Riddle of the Sphinx 2

The Omega Stone

2002: Walkthrough door: Louis Koot

Hoofdstuk 1: Egypte

Het spel begint met een korte introductie film waarin wordt terug gekeken op deel 1. Daarna volgt er een LOADING en zien we Sir Geoffrey Gil die probeert om je uit je bewusteloze staat wakker te maken. Dit lukt hem en Sir Geoffrey begint gelijk het één en ander uit je uit te leggen.

Sir Geoffrey is er in geslaagd om de 2e Scroll te ontcijferen. Deze 2e Scroll vertelt over een "Verschrikkelijke Gebeurtenis", die in gang is gezet in het verleden, en nu Hier in ONZE HUIDIGE TIJD, tot voltooiing zal komen. De "Ouden" wisten de Datum en de Tijd van deze ramp, maar Sir Geoffrey is er nog niet ingeslaagd om de juiste datum en tijd te achterhalen. Verder vertelt Sir Geoffrey over 6 Disks, The Omega Disks.

Het zal jouw taak zijn om deze 6 Omega Disks te vinden. Sir Geoffrey neemt je dan nu mee naar de "Chamber of Ages" in de Sphinx. Hier eindigde dus Riddle of the Sphinx deel 1 met jouw bewusteloosheid toen je de "Ark of the Covenant" open maakte. Sir Geoffrey vertelt je hier over 2 precies dezelfde stenen in de muur, 1 links en 1 rechts van de Ark. Men is er in geslaagd om de steen, links van de Ark, te openen en de doorgang erachter leidt naar een kamer waar de 1e van de 6 Omega Stones zich bevind. Sir Geoffrey is er echter niet in geslaagd om deze Omega Stone te pakken. Volgens de teksten op de 2e Scroll is dit echter wel 1 van de 6 Omega Stones. Jij dient dus ook de andere 5 te vinden. Al deze 6 Stenen zijn verbonden met de "Winged Solar Disk" en alle teksten verwijzen naar DE STEEN:

Sir Geoffrey verdwijnt nu naar buiten en nu heb jij de controle over het spel. Als je nu eerst even, via een klik van je rechtermuisknop, je Inventory opent, dan zie je dat je nu 5 kaartjes in je inventory hebt staan. Elk van deze kaartjes is je toegang tot één van de 5 werelden, waar je naar toe moet reizen. Om naar één van deze werelden te reizen, zoek je de Rode Helikopter op en geef je het kaartje van het gebied waar je naar toe wilt gaan aan Hump, de helikopter piloot. Er zijn dus 5 gebieden war je naar toe kunt reizen, dat zijn: het Giza Plateau in Egypte daar ben je dus nu, Stonehenge, Easter Island, Devil's Triangle en Chichen Itza.

Goed, je staat dus voor de Ark of the Covenant, in de Chamber of Ages. Je kunt in zoomen op de Ark en deze dan openen, maar je hebt er niets aan, dus laat maar. Draai iets naar links. Links van de Ark zie je een lamp op de vloer staan. Ga 1 maal vooruit naar deze lamp. Kijk dan omlaag. Achter de lamp zie je een opening in de muur. Klik 1maal vooruit in deze opening en kijk dan omhoog. Je bent nu in een smalle, lage, kruipgang. Kruip 1 maal vooruit, draai dan rechts en kruip weer 2 maal vooruit. Voor je ligt dan de:

Schedel Piramide Kamer:

Je ziet een stenen piramide. In de top van de piramide zie je een ronde steen. Onderaan de piramide zie je in het midden een nis en links en rechts van de nis steeds 2 "knopjes". Op de grond, rechts van de piramide ligt een langwerpige doos en zo'n doos zie je ook liggen links van de piramide.

Ga weer 1 maal vooruit naar de piramide en kijk dan omhoog naar de ronde steen in de top van de piramide. Dit is de GIZA OMEGA STONE. Je kunt de steen niet pakken. Zoom uit en kijk omlaag naar de onderkant van de piramide en zoom dan in op de Nis. Je ziet nu de onderkant van dichtbij. In de Nis zie je een steen met hiëroglyfen en zowel links als rechts van de nis zie je 2 Cobrakopjes knopjes. Er zijn dus 4 van deze Cobraknopjes. Je kunt op elk van deze 4 knopjes klikken, maar doe dat NU nog NIET. Klik nu in op de Steen in de Nis. Deze steen klapt nu omlaag en je ziet er een Scroll in liggen. Zoom in op deze Scroll en de Scroll komt dan uitgerold en vergroot in je scherm te staan. Je kunt er een foto van nemen, maar je krijgt nooit de hele scroll op één foto.

Bekijk de scroll goed. Je ziet er 7 rijen met Hiëroglyfen op en je ziet er een afbeelding van de piramide op. Op deze tekening van de piramide zie je ook die 4 Cobrakopjes knopjes en je ziet bij elk van deze 4 knopjes een hiëroglief staan. Deze 4 hiërogliefen zul je ook in de 7 rijen van de scroll vinden. Goed, je moet dus een bepaalde CODE zien te vinden nu. Doe nu het volgende:

Nummer de 4 Cobrakopjes Knopjes op de piramide, van links naar rechts, als 1, 2, 3 en 4.Nummer de 7 rijen van de scroll, ook van links naar rechts, als rij 1, rij 2 enz..En zoek nu in de 7 rijen met hiëroglyfen steeds alleen maar naar de 4 hiërogliefen van deze 4 knopjes. Lees elke rij van boven naar beneden. Beschouw de 4 hiërogliefen van de 4 Cobrakopjes Knopjes dus als de cijfers 1, 2, 3 en 4 en je komt dan tot de volgende reeks:
In rij 1 vind je: 13334444 ( dus 1*1, 3*3 en 4*4)

In rij 2 vind je: 33321 (dus 3*3, 1*2 en 1*1)

In rij 3 vind je: 443

In rij 4 vind je: 233331111

In rij 5 vind je: 3333

In rij 6 vind je: 4

In rij 7 vind je: 1222

Dus de code wordt dan: 1333444433321443233331111333341222.  

Heb je dit, zoom dan de scroll weg en klik nu volgens deze code op de 4 Cobrakopjes knopjes onderaan de stenen piramide.

Doe je dit goed dan hoor je een Klikgeluid. Zoom dan uit en kijk omhoog naar de top en plaats je cursor op de Giza Omega steen. Nu wordt je cursor dan je Rugzak. Klik hiermee op de Steen en deze verdwijnt je rugzak in. Je hebt de eerste van de 6 Omega Stenen te pakken. Zoom uit en kijk naar de grond en draai naar rechts en ga naar de langwerpige doos die rechts voor de piramide op de grond ligt. Zoen 2 maal in op deze doos en klik dan op het slot ervan om de doos te openen. In deze doos ligt de Giza Scroll 1.

Klik op de scroll en klik er dan op met je rugzak en je deze doos, met scroll, verdwijnt naar je inventory. Zoom uit en draai je linksom en loop 1*vooruit, langs de piramide, naar de langwerpige doos die links van de piramide op de grond ligt. Zoom ook hierop 2 maal in en open de doos dan. Hierin vind je de Giza Sroll 2.

Wel, stop deze ook in je inventory. Zoom dan weer uit en draai je rechts om en ga terug via de trap en de kruipgang naar de Ark. Ga dan door de ronde opening, rechts van de Ark, en volg de ronde gang naar buiten.Buiten draai je rechts en ga je 7 maal vooruit, onder de stellage door en je staat dan aan de voorzijde van de Sfinx. Draai rechtsom en ga 1 maal vooruit, draai rechts en klik vooruit op de plank tussen de voorpoten van de sfinx. Je gaat deze plank op. Draai dan rechts en loop 5 maal vooruit naar het tentenkamp. Draai weer rechts en loop nu helemaal tot bij de rode helikopter. Klik op de deur van de helikopter en stap naar binnen. Klik op Hump, de piloot. Hij vraagt waar je nu naar toe wilt. Pak de Easter Island kaart uit je inventory en klik hiermee op Hump en Hump brengt je nu naar het Paas Eiland.

Hoofdstuk 2: Paaseiland:

Tent:

Na een helikopter vlucht, gevolgd door een kort bootreisje, kom je aan op het strand van het Paaseiland. Het rubberbootje heeft je op het Anakena strand van Paaseiland gebracht. Recht voor je zie je in de verte een plateau met standbeelden. Draai iets naar rechts en je ziet in de verte een tent staan. Ga nu 4 maal vooruit naar deze tent en ga dan de tent binnen. Links in de tent staat een tafeltje en op deze tafel staat een klein beeldje en liggen 3 witte enveloppen bovenop een grote gele kaart. Ga naar de tafel en zoom er op in. Zoom in op elk van de 3 witte enveloppen en lees dan steeds de brief die er uit komt.

 2 van deze brieven vertellen je over de plannen van Gil om met grof geweld die beelden partij op te blazen en dat de autoriteiten dat niet erg kunnen waarderen. De 3e brief, dat is de enveloppe met "Confidential" erop, bevat een brief van Gil. Hierin heeft hij het over satellietfoto's die aantonen dat er zich onder het Anakena strand een stelsel van holle Lavagangen die een ondergrondse geheime ruimte vormen. Onderaan deze brief zit een Geheugen Kaart geplakt. Klik op deze kaart met je rugzak om het in je inventory te zetten.

NB: als je in een andere volgorde dan ik door dit spel gaat, dan ben je wellicht al in Stonehenge geweest en heb je daar al de DVR-AGPS gevonden. Heb je dat ding nu al dan kun je nu dus deze Geheugenkaart in dat DVR-AGPS steken en de boodschap van Gil over het Masker horen/zien. Ik volg dus een andere route door het spel en heb op dit moment die DVR-AGPS nog niet. Maar als je wilt kun je nu altijd eerst even terug naar de rubberboot om dan terug te varen naar de zeilboot (klik op de buitenboordmotor van de rubberboot). Geef dan de Stonehenge kaart aan Humpy en hij brengt je naar Stonehenge. Volg dan Hoofdstuk 4 Stonehenge van mijn walkthrough om de Omni DVR-AGPS te vinden en reis terug naar het Paaseiland)

Heb je alle drie de brieven doorgelezen en heb je de Geheugenkaart te pakken, klik dan op de grote gele kaart en deze vult dan je gehele scherm. Het is dus een kaart van dit Paaseiland. Het cirkeltje, bovenin, is dus het Anakena gebied. Om de rest van de kaart te kunnen bekijken hou je de linkermuisknop ingedrukt om de kaart heen en weer en omhoog/omlaag te verschuiven. Als je het belangrijk acht dan kun je een paar foto's van deze kaart nemen middels je camera. Maar je krijgt de gehele kaart niet op 1 foto. Dus je zult dan meerdere foto's moeten nemen.

Klik de kaart weer weeg en zoom uit de tafel. Draai naar links. In de hoek, rechts van de tentingang staat een blok, ik denk een klein rotsblokje. Ga er naar toe en zoom er op in. Op dit blok ligt een Detonator met Rode Knop en daarachter ligt het witte Plastieken Explosief. Als je nu echt totaal genoeg hebt van je computer leven dan moet je nu vooral op die Rode Knop drukken. NIET DOEN DUS! Pak het witte Plastieken Explosief op met je rugzak en zoom uit. Draai links om naar de andere hoek. Hier ligt het Masker op de grond. Zoom er op in en stop het Masker in je rugzak. Zoom uit en draai weer iets naar links zodat je het gehele slaapmatje ziet. Er liggen 2 boeken, voor het kussen, op dit matje. Ga er naar toe en zoom er op in. Open beide boeken en lees beide artikelen door.

Het artikel op pagina 109 en 110 van het "Easter Island Forgotten Past" boek vertelt je allerlei wetenswaardigheden over het verleden van het Paaseiland. O.a leer je iets over die grote standbeelden die her en der op dit eiland staan. Dat zijn Moai beelden. Ook verhaalt het artikel over "Talking Boards" waarmee de "Lost History" van de "Ancient People" is "opgenomen".

Het artikel in het "Angelic Archaeology" boek verhaalt over verschillende mythische figuren waarover geschriften zijn gevonden, zoals de " Gevleugelde Engelen" in Egypte, de "Birdman" hier op Paaseiland en een "Gevederde Slang" bij de Maya's. Bemerk de afbeelding van de "Birdman" op pag. 73 op. Klik de boeken dan weg en verlaat de tent.

Als je buiten de tent dan onder de luifel van de tent staat, draai dan naar rechts. Je kijkt dan vooruit naar de heuvels, rechts van dat beelden plateau. Ga 4 maal vooruit en je staat dan naast dan plateau. Draai links en ga 2*vooruit en je bent op de helling van het beeldenplateau en dus feitelijk ACHTER de 5 beelden. Blijf hier staan en kijk vanaf hier naar deze 5 beelden zodat je ze alle 5 op één rij ziet staan. De beelden "kijken" dus naar de heuvels en niet naar de zee.

Open nu je inventory en klik op het Masker. Je zet dan het masker op. Klik je inventorybalk weg. Je kijkt nu door de ogen van het masker naar de 5 Moai Beelden. Met het verschuiven van je muis kun je heen en weer en omhoog en omlaag bewegen. Bekijk elk van de 5 beelden. Je ziet dan dat door de Ogen van het 2e beeld van links licht komt.

Heb je dit gezien, open dan je inventory weer en klik weer op het masker om dit weer af te zetten. Sluit je inventory en loop nu vooruit naar de beelden en ga voor het 2e beeld van links staan. Kijk omlaag naar de onderkant van dit beeld en open je inventory weer. Pak er nu het Plastieken Explosief uit en klik dit op het beeld. Het Explosief wordt in het "holletje" in de onderkant van het beeld geplaatst. Goed, keer nu terug naar de tent, ga de tent binnen en draai naar links en zoom in op de Detonator die nog steeds op het rotsblokje ligt. Druk NU dan maar op de Rode Knop en……..BOEM. Je hebt dat 2e standbeeld opgeblazen. Ga de tent weer uit en keer terug naar de 5 beelden op dezelfde wijze als de eerste keer. Daar waar dat 2e beeld van links stond is nu de opening van een schacht zichtbaar in de grond. Klik 1 maal in dit gat en je staat dan onder de grond in het:

Ondergrondse Doolhof:

Ga 2 maal vooruit, draai dan ietsjes links en ga weer 1 maal vooruit. Je bent dan bij een links/rechts splitsing in de gang. Draai links, naar de linkergang en ga volg deze 1 maal vooruit. Je komt in een kleine eindgrot. Er staan hier 6 Moai beelden. 3 links en 3 rechts. Blijf gewoon staan en pak het masker weer uit je inventory om dit weer op te zetten. Bekijk de 6 beelden door de ogen van het masker en je ziet dat er dan uit de volgende 3 beelden licht komt door de ogen:

Links = het Middelste beeld en het Achterste beeld. Rechts = het Voorste beeld. Noteer dit.

 Open je inventory weer en klik weer op het masker, sluit inventory en draai je om en loop 1 maal vooruit terug naar de hoofdgang. Draai links en ga verder 1 maal vooruit door de hoofdgang. Weer kom je op een links/rechts splitsing. Draai rechts en volg deze rechter gang nu 2 maal vooruit en weer ben je op een links/rechts splitsing. Draai naar de linker gang en volg deze 2*vooruit naar het einde. Dit is dus een eind gang en door een gat in het "plafond" komt er daglicht binnen. Kijk omlaag. Achter de rode schaal ligt hier een langwerpige doos op de grond. Zoom 2 maal in op deze doos, open de doos dan door op het slotje te klikken en klik dan op de Scroll. Dit is de Easter Island Scroll 1. Plaatst deze scroll in je rugzak.

Sluit je inventory en zoom uit en draai je om en loop 2 maal vooruit terug. Draai rechts en ga 2 maal vooruit, draai rechts en ga 1 maal vooruit, draai links en ga 2 maal vooruit en je bent weer aan het einde van weer een doodlopende gang. Kijk ook hier weer omlaag, zoom 2 maal in op de langwerpige doos, open de doos en pak er dan de Easter Island Scroll 2 uit en plaatst ook deze in je rugzak.

Sluit je inventory, zoom uit, draai je om en loop 2 maal vooruit terug, draai links. 

Volg nu de bochtige en dalende hoofdgang verder 5 maal vooruit (af en toe een beetje bijdraaien) en je komt dan in de:

Lava Kamer:

Voor je voeten een klein, maar dodelijk, lavameertje. Aan de overzijde zie je het Moai Doods beeld staan en in dat beeld zit de Easter Island Omega Disk. Zowel links als rechts van het lavameertje staan hier ook weer 3 Moai beelden. Net zo als in die eerste grot. Draai links naar de rotsmuur. Je ziet, onder elkaar, 3 Knoppen in de muur. Draai je om naar de rechtermuur en ook hier zie je, onder elkaar, 3 knoppen. Wel met deze knoppen "bedien" je die 6 Moai beelden. Weet je nog welke van de 6 Moai beelden, in de eerste grot, licht lieten zien door hun ogen? Druk dus, links, op de Middelste knop en dan op de Onderste Knop, draai je dan om naar de rechtermuur en druk daar op de Bovenste Knop. Elke knop draait een hele slag om en dan vallen de 3 Moai Beelden om en bedekken dus het Lava meer.

Dit omvallen gebeurt pas nadat je alle 3 de knoppen hebt ingedrukt. Loop dan 3 maal vooruit en je staat voor het Doodsbeeld. Klik je rugzak op de Omega Steen en je hebt je 2e, de Easter Island Omega Disk, stone te pakken.  Draai je om en ga 5 maal vooruit, draai dan een beetje rechts en ga nog 3 maal vooruit. Draai dan iets naar links en volg de hoofdgang nu 5 maal vooruit terug, kijk dan omhoog naar het licht, klik in het licht en je bent weer buiten en uit het ondergrondse doolhof. Draai rechts, 3 maal vooruit, draai rechts en ga nu 7 maal vooruit en je staat met je voeten in de zee. Draai rechts en ga 2 maal vooruit naar de rubberboot. Draai links en klik op de buitenboordmotor en je vaart terug naar het zeiljacht. Hump verwelkomt je terug en vraagt waar je nu naar toe wilt gaan. Open je inventory en klik op de Chichen Itza kaart en geef deze aan Hump en je reist nu:

Hoofdstuk 3: Chichen Itza. Deel 1

Basis Kamp

Na een zeilreisje en een tochtje per jeep, kom je aan bij de piramide van Chichen Itza. Draai rechts en klik in het raam van de passagiersdeur van de jeep om deze deur te openen. Ga dan 1 maal vooruit naar buiten en draai dan links. Loop 1 maal vooruit richting de achterzijde van de tent en draai weer naar links. Je ziet nu een rieten afdak, links van de jeep. Ga 1 maal vooruit en je staat onder dat afdak. Blijf maar af van de barbecue, het is nog lang geen etenstijd. Draai links en je kijkt dan naar een geïmproviseerde tafel gemaakt van een plank die op twee olievaten rust. Voorop de "tafel" ligt een groot wit vel papier dat op zijn plaats wordt gehouden door een paar stenen. Zoom in op dit papier. Het blijkt een kaart van de omgeving te zijn. Houd je linkermuisknop ingedrukt en beweeg je muis dan heen en weer en op en neer om de gehele kaart te kunnen bekijken. Je ziet er het Base Camp op en diverse, gemarkeerde, plekken. 

Je kunt foto's van de kaart maken, maar je krijgt de gehele kaart nooit op één foto. Probeer echter de plek te onthouden van verschillende gemarkeerde locaties en waar deze locaties zijn ten opzichte van het Base Camp. Het gaat dan om de: Ruïnes helemaal rechtsboven op de kaart, de Castello Piramide en de gebouwen er voor, de Tempel of te Warrior rechts van de Castello en The Old Sacred Road. Je zult straks al deze plekken moeten zien te vinden, dus het is handig als je een beetje weet waar ze zijn ten opzichte van het Base Camp. Heb je dit, klik dan de kaart weg en draai je om. Je kijkt nu naar de tenten.

