Return To Mysterious Island:

2004: Walkthrough door: Louis Koot

Hallo.....Mijn naam is Mina. Ik ben een solo zeiler en momenteel probeer ik het snelheidsrecord "alleen om de wereld zeilen" te verbeteren. Ben al een aantal dagen op weg, maar vannacht ben ik in een hevige storm geraakt met mijn schuitje. De storm heeft mij overboord doen slaan. De gehele pikdonkere nacht heb ik mij in het ijskoude water drijvende weten te houden, maar nu hebben de golven mij hier op dit strand afgeleverd. Er is niemand te zien, maar toch heb ik het geval dat er iets of iemand mij bespied. Ben ik terecht gekomen op een onbewoond eiland of in een compleet verlaten land? Ik voel mij wat zwakjes. Moet nodig iets eten om weer op krachten te komen.....moet iets te eten gaan zoeken.

Zo begint deze game. Return to Mysterious Island is een "Adventure Compagny" game. Het is een "point and click" adventure in het genre "Journey to the Centre of the Earth". De game komt op 2 Cd-rom's maar na de installatie heb je de Cd's niet meer nodig. Je speelt het spel dus volledig vanaf je harde schijf. Je beschikt over een uitgebreide inventory waarin je alle spullen bewaard die je tijdens het spel oppakt. Je opent het Inventoryscherm via een klik met je Rechtermuisknop.

Omdat het een Engelstalig spel is en ik niet weet of er ook een Nederlandstalige editie is, noem ik in de walkthrough de namen van de items die je oppakt en in je inventory terecht komen ook in het Engels.

 • Linksboven zie de knoppen om  naar het Hoofdmenu, je mobiele telefoon en Mina's dagboek te gaan. 

 • Het grote raster dat verdeeld is in 28 vakjes, is je eigenlijke inventory. 

 • Items komen niet vanzelf in die vakjes terecht. 

 • Telkens als je een item opraapt in het spel dan komt het eerst terecht in het kleinere vak rechtsboven. Ik noem dat het "Autovak"  

 • Je moet daarna zelf de spullen uit dat vak verslepen naar de vakjes van het grote inventory scherm. 

 • Je kunt dit n voor n doen, maar als je meerdere items in dat "Autovakje" hebt staan dan kun je ook op de "Auto" knop klikken om alle items in n keer over het grotere inventory scherm te verdelen. 

 • Je hebt meerdere inventoryschermen tot je beschikken. Er zijn er 8 en je opent een nieuw inventoryscherm via de tabbladen bovenaan het raster. 

 • Je zult vaak items met elkaar moeten combineren. Dat doe je dan door met het ene item op het andere item te klikken. 

 • De te combineren items verschijnen dan in het "Samenvoegvak" dat je onder het raster ziet. 

 • In het tekstvak verschijnt een beschrijving van het item als je dat de eerste keer oppakt vanuit het "Autovak". 

 • Onder het "Autovak" zie je de scoreteller. Je krijgt namelijk punten voor elk item dat je weet te vinden in het spel en voor elke puzzel dat je goed weet op te lossen. 

 • Rechts naast het "Samenvoegvak" zie je de "Encyclopedie". De Encyclopedie kun je inzien via de mobiele telefoon, maar is alleen beschikbaar als je telefoon opgeladen batterijen heeft. 

 • Links zie je, onder Mina's foto, een "sleutelvak". Hiermee "ontkoppel" je items die je eerder aan elkaar hebt gekoppeld. 

 • Linksonder zie je Mina's Levensmeter. Mina kan namelijk dood gaan als je er niet voor zorgt dat ze op tijd en voldoende eet en drinkt.

Walkthrough

Hoofdstuk 1: Mina moet eten:

Eten verzamelen:

Mina is dus nu een drenkeling en ze staat dus op het strand en ze staart omhoog naar de lucht. Kijk maar omlaag en voor je uit. Klik met je rechtermuisknop om het Inventoryscherm te openen. Er staat uiteraard nu nog niets in je inventory, maar je kunt best even op de "Phone" knop klikken om te zien of je mobiele telefoon het zoute zeewater heeft overleeft. Dat heeft ie maar helaas zijn de batterijen bijna leeg. Minaatjelief kan dus niet telefoneren en ook de GPS niet gebruiken om haar positie te bepalen. Wel zit er nog net genoeg "sap" in de batterij om op de "News" knop te drukken. Doe dat en je ziet dan een artikeltje over Mina's recordpoging in het scherm. Sluit het telefoonscherm door op het kruisje, rechtsonder, te klikken. Je keert terug in het Inventoryscherm. Je kunt nog even via "Objectives" Mina's dagboekje inkijken, maar veel staat er nog niet in. Sluit het scherm en sluit het inventoryscherm via het kruis rechtsonder of via een klik met je rechtermuisknop.

Draai linksom. Je ziet een waterval van bovenaan de kliffen omlaag storten. Draai verder om naar links tot je 180 graden omgedraaid bent. Je kijkt naar de rotsen en als je goed kijkt zie je op een laag rotsje een zwarte Raaf zitten. Je cursor gaat knipperen ten teken dat je vooruit kunt gaan:

Ga dus vooruit naar de rotsen. Mina kijkt dan vanzelf omhoog en ze ziet een vent bovenop de klif zitten. Is het een vent van vlees en bloed of......? Alsof de vent gewoon oplost...zo snel ie weer verdwenen is. Je kunt proberen of Mina omhoog kan klimmen, maar dat lukt dus niet. Kijk omlaag naar je voeten. Vlak voor je ligt een kromme en Roestige Spijker (Rusty Key) in het zand. Grijp hem. Draai iets naar rechts en kijk omhoog. Je ziet 2 vogelnesten op de rotsen. Een laag en een hoog nest. Klik op het lage nest en je haalt er een Vogel Ei (Bird Egg) uit. Je kunt proberen om ook een ei uit het hoge nest te pakken maar Mina zal je vertellen dat ze er niet bij kan. Kijk weer op normale hoogte en draai je dan linksom tot je met je rug naar de 2 vogelnesten staat. In de verte zie je een Stenen Boog. Voor de Stenen Boog zie je wrakhout uit het zand omhoog steken.

Ga 1 keer vooruit richting de Stenen Boog. Je staat dan bij het wrakhout. Kijk omlaag en draai je linksom naar de dikke en kromme linkerpaal van het wrakhout. Bovenaan deze houten paal zit een IJzeren Beugel. Klik hierop met je "tandwieltjes". Mina zal je echter vertellen dat de beugel stevig zit vastgeschroefd aan de paal. Draai terug rechtsom naar de Stenen Boog. Vlak voor je voeten ligt een grijs rotsblokje in het zand. Tegen dit rotsblokje ligt wat groen Zeewier. Grijp het Zeewier (Seaweed). De linker rots van de Stenen Boog staat in een waterpoel. Ga 1 keer vooruit en je staat onder de Stenen Boog. Kijk vooruit naar de Palmbomen. Bij de palmbomen zie je een reuzenschildpad die bezig is in het zand te graven.

Draai je linksom en kijk naar het begin van de waterpoel. Er zwemt een oranje visje in de poel, maar je kunt het visje niet grijpen. Bij de hoek van de rots staat een houtenpaal in het water. Beweeg je cursor over deze houtenpaal. Vlak boven de waterlijn zit er een reuzen Oester op deze paal. Je krijgt er het "Handje" op. Grijp de Reuzenoester (Giant Oyster) van de paal. Bekijk dan de rots zelf. Je moet 3 Oesters vinden op de rots. Ze zijn een beetje moeilijk te vinden maar ze zitten er echt. Beweeg je cursor, langzaam en voorzichtig, over de rots en op 3 plekken krijg je dan het "Handje". Klik dan en je pakt een Oester van de rots. Voor de rots staat nog een Houten Paal in het water en ook op deze paal zit een Oester. Grijp ook deze oester. In totaal heb je dan 5 Oesters gepakt.

Draai weer rechts en ga 1 keer vooruit richting de palmbomen. Die Reuzenschildpad smeert hem richting de oceaan. Blijk staan en kijk omlaag en draai je linksom. Je ziet het spoor van een schildpad in het zand. Klik met je "tandwieltjes" op het begin van dit spoor in het zand. Je graaft een kuil en je legt een kist en 2 Schildpadeieren bloot. 

Klik nog een keer op het zand om de kuil groter te maken. Grijp de 2 Schildpadeieren (Turtle Eggs).  Open het Inventoryscherm en klik daar op de Roestige Spijker (Rusty Key). Sluit het Inventoryscherm. De Roestige Spijker staat nu linksboven in je spelscherm. Klik met je "tandwieltjes" op de kist en je maakt deze nu open. Grijp de lange Verrekijker (Damage Telescoop) uit de kist en dan de Zilveren Munten (Silver Coins). Open je inventory en plaats de Roestige Spijker terug in een vakje en klik op de "Auto" knop om de andere spullen vanuit het "Autovak" ook over te hevelen. Je kunt dit ook n voor n doen om dan een beschrijving van de items te lezen in het tekstvak. Je ziet maar. Sluit je inventory weer.

Draai rechts en ga nu weer 1 keer vooruit naar de palmbomen. "Boem Boem".....van boven valt er iets in het zand. Draai linksom. Je ziet het spoor van die reuzenschildpad die hier daarnet nog aan het graven was. Klik weer in het zand aan het begin van dit spoor en je legt weer 2 Schildpadeieren bloot. Grijp ook deze 2 eieren. Draai je weer om naar de palmbomen en ga weer 1 keer vooruit, tussen de palmbomen. Weer hoor je "Boem Boem". Kijk omlaag naar je "voeten". 2 krabjes doen zich te goed aan het kadaver van een stekelvarken en ze zijn niet bepaald happy dat jij ze hierbij komt storen. Links van het kadaver ligt een grote gele Palmtak en als je iets verder naar links draait zie je een grote groene kokosnoot in het zand liggen. Grijp de groene Kokosnoot ( Green Coconut)en grijp dan de Palmtak (Palm Tree) en draai terug naar het kadaver.

Je moet beide krabjes zien te grijpen en ook het kadaver. De 2 krabjes nemen steeds een hap uit het kadaver en gaan je dan weer staan aankijken. Als je dan op ze klikt dan krijg je een houw van hun klauwen, en dat van au. Wacht tot de krabjes een hap uit het kadaver nemen en klik dan snel, met je "handje", op n van de twee krabjes en je grijpt het beest. Wacht dan tot het 2e krabje weer een hap uit het kadaver gaat nemen en grijp het 2e krabje dan ook (Crabs).

Grijp dan het Kadaver (Porcupine). Draai je helemaal om zodat je terug kijkt naar de Stenen Boog. Links langs het "pad", ligt een grote bruine kokosnoot. Grijp deze Kokosnoot (Dried Brown Coconut) en ga 1 keer vooruit. Voor je voeten ligt dan, of valt dan, een groene kokosnoot, dus grijp deze ook. Ga 1 keer vooruit, terug richting de Stenen Boog. Je bent dan terug bij het kistje dat je daarnet hebt opgegraven. Draai linksom naar de rotsen. Op een rotsblokje ligt wat gelig spul.

Grijp dit gelige spul. Het is "Lichen". Draai terug naar rechts en ga weer 1 keer vooruit en je staat weer onder de Stenen Boog. Kijk naar links van het wrakhout naar de kliffen. Er gaat een pad omhoog tussen de kliffen. Ga vooruit naar het begin van dat pad. Draai dan iets links zodat je de kloof in kijkt. Je ziet een "stenen plek" in het begin van de kloof en achter die "stenen plek" ga het zandpad dan echt omhoog door een kloof.

Ga 1 keer vooruit. Je beland op die "stenen plek" en de Aarde begint te trillen en hevig te schudden en je hoort een vreemd geluid. Draai linksom naar de linker rotswand. Je ziet een kleine en ondiepe grot. Ga vooruit deze kleine grot in. Je krijgt de "tandwieltjes" op de zwart geblakerde muur. Klik dus en je ervaart dat de muur vol roet (Soot) zit. Kijk omlaag naar de grond. He....dit is blijkbaar een geliefde plek voor een kampvuur. Klik op de vuurplaats met je "tandwieltjes". Een goede plek voor een kampvuur, vindt ook Mina. draai iets door naar rechts. Je ziet een "Flint" en een grote Vuursteen (Sandstone) op de grond liggen. Pak zowel de Flint als de Sandstone op. Draai je om en ga terug naar de "stenen plek" en draai dan rechts zodat je weer naar het wrakhout kijkt dat voor de Stenen Boog in het zand ligt. Ga daar weer naar toe en draai je dan weer linksom naar de kromme dikke paal.

Open je inventory. Plaats nu eerst alle items uit het "Autovak" in de inventory slots. Pak dan de Sandstone uit je inventory, sluit je inventory en klik dan met je "tandwieltjes" op de IJzeren Beugel en.......Mina breekt de paal en ramt ook de ijzeren beugel los. Grijp de IJzeren Beugel (Rusty Metal) en grijp dan ook het stuk afgebroken hout ( Driftwood). Open je inventory en zet de Sandstone terug in een slot en maak het "Autovak" leeg via de "Auto" knop. Pak de Sandstone weer op en klik ermee op de Rusty Metal, dus op de IJzeren Beugel. Beide items komen nu in het Samenvoegvak te staan en van de IJzeren Beugel wordt nu een Mes (Knife) gemaakt. Alles verdwijnt naar het "Autovak". Leeg het "Autovak" via de "Auto" knop. Sluit je inventory.

Draai je om en keer terug naar de "stenen plek" voor de grot. Ga dan nog 1 keer vooruit de kloof in. Stop. Draai naar de rechter rotswand. Er staat hier een kleine boom en om de boom zit een grijze Twijg met doornen gewikkeld. Pak het Knife uit je inventory, sluit je inventory en klik met je "tandwieltjes" op de twijg. Je krijgt "Acacia Thorns". Open je inventory en zet je mes terug en plaats de "Acacia Thorns" in een slot. Sluit de inventory. Draai je nu linksom naar de linker rotswand. Je ziet een hoopje paars/rode wormen die door en over elkaar heen kruipen. Grijp deze Wormen (Worms).  Kijk dan omlaag naar je "voeten". Je staat vlak naast een grote grijze/zwarte platte steen en er ligt een stuk metaal tegen deze platte steen aan. Grijp het. Het is een "Metal Plaque". Kijk omhoog. Uit de rotswand, boven de plek waar je de Wormen hebt gepakt, steekt een kale tak. De tak heeft een zijtak en daar zitten een paar venijnige grijze stekels aan. Je kunt proberen om die tak met je mes af te snijden, maar de tak zit te hoog.

Ga weer 1 keer verder vooruit door de kloof. Het zandpad houdt dan op. Draai iets naar rechts en kijk omhoog. Je staat voor een "stenen trap". Klik, bovenaan, met je vooruitcursor en je klimt omhoog en staat dan bijna helemaal bovenop de klif, maar nog net niet helemaal. Boven je hoofd wordt het gat bedekt door een soort boomstammenplatform en je staat je hoofd aan tegen de voorste dikke ronde balk. Kijk naar rechts. Er hangt een groene Liaan over de balk. Pak het Mes uit je inventory en klik dan op de groene liaan. Je hebt dan een "Thin Vine" te pakken. Draai linksom naar de linker paal van het platform. Op deze paal groeien een paar grote schimmels en tegen de pal staat een gevorkte stok.

