Barrow Hill:

2006: Walkthrough door: Louis Koot

 • Barrow Hill is een "Point and Click" Adventure game en het komt op 1 DVD. 
 • De game is uitsluitend online, dus via internet, te bestellen op: http://www.barrow-hill.co.uk/  
 • Via het Hoofdmenuscherm start je een "New Game", kun je een gesaved spel laden via ""Load Game" en kun je het opslaan via "Save Game". 
 • In het Optiescherm kun je een beperkt aantal instellingen wijzigen zoals of je wel of niet een beschrijving ziet van de items die je oppakt en in je inventory zet.. 
 • Ook kun je in het optiemenu de Help aan en uit zetten. 
 • Tijdens het spelen bereik je het Menuscherm door je aanwijzer naar linksboven in het scherm te bewegen. 
 • Er floept dan een balk tevoorschijn en daarin klik je dan op "menu". 
 • Er zijn 10 Saveslots beschikbaar, dus je kunt maximaal 10 keer saven. 
 • Daarna moet je eerdere saves overschrijven.
 • Je inventory, waar alle opgepakte items in terecht komen, open je door je cursor naar de bovenkant of de onderkant van het scherm te bewegen.
 • De items die in je onderste inventory staan zijn items die je op specifieke plaatsen in de game moet gebruiken.
 • De items die in je bovenste inventory aan de rechter kant staan zijn items die je op willekeurige plaatsen in de game moet gebruiken.
 • De items die in je bovenste inventory in het midden staan zijn items die het gevolg zijn van het samenvoegen van 2, of meerdere, andere items.
 • Je moet in de game ook Planten verzamelen, maar dat kan pas als je een Mandje hebt gevonden om de Planten in te doen.
 • In de game veranderd de cursor van vorm op een plek waar je een bepaalde actie kunt doen. De cursor wordt dan een "Handje met een steeksleuteltje".

Deze walkthrough is dus zeer zeker niet de enige manier waarop je de game kunt spelen. Het is de manier waarop IK de game heb gespeeld. Barrow Hill is een "Non-Linear" game. Dit betekent dat je niet volgens een vaste volgorde door de game hoeft te gaan. Maar je moet wel bepaalde handelingen verrichten om steeds een volgend gebied te "openen". Er zijn dus steeds in de game bepaalde handelingen noodzakelijks die dan de "trigger" zijn waardoor een nieuw gebied zich voor je opent. Ook gebeuren er in de game een paar dingen die OP ELK MOMENT kunnen gebeuren. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld wat je te horen krijgt als je de radio's afstemt op de BHR zender waar Emma Harry haar programma op uitzend, en wat je van Ben te horen te krijgt.. Ook de ontmoeting met de "Sentry Rock, de "Schildwacht Rots", kan op elk willekeurig moment in de game gebeuren.....DUS KIJK UIT!!!!!

Barrow Hill:

Hoofdstuk 1: Gestrand:

Een auto rijd door de bossen van Cornwall, op weg naar het plaatsje Barrow Hill. De autoradio staat aan en is afgestemd op het populaire programma van Emma Harris. Het is bijna 12 uur in de nacht.....het Heksenuur. Het is de avond van de "Autumm Equinox"...een eeuwenoud ritueel in Cornwall. Plots komt de auto op onverklaarbare wijze tot stilstand. De bestuurder stapt uit de auto en draait zich om. De weg gaat verder tussen 2 grote Stenen door, maar als de bestuurder probeert om vooruit te lopen merkt hij dat dit niet kan want.....een "onzichtbare Barrière" verhindert dit. U bent vlakbij Barrow Hill gestrand en het uur van de "Autumm Equinox" staat op het punt te beginnen. De bestuurder van de auto is gedwongen om hier te blijven.....helemaal alleen in de bossen van Cornwall. MAAR........de bestuurder zal spoedig ervaren dat hij NIET ALLEEN IS......Iets, of iemand, houdt hem in de gaten en wacht......wacht op het juiste moment om toe te slaan.....

Je auto is opeens tot stilstand gekomen, in het bos. De motor is op onverklaarbare wijze uitgeschakeld. Je probeert de auto weer gestart te krijgen maar dat lukt. Dus je stapt uit en staat dan rechts naast de auto. Het is donker, het is bijna nacht. 

Je koplampen schijnen een schemerig licht over de weg en je ziet een verkeersbord staat dat aangeeft dat er wel eens rotsjes omlaag vallen. Rechts naast je zie je een plukje witte paddenstoel in de berm staan. Draai je 2 keer links, of rechts, om. Je bent dan omgedraaid en kijk de richting op waar je vandaan kwam gereden. De weg is tussen 2 grote stenen door gegaan. Klik met je "handje" in het midden van je scherm en.....Hela...wat is dit nu??? Je kunt verdomme niet tussen de 2 stenen doorlopen. Eén of andere doorzichtige barrière verschijnt tussen de stenen en belet je om tussen de stenen door te lopen.

Draai je terug om en loop dan 2 keer vooruit. Draai rechts. Je staat nu recht voor de witte paddenstoelen. Zoom er op in met je "plusloepje" om de paddenstoelen nader te bekijken. Waarom? Weet ik veel...misschien ben je wel een "paddenstoelenloog"? Zoom weer uit met je "minloepje". Draai terug links en volg de weg nu 6 keer vooruit. Weer staat er een verkeersbord langs de weg dat aangeeft dat er een wegversmalling nadert.

Voorbij het verkeersbord is de weg inderdaad smaller omdat er, rechts, één of ander monument staat. Ga nog 2 keer vooruit en draai dan rechts. Je ziet het "monument" dan staan. Het lijkt wel een crypte.

Rechts naast het monument staat een platte steen voor een boom. Ga vooruit en draai dan rechts. Je staat nu recht voor de platte steen. Er staat een inscriptie in de steen gegraveerd, maar hoe vaak je er ook op klikt met je "steeksleuteltje" je kunt het niet lezen. Te donker.

Draai terug links en ga 1 keer vooruit en draai dan weer rechts. Nu sta je recht voor de "gapende donkere muil" van de crypte. Je kunt er niet in, het is er pikkedonker. Draai weer links en ga weer 2 keer vooruit en je staat terug op de weg. Draai links. Je kijkt dus terug over de weeg en ziet, rechts, 2 witte reflectors staan. Tussen de 2 witte reflectors gaat een tredenpad omhoog de heuvel op.

Ga even 1 keer vooruit en draai dan rechts en ga dan 1 keer vooruit het tredenpad op. Stop dan maar. Bovenaan het tredenpad zie je een "wandelbord" staan. Het heeft nu geen zin om hier verder te gaan want bij dat bord kun je toch niet verder. Het is veel te donker voor een boswandeling. Dus draai maar weer om en daal terug naar de weg. Draai dan links. Voor je zie je dan weer een verkeersbord staan, rechts langs de weg. Het bord geeft aan dat er een gevaarlijke bocht in de weg zit.

Volg de weg nu verder 6 keer vooruit. Na 6 keer vooruit te zijn gegaan zie je, voor je, weer 2 rode reflectoren aan de linkerkant van de weg staan. Ga nog 2 keer vooruit en je bent dan terecht gekomen bij het:

Hoofdstuk 2: Motel/Tankstation/Café

Voor de benzinepompen van het tankstation staat een auto. Ga weer 1 keer vooruit en draai dan linksom. Je ziet een rode brievenbus. Zoom 2 keer in op de rode brievenbus. Er steekt een briefkaart in de gleuf van de brievenbus.

Grijp de briefkaart uit de brievenbus. De briefkaart is afkomstig van ene Elsie en geadresseerd aan ene Marianne Maypole. Lees de tekst van Elsie over een UMTS-mast die ergens achter het tankstation moet staan. Stop de briefkaart terug in de brievenbus en zoom uit. Draai rechts en ga weer 1 keer vooruit en draai dan links. Je kijkt links langs het tankstation.

Het gebouw links is het motel. Ga 1 keer vooruit en draai links. Je ziet de deur van kamer 1 van het motel. Het motel heeft 3 kamers en ze zitten alle drie op slot. Links naast het hotel zie je een frisdrankenautomaat staan. Draai je 2 keer links, of rechts, om. Je staat nu achter de auto die voor de benzinepompen staat. Het kentekennummer van de auto is G-BHYU 100. Rechts naast de auto ligt een hoopje modder op de grond. Zoom 2 keer in op dat hoopje modder en je ziet een flacon op de grond liggen.

Grijp de flacon op. Het is een flacon Omega 3 Regene haartonic. Je kunt de flacon niet meenemen. Klik er weer op om het terug op de grond te leggen. Zoom 2 keer uit en draai links. Voor het witte hekje staat een groene auto. Ga 1 keer vooruit. Je staat dan voor de invalidenparkeerplek, naast de groene auto. Draai links. Je kijkt nu achter de benzinepompen langs naar het kantoortje.

Ga 1 keer vooruit. Draai links. Je kijkt naar de toiletten. Draai weer rechts en ga weer 1keer vooruit. Je staat je neus aan tegen de deur van het kantoortje. Draai rechts en ga 1 keer vooruit en draai dan weer rechts. Je bent nu bij de voorkant van de benzine tankende auto.  Het portier staat open en de motor staat aan, ook de koplampen branden. Maar er is geen mens te bekennen. Er ligt hier speelgoed op de grond. Zoom in op het speelgoed.

Er liggen kleurtekeningen, een geweer, een Actiemanfiguurtje, een paar schoenen en kleurstiften op de grond. Rechts zie je weer zo'n hoopje modder liggen. Klik met je handje op de kleurstiften. Je raapt een blauwe kleurstift op. Klik er op en de Blauwe Kleurstift (Wax Crayon) verdwijnt naar je onderste inventory. Beweeg even je cursor naar de onderkant van het scherm om je onderste inventory te openen. Zie dat de blauwe kleurstift hier nu in staat. Zoom nog niet uit het speelgoed maar zoom in op de hoop modder die rechtsonder in je scherm ligt. Er steekt een brilmonteur en een groen boek uit de hoop.

Grijp het Groene boek. "Cornish Fungi Kingdom" is de titel. Klik op het boek om het op te bergen in je bovenste inventory. Beweeg je cursor naar de bovenrand van het scherm en je bovenste inventory floept open. Links zie je dan "Menu" staan en als je daarop klikt kom je in het scherm waar je kunt Saven, Loaden en Afsluiten. Rechts zie je het zojuist gepakte boek staan, het Fungus Guide. Klik op het boek en het komt opengeslagen in je scherm te staan. Blader door het boek en leer van alles over de diverse paddenstoelsoorten. Berg het boek weer op als je uitgelezen bent. Zoom uit het speelgoed, draai links en ga weer 1 keer vooruit. Nu sta je echt  voor de koplampen van de auto. Draai links. Je staat voor de ramen van het Café. Zoom in op het linkerraam om even naar binnen te gluren. Geen mens te zien in het Café. Zoom uit en draai links.

Wel....vreemd...een auto waarvan de bestuurder duidelijk is gestopt om te tanken, en dat nog niet zo lang geleden. De motor loopt nog, de koplampen zijn aan en het portier staat open. Speelgoed op de grond. Maar waar zijn de inzittende van de auto, en waar zijn de mensen van het tankstation???. En waarom is het Café leeg????

Toiletten:

Ga naar het toiletgebouwtje. Er is een deur naar de "Heren" (Gents) en naar de "Dames" (Ladies). Open de deur van de "Dames" en ga naar binnen. Kijk rond in de dames wc. Je kunt inzoomen op de spiegel die aan de muur hangt en op 2 posters. Ook kun je het Wc-hokje ingaan en dan plaatsnemen op de toiletpot. Er valt niets te halen in de dames WC. Dus als je hier uitgekeken bent ga je maar weer naar buiten. Weer buiten draai je om en ga je de herentoilet in. Ook in het Herentoilet kun je op de posters klikken en je kunt de handdroger aan en uit zetten en ook de ventilator boven de wasbak. Dat doe je door op de schakelaars te klikken. Zoom echter vooral in op het toilethok om de wcpot te bekijken. Op de Wcpot in het Herentoilet ligt een Lucifersdoosje. Grijp het Lucifersdoosje (Matches) en berg het dan op in je onderste inventory.

Hal

 Ben, de pompbediende:

Als je het Lucifersdoosje van de toiletpot in de herentoilet hebt gepakt ga je terug naar buiten, 1 keer vooruit, links en weer vooruit naar de deur van het kantoor van het tankstation. Open de deur en ga naar binnen. Je beland in het halletje. Links is de deur van het eigenlijke kantoortje (Office) en rechts de deuren van het Café.

Links in de hoek hangt een securitycamera aan het plafond. Aan de achtermuur hangt een groot prikbord en aan de linkermuur een anzichtkaartenrek. Rechtsachter in de hoek staat een rond tafeltje voor de verkoopbalie van het Café. Je hoort een gedempte stem. Ga naar de "Office"deur. In de "Office" deur zit een luikje. Zoom in op het luikje en klik er dan op met je handje. De persoon wiens gedempte stem je steeds hoort komt niet naar buiten en opent ook de deur niet. Hij opent wel het luikje.

Dit is Ben, de pompbediende. Ben is bang en daarom doet ie de deur niet open. Luister naar Ben. Hij heeft het over "iets dat er eerst niet was maar plotsklaps wel". Hij bedoeld hiermee een enorm rotsblok die zo maar plotsklaps uit het niets kan opduiken. De stroom is uitgevallen en het werd pikkedonker en plots was dat "iets" er. Ben verteld over een lantaren die het niet meer doet. Wellicht dat jij die lantaren weer aan kunt doen. Hij waarschuwt je om toch vooral weg te blijven uit de buurt van de "Barrow". Ben doet het luikje weer dicht en je hoort hem weer mompelen.  Klik nu gelijk maar weer op het luikje en blijf dat doen totdat Ben het luikje weer open doet en weer tegen je praat. Alle kans dat hij nu iets vertelt over lucifers die nodig zijn om die lantaren aan te steken waar hij het zojuist over had. Maar ik kan je dus niet garanderen dat hij dit nu zegt.

NB: Ben kan een bron van info voor je zijn. Voor zolang hij nog leeft tenminste. Via Ben kun je hints krijgen als je even niet weet hoe je verder moet. Maar Ben geeft die hints in een willekeurige volgorde, dus ik kan je niet steeds precies zeggen wat je van Ben zult horen als je weer op de Officedeur gaat kloppen. Dus als je op enigerlei moment behoefte hebt aan een hint, ga dan weer met Ben praten via het luikje in de Officedeur.

