via de rechtsafpijl, rechts achter de ventilator. Loop dus een scherm naar rechts en Nicole geraakt binnen bij:

C: Madame Bodou: 

Praat met Madame Bodou en gebruik alle opties. Je praat met Madame Bodou over Louis Carnot en over de Bougainville familie en over de plattegrond. Nicole moet de plattegrond zien te kopen van de Bougainvilles door offers te brengen aan Lazarus. De offers die Nicole aan Lazarus moet brengen zijn Salvia, Toronjil en Thymus

Salie, Tijm en Citroen:

 • Je kunt hier verder niets doen, dus ga terug een scherm naar links, naar Ines. 

 • Praat weer met Ines en vraag haar over de offerings (Strange words). 

 • Ines legt uit dat Salvia, Toronjil en Thymus kruiden zijn. 

 • Toronjil is een Citroenplant, Thymus is Tijm en Salvia is Salie. 

 • Nicole moet dus deze kruiden zoeken en dan offeren aan Lazarus. 

 • Ga terug naar de poort in de muur van het landhuis. 

 • Voor de muurpilaar, rechts naast de poort, staat een bosje Salie. 

 • Zoom in op de pilaar en pluk dan de Saliestruik uit de grond. 

 • Zoom uit en ga door de poort. 

 • Voor het landhuis ligt de fonteinvijver. 

 • Zoom in op het bosje aan de rechterzijde van de fonteinvijver (Vegetation) en grijp dan een handvol Tijmbladeren (Thyme leaves). 

 • Zoom uit en ga naar de binnenplaats van het landhuis. 

 • Ga weer  rechts door de deur naar de kamer waar het geheime vak in de muur zit. 

 • Grijp dan nu de Citroenplant (Lemon balm).

Als je nu de 3 kruiden hebt, Salie, Tijmbladeren en de Citroenplant, dan ga je terug naar Madame Bodou in haar Shaman huis, dus rechts van Ines. Praat weer met Madame Bodou over de verzamelde kruiden (Herbs collection) Madame vertelt je dat je de Tijmbladeren moet vermalen en dan moet verbranden.

Breng een offer aan Lazarus;

Linksonder staat de grote ronde werktafel van Madame Bodou. Op de tafel staat een Mortar.

 Pak de Tijm (Thyme) uit je inventory en plaats de Tijm dan in de Mortar. De tijm moet worden verbrand maar Nicole heeft geen aansteker of lucifers. 

Ga terug naar buiten en praat weer met Ines en vraag haar om lucifers (Matches) en Ines geeft je dan lucifers. Terug naar binnen en klik met de lucifers dan op de Mortar om de Tijmbladeren te verbranden. Praat weer met Madame Bodou en vraag haar om hulp (Help) en dan over Montoute en....

Filmpje: Madame Bodou geeft Nicole dan het 3e stuk van de plattegrond maar.....Nicole wordt neergeslagen en de aanvaller jat de plattegrond. Madame Bodou wordt vermoord door de Puppeteer.

Het lijk van Madame Bodou hangt naast de kast.Voor het lijk ligt de onvermijdelijke pop op de vloer.Gebruik een plastiek bewijszakje op de pop om de pop op te rapen. 

Je ziet kort nog een filmpje. Bekijk het popje in het close-upscherm. Dit popje symboliseert een voorvader van Montou. Verlaat de kamer. Ines is ook verdwenen. Ga naar de dorpsstraat en zie dat ook Manuel verdwenen is. Iedereen is verdwenen. Ga door naar de poort van het landhuis en stap weer in je auto. Het wordt tijd om terug te gaan Frankrijk om de Puppeteer in zijn kraag te gaan grijpen. Steek de autosleutels weer in het contact en klik dan weer op de sleutels en....na weer een lange autorit en vliegreis belanden we dan in:

Hoofdstuk 5: Frankrijk: 

Dag 8: 22 April 2008:

A: Marseille:

We zijn terug op de kustweg bij de poort van het paleis van de voorvaderen van Jack Dupree, nu bewoond door Louis Carnot. Nicole heeft de motorfiets weer rechts van de poort geparkeerd.Ga naar de poort en zoom er op in. Klik op de hekdeuren in de poort en....de hekdeuren gaan nu open. Ga dus door de poort en loop door naar de voordeuren van het paleis en Nicole beland binnen in de hal. Er is niemand te bekennen...het paleis lijkt volkomen verlaten te zijn. Ga, via de deur rechts achter de trap, naar de kelder. Jack is ook verdwenen maar rechts naast de machine, waar Jack aan vastgebonden zat, ligt een briefje op de vloer. 

