2011: Walkthrough door: Louis Koot

NB: In de game, maar ook in deze walkthrough, komen veel terugverwijzingen naar Black Mirror 2 voor.Eigenlijk kun je, als je het verhaal van de game wilt begrijpen, Black Mirror 3 niet spelen zonder dat je eerst Black Mirror 1 maar in ieder geval Black Mirror 2 hebt gespeeld.

Saven en Loaden en dood gaan in de game:

 • Adrian Gordon (Darren Michaels) kan dood gaan in de game. 

 • De game maakt echter een AUTO-SAVE aan vlak voor het moment dat zo'n "doodgaan" stukje begint.

 • Gaat Adrian dan dood dan kunt u dat stuk via de AUTO-SAVE gelijk opnieuw proberen.

 • De AUTO-SAVE wordt echter telkens overschreven door de volgende AUTO SAVE.

 • Wilt u alle SAVE GAMES bewaren dan zult u zelf uw eigen SAVE GAMES moeten maken want die worden niet overschreven door de volgende save die u maakt

 • U kunt onbeperkt saven in de game en u kunt uw saves zelf een naam/titel geven.

Black Mirror 3 The Final Fear is het laatste deel in de Black Mirror serie en de game gaat verder waar Black Mirror 2 is geëindigd. Net als de delen 1 en 2 is Black Mirror 3 The Final Fear een standaard "Point and Click" adventure game dat u dus geheel met uw muis bestuurt. De besturing van de game is niet verandert, ten opzichte van deel 2, dus u doet de meeste acties, zoals kijken, praten, dingen oppakken, met uw linkermuisknop. Alleen in de inventory gebruikt u ook de rechtermuisknop om een beschrijving te krijgen van de items die u in inventory hebt verzamelt. Voor meer informatie over de besturing verwijs ik u dus naar de game manuel of naar mijn Black Mirror 2 walkthrough.

Als u Black Mirror 2 gespeeld heeft dat weet u dat de hoofdpersoon, Darren Michaels, inmiddels er achter is gekomen dat hij eigenlijk Adrian Gordon heet en een rechtstreekse afstammeling is van Samuel Gordon en het achterkleinkind is van William Gorden. Ook in Black Mirror 3 The Final Fear is Darren Michaels weer de hoofdpersoon, maar om verwarring te voorkomen zal ik Darren nu maar gewoon bij zijn echte naam noemen, dus Adrian Gordon.

De game begint met een aantal Proloog filmpjes:

Proloog:

Willow Creek: 
Black Mirror Castle

Adrian Gordon rent in paniek door de bossen met een brandende fakkel in zijn hand.

 Adrian rent en rent door de bossen en hij bereikt dan het in lichterlaaie staande Black Mirror Castle.

De brandweer is bezig het vuur onder controle te krijgen en ook de politie, onder leiding van Inspecteur Spooner is gearriveerd. 

Het kasteel staat namelijk in brand en de politie heeft alle reden om aan te nemen dat "die Amerikaan" niet alleen hier verantwoordelijk voor is, maar ook voor de diverse doden die zijn gevonden.Adrain probeert aan Inspecteur Spooner uit te leggen dat hij door "de Orde" achterna gezeten wordt en dat zijn moeder en zus vermoord zijn. Spooner gelooft Adrian niet want hij heeft alle reden om aan te nemen dat Adrian verantwoordelijk is voor de brand en voor diverse moorden. Adrian wordt gearresteerd en we gaan dan 12 uur terug in de tijd om te zien hoe Spooner tot zijn conclusie is gekomen.

12 uur voor de arrestatie van Adrian Gordon:

De politie, onder leiding van Inspecteur Spooner, vindt het verbrande lijk van Amanda Valley bij de vuurtoren. Spooner gaat vervolgens op onderzoek en als eerste gaat ie naar de kroeg om er met Tom te praten. 

Tom heeft echter een glashard een alibi en verteld de inspecteur hij dat Amanda Valley geobsedeerd was door de Gordon's. Samuel Gordon heeft 12 jaar geleden het broertje van Amanda Valley vermoord. Tom raad Spooner aan om maar eens te gaan kijken in de woning van Amanda. Ook vertelt Tom nog dat Darren/Adrian kwam hem om een inbrekerssetje heeft gevraagd.

6 uur voor de arrestatie van Adrian:

Inspecteur Spooner doorzoekt de woning van Amanda Valley. Overal vindt krantenknipsels en informatie over de Gordon familie en hij vindt ook informatie over Darren/Adrian. Dan komt een agent waarschuwen dat Black Mirror Castle in de fik staat staat. We zijn dan terug bij het in lichterlaaie staande kasteel, op het moment dat de verwarde Adrian er arriveert, met de brandende fakkel nog in zijn hand

Inspecteur Spooner, groot detective dat ie is, is dus tot de conclusie gekomen dat Adrian Gorden schuldig moet zijn aan de dood van o.a Amanda Valley en brandstichting en dus wordt Adrian gearresteerd en afgevoerd naar het politiebureau en......we belanden in:

Hoofdstuk 1: Willow Creek:

Het is 3 weken later. Adrian zit al 3 weken vast in de cel van het plaatselijke koddebeiersbureau omdat hij geen 5000 pond als borgsom op kan hoesten. Zo nu en dan mag Adrian zijn cel verlaten voor een praatsessie met psychologe dr. Joyce Winterbottom en hier begint dan de game nu ook

Adrain heeft dr.Joyce Winterbottom alles verteld over de vloek van de Gordon's, over het ritueel waarin hij woorden uitsprak die hij niet kende en over de dood van zijn moeder en zus die in de kloof vielen. Kortom.....Adrian heeft Winterbottom tot in detail verteld wat hem allemaal is overkomen in Black Mirror 2. Helaas gelooft niemand Adrian's verhaal, ook dr. Winterbottom niet want deze psychologe "van de kouwe grond" denkt dat Adrian zich alles maar inbeeld vanuit een onbewust schuldgevoel. Agent Zak komt dan binnen om Adrian terug naar het politiebureau te brengen want inspecteur Spooner heeft nieuws voor Adrian.

De zelfvoldane kwast Spooner is er van overtuigd dat Adrian volstrekt schuldig is aan brandstichting en de moord op ten minste 4 personen. Spooner hecht ook geen geloof aan Adrian's verhaal over "de Orde" want de politie heeft geen enkel bewijs voor het bestaan van die "Orde" gevonden. Het goede nieuws voor Adrian is dat een anoniem persoon zijn borgsom van 5000 pond heeft betaald. Adrian is dus vrij om zijn cel te verlaten, maar hij moet uiteraard wel in Willow Creek blijven.

Heremetijd......Eindelijk......Eindelijk mag je nu zelf gaan spelen. Alle voorfilmpjes zijn geweest en je kunt nu eindelijk beginnen. Als je de cursor naar rechtsboven beweegt dan floepen er 4 knoppen tevoorschijn. Het zijn de knoppen om alle "hotspots" in het scherm zichtbaar te maken, om het Save/Load scherm te openen, om naar het hoofdmenuscherm te gaan en de knop waarmee je Adrian's dagboek opent.

Het hoofdmenuscherm kun je ook tevoorschijn toveren door op je ESCAPE-Toets te drukken en dan kun je ook Saven, Loaden en Afsluiten

Politiebureau:

Ok.....Adrian kan dus zijn persoonlijke spullen uit de cel halen en dan, in ieder geval tijdelijk, als vrij man gaan ronddwalen door Willow Creek.

Bekijk alles wat je maar kunt bekijken hier in het politiebureau, dan heb je dat tenminste maar weer gehad. Aan de linkerkant is de doorgang naar de cellen. Er staat een metalenkast, bij de cellen doorgang, die dient als opslagplek voor bewijsmateriaal. Tegen de kast aan staat een drinkwaterautomaat. Achter het bureau van Spooner staat een houten kast waar politiedossiers in staan. Een boel van die dossier hebben het label "Gordon". Aan het plafond hangt een ventilator. Rechts in de hoek staat het fotokopieerapparaat. Constable Zak zit, rechtsonder, achter de Alarmcentrale. Als je alles tenminste 1 keer bekeken hebt dan ga je naar de:

Cellen

Er zijn 2 cellen en de linker cel is de cel van Adrian. In de rechter cel zit Matt Newcastle opgesloten. In beide cellen staat een stapelbed en hangt er een toilet onder het tralieraampje en staat er, naast het toilet, een smalle kast (Locker), waar de gevangene zijn persoonlijke spullen in kan opbergen. 

Newcastle heeft Adrian's dagboek gejat en hij leest er hardop uit voor en scheurt dan de pagina's, die hij heeft gelezen, uit het dagboek. Adrian wordt kwaad en krijgt een visioen waarin hij die Newcastle met het zojuist gevonden potlood vermoord. Gelukkig was het maar een visioen. Newcastle gooit dan het restant van het dagboek in Adrian's gezicht die dan zijn dagboek vervolgens opraapt. De dagboekpagina's die nog zijn overgebleven komen terecht in inventory.

Rechtsklik in inventory op de dagboekpagina's. Adrian meld dat de meeste van de pagina's leeg zijn. Vanaf nu kun je het dagboek van Adrian openen via de dagboekknop rechtsboven. In het dagboek worden de dingen bijgehouden die Adrian moet gaan doen, en die hij al gedaan heeft. Het is overigens een vrij nutteloze functie want veel zul je er niet aan hebben.

Ga, via de exit aan de linkerrand van het scherm (Back to office), terug naar het kantoorgedeelte van het politiebureau. 

Adrian moet van Spooner zijn ontslagpapieren ondertekenen en hij krijgt zijn portemonnee terug en het visitekaartje van zijn advocaat. Constable Zak meld dat Adrian zijn advocaat moet bellen. Adrian is dan vrij om te gaan, maar hij moet zich wel elke dag melden bij dr. Winterbottom.

A: Bel Dr. Jones, Adrian's advocaat op:

Adrian staat dan buiten voor het politiebureau, op het plein. Rechts naast het politiebureau is de Levensmiddelen winkel (Old Fashioned Shop). Tegen de gevel van de Levensmiddelen winkel staat een tafel met allerlei groenten erop (Vegetable stall). Het volgende huis is het Café. Op het plein staat ook de Gebakskraam ("Fairground Booth"), waar Adrian echter geen belangstelling voor heeft.  Achter de Gebakskraam is de bocht van de rivier. Midden in het plein zit een rond rioolputdeksel (Manhole cover). Het huis in de voorgrond is de Pub en voor de Pub zitten 2 oudere dames op het bankje met elkaar te babbelen. Tegen de zijgevel van de Pub staat zo'n mooie rode Engelse Telefooncel. 

Bekijk in inventory het visitekaartje van Dr. Jones, de advocaat van Adrian.  Klik met je tandwielcursor op de telefooncel en Adrian gaat de telefooncel in. 

Pak het visitekaartje van Dr. Jones uit inventory en klik er dan mee op de telefoon, in de telefooncel en........Adrian belt zijn advocaat op. 

Het eerste deel van het gesprek gaat vanzelf. Advocaat Jones, zegt dat justitie Adrian niet kan aanklagen zolang ze nog geen bewijs voor zijn schuld kunnen produceren. Omdat intussen de Amerikaanse ambassade zich met Adrian's zaak bemoeit zijn de zaken echter ietwat gecompliceerder voor Adrian geworden. Inspecteur Spooner zal zich niet al te zeer inspannen want die is er alleen maar in geïnteresseerd om zo snel mogelijk een schuldige te produceren zodat hij terug naar Londen kan gaan, en Spooner heeft die schuldige al.....namelijk Adrian.......

Dan verschijnen er, onderaan het scherm, de gesprekopties in de vorm van kleine fotootjes. Klik op een gespreksoptie om die te gebruiken en gebruik ze allemaal.

Advocaat Jones zegt dat ie overtuigt is van Adrian's onschuld. Maar het zou goed zijn als er ook stevig bewijs voor Adrian's onschuld gevonden kon worden. Dr. Jones zal proberen uit te zoeken wie de borg voor Adrian heeft betaald, maar dat kan wel een paar dagen duren. Jones zegt dat Adrian wel zijn dagelijkse bezoekjes aan dr. Winterbottom niet moet verzuimen, want dat zal zijn zaak goed doen. Jones geeft Adrian het advies om te proberen zijn politiedossier in te zien en zelf op zoek te gaan naar bewijzen die zijn onschuld aantonen. Jones vertelt ook dat hij nog geen documenten heeft kunnen vinden die bewijzen dat Adrian ook echt Adrian Gordon is.

Aan de binnenkant van de telefoonceldeur zit een oranje kaartje geplakt (Little card). Pak dat oranje kaartje. Het is het kaartje van Madame Fortuna, een waarzegster. Pak het kaartje van Madame Fortuna gelijk weer uit inventory en klik ermee op de telefoon om de waarzegster nu gelijk op te bellen. 

Madame Fortuna voorspelt, via de telefoon, Adrian's onmiddellijke toekomst en ze beweerd dat Adrian vandaag zal worden verscheurt door wilde beesten. 
Adrian hangt op en vindt het allemaal maar flauwekul.

Loop, via rechterkant scherm (To Village square) terug naar het plein en ga dan het politiebureau (Police station) weer binnen.

B: Verkrijg een kopie van het politiedossier:

Politiebureau:

Klik met je praatcursor op Spooner om met hem te praten en praat dan verder met de stront vervelende inspecteur via alle gespreksonderwerpen. Het zijn nogal veel gespreksonderwerpen,  maar veel van de onderwerpen gaan echt nergens over. Maar gebruik toch alle opties, zodat ze later niet nog een keer opduiken. De belangrijkste gespreksonderwerpen zijn natuurlijk de "Police file", de "Castle fire" en de "Gordon family".

Adrian mag van Spooner zijn politiedossier niet inzien en Spooner weigert ook om een kopie van het dossier voor Adrian te maken. Spooner is er van overtuigt dat Adrian  een Amerikaan genaamd Darren Michaels is, want dat is de naam die op zijn geboortebewijs staat. Voor Spooner is Adrian/Darren dus zo schuldig als de hel aan brandstichting en aan moord. Spooner meld ook nog dat Louis, de tuinman van Kasteel Black Mirror, spoorloos is en dat Adrian Gordon als baby is overleden tijdens een brand. Van het baby lijkje was niet meer dan een hoopje as over. De overlijdensakte is ondertekent door Dr. Heinz Hermann.

NB: Uit Black Mirror 2 weet je dat tuinman Louis waarschijnlijk nog onder het puin van de Academie ligt

Als je alles met de stront vervelende en irritante Spooner besproken hebt verlaat je het politiebureau weer (To the village square). Terug op het plein ga je,  voor de Pub waar de 2 oude dametjes op het bankje zitten, over de brug naar de overkant van de rivier (Over the bridge).  Adrian komt dan bij het huis van Dr. Winterbottom.

Het hoekhuis, rechts, is het Museum. Links gaat het naar het bos (Road to woods) en rechts naar het hotel (Road to hotel). Klik met je tandwielcursor op de voordeur van Dr. Winterbottom. Adrian belt aan, meld zich en gaat dan naar binnen en beland in de werkkamer van:

Dr. Joyce Winterbottom:

Praat met Dr. Winterbottom en gebruik alle opties.

Joyce Winterbottom vertelt dat ze een vriend, en studiegenoot, was van Dr. Heinz Hermann. Heinz Herman is 12 jaar geleden hier in Willow Creek vermoord. Winterbottom is toen naar Willow Creek gekomen en is er gebleven. Winterbottom vertelt ook dat Spooner, voor straf,  vanuit Londen is overgeplaatst naar Willow Creek omdat hij een aantal totaal onschuldige mensen had gearresteerd. Spooner heeft nogal een reputatie op dit gebied en zijn Londense bazen wilden hem even een tijdje uit Londen hebben. Winterbottom weet ook niet wie Adrian's borgsom heeft betaalt, maar zij was dat zeker niet. Als Adrian verteld over zijn hallucinatie in de cel stelt Winterbottom voor om eens hypnosetherapie te proberen om de dromen van Adrian te "ontleden". Er wordt voor de volgende dag een afspraak gemaakt voor zo'n hypnosesessie.

Als je alles met Dr. Winterbottom besproken kijk je even rond in haar werkkamer. Bekijk alles wat je kunt bekijken, maar bekijk vooral de "Droomvanger" (Dream catcher), die achter Winterbottom in het linker raam hangt. Als je alles bekeken hebt Exit je via de trap (Stairs) terug naar buiten. Terug buiten ga je over de brug terug naar de Pub. 

Terug bij de 2 oude dametjes, die voor de Pub op het bankje zitten, loop je een scherm naar links (Directions of pub) om bij de voordeur van de Pub te komen.

Dit is dus de "Three Kegs" Pub van die crimineel Tom en Adrian wil hier niet meer naar binnen, want in Black Mirror 2 was zijn relatie met Tom niet bijster vriendelijk. Links naast de Pubdeur hangt een schoolbordje(Menu) waar op staat wat de pub zoal serveert. Aan het schoolbordje bungelt een Spons (Sponge). Pak de Spons. De Spons is totaal uitgedroogd. Ga, rechts van de 2 oude dametjes, terug naar het Plein.

Plein:

Achter de Gebakskraam is de bocht in de rivier en daar kun je de Spons in het water dopen. Bekijk eerst de Rivier (River) met je oogcursor. Pak dan de Spons uit inventory en klik ermee in de bocht van de Rivier en....

Adrian doopt de droge spons in de rivier en heeft dan een zeiknatte Spons (Wet Sponge). Klik met de Exitcursor op de voordeur van het Café om daar nu naar binnen te gaan.

Café:

Dit is de plaatselijke lunchroom van Willow Creek. Serveerster Denise staat achter de toonbank. Bekijk eerst alles wat je kunt bekijken voordat je met Denise gaat praten. De toonbank heeft een glazen stolp (Counter) waar de etenswaren onder staan. Bekijk de glazen Stolp (Counter) van de toonbank. Adrian merkt op dat er geen donuts meer zijn. Aan de achter muur hangen op diverse plaatsen foto's. Bekijk al die foto's. Adrian merkt op dat bijna alle personen die op de foto's staan vermoord zijn. In de achter muur is ook de deur van de voorraadkamer. 

Als je alles hebt bekeken dat je kon bekijken ga je met Denise praten, nadat je haar eerst met je oog hebt bekeken. Het belangrijkste dat je Denise hier moet vragen is over de Donuts. Als je Denise over de Donuts vraagt krijg je aanvullende gespreksopties, die je dan uiteraard ook gebruikt. Je kunt Denise alleen over Donuts vragen als je eerst de Counter hebt bekeken met je oog. Vraag Denise pas als laatste om een kop koffie.

Denise herkent Adrian uit de krant, maar ze is niet bang voor Adrian en het Café is van haar vader. Denise vertelt dat er nog Donuts in de voorraadkamer zijn, maar dat die zijn gereserveerd voor Inspecteur Spooner. Spooner komt elke ochtend zijn donuts ophalen, maar vandaag is hij nog niet geweest.Vraag Denise als laatste om een kop koffie en......

Denise gaat dan bij de koffiemachine een kop koffie voor Adrian tappen kan dus even niet zien wat Adrian doet......snel......klik met de Exitcursor op de deur van de voorraadkamer om daar nu stiekem naar binnen te gaan

Bekijk de stellingkasten met je oog. In de 3e stellingkast staat een weegschaal en op de plank, onder de weegschaal staat dan een doos met Donuts.  Maar je moet eerst de stellingkasten met je oog bekijken om de Donutdoos beschikbaar te krijgen.  Aan de rechter muur staat een vrieskist. 

Pak de Donutsdoos uit de 3e stellingkast. Klik met je tandwielcursor op de diepvrieskist om de kist te openen. Adrian geeft je dan ook een hint hoe je er voor kan zorgen dat de vrieskist niet meer geopend kan worden. Pak de Donutdoos uit inventory en klik ermee op de geopende vrieskist om de donuts in de vrieskist te plaatsen. Pak dan de natte Spons uit inventory en klik er ook mee op de vrieskist en......

.......Adrian maakt met de natte spons de rubberen sluitingsranden van de kist nat en doet dan de kist weer dicht. 
De natte sluitingsranden zullen bevriezen waardoor niemand de vrieskist nog zal kunnen openen. 
Ga, via linkerkant scherm, terug naar het Café en.......

Spooner komt binnen om zijn donuts op te halen en Denise duikt de voorraadkamer in om ze te pakken. Maar Denise moet Spooner vertellen dat zijn donuts nog in de vrieskist liggen, maar dat ze de kist niet open kan krijgen. 

Spooner, geile beer dat ie is, wil Denise wel even "opwarmen" in de voorraadkamer en hij en Denise duiken de voorraadkamer in. Adrian is dan weer buiten. Wel.....Spooner is uit de weg en hopelijk is ie geen snelle klaarkomer. Ga dus weer het politiebureau binnen.

Politiebureau:

Constable zit nog wel op zijn post achter de alarmcentrale. Praat met Constable Zak en gebruik weer alle opties, maar gebruik de optie "Police files" als laatste. 

Constable Zak vertelt iets over Spooner maar en ook dat er niets in de riolen, de mijntunnels en de bunker is gevonden dat Adrian's verhaal kan bevestigen. Zak vindt het alibi van Tom en Bobbie wel ietwat verdacht, maar als Tom liegt dan valt dat niet te bewijzen. Constable Zak wil Adrian's politiefile wel kopiëren maar helaas.....het kopieerapparaat is kapot. Adrian bied aan om te zien of hij het kopieerapparaat kan repareren, en dat mag van Zak.

Klik dus met je tandwielcursor op het kopieerapparaat (Photocopier). Adrian gaat het kopieerapparaat bekijken en meld dan dat er een zekering en een paar elektradraadjes zijn doorgebrand. Adrian denkt dat hij met de andere draadjes de doorgebrande zekering kan omzeilen, door een nieuwe doorlopende verbinding te maken. Je beland dan in de close-up van de zekeringenkastje van het kopieerapparaat en bent beland in je eerste echte puzzel van de game:

De kopieerapparaat Zekeringenpuzzel:

Je ziet 14 witte zekeringen, die met rode draadjes met elkaar verbonden zijn. 4 rode draadjes zijn doorgebrand, In de afbeelding hieronder zijn de doorgebrande draadjes gemerkt als A

 Boven in het scherm zie je de Aan/uit knop en de  groene knop kopieerknop.  Je moet nieuwe verbindingen maken om de doorgebrande zekeringen te "bypassen". 

Na een minuutje of zo verschijnt er rechtsonder een rode hendel. Die rode hendel is de Auto-oplosknop waarmee je de puzzel automatisch kunt laten oplossen. Dus wil je de puzzel niet zelf oplossen dan wacht je gewoon tot de rode hendel verschijnt en dan klik je die hendel omlaag en de puzzel is dan vanzelf opgelost. 

Wil je de puzzel echter zelf oplossen dan is hier de oplossing.

Linksklik op een rode draad om de draad op te pakken. Rechtsklik op een rode draad om de draad een slag te draaien. Nummer de witte zekeringen, van linksboven naar rechtsonder, 1 t/m 14, zoals op de afbeeldingen hierboven en hieronder

 • Verwijder eerst de 4 doorgebrande rode draden tussen de zekeringen 2 en 6, tussen de zekeringen 5 en 6, en bij de zekeringen 8 en 9. 

 • Pak die 4 doorgebrande draadjes op en sleep ze dan naar links of naar de onderkant van het scherm. 

 • Als je de 4 doorgebrande draadjes verwijdert hebt klik je op de zwarte aan/uitknop. Uiteraard gebeurt er niets. 

Nu moet je nieuwe verbindingen maken. 

 • Pak het rode draadje dat tussen zekering 3 en 4 zit op en plaats dat draadje dan tussen de zekeringen 5 en 6

 • Tussen de zekeringen 1 en 4 zitten 2 rode draadjes. Pak het linker van die 2 rode draadje op en plaats deze draad dan tussen de zekeringen 8 en 9. 

 • Tussen de zekeringen 10 en 11 zitten 2 rode draadjes. Pak de onderste van de 2 rode draad, op en plaats deze dan op de middelste positie tussen de zekeringen 10 en 11. 

 • Druk nu weer op de zwarte aan/uitknop en.....er gaan 6 ledjes branden. De 6 ledjes die gaan branden zijn de ledjes van de groene kopieerknop, de zwarte aan/uitknop, de ledjes op de zekeringen 4, 5 en 10 en het ledje rechtsonder in de centrale unit. 

 • Druk nu op de groene kopieerknop en...........het apparaat slaat aan en vanzelf ga je uit de puzzel. 

Het kopieerapparaat doet het nu weer, dus ga weer praten met Constable Zak en gebruik weer het kopieerapparaat onderwerp.

Adrian meld Zak dat de kopieerder weer werkt. Zak wil best wel een kopie van Adrian's dossier maken maar hij kan de kopie niet aan Adrian meegeven.  Wel wil Zak een kopie van het dossier naar Adrian's advocaat sturen, per post, en hij zal dat vanmiddag nog de kopie in de brievenbus doen.

Verlaat het politiebureau weer. Weer buiten zie je nu dat er een mooie rode Brievenbus tegen de gevel van het politiebureau aan staat. Bekijk de Brievenbus (Letterbox). Adrian moet iets verzinnen waardoor de kopie, als Zak die straks in de brievenbus gooit, niet onder in de postzak van de brievenbus terecht komt. Adrian moet dus iets in de gleuf van de brievenbus stoppen, maar wat?

Onder de luifel van de Gebakskraam staat een houten tafel. Loop naar de tafel en bekijk de houten tafel eerst met je oogcursor. 
Als je de houten tafel bekeken hebt met je oog komt er een dun houten plankje (Board) beschikbaar dat op de tafel ligt. 

Pak dat dunne Houten plankje (Board). Het blijkt een menukaart te zijn. Loop terug naar de Brievenbus. 
Pak het Houten plankje (Menu) uit inventory en klik ermee op de Brievenbus en.....Adrian stop het plankje, via de gleuf, in de brievenbus en.....

Adrian verstopt zich bij de telefooncel en.....Constable Zak komt dan naar buiten om de kopiebrief van Adrian's dossier in de brievenbus te stoppen en gaat dan terug het politiebureau in. Klik weer op de Brievenbus en.......Adrian pakt er de Brief voor Dr. Jones uit en dat is dus de kopie van Adrian's politiedossier.

Missie volbracht......Adrian heeft nu een kopie van zijn politierapport in inventory. Rechtsklik in inventory op de "Letter to Jones" envelop om het politierapport er uit te halen. Rechtsklik dan op het politierapport (Copy of police file) om het te lezen.....Het belangrijkste dat Adrian in het rapport leest is:

Dat hotel eigenaar Murray heeft verklaart dat hij Adrian, toen nog bekent als Darren, niet in het hotel heeft gezien op het tijdstip van de moord op Amanda Valley. Adrian weet echter heel zeker dat dit nu precies het tijdstip was waarop hij door Murray het hotel werd uitgegooid. Het 2e belangrijke feit dat Adrian ervaart uit het rapport is dat Lady Victoria Gordon de brand in het kasteel heeft overleeft. Lady Victory heeft 2 weken in het ziekenhuis gelegen, maar ze is inmiddels weer thuis.

Adrian wil dus Lady Victoria een bezoekje brengen en ook die Murray vragen waarom hij een valse verklaring heeft afgelegd tegenover de cops. Adrian noteert deze 2 taken in zijn dagboek en je kunt het dagboek ten aller tijden doorlezen. Tussen het politiebureau en het eetcafé is dus de plaatselijke levensmiddelen winkel (Old fashioned Shop). Ga nu de winkel binnen.

