2012:Walkthrough door: Louis Koot

Deponia  is een humoristische en een cartoonachtige "point and click" adventure game. 

Je bent Rufus en je bent als Rufus een ongelooflijke klootzak en klaploper. Als Rufus woon je in Kuvaq, een klein dorp op de vuilnisbelt planeet Deponia. Hoog in de wolken boven Deponia zweeft de stad Esylium. Esylium is de mooie stad waar de mooie en de rijke mensen wonen, die geld genoeg hebben om Deponia te ontvluchten om in die wolken stad een leven van luxe en gezondheid te leven.  Rufus woont in bij zijn vriendin Toni, maar Toni begint een beetje genoeg te krijgen van Rufusje en dat is begrijpbaar want het is een ongelooflijke klaploper.

Rufusje droomt er van om naar de mooie zwevende stad Esylium kunnen ontsnappen .Maar alle mooie ontsnappingsplannetjes, die Rufus aan de lopende band uitdekt, zijn tot nu toe faliekant mislukt. Ook zijn laatste plannetje mislukt maar dit plannetje heeft wel tot gevolg dat de wondermooie Goal uit de stad in de wolken op Deponia terecht komt. Via Goal krijgt Rufus een nieuwe kans want, in ruil voor toegang tot Esylium, wil Rufus die Goal wel  terugbrengen naar de wolken stad Esylium. Helaas voor Rufus blijkt het nog niet zo eenvoudig te zijn om Goal terug te brengen naar de wolken Stad Esylium, want de overige Deponianen azen ook op Goal en ook krijgt Rufus te maken met de vriend van Goal.

De game opent altijd op het Startscherm

Op het startscherm kun je eerst even naar de SETTINGS gaan om enige game-instellingen, zoals grafische kwaliteit, Fullscreen of Window, naar je eigen voorkeuren in te stellen. Via BONUS kun je de Ingame filmpjes terug kijken, maar deze Bonussen moet je wel eerst ontsluiten door steeds verder te vorderen in de game. Je kunt SAVEN?LOADEN zo vaak je wilt en wanneer jij dat wilt.Als je NEW GAME start dan wordt er gevraagd op welke manier je in de game de INVENTORY wilt openen. Je kunt kiezen voor je MUISWIEL of voor KLIKKEN.

Ik heb gekozen om de Inventory met mijn Muiswiel te openen, maar als je een muis zonder muiswiel hebt dan kies je dus voor de andere optie. Door mijn Muiswiel omlaag te scrollen open ik de inventory en door het wieltje omhoog te scrollen sluit ik de inventory. De game begint met een TUTORIAL waarin je van Rufus en zijn side kick Wenzel leert hoe je de game bestuurt. 

TUTORIAL

Je kunt deze Tutorial overslaan of eventjes doorspelen. Wil je de Tutorial overslaan dan klik je op de Kruisknop, die na enige seconden rechtsboven verschijnt.

Als je de Tutorial speelt dan volg je gewoon de aanwijzingen van Rufus en Wenzel.  Je gebruikt dus zowel je Linkermuisknop (Linksklik) als je Rechtermuisknop (Rechtsklik) in de game.  Linksklik is praten en oppakken en Rechtsklik is dingen bekijken. Spullen pakken die je dus met je Linkermuisknop en dingen bekijken doe je met je rechtermuisknop. 

In de Tutorial moet Rufus de Junk Press repareren. Vlak achter Rufus ligt een dingetje op de vloer....dat dingetje is de Yin. Raap de Ying op.

Open de inventory.....ik heb er dus voor gekozen om de Inventory te openen met mijn muiswiel. Muiswiel omlaag rollen is Inventory openen en Muiswiel omhoog rollen is Inventory sluiten. Je sluit de inventory ook als je de cursor naar links of rechts naast het inventory scherm beweegt. In Inventory heeft Rufus al de Yang....en nu dus ook de Yin. De Yang is het spiegelbeeld van de Yin. Rechtsklik op de Yin of de Yang en luister dan naar Wenzel die uitlegt wat Rufus met de Yin en de Yang moet doen.Open dan weer de Inventory en combineer dan nu de Yin met de Yang. Dus pak de Yin op en klik de Yin op de Yang en..

....zie hoe Rufus de Yin en de Yang aan elkaar maakt. Open weer de inventory en zie...... je hebt dan nu de Yin en de Yang gecombineerd tot een "Spare Part". Pak deze "Spare Part" nu op en sluit de inventory en klik de "Spare Part" in het ronde gat van het "junk press" console. 

Als Rufus en Wenzel weer klaar zijn met hun geluk klik je op het knopje dat op de linker hendel steekt en.......wel.....Rufus had beter even nog  naar Wenzel kunnen luisteren en uit de weg kunnen gaan.........want.........oeps......

De game begint dan met de Troubadour, die Deel 1 introduceert via een "Iers" aandoend liedje.

Hoofdstuk 1: Eens een Loser altijd een Loser:

A: Het huis van Toni:

Rufus kamer:

Rufus is in zijn kamer, in het huis van vriendin Toni,  en hij staart door zijn telescoop en ziet.....eindeloze afvalbergen. Rufusje heeft echter weer een plannetje bedacht om Deponia te ontvluchten en hij heeft een lijstje gemaakt van spullen die hij op zijn vlucht wil meenemen. Maar dat lijstje is Rufus eventjes kwijt.

Op het bed ligt een koffer (Suitcase) van Rufus. Linksklik op de koffer en....In de koffer vindt Rufus zijn lijstje en hij leest even voor wat ie zoal nog nodig heeft. 

Rufus heeft nog wat proviand nodig, een tandenborstel, een paar sokken en een betonschaar.  Er leunt ook een kussen op het bed. Linksklik op het kussen (Cushion) en.......Rufus vindt een groene Sok onder het kussen. Pak de groene Sok.  

Op de voorzijde van de bedalkoof zit het oude vluchtplan (Old Escape Plans) van Rufus geplakt. Bekijk dat oude vluchtplan. Rechts is een raampje in de vorm van een patrijspoort en daar staat een ladekastje. Voor het laden kastje staat een grote kist en op het kastje staat een Gasbrander (Torch) en een Oliepotje (Oilcan). Pak de Gasbrander en pak het Oliekannetje. 

Bekijk de kist....de kist was van de vader van Rufus, maar Rufus wil de kist niet openen. Dubbelklik nu met de pijl op de trap en....Rufus daalt F naar de woonkamer van de woning.

Woonkamer

De woonkamer heeft 2 verdiepingen en Rufus is beland op de bovenste verdieping. Via de groene helling kun je naar de onderste verdieping. Hier op de bovenste verdieping zie je een smalle metalen kast (Locker door) en het Toilet (Bathroom door). Tussen de metalen kast en het toilet hangt de wastafel. Bij de wastafel staat een tandenborstel En zie je de deur van de badkamer. Rechts is de deur van Toni's kamer. Bij Toni's deur hangt een medicijnkastje (First Aid Kit). Helemaal rechts is de achterdeur van het huis (Behind Toni's House).Open de deur van de smalle metalen kast en....In de smalle kast staat de Betonschaar (Bolt Cutter). 

Op de bovenste plank staat Wasmiddel (Detergent). Pak de Betonschaar en pak het Wasmiddel. Sluit de kastdeur. Loop naar de Toiletdeur. Links naast de wastafel staat een Tandborstel in een bekertje. Pak de Tandenborstel en......Oeps..

......de tandborstel wil niet gepakt worden.....het ding huppelt de beker uit en het verstopt zich in een donker hoekje onder de vloer.Linksklik op de wastafel.....Rufus draait dan de kraan open en de wastafel vult zich met vies stinkend water. Op de toiletdeur hangt een briefje (Chafing Chit). Dit is het 1e van 5 briefjes van Toni die je moet vinden en pakken. Rechtsklik op het briefje...Rufus leest wat er op het briefje staat en stopt het briefje dan in inventory. Open de toiletdeur en zet Rufus dan ietsjes naar links zodat je de binnenzijde van de toiletdeur kunt zien. Aan de binnenzijde van de toiletdeur hangt een Ontstopper (Plunger). Pak de Ontstopper. Sluit de toiletdeur weer.

Rechtsklik op het Medicijnkastje (First Aid Kit), dat links naast Toni's kamerdeur hangt

Rufus meld dat er alleen nog maar 1 van Toni's Tranquillizer in zit. Linksklik op het medicijnkastje en Rufus meld dat het kastje op slot zit en dat Toni er de sleutel van heeft. Open Toni's kamerdeur en.....probeer dan om Toni's kamer binnen te gaan en........Toni wil blijkbaar niet dat Rufus haar kamer betreed want.....een guillotine valt omlaag en hakt Rufus bijna het hoofd af. 

Op het Guillotinemes zit het 2e briefje van Toni geplakt (Severe Slip). Rechtsklik op het briefje om het te lezen en te pakken. Loop via de groene helling omlaag naar de onderste verdieping. 

Op de onderste verdieping vindt je de voordeur (In Front of Toni's House). Bij de voordeur hangt een jas aan de kapstok. Er staat een ijskast (Fridge door). Op de ijskastdeur hangt weer een briefje van Toni. Rechts naast de ijskast hangt een spoelbak (Sink). Op de spoelbak zit een briefje van Toni geplakt. In de spoelbak staat een pot en een vork. Achter de spoelbak is een kasje die je kunt openen. Boven dat kastje zie je steeds de tandborstel tevoorschijn floepen, in de donkere hoek onder de helling. Op de sofa zit het 5e briefje van Toni geplakt en er liggen kruimels (Crumbs) in de sofa. Rechts naast de sofa staat de kachel/Oven.

Ok...begin er mee op de 3 Briefjes van Toni te lezen en te pakken door op elk briefje te rechtsklikken.Rufus leest dan steeds eerst wat Toni op die briefjes heeft geschreven en stopt ze dan in inventory.  Linksklik dan op de lange Jas, die bij de voordeur aan de kapstok hangt. Rufus vindt een Blauwe Sok in de jaszak en hij bergt de sok op in inventory.  Open de deur van de ijskast. In de ijskast ligt een Gele Sok. Pak de Gele Sok. Sluit de ijskastdeur weer. 

Pak de Pot en de Vork uit de spoelbak.

Linksklik op het kastje, achter de spoelbak en.....Rufus probeert het kastje te openen maar dat gaat niet omdat de deurkruk weg is en hij zijn vinger niet tussen de spleet krijgt. Linksklik op de zitting van de sofa (Crumbs on the sofa)......Rufus meld dat er Wasabi Pinda's in de sofa liggen maar hij heeft iets nodig om de pinda's in te doen. Ga weer voor de spoelbak staan en open dan de Inventory. Pak het Oliepotje (Can o'used oil) uit inventory, sluit de inventory en klik dan met het Oliepotje op de Spoelbak (Sink) om de olie uit het potje te gieten. 

Het Oliepotje is dan leeg. Pak het nu lege Oliepotje (Empty Can) weer uit inventory en klik ermee op de Sofa (Crums on the Sofa) en..

...Rufus pakt nu de Wasabi Pinda's op en stopt ze in het lege potje. Rufus heeft dus nu zijn proviand.Ga terug voor de spoelbak staan en pak dan de Pot uit inventory. Klik met de Pot op de spoelbak en.....Rufus vult de pot met smerig water. 

Open de inventory en combineer dan het Wasmiddel (Detergent) met de Pot met water (Pot with water) en....je hebt dan een Pot Zeepsop (Pot with Detergent. 

Sluit de inventory. Linksklik op het deurtje van de oven om het deurtje te openen. Pak dan de 5 Briefjes van Toni (A Bunch of Notes) uit inventory en leg ze in de oven. Pak de Gasbrander (Torch) uit inventory en steek er de 5 briefjes mee aan (Memos in oven). Sluit het ovendeurtje. 

Pak de Zeepsoppot uit inventory en plaats de Pot op de oven (Hotplate). Pak , één voor één, de Blauwe en de Gele Sok uit inventory en pleur ze in de Zeepsoppot.

Wacht dan 2 of 3 seconden en pak dan de Vork uit inventory en klik met de vork op de Zeepsoppot en....

...Wel....de Blauwe Sok en de Gele Sok zijn een Groene Sok geworden en Rufus heeft dan nu een compleet paar Groene Sokken (Pair o' socks) in inventory.Het kastje achter de spoelbak kon Rufus niet openen, maar dat gaan we nu veranderen. Pak de Ontstopper (Plunger) uit inventory en klik ermee op dat kastje en.....

.......Rufus trekt met de Ontstopper de middelste plank uit de kastdeur. Het blijkt een muizenhol te zijn.  Linksklik in het Muizenhol (Mouse Hole) en........Rufus pakt er een Muizenval uit.  Combineer in Inventory de Pot Pinda's (Provisians) met de Muizenval (Mouse Trap) en je hebt dan een Muizenval met Aas (Trap with Bait).  Loop via de groene helling terug naar boven. Rufus staat dan bovenaan de helling. Pak de Muizenval (Trap with Bait) uit inventory en klik ermee in de Donkere Hoek (Dark Corner) waar de Tandborstel in verdwenen is en....

....Vanzelf beland de tandborstel dan klem in de muizenval en Rufus pakt de Tandenborstel vanzelf op. 
De muizenval ben je dan kwijt maar je hebt nu de Tandenborstel. Ga, via de trap, terug naar boven, naar de kamer van Rufus.

Rufus Kamer:

Ga weer voor het bed staan. Rufus heeft nu alle items die op zijn lijstje staan verzameld. Pak nu, één voor één, de Groene Sokken, de Tandenborstel, het Proviandpotje en de Betonschaar uit inventory en leg al deze spullen in de Koffer en...

........Als je alles in de koffer hebt gestopt dan probeert Rufus de koffer te sluiten maar dat lukt niet.....alle items passen niet in de koffer en Rufus checkt nog even zijn lijstje. Klik op het lijstje nu op de Betonschaar en...

.....Rufus komt tot de conclusie dat ie de Betonschaar echt niet nodig heeft dus vanzelf pleurt ie de betonschaar de koffer weer uit en vanzelf belanden we buiten, achter Toni's huis.

Achter Toni's Huis:

Rufus heeft zijn koffer voor de Escape Pod gesleept. Wenzel, die op de oprit zit, doet nogal scepsis over Rufus's nieuwe poging om van Deponia te ontsnappen. Alle vorige pogingen van Rufus zijn mislukt en Wenzel ziet niet in waarom het nu wel zou lukken. Wenzel waarschuwt Rufus dat ie de Harpoen van de Escape pod juist moet instellen om met de Escape Pod de Organon te kunnen bereiken. De Organon is het afvalschip dat boven de planeet vliegt en het afval van Elysuim dumpt op Deponia.

Linksklik op Wenzel om met hem te praten. Je krijgt dan een scherm met gespreksopties. Vraag Wenzel vooral over de Organon en alle andere onderwerpen die jij logisch vindt om met Wenzel te bespreken. Sluit dan af via "I'll go back to work then"

Die Harpoen, waar Wenzel het over had, zie je rechts staan en daar gaan we zo meteen mee aan de slag. Eerst gaan we  u even met de Escape Pod aan de slag. Linksklik op de deur van de Escape Pod om de Pod te openen. In de Escape Pod zit een Stoel (Seat). Onder de stoel zit een opbergvak (Storage Space), dat echter dicht zit met een klep. Linksklik op het klepje van het opbergvak om het te openen.

In het opbergvak staat een Accu (Battery). Linksklik op de accu en.....Rufus sleurt de accu uit het vak en vraagt waar ie de accu moet laten. Linksklik op de Koffer (Suitcase) om de koffer op te pakken en klik dan met de koffer in het opbergvak en......Rufus legt zijn koffer in het opbergvak. 

De accu kun je niet terug plaatsen in het opbergvak, dus Rufus moet een andere plek zoeken voor de accu. 
Links van de Harpoen leunt een grote Steeksleutel (Wrench) tegen het huisje aan. Ga die Steeksleutel pakken. 

Loop terug naar de Escape Pod. Pak de Steeksleutel uit inventory en klik ermee op rode moer van de Stoel van de Escapepod en...

..Rufus sloopt de stoel uit de Pod. Linksklik nu weer op de Accu.....Rufus pakt de Accu weer op.......Klik met de Accu op de plek waar de stoel stond (Base Plate) en....Rufus wil echter de accu nu niet op de plek van de stoel zetten want waar moet hij dan zitten? Rechtsklik om de accu weer neer te zetten en ga dan, bovenaan de helling, terug Toni's huis binnen (Into Toni's House). Terug binnen loop je omlaag naar de woonkamer en verlaat het huis dan weer via de voordeur (In Front of Toni's House).

Voor Toni's huis:

Aan de overkant zit werkman Hannek koffie te leuten, in de ingang van de tunnel. De tunnel komt uit in Sektor 7. Je ziet een Brievenbus (Mailbox) en rechtsonder staat een bak met daarin een Chili Pepper plant. Linksklik op Hannek om met hem te gaan praten en gebruik dan alle gespreksopties die je krijgt.

Hannek vertelt o.a dat er weer eens een instorting is gebeurt in sector 7 en dat hij hier dus zit om er voor te zorgen dat niemand door de tunnel gaat. Om de Accu te kunnen opbergen raad Hannek aan om als stoel in de Escape Pod iets te gebruiken dat hol is.

Als je alles met Hannek besproken hebt neem je afscheid. Ok.....een stoel die hol is? Wel....de brievenbus is hol.....
Pak de Steeksleutel (Wrench) weer uit inventory en klik ermee op de Brievenbus en...

..Rufus schroeft de brievenbus van het paaltje en bergt het ding op in inventory. Loop terug naar de bloembak en linksklik op de Chili Pepper en.....Oeps......Rufus wil de Peper pakken maar het ding is te heet.  Ga Toni's huis weer in en loop terug omhoog en weer naar buiten via de achterdeur. 

B: De lancering:

Terug achter Toni's huis loop je omlaag naar de Escape Pod. Pak de Brievenbus (Mailbox) uit inventory en plaats het ding in de Escape Pod, dus klik met de brievenbus op de "Base Plate". Links klik dan op de brievenbus om het klepje ervan te openen. Pak de Accu weer op en stop de Accu nu in de Brievenbus en .......

Rufus meld dat de Escape pod nu klaar voor gebruik is maar dat ie de Harpoen nog moet kalibreren. 
Loop dus naar de Harpoen en linksklik op het Controle Paneel van het ding en..

.

.........Je beland in de:

Harpoen Kalibratie Puzzel:

Je kunt deze minigame overslaan door op de Skip Knop te klikken.

Rufus legt de puzzel kort even uit. Je ziet een scherm dat is verdeelt in 24 vakken.  In het scherm zie je ook de rail waar de Organon vuilnisschip over rijd. In de vak 17 staat nu de Richter van de Harpoen. Linksonder staat de Joystick en rechtsonder de rode Resetknop. Je kunt de Joystick 6 kanten opklikken via de pijltjes die je in de gleuven krijgt. Noem die gleuven, van rechtsboven naar rechtsonder: A, B, C, D, E, F. Plaats je cursor in een gleuf...je krijgt dan in de gleuf een pijltje...klik dan om de Hendel die gleuf in te klikken. 

Het is de bedoeling om, door het schuiven met de Joystick, de Richter in Vak 2 te krijgen. 
Dit is de oplossing:
Schuif de Joystick naar: B, A, B, A, B, F, A, B, A....en.......Klaar.......

