2013: Walkthrough door: Louis Koot

Dracula 3 The Path of the Dragon is een "point and click" adventure game dat u dus met uw muis bestuurd. In het hoofdscherm kun je een Nieuw Game starten, een Save game laden,  en naar de Game Opties gaan.In de Gallery kun je screenshots of filmpjes uit de game nog eens bekijken.

Je start een Nieuw Game door één van de 5 profieliconen te kiezen.  Je saves die je in de game maakt worden gelabeld aan het profiel dat je kiest. Start je een ander game via een ander profielicoon dan zul je in dat profiel de saves die je onder het 1e profiel hebt gemaakt niet terug zien.

In de game open je het Inventoryscherm met je rechtermuisknop.Dit Inventory scherm is onderverdeelt in diverse functies. Je inventory zijn de vakjes waar je spullen in worden opgeslagen. Je inventory heeft 5 schermen die je opent via de tabs 1, 2, 3, 4, 5. Verder zie je de volgende knoppen: Menu, Objectives, Dialoques, Documents. Via de Menu knop kom je terecht in het scherm waar je kunt Saven, Loaden en Afsluiten.

In Objectives kun je steeds lezen wat je moet doen en wat je al gedaan hebt. In Dialoques kun je alle gespreken steeds weer nalezen, zin voor zin. En ook alles wat Arno steeds tegen zich zelf zegt. In Documents worden alle brieven, documenten en boeken opgeslagen die je in de game vindt

Als je de game begint dan heb je in de Documents sectie al een Bijbel en een tabel met uitleg over Romeinse Cijfers. De Bijbel is belangrijk want deze kan je belangrijke hints geven als je even niet weet wat te doen.Voor verdere uitleg over het spel, de werking van het Inventoryscherm en de cursors verwijs ik u verder naar het Gamemanuel dat als, PDF file, na de installaties onder het startmenu te vinden is. 

BELANGRIJK:......Gebruik in gesprekken altijd ELKE gespreksoptie die je krijgt.  Sla nooit een gespreksoptie over en voer alle gesprekken altijd tot ze vanzelf zijn beëindigd. Vindt en lees dan ook alle documenten, brieven en boeken die je nodig hebt in de game Ik ga in de walkthrough alle gesprekken en documenten niet uitvoerig uitschrijven.

De game speelt zich af in het jaar 1920 en gedurende 5 dagen. Je bent priester Arno Moriani, een "Devil's Advocate" van de Katholieke Kerk. Je baas, Kardinaal Monseigneur Felicio Briganti, stuurt je op pad naar Transylvanie om te onderzoeken of Martha Calugarul zulke wonderen heeft verricht dat zij het verdient om heilig verklaart te worden. Deze Martha Calugarul was bij leven een arts en wetenschapster en is pas enkele maanden eerder overleden.

Proloog

Rome: Vaticaan stad. 3 September 1920:

Arno Moriani heeft weer zijn gebruikelijke nachtmerrie. In de 1e WO was Arno een hospik maar zijn hele unit werd levend begraven en alleen Arno heeft het overleeft. Vandaar zijn nachtmerries en zijn angst om levend begraven te worden. Het heeft zijn rotsvast vertrouwen in zijn geloof danig ondermijnt want hij is sindsdien opzoek naar antwoorden. We zijn dan in het kantoor van Kardinaal Felicio Briganti. Briganti draagt Arno op om naar Vladoviste te gaan, in Transylvanie. Arno moet onderzoeken of de onlangs overleden Martha Calugarul waardig is om heilig verklaart te worden.  Arno Moriani is namelijk een onderzoeks priester van de "Sacred Congregation of Rites", een soort "geheime dienst" van de Katholieke Kerk. Arno gaat op weg en in de trein leest hij nog even wat door in zijn bijbel omdat ie zo  nu en dan nog wel eens twijfelt aan zijn geloof. De trein levert Vader Arno dan af in:

Hoofdstuk 1: Dag 1

Vladoviste:

Herberg:

Je bent aangekomen op het station van Vladoviste. Het is slecht weer en mistig. Je kijkt naar de trein die nog voor het perron staat. In je inventory heb je een Crucifix en een Bijbel. In de "Documents" sectie van het inventoryscherm heb je de Bijbel en een papier met daarop uitleg van de Romeinse Cijfers.  Kijkend naar het perron en de trein draai je links zodat je de eerste straat door kijkt. Ga dan 1 klik vooruit door de straat. Arno vertelt je dan dat je nu eerst de herberg moet vinden waar je een kamer voor de nacht hebt geboekt. Je staat op een kruispunt van straten. Draai rechts. Je ziet een groot rood gebouw met een dubbele voordeur onder een luivel. 

Wel...dat rode gebouw is de  herberg, of te wel de Inn. Ga dus vooruit naar de voordeur van de herberg. Na Arno's opmerking kijk je weer omlaag naar de deur. Open de rechter deur, via een klik op de deurhendel en vanzelf ga je naar binnen. Je staat dan voor de receptiebalie. Links staat een mand met fruit op de balie en voor de fruitmand staat de Bel.  Rechts op de balie staat een brievenbus waar de gasten hun brieven in kunnen doen. Klik op de bel en....Ozana verschijnt. 

Praat met Ozana. Ozana vertelt je dat je kamer gereed is en waar die is. Je kamer is de eerste kamer rechts, bovenaan de trap. Ook vertelt Ozana dat er een brief op je ligt te wachten in je kamer. Praat verder met Ozana via de gespreksopties die je krijgt.

Je ervaart over Ozana's zoon, die ziekelijk was en dat Martha Calugarul hem heeft genezen door hem naar de zee te sturen. Ozana vertelt ook dat ene Janos Pekmester je graag wil ontmoeten. Die Janos Pekmester is ook een vaste gast en heeft de kamer tegenover die van jouw. Ozana zegt dat die Janos in de salon te vinden is.

Na het gesprek met Ozana draai je links. Je kijkt de hal in en ziet de trap. Aan de linkermuur hangt een telefoon. Onthoud dat er een telefoon in de hal hangt. Ga vooruit  de hal in. Ga nog niet de trap op naar boven maar draai voor de trap rechts en ga dan 1 keer vooruit naar de salon.  Ga nog niet de salon verder in maar draai links en......je ziet jezelf in de spiegel die op het lage kastje staat. Leuk toch om te weten hoe je er uit ziet?.  Draai weer links en ga vooruit naar de boekenkast in de salon.  Je stoot tegen de boekenkast aan en vanzelf ontmoet je nu die Janos Pekmeister, die op de bank bij het raam in een rood boek zit te lezen.. Er volgt een gesprek. 

Janos is een assistent professor in de Middeleeuwse Geschiedenis aan de Universiteit van Alba Iula. 
Janos is hier om opgravingen te doen bij de ruďnes van Kasteel Twilight. Praat verder met Janos via de gespreksopties. 

Je praat met Janos over de hevige gevechten die hier zijn gevoerd en over het Twilight kasteel. Janos nodigt je dan uit om hem de volgende morgen te ontmoeten bij de ruďnes van Kasteel Twilight. Janos zegt dat je dan naar het Kruispunt met de Grote Eik moet gaan. Je accepteert zijn uitnodiging.

Het rode boek waar Janos in zat te lezen heeft ie op de ronde tafel gelegd. Bekijk het boek met je oogcursor en lees het door. Het boek wordt opgeslagen in de "Documents"  sectie van je inventory. Via de pijltjes rechtsonder blader je door de 3 pagina's van het boek. Je leest in het boek iets over de geschiedenis van Transylvanie en ook over het Twilight kasteel. Berg het boek weer op via de kruisknop. Janos vertelt je dat je je niet moet laten beďnvloeden door wat je in het boek hebt gelezen. Het is allemaal propaganda.

Draai rechtsom en ga dan terug naar de hal en ga dan nu via de trap naar boven, naar de 1e etage. Boven gekomen draai je rechts en ga je 1 klik vooruit de gang in. Draai dan rechts en je staat voor je kamerdeur. Arno zegt zelf dat dit je kamer is. De deur tegenover jouw kamer is dus de deur van de kamer van Janos.  Klik op je deurknop om je kamer binnen te gaan.

Wel....het is maar een kale kamer. Links staat de grote kast en rechts je bed. Het is een 2-persoonsbed, maar als priester zul je wel geen slaapgenoot uitnodigen in je bed. Je bent tenslotte getrouwd met God. Aan weerszijde van het bed staat een nachtkastje. Tussen de 2 ramen staat en tafel en een stoel en aan de rechter muur is de wastafel. Ga naar de tafel. Op de tafel ligt de brief waar Ozana het over had. De brief is afkomstig van het Bisdom Alba Lula en het bevat de gegevens over Martha. Klik op de enveloppe met je tandwielcursor. Er komt een boekje uit de enveloppe. Bekijk het boekje met de oogcursor en lees dan de 6 pagina's over Martha Calugarul door in het documenten scherm.

Je leest dat Martha de eerste vrouwelijke dokter was van Roemenië en dat haar gezicht ernstig was vermikt door één of ander zuur. Martha droeg daarom altijd een sluier. Je ziet ook diverse foto's van Martha met sluier, een foto van Martha  met Professor Von Krüger,  en een foto van het mausoleum waar Martha ligt begraven.Sluit het scherm via de kruisknop. Het Martha Diocesan File wordt opgeborgen in de "Documents" sectie van je inventory, waar je het altijd weer kunt doorlezen, mocht je daar behoefte toe voelen. 

Draai linksom naar de grote kast. Bekijk de kast met je oogcursor. Je kunt de kast niet openen. Draai weer linksom en ga naar de deur en verlaat dan je kamer weer. Je staat dan terug in de gang en voor de deur van Janos Pekmester. Je ruikt tabak en concludeert dat Janos een heftige roker is. Draai weer linksom en ga terug naar de trap en daal dan via de trap terug omlaag naar de hal. Terug beneden in de hal draai je gelijk rechtsom, naar de telefoon die aan de muur hangt. Klik met de vergrootglascursor op de telefoon om er op in te zoomen. Grijp de zwarte telefoonhoorn en klik dan op de hendel, die midden op de telefoonkast zit. Je krijgt de telefoniste van de Transylvanië Telefooncompany aan de lijn en ze vraagt met welk nummer ze je kan verbinden. Zeg dus "Vatican 65 (Monsignor Briganti).

Na het gesprek klik je op de kruisknop om uit de close-up van de telefoon te gaan. Draai links en ga naar de receptiebalie. Draai rechts en klik op de voordeur van de herberg om de herberg nu te verlaten. Je kijkt de straat door welke recht voor de herberg is en ziet een groen gebouw aan het einde van de straat. Ga 2 klikken vooruit door de straat. Je staat dan voor het groene gebouw. 

dokterspraktijk

 Dr. Maria Florescu:

1905 staat er boven de voordeur op de gevel. Links naast de voordeur hangt een bordje en rechts de bel. Klik op het bordje. Je bent dus bij de "Vesnicie Foundation Dispencery". Dit is dus het huis waar Martha Calugarul jaren heeft gewoond en heeft gewerkt. Je hoort een hond blaffen. Draai even naar rechts. Op de gevel van het volgende, gele, huis zie je steeds de schaduw van een hond verschijnen. Die hond is dus in de tuin tussen het groene gebouw en het gele gebouw. Draai terug en klik op de Bel. Een vrouwenstem roept dat je binnen mag komen en dat de deur open is. Klik dus op de deurknop van de voordeur en je gaat naar binnen. Je staat in de hal. De vrouw roept dat ze in de keuken is. Blijf gewoon even staan. Na een paar seconden draai je vanzelf naar rechts en zie je Dr. Maria Florescu in de keuken staan. Maria roept je toe dat je niet in de tochtige hal moet blijven staan, dus stap de keuken in.

Je stelt jezelf voor en dat doet Maria dan ook. Iedereen schijnt te weten wie je bent en waarom je hier bent. Stel Maria alle vragen die je kunt vragen. 

Maria vertelt dat ze Dr. Martha Calugarul niet persoonlijk heeft gekend maar dat dit haar huis is geweest. Alle spullen van Martha zijn nog in huis aanwezig. Na het overlijden van Martha kon Maria haar job als arts en onderzoeker overnemen

Draai iets naar links. Je ziet de deur naar de tuin. Ga naar de deur en klik op de deurknop en.....wel....hondje Fidel heeft het niet zo op bezoekers. 
Fidel lijkt mij een prima waakhond. Ga dus maar niet via deze deur naar buiten. Verlaat de keuken naar het halletje en dan naar buiten via de voordeur.

Filmpje: Vanuit een ander huis wordt je begluurt als je uit Maria's huis komt. Je ziet echter alleen een hand. De hand draagt een bloedrode ring.

Draai linksom naar het gele huis, naast Maria's huis. Je ziet steeds de schaduw van hondje Fidel weer op de gele gevel. 
Aan de gele gevel hangt een erker. De ruiten in die erker zijn stuk. Klik met je oogcursor op de erker. 

Arno meent dat ie zojuist iets zag bewegen in het gele huis, maar zeker is ie er niet van want het huis schijnt geheel verlaten te zijn. Ga vooruit langs het gele huis. Je komt in een deel van het stadje dat geheel is verwoest door de oorlogsgevechten die hier hebben plaatsgevonden. Je staat voor de ruďne van wat eens een mooi rood huis was. Draai links. Je staat voor een heuvel.  Bovenop de heuvel is de begraafplaats waar ook het graf van Martha Calugarul is. 

Kerkhof:

Klik vooruit en.....In een kort filmpje zie je dan hoe Arno de heuvel op loopt en terecht komt bij het toegangshek van de begraafplaats. Op de linker pilaar zit een bordje. Bekijk dat bordje en je leest: "Here you will receive neither glory, nor wealth, but the rest of the body and the peace of the soul".  Midden in het hek zit de slotplaat. Klik op de slotplaat en...het rechterhek gaat open en vanzelf loop je de begraafplaats op. Draai gelijk links. Je kijkt dan naar een verlicht grafhuisje. 

Lionel:

Voor het 2e grafhuisje zit een jongen. Ga vooruit naar de jongen. Dit is Lionel. Lionel vraagt of jij degene bent die Martha naar de Hemel zal brengen. Lionel heeft een steen die hij steeds omhoog gooit en weer opvangt. Vraag Lionel alle vragen die je krijgt.

