Dreamfall: The Longest Journey

2006: Walkthrough door: Louis Koot

Eerst even iets over de besturing van de game en deze walkthrough

In het Optiescherm kun je de instellingen voor o.a de besturing regelen en instellen. In principe bestuur je de game met een combinatie van je toetsenbord en je muis. Het is echter mogelijk om de game toch zoveel mogelijk met je muis te besturen. In het optiescherm vindt je 3 schermen waar je de instellingen voor de besturing en de camera kunt veranderen. Dat zijn de schermen: "Game", "Keyboard" en "Mouse". Ik ga er hierbij van uit dat je geen Gamepad/Gamecontroler gebruikt. Gebruik je die wel dan kun je terecht op het tabblad "Pad". 

Ik wil je aanraden om niets te veranderen op het "Keyboard" tabblad. Laat alles daar zoals het staat ingesteld. Maar schrijf de instellingen wel even over op een blaadje en hou dit blaadje dan altijd bij de hand.Op het tabblad "Game" kun je de ondertitels aan en uit schakelen. Het is ook handig als je de Tutorial   inschakelt.  Je krijgt dan in het spel steeds een hulpschermpje te zien waarin je uitleg krijgt over de besturing als je iets voor de 1e keer gaat doen in de game. De overige 4 opties zijn instellingen voor de camera in de game, dus hoe je in de game kijkt. Ik raad je aan om deze instellingen te zetten op de wijze als je hieronder in de afbeelding kunt zien.

Op het Tabblad "Mouse" kun je instellen wat je met de muis kunt doen. Je kunt je muis instellen op "Movement" of op "Camera" 
De overige opties zijn voor de gevoeligheid van je muis. Zet deze opties op zo laag mogelijk.

Als je de muis instelt op "Movement" dan beweeg je het karakter waar je mee speelt met je muis voort. Dit is echter best ingewikkeld. Je draait dan het karakter rond door je muis rond te draaien en je beweegt dan je karakter voort door met je muis te schuiven. Nogmaals....dit valt niet mee.Ik heb de muis ingesteld op "Camera". 

Als je de muis instelt op "Camera"  dan beweeg je de camera kijkhoek door met je muis te draaien. Je speelkarakter beweegt dan niet. Je beweegt dan je karakter met je pijltjestoetsen, en dat is een stuk handiger dan via de muis of via de w, s, d, a toetsen. Tevens gebruik je dan de linkermuisknop en de rechtermuisknop om dingen te bekijken, om dingen op te pakken en om gesprekken te voeren. Ook kun je dan je linkermuisknop en je rechtermuisknop gebruiken in de gevechten die je zo nu en dan moet gaan doen.Mijn walkthrough is er dan ook op gebaseerd dat je de muis op "Camera" zet en dat je met je pijltjestoetsen door het spel voort beweegt. Je veranderd dan de camerahoek door met je muis te draaien. 

Overigens zullen ZoŽ, April en Kian standaard rennen. Wil je dat ze langzaam gaan lopen dan zul je altijd je SHIFT toets ingedrukt moeten houdenWel....voor de rest is het een kwestie van gewenning.Ok....tot zover de uitleg over de besturing. In de walkthrough zal ik meer uitleg geven op de momenten dat je voor het eerst iets nieuws moet gaan doen, zoals oppakken, bekijken, je inventory openen, of vechten. Goed....laten we dan nu maar gaan beginnen. Dus kies voor "New Game". Het spel begint dan met de:

Proloog:  TAINTED

Klooster: Brian Westhouse:

Je bent nu Brian Westhouse. Als je ooit The Longest Journey (1) hebt gespeelt dan herinner je Brian Westhouse nog wel. Brian zit in zijn cel in een klooster te schrijven aan zijn memoires. Westhouse is op een "reis" en hij bevindt zich nu op een "kruispunt van 2 paden waar hij uit moet kiezen". Maar voor Westhouse is er eigenlijk geen keuze...er is geen weg terug...hij moet verder gaan op zijn reis. De hoofdmonnik van het klooster komt dan Brian's cel binnen en zegt dat "de reis" kan aanvangen". Of je de monnik maar wilt volgen naar de meditatieruimte van het klooster. 

Er is echter geen haast. De monnik zal geduldig in de gang op Brian gaan staan wachten. Dus neem even de tijd om alvast een beetje te wennen aan de besturing van de game. Als je Brian beweegt dan zal hij vanzelf kijken naar een object dat het bekijken waard is. Er verschijnt dan een "Oog" rechtsonder in je scherm. Als dat "Oog" verschijnt dan klik je met je Linkermuisknop en Brian vertelt je dan iets over het object. Je kunt echter ook de "Focus Field" inschakelen. Dat doe je door met je Rechtermuisknop te klikken. Buiten het "Oog" rechtsonder, verschijnt er dan ook een "Oog" bovenin je scherm en zie je een BLAUWE STRAAL. Deze Blauwe Straal is dan het zgn "FOCUS FIELD".

Als je het "Focus Field" inschakelt, via je Rechtermuisknop, dan kun je Brian ( en straks ook ZoŽ, April en Kian) alleen nog maar ronddraaien. De Blauwe Straal draait dan mee en via je linkermuisknop bekijkt Brian dan alles wat interessant is om bekeken te worden. Je moet dan wel steeds klikken met je Linkermuisknop. Ik denk dat deze Focus mogelijkheid een handige optie kan zijn in grotere ruimtes en als je voor luistervink moet spelen of moet gaan sluipen.

Ok...als je uitgeoefend bent met Kijken en de Focus Field mogelijkheden, loop dan naar de uitgang van de cel en ga de gang dan op. Draai links en je ziet de Monnik staan. Loop naar de Monnik en volg hem dan naar de Meditatieruimte. Aan de muur in de gang hangen zgn Mani Wheels met de Om Mani Padme Hum mantra's.

Volg de Monnik verder naar de Meditatieruimte. De Meditatieruimte is een grote ronde zaal met in het midden een klein rondplatform, de Dais geheten. De monnik gaat geknield zitten mediteren op het grote ronde platform. Je kunt niet veel doen nu, je moet nu even wachten tot de monnik klaar is met zijn meditatie. Je zou eventjes rondom door deze zaal kunnen gaan lopen. Aan de andere kant van de zaal staan 2 monniken met elkaar te fluisteren, achter een pilaar.  Loop even linksom door de zaal, tot bij de kaarsen. Je ziet dan 2 monniken die, bij de pilaar, met elkaar staan te fluisteren. Blijf staan en schakel Focus in via je Rechtermuisknop. Richt dan de blauwe straal op die 2 Monniken. Rechtsonder in je scherm verschijnt nu een Oortje. Klik met je Linkermuisknop en je luistert het gesprek tussen die 2 Monniken nu af.

De 2 Monniken vragen zich af of "Hij wel de Ware is" en of de "Undreaming niet geopend zal worden als we Hem sturen". De hoofdmonnik zal vanzelf zijn meditatie beŽindigen en nodigt Brian dan uit om de Dais op te lopen. Loop dan dus het grote ronde platform op tot op het kleinere ronde platform en............ het gaat dan een tijdje helemaal vanzelf......

......Brian wordt weg geteleporteert en beland in een ijskoude wereld. Je ziet een vreemde man die een "vuurtje" staat te stoken en Brian loopt vanzelf naar hem toe. De man is bepaald niet blij om Brian hier te zien. Hij zegt dat Brian "iets in gang heeft gezet" en sommeert Brian om terug te gaan naar waar hij vandaan kwam. Brian weet echter niet hoe hij dat moet doen. De man heeft het over de "Undreaming" en.......In de hemel verschijnt een "scheur" en de scheur groeit uit tot een "Bloem" met tentakels. 

De tentakels grijpen Brian en sleuren hem naar..Tja....naar waar eigenlijk? We belanden dan nu in een ziekenhuiskamer. 

ZoŽ Castillo, onze heldin van dit avontuur, ligt in een diepe coma en haar vader, GabriŽl, zit vol wanhoop op de stoel. Luister naar de gedachten van ZoŽ. Beginnen we met het Einde of is het Einde het Begin. In ieder geval gaan we terug in de tijd en wel 2 weken eerder. We belanden in:

Hoofdstuk 1: One:Casablanca: ZoŽ Casillo

Bij ZoŽ thuis:

ZoŽ Castillo, onze heldin van krap 19 jaar, ligt op haar bed in haar kamer terwijl ze kijkt naar het nieuws op haar Vidscherm dat is geÔntegreerd in het raam. Het nieuws gaat over de Static dat verantwoordelijk wordt gehouden voor diverse ongelukken die in de stad schijnen te zijn gebeurt. Deze Static schijnt rare dingen te doen met computers. Opeens verandert het beeld op het Vidscherm en ZoŽ ziet een zwart/wit visioen van een klein meisje op het scherm terwijl een stem roept: "ZoŽ.....Vindt haar....Red haar...". 

ZoŽ wijdt dit aan een storing. Wonkers, ZoŽ elektronische Gorilla hulpje, springt dan op het bed en informeert ZoŽ dat ze er een bericht binnenkomt op haar Mobiele Telefoon. Zonder al te veel zin staat ZoŽ nu dan maar op en staat ze voor haar bed. Wel nog steeds in haar ondergoed.

Aan de andere kant van het bed ligt ZoŽ's mobieltje op de stoel en staat ook haar kledingkast. Wonkers zit rechts in de hoek. Er is niet echt veel haast maar je zou er toch goed aan doen om eerst even ZoŽ's mobieltje te gaan pakken om het sms-je even te lezen. Daarna is het wellicht ook geen slecht idee om onze jonge dame even van wat kleding te voorzien.  Loop dus om het bed heen naar de andere kant en ga recht voor de stoel staan. Zorg dat ZoŽ naar de stoel kijkt zodat de stoel is geselecteerd. Rechtsonder in je scherm verschijnt dan het Handje. Klik met je linkermuisknop en....er verschijnt nu een doorzichtige cirkel in je scherm met daarin een Oog en een Grijphandje.

Door op het Oog te klikken vertelt ZoŽ naar welk object ze kijkt. Door op het Grijphandje te klikken grijpt ZoŽ dan het object. Klik dus nu op het Grijphandje en ZoŽ pakt haar mobieletelefoon uit de stoel. Ze leest het bericht.....ZoŽ moet naar de sportschool om haar vechttraining te gaan doen. 

Uitleg over het gebruik van je Mobieltje en je Inventory:

Je kunt alle berichten die ZoŽ via haar mobieltje ontvangt en ook haar op en aanmerking en alle gesprekken die je in de game doet, terug lezen in het Documentenscherm van de Mobiele Telefoon. Je roept dit scherm op via de M-toets van je toetsenbord. Linksboven in dit schermpje kun je 3 Tabbladen openen. In het linker tabblad houd ZoŽ haar dagboek bij. Via het middelste tabblad kun je de gesprekken nog eens nalezen en in het rechter tabblad kun je de berichten die ZoŽ via haar mobieltje binnen krijgt terug lezen. Je moet dan wel op de FROM aanduiding klikken. Je sluit dit scherm via het kruisje rechtsboven of via de M-toets.

ZoŽ bergt al haar spullen op in een Inventory, zo ook haar mobieltje. Je opent de inventory via de TAB-toets van je toetsenbord of via je muiswieltje. Klik met je muiswiel om de inventory te openen. Vervolgens scrol je door de inventory door met je muiswiel omhoog of omlaag te draaien. Maar dit kun je ook doen met je Pijltjestoetsen.

Om een item uit je inventory te halen, of met een ander item te combineren, moet je het item in het midden van je inventory hebben staan. Het item is dan geselecteerd. Klik dan met je linkermuisknop. Het geselecteerde item komt dan apart te staan en links ervan verschijnt een loepje en recht een steeksleuteltje. Ik leg later wel de werking van de inventory nader uit op het moment dat je er een item uit moet halen of moet combineren met een ander item. Na enige seconden van inactiviteit sluit de inventory vanzelf weer.

Ga nu recht voor de klerenkast van ZoŽ staan. Zorg er voor dat rechtsonder dan weer het Handje verschijnt en klik dan weer met je Linkermuisknop. In de cirkel klik je dan op het grijphandje en ZoŽ opent de rechterkastdeur. Zorg er nu voor dat je ZoŽ recht op de rug ziet. Je kijkt dan ook in de geopende kast en rechtsonder verschijnt het Handje weer.

Klik weer met je Linkermuisknop en dan op het Oog in de cirkel en je kijkt in de kast. In de kast hangt een set schone kleren en staat ZoŽ's rugzak. Klik weer met je Linkermuisknop en nu op het Grijphandje en....je scherm wordt nu heel zwart terwijl ZoŽ zich discreet gaat aankleden. Zorg er nu voor dat ZoŽ naar de geopende kastdeur kijkt en je het Handje weer rechtsonder hebt. Klik dan weer met je Linkermuisknop en dan op het Grijphandje om de kastdeur te sluiten. Loop nu naar Wonkers, de roze gorilla, die in de hoek zit. Zorg dat ZoŽ naar Wonkers kijkt en klik met je Linkermuisknop. In de cirkel verschijnt nu het Oog en een Mondje. Klik op het Mondje om met Wonkers te gaan praten. Wonkers vraagt of ZoŽ zin in een spelletje heeft, maar dat heeft ze niet.

In je scherm verschijnen nu de verschillende onderwerpen waarover je met Wonkers kunt gaan praten. Probeer ze even allemaal uit. Je ervaart o.a dat ZoŽ vanavond een feestje heeft geplant bij haar thuis. Door tijdens gesprekken te klikken met je Rechtermuisknop klik je de vragen en antwoorden snel weg. Dit is echter niet aan te raden omdat je dan waardevolle informatie zult missen. Als je alle gespreksonderwerpen hebt gehad dan klik je op Exit.

Zelf Saven in de game:

Ok....je hebt nu, in kort bestek, geleerd hoe je moet voortbewegen, hoe je dingen kunt bekijken en pakken, hoe je de mobiele telefoon oproept en hoe je gesprekken moet voeren. Zodra er iets nieuws te leren valt zal ik dat weer uitgebreid aan je uitleggen. Laten we nu eerst even leren hoe je kunt SAVEN. De game saved vanzelf als je een zogenaamd Checkpoint hebt bereikt. Het vervelende hiervan is dat alleen het laatste Checkpoint wordt bewaard. Telkens wordt dan het vorige Checkpoint door het nieuwe Checkpoint overschreven. Gelukkig kun je zelf ook Saven in de game en wel op elk moment dat jij dat wilt. Om te saven, zonder af te sluiten, druk je op je ESCAPE-toets. Er verschijnt dan een schermpje in beeld.

Klik in dit schermpje op Save Game en in het volgende scherm klik je dan in het lege Save Slot om je game te saven. Via Load Game zet je dan een eigen Save Game moment terug in de game. Nadat je gesaved hebt keer je vanzelf terug in het spel. Ook als je de game gaat afsluiten wordt je gevraagd of je niet eerst wilt saven.

Nu ZoŽ naar behoren is aangekleed kan ze haar kamer verlaten, maar je kunt ook eerst nog even hier verder rondkijken. Je kunt de badkamer in gaan en het balkon op gaan. Er is niets te doen in de badkamer of op het balkon, dus waarom zou je je deze moeite niet besparen. Verlaat ZoŽ's kamer dus, via de deuropening bij de klerenkast en in het halletje draai je naar de trap. 

Rechtsonder verschijnt het trapicoontje, dus klik met je Linkermuisknop en ZoŽ daalt de trap af naar beneden en we ontmoeten ZoŽ's vader, Gabriel, in de keuken. ZoŽ gaat met haar vader praten. Het eerste stuk van het gesprek tussen ZoŽ en haar vader gaat vanzelf. Je ervaart  dat Gabriel vandaag voor zijn werk op reis moet naar Bombay, en dat ZoŽ dus straks het huis voor zich alleen heeft. Je krijgt dan 2 gespreksonderwerpen, Bombay en Party, waarover je verder met paps kunt praten. Je zou in ieder geval het Party onderwerp moeten gebruiken om paps toestemming te vragen voor de party die ZoŽ heden avond wil organiseren voor haar vrienden. Het is absoluut niet noodzakelijk om de Bombay optie te volgen, maar dit soort gesprekken geven je wel meer inzicht in het achterliggende verhaal en het soort leven dat ZoŽ leeft. Dus volg alle gespreksopties en als het gesprek dan uiteindelijk is afgelopen dan neemt ZoŽ vanzelf afscheid van haar vader.

Op naar de Sportschool:

Je kunt dan nog even hier beneden rondkijken maar ZoŽ zal niets pakken en nergens naar binnen gaan. En omdat ze toch al aan de late kant is, is het eigenlijk maar beter om op weg te gaan naar de sportschool. Draai dus om en loop de zitkamer in. Links is dan, rechts van de grote ijskast, de voordeur van het appartement. Loop naar de voordeur en open de voordeur. ZoŽ neemt afscheid van haar vader en staat dan buiten op de patio. Ga door de poort en draai dan rechts en loop naar de volgende poort en stap ook door deze poort.

Filmpje: Je ziet een vogelvlucht overzicht van Casablanca. Casablanca is een grote stad, gebouwd op heuvels en de straten zijn smal en lopen via trappen omhoog en omlaag.

Volg de straat vooruit tot ZoŽ bovenaan de trappen staat en naar beneden kijkt. Onderaan de straat staat een vrouw in het portiek van haar winkel. Daal dus helemaal omlaag en als ZoŽ de middelste trap heeft bereikt komt een meisje in een blauw truitje op ZoŽ toe gelopen. Blijf nu in het midden staan. Het meisje blijft vlak voor ZoŽ stilstaan en je handje verschijnt. Praat met dit meisje.  Dit is Carlita, ťťn van ZoŽ's vriendinnen.

NB: mocht het je niet lukken om nu met Carlita te praten dan is dat niet zo erg.

ZoŽ en Carlita praten even over de party die ZoŽ vanavond geeft. Na dit gesprek loop je verder omlaag en de vrouw in het portiek begroet ZoŽ.  

Dit is Olivia De Marco, de eigenaresse van de "Alien Cat" winkel.

Olivia is een belangrijke bron van hulp en informatie voor ZoŽ, dus het is altijd raadzaam om met haar te praten. Praat nu even met Olivia. Olivia zegt dat ze iets heeft dat ze graag aan ZoŽ wil laten zien. Ze vraagt of ZoŽ nu even tijd hiervoor heeft. Aangezien ZoŽ echter al aan de late kant is voor haar sportles zeg je dus nu dat je geen tijd hebt. Dus zeg maar dat je "Busy" bent en ZoŽ zegt dat ze Olivia na haar sportles wel zal komen opzoeken en Olivia verdwijnt haar winkel in. Draai rechts en volg de straat verder en er volgt een Loading. Na de loading loop je door naar het Centrale Plein en....ZoŽ ontmoet nu Aaralyn. 

Aaralyn is al joggend ook onderweg naar de sportschool en ze herinnert ZoŽ er nog even aan dat ze niet te laat moet komen. Aaralyn steekt dan al joggend het plein over en verdwijnt dan de straat in, aan de rechterkant van het plein.  De etenszaak met het rode zonnescherm is de Sushi-Ya Shoarmazaak. Links en rechts van de Sushi-Ya is een straat.  Loop door naar de fontein en draai je dan om. Je ziet nu de Moca Loca snackbar

De Moca Loca snackbar is een geliefde ontmoetingsplaats voor de plaatselijke jongelui van Casablanca.  Draai je weer om naar de fontein en volg Aaralyn dan de straat rechts van de Sushi-Ya in en ga dan naar de diepe poort achterin deze straat. Loop door de diepe poort. Loading. Na de loading zijn we weer op een pleintje. 2 jongens zitten hier buiten en verder op zie je een zitje van banken. Loop naar die banken en kijk dan naar links. Je bent bij een taxistandplaats en uit de gele taxi stapt een vent.

Onthoud deze taxistandplaats. Draai weer rechts en klim nu de trap op en boven loop je door naar de dubbele glazen deur van de Sportschool.  

Open de deuren. We belanden in de:

Sportschool:Vechtles:

Ok...ZoŽ heeft zich snel omgekleed in haar sportout-fit en is naar de sportzaal gegaan. Bij het raam staat haar trainster, Jama Mbaye, al vol ongeduld op haar te wachten. Loop door de zaal naar Jama. Jama begroet ZoŽ nogal pissig, maar dat is gezien ZoŽ's houding van de laatste tijd ook niet zo vreemd. Je moet Jama nu op ťťn van de 2 mogelijke manieren een antwoord geven, "Apologetic" of "Confrontational". Het maakt echt geen zak uit welke mogelijkheid je kiest. Er volgt dan nog even een kort gesprekje tussen Jama en ZoŽ en dan beland je in de vechttraining:

Je gaat dus het Kickboksen eventjes oefenen met Jama. Je kunt dit doen via de toetsen van je toetsenbord of met de knoppen van je muis. Wil je vechten met je toetsenbord dan gebruik je hiervoor de toetsen die je daarvoor hebt ingesteld. Standaard zijn dat de I en de K toets en de Spatiebalk om Jama's aanvallen te blokkeren. Wil je vechten met je muis dan doe je met de Linkermuisknop een lichte aanval en met de Rechtermuisknop een zware aanvallen waarbij dan ook je voeten worden gebruikt. 

Je blokkeert Jama's aanvallen echter alleen met de Spatiebalk. Als je deTutorial   hebt ingeschakeld dan krijg je aanwijzingen te zien in je scherm.Je moet zelf maar uitvinden wat jij het makkelijkst vindt. Maak je niet al te druk want dit vechten stelt echt niet zo heel erg veel voor en bedenk dat het nu nog maar oefenen is. Je moet wel blijven bewegen, dus steeds op Jama toe lopen om haar te raken met je vuisten of je voeten en je moet zorgen dat je zelf niet al te veel klappen oploopt. Je wint als Jama's metertje eerder helemaal rood is dan ZoŽ's metertje, maar het is absoluut niet belangrijk dat je wint. Na de 1e ronde vraagt Jama of je nog een rondje wilt. Zeg Ja of Nee al naar gelang wat jij wilt. Maar Oefening Baart Kunst, dus zou ik nog maar een paar rondjes met Jama gaan oefenen tot je dit gedoe een beetje goed onder de knie hebt....Heb je er dan echt genoeg van dan zeg je een keer Nee en is dit vechten afgelopen.

Omdat je tijdens het vechten zo'n beetje door de hele zaal beweegt weet ik niet waar je staat als je besluit om te stoppen met vechten. Zoek echter de trap op en loop er naar toe. Aan de muur, bij de trap, hangt een Vidscherm en als ZoŽ bij de trap is aanbeland ziet ze op het Vidscherm haar 2e Visioen. We zien het kleine meisje weer en ze roept...."ZoŽ....Vindt April....Red April..."

Ok...draai naar de trap zodat je het trapicoontje rechtsonder krijgt. Klik dan met je linkermuisknop en ZoŽ daalt de trap af en staat, na de Loading, weer buiten. ZoŽ krijgt nu een telefoontje van Olivia die ZoŽ er aan herinnert dat ze Olivia zou komen opzoeken na de sportles. Laten we dus nu maar terug gaan naar de "Alien Cat" winkel van Olivia. Dus vanaf de sportschool terug naar het Centrale Plein, steek het plein over en  duik de straat, rechts naast de Moca Loca snackbar  in en volg de straat naar het winkeltje van Olivia De Marco:

Olivia De Marco:

Ga rechts voor het kralengordijn staan waarmee de ingang van het winkeltje is afgesloten en ga door het kralengordijn naar binnen. 
 Zo onderhand moet je nu wel weten hoe je ergens naar binnen moet gaan. ZoŽ staat dan boven in het winkeltje.

Daal de trap af naar de vloer van de winkel. Achterin de winkel zie je een groene glasdeur. Je kunt eerst even hier rondkijken. Het beste kun je dan in het midden gaan staan en dan je Focus Shield inschakelen om alle dingen hier in de winkel te bekijken. Als je alles hebt bekeken dan loop je door naar de groene glasdeur en....ZoŽ ziet weer het kleine meisje visioen op het Vidscherm dat boven de groene glasdeur hangt. Het meisje roept deze keer "ZoŽ...Vindt April Ryan...Red haar...".  Olivia komt via de groene deur uit haar kantoortje. 

Er volgt nu een gesprek tussen ZoŽ en Olivia en dit gaat gesprek gaat eigenlijk vanzelf en gaat over ZoŽ's leven en gemoedstoestand van de laatste paar weken. Je leert ook iets over Reza, ZoŽ's vriend die ze echter de bons heeft gegeven omdat ZoŽ nog niet toe is aan een serieuze relatie. Op een gegeven moment vraagt ZoŽ wat Olivia haar nu eigenlijk wilde laten zien. Olivia vertelt dat ze de hand heeft weten te leggen op een stukje, illegale, software voor de mobiele telefoon. Als ze die software in ZoŽ's mobieltje zou installeren dan is ZoŽ's mobieltje niet meer te traceren door het "Eye in the Sky", het "Alziend oog" van "The Syndicate". ZoŽ heeft hier wel oren na en Olivia wil dan het stukje software in ZoŽ's mobieltje gaan installeren maar ze wordt opgebeld door ťťn van haar leveranciers. Olivia heeft dus nu geen tijd meer en de afspraak wordt gemaakt dat ZoŽ later zal terug komen.

Draai je dus om en ga terug de trap op en door het kralengordijn terug naar buiten. Weer buiten op straat krijgt ZoŽ een telefoontje van Reza. Reza wil ZoŽ ontmoeten bij de Moca Loco snackbar op het Centrale Plein. Ga dus nu terug naar het Centrale Plein en op het plein loop je weer door tot bij de fontein. Draai je dan om zodat je naar de Moca Loca snackbar kijkt. Reza zit op het bankje, links in de hoek.

Reza:

Loop naar Reza. Reza is bezig een telefoongesprek te voeren maar breekt dit af als hij ZoŽ voor zich ziet verschijnen. Er volgt nu een gesprek tussen ZoŽ en Reza waarin je op diverse monenten een keuze moet maken uit meerdere antwoordopties. Het maakt echter geen bal uit welke antwoordopties je kiest.

ZoŽ vertelt Reza over de Party die ze vanavond van plan is te organiseren. Je kunt Reza hiervoor uitnodigen of je doet dat niet. Reza blijkt een soort reporter te zijn en te werken voor een organisatie die onder leiding staat van The Hand. Reza doet onderzoek naar The Syndicate en momenteel is ie bezig met een onderzoek dat nogal gevaarlijk kan blijken te zijn. Hij wil echter geen verdere details hierover vertellen. De reden dat hij ZoŽ heeft gevraagd om hem hier even te ontmoeten is dat hij een pakketje moet gaan ophalen in het Sehadri Building, maar Reza heeft daar eigenlijk nu geen tijd voor. Hij vraagt of ZoŽ dat pakketje niet even voor hem wil gaan ophalen. ZoŽ moet dan naar het Sehadri gebouw gaan. In dat gebouw is de Jiva company gehuisvest. De Jiva company is ťťn of andere biotechnisch onderzoekslaboratorium en staat onder leiding van ene Helena Chang. Helena Chang heeft het pakketje dat ze aan Reza zou afgeven. Reza zal die Helena opbellen om haar te vertellen dat ze het pakketje aan ZoŽ moet afgeven. ZoŽ wil dit wel doen, ongeacht de keuze die jij maakt in dit gesprek. Aan het einde zegt Reza dan nog dat ie zal proberen om toch nog even op ZoŽ's party te komen.

Ok...als Reza verdwenen is dan ga je weer de straat, rechts naast de Sushi-Ya in en volg je deze straat weer naar en door de diepe poort.Je bent dan terug op het pleintje voor de sportschool. Loop weer door naar de bankjes en ga dan naar links, naar de Taxistandplaats. Er zal een gele taxi staan.

Staat er geen taxi dan gebruik je het pilaartje om een taxi te laten komen. Stap in de taxi en......de taxi levert ZoŽ vanzelf af in de ondergrondse garage van het:

Seshadri Gebouw: Jiva Company:

ZoŽ stapt vanzelf uit en ze staat dan in de glazen tunnel. Loop door naar de glazen lift. De lift is er niet dus gebruik de groene liftknopjes om de lift omlaag te halen. Vanzelf stapt ZoŽ in de lift en gaat er mee omhoog en ze stapt dan uit de lift op de etage van het Jiva laboratorium. Je game wordt nu gesaved.

ZoŽ is in de receptieruimte van het Jiva laborotorium. Achter de receptiebalie is een vrouw bezig aan de computer. Links van de receptie balie is een bruine deur en rechts een dubbele glazen deur. Achter de receptiebalie hangt een groot Vidscherm. Loop door naar de balie en....de vrouw vraagt wie ZoŽ is en wat ze komt doen.Je krijgt tijdens dit gesprek voor de eerste keer te maken met het gegeven dat een keuze die jij maakt bepaald hoe ZoŽ zich uit een bepaalde situatie moet redden. De keuze die jij maakt bepaald dan of ZoŽ moet gaan vechten of dat ze een slimmigheidje bedenkt om zich van deze "receptioniste" te ontdoen.

ZoŽ stelt zich zelf voor en zegt dat ze een pakketje komt ophalen bij Helena Chang. De vrouw zegt dat Helena Chang er niet is en dat de Jiva company vandaag gesloten is. Of ZoŽ morgen maar wil terug komen. Reageer met de "Appointment" optie. ZoŽ vraagt of ze niet op Helena Chang mag wachten en de "receptioniste" wordt nu openlijk vijandig. Opeens floept het Vidscherm aan en op het Vidscherm zien we een vrouw in een witte jas. De vrouw schijnt vast te zitten in een lift en ze probeert wanhopig de lift te openen.

Nu krijg je de keuze uit 3 opties: "Screen", "Distract" en "Get Out". Wel...."Get Out"  zal sowieso de verkeerde keuze zijn, dus je moet nu kiezen tussen "Screen" en "Distract". Je keuze bepaald nu of je moet gaan vechten met de "receptioniste" of dat ZoŽ een slimme truc gebruikt om de "receptioniste" uit te schakelen. Ik zal beide mogelijkheden voor je behandelen. Je kunt dan zelf kiezen welke manier je wilt proberen, of je probeert beide uit.

A: de slimme manier:

Reageer met de "Distract" optie. Heel slim begint ZoŽ een lulverhaal over het blonde haar van de "receptioniste". Hierdoor raakt de "receptioniste" in verwarring. ZoŽ maakt gebruik van haar verwarring door nu te vragen of de "receptioniste" misschien wil gaan kijken of het Helena Chang het pakketje wellicht heeft achter gelaten bij de balie. Dat wil de "receptioniste" dus niet doen en weer krijg je 2 opties. Kies nu de "Plead" optie. ZoŽ zeurt door en vraagt nu of de "receptioniste"wil kijken in het zijkamertje of daar wellicht het pakketje ligt. De "receptioniste" heeft nu echt genoeg van ZoŽ's gezeur en loopt nu naar de deur van het zijkamertje, opent de deur en gaat het kamertje in.

SNEL....zodra je nu weer de controle over ZoŽ hebt loop je ook naar links, dus naar de bruine deur die nu dus open staat.

Zorg dat ZoŽ voor de deurknopjes staat zodat die zijn geselecteerd en je Handje rechtsonder verschijnt.

Klik nu met je Linkermuisknop en dan op je Grijphandje in de cirkel en....De deur gaat dicht en de "receptioniste" zit nu opgesloten in het zijkamertje.

B: Vechten:

Kies de "Screen" optie. De "receptioniste" gilt dan, via de intercom, naar ene Kano dat er "Troubles" zijn en......ze spring over de balie op ZoŽ af en begint er gelijk op los te rammen.  

Wel....verdedig je op de manier zoals je dat eerder in de sportschool hebt geoefend.

Deze dame is niet echt erg snugger en bedreven in de edele bokssport, dus zo heel erg moeilijk is het niet om haar bewusteloos te slaan. Mocht ZoŽ echter toch het gevecht verliezen dan is het wel "GAME OVER". Maar dan verschijnt er een schermpje waarin je kunt kiezen om de laatst gemaakte auto save weer te laden zodat je dit hele stuk opnieuw kunt doen.

Kies in dit scherm dan de "Reload" optie en je begint dan opnieuw vanaf het moment dat ZoŽ uit de lift is gestapt. Je moet dan voor af aan met de "receptioniste" gaan praten tot dat je weer de "Screen" en "Distract" optie krijgt. Oke....Of je nu de "receptioniste" uitschakelt via methode A of methode B, nadat je haar hebt uitgeschakeld ga je achter de balie staan en zorg je dat ZoŽ naar het computerscherm kijkt dat op de balie staat. Zorg dus dat het computerscherm is geselecteerd en gebruik het dan via je Grijphandje.

ZoŽ gebruikt het toetsenbord en hierdoor gaan de dubbele glazen deuren open. Loop dus door de nu geopende glazen deuren en linksaf de gang in. Ga links de hoek om en.....

Filmpje:  Je ziet de lift. Een vent in het Zwart is bezig bij de lift. Is dit die Kano? Een vrouw zit in de lift opgesloten en de vent doet iets waardoor er gas de lift in stroomt.