Zoom uit de deur en draai links. Ga nu het prikbord even bekijken. Dus ga vooruit naar het prikbord en zoom in op de 2 foto's, de tekeningen en de 2 tekstbladen die op het prikbord hangen. Bekijk de foto's, de tekeningen en lees de twee teksten door.  De foto, linksboven, toont je de "Barrow Hill Circle" en de tekst er onder vertelt je dat er eigenlijk 2 Stenen Cirkels  zijn. Een grote Cirkel rondom de voet van de Barrow Hill en een kleinere bovenop Barrow Hill.  De grote tekening toont je de 7 Stenen van Barrow Hill. Merk op dat elke steen een andere vorm heeft. Rechts achter de rechter steen staan een naam. Zoom even apart in op die rechter steen in de grote tekening. De naam van deze steen is "Cailleach". Onder de grote tekening hangt een kleinere tekening waarop ook de 7 Stenen staan getekend. Zoom ook in op die kleine tekening en klik er dan op met je handje. Je draait de tekening dan om en leest de namen van elk van de 7 Stenen. De tekening is getekend door George, de manager van het Motel/Tankstation.

Ben je hier klaar mee, draai dan links om naar het ansichtkaartenreek dat aan de linkermuur hangt. Je kunt de ansichtkaarten uit het rek pakken om ze te bekijken, maar je kunt ze niet meenemen. Uiteraard zijn het allemaal ansichtkaarten van Barrow Hill, de grafheuvel en omgeving. Op één van de ansichtkaarten zij de die Crypte die je onderweg hebt gezien. Het blijkt geen crypte te zijn maar een Bron en wel de "Anneka's Well".   

Onder in het rek staan folders. Pak beide folders, één voor één, uit het rek. Open de folders en lees ze door.  De paarse folder, getiteld "Pagan and Wiccan Magic", staat vol met wetenswaardigheden over Feeën, Magische Kristallen en over het Festival of Lights.  In deze folder is echter voor al het laatste stukje van belang ( op de achterkant van de folder). Het laatste stukje verteld over een mystieke Paddestoel genaamd Dryad Slumber. Lees vooral dit stukje door.

De gele folder met als titel "Myts and Legends of Barrow Hill" vertelt over "Mogred", "Ballen", en de "Theeth of the Demon". Lees vooral de paarse folder goed door. De folder verteld je iets over Feeën en Magische Kristallen.  Als je klaar bent met lezen dan draai je om naar het ronde tafeltje dat voor de verkoopbalie van het Café staat. Zoom in op het tafeltje. Er staat een mandje met etenswaren op het tafeltje en er ligt een briefje. Lees het briefje. Wel.....zou die etenswaren maar niet opeten, het is minstens 2 weken oud. Zoom uit en zoom in op de verkoopbalie. Er staat een doosje met Altar Stone ansichtkaarten in de hoek op de balie. Lees het briefje over de Jigzaw puzzle dat er boven hangt. 

Altar Stone Legpuzzel:

Ok....je hoeft dit niet doen, maar het is even een leuk tijdverdrijf....en een goede oefening voor een legpuzzel die later nog komt.

 • Pak de voorste Altar Stone kaart uit de doos en......het blijkt een legpuzzel te zijn. 
 • Wel....je moet de stukjes eventjes in elkaar puzzelen. 
 • Het is niet al te moeilijk. 
 • Klik op een stukje, hou dan je muis ingedrukt en je kunt het verslepen en aan een ander stukje vast klikken. 
 • Je kunt de stukjes niet draaien, maar dat hoeft ook niet.

Wel moet je er voor zorgen dat je alle stukjes naadloos aan elkaar plakt en dat de buitenranden volkomen recht zijn. Als je de stukjes goed in elkaar hebt gepuzzeld dan gebeurt er......niets.......Helemaal niets. Maar ok.....je weet nu wel hoe die Altar Stone eruit ziet. Zoom uit. De ansichtkaart wordt terug gezet in het doosje, maar als je nu weer op de voorste kaart klikt dan is deze dus vanaf nu dus in elkaar gepuzzeld. Draai rechts, 1 keer vooruit, draai links en open de deur naar het Café. Ga het Café binnen.

Café:

 1. Ok....kijk rond in het Café. 
 2. Ga naar elk tafeltje en bekijk alle spullen die op de tafeltjes staan. 
 3. Je kunt op de meeste spullen inzoomen en/of er op klikken om ze op te pakken en te bekijken. 
 4. Je kunt echter niets meenemen. 
 5. Achter in het Café is de nooduitgangdeur. 
 6. Het tafeltje dat links van de nooduitgangdeur staat is gedenkt voor het ontbijt. Er ligt een opengeslagen tijdschrift op dit tafeltje. Lees het "Arthur Legends" verhaal door dat in dit tijdschrift staat en bekijk ook het kruiswoordraadsel. Onder de witte enveloppe ligt een brief van ene "M" aan Ben.  
 7. Het lijkt erop dat de gasten hier nogal haastig zijn vertrokken. 
 8. Als je achter in het Café staat, voor de nooduitgang, draai je om zodat je terug door het Café kijkt naar de voordeuren en de toonbank.

Ga 2 keer vooruit naar de verkoopbalie en draai dan linksom. Zoom in op het prikbord dat aan de muur hangt. Bekijk alles wat er op het prikbord hangt. Je leest een memo over in omloop zijnde valse briefjes van 10 pond, het dienstrooster waarop je alle namen van de medewerkers ziet staan, Ben, Maggie, Carol en George, een kaartje voor de schooldisco, een kaartje van Slagerij Edward Briss en een kaartje van Taxibedrijf Bab's. Noteer de telefoonnummers van de slagerij en het taxibedrijf. Slagerij Edward Briss = 0503444222. Taxibedrijf Bab's = 0503265636. Zoom uit het prikbord als je alles gezien en gelezen hebt.

Draai links om naar de kassa. De kassa zit op slot maar er steekt een briefje onder de kassala uit. Grijp het briefje en lees het.

Het briefje vertelt je de cijfercode voor Kamer 2 van het motel, voor mij is dat  495, en het vertelt ook dat met de * toets en de # toets het codeslot gereset kan worden. Onthoud dit en noteer de code. Leg het briefje terug onder de kassa, zoom uit en draai dan links. Je staat voor de keukendeur. Open de keuken deur en ga dan de keuken binnen.

NB: De code die je op dit briefje ziet staan is willekeurig en telkens anders. Het is heel goed mogelijk dat jij een ander getal op dit briefje ziet staan. Dit geld ook voor de codes die je nog zult vinden voor de andere 2 Motel kamers en voor alle andere codes die je in het spel moet gebruiken. Dus noteer steeds de codes als je die gevonden hebt want alle kans dat jij andere codes krijgt dan ik.

Keuken:

Het is bijna aardedonker in de keuken. Draai je gelijk terug om naar de deur. Links naast de deur zit de lichtschakelaar. Klik op de lichtschakelaar. Helaas....het blijft pikkedonker in de keuken. Draai links. Onder de lichtschakelaar staat een metalen kar tegen de muur. Op de kar staat een gele  Lantaren. Zoom in op de kar en de gele lantaren. Voor de lantaren ligt een Cats lucifersdoosje maar dit doosje is leeg. 

 • Bovenop de lantaren zit een hendel en zie je streepjes. De hendel staat nu links, dus op 0. 
 • Klik op de hendel om deze naar rechts te bewegen zodat de hendel op het 4e streepje van rechts komt te staan. 
 • Je hebt hiermee de lantaren "opgepompt. 
 • Klik nu met je handje op de lantaren. 
 • Je draait de lantaren om en de ronde brander is nu naar je toe gekeerd. In de brander zit een wit pijpje. 
 • Open je onderste inventory en klik daarin dan op het Luciferdoosje (Matches). 
 • Het luciferdoosje komt rechtsonder in je scherm te staan en is open geschoven.

 • Pak een lucifer uit het doosje en klik dan met de lucifer op de strijkzijkant van het luciferdoosje. 
 • De lucifer gaat aan. 
 • Snel...klik met de brandende lucifer op het witte pijpje in de brander van de lantaren en....je steekt de lantaren aan. 
 • Grijp de lantaren nu en je cursor is nu een cirkel van licht. 
 • De lantaren staat vanaf nu in je onderste inventory. 

Zoom uit en draai je om naar de muur achter je. Beweeg je lichtcirkel over de muur tot je het deurtje van de stoppenkast hebt gevonden. Open het deurtje.

 • Lees het briefje dat aan de binnenkant van het deurtje zit. 
 • Je leest dat Schakelaar 4 voor de keuken is. 
 • Er zitten 5 witte schakelaars in het kastje. 
 • Nummer ze, van links naar rechts, 1 t/m 5. 
 • Onder de witte schakelaars zit de Rode Hoofdschakelaar. 
 • Links boven steekt een klosje Draad van achter de plaat uit. 
 • Klik op de rode Hoofdschakelaar om de stroom volledig uit te schakelen. 
 • Klik dan op de witte schakelaar 4. 
 • Schakelaar 4 komt naar voren. 
 • Klik weer op schakelaar 4 om deze open te maken. 
 • In de schakelaar zie je 2 contactpunten. 
 • Er zit echter geen draad in de schakelaar die de beide contactpunten met elkaar verbind. Dat moet wel.

 • Klik op het klosje draad dat linksboven van achter de plaat uitsteekt. 
 • Het klosje komt naar voren. 
 • Klik er weer op en je verbind het draad op het klosje met het bovenste contact punt. 
 • Klik weer op het klosje en je verbind ook het onderste contactpunt. 
 • Klik weer op het klosje om het op te bergen. 
 • De beide contactpunten in Schakelaar 4 zijn nu via een lusdraad met elkaar verbonden. 
 • Sluit de schakelaar en klik hem dan terug op zijn plek in de plaat. 
 • Klik weer op de Rode Hoofdschakelaar en....het licht in de keuken gaat nu branden. 

Zoom uit en sluit het deurtje van de stoppenkast. Draai rechts. Je kijkt naar het aanrecht en het fornuis. Links aan de muur hangt een rode brandblusser en je ziet de "achterdeur".

Ok...bekijk verder alles hier in de keuken. De "achterdeur" zit op slot met een hangslot. De klok, boven het fornuis, staat stil op 5 voor 8. Je kunt de 4 kookplaten van het fornuis aan zetten middels de 4 knoppen. Vergeet echter niet om ze ook weer uit te zetten. Je wilt toch niet dat de boel in brand vliegt. In de vensterbank van het raam staat een kleine groene Radio.

Radio

 • Ga naar het raam en zoom in op de radio die in de vensterbank staat. Met de linkerknop zet je de radio aan en met de rechterknop draai de grote zenderpijl op de diverse zenders. 
 • Zet de radio aan en ga dan aan de rechterknop draaien. Klik je aan de rechterkant op de rechter knop dan draai je de zenderpijl omhoog. Klik je aan de linkerkant van de rechter knop dan draai je de zenderpijl weer omlaag. 
 • Zoek de verschillende zenders op. Vlak bij 5 hoor je muziek. 
 • Op zender 7,5 hoor je allerlei reclameboodschappen. Je hoort o.a reclames over Omega Regeneration Haar Shampoo, over een Tandpasta en je hoort een reclame over de discotheek de Celtic Corner. 
 • Als je verder richting de 15 gaat dan kom je eerst nog op een zender die horoscopen uitzend. 
 • Op zender 15.3 kom je dan terecht op BHR-Radio, de zender waarop Emma Harry haar avondprogramma op uitzend. 
 • Zodra je de radio op de BHR zender hebt gezet kun je even niets doen. Dit is om je te dwingen naar Emma Harry te luisteren.
 • Laat de Radio om BHR staan en luister naar Emma Harry. 
 • Op een gegeven moment hoor je Emma het telefoonnummer noemen waarop luisteraars met haar kunnen bellen.  Helaas is er veel storing op de radio dus je hoort alleen de eerste 3 cijfers van het telefoonnummer.....585.....de rest is niet te horen. 
 • Zo af en toe wordt Emma Harry onderbroken door vreemde stemmen.  Luister naar deze vreemde stemmen.  Ze geven je hints, maar je moet wel heel goed luisteren. 
 • Ok...Emma zal uiteindelijk weer muziek laten horen en dit is dan het moment waarop je weer kunt uitzoomen. Je kunt de radio op Emma Harry aan laten staan of je zet het ding weer uit. Moet je zelf weten. Zoom uit de radio.

Het raam is afgedekt met een Luxaflex. Zoom in op de bovenkant van de luxaflex. Je kijkt er door en dus ook door het raam en je ziet nu de UMTS-Zendermast staan. Zoom uit. Draai rechts en ga naar het bovenste keukenkastje dat aan de muur hangt. Open het kastdeurtje. Op de onderste plank staat een mooi mandje.

Grijp het Mandje uit de kist. Klik er dan op om het Mandje in je onderste inventory op te bergen. Vanaf nu kun je dan, omdat je dit mandje hebt gevonden, planten en paddenstoelen gaan verzamelen. Sluit het kastje. Onder het kastje staat de Magnetron. Rechts naast de Magnetron, dus onder het kastje waar je het Mandje in vond, staat een doos met Eierdopjes. Zoom er op in, open de doos en klik op de Eierdopjes. Eén Eierdopje komt uit de doos omhoog. Klik er weer op en je hebt dan alle Eierdopjes in je onderste inventory gezet. Sluit de doos. Ok....bekijk verder nog even alles wat je nog meer kunt bekijken in deze vieze smerige keuken en ga dan terug het Café in. Werk je een weg door het Café naar de dubbele ingangsdeuren en stap de hal terug in. 

Zoom weer in op het Luikje in de Officedeur en klik dan op het luikje. Ben verschijnt weer achter het luikje en begint weer tegen je aan te ratelen. Ben zegt van alles, maar ik kan je niet precies vertellen wat ie zegt. Dat komt omdat hetgeen Ben zegt volkomen willekeurig wordt bepaald. Het kan dus best zo zijn dat Ben tegen jou totaal andere dingen zegt dan tegen mij. Je moet dus goed luisteren naar Ben. Ben zal dan het luikje weer dichtdoen. Klik dan weer op het luikje en Ben verschijnt weer maar nu zal hij je dan iets belangrijks vertellen. Ben zal nu ongeveer het volgende vertellen: "It happened after the power surge with Conrad running out in his jeep. Find him....Find him. The Rocks.....The Rocks are Alive!!!". En hij doet het luikje weer dicht. Draai links en ga via de deur terug naar buiten.

