DestinationTreasure Island

Destination Treasure Island

Schateiland

2007: Walkthrough door: Louis Koot

 • Je kunt 5 verschillende sessies starten. Hiertoe kies je een Profiel uit door in het beginscherm op één van de icoontjes te klikken. Dit is handig als je ook de Alternatieve routes door de game wilt spelen.

 • Je cursor verandert vanzelf in een Handje, Tandwieltjes of Mondje, op plekken in de game waar je iets kunt pakken, moet gebruiken of moet praten met iemand:

 • Via je rechtermuisknop open je het grote Inventoryscherm. 

 • Als ook games zoals Return To Mysterious Island en Voyage To The Centre Of the Moon hebt gespeeld dan zal dit grote scherm je wel bekend voorkomen. 

 • Ik ga dit scherm niet uitgebreid aan je uitleggen. 

 • Gaande weg zul je er zelf wel achter komen hoe één en ander werkt. 

 • Een nieuwigheid is echter dat je zo nu en dan in dit grote scherm touwen aan elkaar moet vastknopen of je eigen gereedschap in elkaar moet flansen. 

 • Op het moment dat je dat voor de eerste keer moet gaan doen zal ik je wel uitleggen hoe je dit moet doen.

 • Wel......"Lets Play".......

Het 1e deel van  Long John Silver's Enigma:

A: Ontsnap van je schuit

De game begint in de kajuit van je eigen schuit. Je staat gebogen over de tafel en leest in een groot boek en somt op wat er vooraf is gegaan tot het moment dat je deze schuit hebt kunnen kopen:

Maar 5 mannen keerden terug van Treasure Island, de rest is ten prooi gevallen aan Drank en de Duivel. Ik ben Jim Hawkins en ik ben één van die 5 overlevenden. 

Wat er van John Long Silver is geworden weet ik niet. Het gerucht gaat dat die oude vos het ook niet heeft overleefd Maar....Long John Silver was een meester in het manipuleren en dus hebben de muiters zijn hide-out niet ontdekt. Maar 3 van de muiters hebben het overleefd en die werden achter gelaten op een verlaten woestijn eiland. Dat waren Dick, Morgan en Yellow Dog. Ik hoor ze nog schreeuwen terwijl ons schip wegvoer van de kust van het eiland. Voor wat mijzelf betreft.....Ik heb met mijn deel van de schat een schuit gekocht waarmee ik nu handel drijf tussen de verschillende eilanden

Op een avond, terwijl ik in de kajuit van mijn schuit bezig was om een koers uit te leggen en mijn bemanning van boord was gegaan, hoorde ik een verdacht geluid aan dek en......Wel....hier begint dan de ellende.......

Draai je rechtsom naar de deur van de kajuit. Aan dek hoor je gestommel.Klik met je tandwielcursor op de deur van de kajuit en....je zit opgesloten. De drie muiters van de Hispaniola zijn aan dek van je schuit en hebben je opgesloten en hebben je schuit gekaapt. Ze zijn van plan om bij het eerste de beste gunstige tij er met je schuit vandoor te gaan en om jouw dan even lekker te kielhalen. Op de dikke mastpaal zit een Touw en op het touw zit de Black Spot. 

Grijp de Black Spot en...je ziet nu in een aantal tekeningen wat er met de muiters is gebeurt. Je hebt ze achtergelaten op een onbewoond eiland.  Hierna grijp je het Touw dat om de mast gewikkeld zit.  Ok...draai verder rechtsom. Rechtsachter je bed ligt een Aansteker en Touw op de vloer. Grijp de Aansteker en grijp het Touw.  Kijk omhoog naar het plafond. Aan de middelste plafondbalk hangt een Marine Chronometer. Grijp de Marine Chronometer. 

Kijk weer omlaag en draai verder naar rechtsom naar de ramen. Klik met je tandwielcursor op het middelste raam om dit raam te openen en....in het geopende raam zit dan de papagaai van John Long Silver. Gaai heeft een brief in zijn ene poot vast. Klik met je praatcursor op de papagaai. De gaai kraait dat ie een boodschap van John Long Silver bij zich heeft. 

Grijp dus de brief uit de poot van de papagaai en.....het is het Testament van John Long Silver en hierin laat hij jouw zijn schat na, die verborgen ligt op Emerald Island. Je hebt nu gelijk de Enigma en de Map van Emerald Island.

Het Enigma:

Het Enigma bevat de raadseltjes van Long John Silver. Door het oplossen van deze raadseltjes zul je de verborgen schat van Long John Silver vinden. Lees het 1e raadseltje maar even door:
 • "Sixteen degrees, twenty six in longitude, By eighty five and ten in latitude: Deadly reefs ring the Emerald Isle, Come alone if you would have fortune smile". The Flowery Coast is your port, Elsewhere, fear must be your consort"
 • "16 graden, 20 graden  in de lengte, 85 en 10 in de breedte: Dodelijke riffen rondom het Smaragd Eiland. Kom alleen als je wilt dat fortuin je toelacht. De Bloemenkust is je haven, Ga je ergens anders heen dan zal Angst je compagnon zijn".

Sluit dit scherm en.....De papagaai dreunt nog een rijmpje op en vliegt dan weg. Klik in het geopende raam en je concludeert dat het raam je enige uitweg is. Vanzelf  kijk je dan omlaag en krijg je een hint over wat je moet gaan doen. Je moet touwen aan elkaar gaan vastknopen en die touwen dan aan de balk onder het raam vastbinden zodat je via het geopende raam kunt onsnappen. .

Open het inventoryscherm via je rechtermuisknop. Klik in het inventoryscherm eerst maar even op de Autoknop om de items die je zojuist hebt opgepakt netjes in de inventoryvakjes te plaatsen. Hou dan je handcursor op de diverse items en je leest een beschrijving van het item. Merk op dat de Aansteker (Lighter) geen lont (wick) heeft. Ok....bestudeer dit grote scherm maar even. Er is geen haast....

 • Aan de linkerzijde zie je 6 knoppen. 
 • "Menu" opent het scherm waar je kunt Saven, Loaden en afsluiten. 
 • "Do-it yourself" opent het scherm waarin je kunt oefenen in het maken van knopen. 
 • "Knots' opent het Knopen scherm waarin je knopen in touwen moet maken. Een eenmaal gemaakte knoop blijft ook in dit scherm opgeslagen. Dus je heb je een knoop nodig die je al eens een keer gemaakt hebt dan kun je die knoop hier terugvinden.
 • "Map" opent de Kaart van Emerald Eiland. Leg de kaart straks wel verder uit want nu staan er nog geen locaties op.
 • "Enigma" opent de Enigma. Het Enigma is een raadsel dat je gedurende game moet oplossen. Het bevat aanwijzingen van John Long Silver die je moet opvolgen. 
 • "Objectives" toont je wat je op dit moment moet doen. 
 • Het grote scherm met de vakjes is dus je inventory. 
 • Onder het vakjesscherm is het "knutselscherm"  waarin je 2 of meer items met elkaar kunt verbinden of weer uit elkaar kunt halen.  
 • Rechtsonder zie je dan nog een Kruisknop waarmee je dit inventoryscherm sluit en weer terug keert naar het spel

Ok...je moet nu je 2 touwen aan elkaar gaan knopen. Pak één van je twee touwen uit zijn vakje en klik ermee op het andere touw. Beide touwen komen dan in het "Knutselscherm" te staan. Beide touwen zijn van verschillende dikte en je moet ze nu samenbinden via een zogenaamde "Sheet Bend Knot". Het "Knopenscherm" opent nu. 

 • In het Knopenscherm zie je een linkerscherm en 1 of twee rechter schermen. 
 • Tussen de schermen verschijnen pijlknoppen. 
 • Onder het linkerscherm lees je in hoeveel stappen je nu de "Sheet Bent knoop" moet maken.  
 • Dat moet je doen door op de pijlknoppen tussen de schermen te klikken. 
 • Je kunt 2 pijlknoppen of 1 pijlknop tussen de schermen krijgen. 
 • Krijg je 1 pijlknop dan noem je die Pijl 1. 
 • Krijg je twee pijlknoppen dan noem je de bovenste Pijl A en de onderste Pijl B. 
 • Om nu de "Sheet Bent Knoop" te maken klik je nu op:  Pijl B, Pijl A, Pijl B en op Pijl 1. 
 • In het linkerscherm zie je dan hoe de twee touwen aan elkaar worden geknoopt met de Sheet Bent Knoop. 
 • Ga je fout dan krijg je een rood kruis en ga je een stap terug.  

Grijp het Geknoopte Touw (Knotted ropes) uit het autovak en klik je rechtermuisknop om het inventoryscherm te sluiten.  Je bent terug in het spel en linksboven staat nu het geknoopte touw. Klik met je tandwielcursor op de balk onder het raam en....Je beland weer in het Knopenscherm. Je moet nu het touw aan de balk vastmaken met een "Mooring with two half-hitches" knoop en dit moet gebeuren in 6 stappen. 

 • Klik op: Pijl 1, Pijl B, Pijl B, Pijl 1en weer op Pijl 1 en....succes...
 • het touw wordt nu vanzelf aan de balk onder het raam vastgeknoopt en hangt dan omlaag uit het raam. 

NB: 
Als je voor de ramen staat en dan naar rechts draait dan sta je voor het bureau van Jim.  Links op het bureau ligt een Sextant.  Je kunt de Sextant nu pakken, maar als je dat doet dan zul jer de game verder op een andere manier moeten spelen dan deze walkthrough vertelt.  De Sextant zorgt er namelijk voor dat je dan op een ander strand van het Emerald Eiland terecht zult komen.  Dus IK laat de Sextant nu hier liggen. Maak je maar geen zorgen, je zult later in de game nog een andere Sextant vinden.

Klik  met je pijlcursor weer in het geopende raam en....je ontsnapt en in een klein zeilbootje zeil je naar....

B: Emerald Eiland.

Cape Fear:

NB: 
Had je wel de Sextant uit Jim's kajuit gepakt dan beland je nu niet hier op Cape Fear maar op het Flowery Strand van Emerald Eiland. De walkthrough gaat er van uit dat je nu op Cape Fear bent geland.

In je scherm verschijnt vanzelf de Kaart met daarin ook het Enigma. Je ziet dat nu de bovenste 4 zinnen in het enigma worden doorgestreept, want je hebt dit eerste raadsel van Long John Silver opgelost. Je bent namelijk geland op Emerald Island en wel op Cape Fear.  Je huidige positie kun je dus steeds zien op de kaart en als je een nieuwe locatie bereikt dan wordt die locatie ook op de kaart gezet. Via de kaart kun je dan snel tussen de diverse locaties heen en weer gaan. Dat doe je dan door de kaart te openen en dan te klikken op de locatie waar je naar toe wilt gaan.

Wel...je landing op Emerald Eiland is niet geheel vlekkeloos verlopen. Volgens het Enigma had je op de "Flowery Coast" moeten landen, maar je bent beland op "Cape Fear". Je bent dus ietwat op de verkeerde plek beland. Bekijk het Enigma weer en lees de volgende 4 zinnen door. Je leest 

 • "You must find where the banana tree stand, And take the ram's right horn in your hand; When in the wood the song ceases, The feathers you'll find where the beach is".  
 • "Waar de bananen boom staat moet je heen gaan, neem de rechter hoorn van de ram in je hand, als het lied door het bos weer is verstomd zul je veren vinden op het strand"

Op de platte rots ligt een Roestig Mes ( Rusty Knife). Grijp het Roestige Mes. Je ervaart wat weerstand als je het mes oppakt, net alsof het mes vastgeplakt zat aan een magneet. Onthoud dit. Op het strandje ligt wat wrakhout, waaronder een stuk van wat eens de mast van je kleine zeilsloep is geweest. Aan dat stuk mast zit een Takelblok. Klik met je tandwieltjes op het takelblok. Het takelbolk zit echter zeer stevig vastgebonden aan het touw. Je hebt een mes nodig om het touw door te snijden. Pak dus het Roestige Mes uit je inventory en klik dan weer op het takelblok, maar.....het roestige mes is niet het juiste gereedschap. Berg het mes dus weer op in je inventory.Sluit het inventoryscherm en draai je helemaal om. Hela.....je ziet een grote Schedel die is uitgehouwen in de klifmuur. Het is de Schedelgrot. Ga 1 klik vooruit. 

Het pad rechtdoor, dus rechts van de Schedelgrot, gaat naar het bos. Draai iets naar links en ga vooruit naar de ingang van de:

Skulcave:

Ga nog niet de grot binnen. Staande voor de ingang van de Schedelgrot kijk je omlaag naar de grond en draai dan naar links. Een smal beekje stroomt omlaag en verder naar links en je ziet de pootafdrukken van één of ander dier. 

Bekijk de pootafdrukken met je oogcursor. Je vraagt je af wat voor beest dit soort afdrukken achterlaat en....wel....je ziet het beest dan in een tekening. Vanaf nu zul je zo nu en dan het grommen van dit dier horen.

Ga nu via de Mond de grot binnen. Kijk rond in de grot. Iemand heeft gekampeerd in de grot want er is een verlaten vuurplaats in de grot. Draai naar links. Links van de vuurplaats ligt Brandhout (Fuel), een Meslemmet (Knifeblade) en een Helm (Helmet). Rechts van de vuurplaats ligt een Koord (String) en er staat een Beeldje (Figurine)  en er ligt een Kapot Beeldje (Broken Statuette). In de rechter wand van de grot zie je 24 vierkantjes.

Grijp de 2 Beeldjes, dus het Figurine en het Kapotte Beeldje. Grijp het Koord. Grijp de Helm en grijp het Meslemmet. Grijp dan de Brandstof (Fuel). De Brandstof blijft vastzitten aan je cursor. Draai terug naar rechts en leg de Brandstof nu op de vuurplaats.

Open je inventory en plaats alle opgepakte items in de vakjes. Pak het Roestige Mes (Rusty Knife) op. Klik met het Roestige Mes op de Steeksleutelknop van het "Knutselvak) en....het roestige mes wordt uit de schede gehaald. Je smijt het roestige lemmet weg maar houdt de schede(Knife hilt). Er staan letters gegraveerd in de schede, het zijn de initialen van Long John Silver.

 • Combineer nu de Schede (Knife Hilt) met het Lemmet (Knife Blade). 

 • Beide objecten komen in het "Knutselvak" te staan. 

 • Je ziet dat je er nog een item bij moet doen. 

 • Pak het Koord (String) en klik ermee op het vraagteken en.....

 • .....je beland weer in het Knopenscherm want je moet nu met een "Constrictor" knoop de Schede vastmaken aan het Lemmet.  

 • Klik op Pijl 1, Pijl A, Pijl B, Pijl 1, Pijl 1 en....klaar...Je hebt nu een goed Mes. 

