Nancy Drew 10:

Secret of Shadow Ranch:

2004: Walkthrough door: Louis Koot

Dit is alweer het tiende game in de Nancy Drew serie. Bij "Her Interactive" heeft men besloten om de game een ietwat moderner uiterlijk te geven. Onderaan het speelscherm bevinden zich nu icoontjes waarmee je het Optiemenu, je Inventory, je Notitieboekje en je Mobiele Telefoon kunt bereiken. Hierdoor is het speelscherm groter geworden. Ook is de tekstbalk, waarin de gesproken tekst zichtbaar wordt nu onder het speelscherm geplaatst. Via een scrollbar aan de linkerkant van de tekstbalk kun je dan door de gesprekjes scrollen. Nancy's mobiele telefoon is ook aangepast aan de moderne tijd. Ze kan er nu niet alleen mee telefoneren maar ook e-mailen en internetten. Wel, de rest van de spelbediening wijst zich vanzelf. 

In de Nancy Drew games zijn er altijd vele gesprekjes die je moet voeren, vaak ook via de telefoon. Vaak is het dan van belang dat je in deze gesprekjes de juiste vragen stelt om het gesprek de goede kant op te brengen zodat je alle relevante info verkrijgt. In de gesprekken waarin dit van belang is zal ik aangeven welke gespreksdialogen je dan het beste kunt gaan volgen. Is het niet van belang dat je bepaalde dialoogopties gaat volgen dan zal ik dat ook melden.

De Walkthrough:

Deze walkthrough is gebaseerd op "Senior Detective" level.

Zoals altijd begint ook deze Nancy Drew Game met Nancy die een brief voorleest waarin ze uitlegt wat er aan de hand is. Nancy is door haar vriendinnen Bess en George uitgenodigd om een tijdje te komen logeren op de Shadow Ranch van Ed en Bet Rawley. De Rawleys zijn de oom en tante van Bes en George en zij hebben de Shadow Ranch 3 maanden geleden gekocht nadat zij hun kledingszaak hadden verkocht. Ook Bess en George zullen komen logeren op de ranch. Nancy wordt op het vliegveld afgehaald door de voorman van de Shadow Ranch, ene Dave Gregory. Dave vertelt dat de Rawleys haar niet kunnen komen verwelkomen omdat ze niet op de ranch aanwezig zijn. Dave geeft Nancy een telefoonnummer die ze moet bellen zodra ze op de ranch zijn aangekomen. Ook Bess en George zijn nog niet gearriveerd. Nancy arriveert op de ranch en ze staat in de woonkamer van het ranchhuis.

Dag 1

Hoofdstuk 1: Rondneuzen:

Woonkamer:

Nancy is gearriveerd en ze staat in de woonkamer van de Shadow Ranch. Indachtig de woorden van Dave Gregory besluit ze om gelijk maar dat telefoonnummer te gaan bellen die de ranchvoorman haar bij aankomst heeft gegeven. Klik dus op de mobiele telefoon. Het ding komt rechts in het scherm te staan. Klik op de bovenste rechter knop[, dus de knop direct onder "Directory". In het schermpje verschijnen de namen van de personen wiens telefoonnummer in het geheugen van de telefoon zijn opgeslagen. Klik op "Rawleys" en dan op de opbeltoets. De opbeltoets is dat toetsje waarop het telefoonhoorntje staat afgebeeld.

Nancy belt met Ed en Bet Rawley. Het eerste stukje van het gesprek gaat vanzelf maar dan krijg je de keuze uit twee verschillende mogelijkheden. Het maakt niet zo veel uit welke gespreksdialogen je in dit eerste gesprek gaat volgen. Je krijgt toch steeds dezelfde informatie alleen doe je er via de ene weg wat langer over dan via de andere weg. Dus voer dit telefoongesprek helemaal tot dat het abrupt word afgebroken. Je weet dan dat:

Nancy ziet het paardrijden idee geloof ik niet zo zitten. Nu je toch de telefoon in je hand hebt kun je gelijk Bess en George wel even opbellen om ze te vragen waar ze in hemelsnaam zijn. Dus tover in het display van je telefoon de namen weer te voorschijn en selecteer dan "Bess Marvin" en druk weer op de bel toets. Je krijgt Bess en George aan de lijn. Ook hier is het niet van belang welke dialogen je gaat volgen. Bess en George zijn gestrand op het vliegveld van Omaha Nebraska. Er is één of ander mankement aan hun vliegtuig en het kan nog wel uren duren voordat hun vlucht verder gaat. Dus voorlopig zullen ook Bess en George niet op de Shadow Ranch verschijnen. Gebruik in dit gesprek de opties om Bess en George op de hoogte te brengen van wat er met oom Ed en tantetje Bet is gebeurt en vertel ook over de "Phantom Horse". Het is een beetje onzinnig om dan nu al Bess en George om hints te vragen, dus sluit hierna het gesprek maar af en berg de telefoon weer op via het kruisje rechtsboven.

Na deze twee telefoon gesprekjes ga je eens lekker op je gemak de ranch onderzoeken.Je kijkt dus de kamer in. In je rug is de voordeur. Draai je, via de draaispijlen aan de rechter kant van het scherm, nu 7 keer om. Je staat dan recht voor de voordeur. Er zit een briefje op de voordeur geplakt en hierop lees je dat je niet via deze deur naar buiten kunt gaan. Om naar buiten te gaan moet je de achterdeur nemen. Draai 6 keer om naar rechts, via de draaipijlen. Je kijkt dan naar de grote dubbele boekenkast. Rechts naast de boekenkast staat het grote cilinder bureau. Ga vooruit naar de boekenkast. Zoom in op het linker boekendeel en beweeg dan je "loepje" over de boeken. Er is echter geen enkel boek waarop je kunt klikken in dit deel, dus zoom mar weer uit en zoom dan in op het rechterdeel van de kast. Beweeg weer je "loepje" over de boeken. Op de bovenste plank kun je dan op 1 boek klikken. Doe dat. In je scherm komt het "City Slicker's Guide To Ranch Horses" deel 2 te staan. Open dit boek en blader door de pagina's via de ezelsoren onderaan de bladzijden. Je leest over wat voor voedsel het beste voor paarden is en wat voor typen paarden er zoal zijn. Vindt je het interessante lectuur dan lees je het maar allemaal door. Ben je klaar met lezen dan zoom je zoom je uit om het boek terug te plaatsen in de kast. Zoom dan uit de boekenkast.

Draai, via de rechtsaf pijl, naar rechts en zoom dan in op het grote bureau. In de klep van het bureau zit een slot. Klik erop. Hmmmm.....het bureau zit op slot. O ja....vertelde tante Bet niet dat die Dave Gregory de sleutel voor dit bureau heeft?. Zoom uit. In de hoek staat een kist. het is een "driehoekskist". Ga vooruit naar de kist en klik op de bovenkant van de kist.  Klik met je "handje" op de klep van de kist om de kast te openen. Er zitten dekens in de kist. Sluit de klep weer. Achter de scharnieren van de klep, dus op de "punt" van de kist, zie je 3 motieven, een blauw, geel en rood motief. In alle drie de motieven zie je een vierkant gat. Zoom er op in en klik dan op de 3 vierkante gaten. "Hmmmm. Something goes here" hoor je Nancy mompelen. Zoom 4 keer uit. Draai, via de draaipijlen, 4 keer rechtsom. Je staat dan recht voor de salon tafel die recht voor de open haard staat. Op de tafel ligt een boek. Ga vooruit naar de open haard via de vooruitpijl. Je bent dan ingezoomd op de tafel. Zoom in op het boek en klik er dan op. Dit is het "City Sticker's Guide To Ranch Horses" deel 1. Lees het door. Je leert dan iets over de verschillende paarden zoals de "Quarter Horse", de "Paint Horse", de "Appaloosa" en ook iets over muilezels. Zoom 2 keer uit als je dit boek ook hebt uitgelezen.

Linksvoor de open haard staat een mandje waarin kranten liggen. Zoom er op in en klik dan op de kranten die erin liggen. In je scherm verschijnt "the Tumbleweed Times". Het hoofdartikel gaat blijkbaar over een hittegolf. Het schijnt zo warm te zijn dat verf in 1 dag al droog is. Zoom 2 keer uit. Zoom in op de schoorsteenmantel boven de openhaard. Er staat een klok op de schoorsteenmantel. Klik op de klok. Je hoort Nancy zeggen dat de klok blijkbaar stuk is omdat het ding de verkeerde tijd aanwijst. Zoom 3 keer uit en draai je dan 5 klikken rechtsom via de draaipijlen. Je kijkt dan naar de grote eettafel en rechts in de hoek zie je een smalle boekenkast staan. Ga er in 2 keer vooruit naar toe en zoom dan in op de boeken die in deze kast staan. Op de onderste plank klik je op het 6e boek vanaf de linkerkant. Het is het "Like Wind through My Heart" boek en dit is geschreven door ene Charleena Purcell. Open het boek. Charleena heeft dit boek speciaal voor tante Bet gesigneerd want je leest "To Bet! Charleena". Zoom 4 keer uit en draai dan links via de linksaf pijl.

Je kijkt weer naar het grote portret schilderij dan rechts naast de open haard hangt. Rechts naast dat schilderij staat een klein tafeltje waarop een antieke radio staat. Ga 1 keer vooruit en zoom dan in op het grote portret schilderij. "Frances Humbler. Wonder who she was", hoor je Nancy zeggen. Zoom in op de antieke radio die op het kleine tafeltje staat. Klik dan met je handje op de radio. Je hoort het weerbericht. Er wordt storm verwacht en de radio raad iedereen aan om niet te gaan paardrijden. Je kunt op de twee knopjes klikken om over te schakelen naar een andere zender. Als je dat doet dan hoor je een "Cattle Feed Commercial".  Zoom 2 keer uit. Wel, je hebt nu zo'n beetje alles wel bekeken wat er hier in deze woonruimte te bekijken valt. Dus ga nu 3 keer vooruit en je staat in de keuken en voor de ijskast. 

Keuken: 

Shorty de kok

Er zitten een aantal dingen op de deur van de ijskast geplakt, dus zoom in op de ijskast. Onder de koeienkop zie je een briefje met daarop het telefoonnummer van de Sheriff. Zoom er op in. Het telefoonnummer staat dan vanaf nu in het geheugen van je mobiele telefoon. Zoom uit en zoom dan in op het bruine papier dat boven de koeienkop op de ijskastdeur geplakt zit. Op dit papier lees je verschillende inhoudsmaten. Om het onderste stuk van het papier te bekijken klik je de uitzoompijl. Zoom helemaal uit de ijskast en draai dan rechtsom via de rechtsaf pijl. Je ziet "Shorty", de kok, staan. Shorty is druk bezig aan het fornuis. Op de keukentafel staat een doos. Zoom 2 keer in op deze doos en klik dan op het deksel om de doos te openen. In de doos zitten een aantal kaarten waarop kook recepten staan. Klik op elke kaart en lees ze even door. Er zijn recepten voor: "Vinegar Pie", "Taco Salad", "Sunny Fry Bread", "Rattlesnake Chili", "Sahadow Ranch Cake", "Corn Fritters", en "Adobe Bread". Sommige van deze recepten staan op meerdere kaartjes die je dan kunt lezen. Als je de recepten hebt doorgelezen dan zoom je 3 keer uit en draai je naar links via de linksaf pijl.

Je staat dan precies recht achter Shorty. Klik op Shorty met je vraagteken cursor om een gesprek te beginnen. Eindelijk krijg je een hartelijke begroeting. Ten minste één iemand die blij is dat je er bent. Shorty stelt zich zelf voor en vraagt of je al met de Rawleys hebt gesproken. Dat heb je dus ga verder met:

Rechts naast Smokey staat een kastje, onder het paard schilderij. Ga er naar toe en......O....Je moet nu niet in de weg gaan staan Nance. Geef Shorty nu maar de ruimte om zijn kookkunsten te kunnen botvieren. Zolang die Shorty hier aan het fornuis staat is er geen kans dat je dat kastje kunt onderzoeken. Je kunt nog even de gele oven openen, maar er zit toch niet in, dus draai je maar om via de omdraaipijl onderaan het scherm en ga naar de achterdeur. Klik met je handje op de deur en ga 2 keer vooruit naar buiten. Je bent beland op het:

Achtererf: 

Dave Gregory, de ranch voorman

Laten we eerst maar even gewoon rondkijken over het erf. Dus blijf gewoon staan. Recht vooruit zie je 2 grote bakken met zonnebloemen staan. 

Links van die zonnebloemen zie je de kippenren. Dave Gregory, de ranch voorman, staat bij de kipperen.

Draai naar links via de linksaf pijl aan de linkerkant van het scherm. Je kijkt de linkerhoek van het erf in en je ziet een rode schuur en een ronde vuurplaats. 

Rondom de vuurplaats staan 2 houten bankjes, 2 ligstoelen en een rode emmer.

Ga vooruit naar de vuurplaats. Er brand geen vuurtje en je kunt niets pakken, dus draai naar links via de linksaf pijl aan de linkerkant van het scherm. Je kijkt dan naar de rechter hoek van het erf en je ziet de achterdeur van het ranchhuis, een windmolen die buiten het erf staat en, voor de achterdeur, een houthakkersblok. Ga naar het houthakkersblok om het even van dichtbij te bekijken. Je kunt er echter niets mee doen.

Ga weer naar links, via de linksaf pijl. Je kijkt weer naar de zonnebloemen. 

Ga nu 1 keer vooruit naar de zonnebloemen en draai dan, via de draaipijlen aan de rechterkant van het scherm, 3 of 4 keer naar rechts. Je ziet de paardenstal nu.

Straks gaan we de paarden wel even een suikerklontje geven. Draai terug naar links naar de zonnebloemen en ga er nu naar toe. Zoom in op de rechter zonnebloemen bak. He....het is eigenlijk een groente/fruit tuintje. Tussen de bladeren van de zonnebloemen zie je "Beefsteak Tomaten", "Golden Queen Tomaten" en "Black Turtle Droge Bonen" hangen. Je kunt ze niet pakken. Zoom uit en draai dan om via de omdraaipijl aan de onderkant van het scherm. ga dan 1 keer vooruit richting het ranch huis en draai dan weer om via de omdraaipijl. Zoom nu in op de linker zonnebloemen. Ook in de linker bak zie je 3 soorten groente tussen de bladeren van de zonnebloemen. Hier hangen: "Romano Bonen", "Old Ivory Egg Tomaten" en "Northern Light Tomaten". Ook hier kun je echter niets pakken. Zoom uit, draai om, ga 3 keer vooruit richting het ranch huis en draai je dan weer om en ga nu dan naar de kippenren en klik met je vraagteken op Dave Gregory om met hem te praten.

  Ook Davy boy vraagt of je al met de Rawleys hebt gesproken.

Na dit gesprek heeft Nance wel trek in een lekker vers gelegd kippen eitje. Ga dus vooruit naar de deur van de ren en zoom er dan op in om de deur te openen. Ga de ren binnen. Er zijn 8 hokjes. Voor elke kip is een apart hokje. Nu zitten er maar 3 kippen in de ren en er zijn geen eieren te rapen. Boven het rechtse hokje in de onderste rij hangt een bordje. De kip die normaal in dit hokje huist laat een ieder weten dat men het niet moet \wagen om haar eieren te jatten terwijl zij in het hokje zit. Zoom uit en je staat weer buiten. Draai je om via de omdraaipijl onderaan het scherm en steek het erf over naar de achterdeur van het ranch huis. Ga naar binnen. Je bent terug in de keuken. Draai naar rechts en ga de zitkamer binnen. 

De brief voor Mary Yazzie:

Wel, Nancy heeft nu de sleutel van dat roldesk bureau, dus ga naar het bureau en zoom er weer op in. Open je inventory en klik op het sleuteltje. Sluit dan je inventory via het kruisje rechts boven. Klik met het sleuteltje op het slot van de bureau klep. De klep gaat open. Berg nu wel eerst weer het sleuteltje op in je inventory en sluit deze dan weer. In het vakje linksboven vindt je een setje van 3 Hendels. Grijp de hendels en klik ze je inventory in. Op het bureau ligt links een briefje op het boek. Klik op dit briefje en lees het door. . Het is een "Bill of Sale". Blijkbaar hebben de Rawleys een kist vol met oude ranch spullen voor $85,- verkocht aan die Mary Yazzie. Leg de brief terug. Midden op het bureau ligt nog een brief. Klik er op en lees ook deze brief door. Via de uitzoompijl scroll je naar de onderste helft van de brief. Het is een brief van ene Jane Nash en in feite is het een dreigbrief. Het lijkt erop dat deze Jane Nash in diens was van de Rawleys maar door hen is ontslagen en daar wil deze Jane geen genoegen mee nemen. Leg de brief terug op het bureau. In het blauwe bakje, rechts, ligt een enveloppe. Klik er op. Dit is de "Mary Yazzie" enveloppen en bevat dus de brief die Nancy naar Mary Yazzie moet gaan brengen. Berg deze dus op in je inventory. Zoom 3 keer uit. Nancy heeft dus nu de "Mary Yazzie" brief in haar bezit. Nu nog een knol om de brief naar die Mary te kunnen brengen. Draai je om en ga terug naar de keuken en via de achter deur weer het achtererf op. Ga vooruit naar de zonnebloemen en draai dan naar rechts zodat je naar de paarden stal kijkt.

De Paarden Stal: 

Tex, de hoofd paarden verzorger:

Ga vooruit naar de ingang. Dat is het deurtje waar die stierenkop op zit. Open het deurtje en ga 1 keer vooruit de stal binnen. Draai naar rechts via de rechtsaf pijl en klik op de houten deur om deze te openen. Ga dan 1 keer vooruit en je bent in de Tuigkamer. We zullen hier later nog wel op ons gemak gaan rondkijken. Draai je nu echter, via de linker draaipijlen linksom naar de vent die links in de hoek een zadel staat in te vetten. Praat met de man. Zijn welkomstwoord is: "Zo...en welke ben jij dan?". Het verbouwereerde antwoord van Nancy is: "Excuse me?" Wel, toch wel een slimme vent. Hij weet zo maar dat Nancy één van de drie gasten van zijn baas is. Een beetje een norse man is dit wel, vindt je niet?  Ga verder met:

Wel, dat is dan ook fraai. Ben je gast op een ranch, en nog wel op uitnodiging van de baas zelf, moet je gaan werken voor de kost. Draai je linksom en ga via de deur weer naar buiten. O...knollen. Sorry......ik moet niet zo oneerbiedig doen. Paarden zijn Edele Dieren en hebben ook geen poten en een kop, maar Benen en een Hoofd. Er staan 3 paarden in de stal. Je kunt ze alle drie gaan bekijken. Alle 3 de paarden staan aangelijnd aan een paal waar ook de voederemmer aan hangt. Je kunt inzoomen op elk van de drie emmers en ziet dan dat ze alle drie leeg zijn. Het voorste paard is Bob, de roodbruine vos waarop Nancy zal gaan rijden. Achter Bob staan Clyde en Ace.Maak kennis met de paarden en kijk even in de drie emmers. Verlaat dan de stal en ga terug naar het ranch huis en de keuken weer in. Loop naar Shorty en praat weer met de vrolijke kok.

De Taken van Shorty:

Men een vrolijk "Hey, there Nancy. Man, I wish the Rawleys were here", wordt Nancy weer begroet door de olijke kok. Ga verder met:

Taak 1: Pluk de juiste groentes:

Draai je om en verlaat de keuken weer via de achterdeur. Ga 2 keer vooruit richting de zonnebloemen tuin en draai je dan terug om naar het ranch huis via de omdraaipijl aan de onderkant van het scherm. Rechts naast de achterdeur zie je een soort ronde "klok" en een grote mand aan de muur hangen. Zoom er op in. Grijp de mand van de muur zodat deze verhuist naar je inventory. Klik dan nog even op die ronde "klok". Het is geen klok maar een thermometer en deze geeft aan dat het 80 graden Fharenheit is. In Amerika gebruikt men de schaal van Fharenheit, en niet die van Celsius. Draai je weer om en ga nu naar de twee zonnebloemtuintjes.

Zoom weer in op het rechter tuintje. Je ziet de tomaten weer hangen en ook de Black Turtle bonen. Grijp de 2 rode "Beefsteak" tomaten. Ze belanden vanzelf in je inventory en in je mandje. Grijp ook de 2 oranje "Golden Queen" tomaten. Er zijn echter geen rijpe "Black Turtle" bonen, dus daar blijf je vanaf. Zoom uit. Je staat dan nu tussen de twee zonnebloem bakken in. Bij het houten hek zie je een paar twijgjes op de grond liggen. Ze liggen rechts van het linker groene bosje. Zoom er op in en grijp de twijgjes dan om ze in je inventory op te bergen.

Zoom uit en draai je dan om via de omdraaipijl onderaan het scherm en ga dan 1 keer vooruit richting het ranch huis. Nancy zal zeggen dat je nu beter de geplukte groente gelijk naar Shorty kunt brengen vanwege de hitte, maar doe dat nu niet. Draai je gelijk weer om en zoom nu in op de linker bak met zonnebloemen. In deze bak zie je alleen 4 rijpe "Northern Lights" tomaten hangen, dus dat zijn de enige 4 tomaten die je grijpt. Van de rest blijf je af.

Zoom weer uit, draai je om en ga terug naar de achterdeur van het ranch huis en ga weer naar binnen de keuken in. Ga naar Shorty en klik weer op hem met je vraagteken cursor. "En, heb je de groente voor me geplukt?", vraagt de olijke kok nu aan Nancy. "Take a look" is haar antwoord en Nancy plaatst het mandje met de groente op de keukentafel. Prima, roept Shorty uit. Maar hij heeft gelijk al weer een nieuwe opdracht voor Nancy. Nancy moet nu wat eieren gaan rapen uit de kippenren en hij zet hiertoe een Eierraap mandje op de tafel. Shorty vertelt erbij dat het mandje nogal oud en versleten is. Grijp het mandje. Shorty herinnert Nancy er dan nog even aan dat ze ook nog het hout voor het kampvuur moet hakken en vervolgens het kampvuur dusdanig moet voorbereiden dat het gereed is om aangestoken te worden. Sluit het gesprek af en draai je om naar de deur.

Taak 2: Eieren rapen:

Voor je nu terug naar buiten gaat om naar de kippenren te gaan, duik je nu eerst even je inventory in. In inventory klik je op het "oog" en dan op het eiermandje. Het eiermandje komt nu schermvullend in het scherm te staan. Onderin zie je een loszittend stukje zitten en je ziet daar ook een rode draad in de rand gestikt zitten. Zoom in op dit stuk van de mand. Dit stuk van de mand vult dan je hele scherm en er verschijnt een mededeling die je verteld dat je de stukjes kunt roteren via je rechtermuisknop. Klik op deze mededeling om het weg te zappen.

Het mandje repareren

Dit is zo'n simpele puzzel dat ik je alleen maar uitleg wat er moet gebeuren. IJe moet dus het gat in de mand dus repareren en hiertoe dien je de 9 ronde riet stengels op hun juiste plek in het gat te plaatsen. Je kunt de stengels draaien door er met je rechtermuisknop op te klikken. Als je een stengel op de verkeerde plek in het gat klikt dan blijf je er het "handje" op krijgen ten teken dat de stengel niet op deze plek hoort of ten teken dat je de stengel nog moet draaien. 