Dan rent de vent op ZoŽ af en duwt haar weg en smeert hem dan verder de hoek om. ZoŽ heeft even een momentje nodig om weer op adem te komen. Ga naar de lift en ga recht voor de lift staan. Zorg dat de liftdeuren zijn geselecteerd en dat je dan rechtsonder het Handje ziet. Klik Linkermuisknop en dan op het Deuricoon in de cirkel. ZoŽ probeert de liftdeuren te openen maar dat gaat niet. Ze zitten hermetisch gesloten door luchtdruk. De vrouw in de lift wijst dan omhoog naar het dak van de lift. Ze probeert ZoŽ duidelijk te maken dat ze bovenop de lift moet klimmen.

Helena Chang:

Links naast de lift staat een lage kast. Ga recht voor de kast staan. Rechtsonder verschijnt nu het Klimicoon. Klik met je Linkermuisknop en ZoŽ klim op de kast. Bovenop de kast  zorg je dat ZoŽ naar de bovenkant van de lift kijkt zodat je weer het Klimicoon krijgt. Klim dus bovenop de lift.

ZoŽ zit dan gehurkt bovenop de lift. Links van ZoŽ zie je de liftmotoren en tussen deze motoren zit een klep. 

Kruip iets vooruit tot ZoŽ midden op de lift zit. Ze kijkt dan vanzelf naar het klepje en je Handje verschijnt weer rechtsonder

Open de klep. Onder de klep zit een Hendel. Gebruik de Hendel via je Grijphandje in de cirkel. ZoŽ draait de Hendel naar links en je hoort de luchtdruk uit de liftdeuren verdwijnwen. Kruip terug naar de linkerkant van de lift en spring terug omlaag naar de kast en dan naar de vloer. Ga weer voor de liftdeuren staan en via het grijphandje open je nu wel de liftdeuren.

De vrouw rent de lift uit en zegt dat er niet veel tijd meer is en rent naar de receptieruimte. Volg de vrouw dus terug naar de receptieruimte. De buitenlift is echter geblokkeerd maar de vrouw schakelt de blokkering uit via de computer op de balie. Wacht tot je ziet dat de knopjes van de lift weer groen zijn en gebruik de liftknopjes dan. De lift gaat open, dus stap in de lift. De vrouw volgt en we belanden weer beneden in de garage.

Er volgt nu een gesprek tussen ZoŽ en de vrouw die Helena Chang blijkt te zijn.ZoŽ stelt zich voor en we krijgen de stellige indruk dat de naam Castillo Helena bekent voorkomt. Helena geeft nu het pakketje aan ZoŽ die ze naar Reza moet brengen. Je krijgt weer 2 opties. Het heeft geen zin om de "Information" optie te gebruiken. Helena wil toch verder niets vertellen. Dus gebruik de "Castillo" optie en Helena zegt dat ze, in een grijs verleden, iemand heeft gekend die ook Castillo heette. Helena verdwijnt dan nu in een taxi.   Loop naar het Taxipilaartje en gebruik het om een taxi te roepen. Vanzelf stapt ZoŽ in de taxi en deze levert haar dan weer af op het pleintje voor de sportschool. Ok...op naar Reza's appartement nu.

Reza's flatje:

Ga terug naar het Centrale Plein en duik dan de straat links naast de Sushi-Ya in. Volg deze straat en via de trappen omhoog. 

Bovenaan de trappen loopt de straat dan, zowel naar rechts als naar links, dood bij een hek.

Ga links de trap op en dan naar de voordeur van het gebouw rechts. Selecteer de deur en bekijk de deur. ZoŽ vertelt je dar Reza in dit gebouw woont.

Open de deur en.....na de loading staat ZoŽ dan binnen in de hal van het gebouw. Aan de muur, rechts bij de trap, zitten 8 postkastjes. Bekijk de postkastjes.

ZoŽ vertelt je dat Reza op nummer 8 woont, en dat is op de bovenste etage. Ga dus via de trap naar boven en dan rechtsaf de gang in.

Filmpje: uit Reza's appartement komt een kat. De kat verdwijnt door het openstaande gang raam. 

Vreemd....Reza heeft helemaal geen kat. En waarom staat Reza's deur op een kier??

Loop door naar de achterste deur. Open de deur en ga dan Reza's appartement binnen.

Lange film: ZoŽ loopt Reza's woning binnen en........achter de bank ligt het lijk van een meisje op de vloer. 

ZoŽ bukt zich bij het lijk en dan ziet ze, op het Vidscherm weer een visioen van het kleine meisje "ZoŽ....Vindt April....Red April..." roept het meisje ZoŽ weer toe.

 Dan zien we op het Vidscherm dat een Swat Team van de Eye Commando's het appartementsgebouw binnen stormen. 
De Swats stormen vervolgens Reza's appartement binnen en ZoŽ wordt "Gezapt" en ze komt bij in een kale ondervragingsruimte.

Interrogations:

ZoŽ komt bij in een kille kale kamer. Een stem vraagt om haar naam. Gedurende de ondervraging kun je steeds kiezen uit 2 mogelijkheden. Het maakt echt niet uit welke mogelijkheid jij steeds kiest. Ik heb gekozen voor: "Cooperate", "Truth" en "Plead". Maar nogmaals....als jij de andere opties kiest dan zal de uitkomst van de interogation precies het zelfde zijn. ZoŽ wordt onschuldig verklaart aan de moord op het meisje in Reza's appartement, maar niet van de overige beschuldigingen. ZoŽ wordt vrijgelaten maar mag Casablanca niet verlaten. We belanden dan in:

Hoofdstuk 2: Lost: Casablanca: ZoŽ Castillo

Bij ZoŽ thuis:

ZoŽ is de schrik van haar arrestatie en interrogation nog niet echt te boven. Ze staat op het balkon van haar appartement en belt met Reza en haar vader. Beide nemen echter niet op.

Loop over het balkon naar de balkondeuren en ga ZoŽ's kamer binnen en loop naar rechts. 

Wonkers, ZoŽ's elektronische boodschappen gorilla, meld dat ie een bericht voor ZoŽ heeft. Het is een bericht van Reza.

Reza heeft Wonkers geprogrammeerd om dit bericht voor ZoŽ af te spelen als hij zich 24 uur niet heeft gemeld. Reza vertelt dat hij ondergedoken is maar dat hij naar alle waarschijnlijkheid ok is. Hij vraagt of ZoŽ naar zijn appartement kan gaan om daar zijn Notepad op te halen die hij ergens in zijn appartement heeft verstopt. Reza vertelt dat Lucia weet waar het Notepad verstopt is. In het Notepad staan alle gegevens over de zaak waaraan hij momenteel mee bezig is.

Na deze boodschap ga je, via de trap in de hal, naar beneden en via de voordeur naar buiten. Ga naar de "Alien Cat" winkel van Olivia:

Olivia:

Ga weer de winkel binnen en ZoŽ praat vanzelf met Olivia. Dit hele gesprek gaat vanzelf en je hoeft tijdens het gesprek geen keuze te maken.

ZoŽ vertelt over het dode meisje in Reza's appartement, over haar arrestatie en de ondervraging en over Reza's bericht. Ze vertelt dat ze het Notepad van Reza  moet zoeken in Reza's appartement. Olivia zegt dat de Eye waarschijnlijk Reza's appartement heeft verzegeld met een codeslot, maar Olivia heeft hier wel een oplossing voor. Olivia Updates ZoŽ's mobieltje nu met software om de deurzegels van de Eye te kunnen openen en ook met de Cloacking software zodat ZoŽ's mobieltje niet meer is te traceren door de Wire.

Na dit gesprek verlaat je de winkel en ga je, via het Centrale Plein en de straat links naast de Sushi-Ya, naar het Appartement van Reza:

Reza's Flatje:

Ga via de voordeur weer naar binnen, trap weer op en boven weer de rechter gang in. Loop weer naar de achterste deur, Reza's deur nr 8, en ga er vlak voor staan. 

Olivia had gelijk.....de Eye heeft inderdaad Reza's deur verzegeld met een Code Slot.

Open het Codeslot

Ga tegen de deur aan staan zodat het codeslot is geselecteerd.Open dan je Inventory via de TAB-toets of via een klik met je Muiswiel.Zorg dat ZoŽ's mobieltje in het midden staat en klik dan met je Linkermuisknop.Het schermpje met het mobieltje komt omhoog en er verschijnen 3 kleine icoontjes rondom het mobieltje.Klik op het tandwielicoontje en ZoŽ gebruikt nu haar mobieltje op het codeslot.

Je beland nu in het Codeslotscherm van je mobieltje.Olivia heeft uitgelegd wat je moet doen om het codeslot te openen.

Onderaan het scherm zie je 3 symbolen en in het scherm zie je een bende symbolen.

Wat je moet doen is om, in het scherm zie je een bende symbolen.De 3 symbolen, onderaan, zullen ťťn voor ťťn oplichten.Je moet dan in het schermpje op het zelfde symbool klikken dat onderaan is opgelicht.Helaas krijg je hier niet oneindig de tijd voor en de symbolen in het scherm veranderen ook steeds.Dus je moet wel een beetje snel wezen.

Dus als het linksonder symbool wit is geworden dan zoek je snel hetzelfde symbool op in het scherm en klik je daarop. De beide symbolen worden dan met elkaar verbonden door een lijntje.Het 2e symbool wordt dan wit, dus zoek het overeenkomstige symbool op en klik erop.Het 3e symbool wordt dan wit, dus je zoekt ook dit 3e symbool op en klikt er weer op.Als je alle 3 de symbolen met hun overeenkomstige symbool hebt verbonden, en dit binnen de gegeven tijd doet, dan gaat het Codeslot open.Lukt het je niet binnen de tijd dan probeer je het opnieuw.Als je het Codeslot open hebt gemaakt dan open je de deur en stap je Reza's appartement weer binnen.

Filmpje: De Eye hebben een verrassing in Reza's appartement achtergelaten, een Robot Spin, en Reza's gorilla Lucia is hier het slachtoffer van.

Sluip naar de veilige badkamer

Ok....je moet nu door de zitkamer gaan SLUIPEN om dan uiteindelijk veilig in de badkamer terecht te komen. Je moet dit volgens een bepaalde route gaan doen en je mag absoluut geen geluid maken. Geluid zal de Spin weer activeren en dan wordt ZoŽ gezapt en is het GAME OVER.  Her en der liggen  glasscherven op de vloer en als je over die glasscherven heen loopt dan maakt dat geluid waardoor de Spin zal worden geactiveerd.Dus kom niet op de glasscherven en zorg er ook voor dat je nergens tegen de meubels aan stoot.Je SLUIPT dus door je SLUIPTOETS (Ctrl-toets) altijd ingedrukt te houden terwijl je met je pijltjestoetsen ZoŽ door de kamer beweegt. Ook moet je dan steeds met je muis de camerapositie veranderen om goed zicht door de kamer te houden.

Je begint nog in het gangetje van Reza's woning. Sluip vooruit, de treden af en naar Lucia. Ga links van Lucia  (1) tussen de Spin en Lucia maar blijf zo dicht mogelijk aan de kant van Lucia op het kleed. Pas op voor de glasscherven die bij de Spin liggen. Sluip dan verder over het kleed naar de omgevallen stoel en krukje (2), maar kijk weer uit voor de glasscherven die voor het kastje op de vloer liggen. 

Sluip dan  naar links, tussen  het krukje en de stoel door, naar de keuken (3) maar zorg dat je nergens tegenaan stoot..

Ga de treden op naar het keukenblok en draai dan weer links.

Sluip nu in ťťn keer door naar de Badkamer.Pas op voor de glasscherven die links van de badkameringang op de vloer liggen. Ga de badkamer in en loop door naar de douchecabine. Kijk eerst even of de deur van de douchecabine al open staat. Zo niet, open de deur dan. Aan de buitenkant zit een Paneel op de glazen douchecabine. Ga links naast de wastafel staan en kijk naar het paneel. Je hebt het paneel dan geselecteerd. Gebruik het Paneel. Hierdoor gaat alles aan en er ontstaat herrie. De Spin komt de badkamer in gekropen en kruipt de douchecabine in. Snel.....ga voor de deur van de douchecabine staan en SLUIT NU DE DEUR. De Spin wordt nu door de hete douche vernietigd

Ga terug de badkamer uit en naar Lucia. Lucia is "dood" en moet gerepareerd worden. 
Gebruik Lucia, dus selecteer Lucia zodat het Handje verschijnt en klik dan op je Grijphandje.

 ZoŽ haalt de Watilla Parts ( Lucia's hersens) uit Lucia. Zou Olivia kunnen helpen? Verlaat Reza's appartement en daal de trap terug af en verlaat het gebouw. Ga terug naar de:

Winkel van Olivia:

Ga weer naar binnen, loop de trap af en door naar Olivia. Ga vlak voor Olivia staan en open dan je inventory. 

Zorg dat de Watilla Parts geselecteert zijn en klik dan met je linkermuisknop en dan op het Tandwieltje icoontje.

ZoŽ geeft de Watilla Parts aan Olivia maar Olivia kan Lucia's hersens niet reparen. Wel heeft Olivia nog ergens een Watilla Power Source en deze geeft ze aan ZoŽ, maar ze vertelt erbij dat ZoŽ een nieuwe Watilla Brain in Lucia moet plaatsen. Ok...verlaat de winkel van Olivia weer en als je weer buiten bent dan volg je de straat, via alle trappen, helemaal naar boven en dan via de 2 poorten naar de voordeur van ZoŽ's flatje.

Bij ZoŽ thuis:

Ga ZoŽ's flat weer binnen en dan via de draaitrap naar boven en ZoŽ's kamer binnen. 

Wonkers zit recht voor ZoŽ's bed tegen het raam aan op de vloer. Ga recht voor Wonkers staan zodat hij geselecteerd is.

Klik linkermuisknop en dan op het handje in de cirkel. ZoŽ vraagt Wonkers om zichzelf nu uit te schakelen en ze haalt dan de Watilla Brain uit Wonkers. Verlaat ZoŽ's flat weer en ga terug naar:

Reza's Flat:

Ga het flatgebouw weer binnen en via de trap naar boven en Reza's flatje weer binnen. Ga weer voor Lucia staan en open je inventory. Selecteer de Watilla Brain en klik op het tandwieltje. ZoŽ plaatst de Brain van Wonkers in Lucia. Open weer je inventory en selecteer nu de Watilla Power Source en klik weer op het tandwieltje en ZoŽ plaats de power source in Lucia.Lucia komt weer tot leven. Praat met Lucia. ZoŽ zegt de zin die ze, via Wonkers, als wachtwoord van Reza heeft opgekregen en Lucia vertelt nu waar Reza zijn Notepad heeft verstopt. In zijn geheime safe. Lucia vertelt nog dat ZoŽ de Notepad naar Olivia moet brengen. Lucia zal de safe voor ZoŽ openen. Volg Lucia dus naar het bed van Reza. Lucia opent dan de geheime vloersafe, in de vloer voor het bed.

Ga recht voor het gat in de vloer staan en gebruik dan het grijphandje in de cirkel om Reza's Notepad uit de geheime vloersafe te grijpen en.....

Filmpje: 2 meiskes komen Reza's flatje binnen en sluipen op ZoŽ af. De roodharige grijpt ZoŽ bij de keel en tilt haar op en staat op het punt om ZoŽ te wurgen. Maar dan schijnt ze orders te krijgen om ZoŽ's leven te sparen en ze smijt ZoŽ tegen de muur aan en de 2 meiskes smeren hem weer en laten ZoŽ totaal ontreddend achter.

Links naast ZoŽ ligt dan Reza's Notepad op de vloer. Ga er recht voor staan en grijp het Notepad weer. 

Ga dan voor Lucia staan en grijp de Watilla Brain weer uit Lucia. Die behoort tenslotte toe aan Wonkers.

Verlaat Reza's flatje en ga via de trap terug naar de begane vloer en verlaat het gebouw dan weer via de voordeur.

Filmpje: ZoŽ ziet, achter het hek dat de straat afsluit, de Kat die ze gisteren uit Reza's flat zag komen.

Ok....na dit filmpje ga je terug naar de:

Winkel van Olivia:

Ga weer door het kralengordijn naar binnen en....wel...de rest gaat nu vanzelf. ZoŽ loopt vanzelf de trap af en praat met Olivia over wat haar in Reza's flat zojuist is overkomen. Olivia vraagt dan om de Notepad. Wel....ik ga er van uit dat je nu wel weet hoe je iets uit je inventory moet pakken en hou je dat item dan aan iemand anders moet geven. Ik heb dit tenslotte hierboven al eens uitgebreid uitgelegd. Dus geef de Notepad aan Olivia. Olivia probeert nu de Notepad incryptie te ontsluitelen maar dit lukt haar niet. Ze kan alleen de laatste notitie van Reza ontcijferen en die luid: "Venice, Newport. The Fringe. Charlie". ZoŽ concludeert dat ze nu naar Newport moet reizen om die Charlie te vinden. Ondertussen zal Olivia proberen om de rest van de gegeven in de Notepad te kraken. Vanzelf staat ZoŽ dan weer buiten en ze zegt dat ze haar Rugzak moet ophalen voordat ze kan afreizen naar Newport.

Ga dus terug naar ZoŽ's huis en naar binnen en weer via de draaitrap naar ZoŽ's kamer. In ZoŽ's kamer ga je eerst weer naar Wonkers. Ga weer voor Wonkers staan en zorg dat Wonkers "geselecteert" is via het witte cirkeltje dat altijd verschijnt. Open dan je inventory en selecter de Watilla Brain en klik dan op het tandwieltje. ZoŽ stopt Wonkers Brain terug in Wonkers en die wordt weer "wakker". Ga nu naar ZoŽ's kledingkast en ga  weer recht voor haar kledingkast staan. Open de kast en grijp dan ZoŽ's Rugzak uit de kast en....LOADING

Filmpje: ZoŽ reist met een flitsende flitstrein nu naar Newport. Het is een supersnelle trein maar toch een lange reis. Ondertussen belanden wij nu in:

Arcadia: The Northlands: 

April Ryan

NB: Dit hele deel gaat voor een groot deel van zelf, behalve HET GEVECHT. Je kunt tijdens dit deel niet zelf Saven. Aan het einde van dit deel beland je dan vanzelf in Hoofdstuk 3. Lukt het je niet om door HET GEVECHT te geraken dan heb ik SAVE GAME dreamfall_ 05 beschikbaar en dat is de save van het begin van Hoofdstuk 3.

We zijn in het winterse Northlands beland en je gaat nu even spelen als April Ryan. April is lid van een ondergrondse verzetsgroep die zich met hand en tand verzet tegen de macht van The Syndicate en de Wire. We zijn in een bos en April is hier met een stuk of  5 leden van haar verzetsgroep. Ze zijn niet op vertrouwt terrein. Er komen vijandelijke soldaten aan en je zult nu een robbertje moeten gaan vechten.

Eťn van April's metgezellen schakelt alvast 2 vijanden uit en dan begint het gevecht. April moet 2 vijanden zien uit te schakelen met haar lange speer. 

De rest van de vijanden zijn voor rekening van April's metgezellen. 

Wel....er helpt echt niets en er is geen andere manier. Je moet vechten, of je dat nu leuk vindt of niet. Een vijand daagt April uit en je moet hem zo snel en efficiŽnt mogelijk uit schakelen met behulp van je speer. Het werkt op precies dezelfde wijze als het kickboksen. Je moet deze 1e tegenstander zien uit te schakelen zonder dat April veel schade oploopt, want hierna volgt er nog een 2e vijand en April's levensmeter zal dan niet eerst worden bijgevuld. Nadat je tegenstander 1 hebt uitgeschakeld, zie je dat een 2e vent April tot een gevecht "uitnodigt". Ga naar deze vent en begin het 2e gevecht.Zorg dus dat je beide tegenstanders van April uitschakelt zonder dat April dood gaat. Gaat April wel dood dan moet je dit gehele stuk helemaal overnieuw doen via de RELOAD optie.  Sorry....maar ik kan hier ook verder niets aan doen. Het is echt niet zo heel erg moeilijk, maar je zult het best wel een paar keer opnieuw moeten doen. Uiteindelijk win je wel.

April en haar groep vertrekken dan naar Marcuria en wij belanden dan nu in:

Hoofdstuk 3: 201: Newport: Venice: ZoŽ Castillo

A: Vindt Charlie

Na een lange treinreis en een taxi rit staat ZoŽ in de regen voor een steeg in de hoofdstad van Newport, Venice. Venice is dus VenetiŽ en Newport is Europa. Het is avond en het regent pijpenstelen. Zorg dat je ZoŽ op de rug ziet. ZoŽ staat voor de ingang van een steeg. Loop de steeg in en loop dan door tot het weer even vanzelf gaat in een:

Filmpje: Je krijgt een overzicht van een open gebied met looppaden over het water, tussen de huizen. 

In het midden is een soort "pleintje" waar een grote Klok op staat. Rechts is een diepe poort naar het volgende gebied.

ZoŽ is echt in de achterbuurt van Venice beland. Loop, na het filmpje, iets door en volg dan het pad naar rechts en dan links en ga naar de diepe poort. 

Ga door de diepe poort en dan rechtdoor en dan links over de brug naar de dikke deur van het witte gebouw.

ZoŽ staat nu voor de deur van The Fringe, een nachtclub. The Fringe...hela.....werd deze naam niet door Reza in zijn Notepad notities genoemd?

Zou die Charlie hier binnen zijn. Bel aan via de belknop op de deur en ZoŽ beland binnen in:

The Fringe: Charlie:

ZoŽ informeert bij het meisje achter de balie of ze ene Charlie kent. Het meisje verwijst ZoŽ naar de persoon die achter in de zaal aan een tafeltje zit. 

Dat is Charlie. Loop dus door de zaal naar Charlie en ga vlak voor hem staan. Praat uitgebreid met Charlie.

ZoŽ vertelt dat ze op zoek is naar Jericho maar in eerste instantie wil Charlie niet echt veel zeggen. Hij houdt de boot een beetje af want hij vertrouwt ZoŽ niet. Je krijgt dan opties waaruit je kunt kiezen. Kies je de verkeerde optie dan ervaar je niets meer van Charlie, dus kies de goede optie. Kies de "Bargain" optie. ZoŽ probeert Charlie te verleiden door hem geld aan te bieden, maar nog voordat ze dat kan doen vraagt Charlie of ze haar lichaam aan hem aanbied. ZoŽ wordt hier wel erg rood van en haast zich om dit te ontkennen, maar nu weet Charlie dat ZoŽ te vertrouwen is en nu ervaar je van Charlie over "The Border House" het Victory Hotel. Reza was zeer geÔnteresseerd in het Victory Hotel. Charlie weet niet precies waar dit Hotel is en ook niet of het open is. Maar hij vertelt nog wel over de riolen die onder het hotel doorlopen en doet de suggestie dat ZoŽ wellicht via de riolen in het Hotel kan geraken.

Je kunt verder met Charlie nog over Charlie zelf praten via de opties "The Fringe", "Venice" en "Vava". Je ervaart dan dat Charlie vroeger eigenaar was van The Fringe maar dat hij de zaak heeft verkocht en nu voor de nieuwe eigenaar als manager fungeert. The Fringe was, 10 jaar geleden, de studenten club waar April Ryan werkte en waar Charlie toen de barkeeper was. Zeg "Thanks" om het gesprek af te sluiten.

B: Vindt het Victory Hotel:

Verlaat The Fringe en volg het pad terug naar en door de diepe poort en je bent terug in het grote binnen gebied met de looppaden en de grote klok. Aan de andere kant van dit gebied staat, links in de hoek, een grote open en verlichte tent. Dat is de Chinese Winkel. Loop over de paden naar de verlichte Chinese Winkel Tent. Het maakt niet uit welk pad je neemt, zolang je maar aan de andere kant terecht komt. De uitbater van de Chinese Winkel roept ZoŽ zodra hij haar ziet. Loop dus de tent in en praat met deze oude Chinese "koopman".

De Chinaman:

De China prijst zijn waren aan en zegt dat je bij hem alles kunt kopen maar.....geen drugs. Vraag de Chinaman naar het Victory Hotel en hij vertelt je de route er naar toe en dat is, over de brug en dan rechts, links, rechts, links, rechts. Praat nogmaals met de oude Chinaman en gebruik deze keer de  "Drugs" en de "Gangs" opties om iets meer te ervaren over hoe gevaarlijk het leven hier in de achterbuurten van Venice wel niet is.

Wel, de Chinaman had het over de Brug achter zijn tent. Rechts naast de tent zie je een trap. 

Ga naar de trap en klim omhoog en je staat dan voor de Stenen Brug. Loop de brug op en.....Loading:

Na de Loading staat ZoŽ dus op de brug. Daal de brug af naar omlaag. Een kanaal met aan beide zijden paden. 

Naar links kan niet, dus je moet rechtsaf.  Loop door tot de ton met vuur die tegen het gebouw, recht voor de brug, staat.

Volg dan het pad naar rechts en ga dan de linksaf de volgende steeg in. Bij de Bar ga je rechtsaf en dan zie je, aan de overkant, een groot grijs gebouw. Dat is de voorkant van het Victory Hotel. Loop nar links en dan, bij de lantarenpaal, rechtsaf naar de voordeur van het Victory Hotel. Probeer of je de deur kunt openen. De deur zit echter op slot en als je op de bel, rechts naast de deur, drukt dan wordt er niet open gedaan.

Kijk naar links. In het kanaal staat een steiger. Loop naar de muur waar de steiger tegenaan staat en ga dan recht voor de steiger staan. Er ontbreekt hier een stuk van de railing. Je krijgt nu het klimicoon weer te zien. Klik dus met je linkermuisknop en ZoŽ klimt omlaag en staat dan op de steiger. Draai nu met je muis rond zodat je ZoŽ van voren ziet en loop iets door. Je ziet, naast de steiger nu de ingang van een tunnel en je krijgt het klimicoontje weer.

Klik dus weer met je linkermuisknop en ZoŽ klimt nu dus de steiger af en staat op de boden van het kanaal. Ga de tunnel in en volg deze naar achteren. Er volgt een Loading. Na de loading staat ZoŽ nog in de tunnel en recht voor uit zie je een ijzeren ladder. Ga naar de ladder en je krijgt het klimicoon weer. Klik met je linkermuisknop en ZoŽ staat dan op de ladder. Gebruik nu je Pijltjeomhoog-toets om verder naar boven te klimmen.

Boven aan de ladder staat ZoŽ dan op een betonnen richel en voor een roestig ijzeren hek. Het hek zit op slot met een roestige ketting waar een hangslot aan hangt. Ga dicht tegen het hek aan staan en bekijk dan het slot aan de ketting. Het is een digitaal slot en je ziet ook de achterdeur van het Victory Hotel.

Wel.....ZoŽ heeft hulp nodig om het hangslot te kraken, dus open je inventory en selecteer de telefoon, klik dan met je linkermuisknop en dan op het tandwieltje-icoontje. ZoŽ belt  dan vanzelf Olivia op. ZoŽ beschrijft het slot aan Olivia en die zegt dat ZoŽ inbrekersgereedschap nodig heeft om het slot te kraken. ZoŽ heeft een "Lockpick" nodig. Waar in hemelsnaam moet ZoŽ een "Lockpick" vandaan halen? Hela.......zeg...zei die Chinaman niet dat je bij hem alles, behalve drugs, kunt kopen? Laten we de Chinaman dus maar eens om een "Lockpick" gaan vragen.

C: Hoe binnen in het Victory Hotel te geraken

Klim via de ladder weer omlaag ( Klimicoon met Linkermuis en dan Pijltjeomlaag-toets) en ga terug door de tunnel naar de steiger en klim via de steiger terug het kanaal uit. Je staat dan weer boven voor het Victory Hotel. Volg nu de route door de stegen terug naar de Stenen Brug en ga over de Stenen Brug en dan de ijzeren trap af en naar de tent van de:

Chinaman:

Praat weer met deze oude maar slimme Chinese verkoper en gebruik het "Lockpick" onderwerp. ZoŽ vraagt of Chinaman ook "Lockpicks" heeft. Die had hij maar zijn helaas uitverkocht. ZoŽ wil met dit antwoord echter geen genoegen nemen dus ZoŽ dringt aan. Nu zegt de Chinaman dat ie wellicht nog wel een super de luxe "Lockpick" in voorraad heeft maar dat ie die niet voor geld wil verkopen. Gebruik nu de "Angry" optie die je krijgt. Chinaman wil dan zijn "Lockpick" wel aan ZoŽ geven maar alleen in ruil voor zgn Cloack software om de telefoons van zijn klanten ontraceerbaar te maken.

Bel dus Olivia weer op ( open inventory, selecteer de telefoon en klik op het tandwieltje). Olivia wil echter de Cloack software die zij in ZoŽ's telefoon heeft gedaan niet afstaan aan iedere willekeurige Chinaman. Maar ze heeft nog wel een oudere versie die weliswaar niet zo goed is, maar goed genoeg is om de Chinaman te bedotten. Olivia Upload dit naar ZoŽ's telefoon.

Praat weer met de Chinaman en ZoŽ vertelt hem dat ie de Cloack software kan krijgen in ruil voor de "Lockpick". ZoŽ upload de software naar de telefoon van de Chinaman en in ruil ontvangt ze nu zijn "Lockpick".

Ok...nu ZoŽ de "Lockpick" heeft gaan we dus dezelfde route terug naar het ijzerenhek op de betonnen richel boven de ijzeren ladder. Dus ga weer over de Stenen Brug en door de stegen naar de voorzijde van het Victory Hotel en klim via de steiger weer omlaag en ga door de tunnel. Klim de ijzeren ladder weer op en ZoŽ staat dan weer voor het ijzeren hek. Zorg dat ZoŽ naar het hangslot kijkt, dus dat het hangslot is geselecteerd. Open je inventory, selecteer de "Lockpick", klik linkermuisknop en klik dan op het tandwieltje-icoon. Je beland nu in de:

Lockpick puzzel:

NB: Er is geen tijdslimiet, dus je kunt er net zo lang overdoen als nodig is om deze puzzel op te lossen. Klik je op de "Give Up" knop dan sluit je de puzzel en kun je de puzzel opnieuw starten, maar dan ziet de puzzel er anders uit. Ik kan je dus geen "Stap voor Stap" oplossing geven voor deze puzzel omdat het er telkens anders uit ziet. Als je de begin situatie  van de puzzel te moeilijk vind, dan kun je de puzzel een paar keer opnieuw op starten tot je een beginsituatie hebt waar makkelijker mee te werken is.

Je ziet 4 cirkels met uitsparingen waarin cirkeltjes met symbolen in staan.Boven en onder de 4 cirkels zie je ook 8 cirkeltjes met symbolen.Zoals je op onderstaand plaatjes ziet heb ik, ten behoeve van deze uitleg, de 4 cirkels 1, 2, 3, 4 genummerd en de 8 symbolen boven en onder de cirkels a, b, c, d, e, f, g, h genummerd.Dit heb ik alleen gedaan om het je makkelijker te kunnen uitleggen.Je moet dus bij a t/m h hetzelfde symbool gaan plaatsen Dus je moet 8 PAREN gaan maken.

Dit ga je doen door de cirkels, 1, 2, 3, 4, te draaien om zo de symbolen in de uitsparingen te verplaatsenJe kunt echter een cirkel alleen draaien als het lampje in de cirkel aan is.Ik kan je dus geen pasklare oplossing voor deze puzzel geven.Je moet dus de symbolen rondom de cirkels zien te verplaatsen naar de juiste cirkel en dan zorgen dat ze in die cirkel onder of boven a t/m h komen te staan.

NB: Probeer deze puzzel eerst uit om achter de werking te komen. Dus klik op de symbolen rondom de cirkels en probeer om symbolen van de ene naar de andere cirkel te verplaatsen. Als je eenmaal weet hoe het werkt dan start je de puzzel een paar keer opnieuw op tot je een begin situatie krijgt waar je makkelijk mee kan werken en dan los je de puzzel helemaal op. De plaatjes hieronder tonen je dan, stap voor stap, MIJN oplossing, maar dat kan bij jouw dus heel anders zijn

A: Mijn begin situatie

 

Ik ga nu eerst zorgen dat Cirkel 1 goed wordt

 B: Cirkel 1 heb ik nu goed:

Nu ga ik Cirkel 2 goed maken

C: Cirkel 2 lijkt nu goed maar ik moet het linker symbool naar Cirkel 3 zien te krijgen

Dus ik moet nu Cirkel 2 weer verdraaien om het c en g symbolen in Cirkel 3 te krijgen.

D: Cirkel 1, 2 en 4 zijn

Als laatste stap moet ik nu Cirkel 3 nog 1 slag draaien en dan is voor mij de puzzel opgelost. Helaas kon ik geen plaatje maken van de complete oplossing

Zodra je alle symbolen op de juiste plaats hebt staan ga je vanzelf uit de puzzel en maakt ZoŽ het slot open en haalt ze de ketting van het hek.  