Zo...nu weet je ook hoe je items uit elkaar moet halen en hoe je meerdere items met elkaar kunt combineren tot een nieuw item

Sluit het inventoryscherm en draai je om. Verlaat de grot en ga terug naar het strandje. Terug op het strandje pak je het Mes uit je inventory. Sluit het inventoryschrem en klik weer met je tandwieltjes op het Takelblok en nu snij je het takelblok los van de mast. Berg je mes weer op en grijp dan het Takelblok (Block).

NB: 
Als je de Sextant uit Jim's kajuit had gepakt dan was je dus met de zeilsloep op het Bloemen Strand geland. De mast is dan ook afgebroken maar ligt dan voor de zeilsloep op het strand en ook dan moet je het Takelblok met een scherp mes van de mast snijden. 

Open het inventoryscherm en bekijk de Map nu weer eens. Je ziet dat de Skulcave nu op de Map is gezet. Als je op de Map nu op de Skulcave klikt dan zul je vanzelf terug in de Skulcave belanden. Klik je daarna weer op Cape Fear dan sta je onmiddellijk weer terug op het strandje. We gaan er van uit dat je dit nu even hebt uitgeprobeerd en dus nu ook weet hoe de map werkt. 

Je staat dus weer op het strandje van Cape Fear. Draai je weer om en ga weer 1 klik vooruit. Links is dus de Schedelgrot, maar we gaan nu verder het rechtdoor pad volgen. Ga 1 klik vooruit. In de verte zie je dan de ingang van een grot die is afgesloten door een hek. Blijf staan en draai je linksom naar de boom. Rechts naast de boom ligt een Terracotta Pot op de grond. Grijp de pot. Je merkt op dat er hars (Resin) resten in de pot zitten. Je kunt de Bloempot niet in je inventory zetten, dus klik met je rechtermuisknop om de pot weer naast de boom op de grond te plaatsen. 

Bekijk de boom. Halverwege de stam is de schors van de stam verdwenen en daar zie je een boel inkepingen in de boomstam. Pak je Mes uit je inventory en klik dan met je tandwielcursor op de inkepingen in de boomstam en....er begint gele Hars uit de boomstam te druppelen. Berg je mes terug op en pak dan de Bloempot weer op van de grond. Klik met de bloempot nu op het Hars dat uit de inkeping in de boomstam komt en je hebt een pot met Koude Hars (Cold Resin).

Je krijgt dan opeens de schrik van je leven....een inboorling smijt wat rotsblokken omlaag van de rotsen, rechts van de boom. Draai terug naar rechts en volg het pad dan nu naar de afgesloten grot. Je bent nu bij de:

Gallows Cave/Tunnel:

Staande voor de dichte poort draai je naar links. Links op het hek zit het Schedelslot en in de linkermuur zie je een houten luik. Je zult ook weer het gebrul van dat roofdier horen. 

Onderaan het houten luik zit een ring. Klik met je tandwieltjes op die ring en je zegt dat je iets nodig hebt om in die ring te haken. Je kunt dus het luik en het hek nu niet open maken. Draai je om en ga  1 klik terug over het pad. Je bent dan terug bij de harsboom. Draai linksom. Je kijkt nu een ander pad in. Volg dit pad 1 klik vooruit en je staat bij de:

Tyrolean Traverse

Je bent dus bij de kloof. Er stroomt een wilde rivier door de kloof. Er zijn touwen, tussen 2 bomen, over de kloof gespannen en aan de touwen hangt een Katrol. Klik met je tandwieltjes op het touw om de katrol ( Trolley handle)) naar je toe te halen. Grijp dan de Katrol ( Trolley handle) en plaats het in je inventory. 

 • Open het inventoryscherm. Pak het Takelblok (Block) op uit je inventory en klik ermee op de steeksleutel van het "Knutselscherm". 

 • Het Takelblok wordt nu in 3 delen uit elkaar gehaald. 

 • Plaats de 3 delen in je inventory. 

 • Het takelblok is dus uiteen gehaald in een "Block Cheek Plate", een "Axle" en een "Wheel". 

 • Combineer in het "Knutselscherm" nu de "Trolley Handle" met de "Axle" en het "Wheel" tot een "Repaired Trolley".

 • Pak de "Repaired Trolley" uit het autovak en sluit het inventoryscherm. 

 • Klik weer met je tandwielcursor op het touw dat via de bomen over de kloof heen gaat om de Trolley terug aan de touwen te hangen. Klik dan weer met je tandwieltjes op de Katrol en.....hangend aan de Katrol glij je nu naar de overkant van de kloof.

Je bent beland in de Jungle. Er gaat een pad naar links en er gaat een pad naar rechts. Tussen beide paden staan 3 bomen en aan de meest rechter boom zie je een tros bananen hangen. Tussen de linker boom en de middelste boom zie je een blauwe vogel op een rotsblok zitten.

Het rechter pad gaat naar het strand en de zee. Het linker pad gaat verder de jungle in. Draai je terug om naar de rivierkloof en draai dan naar rechts. Op de rand van de kloof staat ook hier een boom en onder de boom zie je een Oranje Bloem staan. 

Grijp de Oranje Bloem. Draai verder door naar rechts zodat je de twee paden, de blauwe vogel en de bananenbomen weer ziet. Ga nu 1 klik vooruit over het linker pad. Je komt terecht op een kleine open plek en staat voor een tros banaan die in een boom hangen. Rechts van de bananen boom ligt een Ram Hoorn op een rotsblok. Links van de banaan boom hangt een Hangmat. Voor de hangmat steekt een Fles in het zand.

Grijp de Bananen uit de boom. Draai links en onderzoek de hangmat en grijp dan de Fles (Bottle of Rum). Draai terug naar rechts en grijp de "Rechter Hoorn van een Ram" (Right Horn of a Ram) van het rotsblok. Vanzelf blaas je op de hoorn en zie je dat het 2e deel van het Enigma wordt doorgestreept.Lees de volgende 4 zinnen van het Enigma. Je leest:

 •  "A sculpted idol you must look for. There to retrie, gather, set and restore; In the sky, two colors by the sea reflected. A flower on the necklace blooms if they're blended"

 • "Een standbeeld moet je zoeken, je moet opnieuw vastbinden, verzamelen en herstellen, in de lucht, 2 kleuren die door de zee worden weerspiegeld, Als zij zich vermengen zal een bloem opbloeien aan de halsketting"

Sluit het Enigma en ga dan vooruit over het pad, bij het rotsblok, en je beland op:

Flowery Coast:

Draai rechts. In de verte zie je het wrak van je zeilsloep liggen op het strand.  Rechts staat een Stenen Slang. In de geopende bek van de Stenen Slang staat een "Pakje gewikkeld in oliepapier" (Package wrapped in oilcloth). 

Grijp het Pakje uit de bek van de slang. Naast de Stenen Slang is een vuurplaats en er ligt brandhout (Fuel) bij de vuurplaats. Grijp het Brandhout en plaats het op de vuurplaats. Open het inventoryscherm. Plaats alle items uit het autovak in de inventoryvakken. Pak het "Package wrapped in oilcloth" op en klik dit op de steeksleutel van het "knutselvak". Uit het pakket komen dan een Houten Hamer (Mallet), een soort Beitel (Caulking iron)  en een Uitgeplozen Touw (Oakum). Sluit het inventoryscherm en draai naar rechts.Je kijkt uit over het strand en ziet een beeldje staan. 

Ga 1 klik vooruit en.....vanzelf draai je dan linksom en kijk je omhoog en....de rode papagaai van Long John Silver zit boven op het beeld.  Dit beeld staat nu ook op de Map en is de Idol locatie.

 • Klik met je praatcursor op de papagaai. Je krijgt nu een paar opties. 

 • Gebruik de optie "Are your songs as pleasing to the ear as your feathery finery is to the eye?"  en.....

 • .....De papagaai gaat nu een piraten liedje zingen. 

 • Luister naar het liedje en probeer het te onthouden. 

 • Je kunt de papagaai het liedje tot in den treuren laten herhalen, dus probeer de woorden van het liedje op te schrijven. 

 • Vraag dan de papagaai "I'm sure you can help me, me fine feathered friend?"  

 • De papagaai antwoord met "Nanasinrum"

 • De gaai wil dus eerst Rum hebben. 

 • Je hebt deze rum echter niet en moet het dus zelf even gaan brouwen. 

 • Klik op "Suspend dialogue" om het "gesprek" met de papagaai voor nu af te sluiten.

 • Open het inventoryscherm en combineer dan je Mes met de Bananen en je snijd de bananen tot plakjes (Banana slices). 

 • Klik de "Bottle of Rum" op de steeksleutel van het "knutselvak" om de fles te ontkurken. 

 • Je hebt dan een Kurk (Cork) en een "Geopende Fles Rum". 

 • Combineer dan de "Banana Slices" met de "Geopende Fles Rum" en voeg er de Helm (helmet) aan toe. 

 • Je hebt dan een "Helm Gevuld Met Bananen In Rum" (Helmet filled with bananas in rum).

Sluit het inventoryscherm en praat weer met de papagaai. Klik nu op de optie "Give helmet filled with banasas in rum" en....je geeft de helm aan de gaai die dan de rum opdrinkt. Als dank gooit de papagaai één van zijn rode veren omlaag en die rode veer ligt nu op het voetstuk van het beeld.

 • Ok..kijk omlaag naar het voetstuk van het beeld. 

 • Op het voetstuk ligt nu een Paarse Bloem, een Witte Bloem, een Rode Papagaai Veer en een Blauwe Schelp.

 • Het beeld draagt een Halsketting. 

 • De Halsketting bestaat uit meerdere onderdelen. 

 • Het onderste deel van de Halsketting bestaat uit 3 symbolen. 

 • Het rechter symbool is een Schelp en onder die Schelp hangt een Koord. 

 • Grijp het koord. 

Je beland vanzelf weer in het Knopen scherm want je moet een "Decoratieve Knoop" knopen.   
Klik op Pijl 1, Pijl A, Pijl 1, Pijl A, Pijl 1, Pijl 1, Pijl 1 en.....succes....
Je hebt nu het Koord precies zo geknoopt als het koord dat links hangt en het koord wordt terug onder de schelp gehangen.

We verlaten het beeld nu even want je moet nu eerst een paar items gaan zoeken. Draai naar rechts en ga  1 klik verder vooruit over het strand. Draai dan rechtsom en je staat voor een kleine waterpoel in het strand. 

Voor de poel ligt een Rode Schelp en een Blauwe en een Gele Veer. Grijp de 2 Veren en grijp de Rode Schelp. Draai rechts en ga terug naar het Beeld en ga weer recht voor het beeld staan.

 • Het beeld draagt dus een grote Halsketting. 

 • Het bovendeel van de ketting heeft de vorm van veren. 

 • In het midden deel zie je een Bloem symbool. 

 • Het onderste deel van de ketting bestaat uit 3 vakjes. 

 • Het linker vakje is leeg en het middelste vakje heeft een Vis en het rechter vakje een Schelp.

 • Pak de Rode Veer van de voet van het beeld. 

 • Beweeg de rode veer omhoog en plaats de Rode veer dan in het linker veer vakje van het bovenste deel van de ketting. 

 • Pak de Gele Veer uit je inventory en plaats de Blauwe veer dan in het rechter veer vakje van de ketting. 

 • Pak de Oranje Bloem uit je inventory. 

 • Plaats de Oranje Bloem in het midden vak van de halsketting. 

 • Pak de Rode Schelp uit je inventory en plaats de Rode Schelp in het lege schelp vak, linksonder aan de ketting. 

De papagaai meld dat je het goed hebt gedaan en vliegt weg.  Het Enigma verschijnt weer en het raadsel wordt doorgestreept. Lees de volgende zin: "

 • Set a flame in the dead man's eyes"

 • "Laat een vlam branden in de ogen van de dode man" 

Je moet dus nu terug naar de Skul Cave. Je kunt terug lopen of je gebruikt de Map. Ik denk dat je liever via de Map terug gaat. Dus open het inventory scherm en open dan de Map. Klik op de Map op de Skul Cave locatie en vanzelf beland je terug in de Skul Cave. Je bent beland in de:

Skul Cave:

 • Je bent terug in de Skul Cave. Je staat dus recht voor het kampvuur. 

 • De eerste keer dat je in deze grot was heb ik je gevraagd om het brandhout (Fuel) alvast op het kampvuur te plaatsen. Als je dat toen niet hebt gedaan dan doe je dat nu alsnog eerst even. 

 • Open dan je inventory. 

 • Combineer in het "knutselscherm" je Aansteker (Lighter) met het Oakum en je krijgt een aansteker met lont. 

 • Plaats de aansteker en het Oakum terug in de vakjes van je inventory. 

 • Grijp dan de aansteker (Lighter) uit zijn vakje en sluit het inventoryscherm. 

 • Klik met je tandwieltjescursor op het brandhout dat je op het kampvuur hebt gelegd en....je hebt nu een mooi kampvuur en hebt hiermee voldaan aan het Enigma.  

Lees de volgende zinnen van het Enigma om te weten wat je nu moet gaan doen. Je leest: 

 •   "And when shadows fall, be bold and smite; Mallet raised, attack the pirates with all your might. Hook, pegleg, dagger and pistol you must hit, And with a fearsome blast of the left horn you'll finish it".  

 • "En als de schaduwen vallen, wees dan dapper en sla ze, De hamer omhoog gerezen val je de piraten aan met al je kracht, Haak, houten been, dolk en pistool moet je raken, En met een angstaanjagende stoot op de linker hoorn, zul je het afmaken"

Sluit het Enigma. Berg de aansteker terug op. We gaan nu het gebroken beeldje repareren. Open weer het inventoryscherm. Pak uit je inventory nu de pot met Koude Hars (Cold resin). Sluit het inventoryscherm. Plaats de pot Koude Hars in het kampvuur en je hebt een pot met Hete Hars. Open weer het inventoryscherm en combineer nu de Hete Hars (Hot resin) met het Gebroken Beeldje ( Broken statuette). De Hete Hars repareert het beeldje.

NB: 
Als de Hars inmiddels weer koud is geworden dan moet je de pot hars eerst weer even verhitten in het kampvuur.

Je hebt nu dus 2 complete beeldjes in je inventory staan. Sluit het inventoryscherm. Rechts naast het kampuur zie je de twee witte plekken waar de 2 beeldjes op hebben gestaan. Pak, één voor één, de twee beeldjes uit je inventory en klik dan met je tandwieltjescursor op de twee witte plekken om de beeldjes erop terug te plaatsen. Door het kampvuur werpen de twee beeldjes nu hun schaduw op de vakjesmuur. 

NB: 
als het kampvuur uit gaat dan verdwijnen de schaduwen op de vakjesmuur. Klik dan met je tandwielcursor weer op het kampvuur om het vuur weer op te stoken.

 • Pak de Houten Hamer (Mallet) uit je inventory. 

 • De Mallet staat dan links boven in je scherm. 

 • De twee schaduwen van de beeldjes vallen op de vakjes in de muur. 

 • Klik op de Haak Hand van de linker schaduw ( 1). 

 • Klik op het Houten Been van de rechter schaduw ( 2). 

 • Klik op de Omhoog Hand van de linker schaduw (3). 