Lionel vertelt dat Martha zelf nu ze dood is je nog kan beschermen.Als je namelijk midden in de nacht precies in het midden van een "slechte plek" gaat staan en dan 3 keer roept: "St. Martha, protect me", dan zal je niets slechts kunnen overkomen.De doodgraver heeft dit Ionel vertelt en ook dat als je bij Martha's graf een kaars aansteekt je dan een wens mag doen. Lionel had als wens een vriend te hebben. Lionel had wel een vriend, maar die is gestorven en een andere vriend is weg gegaan. Lionel is nu alleen en verveelt zich.

Draai je linksom naar het verlichte grafhuisje.Er branden kaarsjes en er liggen 2 grafkransen met linten. Klik op de slotplaat van de deur van het grafhuisje. De deur zit op slot. Bekijk de tekst op de steen, rechts naast de deur. Je leest: "Martha Calugarul 1871-1920". Wel....dit grafhuisje is overduidelijk het grafhuisje waar Martha Calugarul begraven ligt. Martha is dus maar 49 jaar jong geworden.

Bekijk de linten van beide grafkransen en je leest van wie deze grafkransen afkomstig zijn. Draai rechtsom terug zodat je Lionel weer ziet en het 2e grafhuisje. Klik met je oogcursor op de naam steen van dit grafhuisje en je leest dit het graf van ene Paul Vulpesco is. Paul Vulpesco is 67 jaar geworden. 

Draai iets verder door naar rechts. Je ziet een trap. Bovenaan de trap staat weer een grafhuisje.. Ga vooruit naar de trap. Staande voor de trap draai je dan naar links.  Je ziet een graf. Rechts naast het graf staat een struik wilde rozen. Klik met je oogcursor op de grafsteen. Op de grafsteen lees je: "Luciana Hartner 1870" en "HDMA Huic Monumento Dolus Malus Abesto: May this tomb be preserved from all misfortune". Op de liggende grafsteen krijg je de tandwielcursor maar je kunt er nog niets mee. Bekijk de rozenstruik, die rechts naast het graf staat. Arno vertelt je dan dat het een "wilde rozenstruik" is. Draai rechtsom, terug naar de trap en.....vanaf het dak van het hutje komt een zwarte kraai op je af gevlogen. De kraai pikt je bijna in het gezicht maar vliegt dan over je heen. Ga niet via de trap maar draai weer rechtsom. In de verte zie je Iordan Mitiu, de Grafdelver, bezig met het graven van een vers graf. Ga vooruit naar de Grafdelver en spreek hem aan.

Iordan Mitiu. 

De grafdelver stopt met graven en loopt naar je toe. Je stelt jezelf voor en dat doet Iordan dan ook. Praat verder met Lordan Mitiu via de gespreksopties. 

Je vraagt Iordan of de priester van deze kerkgemeenschap te spreken is. Iordan vertelt dat de priester, Father Gregoriu Nijescu, met pensioen is gegaan en dat er nog geen vervanger is gearriveerd. Iordan geeft je het telefoonnummer van  Gregoriu Nijescu en dat is "Constanza 135". Iordan geloofd er heilig in dat Martha Galugarul , nu ze dood is, wonderen verricht. Iordan heeft niet zo'n hoge dunk van Maria Florescu's capaciteiten als huisarts.

Als je bent uitgepraat met de grafdelver dan draai je iets naar links. Je ziet nu de kerk, die dus helemaal bovenop de heuvel staat te pronken. Je kunt nu naar de kerk toegaan maar dat heeft nu niet zoveel nut. Laten we maar terug gaan naar de herberg, dus draai je om en ga terug naar het toegangshek van de begraafplaats. Klik op het hek en daal dan de heuvel terug af naar beneden. Dit zie je weer in een filmpje. Je bent dan terug bij de ruďnes van de huizen. Draai rechts en ga 1 keer vooruit de straat in. Je bent dan terug bij het huis van Maria Florescu. Draai links en ga dan 2 keer vooruit door de straat en je staat terug bij de voordeur van de herberg:

Herberg:

Ga weer naar binnen en naar de hal waar de telefoon hangt. Zoom weer in op de telefoon. Grijp de telefoonhoorn weer en klik weer op de hendel en zeg tegen de telefoniste dat je verbonden wilt worden met Constanza 135, het nummer van Father Gregoriu.  Je wordt verbonden met het Greenleaf Resthome en dan praat je met Father Gregoriu via de gespreksopties. Father Gregoriu wil geen mening geven over het heilig verklaren van Martha Florescu. Het gesprek komt teneinde en Arno vertelt je dat het tijd is om te gaan slapen want het is al laat en het was me het dagje wel.Sluit het telefoonscherm en ga via de trap naar boven en naar je kamer. Je kamer is dus de eerste deur, rechts in de gang. Wel op de deurkruk klikken. In je kamer duik je dan vanzelf je bed in en....

Nachtmerrie: 
Arno heeft weer een nachtmerrie. In zijn nachtmerrie hoort Arno een vrouw die roept om Ioan. Dan hoort Arno een mannenstem die roept Luciana. Luciana en de man horen we dan in de gang. Arno wordt wakker. Je staat in je kamer en naast je bed. Open je kamerdeur en....je kijkt een andere kamer in en op de muur zie je de schaduwen van een man en een vrouw. 

O....de man steekt de vrouw een mes in de borst en slaat haar dan de hersens in met een hamer.

Hoofdstuk 2: Dag 2

Vladoviste:

Herberg

Stephan Luca:

Het is de volgende ochtend. Je bent wakker en staat in je kamer van de herberg. Je wilt Janos Pekmester ontmoeten bij het kasteel. Loop naar het raam, draai links en klik dan met je oogcursor op de grote kast. Arno zegt dat ie de grote kast graag wil verschuiven. Klik met je tandwielcursor op de kast om te proberen of je de zware kast kunt verschuiven. Dat lukt dus niet. De kast is echt veel te zwaar om in je eentje te verschuiven. Verlaat je kamer en.....

Ozana roept dat ze je iets te vertellen heeft. Vanzelf draai je rechtsom en zie je Ozana die bezig is de gang aan te vegen. Ga dus vooruit naar Ozana en ze vertelt je dat Stephan Luca, verslaggever uit de stad, vanmorgen is gearriveerd en met je wilt praten. De verslaggever zit in de salon op je te wachten.

Ozana vertelt ook dat ze de kamer naast jouw kamer in orde moet maken voor Stephan Luca maar dat ze die kamer niet durft binnen te gaan omdat die kamer "vervloekt" is. Ozana vertelt dat er een "donkere plek" is in de kamer en dat ze die donkere plek niet kan wegpoetsen. Ook hangt er een crucifix die steeds omlaag valt. Ozana vraagt je of jij die crucifix op zijn plaats wil hangen en om de kamer dan te zegenen.

Draai rechts en klik op de deurkruk van de deur om de deur te openen. Vanzelf ga je naar binnen. Dit is dus de kamer naast jouw kamer en het is ook de kamer waar de moord is gepleegd die je zag in je droom. Ga vooruit naar het rechter raam en draai dan rechts. Je staat voor een houten deur. Dit is de deur die je in je droom zag. Boven de deurkruk zit een grendel. Bekijk de grendel. De grendel is al lang geleden gebroken. Klik op de deurkruk maar de deur gaat niet open

Draai je om. Je kijkt naar de muur achter het bed. Je ziet een "Donkere Plek" op de vloer en in de "Donkere Plek" ligt een Crucifix. Rechts naast het schilderij zie je de plek waar de Crucifix hoort te hangen. Ga vooruit en kijk omlaag naar de vloer en .....wel....de "donkere plek" is dus de "Black Spot" waar Ozana zo bang voor is. 

Grijp de Crucifix. De Crucifix  komt aan je cursor te hangen. Kijk omhoog naar de plek op de muur waar de Crucifix hoort te hangen. Boven die witte plek zie je 2 kleine knobbeltjes. Zorg dat je de tandwielcursor krijgt en klik dan om de Crucifix terug aan de muur te hangen en....Arno spreekt het gebed uit om de kamer zijn zegen te geven.

Bekijk nog even het schilderij. Het schilderij komt terecht in je Documentscherm. Gebruik het vergrootglas om het naamplaatje van het schilderij te lezen. Het schilderij stelt de Toren van Babel voor en is gemaakt door Peter Bruegel. Verlaat de kamer en vanzelf vertel je Ozana dat je het crucifix op zijn plaats hebt gehangen en de kamer hebt gezegend. Draai je om en ga nu, via de trap, naar beneden en naar de salon. Loop weer tegen de boekenkast aan en....vanzelf beland je dan bij Stephan Luca, de journalist.

Stephan Luca vertelt dat Martha Florescu geen natuurlijke dood is gestorven. Volgens Stephan is Martha vermoord omdat ze het "kwaad heeft getrotseerd" en dit kwaad zou dan een Vampier zijn.  Stephan zegt dat de moordenaar een zeer invloedrijk iemand is die er voor heeft gezorgd dat een artikel van Stephan over de dood van Martha niet werd gepubliceerd. 

Stephan legt dan een brief van Martha op tafel. Klik dus met de oogcursor op de Martha's brief en lees de brief. In de brief heeft Martha het over haar patiënten en dat deze bang zijn om te gaan slapen.  Martha's patiënten horen stemmen en slaapwandelen en hebben ook vreemde bijtwonden opgelopen. Sluit het scherm. Stephan legt dan Martha's Patiënten Files op tafel. Lees Martha's notities over haar patiënten dus ook door. 

Je leest over Marian Marescu Prada, Celdric Maliscal, Ariel Vulpesco en over een onbekende jonge vrouw. Ariel Vulpesco is de zoon van Ozana en Martha heeft hem kunnen redden door hem naar de kust te sturen Alle 4 patiënten hadden beetwonden in hun nekIn het bloed van alle 4 patiënten is een vreemde abnormaliteit gevonden dat door Martha en Professor Von Krüger het "P Anomaly" is gedoopt. Het dode lichaam van de onbekende jonge vrouw is gevonden op de begraafplaats, bij het graf naast de wilde rozenstruik.

Praat weer met Stephan Luca. Luca vertelt je dat de 4 slachtoffers, waar je zojuist over gelezen hebt, maar het topje van de ijsberg zijn. Volgens Stephan was Martha ervan overtuigd dat er de afgelopen jaren vele slachtoffers moeten zijn geweest. Het komt er dus op neer dat Martha er van overtuigd was dat er vele inwoners van Vladoviste slachtoffer zijn geworden van een vampier die hier in de omgeving al vele jaren huishoud. Martha heeft in ieder geval Stephan Luca hiervan overtuigd. Luca vertrouwd de locale politie niet, maar heeft geen bezwaar als jij de politie even opbelt om te informeren dan de sterfgevallen van de laatste tijd.

Ga dus weer naar de telefoon in de hal en zoom er weer op in. Pak de hoorn weer op en klik weer op de hendel en zeg de telefoniste dan dat je met "The police" verbonden wilt worden. Je wordt verbonden met het provinciale politiebureau. De agent die je aan de lijn krijgt vertelt je dat je contact moet opnemen met de Inspecteur Generaal Brutar, van de Transylvania Regional Brigade te Alba Lula 22.

Bel dus de telefoniste weer op en zeg haar dat je met Alba Lula 22 verbonden wilt worden. Je krijgt Inspecteur Brutar aan de lijn. Brutar is van mening dat er bij Martha een "steekje los zat". Je noemt de namen van de 4 patiënten waar je zojuist in Martha's files over heeft gelezen. De inspecteur heeft meteen door dat je deze informatie van Stephan Luca hebt verkregen en hij zegt je dan dat je die Luca niet moet vertrouwen. De Inspecteur blijft er bij dat er niets verdachts is aan Martha's dood.

Ga terug naar de salon. Loop weer door naar de boekenkast. De boekenkast staat vol met boeken die op jaartal staan. Het zijn echter geen boeken maar jaargangen van de Mante Saptamanal regionale krant. Klik met de oogcursor op één van de boeken die op de bovenste plank staan en je ziet een kort filmpje waarin Arno je vertelt dat deze boeken dus jaargangen zijn. Je kunt in deze boekenkast dus heel veel informatie vinden. Dus als je straks verlegen zit om bepaalde informatie dan kun je proberen of je die info hier in één van de boeken kunt vinden. Ga terug naar Stephan Luca en praat weer met hem.

 Luca legt nu weer 2 brieven op de tafel. Dus klik weer met de oogcursor op het stapeltje brieven om ze te lezen in het Documents scherm. Op pagina 4 heeft Martha het over "The Path of the Dragon" en ze vertelt dat dit pad begint in Turkije. Martha is naar Turkije gegaan en heeft notities gemaakt over haar bevindingen. Deze notities heeft ze opgeborgen in haar kist. Om de sleutel te vinden moet je de volgorde van schilderijen aan de muur goed bestuderen.Sluit het scherm en Arno weet nu dat Martha  en Stephan Luca er van overtuigd zijn dat er een Vampier aan het werk is in de regio en er volgt weer een gesprek met Luca. Praat dan verder met Luca via de gespreksopties.

Na het gesprek met Luca ga je terug naar de telefoon in de hal en bel je Father Gregoriu weer op. 
Dit gesprek gaat verder vanzelf en je vraagt Father Gregoriu over Stephan Luca en Martha en Vampiers.

Father Gregoriu vertelt je nu over Celdric en over de andere slachtoffers en wat hij en Martha en hebben gedaan om ze te redden. Father Gregoriu is er ook van overtuigd dat Martha is vermoord door de vampier en hij vertelt wat "The Path of the Dragon" is. The Path of the Dragon" is een soort kruisweg maar dan één dat leid naar de Bron van het Kwaad.

Bel, na het gesprek met Father Gregoriu, de telefoniste weer op en zeg dat je verbonden wil worden met Vatican 65, dus met Kardinaal Briganti. Briganti neemt echter niet op. Als je de telefoonhoorn niet ophangt dan blijf je de rest van je leven naar het geluid van de telefoon luisteren, dus klik op de telefoonhoorn om op te hangen en sluit het telefoonscherm.

Rechts naast de telefoon hangt een Steen op de muur. Op de steen zie je een rode draak. Het is een Dragon Stone. 

