Dracula Origin:

2013: Walkthrough door: Louis Koot

Dracula Origin is een "point and click" adventure game van Frogware. Je bestuurt de game dus volledig met de muis. In feite werkt de game net zo als de Sherlock Holmes games, die ook van Frogware zijn. Het hoofdmenuscherm bevat de opties: "New Game", "Save", "load", "Options" en "Exit game". In het Optie scherm kunt je van alles zelf instellen zoals de videoresolutie, geluidsinstellingen en game instellingen. 

In de game open je het menuscherm via de Escapetoets van het toetsenbord. Via een druk op de Spatiebalk krijg je alle zogenaamde Hotspots te zien in het speelscherm. Je ziet dan in het scherm alle "voetjes", "handjes" en "ogen".Dubbelklikken op een Exit zorgt ervoor dat je snel naar het volgende scherm gaat. Het inventory/Journaal scherm opent en sluit je via uw rechtermuisknop (Rechtsklik)

Intro

Professor Van Helsing, de befaamde, of zo u wilt beruchte, vampier jager is in zijn kantoor en vertelt over zijn jarenlange onderzoek naar Vampiers. Van Helsing somt enige wapens op die geschikt zijn om een vampier tegen te houden. Volgens de folklore, boeken en legendes zijn vampiers te verslaan door zonlicht, knoflook, hun eigen spiegelbeeld, stromend water en zilveren kogels. Maar Van Helsing heeft in zijn jarenlange jacht op Vampiers ervaren dat alleen het Kruisbeeld, Heilig Water en een Houten Staak, de enige echte wapens zijn tegen vampiers. Het Kruisbeeld doet de Vampier terugdeinzen, Heilig Water verlamt de vampier en tast zijn vlees aan, en een Houten staak, recht door het hart gestoken, dood de Vampier.

Maria, de onderhuurster van de professor, klopt op de deur en informeert naar de gezondheid van Van Helsing. Maria schuift een brief en een krant onder de deur door. De brief is van Jonathan Harker. Harker schrijft dat hij in het kasteel van Dracula heeft gevonden en dat hij, onder valse voorwendselen, heeft weten binnen te dringen.. Harker schrijft verder dat hij Dracula een foto van zijn verloofde Mina heeft getoond. Dracula bleek heel erg geïnteresseerd in Mina en hij is plotsklaps verdwenen. Van Helsing vindt dit verontrustend nieuws en vreest dat Mina in gevaar is en hij besluit om naar Londen te gaan om Mina te bezoeken.

Het Documentenscherm verschijnt en hierin lees je dan de Jonathan Harker brief. Rechtsklik om ook het krantenartikel te lezen. 

Het kranten artikel is een artikel uit de News Times van donderdag 8 september 1898. In het artikel wordt verslag gedaan van een familiedrama. In een flat, aan de New Kent Road te Londen, heeft Gerrit Melford eerst zijn vrouw Magdalene vermoord en daarna zelfmoord gepleegd. Het artikel eindigt met de vermelding dat er afgelopen dinsdag ook al zo'n zelfde familiedrama heeft plaatsgevonden.

Nadat je zowel de brief van Harker en het kranten artikel hebt gelezen rechtsklik je om het documentenscherm te sluiten en....we belanden in Londen, in het huis van Mina. Mina ontvangt Van Helsing in haar salon en ze verontschuldigt zich voor de rommel. Mina heeft vandaag nog geen tijd gehad om het huishouden te runnen. Rechtsboven verschijnt dan het gespreksscherm waarin de gespreksopties verschijnen en waar je dus op moet klikken. Vraag Mina dus "What is going on" en Mina vertelt wat er aan de hand is. 

De zuster van Mina's s dienstmeid Jenny is gisteren vermoord en vanmorgen heeft de politie het nieuws aan Jenny  verteld. Jenny is meegenomen naar het politiebureau om het lijk te identificeren..Je krijgt nu dus voor de eerste keer echt controle over de game. In je inventory heb je een doosje lucifers en een kruisbeeld. 

Hoofdstuk 1: Londen:

Deel 1: Bij Mina:

Van Helsing staat dus in Mina's salon. Tegen de linkermuur staat een tafeltje. Op het tafeltje staat een foto. 
Voor de foto ligt een krant en er ligt ook een stapeltje kranten op de tafel. In de voorste stoel ligt ook een krant.

Grijp de Krant uit de stoel. De krant wordt opgeslagen in je documenteninventory. Dus sluit het scherm via rechtsklik. Grijp de krant, die voor de foto, op de tafel ligt. Ook deze krant komt in je documenteninventory. Sluit het scherm en klik dan op het stapeltje kranten dat op de andere hoek van de tafel ligt. Van Helsing zegt dat deze kranten van Harker waren. 

In je scherm verschijnt het stapeltje kranten maar je ziet alleen de namen van de kranten en de datums. Je moet dus de juiste krant uit het stapeltje vissen door op de juiste datum te klikken. Wel....Jonathan Harker was 2 dagen geleden nog hier en het is nu 8 September, dus klik op de New Times krant van 6\09\1898. Je moet dus op de datum klikken. Deze krant komt dan omhoog uit de stapel en wordt opgeslagen in het documentenscherm

Je hebt nu dan de 3 kranten gepakt en, samen met de krant die je aan het begin hebt gekregen, heb je dus nu 4 kranten in je documenteninventory. Lees deze 4 artikelen nu door in je documenteninventory. Deze krantenartikelen bevatten de aanwijzingen voor de Londenkaart puzzel die je zo meteen moet oplossen. In de krantenartikelen gaat het erom dat je de plaatsen onthoud waar moorden zijn gepleegd en waar de moordenaar dan naar toe is verdwenen.

Als je al deze krantenartikelen hebt doorgelezen dan sluit je het documentenscherm. Pak nog even de Foto van de tafel. Het is een foto van Jonathan Harker. De foto word opgeslagen in je Documenteninventory. Loop dan, via onderkant scherm, een scherm omlaag. Van Helsing staat dan voor de andere muur van de kamer. 

Klik op de rode gordijnen om ze open te schuiven en....je opent de Plattegrond van Londen. De plattegrond van Londen komt schermvullend in je scherm. Linksonder zie je een krommepijl en het inventory/documenten scherm. Onderin je scherm staat ook een Vlakgummetje en een rood potlood. 

Het is nu de bedoeling dat je lijntjes gaat trekken op de plattegrond. Je moet de plaatsen waar de moorden zijn gepleegd gaan verbinden met de plaatsen waarna de moordenaar (de vampier) naar toe is verdwenen na elke moord.Dat doe je door met het rode potlood lijnen te trekken tussen die plaatsen. Ga je fout dan kun je een lijn met het vlakgummetje weer uitwissen door met het vlakgummetje op de lijn te klikken. Als je de krantenartikelen nog wil doorlezen, om de namen van de locaties nog even te lezen, dan klik je op het kleine inventoryscherm om het documentenscherm te openen. Via de krommepijl ga je helemaal uit de puzzel.

Wel...als je de krantenartikelen hebt doorgelezen, dan zal deze puzzel niet moeilijk zijn. Je klikt dus met het rode potlood op een locatierondje en dan hou je de muis ingedrukt en sleep je het potlood naar de locatie waarmee je het eerdere rondje wilt verbinden. Je hebt dan een lijn getrokken tussen de twee locaties. Van Helsing vertelt je steeds of je het juiste rondje te pakken hebt.

Je hebt nu 4 rode lijnen op de kaart staan en je ziet dat het kruispunt van deze 4 lijnen precies ligt op de locatie "Godalming Manor". 
Klik nu als laatste, met het potlood, op het rondje van "Godalming Manor" en.....

Van zelf ga je uit de kaart en Van Helsing trekt de conclusie dat hij nu naar het Bloomsbury Cemetery moet gaan, de begraafplaats naast Godalming Manor, omdat de moordenaar daar zijn schuilplaats moet hebben. Sluit het documentenscherm en.....Mina komt weer binnen en Van Helsing verontschuldigd zich dat ie niet met Mina naar het park kan gaan. Hij vraagt Mina om een bosje knoflook te kopen en dat boven haar voordeur te hangen. Van Helsing zal vanavond terug keren. We belanden dan in:

Deel 2: Bloomsbury Cemetery:

Van Helsing beland bij de ingang van de begraafplaats. Het gebouw waar Van Helsing voor staat is dus Godalming Manor. Het hek dat je ziet is de ingang van de begraafplaats. Klop aan op de deuren van Godalming Manor. Hendrick, de butler, komt naar buiten en zwaait dreigend met een houten knots. Er volgt een gesprekje, waarin Hendrick niet echt vriendelijk is en waarin Van Helsing liegt dat ie barst want hij stelt zich voor als Professor Ernesto Slavicopete en dat ie op zoek is naar een rustig huis om in te wonen. Hendrick's meester ligt echter te pitten en Hendrick mag niemand binnen laten. Hendrickje verdwijnt weer naar binnen en Van Helsing vindt dat ie, later, hier terug moet komen omdat ie toch erg graag binnen wil rondkijken. Klik met je voetjes op het toegangshek van de begraafplaats en....Van Helsing gaat de begraafplaats op:

Rechts van het toegangshek staat een grote schuur. Klik op de schuurdeur. De deur van de schuur zit echter op slot met een cijferslot dus je kunt de schuur niet in. Het pad op de begraafplaats loopt helemaal rond, dus het maakt niet uit of je het pad omhoog volgt of omlaag volgt. Via linksonder ga je een scherm omlaag en via midden rechts een scherm omhoog.  Maar er gaat, recht tegenover het toegangshek, ook een trap omlaag naar de crypten. Je ziet die trap als je met je voetjes rechtsonder klikt. 

Volg het pad omhoog naar het volgende scherm en Van Helsing komt bij Paul Long, de doodgraver van de begraafplaats. Paul Jong is bezig met het graven, of uitgraven, van een graf. Op de stoeprand staat een doodskist en voor Paul Long ligt zijn Krabber. Op de doodskist staan 2 lege flessen die je kunt bekijken. Ook ligt er een hamer op de doodskist.

Grijp de Krabber en ga dan praten met Paul Long. Long's schep staat in de schuur, maar hij kan de schuur niet openen vanwege het cijferslot. Vraag Paul Long dus: "The Combination?". Paul's baas heeft hem de combinatie wel verteld maar hij kan deze niet onthouden. Vraag dus verder: "Opening the Shed". Long vertelt dan dat de code voor het slot de leeftijd van J.B Lemon en zijn vrouw Susy is. Deze leeftijden zijn gegraveerd op het mausoleum van J.B Lemon en zijn vrouw en dat mausoleum is dichtbij de noordtrap te vinden. Ook zegt Long dat je dan de cijfers moet omkeren, dus dat bijvoorbeeld een 6 dan een 9 is. Zeg "good-bye" om het gesprek te beëindigen, Ga, via midden rechts, een scherm terug naar de schuur en dan, via rechtsonder, naar de trap die omlaag gaat naar het pad dat rondom de crypten heen loopt. Loop de trap af. Beneden zie je 2 grafcrypten die zijn afgesloten door een hek. 

Tussen de 2 crypten in staat een "witte Engel". Loop door naar de volgende trap. Je ziet dan een graftombe met aan weerszijde 2 grote monnikbeelden. Ga, rechts, via de trap weer naar boven en je bent dan bij het Mausoleum van J.B Lemon.

Klik met je hand op de 2 nissen, in de zijkant van het mausoleum. Van Helsing vertelt je dat dit het J.B Lemon mausoleum is en je komt dan in de close-up van de 2 nissen.  Linksonder in je scherm staat nu de Krabber. Via de krommepijl verlaat je de close-up. In de 2 nissen zie je, vaagjes, getallen en letters staan. Pak de Krabber op en hou je muisknop ingedrukt om de krabber vast te houden. Beweeg dan met de krapper over de nissen om ze helemaal schoon te krabben zodat Van Helsing de inscripties kan lezen. 

Als je dit goed doet dan verschijnt vanzelf het documentenscherm waarin je dan de geboortedatum en de sterfdatum van  John Bruce Lemon en zijn vrouw Susy Ice Lemon leest. "John Bruce Lemon 1703-1772" en "Susy Lemon 1722-1790". John Lemon is dus 69 jaar oud geworden en zijn vrouw Susy 68 jaar oud.

NB: Je moet de 2 nissen helemaal, binnen de kaders, schoonkrabben. Het is niet voldoende dat je de letters en de cijfers goed ziet. Je moet net zo lang blijven schrapen totdat Van Helsing zegt dat hij alles goed kan lezen en het documentenscherm verschijnt.

Berg de krabber weer op en klik op de kromme pijl om uit de close-up te gaan. Ga terug naar de schuur, bij de toegangspoort van de begraafplaats. Je kunt dus vanaf het J.B Lemon mausoleum gewoon het pad omhoog volgen naar de ingang, of je gaat terug via het onderste pad. Terug bij de schuur klik je weer op de deur/het hangslot en....deze keer beland je dan in de close-up van het hangslot.

NB: je komt nu alleen in de close-up van het hangslot als je het schoonschrapen van de 2 nissen op de juiste manier hebt gedaan, dus als de datums van J.B Lemon en zijn vrouw ook zijn opgeslagen in je documentenscherm.

Je moet dus nu de juiste code van 4 getallen in het hangslot zetten. J.B Lemon is dus 69 jaar oud geworden en zijn vrouw Susy 68 jaar. De code, zou je zo denken, zal dan 6968 zijn, ware het niet dat Paul Long je heeft verteld dat je de 6 en de 9 moet omdraaien. Dus een 6 word 9 en een 9 word 6. Dan is de juiste code dus 9698. Het slot heeft 4 vakjes. Klik in de vakjes tot je in elk vakje het juiste getal hebt staan, dus van links naar rechts: 9, 6, 9, 8. Klik dan op de ronde knop, die aan de rechterzijde van het slot uitsteekt. 

Het slot gaat open en Van Helsing beland in de schuur.Bekijk alles wat je kunt bekijken met je oogcursor. Achter Van Helsing staat, rechts naast de deur, een Schep en een Metalen Staaf. Grijp de Schep en ook de Metalen Staaf. Op de tafel staat een Lantaren. Grijp de Lantaren. 

Ga terug naar buiten en loop terug naar Paul Long, de doodgraver. Praat weer met Paul Long en vraag hem nu over "Godalming Manor" en dan over de "Other Entrance". Paul Long verteld dat iemand, uit het Godalming huis, s'nachts over de begraafplaats ronddwaalt. Ook verteld de doodgraver dat zijn voorganger wel eens iets heeft gezegd over een tunnel tussen de begraafplaats en het Godalming huis. Vraag verder "Where is the Watchman?" Die voorganger van Paul Long ligt begraven in de crypte met de 2 grote monniksbeelden en in zijn graf zou een boek over de geheime tunnel zijn. Zeg gedag tegen Paul Long en ga terug naar het J.B Lemon mausoleum. Ga bij het J.B Lemon mausoleum weer de trap af en je bent terug bij de grafcrypte met de 2 grote monniken beelden. Klik met je voetjes op het hek om in de close-up te komen. 

Van Helsing ziet dan, achter het hek, een inscriptie in de vloer, maar omdat het er binnen donker is kan hij de inscriptie niet lezen. Sluit het documentscherm. Je kunt het hek niet met je handen openen. Open dus het inventory/documenten scherm en klik op Items om je inventory te openen. Klik in je Itemsinventory dan op de Metalen Staaf (Iron bar) om deze te selecteren. Sluit het scherm en de Metalen Staaf staat dan rechtsboven in je scherm. Klik nu met je handje precies in het midden van het traliehek van de tombe en....met de metalen staaf buigt Van Helsing de 2 middelste hekstaven uit mekaar. Nu kun je met de lantaren naar binnen schijnen.

Combineer in je itemsinventory de Lucifers (Matches) met de Lantaren (Lantern). Pak dus de Lucifers op en klik ermee op de lantaren om de lantaren aan te steken. Klik dan op de nu brandende lantaren om deze te selecteren en sluit het scherm en klik dan met je handje tussen de open gebogen tralies. Maar Van Helsing kan niet diep genoeg de tombe inschijnen met de lantaren. Rechtsklik om je itemsinventory weer te openen. 

Combineer nu de brandende Lantaren met de Schep (Shovel) om de Lantaren op de schep te zetten. Selecteer dan de schep en sluit het scherm. Klik nu weer tussen de 2 gebogen tralies en.....nu kan Van Helsing de inscriptie, achterin de tombe lezen. Klik met je hand op de inscriptie tegel en Van Helsing kopieert de tekst naar het documentenscherm. Lees deze "Poem from the crypt" dan door.Het is dus een gedicht en het gaat als volgt:

"The archangel guarding this tomb will not let in. But he who's heart is pure and grief is genuine. If your despair makes him ulutate, He will open this gate. But in order to move him, you must first sever The stone heart of the celestial henchmen right there. Up high to down low you will go; The blood of the eyelids will flow"

Dit gedicht vertelt je dus wat je moet doen om het hek van de crypte te openen en hoe je dan vervolgens het graf moet openen.. Sluit het documentenscherm en klik dan met je voetjes middenonder in je scherm om uit te zoomen. Ga een scherm omhoog, naar het witte engelenbeeld dat tussen de 2 andere crypten in staat. 

"Witte" Engel:

Bekijk het witte Aartsengel beeld met je oog en je beland in de close-up.Een Engel ligt in een cirkel.  Rondom de cirkel staan demonen en gelovigen.  In de buitenste rand van de cirkel zie je, voor elke gelovige en demon, een knopje en een vakje.  In de onderste rand staat een inscriptie. Lees die inscriptie. Van Helsing leest de inscriptie dan hardop voor.  Door op de knopjes te klikken zet je in het vakje een Traan of een Kelk.  Bij elke Demon moet je een Kelk in het vakje zetten en bij elke Gelovige een Traan.  Linksboven zie je de "Heilige Knop". 

Als je in elk vakje bij de demonen een Kelk, en bij de Gelovigen een Traan hebt gezet dan klik je op de "Heilige Knop" en......."Perfect" zegt Van Helsing en.....bloed stroomt dan door de "aders" naar de Engel en vanzelf ga je uit de close-up.

Ga terug naar de trap, bij de crypte met de 2 monniken, en via deze trap weer naar boven. Je staat dan weer voor het J.B Lemon mausoleum. Ga een scherm omlaag via rechtsonder en....op de hoek staat het beeld van een "Huilende Engel". 

"Huilende" Engel

Bekijk de Engel weer met je oog. Je beland weer in een close-up. Je ziet een weegschaal. De linker schaal zit vol Demonen. Boven de rechter schaal hangen de gewichten. Lees eerst weer de inscriptie tussen de schalen. Deze inscriptie wordt naar je documenten gekopieerd. Lees deze "St. Peter's Judgement" eerst even door.Je leest over het "Oordeel van St. Peter". St. Peter heeft een aantal zondaren gestraft met jarenlange straffen. De optelsom van alle straffen vertelt je het totale gewicht dat je in de rechter schaal van de weegschaal moet plaatsen.

 • De 3 woedende (Wrath) zondaars ontvingen elk 100 jaar, dus bijelkaar 300 jaar. 

 • De Arrogante (conceited) zondaar kreeg 3 keer de straf van een woedende, dus 300 jaar. 

 • De Jaloerse (Envious) zondaar kreeg de helft van  de 3 woedende + de arrogante = (300+300): 2= 300. 

 • Ook de Vraatzuchtige (gluttonous) zondaar ontvingen de helft van (300 + 300): 2 = 300 jaar.. 

 • De Gierige (Greedy) zondaar ontving 2 keer de straf van de woedende zondaren + 25 jaar extra = 2x300+25 = 625 jaar.

 • Tel deze straffen bij elkaar op, dus: 300+300+300+300+625 = 1825 jaar = 1825kilo. 

Boven de rechterschaal van de weegschaal hangen dus de gewichten en dat zijn 2 keer  5, 10, 100, 200, 500 en 1000. 
Klik op de onderste 5 om deze omlaag te laten zakken. 
Klik op de beide 10 om ze allebei omlaag te doen. 
Klik op de onderste 100, 200, 500 en 1000 om deze ook omlaag te doen en in de schaal zit dan 1825 kilo. 

Klik dan op de schaal en....."Perfect"...roept Van Helsing weer en vanzelf ga je weer uit de close-up. Loop weer door naar rechts, naar het volgende scherm. Je ziet een "Geketende Engel" en, links onder, een stenen Kruis. 

De "Geketende" Engel

Op het Stenen Kruis ligt een zwarte Sluier. Grijp de zwarte Sluier.