 • Klik op de Mes Hand van de rechter schaduw ( 4) en....

 • ....achter de 2 echte beeldjes schuift nu het paneel omhoog. 

In de nu geopende nis ligt de "Linker Hoorn van de Ram" ( Left horn of a ram). Grijp de Hoorn en je blaast er vanzelf weer op.  Het Enigma verschijnt weer want je hebt weer voldaan aan het raadseltje. Lees de volgende 3 zinnen van het Enigma door. Je leest 

 • "As the prologue now has said it all, So then life's rotten fruit From the gibblet must fall"

 • "Zo als in het voorwoord nu alles is verteld, zo zal het rottende fruit van het leven, van de galg moeten vallen"

 Sluit het Enigma en.....je ziet een skelet omlaag vallen van de rots boven de ingang van de Gallows Cave is. Je keert terug in de Skul Cave en ziet dat het Enigma raadseltje hierdoor vanzelf is opgelost. Lees de volgende 4 Enigma zinnen. Je leest 

 • "All that falls is profit made, For your passage surely must be paid. One hundred nine shillings, if they're the right weight. Will quickly lead to an open gate"

 • "Uit alles wat valt kun je voordeel halen, Voor je passage zal zeker betaald moeten worden. Honderd en negen schilling, als ze het juiste gewicht hebben, Zullen snel leiden naar een open poort"

Sluit het Enigma weer. Berg de Houten Hamer terug op in je inventory. Sluit het inventoryscherm weer en grijp de twee Beeldjes terug en zet ze terug in de inventoryvakjes. Ga nu, via de Map of lopend, naar de:

Gallows Cave:

Bij aankomst bij het dichte hek verschijnt de rode papagaai linksonder in je scherm. De gaai brult om munten. Kijk omlaag naar de grond en draai naar rechts. Voor de ingang van de grot ligt het Skelet dat je daarstraks omlaag zag vallen. Bekijk het skelet. Links naast het skelet ligt een Glazen Oog (Glass Eye). Op de bovenbenen van het skelet ligt een stuk Doek (Scrap of cloth). Naast de linker hand van het skelet ligt een Haak (Hook).

NB: 
als je in het begin van de game vergeten bent om de Marine Chronometer te pakken, van de plafondbalk in je kajuit, dan kun je hier als alternatief een Kapotte Horloge (Junk watch) pakken. Dat ding ligt dan boven het Glazen oog en vervangt dan in de game de Marine Chronometer. Als je mijn walkthrough echter goed volgt dan zul je echter de Marine Chronometer hebben gepakt en ligt de Junk Watch nu niet hier bij het skelet.

Grijp het Glazen Oog, de Doek en de Haak. Kijk dan omhoog. Aan de rots, boven de ingang van de grot, hangt een Galg. Op de galg zit de rode papagaai. Ook hangt er een geldbuidel aan de galg. 

Klik op de papagaai en de gaai zingt het piraten liedje weer. Maar deze keer moet jij het liedje afmaken door steeds op de volgende zinnen van het liedje te klikken. De gaai heeft de eerste strofe van het lied gezongen en die luide: Fiteen men on a dead man's chest. Yo-ho-ho and a bottle of rum.  Je moet nu steeds de volgende strove gaan zingen en dat doe je door in de lijst op de juiste zin te klikken. Je zingt dan die strove. Klik in de lijst op de zinnen 

 • "Drink and the devil had done for the rest". 

 • "The made was fixed by the bosun's pike". 

 • "And cookey's throat was marked belike". 

 • "And there they lay, al good dead men". 

Vanzelf zingen jij en de gaai dan het hele liedje nog eens op en als dank gooit de papagaai de geldbuidel omlaag. Kijk weer omlaag naar het skelet. Grijp de geldbuidel (Purse) op, die nu rechts naast het skelet op de grond staat. Draai je om naar het houten luik in de rotsmuur. 

Zoals je al weet zit er een ring onderaan het houten luik. Pak de Haak (Hook) uit je inventory en klik dan op de ring, onderaan het houten luik en....het luikje schuift open. Berg de haak terug op in je inventory. Op het nu omhoog geschoven luik zit een briefje. Hou je oogcursor op dat briefje en lees dan wat er op staat geschreven. Je leest 

 • "near the scale, your purse is laid. Choose from it the coins to be weighed: The number you count out  must equal be to the number of seas in the world you'll see".

 • "Leg je geldbuidel  naast de schaal, Haal de munten eruit die gewogen moeten worden. Het aantal dat je neerlegt, moet gelijk zijn aan, Het aantal zeeën in de wereld".

In de nu geopende nis hangt dus een weegschaal. Het rijmpje heeft je verteld dat je de geldbuidel in de nis moet plaatsen. Dus pak de Geldbuidel (Purse)  uit je inventory en klik dan met je tandwieltje in de rechtsonder hoek van de nis.  Je zet de buidel rechtsonder in de nis en linksboven verschijnen nu de munten die in de buidel zitten. 

Je hebt 2 Gouden Dubloenen met elk een waarde van 48 shillings. 2 Gouden Louis d'or munten met elk een waarde van 28 shilling. 2 Bronzen Guinea munten met elk een waarde van 23 shillings. 2 Piaster munten met elk een waarde van 5 shillings. 2 Pistareen munten met elk een waarde van 1 shilling.

In het Enigma heb je gelezen dat er een waarde van 109 shillings betaald moet worden om het hek in de ingang van de grot te openen. Het raadseltje op het luik zegt dat je niet meer munten mag gebruiken dan dat er zeeën ( oceanen) in de wereld zijn. Wel...er zijn 7 wereldzeeën, dus je moet met maar 7 munten een totaal van 109 shillingwaarde op de weegschaal plaatsen. Om een munt in de weegschaal te doen pak je een munt op en dan klik je ermee op de schaal die in de geopende nis hangt.

 • Plaats beide Louis d'or munten in de schaal. Er ligt dan voor 56 shillings in de schaal. 

 • Plaats beide Guinea munten in de schaal. Er ligt nu een voor 102 shillings in de schaal en je hebt nu 4 munten gebruikt. 

 • Plaats 1 Piaster munt in de schaal. Je hebt nu voor 107 shillings in de schaal gedaan. 

 • Plaats nu ook de 2 Pistareen munten in de schaal en....

 • ....met maar 7 munten heb je nu een waarde van 109 shillings in de schaal gedaan en..

 • ....de schaal zakt omlaag en het luik gaat weer dicht maar...het hek in de grotingang gaat nu open. 

Het Enigma verschijnt weer want je hebt het raadseltje weer opgelost. Lees het volgende Enigma raadsel door. Je leest:

 • "Let burning bones be your guide, as on your journey you boldly stride".  

 • "Laat de brandende beenderen je gids zijn, als je stoutmoedig verder op reis gaat"

Het is pik donker in de grot. Maar links zie je een Toorts (Blackened Bone) hangen. Grijp dat ding. Combineer dan in je inventory dit bot (Blackened bone) met de Koude Hars (Cold resin) tot een Macabre Torch. Pak de Macabre Torch uit het autovak en sluit het inventoryscherm. Klik dan met je tandwieltjes in de ingang van de grot, op de plek waar de toorts heeft gehangen en je plaatst de toorts terug aan de muur. Steek de Toorts nu aan met je Aansteker (lighter) en.....in één klap gaan dan nu alle toortsen in de tunnel branden.

Het Enigma verschijnt weer want je hebt het raadseltje weer opgelost. Lees nu het laatste raadseltje door:

 • "Once the mountain left behind, In the heart of a valley most unkind, Seek the cross that to you is dear .Upon the beast which you must shear"

 • "Als je de berg eenmaal achter je hebt gelaten, In het hart van de zeer onvriendelijke vallei, Zoek je het kruis dat je dierbaar is Op het beest dat je moet scheren"

Sluit het Enigma en klik nu vooruit in de nu verlichte tunnel en......na een kort filmpje beland je in de:

Snare Valley:

Draai rechtsom en kijk omlaag naar de grond. Je ziet de Schapenkooi. De kooi staat open. Rechts voor de kooi staat een kistje en op het kistje ligt een grote Schaapscheerders Schaar (Shears). 

Als je de Schaar oppakt dan merk je dat de schaar aan je cursor vast blijft zitten. Je kunt deze schaar dus niet met je mee nemen. Links van het schaapkooi staat een boomstronk. Op de boomstronk staat een Schaaltje (Feeder). Als je op dat schaaltje klikt dan merk je dat er zout in zit. Ook dit schaaltje kun je niet meenemen. Ok...kijk weer recht vooruit en ga nu, langs de boomstronk, 1 klik vooruit en........Vanzelf blijf je staan en kijk je omlaag. Je staat voor een Valstrik. Het is een vangnet. Je kijkt naar links en omhoog en ziet het touw van het vangnet in de boom hangen en  vanzelf kijk je dan weer omlaag naar het vangnet dat uitgespreid over de grond ligt.

Bekijk het vangnet met je oogcursor. Jim vertelt dat je er met je handen vanaf moet blijven en dat je er gewoon overheen moet stappen. Dus kijk weer omhoog en vooruit. In de verte zie je een Gesloten Hekpoort. Ga dus verder 1 klik vooruit en je staat voor de hekpoort Draai linksom en....hela.....

....een Ram. Klik op de ram....O....je kunt maar beter wat op een afstand blijven van de ram....Draai terug naar de poort. Links van de poort zie je een nis met tralies. Bekijk die nis. In de nis zit het mechanisme om het hek in de poort te openen, maar door de tralies kun je er niet bij. 

Ok....het Enigma raadseltje zegt dat je een Kruis moet vinden en om dat kruis te vinden moet je een beest scheren. Zou dat die ram zijn die hier voor de poort staat. Maar dat stomme beest wil niet echt meewerken. Je moet dus de Ram in de schaapkoot zien te krijgen, zodat je het beest daar kunt gaan kaal scheren.. 

Flowery Coast

Open de Map en reis via de Map nu terug naar het Beeld op het Bloemen Strand, dus reis terug naar het Idol. Je beland vanzelf weer recht voor het beeld op het strand. Draai rechts en ga weer 1 klik vooruit en draai dan weer rechts. Je staat weer voor de waterpoel waar je eerder de Rode Schelp en de Gele en Blauwe Veer hebt gevonden. Pak nu de Helm uit je inventory en klik dan met je tandwieltjes in de waterpoel om je helm te vullen met zoutwater. 

Draai rechts en ga 2 klikken vooruit, naar de Stenen Slang. Zoals je weet is er naast de Stenen Slang een kampvuur. Ga recht voor het kampvuur staan. Als je gedaan hebt wat ik je hebt gezegd dan heb je het brandhout al op het kampvuur gelegd. Zo niet dan moet je dat nu eerst nog even doen. Steek dan het kampvuur aan met je Aansteker. Berg de aansteker terug op. Pak je de Helm met zoutwater uit je inventory.en klik op het kampvuur en....het water in de helm verdampt en je houdt zout over in je helm.  Reis via de Map nu terug naar de:

Snare Valley:

Pas op....want je beland nu bij het vangnet. Draai je om en ga 1 klik terug naar de tunnelingang. Draai je dan weer om naar de boomstronk waar het schaaltje op staat. Pak de Helm uit je inventory en leeg je Helm in het schaaltje. Ga terug naar de Ram bij de hekpoort. Klik weer op de ram en....

...je verteld de ram dat je zout in het schaaltje hebt gedaan en....de ram zet zich in beweging om naar het schaaltje met zout te gaan....de stomme ram wordt echter gevangen in het vangnet. Je bevrijd de ram uit het net en zet de ram in de schaapskooi....

Ok...grijp dus nu de Schaapscheerders Schaar uit het kistje en klik ermee op de Ram en....Je knipt het achterwerk van de ram kaal en...op de billen van de ram zie je dan een tatoeage. 

De tatoeage is de tweede helft van het Enigma en je schrijft dit vanzelf allemaal op. Er wordt ook een nieuwe locatie op de Map gezet. Lees het 1e raadseltje van het nieuwe Enigma. Je leest

 • "Without are dogs and murderers., And whoremongers and sorcerers and whosoever maketh a lie. And if in this holy verse a number you spy, The saber-ruled door you may try. But are you lost and running blind? Well, friend, if you've got a black spot Look at it and you will find"

 • "Zonder zijn honden en moordenaars En pooiers en tovenaars En iedereen die een leugen vertelt. En als je in dit heilige vers een nummer ontdekt, Zou je de deur met de zwaarden-meetlat kunnen proberen. Maar weet je het niet meer en tast je blindelings rond? Dan, vriend, als je een zwarte vlek hebt Kijk ernaar en je zult vinden".

Sluit het Enigma en....je draait naar links en ziet dat de nis van de hekpoort nu open gaat. Ga dus nu weer 2 klikken vooruit naar de Hekpoort. De nis  is nu geopend. Klik met je Vergrootglascursor in de nis en je komt in de close-up. In de nis steken 4 zwaarden in een gleuf. Klik op een zwaard en hou dan je muisknop ingedrukt en trek het zwaard dan omhoog. Je ziet dat er een schaalverdeling op het zwaard staat. Deze zwaarden zijn dus eigenlijk linialen en die je omhoog kunt trekken tot de posities 1 t/m 9. Je moet elk zwaard dus nu op de juiste hoogte gaan zetten. Maar wat is dan de oplossing?

Open het inventoryscherm. Klik in je inventory op de Black Spot. In het tekstscherm, onder het "knutselvak" lees je dan een beschrijving van de Black Spot. Scrol met de omlaagpijl omlaag door het tekstvak en je leest een fragment uit het Boek Revelation van de bijbel. In dit fragment lees je dat er pagina 22:15 echter onleesbaar is. Noteer de cijfers 22:15. Berg de Black Spot terug op en sluit het inventoryscherm.

 • Nummer de Zwaarden, van links naar rechts, A, B, C, D. 

 • Klik op Zwaard A en trek Zwaard A dan omhoog tot het cijfer 2 net zichtbaar is boven de rand. 

 • Klik op Zwaard B en trek het zwaard omhoog tot het cijfer 2 net zichtbaar is boven de rand. 

 • Klik op Zwaard C en trek het zwaard omhoog tot het cijfer 1 net zichtbaar is boven de rand. 

 • Klik op Zwaard D en trek het zwaard omhoog tot het cijfer 5 net zichtbaar is boven de rand... en.....

......de poort gaat open. Het Enigma verschijnt weer. 

Het 2e deel van Long John Silver's Enigma:

Lees het volgende Enigma raadseltje: 

 • "One rabbit, five monkeys, and thirteen snakes. A head will open, yet causes no aches".  

 • "1 konijn, 5 apen, 13 slangen, Een hoofd zal open gaan, maar er zal geen pijn zijn" 

Sluit het Enigma en ga dan vooruit door de poort en via de trap en je beland boven bij een stenen bankje. 

Hollows Head:

Het bankje lijkt wel wat op een gezicht. Er gaat een pad vooruit aan de linkerzijde en aan de rechterzijde van het bankje. Ga vooruit over het rechterpad en........

