2006 (2019): Walkthrough door: Louis Koot

Hoofdstuk 7: China:

Nina en Oleg zijn beland in een grot. Nina heeft een gele envelop in haar inventory. Bekijk de gele envelop. Het bevat een uittreksel van het reisverslag van Evans en in je scherm verschijnt het Reis Journaal van Evans. Lees het door. Op de laatste pagina zit een papier geplakt en op dat papier zie je een schets van een Mannetje. Teken dit na, want je hebt het zo meteen nodig. Sluit het boek.

Links staat een Schedel op een Staak. Bekijk het. Het is een Yak schedel. Achter de schedel is de ingang van een tunnel. In de muur zie je 3 gaatjes. 2 boven en 1 onder. Bekijk de gaatjes. Grijp de Schedel. Nina grijpt ook de Staak (Peg). 

Dubbelklik in de tunnel en Nina beland in de Waterval Grot. Op de muur zijn Reliefs getekend. In de hoek ligt een groot rond rotsblok. Op de richel, voor de waterval ligt een skelet. Bekijk het skelet, de reliŰfs en het rotsblok. 

Gebruik dan de Staak (Peg) op het rotsblok en Nina duwt het rotsblok omlaag. 

Het rotsblok blokkeert het gat waar de waterval in stroomt en het water stijgt. In de vijver voor de waterval drijft dan een Tas (Bag). Grijp de Tas. 

Bekijk de tas in je inventory. Nina haalt er een Bot uit.

 Ga terug naar de voorste grot. Plaats, in de voorste grot, het Bot in het onderste gaatje, van de 3 gaten die in de muur zitten.

 Je hoort een geluid. Ga terug naar de waterval grot en zie...in de Reliefmuur is nu een opening open gegaan. 

Ga door de opening en Nina beland in de Stenen Hoofd Grot. Ook hier staan ReliŰfs op de muren. Bekijk ze. Onder de mond van het Stenen Hoofd zit een Stenen Plaat (Stone Slap). Bekijk de Stenen Plaat en je komt in de close-up. Het is een puzzel.

Op de stenen plaats zie je rondjes. Er zijn zwarte rondjes en witte rondjes en 1 rondje is rood. De zwarte rondjes zijn gaten en de witte rondjes zijn stenen. Je kunt de witte rondje oppakken en dan in een zwart rondje klikken. Dit moet je ook gaan doen. 

Heb je de tekening paraat van het Mannetje in het reis journaal? Wel...het Rode Rondje is het Hoofd van het mannetje. 

Stop nu witte rondjes in de zwarte rondjes tot je precies de tekening van het mannetje hebt gemaakt. Het is niet echt moeilijk dus ik ga niet moeilijk doen met nummers en een stap voor stap oplossing. Zo moet het er uiteindelijk uitzien:

Heb je dit goed dan zoom je vanzelf uit de puzzel en staat er een Stenen Disk in de mond van het Stenen Hoofd. Bekijk de Stenen Disk

Je komt in de close-up en ziet een driehoekig gat in de Stenen Disk. Zoom uit en.......

Oleg verschijnt achter Nina en hij slaat Nina bewusteloos. 

Oleg belt iemand op en vliegt, met de bewusteloze Nina, naar:

Hoofdstuk 8: Antarctica:

Oleg en ook Sergej zijn dus handlangers van de Baas Schurk. We zijn in het Onderzoeksfabriek op Antarctica en Oleg en Sergej hebben de bewusteloze Nina in een badkuip gelegd. De bedoeling is het om Nina hier te verzuipen maar....het water is bevroren. 

Oleg en Sergej lopen weg om de waterleiding te repareren maar dat blijkt niet mogelijk. Nina komt bij en stapt uit de badkuip.

Boven de badkuip hangt een camera. Rechts zie je 2 douches. Op de rand van de linker douche staat een WC-Ontstopper (Plunger).  Grijp die WC-Ontstopper. Links, bij de deur, is een wasbak. Aan het muurtje, rechts naast de deur, hangt een Toiletpapierrol. Klik op de Toiletpapierrol en Nina haalt er een paar velletjes Toiletpapier uit. Ga door de deur. Nina beland in de werkplaats.