Klik je een stengel op de juiste plek en zit ie dan goed dan kun je er niet meer op klikken. Als je alle 9 rietstengels op hun juiste plek in het gat hebt gezet, dan moeten ze nog worden vast gestikt met de rode draad die dan rechtsboven omlaag komt hangen. Klik dus op die rode draad en vervolgens klik je dan nog 2 keer op de draad en klaar is kees. 

Zoom dan 2 keer uit en ga via de achterdeur naar buiten en ren naar de kippenren. Ga de kippenren binnen. Er zijn dus 8 hokjes en in 4 daarvan zit een bruine kip en in het onderste voorste hokje zit nu een witte kip. Zoom, van boven naar beneden en van links naar rechts, in op elk hokje en grijp er de eieren uit. Bewaar echter de witte kip als laatste. De 4 bruine kippen en de lege hokjes leveren je 2 bruine en 3 witte eieren op. Heb je deze, klik dan op de witte kip en....Nee nee nee Nancy.....Je hebt toch wel die waarschuwing gelezen?. Wat een rot kip. Ik weet wel waar dit beest met kerstmis zal eindigen. Zoom uit en je staat weer buiten. 

Ga terug naar het ranch huis en de keuken weer binnen. Ga echter onmiddellijk weer naar buiten en terug naar de kippenren en er weer naar binnen. Kijk....Hare Hoogheid het Witje is blijkbaar een wandelingetje gaan maken want ze is nu weg. Dus grijp het laatste witte ei uit haar hokje en keer weer terug naar Shorty in de keuken. Klik op Shorty. Shorty vraagt of Nancy zijn eieren nu heeft, dus geef dit nu maar eerlijk toe. Nancy zet de mand met eieren op de tafel en Shorty vraagt wat hij nu voor haar kan betekenen. Vraag Shorty dus nu om een veldfles met water en hij geeft deze nu aan Nance. Zeg dag tegen Shorty en draai je om. Je hebt nu dus de veldfles maar je bent nog niet klaar met je klusjes voor Shorty. Je moet immers nog hout hakken en dan het kampvuur gereed maken zodat het alleen nog maar hoeft te worden aangestoken. Ga dus weer naar buiten via de achterdeur en dan naar rechts via de rechtsafpijl naar het Hakblok.

Taak 3: Hout hakken voor het kampvuur:

Zoom in op het hakblok. Voor het hakblok ligt de hakbijl en de splijtbeitel. Rechts naast het hakblok ligt een stapeltje van drie boomstammetjes die Nancy in twee stukken moet gaan splijten. Klik op die boomstammetjes. Er wordt vanzelf één van de boomstammetjes op het hakblok gezet en de splijtbeitel is er dan al in gezet. Het Hak/splijt instellingsscherm verschijnt.

Goed. Het instelscherm bevat 3 onderdelen. Onderdeel 1 bestaat uit 5 hakbijlen die onder een verschillende hoek staan. Onderdeel 2 bestaat uit 9 setjes voetstappen die op verschillende afstanden voor het hakblok staan en onderdeel 3 is dan je hakbijl. Wat moet je nu doen. Wel, je moet de juiste zwaaihoek van de bijl instellen met 1, dan de juiste afstand tot het hakblok instellen met 2 en dan op de hakbijl klikken. Had je de juiste hoek en de juiste voetstappen gekozen dan splijt Nancy het boomstammetje in tweeën en ga je dit gedoe herhalen met de andere twee boomstammetjes. Ook dit is eigenlijk een hele simpele puzzel waar je gewoon niet fout mee kunt gaan. Gewoon proberen. Gaat het fout dan probeer je een andere combinatie van bijl/voetstappen.  Nou, vooruit.....laat ik je dan maar de gehele oplossing geven. 

Taak 4: Het kampvuur klaarmaken:

Ga naar de ronde vuurplaats en zoom er op in. In de as zie je een stukje papier liggen. Zoom er op in.

 Het papier komt groot in het scherm te staan. "wonder who wrote this", hoor je Nancy mompelen. 

Wij weten dit niet Nancy, maar het lijkt ons een soort geheimschrift of code. 

Klik op het papier met je "handje" om het in je inventory op te bergen. Je kunt nu proberen of Nancy de houtblokken in de vuurplaats wil plaatsen, maar ze zal dat niet willen doen. Eerst moet er papier in en aanmaak houtjes alvorens je de houtblokken mag plaatsen. Zoom dus maar uit en zoom in op de rode emmer die naast de vuurplaats staat. Grijp de emmer en zoom weer uit. Draai je om via de omdraaipijl en ga dan 1 keer vooruit richting het hakblok. Draai dan naar links en naar de deur van het kippenhok. Ga echter niet naar binnen. Rechts naast het kippenhok zie je een laag groen bosje en voor dit bosje liggen een paar twijgen op de grond. Zoom er op in en grijp de twijgen. 

Zoom uit en draai je om. Rechts in het scherm zie je dan nog net een stuk van die oude roestige kar, die gevuld met cactussen midden op het erf staat. Voor de kar zie je nu ook wat twijgjes liggen. Zoom er weer op in en grijp de twijgjes en zoom uit. Ga 1 keer vooruit en draai dan rechtsom. Je kijkt weer naar het rode schuurtje. Rechts naast dit schuurtje zie je weer een groen bosje staan. Ga 1 keer vooruit en zoom in op dat bosje en grijp dan de twijgjes die er links naast liggen. Zoom uit en draai je om en ga 1 keer vooruit richting de paardenstal en ga dan weer rechtsaf. Ga 1 keer vooruit richting de keukendeur. Links van de waranda zie je dan de laatste twijgjes liggen voor het groene bosje. Zoom er op in en grijp ze.

Zoom uit en ga via de keukendeur de keuken weer in. Draai rechts en ga de zitkamer in en ga vooruit naar de tafel en de stoelen die voor de open haard staan. Draai je dan rechtsom zodat je weer recht voor de open haard staat. Klik de vooruitpijl en zoom weer in op het mandje met kranten dat links voor de open haard staat. Klik weer met je handje in het mandje. De "Thumbleweed Times" komt weer in je scherm. Klik met je handje op de krant en nu maakt Nancy er een prop van. Grijp de prop.

Klik dan weer met je handje in de kranten mand en een andere "krant komt in je scherm. Bankrovers???. Blijkbaar is er een bank berooft en zijn de bankrovers gezien bij het plaatselijke benzine station. Klik met je handje op de krant en ook hier maakt Nancy dan een prop van. Grijp de prop weer. Je hebt nu twee papierproppen in je inventory.Zoom 2 keer uit en ga terug naar de keuken en via de achterdeur weer naar buiten. Ga terug naar de ronde vuurplaats en zoom er weer op in. Plaats achtereenvolgens de volgende items uit je inventory in de vuurplaats:  1 = de twee kranten proppen.  2 = de twijgjes.  3 = de houtblokken. 

Nancy is zeer tevreden met zichzelf en zo ook Shorty. Zoom uit en ga nu vooruit naar de deur van de rode schuur. Open de deur en ga naar binnen. Dit Rode Schuurtje is dus het Pomp Huis waar de grote Waterpomp in staat voor de drinkwater voorziening. Zoom in op de wasbak die je rechts aan de muur ziet. Plaats dan de rode emmer in de wasbak en klik op de rechter kraan om de emmer te vullen met koud water. Grijp de nu gevulde emmer en zoom uit. Draai je om, open de deur en ga 3 keer vooruit naar buiten, richting de keukendeur. Draai je dan weer om en je kijkt weer naar de vuurplaats. Zoom in op de grond links naast de vuurplaats en plaats de nu gevulde rode emmer hier weer op de grond. Zoom uit.

Wel, Nancy is klaar met haar klusjes voor Shorty en ze kan nu gaan beginnen aan:

Hoofdstuk 2:Hop Hop Hop....Op weg in Galop:

A: Voorbereidingen om te mogen paardrijden

Nancy heeft de klusjes voor Shorty naar tevredenheid afgewerkt en ze wil nu even lekker een ontspannend ritje gaan maken op de rug van Bob, de roodbruine vos.

Ga dus naar de paardenstal en naar binnen via de "stierenkop" deur. Draai dan naar rechts en ga door de deur de tuigkamer binnen.

Tuigkamer:

Je staat te kijken naar de wand waaraan enkele zadels en ander paardentuig hangt. Tussen twee zadels in hangt er een grootte paarden poster aan deze wand. Ga er naar toe en zoom er op in. Het paard op de poster is van het "American Quarter" type en op de poster worden de verschillende "onderdelen" van dit paard aangegeven. Leer dus de "onderdelen" van het peerd uit je hoofd. Heb je er genoeg van om naar deze poster te kijken dan zoom je 2 keer uit. Draai dan, via de draaipijlen aan de rechterkant van het scherm, 3 keer rechtsom. Je kijkt dan een hoek van de kamer in en je zet een ton staan waarop een witte cowboy hoed ligt. Dat is geloof ik een zgn "Stetson" hoed. ( vroeger veel cowboy verhalen gelezen). Je ziet ook het "Clyde" en het "Dandy" zadel hangen. Tussen deze twee zadels zie je de lege plek voor het "Cookie" zadel en daaronder staat dan het "Bob" zadel. 

Zoom in op het "Bob" zadel en grijp het zadel dan om het in je inventory te zetten. Je hebt dan gelijk ook de rijhandschoenen te pakken. Zoom dan nog niet gelijk uit. Op de vloer zie je een muizenvalletje staan. Klik erop maar Nancy weet niets anders dan een intelligent "Hmmmm" uit te brengen. Zoom uit en ga dan vooruit naar de witte cowboy hoed en grijp deze dan nu ook. Zoom uit en draai 3 keer rechtsom. 

Je kijkt naar het grote schoolbord. Onder het schoolbord staan 5 haver kisten en rechts hangt nog een cowboy poster aan de muur. Zoom in op het schoolbord. Hierop lees je het voedingsschema voor de paarden en de kippen. We komen hier later nog op terug. Zoom dus maar weer uit en zoom even in op die cowboy poster. De cowboy schreeuwt je toe dat je nooit moet vergeten om je "Girth" te checken. Een "Girth" is dus de buikriem van een paardenzadel. Zoom uit en zoom nog even in op die 5 haverkisten. Voor de kisten staat een gele emmer. Zoom er op in. De gele emmer blijkt een soort weegschaal te zijn. Zoom weer uit en open dan nog even al die 5 kisten door op de bovenkant van elke kist te klikken. In elke kist zit weer een ander soort haver of graan en een maatbeker of maatlepel. Zoom uit de kisten en gebruik dan de omhoogpijl boven de kisten om weer in het schoolbord te geraken. Zoom dan weer uit het schoolbord en draai dan nu 6 keer rechtsom via de draaipijlen. Je staat weer bij Tex. 

Onze vriendelijke Texaan staat nog steeds zijn zadel in te vetten. Hoe vet moet ie zijn Texi? Aan de muur, boven de plank, hangt hier ook een poster. Zoom er op in en leer alles over de paardenhoef en waaruit deze is opgebouwd. Zoom uit en klik op Tex. Vraag Tex of je nu eindelijk maag gaan paardrijden. Yep, dat mag en "Bob is all yours" zegt ie. Zeg gedag en na een "Stay out of trouble" van Tex draai je linksom en ga je via de deur weer naar buiten. 

B: Bob opzadelen:

Ga, voorlangs Bob, 1 keer vooruit en draai dan linksom. Zoom in op Bob, de roodbruine vos. Zoom dan nogmaals in op het grote lijf van Bob. Je hebt Bob dan in volle glorie in je scherm staan, behalve zijn hoofd want die zie je niet. Pak het zadel uit je inventory en klik dit op Bob en Nancy legt het zadel op Bob's rug. Onderaan het zadel zie je een donkerbruine riem en een lichtbruine riem. Die donkerbruine riem is de buikriem. Klik eerst op de lichtbruine riem. De flap gaat dan omhoog staan. Klik dan 3 keer achter elkaar op de donkerbruine riem om de buikriem strak aan te trekken. Klik dan op de omhoog staande flap om deze weer omlaag te doen.

Klik dan met "handje" op Bob's nek en Nancy neemt Bob mee naar de Koraal. Klik op het zadel en Nancy stijgt op en ze roept "I'm ready". Tex verschijnt en snauwt "Ready for some questions?". Dat is Nancy natuurlijk niet maar je geeft als antwoord toch maar "You bet" om te beginnen aan de:

C: De 10 vragen van Tex:

Terwijl Nancy op Bob rondjes door de koraal rijd stelt Tex haar zijn vragen waarop Nancy dan het juiste antwoord moet geven. Ze moet 10 vragen juist beantwoorden en dan mag ze van Tex echt gaan paard rijden. Telkens als Tex een vraag hebt gesteld kies je een antwoord uit de lijst. Geef je het juiste antwoord dan zal Tex dat zeggen. Geef je een fout antwoord dan zal Tex dat ook zeggen. Vraag dan steeds om de volgende vraag.  De antwoorden op de vragen heb je kunnen lezen op de 3 posters die in de tuigkamer hangen en in de twee "City Slicker's Guide To Ranch Horses" die je in de zitkamer van het ranch huis hebt gevonden in de grote boekenkast en op de tafel voor de open haard.  Ik kan mij echter zo voorstellen dat je, net als ik, al die info op die posters en in die boeken niet echt tot je genomen hebt, dus je zult nu de juiste antwoorden niet weten. We zullen de antwoorden dus moeten gaan opzoeken en dat betekent dat je nu dit quizje niet met succes kan doorlopen. Dus we doen nu het volgende:

NB: wil je even weten wat er gebeurt als je Bob niet "ontzadeld", laat dan het zadel  op Bob en probeer de stal dan te verlaten. Tex wordt dan erg pissig en.......wel...dat merk je dan wel. Gebruik dan de "Second Chance" optie.

Ga de tuigkamer binnen en plaats Bob's zadel terug op de plek waar het hoort.  Er valt dan een Blauwe Enveloppe, een Tang en een Boekje, uit de zadeltassen van het "Zeke" zadel. Raap de Blauwe Enveloppe op. De afzender is ene J. Nash en de geadresseerde is Tex Britten. Open de enveloppe. Er komt een verjaardagskaart uit. Open de kaart en....Hela....Die pissige Jane Nash, waarvan je een dreigbrief in het bureau in de zitkamer hebt gevonden, is de zuster van onze Tex. Zoom uit. De Blauwe Enveloppe, de Tang en het Boekje worden vanzelf terug geplaatst in de zadeltassen van het "Zeke" zadel. Ga nu de antwoorden op de 10 vragen opzoeken op de 3 posters hier in de tuigkamer en in de twee "City Slicker's Guide To Ranch Horses" in de zitkamer van het ranch huis. 

Als je alle antwoorden gevonden en genoteerd hebt dan ga je terug naar de stal en grijp je Bob's zadel weer uit de tuigkamer en ga je Bob weer optuigen op de manier zoals hierboven beschreven en dan met Bob weer de koraal in om de vragen van Texico dan nu allemaal juist te beantwoorden.

Ga vooruit naar het koraalhek en maak het open door er met je handje op te klikken. Ga dan door het geopende hek en Nancy beland op de omgevingskaart.

Via deze omgevingskaart reist Nancy naar de diverse locaties, mits deze toegankelijk zijn. Op dit moment kan ze alleen maar naar de Shadow Ranch en naar Mary's Gifts. Het is een beetje onlogisch om nu terug naar de ranch te gaan dus ik stel voor om maar naar Mary Gifts te gaan. Klik op deze locatie.

Mary Yazzie's Gifts Shop:

Alleen kijken, niet kopen:

Op haar gemakje is Nancy naar deze locatie toe gedraafd en na van Bob te zijn afgestapt, overigens zonder te struikelen, heeft ze Bob aan de voorzijde van de houten bungalow vastgebonden. Ga vooruit naar de voordeur, open de voordeur en ga 2 keer vooruit naar binnen. Je staat in de winkel en recht voor je uit zie je de ramen. Op het eerste raam zie je een "Closed" bordje. Rechts tegen de muur zie je een kist staan. De kist heeft een rond deksel en in het deksel zie je een embleem. 

Zoom 1 keer in op de kist en zoom dan 1 keer in op het embleem van het deksel. Het embleem is een hart met daarin de letters EH en AH. Zoom nog een keer in op het embleem. Nu is dit deel van het deksel schermvullend. Je ziet 3 vierkante gaten onder het embleem en je ziet een aantal "knopen". Als je op die vierkante gaten klikt dan hoor je Nancy zeggen "Something goes here". Wat je in de gaten moet steken zegt de lieve meid er echter niet bij. Zoom 2 keer uit.

Op de voorste tafel bij het voorste raam staan 2 groene mappen. Zoom in op deze tafel. Zoom dan in op elk van de twee groene mappen en bekijk alle foto's die erin zitten. In de linker map zitten een aantal foto's over het "oude en wilde Westen" en in de rechtermap zitten foto's van de "Petroglyphs van het Zuidwesten". Lees ook de info over deze rotstekeningen. Zoom 2 keer uit. Op het tafeltje links ligt een grote en kostbare bruinleren etui waarop de initialen F.H staan. F H, zou dat Frances Humbler zijn? Zoom in op dit etui en klik er dan op om het open te ritsen. In het etui zitten 7 Stemvorken. Zoom 2 keer uit en draai dan 5 keer linksom via de linker draaipijlen. Je ziet een tafeltje staan tussen de potplant en het weefgetouw. Op dit tafeltje liggen wat stenen en een brochure. Zoom in op dit tafeltje en dan op de brochure. Het is een "Arizona's Petrified Wood" brochure. Open de brochure en lees de twee pagina's ervan door. Zoom dan weer 2 keer uit. en draai verder 3 keer om naar links.

Je kijkt nu de andere hoek in en je ziet het weefgetouw staan en daarnaast een kast waarop je "Run For Cover" ziet staan. Ook zie je weer twee tafeltjes staan. Op het linker tafeltje staan/liggen boeken en op het rechter tafeltje staan wat potten. Aan de muur hangt een Indianen boog en een Indianen Tomahawk Bijl en daaronder hangt een plakkaat met Pijlpunten. 

Ga vooruit en zoom dan even in op die pijlpunten aan de muur om het van dichtbij te bekijken. Zoom dan maar weer uit. Het "Run For Cover" kastje bestaat uit 2 helften. Zoom in op de onderste helft van deze kast. Je ziet dat het een soort game is en dat je een "Token" kunt winnen. Zoom uit en zoom dan in op het bovenste deel van de kast en speel een spelletje:

Run For Cover

Wel, het spreekt eigenlijk voor zich. De bedoeling is het dat je er in slaagt om de "Woody Woodpecker", die linksboven begint" naar het gaatje brengt zodat "Woody" ontsnapt uit de klauwen van de twee vosjes die hem gaan achtervolgen en zullen trachten hem in te sluiten om Woody dan vervolgens heerlijk te gaan oppeuzelen. Je begint met Level 1 en als je dit wint dan volgt Level 2 en dan nog Level 3. Het is niet echt moeilijk, maar je moet er wel voor zorgen dat je de twee vossen bij elkaar krijgt, zonder dat er ruimte tussen de twee vossen zit. Ze kunnen dan  je "Woody" niet omsingelen en in een hoek drijven. Vervolgens ga je met "Woody" op kop naar het gaatje.

Als je alle drie levels hebt gewonnen dan zoom je vanzelf in op de onderste helft van de kast en daar klik je dan op het Muntslot om het Token eruit te pakken. Het Token komt levensgroot in je scherm. Klik dan op het Token om het in je inventory te zetten. Je bent dan ook vanzelf uitgezoomd. Zoom in op het tafeltje met de boeken. Het zijn allemaal "Like the Wind Through My Heart" boeken van Charleena Purcell. Tussen de twee rechtopstaande boeken staat een foto van deze schrijfster. Zoom er op in en lees even het verhaaltje over deze schrijfster door.  Je leest dat die Charleena Purcell deze zomer door het Zuidwesten toert en dat bedrijven en instellingen haar kunnen boeken voor een praatje. Die Charleena blijkt een autoriteit te zijn op het gebied van het 19the eeuwse Arizona. Onderaan het verhaaltje staat haar telefoonnummer en dit wordt nu vanzelf in het geheugen van Nancy's mobieltje gezet.

Zoom dan 2 keer uit en draai linksom via de linksaf pijl. Je staat dan nu recht voor de toonbank en achter de toonbank staat Mary Yazzie, de eigenares van deze winkel. Links op de toonbank zie je een ingelijste foto staan. Zoom er op in. Je ziet een vrouw op een paard. Mooi beesie, zegt Nancy. Zoom uit en draai terug naar rechts en klik nu op Mary Yazzie om eens even een flinke babbel met haar te gaan maken:

Mary Yazzie:

Open de Kist:

Draai 4 keer om naar links. Je ziet die kist weer staan. Ga er weer naar toe en zoom er weer helemaal op in zodat je het hart embleem en de 3 vierkante gaten weer schermvullend in je scherm hebt. Nancy vraagt nu vanzelf aan Mary Yazzie of ze een poging mag wagen om de kist open te krijgen. Graag zelf, zegt Mary, en als het je lukt dan mag je een item uitkiezen uit de items die in de kist zitten. Wel.....hoe de kist te openen. Klik weer op het Hart Embleem waar de initialen E.H en A.H in staan. Nancy vraagt aan Mary Yazzie of zie weet van wie deze initialen zijn. Mary weet dit echter niet. Nou....daar heb je ook niet veel aan. Wacht even....denk na Nancy! De dekenkist die in de zitkamer van Shadow Ranch staat heeft ook 3 van die vierkante gaten, net als deze kist.

Pak nu je mobieltje tevoorschijn, klik op de "Directory" knop en selecteer in de namenlijst dan "Frank en Joe". Druk op de beltoets. Nancy belt nu haar vrienden Frank en Joe Hardy op. Volg gewoon het eerste gedeelte van dit gesprek via enige willekeurige gespreksopties tot je Frank Hardy hoort vragen "So Nancy, tell us about the ranch". Ga dan verder met:"The Rawleys aren't here because Mr. Rawley was bitten by a rattlesnake last night". Er volgt weer een gedeelte dat van zelf gaat. Vraag dan: "There's a secret compartment at the back of the blanket chest in the den. Any hints as to open it. De Hardy boys vertellen Nancy nu dat ze een "Vierkante Sleutel" in elk van die 3 vierkante gaten moet steken en zich dan tot "Vadertje Tijd" moet richten voor aanwijzingen. Sluit dit gesprek af en berg je mobieltje weer op.

Goed, ook deze kist heeft dus 3 vierkante gaten en in je inventory heb je die 3 Hendels staan, die je uit het bureau in de zitkamer van de ranch hebt gepakt. Pak deze 3 hendels nu uit je inventory, sluit je inventory en klik met je "handje" op één van de 3 gaten van de kist. Nancy plaatst in elk van de gaten een hendel. Maar nu weet ze nog niet hoe ze de kist open moet krijgen. Wacht even....Denk weer na Nancy...Heb je zojuist niet gelezen dat die schrijfster, Charleena Purcell niet een autoriteit is over het Arizona in de 19th eeuw? En is dit geen oude kist, wellicht wel een kist uit de 19th eeuw? Het is het proberen waard, denkt Nancy.