Klik op de Dragon Stone maar je wilt de steen niet zonder toestemming van Ozana pakken. Ga dus naar de receptiebalie en ram op de Bel om Ozana te roepen. Vraag Ozana alle vragen, waaronder "May I borrow the dragon you've hung near te telephone" en je mag de Dragon Stone pakken. Je leert van Ozana ook iets over Ionel en dat ze denkt dat Martha zelfmoord heeft gepleegd.Ga, na dit gesprek met Ozana, dus terug naar de telefoon en grijp nu de Dragon Stone van de muur. Nu je de Dragon Stone hebt verlaat je de herberg. Ga 1 klik vooruit, door de straat tegenover de herberg. Op het kruispunt draai je dan links en ga je weer 1 klik vooruit. Je bent dan terug bij het station en hier ontmoet je nu:

Luana, de zigeunerin:

Praat met Luana via de gespreksopties. Het is maar een kort gesprek en Luana spreekt in raadsels. Voor Luana staat een balk en op die balk staan de 2 spelletjes van Luana, waarmee ze argeloze "klanten" het geld uit de zak probeert te kloppen. Het zijn een Kaartspelletje (Cards)  en een Dobbelspel (Dice). Het is niet nodig dat je de 2 spelletjes van Luana gaat spelen. Deze 2 minigames zijn alleen voor de gein, dus je kunt ze doen of je doet ze niet. Ik ga ze ook niet uitleggen, dus als je gaat spelen dan zoek je dit zelf maar uit. Ga terug naar de:

Kerkhof:

Open het toegangshek weer en ga dan gelijk vooruit naar Iordan, de grafdelver. Praat weer met Iordan en vraag hem weer alles wat je hem nu kunt vragen.Iordan vertelt je nu hoe Martha is gestorven en waar Marian Marescu Prada ligt begraven. Je vraagt Iordan ook over de onbekende vrouw, wiens lijk bij het wilde rozenstruik is gevonden, maar Iordan wil hier liever niet verder over praten. Iordan heeft geen vriendelijke woorden over voor Luana de zigeunerin.

Na dit gesprek met Iordan draai je links en ga je vooruit naar het graf  van Luciana Hartner, het graf dus naast de wilde rozenstruik. Hier bij dit graf is dus het dode lichaam van die onbekende vrouw gevonden. Draai je weer rechtsom om zodat je in de verte Iordan weer ziet staan. De kraai komt weer over je heen gevlogen. Rechts van het pad zie je dan dode boom staan op een gras "eiland". Rondom de dode boom staan diverse grafzerken.

Je kunt de voorste 3 grafzerken bekijken met je oogcursor. Het linker graf is van Lucien Martinescu. Het rechter graf is van Julian Morariu. Het middelste graf is waar de onbekende vrouw ligt begraven in 1919. Dit is de vrouw die helemaal leeg is gebloed.

Draai rechts en ga weer naar Iionel, die nog steeds voor het grafhuisje van Paul Vulpesco zit. Praat weer met Ionel, van wie je nu dus weet dat hij een wees is. Vraag Ionel nu naar Celdric Maliscal, Ariel Vulpesco en over de zigeunerin. Zowel Celdric als Ariel waren vriendjes van Ionel. Na dit gesprek draai je om. Links naast Martha's grafhuisje zijn 4 graven. 3 van deze 4 graven hebben een grafsteen maar de 3e heeft dat niet. Lees de namen op deze 4 graven en je weet dan dat het 3e graf het graf is van Celdric Maliscal, het jongetje dat Martha en Father Gregoriu hebben proberen te redden. Celdric was 14 jaar toen hij stierf

Verlaat de begraafplaats en daal de heuvel weer af. Als je weer onderaan de heuvel bij de verwoeste huizen bent dan draai je rechts. Je kijkt dan weer de straat in waar ook de groene apotheek/huis van Maria Florescu is. Ga 3 klikken vooruit door de straat en.....in een kort filmpje zie je dan hoe Arno het dorp uitloopt en terecht komt op de:

Soldaten Begraafplaats.

In de verte zie je, hoog boven op de rotsen, de ruďne van het Twilight Kasteel. Draai rechtsom. Je ziet een gedenksteen waar de Roemeense vlag uitsteekt. Bekijk de gedenksteen met de oogcursor en je leest over de slag die hier in November 1816 heeft plaatsgevonden. 

Draai terug linksom en ga nu 1 klik verder over het pad. Je bent dan op het "kruispunt van de Gebroken Eik". Draai iets naar rechts. Rechts naast de Eikboom staat hier een huifkar en een os. Dit is de Huifkar van zigeunerin Luana. Beweeg je cursor over de dikke stam van de eik om de oogcursor te zoeken. Bekijk de eik dan met de oogcursor. Er zitten kogelgaten in de stam van de eik en het zijn niet allemaal kogelgaten van uit de 1e Wereldoorlog. Sommige kogelgaten zijn heel recent. Draai linksom. 

In de linker berm van het pad zie je dan 2 Kogels liggen. Grijp de 2 Kogels. Het zijn revolver kogels. Op het pad zie je 2 schaduwen. De achterste schaduw is de schaduw van de Eikboom, maar de voorste schaduw toont en man die door de spits van een staak is gespietst. Als je omdraait en deze schaduw dan volgt dan zie je, rechts van de huifkar, een stapel palen met scherpe punten en ook een rij staande palen met punten, maar je ziet geen lijk.

Mik de voorruitcursor weer naar het kasteel op de rotsen en ga weer 1 klik verder vooruit. Draai dan weer links. Aan de linker kant van het pad staat hier een grote struik met wilde rode rozen. Je kunt er nu niets mee maar onthoud deze struik. Klik weer vooruit naar het kasteel en in een kort filmpje loopt Arno nu door en beland dan bij het kasteel:

Twilight Kasteel:

Ga vooruit naar de poort van de ruďne. Janos Pekmester zit hier al en er volgt een gesprek. Janos vertelt je iets over de "Dragoman family".Deze Dragoman familie heeft ooit over Transylvanie geregeerd vanuit dit kasteel. Praat dan verder met Janos via de gespreksopties en je leert over Vlad Tepes, een Transylvaanse Prins. Het kasteel was bewoond tot 1900. De laatste bewoner is gestorven zonder een opvolger, dus sinds 1900 is het kasteel in verval geraakt.

Staande voor Janos draai je linksom tot je een paar skeletten ziet liggen. Bekijk de skeletten. Janos verteld je dat dit veroordeelden waren die van uitputting zijn gestorven toen ze de fundamenten van het kasteel moesten uitgraven. Staande voor Jonas kijk je omlaag. Voor Janos ligt een grote steen. Het is een Zonsteen.

Zoom in op de Zonsteen Janos vertelt dat een kogel de steen heeft stukgemaakt en dat er een stuk van de steen weg is. Boven de grote grijze steen liggen 2 kleinere stukjes. Het grootste van de 2 stukjes steen is geel en er staat een sabel-wolf op. 

Klik met de tandwielcursor op het rechter kleinere stukje steen en vanzelf wordt dit stukje steen aan de grote zonsteen gezet. Arno leest de inscriptie op en die luidt: "All wound, the last one kills". Klik op de sabel wolf steen om ook deze aan de Zonsteen te plaatsen. Open je inventory en pak er dan de Dragon Stone uit. Sluit je inventory (rechtsklik) en klik de Dragon Stone aan de Zonsteen, naast de sabel-wolf steen. 

De complete zonsteen is dus het wapenschild van Vlad Tepes, de Transylvaanse Prins waar Janos het over heeft gehad.Sluit het scherm en....je hoort het gehuil van wolven. Achter Janos is de poort van het kasteel. Klik, rechts naast Janos, vooruit en je merkt op dat de ophaalbrug vernietigt is. Draai rechtsom en....rechts voor het kasteel staat een Rowan Berries Boom. Grijp een handvol Rowan Berries uit deze boom

Draai weer rechtsom tot je de vooruitpijl krijgt op het pad om weer omlaag te gaan. Klik dan 2 klikken vooruit en in een kort filmpje daal je dan weer een stuk verder omlaag en zie je de Gebroken Eik weer. Ga nu dan weer 3 klikken vooruit en je ziet dan Arno het dorp weer in lopen. Je staat dan aan het begin van de straat waar het groene huis van Maria is. Ga 1 klik vooruit, draai rechts en ga verder naar de:

Herberg:

Ga weer naar binnen en naar de telefoon in de hal. Bel Monsignor Briganti weer op. 

Je vertelt de Kardinaal wat je allemaal te weten bent gekomen over Martha en over de doden die, volgens Martha, het slachtoffer zijn van een Vampier. De Kardinaal is geschokt en wil nu eerst contact opnemen met de hoge heren van het Bisdom.Je scherm wordt dan even zwart en dan rinkelt de telefoon. Neem de telefoonhoorn dus weer op. Het is Kardinaal Briganti en hij vertelt je dat de je zaak van Martha's heiligverklaring  verder moet vergeten. Martha zal, vanwege haar bemoeienis met vampiers en heidense rituelen onmogelijk heilig verklaard kunnen worden.De Kardinaal heeft een nieuwe opdracht voor je en dat is om het oplevende bijgeloof in Vampiers de kop in te drukken.

Sluit het telefoonscherm als het gesprek met de Kardinaal ten einde is gekomen. Ok...je moet dus alles te weten zien te komen over Vampiers en dan bewijzen dat Vampiers niet bestaan en nooit hebben bestaan. 

Ga naar de salon en praat er weer met Stephan Luca, die nog steeds in de hoek op de bank zit. Luca zegt dat je, net als Martha, het Pad van de Draak moet volgen om in het hol van de vampier Dracula, te geraken.  Luca smijt nu Martha's Turkey File op tafel.  Klik dus met je oogcursor op het dunne rode boekje en.... Je ziet een tekening van de Kruisiging van Jezus, door Raphael. Luister ondertussen naar wat Luca hier allemaal over vertelt. Je kunt het straks allemaal nalezen in de Dialogensectie van het inventoryscherm.

Het belangrijkste dat Luca verteld is dat Het Pad van de Draak bestaat uit 7 testen die afgelegd dienen te worden. De Raphael tekening heeft te maken met de 1e test van het Pad van de Draak. Volgens Martha heeft de Raphael tekening een verborgen betekenis. Luca vertelt dat er meerdere kopieën zijn van dit schilderij. Elke kopie is echter weer een klein beetje anders. Om de verborgen boodschap te begrijpen heb je dan niet alleen het originele schilderij nodig maar ook alle kopieën. 

Luca gaat dan verder met vertellen over de andere 2 schetsen. Om die 2 andere schetsen te zien klik je op de pijlknop, rechtsonder in je scherm. Je ziet dan achtereenvolgens een schets die een bloedoffer voorstelt en een schets van een Os die wordt geofferd. De teksten op deze 2 schetsjes zijn niet leesbaar. Deze 2 schetsen zijn dus voor Test 2 en Test 3 van Het Pad van de Draak.

Praat weer met Stephan Luca. Luca wil, net als Martha, naar Turkije om er het pad van de Draak af te leggen en hij vraagt je om met hem mee te gaan. Praat verder via de gespreksopties. Als je helemaal bent uitgepraat met Luca ga je, via de hal, naar de receptie om de herberg weer te verlaten. Ozana roept je dan en ze zegt dat Maria Florescu bloeddonors zoekt om bloed te geven en ze heeft gevraagd of jij ook bloed wil geven. Praat verder met Ozana en gebruik weer alle gespreksopties. Je durft Ozana niet te vertellen dat Martha niet zal worden heilig verklaard. Ok...verlaat de herberg en ga door de straat naar de apotheek/dokterspraktijk van Dr. Maria Florescu.

Dokterspraktijk

Klik weer op de bel, rechts naast de voordeur en Maria gilt weer dat je binnen kunt. Klik dus op de deurkruk om naar binnen te gaan. Je staat dan weer in het halletje. Draai rechts en ga de keuken weer in. Draai in de keuken links en....Maria zit de krant te lezen aan haar keukentafel. Praat met Maria. 

Maria vraagt of je bloed wil geven en dat wil je wel. Maria wordt echter weggeroepen, dus je moet dus zelf je bloed aftappen en het flesje bloed dan in de ijskast zetten. De ijskast heeft een code slot maar de combinatie is het jaar waarin dit groene huis is gebouwd. Ook wil Maria dat je het bloedtype noteert in het analyserapport en dat je ook het bloedtype vaststelt van de laatste 3 donors.Maria vraagt ook dat als de telefoon gaat of je dan wilt opnemen. 

1: Tap je eigen bloed af:

A: Steriliseer de instrumenten:

Vanzelf ben je in Maria's ziekenzaal beland en sta je voor de praktijktafels. Op de tafel staat een bak waarin de Medische Instrumenten liggen, Pak de Medische Instrumenten op. Arno vertelt je dat de instrumenten eerst gesteriliseerd dienen te worden. Draai je om en ga terug de hal in en dan links weer de keuken in. 

In de keuken draai je rechtsom naar de oven.  Links naast de oven is de wasbak met kraan en zeep. Er staat een grote pot op de oven. 
Grijp de pot vast en draai om naar de wasbak. Zorg dat je pot recht onder de kraan houd, zodat je de tandwielcursor krijgt. 

Klik dan en.....je vult de pot met water uit de kraan. Draai terug naar de oven en plaats de pot nu op de linker kookplaat van de ovenPak de Medische Instrumenten uit je inventory en doe ze in de pot. Arno zegt dan dat het vuur in de oven niet heet genoeg is om het water in de pot te laten kokenKlik dus op het vuurdeurtje van de oven om dit compartiment te openen. Draai linksom naar de linkermuur van de keuken. Er staat een mand met brandhout bij de muur. Grijp een brok brandhout uit de mand en draai terug naar de oven en stop het brandhout in het vuurcompartiment van de oven. Vanzelf gaat het deurtje weer dicht en......

Maria's telefoon gaat nu rinkelen. Maria had gevraagd of je ook de telefoon wilt beantwoorden als die zou gaan rinkelen. De telefoon hangt in de hal, dus draai rechts en ga de hal terug in en zoom in op de telefoon en grijp de hoorn. Niemand meld zich echter, dus hang de hoorn terug op en zoom uit en ga terug naar de keuken, maar....de telefoon gaat weer rinkelen. Dus draai je weer om en zoom weer in op de telefoon en grijp de hoorn weer. Nu krijg je wel iemand aan de lijn en wel Professor Heinrich Von Krüger. Von Krüger wil dringend met Maria spreken en hij vraagt je om haar te zeggen dat ze hem zo snel mogelijk moet terug bellen. Zijn nummer is Munich 321941.

Ga terug de keuken in. De Medische Instrumenten zijn nu gesteriliseerd maar je handen nog niet. Je moet dus eerst je handen flink wassen met zeep. Bij de kraan ligt een stuk zeep, dus grijp het zeep en.....Arno wast zijn handen. Grijp dan de nu gesteriliseerde Medische Instrumenten uit de pot. Ga terug naar de hal, draai rechts en ga de ziekenzaal weer in. Je staat dan weer voor de tafel waar je de Medische Instrumenten vandaan hebt gepakt. Pak de gesteriliseerde Medische Instrumenten uit je inventory en plaats ze terug op de tafel. Nu kom je dan in de close-up van de Medische Instrumenten:

B: Tap je bloed af.