Hoofdstuk 3 : De "Schildwacht Rots":

Motel:

Kamer 2: Peter Aston:

Loop 3 keer vooruit, naar de picknick tafel die rechts naast het Motel in de hoek staat, voorbij de invalidenparkeerplaats. Draai dan linksom en je staat voor het trapje van de waranda. Ga 2 keer vooruit de waranda op en draai rechts. Je staat nu voor de Kamer 2 deur. Zoom in op het slot van de deur en klik dan op de 3 juiste cijfertoetsen om de code in te voeren die je hebt gekregen via de brief die onder de kassa in het Café ligt. Mijn code was 495 maar waarschijnlijk stond er bij jouw een ander getal op die brief. De deur gaat open. Ga Kamer 2 dus in. Loop door naar het bed. Je staat dan voor het bed. Aan de muur staat, voor het bed, een bureau. Draai links en zoom in op het bureau.

Op het bureau staat een grijze transistorradio, een groene mand en een groene kist. In het bureau zitten 2 laden. Zoom in op de transistorradio. Zet de radio weer aan met de linkerknop en draai dan via de rechterknop de rode streep op zender 15. Je bent weer afgestemd op Emma Harry van BHR Radio. Je kunt nu even niet uitzoomen en ook kun je nu even de knoppen van de radio niet meer draaien. Ook kun je nu even niet saven.

 • Luister weer naar Emma Harry. 
 • Emma heeft in de studio gezelschap van haar hond Wincey. 
 • Op een gegeven moment zal Emma een telefoontje krijgen. 
 • Het is Ben, de pompbediende. Luister naar Ben. 
 • Ben is nu compleet in paniek en hij verteld aan Emma wat ie heeft gezien en heeft meegemaakt. 
 • Hij verteld ook dat hij en Emma zo'n beetje de enige "overgeblevenen" zijn en hij dringt er bij Emma op aan dat ze maakt dat ze wegkomt..
 • Ben hangt dan weer op en je hoort Emma weer.  
 • Emma zal weer het telefoonnummer vermelden waarop de luisteraars haar kunnen bellen. Deze keer hoor je dan...58521.....maar weer kun je door de storing het hele nummer niet horen. 
 • Je moet wachten tot Emma weer muziek laat horen en dan kun je de radio weer uitzetten en uitzoomen.

NB: Het is heel goed mogelijk dat Ben nu niet met Emma belt en dat je hem nu dus niet hoort via de radio. Dit gebeurt op een willekeurig moment. Hoor je Ben nu niet via BHR-radio dan probeer je het straks nog een keer. Of je gaat terug naar de keuken en zet daar de radio weer aan en stem weer af op de BHR zender.

Nadat je weer uit de radio bent gezoomd zoom je gelijk weer in op het bureau. Open nu de groene kist. Er ligt een Metselaars Troffel in de kist. Grijp de Troffel (Trowel)  en klik het ding naar je onderste inventory. Sluit de kist. In de mand die achter de groene kist staat steekt een brief. Lees die brief. Het is een brief van ene Lucy aan ene Pete. Beiden werken voor het  Oxbridge Institute For Archaeological Studies en dit Institute schijnt momenteel diverse opgravingen uit te voeren rondom Barrow Hill. Berg de brief terug op in de mand. Open de bovenste bureaula. Er ligt een mobiele telefoon en een brief in de la. Grijp de Telefoon uit de lade. De batterij van de telefoon is bijna leeg. Klik de telefoon naar je bovenste inventory. Lees de brief die in de la ligt. In deze brief lees je dat Pete ( Peter Aston) de assistent is van ene C. Brown, de hoofd archeoloog van de Barrow Hill opgravingen. Leg de brief terug in de la. Zoom uit het bureau.

Draai je om naar het bed. Zoom in op het bed door op de kussens te klikken. Op het bed ligt een schoen, 2 foto's en een aktetas. Bekijk de 2 foto's. Op de ene foto zie je de UMTS mast en een trailer en op de andere foto zie je de Crypte weer. Pak de aktetas op en klik er dan op. Het Dagboek van Peter Aston komt er uit. Ok....ik weet dat het heel veel lees werk zal zijn en ook nog in het Engels. Maar probeer het dagboek helemaal door te lezen. Je leest dan over de opgravingen die bij Barrow Hill aan de gang zijn en over de problemen die men er mee heeft. Je leest over het PDA en het GPS-systeem van Conrad en je leest over de "Anneka's Bron".  Ook lees je ergens in het dagboek dat Kamer 1 van het Motel dienst doet als opslagruimte voor alle spullen die men opgraaft. Je leert ook waar de diverse opgravingen zijn en dit is belangrijke informatie:

 • Opgraving 1 is bij de Melkah steen.
 • Opgraving 2 is en test opgraving bij de Gavrok steen.
 • Opgraving 3 is bij de Baligo steen.
 • Opgraving 4 en bij de Dolment steen .
 • Opgraving 5 is bij de Hammer Steen 
 • Opgraving 6 is bij de Gailleach steen
 • Opgraving 7 is bij de Henrik steen.
 • Je leest iets over een "Sentry Stone", de "Schildwacht steen".

Als je klaar bent met lezen dan klik je het dagboek weer weg. Je kunt het niet meenemen. Zoom uit het bed en draai dan weer rechts. Zoom nu in op het nachtkastje dat rechts naast het bed staat. Lees de brief die op het nachtkastje ligt. Je leest o.a dat Conrad zijn heupfles whisky heeft verloren. Op het nachtkastje staat een oplader. Klik er op met je steeksleuteltje. Open je bovenste inventory en klik op de mobiele telefoon die je daarnet uit de bureaula hebt gepakt. De telefoon wordt in de oplader gezet. Je moet nu wachten tot het lampje van de oplader groen is geworden.

Zodra je de telefoon in de oplader hebt gezet hoor je het geluid van een toeterende en langs rijdende auto. Ga dus even buiten kijken en loop wat rond. Er valt echter geen auto te bekennen, behalve de twee auto's die er al waren. Ga terug naar Kamer 2. Je moet wel weer de code inklikken op het codeslot van de deur. Zoom weer in op het nachtkastje en zie....het lampje van de oplader is nu groen. Dus grijp de telefoon weer en klik hem weer naar je bovenste inventory. Zoom nu in op de grote schets die aan de rechtermuur hangt. Het is een plattegrond van de omgeving.  

 • In het midden zie je het Tankstation en het Motel. 
 • Boven zie je de Opgravingssite. 
 • Je ziet ook, linksonder, de Anneka's Bron en het treden pad dat omhoog de heuvel op gaat en dan het bospad wordt. 
 • Dat pad gaat achter het Motel langs en door naar het opgravinggebied. 
 • Je ziet ook dat er een doorgang naar dat pad is achter het Motel, in de hoek bij de invalideparkeerplek. 
 • In dat pad zie je 4 stenen getekend. 
 • Je ziet ook dat de weg langs het tankstation gaat en dan voorbij het Café verder gaat en dat er een afslag is naar het gebied rechtsonder. Ook zie voorbij het Café nog een inham in de weg. Daar staat de rode publieke telefooncel. Maar daar komen we nog.

Bospad achter het Motel:

Ok. Zoom uit, draai rechts en verlaat kamer 2 via de deur. Je staat dan weer op de waranda. Open je bovenste inventory en klik dan op de Mobiele Telefoon. Het ding komt in je scherm te staan. Helaas.....er is geen Signaal dus je kunt nu niet telefoneren. Dat kun je nu nog nergens omdat de UMTS-Zendermast niet op de juiste frequentie is ingesteld. Dat gaan we straks even verhelpen, maar nu nog niet. Draai links en ga naar de pickniktafel. Achter de pickniktafel staat een lantarenpaal en rechts daarvan staan 2 bomen. Tussen die 2 bomen begint het donkere bos.

Loop vooruit naar de witte schutting en draai dan links en ga dan 2 keer vooruit, tussen de 2 bomen door, het pikdonkere bos in. Je "steeksleuteltje" verschijnt dan. Open je onderste inventory en klik dan op je lantaren en je cursor is weer de lichtcirkel. Beweeg je lichtcirkeltje over het scherm. Je zult een rechtopstaand protestbord zien waarop staat "Stop the Dig".

Beweeg je lichtcirkel omlaag. Onder het bord zie je weer een hoopje modder liggen en ook een aantal pamfletten. Zoom er op in. Er steken wat pamfletten uit het hoopje modder. Grijp zo'n pamflet en lees het door. Er staat ook een plattegrond op. Zoom weer uit en draai nu even wat rond terwijl je met je lichtcirkel de grond en de onderkant van het struikgewas afspeurt. Je zult 2 plekken vinden waar je kunt inzoomen. Doe dat en het blijken 2 hoopjes modder te zijn. In het ene hoopje steekt een brilmonteur en in het andere hoopje een schoen. Zoek het staande protestbord weer op en ga dan nog 1 keer vooruit, via de vooruitvinger aan de linker kant van het bord. Je staat dan bijna met je neus tegen het bord aan. Kijk weer omlaag naar de grond en draai weer rond. In de lichtcirkel zul je een omgevallen protestbord vinden en nog een paar hoopjes modder. In totaal zijn er 5 hoopjes modder.

Ok....Zoek het rechtopstaande protest bord weer op. Je kunt dus niet verder vooruit, dus draai rechts. Zoek nu de vooruitwijsvinger op en als je die hebt gevonden klik dan 2 keer vooruit. Je komt bij een wandelpaden richtingsaanwijzer bord. Je bent hier nu op het bospad dat, vanaf de Anneka's Bron via het tredenpad omhoog gaat en dan achter het motel door loopt naar het opgravingsgebied.

Het bord verteld je dat je hier rechtsaf en linksaf kunt gaan. Linksaf brengt je naar de Anneka's Bron en daar wil je nu nog niet heen. Ga dus rechtsaf en zoek weer de vooruitwijsvinger op en ga dan 1 keer vooruit. Recht voor je is het pad dan weer verlicht door lampen die aan de rechterzijde van het pad staan opgesteld. Aan de linker zijde staan 4 grote stenen. Je lantaren is nu vanzelf weer opgeborgen in je onderste inventory.  Ga nog 1 keer vooruit en....

De lampen gaan opeens één voor één uit en je scherm wordt pikdonker. Je kunt niets doen. Je kunt je niet meer bewegen en ook kun je nu even niet saven of je inventory open. Wacht geduldig. Je hoort opeens een geluid maar je scherm blijft donker. Opeens verschijn in je donkere scherm je "Steeksleutelcursor. Maar nog steeds kun je niet bewegen. Open nu je onderste inventory en klik op je lantaren. Beweeg dan je lichtcirkel omhoog en zie....vlak voor je neus staat nu een enorme STEEN. Er klikt een vreselijk geluid en dit lijkt afkomstig te zijn van uit de steen. Dit is dus de "Sentry Rock", de "Schildwacht Rots". De lampen gaan één voor één weer aan en je kunt je weer bewegen.

SNEL...Wacht nu niet. Draai je 2 keer links of rechts om en ga 1 keer vooruit terug het donkere bos in en draai je dan weer om en bekijk nu vanaf een respectabele afstand de "Schildwacht Rots". Als je vlak voor de "Schildwacht Rots" blijft staan dan zul je de rots vanzelf aanraken en dan IS HET MET JE GEBEURT. Dus maak dat je snel wegkomt zodra de lampen weer zijn aan gegaan. De "Schildwacht Rots" zal hier nu voorlopig blijven staan en dit betekent dat je nu niet verder over dit pad naar het opgravingsgebied kunt gaan. Je zult moeten wachten tot de "Schildwacht Rots" hier weer is verdwenen.

NB: Het is zeer wel mogelijk dat in jouw game de "Schildwacht Rots" nu niet op dit moment verschijnt. Het verschijnen van de "Schildwacht Rots" gebeurt willekeurig en kan op elk moment in de game gebeuren. Maar ik heb zo'n keer of 20 een "New Game" gestart en die dan steeds tot aan dit punt door gespeeld en telkens verscheen de "Schildwacht Rots" hier op dit punt en op dit pad. Ook heb ik steeds rechtsomkeert gemaakt en ben dan steeds een stuk terug gegaan en dan weer terug naar waar de "Schildwacht Rots" opdook. Altijd bleef de "Schildwacht Rots" hier gewoon staan en was ie niet verdwenen. Dus het is NIET zo dat als je weg gaat en daarna weer terug komt dat dan de rots vanzelf is verdwenen.

Dus zodra de lampen weer aan gaan draai je snel 2 keer links of rechts om, zoek de vooruitvinger op en ga dan 8 keer recht vooruit door het donkere bos. Na 8 keer vooruit te zijn gegaan zie je, recht voor je en in het licht van je lantaren, de richtingsaanwijzer die boven aan het tredenpad staat.

Anneka's Bron:

Ga nu nog 3 keer vooruit en je bent terug op de weg voor de Crypte, dus je bent terug bij de Anneka's Bron. Zeg...nu je de lantaren hebt zou je nu wel even in de Anneka's Bron kunnen gaan kijken. Draai dus rechts, 1 keer vooruit, draai links en dan 2 keer vooruit, draai rechts en je staat weer voor de donkere opening van de Anneka's Bron. Klik in je onderste inventory weer op je lantaren en ga dan vooruit de grot in.

Kijk binnen even rond. Je kunt hier nu niets doen, maar je kunt er nu wel alvast even rond kijken. Anneka's Bron bestaat uit 3 grotjes. In de hoofdgrot is dan de eigenlijke bron. Boven de bron staat 4 kaarsen, elk op een steen en elke kaars heeft een andere kleur. Je kunt de kaarsen aansteken met je lucifers maar doe dat nu niet. In de rechter zijgrot is een stenen deur met een ronde cirkel. In de cirkel zit een gat. Je hebt geen idee wat je er mee moet doen. In de linker zijgrot kun je inzoomen op de gekleurde stenen van de achtermuur. Ook hiervan heb je geen idee wat dit betekent.  

Motel:

Kamer 1

Als je genoeg rond gekeken hebt in de grot, zorg dan dat je weer buiten komt en volg dan de weg helemaal terug naar het Motel/Tankstation. Ga weer naar het Café gebouw binnen en zoom weer in op de Officedeur. Klik weer op het luikje. Ben verschijnt weer. Luister weer naar Ben die je nu verteld wat er met iedereen hier in de omgeving is gebeurt. Het schijnt dat de "Schildwacht Rots" op hol is geslagen en iedereen in de omgeving van Barrow Hill te pakken neemt. Ben verteld je dat ook jij niet veilig bent maar hij weigert om de deur te openen. Hij vertelt verder iets over Kamer 1 van het motel. Ben steekt dan een papiertje door het luikje naar buiten. Klik op het papiertje. Op het papiertje staat de code voor het slot van de deur van Kamer 1. Noteer deze code want ook deze code is telkens anders. Ben doet dan het luikje weer dicht.