Charleena Purcell:

Dus pak het mobieltje erbij en open de voorgeprogrammeerde telefoonnummers. In de lijst zie je Charleena Purcell staan. Selecteer dus Charleena Purcell en druk op de opbeltoets. Je krijgt eerst een assistent aan de lijn en deze wil weten waarom je Charleena wilt speken. Nancy legt uit dat ze een oude kist heeft gevonden maar pas nadat ze de naam Dirk Valentine heeft genoemt is de vent echt geïntresseert en verbind Nancy door met Charleena. Je hoort dan eerst nog even een commercial over Charleena's nieuwste boek en dan krijg je Charleena aan de lijn. Ze wil alles weten over die kist.

NB: Doe je niet eerst de 3 hendels in de gaten van de kist VOORDAT je Charleena Purcell gaat opbellen, dan hoor je alleen maar de commercial en krijg je Charleena nu niet te spreken.

Pak nu de 3 Hendels uit je inventory en klik ermee op 1 van de 3 vierkante gaten. In elk gat wordt een hendel gezet. Je kunt elke hendel, via de draaipijlen, 12 keer rechtsom klikken, dus elke hendel heeft 12 posities waarop je ze kunt zetten. Hmmmmm.....zou de trouwdatum van die E.H en A.H de code zijn? 

De Kist gaat open. Nancy meld dit vol blijdschap aan Mary Yazzie en deze zegt dat ze haar beloning uit de kist mag grijpen. Er liggen 5 items in de kist: een steelpannetje, een schaar, een antiek zak horloge, een sheriff ster en een koker. 4 van deze items kun je uit de kist pakken, maar je mag maar 1 item pakken. Dus welk item kies je nu????? Pak het Zak Horloge uit de kist en stop het vervolgens in je inventory. Zoom 2 keer uit de kist.

Open dan even je inventory en bekijk het horloge via het hoog. Klik met handje op het horloge. Nancy vraagt zich af hoe ze het horloge moet openen. Sluit je inventory. Draai rechtsom en ga via de deur de winkel weer uit. Buiten gekomen klik je met je handje op Bob, je trouwe viervoeter. De omgevingskaart verschijnt weer in je scherm. 2 nieuwe locaties zijn er nu bijgekomen en dat zijn "Cougar Bend" en de "Trail Shop". Reis nu echter terug naar de Shadow Ranch

Terug op de Ranch:

Nancy "parkeert" Bob keurig terug aan zijn paal. Zoom 2 keer in op Bob en neem het zadel van het dier. Ga de tuigkamer binnen en hang het zadel terug op zijn plek. Zoom uit en draai linksom naar Tex. Onze grote charmeur staat alweer zijn zadel te poetsen. Heeft ie niks anders te doen? Er was toch veel werk op een ranch te doen? Praat met Texicaantje.

Verlaat de stal en ga eventjes naar de ranch voorman, Dave Gregory. Die staat nog steeds bij de kippenren. Echt....er was toch heel veel werk te doen op een ranch? Waarom staan dan alle werknemers zo de hele dag te niksen? Praat eventjes met Dave, maar hij heeft echt werkelijk niets te vertellen. Ga naar Shorty in de keuken. Praat met Shorty:

Nancy heeft nu de behoefte om wat meer over die Humber familie en over die Dirk Valentine, de bankrover en geliefde van Frances Humber, te weten te komen. Ga de zitkamer binnen en we belanden in:

Hoofdstuk 3: Geschiedenis Les.

Zitkamer: De Dekenkist:

Ga naar die driehoekige dekenkist die in de hoek rechts van het bureau staat. Zoom er weer op in en zoom dan weer in op de punt achter de klep. Je ziet die drie vierkante gaten weer. Bekijk dit nu even wat nauwkeuriger dan de vorige keer.

Er gaat een geheim vakje open. Ik het vak ligt een Gouden Horloge, een Brief en een Boek. Blijf nog af van het Gouden Horloge. Het is namelijk een puzzel en je hebt nog niet genoeg aanwijzingen om die op te kunnen lossen. Pak het Boek uit het vak. Het boek komt in je scherm te staan. Open het Boek. Dit is het:

Dagboek van Meryl Humber:

Lees alle pagina's van het dagboek door. Je bladert door het boek via de "ezelsoren" onderaan de pagina's en terwijl je leest hoor je ook de stem van Meryl Humber die de pagina's voorleest. Ik zal een poging doen om de Engelse teksten te vertalen.

4 Juni 1882: 

Ben zojuist beëdigd als sheriff. Het is de 4e juni dus het leek alsof alle festiviteiten ter ere van mijn beëdiging plaatsvonden, wat natuurlijk niet het geval was. Frances heeft ter ere van mijn beëdiging een liedje gemaakt en ze heeft het voor mij op de piano gespeeld. Ik ben vergeten hoe het ging, maar het was mooi. Ik ben zeer gelukkig met zo'n dochter.

12 November 1882: 

Hereford Shupe is vandaag langs gekomen. Hij bracht een plant mee die hij vanuit New York had meegenomen. Hij heeft die plant Harrison's Yellow gedoopt. Het ding zag er doods en verlept uit, maar Frances heeft de plant gelijk in de achtertuin geplant en water gegeven en gelijk scheen het alsof de plant weer wat opbloeide. Frances is nu 17 jaar en ze kan lezen en schrijven en ook goed overweg met cijfers. Hereford heeft kenbaar gemaakt dat hij wel met haar wil trouwen, maar ik heb hem gezegd dat Frances nog helemaal niet aan trouwen denkt.

30 Maart 1883: 

Frances heeft haar "oog" laten vallen op een jonge maan. Dirk is zijn naam en volgens Frances is hij van Prescott. Als zij op de piano speelt zorgt hij dat iedereen muisstil is zodat hij van haar piano spel kan genieten. Ik heb haar nog nooit eerder zo vrolijk zien lachen zoals ze dat nu doet. Ik heb haar gevraagd om de jongeman uit te nodigen om op de ranch te komen dineren maar Frances zegt dat ie daar veel te verlegen voor is. Ik vraag mij af of dat wel de waarheid is.

10 April 1883:

 Ik heb van de sheriff van Phoenix een brief ontvangen. Daarin schrijft hij over ene Dirk Valentine die wordt gezocht voor 2 bankovervallen en een overval op een postkoets. De foto, die bij de brief zat ingesloten, toont een jongeman die precies op die Dirk van mijn Frances lijkt en waar zij zo verliefd op is. Toen ik haar de foto toonde begon ze te huilen en rende toen weg. Nu is die Dirk verdwenen en Frances wil niet vertellen waar hij is.

2 Augustus 1883: 

Die Dirk Valentine beroofd aan de lopende bank banken, koetsen en treinen doorheen het gehele territorium. Frances zegt dat ie alleen van "de Rijken" steelt en nooit schiet. Maar dat is niet waar want sommige van de treinen die hij heeft beroofd vervoerde het loongeld voor de hardwerkende en arme mijnarbeiders. Die Dirk Valentine is gewoon een gewetenloze outlaw, maar als ik dit Frances probeer duidelijk te maken word ze heel erg boos. Ik vrees dat ze nog steeds heel erg verliefd is op die outlaw en dat ze hem steeds ergens stiekem ontmoet als ze weet dat ik weg ben. Ook vermoed ik dat ze brieven van hem ontvangt die ze voor mij verbergt.

9 September 1883: 

Ik heb een brief van Frances aan die Dirk in handen gekregen en ik weet nu waar zij elkaar ontmoeten. Ik heb dus de "jachtgroep" opgetrommeld en we hebben Dirk Valentine gearresteerd en nu zit ie in mijn cel. Volgende week komt de Rechter langs en ik heb vernomen dat dit een "Hanging Judge" is, dus ik denk dat die Dirk niet lang meer zal leven. Frances praat niet meer tegen mij en heeft gezegd dat ze dat ook nooit weer zal doen.

13 September 1883: 

Die Dirk heeft vanuit de cel een brief aan mijn Frances geschreven. Gelukkig heeft Mason de brief weten te onderscheppen en aan mij gegeven. Ik heb de brief veilig opgeborgen zodat Frances deze nooit zal lezen. Frances mag Dirk niet bezoeken in de cel en als ze zijn brieven niet ontvangt dan zal ze wellicht gaan denken dat zij voor hem niet meer bestaat en zal zij hem gaan vergeten. Ik wou dat Frances's moeder er nog was, die had beter geweten wat te doen.

17 September 1883: 

Ze hebben Dirk vandaag opgehangen. Ik dacht dat ik blij zou zijn, maar dat is niet zo.

18 September 1883: 

Frances is weg. Ze heeft Browny opgezadeld met mijn zadel en is vertrokken en ze heeft aan niemand verteld waar naar toe, niet eens aan Carry. Maar ik weet dat ze uiteindelijk die Dirk wel zal gaan vergeten en dan weer naar huis terug zal komen. Het is een verstandige meid en ze zal wel leren begrijpen dat wat ik gedaan heb ik heb gedaan voor haar bestwil.

4 Januarie 1884:  

Mijn zuster vertelde mij dat haar dochtertje, Ellie, een brief heeft ontvangen. In die brief staat dat Frances oostwaarts is getrokken en dat ze voor altijd zal weg blijven. Ik hoop dat dit niet waar zal zijn, want ik mis haar verschrikkelijk.

11 Juni 1884: 

De favoriete bloem van mijn Frances, de Harrison's Yellow, is helemaal verlept en dood gegaan. Ik hen geen "groene vingers" dus het is mijn schuld dat de bloem is dood gegaan.

28 September 1884: 

Ik heb niets meer van Frances vernomen sinds ze de ranch heeft verlaten. Aan andere mensen vertel ik dat ze onderweg naar huis terug is. maar diep in mijn hart weet ik dat ik lieg. Ze zal nooit meer terug keren naar de Shadow Ranch en dat is mijn schuld en daar zal ik de resterende tijd van mijn leven mee moeten leven.

Zo.......als je eventjes een traantje wil weg pinken na het lezen van dit trieste verhaal schaam je daar dan niet voor. Mij schoot het ook even vol. Zoom 2 keer uit. Het dagboek wordt terug gezet in het geheime vak. Pak nu die enveloppe uit het vak. Nancy vertelt je dat de enveloppe nog nooit geopend is. Dat doe je dus wel, dus klik op de enveloppe. Er komt een brief uit en er blijft een brief in de enveloppe zitten. Klik op de brief die uit de enveloppen is gekomen en lees deze brief van:

De brief van Dirk Valentine aan Frances Humber:

Je hoort de stem van Dirk Valentine de brief ook voorlezen. Eerst de bovenste helft. Via de uitzoompijl ga je dan verder met de onderste helft. Lees deze brief goed door en schrijf dan de reeks getallen over die onderaan de brief staan. Vergeet dit niet want je mag de brief niet meenemen.

"Lieve Frances:

Zoals gewoonlijk gaan de dingen weer eens niet zoals ik het geplant had. Heb ik alles voorbereid zodat jij het DING kan gaan zoeken dat ik voor jouw verborgen hebt, ben ik zo stom om me te laten arresteren. Wees niet bang, er zal niets met mij gebeuren en spoedig zal ik weer vrij en bij jouw zijn, dat beloog ik je. 

Ondertussen kan jij wel gaan zoeken naar het ding dat ik ergens verborgen heb. Begin er mee om dit stukje papier te gebruiken om er alle rotstekeningen op te markeren. Je zult dan weten wat je dan vervolgens moet doen. Hou hierbij je Favoriete Bloemen en de Bloemen van je Favorieten in gedachten. In mijn cel zal ik een boodschap voor je achterlaten, voor het geval men mij toch wil overbrengen naar de gevangenis van Tumbleweed.

Ik vindt het heerlijk om te zien hoe jij je hersens inspant als je echt heel erg moet nadenken. Je bent voor mij dan het allermooiste op wereld.

Ik ben er zeker van dat ik weer vrij ben voordat je de schat hebt gevonden, maar voor het geval dat toch niet zo zal zijn weet dan dat jij voor mij meer betekent dan alle schatten op de wereld.

9. 12. 15. 22. 5. 25. 15. 21.

P.S: Nooit zal het jouw verwijten wat jouw vader mij heeft aangedaan."

Noteer toch vooral die reeks cijfers en zoom dan uit de brief. Schrijf dan even alle letters van het alfabet op en nummer ze van 1 t/m 26. Kijk dan welke letters overeen komen met 9, 12, 15, 22, 5, 25, 15, 21. Dat zijn dus de letters; I, L, O, V, E, Y. O. U. I LOVE YOU, staat er dus. 

Pak nu die andere brief uit de enveloppe. Ook deze komt groot in je scherm te staan. Het blijkt een kaart te zijn maar wat je ermee moet doen is je op dit moment niet duidelijk. Het is wel "het papier" waarop Frances dus de rotstekeningen moet markeren, zoals Dirk in zijn brief vermeld. Maar hoe je dat moet doen weet je nu nog niet. Berg deze kaart op in je inventory en zoom uit. De enveloppe met Dirk's brief wordt terug gelegd in het geheime vak. Grijp nu het Gouden Zak Horloge uit het geheime vak:

De Horloges puzzel:

NB: dit is een willekeurige puzzel die telkens anders is als je het horloge sluit en dan weer opent.

Het horloge staat in je scherm. Er zit een kettinkje aan en aan het kettinkje zit weer een pennetje. 

 • Klik met je handje op het pennetje en het horloge klapt open. 

 • In het deksel staan de initialen M.H, dus dit is het horloge van Meryl Humber. 

 • Klik op de wijzerplaat. 

 • De wijzerplaat komt vergroot in het scherm te staan. 

 • Beweeg je cursor nu over elk van de 12 cijfers. 

 • Op 6 van de 12 cijfers krijg je dan de blauwe pijl. Deze 6 cijfers kun je dus indrukken. 

 • Bij mij waren dit de EVEN cijfers, dus de cijfers 2, 4, 6, 8, 10, 12. 

 • Je moet dus zoeken naar de juiste volgorde waarin je deze 6 cijfers moet indrukken waarbij dan alle 6 cijfers ook ingedrukt BLIJVEN.

 •  Zoek eerst het 1e cijfer dat ingedrukt BLIJFT als je er op hebt geklikt. Dat cijfer is dan de eerste in de reeks. Noteer dit. Klik dan op één van de andere 5 cijfers. Blijft het eerste cijfer en dit tweede cijfer NIET ingedrukt dan is het 2e cijfer dus niet de volgende in de reeks. Op deze wijze vindt je de juiste volgorde waarin je de 6 cijfers moet indrukken

 • Bij was de volgorde die ik koets indrukken: 2, 4, 8, 6, 12, 10. 

 • Maar dit kan bij jouw dus anders zijn en als je tussen door het horloge sluit en dan weer opent dan is dit zeker anders. 

 • Doe je dit goed dan klapt de wijzerplaat open. 

 • In het horloge ligt dan een losse ketting met daaraan weer zo'n pennetje en een foto waarop je Meryl en Francis Hubert ziet staan. 

 • Grijp het kettinkje om dit in je inventory te plaatsen en bekijk de foto. 

 • Zoom 2 keer uit. 

 • Het Meryl Humber horloge keert terug het geheime vak in. 

 • Blijf in het geheime vakscherm. 

 • Je hebt in je inventory nog zo'n Gouden Zak Horloge die je uit de kist van Mary Yazzie hebt gepakt als beloning voor het openen van die kist.

 • Open je inventory en klik op dat horloge. Ook dit horloge komt groot in je scherm te staan. 

 • Open weer je inventory en pak nu dat kettinkje eruit dat je uit Meryl's horloge hebt gepakt. 

 • Sluit je inventory en klik met het kettinkje op het horloge. 

 • BINGO....roept Nancy uit. Het horloge is open gegaan en in het deksel zie je F.H staan. 

 • Dit is dus het horloge van Frances Humber. 

 • Klik weer op de wijzerplaat en deze komt weer groot in het scherm te staan. 

 • Beweeg weer je cursor over de cijfers en nu krijg je op alle ONEVEN cijfers, dus op de 1, 3, 5, 7, 9, 11, de pijlcursor. 

 • Wel, je moet nu hetzelfde doen als bij het Meryl horloge. 

 • Zoek weer de juiste volgorde waarin je de 6 cijfers moet indrukken zodat ze ook alle 6 ingedrukt blijven en het horloge gaat verder open. 

 • Bij was de volgorde: 7, 3, 11, 1, 9, 5 maar dit kan bij jouw dus best anders zijn. 

 • In het horloge zit de helft van de foto die ook in het Meryl horloge zit, alleen de Frances helft. Kun je nagaan hoe kwaad die Frances op haar vader is geweest. 

 • Klik op Frances. 

 • De foto draait om en je leest op de achterkant: "GREEN BOTTLE UNDER....."

 • Hmmm wat zou dit betekenen?

 • Draai de foto weer terug om en zoom 2 keer uit om het horloge weer in je inventory op te bergen.

BLIJF NU NOG EVEN IN HET GEHEIME VAK SCHERM, DUS ZOOM NIET VERDER UIT DE DEKEN KIST. Doe je dat wel dan komt deze 1e dag ten einde en kun je het volgende NIET MEER DOEN!!!!

Terwijl je nog naar het geheime vak kijkt pak je de telefoon erbij zodat deze weer in je scherm staat. Open je telefoonboek en selecteer Charleena Purcell en bel haar op. Je krijgt de vriendelijke assistent weer aan de lijn maar hij verbindt je nu gelijk door met Charleena Purcell en deze wil wel weten wat Nancy nu zoal ontdekt heeft:

Berg de telefoon weer op en zoom dan nu 4 keer uit de dekenkist en...........Je ziet het eindfilmpje van Dag 1:

Gezellig rondom het kampvuur:

Het is avond en Dave, Shorty, Tex en Nancy zitten gezellig rond het kampvuur en te genieten van Shorty's kookkunst en van zijn zangkunsten. Nou ja....genieten. Het gejodel van Shorty hangt die Tex al gauw de keel uit en ook heeft ie niet zo'n hoge pet op van zijn kookkunst. Er volgt een stroom beledigingen die over en weer gaan en Tex smeert um. Ook Dave heeft er al snel genoeg van en maakt ook dat ie weg komt en dan verdwijnt Shorty ook. Nancy blijft alleen achter bij het kampvuur en staart zielig in het vuur. Maar dan hoort ze iets en.......er komt een stofwolk op de ranch toegesneld. De stofwolk komt nader en nader.....HEMEL....het is het ......SPOOK PAARD

Het flitsende paard galoppeert voorbij en gaat achter de rode generator schuur langs en......deze schuur ONTPLOFT. We belanden dan in:

Dag 2: 

Hoofdstuk 4: Er is er één jarig hoera hoera....

Het is de volgende ochtend en Nancy is aan de telefoon om de Rawleys op de hoogte te brengen van de gebeurtenissen van de vorige avond. Bet en Ed Rawley kunnen maar nauwelijks geloven dat hun Pomp schuurtje is ontploft en dat het Spook Paard is opgedoken. Zou Shorty gelijk hebben en is dat paard een "Bad Omen?". 

Berg de telefoon weer op. Nancy is dus in de zitkamer en ze staat voor de open haard. Ga naar de keuken en draai daar naar rechts. Hela...Shorty staat niet bij het fornuis. Zeg, zullen we niet even van de gelegenheid gebruikmaken om te zien wat er in dat kastje zit dat rechts naast het fornuis in de hoek staat? Ga naar dat kaste en open de klep. In de 3 vakjes zit niets van belang, maar er ligt wel een kaart in het kastje. Grijp de kaart. De kaart komt groot in je scherm te staan. Het is een geologische kaart en hierop staan de plaatsen aangegeven waar mogelijk goud, zilver of koper in de grond zit. Op de kaart worden 3 goud, zilver of koper mijnen aan gegeven. Deze kaart is uitgebracht door het "Southwest Geological Survey" instituut en het telefoonnummer van dit instituut staat nu ook in Nancy's mobieltje. Zoom uit en....

Oeps....Betrapt. Shorty is boos op Nancy omdat ze in zijn spullen zit te snuffelen. Shorty vertelt dat ie ooit heeft gedacht dat er goud zit in de heuvels en dat ie daarom deze kaart heeft gekocht. Maar volgens Shorty zijn alle goud, zilver en koper mijnen uitgeput en is er niets meer te delven. Weer een idee van Shorty die de mist in is gegaan. Shorty gaat weer aan het fornuis in zijn potten en pannes staan roeren. Praat met Shorty:

Goed, Nancy moet dus haar dagelijkse klusjes weer gaan doen. Eerst de groentes maar gaan plukken. Als je niet meer weet waaraan je de verschillende soorten rijpe groentes kunt herkennen dan zoek je dan maar weer op op het internet via de mobiele telefoon. Draai je om en ga via de achterdeur naar buiten en loop dan 1 keer vooruit. Draai je dan terug om naar het ranch huis. Naast de achterdeur hangt de groentemand weer aan de gevel. Zoom er op in en grijp de mand. Draai je om en ga naar de zonnebloemtuintjes en zoom in op de:

Praat met Shorty. Shorty vraagt weer of je zijn groentes bij je hebt. Zeg dus ja en Nancy zet de mand met de groentes op de keukentafel. Nu moet je weer eieren gaan rapen bij de kippetjes. Het eiermandje heb je al in je inventory, dus verlaat de keuken en ga naar de kippenren en er naar binnen. Zoom weer in op elk van de hokjes en grijp er de eieren uit. Je hoeft nu niet weer bij de witte kip te kijken want daar zit nu geen ei in. Breng de 6 eieren naar Shorty. Praat met Shorty

Shorty vraagt of je zijn eieren hebt. Zeg ja en Nancy zet het eiermandje op de keukentafel. Shorty heeft dan nog 1 opdracht voor Nancy. Het is de verjaardag van Tex, onze grote vriendelijke paarden vriend. En de Rawleys hebben Shorty gevraagd om een verjaardags taart voor Tex te bereiden. Shorty is echter bang dat als hij de taart gaat bakken dat die Tex de taart dan in zijn gezicht zal smijten. Dus Shorty vraagt aan Nancy of zij vandaag een verjaarsdag taart wil gaan bereiden voor Tex. Het hoeft niet gelijk te gebeuren, als de taart vanavond maar klaar is. Vraag Shorty weer om een volle veldfles met water en Nancy krijgt deze weer in haar inventory. Sluit het gesprek dan af.