Grijp de Schimmels (Amadou) en de stok (Forked Branch). Draai linksom. Je ziet een aantal roestige metalen dingen aan de rotswand zitten. Klik erop met je "tandwieltjes". Rare dingen, zegt Mina, waar zouden ze toe dienen? Ga 2 keer vooruit, dus terug omlaag. Je staat dan weer in het zand van de kloof. Draai je rechtsom en kijk weer omhoog. Je staat weer onder die kale tak die aan de rotswand zit, boven de plek waar je de wormen hebt opgeraapt. Open je inventory. Plaats eerst je Mes maar weer terug in een slot, als je dat nog niet had gedaan. Leeg dan het "Autovak" via de "Autoknop". Is er geen leeg slot meer op het 1e tabblad om al je spullen in te zetten, dan open je een nieuw leeg inventoryscherm via het 2e tablad. Combineer je "Knife" met de "Forked Branch" en je krijgt een "Knife with Handle". Grijp deze uit het "autovak", sluit je inventory en klik nu met je "tandwieltjes" op de tak met stekels van die kale tak die aan de rotswand zit. Je verkrijgt de "Curved Horns".  Open je inventory en klik met de "Knife with Handle" nu op de steeksleutel onder de foto van Mina om het Mes en de Stok weer uit elkaar te halen. Plaats al je losse items terug in een inventory slot. Draai je naar de ondiepe grot en ga vooruit terug de ondiepe grot in.

Je hebt nu al een flink aantal items opgepakt en in je inventory geplaatst, In je inventory heb je nu ook al een aantal keren die items via het "Autovak" verdeeld over de slots en je hebt al een keer 2 items met elkaar gecombineerd en weer uit elkaar gehaald. Ik ga er dus vanaf nu vanuit dat je weet hoe dit allemaal werkt en zal je dus niet steeds meer uitgebreid vertellen dat je het "autovak" moet legen, je inventory moet openen en sluiten enz....enz...

Goed...Mina is dus terug in de ondiepe grot. Ze heeft al een flink aantal eetbare spullen verzameld, maar ze heeft ook wel zin in een gebakken visje. Gelukkig zwemt er een oranje visje in de waterpoel bij de Stenen Boog. Maar om dat visje te kunnen vangen heeft ze een hengel nodig. Om een hengel te maken heeft Mina eerst een Vuur nodig.

Maak een kampvuur:

Er zijn twee manieren om een vuur te maken en ik geef je ze alle twee. Je moet zelf maar zien welke van deze 2 manieren je wilt gebruiken. Open je inventory:

 • Eerste manier: Combineer de "Flint" met de "Knife". Je krijgt een "Lighter". Combineer de "Lighter" met de "Amadou". In het samenvoegingsvak staan dan de "Lichter" en de "Amadou en 2 vraagtekens. Pak het "Driftwood" en klik dit in het samenvoegingsvak op het 1e vraagteken. Je krijgt nu de "Ready-Made- Fire".

 • Tweede manier: Klik met de "Rusty Key" of je "Knife" op de "Telescoop". Je krijgt een "Lens". Combineer de "Lens" met de "Amadou" en in het samenvoegingsvak klik je dan de "Palm Trees" op het 1e vraagteken en ook nu krijg je de "Ready-Made-Fire".

Hoe je ook de "Ready-Made-Fire" maakt, als je het hebt dan pak je het uit je inventory en dan klik je met je "tandwieltjes" op de vuurplaats. Je hebt nu een mooi kampvuurtje. Nu nog een hengel:

Maak een Hengel en ga vissen:

Open je inventory. Pak de "Acacia Thorns" uit je inventory. Sluit je inventory en klik op het kampvuur. Je krijgt de "Curved Acacia Thorns". Open je inventory. Combineer nu de "Forked Branch" met de "Thin Vine". Pak de "Curved Acacia Thorns" uit het "Autovak" en klik ze op het 1e vraagteken in het samenvoegingsvak. Pak dan de "Worms" en klik ze op het 2e vraagteken en je hebt nu een "Fishing Rod". Plaats alle items terug in een inventory slot. Sluit je inventory. Ga nu terug naar de waterpoel bij de Stenen Boog en draai je weer om zodat je het visje ziet zwemmen. Pak de "Fishing Rod" uit je inventory en klik dan met je "tandwieltjes" op het rondzwemmende visje en....Bingo.....je bent echt een meester visser.

Eten Eten en Eten:

Ga terug naar je mooie kampvuur in de ondiepe grot. Mina moet nu gaan eten en ze moet eten totdat haar levensmeter helemaal gevuld, dus helemaal groen, is.

 • Pak het visje uit je inventory en sluit je inventory en klik met je "tandwieltjes" op je kampvuur. Mina bakt het visje en peuzelt het op.

 • Pak, n voor n, de "Turtle Eggs" uit je inventory en klik dan steeds op het vuur. Mina eet de 4 schildpadeieren op.

 • In je inventory klik je met je Mes op een groene kokosnoot. Je krijgt een "Stripped Coconut". Plaats het mes en deze "Stripped Coconut" terug in je inventory. Klik dan met je Mes op de "Stripped Coconut". Mina boort gaatjes in de noot en drinkt het Kokosmelk op en eet dan het Kokosvlees op.

 • Herhaal dit met de andere groene kokosnoot.

 • Gebruik dan je mes op de Bruine Kokosnoot. Je krijgt een "Stripped Coconut" met "Coconut Fibers".

 • Gebruik je Mes weer op deze "Stripped Coconut" en Mina drinkt de melk weer op en eet het vlees op.

 • Mina's metertje is nu voor 3/4 gevuld. Nog niet genoeg dus.

 • Gebruik je Mes op de "Giant Oyster". Mina vindt een "Parel".

 • Pak, n voor n, de 2 krabjes uit je inventory, sluit dan steeds je inventory en klik op het vuur en Mina peuzelt ook de 2 krabjes op en nu is haar metertje vol. ( is dat bij jouw niet het geval dan kun je nog je mes gebruiken op 2 van de andere oesters om deze op te eten. Maar daarna breekt je mes).

 • Mina zal je zelf vertellen dat ze genoeg gegeten heeft en dat het de hoogste tijd is om het eiland verder te gaan onderzoeken.

Hoofdstuk 2: Dieper het Eiland in:

Mina's levensmeter zul je nu niet meer linksonder in je scherm zien. Verlaat de grot en ga weer door de kloof naar boven. Mina "stoot" weer haar hoofd tegen die bomenstammetjes aan die het gat bedekken. Mina heeft echter nu gegeten en is weer vol op krachten. Dus klik met je "tandwieltjes" nu op die balkjes.

Je verwijdert de 3 balkjes en kunt nu verder omhoog door het gat. Doe dat. Je komt nu helemaal boven. Je scherm gaat weer hevig trillen en schudden en je hoort dat rare geluid weer. Je zult dit nog vaker meemaken, dus ik ga dit niet steeds melden als dit weer gebeurt. Kijk omlaag en draai iets naar links. Je staat aan het begin van een jungle pad en er ligt hier een grote palm blad op de grond. Grijp deze "Young Palm Tree". Ga dan 1 keer vooruit over het pad. Je komt terecht op een kruising van 4 paden. Je kunt dus rechtdoor, rechtsaf, linksaf en terug naar de kloof. Draai links naar het linksaf pad. Mina ziet rook omhoog kringelen in de verte. Ze hoopt dat daar een huisje is. Kijk omlaag naar de grond. Aan de linkerkant van het pad staat een bosje witte bloemen. Pak je "Knife" uit je inventory en klik dan op de witte bloemen. Je krijgt "Hibiscus Fiber". Zet je Mes terug in je inventory en ga dan 1 keer vooruit over het pad, naar de rook.

Mina draait vanzelf naar links. Het is geen rook, maar hete stoom afkomstig van een heet water bron. Klik met je "tandwieltjes" in de bron. Het gekookte water is rijk aan sulfer, dus niet drinkbaar, maar Mini denkt dat ze er wel eten in zou kunnen koken. Blijf omlaag kijken en draai je helemaal om. Voor de bron staat een hoge boom en onder deze boom ligt een Slang. Rechts naast de slang zie je een groen bosje. Mina wil dat bosje graag hebben. Pak dus je mes maar weer te voorschijn en klik op het bosje. Nou nou....dat wil die slang niet hebben. Hou die slang inbedwang te houden? Zet je Mes terug in je inventory en pak er de "Forked Branch" weer uit en klik dan op de slang. Mina zet de kop van de slang vast met de gevorkte stok. Pak weer je mes en klik dan weer op het groene bosje en je hebt een "Medicinal Plant". Kijk nu vanaf de slang omhoog. In de boomstam zie je een kerf zitten. Je hebt je mes nog linksboven in je scherm staan. Klik dus op die kerf in de boomstam. Er komt witte latex uit. Klik daarop met je handje en je hebt "Rubber".

Kijk weer omlaag naar de slang en grijp de gevorkte stok terug. Zet alle je items weer terug in je inventory. Draai rechts. Er zijn dus twee paden. Het rechter pad is het pad waar je vandaan kwam. Ga dus 1 keer vooruit over het linkerpad. Je komt bij een Ravijn en "loopt" tegen een telefoonpaal aan. De brug over het ravijn is helaas ingestort. Aan de overkant zie je een stenen huisje staan en voor dat huisje staat ook een houten telefoonpaal. Kijk omlaag en draai links. Aan de linkerkant van het pad ligt een dode muis onder het lichtgroene bosje. Pak weer je mes en klik op het lichtgroene bosje. Je pakt de "Narcotic Plant". Draai linksom. weer 2 paden. Het rechter gaat terug naar de heet water bron. Ga dus 1 keer vooruit over het linkerpad. Je bent dan terug op de 4-weg kruising. Draai links en volg dit pad 1 keer vooruit en ......Je hoort een harde schrille kreet.....een dier in nood, denkt Mina.

Je staat echter nu ook weer op een kruising. Je kunt naar rechts, naar links, rechtdoor en natuurlijk terug. Ga 1 keer vooruit door de opening in het lage stenen muurtje en........... HELP.....er hangt een vent in de boom.....O...gelukkig...het is een Vogelverschrikker.

Klik met je handje op de bungelende vogelverschrikker om zijn kledij te pakken. Je hebt dan 4 keer een "Dirty Cloth". Voor je op het pad liggen 2 oranje sinaasappels. Grijp ze allebei en draai dan iets naar rechts......vanuit de rune, rechts, gaan nu een stel apen stenen en ander troep naar Mina gooien. Gelukkig is Mina buiten bereik en wordt ze niet geraakt. Bovenin je scherm verschijnt een Groene Balk. Je moet die rot apen uit die rune zien te verjagen.

Aapjes "schieten":

Even voor de goede orde....je HOEFT DIT NIET TE DOEN. Je kunt ook op een andere manier van deze apen af komen en dat is precies wat mijn walkthrough ook zal doen. Maar als je dit toch wilt gaan doen dan moet je nu een Katapult maken. 

 • Open je inventory en combineer de "Forked Branch" met de "Rubber" en je hebt een katapult of te wel een "Slingshot".

 • Pak de "Slingshot" dan uit je inventory en ga nu rubberen balletjes op die apen afschieten.

 • De apen verschijnen steeds in de "ramen" van de runemuur.

 • Mik op een aap en klik dan met je linkermuisknop.

 • Probeer de apen op hun hoofd te raken.

 • De apen geven een schrille gil als je ze goed raakt en dan zie je de groene balk een stukje leeg lopen. Denk je een aap geraakt te hebben maar hoor je geen schrille gil dan heb je de aap niet echt geraakt en zal de groene balk weer voller worden.

 • Wel, blijf op de apen schieten tot de groene balk helemaal leeg is en je hebt die apen dan verjaagd uit de rune.

 • Nogmaals, het is helemaal niet nodig om dit aap schieten te doen. Je hoeft helemaal niet vanaf deze kant naar de rune te gaan. Straks kom je vanaf de Windmolen in de rune en daar schrikken die apen dan zo van dat ze vanzelf zullen wegrennen. Maar goed....je moet zelf maar weten of je nu met de katapult die apen wilt verjagen. Zorg er wel voor dat je hierna de katapult weer uit elkaar haalt.

Zoals gezegd, ik doe dit "Aapjes schieten" niet. Rechts naast de muur waarachter die Apen zitten gaat een pad naar de rune achter die aapmuur. Probeer vooruit te gaan over dit pad. Mina wil dit echter niet doen omdat ze dan geraakt zal worden door de stenen die de apen naar haar smijten. Rechts van dit pad staat een hoge boom en voor deze boom staat een bosje lichtgroene struiken. Pak je mes uit je inventory en klik op deze struiken. Je pakt de "Wheat Grain". Draai rechtsom naar het pad dat aan de linkerkant van de vogelverschrikkerboom gaat. Op dit pad liggen 2 gele Citroenen. Grijp ze allebei en ga dan 1 keer vooruit over dit pad. Je komt terecht op een open plek bij het Meer. Midden op deze open plek staat een bosje lichtgroene bamboe scheuten. Rechts naast dit bosje ligt een dikke holle bamboe stok op de grond. Linksachter het bosje staat een holle boomstronk. 

Selecteer je Mes, als je die alweer had opgeborgen. Klik dan met je "tandwieltjes" op die holle boomstronk. Je krijgt een aantal items van die boomstronk en dat zijn " 2 Wickers", "Willow Bark", "Straw". Klik op het bosje lichtgroene bamboescheuten en je hebt "Bamboo small Shoots". Grijp de dikke holle bamboestok en je hebt 2 "Bamboos Large Pieces". Draai verder naar rechts en je ziet weer een bos groene bamboescheuten en een bosje met blauwe druiven. Klik op dat bosje bamboescheuten en je hebt "Bamboo medium pieces". Klik op het bosje met de blauwe druiven en je hebt "Elderberry pith". Draai verder door naar rechts. Mina ontdekt oranje klei en ze ziet er de pootafdrukken in van een "grote kat". Grijp een handvol" van de oranje klei en je hebt dan "Clay". Draai naar links terug naar het pad en ga 1 keer vooruit over het pad en je bent terug op de kruising met de vogelverschrikkerboom. Die rot apen achter de muur duiken weer op en gaan weer stenen gooien.

NB: Als je die Apen achter de muur hebt verjaagd met je katapult, dan kun je nu rechtdoor gaan naar de rune. Mijn walkthrough doet dit echter nu niet.

Naar de Windmolen:

Draai rechts en volg het pad 1 keer vooruit, terug door de opening in het lage stenen muurtje. Draai links. Het smalle paadje loopt langs het stenen muurtje naar de rotsen. 

Ga 1 keer vooruit naar de rotsen en draai dan iets naar rechts. Er gaat een stenen trap omhoog en op de 2e treden van deze trap staat een klein kistje. De stenen trap is echter stuk en je kunt er niet over naar boven. Kijk omhoog. Boven je hoofd zie je de Windmolen staan. Je kunt er niet komen omdat de stenen trap stuk is. Je ziet wel een aap zitten in de boom bij de windmolen. Die aap heeft 1 van de wieken vast. Kijk weer omlaag naar de treden en grijp nu het kistje. Het is een "Brick Mould". Blijf omlaag kijken en draai je rechtsom terug naar het pad. Links naast het paadje liggen 3 Eikels. Grijp ze alle 3. Je hebt dan 3 "Pine Kernels". Draai rechts naar de bomen die bij het lage stenen muurtje staan. Vanaf de 2e boom, van rechts, hangt een lange groene liaan omlaag. Als je er op klikt met je "tandwieltjes" dan vertelt Mina dat die liaan wel handig zou zijn, mits ze er een lang genoeg stuk van kan afsnijden. Je kunt dit proberen met je mes, maar het zal je niet lukken.

Repareer de Stenen Trap:

Je moet bij de windmolen zien te geraken. Dit kun je gaan doen via de rune, achter die stenen gooiende apen. Maar dan moet terug naar de vogelverschrikkerboom om daar die apen vanachter die muur te verdrijven, en dat zou ik in deze walkthrough niet doen. De andere mogelijkheid om bij de windmolen te geraken is dus hier via de stenen trap, maar die is dus stuk. De trap moet dus gemaakt worden en daar heeft Mina stenen voor nodig. Open je inventory en combineer nu de oranje "Clay" met de "Brick Mould" en je krijgt "Unfired Bricks".  Deze moeten gebakken worden, dus je hebt een vuur nodig. Wel......Brand er niet een kampvuur in de ondiepe grot bij het strand?

