Riddle of the Sfinx 1

2003: Walkthrough door: Louis Koot

Als je het spel, na de installatie, opstart (via CD1), dan krijg je eerst een chronologische opsomming van feiten en gebeurtenissen betreffende de "Great Sphinx" over je scherm. Deze opsomming begint in het jaar 10500 Voor Christus en eindigt in de "Present Day" en dat is in het spel dus het jaar 2001. Daarna zie je de begin film met de credits en dan vlieg je in een helikopter naar de "Great Sphinx" en je kont daar aan. Het OPTIESCHERM verschijnt nu in je scherm. In dit scherm kun je, indien nodig, enige instellingen veranderen (rechts) en hier kun je ook Saven en Laden, Quiten en een Nieuw Spel starten.

 Onder in dit scherm zie je je Rugzak waarin je items kunt opbergen die je in het spel verzameld. Als je, in het spel, een Item oppakt dan dien je daarna op je Spatiebalk te drukken om dit scherm te openen. Klik dan het opgepakte Item op de Rugzak om het in één van de vakjes van je Inventory te plaatsen. Naast de rugzak is een schermpje waarin je een korte beschrijving kunt lezen van de items die je in je Inventory hebt staan. Hiertoe plaats je gewoon je "handje" op een Item. Om een item weer uit je inventory te pakken, om het in het spel te kunnen gebruiken, moet je DUBBELKLIKKEN op het item. Als je wilt SAVEN dan heb je twee mogelijkheden. Of je klikt gewoon op SAVE of je klikt op "Save As". De rest wijst zich vanzelf.

Klik nu op "New Game" om het spel te beginnen. Je moet CD 2 in je computertje stoppen.

DEEL 1: SFINX SITE:

Gil's Tent:

Je bent aangekomen bij de "Great Sphinx" en je zit nog in de helikopter. Klik op de al geopende deur en je staat buiten naast de helikopter. Recht voor je zie je het tentenkamp. Ga 13 klikken vooruit en je staat dan binnen in de achterste tent. Dit is Gil's tent. Links staat een bureautje, rechts staat een bed en achterin staat een tafel met daarop een kooktoestel. Rechts naast deze tafel zie je en grote rode kist in de hoek van de tent staan. Ga 1 klik vooruit naar de kooktafel. Draai dan naar linksom zodat je het bureau ziet staan. Klik met "handje" op het bureaublad om in te zoomen op het bureau. Er staat een cassetterecorder op het bureau en naast de recorder ligt een cassette bandje. Ook ligt er een brief op het bureau. Klik op de brief en lees deze even door.

De brief is van ene Jules P en is gericht aan Gil en in de brief waarschuwt Jules dat "de Commissie" van plan is om de financiële steun aan Gil's Sfinx project stop te zetten wegens gebrek aan resultaten. Klik naast de brief om deze weer terug op het bureau te deponeren. Klik op de cassetterecorder om er op in te zoomen. Open de recorder via de "Stop/Eject" toets. Klik dan op het cassettebandje dat naast de recorder ligt, klik er weer op en steek de tape nu in de recorder. Klik op de groene "Play" toets en luister naar Gil's boodschap. Staat het volume te zacht dan kun je deze harder zetten door de volume schuif naar rechts te slepen. Als het bandje is afgelopen dan klik je weer op de "Stop/Eject" toets en haal je het bandje uit de recorder. Klik weer op de cassette om deze vast te houden, druk op je spatiebalk om het Optiescherm te openen en klik dan de cassette op je Rugzak. Druk weer op de spatiebalk om terug te keren naar het spel.

Zoom uit de recorder. Het bureau bevat 4 lades. Rechts een grote lade en links 3 lades onder elkaar. Alle lades zitten op slot en kun je, nu, niet openen. Klik echter op de het linkerladeblok. Boven de bovenste lade zie je een kleine ronde knop. Klik op deze ronde knop en er schuift een plank naar voren. Er zit een vel papier op deze schuifplank geplakt. Zoom in op dit papier. Er staan 3 nummers op dit papier. Het zijn startnummers voor 3 cassettetapes. Schrijf de nummers over, dus: Tape 3=R=015; Artefact Tap =L=0223; Tape 1=R=0031. Neem goed notie van de volgorde waarop deze 3 Tapes op dit papier worden vermeld. Dus eerst Tape 3, dan de Artefact Tape en dan Tape 1. Deze volgorde is belangrijk.

Zoom uit en klik weer op het ronde knopje om de plank weer in het bureau te schuiven. Klik dan links of rechts naast het bureau om uit het bureau te zoomen. Draai je nu helemaal linksom zodat je het bed goed in je scherm ziet. Zoom in op het bed. Er staat een metalen kistje midden op het bed. Klik op het kiste om er op in te zoomen. Klik dan weer op het kistje om het te openen. Er liggen 3 items in het kistje: Gil's portemonnee, Gil's horloge en Gil's paspoort. Klik 2 maal op de portemonnee. Trek alle kaartje omhoog uit de vakjes. Er zijn maar twee kaartjes van belang. In het 3e vakje zit Gil's lidmaatschapskaart voor het Archeologisch Instituut. Als je dit kaartje uit het vakje trekt dan zie je dat er ook een stukje papier in het vakje zit. Trek dit stukje papier omhoog, zet de lidmaatschapskaart terug in het vakje en lees het papiertje. Er staat 3 nummers op, te weten:

R=6:10, L=15:24, R=8:25. Noteer deze nummers en berg het papiertje terug op in het vakje. In het volgende vakje haal je Gil's Campus Identiteitskaart omhoog. Noteer het ID nummer van deze kaart: 1007-72-33-1334. Berg de portemonnee weer op in de kist. Het horloge staat stil op 8 uur. Sluit de kist.

Naast het bed staat een kastje. Op het kastje staat een kaars en in het kastje staan 4 boeken. Zoom in op het kastje. Je ziet dan ook een stuk van het kussen dat op het bed ligt en je ziet dat er onder het kussen een papier ligt. Een stuk van dit papier steekt onder het kussen uit. Klik op dit papier. In je scherm verschijnt dan een vel, gekreukeld, wit papier. Waarom zou iemand een blanco vel papier onder zijn kussen verstoppen?. Klik naast het papier om het terug onder het kussen te leggen.

Het is al laat in de avond en je hebt een vermoeiende reis achter de rug. Misschien is het beter om maar te gaan slapen. Klik op het kussen en je gaat slapen. Je scherm is nu helemaal zwart. Klik gewoon midden in het zwarte scherm en je wordt weer wakker. Het is midden in de nacht. Klik, rechts, op het tentraam en klik dan op het boekenkastje. Voor de kaars ligt een boekje lucifers. Klik 2 maal op de lucifers en pak er dan een lucifer uit. Strijk de lucifer aan en steek er dan de kaars mee aan. Wacht tot de lucifer helemaal is opgebrand en klik dan weer op het vel papier dat onder je kussen ligt. Dit papier verschijnt nu weer groot in je scherm en door het licht van de kaars kun je nu zien dat er toch iets op geschreven staat. Gil heeft onzichtbare inkt gebruikt. Je leest: "The more you stew over the key the better your chances of finding it will be. Gil". Stew? Hutspot?. Klik het papier weg en klik weer op het kussen om verder te gaan slapen. Je scherm wordt weer zwart. Klik ergens in het scherm en je wordt voor de 2e keer wakker.

Het is de volgende ochtend. Je krijgt die hint van Gil, over de "Stew" en de Sleutel" maar niet uit je kop. Draai je om naar de kooktafel. Op het gastoestel staat een pannetje. Kijk in het pannetje. Er zit een soort brouwsel in het pannetje. Stew? Hutspot?. Zoom uit en draai je terug om naar het boekenkastje naast het bed. Zoom er op in en pak weer een lucifer uit het boekje lucifers. Steek de lucifer aan. Zoom uit, draai je om naar de kooktafel, zoom in op het kooktoestel en klik op de rechtergasknop en steek de rechterbrander aan met je nog brandende lucifer. Is je lucifer inmiddels opgebrand dan dien je een nieuwe lucifer te gaan halen uit het boekje met lucifers bij de kaars en deze eerst weer aan te steken. Kijk weer in het pannetje. De smurrie in het pannetje wordt vloeibaar en je ziet dan dat er een sleutel in ligt. Pak de sleutel uit het pannetje en draai het gas onder het pannetje uit. Plaats de sleutel in je rugzak (spatiebalk) en keer terug naar het spel (spatiebalk).

Ga naar het bureau en zoom er op in. Klik op de grote lade. Druk op je spatiebalk en pak de sleutel uit je inventory (dubbelklik op de sleutel) en druk weer op je spatiebalk om terug te keren naar het spel. Klik met de sleutel op het slot van de lade. Gebruik deze sleutel nu ook eerst om de 3 andere lades van slot te doen. Berg de sleutel dan weer op in je inventory en open dan eerst de grote lade. In deze lade vindt je 3 opgerolde kaarten. Twee ervan zijn sterrenkaarten en 1 is een plattegrond van binnenin de "Great Sphinx". Je kunt geen van deze 3 kaarten meenemen. Sluit deze lade en zoom in op de 3 andere lades.

 • Open de bovenste lade. Hierin vindt je 2 cassettebandjes. Het zijn Tape 3 en de Artefact Tape. Stop beide in je rugzak en sluit de lade.
 • Open de middelste lade. Hierin vindt je een plakboek dat je even in kunt kijken. Sluit de lade.
 • Open de onderste lade. Hierin vindt je dan Tape 1. Plaats deze ook in je rugzak. Sluit de lade en zoom uit.
 • Klik weer op de cassetterecorder.
 • Open de cassetterecorder via de "Stop/Eject" toets.
 • Ga naar je inventory en klik dubbel op Tape 3 en plaats deze nu in de cassetterecorder. Weet je nog de 3 getallen die je zag op het papier dat vastgeplakt zit aan de schuifplank van het bureau. Voor Tape 3 las je toen 0105. Zet de teller weer op 0000 door op het knopje van de teller te klikken en spoel dan de tape door via de FF toets tot de teller op 0105 staat en klik dan op de groene "Play" toets en je hoort Gil zeggen: "Add the day number of doves plus the number of pigeons".
 • Klik "Stop/eject" en pak tape 3 uit de recorder en plaats deze terug in je rugzak.
 • Pak de Artefact tape uit je rugzak en steek deze in de cassetterecorder. Zet de teller weer op 0000 en spoel de tape dan door tot de teller op 0223 staat en druk dan op de "Play" toets. Je hoort Gil zeggen: "Add the number of jong bulls to 5, substract the number of male goats". Berg de tape terug op in je inventory
 • Haal Tape 1 uit je inventory en plaats Tape 1 in de cassetterecorder. Zet de teller weer op 0000 en spoel de tape naar 0031 en klik op de "Play" toets en je hoort Gil zeggen: "The number of years minus 30".

Wel, Gil heeft je dus, via de 3 tapes, 3 aanwijzingen gegeven. Waarvoor en wat betekenen ze?

Draai je helemaal rechts om naar de grote rode kist. Klik op de kist om er op in te zoomen. Klik op het hangslot. O.....het is een cijfercode slot en je weet de cijfercode niet. Zouden Gil's aanwijzingen op de 3 cassettebandjes en op dat papiertje in zijn portemonnee hier iets mee te maken hebben?. Klik naast het slot om uit te zoomen en zoom dan uit de kist. Draai je verder naar rechtsom naar het bed en het boekenkastje dat naast het bed staat. Klik op het kastje en beweeg dan je cursor naar beneden tot je de Omlaagwijzende Vingercursor krijgt. Klik en je bent ingezoomd op de boeken. Er staan 4 boeken in het kastje. Klik op de "Holy Bible". Dit Heilige Boek komt in je scherm te staan. Klik op de bijbel en deze slaat open. Je kunt vooruit maar ook achteruit door het boek bladeren. Blader eerst even door de Bijbel. Het zal je opvallen dat elke pagina vol staat met Rode Cijfers. Sommige van deze Rode Cijfers zijn vierkant omlijnt. Deze omlijnde Rode Cijfers zijn Hoofdstuk nummers en de overige Rode Cijfers zijn dan de Alinea Nummers.

Haal je nu die 3 nummers voor de geest die je op dat papiertje in Gil's portemonnee hebt gezien. Ik heb je gezegd om deze 3 nummers even over te schrijven. Haal ze nu even tevoorschijn. Op dat papiertje zag je de volgende nummers: R 6:10, L 15: 24 en R 8: 25. Hierin is dan steeds het eerste cijfer het Hoofdstuk nummer en het tweede cijfer de Alinea nummer. Dus ga nu in de bijbel de volgende Alinea's doorlezen. Schrijf ze even over: Je leest het volgende:

 • R 6: 10 = Hoofdstuk 6 Alinea 10: "On the EIGHT day he shall bring TWO turtle doves and TWO young pigeons to the priest to the door of the tent of meeting".
 • L 15: 24 = Hoofdstuk 15 Alinea 24: "Then if it was done unwithingly without the knowledge of the congregation, all the congregation shall offer ONE young bull for a burnt offering, a pleasing odor to the lord, with its cereal offering, according to the ordinance, and ONE male goat for a sin offering".
 • R 8: 25 = Hoofdstuk 8 Alinea 25: "And from the AGE OF FIFTY YEARS they shall withdraw from the work of the service and serve no more".

Pak nu de 3 aanwijzingen van Gil erbij die je op de 3 casettetapes hebt gehoord:

 • Tape 3: "Add the day number of doves plus the number of pigeons". Wel, Hoofdstuk 6 Alinea 10 van de Bijbel heeft het over de ACHTSTE dag en over TWEE doves en TWEE pigeons. Dat maakt dus 8 +2+2 = 12.
 • Artefact Tape: "Add the number of jong bulls to 5, substract the number of male goats". Hoofdstuk 15 Alinea 24 van de Bijbel heeft het over: 1 bull en 1 goat, dus 5+1-1 = 5.
 • Tape 1: "The number of years minus 30". Hoofdstuk 8 Alinea 25 heeft het over VIJFTIG jaar. Dus 50 - 30 = 20.

Gezien de volgorde waarop de 3 Tapes worden vermeld op dat papier dat op de schuifplank van het bureau zit vastgeplakt is dus de Cijfercode voor het hangslot van de Rode kist dus: 12-5-20.

Sluit de bijbel. Je kunt nu nog even de andere 3 boeken doorlezen. In het dunne blauwe boek kun je alles lezen over de afmetingen van een piramide, het dunne grijze boek geeft je 10 pagina's vol met hiëroglyfen en hun betekenis. Wellicht is het een goed idee om al deze hiëroglyfen na te tekenen en er bij te zetten wat ze betekenen. Het dikke boek is geschreven door Gil en hierin zijn 3 passages geel gemarkeerd. Lees deze even door. Berg de boeken terug in de kast op en klik dan 2 maal de Omlaagwijsvinger en zoom dan uit deze bed hoek. Draai je dan helemaal rechtsom tot je de hoek, links van de kooktafel inkijkt. In deze hoek zie je een stapel dozen staan. Klik op de dozen om er op in te zoomen en klik dan op de bovenste doos. Naast een paar plastic flessen ligt er ook een lege plastic verpakking in deze doos. Klik hierop en het verschijnt groot in je scherm Het is de verpakking van een "Milleni Lock". Dat is dus het hangslot waarmee de rode kist is afgesloten. Klik op de verpakking en hou je muisknop ingedrukt en draai de verpakking dan om. Lees de instructies voor het openen van het slot, die op de achterzijde staan vermeld. Maak aantekeningen hiervan. Je leest:

 • STAP 1: Draai de draaischijf eerst 1 volle rotatie helemaal rond. Het maakt niet uit of je dit linksom of rechtsom doet.
 • STAP 2: Draai dan de draaischijf rechtsom tot het 1e cijfer van de code bij het streepje staat.
 • STAP 3: Draai dan de draaischijf linksom, ga voorbij het 1e cijfer van de code en draai verder tot het 2e cijfer van de code bij het streepje staat.
 • STAP 4: Draai de draaischijf weer rechtsom tot het 3e cijfer van de code bij het streepje staat.

Goed, heb je dit? Draai de verpakking weer helemaal om zodat de voorzijde weer voor je snufferd staat en klik dan naast de verpakking om deze terug in de doos te leggen. Zoom uit de dozen en draai je dan verder rechtsom naar de Rode Kist. Klik op de kist om er weer op in te zoomen. Goed, open nu EERST beide Grendels door op ze te klikken en klik dan weer op het Hangslot. Het slot komt in je scherm te staan. Op de buitenrand van het slot zie je een STREEPJE staan. Het streepje bevindt zich op "12 uur". De draaischijf is de zwarte schijf met de cijfers. Het telt van 0 tot 29. Goed, de Code is dus 12-5-20. Voer deze code nu in op het slot via de stappen 1 t/m 4 zoals je dat op de verpakking hebt gelezen. Dus doe het volgende:

 • STAP 1: Plaats je "handje" op de zwarte schijf, onder het streepje. Er verschijnt een "T" in het handje. Klik je linkermuisknop in en hou deze ingedrukt terwijl je nu de zwarte schuif 1 keer helemaal linksom of rechtsom ronddraait. Stop en laat je muisknop los. In het handje verschijnt nu een "R".
 • STAP 2: Plaats je handje nu rechts van het streepje en draai de zwarte schijf nu rechtsom tot het streepje voor het cijfer 12 onder het streepje op de rand staat. Stop en laat je muisknop los. In je "handje" verschijnt nu een "L".
 • STAP 3: Plaats je "handje" nu links van het streepje op de zwarte schijf en draai deze nu linksom, zorg dat de 12 door het streepje gaat en draai verder door tot de 5 onder het streepje staat. In feite draai je dus bijna 2 volle draaien door. Stop en laat je muisknop los. In het "handje" komt weer de "R".
 • STAP 4: Plaats je "handje" weer rechts en draai de schijf weer rechtsom tot de 20 onder het streepje staat. Stop, laat los en het Hangslot springt nu open.