NB: De game heef zelf een AUTOSAVE gemaakt, maar omdat deze straks door de volgende AUTOSAVE zal worden overschreven raad ik je aan om nu ook zelf je game te SAVEN. Waarom? Wel.....als je zo meteen door de achterdeur van het Victory Hotel gaat dan krijgt ZoŽ te maken met een heel vervelende en gevaarlijke WAAKHOND en dan kan ZoŽ doodgaan.

Open het hek. Loop door het hek de binnenplaats van het Victory Hotel op en.....

Filmpje: Je krijgt een overzicht van de binnenplaats en je ziet een Waakhond, een schuurtje en de achterdeur. 

De wachthond slaapt en ZoŽ merkt op dat de hond niet wakker wordt van het geluid van de steeds voorbij razende metrotreinen.

De Waakhond puzzel

Ok....Door de achterdeur van het hotel kan ZoŽ ook niet naar binnen. ZoŽ moet nu eerst zien dat ze ongeschonden in het schuurtje terecht komt. Je moet dus nu weer gaan SLUIPEN maar alleen als er een metrotrein voorbij komt rijden. De hond hoort ZoŽ dan niet en blijft dan doorslapen. Sluipen doe je dus met je CTRL-toets. Je houdt je CTRL-toets ingedrukt terwijl je vooruit loopt en je gebruikt dan je muis om de camera steeds in de goede richting te draaien zodat je het overzicht over de binnenplaats houdt. Zodra een trein voorbij is moet je STIL BLIJVEN STAAN. Sluip je dan toch door dan wordt de hond wakker en zal ZoŽ bijten.  Als ZoŽ 2 keer door de hond is gebeten dan is ZoŽ dood. Gebeurt je dit dan gebruik je de Reloadfunctie om je laatste Autosafe te laden om opnieuw te beginnen.

Na het filmpje begin je er maar mee om voorzichtig vooruit te SLUIPEN,tot je de hond en de schuur ziet. 

Als er nu geen metrotrein voorbij aan het komen is dan WACHT jetot er een trein voorbij komt. 

Zodra je de metrotrein ziet verschijnen, en je hoort dat ook, begin je verder te SLUIPEN richting de deur van de schuur maar zorg wel dat je ver van de waakhond vandaan blijft.  Waarschijnlijk red je het niet om in ťťn keer bij de schuurdeur te geraken.  Dus blijf opletten op het geluid van de trein. Zodra het treingeluid ophoud blijf je weer stijf STIL STAAN en wacht je op de volgende trein om verder te SLUIPEN. 

Als je zonder kleerscheuren de deur van de schuur hebt bereikt dan wacht je weer op het geluid van de volgende trein en dan maak je snel de schuurdeur open. 

Stap dan snel de schuur in en laat de deur open staan.

In de schuur hangt, aan de rechtermuur, een BIJL. Grijp de Bijl. Ok....Save je game nu als ZoŽ nog geen schade heeft opgelopen. Wacht op het geluid van de trein. SLUIP dan terug de schuur uit en draai dan rechts. Zorg dat je niet in de buurt van de waakhond komt. Je moet ZoŽ nu zo neerzetten zodat dat ze recht voor het geopende hek staat.

Als ZoŽ tot aan dit moment nog niet is gebeten door de hond dan kun je het er op wagen, ook als er nu geen trein voorbij komt. REN naar het geopende hek en ga er terug door, de betonnen richel op, en draai gelijk links naar de bovenkant van de ladder. Het klimicoontje verschijnt dus klik met je linkermuisknop en ZoŽ klimt omlaag de ladder op.

De waakhond zal ZoŽ nu dan wel een keer gebeten hebben maar dat is nu niet erg meer. De hond kan ZoŽ nu niet meer bereiken en als je beneden bent dan wordt ZoŽ's metertje vanzelf weer helemaal gevuld en verdwijnt. Klim dus verder omlaag via je Pijltjeomlaag-toets. 

Achter in de tunnel staat een grote Vuilniscontainer. Loop naar de vuilniscontainer. ZoŽ merkt het kelderraam op dat met planken is dichtgespijkerd. De vuilniscontainer staat echter niet onder dit raam. Ga aan de voorzijde van de container staan en zorg dat rechtsonder het Handje verschijnt. De vuilniscontainer staat op de rem. Klik met linkermuisknop en dan op het grijphandje en ZoŽ haalt de rem af van de container. 

Ga nu tegen de andere kant van de container staan en zorg weer dat het Handje rechtsonder komt. Klik dan met je linkermuis en dan op het DUW-icoontje. ZoŽ duwt de container 1 keer vooruit. Herhaal dit nog 3 keer, dus in totaal duw je de vuilniscontainer 4 keer vooruit. De container staat dan recht onder het dichtgespijkerde kelderraam.

ZoŽ staat dan aan de rechterzijde van de container en het klimicoontje verschijnt. Klim dus bovenop de container en zorg dan dat het dichtgespijkerde raam is geselecteerd.Open je inventory, selecteer de Bijl, klik linkermuisknop en dan op het tandwieltje en ZoŽ ramt de planken uit het raam.

Het Klimicoon verschijnt weer, dus klim door het raam naar binnen. ZoŽ beland nu in:

D: In het Victory Hotel

Kelder:

ZoŽ is dus door het kelderraam naar binnen geklommen en ze staat nu in de kelder van het Victory hotel. Gelijk links naast ZoŽ ligt de rode steel van de bijl op de grond. Draai ZoŽ nu linksom en loop naar de Steel. Grijp de steel van de vloer. Je ziet nu ook de grote ronde witte Boiler staan. Aan de Boiler zie je een dikke ronde rode knop met een klein rood knopje er boven. Daarmee kun je de Waakvlam van de Boiler aan zetten. Naast de Boiler gaat een trapje naar een pikdonkere gang. ZoŽ heeft licht nodig om die gang in te kunnen gaan. Draai nu helemaal om zodat je de andere kant van de kelder ziet. Tegen de muur staat een smalle tafel.  Op de tafel staan 2 grijze keteltjes een rood keteltje en een bakje.  Loop naar de linkerkant van de tafel en zorg dan dat het bakje is geselecteerd. Bekijk het bakje. Je komt er achter dat het een doosje met smerige oude lappen is..

Grijp een smerige oude Lap uit het doosje.  Ga dan naar het Rode Keteltje. Zorg dat het Rode Keteltje geselecteerd is. Klik dan weer met je linkermuisknop en klik dan, in de cirkel, op het Neusicoon. ZoŽ snuffelt dan in de rode ketel en ruikt dat er petroleum in zit.Nu moet je 2 items in je inventory met elkaar combineren tot 1 nieuw item. Omdat dit iets is wat je nu voor de eerste keer moet doen, zal ik dit eventjes uitleggen. Je moet de Steel van de Bijl combineren met de Oude Lap. Dus open je inventory en selecteer de Bijlsteel en klik dan met je linkermuisknop. De Bijlsteel komt omhoog. Klik op het steeksleuteltje dat dan rechts naast de bijlsteel verschijnt. De Bijlsteel schuift naar links en een Plusteken verschijnt. 

Snel....Scrol door je inventory naar de Oude Lap om deze nu te selecteren en klik dan weer met je Linkermuisknop. Ook de Oude Lap komt omhoog en wordt dan vanzelf samengevoegd met de Bijlsteel. Je hebt nu een Toorts.Zorg nu dat de Rode Ketel op de tafel weer is geselecteerd en open dan weer je inventory. Selecteer de Toorts en klik weer met je Linkermuisknop en dan op het tandwieltje. ZoŽ doopt nu de Toorts in de rode ketel, en dus in de petroleum. Ga nu naar de Boiler en zorg dat de Rode Knop is geselecteerd.

Klik Linkermuisknop en dan op je Handje en ZoŽ steekt de waakvlam in de Boiler aan.  Hou de Rode Knop geselecteerd en pak nu de Toorts uit je inventory op de wijze die je nu zo langzamerhand wel moet weten. ZoŽ steekt de Toorts nu aan via de waakvlam van de Boiler.

NB: De Toorts blijft niet zo heel lang branden, dus je moet wel een beetje haast maken. Gaat de toorts uit terwijl je nog hier in deze 1e kelder bent dan is er geen probleem. Pak dan een nieuwe vieze lap uit de doos en maak een nieuwe toorts. Doop die dan weer in de petroleum en steek de toorts weer aan in de Boiler. Ben je echter eenmaal door de deur gegaan en in de 2e kelder en gaat dan de toorts uit dan heb je een probleem want dan wil ZoŽ niet meer voor of achteruit. Het beste kun je dan je laatste save game laden om dan dit hele stuk opnieuw te doen.

Ga dus, met de brandende toorts in je hand, nu het trapje op en loop door naar de deur achterin de gang. Open de deur en stap er door.

Je komt in de 2e kelder en het is er pikdonker. Maar het licht van de toorts is voldoende om te kunnen zien. Draai links, vooruit, rechts, vooruit en weer rechts en loop dan door de lichte kelder in.

Filmpje: ZoŽ ziet een bloedspoor op de vloer van de kelder en dit spoor gaat naar een dichte metalen deur. Je ziet ZoŽ in de kelder opening staan en naast haar gaat een smalle trap omhoog.

Ok...volg het bloedspoor naar de metalen deur, rechts in de hoek. De deur schuift vanzelf open en ZoŽ stapt er door en loopt het stenen trapje af en beland in de:

Security kamer:

Filmpje: ZoŽ vindt Reza's aansteker op de vloer en dan loopt ze naar de Videoschermen. Op het videoscherm ziet ZoŽ dan Kamer 201 en....

..in kamer 201 verschijnt het witte kleine meisje weer en zij wijst naar de klerenkast.

Het meisje heeft ZoŽ dus duidelijk willen maken dat ze naar kamer 201 moet gaan om daar in die kast te kijken. ZoŽ staat dan nu voor de videoschermen en deze zijn geselecteerd. Bekijk de schermen. Je ziet dan een smalle metalen deur, bovenaan de smalle trap, en je ziet een 2e metalen deur. Om weer uit de schermen te gaan klik je met je rechtermuisknop. Ok...Die metalen deur, bovenaan de smalle trap, zit op slot en die moet ZoŽ nu hier open zien te maken. Zorg dat de schermen nog geselecteerd zijn en pak dan je telefoon uit je inventory. Je beland nu weer in een

Codeslot puzzel:

Wel....dit heb je al eerder gedaan. Het is een zelfde soort puzzel als toen bij Reza's flat deur. Nu moet je echter 4 symbolen "Matchen". Linksonder staan dus nu 4 symbolen en van links naar rechts worden ze wit. Je klikt dus in het scherm op het zelfde symbool dat linksonder wit is. De lampjes boven het scherm gaat uit, van rechts naar rechts, en als de lampjes allemaal uit zijn dan is je tijd voorbij en moet je opnieuw beginnen. De symbolen in het scherm veranderen dus wel steeds van plaats. Als je een symbool hebt "Gematched" dan krijg je extra tijd voor het volgende symbool.

Dus los deze puzzel weer en dan zie je dat de smalle metalen deur, bovenaan de smalle trap, open gaat. Draai je dan om en ga naar het trapje en dan via de schuifdeur terug deze kamer uit. ZoŽ staat dan terug in de ruimte met het bloedspoor op de vloer. Loop naar links en ga dan de smalle trap op. Bovenaan de trap staat ZoŽ dan voor de smalle metalen deur die nu open staat op een kier. Open de deur helemaal en loop er dan door en draai naar links. We zijn nu op de:

  Op zoek naar Kamer 201:

Aan de muur zie je een keukenblok staan. Loop een stap of 2 vooruit en.......

Filmpje: We kijken een kamer in en zien daar een man, in een rood shirt, op een bank zitten. Dit is de ConciŽrge van het hotel hij kan dus zien wie er door de gang loopt. Dan laat de camera je het keukentje zien en een Pizza die klaarblijkelijk warm staat te worden in een rond oventje.

Ok....SAVE JE GAME NU en BLIJF STAAN. Ik zal het eerst even uitleggen.

Laten we eerlijk zijn....ZoŽ is als een inbreekster via het kelderraam het Hotel in geslopen en ze wil natuurlijk niet worden ontdekt. Die conciŽrge mag ZoŽ dus niet ontdekken op haar weg naar kamer 201. Deze game is echter zo gemaakt dat je zelf kunt bepalen hoe je nu verder wilt gaan. Of je gaat al knokkend verder en probeert de conciŽrge bewusteloos te slaan. Of je lost dit stuk op de Adventure manier op, dus je gebruikt je hersens en zorgt er dan voor dat ZoŽ niet wordt gezien. Wil je echt vechten met de man dan ga je je gang maar, maar pas op....deze vent is een stuk sterker dan de "receptioniste" uit Hoofdstuk 1 en is zeer wel in staat om ZoŽ bewusteloos te rammen. Ik hou niet zo van vechten, dus ik kies hier voor de SLIMME manier.

In het filmpje zag je dus die conciŽrge zitten in zijn kamer. Helaas zal ZoŽ dwars door die kamer heen moeten gaan om in de volgende gang terecht te komen, bij de voordeur van het hotel. Als je nu blind verder gaat dan wordt ZoŽ ontdekt door de conciŽrge en dan zul je met hem moeten vechten. Dat willen we dus niet. In het filmpje zag je ook de Pizza die in het ronde oventje warm staat te koken. Die Pizza is bijna klaar en als de Pizza klaar is dan geeft het oventje een signaal en dan zal de conciŽrge uit zijn kamer komen en naar de Pizza gaan. Als ZoŽ zich dan niet verdekt heeft opgesteld, dan zal ze ook door de conciŽrge worden ontdekt en dan zul je ook moeten vechten. Ook dat wil je niet. We moeten die conciŽrge dus uit de kamer lokken en er voor zorgen dat hij ZoŽ niet ziet.

Na het filmpje zie je ZoŽ dus weer op de rug en ze kijkt naar de Pizza die in het oventje op het keukenblok staat. Loop recht vooruit naar de Pizza. Je oog verschijnt rechtsonder.

Bekijk nu de Pizza via je linkermuisknop. ZoŽ vertelt je dat de klok van de oven bijna is afgelopen, dat de pizza dus bijna klaar is. Ze zegt ook dat als ze nu de klok opnieuw instelt dat dan de Pizza bijna onmiddellijk klaar zal zijn. Je handje verschijnt nu rechtsonder. Klik dus weer met je linkermuisknop en dan op het handje in de cirkel. ZoŽ stelt nu de klok van het oventje opnieuw in. SNEL....JE MOET NU SNEL ZIJN. Draai je linksom en ga snel in de donkere hoek staan, links naast de deuropening van de kamer van de hongerige en draai je dan rechtsom zodat ZoŽ naar de deuropening van de conciŽrge kijkt. WACHT nu geduldig

Het oventje gaat af en...de conciŽrge komt de kamer uit, ziet ZoŽ niet en loopt naar de Pizza. SNEL....Hou je SLUIPTOETS ingedrukt en sluip nu vooruit en door de deuropening de congiŽrgekamer in en sluip door de kamer naar rechts en door de deuropening aan de overkant weer de kamer uit. Je zou, eenmaal in de kamer van de congiŽrge kunnen gaan rennen. Je beland in het trappenhuis en links is de voordeur. Ga rechtsaf en snel de trap op.

NB: Zeg...je hebt nu wel die ConciŽrge ontweken, maar die man zal niet eeuwig op zijn pizza blijven kauwen. Na enige tijd zal de conciŽrge zijn pizza opgegeten hebben en dan zal hij een rondje door het hotel gaan lopen. Als hij dan ZoŽ tegenkomt dan zul je geen keuze meer hebben en zul je echt met de man moeten gaan knokken om hem bewusteloos te slaan. Het is dus wel aan te raden om nu zo snel mogelijk in kamer 201 te geraken. Op welk moment de ConciŽrge aan zijn ronde door het hotel begint kan ik je niet zeggen. Dat hangt af van hoe snel, of hoe langzaam, jij vanaf nu de dingen doet die je moet doen. Als je het hele volgende stuk maar snel genoeg doet, dan zul je geen enkele last meer hebben van de CongiŽrge. Treuzel je echter hier en daar te veel, dan zul je de CongiŽrge weer ontmoeten en dan zul je hem toch echt bewusteloos moeten slaan om verder te kunnen gaan.

Bovenaan de trap kun je rechtsdoor of rechtsaf. Rechtdoor is maar een kort stukje en daar zie je een raam dat is dichtgespijkerd met planken. Ga rechtsaf de gang in.

Filmpje: ZoŽ loopt de eerste de beste open kamer in en ze ziet hier een meisje op een matras liggen. Het meisje bis bewusteloos en ze zit vast aan ťťn of ander rond apparaat. Dit apparaat zag je ook aan het meisje dat voor dood op de vloer van Reza's flatje lag.

Bekijk het ronde apparaat dat aan het meiske vastzit. ZoŽ begint te twijfelen of ze wel in een hotel is. Ze denkt eigenlijk dat ze in een soort laboratorium is en dat de gasten van dit hotel worden gebruikt als proefkonijnen. Draai je om en verlaat deze kamer en ga verder naar rechts door de gang.

Filmpje: Vanzelf komt ZoŽ dan bij de deur van kamer 201.

Probeer of je de deur van kamer 201 kunt openen. Dat kan dus niet want de deur zit op slot.

NB: Het kan nu zijn dat je, in een filmpje, ziet dat de conciŽrge aan zijn ronde door het hotel gaat beginnen. 

Het kan ook zijn dat je dit nu nog niet ziet. Het hangt er van af hoe snel of hoe langzaam je was.

Ga verder de door de gang, dus links de hoek om. Je bent dan aan het einde van de gang, bij de trap naar de 2e etage en bij de toiletten. Links naast de trap gaat de gang nog een stukje verder want daar is nog een open kamer. Ga de toiletruimte binnen. In de toiletruimte ga je, rechts, voor het raam staan. Probeer of je dit raam kunt openen. Dat lukt niet, maar ZoŽ pakt wel de raamkruk van dit raam.

NB: Het kan zijn dat het bewusteloze meisje, die je in de eerste kamer op het matras zag liggen, nu ook deze toiletruimte binnen komt. Maar ze schenkt geen enkele aandacht aan ZoŽ. Het kan ook zijn, afhankelijk van hoe snel of hoe langzaam je bent, dat je nu hier weer te maken krijgt met de conciŽrge en zul je hem bewusteloos moeten slaan.

Als je de raamkruk hebt dan ga je terug de gang op. Draai rechts. 

Ga nu niet de trap op naar de 2e etage, maar loop langs de trap door naar het einde van de gang, draai links en ga de laatste kamer in.

Filmpje: Het kan zijn dat je nu het filmpje krijgt waarin je ziet dat de ConciŽrge aan zijn ronde door het hotel begint.

In de kamer loop je door naar het raam.

Filmpje: We zien de brandladder die buiten aan de gevel hangt.

Staande voor het raam pak je nu de raamkruk uit je inventory. ZoŽ bevestigt de raamkruk aan dit raam. 

Open het raam en klim door het geopende raam naar buiten. ZoŽ staat dan buiten op het b"balkon" en links van haar is de brandladder.

Ga bij de brandladder staan en klim dan via de brandladder omhoog naar het "balkon" van de 2e etage. Open het raam en klim door het geopende raam weer naar binnen. Draai de camera dan zo om zodat je door de kamer naar de gang kijkt. Loop dan de kamer uit en ga rechtsaf en loop 1 of 2 stappen vooruit.

Filmpje: Een bijna blote man komt uit de toiletten en loop naar rechts door de gang.

Na dit filmpje doe je 1 of 2 stappen vooruit, draai dan links en stap de toiletruimte in. Links naast het raam hangt een zeer smerige handdoek. Grijp de handdoek en SAVE JE GAME.Ok...Die bijna blote man is op weg door de gang naar zijn kamer. Als ZoŽ door deze vent wordt gezien dan zal er een robbertje geknokt moeten worden en de vent zal ook de ConciŽrge te hulp roepen. Probeer dit dus te vermijden. Ga terug naar de gang en dan naar links en dan rechtsaf de lange gang in. Gelijk links is dan Kamer 303. Deze kamer is open. Gluur naar binnen. In Kamer 303 ligt nu die blote vent te slapen op een matras.

Loop verder door de gang. De gang gaat dan rechtsaf. Links is dan kamer 305. Ga naar rechts. De gang houdt hier op. Rechts is een raam. Onder het raam staat een radiator.

Zorg nu dat het raam is geselecteerd en open het raam dan. Kijk uit het raam. ZoŽ kijkt uit het raam omlaag en ziet onder zich nu de brandtraproosters van de 1e etage en ze ziet het raam van kamer 201. Loop nu snel naar de deur van kamer 205. Ga stijf voor deze deur staan en zorg er dan voor dat je door de lange gang kijkt. De blote man zal weer uit kamer 303 komen en naar de toiletten gaan. Hij zal ZoŽ niet zien.

Snel....ga naar Kamer 303 en ga er binnen. Ga voor het matras staan zodat dit is geselecteerd en grijp nu het smerige laken van het matras.

Snel....ga terug naar het raam en de radiator, aan het einde van de gang. Je hebt het raam al geopend. Combineer nu in je inventory de Handdoek met het Laken en ZoŽ heeft een "Touw" gemaakt van het laken en de handdoek. Zorg nu dat de radiator is geselecteerd. Selecteer in je inventory dan het "Touw" en klik op het tandwieltje. ZoŽ bind het "Touw" vast aan de radiator. Klim nu uit het raam en via het touw klimt ZoŽ nu omlaag en komt terecht op de roosters van de 1e etage. 

Volg de roosters naar links en ga voor het raam van kamer 201 staan. Open het raam en klim naar binnen. ZoŽ is nu dus in:

Kamer 201:

Filmpje: Je krijgt een overzicht door de kamer.

ZoŽ staat bij de grote klerenkast. De kast dus die door het kleine meisje werd aangewezen. Open de kast. Onderin de kast ligt een Videograph, wij normale mensen uit de 21st eeuw noemen dit een foto. Bekijk de foto voordat je hem uit de kast pakt. Op de foto staat Charlie en 2 meisjes. ZoŽ vraagt zich af hoe een foto met Charlie er op in deze kamer terecht is gekomen. Grijp de Foto uit de kast en.....

Filmpje: De bewoner van kamer 201, en tevens eigenaar van het hotel, komt de kamer binnen en hij is niet bepaald happy om een vreemde in zijn kamer aan te treffen. De "Who the Fuck are you" en "What the fuck are you doing here" vliegen als stroop uit zijn mond.

Ok...wees maar gerust, Marcus, want zo heet de man, is geheel ongevaarlijk. Je moet met hem praten, niet vechten. Tijdens het gesprek krijg je, op bepaalde momenten, weer opties waar uit je kunt kiezen. Het maakt echt geen "fuck", om in Marcus's taal gebruik te blijven, uit welke optie jij steeds kies. Het gesprek eindigt toch altijd op dezelfde wijze. Maar het is ook niet onverstandig om steeds de meest beleefde optie te kiezen en gewoon de waarheid te vertellen tegen Marcus.

In eerste instantie vloekt Marcus er lustig op los, maar als je de beleefde en de meest eerlijke opties kiest dan slaagt ZoŽ er snel in om Marcus voor zich te winnen. Ze bied Marcus 1000 dollar als hij voor haar info wil vergaren over Reza. Daar heeft Marcus wel oren naar. ZoŽ spreekt met Marcus af om elkaar dan in The Fringe te ontmoeten. Ze moet er dan wel voor zorgen dat Marcus The Fringe binnen mag. Ten slotte is The Fringe een chique gelegenheid waar niet iedereen zo maar binnen mag komen.

Als het gesprek is afgelopen dan volg je Marcus de gang op en verder naar de voordeur van het hotel. Marcus maakt de voordeur open en na de loading staat ZoŽ dan buiten. Ok...ga nu terug naar The Fringe. Dus door de stegen en over de Stenen Brug en dan over de paden bij de Chinaman en door de diepe poort en dan naar de voordeur van:

The Fringe:

Bel weer aan en Charlie doet open en ZoŽ gaat weer naar binnen. Charlie zit nog steeds aan het zelfde tafeltje, achterin de zaal. Ga dus weer naar Charlie. Spreek niet met Charlie maar pak de Foto ( Videograph) uit je inventory en geef de foto aan Charlie. Vanzelf gaat ZoŽ dan praten met Charlie.

Charlie verteld dat de foto 10 jaar geleden is gemaakt in de kamer van April Ryan. Kamer 201 was toen April's kamer. Het meisje in het midden is April en het andere meisje is Emma. April is in het jaar '09, vlak voor The Collapse, verdwenen en sindsdien heeft niemand ooit meer iets van haar vernomen. Gebruik de "Back off" optie om Charlie vriendelijk gestemd te houden tijdens het gesprek. Het gesprek gaat dan verder en ZoŽ verteld Charlie over de visioenen met het kleine meisje en dat het meisje wil dat ZoŽ April Ryan gaat zoeken. Charlie zal contact opnemen met Emma aan haar vragen om naar The Fringe te komen om met ZoŽ te praten.  Het gesprek eindigt dan en dan ....

Het gaat nu een hele tijd vanzelf. The Fringe is nu vol mensen die gezellig staan te keuvelen en een drankje drinken. 

In de hoek zit ZoŽ te praten met Charlie en Emma over April's verdwijnen, Arcadia en ene "Cortez". Luister geduldig naar dit gesprek.

Aan het eind van het gesprek vraagt ZoŽ of ze eventjes van een privť kamertje gebruik mag maken omdat ze even privť wil telefoneren. Charlie zegt dat ze dan maar even naar boven moet gaan. Pak ZoŽ dus vast bij haar handje en neem haar mee naar de wenteltrap, bij de voordeur en de balie. Ga via de trap naar boven en loop over het balkon naar het achterste kamertje. Ga het kamertje binnen en pak je telefoon uit je inventory.

Film: ZoŽ belt vanzelf Reza's nummer op en spreekt een boodschap in op zijn voicemail. Dan verschijnt Marcus en hij is in gezel;schap van die 2 aardige meiskes waar we in Reza's flat al mee te maken hadden. Marcus blijkt dus toch geen vriend te zijn en ťťn van de meisjes slaat ZoŽ bewusteloos en maakt zo'n rond apparaat aan ZoŽ vast.

Er volgt een Loading en dan zijn we beland in:

Hoofdstuk 4: Winter:

ZoŽ is beland in een ijskoud winterlandschap en we zien een gammel zwart huisje. ZoŽ staat in haar ondergoed, maar toch heeft ze het niet koud. Is dit echt of droomt ze. Is dit het landschap dat ze in haar visioenen op de Vidschermen heeft gezien? We horen de fluisterstem van het kleine meisje fluisteren "Vind haar....Red haar...Vindt April Ryan..."  Je krijgt controle over ZoŽ. Ren richting het gammele huisje en blijf rennen. Als ZoŽ bijna het huisje heeft bereikt verschijnt, uit het niets, het Kleine Witte Meisje.  ZoŽ...vindt haar...red haar...je moet haar vinden....je moet haar redden" fluistert het meisje weer. ZoŽ vraagt wat het meisje toch hiermee bedoeld. "Vind April Ryan....Schiet nu toch op ZoŽ.....je moet op schieten....ga...NU!"   Het meisje zwaait met haar hand en veroorzaakt hiermee een diep gat in het ijs en hierdoor stort ZoŽ omlaag en we belanden in

Hoofdstuk 5: Arcadia

The Northlands: Provincie Ayrede:

De Ondergrondse Stad:

A: Grot:

Filmpje: Je krijgt een overzicht door een enorme grot. Let goed op. In de grot bevinden zich 2  Goblin Bewakers.

NB: ZoŽ moet door de grot en terwijl ze dat gaat doen moet ze 2 items verzamelen. Op 2 plaatsen staat er echter een Goblin bewaker en die zijn niet vriendelijk. Je kunt er voor kiezen om voorbij deze 2 bewakers te komen door te gaan sluipen. Maar het is echter veel makkelijker om met die 2 bewakers te gaan vechten. Die 2 Goblins zijn helemaal niet sterk en slim en ZoŽ kan ze gemakkelijk bewusteloos rammen als je maar gebruik maakt van de Zware Aanval mogelijkheid, dus van je Rechtermuisknop. Aan jouw echter de keuze wat je wilt doen.

We zien diep....diep onder de grond beland. Hoe is ZoŽ hier terecht gekomen? Ze lag toch bewusteloos aan zo'n rond apparaat? Begin er maar mee een klein stukje vooruit te lopen, maar niet te ver. Rechts van ZoŽ staat dan een klein puntig rotsje en voor dit rotsje ligt een "Pebble". Grijp de deze Pebble.

NB: Terwijl je de Pebble grijpt zie je in de verte die 2 Goblins wel lopen. De voorste Goblin loopt steeds heen en weer tussen het grote structuur en het meer en de achterste Goblin staat net voorbij het grote structuur.  Zoals gezegd...het is aan jouw om te bepalen hoe je nu verder wilt. Je kunt proberen om voorbij de twee Goblins te sluipen, maar ik moet je vertellen dat dit alleen bij de voorste Goblin zal lukken. De 2e Goblin staat namelijk precies bij het 2e Item dat je moet grijpen en het zal je nooit lukken om dat item te grijpen zonder dat die 2e Goblin ZoŽ zal zien. Dus het is echt het beste om maar met beide Goblins te gaan vechten.

Als je de Pebble hebt gepakt dan loop je op je gemak verder en....de eerste Goblin zal op ZoŽ toe komen en de gevechtshouding aan nemen. Wel.....gebruik je 2 muisknoppen en je spatiebalk en je pijltjestoetsen om deze Goblin even mores te leren. Het is vrij eenvoudig want Goblins zijn niet sterk en zeker niet slim. Gebruik zo veel mogelijk je Zware Aanval.

Je moet wel zorgen dat ZoŽ geen of maar heel weinig schade oploopt want ZoŽ's levensmetertje wordt niet aangevuld als je deze 1e Goblin hebt verslagen. Als ZoŽ's metertje meer dan half leeg raakt door dit gevecht dan zul je weinig leven over hebben voor het gevecht met de 2e Goblin. Je kunt dan beter opnieuw beginnen door je laatste autosave in te laden. Als je Goblin 1 gedood hebt dan ga je verder over het pad tot bij het grote platform. Klim op het platform. Je bent nu in het midden van de grot en rechts van ZoŽ is, in de rotsmuur, een deur maar die krijg je niet open. Loop over het platform naar de andere kant en ga boven de stenen treden staan en kijk omlaag.

Je ziet een Staak staan met daarop een Vuurbal. Die Vuurbal is een "Glowing Egg" en ZoŽ heeft dat "Glowing Egg" nodig. Helaas staat de 2e Goblin vlak bij de Staak en zul je het Ei nooit ongezien kunnen pakken. Ga dus de treden af en draai dan linksom naar de staak. Goblin 2 zal waarschijnlijk voor de staak in het meer staan en hij zal ZoŽ opmerken en op haar toekomen. Wel....Ram Goblin 2 met je vuisten naar de Goblin hemel, of hel.

Heb je ook deze 2e Goblin uitgeschakeld dan wordt je game auto-gesaved. Ga naar de staak en zorg dat de "Glowing Egg", bovenop de staak, is geselecteerd. Grijp het "Glowing Egg". ZoŽ zal nu het vuurei in haar hand houden zodat ze licht heeft. Volg nu het pad verder door de grot en opeens zie je dan het enorme Waterrad.

Loop door en ga de stenen treden af en loop door tot ZoŽ onderaan bij het Waterrad staat. Voor het rad gaat een smalle stenen trap omhoog naar het platform.

Ga dus via de smalle stenen trap omhoog en boven ga je naar de Pilaar met het Wiel.  

Ga links naast de Pilaar staan en bekijk het ding. ZoŽ verteld er iets over. Bovenaan de pilaar zit een Punt.

Zorg dat de bovenkant, dus niet het wiel, van de pilaar is geselecteerd. Open je inventory en selecteer de "Glowing Egg" en klik op het tandwieltje. ZoŽ plaatst het Ei bovenop het pilaartje. Doe een stapje terug en zorg dan dat het Wiel is geselecteerd en klik dan met je linkermuisknop en dan op het handje in de cirkel. ZoŽ draait aan het wiel en.....

Filmpje: Uit het Ei schiet een lichtstraal omhoog en dit activeert een waterval en de waterval zorgt dat het Waterrad gaat draaien.

Ok...Ga terug naar de Pilaar en grijp de "Glowing Egg" terug van de pilaar. ZoŽ heeft het Ei nog nodig. Daal dan de smalle stenen trap terug af en  beneden ga je recht voor het draaiende Waterrad staan. Zorg dat het Waterrad is geselecteerd. Klik dan op het handje in de cirkel en........

Filmpje: ZoŽ spring in het rad en grijpt ťťn van de schoepen vast en laat zich door het rad omhoog brengen en ze beland dan vanzelf op het hoger gelegen steigerplanken pad.

ZoŽ staat op het steigerplankenpad. Loop door en.....het middelste deel van het plankenpad stort in. Zorg dat ZoŽ op de rand staat. Klik linkermuis en dan op het Klimsymbool.