Vanzelf ga je uit de puzzel en.....Toni duikt op en ze geeft Rufus een Brief, maar Rufus heeft geen zin en geen tijd om de brief nu te lezen. Het praatscherm verschijnt, dus praat als je wilt verder met Toni maar dit is totaal niet belangrijk, dus je kunt ook meteen afsluiten via "I'm Leaving For good". De Harpoen moet nu worden afgeschoten. Rechts naast het Controle paneel hangt de Lont (Fuse). 

Pak de Gasbrander weer uit inventory en klik ermee op de Lont en......Rufus steekt de lont aan en....Ga rustig achterover zitten......

Rufus neemt plaats in de Pod en we zien de  Organon afvalbak verschijnen......

....... in afwachting van de lancering, leest Rufus de brief van Toni en dan.....De Harpoen wordt afgevuurd en neemt de Escape Pod mee de lucht in, naar de Organon...maar het gaat niet echt zoals Rufus had gehoopt.......

C: Op de Organon: 
Goal:

Rufus hangt dan aan een ketting onder het Organon Afvalschip. Klik 2 keer op de ketting, net boven Rufus, en....

...Rufus rolt zich omhoog en hangt dan in de uitgang van de glijgoot (Chute)....Klik met de pijl in de glijgoot en....

Rufus beland verder omhoog op een richel van het afvalschip. Ook de koffer van Rufus is mee omhoog gekomen. Linksklik op de koffer om de koffer te openen. Pak de groene sokken (Socks) en het potje proviand (Provisions) uit de koffer.

Je ziet 3 grote vulbakken. Boven de vulbakken is het platform. Boven de vulbakken zie je ook 3 lopende banden. Het afval wordt, via de rechter lopende band, in de rechter vulbak gedumpt. Onder de linker vulbak z1t een rooster (Hatch) en onder de rechter vulvak zit een klep. Onder de middelste vulbak zie je draaiende tandwielen (Cogwheels).

Pak het potje Proviand (Provisions) uit inventory en klik ermee op de draaiende tandwielen (Cogwheels), onder de middelste vulbak en........Rufus strooit wat pinda's uit de pot tussen de tandwielen. De pinda's blokkeren dan de tandwielen en.......er komt een robotarm te voorschijn om de pinda's tussen de tandwielen te verwijderen. Snel.....wacht niet te lang....Pak de Sokken uit inventory en klik ermee op in het klepje waar de Robotarm uit steekt....Je moet dit doen terwijl de robotarm nog bezig is.

Als de robotarm klaar is dan trekt het ding zich terug maar door de sok sluit dan het klepje niet goed dicht. Linksklik op de groene sok (Hatch with sok) om het klepje nu handmatig te openen en ruk dan die Robotarm (Maintenance Arm) uit het compartiment.....

Pak de Robotarm gelijk uit inventory en klik ermee op het honinggraatrooster, onder de linker vulbak, om een gat in het rooster te knippen en......

..........Boven de vulbakken verschijnt dan een mooie meid.....Die mooie meid is Goal, een Esyliumiaanse. Goal is nogal verontwaardigd over wat ze ziet....Goal wist blijkbaar niet dat het afval van haar Stad in de Wolken op Deponia wordt gedumpt. Dan duikt Bailiff, de hoofdbewaker, met twee bewakers op. Bailiff wil Goal terugsturen naar haar hut, in afwachting van de Prime Controler. Goal protesteert en ze dreigt ermee om aan Cletus te vertellen wat ze hier gezien heeft. Bailiff is er niet van onder de indruk. Rufus is echter wel onder de indruk want als Goal  echt meisje van Esylium is, dan zal ze hem dankbaar zijn als hij haar redt en hem wellicht willen helpen om in Esylium te belanden.

Klik nu met de omhoogpijl (In the Hatch), op het rooster en......

Rufus klimt door het ventilatiekanaal omhoog en beland in de controlecabine. 
In de cabine zie je 3 hendels, een groene, een blauwe en een gele hendel. Klik op de blauwe Hendel (Middle Lever) en...

........zie hoe het plannetje van Rufus mislukt......want Goal stort omlaag naar Deponia en de bewakers pleuren Rufus dan achter Goal aan en.......

........Rufus land in de afvalberg, bij de ingang van Kuvaq, het geboortedorp van Rufus.

Hoofdstuk 2: Sterke Koffie voor Goal:

A: Waar is Goal?:

Voor de afvalberg staat een truck. Links staat een mechanische Stier (Bull) en een mededelingenbord (Bulletin Board). De Truck heeft een voorruit (Windshield), een deur (Truck Door) en een Motorkap (Hood). Rechtsklik een paar keer op het mededelingenbord om alle berichtjes op dat bord te lezen. 1 van de mededelingen meld dat Inspector Gizmo de instorting van de tunnel in sector 7 onderzoekt. Bekijk de mechanische Stier. Loop terug naar de Truck en rechtsklik dan op de voorruit (Windshield). Rufus meld dat de vooruit nogal vuil is maar ook dat er achter de vooruit een briefje ligt, die hij echter niet kan lezen omdat de voorruit zo vuil is. Als je op de truckdeur klikt merkt je dat de truck is afgesloten en als je op de motorkap klikt vertelt Rufus je dat die alleen vanuit binnen in de auto geopend kan worden.

Hier kun je nu verder even niets doen, dus dubbelklik de pijl in de poort (To the Village Center) en.....Rufus beland in het dorp

Rufus loopt door tot de ingang van de Steeg (Into the Alley) en meld dat er iets aan de hand is bij het Stadhuis (Town Hall). Voor het Stadhuis staan een aantal personen te praten. 

Druk je Spatiebalk in om alle Exitpijlen te zien. Via die Exitpijlen kun je dus naar de diverse locaties gaan. Dubbelklik een exitpijl om snel naar de locatie te gaan. Linksboven vindt je het grote Waterreservoir en de Poort van het dorp. Rufus staat dus voor de ingang van de Steeg (Alley). Rechtsboven is het Gemeentehuis (Town Hall).  Linksonder zie je het huis van Wenzel en dan de tunnel naar Toni's huis.  Via het pad kun je omlaag naar de winkel van Toni (Toni's Shop) en het huis van Wenzel. Via de tunnel kun je doorsteken naar de voordeur van Toni's huis.

Ga naar het Stadhuis

Stadhuis:

Rufus beland vanzelf in de hal van het Stadhuis en merk dat er iets aan de hand is. Het nieuws dat er een mooie meid "uit de hemel is komen vallen" is als een razend vuurtje rondgegaan. Lotti, de receptioniste, zegt dat Rufus een nummertje kan trekken en dan op zijn beurt moet wachten, totdat de burgemeester tijd voor hem heeft. Micek, Gonzo en Lobo zitten al te wachten. De burgermeester zal binnenkort beslissen wie van de dorpelingen voor Goal mag gaan zorgen.

Achter Rufus staat de Kaartjesautomaat (Dispenser) en het ding heeft een arm/hand als hendel (Lever). Trek aan de Hendel en.....uit de Automaat steekt dan het nummerkaartje (Waiting Number). Pak het nummerkaartje uit de kaartjesautomaat. Rufus heeft nummer 66.

In de ingang staat een groot mededelingenbord en op dat bord hangen diverse ronde Magneetjes (Magnets). 
Linksklik op 1 van die Magneetjes om alle 3 magneetjes van het bord te pakken. 

Linksklik op Micek, of op Gonzo of Lobo en gebruik dan alle gespreksopties die je krijgt.

De 3 heren piekeren er niet over om Rufus voor te laten gaan maar ze vertellen wel dat Goal in de vergaderzaal ligt en daar wordt verzorgt door Dr. Gizmo. Vraag vooral ook naar de petten (Nice Hats) die de 3 idioten dragen. Je krijgt dan te horen dat die petten zijn gemaakt door de dakdekker. Het regent al tijden niet meer, dus de dakdekker heeft geen werk meer en is dus maar hoedenmaker geworden.

Bestudeer de vorm van de petten die Micek, Gonzo en Lobo op hun hoofd dragen. 

Micek draagt een pet met een propeller, Gonzo draagt een pet die er uitziet als een koptelefoon en uit Lobo's pet steekt een aambeeld. Ga praten met Lotti, de receptioniste. Je komt er achter dat nu nummer 62 aan de beurt is.....nummer 62 is Wenzel maar.....Wenzel is niet aanwezig.....Het wachten is dus op Wenzel.  In de gang zie je 2 deuren. De linker deur is de deur van het kantoor van de Burgermeester. De rechter deur is de deur van het Postkantoor. Achter in de gang is de toegang naar de grote Vergaderzaal (Assembly Hall). Ga naar de Vergaderzaal. Rufus loopt vanzelf door tot op het podium, waar Goal bewusteloos in een grote koffer ligt. 

Er volgt een "gesprekje" met Gizmo. Gizmo is niet alleen de lokale dokter maar hij is ook politieman en brandweerman. Rufus kijkt Goal diep in haar gesloten ogen en heeft even een dagdroom waarin hij als redder van Goal de helt is. over Goal. Gizmo vertelt dat hij zeer sterke koffie nodig heeft om Goal te laten ontwaken.  Loop, door de poort rechts, terug het podium af naar de vergaderzaal. Rufus staat dan rechtsboven in de vergaderzaal, bij de gesloten deur. Druk op de Knop (Doorknob) die linksvoor de gesloten deur staat. De deur gaat open en het blijkt een kast te zijn. Omdat Rufus voor de nu geopende kast staat kun je niet zien wat er in de kast staat, dus zet Rufus even ietsjes terug naar rechts. 

Je ziet dan dat er een lange kartonnen doos in de kast staat (Cardboard Box) en uit de doos steken Ballonnen (Balloons). Rechtsklik op de doos of op de ballonnen. Rufus meld dat op sommigen van de ballonnen zijn gezicht is afgebeeld. Linksklik op de Ballonnen om ze uit de doos te pakken. Je hebt dan een zooitje ballonnen in inventory. Rufus moet dus ergens een bakkie zeer sterke koffie vandaan zien te halen om Goal wakker te krijgen.  Ga terug naar de hal en verlaat het Stadhuis weer, door de ingang bij het mededelingenbord (To the Village Center). Je bent dan terug om het grote overzichtsscherm van het dorp. 

Dubbelklik nu in de ingang van de Steeg (Into the Alley) en........Rufus beland in de steeg bij Lonzo's Bar.

In de Steeg:

Rechts van Rufus hangt een Bel (Blast Signal) en een Detonatie Plan (Detonation Plan). Bij Lonzo's Bar zit een Papagaai op een stok en linksonder zit Hannek koffie te slurpen. Aan het einde van de steeg is de deur naar de Noodhulppost(Emergency Station) van Dr. Gizmo. 

Linksklik op de Bel (Blast Signal) en.....Rufus luid de bel en vraagt aan Hannek waarom hij niet aan het werk is. Hannek zegt dat iemand de magneten van het Detonatie Plan heeft gejat. Rechtsklik op het Detonatie Plan.....Rufus meld je dat het een plattegrond is van de tunnels onder de afvalbergen. Ga praten met Hannek en gebruik alle gespreksopties die je krijgt.

Hannek is een "Trash Hunter". Samen met zijn collega's zoekt Hannek in de enorme afvalbergen naar nog bruikbare spullen. Zo heeft Hannek een hele collectie autosleutels, met naamkaartjes erbij, gevonden. Als je een naam kunt noemen en Hannek heeft dan een autosleutel met die naam dan kun je die autosleutel krijgen.  Om zijn werk te kunnen doen graven Hannek en zijn collega's gangen en tunnels door en onder de enorme afvalbergen en daarvoor gebruiken ze dynamiet. Hannek legt dus ook uit hoe het Detonatie Plan werkt. Op het Detonatie Plan worden dus, met magneetjes, de plaatsen aangeduid van de ontploffingen. De papagaai is van Hannek en hij gebruikt de gaai om gevaarlijke gassen in de tunnels te detecteren. Hannek's vrouw werkt ook in de mijntunnels en ze praat dan altijd tegen de gaai, dus de gaai herhaalt wat Hannek's vrouw tegen hem heeft gezegd.

Als je alles met Hannek besproken hebt neem je afscheid om het gesprek af te sluiten. 
Linksklik op de papagaai voor nog wat aardige opmerkingen, die de gaai van Hannek's vrouw heeft opgepikt. Ga nu de bar in.

Lonzo's Bar:

Links naast de klapdeur hangt een dartbord waar een Dartpijltje (Dart) in steekt. Rechts naast de bar hangt een groot rood gordijn (Red Curtain) en een Koeposter (Sign). Pak het Dartpijltje en pak de Koeposter. 

Ga praten met Lonzo en gebruik weer alle gespreksopties die je krijgt tot je Lonzo de volgende vraag kunt vragen: "Is there something on your menu that can give someone a real boost?". Gebruik deze optie en.....

Lonzo gaat even zitten nadenken en dan verdwijnt hij achter het rode gordijn en........toont dan aan Rufus zijn eigengemaakte Espresso machine.....Lonzo wil voor Rufus wel een zeer sterk bakkie Espresso brouwen maar dan moet Rufus wel eerst de benodigde ingrediënten bezorgen. Rufus krijgt van Lonzo het recept met de ingrediënten die hij moet verzamelen. Rufus somt de ingrediënten op, maar als dit te snel ging dan kun je het recept in inventory altijd weer bekijken.

Rufus moet de volgende items verzamelen voor Lonzo's Espresso: Energierijk Water (Energy-rich-Water), Helder water (Clear Water), Revivitaliserende Vloeistof (Revivitalizing Liquid), Water, Hete Bonen (Hot Beans), Koffiepoeder (Coffee Powder), Pepmiddel (Extraordinarily Stimulating) en Zwarte Poeder (Black Powder).

Berg het recept weer op en klik weer op Lonzo en vraag hem nu over de diverse ingrediënten. Dus vraag Lonzo: "About the powder......." en dan de vervolg vragen en doe dit ook met de vraag "About the water......"  . Lonzo geeft Rufus dan diverse hints over waar hij sommige van de ingrediënten zou kunnen vinden. Zo vertelt hij dat Gizmo waarschijnlijk stimulerende middelen in zijn Eerste Hulp Post heeft, dat batterijen energie bevatten en dat Hannek de man is om naar batterijen te vragen. Lonzo raad Rufus aan om Wenzel naar de Hete Bonen te vragen.

Het Rode Gordijn ligt nu, links naast Rufus, op de grond. Pak het Rode Gordijn (Red Curtain). 

Verlaat de bar en.....weer in de steeg hoor je een "dingdong" geluid en je ziet dat de deur naar het Emergency Station open gaat. 

Wel....ga naar het Emergency Station:

B: Vindt alle ingrediënten voor Lonzo's Espresso:

1: De Peppillen:

Emergency Station: 

E.H.B.O post:

Het Emergency Station  is nu ingericht als de  E.H.B.O post. Op de balie staat een Hendelkastje waarin je de hendel op 3 standen kunt zetten. Die standen zijn Groen, Blauw en Rood en op dit moment staat de hendel op de bovenste Groene stand, waardoor deze kamer nu de E.H.B.O post is. Zet je de Hendel op Blauw dan verandert de kamer in een politiepost en als je de hendel op Rood zet dan wordt de kamer een brandweerstation. 

Achter de balie staat een grote kast in de vorm van een cirkel en aan die kast, rechts naast de stoel, steekt een lampenkastje met 3 lampjes in de kleuren Groen, Blauw en Rood. Het groene lampje brand nu. Bovenin de kast zit een rond venster waardoor je kunt zien wat er in dat deel van de kast zit. 

In de rechter zijde van de kast zit een Zijvak waar je nu een rood kruis op ziet (Doctor Cabinet). Als je probeert om het zijvak te openen merkt Rufus dat het vak op slot zit. Middenonder in je scherm zie je ook 3 grotere lampen, Groen, Blauw en Rood en ook hiervan brand nu de groene lamp.  Achter de balie is het hok met het ziekenbed. Linksvoor het bed staat de Lachgascontainer (Laughing Gas) en op het lage kastje ligt een Scalpel (Dissecting Scalpel) en een Tandartsboor (Dentist's Drill).

Pak de Scalpel en pak de Tandartsboor. 

Pak de Ballonnen uit inventory en klik ermee op de Lachgascontainer om 1 ballon te vullen met lachgas. 

Loop terug naar de balie en zet de Hendel nu in de Middelste , dus Blauwe, stand. 

De kamer verandert in een Politiebureau:

Politiebureau:

Boven de hendel is een luikje open gegaan waaruit een weegschaal is gekomen. Aan de linker schaal van de weegschaal hangt een stel Handboeien (Handcuff's). Probeer de Handboeien te pakken....maar de handboeien hangen te hoog voor Rufus. In het zijvakje van de cirkel kast (Police Box) ligt nu een ronde bol. Klik op het zijvak en....de ronde Bol valt op de vloer en het blijkt een Voetboei (Feet Fetters) te zijn. 

Je kunt de Voetboei wel oppakken maar niet opbergen in inventory, dus laat de Voetboei nu op de vloer liggen. De Cel zit op slot, maar in de cel ligt een Lock Pick op de brits. Met de Lock Pick zou Rufus, in de E.H.B.O post het zijvakje in de cirkelkast kunnen openen om er dan de Peppillen. Maar helaas.....Rufus krijgt het traliehek niet open.  Loop terug naar de balie en zet de hendel nu in de onderste, dus de rode, stand.  De kamer verandert nu in de:

Brandweerkazerne:

In het zijvak van de cirkelkast steekt nu een Brandblusapparaat (Fire Extinguisher) en de Voetboei ligt nog op de vloer. In de kamer achter de balie verdwijnt de glijpaal het ronde vloergat (Fire Escape) in. Aan de kapstok hangt een paar Asbesthandschoenen en een brandweerpak met helm. De planken vloer van het kamertje is nu naar rechts geschoven om het gat van de glijpaal open te hebben. Achter de muur van het kamertje steekt dus de punt van de vloer uit en daarin zit een gat (Hatch).

Pak de Asbesthandschoenen (Asbestos Gloves). 

Klik met de omlaagpijl in het ronde gat (Fire Escape) en.....Rufus glijd langs de paal omlaag en komt uit bij de Mechanische Stier. 

Wel...Je weet nu dat je via de glijpaal in de Brandweerkazerne omlaag en omhoog kunt, dus klik gelijk de Omhoogpijl om terug omhoog te klimmen naar de brandweerkazerne.

Rufus moet er voor zorgen dat het Paalgat ook in de vloer zit als hij de kamer weer verandert in het Politiebureau, dus moet hij er voor zorgen dat de houten vloer uitgeschoven blijft. Om dit te bereiken moet Rufus dus de houten vloer vast maken met de handboeien, maar dan moet je eerst die handboeien kunnen pakken.

Pak nu de Brandblusser (Fire Extinguisher) uit het zijvakje van de cirkelkast. De brandblusser is te zwaar om mee te nemen dus Rufus zet het ding op de vloer, bij de Voetboei. Raap nu de Voetboei (Foot Fetters) weer op en plaats de Voetboei terug in het zijvak. 

Zet de Baliehendel terug naar de Middelste, dus de blauwe, Stand om de hele kamer weer te veranderen in het:

Politiebureau:

Zodra de kamer weer is verandert in het politiebureau valt de zware Voetboei uit het ronde raampje, bovenin de cirkelkast. De voetboei komt tegen de weegschaal aan en hierdoor vallen de handboeien op de vloer. Raap dus de Handboeien (Handcuff's) op. 