Winkel:

Zodra Adrian de winkel binnenstapt wordt ie herkent als zijnde een moordenaar en dit jaagt een oudere dame dusdanige schrik aan dat ze in paniek naar buiten vlucht. Ook verkoopster Abaya kijkt angstig naar Adrian, maar tja.....zij kan niet vluchten. Bekijk alles wat je kunt bekijken in de winkel. Bij het raam. links, staat een messenhouder waar nog 3 messen insteken. Als je die messen bekijkt, waardoor Adrian 1 van de messen oppakt, wordt Abaya behoorlijk nerveus en nog banger voor Adrian.

Rechts op de toonbank staat een bakje waar Wandelkaarten van de omgeving in zitten. 

Bekijk de Wandelkaarten (walking maps) en bekijk Abaya. Praat dan met Abaya en gebruik alle onderwerpen, maar vraag haar vooral naar de Wandelkaarten en.........Wel....Adrian wil gewoon fatsoenlijk betalen voor een wandelkaart maar Abaya is zo bang voor Adrian dat ze hem de wandelkaart gratis aanbied. Pak dus een Wandelkaart uit het bakje en....je hebt dan nu een plattegrond van de omgeving van Willow Creek. 

Je opent de plattegrond via je "M-toets" of door er op te rechtsklikken in inventory. 

Via de plattegrond kun je naar de diverse locaties reizen, maar een locatie komt pas beschikbaar op de plattegrond als je er eerst 1 keer bent geweest. Dus als je voor de eerste keer naar een nieuwe locatie moet gaan dan zul je dat eerst lopend moeten doen.

Verlaat, via rechter kant scherm, de winkel weer. Adrian wil nu eerst naar het Hotel van Murray om die leugenaar eventjes aan de tand te gaan voelen. Ga, voor de Pub, weer over de brug. Je bent dan terug aan de overkant van de rivier en bij het huis van Joyce Winterbottom. Ga hier een scherm naar rechts en...,vanzelf kom je dan aan bij het:

Gordon's Palace Hotel:

Lobby:

Ga het hotel binnen. Adrian wordt begroet door Murray en vanzelf volgt er een gesprek. 

Murray geeft toe dat hij een valse verklaring over Adrian heeft afgelegd tegen de politie. Natuurlijk weet Murray dat Adrian, ten tijde van de moord op Amanda Valley in het hotel was. Op het moment dat Amanda Valley vermoord werd had Adrian net in de hotelkamer van Angelina de geheime gang ontdekt en Murray was daar bij. Adrian eist dat Murray zijn verklaring herroept. Murray is eventueel bereid om zijn verklaring te herzien in ruil voor een foto van Adrian die met een bebloed mes in zijn hand voor kasteel Black Mirror staat. Murray geeft Adrian hiervoor  een instant fotocamera en een Samuel Gordon rugzak mee. Ook krijgt Adrian de sleutel van kamer 2, waar hij zo lang mag wonen als hij wil.

In inventory heb je dan de sleutel van kamer 2, een "Samuel Gordon rugzak" en een Polaroid Camera. Rechtsklik in inventory op de rugzak om er de spulletjes uit te halen. Uit de rugzak haalt Adrian een "Samuel Gordon Aansteker", een "Bloederig plastieken Mes" en een plastiek "Soul Key". De "Soul Key" heeft geen batterijen. Bekijk hier in de lobby nog even alles wat je kunt bekijken en loop dan door naar links. Links naast de balie zie je dan de dubbele deuren naar de gastenkamers en de deur van het kantoor. Ga door de dubbele deuren naar de gang met de gastenkamers:

Gang:

Achterin de gang is een zitje waar de gasten gezellig kunnen zitten en waar je verder niet naar toe kunt. Links zijn 2 gastenkamers. De linker deur is kamer 2, Adrian's kamer. Rechts hangt een plattegrond van het hotel (Hotel floor plan) aan de muur. Bekijk de hotel plattegrond en Adrian ziet dat het kantoor van Murray precies naast zijn eigen kamer 2 ligt. Klik op de kamer 2 deur om Adrian's hotelkamer in te gaan.

Kamer 2:

Adrian meld dat kamer 2 een kopie is van de kamer die hij in Black Mirror 2 in dit hotel had. Om het gewicht in zijn zakken wat te verlichten stopt Adrian gelijk de rugzak en de "Soul Key" in het kastje onder de TV. Bekijk de muur waar de kapstok en de schemerlamp tegenaan staan. Murray's kantoor is aan de andere kant van de muur. 

Verlaat de kamer weer en in de gang klik je met de Exitcursor onderaan het scherm (To the lobby) om terug te keren in de Lobby. Als je nog niet genoeg hebt van al het geouwehoer in deze game dan kun je nog even met Murray verder praten over diverse onderwerpen, maar dat is alleen voor de vorm en het levert je verder niets op. Loop verder door naar rechts en verlaat het hotel weer en ga dan, via onderkant scherm, terug naar Willow Creek. 

Door het bos naar Kasteel Black Mirror:

Adrian is dan terug op de kade bij het huis van Joyce Winterbottom. Loop hier door naar links en dan verder een scherm naar links (Road to woods). Adrian is dan in het bos op de verharde bosweg. Links gaat een bospad dieper het bos in, maar Adrian heeft geen idee waar dat pad naar toe gaat. Rechts gaat een gravel pad verder het bos in maar ook dat pad wil Adrian nu niet volgen. 

Volg nu gewoon het verharde pad verder een scherm omhoog. De weg gaat dan verder via een bocht naar rechts en door naar het kasteel. Links is weer een bospad, die Adrian nu niet wil volgen. Klik dus de Exit "To the Castle", boven aan de verharde weg, en Adrian beland dan bij het toegangshek van:

Kasteel Black Mirror:

Het toegangshek bestaat uit de grote poort en, rechts, de kleine Poort (Entrance). Rechts in de kleine poort hangt de Intercom. Klik met je tandwielcursor op de intercom. 

Adrian meld zich als Adrian Gordon en zegt dat ie zijn overgrootmoeder Lady Victoria wenst te spreken. De kleine poort gaat open en Adrian loopt door en wordt bij de voordeur van het kasteel opgewacht door verpleegster Valentina Antolini, die momenteel voor Lady Victoria zorgt. 

Antolini neemt Adrian mee naar binnen en in de hal praat je dan via de gespreksonderwerpen met haar en dan gaat Adrian vanzelf door naar de kamer van zijn overgrootmoeder Victoria.

Lady Victoria ligt in bed, want het gaat niet al te best met de oude dame. Adrian voelt zich niet erg op zijn gemak in Lady Victoria's slaapkamer. Bekijk Lady Victoria met je oog en praat dan met haar via je praatcursor en alle gespreksonderwerpen die je krijgt, maar alleen op het onderwerp "Gordon Family" en dan de vervolgopties, geeft de oude Lady antwoord.

Lady Victoria wil alleen maar weten of Adrian het kasteel in brand heeft gestoken. Hoe vaak Adrian ook zegt dat hij onschuldig is......Lady Victoria gelooft hem niet. De oude dame vindt het meer niks dat  Adrian de schuld van de brand en de moorden bij  zijn zus Angelina legt. Grootmamma vindt dat Adrian maar zo snel mogelijk terug moet gaan naar de U.S.A want ze is er van overtuigt dat Adrian inmiddels al  bezeten is door de vloek van de Gordon's en dat daar hij niet genoeg weerstand aan kan bieden.

Adrian heeft dan even een hallucinatie waarin hij Victoria smoort met een kussen. 

De oude dame gaat dan in shock en zuster Valentina komt binnen en zij bonjourt Adrian het kasteel uit.

Adrian staat dan weer buiten de hekken van het kasteel. Dit is een goed moment om de foto voor die klootzak Murray te maken. Pak dus de Polaroid Camera uit inventory en klik dan met de camera op de grote poort en......Adrian maakt een foto van zichzelf terwijl hij het bebloede plastiek mes in zijn hand heeft. 

In inventory heb je dan de polaroid foto (Photo in front of the castle). Open de plattegrond (m-toets) en linksklik dan op de plattegrond op de "Gordon's Palace Hotel" locatie om via de plattegrond daar nu naar terug te rennen.

Gordon Palace Hotel:

Ga weer naar binnen en ga weer praten met hufter Murray en gebruik het "Photo in front of Castle" onderwerp om hem de foto te tonen.

Murray probeert de foto nog te "kleineren" en Adrian geeft hem de foto nog niet. Adrian wil de foto pas geven nadat Murray op het politiebureau zijn belastende verklaring over Adrian heeft ingetrokken. Murray stelt voor dat Adrian naar zijn kamer gaat om even te rusten, terwijl hij zelf dan naar het politiebureau zal gaan om de waarheid te gaan vertellen.

Ga dus naar de kamergang en ga Adrian's kamer weer binnen. Adrian staat dan in de deuropening van zijn hotelkamer en......er ligt nu een envelop op de vloer. 

Iemand heeft een brief onder de deur de kamer in geschoven. Grijp de envelop. Adrian haalt de brief uit de envelop en leest deze dan hardop voor. 

De briefschrijver schrijft dat hij/zij geloofd in Adrian's onschuld en wil hem helpen zijn onschuld te bewijzen. Maar de schrijver wil zijn/haar naam niet zeggen, eerst moet Adrian bewijzen dat ie te vertrouwen is. De briefschrijver zal Adrian wel helpen met hints en de eerste hint kan Adrian vinden bij het graf van zijn vader.

Klik de brief weg en ga dan terug naar de lobby en praat er weer met Murray en gebruik het "Graveyard" onderwerp. 

Murray vertelt dat er vroeger achter het hotel een kerkhof lag, maar daar lag alleen nog Lothar Gordon, de stichter van het Sanatorium, begraven. De rest van de Gordon familie ligt begraven in de familie Crypte, op het kerkhof van Warmhill.

Open de plattegrond en reis terug naar Kasteel Black Mirror.  Adrian komt weer aan bij het toegangshek van het kasteel. Ga een scherm terug, dus klik linksonder in het scherm de "To the woods" exit. Adrian is dan terug op de bosweg en wel bij het onverharde bospad dat links het bos in gaat. 

Volg dit bospad nu een scherm naar links en Adrian komt bij een stenen bruggetje over een bosbeek  Loop nu alsmaar door naar links, het scherm scrolt met Adrian mee. Als Adrian bij 2 omgevallen boomstammetjes is gekomen gaat er een smal paadje, rechts, het bos in (Beaten track), maar Adrian wil dat bospaadje niet in. 

Ga dus verder hier een scherm naar links en....Adrian bereikt de kerk van Warmhill:

Warmhill Kerk:

Links naast de kerk is het grootse deel van het kerkhof. Ook rechts naast de kerk is een veldje met graven en daar is een vers gedolven graf waar bloemen op liggen. Voor de kerk zijn ook graven en 1 van die graven is het graf van Amanda Valley. Bekijk het verse gedolven graf want dan kun je er straks Doodgraver Mark over vragen. Ga, via de voordeur, de kerk binnen.

In de voorgrond staan 4 ronde zuilen. In de meest rechter zuil zijn 4 bijbelspreuken gebeiteld die je absoluut even moet bekijken. Aan de linker muur staat het biechthokje. Klik met je oogcursor op de meest rechter zuil. Adrian loopt dan naar de zuil en leest de 4 bijbelspreuken hardop voor. Adrian leest:

Klik 2 keer met je oog op het biechthokje en Adrian loopt er dan naar toe en.......Doodgraver Mark zit te pitten in het biechthok en Adrian schud hem wakker. Praat met Mark via alle gespreksopties die je krijgt. 

Mark vertelt dat de kerk gesticht is door Marcus Gordon. Marcus stenen uit de muur vankasteel Black Mirror gebruikt om de kerk te kunnen afbouwen. Dat is ook de reden waarom er boven in de kerktoren een zwartverbrande plek te zien is. Marcus werd ligt niet in de toren begraven, maar in een crypte onder het middenschip van de kerk. Jammer genoeg is het middenschip van de kerk 12 jaar geleden compleet ingestort.  

Alle andere Gordon's werden, volgens Mark, in de familiecrypte bijgezet. Op verzoek van lady Victoria is ook butler Bates bijgezet in de Gordon familie crypte. Het verse graf,  met de bloemen dat je buiten zag, is van Sally, de kokkin, die in Black Mirror 2 ook haar onvrijwillige einde heeft gevonden. Waar Samuel Gortonbegraven ligt, weet doodgraver Mark niet meer want moordenaars en zelfmoordenaars worden namelijk niet in de gewijde grond van het kerkhof begraven. Adrian zou aan pastoor Fredrick kunnen vragen waar Samuel Gordon begraven ligt, maar jammer genoeg is die momenteel even weg en komt hij morgen pas terug. Mark vertelt ook nog dat wilde zwijnen, uit het bos, steeds weer de graven komen omwoelen en dat hij daarom  in het bos vallen heeft gezet voor die wilde zwijnen.

Als je alles met doordravertje Mark hebt besproken loopt Adrian vanzelf terug, Verlaat de kerk weer en ga je naar het kerkhof, links naast de kerk. 

Kerkhof:

Inmiddels is het donker geworden. Bekijk eerst weer alles wat je kunt bekijken op het kerkhof. Linksonder zijn een paar anonieme graven (Anonymus graves). Die naamloze graven staan voor het deels omgevallen hek van het kerkhof. In het midden van het scherm zijn ook een graven. Linksboven is de crypte van de Gordon familie (Family crypt) en rechts van de familie crypte is een gedenkteken (Large gravestone) waar kaarsjes branden. Rechtsboven zie je een hekpoort. Bekijk dus alles wat je kunt bekijken, maar bekijk vooral de anonieme graven, de Familie Crypte en de Gedenksteen. 

Als je alles op het kerkhof bekeken hebt SAVE JE DE GAME en dan ga je, via de rechter kant van het scherm, terug naar de voorzijde van de kerk en dan, via linksonder, terug naar het bos. Adrian is dan terug in het bos bij de boomstammetjes en het smalle bospaadje. 

Doodgaan of niet doodgaan:

Probeer door te lopen naar rechts en......Adrian schrikt van een geluid in dat vanuit de struiken komt. Adrian denkt dat het een wild zwijn is. Probeer weer door te lopen naar rechts en....Weer schrikt Adrian van een geluid maar deze keer klikt het als het demonische gehuil van een hond. Probeer weer door te lopen naar rechts en.....Oeps....er verschijnen nu 2 bloeddorstige wilde honden, 1 links en 1 op het bruggetje. 

Als je te lang treuzelt wordt Adrian door de honden verscheurt en opgepeuzeld en dan is het GAME OVER en moet je vanaf een eerder save moment overnieuw beginnen.

Je moet dus niet wachten, maar meteen als de honden verschijnen met je actie cursor op het Bospaadje klikken en.....

Adrian rent het bospaadje op en verder terwijl de 2 bloedhonden achter hem aan jagen. Nog net op tijd bereikt Adrian een Boshut en weet hij zich in de hut in veiligheid te brengen. Adrian probeert wanhopig de deur van de hut gesloten te houden en dat lukt hem en dan merkt hij dat de bloedhonden blijkbaar de aftocht hebben geblazen.

Boshut:

Het is echt donker in de hut, dus er moet eerst even voor licht in de duisternis gezorgd worden. Rechts staat een bed en boven het bed staat een wankel tafeltje waar een olielamp op staat. Bekijk het bed en bekijk de olielamp (Oil lamp). Pak dan de aansteker uit inventory en klik ermee op de olielamp en.....Adrian steekt de olielamp aan en er is dan licht. Er wordt dan op de deur geklopt en Adrian gaat door het raam naar buiten kijken en ziet......de geest van een jonge vrouw door het bos dwalen. 

Adrian staat dus voor het raam en voor een grote houten kist (Box). De kist zit op slot met een hangslot (padlock). Bekijk de kist en bekijk het hangslot. Nadat je de kist bekeken hebt krijg je de tandwielcursor op de kist, maar Adrian kan de kist niet openen. Rechts naast Adrian staat "Shredder' en links naast de "shredder" staat een Hark (Rake). Bekijk de hark en pak de Hark dan. 

Als je het bed nog niet bekeken hebt met je oog dan doe je dat alsnog. Klik dan met je tandwielcursor op het bed en......Adrian kijkt dan onder het bed en meld dat er iets onder het bed ligt, maar dat ie er niet bij kan. Pak de Hark uit inventory en klik ermee op het bed en....met behulp van de hark haalt Adrian dan een schoenendoos onder het bed vandaag. 

Rechtsklik in inventory op de schoenendoos (Cardboard box) en......Adrian meld dat er iets op het deksel van de doos geschreven staat, maar hij kan alleen een "R" lezen. Dan haalt Adrian diverse items uit de doos en dat zijn een "Mr. Bubby" pop, een groene "Clown" lichtsticker en een Kurk.  Adrian herkent de Mr. Bubby op als de pop van Ralph (zie Black Mirror 2). Ook de lichtsticker en de kurk waren van Ralph.

Aan de houten wand, achter de tafel waar de olielamp op staat, hangt een Vijl. Bekijk de Vijl en pak dan de Vijl. Aan de wand, waar de vijl aan hing, steekt ook een plankje en op dat plankje staat Blik (Can). Pak het blik (Can). Adrian denkt dat er Thinner of Wasbenzine in zit.

Beweeg je cursor over de houten wand naar rechts en je krijgt dan als hotspot een "vreemde schaduw" (Peculiar shadow). Bekijk die "Vreemde schaduw" plek met je oogcursor. Pak, met je handcursor de brandende Olielamp op en....Adrian vindt onder de olielamp een roestige Sleutel. Dat was de schaduw op de wand. Pak de roestige Sleutel (Rusty key) gelijk uit inventory en klik ermee op het hangslot (Padlock) van de kist die onder het raam staat om die kist nu te openen. 

Als Adrian de kist heeft geopend klik je met je handcursor in de kist en.....Adrian haalt een Mantel en Masker van de Orde uit de kist. In de Mantel vindt Adrian een Briefje van de Orde, die hij voorleest. Het briefje meld dat alle bewijzen, die richting de Orde wijzen, vernietigt moeten worden.  Klik het briefje weg en Adrian pakt dan nog een Kurkentrekker, een Duimstok en een Kettingzaag uit de kist.

De hut heeft ook een achterkamertje. Bekijk de vloerplanken (Floorboards) in het achterkamertje. Adrian meld dat die vloerplanken nogal kraken. Adrian heeft die bloedhonden niet meer gehoord dus wellicht is de kust weer veilig. Klik met de exitcursor op de deur van de hut om de hut weer te verlaten....maar....helaas....de deur is aan de buitenkant op slot gedaan en Adrian vraagt zich af hoe dat in Godsnaam mogelijk is. Adrian moet dus een andere weg vinden om de hut te verlaten en wellicht kan dat via die krakende vloerplanken in het achterkamertje. 

Ontsnap uit de Boshut

Pak de duimstok (Rule) uit inventory en klik ermee op de vloerplanken (Floorboards) in het achterkamertje. 

Adrian steekt de duimstok door een spleet in de vloer omlaag en komt er zo achter dat er tenminste een halve meter ruimte is onder de hut. De hut staat blijkbaar op palen.

NB:Om items in inventory met elkaar te combineren pak je het ene item op en klik je ermee op het andere item

Rechtsklik in inventory op de Kettingzaag (Chainsaw). Adrian meld dat het tankje van de zaag leeg is. 
Combineer in inventory het blik Thinner/Wasbenzine (Petrol) met de Kettingzaag om de zaag te vullen met het thinner/wasbenzine. 
Om te voorkomen dat het tankje van de zaag weer leeg loopt combineer je vervolgens de Kurk (Corck) met de Kettingzaag. 
Pak nu de Kettingzaag uit inventory en klik ermee op de vloerplanken in het achterkamertje en.....

Adrian zaagt een gat in de vloer. Als Adrian klaar is klik je de Exit op het Gat in de Vloer (Hole in the Floor) en........

Adrian kruipt via het vloergat naar buiten. Buiten vindt Adrian geen enkel spoor van de Hellhounds maar hij krijgt wel weer een kort visioen en.......

Adrian valt bewusteloos op de grond en we belanden dan in:

Hoofdstuk 2:

Willow Creek:

Dr. Joyce Winterbottom

Het is dus de volgende ochtend en Adrian ligt op de bank bij Dr. Winterbottom voor zijn eerste hypnosetherapiesessie en hij heeft zijn laatste droom aan Winterbottom beschreven. 

We zien de jonge Adrian en zijn zusje Angelina door de bossen rondom het Black Mirror Kasteel rennen

Er was ook een volwassen man bij de 2 kinderen, maar Adrian weet niet meer wie dat was. Angelina viel in een gat en schreeuwde in paniek. Adrian liep naar het gat maar we zien niet meer hoe het verder ging, want op dit punt in de droom komt Adrian weer uit de hypnose.

Winterbottom stelt Adrian voor de plek in het bos te bezoeken. Wellicht zorgt dat voor meer herinneringen en ze geeft Adrian ook een recept voor tabletten, die zijn hallucinaties moeten onderdrukken. Adrian kan het recept inleveren bij Abaya in de winkel naast het politiebureau.

De sessie is dan teneinde. Klik met je praat cursor op Winterbottom om verder via gespreksopties met haar te praten over de gebeurtenissen in het bos en de boshut. 

Winterbottom zegt dan nog dat de witte geest van de vrouw die Adrian door het raam zag, een plaatselijke legende is. 
Voor de honden die Adrian zag, heeft ze ook een logische verklaring.

Plein: Winkel, Politiebureau en Café

Verlaat Dr. Winterbottom, via de Exit op de trap. Weer buiten somt Adrian even op wat hem vandaag allemaal te doen staat. Ga over de brug naar het plein en naar de winkel.  Bij de Gebakskraam zit crimineel Matt Newcastle.

Klik op de winkeldeur en.....Hela.....de winkel is gesloten, en dat is vreemd. Links naast de winkeldeur staat een Regenton (Barrel). Bekijk de regenton en klik er dan met je tandwielcursor op en....

De regenton is blijkbaar de brievenbus van de winkel en Adrian pakt er een Pakket van een Theeleverancier uit. 
Het pakket is voor Murray van het Gordon Palace Hotel. Ook vindt Adrian in de regenton zijn medicijnen, die hij dus ook maar pakt. 
Adrian doet wel het recept in de ton, zodat Abaya weet dat hij de medicijnen gepakt heeft. 

Bij de Gebakskraam zit Matt Newcastle, die blijkbaar is vrijgelaten. Je kunt gaan praten met Newcastle, maar iets van belang heeft hij niet te vertellen. Ga het politiebureau weer binnen. Spooner is er niet, dus ga praten met Constable Zak. Constable Zak is een beetje "pissed off" omdat Spooner niet is komen opdagen en hij er dus helemaal alleen voorstaat. Praat met Zak via alle onderwerpen.

Volgens Zak is Spooner in het eetcafé. Adrian vraagt of Murray al geweest is en dat is zo, maar Zak weet niet wat Murray met Spooner besproken heeft, en al wist hij dat wel dan nog zou ie het niet aan Adrian vertellen. Zak kent de legende van de "White Lady" in het bos.

Als je alles met Zak "besproken" hebt verlaat je het politiebureau weer en ga je even kijken in het eetcafé of Spooner daar is.

Café:

Die oudere dame, haar naam is Dorothy, die eerder al uit de winkel wegvluchtte, is hier nu ook en.....zodra ze Adrian ziet vlucht ze weer weg. Denise en Spooner zijn niet aanwezig maar wel kelner Edward en Bobby, die bezig de tafels schoon te maken. Zouden Denise en Spooner in de voorraadkamer liggen te fleppen? Bobby kent Adrian nog uit Black Mirror 2 toen Bobby een baantje had in het museum, Praat met Bobby.

Bobby  is ontslagen in het Museum omdat ie steeds de sleutel verloor en niet goed op de spullen lette. Omdat Bobby denkt dat Denise zijn "vriendinnetje" is helpt hij haar nu, op vrijwillige basis, in het café.Bobby vertelt verder dat zijn broer Tom momenteel niet in de stad is en dat is maar goed ook, want hij wil Adrian te lijf gaan als hij hem ziet.

Praat met kelner Edward. 

Edward heeft de inspecteur en Denise vandaag nog niet gezien. Edward vertelt ook dat nog niemand van de familie Gordon ooit in het eetcafé is geweest en daarom hangen er ook geen foto's van de Gordon's in het café.

Als je alles met Bobby en Edward besproken hebt open je de plattegrond (M-toets) en reis je via de plattegrond naar het:

Gordon Palace Hotel:

Ga het hotel weer binnen. Murray staat niet achter de balie. Loop door naar links en klop op de deur van het kantoor. 

Er antwoord niemand dus Adrian gaat naar binnen om het pakketje op Muray's bureau te zetten. Adrian ziet op het bureau dan een kwitantie liggen. Het is een kwitantie voor de betaling van de $5.000,- borgtocht. Murray heeft de borgsom voor Adrian betaalt

Dan komt Murray binnen. Adrian wil weten waarom uitgerekend de gierige Murray zoveel geld uitgaf om iemand die hij niet eens mag uit de cel te kopen. Na lang aandringen vertelt Murray dat in de drie weken dat Adrian in de cel zat, niemand vermoord is en dat is niet goed voor zijn zaken. Murray hoopt, dat nu Adrian weer vrij is, hij  ook weer verder gaat met het vermoorden van de lokale bevolking, want dat levert het hotel volle kamers op. Geen betere toeristische attractie als een paar moordmaniak die het plaatselijke gepeupel aan het uitmoorden is. Uiteraard ontbrand Adrian in woede en wil hij onmiddelijk uit het hotel vertrekken.

Terug in de lobby open je weer de plattegrond en reis je terug naar de kerk van Warmhill (Warmhill Church).

Warmhill: Pastorie:

Terug aan de voorzijde van de kerk ga je weer, links, het kerkhof op. Op het kerkhof krijg je nu de Exitcursor op de hekpoort, rechtsboven, de poort die volgens Adrian naar de pastorie leid. Klik dus met je exitcursor op de poort en....Adrian beland bij de pastorie, het huis van Pastoor Frederick.

Achter op het erf staat een schuurtje en daar is de doodgraver (Gravedigger) bezig met timmerwerkzaamheden.  Links leunt een grote boomsnoeischaar (Tree lopper) tegen de zijgevel van de pastorie. Tegen de tuinmuur, recht, ligt een stapel brandhout dat is afgedekt door een oude deur waar een ronde ruit in zit.

Pak de Boomsnoeischaar (Tree lopper) en klop dan aan op de voordeur (door) van de pastorie, tussen de 2 erkers. Er wordt niet open gedaan, dus blijkbaar is pastoor Frederick nog niet terug van zijn uitje. Ga praten met de doodgraver (gravedigger) en gebruik alle opties.

Doodgravertje Mark kent ook de legende van de "white Lady" in het bos en hij zegt dat de Lady zich alleen vertoont aan iemand met een zuiver hart. Als je het "Anonymus grave" onderwerp gebruikt vertelt de doodgraver dat arme mensen, moordenaars en zelfmoordenaars in die naamloze graven worden begraven. Zelfmoordenaars worden met het gezicht naar beneden begraven, zodat ze niet meer als geest uit het graf kunnen klimmen. Je krijgt ook de indruk dat de doodgraver geen fan is van de Gordon familie, maar wie is dat wel in Willow Creek.

Als je alles hebt besproken met doodgraver dan open je de plattegrond weer en reis je terug naar:

Willow Creek: Bos:

Adrian komt via de plattegrond dan weer terecht in de straat waar het huis van Dr. Joyce Winterbottom is. Waarschijnlijk komt Adrian dan via de linkerkant de straat in. Klik gelijk dan de Exit "Road to the woods", dus de exit aan de linkerkant van de straat, om weer in het bos terecht te komen.

Adrian is terug in het bos en wel bij de eerste splitsing. Links gaat een bospaadje het bos in en rechts een "gravel pad". 

Klik rechts de Exitcursor op het gravelpad om een scherm naar rechts te gaan en.....Adrian krijgt een flashback uit zijn jeugd en daar schrikt hij zo van dat ie gelijk een paar pillen van Dr. Winterbottom in neemt.