Bak een taart voor de jarige Tex:

Deel 1: Het Recept voor de taart:

In de keuken draai je naar rechts zodat je de grote keukentafel ziet. Op de keukentafel staat dus de doos met recepten. Zoom in op de receptendoos en open de doos.n In de doos zitten dus allerlei receptenkaartjes. Klik op het "Shadow Ranch Cake" kaartje om dit in je scherm te plaatsen. Klik er vervolgens nog een keer op om het groot in je scherm te krijgen. Lees welke ingrediënten je nodig hebt om deze taart te bereiden. Schrijf het eigenlijk maar even over op een stukje papier. Je hebt nodig: 

 • 1 kopje boter, 

 • 2 eieren, 

 • 1  2/3 kopje melk, 

 • 4 kopjes bloem, 

 • 1 theelepel bakpoeder, 

 • 2 1/3 kopje suiker, 

 • 3 theelepels vanille. 

 • En natuurlijk Shorty's Glazuur en Marsepein. 

 • De Glazuur heeft Shorty al zelf bereid. 

 • Klik op de kaart om het in je inventory te plaatsen.

Zoom 3 keer uit, draai je om en zoom in op de deur van de ijskast. Zoom in op het bruine papier dat boven de koeienkop op de ijskastdeur zit geplakt. Op dit papier staan allerlei inhoudsmaten vermeld. Schrijf het over op een papiertje:

Heb je dit, zoom dan 2 keer uit en draai je om via de omdraaipijl. Ga 1 keer vooruit richting Shorty en draai dan naar links via de linksaf pijl. Je staat voor het aanrecht. "Het eerste dat ik nodig heb om de taart te mixen is een Mixschaal" hoor je Nancy zeggen en als door tovenarij worden nu alle benodigdheden op het aanrecht gezet. Van links naar rechts zijn dat: Een Kan met Melk, een Schaal met Eieren, een schotel met een Pak Boter, de grote Mixschaal, een Potje Bakpoeder, een Flesje Vanille, en helemaal rechts stonden al een Bus met Bloem en een Bus met Suiker.

Deel 2: Mix de JUISTE ingrediënten 

Je moet nu alle ingrediënten, in de juiste hoeveelheden, in de grote Mixschaal gaan doen. Dat doe je als volgt:

 • Klik op het pak Boter. Nancy pakt er 1 Stick uit en dit "kleeft" nu aan je cursor. Klik en klik vervolgens de Stick Boter in de schaal. 

 • Klik weer op het pak Boter om er nog een "Stick" uit te pakken en klik ook deze in de schaal. Je hebt dus 2 keer een Stick Boter in de schaal gedaan. 

 • Doe dan 2 Eieren in de schaal. 

 • Klik dan op de Melkkan. Nancy pakt er 1/3 Kop Melk uit. Doe dit in de schaal. Pak vervolgens nog 4 keer 1/3 Kop Melk uit de kan en doe ze allemaal in de schaal. Je hebt dan 5 keer 1/3 Melk in de schaal gedaan. 

 • Klik op de grote Bus met Bloem (Flour). Nancy pakt er 1 Pint uit. Klik dit in de schaal en pak nog een Pint Bloem uit de bus en doe dit ook in de schaal.

 • Pak 3 keer een Theelepel Bakpoeder uit het potje en doe ze alle 3 in de schaal. 

 • Pak 7 keer 1/3 Suiker uit de Suikerbus en doe ze alle 7 in de schaal. 

 • Pak als laatste 3 keer een theelepel Vanille uit het flesje en doe ze alle 3 in de schaal. 

 • ZOOM DAN UIT. 

 • Er verschijnt een keuzescherm. Hierin heb je 3 keuzes. "Bake", Add More Ingrediënts", "Throw Away"

 • Klik op "Bake".

 • Op het aanrecht verschijnen nu 3 ovenbakschalen. Een Kleine Ronde schaal, een Grote Ronde Schaal en een grote Rechthoekige Schaal. 

 • De Beslagschaal zweeft er boven.

Deel 3: Bak de taart in de JUISTE Ovenschaal:

 • Je moet nu uitkiezen in welke bakschaal je het beslag gaat gieten. 

 • Kies je de verkeerde dan zal Nancy de keuken in de fik steken en is het GAME OVER. 

 • Je kunt het dus zelf uitproberen. 

 • Als je op de kleine ronde schaal klikt dan zie je vanzelf dat dit sowieso de verkeerde is omdat het beslag er niet in past. 

 • Er blijft dus de keuze uit de Grote Ronde Schaal en de Rechthoekige Schaal over. 

 • Wil je zien welke de verkeerde is en wat er dan gebeurt, dan klik je maar op de Rechthoekige Schaal. 

 • De juiste schaal is echter de Grote Ronde Schaal. 

 • Klik op de Grote Ronde Bakschaal. Het beslag wordt vanuit de Mixschaal in de Grote Ronde Bakschaal gegoten en je de schaal wordt in de oven gezet. Nancy staat vanzelf voor de oven. 

 • Klik op de knopjes van de oven in de bovenste ovenrand. 

Nancy zegt dat ze nu moet gokken hoe lang en op welke temperatuur ze de taart in de oven moet bakken. Er is geen andere mogelijkheid om hier achter te komen dan om dit gewoon uit te proberen. Je kunt dus de verschillende standen van de twee knoppen stuk voor stuk gaan uitproberen. 

Kies je de verkeerde standen dan zie je het GAMES OVER filmpje en gebruik je de "Second Chance" optie om het opnieuw te proberen met één van de andere standen. Op deze wijze kom je er vanzelf wel achter wat de juiste temperatuur is en wat de juiste tijd is. Maar dat heb ik dus al voor je gedaan. 

 • Stel de Temperatuur dus in op MEDIUM en de Tijd op 45 minuten en.....De taart wordt nu gebakken. Had je het beslag in de Rechthoekige Ovenschaal gedaan dan fikt de keuken nu af en zie je het GAMES OVER filmpje. Gebruik dan dus de "Second Chance" optie om het overnieuw te doen met de goede ovenschaal. 

 • Als je het beslag in de juiste schaal had gedaan en dan de juiste temperatuur en de juiste tijd had ingesteld dan zegt Nancy nu "Perfect". 

 • Nancy zegt dat ze eigenlijk even moet proeven of ie wel lekker is. 

 • Dus klik op de Taart. 

Had je alle juiste ingrediënten in de juiste hoeveelheden in de Mixschaal gedaan dan vindt Nancy de taart nu lekker. Heb je ergens een foutje gemaakt dan gooit Nancy de taart nu weg en zul je helemaal overnieuw moeten beginnen. Ik ga er van uit dat Nancy je taart nu lekker vindt en dat je dus verder kunt gaan met het afmaken van de taart.

Nancy vindt de taart dus lekker, maar de taart is nog niet klaar. Er moet nog Glazuur op en er moeten nu Marsepeinen figuurtjes opgezet worden. Links naast de taart staat de schaal met Glazuur.

Deel 4: Versier de Taart :

 • Klik op de schaal met Glazuur. In je scherm verschijnt nu de Glazuurpuzzel. 

 • Klik de mededeling over het draaien van de marsepeinstukjes weg. 

 • "What're these" roept Nancy in paniek uit. 

Shorty verteld dat hij uit marsepein de "Bloem van Frances" heeft gemaakt, maar dat hij de bloem in stukjes heeft gesneden en niet meer weet hoe de bloem op de taart te krijgen. Dat moet Nancy dus uitvogelen. 

In je scherm zie je links de taart met het witte glazuur er al op. Rechts staan de marsepein stukjes en boven de taart zie je twee potjes met groene en rode "verf". 

Je moet met de stukjes marsepein dus een TULP op de taart maken. Als je goed naar de taart kijkt dan zie je er een vage indeuking in het witte glazuur. Wel, daarin moet je de stukjes marsepein plaatsen en er een Tulp mee maken. Het is alweer niet erg moeilijk. 

 • Grijp een stukje. Met je rechtermuisknop kun  je de stukjes draaien. 

 • Zet elk stukje op de juiste plek op de taart. 

 • Je weet dat je een stukje op de juiste plek hebt gezet omdat je er dan niet meer op kunt klikken. 

 • Heb je een stukje op de taart gezet en krijg je er dan nog je "handje" op, dan staat dit stukje op de verkeerde plaats of wel op de goede plek maar niet goed gedraaid. 

 • Als je de bloem gemaakt hebt dat roept Nancy dat uit en zegt Shorty dat ze de bloem nog moet verven. 

 • Maak dan de steel en de bladeren groen en de tulp zelf maak je rood door in de twee verfpotjes te klikken en vervolgens op de betreffende plek op de bloem.

Heb je dit dan ook gedaan, zoom dan uit dit puzzelscherm. De taart blijft kant en klaar op het aanrecht staan.

Zoom uit het aanrecht. Het afdekdeksel wordt over de taart gezet om te voorkomen dat enge beessies er van zullen eten. Zoom uit het aanrecht, draai je om en ga via de achterdeur weer naar buiten. Ga naar het Rode Pomphuis. Ga helemaal tot bij de deur van het pomphuis. We belanden in:

Hoofdstuk 5: De Favoriete Spullen van Frances

Het Pomphuis

Op de deur van het pomphuis zit nu een "Crime Scene, No Trespassing" bord. Klik op de deur. Nancy zegt dat ze beter eerst de sheriff kan opbellen om toestemming te vragen om het pomphuis binnen te mogen gaan. Zoom in op het "Crime Scene" bord om het telefoonnummer van de sheriff in het geheugen van de telefoon te krijgen. Zoom uit, selecteer de telefoon en bel de sheriff op.

Stop de telefoon weer weg en open de deur van het pomp huis. Ga 1 keer vooruit naar binnen en blijf dan staan. Nancy staat voor de pomp. Het is een blauw geval. Zoom in op de onderkant van de pijp die aan de linkerzijde van de pomp uit de vloer komt. Als je er op ingezoomd bent dan zie je dat daar de pijp compleet is doorgeroest. Links van de pijp ligt iets blauwachtigs op de vloer. Zoom er op in. Er komt een blauwe Pijlpunt in je scherm. Klik op de pijlpunt om het ding in je inventory te plaatsen en zoom dan uit. Draai naar links. Nancy staat dan voor de 2 stellingkasten en achter de rechter kast ziet ze een traliedeurtje in de ondermuur. Zoom in op dat traliedeurtje. Nancy gaat op der knieën en kruipt onder de kast naar dat deurtje. Klik er weer op en het traliedeurtje gaat open. Ga 1 keer vooruit en.....Hela...een ondergrondse tunnel. 

De Geheime Kelder:

Ga nu 8 keer vooruit door de tunnel en je komt aan het andere einde en bij een grote stenen deur. Onderin de deur zit een tralievenstertje. Klik op het tralievenstertje en de g5rote zware deur zwaait open. Ga 1 keer vooruit en....

Dave loopt boos weg. Nancy roept hem nog na dat ie niet weg hoeft te lopen, maar Dave verdwijnt. Draai linksom. Op de onderste plank van de stelling ligt een klein dames handtasje. Zoom er op in en klik dan met je handje op het tasje. Het tasje verschijnt in je scherm. Het tasje is aan de buitenzijde bestikt met kleurige kraaltjes die een vogel maken. Klik weer op het tasje en het tasje vult nu je hele scherm. Links van de vogel zie je een vierkant vak waar een soort spiraal doorheen loopt. 

Zoom in op dat vakje. "Somethings missing", hoor je Nancy zuchten. Onderaan het tasje lees je: "Chicago Mercantile Compagny HB3941 1881". Zoom 2 keer uit. Het tasje verdwijnt je inventory in. Draai 2 keer rechtsom en ga dan vooruit naar de stenen deur in de achtermuur, draai dan linksom en ga vooruit naar de trapmuur, draai weer linksom en ga 3 keer vooruit de houten kelder trap op, draai dan rechtsom en zoom in op de geheime deur, bovenaan de trap. Open de deur met je handje "Looks like I'm back in the Den" hoor je Nancy zeggen. Ga niet door de deur maar draai linksom en ga terug de kelder trap af. Onderaan de trap draai je rechts en dan zoom je in op de stenen deur in de achterdeur. Je komt recht voor de deur te staan. Open de deur met handje en ga 1 keer vooruit door de geopende deur. Je hoort Nancy die zegt: "Mayby the messages in the pictures revere not to the stairs to the den, but to these stairs?". Nancy staat dus bovenaan de trap van de ondergrondse tunnel. Ga 1 keer vooruit en draai dan om via de omdraaipijl. Je ziet de bovenste trede van de trap en de stenen kelder deur. Zoom in op de linkerhoek van de bovenste trap trede:

Je kijkt dan bovenop de bovenste trap trede. Klik met je handje op de bovenste trede. Nancy maakt de trede open. 

Deze bovenste trede is hol en in de trede zit iets. Zoom er op in. Je komt in de:

Schuif puzzel:

In het scherm staat nu een grote tegel waarin je allemaal kleinere en grotere blokjes ziet. Je ziet ook een aantal stippen in de vrije ruimtes. Linksonder zie je een rood blokje met daarin de letters F.H. Dit zijn dus de initialen van Frances Humber. Wat moet je doen. Wel je moet ruimte maken zodat je het F.H blokje 1 positie naar rechts kunt schuiven. Het is werkelijk geen al te moeilijke opgave, dus ik ga je niet opzadelen met een ingewikkeld coördinaten systeem om uit te leggen welke blokjes je moet verschuiven. Begin gewoon bovenaan met het 1e blokjes, dan het blokje daar onder en het wijst zich echt verder vanzelf. Je hoeft er alleen maar voor te zorgen dat je het FH blokje 1 positie naar rechts kunt verschuiven. Zodra je dat kunt doen, verschuif je het LH blokje naar rechts en....

Vanonder het LH blokje komt een kleine Groene Fles tevoorschijn en deze staat dan in je scherm. 

Klik op de fles. De kurk gaat er af en je hoort Nancy zeggen dat er iets in de fles zit:

Klik weer op de Fles. Er komen 3 brieven uit de fles en je hoort de stem van Dirk Valentine gelijk de 1e brief voorlezen. Luister en lees mee. 

Lees alle drie de brieven door en je weet wat de FAVORIETE SPULLEN van Frances Humber waren.

De 3 brieven van Dirk uit de groene fles:

4 April 1883

Lieve Frances:

Ben er blij om dat je portret wordt geschilderd en dat je dit laat doen met om je nek je FAVORIETE SJAAL. Het zal een heel mooi schilderij worden omdat jij er altijd op je mooist uitziet als je e sjaal draagt. Weet niet meer hoe die breisteek heet waarmee je de sjaal hebt gebreid, maar ik sta er nog steeds verstelt van dat je zo'n mooie sjaal hebt kunnen breien vanuit een boek. Ik wilde dat ik mij ook zo ergens op kon focussen.

Ben tevens zeer verheugd dat je de handtas die ik aan je gegeven hebt zo mooi vindt. Ik wist wel dat dit je FAVORIETE HANDTAS zou worden, met al die mooie gekleurde kraaltjes erop die zo'n mooi vogeltje maken. Ik wil weten wat al jouw favoriete dingen zijn, zodat ik er voor kan zorgen dat je nooit zonder deze dingen zal zijn. Op deze manier hoop ik dat jij mij altijd dicht bij je in de buurt wilt hebben.

Ontmoet me vrijdag om 12 uur bij de grote figuur rots. 

Ik hou van jou:

Dirk.

Klik met je handje op de volgende brief. Je hoort Dirk weer:

29 Juli 1883:

Lieve Frances:

Weet je nog hoe we bij Cappy die crackers hebben gegeten? Cappy had die crackers speciaal uit Californie laten komen. Je zij dat deze crackers vanaf dat moment jouw FAVORIETE CRACKERS zullen zijn omdat als je ze at je dan altijd aan mij zal denken. Wel, gisteren had ik een ontmoeting met een handelaar en die had een wagonlading vol met die crackers. Ik heb dus 4 blikken van hem gekocht. Ook heb ik bij hem een steen gekocht. De steen is heel mooi glad gepolijst en in  de steen is een afbeelding te zien dat heel erg lijkt op het landschap bij één van onze ontmoetingsplaatsen. De handelaar zegt dat het een Agaat Steen is en dat de natuur de afbeelding erin heeft geslepen, maar het lijkt zo echt dat ik dit nauwelijks kan geloven.. Ik probeer te bedenken hoe ik jouw met deze steen kan verrassen omdat hij net zo speciaal is als jij dat bent.

Ik zal je woensdag om 3 uur ontmoeten bij de 3 armige cactus. Je vader heeft nu overal zijn mensen naar mij op de uitkijk staan, Ik denk dat jij zijn slimheid hebt geërfd.

Ik hou van je:

Dirk

Klik met je handje op de laatste brief. Je hoort Dirk weer:

19 Augustus 1883:

Lieve Frances:

Ik ben er nog steeds niet achter hoe je er bent geslaagd om een hele cake mee te smokkelen naar onze laatste ontmoetingsplaats. Maar het was de lekkerste cake die ik ooit gegeten heb. En wat een mooie bloem had je erop gemaakt. Ik denk dat dit het beste Cake Recept is van de hele wereld. Maar niets gaat er boven een brief van jou. Steeds als ik een bloem zie, zoals de bloem op je FAVORIETE BRIEFPAPIER, dan moet ik aan jou denken.

Ik steel alleen van mensen die toch al genoeg geld hebben en die het verdienen om beroofd te worden. Maar als ik mijn leven overnieuw zou mogen doen, dan werd ik rancher of boer, of mijnwerker of winkelier. Ik wil alles zijn wat jij maar wilt dat ik ben, opdat wij voor altijd samen kunnen zijn.

Wees woensdag, bij zonsopgang, bij het graf van Charlie.

Ik hou van jou:

Dirk

Slik slik slik......Zoom 4 keer uit. De brieven keren terug in het groene flesje en de kurk gaat er weer op en het flesje verdwijnt weer in de schuifpuzzel en dit weer in de trap trede die weer dicht klapt. Goed uit deze 3 brieven weet je dus nu wat de FAVORIETE SPULLEN van Frances Humber zijn. Dat zijn dus: een zelf gebreide SJAAL, het HANDTASJE met klaren, een bepaald soort CRACKERS uit Californie, een TAART, en een bepaald soort BRIEFPAPIER waarop een bepaalde bloem staat. Wat haar FAVORIETE BLOEM was, dat wist je al want dat is uiteraard die HARRISON's YELLOW.

Draai je om via de omdraaipijl en ga 2 keer vooruit door de tunnel, 2 keer rechtsaf en weer 3 keer vooruit. Zoom in op het tralie deurtje en maak dit open en ga vooruit terug het pomp huis binnen. Draai rechts en verlaat het pomp huis via de deur en je staat terug op het achtererf. Ga naar de Kippenren en praat er met Dave. Dave begroet Nancy met een harstochtelijk:

De Brief van Frances aan Ellie:

Je hoort Frances de brief voorlezen. Via de uitzoompijl lees je de onderste helft van de brief. Bemerk de bloen op die rechtsboven op de brief afgebeeld staat. Hetb is een paarse Lelie.

Lieve nicht Ellie:

Mijn geliefde Dirk is niet meer. Ik zal hem nooit weer zien en jij zal mij nooit weer zien. Ik ben op weeg naar het Oosten alwaar ik van plan ben de rest van mijn leven te slijten. Zal nooit weer terug keren naar Arizona. Ook niet als mijn vader, die ik veracht tot in het diepste van mijn ziel, zal zijn overleden.

Maar weet dit, lieve Ellie, Dirk heeft me vertelt dat hij voor mij iets van zeer grote waarde heeft verborgen en dat ik de enige zou zijn die dat zal kunnen vinden. Als hij alles op zijn plaats had, dan zou hij mij er naar laten zoeken. (Dirk was er altijd op uit om dingen te bedenken die mijn hersens moesten pijnigen, maar hij was zelf ook heel erg slim).

Dank zij mijn vader werd Dirk gearresteerd voordat hij mij alle aanwijzingen heeft kunnen geven. Wellicht heeft hij vanuit de gevangenis nog naar mij geschreven en is deze brief zoek geraakt. Of hij is mij gaan haten, maar Dirk heeft mij dus nooit kunnen vertellen hoe ik zijn verborgen schat zou kunnen vinden. En nu kan het mij ook niets meer schelen. Mocht jij de schat vinden dan mag je hem houden, mijn lieve jonge nicht.

Weet dat ik je erg mis en voor altijd voor jouw je 

Frances zal zijn

P.S: ingesloten is een foto van de meest verachtelijke man op de wereld.

Draai je om en ga naar het ranch huis en via de achterdeur de keuken binnen. Ga rechts de zitkamer binnen en zoom dan gelijk in op het schilderij van Frances Humber dat voor de open haard aan de muur hangt. Je komt recht voor het schilderij te staan.

Frances draagt een mooie gebreide sjaal om haar schouder. Zoom 2 keer in op de sjaal. Je ziet dan in close-up uit welke breisteek de sjaal is gebreid, maar Nancy heeft nog geen idee wat dit voor breisteek is. Pak de telefoon erbij en klik op de internet knop en in het scherm klik je dan op "Internet Browser". Vervolgens klik je op "Search" en in de lijst met zoekonderwerpen klik je op "Common Knitting Stitches" en......."The Daisy Stitch", roept Nancy uit. Scroll door de info over de breisteken naar de "Daisy Stitch". Bekijk de afbeelding en lees de info over deze breisteek. Keer dan via "Home" en "Search" terug naar de lijst met zoekonderwerpen en zoek nu de "Harrison's Yellow" op. Je leert dat de "Harrison's Yellow" een Gele Roos is. Klik op "Home" en dan op "Back" om weer in het normale telefoonscherm te komen en open je telefoonboek via de rechtsboven knop. Bel met Bess Marvin

Het telefoongesprek met Bess en George Marvin:

Zoom helemaal uit het Frances schilderij en ga de keuken weer in en via de achterdeur naar buiten om te belanden in:

Hoofdstuk 6: Voedertijd 

Ga naar de paardenstal en dan de tuigkamer binnen. Texoboy staat weer aan de werktafel zijn zadel te poetsen. Heeft ie echt niets anders te doen? Praat met Tex. Tex begint het gesprek met:

Voeder tijd:

A: welk voer voor welk paard en de kippen

Nancy moet dus de kippen en de paarden gaan voederen. Ga naar het schoolbord dat achter je aan de muur hangt. Zoom er weer helemaal op in. Op het schoolbord staat dus het voederschema voor de verschillende paarden en voor de kippen vermeld. 

Nancy moet dus de paarden Bob, Clyde en Ace en de kippen gaan voederen en ze moet het voeder zelf gaan samenstellen en wel in de juiste verhoudingen en met de juiste spullen. Ze moet de paarden Bob, Clyde en Ace voederen, dus ze heeft alleen de A, C en D Rations nodig en voor de kippen heeft ze de "Chicken Chow" nodig. Alle verschillende ingrediënten zitten in de 5 kisten die onder het schoolbord staan. Je hebt eerder al in deze kisten gekeken en toen gezien dat er in elke kist een ander soort graan of haver zit. Hoe weet je nu in welke kist welke soort graan zit. Je kunt dit opzoeken in het "City Slicker's Guide to Ranch Horses deel 2" dat in het rechterdeel van de grote boekenkast in de zitkamer staat. In dat boek vindt je afbeeldingen van de diverse grassoorten en haver soorten, met de namen erbij.Dus ga even naar de boekenkast in de zitkamer en zoek de afbeelding op in het boek. Probeer te onthouden hoe Oats, Corn en Soybean Meal er uit ziet.