Rechts staat een grote boormachine (Drill). Aan de muur staat 1 van de kastjes (Armoire) open. Er staat daar ook een Metalen Plaat en een Bankschroef (Draaischroef). Verder naar links zie je nog een deur. Rechts naast die deur hangt een Sleutel. De Incubator is niet van belang. Bekijk het openstaande kastje. Uit het kastje grijpt Nina een Tube Siliconenkit, een Tapper, en een vorkachtig ding (Piece of something). Grijp de Metalen Plaat. Grijp de Sleutel. Gebruik de Sleutel op de deur bij de incubator. Helaas...het slot van de deur zit vol met ijs.

Plaats het Vorkding (Piece of something) in de draaischroef. Nina buigt het ding om en het verdwijnt vanzelf weer je inventory in. 

Combineer de Sleutel met het, nu verbogen, Vorkding. Nina stopt de Sleutel in het vorkding. Leg de Metalen Plaat op de Boormachine. Leg dan het Toiletpapier op de metalen plaat. Klik op de boormachine en met behulp van de boor steekt Nina het toiletpapier in de fik. Gebruik de Sleutel/vorkding op het nu brandende toiletpapier (Burning Paper). 

De sleutel wordt roodgloeiend. Gebruik de roodgloeiende Sleutel weer op de linker deur en door de hitte smelt het ijs in het slot en gaat de deur open. 

Dubbelklik op de deur en Nina beland in een grote ronde schacht.

Nina kan niet oversteken naar de deur in de dikke pilaar. Links en rechts naast die deur steken gemene stekels uit. Er staat een kleine Keypad naast Nina maar ze heeft geen idee welke code ze er op moet intoetsen. Links is de deur naar een controlekamer en daar zie je ook een liftschacht, maar er is geen lift. Rechts gaat een trap omlaag naar het liftplatform dat je dieper in de schacht ziet hangen. Ga door de linker deur naar de Controlekamer.

Nina loopt naar het grote controlepaneel en ziet door de ramen Baas Schurk, Oleg en Nicole Charleroi in de reactorkamer met elkaar praten.

Bekijk het controlepaneel, het grote scherm, de VCR onder het scherm. 

Links naast de ingang staat de rechter kast een stukje open. Bekijk de rechter kast en Nina grijpt er een Explosief uit. 

Ga terug door de deur de schacht in en dubbelklik dan op de trap, aan de rechterzijde van de schacht. Nina beland beneden bij het vrachtliftje.

Voorbij het liftje staat een Vishengel, onder het Exit woord op de muur. Grijp de Vishengel. Bekijk nog even het liftje (platform) en de kasten die links staan. In die kasten bevindt zich de waterpompmachine. Dubbelklik weer op de trap en Nina beland weer boven in de ronde schacht. Blijf staan. Nina staat aan de rechter kant, voor de trap. Onder Nina zie je het vrachtliftje hangen. Pak de Vishengel uit je inventory en klik er nu mee op het vrachtliftje.

Nina hengelt een warme winterjas omhoog en doet de jas gelijk aan. Klik weer met de Hengel op het liftplatform en Nina vist nu een bundel Thermische Dekens omhoog. Bekijk dit in je inventory. Geen idee wat Nina hiermee moet. Dubbelklik weer op de trap om terug naar beneden te gaan en dubbelklik dan aan de rechterrand van het scherm en Nina beland buiten in de ijzige sneeuw.

Rechts van Nina staat een Emmer (Bucket) in de sneeuw. Grijp de Emmer. Links naast het Research Station staat een sneeuwruimer. Rechts naast het research station is een antenne woud. Je kunt een scherm naar links en een scherm naar rechts gaan. Dat doe door op de hekken te klikken die links en rechts in dit scherm staan. Ga nu eerst een scherm naar rechts door te dubbelklikken op het hek van het antenne woud. Nina beland op het volgende scherm bij een in het ijs bevroren wrak van een walvisjagerschuit.

Links naast Nina zit een dichtgevroren Wak (Ice hole) in het ijs. Op de voorplecht van de schuit staat een Harpoen (Harpoon). Voor het huisje dat midden op de schuit staat, staat een Ton en aan het huisje hangt een Jas (Jacket). Bekijk het wak. Bekijk de harpoen en de ton. Het wak is dichtgevroren en in de Ton zit walvisolie. Met het wak en de harpoen kun je nu nog niets doen. Gebruik echter de Baal Wasgoed (Laundry Ball) op de Ton

Nina doordrenkt de baal met walvisolie en hierdoor is de baal een stuk zwaarder geworden. Bekijk de Jas. De jas is stijf bevroren maar Nina haalt er een Heupfles (Hip flask) uit. Bekijk de heupfles in je inventory. Er zit een kurk op de heupfles en Nina krijgt de kurk er niet af. Dubbelklik linksonder om terug te keren bij het research station. Dubbelklik dan op het hek dat links in je scherm staat en Nina beland op het volgende scherm bij een broedende Pingu´n.