Tent:

Er zijn 3 puptentjes en 1 grotere tent. Ga 1 maal vooruit, draai dan rechts en ga 1 maal vooruit de grote tent binnen. Links hangt een hangmat en rechts in de hoek zie je een plank op twee keien. Zoom helemaal in op deze plank. Er liggen 2 boeken op en een "Confidential" enveloppe. Klik op deze enveloppe en lees dan de brief van Gil door. In deze brief heeft Gil het over een Artefact, die verborgen is in de "Binnenste4 Tempel". Deze tempel is echter via de Castello niet te bereiken. Hij heeft het ook over een "Sacred Cenote" ten Noorden van de Castello. Lees de brief verder door en klik hem dan weer weg. Open dan het "Cuckoolan" boek en lees het artikel van de pagina's 56 en 57 door voor wat achtergrond informatie over de Maya's. Klik het boek weer op weg en open dan het:

"Mayan Astronomy and Mathematics" Boek:

Het boek opent op de pagina's 52 en 53 en je kunt doorbladeren tot de pagina's 60 en 61. De informatie die je op deze pagina's leest is van groot belang voor je om straks diverse puzzels te kunnen oplossen. Dus LEES deze pagina's goed door. Op de pagina's 52 en 53 leer je over het Getallen systeem van de Maya's. Maya getallen worden weergegeven door Stippen en Balkjes en ook door Goden. Pagina 52 toont je de Maya getallen 0 t/m 20 en op pagina 53 zie je deze getallen weergegeven door de 20 Maya Goden. Elke Maya god is dus ook een cijfer.

Pagina 54 legt uit hoe de Stippen en Balkjes, van pagina 52, worden gecombineerd met Maya Glyphs tot getallen.

Pagina 55 t/m pagina 60 legt de Maya Jaar Kalender uit. Op de pagina's 57, 58 en 59 zie je de maandsymbolen vertaald naar onze maanden.

Pagina 60 vertelt over enige belangrijke datums voor de Maya in de Kalender en ook iets over het Observatorium. Deze belangrijke datums zijn: 21 maart en 23 september, zijnde de dagen waarop de dag en nacht even lang zijn. 23 juni, zijnde de langste dag, dus Zomer. 22 december, zijnde de kortste dag, dus Winter. Heb je dit allemaal bekeken, doorgelezen en er aantekeningen en/of foto's van gemaakt, leg het boek dan terug op de plank, zoem uit en draai je om en verlaat de tent weer.

El Castello Piramide 1e keer:

Buiten de tent draai je linksom zodat je naar de jeep kijkt. Ga dan 2 maal vooruit, tussen de jeep en het rieten afdak door, en draai je dan weer linksom. Je staat nu achter de jeep en kijkt naar de laadklep ervan. Klik op de achterkant van de jeep om de laadklep te openen en zoem er dan op in. Pak uit de laadbak de Haak met Touw en ook de Koevoet. Beide verdwijnen naar je inventory. Zoom uit, sluit je inventory en draai rechts.

Achter de bomen zie je, in de verte, de El Castello Piramide. Je kijkt naar de Westkant van deze piramide. Ga er in 4 maal vooruit naar toe. Je loopt tegen de piramide aan. Er loopt een touw omhoog over de "trap". Je kunt dus nu omhoog, maar doe dat maar niet. Draai links en loop 1 maal vooruit langs de piramide naar de hoek. Draai rechts. Je ziet nu de Noordzijde van El Castello. Ook hier gaat een trap omhoog. Ga 1 maal vooruit, draai dan iets naar rechts en ga 1 maal vooruit naar die ijzeren deur, onderaan de zijkant van de trap. Draai dan links naar deze deur. De deur zit op slot met een hangslot aan een ketting. Pak de koevoet uit je inventory en klik hiermee op het hangslot. Je wrikt het slot open en de deur gaat open. Berg je koevoet weer op in je rugzak (rechtsklik en dan op je rugzak klikken) en sluit je inventory weer. Ga 2*vooruit naar binnen, draai rechts, 2 maal vooruit en je staat, binnen in de piramide, aan de voet van een smalle stenen trap die helemaal omhoog gaat. Wel, klim deze trap helemaal naar boven. Boven sta je dan voor een ijzeren hek. Achter dit hek is een klein kamertje.

Het hek zit echter op slot. Je hebt geen sleutel en je koevoet werkt hier ook niet. Lekker dan, ben je dat hele rot eind voor niets omhoog geklommen. Goed, je kunt hier nu blijven staan mopperen, maar de tent sluit om 5 uur en zal dan de komende 20 jaar niet meer open gaan, dus draai je maar weer om en daal de trap maar weer af en volg de gang terug naar buiten. Buiten draai je gelijk naar rechts en ga je 2 maal vooruit, draai je dan weer rechtsom zodat je weer naar de Noordzijde van El Castello kijkt en ga dan 1 maal vooruit en klik de Noordzijde van de piramide helemaal op. Je komt boven op de piramide terecht op de omloop en voor je is een poort. Deze poort brengt je absoluut niets, dus draai links, 1 maal vooruit, draai rechts en ga 2 maal vooruit over de Oostkant van de piramide, draai rechts en 1 maal vooruit over de Zuidzijde. Draai rechts en je kijkt een Nis in. Je bent nu dus aan de Zuidzijde van de piramide. In de nis zie je een Rooster in de vloer. Ga 1 maal vooruit en kijk dan omlaag naar dit rooster. Het rooster zit op slot met een slot.

Pak weer de koevoet uit je inventory en klik hiermee op het slot. Je wringt het rooster ermee open. Berg de koevoet weer op in je rugzak en sluit je inventory. Daal nu de ladder in het gat af en beneden draai je links en kijk je omlaag. Ga 1 maal vooruit door het kruipgat en draai dan rechts en ga 3 maal vooruit door de donkere kruipgang. Achter in deze gang kom je bij een volgende ladder gat. Links is de ladder. Klik op de ladder en je daalt verder omlaag. Draai je dan rechtsom en ga 1 maal vooruit door de opening en je bent dan nu in dat kamertje achter het gesloten hek bovenaan de binnen trap. Ga nog 1 maal vooruit de nis in.

In deze nis staat een klein massief vierkant pilaartje. Er staat iets op dit pilaartje. Zoom dus in op de bovenkant en je ziet dat het een soort statief is. Op het statief ligt een, zeer moderne, hamer. Klik op de hamer en deze verdwijnt naar je inventory. Zoom uit……Hela….de hamer wordt vanzelf weer op het statief gelegd en je bent ook vanzelf uit de close-up van het pilaartje. Blijkbaar mag je de hamer niet meenemen. Je moet er hier wat mee doen. MAAR WAT? Zoom nu nog even in op de voorkant van het pilaartje. Je ziet er een tekening in gegraveerd. ONTHOUD deze afbeelding, dus maak er een goede foto van.

Het is een ronde gravering met in het midden een schedel waaromheen Glyphs staan afgebeeld. Aan de buitenkant van de cirkel zitten 6 "oortjes" en in elk "oortje" zie je een symbool. Onthoud WELK SYMBOOL er in WELK "OORTJE" staat. Je hebt deze kennis later voor de EINDPUZZEL van deze Maya wereld hard nodig.

Zoom uit, draai je om, 2 maal vooruit, klik op de ladder om terug omhoog te klimmen. Draai links en volg de donkerte kruipgang 3 maal vooruit terug. Draai links en ga via het kruipgat terug naar de bovenste ladder. Kijk omhoog langs de ladder en klik en je kruipt via het rooster gat weer naar buiten. Loop linksom over de piramide naar de Noordzijde en daal daar terug de piramide af naar de grond. Dus vanaf het rooster is dat 1 maal vooruit, links, 1 maal vooruit, links, 2 maal vooruit, links, 1 maal vooruit, rechts en daal af naar de grond. Wat nu? Had Gil het in zijn "Confidential" brief het niet over een "Sacred Cenode" en heb je niet wat Ruïnes en een Old Sacred Road gezien op de kaart? Laten we eens kijken of we die "cenode" niet kunnen vinden.

Recht vooruit zie je, tussen de bomen, een lage structuur. Ga 2 maal vooruit en je bent daar. Ga dan nog 2 maal vooruit, rechts van deze structuur en je staat dan aan het begin van een breed, grijs, pad dat dwars door de jungle gaat. Dit is het "Old Sacred Road" pad. Volg dit pad nu gewoon 9 maal vooruit en je komt aan het einde en bij een ruïne. Ga nog 3 maal vooruit, over de stenen, en kijk dan omlaag. Je staat dus nu aan de rand van een diepe, brede ronde waterput. Het groene stinkende water in de put is afkomstig van de Yucatán rivier. Kijk weer op normale hoogte en draai je om, dus terug naar het pad. Je ziet nu een stenen muurtje voor je neus. Open je inventory en pak er de Haak/Touw uit en klik hiermee op het stenen muurtje. De haak komt vast om het muurtje te zitten en het touw hangt nu de put in.

Hoofdstuk 3: Chichen Itza (Maya's) deel 2

Ondergronds. Deel 1

Hou je cursor nu links of rechts van het touw om de Uitzoempijl te krijgen en klik. Je daalt nu vanzelf, achterwaarts en via het touw af in de waterput.

Het is nog dieper dan je dacht en je komt uit vlak boven de waterspiegel. Je ziet nu de ingang van een TUNNEL.

Ondergronds:

Even een waarschuwing nu: Je zult nu een hele tijd onder de grond blijven en door de manier waarop men dit spel heeft gemaakt lijkt hier alles min of meer erg op elkaar. Ook de tunnels en gangen bochten nog al. Het kan dus best zo zijn dat als ik zeg dat je 10 keer, of 9 keer vooruit moet gaan en dat je dan terecht komt in een kamer, dat jij een stap minder of meer moet doen. Ook is het in een paar van deze ondergrondse gebieden niet goed mogelijk om je echt de juiste richting te wijzen .

Klik 1 maal vooruit in deze tunnel ingang en je gaat door de tunnel en komt uit boven een heel diep gat. Diep onder je zie je water. Klik in dit gat en je draait vanzelf om en je daalt vanzelf, achterwaarts via een soort ladder omlaag. Het is een heel heel heel eind omlaag. Je bent nu diep onder de grond. Het is nu aan te raden om de helderheid van je scherm op te schroeven of om de gordijnen dicht te doen en de lampen bij je computer uit te doen omdat je anders hier onder de grond de dingen niet zo goed kunt onderscheiden.

Draai je om en je ziet de ondergrondse rivier tunnel voor je liggen. Je kunt nu niet zomaar vooruit. Draai rechts en ga 1 maal vooruit, draai links en ga weer 1 maal vooruit en je staat op de rotsstenen aan de rechterzijde van de ondergrondse rivier. Nu gaan we een heel eind alsmaar door het water en door de tunnel. Om te beginnen ga je maar 8 maal vooruit waarbij je steeds wel even de vooruitpijl moet zoeken. Na 8 maal draai je rechts en volg je de tunnel nog 2 maal vooruit. Draai dan links ga nog 1 maal vooruit en je bent in een breder en hoger deel van de tunnel en weer in het water. Draai links. Je ziet de vierkante ingang van de:

Onderwater Kamer:

Ga 2 maal vooruit door deze ingang en dan nog 1 maal vooruit en je staat midden in deze kamer. Draai links en ga 2 maal vooruit en je staat op de linkeroever. Ga gelijk weer 1 maal vooruit de nis hier in en draai dan rechts. Je ziet een muurtekening op de achtermuur van deze nis. Ga 1 maal vooruit en bekijk deze muurtekening nu tot in detail. Draai dan iets rechts en ga 1 maal vooruit door de spleet, rechts van de muurtekening en je staat weer uit de nis. Draai rechts, 1 maal vooruit, draai links en stap nu weer 2 maal vooruit door het water naar het midden. Draai links. Je staat nu in het midden van de kamer in het water en voor een groot brok steen dat uit het water steekt. Ga nu, RECHTS van deze steen, 1 maal vooruit en KIJK DAN OMLAAG naar de BODEM onder het water. Er ligt hier iets onder het water. Beweeg je cursor over het midden van je scherm en je zult je rugzakcursor krijgen. KLIK dan en je hebt dat iets dat hier ligt opgeraapt en dit zit nu in je inventory. Open je inventory en zie.…..je hebt een Schedel opgeraapt. Dit is de Atlantis Schedel 1

Kijk weer recht vooruit en ga 1 maal vooruit de oever op. Hier zijn 3 smalle nissen en je staat voor de middelste nis. 

Ga hier 1 maal vooruit in, kijk dan omlaag en pak hier ook de schedel op. 

Bekijk deze ook in je inventory. Je ziet er een Moai op en een Glyph. Dit is dus een Easter Island Schedel

Draai je om en ga 5 maal vooruit en je bent terug in de tunnel. 

Draai links en volg nu de tunnel verder 12 maal vooruit, steeds weer even bijdraaien om de vooruit pijl te vinden. 

Na 12 maal vooruit gegaan te zijn draai je rechts en volg je de tunnel nog eens 5 maal vooruit en je komt dan bij de ingang van een grote HAL, dit is de:

Kamer met Zijhallen:

Ga 1 maal vooruit door de opening de kamer binnen en blijf dan even staan. Op de muren zie je tekeningen. Bekijk ze. Loop dan 2 maal door en je staat in het midden van deze ruimte. Links een doorgang, rechts een doorgang en recht voor je de uitgang naar het vervolg van de tunnel. Als je dus nu in het midden van deze kamer staat met in je rug de ingang waardoor je bent binnen gekomen en recht voor je de uitgang, draai dan links en ga 2*vooruit en je staat voor de ingang van de smalle Zijtunnel die omlaag gaat. Volg deze tunnel 7 maal vooruit tot het einde. Deze smalle tunnel loopt dus dood. Aan het einde kijk je omlaag naar de vloer. Links ligt hier weer een Schedel. Pak deze op met je rugzak en bekijk hem in je inventory. Je ziet er een driehoek die op zijn punt staat en een Glyph. Dit is de Devil's Triangle 1 Schedel

Sluit je inventory en draai je om en loop nu 3 maal vooruit terug door de tunnel. Na de 3e keer vooruit kijk je OMHOOG. Links in je scherm zie je nu een vierkante schacht in het plafond van de tunnel. Kijk omhoog door deze schacht en klik dan 2*vooruit en je bent boven in de schacht. Kijk dan recht voor uit en draai rechts en klik 1 maal vooruit en je staat in de GEHEIME KAMER. Het is een soort "zolderkamertje" met een bende tekeningetjes van mannen die op een hoorn blazen geschilderd op de muren. Ga naar de linkermuur en kijk dan omlaag. Er staan een paar rode schalen hier op de grond. Zoom er op in. Je bent dan in een close-up van de Rood/Witte schaal en er ligt een item op. Pak dit item op met je rugzak en bekijk het in je inventory. Het is een soort ijzeren/bronzen bel en je ziet er 3 Stippen op. Dus het Maya cijfer 3. Dit is dus Bel 3.

Sluit je inventory en zoem uit en ga terug naar het schachtgat, kijk door de schacht omlaag en klik 2*vooruit en je bent terug in de tunnel. Draai je eventueel om en volg de tunnel nu helemaal terug tot je weer midden in de Kamer met Zijhallen staat. Draai dan links zodat de ingang waar door je de eerste keer deze kamer bent ingekomen weer in je rug is en je dus kijkt naar de ingang/uitgang aan de overkant. Ga dan 1 maal vooruit en draai rechts en ga 1 maal vooruit naar de rechtermuur. Kijk weer omlaag. Tussen de 4 stenen ligt hier weer een schedel. Pak het op met je rugzak en bekijk het weer in je inventory. Deze schedel heeft een afbeelding van een stenen poort en een Glyph. De stenen poort stelt Stonehenge voor. Dit is dus de Stonehenge 1 Schedel.

Sluit je inventory. Draai links en je kijkt naar de uitgang van de kamer. Dit is dus niet de ingang waardoor je binnen kwam maar de uitgang aan de overzijde. Ga 1 maal vooruit en je staat aan het begin van het vervolg van de hoofdtunnel. Het wordt weer een heel eind lopen door de bochtige tunnel, dus je zult steeds weer even, links en rechts, moeten "bijdraaien" om de vooruit[ijl te vinden. Hou hier rekening mee. Ga nu 15 maal vooruit door de tunnel en je staat aan de ingang van een lange grot. Ga nog 2 maal voorruit door de grot en je staat voor een puntig rotsblok op de vloer. De grot gaat achter deze rots verder. Draai echter hier eerst even naar rechts. Je ziet een driehoekige opening in de rotswand. Dit is de ingang van een zijtunnel. Onthoud dat deze hier is. Draai weer links naar de puntige rots en ga nu verder 2 maal vooruit, draai dan naar links bij en ga verder 1 maal vooruit en je bent uit de grot en weer in het vervolg van de hoofdtunnel. Volg deze nu verder 8 maal vooruit en je gaat via een poort en staat dan in de:

El Castello Binnenste Kamer:

Blijf staan. Dit is een grote, hoge en vierkante kamer met in het midden een platform en aan elk van de 4 zijden 9 pilaren. Als je omhoog kijkt dan zie je dat het plafond taps toeloopt en eindigt in een vierkant gat, recht boven het midden van het platform. Achter het platform zie je de volgende uitgang naar het vervolg van de hoofdtunnel. Draai je nu eerst om terug naar de ingang. Voor de pilaren, links en rechts van de ingang, staat een liggend beeld. Kijk naar het rechter beeld. Hierop ligt weer een schedel. Pak deze op met je rugzak en bekijk het in je inventory. Je ziet er een Maya Tempel op en een Glyph. Dit is de Maya 1 Schedel.

Sluit je inventory en draai nu iets naar rechts zodat je kijkt naar de rechter hoek van de kamer. Dus naar de hoek rechts van de ingang. Ga dan 2 maal vooruit naar deze hoek. Je komt niet precies in de hoek uit maar bij de muur. Draai dus links en ga dan 1 maal vooruit echt de hoek in. Draai je dan om en kijk omlaag. Voor je voeten ligt hier een touw. Raap het touw op met je rugzak. Kijk weer op normale hoogte en ga nu naar het midden platform. Klik tot bovenop het platform en kijk omlaag. In het midden van het platform zit een mooie gegraveerde tegel. Rondom deze grote tegel zie je 4 kleinere tegels. Zoom in op elk van deze 4 kleine tegeltjes. Elk tegeltje heeft een Maya Glyph. Teken elke glyph over of maak er foto's van.

Zoom uit de tegeltjes. Nu moet je de kamer verlaten, maar niet via de ingang/uitgang waar door je binnen kwam. Je moet dus door de andere ingang/uitgang. Achter deze ingang/uitgang begint een lange "gemetselde" gang. Ga dus naar deze ingang/uitgang en volg dan de lange gang 13 maal vooruit. De gang houd dan op en wordt weer tunnel. Volg deze dan nog 5 maal vooruit en STOP. De tunnel gaat hier weer iets omhoog. Blijf staan en draai re3chtsom naar de muur en kijk dan omlaag. Vlak tegen de rotstmuur ligt hier weer een schedel op de grond. Pak de schedel met je rugzak en bekijk hem in je inventory. De schedel bevat een Moai en een glyph. Dit is de Easter Island 2 Schedel.

Sluit je inventory, kijk weer op normale hoogte en draai links en ga verder 1 maal vooruit en draai dan links. Tegen de linker tunnel wand staat een grote grijze steen en op deze steen zie je een boel Maya Glyphs. Zoom er op in. Maak foto's of teken de glyphs na, maar zorg ervoor dat je de volgorde van de glyphs juist houdt op je foto's of tekening. Noem dit voor jezelf even de GETALLENSTEEN

Dit zijn dus Maya getallen, zoals je geleerd hebt uit het "Mayan Astronomy and Mathematics" Boek dat je eerder in de Tent hebt gevonden. De getallen zijn dus de Openstippen/Balkjes combinatie die steeds tegen de linkerkant van de Glyphs aangeplakt zitten.Ik vermoed dat het een soort code is en dat je, later, dus moet weten welk getal elk van deze glyphs voorstelt. Zoom uit en draai rechts en ga verder 4 maal vooruit door de tunnel en via een smalle poort sta je dan in een kleine vierkante kamer.

Kleine vierkante kamer:

Blijf staan en draai naar rechts en kijk omlaag. Weer een Schedel. Pak hem op en bekijk het in je inventory. 

Je ziet er weer een zeilbootje op en het Omega Symbool. Dit is dus de Atlantis 2 Schedel.

Sluit je inventory en draai links. Buiten de poort waardoor je deze kamer binnen kwam, zijn er nog 2 andere in/uitgangen. Recht tegenover de poort waardoor je binnen kwam is de andere poort en deze brengt je weer in een gang. In de linkermuur van de kamer zit echter een groot gat en dat gat brengt je in een tunnel. Ga dus nu naar dat gat in de muur en stap er 1 maal vooruit door en je staat in die tunnel. Deze tunnel bocht nogal. Dus ga eerst 1 maal vooruit, draai dan rechts en ga weer 2 maal vooruit. Draai links en weer 1 maal vooruit de bocht om en STOP. Voor je ligt hier weer een schedel. Pak hem op. Je ziet er weer een omgekeerde driehoek op en een glyph. Dit is de Devil's Triangle 2 Schedel.