Als je dan toch bij de boekenkast bent, zoom dan ook weer even in op het linkerdeel en klik dan met je handje op het 2e boek vanaf links op de onderste boekenplank. Dit boek schuift naar voeren en de geheime deur naar de geheime kelder gaat open. Ga er niet door, maar nu weet je tenminste ook hoe je vanuit de zitkamer in de geheime kelder moet komen. Wellicht is dit later nog van belang. Ga terug naar de Tuigkamer en zoom weer in op de 5 voederkisten.

B: Voeder de Kippen:

Het lijkt Nancy het beste om eerst de kippen maar te gaan voeren. Maar hoe ziet nu "Chicken Chow" eruit. Daarvan stond geen afbeelding in dat boek. Maar je weet nu wel hoe Oats en Corn eruit zien. Nummer de 5 kisten, van links naar rechts, als 1, 2, 3, 4, 5. Oats zit dan in kist 1, Pellets zit in kist 2, Corn zit in kist 3, in kist 4 zit paars spul waarvan je niet weet wat het is en in kist 5 zit het kippenvoer:

Open kist 5. Je hebt 2 scheppen uit deze kist nodig. Klik op de schepbeker en er wordt 1 schep uit de kist in de gele emmer gedaan en de weegschaal staat dan op 2,5. Zoom uit de emmer en open kist 5 weer en klik weer op de schepbeker en er wordt een 2e schep in de gele emmer gedaan. De weegschaal staat dan op 5. Zoom uit de emmer en zoom dan nog een keer uit, links of rechts van de gele emmer. Er verschijnt nu een schermpje waarin je kunt kiezen of je de gele emmer weer wilt legen of wilt houden. 

Als je er van overtuigt bent dat je nu het juiste vreten en in de juiste hoeveelheid in de gele emmer hebt gedaan dan kies je dus voor "KEEP", anders kies je voor "EMPTY" om opnieuw te beginnen. Je hebt het juist gedaan, dus klik op "KEEP". De gele emmer komt nu in je inventory te staan. Goed, ga naar buiten en naar de kippenren maar niet de ren in. Zoom in op de voorkant van het buitenhok van de kippenren. Je bent dan ingezoomd op de "Easy Feed" voedertrog.

Open dit ding met je handje, pak de gele emmer uit je inventory en leeg deze nu in de trog. "Come and get it chickens", roept Nancy.

Ga terug naar de voederkisten in de tuigkamer en plaats de gele emmer terug op de weegschaal. Het is nu tijd voor:

C: Voeder de paarden:

Wel, je weet nu hoe het werkt, dus ik ga dit niet weer allemaal uitgebreid uitleggen: Laten we beginnen met:

BOB: Schep 2 scheppen uit kist 1, 2 scheppen uit kist 3 en 1 schep uit kist 2 in de gele emmer. De weegschaal geeft dan 4,5 aan. Zoom 2 keer uit en "KEEP" de emmer. Ga naar buiten en naar  voederpaal van Bob. Zoom in op de emmer die voor Bob aan de paal hangt en leeg hierin de gele emmer en zie Bob heerlijk genieten van zijn maaltijd. Ga terug naar de voedselkisten en zet de gele emmer weer op de weegschaal.

CLYDE: Schep 3 scheppen uit kist 1 en 1 schep uit kist 2 in de gele emmer. De weegschaal geeft weer 4,5 aan. Zoom 2 keer uit en "KEEP" de emmer en ga de gele emmer legen in de voederemmer van Clyde. Terug naar de voedselkisten en zet de gele emmer weer terug op de weegschaal.   ACE: schep 1 schep uit kist 1, 2 scheppen uit kist 2 en 1 schep uit kist 3 in de gele emmer. Weer staat de weegschaal dan op 4,5. "KEEP" de emmer en ledig deze in de voederemmer van Ace.

Zet de gele emmer terug op de weegschaal en ga met Tex praten en vraag of je nu mag gaan paard rijden op Bob. Dat mag, maar voordat Tex je de vrije natuur in laat gaan met Bob wil hij dat je in de koraal gaat oefenen in het zgn "Barrel Riding" en "Roping". Zeg dag tegen Tex en ga nu eerst even terug naar buiten. Buiten de tuigkamer draai je naar rechts, naar de ingang van de koraal. Rechts hangt een bord naast de ingang. Dat bord heb je natuurlijk al de hele tijd zien zitten maar nu is het moment om dit bord goed te bestuderen. Op het bord zie je de route die je in de koraal moet gaan volgen tijdens het "Barrel Riding".

Ga terug de tuigkamer binnen en grijp Bob's zadel van de muur. Terug naar buiten en naar Bob en zadel Bob nu weer op, net zoals je dat de vorige keer hebt gedaan. Klik dan op Bob's nek en Nancy neemt Bob mee de koraal weer in. Klik op de zadel en Nancy stijgt op en ze moet nu de twee Testen van Tex gaan afleggen:

Test 1: Barrel Riding:

Goed, Nancy zit op Bob. Links zie je een hekje staan met een bezem en een touw. Rechts zie je TON 1 staan. 

Er staan 3 van deze TONNEN in de koraal en de bedoeling is het om zo snel mogelijk de route langs deze 3 tonnen af te leggen.  Het moet ONDER de 10 SECONDEN gedaan worden. 

 • De moeilijkheid hierbij is niet wat de juiste route om de tonnen is, want dat weet BOB wel. 

 • Nee, de moeilijkheid is het om dit zo snel mogelijk te doen. 

 • Ben je langzamer dan 9,5 seconden dan is Tex niet tevreden en moet je keer op keer overnieuw doen. 

 • Ik zal het zo goed mogelijk uitleggen.

 • Om te starten klik je met je Blauwe Pijl op TON 1. 

 • Bob begint dan met de route en gaat naar TON 1. Je moet nu goed opletten en zeer snel zijn. 

 • Als Bob vlakbij de tonnen komt dan krijg je of een Blauwe Linksaf Pijl of een Blauwe Rechtsaf Pijl. 

 • Wat je dus zeer snel moet doen is om dan met de BLAUWE PIJL OP DE TONNEN te klikken. 

 • NIET VOOR OF NAAST DE TONNEN MAAR OP DE TONNEN KLIKKEN. 

 • Hierdoor maakt Bob een scherpere draai om de tonnen en is hij dus sneller bij Tex. 

 • Op TON 1 klik je de LINKSAF pijl en op TON 2 en 3 klik je de RECHTSAF pijl.

 • Het is echt een kwestie van je aandacht er goed bijhouden en dan snel reageren om op het juiste moment met de Blauwe Pijlen op de TONNEN te klikken. 

 • Je moet echt OP de tonnen klikken met de pijlen en niet in de lucht of in het zand van de koraal. 

 • Doe je dit goed dan legt Bob het parcours af in precies 9,5 seconden en is Tex tevreden en ga je door met onderdeel:

2: Lasso werpen:

 • Je zit weer op Bob en staat weer tussen Ton 1 en dat bezem hekje in. 

 • Klik met je blauwe pijl nu 2 keer op het bezemhekje om er naar toe te gaan. 

 • Klik dan met je Handje op het touw dat over het hekje hangt en....

 • Wel......Rechts verschijnt de zwaaiende lasso en het Blauwe Handje. 

 • De bedoeling is dat je de lasso 5 keer over de bezem weet te gooien. 

 • De lasso maakt een cirkel in de lucht maar het is geen perfecte cirkel.

 • Het is een "Waggel" cirkel, maar de cirkel word strakker en strakker. 

 • Klik je LINKERMUISKNOP IN EN HOU DEZE INGEDRUKT en  KIJK GOED NAAR DE ZWAAIENDE LASSO. 

 • Zodra je ziet dat de lasso een PERFECT STRAKKE CIRKEL is geworden laat je de muisknop los en Nancy gooit dan de lasso over de bezem en dit herhaal je dan nog 4 keer. 

 • Je gooit alleen de lasso over de bezem als de lasso een perfect strakke cirkel beschrijft en als je dan snel genoeg je muisknop los laat. 

 • Heb je dit 5 keer succesvol volbracht dan krijg je de felicitaties van Tex. 

 • Zoom dan uit Bob. 

 • Je beland vanzelf terug bij Tex in de tuigkamer en vindt dat je nu wel je eigen lasso hebt verdient. 

 • Tex vindt dat ook en reikt Nancy de lasso aan.

 • Klik op de Lasso in Tex hand om deze in je bezit te krijgen.

 • Vraag Tex weer of je nu echt mag gaan paardrijden en dat mag.

 • Zeg gedag tegen Tex.

Draai rechtsom naar de hoek waar Bob's zadel hangt. Grijp Bob's zadel en ga naar buiten en naar Bob. Nancy weet eigenlijk niet goed waar ze nu naar toe zal gaan. Dus voordat je nu Bob weer gaat opzadelen bel je eerst Charleena Purcell op via je mobiele telefoon. Na de begroeting vraag je Charleena:

"I came across something that looks liken a very old token and has the words "Dry Creek Merchants" on it. Het lijkt erop dat je in het bezit bent van een zgn "Dry Creek Scrip". Zo'n muntje werd vroeger in mijnstadjes als Dry Creep wel gebruikt om mee te betalen. Vooral in spelletjes.   "What kind of games?" Wel, voornamelijk bij de Arcade spellen, dus behendigheidsspelletjes. "Talk to you later".

Zadel nu Bob weer op op de wijze zoals je geleerd heb en breng Bob de koraal weer binnen door op zijn nek te klikken. In de koraal stijg je op en ga je 1 keer vooruit. Open het hek en ga door het geopende hek en je beland weer op de omgevingskaart. Klik op "Dry Creek" om te belanden in:

Hoofdstuk 7 : In de voetsporen van Dirk Valentine:

Deel A: Pijlpuntjes verzamelen:

Dry Creek:

Via de omgevingskaart is Nancy aangekomen in het spookstadje Dry Creek. 

Onderweg ziet Nancy Mary Yazzie nog die aan het rijden is op het grondgebied van de Shadow Ranch. 

Ga 1 keer vooruit de hoofdstraat van het spookstadje in. Vanaf het dak van de "General Store" komt een steentje omlaag rollen. Met een  "Probably just a bird", probeert Nancy zichzelf gerust te stellen. Ga nog een keer vooruit en draai dan links. Nance staat nu voor de ruïne van wat eens de "General Store" was. Hou je cursor aan de rechterkant van het gebouw en ga dan 1 keer vooruit. Je beland rechts  van de "General Store" en kijkt de "steeg"in. In de "steeg" zie je het "outhouse", dat is de wc, tegen de gevel van de "General Store" aan staan. Ga er echter nog niet naar toe maar kijk naar het begin van het plankier dat voorlangs de "General Store" loopt. Op het plankier staat één of ander apparaat. 

Zoom in op dat apparaat. Het heeft wel iets weg van een "fluitketel" en onderop het ding zie je een rode knop.

 Je kunt niets doen met dit ding, maar rechts er van ligt een Rode Hendel op het plankier. Grijp de Rode Hendel.

Zoom uit en ga via de rechtsaf pijl naar rechts. Je kijkt weer naar dat "outhouse" van de "General Store". Kijk naar de grond, vlak voor het "outhouse".

Er ligt daar iets op de grond en je krijgt er het grijphandje. Het is een Pijlpunt. Grijp het.....

O.....sorry, vergat je over de schorpioen te vertellen. Uit het "outhouse" kruipt een schorpio en het lieve diertje neemt positie in naast de pijlpunt. 

Van mij mag je nu proberen om die pijlpunt nu te pakken, maar Save Game eerst. Je merkt wel wat er gebeurt. Gebruik daarna de "Second Chance" optie en je save game. Geen goed idee dus om zo'n schorpioentje te provoceren. Laat die pijlpunt nu maar liggen tot "betere tijden" zijn aangebroken. Zoom uit en draai je om en ga 1 keer vooruit terug de hoofdstraat op. Ga dan rechtsaf en 1 keer vooruit, linksaf en je staat nu recht voor het Sheriffs gebouw. Ga 1 keer vooruit en stop dan. Bekijk het plankier dat voor het sheriff gebouw is. Vlak voor de linkerpilaar zie je een soort brandmerk in het hout van het plankier gebrand. Zoom er op in. Het blijkt een "BD" brandmerk te zijn. 

Zoom uit en ga nu naar de voordeur van het gebouw en open de deur met je handje. Ga 2 keer vooruit naar binnen en klik op het slot van de rechter celdeur. De cel zit op slot en Nancy zegt: "Yikes, the walls in here looks like they could fall down any second". Draai links, 2 keer vooruit, rechts en je staat voor de linkercel. Klik ook hier op het slot: "It's locked. So much for finding out what Dirk left in the cell for Frances", zegt Nancy. Verlaat het Sheriff gebouw en als je buiten bent dan sta je weer recht tegenover de "General Store". Zou dat scorpio-tje er nog zijn? Ga dus weer naar het "outhouse" aan de rechterkant van de "General Store" en zoom weer in op die pijlpunt. Geen Schorpioen deze keer dus grijp nu deze Witte Pijlpunt en berg het op in je inventory. Zoom weer uit en draai je weer om.

Aan de overzijde van de hoofdstraat zie je het Galgpodium staan. Daar werden dus vroeger de "onaardige cowboys" aan de galg opgehangen. Links van het podium zie je een grote ton staan tegen de zijkant van het oranje gebouw. Steek de straat dus over en ga helemaal naar die grote ton. In de ton zie je weer een brandmerk. Het is een "Hart met een F". Vlak voor de ton ligt een Bruine Pijlpunt op de grond. Grijp het en stop het in je inventory. Zoom uit en draai je om en steek de straat weer over naar het bankgebouw. Voor het bankgebouw staat zo'n paardenhekje waar in cowboy films de cowboys altijd hun paarden aan vast maken. Zoom helemaal in op de rechterkant van het bankgebouw. Je ziet dan nog net het eerste stukje van dat paardenaanlijnhekje en ook hier zie je een brandmerk op ingebrand. Zoom er op in. Het is een grote "J". 

Zoom 2 keer uit, draai je om en ga naar links. Je kijkt nu naar de begraafplaats. Ga 1 keer vooruit en draai links. Je staat voor de "Chappy" saloon. Hela....had die Dirk het niet over ene "Chappy" in zijn brief aan Frances? Ga vooruit naar de voordeur en zoom dan in op het "Keep Out" bord dat op de deur zit gespijkerd. Sheriff Hernandez is verantwoordelijk voor dit bord. Links zie je dat de deur is afgesloten met een hangslot. Klik op het hangslot. Het verschijnt groot in je scherm. Het is een digitale cijferhangslot en je hebt dus de cijfercode nodig om dit slot te openen. Je kunt dus niet naar binnen. Zoom uit. Nancy wil echter graag even binnen bij "Chappy" kijken dus ze besluit de Sheriff maar even op te bellen. Pak je telefoon tevoorschijn. O....er is geen signaal hier in deze spookstad. Nance kan dus hier niet telefoneren. Berg de telefoon weer op en draai me om en ga linksaf.

Je kijkt weer naar de begraafplaats. Je kunt er niet naar toe maar vlak voor je staat weer zo'n paardenaanlijnhekje en ook in de paal van dit hekje zie je een brandmerk. Zoom er op in. Het is een "JA" brandmerk. Zoom uit, draai je om en ren terug naar Bob. Waarschijnlijk schrikt Nancy nog even van één of ander geluid. Klik op Bob en je beland weer op de omgevingskaart. Draaf naar:

Mary's Gift Shop:

Ga niet gelijk de winkel van Mary binnen als Nance hier weer is afgestapt van Bob. Blijf even buiten staan en bel nu Sheriff Hernandez op. Na de gebruikelijke beleefdheden vraag je de beste Sheriff: "I noticed that you put a lock on one of the buildings in the ghost town". Ja dat klopt. Chappy staat echt op instorten en om te voorkomen dat er slachtoffers vallen heb ik de boel maar hermetisch afgesloten. Nancy vraagt de sheriff om de cijfercombinatie voor dat slot en na enig aandringen geeft Hernandez haar deze dan ook. Noteer het dus, het is: 9-2-7-4. Bedank de sheriff, berg de telefoon op en ga nu Mary's winkeltje binnen. Loop door naar de tafeltjes die bij de ramen staan en draai links. Zoom weer in op het tafeltje dat tussen de plant en het weefgetouw in staat. Op dit tafeltje ligt dus de "Arizona's Petrified Woods" brochure die je al eerder hebt bekeken. Maar nu ligt er naast deze brochure ook een groot rond stuk boomhout. Klik er op en je hoort Nancy zeggen: "That wasn't here before". Zoom uit en draai je om naar de toonbank en ga met Mary Yazzie praten. Pas op in welke volgorde je met Yassie praat. Ze zal boos worden en als dit te vroeg gebeurt dan kun je bepaalde vragen niet meer aan haar vragen:

Verlaat de winkel en bespring Bob weer om op de omgevingskaart te geraken. Galoppeer nu naar de:

Trail Stop:

Na te zijn afgestegen staat Nancy op een pad. Blijf staan en kijk naar rechts van het pad. Recht voor Bob ligt daar een Pijlpunt op de grond. Zoom er op in en berg de pijlpunt op in je inventory. Zoom uit en ga 1 keer vooruit over het pad. Links staat dan een groen bosje en vlak voor dit bosje ligt weer een pijlpunt. Grijp het en zoom weer uit en ga weer 1 keer vooruit over het pad. Draai dan naar rechts. Je staat nu voor twee stenen met links een wagenwiel. Tussen de twee stenen staat een soort houten kruis. Zoom er op in. Dit blijkt het graf van Charlie te zijn. Charlie was een ezel en is kin januari 1881 hier begraven. Zeg....Charlie....had die Dirk het niet over het graf van Charlie in zijn brief? Dit is dus één van de ontmoetingsplaatsen van Dirk en Frances. Zoom uit en draai je dan 7 keer linksom via de draaipijlen. Je ziet dan, aam de andere kant van het pad, een bruine steen liggen. In de verte zie je een boom voor een nog grotere steen staan.

Ga vooruit naar die bruine steen en zoom er dan op in. BLIJF AF.......je hoort het ratel geluid van een RATELSLANG. Best hoor......je mag het van mij weer proberen, maar save eerst je spel hier. Onder de bruine steen schuilt een ratelslang en als je Nancy nu de steen op laat tillen dan zul je daarna de "Second Chance" optie en je save moeten gebruiken. Je weet dan wel wat er nog meer onder de steen schuil gaat. Je zult dus later hier terug moeten komen in de hoop dat de slang er dan niet meer is. Zoom uit en draai je om en ga 1 keer terug vooruit richting het graf van Charlie. Ga dan weer links en weer 1 keer verder vooruit over het pad. Bij de witte steen, links, grijp je dan nog een Pijlpunt van de grond en zoom je weer uit en ga nog 1 keer vooruit om de laatste pijlpunt op te rapen dat dan links voor het bosje ligt. Zoom weer uit en klik weer vooruit. Nancy heeft er echter genoeg van en vindt het tijd worden om Bob weer zijn benen te laten strekken, dus draai je om en ga terug naar Bob. Klik handje op Bob en ga nu naar Cougar Bend. Je beland in:

Hoofdstuk 8:Vind de Rotstekeningen en zet ze op de kaart

Cougar Bend:

Nancy is aangekomen op Cougar Bend. Bob staat rechts. Dit is een plaats met roze rotsformaties. Blijf even staan. Ik zal trachten het je eerst uit te leggen. 

 • In de enveloppe die je in het geheime vak van de dekenkist hebt gevonden zat een brief van Dirk aan Frances, maar er zat ook een kaart in. 

 • Deze kaart heb je opgeborgen in je inventory. 

 • Open je inventory en zorg dat deze kaart groot in je scherm komt te staan. 

 • Dit is de "Petroglyph kaart". 

 • Op deze kaart zie je dus Cougar Bend, dus je ziet er de roze rotsen op die hier op deze plek zijn. 

 • De kaart is verdeeld in een heleboel vierkantjes. 

 • De meeste van die vierkantjes zijn grijs, licht en donker grijs. 

 • Maar 17 van de vierkantjes zijn duidelijk licht. 

 • Deze 17 vierkantjes zijn bijna wit. 

 • Het rechterdeel van de kaart is een groot blank vlak. 

 • Boven de kaart en links van de kaart staan letters en onderaan de kaart zie je 17 kleine tekeningetjes. 

 • Dat zijn de rotstekeningentjes die Nancy nu hier op de roze rotsen moet gaan zoeken. 

 • De bedoeling is het dus dat Nancy die tekeningetjes lokaliseert en ze dan, stuk voor stuk, in de witte vierkantjes op de kaart zet. 

 • Elk van die 17 vierkantjes geeft dus een plek aan waar je een rotstekeningetje kunt vinden. 

 • Zoek deze plaatsen op de rotsen en zoom dan helemaal in op de rotstekening. 

 • Zodra je dat doet  komt deze kaart vanzelf in je scherm te staan en zie je de rotstekeningetjes in het rechtervak staan. 

 • Klik op deze tekeningetjes en plaats ze dan in het goede vierkantje op de kaart. 

 • Doe je dit goed en heb je alle 17 tekeningetjes in het juiste vierkantje gezet dan lees je onderaan de kaart een zin en deze zin is een weer een aanwijzing voor Nancy's zoektocht naar de verborgen buit van Dirk Valentine. 

Begin er nu eerst mee om die 17 witte vakjes, op de kaart, te nummeren en wel, van boven naar onderen en van links naar rechts, als 1 t/m 17, als volgt:

Berg de kaart dan maar weer op. Tot zover de uitleg. Laten we nu maar op zoek gaan naar alle rotstekeningetjes om ze dan op de kaart in het juiste vakje te plaatsen. Er zijn hier ook nog een paar pijlpunten die je moet vinden.

Ga 2 keer vooruit naar de roze rotsen en blijf dan staan. Op de rotsen recht voor je krijg je dan het "rode loepje". 

Zoom daar op in. Er ligt een Pijlpunt hier op de grond. Rechts zie je het rotstekeningetje 1 op de rots muur en links zie je ook een rotstekeningetje op de rots staan. Zoom eerst in op de pijlpunt en grijp deze en klik het naar je inventory. Zoom dan uit en zoom dan in op het rotstekeningetje rechts. Dit is je eerste rotstekeningetje.

Klik er op en je Petroglyph Kaart verschijnt in je scherm. In het grote vak rechts zie je nu dit tekeningetje staan.

Klik er op en plaats dit 1e tekeningetje nu in vakje 16 van de kaart. Er verschijnen nu letters onderaan de kaart.

Zoom 2 keer uit en zoom dan in op de rotstekening linksboven de plek waar je zonet de pijlpunt hebt gepakt. 

Nancy klimt dus iets omhoog en in het scherm zie je dan tekeningetje 2 linksonder en tekeningetje 3 rechtsboven op de rotsen staan. 

Zoom in op beide tekeningetjes om te zien hoe ze er uit zien en klik dan op één ervan

Beide tekeningetjes komen op je kaart te staan. Plaats tekeningetje 2 in vakje 13 en tekeningetje 3 in vakje 14 op de kaart.