Klik op de deksel van de kist en de kist gaat open. Klik op het Blauwe Boek dat in de kist ligt. Rechts naast het boek ligt een cassettebandje. Grijp dit en plaats het in je inventory. Het is de "Translation Tape". Klik op het blauwe boek en dit slaat open. Er ligt een Scroll in het boek. Klik op de Scroll. Het verschijnt in je scherm. Bekijk het even en stop het dan in je inventory. Dit is de "Translation Scroll". Sluit het boek, zoom uit, sluit de kist en zoom uit. Ga naar het bureau en open de cassetterecorder weer via de "Stop/Eject" toets. Open je inventory, pak er de "Translation Tape" uit en plaats deze in de recorder. Druk op de "Play" toets en luister naar Gil. Gil legt je nu de "Translation Scroll uit en hij eindigt met je een advies te geven. Zijn advies is dat je de "6 Tablets" als je eerste aanwijzing moet gebruiken. Vergeet niet om het cassettebandje weer in je inventory te plaatsen als Gil is uitgepraat. Zoom dan helemaal uit en draai je linksom en klik op de ingang van de tent en ga dan 1 klik vooruit naar buiten.

Je staat weer buiten de tent. Draai je rechtsom. Je ziet de "Great Sphinx". Ga 2 mal vooruit naar de loopbrug en ga dan 6 klikken vooruit over de loopbrug en je staat op het Rechterbeen van de Sfinx. Ga nog 2 klikken vooruit en dan 6 klikken vooruit via de plank naar beneden. Beneden gekomen draai je linksom. Je ziet dan de stellage van de loopbrug waar je zojuist over bent gegaan. Ga 5 klikken vooruit en je staat onder de loopbrug. LET OP!!! Rechtsonder in je scherm zie je een schuine plank. Op deze plank zie je een DATUM vermeld, dit is: 02/17. NOTEER DIT. Ga dan verder 10 klikken vooruit, dan links en 3 klikken vooruit en je staat in de tunnel. Volg deze tunnel helemaal naar achteren. Je staat dan voor een grote ronde deur die met geen mogelijkheid open gaat. Je hebt deze deur ook al zien staan op de "Translation Scroll". Goed, je kunt hier niets meer doen, dus draai je om en volg de route nu terug naar het tentenkamp. Dit gaat het snelst als je de "DIKKE WITTE PIJL" hebt ingeschakeld in het optiescherm. Ga naar de Helikopter, open de deur van de helikopter en klik op de passagiersstoel en je vliegt naar:

DEEL 2:

The Great Pyramide of Cheops: Kings zijde:

Aankomst

Bij aankomst klik je op de al geopende deur van de heli en dan ga je 8 klikken vooruit naar de "tent". Op de "Tafel" staat een Jerrycan Gasolie. Zet deze jerrycan in je inventory. Ook staat er een rode watertank op de "tafel". Onderaan de tank zit een kraantje. Klik op dit kraantje en hou dan je muisknop een seconde of 20 ingedrukt. Water stroomt uit de tank en doorweekt het zand bij je voeten. Na een seconde of 20 laat je je muisknop los en kijk je omlaag. Voor je voeten is nu het zand weggespoeld en is er een Artefact tevoorschijn gekomen. Hierin steekt een Scroll. Klik op de scroll en bekijk het even. Het is de "Sacred Scroll". Plaats het in je inventory. Draai je om en ga 2 klikken vooruit richting de helikopter. Draai je dan linksom. Je ziet 2 cabines staan aan het begin van een afgebakend pad. Ga nu gewoon 20 keer vooruit over dit pad en je staat dan in de uitgehakte "ingang" van de piramide bij de Rode Generator. Klik op de Generator. Pak de Gasolie tank uit je inventory en klik deze op de vuldop die je bovenop de generator ziet zitten. Als het vullen klaar is dan klik je op de groene startknop en de generator levert dan nu de stroom voor de lampen in de tunnel. Draai naar links en ga 1 klik vooruit. Je staat nu in de tunnel.

Tunnel:

Ga 9 klikken vooruit door de tunnel en STOP. Verder op houd de tunnel dan op, maar boven je hoofd zie je een nieuwe tunnel die schuin omhoog loopt. Klik in dit gat en je bent in de Boventunnel. Volg deze nu 13 keer vooruit en stop dan weer. Weer sta je voor een Beneden Tunnel en een Boven Tunnel. Links zie je een plank1er dat tegen de muur schuin omhoog loopt. Tegen de rechtermuur ligt een ladder. Als je nu gewoon recht vooruit klikt dan kom je in de Beneden Tunnel. Klik je echter op dat schuin omhoog lopende plankier, links, dan kom je in de Boven tunnel. Doe echter nu beide NIET, maar draai je nu eerst 2 maal links om. Je ziet dan een klein vierkant roostertje in de vloer, onder de ladder. Klik op dit rooster en het klapt open. Klik in het gat. Tegen de rechterkant zit een brief geplakt. Klik erop. De brief komt nu vergroot in je scherm. Lees het goed door. Het is een brief van Gil en hij is gericht aan….JOUW. Lees vooral de passage over de code voor "Gatenbrinks Door" goed door. Hier vertelt Gil je hoe je de code voor deze deur kunt achterhalen. Hiervoor heb je de laatste 4 getallen van Gil's Campus ID kaart nodig en die datum die je zag op de plank, onder de stellage van de loopbrug bij de Sfinx.

Reken deze optelling maar gelijk even uit, het is dus: 0217+1334=1551. Dus 1551 is dan de code. Klik naast de brief om deze terug in het gat te plaatsen en zoom dan uit via de Omlaagwijsvinger. Draai 2 maal rechtsom en klik dan op de muur, boven het plankier, en je staat in de Boventunnel. Volg deze tunnel nu gewoon 22 keer vooruit en je staat dan in een kleine kale kamer. Dit is de Kings Kamer. Achterin de kamer staat een tombe. Ga 5 klikken vooruit, kijk dan omlaag en je kijkt in de tombe. Hij is leeg. Kijk weer omhoog en draai 2 maal rechts en ga 5 klikken vooruit terug en je staat terug in de tunnel. Ga 5 klikken vooruit en klik dan de Dikke Witte Pijl om in 1 keer helemaal terug door de tunnel te gaan. Ga dan nog 2 klikken vooruit, draai links en klik dan nu in de Onderste Tunnel en volg deze een keer of 17 vooruit en je bent beland in de:

A. Queens Kamer:

Recht voor je zie je, links, een tafel staan waarop apparaten staan. Rechts zie je dan een stapel kisten staan. Ga 1 klik vooruit en draai dan ietsjes naar rechts en klik op de stapel kisten. Klik dan nog 2 maal achterelkaar op de kisten en je bent er op ingezoomd. Bovenop de kisten staat de ROBOT. Pak deze en hou het vast. Stop het maar niet in je inventory maar hou het ding gewoon maar vast. Zoom uit en draai je links om. Je ziet weer een stukje van de tafel en in de muur waar de tafel tegenaan staat zie je een klein vierkant gat. In de andere muur zie je een grote, maar ondiepe en taps toelopende, nis. Klik 3 keer vooruit naar het kleine vierkante muurgat en je bent er op in gezoomd. Klik nu de ROBOT in dit gat, zoom uit en draai je rechtsom. Je staat nu voor de tafel. Er ligt een schrijfblok op de tafel. Klik er op en blader het door. Als je echt geïnteresseerd bent dan kun je alle pagina's gerust gaan door lezen. Je leest dan o.a over de ROBOT en over nog meer zaken. Klik naast het blok om het weer terug te leggen op de tafel. Klik dan nu op het middelste Apparaat en in je scherm heb je nu het bedieningsscherm van de "Interack TV".

ROBOT

Midden in dit scherm zie je dus het grote TV scherm. Links van dit scherm zie je 3 POWER Knoppen en je ziet een paneeltje met een "Aux 1/Aux 2" hendel en een "Forward/Backward" hendel. Rechts van het scherm zie je 5 toetsen. Dit zijn de "library 1 t/m 5" toetsen. Boven deze toetsen zie je nog een klein schermpje. Onder het grote scherm zie je een toetsenbord met cijfertoetsen en daarnaast nog een kleiner scherm. Goed, de bedoeling is het dat je met dit bedieningspaneel de Robot door de hele lange en nauwe tunnel gaat bewegen.

 • Klik nu eerst op alle 3 de POWER Knoppen. Begin met de Bovenste, dan de Middelste en dan de Onderste Power Knop.
 • Het Grote Scherm is nu Blauw en in het groene schermpje, boven de Library toetsen lees je nu: "No Lib Loaded".
 • Klik op de "Library 1" toets.
 • In het grote scherm zie je nu de tunnel. Je ziet dit via de Camera die in de Robot is ingebouwd.
 • Nu gaan we de Robot door de tunnel heen bewegen. Klik op de "Forward/Backward" hendel en hou je muisknop ingedrukt.
 • In het groene scherm, naast de cijfertoetsen, lees je nu o.a: "Signal strenght: 99.2".
 • Duw de "Forward/Backward" hendel OMHOOG en hou je muisknop ingedrukt.
 • De Robot gaat nu vooruit door de tunnel en je ziet, in het groene scherm de Signal Strenght AFTELLEN. Hou de Hendel omhoog en je muisknop ingedrukt. Het is echt een verschrikkelijk eind door de tunnel. Zo nu en dan stopt de Robot omdat ie niet over een richel heen kan. Gebruik dan de "Aux1/Aux2" hendel om de Robot vooruit of achteruit te bewegen tot ie dan weer stil staat en ga dan weer verder via de "Forward/Backward hendel. Je bereikt het EINDE van de tunnel als de "Signal Strenght" op 70.2 is gekomen.
 • Je ziet dan een WIT BLOK aan het einde van de tunnel. Dit is dan die "Gatenbrinks Door" waar Gil het over had in zijn briefje. In het groene schermpje wordt je nu gevraagd om de Code in te typen. Hiervoor gebruik je de Cijfertoetsen. De code is dus 1551, dus klik op de overeenkomstige cijfers en wacht. De Robot schuift het Witte Blok naar achteren en je gaat vanzelf uit het bedieningsscherm.

Je ziet dan nu dat gelijktijdig die grote MUURNIS ook naar achteren wordt geduwd. Draai linksom en ga terug de tunnel in en volg deze nu helemaal terug . Draai dan links en klik op de linkermuur om weer in de Boventunnel komen en volg deze dan terug naar de:

B. Kings Kamer:

Je bent eigenlijk in een voorkamertje van de eigenlijke Kings Kamer. Ga weer hele bende klikken vooruit tot je vlak voor die lege tombe staat. In de muur achter de tombe is nu 1 steen een beetje ingedrukt. Draai rechts en ga dan gewoon 4 klikken vooruit (de hoek in) en je bent dan helemaal ingezoomd op die ingedrukte steen. Klik met je "vingertje" op deze steen. De steen schuift nu helemaal naar achteren en opent dus nu een geheime, vierkante, kruiptunnel. Ga 7 klikken vooruit door deze tunnel en je komt in de Kings Tombe kamer. Hier staat dus de echte grote, Gouden, Tombe van Cheops. Je ziet dat je onder de Tombe door kunt kruipen. Er is verder niet te doen in deze kamer, dus ga 2 klikken vooruit en je staat met je neus tegen de Tombe aan. Je ziet de gebalsemde mummie van Cheops bovenop de tombe liggen. Klik je muisknop en hou deze ingedrukt en sleep je cursor omlaag tot je de doorgang onder de tombe door ziet. Klik dan met je "handje" onder de tombe en ga dan 3 klikken vooruit onder de tombe door en je bent in weer een vierkante tunnel. Volg deze 8 klikken vooruit en je komt uit in een dwarsgang.

B1.Pilaren Gang met Kamers:

Je staat dus met je neus voor een Cobra slangen beeld die als Toorts fungeert. Blijf gewoon even zo staan en draai je even helemaal in de rondte. Je ziet dat je nu in een smalle Pilaren gang staat. Deze pilaren gang loopt dus helemaal rondom de Kings kamer heen en de gang heeft dus 4 zijden. Via deze gang heb je toegang tot de 6 "bijkamers" van de Konings Kamer. Je moet elk van deze 6 kamers nu gaan onderzoeken. Zorg dat je weer met je neus tegen die Cobra aan staat en draai je dan iets naar links om. Ga dan, langs de muur, 6 klikken vooruit. Je komt bij de hoek van de gang. De gang gaat hier linksaf en je ziet al de eerste doorgang naar de 1e kamer. Ga dus nog 3 klikken vooruit en draai dan rechts en klik in de "deuropening". Boven deze "deuropening" zie je het TROON Symbool staan. Ga 5 klikken vooruit en je staat in de:

a. Troon Kamer:

Eigenlijk ben je in de Voorkamer van de Troonkamer beland. Ga nog 1 klik vooruit en draai dan rechts. In de hoek zie je een kist staan en bovenop deze kist staat een kleinere kist. Klik met je "handje" op deze kist en klik er dan nog een keer op met je "vinger". Je kijkt nu naar de vloer vlak voor de kist en je ziet een ronde, zilverkleurige, schaal staan. Klik met je "handje" op deze schaal en hou je "handje" dan ingedrukt en schuif de ronde deksel omhoog om deze van de schaal te schuiven. In de schaal ligt een Object. Pak dit object uit de schaal en stop het in je Inventory. Het is de "Heraldic Key". Zoom 2 maal uit en draai naar links. Links is de uitgang maar recht voor je zie je de ingang naar een achterkamer. Ga 1 klik vooruit. Draai dan iets naar rechts. In de hoek staat een klein tafeltje en daarop ligt een Gouden Schaal. Klik "handje" op het tafeltje en dan je "vingertje" op de Gouden Schaal. Je kunt deze schaal niet pakken en ook niet openen. Bekijk de afbeelding van de God die je op deze schaal ziet staan. Het is Anubis.

Zoom 2 maal uit en draai iets naar links en klik nu in de deuropening en ga dan 2 klikken vooruit en je bent in de eigenlijke TROON KAMER. Rechts staat de grote Gouden Troon en links, in de hoek, staat een mooie Sarcofaag rechtop tegen de muur. Klik 2 maal op de Troon en je zit er op. Hierdoor schuift die Sarcofaag naar voren en wordt er in die hoek een Geheime doorgang zichtbaar. Ga 2 klikken vooruit, klik "handje" op de sarcofaag en ga dan 4 klikken vooruit door de geheime doorgang en je staat in de GEHEIME KAMER. Midden op de vloer ligt een Object. Ga 1 klik vooruit en kijk dan omlaag en grijp het Object van de vloer. Plaats het in je inventory. Het blijkt de "Royal Scope" te zijn. Ga dan de muurschildering, op de muur tussen de pilaren, bekijken. Zoom helemaal in op deze muurschildering en je ziet dan het zgn "6-prong" symbool. Dit symbool wordt later in het spel belangrijk, dus onthoud hoe het er uit ziet.