Grijp het briefje en linksklik er dan op in je inventory om het briefje te lezen. Het is een briefje van Jack. Jack is naar de Montmartre Begraafplaats, te Parijs, overgebracht en hij hoopt dat Nicole hem komt redden. Ok....ga terug naar buiten en naar de motorfiets. Zoom weer in op de motorfiets en klik ere dan op met de motorfietssleutel en....Nicole scheurt op de motor nu terug naar:

B: Parijs:

A; Montmartre Begraafplaats:

Nicole is aangekomen bij de hoofdingang van de Montmartre Begraafplaats. Loop de begraafplaats op. 

Het is in feite een straat met aan weerzijde huisjes die dienen als graftombes. Bij één van de huisje die aan de rechterzijde staan, staan 2 Vuilnisvaten (Baskets). 

Zoom in op de vuilnisvaten. Voor de vuilnisvaten staat een Fles Olie (Oil bottle) op de grond. 

Klik op de Fles Olie maar Nicole heeft de oliefles nu nog niet nodig, maar je weet nu waar je een Fles Olie kunt vinden mocht je die straks wel nodig hebben.

Zoom weer uit. Aan het einde van de straat kun je naar links of naar rechts. Ga naar rechts.

 Op het volgende scherm zie je dan een Tuinslang (Rubber hose) op de stoep liggen. Ook deze tuinslang wil Nicole nu nog niet pakken. 

Ga, achterin de straat door de poort en.....Je beland op een soort pleintje met grafhuisjes. Je ziet Louis Carnot met zijn 2 gangsters die Jack Dupree in bedwang houden. 

Klik met de pijlcursor op de 4 mannen en.....Nicole speelt dan luistervink en luistert het gesprek af. 

Je hoort Jack vertellen dat er een Dolk nodig is om de ingang van de catacomben te vinden. Die dolk heeft Jack in zijn appartement verborgen achter een schilderij. Ook vertelt Jack dat hij de sleutel verborgen heeft in een doos en die doos staat tussen de ramen in Jack's appartement. Carnot stuurt dan 1 van zijn handlangers weg om naar Jack's appartement te gaan. Nicole moet die handlanger volgen, dus ga terug naar links, via linksonder en...

Filmpje: Nicole volgt de gangster, die de begraafplaats verlaat en wegrijd in zijn auto. Nicole volgt de gangster op de motor naar de Rue de Nouveau 3/15:

B: Jack's Appartement:

Ga het huis in waar Jack's appartement. Nicole beland weer op de etage waar het appartement van Agnes Grouchet is. 

Ga via de rechter trap omhoog naar de zolderetage. Je ziet dan dat die gangster probeert de deur van Jack's appartement te forceren. 

Ga terug omlaag en klop op de deur van Agnes Grouchet en vertel Agnes Grouchet dat er wordt ingebroken (Break-in) in het appartement van Jack en....

Agnes Grouchet belt de politie op en de gangster wordt gearresteerd.

Nicole staat dan weer buiten op straat. Wel....ga het huis weer in en naar de zolder. De deur van Jack staat nu open op een kier, dus ga naar binnen. Achter de bank en de glastafel is een stenen muur. Aan de stenen muur hangt een ingelijste "Moulin Rouge" poster (Painting). Zoom in op de "Moulin Rouge" poster. Klik op de poster om de poster om te draaien. 

Aan de achterzijde van de poster vindt je dan de Dolk (Misericorde), waar Jack het over had tegel Carnot. Grijp de Dolk en draai de poster terug om. Zoom uit.

Zoom weer in op de kapstokhaken, aan de lambrisering tussen de 2 dakramen. Klik weer op het paneel, onder de haken om het geheime compartiment weer te open. Ach ja......Je hebt de kist van Jack al in hoofdstuk 2 uit dit geheime vak gehaald. Jack's kist bevindt zich nog in Nicole's kamer in het hotel. Zoom weer uit en verlaat Jack's kamer en het huis. Terug buiten klik je met de motorfietssleutel op de motorfiets en .....Nicole rijdt terug naar de Begraafplaats.

NB: het kan zijn dat Nicole zegt dat ze nog niet wil weg rijden. Trek je hier niets vanaan en blijf klikken met de sleutel op de motorfiets.