Bekijk de pingu´n. Het dier zit op een ei te broeden, maar is het wel een echt ei? Bij de afgrond staat een waarschuwingsbord. Grijp het waarschuwingsbord. Er blijft een gaatje in het ijs achter waar de paal van het bord in stond. Bekijk de Afgrond (Crevasse). Nina kijkt de diepte in en ziet een lijk op een richel liggen. Bekijk het lijk. Nina kan nu niet omlaag naar het lijk dus zoom uit. Dubbelklik linksonder in je scherm om terug te keren bij het research station. Ga weer naar binnen door dubbel te klikken op de ingang.

Terug in het station dubbelklik je weer op de trap, bij de waterpompmachines, en Nina staat dan weer boven in de ronde schacht. Pak nu de Baal Wasgoed uit je inventory en klik ermee op het liftje dat je weer onder Nina ziet hangen. 

Door het gewicht van de baal dendert het liftplatform nu verder omlaag. Ga via de trap terug omlaag en zie...het liftje is nu gelijkvloers. De spullen die op het liftje staan zijn omgevallen. EÚn van die spullen is een zak zout en die zak is nu gescheurd. Er ligt dus nu een hoop zout op en bij het liftje. Gebruik de Emmer op het Zout (Salt) en Nina vult de emmer met zout.

Ga terug naar buiten en naar de walvisschuit. Gebruik de Emmer met zout op het Wak. 

Het zout heeft even tijd nodig om het ijs in het wak te laten smelten dus ga terug naar de Pingu´n. 

Terug bij de pingu´n gebruik je het Explosief in het gaatje waar het waarschuwingsbord in stond. 

Nina stopt het explosief in het gat en gaat op veilige afstand staan. Het explosief ontploft en hierdoor is er een gletsjer ontstaan waarover Nina nu naar het lijk op de richel kan afdalen. Dubbelklik dus in de Afgrond en Nina beland bij het lijk op de richel. 

Bekijk het lijk weer en Nina grijpt van het lijk een Amulet, een Aansteker en een paar dagboekpagina's. Bekijk deze spullen in je inventory. Het Amulet heeft de vorm van een hoofd en heeft ook een diamand. De aansteker is leeg. Als je de dagboekpagina's bekijkt dan opent het dagboek van Nicole Charleroi in je scherm. Lees alle pagina's van dit dagboek door en sluit het dan weer. Klim weer omhoog via linksonder (Up) en ga dan terug naar het research station en er weer naar binnen.

Ga via de trap weer naar boven en in de ronde schacht dubbelklik je op de deur van de werkplaats. Terug in de werkhal bekijk je nu de broedmachine (Incubator). Er ligt een echt Ei in de broedmachine. Gebruik de Ontstopper (Plunger) op de broedmachine. Nina zet de ontstopper op het glas van de broedmachine. Gebruik het Amulet op de broedmachine. Met de diamand van het amulet snijd Nina een cirkel uit het glas en dan grijpt ze het Ei uit de broedmachine. De ontstopper en het amulet zet Nina terug in je inventory.

Op de boormachine ligt nog steeds de Metalen Plaat (Metal plate). Plaats nu de Heupfles op de Metalen Plaat die nog steeds op de boormachine ligt. Klik dan op de boormachine (dril) en Nina boort de kurk uit de heupfles. 

Ga nu terug naar het wak bij de walvisschuit. Terug bij de walvisschuit zie je dat het zout zijn werk heeft gedaan. Het Wak is nu open. Combineer in je inventory de Aansteker met de Vishengel en gebruik dan de Vishengel in het Wak

Na enige seconden vist Nina een Vis op uit het wak. Ga terug naar de Pingu´n. Gebruik de Vis op de pingu´n.

Nina legt de vis links voor de pingu´n neer en het dier verlaat haar ei om het visje te gaan opeten. 

Klik met je Ei op het ei van de pingu´n en Nina verwisselt de eieren. 

Zo...de pingu´n heeft nu een echt ei om uit te broeden en Nina heeft nu een Mechanische Ei. 