Zoom in op de "Geketende Engel". In de close-up zie je dan Demonen die proberen de gelovigen en de zondaren te verleiden. Lees eerst weer de inscriptie die zegt dat "Alleen de godvruchtige zullen eeuwige vergeving krijgen". Linksboven staat de "Zwaard Knop". Je moet de Zondaren selecteren door op de hoofden van de zondaren te klikken. Als je op een hoofd van een zondaar klikt dan wordt het hoofd zwart.Zondaren zijn dus de figuren die je dingen ziet doen die, in de ogen van godvruchtige, zondig zijn.

 • Klik op het hoofd van de Vraatzuchtige man. 

 • Klik op het hoofd van de vrouw die haar rok optilt. 

 • Klik op het hoofd van de vrouw die een kind slaat met een stok. 

 • Klik op het hoofd van de man die een geldbuidel in zijn hand heeft. 

 • Klik op het hoofd van de dikke vrouw die op de draagbaar ligt. 

 • Klik op de "Zwaard Knop" en...de kelen van de 5 zondaars worden doorgesneden. "Perfect", zeg Van Helsing weer en vanzelf zoom je uit.

Loop weer verder een scherm door naar rechts en Van Helsing is dan terug bij Paul Long, de doodgraver. Selecteer in je Itemsinventory de zwarte Sluier (Black veil) en praat dan met Paul Long. Paul heeft echter geen interesse in de zwarte sluier en zegt dat je de sluier zelf mort houden, of weggooien. Ga weer verder een scherm naar rechts. Je bent dan terug bij de schuur. Loop weer een scherm door, via linksonder, en je bent dan bij de:

"Buigende" Engel:

Zoom in op de Buigende Engel. In de close-up  zie je beesten gegraveerd op de stenen plaat. Lees eerst weer de inscriptie, onderaan de plaat. Je leest: "De Duivel is overal, in de Ogen van de Spin, de Slang, de Kikker en de Wolven". Je moet dus klikken op de Ogen van de Spin, Slang, Kikker en op de ogen van sommige Wolven. Je moet dus echt op de OGEN klikken en niet op de beesten. De ogen worden dan rood. Klik dan op de "Wolf Knop"rechtsboven.

 • Klik op het ogen van de: Spin, Slang, Kikker. 

 • Klik dan op de ogen van de volgende Wolven: 
  De wolf onder de spin. 
  De wolf die het paard aanvalt. 
  De wolf die links naast de ram staat. 

 • Klik op de "Wolf Knop" en......"There...perfect"...zegt Van Helsing weer en je zoomt van zelf uit. 

 • Van Helsing zegt nu dat de crypte van de vroegere doodgraver nu open zou moeten zijn. 

 • Ga dus nu terug naar de crypte met de 2 grote monniksbeelden en....inderdaad....de crypte is nu open

Ga dus de nu geopende crypte binnen en loop door naar achteren. In de nis staan 2 doodskisten. Op de onderste doodskist ligt een boek. Grijp het Boek en lees dit "Book from the crypt" dan in je documentenscherm. Je leest over de geheime tunnel van Lord Godalming. De ingang van de geheime tunnel bevindt zich in de Noordoostelijke hoek, tussen een graf zonder deksel en een groot Gotisch Kruis.

Verlaat de crypte en ga via de trap weer naar boven. Voor je nu op zoek gaat naar de ingang van de tunnel ga je nu eerst weer terug naar de ingang van de begraafplaats. Links voor het toegangshek staat een grote Pot in het grasperk. Er vliegen Vliegen boven deze stinkende pot. Selecteer in je Itemsinventory de zwarte Sluier, sluit het Itemsscherm en klik dan met je handcursor vlak boven de pot om met de sluier een paar Vliegen te vangen. 

Loop, vanaf de ingang, dan een scherm terug omlaag. Je bent dan terug bij de "Buigende Engel". Ga weer een scherm naar rechts en....Boven in je scherm zie je dan een graf zonder deksel en een graf met een klein kruis. En je ziet een Gotisch Kruis. Selecteer in je Itemsinventory weer de Metalen Staaf, sluit het Inventoryscherm en klik dan met je handcursor op het Graf met het kleine kruis en.....Van Helsing schuift met de staaf het deksel van het graf en.....

je hebt de ingang van de Geheime Tunnel gevonden. Klik met je voetjes in het nu geopende graf en.....
Van Helsing daalt door het graf omlaag en beland bij een deur. Het is de geheime toegang van Godalming Manor.

Deel 3: Godalming Manor:

Klik op de deur, Het is een solide deur en er is geen kans om de deur open te breken. Je beland echter in de close-up van het deurslot. Er zijn 6 schuifjes. Alle schuifjes staan nu links. Als je op een schuifje klikt dan schuift dat schuifje en nog 2 anderen naar links. Zorg dat alle schuifjes links staan en klik dan op het bovenste schuifje en daarna op het onderste schuifje en.....de deur gaat open en Van Helsing beland in de kelder van Godalming Manor.

Kelder:

Bekijk alles in de kelder wat je kunt bekijken. De geheime deur is verborgen achter de stellingkasten, waarvan dus nu de ene kast deels verschoven is. De kelder lijkt wel een martelkamer. Er hangen kooien en gemeen uitziende valstrikken om dieren te vangen. In een hakblok steekt een bijl en die bijl is onlangs nog gebruikt. Aan de linkermuur staat een werktafel. Op de werktafel staat een bankschroef en naast de bankschroef staat een Doos Spijkers. Onder de werktafel staat een Glazen Pot. Links van de werktafel staat een Knijptang tegen de pilaar.

Grijp de Glazen Pot. Grijp de Doos Spijkers en grijp de Knijptang. Loop, via onderkant scherm, een scherm verder omlaag. Je ziet dan een Zaag tegen de onderste treden van de stenen trap staan. Grijp de Zaag. Klik met je voetjes op het houten luik, boven de trap en Van Helsing beland op de 

Keuken:

Ga door de gele deur. Je bent dan in de keuken en je ziet Hendrick, de butler, over de vloer dweilen, op zoek naar insecten om die op te vreten. Van Helsing walgt ervan en hij wil niet door Hendrick gezien worden. Voor de smerige tafel ligt een Vijl op de vloer. Op de smerige tafel ligt een Houten Lepel

Grijp de Vijl. Grijp de Houten LepelKlik met je voetjes op de deur, links van de tafel, maar Van Helsing wil die deur niet openen vanwege het lawaai. Combineer in je Itemsinventory de Vliegen (A few flies) met de Glazen Pot (Glass bowl) om de vliegen in de pot te stoppen. Selecteer dan de Glazen Pot en sluit het inventoryscherm. Klik met je hanscursor op Hendrick en.....Van Helsing rolt de pot naar Hendrick die vervolgens gulzig de vliegen gaat zitten opvreten. Snel....terwijl Hendrick de vliegen opvreet klik je weer met je voetjes op de linker deur en....nu gaat Van Helsing wel door de deur. Van Helsing beland in een gang. Loop een scherm omlaag, via onderkant scherm. Je ziet dan de voordeur van het huis. Links bij de voordeur staat een paraplubak. Klik met je handcursor op de paraplubak en Van Helsing pakt er een Wandelstok uit. 

Ga dan door de deur, tegen over de keuken. Van Helsing beland in de:

Salon:

In de muur, links naast de deur, zit een grote metalen plaat. Klik op de metalen plaat. Van Helsing vertelt je dat het een safe is. Je komt in de close-up van de deur van de safe, maar Van Helsing zegt dat ie iets nodig heeft. Dus zoom weer uit via de kromme rode pijl. Loop verder de kamer in via onderkant scherm. Je ziet dan een gammele piano, 2 dichtgespijkerde ramen en de open haard. 

Voor het hoek raam, rechts van de open haard, ligt een stapel houtblokken. Klik met je handcursor op de houtblokken en Van Helsing grijpt een paar houten Stokjes. Verlaat de kamer weer door de deur, terug de gang op. Terug in de gang ga je dan de eerste trap op. Van Helsing beland op de overloop, tussen de 2 trappen. In de muur zie je, bij de 3-armige kandelaar, de omtrek van een deur.

Klik op de kandelaar. De kandelaar schijnt los te zitten, maar er gebeurt verder niets. Loop via de volgende trap verder omhoog en je beland op de 1e Etage

Slaapkamer van Lady Godalming:

Ga door de linker deur de slaapkamer van Lady Godalming binnen. Blijf gelijk binnen staan. Voor de grote klerenkast ligt een Garenklosje op de vloer. Links van het kleine kastje, waar de kandelaar op staat, staat een bruin Papier tegen de plint van de muur. Pak het Garenklosje en pak dat bruine Papier. Lees de boodschap (Message from the Lady's Chamber). Dit is een aanwijzing voor die kandelaar deur op de overloop van de trap. Je leest: "It's from there that I saw him enter, Madam, touching one of the torches. Right after, he was found in his chamber". Sluit het documentenscherm

Loop verder de kamer in, via de voetjes rechtsonder. Nu zie je het grote hemelbed van de Lady. Voor het bed ligt een rol Meetlint op de vloer. Grijp dat Meetlint Bij het raam ligt een Houten Hamer. Grijp de Houten Hamer. Bekijk verder alles wat je kunt bekijken. Het jasje, dat naast het bed ligt, is van Hendrick de butler. Blijkbaar slaapt die butler nu in deze kamer. Loop een scherm terug en verlaat de kamer weer naar de gang en ga dan door de rechter deur naar de:

Bibliotheek:

Blijf gelijk weer staan. Rechts zie je een grote staande klok. In de muur, links van de staande klok, zie je weer zo'n grote metalen Plaat. Ook dit is een safedeur en ook deze kun je nog niet openen.. Loop, rechtsonder, een scherm door naar rechts om de rest van de bibliotheek te zien. Rondom en voor de lessenaar is het een bloedige bende. 

Op de tafel ligt een stapel Schrijfpapier. Grijp het Schrijfpapier. Loop terug naar de deur en klik dan nu op de Metalenplaat in de muur. Onder de afbeelding staat een Latijnse tekst. Onder de tekst zie je knopjes. Linksboven staat de rode uitzoompijl en je Itemsinventory. 

Klik op het Itemsinventoryschermpje om het te vergroten. Selecteer dan in je Items de stapel Schrijfpapier (Writing paper) en rechtsklik dan om terug te keren naar de close-up van de Metalenplaat.Op de Metalenplaat zit dan nu een vel Schrijfpapier. Sleep het vel papier omlaag zodat het vel papier de Latijnse tekst en de knopjes onder de tekst bedekt. Dat omlaag slepen doe je dus door je muis omlaag te slepen. Als het vel papier het onderste deel van de plaat bedekt dan klik je met je linkermuisknop en...in het vel papier worden dan, door de knopjes op de plaat, gaatjes gestanst.

Sleep met je muis het papier weer omhoog zodat je dan op de kromme uitzoompijl kunt klikken om uit de plaat te zoomen. Het vel papier met de 6 gaatjes zit dan in je Itemsinventory. Verlaat de bibliotheek. Terug in de gang loop je nog even een scherm door naar beneden, dus via onderkant scherm. Je ziet Van Helsing dan op de rug en je ziet dan ook een deur aan het einde van de gang. 

Klik met je voetjes op die einddeur. Van Helsing meld dan dat die deur op slot zit met een slot dat hij niet kan openen. Hij voelt echter dat het geheim van dit huis achter deze deur te vinden zal zijn.Ok...loop terug en ga dan via de trappen terug naar de Salon op de beganevloer etage.

Salon:

Klik ook hier weer op de Metalenplaat in de muur. Ook deze plaat heeft een Latijnse tekst en knopjes onder de tekst. Helemaal onderaan de plaat zie je 12 draaiknoppen. Selecteer in je Items weer het Schrijfpapier en rechtsklik dan weer. Sleep het vel papier weer omlaag tot het weer de Latijnse tekst en de knopjes bedekt en klik dan weer en....weer worden er gaatjes gestanst in het papier. Onthoud dat dit het Salon papier is. Klik weer op de uitzoompijl om uit de close-up te gaan. Verlaat de Salon en ga terug naar de Bibliotheek op de 1e etage.

Bibliotheek:

Klik weer op de Metalenplaat, in de muur bij de staande klok, om weer in de close-up te belanden. Klik dan in het inventoryschermpje om dit weer te vergroten. Selecteer in je inventory dan het papier waar de gaatjes van de Salon Metalenplaat in zitten. Rechtsklik om terug te keren naar de Metalenplaat. Sleep het papier weer omlaag en zorg dat de gaatjes over de Latijnse Tekst komen. 

In de gaatjes zie je dan bepaalde letters. Je ziet de letters: N, E, N, S, SE, E.Klik je linkermuisknop om de letters in je Documenteninventory te schrijven. Sluit het documentenscherm en klik op de rode uitzoompijl om uit de close-up te gaan. Ga terug naar de beganevloer en weer naar de:

Salon:

Selecteer in je Itemsinventory nu het papier met de bibliotheek gaatjes en zoom weer in op de Metalenplaat. Sleep het papier weer omlaag en zorg dat de gaatjes weer op de Latijnse Tekst staat. Weer zie in de gaatjes bepaalde letters en wel: SE, E, N, SE, N, SE. Klik weer om ook deze letters op te slaan in je Documenten. Berg het papier weer door op de uitzoompijl te klikken

Open de Safe:

Zorg er voor dat in je Itemsinventory niets meer is geselecteerd en zoom dan weer in op de Metalen Plaat. Onderaan de Metalenplaat staan dus 12 Draaiknopjes.  Elk draaiknopje heeft een pijltje en  8 streepjes. Je kunt elk draaiknopje dus op 8 posities klikken. 

Rechtsboven op de plaat staat een kompas. De streepjes op de draaiknoppen geven de Windrichtingen aan, dus Noord, Noordoost, Oost, Zuidoost, Zuid, Zuidwest, West, Noordwest. 

De Letters, die je via de gaatjes in de 2 papieren zag, geven ook de Windrichtingen aan. N= Noord, E = Oost, S = Zuid, SE = Zuidoost.Nummer de draaiknoppen, van links naar rechts, 1 t/m  12. Nummer de streepjes 1 t/m 8. 

streepje 1 = Noord, streepje 2 = Noordoost, streepje 3 = Oost, streepje 4 = Zuidoost, streepje 5 = Zuid. Streepje 6 = Zuidwest, streepje 7 = West, streepje 8 = Noordwest Klik dan op de knopjes om het pijltje naar het juiste streepje te draaien. 

Als het goed is staan alle pijltjes van alle 12 knoppen nu op het Noordstreepje, dus op streepje 1. Je hoeft dus alleen de knoppen te veranderen die niet op het Noorden moeten staan. De volgorde is dat de knoppen 1 t/m 6 verandert moeten worden via de letters die je zag op deze Salon plaat en de knoppen 7 t/m 8 via de letters die je zag op de Bibliotheek plaat. Dus de volgorde word: SE, N, SE, N, SE, SE, N, E, N, S, SE, E.,

 • Zet Knop 1 op Zuidoost, dus op streepje 4.
 • Zet knop 2 op het Oosten, dus op streepje 3.
 • Zet Knop 4 op Zuidoost, dus op streepje 4.
 • Zet Knop 6 op Zuidoost, dus op streepje 4. 
 • Zet Knop 8 op Oost, dus op streepje 3.
 • Zet Knop 10 op Zuid, dus op streepje 5.
 • Zet Knop 11 op Zuidoost, dus op streepje 4.
 • Zet Knop 12 op Oost, dus op streepje 3.
 • Je zoomt uit en Van Helsing zegt....."There Perfect....

Van Helsing opent de Safe. In de Safe ligt een Sleutel. Grijp de Sleutel. 

Verlaat de kamer en ga in de gang de eerste trap weer op naar de overloop. Selecteer in je Items de Knijptang (Pliers) en klik dan weer op de 3-armige kandelaar en....de kandelaar valt op de grond. Klik met de handcursor op de deur, Je ziet 4 gaatjes in de close-up. Klik met je pijlcursor op een gaatje en Van Helsing vertelt je dat hij de diepte van elk gaatje moet meten. Klik in het Itemschermpje om het Itemsinventory te openen. 

Combineer in je inventory het Meetlint (Tape measure) met de Houten Lepel. Combineer dan het Garenklosje (Spool of thread) met de Houten lepel/Meetlint combo en je hebt een Meetinstrument (Measuring instrument). Selecteer dit Meetinstrument en sluit het scherm. Je meetinstrument staat dan linksonder in het close-up scherm. Pak je meetinstrument op en klik er dan mee, van boven naar beneden, op de 4 gaatjes. Van Helsing zegt dan steeds "There...I have the Hole's measurments" en bij het onderste gat zegt ie dat hij nu een speciale sleutel moet gaan maken. De gaten zijn 10, 8, 12 en 5 cm diep

Sluit het inventory scherm. Loop terug de trap af en ga dan de keuken weer in, via de deur in de linker gang muur. Van Helsing verteld je dat Hendrick, de butler, inmiddels uit de keuken verdwenen is. Loop een scherm naar links en je beland terug in de gang achter de keuken. Klik op de stenen trap om terug te keren in de:

Kelder:

Een Sleutel maken:

Loop door naar de werktafel. Nu je weet dat je een sleutel moet maken, en ook de afmetingen weet van de sleutel, kun je op de bankschroef klikken. Dus klik op de bankschroef. Je komt terecht in het close-upscherm van de werkbank.

Linksboven staat weer de uitzoompijl en je Itemsschermpje. Op de werkbank staan/liggen nu alle gereedschappen en middelen om een sleutel te maken. Er ligt een vijl, spijkers, de houten hamer, de zaag, een mandje met houten pinnen, 4 donkere ronde stokjes, een grote lichte ronde stok, een liniaal en een ronde stok met gaatjes. Die ronde stok met gaatjes is dus de sleutelstok die je nu verder moet afmaken.

In die sleutelstok zie je 1 groot gat aan de linkerzijde en 4 kleine gaatjes aan de rechterzijde. Er moeten nu donkere ronde stokjes in die 5 gaten worden gestoken en wel stokjes in de afmetingen 10, 8, 12 en 5 cm lang. 

 • Pak een donker stokje op en sleep het stokje naar onder de liniaal. 
 • Zorg er voor dat de stok precies onder de liniaal ligt en klik dan om de stok onder de liniaal te leggen.
 • Je moet de stok nu afzagen op 10 cm. 
 • Dus pak de zaag op en klik dan, met de punt van de zaag, op het 10cm streepje van de liniaal. 
 • Je zaagt dan een stokje van 10 cm.
 • Pak het 10cm stokje op en sleep het naar het bovenste rechter gat van de sleutelstok. 
 • om het stokje in het bovenste gat te steken.
 • Zaag nu, op de nu bekende wijze, een donker stokje af op 8 cm, 12 cm en 5 cm. 
 • Plaats het 8 cm stokje in het 2e gat, het 12 cm stokje in het 3e gat en het 5cm stokje in het 4e gat van de sleutelstok.

Er moet ook een stok in het grote linker gat van de sleutelstok gezet worden en dan moeten die stokjes nog worden vastgespijkerd

 • Pak de dikke ronde lichte stok op en deze leg je ook onder de liniaal. 

 • Zaag met de zaag de dikke ronde stok af op 5cm. 

 • Steek deze 5cm dikke ronde stok dan in het grote gat, aan de linkerzijde van de sleutelstok. 

 • Pak dan de Vijl op. 

 • Klik met de vijl op de uiteindes van elk van de 4 donkere stokjes die je aan de rechter kant in de sleutelstok hebt gestoken. 

 • Je vijlt aan elke stok een punt. 

 • Doe dit ook bij de dikke ronde stok, die je links in de sleutelstok hebt gestoken.

 •  Plaats de vijl weer rechtsboven in  het scherm.

Nu nog even vastspijkeren:

 • Pak een Spijker.

 • Klik met de Spijker nu aan de linkerkant van de sleutelstok op de hoogte waar de stokken voor de gaten steken. 

 • Je kunt met de ene spijker blijven klikken

 • Doe dat voor de dikke stok aan de rechter kant. 

Pak dan de Houten Hamer op en ram er mee op elk van de 4 spijkers om de stokken nu vast te spijkeren en.....

Vanzelf ga je dan uit de close-up. In je Itemsinventory heb je dan de Zelfgemaakte Houten Sleutel (Makeshift wooden key).  Ga terug, via de keuken, naar de overloop. Terug op de overloop selecteer je in je Items de Zelfgemaakte Houten Sleutel en dan klik je weer met je handcursor op de "behangdeur" en....De sleutel doet het en de deur gaat open. 

Van Helsing waarschuwt dat het buiten nu donker is en dat ie heel voorzichtig moet zijn en dan stapt ie door de nu geopende deur en beland in de geheime passage. Deze geheime passage is een smalle stenen trap. Loop verder de trap op via rechtsonder. Links zie je dan weer een deur. In de rechterhoek zie je een gat met pinnen in de vloer. Boven het gat hangt het metalen rooster. Bekijk het pinnen gat.

