Clandestiny.

2006 Walkthrough door: Louis Koot

Jij bent Andrew Macphiles, de 13e Graaf Macphiles, en enige overgebleven erfgenaam van Kasteel Macphiles. Pas zeer recent ben je erachter gekomen dat je de 13e Graaf Macphiles bent omdat de 12e Graaf onlangs is overleden.  Jaren lang heb je in de stad gewoond maar nu rij je, met je vriendin Paula, in een auto over de Schotse Hooglanden. Je bent op weg naar Kasteel Macphiles om daar als de 13e Graaf Macphiles er je intrede te doen. Onderweg vragen Andrew en Paula de weg aan een nogal morbide klinkende schaapsherder.

Andrew heeft er eigenlijk totaal geen trek in en wil het liefst zo snel mogelijk weer terug naar de "beschaafde wereld". Maar Paula dwingt hem min of meer om door te gaan. Andrew bezit echter 1 belangrijke gave van zijn voorvaderen en dat is de gave tot lijfsbehoud. Met andere woorden....Andrew is een geweldige lafaard. Maar gelukkig heeft Andrew Paula tot zijn beschikking om hem bij te staan in de moeilijke en gevaarlijke uren die voor hem liggen in het Kasteel dat bevolkt wordt door Spoken en een geheimzinnig Monster.

We komen dan aan bij het kasteel. Andrew en Paula worden begroet door de Butler Merthil ( of zoiets) en de butler stelt de overige leden van het personeel voor. Je maakt kennis met de Kokkin Mrs. Dimwith en met de Handyman Furgus. Andrew ziet het gelijk.....dit zijn SPOKEN. Paula ziet alleen wat ze wil zien, dus Paula ziet geen spoken. Andrew en Paula gaan naar binnen en de Butler vertelt je dat het tijd is om te gaan SPELEN. Ga je mee of niet???? Je komt dan in het scherm waar je de moeilijkheidsgraad kunt opgeven

BRAVE = MOEILIJK. NERVOUS = MAKKELIJK. COWARDLY = ZEER MAKKELIJK. 

Uiteraard kies je hier voor BRAVE. De Game begint en je staat in de hal. 

Hoofdstuk 1: De Begane Vloer

Rechts is de trap naar de 1e verdieping, links de doorgang naar de volgende hal. In de hoek zie je een nis in de muur. Ga 2 keer vooruit naar die nis. 

In de nis ligt het "Tour Guide To Castle Macphiles" boek. Klik met je oogbal op het boek om het in je scherm te zetten. Open het boek via het rode pijltje rechtsonder. Je ziet de plattegrond van de begane vloer etage van het kasteel. Door met je "gebitcursor" op de foto's te klikken hoor je Furgus hele verhalen vertellen over de diverse kamers in het kasteel.

Via de rode pijltjes blader je door het boek. Op de volgende pagina's kun je dan met je "Gebitcursor" klikken op de diverse onderwerpen. Furgus vertelt je dan allerlei wetenswaardigheden over Macphiles die in de geschiedenis van Schotland een rol hebben gespeelt. Je moet wel een beetje kennis van de Engelse taal hebben en ook wel een beetje kennis van Schotland. Ben je klaar met dit boek dan zoom je uit via de "wenkende handcursor". 

Als je linksboven in de zwarte rand klikt, dan verschijnt de Fotocamera. Klik je rechtsboven in de zwarte rand dan verschijnt het "Guide Book To Schotland". 

Via de Fotocamera kun je de game verlaten maar ook Saven en Loaden. Om te Saven klik je dan eerst op Save. Er wordt dan een foto van je scherm gemaakt en je beland in het Save Scherm:

In het Save Scherm klik je eerst op 1 van de cijfers, bovenin, om een vrij Save Slot te openen. Da klik je op de letters/cijfers om een naam voor je Save game op te geven. Klik dan weer op SAVE om je Save Game op te slaan. Je staat nu voor de trap en recht voor de doorgang naar de volgende hal. Ga vooruit door de doorgang en draai dan rechts. 

Ontvangst zaal:

Ga weer vooruit en draai weer rechts. Je kijkt de grote ontvangstzaal in. Midden in de zaal staat een Beer. Ga vooruit de ontvangstzaal in en klik dan met je "oogbal" op de beer.

Je kunt echter niets doen met de Beer, dus zoom maar weer uit. De bruine deur, links, gaat niet open. Je zult heel veel van dat soort deuren tegenkomen en de meeste zitten op slot. Om zo'n deur te open te laten gaan dien je dan een RAADSEL op te lossen. In deze ontvangstzaal hangen schilderijen aan de muur en staan er wat objecten her en der. Je kunt op al die schilderijen en objecten klikken met je "Oogbal" en soms met je "Gebit" om ze nader te bekijken en om Furgus er dan iets over te horen vertellen.

In de hoek, rechts van de open haard, staat een klein tafeltje. Je krijgt de "Hersenen" op dat tafeltje. De "Hersenen" geven aan dat er een Puzzel moet worden opgelost. 

Klik met de "Hersenen" dus op het tafeltje en je beland dan in de 1e puzzel van de game. Dit is de:

Chinese Schaak puzzel:

Je ziet een kopje thee en een bord. In het bord is een schets van Andrew geschilderd. Op Andrew liggen 9 suikerklontjes. Het is de bedoeling dat je 8 van de 9 suikerklontjes in het kopje thee laat verdwijnen, waarbij dan het 9e suikerklontje op de rechtervoet van Andrew beland. Dit kun je niet zo maar willekeurig doen. 

Altijd moet je met een suikerklontje over een andere suikerklontje heen "slaan". Het suikerklontje waar je dan overheen gaat verdwijnt dan naar het theekopje. Er zijn 10 klikplekken op Andrew. Op 9 van de 10 klikplekken ligt nu een suikerklontje. Deze 10 klikplekken zijn, van links naar recht, Hoofd, rechterhand, rechter schouder, linker schouder, linker hand, rechter heup, linker heup, piemel, rechter voet, linker voet. 

Nummer de Klikplekken 1 t/m 10. Dus je nummert de Klikplekken, niet de suikerklontjes. Hierbij is dan:

 • Hoofd = 1.

 • Rechter hand = 2, 

 • Rechter schouder = 3. 

 • Linker schouder = 4. 

 • Linker hand = 5. 

 • Rechter heup = 6. 

 • Linker heup = 7. 

 • Piemel = 8. 

 • Rechter voet = 9. 

 • Linker voet = 10.

Er zijn meerdere oplossingen mogelijk maar hier is mijn oplossing: Klik met je Oogbal op de klikplekken:

 • Klik op 5. 

 • Klik op 3. 