Zet de Hendel terug naar de onderste stand:

Brandweerkazerne:

Loop naar rechts, naar de uitstekende punt van de houten vloer. Pak de handboeien uit inventory en klik ermee op het kleine ronde gat (Hatch) in de punt van de vloer en....

...Rufus verankert nu de vloer met de handboeien. aan de steunpaalZet de Baliehendel weer in de middelste stand om de kamer weer te veranderen in het:

Politiebureau:

Zie...in de vloer van de cel zit dus nu het grote ronde gat. Via het gat in de vloer kan Rufus dus nu de cel in klimmen maar daartoe moet hij dus nu terug naar de stadspoort en de mechanische stier. Ga dus terug naar de steeg en dan door naar het grote overzichtsscherm van het dorp en dubbelklik dan de pijl in de Stadspoort om het dorp te verlaten. Rufus is dan terug bij de Mechanische Stier.

Wel....achter de stier en het mededelingenbord is de klimpaal van de brandweerkazerne, wat dus nu weer het politiebureau is. 
Klim dus via de klimpaal terug omhoog en....Rufus beland dan nu in de Cel.

Pak de Lock Pick en glij dan door het gat terug omlaag. Loop door de poort het dorp weer in en dan via de Steeg terug naar de Noodhulppost, dat nog steeds het politiebureau is.

Zet de Baliehendel nu weer naar de hoogste stand om de kamer weer te veranderen in de:

E.H.B.O post:

Pak de Lock Pick uit inventory en klik ermee op het zijvakje van de cirkelkast en....
Rufus opent nu het vak. In het vak zit een Injectiespuit (Syringe) en een potje pepmiddelen (Stimulant). 

Pak de Injectiespuit en....Rufus pakt dan vanzelf ook het potje Pepmiddel.Bekijk in inventory weer het Recept en zie........
.....omdat Rufus het potje Peptabletten nu heeft is dit nu aangevinkt op het recept. 

2: Hete Bonen:

Zorg dat je weer terug komt op het grote overzichtsscherm van het dorp en zoek dan de Omlaagpijl naar Toni's Winkel (Toni's Shop). 

Dubbelklik de Omlaagpijl en...Rufus loopt omlaag naar de winkel van Toni:

Toni's Winkel:

Ga Toni's winkel binnen. Toni is aanwezig en trakteert Rufus op enige sarcastische opmerkingen en dan verschijnt het scherm met gespreksopties. Vraag Toni dus alle vragen en vraag haar in het bijzonder naar de kortingsbonnen (vouchers) die op Toni's toonbank liggen. De cadeaubonnen zijn echter niet gratis. Voor het raam staat een Koffiemolen (Grinder). Rechts naast de winkeldeur steekt een paal (Pole) uit de muur. Voor de kassa ligt de stapel Cadeaubonnen (Vouchers) waar je Toni al naar gevraagd hebt. Rechts staat een pot met Haken )Hook) op de tafel waar de cactussen op staan.

Wel....je hebt al uitgebreid met Toni gepraat en ze heeft duidelijk gemaakt dat die cadeaubonnen niet gratis zijn. Probeer echter toch maar zo'n Cadeaubon (Vouchers) te jatten en.....Uiteraard ziet Toni dat Rufus een cadeaubon wil jatten en ze wordt kwaad. Toni wordt kwader en kwader en om weer tot kalmte te komen gaat Toni dan eventjes mediteren en hiertoe doet ze haar ogen dicht.....Snel.....zolang Toni aan het mediteren is heb je gelegenheid om een Haak (Hook) uit de pot te jatten....Linksklik dus op de Haakpot en......

Rufus grijpt een Haak uit de pot maar verwond hierbij zijn vingers......

Door het gejank van Rufus komt Toni weer bij zinnen en ze geeft Rufus nu de sleutel van de E,H,B,O doos, die in Toni's huis hangt. In inventory heb je nu ook een Haak (Hook) en aan het haakje steekt een kort touwtje. Verlaat Toni's winkel. Weer buiten dubbelklik je in de ingang van de tunnel (To Toni's House) en.......Rufus beland bij de voordeur van Toni's huis.

Toni's Huis:

Loop door naar Toni's voordeur. Voor Toni's voordeur staat nog steeds de bak met daarin de rode Chili Peper. Rode Chili Peper is een Hete Boon, maar je weet uit Hoofdstuk 1 dat Rufus de Chili Pepper niet met zijn blote  handen kan pakken. Pak dus de Asbesthandschoenen uit inventory en klik ermee op de Chili Pepper en......Rufus pakt dan de Chili Pepper. Op het Recept worden de Hete Bonen aangevinkt.

3: Zwarte Poeder:

Ga Toni's huis binnen en naar de middelste etage, via de loophelling. Bij Toni's kamer hangt dus de E.H.B.O kast. Pak de E.H.B.O Sleutel (Key of first Aid Kit) uit inventory en klik ermee op de E.H.B.O kast en.....Rufus opent het kastje. In het kastje staat een potje met slaappillen (Tranquilizer). Pak het potje Tranquilizer uit het kastje.

Ga via de achterdeur (Behind Toni's House) naar buiten en loop via de helling omlaag naar waar de Escape Pod stond. 
Waar de Escape Pod stond ligt nu een Trechter (Funnel)  op de grond. Pak de Trechter. 

Voor de Harpoen ligt nu een Vuurpijl (Dud), het is een blindganger die niet is afgegaan. 
Ook staat de Gasbrander (Torch) nog links naast de Harpoen. Pak de Gasbrander en pak de Vuurpijl

Open de inventory en combineer dan de Scalpel (Dissector's Scalpel) met de Vuurpijl (Dud) om de vuurpijl open te snijden om er het Buskruit uit te halen. 

Het Buskruit is dus het Zwarte Poeder en dit wordt weer aangevinkt op het recept.

4: Koffiepoeder:

Toni's Winkel:

Ga via Toni's huis en de tunnel terug naar Toni's winkel en ga er weer naar binnen. Links naast de winkeldeur staat dus een grote koffiemolen (Grinder) voor het raam. Bovenop de koffiemolen steekt een zwengel (Crank). Pak één voor één het Zwarte Poeder (Black Powder), de Peppillen (Stimulant) en de Chili Pepper uit inventory en klik ermee op de Koffiemolen (Grinder) om al deze 3 ingrediënten in de koffiemolen te pleuren. 

Klik dan op de Zwengel (Crack) om alles te vermalen. Als het malen klaar is klik je weer op het klepje van de koffiemolen (Grinder) om het klepje te openen. Pak vervolgens dan het hoopje oranje koffiepoeder uit de molen. 

Rufus heeft nu dan wel koffiepoeder maar dit ingrediënt wordt nu nog niet afgevinkt op het recept. Blijkbaar moet er nog wat met het koffiepoeder gebeuren.

5: Schoon Water:

Watertank en Wenzel's Huis:

Verlaat Toni's winkel weer. Recht tegenover Toni's winkel, onder het Waterreservoir en links naast de tunnel, is het huis van Wenzel. Uit het dak van Wenzel's huis steken 3 pijpen. De pijp boven Wenzel's voordeur is de schoorsteen (Chimney) en is afgedekt met een klep. Boven Wenzel's huis staat dus het grote Waterreservoir. Aan het Waterreservoir steekt een ketting. Dubbelklik de "To the Water Reservoir" pijl en.....Rufus beland in 1 klap bij het Waterreservoir.

Uit de enorme watertank steekt een afvoerpijp die nu uitkomt boven 1 van de pijpen die in Wenzel's dak steken. Boven de afvoerpijp steekt een ketting aan de watertank. Linksklik op de ketting (Tap of Reservoir) en kijk wat er dan gebeurt....Als Rufus aan de ketting trekt dan wordt er, via de afvoerpijp, water naar Wenzel's huis gevoerd. Dubbelklik, bij Wenzel's voordeur, de "Into Wenzel's House" pijl om Rufus in 1 klap in Wenzel's huis te krijgen

Wenzel ligt lui in zijn stoel en hij heeft de kist van Rufus meegenomen en uitgepakt. Rufus wordt hier boos over maar Wenzel herinnert hem eraan dat hij de kist mocht hebben als Rufus's poging om te ontsnappen zou lukken. Het praatscherm verschijnt dus praat verder met Wenzel via alle gespreksopties die je krijgt. Vraag via de opties Wenzel ook of hij weet waar Clear Water, Rivitalizing Fluid en Energy-rich Water te vinden is.

In de kist van Rufus heeft Wenzel de Wichelroede gevonden waarmee de vader van Rufus  ooit water heeft gevonden. Wenzel wil de wichelroede niet teruggeven want hij wil het ding gebruiken om ook een waterbron te vinden. Wenzel denkt dat als hij een waterbron weet te vinden hij dan rijk word en dan een goede kans heeft om Goal toegewezen te krijgen van de Burgermeester. Volgens Wenzel heeft de vader van Rufus een paar flessen schoon water verborgen in het kantoor van de burgemeester. Wenzel denkt dat stierenbloed een revivitaliserende vloeistof is en dat in een autoaccu energierijk water zit.

De wichelroede (Divining Rod) ligt op de linker ronde tafel, maar als je probeert om de wichelroede te pakken staat Wenzel dit niet toe. Ga, via de poort links, omhoog naar de badkamer. Op het kastje, dat onder het ronde raampje staat, ligt een Spons (Sponge). Rechts hangt de stookketel (Furnace). Pak de Spons.

 Open het oranje deurtje van de stookketel. De pijp van de stookketel is dus de schoorsteenpijp die uit Wenzel's dak steekt en zoals je weet zit die schoorsteenpijp dicht met een klep. Combineer nu in inventory de Haak (Hook) met de met lachgas gevulde Ballon.......Rufus bindt de haak aan de ballon. Pak de Ballon met Haak uit inventory en stop de ballon in de stookketel en zie...

...de ballon stijgt door de schoorsteen omhoog en trekt het klepje open. Laat het deurtje van de stookketel open staan....sluit het deurtje dus niet. Ga terug naar Wenzel's woonkamer. Links van de badkamer poort is de trap naar de kelder (Into the Basement). Ga nu naar de kelder. 

Rechtsklik op de pijp, die vanuit de vloer omhoog gaat. Rufus vertelt je dat die pijp naar de badkamer gaat en dat hij nu recht onder Wenzel's douche staat. Pak Tandartsboor (Dentist's Drill) uit inventory en klik ermee op de pijp en......Gluiperd Rufus boort 3 gaatjes in de pijp, die nu dus lek is.

Verlaat de kelder en Wenzel's huis en ga terug naar het Waterreservoir, boven Wenzel's huis. Linksklik op de afvoerpijp van het Waterreservoir en....Rufus schopt tegen de afvoerpijp die hierdoor boven de Schoorsteenpijp op Wenzel's dak komt te hangen. Als de afvoerpijp boven Wenzel's schoorsteen hangt linksklik je weer op de Ketting (Tap of Reservoir) en.......

.......Water stroomt via de afvoerpijp en de schoorsteenpijp Wenzel's huis in en naar de kelder.

Dubbelklik weer op Wenzel's voordeur om weer in Wenzel's huis te geraken. 

Terug in Wenzel's woonkamer horen we Wenzel , die vanuit zijn ondergelopen kelder gilt dat ie een waterbron heeft aangeboord met de wichelroede. Rufus loopt vanzelf ook door naar de kelder en, na een kort gesprekje, verdwijnt Wenzel naar het Stadhuis voor zijn onderhoud met de Burgermeester. 

Achter de pijp ligt de Wichelroede (Divining Rod) op het kastje. Pak de wichelroede. 

Rufus wil het water hier in de kelder niet gebruiken.....hij wil zijn eigen bron aanboren. Verlaat Wenzel's huis weer. Ga even terug naar het Stadhuis en praat in de hal van het stadhuis even met Lotti en vraag haar "Is it my turn already?". Maar Rufus is nog niet aan de beurt want nu is Wenzel bij de Burgermeester en daarna is het de beurt aan Lobo, Gonzo en Micek. Rufus heeft echter geen zin om op zijn beurt te wachten, dus hij wil iets verzinnen om die 3 idioten, die voor hem zijn, weg werken. Verlaat het Stadhuis en ga terug naar de:

Steeg:

Detonatie:

Links achter Lonzo's bar hangt dus de Bel en het Detonatieplan. Van Hannek heb je gehoord dat met magneetjes op het Detonatieplan de plekken worden gemarkeerd waar de volgende ontploffingen zullen plaatsvinden. Hannek heeft echter ook vertelt dat die magneetjes zijn gejat. Wil je nog een keer Hannek's uitleg horen dan ga je weer even met hem praten en vraag je "How does that detonation plan of yours work again?"

Pak de 3 oranje ronde Magneetjes (Magnets) uit inventory en klik ermee op het Detonation Plan en.....

..........je beland in de close-up van het Detonatieplan...........Het scherm is een raster van 54 vakjes over het dorp. 
Linksboven staan de 3 magneetjes in de vakjes 1, 2 en 3. 

De bedoeling is het om Micek, Lobo en Gonzo uit het stadhuis te jagen door hun huizen te laten ontploffen. Maar welke huizen zijn van Micek, Lobo en Gonzo? Weet je nog de petten die Micek, Lobo en Gonzo dragen? Wel.....zoek in het scherm de 3 huisjes op die een dak hebben in de vorm van de 3 petten. 

Linksklik op een Magneetje om het op te pakken en plaats de Magneet dan op de gele stip bij het juiste huisje. Het zijn de huisje in vak 4 en vak 5 en het huisje in vak 51.

Als je de 3 magneetjes op de 3 juiste huisjes hebt gezet dan klik je, rechtsboven, op de "Back" Pijl om uit de close-up te gaan en.....dan klik je op de Bel (Blast Signal) en.........

Hannek roept zijn waarschuwing en......onder de 3 huisjes vinden dan de ontploffingen plaats.

Stadhuis:

Ga terug naar het Stadhuis en zie.....die 3 idioten zijn nu verdwenen. Op de vloer ligt echter het nummerkaartje met nummer 63 erop. Pak het nummer 63 kaartje en.

....Wenzel komt uit de kamer van de Burgermeester en dus is nu nummer 63 aan de beurt. 

Maar eerst moet Rufus nog naar het geouwehoer van Wenzel luisteren. Lotti gilt dan dat nummer 63 aan de beurt is.

Ga het kantoor van de Burgermeester binnen. Burgermeester Lotek is niet te zien als Rufus het kantoor binnen stapt. Rufus roept en roept en dan.....schuift er een bedla uit het bureau. Burgermeester was gaan slapen want de gesprekken zijn afgelopen. Er volgt even een gesprekje over de vader van Rufus, die dus voor Lotek de Burgermeester van het stadje was, Praat verder via alle gesprekopties die je krijgt.

Lotek vertelt dat het slapen hier prima gaat, dankzij een uitvinding van de vader van Rufus. Rufus's vader heeft namelijk een apparaat gemaakt waarmee het magnetische veld van de planeet gemanipuleerd kan worden. Lotek meld verder dat de gesprekken zijn afgelopen want Goal is al toegewezen aan iemand. Protesteren helpt niet echt, dus beëindig het gesprek.

Lotek schuift het bureau weer in om verder te slapen. Op het bureau staat een Bel en een Radio (Communicator).  In de voorzijde van het bureau zit een Waterdruppel Embleem. Links voor het bureau staat een Wereldbol (Globe). Bij het kleine raam staat een groene Teletypemachine (Teletypwriter). Wenzel heeft vertelt dat de vader van Rufus Schoon Water heeft verborgen in het Burgemeesters kantoor. Bekijk eerst alles. Met de radio kun je nu nog niets. Klik op de Bel en.....De Bedla schuift open. Burgermeester Lotek is verdwenen want ligt niet meer in de bedla. Er ligt een kussen (Cushion) in de bedla. Klik op het Kussen en.....Rufus legt het kussen op het bureau en je ziet dan de Planeet Magische Veld Manipulator (Planet's Magnetic Field) in de bedla liggen. Pak de Magische Veld Manipulator.

Pak de Wichelroede uit inventory en klik ermee op het Waterdruppel Embleem en.....

De Bedla schuift weer dicht maar gelijk weer open en.....er ligt nu een Kastsleutel in de Bedla. Pak de Kastsleutel (Key to the Cupboard). 

Linksklik in de Bedla om de la weer dicht te schuiven. Linksklik op de Wereldbol (Globe) en.....er klapt een vakje open in de wereldbol en daarin staat een Wijnglas. 

Pak het Wijnglas en......in het vak zie je dan een Sleutelgat. Pak de zojuist gevonden Kastsleutel uit inventory en steek het in het sleutelgat en......in de rechtermuur schuift dan de Drankenkast open. Onderin de drankenkast staan 2 flessen sterkedrank (Booze). Pak 1 van de 2 flessen sterke drank (Booze). 

De drank ruikt naar de aftershave van Rufus's vader maar kan dienen als vervanger van Schoon Water. Rechtsklik op de Teletypewriter en....Rufus meld dat de Burgermeester van Booza-Westvoq een berichtje heeft gestuurd en hij leest het berichtje hardop voor....het zijn een aantal letters O O I C U R N E D O T. Rufus begrijpt het bericht niet. Als je linksklikt op de Teletypewriter dan drukt Rufus op een knopje om een berichtje terug te sturen....je kunt dit nu doen maar veel zin heeft dit op dit moment nog niet.

6: Energierijk Water:

Volgens Wenzel bevat een autoaccu energierijk water. Bij de stadspoort heb je een autowrak (Truck) gezien waarvan je de motorkap en het portier niet open kreeg. Ook kon je de vooruit niet schoonmaken. Van Hannek heb je vernomen dat hij autosleutels verzameld en als je hem de juiste naam weet te noemen dan kun je die autosleutel krijgen. Verlaat het kantoor en het stadhuis en ga, via de tunnel, naar:

Toni's Huis:

Ga door Toni's voordeur weer naar binnen. Rufus is dan weer in de zitkamer. Op de kachel/Oven staat nog steeds de pot zeepsop te borrelen. Pak de Spons (Sponge) uit inventory en doop de spons in de zeepsoppot. Je krijgt dan een natte spons in inventory. 

Ga terug, via de tunnel, naar het dorp en dan door de stadspoort naar de mechanische stier en het autowrak.

Autowrak;

Pak de natte Spons uit inventory en klik ermee op de vooruit (Windshield) van het autowrak en..........
Rufus veegt de autoruit schoon en kan dan door de ruit naar binnen kijken. Rechtsklik weer op de autoruit en.....

Rufus somt op wat hij ziet......Rufus ziet roze bekleding, een balletpoppetje en....een naam.....Sugarpuff....
Ga nu terug naar Hannek in de Steeg. Linksklik op Hannek om met hem te praten zeg dan "About my Key again...." en........

..........klik dan in de namenlijst op Sugarpuff en.......Hannek wil echter zeker weten dat Rufus recht heeft op de sleutel, dus je moet nu een paar keer het juiste antwoord op de vragen van Hannek geven. Op de vraag wat je lievelingskleur is zeg je "Pink" en op de hobby vraag geef je als antwoord "I love the ballet" en.....Bingo.....Rufus krijgt de sleutel van het autowrak. Ga dus terug naar het autowrak en gebruik de Trucksleutel (Key of Truck)  op het portier (Truck Door) van de auto om het portier te openen. Het kan dan zijn dat Rufus dan ietjes in de weg staat zodat je de hendel niet ziet, zet Rufus dan een klein beetje naar links en je ziet dan de Hendel in de auto. Klik op de Hendel (Lever) om de motorkap (Hood) te openen. 