 Selecteer in je Items de Sleutel (Key) die je uit de Salon Safe hebt gepakt, en klik dan op de deur en...Van Helsing beland in:

De kamer van Graaf Dracula:

Van Helsing voelt dat er iets, of iemand, aanwezig is in de kamer. Onderzoek de kamer grondig. De deur met de 2 zwaarden is dus de deur naar de geheime passage. Aan de linker muur hangt een schilderij van Graaf Dracula. Onder dat schilderij staat een kastje en op dat kastje staat een dik Boek. Klik op het Boek. 

Het boek is beschermt en heeft een Pentagram slot. Je kunt er nog even niets mee dus ga weer uit de close-up. Loop, via linksonder, verder de kamer in. Je ziet dan de hoek boekenkast en een deur. Die deur is de einddeur van de 1e etage gang en gaat dus niet open In het rechter deel van de boekenkast kun je, op de middelste plank van het voorste vak, een Boek pakken. Pak dat Boek uit de boekenkast. 

Je Documentenscherm opent en hierin staat dan een met bloed bevlekte pagina uit dat boek. Op de pagina zie je een Pentagram. In de 5 buitenste driehoeken van het pentagram zie je tekst en in de 5 binnenste driehoeken zie je een symbool.

Sluit het scherm en loop terug naar het kastje onder het Dracula schilderij. Klik weer op het Boek dat op het kastje staat. Je komt weer in het close-upscherm.

De Pentagrampuzzel:

Je ziet het Pentagram slot weer. Op de snijpunten van de binnenste driehoeken staat een, een rode, zwarte, groene, witte en lichtblauwe edelsteen. Onder het pentagram zie je 3 grote rode edelstenen. Als je op de middelste rode edelsteen klikt dan reset je deze puzzel terug naar de beginstand. Boven het pentagram staat een grote vleermuis

 • Op de bloedbevlekte pagina zag je dat er in de 5 buitenste driehoeken een tekst moet komen en in de 5 binnenste driehoeken een symbool. 
 • Nummer de 5 buitenste driehoeken 1 t/m 5. 
 • Nummer de 5 binnenste driehoeken A, B, C, D, E

De puzzel bestaat uit 3 delen. Deel 1 is om de juiste symbolen in de juiste binnenste driehoeken te krijgen. Deel 2 om de juiste tekst in de juiste buitenste driehoeken te krijgen. Deel 3 is om de 5 edelstenen op de juiste plek te zetten

Deel 1: De Symbolen in de binnenste driehoeken:

 • Als je op de Vleermuis klikt dan verschijnt er in één, of meerdere, van de binnenste driehoeken een symbool. 
 • Klik je op 2 van de binnenste driehoeken dan verwisselen ze  van plaats. 
 • Je moet de driehoeken A, B, C, D, E dus op de juiste wijze met elkaar van plaats laten verwisselen zodat de juiste symbolen in de juiste driehoeken verschijnen. 
 • Er zijn meerdere oplossingen moegelijk
 • Je kunt op de bloedbevlekte pagina zien welk symbool er in welke driehoek moet komen te staan.

Reset de puzzel door op de grote rode edelsteen te klikken.

 • Stap 1: 
  Klik op de vleermuis. 
  In driehoek E verschijnt het juiste symbool. 
 • Stap 2: 
  Klik op driehoek B en dan op driehoek D. 
  B en D verwisselen van plaats. 
  Klik op de Vleermuis. 
  In B en D verschijnt het symbool. 
 • Stap 3: 
  Klik op driehoek A en op driehoek C A en C verwisselen van plaats. 
  Klik op de Vleermuis. 
  In A en C verschijnt het juiste symbool.

Alle binnenste driehoeken hebben nu het juiste symbool. 

Nu de juiste teksten in de juiste buitenste driehoeken zetten. Ook hier zijn meerdere oplossingen mogelijk. Ook de buitenste driehoeken verwisselen van plaats als je er steeds 2 aanklikt.

Deel 2: De juiste tekst in de juiste buitenste driehoek:

 • Stap 1: Klik op driehoek 4 en 5. Klik op de vleermuis. 
 • Stap 2: Klik op driehoek 3 en 4. Klik op de vleermuis. 
 • Stap 3: Klik op driehoek 1 en 2. Klik op de vleermuis. 
 • Stap 4: Klik op driehoek 1 en 4. Klik op de vleermuis. Klaar

In alle 5 buitenste driehoeken staat nu dan een tekst. Nu moet je de edelstenen naar de bovenste punten van de binnenste driehoeken brengen.

Deel 3: Verplaats de edelstenen:

De rode, zwarte, groene, witte en blauwe edelsteen moeten worden verplaats naar de punten van de binnenste driehoeken in de buitenrand van de cirkel. Maar dat gaat niet zo maar. Als je op een edelsteen klikt dan worden de mogelijke plaatsen waar die edelsteen naar toe kan licht. Als je dan op zo'n vrije plek klikt dan gaat de edelsteen daar naar toe. Weer zijn er meerdere oplossingen mogelijk.

 • Klik op de zwarte edelsteen en klik dan op de bovenste punt van driehoek B. 
 • Klik op de rode edelsteen en klik dan op bovenste punt van driehoek C. 
 • Klik op de witte edelsteen en klik dan op de bovenste punt van driehoek E. 
 • Klik op de blauwe driehoek en klik dan op de bovenste punt van driehoek D. 
 • Het ziet er nu zo uit.

Klik de witte edelsteen naar de bovenste punt van driehoek A. Klik de groene edelsteen naar de bovenste punt van driehoek E. Het ziet er nu zo uit. 

Klik nu op de Vleermuis en....het boek gaat open en wordt gekopieerd naar je documenten inventory.

Lees dus, in je Documenten, de tekst van het Count Dracula boek. Je leest hoe Graaf Dracula een vampier is geworden en je leest over Irina, een vreselijke slachting, de zelfmoord, de terugkeer en over Mina. Als je deze hele tekst hebt gelezen dan rechtsklik je om het scherm te sluiten. Van Helsing denkt dan dat Dracula nu bij Mina is. We zien dan dat Hendrick naar deze kamer toe komt lopen, dus Van Helsing moet weg wezen. Ga terug door de zwaarddeur naar de geheime passage en in de geheime passage klik je dan met de voetjes op de traptreden en...vanzelf belanden we terug in de woning van Mina:

Deel 4: Terug in de woning van Mina:

Van Helsing is terug in de salon van Mina. Bij de ronde salontafel staat een mand met knoflook. Bekijk de mand. Omdat het knoflook nog in de mand zit heeft het knoflook geen effect, zegt Van Helsing. Klik op de deur naast de open haard. Dat is de deur van Mina's slaapkamer. Van Helsing voelt een aanwezigheid. Selecteer in je "Items" de Crucifix en klik dan weer op de deur en.....

Filmpje: Van Helsing gaat Mina's slaapkamer in en....Helaas....te laat.....Dracula heeft Mina al gebeten en verandert in een vleermuis en vliegt weg.

Van Helsing verstuurt nu een telegram naar Seward, de directeur van het Carfax Sanatorium. Lees het telegram. Van Helsing vraagt in het telegram de hulp van Steward. Hulp voor Mina en voor zijn kruistocht tegen de vampiers. Sluit het scherm en die Seward komt binnen. We zijn dus terug in Mina's salon. Er volgt een gesprek tussen Van Helsing en Steward. Van Helsing zal achter Dracula aan gaan.

Seward loopt dan weg naar de kaart van Londen, die achter de rode gordijnen aan de muur hangt. Loop ook omlaag, naar de Londen kaart. Klik op de Londen kaart en Van Helsing zet nu de kaart van Europa in je scherm. Op de Europa kaart moet je klikken op het rondje van de stad waar Van Helsing denkt dat Dracula nu naar toe is gegaan. Als je op de verkeerde stad klikt dan zegt Van Helsing dat je verkeert zit. Wel...als je hebt opgelet dan weet je dat Dracula nu naar Cairo, de hoofdstad van Egypte is gegaan. Dus klik, rechtsonder op de kaart, op Cairo en...."Perfect"....zegt Van Helsing en legt aan Seward uit waarom hij denkt dat Dracula in Cairo te vinden is. je beland in:

Hoofdstuk 2: Cairo:

Deel 1: In Cairo:

Van Helsing staat in één van de nauwe straten van Cairo.  Er staan ook 2 mannen in de straat. Probeer of je met de mannen kunt praten, door met je mondcursor op de grijze man te klikken. Maar helaas....de mannen spreken alleen Arabisch en Van Helsing is deze taal niet machtig. Loop verder door de straat en je beland op het:

Marktplein:

Bij het grote terras staan weer 2 mannen. Je hoeft ook niet te proberen om met die 2 mannen bij het terras te praten. Ook zij spreken en verstaan alleen Arabisch. Rechtsonder zie je een kamelentent. Je ziet nog net de kop van een kameel. Op de paal van die kamelentent zit een bordje. Bekijk dat bordje. Het bordje wijst de weg naar het museum, maar als je, via rechtsonder, een scherm naar rechts wilt gaan dan weigert Van Helsing dat te doen. Klik met je voetjes voor de kamelentent. Je komt dan voor de kamelentent te staan en je ziet een man met een rode fez voor het gebouw staan. 

Op de zijkant van het gebouw zit, boven de ramen, een grote poster. Lees die poster. Je leest dan over Mustapha. Mustapha is die vent met de rode fez. Praat met Mustapha. Bij Mustapha kun je alles krijgen, een kamer, kamelen, een gids en nog veel meer. Je huurt vanzelf een kamer in het "hotel" van Mustapha. Vraag Mustapha dan naar het Egyptian Museum. Mustapha legt uit waar het Egyptian Museum is en hoe je er kunt komen. Zeg "Good-bye" tegen Mustapha en vanzelf sta je dan weer voor de kamelentent. Ga, via rechtsonder. een scherm terug en ga dan, via rechtsonder, naar het Museum.

Cairo Museum:

Vanzelf ben je dan in het museum beland. Van Helsing staat voor binnen voor de deur van het museum. Er staan 2 beelden naast de deur. Via de voetjes bij het linker beeld kun je een scherm naar links. Via de voetjes bij het rechter beeld kun je een scherm naar rechts. Via de voetjes aan de onderkant van het scherm loop je een scherm door omlaag. Loop, via de voetjes onderaan het scherm, een scherm omlaag. Je ziet nu Van Helsing op de rug en je ziet nog meer kasten. Aan het einde van de zaal zie je Smail Quahab, de assistent directeur van het museum achter zijn bureau zitten. Rechts van Van Helsing staat een waterpijp (Hooah) bij de pilaar. Bekijk die waterpijp met je oog. Klik met je voetjes op de Directeur en Van Helsing loopt naar de man toe.

Praat met  Smail Quahab, de assistent directeur. Smail Quahab heeft het te druk om Van Helsing te helpen. Hij moet een heleboel objecten, van één of andere opgraving, beschrijven en catalogiseren en heeft daarom geen tijd om Van Helsing's vragen te beantwoorden. Bied dus aan te helpen, dus zeg "Help you". 

Van Helsing krijgt nu een lijst met objecten die hij moet gaan zoeken in het museum. De lijst wordt opgeslagen in je "Documents". Lees de lijst door. Bij nummer 4 "Papyrus" lees je ook iets over een "Deben". Sluit het scherm en vraag dan aan Smail Quahab wat een "Deben" is. Een "Deben" is een oude gewichtseenheid om het gewicht van koper en goud te bepalen. Smail Quahab geeft je een "Koperen Deben"  en een Stiletto (Scribe Stylys). Zeg "Good-bye" om het gesprek te beëindigen.

Voorop de bureautafel van Smail Quahab ligt een Papier tegen een boek aan. Klik met je handcursor op dat Papier. Van Helsing vraagt of hij dat papier mag lenen, en dat mag. Het is het "Giza Pyramids" papier en het wordt opgeslagen in je "Documents". Je ziet een plattegrond van de 3 Giza Piramiden en je leest dat er 3 piramiden zijn: De Khufu piramide ook wel de Grote piramide genoemd, de Khafre piramide, die in het midden staat, en de kleine Menkaure piramide. De schets toont je ook de juiste hoogte van elke piramide.

Kijk ook even in je "Itemsinventory" of je nu inderdaad die "Koperen Deben" (Copper deben) en de Stiletto (Scribe Stylys) hebt. Lees in "Documents" nog even de lijst met objecten door die Van Helsing nu in het museum moet gaan zoeken. 

Vindt de Items uit de lijst van Smail Quahab:

Ok...we gaan nu op zoek naar de 6 objecten die Van Helsing voor Smail Quahab moet zoeken. Je pakt echter alles wat je kunt pakken, dus ook objecten die niet op de lijst staan. Als je op je spatiebalk drukt dan zie je in je scherm alle Handcursors, Voetcursors en oogcursors op de objecten die je kunt bekijken of pakken. Ik heb, in de volgende afbeeldingen de objecten die je moet pakken genummerd.

Ga, rechts van Smail Quahab, een scherm naar rechts. Je ziet dan 3 kasten.  

 • Uit de middelste kast pak je de "Papyrus" (1). 
 • Uit de rechter kast pak je een Stok met Pluim (2) (Nekhnekh) en een "Miniatuur Piramide" (3). 
 • Onder de miniatuur piramide ligt een Sleutel. Grijp ook die Sleutel (4). 
 • Klik met de voetjes op de middelste linker pilaar (5) om naar de kasten aan de linker kant te lopen. 

 • Pak dan uit de voorste kast nog een "Miniatuur Piramide" (6) en  het "Paarlemoeren Mes" (7).
 • Loop, via onderkant scherm, terug naar Smail Quahab en dan, via onderkant scherm, terug naar het overzichtsscherm van het middelste gangpad. 
 • Druk weer op je spatiebalk om te zien waar de handcursors verschijnen

 • Uit de voorste linker kast pak je dan de "Spaanse Helm" (8) (Spanish helmet). 
 • Van de kist, die tegen de voorste linker kast aan staat, pak je de 3e "Miniatuur Piramide" (9) en de "Kromme Stok" (10)(Crook), 
 • Van het voorste tafeltje pak je de "Farao met Kapot Hoofd" (11)
 • Loop, via onderkant scherm, door naar de deur van het museum. 
 • Je ziet dan de linker voorste kast weer. Druk weer op je spatiebalk om de handcursors te zien. 

 • Pak uit de linker kast de "Granieten Scarab" (12)en pak van de tafel de 4e "Miniatuur Piramide"(13).  
 • Klik met je voetjes op het rechter beeld naast de deur om een scherm naar rechts te gaan. 
 • Je ziet weer 3 kasten. Druk weer op je spatiebalk om de handcursors te zien. 

 • Pak uit de voorste kast het "Hoofd met Zonneschijf" (14) en je 5e "miniatuur Piramide"(15). 
 • Op de 2e plank staat een Kistje (16). 
 • Klik met je handcursor op dat kistje. 
 • Van Helsing vertelt je dat het een "Saracenen" kist is maar dat het slot recentelijk gerepareerd is. Van Helsing pakt het kistje niet op.
 • Selecteer in je "Items" de Sleutel (4), die je uit de voorste kast in de linker rij hebt gepakt, en klik dan weer met je handcursor op het kistje. 
 • Van Helsing maakt het kastje open met de sleutel. 
 • Klik weer op het kistje om er je 6e "Miniatuur Piramide" uit te halen. 
 • Loop, via rechtsonder, weer een scherm naar rechts.

 • Je ziet nu de linkermuur van de zaal. Er staan 3 sarcofagen tegen de muur. Druk je spatiebalk weer in om te zien waar de handcursors verschijnen. 
 • De handcursor verschijnt dus op de handen van de middelste sarcofaag (17). 
 • Klik dus op de handen van de middelste sarcofaag. Van Helsing vertelt je dat er iets mist aan de sarcofaag.
 • Selecteer in je "Items" de Kromme Stok (Heka, Insignia of the Pharaohs) en klik weer met je handcursor op de handen van de middelste sarcofaag. 
 • Je plaatst de kromme stok in de handen. 
 • Selecteer in je "Items" de  Stok met Pluim (Nekhnekh) en plaats ook deze stok met puim in de handen van de middelste sarcofaag en....
 • de sarcofaag schuift open. 
 • Onderin de sarcofaag staat dan de 7e Miniatuur Piramide. 
 • Grijp de Miniatuur Piramide uit de sarcofaag.

Ga terug naar Smail Quahab en praat weer met de man en zeg "My questions". Van Helsing zegt dat ie alle items van de lijst heeft gevonden en hij wil nu dat de Directeur zijn vragen beantwoord. Vraag over "The Demonomicom". Smail Quahab vertelt dan over de "Tomb van de Demonomicom" en hij noemt ook de "Black Sphinx". Vraag verder "How to get to the tomb?". De Directeur verteld dan over de "Blood Rocks". Een Bedouin heeft daar een gouden Zonneschijf gevonden. Deze Bedouin is kort daarna gek geworden en gestorven. Zeg "Good-bye" en loop terug naar de deur van het museum. Verlaat het museum en vanzelf ben je terug op het:

Marktplein:

Loop weer naar de voorkant van de kamelentent en praat weer met Mustapha. Mustapha is verdrietig en kwaad. Vraag wat er aan de hand is. De kamelen van Mustapha zijn ziek geworden en dus kan Van Helsing geen kameel huren. Vertel Mustapha dat je naar de Blood Rocks wilt gaan. Van Helsing bied Mustapha vertelt nu over een Christelijke Monnik die wellicht zijn kamelen kan genezen. Mustapha legt ook uit waar die monnik te vinden is. Zeg dus "Good-bye. Ga, via de voetjes links van Mustapha, een scherm naar links en je ziet dan de Monnik. Loop door de straat en klik met je mondcursor op de witte monnik om met hem te praten

Vraag de monnik "Take care of the camels". De monnik wil weten waarom je en kameel van Mustapha nodig hebt. Zeg dus dat je een kameel nodig hebt omdat je naar "The Blood Rocks" wilt gaan. De monnik wil eerst weten hoe/waarom de kamelen van Mustapha ziek zijn geworden. Pas als ie dat weet kan ie misschien helpen. Zeg dus "Good-bye" en ga, via de voetjes in de staat, terug naar Mustapha.

Op de hoek van de stenen richel, achter Mustapha, staat een klein Steelpannetje (1) (Casserole dish). Grijp het Steelpannetje. Bij de kamelentent staat een kruiwagen met hooi. Tegen de kruiwagen aan staat een Hooivork (2) (Fork). Grijp de Hooivork. Voor de 3, nu zittende kamelen, zie je de drinktrog. In de drinktrog drijft een hoopje groene planten (3). Bekijk die planten in de trog met je oog. Gebruik de Hooivork op de planten in de drinktrog om die planten (Curious plants) er uit te vissen.

Ga terug naar de monnik. Selecteer de Planten (Curious plants) in je "Items" en spreek dan de monnik weer aan. Van Helsing toont de planten aan de monnik die vertelt dat het giftige planten zijn. Het drinkwater van Mustapha's kamelen is dus opzettelijk vergiftigt en daardoor zijn de kamelen ziek geworden. Vraag of er een tegengif  (Remedy) is en de monnik geeft je een flesje tegengif. De monnik waarschuwt Van Helsing dan nog voor de "Blood Rocks" en vertelt ook nog over een nacht vogel die 2 dagen geleden de woestijn in is gevlogen. Ga terug naar Mustapha. Selecteer het flesje Kamelenmedicijn (Medicine for camels) en spreek dan Mustapha weer aan. Je geeft dan het medicijn aan Mustapha en....wel....je krijgt nu een kameel en Mustapha brengt je naar de:

Deel 2: Blood Rocks:

Mustapha is gelijk weer terug gegaan naar Cairo. Van Helsing staat voor een piramideachtige ingang van de tempel. Ga naar binnen en.....

Filmpje: oeps.....er volgt een regen van rotsblokken waardoor de ingang wordt afgesloten. Het is het werk van één van Dracula's handlangers.

Van Helsing staat in de eerste ruimte van de tempel. Rechts ligt een skelet. Links ligt een stapel houten balken. Bekijk het skelet....het is geen oud skelet....maar vrij recent. Bij het skelet ligt een Tulband (Turban) en een Pikhouweel (Pick head). Grijp de Tulband en de Pikhouweel. Pak een Balk (Plank) van de stapel balken

De Tulband kan als touw dienen en van de pikhouweel pakt Van Helsing alleen de kop (Pick head). Loop, via onderkant scherm, een scherm door en klik dan met je voetjes op de rechter muur in het gangetje en....Van Helsing gaat dan rechts de hoek om en beland bij een gat met spikes. Aan de overzijde van het gat zie je een lantaren staan. Beneden in het gat is er rechts een donkere opening. Pak de Houten Balk (Plank) uit je "items" en klik dan met je handcursor aan de overkant van het gat, om de balk over het gat te leggen.Klik dan met de voetjes aan de overkant van het gat en via de balk loopt Van Helsing veilig naar de overkant. Grijp dan de Lantaren.