 • Klik op 9 en dan op 3. 

 • Klik op 10. 

 • Klik op 2 en dan op 4. 

 • Klik op 1. 

 • Klik op 5. 

 • Klik op 6 en....

 • Opgelost. 

 • Je beloning is:

Lange Film: Hierin zien we Andrew, Paula en Furgus in deze zaal. De Portretten komen tot leven en ze citeren een raadseltje. Dan verschijnt de Piraat Magnus Angus MacPhiles en ook hij geeft een raadsel op aan Andrew dat luid: "Under the water and over the sea. Burried it deep for all to see".

Na de film sta je weer tegenover het tafeltje. Draai rechts en ga door de poort de zaal weer uit. Draai links en ga dan 2 keer vooruit naar de trap.

 We gaan nu nog niet via de trap naar boven. Ga, rechts langs de trap, 1 keer vooruit.

Aan het einde van de gang zie je dan weer een bruine deur. Ook links is een bruine deur. Draai links. Je staat nu voor de deur van de Pianokamer. Klik op de deur en.....inplaats dat de deur open gaat verschijnt Furgus. Furgus vertelt je nu dat je deze deur kunt openen als je het Deurraadsel weet op te lossen. Je hebt je eerste Deurraadsel bereikt.

Deurraadsel 1:

In je scherm verschijnt je eerste Deurraadsel. Je zult er nog heel wat moeten oplossen. Deze deurraadsels los je op door het juiste woord in te vullen. Dat doe je dan door op de letters van het Alfabet te klikken met je "oogbal". Helaas heb je wel enige kennis van de Engelse Taal nodig om deze deurraadsels te kunnen oplossen. Lees het raadsel. Het raadsel zegt je in feite het woord dat je zoekt. In dit geval zoek je een woord van 5 letters. Ik zal dit raadsel even voor je "Ontleden".

De eerste 2 zinnen zeggen je: "To be or maybe not to be Is a good way to start for me". Dus B en E is een goede manier om te beginnen. Dus de eerste 2 letters van het woord zijn B en E. De 3e en de 4e zin vertellen je dat het EINDE van het woord het zelfde is als het EINDE van FIRST, LAST en FAST. 

Wel..First, Last en Fast eindigen alle drie op ST. Dus de 4e letter is S en de 5e letter is T.De 5e en de 6e zin vertellen je dat er ook een A voorkomt in het woord. Dus de 3e letter is de A. 

Zet nu deze 5 letters in de goede volgorde en je hebt dan BEAST. 

Klik dus, boven in het scherm, op de volgende letters van het alfabet: B, E, A, S, T en.....bingo....je hebt deze puzzel juist opgelost en komt dan altijd in het Gouden Kroon Scherm.

In het Gouden Kroonscherm zie je dan het zojuist ingevulde woord staan. Als je alle deurraadsels hebt opgelost dan staat er een complete zin in de Gouden Kroon.

Klik met je hand op de Gouden Kroon en vanzelf ga je dan door de deur. Je bent nu in de:

Pianokamer:

Filmpje: Andrew en Paula stappen de bibliotheek binnen. Paula klingelt met een belletje en binnen en uit een geheim luik in de muur komt Dimwith de kokkin. 

Dimwith vertelt nu iets over één van Andrew's voorouders en ze doet dit nogal "levendig".

Ook hier in de pianokamer kun je op alle schilderijen inzoomen met je Oogbal om ze nader te bekijken. Rechts staat een piano.

 Ga vooruit en draai dan rechts. Je staat dan voor de piano. Bekijk even het bladmuziek dat op de piano staat. 

Achter de piano staat een boekenkast. Je krijgt de Hersens op die boekenkast. Klik dus met de Hersens op de boekenkast. Je beland in de:

Boekpuzzel:

Er staan 17 boeken op de plank. Op de rug van elk boek staat een letter. Het is de bedoeling dat je sommige boeken naar de bovenste plank verhuist zodat er 3 Engelse woorden ontstaan met de letters op de boeken. Schrijf de letters even over op een papiertje en ga dan even lekker met de letters puzzelen totdat je 3 goede Engelse woorden hebt gemaakt. Deze 3 woorden zijn: FIVE, LETTERS, COWARD. Klik, van links naar rechts, dan op de volgende boeken om deze boeken naar boven te verhuizen: F, I, V, E, L, E, T, T, E, R, S.

Zodra je het laatste boek (S) naar boven hebt verhuist, schuiven de boeken vanzelf tegen elkaar aan. Boven lees je dan: FIVE LETTERS, en onder lees je dan: COWARD. Vanzelf zoom je uit deze puzzel. Je krijgt als beloning geen filmpje. Draai rechts en ga via de deur terug de gang op. In de muur zie je 2 raamnissen en, links, weer een bruine deur. Daar gaan we nu nog niet heen. We gaan nu terug naar de Ontvangstzaal. Dus draai rechts.

Je kijkt terug langs de trap naar de doorgang. In de nismuur staat een Ridder. Ga vooruit. Je staat dan tegen de Ridder aan. Nu kun je niets doen met deze ridder, later in de game wel. Dus draai rechts en ga 1 vooruit de hoek in, voor de trap. Draai dan links en ga 2 keer vooruit door de poort en dan nog een keer vooruit. Draai rechts en ga weer de Ontvangstzaal in. Ga nu gelijk naar de bruine deur, links van de Beer. 

Klik op de deur. Furgus verschijnt en vertelt je dat dit de deur naar de Eetzaal is. Heb je er de sleutel voor? Je moet dus weer een Deurraadsel oplossen:

Deurraadsel 2:

Weer een raadseltje die je moet oplossen. Als je het woord hebt gevonden dan klik je op de betreffende letters van het alfabet die boven in het scherm staan.

 • Zin 1 en 2: "If the first was the last then the fourth I would be"

 • Dus als de Eerste de Laatste is, dan is de eerste letter de Vierde. 

 • Dus als A = Z, dan is de eerste letter van het te vinden woord de 4e letter vanaf Z. 

 • De 4e letter vanaf Z is dus W. Dus de eerste letter is W.

 • Zin 3 en 4: "And then my second the eight from the last don't you see?" 

 • De tweede letter is dus de 8e letter vanaf de laatste letter. 

 • Maar de laatste letter is hier de eerste letter want A = Z. 

 • Tel dus vanaf A 8 letters vooruit en je komt terecht op de H.

 • Zin 5 en 6: "The last one ten and two more from the end Which now is the first"

 • Dus vanaf Z tel je 12 letters terug. 

 • Je komt dan terecht op de O.

 • Het woord dat je zoekt is dus: WHO. 

 • Klik dus op de letters: W, H, O en je komt weer terecht in de Gouden Kroon. 