Ok...ga terug naar buiten en naar het Motel. Ga bij de pickniktafel de waranda weer op en loop door naar de kamer 1 deur. Toets op het code slot de code in die je zojuist van Ben hebt gekregen en de deur gaat open. Ga de kamer in en kijk er rond. Oeps....leuk behangetje. Er valt echter niet veel te beleven in Kamer 1. Je kunt op wat dingetjes inzoomen maar meer ook niet. Behalve.....Als je bij het bed staat en je dan omdraait naar de deur dan zie je aan de muur een gele houder hangen. In de houder zit de GPS Unit.

Zoom in op de GPS Unit. Grijp het ding uit de houder en klik erop om de GPS unit in je bovenste inventory te plaatsen. Het ding is niet geactiveerd, dus het staat niet aan. Laat de GPS unit voor nu maar in je bovenste inventory staan. Je hebt hem nu nog niet nodig, maar later wel. Wel.....meer is hier niet te vinden, dus ga terug naar buiten.

Tuin achter het Café en het kantoor:

Weer buiten ga je weer naar het Café/kantoor gebouw. We gaan er nu even voor zorgen dat je mobiele telefoon weer signaal ontvangt. In het halletje ga je door de dubbele deuren het Café weer in. Loop door het Café naar achteren en open de nooduitgangdeur. Stap via de nooduitgangdeur dan weer naar buiten. Je bent buiten voor het Café en in de kleine kinderspeelplaats. Je staat voor de schommel. Je kunt inzoomen op de schommel en dan plaatsnemen in de schommel om eventjes te gaan schommelen. Draai links. Je staat voor de draaimolen. Achter de draaimolen staat het gebogen klimrek. Ga 1 keer vooruit door de draaimolen en draai dan links.

Je staat nu achter de draaimolen en voor een schutting. Er missen 2 planken uit de schutting. Klik op de ene plank in het midden en ga dan vooruit door het gat. Je loopt tegen de muur aan. Draai rechts, 1 keer vooruit, draai links. Je bent nu achter de keuken en ziet het keukenraam. Ga 2 keer vooruit. Links voor je zie je dan het raam van het kantoor. Ga nog 1 keer vooruit en draai links. Je staat nu recht voor het kantoorraam. Je kunt niet naar binnen gluren. Zoom in op het raam en....je ziet Ben zitten in het kantoortje. Hij is volkomen geflipt.

Wel...kijk even een paar seconden naar Ben en zoom dan weer uit. Draai links en ga vooruit naar de achterdeur van de keuken. Draai dan weer links. Links voor je zie je een soort kastje staan. Rechts zie je in de verte treden voor een ijzerenhek. Achter dat hek staat de UMTS-Zendermast. Maar dat komt zo meteen.

Zoom even in op het kastje. Er staat een asbak met peuken op het kastje en er hangt een oude krant in. Grijp de krant en lees het artikel "Mobile Mast Fear". Het gaat over de protesten tegen de UMTS-mast. Zoom uit en ga nu 2 keer vooruit naar het ijzeren hek.

De UMTS-Zendermast.

Het hek zit op slot met een hangslot. Maar onder het hangslot zie je een gat in het hek. Zoom in op het gat onder het hangslot en kruip dan door het gat. Je bent nu bij de UMTS-Mast. Ga nog een keer vooruit en draai dan links. Aan de achterzijde van de mast zit aan kasje. Klik op het kastje. Het kastje gaat open.

Zoom nu in op het geopende kastje. Bovenin zit een klein schermpje. Er onder zit een groter scherm. Links zit een smal grijs kastje en rechtsonder zit een rode knop. Op het smalle grijze kastje zit een sticker geplakt. Zoom in op de sticker. Je leest dat de zender werkt met een frequency die ligt tussen 830Mhz en 865 Mhz. Zoom uit en open nu het grijze kastje door er nu met je handje op te klikken.

Je ziet een paneel met 10 knoppen en in het bovenste schermpje verschijnt het getal 717, De kronkellijn in het grote scherm is geeft dus de frequentie 717 weer. Daarom heeft je mobieltje geen bereik en kun je er niet mee bellen...de UMTS zender staat afgesteld op een verkeerde frequentie. Ok...je moet nu, door op de 10 knoppen te klikken de mast op een frequentie zetten die ligt tussen 830 en 865. Er zijn meerdere oplossingen mogelijk. Nummer de linker knoppen, van boven naar onder, als 1 t/m 5 en de rechter knoppen, ook van boven naar onder, als 6 t/m 10. Klik op de linker knoppen. Je merkt dat de knoppen 1 t/m 5 OPTELLEN. Klik op de knoppen 6/tm 10. Je merkt dat de rechter knoppen AFTELLEN.

 • Knop 1 telt steeds 400 bij.
 • Knop 2 telt steeds 5 bij.
 • Knop 3 telt steeds 50
 • Knop 4 telt steeds 300 bij.
 • Knop 5 telt steeds 400 bij.
 • Knop 6 trekt steeds 50 af.
 • Knop 7 trekt steeds 400 af.
 • Knop 8 trekt steeds 200 af.
 • Knop 9 trekt steeds 450 af. Knop 10 trekt steeds 5 af.

Nogmaals....er zijn meerdere oplossingen mogelijk om nu van 717 te komen tot een getal dat ligt tussen 830 en 865. Hier is mijn oplossing.

Klik op de knoppen 5, 6, 8 en 10 en....je hebt de mast dan op een frequentie van 862 gezet.

Druk op de Rode Knop om de frequentie vast te leggen. Zoom uit de kast. Pak je mobiele telefoon uit je bovenste inventory en zie....je hebt nu bereik. Test het door nu bijvoorbeeld het telefoonnummer van Bab's Cab te bellen, dat is 0503265636. Je krijgt weliswaar de voicemail van het taxibedrijf maar de telefoon doet het nu. Berg de telefoon weer op. Ga terug naar de deur in het hek en kruip dan weer door het gat in het hek nasar buiten. 

Conrad's Jeep:

De Telefooncel:

Voor je zie je dan de vuilnisbakken tegen de muur van het Café aan staan. Ga 1 keer vooruit en draai links ( als je helemaal door gaat naar de 3 vuilnisbakken dan komt er een kraai van achter de vuilnisbakken te voorschijn). Ga 2 keer vooruit langs het keuken raam en draai dan weer rechts. Ga vooruit de hoek in en draai dan weer links. Klik weer op de lat in de schutting en kruip dan door het gat in de schutting. Je staat dan voor het gebogen klimrek in het speeltuintje. Achter het klimrek zie je de weg . Ga vooruit en je staat op de weg. Naar rechts is het motel en het tankstation. Draai links.

Ok...voor je zie je dat de weg het donkere bos in gaat. Ga 1 keer vooruit en doe dan je lantaren aan en ga dan weer 1 keer vooruit over de, nu donkere, weg. Aan de linker kant van de weg zie je dan de rode publieke telefooncel staan. Ga weer 1 keer vooruit en draai dan links en je staat dan recht voor de telefooncel.

Open de deur van de cel en ga naar binnen. Klik op de telefoonhoorn. Grijp dan de telefoon hoorn. Er komt een hoop gebrom uit de telefoonhoorn. Zoom in op de telefoonhoorn en je ziet dat er met deze publieke telefoon niet gebeld kan worden. De draden zitten los. Zoom uit en doe de hoorn terug op de haak. Draai je 2 keer links, of rechts, om, open de celdeur weer en stap terug naar buiten.

Terug uit de rode telefooncel draai je weer links en ga je de weg weer 3 keer vooruit volgen. Voor je uit zie je dan weer een driehoekig verkeersbord staan, links van de weg. Het bord heeft een uitroepteken. Ga nog een keer vooruit en je ziet een verkeersbord dat aangeeft dat er slipgevaar is. Draai rechts. Je staat voor een laag hekje en een vogelverschrikker.

Achter het hekje is het Moeras en je ziet een rode motorfiets staan. Je kunt even bij die rode motorfiets gaan kijken, door over het lage deel van het hekje te klimmen maar je kunt daar nu niets doen. Dat kan straks wel, dus laat dit voor nu nog maar even zitten. Draai weer links en vervolg je weg over de weg weer 2 keer vooruit. Je ziet dan, weer links voor je, een verkeersbord staat dat aangeeft dat er een gevaarlijke bocht naar rechts nadert. Ga verder voorruit en je komt bij een Jeep die overduidelijk tegen een grote steen is aangereden.

Ga vooruit tot de achterkant van de jeep. Onder het reservewiel hangt het nummerbord van de jeep. Noteer het kenteken van de jeep dat op het nummerbord staat: 4X68578. Ga dan verder vooruit naar de voorkant van de jeep. Je staat dan links naast de jeep en voor de twee grote stenen die ook hier langs de weg staan. Net als waar jouw auto tot stilstand is gekomen. De jeep is tegen de rechter steen op geknald. Probeer of je hier nu wel verder kunt lopen. Helaas....ook hier wordt je doorgang verspert door een soort energieveld dat tussen de twee stenen hangt. Draai je om en zoom dan in op de jeep. Op de bestuurdersstoel ligt weer een transistorradio.

Grijp de radio zodat het ding in je scherm komt te staan. Zet de radio aan door op de onderste ronde knop te klikken. De radio staat afgestemd op zender 18.5 en je hoort muziek. Gebruik de omlaagpijlknop om de radio weer af te stemmen op BHR radio op 15.3 en luister weer naar Emma Harry. Wat Emma vertelt is willekeurig, maar waarschijnlijk meld ze nu dat ze iemand rondom de studio hoort lopen en dat de buiten lichten uit zijn gegaan. Ook hoor je haar hondje Wincey blaffen. Emma vertelt weer het telefoonnummer waarop luisteraars haar kunnen bellen en deze keer hoor je nu het hele telefoonnummer en dat is dus 5852131.

Berg de radio terug op in de jeep en haal je mobieltje te voorschijn om gelijk die Emma Harry even op te bellen. Helaas....je bent buiten bereik van de UMTS mast. Je mobieltje heeft hier geen bereik. Berg de telefoon maar weer op. Naast de jeep liggen wat spullen op de grond en ook weer zo'n hoopje "modder". Zoom er op in.

 • Er ligt een krant, een boek, een brief en een PDA op de grond en boven de PDA een hoopje "modder". 
 • Zeg....heb je zo langzamerhand al een beetje door wat al die hoopjes "modder" zijn? 
 • Of liever gezegd waren voordat het hoopjes zijn geworden? 
 • Grijp de krant en lees het artikel over de opgraving door. 
 • Grijp het boek en blader door het boek. Het is een boek vol foto's van allerlei stenen en hunebedden. 
 • Grijp de brief en lees Conrad's gedachten over de "Sentry Rock". 
 • Grijp tenslotte de PDA. Klik op de PDA om het ding in je bovenste inventory te bergen en haal het dan onmiddellijk weer daar uit. 
 • De PDA komt groot in je scherm te staan en is gelijk aan.

 • De 4 schermpjes tonen je de beelden van 4 camera's die bij de opgraving staan opgesteld. 
 • Je kunt elk schermpje apart bekijken door er op te klikken. 
 • Via "Back to Camera's" keer je dan terug naar de 4 schermpjes. 
 • Via "Survay Map" open je de plattegrond. Het is dezelfde plattegrond als die ook in kamer 2 hangt. 
 • Via "Notes" open je het schermpje met de aantekeningen van Conrad. 
 • Lees dit door. 
 • Onderaan vindt je dan de Code voor Kamer 3 van het Motel, Conrad's kamer. 
 • Noteer deze code want ook deze is weer van spel tot spel anders. 
 • Berg de PDA weer op. 

Zoom dan nog even in op het hoopje "modder", de overblijfselen van Conrad dus. Klik met je handje op het hoopje en het rijbewijs van Conrad komt er uit tevoorschijn. Bekijk het en zoom dan uit.  Draai je 2 keer links of rechts, om en ga dan 1 keer vooruit, terug over de weg. Draai dan rechts. Tussen de twee rotsblokken begint hier een donker bospad. Volg het bospad 3 keer vooruit. Je komt terecht in:

Hoofdstuk 4: De Schuur

Ga nog 1 keer vooruit. Je staat bij de hoek van de schuur. Draai links. Je ziet een omgevallen vat in het struikgewas liggen. Ga er naar toe en draai dan rechts. Probeer of je de grote schuurdeuren kunt openen. Dat lukt niet. Draai weer links en kijk nu voorbij het omgevallen vat.

Voorbij het omgevallen vat zie je een houten krat liggen. Stap over het vat heen naar de houten krat. Klik met je handje op de krat. Je grijpt de krat op. De krat staat dan nu onderin je scherm. Draai rechtsom. De krat draait met je mee. Je staat voor een rechtopstaand vat. 

Klik met je handje boven het vat en de krat wordt er bovenop gezet. Klik dan met je vooruitvinger boven de krat en....je klimt via de ton en de krat omhoog en kruipt dan vanzelf via een raam de schuur in. Je beland op de zolder van de schuur. Je lantaren is nog steeds aan. Beweeg je lichtcirkel voor je uit door de schuur. Het is duidelijk dat deze schuur werd gebruikt door de actievoerders die tegen de opgravingen in het bos aan het protesteren waren. Achter op de zolder staat een houten tafel die vol met spullen staat. 

Ga 2 keer vooruit naar die tafel en.....voordat je de tafel bereikt zak je echter door de verrotte vloer en je beland met een harde smak op de begane vloer van de schuur. Doe je lampje weer aan. Je staat voor een deur die met een hangslot is afgesloten. Voor de deur staat de gastank van het lasapparaat. Rechts zie je de ladder die naar de zolder gaat. Draai je rechtsom. Je ziet nu waarom je van buiten de grote deuren niet kon openen. Er staat een zeer zware balk tegen aan en die krijg je ook niet uit de weg. Draai weer rechts. Achterin staat een handkar. Zoom in op de handkar. Op de handkar staan 2 kratten. In de voorste krat ligt de Brander van het lasapparaat. Grijp de Brander (Gas Torch) en berg het ding op in je onderste inventory.  Zoom uit. Draai weer rechts. Op een ton staan weer kratjes en rechts zie je weer het lasapparaat.