Loop verder de donkere gang in. Aan het einde van de smalle gang kun je dan naar links en naar rechts. 
Ga naar links. Je ziet dan een brede metalen deur met een kruis en een grote zon. 

De Kruisdeur:

Links is een instorting en voor dat puin ligt het lijk van een jong meisje. Onder zoek het lijk met je oogcursor. Het is het lijk van een jong meisje en ze nog geen 2 dagen geleden vermoord. Het dode meisje is gekleed in een zwarte Sari. Van Helsing wordt er somber van want blijkbaar heet Dracula de "Demonomicom" in handen gekregen en hij ziet opeens geen hoop meer om Mina te redden

Voor het lijk ligt een Riem (Belt) op de vloer. Grijp de Riem. Klik met je hand op de deur. Je komt in de close-up van de deur. In het midden van de Zon is iets verdwenen en zie je 4 symbolen. De 4 uiteinden van het kruis hebben elk een "bakje". Klik op de 4 uiteinden van het kruis en Van Helsing vertelt je er dan iets over. Het bovenste bakje heeft een smalle spleet (fissure). Het rechter bakje riekt naar knoflook (Garlick). In het onderste bakje heeft vloeistof gezeten en in het linker bakje moet iets ingezet worden. Zoom uit de deur en loop, via onderkant scherm, terug naar de smalle gang. Terug in de smalle gang ga je dan nu een scherm naar rechts en....Van Helsing komt terecht in de:

Mummificatie Kamer:

Bekijk alles wat je kunt bekijken. Druk op je spatiebalk om de voetjes, de ogen en de handen te zien. Bekijk vooral de muurschildering op de muur tussen de 2 grote standbeelden. Op de grote stenen tafel ligt een Linnen Band. Grijp de Linnen Band (Linnen strips). Op het kleine houten tafeltje, dat tegen de rechter muur staat, staat een klein Olieflesje. Pak dat Olieflesje (Flask of oil). 

Verlaat deze kamer weer en terug in de smalle gang loop je, via onderkant scherm, terug naar het gat met spikes. Van Helsing moet nu omlaag het spikes gat in. Combineer in je "Items"de Linnen Band (Linnen strips) met de Riem (Belt) en je hebt dan een Touw (Robe). Combineer het Touw dan met de Tulband (Turban) om het touw langer te maken Selecteer dit Touw, sluit het "Items" scherm en klik dan met de handcursor op de Balk die je over het gat heen hebt gelegd en via het touw kun je nu veilig het gat in dalen. Klik met je handcursor op het touw en...

Van Helsing klaagt dat ie licht nodig heeft omdat het beneden in het gat erg donker is. Combineer dus in je "Items" de Oliefles met de Lantaren en dan de gevulde Lantaren met de Lucifers en...je hebt een brandende lantaren. Selecteer de nu brandende lantaren en klik weer met je handje op het afhangende touw en nu klimt Van Helsing via het touw omlaag.

Onder de grond:

Van Helsing staat dus beneden in het spikes gat en voor de spikes. Achter Van Helsing begint een tunnel. Voor Van Helsing ligt een afgebroken Spikespunt op de grond. Grijp die afgebroken Spikespunt (Spike). Dubbelklik met de voetjes in de tunnel om de tunnel in te lopen.

De tunnel is helaas ingestort en dus geblokkeerd. Onder het puin ligt een skelet bedolven. Rechtsboven zie je echter een gat in het puin. Het rotsblok in dat gat schijnt ietwat los te zitten. Combineer in je "items" de Pikhouweelkop (Pick head) met de Spike en je hebt een pikhouweel met steel. Selecteer de pikhouweel, sluit het scherm, en klik met de handcursor op de losse steen in het gat en Van Helsing ramt die steen uit de weg. De houweelkop ben je dan kwijt maar de Spike heb je dan nog.

Wacht even.....ga nog niet door het gat. Nu zie je ook het skelet dat onder het puin bedolven ligt. Voor de schedel van het skelet ligt een hoopje Planten. Grijp dat hoopje planten. Het zijn dezelfde planten als waarmee het drinkwater van Mustapha's kamelen is vergiftigt. Van Helsing heeft het voorlopig gezien hier en wil terug naar Cairo. Dus klik met de voetjes in het gat en Van Helsing klimt naar buiten en beland terug voor de ingang. Hela....die witte monnik is nu ook hier. 

Praat met de Monnik en vraag hem over de "Demonomicom". Van Helsing vertelt nu aan de monnik waarom hij hier in Cairo is en waarom hij die "Demonomicom" nodig heeft. Vraag verder "Who are you really". De monnik  vertelt nu wie hij is. Monnik is Herodotus van Judah, een Koptische Priester. Herodotus vertelt nu het verhaal van één van zijn voorgangers van zijn orde die deze verdomde Demonomicom tempel is in gegaan.Vraag Herodotus dan over "The Seal" en je ervaart nu van alles over de objecten die je nodig hebt om die Kruisdeur te kunnen openen. Deze objecten zijn ooit uit de tempel geroofd en liggen ju in het museum van Cairo. Herodotus geeft je een lijst met de objecten die nodig zijn om de Kruisdeur te openen. Vanzelf belanden we terug in Cairo

Deel 3: Terug in Cairo:

Marktplein

Er volgt een lang gesprek met Mustapha die uitgebreid vertelt over zijn neef, Abdul. De dochter van Abdul, dus het nichtje van Mustapha, is sinds een paar dagen verdwenen. Een paar avonden geleden is dat meisje nog gezien in het gezelschap van een vreemdeling toen ze water ging halen bij de bron. Sindsdien is het meisje niet meer gezien

Vraag Mustapha verder uit over "The Niece" en Mustapha vertelt dat het meisje gekleed ging in een zwarte sari. Van Helsing beloofd Mustapha dat ie naar het verdwenen meisje zal uitkijken en vanzelf is het gesprek dan ten einde. Wel...een verdwenen mooi jong meisje in een zwarte sari.....Van Helsing wil het Mustapha niet vertellen, maar het nichtje van Mustapha is dus geëindigd als lijk en ligt bij de Kruisdeur in de tempel van de Blood Rocks.

Loop een scherm omlaag, naar het terras. Aan de zijkant van het grote marktterras staan 2 mannen bij een verkooptafel. Op het terras zijn de marktstalletjes. Van Helsing moet nu de spullen verzamelen die nodig zijn voor de Kruisdeur. Je kunt op 2 manieren op het marktterras komen. Of je klikt met je voetjes op het meest linker marktstalletje of je klikt met de voetjes op het meest rechter marktstalletje. Krijg je niet de voetjes op die marktstalletjes dan druk je eerst op je spatiebalk om alle voetjes te zien.

Ga naar het rechter marktstalletje. Op de rechter tafel staat een Weegschaal en achter de weegschaal ligt een Heupfles. Aan de linker houten paal hangt een bos Knoflook. Grijp de Weegschaal (Scale). Grijp de Heupfles (Flask). Grijp het Knoflook (Garlic). 

Van Helsing wil dan nu terug naar het museum. Dus klik rechtsonder in je scherm met de voetjes om terug het terras af te gaan. 
Klik dan weer rechtsonder in je scherm en je bent dan terug in het:

Museum:

Loop gelijk door naar Smail Quahab, de assistent directeur en spreek de goede man weer aan en....

Filmpje: een meswerpende handlanger van Dracula probeert Van Helsing te vermoorden. 
Van Helsing ziet het nog net op tijd en het mes mist hem, en  Smail Quahab, op een haar.

Het mes steekt, achter  Smail Quahab, in de linker staander van de boekenkast. Grijp het Mes (Knife). Er zit een vreemde substantie op het mes. Op Smail Quahab tafel ligt een groot geel papier. Achter dat gele papier ligt nu een stuk van een Spiegel. Grijp het stuk van een Spiegel. 

Selecteer in je "items" de Lijst van Herodotus (Herodotus' list) en praat dan weer met  Smail Quahab.Vraag Smail Quahab over de "Coptic Artefacs". Van Helsing geeft de lijst dan aan Smail Quahab en vraagt of hij de items op de lijst mag hebben. Wel..... Smail Quahab is een ambtenaar en dus moet er wel de juiste procedure worden gevolgd om items van het museum te verkrijgen. En daarbij....de Koptische Orde ligt momenteel niet zo goed in Egypte. Vraag verder "If we cooperate?" Smail Quahab geeft dan aan Van Helsing een Halsketting met een waardevolle diamand (Neclage) en een Bakje van een Hinu (Receptacle, the capacity of a hinu)Smail Quahab bied Van Helsing een deal aan. Als Van Helsing de Artifacs, die uit het museum zijn gestolen, weet terug te vinden en terug te brengen naar het museum, dan kan Van Helsing die Koptische artefacten wel krijgen. De halsketting die je van Smail Quahab hebt gekregen is een voorbeeld van hoe de gestolen museum stukken er uit zien.

Selecteer in je "Items" het Mes (Knife) van de messenwerper. Praat dan weer met Smail Quahab en vraag hem over "The Knife" .Smail Quahab weet echter niets van het mes en suggereert om er in de stad naar te informeren. Zeg dus "Good-bye" en verlaat het museum.

Marktplein:

Ga weer naar Mustapha en vraag hem nu ook over het mes. Dus selecteer weer het mes en praat dan met Mustapha en vraag hem over "The Knife". Mustapha schrikt zich rot als Van Helsing hem het mes toont. Vraag dus verder en je leert van Mustapha dat het mes een Ottomaans Mes is en behoord aan een Turk. Deze Turk is de leider van een smokkelaars en dieven bende. Die Turk woont hier vlakbij en Mustapha vertelt dat die Turk vandaag niet thuis is. Vraag dus naar het "House" van die Turk en Mustapha legt uit waar je het huis van die Turk kunt vinden. Zeg weer "Good-bye"

Ga weer een scherm omlaag zodat je weer terug bent op het grote overzichtsscherm van her marktplein. Mustapha heeft vertelt dat het huis van die Turk voorbij het marktplein is. Klik met je voetjes ongeveer in het midden van de linker rand van het scherm en Van Helsing is dan links van het grote marktterras doorgelopen en staat voor de straat waar het huis van die Turk is. Je ziet de dubbele houten deur van het huis al. Loop de straat in en bekijk de deur met je oogcursor.

Deel 4: Het huis van de Turk:

Klik met je handcursor op de deur. Van Helsing vertelt je dat de deur een gecompliceerd slot heeft, maar dat hij het slot met wat logisch nadenken, en een beetje geluk, wel open kan krijgen. Je beland in de close-up van het deurslot.

Deurslot puzzel:

 • Je ziet een hekwerk. Links zitten er 3 tandwielen aan het hek. 
 • Precies in het midden van het hek staan 20 knikkers. 
 • Onder de 3 tandwielen zie je een soort 4 gemaakt van knikkers. 
 • Je moet de knikkers in het hek nu verschuiven/verplaatsen om er precies zo'n 4 mee te maken als je onder de tandwielen ziet staan. 
 • De oranje knop, linksonder, is de Reset knop waarmee je de puzzel kunt resetten naar de beginstand mocht je op enig moment de fout ingaan.

Je kunt de knikkers maar in een beperkte ruimte verplaatsen, dus niet over het hele hek. Het wordt even een heel werk en er zijn waarschijnlijk meerdere oplossingen mogelijk. Het "speelveld" is echter iets groter dan het vak waar de 20 knikkers nu in staan. Je kunt voor je zelf het beste het speelveld even afbakenen door de kolommen en de rijen waarin je de knikkers kunt verplaatsten te nummeren. Nummer de kolommen. van links naar rechts, 1 t/m 7 en nummer de rijen, van boven naar beneden, A t/m G. Zoals op deze afbeelding:

 • Als je de pijlcursor op één van de buitenste knikkers plaatst dan verschijnen er kleine oranje pijltjes. 
 • Door dan op een oranje pijltje te klikken verplaats je de knikkerkolom omhoog of omlaag of een rij naar links of naar rechts.
 • Je kunt de knikkers stuk voor stuk verplaatsen.
 •  Maar je kunt ook een hele rij of hele kolom knikkers verplaatsen.

 • Ok....zoals gezegd...er zijn heel veel oplossingen mogelijk en de ene oplossing is meer, of minder, werk dan de andere.
 • Ik ga je dus geen zet voor zet oplossing aanbieding want dan verzand ik in een opsomming van zetten waar ik 2 pagina's voor nodig heb.
 • Het is ook eigenlijk echt niet zo heel erg ingewikkeld.
 • Verschuif, via de oranje pijltjes, de 20 knikkers zodat je er op het laatst precies zo'n 4 mee hebt gemaakt zoals je ziet staan onder de tandwielen.
 • De nummering van de kolommen en de rijen maken het je gemakkelijker om te gaan schuiven.

Hier zijn nog 2 afbeeldingen waarop je kunt zien hoe het uiteindelijk moet zijn. Op de linker afbeelding zie je dat er nog 1 laatste zet moet worden gedaan en op de rechter afbeelding zie je hoe het uiteindelijk moet zijn.

Is het je gelukt dan stapt Van Helsing vanzelf door de deur naar binnen.

Bekijk alles wat je kunt bekijken. Gebruik weer je spatiebalk om alle "hotspots" te zien. Loop vooruit tot Van Helsing tussen de ronde tafel en de houten zitbank staat. Aan de linker muur staat een Kist. Op de kist staat een zwarte Sfinx. Grijp de zwarte Sfinx. De Sfinx heeft geen gezicht maar er staan een paar hiërogliefen op. Je ziet die hiërogliefen dan in je "Documents". Sluit het "Documents" scherm.  Je ziet dan dat er op de kist ook een Piramide staat. Grijp ook de Piramide van de kist. Deze is piramide is groter dan de piramides die je in het museum hebt gevonden. Tegen de zitbank staat een Bijl (Axe). Grijp de Bijl. 

Op de ronde tafel staat en zak met juwelen. Bekijk die zak met je oog. Van Helsing concludeert dat de juwelen in de zak een deel van de juwelen zijn die uit het museum zijn gestolen. Achter de zak met juwelen staat een rokende pot. Het is een Brazier en je krijgt er je handcursor op, maar je kunt die Brazier niet pakken. Links naast de juwelenzak liggen de Perkament Snippers. Grijp de Perkament Snippers en puzzel ze weer in elkaar.

Perkament snippers puzzel:

Linksklik op een stukje om het op te pakken en sleep het naar rechts en laat los. Rechtsklik op een stukje om het te draaien. Het "knutselscherm" is het midden deel van het scherm. Wel....puzzel de 24 stukjes inelkaar en je hebt dan een perkament met hiërogliefen. Doe eerst de kantstukjes en vul het dan in met de andere stukjes. 

Als je klaar bent wordt het geheel opgeslagen in "Documents" als "Hieroglyphs on a parchement Fount at the Turk's". Ok...als je op dit eerste scherm alles hebt gedaan dan loop je een scherm door naar beneden, via onderkant scherm. Je ziet dan een deur. Rechts naast de deur staat een grote stenen Urnpot. Klik op het slot van de deur. De deur zit op slot en is nogal stevig en....

Filmpje: Die grote Urnpot valt om en er kruipt een giftige cobraslang uit. De cobra posteert zich voor de deur om de deur te bewaken, want dat is zijn taak.

Ok....die cobra moet dus uit de weg worden geruimd. Linksonder in je scherm zie je de ronde tafel waar die rokende Brazier op staat. Selecteer in je items de giftige groene Plant (Curious plants) en klik dan op de rokende Brazier en......

Filmpje: de giftige dampen die door de plant nu uit de brazier opstijgen zijn te veel voor de cobra en de slang legt het loodje.

Klik met je handcursor op de scherven van de gebroken Urnpot, waar de cobra uit kwam gekropen. Je vindt een kleine Sleutel. Selecteer deze sleutel in je "Items" en klik dan weer op het slot van de deur en....de deur is dan open. Klik met de voetjes op de deur om er door te gaan naar de volgende kamer.

Bekijk weer alles. Onder het raam staat een kapotte kist die je met je oog bekijkt. Alles in deze ruimte is gestolen goed. Op het kastje, links, staat een zak Goudpoeder. Grijp het Goudpoeder (Sachet of gold powder) Je ziet dan dat er, tegen de achtermuur en recht onder het boekenplankje, een Zonneschijf (Solar disk) staat. Grijp de Zonneschijf. Op de tafel, rechts, staat een vaas waar Scrollen in staan. Naast de vaas ligt nog een scrol op de tafel. Grijp al die scrollen en lees ze door in "Documents". Het zijn een "Letter found at the Turk's" en een "Piece of a letter found at the Turk's"Je leest dat de Turk Van Helsing moet vermoorden en dan het lijk moet begraven.

Sluit het "Documents" scherm. Van Helsing wil nu terug naar het museum om te vertellen wat ie heeft ontdekt in het Turk huis. Dus loop 2 schermen terug en klik dan in de deuropening en Van Helsing staat weer buiten op straat. Ga, 2 keer via links onder, terug naar het overzicht scherm van het marktplein en dan, via rechts onder, terug naar het museum

Museum:

Vanzelf volgt er een gesprek met Smail Quahab, die dankbaar is dat je de gestolen spullen hebt terug gevonden. Vraag Smail Quahab dus verder naar de "Coptic Artefacs" en je krijgt dan nu een tas met daarin de Koptische Artefacten (Bag containing the Copts' treasure). Ook mag je de halsketting houden. Zeg "Good-bye" maar ga nog niet weg.

Selecteer in je "Items" het Hiërogliefen Perkament dat je in het Turk huis in elkaar hebt gepuzzeld (Turk's letter)  en spreek dan Smail Quahab weer aan.Smail Quahab wijst je op een boek waarin je de verklaring van de hiërogliefen kunt opzoeken. Dat boek ligt op zijn tafel en is het blauwe boek. Laat het hiërogliefen papier rechts boven in je scherm staan en klik met je handcursor op het blauwe boek, dat links voor op de tafel van Smail Quahab ligt. Je beland in de:

Hiërogliefen puzzel:

Het hiërogliefen papier vult de rechter pagina. Links staan de woorden die je onder de hiërogliefen moet plaatsen. Het papier heeft dus 3 regels met hiërogliefen. Elke regel heeft 6 hiërogliefen. Klik, links, op een woord en plaats dat woord dan onder het juiste hiëroglief. Het is niet moeilijk als je maar logisch nadenkt en de afbeeldingen weet te herkennen en een beetje Engels kan.

Doe je het juist dan worden alle hiërogliefen rood en in je "Documents" lees je dan de tekst: "Weapons with magical power within Seker head. Cursed blood under the north altar. Before you enter the darkness destroy the guard but a curse be on you forever" Sluit het "Documents" scherm. Selecteer in je "Items" nu de Zwarte Sfinx (Sphinx) en klik weer op Smail Quahab en vraag hem over deze "Statuette". Smail Quahab vertelt je dat de hiërogliefen op de sfinx "Ny ar lut hotep" betekent, maar hij weet de Engelse vertaling niet. Neem afscheid en verlaat het museum.

Markplein:

Loop weer naar Mustapha en praat weer met deze sjacheraar. Mustapha is door zijn vrouw het huis uitgezet vanwege de vermissing van het nichtje. Mustapha verdwijnt nu zijn huis in. Ga een scherm naar links, naar het huis van Herodotus, de witte monnik. Herodotus staat weer voor zijn deur op je te wachten. Selecteer in je "Items" nu de Zwarte Sfinx en praat dan met Herodotus. Van Helsing toont de aan Herodotus de Koptische Artefacten en krijgt van Herodotus een Hosti (Host).  Er zijn echter nog 2 artefacten nodig, maar Herodotus weet niet welke dat zijn, alleen dat ze "gevreesd worden door demonen". 

NB: Je moet de Zwarte Sfinx geselecteerd hebben om nu met Herodotus te kunnen praten, want anders kun je niet met hem praten. 

Vraag Herodotus verder over de "Other Artefacts" en Herodotus verteld dan dat je ook nog Heilig Water nodig hebt voor de Kruisdeur. Van Helsing moet Herodotus dus zuiver regenwater brengen. Herodotus zal het regenwater dan zegenen om er Heilig Water van te maken.  Vraag nu verder over de "Statuette of the Sphinx". Herodotus is van mening dat je de zwarte sfinx maar beter stuk kunt maken. Vraag verder naar de "Inscription". Herodotus kent geen "hyrogliefs" maar weet dat "Ny ar lut hotep" over de "Black Man zonder gezicht" moet handelen. Neem afscheid van Herodotus.