Volg het paadje 1 keer vooruit terug, Je bent dan terug op de kruising. Rechts gaat het terug naar de vogelverschrikkerboom en die gooi apen, rechtdoor gaat het naar het Meermaar daar ga je nu niet naar toe. Draai links. In de verte zie je de stoom van de heet water bron weer omhoog kringelen. Ga 1 keer vooruit en je staat terug op de eerste 4-weg kruising. Draai links en ga 2 keer vooruit en je staat weer bovenaan de kloof. Daal omlaag en ga de ondiepe grot weer in. Kijk omlaag naar je kampvuur. Dit ligt te smeulen maar gaat vanzelf weer volop branden. Pak de "Unfired Bricks" uit je inventory en klik dan met je "tandwieltjes" op je kampvuur en je krijgt de "Bricks". Ga terug omhoog door de kloof en door naar de 4-weg kruising en ga dan 1 keer vooruit over het rechter pad, draai rechts en ga vooruit naar de rotsmuur. Draai rechts naar de Stenen Trap, pak de "Bricks" uit je inventory en klik met je "tandwieltjes" op de trap en.......

Mina metselt de ontbrekende treden in de trap. Jawel.....als solo zeiler moet je echt van alle markten thuis zijn. Je houd stenen over, dus duik even je inventory in en zet de overgebleven stenen terug in je inventory. Klik vooruit op de trap en je beland boven bij de:

Windmolen:

Mina kijkt vanzelf naar links omlaag naar de rune en ze zegt dat daar die vervelende apen zitten. Draai je om naar de windmolen en kijk omhoog naar de wieken. Links zit een aap in de boom en deze houd de linker wiek vast. Kijk naar de wiek die rechts omlaag staat. Deze wiek heeft geen zeil en is dus stuk. Kijk omlaag. Onder de windmolen zie je een kruipgat en een laddertje. Draai je linksom. Voor de boom waar die aap in zit staat een gemetseld muurtje en hier vindt je een aantal items. In het midden staat een ronde boomstronk die als hakblok dient. Over dit blok ligt een stuk zeildoek en onder het doek staat een kistje op het blok. Links van het blok steekt een soort vork in de grond. Rechts van het blok ligt een gevorkte stok op de grond en zie je een rode klimop plant aan het muurtje groeien.

Grijp die vork die, links, in de grond steekt. Het is een "Metal Vork". Grijp die gevorkte stok die rechts op de grond ligt. Het is een "Wooden Fork". Klik met je handje op de rode klimop plant en je pakt wat "Grapes". Grijp nu dat Doek van het Blok. Je hebt dan een "Strong Cloth" gepakt maar gelijk ook het kistje op de grond gegooid en het kistje is open gegaan. Er zitten munten in het kiste en in het deksel staat een inscriptie. Grijp de munten. Het zijn "Copper Coins". Klik dan met je "loepcursor" op de inscriptie van het deksel. Het is een soort gedichtje. Lees het. Je leest: "Near the lake, your eyesight so keen. Found the red metal tinged with green. The white metal, a precious treasur. Burried on the shore on the salty water between the forest so green And so rich And the arch eroded into the cliff." Sluit het tekstschermpje via het kruis.

Draai weer naar de Windmolen en kijk weer omhoog naar de wieken. Pak de "Strong Cloth" uit je inventory en klik dan met je "tandwieltjes" op de onderste rechter wiek. Mina probeert het zeildoek aan deze wiek te bevestigen maar die aap in de boom staat het niet toe. Duik je inventory in en pak er n van je fruit uit. Maakt niet uit of het een sinaasappel of een druifje is. Klik dan op die aap in de boom. De aap vertrouwt het echter niet en blijft lekker zitten waar ie zit met zijn ene hand stevig aan die ene wiek. Zet je stukje fruit terug in je inventory.

Kijk weer omlaag naar het laddertje onder de windmolen en klik vooruit. Mina klimt omhoog en is dan in de windmolen. Draai je linksom naar de grote zwarte ronde draaiaspaal. Kijk helemaal omhoog langs de paal. Hmmm.....roestig, merkt Mina op. Kijk omlaag. In de grote molensteen zit een trechter. Draai je linksom en kijk omlaag en klik weer op het laddertje om terug uit de molen te kruipen. Beng....Au....Au......Mina stapt op een pikhouweel die nog op de grond ligt en die ze over het hoofd had gezien. Kijk omlaag naar je "voeten" en grijp de Pikhouweel (Pickaxe). Kijk weer op normale hoogte. De windmolen is in je rug en rechtvooruit zie je de rune waar ook die stenen gooiende apen zijn. Klik vooruit en......

Mina sluipt vooruit en omdat ze nu van een andere kant de rune nadert zijn die apen onbeschermd en die apen rennen weg. Ik had je toch al gezegd dat het helemaal niet nodig is om dat gedoe met een katapult te doen om die apen te verjagen.

Hoofdstuk 3:Jep, de gewonde aap:

Draai iets naar rechts. Je staat voor een bouwval wat eens een huisje was. Ga 1 keer vooruit naar binnen. Achterin de bouwval ontdekt Mina een gewonde aap. De aap heeft een hoofdwond. Mina vind dat ze de aap een naam moet geven en bedekt dat Jep wel een aardige naam is voor het beest. Dus Jep dan maar. Linksonder verschijnt Jep's  levensmeter. Die moet weer helemaal vol gemaakt worden. Eerst maar een lekker bed voor het dier maken. In je inventory combineer je het "Straw" met de  "Thin Vine" tot een "Mattress" en dan klik je met je "tandwieltjes" op Jep. Mina spreid het stro uit en nu moet ze zijn hoofdwond zien te verbinden.

Draai rechtsom. Langs het muurtje zie je planken. In de hoge plank zit een pottenbakkersdraaischijf. Je kunt er op klikken en dan gaat de schijf draaien, wat logisch is want anders zou het geen draaischijf zijn. Op de lage plank staat een klein kistje. Grijp het. Het is weer een "Brick Mould". Draai rechts en ga 1 keer vooruit naar buiten. Je staat voor het pad dat omhoog naar de windmolen gaat. Rechts gaat het pad naar de vogelverschrikkerboom. Links staat de Stenen Oven en voor de oven staat een houten constructie. Klik op die houten constructie. Het is een blaasbalg, gemaakt van Zeehondenhuid maar de blaasbalk is stuk omdat er een gat in de zeehondenhuid zit. Kijk naar de stenen oven. Linksboven zit er een groot gat in de oven. Klik in dit gat. De oven is dus ook stuk. Kijk naar ede grond, linksvoor de oven. Er liggen 3 boomstammetjes op de grond. Laat ze maar liggen.

Even een bad nemen:

Draai je om en ga 1 keer vooruit. Je bent terug bij de vogelverschrikkerboom. Ga nog 1 keer vooruit naar het meer. Draai linksom naar de oranje klei. Grijp weer een handvol van de oranje Klei. Ga terug naar de vogelverschrikkerboom en draai rechts. Volg het pad 1 keer vooruit terug. In de verte zie je de stoom die vanuit de heetwater bron komt. Draai rechts. Ook hier gaat een pad naar het meer. Je ziet de eerste, of is dit de laatste, telefoonpaal staan en verderop zie je een rode boom staan. Ga 1 keer vooruit en draai dan rechtsom naar de rode boom. Een groen hagedisje schrikt van Mina en smeert hem. In de boom zie je een kerf. In de kerf steekt een stukje bamboe. Er wordt zoete hars afgetapt uit deze boom. Het is een "Maple Leaf" boom Ga verder vooruit naar het meer en draai dan rechts en ga vooruit naar het einde van dit stenen "strandje".

Aan het einde van het strandje draai je iets naar rechts zodat je goed de hoge oever ziet. Onder al dat afhangende groen zie je een klein stukje gemetselde muur. Je krijgt de "tandwieltjes" op het water. 

Pak nu, n voor n, de 4 "Dirty Cloth" uit je inventory en klik dan steeds op het water. Mina wast de 4 smerige vogelverschrikker doeken en heeft dan 4 keer een "Clean Cloth". Zorg dan dat je geen item uit je inventory hebt geselecteerd. Klik op het water. Mina neemt een slok water. Klik weer op het water. Mina neemt nu een bad

Als Minaatje zich heeft afgedroogd en weer heeft aangekleed klik je nog een keer op het water. Mina heeft echter een pot of een schaal nodig om water mee te kunnen nemen. Pak de Pikhouweel uit je inventory en klik dan op dat stenen muurtje in de oever. Mina sloopt dit muurtje en opent zo een smalle tunnel. Klik vooruit in de tunnel, maar Mina vindt het veel te donker in de tunnel. Ze heeft licht nodig. Ga nu terug naar Jep in de rune.

Terug bij Jep pak je een "Clean Cloth" uit je inventory en klik je op Jep. Mina verbind Jep's hoofdwond en Jep's metertje gaat iets omhoog. Draai je om naar de pottenbakkersdraaischijf. Pak de oranje Klei uit je inventory en klik op de draaischijf. Mina legt de klei op de draaischijf. Klik weer op de draaischijf en Mina blijkt een fantastische pottenbakster te zijn. Ze maakt een mooie kleischaal.  Grijp de schaal. Het is "Unfired Pottery". De schaal moet natuurlijk wel gebakken worden, en dat kan dus niet in de Stenen Oven.Dus je moet nu weer terug naar je kampvuurtje in de ondiepe grot bij het strand. 

Draai rechts, 1 keer vooruit, draai rechts, 1 keer vooruit, draai links, 2 keer vooruit, draai links, 2 keer vooruit en je staat terug bovenaan de kloof. Daal 2 keer omlaag en......Mina ziet vogels vliegen boven het strand.......er ligt daar een dode aangespoelde zeehond op het strand. Ga 3 keer vooruit, draai rechts en grijp de dode zeehond. In je inventory klik je met je "Knife" op de zeehond en je krijgt 2 keer "Seal Fat", een "Seal Skin" en "Tendons". Ga naar het kampvuur in de ondiepe grot. Kijk naar het vuur en dit laait weer op. Grijp de "Unfired Pottery" uit je inventory en klik op het kampvuur. Helaas......het kampvuur is niet heet genoeg om de kleischaal te bakken. Ga de grot uit en volg de route terug naar de rune:

Repareer de Oven en bak de schaal:

Ga voor de blaasbalg staan en pak de "Seal Skin" uit je inventory. Klik dan op de blaasbalk. Mina vervangt de kapotte zeehondenhuid met de nieuwe huid. Draai je om naar de oven. In je inventory heb je nu nog een partij "Bricks" staan, van de eerst keer dat je de stenen trap hebt gerepareerd. Pak de "Bricks" uit je inventory en klik dan weer met je "tandwieltjes" in het gat, linksboven van de oven. Mina metselt het gat dicht.

NB: Heb je geen stenen meer dan moet je nu eerst weer oranje klei gaan halen en deze combineren met de "Brick Mould", dan terug gaan naar je kampvuur om de "Unfired Bricks" te bakken tot "Bricks".

Nu moet er weer een vuur gemaakt worden. Pak de 3 boomstammetjes nu op, die links voor de oven op de grond liggen. In je inventory combineer je de "Knife" weer met de "Flint" tot de "Lichter". Combineer dan de "Lichter" met de "Lichen". Pak dan de "Young Palm Tree" en klik hiermee op het vraagteken en je hebt weer een "Ready-Made-Fire". Pak dit uit je inventory, sluit je inventory en klik nu in de oven. Mina plaatst het vuur in de oven. Klik op de blaasbalg om het vuurtje lekker hoog op te stoken. Pak de "Unfired Pottery" uit je inventory en klik weer in de oven. De schaal wordt nu gebakken en je hebt dan de "Pots".  In je inventory sloop je de "Lichter" weer uit elkaar en zet je al je losse items terug in de slots.

Genees Jeb en ga slapen:

Ga weer naar de plek bij het meer waar je de oranje klei kunt pakken en grijp nu weer een handvol rode klei. Ga terug naar de vogelverschrikker kruising, draai rechts, 1 keer vooruit, draai rechts, 1 keer vooruit, draai rechts ren je staat weer voor de "Maple Leaf" boom. Het groene hagedisje zit weer te likken aan de kerf in de boom, maar het diertje smeert hem weer. Pak je mes uit je inventory en klik met je "tandwieltjes" op de kerf in de boom. Er begint bruin spul uit te vloeien. Berg je Mes op en pak de "Pots" uit inventory en klik weer op de kerf. Je verzameld 2 keer "Maple Syrup". Draai links en ga vooruit naar het stenen strand, draai rechts en ga weer naar het einde van het strand, waar Mina eerder haar bad heeft genomen. Pak de "Pots" weer uit je inventory en klik op het water. Je vult n van je schalen met "Water". Plaats al je losse items in je inventory.

In inventory combineer je nu het "Water" met de "Medicinal Plant" tot een "Remedy to Heat Up". Pak weer je "Pots" uit je inventory en klik weer op het water om weer een schaaltje met "Water" te vullen. Zet alles weer in je inventory en combineer nu het "water" met de "Willow Bark" om nog een "Remedy to Heat Up" te krijgen. Pak weer je "Pots" uit je inventory en vul dit weer met water uit het meer. Zet al je spullen in de inventory slots. Ga terug naar de oven bij de rune.

Terug bij de oven duik je weer je inventory in en pak je een "Remedy to Heat Up" eruit en dan klik je op het vuur in de oven om deze remedy te verhitten. Je krijgt een "Remedy". Doe dit ook met de 2e "Remedy to Heat Up" en je hebt dan 2 keer een "Remedy". Draai links en ga vooruit naar Jep. Pak, n voor n, de twee "Remedy's" uit je inventory en klik dan steeds op Jeb en Jeb drinkt beide "Remedy's" op en heeft dan enorme honger. Pak, achtereenvolgens uit je inventory, de 2 sinaasappels en 2 van de 3 "Pine Kernels". Geef ze dus n voor n aan Jep. Hierna is Jep's levensmetertje helemaal vol. Zoniet dan geef je de aap ook nog de 3e dennenappel. Mina vindt het tijd om te gaan slapen en ze legt zich, samen met Jef, neer op het strooien bed. Mina droomt. In haar droom verschijnt de geest van kapitein Nemo en geestje zegt tegen Mina: "Vindt mijn lichaam en geef het een fatsoenlijke begrafenis". Het wordt dan ochtend en Mina wordt wakker

Hoofdstuk 4: Over het Ravijn:

Repareer de windmolen en bak een Cake:

Mina en Jep zijn wakker geworden en zijn nog in de rune. Kijk even in je inventory. Onder je scoreteller zie je nu Jeb staan. Vanaf nu is Jeb een bijzonder handig hulpje voor Mina. Je kunt Jep net zo gebruiken als elk ander item uit je inventory en je kunt Jep dus ook combineren/ decombineren met andere items op dezelfde wijze als je dit gewent bent te doen.

Draai je om en ga 2 keer vooruit, de heuvel op, naar de windmolen. Die aap in de boom houdt nog steeds de linker wiek vast. In je inventory combineer je nu Jep met om het even welk stuk fruit je nog hebt. Ik heb hiervoor de "Grapes" genomen. Je krijgt dan een "Jep offering a present". Pak Jep dan uit je inventory en klik weer met je "tandwieltjes" op die aap in de boom. Jep klimt naar die aap en geeft hem/haar het fruit en de aap laat dan die wiek los. Pak de "Strong Cloth" weer uit je inventory en klik weer op de rechtsonder wiek om het doek daarop te spannen. Kijk omlaag en klik weer vooruit om weer in de molen te komen. Draai linksom naar de zwarte paal en kijk weer omhoog. Oja.....die steen die bovenin zit moet gesmeerd worden. In je inventory combineer je nu Jep met een stukje "Seal Fat" tot "Jep holding a lump of fat" en dan klik je bovenaan de paal met je "tandwieltjes". De steen en de paal worden door Jep ingesmeerd met het zeehonden vet en de molen gaat draaien. Ontkoppel Jep van het vet in je inventory en pak de "Wheat Grain" uit je inventory en klik op de trechter die in de grote molensteen zit. Het graan wordt vermalen tor meel en dit meel komt terecht in de open kist naast de molensteen. Grijp het "Flour" dus uit de kist.