Als je verder een scherm omhoog gaat dan kom je terecht bij de oude vuurtoren, maar daar heeft Adrian nu niets te zoeken. Je kunt het echter wel doen zodat dan ook de Vuurtoren een locatie is waar je via de plattegrond naar toe kunt reizen. Keer dan hier terug.

Links zie je een houten hek waar een roestig rond bord op zit. Onderaan het hek zit prikkeldraad (Barbwire). Achter het houten hek is het pad dat naar het huis van Dr. Hermann leid. Bekijk het houten hek en luister naar Adrian. Je krijgt dan de tandwielcursor op het hek. Pak de boomsnoeischaar (Tree lopper) uit inventory en klik ermee op het prikkeldraad om het prikkeldraad door te knippen. 

Als Adrian het prikkeldraad heeft weggeknipt klik je met de tandwielcursor op het hek en......Adrian klimt dan over het hek en hij loopt dan vanzelf door naar het:

Huis van Dr. Heinz Hermann:

Dit is dus het huis waar, de inmiddels overleden, Dr. Heinz Hermann woonde, de dokter die de overlijdensakte van baby Adrian Gordon heeft ondertekent. Adrian herinnert zich dat hij en zijn zus Angelina hier vroeger vaak speelden en hier is dus ook zijn zusje Angelina in het gat gevallen.  Adrian wil hier kijken of hij het gat nog kan vinden waar zijn zuster Angelina is ingevallen, toen hij en Angelina nog kinderen waren.

Je moet dus alle "Hotspots" hier bekijken. Vergeet je een Hotspot dan weigert Adrian om hier weer weg te gaan. 
Druk op je spatiebalk om alle "hotspots" zichtbaar te maken en bekijk die "hotspots" dan met je oog en doe dat meerdere keren.

Ok....als je elke "hotspot" bekeken heeft en de lichtsticker hebt gevonden en Adrian heeft zijn visioen gehad dan wil Adrian hier weer weg. Open dan de plattegrond en reis terug naar

Warmhill:

Vindt het graf van Samuel Gordon:

Kerk: Pastoor Frederick:

Ga de kerk weer binnen. Pastoor Fredericks is terug en staat, achterin de kerkzaal, voor het altaar. 

Bekijk pastoor Frederick en klik dan met je praatcursor op de pastoor om Adrian door te laten lopen naar de pastoor en om met de man te gaan praten. De pastoor heeft uiteraard over Adrian gehoord en gelezen en denkt dat Adrian is gekomen om zijn zonden op te biechten. Ok....je krijgt nu een aantal gespreksonderwerpen waarover je met de pastoor moet praten. Gebruik alle gespreksonderwerpen maar vooral de onderwerpen "Samuel's grave" en "Anonymus graves". 

NB: Je krijgt nu alleen de onderwerpen "Samuel's grave" en "Anonymus graves" als je eerder op het kerkhof de "Anonymus graves" en het graf van Samuel (gedenksteen) bekeken hebt. Krijg je nu deze 2 onderwerpen niet ga dan op het kerkhof eerst die graven alsnog bekijken en kom dan terug om alsnog met pastoor Fredericks over deze 2 onderwerpen te praten.

Fredericks vertelt dat het kerkhof al heel oud is en dat sommige van de graven meer dan 800 jaar oud zijn. De pastoor vertelt een lang verhaal over het ontstaan van de kerk en de broers Marcus en Mordred Gordon. In het jaar 1213 vermoorde Marcus zijn broer Mordred en als wraak vervloekte Mordred alle toekomstige mannelijke nakomelingen van Marcus. En zo is dus de Vloek van Mordred Gordon ontstaan, waar deze hele 3-delige Black Mirror serie omdraait. Als boetedoening heeft Marcus dan, ook in het jaar 1213, deze Warmhill kerk gebouwd en een paar jaar later stichtte hij de Academie. Zowel de kerk als de Academie staan op "Heidense grond". De Gordon familie crypte werd in het jaar 1512 gebouwd.

Adrian vertelt de pastoor dan wie hij werkelijk is, namelijk Adrian Gordon. De pastoor is hier verrast over want volgens hem is Adrian Gordon op 13-jarige leeftijd overleden tengevolge van een val van de trap in het Black Mirror kasteel. Hela.....dat is een ander verhaal dan Inspecteur Spooner vertelde want die vertelde dat Adrian Gordon als baby is overleden.Fredericks weet ook niet in welk, naamloos, graf Samuel Gordon is begraven, maar hij geeft Adrian dan een Lijst met Namen van degene die hier op het kerkhof begraven liggen. 

NB: je krijgt deze Namenlijst alleen als je met Fredericks over Samuel's graf kunt praten, en dat kan alleen als je eerder op het kerkhof alle graven hebt bekeken met je oogcursor. 

Als je de Namenlijst van Fredericks hebt gekregen en je hebt verder alle gespreksonderwerpen gebruikt dan blijft alleen het "Marcus en Mordred" onderwerp over. Het "Marcus en Mordred" onderwerp wil ook niet verdwijnen, ook al gebruik je het keer op keer. dus klik nu op de X om het gesprek te beëindigen.

Als Adrian de namenlijst bekeken hebt ga je weer praten met pastoor Fredericks en dan vraag je hem over al die 5 personen die op de Namenlijst staan, en gebruik je ook alle vervolg opties. Fredericks verteld dan wat hij weet over deze 5 personen.

NB: ook nu hou je het "Marcus en Mordred" onderwerp over. Dit onderwerp wil maar niet verdwijnen, hoe vaak je het ook gebruik. Begin te denken dat het een foutje in de game is.

Als je alles met Fredericks hebt besproken dan klik je dus maar weer op de X om het gesprek weer af te sluiten. 

Verlaat de kerk en ga naar het Kerkhof, links naast de kerk, en dan door naar de:

Pastorie:

Praat met doodgraver Mark, die nog steeds aan het schuurtje staat te timmeren, en vraag hem over Henry Stanton:

Mark vertelt dat Henry Stanton de tuinman was van kasteel Black Mirror. Henry was nogal een drinker en is in, dronken toestand, verdronken in de vijver van het kasteel. Tom, de pubeigenaar, was bevriend met Henry, dus wellicht kan Tom meer vertellen over Henry.

Na dit gesprek met Mark loop je terug, via onderkant scherm, naar het:

Kerkhof:

De Graven puzzel:

Bekijk weer de "anonymus Graves", die onderin het scherm staan. Adrian wil nu uitzoeken wie er in deze anonieme graven begraven liggen. Adrian leest de 7 namen op van de namenlijst en dan scheurt hij het papier in 5 stukjes.  Waarom 5? Wel....Adrian weet al dat Victor, het kleine broertje van Amanda Valley hier niet kan liggen, want Victor is immers vermoord. Ook weet Adrian dat William Gordon hier niet ligt.

Je ziet dan 5 anonieme graven en de 5 papiertjes waarop de namen staan van: Dr. Heinz Hermann, Henry Stanton, Dr. Robert Gordon, James en Samuel Gordon. De bedoeling is het je elke naam op de juiste grafsteen plakt. Ook deze puzzel kun je automatisch laten oplossen, want nu een minuutje of 2 verschijnt rechtsonder weer de Auto-oploshendel

Wil je de puzzel zelf oplossen dan bekijk je eerst elke grafsteen met je oog. Adrian vertelt dan wat hij op de grafsteen ziet en dat zijn dan aanwijzingen waaruit je kan opmaken wie in dat graf ligt. Pak dan vervolgens een naampapiertje op en klik dit papiertje dan op de goede grafsteen. Heb je alle 5 namen op de juiste steen geklikt dan ga je vanzelf uit de puzzel. Hier is de juiste oplossing:

Nummer de graven, van linksachter naar rechtsvoor, als 1 t/m 5. Bekijk dan elk graf en luister naar Adrian en trek er dan je conclusies uit.

 • Op graf 1 staat de tekst: "Want Christus is mijn leven en sterven is mijn winst". Je weet dat er op James Gordon, in het sanatorium, helse experimenteren zijn uitgevoerd. Dus de dood zal voor James welkom zijn geweest. Tevens weet je dat  alle graven van de Gordon's voorzien zijn van een tekst. Het is dus niet verkeert om te concluderen dat het linksachter graf het graf van James Gordon moet zijn.

 • Op graf 3 staat de tekst: "Zie het Lam Gods, dat wegneemt de zonden van de wereld". Wel......Zelfmoord is een zonde. Samuel Gordon heeft zelfmoord gepleegd. Bij graf 3 ligt ook een bosje bloemen. Die bloemen duiden erop dat er nog een levend familielid is dat liefdevol naar het graf omkijkt. Graf 3 moet dus het graf van Samuel Gordon zijn.

 • Op graf 4 hangt een droomvanger (Dreancatcher). In het huis van dr. Winterbottom hangt ook zo'n droomvanger en je weet dat Winterbottom bevriend was met de familie van Dr. Hermann. Dus graf 4 is het graf van Dr. Heinz Hermann .

 • Op graf 5 leest Adrian de tekst: "Vol moederliefde voor zijn ziel, vol verachting voor zijn daden". Robert Gordon was de zoon van Victoria en James was het buitenechtelijke kind van William. Samuel was Victoria's kleinzoon. Dus graf 5 is het graf van Robert Gordon.Blijft over graf 2. 

 • Graf 2 is nogal verwaarloosd en moet dus het graf van Henry Stanton zijn. Stanton heeft immers geen familie hier wonen, die voor het graf kunnen zorgen.

 • De oplossing is dus: Graf 1 = James. Graf 2 = Henry Stanton. Graf 3 = Samuel Gordon. Graf 4 = Dr. Heinz Hermann. Graf 5 = Dr. Robert Gordon

Als je de 5 namen op de juiste graven hebt geklikt ga je vanzelf uit dit scherm en dan bekijk Adrian het graf van zijn vader, Samuel Gordon, nader, maar hij vindt geen aanwijzing. Adrian vindt op het graf van zijn vader alleen nog een tekst uit de bijbel, die hij hardop opleest.

Ga terug naar de voorzijde van de kerk en ga de kerk dan weer binnen. Klik weer met je praatcursor op pastoor Fredericks om weer met de pastoor te gaan praten. Vraag de pastoor nu over "Samuel's grave" en/of over de "Bible quotation from anonymus grave". Pastoor Fredericks vertelt dat het opschrift op Samuel's graf komt uit de bijbel en wel uit: Johannes 1, 15-29. Deze regels heeft Adrian ook al op de pilaar gelezen, die rechtsvoor in de kerk staat. 

Sluit het gesprek en klik dan weer met je oogcursor op de meest rechter pilaar, in de voorgrond van de kerk (Columns). 

Adrian gaat die bijbelspreuk nog een keer oplezen en...hij ontdekt nu een geheim vakje in de pilaar en in dat geheime vakje vindt Adrian een briefje. 

Op het briefje staat dat Adrian moet zwijgen over alles wat hij vanaf nu te weten zal komen, wil hij niet net als zijn vader eindigen. Bovendien moet Adrian een paar taken volbrengen om zijn onschuld voor eens en altijd te bewijzen.

Klik het briefje weg. Adrian denkt dat dit briefje weer 1 van Murray's flauwe grapjes is, maar hij besluit toch maar om mee te spelen. Adrian's eerste opdracht is om uit te kijken naar mensen die hulp nodig hebben en om die hulp dan ook te bieden.

Boswandeling:

Open de plattegrond en reis via de plattegrond terug naar Kasteel Black Mirror. Adrian komt dus weer bij de hekken van het kasteel terecht. Ga echter niet het kasteel binnen maar loop gelijk terug het bospad weer op, via de exit linksonder. Volg het verharde bospad terug naar Willow Creek en....onderweg komt Adrian Phil tegen die met autopech op de bosweg staat. Het is de auto die je eerder voor het huis van Dr. Heinz Hermann zag staan. Phil staat onder de motorkap te sleutelen.  Bekijk Phil en praat dan met hem. 

Phil ramt Adrian bewusteloos met de motorkap en.....we belanden dan in het:

Huis van Dr. Hermann

Phil heeft de bewusteloze Adrian opgesloten in de kelder van Hermann's huis, in de operatiekamer. Adrian komt bij en er volgt een "gesprekje" met Phil die vervolgens het huis verlaat.

Adrian ligt in een kist en het is donker in de kist. Vaagjes zie je Adrian's rechter hand en rechter voet. Druk dus op je spatiebalk om de 4 "hotspots" te kunnen zien. Links is de "Head end" hotspot. Midden in het scherm is de "side wall" hotspot. Midden boven is de "Ceiling" hotspot en bij Adrian's voet is de "Foot end" hotspot.  Bekijk alle 4 hotspots met je oogcursor. Adrian vertelt je dan dat hij in een metalen kist ligt maar dat de "Ceiling" en het "Foot end" nogal roestig zijn. Je krijgt dan de tandwielcursor op "Ceiling" en op "Foot end". 

Klik met de tandwielcursor weer op "Ceiling" en...Adrian bonkt met zijn vuist op het deksel en...."Ceiling" wordt dan "Stretcher".
Open de inventory en pak er de Kurkentrekker (Corkscrew) uit en klik met de Kurkentrekker op de "Stretcher" plek en.....

Adrian schroeft de kurkentrekker vast in het deksel. De kurkentrekker is dan een hendel (Improvised handle). 
Klik met je tandwielcursor op de "Improvised handle" plek en.....

Adrian schuift het deksel dan helemaal open en klimt dan uit de kist.

Adrian is dus nu uit de kist en hij staat in de donkere operatiekamer. Het is niet zo donker als in de kist, maar nog steeds zie je niet veel. Links achter zie je een rood lampje branden. Klik met je tandwielcursor op het rode lampje en........Adrian drukt het rode lampje in....Adrian meld dat het rode lampje een Intercom is en hij vindt dan vanzelf de lichtschakelaar die hij dan ook indrukt en ...het licht boven de smerige operatietafel gaat aan en ook een lamp op het bureau gaat aan.

Er is nu dus licht. Adrian is in de voormalige operatiekamer van Dr. Hermann, in de kelders van diens huis. Bekijk alles wat je kunt bekijken. Bekijk de deur, links van Adrian. Bekijk de operatietafel (Dissecting table). Op de operatietafel staat een Projector en ligt een Tang (Pliers). Bekijk de Projector en......Adrian zet de projector aan. De Projector geeft extra licht. Links naast de operatietafel zie je bloedvlekken op de vloer. Bekijk de bloedvlekken. 

Rechtsonder staat een archiefkast. Klik met je tandwielcursor op de archiefkast en......Adrian haalt een aantal medische dossiers uit de kast en gaat die dossiers in het licht van de bureaulamp staan oplezen. Het zijn o.a de overlijdensaktes van James Gordon en Ralph en alle aktes bevatten de handtekening van Dr. Hermann. Adrian leest in Ralph's akte dat die op 1-9-1981 zou zijn overleden aan een gebroken nek. Toch raar.....want Dr. Hermann is zelf al een maand eerder overleden. Adrian bergt dan de dossier terug op in de kast

In de achtermuur zie je een boognis waar de lijkenla's in staan. 1 van de lijkenladen is uitgeschoven. Bekijk de Lijkenla's (Refrigerated compartmens). Als je de lijkenla's bekeken hebt met je oog merk je dat er in de opengeschoven lijkenla een lijkenzak ligt (Body bag). 

Klik met je tandwielcursor op de Lijkenzak (Body bag) en....Godverd...........er zit een lijk in de zak. 

Vol afschuw doet Adrian de la snel dicht. 
Onder de la waar het lijk in licht is de la waar Adrian door Phil in was gelegd. Die la heeft een hangslot. 
Beweeg je cursor over de lijkenla's naar rechts tot je het "Middle compartment" kunt bekijken. 

Klik met je oog op de "Middle compartment" en.........Adrian meld dat er iemand in deze la ligt. De la zit ook op slot met een hangslot en degene die in de la ligt is blijkbaar diep in slaap.

Bij het bureau staat een stellingkast. In de stellingkast staat een Cassette speler (Cassette player). Voor de stellingkast staat een skelet en een stoel. Voor het skelet ligt een Botje (Thigh bone) op de vloer. Bekijk de stoel en het Skelet. Adrian sloopt de schedel van het skelet af en bergt de schedel op in inventory. Pak ook het Botje (Thigh bone), dat voor het skelet op de vloer ligt. Rechtsklik in inventory op de zojuist gepakte schedel en......Adrian vindt een volle Filmspoel in de schedel. Vanzelf haalt Adrian de filmspoel uit de schedel. In inventory heb je dan een volle Filmspoel en de schedel ben je weer kwijt.

Klik met je oogcursor op het bureau om het bureau in close-up nader te bekijken. Links achter op het bureau staan boeken. Voor de boeken staat een Bunsenbrander. Bij de Bunsenbrander ligt een pakje sigaretten en er staat een pillenflesje. Bij de lamp staat een metalen kistje en voor het metalen kistje ligt een Hakmes. De bovenste la van het bureau kun je openen.

Bekijk de boeken. Bekijk het metalen kistje. Het kistje zit op slot met een combinatieslot. Bekijk het hakmes. 
Pak het Pillenflesje.....Adrian meld dat er reukzout in het flesje heeft gezeten. Pak het sigarettenpakje. 
Open de bovenste la en pak er dan het boek uit. Het blijkt een scheikundeboek te zijn. 
Als je het boek uit de la hebt gepakt zie je dat er ook nog een Scalpel in de la ligt. De scalpel lag onder het boek, dus pak ook de Scalpel.

Combineer in inventory het lege reukzoutflesje (Empty bottle of smelling salts) met het scheikundeboek (Chemestry book) en...

Adrian leest dan in het scheikundeboek dat reukzout gemaakt wordt door hertshoornpoeder te verhitten. Ga uit de close-up van het bureau. In de skeletschedel heeft Adrian een volle filmspoel gevonden en die film kan hij afspelen via de projector die op de operatietafel staat. Pak de Filmspoel uit inventory en klik ermee op de projector en.....Adrian doet de spoel op de projector. 

De Filmprojectorpuzzel:

De projector schijnt het licht op het projectiescherm, dat boven de wastafels hangt. 
Bekijk het projectiescherm met je oog. 

Pak dan de Projector op en klik ermee op het projectiescherm en.....

Adrian richt de projector op het scherm en je beland in het Projector/Film scherm 

 • De film toont een berg. Onder in je scherm zie je 2 schakelaars. Boven elke schakelaar zie je drie kleine pijltjesknoppen. 

 • Met de 3 knopjes boven de linker schakelaar kun je de film langzamer laten afspelen. 

 • Met de drie knopjes boven de rechter schakelaar start je de film. Als je de rechter schakelaar naar rechts klikt dan start je de film. 

 • Klik je de rechter schakelaar terug naar het midden dan stopt de film weer. Klik je op het linker knopje dan spoel je de film achteruit.

Het is de bedoeling dat je de film start en dan goed oplet op een verandering in de kleur van de film. De film toont alleen de berg en is maar kort, maar als je goed oplet dan zie je dat de berg verandert. Helaas is de film in zwart/wit en dat is niet goed. Zoek de Exitcursor, aan de linker of de rechter rand van het scherm en Exit uit dit scherm.

Adrian zegt dan dat er iets met de film aan de hand is....er mist iets aan de film en wel.....KLEUR......Je moet een Kleurenfilter zoeken. Klik met je tandwielcursor weer op het Projectiescherm en..........Adrian rolt het projectiescherm omhoog. 

Beweeg nu je cursor naar net onder het rechthoekige licht, dat door de projector op de muur wordt geprojecteerd. Je krijgt dan als "hotspot" een plek die "Camera accessoires" heet. 

Klik met je handcursor op die "Camera accessoires" plek en....Adrian vindt en pakt een Kleurenfilter en hij berg het filter op in inventory. Klik weer met je tandwielcursor op het Projectiescherm om het scherm weer omlaag te trekken. Pak het Kleurenfilter (Colour filter) uit inventory en klik ermee op de projector om het filter voor de lens van de projector te plaatsen. 

Pak dan de projector weer op en klik er weer mee op het projectiescherm om weer in de film te belanden.

Ok...je ziet de 2 schakelaars weer en ook de Auto-oploshendel. Wil je de puzzel dus niet zelf oplossen dan klik je op de Auto-oploshendel. Wil je de puzzel wel zelf oplossen dan is hier de oplossing.

Nummer de pijltjesknopjes boven de 2 schakelaars, van links naar rechts, 1 t/m 6. Boven de 2 schakelaars staan 6 ronde knopjes waarmee je een kleurfilter voor de lens van de projector kunt schuiven. Nummer die ronde knopjes, van links naar rechts, A, B, C, D, E, F

Klik op pijlknopje 1 om de linker schakelaar naar links te zetten. Klik op pijlknopje 6 om de rechter schakelaar naar rechts te klikken en KIJK DAN GOED NAAR DE FILM.....

De film gaat lopen en na een paar seconden verandert de kleur en het aanzien van de berg.....Zodra je ziet dat de berg in de film iets donkerder is geworden klik je op pijlknop 5 om de rechter schakelaar naar het midden te zetten....hierdoor stopt de film.

Ging het te snel dan spoel je de film terug door op knopje 4 te klikken om de rechter schakelaar naar links te zetten. Probeer het dan opnieuw. 

Als de berg er uit ziet zoals hierboven op de rechter afbeelding dan klik je op de ronde F knop en dan op de ronde B knop om het rode filter en het gele filter voor de lens te zetten, zodat je dan een oranje filter voor de lens hebt en.....door het oranje filter zie je dan dat er een getal op de berg staat en dat getal is 2180. 

Vanzelf ga je uit dan uit de puzzel.

NB: Begrijp je niets van deze puzzel, want erg logisch is het allemaal niet, dan gebruik je maar de Auto-oploshendel om de puzzel op te lossen.

Klik weer met je oogcursor op het bureau om weer in de close-up van het bureau te komen. Klik met je tandwielcursor op het metalen kistje en.......Adrian stelt de code 2180 in op het combinatieslot van het kiste en hij pakt dan een envelop uit het kistje. Uit de envelop komt een brief die Adrian dan hardop voorleest.

Het is een brief van Murray en hierin geeft hij iemand de opdracht om "vuurduivel" Adrian, die volgens Murray een tikkende tijdbom is, een "handje" te helpen en om er daarna foto's van te maken. Klik de brief weg.

In de middelste lijkenla ligt dus ook iemand en Adrian wil die persoon nu ook uit zijn benarde positie bevrijden. Die la zit echter op slot met een hangslot en Adrian heeft niets waarmee hij dat slot kan openbreken. Die Phil zal de sleutel van die lijkenla wel bij zich hebben, dus Phillyboy zal hier naartoe moeten worden gelokt en overmeestert moeten worden.

Bevrijd de persoon die in de lijkenla ligt:

Als je dat nog hebt gedaan dan pak je nu eerst dat Botje op, dat voor het skelet op de vloer lag/ligt. In de stellingkast staat, op de bovenste plank, een cassettespeler. Bekijk die cassettespeler nog een keer. Adrian zegt het niet met zoveel woorden, maar die cassettespeler heeft een elektrasnoertje. Pak de Scalpel uit inventory en klik ermee op de cassettespeler en....

...Met de Scalpel snijdt Adrian dan een stuk af van de elektrakabel van de cassettespeler. Loop terug naar het rode lampje (intercom) Pak het stuk Elektrakabel (Wires) uit inventory en klik ermee op de rode Intercom en....

Adrian repareert de intercom. Het lampje van de intercom is dan groen. 

Nu Phil hier naar toe lokken. Pak de Projector weer op en klik ermee op de kelderdeur en....

Adrian draait dan de projector zodat de lamp van de projector vol op de deur schijnt. Iedereen die nu door de deur binnenkomt zal dus eventjes volkomen verblind worden door de felle lamp van de projector. Klik nu met je tandwielcursor op de groene Intercom en......

Adrian drukt de groene knop in, maar er volgt kortsluiting. Maar het is genoeg om Phil naar de kelder te laten komen....Phil heeft een geweer en een pistool bij zich......

Phil komt de kelder in maar hij is dan eventjes volkomen verblind.....Adrian heeft zich verdekt opgesteld en Phil loopt naar de operatie tafel. Pak snel het Bot (Thigh bone) uit inventory en ram Phil er bewusteloos mee....

Phil stort bewusteloos ter Aarde. Bekijk de bewusteloze Phil met je oogcursor en.....Adrian pakt Phil's geweer en diens sleutelbos. 

Zoek nu, op de lijkenla's de "Padlock" hotspot. Pak de Sleutelring van Phil uit inventory en klik ermee op het Hangslot (Padlock) en....
.......Adrian verwijdert het hangslot met 1 van Phil's sleutels.

Zoals alles in deze klote game gaat niets vanzelf....dus de la is nu weliswaar van slot, maar nog niet open. De "padlock" plek heet nu weer "Middle compartment", dus klik met je tandwielcursor op de "Middle Compartment" om deze la open te trekken.

Adrian vindt een bewusteloze Ralph in de la....Ralph is hevig gemarteld en verdoofd en Adrian krijgt Ralph niet wakker. Er is reukzout nodig om Ralph weer wakker te krijgen.Voor reukzout is dus hertshoornpoeder nodig. 

Maak Reukzout:

 Pak de Projector weer op en klik er nu weer mee op het Projectiescherm om de projector weer naar het projectiescherm te richten, want anders wil Adrian de kelder niet verlaten.

 Klik dan op de deur met je Exitcursor en....Adrian verlaat de kelder en beland in de begane vloer hal van het huis.

Hal:

Linksonder staat een bureau waar een computer op staat. Links naast de computer ligt een diskette.  Aan de muur, achter het bureau, staat een trolley waar flessen (bottles) op staan. Rechts staat een grote vitrinekast (Display case). Links naast de vitrinekast hangt een televisie die aan staat.  Voor de televisie ligt een berg troep (Electrical junk).

Vanaf het bureau gaat er een kabel (Cable), over de vloer en onder de berg troep door en verdwijnt onder de vitrinekast. Er staat ook een armstoel (Armchair) bij de troep.Boven de televisie en de troep hangt een hangmat (cover) en achter die hangmat is de voordeur (door). Links achter is de trap en bij de trap ligt een Hertengewei (Stag's head)Op de muur, naar de kelder, staan letters

Bekijk de kabel. Adrian meld dat de kabel onder de grote vitrinekast verdwijnt. Nu zie je ook dat er blijkbaar een geheim vak zit, linksonder in de vitrine kast. De linker glasdeur van de vitrinekast staat open. Klik met de tandwielcursor in de vitrinekast en......Adrian pakt een Glazen Kolffles uit de kast. Bekijk de la's onder de glasdeuren van de vitrinekast. Adrian ontdekt dan het geheime vak. Klik met je tandwielcursor op het Geheime Vak....Adrian meld dat het een metalen plaat is, maar hij wil het vak nu niet openen. 

Klik op de computer......Adrian wil echter nu niets doen met de computer....hij wil eerst de zaken in de kelder regelen. Pak echter nu wel de Diskette, die links naast de computer op het bureau ligt. De lades van het bureau zitten op slot. Pak de sleutelbos van Phil weer uit inventory en klik ermee op de bureaulades en.......Adrian opent de laden en vindt een flinke hoeveelheid wapens. Adrian pakt vanzelf een pistool, een doos 9mm kogels en een halsketting uit de la. 