Klik in het Gouden Kroon scherm en je beland in de Eetzaal.

Eetzaal:

Filmpje: Het eten is geserveerd en de dominee is de gast. Als voorgerecht is er Cullen Skink Soep en als hoofdgerecht is er Haggis. De dominee vertelt over het "Geheim van de MacPhiles". De dominee ziet Andrew's hand en rent dan in paniek weg. Andrew's soep is ondertussen koud geworden. Andrew gaat op zoek naar de keuken.

Op de lange eettafel krijg je de Hersens, dus klik met de Hersens op de eettafel. Je beland in de:

Soepborden puzzel:

Op tafel staat de Soepterrine. Er is gedekt voor 6 personen terwijl er ook 4 keer bestek op tafel ligt. Links staan 3 borden met Rode Soep op Groene Placemats. Rechts staan 3 borden met Groene Soep op Rode Placemats. De rode borden moeten naar de rode placemats en de groene borden moeten naar de groene placemats. De 6 placemats zijn dus plekken waar je de borden naar toe kunt bewegen, maar ook de 4 bestekplekken zijn plekken waar je een bord kunt "parkeren. 

 • Noem de Rode borden, van boven naar beneden: R1, R2, R3. 

 • Noem de Groene borden, van boven naar beneden: G1, G2, G3. 

 • Noem de placemats en de bestekplekken: A, B, C, D, E, F, G, H, I, J.

Je moet de Rode borden dus naar rechts en de groene borden naar links verplaatsen en dat moet in maximaal 8 zetten. 

 • Een zet is pas ten einde als je op een volgend bord klikt. 

 • Dus je gebruikt de bestekplekken als tussenzet. 

 • Je klikt met je oogbal op een bord en dan op de plek waar je het bord naar toe wilt verplaatsen. 

 • Soms is er maar 1 plek waar het bord naar toe kan en dan gebeurt dit vanzelf. 

 • Je moet wel in de gaten houden welk Bord R1, R2, R3, G1, G2, G3 is, als je de borden gaat verplaatsen. 

Dit zijn de zetten die je moet doen.

 • Zet 1 = R1 naar F en dan naar E
 • Zet 2 = G2 naar F en dan naar A
 • Zet 3 = R3 naar D en dan naar I
 • Zet 4 = G1 naar G en dan naar D en dan naar C
 • Zet 5 = R2 naar G en dan naar H,
 • Zet 6 = R1 van E naar F
 • Zet 7 = G3 naar E en dan naar B

 • Zet 8 = R1 van F naar E en dan  naar J
 • Opgelost. Je gaat vanzelf uit de puzzel. geen filmpje als beloning.

Ga vooruit naar de bruine deur achter de tafel. Klik op de deur. Deze deur gaat nu open omdat je de Soepborden puzzel hebt opgelost. Je beland in het diensttrappenhuis. 

Ga de trap af de trap af en klik dan op de bruine deur. Furgus verschijnt weer en vertelt je dat dit de deur van de keuken is. Om de deur te openen moet je weer het Deurraadsel oplossen:

Deurraadsel 3:

Weer een rijmpje en weer zoek je een woord. Als je het rijmpje ontcijfert hebt en dus het woord hebt gevonden, dan klik je weer op de desbetreffende letters van het alfabet. Wat zegt dit rijmpje eigenlijk?"Ik reis ongebonden over de wijde wereld. Ook wordt ik wel veel weggegeven maar nooit gekocht. Ik ben zeldzaam te vinden maar wordt altijd gezocht". Tja.....dit kan niet anders betekenen dan Vrijheid en/of Gratis. Dus in het Engels.....FREE.  Klik dus op de letters: F, R, E, E en klik dan weer in het Gouden Kroon scherm en je beland in de keuken

Keuken:

Filmpje: Andrew vraagt nieuwe soep aan Dimwith maar ontmoet Gram Grizzel die het heeft over de "Black Death".

Na het filmpje ga je vooruit en klik je met je Hersens op de grote kookpot, die rechts voor de grote oven staat. Je beland in de volgende puzzel:

De Vermicelli Woord Puzzel:

In de kookpot zit dus soep en bovenop de soep drijven slierten vermicelli. Op de kruispunten van de vermicelli slierten staan letters. Er zijn 26 letters, maar sommige letters komen meerdere keren voor. Je moet een zin maken door in de juiste volgorde op de letters te klikken. De letters verdwijnen dan uit de pot en komen dan links in het scherm te staan. Je moet dit 2 keer doen.  De eerste zin die je moet maken is: CULLEN SKINK IS BEST SERVED HOT en hiervoor begin je dus met de C. Klik dus op de C en vervolgens op de volgende letters, maar doe dit wel in de goede volgorde. Ga je fout dan kun je via de Hersens de puzzel resetten.

Heb je de eerste zin opgelost dan verschijnen er nieuwe slierten vermicelli in de pot met weer 26 letters die nu in een andere volgorde staan. De zin die je nu moet maken is: BUT HAGGIS SERVED IS BETTER NOT. Je begint nu dus met de B, rechtsonder. Nadat je beide zinnen hebt gemaakt zie je een Filmpje: In de soep verschijnen Ridders die op zoek zijn naar The Black Death. Dan verschijnen de hoofden van een aantal personages in de pot. Let op de volgorde waarin die hoofden in de pot verschijnen. Dit is belangrijk.

Na het filmpje ben je uitgezoomd. Draai je om via de ronddraaiende hand, aan de onderkant van het scherm. 

Rechts staat de grote keukentafel. Op de keukentafel ligt een dik kookboek.

Klik vooruit naar de keukentafel en klik dan op het dikke kookboek. Blader door het kookboek en bemerk alle recepten en het verhaal over Haggis. Heb je alle pagina's bekeken, sluit dan het boek via de wenkende hand. Draai links en ga vooruit naar de bruine deur. Ga nu niet door de bruine deur weer de keuken uit maar draai linksom. Tegen de muur staat een kleine kast.

Je kunt nog inzoomen op het schilderij, maar veel heb je er niet aan. Het lijkt dat je niets kunt doen met deze kleine kast. Maar niets is minder waar. Plaats je "Nee wenkende hand" op de kast en klik dan terwijl de hand "Nee" schud. Hela.....de kast schuift weg en vanzelf ga je door de geheime gang en beland je in de Pianokamer, net als Mrs. Dimwith eerder deed. Je staat dan weer voor de piano. Draai rechts en ga vooruit naar de deur en door de deur naar buiten. Je staat dan weer in de gang met de twee diepe raamnissen. Ga vooruit richting de linker raamnis. Achter in deze gang is er links en rechts een bruine deur. Maar daar ga je nu niet naar toe. Draai linksom. Je kijkt naar 2 bruine deuren. 