C: Montmartre Begraafplaats:

NB: Kijk in je inventory en je ziet dat Nicole vanzelf eerst even naar het hotel is gegaan om de kist van Jack op te halen. De kist van Jack (Box) moet je nu weer in je inventory hebben, maar als je in Jack's appartement niet het geheime vak, onder de kapstok, had geopend dan is Nicole niet de kist gaan ophalen uit haar hotelkamer. Heeft Nicole de kist dus nu niet dan moet je eerst even terug naar Jack's appartement om dat geheime vak alsnog te openen.

Ga de begraafplaats weer op en loop helemaal door naar het "plein" waar je eerder Jack en Carnot hebt afgeluisterd. Vanzelf loopt Nicole nu door naar Louis Carnot en Jack en de ene overgebleven handlanger, die nog altijd Jack in de houdgreep heeft. Gebruik alle gespreksopties. 

Nicole vertelt Carnot dat zijn handlanger is gearresteerd en dat zij de dolk in bezit heeft. Nicole zal, in ruil voor haar vrijheid en die van Jack, de ingang van de catacomben gaan zoeken. Carnot gaat hiermee akkoord en geeft Nicole zijn stuk van de plattegrond. Bekijk het stukje plattegrond in het close-upscherm. Rechtsklik op het stukje plattegrond om het rond te draaien. In één van de hoeken zie je dat er Schedel op de plattegrond getekend staat. Sluit het close-upscherm Rechts staan een groter mausoleum huisje (Chapel). Ga naar het rechter mausoleum huisje. Op de deur van het mausoleum zit een rond bord (Sign). Zoom in op dat ronde deurbord en zie dat op het bord dezelfde schedel is afgebeeld als die op het plattegrond stukje staat. 

Klik op het bord en Nicole vertelt je dat het dezelfde schedel is als op de plattegrond. Zoom uit en klik dan op de deurhendel van deur. De deur zit op slot. De deur zit tussen 2 ronde pilaar. Onderaan elk van de 2 pilaren zie je een gaatje.  Stap achteruit en ga dan, via rechtsonder, een scherm terug, je bent dan terug op het scherm waar de tuinslang ligt. Ga weer een scherm omlaag en Nicole staat dan aan het einde van de straat, op het eerste scherm van de begraafplaats. 

Ga nu een scherm naar links om op het linker deel van de begraafplaats te komen. Voor Nicole staat dan een kruiwagen vol met bladeren en voor het mausoleum, rechts, staat een buste op een pilaar. Ga naar dat buste mausoleum (Tombstone). De buste staat in een perkje dat is omheind met een hek. 

Tegen het hek staat een losse ijzeren staaf. Grijp de ijzeren staaf (Bar). Rechts ligt een oude Lap (Rag) op de grond, maar Nicole wil die oude lap nu nog niet pakken. Ga helemaal terug naar het "pleintje" en zoom weer in op de Schedeldeur mausoleum. Zoom in op de onderkant van de linker - of de rechter deurpilaar. Het maakt niet uit of je eerst de linker pilaar of de rechter pilaar neemt. Plaats dan de IJzeren Staaf in het gat, onderin de pilaar. Klik dan op de staaf en....

De staaf wil niet draaien. De staaf zit vast in het gat en moet gesmeerd worden. Wel....waar heb je een Fles Olie gezien? 

Ga dus terug naar het eerste begin van de begraafplaats straat en zoom er weer in op de 2 vuilnisemmers. 

Grijp nu dan de Fles Olie en keer als de gesmeerde bliksem terug naar de Schedeldeur Mausoleum. Zoom weer in op de onderkant van de pilaar waar je de staaf in het gat hebt gestoken. 

Klik dan met de Fles Olie op het gat, dus niet op de staaf, maar op het gat waar de staaf insteekt. 

Berg de fles weer op en klik dan weer op de Staaf en....de pilaar draait een slag om naar rechts. Als dit de rechter pilaar was. In de linker pilaar draait de staaf een slag naar links.Grijp de Staaf terug uit de pilaar, zoom uit en zoom dan in op de onderkant van de andere pilaar. Steek de Staaf dan weer in het gat van de 2e pilaar en giet de fles olie leeg in het gat. Klik dan weer op de staaf en ook de 2e pilaar draait een slag om. Zoom uit en klim weer op de deurkruk van de deur en...nu gaat de deur open. Stap dus naar binnen. Nicole staat in de kapel en voor een "altaar". Op het altaar zie je de schedel en aan de bovenrand zit een ronde Plaat (Lock). 