.....Jim ziet de Head Tower en hoort het gebrul van één of ander beest. Jim schrikt zich de pleuris en rent in paniek terug naar de schaapscheerdersplaats maar.....Jim wordt gevangen in het vangnet maar weet zich met zijn mes uit het net los te snijden.

Aan de boom hangt het kapotte net waar Jim zojuist nog inzat. Ga terug naar de zwaardpoort en via de stenen trap weer omhoog naar het Stenen Bankje. Er liggen 2 grote Stenen Disks op het bankje. Grijp de beide Stenen Disks. De ene is een Small Disk en de andere is een Large Disk. Ga nu vooruit over het pad links van de stenen Bank. Je beland vanzelf in de:

Disk Puzzel:

Het pad, links van de Stenen Bank, loopt dus dood tegen de rotsmuur aan en in de rotsmuur zit een paneel met 2 grote ronde gaten. Pak de Large Disk uit je inventory en plaats deze in het grote linker gat. Pak de Small Disk uit je inventory en plaats deze in het kleinere rechter gat.

Op de Large Disk zie je 20 symbolen. Op de Small Disk zie je streepjes en stippen. Bestudeer de beide disken en denk aan het raadseltje van het Enigma. Je zoekt dus een Konijn, een Aap en een Slang. De streepjes en stippen op de rechter disk geven cijfers  weer. Deze twee Disk zijn dus een zogenaamde Maya Kalender

 • 1 stip is 1, 

 • 2 stippen is 2. 

 • 3 stippen is 3, 

 • 4 stippen is 4. 

 • 1 streep is 5. 

 • 1 streep met 1 stip is dan 6...enz...enz...

Het Enigma raadsel heeft je verteld dat je 1 Konijn, 5 Apen en 13 Slangen nodig hebt. Je moet dus het Konijnsymbool bij de 1 gaan zetten. Het Aap symbool bij de 5 en het Slangsymbool bij 13. Dit doe je door op het symbool en op het cijfer te klikken en dan je muis ingedrukt te houden en dan de Disk te draaien zodat het symbool en het cijfer in het midden tegenover elkaar komen te staan.

 • STAP 1:Klik op het Konijn en draai de linkerdisk dan om zodat het konijn op 3 uur staat. Klik op de 1stip in de linker disk en draai de 1 stip naar het konijn. 

 • Rechts schuift een Stenen Deur nu een klein beetje open. 

 • STAP 2: Klik op de Aap in de linker disk en draai de Aap naar 3 uur. Klik op de 5 ( 1 streep) in de rechter disk en draai de 5 naar de Aap. 

 • De Stenen Deur schuift weer iets verder omhoog. 

 • STAP 3: Klik op de Slang in de linker disk. Draai de slang op 3 uur. Klik op 13 ( 2 streepjes met 3 stippen) in de rechter disk. Draai 13 naar de slang. 

 • De Stenen Deur schuift nu helemaal open en het Enigma verschijnt. 

Lees het volgende raadseltje:

 • "Tis the pirates' turn to wage their attack. America's towns suffer when they ransack:Set a hook Between two lakes, A slashing saber Near desert waste A pegleg that paces O'er the isthmus' fine spaces. To open all eyes, On your three master set sail, And make haste for Cuba, In the teeth of the gale". 

 • "De beurt is aan de piraten om hun aanval in te zetten. Amerika's steden lijden als zij plunderen: Plaats een haak,  Tussen twee meren, Een houwend zwaard,  Dichtbij de woestijn,  Een houten poot staat, Over de ruimte tussen de landengtes. Om alle ogen te openen,  Hijs je de zeilen op je driemaster, En ga je snel je naar Cuba, In de tanden van de storm".

Ok....ga de Stenen Trap op. Je beland in het:

In het Hollow Head:

Je bent nu in het Hoofd, dus in de Head Tower waar je eerst zo van geschrokken bent. Je wordt begroet door de rode Papagaai. Praat met de papagaai en het dier somt het Enigma raadseltje nog eens voor je op. Kijk omlaag naar de vloer, recht onder de papagaai. Het gat in de vloer is de Mond van het Hoof. Draai je linksom naar de twee houten tafels. Op de rechter tafel ligt een pakketje en een Sextant:

NB: 
Als je de Sextant uit Jim's kajuit hebt  meegenomen dan zul je hier nu geen Sextant vinden.

 • Grijp het Pakket van de tafel. Grijp de Sextant. 

 • Open het Pakketje via de steeksleutel in het "Knutselvak" van het inventoryscherm. 

 • Uit het pakket komt een Miniatuur Bootje ( Hull of a miniature boat), een Zeilmakers Naald en Draad (Sailmakers kit) en Masten (Masts). 

 • Sluit het inventoryscherm.

Draai je verder om naar de linker tafel. Er ligt een Kaart op de linker tafel. Zoom in op de Kaart met je Vergrootglascursor. Je beland in de:

Zeil naar Cuba Puzzel:

 • Op de kaart zie je Cuba en Mexico. 

 • Op Cuba zie je 2 bruine stippen. 

 • Op Mexico en zie je 3 bruine stippen. 

 • Er staan 3 Houders op de kaart en voor de kaart ligt een Beeldje. 

 • Je hebt ook nog steeds 2 van dit soort beeldjes in je inventory. 

 • De bedoeling is het dat je een 3-master gaat maken van het miniatuur schip dat je zojuist hebt gevonden in het pakket. En dat je dan met de 3-master naar Cuba vaart.

Open het inventoryscherm weer. Combineer in het "knutselvak" de Sailmakers Kit met de Scrap of Cloth tot Zeilen (Sails). Combineer dan het Miniatuur Bootje (Hull of a minoature boat) met de Zeilen (Sails) en de Masten (Masts) en je hebt een Model 3-master zeilboot (Model). Pak het scheepje uit het autovak en sluit het inventoryscherm, Plaats je Model 3-master op de middelste steun op de kaart. 

 • Nu moet je de 3 beeldjes op de stippen van Mexico plaatsen. 

 • Nummer de 3 stippen, van boven naar beneden: 1, 2, 3. 

 • Pak het beeldje op dat voor de kaart ligt. Plaats dit beeldje op stip 1. 

 • Open je inventory en pak het beeldje met de Haakhand eruit. Plaats het Haakhand beeldje op stip 2 (tussen de meertjes). 

 • Pak dan het 3e beeldje uit je inventory en plaats dit beeldje op stip 3. 

 • Nu moet je de masten van het bootje draaien. Klik op de zeilen van het bootje om ze linksom te draaien. 

 • Blijf op de zeilen klikken tot dat de papagaai roept "Full speed ahead". 

 • De pappagaai zorgt er dan voor dat de Ogen van het Head open gaan. 

Het Enigma verschijnt weer want je hebt weer een raadsel opgelost want je zeilbootje heeft Cuba bereikt. Lees het volgende raadseltje van het Enigma:

 •   "Twixt a camel's humps stands a fine proud tree, Where the heart sticks to spades.The bone gleams forth, the wood's in the shade"

 • "Tussen de bulten van een kameel staat een mooie trotse boom, Waar het hart vastzit aan schoppen. Glanst het bot voort, het hout is in de schaduw"

Voor het linker ronde raam hangt een Ramschedel zonder horens. Grijp de Ramschedel. Door het ronde raam zie je, in de verte, 2 rotsheuvels met een groene boom er tussen.  

Draai je om naar de tafel waar de kaart op ligt en grijp dan het Miniatuur Scheepje van de kaart. Draai dan iets naar links en kijk omlaag en daal via de stenen trap terug het Holle Hoofd uit. Weer buiten draai je rechtsom naar de Disk Puzzel. Grijp de beide Stenen Disks nu terug uit het paneel. Je hebt ze aan het einde van de game nog ergens anders nodig. 

Draai terug en ga 1 klik vooruit naar de trap die omlaag gaat naar de Zwaardpoort. Ga niet omlaag maar draai je om naar de Stenen Bank en ga nu weer 1 klik vooruit over het rechter pad. Draai  rechts en ga nu vooruit over het pad tussen de rotsen en je komt uit bij het:

Moeras:

Ga 1 klik verder vooruit en....stop.....ga niet verder vooruit het water in want dan verdrinkt Jim in het drijfzand. Draai naar links tot je een lichtere plek in de grond ziet met barsten. Het is Droge Klei (Dried Clay). 

Grijp een kwak Droge Klei. Draai weer rechts en mik je vooruitpijl naar de boom aan de overkant van het water en ga dan 2 klikken  vooruit en....

....Jim komt vast te zitten in het drijfzand en roept om hulp. Een meisje, Pepita praat met Jim vanaf de oever. Jim vraagt Pepita om hulp maar Pepita wil zich niet vuil maken. Pepita gooit wel een Touw naar Jim toe. 

 • Grijp het Touw en is een "Hangman's Rope". Het touw is dus een strop. 

 • Open het inventoryscherm en klik de Strop (Hangman's rope) op het steeksleuteltje van het "Knutselvak". om de Strop uit het touw te halen. 

 • Je hebt dan een Lang Touw (Long rope). 

 • Combineer dit Lange Touw met de Haak (Hook) en...Het Knoopscherm verschijnt. 

 • Je moet de Haak nu aan het touw binden met een Capuchin Knoop. 

 • Klik op Pijl B, Pijl A, Pijl 1, Pijl 1, Pijl A, Pijl 1 en......Succes...

 • Je hebt nu een Drekhaak (Grepnel). 

 • Pak de Dreghaak uit het autovak en sluit het inventoryscherm. 

 • Klik nu met je tandwielcursor op de stam van de grote boom, recht voor je en......

.....Jim gooit de dreghaak om de boom heen en via het touw trekt hij zichzelf het drijfzand uit en beland op de oever bij de boom. Berg de Dreghaak weer op.

Er ligt een hoop bladeren naast de boom. Grijp een handvol Bladeren (Branches). Je houd de bladeren vast. Draai je om naar het water en zorg dat je in de verte de Head Tower ziet. Laat dan de bladeren in het water vallen en..

..Je hebt een veilig pad naar de overkant gemaakt. Maar we gaan nu nog niet terug naar de overkant. Draai je weer om en volg nu het pad de heuvel op. Je beland bovenop de klif en staat weer bij een boom. Het Enigma verschijnt

Je bent hier dus bij de boom tussen de twee "Kamelen bulten", die je zag door het ronde raam in de Hollow Head. Er steken 2 metalen staafjes in de stam van de boom. Open het inventoryscherm. Combineer in het "Knutselvak" de Ramschedel met de beide Ramhorens tot een complete Ramschedel. Pak dan de Ramschedel uit het autovak en sluit het inventoryscherm. Plaats de Ramschedel op de twee metalen staafjes die in de boomstam steken. 

Je hebt het raadseltje van het Enigma weer opgelost. Lees het volgende raadseltje: 

 • "Cast een eye at the skull, And ehere it comes to rest, Besure it will lead you to the burried chest". 

 • "Gooi een oog naar de schedel, En waar het dan tot rust komt, wees verzekert dat het je naar de begraven kist brengt".

Sluit het Enigma. Pak het Glazen Oog (Glass Eye) uit je inventory en stop het oog in de oogkas van de Ramschedel. Het Oog valt uit de schedel op de grond en rolt over de rand van de klif omlaag. Nu kun je over de rand van de klif omlaag klimmen. Dus klik de vooruitpijl die je nu krijgt naar de zee. Maar Jim is natuurlijk niet gek...hij gaat echt niet over de rand naar omlaag springen. Jim wijst je de boomwortels aan waar je nu eerst een touw aan moet vast knopen.

 • Open het inventoryscherm en pak de Dreghaak uit het vakje. 

 • Klik de Dreghaak op het steeksleuteltje van het "Knutselvak" om de haak en het touw weer van elkaar los te halen.

 • Pak dan het Lange Touw (Long rope) uit het autovak en sluit het inventoryscherm. 

 • Klik met je tandwieltjes op de wortels van de boom en.....je beland weer in het Knopenscherm.

 • Je moet nu een "Figure Eight" knoop knopen. 

 • Klik op Pijl 1, Pijl A, Pijl 1, Pijl A, Pijl 1, Pijl B, Pijl 1, Pijl A en Pijl 1....Succes! 

 • Het touw wordt aan de wortels vast geknoopt. 

Klik de vooruitpijl over de rand van de klif en....via het touw klimt Jim nu omlaag en beland op een klein strandje. Jim is wat duizelig geworden....hij heeft koorts gevat door de moerasgassen. Bekijk even de Map. Op de map staan nu ook de locaties "Lone Tree" en "Burried Chest". Je bent nu op het "Burried Chest" strandje. Sluit de Map en het inventoryscherm.

Kijk omlaag naar de grond. Vlak voor je voeten ligt het Glazen Oog (Glass eye). Grijp het Glazen Eye en.....Het Enigma verschijnt weer. Je hebt het raadseltje weer opgelost. Lees het laatste raadseltje van dit 2e deel van Long John Silver's Enigma:

 • "Your guide's look turns fierce If the sun's rays begin to pierce. Close for the taking, The metal's awaiting. Reach out and take it, no hesitating". 

 • "De blik van je gids wordt fel Als de zonnestralen beginnen te doorboren. Vlak voordat je het oppakt Wacht het metaal erop Pak het snel zonder aarzelen".

Sluit het Enigma en Jim tekent een groot Kruis in het zand, op de plek waar het glazen oog lag. Draai rechts. Je ziet de ingang van de Oude Mijn. Ga 1 klik vooruit, over het houten bruggetje, draai rechts en ga 2 klikken vooruit naar de mijngebouwtjes en.....

Vanachter een ton springt Pepita tevoorschijn. Pepita valt echter in de verticale mijnschacht en dendert omlaag. Gelukkig roept ze dat ze ok is.

Oude Mijn:

Draai ietsjes naar links. Je ziet een masker liggen en Jim weet nu wie hem zo aan het schrikken heeft gemaakt toen hij de eerste keer bij de Head Tower aankwam....dat was dus Pepita met het masker.

Je bent hier in de Smederij van de mijn. Voor de verticale mijnschacht staat de Draaias waarmee de takelblokken omlaag de schacht in kunnen worden getakeld. . Kijk omhoog naar de houten toren die over de mijnschacht heen staat. Er hangt een Takelblok aan de toren. Grijp het Takelblok. Het is mij overigens een raadsel hoe Jim, zonder in de toren te klimmen het takelblok van zo hoog weet te grijpen, maar tja....That's adventure gaming.......

Kijk weer naar de Draaias en draai dan naar links. Je ziet het masker weer en je ziet een kist en een ton. Op de kist staat een koperen Megafoon. Grijp de Megafoon. Klik dan met je tandwieltjes op de kist om de kist te openen. In de kist ligt een Lang Touw. Grijp het Lange touw (long rope) uit de kist.