De linkerdeur is de deur van de Pianokamer en de rechterdeur de deur van de Bibliotheek. Ga vooruit naar de rechter deur. 

Klik op de deur en Furgus verschijnt weer. Los nu dus het Deurraadsel op:

Deurraadsel 4:

Weer het alfabet en weer een rijmpje. Onder het alfabet staan 8 letters: FPBGYNAQ.  Het rijmpje zegt dat je 13 stappen, in en uit, moet doen. Je moet die 8 letters onder het alfabet vervangen door 8 andere letters uit het alfabet. Het woord dat je zo maakt is SCOTLAND. Dus klik op de S en dan op de F. Klik op de C en dan op de P en ga zo dan door totdat je die 8 letters hebt vervangen door SCOTLAND.

Klik in het Gouden Kroon Scherm en je beland in de:

Bibliotheek:

Filmpje: De piraten komen tot leven en Andrew vlucht weg. De piraat vraagt of jij :"de winden kunt lezen".

Je staat voor de lange leestafel. Er staan diverse objecten op de tafel waar je op kunt inzoomen of op kunt klikken met je Gebitje. Achter de tafel is een nis in de muur, tussen de twee boekenkasten. Ga vooruit, over de tafel, en je staat voor het kastje dat onder die nis staat. Op dit kastje ligt het "Book of Lore". Klik op het boek en blader het door. Ben je erg geïnteresseerd dan les je het hele boek toch even lekker door. Zoom uit via de Wenkende Hand en draai je dan om via de Ronddraaiende Hand. Ga terug over de tafel. Je staat dan voor de deur. Draai links. 

Achter de ijzeren wenteltrap staat een smalle tafel aan de muur. Ga vooruit en klik dan met je Hersens op die smalle tafel. Je beland in de:

Wind en Golven Puzzel:

een groot bord met 64 vakjes. Elk vakje stelt een stuk van de zee voor. In elk vakje is de richting van de golven weer anders. Linksboven staat het schip. Het schip moet over het bord naar rechtsonder worden geschoven. Maar dat gaat zo maar niet vanwege de steeds tegengestelde richting van de golven. Zie het dus als een schaakbord met 64 vakjes. De verticale vakken zijn de KOLOMMEN en de horizontale vakken zijn de Rijen. 

Nummer de KOLOMMEN, van links naar rechts, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8. Noem de RIJEN, van boven naar beneden, A, B, C, D, E, F, G, H.

Je hebt hiermee dus een Coördinaten stelsel gemaakt. Elk vakje is nu een Coördinaat. Het schip staat in vak A1 en moet naar vak H8. 

Dit doe je door met je oogbal in bepaalde andere vakjes te klikken. Klik in de volgende vakken:

A3, E3, G3, H4, E7, B4, B7, B2, C2, C1, B1, B8, C7, C4, E6, C8, C3, D2, H6, A6, D3, F1, H1, A8 en H8.

Opgelost maar je krijgt geen filmpje als beloning. Wel sta je dan weer voor de wenteltrap. Klik vooruit op de wenteltrap. 

Je beland boven. Ga vooruit naar het schilderij en draai dan rechts.

Ga 3 keer vooruit door de gang. Aan het einde van de gang staat, links, een ridder. Draai links en ga dan vooruit door de poort naast de ridder. Je gaat vanzelf via de stenen trap omhoog.  

Je bent dus nu op de 3e Etage. Draai rechts.  Je staat dan voor de deur van de slaapkamer. Klik op de deur. Furgus verschijnt weer, dus je weet het nu wel. Los het Deurraadsel op.

Deurraadsel 5:

je zoekt weer een woord en als je het hebt gevonden klik je weer in het alfabet op de letters van dat woord. Wat zegt het raadseltje? Het raadsel zegt: Als Jij Mij zou zij, en Ik Jou zou zijn. Dan zijn wij dus dezelfde, Dus Thou en Me = Thee, maar je moet 1 E verliezen. Dus THEE = THE. De oplossing is dus: THE. Klik dus in het alfabet op de letters: T, H, E en klik dan weer in het Gouden Kroon Scherm. Je beland in de:

Slaapkamer:

Filmpje: Furgus toont aan Andrew en Paula de slaapkamer en wijst ze ook op wat graffiti dat op één van de muren is gekalkt.

Ga 1 keer vooruit richting de open haard en het raam. Draai rechts. In de muur zitten 9 stenen en aan de onderste steen zit een ketting vast. 

Dit zijn de graffitistenen die Furgus zojuist heeft laten zien in het filmpje. Klik erop met je Hersens en je beland in de:

Schuifpuzzel:

Er staan een aantal namen op de stenen gekalkt. Neem goed in je op hoe het er nu uitziet want zo meteen moet je het op precies dezelfde manier gaan herstellen. Klik met je oogbal op de rechtsonder steen en......Via de ketting trek je de rechtsonder steen uit de muur en de overige stenen worden door elkaar gegooid. Je moet dus nu de stenen gaan verschuiven zodat het er uiteindelijk weer zal uitzien als voordat je de rechtsonder steen uit de muur trok.

Nummer de stenen/vakken, van linksboven naar rechtsonder, 1 t/m 9. Denk er om dat je de stenen gaat verschuiven. 

Dus telkens is een andere steen dan Steen 1, Steen 2, Steen 3....enzovoorts.

Klik op steen 6, 5, 2, 1, 4, 5, 2, 3, 6, 9, 8, 7, 4, 5, 6 en 9 en de puzzel is opgelost.

Je gaat vanzelf weer uit de puzzel en krijgt geen filmpje als beloning. Draai links en ga vooruit naar het raam. 

Voor het raam staat een verrekijker. Klik met je oogbal op de verrekijker:

Filmpje: Je kijkt door de verrekijker ven ervaart de oplossing van het Geheim van het Monster van Loch Nes.

Draai nu 3 keer links, of rechts, om en ga vooruit naar de kamerdeur. Je merkt dat je niet door de deur de slaapkamer kunt verlaten. Draai links. Je kijkt naar het grote hemelbed. Links in de muur zit de deur van de badkamer. Ga naar en door de badkamerdeur de badkamer in.

Filmpje: Paula in de badkamer.