Pak de Dolk (Misericorde) uit je inventory en klik de dolk in de ronde Plaat.

Klik dan op het omhoog wijzende lemmet (Dagger blade) van de dolk om de dolk te draaien. Nicole is bang dat ze zichzelf zal snijden. Nicole heeft iets nodig om haar hand te beschermen. Hela.....lag er niet een oude lap bij de omheinde buste? Klik 2 keer midden onderkant scherm en dan rechtsonder, midden onder en Nicole staat terug aan het eind van de eerste straat. Ga weer naar links en zoom weer in op de buste, bij de kruiwagen en grijp dan nu de Oude Lap. 

Terug naar het altaar in de schedeldeur kapel. Klik de Oude Lap op de Dolk om het scherpe lemmet van de dolk te omwikkelen met de lap. 

Klik dan weer op het lemmet van de dolk en...de dolk draait een slag om naar links en hierdoor schuift het schedelmuurtje van het altaar open. Je hebt de ingang van de Catacomben gevonden. Grijp de Dolk terug en stap terug achteruit naar buiten en dan via midden onder terug naar Jack en de 2 gangsters. Praat weer met Louis Carnot en zeg hem dat je de ingang van de catacomben hebt geopend. Carnot weet de weg niet in de catacomben en dus wil hij dat Nicole moet de juiste route op de kaart markeert, die ze nu terug krijgt van Carnot.

D: Vindt de juiste route door de Catacomben:

Carnot heeft Nicole dus haar deel van de plattegrond terug gegeven. Combineer in inventory de beide plattegrond delen met elkaar. Rechtsklik dan op de plattegrond en puzzel de 2 delen dan in elkaar tot 1 geheel en klik er dan snel weer op met je rol plakband. Sluit het scherm. 

Nicole moet nu op de plattegrond de juiste route zoeken en markeren. Linsklik in inventory op de kist (Box) van Jack om de kist te openen. Combineer dan de Dolk met de geopende kist. Nicole snijd een gleuf in de binnenkant van de deksel en er komt een grote Sleutel te voorschijn (Key from the jewelry box).

 • Rechtsklik weer op de plattegrond om deze weer in het close-up scherm te bekijken. 

 • Pak de zojuist gevonden Sleutel uit inventory en klik de sleutel vast op de kaart. 

 • Midden in de plattegrond zie je een rode Rozet en die rozet heeft precies dezelfde vorm als de rozet die de achterzijde van de sleutel vormt. 

 • Pak de sleutel op en plaats de sleutel op de rode Rozet, met de rozet van de sleutel dus op de rode rozet. 

 • Nu moet je de sleutel draaien en dat doe je door te rechtsklikken op de Rozet, of op de tip van de sleutel. 

 • Rechtsklik dus op de top van de sleutel om de sleutel steeds een slagje linksom te draaien. Blijf dit doen totdat de sleutel rechtomhoog wijst, naar "12 uur".

 • Vanzelf heeft Nicole dan het eerste deel van de route door de catacomben gevonden en deze route wordt dan vanzelf gemarkeerd door een rode lijn. 

 • Linksklik op de rozet om de route vast te leggen.

 • Ga verder met rechtsklikken op de rozet van de sleutel totdat de sleutel naar links wijst (9 uur). 

 • De route wordt dan verder rood gemarkeerd, maar Nicole zegt dan dat de sleutel vanaf nu niet meer genoeg is om de rest van de route te vinden. Je kunt nu niet meer op de sleutel klikken.

 • Klik met de Dolk op de sleutel om de sleutel van de kaart te halen. 

 • De Dolk staat dan bovenaan op de kaart. Het midden van de dolk is hetzelfde rozet als de rode rozet op de kaart. 

 • Rechtsklik op het rozet van de dolk totdat de dolk schuin naar links omhoog wijst. 

 • Pak de dolk dan op en plaats de dolk dan op het roder rozet, dus met de rozet van de dolk op de rode rozet. 

 • Het lemmet van de dolk wijst dan naar tussen "11 uur en 12 uur". en Nicole meld dat de dolk op de juiste plek staat.

 • In het heft van de dolk zit een klein knopje. 

 • Pak de Sleutel weer uit je inventory en klik de sleutel op de kaart. De Sleutel komt dan op de dolk te liggen. 

 • Pak de sleutel op en sleep de sleutel met de rozet naar het knopje dat in het heft van de dolk zit. 