Sluit je inventory en draai iets naar links en ga verder 2 maal vooruit door de tunnel. Draai weer iets links en ga weer 2 maal vooruit en je komt bij een grijze steen die rechts tegen de tunnelmuur aan staat. Ook op deze steen zie je symbolen. Zoom er op in. Je ziet er dus de Maya cijfers: 5, 3, 1, 2, 6 en 4 op. Dit is de BELCODE STEEN, dus neem er foto van of schrijf de code over.

Ook deze cijfers heb je kunnen leren uit het "Mayan Astronomy and Mathematics" Boek. 

Zoom uit en ga verder 4 maal vooruit door de tunnel en je bent dan in de:

Verlichte Poel Grot:

STOP, blijf staan. Dit is een grote ronde grot met een hele diepe water poel. De poel bevat groenig water en er komt daglicht vanuit een groot gat in het plafond. Het wordt nu moeilijk en zeer lastig uit te leggen. Het midden deel van de poel wordt dus "verlicht" door het daglicht dat via het gat in het dak komt binnen stromen. Dat is ook het DIEPSTE deel van de poel. Ergens aan de rechterzijde van de poel bevindt zich, onder water, de ingang van een ONDERWATER GROT. Het is niet handig om nu maar rechtdoor naar het lichtere midden deel van de poel te gaan.

Ik ga er van uit dat je aan de rand van de poel grot staat met in je rug de tunnel waar je uit kwam. Draai naar links. Er loopt hier een smalle, groene, richel langs de wand. Volg deze 2 maal vooruit en je staat, links in de poel, in het ondiepe deel. Draai nu naar rechts zodat je naar de dikke kolom daglicht kijkt dat het midden van de poel "verlicht". Iets rechts van de kolom daglicht zie je, aan de overzijde, een paar puntige rotspunten uit het water steken. Ik weet het, het is zeer moeilijk te zien maar ze staan daar echt. Als je je cursor op deze rotspunten houd dan krijg je de vooruitpijl. Klik nu 2 maal vooruit en je bent voorbij deze rotspunten en aan de andere kant van de daglichtkolom. Beweeg je cursor ietsjes naar rechts tot je de VOORUITPIJL weer ziet en klik dan om weer 1 maal vooruit te gaan. Dan weer ietsjes naar rechts bewegen en nu zie je dan, in de verte, een DRIEHOEKIGE SPLEET in de rotswand met een blauwachtig schijnsel erin. Dat is de Ingang van de onderwatergrot. Ga 3 maal vooruit daar naar toe en dan 1 maal vooruit door de spleet en je bent in de:

Onderwater Grot:

Hier binnen moet je 2 Bellen zien te vinden. Mik omlaag naar de grijze bodem en ga dan 3 maal vooruit naar de bodem. Kijk dan omlaag en naar de rotswand, links onder in je scherm. Je zult hier het "Vergrootglas" krijgen, dus zoem in en je ziet een Bel op de bodem liggen. Pak deze op met je rugzak en in je inventory zie je er het Maya Cijfer 2 op ( 2 stippen). Dit is dus Bel 2. Sluit je inventory en zoem uit en kijk omhoog en beweeg je cursor tot je de Vooruitpijl ziet. Ga dan 1 maal vooruit naar achterin de grot en kijk dan weer omlaag en naar rechts. Je zult 2 grotere ronde stenen zien liggen, tegen de rechter rotswand aan. Je krijgt je Vergrootglas tussen beide stenen. Dus zoem in en je ziet de Bel liggen. Pak deze op en in je inventory zie je er het Maya Cijfer 6 op (balk met 1 stip). Dit is dus Bel 6. Sluit je inventory en zoem uit en draai je helemaal om en zoek de Driehoek Spleet ingang/uitgang van de grot en ga daar dan naar toe en er door terug de Poel grot in.

Diepe deel van de Poel:

Nu moet je helemaal naar de boden duiken van het diepste midden deel van de poel. Dus het deel dat door de daglichtkolom wordt "verlicht". Op de bodem moet je dan 2 bellen en 2 schedels vinden. Dat zijn de Bellen 1 en 5 en de Giza 1 Schedel en de Stonehenge 3 Schedel. Hier kan ik je niet echt mee helpen. Ik kan je alleen maar zeggen dat je de Giza Schedel ergens vlak bij de rotswand op de bodem zult vinden en Bel 1 dan links van deze plek in een kleine inham.

Bel 5 en de Stonehenge Schedel vindt, ongeveer in het midden in een ondiepe kuil onder een paar houtjes. 

Bel 5 zit daar dan in het rechteroog van een half begraven schedel en links daarvan ligt dan de Stonehenge Schedel.

Als je deze 4 items op de bodem van de poel hebt gevonden, kijk dan omhoog in de daglichtkolom en klik 1 maal vooruit om omhoog te zwemmen. Zoek dan weer de Vooruitpijl in het felste deel van het daglicht en klik weer 1 maal vooruit en nu ben je dan weer boven water. Waarschijnlijk zie je dan wel de driehoekingang van de tunnel, zo niet draai dan rond tot je die tunnelingang wel ziet. Ga er dan in 3 maal vooruit naar toe en volg dan de hele tunnel terug tot je weer terug bent in de kleine vierkante kamer, via het gat in de muur.

Hoofdstuk 3: Chichen Itza (Maya's) Deel 3

Ondergronds: deel 2.

Je bent dus terug in de Kleine Vierkante Kamer, na je escapades in de Verlichte Poel Grot. Ga hier nu naar de uitgang, links. Dus de poort tegenover de poort waardoor je oorspronkelijk deze kamer binnen kwam. Stap 1 maal vooruit door de poort en je staat in de gemetselde gang.

Volg deze gang nu 7 maal vooruit en je kunt dan niet verder. De gang loopt dood. Draai je om en loop 1 maal vooruit terug en draai dan rechts. Je staat voor de ingang van een zijgang. Ga 1 maal vooruit door deze ingang en draai dan rechts en kijk iets naar omlaag. De gang gaat naar beneden. 2 maal vooruit, draai links en ga 1 maal vooruit door de opening en je bent in de

Doodskamer:

Dit is een kleine ronde ruimte met een rondplatform waaruit een vervaarlijke spies steekt. Er zitten nog wat skeletten aan de spies gespietst. In de maya tijd werden de gevangenen door het gat, boven het platform, omlaag gegooid en zo dood geprikt door de spies. Ga nu, rechts van het platform, 1 maal vooruit en kijk dan omlaag naar de grond en draai dan langzaam rond tot je je rugzakje ziet. Klik dan en je hebt weer een Schedel op gepakt. Bekijk hem in je inventory. Dit is de Stonehenge 2 Schedel

Wel, nu wordt het weer ingewikkeld. Je moet nu de hele lange weg terug naar de grot waar ik je zei dat er rechts van de puntige rots een driehoek opening is en waarvan ik heb gezegd dat je deze opening moest onthouden.

Ga eerst maar de Doodskamer uit en volg de zijgang terug omhoog naar de doodlopende gang. Volg deze terug tot in de Kleine Vierkante Kamer. Loop erdoor en verlaat deze weer door de andere opening. Volg dan de tunnel 9 maal vooruit en dan de gemetselde gang 13 maal vooruit en je bent terug in de El Castello Binnenste Kamer. Steek deze door, over het midden platform heen en ga via de poort aan de overzijde de tunnel weer in. Volg de tunnel 3 maal vooruit, draai links en volg de tunnel dan 4 maal vooruit.  Je bent terug in de grot. Draai iets rechts en ga verder 2 maal vooruit. Je bent terug bij die puntige rotssteen. Draai naar links en je ziet die driehoekspleet in de muur. Ga er 1 maal vooruit naar toe en STOP voor de spleet. Kijk omlaag en draai naar rechts en pak je 12e Schedel op. Dit is de Giza 2 Schedel

Draai terug naar de spleet en ga erdoor en volg de tunnel 1 maal vooruit, draai iets rechts, 1 maal vooruit, iets rechts en ga 2 maal vooruit en je staat in de :

Bruine tussen Kamer:

De Schedel Rotatie Scroll

Draai je gelijk om en zoem in op vloer, rechts van de ingang. Links naast de Schedel ligt een Scroll. Zoom in op de scroll. Er staan rijen vol met SCHEDELS op die steeds een andere kant op kijken. Steeds is de eerste afbeelding in elke rij een Maya Glyph. Je hebt deze scroll straks nodig om de "14 Schedels Puzzel" mee op te lossen, maar je kunt hem niet meenemen. Maak er dus opeenvolgende foto's van. Ik weet het, dat is niet zo eenvoudig maar zoals je ziet is het mij ook gelukt om er één afbeelding van te maken.

Klik dan de scroll weer weg en draai je om en verlaat deze tussen ruimte via de andere poort en volg de tunnel verder 4 maal vooruit en je staat in de:

Schedel Kamer:

Onmiddellijk bij binnenkomst draai je naar rechts. Op een richel, naast de ingang, ligt achter de schedel een langwerpige scroll doos. 

Zoom er 2 maal op in, open de doos dan en klik op de scroll. Dit is de Maya Scroll. Plaats de scroll in je inventory

Zoom uit en draai links en ga 1 maal vooruit de kamer in en draai dan links en ga 1 maal vooruit naar de linkermuur.

 Kijk omlaag en pak de schedel uit de onderste schap. Dit is de Giza 3 Schedel

Draai je dan om en ga 2 maal vooruit naar de tegenoverliggende muur. 

Op de bovenste schap vindt je hier je 14e Schedel. Het is de Easter Island 3 Schedel.

Stop hem in je rugzak en draai je links om zodat je kijkt naar de achtermuur van deze ruimte vol met Schedels. Onderin deze achtermuur zie je een boogvormige nis met daarin Schedels. Ga er 2 maal vooruit naar toe en zoem dan in op deze schedels. Je bent nu in de:

14 Schedels Puzzel

Je ziet dus 2 rijen van elk 7 schedels, dus totaal 14 schedels. Je kunt op elke schedel klikken zodat je de schedel naar Links, Rechts of Vooruit kunt laten kijken.De bedoeling is dus dat je de schedels dus, ieder voor zich, een bepaalde kant op laat kijken. Maar hoe kom je er nu achter welke schedel naar links, rechts of vooruit moet kijken?Begin er maar mee om deze schedels te nummer, en wel, van links boven naar rechts onder als 1 t/m 14.Nu heb je de gegevens van de GETALLEN STEEN en de SCHEDEL ORIËNTATIE SCROLL nodig. Je moet de gegevens van beide nu met elkaar gaan COMBINEREN. Dus pak beide afbeeldingen, foto's, die je er van gemaakt hebt er nu bij.

Allereerst de GETALLEN STEEN.

Hierop zie je dus ook 2 rijen van elk 7 Maya Glyphs en aan elke Glyph "plakt" een Maya getal. Deze 14 Glyphs komen dus overeen met de 14 Schedels van de puzzel, in dezelfde volgorde. Nu moet je eerst uitvogelen welke getallen deze Glyphs voorstellen. Dat kun je doen met de gegevens op pagina 52 en 54 van het "Mayan Astronomy and Mathematics" Boek dat je in de Tent in het Basis Kamp hebt bestudeerd.De cijfers zijn dus de OPEN STIPPEN/BALKJES combinaties die aan elke Glyph vastzit. Je komt dan tot de volgende getallen (van links naar rechts)      Bovenste rij: 1; 3; 12; 2; 7; 6; 11.  Onderste rij: 19; 10; 12; 5; 14; 16; 4

De SCHEDEL ROTATIE SCROLL

Er staan dus 10 rijen met elk 20 schedels op en steeds is de eerste afbeelding in elke rij een Maya Glyph. Als je nu deze 10 Glyphs vergelijkt met de Glyphs op de GETALLEN STEEN dan zul je zien dat de GETALLEN STEEN GLYPHS dus ook op deze SCROLL staan. Benoem de Glyphs op de SCHEDEL ROTATIE SCROLL nu, van boven naar beneden, A t/m J en Nummer dan elke KOLOM met 10 schedels als 1 t/m 20.

Vergelijk dan de Glyphs van de GETALLEN STEEN met de Glyphs A t/m J op de SCROLL.

Je ziet dan dat, bijvoorbeeld, de Glyph van het getal 1 op de GETALLEN STEEN, gelijk is aan Glyph A op de SCHEDEL ROTATIE SCROLL. Op de SCHEDEL ROTATIE SCROLL kijk je dan naar de schedel op de coördinaten A1. Deze schedel kijkt naar LINKS. Schedel A1 is dus Schedel 1 in de 14 SCHEDEL PUZZEL. Dus deze Schedel moet je naar LINKS zetten.

De Glyph van het getal 3, op de GETALLEN STEEN, is op de SCROLL dus Glyph D. Kijk dus op de SCROLL naar de schedel op D3. Deze kijkt VOORUIT. Dit is dus schedel 2 in de Puzzel. Deze moet je Vooruit laten kijken. Bepaal nu op deze wijze de positie van de overige schedels. Je komt dan uiteindelijk tot het volgende schema. L = links, R = rechts en V= vooruit

Getal 1

Glyph A

Schedel A1 =L

Getal 3

Glyph D

Schedel D3=V

Getal 12

Glyph H

Schedel H12=L

Getal 2

Glyph G

Schedel G2=L

Getal 7

Glyph A

Schedel A7=R

Getal 6

Glyph F

Schedel F6=L

Getal 11

Glyph C

Schedel C11=R

Getal 19

Glyph C

Schedel C19=V

Getal 10

Glyph F

Schedel F10=R

Getal 12

Glyph A

Schedel A12=V

Getal 5

Glyph E

Schedel E5=L

Getal 14

Glyph B

Schedel B14=R

Getal 16

Glyph H

Schedel H16=R

Getal 4

Glyph C

Schedel C4=L

Goed, nu kun je de 14 Schedel Puzzel gaan oplossen. Zet de schedels als volgt

Bovenste Rij: L; V; L; L; R; L; R     en     Onderste rij: V; R; V; L; R; R; L

Zodra je de laatste schedel, dus rechts onder, naar links hebt geklikt gaat de bovenste rij schedels omhoog en de onderste rij naar omlaag. 

De opening tussen de twee rijen schedels is nu dus groter geworden. Ga 1 maal vooruit en je bent in de:

Geheime Ruimte:

Ge 3 maal vooruit naar de achtermuur. Op de achtermuur is een grote ronde muurgravering getekend. Je hebt deze gravering al eens eerder gezien. Het is dezelfde gravering als die je ook zag op het kleine vierkante pilaartje in de nis van de opslagruimte in de El Castello Piramide. In het midden van de cirkel zie je een schedel en rondom de cirkel zijn 6 "oortjes", 3 links en 3 rechts. Je kunt op elk van deze 6 "oortjes" inzoomen. Doe dat, te beginnen met het "oortje" linksonder en dan zo omhoog en weer omlaag naar het "oortje" rechtsonder. In elk "oortje" zie je dan NU afbeelding van één van de 6 werelden in dit spel. Noteer de volgorde van deze werelden, dus: Stonehenge; Atlantis; Maya; Devil's Triangle; Giza (Egypte); Paas Eiland. In de "oortjes" van deze gravering op het kleine vierkante pilaartje heb je ANDERE Symbolen gezien. Je hebt al deze kennis nodig om straks de EINDPUZZEL van deze Maya wereld op te kunnen lossen.

Heb je dit, kijk dan naar de vloer en dan iets naar rechts. 

Vlak voor de achtermuur ligt hier de 15e Schedel op de grond. Pak hem op met je rugzak. Het is de Atlantis 3 Schedel.

Wel, nu moet je helemaal terug naar die "Kamer met Zijhallen". Dus kruip uit de geheime ruimte terug naar de Schedel Kamer, loop erdoor en volg dan de tunnel terug naar de Bruine Tussen Kamer. Steeds goed kijken waar de vooruitpijl is. Door de Bruine Tussen Kamer en dan weer de door de tunnel en de Driehoekspleet terug de Grot met de Puntsteen in. Recht voorbij de Puntsteen ga je dan 3*vooruit naar de hoek van de grot, draai dan iets rechts en ga de tunnel in en volg deze tot je terug bent in de:

Kamer met Zijhallen:

Ga tot in het midden en draai dan links zodat je die zijhal inkijkt. Doe dan 1 stap vooruit en kijk dan omlaag naar de vloer. Je ziet hier dat de vloer schoon is en je ziet een kleine scheur in één van de vloertegels. Pak je koevoet uit je inventory en klik hiermee op deze scheur. Je wrikt de tegel open en er wordt een trap zichtbaar. Klik op de trap en je daalt deze dan vanzelf af en je komt in de:

Kelder:

Ga deze ruimte eerst maar even onderzoeken en doe nog niets. In het midden staat een standbeeld. Het stelt een Maya voor en hij houdt zijn handen open. Zowel in de linkermuur als in de rechtermuur zijn 3 nissen en in elke nis is een grote gegraveerde steen. Ga helemaal naar achteren. Tegen de achtermuur staat een lage stenen tafel. Op de tafel zie je een aantal schalen en , rechts, een kistje. Zoom in op het kistje. Op het kistje staat een potje met nootjes erin en in dit potje ligt Bel 4. Pak de bel op met je rugzak. Je weet dat dit bel 4 is omdat er 4 Stippen op staan, het Maya cijfer 4. Links naast het kistje ligt de 15e schedel. Pak deze dus ook op. Het is de Maya 3 Schedel

Draai je dan om en loop 4 maal vooruit terug tot voorbij het standbeeld. Draai je dan om en zoem nu in op het beeld. Je staat dus voor het beeld en zijn rechterhand is voor jou dus de linkerhand. Klik op deze hand. Nou, dat vindt het beeld niet fijn. Het steekt nu zijn tong naar je uit. Open je inventory en pak er het touw uit en klik hiermee weer op de rechterhand. Het touw komt vast te zitten aan de hand en de uitgestoken tong en trekt de tong nu omlaag en je hoort nu dat er iets open gaat. Zoom uit en draai iets naar links en ga 1 maal vooruit, draai iets rechts en ga 2 maal vooruit en draai links. Je staat dus nu voor de achterste linkernis en zie…..die grote stenen plaat is nu hier omgevallen en er is nu een trap zichtbaar. Ga 2 maal vooruit deze trap af en je staat dan voor de:

Sarcofaag:

Klik 1 maal vooruit en het deksel van de doodskist gaat open. 

Kijk omlaag. Voor in de kist ligt een Masker. Pak deze op met je rugzak.

Kijk dan naar de achterzijde. Daar ligt een schedel. De 16e

Pak deze ook op met je rugzak. Het is de Devil's Triangle 3 Schedel

Heb je ook deze, draai je dan om en ga 2 maal vooruit terug naar de standbeeldkamer. Draai rechts en ga door de kamer naar de uitgang en klik weer op de trap. Je gaat vanzelf naar boven en bent terug in de Kamer met Zijhallen. Doe 1 stap vooruit en draai links.

Terugweg uit de "onderwereld"

Wel, je moet nu helemaal terug naar de Grot waar je deze onderwereld bent binnen gegaan en dan via het "klimrek" en het touw weer uit de waterput klimmen.

Ga dus 3*vooruit en je staat weer in de tunnel. Volg deze nu eerst maar 13 maal vooruit en je bent terug in de watergrot. Steek deze 4 maal vooruit door en dan weer 5 maal vooruit door het vervolg van de tunnel en je bent terug in de allereerste grot onder de waterput. Je ziet voor je dat "klimrek". Ga 2 maal vooruit, draai dan links en ga 1 maal vooruit. Je staat op de "oever". Draai iets naar rechts en klik 1 maal vooruit, links van het "klimrek". Draai dan rechts en ga in 2*vooruit tot bij het klimrek. Klik op het klimrek en je klimt vanzelf helemaal naar boven. Boven gekomen moet je even omdraaien om je touw te vinden. Klik dan op het touw en je klimt tot bovenin de waterput. Zoom dan NIET uit omdat je dan terug omlaag zult gaan. Kijk naar het Muurtje en klik met je Rugzak op de plek waar je Haak vastzit op dit muurtje en je hebt je Haak/touw terug in je inventory gestopt. Volg nu gewoon het, lange, jungle pad terug en ga dan rechtdoor naar de Noordzijde van de El Castello Piramide.

Hoofdstuk 3: Chichen Itza: Deel 4

El Castello Piramide

Klim de Noordzijde van El Castello op en volg dan boven de omloop weer naar links naar het rooster in de nis aan Zuidzijde. Klim hier weer via de ladder omlaag, draai links en kruip door het kruipgat. Draai rechts en ga 3 maal vooruit door de gang en achterin klik je, links, op de ladder om deze af te dalen. Draai je om en loop 1 maal vooruit en je bent terug in de Opslagruimte achter het hek.