Pak ook een lege plastieken Fles, van de trolley die achter het bureau aan de muur staat. Pak het Hertengewei, die achterin bij de trap ligt. Op de muur naar de kelder staan letters en een witte pijl. Bekijk die letters.....het zijn de letters RGUE.....het is een woord maar de rest van het woord is niet te lezen. Ga terug naar de:

Kelder:

Gelukkig.....Phil ligt nog bewusteloos op de vloer. Zoom weer in op het bureau. Op het bureau staat een Bunsenbrander. Combineer in inventory  de Vijl (File) met het Gewei (Deer antlers) om het gewei tot poeder te vermalen. Je hebt dan "ammonia"  poeder en dat is dus wat bedoeld werd met Hertshoornpoeder. Combineer het Ammoniapoeder met de glazen Kolffles om het poeder in die fles te stoppen. Pak dan de Kolffles uit inventory en klik ermee op de Bunsenbrander om de fles op de bunsenbrander te plaatsen. 

Onderaan de brander zit het gashendeltje. Klik op het gashendeltje om dit open te draaien. Pak dan snel de Aansteker (Samuel Gordon's Lighter)  uit inventory en klik ermee op de Bunsenbrander om die nu aan te steken......Vanzelf ga je uit de close-up en vanzelf vult Adrian dan het reukzoutflesje met het sterk geurende goedje. Pak het nu gevulde reukzoutflesje uit inventory en klik ermee op de la waar Ralph in ligt en....

Ralph komt bij maar is totaal in paniek en gilt om zijn Bubbypop. Pak dus snel de Mr. Bubby pop uit inventory en klik er mee op Ralph en....

Ralph wordt rustig en rent als de gesmeerde bliksem dit helse huis uit. Verlaat ook de kelder weer via de kelderdeur. Terug boven in de hal pak je de sleutels van Phil weer uit inventory en klik je met de sleutels op de Kelderdeur (Cellar door) om Phil nu in de kelder op te sluiten. 

Adrian loopt dus even terug om de kelderdeur op slot te doen en komt dan terug. Je hoort die Phil vloeken en schelden. Nu wil Adrian het huis verlaten, dus klik nu met de Exitcursor op de voordeur en.....Adrian is dan weer buiten, voor het huis.

Bekijk weer de het GORE woord, dat boven de voordeur op de gevel staat.....Adrian ziet nu dat GORE niet het hele woord is....er ontbreken ook hier 2 letters. Links tegen het huis staat de grote afvalcontainer. Bekijk die afvalcontainer weer met je oog. Adrian loopt dan naar de container toe en meld weer dat het ding op slot zit. Pak dus weer Phil's sleutelbos uit inventory en klik ermee op de afvalcontainer om het ding te openen en.....

Adrian pakt een kartonnen Koker en een gietijzeren Letter uit de container. Adrian wil nu ook het pistool lozen, dus pak het pistool uit inventory en stop het ding in de container en vanzelf doet hij dan ook het geweer ook in de container, die hij daarna weer dicht doet en afsluit.

Ga het huis weer binnen, dus klik met de Exitcursor op de voordeur. Op de muur naar de kelderdeur staan de letters RGUE en boven de voordeur de letters GORE. In de container heeft Adrian de letter M gevonden. Als je nu zowel de RGUE letters, de GORE letters hebt bekeken met de oogcursor en je hebt de M letter uit de afvalcontainer gepakt dan kun je nu, met al die letters, het wachtwoord voor de computer bedenken......dat wachtwoord is dus MORGUE.

Klik met de tandwielcursor op de computer en....je beland in het inlogscherm. Onder de monitor zie je het toetsenbord. 

Klik op dat toetsenbord op de letters M, O, R, G, U, E om het wachtwoord MORGUE in te vullen in het rode schermpje. Het wachtwoord verschijnt uiteraard als een serie sterretjes in het rode schermpje. Klik dan op de ENTER toets en.........Je gaat uit de close-up en Adrian opent dan het bestand UNLOCK.EXE en "runt" dit om het geheime vakje, onderin de vitrinekast,  te openen. 

Adrian hoort dan een geluid en dat geluid kwam uit de vitrinekast. Klik met de tandwielcursor nu weer op het geheime vak (Secret compartiment), onderin de grote vitrinekast en.....Nu maakt Adrian dat geheime vak open en hij haalt er een Geldlijst uit. Adrian leest de lijst op. Klik de lijst weg, als Adrian het heeft opgelezen en.....Hij pakt dan nog een Videocassette uit het vak. Het is een video van Ralph uit 1990. Pak de Videocassette gelijk uit inventory en klik ermee op de TV om de video gelijk te bekijken........de video is een opname van de marteling van Ralph en Adrian wil er niet lang naar kijken en wil de cassette ook niet houden.

Je kunt, als je dat wilt, de Diskette, die je eerder hier hebt gepakt, nog op de computer klikken om dan een potje Space Attack te gaan spelen. Dit is echter volstrekt niet nodig en is bedoelt als grapje en dat spelletje gaat verder geheel vanzelf en je verliest het altijd. Open de plattegrond en reis nu terug naar het Gordon Palace Hotel en ga naar binnen.

Gordon Palace Hotel:

Vanzelf heeft Adrian dan een nogal verhit "gesprekje" met Murray. Adrian is woedend maar het gesprek verloopt anders dan Adrian had verwacht. Murray blijkt foto's te hebben waarop Adrian te zien is terwijl hij uit het brandende kasteel komt. Murray probeert Adrian met deze foto's te chanteren. Adrian wordt dan echt razend en probeert Murray bij de keel te grijpen. Murray spuit echter peperspray in Adrain's gezicht en rent dan weg. Adrian ziet even niets en gaat tegen de balie aan zitten janken.

Als jankert Adrianus weer tot zich zelf is gekomen beweeg je hem naar links en dan Murray's kantoor weer in. Adrain vermoed dat Murray de foto's ergens in diens kantoor heeft opgeborgen. 

Tussen de muurpilaren staat een grote stalen kast (Steel cabinet). Bekijk de stalen kast. De kast dient als safe en Adrian vermoed dat Murray de foto's in deze kast heeft opgeborgen. Klik met je tandwielcursor op de stalen kast......maar.....de kast zit op slot met een combinatieslot. Adrian heeft de code nodig om de kast te kunnen openen.

Het bureau heeft een la (Drawer) Klik met de tandwielcursor op de la van het bureau en Adrian trekt de la open en haalt er een Manuel van de stalen kast uit. 

Nu nog het serienummer van de stalen kast. Het serienummer moet dus op de achterkant van de kast staan. De kast staat echter tegen de muur aan en Adrian heeft verteld dat de kast ook aan de vloer is vastgenageld. De kast is dus niet van de muur af te schuiven. Maar.......aan de andere kant van de muur is de kamer van Adrian......wat nu als Adrian vanuit zijn kamer de achterkant van de kast zou kunnen bereiken? Maar dan moet Adrian wel precies weten waar de kast  staat. Er moet dus opgemeten worden. 

Pak de Meetlat (Rule) uit inventory en klik dan met de meetlat op de muur, tussen de 2 pilaren rechts van de stalen kast en.....

Adrian meet de rechter boekenkast nis op en weet dan dat de stalen kast op 3,5 meter van de hoek staat. 
Verlaat het kantoor en ga naar de gang waar Adrian's kamer is, Adrian's kamer is kamer 2 en voor de deur van kamer 3 staat nu een gereedschapskist. 

Klik met je hand op de gereedschapskist om er een Knijptang uit te jatten. Ga dan Adrian's kamer binnen. Bekijk weer de muur waar de kapstok voor staat. Adrian meld dan dat de stalen kast van Murray aan de andere kant van de muur staat, maar hij weet nog niet de precieze plek. 

Pak dus de meetlat weer uit inventory en weer met de meetlat op de muur en....Adrian meet dan precies uit waar de stalen kast moet staan.

Pak nu de scalpel uit inventory en klik ermee op de muur om het behang te verwijderen. 

Er wordt dan een stuk stenen muur zichtbaar. Pak de gietijzeren M uit inventory en klik ermee op het stukje stenen muur om het cement uit de voegen te schrapen en een paar stenen te verwijderen. 

Er zit dan een gat in de muur en door het gat zie je de achterkant van de stalen kast. Klik met je oogcursor in het gat en.....Adrian leest dan het serienummer van de kast en dat is: 8528-173.

Ok....ga terug naar het kantoor. Adrian weet dus nu het serienummer en het geboortejaar van Murray en door de informatie uit het manuel weet hij nu ook het telefoonnummer dat hij moet bellen. Op het bureau staat een groene telefoon. Klik met je tandwielcursor op de telefoon en......Adrian belt automatisch het nummer op en krijgt dan de code voor de stalen kast te horen en dat is: 4 rechts, 8 links, 15, rechts, 16 links, 23 rechts en 42 links. Geen paniek.....je hoeft niet zelf te gaan kloten met een ingewikkeld combinatieslot. Klik weer op de stalen kast en.....vanzelf gebruikt Adrian de zojuist verkregen combinatiecode om de kast te openen.

In de kast vindt Adrian een envelop met foto's en krantenknipsels van diverse personen. 
1 van de foto's is een Bewijsfoto en daarop is te zien hoe Angelina met een jerrycan benzine de vuurtoren in de fik steekt. 

Die foto van Angelina is het bewijs van Adrian's onschuld en hij wil deze foto dan ook aan Lady Victoria laten zien. Open dus de plattegrond en reis dan terug naar:

Kasteel Black Mirror:

In het bos, vlak voor het kasteel verschijnt de geest van de White Lady. De witte Lady draagt Angelina's armband om haar pols en ze heeft een bloedvlek op haar schouder. 

De Lady zweeft dan richting het kasteel en ze wenkt Adrian om haar te volgen. Het begint dan te regenen.

Loop door naar het kasteel. Het kleine toegangshek staat open, dus ga door de kleine poort verder naar het kasteel en klik dan op de voordeur. Adrian staat dan voor de voordeur. Klik weer op de voordeur en...

Adrian gaat niet naar binnen want bouwvakkers zijn binnen in de hal bezig met werkzaamheden. Adrian moet een manier vinden om ongezien in het kasteel te geraken, want hij wil ook niet dat verpleegstertje Antolini merkt dat hij in het kasteel is. Ga, via rechter rand scherm (To the frontage) een scherm terug naar rechts. Je ziet dan wee de hele voorgevel van het kasteel. Op de rechter hoek staat een bouwsteiger tegen de gevel. 

Klik met je exitcursor op de rechter zijgevel (Castle garden) om in de achter tuin van het kasteel te belanden. Je ziet de gehele achtergevel van het kasteel en in het midden zit de achterdeur. Bekijk alles wat je kunt bekijken. Bij de achterdeur staan 2 lantarenpalen. Voor de rechter lantarenpaal ligt een hoopje afval (Rubbish). 

Bekijk het hoopje afval en.....Adrian meld dat er vuurwerkresten in het afval liggen en hij krijgt nu het idee om de bouwvakkers de hal uit te lokken door vuurwerk af te steken. Helaas zijn de vuurwerkresten die hier liggen onbruikbaar. Ga door de achterdeur naar binnen. Adrian beland in de totaal verwoeste keuken. Adrian moet voorzichtig zijn, want hij wil niet ontdekt worden. 

Rechts naast de achterdeur staat een kruiwagen en achter de kruiwagen zie je het fornuis. Op het fornuis staat een witte Pan (Pot). Bekijk de kruiwagen en bekijk de witte Pan (Pot). Adrian heeft geen behoefte aan de kruiwagen en hij weet ook nog niet waarom ie de Pan zou moeten pakken. Maar onthoud dat de pan hier op het fornuis staat. Meer naar rechts zie je de totaal verbrande keukenkast (Cupboard) en op de richel van die keukenkast staat een kandelaar waar nog een kaarsstompje in steekt (Candle). Pak de Kaars.

Als je met de Exit Cursor aan de rechter rand van het scherm klikt (To the Hall), dan gluurt Adrian de grote hal in en zie je die bouwvakkers zitten, die aan het schaften zijn. Adrian trekt zich snel weer terug in de keuken. Ok....Die bouwvakkers moeten de hal uit gelokt worden, zodat Adrian dan, ongemerkt, door de hal naar de kamer van Lady Victoria kan gaan. Adrian heeft dus het idee gekregen om vuurwerk af te gaan steken, maar dat vuurwerk moet ie zelf eerst maken met items uit inventory. 

Een stukje Vuurwerk maken en verjaag de bouwvakkers:

Verlaat de keuken via de achterdeur (Door to the garden) en ga terug naar de voordeur. Ook bij de voordeur staan 2 lantarenpaaltjes met lampen. Beide lampen branden. Bekijk, met je oog, de lampbol van de rechter lantarenpaal. Je moet dus niet de lantarenpaal bekijken maar de lamp die bovenop de lantarenpaal steekt. Adrian meld dat er een gaatje zit in de glazen lampbol. Pak nu de Vuurwerkkoker uit inventory en klik ermee op de rechter lampbol en......

Adrian stopt het vuurwerk in de lamp en steekt vanzelf het vuurwerk aan.....Adrian meld dat het ongeveer 2 minuten zal duren voordat het vuurwerk zal ontploffen. Je moet nu dus even snel handelen. Ren dus snel terug naar de achterdeur en ga de keuken weer in en klik in de keuken weer met de Exitcursor aan de rechter rand van het scherm en....

Adrian gluurt vanuit de keuken de grote hal weer in en....buiten ontploft dan het vuurwerk in de lamp. De 2 bouwvakkers staan op en lopen omlaag maar gaan eerst nog even staan ouwehoeren met elkaar. Maar dan, eindelijk, verlaten de 2 bouwvakkers de hal en......Adrian sluipt de hal in en verder naar de hal waar de kamer van Lady Victoria is.

Links is de deur van Lady Victoria's kamer en, boven de treden, is een gangetje. Klik met je exitcursor op Lady Victoria's kamerdeur en.......Adrian hoort dan dat verpleegster Valentina Antolini bij zijn grootmoeder in de kamer is en hij verbergt zich snel. Valentina Antolini komt dan de kamer uit en verdwijnt en Adrian komt weer te voorschijn en gaat de kamer van Victoria binnen.

De oude dame ligt haar laatste adem uit te blazen, maar Adrian kan zich geen schuldgevoelens veroorloven. Klik dus met je praatcursor op de oude Lady om met haar te gaan praten, voordat ze de kraaienmars blaast. De stervende Lady wil niet met Adrian praten, maar Adrian volhard. Gebruik alle gespreksopties die je krijgt en begin met de "Angelina" optie. Adrian toont de Lady dan de foto van Angelina, die hij uit Murray's stalen kast heeft gejat. Na het zien van de Foto wordt Lady Victoria wat toeschietelijker en bijna overtuigt van de schuld van Angelina. Praat dus verder en Lady Victoria Twittert er dan, ondanks dat ze op sterven ligt, nog even lustig op los.

Zeg......bekijk het verder zelf maar....ik ga al deze ellenlange gesprekken niet langer voor je uitschrijven. Gebruik alle opties en luister zelf maar naar hetgeen Lady Victoria nu aan Adrian verteld, voordat ze haar laatste adem uitblaast. Zo ongeveer halverwege tekent de Lady dan ook nog een document waarin zij officieel verklaart dat Darren Michaels in werkelijkheid Adrian Gordon is. Lady Victoria legt dan het loodje en.....We belanden in:

Hoofdstuk 3:

Het hoofdstuk begint met de herdenkingsdienst in de kerk. Lady Victoria is net begraven en pastoor Fredericks voorziet Adrian van enig goede raad. Er volgt ook een gesprekje met Winterbottom en met die mafkees Inspecteur Spooner. Spooner is nog steeds overtuigt van Adrian's schuld en meld Adrian dat hij hem op de huid zal blijven zitten, nu Adrian officieel tot Brits Staatsburger is verklaard. Na het gesprekje met Spooner loopt Adrian loop  het bos in.

Boshut:

In het bos blijft Adrian stilstaan bij het bospaadje dat naar de Boshut leidt. Adrian meent wat te horen en hij besluit om nog even naar de Boshut te gaan. Klik dus de "To the hut" exitcursor op het bospaadje en.......Adrian wandelt op zijn dooie akkertje naar de Boshut. Klop op de deur van de hut en.... Adrian denkt dat Ralph in de hut is en hij klopt dus op de deur en.....Ralph is inderdaad in de hut. Ralph wil Adrian echter niet binnen laten, dus er volgt een gesprekje door de gesloten deur heen. Praat verder met Ralph via alle gespreksopties die je krijgt. Zoals je wel nog weet uit Black Mirror 2 is die Ralph een klein beetje knettergek, dus veel zinnigs komt er niet uit Ralph. Ralph is een beetje verdrietig want zijn pop, Mr. Buddy, heeft een oog verloren.. Open de plattegrond en reis naar:

Kasteel Black Mirror:

Bij het hek van het kasteel staan de 2 bouwvakkers, Gregory en Steve, Adrian op te wachten en er volgt een gesprekje.   

Adrian is nu officieel erkent als Adrian Gordon, de enige nog levende Gordon. Als zodanig is Adrian dus ook de erfgenaam van het Gordon fortuin en dus is hij nu ook de nieuwe "Lord of the Manor" van Kasteel Black Mirror. De plicht en de last om het kasteel te renoveren rust dus nu op de schouders van Adrian. Verpleegster Valentina Antolini is vertrokken, want haar patiënte Lady Victoria is immers overleden. Antolini heeft echter de bouwvakkers niet betaald en de 2 willen wel graag even "vangen" en ze willen weten hoe het nu verder moet met de renovatie en of ze nog wel betaald krijgen voor het werk dat al gedaan is. Adrian weet echter ook niet of hij, behalve het kasteel, oog geld heeft geërfd

Op de linkerpilaar van de kleine poort hangt de Brievenbus (Letter box). Er steekt post uit de brievenbus, dus bekijk de Brievenbus. Adrian pakt een Brief (Letter to Adrian Gordon) en de Krant (Newspaper) uit de brievenbus. Rechtsklik in inventory op de Brief en op de Krant om ze door te lezen. De brief haalt Adrian uit de envelop en dan leest ie het "kattebelletje" hardop voor. Het is een raadseltje en een opdracht voor Adrian. Adrian leest: "The Guardians third virtue is mercifulness". Dit kun je vertalen als: "De 3e deugt van de Hoeder is Barmhartigheid" en het wil zoveel zeggen dat iedereen die hulp zoekt geholpen dient te worden.  De krant bevat de foto die Adrian van zichzelf heeft gemaakt voor Murray. In afschuw smijt Adrian de krant gelijk weg. 

Loop door de kleine poort verder door naar het kasteel. Tegen de rechter hoek van het kasteel staat een bouwsteiger. Klik met je oog op de gevel van het kasteel, links naast de bouwsteiger (Facade) en Adrian meld dat er nog veel werk verzet moet worden om het kasteel weer in zijn oude glorie te herstellen.  

Onderop de bouwsteiger staat de Lunchbox van bouwvakker Gregory. 
Klik met je grijphandje op de Lunchbox en.....Adrian jat een bosje Tandenstokers uit de lunchbox.
 
Ga via de voordeur het kasteel binnen.

Adrian is weer in de grote hal van het kasteel. Bekijk even alles wat je kunt bekijken in de hal.....Adrian doet in deze game ook alles op zijn dooie akkertje, dus waarom zou jij je dan haasten.  Het centrale punt in de hal is de Wereldbol, die op een pilaartje in de stenen cirkel staat. De Wereldbol is van metaal. Het pilaartje waar de Wereldbol op staat is de "Foundation Stone". Er zit een geheimvak in dat pilaartje maar er dat vak is leeg. Adrian had dat geheime vak al in Black Mirror 2 ontdekt. 

Op de rand van de stenen cirkel staat een emmer (Bucket). De emmer bevat behanglijm In de hoek, linksachter de Wereldbol, is de open haard en op het "dakje" van de open haard zit het wapenschild (Coat of arms) van de Gordon familie. Rechtsachter de Wereldbol ligt een rol dampwerende folie (Damp-proof sheeting). Adrian meld dat hij nu deze dampwerende folie niet kan gebruiken, maar mocht hij het nodig hebben dat weet hij waar hij de folie kan vinden. Rechtsonder is trap naar de etage en de deur naar de Zitkamer (Tear room) en onder de steiger is de deur naar de Keuken. Links is de deur naar de Bibliotheek. Ga naar de:

Bibliotheek:

De Bibliotheek is nog in prima staat.....niet aangetast door de brand. Tussen de 2 boekenkasten zie je een dikke pilaar (Columms). Bekijk die dikke pilaar en Adrian meld dat het een steunpilaar is die het gewicht van het hele kasteel draagt. Rechts naast de deur is een nis waar de Stamboom (Family tree) van de Gordon's in hangt. Bekijk de Stamboom. Adrian heeft de stamboom in Black Mirror 2 al uitvoerig bestudeert, dus hij doet er nu verder niets mee. Merk nog even de telefoon op, die voor de stamboom op het bureau staat en ga dan terug naar de hal. Ga nu naar de:

Zitkamer (Tea room):

Voor het grote raam staat een paardbeeldje op een marmeren sokkel. Bij het paardbeeldje staat een klein Mariabeeldje en 2 Cherubijntjes. Ook staat er een Grootvaderklok en een bureau (Writing desk). Op het bureau staan 2 lampen waarvan je de rechter lamp kunt bekijken. Bekijk ook hier eerst weer alles met je oogcursor. Als je het bureau bekijkt dan opent Adrian vanzelf 1 van de lades van het bureau en in de la vindt hij dan bankafschriften en een lege envelop. Op de lege envelop staat het stempel van het Vaticaan, maar de brief die er in zat vindt Adrian niet maar het poststempel vermeld dat de brief 2 weken geleden is verstuurt.

Bekijk in inventory de bankafschriften (Bank statements). Adrian leest dat er ieder kwartaal 6000 pond werd gestort op de bankrekening van Lady Victoria. Deze stortingen waren altijd contant, dus Adrian kan via de afschriften niet achterhalen wie die 6000 pond elk kwartaal stortte. De laatste storting van 6000 pond was echter 4 maanden geleden en 2 weken geleden heeft Verpleegster Valentina Antolini, in opdracht van Lady Victoria, bijna al het geld van de rekening gehaald. Adrian vermoed om er de bouwvakkers mee te betalen.

Verlaat, via linkerrand scherm, de zitkamer weer naar de hal en ga dan, via de trap rechtsonder, naar boven en dan de slaapkamer van Lady Victoria binnen.

Slaapkamer Lady Victoria:

Boven het bed hangt het grote portret van Maria Gorden, de White Lady. Waarschijnlijk heb je dat portret al eens bekeken maar bekijk het nu nog een keer. Nu raakt Adrian het portret aan en.......Adrian raakt de bloedvlek aan, die op een van de schouders van de White Lady zit en.....die bloedvlek verdwijnt en wordt een zwarte vlek. 

Adrian durft het portret dan niet nog eens aan te raken. Rechts is de kaptafel, met de grote spiegel, van Lady Victoria. Op de kaptafel staat het juwelenkistje van Lady Victoria. Bekijk het Juwelenkistje (Juwellery box). 

Adrian somt even op welke juwelen er in het kistje liggen. Verlaat de slaapkamer. Terug in de hal merk je dat er, linksachter en boven de treden, een smalle gang (Passage) is. Probeer die gang in te lopen. Adrian meld dat die gang naar een deur leid maar dat die deur opslot zit. Probeer of je die deur kunt openen met de sleutels (Bunch of keys). Dus klik met die sleutelbos in het gangetje. 

Adrian loopt dat gangetje dan weer in maar keert onverrichte zaken terug want geen van de sleutels past op die deur. Rechts zit er nog een deur, tussen de steigers. Klik met je exitcursor op de deur, tussen de steigers en Adrian beland in een kamer die nu dient als opslagkamer.

Opslagkamer:

Rechts staan dozen en achterin staan schilderijen (Paintings) en ook een verfemmer (paintbucket). Bekijk de schilderijen. Adrian meld dat de schilderijen beroet zijn door de rook van de brand. Verlaat deze kamer weer (To the corridor) en keer terug naar beneden (To the hall). Terug in de beganevloer hal ga je de Keuken (Kitchen) in.

Keuken/Kelder

In de keuken zie je de Kelderdeur (Cellar door). Bekijk de kelderdeur, die uiteraard opslot zit. Pak weer de grote sleutelbos (Bunch of keys) uit inventory en klik ermee op de kelderdeur om de deur van slot te halen. 

Klik dan met de exitcursor op de deur en we belanden dan in de hal van de kelder. Adrian is nog niet meteen in de eigenlijke kelder maar in een halletje waar de keldertrap is. Aan de linkermuur, links naast Adrian, staat een stellingkast waar wijnvaten in steken. Op de bovenste plank van die stellingkast staat een Spuitfles (Spray can) en er liggen een paar Buisklemmen (Hose clips). 

Pak de Spuitfles en pak de Buisklemmen. De Spuitfles bevat purschuim, dat in de bouw wordt gebruikt om grote scheuren mee te dichten. Aan de andere muur hangt een oranje verlengsnoer. Pak het Verlengsnoer (Extension cable) Links naast het verlengsnoer zit een Lichtschakelaar aan de muur, voor het licht in de kelder. Als je op de lichtschakelaar klikt dan merk je dat er niets gebeurt. Het licht in de kelder gaat dus niet aan en daarom wil Adrian niet de trap af naar de kelder. . Links in de hoek, van de muur waar het verlengsnoer aan hing, staat een emmer vol met zout. Ga terug naar de keuken en dan via de achterdeur naar buiten, de achtertuin van het kasteel weer in. In de tuin staat een verbrande dorre boom. Achter de boom, in de achtergrond, staat de grote glazen planten/groente kas (Greenhouse). Ga naar de Kas:

Kas (Greenhouse):

Klik op de deur van de kas om naar binnen te gaan. Adrian moppert echter eerst dat ie de deur niet kan openen omdat de deur nogal klemt. Klik weer op de deur en nu gaat Adrian dan wel de kas binnen. Vlak voor Adrian staat een emmer en ligt er een groene tuinslang op de grond. Er ligt ook een smerig tapijtje (Carpet) op de vloer. Alle planten zijn verlept en op sterven na dood. 

Bekijk het tapijtje. Adrian vindt het vreemd dat er een tapijtje in een Greenhouse ligt, want dat is niet gebruikelijk. Klik nu met je tandwielcursor op het smerige tapijt en......Adrian rolt het tapijt op en hij ontdekt dan dat de tegels, onder het tapijt, nogal los liggen. Klik dus met je tandwielcursor op die tegels (Tiles), bij Adrian's voeten en.......Adrian haalt een aantal tegels weg en ontdekt een  valluik. Klik met de tandwielcursor op het valluik (Floor cache)  om het luik te openen.

Adrian heeft een oude waterput ontdekt en je kijkt de put in. Onderin de put zie je een koffer liggen. Bekijk de koffer.....Hoe in hemelsnaam krijgt Adrian die koffer uit de put? 

Zoek aan de linker rand de Exitcursor (Back) om uit de close-up van de put te gaan.

Adrian moet iets langs hebben om er dat koffertje mee uit de waterput omhoog te vissen. Tegen de linker ramen staat een houten Steel (Wooden shaft). Pak de houten steel. Pak de Emmer en pak de groene Tuinslang. Bekijk de emmer in inventory. In de bodem van de emmer zit een gat.

Combineer in inventory de Houten Steel met de Buisklemmen (Wooden shaft met de Hose clips). Adrian bevestigt de klemmen aan de steel. Combineer nu de Steel met de gietijzeren M (Cast iron M) en...Adrian heeft een Enterhaak gemaakt. Klik met je oog in de put om weer in de close-up van de waterput te geraken. Pak de Enterhaak (Improvised grappling hook) uit inventory en klik ermee op het koffertje, dat in de put ligt en......Adrian vist het koffertje de put uit.

Rechtsklik in inventory op het koffertje om het koffertje te openen en om er een Fles Wijn, een 10 pond bankbiljet en een dagboek uit te halen. Rechtsklik op het Dagboek (Notebook) om het te lezen. Het is het dagboek van Henry Stanton en Adrian leest dat:

Stanton de Gordon's bespioneerd heeft. Stanton zag meermalen hoe lady Victoria een geheim vakje in het paardbeeldje opende en dat butler Bates het weer sloot, omdat Lady Victoria dat altijd vergat. De sleutel voor dat geheime vak in het paardbeeldje is verstopt in de oude "Dergham Gordon".