Verlaat de windmolen en ga terug naar de oven. In je inventory combineer je het "Flour" met het "Water". In het samenvoegingsvak krijg je dan 4 vraagtekens ten teken dat je er nog 3 items bij moet doen. Pak het "Bird Egg" en klik dit op het 1e vraagteken. Pak n van de "Maple Syrup" en klik dit op het 2e vraagteken. Pak tenslotte 1 "Lemmon" en klik dit op het 3e vraagteken. Je krijgt nu een "Ready to bake Cake". Pak dit uit je inventory en klik weer op het vuur in de oven om de cake te bakken. Je krijgt een "Cake". Plaats alles terug in je inventory slots.

Ga over het ravijn:

Ga terug de heuvel op naar de windmolen. Kijk omlaag. Klik vooruit op de bovenkant van de stenen trap, rechts naast de windmolen, en je daalt deze terug af naar de bomen. Draai rechtsom naar de boom waar die lange groene liaan omlaag in hangt. Combineer in je inventory Jeb nu met je "Knife" tot "Jeb holding a Knife" en pak Jep dan uit je inventory. 

Klik met je "tandwieltjes" bovenaan op de liaan. Jeb klimt omhoog en snijd de liaan af en Mina vlecht er twee touwladders van. Plaats deze 2 "Rope ladder" in je inventory en bevrijd Jep van het mes. Goed, ga nu terug naar het ravijn. O....je weet de weg niet meer? Draai links, 1 keer vooruit, draai links, 1 keer vooruit, draai rechts, 1 keer vooruit en je bent terug bij het ravijn. Wel...de brug over het ravijn is kapot, maar dat wist je al. Draai je om naar de Telefoonpaal. Combineer Jef nu met 1 van je "Rope Ladders" en pak Jep uit je inventory. Klik helemaal bovenaan de telefoonpaal. Jep klimt omhoog en klimt via de kabel naar de overkant van het ravijn. Draai je om naar het ravijn en kijk omlaag naar de brug. Kijk kijk.....Jeb en Mina zijn er ingezaagd om de touwladder over het ravijn te spannen.

Ga 1 keer vooruit over het ravijn naar de overkant. Uit het bouwvallig huisje stapt een ruige aapbink met een knuppel en het beest ramt er agressief mee op de grond. Klik op de aap. Wel....Mina is lid van de dierenbescherming en ze heeft er dus grote moeite mee om dieren te doden. Ook al zijn ze nog zo agressief. Draai naar links. Ook hier is een heet water bron. Voor de bron ligt een hoopje Sulfer op de grond. Grijp dit "Sulfer". Pak uit je inventory n van je twee "Bomboo Large Piece" en klik dan met je "tandwieltjes" in het hete water van de bron. Mina smijt de bamboe stok in het hete water en door de hitte explodeert de stok. De knal van de explosie verjaagt die  knuppel aap. Draai rechts om naar het huisje. Voor de linker houten paal van het huisje ligt een bergje steenkool. Grijp deze "Coal". Er staat ook een kapotte houten kooi hier op de grond. Grijp deze "Broken Cage".

Draai weer links zodat je weer naar de vulkaan kijkt en ga dan 1 keer vooruit. Je kunt dan niet verder. Rechts ligt de laatste telefoonpaal op de grond. Op de stenen, onder ede telefoondraad zitten 4 poeltjes met water of zoiets. Draai je rechtsom naar het voorste poeltje in die steen. Er ligt een hoopje van n of ander spul in dit poeltje. Grijp het. Het is "Iron Sulfate".

Draai je om naar de linkerkant van het "pad". Er staat een stapel rotsen. Het lijkt wel iets op een hunebed. Er groeien dikke wortels door de rotsen. Voor deze rotsjes ligt ook een hoopje spul op de grond. Grijp het. Het is "Potash".

Niets meer te doen hier, dus draai je terug om naar het ravijn en ga 2 keer vooruit om het ravijn weer over te steken. Ga dan 1 keer vooruit over het rechter pad naar de 1e heet water bron. Bij deze bron terug gekomen draai je om naar de boom waar die slang onder ligt. Kijk omlaag naar de slang. Pak weer de "Forked Branch" uit je inventory en klik weer op de kop van de slang om de slang weer vast te pinnen. In je inventory combineer je dan de "Broken Cage" met 1 van je "Wicker" en je hebt een "Cage". Grijp de "Cage" uit inventory en klik nu met je "tandwieltjes" op de staart van de slang om de slang te vangen. Je hebt dan de "Snake in Cage".

NB: Klik niet met je "tandwieltjes" op de kop van de slang als je de Cage uit je inventory hebt gehaald omdat je dan alleen maar de gevorkte stok terug pakt. Je moet op de staart van de slang klikken om het beest in de kooi te vangen.

Ga via het rechter pad terug naar de eerste 4-weg kruising en dan via het rechter pad 2 keer vooruit terug naar de kloof. Daal 3 keer vooruit omlaag door de kloof. Je staat dan weer op de grote platte steen voor de ondiepe grot. Draai links om naar de kliffen waar je in het begin het vogelei uit het onderste van de 2 vogelnesten hebt gehaald. Ga vooruit naar die 2 vogelnesten. Kijk omhoog naar het bovenste nest. Pak Jep uit je inventory en klik dan met je "tandwieltjes" op het bovenste vogelnest. Er valt een ei uit en er dwarrelt een veer omlaag. Kijk naar de grond. Het ei is stuk. Pak de vogel veer. Je hebt dan "Feathers".

In je inventory combineer je nu Jep weer met je laatste "Rope Ladder" tot "Jep holding a rope Ladder". Kijk omhoog langs de klif en zoek de richel waarop je in het begin van de game die vent hebt zien staan, schuin links boven het bovenste vogelnest. Klik daar dan met je "tandwieltjes" en Jeb klimt omhoog naar die richel en gooit de touwladder omlaag.

Klik vooruit op de touwladder. Mina klimt omhoog en ze komt terecht in:

Hoofdstuk 5: Granite Huis:

Mina is in een grot beland. Het is een ronde grot. Maar als je vooruit kijkt dan zie je achterin de ingang van een  donkere tunnel en rechts nog een doorgang. Blijf echter staan waar je staat en kijkt omlaag en naar rechts. Op de vloer ligt het skelet van kapitein Nemo. Rechts naast het skelet ligt een sleutel, een papiertje en een duikpak.

Grijp de sleutel. Het is een "Mysterious Key". Grijp het papiertje. Het is een "Musical Core". Grijp het duikpak. Het is een "Diving Suit". Draai dan verder rechtsom naar de ingang van de grot en kijk omhoog. Boven de ingang staat iets in de rots gekerfd. "Granite House 1860" lees je. Kijk weer omlaag en door de ingang naar buiten. Links naast de ingang zie je een klein holletje. Het is een vogelnestje en er liggen 3 eieren in. Grijp deze 3 "Bird Eggs".  Draai je weer helemaal zodat je weer naar het skelet van Nemo kijkt. Kijk dan naar links van Nemo. In het midden van deze ronde voorgrot staat een soort takelconstructie die is opgebouwd uit 3 palen waarin een katrol met touw hangt. Je kunt er op dit moment niets mee. Ga vooruit naar de donkere tunnel. Klik vooruit in de donkere tunnel. Ja....doe dat zelf maar, denkt Mina. Mij te donker daar.

Draai rechtsom. Je kijkt de zijgrot in. Voor je nu vooruit die zijgrot in gaat, kijk je nog even naar de hoek met de donkere tunnel. Op de richel zie je kaarsvet. Onthoud dit. De zijgrot is door een gemetselde muur verdeeld in 2 "kamers". Je ziet een lange stellingskast tegen de lange muur aan staan en je ziet een kist op de grond staan. Voor de lange stellingskast zie je een partij houten planken tegen de rotsmuur staan. Ga 1 keer vooruit en je staat dan voor die kist. Draai even rechtsom zodat je deze voorkamer van de zijgrot in kijkt. Voor het "raam" staat een kanon. Tegen de rechtermuur staat een lage stelling en zowel aan die muur als aan de gemetselde muur hangt een kaart. Kijk weer naar de kist. Klik op de kist. De kist gaat open. Er ligt een wit shirt in de kist en 3 kleine dingetjes. Grijp het shirt. Je hebt dan 2 "Shirts" gepakt. Grijp ook die 3 kleine dingetjes uit de kist, het zijn 3 keer een "Wich" en deze kun je als lont gebruiken. Draai je linksom naar het 1e vak van de lange stellingskast. Op de onderste plank liggen 4 items en onder de onderste plank staat een katrol met draad op de grond. Grijp die Katrol. Het is een "Roll off Wire". Grijp dan al die 4 items van de plank. Het zijn, van links naar rechts: "Iron Fillings", "Screwdriver", "Hamer"en "Nails". Grijp ook die houten planken die voor de stellingskast tegen de muur aan staan.

Draai je nu weer om zodat je weer naar het kanon kijkt. Zoom nu in, via je loepcursor, op de kaart die aan de rechtermuur hangt. Het is een schets van "Lincoln Island en Mina vertelt wat ze op de schets ziet: " South Pacific.......Lincoln Island"....Let's see.....A mountain to the east......A big lake cut off from the coast by a cliff......this "Lincoln Island" has got to be where I am". Sluit dit scherm via het kruis rechtsonder. Dit eiland waar Mina dus op is aangespoeld is dus Lincoln Island. Draai naar de links en zoom in op de kaart die boven de kist aan de gemetselde tussenmuur hangt. Hierop zie je een schets van deze grot, van het Granite House" dus. In het tekstvak lees je een beschrijving. Lees dit door en klik op de omlaagpijl om verder te lezen. De nummers 1, 2, 3 in de tekst verwijzen naar de nummers op de schets. Je leest:

"Before our labors, the water from the lake flooded the gallery (1), ran through the cave (2) and emptied into the sea by the well (3). By lowering the level of the lake we managed to cross the gallery (1) to reach the cave (2). We created this room by building partitions and dug into the rock to make windows and a door opening onto the beach. Then we closed the gallery (1) with a wall to protect ourselves".

Sluit dit scherm via het kruis. Ga nu vooruit naar het kanon. Wat een bende....alsof een kudde olifanten hier door is gejaagd, roept Mina uit. Op de achterkant van het kanon steekt een stukje lont. Je kunt op de achterkant klikken met je "tandwieltjes" om de achterkant te openen en uit te schuiven. Dit is echter nog nergens voor nodig. Rechts naast het kanon staat veen grote ton voor het "raam" en voor de ton liggen kanonskogels op de grond. Grijp die ton. Het is "Hardened Powder". Grijp ook een handvol Kanonskogels. Het zijn "Canonballs". Draai iets naar rechts en bekijk de lage stelling tegen de muur, ter hoogte van het kanon. Op de onderste plank zie je een stapeltje "tegeltjes" liggen. Grijp ze. Het blijken "Photo's" te zijn. Draai weer rechts en zorg dat je recht voor de midden poot van deze lage stelling staat. Boven de middelste poot ligt iets waar je de "tandwieltjes" op krijgt. Laat dit nog even rusten. Onder de schets van Lincoln Island, die je daarnet bekeken hebt, staat een rond vat. Er steken pijpjes of slangetjes uit dit vat. Klik met je handje op dat vat. Je grijpt dan de "Rods and Tube". Klik nu op het item dat boven de middelste poot van de stelling ligt:

Dit item beland dan op de plaat links en het blijken 2 brieven te zijn waarvan de rechter brief gedeeltelijk is verbrand. Zoom eerst in op de linkerbrief. Het blijkt een chemische brief te zijn. Je ziet er een tekening op en in het tekstvak verschijnen de benodigdheden voor diverse chemische spullen die je waarschijnlijk zult moeten samenstellen. Lees dit door en schrijf alles op. Scroll door het tekstvak via de pijlen aan de rechterkant om alles te lezen.

Linker Brief:

 • Becquerel Battery: Potash, Nitric acid, zinc strips. Glass tube closed by a malleable and porous material.

 • Volta Battery: In a tube, alternate the copper and silver by separating the metals with cotton soaked in lemon juice.

 • Nitroglycerine: Nitric acid essential. Distill sulfuric acid over saltpeter.

 • Sulfuric acid: Calcination of Iron sulfate crystals in a closed vase.

 • Gunpowder: Saltpeter, Charcoal, Sulfer.

Sluit dit scherm en zoom dan in op de rechter brief. De brief is maar voor de helft leesbaar, maar Mina probeert er het beste van te maken. De stukken die ze niet kan lezen zie je in het tekstvak als stipjes tussen haakjes. Lees wat Mina leest en vergeet dus niet om via de pijlen door het tekstvak te scrollen. Je leest:

Rechter Brief:

"I, Captain Nemo, am writing this note for whomever should chance upon my body. I returned to this island to visit my friends, Cyrus Vance and his companions [....] That I should be attacked by a [....] just as I was exiting the water.

My [....] I am unable to ret [.....] finishing this [...] in a safe place [....] Monkeys wreaking havoc in this house since it was abandoned. Then I will die facing the rising sun. One last time, I will look at the sky and it's unusual vertical streaks near the horizon. This optical phenomenon, with the sound of the generator, betrays the presence of [....] surrounding Lincoln Island, isolating it from the outside world. This solitude was my wish.

But nothing is eternal. My shield is affected by stormy weather, allowing access to the outside world. I therefore bet that someone--the person reading this note--will set foot on this island and discover this note [....] [....] Place my body in a coffin and bury it where the land meets the sea [....] Repair my diving suit and [....] [....] dangerous [....] beware [....] attempt to kill you [....] ferocious. Guard dogs"once the alarm had been given, they will set traps and be on the look out throughout the island. To destroy them aim at their Thruster, it is their weak point [....]

Wel.....ik hoop dat je begrijpt wat je zojuist gelezen hebt. Ik ga het niet voor je vertalen. Sluit dit scherm via het kruis. Draai rechts en ga vooruit, terug naar de lange stellingskast. Draai weer rechts en ga 1 keer vooruit de achterste "kamer" in. Blijf staan en kijk omlaag naar de grond. Voor je voeten ligt een stuk ijzeren ketting op de vloer. Grijp het. Het is een "Steel Chain". Draai je dan linksom naar het vak van de lange stellingskast. Onderop de stelling staat een kist met steenkolen. Grijp het. Je hebt dan 2 keer een kistje "Charcoal" gepakt. Draai je om en kijk door de ruimte. Deze achterste "kamer" heeft 2 "ramen". Voor het linker raam ligt een roestige ketel op de vloer. Tegen de gemetselde scheidingsmuur zie je een open haard en een lage stelling. In die lage stelling staat een metalen vat en voor de open haard ligt een hoopje spul op de grond.

Vooraan op de scheidingsmuur hangt weer een kaart. Zoom eerst weer even in  op die kaart. Het is kaart van het "South Pacific" gebied en het kruis dat je er op ziet is het Lincoln Island. Het Lincoln Island bevind zich tussen de 35st en de 40st breedtegraad en de 150st en 155st lengtegraad en ten westen van Greenwich. Sluit dit scherm en ga vooruit naar de "ramen". Grijp die roestige ketel die voor het linker raam op de grond ligt. Het is een "Boiler". Draai je om naar de open haard. Bovenin de open haard zit een plank. Je kunt met je "tandwieltjes" klikken in de open haard. Mina vertelt je dan dat dit een goede plek is om een vuurtje te stoken. Voor het rechtermuurtje van de open haard ligt een hoopje spul op de vloer. Grijp dit. Het is "Amadou". Grijp het vat die onder de stelling staat. Het is een open vat met hengsels en een kraantje en dit is een "Tak". Als je het vat gepakt hebt dan zie je dat er nog iets ligt op de plek waar het vat stond. Grijp dit ook. Het is een "Coil". Wel, even niets te doen hier. Laten we maar eens kijken of we de laatste wens van kapitein Nemo in vervulling kunnen laten gaan. Keer terug naar de ronde voorgrot waar Nemo's skelet op de grond ligt.