De 6 Bellen Puzzel:

SAVE EERST. Loop weer naar het kleine vierkante pilaartje in de nis en zoom weer in op de standaard dat er bovenop staat. Wel, aan de staaf dien je nu je 6 BELLEN te hangen. Dus open je inventory en klik pak er steeds 1 bel uit en klik deze dan op de stang. De Bel komt vanzelf op de juiste plaats te hangen. Heb je alle 6 bellen aan de staaf hangen, klik dan op de hamer en deze verdwijnt naar je inventory. Goed, je moet nu met de hamer in een bepaalde code op de bellen slaan. Weet je nog die grijze BELSTEEN die je in de tunnels hebt gevonden? Daarop zag je 6 Maya Cijfers staan. Wel, dat is dus de code. Die code op de Belsteen was dus: 5; 3; 1; 2; 6; 4.

Pak de hamer uit je inventory en sla op de bellen volgens deze code en…….De hamer valt vanzelf terug op het pilaartje en jij draait je vanzelf om en nu zie je, in de buik van het beeld dat voor het hek staan, achterelkaar, 4 Glyphs verschijnen. Probeer deze 4 Glyphs te onthouden en ook de volgorde waarin ze verschijnen. Het zijn dus de 4 glyphs die je ook al hebt gezien op die 4 kleine tegeltjes, bovenop het platform van de El Castello Binnenste Kamer ondergronds. Het zijn dus Windrichting Glyphs en je ziet achtereenvolgens het: Zuiden, Oosten; Westen en het Noorden

Dus elk van die 4 kleine tegeltjes, op het platform midden in de El Castello Binnenste Kamer, stelt dus een Windrichting voor. En dit is de volgorde waarin je deze 4 tegeltjes moet gaan indrukken. Je begrijpt het nu waarschijnlijk wel….je moet nu HELEMAAL TERUG ONDER DE GROND naar die El Castello Binnenste Kamer. Dus ga naar de ladder en klim omhoog, ga door de gang en het kruipgat en klim de ladder in het roostergat weer op en je staat weer op de buiten omloop. Volg deze terug naar de Noordzijde en daal de piramide weer af. Steek weer rechtdoor naar het Jungle pad en volg deze weer helemaal naar achteren tot je weer op de rand van de waterput staat. Draai je weer om en klik je Haak/Touw weer op het muurtje. Zoom uit en je daalt weer omlaag. Klik in de Grotopening en dan Vooruit in het diepe gat en je klimt via het "Klimrek" weer omlaag. Volg nu gewoon de route door de watergrot, de tunnel, de Kamer met Zijhal, de Grot en de verdere tunnel tot je terug bent in de:

El Castello Binnenste Kamer.

De Platform Puzzel

Ga tot boven op het platform. Als het goed is heb je dan de Ingang/Uitgang waardoor je binnen kwam in je rug en is de andere Ingang/Uitgang (naar de gemetselde gang) recht voor je. Kijk omlaag naar de 4 tegels rondom de grote tegel. De glyphs op deze 4 tegeltjes stellen dus de 4 windrichtingen voor en je zag ze ook op de "buik" van het standbeeld in de Opslagruimte nadat je daar de Belpuzzel had opgelost. Ik heb je toen verteld dat je de volgorde moest onthouden waarin deze 4 glyphs toen verschenen. Deze volgorde was dus: Zuid, Oost, West, Noord.

Als je nu op het platform staat zoals hierboven beschreven dan is: het rechtertegeltje Zuid, het Bovenste tegeltje Oost, het Onderste tegeltje West en het Linker tegeltje Noord Dus zoom in, in deze Zuid, Oost, West, Noord volgorde, op elk tegeltje en klik er dan op en zoom weer uit. Zodra je dan uit het Noord tegeltje bent gezoomd, draai je vanzelf een kwartslag om en gaat het platform omhoog en ga je door het vierkante gat boven je hoofd en ben je in de:

Boven Ruimte van El Castello.

Het is donker. Kijk dus recht en draai je om. Je staat in een "rode" gang en de muren zijn vol gekalkt met tekeningen. Deze gang loopt helemaal rond om de Boven Ruimte heen. Ga 1 maal vooruit, rechts, 2 maal vooruit, rechts, 1 maal vooruit en rechts. STOP. Je staat nu voor de ingang van de Boven Ruimte. Links en rechts van de ingang een pilaar met een jaguar standbeeld er voor. Als je door de ingang kijkt zie je een Ronde Gouden Gravering in de achtermuur. Ga dus 2 maal vooruit en je bent daar.

De 6 Schedels Puzzel:

Wel, deze gravering heb je al 2 maal eerder gezien. De 1e keer was op het kleine pilaartje van de Belpuzzel en de 2e keer op de achtermuur van de ruimte achter de 14 Schedels Puzzel.Op die Belpuzzel gravering zag je in elk van de 6 "oortjes" een Glyph staan en in de 6 "oortjes" van de gravering achter de 14 Schedels puzzel zag je een afbeelding staan.Ook deze Ronde Gouden Gravering heeft 6 "oortjes" maar hier zie je in elk "oortje" een kruis.

Open je inventory en hou je cursor dan op willekeurig één van de 17 schedels die je tijdens je sluiptochten hebt verzameld. Elke schedel bevat dus 2 Symbolen. Links zie je op de schedel het LOCATIE Symbool en rechts het "NUMMER" symbool. Je hebt dus van elk gebied nu 3 schedels in je bezit en op elk van de 3 schedels van een gebied staat een ander "nummer" symbool. In de "oortjes" van de gravering op de pilaar van de Belpuzzel heb je dus ook 6 van deze "NUMMER" symbolen gezien.

En in de 6 "oortjes" van de gravering op de achtermuur na de 14 Schedels puzzel zag je dus de 6 Locatie Symbolen. Ik heb je toen gezegd dat je de volgorde moest onthouden van deze Locatie Symbolen in de "oortjes".Deze volgorde was dus, van linksonder naar rechtsonder: Stonehenge; Atlantis; Maya; Devil's Triangle; Giza; Paas Eiland.Nu moet je, van elk van deze gebieden, de schedel opzoeken waarop dan het "Nummer" symbool staat die ook staat in de 6 "oortjes" van de Belpuzzel pilaar gravering.Dat zijn dus de Schedels: Stonehenge 2; Atlantis 2; Maya 1; Devil's Triangle 3; Giza 1; Easter Island 3

Goed, doe het volgende:

 • Pak de Stonehenge 2 schedel uit je inventory en klik deze op het Linksonder "oortje".
 • Pak de Atlantis 2 schedel uit je inventory en klik deze op het Linksmidden "oortje".
 • Pak de Maya 1 schedel uit je inventory en klik deze in het Linksboven "oortje".
 • Pak de Devil's Triangle 3 schedel uit je inventory en klik deze op het Rechtsboven "oortje".
 • Pak de Giza 1 schedel uit je inventory en klik deze op het Rechtsmidden "oortje"
 • Pak de Easter Island 3 schedel uit je inventory en klik deze op het Rechtsonder "oortje".

Pak dan het MASKER, dat je uit de Sarcofaag hebt gepakt, uit je inventory en klik dit masker dan op de SCHEDEL in het midden van de Gouden Cirkel. Je hoort "KLIK" en het midden deel van de Gouden Cirkel draait nu open. Klik vooruit in de ronde opening. Er komt een kleine GOUDEN PIRAMIDE OMHOOG en je staat weer buiten de ronde opening. Klik weer 1 maal vooruit in de ronde opening en klik dan met je RUGZAK op de top van de Gouden Piramide en je hebt de Maya Omega Disk in je inventory.

Wel, dat was een hoop werk en gesjouw en gepuzzel om deze 3e Omega Disk te pakken te krijgen. Helaas is je gesjouw nog niet ten einde. Je moet nu terug naar de jeep in het Basis Kamp. Dus draai je om en ga 1 maal vooruit terug door de ronde gouden opening en dan weer 2 maal vooruit. Ga rechts en 1 maal vooruit, rechts, 2 maal vooruit, rechts en 1 maal vooruit en je staat terug op de "liftsteen". Kijk omlaag naar de steen en klik erop en je zakt terug naar beneden naar de El Castello Binnenste Kamer. Zoek de juiste uitgang op, dus de TUNNEL uitgang en volg de route door de tunnels, de grot, de Kamer met Zijhallen en de watergrot terug naar het "Klimrek" onder de Waterput. Klik het klimrek op, klik dan weer in het gat boven je hoofd en klim via je touw terug uit de waterput. Vergeet niet om je Haak/Touw weer in je rugzak op te bergen en volg dan het jungle pad terug naar de piramides en dan naar het Basis Kamp. Ga naar de passagierszijde van de Jeep, open de passagiersdeur en ga naar binnen. Pak de Stonehenge Kaart uit je inventory en geef deze aan Humpie Dumpie en je reist naar:

Hoofdstuk 4: Stonehenge:

Deel 1:In de M.A.R.V.

Na een jeep reis en, waarschijnlijk een vliegreisje, kom je met de CAMPER aan bij Stonehenge.

Informatie verzamelen

Blijf nog even zitten op je passagiersstoel en draai naar rechts naar het passagiersraampje. Kijk dan omlaag. 
Op de armleuning van je passagiersstoel liggen 2 witte enveloppen.,…….

NB: Als deze 2 enveloppen er nu NIET zijn, reis dan nu eerst even terug naar een gebied waar je al bent geweest, bijvoorbeeld het Paaseiland.
 Keer dan gelijk weer terug naar Stonehenge en de 2 enveloppen zullen er dan wel zijn.

Zoem dus in op deze twee enveloppen en lees vervolgens de beide brieven die er uitkomen. Er is een brief van het "Sir Gil Geoffrey's Archaeological Institute" waarin Gil het heeft over de M.A.R.V. Dat is de CAMPER waar je je nu in bevindt. Ook heeft Gil het in deze brief over ene Christian, een student archeologie, en over ene Cornelius Snelling, een antiek handelaar. Denk erom, deze brief heeft 2 velletjes, dus klik het eerste velletje weg om ook het tweede velletje te lezen. Onderop het TWEEDE VELLETJE van Gil's brief zit een SLEUTELTJE geplakt. Klik erop met je rugzak om het sleuteltje in je inventory te plaatsen.

De tweede brief is van "Snelling Antiquities Trust", en ook deze brief bestaat uit 2 velletjes. Lees deze brief ook door en zoom dan helemaal uit om de brief weer in de enveloppe te doen en zoom dan nog een keer uit. Draai naar links en dan nog iets door voorbij Hump en klik 1 maal vooruit tussen de rugleuningen door. Draai weer iets naar links. Je staat nu in de "achterbak" van de MARV en je ziet voor je 2 deuren. Links is een soort keukentje en rechts staat een bureau met daarboven rekken waarin allerlei technische apparaten staan.

Het Bureau:

Kijk naar het bureaublad. Er ligt een grote bruine enveloppe op en uit de enveloppe zie je een brief en een videoband steken. Zoem erop in en zoom dan in op het stukje uitstekende brief. Het is een kort, getypt, briefje van ene Pam Watson. Lees het door en klik het weer weg en zoom dan uit het bureaublad.Kijk verder omlaag. Linksonder het bureau zie je het ladenblok. Zoem er op in en open dan de bovenste lade

Bureauladenblok:

Bovenste lade: Open de bovenste lade en zoom dan in op het gele papier. Het is een tekening van de Celtic Warrior. Neem er een foto van. De tekening is gemaakt door Christian. Sluit de lade en open de:

Middelste lade: Er liggen 2 items in deze lade. Een opgerold papier en de handleiding voor de "Omni DVR-AGPS". Het opgerolde papier blijkt de schematische kaart van het Stonehenge monument te zijn. Bekijk het en bekijk ook de handleiding. Sluit de lade en open de:

Onderste lade: Hierin ligt een "Stone-In 2012" protest brief. Lees het. Het schijnt dat men van plan is om van het Stonehenge monument een soort pretpark ter maken en dit is een protest brief tegen deze plannen. Sluit de lade en zoom dan helemaal uit dit ladeblok scherm. Kijk op normale hoogte en draai je linksom naar de gootsteen van het keukentje.

Keukentje:

Links naast de gootsteen ligt wat fruit en achter het fruit zie je een bus staan. Zoem in op de plek tussen het fruit en de bus en je bent dan ingezoomt op de bus. Het is een blik "Midnight Oil" "Mission Possible Coffee". Lekker. Zoem in op het blik en het blik draait om. Lees het label. Laat het blik dan weer omdraaien en klik dan de uitzoompijl, helemaal aan de rechterhand van je scherm om uit het blik te zoomen. Op het fornuis, achter de gootsteen, ligt een schedel. Ga daar naar toe en zoom even in op de schedel. Er zit een ronde koperen plaat in de schedel. Fijn, zoom uit en draai je om. Je staat voor de Toiletdeur.

Toilet en Douche:

Open de toiletdeur en ga 1 maal vooruit naar binnen. Draai dan iets rechts en zoom dan 2 maal in op de krant die op de spoelbak ligt. Lees de artikelen door, vooral het gele artikel over Sir Gil Blythe Geoffrey en het artikel onder de foto over een Geheime Kamer onder de Giza Sfinx. Klik dan de krant weg en maak je handen vuil door op het papier in de Toiletpot te klikken. "Shelley's been Abducted" lees je op dit papiertje. Wie is Shelley en waarom is zij ontvoerd?. Zoem 2 maal uit, draai links en klik op de deur van de douchecabine om deze te openen.. Ga de douche in, draai iets links en kijk naar de douche kranen. Klik op de linker kraan om het hete water aan te zetten. Je draait nu vanzelf om terug naar de glazen douche deur en door de hete stoom verschijnt er nu een boodschap op de douchedeur. Lees deze "The Stones Multiplied" lees je op de deur. Klik weer op de douche deur om deze weer te openen en stap naar buiten. Ga het toilet uit en je staat terug voor de schedel. Draai rechts en open de slaapkamer deur.

Slaapkamer:

Bed: Je staat voor het bed dat onder het raam staat. Kijk omlaag naar het bed en zoom dan in op het boek dat op het bed ligt. De titel van het boek is "The Stonehenge Connection" en het is geschreven door Patrick Sidney. Zoem er dan weer op in en klik er dan op om het boek te kunnen lezen. Het boek is geopend op hoofdstuk 9. Je kunt het doorlezen tot het einde van hoofdstuk 13. Je leest over Shelley Carlyle. Jawel, dit is de Shelley van het briefje in de toiletpot. Lees de hoofdstukken door. Je leert dat Shelley's favoriete Stonehenge Stenen, Trilithon's, de meest WESTELIJKE Stenen zijn. Hoofdstuk 13 eindigt met: "Shelley is ontvoerd". Sluit het boek en zoom uit het bed.

Kasten: Draai nu naar links zodat je de kast links van het bed ziet en zoom dan in op het bovenste vak van de kast. Er ligt een GGA hoed in dit vak. Klik op de hoed en deze valt uit het vak en je ziet nu een rond blikje staan. Zoem er op in en het blikje gaat open. Er liggen een paar antieke munten in. Plaats het blikje in je inventory door er op te klikken met je rugzak. Zoem uit en de hoed ligt weer in het vak. Zoem dan in op het vak eronder. Hierin staan een tweetal boeken en een miniatuur Stonehenge steen. Dit is een soort "Presse-papier" in de vorm van het Stonehenge symbool.

Zoem 2 maal uit en draai dan rechtsom naar de kast die rechts van het bed staat en zoom daar in op het op 1 na bovenste vak. In dit vak zie je wat spulletjes staan. Het zijn een bierflesje, 2 medicijnpotjes, een glaasje en een halskettinkje. Je kunt het medicijnpotje bekijken. Het zijn de pillen voor Christian. Zoem uit en draai je rechtsom naar het bureau

Bureau: Op het bureau zie je 3 items . Achterop, bij het raam staat een ronde miniatuur van het Stonehenge monument. Er voor ligt een brochure. Zoem in op deze brochure en klik er dan op om het te bekijken. Het is een brochure van het, geplande, Pagan Playground thema park dat men van Stonehenge wil maken. Lees het even door. Je weet dan ook wat een Trilithon is. Zoem uit en je ziet de andere kant van de brochure. Zoem weer uit om de brochure terug op het bureau te leggen en blijf dan in dit scherm. Klik op de bovenste lade om deze te openen met je vooruitpijl. Er liggen een aantal brieven in deze lade. Eén van de brieven is een handgeschreven brief van Christian's moeder. Lees het maar door. De andere brieven zijn allemaal afkomstig van Cornelius Snelling en gericht aan Christian. Snelling zegt hier in dat hij de officiële vertegenwoordiger is van Sir Geoffrey maar hij bied Christian 15000 eurotjes om antieke spullen die hij tijdens de opgraving heeft gevonden te verduisteren en stiekem aan Snelling te verkopen. Lees al deze brieven en sluit dan de lade en zoom uit.

Zoem nu dan in op de ronde miniatuur van Stonehenge, achter op het bureaublad

Stonehenge Muziekdoos:

Je kunt op 3 plaatsen in de rode rand inzoomen. Links, midden en rechts. Links zit een klein sleuteltje, midden zit een naamplatje en rechts zit een sleutelgat.Zoem nu eerst in op het sleuteltje, links, en klik erop. Het miniatuur blijkt een muziekdoos te zijn en het gaat draaien.Zoem uit en zoom in op het sleutelgat rechts.Pak het kleine sleuteltje uit je inventory en klik dit in dit sleutelgat. Het sleuteltje draait om en je krijgt het gelijk terug. Stop het weer in je rugzak, sluit je inventory en zoom uit.Hou nu je cursor rechts van het naamplaatje en klik dan. Het midden deel van de rode rand schuift open. Het is een geheime la. Pak er de "Omni DVR-AGPS" uit en gelijk ook een Memorykaart. Zoem uit.

De Omni DVR-AGPS:

Open je inventory en klik op de DVR-AGPS. Deze komt nu in een apart scherm te staan. Pak uit je inventory de Memorykaart die je gelijk met de DVR-AGP uit de lade hebt gepakt, en klik deze kaart rechts in het handvat van de DVR. Klik dan, boven op het ronde deel, op het rechterknopje en luister naar Gil's boodschap. Het is dus een boodschap gericht aan Christian en Gil waarschuwt hem om toch vooral niemand te vertrouwen. Ook heeft Gil het over "Cryptic Clues" die kunnen helpen om de "Code" te ontcijferen. Hij vertelt ook nog dat Christian nog niet "droog achter zijn oren" is en dat "Factoring Shelley's Stone" van wezenlijk blijkt kan blijken te zijn. Na deze boodschap klik je, links boven, op de BACK pijl om terug te keren in het spel.

NB: Je vindt dus nu hier pas de DVR-AGPS en als je mijn hoofdstuk volgorde aanhoudt dan kun je dus nu pas Gil's boodschap horen op de memorykaart die je in de tent van Paaseiland hebt gevonden. Hierop heeft Gil het dus over dat Masker die je moet opzetten om er dan die Moai beelden mee te bekijken. Hou je je wel aan mijn volgorde maar ben je van uit het Paaseiland even naar Stonehenge gereisd om eerst deze DVR-AGPS te vinden om die memorykaart van Paaseiland te beluisteren, reis dan nu terug naar het Passeiland en ga vandaar dan verder met Hoofdstuk 2.

Ga nu terug naar het bureau tegenover het keukentje, dus het bureau naast het toilet en open daar nu weer de MIDDELSTE LADE en zoom weer in op de opgerolde landkaart van Stonehenge. Bekijk deze kaart nu nog eens wat beter dan de eerste keer.

Je ziet er dus, schematisch, het Stonehenge monument op en je ziet dat het is opgebouwd uit 2 buiten cirkels rondom 2 "Hoefijzer" vormen in het midden. Je ziet ook dat elke Steen van het monument op de kaart een nummer heeft.De Stenen in de Buitenste Ring zijn de "Sarsen" stenen.De stenen in de 2e ring zijn de "Bleustone" stenen.De stenen van het Binnenste Hoefijzer zijn de "Bleuhorse" stenen en de stenen van het Buitenste Hoefijzer zijn de TRILITHON Stenen.

In het boek dat je op het bed hebt gevonden heb je gelezen over Shelley's FAVORIETE TRILITHON Stenen. Er stond in dat dit de MEEST WESTELIJKE STENEN waren. De Boodschap van Gil heeft je verteld dat het belangrijk is om "Shelley's Stone" te gaan bekijken. Op de kaart zijn de MEEST WESTELIJKE TRILIHON Stenen dus de stenen met de nummers 57 en 58. Dat zijn dus "Shelley's Stenen.Klik de kaart weg en zoom 2 maal uit en draai je nu helemaal om en klik op de deur, links van het keukentje. Deze schuift open. Het is tijd om de MARV te verlaten en naar het Stonehenge monument te gaan. Dus ga 1 maal vooruit naar buiten.