Draai je om naar het afdak achter je. In dit afdak staat een groot Watervat, Onderaan het vat zit een kraan. Tegen de paal van het afdak leunt een pikhouweel. Grijp de Pikhouweel (pick). Er staat een kistje voor het grote waterreservoir op de grond. In het kistje liggen de onderdelen van een takelblok. Grijp uit het kiste het Wiel (Wheel), de As (Axle) en het Korte Touw (Short rope).

 • Draai terug rechtsom naar de mijnschacht. 

 • Open het inventoryscherm en combineer in het "Knutselscherm" de  "Block Cheek plate" met de "Axle" en het "wheel" tot een "Block. Je hebt nu dus twee Takelblokken. 

 • Combineer het "Lange touw met de beide Takelblokken (Long rope met de Blocks) tot een Takel (Tackle). 

 • Pak dan de Takel (Tackle) uit het autovak en sluit het inventoryscherm. 

Kijk weer omhoog naar de toren boven de mijnschacht. Klik met je tandwieltjes op de haak waar het takelblok aan hing en ...je hangt nu de complete Takel aan die haak. 

 • Je beland echter in het Knopenscherm want je moet  het andere einde van het touw om de Draaias vastknopen met een Clove Hitch. 

 • Klik op Pijl 1, Pijl B, Pijl 1, en de takel zit dan vast aan het aambeeld. 

Open weer je inventory en pak nu het Korte Touw uit je inventory.Sluit het inventoryscherm en klik op het onderste takelblok. 

 • Weer kom je in het knopenscherm want je moet het korte touw nu aan de onderste takelblok vastbinden via een "Bowline" knoop. 

 • Klik op Pijl 1, Pijl A, Pijl B, Pijl B, Pijl 1 en weer op Pijl 1 en....Succes.....

Open weer het inventoryscherm en haal nu de Pikhouweel uit elkaar via het steeksleuteltje van het "knutselscherm".  Je houdt een Pick Head en een Handspike over. Pak de Handspike uit je inventory. Sluit het inventoryscherm. Kijk naar het Aambeeld. Er zitten vierkante gaten in het bovenstuk van de Draaias. 

Klik met je tandwieltjes op het voorste gat om de Handspike er door heen te steken. Klik dan op de Handspike en.....

Jim takelt nu Pepita omhoog uit de mijnschacht, maar dit was zwaar werk en Jim valt flauw. Als Jim weer bij is gekomen is Pepita verdwenen.

Grijp de Handspike terug van de draaias en grijp de Takel terug door op het touw te klikken dat rondom de Draaias zit gewikkeld.Draai je om. Je kijkt de smederij in. Er ligt een metalen koffer voor de smederij op de grond.  

Klik op de koffer om het te openen. Zoom dan in op het boek dat in het koffertje ligt. Het is een oud Spaans Logboek. Klik op de pijltjes onder het logboek om door de bladzijden te bladeren. Lees dus het logboek door. Het logboek verteld dat de Spanjaarden hier in de mijn hebben gezocht naar Smaragden. Ook lees je dat de smederij werd gebruikt om munitie te maken. Je leest ook over duikapparatuur. De Spanjaarden hebben op het eiland vele indianen gedood. Sluit het scherm als je het boek hebt door gelezen.

Draai iets naar links en ga dan  twee klikken vooruit naar de schutting. Er hangt een touwladder over de schutting en er zit een papier vastgepind op de schutting. 

Zoom in op het papier, Het is een bladzijde uit het Spaans Logboek. Je ziet er een boom en een kookpot op. Plaats je oogcursor op de tekst onder de tekening en lees deze tekst dan door. Je leest dat er Moeraskoorts is uitgebroken onder de Spanjaarden en dat met het kruid Cinchona een kruidenthee kan worden gebrouwen dat een medicijn tegen de moeraskoorts kan zijn.  Sluit het scherm en klim via de touwladder nu over de schutting. Je beland aan de andere kant van de schutting. 

Kijk naar de boom die rechts van je staat. In de stam van de boom is een hart gekerfd. De letters P+J staan in het hart. Onder de boom staat een watertrog gevuld met water. Pak je Mes uit je inventory en klik dan met je tandwieltjes op het Hart in de boom. Je snijd het Hart los. Klik met je handje op het Hart om het Hart te van de boom te pakken. Berg je mes weer op. Pak de Helm uit je inventory. Vul de Helm met water uit de watertrog die hier onder de boom staat.

Draai je om zodat je over de schutting heen weer naar de Mijn kijkt en ga dan 3 klikken vooruit. Je staat dan weer voor de Draaias van de mijnschacht. Draai je weer om naar de Smederij en ga er weer naar binnen. Draai rechtsom naar de oven. Er staat een pot in de oven maar er brand geen vuur. Rechts, onder de houten stellage, ligt wat brandhout. 

 • Grijp het brandhout en leg het gelijk in de oven. 

 • Steek dan het brandhout in de oven aan met je Aansteker. 

 • Berg de aansteker weer op en pak de Helm met vers water uit je inventory en klik in de nu brandende oven. 

 • Je hebt dan een Helm vol met Gekookt water. 

 • Combineer, in het "Knutselvak" nu de Helm met het Boomschors Hart en...

 • ..Je maakt een lekker bakkie kruidenthee dat Jim gelijk opdrinkt om van de moeraskoorts te genezen.

NB: 
Zodra je de helm met kokend water heb moet je wel snel de helm met het hart combineren. Ben je te traag dan is het water in de helm weer koud geworden. Kook het water dan weer in de oven en probeer het opnieuw.

Ok....je moet nu terug naar het "Burried Chest" strandje. Je kunt dit lopend doen maar waarom zou je je moe maken. Open de Map en klik op de Map dan op de X (Burried Cest) en je bent er dan vanzelf weer terug,

Burried Chest:

Kijk naar de X die Jim eerder hier in het zand heeft gemaakt. Combineer in het "Knutselvak" nu de Handspike met de Pick Head terug tot een Pikhouweel. Pak de Pikhouweel uit het autovak en sluit het inventoryscherm. Klik met je tandwieltjes op de X en.....Jim graaft de kist op.  

Berg de Pikhouweel weer op en zoom dan in op de kist. Je maakt de kist open en beland in de:

Schedelslot puzzel:

 • Er zit dus nog een binnendeksel in de kist en deze deksel is bescherm door een ingewikkeld uitziend Slot. Het Schedelslot. 

 • Je ziet een Schedel (1).  In de linkeroogkas van de schedel zit al een glazen oog. In de rechter oogkas zit geen oog.

 • Voor de schedel zie je 2 gebogen gleuven.

 • Op de rechter gleuf ligt een Gebroken Schuifje (2) (Damage Carriage). Het spiegeltje in dit schuifje is gebroken.

 • In de linker gleuf staat al een Schuifje met een spiegeltje. 

 • Voor de twee gleuven zie een opening waar tandwieltjes in gedaan moeten worden (4). 

 • Er zit ook een kleine schakelaar op de rand van dit tandradervak (5). Deze schakellaar wijst nu naar rechts, laat dat nu zo.

 • Rechts van die opening zie je twee pijlknopjes (8 en 9). 

 • Links naast de linkergleuf is een houder voor een lens (6). 

 • Achter dit houdertje zie je nog een blauwe edelsteen (7). 

 • Er vallen nu 7 lichtstralen de kist in.

 • Open je inventory. We geen even wat spullen uit je inventory slopen.

 • Pak de Marine Chronometer uit het inventoryvak en klik ermee op het steeksleuteltje van het "Knutselvak". 

 • Je sloopt de Chronometer en hebt dan 2 Tandradertjes en een Horlogekastje. 

 • Pak de Sextant uit je inventory en klik ook de Sextant op de steeksleutel van het "Knutselvak". 

 • De Sextant valt uiteen in een Schuifmaat (Verriert), een Kleine Spiegel (Small mirror) en een ronde Lens.

NB: 
Heb je de Marine Chronometer niet dan zul je de Junk Watch nu uit elkaar moeten halen.

Je moet er nu voor zorgen dat één van de lichtstralen via het spiegeltje in de linker gleuf (3) wordt weerkaatst naar het spiegeltje (2) in de rechter gleuf en dan via het rechter oog in de schedel verder gaat naar de lens in houder (6) en naar de edelsteen (7). Dit vereist even wat werk en dat gaan we nu even uitvoeren.

 • Pak het Glazen Oog (Glass Eye) uit je inventory. Sluit het inventoryscherm

 • Plaats het Glazen Ook in de rechter oog kas van de Schedel (1). 

 • Grijp het Gebroken Schuifje (2) (Broken Carriage) van de rechter Gleuf. 

 • Open dan het inventoryscherm. 

 • Pak de twee Tandwieltjes (Gears) uit je inventory. 

 • Sluit het inventoryscherm en plaats de tandwieltjes in het tandwielvakje (4), voor de 2 gleuven.

 • Duik weer je inventory in.

 • Combineer het Gebroken Schuifje (Damage Carriage) met de Kleine Spiegel (Small Mirror) en je hebt een Gerepareerd Schuifje (Repaired Carriage). 

 • Pak dit uit het autovak en sluit je inventory. 

 • Plaats het Gerepareerde Schuifje in de rechter Gleuf. Het spiegeltje in dit schuifje ligt gekanteld.  

 • Klik 2 keer op het spiegeltje in dit schuifje (2) om het spiegeltje rechtop te zetten. 

 • Klik 1 keer op de rechter pijlknop (9) om het houdertje door de rechter gleuf naar het einde van de gleuf te schuiven.

 • Klik op de schakelaar (5) die boven op de rand van het tandradervakje staat om deze nu naar links te zetten. 

 • Klik  2 keer op het linker pijlknopje 8). 

 • Het spiegelhoudertje (3) in de linker gleuf gaat 2 positie naar links. 

 • Het spiegeltje (3) staat nu op de 3e positie van rechts in de linkergleuf. 

 • Klik nu 2 keer op het spiegeltje in de linker gleuf zodat dit spiegel kantelt en....

Een witte lichtstraal gaat nu via 3 naar 2 naar 3 en naar 6....maar....shit....we hebben vergeten om een Lens in houder 6 te doen. Open het inventoryscherm en pak de ronde Lens uit je inventory. Sluit het inventoryscherm. Plaats de ronde lens in de houder (6), links naast de linker gleuf en......

Via het spiegeltje (3), spiegeltje (2), het rechteroog (1) en de lens (6) bereikt de witte lichtstraal nu de edelsteen (7). De Blauwe Edelsteen wordt rood en smelt en nu gaat de kist echt open.

 • Grijp het Houten Stuurwiel (Bar) uit de kist en.....je hebt de Schat van Long John Silver gevonden......er staat een schaal met Zilveren Munten in de kist. 

 • Het Enigma verschijnt. 

 • Je hebt nu het 2e deel van Long John Silver's Enigma raadsel helemaal opgelost. 

Sluit het Enigma en grijp de Schat (Treasure) uit de kist en.....Jim ontdekt het 3e Deel van Long John Silver's Enigma in de kist. Het 3e deel van het Enigma spreekt van de  grootste schat die je nog moet vinden. Jim schrijft het nieuwe Enigma oven en het Enigma scherm verschijnt weer.

Het 3e deel van Long John Silver's Enigma:

Lees het eerste raadsel van dit 3e Enigma weer door: 

 • If you value nothing more that silver and gold, Then turn back now, 'fore you grow old; But if you hear the voice of friendship and your heart yearns for more, Then pursue your quest, for you a greater treasure is in store...Turn the tiller so the water in a rush Fills the sluice to its brim flush.
 • Als je alleen waarde hecht aan zilver en goud, Draai je dan om, voordat je oud wordt; Maar als je de stem van vriendschap hoort en je hart verlangt naar meer, Vervolg dan je queeste, want een grotere schat ligt op je te wachten... Draai de helmstok, zodat het water in allerijl De sluis vult tot hij aan de rand overloopt.

Sluit het Enigma.  Je kijkt weer naar de, nu lege, kist. Draai iets naar links. Links naast de kist ligt nu een bergje geel zand. Grijp een handvol van het gele Zand. Draai rechts en ga weer vooruit over het houten bruggetje en dan weer rechts en 2 keer vooruit naar de mijnschacht. Je staat dan weer voor de Draaias. Draai je rechtsom naar het afdakje waar het grote watervat in staat. Op de kraan van het watervat ontbreekt het wiel om de kraan open te draaien. Pak dus het houten Wiel (Bar) uit je inventory en plaats dit Wiel op de kraan. 

Klik dan op het wiel om de kraan open te draaien en...de trog onder het vat vult zich met water. Hiermee heb je het Enigma raadsel weer opgelost. Lees het laatste raadseltje:

 • Your three-master to the current you'll commend. And where e'er she founders or runs aground, Your final chart is sure to be found.
 • Zet je 3-master in de stroming. En waar ze ook aan de grond loopt, Daar zal je laatste kaart zeker gevonden worden.

Sluit het Enigma. Wel....dit lijkt mij niet moeilijk. Pak de 3-master zeilboot uit je inventory. Sluit het inventoryscherm en klik met je tandwieltjes op het nu stromende water in de trog en....het bootje drijft door de stroming naar rechts. Draai rechts en doe 1 stap vooruit, richting de schutting en draai dan linksom naar de watertrog. Je schuitje is vastgelopen tegen wrakhout dat in de trog ligt. 

Bovenaan de middelste mast van het bootje zit een stuk perkament.  Grijp het Perkament (Parchment). Het is het laatste stuk van de Map en van de Enigma.

Het 4e Deel van Long John Silver's Enigma:

Lees het op één na laatste raadseltje van de Enigma:

 • The River of Blood most assuredly calls, But avoid reefs, rapids and other pitfalls. 
 • De bloedrivier roept je vast en zeker, Maar vermijd riffen, stroomversnellingen en andere valkuilen.

Sluit het scherm en....Je ontmoet nu dan eindelijk Pepita. Pepita is dus de dochter van Long John Silver en ze vertelt dat pappie nog leeft en Jim begrijpt nu dat Pepita de Grootste Schat is. 

Praat met Pepita en gebruik nu alle gespreksopties die je krijgt. Het maakt niet uit in welke volgorde je dat doet. 

 • Als je de optie "Explain the whole story to me, from the beginning"  dan hoor en zie je het verhaal hoe Long John Silver op Emerald Eiland terecht is gekomen. Hoe zijn vrouw is omgekomen. En dat Long John hoopte dat Jim de ware vent voor zijn dochter zou zijn. Long John heeft zijn eigen dood gefaked en het Enigma opgesteld om de piraten te misleiden en om Jim te testen.
 • Vraag Pepita hierna: "Where is Long John Silver?".  Long John is ergens bij de watervallen van de Bloodriver en Pepita gaat weg om ook daar naar toe te gaan.

Je krijgt dan weer controle over Jim. Draai links en loop vooruit naar de schutting met het touwladdertje. Draai dan rechts en ga weer 1 klik vooruit en je.....beland bij een touwladder die vanaf de hoge rots omlaag hangt.