Zoom nu in op de muur tussen de ton en het lasapparaat. Je zoomt in op de vloer. Grijp de Rubberen Slang die hier ligt en berg de slang ook op in je onderste inventory. Zoom weer uit. Draai weer rechts en je staat weer voor de hangslotdeur en het lasapparaat. Bovenop het lasapparaat zit de drukmeter vast aan een pijpje. Bovenop het pijpje zit de draaischroef. Open je onderste inventory en klik dan op de Rubberen Slang. De slang wordt aan het lasapparaat vast gemaakt. Klik nu op de Brander en het ding komt vast te zitten aan de slang.

Pak nu het lucifersdoosje uit je onderste inventory. Pak er een lucifer uit, strijk de lucifer aan en klik dan met de brandende lucifer op de brander en....het hangslot wordt door gebrand en valt omlaag. Vanzelf zoom je dan uit. Ok..je kunt nu via deze deur naar buiten, maar doe dat nog niet. Klim eerst weer via de ladder omhoog naar de zolder. Hiervoor moet je 4 keer met je vooruitvingertje op de ladder klikken en als je boven bent moet je uitzoomen op de ladder. Draai dan linksom en nu sta je dan wel voor de tafel.

Zoom in op de rechter helft van de tafel. Naast de olielamp, en achter de pamfletten, staat een steelpannetje. In het steelpannetje ligt een digitale camera. Zoom in op het steelpannetje en grijp de camera er uit. Draai de camera om door er op te klikken. Midden boven zit dan de aan/uit knop. Klik daarop om de camera uit te zetten en klik dan op de pijltjesknoppen om door alle foto's te scrollen om ze te bekijken. Leg de camera weer terug in het steelpannetje en zoom dan uit de tafel. Draai links. Je staat voor 2 kleine ramen. In het rechter raam zie je een bruin boek liggen. Zoom in op het rechter raam.

Naast het boek ligt er een kompas, een horloge en staat er een verrekijker in dit raam. Bekijk het kompas en het horloge. Merk op dat het kompas totaal van slag is. Grijp de verrekijker en als het ding in je scherm staat dan klik je er op om door de verrekijker te kijken.

Beweeg je muis op en neer en heen en weer over de verrekijker en je ziet dan in de rechter lens de stenen boven op Barrow Hill. Zoom uit om de verrekijker weer terug te zetten. Grijp dan nu het bruine boek en lees het door. Het is het dagboekje van Trevor Spencer, de organisator en leider van de demonstratie tegen de opgravingen. Zoom uit het raam en zoom dan in op het linker raam. In het linker raam liggen 3 Eikeltjes. Klik op de eikeltjes en 1 eikeltje komt omhoog. Gelijk verschijnt dan nu je mandje rechtsonder in je scherm.

Klik met je handje op het eikeltje en het wordt in je mandje geplaatst. Je ziet het eikeltje echter niet in het mandje, maar het zit er echt in. Je kunt nu niet weer op de eikeltjes klikken. Zoom uit en draai je 2 keer rechtsom. Zoom, met je lichtcirkel, de bovenkant van de ladder op, die je dus links vindt. Zoom in op de ladder en klik dan 4 keer met je omlaagvinger op de ladder om terug af te dalen naar de begane vloer. Je staat dan weer voor de "hangslotdeur". Open de deur en stap naar buiten. Draai rechts en ga dan 5 keer vooruit en je bent terug op de straatweg bij de jeep.

Hoofstuk 5: Het einde voor Ben:

Arm hondje:

Ok...volg de weg, vanaf de jeep, nu terug naar de Rode Telefooncel. Doe onderweg wel weer je lantaren aan. Bij de telefooncel terug gekomen blijf je stilstaan en pak je de mobiele telefoon uit je bovenste inventory. Je hebt hier weer bereik, dus bel Emma Harry op met je mobieltje. Toets het telefoonnummer in, 5852131, en druk op de hoornknop en........Emma verschijnt in het schermpje van de telefoon en.....Wel.....kijk, kijk en kijk.

In het schermpje van je mobieltje volg je Emma. Emma hoort haar hondje Wincey geweldig te keer gaan en hoort het beest naar buiten rennen. Emma gaat achter het hondje aan en.....Wincey en Emma worden verzwolgen door de "Schildwacht Rots". Wacht tot het schermpje van je mobieltje weer blauw is en verbreek dan de verbinding. Berg de telefoon terug op.

Ben is het haasje:

Wel...dat was heftig. Maar je kunt er toch niets aan veranderen. Alleen jij en Ben zijn geloof ik nog de enige levende zielen hier rondom de Barrow. Of zou Emma ook nog leven?  Volg de weg verder terug naar het tankstation en ga dan het halletje tussen het Café en het kantoor weer binnen en ga 1 keer vooruit zodat je weer in het midden van het halletje staat en......Vanzelf keer je nu om naar de Officedeur en je hoort Ben een vreselijk kabaal maken. Hij gilt het uit van de paniek. Je hoort een geraas en dan het geluid van brekend glas.

In Ben's kantoor:

Draai je om en ga het Café weer binnen. Ga door het Café naar het verkooploket, waar ook de deur naar de keuken is. Draai je dan om en zoom weer in op de kassa. Zoals je weet zit de kassa la op slot. Open je onderste inventory en klik op de Troffel en....met de troffel wrik je de kassala open. In de geldla van de kassa ligt papier geld en munt geld. Klik op het muntgeld en berg het dan op in je onderste inventory. Je hebt nu munten van 1 pond en je hebt je zelf verlaagd tot een ordinaire dief. Maar...hallo.....het is een kwestie van overleven. Zoom uit de kassa en verlaat het Café weer via de nooduitgangdeur.

Je staat dan weer buiten in het speeltuintje. Draai weer links, ga 1 keer vooruit, draai links, klik weer met je handje op de plank in de schutting en kruip dan door de schutting. Draai rechts, 1 keer vooruit, draai links, 3 keer vooruit en draai weer links. Je staat weer voor het raam van Ben's kantoortje.......Eh....Raam??? Welk raam.

Waar eerst het raam zat is nu de hele gevel eruit gesloopt. Dat gegil en geschreeuw van Ben en het geluid van brekend glas was dus geen geintje. De "Schildwacht Steen" heeft de muur gesloopt en heeft nu dus ook Ben verzwolgen. Stap door het gat het kantoortje binnen en ga dan vooruit naar het bureau. Zoom in op het bureau. Er liggen wat krasloten op het bureau en een pamflet waarin de diverse vruchtensappen worden genoemd die je via de frisdrankautomaat kunt krijgen. Je kunt één van die krasloten uitproberen als je wilt. Je hebt altijd prijs. Er staan papierbakjes op het bureau. In het bovenste bakje ligt een folder. Open die folder. In de folder staan foto's van 4 vruchten. Het zijn de vruchten van de frisdranken die je uit de frisdrankenautomaat, rechts naast het Motel, kunt halen. Leer de namen van de vruchten en onthoud hoe je ze kunt herkennen.

Er zitten 2 lades in het bureau. Open de linkerla en grijp er de 2 Batterijen uit. Stop de batterijen in je onderste inventory. Open de rechterla en grijp er de velletjes Blanco Papier uit en stop deze ook in je onderste inventory. Zoom uit het bureau en draai rechts. Je staat voor de achterdeur. Laat maar even zitten. Draai weer rechts. Links staat een archiefkast met 3 laden en rechts een tafel met daarop een beeldscherm en 4 videorecorders. In de 3 lades van de archiefkast vindt je een briefje van George aan Ben over de frisdrankenautomaat, een whiskyfles en een briefje met daarin de code voor Kamer 1 van het motel. Wel...die code had je al van Ben gekregen, dus vergeet de archiefkast maar.

Zoom echter in op het beeldscherm die op de tafel staat. Het beeldscherm is in 3 aparte schermen verdeeld. Door op de 4 videorecorders te klikken zie je in elk van de 4 schermen de opnames die zijn gemaakt door de 4 securitycamera's. Klik van boven naar beneden op elk van de 4 videorecorders en bekijk dan steeds het filmpje. Je ziet achter eenvolgens Ben uit de keuken komen, uit het Café komen en het kantoor in gaan en je ziet wat er is gebeurt met de inzittenden van de auto die bij de benzinepompen staat. Ze zijn allemaal verzwolgen door de "Schildwacht Steen".  Zoom uit en ga nu naar de achterdeur, rechts naast het bureau.

Junk Yard achter het kantoor:

Open de achterdeur en stap naar buiten. Je bent nu dus in de rommeltuin achter het kantoor. Links is de garage. Draai gelijk rechts en ga dan 1 keer vooruit. Draai je dan terug om. Voor je staat een paarse "eenarmige bandiet", een gokkast, op een hoog tafeltje.

Klik in je onderste inventory op je 1 pond munten en je doet een munt in de gokkast. Klik dan op de hendel van de gokkast en blijf dit doen tot je 3 belletjes in de 3 schermpjes ziet. De gokkast spuugt dan een handvol 50 pence munten uit. Grijp de munten.

NB: het is heel verschillend hoe vaak je op de hendel van de gokkast moet klikken om de 3 belletjes en dus de 50 pence munten te krijgen. Het kan zijn dat je na 3 klikken al klaar bent maar het kan ook best zijn dat je een keer of 20 moet klikken. Uiteindelijk spuugt de gokkast echt de munten uit.

Als je de munten uit de gokkast hebt gepakt dan zoom je uit en ga je vooruit naar de muur van de garage. Draai rechts en loop onder het afdak door naar achteren. Draai links en probeer of je de deur van de garage kunt openen. Dat gaat dus niet. Draai links en loop 1 keer vooruit terug. Draai weer links en loop tussen de rotszooi weer 1 keer vooruit. Draai dan weer rechts. Je kijkt nu, tussen de rommel door, naar het zijraam van het kantoor, waar de gokkast staat. Je ziet onder het raam 3 rode plastieken kratten staan. Zoom er op in.

Je zoomt dan echter niet in op die 3 rode kratten maar op een houten krat die voor je voeten en voor de olievaten op de grond staat. Er zit een koplamp in de krat. Grijp de Koplamp en stop hem in je onderste inventory. In je inventory heet de koplamp dan "Lens". Zoom uit en draai  2 keer linksom. Achterin ligt een ladder.

Ga naar de ladder. Grijp de ladder. Je zet de ladder rechtop. Draai linksom. De ladder draait met je mee. Klik met je handje op de ladder om de ladder tegen de bovenste balk van het afdakje te zetten. Zoom dan in op de bovenste balk.

Je ziet dat in het dak van de garage 2 dakvensters zitten. Klim nu, via je vooruitvinger, de ladder op. Je staat dan op het afdakje. Draai links. Aan de andere kant van het afdak kun je via de kleine ijzeren ladder omhoog naar het linker dakvenster. Ga dus naar de ijzeren ladder en klim omhoog. Klik op de grendel van het dakvenster. Het dakvenster gaat open. Klim via het dakvenster naar binnen. Je beland in de:

Garage:

Je bent op de zolder van de garage. Draai rechts en open de Office deur en stap dan het kleine kantoortje binnen. Draai linksom en zoom in op het bureau. Er staat o.a een paars Oliekannetje op het bureau. Klik op het paarse oliekannetje. Het oliekannetje komt in je scherm te "zweven". Open je onderste inventory en klik daar dan op je Eierdopjes (Egg Cups). Eén van je eierdopjes komt nu onder de tuit van het oliekannetje te "zweven". 

Klik op de hendel, die bovenop het oliekannetje zit, en het eierdopje wordt gevuld met olie. Je krijgt nu een Visioen te zien en je hoort een stem die verteld dat "De Oude Man is gewekt en dat de Balans hersteld moet worden". Na dit visioen grijp je het, nu met olie gevulde, eierdopje. Het eierdopje verdwijnt naar je bovenste inventory. Zoom uit, draai links, open de office deur en stap terug naar buiten. Draai rechts en zoom in op de bovenkant van de ladder en klim dan via de omlaagvinger omlaag. Wees niet bang voor spinnen. Beneden in de garage draai je dan 2 keer om en ga je 2 keer vooruit, langs de aftandse auto. Draai rechts, zoom in op de grendel van de deur, klik op de grendel en klik dan op de deurkruk om de deur te openen. Stap naar buiten, draai rechts en ga terug naar de achterdeur van Ben's kantoor. Open de deur en stap Ben's kantoor weer binnen.

Zoom weer even in op het bureau en grijp dan nog eens de fruitfolder die bovenop de brievenbakjes ligt. Het is belangrijk dat je Blueberries (Bramen), Pear (Peer) en Goosberries (Kruisbes)  weet te herkennen, dus grif in je geheugen hoe deze vruchten er uit zien.

Leg de folder terug en zoom uit het bureau. Draai je om, vooruit, draai rechts en je staat voor de office deur waardoor je naar de hal kunt gaan. Zoals je weet zit deze deur op slot. Zoom in op de deurkruk en haal dan het knopje onder de deurkruk over. Zoom uit en klik dan op de deurkruk en de deur gaat nu open. Vanaf nu kun je dus via de hal Ben's kantoor in gaan. Stap de hal in en maak dat je voor de Kamer 3 deur van het hotel komt te staan.

Hoofdstuk 6: De Offeringen:

Motel/ Tankstation/Keuken/Café:

Kamer 3: Conrad's kamer:

Open de Kamer 3 deur door op het codeslot van de deur de code in te toetsen die je via Conrad's PDA hebt verkregen. Weet je die code niet meer, dan open je de PDA weer en lees je de "Notes" door. Ga kamer 3 dan binnen. Leuk behangetje. Conrad was duidelijk getikt. Ok....Overal op de muren hangen schetsen van Conrad en je kunt ze allemaal nader bekijken. Ook zwerven er her en der brieven en enigszins verbrande notities van Conrad rond. Het is aan te raden om ze allemaal te vinden en te bekijken en door te lezen want je krijgt dan waardevolle informatie.

Gelijk als je Kamer 3 bent binnen gestapt draai je rechts. Zoom in op de douche en het toilet. Voor de douche liggen papieren en in de douche ligt een Conrad notitie. Ook onder de klep van het toilet steekt een Conrad notitie. Grijp de papieren die voor de douche op de grond liggen. Het voorste papier is een schema over alle "Ceremonial Sites" die in Cornwal zijn ontdekt. Bekijk het en klik het weg om de folder te kunnen bekijken. De folder verteld je over de GPS-Unit, de Remote Camera's, de PDA en de oplader voor de telefoon. Wel...die GPS-Unit heb je al en ook Conrad's PDA en de mobiele telefoon heb je al opgeladen. Dus smijt ook de folder maar weer terug op de grond.