Klik het dagboek weg en ga terug naar buiten en loop een scherm terug naar links, en klik dan op de achterdeur van het kasteel om weer, via de keuken, het kasteel in te gaan. Loop dan door naar de grote hal en ga de Zitkamer weer binnen.

Zitkamer, Rommelkamer en Bibliotheek:

Klik weer met je oog op het paardbeeldje. Adrian meld dat dit het paard is waar Henry het over heeft in zijn dagboek. Klik weer met je oog op de sokkel (Marble plinch) waar het paard op staat en.....Je beland dan nu in een close-up van de zijkant van de sokkel en je ziet dat er 7 piepkleine gaatjes in de sokkel zitten. Bekijk die 7 gaatjes en Adrian meld dat er iets in die gaatjes gestoken moet worden, maar wat? In de rand van de sokkel, waar het been van het paard op staat, zit een knopje (Suspious spot). Bekijk het knopje.

Ga nu weer terug naar de opslagkamer en bekijk de schilderijen weer. Adrian ziet nu ook een jaartal op het Lilian schilderij. Het Lilian schilderij dateert uit 1662. Nu vindt Adrian dan het Dergham schilderij, dat dateert uit 1659.

Het Dergham schilderij komt nu beschikbaar, dus klik met de oogcursor op het Dergham Gordon schilderij en....je beland in de close-up van dat schilderij. In de close-up beweeg je de cursor over de rechter rand van de schilderijlijst. In het midden zit een stuk van de lijst los en je krijgt er de handcursor op. 

Klik dus met je handcursor op het loszittende stuk schilderijlijst en.....Adrian peutert het los en bergt het stukje lijst op in inventory. Bekijk met je oog het gat dat nu in de rand van de lijst zit en...........

...........Adrian meld dat er 7 kleine gaatjes in zitten, net als in de sokkel van het paard.

Rechtsklik in inventory op het stuk schilderijlijst. Ook in het stuk lijst dat je zojuist uit de rechter rand hebt gepeuterd zitten 7 gaatjes maar in 2 van de gaatjes steekt een metalen pin. Combineer in inventory de Tandenstokers (Pack of toothpics) met het stukje lijst en......Adrian meld dat de tandenstokers niet voldoende passen in de gaatjes.

Pak de Tandenstokers nu uit inventory en klik ermee in het gat van de schilderijlijst om 7 tandenstokers in de 7 gaatjes te steken en zie.......de 7 gaatjes zijn verschillend van diepte. 

Pak nu het stukje lijst (Piece of picture frame) uit inventory en klik het terug in de grote schilderijlijst, op de "Seven Holes) en..........Adrian breekt dan nu de tandstokers af op elk de juiste lengte en stopt ze vervolgens elk in het juiste gaatje in het stukje lijst. Het stukje lijst is nu een Eigengemaakte-Sleutel (Hand-made key).

Ok.....ga terug naar de Zitkamer en ga weer in de close-up van de sokkel van het paard. Pak de Zelfgemaakte Sleutel uit inventory en klik het vast in de 7 gaatjes van de sokkel en......het past en je hoort "Klik". Bekijk met je oog weer het knopje (Suspious spot), dat in de rand van de sokkel zit....en.....Adrian drukt het knopje nu en hierdoor schuift het paard naar links en.....Je hebt de Geheime Bergplaats geopend

Er ligt een hoop geld in het geheime vak en ook een Brief. Grijp de poen.......Adrian pakt  maar 1 stapeltje biljetten om er de bouwvakkers mee te kunnen betalen. Pak de Brief. Het is een Eeuwenoude brief van Paus Innocent III en Adrian leest de brief weer hardop voor.

De brief is gericht aan Marcus Gordon en gaat over vijf kleine Hellepoorten. De gegevens van de Poorten moeten bewaard worden in de Academie, die nog gebouwd moet worden. De grootste van de 5 Poorten is de Schaduwpoort, en alle gegevens over deze Schaduwpoort moeten rechtstreeks naar het Vaticaan gestuurd worden. Geen enkele buitenstaander mag iets weten over deze Schaduwpoort.

Als Adrian klaar is met oplezen dan klik je op de brief om de brief op te bergen in inventory en......Adrian ziet dan dat iemand  ook iets op de achterzijde van de brief heeft geschreven en ook dat leest hij vanzelf en hardop voor. 

Op de  achterkant van de brief staat geschreven dat de Menhir, die in de hal van het kasteel staat, verborgen moet worden. Adrian begint te vermoeden dat die Menhir direct verbonden moet zijn met de 5 Hellepoorten.

Ga terug naar de hal en verlaat het kasteel dan via de voordeur, dus via middenonder van het scherm. De twee Gamma-boys, Gregory en Steve, staan links. Steve is aan het werk maar Grergory staat aan zijn pik te zuigen. 

 Loop naar Greg. Pak de bankbiljetten (Money) uit inventory en geef de poen aan Gregory om de 2 bouwvakkers te betalen. Praat dan verder met Gregory via alle gespreksopties.

Het belangrijkste dat Greg verteld is dat de kelder onderwater staat. Het licht in de kelder kan pas gemaakt worden als het water eruit is gepompt. Ook meld Greg dat de kamer op de 1e etage. waar Adrian niet in kon, de kamer was van verpleegster Antolini, die haar kamer altijd op slot deed. Greg veronderstelt dat Antolini gewoon vergeten is om de sleutel af te geven toen ze vertrok. Adrian geeft Greg opdracht om de gevel te gaan reinigen en........Greg gaat onmiddellijk aan het werkt.  Adrian hoort dan de telefoon, in de Bibliotheek, overgaan en hij rent naar binnen om de telefoon op te nemen. Het is Dr. Winterbottom die Adrian even fijntjes eraan herinnert dat hij te laat is voor zijn hypnose afspraak. 

We belanden dan bij:

Dr. Winterbottom:

Onder hypnose heeft Adrian weer een visioen vanuit zijn kindertijd op het kasteel. Adrian ziet zichzelf weer spelen met zijn zusje Angelina, die weer in het gat valt. 

Ditmaal kijkt kleine Adrianusje echter in het gat en ziet in het gat sterrenconstellatie.

Adrian komt dan uit de hypnose en tekent de sterrenconstellatie na voor Winterbottom, die er echter geen bekend sterrenstelsel in herkent. Adrian bergt de tekening op in inventory. 

Als je maar geen genoeg kunt krijgen van het oeverloze geouwehoer in deze game, dan klik je met de praatcursor op Winterbottom om verder met haar te praten via alle gespreksopties die je dan krijgt. Geen idee of het wat uitmaakt als je dit overslaat, maar ik krijg zo langzamerhand bulten op mijn tong van al het  oeverloze gezemel in deze game. 

Controleer even of je nu ook echt de tekening van de sterrenconstellatie (Drawing of a star constellation) hebt in inventory en verlaat dan Winterbottom door de Exitcursor te klikken op de trap.Buiten staat Constable Zak op Adrian te wachten. Zak vertelt dat er op het kasteel een ongeluk is gebeurt. Inspecteur Spooner is al op het kasteel en hij wenst Adrian daar zo snel mogelijk te spreken. Zak en Adrian gaan dus naar het kasteel. 

Kasteel Black Mirror:

Bij de voordeur van het kasteel vertelt Constable Zak dat Gregory dood is. De stenen schedel, die boven de poort aan hing, is afgebroken en heeft de schedel van Gregory verplettert. Het lijk van Gregory is inmiddels al weggehaald.

De Schedel ligt in een plas bloed van Gregory. Bekijk de Schedel. Adrian merkt op dat er zwarte schimmel op de schedel zit, en dat vindt hij merkwaardig.

Op de sokkel van de rechter lantarenpaal staat een Fles met een kwast (Bottle). Pak de Fles. Het is een fles met een industrieel schoonmaakmiddel dat Gregory gebruikte om er de gevel van het kasteel mee schoon te maken. Bouwvakker Steve zit links bij de betonmolen. Ga praten met Steve. Steve denkt dat het kasteel behekst is en wil hier niet meer werken. Steve neemt ontslag en verdwijnt. 

Ga het kasteel binnen via de voordeur. 

In de grote hal spreekt Adrian vanzelf met Spooner die, zoals steeds, nogal onaangenaam doet. Adrian wordt kwaad en als Adrian kwaad wordt komt ie onder de invloed van de vloek van Mordred Gordon. Adrian/Mordred pikt het gezeik en getreiter van Spooner niet meer en hij smijt Spooner zijn kasteel uit. Tenslotte is Adrian nu een Lord en daar hoort een miezerig inspecteurtje enig respect voor te tonen.

Adrian vraagt zich dan wat hij aan moet met het verhaal over de Menhir, dat hij gelezen heeft op de achterzijde van de Pauselijke Brief. Maar dan luid de voordeurbel en Adrian spoed zich naar buiten om te kijken wie er heeft aangebeld. 

Bij de voordeur is echter niemand te zien, dus ga naar de hekpoorten van het kasteel. Ook bij de hekken is niemand te zien. Bekijk de Brievenbus en.....Adrian vindt een Brief van Murray in zijn brievenbus. Murray stuurt Adrain een rekening voor 100 pond per dag voor zijn hotelkamer, totdat Adrian de sleutel heeft teruggebracht. Tot nu toe zou Adrian dus al voor 500 pond bij Murray in het krijt staan. Adrian wordt weer pissig........het stoom komt zijn oren uit. Open de plattegrond en reis naar het

Hotel:

Ga naar binnen om de hotelsleutel terug te geven aan Murray. Vanzelf volgt er een "gesprekje" met Murray. Adrian komt tijdens het gesprekje met Murray weer onder de invloed van Mordred's vloek waardoor hij zichzelf niet meer is. Als Mordred is Adrian een tamelijk onaangenaam persoon, zoals Murray tot zijn schrik bemerkt.  Vanzelf geeft Adrian de sleutel van zijn hotelkamer terug aan Murray. Buiten kankert Adrian/Mordred nog even door en dan komt Adrian weer topt zichzelf. Reis terug naar het

Kasteel:

De Menhirs puzzel:

Hier bij de toegangs hekken van het kasteel staat een stenen Menhir. Die Menhir staat helemaal links van de grote poort tegen de stenen muur aan. Bekijk die Menhir. Adrian merkt op dat de Menhir naar de "ingang" van de "Schaduwpoort" zou moeten wijzen, maar hoe en waar? Via de Menhirs moet Adrian uit vinden waar die Schaduwpoort is. 

Pak de plattegrond (Walking map) nu fysiek uit inventory en klik ermee op de Menhir en.......

.........Adrian noteert de locatie van deze Menhir op een stukje papier en hij plakt dan dat stukje papier op de plattegrond.  Ga terug door de kleine poort. Adrian is dan terug op het scherm waar je de gehele voorgevel van het kasteel op ziet. Loop nog niet door naar de voordeur maar blijf op dit scherm. Linksonder in het scherm, recht tegenover de voordeur, staat de 2e Menhir. 

Pak weer de plattegrond uit inventory en klik ermee op deze 2e Menhir en......Adrian noteert de locatie van deze Menhir ook op het papiertje met een kruisje.Loop nu door naar de voordeur. Links naast de voordeur is het bankje waar Steve op zat te janken. Tegen dat bankje leunt de groter Hamerboor van Steve en er staat een Jerrycan. 

Bekijk de Hamerboor. Het ding is groot en zwaar en de gastank van de boor is leeg. Pak de Jerrycan (Cannister). De Jerrycan is leeg maar Adrian neemt de Jerrycan toch mee. Ga via de voordeur het kasteel binnen en dan naar de keuken en ga in de keuken door de achterdeur weer naar buiten. Adrian is terug in de achtertuin. Bij de dorre boom staat Menhir 3. 

Klik met de plattegrond op Menhir 3 en Adrian markeert de positie van Menhir 3 ook op het papiertje dat hij op de plattegrond heeft geplakt. Menhir 4 staat links, voor de linkerhoek van het kasteel. 

Klik dus met de plattegrond op Menhir 4 om ook de positie van deze Menhir op het plattegrondpapiertje aan te kruizen. 

Ga naar de Kas (Greenhouse):

Ga naar binnen. In de hoek, achter het nog geopende luik van de oude waterput, staat een standbeeld dat de White Lady moet voorstellen. Bekijk het standbeeld. Adrian betwijfeld of dit de White Lady is en het beeld is nogal smerig. Pak de Fles Industriële reiniger (Industrial cleaner and brush) uit inventory en klik ermee op het standbeeld om het beeld schoon te maken en......

Het standbeeld blijkt dan niet van marmer maar van steen te zijn.....het is verdomme een vermomde Menhir. Pak dus weer de plattegrond uit inventory en klik ermee op het standbeeld en Adrian markeert ook deze 5e Menhir op het papiertje. Adrian heeft nu dus 5 Menhirs gevonden maar hij mist de 6e Menhir nog. De 6e Menhir heeft ooit in de hal van het kasteel gestaan maar daar staat ie niet meer. Waar is de 6e Menhir gebleven. Open nu de plattegrond met je "M-toets" om de plattegrond groot in je scherm te zetten. Beweeg je cursor over het papiertje waarop Adrian de posities van de 5 Menhirs heeft aangekruist. Je krijgt de Exitcursor dan op elke locatie waar een Menhir staat. 

Klik op het papiertje op de "Castle Hal" om in 1 keer terug in de grote hal van het kasteel te belanden. Pak de plattegrond weer uit inventory en klik ermee op de sokkel waar de Wereldbol op staat (Foundation stone) en......

........Adrian vertelt je dan dat hier de 6e Menhir heeft gestaan en dat het kasteel,  eeuwen geleden, om deze Menhir heen is gebouwd. Adrian markeert dus de locatie van de 6e Menhir ook op het papiertje. Nu staan de locaties van alle 6 Menhirs op het papiertje. Nu moet Adrian die 6 Menhir locaties, op het papiertje, met elkaar verbinden door lijntjes. 

Combineer in inventory nu het Potlood (Pencil) met de Plattegrond en......De plattegrond komt groot in je scherm te staan, met het papiertje erop geplakt. Je cursor is nu het potlood. Op het papiertje zie je de schets van het kasteel met daarin de 6 kruizen die de locaties van de 6 Menhirs aangeven. Nummer de kruisjes 1 t/m 6. Verbind de 6 kruisjes dan, met je potloodcursor, met een omtrek lijn met elkaar. 

Adrian merkt dan op dat de tekening er dan precies zo uitziet als de tekening van de sterrenconstellatie, die hij onder hypnose zag.Trek nu, vanuit kruisje 2 en door kruisje 1, met je potlood de bovenste lijn helemaal door naar kerk van Warmhill en laat dan het potlood los op de kerk. Adrian meld dat ie pastoor Fredericks moet vragen of er iets van de Gordon's in de kerk te vinden is. 

Trek nu ook een rechte lijn, weer vanuit kruisje 2 en door kruisje 5,  naar het Hotel van Murray. Adrian denkt dat er een Portal moet zijn in de nabijheid van het hotel. Trek als laatste nog een lijn, weer vanuit kruisje 2 en door kruisje 4, naar de Academie. Adrian meld dat de Academie volledig is ingestort, maar hij wil er toch gaan kijken.

Zoek de Exit, links, om de plattegrond weer op te bergen. Adrian meld dat ie toch de ruïnes van de Academie nu wil gaan onderzoeken.  Als je eerder al een keer bij de Vuurtoren bent geweest dan kun je nu via de plattegrond gelijk naar de vuurtoren gaan. Ben je echter nog niet bij de Vuurtoren geweest dan is deze nog niet beschikbaar op de plattegrond. Je moet dan eerst naar het hek van het Kasteel en dan,  linksonder, het bos in. Volg de bosweg dan  1 scherm omlaag, tot de splitsing met het pad dat je eerder hebt genomen om bij het vervallen huis van Dr. Heinz Hermann te komen.  

Volg dat pad dan verder naar de vuurtoren.

Vuurtoren:

Bekijk hier eventjes de plekken die je kunt bekijken. Rechts naast de vuurtorenruïne staat een dode boom. Beweeg je cursor omhoog langs de dode boom en.......In de kruin van de boom krijg je dan de Exit naar de Academie (Ruins). Klik die Exit en Adrian beland bij de:

Academie:

Adrian meld dat hier ooit de poort was, waar Lady Victoria het over heeft gehad, en hij markeert deze Academieruïne nu op de plattegrond. Kijk ook hier even rond en reis dan via de plattegrond naar het huis van Dr. Hermann. Op de plattegrond is dat het " Tumbledown building".

Huis Dr. Hermann:

De voordeur staat open dus ga naar binnen en loop door naar de kelder en...De kelderdeur is open.....dus er moet iemand geweest zijn sinds Adrian uit het huis is ontsnapt.....Adrian schrikt zich rot want......Phil is ondertussen vermoord en zijn lijk ligt op de operatietafel. Bekijk het lijk. 

Ga terug naar buiten. Phil's auto staat voor het huis. Boven het linker achterwiel van de auto zit de benzinetankdop (Tank cap). Bekijk de benzinetankdop. Adrian denkt dat er nog benzine in de tank zit. Pak de groene Tuinslang uit inventory en klik ermee op de benzinetankdop van de auto en.......

..........vanzelf vult Adrian dan de lege jerrycan met benzine uit de auto. Reis, via de plattegrond, nu terug naar het hek van het Kasteel (Castle gate)

Kasteel:

Ga door het kleine hek weer naar binnen en loop door naar de voordeur. Links naast de voordeur leunt dus de grote klopboor van Stevie tegen het bankje. Bekijk de Boor weer met je oog en.....vanzelf vult Adrian nu de boor met de benzine uit de Jerrycan. Reis via de plattegrond nu naar:

Warmhill:

Adrian komt hier weer voor de kerk aan. Ga eerst naar de Pastorie, dus links het kerkhof op en dan achterin door het hek naar de Pastorie. Pastoor Fredericks is er niet. De doodgraver staat nog steeds zijn woede weg te timmeren op het schuurtje. Bij de stenen muur, rechts, ligt een oude deur die een stapel brandhout afdekt. 

Klik met je handcursor op de oude deur (Old door) en.....Adrian pakt het ronde glazen ruitje uit de deur. Loop terug naar de voorzijde van de kerk en ga nu de kerk binnen. Pastoor Fredericks staat weer achter in de kerk bij zijn altaar. Ga praten met de pastoor en vraag hem over alles en nog wat maar vooral over Antolini en over de Brief van het Vaticaan en dan over de Portals.

Zuster Antonili is door de diaconie naar Lady Victoria gestuurd. De goede Pastoor kende Antonili niet persoonlijk. Via de brief en het portal onderwerp vertelt de pastoor dat, zoals je al wist, het graf van Marcus Gordon is ingestort, dus als er hier bij de kerk al een Portal was dan is die niet meer toegankelijk

Reis, via de plattegrond naar:

Willow Creek:

Vanuit Warmhill komt Adrian dus altijd bij het huis van Winterbottom terecht. Voor het Winterbottom huis staat nog de fiets van Constable Zak. Bekijk de fiets met je oogcursor en klik er dan met je handcursor op om het tasje met reparatiespullen van de fiets te jatten.

Op de hoek, rechts naast Winterbottom, is het Museum van Willow Creek. Je kunt het museum nu binnen gaan om er even rond te snuffelen. Je kunt dit ook niet doen nu. Als je wel in het museum gaat kijken dan ervaar je dat Murray nu eigenaar is van het museum. Murray heeft het museum "omgeturnd" in een "moordhuis" naar aanleiding van de Gordon moorden. Stotteraar Bobby, de broer van café-eigenaar Tom, is door Murray ontslagen. Inplaats van Bobby staat er nu een Securityguard achter de balie. Kijk even rond in het museum. Adrian vindt het allemaal maar smakeloos. Loop, of ga via de plattegrond, naar het:

Hotel:

Als je de kamersleutel nog niet aan Murray hebt teruggegeven dan doe je dat nu nog even. Voor het hotel staat een fonteintje te spuiten. Bekijk de fontein. In inventory heb je, als het goed is, een lege plastiek fles (Empty plastic bottle). Pak de lege Plastiek Fles uit inventory en klik ermee op het fonteintje om de fles te vullen met water. Het is echter geen drinkwater. 

Rechts van het hotel zie je een stenen muurtje met een doorgang (Path). Klik met je exitcursor in de doorgang van het stenen muurtje en.....Adrian beland bij de:

Rivier:

Adrian beland bij een steiger die de rivier insteekt. Midden in de rivier staan 4 Menhirs, die Adrian graag van dichtbij wil bekijken, maar dan moet ie de rivier in. Bobby staat "pootje te baden" in de rivier. Bekijk Bobby met je oog en Adrian vraagt hem wat hij in hemelsnaam aan het doen is. Bobby heeft een zogenaamde "waadbroek" aan en is in de rivier op zoek naar oesters. Bobby hoopt pareloesters te vinden om een parelketting voor zijn vriendin Denise, te kunnen maken. Denise is namelijk vandaag jarig. 

Gebruik het "Valuable necklace" onderwerp en.......Adrian bied Bobby de kostbare halsketting aan in ruil voor zijn "waadbroek". Bobby gaat hiermee akkoord en komt de rivier uit en trekt zijn "waadbroek" en hangt deze over het bankje. Bobby verdwijnt om die Denise eens lekker te gaan knuffelen.....tenminste....dat hoop ik voor hem want de arme jongen mag ook wel eens wat plezier beleven.

Pak de "waadbroek" (Waders). Adrian meld dat er een groot gat in de broek zit, dus hij trekt de broek nog niet aan. Combineer in inventory het Fietsrepareersetje (Patch repear kit) met de Waadbroek om het gat in de broek te repareren.  Achter de steiger staat een mededelingenbord waarop 2 mededelingen geplakt zijn. Bekijk die 2 mededelingen. De linker mededeling is een "Verboden te zwemmen" verbod. De andere mededeling is een Vermist Poster die vertelt dat er 2 jongetjes in de rivier zijn verdronken. Bekijk met je oog de 2 linker Menhirs, in de rivier. Adrian meld dat die 4 Menhirs wellicht naar een Portal wijzen. 

Rechtsklik in inventory op de gerepareerde waadbroek en........Adrian loopt even uit beeld om de waadbroek aan te trekken. Klik weer met je oog op de voorste van de 2 linker Menhirs en......Adrian loopt de rivier in en staat dan midden tussen de 4 Menhirs.  Linksachter de 2 linker Menhirs drijft wat drijfhout (Flotsam). 

Bekijk dat drijfhout met je oog en........Adrian heeft dan een visioen van een lijk in de rivier waar een raaf de ogen uit pikt.

Adrian staat nu midden tussen de 4 Menhirs en die plek heeft "Dark place). Adrian wil graag onder water kijken maar het water is te donker. Adrian heeft een "kijkglas" nodig om onderwater naar de bodem te kunnen kijken. Adrian heeft een emmer, met een gat in de bodem, en het ronde deurglas van de oude deur. Combineer in inventory dat Deurglas (Circular piece of glass) met de Emmer en.....het ronde glas past precies in het emmer gat en door het glas kan Adrian kijken. Pak de Emmer dus uit inventory en klik ermee op het water (Dark place) bij Adrian en......

Adrian ziet onder water een stenen trap die naar beneden leid, maar de ingang is ingestort en de Poort is dus geblokkeerd. Ook bij deze derde Poort heeft Adrian dus geen geluk. Adrian maakt weer een aantekening in zijn dagboekje. Klik in inventory nu weer met je potlood op de plattegrond om de plattegrond te openen zodat je met het potlood er weer op kunt tekenen. Trek nu met je potlood, vanaf kruisje 2, de Hal van het kasteel, een lijn door kruisje 3 (greenhuis) naar het witte gebied (moeras) met de rode lijntjes erin en laat het potlood dan los in dat gebied. Luister naar wat Adrian zegt. Trek dan, vanuit kruisje 2, een lijn door kruisje 6 (poort) een rechte lijn naar het bos, linksonder op de plattegrond, en laat los. 

Moeras:

Berg de plattegrond en het potlood weer op. Je kunt, terwijl Adrian in de rivier staat, niet de plattegrond openen via je "M-toets", dus ga eerst terug naar het hotel, via linksonder. Adrian laat de waadbroek en de emmer achter bij de rivier. Terug voor het hotel open je de plattegrond via je "M-toets" en reis je terug naar de vuurtoren. Bij de vuurtoren loop je gelijk terug, via linksonder, het bospad op. Adrian is dan terug in het bos bij het houten hek waarachter het Hermann huis staat. Boven in dit scherm zie je nu, links tussen de bomen, een smal bospaadje (Beaten track). 

Bekijk dat bospaadje om er dan de Exitcursor op te krijgen. Klik dan met de Exitcursor op dat paadje en.....Adrian volgt het bospaadje en beland in een drassige moeras. Adrian onderzoekt de grond maar vindt geen Poort. Adrian concludeert dat als er hier al ooit een Poort was deze nu dan wel diep in de drassige grond zal zijn weggezakt. Adrian heeft iets nodig om de bodem af te zoeken en gelukkig hoeft ie niet ver te zoeken want vlakbij Adrian ligt er een Metaaldetector in het gras. 

Grijp de Metaaldetector. Rechtsklik in inventory op de Metaaldetector en je komt erachter dat het ding geen batterij heeft en dat er enig reparatiewerk aan moet worden verricht. Open de plattegrond en reis weer naar het huis van Dr. Hermann Tumbledown Building).

Huis Hermann:

Ga naar binnen. In de hal loop je door naar de grote hoop troep, dat links naast de grote vitrinekast ligt. Voor de kapotte TV staat een Transistorradio op een kistje.

Bekijk de Transistorradio (Electrical junk) met je oog en.........Adrian denkt dat ie de radio wel kan gebruiken en dus stopt ie het ding in inventory. Verlaat het huis weer via de voordeur. Pak buiten de sleutels van Phil (Phil's key ring) uit inventory en klik ermee op de auto en...........Adrian maakt de motorkap van de auto open en pakt ook nog zo'n "lichtsticker" uit de auto. Je hebt nu 3 van die "lichtstickers" in inventory.

De motorkap staat nu dus open. Klik met je tandwieltjes onder de geopende motorkap en.......Adrian sloopt de accu uit de auto. Combineer in inventory de Metaaldetector met de Accu (Car battery) en dan het geheel met de Transistorradio en.....Adrian heeft dan een goed werkende Metaaldetector.  Reis via de plattegrond naar Willow Creek. Adrian komt weer het stadje in bij Dr. Winterbottom. Loop gelijk, links, het bos weer in. Adrian is dan terug op het brede bospad. Rechts is het pad naar de vuurtoren en links is het grazige pad waar je tot nu toe nooit in kon. 

Adrian kan nu wel het linker pad volgen, dus klik nu met je Exitcursor op dat pad en.......Adrian beland dan bij een bocht in het bospad:

Bospad

Rechts staat een dikke boom waar 3 waarschuwingsbordjes op gespijkerd zijn. Links staat een dunne boom die vol hangt met huiden. In de bocht van het pad ligt een Berenklauw (Bear trap). Het pad gaat achter de dunne boom verder. Bekijk de 3 waarschuwingsbordjes ( Warning sign) op de dikke boom. De bordjes waarschuwen dat het jachtseizoen geopend is en dat jagers dus aan het jagen zijn in het bos. Bekijk de Berenklauw. Als je probeert om Adrian verder over het pad te laten gaan dan weigert hij dat.  Voor de dikke boom ligt een dunne Tak op de grond. De tak is haast niet te zien dus gebruik je spatiebalk om alle "hotspots" zichtbaar te maken. Pak de Tak op om het in je inventory op te bergen. 