Deel 2:

In en om het Stonehenge monument

Draai gelijk rechtsom. Je kijkt dan naar de achterkant van de M.A.R.V. En je ziet er een laddertje op. Ga 1 maal vooruit, draai rechts en klik op het laddertje. Je klimt nu vanzelf naar boven en belandt op het dak van de M.A.R..V. Je hoort een "Bleep Bleep" geluid. Kijk omlaag naar het dak. Midden op het dak zie je een klein apparaatje zitten. Klik je vooruitpijl om er op in te zoomen. Midden in het apparaatje zie je een knipperend groen lampje en dat maakt dat "Bleep Bleep" geluid. Wat het voor apparaat is en wat het doet, weet je op dit moment niet. Klik je vooruitpijl naast dit apparaat om uit te zoomen en draai naar rechts. In de verte zie je de stenen van het Stonehenge monument. Kijk naar het laddertje en klik vooruit en je daalt, achterwaarts, het laddertje weer af. Draai naar rechts en loop 1 maal vooruit en draai dan naar rechts. Je ziet een klein houten hek in de prikkeldraad versperring. Ga er naar toe en bekijk even het bord op dit hek. Stonehenge is dus verboden toegang voor onbevoegden in opdracht van de Snelling corporatie. Onder dit bord hangt ook weer zo'n "Stone-In 2012" protest brief.

Open het hek door op het slot, rechts, te klikken en volg dan de smalle en bochtige weg 11 maal vooruit, helemaal naar achteren. Je komt bij de ingang van de onderdoorgang die onder de hoofdweg doorloopt naar de overkant naar, ik denk, de cafetaria. Daal af naar beneden en ga de tunnel in. O….de tunnel is afgesloten door een groene ijzeren deur. Lees het bord op de deur en rechts hangt er weer zo'n protestbrief. Kijk omlaag naar de vloer bij de deur. Er liggen hier een paar lege medicijnpotjes, wat lege bierflesjes en een paar gele briefjes, op de vloer. Zoem er op in en zoom dan in op de Gele Briefjes. Het zijn aantekeningen van Christian Troy. Er zijn er drie. Lees ze allemaal door. Je komt er achter dat Troy iets heeft ontdekt maar dat hij dat "iets" niet omlaag kan halen. Ook leer je dat Troy in de gaten werd gehouden, bespioneerd dus, en dat hij bij de HEEL STONE een schep naar zijn bespieders heeft gegooid. Troy wordt van dit bespioneer knap nerveus. Lees de rest door en zoom dan helemaal uit.

Draai je om en volg de route helemaal terug naar de parkeerplaats waar de M.A.R.V staat geparkeerd. Ga hier dan naar rechts en loop 7 maal vooruit en je staat aan de geasfalteerde hoofdweg. Rechts van je zie je de ingang van de onderdoortunnel en aan de overkant van de weg zie je de andere ingang van de tunnel en een huis. Draai naar rechts en volg de hoofdweg nu 8 maal vooruit en draai dan rechts. Achter het prikkeldraad staat hier een grote, eenzame, steen. Dit is de HEEL STONE. Draai je om en ga 1 maal vooruit naar de overzijde van de weg. Kijk omlaag en draai iets links en je ziet de Schep liggen. Dit is dus de schep die Christian, vanaf de Heel Stone, naar zijn bespieders heeft gegooid. Stop de schep in je rugzak en ga nu terug naar de M.A.R.V. op de parkeerplaats. Klim weer via het laddertje het dak van de M.A.R.V. op en zoom weer in op dat "Bleep Bleep" apparaat. Klik nu op het groene lampje en…..het lampje wordt oranje, geel, rood en is dan uit. Je hebt het ding nu dus uit geschakeld. Zoem uit en daal terug de ladder af en ga weer naar het kleine houten hek, open het en volg nu de smalle weg 6 maal vooruit, draai rechts en ga 2 maal vooruit en je staat nu voor het:

Stonehenge Monument

Ga, tussen de twee stenen door, 5 maal vooruit en je staat in het Centrum, dus in het midden, van Stonehenge. We zijn dus op zoek naar de "Shelley Stone". Zoals je op de kaart hebt gezien is Stonehenge "opgebouwd"uit een Buitenste Ring, een Binnenste Ring, een Buitenste Hoefijzer en een Binnenste Hoefijzer. Daarnaast is er uiteraard een Noord, Oost, Zuid en West zijde. "Shelley's Stone" is dus aan de Westzijde in de Buitenste Hoefijzervorm. Als het goed is zie je nu recht voor je 4 stenen van de Buitenste ring. Bovenop deze 4 stenen zie je 3 dwarsstenen liggen en als je tussen de stenen door kijkt dan zie je in de verte de eenzame Heel Stone staan. Je kijkt dus nu naar het NOORDEN.

Als je je helemaal omdraait dan zie je dat je in je "rug" een grote steen hebt met daarboven op een kleine "pukkel". Zowel links als rechts van deze eenzame "pukkel" rots staat een "rotspoort". De 2 stenen van de rotspoort, rechts, zijn de stenen 58 en 57, "Shelley Stones" dus en dat is dus de Westzijde. De 2 stenen van de linkerpoort zijn de stenen 53 en 54. Dat is de Zuidzijde. Ga nu 2 maal vooruit naar de zijkant van die linkerpoort en kijk dan omlaag. Je ziet hier op de grond een in tweeën gebroken ladder liggen.

Ga nu nog 1 maal verder vooruit en je staat aan de achterkant van deze poort. Draai je om naar de poort en kijk omhoog. Je ziet dat er iets bovenop de dwarssteen van de poort ligt. Open je inventory en pak er de Haak/Touw uit en klik hiermee op de Dwarssteen van de poort. Je gooit de haak omhoog en deze zit dan vast om de dwarsteen. Klik Vooruit op het touw en je klimt vanzelf omhoog en staat dan bovenop de dwarsteen. Mooi uitzicht

NB: Als jij een andere volgorde door het spel neemt en je bent nu nog niet in Chichen Itza geweest, dan heb je nu dus de Haak/Touw niet. Je zult dus nu dan eerst naar Chichen Itza moeten reizen om daar de Haak/Touw achter uit de Jeep te pakken.

Kijk omlaag naar je voeten. Er ligt hier een aktetas bovenop de dwarssteen. Het is "Troy's aktetas". Zoem er 2 maal op in. Er zit een boek in de tas en ook een klein sleuteltje. Pak eerst maar het sleuteltje op met je rugzak, voordat je het vergeet. Zoem dan in op het boek. Het is het Christian Troy Travel Journal. Klik erop om het boek te openen en ga er even lekker voor zitten terwijl je het boek doorleest.

Troy heeft het in zijn journaal o.a er over dat hij dat kettinkje draagt die hij van Gil heeft gekregen. Hij vertelt over zijn ontmoeting met Cornelius Snelling, over de bodemscans die hij hier heeft uitgevoerd en de actie die Gil daarop heeft ondernomen. Hij vertelt over jouw onvermijdelijke komst. Over wat hij heeft gevonden op A3. Hij ratelt maar door en plots heeft hij het er over dat hij is begonnen met opgravingen in een ander gebied hier in de buurt. Een gebied waarvan hij alleen de locatie weet. Ook lees je dat hij belangrijke aanwijzingen, die hij van Gil aan jou had moeten geven, heeft vernietigd.

Heb je er genoeg van of heb je het boek uit, sluit dan het boek en zoom helemaal uit de aktetas. Kijk weer op normale ooghoogte en draai iets naar links tot je in de verte weer die eenzame Heel Stone ziet staan aan de geasfalteerde weg. Links daarvan is dus dat huis waar de onderdoorgang naar toe gaat. Draai verder naar links door en je zult dan de M.A.R.V. zien staan. Draai verder naar links en je zult in de verte nog een "Gebouw" zien staan. Rondom dit "Gebouw" zie je een hoog hek staan. Daar gaan we nu naar toe, want dat is Troy's Digsite. Dus kijk omlaag en zoek je touw en klim dan vooruit en je klimt terug omlaag. Draai je om en ga 1 maal vooruit tussen de stenen door. In de verte zie je dan dat omheinde gebouw staan. Ga gewoon 5 maal vooruit en je staat met je neus tegen het hek aan.

Troy's Digsite:

PAS OP!!! Het is een hoogspanningshek, dus raak het niet aan want dan ben je DOOD. Je staat dus voor de deur in dit hek en rechts zie je een klein groen kastje. Zoem in op dit kastje. Pak het kleine sleuteltje uit je inventory en klik hiermee op het slot van het kastje en het kastje gaat open. Een Keycard slot. Je hebt een Swip Access Card nodig. Open je inventory en pak er de Stonehenge kaart uit. Sluit je inventory en klik je Stonehengekaart op de gleuf, links op het codekastje. Je haalt de kaart door de gleuf. Berg de Stonehenge kaart weer op in je rugzak. Het codeslot vraagt je nu om een 4-cijferige code in te toetsen. 

Help CODE…..WELKE CODE….Zou dit de informatie zijn die Christian Troy, van Gil, aan je had moeten geven, en die hij geprobeerd heeft te vernietigen? Je hebt twee aanwijzingen gevonden voor deze 4-cijferige code. Ten eerste het "Shelley was Abducted" briefje in de toiletpot en ten tweede de "The Stones Multiplied" boodschap op de binnenkant van de douchedeur. Tevens weet je, uit het boek op het bed en uit de informatie op de Stonehenge Kaart, dat de favoriete stenen van Shelley de Trilithon stenen 57 en 58 zijn. Wel, maak dus het rekensommetje. Vermenigvuldig 57 met 58, dus 57 * 58 = 3306 en voer dit getal in met de cijfertoetsen van het codekastje. Dus toets in 3306 en…..de deur in het hek gaat open.

Het "gebouw" blijkt dus een grote tent te zijn. Ga 2 maal vooruit de tent in en je staat bij een blootgelegd graf. In het graf zie je de restanten van de "Celtic Warrior" liggen. Kijk naar het linker deel van Troy's opgraving. Je ziet dat Troy de opgraving in 6 vakken heeft verdeeld. Benoem deze vakken nu, van links boven naar rechtsonder, als Vak 1, Vak 2, Vak 3, Vak 4, Vak 5 en Vak 6 en ga dan 1*vooruit het graf in.

Draai dan links en je kijkt naar de vakken 3 en 6. Ga 1 maal vooruit en je staat in Vak 3. Draai je om en kijk omlaag naar het midden van Vak 6. Pak de Schep uit je inventory, sluit je inventory en klik met de schep in het midden van Vak 6. Je graaft een gat. Klik erop met de schep en je maakt het gat groter en dieper. Je ziet er dan weer zo'n langwerpige Scrolldoos in liggen. Berg je schep op en zoom dan in op de doos. Klik erop met je rugzak en open dan de doos en pak er dan de Stonehenge Scroll uit.

Goed, ga nu terug naar de M.A.R.V. (via Stonehenge), open de deur en ga naar binnen. 

Draai rechts en ga vooruit om plaats te nemen op de passagiersstoel. 

Pak de Devil's Triangle Kaart uit je inventory en geef deze aan Humpy. Je reist naar:

Hoofdstuk 5: Devil's Triangle:

Een bootreisje op de oceaan en dan ligt de boot stil. Devil's Triangle is dus ergens op de Oceaan in de Bermuda Driehoek Je staat voor een bruin houten bureau en hierop ligt een zeekaart en weer een Gil's "Confidential" enveloppe. Klik vooruit om in te zoomen op het bureaublad en zoom dan in op de enveloppe. Lees Gil's brief maar weer door. Onderaan de brief zit weer een Memorykaart geplakt, dus klik daarop met je rugzak. zoom uit de brief. Open je inventory en pak de zojuist gepakte Memorykaart eruit en scroll dan door je inventory naar het DVR-AGPS ding. Klik hierop en je bent in het DVR-AGPS scherm. Sluit je inventory en klik de memorykaart in de DVR-AGPS (als er nog een andere memorykaart in zit dan klik je deze er eerst uit en plaats je deze eerst in terug in je inventory) en klik de Playbutton en luister naar Gil's boodschap.

Gil's Boodschap:

Gil vertelt over een heel oud scheepswrak dat is gevonden op de bodem van de oceaan. Hij vertelt ook dat daar ook een aantal items zijn gevonden en die min of meer de vorm van een scheepsromp vormen. Hij geeft je de coördinaten van deze vindplek en dat zijn: 44 graden Noord en 18 graden West. Sluit het DVR-AGPS scherm via de "back" pijl en zoom nu helemaal in op de zeekaart. Je cursor is nu een assenstelsel met een "kruishaar". Je moet nu op de kaart op zoek naar de coördinaten die Gil je in zijn boodschap heeft vertelt. Beweeg je assenstelsel cursor over de kaart naar de rechter beneden hoek en zoek daar dan de Coördinaten 64-44/32-18 op en als je onder het "oog" ziet staan dan klik je met je muis.

Hump vaart nu de boot naar deze coördinaten en daarna sta jij weer naar het bureau te staren. Kijk op ooghoogte en draai naar rechts en ga dan 3 maal vooruit naar de duikspullen die op het achterdek liggen. Draai rechts en klik op de duikspullen en je doet deze aan. Je kijkt nu door de duikbril:

Onderwater:

Draai links en ga nu gewoon 3 maal vooruit en je bent onderwater. Als je op de kaart daarstraks de juiste coördinaten had geklikt dan zie je nu recht voor je een veld met een bende vazen uit de oudheid. (ben je op de verkeerde coördinaten dan zie je alleen platte dingen in het zand van de bodem). Ga daar in 2 maal vooruit naar toe en draai dan naar rechts zodat je dan weer de vooruitpijl krijgt lang de grens van het vazenveld. Ga 1 maal vooruit en

draai dan ietsjes naar links. Je ziet nu 3 vazen bij elkaar liggen.

Ga 2 keer vooruit tussen deze 3 vazen en je ziet dan de Devil's Triangle Omega Disk liggen in een vaas. Klik er met je rugzakje op en je hebt de Devil's Triangle Omega Disk te pakken. zoom uit en draai je om. Oriënteer je even waar je de schaduw van het motorjacht kunt zien en ga dan 1 maal vooruit, draai iets naar rechts en ga weer 1 maal vooruit en draai iets links en je ligt nu weer recht achter de achterkant van het motorjacht. Dus ga 4 maal vooruit en je staat terug op het achterdek. Ga nog 3 maal vooruit de kajuit in. Je doet vanzelf de duikspullen af. Ga verder naar Hump. Pak de Stonehenge kaart nu weer uit je inventory en geef deze aan Humpy en je reist nu terug naar Stonehenge.

Even terug in Stonehenge:

Bij aankomst blijf je gewoon zitten in je passagiersstoel en draai je weer om naar rechts en kijk je weer naar de armleuning van je stoel. Er ligt een nieuwe enveloppe op. zoom er op in en lees de brieven. De eerste brief is weer van Gil en hierin heeft hij het over zijn vriend, Lord Lloyd Bathewaite II. Deze Lord zou je misschien kunnen helpen. Aan de brief zit een landkaartje geklikt. Gil zegt dat je deze brief en kaart maar aan Humpy moet geven en hij zal je dan naar het huis van de Lord brengen. De tweede brief lees je ook even door. Je leert dat Bathelwaite ook een kennis is van Cornelius Snelling. Deze brief is ondertekend met: Your SS Brother. Klik met je rugzakje om Gil's brief met Landkaart in je inventory te plaatsen en zoom helemaal uit en draai je om naar Hump. Pak de brief/landkaart uit je inventory en geef deze aan Hump en hij brengt je nu naar:

Hoofdstuk 6: Lord Bathelwait's Manor

Zoek de Sleutel

Het was een leuk en comfortabel ritje in de Mercedes Benz. Klik, rechts, op het raampje van de passagiersdeur en je stapt uit. Loop naar de voordeur van het huis van Lord Bathelwaite en klik een paar keer aan met je vooruitpijl. Niks….Nada….geen antwoord. Draai naar links en kijk iets omlaag en je ziet de deurbel. Klik er 2 keer op en je Lord Bathelwaite meldt zich via de intercom. Je komst was al aangekondigd. Als de Lord is uitgesproken draai je terug naar de deur en probeer je de deurkruk uit. Helaas….je kunt nog steeds niet naar binnen. Klik weer 2 keer op de deurbel. De Lord zegt toch echt dat je binnen kunt komen dus probeer de deurkruk weer. Nee hoor….je kunt nog steeds niet naar binnen. Klik weer op de deurbel. Lord Bathelwaite vertelt je dat je de sleutel van de deur moet hebben om binnen te kunnen komen en hij daagt je uit om deze sleutel zelf maar te gaan zoeken. Aan de toon van zijn stem is te horen dat hij betwijfelt dat je hierin zult slagen. Het is dus een test waaraan hij je onderwerpt.

Draai iets door naar links en ga dan 4 maal vooruit over de tegels in het gras naar de linkerhoek van het huis. Draai rechts en ga verder 2 maal vooruit en draai dan weer rechts en kijk omlaag. Een kelder luik maar ook dit zit stevig op slot met een hangslot. Draai terug naar links en ga verder 3 maal vooruit en draai weer rechts. Ga 2 maal vooruit en draai rechts. Je staat nu aan de achterzijde van de Manor. Ga, via het stenen trapje, 2 maal vooruit en je staat met je neus tegen de glazen achterdeur aan gedrukt. Ook de achterdeur zit stevig op slot. Draai je om. Je ziet het Heggen doolhof en je ziet een gebouw. Dat gebouw is het Conservatory. Ga 4 maal vooruit, via het trapje, en je staat voor de ingang van het doolhof.

Doolhof:

Het is misschien nu een goed plan om even te saven. Het is een doolhof en in doolhoven heb ik altijd de vervelende gewoonte om te verdwalen.

De ingang van het doolhof wordt bewaakt door twee speerdragende krijgers. Ga 1 maal vooruit en je staat tussen de twee speerdragers. Draai iets naar links en je ziet het pad achter de linker speerdrager. Dus ga 1 maal vooruit, draai iets links bij en volg het pad dan 3 maal vooruit, draai rechts en volg het pad 10 maal vooruit, rechts, 3 maal vooruit, rechts, 1 maal vooruit, rechts, 2 maal vooruit, links, 1 maal vooruit, links, 2 maal vooruit, links, 1 maal vooruit en dan ietsjes rechts en nog 1 maal vooruit. Je ziet nu dat gebouw. Het is het

Conservatory: Ga 3 maal vooruit naar de deur en klik op de deur om deze te openen. Ga 1 maal vooruit naar binnen en stop. Het Conservatory is dus een kasachtig vierkant gebouw. In het midden staat een ronde fonteinbak met daarin, als fontein, een vrouwenbeeld. Rondom de fontein staan 4 stenen bankjes. Om de gehele ronde fonteinbak zit een slang gekronkeld en de "staart" van de slang zie je onder het bankje, recht voor je, uitsteken. Ga 1 maal vooruit naar dit bankje en ga dan 2 maal vooruit, rechts van dit bankje. Draai je dan linksom en kijk omlaag naar de ronde fonteinbak. Je ziet de KOP van de slang. zoom in op de Slangenkop. Je kunt er nu niets mee, maar je weet nu dat deze slangenkop hier is. zoom in, draai om en loop terug naar de ingang. Open de deur en ga 4 maal vooruit terug naar het:

Doolhof: Een rechter "gang" en een linker "gang". Je kwam uit de rechter "gang" dus ga nu 3 maal vooruit door de linker "gang" en dan, links, 3 maal vooruit, links, 2 maal vooruit, rechts, 1 maal vooruit, rechts, 2 maal vooruit, rechts, 6 maal vooruit, rechts, 1 maal vooruit, links, 7 maal vooruit, rechts, 3 maal vooruit, rechts, 2 maal vooruit, links, 3 maal vooruit, links, 1 maal vooruit, links, 2 maal vooruit, rechts, 1 maal vooruit, rechts, 2 maal vooruit, rechts, 4 maal vooruit, rechts en dan 7 maal vooruit over het "ronde" pad, dan ietsjes links bijdraaien en nog 1 maal vooruit en je bent in het:

MIDDEN van het doolhof: Het is maar een piep klein midden plaatsje en er staan 2 bankjes en een zonnewijzer pilaartje. zoom in op de Zonnewijzer disk bovenop dit pilaartje en stop deze disk in je inventory met je rugzak. Er wordt een kraantje zichtbaar. Klik op dit kraantje om het open te draaien. Je hebt hiermee de bek van de slang in de Conservatory geopend. Je moet nu dus terug naar de Conservatory. zoom uit en draai je om zodat je de ingang ziet van het pad waarover je ook het midden hebt bereikt. De 3 andere paden lopen dood.