Kijk even wat rond in de badkamer. Je kunt hier niets doen, dus ga terug de slaapkamer in en ga weer naar de 9 Gravittystenen waar je zojuist de schuifpuzzel mee hebt gedaan. Je krijgt weer de Hersens op deze stenen, dus klik weer met de Hersens op de stenen. Er verschijnt nu nog een 2e puzzel op deze stenen. Dit is de:

Perkamenten Rol Puzzel:

Je ziet heel veel Rode Letters. Tussen de rode letters staan ook een paar zwarte letters. Boven staat het alfabet in zwarte letters. Dit is een Letter Omwissel Puzzel. Je moet de rode letters vervangen door zwarte letters uit het alfabet zodat er dan uiteindelijk een compleet rijmpje is ontstaan. He.....ik ga niet proberen dit uit te leggen. Je klikt op een letter in het alfabet en dan klik je op een rode letter om deze door de letter uit het alfabet te vervangen. k zal de eerste stap even voordoen.

Klik in het alfabet op de M en klik dan op de eerste rode I. Alle rode I's worden nu vervangen door de zwarte M. 

Op deze wijze vervang je dus rode letters door zwarte letters. Uiteindelijk is dit dan de oplossing:

Je ziet dan dat bepaalde woorden in het rijp GEEL zijn. De puzzel is nog niet af. Je moet er nog 1 woord aan toevoegen en dat doe je door op bepaalde letters van de gele woorden te klikken. Het woord dat moet worden toegevoegd is KNIGHT.  Klik hiertoe:

 • In KINGDOM op de letter K en de letter N. 
 • Klik in EMINENT op de letter I. 
 • Klik in GREAT op de letter G. 
 • Klik in HOUSE op de letter H. 
 • Klik in SPITE op de letter T. 
 • Opgelost

Filmpje: Andrew probeert het bed uit en ontmoet Rowehaze die er zeer appetijtelijk uitziet. Paula word er jaloers van. 

Opeens verschijnt er een draak en blijkt Rowehaze toch niet zo appetijtelijk te zijn. Andrew rent in paniek de badkamer in en Paula wordt door Furgus "ontvoert".

Na het filmpje ga je weer naar de badkamer. Klik deze keer nu met je "nee wenkende hand" op de badkuip en...

...de gehele badkuipconstructie schuift weg en vanzelf ga je door het gat in de vloer en weer door een geheime gang. Je beland in de:

Balzaal:

Je bent dus terug op de Begane Vloer etage. Draai je rechtsom. Je kijkt de balzaal in. Hier is geen puzzel, maar je kunt alle schilderijen gaan bekijken en met je gebit op de jukebox klikken. Heb je er genoeg van dan verlaat je de balzaal via de bruine deur. De deur tegenover de balzaal is nu nog niet toegankelijk, dus draai rechts. Je kijkt door de raamnisgang naar de pianokamerdeur en de trap.

Ga 3 keer vooruit. Je staat dan weer bij de Ridder in de Nis. Draai rechts, vooruit de hoek in, draai rechts en klik vooruit op de trap. Je beland boven op de 1e verdieping.

Hoofdstuk 2: De 1e Verdieping:

Ga vooruit door de poort, naar de bruine deur. Klik op de deur en los het raadsel weer op.

Deurraadsel 6:

Weer een rijmpje en weer het alfabet. Het rijmpje zegt dat je favoriete golfstokken de ijzeren 8 en de ijzeren 5 zijn. Het vraagt ook welke 2 letters in het alfabet dit zijn. Wel....de 8st letter van het alfabet is de letter H. De 5ste letter van het alfabet is de letter E. Dus HE is de oplossing. Klik in het alfabet dus op de letters H en E en klik dan in het Gouden Kroonscherm en je beland in de:

Tartan Kamer:

Filmpje: Een Macphiles staat in de kamer zijn golfswing te oefenen.

Geen puzzel hier, maar je kunt op elk schilderij klikken om ze van dichtbij te bekijken. Als je dan in de schilderijen klikt dan veranderen ze. Elk schilderij heeft iets met het golfspel te maken. Ook kun je met je Gebit op het schaap klikken. Verlaat deze kamer weer via de deur als je genoeg rond gekeken hebt.Terug in de gang draai je links en ga je vooruit, draai rechts en ga 1 keer vooruit naar de poort.

Door de poort ben je naar de slaapkamer gegaan. Draai links en je ziet de grijze gang weer waar je via de wenteltrap omlaag naar de bibliotheek kunt gaan. 

Ga 3 keer vooruit door de grijze gang en aan het einde draai je rechts.

Je staat voor een smalle houten deur met ijzerbeslag. Lijkt wel een celdeur. Klik op de deur en los het deurraadsel weer op:

Deurraadsel 7:

Elke regel in het rijmpje eindigt met een woord in HOOFDLETTERS. De oplossing zit dus in die 6 woorden die in hoofdletters staan. Wel...de oplossing is STONE. 
 • Klik in CASTLE op de S. 
 • Klik in THRONE op de T en de O. 
 • Klik in DRAGON op de N. 
 • Klik in SLUMBER op de E. 
 • Klik in het Gouden Kroon scherm. 
 • Je beland in de:

Geheime Kamer.

Filmpje: Andrew ontmoet het "Monsterlijke Kind". Het kind zit opgesloten in de cel die dienst doet als kinderkamer. Andrew kruipt de cel in. Het kind wil spelen en Andrew is aan de beurt.

Draai rechts. Tegen de rechtermuur staat een bureau. Je krijgt de Hersens op het bureau, dus klik met je Hersens op het bureau. Je beland in de:

Telraam puzzel

Weer een schuifpuzzel. de knikkers hebben de cijfers 1 t/m 13 en jij moet ze in de goede volgorde schuiven. 

Dat doe je door op de knikkers te klikken. Klik achtereenvolgens op de volgende knikkers:

 2, 11, 12, 6, 5, 4, 3, 10, 2, 11, 1, 13, 7, 8, 9, 10, 2, 11, 1, 12, 6, 5, 4, 3, 2, 11, 1, 12, 13, 7, 8, 9, 10, 11, 1, 12, 13, 6, 5, 4, 3, 2, 1, 12 en 13.

Opgelost en je zoomt vanzelf uit de puzzel. Draai rechts en klik op de hekdeur om uit de cel te gaan en klik dan op de houten deur om de geheime kamer te verlaten. Terug in de grijze gang draai je links, 1 keer vooruit en rechts. Je staat voor de wenteltrap die omlaag naar de vloer van de bibliotheek gaat. 

Klik 2 keer vooruit en je beland terug in de bibliotheek en bent dus terug op de Begane Vloer verdieping. 

Weer in de Bibliotheek:

Je staat voor de lange leestafel. Ga vooruit en draai rechts. 

Op de boekenkast krijg je de Hersens, dus klik met de Hersens op de boekenkast. Je beland in de:

Boeken Verwissel Puzzel.