Er ligt hier dus een metalen berenklauw, in de bocht van het pad. Laten we eens kijken of de Metaaldetector die metalen berenklauw weet te vinden. Pak de Metaaldetector uit inventory en klik ermee op de Berenklauw en.........Adrian test de Metaaldetector uit en het ding vindt de berenklauw en gaat dus piepen.  Klik nu weer met de exitcursor op het pad, achter de dunne boom, en.......nu wil Adrian wel verder het bos in maar eerst markeert hij de berenklauw nog met 1 van zijn "lichtstickers". Adrian arriveert dan op een open plek in het bos.

Open plek in het bos:

In het midden ligt een grote dikke rots. Achter de dikke rots staan 2 Menhirs en rechts staat nog een 3e Menhir bij de rechter boom. Die dikke rots die plat in het midden ligt is eigenlijk de 4e Menhir. Bekijk die dikke rots, die plat in het midden ligt, 2 keer met je oog. Adrian vraagt zich af of er onder die rots een ingang naar 1 van de Hellepoorten is.  Bekijk de 2 Menhirs die achter de plat liggende rots staan.

Pak de grote Boormachine uit inventory en klik ermee op het platliggende rotsblok en......Adrian boort een heleboel gaten in het rotsblok....dit duurt even en terwijl Adrian boort en boort doet de game een Loading. Als Adrian klaar is met boren is het inmiddels avond geworden. Adrian heeft 24 gaatjes in de rots geboord maar de rots is hierdoor niet in stukken gebroken, zoals Adrian wel stiekem had gehoopt.

Pak de gevulde plastiek Fles, die je bij het hotel gevuld hebt met water uit de fontein, uit inventory en klik er mee op de boorgaatjes (Holes) in de rots

Adrian meld dat het vannacht zal gaan vriezen en dus zal het water in de gaatjes ook bevriezen en door de druk van het uitzettende ijs in de gaatjes zal dan de rots in tweeën breken. Adrian vult dus de gaatjes met water maar hij moet dan de gaatjes wel weer ergens mee afsluiten om te voorkomen dat het ijs uit de gaatje zal komen. Pak dus de Purschuimspuitfles (Can of construction foam) uit inventory en klik hier dan ook mee op de gaatjes om de gaatjes af te dekken met purschuim. Je kunt hiervoor ook de Tak gebruiken die je daarnet bij de dikke boom hebt opgeraapt.

Reis via de plattegrond terug naar de Hekpoorten (Castle gate) van Kasteel Black Mirror:

Kasteel:

Bobby zit voor de grote poort op de grond. Bekijk Bobby en praat dan met hem. 

Bobby is verdrietig. Bobby heeft klappen gekregen van zijn broer Tom, die hem ook het huis heeft uitgezet. Spooner en ook Denise willen niet naar Bobby luisteren en die wil ook niet in het kasteel slapen. Adrian windt zich weer op en wordt weer Mordred en hij besluit om Tom eventjes een bezoekje te brengen.

Adrian gaat dan naar de kroeg. Voor de kroeg staan Spooner, Denise en Tom met elkaar te discussiëren. Tom is stomdronken. Denise heeft de halsketting om, die Adrian aan Bobby heeft gegeven. Adrian is nu Mordred en hij maakt Tom duidelijk dat ie met zijn tengels van Bobby af moet blijven. 

Tom flipt en ramt Adrian bewusteloos.

We belanden dan in:

Hoofdstuk 4:

Adrian ligt weer op de bank van Winterbottom en heeft, onder hypnose weer een visioen vanuit zijn kindertijd. In het visioen volgt Adrian nu zijn zus Angelina het gat in, waar Angelina in is gevallen. Adrian vindt zijn zusje dan in een grote kamer met een spiegel. Angelina en Adrian staren in de spiegel en....

In de spiegel ziet kleine Adrian zichzelf zoals hij is.....maar hij ziet zijn zusje in de spiegel als een gemene oudere vrouw.Adrian komt uit de hypnose want Winterbottom's telefoon begint te rinkelen. Het is Spooner die vraagt of Adrian naar het eetcafé kan komen. Winterbottom raad Adrian aan om een nieuwe butler, voor het kasteel, te zoeken.

Café

Verlaat Winterbottom en loop over de brug naar het plein en ga het café binnen. Als Adrian het café binnen wil gaan komt Denise net naar buiten. In het café zit Spooner, bij de deur van de voorraadkamer, op één van de banken. Ga praten met Spooner. Het gesprek gaat vanzelf.

Spooner is door het voorval met Tom nu toch aan het twijfelen geslagen. Tom is spoorloos en Spooner wil weten wie in hemelsnaam die Phil is, die volgens Tom ook door Adrian is vermoord. Adrian neemt Spooner mee naar het huis van Dr. Hermann

Huis Dr. Hermann:

Adrian had de voordeur van het huis open laten staan, maar de deur is nu dicht en op slot. Omdat het huis is afgesloten mag inspecteur Spooner niet zonder een huiszoekingsbevel naar binnen. Pak Phil's sleutels uit inventory en klik ermee op de voordeur om de voordeur te openen en......Wel.......Spooner gaat nu wel mee naar binnen maar confisqueert wel de sleutels.

In de hal komt Adrian erachter dat iemand binnen is geweest en bewijsmateriaal heeft verdonkeremaand. De videofilms zijn gejat, alleen de film van Bobby steekt nog in de videorecorder. Spooner neemt de Bobbyfilm mee als bewijs. Spooner vraagt dan waar het lijk is.

Ga dus naar de kelder en.........wel.....dat was te verwachten.....ook het lijk van Phil is verdwenen. Adrian probeert Spooner er van te overtuigen dat Tom het lijk heeft weggehaald, maar Spooner geloofd het niet. Maar wacht even.......in de lijkenla lag toch ook een lijk? 

Bekijk weer met je oog de lijkenla waar het lijk in ligt (Chilled compartment with corpse en.........Adrian toont Spooner het lijk en.....

Eindelijk begint Spooner Adrian te geloven want dit lijk was al een lijk toen Adrian nog in de cel van het politiebureau was. Spooner vraagt Adrian dan om mee terug te gaan naar het politiebureau om zijn verklaring op papier te zetten. Spooner en Adrian verlaten de kelder en........Tom komt door de voordeur naar binnen. Zodra Tom de inspecteur en Adrian ziet rent ie weg en Spooner gaat, met getrokken pistool, achter Tom aan.

Zo......Spooner zijn we gelukkig weer kwijt, dus Adrian kan nu terug naar het bos om te zien of die platliggende Menhir inderdaad nu gebroken is. Open de plattegrond en klik in de zwarte cirkel ( Stone circle in woods) om terug te keren bij de Menhirs in het bos:

De Poort in het bos:

Kijk.......het ijs in de gaatjes heeft zijn werk gedaan.....de grote platliggende Menhir is in 2 stukken gebroken. In het midden van de brokstukken zit een gat met een trap in de grond. Bekijk de rots (Rock) weer met je oogcursor en........Adrian daalt het gat in en beland diep onder de grond in een grote grot. Een diepe kloof snijd de grot doormidden en aan de overkant van de kloof ziet Adrian de Poort. Vanuit de kloof stijgt een lichtschijnsel omhoog dat voor wat licht in de grot zorgt. Adrian kan de kloof niet oversteken. Bekijk alles wat je kunt bekijken met je oog. De kloof is ongeveer 4 meter breed en een paar honderd meter diep. Wel......zonder hulpmiddelen kan Adrian de kloof niet oversteken, dus open de plattegrond en reis even terug naar de Hal van het Black Mirror Kasteel

Terug in de hal van het kasteel ga je via de keuken naar de achtertuin. Aan de achtergevel van het kasteel hangen 2 balkons. Onder het linker balkon staat een Ladder tegen de gevel. 

Pak de Ladder en..........Vanzelf is Adrian dan terug in de grot en vanzelf heeft Adrian dan de ladder, als een brugje, over de kloof heen gelegd. Klik met je cursor op de grond, voor de Portal, en.......Adrian loop over de ladder naar de Poort. Links voor de Poort staat een smal paaltje met daarop een Houder (Holder). Links naast de Houder zit er een Stenen Tablet (Stone Tablet) in de muur. Bekijk de Houder en Bekijk het Stenen Tablet. Adrian herkent de houder, want in Black Mirror 2 heeft Angeline, in de academie, in precies zo'n houder een Zwarte Stenen Bol geplaatst waardoor toen de Poort open ging. Die zwarte Bol zal waarschijnlijk nog in de academie liggen. 

Op het Stenen Tablet staan hiërogliefen,  waar Adrian niet veel van begrijpt. Pak de Polaroid Camera uit inventory en klik ermee op het stenen Tablet om er een foto van te nemen. 

De foto wordt gelijk ontwikkeld en opgeborgen in inventory. Als je rechtsklikt op de foto dan komt die groot in je scherm te staan. Open de plattegrond en reis terug naar Willow Creek:

Willow Creek: 

Winterbottom:

Klop op de voordeur van Dr. Winterbottom. Adrian mag binnen komen. Praat met Winterbottom en vraag haar over de  Zwarte Bal (Black ball) en de Hiëroglyfen. Adrian toont Winterbottom de hiëroglyfen foto en Winterbottom geeft hem dan een boek over hiëroglyfen dat ze in Egypte heeft gekocht. 

Combineer in inventory de Hieroglyphfoto met het Hiëroglyfenboek. Adrian vergelijkt dan de hiëroglyfen op de foto met de afbeeldingen in het boek. Er zijn overeenkomsten, maar ook verschillen. De hiëroglyfen op het Stenen tablet zijn dus niet al eeuwen oud. Op de laatste pagina van het boek staat een dankwoord geschreven. Het dankwoord is geschreven door Edward, de ober van het café. Verlaat Winterbottom en ga terug naar het:

Café:

Praat in het Café met Edward, die achter de toonbank staat. Vraag Edward over het Museum, de Hiëroglyfen en de Zwarte bal en gebruik ook alle andere vervolgonderwerpen.

Edward herkent de Hiëroglyfen op de foto als oude druïdetekens. De Hiëroglyfen beelden waarschijnlijk een begrafenis van een druïdepriester uit. Edward vertelt dat deze druide priesters in heuvelgraven bijgezet werden. Hier vlak in de buurt moet zo'n heuvelgraf zijn want een poosje geleden heeft miss Valley met een groepje studenten dat graf nog bezocht

Als het gesprek ten einde is verteld Edward nog dat hij met dr Winterbottom gesproken heeft. Winterbottom heeft Edward vertelt dat Adrian op zoek is naar een nieuwe butler en Edward heeft daar wel oren naar. Denise's vader wil namelijk het eetcafé sluiten, dus Edward zoekt een nieuwe baan. Als butler kan Edward dan niet alleen voor het kasteel zorgen, maar ook de arbeiders inhuren voor de renovatie. Adrian spreekt met Edward af dat hij de volgende ochtend langskomt op het kasteel.

Politiebureau:

Verlaat het Café en ga het politiebureau binnen. Praat met Spooner en gebruik alle gespreksonderwerpen die je krijgt. Als je over Miss Valley vraagt stuurt Spooner Constable Zak de deur uit want hij wil nu even persoonlijk met Adrian praten. Zeg.....gebruik dus alle gespreksopties en luister naar Spooner. Ik ga dit allemaal niet voor je vertalen. Het belangrijkste is dat Spooner vertelt dat de police in het huis van Miss Valley alleen foto's heeft gemaakt. Adrian wil graag even kijken in het huis van miss Valley en dat mag van Spooner op voorwaarde dat Constable Zak meegaat. Constable Zak is dan inmiddels weer terug, dus praat ook met Zak en gebruik ook hier alle gespreksopties en......Adrian en Zak gaan dan naar het:

Huis van Miss Valley:

Je kunt een hoop dingen bekijken, in de woningkamer van miss Valley, maar Adrian is hier naar aanleiding van wat Edward hem heeft verteld over een grafheuvel, die Miss Valley zou hebben bezocht. Links staat een grote boekenkast (Bookcase) met laden en 2 glazen deurtjes. Klik met de handcursor op de boekenkast en Adrian maakt de glazen deurtjes open en snuffelt dan door de boekcollectie van Miss Valley. In de kast vindt Adrian de Scriptie (Miss Valley seminar work) van miss Valley en hij vraagt Zak of hij die mag hebben. Verder vindt Adrian niets van belang in de kast.

Rechtsklik in inventory op de Scriptie (Miss Valley seminar work) om het door te lezen. Adrian meld nog even dat er ook geen zwarte bal in de kast ligt en dat hij hoopt dat niemand anders die bal heeft gevonden. Dan staat de Scriptie groot in je scherm en je cursor is weer het potlood. Lees de tekst op de 2 pagina's door.....

Miss Valley schrijft dat ze een heuvelgraf gevonden heeft met daarin de 12 geraamtes van, waarschijnlijk, mannen. Enkele geraamtes hadden geen schedel en Miss Valley neemt aan dat dit komt omdat de hoofden ritueel verwijderd zijn. Miss Valley heeft in het graf een gouden stierenbeeldje en twee gouden tabletten met hiërogliefen gevonden. Miss Valley vertelt in haar scriptie niet de locatie van het graf, want dat wil ze geheim houden, maar wel heeft ze een bodemmonster van het moeras genomen en botjes van kleine dieren gevonden.

Klik het scriptieboek weer weg en.......Adrian vertelt dan dat er ergens in de tekst van de scriptie aanwijzingen moet staan die hem kunnen helpen om de locatie van het heuvelgraf te vinden. Adrian meld dat ie 3 belangrijke woorden in de tekst moet onderstrepen. 

SAVE JE GAME HIER want het kan zijn dat je nu een "Bug" in de game tegenkomt.

Rechtsklik in inventory dus weer op de Scriptie om dat boek weer close-up in je scherm te zetten.

je cursor is dus het potlood. Het is nu de bedoeling dat je, in de tekst van de scriptie, 3 woorden onderstreept. Het zijn 3 woorden die Adrian dan helpen bij het vinden van het Heuvelgraf. Je klikt met het potlood om een woord om het, met een golflijntje, te onderstrepen. Blijkt het dat je verkeerde woorden hebt onderstreept dan kun je het streepje weer weggummen door nogmaals op het woord te klikken. Je kunt de puzzel ook weer automatisch oplossen door op de Auto-oploshendel te klikken, die na een paar minuten weer rechtsonder verschijnt.

NB: Bij elk van de 3 woorden die je moet onderstrepen hoort Adrian even wat commentaar te geven. Het kan zijn dat Adrian bij het eerste woord, Sector 13, geen commentaar geeft. Dat is dan een foutje in de game en daardoor zal de game de oplossing niet accepteren. Dit gebeurde in mijn game. De enige oplossing hiervoor is om dan de Auto-oploshendel te gebruiken om deze woordpuzzel automatisch te laten oplossen.

Op de linker pagina klik je op "sector 13" om dit te onderstrepen. Op de rechter pagina klik je op "various" en op het laatste woord " land" en.....

........het boek gaat weg en Adrian weet nu dat hij het heuvelgraf moet zoeken in het moeras.....wel.....Adrian is al in het moeras geweest, want Sector 13 is de plek waar hij de metaaldetector heeft gevonden.Linksonder is de trap naar de verdieping. Tegen de trap aan staat een schrijfbureau en voor het schrijfbureau ligt een Notitieboekje (Note pad) op de grond. Pak het Notitieboekje. Adrian meld dat er niets geschreven staat in het notitieboekje en hij scheurt er een lege pagina uit.

Rechtsklik in inventory op het lege velletje papier (Bare sheet of paper), dat Adrian zojuist uit het notitieboekje heeft gescheurd. Adrian meld nu dat er een vage afdruk op het velletje te zien. Het is een doordruk van de vorige pagina. Adrian bergt het velletje papier terug op in inventory. 

Combineer dus in inventory nu het potlood met het velletje papier en........Adrian bekrast het velletje met het potlood om de doordruk zichtbaar te maken. Rechtsklik weer op het velletje (Miss Valley's repley) en.......Adrian leest nu wat Valley heeft geschreven en hij leest dat: Miss Valley  verordineerd heeft dat, in het geval er iets verkeerds zou gaan, de  Orde moet worden opgeheven en dat al het bewijs, dat er ooit een Orde heeft bestaan, moet worden vernietigt.

Klik het papier weg. Rechts is de grote halfronde open haard. Op de stenen richel, die voor de open haard in de vloer zit, liggen wat brokjes Houtskool. Pak een stukje Houtskool (Smaal piece of coal). 

NB: Met het houtskool kun je ook de doordruk op het notieboekvelletje zichtbaar maken. Maar als je dat al hebt gedaan met het potlood moet je toch het stukje houtskool pakken want anders blijft Adrian maar kreunen dat ie iets vergeten heeft te doen en wil ie hier niet weg. Als je ook het houtskool hebt gepakt en Adrian wil dan nog steeds de woning niet verlaten dan betekent dit dat je de Scriptie puzzel niet goed hebt opgelost, of omdat je verkeerde woorden hebt onderstreept of omdat de game je oplossing niet accepteert.

Ga praten met Constable Zak, die dan zegt dat je de scriptie van Valley weer terug moet leggen in de kast. Dat doet Adrian dan en dan verdwijnen Zak en Adrian naar buiten. Open de plattegrond en reis nu naar het Moeras (Marsh). Dat is dus de zwarte cirkel rechtsboven op de plattegrond

Het Heuvelgraf:

Adrian is terug op de plek waar hij eerder de Metaaldetector heeft gevonden. Midden in het scherm, ongeveer op de plek waar de metaaldetector lag, staat nu een piep klein stapeltje Stenen (Pile of stones). Links boven is een houten brug (Bridge). Helemaal rechts liggen witte beenderen (Bones).

Bekijk het stapeltje Stenen en klik dan met je handcursor op de stenen. Adrian vist een Envelop tussen de stenen vandaan. Het is een Brief voor Adrian Gordon. Rechtsklik in inventory op deze "Letter to Adrian Gordon" om de brief te lezen. Het is weer een raadseltje en dit zegt dat "de 2e Deugt van de Hoeder Hoop is". Klik het briefje weg. 

Bekijk de Houten brug en het moeras, rechts naast de brug. Bekijk met je oog de beenderen, die rechts in het scherm liggen. Het zijn de botjes van dieren, waar Miss Valley het in haar scriptie over had. Aan de rechter rand van het scherm vindt je de exit (Beaten track) om het pad verder een scherm naar rechts te volgen. Klik dus die Exit om een scherm verder naar rechts te gaan en......Adrian heeft het Heuvelgraf gevonden.

Adrian staat nu dus voor de ingang van het Heuvelgraf (Burial mound). De opening wordt gesteund door 2 Menhirstenen. Op de linker Menhir staat een cirkel gekrast en voor de linkerkant van de ingang ligt een hoop dorre takken (Branches). Pak een handvol Takken uit de hoop takken. Bekijk met je oog de cirkel op de linker Menhir. Adrian denkt dat de cirkel het symbool voor een zwarte bal is. In de plafondsteen van de ingang staan hiëroglyfen, die ook nog even bekijkt met je oog. Ga dan door de ingang naar binnen.

Druk dus op je spatiebalk om alle "hotspots" te zien en bekijk al die "hotspots" dan met je oog. Op een gegeven moment vraagt Adrian zich dan af waarom hij hier binnen nu geen visioen krijgt. Adrian denkt dat het aan zijn medicijnen ligt. Adrian bedenkt dan het plan om zijn medicijnen niet meer in te nemen. Reis, via de plattegrond, terug naar Willow Creek om en ga weer bij Winterbottom op bezoek.

Dr. Winterbottom:

Praat met Winterbottom en gebruik het Medicijnen (Effect of the medication) onderwerp. Adrian vertelt Winterbottom dat hij last heeft van de medicijnen. Winterbottom zegt dat Adrian geen koffie, valeriaan en ook geen maagzuurremmers, waar magnesium in zit, moet gebruiken omdat dit stoffen zijn die de werking van de medicijnen beïnvloeden. Verlaat Winterbottom weer en ga naar het Café

Café en Winkel.

Praat in het café met Edward en vraag hem om een zak  koffie (Packet of coffee). Verlaat het Café en ga de winkel, tussen het Café en het politiebureau, binnen. Praat in de winkel met Abaya en vraag haar om maagzuurremmers (Heartburn) en dan om Valeriaan. Abaya raad Adrian een maagzuurremmer zonder magnesium aan, maar Adrian wil dat niet en uiteindelijk krijgt hij dan het gewenste middel waar magnesium in zit (Antacid). Valeriaan heeft Abaya niet en het duurt Adrian te lang om het te bestellen.

Reis, via de plattegrond, naar de Kas (Greenhouse) van het kasteel

Kasteel

Kas,  keuken en hal:

Ga de Kas weer in. Links zie je 3 van de grote ramen van de kas. Voor het middelste raam staat een klein rond bakje waar een plantje in groeit (Plants). 

Klik met je handcursor op dat plantenbakje en.....Adrian meld dat het een Valeriaan plantje is en hij plukt wat van de Valeriaan blaadjes af om ze op te bergen in inventory. Verlaat de kas en loop een scherm naar links en ga dan, via de achterdeur, de keuken in. In de hoek staat het fornuis en op het fornuis staat een pan (Pot). Je hebt die pan al eens bekeken maar kon de pan toen niet pakken. Dat kan nu wel. 

Dus pak de Pan en.......vanzelf vult Adrian dan de pan met water uit de kraan. Loop door naar de grote Hal. Rechtsachter de wereldbol ligt een grote rol dampwerende Folie. 

Ook deze folie heb je eerder al bekeken, maar toen kon je het niet pakken, Nu wel, dus pak nu de Folie (Damp-proof sheeting) Reis via de plattegrond, terug naar het moeras en loop dan weer een scherm door naar rechts, naar het:

Heuvelgraf:

Ga nu niet gelijk weer naar binnen. Als je nog geen handvol takken van de hoop takken hebt gepakt dan doe je dat nu alsnog. Pak de rol dampwerende folie uit inventory en klik ermee in de ingang (Burial mound), om de ingang dicht te plakken met folie. Ga dan naar binnen. 

Binnen zorg je dat Adrian min of meer in het midden staat. Links naast Adrian liggen dan wat Keien (Stones) op de grond. 

Klik met je tandwielcursor op de Keien en.......Adrian pakt een paar keien op en legt ze in het midden van de grot weer op de grond, als een kampvuurplaats. 

Pak de takken (Dry twigs) uit inventory en klik ermee op de vuurplaats (Fireplace) om de takken tussen de keien te plaatsen. 

Pak de Aansteker uit inventory en steek er de takken mee aan. Plaats de Pan met water op het vuur. 

Doe de Koffie en dan het Magnesiumpoeder (Antacid) in de pan met water. 

Plaats tenslotte het Valeriaanplantje in de pan (Fireplace) en.......Wacht tot Adrian is uitgepraat en klik dan met je tandwielcursor op de enorm rokende Pan (Pot) en......

.......Adrian drinkt het brouwsel op en......krijgt prompt een visioen waarin hij ziet waar de zwarte bal verborgen zit. 

Adrian valt dan maar weer eens flauw maar komt snel weer bij zijn positieven. Links in de ingang is een plek zwart van de schimmel (Black mould). Bekijk die zwarte schimmel plek met je oog en...

...Adrian vindt de Zwarte Bal. Adrian pakt vanzelf de zwarte bal uit de bergplaats. Open de plattegrond en reis terug naar de:

Poort in het Bos: (Stone arch in woods)

Daal weer omlaag, via het gat in de grond. Terug beneden in de grot klik je op de grote dichte poort om Adrian over de ladder naar de poort te laten lopen. 

Pak dan de Zwarte Bal uit inventory en plaats de bal in de Houder (Holder), die links voor de Poort staat, en........De Poort gaat gloeien. 

Bekijk met je oog de gloeiende Poort. Adrian meld dan dat de Poort open is, dus klik met je Exitcursor in de gloeiende Poort en.......Adrian stapt door de poort en beland in de:

Academie:

Poortzaal:

Wel.....hier was Adrian dus op het einde van Black Mirror 2.  Achter Adrian gaat de Poort weer dicht. Bij de 2 rechter pilaren ligt nog steeds het lijk van Louis. Het lijk ligt nog steeds op 1 van de drukplaten. Ook aan deze kant staat er een zwarte Bal Houder voor de Poort. De houder staat nu rechts voor de Poort. Bekijk de Houder met je oog en Adrian merkt dat de Zwarte Bal, die in Black Mirror 2 nog in de houder lag, verdwenen is. Het is te hopen dat Adrian de zwarte bal hier kan vinden, want anders zit ie hier voor de rest van zijn leven vast. Bekijk het Louis lijk. 

Adrian mijmert even over Angelina en de gebeurtenissen uit Black Mirror 2. Klik dan met de tandwieltjes op het Louis lijk en.......Op het lijk vindt Adrian dan een Brief van Angelina. Het is een brief van Angelina aan Louis en Adrian leest de brief vanzelf voor.  Uit de brief blijkt dat Angelina Miss Valley heeft vermoord en ook dat ze Louis opdracht heeft gegeven om het Black Mirror kasteel in de fik te steken. Klik de brief weg. 

Middenonder in het scherm ligt een stapel rotsblokken. Het zijn de overblijfselen van de trap (Burried staircase). Bekijk die rotsblokken (Burried staircase) 2 keer met je oogcursor. 

Adrain ziet dan dat er een stukje zwarte stof tussen de rotsblokken steekt. Bekijk de rotsblokken nog een keer met je oogcursor. Adrian probeert dan om het zwarte stuk stof onder het zware rotsblok uit te trekken maar dat lukt niet.Rechts naast het grote rotsblok is een "spleet" (Gap). Bekijk die "Spleet" met je oog. Adrian kijkt dan in die spleet maar hij kan niets zien omdat de spleet te donker is. 

Pak de fotocamera uit inventory en klik ermee op de spleet (Gap) en.........Adrian duwt de fotocamera in de donkere spleet en maakt een foto. Op de foto ziet Adrian dan dat de zwarte Bal in de spleet ligt. Maar hoe kan hij de bal uit de spleet krijgen? Er valt niets te vinden waarmee Adrian de zwarte bal uit de spleet kan krijgen. Het wordt even een gruwelijk karweitje, maar het is de enige mogelijkheid.....Klik weer met de tandwielcursor op het Louis lijk en......Adrian trapt een arm los van het lijk en raapt de arm op. Pak de Arm uit inventory en klik ermee in de Spleet (Gap) en.....

........Adrian duwt in de spleet de bal, met de arm, dichter naar de andere opening. Zoek nu, aan de linkerkant van het grote rotsblok, de handcursor op de linker spleet (Gap) en klik dan en...

......Adrian pakt nu de zwarte Bal uit de spleet onder de grote rots

Loop naar de Poort. pak de Zwarte bal uit inventory en plaats de bal in de houder en, als de Poort weer gloeit, loop je terug door de Poort en........

Rituelenkamer:

Adrian is terug in de Rituelenkamer. In het midden ligt het Boek nog op het pilaartje. Links staat de Troon van Mordred. Klik met je hand op het Boek en...........Adrian hoort stemmen en valt dan maar weer eens flauw. Dit lijkt toch echt de favorieten bezigheid van Adrian.....Flauw vallen.......Op de troon verschijnt heel even een zwarte schaduw. Adrian komt weer bij en staat op. 

Klik weer met je hand op het boek.........Adrian verandert in:

Adrian/Mordred:

Het gaat nu verder vanzelf......

Adrian komt nu totaal onder de invloed van Mordred. In feite is Adrian nu Mordred en hij pakt nu het boek op. Mordred gaat aan het werk en hij dan legt de zwarte bal in de houder en gaat door de Poort. Mordred komt dus terecht in de Grot in het Bos. Mordred klimt de grot uit en 2 bloedhonden volgen hem het bos in, op weg naar Kasteel Black Mirror. In het bos verschijnt dan de White Lady, de gekwelde geest van Maria.