 • Klik de sleutel met het rozet vast op het knopje. 

 • Rechtsklik dan nu weer op de rozet van de sleutel totdat de top van de sleutel naar tussen "8 uur en 9 uur" wijst. Het volgende deel van de route wordt dan rood gemarkeerd. 

 • Linksklik op de top van de sleutel om de route vast te leggen. 

 • Rechtsklik dan weer op de top van de sleutel tot de top van de sleutel naar ongeveer "7 uur" wijst en...de hele route is dan gevonden en gemarkeerd en.......

vanzelf keer je terug bij de gangsters en volgt er een gesprek.

Filmpje: Nicole beschuldigt Louis dat hij de Puppeteer moordenaar is maar Louis ontkent dit in alle toonaarden. Louis neemt Jack dan mee de catacomben in en laat Nicole achter bij zijn handlanger. Nicole brengt dan in praktijk wat ze te Quantanimo op de FBI-academie heeft geleerd en vloert de gangster.

Ga de Schedeldeur kapel weer in en dan nu door de ingang (Entrance) naar de:

E: Catacomben.

Nicole staat op een wankel pad dat aan de muur hangt. Links gaat een ietwat kapotte trap verder omlaag. Klik op de linker trap (Worn-out stairs). Nicole rent naar de trap maar ze durft niet verder omlaag via die beschadigde en gladde trap. Klik op de boventrap om terug uit de catacomben te gaan en stap uit de schedeldeur kapel. Ga, via rechtsonder, een scherm terug en grijp dan nu de Tuinslang, die links op de stoep ligt. 

Ga terug naar de catacomben.Er zitten dus een bende halfronde nissen in de muur, onder en boven het gammele pad. Boven het pad zitten 2 rijen nissen en boven de middelste van nissen steekt een Metalen Haak omlaag (Old metal hook). Bind de Tuinslang vast aan de Metalen Haak en klik dan met de omlaagpijl op de tuinslang en....

Nicole beland op de bodem van de catacomben.Rechts achter ligt een Plank in de hoek. Grijp de Plank. In het midden is een trap om verder omlaag te gaan. 

Schuin links van die trap ligt een Touw op de grond. Grijp het Touw. 

Ga via de trap in de grond verder omlaag. Nicole is dan bij het ondergrondse kanaal. Aan de muur zit een richel maar het begin van de richel is verdwenen, onder de 2e dichtgemetselde boognis.Als je probeert om de plank onder de 2e boognis te plaatsen dan meld Nicole dat het te ver weg is. Tussen de 1e en de 2 boog zit een pilaar aan de muur. Aan de pilaar steekt een ijzeren staaf uit (A good place to secure the rope). 

Klik het Touw aan de staaf die aan de pilaar steekt. Het andere einde van het touw ligt dan op de grond. Klik de Plank op het einde van het touw dat op de grond ligt. Nicole heeft dan een "brugje" gemaakt. Klik op de plank en....Nicole duwt de plank dan naar de richel en nu kan ze verder over de richel naar rechts. 

Ga dus een scherm door naar rechts. Je ziet Nicole dan op de richel staan. Loop verder door via rechtsonder en dan verder door naar de muur met nissen, rechts, en..... 

Bekijk op je gemak dan de:

F: EINDFILM:

Nicole sluipt een grot in en komt bij Louis Carnot en Jack. Carnot is bezig te proberen een deur te openen. Carnot Nicole stormt op Carnot af maar die drukt zijn pistool tegen het hoofd van Jack en dreigt hem dood te schieten. Er volgt een gesprek waarin Nicole Louis beschuldigd dat hij de Puppeteer is. Carnot ontkent dit en dreigt dan om Jack te vermoorden

Dan duikt op eens de Puppeteer moordenaar op en......het is de broer van Louis Carnot. Er volgt een gesprekje waarin nu de motieven van de Puppeteer duidelijk wordt. 200 jaar is toch wel een hele lange tijd om te wachten om wraak te nemen. Wel....uiteindelijk knalt de Puppeteer zijn broer Louis neer en Nicole weet dan de Puppeteer neer ter knallen.

De boel begint dan in te storten maar Nicole en Jack weten nog net op tijd uit de catacomben te ontsnappen. 

Weer buiten worden ze dan opgewacht door inspecteur Pety die hen meeneemt naar het bureau voor de debriefing.

EINDE, 

Walkthrough door: Louis Koot