ZoŽ spring over het gat en grijpt zich vast aan de planken en trekt zich dan vanzelf op het achterste deel van het steigerplankenpad. Loop door naar het einde en draai dan rechts en ga tegen de ijzeren ladder aanstaan. Klim in de ladder en klim dan helemaal omhoog met je pijltje-omhoog toets. Het is een heel eind klimmen.

Boven gekomen wordt je game weer auto-gesaved. ZoŽ staat op een brede richel. Draai links en ga de grottunnel in. Volg de tunnel naar het einde. De tunnel loopt dood. Is dit een "Dead End?" Op de eind muur van de tunnel zie je echter 3 Gloeiende Symbolen. Als je ze ťťn voor ťťn aanraakt dan hoor je een muzieknoot.

Je moet deze 3 symbolen in de juiste volgorde aanraken zodat er een melodietje van 4 tonen wordt gehort.Dan zal de Geheime Tunnel in deze muur open gaan.De volgorde waarin je deze 3 symbolen met aanraken is: Links, Midden, Links, Rechts.Maar dit moet wel snel achter elkaar gebeuren.Helaas moet je elk symbool steeds apart selecteren en aanraken en je moet het volgende symbool aanraken voordat het geluid van het vorige symbool weer verstomt is.Dus je moet steeds snel voor het juiste symbool gaan staan zodat dat symbool is geselecteerd. Dan klik je met je linkermuisknop en dan op het handje in de cirkel.Doe je dit snel genoeg achter elkaar en in de juiste volgorde: Links, Midden, Links, Rechts, dan verschijnt de ingang van de Geheime Tunnel.

Als de Geheime Tunnel ingang verschenen is dan loop je er naar toe en ga je er goed recht voor staan. Druk dan op je vooruit-toets en......

Filmpje: ZoŽ bukt en kruipt de tunnel in en komt er aan de andere kant weer uit. De tunnel verdwijnt en er is geen weg terug. We zijn beland in:

B: Marcuria, hoofdstad van de provincie Ayrede:

ZoŽ is, via de geheime tunnel, beland in een kelder. Via het dichtgetimmerde raam sijpelt daglicht naar binnen en recht voor je zie je een deur.

Ga naar de deur. De deurkruk is dan geselecteerd. Probeer de deur te openen. Lukt niet. Bekijk de deur via je oog in de cirkel. ZoŽ zegt dat de deur er niet heel erg stevig uit ziet. Schop 2 keer tegen de deur aan via je handje in de cirkel. ZoŽ schopt dan de deur open. Ga door de nu geopende deur de volgende kelder in. Bekijk alles wat je kunt bekijken in deze kelder. Achterin zijn treden en staat een vreemde machine te pruttellen en ook staat er een ton die tjokvol appels zit. Bekijk deze dingen en hoor het commentaar van ZoŽ erop. Ga dan de treden op en.....Loading. ZoŽ beland in de:

The Journeyman Inn:

Filmpje: Je krijgt een doorkijkje door de gelachkamer van de Journey Inn taveerne en ziet Benrime, de waardin, en een gast die zit te eten.

Ga door de poort de gelachkamer in. De gast, ene Brynn, attendeert Benrime op de aanwezigheid van ZoŽ en vanzelf volgt er nu een gesprek tussen ZoŽ en Benrime.

ZoŽ is helemaal in de war. Ze weet niet of ze droomt of dat het allemaal werkelijkheid is. Benrime begrijpt in eerste instantie helemaal niets van ZoŽ gebrabbel, maar dan denkt Benrime dat ZoŽ iemand is die van "de andere zijde is gekomen". Ze denkt dat ZoŽ een "Shifter" is, net zoals April Ryan die 10 jaar geleden ook hier in de Journeyman Inn belande en toen ook met Benrime heeft gepraat. Benrime zegt dat ZoŽ onmiddellijk ene Minstrum Magda moet gaan opzoeken om met haar te praten. ZoŽ snapt er niets van en ze noemt dan de naam April Ryan. Bij het horen van de naam April Ryan zie je die Brynn opschrikken en hij verlaat schielijk de taveerne. Ook Benrime is geschrokken bij het horen van de naam April Ryan en ze ontkent ook van een April Ryan gekend te hebben. Benrime herhaald dat ZoŽ die Magda moet gaan opzoeken. Blind Bob weet wel waar die Minstrum Magda te vinden is en die Blind Bob zit buiten voor de taveerne.

Verlaat de Journeyman Inn door de voordeur. In een filmpje krijg je nu een vogelvlucht overzicht van de stad te zien. Je ziet ook een man voor de Journeyman Inn zitten. Ga de treden af en loop door naar de man die op een stoel tegen de gevel van The Journeyman Inn aan zit. Praat met de man. Dit is Blind Bob:

Bob heeft het hoogste woord. Bob is "theoretisch blind". Hij is dus niet echt blind maar belazerd de kluit. Je krijgt het "Help" onderwerp. Gebruik dit en ZoŽ probeert Bob te vragen of hij weet waar ze die Minstrum Magda kan vinden. Bob is echter een echte "zakenman" en doet nooit iets voor niets. Hij wil graag een flesje van Benrime's "Mulled Wine gemixed met Mixed Spices" hebben, maar weet dat Benrime zo'n flesje nooit aan hem zal geven. Of ZoŽ maar even eerst zo'n flesje wijn gaat halen en dan kunnen we verder praten.

Ga dus terug de Journeyman Inn binnen en praat weer met Benrime. Ze staat links achterin ťťn van de tafeltjes te poetsen. Je krijgt diverse gespreksonderwerpen. Ik stel voor dat je eerst met Benrime over de 2 andere onderwerpen, "English" en "Questions" praat en pas als laatste de "Wine" vraag stelt. Via het "English" onderwerp ervaar je dat men hier in Arcadia een magische taal spreekt, waarvan wij denken dat het gewoon Engels is. Maar nee...de taal die men hier spreekt heet "Alltongue" of te wel "Na'ven".  Na'ven is een magische taal maar wordt door "iemand die kan luisteren" snel geleerd. Blijkbaar is ZoŽ dus iemand die goed kan luisteren. Als je het "Questions" onderwerp gebruikt dan zegt Benrime dat ZoŽ toch beter al haar vragen aan Minstrum Magda kan gaan stellen want die heeft alle antwoorden.

Vraag Benrime dan over de "Wine". Benrime weet wel welke streken die Blind Bob gewoonlijk uithaalt en ze is wel bereid om ZoŽ een flesje van haar Mulled Wine te geven. Helaas zijn echter haar "Mixed Spices" op. De leverancier van deze kruiden is vandaag niet op komen dagen en Benrime heeft het te druk om zelf naar de markt te gaan om de kruiden zelf op te halen. ZoŽ bied dus aan om die kruiden te gaan ophalen en Benrime legt uit waar ze die kruiden kan krijgen. ZoŽ moet naar de "South Gate Market" gaan en dan naar het 1e stalletje aan de linkerkant als ze op de Ayrede Avenue is beland. De route naar de markt is Oost en dan Zuid.

Op jacht naar de "Spices"

Verlaat dus de Journeyman Inn weer en ga het trapje weer af en loop dan naar de poort, voorbij Blind Bob. Loading.

South Gate Market: De Specerijenverkoper:

Filmpje: Je krijgt een overzicht van het enorme plein voor de enorme witte toren. Er is een heel tentenkamp op het plein ingericht.

ZoŽ staat dan op het pad tussen de tenten. Loop helemaal door tot je de voorkant van de toren hebt bereikt. Ga echter niet de treden van op naar de toren maar draai naar rechts. Er gaat een breed pad omlaag naar een poort. Volg dus het pad omlaag en....Loading. Na de Loading is ZoŽ beland in het oude deel van de stad en wel in de Ayrede Avenue:

Verderop in de straat staat weer zo'n rare koperen machine die je ook al in de eerste kelder van de Journeyman Inn zag staan. Loop door en bekijk die machine eventjes. Loop dan verder door en ZoŽ beland op de South Gate Market. Ga naar de 1e kraam, links. Dat is de kraam van de Specerijen verkoper.

Praat met de Specerijen verkoper en gebruik in dit gesprek de "Spices", "Delayed" en de "Accept" opties als je die in je scherm krijgt.

De specerijenverkoper is een nogal uitbundige vent maar.....hij heeft momenteel niet de specerijen die ZoŽ nodig heeft. De vent vertelt een heel verhaal over de Azadi en dat deze Azadi het Ghetto hermetisch hebben afgesloten omdat ze er bezig zijn met een razzia. Niemand mag het Ghetto in of uit en hierdoor staat de bevoorrader van de specerijenverkoper vast in Barrow Crook, bij de Goldstone Gate, en dat is net voorbij de Journeyman Inn. Als ZoŽ nu naar Barrow Crook zou kunnen gaan om de specerijen op te halen bij de bevoorrader en deze dan hier brengt dan kan ze daarna de bestelling van Benrime mee krijgen. De bevoorrader is een man met een baard en zijn naam is Ary Kinryn. Er rest ZoŽ dus niets anders om hiermee akkoord te gaan.

Vindt Ary Kinryn:

Barrow Crook is de wijk waar ook The Journeyman Inn is en The Ghetto is een aparte wijk waar de "Magicals" wonen. De Azadi schijnen mensen te zijn die het hier in Arcadia voor het zeggen hebben en die de "Magicals" als minderwaardig beschouwen. Ok.....Terug naar de straat van de Journeyman Inn dus. Dus draai linksom en ga terug door de straat naar de poort achterin. Loading. ZoŽ is dan terug bij het grote plein voor de Witte Toren. Loop door naar boven en.....

Filmpje: ZoŽ ziet dat een eenvoudige man door de Azadi soldaten wordt gearresteerd omdat hij, in het Ghetto, medicijnen heeft verkocht aan de "Magicals". En dat schijnt een daad van verraad te zijn tegen de "Empire" waarop de doodstraf staat.

Na het filmpje volg je het pad tussen de tenten naar de poort. Loading en ZoŽ is dan terug in Barrow Crook en dus in de straat waar de Journeyman Inn is. Blind Bob zit nog te bedelen op de stoel. Loop door  en voorbij de Journeyman Inn. De straat bocht dan naar links en in de bocht zie je de Goldstone Gate. Een bewaker staat deze poort te bewaken en de poort is afgesloten door een hek. De Goldstone Poort is de toegang tot een tunnel. Loop verder de bocht door en dan zie je, beneden in de straat, een kar staan. Dat is de kar van baardmans Ary Kinryn.

Loop door en in een kort filmpje zie je dan dat achter de kar van Ary Kinryn nog meer karren staan. 

Het is er een complete file van karren en ze mogen geen van allen verder. Loop door tot ZoŽ bij Ary Kinryn staat. Praat met Kinryn.

Het gesprek gaat geheel vanzelf en die Kinryn kankert er eerst een flink stuk oplos. ZoŽ krijgt er geen woord tussen. Maar dan weet ZoŽ dan toch om de "Spices" te vragen. Kinryn probeert eerst nog geld van ZoŽ los te krijgen maar daar trapt ze niet in en, na nog enig aandringen, geeft Kinryn dan een dikke zak met "Spices" aan ZoŽ.

Controleer in je inventory wel even of je nu inderdaad de "Spices" hebt. Die specerijenverkoper heeft dan wel aan ZoŽ gezegd dat ze de Spices eerst naar hem moet brengen, maar ZoŽ is natuurlijk niet gek. Waarom eerst weer helemaal terug naar die marktkoopman en dan weer terug naar de Journeyman Inn als je nu al vlakbij de Journeyman Inn bent. Loop dus terug naar de:

Journeyman Inn: De Wijn voor Blind Bob:

Ga weer naar binnen. Benrime staat nu ťťn van de voorste tafels te poetsen. Praat weer met Benrime en gebruik het "Spice" onderwerp. ZoŽ vertelt dat ze de "Spices" heeft en Benrime zegt haar dat er in de keuken een dampende pot met warme wijn klaar staat. Draai je om en kijk naar de toonbank van de keuken. Inderdaad staat er op de toonbank een kleine kookpot waar damp uit komt. Ga door de poortdoorgang naar de keuken en ga dan achter de toonbank staan en zorg dat die kookpot is geselecteerd.

Selecteer in je inventory de "Spices" en klik op het tandwieltje. ZoŽ doet een beetje van de Spices in de hete wijn. Achter ZoŽ staat een wijnfles op de tafel. Bekijk die wijnfles. ZoŽ vertelt je dat de fles leeg is. Grijp dus de wijnfles en ga dan weer voor de kookpot staan. Zorg dat de kookpot weer is geselecteerd en selecteer dan de wijnfles in je inventory en klik op het tandwieltje. ZoŽ vult de wijnfles met de hete wijn. Je hebt nu de "Mulled Wine". Ok...verlaat de Journeyman Inn via de voordeur en ga weer naar Blind Bob. Geef de fles Mulled Wine aan Bob. Bob neemt gelijk een fikse teug van de warme wijn en is ZoŽ uitermate dankbaar. Praat dan met Bob en gebruik het "Magda" onderwerp.

Het is toch werkelijk niet te geloven...Heeft ZoŽ als een gek heen en weer gerend om Bob aan wijn te helpen en nou weet ie niet waar Minstrum Magda is. Je zou de zak zo een pak rammel willen geven. Blind Bob zegt dat ZoŽ ene Crazy  Clara moet zoeken want die Crazy Clara zou wellicht weten waar Minstrum Magda uithangt. Crazy Clara is te vinden in Crab Bend, Hangman's Span en dat is vlakbij Friars Keep. ZoŽ kan die Bob weliswaar wel vermoorden, maar omdat ze een vriendelijk en welopgevoed meisje is zegt ze toch maar beleefd "Goodbye".

Op zoek naar Crazy Clara:

Ok...ZoŽ moet dus op zoek naar een gek mens met de naam Clara en Blind Bob heeft uitgelegd waar we dat mens ongeveer zouden kunnen vinden. Ga nu terug naar de South Gate Marked. Dus loop de straat uit en na de Loading naar de Witte Toren en dan weer rechtsaf omlaag en je bent terug in het Ghetto. Loop door naar de Markt. Rechts achter de kraam van de specerijverkoper ga je dan door de diepe poort. Loading. Na de loading staat ZoŽ in een straat die omhoog loopt. Loop omhoog door de straat en je bereikt dan een overdekte houten brug. Op de brug zit een vrouw.

Ga voor de vrouw staan zodat je rechtsonder het oog krijgt. Bekijk de vrouw. Volgens ZoŽ zou dit wel eens die Crazy Clara kunnen zijn. 

Nu krijg je rechtsonder het handje, dus klik met je linkermuisknop en dan op het mondje om nu met de vrouw te praten.

ZoŽ vraagt of zij Clara is en...de vrouw begint te ratelen en te ratelen en ze ratelt een hele tijd door. Ze vraagt of ZoŽ een "Spook" is en begint dat te brabbelen dat haar "Baby" verdwenen is. Je krijgt dan 3 mogelijke gespreksonderwerpen, "Baby", "Blind Bob" en "Magda". Het maakt niet uit welk onderwerp je kiest. Je krijgt echter alleen de gelegenheid om 1 onderwerp te kiezen. Welk onderwerp je ook kiest Clara zal bij elk onderwerp zo'n beetje het zelfde zeggen. Clara's "Baby" blijkt een dier te zijn en dat dier is door de soldaten gevangen en in een kooi opgesloten. ZoŽ bied aan om het diertje te zoeken en te bevrijden

Vindt en bevrijd de "Baby" van Crazy Clara:

Het gesprek met Clara is dan afgelopen, welk van de 3 onderwerpen je ook hebt gekozen. ZoŽ moet dus nu op zoek naar Clara's diertje en deze dan bevrijden uit de kooi. Pas dan kan ZoŽ verder met Clara over Magda praten. Ga terug omlaag door de straat en beneden weer door de diepe poort. Loading. Na de Loading ben je dan terug op de :

South Gate Market.:

Je ziet nu de rest van het markt plein. Rondom de fontein loopt een groot dier alsmaar rondjes.

 Loop door naar de fontein maar zorg dat je niet in de loop van het dier komt te staan.

Rechts staan 2 huizen en tussen die 2 huizen is een doodlopende steeg. Voor het laatste huis staat een soldaat en ook voor de dichte poort in de muur staat een soldaat. Dat grote beest blijft maar rondjes lopen. Loop naar de ingang van de steeg en probeer de steeg dan in te lopen. Dat lukt niet want de soldaat die voor het huis staat, staat niet toe dat ZoŽ de steeg in gaat. ZoŽ moet echter de steeg in want achter in de steeg staat de kooi met daarin Clara's huisdier. Blijf staan waar je staat, dus vlak bij de ingang van de steeg, maar zorg wel dat je niet in de loop van het rondjes lopende beest gaat staan. Blijf kijken naar de 2 soldaten. Wacht dan tot het beest weer voorbij ZoŽ is gegaan en naar de soldaten toe loopt. De soldaten kunnen dan de ingang van de steeg niet meer zien.

SNEL....Ren nu snel de steeg in en door naar de kooikrat die bijna achter in de steeg staat. In de kooi zit het huisdiertje van Clara opgesloten.

Bekijk de kooi eerst via je oog om het handje rechtsonder te laten verschijnen. Klik dan met je linkermuis en dan op het grijphandje en..... Filmpje: ZoŽ opent de kooi en het diertje floept naar buiten en rent naar de fontein. Het diertje maakt het grote beest aan het schrikken. Het grote beest steigert en rent in paniek weg en de soldaat gaat er achteraan.   ZoŽ kan nu ongezien weer de steeg uit komen. Dus doe dat en ga terug door de diepe poort, naast de specerijenkraam en na de Loading loop je weer omhoog door de straat naar de houten brug, dus naar Crazy Clara. Filmpje: Je ziet het huisdiertje terug rennen naar Crazy Clara.

Loop door naar Clara en praat weer met haar. Je krijgt geen opties in dit gesprek. ZoŽ vraagt Clara nu of ze weet wie en waar Minstrum Magda is. Wel...Men noemt Clara niet voor niets "Crazy". Clara vertelt ZoŽ op haar eigen manier wie en waar Magda is. Magda is de "Soup Lady". Magda staat dus op de South Gate Market soep te verkopen ten bate van de dak -en thuislozen.

Minstrum Magda:

Goed...Clara heeft ZoŽ dus op haar eigen wijze verteld wie Magda is en waar ze Magda kan vinden. Ga dus terug naar de South Gate Market. Naast de kraam van de specerijenman staat een oudere dame bij een stoomkarretje soep te verkopen. Bekijk deze dame en ZoŽ zegt dat dit Minstrum Magda moet zijn. Praat met Magda en gebruik gelijk het "Magda" onderwerp.

 Magda is zeer voorzichtig en wil in eerste instantie niet toegeven dat zij Minstrum Magda is. Blijkbaar is het zeer gevaarlijk om een Minstrum te zijn. Magda wil eerst van ZoŽ weten waarom zij op zoek is naar Magda en wie haar verteld hebben dat Magda haar kan helpen. Klik dus op "Blind Bob" en ZoŽ verteld over haar gesprek met Bob. Magda is echter nog niet overtuigd en vraagt ZoŽ hoe de waardin van de Journeymann Inn heet. Klik dus op "Benrime Salmin" en eindelijk is Magda overtuigd dat ZoŽ te vertrouwen is. Vanaf nu zal Magda een bron van informatie zijn voor ZoŽ en kan Magda een helpende hand toesteken. Gebruik dan het "April" onderwerp. Nu wordt Magda weer voorzichtig en wil niet toegeven dat ze ene April Ryan kent of zelfs maar van gehoord heeft. Magda zegt dat ze ZoŽ niet kan helpen betreffende April Ryan. Dring niet aan, maar zeg nu "Goodbye".

Brynn/Worm:

ZoŽ hoort dan "psstttttt". Een jonge vent staat achter de specerijenkraam en hij wenkt ZoŽ hem te volgen. ZoŽ zal vanzelf naar de jongeman toelopen en met hem gaan praten. Hela....is dit niet die Brynn die je in de Journeymann Inn zag zitten toen je er via de kelders binnen kwam? Brynn noemt zich nu Worm, maar je ziet aan hem dat dit niet zijn echte naam is. Wel....Worm weet dus dat ZoŽ op zoek is naar April Ryan en hij weet wel een manier om ZoŽ ongezien in het Ghetto te krijgen. Of ZoŽ hem maar wil volgen. ZoŽ vertrouwt het echter niet en probeert eerst nog wat info los te krijgen, maar uiteindelijk heeft ze geen andere keuze dan dit Wormpje maar te vertrouwen. Worm rent dan weg, maar zal steeds op ZoŽ blijven staan wachten. Wel....waar wacht je nog op.....Volg Worm door de straat en......

Lange Film: Worm en ZoŽ lopen dan de zijstraat in en......ZoŽ wordt vanachteren dan gegrepen door een maat van Worm, ene Scamam. Worm en Scaman zijn "Magicals" en ze denken dat ZoŽ een "Screamer" is en een spion van Azadi.

Er volgt nu een Loading en dan is je scherm eventjes een tijdje zwart terwijl je Worm en hoort praten met April Ryan. ZoŽ beland, als gevangene, dan in een hutje en bij April Ryan. Het gaat nu een tijdje vanzelf. April en ZoŽ praten een hele tijd met elkaar en uiteindelijk is April er van overtuigd dat ZoŽ de waarheid spreekt en geen spion voor de Azadi is. ZoŽ verteld April over haar visioenen van het kleine meisje. April wil er echter niets mee te maken hebben en wil ZoŽ terug sturen naar Stark. April roept dan de "Magicals" en ťťn van de Magicals probeert ZoŽ terug te zappen naar haar eigen wereld. 

We zien dat ZoŽ inderdaad verdwijnt maar haar kleren blijven achter op het bed. Is ZoŽ echt terug gekeerd naar Venice? 

Of is er iets vreselijkst mis gegaan???? We zullen moeten wachten op het antwoord want we belanden nu in:

C: Sadir:

Kian:De Apostel van The Six:

We zijn in een ander deel van Arcadia beland en wel in Sadir. We zijn beland in een Arena en je gaat nu voor de eerste keer spelen als Kian. 

Je moet nu 3 gevechten leveren, met 3 andere krijgers. 

Het werkt op precies dezelfde manier als alle andere gevechten. Dus je gebruikt je linkermuisknop voor een lichte aanval, je rechtermuisknop voor een zware aanval, je spatiebalk om de aanvallen van je tegenstander te blokkeren, en je pijltjestoetsen om vooruit te bewegen. Er zit echt niets anders op. Je moet deze 3 tegenstanders verslaan. Het zijn dus trainingsgevechten, dus het maakt eigenlijk niet uit of je wint of verliest. 

Na de 3 gevechten loop je naar de man met het rode haar en de witte kledij. Praat met deze man. Dit is Garmon, Kian's mentor. Het gesprek gaat geheel vanzelf. Had je de 3 gevechten gewonnen dan zal Garmon je prijzen, maar had je verloren dan zal Garmon je min of meer op je donder geven. Het gesprek wordt dan onderbroken door het meisje Ena. Kian wordt verwacht in de Council Room bij The Six. Volg Ena dus de tempel in en dan links door de gang. Ena blijft dan staan in een hal. Rechts is de grote deur van de Council Room. Ga naar de deur, open de deur en stap de Council Room binnen.

Filmpje: Kian buigt voor The Six. The Six willen dat Kian naar de Eastlands gaat om daar enige opstandige "ongelovige" rebellen te leren dat het geloof van The Six toch echt het enige ware geloof is. Kian moet op zoek naar de rebellenleider, ene "The Scorpion", en deze doden om zijn volgelingen te overtuigen zich te bekeren tot het "Ware Geloof".   Er volgt een Loading en dan staat Kian terug in de hal. Volg de gang, links, terug naar de volgende hal en ga dan, rechts, terug naar de Arena. Vanzelf praat Kiam weer met Garmon.   Garmon is het er duidelijk niet mee eens dat The Six Kian op een missie sturen om met zijn zwaard het "ware geloof" onder de ongelovigen te gaan prediken. Er volgt weer een loading en we belanden dan in:

Hoofdstuk 6: Alchera:Deel 1:

A: Newport: Venice:  ZoŽ Castillo

ZoŽ komt bij in het bovenkamertje van The Fringe. Charlie is er ook en er volgt een lang gesprek. Volgens Charlie is ZoŽ een hele tijd buiten westen geweest vanwege de drugs die men haar heeft toegediend. Was het dus toch allemaal maar een droom? ZoŽ herinnert zich dan wie haar hier hebben overvallen en verdooft....Marcus en die tweeling en je krijgt dan een keuze uit 2 opties.

Het maakt niet uit welke van de 2 opties je kiest. Kies dus ťťn van de 2 opties om het gesprek te vervolgen en uiteindelijk beland ZoŽ dan buiten en staat ze voor de deur van The Fringe. Loop vooruit naar het bruggetje en.....

Film: ZoŽ wordt opgebeld door Olivia. Olivia vertelt dat ZoŽ naar Japan moet gaan. Olivia heeft nu een deel van Reza's notities weten te ontcijferen en ze verteld dat Reza bezig was met een onderzoek naar de almachtige WATI-corporation. Reza had afspraken met 2 werknemers van de WATIcorp. Het dode meisje, in Reza's flat, was een werkneemster van de WATIcorp. Het hoofdkantoor van de WATIcorp is gevestigd te Japan en wel in WATI-City op het Hokkaido eiland. ZoŽ vliegt per supersonische jet naar Japan en er volgt een loading waarna we belanden in:

B: Arcadia:

Marcuria: April Ryan:

Volg de Profeet:

We zijn terug in het kamertje van waaruit ZoŽ is terug gestuurd naar Venice. We zijn dus in de Journeyman Inn. April Ryan praat met Chawan. De Azadi bouwen een grote toren en Chawan doet de suggestie dat het wellicht mogelijk is voor 1 persoon om stiekem eens een kijkje bij die toren te gaan nemen. April zal die taak op zich nemen.

Verlaat de kamer via de al openstaande deur. Brynn komt dan door de gang op April toegelopen en hij spreekt April aan. Brynn is boos omdat April heeft geweigerd om ZoŽ haar hulp aan te bieden. Ook is hij boos omdat April hem maar als een kleine jongen blijft behandelen. Kies 1 van de 3 opties die je krijgt om het gesprek te vervolgen en Brynn zal dan uiteindelijk weer verdwijnen. Achter in de gang staat Na'an in de deur van haar kamertje. Je kunt even met Na'an gaan praten, of je doet dit niet. Het maakt echt niet uit. Aan het einde van de gang ga je, links, door de deuropening en dan de 2 trappen af. Je bent dan in de zijruimte van de Journeymann Inn. Ga via de geopende deur de gelachkamer binnen en verlaat dan de Journeymann Inn via de voordeur. Ok...Volg de straat naar links en na de Loading staat April dus op het pad tussen het tentenkamp. Blijk aan de rechter kant lopen en loop vooruit naar het plein voor de Witte Toren.

Er staan soldaten de toren ingang te bewaken en het is beter als April niet gezien wordt. Tegen de rechterzijde van de toren staat een hoge steiger gebouwd. Rechts van de steiger zie je een hoge dikke ronde pilaar. Steek het plein over naar de rechterkant van de hoge steiger. Als April bij de rechterzijde van de steiger is beland ziet ze dat er aan het andere einde van de steiger een soldaat staat. Die soldaat moet worden uitgeschakeld.

Ga snel achter de steiger en loop, achter de steiger langs, naar de andere hoek. Ga links de hoek om en STOP. April staat nu achter die soldaat. Ga nu SLUIPEN: SLUIP nu naar de soldaat. Hij zal April niet bemerken. Ga tot vlak bij de soldaat. Rechtsonder verschijnt dan je Handje. Klik met je linkermuisknop en klik dan op het Gebalde Vuistje in de cirkel.

April slaat de soldaat neer en niemand die er iets van heeft gemerkt. Ga nu voor de kopse kant van de steiger staan en zorg dat je weer het Handje rechtsonder krijgt. Klik dan weer met je linkermuisknop en dan op het Klimicoontje in de cirkel. April klimt nu vanzelf helemaal de steiger op en ze beland boven op het balkon van de toren.

Het is een smal balkon met glasdeuren. Eťn van de glasdeuren staat op een kiertje open. Het zijn de middelste deuren. Loop naar de middelste deuren. 

In de zaal zie je 2 personen staan die met elkaar praten. Het zijn een persoon in Cape en een priesteres.

Ga voor de deuren staan en gebruik nu je Focus Field Mode (Rechtermuisknop). 

Richt de blauwe straal van je Focus op de 2 personen in de zaal en klik dan op je Oortje in de cirkel om het gesprek af te luisteren. 

Filmpje: Je hoort alleen de priesters. Ze praat met De Profeet maar die hoor je niet. De Profeet verdwijnt en April is van mening dat het nuttig kan zijn om hem te volgen. Er volgt een loading en April staat dan vanzelf weer beneden aan de zijkant van de steiger.

Loop terug, achter de steiger langs, naar de hoofdingang van de witte toren. De Profeet komt dan de toren uit en loopt naar de poort die naar de Journeyman Inn leid. Volg de Profeet dus naar de poort en, na de Loading, naar de Journeymann Inn. Je ziet de Profeet de Journeyman Inn binnen gaan. Ga dus ook weer de Journeyman Inn binnen. Er is echter geen spoor van de Profeet te bekennen. Benrime is bezig in de keuken. Ga door de poortdoorgang naar Benrime. Vanzelf vraagt April dan aan Benrime waar toch de Profeet is gebleven. Benrime zegt dat ze echt geen man in een cape heeft gezien. Draai je om en ga via de trap omlaag naar de kelder. Na de Loading loop je door de 1e kelderruimte naar de deur van de 2e kelderruimte. Open de deur en....

Filmpje: April ziet de Profeet de geheime tunnel ingaan. April twijfelt heel even maar rent dan zelf, nog net op tijd, 

de Profeet achterna de tunnel in en de tunnel sluit zich weer. We belanden terug bij ZoŽ in:

C: Waticorp Hoofdkantoor: ZoŽ Castillo:

ZoŽ komt aan te Wati City en ze wordt gelijk opgebeld door Olivia.  Er is echter veel storing en hierdoor kan ZoŽ niet alles verstaan wat Olivia zegt.

Een Ticket voor het kabelbaantje:

Draai, met je muis, nu de camera zo om zodat je vanachter ZoŽ naar voren kijkt. Je ziet een Ticket Office en je ziet een trap die naar een kabelbaantje gaat. 

ZoŽ moet in het WATIcorp Museum zien te komen en dat kabelbaantje gaat daar naar toe.

Aan de zijkant van het Ticket Office hangt een Snoep automaat en een Ticket automaat. Het Ticket Office zelf is gesloten. Loop vooruit en bekijk de beide automaten.  Probeer of je een Ticket uit de Ticket Automaat kunt krijgen. Zorg dat de Ticket Automaat is geselecteerd, open je inventory en selecteer je telefoon en klik dan op het tandwieltje. Helaas....de Ticket Automaat is kaduuk. In de snoepautomaat zit alleen kauwgum. De pakjes kauwgum bevatten een speciale WATI-sticker. Gebruik je telefoon nu op de snoepautomaat en ZoŽ haalt er een pakje kauwgum uit. Selecteer de Gum in je inventory en klik dan op het tandwieltje. ZoŽ haalt een Sticker uit het pakje Gum.Ga nu, via de trap, naar boven, naar het platform van het kabelbaantje. Een man staat duidelijk te wachten. Links naast ZoŽ staat een afvalbak. Er zit niets in de afvalbak. Loop door naar de staande man.

Filmpje: De staande man kijkt ZoŽ aan alsof zij degene is waarop hij staat te wachten. Maar hij merkt zijn vergissing.

Loop nu echt door naar de staande man en praat met hem. De man dacht dat ZoŽ iemand anders was en hij bied ZoŽ zijn verontschuldigingen aan. Gebruik het "Museum" onderwerp. De man zegt dat het kabelbaantje naar het WATI-museum gaat, aan de overkant van de Canyon. Hij vertelt verder dat hij hier op zijn verloofde staat te wachten om samen met haar naar het museum te gaan. Maar zijn verloofde is nog niet komen opdagen en hij denkt dat het "uit" is. Je krijgt dan 3 andere mogelijke gespreksopties. Gebruik het "Ticket" onderwerp. ZoŽ vraagt waar ze een kaartje voor het museum kan kopen. De man verwijst ZoŽ eerst naar het Ticket Office en dan naar de Ticket Automaat en dan loopt hij weg en zie dat hij een kaartje doormidden scheurt en in de afvalbak gooit.