Zoom uit om de kaart weer op te bergen en zoom dan 3 keer uit om terug op de grond terecht te komen voor de plek waar je de pijlpunt op hebt geraapt. Draai, via de linksaf pijl naar links en blijf staan. Recht voor je zie je een "Schuine" rots en je krijgt er de vooruit pijl op. Blijf echter staan en kijk naar rechts van die "schuine" rots. Je ziet een groen bosje staan en vlak voor dit bosje ligt een Pijlpunt op de grond.

Zoom in op de pijlpunt, grijp het ding en klik het naar je inventory. Zoom uit en ga dan nu 1 keer vooruit naar die "Schuine" rots. Klim dan 3 keer vooruit omhoog en Nancy staat boven op de rotsen. Op de rotsmuur recht voor je vindt je de tekeningetjes 4 en 5. Ze staan aan de rechterkant van deze rotsmuur en het bovenste tekeningetjes is 4 en het onderste is 5.

Zoom in op tekeningetje 4 en klik er dan op. Beide tekeningetjes komen op je kaart te staan. Plaats nummer 4 in vakje 6 en nummer 5 in vakje 10 op je kaart.

Zoom dan 2 keer uit en draai, via de linksafpijl aan de linkerkant van het scherm, naar links. Je kijkt nu naar de linker rotsmuur waar dat grote ronde gat in zit. Hier vindt je de tekeningetjes 6, 7 en 8. Zoom in op deze 3 tekeningetjes om ze te bekijken en klik dan op tekeningetje 6 om ze alle drie op je kaart te krijgen.

Plaats tekening 6 in vakje 9, tekening 7 in vakje 5 en tekening 8 in vakje 8 op je kaart.

Zoom 2 keer uit en draai naar links en ga via 3 keer vooruit terug omlaag naar de grond en dan nog 1 keer vooruit richting Bob. Draai naar links en je kijkt naar de rotsformatie waar je de tekeningetjes 1, 2 en 3 op hebt gevonden. Ga hier nu aan de rechterkant van het scherm 1 keer vooruit en je staat dan in de rechterhoek van deze rotsformatie. Je kunt niet verder vooruit en ook niet naar links of naar rechts. Je staat voor 2 kleine steentjes. Op de rotsmuur hier vindt je de tekeningetjes 9 en 10 en bovenaan het scherm krijg je de Omhoog Pijl

Zoom in op tekening 9 en klik er op. Je kaart verschijnt weer. Zet tekening 9 nu in vakje 17. 

Zoom 2 keer uit en zoom in op tekening 10 en klik er op. Ook tekening 10 komt op je kaart te staan. Zet tekening 10 in vakje 15 van je kaart.

Zoom 2 keer uit en beweeg je cursor naar de bovenkant van het scherm om de omhoogpijl te krijgen. Klik en Nancy kijkt omhoog en ze ziet een paal uitsteken bovenop de rots. Klik op die paal. "I need a rope" roept Nancy uit. Wel, pak de Lasso uit je inventory en klik hiermee op de paal en......Je hebt dus niet voor niets geoefend in het lassowerpen in de koraal. Klik je rechtermuisknop in en hou deze ingedrukt tot dat je ziet dat de lasso weer een perfect strakke cirkel beschrijft en laat dan snel je muisknop los en Nancy werpt de lasso over de paal.

Als dit je weer gelukt is dan kijk je omlaag via de omlaagpijl en dan klim je via de omhoogpijl 2 keer omhoog in de lasso.

 Je ziet dan de tekeningetjes 11 en 12 op de rots. 11 is links van de lasso en 12 is rechts van de lasso. 

Klik op één er van. Nancy kan echter nu de kaart niet uit haar zak halen en ze zegt dat ze deze twee tekeningetjes wel zal onthouden en als ze boven is wel op de kaart zal zetten. Klim nog 1 keer verder omhoog en je bent boven. Op de "ronde" rots muur recht voor je vindt je de tekeningetjes 13, 14 en 15.

Zoom in op deze tekeningetjes om te weten hoe ze er uit zien en klik dan op één er van om ze alle drie op je kaart te krijgen. Je kaart verschijnt in je scherm en je ziet dan nu ook de tekeningetjes 11 en 12 er op staan. Plaats 11 in vakje 12, 12 in vakje111, 13 in vakje 1, 14 in vakje 2 en 15 in vakje 3.

Zoom 2 keer uit en draai naar links. Op een kleine richel staat een roze rotsblok en hierop zie je tekening 16 staan.

 Zoom er op in en klik er op en zet dit tekeningetje dan op je kaart in vakje 7.

Zoom uit en ga 2 keer links. Je ziet tekening 17, de LAATSTE TEKENING, dan op de rots staan. Links van dit rotsje ligt nog een pijlpunt. 

Grijp de pijlpunt voor dat je dit vergeet en berg het op in je inventory. Zoom dan in op tekening 17, klik er weer op en plaats dit laatste tekeningetje in vakje 4 op je kaart en.....De zin onderaan de kaart is compleet en Nancy zegt de zin hardop voor: "Beneath Cappys Keys Pappys Name Please" lees je en hoor je Nancy opdreunen.

Cappy? Dus Nancy moet terug naar Dry Creek om in Cappy's saloon in te breken. Zoom uit, draai rechts en klim via de lasso terug omlaag, draai je dan om en ga naar Bob en stijg op en rij op Bob terug naar Mary's Gift Shop en we gaan verder met:

Hoofdstuk 9:Nog meer aanwijzingen van Dirk

Mary Gift's Shop:

De enige reden waarom je nu hier bent is omdat je nu weer van je telefoon gebruik moet gaan maken om achter de naam van Dirk's vader te komen. Dus ga niet Mary's winkeltje binnen maar grijp je telefoon en bel met Charleena Purcell. Na de gebruikelijke beleefdheden vraag je Charleena:

Berg de telefoon weer op en spring op de knol en ga met gezwinde spoed naar

Dry Creek:

Cappy's

Ga naar het einde van de straat, draai links en ga naar de voordeur van "Cappy". Klik met je handje op het cijferslot en dit ding komt weer groot in je scherm te staan. Wel, je weet de cijfercombinatie nu, dus verander de cijfers met je omhoog of je omlaag pijltjes in: 9-2-7-4. Het slot klikt open. Open de deur en ga dan door de klapdeurtjes naar binnen. Aan de muur zie je een potkacheltje staan en links daarvan een tafeltje waarop een stapeltje boeken ligt. Ga 2 keer vooruit naar dat tafeltje en klik dan met je handje op het bovenste boek: "Electrician's manual? Wonder what's that doing here?" hoor je Nancy verbaast uitroepen. Je kunt het boek niet openen en dus niet lezen.

 Zoom 2 keer uit en ga dan, links van de tafel, vooruit naar de geruïneerde bartoog. Op de bartoog staat een blikje. Klik handje op het blikje om in te zoomen. Het is een Cracker Blikje maar de naam van de Crackers die er in hebben gezeten is niet te lezen. Onder op het blikje leest Nancy: "even the crumbs are crisp". Zouden dit de Favoriete Crackers van Frances zijn? Rechts naast dit blikje zie je een indeuking in het hout van de toog. Zoom er op in en je ziet die indeuking helemaal. Klik in de indeuking en "Interesting" mompelt Nancy. Zoom 2 keer uit en draai dan 9 keer linksom via de linker draaipijlen. 

Je ziet dan de hoek aan de overzijde van de kamer, de hoek links van de ingang. Je ziet een soort "Jukebox" staan en in de hoek zie je kampeerspullen liggen. Ga vooruit die hoek in en je hoort Nancy zeggen: "Looks like someone's been hanging out in here". Zoom uit en draai naar rechts en ga nu naar die "Jukebox". Het is geen "Jukebox" maar het is een gokautomaat, een zgn "Eenarmige Bandiet". Je kunt er even op inzoomen om het mechanisme te bekijken maar op dit moment ga je nog niets doen met dit ding. Draai je 4 keer linksom en je ziet, in de andere hoek, nu de ouderwetse piano staan. Zou dit de piano zijn van Frances? Aan de muur, rechts naast de piano, hangt een groot schilderij waarvan jij dacht dat het een raam was. Ga 1 keer vooruit en zoom dan even in op dat schilderij om het van dichtbij te bekijken. Zoom dan uit en ga weer 1 keer vooruit naar piano.

De Piano Puzzel:

Onderaan de piano, dus onder het toetsenbord, of te wel het klavier, zie je een paneel dat open staat. Zoom er op in

Je krijgt dit paneel dan helemaal in je scherm en ziet dat het uit een Bovenste Klep en een Onderste Klep bestaat. Klik met je handje op de Bovenste Klep en dit klapt open "Looks like I need to put in a password", hoor je Nancy zeggen. Je ziet 8 vakjes en in elk vakje staat een letter. Bij waren dat, van links naar rechts, de letters: T, N, U, N, R, F, L, N. 

Voor je nu gaat kloten met deze vakjes maak je nu eerst een SAVE GAME. Als je zo meteen fouten maakt met deze puzzel en dan uitzoomd om opnieuw te beginnen dan Reset de puzzel en zal dan iets anders zijn.

Je kunt op elk van de 8 vlakjes klikken en dan komt er een andere letter in het vakje, maar ook in een ander vakje. De Vakjes zijn dus onderling aan elkaar gelinkt. Je moet dus eerst gaan uitzoeken welke vakjes aan elkaar gelinkt zijn. 

Nummer de vakjes dus, van links naar rechts, als 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 en klik dan op elk vakje en noteer welke vakjes veranderen als je op één van de vakjes klikt. Ik weet niet of dit in jouw spel hetzelfde zal zijn als in mijn spel, maar bij was het zo:

 • Vakje 1 verandert vakje 1 en 4. 

 • Vakje 2 verandert vakje 1, 2, 5. 

 • Vakje 3 verandert vakje 2 en 3. 

 • Vakje 4 verandert alleen vakje 4. 

 • Vakje 5 verandert vakje 1 en 5. 

 • Vakje 6 verandert vakje 6 en 8. 

 • Vakje 7 verandert vakje 6 en 7. 

 • Vakje 8 verandert vakje 2, 4 en 8.

Omdat je nu op de vakjes hebt geklikt is de beginopstelling van de vakjes verdwenen. Ik weet niet of dit uitmaakt, maar voor alle zekerheid laad je maar je Save Game in zodat je in de vakjes weer de letters bij de start van deze puzzel.

Nu je dit weet kun je hier rekening mee houden als je het wachtwoord gaat invullen in de vakjes. Weet je nog de clue die je onderaan de rotstekeningetjes kaart kreeg? Dat was: Beneath Cappy's Keys Pappy's name, please"

Dus: Onder Cappys toetsen moet je de naam van Dirk's vader intoetsen. Je weet inmiddels de naam van Dirk's vader. Dat is Cashmeer. 

Dus je moet Cashmeer gaan invullen in de vakjes en hierbij dien je rekening te houden met hou de verschillende vakjes aan elkaar zijn gelinkt. Bij mij was het zo, maar hierbij is het uitgangspunt dat je in de vakjes de letters T, N, U, N, R, F, L, N staan als je begint:

 • Zet in vakje 7 de E. 

 • Zet in vakje 6 de E. 

 • Zet in vakje 8 de R. 

 • Zet in vakje 3 de S. 

 • In vakje 2 staat dan al de A. 

 • Zet in vakje 5 de M. 

 • Zet in vakje 1 de C. 

 • Zet in vakje 4 de A en ....

Bingo. De onderste klep van het paneel gaat nu ook open en in dit geheime vakje ligt een brief.

 

Grijp de brief uit het geheime vak. Je hoort de stem van Dirk de brief voorlezen. Lees mee: "Take your forks and a crank to the Beady Eyes Ranch and make sure you see what's below. When you stick the forks in and give it a spin, Off towards my treasure you'll go".Vorken??? Wat voor vorken??? Wacht eens even.....ligt er in Mary's Gift Shop niet een etui waarin 7 STEMVORKEN zitten? Jawel.....ik heb ze zelf gezien. 

NB: Voor je nu weg gaat, kijk even in je inventory of je er nu wel 10 pijlpunten in hebt zitten. Je moet 10 pijlpunten hebben en die heb je nu ook als je mijn walkthrough tot nu toe zorgvuldig gevolgd hebt. Heb je geen 10 pijlpunten dan zul je terug moeten naar de plaatsen waar je de pijlpunten kunt vinden om de ontbrekende pijlpunten alsnog nu te gaan pakken. de pijlpunten heb je gevonden op de volgende plekken: 1 naast het pomphuis van Shadow Ranch. 2 in Dry Creek, 3 bij Cougar Bend en 4 bij de Trail stop. Als je in je inventory de pijlpunten gaat tellen denk er dan wel aan dat er ook 1 blauwe pijlpunt bij zit.

 Als je jezelf er nu van overtuigt hebt dat je alle 10 pijlpunten in je bezit hebt, ga dan naar buiten en door de straat naar Bob, je trouwe viervoeter. Klim op Bob en rij naar:

Mary's Gift Shop:

Ga niet onmiddellijk de winkel binnen maar pak je telefoon. Bel met Charleena Purcell en vraag haar:"Would you happen to know the brand of crackers back in the 1880s whose slogan was 'even the crumbs are crisp?" Nee, dat weet Charleena niet zo één twee drie uit haar hoofd. Maar het zal ongetwijfeld in één van haar historische boeken staan die zij over die jaren heeft geschreven. Charleena beloofd dat ze het zal opzoeken en haar dan hierover zal mailen. Trouwens Nance, heb jij wel eens één van mijn boeken gelezen?. "Will you still find out about the crackers iff I say no?". Tuurlijk wel, maar het kan geen kwaad om zo af en toe eens een stichtelijk boek te lezen hoor. "Talk to you soon".

Berg de telefoon nu NIET op. Klik op de "Web" knop en klik dan op "Internet Browser" om het internet op te gaan en klik dan op "Search". De zoekonderwerpen komen weer in je schermpje te staan. Gebruik de scrollpijl onderaan het schermpje om naar beneden te scrollen en klik dan op "Cattle Brands and Branding". Lees het hele verhaal over het brandmerken van het vee goed door. Gebruik de onderste pijl om door het verhaal omlaag te scrollen. Lees vooral het stukje over de betekenis van de brandmerken. Je leert dat een brandmerk vaak bestaat uit de initialen van de naam van de ranch en je ziet hier ook een paar voorbeelden van. Het schiet Nancy te binnen dat ze diverse brandmerken in Dry Creek heeft gezien, o.a een "BD" brandmerk in het plankier van het Sheriffs gebouw. "BD"......zou dat de "Beady Eyes Ranch" zijn waar Dirk het in dat briefje uit de piano over heeft? Klik een paar keer op Back en berg de telefoon dan weer op.

Ga nu Mary's winkeltje weer binnen en naar het tweede tafeltje bij de ramen. Op dit tafeltje ligt, zoals je weet, het etui met de 7 stemvorken. Zoom weer in op dit etui en maak het open. " If I ask, maybe Mary will let me borrow these" denkt Nancy. Zoom uit en draai je om naar Mary die, als altijd, achter de toonbank staat. Praat met Mary: "I notice some tunning forks over there. Would it be okay if I borrowed them for a while?"

Mary wil Nancy de stemvorken wel geven in ruil voor pijlpunten en ze houdt Nancy nu een doos voor waarin ze de pijlpunten moet doen. Klik op de doos. Nancy zegt dan: "I all ready have 10 arrow heads" en ze doet al haar 10 pijlpunten in de doos en geeft deze terug aan Mary. Mary heeft echter maar 9 pijlpunten nodig en dus geeft ze 1 pijlpunt terug aan Nancy\ en ze zegt erbij dat Nancy de stemvorken mag hebben. Zeg gedag. Draai je dus om en grijp het etui met de stemvorken van de tafel. Verlaat de winkel en bestijg Bob en draaf terug naar:

Dry Creek.

Na van Bobje te zijn afgestapt ga je 3 keer vooruit, draai dan rechts en je staat weer recht voor het Sheriff gebouw. Ga 1 keer vooruit en zoom dan weer in op het "BD" brandmerk, links in het plankier. Als je er op ingezoomd bent dan krijg je nu het "Handje" op de plank waar het brandmerk in zit gebrand. Dit komt omdat je dus op internet het Brandmerk Item hebt opgezocht. Klik dus op de plank en Nancy schuift de plank weg en je ziet een Doos in het gat staan. Klik op de doos. "I'll bet Dirk custom made this. Which means I'd better not go messing around in there", zegt Nancy. De voorklep van de doos is open gegaan. 

Klik op de klep om deze te sluiten. "The shape of this box looks familiar" hoor je Nancy uitroepen. En daar heeft ze gelijk in. De doos heeft dezelfde vorm als de indeuking op de bartoog in "Cappy's", naast het crackerblikje. Klik op de nu gesloten doos en het ding verdwijnt je inventory in. Zoom 2 keer uit, draai je om en ga nu weer naar "Cappy's" en via de deur en de klapdeurtjes naar binnen.

Cappy's:

De Stemvorken puzzel:

Draai links en ga 1 keer vooruit naar de bartoog waar dat crackerblikje op staat en zoom dan in op de indeuking in de toog. "This outline reminds me of something....", zegt Nancy. Pak de zojuist gevonden doos uit je inventory en plaats deze in de indeuking. Pak dan de rode Hendel uit je inventory en plaats deze in het ronde gat in de rechter zijkant van de doos. Klik dan met je handje bovenop de doos. Vanzelf staan dan de 7 stemvorken ook onderaan in je scherm.

Bovenop de doos zie je 4 ronde gaten en je ziet de letters R, N, S. Op elke stemvoor staat ook een letter. Van links naar rechts heb je dus een C, D, E, F, G, B, A stemvork. Wel, je moet dus de juiste stemvork in het juiste gat steken zodat de letters op de stemvorken en de letters op de doos het woord "FRANCES" spellen. Konden ze nu echt geen simpeler puzzel bedenken? Nummer de 4 gaten, van links naar rechts, 1, 2, 3, 4 en steek dus de F-vork in gat 1, de A vork in gat 2, de C-vork in gat 3 en de E-vork in gat 4 en klik dan op de Rode Hendel

De hendel draait rond en de stemvorken maken een geluid. Je hoort het geluid van Glas dat breekt. Zoom 2 keer uit. Aan de rechtermuur zie je een lamp hangen. Zoom in op de muurlamp. Het peertje in de lamp is dus kapot gesprongen door de trillingen van de stemvorken en in de lamp zit een opgerold briefje. Grijp het briefje. Het komt opgerold in je scherm, dus klik er weer op. Je hoort de stem van Dirk het briefje weer voorlezen:

"Now go and Peak Beneath Zebra Rock An AttraCter of Metal What's there Will Unlock".

Zebra Rots en een "Attracter of Metal"???? Hela...een "Atracter of Metal"...Zou Dirk hiermee een MAGNEET bedoelen? En heb je op de TrailStop locatie niet een bruine "gestreepte" rots gezien......is dat niet dat rotsje waar die ratelslang onder zit???. Laten we eerst maar ergens een Magneet vandaan halen. Wacht even.....zitten er geen magneetjes op de ijskastdeur van de ijskast in de keuken van Shadow Ranch? Dus terug naar Shadow Ranch nu. Verlaat "Cappy's" en ren terug naar Bob. Onderweg krijgt Nancy weer het onbehaaglijke gevoel dat ze toch niet helemaal alleen is, hier in dit spookstadje. Bestijg Bob en race terug naar de:

Shadow Ranch:

Als Nancy vlakbij de ranch is gekomen ziet ze Tex en Mary Yazzie die een ontmoeting met elkaar hebben. Nancy "parkeert" Bob weer aan zijn paal in de koraal. Grijp het zadel van Bob's rug en berg het zadel op Bob's plek in de tuigkamer. Verlaat dan de tuigkamer en ga, links, door het "stierenkop" hek 1keer Vooruit het erf op en het wordt......

NACHT: 

Repareer het Kippenhok:

Het is zomaar nacht geworden en Nancy realiseert zich dat ze vergeten is om het kippenhok te repareren. Ojeee....als de vosjes nu maar geen kippetje hebben opgevreten. Nancy staat dus voor de "stierenkop" deur van de koraal en ze kijkt naar het kippenhok. Denk aan wat Dave heeft vertelt over het repareren van het gaas van het kippenhok....GEBRUIK HANDSCHOENEN!! Draai om via de omdraaipijl en ga door de "stierenkop" deur de stal binnen. "Tex must have turn the horses out for the night", hoor je Nancy zeggen en inderdaad, Bob, Clyde en Ace, staan niet op stal. Ga de tuigkamer binnen en naar Bob's zadel. Grijp de Handschoenen van het zadel en ga terug naar buiten en het erf weer op. Ga 2 keer vooruit naar het kippenhok. Rechts naast het buitenhok ligt Dave's knijptang en een nieuw stuk gaas op de grond. Zoom er op in.  Pak de handschoenen uit je inventory en klik ermee op de Tang en het Gaas en en je beland in de puzzel. 

Wel, het is een simpele legpuzzel. In het rechterscherm staan de stukjes gaas die je in het linkerscherm moet gaan inpassen. 

Grijp een stukje gaas uit het rechterscherm en zet dit dan op de goede plek in het rechterscherm. 

Nancy zal je zelf vertellen als je een stukje op degoede of op de verkeerde plek zet. Plak je een gaasstukje op de goede plek dan kun je het niet weer oppakken. Hoe makkelijker wil je het nog hebben. Het is even een werkje maar echt niet moeilijk. Succes er mee. Als je het laatste stukje van de puzzel op de juiste plek hebt gezet dan heeft Nancy het gat in het gaas gedicht en start het eind filmpje van Dag 2. 

Nancy bekijkt de handschoenen. De handschoenen zitten vol met één of ander wit poeder dat lichtgevend is. Nancy denkt dat dit poeder afkomstig is van dat elektriciteit boek dat ze heeft aangeraakt op de tafel in Cappy's. Dan verschijnt het Spook Paard weer en het beest rent weer langs de ranch. Als het Spook Paard lang een elektra mast rent dan zie de vonken er van afspringen en we belanden dan in Dag 3:

Hoofdstuk 10: Ranch Perikelen

Shadow Ranch:

Na haar nachtelijk avontuur is Nancy al vroeg op en heeft in de zitkamer Bess en George opgebeld. Nancy verteld de twee vriendinnen wat er de afgelopen nacht is gebeurt en dan krijg je weer de keuze uit verschillende gespreksopties. Het maakt niet zoveel uit welke opties je nu gebruikt, dus volg gewoon het gesprek en vraag ook even een hint over de Magneet en sluit het gesprek dan af.

Ga naar de keuken en zoom in op de ijskast. Schuin boven de koeienkop zit er een Appel Magneet op de ijskast deur. Grijp de Appel en berg het op in je inventory. Zoom uit en draai rechts en ga naar Shorty en praat met de immer olijke kok. Shorty had eigenlijk gedacht dat Nancy, na haar ervaring van de afgelopen twee nachten, haar boeltje nu wel zou hebben gepakt. Vraag Shorty:

Draai om en ga naar de achterdeur, open de achterdeur en ga 1 keer vooruit het achtererf op. Hela.......wat is dit? Een Hoefijzer ligt op het erf. "That horseshoe wasn't here before", roept Nancy uit. Zoom in op het hoefijzer. "Maybe the ghost horse threw it while it was running away last night?", zegt Nancy. Grijp het hoefijzer om het in je inventory te plaatsen en ga 1 keer vooruit en draai je dan om naar de achterdeur. Grijp de groentemand weer van de gevel en ga naar de twee groentetuintjes. 