 • In het bakje ligt dus een injectiespuit.
 • Aan de injectiespuit zie je 2 kleine uitsteeksels, 1 en 2.  
 • Aan de achterzijde van de injectiespuit zie je een hendel.
 • Er liggen ook 2 slangetjes (Tube connection) in het bakje en een Tourniquet. 
 • Slang 1 ( Tube connection) heeft 2 "stekkertjes".
 • Slang 2 (Tube connection) heeft 1 "stekkertje".
 • Rechts naast de Tourniquet ligt een groene Ampul. 
 • Links naast de Tourniquet ligt een Naald (Needle) 
 • Links naast het bakje staat een rode kruis doos. 
 • Voor de rode kruis doos staat flesje Alcohol en een flesje waarop een doosje zit. 
 • Dat doos je is de "Measuring Cap containing citrate".

Je moet dus nu je eigen bloedmonster nemen. 

 • Klik met de handcursor op de kleine "stekker" van Slang 1 (Tube connection) 

 • Klik dan de slang met het kleine "stekkertje" vast aan uitsteeksel 1van de injectiespuit. 

 • Pak de Naald op en steek de naald dan in het grotere "stekkertje" van Slang 1 (Tube connection). 

 • Steek het "stekkertje" van Slang 2 (Tube connection) in uitsteeksel 2 van de injectiespuit. 

 • Klik nu met je tandwielcursor op de groene Ampul. 

 • De Ampul komt dan rechtsonder in het bakje te liggen. 

 • Pak de "Measuring cap containing cirate" op en klik ermee op de Ampul om de Cirate in de Ampul te doen. 

 • Rechtsklik om de Cap terug op het flesje te doen.

 • Pak nu het rechter einde van Slang 2 (Tube connection) op en klik ermee op de Ampul om dit rechter slangetje in de ampul te steken.

 • Nu legt Arno zijn arm op de tafel. 

 • Klik met je tandwielcursor op het flesje alcohol om het flesje te openen. 
 • Open nu de rode kruis doos en pak er dan de Watten (Cotton) uit. 
 • Klik met de Watten op het geopende flesje alcohol. 
 • Beweeg dan de in alcohol gedrenkte watten naar Arno's arm. 
 • Zoek op de arm de klikplek in het holletje van Arno's elleboog. 
 • Klik met de watten in het elleboog holletje om deze plek in te smeren met alcohol. 
 • Rechtsklik om de watten terug te doen in de rode kruis doos. 
 • Pak nu de Tourniquet uit de bak en klik met de Tourniquet nu linksboven, dus boven de elleboog, op de arm om de arm stevig af te binden. 
 • Pak nu de Slang 1 (Tube connection) op, dus klik met je handcursor op de naald die je in het "stekkertje"van Slang 1 hebt gestoken. 
 • Arno spreekt zichzelf nu eerst even moed in. 
 • Beweeg nu je cursor waar dus nu de naald aan vast zit naar de elleboog klikplek op de arm en klik dan om de naald in de arm te steken. 
 • Nu moet de naald diep de ader ingedrukt worden
 • Plaats je cursor op de naald. 

 • Je krijgt nu dus een pijlcursor, dus klik om de naald diep de arm in te drukken. 
 • Klik op de Tourniquet om deze weer van Arno's arm te verwijderen en.....je ziet dan het bloed uit Arno's arm naar de injectiespuit gaan. 
 • Klik met je tandwielcursor op de hendel die aan de achterkant van de injectiespuit zit om de Ampul nu te vullen met Arno's bloed en.....
 • Als de Ampul vol is met Arno's bloed worden vanzelf alle instrumenten weer opgeborgen en verdwijnt Arno's arm van de tafel.
 • Grijp nu de Ampul welke nu gelabeld is als "Bottle N0. 814". 

C: Maria's ijskast"

 • Je moet Bottle No. 814 dus nu opbergen in de ijskast. 
 • Zoom uit via de kruisknop en draai rechtsom naar de deur, rechts naast de tafels. 
 • Open de deur en je stapt Maria's laboratorium binnen. 
 • Draai iets links en je ziet Maria's ijskastje staan waarin ze dus de bloedmonsters bewaard. 

 • Op de linkerhoek van de tafel ligt een groen boekje waarin de Testresultaten staan. 
 • Rechts naast de ijskast hangt een rekje met glazen buisjes.
 • De ijskast zit op slot met een codehangslot. 
 • Zoom in op het slot en voer dan de juiste code in op het slot. 
 • Maria heeft vertelt dat de code het jaar is waarin dit huis werd gebouwd. 
 • Wel...boven de voordeur staat er op de gevel van het huis het jaartal 1905. 
 • Dus klik met de pijlcursor op de 4 tuimelaars. 
 • Hoe je muis dan ingedrukt en sleep dan de tuimelaars omhoog of omlaag tot het juiste cijfer in het midden staat, dus...1905. 
 • Klik dan op het ronde deel van de haak van het slot om het slot te verwijderen. 

 • Open nu de kast. Pak "Bottle No. 814" uit je inventory en zet het flesje in de ijskast, op de middelste plank. 
 • Sluit de kast weer, want de kast mag niet te lang open blijven.

Nu moet Arno dus de bloedtesten gaan doen om het bloedtype te bepalen van zijn eigen bloed en dat van de laatste 3 donors.

2: De Bloed Test:

 • Voor de ijskast ligt dus het groene Test Results boekje. 
 • Klik met je oogcursor op het groene Test Results boekje. 
 • Het boekje heeft 15 pagina's. 
 • Blader naar de pagina's 1, 2, 3 en 4. 
 • Je leest dan dat Sample 813 het bloed van Stephan Luca bevat, Sample 812 bevat het bloed van Janos Pekmester en Sample 811 het bloed van Ionel Martinescu.
 • Blader verder door de pagina's en je leest dat Maria Florescu bloedtype O heeft. 
 • Father Gregoriu heeft bloedtype A en hij heeft ook de "P-abnormaliteit". 
 • Martha had bloedtype O en een onbekende abnormaliteit. 

Het bloedtype van jezelf,Stephan Luca, Janos Pekmester en van Ionel Martinescu moet dus nog worden vastgesteld en worden ingevuld en dat moet jij dus nu gaan doen. Sluit het scherm en draai rechtsom naar het raam. Onder het raam zit de wasbak en er ligt een stuk zeep. Op de tafel ligt een glazen plaat met 2 holletjes (Opaline glass plate) en je ziet ook het rek waar 7 testbuisjes in staan.In elk testbuisje steekt ook een pipet

 • Klik op de zeep om je handen weer grondig te wassen. 
 • Als je je handen hebt gewassen dan draai je terug naar de ijskast. 
 • Open de ijskast weer. 
 • Pak een lege testtube uit het rek en klik dan met de testtube op flesje 814. 
 • Je vult het testbuisje met je eigen bloed. 
 • Rechtsklik om het gevulde testbuisje terug in het rek te zetten. 
 • Pak weer een leeg testbuisje en klik ermee op flesje 813 waar het bloed van Stephan Luca in zit. 
 • Rechtsklik om het gevulde buisje terug in het rek te zetten. 
 • Pak weer een leeg buisje op en klik er mee op het flesje 812 dat het bloed van Janos Pekmester bevat. 
 • Rechtsklik om het buisje terug in het rek te zetten. 
 • Pak weer een leeg buisje uit het rek en klik er mee op flesje 811, het bloed van Ionel Martinescu, 
 • Rechtsklik om het buisje terug in het rek te zetten. Sluit de ijskast

 • In het wandrek staan dus nu 4 buisjes met bloed. Open de ijskast weer. 
 • Onderin de ijskast staat een fles met blauwe vloeistof en een fles met gele vloeistof. 
 • Vul een leeg testbuisje uit het rek met het blauwe vloeistof. Plaats het gevulde buisje terug in het rek. 
 • Vul een nieuw leeg buisje met het gele vloeistof en plaats het buisje terug in het rek. 
 • Sluit de ijskast.

Je hebt nu nog 1 leeg buisje en je wilt nu eerst testen wat het gele en het blauwe vloeistof doet. Dus open de ijskast weer en vul dan het laatste lege testbuisje met bloed uit bijvoorbeeld flesje 809. Zet het flesje terug in het rek en sluit de ijskast.

Proeftest met het bloed van Father Gregoriu:

We gaan nu eerst uittesten wat er gebeurt als je een druppel bloed toevoegt een druppel van het blauwe en het gele vloeistof. Dat proberen we uit op de testbuis waar het bloed uit flesje 809 (Father Gregoriu) nu in zit. Als je de handcursor op een testbuisje zet dan lees je bovenin je scherm wiens bloed er in dat buisje zit. Uit elk van de testbuisjes steekt een pipet waarmee je een beetje bloed uit de buisje kunt halen. De testprocedure is als volgt en we proberen het dus eerst uit op het bloed van Father Gregoriu:

 • Pak de pipet uit het buisje met gele vloeistof. 
 • Klik dan met de pipet op het rechter holletje van de glasplaat om 1 druppel geel vloeisof in het holletje te doen. 
 • Rechtsklik om de pipet weer op te bergen. 
 • Pak de pipet uit het buisje blauwe vloeistof en doe 1 druppel van het blauwe vloeistof in het linker holletje van de glasplaat. 
 • Rechtsklik om de pipet weer op te bergen. 
 • Pak de pipet uit het buisje waar het bloed van Father Gregoriu in zit. 
 • Klik dan met de pipet op het blauwe vloeistof en het gele vloeistof in de glasplaat en zie wat er gebeurt.....

Als er in de blauwe of de gele vloeistof druppeltjes verschijnen dan betekent dit dat die vloeistof reageert met het bloed. Verschijnen er geen druppels in de vloeistof dan is er dus geen reactie.

 • Met het bloed van Father Gregoriu ontstaan er druppels in de blauwe vloeistof maar niet in de gele vloeistof. 
 • Uit het groene Test Results boekje  weet je dat Father Gregory bloedtype A heeft. 
 • Dus de blauwe vloeistof is de antistof voor bloedtype A.  
 • De gele vloeistof moet dan de antistof voor bloedtype B zijn. 
 • Komt er in zowel blauw als geel geen druppels dan heeft het bloed dus bloedtype O. 
 • Komen er in zowel blauw als geel druppels dan heeft het geteste bloed bloedtype AO.

Nu je dit weet kun je dus deze procedure ook gaan uitvoeren met het bloed van jezelf en met het bloed van Pekmester, Luca en Ionel. Je moet wel steeds de glasplaat schoonwassen, dus pak de glasplaat op en klik ermee in de wasbak om de glasplaat schoon te wassen. Rechtsklik dan om de glasplaat terug op de tafel te plaatsen.

Arno's bloed test:

 • Doe dus 1 druppel gele vloeistof in het rechter holletje en 1 druppel blauwe vloeistof in het linker holletje van de glasplaat
 • Pak de pipet uit Arno's buisje en klik dan 1 druppel van Arno's bloed op de blauwe en de gele vloeistof in de glasplaat. 
 • Blauw word paars maar in geel verschijnen rode druppels. 

 • Arno heeft dus bloedtype B. 
 • Draai om naar het groene Test Results boekje en klik er weer op. 
 • Ga naar pagina 1, de pagina voor Arno en klik bij Blood Type dan in het vakje naast B om dit vakje aan te vinken. 

 • Sluit het scherm. 
 • Pak de glasplaat en was de glasplaat schoon in de wasbak. 
 • Rechtsklik om de glasplaat terug op tafel te leggen.

Stephan Luca's bloedtest:

 • Wel....de procedure is hetzelfde als bij Arno. 
 • Dus een druppel gele en blauwe vloeistof op de glasplaat doen en dan een druppel bloed eraan toevoegen. 
 • Er verschijnen geen bloeddruppels. De beide vloeistoffen verkleuren alleen. 

 • Dus Stephan Luca heeft bloedtype O. 
 • Vul dit in op Luca's pagina in de Test Results. 
 • Was de glasplaat schoon onder de kraan in de wasbak
 • Rechtsklik om de glasplaat terug op tafel te leggen.
 •  
 

Janos Pekmester's bloedtest:

 • doe weer een druppel gele en blauwe vloeistof op de glasplaat en voeg er dan een druppel van Janos Pekmester's bloed aan toe. 
 • In geel verschijnen dan rode druppels. 

 • Dus Janos heeft bloedtype B. 
 • Vul dit in op Janos's pagina in de Test Results. 
 • Was de glasplaat schoon onder de kraan. 
 • Rechtsklik om de glasplaat terug op tafel te leggen.

Ionel Martinescu's bloedtest:

 • Weer doe je een gele en een blauwe druppel op de glasplaat. 
 • Voeg dan weer een druppel bloed van Ionel toe aan de gele en de blauwe druppel en....
 • in beide vloeistoffen verschijnen druppels. 

 • Dus Ionel heeft bloedtype AB. 
 • Vink dus in Ionel's pagina van de Test Results het vakje bij AB aan.

Arno zegt dan "Perfect" en dat ie zijn werk goed heeft gedaan. Je scherm wordt even donker en dan ben je terug in de keuken en hebt een gesprek met Maria, die inmiddels terug is gekomen. Je vertelt Maria dat je opdracht is verandert in een onderzoek naar vampiers. Maria noemt nu voor het eerst de naam Dracula en ze staat op om een boek te halen. Maria komt terug en ze legt Bram Stoker's Dracula boek op de tafel'.

Bram Stoker's Dracula Boek:

Klik met je oogcursor op het groene Dracula boek. Het boek heeft 546 pagina's. Je hoeft niet al deze 546 pagina's door te lezen. Rechtsboven in het scherm zie je 3 knoppen. De 1e knop is het vergrootglas, de 2e knop is de "Lees de onderlijnde zinnen" knop en de 3e knop is "blader naar willekeurige bladzijden" knop. 

Als de "blader naar willekeurige bladzijden" knop knippert dan klik je op deze knop. De knop brengt je dan naar bladzijden waar belangrijke informatie te lezen valt. Klik dus op deze knipperende knop en lees dan op de bladzijden waar je op terecht komt de onderlijnde zinnen. Je kunt de onderlijnde zinnen vergroot lezen door er het vergrootglas op te zetten. Maar je leest de zinnen ook, onder in je scherm, als je gewoon je cursor op de een zin zet.Alle onderlijnde zinnen geven je belangrijke informatie over Dracula, de vampier

Op pagina 41 lees je: 
"How was it that all the people at Bistritz and the coach had some terrible fear for me? What meant the giving of the crusifix, of the garlic, of the wild rose, of the mountain ash?'.