Ga dus nu terug naar de afvalbak en bekijk de afvalbak weer. ZoŽ ziet nu het gescheurde Ticket van de man in de afvalbak liggen. Zorg dat de afvalbak weer is geselecteerd en klik dan 2 keer met je grijphandje en ZoŽ pakt, ťťn voor ťťn, de beide helften van het Ticket uit de afvalbak. ZoŽ heeft nu een Torn Ticket. Combineer in je inventory de Torn Ticket met de Sticker en ZoŽ heeft een Museum Ticket. Ga nu naar de kabelbaancabine en ga er rechtvoor staan. Links staat een grijze pilaar. Zorg dat de grijze pilaar is geselecteerd en pak dan de Museum Ticket uit je inventory:

Filmpje: ZoŽ haalt de Museum Ticket door de scanner en de deuren van de cabine gaan open:

Wel....stap in de cabine en...

Filmpje: ZoŽ zoeft in het kabelbaantje naar de overkant van de Canyon en beland bij de ingang van het WATI Museum:

D: In het WATIcorp gebouw:

De Museumzaal:

Olivia belt weer op. Ze heeft iets gedaan waardoor de Static geef invloed heeft op het gesprek, maar het gesprek is nu wel traceerbaar. ZoŽ noemt nu de naam van de WATI-werknemer waar Reza contact mee heeft gehad en dat is ene Damien Cavanaugh. De naam van het dode meisje in Reza'sa flat was Rio Kuroki en zij was een systeem analiste die werkte op de Biotech afdeling. Van die Damien Cavanaugh weet Olivia alleen nog dat hij iets met software deed.

Loop vooruit naar de voorzijde van de cabine. Tussen de pilaren door zie je dan de brug die naar de ingangsdeuren van het WATIcorp gebouw gaat.

Ga dus over de brug naar de deuren. De deuren schuiven vanzelf open en ZoŽ gaat naar binnen. Loading:

Filmpje: ZoŽ betreed de Museumzaal van de WATIcorp. Een bewaker ziet dat een jongetje ťťn van de tentoongestelde robots aanraakt en hij spreekt het jongetje hierop aan. De oma van het jongetje komt erbij en belooft dat Hiro, want zo heet dat jongetje, het niet meer zal doen.

Ok...Er staan 3 grote ronde glazen zuilen in de zaal. In elke zuil staan 1 of meerdere WATIcorp robots tentoongesteld. Op de zuilen staat steeds ook een handje. Loop nu eerst naar het jongetje Hiro toe.  Ga rechts naast Hiro staan en zorg dan dat de Hand op de zuil is geselecteerd. Klik dan met je linkermuisknop en.....

Filmpje: Je krijgt uitleg over de robot in de zuil. Dit is de allereerste Bunnybot.

Na dit filmpje is dan de gehele zuil geselecteerd. Rechtsonder staat dan je Oog. Klik weer met je linkermuisknop en.....

. ZoŽ vertelt nu dat als ze de zuil zou aanraken er een alarm zal afgaan. Klik dus met je linkermuisknop en.....

Filmpje: ZoŽ raakt de zuil aan, het alarm gaat af en ZoŽ  wordt eventjes bestraffend toegesproken door de bewaker.

Draai rechts zodat je door de zaal naar achteren kijkt. In de achtermuur van de zaal zit een deur. Ga door de zaal naar die deur. Bekijk de deur. Het is een "Staff Only" deur.

Rechts naast de deur zit een rood paneel met daarop een Witte Hand. Selecteer dit paneel en bekijk het dan. 

Het is een handpalmscanner. Gebruik de handpalmscanner, dus klik op het handje in de cirkel.

Filmpje: ZoŽ drukt haar handpalm op het handje van het rode paneel en....het alarm gaat af en ZoŽ wordt weer bestraffend toegesproken door de bewaker.

Ga terug naar Hiro, die alsmaar voor de Bunnybot staat. Zorg nu dat Hiro is geselecteerd. Selecteer dan in je inventory de Gum en klik op het tandwieltje. 

ZoŽ geeft, na een kort gesprekje, de Gum aan Hiro. Nadat Hiro de kauwgom heeft opgegeten zorg je dat Hiro weer is geselecteerd. 

Praat nu met Hiro. ZoŽ vraagt of Hiro haar kan helpen om de bewaker af te leiden. Hiro wil dat wel doen en....

Filmpje: Hiro duikt de zuil in en activeert de Bunnybot. De Bunnybot komt tot leven en gaat door de zaal heen banjeren en de bewaker moet er achteraan.

Snel...Ren naar de "Staff only" deur en zorg dat het Handpaneel weer is geselecteerd. 

Selecteer dan in je inventory de telefoon en klik op het tandwieltje en los snel de Symbolen puzzel weer op. 

Dit heb je al een paar keer eerder gedaan, dus dit leg ik je niet meer uit. De deur schuift dan open, dus stap snel door de geopende deur en ZoŽ is dan in een diensthalletje beland.

Filmpje: Een onderhoudsrobot gaat door het halletje. Een rooster gaat open en de robot gaat de tunnel in. Het rooster sluit weer.

Draai met de camera zodat je goed door het halletje kijkt. Rechts is dat rooster waar de robot door heen is gegaan. De deur tegenover het rooster zit dicht en zal nooit open gaan. Je ziet nu ook de omkleedruimte met de kastjes. Ga die kastjesruimte in. Eťn van de kastjes staat op een kier open.

Zorg dat het open kastje is geselecteerd en klik dan met je linkermuisknop en open dan het kastje. Er ligt een uniform in het kastje. Grijp het uniform en....

....ZoŽ kleed zich even om in het uniform. Ga terug het halletje in. De robot is terug in het halletje. Wacht tot de robot weer naar het rooster gaat. Volg de robot naar het rooster. Wacht dan tot het rooster weer open gaat en de robot weer de tunnel in gaat. SNEL....ga dan zelf ook recht voor het nu weer geopende rooster staan en.....ZoŽ bukt en kruipt de tunnel in en door de tunnel en ze kruipt er aan het andere einde weer uit.

NB: Het kan zijn dat de robot nog niet terug gekeerd is als ZoŽ het uniform heeft aangetrokken. Wacht dan geduldig in het halletje tot de robot weer terug uit de tunnel komt. Als je te veel tijd nodig hebt om achter de robot de tunnel in te kruipen dan gaat het rooster weer dicht voordat ZoŽ de tunnel in kruipt. Ook dan wacht je tot de robot weer terug is gekomen en dan probeer je het nog een keer.

Draai je om. Je kijkt door een glazen gang naar de lift. Er staat een vrouw voor de lift. Loop dus door de glazen gang naar de lift.

De vrouw die voor de lift staat vraagt dan wie ZoŽ is en of ze de "nieuwe" is. 

Gebruik dus de "New" optie en luister naar wat de vrouw tegen ZoŽ zegt. De liftdeuren gaan dan open. Wel.....stap in de lift en....

Filmpje: Samen met de vrouw gaat ZoŽ nu met de lift naar boven. Het is een nogal zwijgzaam gebeuren.

E:4e Etage: Section 2: Op zoek naar Damien Cavanaugh:

 

ZoŽ stapt uit de lift en loopt vooruit en ze blijft dan stilstaan voor de streep die op de vloer is getrokken. ZoŽ is nu op de 4e etage en ze moet naar Section 2. Je game is nu weer automatisch gesaved. ZoŽ is beland in de wachtruimte op ťťn van de etages van het WATIcorp gebouw. recht voor ZoŽ is een dubbele deur. De gang gaat naar links en naar rechts.

NB: vanaf nu kan ZoŽ op verschillende momenten dood gaan. Je zult nu steeds snel en accuraat moeten handelen en mijn aanwijzingen goed en nauwkeurig moeten opvolgen. Het is van belang dat je nu de besturing van de game goed in je vingers hebt.

Loop vooruit, over de streep heen die op de vloer is getrokken. Van links komt nu een Security Robot op ZoŽ aangevlogen. 

De Robot gaat recht voor ZoŽ hangen en scant ZoŽ met zijn rode stralen.

De Robot begroet ZoŽ als "geŽerde bezoeker" en zegt verder dat ZoŽ achter de streep in de wachtruimte moet blijven wachten tot er iemand komt die haar verder door de gangen kan brengen. De Robot gaat dan verder naar rechts door de gang.

NB: ik zal het je even gaan uitleggen. ZoŽ moet rechtsaf door de gang. De gang gaat dan linksaf en dan is er een zijgang naar links. ZoŽ moet door die linker zijgang en dan door de deur achterin de linker zijgang. Er zweven achter 2 van die Security Robots door de gangen en ZoŽ mag niet worden ontdekt door die robots. Wordt ze wel ontdekt terwijl ze nog in de gang is dan komt ze terecht in de rode laserstralen van de robots en dat kost ZoŽ dan steeds een beetje leven en uiteindelijk zal ze dood gaan. Je moet er dus voor zorgen dat de Robots ZoŽ niet opmerken terwijl ze door de gangen gaat. De eerste robot gaat steeds heen en weer door de lange gang. De 2e Robot komt vanuit de linker gang en gaat dan linksaf en dan ook door het laatste stukje van de lange gang. Ik ga het je stap voor stap uitleggen. Wordt ZoŽ toch "gevangen" door de robots dan kun je het beste de laatste Autosave laden om helemaal opnieuw te beginnen.

Ontwijk de Security Robots in de gangen:

De Robot heeft ZoŽ dus gescand en verdwijnt naar rechts de gang in. Zodra je weer de controle over ZoŽ terug hebt volg je de robot naar rechts de gang in. Blijf echter op respectabele afstand achter de robot, want kom je te dichtbij zijn rode stralen dan wordt ZoŽ opgemerkt.

De gang gaat dan linksaf. Volg de robot dus de hoek om. De gang gaat rechtdoor en de robot ook. Halverwege de gang is dan de gang naar links waar ZoŽ in moet gaan. Maar dat red je niet. De Robot gaat namelijk tot aan de deuren achterin de gang en zal dan terug komen. Rechts is een nis met 2 service deuren. Die beide deuren gaan echter niet open. SNEL....ren, terwijl de robot nog niet helemaal achterin de gang is gekomen, die deurennis in en ga in de hoek staan. 

Rechtsonder krijg je nu het Klimicoontje. De Robot begint aan zijn terug tocht door de gang. SNEL.....klik met je linkermuisknop en ZoŽ drukt zich stijf tegen het korte muurtje aan. Dit moet je snel doen. Doe je dit terwijl de rode stralen van de robot ZoŽ al hebben bereikt dan zal ZoŽ toch nog door de robot worden ontdekt.

BLIJF DOOD STIL staan. De Robot komt terug door de gang en de rode stralen van de robot bereiken ZoŽ net niet. De Robot merkt ZoŽ niet op en zweeft langs haar heen. Zodra de robot voorbij ZoŽ is gegaan stap je de gang in en duik je de linksaf gang in en......Door de deuren, achterin de zijgang, komt de tweede robot aangezweefd.

SNEL.....voordat de rode stralen van deze 2e robot ZoŽ kunnen bereiken draai je ZoŽ snel om en ren je terug naar de Deurennis in de hoofdgang. Ga snel weer in de hoek staan zodat je weer het Klimicoontje krijgt. Klik dan weer met je linkermuisknop en ZoŽ drukt zich weer stijf tegen het korte muurtje aan. De 2e Robot komt uit de linkergang en blijft even ronddraaien op het kruispunt en dan gaat ie verder naar de deuren achterin de hoofdgang.Zodra je ziet dat de robot naar achter in de hoofdgang gaat ren je de zijgang weer in en ren je helemaal door naar de deuren achterin de zijgang. Die deuren gaan vanzelf open, dus stap door de deuren. Je game wordt nu weer autogesaved en voorlopig is ZoŽ weer veilig.

ZoŽ is beland in een grote zaal vol met rijen afgeschermde kantoorhokjes.

 Loop naar links, naar de linkermuur en volg dan de linkermuur tot dat je in een hokje van de 2e, of de 3e rij, een man ziet zitten. Dit is Damien Cavanaugh.

Na het filmpje loop je naar Damien Cavanaugh. Praat met Damien. 

Kies het "Damien" onderwerp. Ok...ga er maar even voor zitten want het wordt een lang gesprek dat verder helemaal vanzelf gaat. 

ZoŽ vertelt Damien over de verdwijning van Reza en over de dood van Damien's collega, het meisje Rio. Damien verteld dan uiteindelijk over de zaak waar Reza mee bezig is. Je ervaart nu over The Dreamer. The Dreamer is het ronde apparaat waar de tweeling ZoŽ aan hadden verbonden in The Fringe en waar ook die Rio, in Reza's flat, mee verbonden was. The Dreamer stelt mensen in staat om elke droom die ze maar wensen te dromen ook echt werkelijk te beleven. Maar er is iets mis met The Dreamer. Een Hacker heeft een virus verspreid in het netwerk dat elke Dreamer verbind met de Dreamcore, de Centrale Processor van het systeem. Damien en Rio hadden de opdracht om dat virus te isoleren en uit te roeien maar terwijl ze zijn er achter te gekomen dat de WATIcorp het hele Dreamersysteem willen gebruiken om mensen compleet te Hersenspoelen en te maken tot willoze "robots". Er zijn dus eigenlijk 2 "conspiracy's" gaande. Ten eerste is daar de WATIcorp die het Dreamer project willen gebruiken om de mensen helemaal onder hun controle te krijgen en ten tweede is daar de Hacker die via het virus de macht over het Dreamer project wil verkrijgen om het dan voor zijn/haar eigen doeleinde te gaan gebruiken. Damien heeft ZoŽ's hulp nodig om hem te helpen bij zijn sabotage van het Dreamer systeem. ZoŽ wil graag helpen.

Er volgt dan een Loading en dan staan Damien en ZoŽ voor een dichte deur. Damien legt uit wat ZoŽ moet gaan doen. ZoŽ moet omlaag gaan naar de toegangsdeur van Sub-level 58. Ze heeft daartoe 30 minuten de tijd. Over precies 30 minuten zal Damien dan, vanuit zijn "kantoortje" het alarm systeem uitschakelen zodat ZoŽ dan de deur van sub-level 58 kan openen. 

Damien opent dan de deur en ZoŽ en Damien gaan door de geopende deur en staan dan in een trappenhuis. Damien vraagt of ZoŽ heeft begrepen wat ze moet doen. ZoŽ somt het nog even op en dan verdwijnt Damien, terug naar zijn computer in Sectie 2 en de deur gaat weer dicht. ZoŽ is nu alleen in het trappenhuis.

Alchera: Deel 2:

F:Sub-level 58

ZoŽ staat dus in het trappenhuis. Ze moet helemaal omlaag naar de "bodem" van het trappenhuis. Wees maar gerust...je hoeft echt geen 57 trappen af te dalen. Daal de eerste 3 trappen af en dan sla je vanzelf een stuk of 50 trappen over. Ga dan de laatste 2 trappen af en je bent op de bodem van het trappenhuis en dus op level -58.

Bekijk de deur. ZoŽ zegt dat ze moet wachten tot Damien het alarm heeft uitgeschakeld. Er zit een rood lampje op de deur. Wacht tot het rode lampje groen is geworden. Als het rode lampje groen is dan heeft Damien het alarm uitgeschakeld. Open de deur. ZoŽ stapt door de deur...Loading:

Filmpje: ZoŽ betreed de rondlopende gang van level -58 en ze ziet rode stralen op zich af komen door de gang. ZoŽ drukt zich stijf tegen de muur aan en dan zien we een Spin door de gang op ons afkomen. De Spin merkt ZoŽ niet op en vervolgt zijn route door de gang.

Damien meld zich dan en hij legt uit dat ZoŽ die Spinnen moet zien te vermijden. Die Spinnen zijn namelijk dodelijk en wel onmiddellijk. Damien raad ZoŽ aan om, zodra ze de rode stralen van zo'n Spin ziet, snel dekking te zoeken in de ventilatienissen of de diepe deurnissen en om dan heel stil te blijven staan. De Spin zal ZoŽ dan niet opmerken. Dan zien we Damien en ZoŽ weer samen in de gang van de 4e etage. Dit is een terugblik waarin Damien nu uitlegt wat ZoŽ op level -58 moet gaan doen. Het eerste dat ZoŽ moet doen is om een paneeltje te vinden in de gang.

Ok. Je krijgt weer de controle over ZoŽ. Maar wacht even.....laat mij je eerst even uitleggen hoe je kunt zorgen dat ZoŽ niet gedood wordt door de Spin die in de gang rondloopt.De gang loopt helemaal rond.De Spin loopt van links naar rechts door de gang, dus het is het beste als jij altijd de Spin TEGEMOET loopt. Dan zie je namelijk altijd op tijd de rode stralen van de Spin op tijd.In de gang zijn, in de rechtermuur, 5 dubbele deuren.In de linkermuur bevinden zich een stuk of 4 ventilatienissen.

Als je door de gang gaat lopen en je ziet de Rode Stralen van de Spin op je afkomen dan moet je zo snel mogelijk gaan schuilen in de dichtstbijzijnde ventilatienis of deurnis.Om in een ventilatienis te schuilen ga je in een ventilatienis staan en zorg je ervoor dat je dan rechtsonder het Handje hebt.Klik dan met je linkermuisknop en dan op het Klimicoontje in de cirkel.ZoŽ drukt zich dan stijf tegen de muur van de nis aan.Wacht dan tot dat de Spin ZoŽ helemaal voorbij is gegaan, tot je de Spin niet meer hoort.

Ga dan uit de nis via je looptoetsen en vervolg je weg door de gang.Als echter een diepe deurnis dichterbij is dan een ventilatienis dan kun je ook gewoon in de diepe deurnis gaan staan en wachten tot de Spin weer voorbij is gegaan.

Het beste wat je nu eerst even kunt doen is om een proefrondje door de rondlopende gang te gaan doen zodat je alle belangrijke deuren weet te vinden en kunt oefenen met schuilen voor de Spin. We gaan dus, vanaf het startpunt, linksaf door de gang zodat ZoŽ altijd de rondlopende Spin TEGEMOET loopt en altijd ruim op tijd de rode stralen van de Spin zal zien.Zodra je die rode stralen ziet ga je schuilen in de dichtstbijzijnde ventilatienis of diepe deurnis en blijf je stokstijf en stil staan tot de Spin voorbij is gegaan.Bekijk, via je Oog en je linkermuisknop, steeds alle deuren die je tegenkomt.ZoŽ zegt dan welke ruimte er achter de deur is.Op elk van de deuren staat een merkteken waaraan je dan de deur kunt herkennen.Je moet de volgende deuren dan blindelings weten te vinden:

Deur 1 = Cybernetics LabDeur 2 = Security roomDeur 3 = De Core Room. Heeft een Datakeyscanner

Deur 4 = tegenover Deur 3.Deur 5 =LaboratoriumDeur 6 = Medlab

Liftdeuren = Na Deur 6 in het linksaf gangetje.

Vindt het Paneeltje in de gang en open de deuren:

Ik ga er van uit dat je zo'n proefrondje door de ronde gang hebt gedaan en alle deuren, en ventilatienissen, hebt gevonden en alle deuren hebt bekeken. Ik neem dus aan dat je weer terug bent in de deurnis van het startpunt, dus bij de toegangsdeur van Level -58. Alle deuren zitten stijf op slot en Damien heeft uitgelegd dat ZoŽ eerst een Paneel moet vinden in de gang. Dat Paneel moet ZoŽ dan openen en dan moet ze er haar Telefoon op gebruiken. We gaan dus nu weer linksom door de gang. Ga naar de deuren 3 en 4. Schuil op tijd voor de Spin als dat nodig is. Net voorbij de deuren 3 en 4 vindt je dan het paneel in de linkermuur.

Zorg dat ZoŽ goed voor het Paneel staat. Het paneel moet dan geselecteerd zijn en rechtsonder moet je dan het Oog hebben. Bekijk het paneel. Hierdoor krijg je dan, rechtsonder, het Handje. Open het paneel nu en als ZoŽ het paneel heeft geopend dan gebruik je de telefoon op het paneel. Filmpje: ZoŽ gebruikt de software die Damien heeft upgeload naar haar telefoon op het paneel en hierdoor zijn dan alle relevante deuren van slot. Behalve deur 3 de Coreroom deur. Je ziet Deur 5.

Vindt de Datakey om de Coreroom deur te openen:

Deur 5: Laboratorium:   

Ga naar Deur 5, de deur van het Laboratorium. Ga weer voor Deur 5 staan. Open nu deur 5 en stap het laboratorium in.

Filmpje: ZoŽ loopt het laboratorium in en ze ziet de grote Corecilinder. Kijk goed naar dit filmpje van de Core, merk speciaal de man op die op de onderste etage staat en de trap.  Na het filmpje staat ZoŽ achter grote console en staart ze naar de Core. Loop naar de voorzijde van het console en draai dan rechts. Rechts van het console staat een standaard met Capsules. Grijp een Capsule uit de standaard.

Damien legt weer uit wat ZoŽ nu moet gaan doen. ZoŽ moet zichzelf, en de Worm laten scannen in het Medlab achter deur 6. 

Als Damien weer klaar is met zijn uitleg dan combineer je in Inventory de Capsule met de Worm en je krijgt dan een ENCAPSULATED WORM. 

Deur 6: Medlab:

 Verlaat het laboratorium en werk je een weg door de gang naar Deur 6 Medlab, uiteraard zonder dat je wordt gezien door de Spin. Open de Medlab deur en stap naar binnen. Rechts is een grote ronde pilaar waar je in kunt gaan staan. Bekijk die pilaar. Het is een Body Scanner. Links staat een capsule op een tafeltje. Bekijk ook deze capsule. Het is een Biometric Scanner.

Stap in de Bodyscanner. ZoŽ wordt nu door de grote bodyscanner gescand en haar DNA en Bodycel gegevens worden geupload in het systeem. Stap uit de bodyscanner en ga weer voor het tafeltje met de Biometric Scanner staan. Zorg dat de Biometric Scanner weer is geselecteerd. Selecteer dan in inventory de ENCAPSULATED WORM en klik op het tandwieltje. ZoŽ doet de ENCAPSULATED WORM in de Biometric Scanner. Het DNA van de Worm wordt gescand en goed bevonden om in de Core te injecteren.

Damien legt weer uit wat ZoŽ nu moet gaan doen. ZoŽ moet nu de Datakey voor de Coreroom deur gaan zoeken. Hij verteld dat er altijd wel een reserve Datakey in het Security office te vinden is. ZoŽ moet dus nu naar het Security office, deur 2. Damien zal er voor zorgen dat er niemand in het Security office aanwezig zal zijn.

Deur 2: Security:  

Verlaat dus het Medlab en ga naar Deur 2, het Security Office. Open deur 2 maar.....GA NIET NAAR BINNEN. ZoŽ zegt dat ze voorzichtig moet zijn en precies moet doen wat Damien haar heeft verteld. Je hoort Damien weer uitleggen. Filmpje: Je ziet het Security office. Op de stoel ligt een jas. De vloer van het Security office heeft een eigen Security grid en ZoŽ moet die zelf zien uit te schakelen

Damien legt uit dat een Spin, met de juiste kwalificaties, wel het Security office in kan gaan om dat op het vloerpaneel de lasers in de vloer uit te schakelen. ZoŽ heeft dus een Spin nodig die over de juiste kwalificaties beschikt. Dat is dus de Spin die in de gang rondloopt. ZoŽ moet die gang spin met behulp van haar eigen spin uitschakelen en dan haar eigen spin uploaden met de software van de gang spin. Om haar eigen spin op de gang spin af te sturen moet ZoŽ nu eerst naar het Cybernetic Lab gaan, dus naar Deur 1.

Deur 1: Cybernetics en Deur 2: Security:  

Ga dus naar Deur 1 en open Deur 1. Stap door deur 1 het Cybernetic Lab in. Links staan 3 Spinnen op de vloer. De middelste spin is een vechtspin.

Ga voor de middelste spin staan zodat je rechtsonder je Oog krijgt. Bekijk de middelste Spin. ZoŽ zegt dat ze de spin, op afstand, kan voortbewegen met de software die Damien naar haar telefoon heeft upgeload. Selecteer dus de telefoon en klik op het tandwieltje en.....ZoŽ activeert de Spin met haar telefoon.

Versla de Spin in de gang: 

Ok...je bestuurt nu de Spin. Dit doe je met je pijltjestoetsen. ZoŽ blijft in Cybernetics staan.  Je spin heeft een rode "neus". Dat is de voorkant van de spin. Beweeg de spin de gang in en ga dan rechtsaf door de gang terug naar Deur 2, Security. Blijf bij Deur 2 in de gang wachten op de Gang Spin. Het kan zijn dat de Gang Spin al in de Security room . Als de Gang Spin jouw spin nadert zorg er dan voor dat de rode "neus" van jouw spin naar de Gang Spin wijst. Als de Gang Spin dan vlakbij jouw spin is dan klik je snel met je linkermuisknop en.........Jouw Spin zend een Blauwe Golf uit en hierdoor wordt de Gang Spin uitgeschakeld.

Zodra de Gang Spin is uitgeschakeld verschijnt rechtsonder het Telefoon Icoontje. Klik weer met je linkermuisknop om de Security Clearance van de Gang Spin te uploaden naar jouw Spin. Beweeg dan je spin de Security Room binnen en in de Security Room naar rechts tot op de speciale tegel.

Rechtsonder verschijnt weer je Telefoon Icoon. Klik dus weer met je linkermuisknop en je Spin schakelt nu de vloerlasers. En ook de Spin is weer uitgeschakeld.Je beland terug bij ZoŽ in Cybernetics.Ga, nu weer als ZoŽ, naar de Security Room. ZoŽ kan nu veilig de Security Room binnen gaan, want via de Spin zijn de vloerlasers uitgeschakeld. Dus stap naar binnen en ga voor de stoel staan die voor het console staat. Als je recht vooruit kijkt, naar de grote Core Cilinder, dan zie je daar nu ook een vrouw staan. Bekijk de Jas die over de stoel hangt. Er zit een Datakey in de jas. Grijp de Datakey uit de jas.

Damien meld zich weer en hij legt weer uit wat ZoŽ als volgende stap moet gaan doen. Met de Datakey kan ZoŽ nu Deur 3 openen, de deur van de Core Room. ZoŽ moet dus nu de Worm uploaden in de Core. Damien verteld verder dat ZoŽ door een ontsmettingskamer moet teneinde de Core te kunnen bereiken. ZoŽ moet naar het lagere Core platform waar ze dan de Worm in de Core kan Uploaden. Ook vertelt Damien dat er waarschijnlijk 2 of 3 wetenschappers bij de Core zullen zijn en die mogen ZoŽ natuurlijk niet ontdekken.

Deur 3: De Core Room:  

Ok...verlaat Security en ga naar Deur 3. Ga voor Deur 3 staan zodat de rode Datakeyscanner is geselecteerd. Gebruik dan de Datakey op de deurscanner en de deur gaat open. Stap naar binnen. ZoŽ is nu in het voorportaal van de grote Core Room. Ze staat voor de glazendeur van de ontsmettingssluis. Rechts staat een consooltje.

Ga naar het consooltje en gebruik het. De glazen deur van de sluis gaat open. Stap in de sluis en ZoŽ wordt ontsmet en de andere deur gaat open. Ok....loop vooruit richting de Core en....Je game wordt auto gesaved en....Filmpje: Je ziet dat op het bovenste level een vrouw rondjes loopt rond de core en op het onderste level een man. Je ziet ook de trap die naar het onderste level gaat.

ZoŽ moet, via de trap, naar het onderste level zien te komen. ZoŽ mag echter niet door de vrouw en de man worden gezien. Gebeurt dat wel dan gaat ZoŽ dood. Die vrouw loopt steeds rondjes rondom de core. De man zal op een gegeven moment via de trap ook omhoog komen maar ook weer terug gaan naar het onderste level.Loop nu eerst een stukje terug naar de sluisdeur en draai ZoŽ dan weer om zodat ze weer naar de Core kijkt. Zorg er voor dat jij ZoŽ op de rug ziet en dus ook de Core kunt zien. 

Wacht nu geduldig tot de vrouw links voor ZoŽ bij de Core staat en dan min of meer met haar rug naar ZoŽ staat. De vrouw loopt eerst een heel rondje rondom de Core en je ziet haar dan van links weer naar rechts gaan en dan stoppen op haar oorspronkelijke plek. Je kunt dan echter niet linksom naar de trap gaan want de man is ondertussen ook omhoog gekomen en staat nu aan de achterzijde bij de trap. De vrouw gaat dan terug naar links en blijft dan, links van ZoŽ een tijdje stilstaan. Ondertussen is de man weer omlaag gegaan. De vrouw heeft nu haar rug naar ZoŽ gekeerd en kan ZoŽ dus niet zien. 

NU....REN REN (ga niet sluipen want dat duurt te lang) rechtsom naar de trap. Pas op want bij de trap wordt het pad smaller. Het kan zijn dat de man nog op de trap is om omlaag te gaan. Als dat zo is wacht dan even en ga dan verder als de man beneden is gekomen.Ga recht voor de trap staan en daal af naar beneden.

Onderaan de trap ren je gewoon rechtdoor maar LET OP....net in de bocht staat er een paaltje met daarop de Upload Inlaat. STOP bij dit paaltje en bekijk het.

Zorg dat het paaltje geselecteerd is en open dan je inventory. Selecteer de ENCAPSULATED WORM en klik op het tandwieltje en.....

Filmpje: ZoŽ doet de capsule met daarin de Worm in de Inlaat en....De Worm zwemt de Core in en injecteert zichzelf in de Core en de Core wordt "ziek". Ms. Gilmore, de President van WATIcorp verschijnt en ze is niet bepaald vrolijk. Luister verder naar wat er allemaal gezegd wordt.

Na het filmpje volgt er een Loading en nemen we weer even afscheid van ZoŽ om verder te gaan met:

Alchera:Deel 3: 

G: De Ondergrondse Stad:
April Ryan:

Grot:

Je bent nu weer April Ryan en April is dus de Profeet gevolgd door de geheime tunnel. Via een touw klimt ze omlaag en beland dan op het platform bij het grote Waterrad.

Ga naar rechts en daal de smalle Stenen Trap af, die langs het waterrad omlaag gaat. Volg dan het pad langs de rotsen naar links tot dat er een filmpje start:

Filmpje: De Profeet vaart in een bootje naar de overkant van het meer en meert daar aan bij de Ondergrondse Stad. April moet ook daar naar toe, maar hoe?

Ga verder naar het grote hoger gelegen platform en als April de stenen trap naar het platform beklimt zie je weer een filmpje:

Filmpje: Een Goblin loopt over het platform naar de stenen deur en de deur schuift open en de Goblin gaat er door.

SNEL...Ren verder de treden op en naar de deur. Als je snel genoeg bent dan haalt April het nog net voordat de deur weer omlaag gaat zakken en gaat April ook door de deur.

NB: Dit is bijna niet te doen....Je bent bijna altijd net iets te langzaam omdat de deur al begint te zakken op het moment dat het filmpje voorbij is. Dus dit red je domweg niet. Gelukkig krijg je nog een paar kansen want er zullen nog een paar Goblins de deur gaan openen. Ik leg dit hieronder uit:

Lukt het je dus niet om de eerste keer snel genoeg te zijn om door de geopende deur te gaan, loop dan terug de trap van het platform af en ga dan het pad terug omhoog, richting het waterrad, maar ga niet de bocht om.Draai je om en blijf staan en kijk terug naar het platform.Van de andere kant zal een Goblin het platform op klimmen en naar de deur lopen.Zodra je ziet dat die Goblin in de nis van de deur staat ren je vooruit en de trap weer op maar blijf je op de BOVENSTE TREDE STILSTAAN.Zorg dat je nog net de rug van de Goblin kunt zien, maar dat de Goblin April NIET kan zien.Die Goblin heeft even tijd nodig om de deur te openen en hij mag April niet bemerken.

Wacht dus tot je ziet dat de Goblin door de deur gaat en ren dan snel vooruit, draai links en snel vooruit door de deur. Nu zul je het wel gered hebben en is April in de volgende grot beland. Je ziet dan hoe de Goblin een volgende deur open maakt, maar dit ging te snel om te kunnen zien hoe die Goblin dat heeft gedaan. Achterin de grot staat een altaar. Ga achter het altaar en zorg dan dat je rechtsonder de Hand krijgt. Klik dan met je linkermuisknop en dan op het klimicoon en....April verschuilt zich achter het Altaar en....de deur waardoor April ook is binnen gekomen schuift weer open en een verse Goblin komt binnen.

Snel...Klik met je Rechtermuisknop om je Focus Field te activeren en richt de blauwe straal op de deur in de hoek. Wacht tot de Goblin dan bij die deur is en klik dan snel met je Linkermuisknop en.....April ziet nu in welke volgorde de Goblin op de 3 symbolen drukt om de geheime deur te openen.

De Goblin verdwijnt door de geheime deur. Loop dus naar de Geheime Deur en rechtsonder verschijnt dan weer je Handje. Klik linkermuisknop en April drukt dan in de juiste volgorde op de 3 symbolen en de deur gaat open. Stap snel door de opening, voordat de deur weer sluit.  April staat bovenin een trappenhuis. Daal de eerste 2 trappen af. In een muurnis staat dan een beeldje. Het beeldje heeft een Stenen Disk vast en op die Disk staan 4 symbolen en een wit kristal. Bij het kristal staat nu een V en verder zie je een 8, een Envelopje en een Schietschijf. Bekijk het beeldje en luister naar wat April er over zegt. Je handje verschijnt dan rechtsonder. Klik met je linkermuisknop en klik dan op je handje en.....April verdraaid de Stenen Disk een slag. April moet nu het juiste symbool onder het kristal zetten en dat is voor deze Disk de 8. Verdraai de Stenen Disk dus nog 2 keer en de 8 staat dan onder het kristal. Blijf er nu verder van af.