Zoom in op de Conrad notitie die in de douche ligt en lees het door. Zoom dan weer uit en zoom in op het toilet en grijp de notitie die onder de klep ligt en lees ook deze even door. Zoom uit het toilet en draai dan linksom. Loop door naar het bed. Zoom in op het bed en bekijk de 3 tekeningen die op het bed liggen. Zoom weer uit en draai rechts. Op het bureau ligt een rode diplomatenkoffertje.

Zoom in op de rode koffer. Het ding heeft een codeslot waarop een code van 6 cijfers moet worden ingevoerd. Die code weet je niet, dus zoom maar weer uit. Open de la die in het bureau zit en kijk dan in de la. Er ligt een cassetterecorder in de la. Klik op de plusknop en beluister dan. één voor één, alle 5 opnames. Je moet na iedere opname wel weer op de plusknop klikken. Je hoort Conrad. In elke volgende opnamen is Conrad weer een beetje meer krankzinniger geworden. Conrad verteld in deze 5 opnames over de opgravingen en dat hij een artefact heeft verstopt hier in de buurt. Conrad heeft dus de "Zegel" verbroken waardoor de "Schildwacht Steen" weer tot leven is gewekt. Conrad is dus de schuld van alles. Als je alle 5 opnames hebt beluisterd dan klik je de cassetterecorder terug de la in en zoom je uit. Draai je dan 2 keer links of rechts om. Bekijk de schetsen die boven en naast de radiator aan de muur hangen. Zoom dan in op de radiator.

Je kijkt omlaag naar de vloer voor de radiator. Links staat een prullenmand en er staat een paar schoenen op de grond en er liggen twee tekeningen. Onder het bedkussen steekt weer een notitie van Conrad.

Grijp eerst de Conrad notitie onder het kussen vandaan en lees deze nu eens goed door. Je leest dat Conrad het zegel heeft verbroken en dat het zegel in verschillende stukken uiteen is gevallen. Conrad heeft 1 van deze stukken verborgen bij het tankstation. De bergplaats is de enige plek waar het GPS systeem het schijnt te doen en deze plek heeft als coördinaten 2778.446 en 7854.445. Berg de notitie weer op onder het kussen. Bekijk de 2 tekeningen die voor de radiator op de vloer liggen. Zoom dan in op de prullenbak. Er liggen snippers van een briefje in de prullenbak. Grijp de snippers en puzzel ze dan weer in elkaar tot een leesbare mededeling. De snippers passen uiteraard niet precies in elkaar, maar dat hindert niet.

Je leest dus dat Conrad de code voor het rode koffertje heeft "verstopt" in de nummerplaat van zijn jeep. Zoom uit en draai je dan terug om naar het bureau en zoom weer in op de rode koffer. Ok...wat was ook al weer het kenteken van de jeep? O ja....4X68578. Wel...zie dit als een vermenigvuldiging, dus doe 4 keer 68578 en de uitkomst is 274312 en voer dit getal dan in op het codeslot van het koffertje en het koffertje gaat open.

In het koffertje ligt een grote witte map met als titel "Barrow Hill Excavation Report". Verder ligt er een gele enveloppe waarin 2 foto's zitten en er liggen 2 witte briefen in de koffer. Grijp eerst nu de witte "Barrow Hill Excavation Report" map uit de koffer. Open de map en lees, zeer nauwkeurig, de 3 pagina's van dit rapport door.

Het rapport leert je dat elk van de Stenen een offer nodig heeft, voordat de ontketende "Schildwacht Steen" teruggeroepen kan worden. De resten van vorige offers zijn gevonden bij de Stenen en dat zij:

 • Opgravingsgat bij Steen 1 = Olie.
 • Opgravingsgat bij Steen 2 = 2 Blackberry (Bramen) zaden, 1 Gooseberry (Kruisbes) zaadje en 1 Pear (Peer) zaadje.
 • Opgravingsgat bij Steen 3 = Botjes van  de visjes Melanogrammus Aeglefinus en Gadidae
 • Opgravingsgat bij Steen 4 = Zaden en sporen, die vermeld worden in de witte brief die op de gele enveloppe ligt.
 • Opgravingsgat bij Steen 5 = Zaden van Hordeum Vulgare, ook bekend als Barley.
 • Opgravingsgat bij Steen 6 = Sodium chloride (Keukenzout).
 • Opgravingsgat bij Steen 7 = Schoon puur vocht.
 • Open de enveloppe die op de gele enveloppe ligt en je leest welke zaden en sporen in het  opgravingsgat  bij Steen 4 gevonden werden en dit zijn de: Zaden van de Quercus (Eik), van Red Berries (Rode Bessen) en een Fungus (Paddestoel).  
 • Bekijk ook de foto's in de gele enveloppe.

Als je alles gelezen en bekeken hebt dan zoom je uit de koffer en het bureau. Draai rechts en verlaat Kamer 3 weer door de deur. Je staat dan weer buiten op de waranda. Draai rechts en loop door naar de hoek, draai rechts en ga naar de Frisdrankenautomaat.

Het "Fruit Offer" voor Steen 2 (Deel 1):

 • Ok...je hebt in het witte "Barrow Hill Excavation Report" gelezen over de Offeringen" die in elk opgravingsgat zijn gevonden.
 • Je moet dus nu ook al die Offerringen gaan verzamelen om ze dan uiteindelijk in elk van de opgravingsgaten bij elke steen te plaatsen.
 • Offering 1 heb je al, namelijk de Olie. Het staat in je Bovenste Inventory als het eierdopje met de "Oil Offering".
 • Hier uit de frisdrankenautomaat ga je nu de ingrediënten halen voor de 2e offering.
 • Zoom in op de frisdrankenautomaat.
 • Je kunt blikjes appelsap, perensap, kruisbessensap en bramensap uit de frisdrankenautomaat halen. Elk blikje kost 50p.
 • Je moet 2 blikjes Blackberry (Bramen), 1 blikje Gooseberry (Kruisbes) en 1 blikje Pear (Peer) uit de automaat trekken.

 • Open je onderste inventory en klik dan op je zilveren 50p munten.
 • Vanzelf wordt er dan een 50p muntje in de automaat gedaan.
 • Klik dan op het knopje boven de foto van het sapje dat je uit de automaat wilt halen en grijp vervolgens het blikje eruit.
 • Haal op deze wijze dus 2 blikjes Bramen, 1 blikje Peer en 1 blikje Kruisbessensap uit de automaat.
 • Heb je deze 3 blikjes dan zoom je uit en draai je om.

Open nu je bovenste inventory en klik op de GPS-Unit. Het ding komt groot in je scherm te staan. Klik op de "Activate" knop om de GPS aan te zetten. De GPS verdwijnt naar linksonder en zal daar blijven staat tot je er weer op klikt. Kijk naar het schermpje. Je ziet duidelijk dat de GPS hier geen signaal ontvangt want de cijfertjes en de letters zijn nauwelijks leesbaar. Laat de GPS geactiveerd linksonder staan.

Het "Vis Offer" voor Steen 3:

 • Loop door naar de auto die voor de benzinepompen staat.
 • Je weet dat er naast de auto een flacon Haarlotion ligt.
 • Zoom daar weer op in en grijp de flacon weer.
 • Lees nu eens echt goed het label dat op de flacon geplakt zit.
 • Helemaal onderaan op het label lees je dat de lotion "Marine Enhanched" is.
 • Er zit dus visolie verwerkt in deze haar lotion.
 • Offer 3 heeft met vis te maken.
 • Zorg dat de flacon in je scherm staat en open dan weer je onderste inventory.
 • Klik weer op je eierdopjes en 1 eierdopje komt rechts van de flacon te staan.

 • Klik op de dop van de flacon en....het eierdopje wordt gevuld met visolie/lotion en je krijgt weer een Visioen te zien.
 • Na het visioen klik je op het eierdopje om het in je bovenste inventory op te bergen.
 • Je hebt nu dus het Olie Offer en het Vis Offer.

Het 1e Fragment van het Zegel:

 • Zoom uit de auto en draai links om en ga weer vooruit tot voor de invalideparkeerplek.
 • Draai rechts en ga 1 keer vooruit, richting het Café.
 • Draai dan weer rechts.
 • Je staat nu recht voor de linker steunpaal van het tankstation.
 • In de paal staat een Brandblusser.
 • Kijk naar het GPS schermpje en zie....het ding krijgt hier een stel duidelijk leesbare coördinaten door.
 • Zou dit de plek zijn waar Conrad het over had in zijn notities?
 • Zoom in op de brandblusser en wacht dan even tot je in de GPS de coördinaten ziet verschijnen die Conrad noemde in zijn notities en zijn geluidsopnamen.
 • Klik dan met je handje op de brandblusser en het ding schuift omhoog.
 • Onder de brandblusser ligt dan het Fragment van het Artefact waar Conrad het over had.

 • Grijp het Fragment en klik het naar je onderste inventory en zoom uit.
 • Je hebt de GPS nu niet meer nodig, dus klik op de GPS en dan op de "Deactivate" knop om de GPS terug op te bergen in je bovenste inventory.

Het "Fruit Offer" voor Steen 2: (Deel 2)

 • Ok....ga naar het Café en dan, via de deur bij het verkooploket, naar de Keuken.
 • In de keuken draai je gelijk rechts.
 • Op het karretje waar ook de lantaren op stond staat ook een Blender, een sapmixer.
 • Ga 1 keer vooruit en draai dan rechts en je staat recht voor de blender.
 • Zoom er op in.

 • De maatbeker kan 2000ml bevatten.
 • Haal het deksel van de maatbeker.
 • Open je onderste inventory.
 • Hier staan de 4 blikjes fruitdrank.
 • Offering 2 bestaat dus uit 2 keer Bramen, 2 keer Kruisbessen en 1 keer Peer.
 • Klik 2 keer op het Blackberry blikje en er wordt 2 keer 500ml bramensap in de maatbeker gegoten.
 • Klik dan 1 keer op het Gooseberry blikje om er 500ml kruisbessensap aan toe te voegen.
 • Klik dan 1 keer op het Pear blikje om er 500ml perensap aan toe te voegen.
 • Het drankje is klaar, je hoeft het niet te mixen.
 • Klik in je onderste inventory weer op de eierdopjes en....1 van je eierdopjes wordt gevuld met het fruitdrankje en onmiddellijk krijg je weer een visioen.
 • Na het visioen klik je het eierdopje naar je bovenste inventory.
 • Je hebt nu ook de Fruit Offering.

Het "Zout Offer" voor Steen 6:

 • Zoom uit de blender en ga terug het Café binnen.
 • Loop door het Café naar de nooduitgangdeur en draai dan rechtsom.
 • Je staat voor het achterste tafeltje rechts.
 • Op het tafeltje staat een menukaart rechtop.
 • Zoom in op de menukaart en klik er dan op.
 • Je legt de menukaart neer op tafel en er wordt een pepervaatje en een zoutvaatje zichtbaar.
 • Het achterste vaatje, met de witte dop, is het zoutvaatje.
 • Grijp het zoutvaatje.
 • Het zoutvaatje gaat "zweven".
 • Klik, in je onderste inventory, weer op je eierdopjes, en één van je eierdopjes wordt nu gevuld met zout uit het zoutvaatje.
 • Onmiddellijk krijg je weer een visioen.
 • Klik het eierdopje naar je bovenste inventory.
 • Zoom uit en zoom uit de tafel.

Ok...laten we maar eens gaan kijken wat er met Emma Harry is gebeurd. Verlaat het Café via de nooduitgangdeur en loop dan, links naast de schommel, door naar de weg. Volg de weg nu weer terug naar de rode telefooncel ( lantaren aan doen) en dan verder naar het verkeersbord dat aangeeft dat er een gevaarlijke bocht nadert. Vlak voor dat verkeersbord draai je dan rechts en je staat weer voor het hek met de vogelverschrikker, dus voor de ingang van het:

Hoofdstuk 7: Moeras:

Ga vooruit naar het hek en klim dan over het laagste deel, links, van het hek. Je bent bij de rode motorfiets. Voor de motorfiets liggen de overblijfselen van Wincey, het hondje van Emma Harry. Bekijk het even en zoom dan weer uit. Ga vooruit naar het lage hekje in de bosjes.

Zoom in op het lage hekje en ga dan vooruit. Je bent in het donkere bosdeel van het moeras, dus zorg dat je lantaren brand. Volg het pad 3 keer vooruit en je beland in het open deel van het moeras. Hier moet je over de steigers verder. Voor je zie je een afslag naar rechts. Ga nog 1 keer vooruit en draai dan rechts. In de verte zie je nu de lichten van de BHR-radiomast.

Volg de steiger 7 keer vooruit en je komt bij de:

Caravan van Emma Harry

De caravan is dus de studio van de BHR-radiozender en naast de caravan staat de zendmast. Ga de caravan binnen. Van Emma geen spoor te bekennen. Gelijk als je in de caravan bent sta je voor een grote rode doos. Zoom er op in. Voor de doos staat de etensbak van Wincey. Op de doos lees je dat er een Metaal Detector in heeft gezeten. Grijp de doos. 

Bekijk goed de afbeelding van de metaal detector want je moet het ding zo meteen zelf in elkaar knutselen. Je leest dat er geen batterijen zijn meegeleverd met de metaal detector. Klik de doos weer weg, zoom uit en draai rechts. Je staat voor het bed en op het bed liggen alle 6 onderdelen van de metaal detector uit gespreid. Zoom in op het bed: Ok...er zijn 6 onderdelen. Nummer ze 1 t'm 6.

 • 1 = de stang.
 • 2 = het rubberen tussen stuk.
 • 3 = rubberen ring.
 • 4 = het snoer.
 • 5 = verbindings stukje.
 • 6 = de eigenlijke detector.

Je moet de 6 onderdelen nu aan elkaar klikken en dan moet het er uit zien zoals op het plaatje op de doos. Je pakt een onderdeel op en sleept het dan naar het onderdeel waaraan je het vast wilt klikken.

 • Pak 2 en klik 2 rechts aan 1.
 • Pak 6 en klik 6 aan 2.
 • Pak 4 en klik 4 op 1.
 • Pak 5 en klik 5 links aan 1.
 • Pak 3 en klik aan 5.

Grijp nu de gehele detector. Onderdeel 6 komt in je scherm te staan. Open het klepje en klik dan, in je onderste inventory, op je batterijen. De batterijen worden in de detector gedaan.

Sluit het klepje en de metaal detector verdwijnt naar je bovenste inventory. Zoom uit en draai dan 2 keer rechts, of links, om. Achter in de caravan staat de apparatuur waarmee Emma haar uitzendingen verzorgt. Ga vooruit en draai dan links. Je staat voor Emma's laptopcomputer. 