Keer dan terug via de geheime doorgang naar de Troon kamer en dan naar de Voorkamer en dan via het gangetje naar de Pilaren gang. Ga rechtsaf de Pilaren gang in en ga dan 5 klikken vooruit naar de ingang van de volgende kamer. Draai rechts, klik "handje" in de ingang en bemerk het Dolk Symbool boven deze ingang. Ga 4 klikken vooruit en draai links. Je bent nu in de:

b. Wapen Kamer:

Je ziet een stenen trap die omhoog gaat naar een nis in de achtermuur. Ga 1 klik vooruit. Rechts van de trap zie je een donker houten kist bij de muur staan. Ga nog 1 klik vooruit, klik dan "handje" en dan "vingertje" op de houten kist. Open de kist en pak de Scroll eruit. Bekijk deze even, klik dan onder de scroll en berg de scroll op in je inventory. Het is de "Yacht Scroll". Sluit de kist. Rechts naast de kist staat een pot. In deze pot staan Pijlen. Pak er een pijl uit en plaats deze in je inventory. Pak vervolgens nog een stuk of 4 pijlen uit de pot en plaats ze allemaal in je inventory. Mocht straks blijken dat je meer pijlen nodig hebt, dan kun je deze hier altijd weer komen halen. Zoom 2 maal uit en draai 2 maal links en ga 1 klik vooruit. Je staat nu vlak voor de twee dikke ronde pilaren en de stenen trap is in je rug. Draai langzaam rechtsom. Tegen de muur zul je dan een kleine Pot zien liggen. De pot is omgevallen. Klik met je "Handje" op deze pot om er op in te zoomen. Klik dan met je "vingertje" op de pot en dan met je "handje" in de pot. De pot gaat rechtop staan. Klik je "handje" op de pot en hou je muisknop ingedrukt en DRAAI de pot om. Op de pot zie je dan een Sterrenkaart geschilderd. Wellicht is het een goed idee om deze sterrenkaart even na te tekenen. Kantel de pot dan om zodat je de onderkant van de "voet" kunt bekijken. Hierop zie je het Toren Symbool getekend. Zoom 2 maal uit en draai rechts en klik dan op de Stenen Trap. Ga de trap helemaal op en bovenaan de trap klik je een paar keer op de Stenen Kist om deze te openen. Pak de Dolk uit de kist en plaats deze in je inventory. Het is de "Gold Dagger". Zoom uit, daal de trap weer af en ga terug en verlaat deze kamer naar de Pilaren Gang. Ga weer rechtsaf de pilaren gang in en weer 5 of 6 klikken vooruit naar de volgende ingang van de volgende kamer. Draai rechts, klik weer "handje" in deze ingang" en je ziet het "Punthoed" symbool. Ga 5 klikken vooruit en je staat dan in de:

c. Feestzaal:

Midden in deze zaal staan 4 ronde pilaren en ook in elk van de 4 hoeken van de zaal staat een ronde pilaar. Tussen de 4 pilaren in het midden van de zaal, staat een beeldje. Ga 1 klik vooruit en draai dan rechts. Je kijkt dan naar de rechter voor hoek van de zaal. Klik op de spullen die je voor de pilaar bij de muur ziet liggen. Je komt er dichterbij. Klik dan nogmaals met je "vingertje" om er nog dichter op in te zoomen. Je ziet 2 potten staan en een langwerpig ding dat wel iets weg heeft van een "gootsteenontstopper". Grijp dit ding en plaats het in je inventory. Het blijkt de "Royal Trumpet" te zijn. In het witte potje vindt je weer een scroll. Pak deze uit het potje en bekijk het even en plaats de scroll dan in je inventory. Het is de "Flautist Scroll". Draai rechts. Je kijkt dan naar de hoek van de zaal aan de overzijde. Ga 3 of 4 keer vooruit. Voor de pilaar ligt weer een potje op zijn kant. Laat dit nog even met rust. Iets verder op staat een mooie houten kist. Het heeft wel iets weg van een slede. Ga nog 1 of 2 keer vooruit en je bent er op ingezoomd. De bovenkant van deze kist is een Egyptisch bordspel Klik op de kist en je zoomt in op de rechterzijkant. Klik op het Oranje Pennetje en er schuift een lade open. Hierin ligt een Sleutel. Pak de Sleutel en plaats het in je Inventory. Het is de "Flax Wick Key. Zoom 2 maal uit en klik dan nu op dat potje die voor de pilaar op de grond ligt. Zet het potje rechtop en draai het om. Teken de Sterrenkaart na die je op dit potje geschilderd ziet. Bekijk dan de onderkant van de "voet". Je ziet het "Hoorn" symbool.

Zoom 2 maal uit en draai rechts. Ga nu 2 klikken vooruit naar de Gouden Standaard die tussen de 4 pilaren in staat. Draai dan naar links. In de linkermuur, dus links van de Fluitist, zie je een "deur". Ga 2 klikken vooruit naar deze "deur". Je kunt deze "deur" niet openen. Bekijk de tekening op deze deur. Het stelt een trompettist voor die iets "doet" met een trompet. Ook in de andere muur, dus rechts van de Fluitist, zit precies zo'n deur. Achter deze deur in de linkermuur bevindt zich een kamer. Draai rechts. Je ziet dan de Fluitist weer en, links bij de muur en voor de pilaar, zie je een paar potjes staan Klik op deze potjes en klik er dan nog 2 maal op om er helemaal op in te zoomen. Pak de Scroll uit de groene pot en bekijk deze. Plaats de scroll dan in je inventory. Het is de "Throne Scroll". Klik dan op het omgevallen potje en zet deze weer overeind. Bekijk de Sterrenkaart die ook weer op dit potje is geschilderd. Teken het na. Onder op de voet van dit potje zie je het Kruissymbool.

Zoom 2 maal uit en draai rechts. Ga 2 klikken vooruit naar de Fluitist en klik dan op de rug van de Fluitist. Er loopt een BUISJE over de rug van de fluitist en midden in het buisje zit een gat. Klik op dit gat en klik dan op de Plug. De Plug dicht nu het gat. Zoom uit en draai links en ga 4 klikken vooruit en draai dan rechts. Je staat nu weer voor de Gouden Standaard tussen de 4 pilaren en je kijkt naar die deur in de linkermuur. Open je inventory en klik 2 maal op de "Royal Trumpet". Plaats de Trompet nu op de Gouden Standaard en klik dan op de trompet en........De "Deur" in de linkermuur breekt nu aan gruzelementen en de doorgang naar de linkerzijkamer is nu open. Zoom uit. Je houdt dan vanzelf de Trompet weer in je hand. Hou de trompet maar gewoon vast en ga 4 klikken vooruit en je staat voor die doorgang. Ga 2 of 3 klikken vooruit. In de kamer zijn echter 4 Cobra's uit hun mandje gekropen dus je kunt niet verder de kamer in. Draai je om en ga terug 4 of 5 keer vooruit tot je weer voor de Gouden Standaard staat. Maar nu sta je dus aan de andere kant en kijk je naar de "deur" in de rechtermuur. Klik de Trompet weer op de standaard en klik dan op de trompet en ook de deur in de rechtermuur gaat aan gruzelementen. Ga daar nu naar toe. Dit is een ondiepe nis en hierin hangt een ZAK onderaan een buisje. Deze buis gaat dus naar de Fluitist. Hela......Fluitist en Cobra's........

Open je inventory en klik 2 maal op de "Fluitist Scroll". Bekijk deze nu eens wat nauwkeuriger. Op deze scrol zie je een Fluitiste, een Cobra die uit zijn mandje is gekropen en 8 ZAKKEN. Uit elk van deze zakken komt..LUCHT. Berg de scroll weer op en keer terug naar het spel. KNIJP nu (dus klik en hou je muisknop eventjes ingedrukt en laat dan los) 8 Maal in de ZAK en de Fluitist zal dan zijn Fluit bespelen. Draai je om en ga terug naar de Cobra kamer en zie..de Cobra's zijn nu verdwenen. Er gaat een stenen pad door deze kamer naar het altaar achterin. Het begin van dit stenen pad is rechtsonder in je scherm. Klik daar en volg dan het stenen pad tot je helemaal bovenop het altaar bent gekomen dat tegen de achtermuur staat. Hier staat het Hathor Tablet tegen de muur.

Pak dit Tablet en plaats het in je inventory. Draai je om en keer terug naar de feestzaal, zoek de uitgang op, dat is dus het gangetje, en keer terug naar de Pilaren gang. Ga rechtsaf de pilaren gang in en volg deze dan weer 1 klik vooruit. Je gaat weer links de hoek om. Ga verder 6 klikken vooruit, draai rechts en je staat voor een GESLOTEN STENEN DEUR. Boven de deur zie je het ZON symbool. Draai je helemaal om. Tegen over de deur zie je de ingang van een vierkante kruipgang in de andere muur. Laat dit maar even, we komen hier later terug. Draai rechts en volg de Pilaren gang verder 5 klikken vooruit. Weer ga je links de hoek om. Ga nog 3 klikken vooruit, draai rechts en je staat voor de volgende poort. Klik in de poort. Boven deze poort zie je het Pijlsymbool. Ga 5 klikken vooruit en je staat in de:

d. Meubelkamer.

Draai rechts. Je kijkt nu helemaal de kamer in. Zowel aan de linkerzijde als aan de rechterzijde heeft deze kamer 3 dikke ronde pilaren. In totaal dus 6. In elk van deze 6 pilaren zit een dubbele deur. Elke deur heeft twee deurknopjes die zijn vastgebonden met een touw. Ook zijn er 3 grote nissen in deze kamer. Er is een nis in de linkermuur, de rechtermuur en in de achtermuur. Laten we eerst deze 3 nissen maar gaan bekijken. Ga 1 klik vooruit en draai je dan naar links om. Je staat dan voor de linkernis. Ga 3 klikken vooruit en je staat in de nis. Op een steen staat een mooie kleine en roodbruine houten kistje. Klik op dit kistje en dan op de deksel ervan en het kistje gaat open. Pak de "Reed Leaf Key" uit het kistje en berg het op in je inventory. Sluit je inventory en zoom 2 maal uit. Draai rechts. Je ziet dan de nis in de ander (rechter) muur. Ga dus 3 klikken vooruit en staat in deze nis. Links van de mooie grote kist ligt een omgevallen pot. Bekijk deze pot. Er staat weer een sterrenkaart op en onder op de voet zie je een "8-Prong" symbool. Zoom 2 maal uit en draai links. Ga 3 maal en draai rechts en ga dan de nis in de achtermuur in. Ook hier vindt je een sterrenpot. Bekijk de sterrenkaart en het symbool op de voet van de pot. Dit is een "3 golfjes" symbool. Draai je om.

Goed, nu moet je de deuren van de pilaren gaan openen. Dit doe je door naar een pilaar toe te gaan, dan op de deurknopjes in te zoomen en dan het touw waarmee de deurknopjes zijn vastgebonden door te snijden met de "Gold Dagger". Alleen de middelste pilaar aan de rechterkant van de kamer zal echter echt open gaan. Dus je kunt alle andere 5 pilaren gevoeglijk overslaan. Ga maar meteen naar de middelste pilaar aan de rechterkant van de kamer (rechts vanaf de ingang gezien) en zoom in op de twee deurtjes van deze pilaar. Klik met je Gold Dagger op het touw waarmee de twee deurknopjes aan elkaar vastgebonden zijn en klik dan weer op de deurknoppen om deze pilaar te openen. De pilaar is dus hol en er gaat een klimpaal binnen in de pilaar omhoog. Ga 1 klik vooruit deze pilaar in, en klik dan 6 maal de Omhoogwijsvinger om helemaal naar boven te klimmen. Boven kom je dan bij een hangbrug die is gemaakt van touwen en beenderen. Ga 9 keer vooruit over deze hangbrug naar de overkant. Je staat dan voor een vuur. Draai naar rechts. Je staat nu voor een grote steen waarop een grote kruisboog is vastgenageld. Klik op deze kruisboog om er helemaal op in te zoomen.

De Kruisboog:

Je bent nu dus in de "Kruisboog View" en je ziet, aan de overzijde van de kloof, twee standbeelden staan. Als je goed kijkt merk je dat de handen van beide standbeelden zijn samengebonden door een touw. Tussen beide standbeelden gaat een laddertje omhoog naar een nis in de muur. In deze nis zie je twee stenen Tabletten staan. Jij moet die nis in om bij die twee stenen Tabletten te geraken, maar de "brug" is niet uitgerold. Om de "brug" uit gerold te krijgen dien je de beide standbeelden van hun "ketenen" te bevrijden en dat ga je doen door een met de kruisboog een brandende pijl naar de handen van beide standbeelden te schieten. Bekijk de kruisboog even goed. Onder op het handvat zit een dikke ronde knop. Klik op deze knop en hou dan je muisknop ingedrukt. Je kunt nu de kruisboog naar rechts en naar links bewegen en zo op beide standbeelden mikken. Laat je muisknop maar weer los. Doe nu het volgende:

 • Draai je linksom.
 • Je bent dan ingezoomd op het vuur.
 • In het vuur ligt al een pijl. Pak deze pijl uit het vuur en draai terug naar rechts naar de kruisboog.
 • Plaats de brandende pijl op de kruisboog.
 • De boog spant zich vanzelf.
 • Klik op de ronde knop en hou je muisknop dan ingedrukt en draai de kruisboog nu 1 slag naar links (of naar rechts) zodat je de pijl mikt op de handen van het linker (of het rechter) standbeeld. Laat dan je muisknop los.
 • De pijl wordt afgevuurd, treft het touw waarmee de handen zijn vastgebonden en brand dit touw door. 1 standbeeld is nu "bevrijdt".
 • Draai weer linksom naar het vuur.
 • Rechts naast het vuur ligt nog een pijl. Pak deze op en duw de pijl dan even in het vuur.
 • Draai weer naar rechts en klik de brandende pijl weer op de kruisboog en mik de kruisboog nu op het andere standbeeld en laat je muisknop dan weer los om de pijl af te vuren.
 • Ook het tweede standbeeld wordt "bevrijdt" en nu rolt de "brug" naar je toe.

NB: lukt dit je niet met de twee pijlen die je bij het vuur vindt, gebruik dan ook de pijlen uit je inventory en als het dan nog niet is gelukt dan zul je terug moeten naar de Wapen kamer om daar meer pijlen uit de pot te gaan halen.

Ga 9 klikken vooruit over de "brug". Je staat dan met je neus tegen het laddertje aan gedrukt. Klik 2 maal de Omhoogwijsvinger om omhoog te klimmen en ga dan 2 klikken vooruit de nis in en je bent bij die twee Stenen Tabletten. SAVE JE GAME HIER. Beide tabletten zijn Anubis Tabletten maar er is er maar 1 de echte. De andere is een Vals Tablet en als je deze kiest dan ga je dood en is het Game Over. Pak je dus het verkeerde Tablet dan laad je je laatste Save Game in en dan pak je het andere tablet. Het Goede Tablet is altijd het Linker Tablet.

Plaats het Anubis Tablet in je inventory, draai je dan om, 2 klikken vooruit, 3 maal de Omlaagwijsvinger, draai je om en ga terug 7 maal over de "brug". Je bent terug bij de Kruisboogsteen. In het vierkante gat ligt een Scroll. Pak deze Scroll uit het gat en bekijk het. Het is de "Archway Scroll" en hierop zie je de Krokodil God Sobek. Sobek staat in een Bogen Nis van genummerde stenen. Berg de Scroll op in je rugzak en zoom uit. Klik dan 2 klikken vooruit, links naast de steen en draai je dan linksom. Je bent terug bij de Hangbrug. Ga 10 klikken vooruit over de hangbrug en je bent terug in de Pilaar. Klim helemaal omlaag via de klimpaal. Je komt weer uit in de Meubelkamer. Ga 1 klik vooruit, draai links, 3 klikken vooruit, links en dan via 5 klikken vooruit terug naar de pilaren gang. Ga rechtsaf de Pilaren gang weer in en volg deze weer 6 klikken vooruit naar de volgende kamer. Draai rechts, klik in de poort en kijk omhoog. Boven deze poort zie je het "Zeilboot" Symbool. Ga 4 klikken vooruit en je bent in de:

e. Religie Kamer:

Midden in deze kamer staat een stenen altaar. Op dit altaar staat een of ander miniatuur. Klik met je "handje" op het altaar om er op in te zoomen. Je ziet een miniatuur van de "Funeral Yacht Chamber". Tussen de 8 pilaren zie je het "Funeral Yacht" staan. Het is dus een zeilbootje. Achter de achtersteven van het bootje zie je een groot wiel. Het zeilbootje zit met een kabel aan dit wiel vast. Plaats nu je "handje" op de kajuit en hou je muisknop dan ingedrukt. Door nu je muis heen en weer te bewegen gaat het bootje ook iets heen en weer. Dit is een belangrijke aanwijzing voor wat je moet doen als je straks in de echte "Funeral Yacht Chamber" bent. Zoom uit. Rechts van het altaar zie je een kist staan tegen een pilaar. Klik daar met je "handje". Die kist is verder niet van belang, dus draai rechts. Je ziet dan een smal kastje staan in de hoek. Ga daar naar toe en klik dan op de Gouden Knop die aan de voorzijde van het kastje zit. Het kastje gaat open. Klik in het kastje en grijp er de "Pillar Key" uit en plaats deze in je rugzak. Zoom 2 maal uit en draai rechtsom. Je kijkt weer naar het altaar. Klik 1 klik vooruit, links naast het altaar. Je ziet nu, bij een pilaar achter het altaar, een roodbruine kist staan. Ga daar in 4 klikken vooruit naar toe en open dan deze kist. Er ligt een Scroll in en een Amulet. Pak de Scroll en bekijk wat er op staat. Je ziet hoe een dame een Cobra slang verjaagt met behulp van het Sacred Amulet. Berg deze "Charmer Scroll" op in je rugzak en grijp dan het Sacred Amulet uit de kist en berg ook deze op in je inventory. Zoom uit, draai links en ga dan 6 klikken vooruit om deze kamer weer te verlaten. Ga weer rechtsaf de Pilaren Gang in eb volg deze weer 5 klikken vooruit en draai dan weer rechts en je staat voor de ingang van de Laatste Kamer in deze Pilaren gang. Dit is de Eetkamer. Boven de poort zie je het "Pot Symbool". Ga 4 klikken vooruit.

f. Eetkamer:

Je bent in de eetkamer. Tegen de achtermuur staat een tafeltje. Ga 1 klik vooruit en draai je dan linksom tot je de hoek ziet welke rechts van de ingang is. In deze hoek zie je een aantal potten. Ga daar naar toe. Links zie je weer twee van die "Sterrenpotten". De staande pot is niet van belang. Klik echter op de omgevallen pot en zet deze overeind. Kantel de pot dan om het symbool onder op de "voet" te kunnen zien. Je ziet dus het "6-Prong" Symbool op de voet van deze pot. Dit is de pot waar we naar op zoek zijn. Kantel de pot terug en draai de pot dan om zodat je de Sterrenkaart kunt bekijken die op deze pot is geschilderd. Deze sterrenkaart heeft 9 sterren in het raster. Teken deze kaart nauwkeurig na en plaats alle 9 sterren in het raster op de juiste plek. Je hebt deze informatie straks hard nodig.