Je moet dus op zoek naar regenwater "dat nog niet in aanraking met de aarde is geweest". Helaas is het nu het droge seizoen, dus het kan wel dagen, zoniet weken, duren voordat het eens gaat regenen. Ga terug naar de kamelen tent van Mustapha

Heilig Water maken:

Voor het huis van Mustapha staat nu, bij de kruiwagen, een barbecue. Er ligt een spies met vlees te smeulen op de barbecue. Klik er met je handcursor op en Van Helsing verteld je dat het gloeiend heet is. In de drinktrog van de kamelen zit dus regenwater en dat is regenwater dat nog nooit in aanraking is geweest met de aarde. 

Selecteer in je "items" het steelpannetje (Casserole dish), dat je eerder hier van de stenen rand hebt gepakt. Klik dan met je handcursor op de drinktrog van de kamelen om het steelpannetje te vullen met zuiver regenwater. Selecteer in "items" het nu gevulde steelpannetje en klik met de handcursor weer op de barbecue en je hebt een pannetje met heet water

Combineer in je "Items" het Spiegelfragment (Broken piece of mirror)  met het Steelpannetje en je hebt dan een Spiegel met Condens (Mirror with condensation). Combineer dan de Heupfles met het stukje spiegel en je hebt dan een Heupfles met condensatie (Flask with condensation).Combineer in je "Items" het Mes met de Halsketting om de Diamand uit de halsketting te halen. Combineer dan de Diamand met het stukje Spiegel om er een Vierkante Spiegel van te snijden (Square Mirror) 

De vierkante spiegel is het 5e item dat je nodig hebt om de kruisdeur te openen. Controleer in je "items" of je nu de 4 items voor de Kruisdeur nu hebt. Deze 4 items zijn: Het vierkante spiegeltje, knoflook, hosti, zonneschijf. Het 5e item is het Heilige Water maar dat krijg je zo meteen van Herodotus.

Selecteer de heupfles en ga terug naar Herodotus en praat weer met hem. Vraag Herodotus dan over het "Holy water" en Herodotus doet een beetje van het water in een mooi blauw flesje en spreekt zijn zegen over uit. Je hebt dan nu een mooi blauw flesje met Heilig Water. Vraag verder "What have you found?" en dan "What Should I do?". Herodotus heeft het lijk van het nichtje van Mustapha gevonden, bij de kruisdeur, en hij heeft haar een Christelijke begrafenis gegeven. Herodotus vertelt dan  wat je moet doen als je erin bent geslaagd om de Kruisdeur in de Blood Rocks Tempel te openen. Zeg "Good-bye" als alles is gevraagd en vertelt en....Vanzelf belanden we terug bij de Blood Rocks en dus in:

Deel 5: Blood Rocks 2e keer:

Wel...je kan nu dus niet via de ingang de tempel in vanwege de rotsblokken. Maar rechts zie je dus het gat waardoor Van Helsing de eerste keer naar buiten is gekropen. Dus ga via dat gat nu ook weer naar binnen. Loop dan een scherm omlaag en Van Helsing is terug op de bodem van het spikesgat. Klik met je handcursor op het afhangende Touw en Van Helsing klimt via het touw omhoog. Terug boven loop je weer de smalle gang in en aan het einde ga je weer naar links, naar de Kruisdeur:

Open de Kruisdeur:

Klik weer op de Kruisdeur om weer in het close-upscherm te komen. Links staan dan het spiegeltje, het knoflook, de hosti, het Heilige water en de zonneschijf.

Plaats de Zonneschijf in het midden van de deur. Plaats de Hosti in het bovenste vakje van het kruis. Plaats het Knoflook in het rechter vakje van het kruis. Plaats het Spiegeltje in het linker vakje van het kruis. Giet het Heilige Water in het onderste bakje van het kruis en.....Je zoomt uit en Van Helsing mompelt dan de bezwering op die hij van Herodotus heeft geleerd en....de Kruisdeur schuift open. Ga dus door de nu geopende Kruisdeur en je beland in de:

Grote Tempel Zaal:

Je bent terecht gekomen in een grote zuilenzaal. Druk weer op je spatiebalk om alle "hotspots" te zien. Midden in de zaal is de "Whirlpool". Het water in de "Whirlpool" is een kolkende draaikolk. De "Whirlpool" is het midden van een cirkel. De cirkel bestaat uit 3 ringen. In de buitenste ring van de cirkel staan 4 kleine pilaartjes. Die 4 kleine pilaartjes zijn kleine altaars. Noem het linksboven pilaartje A,  het rechtsboven pilaartje B, het linksonder pilaartje C en het rechtsonder pilaartje D. Tussen de grote pilaren aan de linker muur, dus links van pilaartje A, staat een kleine altaar. Naast dat kleine altaar staat een houten Schaal.Bij pilaartje B ligt een beeld op de vloer.

Je hebt hier in deze zaal de vertaling van de hiërogliefen nodig, die je in het Turk huis in elkaar hebt gepuzzeld en waarvan je de vertaling in het boek van Smail Quahab er op hebt gezet. Regel 1 van die hiëroglyfen luidde:" Weapon With Magical Powers Within Seker Head". Dus.... in het Seker's Hoofd moet een "Wapen met Magische krachten" te vinden zijn

Bekijk met je oogcursor het beeld dat voor pilaar B op de grond ligt. Van Helsing verteld je dat dit beeld de Seeker is. Selecteer in je inventory de Bijl (Axe) en klik dan met je handcursor op het kapotte hoofd van de Seeker. Je hakt het hoofd van de Seeker nog verder stuk. Berg de bijl op en klik dan weer met je handcursor op het stuk gehakte Seeker hoofd en Van Helsing raapt een Pijlhoofd (Spearhead) op. Zou dit het "Wapen met Magische krachten" zijn?

Klik nu met je handje op de pot, die achter de Seeker, op de stenen richel staat. Van Helsing pakt een Koperen Deben uit de pot. Je hebt dus nu 2 Koperen Debens in je "items" inventory. Regel 1 van het hiërogliefen raadsel heb je hiermee opgelost.

Regel 2 van het hiërogliefen raadsel luidde: "Cursed Blood Hidden Under North Altar", dus onder het Noord Altaar ligt "Verdoemd Bloed".

Verdoemd Bloed 

Als je vanaf de ingang rekent dan is pilaartje C, dus het linksonder pilaartje, het Noord altaar.Klik met je handcursor op pilaartje C, dus op het linksonder pilaartje. Van Helsing loopt naar pilaartje C toe en je komt in de close-up van het pilaartje. 

Je ziet 2 rijen Hiëroglyfen op het pilaartje. Tussen deze hiërogliefen staan ook de hiërogliefen die op de Zwarte Sfinx staan. Smail Quahab heeft verteld dat de hiërogliefen op de zwarte sfinx "Ny ar lut hotep" betekenen, en Herodotus heeft verteld dat dit "Boodschapper van de Goden" betekent.

Als je op een hiëroglief klikt dan wordt die hiëroglief rood. In je "Documents" zijn de hiërogliefen van de Zwarte Sfinx opgeslagen, dus bekijk die nu weer.

Klik, in de 2 rijen hiërogliefen van pilaar C, alleen op de hiërogliefen die ook op de zwarte sfinx staan en doe dat in de goede volgorde.

Doe je dit juist dan draait het pilaartje weg en....onder het pilaartje komt een bloedgat te verschijn. 

Selecteer in "Items"  het Hinubakje (Receptacle, the capacity of a hinu) en klik dan met je handcursor in het bloedgat om het Hinubakje te vullen met het Bloed (Blood). Aan de achter muur staan 2 levensgrote standbeelden en een Papyrus Boot op een  standaard.Het linker standbeeld heeft een lange Metalen Staaf vast.Voor het rechter standbeeld ligt een stuk afgebroken Pilaar. 

Grijp dat stuk afgebroken Pilaar.Grijp de Metalen Staaf van het linker standbeeld. Herinner je nu ook wat Herodotus heeft gezegd over wat je moet doen nadat je de Kruisdeur hebt geopend. Herodotus zei: "To open the secret passage just after the cross, you must put a golden deben and a hinu of cursed blood into the basin". Dus....om de geheime passage te openen moet je een Gouden Deben en het Hinubakje met blood in de draaikolk werpen. Je hebt echter geen gouden Deben. Je hebt echter nu wel 2 koperen Debens en een zak goudpoeder. En je hebt een weegschaal. Loop een scherm terug.

De weegschaal puzzel

Links staat dus dat altaar tussen de pilaren. Van Helsing heeft gezegd dat de bovenkant van het altaar mooi vlak is en dat ie er de weegschaal op zou kunnen zetten. Links naast het altaar staat ook een houten Schaal. Grijp die Houten Schaal (Bowl)

Selecteer in "Items" de Weegschaal (Scale) en plaats de Weegschaal op het altaar, dat tussen de linker pilaren staat. Klik dan op de weegschaal en je beland in het close-upscherm. Links staat de zak goudpoeder.  Op het altaar liggen je 2 Koperen Debens, de  Stiletto (Scribe's stylys), en een lepeltje. Onder het lepeltje zit de Reset Knop waarmee je de puzzel terug kunt zetten naar de beginstand mocht je fout gaan. Je moet nu gaan wegen. Je moet uitvinden hoeveel elk van de beide Koperen Debens weegt en hoeveel de Stiletto weegt. Hiervoor moet je het goudstof gebruiken.

Plaats een Koperen Deben in de linker schaal van de weegschaal. Pak dan het lepeltje en klik ermee op de zak goudstof en klik dan met het lepeltje op de rechter schaal van de weegschaal. Plaats net zoveel lepeltjes goudstof in de rechter schaal als nodig is om de beide schalen in evenwicht te krijgen. Lees dan het gewicht af.Doe dit voor allebei de koperen debens en de stiletto.De 2 Koperen Deben wegen elk 27,3 gramOok de Koperen Deben uit de pot weegt 27.30 gram. De Stiletto weegt 41.0 gram.

Volgens Smail Quahab weegt 1 gouden deben 13,6 gram. (Dit kun je opzoeken in de "Dialoques" sectie van je inventory)Leeg de weegschaal door op de resetknop te klikken. Plaats dan de beide Koperen Debens in de linker schaal van de weegschaal. Er zit dan 54.6 gram (2 keer 27,3) in de linker schaal. Plaats de Stiletto in de rechter schaal. De weegschaal is dus nu niet in evenwicht want in de linker schaal zit nu dus 54.6 gram en in de rechter schaal 41.0 gram.Plaats 3 lepels goudstof bij in de rechterschaal om de weegschaal weer in evenwicht te brengen op 54.6 gram. De Houten Schaal, die je daarnet naast het altaar hebt gepakt, verschijnt nu rechts. 

Pak met het lepeltje nu de 3 hoopjes goudstof uit de rechter schaal en klik het lepeltje steeds leeg in de Houten Schaal.Je hebt dan 13.6 gram goud en dus een Gouden Deben......."There....perfect...." zegt Van Helsing en vanzelf ga je uit de puzzel.Selecteer, in "Items" de hinupot Blood en klik met je handcursor in de "Whirlpool" om het blood in de draaikolk ter gieten. Selecteer dan de Gouden Deben en gooi deze ook in de Draaikolk en....de draaikolk verandert in .......ZAND....Wat heeft Herodotus nog meer vertelt? Wel, en je kunt dit opzoeken in "Dialoqes, dat was....."Dircetly afterwards, the sun must hit the summit of the Pharaoh's tombs". "Onmiddellijk hierna moet de zon de tombs van de Farao's raken".

Open de Geheime Passage:

Klik met je handcursor nu op de linker middelste muur pilaar. Van Helsing gaat voor de middelste pilaar staan en hij ziet er een tekening van 3 piramiden op. Maar hij heeft licht nodig om de tekening duidelijker te kunnen zien. Selecteer dus in je "Items" de brandende Lantaren en klik dan weer op de pilaar. 

Van Helsing vertelt je dan dat je de goede piramide moet vinden en je beland in de close-up van de:

Piramide puzzel:

Linksboven staan de  8 miniatuur piramides uit je "items". Je ziet ook 3 Driehoeken Onder je 8 piramiden staat een schuifje. Via de pijlpunten kun je het schuifje een streepje omhoog of omlaag klikken. Onderin staat de lantaren. Via de linkspijl en de rechtspijl kun je de lantaren recht onder één van de 3 driehoeken schuiven. De lantaren staat nu onder de linker driehoekHet doel van de puzzel is om de juiste Grote, Middelgrote en Kleine piramide te vinden door de manier waarop de schaduw van de lantaren door de piramiden wordt gereflecteerd in de driehoeken

Noem de 3 driehoeken A, B, C. Nummer de 8 piramides, van boven naar beneden, 1 t.m 8. De piramides 1 en 2 zijn Grote Piramides. 
De piramides 3, 4 en 5 zijn Middelgrote piramides. De piramides 6, 7 en 8 zijn Kleine piramides.

Als de lantaren nu niet onder driehoek A staat dan zet je de lantaren, met de linkerpijl, tot onder driehoek A.Pak Piramide 1 of 2 op en klik de piramide dan boven lantaren. Je ziet dan de schaduw van de driehoek in/op Driehoek A. Maar de schaduw van piramide 1 komt niet overeen met driehoek A. Door nu het schuifje in de schuifpijl omhoog, of omlaag, te klikken kun je de reflectie van de piramide precies laten samenvallen met Driehoek A. De juiste piramide is dan de piramide waarbij de driehoek zwart word als het schuifje in de schuifpijl op het middelste streepje staat.

Het beste kun je gelijk maar het schuifje op het middelste streepje zetten en dat dan ook zo laten. Het scheelt je dan wat werk.Als je de juiste Grote piramide hebt gevonden dan schuif je de lantaren naar onder Driehoek B en ga je op zoek naar de juiste middelgrote piramide. Heb je de juiste middel grote piramide gevonden dan schuif je de lantaren door naar Driehoek C en zoek je de juiste Kleinste Piramide. Nogmaals....steeds is de juiste piramide de piramide waarbij de Driehoek A, B, C helemaal zwart wordt als de schuif in de schuifpijl op het middelste streepje staat.

De juiste Grote Piramide is Piramide 1.De juiste Middelgrote piramide is Piramide 3De juiste Kleine piramide is Piramide 6

Als je de 3 goede piramiden op deze wijze hebt gevonden, dan zegt Van Helsing weer...."There....Perfect..." en je gaat dan vanzelf uit de puzzel. In je "Items" heb je dan alleen nog de 3 goede Piramides. De andere 5 piramides zijn dan verdwenen. In "Items" heb je dan een Grote Piramide, een Middelgrote Piramide en een Kleine Piramide. Selecteer deze 3 piramiden één voor één en plaats ze dan in de ronde zandbak, dat voorheen de "Whirlpool" was. 

Plaats de Grote Piramide rechts, de Middelgrote Piramide in het midden en de Kleine Piramide links in de zandbak en.......

3 zonnestralen schieten van boven de ingang naar de 3 piramiden en hierdoor gaat er, in de hoek links van de Papyrusboot een geheime deur open.

Lees nog even de 3e regel van het hiërogliefen raadsel. Deze 3e regel luidde: "Before Enter Darkness Destroy Guard Curse Be On You Forever". "Voordat je het donker binnen gaat vernietig de bewaker en vervloekt zul je zijn". Loop omlaag, naar de Papyrusboot en bekijk de geheime ingang eerst met je oog. Van Helsing waarschuwt om uiterst voorzichtig te zijn. Nu kun je via de voetjes door de geheime deur de zaal verlaten. Klik dus met de voetjes in de geheime doorgang en......ojee....krokodillen.... Van Helsing staat onderaan de trap in een grot. Er is water en in het water zwemt dus een grote vervaarlijke krokodil. Op het pad, aan de overkant, staat een grote stenen Tomb en daarin huist een "Ondode". 

Bekijk die tomb en je leest over de "Ondode" in "Documents". Sluit het scherm en loop, via rechtsonder, terug de trap op, terug de grote zaal in. Je staat dan terug bij de papyrus boot en de twee grote beelden.De papyrus boot staat op 2 stutten. Klik met je hand op één van de 2 stutten. Van Helsing zegt dan dat als je de stutten kunt breken de papyrusboot dan van de standaard zal vallen.

Selecteer de Bijl en klik dan op de rechter schap, onder de boot. Je ramt de beide schappen onder de boot vandaan, maar de boot staat nog wel op het platform. Selecteer het stukje Pilaar (Piece of columm) en klik dan met de handcursor op de rechter zijkant van het platform om het stuk pilaar rechts onder de boot te leggen. Selecteer de Metalen Staaf, die je al eerder van het linker standbeeld hebt gejat, en klik ermee op het stuk pilaar dat dus nu rechts onder de boot ligt en je hebt een hevel om de boot van het platform te tillen zodat de boot. 

Klik dus nu met je hand op de Metalen Staaf en......

De boot dendert het platform af en beland, via de trap, in het water van de grot. Ga dus weer door de geheime opening naar de grot en zie.....via de papyrus boot kun je nu oversteken naar het pad waar de "Ondode" tomb op staat. Klik met je hand op de papyrus boot en Van Helsing staat daarna op het pad. De "Ondode" bewoner van de grafkist gluurt steeds naar buiten, maar trek je daar maar niets van aan. Klik met de voetjes in de grijze mist  om door te lopen naar achter de doodskist. Klik nu met je handcursor op de grijze mist en.....de mist is een "Bovennatuurlijk Krachtenveld" en Van Helsing kan er niet door heen.

Denk aan regel 3 van het hiërogliefen rijmpje.....de Bewaker moet worden uitgeschakeld......wel...deze mist is dus die "Bewaker". Combineer in "Items" de Bijl met de Zwarte Sfinx om de Zwarte Sfinx in twee stukken te hakken. Selecteer dan de, nu kapotte, Zwarte Sfinx (Broken statue) en klik weer met de handcursor op de grijze mist en.....de mist verdwijnt. Klik met de voetjes dan in de grote donkere poort en.....je beland in de:

Altaar kamer:

Grijp de 3 scrollen die op het altaar liggen. De scrollen zijn geschreven in een taal die Van Helsing onbekend is. De grond begint te trillen en te schudden....de boel staat op instorten. Snel....klik weer met de voetjes in de poort en....Van Helsing verlaat de Blood Rocks en vanzelf ben je terug in:

Cairo

Je staat weer bij de kamelen van Mustapha. Ga weer naar links, naar Herodotus. Praat met Herodotus en dit gesprek gaat vanzelf. Herodotus verteld over ene Broeder Alberto die de 3 taal waarin de 3 scrollen zijn geschreven kan lezen. Broeder Alberto verblijft in de St. Carousel Abdij, te Wenen. Van Helsing neemt afscheid van Herodotus en zegt dan dat ie Mustapha moet opzoeken.

Loop terug naar de kamelentent en zie....Mustapha staat weer buiten. Praat met Mustapha. Mustapha geeft aan Van Helsing nu een brief en Van Helsing verteld Mustapha nu een leugen verhaal over zijn nichtje, omdat hij Mustapha de waarheid niet durft te vertellen. Praat verder via de opties die je krijgt en Van Helsing geeft dan het goudpoeder en de halsketting aan Mustapha. Vanzelf belanden we dan, na het filmpje waarin Van Helsing de brief leest die hij van Mustapha heeft ontvangen,  in:

Hoofdstuk 3: Wenen:

Deel 1: Vindt de Bibliotheek Sleutel

Van Helsing is aangekomen in Wenen en zal verblijven in de woning van de Hertogin Orlowski. De woning van de Hertogin is in het zelfde gebouw als de Universiteit. De man van de Hertogin was een professor aan de Universiteit, maar de goede Hertog is inmiddels overleden. Ook Seward is hier en hij heeft Mina meegenomen.  Mina is uiteraard ziek en ligt te slapen. Praat verder met de Hertogin en Seward via alle gespreksoptie die je krijgt.  Dus vraag achtereenvolgen naar/over "Impregnable abbey", "Your husband", "How to enter", "Key to the university". Je leert dan:

Van Helsing  is al een dag en een nacht in Wenen is en heeft al 2 keer getracht om die Broeder Alberto te spreken te krijgen, maar de broeders in de St. Carousel Abdij weigeren hem stomweg de toegang. Seward heeft gestudeerd aan dezelfde universiteit als waar ook die Broeder Alberto heeft gestudeerd. Maar Seward heeft die Alberto nooit ontmoet. Seward verteld echter dat de Abdij en de Universiteit 1 groot gebouw zijn. In de Universiteitsbibliotheek bevindt zich dus een deur die toegang geeft tot de Abdij. De overleden man van de Hertogin, dus de voormalige Hertog Orlowski, had een sleutel van de Universiteitsbibliotheek. De oude Hertog had deze sleutel als prijs willen inzetten bij een test voor zijn studenten. Maar de Hertog overleed voordat de test gedaan kon worden. Deze sleutel moet hier ergens in de woning van de Hertogin rondzwerven

Als alles is gezegd en verteld staan Van Helsing, Seward en de Hertogin dus voor de open haard in de salon van de Hertogin. Klik weer met je praatcursor op de Hertogin en .....de Hertogin neuriet nu een melodietje. Vraag de Hertogin nu naar deze "Strange melody" en ze zegt dat haar man deze melodie vaak op de piano speelde. Zeg "Good-bye" en in "Reports" lees je dan dat de melodie die de Hertogin neuriede bestaat uit de noten: C, G, D#,F, D, A#, C2.