Hoofdstuk 6: Vervul Nemo's laatste wens:

Terug in de voorste grot ga je vooruit naar de grot ingang en dan draai je om naar Nemo's skelet. Open je inventory. Combineer de 'Hamer" met de "Nails" en de "Planks" en Mina timmert een doodskist in elkaar. Pak deze "Coffin" op en sluit je inventory. Klik met je "tandwieltjes" nu op Nemo's skelet en Mina dood het skelet in de doodskist en zet deze links naast de takelconstructie op de grond. Klik op het touw van de takel. Mina bind het touw om de doodskist. Klik op de doodskist en.........Mina takelt de kist omlaag via de touwladder naar het strand en ze geeft Nemo nu de zo vurig gewenste fatsoenlijke begrafenis.

Je staat dan voor Nemo's vers gedolven graf. Draai linksom en ga 2 keer vooruit naar de Stenen Boog. Ga dan 3 keer vooruit naar de plek onder de palmbomen waar je eerder de 2 krabjes en het stekelvarken lijk hebt gepakt. Draai je helemaal om zodat je weer richting de Stenen boog kijkt. Rechts van je staan 2 palmbomen. Kijk omhoog langs de laatste palmboom. Bovenin deze palmboom hangt nog een kokosnoot. Pak Jep op uit je inventory en klik dan op die kokosnoot, hoog in de palmboom. De kokosnoot valt omlaag. Kijk omlaag en grijp deze "Green Coconut" op. Keer terug naar de touwladder bij de kliffen voor Nemo's graf en klim weer omhoog de grot in:

Granite House 2:

Ga 1 keer vooruit naar de ingang van de donkere tunnel. Draai naar de rechterhoek. Je staat dan weer voor de richel met het kaarsvet erop. In je inventory combineer je nu de "Seal Fat" met een "Wick" en je krijgt een "Oillamp". Grijp de olielamp op. sluit je inventory en klik me je "tandwieltjes" op het kaarsvet van de richel. Mina zet het lampje op de richel en de tunnel is nu verlicht.

Ga 1 keer vooruit de tunnel in. Voor je voeten ligt dan een kaal skelet. Kijk omlaag. Voor het skelet ligt een geweer. Grijp het geweer. Je hebt nu een "Gun". Blijf naar de grond kijken en draai je rechtsom. Naast de kaars staat een bruine lantaren. Grijp deze lantaren. Het is een "Lantern-not working". Via deze tunnel kun  je dus weer op het stenen strandje komen waar Mina eerder een bad heeft genomen. De uitgang van de tunnel is dus het gat dat Mina heeft gehouwen in het stenen muurtje met de pikhouweel. We gaan dit echter nu nog niet doen. Ga 1 keer vooruit terug de ronde voorgrot in. Je kijkt dan weer naar de takel. Draai naar rechts.

Hemel....deze grot is toch groter dan je dacht. Nu het licht brand zie je dat de grot doorloopt naar rechts. Ga 1 keer vooruit. Je loopt tegen een smal tafeltje op. Draai je linksom. He......een diep gat met een ladder zit hier in de vloer. Vanuit het gat hoor je de stem van Nemo uit het verleden. Jep wordt er bang van. Er stroomt water het gat in. 

Draai je om. Langs de muur loopt een goot waar water doorheen stroomt en dit water loopt dus het diepe gat in. Je staat voor een open kast. In de kast staan een aantal spullen. Dat zijn: een bruine lantaren, een glazen flesje, een projector en een hoopje gelig spul. Grijp al deze 4 spullen uit de kast. Je pakt dus de "Lantern-not working", de Small amount of Sulfuric Acid", de "Projector" en de "Sulfur" uit de kast gepakt. Rechts naast de kast, en boven het brede einde van de goot, zie je witte teksten op de muur. Zoom daar op in en lees deze tekst. Je leest: "To he who reads these lines, learn to enjoy this hospitable island and remember: nothing is impossible to he who knows. A hurricane blew us onto this shore without any weapons or tools. Evenso, we soon learnt how to live from the loand and we are almost sorry to abbandon this island to return to civilization". Sluit het scherm.

Draai je weer om naar het diepe ladder gat en klik vooruit op de ladder. Mina daalt een heel eind omlaag en komt terecht op een klein platform onderaan de ladder. Links naast de ladder ligt een Duikhelm en een Zuurstoftank. Pak deze 2 items op. Je hebt dan een "Helmet" en een "Airtank. Kijk naar de rotsmuur achter de ladder. Er zit wit spul op de muur. Klik op dit witte spul met je handje. Je grijpt een handvol "Saltpeter". Draai je om zodat je de ladder in je rug hebt. Hemel.....je bent in een grote grot met een ondergronds meer. Klik vooruit op het water van het meer en.....

Een Zeemonster (volgens mij een doodgewone haai) komt op Mina af en opent zijn bek om Mina te gaan oppeuzelen. In paniek klimt Mina terug omhoog via de ladder. Phewww....dat was op het nippertje. Hoe van dat monster af te komen? Draai linksom naar de watergoot en klik met je handje op het water in de goot. Mina vult een schaaltje met water. Ga nu terug naar de open haard in de achterste "kamer" van de zijgrot. De "kamer" dus naast het kanon.

Hoofdstuk 7: Mina de Chemicus:

Ga weer naar de 2 "ramen" en draai dan rechtsom naar die open haard en de lage stelling. Weet je nog die "chemische brief" die je in de kanonkamer hebt gelezen? Wel, we gaan nu een hele hoop dingen fabriceren die Mina in het vervolg van haar avontuur nodig denkt te hebben. Als eerste hebben we een Destilleerinstallatie nodig. Duik dus je inventory in en combineer de "boiler" met de "Tank" en dan met de "Coil". Je krijgt een "Stil" en dat is dus een destilleerinstallatie. Grijp dit uit je inventory, sluit de inventory en klik dan met je "tandwieltjes" bovenop de open haard. De installatie wordt geplaatst. De Boiler staat dan op de open haard, het grote open vat op de stelling en naast het vat staat dan een schaaltje. Nu moet er een vuurtje gaan branden in de open haard. Open weer je inventory en combineer weer je "Knife" met de "Flint" tot de "Lichter". Combineer de "Lichter" met de "Amadou" en de "Logs" en je hebt weer een "Ready-Made-Fire". NB: je kunt hier ook de volgende combinatie voor gebruiken: Lens + Amadou + Coal". Pak het vuur uit je inventory en klik onder in de open haard en er brand dan een prachtig vuurtje in de open haard.

Als het vuur dreigt uit te gaan dan kun je dit weer laten oplaaien door er gewoon eventjes je cursor op te plaatsen. Nu gaan we voor chemicus spelen. Denk er wel om dat het voor sommige dingen afhankelijk is of je wel of niet de benodigde items in je inventory hebt of nog hebt om ze te maken. Voor sommige items zul je dus een keuze moeten maken waarvoor je ze wilt gebruiken. 

A: Chemicalin:

 1. Alcohol: Pak je laatste schaaltje "Maple Syrup" uit je inventory, sluit je inventory en klik met je "tandwieltjes" op de boiler van je destilleerinstallatie. De syrup gaat via de boiler naar het vat en wordt daar omgezet in alcohol. De alcohol druppelt via het kraantje in het schaaltje. Grijp het schaaltje en je hebt "Alcohol". Vanzelf wordt er een leeg schaaltje onder het kraantje geplaatst. 

 2. Nitric Acid: In je inventory combineer je de "Small amount of Sulfuric Acid" met de "Saltpeter" tot een potje "Sulfuric Acid and Saltpeter". Grijp dit uit je inventory en klik weer op de boiler. Pak dan het schaaltje weer en je hebt dan 3 potjes "Nitric Acid". 

 3. Sulfuric Acid: Pak uit je inventory de "Iron Sulfate" en klik op de Boiler. Grijp het schaaltje en je hebt een vers portie "Sulfuric Acid".

Ga terug naar het ladder gat en daal terug omlaag naar het ondergrondse meer. Pak weer een handvol van dat witte spul van de muur achter de ladder. Je hebt weer een portie "saltpeter". Klim terug omhoog en keer terug naar de Open Haard.

B: Batterijen:

 1. Volta Batterij: Combineer in je inventory de volgende items:  "Clean Cloth" + "Lemon" +  "Bamboo medium piece" + "Silver Coins"+ "Copper Coins" tot een "Volta Batterij.  Gelijk stopt Mina deze batterij in haar mobiele telefoon en dit ding doet het dan weer. Je kunt echter niet bellen of de GPS functie gebruiken maar wel kun je de "News" knop gebruiken en dan via de pijltjes nu het hele artikel over Mina lezen. Ook is vanaf nu de Encyclopedie functie beschikbaar. Sluit het telefoonscherm. In je inventory gaat de Encyclopedie knipperen en de Volta batterij komt in je "Autovak" te staan. Als je vanaf items uit je inventory oppakt dan zul je bij sommige items een hele beschrijving zien in het tekstvak. Dat komt omdat nu die encyclopedie beschikbaar is.

 2. Becquerel Batterij: In je inventory combineer je de volgende spullen met elkaar: "Nitric Acid" + "Potash" + "Clay" + "Rods and Tubes" en je hebt een Becquerel batterij.

NB: Afhankelijk van welke batterij je het eerst maakt stopt Mina dus of de Volta of de Becquerel batterij in haar mobieltje om hiermee de batterij van haar mobieltje op te laden.

C: Munitie:

 1. Buskruid: in inventory combineer je de volgende spullen: "Charcoal" + "Sulfur" + "Saltpeter". Je krijgt "Powder" en dit is het buskruid. Je kunt ook van je tonnetje "Hardened Powder" buskruid maken. Je moet hiervoor dan naar de windmolen gaan om dit "Hardened Power" in de trechter van de molensteen te doen om zo te vermalen tot "Powder". Maar ik ga dit pas straks doen als ik hier klaar ben.

 2. Pyroxylin: Combineer: "Clean Cloth" + "Nitric Acid" + " Sulfuric Acid" en je hebt "Pyroxylin. Inplaatst van een "Clean Cloth" kun je hiervoor ook de "Elderberry Pith" gebruiken.

Intermezzo:

Voordat we nu wapens gaan maken kijk je even in je inventory of je daar nog wel oranje klei hebt staan. Ik denk het niet, want ik had nu al mijn klei opgebruikt. het is handig om weer even een handvol klei te gaan halen en ook is het handig om de "Hardened Powder" in de windmolen te vermalen tot "Powder". Dus ga nu naar de voorste grot (waar Nemo's skelet was) en ga de tunnel in. Loop door de tunnel naar achteren en kruip door het gat in de stenen muur naar buiten. Je bent terug op het stenen strand bij het meer waar Mina haar bad heeft genomen. Draai links en ga 1 keer vooruit en........

Ik weet niet of dit nu ook bij jouw zal gebeuren, maar bij mij ging nu hier Mina's telefoon piepen. Hoor jij nu ook gepiep, blijf dan staan en open je inventory. In je inventory zie je nu, linksboven, de "Phone knop" en de "Objectives knop" knipperen. Klik op de "Objectives knop". Je krijgt een tekening van Mina te zien met een felicitatie tekst:

De tekst onder Mina zegt: "Gefeliciteerd. Je hebt meer dan 100 bonuspunten gescoord. Om dit te vieren moet je nu je spel saven en dan afsluiten. In het hoofdmenu klik je dan op de "Gallery" knop. Ga dan naar het einde van de "Gallery". Er wacht je daar dan een verrassing".

Wel, ik heb dit dus maar gedaan maar ik ben geen verrassing tegen gekomen. Wel kun je in de "Picture Gallery" alle foto's bekijken die er tot nu toe in het spel zijn gemaakt. Je kunt op elke foto klikken en dan zie je weer al die momenten. Maar een "verrassing" ben ik niet tegen gekomen. Dus je moet zelf maar zien of jij dit ook gaat doen. Als je hebt gesaved en in de "Picture Gallery" bent gaan kijken, laad dan je save game weer in. Klik dan eventjes in je inventory op je "Phone knop". Je opent het telefoonscherm. Omdat je nu een volle batterij hebt kun je nu op alle knoppen van je telefoon klikken. Je komt er echter achter dat de telefoon wel satelliet ontvangst heeft maar dat Mina niet vanaf het eiland kan telefoneren. Het signaal wordt op de n of andere manier geblokkeerd. Via de "News" knop leert Mina dat haar verongelukte zeilboot is gevonden en dat ze nu officieel een "vermist persoon" is. Via de GPS knop kom je achter de cordinaten van dit Lincoln Island.

Goed sluit alle schermen en draai links naar het pad waar de "Maple Tree" is. Ga 2 keer vooruit over dit pad, draai links en ga vooruit naar de vogelverschrikkerboom. Draai links en ga vooruit naar het oranje klei strandje. Grijp weer een handvol "Clay". Draai links en ga 2 keer vooruit naar de stenen oven. Draai rechts en klim de heuvel op naar de Windmolen. Kruip de windmolen in en draai linksom naar de trechter in de onderste molensteen. Pak het "Hardened Powder" uit je inventory en klik op de trechter. Het geharde poeder wordt vermalen. Grijp het zwarte poeder uit de kist. Je hebt dan een 2e potje "Powder". In je inventory heb je dus nu 2 keer een pot "(gun)Powder" staan.

Verlaat de windmolen en ga terug naar het stenen strand en duik daar terug de tunnel in. Ga door de tunnel naar de grot en ga terug naar je destilleerinstallatie in de achterste kamer. We gaan nu wapens maken:

D: Wapens:

 1. Pijl en Boog: In inventory combineer je: "Knife"+ "Porcupine" (dat is het dode stekelvarken). Je krijgt dan: "Porcurine without Quill" en de "Porcurine Quill". In het tekstvak lees je dat je het kale stekelvarken lijk kunt gebruiken als aas. Combineer: "Knife" + "Young Palm Tree" tot een "Incomplete Bow". Combineer da: "Incomplete Bow + "Hibiscus Fibers" tot een "Bow". Combineer dan""Feathers" + "Bamboo small shoots" + "Porcupine Quill" tot "Arrows". Combineer dan: "Bow" + "Arrows" tot "Bow and Arrows".

 2. Geweer: combineer: "Gun" + 1 keer "Powder" + 1 keer "Iron Fillings" tot "Gun and Ammunition". Nitroglycerine: Pak de "Dried Seaweed uit je inventory en sluit je inventory. Klik dan met je "tandwieltjes" op het vuur in de open haard. Je krijgt dan "Soda". Duik weer in je inventory en combineer nu: "Soda" + "Seal Fat" tot 2 potjes "Glycerine" en "Soap". Combineer: 1 keer "Glycerine" + "Nitric Acid" tot "Nitroglycerin". Voor de grap pak je het "Soap" dan op en klik je ermee op Jep. Mina geeft Jep eens even een hoognodige wasbeurt.

 3. Dynamiet: Combineer: "Wick" + "Clay" + "Nitroglycerine" tot "Dynamite".

 4. Katapult: Combineer: "Forked Branche" of de "Wooden Fork" + "Rubber" tot een "Slingshot".

Lichtbronnen:

Je moet nu een keuze maken of je nog een Olielampje of een Kaars gaat maken. Voor beide heb je een "Wick" nodig maar je zult nu nog maar 1 "Wick" in je inventory hebben. De overige 2 "Wick" heb je al voor iets anders gebruikt. Ik geef je echter beide mogelijkheden. Kies zelf maar of je dus een olielampje of een brandende kaars wilt maken:

 1. Olielampje: Combineer: "Seal Fat" + "Wick" tot een "Oillamp".

 2. Kaars: Combineer: "Glycerin" + "Boiling Water" tot "Candle Wax". Om "Boiling Water" te krijgen pak je het schaaltje met Water uit je inventory, sluit je de inventory en klik je op het vuur. Je hebt dan Kokent Water. Combineer dit nu snel met de "Glycerine". Als je te lang wacht dan koelt het water weer af en moet je het eerst weer koken in het vuur. Nadat je op deze wijze de "Candle Wax" hebt gemaakt combineer je: "Candle Wax" + "Wick" tot een "Candle". Lantaren: Dit wordt je lichtbron voor als je met het duikerspak zo meteen onderwater gaat. Combineer: 1 keer "Lantern not working" + "Volta Battery" of met de "Becquerel Battery" tot een "Lantern".