Terug naar het research station. Ga weer het station in. Gebruik je Ei op de Waterpompmachine

Nina zet het ei in de rechterkast van de waterpompmachine. Ga via de trap weer naar boven en weer de werkkamer in. Dubbelklik dan op de deur bij de boormachine en Nina is terug in de badkuipkamer. Klik op de badkuip. Nina draait de kraan open en nu komt er heerlijk warm water uit de kraan, maar uiteraard stroomt het water gelijk weg via de afvoer in de badkuip. Gebruik dus de Kurk op de badkuip om de kurk in de afvoer te stoppen. Klik dan weer op de badkuip en nu vult de badkuip zich tot de rand met heerlijk warm water.

 Ga terug naar de Waterpompmachine en grijp het Ei weer uit de rechterkast. Het hete water is dan weer afgesloten. Terug naar boven en naar de badkuip en zie....het water in de badkuip is nu stijf bevroren. Klik op de camera die boven de badkuip hangt en....Nina stapt het ijs in de badkuip op en haalt nu een Videotape uit de camera.

Ga terug de werkplaats in en dan naar de ronde schacht en ga dan weer, links, de controlekamer in. 

Gebruik de Videotape op de videorecorders (VCR) onder het scherm en....

Nina ziet een filmpje met die Nicole in de schacht. Dan ziet Nina, via de ramen boven het grote controlepaneel, Massimo Gartuso verschijnen in de reactorzaal. Die Gartuso is dus de hoofdschurk.

Hierna staat Nina dus voor het controlepaneel. Open je eigen dagboek. 

In je dagboek staat nu de foto met die Nicole die voor het keypad in de schacht staat. Op het keypad lees je nu de cijfercode, 2513.

Sluit het dagboek en ga terug de schacht in en klik weer op het Keypad. Onder in je scherm verschijnen weer de getallen. 

Klik dus op de getallen 2, 5, 1, 3 en...de brug naar de deur wordt nu uitgeschoven. 

Dubbelklik op de deur en Nina beland in de Radarkamer.

In de tafel zit een radarscherm. Links staat een geopende metalen krat. Bekijk het radarscherm in de tafel. Nina ziet dat er een vliegtuig in de buurt vliegt. Bekijk de krat. Uit de krat grijpt Nina een Vuurpijl (Beacon) en lucifers. Ga terug naar buiten en via de trap weer naar beneden en ga naar de walvisschuit. Gebruik de Vuurpijl (Beacon) op de Harpoen. Nina is echter bang dat de lont van de vuurpijl nat zal worden en ze doet de vuurpijl dus niet in de harpoen. Klik met de vuurpijl op de Ton met walvisolie en Nina smeert de lont van de vuurpijl in met een beschermend laagje walvisolie. Gebruik de vuurpijl weer op de Harpoen en....

Nina vuurt de vuurpijl vanzelf af en de vuurpijl wordt gezien door het vliegtuig. Het vliegtuig land bij het research station en wie stapt eruit....MAX, maar ook de geheimzinnige "monniken". Nina vertrouwt Max niet meer, maar Max weet Nina te overtuigen van zijn onschuld. Max verteld nu wat ie via de "monniken" te weten is gekomen over het Tunguska incident in 1908 en over die schurk Massimo Gartuso. 

Nina en Max belanden dan in de controlekamer alwaar Max er voor zorgt dat de linker lift, in de ronde schacht, omhoog komt. Nina loopt dan naar buiten maar Max wordt opgesloten in de controlekamer.

Nina staat dus weer in de ronde schacht, voor de nu gesloten deur van de controlekamer. Rechts van Nina is nu de lift omhoog gekomen.

Dubbelklik in de lift en Nina gaat er mee omlaag en ze beland in de Radiatorgang.

Nina staat voor de lift. Boven de lift hangt een Camera. Een pijp gaat over de lift heen en naar de grote Radiator en dan over de dikke ronde deur heen en verdwijnt dan achterin door de muur. Achterin de zaal zie je nog een deur. In de pijp, voor de radiator, zit een Ventiel. Voor de ronde deur hangt een IJspegel aan het plafond.

Bekijk het Ventiel, de Radiator, de Camera, de Ronde Deur en de ijspegel. Het ventiel kan Nina niet opendraaien omdat de draaiknop ontbreekt. De radiator is koud. Achter de ronde deur hoort Nina stemmen dus ze weigert om door de ronde deur te gaan. Gebruik het Waarschuwingsbord, uit je inventory, op de IJspegel en je hebt de ijspegel dan in je inventory. 

Dubbelklik op de deur, achterin de zaal, en Nina beland in de Voorraadkamer.