Draai April om en daal dan de 3e trap af en je ziet dan voor je de ingang van een tunnel. Ga dus de tunnel in en volg de tunnel. De tunnel brengt April in een grotere grot zaal en...

Filmpje: een Goblin betreed de zaal van af de andere kant. April gaat vanzelf in dekking achter een stapel stenen balken.

VANAF NU WORDT HET MOEILIJK EN ZUL JE VEEL MOETEN SAVEN. IK LEG HET EVEN UIT....

De Goblin ontdekt April niet maar hij komt wel heel erg dichtbij. Je ziet aan de Goblin dat hij vermoed dat er iets niet pluis is.De Goblin loopt dan terug de zaal in en verdwijnt naar rechts.Je game wordt nu Auto gesaved, maar ik zou nu zelf ook even Saven.Je ziet het niet gebeuren, maar die Goblin zal een heel groot BEEST los laten en als April door dat beest wordt ontdekt dan heb je een heel groot probleem.

Dit Beest is namelijk niet te verslaan en zal April met 1 slag kunnen doden.Gebeurt het je dat April door het beest wordt ontdekt dan zul je zo snel mogelijk ergens moeten gaan schuilen op een plek waar April niet kan worden ontdekt door het beest.Het beste wat je dan eigenlijk kunt doen is om terug te gaan door de tunnel en dan de 3 trappen terug op te rennen en dan een tijdje bovenaan de trappen gaan staan wachten.Het Beest zal April namelijk niet de trappen op volgen omdat ie de zaal niet uit kan. Het Beest zal dan vanzelf weer verdwijnen.Eigenlijk moet je de dingen die je hier in de grotten moet doen zo snel mogelijk gaan doen zodat je geen enkele last van het Beest zult hebben. Treuzel je echter steeds te lang dan zal het Beest in actie komen.Gaat ZoŽ dood door het Beest dan zit er niets anders op dan je laatste Save Game te laden om opnieuw te beginnen.Je hoeft je van eventuele Goblins niets aan te trekken.

Als de Goblin weer verdwenen is dan loop je vooruit de zaal in. De zaal is een kruispunt van gangen. Je kunt dus rechtsaf, rechtsdoor en linksaf de trap op. 

Midden in de zaal is een ronde pilaar met symbolen erop en April bekijkt deze pilaar.

Links een tunnel, achter de pilaar een tunnel en rechts een tunnel. De tunnel achter de pilaar zit dicht met een hek. De Goblin is naar rechts gegaan. Ga dus naar links, trap op en door de tunnel en je komt bij het 2e Stenen Beeld. Ook dit beeld heeft een Stenen Disk vast en ZoŽ moet hier het Envelopje onder het kristal zetten. Bekijk het beeld eerst weer via je oog, want anders krijg je het Handje niet. Draai dan de Stenen Disk net zo veel keren als nodig is om het Envelopje onder het kristal te plaatsen.

Draai je snel om en keer terug naar de Zaal met de Pilaar en ga rechtdoor door de andere tunnel en je komt dan bij het 3e Beeld met Stenen Disk. Bekijk het beeld weer eerst via het oog om het Handje te krijgen en verdraai dan de Disk net zo veel keer als nodig is om de Schietschijf onder het kristal te zetten.

Als je Disk 3 goed hebt dan draai je April naar links. Links naast Beeld 3 gaat de tunnel dan verder. Volg de tunnel naar achteren. 

Hela....de tunnel blijkt dood te lopen. In de gemetselde achtermuur van de tunnel zit echter een scheur.

Zorg dat de scheur is geselecteerd, dat je dus rechtsonder het handje hebt. Klik dan met je linkermuisknop en dan op je handje in de cirkel. ZoŽ probeert de muur te breken. Herhaal dit nog 2 keer en.....ZoŽ breekt de muur en stort omlaag en beland in de volgende grot. Save je Game nu.

NB: Als je vanaf nu te maken krijgt met Het Beest dan heb je pech. Je kunt dan nu niet meer vluchten en April zal dood gaan. 

Het enige dat je dan kunt doen is vanaf je laatste save opnieuw te beginnen.

Voor je zie je weer zo'n ronde pilaar staan. Loop door naar de pilaar. Achter de pilaar gaat een trap omhoog en rechtsaf gaat een trap omlaag naar een dicht hek. Onthoud dat dichte hek. Ga nu de trap op achter de pilaar en boven ga je linksaf. Je ziet dan weer een traptunnel, recht voor je, maar er gaat ook een tunnel naar rechts.

Ga de tunnel rechts in en loop door naar achteren en je staat dan bij het 4e Beeldje met Disk 4. 

Bekijk het beeldje weer om het handje te krijgen en verdraai dan de Disk net zo vaak als nodig is om het V-symbool onder het kristal te krijgen

Filmpje: Als je nu op elk van de 4 Disks het goede symbool onder het kristal hebt gezet dan zie je nu een Hek open gaan en daarna zie je een Sarcofaag. Daar moet April nu naar toe.    Draai je dus om en loop terug het korte tunneltje uit en dan rechtsaf de trap op. Boven aan de trap is er recht voor je een dicht hek en links staat een beeldje. Bekijk dat beeldje en April vindt het een eng beeldje.

Volg de tunnel nu verder naar rechts, trap af en verder en April komt dan bij de Sarcofaag. Bekijk de Sarcofaag. April zegt dat er iets in de Sarcofaag ligt dat gloeit en ze hoort getik. Je hebt nu het handje, rechtsonder, dus open de Sarcofaag. Bekijk de inhoud van de Sarcofaag.

Er ligt een mummie in de Sarcofaag maar ook een "Glowing Object". Grijp het "Glowing Object" uit de Sarcofaag. Het blijkt een "Glowing Egg" te zijn. Draai je om en ren terug door de tunnel, trapje op en bij het "enge beeldje" ga je dan linksaf de trap af en dan rechtdoor, rechtsaf, trap af en je bent terug bij de ronde pilaar. Ga nu naar links van de pilaar en daar de trap af en je staat voor het dichte hek.

Zorg dat het slot in het midden van het hek is geselecteerd en selecteer dan in je inventory het "Glowing Egg" en klik dan op het tandwieltje. April plaatst het Ei in het slot en het hek gaat open. REN REN vooruit door de lange tunnel. Halverwege ga je over een smal bruggetje en aan het einde van de tunnel ben je dan weer bij een Ronde Pilaar.

Bij de ronde pilaar ga je rechtsaf de volgende tunnel in en deze wordt een smalle gang. Klim via de 3 trappen omhoog en boven gekomen loop je door naar de smalle grijze stenen deur.

Loop echt tegen de smalle grijze stenen deur aan en vanzelf schuift deze deur open. Stap erdoor en je bent in de Eindkamer beland. 

Draai linksom. Ga door de deuropening naar buiten en....

Filmpje: April loopt een groot "balkon" op en ze kijkt dan uit over een "Arena". We zien de Profeet en hij geeft zijn orders aan 2 BEESTEN.

H:Ontsnap uit de Ondergrondse Stad:

Ok...Die 2 Beesten staan dus nu dit gebied te bewaken. Links en rechts naast het balkon gaan trappen omlaag naar de "Arena". 1 Beest staat boven aan de trap die de Profeet omhoog is gegaan en het 2e Beest is naar rechts gegaan. April moet via de rechtertrap omlaag en dan via de trappen aan de rechterkant helemaal omhoog gaan. Maar dat kan ze niet zo maar doen want dan zal ze worden gegrepen door het onderste beest.

Als je weer de controle hebt over April dan draai je links om en loop je naar de linkermuur. 

Draai dan rechts en begin de linker trap af te dalen. Daal de trap af tot ongeveer halverwege.

Het Beest dat beneden staat merkt April op terwijl ze de linker trap af gaat en zal op April af komen en de trap op komen. Zodra je het Beest ziet draai je April om en REN je terug de trap op naar boven en dan REN je over het "balkon" helemaal naar rechts en REN je de rechtertrap af. Haalt het Beest April in dan heb je pech en zal April dood gaan. Vechten met het Beest heeft echt geen zin en weg rennen kan dan niet meer.

Onderaan de rechtertrap REN je rechtdoor de gammele omhoog trappen op en......Het onderste stuk van de trap stort in maar April weet zich vast te grijpen en trekt zich omhoog de trap op. Het Beest kan April niet volgen en blijft grommend beneden staan. Klim verder de trappen op tot het bovenste platform.

April kan de laatste trappen niet verder bereiken. Ga naar de linker hoek van het platform en ga precies tussen de 2 muurtjes op de rand staan. Rechtsonder verschijnt dan je Klim Icoontje, dus klik met je rechtermuisknop en....April klimt omlaag en staat dan op een korte richel. Weer krijg je het Klim Icoontje dus....klik weer met je Linkermuis knop en.....

April klim verder omlaag en.......O...jee...ze beland in een "steegje" achter het 2e Beest. Achter in de "steeg" zie je ronde pilaren staan.

Blijf heel stil staan. April moet naar achter de pilaren gaan en dat moet ze dus SLUIPEND doen. 

Zorg er nu eerst voor dat je met je muis nu de camera draait zodat je naar achter in de steeg kijkt. SLUIP DAN naar achter de pilaar.

Sluip dus tot achter de pilaren. Achter de pilaren ga je dan links de nauwe hoek in en.....Loading.....April is ontsnapt en.....

Filmpje: April beland in een nieuw gebied en ziet een ...tja....wat is het eigenlijk. Kijk naar het filmpje en zie wat er gebeurt. Er volgt dan weer een Loading en we belanden dan terug in:

I:Sub-level 58: ZoŽ Castillo:

ZoŽ staat nog steeds op het onderste level bij de Core. Op het bovenste level staan Gilmore en de 2 wetenschappers nog met elkaar te praten. Luister naar dit gesprek. Opeens gaat het alarm af. De Core is onstabiel geworden en de Core Room zal in "Lock Down" gaan. het gehele level -58 zal hermetisch worden afgesloten. Ieder een maakt dat ie weg komt en je krijgt weer controle over ZoŽ.

Ok....ZoŽ moet dus als de bliksem maken dat hier weg komt. Ze moet snel de liften zien te bereiken. Ren de trap dus op naar het bovenste level en ren dan onmiddellijk door rond de core naar de Ontsmettingssluis. Ga de ontsmettingssluis in en wacht tot de andere deur is open gegaan. Ren dan de ontsmettingssluis uit en door de deuren de gang in.  Je ziet in een kort filmpje de liften. Ga nu linksaf de gang in en ren verder door de gang. Ren door. Je rent voorbij de Security Room en verder door. Als ZoŽ vlakbij de Medlab is gekomen zie je in een filmpje de soldaten uit de liften komen.

De Soldaten gaan de gang in. 2 gaan rechtsom en 2 gaan linksom door de gang. SNEL......ga in de ventilatienis staan die vlakbij de Medlab is en druk ZoŽ stijf tegen de muur aan. BLIJF NU WACHTEN IN DE NIS. De 2 soldaten komen door de gang. 1 soldaat blijft vlak voor ZoŽ in de gang staan en de andere gaat het Medlab in. TREUZEL NU NIET, sluip nu, achter de soldaat, uit de nis. De Soldaat zal ZoŽ niet bemerken. 

Ren de nis uit de gang in en Ren dan verder naar de zijgang waar de liften zijn. Ga de zijgang in en stap in ťťn van de 2 liften.

Filmpje: ZoŽ is veilig in de liften beland en met de lift gaat ze terug omhoog. MAAR....Soldaten staan de lift boven al op te wachten. De liftdeur gaat open, ZoŽ ziet de soldaten en weet nog net op tijd de lift weer te sluiten en....De lift gaat weer omlaag en in de lift heeft ZoŽ weer een visioen. : Vindt April, red April" zegt het kleine meisje weer. ZoŽ legt uit dat ze April al heeft gevonden maar dat April niet "gered" wenst te worden. "Red MIJ" zegt het meisje dan en dan......belanden we in:

Hoofdstuk 7: Morpheus:

A:Het Groene Gedrocht: ZoŽ Castillo

Stap uit de lift en loop door naar de deuren. De deuren schuiven vanzelf open. Loop door naar de volgende deuren die ook weer vanzelf open gaan. Dus stap ook door deze deuren.

Filmpje: ZoŽ is beland in een enorme tropische tuin onder een glazen stolp.

Na het filmpje ga je over het bruggetje en volg je het pad alsmaar vooruit en.....ZoŽ beland dan aan de andere kant van de kas en ze ontmoet nu De GROENE MAN.

Wat een gedrocht, niet dan? Ok...er volgt nu een lang gesprek met deze Groene Heer en jij kunt voor een groot deel zelf de richting van het gesprek bepalen via de diverse opties die je krijgt. Het maakt werkelijk niet uit welke keuzes je maakt, maar volgens mij kun je het beste de keuzes maken die ik je noem. Dan ervaar je de meest relevante informatie. Welke keuzes je ook maakt het eindigt altijd op dezelfde manier en dat is dat je zeer snel weg moet vluchten.

Kies als eerste keuze de "Curious"  optie.De Groene Man herkent ZoŽ als het meisje in Reza's flatje. Kies dan de "Reza"  optie. ZoŽ doet een stapje vooruit en hier schrikt onze Groene Dikkerd van en hij dreigt de bewakers op ZoŽ af te sturen. Hier gelooft ZoŽ niets van want ze denkt dat het kleine meisje er voor gezorgd heeft dat ze hier terecht is gekomen en dus zal het meisje ook de Security wel hebben uitgeschakeld. Groen Manneke is duidelijk bang voor ZoŽ en het kleine meisje. Kies de "Lie"   optie. Groen Kereltje vertelt nu over Reza en hij zegt dat ZoŽ zeer bijzonder is.  Kies de "Special"  optie en Groentje vertelt waarom ZoŽ voor hem zo bijzonder is. Groene Hufter is namelijk niet in staat om in ZoŽ's dromen binnen te dringen, ook al is ZoŽ verbonden aan een Dreamer. Hij zegt verder dat Reza dood is omdat hij, Groene Man, Reza's dromen niet kon uitstaan.  Ok....het gesprek gaat dan nog even wat verder en dan.......komen de hulptroepen van onze Groene Lieveling binnen.....het is de TWEELING en ZoŽ moet snel maken dat ze weg komt. Je Game wordt nu autogesaved.

ONTSNAPPING:

ZoŽ moet nu vluchten en dat moet ze heel erg rap doen en ze mag echt geen moment aarzelen.ZoŽ staat dus voor de Groene Man en ze staat al naar links te kijken.REN REN naar links, tot aan de glazen wand.Draai dan snel links en ga het trapje af.Na het trapje ren je door naar het brugje en bij het brugje ren je, rechts, de treden op en je bent in een gebouwtje.Ren door naar de deur.Zorg dat je tegen de deur aan staat.Open de deur. LOADING.

Na de Loading staat ZoŽ buiten in een steeg.SNEL...Draai je links om en ren naar achter in de steeg.Er staat een Kist tegen de muur aan en boven de muur zweeft een Robot.Ga tegen de Kist aan staan. Je Klim Icoon verschijnt, dus klik met je Linkermuis en ZoŽ klimt op de kist.De Tweeling komt nu ook de steeg in en het Klim Icoon verschijnt weer, dus klik weer met je Linkermuis.

ZoŽ klim nu op de stenen rand van de muur.Rechtsonder verschijnt je handje, dus klik linkermuis en klik dan in de cirkel op het handje en......

Als je maar snel genoeg was dan springt ZoŽ nu naar de Robot en komt ze aan het onderstel van de robot te hangen.Zwevend aan de robot ontsnapt ZoŽ....

NB: Was je te langzaam dan hangt de Robot al weer te ver weg en valt ZoŽ omlaag en te pletter. Het was niet mogelijk, stap voor stap, te Saven in dit stuk. Daarvoor ging het allemaal te snel.

ZoŽ beland in een vuilniscontainer, ze klimt eruit en ze belt Damien op. Kies 1 van de opties die je krijgt, maakt echt niet uit welke. 

ZoŽ weet niet waar ze is en Damien zegt dat ze de nacht in zijn huis kan komen doorbrengen. Er volgt een Loading en dan zijn we beland in:

B: Arcadia: April Ryan

Marcuria:

Journey Man Inn:

We zijn terug bij April en wel in de bovenkamers van de Journeymann Inn. April heeft een lang gesprek met Na'an over de Azadi, de Toren, April's avonturen in de grotten en over de Dreammachine. Luister naar het gesprek en als je moet kiezen dan kies je voor de "Positive" optie. Het gesprek gaat dan nog even door en is dan afgelopen. Verlaat de kamer, ga door de gang naar achteren, de 2 trappen af en dan door de geopende deur de gelachkamer van de Journeymann Inn binnen. Benrime staat het vuur in de haard op te poken. Praat met Benrime. Het gesprek gaat vanzelf en duurt een tijdje.

April is onzeker over wat ze moet gaan doen en ze vraagt Benrime om raad. Benrime adviseert April om de "Guardian of the Balance" te gaan opzoeken maar volgens April is dat niet mogelijk omdat ze niet meer kan "Shiften". En ook al zou ze nog wel kunnen "Shiften"....het Rijk van de Guardian of the Balance" is verboden gebied voor April, sinds de gebeurtenissen van 10 jaar geleden in The Longest Journey deel 1. Benrime oppert dan dat een oude vriendin van April, de "White Dragon of Draic Kin" wellicht kan helpen. April weet echter niet waar die oude vriendin momenteel is.

Dan stapt een man de gelachkamer van de Journeymann Inn binnen en hij en April begroeten elkaar hartelijk. Het blijkt Brian Westhouse te zijn. April gaat nu met Brian praten en tijdens het gesprek moet je 2 keer een keuze maken. Ik laat het aan jouw over om zelf te bepalen welke optie je dan kiest. Volgens mij maakt het niet zo veel uit. In ieder geval gaat het gesprek met Brian verder en April vraagt aan Brian of hij weet waar ze die "White Dragon of Draic Kin" zou kunnen vinden. Brian vertelt dan over een vent die hij op een boot heeft ontmoet. Deze vent vertelde dat hij de White Dragon of Draic Kin heeft gesproken in de Dark People's Library, in de Dark People's City. Brian en April wisselen dan nog enige beleefdheden uit en Brian gaat verder met Benrime praten en hieruit blijkt dat die Brian eigenlijk nogal een klaploper is.

Goed....dat waren lange gesprekken, maar April weet nu wel dat ze dus naar de "Dark People's City" en naar de "Dark People's Library" moet gaan om die "White Dragon of Draic Kin" te vinden. Verlaat de Journeymann Inn via de voordeur en ga het trapje af. Je staat dan weer voor de Journeymann Inn in de straat. We gaan nu niet rechtdoor naar de Witte Toren maar we gaan de andere kant op. Dus draai helemaal om en loop langs de Journeymann Inn en ga dan links de hoek om. Je bent terug bij de toegang van het Ghetto, waar je in Hoofdstuk 5 van Ary Kiryn de "Spices" hebt verkregen. De straat stond toen vol met karren, maar nu niet meer.

De Shadowguide man:

Ghetto:

Ga dus verder die straat in en.....Loading. Na de Loading is April dus in het Ghetto van Marcuria beland. Volg de straat omlaag en.....

Filmpje: Je krijgt een overzicht van het marktplein en je ziet April het pleintje oplopen.

Het marktpleintje fungeert als kruispunt van straten. Midden op het pleintje staat een grote glimmende vuurpot. Er zijn 4 straten. Ten eerste de straat waar April uit is gekomen. Dan zijn er links van de vuurpot 2 straten en rechts van de vuurpot 1 straat. De straat, rechts van de vuurpot gaat naar de Haven en daar moet April nu naar toe.

Loop dus door tot bij de vuurpot en ga dan rechtsaf en voorbij het kraampje van de vrouw in het rood de straat in en volg deze straat naar de Loading. 

Na de loading volg je de straat verder naar de Haven

Haven:

Filmpje: Je ziet een overzicht van de haven. Op het einde van de steiger staat een figuur in een grijze Cape.

Na de loading staat April bij de haven. Loop door en de steiger op en ga over de steiger tot bij die vent in de grijze Cape outfit. Bekijk de vent en luister naar wat April over hem zegt. Dit ťťn van de "Dark People" en een "Shadowguide" en hij is de kapitein van het "Shadowship" dat je achter de vent tegen de steiger aan ziet liggen. Praat met deze "Shadowguide".

April vraagt aan deze "Shadowguide" of zij als passagier op zijn "Shadowship" mee kan varen naar de "Dark People's City". De "Shadowguide"zegt echter dat ie geen passagiers aan boord neemt. Je krijgt nu weer een aantal opties voorgeschoteld. Gebruik je de foute optie dan is het gesprek gelijk afgelopen en wil de man ook niet meer met April praten. Gebruik dus gelijk maar de "Pay" optie. April bied de man geld aan maar daar is hij niet in geÔnteresseerd. Deze "Shadowguides" zijn verzamelaars en altijd op zoek naar zeldzame boeken en geschriften voor hun "Dark People's Library".

Het gesprek is dan afgelopen. Loop terug over de steiger en duik de nauwe straat weer in en volg deze terug naar de Loading. April beland weer terug op het plein van het:

Ghetto:

Loop door tot de vuurpot. Achter de vuurpot staat een Blauwe Kraam met daarin een verkoper in een rood gewaad. Loop naar deze kraam.

Filmpje: De verkoper prijst zijn "potions" aan. Hij claimt alles te verkopen wat een Wizard of een Warlord nodig heeft.

Na het filmpje ga je naar deze kraam en praat je met deze verkoper. Dit is Ropert Klacks, een oude bekende van April uit The Longest Journey 1. Ropert was toen April's vijand en April had toen een hachelijk avontuur in zijn magische Kasteel. Ropert schijnt nu echter geen slechte gevoelens voor April te koesteren. 

April moet nu slim praten met Ropert blijven praten zodat Ropert bereid is om zijn autobiografie "My Wizardin Days Are Over" aan April te geven. Dus gebruik de opties die je krijgt slim. Begin maar met de "Rehabilitated" optie. Luister dan verder naar het gezemel van Ropert en gebruik dan de "Author" optie. Ropert babbelt nu over zijn boek. Gebruik dan het "Book" onderwerp en uiteindelijk krijgt April dan het boek van Ropert. Je krijgt dus uiteindelijk van Ropert het boek "My Wizardin Days Are Over". Ropert babbelt nog even door en dan is ook dit gesprek weer ten einde.

Ok...April heeft nu een uniek boek in haar bezit. Zou dat boek naar het genoegen van die Shadowguide zijn? Ga dus terug naar de Haven.  Loop weer de steiger op en naar de Shadowguide man. Praat weer met de Shadowguide man.

April vraagt of hij zeldzame boeken verzameld en dat is zo. April bied hem dus het "My Wizardin Days Are Over" boek aan. De Shadowman pleegt even overleg en het aanbod wordt geaccepteerd. April zegt echter dat in ruil voor het boek zij passage naar de "Dark People's City" wenst. De man wil echter eerst het boek zien.

Selecteer dus in je inventory het "My Wizardin Days Are Over" boek en klik op het tandwieltje en April geeft het boek aan de Shadowguide en de Shadowguide zal April nu aan boord van zijn "Shadow Ship" toelaten. De Shadowguide en April stappen aan boord van het Shadowship en.....Loading en we belanden terug bij ZoŽ Castillo:

C: Bij Damien thuis:

Dit is feitelijk een lange film. ZoŽ is in de woning van Damien beland om er de nacht door te brengen. ZoŽ en Damien praten met elkaar, voornamelijk over Reza, en over ZoŽ's avontuur in de tuinkas. Damien zegt dat de het Groene Gedrocht Alvin Peats moet zijn, de oprichter van WATIcorp....maar...dan moet ie een paar honderd jaar oud zijn.Wel....ga rustig achterover zitten en kijk en luister naar ZoŽ en Damien. De beide maken zich dan gereed voor de nacht en wat er tussen beide tijdens de nacht passeert gaat ons werkelijk geen snars aan. Loading

D: Arcadia

Marcuria: Kian:

Filmpje: Apostel Kian is aangekomen op het plein voor de Witte Toren. Een generaal brengt hem op de hoogte van de gebeurtenissen. Ze bewonderen even de grootsheid van de Toren en dan zegt de generaal dat Kian de toren in moet gaan want hij wordt bij de "Emissary", de Hoge Priesteres,  verwacht.

Loop dus de treden voor de toren op naar de grote deuren van de toren. Open de deuren en.......Loading:

Lange Film met gesprek: Kian gaat de toren in en loopt door de ronde gangen naar de kamer van de Emissary. Er volgt een gesprek tussen de Emissary en Kian. Het gesprek gaat uiteraard over de "Jacht op de Scorpion", de leider van de rebellen die de Azadi zoveel problemen bezorgt bij de constructie van hun mooie witte heilige toren. Commander Vamon komt binnen. De Commander blijkt geen vriend te zijn van Apostel Kian, die hij Alvane noemt. De Emissary grijpt in voordat de Commander te ver gaat in zijn kritiek. Kian gaat dan weg en de Emissary praat verder met de Commander die nu zijn ware gevoelens ten opzichte van Kian uit. De Emissary blijkt bang te zijn voor haar eigen positie en geeft de Commander opdracht dat Kian ten alle tijden in de gaten dient te worden gehouden, dus gevolgd moet worden. De Commander zal deze taak persoonlijk op zich nemen....

Er volgt dan een Loading waarna we zijn beland in:

Hoofdstuk 8: Destiny

A: Dark People's City: April Ryan:

Filmpje: Het "Shadowship" meert aan bij de fabelachtige Dark People's City. April wordt verwelkomt door een " Dark Person", die zeer wel weet wie April Ryan is. De "Dark Person" verteld dat de "White of Draic Kin" in de bibliotheek is en hij nodigt April uit om hem maar te volgen.

Goed...Volg deze zwevende, en schijnbaar hoofdloze "Dark Person" dus. Ren gewoon achter de zwevende "Dark Person" aan. Blijf vlak achter hem. Raak je te ver achter of stop je om de ťťn of andere duistere reden, dan zal de "Dark Person" op je wachten tot je weer vlak bij hem bent gekomen. Nadat we dan linksaf zijn gegaan volgt er een Loading en een kort filmpje en dan ga je weer verder achter de zwevende "Dark Person" aan rennen. De "Dark Person" gaat dan door een poort en hij zegt iets tegen April. Stap zelf ook door de poort en je krijgt een kort filmpje te zien. Na dit filmpje zie je de "Dark Person" weer voor je zweven. Volg de "Dark Person" verder en we belanden in een hele grote "grot".

De Zwevende vent gaat verder, dus ren weer achter hem aan. We gaan weer door een poort. Loading en filmpje. Nu staan we in bovenin een verticale tunnel. 

Langs de wand gaat een tredenpad omlaag en de Zwevende "Dark Person" zweeft boven het begin van dat pad.

Ren dus weer naar die "Dark Person". "Follow Me", zegt ie weer en dus ga je maar weer achter hem aan, via het treden pad omlaag. 

Beneden gekomen blijft de "Dark Person" dan stil hangen voor een bureau. April is dus nu in de "Dark People's Library" aanbeland. 

Praat weer met de "Dark Person". Tijdens het gesprek zie je een "rondleiding" door de Library. De "Dark Person" legt uit wat de "Dark People" doen en dan zweeft ie weg om de "White of Draic Kin" te melden dat April er is. Bekijk ondertussen de boeken die op het bureau staan en loop dan iets naar links.     Filmpje: Een Kraai komt aan gevlogen en strijkt neer op het bureau.

April herkent Kraai als haar oude vriend "Crow", waarmee ze zulke spannende momenten heeft beleeft in The Longest Journey 1. Kraai is boos omdat April hem, 8 jaar geleden, in de steek heeft gelaten. Kies de "Apologetic" optie om kraai gunstig te stemmen. Dit helpt en.....Kraai en April zijn weer de beste maatjes, alhoewel Kraai nog wel even blijft doen alsof ie boos is. De "White of Draic Kin" komt dan binnen:

Luister naar April en de "White Dragon", die zich zelf nu een menselijk lichaam heeft aangemeten, en wat voor lichaam......Ze verwelkomt April als haar zuster. Je krijgt dan gespreks onderwerpen. Gebruik ze in deze volgorde: "Sister", "Hunted", "Answers", "Enemy".....Je ervaart dat de  "Draic Kin" door iemand worden uitgemoord en dat deze "White of Driac Kin" zo ongeveer de enige overgeblevene is van haar soort. Vanzelf gaat dan het gesprek verder over de "Guardian" en dat April niet naar zijn rijk kan (wil)  shiften. De "White of Draic Kin" wijst dan naar Kraai. Kraai moet April helpen om naar het "Rijk van de Guardian" te shiften. Kraai's aanwezigheid is nodig om April te helpen een "ShiftPortal" naar het "Rijk van de Guardian" te openen....en zo gebeurt het dus ook. 

April doet haar ogen dicht en.....een "ShiftPortal" naar het "Rijk van de Guardian" verschijnt. De "White" vertelt nog dat als April met de "Guardian" heeft gesproken, het "ShiftPortal" haar terug zal brengen in Marcuria. April neemt dan afscheid en zij en Kraai stappen door het "ShiftPortal" en....we belanden terug bij:

B: Bij Damien thuis: ZoŽ Castillo:

Je hoeft niets te doen...alleen kijken en luisteren naar ZoŽ en Damien.

Het is de volgende ochtend en ZoŽ en Damien zijn wakker en hebben een gesprek over de Worm en het virus. Damien zegt dat ie, met wat geluk, de coŲrdinaten kan vinden van de plaats waar het Virus oorspronkelijk in de Dreamcore is gestopt. ZoŽ wil zichzelf weer aan een Dreamer linken in de hoop dat ze terug kan keren naar Arcadia en April. Damien vindt het echter te gevaarlijk en waarschuwt voor die Alvin Peats. Maar ZoŽ weet dat haar dromen voor dat Groene Gedrocht ontoegankelijk zijn. Het gesprek wordt dan ietwat persoonlijk en.....wel.....bekijk het zelf maar verder.. We belanden dan in:

C: Het rijk van de Guardian: April Ryan:

April en Kraai komen uit het ShiftPortal en zijn nu in het "Rijk van de Guardian". In The Longest Journey 1 waren Kraai en April ook al hier, maar toen zag het er anders uit. April en Kraai praten even met elkaar. April zal alleen verder gaan en dat vindt Kraai totaal niet erg.     Als je weer controle hebt over April loop je over de boomstambrug naar het rotseiland in het midden van de krater. Boven de grote ronde, maar platte, rots "zweeft" de "Guardian". Loop helemaal door tot aan de grote rots en klim dan, via het treden pad dat rechts begint, helemaal omhoog naar boven op de rots.

Filmpje: De "Guardian" daalt omlaag vanuit zijn zwevende positie en hij begroet April als een oude bekende. En dat zijn ze ook van elkaar.    Er volgt nu een lang gesprek tussen Gordon, de "Guardian", en April. Dus ga lekker achterover zitten en luister naar wat er allemaal wordt vertelt. Het wordt mij te veel om dit allemaal voor je uit te schrijven maar in het kort komt het ongeveer hierop neer:

Gordon, de "Guardian" is de bewaker van de Balance, de scheidslijn tussen Stark en Arcadia. Hij vertelt dat de verstoringen in de Divine hem niet aangaan omdat ze de Balance tussen Stark en Arcadia niet verstoren. Wel weet hij dat die verstoringen worden veroorzaakt door DROMEN. Er gaan namelijk wel dromen van Stark naar Arcadia maar niet andersom. Gordon verteld dan over "The Dreaming" en April vraagt wat dat is. Wel...."The Dreaming" is het  BEGIN VAN ALLES, van jouw en mij, van de tweeling werelden, van de tijd, de materie en de Kosmos....kortom..."The Dreaming" is waar alles begint. Gordon kan echter niet in "The Dreaming" kijken. Hij vertelt verder dat de rol van April, als redder der werelden, is uitgespeeld. April zal deze keer niet de heldin zijn. Die rol is aan iemand anders voorbehouden, maar Gordon weet niet wie dat is. Wij lekker wel. Gordon raad April aan om nu maar gewoon haar leven verder te gaan uitleven. April is echter in verwarring en zij weet niet wat haar Nut nu nog is of zal zijn. Het gesprek komt dan tot een eind en Gordon gaat weer zweven.