E: Overigen:

 1. Lightning Arrester: Combineer: "Metal Fork" + "Steel Chain" tot een zgn "Lightning Arrester".

 2. Vlieger: Combineer: "Shirt" + "Wicker" + "Roll of wire" tot een "Kite". Met deze vlieger kun je een Bliksemschicht vangen als je de vlieger aan een metalen draad vastbind. Ook kun je de vlieger gebruiken in combinatie met Jep.

Wel.....dit zijn alle items die je kunt maken. Je hebt ze niet allemaal echt nodig in het vervolg van de game, maar je kent het spreekwoord "Better Safe than Sorry".

Hoofdstuk 8: Robotjes pesten:

De Projector:

Ga nu terug naar het kleine tafeltje bij het ladder gat. Je weet wel...dat is het tafeltje dat staat voor de kast waar je de kapotte projector uit hebt gepakt. Terug bij dit tafeltje duik je weer in je inventory. Combineer de "Volta Battery of de Becquerel Battery" + "Lantern not working" tot een "Lantern". Je hebt dan nu 2 van die brandende lantarens in je inventory. Combineer: 1 van de "Lanterns" + "Broken Projector" + "Lens" + "Photos" tot  "Projector". NB: de "Lens" verkrijg je door je "Knife" te combineren met de "telescoop". Pak de "Projector" op, sluit je inventory en klik met je "tandwieltjes" op het tafeltje. Mina zet de projector op het tafeltje en je kunt nu de dia's gaan bekijken op het scherm.

Zoom met je loepje in op het scherm en bekijk alle 20 dia's. Om naar de volgende dia te gaan klik je linksboven in het scherm op de pijltjes. Bij elke dia krijg je een beschrijving in het tekstvak. Bekijk dus elke dia en lees de beschrijving. Ben je hiermee klaar dan sluit je dit scherm via het kruis rechtsonder. Draai je dan om naar het diepe laddergat en klik weer Vooruit in het gat. Mina daalt de ladder weer af naar het Ondergrondse Meer. Beneden grijp je eerst weer een handvol "Saltpeter" van de muur achter de ladder. Draai je dan om naar het meer.

Schakel het Zeemonstertje uit:

Goed...Mina heeft het Duikpak, de Duikhelm, de Zuurstoftank en een werkende lamp. Ze wil dus dolgraag even een duik in het ondergrondse meer nemen om daar even op de bodem rond te kijken. Maar........er zwemt wel een Zeemonster rond in het meer. Die moet dus worden uitgeschakeld. Maar hoe? Je kunt het Zeemonster op 2 manieren, tijdelijk, uitschakelen. Je zult het monster niet doden, alleen maar tijdelijk uitschakelen. Ik ga je beide manieren gaven. Wil je beide manieren uitproberen dan kun je het beste nu eerst even Saven.

Manier 1: Bedwelm het Zeemonster: In je inventory combineer je de "Narcotic Plant" met de "Porcurine without Quill" tot een "Laced Bait". Pak dit dan op, sluit je inventory en klik met je "tandwieltjes" op het water van het ondergrondse meer. Mina smijt de geprepareerde stekelvarken in het water en het zeemonster vreet het op en zal nu een tijdje gaan slapen.

Manier 2: Schiet het Zeemonster: Pak de "Gun and Ammunition" uit je inventory en klik dan Vooruit op het water van het meer. Bovenin je scherm verschijnt een groene balk en je krijgt een richtkruis. Je ziet de 2 vinnen van het Zeemonster, achter in de grot, boven het water uit steken. SNEL SNEL SNEL....Schiet 2 keer raak op de vinnen VOORDAT het Monster halverwege de grot is gekomen. Ben je te laat dan vlucht Mina naar boven en kun je het opnieuw proberen.

Het lijkt mij duidelijk dat Manier 1 de gemakkelijkste manier is om het Zeemonster tijdelijk uit te schakelen. Kies dus zelf  n van deze 2 manieren of probeer ze alle 2 uit. Nadat je het Zeemonster hebt uitgeschakeld Save je de game weer.

Onderwater:

In je inventory combineer je dan: "Diving suit" + "Airtank" + "Helmet" + "Lantern" tot een gebruiksklare "Diving Suit". Je hoeft deze nu niet uit je inventory te pakken. Sluit je inventory en klik weer vooruit op het meer en.......Mina duikt het meer in en ze ontdekt een andere grot en in deze grot drijft het wrak van een duikboot.

Mina staat naast de duikboot. Draai je linksom. Aan de romp van de duikboot zie je een naamplaatje. Deze duikboot is de fameuze Nautilus van kapitein Nemo. Boven het naamplaatje zie je 2 voetsteunen. Klik vooruit en Mina klimt omhoog en ze staat dan op het dek van de duikboot. Kijk omlaaf naar het dek. In het dek zie je een klein vierkant venstertje met een rood lampje. Je ziet ook het grote toegangsluik van de duikboot. Klik met je "tandwieltjes" op het rode lampje en.....Er komt een soort "periscoop" omhoog en er gaat een alarm af. Het grote duikbootluik gaat open en uit de duikboot komen ROBOTS.......

Mina schrikt zich wezenloos en ze duikt snel het water in en zwemt terug naar de ladder. Klim weer via de ladder omhoog naar de bovenste grotten. Ga naar de kamer waar het kanon uit het "raam" steekt. Als je daar bent dan kijk je even in je inventory. Zoek in je inventory de "Mysterious Key" op en pak deze sleutel op. In het tekstvak lees je dan dat er groene kristallen aan deze sleutel zitten maar dat deze kristallen geen energie meer bevatten. Er moeten nieuwe kristallen komen voor deze sleutel. Om de kristallen te verwijderen heb je een schroevendraaier nodig. Combineer deze "Mysterious Key" dus met je "Screwdriver" en je hebt dan een "Empty Key". Sluit je inventory en ga vooruit naar het Kanon. Draai rechtsom naar de lage stelling. Op de tegel liggen nog altijd die 2 brieven die je eerder hebt gelezen. De linker brief is de "Chemische brief" en de rechter brief is de brief van Nemo waarin een groot aantal woorden ontbreken. Zoom weer in op die rechter brief en.....Tot Mina's verrassing is Nemo's brief nu helemaal compleet. Dus lees deze brief nu weer helemaal door en je begrijpt wat er moet gebeuren. De laatste zin geeft je de code voor het luik van de Nautilus en deze code is: 5401(+1860)=>6261. Noteer deze code. Sluit dit scherm en draai je om naar het kanon.

Robots schieten:

 • Door de Nautilus te vinden en door die "telescoop" omhoog te halen heeft Mina dus de aandacht van al die beveiligingsrobots op zich gevestigd. 

 • Overal zweven deze robots nu en 1 van de robots zweeft nu voor het kanon boven het strand. 

 • Voor elke Robot die je weet uit te schakelen krijg je Bonuspunten. 

 • Maar het is niet nodig om elke robot uit te schakelen die je tegen komt om toch het spel te kunnen uitspelen. 

 • Je moet in ieder geval een aantal robots uitschakelen omdat je 2 "Thrusters" moet verzamelen en 4 "Damaged Keys". Die "Damaged Keys" laten de uitgeschakelde Robots vallen maar niet elke Robot heeft zo'n Key. 

 • De Robots kun je met je Geweer, je Pijl en Boog en je Katapult uitschakelen maar je moet ze wel precies in het midden van hun romp raken. 

 • De Robot die nu buiten voor het kanon zweeft kun je echter alleen maar met het Kanon uitschakelen en dat is precies wat je nu eerst moet gaan doen:

Schakel de 1e Robot uit:

 • Open het kanon door met je "tandwieltjes" op de achterkant van het kanon te klikken. 

 • De kogellade schuift weer uit het kanon. 

 • Plaats de volgende items uit je inventory in de lade van het kanon: "Cannonball", "Iron Fillings" "Powder" OF "Pyroxylin". Sluit dan het kanon. 

 • Zoom in op het korte Lontje dat uit het kanon steekt en......

 • Je kijkt door het raam. 

 • Onderin je scherm staat de vuurmond van het kanon en het lontje. 

 • Je cursor is nu een Brandende Lucifer. Raak hiermee nog niet het lontje maar zorg dat je de Brandende Lucifer rechts naast het Lontje houdt. 

 • Midden in het scherm staat het Schietkruis. Dit kruis staat vast. 

 • De Robot beschrijft rondjes maar telkens komt de robot ook heel even precies in het schietkruis terecht. 

 • Als je dan pas de lont aansteekt dan ben je te laat. 

 • Het duurt even voordat de lont is opgebrand en het kanon wordt afgevuurd en ook heeft de kanonskogel enige tijd nodig om het schietkruis te bereiken. 

 • De kanonskogel en de robot moeten dus TEGELIJKERTIJD het Schietkruis bereiken wil je de Robot effectief uitschakelen. 

 • Bestudeer dus de "baan" van de Robot en bepaal het moment waarop je de lont moet aansteken zodat de kanonskogel precies het kruis bereikt op het moment dat de Robot precies in het kruis zit. 

 • Het is niet zo ingewikkeld. 

 • Schiet je echter 3 keer mis dan wordt Mina door de Robot gedood. 

 • Klik dan met je linkermuis en je kunt het dan gewoon opnieuw 3 keer proberen. 

 • Je MOET deze robot met het kanon uitschakelen.

Als deze robot het loodje heeft gelegd dan draai je om en ga je terug naar de voorste grot en draai je om naar de uitgang waar de touwladder omlaag hangt. Klim via de touwladder de grot uit naar het strand en.......Hela....in de ingang van de grot verschijnt een aap en het rot dier gooit de touwladder omlaag

Kijk omlaag en grijp de touwladder op. Draai je rechtsom zodat je naar Nemo's graf kijkt. Naast het graf ligt de romp van de neergeschoten robot. Ga daar naar toe. He.....Mina's telefoon gaat piepen. Laat maar even. Grijp de Romp van de robot. Je hebt dan je 1e "Thruster" gepakt. Kijk rondom je in het zand en zoek naar een klein sleuteltje die deze robot wellicht heeft laten vallen. Het kan zijn dat je zo'n sleuteltje vindt. Ik vond dat niet bij deze gekanonneerde robot. Draai je om en loop terug naar waar je zonet de touwladder opraapte. Draai je dan weer om en loop terug naar Nemo's graf. Weer gaat Mina's telefoon piepen maar nu kom opent Mina vanzelf het telefoonscherm:

Druk op de telefoonhoorntoets. Mina ontvangt een telefoontje van haar moeder. Mina probeert te antwoorden maar de telefoon kan hier op het eiland, vanwege Nemo's Schild, alleen signaal ontvangen, net zenden. Als mammie weer heeft opgehangen dan klik je ook nog even op de GPS knop en noteer je de cordinaten van Lincoln Eiland die je in het scherm ziet. Dat is: W: 150 graden en 30 minuten. S: 34 graden en 57 minuten. Sluit het scherm. Draai je rechtsom zodat je naar de Stenen Boog kijkt. Achter de Stenen Boog zweeft de volgende robot. Als je naar rechts de kloof in kijkt dan zie je in het begin van de kloof een Robot in het zand liggen. Die robot is beschadigt en vormt geen bedreiging. We gaan eerst die Robot achter de Stenen Boog uitschakelen. Ga 1 keer vooruit richting de Stenen Boog. Je staat dan bij het wrakhout. SAVE GAME.

Schakel de 2e Robot uit:

Pak alvast je Geweer of je Pijl en Boog of je Katapult uit je inventory. Met al deze 3 wapens kun je de robot uitschakelen, maar met het geweer mik je het makkelijkst. Je moet dus zelf weten welk wapen jij wilt gebruiken. Zorg ervoor dat je wapen linksboven in je scherm staat en ga dan vooruit tot je IN de Stenen Boog staat. SNEL.....Mik op de Robot en VUUR. Je moet de Robot dus wel precies midden in zijn romp raken. Je kunt hiervoor het beste mikken op de groene gloed die je onder de robot ziet. Alweer, het is niet echt moeilijk en als Mina dood gaat klik je gewoon met je linkermuis om het eindeloos opnieuw te mogen proberen. Als je ook deze Robot hebt uitgeschakeld ga je 1 keer vooruit, draai links en klik op de romp van de uitgeschakelde robot, die nu achter het schatkistje in het zand ligt. Je hebt dan nu je 2e "Thruster" gepakt. Blijf omlaag kijken en draai je naar linksom. Tegen ede voet van de rotsen ligt het sleuteltje dat deze robot heeft laten vallen. Grijp het sleuteltje. Het is je 1e "Damaged Key".

Berg al je items op in je inventoryslots en sluit je inventory weer. Ga terug door de Stenen Boog en ga nu naar die Robot die in het begin van de kloof in het zand ligt te spartellen. Draai je om naar de robot. "This robot must be broken", vertelt Mina je. Om de "nek" van de robot zit een ijzeren band waaraan ook de klauwhand van de robot zit. Voorop, op de "kop" zie je 4 kleine rode lampjes. Zoom daar op in met je loepje. Je komt terecht in de:

Robot Code puzzel:

 • Hoera.......eindelijk een echte puzzel. Wat zie je.

 • Wel, je ziet een rondscherm.

 • Bovenin zie je 4 zilverkleurige vakjes waar een letter in staat.

 • Dit zijn steeds 4 andere letters, dus ik kan je niet vertellen welke letters jij zult zien in deze 4 vakjes.

 • Als je dit scherm sluit en dan weer inzoomt dan zul je zien dat je 4 andere letters in die 4 vakjes krijgt.

 • Middenin het scherm zie 10 cijferknopjes die genummerd zijn als 1 t/m 0.

 • Onder de cijferknopjes zie je 4 lege zilverkleurige vakjes en dan 4 ronde rode lampjes.

 • Wel, het is de bedoeling dat die 4 rode lampjes groen worden.

 • Het "Toverwoord" hierbij is het woord "NAUTILUS".

 • De letters van het woord "NAUTILUS" nummer je als volgt: N = 1, A = 2, U = 3 (of 7), T = 4, I = 5, L = 6.

 • Steeds zal tenminste 1 van de 4 letters in de bovenste 4 vakjes een letter van NAUTILUS zijn. Waarschijnlijk krijg je meerdere letters van NAUTILUS in die 4 vakjes te zien.

 • Wel, het is dan simpel.

 • Klik op de overeenkomstige cijfertoets van de letters die je in de 4 vakjes ziet.

 • Hierbij geld dat je voor elke letter die niet in NAUTILUS zit de 0 (NUL) knop gebruikt.

 • Ik kreeg dus de volgende letters: VCHU en hiervan hoort alleen de U bij NAUTILUS. Dus ik moest de volgende code indrukken: 0003 om de rode lampjes groen te krijgen.

 • Krijg jij bijvoorbeeld: TVLU dan is de code: 4063 of 4067.

 • Krijg je de letters LUAT dan is de code dus 6324 of 6724.

 • Ik hoop dat dit duidelijk is.

Zodra de lampen groen zijn geworden ga je vanzelf uit dit scherm en zie je de robot weer. De kop is van de romp gescheiden. Kijk omlaag. Tegen de rand van de steen waarop de robot ligt zie je weer een sleutel liggen. Grijp de sleutel. Het is je 2e "Damaged Key".