In de stelling ligt een Vat. Voor het vat ligt een Steeksleutel (Wrench). Naast het Vat hangt een Danger Sign aan de stelling. Rechts van de stelling hangt een TL lamp en aan de TL lamp hangt een Ketting (Chain). Aan de muur zitten de warmwaterpijpen. Bekijk het Vat in de stelling. In het vat zit hoogst explosief spul dat vooral gevaarlijk is als het in aanraking komt met water. Bekijk het Danger Sign. Grijp de Steelsleutel (Wrench).

Gebruik dan de IJspegel op de Ketting die aan de TL lamp hangt. Nina doet de ijspegel aan de ketting. Klik dan op de ketting en de ketting zit dan vast aan je cursor. Klik met je kettingcursor dan op de pijpen die aan de muur zitten en....Nina ramt de ijspegel vast tussen de pijpen. 

Er valt echter iets omlaag en op de vloer. 

Zet Nina even ietsjes naar links om te kunnen zien wat er omlaag is gevallen. Het is een Schroef. Grijp de Schroef. 

Ga terug door de deur naar de radiatorgang.Terug in de radiatorgang gebruik je de Tapper op het Ventiel van de pijp, bij de lift. 

Gebruik daarna de Schroef op het ventiel. 

Combineer dan in je inventory de Steeksleutel met het Waarschuwingsbord en je hebt een Verlengende Steeksleutel. 

Gebruik deze Extended Wrench op het Ventiel en Nina draait nu het ventiel open. 

Klik nu op de Radiator. Er stroomt nu wel water door de radiator maar niet genoeg. Ga terug naar de voorraadkamer. In de voorraadkamer gebruik je het Siliconenkit op de Danger Sign die aan de stelling hangt. Nina plakt het sign aan een plak siliconenkit (Mold). 

Terug naar de radiatorgangl. Gebruik de siliconenafdruk van het danger sign (Mold) dan op de camera die boven de lift hangt en....

In de controlekamer zit Max wat Nina bedoeld en hij opent de watertoevoer. Terug bij Nina klik je weer op de radiator. Nu gaat er voldoende water door de radiator maar het is nog geen heet water. Gebruik de Aansteker op de camera en....

in de controlekamer begrijp Max weer wat Nina wil en hij haalt weer een hendeltje open om de heet water toevoer open te zetten. Nu stroomt er dus heet water via de radiator en de pijp naar de voorraadkamer. We keren terug bij Nina die nu door Oleg wordt "gearresteerd" en de reactorruimte wordt ingebracht. 

Er volgt een lang gesprek waarin voornamelijk die Massimo aan het woord is.

We zijn dus in de reactorruimte. Boven Nina hangt een camera en een KRAAN, Voor Nina staat Oleg en verder op staan Massimo en die Nicole. Het grote ding is de Machine. Als Massimo is uitgeluld dan geef je het Ei aan Oleg

Oleg zal met het Ei verdwijnen naar de waterpompmachine om het ei daar weer in te plaatsen. Als Oleg is verdwenen dan klik je op die Massimo om met hem te gaan praten. Gebruik dan de beide gespreksopties die je krijgt en als er niets meer te praten valt dan sluit je het gesprek af. Pak dan Nina's Mobiele Telefoon uit je inventory en klik hiermee op de reactor (Machine) en.....

het alarm gaat af en de reactor gaat als een wilde rond draaien. 

Klik op de Camera die boven Nina hangt. Je cursor is dan de camera. Klik met de camera op de kraan en....

in de controlekamer snapt Max weer wat Nina wil dat ie doet en hij drukt weer op een knop en....

ga er maar lekker voor zitten en bekijk nu alle EINDFILMPJES. Je hoeft zelf nu niets meer te doen.

Max drukt dus in de controlekamer op een knop en in de voorraadkamer schiet de ijspegel tegen het vat in de stelling aan. Hierdoor dendert het vat uit de stelling en barst open en het spul komt in aanraking met water. Oleg wil Nina nu doodschieten maar Nina ontsnapt en Nina en bevrijd Max uit de controlekamer. Er is nog even een ontmoeting met ÚÚn van die geheimzinnige "monniken" en dan vliegen Nina en Max weg in het vliegtuig om in 2008 weer op te duiken in DEEL 2 van Secret Files Tunguska.

O..ja...blijf ook kijken naar de aftiteling. Je ziet dan nog een aantal filmpjes uit de game met BLOOPERS.

EINDE

Walkthrough door: Louis Koot