Linksonder in het scherm zie je nog net een deel van een ronde tafel. Klik met de voetjes op de ronde tafel om een scherm naar links te gaan. Je ziet dan de linker hoek van de kamer. Je ziet een piano. een grote hoek boekenkast en een witte deur. Links naast de witte deur hangt een schilderij van pianotoetsen aan de muur. Klik met je handje op de witte deur en....De deur zit op slot en Van Helsing loopt terug naar de Hertogin en vraagt haar waar die deur naar leid. Wel....het is de deur naar de Universiteitsbibliotheek.

Loop terug naar links en bekijk nu, met je oogcursor, het pianotoetsen schilderij, die links naast de deur hangt. Van Helsing ontdekt een chemische formule in het schilderij. Ga terug naar de Hertogin en spreek haar weer aan en vraag haar dan over de "Painting". Van Helsing vraagt de Hertogin dus over het pianotoetsen schilderij. De Hertogin vertelt dat dit het enige schilderij is dat haar man ooit heeft gemaakt. Ga terug naar de boekenkast.

Beweeg je cursor dan over de boekenkast. In het middendeel van de boekenkast staat, op de onderste plank, een Chemie Boek. In het linker deel van de boekenkast zit een klep die je kunt openen. Grijp het Chemie Boek (Chemistry Book). In je "reports" heb je dan een lijst met chemische formules. Open de klep, onderin het linker deel van de boekenkast. Het geopende val blijkt een klein chemisch laboratorium te bevatten. Je leest erover in "Reports". Sluit "Reports" weer en vanzelf ben je dan in de close-up van de:

Chemie Puzzel:

In het scherm staat de schets van de pianotoetsen en de lijst met chemische formules. Onder de pianoschets staat een rekje met testbuisje. In elk buisje zit een gekleurde vloeistof. Onder de lijst met formules zit de Resetknop en staat een bakje waarin een onuitputtelijke voorraad wit lakmoes papier zit.

 • Wat is de bedoeling? 

 • Wel...het is de bedoeling dat je, met behulp van de pianoschets en de lijst met formules, achter de cijfercode komt van de safe van de overleden Hertog. 

 • Het melodietje dat de Hertogin nu steeds neuriede bestaat dus uit 7 noten. 

 • Je moet die 7 noten nu gaan "vertalen" naar cijfers en dat ga je doen met behulp van het lakmoes papier en de 12 testbuisjes.

Op de pianoschets zie je dat er 13 toetsen zijn, witte en zwarte. Op elke toets staat een chemische formule geschreven. Er zijn 12 testbuisjes met in elk buisje een gekleurde chemische vloeistof. Met behulp van de formules op de pianotoetsen, de testbuisjes, de lijst met formules en het lakmoespapier moet je nu uitvinden welk cijfer er bij de pianotoetsen horen die de noten van het melodietje maken.

 • Nummer de pianotoetsen op de schets, van links naar rechts, 1 t/m 13. 

 • Toets 1 is dan de C noot.

 • Toets 3 is de D noot.

 • Toets 4 is de D# (d kleine terts) noot.

 • Toets 6 is de F noot.

 • Toets 8 is de G noot.

 • Toets 11 is de A# (a kleine terts) noot.

 • Toets 13 is de C2 noot.

De formules die op deze toetsen staan zie je ook in de lijst staan. In de lijst met chemische formules lees je dat elke stof ook wordt aangegeven met een kleur. De volgorde van de toetsenformules is dus de volgorde van de noten van het melodietje, dus: C, G, D#,F, D, A#, C2.

 • Op toets 1 = C noot, staat de formule van Sodium Chromate en dat is het gele buisje.

 • Op toets  8 = D noot, staat de formule voor Copper Sulfate en dat is het blauwe buisje.

 • Op toets 4 = D#, staat de formule van Nickle oxide en dat is het groene buisje.

 • Op toets 6 = F noot, staat de formule voor Manganes dioxide en dat is het zwarte buisje.

 • Op toets 3 = D noot, staat de formule van Mercury sulphide en dat is het rode buisje.

 • Op toets 11 = A# noot, staat de formule voor Sodium dichromate en dat is het oranje buisje.

 • Op toets 13 = C2 noot, staat de formule voor Titanium dioxide en dat is het witte buisje.

Nu je dit weet welke testbuisjes je nodig hebt kun je verder. Pak steeds een Lakmoespapiertje uit het bakje en klik er dan mee op het betreffende buisje. Onder het buisje verschijnt dan een cijfer. Voor elk buisje moet je dus een nieuw lakmoespapiertje pakken.

 • Klik met een lakmoespapiertje dus op de deze buisjes en in deze volgorde: Geel, Blauw, Groen, Zwart, Rood, Oranje, Wit.

 • Onder de buisjes staat dan de cijfercode 2, 6, 8, 12, 14, 15, 18. 

 • De code wordt in je "Reports" opgeslagen.

 • Sluit het scherm en....."Perfect.....on to the next step..." zegt Van Helsing.

Ga een scherm naar links, via linksonder. Je ziet dan de hoek van de kamer, links van de piano. Weer zie je een deur. In de hoek staat een grote porseleinen Weense kachel, of zoiets. Klik er met de handcursor op en Van Helsing opent een deurtje in het ding en....heeft de Safe van de overleden Hertog ontdekt.

Open de Safe:

 • Klik met je handcursor op de Safe om in het close-upscherm te komen. 

 • De safe heeft een draaiknop waarvan je de pijl op de getallen 1 t/m 23 kunt draaien. 

 • Rechts naast de draaiknop staat de hendel. 

 • Linksboven en rechtsboven staat een pijlknopje. 

 • Door op die 2 pijlknopjes te klikken draai je de draaiknop naar het volgende cijfer. 

 • Dus als je op het linksbovenpijltje klikt dan zet je de draaiknop, bijvoorbeeld, van 5 naar 4 enz.... 

 • Klik je op het rechtsboven pijltje dan zet je de draaiknop, bijvoorbeeld, van 5 naar 6.

 • Onder de Draaiknop zit de Reset knop.

De code voor deze safe is dus:  2, 6, 8, 12, 14, 15, 18. Telkens moet je tussen de getallen op de Hendel klikken. Omdat de draaiknop, als je begint, niet op 1 staat reset je de safe nu eerst door op de Resetknop te klikken. De pijl van de Draaiknop staat dan op 1. Nu kun je beginnen en je hoeft alleen op het rechtsboven pijltje te klikken. Na elke goede stap zegt Van Helsing "Perfect....on to the next step". Ga je fout dan zegt Van Helsing dat ook en moet je opnieuw beginnen vanaf 1.

 • Stap 1: Zet de draaiknop op 2. Klik op de hendel.

 • Stap 2: Zet de draaiknop op 6. Klik op de hendel.

 • Stap 3: Zet de draaiknop op 8. Klik op de hendel.

 • Stap 4: Zet de draaiknop op 12. Klik op de hendel.

 • Stap 5: Zet de draaiknop op 14. Klik op de hendel.

 • Stap 6: Zet de draaiknop op 15. Klik op de hendel.

 • Stap 7: Zet de draaiknop op 18. Klik op de hendel en.....

De Safe gaat open. In de Safe ligt de Bibliotheeksleutel en een brief van Hertog Orlowski. Van Helsing pakt de brief en de sleutel vanzelf uit de safe. Van Helsing praat dan even met Seward. Na dit gesprek klik je met je handcursor in de geopende safe en Van Helsing haalt er een houten Engel uit. In je "Documents" lees je dan de "Duke Orlowski letter".

In de brief schrijft Orlowski ook over één van zijn studenten, ene Baker. Een aantal van Orlowski's studenten blijken zomaar verdwenen te zijn en één daarvan was de beste vriend van die Baker. Die Baker had het over "angels" en over "demonen" die in de bibliotheek aanwezig zouden zijn. Sluit "Documents" en loop een scherm terug naar rechts, naar de Bibliotheekdeur. Selecteer in je "Items" de Sleutel (Key) en klik dan op de witte deur en......je beland in:

Deel 2: De Universiteits Bibliotheek:

Van Helsing moet hier in de bibliotheek dus de Geheime Deur naar de Abdij zien te vinden. De bieb heeft een balkon dat je bereikt via de trap achterin. In het midden van de zaal staan leestafels. Links staat een grote verrijdbare trap die gebruikt word om de allerhoogste schappen van de linker kasten te kunnen bereiken. Middenonder staat het bureau van de bibliothecaris. 

Ga, via rechtsonder, een scherm omlaag. Van Helsing staat dan naast de onderste rechter leestafel en voor een halfronde kast die vol staat met grote groene potten. Het is blijkbaar de "Medical" sectie van de bieb. Aan de achtermuur hangt een grote slingerklok en onder dat uurwerk staat het bureau. Links van de klok hangt een rood wandtapijt met het logo van de Universiteit. Klik met je handcursor op het rode wandtapijt. Van Helsing schuift het tapijt opzij en....Er zit een houten Bord in de muur. 

Rechts naast het Bord staat de afdruk van een bloedige hand. Bekijk de handafdruk. Klik op het houten Bord. Van Helsing vertelt dat sommige karakters vermist zijn. In het close-up scherm zie je dan het houten Bord. In het vak naast het Bord liggen een paar Engelen en Demonen. Er zijn meer Demonen dan Engelen. Als je goed naar het houten Bord kijkt dan zie je in de bodem van het bord de contouren van een Legpuzzel. Want dat is deze puzzel. Het is een Legpuzzel. Je moet de Demonen en de Engelen dus in het bord puzzelen, net zoals een legpuzzel. Je kunt de puzzel echter nu nog niet gaan doen omdat er een aantal Engelen worden vermist. Die zul je dus eerst moeten gaan zoeken. Er is geen Resetknop, dus ik zou nog maar niet gaan beginnen aan deze puzzel. Zoom uit

Zoek de Engelen::

Loop terug naar het midden van de bieb en klik dan met de voetjes bovenaan op de balkontrap om via de trap naar het balkon te gaan. 
Gelijk bovenaan de trap sta je voor een kaart van Europa die aan de muur hangt. 

Klik op de Europa kaart. Zoals wij allen wel weten, uit diverse Dracula boeken en Dracula films die u ook ongetwijfeld in uw leven wel eens heeft gelezen en heeft gezien, komt Dracula uit Transylvanie, een provincie van Hongarije. Zoek op de kaart dus Hongarije (HUNGARY) op en dan de, grijze, provincie Transylvanië (Transsylvania). Klik op Transsylvania en......Transylvania komt omhoog en je hebt een Engel gevonden. Grijp de Engel.

Vanzelf ga je uit de kaart. Ga, op het balkon, een scherm naar rechts, via de voetjes op het rechter balkon hek. Je staat dan op het rechter balkon en vlak voor de 1e raamnis. Van Helsing staat echter hinderlijk voor de eerste boekenkast. Loop door naar de volgende kast. Dat doe je door met je gewone pijlcursor op de vloer voor Van Helsing te klikken. Als Van Helsing dan bij de 2e boekenkast staat dan zie je, op de middelste plank van de 1e boekenkast, weer een lichtgrijze Engel op een bruin boek geplakt. Grijp de Engel. 

Van Helsing grijp ook het boek. Het is het "Robert "Bob"Herzog's Work" boek en je leest de gele pagina door in "Documents". Het beschrijft een Kruisboog. Sluit "Documents".Loop terug, via linksonder, naar de trap en klik op de traptreden. Je Ziet Van Helsing dan weer bovenaan de trap staan. Klik met je voetjes nu linksonder aan de trap. Van Helsing daalt de trap af en staat dan voor de tafel die links voor de trap staat. Dit is de Snijtafel.

Op het gele doek, dat op de tafel ligt, ligt een in stukken gesneden kikker. Bekijk de Kikker. Links op de kikkerdoek ligt een Papiersnijmesje (Paper cutter). Grijp het Papiersnijmesje. Rechts van de kikkerdoek ligt een Pincet (Tweezers). Grijp het Pincet.

Achter de tafel, tussen de kasten, is een grote vitrine waarin gedroogde Vlinders hangen. Zorg dat je de oogcursor op die vlinder vitrine krijgt en bekijk de vitrine dan eerst. Eén van de vlinders vind Van Helsing heel erg zeldzaam. Klik nu met je handcursor op de vlinder vitrine en....Van Helsing probeert die zeldzame "vlinder" te pakken, maar de vitrine zit op slot. Selecteer in "Items" dus het zojuist gevonden Papiersnijmesje en klik dan weer op de vitrine en...de vitrine is dan open. Klik weer met de handcursor op de nu geopende vitrine en nu pak je dan eindelijk die zeldzame "vlinder" en dit blijkt dus weer zo'n Engeltje te zijn..

Tussen de twee laatste kasten, dus rechts van de vlinder vitrine, staat een grote Radio. Klik met de handcursor op de Radio. Van Helsing loopt er naar toe en je komt in het close-upscherm. Bovenin de schuifgleuf, die rechts in de radio zit, zit een Engel vast met een paperclipje. Grijp de Engel. 

Vanzelf zoom je weer uit. Klik nu met de voetjes op de vloer voor de open haard en.....Je ziet dan de linkerzijkant van de balkontrap. In een nis in de trapzijkant zit een Lier. Met de Lier kun je de grote Kroonluchter van de bieb laten zakken. Links staat een Pook tegen de trapzijkant geleund. 

Grijp, voordat je het vergeet, eerst de Pook (Poker). Klik dan met de handcursor op de draaihendel van de Lier en.....de grote Kroonluchter komt een stukje omlaag.Loop, via midden rechts, een scherm naar rechts en dan, via midden onder, terug naar het midden van de zaal. Van Helsing staat dan weer voor de trap en boven hem hangt de kroonluchter. Klik met je handcursor op de kroonluchter. Er zit iets in de kroonluchter, maar het ding hangt nog te hoog. Klik met de handcursor op de verrijdbare trap, die tegen de linker kasten aan staat, achter de linker leestafels. Van Helsing loopt dan naar de verrijdbare trap toe en stopt het, enorme, ding in je "Items".

Selecteer de Trap (Rolling staircase) in je "Items" en klik dan weer met de handcursor op de kroonluchter en....Van Helsing zet de Trap neer onder de kroonluchter. Klik weer met de handcursor op de kroonluchter (dus niet op de trap en ook niet met de voetjes op de trap) en je klimt omhoog b en kijkt dan van boven op de kroonluchter. Grijp de Engel, die helemaal boven op de kroonluchter ligt.

Vanzelf sta je dan weer beneden op de vloer van de zaal. Ga nu naar de rechterzijkant van de balkontrap. Je bent dan in de Anatomia afdeling. In de 2 achterste nissen staat een skelet. Het voorste skelet heeft een broek aan en een hoed op zijn kop. De broek wordt opgehouden door rode bretels. 

Klik met je handje op de borstkas van het voorste skelet en Van Helsing grijpt de rode Bretels (Braces).Loop, via onderkant scherm, terug en dan via rechtsonder helemaal terug naar de Medical sectie van de bieb, dus naar de hoek rechtsonder. Je bent dus terug bij het Houten Bord. In de halfronde kast staan dus een boel grote potten. Je hebt deze potten al eerder bekeken, maar nu krijg je op één van de potten de handcursor. Het is de middelste pot op de 2e plank van onderen.

Klik met je handcursor op die groene pot. Er zit iets in de pot maar Van Helsing kan de pot niet open krijgen. Combineer in "Items" de Pook (Poker) met de Bretels (Bracers) tot een "Gehoorzame Strik" (Obedience collar). Selecteer dit ding en klik dan weer op de pot in de kast en de pot is dan open. Deselecteer in "Items" de strik en selecteer dan het Pincet (Tweezers)  en klik weer met je handcursor op de pot en je vist er een Demon uit. Ok....je hebt nu alle Engelen en een Demon gevonden. Dus je kunt nu de legpuzzel in het bord gaan doen. Klik weer op het ronde Houten Bord, in de achtermuur. Je beland weer in de close-up. Je bent in de:

Engelen versus Demonen puzzel:

Er zijn 6 grijze Engelen en 6 Demonen. Je moet de Engelen en de Demonen in het bord plaatsen. De Engelen en Demonen passen in elkaar. Het is niet meer dan een ordinaire jigzaw legpuzzel. Pak de Engelen en de Demonen op en klik ze dan op de juiste plek in het bord. Je kunt een Engel of een Demon niet draaien, dus aan de vorm van de engel/demon kun je zien waar je het stukje op het bord moet klikkenDe stukjes klikken vanzelf vast op de juiste plek 

Als je de puzzel hebt opgelost gaat de geheime deur open en Van Helsing beland vanzelf in:

Deel 3: St. Carousel Abdij:

Wijn kelder:

Helaas....terug naar de bibliotheek kan niet want de geheime deur is achter Van Helsing weer gesloten. Van Helsing is terecht gekomen in de wijnkelder van de Abdij. Je staat voor een bureau. Het raam, achter het bureau is gebarricadeerd. In de linker kast staat een St. Michael beeldje. St. Michael heeft een Speer vast. Grijp de Speer. 

In de voorzijde van het bureau ziet een deurtje maar dat deurtje wordt beschermt door een wolvenkop. Bij de rechter stenen pilaar staat een mand vol met doeken. Grijp een Doek ( Linnen cloth) uit de mand.Selecteer in "Items" de Speer (St. Michael's spear) en klik dan op de wolvenkop die op de voorzijde van het bureau steekt. Het deurtje gaat nu open en je ziet nu een groene Safedeurtje. Klik op het groene Safedeurtje en je beland in de close-up en bent in de:

 

Ballen Safe puzzel:

De safe deur heeft een grote gele cirkel. In de cirkel staat een Triangel van lijnen. Midden in de cirkel zit de Resetknop. In de 8 punten van de Triangel zit een Bal. Als je de cursor op een punt plaatst dan wordt de bal in die punt geel. Klik dan op de bal en je ziet dan naar welke andere punt van de Triangel je die bal naar toe kunt laten gaan.De bedoeling van de puzzel is dat alle 8 ballen en alle lijnen geel tegelijk geel worden. Je moet dus klikken op een Balpunt om deze geel te maken en dan klikken op de punt waar je de bal naar toe wilt laten gaan.

Er zijn meerdere oplossingen mogelijk. Hier is mijn oplossing en daar heb je 8 zetten voor nodig. Nummer de 8 balpunten, van rechts boven naar links boven, 1 t/m 8. Klik dan in deze volgorde op de balpunten:

 • Zet 1: klik op balpunt 7 en dan op balpunt 4.

 • Zet 2: klik op balpunt 6 en dan op balpunt 1.

 • Zet 3: klik op balpunt 3 en dan op balpunt 6.

 • Zet 4: Klik op balpunt 8 en dan op balpunt 3.

 • Zet 5: Klik op balpunt 5 en dan op balpunt 8.

 • Zet 6: Klik op balpunt 2 en dan op balpunt 5.

 • Zet 7: Klik op balpunt7 en dan op balpunt 2.

 • Zet 8: Klik op balpunt 7 en........de Safe gaat OPEN.

In de Safe staat een Kelk en ligt een Sleutel. Grijp de Kelk (Chalice). Het is een Gouden Kelk en wel "The Cup of Targovise".  Grijp de Sleutel uit de safe. Loop, via onderkant scherm, verder omlaag. Je ziet dan een halfronde nis met schappen. Op het onderste schap staat een tonnetje  schnaps. Rechts naast de nis staat een bezem en naast de bezem staat een Bezemstok.