Klik de pot weg en draai dan rechts en ga nu naar het tafeltje. Zoom helemaal in op het tafeltje. Achter de omgevallen groene vaas staat een kleine ronde pot met een gouden deksel. Klik op deze pot. Klik dan op het dekseltje, hou je muis ingedrukt en schuif het dekseltje van de pot. Grijp de "Ahnk Key" uit het potje en stop deze in je rugzak. Schuif het dekseltje terug op het potje en klik dan naast het potje. Zoom uit en draai je om.

Als het goed is heb je nu 5 van dit soort sleutels in je inventory. Het zij de "Ahnk Key", de Pillar Key" de Heraldic Key", de Reed Leaf Key" en de "Flax Wick Key". Wel, je hebt nu alle 6 "bijkamers" in de Pilaren Gang onderzocht en alles gevonden wat er te vinden is. Het word tijd om eens te gaan onderzoeken wat er achter die Stenen Zon Deur ligt. Verlaat deze kamer en ga dan linksaf de Pilaren gang weer in. Ga dan 21 klikken vooruit en je bent terug bij de Stenen Zon Deur. Draai je rechtsom. Je ziet weer het vierkante kruipgat, in de muur tegenover de Stenen Zon deur. Klik in het kruipgat en kruip er dan via 3 klikken vooruit door en je staat in de:

Sobek Antichambre:

Midden in deze kleine ruimte staat een iets grotere uitvoering van het "Funeral Yacht". Zowel links als rechts van het jacht staan steeds 3 Sobek standbeelden. Sobek is de Krokodil God. Klik 1 klik vooruit, links van het jacht. Je ziet nu de 3 Sobek beelden die links van het jacht tegen de muur staan. Ga nu naar elk van deze 3 beelden, klik dan op hun koppen en beweeg je muis dan over de ogen. Je zult dan de kleur van de ogen zien veranderen. Noteer deze kleuren in de juiste volgorde. Dus schrijf op: De Sobek beelden Links van het jacht hebben van Links naar Rechts de volgende ogen kleur: WIT, GROEN, WIT. Ga dan naar de 3 Sobek beelden die tegen de rechtermuur staan en doe daar hetzelfde en noteer ook de ogen kleuren in de Links/rechts volgorde: De Sobek beelden, rechts van het jacht hebben hebben, van links naar rechts, de volgende ogen: ROOD, BLAUW, GROEN.

Verlaat deze ruimte daarna weer via het kruipgat. Je staat weer voor de Stenen Zon Deur. Klik 2 maal op de Stenen Deur. De deur draait open. Klik dan 2 maal, links of rechts, in de deuropening en je bent in de Gang achter de Stenen Deur.

B2. De Stenen Deur Gang:

Ga 4 klikken vooruit. Oké, je staat nu onderaan de lange trapgang. Je moet helemaal omhoog naar de Astrologische Voorkamer. Het is een hele klim. Klik gewoon steeds maar Vooruit. Na ongeveer 30 klikken vooruit te hebben geklikt ben je halverwege omhoog gekomen. Je ziet dan een STER aan de muur. Ga nog 1 klik vooruit, draai rechts en je staat voor deze STER. Klik op de hendel. De ster beweegt iets maar verder gebeurd er niets. Onder de ster zie je een stervormig gat in de muur. Zou je daar iets in moeten steken? Draai links en vervolg je weg omhoog door de trapgang. Na weer ongeveer 46 keer Vooruit te hebben geklikt kom je dan uiteindelijk boven en ben je in de:

1. Astrologische Voorkamer:

Tegen de achtermuur staan 2 standbeelden. Het linker beeld houd zijn handen uitgestekt, net alsof ie iets verwacht te ontvangen. Tussen beide standbeelden zie je een paneel in de muur. Tegen de rechtermuur staat een grote pot. Ga naar deze pot en zoom er helemaal op in zodat je in de pot kijkt. Er liggen een bende gele STERREN in de pot. Klik in de pot. Er komt dan een ster in je scherm te staan. Je ziet een symbool op de ster. Ik kan je niet vertellen welk symbool je zult zien, dat is steeds anders. Maar wat je nu moet doen is om gewoon maar steeds in de pot te blijven klikken tot je een STER ziet waarop je het "6-Prong" symbool ziet staan.

Klik dan op deze ster en stop hem in je rugzak. Pak op deze wijze nu 9 van deze "6-Prong" Sterren uit de pot en stop ze allemaal in je inventory. Zoom dan uit de pot en draai naar links en ga dan 1 klik vooruit en je bent dan helemaal ingezoomd op dat muurpaneel tussen beide standbeelden in. Wel, dit is dus een Sterren Raster. Weet je nog die "6-Prong" sterrenpot uit de eetkamer? Daarop zag je een Sterrenkaart met 9 sterren. Je moet dus nu je 9 "6-Prong" sterren op dit raster plaatsen en wel op precies dezelfde plekken als je ze op die Sterrenpot hebt zien staan.

Als je dit goed doet en de laatste ster op de juiste4 plek hebt geplaatst, dan verdwijnen alle 9 sterren en ontvangt het Linker Beeld de "Star Scepter" en dit stuk muur schuift dan naar achteren en is dan nu een trap die verder omhoog gaat. Klik op het linkerbeeld en grijp de "Star Scepter" uit zijn uitgestrekte handen. Draai dan rechts. Het trapgat is wel erg donker, vindt je niet? Draai je dus om en verlaat deze kamer terug de trappen gang in. Via de dikke WARPPIJL ga je nu in 1 keer terug naar de STER, halverwege de trappen gang. Plaats de Star Scepter in het stervormige gat en klik weer op de hendel. De STER word nu een ZON. Keer terug naar de boven en ga naar de trap tussen beide beelden en klim deze via 2 keer vooruit omhoog en je komt dan boven in de:

2. Astrologie Kamer:

Zodra je hier boven bent gekomen zie je, recht voor je, een grote Hendel staan. Klik 2 klikken vooruit en klik dan op de hendel. Je staat dan ACHTER de hendel en kijkt dan naar het trapgat waardoor je zojuist omhoog bent gekomen. Doe even niets maar kijk gewoon even rond. Links van het trapgat staat een groot en hoog Ledikant. Er zijn verder 4 Raamnissen in deze kamer. Boven elk van deze 4 ramen is een kop van één van de Egyptische Goden en voor elke raamnis staat een onderstel van de Sterrenkijker. In de hoek, achter het Ledikant ligt een Skelet en er staan daar twee grote stenen. Tegen elk van deze twee stenen staat een Toth Tablet geleund. Goed, klik nu maar op de Hendel. De Hendel schuift naar links en in het trapgat komt nu een ANDERE trap te staan. Ga 4 klikken vooruit en je bent deze nieuwe trap dan afgedaald. Kijk omlaag via de Omlaagwijsvinger. Voor je voeten ligt hier een Scroll. Klik op deze Scroll. Het is de Astrologie Scroll. Hierop zie je wat je moet doen met de Sterrenkijker. Berg de scroll op in je inventory en kijk dan weer omhoog, draai je om en ga 4 keer vooruit en je staat terug achter de hendel. Klik weer op de Hendel en deze schuift terug naar rechts en in het trapgat komt dan weer de trap naar de Voorkamer te staan. Draai naar links. Je ziet nu die hoek links van het ledikant. Je ziet ook het "Vogel" raam. Ga nu eerst naar die twee stenen die in die hoek staan. SAVE GAME. Het Stenen Tablet bij het skelet is het VALSE Toth Tablet. Als je hierop klikt dan ga je dood. Pak dus het Voorste Toth Tablet op en berg dit op in je inventory. Ga nu naar het Ledikant en zorg dat je er op in bent gezoomd. Klik dan op het Ledikant en je gaat slapen.

Klik in je pikzwarte scherm. Je wordt wakker. Het is midden in de nacht. Wel, nu moet je naar elk van de 4 raamnissen gaan en dan steeds de "Royal Scope", uit je inventory, op de standaards plaatsen en dan door het ronde kijkvenstertje van de Scope kijken. Je ziet dan telkens een andere Sterrenhemel. Noteer bij welk raam, dus bij welke god, welke sterrenhemel hoort. Als ik dit een beetje goed hebt gedaan dan kom je tot de volgende lijst:

 • Raam met Koe met horens = Hathor God = 4 of 5 lichte sterren.
 • Raam met Neushoorn = Taweret God = 8 lichte sterren
 • Raam met Ibis = Toth God = 11 lichte sterren
 • Raam met Vogel = Horus = 7 lichte sterren.

Als je dit hier allemaal hebt gedaan, dan ga je via de trap terug omlaag naar de Astrologische Voorkamer en dan de Trapgang weer in. Je kunt dan 2 keer de dikke WARPPIJL klikken om snel helemaal beneden te zijn bij de Stenen Deur. Ga door de Stenen deur terug de Pilaren Gang in. De Stenen Deur gaat vanzelf achter je dicht. Draai links en volg de Pilaren Gang in ongeveer 31 klik terug naar de "Vuur Cobra". Bij de "Vuur Cobra" draai je rechts om en klik je in het vierkante muurgat. Ga de kruiptunnel min en klik dan 2 maal de dikke WARPPIJL om in één klap terug te zijn in de Kale Kings Kamer. Volg dan de route, via de Boventunnel en dan de Onderste Tunnel, terug naar de QUEENS KAMER. Klik 2 maal op de Tafel en draai dan linksom. Je ziet die opengeschoven muurnis weer. Ga daar 5 klikken vooruit in en draai dan rechts. Klik in het vierkante kruipgat in de muur. Je moet nu CD 3 in je computertje laden, dus doe dat.

DEEL 3

The Great Pyramide of Cheops: Queens zijde

Nadat CD 3 is gestart ga je 3 maal vooruit door de kruiptunnel, draai dan rechts en ga nog eens 3 maal vooruit door de tunnel. Je beland in de:

A. QUEENS CORRIDOR: Deel 1

Draai gelijk naar links. Achter de stenen pilaar zie je een deuropening. Ga 2 klikken vooruit daar naar toe. Je ziet nu deze deuropening duidelijker. Boven de deuropening zie je, in reliëf, een plattegrond van het ronde Draaiende Doolhof. Je krijgt straks te maken met dit doolhof. Voor nu, ga 3 klikken vooruit het kamertje binnen. Je staat voor een standbeeld. Het standbeeld houd iets vast in zijn linkerhand. Klik nog 1 klik vooruit en klik dan op het item dat in de linkerhand van het beeld zit. Het is de Lever Handle. Stop deze maar niet in je inventory maar hou het ding gewoon vast aan je cursor. Draai je om. Je kijkt weer naar de deuropening. Rechts van de deuropening zie je een klein kastje aan de muur. Ga 1 klik vooruit en klik dan de Lever Handle in het bovenste gaatje van het kastje. Je plaatst dus de Lever Handle in het kastje. Klik op de Lever Handle. Deze klikt omlaag en in de deuropening komt nu de stalen deur omhoog. Je zit nu opgesloten in dit kamertje. Klik weer op de Lever Handle en de deur zakt weer naar beneden. ONTHOUD DIT KAMERTJE.

Ga 3 klikken vooruit naar buiten, draai dan links en dan rechts en ga dan 8 klikken vooruit door de Queens Corridor. Rechts zit dan een eenzame Farao op zijn troon. Onthoud deze Farao. Ga verder 7 klikken vooruit door de Queens Corridor. Je komt dan bij twee zittende Farao's, rechts, en links een dwarsgang. Draai hier dus links en ga die dwarsgang in en loop helemaal door naar het einde. Draai dan rechts en dan links en je staat voor een Pilaren Poort. Dit is de ingang van een lange gang die omlaag gaat. Volg deze omlaag gaande gang 15 klikken vooruit en je komt beneden in de:

1. Gouden Cobra Zaal:

Dit is een grote zaal. Er staan 2 hele dikke ronde pilaren in deze zaal. Rondom de achterste dikke pilaar kringelt zich een Gouden Cobra langs de pilaar omhoog. Ga nu eerst 4 klikken vooruit. Je staat dan vlak voor de "oprit" van deze Cobra Pilaar. Je ziet de staart van de Cobra op de oprit liggen. Klik niet op de Cobra maar klik er rechts naast om 4 klikken vooruit de oprit omhoog te gaan. Je staat dan nu bovenaan de oprit en rechts naast de Cobra. Draai je nu iets rechts om. Je moet nu helemaal rechtsom om de Pilaar heen lopen. Dus klik gewoon 12 klikken vooruit. Na de 12 e klik draai je vanzelf naar rechts. Recht vooruit zie je nu een piramide tegen de muur aan staan. Er zit een poort in de piramide. Ga 9 klikken vooruit en je bent binnen in de piramide en gelijk ingezoomd op een kleine Gouden Harp die op een klein platformpje staat. Klik op de Harp. De harp draait zich helemaal om en produceert een piepend geluid. Dan hoor je twee of 3 tonen uit de harp komen en dan....niets meer. Blijkbaar is er iets mis met de harp. Zoom uit en draai je om en ga 8 klikken vooruit terug naar de Cobra Pilaar. Je draait vanzelf weer naar links. Ga nu in 10 klikken vooruit terug naar de voorzijde van de pilaar. Klik dan 2 maal op de Gouden Cobra. Je staat dan OP de cobra en je ziet nog net het puntje van zijn staart. Draai je helemaal om. Via de Cobra moet je nu helemaal naar bovenin de pilaar, dus klik alsmaar vooruit, 39 keer, en je komt dan helemaal boven in de pilaar en bent dan in de:

Harpistenkamer:

Ga nog 2 klikken vooruit. Je staat nu te midden van 5 Harpspeelsters die in een halfronde cirkel in deze zaal staan opgesteld.

Ik ga je eerst even uitleggen wat er moet gebeuren. Ik neem hiervoor een willekeurige Harpiste. Klik op 1 van de Harpspeelsters en klik dan nog eens op haar. Je bent nu ingezoomd op een Harpspeelster. Kijk omlaag. Je ziet dan de onderkant van de Harp. Klik op de harp om er helemaal op in te zoomen. Aan de zijkant van de harp horen 5 Snaarspansleutels te zitten, maar er zitten er maar 4.

Elk van de 5 Harpen mist dus 1 Sleutel en elke Harp mist een andere sleutel. In je Inventory heb jij al geruime tijd de 5 Key's staan, dat zijn dus de "Flax Wick Key", "Pillar Key', Heraldic Key", "Ahnk Key" en de "Reed Leaf Key". Dit zijn dus de 5 Harpsleutels en deze moet jij nu elk in de juiste harp plaatsen

Zoom uit, kijk omhoog, zoom uit en draai rechts. Ga weer twee klikken vooruit naar het midden tussen de 5 Harpspeelsters en draai je dan om naar de Ingang. Het nu volgende werkt alleen maar als je, kijkend naar de ingang, steeds RECHTSOM draait. Dus draai rechtsom en ga dan naar de 1e Harpiste. Zoom helemaal in en zoom dan in op de onderkant van de harp en plaats de juiste Sleutel in de harp. Zoom dan uit en ga terug naar het midden, kijk weer naar de ingang en draai dan weer rechtsom naar Harpiste 2 en herhaal dit gedoe tot je alle 5 de Sleutels in de juiste harpen hebt geplaatst. Als je dit steeds rechtsom vanaf de ingang doet dan is de volgorde:

 • Harp 1 = de Reed Leaf Key
 • Harp 2 = de Pillar Key
 • Harp 3 = de Flax Wick Key
 • Harp 4 = de Ahnk Key
 • Harp 5 = de Heraldic Key

Heb je dit gedaan dan ga je via de Gouden Cobra helemaal terug naar beneden en dan weer helemaal terug naar de Gouden Harp in de piramide. Klik weer op de Harp. Deze draait weer helemaal om, je hoort Harpmuziek en dan valt de Gouden Harp van het voetstuk op de grond. Grijp de Gouden Harp op en plaats hem in je inventory. De Harp is nu de "Gold Harp Key". Keer terug naar de voorzijde van de Cobra Pilaar, dat kun je doen via de Warppijl. Je bent klaar in deze Cobra Pilaar zaal, dus ga 15 klikken vooruit terug door de zaal naar de ingang van de gang en volg de gang dan terug omhoog in 15 klikken. Boven gekomen draai je links en ga je 7 klikken vooruit en je staat dan weer voor de twee zittende Farao's in de Queens Corridor. Ga rechtsaf en ga 6 klikken vooruit en draai dan links. Je staat nu recht voor die eenzame zittende Farao. Klik op de Farao. Het beeld schuift naar links de hoek in en in de muur zie je nu een GEHEIME OPENING.