Je hoort "Klik" maar de motorkap is nog niet open. Linksklik op de Motorkap (Hood) om het te openen. Onder de motorkap zie je dan de accu (Battery). Linksklik op de accu maar......Rufus krijgt de accu niet uit het wrak. Pak de Tandartsboor uit inventory en klik ermee op de Accu om er een gaatje in te boren......er stroomt dan een straaltje accuzuur uit de accu....pak het Wijnglas uit inventory en klik ermee op het straaltje accuzuur om het zuur op te vangen in het glas en......je hebt gelijk Energierijk Water en ook dit wordt afgevinkt op het recept.

7: Rivitilaserend Water:

Mechanische Stier:

Wenzel heeft verteld dat stierenbloed Rivitilaserend kan zijn maar dat het stierenbloed dan wel eerst moet koken. Hela....hier staat toch de mechanische stier? Linksklik op de Mechanische Stier (Bull) en.......wel.......hoe krijg je de stier in beweging? Pak de Koeposter uit inventory en klik ermee op het mededelingenbord (Bulletin Board) om de poster op het bord te plakken en.......De stier draait zich dan onmiddellijk om, om naar de mooie koe op de poster te kijken.....wel....ook mechanische stieren worden blijkbaar geil bij het zien van een lekker wijf.......Pak dan het rode Gordijn (Red Curtain) uit inventory en hang het gordijn over het mededelingenbord (Bulletin Board) en....

.........Oeps.....de stier wordt nu kwaad omdat ie de koe niet meer kan zien......de stier wordt zo ontzettent kwaad dat zijn bloed ervan gaat koken..... Pak de Injectiespuit (Syringe) uit inventory en klik ermee op de stier om wat kokend stierenbloed af te tappen.........

.....en......wel.....stiertje houdt niet zo van injecties.....Als Rufus weer in beeld is open je de inventory en combineer je de Injectiespuit met de het wijnglas om het Schone Water te veranderen in Revitaliserend Water. Combineer dan de fles Drank (Booze) met het Wijnglas........Het glas bevat dan Energierijk, Revitilariserent en Schoon water en dit alles wordt afgevinkt op het recept. Rufus heeft nu alles om een lekker sterk bakkie Espresso te gaan brouwen.

8: Een lekker sterk bakkie Espresso:

Ga terug naar de steeg en ga dan Lonzo's Bar weer binnen. Pak, één voor één, het Koffiepoeder (Coffee Powder) en het Wijnglas met het speciale water uit inventory en klik ermee op de Koffiemachine waar Lonzo nog steeds op zit en.........

.......Lonzo en zijn geweldige machine doen hun werk en.....na een tijdje, een wit een zwart scherm en dan een ontploffing is het kopje Espresso klaar. Vanzelf pakt Rufus het kopje met daarin de Espresso.

9: Goal Wakker maken

Ok......Het wordt tijd om Goal wakker te gaan maken, maar zoals je wel kunt bevroeden zal ook dit weer de nodige problemen opleveren. Ga terug naar het:

Stadhuis:

Ga naar de grote vergaderzaal (Assembly Hall). Rufus loopt weer vanzelf door naar het podium waar Dr. Gizmo en de Burgermeester staan te praten over Goal. Ook Wenzel is hier en die wil Goal meenemen, maar daartoe moet Goal eerst wakker worden. De Burgermeester waarschuwt Rufus dat ie bij Goal vandaan moet blijven maar Rufusje is nu eenmaal Rufusje, dus luistert hij niet naar goede raad.

Pak de Espresso, of de Trechter, uit inventory en klik ermee op Goal.......

......maar.....Gizmo verhindert Rufus om de sterke koffie in Goal te gieten. Rechtsklik om de kop terug in inventory te zetten. Die Gizmo moet hier dus verdwijnen. Wel....Gizmo is niet alleen de dokter maar ook de brandweerman en de politieagent. Als er nu eens een brandje uitbrak in het dorp?. Loop het podium weer af via de poort rechts. Rufus staat dan weer bij de kast, waar je eerder de ballonnen in hebt gevonden. In de kast hangt er, boven de ballonnendoos, een Brandgevaarlijk Bordje. Pak de Gasbrander uit inventory en klik ermee op de kartonnen ballonnendoos en.......

........Rufus zet de doos in de hens en Gizmo verandert in de brandweerman en loopt de kast in om het zaakje te blussen maar.......Rufus sluit Gizmo op in de kast. Klik op Goal om weer het podium te komen en probeer weer om de Espresso in Goal te gieten maar deze keer belet de Burgermeester dat je dit kunt doen. De Burgermeester moet dus ook hier worden weggelokt. Achter Rufus ligt de Stethoscoop van Gizmo op de lessenaar.

Pak de Stethoscoop en.....Gizmo komt terug en wordt weer de dokter en merkt dat zijn stethoscoop gejat is.Zodra je weer de cursor terug hebt pak je de Stethoscoop uit inventory en klik je ermee op de Burgermeester en........

...Gluiperd Rufus stopt de stethoscoop in de zak van de Burgermeester en Gizmo denkt dan dat ie de dief te pakken heeft.....
Er ontstaat een hevige ruzie tussen Gizmo en de Burgermeester...........

Snel....zolang de woordenwisseling tussen Gizmo en de Burgermeester voortduurt heb je een kans.
Pak dus snel de Trechter (Funnel) uit inventory en klik ermee op Goal.....Pak dan de Espresso uit inventory en klik ermee op de Trechter en

Rufus giet de koffie in Goal, die onmiddellijk wakker wordt maar niet echt blij is met Rufus..........
Goal ramt Rufus bewusteloos en we belanden dan in de E.H.B.O post van het Emergency Station, en in..........

Hoofdstuk 3: Contact met Cletus:

E.H.B.O Post:

Aan het einde van Hoofdstuk 2 werd Rufusje bewusteloos geramd door een zeer ondankbare Goal. Gizmo heeft Rufus en Goal naar de E.H.B.O post gebracht en inmiddels is Rufus weer bij zijn positieven maar Goal ligt in het ziekenbed. Volgens Gizmo, die achter de balie zit, slaat Goal alleen maar wartaal uit want haar implantaat is nog steeds beschadigd.

Rufus loopt naar Goal om met haar te praten en het gespreksscherm verschijnt. Gebruik weer alle gespreksopties. Goal slaat inderdaad alleen maar wartaal uit. Blijf de gespreksopties gebruiken tot je alleen nog maar "Heck this is totally useless"  kunt zeggen en.........Goal komt dan langzaam weer bij zinnen. Goal vraagt dan aan Rufus of hij contact wil opnemen met haar verloofde Cletus. Wellicht kan Rufus een radio gebruiken om met die Cletus in contact te komen. Cletus zal Rufus rijkelijk belonen, beloofd Goal en dan valt ze weer in slaap. Het gesprek is dan vanzelf beëindigd.

 Pak weer de Ballonnen uit inventory en klik weer met de Ballonnen op de Lachgascontainer om weer een ballon te vullen met lachgas. 

Verlaat de E.H.B.O post en ga weer naar het:

Stadhuis:

Linksklik op Lotti en vraag dan "Do you know where I can make a radio call". Lotti zegt dat je het in het postkantoor moet vragen aan de operator. Neem afscheid en dubbelklik op de deur van het postkantoor en......Lotti gilt dan dat het postkantoor tot nader order is gesloten. Links naast Lotti's hok hangt een wit kastje waar normaliter de openingstijden van het postkantoor op worden vermeld. Bekijk het witte kastje (Opening Hours).......Er worden geen openingstijden vermeld voor het postkantoor.

Ga naar de vergaderzaal. Burgermeester Lotek ligt te maffen in de grote koffer waar eerder Goal in lag. Op de vloer ligt nog de Trechter (Funnel). De Burgermeester draagt een Zakhorloge om zijn nek. Rufus loopt nu niet vanzelf door het podium op dus linksklik op het Zakhorloge (Clock) van Lotek en......

.......Rufus loopt het podium op en steelt het zakhorloge van Lotek. Pak nu ook de Trechter weer op.........Loop terug naar de hal (To the Town Hall). Terug bij Lotti pak je het Zakhorloge uit inventory en klik je ermee op het witte kastje en...........Het postkantoor gaat nu open. 

Wel....ga het postkantoor nu binnen:

Postkantoor:

De Postbot staat achter de balie. Ga praten met de Postbot en vraag dan alles wat je kunt vragen. Vraag vooral door over de radio's.

De Postbot vertelt dat er drie geregistreerde privé radiotelefoons zijn en die bevinden zich in het kantoor van de burgemeester, bij de receptiebalie van Lotti en op het Emergency Station. Deze drie radiotelefoons zijn echter alleen geschikt voor lokale communicatie. Er zijn twee echter ook 2 radiotelefoons voor lange afstandsgesprekken en 1 daarvan staat op het dak van het postkantoor en de 2e is de reserve radio en die zit in de safe. Deze 2 langeafstand radio's zijn niet bedoeld voor publiek gebruik. De safe is niet toegankelijk voor het "gewone" publiek.  De Postbot is dol op het knappen van de bubbels van het bubbeltjesplastiek, dat als verpakkingsmateriaal wordt gebruikt. Jammer genoeg krijgt de Postbot dat verpakkingsmateriaal alleen in handen als hij een klein pakje opnieuw moet verpakken in een grotere doos, die geschikt is voor level 3 post. Als je vraagt wat dat gekras is dat je hoort vertelt de robot dat er vervangende postkatten zitten achter de deurtjes van de serviceautomaat.

Sluit het gesprek af als de Postbot je alle belangrijke info heeft vertelt. Kijk rond

De rechterzijde van de balie is een lopende band en aan de lopende band zit een rond Luik (Hatch). Rechtsonder zie je een klein kastje (Hatch). Links van de balie is een muur met postvakjes. Onder de postvakjes zit een klein luikje en dat is de la waar de Reserve Postkatten in zitten (Replacement's Cat's Hatch). Boven de balie zie je een grote ruimte en dat is de Safe. Het licht in de safe flikkert nogal. Als het licht in de safe goed brand zie je dat er een houten vogeltje (Nodding Bird) in staat en ook de reserve Radio. Die reserve radio mist echter een koptelefoon en een microfoon.

Als je probeert om het Reserve Kat Luikje, onder de postvakken, te openen dan gilt de Postbot "error Error"......Rufus mag dus niet achter de balie komen. Linksklik op het ronde luik van de lopende band......Rufus opent het luik en......Het blijkt een tredmolen te zijn waarmee de lopende band wordt aangedreven en de "motor" van de tredmolen is een geel katje. De kat moet dus de tredmolen ronddraaien om de lopende band in beweging te zetten. Linksklik op het kastje, rechtsonder, om ook dat kastje te openen. In het kastje zit een witte kat. Dit is de kat die de postzegels moet likken en op de pakketjes moet plakken.

Rechtsklik op beide katjes en luister dan wat Rufus er over heeft te zeggen, vooral over de postzegelkat....Als de postzegelkat te langzaam, of te snel, is met de postzegels dan krijgen de pakketjes de verkeerde postzegel opgeplakt. Links in de hoek is een grote poort waarin de ladder hangt om op het dak te geraken (To the Operator's Platform). 

Dubbelklik de "To the Operator's Platform" pijl en.....Rufus beland op het dak van het Stadhuis, op het platform van de langeafstand Telefonist (Telephone Operator). 

Achter de telefonist is een kastje (Cupboard) en boven dat kistje is een duiventil waar 3 postduiven in zitten.
Ga praten met de Telefonist en gebruik weer alle mogelijke gespreksonderwerpen die je krijgt.

De telefonist vertelt dat hij het totaal niet druk heeft, behalve dan dat hij al de hele dag telefoontjes krijgt van ene Cletus. Rufus mag de telefoon niet gebruiken en ook de koptelefoon niet lenen, want alleen medewerkers van het postkantoor mogen de apparatuur gebruiken. De postduiven maken gebruik van het magnetische veld van Deponia om hun weg te vinden. Sluit het gesprek af als je alles gevraagd hebt.

De 3 postduiven zitten elk in hun eigen hokje en elk hokje heeft een nummerplaatje waar het symboolnummer 1, 2 of 3 op staat. Duif 1 is de kleinste duif en die bezorgt dus de kleinste pakketjes. Duif 2 is groter dan duif 1 en bezorgt de middelgrote pakketjes. Duif 3 is de grootste duif en is dus voor de grootste pakketjes.  Dubbelklik op de ladder om terug af te dalen naar het postkantoor.  Wel........als Rufus wil telefoneren met die Cletus dan zal hij dat moeten doen via de reserve radio die hier in de Safe staat. Maar dan heeft hij wel ook een microfoon en een koptelefoon nodig. Ook moet Rufus de Postbot achter de balie vandaan zien te krijgen, want anders kan hij de safe niet in. Laten we eerst maar eens uitvogelen hoe het nu precies in zijn werk gaat als je een pakketje wil versturen. Ga naar Toni's winkel:

Toni's Winkel:

Ga niet naar binnen maar zorg dat Rufus buiten voor de winkeldeur blijft staan.  Zoals je weet ligt er, bij Toni's kassa, een stapel bonnen (Vouchers) voor het gratis versturen van een licht postpakketje. Maar je weet ook dat Rufus die bonnen niet kan jatten zolang Toni in haar winkel achter de toonbank zit op te letten. Rechtsklik in het raam van de winkel en.....Rufus kijkt naar binnen en meld dat Toni achter haar toonbank zit.  Combineer nu in inventory het Dartpijltje met het potje Tranquilizer...je hebt dan een "Prepared Dart". Combineer het gevulde Dartpijltje dan met de Trechter (Funnel) en....je hebt dan een Blaaspijp (Blow Pipe). Pak de Trechter/Dart combo (Blow Pipe) uit inventory en klik ermee op het winkelraam en......

......Door het winkelraam blaast Rufus het verdovingspijltje in Toni, die prompt in slaap valt.  
Ga naar binnen en jat dan snel een paar Bonnen (Vouchers) van de toonbank.

 Als Rufus klaar is met het in de zeik nemen van de slaperige Toni dan verlaat je de winkel en ga  je terug naar het Stadhuis en het Postkantoor. Pak de Vouchers uit inventory en klik ermee op de Postbot om de robot 1 postbon te geven en.........Kijk wat er gebeurt........

Postbotje meld dat er een klein pakketje uit het magazijn wordt verstuurt en hij noteert het adres en....de twee katjes gaan aan het werk om 1 postzegel op het pakketje te plakken en om het pakketje via de lopende band tot bij de Postbot te brengen. Postbotje stempelt het pakketje en Postduif 1 vliegt ermee weg...........Rufus weet nu hoe het postproces werkt en hij wil dat proces dus voor de volgende verzending verstoren. 

 

Er zit nog wat sterke Espresso in het kopje dat Rufus nog in inventory heeft. Pak de Espresso uit inventory en geeft het aan de witte Postzegellik Kat. De Espresso zal ervoor zorgen dat de witte kat sneller postzegels gaat likken. Pak de pot Tranquillizers uit inventory en klik ermee op de gele lopende band kat om deze kat juist trager te laten worden zodat de lopende band trager gaat. 

Ga via de ladder/lift terug naar het Telefonist platform op het dak. Linksklik nu op het kastje van de duiventil om het kastje te openen en plaats dan de Magnetische Veld Manipulator (Planet's Magnetic Field) in het kastje.

...Het ding vult het hele kastje. Linksklik dan weer op het kastje om in de close-up van de Manipulator te geraken:

De Magnetische Veld Manipulator puzzel:

NB: Je kunt de puzzel overslaan als je er geen zin in hebt of te moeilijk vindt. Klik daartoe op de "Skip" knop en de game heeft dan de puzzel voor je opgelost. Via de Terug (Back) pijl verlaat je de puzzel maar dan blijft de puzzel in de huidige stand staan. 

Bovenaan het apparaat zie je 3 kolommen met elk 3 balk lampjes Het aantaal groene balklampjes geeft aan welke duif in welk hok van de duiventil zit. De linker kolom is dus duif 1, de middelste kolom is duif 3 en de rechter kolom is duif 2. Het is de bedoeling dat je Duif 1 in naar het hok van Duif 3 stuurt, want als er dan een zwaar pakketje voor duif 3 arriveert dan zal de kleinste duif 1 dat zware pakket proberen weg te brengen, wat dan uiteraard niet zal lukken.

De puzzel bestaat uit vier cirkels en 10 ronde lampjes. 6 ronde lampjes zijn nu groen. Het aantal groene ronde lampjes, onder elkaar, komt overeen met het aantal groene balklampjes die boven in de 3 kolommen ook groen branden. Als een groen rond lampje precies midden in een cirkel staat dan wordt het een knop en dan kun je daarop klikken om de cirkel te draaien. Je moet dus zorgen dat onder de linker kolom 3 ronde lampjes groen zijn, onder de middelste kolom 1 rond lampje groen is en onder de rechter kolom 2 ronde lampjes groen zijn.

Er zijn verschillende oplossingen mogelijk. Een oplossing, die werkt vanaf de beginstand van de puzzel, is deze.

Nummer de 3 middelste ronde lampjes, van links naar rechts, 1, 2, 3, 4. 
Klik dan achtereenvolgens op de ronde lampjes: 3, 2, 2,1, 2, 2, 3, 2, 2, 4......en.......

..........In de middelste kolom brand dan nog maar 1 balklampje ten teken dat Duif 1 nu in het middelste hok zit en Duif 3 zit nu in het linker hok.

Klik de "Back" pijl om de puzzel te verlaten te verlaten en daal via de ladder terug naar het postkantoor. Terug bij de Postbot pak je de postbonnen (Vouchers) weer uit inventory en klik je er weer mee op de Postbot om weer een gratis postpakketje te versturen.....kijk weer naar wat er gebeurt....

De likkat is door de sterke Espresso veel sneller geworden en plakt nu 4 zegels op het pakketje. De lopende band kat beweegt de lopende band nu een stuk trager. De postbot raakt in paniek want dit is nu een zwaar pakket waar bubbeltjesverpakking omheen moet. De bot doet dus bubbeltjesplastiek om het pakket en stuurt het dan door naar het hok van Duif 3, waar dus nu Duif 1 in zit. Het pakket is echter veel te zwaar voor Duif 1, dus Duif 1 red het niet en het pakketje ploft op de vloer en er blijft niets van over, behalve het bubbeltjesplastiek.

Het Bubbeltjesplastiek (Bubble Wrap) ligt nu dus boven de likkat op de grond. Loop er na toe en linksklik dan op het bubbeltjesplastiek en.....Rufus loopt over het bubbelplastiek heen en hierdoor ploffen er een paar van de bubbels en van het "plofplof" geluid wordt de Postbot wilder en wilder......

 Blijf nu nog een paar keer op het bubbeltjesplastiek klikken totdat Rufusje nog meer bubbels heeft platgetrapt en dan vanzelf het postkantoor verlaat, want...,..de Postbot raakt helemaal door het dolle van het  "gepop" van de bubbels en vanzelf loopt Rufus dan het postkantoor uit.   Ga gelijk het postkantoor weer binnen en zie....De postbot is nu helemaal dol gedraaid want is als een razende gek over het bubbelplastiek aan het rijden om het "geplopplop" maar te horen.....De balie is nu dus vrij, dus Rufus kan zijn gang gaan.Linksklik weer op het Reserve Katten Luikje (Replacement's Cat Hatch), onder de postvakken en...