Volg dit pad terug 8 maal vooruit terug en dan links, 4 maal vooruit, links, 2 maal vooruit, links, 1 maal vooruit, links, 2 maal vooruit, rechts, 1 maal vooruit, rechts, 3 maal vooruit, rechts, 2 maal vooruit, links, 3 maal vooruit, links, 6 maal vooruit, rechts, 1 maal vooruit en dan ietsjes links bijdraaien, 6 maal vooruit, links, 2 maal vooruit, links, 1 maal vooruit, links, links, 2 maal vooruit, rechts, 2 maal vooruit, rechts, 3 maal vooruit, rechts, 3 maal vooruit en je bent weer uit het doolhof bij de:

Conservatory: Ga dus weer naar de deur van het Conservatory, open de deur en ga weer naar binnen en weer vooruit naar de rechterkant van de fontein en zoom weer in op de, nu geopende, bek van de slang en pak er met je rugzak het kleine sleuteltje uit. Dit is het sleuteltje voor het hangslot waarmee het kelderluik op slot zit. Dus terug naar het:

Doolhof: Ga nu weer de rechtergang in en volg de route terug naar de ingang van het doolhof. Dus 2 maal vooruit, rechts, 2 maal vooruit, rechts, 1 maal vooruit, rechts, 2 maal vooruit, links, 1 maal vooruit, links, 3 maal vooruit, links, 10 maal vooruit, links en 3 maal vooruit, rechts en 1 maal vooruit en je staat weer buiten het doolhof aan de achterkant van het grote huis.

Loop 2 maal door tot aan de trap, draai rechts en ga 2 maal vooruit, links en 3 maal vooruit, links en kijk omlaag naar het kelderluik. Pak het sleuteltje, dat je uit de slangenbek hebt gehaald, uit je inventory, sluit je inventory en klik het sleuteltje op het hangslot. Het slot wordt opengemaakt. Klik op het linkerdeel van het luik en dit gaat open. Ga dus 1 maal vooruit door het luik de trap af en je bent in de:

Kelder:

Ga 1 maal vooruit naar het midden van de kelder. Links voor je staan dan 2 houten vaten en rechts in de hoek is de trap naar boven. Draai echter nu naar links en loop tot aan de muur. Draai weer links en kijk omlaag naar de grote houten krat die hier in de hoek tussen de twee stellingkasten staat. Op de krat lees je "GGAI Artifacts". Pak de koevoet uit je inventory en klik ermee bovenop de krat. Je wrikt de krat open. zoom in op de nu geopende krat. In de krat ligt een Brief, een langwerpige Scroll doos en, in de hoek boven de brief, een Omega Disk. zoom eerst maar in op de brief en lees deze door. Denk erom….de brief bevat 2 velletjes. 

Lees de brief goed door. Het is weer een brief van Gil en deze is gericht aan ons Lordje. In deze brief heeft hij het o.a over 2 nieuwe en geheime digsites. De ene is in Santorini en daar is een of andere "Case" gevonden. De andere is op het eiland Kreta en daar is een Disk gevonden. Ook lees je iets over een geheim Broederschap en je ervaart dat Gil lid is van "The Sacred Seven Sekt" een afsplitsing van de sekte van de Tempeliers. Lees de brief verder rustig door en zoom dan uit.Zoom dan in op de Scrolldoos en open deze en pak er dan de "Rode" Atlantis Scroll uit met je rugzak.

Pak dan, EN VERGEET DIT NIET, de Atlantis Omega Disk op die in de hoek boven de brief ligt. Klik er met je rugzak op om ook deze in je inventory te plaatsen. zoom dan helemaal uit de3 krat en draai naar links en loop 3 maal vooruit tot tegen de muur bij de trap. Draai links, 1 maal vooruit en draai links. Je staat nu onder de trap voor een stellingskast. Er ligt een dik rood boek in de stelling en een groot stuk witte stof. zoom in. Op de Rode Kaft van het boek staat een afbeelding van een Slang. Dus noem dit boek maar het "Slangenboek". Op het stuk witte stof ligt iets. Pak dit op met je rugzak en bekijk het dan in je inventory. Het is een soort lepeltje, maar wat een raar ding. Je ziet er 3.I op staan. Sluit je inventory en zoom in op het rode "Slangenboek" boek en blader door dit boek. Op elke rechterpagina zie je steeds dezelfde ronde tekening maar op elke pagina zie je er andere symbolen in staan.

NB: Je hebt deze tekeningen later allemaal nodig. Je kunt ze dus nu natekenen of er foto's van maken, maar je kunt hier ook nog mee wachten. Later komen we hier terug bij dit boek nadat we ergens anders er meer informatie over hebben verkregen. Het is dus logischer om te wachten.

Sluit het boek en zoom helemaal uit en draai links en ga 2 maal vooruit. Draai je om naar de trap en ga in 3*vooruit de trap op. De deur bovenaan de trap gaat open. Ga 2 maal vooruit door het halletje, draai links en ga 2 maal vooruit en je staat midden in de:

Woonkamer:

Je staat nu dus in de woonkamer en vlak voor de "tuindeuren". Draai links en ga, rechts van de salontafel, 1 maal vooruit en draai dan weer rechts. Kijk omlaag naar het kleine ronde tafeltje dat hier, tussen de 2 stoelen in, voor de tuindeuren staat. Er ligt een boek op. zoom 2 maal in op het boek en het staat opengevouwen in je scherm. Het is Lord Bathewait's Journal. Lees het goed door. Je kunt doorbladeren.

Lord Bathelwaite schrijft hierin over Gil en over de geschiedenis van de "Ark of the Covenant" en dat deze in 955 voor Christus in King Solomon's mijnen werd geplaatst door de Orde der Tempeliers. Verder vertelt hij over een mysterieuze verschijnen van deze Ark in de Sfinx in 2500 voor Christus. Je leest over Atlantis en dat de Atlantheans de "Chamber of Ages" hebben gebouwd en over de Omega Disk welke in staat is om de "Power of the Omega Stone" te ontsluiten. De Omega Stone, de Steen welke een einde zal maken aan Alle Tijden.

Tussen de twee laatste pagina's die je kunt lezen zit een Kaartje gestoken. Pak dit kaartje met je rugzak uit het boek en bekijk het in je inventory. Het is een SS lidmaatschapskaartje en dit monogram/logo heb je al eens eerder gezien. Op dat "bleep Bleep" ding, bovenop het dak van de M.A.R.V. Het logo bestaan uit 6 vogels rondom de SS.

Sluit je inventory en ook het boek en zoom uit de tafel. Draai rechtsom en loop 1 maal vooruit terug. Draai rechts en ga 1 maal vooruit en draai rechts naar de trap die omhoog naar de verdieping gaat. Ga 1 maal vooruit naar de trap en klik dan op de trap. Je loopt vanzelf de trap op en boven draai je links en ga je 2 maal vooruit. Ga rechts en dan 2 maal vooruit door de smalle gang en draai dan links. Aan de muur hangt hier een plattegrond van het Heggendoolhof in de tuin. Is dit "Mosterd na de Maaltijd"? Nee, want je zult later weer het doolhof in moeten dus neem er een paar foto's van. Draai je om en loop terug naar de trap en daal deze weer af naar beneden. Weer beneden zie je recht voor uit een dubbele deur met een "klaverblad" ornament erop. Ga 2 maal vooruit naar deze dubbele deur en klik dan op de deuren en deze schuiven open. Ga 1 maal vooruit en je bent in

Lord Bathewait's Studeerkamer:

Ga dus naar binnen en draai links. Lord Bathelwaite zit achter zijn bureau. Ga dus naar hem toe en klik op hem met je vooruitpijl. Na enig nadenken begint de Lord tegen je te praten. Hij verteld een heel verhaal over Stonehenge en over de onderlinge verbindingen tussen Chichen Itza, de Giza, Stonehenge en Aegon. Hij vertelt over het belang van dit huidige jaar, 2012. Het schijnt dat de bouwers van Stonehenge, en dat zijn niet de Druïden, een klein foutje hebben gemaakt. Ze hebben de stenen verkeerd neer gezet maar de stenen van de binnenste cirkel zullen dit jaar, dus 2012, Alignment, zijn en dat is dus de grote ramp die onze wereld te wachten staat. Hij vertelt je nog meer en hij sluit af met je te vertellen dat je zijn studeerkamer mag onderzoeken.

Als de Lord is uitgepraat draai dan naar links en klik op de ladder van de boekenkast en je klimt omhoog. Boven kun je 2 boeken openen en doorlezen. Dit zijn de boeken "Crossing Over: Celtic Christianity" en het boek "The World of Alchemy". Lees ze allebei door. In het Alchemy boek vindt je 4 bladzijden vol met Alchemie symbolen. Op de eerste bladzijde van deze 4 zie je ook het symbool 3.I dat ook staat op dat apparaatje dat je van onder de keldertrap uit de stelling hebt gepakt. Dit symbool is het "One Dram" symbool.

Op de laatste bladzijde van dit boek zie je allerlei maten en hoeveelheden. 

Dit is belangrijke informatie, dus noteer het of maak er foto's van

zoom uit om de ladder weer omlaag te klimmen en draai dan links en ga 2 keer vooruit naar de tafel aan de andere kant van de kamer. Kijk omlaag naar deze tafel. Je ziet er 5 opgerolde kaarten op liggen. 1 van deze kaarten is de juiste en deze MOET je MEENEMEN. Je kunt op elk van de 5 kaarten klikken en als je dat doet dan zul je steeds vanzelf omdraaien naar Bathelwaite en hij zegt je dan of dit de goede kaart is. Bij 4 van de kaarten zegt je dus dat het niet de juiste kaart is en dat je tijd staat te verspillen. Als je de juiste kaart te pakken hebt dan zal hij dit zeggen en dan klik je deze kaart je inventory in met je rugzak.

Heb je deze kaart, draai dan links en ga 1 maal vooruit richting de grote staande klok. Je draait vanzelf dan weer om naar Bathelwaite en hij verteld je nu dat Gil hem heeft vertelt dat je de Ark hebt gevonden (Riddle of the Sfinx deel 1) en dat Gil hem heeft opgedragen om je nu een aanwijzing te geven. Hij vertelt je dat een zeer belangrijke datum het jaar is waarin de Tempeliers de "Ark of Convenant" in Solomon's mijnen hebben geplaatst. Wel, deze datum weet je inmiddels. Dat is dus het jaar 955 voor Christus.

De Klokpuzzel

Draai terug naar de staande klok en zoen nu in op de wijzerplaat".De wijzers staan nu op 5 over 12.De kleine wijzer is de uurwijzer en de grote wijzer is de minutenwijzer.Je moet de klok dus nu op 9 uur 55 zetten.Klik op de grote wijzer, hoe je muis ingedrukt en sleep de grote wijzer dan tot op de 11 en klik om los te laten.Klik dan op de kleine wijzer, hoe weer je muis ingedrukt en sleep de kleine wijzer tot op de 10. Klik om los te laten en…..de klok draait weg en je ziet een geheime doorgang achter de klok.

Klik 1 maal vooruit, op het smalle grijze deel en je staat achter de klok en voor een ijzeren wenteltrap. Je kunt niet omhoog, dus kijk omlaag en klik op de treden van de trap en je daalt af naar beneden. Beneden draai je iets naar rechts en ga je 2 maal vooruit door het gangetje. Je komt in een kleine opslagruimte. Links staan 2 kisten en bovenop deze 2 kisten ligt een ITEM dat je MOET oppakken. Dus klik erop met je rugzak en bekijk dit ding in je inventory. Het is een zgn "Schedelbreker".

Sluit je inventory en draai naar rechts en loop vooruit naar de ton die rechts in de hoek staat. Op deze ton ligt weer een langwerpige Scrolldoos. 

Zoom in op de doos en open hem dan en pak er de Stonehenge Scroll uit en klik deze naar je inventory

zoom uit, draai je om en loop terug naar de wenteltrap en ga via de wenteltrap weer naar boven. Draai dan iets naar links en ga door de geheime doorgang terug de studeerkamer in. Loop door naar de dubbele deuren, maak deze open en loop 2 maal vooruit naar de trap. Draai links en ga naar de voordeur, open de voordeur en stap naar buiten en loop naar de Mercedes. Open de passagiersdeur en stap de auto binnen.

Je zit weer in de Mercedes achter Hump. Open je inventory en pak er de Kaart uit die je van de tafel in de studeerkamer hebt gepakt. Geef deze kaart aan Hump. Hmmm….mooie kaart zegt Hump, maar…eh…hoe zit het eigenlijk met je lidmaatschap? Berg de kaart terug op in je rugzak en pak er nu die SS kaart uit die je gevonden hebt in Bathewait's journal. Geef deze kaart aan Hump en hu wil hij je wel naar de Kelten brengen.  

NB: als je niet eerst de Kaart aan Hump geeft, maar alleen maar de SS kaart dan weigert Hump om verder te brengen. 

Je MOET eerst de kaart aan hem geven en dan pas de SS kaart.

Hoofdstuk 7: De Kelten: Deel 1

Na een ritje met de Mercedes en een vliegreis per helikopter sta je voor de ingang van een begraafplaats.

Begraafplaats

Ga vooruit naar het hek. Het hek gaat niet open. Draai naar links en kijk naar de lamp. Op de lamp zie je een witte cirkel met een spiraal er in. Het licht van de lamp werpt een reflectie van de spiraal op de stenen pilaar waaraan het hek vast zit. Draai terug naar het hek. In het hek zit een grote open cirkel met daarin een kleinere dichte cirkel. Dit lijkt wel op een Disk. Open je inventory en pak er de Zonneschijf uit die je in het Doolhof, achter Lord Bathewait's huis, van het pilaartje hebt gepakt. Klik de Zonneschijf op de kleine dichte cirkel van het hek en het rechterdeel van het hek gaat nu open.

Ga 1 maal vooruit en draai dan links. Je ziet de volle maan aan de hemel staan en links van de boom zie je een tentvormige structuur staan. Kijk weer naar de maan. Onder de maan zie je de punt van een Obelisk. Ga 3 maal vooruit richting de maan en draai dan naar links. Ga 1 maal vooruit en draai naar rechts. Je ziet een flauw lichtschijnsel. Ga 1 maal vooruit en je ziet dat dit licht afkomstig is van een lamp die boven een stenen poort hangt.

Op de pilaren van de poort zie je 3 schedels, 1 op de linkerpilaar en 2 op de rechterpilaar. 

Achter deze poort is een vijver en rondom deze vijver staan 6 grote bomen.

De Vijver met de 6 bomen

Ga nu 1 maal vooruit en je staat voor de poort. Ga nog 1 maal vooruit en je bent door de poort en staat in de vijver. Er staan dus 6 grote bomen rondom de vijver. In elke boom zit een grote Plaquette. Je hebt nu de Poort in je rug. Draai naar rechts en je ziet de eerste boom. Ga 1 vooruit naar deze boom en draai dan rechtsom. Je staat nu voor deze boom en je ziet de grote plaquette.

De afbeelding stelt St. George voor die de Draak verslaat. Het kruis is het Keltische Kruis. Kijk naar boven de plaquette. Er zit een "sigarenbandje" om de boom en in het cirkeltje zie je een afbeelding. zoom er op in en de afbeelding blijkt een vogel te zijn. Dit is dus de "Vogelboom". zoom uit en kijk nu ONDER de plaquette. Je ziet een soort Knobbel in de boom. zoom er op in. De Knobbel blijkt het evenbeeld te zijn van die Schedelbreker die je hebt gevonden in de geheime ruimte achter de klok in Lord Bathewait's studeer kamer. Open je inventory en pak die Schedelbreker eruit en klik deze nu op zijn evenbeeld in de boom en……De Plaquette valt uit de boom. De boom is hol en in de boom hangt een Skelet. Ga 1 maal vooruit de boom in en pak met je rugzak de Schedel uit de boom. Bekijk de schedel in je inventory. Op de schedel zit een ronde plaat met daarop de afbeelding van een vogel.

Ga nu naar elk van de andere 5 bomen en kijk steeds even boven de plaquette naar de afbeelding in het "sigarenbandje". Open elke plaquette met de Schedelbreker en pak dan steeds de Schedel uit de boom. Je krijgt zo dus achtereenvolgens nog de Vis schedel, de Paard schedel, de Zwaan schedel en de Zwijn schedel. In de laatste boom, de Slangen boom, zit echter geen schedel, maar je weet in ieder geval, via de afbeelding in het "sigarenbandje" dat deze 6e schedel dus de Slangen schedel moet zijn.

 • Dus pak de Vogelschedel uit de 1e boom.Draai dan links en ga 2 maal vooruit en draai rechts en je staat voor boom 2. Dit is de Visboom. 
  Open de plaquette met je schedelbreker en pak de Visschedel uit de boom.
 • Draai links, 2 maal vooruit, rechts. Boom 3. De Paardboom. Open de plaquette en pak er de Paardschedel uit.
 • Draai links, 2 maal vooruit, rechts. Boom 4. De Zwaanboom. Open de plaquette en pak de Zwaanschedel.
 • Draai links, 2 maal vooruit, rechts. Boom 5. De Zwijnboom. Openen en de Zwijnschedel pakken.
 • Draai links, 2 maal vooruit, rechts. Boom 6. De Slangboom. Maak open en……GEEN Slangschedel.
 • Draai links en ga 2 maal vooruit richting de poort en draai rechts.

Je staan nu dus in de vijver en recht voor de poort. Het wordt nu moeilijk. Draai je om zodat je de poort in je rug hebt en je kijkt naar de Maan, tussen Boom 3 en 4. Tussen elke 2 bomen gaat er een pad verder het gebied in en je zult over al deze paden moeten gaan. Ga nu eerst 1 maal vooruit naar het midden van de vijver en draai dan naar links zodat je kijkt naar de over tussen de bomen 4 en 5. Ga naar deze oever en volg dan dit pad 7 maal vooruit en je bent bij een plaggenhut.

Je staat dus op een splitsing van paden, voor de hut. Er gaat een pad naar rechts en naar links. Ga 1 maal vooruit over het pad dat naar links voor de hut langs loopt. Draai dan naar rechts en je ziet de ingang van de hut. Door de ingang kijk je de hut in en je ziet er een behaaglijk vuur branden. We gaan echter NU niet de hut binnen. Dat heeft pas zin als je ook de 6e schedel, de Slangschedel, hebt gevonden. Draai terug naar links en volg het pad 2 maal vooruit en draai dan iets naar links en volg het pad verder 4 maal vooruit. Je ziet een open plek met een cirkel van 4 rechtopstaande stenen. Ga nog 1 maal vooruit en je staat midden in de cirkel. Op elke steen zie je lijnmarkeringen. Kijk omlaag naar de grond. Voor elke steen ligt een kleine ronde steen met een rond gat erin. Noem deze plek "Plaats 1" en volg het pad terug naar de ingang van de hut.

Als je terug bij de ingang van de hut bent ga dan nog 1 maal vooruit en draai links en volg het pad dan 2 maal vooruit, rechts en 2 maal vooruit. Weer een open plek. Nu met 7 rechtopstaande stenen met Lijn markeringen erop. Tussen de stenen ligt er steeds een kleine ronde steen op de grond. Noem dit "Plaats 2".

Ga terug naar de splitsing voor de hut. Op de splitsing staat een oude stenen oven. Links van de oven gaat het pad terug naar de vijver. Volg dit pad dus terug naar de vijver en ga tot midden in de vijver. Kijk naar de poort en draai dan naar links zodat je kijkt naar de oever tussen de bomen 1 en 2. Ga 1 maal vooruit en je bent daar. Volg dit pad 7 maal vooruit naar de volgende open plek. Hier staan weer 7 rechtopstaande stenen in een cirkel en voor elke steen ligt weer een kleine ronde steen. Noem dit "Plaats 3" en ga terug naar de vijver.

Ga nu naar de oever tussen boom 5 en 6 en volg dit pad 5 maal vooruit. Weer een open plek en hier staan 3 rechtopstaande stenen en voor elke steen ligt weer een kleine ronde steen. Noem dit "Plaats 4" en ga terug naar de vijver.Ga nu naar de oever tussen de bomen 2 en 3 en volg dit pad 5 maal vooruit naar de open plek waar 5 rechtopstaande stenen in een cirkel staan. Hier liggen een hele bende van die kleine ronde stenen met gat op de grond. Noem dit "Plaats 5"

Terug naar de vijver en ga nu naar de oever tussen de bomen 3 en 4. Volg dit pad nu 8 maal vooruit en je staat voor de "Obelisk". Wel, dit is dus geen Obelisk maar een Toren en je staat voor de voetbrug. Ga nog niet over de brug naar de toren maar draai naar links en ga 1 maal vooruit naar de muur en draai dan rechts. Je staat nu voor een dicht hek en achter dit hek zie je een kleine begraafplaats. Je kunt het hek niet openen. Draai je linksom en loop 1 maal vooruit langs de muur, draai dan iets naar links en volg het pad 2 maal vooruit en je staat dan terug voor het pad dat links naar de toren gaat en rechts terug naar de vijver. 