Ga dus 6 klikken vooruit, door deze opening en na de 6e klik draai je naar links. Je kijkt een hoek in. Ga 2 klikken vooruit. Er gaat hier een ronde diepe schacht omlaag. Klik in de schacht en daal dan in 10 klikken omlaag. Ga dan 2 klikken vooruit door de poort. Je komt in de echte:

2. Funeral Yacht Chamber:

a. deel 1

Onder je zie je nu het echte Funeral Yacht staan. Draai links en ga dan 6 klikken vooruit. Je daalt de stenen trap af en staat dan bij een grote pot, halverwege de trap. Klik op deze pot. Je kijkt dan in de pot. Er ligt een stuk ijzer in de pot. Pak dit uit de pot en stop het in je inventory. Het is de "Stairs Rod". Zoom uit en draai rechts en ga dan verder 6 klikken vooruit de rest van de trap af. Je staat dan helemaal beneden en recht voor de boeg van het Jacht. Blijf staan. Klik je muis en kijk nu gewoon even in het rond. Achter je is dus de trap waar je vanaf kwam. Links en rechts van het Jacht staan er 4 grote ronde pilaren tegen de muren, net zoals je eerder bij het miniatuur van deze kamer hebt gezien. Elk van deze 8 pilaren heeft ijzeren ladder sporten. Helemaal achter het jacht is weer een "bordes" en daar is ook het grote wiel.

Goed, zorg dat je weer recht naar het jacht kijkt en klik dan 1 klik vooruit, aan de rechterzijde van het jacht. Je staat nu rechts naast het jacht. Ga 5 klikken vooruit. Je bent dan bijna bij de achterste pilaar, dat is dus de 4e pilaar aan deze kant van het jacht. Klik op deze pilaar en draai je dan rechtsom. Je kijkt nu terug naar de trap en links zie je de 3e pilaar. Klik op deze 3e pilaar. Nu kijk je naar de muur tussen de 3e en de 4e pilaar. Je ziet een rode Mandje staan. Klik 2 klikken op dit mandje en pak er dan de "Piramid Bolt" uit en stop deze in je inventory. Zoom uit, draai links en ga 1 klik vooruit naar het beeld. Draai dan weer links en ga 1 klik vooruit. Je staat nu precies aan de achterzijde van het jacht. Draai rechtsom. Je kijkt nu een diepe nis in. Ga 2 klikken vooruit deze nis in en klik dan 2 maal op de grijze Fles die rechts in de hoek staat. De fles valt om en breekt en er rolt iets uit. Pak deze ijzeren "Vase Bolt" op en stop hem in je inventory. Zoom uit en draai je om en ga 1 klik vooruit.

Je staat weer voor de achtersteven van het jacht. Klik 3 klikken vooruit, rechts van het jacht, en dan verder 2 klikken vooruit. Je bent bij de loopplank. Klik op de loopplank en ga dan via 3 klikken vooruit deze loopplank op en je staat dan op het dek van het jacht. Draai rechts, open de kajuitdeurtjes en ga 2 klikken vooruit naar binnen. Je bent ingezoomd op een kist. Open de kist en pak er de "Sun Bolt" uit en stop deze in je inventory. Zoom 2 maal uit, draai rechts en ga via de Warppijl terug de loopplank af. Draai links en ga verder 4 klikken vooruit. Je bent terug bij de voorzijde van het jacht en kijkt naar de trap waarover je naar beneden bent gekomen. Rechts in de hoek zie je de ingang van een diepe nis, onder de trap. Ga daar 1 klik vooruit naar toe. Er staat een grote pot voor de nis. Klik op de pot en pak er dan de "Cross Bolt" uit en stop deze weer in je inventory. Draai links en ga 2 klikken vooruit de nis in en STOP.

Je staat nu voor Sobek, de Krokodil Grot. Sobek staat op een draaipaneel in een Stenen Boog. Je hebt dit al eens eerder gezien, namelijk op de "Archway Scroll". Nummer nu de grote stenen van de boog, van linksonder naar rechtsonder, als 1 t/m 21. De bedoeling is dat je nu, in de juiste volgorde, op een aantal van deze stenen gaat klikken. Doe je dat goed, dan zal de "deur" met Sobek gaan draaien en dan moet je op Sobek's "voeten" klikken om mee te draaien. Welke stenen moet je nu dus gaan indrukken. Ik heb me echt rot gezocht om hier een aanwijzing voor te vinden. Ik vermoed dat je dit uit die "Archway Scroll" moet halen, maar ik heb het niet kunnen vinden, dus ik heb het gewoon maar geprobeerd. Na lang proberen kwam ik erachter. Klik dus op de volgende stenen: 12, 18, 20, 9, 7, 3, 7.

Sobek begint te draaien, snel, klik op het draai platform waar Sobek opstaat en je draait met hem mee en beland in de:

b. Krokodillen Grot:

Ga 6 klikken vooruit door de groene grottunnel.O.een Krokodil ligt op de "dijk". Klik op de kroko. Het beestje wandelt dan op zijn gemak over de dijk en duikt het water in. Ga verder 9 klikken vooruit naar het einde. Je staat voor het ondergrondse meer en je moet naar die twee fakkels aan de overkant. Klik op het water. Van links komen er twee kroko's en van rechts komt er 1 aangezwommen. Ze komen op lijn voor je in het water te liggen. Klik op de middelste kroko en klik dan tussen de fakkels. Via de kroko's bereik je de overkant. Ga verder alsmaar vooruit tot je gewoon niet verder kunt. Je bent dan ingezoomd op 2 Stenen Sobek Tabletten. SAVE GAME. Weer is er maar 1 het echte Sobek Tablet. Kies je de verkeerde dan is het weer Game over. Het juiste Tablet is het Rechter Tablet. Grijp dit en plaats het in je inventory. Zoom uit, draai je om en keer terug naar het meer. Klik weer op het water en klim weer op de middelste kroko en ga dan helemaal terug (warppijl) naar de draaideur. Klik op de deur en je draait terug de Funeral Yacht Kamer in.

c. Funeral Yacht Chamber: deel 2:

Ga weer 4 klikken vooruit en je staat weer voor de "neus" van het jacht. Denk nu weer even aan het miniatuur van deze kamer die je gezien hebt in de Religie kamer en aan de 6 Sobek beelden die je hebt gezien in de Sobek Antechamber. Je weet dus dat het jacht aan een groot wiel vast zit en dat het jacht heen en weer bewogen kan worden. Je weet ook dat de 6 Sobek pilaren elk een ander ogen kleur hebben. Wel, dat gaan we nu hier ook doen. We beginnen met de 4 Pilaren die links van het jacht staan.

 • Draai dus iets naar links en klik dan op de 1e pilaar.
 • Draai dan weer links. Je staat nu recht voor de eerste pilaar.
 • Klik op de pilaar en klim dan via de laddersporten helemaal naar boven.
 • Het bovenste deel van elke pilaar heeft dus Sobek's kop.
 • Je kunt het bovenste deel verdraaien via de knoppen.
 • Elke pilaar heeft dus 4 Sobek's Koppen met steeds weer een andere oogkleur. Je moet er dus voor zorgen dat Sobek's oog de juiste kleur heeft.
 • Deze 1e pilaar heeft het Groene Oog voorstaan. Laat dat zo, dus verdraai deze 1e pilaar niet.
 • Daal 4 klikken terug omlaag, draai dan rechts en klik dan 3 maal op de 2e pilaar.
 • 2e pilaar: Klim omhoog en verdraai het bovendeel naar het Witte oog voor staat. Klik 4 maal terug omlaag, draai rechts en ga naar de 3e pilaar.
 • 3e pilaar: Klik weer omhoog en verdraai het bovenste deel tot het Groene Oog voorstaat. Klim omlaag, draai rechts en ga naar de 4e pilaar.
 • 4e pilaar: Klim omhoog en stel het Witte Oog hier op in. Daal omlaag, draai rechts en klik 2 klikken vooruit naar de diepe nis.
 • Draai dan rechts en ga naar de 1e pilaar aan de rechterzijde van het jacht. Dit is dus aan de achterzijde van de kamer, je gaat nu dus van achteren naar voren. Klim ook hier in elk van de 4 pilaren en stel de ogen als volgt in: Rood, Blauw, Groen, Groen.

Dus uiteindelijk is het zo:

 • De Ogen kleuren voor de Sobek Pilaren Links van het Jacht zijn, van voorzijde jacht naar achterzijde jacht, Groen, Wit, Groen, Wit
 • De Ogen kleuren voor de Sobek Pilaren Rechts van het jacht: zijn, van achterzijde jacht naar voorzijde jacht: Rood, Blauw, Groen, Groen

Als je op deze wijze de alle 6 de Sobek pilaren het juiste oog hebt gegeven dan sta je dus weer bij de trap voorin de kamer. Keer terug naar de achterzijde van het jacht en ga dan, links in de hoek, de stenen trap op tot je helemaal boven op het "bordes" bij het grote wiel bent gekomen. Je ziet een kabelkatrol en het grote wiel. Klik op de kabelkatrol en kijk dan omlaag. Je ziet nu 2 kabelkatrollen met daar tussen het grote wiel. Klik op het wiel. Het wiel draait een klein stukje maar verder gebeurt er niets. Kijk naar de stang, rechts van het wiel. Je ziet een gaatje in deze as. Klik op deze stang . Je ziet dat je iets in dat gaatje moet klikken. Wel, je hebt 5 van die ijzeren "Bolts" in je inventory. Je kunt ze één voor één gaan uitproberen maar alleen de VASE BOLT past in dit gat. Dus pak de Vase Bolt uit je inventory en steek deze in het gat. Zoom uit en klik weer op het wiel. Het wiel trekt nu het Jacht naar achteren.

Draai rechts en ga nu helemaal terug naar de voorzijde van het jacht. Ga recht voor de trap staan en draai je dan terug om naar het jacht. Het jacht is dus een stuk naar achteren geschoven en onder het jacht zie je nu een opening. Klik 7 klikken vooruit en je gaat dan, via de trap onder het jacht, de grot onder het jacht in. Volg de grot tunnel dan 5 klikken vooruit en je staat dan aan de rand van een kleine waterpoel. SAVE GAME voor dat je het water in duikt.

3. De Rivier des Doods:

A. Onderwatertunnel en de "Verdeel" Grot:

Klik met je Omlaagwijsvinger in de waterpoel, haal diep adem en klik dan in het water. Je duikt onder water. Klik weer 2 klikken de Omlaagwijsvinger om helemaal naar de bodem te duiken. Draai dan rechts. Je ziet een "lichte" ingang van een onderwatertunnel. Klik nu gewoon 8 klikken vooruit om door deze onderwatertunnel te gaan en na de 8ste klik ben je weer bovenwater en in een grot. Klik je muisknop in en hou deze ingedrukt en draai langzaam naar rechts tot je het "handje" krijgt op de hoek achter de rotspunt die uit het water steekt. Klik dan en ga dan 13 klikken vooruit en STOP. Save Game. Je bent nu in een "Verdeelgrot". Hier zijn de ingangen naar 3 andere grottunnels en uiteraard de tunnel naar de waterpoel waar je uitkwam. Waar je nu staat zie je de ingangen van die 3 andere tunnel, dat zijn:

 • De Linkertunnel die je naar de Cobra Shrine kamer zal brengen.
 • De Middelste tunnel die je naar de Lost Temple of Ra zal brengen.
 • De Rechtertunnel die je naar de Rivier Grot zal brengen.

We moeten al deze 3 plekken met een bezoekje vereren. Draai dus rechtsom tot je recht voor de ingang van de Rechtertunnel staat.

B: Rivier Grot

Klik daar dan je "handje" in de tunnel ingang en ga dan 15 klikken vooruit door deze tunnel tot je helemaal achterin op de "zanderige" oever staat. Je kunt dan niet verder vooruit. Draai naar links. Je ziet een grote ronde rotssteen. Ga daar in 3 klikken naar toe en je ziet dan de ingang van een tunnel, achter deze steen. Ga 2 klikken vooruit deze tunnel in. Water. Klik nog 1 klik vooruit en je bent weer onderwater. "Zwem" nu 8 klikken vooruit door deze onderwatertunnel. Je komt uit bij een laddertje. Klik de Omhoogwijsvinger en klik dan 3 maal op het laddertje en je staat op de bovenste sport. Recht voor je zie je een brede richel en daarop zie je, links, een rode aktetas en een pikhouweel staan. Klik op de rode aktetas en ga er dan in 4 klikken naar toe. Zoom dan in op de aktetas. Grijp de Pikhouweel en stop deze in je inventory. Klik op de sluiting van de aktetas en deze gaat open. Klik in de aktetas en klik dan op het notitieblok dat er in zit. Lees de notities door. Je leest over de Cobra Shrine kamer en wat je moet doen om daar binnen te geraken. Klik naast het notitieblok om deze weer in de tas te plaatsen en zoom dan 2 maal uit. Draai naar rechts. In de hoek zit een skelet. Klik 1 klik vooruit. Het skelet heeft een Horus Tablet vast. BLIJF ER VAN AF, dit is het VALSE tablet. Raap je dit op dan ben je dood. Draai rechts en klik dan 2 klikken vooruit, links van de aktetas. Draai links. Je ziet de bovenkant van het laddertje weer dat uit de waterpoel omhoog steekt. Links van het laddertje zie je nu een halfronde muur met gaten erin. Bovenop deze muur staat het ECHTE Horus Tablet. Ga dus 4 klikken vooruit naar deze "gatenmuur" en klik dan op de muur. Klim via de Omhoogwijsvinger omhoog en grijp het echte Cobra Tablet en stop deze in je inventory.

Klim terug omlaag en draai iets naar rechts. Klik op de bovenkant van het laddertje. Je kijkt nu de waterput in. Zorg dat je de dikke Warppijl krijgt op het water en klik dan. Je keert dan in 1 klik terug naar de ingang van de tunnel, achter de rode steen. Klik 3 klikken vooruit, draai dan rechts en volg de watertunnel 16 klikken vooruit terug naar de "Verdeelgrot". Je staat dan recht voor de ingang van de Linkertunnel. Klik je "handje" in deze tunnelingang.

C: Cobra Shrine kamer:

Ga 13 klikken vooruit door de grot. Je staat dan vlak voor de achtermuur van de grot. Een stuk van de muur is wit en bevat vage muurschilderingen. In het midden van dit stuk muur zit een gat. Allemaal precies zoals je hebt kunnen lezen in de notities die je in de rode aktetas hebt gevonden. Ga nog 1 klik vooruit en je bent dan ingezoomd op dat gat in de muur. Open je inventory en pak er de pikhouweel uit. Sla nu 2 maal met de pikhouweel op het gat om dit te vergroten en....O.....een echte Cobraslang duikt op en belet je de doorgang. Snel, open weer je inventory, plaats de pikhouweel terug en pak dan het Sacred Amulet eruit en klik hiermee op de Cobraslang. De slang verdwijnt en je stapt vanzelf door het muurgat. Stop het Sacred Amulet terug in je inventory en ga dan 5 klikken vooruit over de brug naar de Cobra Shrine achterin. Draai je dan rechtsom. Je kijkt terug door deze kamer.

Let nu op..Klik nu in de linker beneden hoek van je scherm, dus in de hoek links van de brug. Je kijkt dan over de reling van de brug en je ziet 2 Stenen Tabletten tegen de muur aan staan. Klik nog 2 klikken en je bent erop ingezoomd. Dit zijn twee Cobra ( Wadjit) tabletten. Weer is er maar één de echte en weer ga je dood als je op het valse tablet klikt. Dus Save Game, maar het echte tablet is het linker tablet. Pak dus het linker tablet en stop het in je inventory. Zoom 2 maal uit, draai rechts en ga 6 klikken vooruit om via het muurgat terug de grote grot in te gaan. Klik dan de dikke WARPPIJL om in 1 keer terug te keren in de "Verdeelgrot". Hier kom je dan recht voor de ingang van de tunnel naar de Queens Corridor te staan. Klik niet de Warppijl in deze tunnel, maar klik midden onder in je scherm en draai je dan rechtsom tot je weer de 3 tunnel ingangen, Links, Midden, Rechts, in je scherm ziet. Klik dan met je "handje" in de Middelste ingang en volg deze tunnel dan 22 klikken vooruit en je komt buiten en staat dan in het "zwembad" van de Lost Tempel of Ra.

Deel 4:

De Lost Temple of Ra:

a. de 4 Reuzenbeelden in de rotsen:

Ga verder 7 klikken vooruit door het "zwembad". Je staat dan bij de rand. Draai rechts en ga 4 klikken vooruit om uit het "zwembad" te geraken. Draai je dan linksom tot je de Zuilen Poort ziet. Dat is dus de ingang/uitgang van de Tempel. Klik 2 klikken vooruit en draai je dan weer rechtsom zodat je recht voor deze ingang/uitgang staat. Klik "handje" in de poort en ga dan 7 klikken vooruit. Je staat nu buiten aan de oever van het grote meer. Aan de overkant van dit meer zie je 4 reusachtige zittende Farao's uitgehouwen in de rotsen. Daar moet je nu naar toe. Dus draai rechtsom. Je kijkt nu naar het einde van het meer en je ziet palmbomen staan. Klik "handje" en ga dan 15 klikken vooruit. Je staat dan in de bocht van het meer. Draai je nu linksom. Je ziet een Poort staan op een klein eilandje in de bocht van het meer. Stenen vormen een pad naar de poort toe, dus ga 4 klikken vooruit en je staat voor de poort. Klik de Omhoogwijsvinger om omhoog te kijken en klik dan 2 klikken vooruit. Je bent nu bovenop de poort en je ziet 3 oranje "koepeltjes". Klik met je "handje" op elk van deze 3 "koepeltjes en noteer dan welke kleur je ziet. Dat is van links naar rechts: Blauw, Groen (of is het geel), Rood. Onthoud dit.