Er staan 17 boeken. op 15 boeken staat een letter. Op elk boek staat een stukje van een grote tekening. Die tekening is door elkaar gehusseld omdat de boeken niet in de juiste volgorde staan. Je moet de boeken dus in de goede volgorde gaan zetten en dat moet je doen door steeds boeken met elkaar van plaats te laten verwisselen. Doe je dit goed dan zie je dat op de boeken een duikboot getekend staat en lees je onderop de boeken de zin:  A SECRET REVEALED.Nummer de boeken, van links naar rechts, 1 t/m 17

Doe nu de volgende zetten:

 • Verwissel 17 met 1. 
 • Verwissel 5 met 3. 
 • Verwissel 13 met 4. 
 • Verwissel 15 met 5. 
 • Verwissel 7 met 6. 
 • Verwissel 12 met 7. 
 • Verwissel 13 met 8. 
 • Verwissel 17 met 9. 
 • Verwissel 12 met 10. 
 • Verwissel 15 met 12. 
 • Verwissel 15 met 13. 
 • Verwissel 16 met 14

De boekenkast schuift weg en vanzelf ga je door de Geheime Deur. Je staat dan in de Serre. Hier is nu niets te doen dus draai gelijk maar weer rechts en ga terug door de geheime deur naar de bibliotheek.

Vanaf nu kun je dus de boekenkast gewoon weg schuiven door er op te klikken zodat je via de geheime deur naar de Serre kunt gaan. Draai rechts en ga vooruit naar de wenteltrap. Draai rechts, 1 keer vooruit, draai links en verlaat de bibliotheek via de deur. Je bent terug in de gang. Ga vooruit naar de raamnis en draai links en ga vooruit naar achter in de raamnis gang. Links is de deur van de Balzaal. Draai rechts. Je staat weer voor de deur die tegenover de Balzaal is en die eerder niet toegankelijk was. Dat is deze deur nu wel. Dus klik op de deur en los het Deurraadsel weer op.

Deurraadsel 8:

Alfabet met rijmpje. Wel...dit lijkt mij niet zo moeilijk. Lees het rijmpje en je weet dat je een woord van 3 letters zoekt. De eerste letter is de 12e letter van het alfabet, de 2e letter is de 5e letter van het alfabet en de 3e letter is de eerste letter van Twenty. Dus de oplossing is: LET. Klik in het alfabet dus op de letters L, E, T en klik dan in het Gouden Kroon Scherm. Je beland in de:

Kerkzaal:

Filmpje: Andrew hoort Paula gillen en er gebeurt van alles in de gebrandschilderde ramen.

Draai rechts. Op een plank aan de muur staat een Schatkist. Je krijgt er de Hersens op. Dus klik met je Hersens op de schatkist. Je beland in de:

Munten Puzzel:

Weer een raster met 8 keer 8 = 64 vakjes. In het midden liggen 2 Gouden Munten en 2 Valse Munten. De donkere munten zijn de Gouden Munten. Je moet er voor zorgen dat  je alle Valse Munten van het raster veegt en dat doe je door voor de Valse Munten de vakjes er omheen te blokkeren met Gouden Munten.Nummer de KOLOMMEN weer 1 t/m 8 en de Rijen weer A t/m H zodat de vakjes weer A1 t/m H8 zijn genummerd. 

Klik dan in de vakjes: E6, C6, C4, G7, C2,  A2. Opgelost.

Opgelost. Vanzelf zoom je uit. Geen filmpje. Draai rechts en klik op de deur om de kerkzaal weer te verlaten. Je beland weer in de gang en moet nu CD 2 in je computer doen.

Hoofdstuk 3: De Krochten van het Kasteel:

Filmpje: Furgus dweilt de vloer en zegt aan Andrew dat Paula in de Game Room is.

Je staat dus voor de kerkzaal in de Raamnissen gang en voor de deur van de Balzaal. 

Draai links en ga dan 3 keer vooruit door de gangen. Je bent dan terug bij de trap en bij de Ridder In De Nis.

Op het schild van de Ridder krijg je de Hersens. Dus klik met je Hersens op het schild en je beland in de:

Schild puzzel:

Op het schild zie je een kruis. Het kruis is gemaakt van 5 grote vierkanten en in die vierkanten zie 45 kleine vakjes. In elk vakje staat een symbool. Er zijn 5 verschillende symbolen. Elk symbool komt 9 keer voor. Je moet nu 9 keer een serie van 5 symbolen maken. In elke serie mag elk symbool maar 1 keer voorkomen. Nummer de vakjes, van linksboven naar rechtsonder, 1 t/m 45.

Hier gaan:

Serie 1: Klik op de vakjes: 3, 6, 9, 15, 24.

 • Serie 2: Klik in de vakjes: 16, 17, 18, 27, 36. 
 • Serie 3: Klik in de vakjes: 25, 26, 34, 35, 33. 
 • Serie 4: Klik in de vakjes: 1, 2, 5, 8, 14. 
 • Serie 5: Klik in de vakje: 4,7, 13, 12, 11. 
 • Serie 6: Klik in de vakjes: 10, 19, 28, 20,21. 
 • Serie 7: Klik in de vakjes: 29, 30, 31, 22, 23. 
 • Serie 8: klik in de vakjes: 32, 38, 37, 39, 41. 
 • Serie 9: Klik in de vakjes:40, 43, 44, 45, 42.

Klaar...Alle symbolen in het schild lichten wit op en het schild verdwijnt. In de borst van de Ridder zie je nu een Geel Hart. Klik met je oogbal op het Geel Hart en......

De Ridder schuift achteruit en je gaat door de geheime deur en beland via de trap in een kelder. 

Je kunt niet doorlopen naar de volgende kelder. Kijk hier even rond en zoek de trap dan weer op.

Ga via de trap weer omhoog. Vanzelf ga je terug door de geheime Ridderdeur en sta je weer in de gang naast de trap. 

Draai links, vooruit de hoek in, draai rechts en ga via de trap weer naar boven. Je bent weer op de:

1e Verdieping:

Ga weer vooruit door de poort. Je staat weer voor de deur van de Tartan Kamer. Draai links. Door de brede poort zie je weer een deur.

Ga 2 keer vooruit en klik dan op de deur. Los het Deurraadsel weer op.

Deurraadsel 9:

Ok...zoals steeds zoek je weer een woord. Ook zoals steeds is de oplossing verstopt in het raadsel. Laten we het raadsel weer even zin voor zin "ontleden". Zin 1 en zin 2: "Firts take 'a dozen' and take all but one. Leaving the first to stay in the sun"Wel....neem A DOZEN maar gooi dan DOZEN weer weg, dus dan hou je de A over. De eerste letter is dus de A.. 