Op pagina 61 lees je: 
"A band of Szgany have come to the castle, and are encamped in the courtyard. These are gypsies [....] There are thousands of them in Hungary and Transylvania, who are alomost outside all law. They attach themselves as a rule to some great noble or boyar, and call themselves by his name. They are fearless and without religion, save superstition".

Op pagina 177 lees je: 
"Youg miss is bad. She wants blood, and blood she must have or die. My friend John and I have consulted, and we are about to perform what we call transfusion of blood, to transfer from full veins of one to the empty veins which pine for him."

Op pagina 179 lees je: 
"As he did so the narrow black velvet band which seems always to wear round her throat, buckled with an old diamond buckle which her lover had given her, was dragged a little up, and showed a red mark on her throat".

Op pagina 230 lees je: 
"There was a full moonlight, and I could see that the noise was made by a great bat, which wheeled around, doubtless attracted by the light, although so dim, and every now and again struck the window with its wings. When I came back to my seat, I found that Lucy had moved slightly, and had torn away the garlic flowers from her throat. I replaced them as well as I could, and sat watching her".

Op pagina 276 lees je: 
"There are always mysteries in life. Why was it that Methuselah lived nine hundred years, and 'Old Parr' one hundred and sixty-nine years, and yet that poor Lucy, with four men's blood in her poor veins, could not live even one day?"

Op pagina 294 lees je: 
"Find this great Undead, and cut off his head and burn his heart or drive a stake through it, so that the world may rest from him".

Op pagina 303 lees je: 
"I am closing the tomb so that the Undead may not enter."[.....] "What is that which you are using?"[.....] Van Helsing revently lifted his hat as he answered. "The host. I brought it from Amsterdam. I have an Indulgence".

Op pagina 309 lees je: 
"They cannot die, but must go on age after age adding new victims and multiplying the evils of the world. For all that die from the preying of the Undead become themselves Undead, and prey on their kind. And so the circle goes on ever winding, like as the ripples from a stone thrown in the water".

Op pagina 341 lees je: 
"This vampire which is amongst us is of himself so strong in person as twenty men, he is of cunning more than mortal, for his cunning be the growth of ages".  Je leest ook nog: "He can, within his range, direct the elements, the storm, the fog, the thundeR; he can command all the meaner things, the rat, and the owl, and the bat, the moth, and the fox, and the wolf, he can grow and become small; and he can at times vanish and come unknown".

Op pagina 344 lees je: 
"He throws no shadow, he make in the mirror no reflect,"

Op pagina 345 lees je: 
"He can transfer himself to wolf".... ...."He comes on moonlight rays as elemental dust"......"He can, when once he finds his way, come out from anything or into anything"........."He can see in the dark"............"He who is not of nature has yet to obey some of nature's laws, why we know not. He may not enter anywhere a first time, unless there be some one of the household who bid him to come, though afterwards he can come as he please".

Op pagina 346 lees je: 
"Then there are things which so afflict him that he has no power, as the garlic that we know of, and as for things sacred, as this symbol, my crusifix"............."But he is clever. I have asked my friend Arminius, of Buda-Pest University, to make his record, and from all the means that are, he tell me of what he has been. He must, indeed, have been that Voďvode Dracula who won his name against the Turk, over the great river on the very frontier of Turkeyland".

De "Blader naar willekeurige bladzijde" knop knippert nu niet meer. 

Je bent dan op pagina 497 en hier begint Chapter 26 het Dagboek van Dr. Seward. 

Blader nu gewoon door de rest van de pagina's en lees, als je er geduld voor heeft, Sewards dagboek waarin je ook de aantekeningen vindt van Jonathan Harker en van Mina Harker en van Van Helsing ( personages uit Dracula Origin game). De laatste hoofdstukken van het boek bevatten dan Mina Harker's en Jonathan Harker's journaals.

Sluit het boekscherm en vanzelf praat je weer met Maria die verteld over dat de Dracula in Sam Stoker's boek volgens haar Vlad Tepes is, de Transylvaanse Prins waar Janos Pekmester het ook over had. De bijnaam van Vlad Tepes was......"Dracula".....Praat verder met Maria via de gespreksopties en gebruik die dan ook allemaal. Maria verteld nog dat Dracula "Duivel" maar ook "Draak" betekend. 

Als je weer volledig met Maria hebt gepraat dan verlaat je haar huis. Weer buiten op straat zegt Arno dat ie met Jonas moet gaan praten over die Vlad Tepes. Wel....Janos heb je achter gelaten bij het Twilight Kasteel, dus draai rechts en loop door de straat naar de Soldaten Begraafplaats en volg dan het pad verder de heuvel op naar het:

Twilight Kasteel:

Loop weer door naar de poort. Janos zit hier dus nog en er volgt weer een gesprek. 
Gebruik weer alle gespreksopties die je krijgt. Sla weer geen enkele gespreksoptie over. 

Janos verteld je dat Irina Boczow de expert op het gebied van vampiers is. Irina Boczow is de opvolger van professor Van Bergen, de Arminius in het boek van Bram Stoker. Janos weet het telefoonnummer van Irina niet, maar Stephan Luca wel.Als je weer volledig met Janos hebt gesproken, en alle gespreksopties hebt gebruikt dan daal je terug naar beneden en ga je terug naar de:

Herberg:

Telefoneren:

Ga weer naar de salon en praat er weer met Stephan Luca. Luca vertelt je dan het telefoonnummer van die Irina Boczow. Dus ga naar de telefoon en zeg de telefoniste dat je met Irina Boczow verbonden wilt worden op nummer Budapest 445827. Irina noemt in het gesprek de laatste publicatie van Vlad Tepes's biografie en je maakt de afspraak om haar de volgende dag te ontmoeten in Boedapest. 

Irina vertelt ook dat de bibliotheek van het Vaticaan een kopie moet hebben van Vlad Tepes's biografie.Bel dus de telefoniste weer op en laat je weer verbinden met Kardinaal Briganti in het Vaticaan. Briganti zal de Vlad Tepes biografie naar je toe sturen. 

Bel de telefoniste weer op en laat je nu verbinden met Professor Heinrich Von Krüger. Arno legt eerst uit wie en wat ie is en waarom hij Von Krüger opbelt. Von Krüger wil wel helpen omdat je opdracht is om het bestaan van vampiers te weerleggen. Praat dus verder met Von Krüger via de gespreksopties en sla weer geen enkele vraag over.

Je ervaard van Von Krüger over de "P abnormaliteit" welke door Von Krüger het "P syndroom" is gedoopt. Von Krüger geloofd dus niet in vampiers en heeft voor alle verschijnselen wel een wetenschappelijke verklaring. Ook vindt ie het boek van Bram Stoker maar niets. Ook heeft Von Krüger het uitgebreid over Van Helsing, de beroemde vampier jager uit de 183 eeuw. Wel....Von Krüger heeft ook voor Van Helsing geen goed woord over. Als laatste vertelt Arno aan Von Krüger dat hij het gevoel heeft dat iemand hem bespied.

Na dit lange gesprek met Von Krüger ga je terug naar Stephan Luca in de salon. Praat met Luca nu over Von Krüger. Ga dan naar de receptiebalie. Vanzelf praat je met Ozana en je zegt haar dat je een paar dagen naar Boedapest gaat. Je vraagt of Ozana om je kamer niet aan iemand anders wil verhuren. Ozana aarzelt, maar je zegt dat je de kamer gewoon doorbetaald.

Station:

Verlaat de herberg. Buiten ga je weer 1 klik vooruit en....je hoort een trein arriveren bij het station. Draai links en ga vooruit naar het station en....inderdaad...de trein is gearriveerd. Draai je om naar Luana, de zigeunerin. Praat met Luana en gebruik weer alle vragen. Luana is echter niet erg spraakzaam en heeft op elke vraag maar een heel kort antwoord. Draai je om naar het perron en klik vooruit en....De kaart van Europa verschijnt in je scherm. 

Op de kaart is Vladoviste omcirkeld en om Boedapest knippert het cirkeltje. Klik op Boedapest (Budapest) en je gaat op reis.

Filmpje: Met de trein reis je naar Boedapest en tijdens de reis val je in slaap. In een droom zie je Maria die bloemen brengt naar een graf. 

Je beland in:

Hoofdstuk 3: Dag 3

A: Boedapest:

Irina Boczow:

Je staat in een gang en voor de deur van het kantoor van Irina Boczow. Klop op de deur. Een stem zegt dat je binnen mag komen, dus klik weer op de deur en...je beland bik Irina Boczow. Er volgt een hartelijke begroeting. Vraag Irina Boczow dan de eerste vraag die je kunt vragen. Irina vertelt dan dat Professor Van Bergen zijn documentatie heeft opgeborgen in zijn brandkast. (Strongbox), maar dat zij de combinatie van de safe niet weet. Vanzelf ben je dan omgedraaid en sta je voor de grote brandkast. Je mag proberen om de brandkast te openen.

Brandkast:

Zoom in op de brandkast. Je bent dan in de close-up van het letterslot van de brandkast. Er zijn 7 vakjes in hierin lees je nu: V, E, S, P, E, R, A. Plaats je cursor, van links naar rechts, op de vakjes. Je cursor is dan weer een pijlcursor waarmee je omhoog en omlaag kunt scrollen. In elk vakje kun je elke letter van het alfabet naar voren draaien. Begin met het linker vakje. Plaats dus je cursor op het linker vakje. Druk dan je linkermuisknop in en hou deze ingedrukt en scrol dan omhoog tot je tot je de M in het vakje hebt staan. Je hoort dan een Klik. De M is dus de eerste letter van de code. Doe dit nu ook met de andere 6 vakjes. Dus scrol met je muisknop ingedrukt door de letters in de vakjes tot je steeds de letter hebt waarbij je Klik hoort. Dat is dan de goede letter. Uiteindelijk is de goede combinatie deze MDCCCXX en dit zijn dus de Romeinse cijfers voor het jaartal 1820. 

De brandkast gaat open en Irina vraagt je of je de inhoud eruit wil halen en op haar bureau wil plaatsen.In de brandkast ligt een Brief en een Cilinder. Grijp de Brief/Cilinder uit de brandkast. Draai je dan om naar Aria's bureau en plaats de Brief/Cilinder op het groene inktvel van het bureau. De cilinder is van was en Irina leest de brief en vraat dan of je bekent bent met de naam Bram Stoker. De brief is geschreven door Bram Stoker. 

Zoom in op de Brief en je leest de brief dan in het documentenscherm. De brief bestaat uit 3 pagina's, dus lees de gehele brief. In de brief verteld Stoker dat hij zijn Dracula boek heeft gebaseerd op de ervaringen van Bergen. De Latijnse naam voor Van Bergen is Arminius. Sluit het scherm

Bekijk de Wascilinder met je oogcursor. Irina vertelt dat ze een machine moet vinden die in staat is de cilinder te lezen. Er liggen 4 boeken op het bureau. Klik met de oogcursor op elk van die 4 boeken. Arno wil de boeken niet zonder toestemming lezen. Als je klikt op het enorme dikke boek dat rechts op het bureau ligt dan vertelt Irina dat dit het Bibliotheek Catalogus Boek is. Elk boek dat in de bibliotheek staat opgeslagen staat vermeld in dit boek.

Praat nog even niet verder met Irina maar kijk even rond in dit prachtige kantoor. Blijf gewoon staan en draai dus rond. Op de ronde salontafel, die rechts van de open haard staat, staat de telefoon. Boven de brandkast hangt een Pijl en Boog aan de muur. Bekijk de Pijl en Boog. Irina vertelt dat je met de boog de pijlen wel 200 meter ver kunt schieten en dan nog zullen ze door het ijzer van een harnas heen gaan.

Draai terug naar Irina en praat nu verder met haar via alle gespreksopties die je krijgt. Irina vertelt je over het Siberische gebruik om een staak door het hart van een vampier te rammen, waardoor de vampier dan sterft. De staak moet wel van Raspen hout of van Althoorn hout zijn gemaakt. Irina stelt dat er overweldigend, en wetenschappelijk, bewijs is voor het bestaan van vampiers. Irina wijst je dan op het rode boek, dat op het bureau ligt. Het is het "The Lords of Twilight oor the Fulfillment of the Race" boek en het is geschreven door Van Bergen. Irina wil dat je het boek leest.

Dus zoom in op het rode boek en lees de 6 pagina's door. In het boek lees je weer over het Pad van de Draak. Sluit het boekscherm als je klaar bent met lezen en praat dan weer verder met Irina. Gebruik weer alle gespreksopties die je krijgt. Irina vertelt je nu over The Thule Society. Tijdens dit gesprek wijst Irina je op het meest linker boek en ze vraagt je om dit boek te lezen. Het is het "Hidden Apocalypse" boek van Thomas the Greater. Wel....Klik op het meest linker boek en je beland in een puzzel:

Hidden Apocalypse boek: De woordzoek puzzel:

Je ziet nu een pagina uit het boek. Irina zegt dat hier de moord op Franz Ferdinand, in 1914 in Sarajevo in staat. De moord op Franz Ferdinand was het begin van de 1e wereldoorlog. Er is al een woord geaccentueerdIrina laat Arno zien hoe hij het eerste woord moet lezen: "CASUSBELLI" (de reden van de oorlog). Irina vraagt je om twee andere woorden te zoeken die met die oorlog te maken hebben. 

Je moet dus zoeken naar 2 woorden die te maken hebben met de 1e Wereldoorlog en deze 2 woorden moet je dan accentueren. Je zoekt dus naar de naam van de stad waar Franz Ferdinand is vermoord en naar het jaartal. Wel.....de oplossing is dus...."SARAJEVO" en "MCMXIV"(1914).......Je moet dus de juiste letters markeren met je cursor.

NB:Lukt het je niet om de puzzel zelf op te lossen dan klik je met je rechtermuisknop op de pagina en Irina zal dan vragen of zij de puzzel voor je moet oplossen.  Zeg dan "Yes" en Irina tovert de oplossing te voorschijn. 

Dan toont Irina je de volgende pagina. Op deze pagina staat de voorspelling van 2e Wereldoorlog, zoals die al door de Thule Society is gedaan. Het woord "THULE" en CAEDES"(slachting) zijn al aangegeven. Je moet nu de andere 3 woorden die met de Tweede Wereldoorlog te maken hebben zelf zoeken.Zoek dus naar "GERMANIA" (Duitsland), "MCMXXXVI"(1936) en "MALIVICTORIA" en accentueer deze woorden. Vanzelf ga je dan uit het boekscherm.