Emma's computer:

 • Zoom er op in. Wel....je moet een wachtwoord in het schermpje typen en dan op "OK" klikken. 
 • Emma was nog al verzot op haar hond, dus ik denk dat Wincey een goede gok zal blijken te zijn. 
 • Typ dus Wincey in ( met hoofdletter W) en klik op "OK" en....je bent binnen.  
 • Klik op de link "Personal Blog" en lees dan Emma's persoonlijke Blog door. 
 • Je leest dat ze een voorwerp heeft gevonden op de opgravingplek. Aan haar omschrijving te horen, is het een deel van het zegel. Waarschijnlijk is dit de reden, dat de "Schildwacht Steen" haar achtervolgt. 
 • Keer terug naar het hoofdscherm Klik op "Internet Browser". 
 • Er is echter geen verbinding mogelijk met het internet. 
 • Je kunt alleen de opgeslagen internetsites openen via de "Favorites". 
 • Dus klik op "Favorits" en dan kun je alle 5 hyperlinks gaan gebruiken. 
 • De enige die echt interessant is, is de  www. common-scientific-names.com.uk site  want die geeft je de Engelse vertaling van de Latijnse namen van de paddestoelen en de visjes en ook lees je er dat Sodium Chloride keukenzout is. 

Heb je alles op de laptop bekeken, dan zoom je uit.  Probeer Emma op te bellen met je mobiele telefoon. Het nummer is 5852131, maar helaas....Emma neemt niet meer op. Ok....verlaat de caravan en buiten ga je terug naar het steigerpad. Ga terug over het steigerpad en wel 5 keer vooruit. Er is dan een afslag naar rechts, dus draai rechts en ga weer 4 keer vooruit. Voor je doemt dan de ruïne van een kerk uit het moeras op. Draai links en je ziet een groot kruis staan.

Het 2e Fragment van de Zegel:

Ga 2 keer vooruit en draai dan weer links. Het kruis staat nu recht voor je. Ga 2 keer vooruit en draai je dan om. Je staat achter het kruis. Het kruis staat op een stenen sokkel. Zoom in op de sokkel. In de sokkel zit een verdiepte stenen plaat. Open je onderste inventory en klik weer op je troffel. Met de troffel wring je bovenaan de stenen plaat en de plaat zakt omlaag. De sokkel blijkt hol te zijn.

In het bovenste vak ligt een rood boek. Grijp het boek, open het en lees de 2 pagina's door. Je leest over een priester die zich gereed maakte om het ritueel bij de stenen cirkel te gaan uitvoeren. Berg het boek terug op in de sokkel. In het onderste vak staat een Metalen Artefact. Grijp het ding en berg het op in je onderste inventory. Klik daarna nog een keer in het onderste vak. Je haalt er een schets van de Anneka's Bron uit. Bekijk de schets en leg het dan terug in de sokkel. Zoom uit.

Open je bovenste inventory en klik op de Metaal Detector. Het ding komt in je scherm te staan. Klik op de On/Off knop om de detector aan te zetten. De detector komt rechtsonder te staan. Het wijzertje van de detector staat links en beweegt niet. Recht voor je uit zie je de muur van de geruïneerde kerk. Ga nu 4 keer vooruit. Je ziet dan een donker gat in de muur. Het wijzertje in je metaal detector begint zachtjes te trillen. Ga nog 1 keer vooruit naar het donkere gat en het wijzertje van de metaal detector slaat nu uit naar rechts en het rechter lampje gaat groen knipperen. Zoom in op het donker muurgat.

Je kijkt dan omlaag naar de grond. Er ligt een grote steen en 2 kleinere stenen op de grond. Klik op de grote steen. De steen schuift weg naar rechts en ook de andere steen schuift weg. Klik in je onderste inventory weer op de troffel en.....je graaft het Fragment van de Zegel op die hier is begraven.

Onder het Fragment ligt een briefje. Grijp het Fragment en berg het op in je onderste inventory en lees dan nog even het briefje door. Zoom uit en draai je om naar het Kruis. Ga 3 keer vooruit en je staat weer op het steigerpad. Draai rechts, 2 keer vooruit, draai links en ga nu 12 keer vooruit om via het steigerpad, het bospad en de rode motorfiets weer op de straatweg te belanden bij het bord dat aangeeft dat er een gevaarlijke bocht in de weg zit.

Hoofdstuk 8 : Anneka's Bron:

Het "Gezegende Water" Offer voor Steen 7:

Goed....we gaan nu weer naar de Anneka's bron. Dus volg de weg, vanaf de ingang van het moeras, eerst maar terug tot het tankstation en dan verder tot dat je terug bent bij de 2 witte reflectoren waartussen het tredenpad omhoog de heuvel opgaat. Links is dan de Anneka's Bron. Ga nog 1 of 2 keer vooruit, draai dan links en dan vooruit naar de ingang van de bron. Draai rechts en je staat weer voor de rechtopstaande Steen die rechts naast de ingang van de bron staat.

Doe je lantaren aan en schijn met je lichtcirkel op de steen. Nog steeds kun je echter de inscriptie niet lezen die in de steen is gegraveerd. Open je onderste inventory en klik dan op de velletjes blanco Papier. Je plakt een velletje papier tegen de steen aan. Klik, in je onderste inventory dan op het blauwe Waskrijtje en....je krast met het waskrijtje over het vel papier en de inscriptie wordt op het papier overgenomen.

Grijp het nu bedrukte papier en lees de inscriptie. Je leest: "Praise to St. Anneka, who descended from the skies to ground our wandering spirit, and lift our souls. Praise to St. Anneka. Anon"

Berg het papier op in je bovenste inventory. Draai links, 1 keer vooruit en draai rechts. Je staat weer voor de donkere ingang van de Anneka's bron grot. Doe je lantaren weer aan en stap nu 1 keer vooruit de ingang in. Blijf staan in de ingang en draai links. Beweeg je lichtcirkel naar rechts en ietwat omlaag. Je ziet een koekblik op de richel liggen. Zoom er op in en open het blik dan.

In het blik ligt een boek. Grijp het boek en lees het door. Het is een soort gastenboek dat Elsie hier heeft neergelegd opdat bezoekers aan de bron er hun gedachten in kwijt kunnen. Lees vooral de laatste 3 pagina's door waarin Elsie het heeft over "Het Ritueel waarmee het water uit de bron wordt gezegend om het daarna als offer te brengen aan de Henrik steen." Berg het boekje terug op in het blik als je uitgelezen bent en zoom dan uit.

Draai rechts en ga 2 keer vooruit naar de Bron waarin de 4 kaarsen "zweven". Als je wilt kun je een muntje in de bron gooien en een wens doen. Draai rechts en ga vooruit de rechter zijgrot in. Je staat dan met je neus tegen de muur gedrukt waarin een cirkel met een gaatje erin zit. Open je onderste inventory en klik dan op het Metalen Artefact, dat je in de sokkel van het kruis hebt gevonden. Het Metalen Artefact wordt in het gaatje van de cirkel gestoken.

Klik nu met je handje op het Artefact en het verdwijnt verder de cirkel in en de cirkel wordt omgedraaid. Het Artefact is dus een sleutel en de cirkel het slot. Je hoort een geluid alsof er naast je iets open schuift. Draai rechts en ....onder in de muur is nu een geheime bergplaats open gegaan en daar staat een vierkant/rechthoekig kistje in. Zoom daar op in.

Klik op het kistje om het uit het holletje te halen en klik er dan nog 2 keer op om het deksel te openen. In het kistje liggen wat munten, een grote en wat kleineren. En er liggen 3 opgerolde papieren in. Bekijk de munten en leg ze weer terug. Bekijk de middelste rol papier. Het is een pagina van het boek dat je in de sokkel van het kruis hebt gevonden. Lees de pagina door en klik het dan weer weg. Bekijk dan de 2 andere rollen. Op beide rollen staan muzieknoten, maar op de ene zie je een tekening en op de andere zie je het Gebed waarmee het water uit de bron wordt Gezegend. Je hoort ook het muziekje dat hierbij hoort.

Neem goed notie van het Gebed, het gaat als volgt: "Oh Anneka, Anneka, from the Bluest Heights descend to our Brown Earthly Soil. Bring your blessing of sacred water, so that we may grow again". Merk op dat er in het gebed sprake is "Bluest Heights" en Brown Earthly Soil", dus van de "Blauwe Hemel" en het "Bruine Aarde". Onthoud dit. Op het andere papier zie je een mannetje die een Disk in één van de Stenen wil doen en een mannetje die zijn hand uitsteekt naar een Steen waarop een Handafdruk staat.

Ok...als je alles bekeken hebt uit de kist dan zoom je uit. Draai rechts en ga 1 keer vooruit, draai rechts en je staat weer terug voor de Bron en de kaarsen. Je moet 2 van de 4 kaarsen nu gaan aansteken. Maar welke 2? Wel....het gebed heeft het over de "Blauwe Hemel" en het "Bruine Aarde". Dus je moet de Blauwe kaars en de Lichtbruine kaars gaan aansteken.

 • Zoom in op de kaarsen.
 • De blauwe kaars staat links en de lichtbruine kaars staat middenonder.
 • Pak je lucifersdoos uit je onderste inventory en pak er een lucifer uit.
 • Strijk de lucifer aan en steek er eerst de Blauwe Kaars mee aan.
 • Pak een nieuwe lucifer, strijk de lucifer weer aan en steek er de Lichtbruine Kaars mee aan en.....
 • Je krijgt "Hemelse Muziek" te horen en zoomt vanzelf uit.
 • Het water in de bron is nu "Gezegend".
 • Klik, in je onderste inventory, weer op de eierdopjes en....
 • ...één van je eierdopjes wordt nu gevuld met het Gezegende Water en je ziet weer een Visioen.
 • Na het Visioen berg je het gevulde eierdopje op in je bovenste inventory.

Draai je 2 keer links, of rechts, om en verlaat dan de Anneka's Bron weer via de in/uitgang. Weer buiten draai je rechts en ga je via het stenen treden pad 2 keer vooruit, terug naar de weg. Draai links en ga 1 keer vooruit en draai dan rechts. Je staat weer voor het tredenpad dat omhoog de heuvel op gaat naar het bos. Klim 2 keer vooruit omhoog en boven gekomen sta je dan weer bij de richtingsaanwijzer paal. \

Door het Bos naar de Opgraving:

Het "Plant Offer" voor Steen 4: (Deel 1)

Doe je lantaren aan en loop nog 1 keer verder vooruit. Recht voor je zie je dan een plukje rode paddenstoelen staan. Ga nog 1 keer vooruit en draai dan rechts en zoom in op de rode paddestoel die je onder in je scherm ziet staan. Grijp de middelste paddenstoel:

 • De rode paddestoel komt "zwevend" in je scherm te staan.
 • Rechtsonder komt je mandje te staan.
 • Laat de paddestoel even rustig "zweven" en open nu je bovenste inventory.
 • Klik op het "Fungus Guide" boek.
 • Blader door dit paddenstoelenboek naar de pagina waar de afbeelding van de rode paddenstoel op staat. Lees de naam van de rode paddenstoel. De naam van de rode paddenstoel is "Dryad Slumber".
 • Hela......stond er in de "Pagan and Wiccan Magic" Folder, die je in hoofdstuk 2 uit het muurrek in de hal hebt gepakt, niet een stukje over deze "Dryad Slumber" paddenstoel? Je las daarin over de mythische krachten die deze paddenstoel worden toegeschreven.
 • Berg het boek weer op en klik dan nu met je handje op de "zwevende" paddenstoel en de paddenstoel verdwijnt je mandje in.
 • Je hebt nu in je mandje 2 ingrediënten voor het Bos Offer, namelijk de eikel die je in de schuur hebt gevonden en de Dryad Slumber paddenstoel.
 • Je hebt alleen nog een eikenblad nodig.
 • Zoom uit en draai links.

De 4 Stenen langs het Bospad:

Volg het bospad verder weer 3 keer vooruit en dan kun je niet verder vooruit. Draai links, zoek de vooruitvinger en ga verder weer 3 keer vooruit en.....je beland weer op het pad dat wordt verlicht door de lampen en waar, links, de 4 Stenen langs het pad staan. Dit is het pad waar ik in Hoofdstuk 3 niet verder kon omdat bij mij hier toen de "Schildwacht Steen" verscheen en mij het verder gaan onmogelijk maakte:

Wel....door alle gebeurtenissen is de "Schildwacht Steen" hier nu weer verdwenen, dus we kunnen hier nu verder. Loop vooruit tot je ter hoogte van de 1e Steen staat, draai links en zoom in op de 1e Steen. Op de steen zie je een patroon van ribbels en richels. Open je onderste inventory en klik daar op je Blanco Vel Papier. Je plakt het vel papier op de steen. Klik, in je onderste inventory, op je Blauwe Waskrijtje en het patroon van de steen verschijnt op het papier. Het is een onvolledige tekening. Grijp het papier en berg het op in je Bovenste Inventory. Daar heet het papier dan de "Stone Row Rubbing".

Zoom uit de steen, draai rechts en ga weer 1 keer vooruit. Draai links. Je staat voor de 2e steen. Zoom er op in. Ook deze steen heeft een patroon van ribbels en richels. Pak het "Stone Row Rubbing" papier uit je bovenste inventory. Het papier wordt tegen steen 2 aangeplakt. Klik weer op je Blauwe Waskrijtje en het patroon van Steen 2 wordt op het papier gezet. Berg het papier weer op in je bovenste inventory.

Zoom uit steen 2, draai rechts, 1 keer vooruit en draai links. Zoom in op Steen 3. Plak weer het "Stone Row Rubbing" papier op de steen en gebruik weer het Blauwe Waskrijtje om ook het patroon van deze 3e steen erop te tekenen. De tekening krijgt nu duidelijk vorm. Berg de tekening weer op naar je bovenste inventory.

Zoom weer uit, draai rechts, 1 keer vooruit en draai links. Zoom in op Steen 4 en plak het "Stone Row Rubbing" papier weer op de steen en trek het patroon weer over met behulp van je Waskrijtje. Grijp de tekening en bekijk het. De tekening is nu klaar.

Je ziet er een cirkel op. In de rand van de cirkel staan diverse objecten, o.a een hand en een disk. Midden in de cirkel staat één van de Altaarstenen. Er zit een gat in de steen en vanuit het gat wordt een lichtstraal gestuurd naar de Disk. Zeg...zoiets zag je ook op de tekening die je in het vierkante kistje vond dat in de geheime bergplaats in de Anneka's Bron staat. Berg de tekening op in je bovenste inventory en zoom uit.