Zin 3 en 4: "And next is subtracting the one out from none".  Je moet "one" uit "none" halen, dus dan hou je over......N. Dus je 2e letter is de N. Zin 7: "Add the third from the third". Dit is een gok...maar "The" klinkt als onze "D". Het woord is dus AND. Klik dus in het alfabet op de letters A, N, D en klik dan in het Gouden Kroon scherm. Je beland in:

Jacht Trofeeën Kamer:

Filmpje: Andrew vindt Paula weer, maar ook een gestoorde jager die er even flink op los knalt met het geweer.

Na het filmpje zie je een fontein. Draai links. Je staat voor de deur waar je door bent binnen gekomen. In de hoek zie je een Schaap.

Ga vooruit naar het schaap. Je kunt met je gebit op het schaap klikken. Draai rechts en je staat dan recht voor de fontein.

Klik met je Hersens (nog geen koppijn?) op de fontein. Je beland in de:

Haasje Over Puzzel:

.in de fontein drijven 7 waterplantbladeren. Op 6 van de bladeren zit een kikker. 

De "Rode" Kikkers moeten naar links en de "Groene" kikkers moeten naar rechts, via Haasje Over. Nummer de 7 bladeren, van links naar rechts, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7.

Klik op de bladeren:  3, 5, 6, 4, 2, 1, 3, 5, 7, 6, 4, 2, 3, 5 en 4. Opgelost. Vanzelf ben je weer uit de puzzel. 

Draai rechts en ga naar de deur. Klik op de deur. Deze deur gaat gewoon open en je gaat erdoor.

Filmpje: Andrew en Paula zien een luik in de muur en een...muis. Van schrik valt Paula door het luik en verdwijnt. Waar is Paula??

Klik op het luik en je beland ergens beneden onderaan een trap. Draai rechts. Je staat voor de deur van de Wijnkelder. 

Klik op de deur en los het deurraadsel weer op: 

Deurraadsel 10:

Deze keer geen raadsel maar Romeinse Cijfers. Je moet de Romeinse Cijfers vervangen door de overeenkomstige letters uit het alfabet en dan moet je met die letters het woord DESTINY's maken:

 • XXV = 25 = Y. 
 • XIX = 19 = S (2 keer). 
 • XX = 20 = T. 
 • XIV = 14 = N. 
 • IX = 9 = I. 
 • V = 5 = E. 
 • IV = 4 = D

Nu de letters Y, S, S, T, N, I, E, D nog even op de juiste plaats zetten zoadat er DESTINY's staat en je bent klaar. Klik in het Gouden Kroon scherm. Je beland in de:

Wijnkelder:

Ga vooruit, draai rechts, vooruit, draai links en klik met je Hersens op de grote Wijnrekdeur. Je beland in de:

Wijnrek Puzzel:

Dit is een "4 op een rij" puzzel variant. Je speelt deze puzzel tegen de computer. Jij bent Groen, de computer is Bruin. Jij doet een zet en de computer reageert op jouw zet. Je moet dus een ononderbroken lijn zien te maken van ergens boven naar ergens beneden. De computer zal hetzelfde proberen te doen. Je moet dus de zetten van de computer blokkeren maar ook zorgen dat de computer jouw lijn niet afsnijd. Voor deze puzzel kan ik je geen pas klare oplossing bieden. Er zijn vele mogelijkheden maar het is een beetje een kwestie van geluk of je snel weet te winnen. Je kunt er ook uren en uren mee bezig zijn.

Je kunt elke puzzel echter ook door het spel zelf laten oplossen via het "Guide Book tot Scotland". 

Open het "Guide Book" en je ziet de puzzel waar je op dit moment mee bezig bent. 

Klik op de ezelsoor, rechtsonder om te bladeren naar de volgende pagina. Furgus legt de puzzel uit en geeft je een hint. 

Blader verder via de ezelsoor en uiteindelijk is dan de Puzzel opgelost:

Ok...of je de Wijnrek puzzel nu zelf oplost, of het door de game laat doen, nadat je de puzzel hebt opgelost klapt het wijnrek open. Vanzelf ga je dam door de geheime deur en ben je beland in de

Hoofdstuk 3: Tuin

Filmpje: Andrew ontmoet een meisje. Het meisje kruipt terug haar doodskist in maar roept nog "Follow the Ladies".

Draai links. Onder de boom staan 3 beelden, de "ladies". Achter de beelden zie je een poort in de muur.

Ga vooruit naar de poort, klik op de poort en je beland in het volgende deel van de tuin. Ga vooruit naar de muur. 

Links zie je dan een deur met een raam. Draai links en klik dan met je Hersens op het deurraam. Je beland in de:

Paardensprong Puzzel:

.een compleet schaakspel staat op het bord. Linksonder staat het witte paard. Het witte paard moet de toren gaan slaan die rechtsboven voor de witte poort staat. Dit moet gebeuren via de Paardensprong van het schaakspel. Wel....een schaakbord heef 8 keer 8 = 64 vakken.  Nummer de KOLOMMEN weer, van links naar rechts, 1 t/m 8. Nummer de RIJEN weer, van boven naar beneden: A t/m H. Je Witte Paard staat dus op vak H2 en de Rode Toren op vak A 7:

Klik in de volgende vakken:  F1, G3, E2, C1, D3, C5, E6, F8, G6, E7, C8 en A7. Opgelost en je staat voor de Witte poort.

Ga 2 keer vooruit door de poort. Je beland weer bij een bruine deur. Klik op de deur en los weer het raadsel op:

Deurraadsel 11:

De oplossing zit in "out", "in", "ending", "begin" en "without". Neem  "out" uit "without" en sto "in" er in. Dus je krijgt dan: WITHIN.

 Klik in het alfabet op de letters: W, I, T, H, I, N en klik dan weer in het Gouden Kroon scherm. Je beland in de:

Hoofdstuk 4: Kloktorenkamer:

Filmpje: Andrew ontmoet Jester de nar.

Na het filmpje met Jester de nar ga je vooruit door de poort. Je komt terecht bij de Tandwielen van de Klok.

Klik met je Hersens op de tandwielen. Je komt in de:

Torens van Hanoi puzzel:

Er zijn 3 ijzeren staven, Rood, Groen en Blauw. Er zijn 5 Rode en 5 Groene Tandwielen. De tandwielen hangen door elkaar op de staven. De Rode tandwielen moeten op de Rode Staaf en de Groene tandwielen moeten op de Groene staaf. Op de Rode Staaf moet het GROOTSTE tandwiel boven en het KLEINSTE tandwiel onder komen. Op de Groene staaf moet het KLEINSTE tandwiel boven en het GROOTSTE tandwiel onder komen. Je moet de tandwielen dus goed gaan rangschikken op de Rode en de Groene staven. 

