2020: Walkthrough door: Louis Koot

 Tekst en Screenshots door Louis Koot

Je kunt Röki kopen op Steam maar gelukkig ook op  gog.com    Ik heb versie 1,07 en heb geen problemen gehad met de game

Röki vertelt het verhaal van het meisje Tove en haar broertje Lars en  is geďnspireerd op de Scandinavische mythologie en folklore. Jij ben dat meisje Tove en je bent een jaar of 15. Je hebt een  jonger broertje Lars die een jaar of 4 is. Lars is geboren in het bos toen je vader en je zwangere moeder in de auto onderweg waren en de auto het begaf. Tijdens de geboorte van je broertje Lars, diep in het bos, is je moeder overleden. Op haar "sterfbed" heb jij je moeder plechtig beloofd om altijd op je jongere broertje te passen en te zorgen dat hem niets kwaads zal overkomen. Je vader, Hendrik, is sinds het overlijden van je moeder een wrak en  hij laat de opvoeding van Lars en het huishouden helemaal aan jouw over terwijl hij zelf naar de fles grijpt.

Het is dan ook Tove die Lars leert over de verhalen die haar moeder haar ooit vertelde, verhalen over de diverse monsters en creaturen die de Scandinavische folklore rijk is. Ironisch genoeg is het één van deze creaturen, Röki, die het toch al tumultueuze leven van Tove en Lars abrupt verstoort want nadat deze zwarte gigant het ouderlijk huis van Tove en Lars met de grond gelijk heeft gemaakt, ontvoert ie, na een verwoede vluchtpoging door het donkere bos, ook nog eens de kleine Lars. Het is aan jouw, als Tove, om te achterhalen waar Lars naartoe is gebracht en belangrijker nog, hoe je hem weer terug kunt halen.

Röki is een "point and click" adventure game maar toch eigenlijk weer niet want je beweegt Tove, en later ook papa Hendrik, door de game via je AWSD toetsen of via je pijltjestoetsen van je toetsenbord. Je linkermuisknop  kun je echter wel gebruiken om dingen te bekijken en op te rapen. Je kunt niet zelf saven in  Röki want de game saved je voortgang automatisch als je een Savepoint hebt bereikt.....Je ziet dan rechtsonder in je scherm het SAVE ICOONTJE verschijnen.

Je gaat dus van Savepunt naar Savepunt door de game. Als je het volgende Savepunt hebt bereikt dan wordt het eerdere Savepunt overschreven. Dit betekent dus dat je nooit en nimmer terug kunt naar een eerder savepunt in de game. Maar dat is echt niet erg want ten eerste zijn de Savepunten nooit ver uit elkaar en ten tweede is de game niet lineair behalve dan dat je eerst door Hoofdstuk 1 moet om dan vanaf Hoofdstuk 2 in het hoofdverhaal van de game te komen. Hoofdstuk 1, Home Time, kun je zien als de Tutorial van de game.....Je leert hoe je Tove bestuurt en hoe je dingen kunt bekijken en kunt oppakken.....Je krijgt hierover dan steeds een mededeling in je scherm te zien, dus ik ga dat allemaal niet verder uitleggen. Door op je F-toets te drukken maak je alle Hotspots in het scherm even zichtbaar en dat is handig want heel veel items zijn klein en moeilijk te vinden.

De gesproken teksten verdwijnen niet vanzelf, je moet je ENTER Toets drukken om de tekstschermpjes te laten verdwijnen en dat moet je ook doen met de mededelingen die je telkens eerst krijgt als je de game hebt verlaten en weer opstart. Dat is wel een beetje irritant maar het is wat het is. 

Tove heeft een inventory waarin ze de spullen opbergt die ze opraapt. Hoe de inventory werkt leg ik verder wel uit in de walkthrough op het moment dat je deze kennis nodig hebt. Tove heeft ook een Dagboek waarin ze alle belangrijke feiten noteert en die je dan in het dagboek terug kunt lezen. Dat dagboek heeft meerdere tabbladen en ook een Plattegrond van het gebied waar Tove is en per hoofdstuk is er een nieuwe plattegrond. Je kunt echter de plattegrond niet gebruiken om snel naar de diverse locaties te reizen in de gebieden. Er is geen mooi Introductie filmpje. De game start meteen op met: Hoofdstuk 1: Home Time

Hoofdstuk 1: Home Time
Hoofdstuk 2: Het Diepe Bos: Deel 1: Bevrijd de Moeder Boom
Hoofdstuk 3: Het Diepe Bos: Deel 2: Slijp de Dolk
Hoofdstuk 4: Het Diepe Bos: Deel 3: Wolven Ruďne 1, Fossegrim en de Nokken
Hoofdstuk 5: Het Diepe Bos: Deel 4: Wolf Staf en Wolf Visioen
Hoofdstuk 6: Het Diepe Bos: Deel 5:  De Beer en de Spin en het Beer Visioen
Hoofdstuk 7: Het Diepe Bos: Deel 6: Het Vergiftigde Bos deel 2:
Hoofdstuk 8: Kasteel: Deel 1: Poort, binnenplaats, Gevangenis en de Gieren kooi puzzel
Hoofdstuk 9: Kasteel: Deel 2: Sluis puzzel, Tunnel en Toorts kamer, Eetkamer puzzel, Boek puzzel en de zonnewijzer puzzel
Hoofdstuk 10: Kateel: Deel 3: Toren en Eindspel