Bekijk het tonnetje. Klik met je handcursor dan op het tonnetje. Helaas....het kraantje in het tonnetje zit vast. Selecteer in "Items" weer het Papiersnijmesje en klik dan weer op het tonnetje Schnaps en....."Schnaps" komt op de vloer en iemand gilt.....WATCH OUT!!!... Grijp de Bezemstok (Broomstick). Klik met de voetjes in de poort, rechts en.....oooo......dit lijkt mij de slachterij te zijn. Buiten dat er 2 kadavers hangen hangt er ook een vent aan de balk. Duidelijk dood. Onder de dood gemartelde vent  krioelen 2 ratten. De 2 ratten zitten bovenop een Studententas. 

Klik met de handcursor op het tasje. Het is het tasje van Baker, de student waar Hertog Orlowski het over heeft in zijn brief. Die dode hangende vent moet dus Baker zijn. Je kunt de tas niet pakken zolang die ratjes er op zitten. Dus combineer in je "Items" de Bezemstok (Broomstick) met de Linnen Doek (Linnen cloth) en je hebt dan een Toorts (Torch). Steek je Toorts dan aan met je Lucifers. Berg de lucifers weer op en selecteer de brandende toorts en klik op de ratjes en...

NB: Je moet nu wel met je handcursor op een Rat klikken, en niet op de tas. Klik je op de tas dan zegt Van Helsing "No I cannot do that". Dus om de ratjes te verjagen met de toorts moet je op een RAT klikken.

Als de ratten weg zijn klik je weer op de tas. Van Helsing maakt de tas open. Klik weer op de tas en je pakt er een fles Heilig Water uit. Ga, onder de kadavers door  de gang in. Aan het einde van de gang sta je voor een dichte houten deur. Links aan de muur hangt een monnikspij.

Selecteer in je "Items" de sleutel die je uit de ballensafe hebt gepakt en klik dan met de handcursor op het slot van de deur. Helaas...de sleutel is niet voor deze deur. Pak de Monnikspij en....Van Helsing trekt vanzelf de Monnikspij aan. Ga, gekleed in de Monnikspij, terug naar de wijnkelder en.......... Een "Monnik uit de Hel" komt Van Helsing achterna en verspert Van Helsing dan in de wijnkelder de weg. Selecteer snel in je "Items" de Brandende Toorts en klik dan met je handcursor op de plas Schnaps, op de vloer onder het schnaps tonnetje en........

de monnik vliegt in de fik en verdwijnt. Op de vloer blijf een grote zwarte schroeiplek over. Voor die schroeiplek ligt nu een lichte Sleutel. 

Grijp de Sleutel en ga terug naar de deur aan het einde van de gang. Selecteer in "Items" dan de zojuist gevonden lichte Sleutel en klik weer op het slot van de deur en....de deur gaat nu open. Ga dus door de nu geopende deur. Van Helsing beland in de:

Grote Zaal:

Monniken zijn bezig een satanisch ritueel uit te voeren, Van Helsing ziet Broeder Alberto die zit opgesloten in een kooi. De kooi waar Broeder Alberto in opgesloten zit bevindt zich rechtsonder. De 3 monniken staan voor het altaar in een bloedige pentagram dat op de vloer is geschilderd. Loop door naar de 3 monniken in de pentagram. Rechts staat een Gouden Kelk op een pilaartje. 

Klik met je handcursor op de Kelk. Van Helsing verteld dat de 3 monniken regelmatig een slok uit de kelk nemen. Combineer in je "Items" je Kelk met het Heilige Water. Je hebt dan een Kelk met Heilig Water. Selecteer de Kelk en klik dan met de handcursor op de kelk die op het pilaartje staat. Van Helsing verwisselt de beide kelken. Loop, via onderkant scherm, een scherm terug en...

Filmpje: Eén van de 3 waanzinnige monniken neemt een slok uit de kelk met Heilig Water en....stort dood neer. De andere 2 monniken gaan...de dode monnik opeten.

Snel....loop, via rechts onder, naar de kooi waar Broeder Alberto in opgesloten zit. Praat met Broeder Alberto. Broeder Alberto's been is gebroken. Vraag Alberto naar de "Texts". Helaas....Alberto kan de papyrus scrollen niet lezen want de waanzinnige monniken hebben hem blind gemaakt. Vraag verder "Save Mina". Alberto vertelt dat Dracula alleen verslagen kan worden in zijn geboortegrond. Als Dracula eenmaal verslagen en verdwenen is zal er voor Mina vanzelf genezing volgen.

Wel.....Van Helsing kan Broeder Alberto dus niet bevrijden en meenemen. Hij moet de arme Alberto hier achter laten. Rechts zie je grote dubbele deuren. Selecteer de donkere Sleutel in je "Items" en klik dan met de handcursor op de ronde deurhandvaten en.... Van Helsing beland vanzelf terug in de woning van Hertogin Orlowski. De Hertogin en Seward zijn in paniek. Mina is verdwenen, ontvoerd door Dracula. Van Helsing en Seward gaan op weg naar het Kasteel van Graaf Dracula, naar:

Hoofdstuk 4: Transylvanië:

Deel 1: Taveerne:

Gelachkamer:

Na het filmpje van de reis zijn we beland in Transylvanië. Seward is tijdens de reis doodziek geworden en tijdens de 2 daagse reis heeft Van Helsing, van de kapotte dolk, een Kruisboogpijl gemaakt. Van Helsing en Seward staan voor een Taveerne die net buiten het dorp gelegen is. Praat met Seward en vanzelf gaat Van Helsing en Seward de taveerne binnen. Ziek zwak en misselijk neemt Seward plaats aan een tafel. 

Bij Steward staat een schaal met Pretzels op de tafel. Ook ligt er voor Steward Zilverpapier op de tafel. Achter de groene wijnfles ligt een Lepel. Klik op de schaal Pretzels. Van Helsing pakt een Ronde Pretzel en een Rechte Pretzel uit de schaal. Pak het Zilverpapier. Pak de Lepel.

Achter de bartoog staat de waard. Op de linker hoek van de bar ligt de "menukaart". Ga praten met de waard. Zijn naam is Abraham du Varmin. Van Helsing stelt zich voor als een verzekeringsman en vraagt of de waard een meisje met bruin haar heeft gezien. Abraham is, op zijn zachts gezegd, nogal een schreeuwlelijk. Je kan ook gewoon zeggen dat ie stapel gek is. Van Helsing zegt dat het meisje waar hij op zoek naar is vergezeld word door een leeuw, een innen man en een vogelverschrikker.. Maar Abraham heeft geen bruinharig meisje gezien en er is ook geen kasteel in de buurt.

Probeer of je de menukaart kunt pakken, maar Abraham staat dat niet toe. Je kunt er niet op klikken maar neem notie van het feit dat de houten pilaren in deze taveerne allemaal een duivelskop hebben en dat er overal bosjes knoflook hangen. Loop, via onderkant scherm, een scherm omlaag. Je ziet dan de rest van de gelachkamer.

Rechts van de tafel, waar Seward aan zit, staat een houten bank bij het raam. Onder die houten bank ligt een plas kleverige substantie op de vloer. Klik erop met je hand en Van Helsing zegt dat ie die kleverige substantie als lijm zou kunnen gebruiken. Selecteer de Lepel en klik dan weer op die kleverige plek onder de bank en Van Helsing pakt met de lepel een hoopje van de kleverige substantie op.

Links zie je de achterdeur van deze taverne en aan de linkerstijl van de deur hangt een Sleutel. Merk op dat het een zilveren sleutel is. Probeer of je die sleutel kunt pakken, maar....gekke Abraham staat dat niet toe. Klik met de voetjes op de deur en Van Helsing hoort paarden en concludeert dat achter de deur de stal is. Abraham wordt weer boos en Seward klaagt dat zijn aanvallen erger worden. Seward heeft dringend medicijnen nodig.

Ga weer praten met gekke Abraham en vraag hem nu over een "Remedy" voor Seward en.....Abraham verdwijnt naar de stal om een flesje medicijn voor Seward te halen. Snel....nu Abraham verdwenen is grijp je de "Menukaart" van de bartoog. Het is dus geen menukaart maar een deel van een brief van Jonathan Harker. . Lees het door en je weet dat Harker door Dracula verandert is  in een vampier. sluit dan de schermen en....

Gekke Abraham komt terug met een flesje "medicijn". Door het slaan van de deur valt er een zwijnskop omlaag. De zwijnskop komt terecht op de bank en één van de Kiezen (Molar) valt uit de zwijnenbek en ligt voor de bank op de vloer. 

Seward wil de troep van Abraham niet opdrinken, maar Van Helsing zegt dat hij net moet doen alsof.
 Abraham gaat dan bij Seward staan. Grijp de Kies van de zwijn van de vloer.

Maak een valse Zilveren Staldeur sleutel:

Combineer in "Items" het Zilverpapier met de Kleverige Substantie (Sticky substance). Combineer dan het Samengelijmde Zilverpapier (Silver paper glued together) met één van de 2 Pretzels om de kleverige substantie op de pretzel te doen. Je hebt dan een Glimmende Pretzel (Glossy pretzel). Combineer dan het Zilverpapier ook met de andere Pretzel. Je hebt dan 2 Glimmende Pretzels. 

Combineer de 2 Pretzels met elkaar en....je hebt een Samengestelde Pretzel (Assembled pretzels). Combineer het Zilverpapier met de Kies (Molar) om er een Glimmende Kies van te maken. Het zilverpapier met de kleverig substantie is dan nu op. Combineer de Samengestelde Pretzel met de Glimmende Kies en....je hebt een Valse Sleutel Gemaakt Van Pretzels (Valse key made from pretzels).

Selecteer de valse Sleutel en klik dan met je handcursor op de zilveren sleutel, die naast de deur aan de deurstijl hangt en....Van Helsing verwisselt de echte sleutel met de valse sleutel. In je "Items" heb je dan de Stalsleutel (Stable key). Praat weer met gekke Abraham en Abraham verdwijn achter de bar om voor Seward iets "sterkers" te zoeken. Snel....Selecteer in "Items" de Stalsleutel en klik dan op de achterdeur en Van Helsing beland in de:

Stal:

Maak de paarden rustig:

Er staat een koets en 2 paarden in de stal.  Achter de koets hangen 2 karkassen. Links staat een werkbank en je ziet ook een grote kuip op de grond staan.  Bekijk de paarden. Het zijn "Duivelse" paarden en ze zijn zeer onrustig. Van Helsing durft niet door te lopen naar voorbij de paarden. Eerst moeten die paarden rustig gemaakt worden. Klik met de voetjes op de koets om naar de koets toe te lopen. 

Bekijk dan de koets met je oog. De spullen op de koets zijn bestemt voor het kasteel van Dracula en Van Helsing moet een manier vinden om zich in de koets te verbergen. Bovenop de koets  ligt een groot wijnvat. Bekijk het wijnvat met je oog. Van Helsing denkt dat ie zich wel in dat wijnvat kan verbergen. Maar het vat zit natuurlijk vol met wijn. Er zit natuurlijk een kraantje in het wijnvat, maar Van Helsing heeft iets nodig om de wijn op te vangen. 

Achter de koets zit een gat in de vloer. Bekijk dat gat. Het gat is een afvoer naar een ondergrondse rivier. Bekijk de paarden met je oog. De paarden zijn onrustig en flink agressief. Van Helsing moet de 2 paarden zien te kalmeren. Klik met de voetjes op de werktafel, die rechts in het scherm staat, om terug te lopen naar het eerdere scherm. Klik dan weer met de voetjes op de werkbank en Van Helsing gaat dan bij de werkbank staan. 

Voorbij de werkbank staat een groter Kuip op de vloer.  Rechts van de kuip zie je 3 grote Weckflessen staan. Achter die 3 Weckflessen staat een lege Emmer. Klik met je handcursor op de Kuip. De Kuip zit vol met haver. Klik met je handcursor op die 3 Weckflessen en...Van Helsing grijpt dan de Emmer, die achter de 3 weckflessen staat.Selecteer in "Items" de Emmer (Empty bucket) en klik dan weer op de Kuip met haver en Van Helsing vult de emmer met haver.

Klik weer met de voetjes op de koets om terug te keren naar het overzichtsscherm. Selecteer de Emmer met haver (Bucket of oats) en klik dan met je handcursor op de paarden en....Van Helsing loopt nu naar de paarden toe maar deze "edele" dieren lusten geen haver. Wat zouden Dracula zijn paarden te vreten geven?

Achter de koets hangen dus 2 karkassen aan haken. Het bloed druipt uit het rechter karkas. Zorg dat de Emmer met haver nog is geselecteerd en klik dan met je handcursor op het bloeddruipende rechter Karkas, om de haver te mengen met bloed. Zorg dat de Emmer met bloedige haver weer is geselecteerd en klik weer op de paarden en....wel....dit lusten de paarden wel en ze worden rustig. Nu kun je dus doorlopen om voor de paarden te komen. Ga dus een scherm verder omlaag, via onderkant scherm. 

Van Helsing staat dan voor de grote staldeuren. Links voor de paarden staat een tafel. Op de tafel staat een tonnetje en een kist. Bij het tonnetje ligt een Trechter (Funnel). Onder de tafel ligt een Halfpijp (Trough). Voor het rechter paard ligt een Hele Pijp (Tube) Voor het bloedige ronde hakblok ligt het kadaver van een Bever.

Grijp de Trechter en grijp de Kist. Grijp de Halve Pijp. Grijp de Hele Pijp. Grijp de dode Bever. 
Ga, via linksonder, terug en klik dan weer met de voetjes op de koets om weer aan de zijkant van de koets te gaan staan.

Maak het wijnvat op de koets leeg:

Voor het grote achterwiel van de koets krijg je nu de Handcursor. Selecteer in je "Items"het Kistje (Chest) en zet de kist dan voor het achterwiel op de grond. Plaats op de kist de Halfpijp. Plaats onderaan de halfpijp de Helepijp. Plaats het Beverlijk bovenaan de Halfpijp. Plaats de Trechter dan bovenop de Bever en....je hebt nu een goot gemaakt vanaf het wijnvat naar het gat in de grond. Klik nu met de handcursor op het kraantje in het wijnvat en.....

Het wijnvat loopt leeg en de wijn verdwijnt het gat in.Van Helsing moet nu zijn wijngoot weer opruimen, dus klik nu gewoon met de handcursor op de stellage die je gemaakt hebt om alles in één keer het vloergat in te duwen en....

Filmpje: De koetsier komt eraan en Van Helsing verstopt zich in het nu lege wijnvat en de koets gaat op weg naar het kasteel van Graaf Dracula. Vanzelf belanden we in:

Deel 2: In het Kasteel van Dracula:

Slal: 

Van Helsing staat naast de koets in de stallen van Kasteel Dracula. De koetsier is hier ook en die moet uit de weg worden geruimd. Links van Van Helsing staat weer een werktafel. Op de werktafel ligt een Voetval. Grijp de Voetval (Leghold trap). Voor de werktafel staat een houten emmer vol met bloed. Bekijk die emmer met bloed met je handcursor. Je kunt er nu nog niets mee. Loop een scherm verder omlaag, via onderkant scherm. Je ziet dan de deur en Van Helsing meld dat hij de koetsier achter die deur hoort. Van Helsing meld ook dat die koetsier elk moment kan terugkomen.

Aan de muren hangen dierenhuiden. Bekijk de dierenhuiden met je oogcursor. Al die huiden bevatten diepe sneden, gemaakt met een bijl. Tegen de linker muur staan 2 houten vaten. Op die 2 vaten liggen 2 Touwen. Grijp beide Touwen (Rope), dus je moet 2 keer klikken met de handcursor.

Vang de Koetsier:

Boven de 2 houten vaten zie je een raam. Boven het raam hangt een Katrol (Pulley) aan het gewelfde plafond. Selecteer 1 van de 2 touwen en klik dan op de Katrol en....Hoe ie het doet weet ik niet, maar Van Helsing hangt het touw dan aan de katrol. Je ziet het touw dan omlaag hangen. 

Selecteer de Voetval (Leghold trap) en klik op het uiteinde van het touw om de Voetval aan het touw te binden. De voetval zit dan vast aan het ene einde van het touw en ligt op de grond. Selecteer in "Items" het 2e Touw en klik met de handcursor op de Voetval om ook dit 2e touw aan de voetval vast te binden. Het 2e touw ligt dan languit op de grond. 

Ga, via rechtsonder, een scherm naar rechts, dus voor de koets langs.Rechtsboven zie je dan een 2e Katrol, aan het plafond hangen. 
Klik met de handcursor nu ook op die rechter katrol en Van Helsing heeft dan een Touw verbinding gemaakt tussen de beide katrollen.

Ook aan de rechtermuur staan werktafels en helemaal rechts onder in je scherm liggen er een aantal Vleeshaken op de tafel. Grijp 2 Vleeshaken van de tafel, dus je moet 2 keer met je handcursor klikken om 2 vleeshaken te grijpen. Beweeg je cursor over de tafels naar achteren. Ongeveer in het midden van de tafels krijg je dan de handcursor op een dode Rat. Klik op de grijze dode Rat en je komt in het close-upscherm van de rat.

De dode rat zit vastgeklemd in een val. Onder in het scherm staan je 2 vleeshaken. Met behulp van de 2 vleeshaken moet je nu de val open maken zodat je dan de rat kunt pakken zonder dat de val dan dichtklapt en het je hand kost. Pak een Vleeshaak op en beweeg de vleeshaak naar en op de val. Je moet de tandwieltjescursor krijgen om de vleeshaken aan de val te klikken. Klik de ene vleeshaak op de rechterkant van de val en de 2e vleeshaak op de linkerzijde van de val. 

Doe je dat goed dan is de val open. Grijp dan de dode Rat. Vanzelf ga je dan weer uit de close-up. Ga terug naar links, naar de Voetval. Selecteer de dode Rat en klik weer met de handcursor op de Voetval, om de rat in de Voetval te plaatsen en.....

Filmpje: Van Helsing verbergt zich achter de koets en de koetsier komt de stal weer in. Koetsiertje merkt de rat in de voetval op en hakt het grondtouw stuk en....koetsier wordt uitgeschakeld.

De koetsier zit uitgeteld bij de voetval op de vloer. Praat met Igor, de koetsier, en zeg "I am looking for a girl". Je ervaart dat Mina in het kasteel is en dat Dracula tot haar zingt als ze slaapt. Dracula probeert met dat zingen zijn eerste vrouw weer tot leven te wekken. Vraag verder "Where is she?". Igor vertelt dat Mina en Dracula ergens bovenin het kasteel is, maar dat het "Beest met het zwarte Haar" de toegang tot Mina en Dracula bewaakt.Zeg "Good-bye" en praat dan meteen weer met Igor. Igor vertelt dan dat ie honger heeft....hij wil een "hart met jam". Zeg weer "Good-bye".  Igor's bijl ligt voor hem op de vloer. Grijp de Bijl (Axe).

Links naast de koets staat de stapel spullen die vanaf de koets zijn gekomen. In die stapel zie je een rood pakket op een zwarte kist staan. Selecteer de Kruisboogpijl (Arrow for crossbow) en klik dan met de handcursor op dat rode pakket. Met de pijl maakt Van Helsing het pakket open. Er zit een Jampot in het rode pakket. Grijp de Jampot. In de Jampot zit een hart.

Er staat ook een Gouden Schaal op de stapel kisten. Grijp de Gouden Schaal (Vase). Selecteer de Jampot en praat weer met Igor en Van Helsing geeft de pot met het hart aan Igor. Igor is je dankbaar en hij staat nu bij je in de schuld. Zeg weer "Good-bye" en klik met de voetjes op de stapel bagage om weer aan de achterzijde van de koets terecht te komen.

Van Helsing is dan terug bij de werktafel waar de houten Emmer met bloed bij staat. Selecteer in "Items" de Gouden Schaal (Vase) en klik weer met de handcursor op de Emmer met bloed om de schaal te vullen met bloed. Loop weer omlaag en klik dan nu met de voetjes op de deur en....Van Helsing verlaat nu de stal en beland in de Tussenhal.

Rechtsonder zie je een rood kleed over een ton gedrapeerd.Op dat rode kleed ligt een geel Gordijnkoord (Golden thread cutain cord). Grijp het Gordijnkoord. Op de middelste ton ligt een Bontjas. Grijp de Bontjas (Fur coat).Er zijn 3 deuren. De linker deur brengt je terug in de stal. De rechter deur leid naar een enorme zaal en de deur in de achtermuur gaat naar de Crypt. Ga door de deur in de achtermuur naar:

De Crypt:

De Crypt is afgesloten door een hek. Bekijk het hek. Aan de rechtermuur zit een Paneel.
 Klik op dat muurpaneel en je beland in de puzzel om het hek van de Crypt te openen. Dit is:

Dracula's Foto Puzzel:

 • Dit is zo'n beetje de ingewikkeldste puzzel uit de hele game en bestaat uit verschillende stappen. 

 • Links, in het kleine scherm, zie je een afbeelding van Dracula. 