NB: Ook deze 2e puzzel kun je weer door Irina laten oplossen. Klik daartoe weer met je rechtermuisknop en Irina vraagt weer of zij het voor je moet oplossen. Zeg dus weer "Yes" en ook deze 2e woordzoeker is opgelost. 

Praat weer met Irina en gebruik de resterende opties. Irina legt eerst weer iets uit over het Pad van de Draak en ze wijst je nu het 2e boek, van links, aan. Klik dus op dat boek en je ziet de gekleurde versie van het Kruisiging van Jezus tekening van Raphael.

Zoek de verschillen:

Het complete Documentscherm gaat nu open. In het rechter scherm staat dan de kleur tekening. De kleur tekening is de kopie. De zwart/wit tekening is het origineel. Je moet nu de verschillen zoeken in de 2 Raphael tekeningen. Zoek dus, in het linker scherm de zwart/wit Raphael tekening op en klik daar dan op. 

De zwart/wit tekening komt in het rechter scherm te staan. Klik dan op de knipperende pijl, bovenaan de tekening om terug te gaan naar de kleur tekening. Vanzelf ontdekt Arno dan inderdaad een verschil is in de zwart/wit tekening ten opzichte van de gekleurde kopie. Irina legt het verschil uit.

In de originele zwart/wit, tekening hebben beide Engelen maar 1 bokaal vast. In de gekleurde kopie heeft de linker engel echter 2 bokalen vast. Irina zegt dan dat er nog een verschil is, maar daarvoor heb je het vergrootglas nodig en de kleur tekening. Zorg dus dat de kleur tekening in het rechter scherm staat.Pak dus het vergrootglas en plaats het vergrootglas op de gemarkeerde plek, onderaan op het kruis waar Jezus aan hangt.Je ontdekt een verborgen inscriptie en die luidt: "Do not let your blood flow in vain".

Sluit het scherm en praat weer met Irina en gebruik weer alle gespreksopties en Irina legt nog heel veel uit over het Pad van de Draak en hoe een Vampier te verslaan is. Ook wijst Irina je weer op het grote dikke catalogus boek. Ze legt iets uit over haar enorme bibliotheek en dat het catalogus boek de enige manier is om een bepaald boek in de bibliotheek te vinden.

Arno neemt dan afscheid van Irina want hij wil terug naar Vladoviste. Je staat dan vanzelf in de gang en voor de buste van Van Bergen. Draai rechts en klik vooruit en....de kaart verschijnt weer. Klik op de kaart op Vladoviste en de trein brengt je terug naar het dorp.

B: Vladoviste:

Herberg:

Ga, vanaf het station, weer naar de herberg en er weer naar binnen. Onderweg zegt Arno dat ie met Luca en met Pekmester wil praten en hij is nieuwsgierig of er post voor hem is. Ga dus de herberg weer binnen en naar de salon. Vanzelf volgt er weer een gesprek met Stephan Luca. Luca zegt dat als Arno hem niet wil vergezellen hij dan alleen wel naar Turkije zal afreizen om er het Pad van de Draak te gaan afleggen. Arno vertelt Luca dat hij, op verzoek van Ozana, Luca's kamer heeft gezegend. 

Ga naar de hal en zoom weer in op de telefoon. bel, via de telefoniste, Von Krüger weer op. Vraag/gebruik weer alle gespreksopties/vragen die je krijgt. Sla weer niets over. Je praat voornamelijk over het vergaan van lijken, of juist het niet vergaan van lijken. 

Von Krüger blijkt nog nooit van het Pad van de Draak gehoord te hebben. Je praat ook met Von Kruger over het Hidden Apocalypse boek en het feit dat de Thule Society de 2e Wereldoorlog heeft voorspeld. Von Krüger gaat dan zijn kopie van het boek halen want hij wil je meteen bewijzen dat je van alles in dat boek kunt vinden. Von Krüger zoekt pagina 3 op en geeft alvast de woorden "IMPERIUM" en "ORIENSSOL". Jij mag twee andere invullen: Dus zoek naar "MCMXLV" en "CAELESTISTIGNIS en markeer ze.

NB; Net als bij Irina kun je deze puzzel ook door Von Krüger laten oplossen, als je er zelf niet uitkomt. Rechtsklik dan weer op de pagina en zeg dan "Yes" 

Aan de hand van de gevonden woorden concludeert Von Krüger dat er in 1945 in een Oriëntaals land een grote lichtflits in de hemel te zien is. 
Iets wat volgens hem volslagen nonsens is en hij gaat even weg om zijn kopie van het boek te halen. 

Praat verder en je vraagt Von Krüger dan enige hulp/uitleg over de 2 spelletjes die je met Luana de Zigeunerin kunt spelen.

NB: de vragen over de spelletjes van Luana krijg je nu alleen als je eerder al eens de 2 spelletjes van Luana hebt uitgeprobeerd.

Als je weer alles met Von Krüger hebt besproken dan neemt Arno vanzelf afscheid. Sluit het telefoonscherm en ga naar Arno's kamer. Open Arno's kamerdeur via de deurkruk en vanzelf ben je dan weer binnen. Op de tafel ligt een enveloppe. Ga naar de tafel en klik op de enveloppe. Het is de biografie van Vlad Tepes, waar je de Kardinaal om hebt verzocht. 

Via de pijl rechtsonder ga je naar de volgende pagina. De tekst onder de tekeningen is in het Duits. Plaats je cursor op de tekst en je leest dan in het zwarte del van het scherm de Engelse vertaling. Je leest het Fox Flight verhaaltje. Je leest:

Een vrije vertaling van het "Fox Flight" verhaal:

"Een gevangene van de Turken, Vlad Tepes, verkreeg zijn vrijheid en besteeg de troon weer. In hetzelfde jaar beval Vlad Tepes de executie van de voďvode Vladislav, zijn voorganger op de troon. Vlad Tepes nodigde alle armen van zijn rijk uit voor een feestmaal. Toen het feestmaal afgelopen was liet hij iedereen in de kerk verbranden. Ook vergiftige Vlad Tepes de waterbronnen in het land. And liet hij 200 vrouwen en kinderen spiezen op staken. 

Een monnik, die op een ezel reed, werd gevangen en Vlad Tepes heeft zowel de monnik als zijn ezel op een paal laten spiesen.Vlad Tepes liet mannen tot hun middel begraven en ze dan met pijlen doorboren. Anderen werden levend geroosterd en weer anderen werden levend gevild. Ambassadeurs van Turkije hadden de euvele moed om Vlad Tepes te begroeten zonder hun hoofddeksel af te nemen, omdat dit nu eenmaal niet de gewoonte was in Turkije. Vlad Tepes nam hen gevangen en ramde hun hoofddeksel met ijzeren pinnen vast in hun hoofd". 

Wel....dat was een lekkere jongen, die Vlad Tepes...nietwaar?. Je kunt de tekeningen en het verhaal altijd nog eens lezen in je Documents sectie van het inventoryscherm. Verlaat je kamer en ga terug naar beneden en verlaat dan de herberg en ga weer terug naar het Twilight Kasteel. Dus eerst rechtdoor naar Maria's huis, dan linksaf naar de soldaten begraafplaats en dan helemaal omhoog naar het: 

Twilight Kasteel:

Janos zit nu links bij de skeletten te graven. Vanzelf staat hij op en er volgt weer een gesprek over je excursie naar Boedapest. Praat dan weer verder via alle gespreksopties. Janos vertelt nog wat meer over de verschrikkelijke dingen die onder het regime van Vlad Tepes zijn gebeurd. Arno vindt het dan weer tijd om Kardinaal Briganti op te bellen om hem te vertellen dat zijn onderzoek het einde nadert. Maar ga eerst even met de overige dorpsgenoten praten. Daal dus terug naar het dorp en ga naar het huis van Maria:

Maria

Bel weer aan via de bel en ga dan weer naar binnen en naar Maria's keuken. Maria zit nog steeds aan haar keukentafel. Praat met Maria en....ik zeg het nu voor de laatste keer....gebruik alle gespreksopties. Je verteld Maria over Boedapest en wat je hebt geleerd over het Bram Stoker boek. Wel...dit was een kort gesprek en Maria is niet verbaast dat jij, en de gehele Katholieke Kerk, niet wil erkennen dat vampiers bestaan. Verlaat Maria en weer buiten draai je links en volg je de route naar het Kerkhof:

Ozana en Iordan:

Open het toegangshek en ga naar het graf van Martha. Ozana is nu hier bij Martha's graf en er volgt vanzelf een begroeting. Klik dan met je praatcursor op Ozana om verder te praten. Ozana probeert je nu ervan te overtuigen dat het voor de wederopbouw van Vladoviste van groot belang is dat Martha heilig wordt verklaard. Het zou een stroom van pelgrims naar Vladoviste lokken en deze zouden de plaatselijke economie een flinke boost geven. Om haar pleidooi kracht bij te zetten verteld ze nog over de wonderbaarlijke genezing van haar schoonzuster.

Wel...je hebt er maling aan, zoals de Katholieke Kerk wel vaker overal maling aan heeft, dus draai je om en loop terug naar het toegangshek en dan door naar Iordan Mitiu, de grafdelver. Iordan heeft nog steeds het graf niet klaar. Klik met je praatcursor op Iordan en praat dan verder met hem via de gespreksopties. Iordan schrikt als je verteld dat je bij het Twilight Kasteel bent geweest. Over vampiers wil ie niet praten, maar....hij geeft een hint dat er wellicht iemand te vinden is die dat wel wil.

Draai je om en verlaat het Kerkhof weer via het toegangshek en loop dan verder de heuvel weer af, naar het verwoeste deel van het dorp. Terug beneden is dus rechts de straat waar Maria woont. Ga echter nu rechtdoor, tot het einde van de straat. Draai dan links en...je staat voor Ionel

Ionel:

Praat met Ionel. Je complimenteert Ionel met zijn geweldige manier waarop hij het disk game speelt. Praat verder met Ionel via de gespreksoptie, maar vraag nog niet "Can I play diks with you", bewaar deze optie voor het laatst.Ionel vertelt dat er een ondergrondse tunnel is waardoor je in het Twilight Kasteel kan komen. Ionel heeft het ook over spoken die in het Twilight Kasteel leven. Ionel verteld dat ie en vampier kent, maar hij is er niet bang voor want Martha beschermt hem. Als je Ionel zegt dat hij er wat ziekjes uitziet dan zegt hij dat niet hij ziek is maar jij, want je ziet er zo bleekjes uit.  Klik op "Leave" als je alles met Ionel hebt besproken, en nog niet het disks game met hem hebt gespeeld. 

Rechts naast Ionel staat zijn zak waar hij zijn spullen in bewaard. Klik met je vergrootcursor op Ionel's zak en hij zegt dat hij er zijn schatten in bewaard. Misschien dat hij je zijn schatten wel een keer zal laten zien. Klik weer met je praat cursor op Ionel en vraag hem nu: "Remind me of the rules for playing the disk game, please" en vraag dan "Can I play disks with you" om een spelletje Disks tegen Ionel te spelen. Je hoeft overigens het spel niet te winnen.

Het Disks Game:

Ionel begint en gooit zijn steen naar de muur. Elke speler mag dus 2 keer gooien en degene die zijn disk dan het dichts bij de muur heeft liggen wint. Maar de steen mag de muur niet raken.Als Ionel de eerste gooi heeft gedaan verschijnt er in je scherm uitleg over hoe jij de steen moet gooien. Je steen staat onderaan in het scherm. Klik op de steen en hou dan je linkermuisknop ingedrukt. Je steen beweegt dan vooruit en achteruit. Hoe langer je de linkermuisknop ingedrukt houd hoe verder je de steen kunt gooien. 

Dus klik op de steen en hou de linkermuis ingedrukt en bepaal dan de lengte van je gooi. Laat je muisknop los op het moment dat je denkt dat je de steen op het punt is waarvan jij denkt dat het ver genoeg is voor je eerste worp.Ionel doet dan zijn 2e worp en dan moet jij je 2e worp doen. Dus herhaal het gedoe van je eerste worp, maar denk erom dat je nu dus niet zo ver moet gooien en dat je steen niet de muur mag raken. Je wint of verliest. 

Je moet dus het Disks game net zo lang spelen tot Ionel zegt dat je in zijn zak mag kijken. Ik moest 4 keer het Disks game spelen. Het maakt dus niet uit of je een game wint of verliest. Als Ionel dus zegt dat je in zijn "bag" mag kijken dan klik je weer met je vergrootglascursor op de zak en deze keer gaat de zak open. 

Kijk, met je cursor, rond in Ionel's zak. Als je met de oogcursor klikt, op de items waar je de oogcursor op krijgt, dan vertelt Ionel waar hij het item heeft gevonden. Er zit o.a een mondharmonica, knikkers en wat steentjes in Ionel's zak. Midden in de zak ligt een papiertje waar je de tandwielcursor op krijgt. Klik op dat papiertje om het open te vouwen. In het papiertje ligt dan een Zilveren Naald. 

Pak de Zilveren Naald met je handcursor. Ionel geeft je de naald cadeau. Je ziet dan een Katapult in de zak liggen. Probeer de Katapult te pakken maar Ionel wil de Katapult niet zomaar weggeven. In ruil voor de katapult wil Ionel een echte waardevolle schat van je hebben. Zoom uit de zak, draai je om en ga 1 klik vooruit, draai links en ga naar de herberg en ga weer naar binnen.

Herberg:

Ga naar de telefoon en bel, via de telefoniste, weer Kardinaal Briganti op. 
Je stelt de Kardinaal gerust en vertelt dat je je eindrapport zal schrijven.

Filmpje: Vanzelf ben je in je kamer alwaar je weer een nachtmerrie hebt. Op straat roept een vrouw je naam. Je kijkt uit het raam maar ziet niemand. Dan zien we Maria, die je kamer is binnen gekomen. Maria verliest haar medaillon. Het medaillon valt in jouw hand. 

Hoofdstuk 4: Dag 4:

A: Vladoviste:

Herberg:

Het is de ochtend van de 4e dag en je bent wakker en staat in je kamer in de herberg. Probeer je kamer te verlaten, maar dat wil je nog niet. Vanzelf draai je om naar je bed. Op het kussen ligt het Medaillon van Maria. Grijp het Medaillon (Old coin). Sluit het scherm. Open het inventoryscherm en dan de Documentsectie. Zoek in Documents nu het Medaillon (Old Coin) op. Klik op Old Coin en de afbeelding van het Medaillon komt in het rechter scherm.