......de la schuift open.....in de La zitten 2 katten.........pak deze  2 Reserve Katten (Replacement Cat) uit de la. Rufus stopt dan een donker grijze en een lichtgrijze kat in zijn binnenzak.

Achter de balie is de grijze deur van de safe. Er hangt een briefje (Note) op de safedeur en in dat briefje zitten 4 gaatjes waar de getallen 1, 3, 2, 3 bij staan en pijlen. Pak het Briefje van de safedeur en....je ziet dan het cijfercode slot op de safedeur. Pak het Briefje met de 4 gaatjes uit inventory en beweeg dan het briefje naar de wand waar de postvakken in zitten. Je kunt het briefje niet op de postvakken klikken....dus zorg dat het briefje helemaal over de postvakken heen staat....de 4 gaten in het briefje selecteren dan 4 postvakken. 

Bij 360 staat 1 op het briefje en dit betekent dat je van 360 het eerste cijfer moet nemen....dus de 3. 
Bij 116 staat 3 op het briefje, dus van 116 moet je het 3e cijfer nemen...dus de 6. 
Bij 245 staat 2 op het briefje, dus van 245 moet je het 2e cijfer nemen....dus de 4. 
Bij 489 staat 3 op het briefje, dus van 489 moet je het 3e cijfer nemen....dus de 9. 
De code die Rufus dus moet intoetsen op het cijfercodekastje van de safedeur is dan dus: 3, 6, 4, 9.

Rechtsklik om het gatenbriefje weer op te bergen en linksklik dan op het cijfercodekastje (Clock Face). Het codekastje verschijnt groot in je scherm. 

Wel...klik op de toetsen: 3, 6, 4, 9 en.....Rufus drukt dan steeds op de knopen en........de deur gaat open en Rufus beland dan vanzelf boven in de Safe.

De reserve radio kan Rufus echter nog niet gebruiken want hij heeft de microfoon en de koptelefoon nog niet. Pak wel nu het Knikkende Vogel (Nodding Bird) poppetje. Dubbelklik in de deuropening van het postkantoor om terug te belanden in de hal en loop dan door naar de Vergaderzaal. Op de lessenaar van het podium staat een mooie grote Microfoon. Burgermeester Lotek ligt nog steeds in de bedkoffer te maffen. Linksklik op de Microfoon en.....Rufus loopt door naar de lessenaar en jat de Microfoon. 

Nu nog de koptelefoon van de Telefonist zien te krijgen. De telefonist, op het dak van het Stadhuis, heeft vertelt dat ie bijna niets te doen heeft.....hij heeft een luizenbaantje maar hij wil zijn koptelefoon niet even aan Rufus lenen. Laten we die telefonist even wat werk gaan bezorgen. Ga naar de:

Steeg:

De papagaai van Hannek zit nog steeds op de stok, naast Lonzo's Bar. Als je op de papagaai klikt dan roept de vogel dat ie honger heeft. Uit een eerder gesprek met Hannek weet je dat de gaai nazegt wat hij van Hannek's vrouw heeft geleerd. Pak de met Lachgas gevulde Ballon uit inventory en klik ermee op de Papagaai en....

...De gaai hangt dan voor pampus en ondersteboven aan de stok en is dus nu verder van geen nut meer voor Hannek.....
Rufus mag de papagaai hebben en hij pakt dan vanzelf de nu bewusteloze papagaai.
Ga nu terug naar:

Toni's Winkel:

Ga nu wel weer naar binnen. Toni wil wel wat gezelschap in haar winkel en de Gaai lijkt Rufus dus wel een goede keus. De gaai is echter nog bewusteloos. Combineer in inventory de Espresso met de bewusteloze papagaai (Stunned Parrot)  om de gaai weer wakker te krijgen. Pak dan de Papagaai uit inventory en zet de vogel op de stok (Pole), die rechts naast de winkeldeur aan de muur steekt en.....

Toni is in eerste instantie niet blij met de gaai maar dat verandert snel. Toni stuurt Rufus de winkel uit en begint tegen de papagaai praten. Rufus is dan buiten....wacht een paar seconden en ga dan terug de winkel binnen. De papagaai heeft ondertussen flink wat nieuwe woorden van Toni geleerd en dat was nu precies de bedoeling. Als Toni en de gaai uitgepraat zijn pak je de Papagaai terug van de stok. Verlaat de winkel weer. Rufus staat dan weer buiten. Tussen Wenzel's huisje en de ingang van de tunnel staat een publieke Noodtelefoon (Emergency Phone). Ga, via de omlaagpijl "To the Village Center", naar de Noodtelefoon

Pak dan de Papagaai uit inventory en klik ermee op de Telefoon en.........

.wel....Inspector Gizmo neemt op en...de gaai houd Gizmo en de telefoon lijn wel even druk bezet . Ga terug naar het:

Stadhuis:

Ga het kantoor van de Burgermeester weer binnen. Pak de 2 katten uit inventory en klik ermee op de Teletypewriter. Rufus zet 1 van de katjes op de teletypewriter en het dier begint onmiddellijk met de knop te spelen, waardoor nu ook de Teletypewriter bezet is. Loop naar het bureau en pak dan het Knikkende Vogelpoppetje (Nodding Bird) uit inventory en klik ermee op de Radio (Communicator) en....wel de vogel gaat nu constant de knop van de radio in drukken en......onmiddellijk hoor je Lotti die om de volgende klant roept.......Ook deze lijn is nu bezet.

Ga naar het Postkantoor en klim via de ladder het dak weer op en.....wel....de Telefonist is inmiddels totaal overwerkt en op van de zenuwen van alle herrie die hij nu in zijn koptelefoon hoort. De Telefonist heeft zijn koptelefoon maar afgedaan en zit met zijn handen voor zijn ogen. Pak de Koptelefoon (Headphones).

Daal terug naar het postkantoor en ga de Safe weer in (To the Vault). 

Als Rufus weer boven in de kluis staat gebruik je de Microfoon en de Koptelefoon op de Radio om deze 2 items met de radio te verbinden. 

Linksklik dan op de radio en........na enige vruchteloze pogingen krijgt Rufus dan contact met Cletus, de verloofde van Goal......Praat met Cletus via de gespreksopties Cletus vraagt wat Rufus als beloning wil ontvangen voor het vinden van Goal.....wel....Rufus wil graag naar Elysium, dus geef als antwoord "I want you to take me with you to Elysium".  

Cletus weigert om Rufus mee te nemen naar Elysium en hij wil verder ook niet echt antwoord geven op de overige vragen......Blijf echter zeggen dat je naar Elysium wil en.......Cletus spreekt dan af dat hij morgenavond op Rufus en Goal zal staan wachten op het  platform van het "Lower Ascencion Station". We belanden in:

Hoofdstuk 4: Op weg naar het Lower Ascention Station:

Aan het einde van Hoofdstuk 3 heeft Rufus radiocontact gehad met Cletus, de verloofde van Goal. Cletus heeft beloofd dat hij Rufus mee zal nemen naar Esylium als Rufus als Rufus Goal naar het Lower Ascention Station brengt. Morgenavond zal Cletus op het platform van dat Lower Ascention Station zijn om Goal en Rufus naar Esylium te brengen.

Rufus is nog in de Saferuimte van het Postkantoor en, voor zover wij weten, ligt Goal nog steeds te slapen in de E.H.B.O-post van het Emergency Station. Verlaat het postkantoor en het Stadhuis en ga terug naar de Steeg en dan het Emergency Station weer in:

Emergency Station: E.H.B.O-post:

Gizmo is er niet, dus loop door naar het ziekenbed en linksklik op de dekens en......

Rufus slaat de dekens weg en.....Verhip......Goal is weg......en....Gizmo duikt op en verandert de post in het politiebureau en.....Rufus wordt opgesloten in de cel vanwege de verhalen van de papagaai. Dan komt Bailiff Argus en zijn mannen binnen. Gizmo vertelt Bailiff dat Goal nu bij Wenzel is.

Gizmo neemt weer plaats achter de balie en Rufus is dus nu opgesloten in de cel. Uiteraard wenst Rufus te ontsnappen. 
Pak de ene overgebleven Kat uit inventory en klik ermee op de kale Boom (Tree), die rechtsachter staat, en.......

Rufus laat het katje los en het dier klimt de boom in.....Gizmo verandert het station in de brandweerkazerne en zichzelf in de brandweerman om de kat uit de boom te halen en...... Rufus ontsnapt via het glijpaalgat in de vloer

Rufus is dus weer bij de Stier en de stadspoort beland. Loop door de stadspoort en ga dan naar het huis van Wenzel:

Wenzel's Huis:

Wenzel ligt in zijn luie stoel en Rufus denkt dat Goal onder de douche staat, dus hij doet de douchecabine open en ziet........Toni die lekker aan het douchen is......

Gho......Wenzel en Toni.....wie had dat nou gedacht? Wenzel vertelt dan dat hij Goal heeft opgesloten in de kelder omdat ie niet wil dat Toni weet dat hij "vreemd" gaat.

Ga dus naar de kelder. In de kelder maak je de Kastdeur (Cupboard) open en zie.......
Goal komt uit de kast gevallen, maar gelukkig vangt Rufusje haar op en hij legt Goal in de kruiwagen en dan

.....valt Bailiff en zijn mannen Wenzel's huis binnen en Wenzel vertelt dat Rufus, die volgens Bailiff lid is van een ondergrondse terreur beweging, in de kelder is.Rufus hoort dit allemaal en doet de kelderdeur dicht. Maar de kelderdeur gaat niet op slot, dus pak de Wichelroede (Divining Rod) uit inventory en klik ermee op de kelderdeur (Basement Door)  en......

....Rufus gebruikt de Wichelroede om de kelderdeur te blokkeren maar echt helpen doet dit niet want één van Bailiff's mannen trapt vrij eenvoudig de deur in......hierdoor vliegt de Wichelroede het kelderraam uit en in de Magnetische Veld Manipulator, en dit zorgt voor kortsluiting...

....door de kortsluiting kiept de enorme vuilnishoop, en dus het dorp, om waardoor de magneetjes op het Detonatie Plan verschuiven en......wel,,,,,het dynamiet onder Wenzel's huis komt tot ontploffing maar gelukkig weet Rufus met Goal nog net op tijd te ontsnappen.  

De Troubadour kweelt zijn deuntje omdat we nu belanden in Deel 2 en bij:

De Afval Mijn:

Buitenste Overslagstation.

Rufus is met de nog steeds bewusteloze Goal beland op de plek waar de afval, met behulp van een enorme kraan wordt overgeladen in mijnkarretjes. Dit is het Buitenste Overslagstation.. Rufus staat links op een richel en Goal ligt nog versuft in de kruiwagen. Er is geen weg terug naar het dorp. Midden in het scherm zie je het ronde overslagstation. De magneet van de kraan (Crane Arm) hangt boven het ronde overslagstation. Aan de bovenste rand van het overslagstation hangt een "beton" Trechter (Funnel). Via een brug kan Rufus het overslagstation bereiken. 

Dubbelklik de omhoogpijl (Up) om over de brug naar het Overslagstation te lopen.....Rufus neemt Goal niet mee......en dat is maar goed ook want als Rufus halverwege de brug is stort de brug in en Rufus stort de diepte in maar beland toch op de lagere rand van het Overslagstation.

Omdat de brug is ingestort kan Rufus dus niet meer terug Naar Goal, maar hoe moet hij Goal dan hier naar toe halen? Misschien met de kraan? Klik weer de Omhoogpijl (Up) en.....Rufus loopt via de richel verder omhoog naar de bovenste rand van het overslagstation.

Bekijk, als Rufus bovenaan is gekomen, de Kraan Arm (Crane Arm) en de grote Trechter (Funnel) en luister naar wat Rufkusje er over te zeggen heeft......Rufus wil dus Goal, met behulp van de kraan en een mijnkarretje, naar de ingang van de mijn brengen. Zoek nu de rechtsafpijl op de enorme kraan en dubbelklik dan en......in een "split second" beland Rufus dan op de stoel in de Kraancabine.

Aan de buitenkant van de kraancabine hangt een Onderhoudskastje (Maintenance Box) en in de cabine zit Rufus voor de Kraanhendel (Crane Lever). Klik op de Kraanhendel en......er gebeurt niets......Is de kraan soms kaduuk? Linksklik op het Onderhoudskastje om het te openen en.....je ziet waarom de kraan het niet doet......er steekt een kapotte Zekering ( Defective Fuse) in het onderhoudskastje. 

Linksklik op de kapotte zekering en......Rufus rukt de zekering uit het kastje en smijt het ding, vol walging, weg. Er moet dus een nieuwe zekering gevonden worden. Zoek nu de "To The Tunnel" pijl, op de mijningangen die je in de verte in de berg ziet, en dubbelklik dan en.....op zijn gemakje wandelt Rufus dan naar de:

Mijn tunnel:

Er staat een Mijnkarretje (Mine Bike) in de tunnel, maar het ding staat op het verkeerde spoor. Links van het mijnkarretje steekt er een Wissel (Shunting Lever Box) in de rail, maar de wissel heeft geen bedieningshendel. Linksboven zie je de Controleruimte waar een rode Hendel en een oranje Knop staat. Je ziet echter geen manier om vanuit hier in de controleruimte te geraken. In de hoek, rechtsvoor het mijnkarretje, ligt een hoop afval (Junk Heap). Het spoor waar het mijnkarretje op staat gaat rechts naar een Viaduct, maar Rufus wil het mijnkarretje eerst naar het overslagstation (The Turn) rijden. Maar daartoe moet hij het mijnkarretje op het voorste spoor zien te krijgen.

Linksklik op het mijnkarretje (Mine Bike) en blijf dat doen totdat Rufus in het karretje gaat zitten en probeert het ding te starten...

Het mijnkarretje wil echter niet starten. De voorwielen van de mijnkar zitten rechts...het zijn de kleine wieltjes. Net achter de voorwieltjes hangt een Koplamp (Headlight). 

Linksklik op de Koplamp (Head Light) en.........Rufus maakt de koplamp open en haalt er een witte Halogeenlamp uit.

Viaduct:

Dubbelklik nu de rechtsafpijl "To the Viaduct" en......Rufus loopt naar rechts en beland op het viaduct en bij de ingang van de tunnel.
 Hier zit de Doc in een enorme stoel. Er staat hier een Seinpost en aan de Seinpost hangt een Skelet. 

Het Skelet heeft een Sleutel om de nek hangen maar als je probeert om de sleutel te pakken gilt Rufus dat ie er niet bij kan.....het skelet hangt te hoog. In de sokkel van de Seinpost zit een Luik (Maintenance Hatch), maar als je probeert om dat luik te openen merkt Rufus dat het op slot zit.

Linksklik op het Skelet (Skeleton), dus niet weer op de sleutel maar op het skelet zelf, en.....

........Rufus probeert dan om het skelet aan de benige benen omlaag te trekken maar hij breekt alleen het rechter been af. Wel.....een mooi rechter been is nooit weg, dus Rufus bergt het Skeletbeen (Leg of Skeleton) maar op in inventory. Aan de linker kant van de tunnel ingang steekt een vuile spiegel en aan de rechter kant een signaallichtinstallatie. Bekijk de spiegel (Mirror). De spiegel is smerig dus Rufus ziet niets in de spiegel maar het is best wel handig om een spiegel te hebben, dus linksklik op de Spiegel (Mirror) om het ding te jatten. Linksklik op de Signaallampinstallatie (Signaling Lightning Base)....Rufus maakt het ding open en ziet dat er een rode signaallamp in zit. Pak de rode Signaallamp (Red Signaling Light).

Loop de tunnel in (To the Outer Turn).....maar het is te donker in de tunnel dus Rufus komt snel weer terug. Linksklik nu op Doc om met hem te praten en gebruik hier weer alle opties die je krijgt.

Neem afscheid als je alles met Doc besproken heeft. Doc lust wel een slokje en daarom heeft ie een fles sterke drank bij zich (Booze)....blijf er van af. Dubbelklik de linksafpijl (To the Tunnel) om terug te keren bij het:

Mijnkarretje:

Pak de Stroomomvormer (Avial Power Inverter) uit inventory en klik ermee op het mijnkarretje om het ding op het karretje te plaatsen.....maar onhandige Rufus laat het ding uit zijn handen vliegen en dus beland de Inverter in de afvalhoop. Linksklik op de Afvalhoop (Junk Heap) om het afval te doorzoeken en......

...........Rufus vindt de Inverter terug maar helaas.....het ding is in onderdelen uiteen gevallen. Je bent dan beland in de:

 Stroomomvormer Puzzel:

De game geeft je 4 Hints, die je kunt bekijken en gebruiken om de puzzel op te lossen. Kom je er niet uit dan kun je de puzzel automatisch laten oplossen door op de "Skip" knop te klikken. Klik je op de "Back" knop dan ga je uit de puzzel maar dan wordt de puzzel niet voor je opgelost. Wil je niet "Skippen" maar de puzzel ook niet zelf oplossen dan is hier mijn oplossing.

Onder in staan de 3 grote onderdelen van de Inverter en dat zijn de "Conical Corpus", de "Spherical Corpus" en de "Edge Corpus. Boven deze 3 grote onderdelen liggen 3 keer 3 kleinere onderdelen, waarvan je de namen ziet als je er met de cursor op gaat staan. Je moet de juiste onderdelen op/in de 3 grote delen plaatsen. Klik op de Hints....je hoort dan Doc die de Hints opleest.

Ok....met behulp van deze 4 hints moet je nu de puzzel weten op te lossen en dan gaan we doen in een aantal stappen.

Plaats de "Bevel with 2 Spokes" op de "Conical Corpus" en ook deze is dan klaar en verdwijnt naar inventory en.....

........vanzelf plaats Rufus dan de "Bevel with 3 Spokes" op de "Edged Corpus" en......Puzzel opgelost en vanzelf ga je uit de close-up.In Inventory heb je dan nu 3 Stroomomvormers....de "Dorsal Power Inverter", de "Avial Power Inverter" en de "Bi-Nausal Power Inverter"Pak de "Avial Power Inverter" uit inventory en klik ermee op het Mijnkarretje (Mijne Bike) en...........

Rufus stopt deze Avial Stroom Omvormer nu in het mijnkarretje. Linksklik weer op het mijnkarretje en.....Rufus stapt weer in de mijnkar en het ding start nu op maar rijd nog niet weg. Zoek rechts de "Set Off" Pijl en dubbelklik dan en.......

 .......geniet van Rufus ritje door de Viaducttunnel, waarbij je goed moet opletten want in een bocht van de tunnel zie je dan de Hendel liggen voor de wissel

....Rufus eindigt zijn rit echter op dezelfde plaats waar hij begon......hij heeft een rondje gereden en dus staat de mijnkar nu met de voorkant naar links, maar nog steeds op het verkeerde spoor. Er is echter, voor Rufus's neus, een kastje met een Schakelaar omlaag geklapt uit het plafond. 