Uit het rechter tuintje pluk je nu al het overgebleven groente, dus alle "Beefsteaks", "Golden Queens" en "Black Turtles". Ze zijn allemaal rijp en dit rechter tuintje is dan dus leeg. Uit het linker tuintje pak je alleen de 4 rijpe "Northern Lights". Dan ga je terug naar Shorty in de keuken en praat je met hem. Zeg "You Betcha" of "Take a look" en Nancy zet de mand met groente weer op de keukentafel en Shorty is tevreden en geeft haar dan het eiermandje. Ga naar het kippenhok en er naar binnen en grijp 5 eieren uit de hokjes, behalve uit het hokje van de Witte kip. Ga terug de keuken in en gelijk terug naar het kippenhok en de Witte kip heeft weer de kuierlatten genomen, dus grijp het 6e ei uit haar hok. Ga de eieren afleveren bij Shorty en vraag Shorty weer om de met water gevulde Veldfles.

Ga weer naar buiten en naar Dave Gregory die al de hele tijd voor het kippenhok staat. Praat met Dave. Dave bedankt Nancy dat ze het kippenhok heeft gerepareerd en vraagt wat ie voor haar kan doen. "I'm pretty sure I saw Mary Yazzie riding on the Rawleys property. Have you ever seen her riding around here?". Dave zegt van niet en dat Nancy dat beter maar aan Tex moet vragen. Zeg gedag tegen Dave en ga naar de paardenstal en de tuigkamer binnen. Tex staat weer links aan zijn werktafel zijn zadel in te vetten. Ik vraag mij af of ie nog wel op dat zadel kan blijven zitten met al dat vet erop. Praat met Tex:

"I found a horseshoe out side that wasn't there yesterday. I was thinking that maybe the phantom horse threw it". Nancy toont Tex het hoefijzer. 

Er zit een steentje vin het hoefijzer. Dat klopt zegt Tex. Klik op het hoefijzer om het ding weer weg te doen en Tex vertelt dat het steentje het soort steentje is dat je ook in het "Spook Stadje" overal tegen komt. Hij bedoeld hiermee dus Dry Creek.  "So you,ve been out to Dry Creek?". Ja wel. De laatste keer dat ie daar was schrok zijn paard zo erg van iets dat ie Tex bijna van zijn rug had afgeworpen. Paardje wilde het spook stadje niet in rijden, alsof het beest wist dat er iets engs in het stadje was.

"Are you trying to scare me?" Nee hoor....ik vertel je alleen maar wat ik weet. Wil je het horen vraag me dan ook niets. "Did I see you and Mary Yazzie riding together?". Hoe kom je daar nu bij? Ik ken dat mens niet eens. Als ik 10 woorden met haar gesproken heb dan is dat veel. Ik met die Mary aan het rijden? Dat moet je verbeeld hebben. "Is it okay if I go riding?" Eh....nee, dat kan niet. Heb Bob's hoofdstel uit elkaar gehaald om alle onderdelen eens goed in te oliën. Ze liggen daar op de plank. Zet het maar weer even in elkaar, wil je."Talk to you later".

Goed, Nancy moet dus het hoofdstel van Bob weer in elkaar knutselen. Zoom in op de bovenste plank die aan de muur boven Tex werktafel hangt. Op deze plank staat een rond blikje. Zoom in op dit ronde blikje en klik er dan in om alle onderdelen van Bob's hoofdstel er uit te halen. In je scherm verschijnt dan weer de mededeling over het met je rechtermuisknop klikken om de stukjes te draaien. Klik deze mededeling weg en je bent in:

Bob's Hoofdstel Puzzel:

Links in je scherm staat de "Headstall" en rechts staan de 6 onderdelen die je aan de "Headstall" moet vastmaken. Met je rechtermuisknop kun je de onderdelen dus ook draaien. Klik op een onderdeel en klik het dan op de juiste plek op het Headstall of aan elkaar. Nancy zegt zelf wel of je het goed of fout doet. Nummer de onderdelen eerst, van linksboven naar rechtsonder, als 1, 2, 3, 4, 5 en 6.

Pak onderdeel 6 en draai dit helemaal om en klik het dan op de bovenkant van de "Headstall. Draai de onderdelen 1 en 4 om zodat de gespen boven staan en plaats ze dan, links en rechts, onderaan het "Headstall". Draai onderdeel 3 om en hang het dan onderaan de onderdelen 1 en 4. Draai onderdeel 2 om en klik het onderaan onderdeel 3. Draai onderdeel 5 om en klik het op onderdeel 3. "Perfect" roept Nancy uit. 

Grijp hoofdstel en ga weer met Tex praten. Zeg Tex dat je het hoofdstel in elkaar hebt gezet en vraag of je dan nu mag gaan paard rijden. Dat mag, dus geef hem een dikke zoen en grijp Bob's zadel uit de hoek van de tuigkamer. Ga naar buiten, zadel Bob op en breng hem naar de koraal, stijg op en rij de koraal uit de wijde wereld weer in. Ga naar:

Mary's Gift Shop:

Ga naar binnen en naar Mary die weer achter haar toonbank staat. Praat met Mary en.....LIEG.

Ga naar buiten, spring op Bob en galoppeer naar Dry Creek:

Hoofdstuk 11: Neergeslagen, Opgesloten en weer Vrij:

Dry Creek:

Ga naar Cappy's en ga er weer naar binnen. Hela......iemand heeft die boeken van het tafeltje gepakt. Ze liggen er niet meer. Draai rechts. Kijk kijk...de slaapzak en de andere kampeer spullen zijn ook weg. In de hoek staat alleen nog een doos. Ga 1 keer vooruit richting de doos in de hoek. "Maybe this is the key to the jail cell?" roept Nancy uit. Ga verder naar de doos. Er ligt een grote sleutel op de doos. Grijp de sleutel en.......BANG.....AU.... Nancy wordt neergeslagen en ze raakt bewusteloos. Ze komt bij in de Cel van Dirk Valentine in het Sheriff gebouw

Ontsnap uit de Cel

Nancy wordt wakker en merkt dat ze op de vloer van de cel ligt. Ze kijkt naar de wasbak aan de muur. Draai even naar links en klik dan met je handje op de celdeur. Nope....Nancy, je zit echt opgesloten. Zeur niet zo Nancy, je wilde toch deze cel in om het te onderzoeken. Nu heb je daar de kans toe. Draai weer naar rechts zodat je weer naar die wasbak kijkt. Rechts naast de wasbak zie je allerlei donkere streepjes op de muur. Zoom er op in:

Iemand is aan het "Turfen" geweest op de muur. De streepjes stellen dus cijfers voor. Elk streepje is het cijfer 1. 2 streepjes is dus 2. 4 streepjes met een schuine streep erdoor is dus 5. Je moet dus de streepjes als GROEPEN zien en dan maar tellen. Noteer welk cijfer elke groep voorstelt en vertaal dat cijfer dan naar de overeenkomstige letter van het alfabet. Schrijf de letters op en typ dan elke letter, via je eigen toetsenbord, onder de groep streepjes. Er zijn dus 13 groepjes en deze stellen, van links naar rechts, de volgende cijfers en letters voor:

Bovenste Rij: Groep 1 = 21 = U. Groep 2 = 14 = N. Groep 3 = 4 = D. Groep 5 = 5 = E. Groep 6 = 2 = B. Groep 7 = 1 = A. 

Onderste Rij: Groep 1 = 14 = N. Groep 2 = 11 = K. Groep 3 = 12 = L. Groep 4 = 1 = A. Groep 5 = 13 = M. Groep 6 = 16 = P

Vul de letters onder elke groep in. In hoofdletters en druk steeds op je Enter Toets om naar de volgende groep te gaan en Na de P druk je ook op je Enter Toets.

Nancy leest dan "UNDER BANK LAMP". "ONDER BANK LAMP???. Zoom uit en draai weer naar links naar de celdeur. Door de tralies zie je het bureau staan. Rechts naast het bureau ligt een omgevallen stoel op de grond. Aan de muur, rechts van de stoel, zie je een sleutel hangen. Zoom in op die sleutel. Je bent dan ingezoomd op de omgevallen stoel en die sleutel. Klik op de sleutel: "I'll bet that's the key", roept Nacy uit. Klik op de omgevallen stoel: "I'll need a rope" geeft Nancy je als hint. 

De Stoel en de Cel Sleutel:

Dus pak je lasso weer uit je inventory en klik ermee op de omgevallen stoel. Wel, je weet nu toch hopelijk wel hoe dit lasso gooien werkt? Zorg dat Nancy de lasso over de omgevallen stoel gooit en ze trekt de stoel overeind. De stoel staat dan rechtop onder de sleutel. Nu moet die sleutel op de stoel terecht komen. Zoom uit en draai linksom. Je kijkt dan naar de andere cel. Er liggen bakstenen op de vloer. Klik met je Handje op de stenen om er op in te zoomen. Een stapeltje van 3 bakstenen ligt ook in Nancy's cel. Klik 2 keer achter elkaar op deze stenen zodat je dan 2 bakstenen in je inventory hebt. Zoom uit, draai terug naar rechts en zoom weer in op de sleutel aan de muur. 

Pak de Bakstenen uit je inventory en klik weer op de sleutel. Links in je scherm verschijnt nu een Subscherm. In dit scherm zie je 5 gebogen pijlen en daaronder een balk die in 3 delen is verdeeld en daar weer onder een "Throw"knop. Wat moet je doen....Wel, met de pijlen stel je de hoek in waaronder Nancy de bakstenen naar de sleutel gaat gooien en met de balk stel je de Kracht in waarmee Nancy moet gooien. 

Je mag het steeds 2 keer proberen. Is het je na 2 keer niet gelukt om de sleutel van de muur op de stoel te krijgen dan raak je de bakstenen kwijt en moet je 2 nieuwe bakstenen oprapen om het opnieuw te proberen. Het is weer een simpele puzzel, maar ik zal je toch de juiste oplossing maar geven.  Nummer de pijlen, van links naar recht, als 1, 2, 3, 4, 5 en klik dan op Pijl 1. In de Balk klik je op het Middelste Stuk van de balk en dan klik je op de "Throw"knop.

Nancy smijt de bakstenen tegen de sleutel aan en deze komt op de stoel terecht. Ze kan er echter nog steeds niet bij, dus pak weer je lasso uit je inventory en klik er weer mee op de stoel. Gelukkig, Nancy werp de lasso nu vanzelf over de stoel en ze trekt de stoel iets omver zodat de sleutel van de stoel op de grond valt. De sleutel ligt nu vlak voor haar op de vloer. Berg eerst nu je lasso weer terug op in je inventory en sluit de inventory dan. Grijp dan de sleutel van de vloer. De sleutel komt in je inventory terecht. Zoom uit en klik weer op de celdeur. Je zoomd dan in op de rechterstijl van de celdeur en je ziet daarop het "Slot". Pak de sleutel uit je inventory en klik deze op het "Slot".

De Celdeur gaat open. Ga 1 keer vooruit en dan linksaf. "Whoever clobber me must have droped this", roept Nancy uit en je zoomd vanzelf in op een geel papier dat op de vloer voor Nancy's voeten ligt. Grijp dit papier. Het komt groot in je scherm te staan en je hoort Dirk Valentine het weer voorlezen.

Dirk's Code Papier

Dit is dus Dirk's Code. Met deze Code heeft hij al zijn boodschappen gemaakt. Wat zegt ie: "Om een brief te coderen neem je de laatste twee letters van een woord, draai ze dan om en voeg ze toe aan het begin van het woord. Gebruik deze afbeeldingen in plaats van het woord. Een ieder die hierover praat zal worden doodgeschoten. Dirk" 

Als voorbeeld geeft Dirk met "Cattle = ttleaC" aan hoe zijn code werkt en voor sommige woorden gebruikt hij dus een tekeningetjes. Er staat een in blauwe pen geschreven mededeling op het papier. Blijkbaar gebruiken degene, die verantwoordelijk zijn voor de sabotage op de Ranch, Dirk's code ook. Zeg, bekijk die tekeningetjes eens goed die op dit papier staan. Komen een aantal van die tekeningetjes je niet bekent voor? Staan ze niet ook op dat papier dat je in de vuurplaats op het achtererf van de Shadow Ranch hebt gevonden? Pak dat papiertje maar even uit je inventory en ga dan, met behulp van Dirk's code de boodschap op dat papiertje ontcijferen.

Met behulp van Dirk's Code papier ontcijfer je deze gecodeerde boodschap als volgt

 Ik geef alleen de WOORDEN, de betekenis van de tekeningetjes lees je af van Dirk's code papier:

 • LLWI = WILL. 

 • DENE = NEED. 

 • ERMO = MORE. 

 • FI = IF. 

 • NOSO = SOON. 

 • KCCHE = CHECK. 

 • NIAGA = AGAIN. 

 • THMIG = MIGHT. 

 • EVHA =HAVE. 

 • NEHIDD = HIDDEN. 

 • TI = IT. 

 • THRIG = RIGHT. 

 • REUND = UNDER.

 • ESNO = NOSE.

 

Voeg de woorden van de tekeningetjes er tussen in en je leest dan:

"WILL NEED MORE SUPPLIES. IF RANCH IS NOT SOON CHECK MESSAGE MESA AGAIN. DIRK MIGHT HAVE HIDDEN IT RIGHT UNDER SHERIFF NOSE".

Dus de saboteur is iemand van de Ranch???/ Zoom uit. Verlaat de jail via de voordeur en weer in de straat ga je rechts en dan 2 keer vooruit, draai dan linksom via de draaipijlen tot je weer recht voor het bank gebouw staat. Dat is het gebouw dat tussen de General Store en Cappy's staat. Ga 2 keer vooruit naar de bank en je staat dan voor het rechter raam van de bank. Het raam zit dicht getimmerd. Boven het raam hangt een witte lamp. 

Zei de boodschap op de muur van de cel niet "ONDER BANK LAMP??? Beweeg je cursor over de grijze sten op de hoek van de bank. Op één van de onderste stenen kun je inzoomen. Doe dat en klik dan met je handje op de steen. Nancy verwijdert de steen. "There's a letter down here", zegt ze en daar heeft ze gelijk in. In het gat ligt een brief. Pak het uit het gat en klik er dan op en je hoort Dirk de brief weer voorlezen, je hoort en leest: "Wist je dat er meerdere manier zijn om een spelletje te spelen. Dat kan en ik zal je vertellen hoe. Gebruik de RING welke de tweeling is van Ellie, je nicht, in Cappy's pretmachine, nu".

Ring? Welke Ring??? Wacht even, was die Ellie niet een oud tante van Dave? Zoom een paar keer uit en ga naar Bob en spring weer te paard. Rij naar de:

Shadow Ranch:

Ontzadel Bob en berg het zadel op in de tuigkamer. Ga dan naar Dave bij het kippenhok en praat met hem:

Dave geeft Nancy toch de ring en deze komt vanzelf in je inventory terecht. Zeg dag tegen Dave en draai je om en loop even vooruit om afstand tussen Nancy en Dave te hebben. Pak de telefoon en bel de Sheriff op en na de begroeting vertel je de sheriff over je avontuur in de cel van Dry Creek. De sheriff zal het zaakje onderzoeken, als ie tijd heeft. Berg de telefoon weer op en ga naar de tuigkamer, grijp Bob's zadel en ga Bob weer opzadelen en breng hem de koraal weer in. Open het hek en rij erdoor naar buiten en ga terug naar Dry Creek om te beginnen aan:

Hoofdstuk 12:Weer meer van Dirk's puzzels:

Dry Creek

Ga naar Cappy's en ga er weer naar binnen. Als je binnen bent dan draai je rechts en dan via de draaipijlen verder rechtsom zodat je die "Eénarmige-bandiet" weer ziet staan. Ga er naar toe en zoom er op in. Je bent dan ingezoomd op het gokscherm van de automaat en je gaat nu beginnen aan:

Cappy's Gokspelletjes:

Spel 1: 4 gemene slechteriken

NB: SAVE GAME voor je begint aan dit spel. Het is niet moeilijk maar wel lastig en je hebt eigenlijk geen enkele invloed op de uitkomst. Het spel bepaald of je wint of verliest. Je mag het steeds 2 keer proberen en dan zijn je muntjes op. Heb je dan nog niet gewonnen dan moet je terug naar Mary Yazzie om daar via het "Run For Cover" game 2 nieuwe muntjes te verkrijgen zodat je hier bij Cappy opnieuw kunt beginnen. Maar als je nu eerst SAVED dan kun je gewoon je save inladen om opnieuw te starten. Je moet dit net zo lang blijven doen tot je de eerste keer 2 Muntjes hebt gewonnen en in het 2e game tot je een Sleutel hebt gewonnen. Sterkte ermee.

Goed, waarschijnlijk weet je wel hoe dit soort gokautomaten werkt. In de 4 schermpjes moet je dus 4 gelijke afbeeldingen krijgen. Met de rode knopjes onder de 4 schermpjes kun je de schermpjes stil laten staan. Er is een Muntgleuf en boven de Muntgleuf zie je een Rode Knop en er is een Hendel waar je aan moet trekken. Je moet TWEE KEER het spel spelen.Op de kast lees je:  "MAKE the MEANEST, ROUGHEST and TOUGHEST GANG in the WEST and WIN". De 1e keer  moet je dus in de schermpjes 4 gemene bandieten zien te krijgen. Je hebt hier echt zelf heel weinig invloed op. De machine bepaald het zelf en je krijgt maar 1 keer per game de kans om de foute schermpjes te veranderen. Wel, je merkt het vanzelf wel.

Ik kan je hierbij verder niet helpen. Er is geen systeem waarmee je snel zult winnen want het spel maakt zelf uit hoe vaak je het zult moeten proberen. Om je een idee te geven van wat Bad Guys en wat Good Guys zijn kun je onderstaande afbeelding bekijken. Ik heb deze afbeelding gemaakt nadat ik 1 keer aan de hendel heb getrokken. "El Diablo" is dus een GOOD Guy en de ezel "Skyrocket" is dus een BAD GUY. Ik heb dus "Tomahawk Tom", "Pistotlin Petunia"en "Skyrocket" vast gezet en weer aan de hendel getrokken om "El Diablo" te veranderen en.....WON.

Als je wint dan komen er TWEE MUNTJES uit de machine. Grijp de muntjes en SAVE GAME weer.  Je moet dit spel dan nog een 2e keer gaan doen. Kijk omhoog via de omhoogpijl. 

Spel 2: 4 Aardige Lieve Vrienden

Trail Stop

Ga 3 keer vooruit over het pad. Draai dan via de draaipijlen naar links tot je vooruit kunt naar de Zebra Rots. Dat is dus dat rotsblokje waar je eerder de ratelslang onder hebt gehoord.

Ga vooruit naar het rotsblokje en zoom er weer op in. Deze keer hoor je de ratelslang niet, dus klik met je handje op het rotsblok. Via een bovenmenselijke krachtsinspanning slaagt Nancy erin om het rotsje te verplaatsen en er komt een Houten Luik te voorschijn. Klik met je handje op het luik. Het luik gaat open. In het rechthoekige gat zie je een wit paneel. Klik op het paneel en het komt groot in je scherm te staan. Je bent in de:

Zebra Rots Puzzel:

Goed, dit wordt moeilijk. Wat zie je op het paneel. In het midden van het paneel zie je 4 gekleurde grote cirkels. In de 4 hoeken van het paneel zie je een klein rond stukje metaal. Er is een Fe=IJzer rondje, een Si = Silicon rondje, een Mn = Mangaan rondje en een Cu = Koper rondje. Als je de cursor op deze rondjes zet dan zegt Nancy dat ze "Iets dat Metaal aantrekt" nodig heeft. In feite is dit een DOOLHOF puzzel. Je moet elk van de 4 kleine rondjes, vanuit de hoeken naar de juiste Cirkel in het midden brengen. Dit doe je met de Appel Magneet die je van de ijskast deur van de Shadow Ranch hebt gepakt. Pak die Appel uit je inventory en zet het ding dan op één van de 4 rondjes. Je MOET NIET KLIKKEN, maar gewoon de magneet boven het rondje houden. Er komt dan een rode rand om de magneet ten teken dat onder de magneet het rondje is. Beweeg dan de appel heen en weer en het rondje beweegt onder de magneet mee. Hou het rondje dus onder de magneet en zoek voor elk van de 4 rondjes de juiste route naar de juiste cirkel.

Het Fe rondje breng naar de Oranje Cirkel. Het Mn rondje breng je naar de Paarse Cirkel. Het Si rondje breng je naar de Grijs/Zilveren Cirkel. Het Cu rondje breng je naar de Groen/Blauwe Cirkel.

Er is echter één moeilijkheid. De grijze paden waardoor je de rondjes moet bewegen lopen ook door onder de dikke bruine balken en je kunt dus niet zien hoe de paden onder die dikke bruine balken lopen. Je moet dus steeds de ingang vinden om ONDER de Bruine balken te geraken en dan maar zoeken naar hoe de paden onder die dikke bruine balken door lopen. Ik wens je veel succes en geduld toe bij deze puzzel. Je kunt de onderstaande schermafbeeldingen die ik gemaakt hebt gebruiken om voor elk van de 4 rondjes de juiste route te vinden.

Zodra je het laatste rondje op de juiste Cirkel hebt gezet gaat het paneel open. In het gat ligt dan een Muziekdoos. Grijp de Muziekdoos.

De Muziekdoos komt in je scherm te staan. Klik met je handje op de klep van de doos. De klep gaat open. Je ziet bloemen. Helaas heb je niet genoeg informatie om deze puzzel NU op te lossen, dus zoom uit. De Muziekdoos beland in je inventory. Ga terug naar Bob en stijg weer op en rij nu weer naar Mary's Gift Shop om te beginnen aan 

Hoofdstuk 13: Weer de Favoriete Bloem en Spullen van Frances:

Mary's Gift Shop:

E-mails:

Blijf buiten staan. Pak de telefoon erbij en druk op de "Web" knop en dan in het schermpje op "E-mail/Messages". Nancy heeft 3 e-mails ontvangen. Het "Urgent" mailtje is nu niet van belang meer. Dat had je eigenlijk helemaal aan het begin van het spel moeten lezen. Maar dat we dit vergeten is niet belangrijk. Lees de "Answer to Cracker Question" door. Het is van Charleena Purcell en zij zegt hier in dat Nancy op www.kelleher.lab  moet gaan kijken.