Plaats je cursor op de linkerzijde van het medaillon. Er staat een Latijnse inscriptie op het medaillon en je leest de Engelse vertaling: "Render unto Charon that which is Charon's. Charon is the ferryman who tokes the souls of the dead across the river Acheron. The ancients placed a coin in the mouth of the dead so they could pay the price of their passage".  De inscriptie verteld dus over Charon, de veerman van het Dodenrijk. die de doden met zijn boot over de rivier Acheron naar het dodenrijk brengt. Om voor hun passage te betalen kregen de doden een munt mee in hun mond.

Sluit het inventoryscherm. Verlaat nu je kamer en ga naar beneden en naar de receptiebalie. Ozana spreekt je aan en ze verteld dat ze Stephan Luca niet kan wekken. Luca zou vandaag vertrekken naar Turkije maar er komt geen antwoord uit zijn kamer. Ozana vraagt of jij even polshoogte wilt gaan nemen, maar graag zonder de deur te vernielen. Draai je rechtsom naar de muur en kijk dan omlaag naar de vloer. Er staat een bezem en een emmer en een blik met Boenwas  op de vloer. 

Grijp het blik Boenwas (Wax). Ga terug naar boven en dan 2 klikken vooruit door de gang. Draai rechts en je staat dan weer voor de 2e deur rechts. de deur van Luca's kamer. Klop op de deur maar.....geen antwoord. Klik op de deurkruk maar....de deur gaat niet open. 

Ga naar je eigen kamerdeur en ga je eigen kamer weer binnen. Loop door naar het linker raam en draai je dan om naar de grote kast. Kijk omlaag naar de vloer en de rechter onderkant van de kast. Rechtsonder op de kast krijg je de tandwielcursor. Pak het Boenwasblik uit je inventory en klik dan rechtsonder op de kast.Klik dan met de tandwielcursor op de kast en....nu duw je de grote kast gemakkelijk naar links en...Achter de kast is nu de verbindingdeur tussen jouw kamer en de kamer van Luca toegankelijk. 

De deur heeft een grendel, boven de deurkruk. Dus klik op de grendel en dan op de deurkruk en je beland in Luca's kamer.Luca's kamer is dus de kamer waar de moord is gepleegd, die je eerder in je droom hebt zien gebeuren. Luca is er niet. Op de ronde tafel ligt een stapeltje kranten. Lees de kranten. Je leest de kranten dus in het documenten scherm en het zijn 4 artikelen. 

Sluit het scherm als je de artikelen gelezen hebt. Kijk naar de muur waar je eerder de crucifix terug op zijn plek hebt gehangen. Hela.....de crucifix hangt nu lager en....ondersteboven. Loop door naar de muur en....je vindt het lijk van Stephan Luca naast het bed. Luca is van op korte afstand doodgeschoten

Luca draagt een Medaille om zijn nek. Klik met je handcursor op het lijk en je pakt de Medaille (Medal). Deze St. Dimitri of Basabarov  medaille heeft inscripties die je weer leest door je cursor op de teksten te plaatsen. Sluit het scherm. Kijk naar het schilderij en de crucifix. Klik met je handcursor op de crucifix om het kruis weer van de muur te pakken. Plaats dan de crucifix weer op de goede plaats aan de muur, dus aan de bovenste punaise. 

Je hebt natuurlijk al gezien dat het schilderij een ander schilderij is dan toen je de eerste keer in deze kamer was. Toen hing hier de Toren van Babel. Nu is het een schilderij van een boom. Bekijk het schilderij met je oogcursor. De titel van het schilderij is "Solitary Oak Tree"(De eenzame Eik"). Sluit het scherm en....Arno zegt dan dat het eik schilderij over het Toren van Babel schilderij is geplaatst en hij rolt het Eik schilderij op en je ziet dan de Toren van Babel weer.

Draai je rechtsom naar het linker raampje. Er staan zwarte vegen in de vensterbank. Bekijk de zwarte vegen met je oogcursor. Het zijn moddersporen en Arno concludeert dat de moordenaar door dit raam is binnen gekomen. Draai om naar het voeteneinde van het bed en klik dan met de oogcursor op het bed. Arno ruikt een "apotheek" geur. Op het linker nachtkastje ligt een Bijbel. Ga voor de rode kamerdeur staan en draai je dan om naar het nachtkastje en bekijk dan de Bijbel met je oogcursor. Het is een Griekse Bijbel. Draai terug naar de rode deur en klik op de grendel en dan op de deurkruk om de kamer te verlaten naar de gang.

Ga terug naar beneden en gebruik de telefoon weer om, via de telefoniste, Inspecteur Brutal ( Alba lula 22) op te bellen. Je rapporteert de moord op Stephan Luca, maar Brutal kan niemand sturen omdat er problemen zijn in Alba Lula. Dr. Maria moet het lijk maar onderzoeken en haar rapport naar Alba Lula sturen.

Filmpje: Maria heeft het lijk van Luca onderzocht en heeft vastgesteld dat de moord is gepleegd ergens tussen middernacht en 3 uur in de ochtend. Luca is eerst verdoofd door chloroform en daarna doodgeschoten. Arno is er nu van overtuigd dat er een "duistere macht" aan het werkt is. Een "duistere macht" die Martha heeft gedood en nu dus Stephan Luca, omdat die het Pad van de Draak wilde volgen. Arno besluit om niet terug naar Rome te gaan maar om zelf het Pad van de Draak te gaan volgen.  

Verlaat je kamer en ga naar de receptiehal en praat er weer met Ozana. Ozana vertelt dat de koffer van Stephan Luca op zolder staat. Je vraagt of je de koffer mag bekijken en dat mag. De haak om het zolderluik te openen hangt naast de voordeur. Luca heeft Ozana vertelt naar welke stad in Turkije hij van plan was te gaan, maar Ozana is de naam vergeten. Misschien dat Jonas het weet. Draai je om naar de voordeur, in de hoek, links naast de voordeur staat de Stokhaak voor het zolderluik. Grijp dus de Stokhaak.

Ga naar de hal en draai rechts zodat je de salon in kijkt. De spiegel, die boven het kastje hangt, is nu bedekt met een doek. Ga er voor staan en klik dan met je oogcursor op de spiegel/doek. Je maakt een "aantekening" om Ozana te vragen waarom ze alle spiegels heeft bedekt met en doek. Ga de salon in, draai rechts en ga naar Janos Pekmester, die hier weer op de rode bank zit. Praat met Janos en gebruik weer alle gespreksopties. Janos weet niets, ook niet de naam van de Turkse stad waar Stephan vandaag naar toe wilde reizen.  Ga terug de hal in en dan via de trap weer naar boven. Als je weer boven bent dan kijk je gelijk omhoog naar het plafond. In het plafond zie je dan het zolderluik. 

Pak de Stokhaak (Hook) uit je inventory en klik dan op het zolderluik. Het luik gaat open en de vlizotrap zakt omlaag. Klim dus omhoog naar de:

Zolder:

De koffer van Stephan Luca:

Draai gelijk links en je staat voor de koffer van Stephan Luca. Klik met je vergrootglascursor bovenop de koffer. Je zoomt in op het slot. Klik op de metalen plaat maar het ding zit vast. Links zie je een vakje waar een klepje bovenuit steekt. In hert klepje moet je Stephan's medaille stoppenPak  dus Stephan's Medaille (Medal) uit je inventory en plaats het ding dan in het klepje. 

De ketting, waar de medaille aan hing, gaat vanzelf terug naar je inventory  Klik met je tandwielcursor op de bovenste rand van het klepje om het klepje  het slot in te duwen en...de grote plaat gaat nu open.

Je ziet 6 tuimelaars met kleurvlakken. Op de binnenkant van het deksel staat een inscriptie. Lees de inscriptie: "Forever faithfull to the motherland" . Er zijn dus 6 tuimelaars met kleurvakken en het is de bedoeling dat je, van links naar rechts, de juiste kleurcombinatie op de tuimelaars zet. 

Je kunt dus, met de pijlcursor, de tuimelaars omhoog of omlaag draaien. Weet je nog de kleuren van de Roemeense Vlag? Je hebt de Roemeense Vlag gezien op de gedenksteen die op de soldaten begraafplaats staat. De Roemeense vlag is: Blauw, Geel, Rood. Dit zijn 3 kleuren maar er zijn 6 tuimelaars. Verdraai je een tuimelaar dan merk je dat je een andere tuimelaar ook verdraaid. Nummer de tuimelaars, van links naar rechts, 1, 2, 3, 4, 5, 6.   Verdraai je  tuimelaar 1 dan veranderd ook tuimelaar 6. Verdraai je tuimelaar 2 dan veranderd ook tuimelaar 5. Tuimelaar 3 beďnvloed tuimelaar 4. Tuimelaar 4 verandert geen andere tuimelaar. Hier is de oplossing:

Stap 1: draai tuimelaar 1 naar blauw. Stap 2: draai tuimelaar 6 naar rood. Stap 3: draai tuimelaar 2 naar blauw. Tuimelaar 5 staat dan gelijk op rood. 
Stap 4: draai tuimelaar 3 naar geel. Stap 5: draai tuimelaar 4 naar geel en....de koffer gaat open.

In de koffer liggen de documenten en brieven die Luca je al eerder heeft laten lezen. 
Maar er ligt ook een Fles Heilig Water in de koffer. Grijp de Fles Heilig Water (Vail with holy water).

Je ziet dan een linnen zakje met een kruis erop. In het zakje zit een Hosti (Host). Grijp het Hosti zakje. 

Lees dan de brief die tevoorschijn is gekomen en die onder het hosti zakje lag. Het is weer een brief van Martha aan Stephan en in de brief heeft ze het over Fox Peak, waar Vlad Tepes gevangen heeft gezeten. Op de 2e pagina  van de briefzit een foto van enige bergen in Turkije. Bekijk de bergen in de foto door het vergrootglas. Op de middelste berg zie je het Drietand symbool en op de berg er links van zie je het Zandloper symbool.

Sluit het briefscherm en Arno vraagt zich dan af waar in hemelsnaam die Fox Peak is. De enveloppe van de brief is weg, dus je komt er niet achter waar de brief op de post is gedaanDraai iets naar links.Links naast Luca's koffer staat een kleine rode doos, op de kisten. Klik met je tandwielcursor op de rode doos om deze te openen en....wel....het is een "Jack-in-the-box" doos. Het is verder niet belangrijk. Draai je om. Tegenover de tafel waar Luca's koffer op staat een grote hutkist. Lees het label dat aan de voorzijde van de kist zit. Het is de kist van Ioan Harper en deze neem komt je vaag bekent voor. Klik bovenop de kist om de kist te openen:

Ioan Harper's kist: De grammofoon puzzel:

Zoom met je vergrootcursor in op de inhoud van de kist. Je zoomt in op 2 documenten die tegen een klein kistje aan staan. Bekijk het linker document. Het is een kopie van de Vuur tekening uit het boek over Vlad Tepes. Bekijk het rechter document. Dit is een nieuwe tekening en wel een tekening van de Kapperszaak (Barbershop). 

Lees de tekst onder de tekening. Je leest: "I have counted seven trials, seven objects, seven pillars......Is something missing?". Blader door naar pagina 2. Je leest dan een brief van Herman Van Bergen aan Janos. Je leest in de brief dat de Kapperzaak tekening te maken heeft met het Pad van de Draak en dat er een verborgen betekenis in de tekening verstopt zit. Sluit het scherm en klik dan op het slot van het kistje en...het kistje gaat open en het blijkt een antieke koffergrammofoon te zijn waarmee je muziek op wascilinders kunt afspelen. Je moet de grammofoon wel nog even gebruiksklaar maken.

In de vakjes van de lade ligt een Hendel/Slinger (Handle), een Wascilinder (Wax cylinder) en een Trechter ( Flag). In het vakje, linksonder, zie je 2 kleine pinnetjes. Pak de Wascilinder op en klik de cilinder dan op de stang van grammofoon, tussen de 2 rolletjes die op de stang zitten.  Pak de Trechter op en plaats deze, boven de Wascilinder, in het houten klepje.  Pak de Hendel/Slinger op en plaats deze dan links aan de stang waar je de Wascilinder op hebt geklikt. 

Nu kun je klikken op de 2 pinnetjes in het linksonder vak. Klik dus nu op die 2 pinnetjes, in het linksonder vak, en Arno vertelt je dat de Naald verdwenen is. Pak dus de Naald (Needle), die je uit de zak van Ionel hebt gepakt, uit je inventory. Plaats de Naald dan onderaan de Trechter, dus op het smalle uiteinde van de Trechter. Klik dan, met de tandwielcursor en links van de Trechter, op het bovenste plankje en....

De Trechter klapt omlaag zodat de Naald nu over de Wascilinder kan bewegen. 
Klik dan nu met je tandwielcursor op de Hendel/Slinger...en....je hoort dan nu de "Twilight Ballade".

Met deze grammofoon zou je dus ook de wascilinder kunnen afspelen die je bij Irina Boczow, in Boedapest, hebt gevonden, maar die je bij Irina hebt moeten achter laten. Helaas kun je de Grammofoon niet meenemen, dus je zult op enig moment weer terug moeten naar Boedapest om die wascilinder in bezit te krijgen. Maar zo ver is het nog lang niet. Haal nu eerst de Grammofoon weer helemaal uit elkaar en berg alle onderdelen weer terug op in de vakjes, inclusief de naald.

Klik op het plankje, onder de trechter, om de trechter weer overeind te zetten. Grijp dan de Hendel met de handcursor en plaats de Hendel terug in het vak van de la waar je hem hebt uitgepakt. Pak dan de Naald terug en plaats deze op de 2 pinnen in het linksonder vak. Pak dan de Trechter  en plaats deze terug in het grote vak. Pak dan de Wascilinder en zet deze ook terug in het vak waar ie vandaan kwam. Sluit het close-up scherm en daal via de vlizotrap terug de zolder af en dan via de trap verder omlaag naar de begane vloer. Verlaat de Herberg en ga naar het huis van Maria:

Praktijk van Maria:

Het is opeens zeer slecht weer. Het regent en het dondert. Bel weer aan bij Maria en ga dan weer naar binnen en weer naar de keuken. Praat weer met Maria, die nog altijd aan haar keukentafel zit te lezen. Praat weer met Maria.

Je krijgt een boel gespreksopties. Als je die allemaal wilt gebruiken dan sla je de eerste vraag, over de Fox Peak, eerst over en stel je eerst alle andere vragen. Als je namelijk gelijk begint met de Fox Peak vraag dan krijg je niet meer de kans om alle andere vragen ook te gebruiken.Als je Maria vraagt over de Fox Peak in Turkije dan loopt ze even weg en als ze terug komt dan legt ze de landkaart van Turkije en een treinkaartje op de keukentafel. 