 Via deze touwladder is ook Pepita omhoog geklommen. Wel.....klim via de touwladder omhoog. Boven op de rots gekomen ziet Jim in de verte een zwarte Piratenvlag en hij vraagt zich af wat dit betekent. Wel.....ga vooruit en.....Jim komt bij het

Fort:

Voor de hut zit.....één van de piraten. Draai rechts en ga de hut binnen. Je beland bij de achtermuur van de hut. Draai links en.....hela.....een Kanon. In de hut staat een groot kanon. Kijk er even na maar doe er nu niets mee. Dat komt later. Draai je om naar de houten stelling die aan de muur staat. In de stelling liggen rubberen slangen (Tubes), een Vis haak (Fish-hook) en een Geperforeerde Waterzak (Perforated waterskin). Grijp deze 3 items. 

Draai iets naar rechts want tegen het rechter einde van de stelling leunt een Lange Stok (Pole). Grijp ook deze Lange Stok. Verlaat de hut weer.

Weer buiten voor de hut draai je gelijk weer om naar de ingang van de hut. Kijk dan omhoog naar de boom die rechts voor de hut staat. Het is een kale boom en hij fungeert als vlaggenmast voor de piratenvlag. Klim omhoog de boom in. Bovenin de boom  draai je linksom en kijk je omlaag. 

Je ziet de 2 piraten voor de hut zitten en je hoort ze praten. Morgan en zijn twee kornuiten hebben Pepita gevangen genomen en ze dwingen haar om hen naar de schuilplaats van Long John Silver te brengen. Er moet iets ondernomen worden tegen de piraten. De rechter piraat zit op een kar. Klik met je vooruitpijl naar de rechter piraat. Jim vertelt je dat als hij omlaag zou springen naar de kar de rechter piraat dan de lucht in zal worden gekatapulteerd. Maar de linker piraat zal dan een probleem worden want die is zwaar bewapent.

 • Tussen de beide piraten staat een kist dat als tafeltje dient. 
 • Op die kist staat een zak met Kogels (Bullets), een Hoorn met Buskruit (Powderhorn) en een Tabakszak (Tobacco pouch).  
 • Je zit dus nog steeds hoog in de vlaggenmastboom. 
 • Open je inventory. 
 • Pak de Sailmakerskit op en klik ermee op het steeksleuteltje van het "Knutselvak" om de naald en de draad van elkaar te scheiden. Je hebt dan een Naald (Needle) en een Draad (Thread). 
 • Combineer dan in het "Knutselvak" de Vishaak met de Draad en met de Lange Stok (Pole). 
 • Je moet in het Knopenscherm de Draad aan de Vishaak binden met een "Uni Knoop". 
 • Klik op Pijl 1, Pijl B, Pijl 1, Pijl A, Pijl 1, Pijl B, Pijl 1, Pijl 1, Pijl 1.....Success. 
 • Combineer dan de Vishaak met de Lange Stok en....je hebt een Hengel (Fishing pole).

Grijp de vishengel uit het autovak en sluit je inventory. Ok...Je moet nu met de vishengel de Tabakszak en het Buskruit omhoog hengelen. De Kogels zijn te zwaar dus die kun je niet omhoog vissen. Klik dus op de Tabakszak (Tobacco pouch) en Jim hengelt de tabakszak omhoog.  Open je inventory en klik de Hengel met de tabakszak op het steeksleuteltje van het "Knutselvak" om de tabakszak van de hengel te halen. Pak de Hengel weer uit je inventory en vis er nu de Buskruit hoorn mee omhoog. Haal de Buskruithoorn van de hengel. 

Combineer in het "Knutselvak" dan de Tabakszak met de Buskruithoorn. Je krijgt er een Lege Buskruithoorn en een Booby-trapped Tabakszak voor terug. Combineer de Booby-traped Tabakszak met de Vishengel. Grijp de Vishengel dan op en sluit het inventoryscherm en klik dan met je Tandwieltjes op het kistje tussen de beide piraten om de tabakszak er op terug te leggen en........

de linker piraat gaat rustig een pijpje stoppen en steekt er de brand in en.....BOEM.....Jim springt uit de vlaggenmast op de achterkant van de kar en hierdoor vliegt de kar piraat de lucht in en komt met een smak op de grond terecht.

 • Ok...de beide piraten zijn bewusteloos. 
 • Pak het Korte Touw (Short rope) uit je inventory. 
 • Sluit het inventoryscherm en klik op één van de piraten. 
 • Je moet de piraten vastbinden met "Double Loop Bridle" knoop. 
 • Klik op Pijl 1, Pijl B, Pijl 1, Pijl B, Pijl 1 en...de beide piraten worden met de handen aan elkaar vast gebonden.

Draai iets naar rechts zodat je de beide kistjes ziet. Grijp van het voorste kistje nu de Zak met Kogels (Bullets) en grijp ook de Naald en Draad (Netting Needle) die op de grond voor het kistje ligt. 

Voor het andere kistje ligt het pistool van de ene piraat. Het ding is ongeladen. Grijp het Ongeladen Pistool (Unloaded pistol). Draai verder rechtsom naar de rand van de klif. Je kijkt uit over de baai. 

Het strand onder je is dus het Bloemen Strand (Flowery Coast). In de baai ligt je eigen 3-Master voor anker. Via een touwladder kun je nu omlaag naar het strand. Klik dus vooruit en via de touwladder klimt Jim omlaag en beland terug op de:

Flowery Coast:

Jim staat achter de rotsen op het uiterste linker puntje van het strand en ziet zijn eigen schuit in de baai voor anker liggen. Draai rechts en ga vooruit over het strand en.....Vanaf het schip wordt Jim beschoten en snel rent Jim terug naar de dekking van de rotsen. Het is wel jammer voor Jim zijn schuit...maar wordt het niet eens tijd om terug te gaan schieten. In het fort staat tenslotte niet voor niets een kanon.... Dus draai je om en klim via de trouwladder terug omhoog naar het:

Fort:

Ga de hut weer in en ga weer recht achter het kanon staan. Bekijk het kanon nu eens goed. Als je de cursor op de mond van het kanon houdt dan merk je dat het kanon vol zit met aangekoekt buskruit. Draai rechtsom naar de muur. Aan de muur hangen de 3 stuks gereedschap om het kanon mee schoon te maken en te vullen met buskruit. Het buskruit zit in de ton die links staat. Er hangt een Borstel (Swab), een Rammer en een Buskruitschep (Gunpowder shovel).

 • Pak de Borstel op en draai dan terug naar het kanon. 

 • Klik met de borstel bovenop de loop van het kanon en je borstelt de loop schoon. 

 • Draai terug en hang de borstel terug aan de haak. 

 • Klik op de ton om de ton te openen. 

 • Pak de Buskruitschep op en klik ermee op de geopende ton. Je vult de schep met buskruit. 

 • Draai met de schep om naar het kanon en klik dan weer met de schep bovenop de loop van het kanon. 

 • Je doet het buskruit in het kanon. 

 • Hang de schep terug. 

 • Pak nu de Rammer en klik ook met dit ding op de bovenkant van de kanonsloop om het buskruit goed aan te stampen. 

 • Hang de Rammer terug.

Goed...het kanon is nu schoongemaakt en er zit nu buskruit in. Nu nog een kanonskogel. Maar...er is hier in geen velden of wegen een kanonskogel te vinden. Je moet dus zelf een kanonskogel gaan maken en dat moet je in de Smederij van de mijn doen. In het Spaanse Logboek heb je gelezen hoe je een Kanonskogel moet maken. Reis dus, via de Map, terug naar de Mijn. (Forge and mine)

Smederij: Een Kanonskogel gieten:

Je beland vanzelf in de smederij.. Draai je om en verlaat de smederij. Je staat dan weer voor het watervat en de watertrog. Pak je Helm weer uit je inventory. Sluit het inventoryscherm en vul je helm met water uit de trog. Ga terug de Smederij binnen. Draai linksom naar de tafel.

 • Links op de tafel staat een halfronde Mal (Hemispherical Model). In de Halfronde Mal zit een gaatje. 

 • Boven die halfronde mal staan twee Vierkante Houten Mallen op elkaar (Empty Molding Box). 

 • Rechts op de tafel ligt een Conische Mal (Conical Model).

 • Combineer in het "Knutselvak" van je inventory nu de Droge Klei (Dried clay) met je Helm met water en met het Gele Zand tot een mengsel van Water, Zand en Klei. 

 • Pak dit mengsel uit je inventory. Sluit het inventoryscherm. 

 • Links naast de Halfronde Mal staat een houten Vulbak. 

 • Klik met je tandwieltjes op die houten bak om er het klei/zand/water mengsel in te doen.

 • Grijp de bovenste Vierkante Mal op (Empty Molding Box) en plaats deze mal tussen de Halfronde Mal en de Conische Mal op de tafel. In de vierkante vak zit dan 1 van de pinnen van de tafel. 

 • Pak de Halfronde Mal op en plaats deze dan in de Vierkante Mal.  

 • Pak de Conische Mal op en plaats deze in het gaatje van de Halfronde mal. 

 • Pak het Kleimengsel weer uit de grote bak en stop het in de vierkante mal. 

 • Pak de Conische Mal weer uit de pak en klik met je rechtermuisknop om de Conische Mal terug op de tafel te plaatsen. In het kleimengsel zit nu een gaatje. Pak de hele bak op en draai naar rechts. Plaats de bak in de rechter stenen nis, voor de blaasbalg.

 • Draai terug naar de tafel. Pak de 2e Vierkante Mal en plaats deze weer op de tafel, over de Halfronde Mal heen. 

 • Pak weer kleimengsel uit de Vulbak en stop het Kleimengsel weer in de vierkante mal.

 • Pak de gevulde vierkante mal weer op, draai rechts en plaats deze 2e vierkante mal in de linker nis. 

 • Pak dan de eerste vierkante mal uit de rechter nis en plaats deze bovenop de 2e vierkante mal.

 • Boven je twee vierkante Mallen hangt de trekhendel van de Blaasbalg. 

 • Klik op de trekhendel om de Blaasbalg te bedienen. 

 • Helaas....Jim meld dat er een gat in de blaasbalg zit. 

 • Dit gat zit in de zijkant van de blaasbalg. 

 • Je moet dus nu eerst de blaasbalg repareren.

 • Open het inventoryscherm. 

 • Knutsel nu de Vishengel weer uit elkaar via het steeksleuteltje van het "Knutselvak". 

 • Je hebt dan weer een losse Draad, Vishaak en Stok. 

 • Combineer dan de Draad met de Naald weer terug tot een Zeilmakerzetje (Sailmakerskit). 

 • Pak dit setje uit je inventory, sluit het inventoryscherm en klik dan met je tandwieltjes op de zijkant van de blaasbalg.

 • Je repareert de blaasbalg. 

 • Berg de naald en draad weer op.

Draai je om naar de oven. In de oven smeult nog het vuur. Het vuur moet worden opgestookt met de blaasbalg. Onder de oven hangt een L-vormige Buis aan het witte muurtje (Extension Tube). Het is een verlengstuk voor de blaasbalg. Grijp de Buis en plaats het ding aan de punt van de blaasbalg. 

 • Draai weer links naar de nissen en klik nu weer op de trekhendel van de blaasbalg om het vuur hoog op te stoken.

 • Pak de Zak met Zilveren Munten (Treasure)  uit je inventory. 

 • Stop de munten in de smeltpot die bovenin de oven staat. 

 • Op het rechter muurtje van de oven hangt een grote Tang (Tongs). 

 • Pak die grote Tang op en klik ermee op de Smeltpot om met de tang de smeltpot uit de oven te halen. 

 • Draai met de smeltpot naar links, naar je twee vierkante mallen. 

 • Giet de smeltpot leeg in het gaatje in de klei van de bovenste mal. 

 • Plaats de smeltpot terug in de oven. 

 • Draai terug naar je mallen en klik op de bovenste mal om deze weer op te pakken.

 • Plaats de bovenste mal in de rechter nis en zie...in de linker mal zit nu een mooie ronde Kanonskogel. 

Grijp de kanonskogel en ga via de Map terug naar het:

Fort: Het Kanon afvuren:

 • Vanzelf sta je terug in de hut en voor het kanon. 

 • Pak de Kanonskogel (Canonball) uit je inventory, sluit het inventoryscherm en stop de kogel in het kanon. 

 • Boven het rechter wiel van het kanon zit een haak. 

 • Pak Takel (Tackle), die je voor je gemaakt hebt om Pepita uit de mijnschacht te takelen, uit je inventory. 

 • Bevestig de Takel aan de haak, boven het rechter wiel van het kanon.

 • Nu moet je het kanon gaan kantelen. 

 • Er steken twee uitsteeksels uit aan de kanonsloop. 

 • In de linker uitsteeksel zit een gat. 

 • Duik je inventory weer in en sloop, met het steeksleuteltje van het "Knutselvak", de Pikhouweel weer uit elkaar. 

 • Pak dan de Handspike uit je inventory. 

 • Sluit het inventoryscherm en klik dan met je tandwieltjes op het gat in het linker uitsteeksel van de loop om de Handspike erin te steken. 

 • Klik dan op de Handspike en...Je kantelt de loop om naar het raam. Jim grijpt vanzelf de steel (Handspike) terug. 

 • Kijk omlaag naar de Ring in de grond, voor het kanon. Aan deze ring zitten de beide takeltouwen vast die het kanon om zijn plaats moeten houden. Klik erop en....het kanon schuift naar voren en duwt het luik van het raam open. Het kanon staat nu gericht op Jim's 3-Master in de baai.

 • In de loop zit een gaatje waar de lont in moet. 

 • Aan de paal, links van het kanon, hangt een grote tang. 

 • Het is de Lontstok maar er zit geen maar er zit geen lont aan (Lintstock with No wick). 

 • Pak het Uitgeplozen Touw (Oakum) uit je inventory en klik dan op de Lontstok om dit touw eraan te doen. 

 • Berg het touw op en pak je aansteker uit je inventory en klik weer op de Lontstok om de lont aan te steken. 

 • Berg de aansteker op en grijp dan de Lontstok en draai terug naar het Kanon

 • Klik met de Lontstok nu op het gaatje in de loop en....

Jim vuurt het kanon nu af en blaast hiermee zijn eigen schip op. Jim's schuit zinkt naar de bodem van de baai. 

Jim besluit dat het nu tijd is om met de sloep de Bloodrivier op te varen, naar de schuilplaats van Long John Silver. Maar ongewapend de rivier opvaren is misschien niet zo'n goed idee. Pak de lege Kruithoorn uit je inventory. Sluit het inventoryscherm en draai je om naar het vat met buskruit. Vul de kruithoorn met Buskruit uit het vat.  Combineer in het "Knutselvak" dan de Kruithoorn met de Kogels en het Pistool tot een Geladen Pistool (Loaded P{istol) en een Lege Kruithoorn.