Ga naar rechts 2 maal vooruit. Voor je is nu een Y-splitsing. De linker kant gaat terug naar de vijver. Ga dus de rechterkant op en wel 4 maal vooruit en je bent weer op een open plek en hier staan weer 3 rechtopstaande stenen met 4 kleine ronde stenen op de grond. Noem dit dus "Plaats 6". nVolg nu de paden terug naar de voetbrug van de toren.

Toren:1e keer

Ga 2 maal vooruit over de brug en klik dan op de ladder en je klimt omhoog naar de deur van de toren. 

 Kijk omlaag en klik op de deurkruk om de deur te openen en ga 1 maal vooruit naar binnen. Je bent op de:

1e verdieping:  

Draai iets naar rechts. Je ziet een nis met daarin een brandende kaars en een roodomrande cirkel waarin je een kruis ziet. Ga 1 maal vooruit en bekijk deze roodomrande cirkel. In de rode rand zie je 6 vogels. Net als op dat logo op je SS kaart en op dat "Bleep Bleep" apparaat boven op het dak van de M.A.R.V. Draai je om en kijk naar de vloer. Je ziet licht door de kieren tussen de planken schijnen. Blijkbaar is er nog een verdieping onder je voeten. Maar hoe daar te komen?. Kijk recht vooruit en ga 1 maal vooruit naar de trap. Draai rechts en klik op de traptreden en je klimt omhoog naar de:

2e verdieping:  

Het is hier een beetje donker. Dit is een opslag ruimte. Draai je om en je ziet nu een ladder. 

Kijk omhoog langs de ladder en klik dan je vooruitpijl en je klimt de ladder op en komt op de:

3e verdieping: 

Dit is de "gebedsruimte". Je staat voor een raamnis en er hangt een Keltisch Kruis voor dit raam. Links staan 3 brandende kaarsen en rechts 2. Kijk omlaag. Er ligt een rood boek op de grond en er staat weer een kruis op de kaft. Je kunt er niets mee, dus draai je om en klik op de volgende ladder en je klimt naar de:

4e verdieping:  

Dit is weer een opslagruimte. Draai je om en kijk omhoog langs de volgende ladder en klim deze op naar de:

5e verdieping:  

Dit is de "eetkamer". Draai links. Een raam en onder het raam staat de eettafel. Ga 1 maal vooruit en kijk weer omlaag en je bent ingezoomd op de tafel. Er staat een kelk gevuld met rode wijn op de tafel en voor deze kelk zie je 3 spiraalvormige cirkels. Op deze cirkels ligt o.a een opgerolde Scroll. zoom in op deze scroll en hij komt in je scherm te staan.

Links op de scroll zie weer dat SS logo maar het gaat om het rechterdeel. NEEM ER FOTO's van. Op het rechterdeel van de scroll zie je de 6 dieren afbeeldingen van de Schedels uit de bomen rondom de vijver. Boven elk dier zie je een symbool. Je hebt deze symbolen allemaal al eerder gezien. Elk dier heeft dus een eigen symbool. LEER DIT. Je kunt deze scroll niet meenemen maar je moet weten welk symbool bij welk dier hoort, dus neem er foto's van. Klik de vooruitpijl om de scroll terug op de tafel te plaatsen en draai je dan linksom en ga naar de ladder. Klim ook deze ladder op en je komt op de: 

6e verdieping: De Alchemie kamer: 

Ga vooruit naar de halfronde werkbank en kijk omlaag. Er staan 7 standaards op de tafel, 5 links en 2 rechts. Op elke standaard zie je een symbool en op 4 standaards staat een schaal met een poeder erin. Verder staat er een fles op de tafel, een kistje met daarop een schedel en liggen er twee losse hoopjes poeder op. Ook ligt er zo'n MAATLEPELTJE op de tafel. Pak deze op met je rugzak en bekijk het in je inventory. Het blijkt dat je er twee op hebt gepakt en op de ene zie je het "One Ounce" symbool en op het andere het "One Scruple" symbool. ( dit weet je uit die ene bladzijde uit het boek in de boekenkast van Lord Bathewait's studeerkamer).

Je hebt nu dus 3 van deze lepeltjes want je had al het "One Dram" lepeltje. 

Draai je om en klik nu op de laatste ladder om deze ook nog op te klimmen.

 Bovenaan de ladder stoot je je hoofd tegen het dichte luik van de:

7e verdieping:  

Klik een paar keer op het luik. Het luik wordt dan open gedaan en de priester steekt zijn lelijke kop door het luik en hij gilt tegen je dat je op moet rotten en smijt het luik weer dicht. Klop weer een paar keer op het luik en weer doet de priester het open en weer zegt hij je om op te rotten. Je mag van hem de 6e verdieping niet op.

Wat nu? Je zult even een list moeten verzinnen en deze list is om nu eerst maar even terug te reizen naar het huis van Lord Bathelwaite. Dus daal alle ladders weer af tot op de 2e verdieping en daal dan, links in de hoek, de stenen trap af naar de 1e verdieping en ga naar de nog openstaande deur. Kijk omlaag naar de voetbrug en klik de vooruitpijl en je daalt weer omlaag de buiten ladder af. Draai je om en loop over de voetbrug en volg het pad terug naar de Vijver. Steek door de vijver naar de poort aan de overzijde en volg het pad dan terug naar het buitenhek van de Begraafplaats. Loop door het hek en klik dan nog éénmaal de vooruitpijl. Je hoort het hek achter je dichtvallen en Hump komt eraan in de helikopter. De helikopter pikt je op en je vliegt terug en je komt weer aan bij het huis van Lord Bathelwaite in de Mercedes.

Stap uit de Mercedes en draai je dan gelijk terug om en stap weer in de Mercedes. Geef aan Hump weer eerst die kaart die je uit Lord Bathewait's studeerkamer hebt gepikt, plaats deze dan weer terug in je inventory en geef dan weer de SS kaart aan Hump en hij brengt je gelijk weer terug naar de Begraafplaats.

Hoofdstuk 7: De Kelten: deel 2:

De Slangschedel vinden

Loop weer naar het hek en maak dit weer open met je Zonneschijf. 

Volg het pad weer naar de vijver en steek door de vijver over naar de oever tussen boom 3 en 4 en volg het pad weer naar de Toren. 

Toren 2e keer

Ga over de voetbrug, klim de buitenladder op, open de deur en ga naar binnen. Klim weer helemaal naar boven naar de 5e verdieping en kijk dan weer omhoog naar het luik van de 6e verdieping en zie…..het luik is nu open, dus klim omhoog en je komt op de:

7e verdieping: Slaapkamer. 

In de raamnis staat een telescoop. Ga vooruit naar de telescoop en klik dan op de achterkant (het oculair) van de telescoop. Je kijkt nu door de telescoop en opeens zie je de Priester verschijnen. Hij heeft zich verstopt achter boom 5 bij de vijver en hij staat nu op het pad dat vanaf de vijver naar de hut gaat. Dan verstopt de priester zich weer achter boom 5. Je bent vanzelf weer uit de telescoop. Draai je linksom. Je kijkt nu naar de achterzijde van het bed en je ziet een touw hangen aan de bedpaal. Kijk omlaag. Er hangt een sleuteltje aan het touw. Klik erop met je rugzak om dit sleuteltje in je inventory te plaatsen. Draai dan door naar links en ga 1 maal vooruit naar het tafeltje, draai iets naar links en zoom in op de tafel. Open de lade in dit tafeltje en pak er het Maatlepeltje uit. In je inventory zie je dat dit de "One Pinch" maatlepel is.

Sluit de lade en klik nu op het grote Rode boek dat op de tafel ligt. Blader door dit boek. Het bevat, als ik goed heb geteld, 34 rechterpagina's en op al deze pagina's zie je een aantal symbolen. Er staan twee symbolen in het rode deel van de pagina en rechtsboven zie je ook een symbool. Linksonder zie je steeds een afbeelding van een steen met lijnmarkeringen erop. Dit soort stenen heb je dus ook gezien op de 6 open plekken die ik je "Plaats 1 t/m Plaats 6" heb laten noemen

NB: Zoals gezegd, er zijn 34 van deze pagina's en maar 6 ervan zijn belangrijk. Er zijn immers 6 Dierschedels. Maar je weet op dit moment niet welke 6 pagina's voor jouw van belang zijn. Je moet eerst meer informatie hierover vergaren en dan later hier terugkomen. Om later problemen te voorkomen kun je nu het beste een SAVE AS save maken. Noem deze Save As game zoiets als "Toren Rode Boek" en OVERSCHRIJF DEZE SAVE NOOIT. Het kan namelijk zo zijn dat je straks die priester niet meer uit deze kamer kunt krijgen en omdat je toch dan dit boek goed moet bestuderen kun je dan gewoon op dat moment saven en dan deze SAVE AS "Toren Rode Boek" even laden zodat je het boek toch weer kunt bekijken.

Zoom uit het boek en dan uit de tafel. Draai je rechtsom. Je ziet nu het andere raam. Kijk omhoog. Boven je hoofd hangt de toren bel en het belkoord hangt voor je neus. Aan het belkoord hangt een ronde metalen schijf. Klik op deze schijf en je luidt de bel. De bel slaat 1 keer. Draai je om en loop weer naar de telescoop en kijk er weer door. Weer zie je de priester verschijnen en weer kijkt hij naar je en dan verschuilt hij zich weer achter de boom en ben je weer uit de telescoop. Draai je om en loop naar het ladderluik en klik dan in het luik en je daalt af naar de 6e verdieping.

Goed, daal nu verder af naar de 1e verdieping en ga daar weer ion de deuropening staan en kijk omlaag en klik weer vooruit naar de voetbrug en je daalt de buitenladder weer af. Draai je om en loop 2 maal vooruit over de voetbrug en draai naar rechts. Ga 1 maal vooruit naar de muur en draai naar rechts. Weer sta je nu voor dat gesloten hek van de kleine begraafplaats. Kijk goed naar dit hek. Het slot zit aan de linkerkant. Open je inventory en pak er de sleutel uit die je aan het bed in de torenslaapkamer hebt gevonden. Klik dit sleuteltje op het slot van het hek en het hek gaat open. Ga 1 maal vooruit naar binnen. Er staan een stuk of 10 grafzerken op dit kerkhof en helemaal achterin staat een eenzame hoge zerk met daarop het Gouden Keltische Kruis. Je kunt elke grafzerk bekijken en op elke zerk staat een naam. Deze namen zijn een grapje van de makers van dit spel. Het zijn namelijk hun namen. Loop naar de achterste zerk, kijk omhoog naar het kruis en zoom er op in. Pak het Gouden Keltische Kruis met je rugzak. Draai je om en ga nu terug naar de Toren en ga weer over de voetbrug en beklim weer de buitenste ladder en open de buitendeur. Ga naar binnen.

Toren 3e keer:

1e verdieping:  

Ga naar de nis, rechts, met de brandende kaars en de rood/witte cirkel met het kruis erin. zoom in op de rood/witte cirkel en pak het Gouden Keltische Kruis uit je inventory en klik deze op het kruis in de cirkel. Dit blijkt dus een sleutelgat te zijn en het Gouden Kruis de sleutel. De onderste treden van de stenen trap schuiven nu in en de er wordt een luikgat zichtbaar waarin een ladder is naar de onderste torenkamer. Klik in het laddergat en je daalt af naar

Geheime Kamer:

 Kijk rond. Er zijn 6 grote stenen platen aan de muur en aan elke plaat zit een schap. Op 5 van de schappen staat een Rood Boek. Op elk van de 6 stenen hangt een groot Zwaard boven het schap. Op 1 schap staat geen rood boek maar een Zwaard. zoom in op elk boek. Op de kaft van elk boek staat een Dier. Het zijn dus de dieren van de Dierbomen en de Dierschedels. Elk boek is dus gerelateerd aan een dierschedel. Je vindt: het Visboek, het Paardboek, Het Zwaanboek, Het Vogelboek en het Zwijnboek. Het Slangboek is er niet. Op dat schap staat echter een Zwaard

Wat moet je nu doen:

Open elk van de 5 boeken.In elk boek zie je een heleboel rechterpagina's en op elk van deze pagina's zie je een tekening.Al deze tekeningen stellen de 6 OPEN PLEKKEN voor, rondom de vijver. Je weet dat op elk van deze open plekken rechtopstaande stenen staan die daar een formatie vormen. Op deze tekeningen zie je dus deze rechtopstaande stenen als cirkeltjes. Elk cirkeltje (steen) heeft een symbool. De meeste symbolen herken je niet.Maar in elk boek zie je steeds 1 tekening waarin je in ELK cirkeltjes (stenen) de diersymbolen herkent die je hebt gezien op de Scroll die je hebt gevonden op de eettafel op de 5e verdieping van de toren.

Teken deze tekening uit elk boek na. Deze open plek hoort bij het dier van het boek. Herken die open plek. Dus benoem deze open plek. Dus voor het visboek is dat Vis = Plaatst 4.  Dat moet lukken met mijn beschrijving van de 6 open plekken erbij (zie Hoofdstuk 7 deel 1).

Je krijgt zo dus 5 tekeningen, van elke open plek 1, en je hebt dus zo aan elk dier een openplek gekoppeld.Bekijk dan elk van deze 5 tekeningen nog eens goed. Zoek op deze tekeningen dan steeds naar het cirkeltje (steen) waarin dan het SYMBOOL van het dier staat van het dierboek waaruit de tekening komt. Dat cirkeltje (steen) is dan op die openplek de Steen voor dat dier. MARKEER DEZE STEEN OP JE TEKENINGEN. Je moet straks NAAR deze stenen toe om ze nader te bekijken.

 

Het Slangboek is hier niet. Dus je krijgt geen Slang Openplek tekening.

 

Heb je dit allemaal gedaan ga dan naar het Schap waarop GEEN Boek ligt. Hier hoort dus eigenlijk het Slangboek te liggen. Ga voor het schap staan maar zoom er niet op in. Kijk omhoog en zoom in op het Zwaard. Neem dit Zwaard mee, dus klik erop met je rugzak.Zoek de ladder op en klim terug naar de 1e verdieping. Verlaat de toren via de buitenladder.

We weten nu voor 5 van de dierschedels welke Open plek (Plaats 1 t/m 6) bij de schedel hoort maar voor de Slang weten we dat nog niet. Waar heb je toch ook alweer eerder een SlANGENBOEK gezien? Juist, in de kelder van Lord Bathelwaite. Je moet nu dus terug naar Lord Bathewait's huis. Dus ga naar de vijver, steek door de vijver over naar de poort, ga door de poort en volg het pad terug naar het buiten hek. Stap door het hek naar buiten en klik dan weer je vooruitpijl en je wordt weer opgepikt door Hump met de Helikopter en Hump levert je weer af bij het:

Huis van Lord Bathelwaite:

De Slangschedel:

Stap uit de Mercedes en ga naar de voordeur. Klik op de voordeur om deze te openen en stap naar binnen. Ga 1 maal vooruit en draai links en ga naar de kelderdeur achter de trap. Open de kelderdeur en ga 2 maal vooruit de keldertrap af. Draai links, 1 maal vooruit, links en weer 1 maal vooruit, links en…..je staat weer voor de stelling onder de keldertrap en daar ligt ie nog…het SLANGENBOEK. zoom er 2 maal op in en zoek in dit boek dus de tekening van de Open Plek 1 waarop je in de alle cirkels (stenen) dan weer de Diersymbolen ziet staan. Teken deze tekening na en markeer op de tekening de Slangsteen

Zoom 2 keer uit. Nu nog de Slangschedel vinden. Weet je nog dat je hier door het doolhof bent gegaan? Ik heb het je toen niet verteld, maar wellicht ben je toen zo opmerkzaam geweest dat je hebt gezien dat er op diverse plaatsen beelden staan tussen de heggen. Sommige van deze beelden stellen een Krijger voor met een Zwaard in zijn hand. Er is in het doolhof echter 1 Krijgerbeeld ZONDER ZWAARD. Dat beeld moet je nu dus vinden. Dus je moet het doolhof weer in. Je kunt via de voordeur naar buiten en dan linksom het huis naar het doolhof gaan, of je kunt via het kelderluik naar buiten. Zie maar, maar ga naar de ingang van het Doolhof.

Doolhof. De Krijger zonder Zwaard:

Volg eerst de route tot bij het Conservatory. Als je daar dan uit het doolhof komt dan draai je je gelijk weer om naar het doolhof en ga je de LINKERGANG in. Volg dan deze route: 2 maal vooruit, links, 3 maal vooruit, links, 2 maal vooruit, links, 2 maal vooruit, rechts, 1 maal vooruit, rechts, 2 maal vooruit, rechts, 2 maal vooruit, links en je staat voor de KRIJGER ZONDER ZWAARD.

Open je inventory, pak het Zwaard eruit en geef deze aan de krijger (Rechterhand, dat is voor jouw dus links). Je doorboort de Krijger en deze schuift achteruit. Ga, rechts van de krijger, 1 stap vooruit. Je staat nu in een brede graslaan welke aan alle kanten is omsloten door hoge heggen. Ga 6 maal vooruit en je bent bij een groot rotsblok met een houten deur erin. Klik op de deurhendel en de deur gaat open. Ga naar binnen en helemaal naar achteren en…..Daar staat ie….De SLANGSCHEDEL. zoom in op de schedel en plaats hem in je inventory. 

Klik dan op de opgerolde scroll. Op de scroll zie je een uitleg van de "Chemieoven" in de Hut achter de vijver op de Begraafplaats. Je leest er ook de naam op van een verre voorvader van de Lord. zoom een paar keer uit en draai je om en loop deze donkere kelder weer uit en ga terug naar de Krijger. Stap het Doolhof weer in. Je krijgt nu vanzelf het Zwaard terug en de krijger schuift terug op zijn plek. Stop het Zwaard terug in je inventory en sluit je inventory. Draai links en volg de route nu weer helemaal terug naar de ingang van het doolhof en ga dan terug naar de Mercedes voor het huis. Stap de auto binnen en geef aan Humpy Dumpy eerst weer de kaart en dan de SS kaart en hij brengt je terug naar de Kelten.

Hoofdstuk 7: De Kelten:

deel 3: De Alchemiepuzzel

Bij aankomst ga je weer naar het hek en open je het hek weer met je Zonneschijf. Ga naar de vijver en dan naar de oever tussen boom 4 en 5. Volg het pad naar de Ingang van de Hut en ga 1 maal vooruit de hut binnen. Je staat dan voor het vuur. Achter het vuur zie je een grote boomstronk staan. Ga, rechts van het vuur, 2 maal vooruit, draai dan iets links en kijk omlaag en zoen in op de boomstronk. Bekijk het even op je gemak.

Op de boomstronk zie je een grote, rond, metalen plaat.Achter deze grote ronde metalen plaat staan 6 SCHEDELHOUDERS op elk van deze houders zie een diersymbool staan.Midden in de grote ronde metalen plaat zit een rond rooster. Je kunt er op in zoomen en dan zie je ook een schuif die je heen en weer kunt klikken. Zoem weer uit dit rooster.Pak nu, één voor één, de 6 dierschedels uit je inventory en klik ze dan steeds op de juiste Schedelhouder. Als je deze 6 houder nummert als, van links naar rechts, 1, 2, 3, 4, 5, 6, dan komt op:
 • Houder 1 de Vogelschedel
 • Houder 2 de Paardschedel
 • Houder 3 de Slangschedel
 • Houder 4 de Zwijnschedel
 • Houder 5 de Zwaanschedel
 • Houder 6 de Visschedel.
Als je alle zes schedels hebt geplaatst, zoom dan, één voor één, in op de schedels en klik dan op het ronde metalen dierplaatje van elke schedel om deze te openen. In elke schedel, behalve in de Paardschedel, zit een gekleurd poeder.
 • de Vogelschedel bevat Sintels (cinder)
 • de Paardschedel is leeg.
 • de Slangschedel bevat Vermiljoen (cinnabar)
 • de Zwijnschedel bevat Sulfaat (sulfer)
 • de Zwaanschedel bevat Zee Zout (sea salt)
 • de Visschedel bevat Kwik (mercury)

Ik weet het, ik loop hiermee nu op de zaken vooruit. Je weet nu helemaal nog niet wat elk poeder is. Ik leg straks uit hoe ik dit weet.

De symbolen voor deze stoffen kun je vinden in het Alchemieboek in de boekenkast in de studeerkamer van Lord Bathelwaite.