Daal het pad langs de rots weer af, naar beneden en als April weer helemaal beneden is dan ga je naar de rand van de krater en over de boomstambrug weer terug naar de overkant, waar de ShiftPortal is. April wisselt dan nog even wat woorden met Kraai. Draai je om en loop richting de ShiftPortal en......al pratend lopen April en Kraai naar de Portal en via het Portal verdwijnen ze. Wij belanden bij:

D: Bij Damien Thuis: ZoŽ Castillo:

Ook dit gaat helemaal van zelf: Damien spuit ZoŽ in met de Morpheus Drug waardoor ZoŽ slaperig wordt en hij sluit ZoŽ dan aan op een Dreamer en ZoŽ gaat dromen en beland in:

E: Winter: ZoŽ Castillo

ZoŽ is terug in het Winterlandschap met het gammele houten huisje. Weer staat ze hier in haar ondergoed. Wel...het is hetzelfde als de eerste keer....Ren dus naar het gammele houten huisje en blijf rennen. Vlakbij het huisje verschijnt het kleine meisje weer. "Red April...Red April Ryan..." fluistert ze weer. En hoe ZoŽ ook argumenteert dat die verdomde April Ryan helemaal niet gered wenst te worden...Het meisje blijft maar drammen dat ZoŽ die April moet redden. Weer veroorzaakt het meisje een gat in het ijs en hierdoor stort ZoŽ weer omlaag. We belanden dan in:

Hoofdstuk 9: Convergence:

Marcuria:

A: Ghetto:Kian:

Apostel Kian is in de haven van Marcuria en staat voor een steeg.In de steeg staan 2 Rebellen met een 3e vent te praten.

De rebellen zien Kian en......wel....je moet weer vechten voor je leven en deze keer om het echie.

Versla dus de 2 Rebellen.Gelukkig vallen ze niet allebei gelijk aan.Je vecht dus ťťn voor ťťn met de 2 rebellen.Tijdens het gevecht met de eerste rebel moet je er wel voor zorgen dat Kian's levensmetertje niet al te veel leeg raakt.Kian's levensmetertje wordt namelijk niet aangevuld na het eerste gevecht.Dus als na het 1e gevecht Kian's metertje al over de helft leeg is geraakt dan red je het niet in het tweede gevecht.

Gebruik je vooruittoetsen om Kian van en naar de tegenstander te bewegen, maar kom niet te dichtbij. Als je te dichtbij een tegenstander bent dan heeft Kian's aanval geen enkel effect. Zijn zwaard raakt dan de tegenstander niet.Gebruik je muisknoppen om aan te vallen.Linkermuis is Lichte aanval en Rechtermuis is Zware aanval.Draai met je muis rond om rond te draaien.Nadat je de eerste tegenstander hebt gedood zal de tweede tegenstander gaan aanvallen.Versla dus ook de tweede Rebel.Als je beide Rebellen hebt gedood dan loopt Kian vanzelf de steeg in en dreigt het rare ventje te doden als deze hem niet alles vertelt wat hij weet.

 

Je krijgt dan 2 opties, "Scorpion" en "Rebels". Gebruik de "Scorpion" optie. Het ventje is doodsbang maar zegt dat ie niets weet over een Schorpion. Kian zegt dan dat de vent hem alles moet vertellen over de Rebellen. Maar ook nu zegt het ventje dat ie niets weet. Hij is alleen maar een handelaar die met iedereen handel drijft in kruiden, specerijen en dat soort zaken maar zeker geen wapens verkoopt. Kian moet hier wel genoegen mee nemen. Een Soldaat komt dan de steeg in gelopen en vertelt Kian dat de Azadi een "Rebel Witch" gevangen hebben genomen en hebben opgesloten in "Friars Keep", de gevangenis van Marcuria. Kian geeft de soldaat opdracht om het ventje naar de Toren te brengen.

Ok...je krijgt dan weer controle over Kian. Draai de camera nu om zodat je langs Kian en de soldaat de steeg uit kijkt. Het is maar een smal steegje en die soldaat staat eigenlijk flink in de weg. Doe dus een stap opzij zodat je langs de soldaat de steeg uit kunt lopen.

Kian moet dus nu naar "Friars Keep". Loop de steeg dus uit en dan linksaf de straat in en volg de straat naar de poort en de Loading. Na de Loading loop je verder en Kian komt dan ook terecht op het marktpleintje van het Ghetto. Loop door naar het blauwe kraampje van Rupert Klacks en draai dan rechts. Je kijkt nu de 3e straat in. Loop die straat in

Filmpje: Als Kian nog maar een paar stappen heeft gedaan zie we Brynn over het pleintje rennen,

 hij stoot tegen Kian aan en verdwijnt dan de straat in. Er volgt een Loading en we belanden nu bij:

B: The Journeymann Inn: April Ryan:

Ook dit stukje is een gesprek waarin je niets hoeft te doen. Alleen luisteren en kijken:

April is terug in Marcuria en wel in Journeyman Inn en praat in het kamertje met Chawan. Luister op je gemak naar het gesprek.  April is een beetje boos omdat het plan was dat Chawan 2 dagen geleden al zou zijn vetrokken met de boot vol voorraden, naar de rebellen in het moeras. Chawan legt uit waarom dit tot nu toe niet mogelijk was. Maar nu zijn alle papieren in orde en kan de boot vertrekken. Opeens komt Brynn de kamer binnen gerend en buiten adem vertelt hij April dat ZoŽ terug is in Marcuria maar dat ze is gegrepen door de Azadi en nu wordt vastgehouden in Friars Keep. Hela, is ZoŽ dan de "Rebel Witch" die de Azadi gevangen hebben genomen?  Chawan vindt dat April ZoŽ niet in de steek kan laten. Lauwtjes reageert April dat ze dat wel ook niet van plan is, maar je merkt dat ze dit niet van harte meent. April vertelt Chawan en Brynn dat zij de voorraden naar het moeras moeten varen en dat zij zelf ZoŽ zal gaan helpen. Brynn is het weer niet eens met April's besluit.  April neemt afscheid en vertrekt. Chawan en Brynn praten nog even door over het vreemde gedrag van April. Er volgt weer een Loading en daarna zijn we dan in:

C: Friars Keep: Kian, April Ryan en ZoŽ Castillo:

Kian:

Ook in dit stukje hoef je niet veel te doen, alleen maar luisteren en opletten.

Kian is in de Friars Keep beland en staat voor de directeur van de gevangenis. Kian heeft hier in feite geen enkele macht en moet maar afwachten of de directeur zijn verzoek zal inwilligen. Uiteindelijk weet Kian de directeur te overtuigen dat hij de Gevangene wenst te spreken. De deuren gaan open en de Gevangene wordt binnen gebracht en.....Het is ZoŽ Castillo. Kian beschuldigt ZoŽ ervan een Spion voor de rebellen te zijn. ZoŽ ontkent. Kian zegt dan dat ZoŽ een "Heks" is. Blijkbaar hebben 3 soldaten ZoŽ, uit het niets, zien verschijnen en daarom is ze gearresteerd op beschuldiging een "Heks" te zijn. ZoŽ legt uit dat ze "uit het Zuiden" komt. Kian gelooft haar en zal met de directeur praten over ZoŽ's vrijlating. ZoŽ wordt weer weg gebracht om te worden opgesloten en Kian gaat met de directeur praten. De directeur gaat echter niet in op Kian's verzoek om ZoŽ vrij te laten. ZoŽ zal, hoe dan ook, per schip naar Sadir, de hoofdstad van de Azadi, worden gebracht om daar dan terecht te moeten staan. De directeur geeft Kian dus te verstaan dat zijn geloof in ZoŽ's onschuld hier niets te beteken heeft. Kian moet hier noodgedwongen genoegen mee nemen.

Ok...je krijgt nu weer de controle over Kian. Draai de camera nu zo om zodat je voorbij Kian kijkt naar de ingangsdeur van de Keep. Loop dan naar de deur toe en je handje verschijnt rechtsonder. Klik met je linkermuisknop en dan op het handje in de cirkel en Kian verlaat Friars Keep. Er volgt een Loading en dan staat Kian buiten. Volg het besneeuwde pad omlaag. Halverwege is er, rechts een hek waar je niet door kunt, dus volg het pad verder omlaag. Kian komt dan bij de overdekte brug waar, in hoofdstuk, ZoŽ Crazy Clara heeft gevonden. Ga over de brug en dan de straat in en.....

Filmpje: April komt vanuit de straat op de brug toegelopen. Zij is dus op weg naar Friars Keep en ze wordt nu aangesproken door Kian. 

Kies de "Friendly" optie om April vriendelijk te laten antwoorden. Kian vraagt April waar hij een warme hap kan verkrijgen. April verwijst hem naar de Riverwood Taveerne omdat ze de Journeymann Inn te gevaarlijk vindt. Kian bedankt April vriendelijk en zegt dan dat April hem bekent voorkomt. April vraagt dan aan Kian wie hij is. Je krijgt weer 3 mogelijkheden. Je antwoord dus als Kian en je kiest de "Cover" optie. Kian liegt dan niet maar houdt zich wel op de vlakte. Ok...luister verder naar de verhitte discussie die nu volgt tussen April en Kian en waarin April haar ongezouten mening geeft over de Azadi en hun overheersing van Arcadia en de onderdrukking van iedereen die niet van het Menselijke Ras is. Dit alles hard aan bij Kian en hij verdedigt de Azadi door te stellen dat deze het goed menen. Uiteindelijk loopt Kian dan weg, richting de South Gate Market. En we gaan verder als

April Ryan:

April is dus ook op weg naar de Friars Keep. Ga dus over de brug en volg dan het besneeuwde pad omhoog naar boven, naar de Friars Keep, waar Kian daarstraks vandaan kwam. Boven gekomen kan April dus niet zo maar de Friars Keep binnen gaan. Ze is een Rebel, dus geen haar op haar hoofd die er aan denkt om de gevangenis van de Azadi binnen te gaan. Staande voor de deur van Friars Keep kijk je naar rechts. In het rechter muurtje ontdek je dan een bres. Ga in de bres van het muurtje  staan en je ziet dan een helling langs de zijkant van Friars Keep omhoog gaan. Loop dus vooruit door de bres in het muurtje en....

Filmpje: April loopt via een besneeuwde rots omlaag en naar rechts en.......Kraai komt aangevlogen.

 April legt aan Kraai uit wat ze wil dat hij gaat doen en Kraai vliegt dan weer weg, naar het raam van de cel waar ZoŽ in zit opgesloten:

ZoŽ Castillo:

ZoŽ zit droef voor zich uit te staren in haar cel. Kraai vliegt naar binnen en er volgt een gesprek tussen ZoŽ en Kraai. Kraai legt uit dat hij en April zullen proberen om ZoŽ uit de cel te laten ontsnappen maar dat ZoŽ hierbij zelf ook eventjes de helpende hand moet toesteken. Je krijgt dan controle over ZoŽ. Draai de camera om zodat je de deur van ZoŽ's cel zit. Loop naar de deur. Zorg dat je rechtsonder dan het handje hebt. Klik dan met je linkermuisknop en dan op je handje in de cirkel....

Filmpje: ZoŽ klopt op de deur en roept dat ze er uit wil. Je ziet de bewaker dan op ZoŽ's cel toelopen en door het luikje in de deur met ZoŽ praten.

ZoŽ vraagt of het deurluikje open mag blijven. In eerste instantie weigert de bewaker dit, maar als ZoŽ zegt dat ze heel dankbaar zal en beloofd om een liedje voor hem te zingen, laat de bewaker het luikje open staan en gaat weer weg. Je hebt dan rechtsonder het Oog staan. Klik met je linkermuisknop en.....ZoŽ kijkt door het luikje en ziet de grendel waarmee haar celdeur aan de buitenkant op slot zit. Ga terug naar de stoel en praat weer met Kraai.

Filmpje: ZoŽ vertelt Kraai over de bewaker en over de grendel van de celdeur.Kraai vliegt terug naar April en vertelt haar dus over de bewaker en de metalen grendel.

April Ryan:

Die bewaker moet dus worden uitgeschakeld en die grendel moet onklaar worden gemaakt. Met Magie zal dit niet lukken, want Magie werkt niet binnen de muren van Friars Keep. April heeft Potions nodig. En wie heeft er Potions???...Juist....Ropert Klacks in het Ghetto. Dus April moet nu helemaal terug naar het Ghetto om met Ropert Klacks te gaan praten over Potions.

Draai de camera om zodat je de sneeuwrots achter April ziet. Loop via de sneeuwrots weer omhoog en dan terug door de bres in het muurtje.....Loading. Na de Loading staat April dus weer voor de ingang van Friars Keep. Wel....denk je dat je nu zelf wel de route weet naar het Ghetto??? Gewoon het pad afdalen, dan over de brug en door de straat naar de South Gate Market. Op de South Gate Market ga je dan rechts de straat in en....Loading....Loop omhoog naar de Witte Toren en dan linksaf en naar de poort...Loading...Je bent terug in de Journeyman Inn straat....Loop door en voorbij de Journeyman Inn links de hoek om en dan door de poort.....Loading....je bent weer in het Ghetto...Loop door naar het pleintje en ga naar de kraam van Ropert Klacks.

Praat met Ropert Klacks en gebruik het "Potions" onderwerp. April vraagt om een Potion waarmee ze metaal kan smelten en om een Potion waarmee ze iemand "knock-out" kan krijgen. Klacks geeft April nu een "Smoke-Bomb" en een flesje met "Acid". Ok...April heeft nu de 2 Potions gekregen van Klacks. Dus ze moet nu weer helemaal terug naar Kraai, aan de zijkant van Friars Keep.  Je kunt dit het beste doen via de straat, rechts in de hoek naast het kraampje van Klacks. Volg die straat tot het einde en je komt bij een openstaande deur. 

Ga door de deur en.....na de Loading ben je dan op de South Gate Market, achter de fontein waar het grote Beest nog altijd zijn rondjes omheen loopt. naar Friars Keep en boven gekomen stap je weer door de bres in de muur en daal je via de besneeuwde rots omlaag naar Kraai, die in de sneeuw zit. Ga voor Kraai staan, zodat je het handje rechtsonder krijgt. Selecteer dan in je inventory de "Smoke Bomb" en klik op het tandwieltje. April geeft de "Smoke Bomb" aan Kraai. Herhaal dit om ook het flesje "Acid" aan Kraai te geven. Kraai vliegt nu weer terug naar ZoŽ in haar cel en geeft de "Smoke Bomb" en de "Acid" aan ZoŽ en samen bedenken ze wat ZoŽ met deze twee items moet doen.

ZoŽ Castillo:

Goed...we zijn terug bij ZoŽ in haar cel en ZoŽ heeft zojuist van Kraai de "Smoke Bomb" en de "Acid" verkregen. Ga weer naar de celdeur en zorg dat je ook weer rechtsonder staat. Selecteer in je inventory de "Acid" en klik op het tandwieltje en......Door het openstaande deurluikje giet ZoŽ nu het zuur op de grendel van de deur. Open dan de deur en stap naar buiten. ZoŽ stapt de cel uit en is dan in de ronde hal waar alle celdeuren op uitkomen. Draai naar links en doe een stap vooruit....en...

Filmpje: We zien die bewaker bij een andere celdeur staan en hij praat, via het luikje, met de gevangene die in die cel zit.

GA SLUIPEN.....De bewaker staat dus 2 deuren verder op. Tussen ZoŽ en de bewaker zit nog een deur. SLUIP nu vooruit tot vlak voor de bewaker. Zorg dat ZoŽ niet te dicht bij de bewaker komt maar ook niet te veraf blijft. Activeer telkens even je Focus Field en richt dan de blauwe straal op de bewaker en klik dan met je linkermuisknop. ZoŽ zal dan zelf aangeven of ze nog te veraf is van de bewaker. 

Als je denkt dat je dicht genoeg bij de bewaker bent gekomen dan activeer je weer je Focus Field en richt je de blauwe straal weer op de bewaker. 

Open dan je inventory en selecteer de "Smoke Bomb" en klik op het tandwieltje en...

Filmpje: ZoŽ smijt de "Smoke Bomb" naar de bewaker en deze stort bewusteloos op de grond.

NB: Kom je te dichtbij de bewaker dan zal hij ZoŽ opmerken en op ZoŽ afstormen. Je krijgt dan de kans om met de bewaker te gaan vechten teneinde hem bewusteloos te slaan. Maar de bewaker is flink sterk en dit is geen makkelijk gevecht voor ZoŽ om te winnen.    

Als de bewaker bewusteloos op de vloer ligt dan loop je vooruit naar de bewaker. Zorg dat je het handje dan rechtsonder hebt staan. Klik dan met je linkermuisknop en dan op het grijphandje en....ZoŽ raapt de "Prison Keys" op die de bewaker heeft laten vallen. Loop door en ga, voorbij de bewaker, dan voor het hek staan. 

Achter het hek is de rustruimte voor de bewaker en de wenteltrappen die omhoog en omlaag gaan. Open het hek met de "Prison Keys" en ga er dan door en daal dan, links, de wenteltrap af. Blijf omlaag lopen tot..... Filmpje: Als ZoŽ bijna de 1e verdieping heeft bereikt zien we de bewaker van de 1e verdieping. Deze bewaker heeft honger en via de spreekbuis besteld hij een Sandwich bij zijn directeur.  Wel...deze bewaker kan ZoŽ niet ongemerkt voorbij komen. Dus ga terug omhoog en terug naar ZoŽ's cel. Het is de enige cel waarvan de deur open staat, dus dat vindt je wel. Ga de cel weer binnen en praat er weer met Kraai, die op de stoel is blijven zitten.  Filmpje: ZoŽ vertelt Kraai over die hongerige bewaker van de 1e verdieping en dat ie een sandwich heeft bestelt. Kraai gaat met deze informatie terug naar:

April Ryan:

Kraai vertelt over de bewaker en de Sandwich en dit brengt April op een idee. Als April zich nu zou voordoen als degene die de sandwich komt brengen dan zou ze zo maar Friars Keep binnen worden gelaten. Eerst heeft April dus een Sandwich nodig en waar zou ze de beter kunnen gaan halen dan in de Journeyman Inn. Loop dus via de sneeuwrots weer terug door de bres in de muur en ga, na de loading, nu helemaal terug naar de Journeyman Inn.

Ga de Journeyman Inn  binnen en naar Benrime, die weer de tafeltjes aan het oppoetsen is. Praat met Benrime en vanzelf krijgt April de Sandwich in haar bezit. Dus terug naar Friars Keep. Als je weer boven bij Friars Keep bent beland dan loop je nu door naar de voordeur van de gevangenis. Dus loop de treden voor de deur op. Rechts naast de deur zit de "Spreekbuis". Zorg dat die "Spreekbuis" is geselecteerd en klik dan op je mondje in de cirkel.....

Filmpje: April meld zich, via de spreekbuis, als de bezorger van de sandwich en......Loading....en April gaat nu naar binnen. Ze meld zich bij de directeur en bied aan om de sandwich naar die bewaker te brengen. Dat vind de directeur prima en de grote deuren gaan open.

Wel....ga door de geopende deuren en klim dan via de trap omhoog. Achter April gaan de deuren echter weer dicht en op slot. Klim verder de trap op en April komt terecht op de onderste vloer van de grote ronde cellen hal en staat dan voor de dikke wenteltrap pilaar. Loop, linksom of rechtsom, naar de andere kant van der dikke pilaar. April is dan bij het toegangshek van de wenteltrap. Je ziet, in een nis in de pilaar, de Boiler staan.

Ga recht voor het hek staan en klik dan met je linkermuisknop en April maakt het hek open. Loop door het geopende hek en dan de Boilernis in. In de nis loop je naar rechts van de boiler. April staat dan in de nis en bij het goederenliftje. Rechts naast het liftje zit een hendel. Zorg dat die hendel is geselecteerd en klik dan weer met je linkermuisknop en dan op het handje in de cirkel. April trekt aan de hendel en hierdoor gaat het liftje open. Ga nu recht voor het liftje staan zodat het liftje is geselecteerd.

Selecteer dan de "Sandwich" in je inventory en klik op het tandwieltje. April zet de Sandwich in het liftje. Draai weer om naar de hendel en zorg dat de hendel weer is geselecteerd. Klik weer met je linkermuisknop en dan weer op het handje in de cirkel en.....

Filmpje: April stuurt de Sandwich omhoog en deze wordt dankbaar in ontvangst genomen door de bewaker. 

De bewaker neemt plaats op zijn stoel om de sandwich op te peuzelen. We belanden nu terug bij:

ZoŽ Castillo:

Loop de cel weer uit en dan naar links en weer door naar het hek. Ga weer door het hek en daal de wenteltrap weer af tot.......Filmpje: Van die overheerlijke Sandwich heeft de bewaker slaap gekregen en hij dut in.  ZoŽ staat dus nu bijna bij het hek, dus bijna bij de nu slapende bewaker. Loop de laatste pasar treden af tot aan het hek. Open het hek met de "Prison Keys" uit je inventory. Het hek maakt een piepend geluid en hierdoor wordt de bewaker bijna wakker.

Goed....het hek is open en je ziet ZoŽ weer op de rug. SLUIP nu door het hek en SLUIP dan door naar de volgende wenteltrap en SLUIP deze nu verder omlaag tot ZoŽ de bocht om is. Nu kun je weer normaal lopen, dus daal de trap verder af. Onderaan deze tweede trap open je weer het traphek met je "Prison Keys" en ga je verder de laatste wenteltrap af tot helemaal beneden en....

Filmpje: ZoŽ komt bij April, voor de Boilernis en er volgt een gesprekje. Wel...ZoŽ en April kunnen niet zomaar via de voordeur uit Friars Keep ontsnappen. 

Ze moeten een andere weg zien te vinden. Je gaat weer verder als:

April Ryan.

Ga terug naar de ingang van de ronde hal. Doe dat door rechtsom de dikke pilaar heen te lopen. ZoŽ volgt April vanzelf. Links naast de ingang zie je nu een smalle deur.

Ga door die smalle deur en April en ZoŽ staan dan in een smalle keuken. Draai links en ga naar de deur naast het grote fornuis. Open de deur en doe een stap vooruit.

Filmpje: We zien een voorraadkamer waarin een grote kist staat.

Loop nu de voorraadkamer in en ga voor de grote kist staan. Zorg dat de grote kist is geselecteerd en dat dus rechtsonder je Handje zichtbaar is. Klik met je linkermuisknop en dan op je handje in de cirkel en....April vraagt aan ZoŽ om haar te helpen en samen duwen de 2 meiden de kist tot tegen de muur aan, onder het raampje. Je wordt nu weer...

ZoŽ Castillo:

Draai de camera nu om zodat je achter de deur kijkt. Achter de deur staat een klein kistje waarop een Touw ligt. Grijp het Touw. Loop met ZoŽ dan naar de grote kist en ga er tegenaan staan zodat de kist weer is geselecteerd. Klik linkermuisknop en dan op het Klimicoon en....ZoŽ klimt op de kist.

De onderkant van het raam is nu geselecteerd en rechtsonder is je oog verschenen. Klik linkermuisknop en ZoŽ vertelt dat er onder het raampje een stevige metalen haak aan de muur zit. Je handje verschijnt nu. Selecteer in je inventory nu het Touw en klik op het tandwieltje en....ZoŽ knoopt het touw vast aan de haak. Rechtsonder verschijnt je Handje weer, dus klik weer met je linkermuisknop en dan op de hand in de cirkel en.....

Filmpje: ZoŽ en April klimmen via het touw door het raam en omlaag en landen op de sneeuwhelling aan de zijkant van Friars Keep. April loopt gelijk door.

Volg April dus de sneeuwrots op en door de bres in het muurtje en.....Loading:

Lange film en gesprek: April en ZoŽ zijn in een ruimte en hebben een gesprek. Kraai is hier ook. ZoŽ is boos op April omdat deze weigert om verder te helpen. ZoŽ wordt kwader en kwader en uiteindelijk loopt ze, terwijl het stoom uit haar oren komt, weg. Kraai zegt nog even wat hij van April's houding vindt en smeert hem dan ook, April alleen achter latend. Kraai haalt ZoŽ in op het marktpleintje van het Ghetto en bied ZoŽ nu zijn hulp aan. Kraai zal vanaf nu dus het hulpje van ZoŽ zijn.

Je krijgt weer controle over ZoŽ. Draai je om en ga door de omhooglopende straat naar de poort en de Loading.

Na de Loading ben je dus weer terug in de Journeyman Inn straat. Ga naar de Journeyman Inn....

Filmpje: ZoŽ schrikt zich rot....voor de deur van de Journeyman Inn  staat nu een Azadi soldaat op wacht. ZoŽ kan dus niet naar binnen gaan.

D: The Journeyman Inn:

Kian:

Filmpje: Kian en 2 soldaten stormen de Journeyman Inn binnen en Kian beschuldigt Benrime ervan dat ze een schuilplaats bied aan de rebellen. De 2 soldaten doorzoeken de kelder maar vinden niets. Kian zegt dat ie zelf de bovenetage zal doorzoeken

Ok....bereid je voor op een gevecht tegen 2 rebellen. Kian, de 2 soldaten en Benrime staan nogal op een kluitje in de gelachkamer en daardoor is het ietwat moeilijk om Kian te bewegen. Ga met Kian door de open deur naar de zijkamer. Als je Kian niet van zijn plaats kan krijgen omdat die 2 soldaten in de weg staan dan moet je eerst proberen om Kian naar de voordeur te krijgen en om dan langs de soldaten naar de zijkamer te kunnen gaan.

Zodra Kian de zijkamer betreed komt er, via de trap een Rebel met getrokken zwaard op Kian af.Het gevecht gaat onmiddellijk beginnen.Versla dus deze eerste rebel.Je kunt het beste de Rebel gelijk een hoek indringen, of in de deur naar de gelachkamer. Dan kan de rebel niet zo makkelijk bewegen en kun je Kian er met zware aanvallen lustig op los laten houwen. Zorg wel dat Kian's levensmetertje niet te leeg raakt want als je de eerste rebel hebt gedood komt er onmiddellijk een 2e rebel via de trap omlaag en ook die dien je te doden. Heb je deze 2 rebellen gedood dan ga je via de 2 trappen naar de bovenverdieping en door de gang naar het achterste kamertje en....

Filmpje: Na'an is in het kamertje en Kian bedreigt haar met zijn zwaard. Kian dreigt Na'an en Benrime naar Sadir af te voeren en hij weet ook alles over het schip dat met voorraden onderweg is naar het moeras. Hij dreigt het schip te laten enteren. Hij is bereid hier van af te zien als Na'an hem naar "The Scorpion" zal brengen. Omdat ze geen andere keus heeft stemt Na'an hiermee in. Loading en je bent weer:

ZoŽ Castillo:

ZoŽ staat dus voor de Journeyman Inn maar ze durft natuurlijk niet nar binnen. Ga terug naar het Ghetto om er met Kraai te praten. 

Kraai zit nog steeds op het bankje voor het 1e huisje aan de linkerkant van het marktpleintje.

Praat met Kraai en gebruik het "Suggestion" onderwerp. Kraai vindt dat, nu April weigert om verder de helpende hand toe te steken, ZoŽ hulp moet gaan zoeken van een ouder, wijzer en ervaren iemand. Kraai suggereert dat ZoŽ hulp gaat zoeken bij Brian Westhouse. Gebruik het "Westhouse" onderwerp en Kraai vertelt dat Westhouse te vinden is op de South Gate Market. Gebruik dan "Go" en Kraai vliegt alvast weg naar de South Gate Market.

Ok...ZoŽ moet dus nu ook naar de South Gate Market gaan en de snelste route daar naar toe is via de straat bij Ropert Klacks. Ga dus weer door die bochtige straat en aan het einde door de geopende deur en, na de Loading, ben je terug op de South Gate Market. Loop een stukje het plein op en Brian Westhouse zal dan vanzelf ZoŽ roepen. Gebeurt dit niet dan vindt je Westhouse gelijk rechts achter het 1e kraampje. Ga dus naar Westhouse. Vanzelf gaan Westhouse en ZoŽ met elkaar praten. Je hoeft nu een hele tijd zelf niets te doen:

Westhouse kan ZoŽ niet helpen om terug te gaan naar Stark. Maar hij weet wel iemand die dat wel kan en dat is natuurlijk de "White Dragon of Draic Kin". Kraai weet waar de White te vinden is. Dat weten wij natuurlijk ook, maar ZoŽ niet. Westhouse vertelt ZoŽ nu over de "Dark People's City" en Kraai vertelt dat ie die City wel weet te vinden. ZoŽ, Westhouse en Kraai belanden dan, na een loading, bij het Luchtschip. Bij het Luchtschip gaat het gesprek verder en dan vliegen ZoŽ, Westhouse en Kraai weg in het luchtschip.

Tijdens de vlucht zijn ZoŽ, Westhouse en Kraai in de gondel van het luchtschip en hier gaat het gesprek tussen Westhouse en ZoŽ verder. Je krijgt nu een aantal gespreksonderwerpen die, als je ze gebruikt, Westhouse aan ZoŽ van alles laten vertellen over de geschiedenis van Stark, Arcadia, de Tyren en de Azadi. Weet je niet veel af van de voorgeschiedenis, omdat je The Longest Journey 1 nooit hebt gespeelt, dan kies je nu niet gelijk "Thanks" maar loop je ťťn voor ťťn alle onderwerpen af. Vanzelf komt het gesprek dan tot een einde. Heb je geen zin om hier naar te luisteren dan kies je gelijk maar voor "Thanks".

In ieder geval....Als het gesprek in de gondel ten einde is dan zet je ZoŽ voor de deur, achter haar, neer en open je de deur. Er volgt dan een Loading en dan belanden we veilig in:

E: de Dark People's City: ZoŽ Castillo:

ZoŽ, Westhouse en Kraai werden, net als eerder April, verwelkomt door de "Dark Person", die vertelt dat de "White of the Kin" op hen zit te wachten in de Library. Volg dus, net als toen met April, de "Dark Person" helemaal naar de Library.

In de Library gekomen loop je door naar het bureau. Achter het bureau zit de "White" al op ZoŽ te wachten. Er volgt een lang gesprek tussen ZoŽ en de "White". 

De "Witte" is geamuseerd om te kunnen spreken met iemand die eigenlijk niet lijfelijk aanwezig is. ZoŽ is immers aan het dromen....Dan bemerkt de "White" Westhouse op en zijn aanwezigheid verontrust haar hevig. Ze ervaart bepaalde, menselijke, "gevoelens" voor Westhouse. Westhouse gaat daarom maar de boeken in de bibliotheek bestuderen en het gesprek tussen ZoŽ en de "White" gaat verder. Wel.....luister verder zelf maar naar het gesprek.....De "White" wordt nu erg cryptisch in wat ze ZoŽ vertelt. Ze zegt dat "Dit geen droom is, maar dat ZoŽ toch droomt". Begrijp jij er nog wat van? ZoŽ in ieder geval niet.  De "White" fluistert ZoŽ dan toe: "Je moet haar vinden, ZoŽ....Je moet haar helpen, waar ze ook is, want daar ben jij het hardste nodig"...en dan......verdwijnt ZoŽ. Kraai praat dan nog even met de "White" en Westhouse vindt het allemaal hoogst interessant en dan........belanden we in:

Hoofdstuk 10: Crossroads: Het Moeras:

Het doet mij leed om het je te vertellen...maar...aan het einde van dit hoofdstuk zal April Ryan vermoord worden door de Azadi....Het is niet anders.

A: ZoŽ Castillo:

ZoŽ beland op de steigers, en voor een hutje, in het Moerasland. ZoŽ gaat nu op een lange, lange, wandeling over de steigers door het moeras. 

Het is echt een heel eind. Volg de lange steiger naar het scheepswrak dat half uit het water steekt.

Als ZoŽ vlakbij het scheepswrak is gekomen zien we een Vuurwerk dat in de lucht ontploft. 

Loop verder door naar het scheepswrak en steek door het wrak naar de andere kant. Het steigerpad gaat dwars door het wrak en gaat dan verder.

Dus ga verder over het steigerpad naar de twee huisjes en dan, links, de treden af naar het lagere planken pad. 

Volg dan het planken pad verder naar het plateau waar een roeibootje tegen aan ligt. Vanaf het plateau ga je dan links verder naar het volgende plateau.

Dit is het eind platform voor ZoŽ en.....ze ziet in de verte April lopen over het andere planken pad.
 Ze roept April maar die hoort haar niet of doet alsof ze ZoŽ niet hoort. We schakelen nu over naar:

B: April Ryan:

Fimpje: April praat met de leider van de rebellen, de "Captain". April wil terug naar Marcuria om daar de Witte Toren van de Azadi te vernietigen. De Captain is het hiermee niet eens. Hij vindt dat de rebellen niet sterk genoeg zijn een directe confrontatie met de Azadi's aan te gaan. April is het hier weer niet mee eens. Ze wil koste wat kost terug naar Marcuria. De Captain bied dan maar aan om April met zijn boot naar Marcuria te varen, maar eerst heeft ie nog wat anders te doen en ook April wil eerst hier nog met enige mensen praten. De Captain loopt dan weg.

Loop rechtdoor langs het huisje. Achter het huisje staat een enorme boom en langs de boom gaat een ladder omhoog naar het hogere pad.