Jim moet dus zijn zeilsloep repareren maar daar heeft ie wel de juiste spullen voor nodig. En die heeft ie niet. Maar misschien zijn er wel spullen aan boord van zijn 3-Master die hij hiervoor kan gebruiken. Het is dus wel een beetje jammer dan Jim zijn 3-Master zojuist naar de bodem van de baai heeft geschoten. Reis, via de Map, terug naar de:

Smederij:

Terug in de smederij draai je om naar de oven. Grijp de L-vormige Buis (Extension Tube) van de punt van de blaasbalg. Hang de L-vormige Buis terug aan de 2 haakjes in het witte muurtje onder de oven. Open het inventoryscherm. Combineer in het "Knutselvak"  de Geperforeerde Waterzak (Perforated waterskin) met de Rubberen Slangen (Tubes) tot een Raar Apparaat (Strange Device). Pak het Raar Apparaat uit het autovak en sluit het inventoryscherm. Klik met je tandwieltjes op de voorpunt van de blaasbalk om je Raar Apparaat aan de blaasbalg te doen. Klik op de Trekhendel van de blaasbalg om het Raar Apparaat te vullen met lucht. Je hebt nu een Duikzak met lucht (Diving apparatus) gemaakt.

Grijp de Duikzak terug van de blaasbalg. Ga, via de Map, terug naar het Fort. Uiteraard beland je weer binnen in de hut. Ga naar buiten en naar rechts en daal via de touwladder terug omlaag naar het Bloemen Strand. Loop 1 stap naar rechts over het strand en draai dan links. Je staat weer voor de waterpoel en je ziet nu, in de baai achter de rotsen, de piratenvlag uit het water steken. 

Wel....die piratenvlag zat aan de mast van je 3-Master, dus daar is je schuit gezonken. Rechtsboven in je scherm lees je nu "Dive to the wreck" en dat is nu precies wat je moet gaan doen.

Flowery Coast: Duik naar het wrak.

Klik dus vooruit naar de piratenvlag die boven het water uit steekt. Vanzelf gebruikt Jim de Duikzak en zwemt ie naar het wrak en duikt ie onderwater. We zijn op de bodem van de baai beland. In een grote oesterschelp staat de medicijnkist van Jim's schuit (Surgeon's Case). 

Probeer de kist uit de schelp te pakken en....Oeps...de oester is blijkbaar nogal gek op de schip want het beest klapt zijn schelp dicht. Voor de oester zie je een rotsblok en op dat rotsblok groeit een Spons. Pak je Mes uit je inventory, sluit het inventoryscherm en klik dan op de Spons. Je snijd de spons los. Grijp snel de spons voordat het dingt helemaal is weggedreven. Berg het mes weer op.

Pak de Pikhouweelsteel (Handspike) uit je inventory en sluit het inventoryscherm. Klik nu met je tandwieltjes, naast de kist, in de oesterschelp en....je zet de pikhouweelsteel in de schelp en hierdoor kan de schelp niet meer dichtklappen. Grijp nu de Kist uit de schelp en grijp ook de Pikhouweeltje weer terug. Draai linksom tot je de Kanonskogel in het zand voor het wrak ziet liggen.  

Boven de kanonskogel zie je Romeinse Cijfers op de plank van het wrak staan. Bekijk die Romeinse Cijfers met je oog. Noteer deze reeks Romeinse Cijfers: IV, VIII, XV, XVI, XXIII, XLII. Grijp dan de Kanonskogel en kijk dan helemaal omhoog tot je de schaduw van de zwarte piratenvlag weerspiegelt ziet in het oppervlakte water. Klik vooruit om omhoog te zwemmen en vanzelf beland Jim terug op het strand voor de waterpoel.

Ok....Duik in je inventory en klik de zojuist gevonden Surgeon's Case op het steeksleuteltje van het "Knutselvak" om er de spullen die erin zitten uit te halen. Het zijn een IJzerzaag (Amputation Saw) en een Tang (Forceps). Draai rechts en ga nu 2 klikken vooruit, naar de Stenen Slang en dan nog een klik vooruit naar je Zeilsloep.

Repareer de sloep:

Dat de grote mast is afgebroken vindt Jim niet zo erg. Dat er een groot gat in de romp zit vindt Jim wel heel erg, Dat gat in de romp moet dus gerepareerd worden. Draai links. In het zand, links naast de sloep, ligt een brok hout waar 2 plankjes op gespijkerd zitten. Pak de Tang (Forceps) uit je inventory en klik dan op de twee plankjes om de spijkers er uit te trekken. De plankjes liggen dan los op het brok hout. Pak de ijzerzaag uit je inventory en klik weer op de plankjes  en.....

....Jim zaagt de plankjes op maat en spijkert met de plankjes het gat in de romp van de sloep dicht. Maar de plankjes zijn nog niet waterdicht.

Pak het Uitgeplozen Touw (Oakum) weer uit je inventory en klik op de nieuwe plankjes in de romp om er de naden tussen de plankjes mee op te vullen. Draai je weer linksom en loop 1 klik terug naar de Stenen Slang. Ga weer recht voor het kampvuur, naast de Stenen Slang, staan. Als het kampvuur alleen nog maar smeult dan klik je er even op met je tandwielcursor om het vuur weer op te stoken. Pak de pot Koude Hars (Cold Resin) uit je inventory en klik op het kampvuur. Je hebt dan weer Hete Hars. Ga snel terug naar de sloep, pak de Hete Hars uit je inventory en klik weer op de nieuwe plankjes in de romp van de sloep en.....nu is de romp echt gerepareerd. Berg de hars terug op in je inventory en klik dan nu met de vooruitpijl naar de sloep en....

....Jim roeit met de sloep door de stroomversnellingen de Bloodrivier op en beland aan de voet van de waterval.

Het Enigmascherm verschijnt. Lees het laatste raadseltje van het 4e Deel van Long John Silver's Enigma. Je leest:

 • The enigma, with daggers, you'll soon seal its fate, Allowing you to traverse the waterly gate". 

 • Het raadsel met dolk, je zult spoedig zijn lot bezegelen, Zodat het je toegestaan wordt om de waterpoort te passeren.

Sluit het Enigma. Van de rotsen stort een waterval omlaag. Kijk omlaag en naar rechts. Op het dek van je sloep ligt een touw. Het touw zit vast aan de ankerpen. In de rots zit een ijzeren ring. Grijp het touw vast en klik ermee op de ijzeren ring. Je moet het touw aan de ring binden met een "Anchor hitch" knoop. Klik op Pijl B, Pijl B, Pijl A, Pijl 1, Pijl 1 en....Succes....Je bind de sloep met het touw vast aan de ring.

Links van de ijzeren ring zie je een Klimapparaat in de rots zitten. Je krijgt er de tandwieltjes op maar kunt er even niets mee. Draai rechtsom zodat je naar het "eilandje" achter je sloep kijkt en ga dan vooruit dat "eilandje" op. Er staat een driepoot met een Bel op het "eilandje". Linksboven zit de rode papagaai en achter de driepoot is de ingang van een tunnel. Draai rechtsom naar het Skelet dat op de oever van het "eilandje" ligt. Bekijk het skelet met je oog en Jim merkt op dat het water in de rivier dodelijk is. Het is dus raadzaam om niet in de rivier terecht te komen want in de rivier stikt het van de piranha's.

Draai terug naar de Beldriepoot en de rode papagaai. Praat met de papagaai. De papagaai waarschuwt je nu voor een valstrik en ook Pepita gilt dat je "niet omhoog moet komen".  Draai terug naar de Bel. Klik op de Bel en er volgt nu een onderhandeling met de piraten. Boven de Bel zit een gat in de rots en in dat gat hangt een mandje.. Gebruik alle dialoogopties die je krijgt. Je bied aan om je schatkaart te ruilen voor Pepita. De piraten laten dan het mandje zakken. Sluit het gesprek via "Suspent dialoque" en kijk omlaag naar het mandje, dat nu naast de Bel hangt. 

Pak de kanonskogel uit je inventory. Plaats de kanonskogel in het mandje en....het mandje wordt weer omhoog gehesen. De piraten zijn er niet blij mee maar Jim legt uit dat ie de kanonskogel heeft gemaakt van der zilveren munten. Helaas voor Jim ontdekken de piraten dat het geen zilveren munten waren maar koperen munten. Jim heeft dus een waardeloze koperen kogel gemaakt. De piraten gooien de kanonskogel de rivier in en laten het mandje weer zakken. Ze willen iets anders hebben. 

Combineer in het "Knutselvak" de Kurk met de Rumfles. Pak dan de Fles Rum uit het autovak en sluit het inventoryscherm. Klik weer op het mandje om er nu de Fles Rum in te doen en....

....de  piraten hijsen het mandje weer omhoog en gaan een potje vechten om de rum. Eén van de piraten beland in de rivier alwaar hij wordt opgevreten door de piranha's.  De andere piraat wordt doodgeschoten door Morgan. Er is dus alleen nog Morgan over.

Het mandje is ondertussen weer omlaag gekomen. Draai weer om naar de papagaai en praat weer met het dier en de vogel herhaalt nu het Enigma raadseltje en vliegt dan weg. Als de papagaai weg vliegt vallen er twee dolken omlaag uit het gat waar de papagaai in zat. Raap de Dolken (Twin Daggers) op. Het is een kliminstrument dat bestaat uit een metalen buis. Door de buis gaat een ketting waar 2 dolken aan vast zitten.

Draai je om naar de sloep en ga  vooruit de sloep weer in. Kijk in de sloep nu weer naar de ring in de rotswand en naar het klimapparaat dat ernaast in de rotswant hangt.  Dat ding in de rotswant is dus ook een Twin Dagger. Pak de Twin Dagger uit je inventory en klik dan op de Twin Dagger die al in de rotswand zit. Je beland in de:

Beklim de Rotswant puzzel: 

 • Ok...je ziet een groot aantal gaten in de rotsmuur. 

 • Rechtsonder zitten de twee dolken van de Twin dagger in twee van de gaten. 

 • Linksboven is een richel waar je een touw ziet en die richel moet je zien te bereiken. 

 • Je moet dus de dolken van de Twin Dagger steeds in een ander gat doen. 

 • Dat doe je door op de dolken te klikken en dan je muis ingedrukt te houden en dan de dolk naar een ander gat te slepen om dan je muis weer los te laten. 

 • Je moet dit steeds om en om doen met de rechterdolk en met de linkerdolk. 

 • Op deze wijze verplaats je de dolken dus steeds verder naar links omhoog tot je uiteindelijk de richel hebt bereikt.

Klik op de rechter dolk (1) en hou je muis dan ingedrukt en sleep de rechterdolk naar het gat, schuin links boven het gat waar de dolk in zat (2). Verplaats dan de linker dolk naar het gat (3), linksonder het gat (2) waar je de rechter dolk in hebt gedaan. Ga op deze wijze nu verder omhoog, door steeds de rechter dolk te verplaatsen en dan de linker dolk. Uiteindelijk zul je dan de richel bereiken en ontmoet je:

Slangen Grot: Long John Silver:

Er volgt een gesprekje met Long John en dan verschijnen de gespreksopties. Wel...gebruik ze allemaal, van boven naar beneden, en Long John legt uit waarom hij Jim op zo'n geheimzinnige wijze naar dit eilandje heeft gehaald. Tijdens het gesprek toont Long John de slangen die aan het plafond van de grot hangen. Als je alles hebt gevraagd dan sluit je af met "Suspent dialoque".

Kijk omhoog naar de slangen die aan het plafond hangen. Bekijk de slangen met je oogcursor. Long John vertelt dat die slangen ongevaarlijk zijn zolang ze maar met rust worden gelaten. Die slangen zoeken hier verkoeling als het buiten te warm voor ze wordt. Kijk weer omlaag. Long John staat voor een grote ronde tafel. In de tafel zie je "dominostenen" waarop Maya cijfers staan. Je bent hier in een oude Maya Tempel en deze ronde tafel wordt straks belangrijk. In de muur, achter de tafel, zie je een enorme ronde deur. Draai rechtsom. In de hoek is een deuropening naar een trap. Draai verder rechtsom en je ziet een kolom met daarin weer 2 grote ronde gaten en onder die gaten een platform met een rond gat waar kleurtjes omheen staan. Ook dit komt later,

Draai terug naar de trap en klik vooruit. Jim vraagt waar de trap naar toe gaat en Long John vertelt dat de trap naar de Geheime kamer gaat waar Morgan Pepita gevangen houd.Wel....ga de trap op

Bevrijd Pepita:

Boven aan de trap gaat Jim door een deur en betreet de Geheime Kamer. Je ziet Morgan voor Pepita staan. Pepita zit vastgeketend op de grond. Blijf staan en pak je Geladen Pistool uit je inventory. Sluit het inventoryscherm en klik dan met je tandwieltjes op Morgan en.....

....het pistool ontploft en Morgan schiet zich zelf in zijn voet en wordt door Long John neergeslagen met zijn kruk. Pepita wil van haar ketenen bevrijd worden maar Morgan verteld dat de sleutel op de bodem van de rivier ligt. Dick had de sleutel maar...tja....Morgan heeft Dick in het gevecht om de fles rum de rivier in gekieperd en Dick is opgevreten door de piranha's.

Morgan zit nu gewond op de grond tegen het altaar aan en Pepita en Long John staan rechts. Praat met Morgan en gebruik alle gespreksopties. Morgan vertelt dat er misschien een reserve sleutel is voor de ketenen van Pepita en verder wil ie niets zeggen voordat zijn wond in zijn linkerbeen is behandeld. Sluit het gesprek.

Draai linksom naar de dode piraat, die door Morgan is vermoord tijdens het gevecht om de fles rum. De Fles Rum ligt voor het lijk op de grond. Grijp de Fles Rum. Haal, in het "Knutselvak" de kurk weer van de fles. 

Draai verder links zodat je voor de tafel staat. Grijp van de tafel de Spiegel en de Plaat met Houtskool (Slate and crayon) Draai terug naar Morgan. Klik weer met je praatcursor op Morgan en gebruik nu de optie "Give Bottle of Rum". Jim geeft de fles rum aan Hawkins die zich nu lam zuipt en geen pijn meer voelt. Pak nu de grote tang (Forceps) uit je inventory en klik op de kogelwond in Morgan's linkerbeen en.....

.....Jim trekt de kogel uit de wond, brand de wond dicht en verbind Morgan's been.....

Praat weer met Morgan en vraag hem nu "Now tell me how to free Pepita from her chains". Morgan vertelt nu dat Yellow Dog een reserve sleutel heeft maar Yellow Dog is ergens op het westelijke deel van het eiland. Vraag verder de overige vragen en je ervaart hoe Morgan Emerald Eiland heeft weten te vinden. Sluit het gesprek. Open de Map en klik op de Snare Valley locatie en je beland terug in de:

Snare Valley:

Je bent dus in één klap terug op de schaapscheerdersplaats en bij het Valstriknet. Het kapotte net hangt nog in de boom. Kijk dus omhoog en naar links en je ziet het kapotte net in de boom hangen. Open het inventoryscherm. Pak de Naald en Draad (Netting Needle) uit je inventory. Sluit het inventoryscherm en klik met je tandwieltjes op het Net om het kapotte net te maken en om de Valstrik weer te zetten.