Linksklik op de rode Schakelaar (Switch) en....Rufus en het mijnkarretje worden naar boven getransporteerd en belanden in de:

Controle Kamer:

Er hangt een groot controle Paneel (Control Panel). Links hangt een grijs kastje (Key Box). Vlak voor Rufus staat een Hendel kast waarin je een rode Hendel  ziet en er zit een Knop (Button) aan. Onder de Key Box ligt een rode Doek (Cloth) op een kist. Via de smalle poort kan Rufus verder de tunnel in. Bekijk het Controle Paneel.....Rufus snapt er niets van. Klik op de Knop (Button) dat aan de rechter kant van het Hendelkastje vast zit en.........

...Rufus gaat weer in de mijnkar zitten in de verwachting verder te kunnen rijden.....maar.....boven het stootblok gaat een waarschuwingssein branden en dat sein betekent dat het mijnkarretje niet zwaar genoeg is beladen met afval en dus mag het karretje niet verder.......... Rufus denkt echter dat als hij straks ook Goal in het karretje heeft gezet er geen probleem zal zijn om door te mogen rijden omdat dan het karretje genoeg gewicht heeft.

Zoek, links naast het stootblok, de "Dismount" pijl om weer uit de mijnkar te stappen. 

Pak dan de rode Doek (Cloth), want die heeft Rufusje straks nodig

Linksklik op grijze kastje (Key Box)....maar uiteraard zit dat kastje op slot.....er is een sleutel voor nodig. Dubbelklik in de smalle poort (To the Tunnel) om verder de tunnel in te lopen en.....Rufus komt terecht bij de rode Hendel en de oranje knop die je al eerder zag.  Boven de hendel en de knop hangt een Signaal Lamp (Signaling Light).Klik op de rode Hendel (Lever) en.....de seinlamp boven de hendel gaat rood branden.....

......alle lampen in de tunnel hebben nu ook stroom. Klik nu op de oranje knop (Button) en......er gaat een verborgen deur open en vanzelf loopt Rufus door de geheime passage en beland......weer beneden in de tunnel. Klik de "Up" pijl, naast Rufus om gelijk weer terug omhoog te gaan en loop dan naar rechts, de controle kamer (To the Control Center) weer in. 

Linksklik dan weer op de Mijnkar (Mine Bike) en Rufus gaat weer in de mijnkar zitten. 
Als Rufus weer heeft plaatsgenomen in de mijnkar dan zoek je de schuine "Set Off" pijl, bij de linker voet van Rufusje..

...Klik, of dubbelklik, de "Set Off" pijl en.......we rijden weer weg en...na een razend snel ritje belanden weer terug waar we zijn begonnen...

...Klik de "Dismount" pijl om weer uit te stappen en dubbelklik dan, rechts, de "To the Viaduct" pijl om terug naar het viaduct te lopen

Viaduct:

Het Skelet aan de seinpost hangt nu lager en dat komt omdat Rufusje boven in de tunnel de rode hendel heeft omgeklikt. 

Rufus kan dus nu de sleutel pakken die om de nek van het skelet hangt. Klik dus weer op de Sleutel om die nu te pakken. Bij de tunnel ingang heb je eerder de rode lamp uit de signaallampinstallatie gepakt. In inventory heb je een witte Halogeen lamp. 

Pak de witte Halogeenlamp uit inventory en plaats deze lamp in het kastje waar je de rode lamp uit hebt gepakt en......inplaats van rood licht komt er nu wit licht uit het kastje.Doc heeft naast zich een fles drank (Booze) staan. Als je in het eerdere gesprek met Doc naar zijn "Booze" hebt gevraagd dan weet je dat Rufus best een slok drank mag drinken uit Doc's fles. Loop dus naar Doc en linksklik op de "Booze" fles en......

Rufus is nu eenmaal niet bescheiden dus hij neemt een flinke slok en dat bevalt Doc niet erg.....Rufus mag de fles ook niet houden dus hij zet de fles snel weer terug en zegt dan dat ie Herpes heeft en dat wordt Doc pisnijdig van......Doc wil dat Rufus de hals van de fles meteen goed schoonpoetst, dus pak de rode Doek (Cloth) uit inventory en klik ermee op de "Booze" fles om de fles schoon te wrijven. Rufus zet de schoongewreven fles terug maar hij heeft nu wel een Doek Gedrenkt In Alcohol (Cloth with Alcohol).

Combineer in inventory nu die rode alcohol doek met de vuile spiegel om de spiegel schoon te vegen. 
Loop terug naar het skelet en hang dan de nu schone Spiegel aan het Skelet. 

De spiegel hangt dan echter te laag om het witte licht van de halogeenlamp de tunnel in te weerkaatsen, dus het skelet moet weer omhoog. Loop dus terug naar links, naar waar de mijnkar staat, en dan via de geheime passage omhoog naar de rode hendel en ga dan rechts weer naar de Controle Kamer. 

Pak de Sleutel (Key of Trackman) uit inventory en maak er het grijze kastje (Key Box) mee open en.....pak dan de Dopsleutel (Wrench) uit het geopende kastje.

Loop, via de geheime passage, terug naar beneden en dan door naar het Viaduct. 
Gebruik de Dopsleutel op het Luik (Maintenance Hatch) van de Seinpost om het te openen. 

Rufus staat dan ietwat hinderlijk in de weg, dus zet hem dan ietsjes naar links. In het geopende seinpostkastje steekt een Zekering (Fuse) en die heb je nodig voor de Kraan, dus pak de Zekering (Fuse) uit het kastje. Pak dan één van de beide overgebleven Stroomomvormers, dus de "Dorsal Power Inverter" of de "Bi-Nausal Power Inverter" uit inventory en plaats deze dan in het kastje en....

...........Het sein, en dus ook het skelet met de spiegel, gaat omhoog en de spiegel reflecteert nu het witte licht  de viaduct tunnel in............Rufus heeft nu dus licht in de tunnel.

Wissel:

Loop dus de tunnel weer in (To the Outer Turn) en.......Rufus beland bij de Buiten Bocht. 
Ok....links in de bocht ligt de Hendel (Lever) voor de wissel en rechts staat een Fles (Bottle). 

Pak de Hendel...........Rechtsklik op de fles en....Rufus ziet dat de fles halfvol met vloeistof zit en de idioot drinkt het spul op, maar het bekomt Rufusje niet zo best maar de fles is nu tenminste leeg. Het kan zijn dat Rufus de nu lege fles terug zet......gebeurt dat je dan linksklik je weer op de fles om de fles alsnog te pakken. Ga verder door de tunnel via de "Back" pijl en......Rufus beland weer bij het viaduct. Loop door naar links, naar waar het mijnkarretje staat en de wissel is. Loop naar de wissel, pak de zojuist gevonden Hendel uit inventory en plaatst het ding in de wissel (Shunting Lever Box). Linksklik dan op de Hendel (Shunting Lever) om de wissel om te zetten en..

...het mijnkarretje wordt in de achterste rail geschoven. Wel.....neem weer plaats in de mijnkar en klik dan de "Set Off" pijl en.
....als een razende Roeland raast Rufus terug naar de Kraan.....

Krijg Goal in de mijnkar:

De mijnkar wordt vanzelf omgedraaid. Stap, via de "To the Crane" pijl weer in de cabine van de kraan. 
Pak de Zekering (Fuse) uit inventory en plaats het ding in het zekeringenkastje van de kraan (Maintenance Box). 

Klik dan op de Kraanhendel (Crane Lever) en......wel.....wat is het toch een enorme druiloor die Rufus......De grijper van de kraan zwaait naar Goal, grijpt Goal, tilt Goal uit de kruiwagen maar.....Oeps.....Rufus laat Goal uit de grijper vallen en Goal beland terug in de kruiwagen. Rufus denkt dat ie te zenuwachtig is om de kraan goed te bedienen en dat dit komt door de dampen in de mijn/tunnel. Rufus wil er met Doc over praten, dus dubbelklik de "To the Tunnel" pijl om terug te keren bij de wissel en loop dan verder door naar het viaduct en ga weer met Doc praten. In het optiescherm klik je dan weer op "I have some more interesting challenges"  en dan kies je in het volgende scherm voor "Doc, I am too fidgety"  om Doc te vragen of hij iets weet tegen zenuwachtigheid. Doc raad aan om te gaan mediteren en hij wil wel even voordoen hoe Rufus dat moet doen. Luister naar Doc:

Mediteren:

Als eerste zegt Doc dat Rufus een been in zijn nek moet leggen. Doc doet het voor. Als 2e zegt Doc dat je naar een vast punt in de horizon moet gaan staren.
 Vindt dus, links van de seinpost de klikplek die "Horizon" heet en.........

Rechtsklik dan op die "Horizon" plek en.....Rufus loopt naar de rails en er verschijnen nu gekleurde letters boven de rails. 

Luister  verder naar Doc die nu zegt dat je de Wereld moet vertellen wie je bent en.....Doc noemt de letters op waar hij naar kijkt.....Onthoud waar die letters staan.....Doc begint rechtsonder met de blauwe R, dan omhoog naar de blauwe I, dan naar links de groene V, dan omlaag naar de blauwe E en als laatste weer naar rechts, naar de blauwe R. Doc mediteert dus dat hij een River (Rivier) is. Als laatste sluit Doc de meditatie af door een flinke slok sterke Drank te nemen.

Ok......Rufus weet nu dus wat hij moet doen, maar hij heeft geen alcohol. Als Doc mediteert kun je zijn fles Booze pakken, maar dat merkt Doc dan en Rufus moet dan de fles weer terug geven. Je moet dus ietsjes slimmer zijn. Klik weer op Doc en zeg weer: "I have some more interseting challenges"  en vraag dan "Could you show me how to meditate again?"  en........Doc gaat weer voordoen hoe er gemediteerd dient te worden .........zodra Doc naar links kijkt pak je de lege fles uit inventory en klik je ermee op de fles Booze van Doc en.....

Rufus giet wat van de alcohol uit Doc's fles in zijn eigen fles en zet dan Doc's fles weer terug. Laat Doc nu lekker verder in zijn eentje mediteren, dus ga snel terug naar het Overslagstation en stap daar weer in de kraancabine. Rufus zit dan weer in de kraan en moet zich nu gaan concentreren om Goal veilig in het mijnkarretje te krijgen.....hiertoe moet Rufus dus die meditatie gaan doen, zoals Doc dat heeft voorgedaan. Hoe ging dat ook alweer.....Wel........Doc heeft de volgende 4 meditatieregels voorgedaan: 1 = Leg je been in je nek. 2 = Staar naar de horizon. 3 = Vertel de wereld wie je bent. 4 = neem een flinke slok sterke drank. We gaan deze 4 regels dus nu uitvoeren.

1 = Leg een been in je nek:

 Helaas.....Rufus is zo lening als een roestige metalen balk, dus hij krijgt nooit en te nimmer 1 van zijn benen in zijn nek. 
Pak dus het Skeletbeen (Leg of Skeleton) uit inventory en klik ermee op de cabinestoel (Seat) en...Rufus legt het been achter de stoel. 

2 = Staar naar de horizon:
 
Achter Goal zie je, vaagjes, een boel letters op de bergen en je krijgt daar als klikplek "Horizon". 

Rechtsklik dus op "Horizon" en..........de Horizon wordt roder en gaat bewegen en de letters worden zichtbaar....
.er verschijnt nu een schermpje waarin je het juiste woord moet kiezen......

3 = Vertel de wereld wie je bent: Als je dezelfde volgorde aanhoud waarin Doc zijn letters (River) heeft opgenoemd dan is het woord waar je nu op moet klikken dus PUPUP.....Klik dus op PUPUP en....
4 = Neem een slok drank:....vanzelf neemt Rufus dan nog zijn slok sterke drank en.....het scherm wordt weer normaal.....Ok....de meditatie is ten einde, dus laten we maar gelijk zien of het heeft geholpen......Klik weer op de Kraanhendel (Crane Lever) en.....De kraan deponeert Goal nu,via de trechter, op de Mijnkar.

Klik de "Up" pijl op de mijnkar om uit de kraan te stappen en om naar de mijnkar terug te lopen en.......

.......als Rufus terug op de bovenste rand staat klik je op de mijnkar om er weer in te gaan zitten en......We racen terug naar het wisselstation. Vanzelf wordt de mijnkaar terug op het voorste spoor gezet, dus dubbelklik de "Set Off" pijl om het ritje door de tunnel weer te maken..

...en we belanden hier dan terug, maar we zijn dan weer gekeerd. Het knopkastje komt weer omlaag, dus druk weer op de knop (Switch) om weer boven in de controlekamer te belanden. 

Door het Doolhof:

Bovenin de controlekamer drukt Rufus vanzelf op de knop van de Hendelkast en.........
Wel...met Goal erbij klopt het gewicht van de mijnkar nu en de Hendel kast gaat nu open.

In het hendelkastje staat een Gele Hendel, een Rode Hendel en een Groene Hendel. Onder de hendels zitten knop 1 en knop 2. Je kunt de 2 knoppen op Geel, Groen en Rood zetten.Rufus moet eerst de juiste route door het doolhof gaan instellen en dat moet hij doen met de 3 hendels en de 2 knoppen. De route door het doolhof wordt aangegeven op het grote Controle Paneel, dat rechts aan de wand hangt. Op het Controle Paneel zie je in het raildoolhof alle wissels, die worden aangegeven door de pijlen. Met de 3 Hendels zet je die wissels. De 2 knoppen, 1 en 2, zijn voor de wissels P1 en P2.

Laten we eerst eens zien wat er gebeurd als je nu gelijk verder gaat rijden met de mijnkar.......Klik de "Set Off" pijl, bij Rufus linker voet, en......Het karretje rijd verder de tunnels in en in een vogelvluchtscherm zie je het karretje dan door het doolhof razen, maar.......omdat nog niet de juiste route door het doolhof is ingesteld belanden we snel terug in de Controle Kamer. Ok.....je weet dan nu dat je niet zomaar verder kunt rijden door de tunnels. Je moet dus nu, met de 3 gekleurde hendels en de 2 knoppen, de juiste route gaan instellen, want het is de bedoeling om rechtsonder uit het doolhof te geraken.  Ok...hier gaan we. Alle 3 hendels staan nu naar voren en de 2 knoppen staan beide op geel.

  • Klik 1 keer op de Groene Hendel om die naar achteren te zetten.

  • Klik 1 keer op Knop 1 om die op Groen te zetten. 

  • Klik 2 keer op Knop 2 om die op Rood te zetten en.........

Klik weer de "Set Off" pijl en....Rufus zegt dat alles nu goed staat en......we vertrekken.......

Op het viaduct staan 3 Oganon mannen op de rail te kletsen.......Rufus komt voorbij geraasd en sleurt 2 van de mannen mee en dan zie je hoe Rufus door het doolhof raast en er rechtsonder uitkomt en....keihard tegen een stootblok tot stilstand komt.......We zijn aan de andere kant van de enorme afvalberg beland en we zien de toren van het "Lower Ascention Station". De Troubadour kweelt weer zijn deuntje want we gaan verder met:

Hoofdstuk 5: Lower Ascention Station:

Rufus en Goal zijn beland in het onderste deel van het "Lower Ascention Station", of te wel het "Hemelvaart Station". We zijn beland in de:

Snoepwinkel:

Goal slaapt nog steeds, dus Rufus heeft haar maar comfortabel op de puinhoop gelegd. Bekijk eerst alles, dus rechtsklik op alles waar je dat op kunt doen. We zijn beland in een snoepwinkel. Aan de linker kant is de doorgang naar de Lobby (To the Lobby) en van links naar rechts zie je een Kauwgumautomaat (Chewing Gum Dispenser), een Suikerspin Machine (Cotton Candy Machine) met een kastje waar 3 hendels op staan. Ook aan de linkerkant van de Suikerspin Machine zie je een hendel. 

Rechts naast de Suikerspin Machine staat een Ansjovis Machine (Anchovy Machine). De Suikerspin Machine staat in een grote nis en die nis is "versiert" met gele lampjes (Suspicious Lamps). Links naast de Suikerspin Machine staat een klein kastje (Shelf) in de nis. Bekijk alles eerst en luister dan naar het commentaar van Rufus. Als je alles bekeken hebt, en het commentaar van Rufus over alles hebt gehoord, dan linksklik je op de Ansjovis Machine en......het apparaat spuugt een Ansjovis op een Stokje uit. 

Pak de Ansjovis op een Stok uit de machine. Rechtsklik in inventory op het Ansjovisstokje en......Rufus eet het visje op zodat hij dan alleen het stokje over houdt.Linksklik op de Suikerspin Machine en......er gebeurt niets. Klik, één voor één, op de 3 hendels (Switch 1, Switch 2, Switch 3) die rechtsvoor de Suikerspin Machine staan en....Met deze 3 hendels worden dus de lampjes bedient.....Als je alle 3 hendels klikt dan zal de middelste hendel afbreken.......Helaas is dit allemaal van geen enkel nut.

Klik op de Hendel, die aan de linker kant uit de Suikerspin Machine steekt en....,,...Rufus vertelt dat je met deze linker hendel kunt instellen welke smaak suikerspin de machine zal geven, maar de machine heeft geen stroom dus er gebeurt nu niets. Linksklik op het kastje dat links van de suikerspin machine staat en....

..Rufus schuift het kastje opzij en vindt een stopcontact en de stekker van de Suikerspin Machine......
Je moet Rufus weer even iets uit de weg zetten om het stopcontact en de stekker te kunnen zien. 

Pak dan de Stekker (Plug) op en ............Rufus steekt het ding in het Stopcontact en....de Suikerspin Machine krijgt dan stroom.

Bovenin de Suikerspin Machine zie je 3 ronde venstertjes en in die venstertjes kun je zien welke smaak suikerspin er nu geselecteerd is.  Door op de linker hendel te klikken verander je dus de smaak van de suikerspin. Op dit moment zie je in het middelste venstertje een witte suikerspin en die heeft een neutrale smaak. 
Als je weer op de linker hendel klikt dan krijg je in het linker venstertje een oranje "Calzone" smaak suikerspin. Klik je nog een keer op de hendel dan krijg je in het rechter venstertje een groene "Fosfor" smaak suikerspin. Onderin de machine verschijnt dan steeds de bijbehorende suikerspin smurrie

Zorg dat je in het rechter venstertje de groene "Fosfor" smaak Suikerspin hebt geselecteerd. In het bakje van de machine zit dan groene suikerspinsmurrie. Pak het visstokje uit inventory en klik om het bakje van de Suikerspin Machine en......Rufus verkrijgt dan een mooie lekkere groene Fosfor Suikerspin.

NB: Heb je per ongeluk een witte of een oranje suikerspin gemaakt dan rechtsklik je er op in inventory om Rufus de suikerspin te laten opeten en dan probeer je alsnog om een groene suikerspin te maken.

Ok....de kauwgumautomaat.....Linksklik op de Kauwgumautomaat ( Chewing Gum Dispenser) en....

...na enig geschreeuw drukt Rufus op het knopje en....verkrijgt een stuk Kauwgum. Rechtsklik in inventory op het Kauwgum (Chewing Gum) en.....Rufus stopt het kauwgum in zijn mond, kauwt er even op en stopt het dan terug in zijn zak....je hebt nu een stuk gekauwd Kauwgum (Chewed Gum). Ok...ga nu door de poort naar de:

Lobby:

Je ziet een machine staan en je ziet een mozaïek raam (Hatch). 