Draai weer rechts en volg het, weer donkere pad, weer 2 keer vooruit en het pad wordt dan weer verlicht door lampen. Ga nog 3 keer vooruit en...je beland bij de

Hoofdstuk 9: Opgravingen:

Het "Whisky Offer" voor Steen 5:

Voor je staat de tent van Conrad. Links van de tent ligt een kruiwagen ondersteboven op een hoop aarde. Ga vooruit, draai rechts en stap de tent binnen. Op de tafel staan grote potten. Achter de omgevallen pot ligt een krant. Grijp de krant en lees het "Dig Controversy" artikel door. Leg de krant terug en draai je 2 keer links, of rechts, om. Stap de tent weer uit en draai rechts. Je staat weer voor de kruiwagen. Verder op zie je een hoop zand liggen bij een schommel. Ga vooruit en zoom in op de schommel. Het blijkt een grote zeef te zijn waarmee de archeologen de opgegraven aarde kunnen zeven. Links naast de zeef ligt een hoop aarde.

In kamer 2 van het motel heb je in Peter Aston's notities gelezen dat Conrad, bij de opgravingen, zijn heupfles met whisky heeft verloren. Whisky wordt gestookt van de "Barley zaden" en volgens het lijstje van de offers heeft Steen 5 een offer van "Barley" zaden nodig. Open je bovenste inventory en klik op de Metaal Detector. Zet de Detector aan en zie....de wijzer van de Detector gaat naar rechts en het rechter lampje gaat groen knipperen. Zoom in op de hoop aarde, links naast de zeef. De Detector blijft aangeven dat er iets metaalachtigs hier verborgen zit. Klik op de Troffel, in je onderste inventory, en je graaft de Heupfles van Conrad op.

Berg de Metaal Detector weer op en klik dan op de heupfles. De heupfles komt in je scherm te "zweven". Klik op  je eierdopjes in je onderste inventory. Eén van je nog overgebleven eierdopjes wordt nu gevuld met de whisky uit de fles en je ziet weer een Visioen. Berg het eierdopje op in je bovenste inventory. Je hebt nu dan ook de "Whisky Offering". Zoom uit.

De Altaar Steen

Links naast de schommelzeef gaat het bospad verder het bos in naar de Stenen Cirkel, maar ook links van je gaat een pad het donkere bos in en dat pat gaat naar de Altaarsteen.  Draai links. Je ziet, links onder in je scherm, de kruiwagen liggen en je krijgt de vooruitvinger in het donkere deel van het bos.

Volg dit bospad nu 7 keer vooruit ( het laatste stuk gaat via treden omlaag door een smalle kloof) en je komt op een open plek en hier staat een grote platte steen en 2 rechtopstaande stenen. De platte steen is de Altaarsteen.

Kijk hier even rond. Als je inzoomt op de Altaar sten dan kun je nog een notitie van Conrad oppakken en door lezen. Loop verder vooruit naar tussen de 2 Staande Stenen. Het zal je wel niet verbazen dat er tussen de 2 Staande Stenen weer zo'n onzichtbare en ondoordringbare barrière zit waardoor je niet heen kunt. Bekijk de beide Staande Stenen. In de linker Staande Steen zit een groot gat. In de rechter Staande Steen zit een handafdruk.

Als je rechtvoor de Linker Staande Steen gaat staan en je dan omdraait dan sta je voor de Altaar Steen. In de Altaar Steen zit een rond maar ondiep gat. Zoom er 2 keer op in om het nader te bekijken. Hierin moet je, straks, de 3 Fragmenten van het Zegel, plaatsen zodat het Zegel weer tot één geheel kan worden versmolten.

Ok...als je hier rondom de Altaar Steen bent uitgekeken dan volg je het pad terug naar Conrad's tent. Volg dan het bospad, links naast de schommelzeef,  4 keer vooruit en je komt bij de:

Stone Cirkel:

Wel....alle 7 Staande Stenen staan dus in een cirkel. In het midden is het opgravingschat. Loop vooruit de cirkel van stenen in. Je staat dan voor het bergje aarde dat uit het opgravingschat is gekomen. Kijk hier even rond. Straks, als je ook het Bos Offer voor Steen 4 hebt, zul je hier terug keren om dan op elk van de 7 stenen het juiste offer te plaatsen. Loop dus linksom door de cirkel en bekijk elk van de 7 stenen. De 7 Stenen staan, van links naar rechts, in precies dezelfde volgorde als op de tekening die hangt op het prikbord in de hal van het tankstation.

Als je zo linksom door de cirkel loopt dan kom je aan de andere kant bij het Opgravingsgat. Zoom er op in. Blijkbaar zit er in de bodem van het gat iets verborgen onder het zand want je krijgt er het steeksleuteltje. Klik dus op je Troffel, in je onderste inventory en.....je legt de Stenen Disk bloot.

Zoom in op de Disk. Er zit een barst in de Disk. Je kunt je 2 Fragmenten van de Zegel op deze Disk plaatsen, MAAR....DAT IS NIET DE BEDOELING. Zoom uit en zoek het Bospad op en ga via het bospad terug naar de Tent van Conrad. We moeten nog het laatste Offer zien te verkrijgen.

Het "Plant Offer" deel 2:

Vanaf de tent volg je het bospad nu terug naar de weg voor de Anneka's Bron. Dat is een keer of 21 vooruit klikken. Terug op de weg draai je links en volg je de weg, richting het Motel/Tankstation nu eerst 6 keer vooruit, tot je voor je weer de 2 rode reflectoren langs de weg ziet staan. Blijf 1 klik voor de rode reflectoren stilstaan en draai dan linksom. Je staat voor een Boom.

Zoom in op het bosje, links van de boom. Het is een bosje Rode Bessen. Klik met je handje op het bosje en er komt een trosje rode Bessen te voorschijn. Grijp de Rode Bessen en ze verdwijnen je mandje in. Zoom uit en draai rechts Volg nu de weg verder naar het Tankstation en ga, via de hal en het Café naar de:

Keuken

 • Loop door tot voor het fornuis en draai dan rechts. 
 • Voorop op de snijtafel ligt een snijplank. 
 • Zoom in op de snijplank. 
 • Open je onderste inventory en klik dan op je mandje en....alles wat je in je mandje hebt verzameld wordt nu op de snijplank gelegd.

 • Als je dus verschillende paddenstoelen, blaadjes en andere troep had verzameld dan ligt dit nu dus allemaal op de snijplank. 
 • Je hebt echter alleen maar de "Dryad Slumber paddenstoel", een Eikel en de Rode Bessen nodig. 
 • Rechtsboven staat de Stamppot met de Stamper. 
 • Doe nu eerst de Rode Besjes dan de Eikel en dan de Dryad Slumber in de Stamppot en klik dan op de Stamper. 
 • Het geheel wordt tot moes gestampt en er komt een wit licht uit de stamppot.

NB: Je moet elk ingrediënt maar 1 keer in de stamppot doen en komt er geen wit licht uit de stamppot dan het je de verkeerde spullen in de stamppot gedaan.

 • Zodra je het witte licht uit de stamppot hebt zien komen open je de onderste inventory weer en klik je weer op de eierdopjes en..
 • ....je laatste eierdopje wordt nu gevuld met de moes uit de stamppot en je ziet weer een visioen. 
 • Na het visioen klik je het eierdopje naar je bovenste inventory. 
 • In je bovenste inventory heb je dan alle 7 Eierdopjes staan en in elk van de eierdopjes zit dan een Offering voor één van de 7 Stenen van de Stone Cirkel. 
 • We gaan dus nu beginnen aan:

Hoofdstuk 10: Herstel de Balans:

Verlaat de keuken en ga nu terug naar de Stone Cirkel. Je kunt dit doen via het bodpad dat begint bij de Anneka's Bron of via de doorsteek bij de pickniktafel, rechts van het motel. Moet je zelf weten, als je maar zorgt dat je weer terecht komt in de:

Stone Cirkel:

Geef de Stenen het juiste Offer:

Loop de Cirkel weer in tot je weer voor de hoop groene aarde staat die uit het opgravingsgat is gekomen. We gaan van links naar rechts door de cirkel en dan naar elk van de 7 stenen. Je dient rechtvoor elke steen te gaan staan en dan in je bovenste inventory op het juiste eierdopje te klikken. Het eierdopje wordt dan, rechts, op de steen geplaatst en je ziet dan het Visioen van dit offer. Daarna zie je dat er boven de steen een stralenbundel blijft schijnen. Geef je een verkeert offer aan een steen dan wordt de steen getroffen door bliksem en ben je het offer kwijt. Je zult dan dat offer opnieuw moeten gaan maken. Dus het is zaak om geen vergissingen te begaan.

 • Draai linksom als je voor de hoop aarde staat. 
 • Je ziet de Baligo Steen en de Melkah Steen. 
 • Ga 1 keer vooruit richting de Melkah steen en draai dan links. 
 • Je staat dan recht voor de BALIGO Steen.

 • Open je bovenste inventory en klik door op het eierdopje waarin de "Fish Offering" zit. 
 • Het eierdopje wordt in de steen gezet en....
 • ....je ziet het Visioen weer verschijnen en hoort de stem. 
 • Hierna straalt er een lichtbundels van gekleurd licht omhoog vanuit de steen.

 • Draai rechts, 1 keer vooruit en draai links. 
 • Je staat voor de MELKAH Steen. 
 • Wel...plaats de "Oil Offering" op de steen en je ziet het Olievisioen weer en daarna de lichtstraal. 
 • Draai rechts, 1 keer vooruit, draai links. 
 • Je staat voor de DOLMENT Steen. 
 • Plaats de "Plant Mixture Offering" op de steen. Visioen en lichtbundel. 
 • Draai rechts, 1 keer vooruit en draai links. 
 • Je staat voor de HAMMER Steen. 
 • Plaats de "Whisky Offering" op de steen. Visioen en lichtbundel. 
 • Draai rechts, 1 keer vooruit en draai links. 
 • Je staat voor de HENRIK Steen. 
 • Plaats de "Blessed Water Offering" op de steen. Visioen en lichtbundel. 
 • Draai rechts, 1 keer vooruit en draai links. 
 • Je staat voor de GAVROK Steen. 
 • Plaats de "Fruit Juice Offering" op de steen. Visioen en lichtbundel. 
 • Draai rechts, 1 keer vooruit en draai links. 
 • Je staat voor de GAILLEACH Steen. 
 • Plaats de "Salt Offering" op de steen. Visioen en lichtbundel.

Draai rechts en je ziet de Baligo Steen weer. Ga 1 keer vooruit en draai links. In de verte zie je het mededelingenbord staan en daar begint ook het bospad terug naar de tent.

Het 3e Fragment van de Zegel:

Ga 1 keer vooruit en......je telefoon begint te rinkelen. Pak je mobiele telefoon uit je bovenste inventory en klik op de hoornknop. In het schermpje verschijnt Emma Harry. Emma is op de vlucht voor de "Schildwacht Steen" die achter haar aan zit omdat Emma het 3e Fragment van de Zegel heeft gejat. Emma is doodsbang maar ze zegt dat ze het 3e Fragment ergens zal neerleggen zodat jij het kan vinden. Berg de telefoon weer op en ga dan 2 keer vooruit door het donker bos. Voor je voeten ligt dan het 3e Fragment van de Zegel op het pad, hier neergelegd door Emma.

Zoom in op het fragment en grijp het. Lees Emma's briefje even door en klik het fragment dan naar je onderste inventory. Je hebt nu alle 3 fragmenten van de zegel. Nu ze nog tot één geheel smeden. Zoom uit en ga vooruit tot de kruiwagen. Draai rechts en volg het donkere pad, door het bos en door de smalle kloof, weer naar de:

Altaar Steen:

Ok...loop naar de 2 Staande Stenen, achter de Altaar Steen. Ga recht voor de linker Staande Steen staan en zoom dan 2 keer in op het gat dat bovenin deze steen zit. Klik, in je onderste inventory, op de Lens (de koplamp) en de Lens wordt in het gat gezet. Zoom uit.

Draai rechtsom. Zoom nu 2 keer in op de Altaar Steen. Je zoomt dus 2 keer in op de ondiepe ronde deuk die in de altaar steen zit. Plaats de 3 "Artefact Fragments" in deze cirkel.

Zoom uit en ga 1 keer vooruit, richting de Rechter Staande Steen, en draai dan links en zoom in op de Rechter Staande Steen. Klik op de Handafdruk die midden in deze steen zit en........De Steen licht op en je draait vanzelf om naar de Altaar Steen en via de Lens in de Linker Staande Steen wordt er licht gezonden naar de Zegel en de 3 Fragmenten worden aan elkaar gesmet tot een perfecte Zegeldisk. 

Grijp het Zegel en zoom uit. Ok....ga weer vooruit, draai rechts en keer via het pad door de kloof en het bos terug naar de tent. Draai links en ga terug naar de:

Stone Cirkel:

Kijk.....alle 7 Stenen stralen een bundel gekleurd licht uit.

Loop de cirkel weer in tot aan de hoop aarde, draai rechts en ga 3 keer vooruit door de cirkel en draai dan links. Je staat weer voor het opgravingsgat. Zoom er weer op in en klik weer op je Troffel om de Grijze Disk weer bloot te leggen en..... ....De grijze Disk breekt en je dondert door het gat omlaag de heuvel in en je beland in de:

Altaar Kamer:

Je bent nu dus IN de Barrow Hill en wel in de eeuwenoude Grafkelder. Draai rechts. Je bent in de Altaar Kamer en staat voor het grote ronde Altaar. Rondom deze kamer zijn 7 nissen. In elk nis staat één van je 7 eierdopjes. Je hoeft die 7 nissen niet in te gaan. Je kunt nu ook gelijk het spel beëindigen door het "Restored Artefact ( De ronde Zegeldisk) op dit grote ronde altaar te plaatsen. Maar je kunt ook eerst alle 7 nissen in gaan en dan alle eierdopjes activeren door er weer op te klikken. Je ziet dan nog een keer alle 7 Visioenen.

Je moet zelf maar weten of die nissen in wilt gaan om de visioenen nog een keer te zien. In ieder geval beëindig je de game door 2 keer in te zoomen op het grote ronde altaar en dan in je onderste inventory te klikken op het "Restored Artefact". Je plaats het Zegel op het grote Altaar en je ziet dan de:

EINDFILM:

Alle 7 Stenen verschijnen, in doorzichtige vorm, op het altaar en .......we lopen vanzelf terug door het bos terwijl we Emma Harry weer horen die weer in haar caravan zit uit te zenden. Je stapt in je auto en rijd weg om nu eindelijk naar je eindbestemming door te rijden.

EINDE:

Walkthrough door: Louis Koot