 Klik op de "Back" knop en lees dan het "Beaded Pattern" mailtje door. Deze is van Bessen George en hierin vertellen zij over het missende deel van het kralen patroon op de handtas van Frances. Lees dit goed door. Schrijf het desnoods helemaal over. Je lees dat het patroon dat weg is het "SPIRAL FLOWER" patroon is en dat je er de volgende kralen voor nodig hebt: 

Bess en George vertellen ook hoe dit patroon gemaakt moet worden en dat is als volgt: 

Klik 2 keer op "Back" en dan weer op de "Web" knop en dan op "Internet Browser". Klik dan op de "Search" knop en je bent weer in de lijst met zoekitems. Klik 4 keer op de pijl onderaan het scherm en klik dan op het "Kelleher" onderwerp. Lees het item over de crackers door. De naam van de favoriete Cracker van Frances is dus de "SUNFLOWER" cracker. Klik op "Home" en dan op "Back" en berg de telefoon op. Ga de winkel binnen en naar de toonbank en praat met Mary Yazzie. Vraag haar: "I'd like to recreate the beadwork that was om this bag, omly it looks I need a lot of different beads". Mary wil dit wel voor Nancy gaan doen, maar dan moet Nancy ondertussen wel even een Display Case voor haar in orde maken. "Fair enough" zegt Nancy en ze is dan gelijk omgedraaid en staat voor één van de tafeltjes. Op het tafeltje staat een grote bak. Klik op de bak en je bent in de:

Ringen Sorteer puzzel:

Er staat een bak vol met ringen in je scherm. Er zijn 7 verschillende ringen en van elke ring zijn er 3 kleuren. Je moet de ringen op KLEUR en op GROOTTE gaan sorteren en wel van links naar rechts. Onderaan het scherm lees je waaraan je kunt herkennen of een ring een XS, een  S, een M, een L, een XL of een XXL maat ring is. Deze tekens staan ook op de ringen. XS is dus het kleinst en XXL is het grootst. Als je met je handje op een ring klikt dan "kleeft" deze aan je handje. Beweeg de ring dan even op en neer zodat je kunt het merkje op de ring kunt zien. De witte ringen die links in de bak staan geven aan op welke Rij je welke soort ring moet plaatsen

deze ring is dus een XL-ring

Sorteer eerst alle ringen, per rij, op kleur en als je dat hebt gedaan dan ga je de ringen één voor één weer oppakken en sorteer je ze op grootte.

NB: op de afbeelding hieronder heb ik alle ringen op KLEUR gesorteerd, nog niet op grootte.

Als je klaar bent dan hoor je dit Nancy zelf zeggen. Kom op....het is echt niet moeilijk. Het is wel even veel werk, dus werk door. Ben je hiermee klaar dan zoom je een paar keer uit en draai je weer om naar Mary Yazzie. Praat weer met Yazzie. Zeg: "I finished that display for you". Je krijgt dan van Mary een bakje met kralen. Grijp het bakje uit haar uitgestrekte hand en zeg gedag. Blijf maar in de winkel. Het is hier binnen droog en aangenaam en het stinkt er niet naar paarden. Het is PUZZEL TIJD. Maak je op om nu achter elkaar een aantal puzzels te gaan oplossen. We beginnen met de:

Handtas Kralen Puzzel:

Open je inventory en klik op de Handtas. Het kralen patroon komt groot in je inventory te staan. Zoom in op dat vierkant waar je de witte spiraal in ziet en je bent in de puzzel.

Rechts staat het bakje met kralen en in het linker scherm zie je dat vierkant. Door het vierkant zigzagt een draad die vast zit aan een stopnaald. Van Bess en George heb je een e-mail ontvangen waarin je hebt gelezen dat je de SPIRAL FLOWER moet gaan maken in dit vierkant. Ze hebben je ook verteld welke kralen je er voor nodig hebt en hoe je het dan moet doen. Je pakt telkens de juiste kraal uit het bakje en daarmee klik je op de stopnaald. De kraal schuift dan vanzelf door de draad naar zijn plek. Je maakt het juiste patroon dus als volgt: 

 • Geel = 1 keer.

 •  Zwart, Zwart met rode hoekjes = herhaal dit 4 keer. 

 • Rood, Wit, Rood, Rood met paarse hoekjes = herhaal 4 keer. 

Dus:

 1. Pak 1 Gele Kraal uit het bakje en klik deze op de stopnaald. 

 2. Pak 1 Zwarte Kraal uit het pakje en klik deze op de stopnaald. 

 3. Pak 1 Zwarte kraal met Rode Hoekjes uit het bakje en klik deze op de stopnaald. 

 4. Herhaal stap 2 en 3 nog 3 keer. 

 5. Pak 1 Rode kraal uit het bakje en klik deze op de stopnaald. 

 6. Pak 1 Witte kraal uit het bakje en klik deze op de stopnaald. 

 7. Pak 1 Rode kraal uit het bakje en klik deze op de stopnaald. 

 8. Pak 1 rode kraal met Paarse hoekjes uit het bakje en klik deze op de stopnaald. 

 9. Herhaal de stappen 5, 6, 7 en 8 nog 3 keer.

Perfect!!! Roept Nancy uit en dan "That Flower looks kind of a poppy" Je hebt het voor elkaar.

De bloem op de Favoriete Handtas van Frances is dus een "poppy" of te wel een Klaproos. Zoom uit en open je inventory weer en klik nu op de Muziekdoos die je van onder de Zebrarots hebt gehaald. De muziekdoos komt weer in je scherm te staan. Open de klep door er op te klikken en je bent in de:

Muziekdoos puzzel deel 1:

Je ziet 6 vierkanten en in elk vierkant zie je een bloem. Als je op de vierkanten klikt dan komt er een andere bloem in te staan. Wat moet je doen. Wel, je hebt tot nu diverse aanwijzingen en spullen gevonden. Aanwijzingen over de Favoriete Bloem van Frances en over de Favoriete Spullen van Frances. Alle Favoriete spulletjes hebben op de één of andere manier te maken met een bloem. Wel, deze bloemen moet jij nu hier in deze 4 vierkantjes zetten. In het midden zet je de Favoriete Bloem van Frances en zet je de andere 5 bloemen in de andere 5 vierkantjes, dus rondom de Favoriete Bloem van Frances. Maar dit moet wel in de juiste volgorde, dus de goede bloem moet in het goede vierkant komen. Deze volgorde is bepaald door de volgorde waarin je de aanwijzingen, dus de bloemen, hebt gevonden en je gaat dus met de klok mee.

 • De Favoriete Bloem van Frances is dus de "Harrison's Yellow" en dat is dus een Gele Roos. 

 • Op de brief van Frances aan haar nicht Ellie zag je een Paarse Lelie.  

 • Op de de Favoriete Taart van Frances hoort een Rode Roos. 

 • De "Sunflower", dus de Zonnebloem, was haar favoriete cracker. 

 • Haar Favoriete Breisteek was de "Daisy" steek, dus het Madeliefje. 

 • En op haar handtas staat de "poppy", dus de Klaproos.

Zodra je de juiste bloemen in het juiste vierkant hebt gezet gaat de muziekdoos verder open en ben je in de:

Muziekdoos puzzel deel 2:

Je ziet het "Danseresje" en rechts zie je een Rol en daarboven een rond gat. Klik op de "Rol". 

Het blijkt weer een briefje van Dirk te zijn en Dirk leest het weer hardop voor. Je leest en hoort:

"Als je deze opdracht wilt volbrengen dan moet je haar opwinden zodat ze haar voeten zal bewegen"

Pak uit je inventory de grote sleutel die je uit de gokkast van Cappy hebt verkregen en steek deze sleutel in het ronde gat. Het Danseresje gaat dansen en dan verdwijnt ze en is het geheime vak van de muziek doos open. Er ligt weer een Brief in. Grijp de Brief en je hoort Dirk weer:

"Op het papier dat je al bij het begin hebt gevonden teken je nu lijnen om de tekeningetjes met elkaar te verbinden. Als je dit in de juiste volgorde doet dan zul je iets vinden wat je kunt gebruiken en dat achter het figuur dat je getekend hebt zal verschijnen"

Onder deze tekst zie je 12 van de 17 rotstekeningetjes die je in Cougar Bend hebt gevonden en die je toen op die Petroglyphs kaart hebt gezet. Kijk er goed naar. Prent ze in je geheugen.  Zoom uit om uit de Muziekdoos te geraken. Open weer je inventory en klik nu op die Petroglyph kaart om deze groot in je scherm te zetten. Je gaat nu deze kaart afmaken:

De Rotstekeningen puzzel deel 2:

Wel, je moet dus de 12 tekeningetjes die je zojuist op dat briefje van Dirk hebt gezien nu met elkaar verbinden. Dat doe je door op de tekeningetjes te klikken. De tekeningetjes worden door een witte lijn verbonden en zodra je op het 12 tekeningetje hebt geklikt wordt de witte lijn rood. Je klikt ALLEEN op de 12 tekeningetjes die op de brief uit de muziekdoos staan. De overige 5 tekeningetjes daar klik je NIET op. Zodra de lijn rood wordt hoor je Nancy uit roepen: "V, For 'Valentine', no doubt" en inderdaad zie je er een grote V in.

Zoom uit en verlaat de winkel. Spring op Bob en rij naar COUGAR BEND om te gaan beginnen aan:

Hoofdstuk 14: Op weg naar de Schat:

Cougar Bend:

Bekijk die Petroglyph kaart nog eens goed. Je ziet dat een deel van de rode lijn een grote "V" maakt en in de "V" staan de rotstekeningetjes 11 en 16. Met een beetje fantasie zie je in rotstekeningetje 16 een "op zijn kant staande V". Wel, Nancy moet nu terug naar de rots waar rotstekeningetje 16 op staat. Dus berg de kaart weer op en ga 2 keer vooruit en dan, aan de rechterkant van het scherm, nog 1 keer vooruit. Je staat dan voor de rots waar je met de lasso omhoog moet klimmen naar de richel. Kijk hier omhoog via de omhoogpijl en je ziet die overhangende paal weer. Grijp de lasso uit je inventory, klik met de lasso op de paal en zorg dat Nancy de lasso weer omhoog en om de paal heen werpt. Kijk dan omlaag en klim dan, via de omhoogkijkpijl op de lasso, 3 keer omhoog en je staat weer op de richel. Draai linksom via de linksafpijl en je ziet het rotsblok waar de "V" op staat. Zoom in op het rotsblok en klik er dan op met je handje. Nancy duwt het rotsblok om en je ziet dan een brief liggen. Aan de brief zot een platte ovale steen. Grijp de brief. Je hoort Dirk de brief weer voorlezen:

"Bij het graf van Charlie hou je dit omhoog, kijk om je heen en je zult het pad zien naar een geschenk voor jouw van mij".

Onderaan het briefje heeft Dirk nog geschreven: "Oh....en ik bedoel niet de Charlie dit in Dry Creek ligt begraven". Aan het briefje zit een ovale witte steen vast. Grijp de steen, "It's a rock! To bad it's so scuffed up" zegt Nancy. De steen is dus met vuil bedekt. Zoom 3 keer uit, draai links en klim via de lasso terug naar beneden en ga terug naar Bob. Spring op Bob en rij naar:

Mary's Gift Shop:

Ga naar binnen en ga met Mary Yazzie praten. Vraag haar: "I found this piece of rock in the desert. I's really like to get the scuffs marks off of it". Mary gaat de steen nu schoon polijsten en dan toont ze Nancy de schoongemaakte steen. Het is een Agaat en er stat een afbeelding van een boom op. Grijp de steen uit Mary's hand en bedank Mary en ga terug naar buiten. Buiten gekomen krijgt Nancy een telefoontje van Bess en George. De beide meiden zijn geboekt op een vlucht naar Phoenix maar hun vlucht is alweer vertraagd. Gebruik één van beide dialogen opties en zeg dan maar weer gedag tegen je twee Beste Vriendinnen die je toch nooit hulp bieden. Denk even na.......Dirk zij dat je met de Agaat naar het Graf van Charlie moet gaan, maar hij bedoelde niet de Charlie die in Dry Creek ligt begraven. Welke Charlie ben je nog meer tegen gekomen? Juist...de ezel. Spring op Bob en rij naar de:

Trail Stop.

Ga 3 keer vooruit en draai dan rechtsom zodat je weer voor het graf van Ezel Charlie staat. Zoom in op het graf en......

....De Agaat komt vanzelf links in je scherm te staan. Precies zoals Dirk dit heeft bedoeld. 

Dirk zei in dat laatste briefje ook dat je dan om je heen moet kijken. Op de Agaat staat dus een Boom voor een grote gestreepte rots. Je moet dus die boom zoeken. De Agaat blijft in je scherm staan. Gebruik de draaipijlen aan de linkerkant van het scherm om 8 keer naar links te draaien en......je ziet de Zebra rots en daar achter zie je dan de Boom bij de Grote Gestreepte Rots. Het is de plek die ook op de Agaat te zien is. Klik de Vooruit richting de Zebra Rots en......

"That tree looks just like the one in the agate. I think I'll grab Bob and ride in that direction". 

En dat is precies wat Nancy nu vanzelf dan doet. Nancy rent terug naar Bob en rijd naar die boom toe en ze stijgt daar af. Je bent dan op de:

Geheime Plaats:

Nancy staat recht voor Bob. Je klikt uiteraard niet op Bob maar draait rechtsom via de rechtsaf pijl. Nancy is dus nu in een ravijn.

Ga 5 keer vooruit en dan rechtsaf en.......je ziet, hoog boven Nancy, een richel waar weer zo'n lasso paal uitsteekt

Klik 2 keer de omhoogpiijl. "Now how I'm I going to get up there?", vraagt Nancy je vriendelijk. Klik nog een keer de omhoogpijl en na een diepe zucht van Nancy pak je de lasso uit haar broekzak en hiermee klik je dan maar weer op die uitstekende paal. Zorg dat Nancy de lasso weer over de paal gooit en klim dan, via de omhoogpijl 2 keer omhoog. "Ancient cliff dwellings, awesome", roept Nance dan in extase uit. Klik nog verder omhoog en Nancy staat dan in het begin van de rotstunnel, hoog in de rots. Ga 4 keer vooruit door de tunnel en STOP. Voor je zie je tekens in de muur gekrast zitten. Zoom er op in. Het is weer een mededeling van Dirk en deze is in Code.

Je moet dit bericht ontcijferen en goed opschrijven wat je dan lijst. Het geeft je de exacte route door het Tunnel DOOLHOF waar je zo meteen aan gaat beginnen. Je ontcijferd deze code dus met behulp van Dirk's Code Brief die je op de vloer van de Jail te Dry Creek hebt gevonden. Dus pak die code brief erbij en ontcijfer de boodschap op de muur. Ik heb het vast vertaald en volgens mij is LIME = GROEN: Je krijgt dan: 

Bruin. Groen. Geel. Rood. Blauw. Oranje. Groen. Geel.  Bruin. Blauw. 

Groen. Oranje. Blauw. Bruin. Groen. Oranje. 

Rood. Blauw. Geel. Groen. Blauw. Groen. Bruin. Geel. -V. 

SCHRIJF dit op, op een papiertje en in deze volgorde. Het is je route door het doolhof, dus hou het bij ede hand!!

! Zoom uit en draai rechtsom en je staat in de ingang van de 1e kamer van het

DOOLHOF:

SAVE JE GAME HIER

Het doolhof bestaat uit kamers en gangen. Elke kamer en gang heeft meestal meerdere in/uitgangen en elke in/uitgang heeft een KLEUR. Dat zie omdat boven de in/uitgangen een gekleurde steen zit. Er zijn dus steeds: Bruine, Rode, Gele, Blauwe en Groene in/uitgangen. 

Je moet dus door het doolhof gaan volgens de kleurenroute die je zojuist op de muur hebt ontcijfert. In bijna elke kamer of gang vindt je ook Vazen. Zoom in op elke Vaas die je op je route tegen komt omdat je 4 sleutels moet vinden en deze vindt je in 4 van die Vazen. Eenmaal door het doolhof geraakt zul je Dirk's BUIT vinden. 

Dus ben je er klaar voor? En heb je GESAVED? Laten we dan maar beginnen.

Je kijkt dus de 1e kamer binnen. Recht vooruit zie je Rood en rechts zie je Bruin. In de hoek tussen Rood en Bruin zie je scherven van vazen liggen. Zoom er op in en zoom dan in op de onbeschadigde Vaas. Je kijkt in de Vaas en......er zit niets in. Zoom 2 keer uit en draai rechts naar Bruin. Ga 2 keer vooruit door Bruin de volgende kamer in. Je staat dan voor Blauw. Draai je om via de omdraaipijl. Je ziet Groen rechts in de hoek en ook daar staat een vaas.

Ga 1 keer vooruit naar Groen en zoom dan 2 keer in op de vaas en.....er zit niets in. Zoom 2 keer uit en ga dan vooruit door Groen en dan rechtsaf. Je ziet weer een Vaas staan. Ga Vooruit en zoom weer 2 keer in op de Vaas en......Er zit een SLEUTEL in. Grijp de Sleutel. Het is de "L-Sleutel" Berg hem op in je inventory

Zoom 2 keer uit en ga linksaf. en 1 keer vooruit door de gang. Links is dan Bruin, Vooruit is Oranje en Rechts is Geel. 

Je moet door geel maar ga eerst 2 keer vooruit door Oranje. Je staat dan voor Rood en rechts van Rood staat een Vaas. Zoom 2 keer in op de vaas en grijp er de "= Sleutel" uit. Zoom 2 keer uit en draai je om en ga 1 keer vooruit terug door Oranje. Ga links en door Geel, ga rechts en je ziet Rood, links van Geel. Ga 1 keer Vooruit, draai rechts en je staat nu voor een Ladder.

Klim, via de omhoogpijl, 3 keer omhoog op de ladder en boven gekomen ga je 2 keer rechts. 

Je kijkt een korte gang in en je ziet op een richel in de linker hoek weer een Vaas staan. 

Ga 1 keer vooruit en zoom dan 2 keer in op die vaas en grijp er de "Wigvormige Sleutel" uit en berg deze weer op in je inventory. Zoom weer 2 keer uit, draai rechts en je staat voor Blauw. Links van Blauw gaat een ladder omlaag. Kijk omlaag via de Omlaagpijl en ga dan 1 keer vooruit de ladder op. Nancy staat dan op de ladder. Klim via de Omlaagpijl 3 keer omlaag en Nance is beneden. Links naast de ladder zie je Oranje. Ga door Oranje en dan Rechts en dan 2 keer vooruit door Groen. Je ziet Geel op de muur. Draai Rechts en je ziet nu een Schuine Ladder.

Zoom in op de ladder en klim dan 3 keer omhoog. Boven gekomen ga je Links, Rechts en door Bruin en dan 2 keer Vooruit door Blauw. Dan weer Rechts, Links en door Groen. Je staat dan voor Rood. Draai links en ga door Oranje. Draai Rechts en ga vooruit en door Blauw. Ga Links en vooruit door Bruin. Ga Rechts naar Groen. 

Staande voor Groen draai je nu om via de omdraaipijl. Je kijkt dan terug naar Bruin. Zoom 2 keer in op de Vaas bij Bruin en grijp er de "Dubbele Wig Sleutel" uit en berg deze weer op in je inventory. Zoom 2 keer uit, draai je om en ga door Groen en dan door Oranje. Ga rechts, 1 keer vooruit, rechts en door Rood. Links en vooruit naar de Blauwe hoek, links en vooruit naar en door Geel. Links en naar en door Groen en dan verder door Blauw. Recht voor uit zie je dan weer Groen en rechts zie je Rood. Draai rechts naar rood. In Rood staat een Vaas. 

Ga vooruit en zoom 2 keer in op de vaas en grijp de "U-Sleutel" eruit en berg deze weer op in je inventory. Zoom 1 keer uit. Achter de vaas ligt een mat op de vloer. Zoom 3 keer uit en draai je dan om en ga rechts naar Groen. Vooruit door Groen, links en je ziet Ladder 3.

Dus ga naar de ladder en klim deze 3 keer omhoog. Nancy staat dan op een brede richel. Volg de richel 3 keer vooruit, rechts, 1 keer vooruit, rechts en je staat voor de GELE EINDDEUR. Zoom in op de deur. Je bent dan ingezoomd op de grote slotplaat van de deur. Klik op de slotplaat en het slot gaat open. Je ziet 5 gaten en deze gaten hebben elk de vorm van 1 van de 5 sleutels die je in het doolhof hebt gevonden. Die 5 sleutels staan nu links in je scherm. Rechts zie je een grijze V-vormige Schuif. 

Wel, het is niet al te ingewikkeld. Plaats elk van de 5 sleutels in het juiste gat en klik dan op die V-schuif en de deur gaat open.  

Ga door de geopende deur naar binnen. Je bent in Dirk's geheime HIDE-OUT en gaat beginnen aan:

Hoofdstuk 15: END GAME

Op de muren heeft Dirk grote Harten gekalkt om zijn liefde voor Frances te uiten. 

Draai rechts. In de hoek staan kisten. 1 kist staat op een tafel. Ga 1 keer vooruit. "There it is. Dirk's Valentine's treasure", roept Nancy uit. Ga vooruit naar de kist op de tafel en open de kist. "Solid Gold Hearts", roept Nancy in bewondering uit. En inderdaad, de kist zit boordevol met Gouden Hartjes. Sluit de kist en zoom uit. Draai rechts en ga vooruit naar de deur en........SAVE GAME en rust nu even uit. Zodra je nu de Hide-Out verlaat begint het :

Open de deur en ga vooruit naar buiten. FILMPJE. Nancy ontmoet de SABOTEUR. Het is SHORTY. Luister en huiver. Shorty staat dus beneden en hij moet nog door het doolhof om bij Nancy en de Hide-Out te geraken. Zodra Shorty is uitgepraat en je weer de controle over het spel hebt gekregen moet je SNEL WEZEN en ga je:

 • LINKS

 • 1 keer VOORUIT, 

 • LINKS, 

 • 3 keer VOORUIT naar de LADDER. 

 • Ga via de OMLAAGPIJL 3 keer terug de ladder af.

 • Beneden draai je om via de omdraai pijl.

 •  Ga VOORUIT, RECHTS en door GROEN de kamer in. 

 • Ga gelijk LINKS. 

 • Boven de ingang een RODE STEEN. 

 • Zoom in op de RODE STEEN en GRIJP de steen. De Rode Steen komt in je inventory terecht. 

 • Zoom uit en draai LINKS. 

 • Zoom in op de GROENE STEEN boven de ingang. 

 • Grijp de GROENE STEEN en ook deze komt in je inventory. 

 • Open je inventory en pak de RODE STEEN er uit en plaats deze in het gat van de Groene Steen. 

 • Zoom uit, en ga rechts en zoom in op het gat waar je de Rode Steen uit hebt gehaald. 

 • Plaats hierin nu de GROENE STEEN en ZOOM UIT en geniet nu van de:

EINDFILM:

Shorty komt en gaat dus door de RODE poort omdat hij denkt dat dit de GROENE poort is. Shorty stort dus omlaag het diepe gat in de vloer in en hij kan er niet meer uit. Nancy verteld je, zoals altijd de Happy Ending en het Gefeliciteerd Scherm verschermt: Klik op dit scherm en ook op het volgende scherm en je ziet de Promo film voor:

 Nancy Drew 11: The Curse of Blackmoor Manor.

EINDE:

2004: Walkthrough door: Louis Koot