 • Die Dracula afbeelding is verdeeld in 4x4= 16 vierkantjes. 

 • Boven Dracula staat een horizontaal schermpje met 4 vakjes en onder Dracula staat een verticaal schermpje met 4 vakjes. 

 • In die 2 schermpjes kun je elk vakje Wit, Groen, Rood, Blauw kleuren door in de vakjes te klikken.

Het grote scherm bestaat uit 13x11 = 143 vakjes. Elk vakje bevat een driehoekje. Er zijn witte, rode, groene en blauwe vakjes. Boven het grote scherm staat een schermpje van 4 driehoekvakjes. Ook rechts aan grote scherm zit een klein schermpje met 4 driehoekvakjes. 

 • Noem het Dracula foto scherm "Scherm A". 

 • Het Grote Scherm noem je Scherm B. 

 • Het schermpje bovenaan het grote scherm B noem je scherm C.

 • Het schermpje rechts aan het grote scherm B noem je Scherm D. 

 • Het schermpje boven Dracula is dan Scherm E en het schermpje onder Dracula is Scherm F. 

Als je met je pijlcursor op de 4 vakjes in de schermen C en D gaat staan, dan zie je in de 8 vakjes een detail van de Dracula foto in Scherm A. Aan Scherm A zit een handvat. Met je handcursor kun je Scherm A, aan het handvat, oppakken en dan naar Scherm B slepen. 

Stap 1:

Stap 1 doen we met Scherm C. Plaats je cursor op de 4 vakjes van Schermpje C. Elk van die 4 vakjes toont je dan een detail van de Dracula foto. Klik in Scherm A dan op de 4 vakjes, waarvan je in de vakjes van Scherm C een stukje van de Dracula foto ziet, om in de foto die 4 vakjes grijs te maken.  Zoals op deze afbeelding:

 • Pak Scherm A dan op met je handcursor en sleep Scherm A naar Scherm B.

 • Beweeg Scherm A over Scherm B, tot je in de uitgeschakelde 4 vakjes van Scherm A de driehoekjes ziet van Scherm C. Klik Scherm A dan vast op Scherm B. 

 • Je ziet dan in Scherm A de kleuren van de 4 vakjes, die overeenkomen met de 4 vakjes van Scherm C. 

 • Lees die kleuren nu van links naar rechts en maak in Scherm E dan de vakjes, van links naar rechts, dezelfde kleur. 

 • Dus in Scherm E maak je de 4 vakjes dan, van links naar rechts, Groen, Wit, Blauw, Blauw.

Stap 2:

Stap 2 doen we met Scherm D. Plaats Scherm A eerst weer terug naar links. Klik weer op de 4 vakjes, in Scherm A, die je in Stap 1 grijs hebt gemaakt,t om de Dracula foto eerst weer compleet te maken. Plaats nu je cursor op de vakjes van Scherm D en je ziet in elk vakje van Scherm D weer een detail van Scherm A. 

Schakel in Scherm A die 4 detailvakjes uit. Sleep Scherm A dan weer naar Scherm B en beweeg Scherm A weer over Scherm B heen, tot je in de uitgeschakelde 4 vakjes van Scherm A, de driehoekjes ziet van Scherm D. 

Je "leest" ju dus de REGELS van A, dus van boven naar beneden.De kleuren zijn dan: Groen, Wit, Rood, Wit. 

Maak de vakjes in Scherm F dan, van boven naar beneden, Groen, Wit, Rood, Wit en....

Je gaat vanzelf uit de puzzel en....het hek gaat nu open. Ga dus vooruit de Crypt in.

Deze puzzel is niet Random, dus de oplossing is altijd hetzelfde. Begrijp je, ondanks mijn uitleg, toch niet de bedoeling van deze puzzel en hoe je de puzzel moet oplossen? Maak dan gelijk de vakjes in de Schermpjes E en F  in de juiste kleuren, zoals ik die geef aan het einde van de stappen 1 en 2. De puzzel is gelijk opgelost zonder dat je het gedoe met de schermen A, B, C en D hoeft te doen.

"Bevrijd" Jonathan Harker:

In de Crypt staan 5 doodskisten. Nummer de doodskisten, linksom, als 1, 2, 3, 4, 5. Hierbij is kist 1 de kist die voor de ingang staat.

Doodskist 1:

 • Bekijk doodskist 1 met de oogcursor. 

 • Op de kist staat geschreven: MOANA 12176. 

 • Noteer dit getal.

 • Klik met je oogcursor op de naam en op het bloedige getal. Zoom uit. 

 • Klik nu met de handcursor op de kist om de kist te openen. 

 • In de kist ligt het skelet van Moana, bij leven een jonge vrouw met rood haar. 

 • Moana was een vampier.

Doodskist 2:

 • Open kist 2 met de handcursor. 

 • Er zit echter niets van enige importantie in kist 2.

Doodskist 3:

 • Bekijk kist 3 met je oogcursor. 

 • ILLONA 8954, staat er op de kist. 

 • Noteer weer het getal.

 • Bekijk de naam en de bloedige cijfers weer met je oogcursor. 

 • Zoom uit en open de kist met je handcursor. 

 • In deze kist ligt dus  het skelet van Illona, een blonde vrouw. En ook een vampier.

Doodskist 4:

 • Bekijk kist 4 met je oog. 

 • Kist 4 is ontegenzeggelijk de kist van Graaf Dracula.

 • Van Helsing moet deze kist vernietigen om te voorkomen dat Dracula erin kan gaan regenereren. 

 • Je kunt kist 4 niet openen. 

 • Selecteer de Bijl (Axe) in je "Items" en klik dan met de handcursor op kist 4 en.....Van Helsing ramt kist 4 aan diggels.

Doodskist 5:

 • Open kist 5 met je handcursor. 

 • In  kist 5 ligt Jonathan Harker. 

 • Je moet diverse spullen uit kist 5 pakken. 

 • Bij Harker's voeten ligt zijn Dagboek (Journal) in de kist. 

 • Grijp het Dagboek en lees het door in "Documents". 

 • Je leest dan hoe Harker is verandert in een vampier door een Zwartharig Creatuur en je leest over hert Pelor Schild, het Schild van de Zon

 • Bij de hand van Harker ligt Harker's Bril. Grijp de Bril (Glasses). 

 • Tussen Harker's voeten en Harker's hand staat een Boek in de kist. Grijp dat Boek. 

 • Het is het "Myths and Legends From the First Orders of the Knights" boek en je leest het door in "Documents". 

 • Ook in dit boek lees je over het Pelor Schild.

 • Ok....als je deze 2 boeken en de bril uit Harker's doodskist hebt gepakt is het tijd om Harker uit zijn lijden te verlossen. 

 • Combineer in je "Items" de Spike met de Houten Hamer tot een "Stake en Hamer". 

 • Selecteer dan de "Stake en Hamer" en sluit het "Itemsscherm". 

 • Klik met de handcursor op Harper, in doodskist 5 en.....

Filmpje: Van Helsing ramt de Spike met de hamer door Harper's hart en.....wel.....als ze dat bij mij doen dan ben ik toch echt hartstikke dood. Zo ook Jonathan Harper. Harper gaat dus nu echt dood, maar hij is tenminste geen vampier meer..

Bekijk nog even de dode vogel, die voor Harper's doodskist op de grond ligt. De vogel is doodgebloed. Verlaat de Crypt weer, via de ingang, en loop dan een scherm omlaag, terug naar de tussenhal. Terug in de tussenhal ga je dan nu door de grote deur, rechts, en Van Helsing komt terecht in:

De Grote Zaal:

Verkrijg het Pelor Schild:

Van Helsing staat aan het begin van de Grote Zaal. Aan de rechter muur hangen portretten. Je ziet 3 stroken tapijt op de vloer. Een linker strook, een midden strook en een rechter strook, Voor de linker strook ligt een omgevallen bank. Klik met de voetjes net voor die omgevallen bank en Van Helsing loopt er naar toe. Bij de omgevallen bank ligt een wit/grijs schilderij op de vloer. Bekijk dit schilderij met de oogcursor. Het is het "Fait Fux"  (of Fait Lux) schilderij of te wel "Let There Be Light" (Laat er licht zijn) schilderij

Bekijk ook het wandkleed dat aan de muur, in de rechter muurnis, hangt. Je komt in het close-upscherm van het wandkleed. De afbeelding op het wandkleed toont Dracula als jonge ridder op de voorgrond en een aantal andere ridders in de achtergrond. Bekijk het schild van ridder Dracula (de oranje ridder). 

De ridder die links van Dracula staat heeft een rood lint om zijn linker pols. Bekijk dat oranje lint. Dit alles wordt genoteerd in je "Reports" en vanzelf ben je dan weer uit de close-up. In de nis, links naast de nis waar het wandkleed in hangt, hangt een gordijn. Er zit een Gouden Gordijnkoord aan dat gordijn. Klik met je handcursor op het gordijnkoord en.....er komt een portret van een jonge vrouw tevoorschijn. Gijp eerst het Gordijnkoort.

Bekijk dan het portret van de jonge vrouw met je oogcursor. Je beland in de close-up van het portret. Bekijk de linker hand van de jonge vrouw met je oog. Je zoomt nader in op de handen van de vrouw en linksonder verschijnt Harper's Brill. Pak de Bril op en sleep de Bril naar de handen van de jonge vrouw. De bril werkt als vergrootglas. Beweeg de bril heen en weer over de handen en de pols en je ziet dan rode striemen op de hand en pols.Hela.....zou dat rode lint van die ene ridder op het wandtapijt van deze jonge vrouw haar hand zijn gerukt?

NB: Deze jonge vrouw is dus Irina, Dracula's allereerste geliefde en degene die hij weer tot leven wil wekken via Mina. Je hebt over Irina gelezen in Dracula's boek, nadat je de Pentagram puzzel had opgelost. 

Berg de bril weer op in de linksonder hoek en zoom dan 2 keer uit het portret. Ga een scherm naar links, via linksonder. Van Helsing ziet nu 2 deuren en staat bij een kapotte bank.  Achter de kapotte bank hangt een Metalen Kooi aan de rechter muur.  Beide deuren zijn dicht. De linker deur is de deur van Jade en de deur in de achtermuur is de deur naar Dracula en het eindspel.

Klik met de voetjes op de linker muur van de zaal om naar de overkant te lopen. Je ziet dan 3 portretten aan de muur hangen. Het middelste portret is uiteraard Graaf Dracula. Lees de naambordjes onderaan de 2 vrouwen portretten. De dame die links van Dracula hangt is de blonde Illona. De dame die rechts van Dracula hangt is de rood harige Moana.

Loop een scherm naar rechts en je ziet de 2 deuren weer. Klik op de deur in de linker muur, dat is de deur naast het Moana portret en......Vampier Jade stapt door de deur de zaal binnen.  Jade heeft zwart haar en is dus het "Zwartharige beest" waar koetsier Igor het over had. Jade is ook degene die Harker heeft "omgeturnd" tot vampier. Vanzelf heeft Van Helsing de Crucifix gepakt om de vampier op afstand te houden. Je praat met Jade en je vraagt haar "Were is Dracula" .  Jade gilt van alles maar het belangrijkste dat ze zegt is dat ze precies 5777 nachten met Dracula heeft doorgebracht. Jade verdwijnt weer en de deur is weer dicht.

Wel...je kunt dus niet door die deur, want telkens als je dat probeert dan verschijnt Jade weer. Klik op de deur in de achtermuur. Ook die deur zit op slot. Aan de rechter muur hangt dus die Metalen Kooi. Klik met de voetjes op de Metalen Kooi en Van Helsing gaat er rechtvoor staan. De kooi bestaat uit 2 delen. In het linkerdeel hangt een ridderuitrusting en zwaarden. In het rechterdeel hangen 6 Schilden. Midden aan de kooi zit het Zwaardslot. 

Klik met je handcursor op het Zwaardslot. Van Helsing vertelt je dat het een codeslot is en dat ie er de code voor moet vinden. Zoom uit de close-up van het zwaardslot. Wellicht dat Igor, de koetsier, de code voor het zwaardslot weet?. Loop dus terug door de zaal en ga terug naar de tussenhal en dan terug naar de Stal. Praat in de stal weer met Igor. Igor staat bij je in de schuld vanwege de jampot en hij wil je nu wel helpen. Vraag Igor naar de "Numbers" en naar het "Arsenal". 

Igor vertelt dat de nummers op de doodskisten in de crypt het aantal nachten aangeeft die de 2 vrouwen, Moana en Illona, met Dracula hebben doorgebracht.  De code voor het zwaardslot is, volgens Igor, "3 keer het aantal nachten met een witte maan + 2 keer het aantal nachten met een rode maan + 5 keer het aantal nachten met een zwarte maan". Zeg "good-bye" tegen Igor en ga nu even rekenen.  

Ga dus terug naar de Grote Zaal en naar de Metalen Kooi. Klik weer op het zwaardslot en je beland weer in de close-up. In het heft van het zwaard moet je dus de code van 5 cijfers invullen.  Klik in de 5 vakjes tot je er de code 80099 in het staan en...de Kooi gaat open.

Pak, uit het linker deel, de Maliënkoker en de Kruisboog, die je beide vind in het middelste vak. 

Helaas heeft de kruisboog geen snaar. In het rechterdeel hangen 6 schilden. In Harker's dagboek en dat andere boek heb je gelezen over het Pelor Schild. Eén van de 3 onderste schilden is het Perlor Schild en je moet nu uitvinden welk schild dat is. Klik met je handcursor op de onderste 3 schilden. Je krijgt dan eerst het stukje tekst over de Pelorschild weer te zien. Rechtsklik om het scherm te sluiten en je bent dan in de close-up van de:

Pelor Schild Puzzel:

De 3 schilden staan, zij aan zij, in je scherm. Als je de tekst van het "Myths and Legends From the First Orders of Knights" boek goed hebt gelezen, en je hebt goed opgelet toen je op het wandtapijt het schild van de linker ridder bekeek, dan weet je nu dat het Pelor Schild het middelste schild is. Je kunt het schild echter niet pakken omdat het vast zit, Het schild moet dus los gemaakt worden. Je gaat dus werken op het middelste schild.

Midden in het schild staan 2 halve maantjes.  Rondom de 2 halve maandjes staat een ring met pijlen en dan een ring met rondjes. Er zijn gouden, zilveren en bronzen pijltjes en rondjes. Met de pijlcursor kun je op de 2 maantjes klikken om ze te draaien. De 2 maantjes in het schild "kijken" nu van elkaar af. Klik op de 2 maantjes en doe dat net zo vaak als nodig om de 2 halve maandjes naar elkaar toe te draaien.

Nu moet je de ringen met pijltjes en rondjes gaan draaien en dat doe je ook door met de pijlcursor op de ringen te klikken. De buitenste ring met de rondjes draait met de klok mee. De binnenste ring met de pijltjes draait tegen de klok in.Klik 12 keer op de buitenste ring, dus op de ring met de rondjes. Je draait de buitenste ring dus 12 klikken linksom. Klik dan 3 keer op de binnen ring, dus 3 keer op de pijltjes ring en.....Het schild komt los en je hebt dan de legendarische  Pelor Schild in je "Items". 

Vanzelf ga je dan weer uit de close-up. Ga, via onderkant scherm, terug naar het midden van de zaal en klik weer op de deur waar Jade achter zit. Nu zegt Van Helsing dat ie iets nodig heeft om Jade te kunnen uitschakelen. Selecteer in je "items" dus de Schaal met bloed (Blood) en klik dan weer op de deur en kijk om je gemak wat Van Helsing, met behulp van het Pelor Schild, dan met Jade doet. Bye Bye Jade.

Nu Jade uit weg is klik je met de voetjes op haar deur en Van Helsing beland in:

Jade's slaapkamer:

Wel....wat had je verwacht van de slaapkamer van een vampier? Gebruik je spatiebalk om alle "hotspots" te zien. Aan de rechter muur staan 2 doodskisten. Tegen Jade's hemelbed staat een Mandoline. Bij de 2 gemartelde mannen,  links, staat ook een Vetpot. 

Grijp de VetpotDe voorste van de 2 doodskisten is voor Dracula. Ram de voorste doodskist weer aan diggels met je bijl. In de kapotgeslagen doodskist ligt dan een Sleutel en een Boek. Grijp de Sleutel en grijp het Boek uit Dracula's doodskist. Het boek is het "De Vermis Mysteries (Mysteries of the Worm)" boek en je leest het weer door in "Documents". Je leest dat "Elementaire krachten vanuit de Aarde en de Hemel grote schade kunnen toebrengen aan de "Black Ones".

Ram met de Bijl ook de andere doodskist stuk en grijp uit die doodskist dan het Portret van Jade Dahmer. Selecteer in "Items" de Kruisboogpijl en klik dan met de handcursor op de Mandoline en Van Helsing snijd een snaar van de mandoline af. Combineer in "Items" dan de Mandolinesnaar met de Kruisboog en je hebt een complete kruisboog. Ga, via onderkant scherm, terug de kamer uit. Terug in de grote zaal selecteer je de Sleutel, die je in Jade's kamer uit de doodskist van Dracula hebt gepakt, en dan klik je op de dubbele deuren in de achtermuur en.....Van Helsing beland in het:

END GAME:
Dood Dracula en red Mina......hoewel......

We zijn, min of meer, buiten. Het regent en het bliksemt.  Mina zweeft achterin boven een altaar en daar is ook Dracula. 
De weg naar Mina en Dracula wordt verspert door 2 glimmende Ridders en Groene Wolken.

Links staat een grote boekenkast. Bekijk die boekenkast met je oogcursor. Je kunt op 2 plaatsen met je oog op de boekenkast klikken. De eerste keer doe je dat midden op de kast en de 2e keer doe je dat op de BOVENKANT van de kast. De BOVENKANT van de kast is van Metaal en dat is van belang vanwege de bliksem.

Vanuit de rechter zijkant van de boekenkast gaan er een korte rails, over de vloer, naar rechts naar de linker ridder. Klik op de rails en Van Helsing verteld je dat de boekenkast over de rails naar rechts kan worden geduwd. Helaas zit het mechanisme vast. Maar je hebt een Vetpot (Grease pot), dus selecteer de Vetpot en klik dan weer op de rails om de rails in te vetten met het vet. Klik dan met de handcursor op de kast en.....de kast glijd over de rails naar rechts en staat dan vlak voor de linker Zilveren Ridder.  Loop nu door naar de linker Ridder. Bekijk de Ridder met je oogcursor. De Ridder is gemaakt van Metaal

Tussen de Ridder en de boekenkast is een plas water op de vloer. Plaats de Maliënkoker (Coat of mail) voor de RECHTER VOET van de Ridder in de waterplas. Combineer in "Items" de 2 Gordijnkoorden met elkaar. Selecteer de Gordijnkoorden dan en klik dan met je handcursor op de LINKERVOET van de Ridder om de Gordijnkoorden aan de linkervoet te binden en....

Bliksem wordt via de Maliënkoker en de gordijnkoorden naar achter de wolken geleid. Ga, via rechtsonder, een scherm naar rechts.Door de bliksem is er nu een opening gemaakt in de groene wolken en je ziet het uiteinde van het Gordijnkoord op de grond liggen. Selecteer de Bontjas in je "Items" en klik dan op het uiteinde van het Gordijnkoord om de Bontjas in de opening van de groene wolken op de vloer te leggen.

WACHT......ga nog niet naar Dracula.....Combineer nu eerst in "Items" de Kruisboogpijl met de Kruisboog en je hebt dan een Kruisboog Gereed Tot Vuren. Selecteer de Kruisboog en sluit het inventory scherm. De Kruisboog staat dan rechtsboven in je scherm, gereed voor gebruik.....OK,,,,Nu kun je Dracula gaan vernietigen en Mina redden. Klik met de voetjes in de opening van de groene wolken en......kijk naar de

EINDFILM

Van Helsing sluit over de bontjas naar voren en.......dood Dracula met de pijl uit de kruisboog. Dracula gaat op in vlammen.

Van Helsing wekt Mina weer tot leven en tot onze vreugde schijnt Mina nog geen vampier te zijn.

Het lijkt allemaal "Eind goed al goed", maar dan......We belanden terug bij Hertogin Orlowski. De Hertogin heeft een bezoeker.

De bezoeker blijkt Graaf DRACULA te zijn en....aan de hoektanden van de Graaf te zien is Vampier Dracula bij lange na niet dood......

NB: Ga je door de groene wolken vooruit naar Mina en Dracula zonder dat je Geladen Kruisboog hebt geselecteerd, dan zie je niet het filmpje waarin Van Helsing Dracula "dood" met de kruisboog, maar dan zie je alleen Hertogin Orlowski die bezoek krijgt van Dracula.

EINDE:

Walkthrough door: Louis Koot