Zoom uit en draai links je ziet die stenen in het water weer. Ga dus 5 klikken vooruit en je staat weer in het zand voor de poort. Draai je linksom en klik "handje" op het zand. Ga nu verder 9 klikken vooruit en STOP. Je staat nog in de schaduw, draai je rechtsom. Links in je scherm zie je nu iets liggen in het "zon" gedeelte van het zand. Klik daarop en je zoomt er op in. Het is een metalen balletje. Pak het op en berg het op in je inventory. Het blijkt een Scarab Weight te zijn. Zoom uit en ga verder 24 klikken vooruit en draai dan rechts. Je staat nu in het water voor de oprit naar de 4 reuzen beelden. Ga 6 klikken vooruit. Je staat dan in een doodlopend gangetje dat onder het 1e beeld door loopt. Er ligt hier een scroll in het zand. Pak deze scroll op en bekijk het. Dit is de RA Scroll.

Neem goed notie van de twee kolommen met symbolen, links op de scroll, en de twee kolommen met dierfiguren, rechts op de scroll. Steeds hoort er een symbool en een diertje bij elkaar. De symbolen in de linker kolom horen dus bij de diertjes in de linker dierkolom. De symbolen in de rechterkolom horen dus bij de diertjes in de rechterdier kolom. Je komt er zo achter welk symbool bij welk diertje hoort. Berg de Scroll op in je inventory en draai je om. Ga 4 klikken vooruit terug en draai dan links. Ga dan 4 klikken vooruit langs de beelden en draai dan link. Je staat nu voor een smalle gang die tussen het 2e en het 3e beeld door loopt naar een lange stenen trap. Klik nu 13 klikken vooruit en je bent dan, via het gangetje, de stenen trap en een klimmuur een heel stuk omhoog geklommen. Na de 13e klik moet je dan rechts draaien en dan verder 5 klikken vooruit gaan om verder omhoog te klimmen. Draai dan links en ga 2 klikken vooruit en je staat nu helemaal boven de 4 reuzen beelden op de rotsen. Kijk omlaag.

Je ziet nu 3 cirkeltjes en in elk cirkeltje zie je een symbool. Deze 3 cirkeltjes zijn dus die 3 Oranje "koepeltjes" die je gezien hebt boven op de stenen poort en de 3 symbolen staan ook op de Ra Scroll. Teken de 3 symbolen even na en vergelijk ze dan met de symbolen op de Ra Scroll en koppel deze 3 symbolen dan aan het juiste diertje. Je weet nu welke 3 diertjes dit zijn en je weet ook bij welke kleur elk van deze 3 diertjes horen.

Goed, als je dit alles geconcludeerd hebt klik dan de Omhoogwijsvinger en draai je dan links of rechts om. Je moet weer helemaal naar beneden naar het meer klimmen, dus ga eerst nu 2 klikken vooruit en draai dan rechts. Diep onder je zie dan het water van het meer weer. Je krijgt de dikke Warppijl. Klik de Warppijl en je staat dan vanzelf weer beneden onder aan de 4 Reuzenbeelden. Draai rechts en klik weer de Warppijl. Je staat dan terug onderaan de "oprit" in het water van het meer. Draai rechts. Je kijkt nu naar het "strandje", links van de 4 reuzenbeelden. Ga 4 klikken vooruit en je staat op dat strandje. Draai rechts. Nu kijk je naar de zijmeer van die "oprit" en je ziet er een "OOR" in. Klik 4 klikken vooruit naar dat "oor" en je bent er op ingezoomd. In het oor zit weer zo'n ronde Scarab Weight. Pak dit ding uit het oor en plaats het in je inventory. Zoom 2 keer uit en draai rechts. Je kijkt het meer weer in. Ga 3 klikken vooruit. Je staat dan weer in het water voor de "oprit". Klik je "handje" links van de palmbomen en klik dan de dikke Warppijl om in één keer terug in de bocht van het meer te komen. Klik dan weer de dikke Warppijl en je staat terug voor de Lost Temple of Ra aan de overzijde van het meer. Klik 1 klik vooruit. Je kijkt nu dus naar de andere kant van het meer en ook nu zie je palmbomen. Klik "handje" en ga dan 27 klikken vooruit, over het strand en door de palmbomen en je komt uit bij een stenen poort. Ga 10 klikken vooruit, door de poort en de smalle rotskloof. Je staat dan in de Oase van de:

b. de Gouden Piramide: deel 1:

Ga verder 10 klikken vooruit. Je staat dan voor de ingang van de Gouden Piramide. De deur zit potdicht. In de deur zie je een rechthoekig paneel. Het lijkt wel een spiegel. Als je je handje op dit paneel zet en dan je cursor over dit paneel omlaag beweegt dan zie je op 4 plekken een symbool verschijnen. Deze 4 symbolen zijn: Golfjes, Bootje, Cirkel, Cobra. Op elk van de 4 plekken komt steeds één van deze 4 symbolen tevoorschijn als je steeds je "handje" op deze 4 plekken houd. Je kunt dus op elk van de 4 plaatsen steeds een ander symbool tevoorschijn "toveren". De bedoeling is het dat je, van boven naar beneden, de juiste symbolen op dit paneel instelt. Je weet echter deze juiste volgorde nu nog niet, dus draai je 2 klikken links om en ga dan 4 klikken vooruit terug de oprit van de piramide af. Je staat dan vlak voor de linker palmboom. Klik je "handje" onderaan de stam van deze boom en je zoomt dan in op het 3e Scarab Weight. Grijp deze en stop ook deze in je inventory. Zoom uit en ga dan 20 klikken vooruit om, via de smalle rotskloof, terug te zijn aan de oever van het meer. Draai rechts. Hou je cursor tussen de twee palmbomen in en klik dan de dikke Warppijl om terug te keren bij de ingang van de tempel. Ga dan nog 1 klik (Niet de Warppijl) vooruit en draai dan rechtsom. Nu sta je weer precies recht voor de poort van de:

c. In de Lost Temple of Ra:

Ga 5 klikken vooruit, door de poort en je staat terug in de tempel. PAS OP, klik nu niet de dikke Warppijl maar klik met je vingertje op de tegelvloer nog 2 klikken vooruit zodat je daarna aan de rand van het "zwembad" staat. Draai dan rechts om zodat je naar de pilaren galerij, rechts langs het "zwembad" kijkt. Klik "handje" en ga 1 klik vooruit en draai dan links. Ga dan in 11 klikken vooruit tot aan de achtermuur en draai daar weer rechts. In de hoek zie je nu een beeldje staan. Ga 1 klik vooruit. Bekijk het beeldje. Op zijn buik zie je een kleurcode en op zijn rechterbeen zie je 3 cirkeltjes. Deze cirkeltjes op het been zijn in deze volgorde: Wit, Zwart, Wit. Omdat het zwarte cirkeltje in het midden staat is dit Beeldje 2. Noteer de kleurcode die je op de buik van dit beeldje staat, dus noteer: Beeldje 2 = Rood Balkje, Groene Cirkel, Blauwe Cirkel.

Draai rechts, 1 klik vooruit, draai links en klik dan de dikke Warppijl. Klik dan nog 1 klik vooruit en draai rechts. Klik dan je "handje" op de vloer voor de ingangspoort en ga dan 3 klikken vooruit en draai rechts. Je bent nu op de galerij links van het "zwembad". Ga weer in 11 klikken vooruit naar de achtermuur. Je draait daar vanzelf dan naar links en ziet dan een kleine poort in de hoek. Ga nu 22 klikken vooruit om via een smalle gang en een smalle stenen trap boven op de zijmuur te komen. Steek dan in 9 klikken vooruit naar de poort aan de overkant en je bent weer in een smalle gang. Volg deze 12 klikken vooruit om via weer een smalle stenen trap verder omhoog te gaan. Je staat dan weer in een smalle gang. Draai je om. Achter het trapgat staat weer een Beeldje tegen de muur. Ga 1 klik vooruit naar het trapgat. Je kunt niet dichter bij het beeldje komen, dus bekijk het beeldje nu goed. Ook deze heeft een kleurcode op zijn buik en op zijn rechterbeen zie je: Zwarte cirkel, witte cirkel, witte cirkel. Door de zwarte cirkel is dit Beeldje 1. Noteer de kleurcode die je op zijn buik ziet, dus: Beeldje 1= Rode Cirkel, Groen Balkje, Blauwe Cirkel.

Draai je dan weer om en ga verder 9 klikken vooruit. Je bent dan buiten en tussen de twee toren precies boven op de ingang van de tempel. Draai linksom. Je staat voor een soort "balkonnetje" dat uitsteekt boven de ingang. Klik "handje" en ga dan 2 klikken vooruit en klik dan de Omlaagwijsvinger. Je kijkt nu van bovenaf op het "zwembad". Leuk, niet dan?. Kijk terug omhoog en klik dan de uitzoompijl, links of rechts en draai je dan om. Tussen de twee torens hangt een grote Gouden Schotel. Ga 3 klikken vooruit en draai dan links. Klik in de poort en ga dan 9 klikken vooruit door het gangetje. Achter het trapgat staat weer een beeldje. Op zijn rechterbeen zie je: Witte cirkel, witte cirkel, zwarte cirkel. Het zwarte cirkeltje vertelt je dat dit Beeldje 3 is. Noteer weer de Kleurcode op zijn buik, dus: Beeldje 3 = Groen Balkje, Blauwe Cirkel, Rood Balkje. Ga dan 5 klikken vooruit de trap af en je bent dan ingezoomd op de:

Scarab Weight Puzzel:

Je ziet 3 balletjes waarop je ook die gekleurde balkjes en cirkeltjes ziet die je ook op de 3 beeldjes hebt gezien. Er steken 3 stangen uit deze puzzel en aan elke stang hangt steeds 1 Scarab Weight. De stangen zijn dus niet in evenwicht. Je moet nu eerst alle 3 de stangen in Evenwicht brengen omdat je anders niet op de 3 balletjes kunt klikken. Dus open je inventory en pak er één voor één je 3 Scarab Weights uit en klik ze dan steeds onderaan de kettingtjes van de 3 ijzeren staven, dus:

 • Bovenste staaf = rechts
 • Middelste staaf = links
 • Onderste staaf = rechts.

Je moet je gewichtjes echt op het uiteinde van de kettingtjes klikken, anders werkt het niet. De 3 staven hangen dan in evenwicht. Nu kun je op de drie balletjes klikken en deze omhoog of omlaag draaien. Je moet dus op deze 3 balletjes nu de juiste kleurcode gaan instellen, volgens de codes die je op de 3 beeldjes hebt gezien en wel ook nog in de goede volgorde volgens de zwarte cirkeltjes die je op de rechterbeentjes hebt gezien: Als volgt:

 • Bovenste Bal = Beeldje 1 = Rode Cirkel, Groen Balkje, Blauwe Cirkel
 • Middelste Bal = Beeldje 2 = Rood Balkje, Groene Cirkel, Blauwe Cirkel
 • Onderste Bal = Beeldje 3 = Groen Balkje, Blauwe Cirkel, Rood Balkje.

Als je dit goed doet dan zul je vanzelf uitzoomen en zie je de drie kettingen omlaag gaan.

NB: Het kan zijn dat je niet uitzoomt en dan lijkt het of je deze puzzel niet goed hebt opgelost. Dat is echter niet zo. Hier zit een klein bugje in het spel. Als je de 3 balletjes goed hebt ingesteld en er gebeurt dan verder niets, beweeg dan het onderste balletje nog even heen en weer maar zorg er wel voor dat de juiste code dan weer voorstaat. In 9 van de 10 keren lukt het dan nu wel om vanzelf uit te zoomen en om dan die 3 kettingen te zien bewegen.

Goed, draai je om en ga 13 klikken terug. Je staat dan weer buiten tussen de twee torens. Draai rechts en klik je "handje" weer op het "balkonnetje". Ga weer 2 klikken vooruit en kijk weer omlaag. Je kijkt weer naar het "zwembad" en het water is weg. In de zanderige bodem van het "zwembad" zie je nu 4 symbolen. Het zijn de symbolen die je op de deur van de Gouden Piramide hebt zien verschijnen. Noteer nu deze symbolen in de juiste volgorde, van boven naar beneden, dus: Cirkel, Cobra, Boot, Golfjes.

Kijk weer omhoog, zoom uit en draai je om en ga 3 klikken vooruit naar de Gouden Schotel. Draai rechts. Goed, je weet nu de deurcode voor de Gouden Piramide en je moet daar dus nu naar terug gaan. Klik "handje" in de poort en ga 9 klikken vooruit door de gang naar het trapgat. Je krijgt de dikke Warppijl in het trapgat. Klik nu deze Warppijl 4 keer achter elkaar en je bent terug beneden bij de ingang. Klik nog 1 klik vooruit, draai links en klik "handje" op de vloer voor de ingang. Klik 1 klik vooruit, draai rechts. Je staat weer recht voor de ingangspoort. Klik "handje" in de poort en ga dan 7 klikken vooruit en je staat terug bij het meer. Draai links, klik "handje" bij de palmboom en klik dan 2 keer de dikke Warppijl om gelijk terug te zijn bij de:

Gouden Piramide: deel 2:

Ga naar de deur en stel nu de juiste symbolen in op het paneel op de juiste plek. Als je het juiste symbool op zijn plek hebt staan dan klik je op het symbool om het "vast" te zetten op zijn plaats. Van boven naar beneden zijn dit dus: Cirkel, Cobra, Boot, Golfjes. DE deur valt nu open. Ga 3 klikken vooruit naar binnen. Binnen in de piramide staan 3 grote Farao beelden, links, midden, rechts. Je ziet steeds allen de onderste helft van deze beelden. Links en rechts van de benen van elk beeld zie je dan steeds een Godenkop en ook een Bol met een gat. Je kunt hier nu nog niets mee. Eerst moeten de beelden worden "geactiveerd". Dus draai je terug om naar de ingang en ga dan via 3 klikken vooruit terug naar buiten. Draai je dan rechtsom en ga 1 klik vooruit terug naar de ingang. Draai rechts.

NB: Het nu volgende word zeer moeilijk om enigszins begrijpelijk uit te leggen. Maar we zullen ons best doen:

De 3 Zilveren Koepels puzzel

 • Ga 6 klikken vooruit en draai dan rechts.
 • Je staat nu aan de linkerzijde van de piramide en je kunt hier omhoog klimmen.
 • Klik de Omhoogwijsvinger en ga dan 1 klik vooruit omhoog.
 • Er steekt een grote "Zilveren Koepel" uit de piramide.
 • Ga nog 2 klikken vooruit verder omhoog en klik dan de Omlaagwijsvinger om ingezoomd te zijn op de bovenkant van deze "zilveren koepel".
 • Je ziet een BLAUWE BAL met een Cobra eraan vast.
 • Weet je nog die 3 Oranje "koepeltjes" bovenop de stenen poort in de bocht van het meer? En die 3 cirkeltjes bovenop de rotsen van de 4 reuzen beelden? Via de kleuren en de Ra Scroll heb je toen geconcludeerd dat bij Blauw de Slak hoort, bij Groen de Cobra en bij Rood de Uil.
 • Wel, dit is dus het Blauwe Koepeltje. In de buitenste rand zie je dus de 12 diersymbolen. Je kunt deze buitenste rand verdraaien met je muiscursor en zo dus steeds een ander diertje onder de Blauwe Bal zetten. Zie je deze hele zilveren koepel nu als een klok, dan staat de blauwe bal dus op de "12 uur" positie. Je weet dat bij de Blauwe koepel de Slak hoort. Je moet dus nu de SLAK onder de Blauwe Bal gaan zetten, maar je moet er wel aan denken dat je nu alles op "zijn kop" ziet. De Slak moet dus niet op "12 uur" komen maar op "6 uur". Dit bereik je door nu onder de blauwe bal, dus op "12 uur", de VIS te zetten. Dan staat de Slak op de "6 uur" positie. Dus draai nu de schijf rond tot je de VIS onder de Blauwe Bal hebt staan. Plaats dan je cursor helemaal rechts boven in je scherm en klik dan 3 maal achter elkaar de Omlaagwijsvinger. Je ziet nu dus weer de onderzijde van de zilveren koepel en ziet dat op "6 uur" nu de Slak staat.
 • Klik, onder de zilveren koepel, 2 keer de Omlaagwijsvinger om terug omlaag te gaan en draai dan links.
 • Ga weer 6 klikken vooruit en draai dan rechts.
 • Je staat nu aan de achterzijde van de piramide. Klim weer helemaal omhoog. Weer een "Zilveren Koepel" en deze heeft een Groene Bal. Zoom in op de rand. Dit is dus het Groene Koepeltje. Bij Groen hoort dus de Cobra. De Cobra moet dus op de "6 uur" positie komen en dat bereik je door op de "12 uur" positie de KREEFT te zetten. Doe dat en zoom dan weer 3 maal uit en je ziet de Cobra op de "6 uur" positie staan.
 • Klim weer 2 klikken omlaag en draai links.
 • Ga weer 6 klikken vooruit en draai rechts.
 • Je bent nu aan de rechterzijde van de piramide. Klim weer helemaal omhoog. Rode Bal., dus de Rode Koepel. Zoom in op de rand. Rood was dus de UIL. Om de Uil op de "6 uur" positie te krijgen dien je de VOGEL op de "12 uur" positie te zetten. Zodra je nu hier de Vogel op 12 uur hebt gezet hoor je een luide harde KLIK geluid. Dit is het teken dat je aan alle drie de zijden van de piramide het juiste diertje op de "6-uur" positie hebt ingesteld.