Klik op het mozaïek raam (Hatch) en....Rufus loopt door naar het raam en drukt er tegenaan en hierdoor gaat er onderin het raam een luikje van een nisje (Niche) open. Rechtsklik in het nisje en luister naar Rufus.  

In het nisje zit een houder voor een fakkel en spiegeltjes. Rechtsklik op het mozaïek en Rufus vertelt je wat hij denkt dat het voorstelt, maar het is te donker om echt goed te kunnen zien wat het mozaïek voorstelt. Beweeg je cursor naar de rechter poort....je krijgt in de rechter poort de "To the Concourse" pijl, dus klik die pijl en.....Rufus beland in de:

Concourse:

Hier zie je 2 grote mozaïek ramen, maar het rechter mozaïek raam is vuil. Aan het plafond hangt een grote lamp en door de poort, in het midden, kun je een balkon op. Ook onderin deze 2 mozaïek ramen zit een luikje. Open het luikje in het linker mozaïek raam. Ook in dit nisje zit een houder voor een fakkel en spiegeltjes die het fakkellicht moeten reflecteren. Het rechter mozaïek raam is vies en dient eerst te worden schoongemaakt.

Voor het linker mozaïek raam ligt een Mozaïek Steentje (Mosaic Stone) op de grond.....Raap het Mozaïek Steentje op en bekijk het dan (rechtsklik) in inventory.....Rufus meld dat er iemand iets op het steentje heeft geschreven maar de boodschap is niet compleet. Rufus heeft licht nodig.......Wel.....fosfor is brandbaar......dus ook een fosfor suikerspin is brandbaar....een brandende lamp wordt heet.......dus zo moeilijk is het niet om nu de voor de hand liggende connectie te maken....Pak de groene Suikerspin (Phosphor Cotton Candy) uit inventory en klik ermee op de brandende lamp en.......de suikerspin gaat gloeien. 

Pak de gloeiende suikerspin (Glowing Phosphor Cotton Candy) uit inventory en plaats het ding in de nis van het linker mozaïek raam en........je suikerspin fakkel verlicht dan het gehele raam. 

Rechtsklik weer op het mozaïek raam en Rufus vertelt dat de voorstelling op dit raam de uittocht van de rijke klasse uit Deponia voorstelt. Het klootjesvolk moest op Deponia achter blijven.Pak de suikerspin fakkel weer uit het nisje want je hebt het ding nog nodig. Het rechter mozaïek raam is te vuil dus Rufus kan er het nisje niet van openen......eerst moet dat raam worden schoongemaakt. Loop door naar rechts en, aan de rechter rand van het scherm, klik je dan de "To the Elevator" pijl en......op het volgende scherm beland Rufusje dan bij de:

Lift:

Als je met de omhoogpijl (To the Platform) klikt komt Rufus erachter dat er een code nodig is voor deze lift en die code moet worden ingetoetst in het controle kastje dat links in de poort hangt. Rechts naast de poort staat de Olietankdop (Oil Tank) en onder de ramen zit het luikje van het onderhoudskastje (Utility Cabinet). Linksklik op de oranje dop van de olietankpijp.....Rufus opent de dop.....

Rechtsklik op de pijp, onder de dop (Oil Tank) en Rufus vertelt je dat hij niet kan zien of er nog olie in de tank zit. Open het luikje van de onderhoudskast (Utility Cabinet). In het kastje ligt een Zwabber (Mop) en een stuk Zeep (Soap) en er staat een Emmer (Bucket). 

Pak de Zwabber, de Zeep en de Emmer. Ok.....ga terug naar de Lobby, dus via de Concourse

Lobby:

Terug in de lobby plaats je de suikerspinfakkel in het nisje van het mozaïek raam en dan rechtsklik je weer op dat raam zodat Rufus ook van dit raam verteld wat er op staat afgebeeld. 

Op dit raam wordt dus de constructie van het Ascention Station afgebeeld.....de Rijken kijken toe hoe de Armen aan de constructie van het station moeten werken. Pak de Suikerspinfakkel weer uit de houder. Links is de gang naar de voorzijde van de Toren, dus klik de "To the Tower" pijl en.......Rufus beland op een groot plein.  Alles is hier buiten bedrijf dus je kunt hier niet veel doen. Onderin het scherm zie je een poel met groen, en lichtgevend, water en in die poel staat een ronde bak waar ook groen water in zit. Bekijk het groene water en luister wat Rufus er over te vertellen heeft. Pak dan de Emmer (Bucket) uit inventory en klik ermee op de ronde waterbak (Barrel with water) om de emmer te vullen met groen water.

Ga terug naar de Lobby en dan weer door naar de:

Concourse:

Loop weer naar het rechter, vuile, mozaïek raam. Mieter in inventory het Zeep in je Emmer met water om een Emmer Zeepsop te maken. 
Doop dan de Zwabber in de emmer en pak dan het geheel uit inventory en veeg er het raam mee schoon........

De zwabber breekt af maar Rufus raapt vanzelf de dweil (Mop) op. Open het nisje in het raam en plaats dan de Suikerspinfakkel weer in de houder. Rechtsklik dan weer op het raam en....

Rufus vertelt je weer wat er op dit raam staat afgebeeld en dat is...de kabelshuttle die Deponia verlaat en de Rijken die met de lift omhoog gaan naar het platform.Er zit een groot gat in het raam want er zijn een paar mozaïek steentjes uit dit raam verdwenen en het zijn nu juist de steentjes waar waarschijnlijk de code voor de lift op staan. Pak het Mozaïeksteentje (Mosaic Stone) uit inventory en klik ermee in het raamgat (Hole).......maar.....het steentje blijft niet plakken.....Rechtsklik om het steentje weer op te bergen. Combineer dan in inventory het gekauwde Kauwgum (Chewed Gum) met het Mozaïeksteentje om het steentje plakkerig te maken. Pak het Mozaïeksteentje dan weer uit inventory en klik het weer in het raam gat en.......

...........na het  gelul van Rufus beland je dan nu in de:

Mozaïekpuzzel:

Ok.....je kunt de puzzel weer overslaan via de "Skip" knop en je kunt de puzzel uitstellen via de "Back" pijl.

Je moet het gat vullen met de stukjes die links staan. 1 van de stukjes is het stukje waar je het kauwgum op hebt geplakt en dat stukje dien je voor het laatst te bewaren. Linksklik op een stukje om het op te pakken. Heb je een stukje vast dan kun je het draaien door te rechtsklikken. Het stukje met het kauwgum is de Gele Steen (Yellow Stone) met de verticale bruine balk erop....dat stukje bewaar je als laatste.

Ok....het is een doodgewone ordinaire legpuzzel en totaal niet moeilijk, dus waarom zou je het niet zelf proberen....er is echt geen stap voor stop oplossing voor te geven. Pak een stukje op, draai het eventueel in de goede stand en klik het dan in het raamgat vast. Als je alle stukjes, behalve het kauwgumstukje, goed hebt geplaatst dan blijft er een kleiner gat over, waar nog een paar stukjes in passen. 

Je hebt dan alleen nog het ene kauwgumstukje, dus pak nu het kauwgumstukje op en probeer dit dat 3 keer in het overgebleven gat te plaatsen.....maar....

........het lukt niet en, na 3 keer klikken probeert Rufus het stukje dan met geweld te plaatsen en......wat een ongelooflijke idioot is die Rufus toch......al je werk is voor niets geweest want het door het geweld van Rufus breekt het mozaïek nog verder af......Er is geen kans om ooit nog achter de liftcode te komen

Linksklik op de mozaïek stukjes die op de grond zijn gevallen en.....Rufus raapt alleen het kauwgum op. Het gat in het raam is dus nu veel groter geworden en daardoor is er nu een Zekeringenkastje (Fusebox) zichtbaar geworden. Linksklik op het Zekeringenkastje om het te openen.

 In het kastje ligt een Zaklamp (Torch Light).......Pak de Zaklamp uit het kastje.  Je ziet dan een Schakelaar in het kastje (Fuse Switch).....

Linksklik op de Schakelaar (Fuse Switch) en........het systeem reboot en vanzelf reset Rufus dan de code voor de lift in RUFUS. Ok....ga nu terug naar de lift

Linksklik weer op het codekastje en......Rufus toets RUFUS in en...de deuren van de lift gaan nu open en.......wel.....kijk....

Vanzelf stapt Rufusje in de lift en die brengt hem naar boven, naar het platform. Helaas......Rufus loopt verder omhoog maar helaas......geen spoor te bekennen van die Cletus......en dan ziet Rufus dat er een Organon Kruiser aankomt.........Rufus vertrouwt het niet en vraagt zich nu af of die Cletus niet voor Organon werkt en dus een bedrieger is. Rufus wil het geval verder onderzoeken.

Op het Platform:

Rufus staat helemaal boven op de toren, bij de Shuttle (Life Boat), die de vorm heeft van een Iglo. De Shuttle hangt aan een kabel en is de verbinding met Elysium, dat je rechtsboven ziet zweven. Een etage lager torent een Vlaggenmast (Flagpole) omhoog en aan de mast hangt een witte Vlag. Onderaan de vlaggenmast steekt een Hendel (Lever). Probeer of je de Shuttle (Lifeboat) kunt openen.....dat lukt niet want ook hier is een code, de opstijgcode, voor nodig. Loop omlaag naar de hendel van de vlaggenstok. Linksklik op de vlaggenstokhendel en....de witte vlag komt omlaag........Pak de witte Vlag (Flag). 

Loop verder omlaag naar de lift, maar klik niet de "To the Elevator" pijl want dan stapt Rufus weer de lift in en dat moet nog niet. Loop dus gewoon via de helling verder omlaag vanaf de vlaggenstok en blijf dan voor de liftdeur staan. Aan de buitenkant van de balustrade van de toren zie je op elke hoekpunt een paaltje met daarop een lampje, behalve op de hoekpunt voor de lift. Voor de lift staat een paaltje waar geen rond lampbolletje op staat maar een "vorkje met 2 tanden" (Embellishment). 

Linksklik op dat "vorkje" (Embellishment) om het van het paaltje te jatten. Stap dan in de lift om terug naar beneden te gaan.

Cletus:

Loop vanaf de lift terug naar de Concourse en.....Rufus ziet dan Bailiff Argus in gesprek met Cletus op het balkon. 

Rufus verbergt zich, om het gesprek tussen Cletus en de Bailiff af te luisteren. We horen dan dat Cletus een afspraak heeft met de Organon. De Prime Controler duikt dan ook op.........Er is een soort complot gaande en de Prime Controler weet er ook van. Om naar Elysium te kunnen terugkeren, heeft Cletus heeft de opstijgcode nodig en die code is in Goals breinimplantaat is opgeslagen. Als Cletus langs Rufus loopt om naar het platform te gaan, ziet Rufus, dat Cletus als 2 druppels water op hem lijkt.

Op de grond, voor de voeten van Rufus, liggen kiezelstenen (pebbles). Linksklik op die kiezelsteentjes om er 1 op te rapen.  

Ga dan  Cletus achterna naar de lift. Cletus stapt in de lift om ermee naar het platform te gaan. Als je de tankdop weer dicht had gedaan dan linksklik je er weer op om de dop te openen. Pak dan de Zwabbermop uit inventory en klik ermee in de geopende olietankpijp (Oil Tank Lid) en.......

Rufus doopt de dweil in de olietank en je hebt dan een Vette Dweil (Greasy Mop). Klik de omhoogpijl op de liftdeur en......

De lift brengt Rufus terug omhoog, op het platform.. Rufus blijft onderaan bij de lift staan want Cletusje staat boven bij de Shuttle.  Rechtsklik op Cletus en......Rufkes meld dat Cletus vettig haar heeft en een cape met een stijve kraag draagt...Rufus begrijpt niet wat Goal ziet in Cletus. Linksklik op Cletus om met hem te gaan praten en .....Rufus loopt door naar Cletus en er ontstaat even een ruzie over Goal......praat dan verder met Clitorusje via het gespreksoptiescherm en gebruik alle opties die je krijgt.

Cletus zegt dat de afspraak met Rufus nog altijd doorgaat, mits hij onmiddellijk Goal gaat halen. Cletus vertelt dat Organon de planeet Deponia gaat opgeblazen. De "Oudsten" van Elysium hebben de planeet lang geleden al onbewoonbaar verklaard. Maar omdat er geruchten gingen dat er toch nog mensen op Deponia wonen hebben ze Cletus naar de planeet gestuurd om het gerucht te onderzoeken. Cletus wil echter toch melden dat Deponia onbewoond is, dus dat de planeet gerust vernietigt kan worden. Rufus wil eigenlijk niet dat Deponia opgeblazen wordt, maar als Cletus dan zegt dat hij Rufus dan niet mee zal nemen naar Elysium bedenkt Rufus zich en schreeuwt hoezeer hij de planeet haat en dat hij naar Elysium wil. Cletus toont 

Rufus ook een backup implantaat van het brein van Goal. De implantaat is gemaakt net voordat Goal op Deponia landde. Cletus wil de backup in Goal zetten.

Rufus moet Goal dus ophalen en hier naar boven brengen, dus sluit af met "I'll go and fetch Goal"..
 
Dubbelklik dan weer met de pijl op de liftdeur en Rufus beland weer beneden en stapt uit de lift. Loop door naar de:

Concourse: 
Raak voorbij Bailiff:

Bailiff Argus staat nog op het balkon en als je probeert om door te lopen naar de lobby dan weigert Rufus dit te doen omdat hij dan door Bailiff Argus zal worden gezien. De lamp moet dus uit, dus combineer in inventory het Kauwgum (Chewed Gum) met het Embellishment vorkje en......Rufus heeft dan een katapult (Slingshot). Combineer het Kiezelsteentje (Pebble) met de Katapult en je hebt een Geladen Katapult. Klik met de Katapult op de lamp en......

..Rufus schiet de lamp stuk en Bailiff Argus raakt even in paniek maar wordt gekalmeerd door de Prime Controler. Het is nu donker, dus probeer weer door te lopen naar links, maar weer weigert Rufus omdat Argus nog steeds op het balkon staat. Er moet een list worden bedacht......Hela.....Rufus en Cletus lijken als 2 druppels water op elkaar.......Wat nu als Rufus zich voor kan doen als.....Cletus? Je weet hoe Cletus er uit ziet.....vettig haar en hij heeft een cape met stijve kraag aan.

De kap van de lamp ligt op de vloer...Rechtsklik op de lampenkap (Lampshade) en.....Rufus meld dat de lampenkap er wel uitziet als de kraag van Cletus. Maar Rufus durft de lampenkap niet zomaar te pakken omdat het ding in het zicht van Argus ligt. Combineer in inventory de Zwabberstok (Mop Handle) met het Embellishmentvorkje tot een Stokhaak (Hook) en klik dan met de Stokhaak op de Lampenkap en....

...Met de stokhaak trekt Rufus de lampenkap naar zich toe en het ding zit dan in inventory.

Combineer in inventory de Vlag met de Lampenkap en.....Je hebt een Cletuscape (Organon GetUp). Nu nog wat vet in je haar........Combineer de Vette Zwabberdweil (Greasy Mop) met de Organon GetUp en.......je vermomming is compleet want je hebt dan een "Improvised Cletus Costume" 

Rechtsklik op de Cletus vermomming en Rufus trekt het aan. Loop weer naar links en..........

..........Rufus wordt nu aangesproken door Bailiff Argus, die denkt dat Rufus Cletus is. Argus wil de backup Breinimplantaat van Goal hebben.....Rufus red zich hieruit door te zeggen dat hij het ding op het platform heeft laten liggen.....

Ok....Terug, via de lift, naar Bailiff Argus in de Concourse. Als Rufus weer in de Concourse is dan rechtsklik je in inventory weer op de Cletus vermomming om Rufus weer te vermommen als Cletus en dan loop je verder door naar links en...........Argus stopt Rufus weer en wil de Cartridge hebben....

Maar gelukkig duikt de Prime Controller weer op en Rufus loopt door naar de Lobby en heeft de cartridge niet afgegeven. In de Lobby doet Rufus dan vanzelf de vermomming weer uit. Klik de "Uppijl" om via de helling verder naar rechts te lopen en klik dan de "To the Candy Shop" pijl om weer in de snoepwinkel te belanden en.......Shit......Goal is verdwenen.

Vindt Goal weer:

Ok....Goal is verdwenen en Rufus moet haar vinden voordat de Organons haar vinden. Is Goal uit eigen beweging opgestaan of is ze ontvoerd? Op de vloer van de snoepwinkel ligt nu een grote plas groen fosforwater. Pak de Zaklamp uit inventory en klik ermee op het groene water (Puddle of Phosphor) en......

Rufus schijnt met de zaklamp op het groene water en ziet nu......een spoor van groen fosforwater en dat spoor leid naar de Lobby. 

Rechtsklik om de zaklamp weer op te bergen. Volg dus het groene spoor naar de Lobby. In de Lobby klik je weer met de zaklamp op het stukje groene fosfor spoor (Part of Phosphor Trace) en je ziet dan dat het groene spoor door de lobby naar links gaat. 

Berg de zaklamp weer op en volg het groene spoor verder naar links via de "Down" pijl op het einde van het spoor. Rufus staat dan bij het mozaïek raam. 

Klik weer met de zaklamp op het groene spoor en......het spoor gaat via de linker poort verder naar de grote ruimte waar je eerder de emmer hebt gevuld met groen water. 

Ga dus door de poort en we belanden weer in de toren. Gebruik weer de zaklamp op het groene spoor en.....

Het spoor gaat nu verder naar rechts en eindigt bij een houten hek (piece of Fence). Loop door tot de schutting en linksklik dan op de schutting en.......

.........Rufus ramt er een plank uit. Dubbelklik de "Behind the Tower" pijl om door de schutting te gaan en.........

..........we belanden dan achter de toren bij de smerige rode zee........

Een dikke buis gaat het smerige rode water van de zee in. De buis is afgesloten met een tralies (Grating). Klik weer met de zaklamp op het groene spoor en......wel....het groene spoor gaat de buis in. Linksklik op het traliehek (Grating) waarmee de buis is afgesloten.......Rufus krijgt het traliehek niet open. 

Achter Rufus ligt een bergje witte Injectienaalden (Stack of Needles). Linksklik op de Injectienaalden en......na 2 pogingen pakt Rufus dan een Rietje (Straw) uit de berg naalden.Pak de Stokhaak uit inventory en klik ermee op het traliehek (Grating) van de buis en.....nu lukt het Rufus wel om het tralies omhoog te klappen. Kruip dus nu de buis in (Into the Cable Chute) en............

...Rufus beland in de buis die over de bodem van het meer loopt. O....een Walvis leeft op de bodem van het meer. Rechtsklik op de walvis en.....walvisje ziet er nogal hongerig uit.....Rufus is doorgelopen naar het 2e raam. Boven Rufus hangt een Haak (Hook) en de verdere weg door de buis wordt verspert door een hoop troep (Trash Heap). 

Linksklik op de Troephoop (Trash Heap).....Rufus moet verder door de buis maar hij heeft geen trek om de troep zelf uit de weg te ruimen...er moet een makkelijker manier zijn om die rotszooi uit de weg te ruimen. Dubbelklik, links, de Pijl om terug uit de buis te gaan en volg dan de route terug naar de Snoepwinkel:

Linksklik weer op de Ansjovismachine en pak dan de Ansjovisstok weer uit de machine. 

Pak de Ansjovis Op Een Stokje uit inventory en klik ermee in de groene plas water en...