Ga dus via de schuine planken naar de boom en ga dan recht tegen de ladder aan staan zodat het Klimicoon verschijnt. Klik dan met je linkermuisknop en April gaat op de ladder staan. Klim dan via je vooruittoets verder omhoog en April komt op het hoger gelegen pad terecht. Volg het pad rond naar de andere kant van de boom en April is bij de Hangbrug:

Ga over de hangbrug naar de overkant. Aan de overzijde van de hangbrug staat gelijk een smal huisje. 

Ga langs de rechterkant van het huisje naar achter het huisje. Achter het huisje is een smalle trap die omlaag gaat.

Daal de smalle trap af en beneden gekomen kijkt April dan uit over het "centrale Plein" van dit moerasdorp. Op het "plein" staan 2 personen met elkaar te praten.

Volg het pad dus naar rechts en.....na een paar stappen beland April dan vanzelf bij de 2 personen die met elkaar staan te praten. 

De vrouw in de zwarte out-fit is Kara en Kara is duidelijk hoger in rang dan April. Luister naar het gesprek tussen Kara en April.

April vertelt dat ze terug wil gaan naar Marcuria omdat ze bezorgt is om Benrime. Ze wil 6 rebellen mee nemen om Benrime te bevrijden. Kara wil hier echter niets van weten. Benrime kende de risico's en in elke oorlog zijn er nu eenmaal slachtoffers te betreuren. April wordt boos en bozer maar Kara houdt voet bij stuk.

Als het gesprek tussen April en Kara ten einde is ga je omhoog via de planken helling achter Kara. 

Bovenaan de helling ga je dan naar links en dan via de brede planken helling, in de hoek, weer omlaag.

Onderaan de helling ga je dan naar rechts en loop je door tot April bij Na'an is gekomen, die aan de zijkant van het laatste huis staat te wachten.

Er volgt een gesprek tussen Na'an en April. Na'an begroet April vriendelijk en April vraagt hoe ze in hemelsnaam veilig uit Marcuria is weten te komen. Na'an liegt er eventjes naar hartelust op lost. April vraagt dan hoe het met Benrime is gesteld. Na'an zegt dat er iemand in het moerasdorp is gearriveerd die meer nieuws over Benrime heeft en die persoon zou graag eventjes met April willen praten, bij de Westpier.

Na dit gesprek met Na'an loop je door en ga je, achter Na'an, links de hoek om en dan volg je verder het steigerpad. 

Halverwege ziet April een vuurpijl in de lucht ontploffen. Loop dan verder door naar het grote platform tussen de twee grote huisjes.

Achter op het platform gaat een steigerhelling omhoog. Het is een Eindsteiger en dit is dan de Westpier. Ga die steigerhelling op en......

Filmpje: April staat op de Westpier maar....waar is die persoon die ze hier zou ontmoeten?? Dan hoort April iemand op zich afkomen en.....Loading en we gaan verder als:

C: Kian:

Kian is dus ook, dankzij Na'an, beland in het moerasdorp en staat op het steigerpad naast een huisje. Loop iets rechtdoor en volg dan het pad naar rechts. Het pad gaat rond en dan zie je, rechts aan het einde, het smalle huisje staan waar April daarnet via de smalle trap omlaag is gegaan.

Daal nu als Kian ook omlaag via de smalle trap en ook Kian komt dan terecht bij het "Centrale Plein". Volg nu verder de route die April ook is gegaan, dus nu eerst omlaag naar het "plein", dan de planken helling op ( Ook Kian ziet een vuurpijl in de lucht ontploffen) en dan verder door naar de waar April het gesprek had met Na'an. Na'an staat nog op dezelfde plek en Kian praat eventjes met haar en stuurt Na'an dan weg. Volg de steigers dan verder, net als April, naar de Westpier, waar je April hebt "geparkeerd. April en Kian ontmoeten elkaar op de westpier en praten met elkaar:

Kian heeft diep respect voor April gekregen en is niet van plan haar iets aan te doen. In tegendeel zelfs.....naar aanleiding van wat April hem, tijdens hun eerste ontmoeting, heeft vertelt is Kian nu hevig in verwarring. Kian twijfelt nu erg aan de rechtvaardigheid van de Azadi's aanwezigheid in Arcadia en vooral aan de rechtvaardigheid van zijn missie, waarop hij door "The Six" is gestuurd. April is echter verworden tot een harteloze scepticus en hecht niet erg veel geloof aan Kian's woorden. Kian neemt het besluit om linea-recta terug te gaan naar Sadir om daar aan "The Six" te vertellen over de wandaden van de Azadi soldaten in Arcadia. April raakt dan toch wel overtuigt van Kian's goede bedoelingen.....MAAR DAN......

.....2 Azadi oorlogsschepen verschijnen boven het moerasdorp en droppen een horde Azadi soldaten. Generaal Vamon komt met een aantal soldaten op Kian en April toe en hij beschuldigt Kian van hoogverraad. Er volgt een discussie tussen Kian en Vamon en dan bekent April dat zij de gezochte "Scorpion" is. Vamon geeft Kian de kans om arrestatie en berechting te ontlopen maar dan moet Kian nu onmiddellijk April doden. Ok......Kian moet dus nu een keuze maken...... April doden of niet. Je krijgt nu de keuze uit 4 mogelijkheden en dat zijn: "No", "Yes", "Stall" en "Plead". 

NB:Ik heb ze alle 4 uitgeprobeerd en weet je.....het maakt niets uit welke mogelijkheid je kiest. Elk van de 4 keuzes leidt tot het zelfde einde..... en dat is.........

de Dood van April Ryan.

Dus kies 1 van de 4 antwoorden en........Welk antwoord je ook kiest, Kian zal April niet doden. Bij elke keuze reageert April met haar "Dead Wish". April gaat liever nu dood dan in een "show proces" van de Azadi terecht te moeten staan. En zo gebeurt het dan ook want.... Vamon geeft  ťťn van zijn soldaten de opdracht om April dood te steken.  De arme ZoŽ Castillo is van afstand getuige van de Dood van April Ryan:

Kian is geschokt en protesteert, maar helaas......Hoe naÔef kan iemand zijn. Vamon vertelt dat de "Emissary zelf de arrestatie van Kian heeft gelast en.....Kian wordt als gevangene afgevoerd, maar zweert eerst nog wraak te nemen. Vamon geeft dan de opdracht om iedereen, man, vrouw en kind, in het dorp te vermoorden en zo geschied het ook.

We keren dan terug bij ZoŽ en zien een Hand die op ZoŽ's mond wordt gelegd en we belanden in een hutje alwaar ZoŽ, Chawan en Byrnn treuren om de dood van April Ryan, alias "The Scoprion". Vooral Byrnn heeft het te kwaad en wil naar buiten stormen om in zijn eentje de soldaten te lijf te gaan. Chawan probeert Brynn dit te beletten want het heeft geen zin....er zijn te veel Azadi's en bovendien moet ZoŽ geholpen worden om veilig weg te komen. ZoŽ dient te gaan slapen om te kunnen verdwijnen. Chawan zorgt, via ťťn of ander goedje, dat ZoŽ in slaap valt. ZoŽ verdwijnt en....wel....kijk zelf maar.

We zijn dan terug bij de "White Dragon" in de "Dark People's Library. Iemand, die we niet te zien te krijgen, maakt een einde aan het leven van de "White of Draic Kin". 

Loading en we belanden we dan in:

Hoofdstuk 11: Faith: ZoŽ Castillo

Stark: Wati City

A: Bij Damien Thuis:

April komt bij. Ze is in de slaapkamer van Damien. Waar is Damien? In de hoek, naast de grote kast, staat Damien's computer op de tafel. Ga naar de computer en zorg dat rechtsonder je Oog komt te staan. Klik dan met je linkermuisknop om het scherm te bekijken. Er staat een boodschap van Damien op het scherm. Nu krijg je dus weer de hand, rechtsonder. Dus klik weer met je linkermuisknop en dan op je hand in de cirkel en ZoŽ bekijkt, en beluisterd, de videoboodschap van Damien:

Damien vertelt dat Waticorp de Worm heeft gevonden en heeft geneutraliseerd, maar dat de Worm nog wel de plek heeft kunnen vinden waar het Virus van origine vandaan komt. En dat is St. Petersburg in Rusland. Damien waarschuwt ZoŽ dat ze zo snel mogelijk uit zijn woning moet gaan omdat men bij Waticorp inmiddels wel weet wie de Worm heeft geplaatst.

Na de boodschap van Damien pakt ZoŽ haar mobieltje en beluistert ze een opgenomen boodschap van haar vader. Dan probeert ze zelf haar vader te bellen, maar die is weer eens niet bereikbaar dus spreekt ze zelf ook maar een boodschap in op haar vaders voicemail waarin ze zegt dat alles ok is.....leugenaar!

Ok...draai ZoŽ om. Rechts naast het grote Vidscherm is de deur van de badkamer. Damien heeft vertelt dat er schone kleren voor ZoŽ hangen in de badkamer. Ga dus de badkamer in en.......Aangekleed en wel komt ZoŽ dan na enige seconden weer naar buiten. Verlaat het appartement via de deur bij heet bed en......Loading...

Filmpje: Met een heel erg supersonisch vliegtuig vliegt ZoŽ nu naar Rusland. We landen in:

B: Rusland: St.Petersburg: ZoŽ Castillo

1: Hoe in de fabriek te geraken:

ZoŽ is geland in St. Petersburg en de taxi heeft haar afgeleverd bij de fabriek waar, volgens de gevonden coŲrdinaten, het Virus dat de Dreamcore penetreert vandaan komt. Het is nacht en het sneeuwt.Loop naar rechts en draai dan links en ZoŽ staat voor het geopende hek van de fabriek. Loop door het open hek en loop dan rechtsdoor terwijl je aan de linkerkant blijft. Na een paar meter ligt er een palet op de grond waarop autobanden en kratten staan. verder op staat een zilvergrijze auto en tussen de pallet en de auto hangt er aan de geval een brandladderbalkon.

Loop door naar de zilvergrijze auto. Ga voor de zilvergrijze auto staan en zorg dat de auto helemaal is geselecteerd. Bekijk dan de zilvergrijze auto. ZoŽ vertelt je dat er wellicht nog een beetje Power in de auto zit en dat als ze het controle paneel van de auto zou kunnen openen en bedienen ze misschien de auto achteruit zou kunnen rijden.

Ga nu voor het voorwiel van de auto staan. ZoŽ staat dan voor de passagiersdeur van de auto en er is dan een stukje van de deur geselecteerd. Rechtsonder heb je dan weer het Oog. Klik met je linkermuisknop en ZoŽ dat je nu het "Accespanel" van de auto hebt geselecteerd. Open nu je inventory en selecteer dan de "Lockpick" en klik dan op het tandwieltje. ZoŽ steekt de "Lockpick" in het "Accesspanel" en je moet nu weer de "Lockpick" puzzel oplossen.

Wel....dit heb je eerder al gedaan en wel in Hoofdstuk 3: C: Hoe binnen in het Victory Hotel te geraken. Het is uiteraard weer een "random" puzzel, dus ook nu kan ik je er geen exacte oplossing voor geven.Ik verwijs je dus voor de uitgebreide uitleg van deze puzzel naar Hoofdstuk 3 van de walkthrough waar ik deze puzzel al eens uitgebreid heb uitgelegd.Het plaatje hierboven toont zoals ik de puzzel heb opgelost.Als je deze "Lockpick" puzzel puzzel hebt opgelost dan is het Accesspanel open, maar dan ben je er nog niet.Zorg dat het Accesspanel weer is geselecteerd en selecteer dan in je inventory je mobieltje en klik op het tandwieltje.ZoŽ gebruikt haar mobieltje dan op het accesspanel en je moet dus nu de Symbolenpuzzel weer oplossen om de auto te starten.

Wel....ook dit heb je al een paar keer eerder gedaan.Je moet nu een stuk of 8 van de symbolen met elkaar "matchen". Eerst de 5 die onderaan ziet staan en dan nog een stuk of 3.De witte lampjes gaan uit en als ze allemaal uit zijn dan is je tijd om.Heb je een symbool goed dan krijg je er weer tijd bij. Is je tijd om en de puzzel niet opgelost dan gebruik je de telefoon weer op het paneel om opnieuw te beginnen.

Zodra je de puzzel hebt opgelost wordt de auto gestart en rijd de auto achteruit tot tegen de palet met de kratten en de autobanden aan. Loop dus terug naar de palet, achter de auto en loop via de autobanden omhoog tot op de bovenste autoband of tot op de grijze randen waar de auto tegenaan staat. Draai ZoŽ dan naar de auto toe.

Je klimicoon verschijnt dus klik met je linkermuisknop en ZoŽ klimt dan bovenop het dak van de auto. Loop door naar de voorzijde van de auto en draai dan links en ZoŽ staat dan precies voor het balkon en rechtsonder verschijnt je handje. Klik weer met je linkermuisknop en dan op het klimicoon in de cirkel en.....ZoŽ neemt en duik naar het balkon en trekt zich het balkon op. Ga de hoek om en.....Je ziet een metalen deur, een ladder en de trap die omlaag gaat naar de binnenplaats.

De deur krijg je niet open en ook het paneeltje, links naast de deur kun je niet bedienen. Ook heeft het geen zin om via de trap omlaag te gaan. Klim dus via de ladder helemaal omhoog naar het dak. Het is een heel eind klimmen maar uiteindelijk komt ZoŽ dan op het dak terecht. Op het dak loop je naar links en.... Filmpje: Over het dak draait een Securityrobot telkens rondjes. In het dak zitten een aantal daklichten en de robot draait steeds hetzelfde rondje rondom de daklichten.     Ok.....Blijf staat waar ZoŽ nu staat.Wacht rustig tot de robot weer een rondje heeft gemaakt en weer op ZoŽ toekomt.De robot gaat dan rechts af om aan een nieuw rondje te beginnen langs de muur met de dikke pijpen.Ga snel achter de robot aan, maar zorg dat je achter de robot blijft en dat je niet te dichtbij komt.

De robot gaat dan in de hoek naar links.Volg de robot niet meer maar kijk naar de hoek achter de laatste pijp.Achter de laatste pijp zie je weer een ladder.

Snel...ga naar de ladder en klim helemaal via de ladder omhoog.ZoŽ komt dan op de hogere dakrichel terecht.Draai rechts.Aan dit dak zit een Neonreclame stellage vast.Loop helemaal door over de richel tot je niet verder kan.ZoŽ staat dan achter de laatste letter van de neonreclame en dat is de grote "K".Draai nu de camera zo om zodat je ZoŽ vanaf de voorkant ziet.

Bekijk de "K". ZoŽ zegt dat de "K" niet al te stevig vast zit.Klik dus met je linkermuisknop en dan op je handje in de cirkel en...........ZoŽ duwt de "K" omlaag en de "K" stort door ťťn van de glazen daklichten.Dat daklicht is dus nu open.Ga terug over de richel naar de ladder en daal terug omlaag. Tterwijl je terug omlaag daalt via de ladder let je wel even of je de robot niet op ZoŽ ziet af komen. Zo ongeveer halverwege de ladder kun je de robot net zien zweven. Is de robot al te dicht in de buurt van ZoŽ dan wacht je even met verder omlaag te dalen tot de robot onder ZoŽ is langsgegaan. 

Daal dan vlug verder omlaag en ga dan snel naar het daklicht waar de "K" doorheen is gestort.Vanaf de ladder kun je dat het beste doen door het rondje dat de robot maakt ook te doen want dan blijf je altijd ACHTER de robot.Je kunt wel vanaf de ladder gelijk naar het daklicht gaan maar dan heb je kans dat de Robot op ZoŽ af komt voordat ZoŽ het daklicht heeft bereikt.Ga voor het kapotte daklicht staan en klik dan met je linkermuisknop en.....ZoŽ springt door het kapotte daklicht omlaag en.....Loading:

2: In de fabriekshal:

ZoŽ is beland op de stalen draagconstructie van de fabriekshal. Loop over de balken naar rechts. Rechtsachter in de hoek is dan een trap.

Daal de trap af en draai dan rechts en klim dan verder omlaag via de ladder, tot je beneden op de vloer van de hal bent beland. Draai om en loop dan vooruit de hal in. In de hal staat dan de Productielijn. Dat is de lopende band met al die machines erboven. Er is echter geen zichtbare uitgang uit deze hal. Je moet nu eerst naar de andere kant van de Productielijn gaan. Tussen de machines zit telkens ruimte en staan er kleine dozen tegen de lopende band aan. Via die dozen loop je de lopende band dan op en er aan de andere kant weer af, maar je kunt ook gewoon helemaal naar de andere kant van de hal lopen om daar dan om de lopende bande band heen te gaan. Ik ben over de lopende band heen gestoken.

ZoŽ is dan aan de andere kant van de lopende band beland. Kijk naar rechts. Je ziet een deur onder een Groene Lamp. Vlak voor die deur zit een rooster in de vloer. Kijk naar links. In de verte zie je een Groene Lamp aan de muur branden. Onder die Groene lamp staat een kast. Ga naar de kast onder de Groene Lamp. Het blijkt een elektrakast te zijn. Zorg dat de kast geselecteerd is en open de kast dan.

ZoŽ opent een klep in de kast en ze ziet nu een Rode Knop ( je moet wel even inzoomen). Klik weer linkermuisknop en dan weer op je hand in de cirkel en ZoŽ verdraait de Rode Knop en deze wordt groen...Filmpje: Je ziet de grote glazen Kraancontrolekamer en je ziet de haak van de kraan hangen.   Wel....die glazen kraancontrolekamer is dus aan de andere kant van de lopende band. Dus ga weer naar de andere kant van de lopende band. Zowel links als rechts van de Controlekamer is een trap waarover je naar de controlekamer kunt gaan. Ga dus via ťťn van beide trappen omhoog en de controlekamer in.

De Kraanpuzzel:

In de controlekamer staan 2 consoles.Ga voor het rechter console staan zodat deze is geselecteerd. Klik dan met je linkermuisknop.

In de cirkel krijg je dan nu niet een handje maar 4 pijltjes.Door op die pijltjes te klikken beweeg je de kraan door de fabriekshal.Klik op de Omhoogpijl en........Je beland nu in het Kraanscherm en ziet de kraan "omhoog" bewegen, naar de achtermuur van de hal.Je blijft in dit scherm.Klik met je linkermuisknop en de cirkel met de 4 pijltjes verschijnt.Klik weer op de Omhoogpijl en de kraan beweegt weer een stukje.Herhaal dit nu tot dat de kraan niet verder gaat.De kraan hangt dan voor het grote raam.

Tover nu weer de Pijltjes te voorschijn en klik dan op de Naar Links Pijl en herhaal dit tot de kraan helemaal naar links is gegaan.

De kraan hangt dan bij de deur en recht boven het vloerrooster.

Ok....ga nu uit het kraanscherm door op 1 van je vooruittoetsen te drukken.Je bent dan terug in de controlekamer.Ga nu voor het linkerconsole staan.Klik dan met je linkermuisknop en dan op de hand in de cirkel en....Filmpje: Je ziet de haak van de kraan omlaag gaan en de haak hangt nu in het vloerrooster.      Verlaat nu de controlekamer en ga weer naar de andere kant van de lopende band en nu naar dat rooster in de vloer.Vlak voor het rooster vertelt ZoŽ je nog even dat dit de exacte plek is van de coŲrdinaten die ze via Damien heeft verkregen.Ga voor het vloerrooster staan.

Zorg dat het rooster, en de haak, is geselecteerd en klik dan met je linkermuisknop en dan weer op je hand in de cirkel en........ZoŽ maakt nu de haal vast aan het rooster.Ga terug naar de Controlekamer en weer voor het linkerconsole staan zodat dit weer is geselecteerd.Klik weer met je linkermuisknop en weer op de hand in de cirkel en....   Filmpje: De kraan rukt nu het vloerrooster uit de vloer en omhoog.   Ok...Verlaat de controlekamer weer en ga terug naar het roostergat in de vloer. Het rooster hangt nu boven ZoŽ aan de kraanhaak. Ga voor het vloergat staan. Klik linkermuis en dan op het klimicoon en....ZoŽ klimt het gat in en kot terecht in het:

3: Het Laboratorium:

Het Experiment met Faith:

Ok....draai met de camera zodat je een goed overzicht door deze ruimte hebt. Er staat een groot bureau met een rode en een gele stoel. Achter de glazen wand zie je de Slaapkamer. Aan de muur, links, staan 3 metalen lockerkasten. Loop naar het bureau. Voor de rode stoel zit een Ladeblok onder het bureau.

Zorg dat het ladeblok is geselecteerd en open dan de bovenste lade via de hand in de cirkel. Als ZoŽ de lade heeft geopend dan kijk je in de lade.Er ligt een sleutel in de lade. Grijp de sleutel uit de lade. ZoŽ heeft nu een "Small Key". Ga naar de 3 lockerkasten en zorg dat de linker kast is geselecteerd.

Selecteer in je inventory nu de "Small Key" en klik op het tandwieltje. ZoŽ opent de linkerkast. Kijk in de kast. Er ligt een Access Card in de kast. Grijp de "Access Card" uit de kast. Ga nu naar rechts van de "glazen Slaapkamer". ZoŽ staat dan voor de grote deuren. Links naast de deuren zit de Kaartlezer om de deuren te openen.

Zorg dat de Kaartlezer is geselecteerd en selecteer dan in je inventory de "Access Card" en klik op het tandwieltje. ZoŽ haalt de kaart door de kaartlezer en de deur gaat open. Ga door de nu geopende deur het halletje in. De deur valt weer dicht en ZoŽ staat dan voor de deur van de slaapkamer. Links naast deze deur zit ook een Kaartlezer. Zorg dat die is geselecteerd en klik dan met je linkermuisknop. ZoŽ heeft de Accesskaart nog in haar hand en ze haalt de kaart weer door de kaarlezer en de slaapkamer deur gaat open. Stap dus naar binnen.

Op het tafeltje, dat tegen de rechtermuur aan staat, staat een poppenhuis. Bekijk het poppenhuis. Er staat een Datacube in het poppenhuis. Grijp de "Datacube" uit het poppenhuis. Ga terug het halletje weer in en weer voor de grote deuren staan. Nu zit de Kaartlezer links. Zorg dat de kaartlezer weer is geselecteerd en klik dan weer met je linkermuisknop en de deur van het lab gaat weer open. Stap dus terug het lab binnen. Ga nu weer naar achter het bureau en nu voor, of naast, de Gele Stoel staan. 

Op het bureau, bij de gele stoel, staat een Zwarte Doos. Het is de computer.

Zorg dat deze is geselecteerd en selecteer dan de Datacube in je inventory en klik op het tandwieltje. ZoŽ stopt de Datacube in de computer en....

Lange Film: We zien nu, samen met ZoŽ wat er zich zoal hier in het lab, en de slaapkamer, heeft afgespeeld. Je ziet in de slaapkamer het Kleine Witte Meisje. Je ervaart nu ook haar naam. Faith was haar naam. Kijk naar het verslag van het misdadige experiment van Waticorp waarbij Faith het proefkonijn is geweest. Faith heeft het niet overleeft en de verantwoordelijke wetenschapster gaat gebukt onder wroeging.

Na deze film draai je om en loop je naar de glazen deur in de hoek. 

Zorg dat de Kaartlezer van deze deur weer is geselecteerd en gebruik dan weer de Access Card.

De glazen deur schuift open. Ga er door en klim dan alle trappen op. Boven gekomen staat ZoŽ dan voor een dichte metalen deur. Links zit weer de Kaartlezer. Zorg dat die weer is geselecteerd en gebruik dan de Access Card weer en ook deze deur schuift open. Ga door de deur en je bent terug in de Fabriekshal en wel aan de kant van het roostergat waardoor ZoŽ het labo is ingekropen. Ga nu terug naar de kant van de controlekamer en klim daar dan omhoog via de trap, in de hoek rechts van de controlekamer.

Boven ga je dan weer voor de deur staan en zorg je dat de Kaartlezer van deze deur weer is geselecteerd. Gebruik dan weer de Access Card om ook deze deur te openen. Loop dan het halletje in en naar de volgende deur. Zorg dat de deurknop van deze deur is geselecteerd en klik dan met je linkermuisknop om de deur te openen. Stap dan naar buiten. .ZoŽ staat weer buiten en wel op het balkon waarop ze eerder via de ladder naar het 1e dak is geklommen. Daal nu, rechts, via de trap omlaag naar de voorplaats van de fabriek. Onderaan de trap draai je links en dan  zie je, door het hekwerk, de Taxi staan. Loop rechtdoor naar het hek. Links voor het hek staat de Kaartlezer voor dit hek op een paaltje. 

Zorg dat ook deze Kaartlezer is geselecteerd en gebruik dan weer de Access Card en het hek schuift open. Loop door naar de taxi, zorg dat de deurkruk van de Taxi is geselecteerd en klik dan met je linkermuisknop om de taxideur te openen en.....Loading en....we belanden in:

Hoofdstuk 12: Reversal:

Casablanca: ZoŽ Castillo

De taxi heeft ZoŽ afgezet op de taxistandplaats bij de sportschool. Jawel....we zijn terug in Casablanca. Wel....het is heel veel hoofdstukken geleden dat je hier voor het laatst was, dus ik hoop dat je de route naar ZoŽ's huis nog wel weet. Ik ga dat in ieder geval niet meer voor je beschrijven. Zorg dus dat je ZoŽ door de stad naar haar huis loods en ga dan naar binnen via de voordeur en.....

Film: Terug in huis wordt ZoŽ opgebeld door haar vader. Paps weet inmiddels dat ZoŽ er een weekje tussenuit is "geknepen" en paps is behoorlijk boos omdat ZoŽ dit niet heeft vertelt, er zelfs over gelogen heeft. ZoŽ probeert zich hiervoor te verontschuldigen maar wil niet via de telefoon haar hele verhaal aan haar vader vertellen. ZoŽ neemt afscheid van paps en gaat dan naar haar kamer en op haar bed een potje liggen janken. Wonkers klimt op het bed en er volgt een gesprekje tussen ZoŽ en Wonkers en opeens zegt Wonkers dat er bezoek voor ZoŽ is. De bezoekster is op het buitenbalkon maar komt dan binnen. Het is Helena Chang, de wetenschapster die het experiment met Faith heeft uitgevoerd.

Helena wil wraak op Waticorp nemen en heeft hiervoor de hulp van ZoŽ nodig. Ze "paait" ZoŽ met een droef verhaal over Faith wiens "Ziel" gevangen wordt gehouden in de Dreamcore en in Dreamnet door Waticorp. ZoŽ moet weer gaan slapen en dromen zodat ze weer in Dreamnet terecht komt en bij Faith. Ze moet Faith er van overtuigen om "lost te laten" zodat Dreamnet vanzelf wordt uitgeschakeld. 

ZoŽ zal dus weer aan een Dreamer moeten worden aangesloten en na een lange....lange conversatie gaat ZoŽ hier mee akkoord en belanden we in:

Hoofdstuk 13: The Longest Journey:

WINTER:

Wel....dit wordt het Einde van ZoŽ's reis.  Ga er maar lekker voor zitten want het Einde gaat ongeveer een uurtje duren en bevat diverse EINDFILMPJES en diverse LOADINGS.  Na alle filmpjes raad ik je aan om rustig de Credits over je scherm te laten rollen want NA de Credits wacht je nog een kleine verassing.........Je hoeft zelf bijna niets meer te doen......

ZoŽ is terug in Winter en we zien het gammele huisje weer. Ren vooruit en deze keer ren je helemaal door naar het huisje. Als ZoŽ dicht bij het huisje is gekomen dan.......klapt het huisje helemaal open. Het is dus Faith's poppenhuisje en je ziet Faith op de bovenste verdieping zitten......Ren door en......

ZoŽ gaat via de trap van het poppenhuisje naar de bovenste etage en ontmoet Faith. ZoŽ en Faith praten met elkaar. Faith vertelt over een "Witte Dame" die haar heeft bezocht en heeft gezegd dat Faith met ZoŽ in contact moet treden om ZoŽ te vertellen dat ze April moet gaan redden. Ook vertelt Faith dat de "Witte Dame" heeft gezegd dat ZoŽ en Faith zusters zijn. Faith gelooft heilig dat zij en ZoŽ echte zusters zijn. ZoŽ probeert Faith er van te overtuigen dat dit niet waar kan zijn omdat ZoŽ's moeder is overleden, lang voordat Faith werd geboren. Maar Faith zegt dat hun moeder niet dood is. Faith wordt boos en wil hier verder niet meer over praten. 

Het gesprek neemt dan een andere wending. ZoŽ gaat nu aan Faith uitleggen dat Faith hier niet kan blijven omdat ze de "Wereld Pijn Doet". Faith weet dit wel, want dat heeft de "Witte Dame" ook al gezegd. Faith is bang en ze weet niet waar ze naar toe moet. ZoŽ tracht nu voorzichtig aan Faith te vertellen dat ze eigenlijk dood is. Maar dat weet Faith dus al. Faith wil echter niet "los laten" want dan zal ze helemaal alleen zijn. ZoŽ beloofd dan dat ze bij Faith zal blijven, zolang als Faith haar nodig heeft. Faith gaat weer met haar poppen spelen en.......Wel bekijk de film en daarna........Faith krijgt slaap en ze krijgt het koud en gaat tegen ZoŽ aan liggen en.....ZoŽ belooft dat zij bij Faith zal blijven....ook als Faith in slaap zal zijn gevallen. 

Faith neemt dan afscheid en valt in slaap en.......Faith verdwijnt en laat ZoŽ bedroeft achter. Ik moet eerlijk zeggen dat ik zelf nu ook wat traantjes moest wegpink....en.......ZoŽ vervaagt dan zelf ook en er volgt een loading waarna we zijn beland in de Tuinkas bij het groene gedrocht Peats. De tweeling komen een einde maken aan het leven van dit gedrocht en we keren dan terug naar de kamer van ZoŽ.

ZoŽ verkeert nog in dromenland, dankzij de Dreamer. Helena Chang kan ZoŽ echter niet meer wakker laten worden, ZoŽ weet te veel en is dus te bedreigent voor Helena's veiligheid.  Helena dient ZoŽ een injectie toe waardoor ZoŽ in een diepe coma geraakt. Wonkers springt op het bed en praat nog even met Helena........Wellicht zie ik het fout, maar volgens mij is Helena de doodgewaande moeder van ZoŽ en van......Faith. 

NB: Helena Chang is volgens mij dus de "Witte Dame" waar Faith het steeds over had en dus waren Faith en ZoŽ wel degelijk zusters.

 We belanden dan terug bij het BEGIN, of het EIND, dus in de ziekenhuiskamer alwaar ZoŽ in coma ligt en waar haar vader op de stoel zit. 

Luister naar ZoŽ terwijl zij je het EINDE van haar droevige verhaal vertelt. Reza verschijnt en dan......verschijnt de Geest van ZoŽ en die probeert Paps duidelijk te maken dat Reza niet Reza is. 

ZoŽ sterft en haar geest beland bij de man waar ook Brian Westhouse belande in de Proloog van deze game. We horen nu dat we hier in de "STORYTIME" zijn beland. 

ZoŽ vraagt de man of ze nu dood is. Dat weet de man niet want...."Hier is alles en alles bestaat hier. Dood of levend, hier doet Levend of Dood er niet toe".... en zeker niet voor ZoŽ want zij is speciaal. ZoŽ is een DREAMER". Hier in de "Storytime" worden alle verhalen verteld, het is een nooit eindigend boek, vol met oneindig vele verhalen. En ZoŽ is hier om aan deze man haar verhaal te vertellen en ze moet er vlug mee beginnen want...........de "UNDREAMING" is LOSGEBROKEN............... ZoŽ gaat nu haar verhaal helemaal opnieuw vertellen aan deze man van de "Storytime":  en.....we belanden dan.....

.....DRIE MAANDEN LATER IN DE TIJD....

We zien een nieuwsuitzending op een Vidscreen. De nieuwslezer vertelt dat WATIcorp een nieuw product op de markt zal gaan brengen en dat produkt is.....DREAMTIME.......Dreamtime zal een nieuwe Age inluiden voor de Entertainment industrie. Het zal de gebruiker instaat stellen om altijd en overal zijn/haar favoriete dromen te dromen en deze dromen in realtime te beleven......

ZoŽ had gelijk.....De Bad Guys winnen altijd....zo'n wereldwijde organisatie als WATIcorp kan het nooit verliezen. Je ziet dan nog eventjes de Witte Toren van Marcuria en dan rollen de Credits over je scherm want ....

DIT IS HET EINDE VAN DREAMFALL THE LONGEST JOURNEY.

De Aftiteling met de Credits gaan nu over je scherm rollen en......... Nadat de Credits over je scherm zijn gerold volgt er weer een LOADING en dan beland je in:

TIBET 1933:

We zien Brian Westhouse in het Himalaya gebergte....Westhouse is bijna aan het einde van zijn krachten en hij stort dodelijk vermoeid neer in de ijskoude sneeuw en......is het echt of is het een droom. Een oude vriend van Westhouse verschijnt, Chavas is zijn naam en Chavas "raapt"Westhouse op want Westhouse heeft nog een rol te vervullen in de geschiedenis......

Walkthrough door: Louis Koot