Ik hoop dat je dit allemaal hebt kunnen volgen en uitvoeren. Wellicht helpt deze afbeelding je hierbij:

Goed, daal terug omlaag en draai dan weer links en ga weer 6 klikken vooruit. Draai rechts. Je staat nu weer aan de voorzijde van de Gouden Piramide en wel recht voor de ingang. Ga weer 3 klikken vooruit naar binnen. Je staat terug voor het Middelste Beeld. Kijk, nu zijn er in de stenen "zijopritten", onder de ronde bollen, inkepingen waarin je een Stenen Tablet moet gaan leggen. Elk van de 3 beelden heeft dus nu 2 van die "inkepingen" en daarin moet je nu steeds één van je Stenen Tabletten uit je inventory klikken. Je moet dus het juiste Tablet in de juiste inkeping plaatsen. Je ziet steeds de kop van de God afgebeeld boven de bollen. Telkens als je een juiste Tablet hebt geplaatst verschijnt er een SCROLL in de Bol. Grijp deze Scroll dan steeds en plaats hem in je inventory. We beginnen met het Linkerbeeld:

 • LINKERBEELD: Linkerkant = Anubis. Plaats het Anubis Tablet en grijp dan de Giza Complex Scroll. Rechterkant = Hator. Plaats het Hator Tablet en grijp de Mayan Pyramid Scroll
 • MIDDELSTE BEELD: Linkerkant = Horus. Plaats het Horus Tablet en grijp de Eastern Island Scroll. Rechterkant = Sobek. Plaatst het Sobek Tablet en grijp de Atlantian Scroll
 • RECHTER BEELD: Linkerkant = Tauert. Plaats het Tauert Tablet en grijp de Bermuda Scroll. Linkerkant = Toth. Plaats het Toth Tablet en grijp de Stonehenge Scroll.

Draai rechts en ga 6 klikken vooruit naar buiten en je staat weer bij de palmboom. Klik je "handje" rechts naast de palmboom op het pad en klik dan de dikke Warppijl en je bent in één keer terug bij de oevers van het meer. Draai rechts en klik dan de dikke Warppijl en je staat terug bij de ingang van de tempel. Klik nog 1 klik vooruit (NIET de Warppijl) en draai dan rechts en klik "handje" in de poort van de tempel. Ga 5 klikken vooruit door de poort. Je staat voor het "zwembad". Klik de Warppijl en je staat in het water voor de ingang van de grotten. Ga 1 klik vooruit de grotten in en klik dan 2 keer de dikke Warppijl en je bent dan helemaal door alle grotten gegaan en staat weer terug onderaan de stenen trap die je omhoog brengt naar de Funeral Yacht Kamer. Ga 4 klikken vooruit de trap. Je bent terug in de Funeral Yacht Kamer. 3 klikken vooruit. Klik "handje" op de trap en dan 12 klikken vooruit om helemaal boven te komen. Klik "handje" in de deuropening. Je staat nu weer onder de ronde klikschacht. Kijk omhoog en klik dan 2 klikken vooruit om in de schacht te komen en klim vervolgens via de Omhoogwijsvinger 10 klikken omhoog. Je bent dan weer boven in de ruimte achter de Eenzame Zittende Farao. Ga 1 klik vooruit, draai rechts en ga dan 5 klikken vooruit om via het kruipgat in de muur terug te zijn in de Queens Corridor

Deel 5

The Great Pyramide of Cheops: Queens zijde

Queens Corridor deel 2:

a. Het Draaiende Doolhof:

Draai rechts. Ga 6 klikken vooruit. Je staat weer voor die twee zittende Farao's. Klik je "handje" tussen de twee pilaren en ga dan verder 10 klikken vooruit. Je bent nu bijna aan het einde van de Corridor. Je staat naast een vuurpot en recht voor je staat een paarse steen. Draai links. Je kijkt nu naar een gesloten deur. Boven de deur zie je weer een plattegrond van het "Draaiende Doolhof". Ga 2 klikken vooruit. Je kijkt dan door de spleet, boven de deur, het kamertje in en je ziet het Gouden Cobra Wheel liggen. Dat ding moet je hebben. Zoom uit, draai links en ga 9 klikken vooruit terug tot vlak bij de twee zittende Farao's. Klik dan de dikke Warppijl en je bent bijna helemaal terug aan het begin van de Corridor. Ga 4 klikken vooruit. Je bent nu terug in de begin kamer van de Queens Corridor en je ziet dat vierkante gat wardoor je oorspronkelijk hier bent binnen gekomen. Draai je rechtsom. Klik dan je "handje" in de deuropening achter de stenen Pilaar en ga dan 4 klikken vooruit en je staat terug in het smalle kamertje van de Lever Handle. Draai je om. Goed, let nu op want je moet nu snel wezen. Klik op de Lever Handle. De deur begint dan omhoog te komen. Snel, klik in de deuropening om dit kamertje weer te verlaten voordat de deur helemaal dicht is gegaan. Je staat dus weer buiten het kamertje en die deur is nu helemaal dicht. Draai je om, 1 klik vooruit, draai links, draai rechts en ga nu helemaal terug door de Queens Corridor naar die gesloten deur aan het einde. Deze deur is nu open gegaan. Ga het kamertje binnen en ga het stenen trappetje op en zoom helemaal in op het Cobra Wheel. Grijp dit ding en plaats het in je inventory. Zoom uit en draai je om. Links zie je dan een tekening van het Doolhof op de muur. Je zou het van dichtbij kunnen gaan bekijken, maar veel wijzer wordt je er toch niet van, dus ga maar gewoon nu 4 klikken vooruit dit kamertje weer uit en draai dan links. Je ziet die paarse steen weer. Ga 1 klik vooruit. Je staat nu recht voor de paarse steen en je ziet er nog net de bovenkant van. Open je inventory en pak er het Cobra Wheel uit en klik dit ding nu op de paarse steen. De Cobra Wheel wordt op de steen geplaatst. Klik op de steen. Je zoomt vanzelf uit. Doe nu het volgende:

 • Klik 1 keer op het Cobra Wheel. Het wiel draait 1 keer om en hierdoor draait ook de muur tussen de twee pilaren een slag om en wordt INGANG 1 van het Doolhof zichtbaar.
 • Klik weer 1 keer op het Cobra Wheel. Weer draait het wiel een slag om en zo ook de muur. INGANG 2 wordt nu zichtbaar.
 • Klik weer 1 keer op het Cobra Wheel. IINGANG 3 komt nu tevoorschijn. Klik nu niet meer op het Cobra Wheel.
 • Ga dan nu 4 klikken vooruit en je bent in het draaiende doolhof. Je draait vanzelf linksom. Volg de ronde gang 4 klikken vooruit en ga dan rechts. Klik 1 klik vooruit door de poort en draai links. Ga 9 klikken vooruit, links, 1 klik vooruit door de poort, links, 1 klik vooruit, rechts en je staat voor een vierkant kruipgat in de muur. Ga 3 klikken vooruit door dit kruipgat en je bent in een klein kamertje. Ga nog 2 klikken vooruit naar de achtermuur. Je bent nu bij een "altaartje" en hierop staat de Gouden Sacred Cull. Klik "handje" hierop en pak de Sacred Cull dan op en plaats het ding in je inventory. Zoom uit en draai je helemaal om. Draai dan iets naar rechts en omlaag. In de hoek ligt een skelet. Klik je "handje" en je kijkt naar het skelet. Ga 1 klik vooruit en je bent bij het skelet. Onder de hand van het skelet ligt een scroll. Grijp deze scroll en bekijk wat er op staat. Het is de Flume Scroll en hierop zie je een belangrijke aanwijzing voor een komende puzzel, die ik je later wel verder zal uitleggen als we daar aan toe zijn gekomen. Berg de scroll op in je inventory en draai dan links. Ga dan 5 klikken vooruit om via het kruipgat terug het doolhof in te gaan. Draai links, 1 klik vooruit, draai rechts, 1 klik vooruit, draai rechts en ga 9 klikken vooruit, draai rechts, 1 klik vooruit, links, 4 klikken vooruit, rechts en dan 4 klikken vooruit de Queens Corridor weer in. Draai linksom en je staat weer voor het Cobra Wheel.
 • Klik weer op het Cobra Wheel en INGANG 1 komt weer tevoorschijn.
 • Ga dus nu weer 4 klikken vooruit het doolhof binnen en volg de ronde gang dan nu 8 klikken vooruit en draai dan links. Je staat dan nu voor een smal gangetje. Ga 7 klikken vooruit door dit gangetje en je bent dan in de:

b. Lotus Dome Kamer:

Dit is een grote zaal met zuilen. In het midden van de zaal zie je een Gouden Balustrade. Klik met je "handje" in de opening van de balustrade en klik dan met je vingertje op het kleine pilaartje dat rechts staat. Je staat dan in de opening. Er gaat een smalle stenen omlaag naar de Gouden Vloer. Die vloer is de Gouden Lotus Bloem, maar deze is nu gesloten. Op het kleine pilaartje zie je een draaicirkel. Open je inventory en pak er je Gold Harp Key uit en plaats deze nu op de draaicirkel van het pilaartje. DE Harp draait om en de Gouden Lotus Bloem gaat open en de Lifttroon komt nu naar boven.

Ga 6 klikken vooruit de trap af en je staat dan voor een grote Gouden Schaal. Klik met je "handje" op deze Gouden Schaal. Je kijkt dan in de schaal en ziet dat deze leeg is. Zoom uit. Klik dan, boven de schaal, met je vingertje in het hokje. Je ziet nu de "Troon". Ga 2 klikken vooruit. Je zit dan op de troon en bent vanzelf omgedraaid. Er gebeurt echter niet. Deze troon is de lift en deze lift moet je naar beneden brengen. Maar om de lift te "activeren" dien je eerst de GOUDEN SCHAAL te vullen met graan. Hoe en waar doe je dat dan?. Doe nu het volgende:

 • Klik nu 11 klikken vooruit terug om via de trap weer naar boven te gaan.
 • Je staat dan recht voor de ingang van de zaal. Klik "handje" maar hou dan je muis ingedrukt en draai je linksom.
 • Klik dan "handje" tussen de pilaren en ga 2 klikken vooruit naar de muur. Je draait dan vanzelf linksom en kijkt dan door de rechter zuilen galerij.
 • Ga 7 klikken vooruit. Je staat nu bij de achtermuur, rechts van de Lotus Bloem. Draai rechts.
 • Nu sta je voor 2 beelden. Tussen beide beelden zie je een stang en boven de stang zie je symbolen op de muur. Onder de stang zie je een schuif. Dit is de GRAAN DISPENSER.
 • Klik de Omlaagwijsvinger om omlaag te kijken.
 • Onder de stang en de schuif zie je een ronde "pot" staan. Klik op de pot om er op in te zoomen.
 • Open je inventory en pak de Sacred Cull eruit en plaats deze nu op de "pot".
 • Klik op de SCHUIF. De Cull word nu met GRAAN gevuld.
 • Pak de gevulde Cull weer op en hou hem gewoon vast.
 • Zoom uit, kijk weer omhoog en draai rechts.
 • Klik dan de dikke Warppijl in de zuilen galerij en je staat gelijk weer bij de ingang van de zaal.
 • Ga nog 1 klik vooruit en draai rechts.
 • Klik "handje" in de opening van de balustrade en klik dan weer de dikke Warppijl om de trap weer af te gaan.
 • Ga nog 2 klikken vooruit, klik "handje" op de Gouden Schaal en ledig dan de Sacred Cull in de schaal. Het graan verdwijnt de schaal in.

Goed, je moet dus in totaal 6 keer de Sacred Cull vullen met graan bij de Graan Dispenser en dus 6 keer de Cull legen in de Gouden Schaal. Je hebt het nu 1 keer gedaan, dus je moet deze hele route nog 5 keer gaan doen. Ga dus 5 keer heen en weer tussen de Gouden Schaal en de Graan Dispenser, vul steeds de Cull met graan en leeg de Cull dan steeds weer in de Gouden Schaal. Via de Warppijl kun je steeds snel heen en weer gaan. Nadat je voor de 6e keer de Cull hebt geleegd in de Gouden Schaal kom je vanzelf weer op de TROON te zitten en zak je met de troon omlaag. Het is een flink eind omlaag. Beneden gekomen berg je eerst maar de Sacred Cull op in je inventory. De troon heeft je dus omlaag gebracht en je ziet weer een smalle stenen trap. Ga 8 klikken vooruit deze stenen trap op. Je 8ste klik opent dan de stenen draaideur bovenaan de trap. Ga vervolgens 3 klikken vooruit. Je bent nu in een lage ruimte met groene muren en een groen plafond en recht voor je staat een grote kleurige COBRA.

Wees maar niet bang, de Cobra is geen echte Cobra. Je staat in de verdeelhal van het:

c. Goden Doolhof:

Ga 2 klikken vooruit naar de Cobra en draai dan rechts. Je kijkt nu de rechtergang in. Doe vanaf nu precies wat ik je vertel en vergis je niet in het aantal klikken dat ik je zeg dat je moet doen.

 • Ga 10 klikken vooruit door de smalle ronde gang en draai dan rechts. Je ziet Anubis.

 • Ga 1 klik vooruit naar Anubis en draai rechts. Ga 13 klikken vooruit door de gang en draai rechts. Weer zie je een Anubis. Ga weer 1 klik vooruit naar deze 2e Anubis en draai weer rechts. Ga 17 klikken vooruit door de gang en draai rechts. Je ziet nu Horus.

 • Ga 1 klik vooruit naar Horus en klik dan met je vingertje in de gang rechts van Horus. Volg deze gang 3 klikken vooruit en je ziet weer een Anubis. Klik op deze 3e Anubis en draai dan rechts. Je ziet dan een 4e Anubis. Klik op Anubis. Achter deze 4e Anubis zie je dan Tauert in een nis staan.

 • Klik op Tauert. Je staat dan voor de Tauert nis en ziet nog net een stukje van Tauert's "neus". Ga 1 klik vooruit. Je ziet dan de 5e Anubis. Ga 2 klikken vooruit naar deze 5e Anubis en dan verder 14 klikken vooruit door de gang en je komt dan in de ZUILEN GANG. Ga nog 1 klik vooruit en draai dan rechts. Je ziet nu 6 "pijpjes" aan de korte rechtermuur hangen. Ga 1 klik vooruit en je staat dan recht voort deze "pijpjes" muur.

 • Deze 6 "pijpjes" heb je ook al op de Flume Scroll kunnen zien. Het is een puzzel, maar deze kun je nu nog niet gaan oplossen. Klik, rechts van dit muurtje, 1 klik vooruit. Je ziet een poort. Klik in de poort en draai dan rechts en ga dan 1 klik vooruit door de poort en je staat dan in de:

d. Heilige Poel Kamer.

Deze Heilige Poel kamer is dus een grote ronde zaal met een groot rond zwembad. Je kunt helemaal rondom het zwembad lopen. In de ronde muren van de zaal zijn 6 nissen en in elk van deze 6 nissen staat een ANUBIS Beeld. Je moet naar elk van deze Anubissen gaan. Doe nog 1 klik naar voren zodat je helemaal tegen de rand van het zwembad aan staat. Aan de overzijde zie je een laddertje het zwembad in gaan. Draai je nu rechtsom. Je ziet het eerste Anubis beeld staan. Dit is dus de Anubis die gelijk rechts naast de ingang staat. Doe nu het volgende:

 • Mik je vingertje op deze Anubis en klik en je staat recht voor deze 1e Anubis. In de stenen rand boven Anubis zie je 7 Symbolen staan. Deze Symbolen heb je ook gezien boven de 6 "pijpjes" op de muur in de Zuilengalerij.
 • Klik weer op Anubis
 • Anubis schuift nu naar achteren.
 • Klik nogmaals op Anubis en je staat er dichtbij. Onder de Anubis is nu een geheim vak zichtbaar. Klik op het geheime vak.
 • Je ziet nu een DRAAIWIEL. Op dit draaiwiel staat één van de 7 symbolen die je boven Anubis zag en ook boven die 6 "pijpjes". Op dit wiel zijn dit 3 Gouden Stippen. Rechts naast het draaiwiel zie je 5 zwarte stippen. De bovenste stip staat in een wit vlak en de andere 4 staan in een rood vlak. Dit is een CODE . Noteer deze code en bij welk wiel de code hoort.
 • Dus noteer: 3 Gouden Stippen = Wit, 4 maal Zwart.
 • KLIK OP HET DRAAIWIEL. Het Wiel draait dan omhoog. VERGEET DIT NIET.
 • Zoom 2 keer uit en draai dan rechts.