Maria vraagt Mordred waar hun zoon, Damien, is. Mordred antwoordt dat Damien zwak was en dus gedood moest worden, Maria gild MOORDENAAR en verdwijnt weer en......tja....wat anders.......Adrian/Mordred valt maar weer eens flauw.. We belanden dan in:

Hoofdstuk 5:

Adrian versus Mordred:

Adrian/Mordred wordt langzaam wakker en staat op en bekijkt zichzelf in de spiegel. Adrian schrikt van wat hij ziet......Hij is nog steeds een beetje Mordred, Adrian bevindt zich in een, tot nu toe afgesloten, slaapkamer van het kasteel.

In de hoek, naast het hemelbed, staat een grote kast. Open de kast. In de kast ziet Adrian foto's van zijn vader en moeder, Samuel en Cathrin Gordon. Deze kamer was dus de slaapkamer van Adrian's ouders. Ook ziet Adrian een Tang en een Grafkaars in de kast liggen, maar hij heeft de tang en de grafkaars nu niet nodig, dus Adrian doet de kast weer dicht. Onthoud echter dat je in deze kast een Tang en een Grafkaars kunt vinden.

Bij het raam staat een bureau en een stoel. Vlak voor de stoel liggen er wat glasscherven op de grond. Bekijk de glasscherven met je oog. Op het bureau ligt het Mordred Boek en een Briefje (Note). Pak het Briefje (Note) op. Dit is weer een notitie van de grote onbekende en deze keer meld hij "dat de grootste deugd van de Hoeder het Geloof in God is" . Klik het briefje weg en.....Adrian vraagt zich af wie hem toch deze briefjes stuurt......Is hij het zelf....of is het Mordred? 

Bekijk met je oog het Raam (Window) en......Adrian meld dat er een touw voor het raam hangt en hij pakt dan het touw en stopt het in inventory. Bekijk met je oog het Mordred Boek, dat voorop het bureau ligt,  en.......de pagina's in het boek zijn leeg......Adrian raakt in paniek en zijn stem wordt weer Mordred. Snel slikt Adrian eventjes 1 van zijn pillen in om weer wat tot rust te komen. Dan bedenkt Adrian dat, toen hij in Black Mirror 2 in de rituelenkamer, een druppel van zijn Gordon bloed op het boek liet vallen de teksten in het boek zichtbaar werden. Die truc kan hij nu natuurlijk weer proberen. Nu kun je een glasscherf van de vloer oprapen, dus klik nu met je hand op de Glasscherven (Shards) en..........de game trakteert je dan op de eindscenes van dit hoofdstuk.....

Adrian raapt een scherf op en snijd zich ermee in de pols. Adrian's bloed druppelt dan op het Mordred boek en......na enige seconden wordt er inderdaad wat tekst zichtbaar in het boek. Maar het is niet wat Adrian hoopte te zien......het is alleen maar de bezweringsformule van Mordred. Adrian gaat op het bed zielepieterig zitten te doen en besluit dan om dat te gaan doen wat zijn vader Samuel Gordon aan het einde van Black Mirror 1 ook heeft gedaan.......zichzelf van de toren van het kasteel te gooien.

Adrian beklimt dus de linker kasteel toren en staat dan op het punt om zichzelf te pletter te laten vallen..........

CNN, ABC, Fox TV en de BBC, zijn live aanwezig met helikopters om de zelfmoord van Adrian Gordon live te verslaan. Miljoenen kijkers zitten aan hun TV gekluisterd en gillen.....SPRING....SPRING....SPRING....Maar dan .......Goh wat jammer nou toch weer.....Laat het maar aan een vrouw over om het plezier van miljoenen mensen te vergallen.............

Zuster Valentina Antolini gilt van beneden dat zij Adrian kan helpen om Mordred's vloek te bestrijden. 

Adrian kalmeert en ziet, voorlopig, af van zelfmoord en komt op de normale manier naar beneden.

Valentina staat dan voor, de dichte, voordeur. Adrian is niet te zien want die is binnen. Het gesprek gaat dus door de dichte voordeur. Valentina moet Adrian nu ervan overtuigen dat zij hem echt kan helpen. Gebruik de Valentina optie en luister naar Valentina en ...........Adrian doet dan de deur open om verder "face to face" met Valentina te praten. Tijdens het gesprek geeft Valentina dan ook het "Boek v.d Hoeders van de Spiegel" aan Adrian, dat ze uit de bibliotheek van het kasteel had meegenomen.

Valentina vertelt dat ze voor het Vaticaan werk en dat de Aartsbisschop haar naar het kasteel heeft gestuurd om te kijken hoe de zaken ervoor staan. Toen Valentina hier arriveerde ontdekte ze dat Lady Victoria op sterven lag en is ze gebleven om voor haar te zorgen. Valentina wist toen nog niet van het bestaan van Adrian en dat die dus nu de laatste Gordon is.

Verder vertelt Valentina dat Mordred Gordon zijn ziel in de Zwarte Spiegel (Black Mirror) wilde verankeren en dat die spiegel, diep onder het kasteel, in de catacomben ligt. Tijdens het ritueel werd Mordred echter gestoord door zijn broer Marcus en sprak hij de vloek over Marcus en al diens nakomelingen uit. Dat is de reden waarom de nakomelingen van Marcus gedoemd zijn om zielen voor deze "Black Mirror" te worden, of om de "Hoeder van de Spiegel" te zijn. Adrian is nu de laatste Gordon, in de Marcus lijn, en dus is hij de laatste "Hoeder van de Spiegel". Valentina overtuigt Adrian er uiteindelijk van dat er, naast zelfmoord, nog een andere manier is om van Mordred af te komen, namelijk......Exorcisme.....dus Duiveluitdrijving......Vanzelf gaan Adrian en Valentina dan naar

Warmhill: Kerk:

Valentina en Adrian gaan via de zijdeur de kerk binnen. Praat in de kerk verder met pastoor Fredericks over Exorcisme (Exorcism) en Fredericks gaat ermee akkoord dat hij het exorcismeritueel zal uitvoeren, alhoewel hij dat nog nooit heeft gedaan. De pastoor heeft echter een voorwerp nodig dat van Mordred is geweest. Het moet een voorwerp zijn dat voor Mordred van belang is.....iets dat zijn geest in "echte" wereld vasthoudt. Ook zou het handig zijn als de pastoor weet welke zonde Mordred heeft begaan in zijn leven.

Adrian staat dan weer buiten. Rechtsklik in inventory op het "Boek v.d Hoeders" (Book of the Guardians) om het te lezen. Adrian heeft geen tijd om het hele boek door te lezen, hij leest alleen het verhaal over Maria, de White Lady. Toen Mordred en Marcus met elkaar vochten kwam Maria zich ermee bemoeien en werd ze door Mordred doodgestoken. Dit is dus de doodszonde die Mordred heeft begaan. Reis, via de plattegrond, naar de hekpoorten (Castle gate) van het kasteel:

Kasteel Black Mirror:

Bij de hekpoorten van het kasteel staat, zoals afgesproken, Edward op Adrian te wachten om zijn positie als nieuwe butler van het kasteel te beginnen. Bekijk Edward en praat dan met hem en Adrian geeft hem zijn eerste opdracht en dat is om de brief van Angelina, die hij in de Academie op het lijk van Louis heeft gevonden, naar Spooner te brengen. Edward verdwijnt onmiddellijk om de opdracht uit te voeren.  Ga, via de plattegrond of lopend, naar de grote hal van het kasteel en dan de trap op naar de verdieping. Klik op de verdieping met de exitcursor in het gangetje en Adrian is dan terug in de slaapkamer van zijn ouders. Pak het Mordred Boek nu van het bureau, om het boek nu mee te nemen en reis terug naar Warmhill.

Warmhill Kerk:

Ga, via de zijdeur, de kerk weer binnen en praat weer met pastoor Fredericks. Gebruik alle gespreksopties en........Je ziet dan het einde van dit hoofdstuk:

Adrian geeft de pastoor het Mordred Boek en vertelt dat Mordred zijn vrouw Maria heeft vermoord en......het Exorcisme ritueel begint.......Valentina neemt het ritueel op met haar dictafoon maar.......het ritueel gaat helemaal mis........Mordred wenst niet uitgedreven te worden en........pastoor Fredericks sterft in de armen van Valentina. Uiteraard heeft Adrian hier allemaal niets van gemerkt want......Jawel.......Adrian was weer eens buiten westen. Valentina probeert Adrian wakker te schudden en we belanden dan in:

Hoofdstuk 6: 

Als Valentina:

Je speelt nu als Valentina. 

In de bibliotheek van het kasteel bedankt Valentina butler Eerwaard en besluit ze om haar Aartsbisschop even op te bellen om hem op de hoogte te brengen van alle gebeurtenissen. In inventory heeft Valentina een Dolkje, haar Dictafoon, Lucifers, haar Bijbel en het "Gordon dossier". Valentina wil dus haar baas opbellen. Klik dus op de telefoon, die op het bureau voor de Gordon Stamboom staat, en Valentina belt haar baas op. 

De Aartsbisschop vind, net als Valentina, dat Mordred terug in de Black Mirror moet worden gestopt. Valentina moet dus de ingang van de catacomben te zoeken. In die catacomben, diep onder het kasteel, moet zich een oude kapel bevinden en in die kapel zou dan de Zwarte Spiegel te vinden moeten zijn.

Bekijk het tapijt (Karpet), dat in het midden van de kamer op de vloer ligt. Omdat de vloer van de bibliotheek wat hoger ligt dan de vloer van de grote hal denkt Valentina dat er onder de vloer een geheime ruimte moet zijn en ze vermoed dan ook dat hier in de bieb een ingang naar de catacomben moet zijn. In de hoek, tussen de twee grote boekenkasten, staat dus de dikke pilaar (Columns), die je eerder als Adrian ook al bekeken hebt. Bekijk die pilaar nu nog eens met je oog en luister naar Valentina. Pak dan de Lucifers (Matches) uit inventory en klik ermee op de dikke pilaar en......

......Valentina strijkt een lucifer aan en houd de brandende lucifers bij de pilaar. Het vlammetje flakkert, dus er komt een lichte tocht vanuit de pilaar. Als Valentina de lucifer heeft uitgedaan klik je met de tandwielcursor op de pilaar en.....Valentina ontdekt dat 1 van de metalen tegeltjes zit los en ze verwijdert het tegeltje en hierdoor legt ze een vreemd gevormd sleutelgat bloot in de pilaar. Klik weer met de tandwielcursor op de pilaar om het sleutelgat in close-up te bekijken. Klik in de close-up dan met je oog op het sleutelgat (Strangely shaped hole). Het gat heeft de vorm van een tandwieltje. Zoek, op de rechter boekenkast, de exitcursor om uit de close-up te gaan.

Verlaat de bieb naar de grote hal. Bekijk, met je oog, weer het zuiltje (Foundation stone) waar de wereldbol op staat. Valentina vertelt je dan dat dit ooit de ingang van de catacomben was, maar Marcus Gordon heeft deze ingang verzegeld. Ga via de trap naar boven en dan naar de kamer van Lady Victoria.

Kamer Lady Victoria:

Links naast het bed staan de monitors, waar Lady Victoria aan vast lag. Bekijk die monitors (Machines) en Valentina vindt er een Injectiespuitje met Adrenaline en ze bergt de spuit op in inventory. Op de kaptafel staat, zoals je weet, het juwelenkistje van Victoria. Als Adrian heb je dat juwelenkistje al bekeken en geopend. Bekijk nu als Valentina dat juwelenkistje nog eens en..........Valentina somt ook even op wat er zoal in het kistje ligt maar dan tilt ze het kistje op en bemerkt ze dat het kistje eigenlijk veel zwaarder is dan ze gedacht had. Valentina bekijkt dan de onderkant van het kistje en ontdekt dat er een geheim vak in het kistje zit. Maar ze krijgt het geheime vakje niet open en wil daarom het kistje aan Adrian laten zien. Valentina bergt dus nu het juwelenkistje op in inventory.Verlaat de kamer en in de gang ontmoeten we dan Adrian, die net wakker is geworden. Praat met Adrian en gebruik alle gespreksopties. 

Valentina wil Adrian niet vertellen dat pastoor Fredericks dood is maar ze vertelt wel over de Zwarte Spiegel, de Catacomben en over het rare sleutelgat in de bibliotheek. Als het gesprek is afgelopen pak je het Juwelenkistje uit inventory en geef je het kistje aan Adrian. Adrian maakt het kistje op geheel eigen wijze open en.....

..........Valentina vindt een Zwaardhandvat (Sword handle) tussen de brokstukken van het kistje. Bekijk het Zwaardhandvat in inventory. Valentina meld dat er 4 juwelen op het ding zitten maar dat er eigenlijk 5 juwelen op horen te zitten. De achterzijde van het handvat heeft de vorm van een tandwiel.....zeg....zou dit de sleutel zijn die in het tandwiel sleutelgat past? Ga terug naar de:

Bibliotheek:

Klik weer met je oogcursor op de pilaar, om weer in de close-up van het sleutelgat te geraken. Pak dan het Zwaardhandvat uit inventory en klik het ding in het sleutelgat en.....Het handvast past precies in het sleutelgat maar verder gebeurt er niets. Valentina berg het handvat terug op in inventory. Zou het komen dat er een juweel mist op het Zwaardhandvat dat er niets is gebeurt? Ga terug naar de verdieping en geef nu het Zwaardhandvat aan Adrian en praat dan met Adrian over het ontbrekende juweel.   

Adrian denkt dat het ontbrekende juweel in de Armband van Angelina steekt.....er is echter 1 probleempje.....die halsketting ligt nu in het politiebureau. Valentina vindt dat Adrian de Armband terug moet zien te krijgen.

Linksboven in je scherm zie je nu de foto's van Adrian en Valentina. 

Door op de foto van Adrian te klikken wordt je weer Adrian. Door op de foto van Valentina te klikken wordt je weer Valentina. Vanaf nu kun je dus schakelen tussen Valentina en Adrian om of Adrian of Valentina te besturen.  Je kunt echter niet op elk moment zelf bepalen of je Valentina of Adrian bent......dat kan alleen als hun foto's linksboven in het scherm staan en dat is alleen op bepaalde momenten het geval. 

Klik nu op de foto van Adrian om als Adrian verder te spelen.

Als Adrian:

Open de plattegrond en reis naar Willow Creek

Willow Creek: 

Politiebureau:

Het is nacht en regent pijpenstelen. Ga naar het plein en dan het politiebureau binnen. Spooner vertelt Adrian dat zijn "case" gesloten is. De rechter is er door de brief van Angelina, die Adrian op het lijk van Louis heeft gevonden, nu er van overtuigd dat Adrian onschuldig is aan alle moorden, gepleegd in Black Mirror 2.  Praat verder via de gespreksopties en vraag Spooner vooral naar het ontbrekende juweel. Adrian krijgt de Armband terug.

Boshut:

Reis via de plattegrond even terug naar Warmhill en ga dan, linksonder, het bos in. Adrian is dan terug bij het bospad dat naar de Boshut gaat. Volg het paadje naar de Boshut en zie.....de deur van de hut is ingeslagen. Bekijk de deur en ga dan naar binnen.........We krijgen niet te zien wat Adrian voor gruwelijks ziet in de hut maar het moet iets heel ergs zijn wat vanzelf komt Adrian weer naar buiten en hij is niet "happy". Is het Ralph die ontzielt in de hut ligt? Ga terug naar de Kasteelpoorten.

Kasteel:

Hekpoorten:

Adrian beland niet gelijk bij de kasteelpoorten maar in de bocht van het bospad en....hij hoort de stem van Ralph die een versje zingt. We zien Ralph echter niet. Loop door naar het kasteel. Kijk in de Brievenbus en Adrian vindt de Zonnebril van Edward in de brievenbus en neemt de bril mee. Ga het kasteel binnen en ga naar de verdieping. Ga Adrian's slaapkamer binnen, dus klik boven met je exitcursor in het gangetje (Passage).

Adrian's kamer. Gang, Bibliotheek:

Ga naar de Bibliotheek en zoom weer in op het sleutelgat in de pilaar en steek dan het Zwaardhandvat weer in het sleutelgat en......de pilaar draait nu open en Adrian ziet dat er een wenteltrap in de pilaar omlaag gaat. Valentina komt nu ook vanzelf naar de bibliotheek en samen dalen Adrian en Valentina via de wenteltrap omlaag en.....

.......we belanden in de:

Catacomben:

Waterputzaal:

NB: Het kan zijn dat Valentina niet vanzelf met Adrian is mee gekomen naar de catacomben. Is dit in jouw game gebeurt dan klik je op Valentina's foto om weer even Valentina te worden. Ga dan, als Valentina, ook naar de Bibliotheek en klik dan met de Exitcursor in de geopende pilaar om Valentina ook naar de Catacomben te brengen. In de Waterputzaal klik je dan op Adrian's foto om weer Adrian te worden.

Achter de waterput staan 4 pilaren waar symbolen op staan. Nummer die 4 pilaren, van links naar rechts, 1, 2, 3, 4. Bekijk die Symbolen (Symbols) op de 4 pilaren met je oog

 • Op pilaar 1 ziet Adrian een Huis en een Kruik. 

 • Op pilaar 2 ziet Adrian een Hooivork en een Bloem. 

 • Op pilaar 3 ziet Adrian een Vogel en een Hoofd. 

 • Op pilaar 4 ziet Adrian een Vis en een Hand. 

Ga praten met Valentina en vraag haar naar de Symbolen (Hieroglyphs) en over een andere Uitgang (Other exit). Valentina denkt dat al die symbolen wel 6000 jaar oud zijn. Valentina weet ongeveer de betekenis van de symbolen, maar ze vertelt er verder niets over. Blijf Adrian. Valentina blijft hier staan. Ga als Adrian, via de wenteltrap links in de grote poort, terug naar bibliotheek en ga door naar de keuken. In de keuken klik je op de Kelderdeur.

Kelder:

Halletje:

Adrian is terug in het halletje boven de kelder. Het trapgat, omlaag naar de kelder, is donker dus Adrian wil zonder licht niet afdalen naar de kelder. Bekijk nog eens met je oogcursor de Emmer, die achter het trapgat in de hoek staat. De emmer zit vol met strooizout. Nu wil Adrian wel een handvol strooizout uit de emmer pakken, dus klik met de handcursor op de emmer om een handvol zout uit de emmer te pakken.

Rechts van de emmer zit de lichtschakelaar aan de muur. Onder de lichtschakelaar zit een Stopcontact (Socket). Pak het Verlengsnoer (Extension cable) uit inventory en klik ermee op het stopcontact om het snoer in het stopcontact te steken. Raap dan het andere einde van het snoer, dat nu op de grond ligt, op en klik dan het snoer in het donkere trapgat om het snoer omlaag de kelder in te laten zakken. 

Klik in inventory met de Aansteker op de Grafkaars (Grave candle) om de kaars aan te steken. Klik nu weer met je exitcursor in het trapgat en.....Nu hij licht heeft daalt Adrian de trap af naar de:

Kelder:

Adrian staat onderaan de keldertrap met de brandende kaars in zijn hand.  Rechts van Adrian liggen wijnvaten. De kaars geeft niet veel licht, dus erg diep de kelder inkijken kan Adrian niet. Links naast Adrian ligt het einde van het Verlengsnoer op de grond. Bekijk het verlengsnoer weer met je oog. Loop ietsjes door naar rechts en.....Op de vloer staat een oude bouwlamp (Construction light). Bekijk de bouwlamp met je oog. Loop iets terug zodat je het uiteinde van het verlengsnoer weer ziet. Pak nu het verlengsnoer weer op en klik het snoer op de bouwlamp en........,

Adrian steekt de stekker van de bouwlamp in het verlengsnoer en.......er is licht in de kelder. Adrian staat voor de wijnvaten. Achter Adrian hangt een rode stroomkabel, vanaf het plafond omlaag (3-phase power cable). Rechts is de Waterput en tussen Adrian en de waterput ligt een grote plas water op de vloer. Achterin is een brede donkere nis (Dark corner) waar een hek in hangt. Rechts van de donkere nis steekt er een Hendel (Large lever) aan de muur.

Bekijk de rode stroomkabel. Adrian meld dat de stroomkabel precies boven het begin van de waterplas hangt. Bekijk ook de grote waterplas. Adrian meld dat het riool, onder de vloer, verstopt moet zijn. Bekijk de Hendel, rechts van de grote donkere nis. Adrian meld dat het de Stroomhendel is waarmee de stroom in de kelder wordt aangezet, dus blijf nu verder nog van de hendel af want eerst moet Adrian alles gereedmaken hier.

Loop door naar de Waterput en dan door naar de rechterkant van de kelder. 

In de vloer, voor de waterput, zit een lang afvoerrooster (Grate). In de voorkant van de waterpomp steekt een rode stroomkabel (Power connection). Bekijk met je oog het punt waar de rode stroomkabel in de waterpomp steekt (Power connection).......Adrian bekijkt de kabel en vertelt er iets over.

 

Klik nu met de tandwielcursor op de Stroomhendel (Large lever), aan de muur linksachter de waterput, om de stroom in te schakelen. 

De waterplas staat nu dan onderstroom. Loop terug naar de waterpomp en zie.....de waterpomp heeft nu stroom want op het knopjespaneel brand nu een rood lampje. 

Klik met je tandwieltjes op het knopjespaneel (Controls) en...........als je alles goed hebt gedaan slaat de pomp aan en zie je hoe er, in de waterputzaal, een ijzerenkooi omhoog uit de waterput wordt getrokken.

Valentina is intussen ook naar de kelder gekomen om te kijken wat je hier allemaal aan het uitspoken bent. 

Pak het Touw (Rope) uit inventory en klik ermee op de rand van de waterput (Well) om het touw aan een pilaar van de put te binden en in de put te hangen. 

Ga terug naar links en dan via de trap terug naar boven. Als het goed is gaat Valentina vanzelf mee. Ga naar de Bibliotheek en via de wenteltrap terug naar de:

Catacomben:

Waterputzaal:

Hier hangt dus nu de kooi boven de waterput, maar helaas staat de put nog wel vol water. In de kooi hangt nu ook het touw. Praat met Valentina over de kooi (Cage) en over het Touw (Rope). Adrian legt aan Valentina uit wat ze moet doen. Klik, 2 keer, met de tandwielcursor in/op de kooi en.....Adrian stapt de kooi in.  Als Adrian in de kooi staat, en de deur weer heeft dicht gedaan klik je snel op Valentina's foto om over te schakelen naar:

Valentina:

Breng Valentina naar de Kelder. In de kelder breng je Valentina naar de Waterput. Klik met je oog op de rand van de waterput om Valentina naar Adrian te laten gillen dat ze nu in de kelder is. Loop dan naar de waterpomp en laat Valentina bij de pomp staan. Schakel over naar:

Adrian:

Het kan zijn dat Adrian ondertussen uit de kooi is gestapt. Dat gebeurt als je te lang er over hebt gedaan om Valentina naar de kelder te brengen. Als Adrian uit de kooi is gestapt dan zorg je dat Adrian weer in de kooi gaat staan. SAVE JE GAME..........

Klik dan met je tandwielcursor op het Touw (Rope) en.........Adrian geeft een rukje aan het touw en dat is het sein voor Valentina om de waterpomp aan te zetten en.........Adrian zakt in de kooi omlaag de waterput in en. .....Adrian is dan helemaal onderwater in de put  en heeft niet veel tijd voordat ie dreigt te verdrinken:

De Symbolenschijven in de waterput:

Adrian kan hier dus dood gaan. Je kunt deze puzzel oplossen via de Auto-oploshendel, die na enige minuten weer rechtsonder verschijnt. Ook kun je Adrian in de kooi weer omhoog laten gaan, naar de waterputzaal, door op je ESCAPE-toets te drukken. Dit kun je doen om tussen de diverse fasen van de puzzel even verse lucht te gaan inademen

Adrian staat dus, onderwater, in de kooi, en aan de muur zie je een ronde stenen schijf. Je moet nu wel een beetje snel handelen want treuzel je te lang dan verzuipt Adrian en is het GAME OVER. Links en rechts zie je een dikke pijl. Als je op de linker pijl klikt dan draai je linksom. Klik je op de rechter pijl dan draai je rechtsom.

Er is dus een "Huis" schijf, een "Hooivork" schijf, een "Vogel" schijf en een "Vis" schijf. Bij "Huis" hoort de "Kruik". Bij "Hooivork" hoort de "Bloem". Bij "Vogel" hoort "Hoofd" en bij "Vis" hoort "Hand"

NB: Je kunt dus, als je een schijf hebt gedaan, via je ESCAPETOETS, terug omhoog gaan om eerst weer even adem te happen. Klik dan weer op het Touw om weer omlaag te zakken en doe dan snel de volgende schijf. Herhaal tot je alle 4 schijven gehad hebt. Je kunt natuurlijk ook de Auto-oploshendel gebruiken om deze puzzel automatisch door de game te laten oplossen. Maar wat is daar nu voor lol aan?

Je begint met de "Huis" schijf en op deze schijf klik je op de sterpunt waar de Kruik in staat.

Klik op de Rechterpijl om naar rechts te draaien.  Je ziet de volgende schijf en bij mij is dit de Hooivorkschijf. Bij Hooivork hoort de Bloem. dus klik op het Bloem Symbool.

Klik op de rechterpijl om weer naar rechts te draaien. Je ziet dan de 3e schijf en dit is bij mij de Vogelschijf. Bij Vogel hoort het Hoofdsymbool, dus klik in de ster op het Hoofdsymbool. 

Klik weer op de Rechterpijl om weer rechtsom te draaien en.....je ziet de Visschijf. Bij Vis hoort de Hand, dus klik in de ster op het Handsymbool

Als je alle 4 de schijven goed hebt gedaan dan wordt je scherm zwart en dan dendert Adrian met de kooi verder omlaag en komt terecht op de vloer van een grot. Valentina komt even later via de ketting ook omlaag door de put. We zijn beland in de:

Sarcofagen grot:

Je bent nog steeds Adrian. Bekijk eerst weer alles wat je kunt bekijken met de oogcursor. Links in de hoek is een Stenen Deur. Rechts in de hoek is een Stenen Deur. De rechter Stenen deur is de ingang van het Labyrint, dus klik daar nog niet want dan verlaat je deze grot en dat is nog niet de bedoeling.

In de grote muur zijn 5 nissen. De middelste nis is diep en in die nis staat een heel groot standbeeld. Onder het standbeeld staat een Offerschaal (Dish). In elk van de 4 overige nissen staat een Sarcofaag en hangt er, boven de sarcofaag, een grote stenen plaat met een reliëf of met hiërogliefen. Nummer de 4 sarcofaag nissen, van links naar rechts, A, B, C, D.

Bekijk eerst met je oog de linker Stenen Deur. Adrian loopt naar de deur en meld dat deze deur een ijzeren band heeft en 6 sloten.  Voor Nis A ligt een roestige Helm (Helmet) op de grond. Adrian wil de helm niet pakken. Voor Nis B ligt roestig Zwaard op de grond. Pak het Zwaard op en........Adrian geraakt door het zwaard weer eventjes onder de invloed van Mordred. Valentina wordt er een beetje angstig van, maar Adrian komt weer tot zichzelf en smijt het zwaard weg.

Bekijk de Offerschaal, die onder het standbeeld in de middelste nis staat. Adrian drukt de schaal omlaag en.......je ziet nu een aantal kettingen met daarin capsules omhoog en weer omlaag bewegen. Een offerschaal betekent dat er een offer moet worden gedaan. Er moeten dus offers op de schaal worden gelegd om die capsules in de kettingen omlaag te krijgen.

Klik met de tandwielcursor op de offerschaal om in close-up van de schaal te komen. 

Onder de schaal liggen dan de Pijlpunt, het Bootje, de Vis en het schild. De schaal is een weegschaal. 