Draai rechtsom en ga 1 keer vooruit omhoog de kloof in. Je staat dan weer voor de stenen die je omhoog kunt klimmen naar bovenin de kloof. Kijk omhoog. Je kunt niet verder omhoog. Een Rode Laserstraal verspert je de weg. Links en rechts in de rotswanden zie je nu dat die roestige stukken ijzer een blauwe lamp en een rode lamp hebben en knipperen. Blijf staan. Open je inventory en pak de "Lightning Arrester". Sluit je inventory en klik met je "tandwieltjes" op de rode laserstraal. Mina onderbreekt met de "Lightning Arrester" de laserstraal en ze loopt snel door naar boven. Je staat dan boven in de kloof onder de balken. Draai je rechtsom. De Rode laserstraal is er nog steeds. Zie je, in de rechter rotswand, dat stuk roestige ijzer waar nu de rode lampjes in knipperen"

Combineer in je inventory de "Screwdriver" met Jeb tot "Jep holding a screwdriver". Pak jep dan uit je inventory en klik met je "tandwieltjes" op dat stuk roestige ijzer met de rode lampjes. Er gaat een klepje open. Zoom daar op in en je bent in de:

Laser controle puzzel:

Links staan 5 rode lampjes die weer groen moeten worden. Boven en rechts zie je 10 bruine "Druppeltjes". Door op zo'n "druppeltje" te klikken verbind je, of onderbreek je, de stroom. Je moet dus een ononderbroken stroom toevoer maken van rechts naar links en dan worden de rode lampjes groen. Nummer de 10 "druppels", van linksboven naar rechtsonder, als 1 t/m 10.

Klik op de druppels: 1, 9, 6, 7 en.....de 5 lampen worden groen en je gaat vanzelf uit dit scherm. De rode laserstraal is nu uitgeschakeld. Draai je om en ga 1 keer vooruit door het gat tussen de balken. Je bent terug bij het begin van de bospaden. Wacht even.....als je nu verder vooruit gaat dan zul je dus weer op de eerste 4-weg kruising terecht komen Helaas houd een Robot de wacht bij de brug over het ravijn en die robot krijgt je onmiddellijk in de smiezen. Je moet dus dan snel vooruit gaan over het pad dat naar rechts gaat, naar de rune.

De Robot bij het Ravijn uitschakelen:

Goed.ga dus 1 keer vooruit. Je komt op de 4-weg splitsing en je ziet recht voor je de robot bij het ravijn hangen. Die robot komt steeds tegen de telefoonkabel aan. De robot ziet Mina ook. Snel...draai rechts en ga verder 1 keer vooruit over het pad. Je bent dan terug op de volgende kruising. Links is het paadje met de "Maple Tree"  naar het Stenen Strand en ook daar zweeft een robot. Rechts is de stenen trap die omhoog naar de windmolen gaat en ook daar zweeft een robot. Kijk naar links, dus naar de "Maple Tree". Je staat dus nu ook weer voor de 1e telefoonpaal. De telefoonkabel gaat dus vanaf hier naar en over het ravijn. Het is inmiddels gaan onweren en bliksemen. Die robot bij het ravijn moet worden uitgeschakeld.

Combineer in je inventory Jeb met de vlieger tot "Jep holding a kite". Pak Jep dan uit je inventory, sluit je inventory en klik met je "tandwieltjes" bovenin op de telefoonpaal. Jep klimt omhoog en bind de vlieger vast aan de telefoonkabel

De vlieger "vangt" een bliksemstraal en stuurt de bliksem door de telefoonkabel door naar het ravijn waar die robot net even te dicht bij de telefoonkabel vliegt en deze robot wordt vernietigt. Ga dus nu terug naar de brug over het ravijn en als je daar bent dan draai je je om. In het linker pad ligt de vernietigde robot. Grijp zijn romp. Je hebt dan een 3e "Thruster". Zoek nu op de grond naar de "Damage Key" die deze robot heeft laten vallen. Je vindt de sleutel precies onder het kleine groene bosje dat tussen het linker en het rechterpad in staat.

Grijp de "Damage Key". Je hebt er nu 3. De volgende robot die we gaan uitschakelen is de robot die onder de windmolen hangt. Het is niet handig om deze robot "frontaal" te gaan aanvallen. Beter is het om een list te gebruiken. 

De Robot onder de Windmolen en bij het Stenen Strand:

Ga vanaf de brug over het ravijn 2 keer vooruit over het linkerpad naar de 4-weg kruising, draai  dan naar het linkerpad en volg dit weer 2 keer vooruit naar de Vogelverschrikkerboom kruising. Draai rechts en ga vooruit naar de stenen oven en de blaasbalg. Draai rechts en ga vooruit de heuvel op naar de windmolen. Mina draait vanzelf naar rechts en ziet de robot onder zich zweven. 

De robot heeft Mina niet opgemerkt. Open je inventory en grijp het "Dynamite" er uit. Sluit je inventory en klik met je "tandwieltjes" op de robot en.......BOEM...Bye Bye robot. Draai iets naar links en daal via de Stenen Trap omlaag. Draai dan rechtsom naar de boom waar je eerder de liaan uit hebt gepakt en grijp de romp van de zojuist vernietigde robot. Weer een "Thruster". Draai je dan om naar de Stenen Trap. In het gras, vlak voor de Stenen Trap, ligt de "Damaged Key" van deze robot. Grijp de "Damaged Key".

Draai je om zodat je over het pad richting het Stenen Strand en de "Maple Tree" kijkt. Nu de laatste robot op ruimen. Pak eerst weer je favoriete wapen uit je inventory. Zorg dat je wapen weer linksboven in het scherm staat. Ga dan 2 keer vooruit tot bij de "Maple Tree" en knal die robot uit de lucht. Ga dan vooruit het stenen strand op en grijp weer de romp van de robot. Draai dan naar rechts en grijp de "Damaged Key" op die deze robot op de stenen heeft laten vallen.

Goed, je hebt nu alle 5 "buiten" robots uitgeschakeld en hebt dus nu 5 "Thrusters" en 5 "Damaged Key's" in je inventory staan. Bekijk die "Damaged Key's". Elk van deze sleutels bevat een groen kristal. Die "Mysterious Key", die nu "Empty Key" heet heeft 4 van die groene kristallen nodig. Combineer nu, n voor n, de "Damaged Key's" met je "Screwdriver" om uit elk van de "Damaged Key's" het groene kristal te halen. Je hebt dan 5 groene "Crystals" en die 5 sleutels ben je dan kwijt. Combineer dan de "Empty Key" met 4 van de "Crystals" tot een "Repaired Key". Plaats alle items weer in je inventory slots.

Voor je nu verder gaat is het handig als je nog even een handvol Rode Kei gaat halen op het andere strandje. In het eindspel heb je straks Rode Klei nodig. Dus ga terug naar de Vogelverschrikkerboom kruising en dan linksaf naar het strandje en grijp daar weer een handvol Rode Klei. Keer dan terug naar het Stenen Strand.

Ga naar het einde van het Stenen Strand, draai iets naar rechts en klik vooruit om de tunnel in te gaan. Ga 1 keer vooruit door de tunnel en......Halverwege de tunnel blokkeert die vervelende "knuppel aap" je de weg. Dit is ook de aap die je touwladder omlaag heeft gesmeten. Er zijn 3 manieren om van deze aap nu af te komen. Je kunt de aap je "Cake" of je schaaltje "Alcohol" geven. Maar je kunt de aap ook weg jagen met de "Snake in a Cage". Ik heb deze laatste methode gebruikt. De slang ben je dan kwijt mar de kooi hou je over.

Alweer....je moet zelf maar zien of je de Cake, de Alcohol of de Slang gebruikt om deze aap uit de tunnel te verjagen. Als de aap weg is ga je verder door de tunnel de grot in en dan naar rechts naar het diepe laddergat. Daal weer omlaag naar het Ondergrondse Meer. Het is tijd om te beginnen aan:

Hoofdstuk 9: In de Nautilus:

Duik weer het ondergrondse meer in. Mina komt weer bij de Nautilus terecht. Ze staat dan recht voor de romp van de Nautilus. Kijk omhoog. O....een Robot beweegt steeds van links naar rechts en van rechts naar links over het dek van de Nautilus. Snel handelen is geboden. Pak je Pijl en Boog uit je inventory en sluit je inventory. Kijk omhoog en zorg dat je weet aan welke kant van de Nautilus die robot is. Klim dan snel omhoog en draai de goede kant op, dus naar de robot. Mik goed en knal 2 pijlen in de robot. Boem.....weg robot. Berg je boog weer op en draai je om naar de "Periscoop".

De "Periscoop" puzzel:

 • Onder het rode lampje van de periscoop zie je een groen kruis.

 • Pak de "Repaired Key" uit je inventory en klik dan met je "tandwieltjes" op het groene kruis.

 • De "Periscoop" gaat open.

 • Zoom in op de "periscoop".

 • Je komt in de puzzel.

 • Wel, het is eenzelfde soort puzzel als bij de beschadigde robot.

 • Alleen nu krijg je geen letters maar een cijfers in de bovenste 4 zilveren vakjes.

 •  Deze 4 getallen zijn telkens anders.

 • In de brief van Nemo, bij het kanon in het "Granite House" heb je een code gelezen.

 • Die code was: 5401(+1860) = 6261.

 • Dit is dus een optelsom en hierin is het eerste getal variabel.

 • Wat je dus moet doen is om bij het getal dat jij nu in de 4 bovenste zilverkleurige vakjes ziet 1860 bij op te tellen. Je krijgt dan een uitkomst.

 • Klik dan op de 4 cijferknopjes van die uitkomst.

 • Ik kreeg het getal 4131 dus voor mij was het: 4131+1860=5991. Dus ik moest klikken op de cijferknopjes: 5, 9, 9, 1.

 • Krijg jij bijvoorbeeld het getal 0012 dan wordt het voor jouw dus: 0012+1860=1872 en dan klik je op de knoppen: 1, 8, 7, 2.

 • De Rode lamp wordt dan groen, je gaat uit dit scherm en het grote luik in het dek van de Nautilus gaat open.

Ga vooruit door het geopende luik. Je daalt een trap af en staat dan voor een gesloten hek. Je kunt niet verder de Nautilus in. Kijk echter door het hek en dan naar de rechtermuur. Je ziet daar een klein rood lampje knipperen. Onder dat lampje zie je een hendel. Onder de hendel zit een groot gat in de vloer en stoom komt uit een kapotte pijp.

Mina kan niet bij die hendel komen. Pak dus Jep uit je inventory en klik met je "tandwieltjes" op de hendel. Jep gaat op weg naar die hendel

Maar Mina is bang dat Jep verwond raakt door al dat scherpe en roestige metaal waar hij overheen moet klauteren, dus ze roept Jep terug voordat ie goed en wel op weg is gegaan. Als Jep bij Mina terug is dan duik je je inventory in en combineer je Jep met n van de "Thrusters" tot "Jep hovering on a thruster". Pak Jep dan weer uit je inventory en klik weer op die hendel. Jep zweeft nu op de "Thruster" naar de hendel en haalt deze over.

Het hek gaat open. Ontkoppel Jep van de "Thruster" en sluit je inventory. Aan de overkant zie je een deur met een Rode Lamp. In de hoek, links van die deur, gaat een trap omlaag. Ga 2 keer vooruit en je staat in die linker hoek. Draai rechts. Je staat dus nu bovenaan die trap die omlaag gaat. Je kunt echter de trap niet af omdat een groot en zwaar schot voor de deur over het trapgat ligt. Pak 1 "Thruster" uit je inventory en klik dan met je "tandwieltjes" op dat schot. De "Thruster" tilt het schot op maar het is niet genoeg. Pak nog een "Thruster" uit je inventory en klik weer op het schot en de beide "Thrusters" tillen het schot nu helemaal horizontaal en nu kun je omlaag de trap af. Doe dat en beneden draai je naar links naar de deur. Stop ......Doe niet. Dit is de Beneden Deur. De deur boven is de Bovendeur. Beide deuren geven toegang tot de Hut van Nemo. Noem de deur boven Deur A en de deur hier beneden noem je Deur B.

Om het spel te kunnen uitspelen hoef je maar 1 van de deuren te openen. Maar het levert je een hogere score op als je zowel Deur A als Deur B gaat open maken. Dus dat gaan we dan maar doen. Klim weer omhoog de trap op. Draai dan links en ga 1 keer vooruit, terug richting het hek. Draai je dan linksom. Je kunt niet nu vooruit naar Deur A vanwege het gat in de vloer. Maar voor het schot, dat over het trapgat ligt, ligt een ijzeren balk. Klik op deze ijzeren balk en de balk schuift naar links en sluit dan tegen het schot aan. Ga vooruit over de balk en het schot naar:

Deur A:

 • Ga recht voor de deur staan en zoom in op het Code Paneel van Deur A.

 • Onder de rode lamp zie je een vak met tegeltjes.

 • Er zijn echter 5 tegeltjes uit het vak.

 • Deze 5 tegeltjes staan onder het vak.

 • Op elk tegeltje staat een bepaalde tekening.

 • Alle tegeltjes bijelkaar vormen 1 grote tekening en het is de bedoeling dat jij de tekening weer goed maakt.

 • Allereerst moet je de 5 losse tegeltjes weer op hun juiste plaats in het vak plaatsen.

 • Dat doe je door een tegeltje op te pakken, vast te houden en in 1 van de 5 "gaten" in het vak te klikken.

 • Nummer die 5 tegeltjes, van links naar rechts, als 1, 2, 3, 4, 5 en nummer de 5 "gaten", van boven naar beneden, als A, B, C, D, E.

 • Plaats dan Tegel 1 in gat A, Tegel 2 in Gat B, Tegel 3 in gat C, Tegel 4 in gat D en Tegel 5 in gat E.

 • Nu moet je tegels gaan draaien totdat je de hele tekening weer goed hebt.

 • Dat draaien van de tegeltjes doe je door met je "tandwieltjes" op de tegeltjes te klikken.

 • Als je alle tegeltjes goed hebt gedraaid dan is de tekening compleet en wordt de rode lamp groen en gaat Deur A open. Zo moet het zijn:

 • Als Deur A open is gegaan dan kijk je een halletje in.

 • Je kunt niet vooruit.

 • Kijk omlaag.

 • Er zit een groot gat in de vloer van het halletje en door dat vloergat kijk je Nemo's hut in.

 • Mina vindt het best een beetje link om door het gat omlaag te springen.

Wel....je kunt nu weer kiezen wat je gaat doen. Of je klikt nu in dit gat om omlaag te springen Nemo's hut in OF je doet dit nu niet en gaat DEUR B ook open maken. Het levert je meer punten op als je ook DEUR B gaat open maken. Dus ik ga dat wel doen.

Draai je dus om en loop terug over het schot en de balk. Draai dan rechtsom en ga vooruit de hoek weer in, draai rechts en daal de trap weer af. Onderaan de trap draai je linksom en kijk je omhoog naar het paneel van:

Deur B:

 • Zoom in op het code paneel.

 • Weer is dit een paneel met zilveren vakjes, 10 cijferknopjes en nu 8 rode lampjes.

 • In de zilveren vakjes staat nu niets. Geen letters en geen cijfers.

 • In de bovenste 4 vakjes moet het getal 1860 worden ingevuld.

 • In de onderste 4 vakjes moeten 4 letters komen te staan uit het woord NAUTILUS.

 • Op de 10 knoppen zie je nu cijfers.

 • Goed....Klik op de cijfer 1 knop. Cijfer 1 verschijnt in het linker bovenste vakje maar...

 • de 10 cijferknoppen zijn nu verandert in 10 Letterknoppen.

 • 1 van de 10 letters komt ook voor in het woord NAUTILUS. Klik op die letterknop. Deze letter komt onderin het linker vakje, maar...

 • De letterknoppen veranderen weer in cijferknoppen.

 • Klik op de 8 knop.

 • De cijfers worden weer letters.

 • Klik op de letter die in NAUTILUS voorkomt.

 • De letters worden weer cijfers.

 • Klik op de 6.

 • De cijfers worden weer letters.

 • Klik op de letter die in NAUTILUS voorkomt.

 • De letters worden weer cijfers.

 • Klik op de 0 knop.

 • De cijfers worden weer letters.

 • Klik op de letter die in NAUTILUS voorkomt.

Doe je dit goed dan gaat ook Deur B open. Je kijkt dan Nemo's hut in en Mina schrikt zich een hoedje. Rechts achter in de hut zweeft een robot en deze robot denkt dat Mina kapitein Nemo is. Mina besluit om de robot maar even in deze waan te laten. Klik nu voorlopig niet met je "tandwieltjes" op de robot want dan kun je de hut verder niet onderzoeken.