Hollow Head:

Ga dan vooruit naar de Zwaardpoort en via de trap omhoogt naar het Stenen Bankje. Op het rechter pad staat nu een piraat en hij heeft een geweer. Dus ga via het linker pad naar Hollows Head en via de trap het Hollows Head weer in. In het Hollow Head kijk je omlaag naar de "Mond" van het hoofd en.....Jim vertelt je dat die piraat met het geweer buiten voor het Head staat. Pak de Megafoon (Megaphone) uit je inventory, sluit het inventoryscherm en klik dan met je tandwieltjes in de "Mond" van het Head en.....

Net als eerder Jim zelf, schrikt de piraat zich de pleuris en rent via de Zwaardhektrap weg en komt daar dus terecht in het valstriknet.

De piraat hangt in het net aan de boom. Het is Yellow Dog. Beweeg je cursor over de billen van de piraat tot je het Handje krijgt. Aan de riem hangt de Sleutel. Grijp de Sleutel. Dit is de Sleutel voor de ketenen van Pepita. Reis via de Map terug naar de:

Waterval:

Je beland terug in je roeiboot. Draai je om en ga naar de Beldriepoot op het "eilandje". Draai dan links en ga vooruit door de tunnel en je bent terug in de:

Geheime Kamer:

Draai je om naar Pepita en Morgan. Pak de Sleutel uit je inventory, sluit het inventoryscherm en klik met je tandwieltjes op het hangslot aan Pepita's linker pols om Pepita nu te bevrijden.

Long John Silver vertelt nu dat zijn schat een fake schat is. Er is dus geen schat, tenminste geen Goud of Zilver schat. Er is echter wel een ander soort schat en Long John neemt Jim nu mee terug naar de Slangengrot alwaar hij nu het een en ander uitlegt over de ronde Maya Tafel. Long John geeft een nieuw raadsel op en in je schermt verschijnt het Enigma. Alle raadsels van Long John zijn nu opgelost maar in het Enigma staat nu het:

 • Let them answer all three beneath the serpent's gaze: From south to white north, how many days? From south to west, how many to count? And from west to north, add what amount? When 'twixt their arms the moon takes shape, The dazzle of riches will leave all agape.

 • Laat hen alle drie beantwoorden onder de blik van de slang: Vanaf het zuiden naar het witte noorden, hoeveel dagen? Vanaf het zuiden naar het westen, hoeveel moet je tellen? En vanaf het westen naar het noorden, hoeveel moet je bijtellen? Als tussen hun armen de maan vorm krijgt, Zal de schittering van rijkdom allen stomverbaasd doen staan.

Ok....de schat van het Emerald Eiland zijn dus de Smaragden die de Maya's hier in de tempel hebben verborgen toen de Spanjaarden hier dit eiland kwamen plunderen.

 • Draai je terug om naar de ronde tafel. 

 • Bekijk met je ook de grote ronde schijf, aan de muur achter de tafel. 

 • Midden in die schijf staan 3 blauwe cirkeltjes en Long John vertelt dat dit het Maansymbool is. 

 • Draai je om naar de pilaar met de twee grote ronde gaten. 

 • Onder de twee gaten zit een Grijze Knop en onder die knop zie je een Maya Symbool. 

 • Bekijk dat symbool met je oog. Long John verteld dat dit symbool  "The March of Time" of "The Count of Day" betekent. 

 • Aan het pilaartje zit een platte steen vast waarin een rond groen gat zit. 

 • Rondom dat ronde gat staan gekleurde inscripties. 

 • Klik in het ronde gat. Er zit water in, het is een waterbassin. 

 • Klik op de kleurtjes rondom het gat. 

 • Jim vertelt dat ie de steen eerst moet schoonvegen om de inscripties te kunnen lezen

Pak nu eerst de Grote Stenen Disk en de Kleine Stenen Disk uit je inventory en plaats ze in de gaten. Net zoals je bij het Hollow Head hebt gedaan. Pepita gaat dan het één en ander uitleggen over de Ronde Tafel en de werking ervan. Het is dus een Maya Kalender en......

 • Een jaar heeft 260 dagen en elke dag wordt aangegeven met een nummer en een symbool. 

 • Het jaar begint met "1 krokodil" en eindigt met "13 bloem".

 • De hoofdstreken op het kompas worden aangegeven met een speciale dag en kleur. 

 • Zo is de kleur van het westen rood. 

 • Verder hadden de Maya's nog een vijfde windstreek, namelijk het midden. 

 • Die kleur die hierbij hoorde is groen.

Spreek Pepita nogmaals aan en  gebruik nu de opties die je krijgt en Pepita vertelt over de offers die de Maya's brachten om orde, vrede en de voortgang van de tijd af te smeken. Sluit af als je Pepita alles hebt gevraagd.

Ok....Om de kalenderschijf van de Maya's te kunnen gebruiken, heeft Jim dus iets nodig om de Platte Steen mee schoon te maken, water om het Bassin  mee te vullen en een kompas om de windrichtingen te kunnen vaststellen. Je weet dat er dodelijke piranha's bij de waterval zwemmen, dus het lijkt mij niet verstandig om water uit de rivier te halen. Reis dus via de Map terug naar de:

Smederij:

Je beland weer in de smederij. Draai je om en ga naar de watertrog onder het grote watervat. Pak je Helm weer uit je inventory en vul je helm met water uit de trog. Reis via de Map nu naar:

Cape Fear:

Je staat weer voor het zwarte rotsblok, waar je in het begin van de game het Roestige Mes op hebt gevonden. Je zult je wel herinneren dat, toen je het mes hier oppakte, je merkte dat deze rots ietwat magnetisch is. Open het inventoryscherm. Knutsel het Zeilmakersetje (Sailmakers kut) weer uit elkaar in een Naald en een Draad. Pak dan de Naald (Needle) uit het autovak en sluit het inventoryscherm. Klik met je tandwieltjes op de zwarte rots en...je hebt dan een Magnetische Naald (Magnetic Needle). Open het inventoryscherm weer en combineer nu, in het "knutselvak" de Magnetische Naald met de Kurk en je hebt een Kompas.

Ga via de Map terug naar de Waterval. Je beland weer in je roeiboot. Draai je om en ga naar de Bel en dan via de tunnel naar de Geheime Kamer. Ga in de Geheime Kamer recht vooruit en dan door de tunnel omlaag naar de 

Slangen Grot: De Maya Kalender Puzzel:

 • Draai je om naar de Kalender. 

 • Kijk omlaag naar de platte tegel. 

 • Pak de Helm uit je inventory, sluit het inventoryscherm en klik in het groene ronde gat om het bassin te vullen met water. 

 • Pak het Kompas uit je inventory, sluit het inventory en klik met je tandwieltjes in het waterbassin om het Kompas er in te plaatsen. 

 • Pak nu de Spons (Damp Sponge) uit je inventory, sluit het inventoryscherm en klik met je tandwieltjes op de inscripties rondom het bassin om de inscripties schoon te vegen. 

 • Er komen Maya Symbolen te voorschijn. 

 • Deze symbolen zijn Maya Symbolen voor dagen/datums. 

 • Elk Symbool heeft een Cijfer. 

 • Er zijn dus 16 symbolen.

 • Klik met je oog op één van de symbolen en Long John Silver verteld dat de symbolen dagen voorstellen maar dat ze niet in chronologische volgorde staan. 

 • Hou je oog op elk van deze 16 symbolen en je leest dan, rechtsboven, wat het symbool voorstelt.

 •  Kijk naar het kompas in het bassin. 

 • De punt van de kompas naald wijst naar het Noorden en naar het "Flint"symbool. 

 • Het "Flint" Symbool is Wit  en heeft 1 Stip. 

 • Het Noorden is dus: "Wit, 1 Flint". 

 • Het Oosten is: Rood, 13 Water". 

 • Het Zuiden is: Geel, 1 Regen".  

 • Het Westen is: Grijs, 7 Monkey".

 • Prent de symbolen "rain, water, en monkey" in je hoofd.

Dagen Tellen:

Kijk omhoog naar de twee draaischijven. 

STAP 1: Lees de eerste zijn van het Maya Raadsel weer door: 
"Vanaf het Zuiden naar het Witte Noorden, Hoeveel Dagen?". 

 • Wel...je weet nu dat het Zuiden "1 Regen" is. 

 • Verdraai de kleine rechter schijf tot dat het segment met 1 stip links op 9 uur staat. 

 • Draai de linker grote schijf tot het Regen Symbool op 3 uur staat. 

 • Hou je cursor op de grijze knop. 

 • Je ziet rechts boven in je scherm dat het beginpunt (start date) wordt aangegeven: "1 rain", en het aantal getelde dagen (counted days) en eindpunt (destination point).  

 • Klik op de Grijze Knop en blijf dat doen tot je rechtsboven leest: "Start Date:1Rain; Days Counted 39; Destination Point: 1Flint"

STAP 2: Lees de tweede regel van het Maya raadsel: 
Vanaf het Zuiden naar het Westen, Hoeveel dagen?

 • Zet weer het Regen Symbool op de grote schijf op 3 uur en de 1 Stip van de Kleine schijf op 9 uur. 

 • Hou je cursor weer op de grijze knop. 

 • Rechtsboven lees je weer: "Start date: 1 rain; Days counted: 0; Destination point: 1 rain". 

 • Klik weer op de grijze knop en blijf dat doen tot je rechtsboven lees: "Start date: 1 Rain; Days counted: 32; Destinatiom point: 7 Monkey".

STAP 3: Lees de 3e regel van het raadsel: 
En vanaf het Westen naar het Noorden, Hoeveel moet je bijtellen?

 • Zet op de grote schijf het Aapsymbool op 3 uur. 

 • Zet op de kleine schijf het getal 7 op 3 uur. 

 • Je moet dit nu opnieuw doen ook al staan beide symbolen al goed. 

 • Hou je cursor op de grijze knop. 

 • Rechts boven moet je nu weer  lezen: Start date: 7 Monkey; Days counted: 0; Destination point: 7 Monkey.  

 • Klik op de grijze knop en blijf dit doen tot je rechtsboven leest: "Start date: 7 Monkey; Days counted: 7; Destination point: 1 fFint"

Draai je nu om naar de grote ronde tafel:

Getallen invoeren op de tafel:

 • Pepita staat rechts achter de tafel. 

 • Long John staat links achter de tafel en jij (dus Jim) staat voor de tafel. 

 • Voor Pepita liggen 5 gele domino stenen met daarop de getallen 2, 3, 11, 14, 17. 

 • Voor Long John liggen 5 blauw dominostenen met daarop de getallen 1, 3, 9, 12, 19. 

 • Voor jouw liggen 5 witte dominostenen met daarop de getallen 2, 8, 9, 11, 17,

In het midden van de tafel staan 3 rijen gekleurde piramides.  Elke rij heeft 3 piramides.  Voor de gele dominostenen van Pepita zie je een gleuf in de tafel. In die gleuf staat een Gele Slangenkop. 

Plaats je cursor op de Gele Slangenkop maar klik niet. Onder in je scherm verschijnt nu de eerste vraag. Om antwoord te geven op de vraag moet je op de dominostenen klikken om het juiste getal te maken. Hier gaan we:

Vraag 1:"From south to white north, how many days?".  

 • Wel....het juiste antwoord is dus 39. 

 • Je moet nu het getal 39 antwoorden door op de dominostenen te klikken die, opgeteld het getal 39 maken.

 • Klik op dominosteen Geel 11( Pepita drukt de dominosteen in). 

 • Klik op Blauw 19 (Long John drukt de dominosteen in). 

 • Klik op Wit 9 ( jij drukt de dominosteen in) 

 • Op de tafel draaien nu de 3 achterste piramiden om en bovenop deze 3 piramides staan de getallen van de dominostenen die je zojuist hebt aangeklikt. 

 • Klik op de slangenkop. De slangkop schuift dan door de gleuf. 

 • Plaats je cursor weer op de slangen kop en lees vraag 2:

Vraag 2: "From south to west, how many days?".  

 • Het juiste antwoord is dus 32. 

 • Klik op dominosteen Geel 11. 

 • Klik op dominosteen Blauw 12. 

 • Klik mop dominosteen Wit 9. 

 • De middelste 3 piramides op de tafel draaien om. 

 • Klik op de slangenkop om de kop naar het begin van de gleuf te brengen. 

 • Hou je cursor weer op de slangenkop en je leest vraag 3:

Vraag 3: "And from west to north, add what amount?"

 • Het juiste antwoord is dus 7. 

 • Klik op dominosteen Geel 2. 

 • Klik op dominosteen Blauw 3. 

 • Klik op dominosteen Wit 2 en....

Het middendeel van de tafel, met de piramides verdwijnt en er komt een nieuw middendeel omhoog. De dominostenen verdwenen en voor elk van jullie drieën krijg je 2 nieuw dominostenen. In het middendeel van de tafel zie je nu het Maansymbool.

 • Het maansymbool, in het midden van de tafel, is hetzelfde symbool als op de grote schijf van de achtermuur alleen zitten de witte lijntjes niet op de juiste plaats rondom de 3 bolletjes. 

 • Het middelste bolletje is wit. 

 • Je moet het Maansymbool in de tafel dus precies zo maken als op de muurschijf.

 • Voor jouw staan nu 2 Witte Knopen. Pepita heeft 2 Gele Knoppen en Long John heeft 2 Blauwe knoppen. 

 • Door op de knoppen te klikken beweeg je de witte lijnen en veranderen de 3 bolletjes van kleur.

Ok...hier is de oplossing, maar mijn oplossing werkt alleen vanaf de BEGINSTAND van de puzzel. Dus kijk even of bij jouw de BEGINSTAND hetzelfde is als op het plaatje hierboven. 

Nummer de 6 knoppen als Wit Links, Wit Rechts, Geel Links, Geel Rechts, Blauw Links, Blauw Rechts

Klik 2 keer op  Wit Links
Klik 2 keer op Links Blauw
Klik 1 keer op Links Wit.
Klik 2 keer op Rechts Wit
Klik 1 keer op Geel links. 
Klik 1 keer op Rechts Blauw
Klik 2 keer op Geel Rechts
Klik 1 keer op Rechts Wit
Klik 1 keer op Rechts Geel
Klik 1 keer op Links Geel

De grote ronde Schijf rolt naar rechts en de tafel zakt in de grond. De SCHATKAMER is nu open....MAAR....Jammer genoeg schijnt nu ook de zon naar binnen en laten de slangen zich massaal van het plafond vallen. Eén van de slangen belandt om de nek van Long John Silver. 

Herinner je dat de slangen van schaduw houden. Haal de spiegel uit je inventory. Sluit het inventoryscherm en kijk omlaag. In de vloer zie je nu de ronde schijf. 

Dit is de omlaag gezakte tafel. Plaat de spiegel op de schijf en.....Het zonlicht verjaagd de slang op Long John's Nek.....Bekijk de...

EINDFILM

Walkthrough door: Louis Koot