Pak, 1 voor 1, de pijlpunt, het bootje, de vis en het schild op en sleep het item dan naar de schaal en laat dan los om het item in de schaal te leggen. 

Als je alle 4 items in de schaal hebt gelegd is de schaal helemaal omlaag gezakt. Ga dan uit de close-up, via de exit linksonder en.......

......je ziet de kettingen met de capsules weer onhoog en omlaag komen..........

In 1 van de kettingen is 1 van de capsules nu helemaal gedaald tot de vloer en dat is de capsule onderaan de ketting die tussen Nis C en Nis D hangt. 

Bekijk die capsule met je oog. Klik dan met je tandwielcursor op deze capsule en.......Adrian maakt de capsule open en haalt er een Gouden Sleutel uit

In de linker stijl van de rechter stenen deur zit een gat (hole). Bekijk dat gat en Adrian meld dat het gat zo groot als een hand is maar hij kan niet zien hoe diep het gat is. Klik nu met je handcursor in het gat en......Adrian vist een Plattegrond op uit het gat. Je krijgt, nadat Valentina ook nog even commentaar heeft gegeven, de plattegrond groot in je scherm te zien. 

NB: Het is de plattegrond van het Labyrint waar je straks in terecht zult komen. Op de plattegrond zie je 11 ruimtes waar de Romeinse Cijfers I (1), II (2) en III (3) in staan. Die Romeinse Cijfers geven aan hoeveel Schakelaars je in de kamers moet activeren. Je hebt verder geen ene moer aan deze plattegrond, dus klik de plattegrond weg. 

Wordt nu weer even Valentina door op haar foto te klikken.

Valentina:

Als Valentina bekijk je met je oog de Reliëfplaat die in Nis B hangt. Je beland in de close-up van het reliëf. Het reliëf is verdeeld in 2 helften. Bekijk de bovenste helft met je oog en luister naar Valentina. In de bovenste helft staat de Zwarte Spiegel (Black Mirror) afgebeeld. Bekijk ook met je oog de 7 mensen die onder de Zwarte Spiegel staan en luister weer naar Valentina. De Hiëroglyfen op de onderste helft van de steen begrijpt Valentina niet maar ze vermoed dat ze horen bij de groep van 7 mensen die onder de Zwarte Spiegel staan afgebeeld. Exit, rechts naast het reliëf, uit de close-up en wordt weer:

Adrian:

Klik nu met de exitcursor op de rechter stenen deur om het Labyrint te betreden.....maar.....Angelina  aarzelt en wijst Adrian op een, in het Latijn geschreven waarschuwing dat in de poort van de Exitdeur staat gebeiteld. De waarschuwing luid dat "In het boek van de hoeder geschreven staat dat als de hoeder de Duisternis in gaat zijn Ziel gegrepen zal worden door de Schaduwen". Ok.....neem deze waarschuwing ter harte en ga dan door de rechter Stenen deur en.....je beland in het:

Labyrint:

Adrian:

NB: er is nu, gelukkig, geen Auto-oploshendel om deze Labyrint puzzel Automatisch te laten oplossen. Je zult het helemaal zelf moeten doen.
En nee......ik ga je ook niet helpen met Save Games want die heb ik niet bewaard.

Valentina is meegegaan en zij sluit de deur naar de volgende kamer door een schakelaar over te halen, want in die volgende kamer zit namelijk een Demonschaduw en die houden niet van licht. SAVE JE GAME HIER EN NU want om dit labyrint door te komen is moeilijk en uiterst gevaarlijk.  

Het Labyrint bestaan uit 11 kamers die onderling met elkaar verbonden zijn door deuren. Aan beide zijden van de deuren is een pilaar waar een Schakelaar op zit waarmee je de deur tussen 2 kamers kunt openen en sluiten. Die schakelaars zijn aan elkaar gekoppeld en werken als een zogenaamde "hotelschakelaar". Klik je dus in de ene kamer op een schakelaar dan is gelijk ook de schakelaar aan de andere kant van de tussendeur geactiveerd.

Het is de bedoeling om in het Labyrint 3 Items te vinden, zonder dat Adrian of Valentina  gedood wordt door de Demonschaduwen. Er zwerven 2 Demonschaduwen in het Labyrint en die Demons zijn bang voor licht. Nummer de 11 kamers, 1 t/m 11 waarbij kamer 1 linksboven is en kamer 11 rechtsboven. 

Adrian en Valentina starten in Kamer 1 en er staat nu een Demonschaduw in de kamers 3 en 11. Je moet steeds schakelen tussen Adrian en Valentina en je begint als Adrian. Je moet dus steeds, als Adrian of Valentina, de schakelaars in bepaalde kamers activeren om de tussendeuren te openen, of weer te sluiten. 

Kom je terecht in een donkere kamer en maak je dan een deur open naar een kamer waar een Demonschaduw staat dan is het GAME OVER. Je kunt tussendoor je Game Saven zo vaak als je dat wilt.

Ok....we beginnen dus in Kamer 1, linksboven. Valentina heeft de deur naar kamer 3 gesloten. Je bent Adrian

STAP 1: Als Adrian: 

 • Klik, in kamer 1, op de schakelaar bij de deur naar kamer 2.  De deur naar kamer 2 gaat open en in kamer 1 en 2 brand dan licht. 

 • Loop kamer 2 in en klik dan op de schakelaar bij de deur naar kamer 5.  De deur naar kamer 5 gaat open en in kamer 1 en 5 brand het licht.  Loop Kamer 5 in. 

 • Wordt Valentina en breng Valentina ook naar Kamer 5 en wordt dan weer Adrian.

Kamer 5: Adrian: 

 • In Kamer 5 staat een Sarcofaag. Maak de Sarcofaag open.....Valentina helpt vanzelf mee. 

 • Kijk dan in de Sarcofaag. In Kamer 5 vindt Adrian een Kroon.

STAP 2: Adrian: 

 • We zijn nog in kamer 5. Klik op de schakelaar bij de deur naar kamer 8. De deur naar kamer 8 gaat open en in kamer 8 brand dan licht. 

 • Loop kamer 8 in en klik dan op de schakelaar bij de deur naar kamer 7 en ook op de schakelaar bij de deur naar kamer 9. 

 • Loop dan kamer 9 in en klik dan op de schakelaar bij de deur naar kamer 11.

 • In kamer 9 brand dan licht en daarom komt de Demon die in kamer 11 staat niet op Adrian af. 

 • Loop terug naar kamer 8 en dan door naar kamer 7. Als Adrian in kamer 7 staat klikt je op de schakelaar bij de deur naar kamer 6 om die tussen deur te openen. 

 • In Kamer 6 en Kamer 9 brand nu licht. Breng Adrian nu terug naar Kamer 2 en klik dan op de schakelaar bij de deur naar Kamer 4. 

 • Loop dan kamer 4 in waar nu dus ook licht brand. Blijf staan in kamer 4 en wordt nu weer Valentina

STAP 3: Valentina:

 • Valentina is nog in kamer 5. Loop kamer 2 weer in en naar de tussendeur met kamer 4. 

 • Klik op de schakelaar bij de tussendeur naar kamer 4 om deze deur weer te sluiten. 

 • Het licht gaat uit in kamer 4, waar Adrian staat. Breng Valentina terug naar Kamer 1. 

 • Klik in kamer 1 op de schakelaar links naast de ingangpoort om de poort te sluiten. 

 • Het licht in kamer 1 gaat uit.

 • Klik op de schakelaar bij de deur naar kamer 3 en.....De deur naar kamer 3 gaat weer open maar het licht in kamer 1 gaat weer aan en daarom blijft de Demonschaduw in kamer 3 staan. 

 • Ga terug naar Kamer 2 en klik op de schakelaar bij de deur naar kamer 1. Valentina sluit de deur tussen kamer 1 en kamer 2 en het licht in kamer 1 is uit. Wordt weer Adrian.

STAP 4: Adrian:

 • Adrian is nog in kamer 4 en de Demonschaduw is nog in kamer 3. De deur tussen kamer 4 en 3 zit nog dicht.

 • Klik op de schakelaar bij de deur naar kamer 3 en......

 • De deur tussen kamer 4 en 3 gaat open en in kamer 3 gaat het licht aan en.....hierdoor verdwijnt de Demonschaduw uit kamer 3 naar kamer 1. Loop Kamer 3 nu in. 

 • In Kamer 3 staat een Rek (Nice). Pak uit het Rek een Schaal. 

 • Sluit de deur tussen kamer 3 en kamer 1 door op de schakelaar bij de deur naar kamer 1 te klikken. 

 • Klik op de schakelaar bij de deur naar kamer 6 om die deur te openen. Loop Kamer 6 dan in en klik op de schakelaar bij de deur naar Kamer 11. 

 • De deur naar kamer 11 gaat open en in kamer 6 gaat het licht aan. Omdat in kamer 6 nu het licht aan is blijft de Demonschaduw van kamer 11 in kamer 11 staan. 

 • De deur tussen kamer 6 en kamer 7 had je al geopend, dus loop nu Kamer 7 weer in. 

 • In kamer 7 klik je op de schakelaar bij de deur naar kamer 8 om deze deur weer te sluiten. 

 • Adrian blijft dus in Kamer 7 staan. Wordt weer Valentina:

STAP 5: Valentina:

 • Valentina staat nog in Kamer 2. Breng Valentina, via Kamer 5, naar Kamer 8. 

 • In Kamer 8 klik je op de schakelaar bij de deur naar kamer 9 om deze deur nu te openen.

 • Het licht in kamer 9 gaat uit maar in kamer 8 gaat het licht aan. 

 • De deur tussen Kamer 9 en Kamer 11 had je als Adrian al geopend.

 • Laat Valentina in kamer 8 staan en wordt weer Adrian:

STAP 6: Adrian:

 • Adrian staat dus nog  in Kamer 7. Open de deur naar Kamer 11 en........

 • Het licht in Kamer 11 gaat aan  en hierdoor verdwijnt de Demonschaduw uit Kamer 11 naar Kamer 9. 

 • Loop als Adrian nu Kamer 11 in. 

Valentina

 • Wordt weer Valentina en maak de deur tussen Kamer 8 en Kamer 7 open. 

 • Breng Valentina dan via Kamer 7 naar Kamer 11. 

 • Als Valentina ook in Kamer 11 staat dan wordt je weer Adrian. 

 • Midden in Kamer 11 staat een Sarcofaag. 

 • Als Adrian klik je op de Sarcofaag en samen met Valentina maakt hij dan de sarcofaag open. 

Kijk in de sarcofaag en Adrian vist er een Staf uit.

Ok.....Adrian heeft nu de 3 Items gevonden en opgeborgen in inventory. Nu veilig terug zien te komen in de Sarcofagenzaal. Adrian en Valentina staan dus nu beide in Kamer 11 en moeten terug naar Kamer 1, maar daar staat nu de voorste Demonschaduw. De andere Demonschaduw staat nog in Kamer 9. Breng nu eerst Adrian en daarna Valentina terug naar Kamer 7. 

STAP 7: Adrian:

 • Als je zowel Adrian als Valentina in kamer 7 hebt staan dan wordt je weer Adrian.  

 • Sluit dan de deur naar Kamer 11 door op de betreffende schakelaar te klikken. 

 • Loop, via Kamer 6, terug naar Kamer 3. 

 • Sluit dan de deur tussen Kamer 3 en Kamer 6 en open de deur naar Kamer 1. 

 • Hierdoor gaat het licht in Kamer 3 weer aan en blijft de Demonschaduw in Kamer 1. 

 • Ga naar Kamer 4 en sluit dan de deur tussen Kamer 4 en Kamer 3. 

 • Laat Adrian in Kamer 4 en wordt weer Valentina.

STAP 8: Valentina:

 • Valentina is nog in kamer 7 maar ze kan nu terug, via de kamers 8 en 5, naar Kamer 2. 

 • Breng Valentina dus nu, via 8 en 5, terug naar Kamer 2. 

 • Open in Kamer 2 dan de deur naar Kamer 4. 

 • Hierdoor gaat in Kamer 4 het licht weer aan en in Kamer 3 het licht weer uit.

 • Wordt weer Adrian en breng hem naar Kamer 2.

STAP 9: Adrian:

 • Adrian en Valentina zijn nu beide in Kamer 2. 

 • Sluit de deur naar Kamer 4 en sluit de ook de deur tussen Kamer 2 en Kamer 5. 

 • Open dan de deur tussen Kamer 2 en kamer 1 en.....

 • Het licht in Kamer 1 en kamer 2 gaat aan en hierdoor verdwijnt de Demonschaduw uit Kamer 1 terug naar Kamer 3.

STAP 10 Adrian en Valentina:

 • Breng Adrian en Valentina nu beide vanuit Kamer 2 naar kamer 1. 

 • Wordt dan weer Adrian en sluit de deur tussen Kamer 1 en Kamer 3 zodat de Demonschaduw niet terug kan naar kamer 1. 

 • Open dan, via de schakelaar bij de Poort, de Poort naar de Sarcofagenzaal en.......Adrian en Valentina kunnen nu veilig het Labyrint verlaten, dus ga door de poort terug naar de:

Sarcofagenzaal:

De 6-Slotendeur:

Adrian:

Valentina is vanzelf meegelopen.  Zoom weer in op de Offerschaal in de middelste nis om weer in de close-up van de offerschaal te komen. 
Onder de Offerschaal liggen nu ook de Staf, de Kroon en de schaal, die Adrian in het labyrint heeft gevonden. 

Plaats nu de Kroon, de Staf, de Schaal en de Pijlpunt in de Offerschaal en stap dan uit de close-up.

Aan de meest rechter ketting, dus de ketting tussen Nis D en de Labyrintpoort, is nu een capsule helemaal tot de vloer gezakt. 

Bekijk die Capsule en Adrian haalt er de 2e Gouden Sleutel uit. 

Klik nu met je Exitcursor op de linker Stenen Deur, de 6-sloten deur. Adrian loopt naar de linker deur en vertelt nog een keer dat de deur 6 sloten heeft. Pak 1 van de 2 Gouden Sleutels uit inventory en klik ermee op de deur en......

 

.........Adrian probeert de sleutel uit in elk van de 6 sleutelgaten en meld dat de sleutel in elk sleutelgat past maar dat hij de sleutel niet kan draaien. Adrian laat de sleutel in de deur zitten. Klik ook de 2e Gouden sleutel in de deur en ook de 2e sleutel past in elk sleutelgat maar draait ook niet om. Ook de 2e Gouden sleutel laat Adrian in de deur zitten. Wordt nu weer:

Valentina:

Bekijk, als Valentina, weer het Reliëf in Nis B en klik dan in de close-up weer met je oog op de hiërogliefen onder de Zwarte spiegel. Nu denkt Valentina dat die afgebeelde mensen een Priester, een Jager, een Bedelaar en een Boer voorstellen. Ga weer uit de close-up en ga praten met Adrian en gebruik het Hiërogliefen onderwerp om Adrian te vertellen over de hiërogliefen in het reliëf. Wordt dan weer:

Adrian:

.......in de kettingen zijn nu 6 capsules omlaag gezakt. Klik met je oog op 1 van de 6 capsules, bijvoorbeeld de capsule links naast de offerschaal en.......

Adrian haalt uit elke capsule een Gouden Sleutel en je hebt dan 6 Gouden Sleutels in inventory. 

Pak die 6 Gouden Sleutels uit inventory en klik ermee op de 6-sloten deur en.........de sleutels passen en Adrian maakt nu de deur open. Ga dus door de nu geopende deur en we belanden op een tussenscherm. Adrian en Valentina staan rechts in de poort van de 6-slotendeur. Links verdwijnt het pad door een poort. Klik met je exitcursor in de linker poort om over het pad naar het volgende scherm te lopen en Adrian en Valentina belanden in de:

Kapel:

Valentina is dus vanzelf meegelopen. Deze kapel is nog door Mordred en Marcus samen gebouwd maar hier heeft Mordred zijn broer Marcus ook vermoord. Op de ronde verhoging staat een Altaar. Rechts naast Adrian en Valentina zit de afdekplaat van een sarcofaag in de vloer. Ook links zit een sarcofaag in de vloer.

 Klik met de tandwielcursor op de rechter sarcofaag en.....Adrian en Valentina schuiven de dekplaat iets open. Klik dan met je oogcursor op de sarcofaag om er in te kijken en......Adrian meld dat er een skelet in ligt en Valentina meld dat dit de stoffelijke resten van Maria, Mordred's vrouw, zijn. Adrian pakt vervolgens een Zwaardpunt uit het graf. Het bis de zwaardpunt van Mordred's Zwaard waarmee hij zijn vrouw Maria heeft gedood.

Links zit dus ook een sarcofaag in de vloer. Maak ook de linker sarcofaag open en kijk erin en je hoort dat hierin het skelet van Mordred ligt. Wordt weer Valentina.

Valentina:

Klik met je oog het altaar dat voor op de verhoging staat. Valentina loopt dan door de rechter poort de verhoging op om het altaar te bekijken en ze leest op wat er in het Latijn op het altaar staat geschreven. Valentina leest: "Bij  zonsopgang stuurde de Koning zijn krijgers ten strijde tegen de duisternis". Verder meld Valentina dat "de symbolen dezelfde zijn als die in de 1e kamer".  Wordt weer Adrian:

Adrian:

Klik nu, als Adrian, ook met je oogcursor op het altaar en......
Ook Adrian loopt dan via de rechter poort de verhoging op om het altaar te bekijken en nu kom je in de close-up van de bovenkant van het altaar.

De Altaar puzzel:

Hier is de oplossing: Klik op de vakjes:15, 8, 9,16,17,18,19, 20,27, 34, 35, 38, 21 en 14 en......

het altaar zakt, met de gehele voorzijde van de verhoging, de grond in om zo een Geheime Gang te openen. 

Klik dus met je exitcursor in de poort van de Geheime Gang (Secret passage) en.......Adrian en Valentina belanden in het:

Geheime Laboratorium van Mordred:

Adrian herinnert zich dat hij als klein kind hier ook al eens geweest is. Je ziet heel even weer een stukje van het visioen waarin kleine Adrain zijn zus door het gat in de grond volgt. Adrian loopt dan naar de open haard en.....vindt het gat waar hij en Angelina door heen gegaan zijn. Adrian herinnert zich nu ook dat Butler Bates hem en Angelina "gered" heeft en dat Bates het gat daarna dicht heeft gemaakt. Adrian herinnert zich nu ook dat hij toen gewond raakte, toen hij Angelina wilde helpen, en zodoende de Stenen deur kon openen

Rechts zie je 2 ijzeren pilaren en links zie je 2 ijzeren pilaren. Tussen de rechter pilaren staat een rek waar 3 oude Zwaarden in steken. Bekijk dat zwaardenrek (Old swords) met je oog en.....Adrian pakt een zwaard uit het rek en wordt weer even Mordred. Valentina raakt een beetje in paniek maar ze weet Adrian weer in het gareel te krijgen. 

Rechts is dus de Stenen Deur, waar Adrian zojuist over heeft verteld.  Bekijk nog even de Alchemietafel, en bekijk ook nog even het boek dat op het zuiltje ligt. Adrian doet verder niets met de alchemietafel en ook niet met het boek. Praat met Valentina over "Mordred's Lab" en dan over de "Dolk". 

Adrian vraagt Valentina om haar dolk en.....hij snijd zich zelf dan opzettelijk in de hand aan de dolk.  Valentina wil weten waarom Adrian zichzelf nu gesneden hebt en Adrian verteld  nu dat toen hij Angelina wilde helpen hij ook gewond raakte en toen met zijn bloed die Deur kon openen. Adrian loopt naar de Stenen Deur en plaats zijn bebloede Hand op de deur en......De Deur gaat open. Klik met de exitcursor in de nu geopende deur en........Angelina gaat echter eerst door de deur en Adrian volgt. We belanden dan in de:

Spiegelkamer:

We zien Valentina en Adrian in de Zwarte Spiegel en tussen hen beide in zien we een Schedel

Adrian en Valentina hebben dan een lang gesprek waarbij Adrian ook citeert uit het Boek van de Hoeders, dat in je scherm verschijnt en dat je weer wegklikt als Adrian klaar is met oplezen.  Valentina waarschuwt Adrian dat hij de Zwarte Spiegel onder geen beding mag aanraken. Mordred's ziel zit nog altijd in de Spiegel gevangen en de Geest die in Adrian zit is de "schaduw van Mordred's Ziel" en die probeert Adrian te dwingen om de Spiegel aan te raken.

Valentina:

Valentina meld dan dat ze moet proberen om Mordred's Schaduw uit Adrian te krijgen maar dat ze tegelijkertijd moet verhinderen dat Mordred's Ziel uit de Spiegel ontsnapt.  Hoe we er ook tegenaan kijken......Adrian moet sterven om Mordred te kunnen verslaan.

Loop, via de trap linksonder, terug naar het laboratorium. Terug in het laboratorium vraagt Valentina om weer een bepaald stukje uit het Hoedersboek op te lezen en Adrian leest dan weer een bepaald stukje voor uit het boek. Deze keer leest Adrian over Mordred's Zwaard. Als Adrian hiermee weer klaar is klik je het boek weer weg en luister naar Valentina.

Valentina denkt dat Mordred zich bezig hield met het kunstmatig scheppen van leven. Mordred wilde de ziel van koning Armundorf in het lichaam van zijn zoon stoppen. Om dat te doen, moest hij het gebeente van de koning op het altaar leggen. Het experiment mislukte en zijn zoon stierf. Als de dode een kwaadaardig mens was, gaat zijn ziel in de Spiegel. Was hij een goed mens, dan gaat zijn ziel naar de hemel. Vandaar dat de geest van Mordred's zoon niet in de Spiegel zit.

Klik, als Valentina, nu ook met je oog op het rek waar de 3 oude zwaarden in steken en.......Valentina krijgt dan een idee......

Het is niet mogelijk om Mordred met een "gewoon" zwaard te doden.....Mordred is immers al dood Ook is het niet mogelijk om een wapen door de spiegel mee te nemen. Valentina vraagt dan Adrian om het stukje over Mordred's zwaard nogeens op te lezen en hierdoor krijgt Valentina dan het idee dat ze Mordred's Zwaard nodig hebben. 

Mordred schrijft over zijn zwaard dat hij er een schaduw mee gemaakt had, waarmee hij aan de andere kant kon vechten. Hij vond het wel jammer dat zijn zwaard daarbij een zwarte vlek kreeg, die zich uitbreide. Zeg......was er in de zitkamer van het Black Mirror kasteel niet een grote zwarte vlek op de muur, boven het schrijfbureau? 

Loop terug, via linksonder, naar de:

Kapel:

Je bent nog steeds Valentina. Bekijk weer het linker graf (Sarcophagus), het graf van Mordred en Valentina krijgt weer een idee.....en ze vertelt haar idee aan Adrian....Luister dus geduldig naar Valentina en Adrian...

Valentina wil dat Adrian de beenderen van Mordred uit het graf haalt en de beenderen dan op het altaartje in de Spiegelkamer legt, maar wel precies zou als ze ook in het graf lagen. Adrian zal dan  sterven en zijn ziel zal in de Spiegel verdwijnen waar hij dan kan vechten met de Ziel van Mordred en hem wellicht kunnen verslaan. Valentina kan dan Adrian weer tot leven wekken met een Adrenaline-injectie.Valentina gaat dan weg, want ze gaat nu terug naar het Kasteel om het zwaard van Mordred en een boek over vergif te gaan halen. Je bent nu vanzelf weer:

Adrian:

Ga terug naar de:

Spiegelkamer:

Pak Mordred's Skelet uit inventory en klik ermee op het altaar en....Adrian legt het skelet op het altaar. 
Klik nu met je tandwielcursor op het altaar en....je beland in de close-up en in de:

Puzzel Mordred's Skelet weer precies inelkaar puzzel:

Linksboven staat de foto die Adrian van het skelet heeft genomen. Je kunt de foto vergroten met je oogcursor. Op het altaar liggen alle knoken/beenderen van Mordred en je moet nu Mordred's skelet weer inelkaar puzzelen, precies zoals je het op de foto ziet. Heb je hier geen zin in of vindt je het te ingewikkeld dan wacht je domweg een minuutje of 2 tot de Auto-oplosknop verschijn en dan klik je daar maar op om de puzzel vanzelf door de game te laten oplossen. 

Ik heb ook totaal geen zin in deze puzzel en ik heb ook meer dan genoeg van deze game, dus ik gebruik voor deze ene keer hier ook de Auto-oploshendel. Dus als je van mij een complete uitleg en oplossing verwacht voor deze puzzel dan vrees ik dat je nu erg teleurgesteld zult zijn....maar je moet dan maar denken..."shit Happens".  Je gaat dan vanzelf uit de puzzel, die dus opgelost is....Adrian meld dit ook en zegt tevens dat ie nu moet wachten tot Valentina terug is. Dus.....schakel over naar Valentina:

Kasteel Black Mirror:

Valentina:

Valentina is inmiddels in de zitkamer van het kasteel beland. Boven het schrijfbureau zit er dus een grote zwarte vlek op de muur (Black stain). Pak je Dolk (Dagger) uit inventory en klik ermee op die zwarte vlek en......Valentina snijd het behang weg en.......in het muurgat steekt dan een Zwaard. Pak het Zwaard......

De punt van het zwaard is afgebroken.....het is Mordred's Zwaard. De punt van het zwaard heeft Adrian al, want die stak in het geraamte van Maria. Klik de Exit om de zitkamer te verlaten en.......Valentina meld dat ze eerst nog even naar de bibliotheek gaat om een boek over vergif op te halen en dat ze dan terug zal gaan naar de Spiegelkamer en....dit gebeurt dan ook en we zijn dan vanzelf terug in de:

Spiegelkamer/Lab

Valentina komt de spiegelkamer weer in en ze vraagt Adrian of ie klaar is. Gebruik alle gespreksopties en als het gesprek klaar is loopt Valentina vanzelf terug naar het lab om het vergif te gaan pakken. Klik op de Tafel, die bij de linker pilaren staat (Alchemy table) en Valentina pakt het Vergif. 

Ga terug naar de Spiegelkamer. Adrian ligt inmiddels languit op het altaar. 
Pak het Gif (Poison) uit inventory en klik ermee op Adrian om hem het gif te laten opdrinken en.....

......Valentina dient Adrian het gif toe en.......

Adrian sterft nu dus. Wel......kijk op je gemak hoe de Schaduw Adrian verlaat en hoe Adrian'sa ziel, in de Black Mirror de ziel van Mordred aan stukken hakt.

We keren dan terug in de werkelijkheid. Snel...... pak de Adrenalinespuit uit inventory en klik je ermee op Adrian om hem weer tot leven te wekken....

Valentina eerst even bang dat het niet lukt om Adrian weer tot leven te wekken, maar haart angst blijkt ongegrond te zijn en......Wel bekijk verder de EINDFILM...

nou ja.....Eindfilm.....het is heel kort en dat is toch wel jammer voor een gameserie waar we bijna 7 jaar overgedaan hebben.........

EINDE:

O......sorry.....Nadat de aftiteling is geweest krijg je nog een scène met Adrian en Valentina te zien.......Adrian is bezig met het schrijven van zijn autobiografie..........

In het EXTRAMENU van het startscherm zou je nu alle "Pictures", "Videos" en "Mini-games" beschikbaar moeten hebben.....maar bij mij is dat niet het geval. 
Bij mij zijn de meeste "pictures" niet "unlocked" en ook een hoop van de videos zijn niet beschikbaar gekomen. Ook is de laatste "mini-game" niet geactiveerd. 
Ik vermoed dat ik toch zo hier en daar in de game wat "hotspots" heb overgeslagen. 
Wellicht komt dit ook omdat ik snel door al die oeverloos lange dialogen hebt geklikt......ik weet het verder niet en het kan mij verder ook niet schelen.

Walkthrough door: Louis Koot