De Blauwe staaf gebruik je als "parkeer" staaf. Ook voor deze puzzel is geen pasklare oplossing te geven. Maar zo ongelooflijk moeilijk is dit niet. Het kost alleen even wat tijd. Op het plaatje hieronder zie je hoe het moet worden. Waarbij je wel moet beseffen dat de laatste groene tandwiel nog aan de groene staaf moet worden geklikt.

Heb je deze puzzel ook weer opgelost dan zie je weer een: Filmpje: Andrew en Paula zakken op het gewicht van de klok omlaag. 

Je staat dan weer voor een smalle deur in de kelders. Klik op de deur en los het deurraadsel weer op.

 Deurraadsel 12:

Lees het raadsel. Het raadsel geeft je een aantal tegenstellingen zoals Victory en Defeat. Vanquish en Retreat. Alle linker woorden slaan op een WINNAAR. De rechter woorden slaan op een VERLIEZER. Het woord dat je zoekt is dus: WIN. Klik in het alfabet op de letters: W, I, N en klik dan weer in het Gouden Kroon scherm. Je komt terecht in de:

Hoofdstuk 5: Kerker:

Op de brits ligt een skelet. Het skelet is met ketens aan de brits vast geketend. Klik met je Hersens op de brits. Je komt terecht in de:

Kettingen puzzel.

Deze puzzel bestaat uit 2 delen. Eerst moet je de armen van het skelet losmaken en daarna de voeten. In de ketens staan 14 letters. 

Je moet in de juiste volgorde op de letters klikken zodat je het woord: DISMEMBERMENTS maakt.

Klik dus in de juiste volgorde op de 14 letters en de armen van het skelet komen los. Het skelet richt zich dan op en wijst naar zijn voeten. Nu moet je hetzelfde doen met de letters in de kettingen waarmee de voeten van het skelet aan de brits zitten geketend. Nu moet je het woord: STRANGULATIONS maken.

Klik dus ook nu weer in de juiste volgorde op de letters. Het skelet is dan helemaal bevrijd en "vliegt weg.

Filmpje: We ontmoeten de Gehangene. Paula krijgt er nu toch echt heel erg genoeg van. Ze wordt nu toch echt bang en wil weg hier.

Na het filmpje draai je links. Je ziet de guillotine. Ga vooruit, draai rechts en ga vooruit naar het rooster in de vloer:

Klik op het rooster en los dan het LAATSTE DEURRAADSEL op.

Deurraadsel 13:

Het zit hem weer in de woorden die in hoofdletters staan. De 1e letter zit wel in WRIST maar niet in WATCH = De letter S. De 2e letters zit wel in SCOTLAND maar niet in SCOTCH = De letter L. De 3e letter zit in GRASP maar nooit in HOLD = De A. De 4e letter zit in YOUNG maar nooit in OLD = De Y. De laatste letter zit in WORSE maar ook in WORST = De R. Het woord is dus SLAYS. 

Klik in WRIST op de S. Klik in SCOTLAND op de L. Klik in GRASP op de A. Klik in YOUNG op de Y. Klik in Worse of in WORST op de S. 

In het Gouden Kroon scherm zie je dan nu alle 13 DEURWOORDEN staan en ze vormen nu een zin.

LET HE WHO SLAYS THE BEAST WITHIN FREE DESTINY S STONE AND SCOTLAND WIN. Klik weer in het scherm en....

Filmpje: Andrew, Paula en Furgus gaan door het rooster en belanden in de onderste kelder en komen bij het volgende vloerrooster.

Na het filmpje sta je voor weer een rooster in de vloer. Dit is de ingang naar het LAIR van het MONSTER. 

Voor het roosteer zit de DESTINY STEEN in de vloer. Klik met je Hersens op de DESTINY steen. Je beland in de:

Combination Lock puzzel

Dit is de moeilijkste puzzel uit de hele game en ik heb hier ook niets van kunnen maken. Ik snap deze puzzel niet en daarom is dit de enige puzzel die ik door het spel zelf heb laten oplossen.  Ik kan je voor deze puzzel dus geen oplossing geven omdat ik er zelf niets van begrijp. 

In de gleuf zitten 20 ronde stenen. Op 12 stenen staat een symbool en die symbolen staan ook rondom de gleuf. Wat ik begrijp is dat je de witte symbool stenen onder hetzelfde symbool moet zetten die rondom de gleuf staan. De gleuf gaat over een ronde draaischijf. Op die draaischijf staan ook 2 symbolen. Door op de draaischijf te klikken draai je de 4 stenen die op de draaischijf staan om. Tot hier snap ik het maar verder begrijp ik niet echt goed hoe deze puzzel werkt en hoe je de puzzel kunt oplossen. Dus ik heb maar de eenvoudigste weg gekozen, voor deze ene keer, en de puzzel door het spel laten oplossen. 

Hoe dan ook....of je nu deze puzzel zelf oplost of door de game laat oplossen. Nadat de puzzel is opgelost zie je een:

Lange Film: Andrew, Paula en Furgus vallen door het vloergat en belande in de Zeegrot. Ze zwemmen onder water en komen op het droge en bij de DEUR VAN HET MONSTER. Al Andrew's voorouders verschijnen en ieder van hen geeft aan Andrew een kledingstuk of een ander object. Uiteindelijk is Andrew dan de MONSTER SLACHTER.

als je weer controle hebt dan draai je om via de Ronddraaiende Hand. Je staat voor de deur van het MONSTER. Klik met je Hersens op de Deur en.....

DE LAATSTE PUZZEL

In je scherm verschijnen alle voorouders van Andrew. Ze zeggen elk een deel van een lange zin op. De voorouders staan echter in de verkeerde volgorde, dus de zin wordt ook in de verkeerde volgorde opgezegd. Je moet nu de voorouders in de juiste volgorde zetten. Je moet de koppen dus met elkaar van plaats laten verwisselen zodat je uiteindelijk de koppen in de juiste volgorde hebt staan en ze de zin in de goede volorde op zeggen. De zin die je moet horen luid:

UNLESS THE FATES BE FAITLESS GROWN AND PROPHET S VOICE BE VAIN WHERE ERIS FOUND THIS SACRED STONE THE SCOTTISCH RACE SHALL REIGN.

De  juiste volgorde van de koppen volgorde is

Heb je dit goed dan hoor je de zin en start de lange lange:

 EINDFILM:

Andrew gaat nu vechten met de DRAAK. Dit gaat nu geheel vanzelf. Je hoeft niets meer te doen. 

Andrew verslaat de Draak en heroverd de STEEN VAN SCHOTLAND. Het kasteel stort in, maar de Vloek van de MacPhiles is opgeheven. Kijk verder naar het EINDE:

EINDE.

Walkthrough door: Louis Koot