De bedoeling is dat je, met de juiste hoeveelheden van elk poeder, de STONEHENGE OMEGA DISK gaat maken. Maar Louis, hoezo hoeveelheden. Welke hoeveelheden van welk poeder dan? Hoor ik je nu vragen. Om daar nu achter te komen moet je nu eerst naar elk van de 6 open plekken, dus naar elk van de "Plaats 1 t/m Plaats 6" plekken. Om daar dan steeds de Diersteen te bekijken en deze dan nauwkeurig, met alle streepjes op de juiste plaats, na te tekenen. Op elk van de 6 dierstenen zie je dan een aantal streepjes staan. Deze kennis heb je dan nodig om in het Rode Boek op de 7e verdieping van de toren achter de juiste hoeveelheden te kunnen komen. Voor de routes naar deze 6 open plekken verwijs ik je naar Hoofdstuk 7 deel 1

Dus zoom nu maar helemaal uit en draai je om en verlaat de hut (de schedels blijven hier nu achter). Zodra je de hut verlaat hoor je de Torenbel 3 keer slaan. Goed, ga nu eerst naar :

Plaats 1. Zoek hier dus de Slangsteen op (kijk op je tekening waar deze staat)Teken de steen nauwkeurig na en noem de tekening Slangsteen. Teken dus alle streepjes na en plaats ze op de juiste plek

Ga naar Plaats 2, zoek hier de Zwaansteen en teken de steen weer nauwkeurig na. Ga naar Plaats 3 en zoek daar de Zwijnsteen en teken het na. Ga naar Plaats 4 en teken daar de Vissteen na. Naar Plaats 5 om de Paardsteen na te tekenen.En dan naar Plaats 6 en teken daar de Vogelsteen na.

Als je alle 6 de dierstenen nauwkeurig hebt nagetekend dan ga je naar de toren. Klim via de buitenste ladder omhoog, open de deur en stap de 1e verdieping binnen. Ga naar de nis, rechts, en pak het Gouden Keltische Kruis terug uit de rood/witte cirkel. Hierdoor komen die onderste traptreden weer naar buiten Klim nu naar de 6e verdieping. Kijk omhoog langs de ladder die naar de 7e verdieping gaat. Shit....het luik is weer dicht. Klim omhoog en klop weer een paar keer op het luik. De priester is terug in zijn slaapvertrek en hij zegt weer dat je op moet rotten. Je moet echter naar dat Rode Boek op het tafeltje in zijn kamer. Dus je moet nu die list weer uithalen. Dus verlaat de toren en reis even terug naar het huis van Lord Bathelwaite.

Weer bij Lord Bathewait's Huis:

Nu je toch weer hier even terug bent, kun je best even je geheugen gaan opfrissen. Ga via de voordeur naar binnen en ga de studeerkamer van de Lord binnen (dubbele deuren met het klaverblad erop). Ga in de studeerkamer links naar het bureau en draai dan links en klik op de ladder. Je klimt weer naar boven tegen de boekenkast. Klik dan op het, staande, Alchemy Boek en bekijk weer die 4 pagina's met de symbolen. Bekijk nu vooral de 3 pagina's met de Materials Symbolen er op. Teken al deze symbolen na of maak foto's van deze 3 pagina's. Je moet een aantal, 6 om precies te zijn, straks in de het Rode Boek weten te herkennen. Heb je dit, verlaat dan het huis weer en ga de Mercedes weer in en laat je door Hump terug brengen naar de Kelten.

Weer in deToren

7e verdieping

Ga weer naar de 6e verdieping van de Toren en kijk omhoog en.....Het luik is nu weer open en je kunt de slaapkamer in, dus doe dit

NB: Het kan zijn dat het niet lukt om de priester de 2e keer uit zijn slaapvertrek te jagen. Als je bent terug gekeerd op de 6e verdieping na die "list" te hebben gedaan en het luik zit dan nog steeds dicht, dan heb je gladde pech. Het enige dat je dan nog kunt doen is om dan te saven en om dan die eerdere SAVE AS save in te laden. Je weet wel, die SAVE AS die ik je heb aangeraden de eerste keer dat je in het slaapvertrek was. Je kunt dan alsnog dat Rode Boek bestuderen.

Ga naar de tafel en open weer het Rode Boek:

Op elke pagina in dit boek staat, linksonder, een afbeelding van een rechtopstaande steen en op deze steen zie je dan steeds het aantal streepjes. Dit zijn dus de rechtopstaande stenen op de 6 open plekken rondom de vijver.Ook zie je op elke pagina, in de rechtsboven hoek, een symbool staan. Dat zijn dus de Materialssymbolen en ze staan dus voor een bepaald Chemisch Element. Deze symbolen heb je dus ook gezien in het Alchemyboek in de boekenkast van Lord Bathelwaite, op de 3 Materials pagina's van het Alchemyboek.

In het rode vlak, van elke pagina, zie je steeds 2 dikke symbolen staan. Deze twee symbolen geven de HOEVEELHEID aan die je van het Chemische Element nodig hebt. Deze Symbolen zijn dus de Weight Symbolen uit het Alchemyboek. En 4 van deze Symbolen herken je wel, want die staan ook op de 4 maatlepeltjes die je in je inventory hebt staan. Je hebt dus de "One Ounce Lepel", de "One Dram Lepel", de "One Scruple Lepel" en de "One Pinch Lepel" in je bezit. Op de Apothecary Measurments pagina van dat Alchemyboek kun je lezen hoe je met deze 4 lepels "One Pound" of "One Pint" moet maken.

Goed wat moet je nu hiermee:

Pak je tekeningen van de 6 Dierstenen uit de 6 open plekken erbij.Zoek nu in dit boek naar de pagina's waarop je, linksonder, deze stenen ziet staan. Je zoekt dus steeds de pagina waarop je de Vissteen, de Slangsteen, de Zwaansteen, de Vogelsteen, de Zwijnsteen en de Paardsteen in de linkerbeneden hoek ziet staan. Je moet hiervoor dus steeds goed het aantal, en de plaats, van de STREEPJES op de stenen vergelijken met je eigen tekeningetjes van deze 6 stenen. Kijk dan welk Element Symbool er in de rechtsbovenhoek staat en kijk welke Hoeveelheids symbolen er op die pagina staat. NOTEER DIT ALLES NETJES in een grafiekje. Je komt dan tot deze conclusie
 • Paardschedel (zou) Kristal bevatten en je hebt er 2 Scruples + 1 Ounce van nodig
 • Slangschedel bevat Cinnabar (vermiljoen) en je hebt er 4 Dram + 2 Pinch van nodig
 • Visschedel bevat Mercury (kwik) en je hebt er 4 Scruples + 1 Pint van nodig. (1 Pint = 1 Ounce +4 Dram).
 • Vogelschedel bevat Cinder (sintels) en je hebt er 1 Pint + 3 Pinch van nodig
 • Zwaanschedel bevat Sea Salt (Zeezout) en je hebt er 1 Pound + 2 Ounce van nodig. 1 Pound is dus 12 Ounce.
 • Zwijnschedel bevat Sulfur (sulfiet/Sulfaat) en je hebt er 1 Pinch+1 Dram van nodig

Is dit je allemaal nog niet duidelijk dan helpen de volgende serie afbeeldingen je wellicht om het te verduidelijken:

Als je dit nu allemaal uit het Rode Boek hebt gededuceerd en alles hebt opgeschreven, dus welk poeder er in welke schedel zit en welke hoeveelheden je van elk poeder uit de schedels moet pakken, zoom dan helemaal uit en ga de ladder af terug naar de:

De Stonehenge Omega Disk "Bakken":

6e Verdieping: Zoem hier weer in op de halfronde werktafel. Je weet dus al dat er in de Paardschedel helemaal geen wit Kristal zit. De Paardschedel is leeg. Hier op deze werktafel staan dus 7 houders en op 5 er van staat een schaaltje. Op elke houder zie je zo'n Chemisch Element symbool en sommige er van herken je wel. Op de linkerkant van de tafel staan 5 houders en op de 3e houder, van af links, staat geen bakje maar daar staat wel het Kristal Symbool op. Voor deze houder staat een schaaltje met wit poeder er in. Dat witte poeder is dus het Kristal dat eigenlijk in de Paardschedel had moeten zitten. Zoem in op dit schaaltje. Je weet dat je 2 Scruples + 1 Ounce van dit kristal moet hebben. Je kunt nu echter maar 1 Scruple en 1 Ounce meenemen. Dus je zult hier nog een keer terug moeten komen voor nog 1 Scruple. Pak dus de 1 Scruple Lepel uit je inventory en vul deze met het Kristal en plaats de volle lepel terug in je inventory. Pak dan de 1 Ounce Lepel en vul deze ook met het Kristal en plaats de volle lepel terug in je inventory. Zoem uit

HUT

Daal af naar de 1e verdieping en dan via de buitenladder naar de voetbrug en volg het pad terug naar de vijver. Ga via het pad tussen boom 4 en 5 naar de hut en ga de hut binnen en naar de schedels achter het vuur op de boomstronk. Zoem in op het rooster in de grote ronde plaat. Pak de volle 1 Schruple lepel uit je inventory en klik deze op het rooster. Verzeker je ervan dat de lepel leeg is en zet hem terug in je inventory. Pak de volle 1 Ounce lepel en ledig deze ook op het rooster. BLIJF IN GODSNAAM AF VAN DE SCHUIF. ANDERS KUN JE OPNIEUW BEGINNEN.

Zoem uit het rooster en uit de boomstronk. Je hebt echter nog 1 Scruple met Kristal nodig. Dus ga terug naar de 6e verdieping van de toren, vul daar weer je 1 Scruple Lepel met het kristal en keer terug naar de hut. Zoem weer in op het rooster en ledig je 1 Scruple Lepel weer en zoom uit het rooster. Je hebt dus nu 2 Scruple + 1 Ounce Kristal door het rooster gesmeten. De Paardschedel is hiermee klaar.

Wel, dit moet je dus nu ook gaan doen met de poeders uit de overige 5 schedels. Deze hele procedure heb je uitgelegd gezien op die scroll die in de schuur ligt waar je ook de Slangschedel hebt gevonden. Dit is dus echt een heel nauwkeurig werkje en je mag je ABSOLUUT niet vergissen. Zorg er ook voor dat je nooit op die schuif van het rooster klikt. Dan kun je namelijk helemaal opnieuw beginnen en moet je ook weer 2 keer heen en weer naar de toren voor het kristal. En denk er ook om dat de Dram Lepel en de Scruple Lepel erg op elkaar lijken. Vergis je dus niet hierin.

Ik leg de procedure even voor je uit aan de hand van de Vogelschedel.

Ik zeg je nogmaals dat de Dram Lepel en de Scruple lepel erg op elkaar lijken. Het is heel makkelijk om deze 2 lepels door elkaar te halen  Je moet dus 1 ounce + 4 drams + 3 pinches van het poeder uit de Vogelschedel halen en door het rooster gieten. Dit doe je als volgt:

 • Pak de 1 ounce lepel uit je inventory. De lepel zit dan vast aan je cursor.
 • Zoem in op de Vogelschedel en open de ronde metalen plaat.
 • Klik je lepeltje op het poeder en overtuig je ervan dat het poeder dan in het lepeltje zit.
 • Zoem uit de schedel.
 • Zoem in op het Rooster.
 • Klik je lepeltje op het rooster en overtuig je ervan dat het leeg is.
 • Berg nu de 1 ounce lepel op en pak de 1 dram lepel uit je inventory.
 • Zoem uit het rooster.
 • Zoem in op de Vogelschedel.
 • Open de ronde plaat.
 • Klik lepeltje op poeder.
 • Zoem uit de schedel.
 • Zoem in op het rooster leeg de lepel op het rooster. Herhaal dit nog 3 keer met deze 1 dram lepel.
 • Nadat je dan zo 4 dram door het rooster hebt gegoten berg je de dram lepel op en pak je de 1 pinch lepel en herhaal je dit gedoe tot je ook 3 pinch door het rooster hebt gegoten.
 • Berg je lepel weer op en zoom uit het rooster.
 • Je hebt dan nu uit de Vogelschedel 1 ounce + 4 dram + 3 pinches poeder door het rooster gegoten.
 • Doe dit nu vervolgens ook zo met de overige 4 schedels.

Dus: Pak uit de overige 4 schedels:

 • Slangschedel: 4 dram + 2 pinch
 • Zwijnschedel: 1 pinch + 1 dram
 • Zwaanschedel: 14 ounces
 • Visschedel: 4 scruples + 1 ounce + 4 dram

Nogmaals, het is een nauwkeurig werkje. Tel steeds goed het aantal lepels dat je nodig hebt en overtuig je ervan dat je steeds het juiste lepeltje gebruikt. Voor de Zwaanschedel geldt dus dat je dus alleen 14 maal 1 ounce uit de schedel moet pakken omdat 14 ounce = 1 pound + 2 ounce.

Heb je uiteindelijk het allerlaatste lepeltje poeder door het rooster gegooid, berg dan de lepel op die je op dat moment nog in je hand hebt, zoom uit het rooster en dan uit de boomstronk en draai je linksom naar het vuur. Klik met je vooruitpijl op het vuur en je pakt een Brandende Tak uit het vuur. Houd deze brandende tak vast en draai terug naar de boomstronk en zoom weer in op het rooster. Klik de brandende tak op het rooster en………..Als je nu alles goed hebt gedaan en je hebt de juiste hoeveelheden van elk poeder door het rooster gegooid dan wordt nu de STONEHENGE OMEGA DISK gebakken en krijg je deze in je inventory.

Heb je foutjes gemaakt met de poeders dan……..GA JE DOOD. Je sterft dan de Verbrandingsdood. Je kan me geloven of je kan me niet geloven, maar de door mij vermelde hoeveelheden van elk poeder dat je uit de schedels moet halen kloppen echt. Ga jij hier dus dood DAN LIGT DAT AAN HET FEIT DAT JIJ JE HEBT VERGIST. Je hebt dan waarschijnlijk eens een keer de 1 Dram gebruikt terwijl je de 1 Scruple had moeten gebruiken.

Is het gelukt, dan heb je dus de Stonehenge Omega Disk te pakken en ben je hier klaar. Verlaat de Hut, ga naar de vijver en door de vijver naar de stenen poort en volg dan het pad terug naar de uitgang en zoek de Helikopter op. De Heli pikt je weer op en je keert terug naar het Huis van Lord Bathelwaite. Stap niet uit maar geef nu je Stonehenge kaart aan Humpy en je hij brengt je terug naar Stonehenge met de M.A.R.V. 

NB: als je in de Mercedes eerst de Giza kaart aan Hump geeft dan zegt hij je dat je vanuit Lord Bathewaite's Manor niet rechtstreeks naar Giza kunt gaan. 

Wel dat je naar Stonehenge kunt gaan. 

Bij aankomst in Stonehenge stap je dus ook niet uit maar geef je onmiddellijk de Giza kaart aan Hump en je hij levert je af in:

Giza

Loop 7 maal vooruit en je staat in de Tent. Draai links en kijk naar het bureau. Zoem in op het bureau en pak gelijk maar de SANTORINI Kaart op met je rugzak. Lees dan Gil's "Confidential" brief. Gil weet dat je nu alle 6 de Omega Disks in je bezit hebt en hij onthuldt nu de laatste locatie waar je nu naar toe moet gaan. Dat is dus het Eiland SANTORINI. Hij sluit de brief af met de mededeling dat je haast moet maken omdat de OMEGA STONE je in de smiezen heeft. Zoem uit en ga terug naar de helikopter, stap in en geef de SANTORINI kaart aan Hump en je gaat naar je finale bestemming.

Hoofdstuk 8: Santorini

EINDSPEL

Je dobbert in een watervliegtuig op de oceaan. Je zit dus in de copilootstoel. Draai je linksom en ga dan 2*vooruit, tussen de piloten stoelen door. Draai dan naar links en kijk omlaag naar de uitklaptafel. Er ligt weer één van Gil's "Confedential" briefjes op. Dus zoom er op in en lees de brief. Gil heeft het in deze brief over een kleine piramide en over de "Great Pyramid".

Zoom helemaal uit en draai je om naar de stelling. Kijk omlaag. Klik op de kist linksonder en je hebt de duikspullen weer aan je rug hangen en je kijkt weer door de duikbril. Draai links en ga 1 maal vooruit, draai rechts en maak het luik, naast de brandblusser, open. Ga 1 maal vooruit door het luik en je staat in het water. Klik nog 2 maal je vooruitpijl en je bent onder water. Kijk iets omlaag en naar rechts. Je ziet de "Great Pyramid" onder water. Draai terug naar links. Voor de piramide zie je een groot rond ding op de bodem staan. Het heeft wel wat weg van een grote "autoband". 

Ga nu 3 maal vooruit, tussen de piramide en de "autoband" door en zorg er voor dat je ook omlaag gaat. Draai dan naar links en je bent dan recht voor die "autoband" en de piramide is in je rug. Ga 2 maal vooruit en je "zwemt" voor de opening van de "autoband". Het is dus geen "autoband" maar het is een heel groot VAT. Ga naar binnen. In het VAT is weer een ander VAT en deze zit tjokvol met wit KRISTAL. Kijk omhoog. Er zit geen "deksel" op het grote VAT. Draai je om en kijk door de ingang naar buiten. Recht voor je is de piramide.

Ga nu 5 maal vooruit en je bent dan bijna boven aan de piramide. Kijk omhoog en ga nog 1 maal vooruit en je staat boven voor de ingang van de SUNDISK kamer. Ga 1 maal vooruit naar binnen. Recht voor je is een grote witte kaart aan de muur en op deze kaart zie je twee cirkels. In de binnenste cirkel staat het OMEGA symbool en in de buitenste cirkel zie je 6 andere symbolen. Kijk omlaag naar de vloer.

DE SUN DISK PUZZEL:

Je ziet een grote cirkel met 6 kleinere cirkels. Zoom in.In elk van de 6 kleinere cirkels staat een symbool. Het zijn dezelfde symbolen als in de buitenste cirkel op de muurkaart.In het midden van de 6 kleine cirkels zit dus de SUNDISK en deze moet je pakken.Wat moet je doen.

Je moet nu, elk van je Omega Disks, in de juiste cirkel plaatsen.Hoe kom je er nu achter welke Omega Disk je op welke cirkel moet klikken.Tijdens je ontdekkingsreis door dit spel heb je 6 langwerpige Srolldozen gevonden waarin een scroll zit. Dit zijn dus de Atlantis Scroll, de Stonehenge Scroll, de Easter Scroll, de Giza Scroll, de Devil's Triangle Scroll en de Chichen Itza Scroll.Vergelijk nu de symbolen in de 6 cirkeltjes met de symbolen op deze 6 scrolls en zo kom je er achter welk Disk je op welke cirkel moet klikken. Ik wil je dit werk wel besparen. Dus als je de hele vloercirkel nu als een klok beziet dan zijn er cirkeltjes op: 1 uur, 3 uur, 5 uur, 7 uur, 9 uur en 11 uur. Plaats nu de:

 • Atlantis Disk op 1 uur
 • Stonehenge Disk op 3 uur
 • Giza Disk op 5 uur
 • Chichen Itza op 7 uur
 • Easter Disk op 9 uur
 • Devil's Triangle Disk op 11 uur.

Telkens gaat het betreffende cirkeltje omlaag en als je alle 6 disk juist hebt geplaatst dan gaat de middelste cirkel open. Hierin ligt de SUN DISK. Pak deze op met je rugzak en zoom helemaal uit. Kijk weer naar de muurkaart en draai je dan om en verlaat de piramide en zwem terug naar de ingang van het VAT op de bodem voor de piramide. Ga het VAT weer in en kijk omlaag naar de voorzijde van het Kristalvat. Hier zie je nu ook een "cirkeltje". Wel, haal de SUN DISK uit je inventory en klik deze in dit "Cirkeltje en………

BEKIJK HET EINDE VAN DIT SPEL.

De Kristallen in het vat lichten op maar doven dan weer uit. Je hoort Gil zeggen dat er een Power Boost nodig van de Ultieme Power Source. De helikopter komt eraan en onder de heli hangt "Ark of the Covenant". De Heli smijt de Ark het vat in en een dikke straal licht straalt dan het vat uit en we zien de Aarde even van uit het heelal en het Licht raakt de Aardbol. Dan zijn we terug in de "Chamber of Ages" van de Sfinx in Giza en Sir Gil steekt nu een lange monoloog tegen af waarin hij je alles vertelt over Atlantis en hoe deze de oude beschavingen hebben beïnvloed. Gil eindigt zijn verhaal met te zeggen dat er niet één bepaalde plaats als Atlantis valt aan te duiden en dat dus het "Werk nog niet af is". De Srolls hebben het ook over andere oude beschavingen in het Oosten. Dus het wachten is op deel 3 van Riddle of the Sfinx. Hierna volgen de credits en is dit prachtige spel ook weer:

TEN EINDE

Walkthrough door: Louis Koot