Je ziet dan nu Anubis 2 staan. Wel, elk van de 6 Anubis beelden die rondom het zwembad staat heeft zo'n geheim vak met een Draaiwiel erin. Elk wiel heeft weer een ander Symbool en een andere Wit/Rood Code. Je moet nu naar elk van de andere 5 Anubissen gaan en deze steeds naar achteren schuiven en dan inzoomen op het Draaiwiel. Noteer dan telkens het Symbool dat je op het Draaiwiel ziet staan en noteer er dan de Wit/Rood Code bij. VERGEET NIET OM TELKENS HET DRAAIWIEL OMHOOG TE KLIKKEN. Hier zijn alle 6 Codes

Als je bij de 6e Anubis (je bent dan weer naast de ingang) het Draaiwiel omhoog hebt geklikt dan hoor je WATER weg stromen. Als je bij de 6e Anubis (je bent dan weer naast de ingang) het Draaiwiel omhoog hebt geklikt dan hoor je WATER weg stromen. Zoom weer 2 maal uit en draai je dan links om. Je ziet de ingang weer. Ga in 3 klikken vooruit tot voor de ingang en draai je dan 2 keer linksom. Je staat weer voor de rand van het zwembad. Het zwembad is nu leeg, er zit geen water meer in. Aan de overkant zie je nu een ijzeren ladder omlaag het zwembad in gaan. Draai rechts en ga nu 9 klikken vooruit langs het zwembad en draai dan links. Je staat en klik 1 klik vooruit en kijk omlaag het zwembad in. Je staat nu voor de ladder en kijkt naar de bodem van het zwembad. Je ziet de ronde ingang van een tunnel en links en rechts daarvan zie je 3 poorten, dus in totaal zie je 6 poorten. Klik op de ladder en klik dan 6 keer de Omlaagwijsvinger en je bent dan beneden op de bodem van het zwembad en kijkt naar die ronde tunnel. Ga 2 klikken vooruit. Je staat nu precies in het midden. Draai je nu gewoon maar steeds een klik links, of rechts, om en je komt er achter dat er dus 6 poorten zijn. Elke poort heeft een Wiel en een Hekje. Op elk van de wielen staat dus weer een symbool. Het zijn dezelfde symbolen als die je hebt gezien op de Anubis Wielen en boven de 6 "pijpjes" op de Flume Scroll.

Ga nu naar elk van de 6 poorten en als je voor een poort staat dan klik je de Omlaagwijsvinger. Klik dan steeds op het Wiel. 5 van de wielen willen niet draaien, maar het wiel van de GIZA Poort wel en hierdoor gaat het hekje van deze poort open. Achter elke poort gaat dus een lange tunnel en om deze tunnels in te kunnen gaan moeten de hekjes dus open worden gemaakt door op de wielen te klikken. We moeten er dus nu eerst voor zorgen dat de andere 5 wielen ook willen draaien. Zorg dat je weer in het midden op het putje komt te staan en draai je dan om zodat je de lange ladder weer recht voor je ziet. Ga dan 2 klikken vooruit, kijk omhoog en klik dan 8 klikken omhoog om weer helemaal boven te geraken. Draai rechts en ga in 8 (of 9) klikken terug naar de ingang. Ga dan 3 klikken vooruit door de ingang en dan nog 1 klik vooruit en draai rechts. Je ziet de 6 "pijpjes" muur weer. Ga 1 klik vooruit en klik op de 6 "pijpjes". Deze 6 "pijpjes" vullen nu je hele scherm.

De 6 "pijpjes" puzzel:

Wel, boven elk van de pijpjes staat dus een symbool die je ook op de wielen hebt gezien. In elk pijpje zitten 5 ballen. De bovenste helft van elk pijpje is wit en de onderste helft van elk pijpje is rood. Via het bovenste hendeltje van elk pijpje laat de ballen in de pijpjes omhoog komen en via het onderste hendeltje weer omlaag gaan. Wat je dus nu moet doen is om in elk pijpje het juiste aantal Witte en Rode ballen te krijgen volgens de Wit/Rood codes die je op de overeenkomstige Anubis Wielen hebt gezien. Als je van links naar rechts werkt dan is dit als volgt:

 • Maya = 4 Wit en 1 Rood
 • Bermuda = 3 Wit en 2 Rood
 • Atlantis = 2 Wit en 3 Rood
 • Giza = 5 Rood, dus is al goed
 • Stonehenge = 5 Wit
 • Eastern Island = 1 Wit en 4 Rood

Heb je dit allemaal zo ingesteld, klik dan weer rechts van de pijpjesmuur en dan in de ingang en draai rechts en ga de Heilige Poel kamer weer binnen. Ga naar de ladder aan de overzijde en daal deze terug af naar de bodem van het zwembad. Ga dan nu eerst naar elk van de overige 5 poorten en klik op de wielen om elk hekje te openen. Als nu van alle 6 poorten de hekjes open zijn ga dan weer in het midden van de vloer staan en draai je dan om zodat je naar de ronde tunnelingang kijkt. Je moet nu alle 6 tunnels in en deze volgen naar de verschillende kamers. In de 6 kamers staat dan telkens een GOUDEN ARK en in deze Gouden Ark ligt dan steeds een Gouden Sleutel. Je moet deze 6 Gouden Sleutels hebben.

Om te voorkomen dat je een tunnel vergeet in te gaan kun je maar het beste systematisch te werk gaan. Dus staande op de "middenstip" van het zwembad zoek je nu eerst de:

 • STONEHENGE POORT: Ga naar de poort, kijk omlaag en klik in de tunnel ingang. Volg de tunnel 22 klikken vooruit en je bent dan in de Stonehenge Kamerrechts. Achter in de kamer staat de GOUDEN ARK welke word gedragen door twee knielende . Draai rechts. Ga 2 klikken vooruit en draai Godendeze te openen en pak de Stonehenge Sleutel eruit. Deze komt in je scherm te staan. Klik er . Ga naar de Gouden Ark en klik op het deksel om weer op en berg de sleutel nu op in je inventorydraai je om en keer terug naar de trap en ga terug door de tunnel en zorg dat je weer op de . Zoom uit en "middenstip" van het zwembad gaat staan. Zoek nu de:
 • GIZA POORT: klikken vooruit en draai dan links. Je bent in de Giza Kamer. Klik 1 klik vooruit naar het altaar en draai links en ga dan naar de Gouden Ark, open de Ark en grijp de Giza Sleutel eruit en plaats deze in je inventory. Keer terug naar de "middenstip" van het zwembad en zoek nu de:Ga naar de poort en kruip de tunnel in en volg deze ook 21
 • BERMUDA POORT: Ga naar de poort en kruip in de tunnel en volg deze ook 21/22 klikken vooruit en draai dan rechts. De Bermuda Kamer. Ga 3 klikken vooruit en draai je dan naar links om. Je ziet 2 altaren staan. Klik je "handje" tussen deze twee altaren in en ga dan 4 klikken vooruit om via het gat in de achtermuur in de achterkamer te komen. Hier staat de Gouden Ark. Maak deze weer open en pak de Bermuda Sleutel eruit en stop deze weer in je inventory. Keer terug naar de "middenstip" van het zwembad en zoek nu de:
 • ATLANTIS POORT: Ga de tunnel in en volg deze weer 21/22 klikken vooruit en je bent in de Atlantis Kamer. Je ziet de Gouden Ark helemaal achterin staan, dus ga er naar toe, open de Ark en grijp de Atlantis Sleutel er uit en stop deze weer in je inventory. Keer terug naar de "middenstip" van het zwembad en zoek de:
 • MAYAN POORT: Tunnel in, 21 klikken vooruit, draai rechts. Maya Kamer. Ga 1 klik vooruit en je ziet de Gouden Ark. Ga er dus weer naar toe en pak er de Mayan Sleutel uit en stop deze weer in je inventory. Keer terug naar de "middenstip" van het zwembad en zoek de laatste poort. Dat is de:
 • EASTERN ISLAND POORT: Je weet het nu wel hè..Tunnel in, 22 klikken vooruit, links en je bent in de Paaseiland kamer. Gewoon nu 16 klikken vooruit naar de Ark en pak er dus de Eastern Island Sleutel uit. Keer terug naar de "middenstip" van het zwembad.

Wel, je bent klaar, je hebt nu alle SLEUTELS om die grote ronde deur in de Sfinx te kunnen openen. Je moet dus nu weer terug naar Giza naar de Grote Sfinx. Staande op de "middenstip" van het zwembad draai je nu een paar klikken om zodat je de grote gele tunnelopening recht voor je ziet. Ga dan 2 klikken vooruit en kijk omhoog. Klik in de tunnel mond en kruip dan 3 klikken vooruit door de ronde tunnel, dan 1 klik links en dan nog 12 klikken vooruit en je bent bij het einde van de tunnel. Kijk omhoog en klik 2 keer de Omhoogwijsvinger. Klik dan met je "handje" op het groene hekje en klik 1 klik vooruit. Je komt dus uit de COBRA geklommen. Ga nu alsmaar vooruit, een klik of 12 en je staat terug bij de Troonlift. Klik met je "handje" op de Gouden Schaal. Je kijkt dan weer in de Gouden Schaal. Klik met je "Handje" op de houten balk waarmee de Gouden Schaal word vast gehouden. De Schaal kiept dan om en word geleegd en je komt dan vanzelf weer op de Troon te zitten en deze brengt je terug omhoog naar de Lotus Kamer.

Boven gekomen ga je eerst 4 klikken vooruit en dan mik je je muis bovenaan de stenen trap. Klik de dikke Warppijl en je staat boven voor de ingang. Klik weer de dikke Warpijl en je staat achter in het smalle gangetje. Klik 1 klik vooruit en je staat terug in de ronde gang van het Draaiende Doolhof. Zoek even de dikke Warppijl op en klik deze dan en je staat terug in de ingang van het doolhof. Ga nu helemaal terug door de Queens Corridor naar de beginkamer. In de beginkamer gekomen zoek je het vierkante muurgat op. Klik in het gat en ga dan 3 klikken vooruit door de tunnel, i klik naar links en weer 5 klikken vooruit.

Je moet CD 2 in je computertje laden. Na de CD wissel ga je nog 5 klikken vooruit en dan 1 klik rechts. Je bent terug in de QUEENS KAMER en staat voor de ingang van de tunnel die naar buiten gaat. Wel, volg gewoon de tunnel helemaal tot je weer buiten de piramide bent bij de Rode Generator. Klik dan 2 maal de dikke Warppijl en je bent terug bij de helikopter. Ga in de helikopter en je vliegt terug naar de:

Deel 6: Weer Sfinx Digsite:

Bij aankomst klik je 2 klikken vooruit, dan je "handje" en dan verder 6 klikken vooruit. Je ziet Gil's tent weer en links de loopbrug naar de Sfinx. Mik je vingertje op de loopbrug en ga dan 16 klikken vooruit en je staat dan beneden voor de voeten van de Sfinx. Draai je links om en klik je "handje" op de steiger van de loopbrug en ga dan 2 klikken vooruit naar de steiger. Klik dan de dikke Warppijl en je staat dan aan de rechterzijde van de Sfinx. Klik nog 1 klik vooruit, draai dan linksom en klik je "handje" in de tunnelingang. Volg de tunnel helemaal naar achteren tot je niet verder kunt en je bent dan weer ingezoomd op de:

GROTE RONDE DEUR:

 • Bekijk de deur nu maar eens even heel goed.
 • In de buitenste ring van de deur zie je 6 gele "bobbeltjes". Deze 6 gele "bobbeltjes" zijn 6 Sleutelgaten.
 • Je moet dus in elk van deze 6 sleutelgaten 1 van je Gouden Ark Sleutels klikken. Maar welke sleutel in welk gat?
 • In de grote midden cirkel van de deur zie je 6 kleine cirkeltjes. Elk van deze 6 kleine cirkeltjes is met een "pijltje" verbonden aan een geel Sleutelgat.
 • Als je nu deze grote ronde deur beziet als een klok, dan staat er een geel Sleutelgat, en dus een kleine cirkel, op: 1 uur, op 3 uur, op 5 uur, op 7 uur, op 9 uur en op 11 uur.
 • Open nu je inventory en zoek de SACRED SCROLL op. Dubbelklik op deze scroll. De scroll komt groot in je scherm te staan. Op deze Sacred Scroll zie je ook de grote ronde deur en je ziet de 6 kleinere cirkeltjes. Elk cirkeltje is rood gekleurd en in elk cirkeltje staat nu een SYMBOOL.
 • Teken deze symbolen over en noteer bij welk cirkeltje ze horen. Als je dit gedaan hebt dan klik je de Sacred Scroll weg.
 • Open nu, één voor één, de 6 Scrollen die je uit de 3 standbeelden in de Gouden Piramide hebt gehaald.
 • Dat zijn dus de: Bermuda Scroll, de Atleantian Scroll, de Eastern Island Scroll, de Mayan Piramid Scroll, de Giza Scroll en de Stonehenge Scroll.
 • Op elk van deze 6 scrollen zie je ook weer de grote ronde deur getekend en op elk van deze 6 scrollen staat er dan een SYMBOOL getekend in de deur. Vergelijk dan deze symbolen met de cirkel symbolen die je op de Sacred Scroll hebt gezien en je komt er zo achter waar je welke Gouden Ark Sleutel moet plaatsen.
 • Pak dan, één voor één, de Gouden Ark Sleutels uit je inventory en klik ze op het juiste sleutelgat in de deur.
 • Zodra je de laatste Gouden Sleutel goed hebt geplaatst rolt dan de Grote Ronde Deur open.
 • Denk er wel om dat als je een sleutel in het verkeerde sleutelgat plaats, dat je deze sleutel er eerst weer uit haalt en terug zet in je inventory. Als je namelijk met een andere sleutel op een al geplaatste sleutel klikt dan raak je een sleutel kwijt en kun je het spel niet afmaken.

Hier is de juiste volgorde:

 • Op 1 uur = de Stonehenge Sleutel
 • Op 3 uur = de Bermuda Sleutel.
 • Op 5 uur = de Eastern Island Sleutel.
 • Op 7 uur = de Atlantis Sleutel
 • Op 9 uur = de Mayan Sleutel
 • Op 11 uur = de Giza Sleutel

Klik in de nu geopende ronde deur opening. Er komt weer een Grote Cirkel omlaag. Ook in deze grote cirkel zie je 6 kleinere cirkels. Deze keer zijn ze alle 6 blauw. Ook nu staan deze cirkeltjes op: 1 uur, 3 uur, 5 uur, 7 uur, 9 uur en 11 uur. Plaats nu je vingertje op elk van deze 6 blauwe cirkels MAAR KLIK NIET! Telkens word dan het blauwe cirkeltje verlicht en telkens zie je dan in de grote cirkel een andere STERREN CONSTELLATIE. Jij moet nu op het juiste blauwe cirkeltje klikken. Klik je op de verkeerde blauwe cirkel, dus kies je de verkeerde sterrenconstellatie dan is het GAME OVER, dus SAVE EERST.

Wat is nu de juiste Sterrenhemel? Weet je nog dat je in de grote lade van Gil's bureau, in Gil's tent, twee sterrenkaarten hebt gezien? Op één van deze kaarten zag je de sterrenconstellatie SPHINX 10.500 BC. Wel, dat is de juiste en dat is dus het Blauwe Cirkeltje op 11 uur.

Dus klik op het 11 uur cirkeltje en de "sterrenkijker" verdwijnt. Ga 2 klikken vooruit door de deuropening. Je staat nu voor de mooie GOUDEN ARK. Klik op de Gouden Ark en een fel licht schijnt nu in je ogen en je hoort een vrouwenstem. Dan duikt Gil op. Gil steekt nu een heel verhaal af. Luister naar gil. Het is de EINDFILM en deze is behoorlijk saai. Als Gil klaar is dan verdwijnt hij door de ronde deuropening naar buiten en sta jij weer voor de GOUDEN ARK. Klik op de Ark. De Ark gaat open. Klik 2 maal IN de Ark en......

Je Hebt het RAADSEL VAN DE SFINX OPGELOST.

De Credits gaan nu over je scherm rollen. Klik gewoon in het scherm om deze over te slaan en klik dan uiteindelijk op de QUIT knop om het spel te verlaten.

TEN EINDE

Wel, je hebt nog heel wat antieke spullen in je rugzak. Verwijder het spel maar snel van je computer om al deze oude rotszooi kwijt te raken. Wat moet je er verder mee. Ren naar de winkel en ga Riddle of the Sfinx 2: The Omega Stone maar kopen. Ook daar heb ik een hele mooie en uitgebreide Walkthrough voor geschreven.

Walkthrough door: Louis Koot