.........je hebt dan een stokje met Aas (Bait). Ga terug naar de buis achter de toren en ga de buis weer in. Terug in de buis combineer in inventory het Aas (Bait) met de Zaklamp en.....je hebt dan Gloeiend Aas (Glowing Bait). Pak het Aas dan uit inventory en klik ermee op de Walvis en.......

Rufus hangt het gloeiende Aas aan de haak en.....De walvis ziet het aas en ramt met zijn snuit keihart tegen het raam van de buis aan en door de dreun schuift de berg troep in de buis weg en nu kan Rufusje doorlopen. Rechtsonder krijg je dan nu de "To the Wrecked Cable Boat" pijl, dus dubbelklik die pijl en we belanden dan op het:

Schip van Kapitein Bozo:

Dubbelklik de "Into the Wrecked Cable Boat" pijl, op de deur van de scheepskajuit om de kajuit binnen te gaan en.........We ontmoeten Bozo, de kapitein en......Goal ligt op de bank te slapen en Doc is hier ook. Er volgt enig heen en weer gepraat waarin Doc aanbied dat hij het defecte Implantaat van Goal wel wil bekijken. Je geraakt dan in de close-up van de slapende Goal. Boven Goal's linker oor zie je een grijs streepje.... .....Het is de achterkant van het Implantaat dat men in Goal's hoofd heeft geramd. 

Linksklik op het streepje en...

Het Implantaat floept uit Goal's hoofd en Rufus geeft het ding aan Doc. Doc constateert dan dat het Implantaat in orde is...alleen zijn de contactpuntjes van het Implantaat wat stoffig en die dienen dus schoongemaakt te worden. Doc geeft de Cartridge dan terug aan Rufus

Rufus is, zoals we wel weten, een luie donder, dus hij heeft helemaal geen zin in schoonmaakwerk...
.Pak dus de Backup Cartridge uit inventory en klik ermee op Goal en.......

Rufus stopt de Backup in Goal's hoofd, die dan wakker wordt en totaal in paniek raakt want ze weet totaal van niets meer........Rufus rukt de Backup snel weer uit Goal's hoofd, die prompt weer in slaap valt. Toch maar het originele Implantaat reinigen dan?  Rufus staat nog voor Goal en dus een beetje in de weg. Zet Rufus even bij Doc en dan kun je onder de helling kijken. Onder de helling steekt een Plumeau (Duster) uit een la. Pak de Plumeau.......

Bozo meld dat Rufus beter die Plumeau niet kan gebruiken om er het Implantaat mee te reinigen omdat hij het ding gebruikt om er de olie tank van de schuit mee schoon te maken. Maar Rufus is weer eens eigenwijs dus hij pakt de Plumeau wel.

Voor de bank waar Goal op ligt te maffen staat een rond apparaat en op 1 van de uitsteeksels van dat apparaat ligt een Sleutel (Key). 

Rechtsklik op de sleutel en Rufus meld dat het waarschijnlijk de sleutel van een kist is. Pak de Sleutel......Bozo is er niet blij mee dat Rufus zijn sleutel jat, maar Rufus trekt zich daar niets van aan. Ga nu terug naar buiten. Op het dek van de schuit staat een Kist (Chest), voor de lampmast. Pak de zojuist gejatte Sleutel (Bozo's Key) uit inventory en klik ermee op de Kist en....

Rufus maakt de kist open en smijt vervolgens de sleutel weg. Rechtsklik in de nu geopende kist en......Rufus pakt een Staalborstel (Steel Brush) en een busje Ontvetter (Degreaser) uit de kist. Open de inventory en rechtsklik op de Cartridge en....je beland in de:

Cartridge Schoonmaak Puzzel:

Links staan de Plumeau, de Staalborstel en de Ontvetter. De Cartridge heeft een Leeskop (Reading Head), een Chip en stoffige Contactpunten (Contact Pins). Je kunt de puzzel weer auto oplossen via de "Skip" knop. Rufus hoeft dus alleen de Contactpuntjes schoon te maken. Wil je het zelf proberen dan is hier de complete oplossing:

Pak de Plumeau (Duster) op en klik ermee op de Contactpunten en...wel...Bozo had nog zo gewaarschuwd....De Plumeau was nogal vettig en nu zit er dus vet op de contactpunten maar ook stof op de Leeskop en op de Chip. Wat dus een simpel klusje was is nu iets gecompliceerder geworden want Rufus moet nu alles schoonmaken.

..........en al de 3 onderdelen worden nu ook roestig. De 3 onderdelen zijn nu dus roestig en stoffig. Rechtsklik om de Ontvetter weer op te bergen.

Rufus keert terug de kajuit in en toont de Cartridge aan Doc........Rufus heeft een klein hartje met de letters G en R in de Cartridge gekrast maar denkt dat dit geen kwaad kan. Rufus ramt de cartridge terug in Goal's hoofd, die weer ontwaakt.

Goal herkent nu Rufus en ze weet weer wie ze is en waar ze is en ze weet ook dat Deponia nog bevolkt is met mensen. Goal wil onmiddellijk met Cletus praten en het gespreksscherm verschijnt dan. Praat verder met Goal via de opties in het gespreksscherm om Goal de situatie uit te leggen en....Rufus en Goal bedenken een plan om Cletus en de Organanen te stoppen.

Het plan is simpel.....Rufus moet zich vermommen als Cletus en dan de echte Cletus overmeesteren. Vervolgens zullen Goal en Rufus dan ontsnappen naar Elysium om daar te vertellen dat Deponia nog bewoond is, zodat de Elysiuanen de vernietiging van Deponia zullen afblazen....Het zal echter iets anders aflopen

Goal is inmiddels opgestaan en je krijgt weer controle over Rufus,dus verlaat de kajuit en duik dan, via de "Into thr Cable Chute" pijl, de dikke buis weer in. 

Goal loopt vanzelf helemaal door de buis, dus loop aan de linker kant de buis weer uit en ga dan door de schutting terug naar het voorplein van de toren.

Op het voorplein van de toren staan Bailiff Argus met 2 van zijn mannen......Argus geeft zijn mannen opdracht om Goal gevangen te nemen en om ons Ruifje te doden. Rufus en Goal hebben zich bij de schutting verdekt opgesteld. Links op het plein staat een kraan met een magneet en onderin het scherm is de poel met groen water. Rufus en Goal mogen niet ontdekt worden.  De 2 soldaatjes van Argus staan gevaarlijk dicht bij de magneetkraan en ze hebben nogal wat ijzerwerk aan en in hun handen.....Hmmmm....magneetkraan en ijzer......Get It?

Linksklik in het linkerdeel van de Poel (Pool) en.......Rufus loopt naar de rand van de pool maar weigert erin te springen want de poel is nogal diep. Pak dus het Rietje (Straw) uit inventory en klik ermee in de Poel en......Rufus duikt de poel in en beland geheel onderwater maar hij kan door het rietje ademen.

Je ziet Rufus niet...je zie alleen het rietje uit het groene water steken...........Aan het linker einde van de poel gaat het water een opening in en je krijgt daar de Omlaagpijl "Trunk". Die opening is de onderkant van de berg pijn dat bestaat uit onderdelen van een auto en er zitten diverse openingen in die berg puin. Rufus moet via die berg pijn omhoog om bij de kraan te kunnen komen. 

Dubbelklik de Omlaagpijl "Trunk" en......Rufus zwemt door het gat en dat gat gaat dan dicht en.......
Rufus steekt dan zijn bovenlichaam door het rechter raam2 naar buiten.

Rufus zit dus nu in het rechter raampje  2 en je krijgt de omhoogpijl op het linker raampje 3 , dus klik de omhoogpijl en.....
.Rufus komt uit het linker raampje 3 weer boven. 

Boven de 2 raampjes zit rolluik 4 (French Door) en links naast Rufus steekt Zwengel 5 (Crank)
Klik op de Zwengel 5 (Cranck) en...het rolluik 4 gaat open. 

Klik de Omhoogpijl in het rolluik raam (French Door) 4 en.....Rufus duikt het gat in en steekt zijn hoofd uit het rolluik gat.....

Boven Rufus's hoofd krijg je dan de Omhoogpijl op de motorkap. Die Canopy Top zit echter dicht omdat de openstaande motorkap eraan vast zit. De motorkap wordt opengehouden door een vorkstok. Als je nu de Omhoogpijl naar de Canopy Cap klikt dan komt Rufus vast te zitten onder de Canopy Top en dus klimt ie terug en steekt zijn hoofd weer uit het rolluik raam. Die Motorkap (Hood) moet dicht zodat dan de Canopy Cap open gaat.

Rechts naast Rufus ligt een Vork......Pak de Vork......

Onder de 3 raampjes zie je een Toeter (Horn).....Rufus kan niet bij de toeter vanuit het rolluikraam, maar onder de toeter zie je een pijp. 

Klik de Omhoogpijl op de Pijp, onder de toeter en....Rufus steekt zijn hand uit de pijp.....Pak de Vork uit inventory en klik er mee op de Toeter (Horn) en.......Rufus steekt de vork in de toeter......de vork zit in de toeter en is gericht op de motorkap....Linksklik nu op de oranje bol van de Toeter en.......

..........de vork schiet uit de toeter en raakt de stok die de motorkap open houd en.....de motorkap klapt dicht en hierdoor gaat het Canopy Capluik open.

Klik weer met de omhoogpijl op dat nu geopende luik (Canopy Top) en.....Rufus komt uit dat luik gekropen en staat dan op de "brug".  

In de "brug" steekt een Plank en onder de plank ligt een speelgoed eend (Platypus Soft Toy) en aan het einde van de plank krijg je de Omlaagpijl op de Exit. Helaas schijnt de zaklamp van 1 van de soldaten op de Exit, dus Rufus durft niet echt verder door te lopen naar de Exit. ...Klik nog niet die Omlaagpijl maar loop over de plank naar links en.....

........Als Rufus over de plank loopt waar de speelgoed eend onder ligt dan maakt dat ding een piepgeluidje, dat door een van de 2 soldaten wordt gehoord.....Loop  terug over de plank naar rechts om de eend nog een keer te laten piepen. Rufus staat dan weer rechts voor de plank.Raap nu de speelgoed Eend (Platypus Soft Toy) op en.............. loop dan weer terug naar links over de plank. Als Rufus weer links van de plank staat dan pak je de Speelgoed Eend weer uit inventory en stop je het ding weer onder de plank.     (Het plaatje hieronder is niet juist......Rufus moet aan de andere kant van de plank staan om de eend weer onder de plank te stoppen.....maar ik had dit plaatje al gemakt en heb geen zin om een nieuwe te maken)

Stop de dus Speelgoed Eend terug onder de plank (Board) en loop dan weer over de plank naar rechts en gelijk weer terug naar links, zodat de Eend nog 2 keer heeft gepiept...... en......de bewaker verplaats het licht van zijn zaklamp nu  omhoog en............

 ....vanzelf gaat Rufus nu door de Exit en beland onder de kraan. Klik de Omhoogpijl (To the Crane), op de kraan en......
Rufus beland in de cabine van de kraan.......Klik op de Kraanhendel (Crane Lever) en...

...wel...kijk hoe Rufus afrekent met de 2 idiote soldaten van Argus......Vanzelf belanden we dan terug in de Lobby en dan lopen we door naar de Concourse.........Rufus heeft vanzelf de Cletus vermomming weer aangetrokken en ........er volgt een gesprekje met Bailiff Argus..

.....Goal loopt dan alleen verder door naar de lift terwijl Bailiff nog even alleen met Rufus/Cletus praat. Bailiff zegt nogmaals dat het geheugen van Goal gewist moet worden, nadat ze de opstijgcode hebben. Rufus belooft dat hij de cartridge op het platform zal omwisselen en achterlaten. Rufus loopt dan ook door naar de lift, terwijl hij ondertussen de Cletus vermomming weer uit trekt. Bij de lift blijkt dat Goal al omhoog is gegaan, dus klik de omhoogpijl op de liftdeur en ook Rufusje beland weer boven op het:

Platform:

Goal is in gesprek met Cletus en ze smeekt hem om de vernietiging van Deponia af te blazen, maar natuurlijk weigert het Clitorusje dit. Rufus is ondertussen doorgelopen en het gespreksscherm verschijnt, dus praat verder met Cletus en gebruik weer alle gespreksopties....maar hoe Rufus ook smeekt en lult.....het heeft allemaal geen effect op Cletus.

Zeg dus uiteindelijk maar "You go ahead and sort that out between the two of you"  om Cletus en Goal het verder zelf te laten uitbekvechten.....Rufus loopt dan vanzelf naar het bovenste platform waar de Tas van Cletus staat.  Linksklik op de Tas (Bag) van Cletus en.......

.......Rufus pakt een 2e Cletus vermomming uit de tas. Rechtsklik in inventory op deze nieuwe Cletus vermomming (Cletus' Rags) en Rufus trekt het aan.......Er zijn nu dus 2 Cletusjes en Rufus heeft zijn eigen kleren boven in de hoek gelegd. Ga weer praten met de echte Cletus, dus linksklik weer op die joker en gebruik weer de opties in het scherm en.......

Rufus wil als imitatie Cletus met Goal naar Elysium gaan, maar Cletus zegt dat Rufus niet genoeg op hem lijkt.......Zeg weer "Don't make me Laugh"  en........Cletus rukt zijn broek omlaag en....... toont zijn achterwerk aan Rufus en Goal......De echte Rufus heeft een Moedervlak op zijn rechter bil en daarom zal het Rufus nooit lukken om zich als Cletus voor te doen... Cletus draagt een roze onderbroek.....Linksklik op de roze onderbroek van (Cletus's Speedos) en..........Rufus rukt de onderbroek van Cleus's reet......Klik met de roze onderbroek op de Vlaggenmast (Flagpole) en....

.....Cletus wordt aan de vlaggenmast gehangen aan zijn onderbroek......

Goal en Rufus krijgen nu ruzie, op het bovenste platform en Cletus gooit olie op het vuur vanuit de vlaggenmast.......Cletus vertelt Goal dat Rufus Deponia helemaal niet wil redden, Rufus haat Deponia immers en dat heeft hij uitgebreid aan Cletus verteld. Ook zegt Cletus dat Rufus een backup cartridge van Goal heeft. Rufus kan dat niet ontkennen, maar krijgt geen kans uit te leggen hoe het allemaal in elkaar zit. Goal vindt de Cartridge tussen Rufus's spullen en zegt dat ze Rufus nog één keer goed wil bekijken, zodat ze nooit meer het gezicht vergeet waar ze nooit meer verliefd op wil worden.

Je kijkt dan Goal diep in de mooie ogen......In de rechter slaap van Goal steekt de Implantaat....je ziet het ribbelstreepje achter Goal's oor.....

.....linksklik dus weer op de het Streepje en........Rufus rukt de Implantaat weer uit Goal's hoofd en.....Goal valt gelijk bewusteloos en.....Bailiff Argus duikt op uit de lift.....

Argus is niet van plan Cletus te helpen want hij vindt Rufus een veel betere bondgenoot om in Elysium te hebben. Rufus zal immers nooit zijn verblijf in Elysium willen opgeven of in gevaar brengen en dus mogen Rufus en Goal nu, met de Shuttle, naar Elysium......

Rufus en Goal zitten dan in de shuttle, op weg langs de kabel naar Elysium. De shuttle is een roeiboot en Goal heeft de backup cartridge in en roeit  zich de armen van het lijf, terwijl ze onbevangen tegen Rufus babbelt.  Rufus heeft duidelijk gewetensbezwaren en is helemaal niet blij en hij wil Goal nu de waarheid vertellen. 

Het gespreksscherm verschijnt dan en hierin heb je nu 3 keuzes......Gebruik nu steeds de middelste optie......dus klik op achtereenvolgens op:  "Say Goal.......l"  en dan "It's like this"  en dan "Well......"  en dan "It's just that......"  en dan...."Alright then. I'm going to tell you now."  en.....je scherm wordt even zwart en dan belanden Goal en Rufus terug op het torenplatform......

Rufus wordt weer Rufus en Goal eist haar originele Implantaat terug......Rufus haalt de Backup Cartridge weer uit Goal, die prompt weer bewusteloos op de grond valt. Ga met de lift weer omlaag en door naar de Concourse. Terug in de Concourse ziet Rufus dat Bailiff Argus zijn soldaten aanspoort om sneller de opstijgcodes uit de geheugencassette te halen. 

Dan verschijnt de Prime Controler en zegt dat hij met de drie Organonsoldaten wil praten. En wel meteen.......en dus verdwenen Argus en zijn mannen achter de Prime Controler aan. In de balkon poort staat dus nu een Afleesapparaat waar Goal's originele geheugencartridge in steekt......Linksklik op de Cartridge om het uit het apparaat te halen......

Loop terug naar de lift en......Cletus komt uit de lift en richt een pistool op Rufus......Cletus eist de backupcartridge op want hij wil het korte termijngeheugen van Goal wissen, zodat hij een Goal heeft die zich niets van de bekentenis van Rufus herinnert en hij veilig naar Elysium kan gaan. Bailiff Argus duikt dan ook op en dus kan Rufus geen kant meer op. Het gespreksscherm verschijnt. 

Loop gewoon de opties af en als laatste mogelijkheid zeg je dan uiteindelijk: "You've won. Here's the cartridge"  en......Rufus geeft de Cartridge aan Cletusje.....

We belanden dan vanzelf weer boven op de toren waar Cletus, na bewerking, de cartridge in Goal stopt , die dan ontwaakt. Cletus weet Goal ervan te overtuigen dat er geen mensen meer op Deponia wonen. Cletus en Goal vertrekken vervolgens in de shuttle, terwijl Rufus moet toekijken. 

Bailiff Argus besluit om Rufus niet in leven te laten want Rufusje weet immers teveel. Argus eist dat Rufus hem de andere cartridge overhandigt maar.........Rufus gooit de cartridge over de balustrade en rent ervandoor. Bij de lift wordt Rufus echter gestopt door de 2 Organon soldaten, die uit de lift stappen

De Prime Controler komt zich er nu ook mee bemoeien en zweeft omhoog. 
Prime Controler heeft de cartridge opgevangen, die Rufus daarnet over de balustrade had gesmeten.....

Rufus kijkt dan weer naar de 2 soldaten, die op het punt staan om hem neer te knallen......Rechts verschijnt nu echter een Rechtsafpijl (Ramp).....Snel.....klik dus die Rechtsafpijl om naar rechts te draaien en....Klik dan op het Rechterhandvat van de Prime Controler en.....

....... Rufus springt naar de Prime Controler en komt aan de beide handgrepen te hangen en......

Wel.....het gewicht van Rufus is te veel en het hele geval stort omlaag waarbij Rufus land in de berg naalden bij de ingang van de buis.. en...... Kapitein Bozo vindt dat een hele prestatie........

Rufus blijft onzichtbaar in de berg naalden maar het gesprekscherm verschijnt, dus gebruik 1 van de opties in het gesprekscherm om Bozo een antwoord te geven en......

...Rufus steekt zijn hand uit de berg naalden en.........

........kijk naar de eindscène op de schuit van Bozo.......

...........Rufus heeft nog de Backup van Goal en de Troubadour zingt het slot lied........

....maar de avonturen van Rufus gaan verder in Deponia Deel 2: Chaos on Deponia......

Je kunt nu in het BONUS scherm alle tussen filmpjes nogeens terug kijken

Walkthrough door: Louis Koot