De Hut van Nemo:

Hier in Nemo's hut ga je dit spel uitspelen. Je kunt dit op 2 manieren doen. Je kunt het spel uitspelen door de ORGEL PUZZEL op te lossen of door de QUIZ van de Robot te doen. Het is het n of het ander. Dus als je allebei de eindgames wilt doen dan zul je moeten saven voordat je aan n van beide eindgames gaat beginnen. Het is voor de QUIZ van belang dat je alles bekijkt in de hut wat je maat bekijken kunt omdat de antwoorden op de vragen die de robot je zal stellen in de Quiz hier in de hut zijn te vinden.

Ga vooruit de hut binnen. Je staat dan naast Nemo's bureau. Kijk naar de robot. Links van de robot staat een groot Kerkorgel. rechts van de robot hangen 6 wapens aan de rechtermuur. Er is nog veel meer te zien in de hut en je moet ook alles gaan bekijken. Ga vooruit naar de robot en bekijk dan de 6 wapens die aan de rechter muur hangen. Mina vertelt je dat ze de koperen plaatjes, die onder elk van de 6 wapens hangen, niet kan lezen omdat de robot haar niet dichterbij laat komen. Als je de cursor op een wapen zet dan lees je wat voor een wapen het is. Maar op die koperen plaatjes staat ook info over elk wapen en dat wil Mina ook lezen.

In je inventory combineer je Jep met de Rode Klei. Pak Jep dan uit je inventory en klik dan met je "tandwieltjes" op n van de koperen plaatjes onder de wapens. Jep drukt de klei op elk van de 6 koperen plaatjes en in de klei staat dan wat er op die plaatjes staat. Nu kun je lezen wat er op de koperen plaatjes staat als je je cursor op zo'n plaatje zet. Doe dat dan ook en schrijf het allemaal voor als je van plan bent om de Quiz te gaan doen. Van links naar rechts zij de wapens:

 • Halberd = 16th century.

 • Aborigine Club = 19th century.

 • Crossbow = 16th century.

 • Pistol = 17th century.

 • Sword = 17th century.

 • Rapier = 12th century.

Heb je dit dan draai je om zodat je naar het bureau kijkt. Je ziet de voorkant van het bureau en links achter het bureau zie je de Nemo's grote Safe staan. Ga vooruit naar de voorkant van het bureau. Je staat recht voor het bureau.

Achter het bureau zijn glazen vitrines displays waarin allerlei items liggen die we straks ook nog allemaal gaan bekijken. Kijk nu eerst maar de dingen die op het bureaublad liggen. Van links naar rechts zijn dat: een kaart, een brief, een open boekje, een dicht en dik rood boek. Wel....zoom in op al deze 4 items en bekijk ze van dichtbij en lees wat je kunt lezen. Die kaart is een dwarsdoorsnee van dit Lincoln Eiland. De brief is een brief van Jules Verne aan kapitein Nemo. Het open boekje is Nemo's notitieboek en het dikke rode boek is het "Mysterious Island" boek geschreven door Jules Verne en dit is een 1e druk editie. IOn de Quiz zou de Robot je vragen kunnen stellen over deze 4 items. Als je dit allemaal hebt bekeken en hebt gelezen wat je kon lezen dan ga je vooruit naar de grote Safe van Nemo, rechts achter het bureau:

De Safe puzzel:

Ga recht voor de safe staan en zoom in op het code paneel. Wel.....dit wordt wel moeilijk

 • Er zijn 25 vakjes. op sommige vakjes zie je lijntjes.

 • Er zijn 16 "druppels" je kunt op elke "druppel" klikken en dan verdraai en verplaats je steeds 4 vakjes.

 • Wat er moet gebeuren is dat je het Logo van Nemo in elkaar gaat knutselen.

 • Nemo's loge is een grote N in een Cirkel en dit logo moet precies tussen de 16 druppels in komen te staan.

 • Ik kan je hierbij niet verder helpen.

 • Het is onmogelijk om voor deze puzzel een pasklare oplossing te bedenken waarin ik je precies kan vertellen op welke "druppel" je moet klikken en in welke volgorde je dat moet doen.

 • De pijl van een druppel geeft je echter aan naar welke kant de tegeltjes zullen gaan als je op de druppel klikt.

 • Je zult deze puzzel, net als ik, gewoon zelf moeten oplossen.

 • Zo heel erg ingewikkeld is het nu ook weer niet.

 • Probeer het een paar keer en tracht het systeem een beetje te doorgronden en als je dat eenmaal weet dan is het eigenlijk best makkelijk. In ieder geval....zo moet het uiteindelijk worden:

De Safe gaat dan open.

Er staan een aantal items in de safe en aan de deur hangt een foto. Onderin de safe staan 2 hendels. Klik op beide hendels met je "tandwieltjes". De linker hendel opent de beide luiken die de beide grote patrijspoorten afsluiten. Nu kun je door beide patrijspoorten kijken. De rechter hendel activeert het hendel. Vergeet dus niet om in ieder geval de rechter hendel over te halen als je straks de Orgel Puzzel wilt gaan doen. Plaats je cursor op elk van de overige items in de safe en je leest een beschrijving van het item. Ik zou dat allemaal maar opschrijven als je van plan bent om de Quiz te gaan doen De man in de foto is volgens Mina kapitein Nemo in zijn jonge jaren. Het gezicht van de vrouw komt Mina bekent voor.

Als je alle spullen in de safe hebt bekeken en de 2 hendels hebt over gehaald dan draai je linksom. Je staat dan voor de linker displaykast die achter het bureau staat. Onder de glazen stolp liggen 7 schelpen. Leer de namen van deze schelpen. Draai je dan om naar de muur, links achter de safe. Aan die muur hangen 7 meetinstrumenten. Ga er naar toe en plaats je cursor op elk instrument en leer de namen. Draai je dan om. Je staat recht voor de displaykast die recht achter het bureau is. Een ijzerenbalk is door het glas gevallen. Klik met je "tandwieltjes" op de balk om deze te verwijderen. In deze display kast staan een aantal bakjes waarin parels liggen. Het bakje in het midden is echter leeg en daar moet een Zwarte Parel in gelegd worden.

In je inventory heb je al vanaf het begin een grote parel staan. Die heb je met je mes uit de "Giant Oyster" gehaald. Pak deze parel uit je inventory en klik dan met je "tandwieltjes" op het bakje en je hebt een "Black Pearl" in het bakje gedaan. Maar nu is Mina haar parel kwijt. Kijk naar rechts, naar de patrijspoort. Onder de groene bank die voor de patrijspoort staat zie je iets liggen. Het ligt rechts onder de bank. Ga vooruit naar de bank, kijk omlaag en draai om naar de rechterzijde van de bank en je ziet dat het een parel is die onder de bank ligt.

Grijp de "Pearl" onder de bank vandaan. Draai je om naar de displaykast die aan deze kant achter het bureau staat. Bekijk de zeediertjes die in deze kast zitten en leer de namen. Draai je om naar de robot en kijk dan naar de linkermuur. Er hangen 4 foto's aan die muur en er staan daar een aantal vazen op pilaartjes. Ga daar naar toe, bekijk de 4 foto's en de vazen en ook het ding dat boven de vazen aan de muur hangt. Leer alle namen en schrijf alle beschrijvingen op. Als je dit allemaal hebt gedaan dan draai je om naar de Robot. Klik met je "tandwieltjes" op de Robot en.......

De robot, van mening dat hij Kapitein Nemo voor zich heeft, vertelt een aantal dingen. Hij verteld dat Nemo 50 jaar is weg geweest en dat die "aardbevingen" die je steeds ervaart de ingang van de Nautilus grot heeft geblokkeerd zodat de Nautilus niet meer kan uitvaren. Ook vertelt de robot dat de stuurinrichting van de Nautilus helemaal vastgeroest zit en dat alle energie nodig is om het beschermende schild rondom het eiland in stand te kunnen houden. Mina beveelt de robot om het schild uit te schakelen. Dat wil de robot wel doen, maar eerst moet Mina bewijzen dat zij echt kapitein Nemo is. Hiertoe zal de Robot 7 vragen aan Mina stellen waarop zij het juiste antwoord moet geven. Je krijgt dan een keuze uit 3 mogelijkheden. Kies eerst " What will happen if I fail". Wel dat is een tamelijk domme vraag. Als je de vragen van de robot niet juist beantwoord dan zal robotje Mina doden. Kies nu: "I haven't got the time. I'll do it later".

Ga naar het Orgel. Zodra je bij het orgel bent en er recht voor staat verschijnt er een stuk Blad Muziek in je scherm. Je bent in de Orgel Puzzel. Draai je om en loop even weer weg van het Orgel.

Je kunt nu een keuze maken. Of je gaat de Quiz van de Robot doen of je gaat de Orgelpuzzel doen. Je kunt ze niet allebei doen. Wil je beide doen om dit spel tot een einde te brengen dan ga je nu eerst saven. Doe dan of de Orgel puzzel of de Quiz, bekijk de eindfilm en de credits met je eindscore en laat dan je Save in en doe dan de andere eindpuzzel. Ik ga eerst de orgel puzzel doen.

De Orgel Puzzel:

 • Ga weer recht voor het orgel staan. 

 • In je scherm verschijnt weer het stuk Bladmuziek. 

 • Kijk omlaag naar het toetsenbord van het orgel. 

 • Boven het toetsenbord zie je een soort kastje. 

 • In het kastje zie je ook een muziekblad en een Hendel. 

 • Het orgel is een orgel dat automatisch kan spelen via de muziekbladen of die je zelf kunt bespelen via het toetsenbord. 

 • Maar de meeste toetsen van het toetsenbord zijn stuk. 

 • Alleen de witte en de zwarte toetsen die direct onder het kastje zitten kun je indrukken. 

 • Het stuk muziek dat je nu groot in je scherm ziet is hetzelfde als de muziek die nu in het kastje zit. 

 • Het is het 1e deel van Nemo's favorietje deuntje.

 • In je inventory heb je al tijden ook een muziekpapiertje, de "Musicalscore". Pak dit uit je inventory en klik dan op het kastje. 

 • Jouw papiertje wordt toegevoegd aan het papier in je scherm. 

 • Klik op de Hendel van het kastje. 

 • Het kastje gaat dicht, de klep van het klavier gaat dicht en het orgel speelt vanzelf het EERSTE DEEL van het muziekstuk af. 

 • Dan stopt het orgel, het kastje gaat weer open en het klavier gaat weer open.

Goed...Jij moet nu het LAATSTE STUK van het muziekstuk gaan spelen door op de juiste toetsen van het klavier te klikken. Nummer de 9 witte toetsen, van links naar rechts, 1 t/m 9. Nummer de 7 zwarte toetsen, van links naar rechts, A, B, C, D, E, F, G

Omdat het Orgel zelf al het EERSTE DEEL heeft gespeelt, hoef jij nu alleen nog maar het LAATSTE STUKJE zelf te spelen. En hiervoor heb je dan alleen de 7 ZWARTE TOETSEN nodig. Klik op de toetsen: E, G, C, E, A, B.......EN...... De Robot erkent Mina als zijnde Kapitein Nemo en hij schakelt het schild uit en Mina kan nu via haar telefoon contact opnemen met haar moeder en Mina wordt gered. Bekijk de EINDFILM.

 • Je kunt ook zelf het HELE MUZIEKSTUK spelen. Dit is moeilijker en dus NIET NOODZAKELIJK.

 • Maar als je dit toch wilt doen dan is hier de volgorde waarop je dan op de witte en zwarte toetsen moet klikken.

 • 5, 6, 4, 2, 6, E, F, D, B, 6, E, F, D, A, 6, 6, 9, 4, 6, 1, 2, E, G, C, E, A, B

 • Je speelt dan zelf het hele deuntje op het orgel.

 • Je hoeft dan niet op de Hendel te klikken en hoeft dan ook niet de "Musicalscore" uit je inventoty te pakken.

 • Je moet dan echter wel op meer toetsen klikken, dus de kans dat je een foutje maakt is dan groter.

 

EINDE

Wil je het einde bereiken via de Quiz, laat dan je save game in van vlak voor de Orgelpuzzel en klik weer met je "tandwieltjes" op de Robot.

De Robot Quiz:

 • De Robot zal Mina 7 vragen stellen. 

 • Je MOET 6 van de 7 vragen GOED beantwoorden. Je mag dus 1 vraag fout beantwoorden. 

 • De 7 vragen die de robot zal stellen zijn volkomen willekeurig, dus van spel tot spel verschillend. 

 • In totaal heeft de Robot de keuze uit zo'n 30 verschillende vragen waar hij er dan 7 uit zal kiezen. 

 • Ik kan je dus niet zeggen welke 7 vragen jij zult krijgen en dus kan ik je ook niet de juiste antwoorden geven op die 7 vragen. 

 • Daarom hieronder de lijst met 21 vragen die het vaakst voorkomen en hun antwoorden.  

 • Je kunt echter de antwoorden op de vragen niet TYPEN of uit een lijst met antwoorden klikken.

 • Nee....om een vraag te beantwoorden moet je naar het VOORWERP gaan dat het antwoord op de vraag is en op dat voorwerp klikken met je "tandwieltjes". 

 • De Robot vraagt je dan of dit je antwoord op de vraag is. 

 • Ben je hier zeker van dan klik je op "YES". 

 • Twijfel je echter dan klik je op "NO". 

 • Ben je de vraag vergeten dan klik je op "Can You Repeat the Question".  

 • Alle voorwerpen bevinden zich hier in de hut. Ze hangen dus aan de muren, staan in de safe en in de vitrine kasten van het bureau. 

 • Kijk dus in de lijst naar de vragen die de Robot jouw stelt en geef dan het goede antwoord en je ziet dan dezelfde 

EINDFILM.

NB: Het kan best zijn dat de Robot je een vraag of een raadseltje opgeeft die NIET in mijn lijst voorkomt. Ik heb deze quiz niet honderden keren opnieuw gedaan, dus ik zal best wel een aantal vragen missen.

VRAAG ANTWOORD
Floating in it's shell... Argonaut of Nautilus: Dit is n van de Vis foto's op de linker muur
Your most treasured belonging... Foto van Nemo en familie op de deur van de Safe
This shell from the sea, though not the prettiest... Janthine-mollusk: wit weekdier in vitrine aan de kant van de brandkast.
Cedar, laurel, ulmus, beech... Aborigine club: wapen ingelijst op de rechter muur
All its twinkling sisters ... shine above the crests... Starfish: stervis in de vitrine aan de kant van de deur
A lifesaving animal, for sailors in strife... Dolphin: dolfijnfoto op de linker muur
Captain, show me this strange creature... Sponge: spons in de vitrine aan de kant van de deur
Ivory daggers ... in close-knit rows... Shark teeth: haaientanden bij de parelvitrine
Rising from the water with her large eyes... Dragonfly: foto van vlieg op de linker muur
This miraculous device. A precious ally... Sextant: tegenover de parelvitrine
What correspondence from so far away... 18th century metal case: metalen doosje in de brandkast
Gracing the oceans, its beauty undenied... Coral: koraal in de vitrine aan de kant van de deur
Underneath the ocean, its racing across the land... Seahorse:  zeepaardje in de vitrine aan de kant van de deur
On a wine-red case, it lies supreme, its dark color.. Giant black pearl: zwarte parel die je in de vitrine gelegd hebt
The respected master of the greatest conqueror... Aristotle's  The Poetic, 9th C Arabic Translation: in de brandkast.
Of all the creatures adorning the wall... Swordfish: foto van zwaardvis op de linker muur
Found again after five hundred years... Chinese porcelain: Vaas bij de linker muur
Its silvery surface which weighs the invisible... Mercury barometer: tegenover de parelvitrine
When its contents turn misty and start forming stars... Storm glass: tegenover de parelvitrine
It has 5 teeth... Sea urchin: Schelp in de vitrine aan de kant van de deur
When time and distance are measured... Chronometer: tegenover de parelvitrine

EINDE:

Walkthrough door: Louis Koot