Het treinkaartje heeft Maria gevonden in Martha's landkaart van Turkije. Bekijk het treinkaartje met je oogcursor. Het is het treinkaartje van Martha en Martha heeft er een tekst op geschreven. Lees de tekst, je leest: "Stab the ground and follow the blue light in order to trace the symbol of the Ancients" ......"Steek in de grond en volg dan het blauwe licht om het symbool van de Ouden te vinden"

Sluit het scherm en Maria zegt dat je de landkaart moet bekijken. Dus zoom in op de landkaart. Op de landkaart is dan het gebied waar de gevangenis is, waar Vlad Tepes jaren gevangen heeft gezeten, aangegeven met rode pijltjes en rode tekst. Het is een bergachtig gebied. Pak het vergrootglas op, uit de bovenste balk, en bekijk die bergen dan door het vergrootglas. Bekijk ook de rode namen bij de rode pijltjes en ook de rood onderstreepte naam onder de bergen. Plaats steeds je pijlcursor op de rode namen om de Engelse vertaling te lezen.

Het gebied waar de bergen zijn wordt "The Pillars of the World"( De Zuilen van de Wereld) genoemd. Er zijn 7 bergen. 3 van de bergen hebben een symbool. Op deze 3 bergen zie je het omgekeerde Kruis symbool, het Pentagram symbool en het Hakenkruis. Bij de rechter berg zie je een meer. Dat meer is het Anya. meer.Lees, door het vergrootglas, de rode namen bij de bergen die een symbool hebben. Plaats steeds je cursor op de namen 

De Hakenkruis berg is de Ceza berg (Mount of the Punishment). De Pentagram berg is de Tilkidag berg (Fox Peak). De berg met het omgekeerde kruis is de Ozveri berg (Peak of Sacrifice). De andere bergen zonder symbool zijn de: Bagdad berg (Mound of Offering), de Yedag berg (Mound of the Dragon), de Dlum berg (Mound of Death) en de Temizuk berg (Mound of the Purifying Fire).

Als je al deze plekken op de kaart hebt bekeken dan rechtsklik je om het vergrootglas weer op te bergen en dan sluit je het scherm via de kruisknop en...

Filmpje: Arno neemt afscheid van Maria, want hij weet nu waar hij naar toe moet. Arno reist nu naar:

B: Turkije:

Arno is aangekomen in Turkije en in het berg gebied dat je op de kaart, in Maria's keuken, hebt bekeken. Arno is dus naar de top van de Fox Peak geklommen en heeft een kampvuur gemaakt. Het kampvuur verspreid een aangename warmte.

Kampvuur:

Kijk omlaag naar het kampvuur en klik dan op Arno's rugzak om de rugzak te openen. Pak de Lucifers (Matches) uit de rugzak, en dan de Zaklamp (Portable electric lamp) en dan het Mes (Knife). Pak dan de Oude Lap (Rag) en het Touw (Rope) ook nog uit de rugzak.

Draai dan naar rechts, terwijl je naar de grond blijft kijken. Rechts van de rugzak ligt een gegraveerde sten in de sneeuw. Bekijk de steen met je oogcursor en lees dan de inscriptie: "In the name of the Almighty God, remain in the mountains, demon. Spare the inhabitans of the valleys, spare the prison guards, indulge in the flesh and blood of criminals that we leave for you".

Draai terug naar het vuur. Links van het vuur ligt een hoopje brandhout dat je kunt oppakken en op het vuur kunt plaatsen, als het vuur dreigt uit te gaan. Doe dat nu maar niet. Kijk weer omhoog en vooruit en ga dan 1 klik vooruit, naar de rand van de klip. Rechts staat een boomstronk. Als je nu weer vooruit klikt dan zegt Arno dat ie niet helemaal achterlijk is.....zonder touw wil ie niet omlaag klimmen. 

Pak dus het Touw uit je rugzak en bindt het vast aan de boomstronk en klik dan, links naast de boomstronk, vooruit en...

Filmpje: Arno klimt via het touw omlaag en kruipt een grot in en in de grot doet ie de zaklamp aan en......schrikt van een vogel die de grot uit vliegt.

Celgrot:

De vogel zat  bij een ketting die aan de muur vast zit. Als je naar de ingang van de grot kijkt dan draai je linksom totdat je die ketting ziet. Er hangen twee kettingen naast elkaar en boven de kettingen zie je inscripties op de muur. Lees de inscripties, op de 3 stenen boven de 2 kettingen. Dit is dus de cel waar Vlad Tepes gevangen heeft gezeten. Kijk vanaf de rechter ketting omlaag naar de vloer. Voor de rechter ketting ligt een Vogelveer (Feather) op de grond. 

Grijp de Vogelveer. Draai je om naar de andere muur. Je ziet een vierkant stenen blok met een ijzeren ring. Boven het blok staat weer een tekst op de muur en voor het blok ligt een Halsklem op de grond. Lees de tekst boven het blok, je leest: "In the cold moonlight, I saw her crawling up the wall, beautiful and inpure". Hela....Her???.....Zij??....heeft er dus ook en vrouw hier gevangen gezeten? Iets naar links kun je nog een tekstje lezen en wel "Throw yourself in the void, if you can, or await the otherwordly bite". 

Zoom in op de Halsklem, die voor het stenen blok ligt. Er liggen 3 sigarettenpeuken voor de klem en op de Halsklem staat een inscriptie. Bekijk de inscriptie dus weer met je oogcursor. Arno kan de inscriptie echter niet lezen....maar klik er nog maar een keer op met de oogcursor en dan leest Arno het wel. Je leest dan dat er waarschijnlijk staat: "Catch me, I am on the run! Take me back to the prison". Bekijk de 3 sigarettenpeuken. De sigaretten zijn van het merk Horizont en Arno is er vrij zeker van dat dit een Roemeens merk is.

Zoom uit en draai rechts. Achter in de grot zie je een stapel rotsblokken die de ingang van een tunnel afsluit. Plaats je cursor op het bovenste blok en....je cursor word dan de schuifpijlcursor. Klik dan om het bovenste blok te verwijderen en klik dan met de schuifpijlcursor op de onderste 2 rotsjes om deze ook opzij te schuiven. De ingang van een smalle spleet wordt zichtbaar.

Klik d1 klik vooruit de spleet in en....Arno blijft dan in de spleet stilstaan. Kijk omlaag en je ziet dat er een schedel in de spleet ligt waar je nu overheen moet kruipen. Dus ga nu 7 klikken vooruit door de nauwe spleet Je ziet tijdens je tocht door de nauwe tunnel een paar rode oogjes opduiken. Na 7 klikken ben je beland in een grot die wel eens een ondergrondse Tempel zou kunnen zijn.

Tempel Grot:

Je staat dan voor de achtermuur van de grot. Je ziet een reliëf op de achtermuur. Het reliëf is een cirkel met 2 dwars op elkaar staande vierkanten. In het midden is een vierkante holte. Draai links. Je staat voor een altaar. Boven het altaar bungelen de wortels van de bomen, dus je bent niet zo heel erg diep onder de grond. Bekijk het altaar. Er zitten gleuven in het altaar die waarschijnlijk zijn bedoeld om het bloed van de slachtoffers in op te vangen.

Draai terug rechts, naar het reliëf. Linksonder zie je een gat. Bekijk dat gat. Arno zegt dat het een doorgang is, maar het is te klein om er doorheen te kruipen. Zoom in op het reliëf. Je bent dan in de close-up van het grote vierkant. Onder het vierkant zie je een rechthoekige holte waar iets in moet worden gestopt, maar je weet niet wat. Zoom uit, draai je om en zoek de spleet in de muur en ga dan 8 klikken vooruit, door de spleet, en je bent dan terug in de celgrot van Vlad Tepes. Kijk naar de uitgang en klik dan vooruit om via het touw terug omhoog te klimmen....MAAR.....het touw is verdwenen....iemand heeft het touw weggehaald, dus je kunt niet terug. Er zit niets anders op dan door de gleuf terug te gaan naar de tempelgrot om een andere uitgang te zoeken.

Dus draai je maar weer om en ga terug door de nauwe spleet naar de Tempelgrot. Terug in de tempelgrot blijf je nu eerste even in het voorste deel staan, dus in het deel voor de treden. Kijk naar rechts. Op de grond ligt een hoopje aarde en in de muur zit een barst en een gat. Je krijgt de Tandwielcursor op de hoop aarde.

NB: De tandwielcursor krijg je nu alleen als je geprobeerd heb om de celgrot te verlaten en Arno dus heeft geconstateerd dat zijn touw verdwenen is. Krijg je dus de tandwielcursor niet op de hoop aarde dan moet je nog proberen om de celgrot te verlaten.

De 1e Pentagram (Davidsster) Puzzel:

Klik met de tandwielcursor op de hoop aarde. Arno zegt dat er iets onder de hoop aarde moet zijn, maar met zijn handen kan hij de hoop aarde niet weg krijgen. Klik weer met de tandwielcursor op de hoop aarde en...nu verschijnt er een blauw licht in de aarde en in een flits zie je het treinkaartje van Martha.Wat had Martha ook alweer op het treinkaartje geschreven? "Steek in de grond en volg dan het blauwe licht om het symbool van de Ouden te vinden"

 • Pak het Mes (Knife) uit je inventory en klik dan op de blauwe lichtvlek en...HOU JE MUIS INGEDRUKT. 

 • Er verschijn het begin van een blauwe lijn die je nu met je muis moet volgen. Dit is  wel een beetje moeilijk. 

 • Ga niet sneller dan de blauwe lijn en blijf op de blauwe lijn.

 • Je mag niet afwijken en je moet in één vloeiende beweging de blauwe lijn volgen, zonder hapering. 

 • Ben je te langzaam of haper je dan verdwijnt de lijn en verschijnt de blauwe lichtvlek op een andere plek waar je dan opnieuw kunt beginnen.

 • Met de Blauwe lijn moet je dus een PENTAGRAM maken en dit is uiterst moeilijk. 

 • Vooral daar waar je de hoeken om moet is het moeilijk om de blauwe lijn te volgen. 

 • Maar als je het is gelukt dan krijg je de schrik van je leven te verwerken want je hebt dan een sarcofaag bloot gelegd.

Sarcofaag:

Op de sarcofaag ligt een Knipperende Steen (Shiny stone). Pak de Knipperende Steen. De steen verborg een aantal bas-reliëfs, 7 om precies te zijn en je beland in één van deze reliëfs. Je ziet de afbeelding die Martha heeft nagetekend toen zij hier was. 

Je zag deze tekening ook al in de notities van Martha. Het is de bloedoffer tekening. Je ziet een man die een bloedoffer brengt. Het bloed van de man komt uit zijn arm en verdwijnt in een vaas. Onder de tekening staat een tekst.  Rechtsboven zie je 7 vakjes. Elk van die 7 vakjes stelt 1 van de 7 Bas-reliëfs voor en het 7 vakje knippert nu. Dat 7e vakje is de tekening waar je nu naar kijkt. Klik met je oogcursor op de tekst onder de tekening. Arno zegt dat Martha de tekst verkeert heeft vertaalt en hij kan de tekst nu lezen. Klik dus weer op de tekst en Arno leest: "Your water is precious, make sure that it is not spilled in vain".

Klik op de pijlknop, rechtsonder, om naar de volgende afbeelding te gaan. Dit is de afbeelding van de Os die word geofferd. Vakje 6 knippert en de afbeelding verschijnt daar nu ook in. Lees weer de tekst onder de afbeelding: "To the dark lord, throbbing life". Scrol naar de volgende afbeelding. Je ziet nu 3 vossen. Vakje 5 knippert en de afbeelding verschijn daar nu ook in. Lees weer de tekst onder de afbeelding: "Free as a fox he knows more than one way.

Ok...meer afbeeldingen zijn er niet, dus klik op de sluitknop en.........je ziet iets verdwijnen door het gat, linksonder in de achtermuur. Draai terug naar de sarcofaag en kijk omlaag naar de voorkant. Klik met de tandwielcursor op de voorrand van de sarcofaag en...Arno breekt een brok steen af van de sarcofaag en ziet dat de sarcofaag leeg is.

2e Pentagram Puzzel:

 • Draai links en loop de treden op naar het reliëf in de achtermuur. 

 • Zoom weer in op het reliëf. 

 • Pak de Knipperende Steen (Shiny stone) uit je inventory en plaats de steen in het rechthoekige vak. 

 • Je moet nu in het grote vierkante vak weer een Pentagram tekenen. 

 • Dat moet je doen met de tandwielcursor. 

 • Druk je linkermuisknop in en hou deze dan ingedrukt en sleep dan de tandwielcursor door het vak en maak er een Pentagram (Davidsster) mee in het vak. 

 • Ook dit moet je weer ononderbroken doen. 

 • Je mag niet haperen en je moet het in 1 vloeiende lijn tekenen. 

 • Het hoeft geen stilistisch mooie pentagram te zijn, als het maar lijkt op een 5-puntige ster en als je het maar in 1 vloeiende doorlopende lijn tekent.

 • Begin linksonder bij 1 en maak dan een lijn naar rechts naar 2. 

 • Ga vanaf 2 dan, zonder te stoppen, door naar 3 en dan zonder te stoppen naar 4. 

 • Vanaf 4 ga je naar 5 en dan naar 6. 

 • Dit moet je dus in één vloeiende beweging doen, zonder te stoppen en dus zonder dat je de muisknop loslaat.

 • Dan schuin links omhoog, schuin rechts omlaag, schuin rechts omhoog en weer schuin links omlaag. 

Doe je dit goed dan verschijnt er kortstondig een heldere pentagram en....schuift de muur open en zie je een trap.

Ga dus vooruit de trap op en...je scherm wordt even zwart en dan ben je terug bij je kampvuur. 

Kampvuur: De 1e Proef van het Pad van de Draak

Je ziet een vos weg vluchten en vlak voor je zit nu een gewonde vogel in de sneeuw.

Kijk omlaag naar de grond en draai je dan om naar je kampvuur. Het vuur is uit gegaan terwijl jij in de grot aan het kloten was. Pak dus het stapeltje brandhout op en leg het op de vuurplaats. Het brandhout is echter nat, dus er moet iets droogs bij en er is papier nodig om het vuur aan te steken. Pak de Bijbel en je Crucifix uit je inventory en plaats ze op het brandhout. Pak de Lucifers (Matches) uit je inventory en probeer er het brandhout mee aan te steken. Arno vertelt je dat ie een steen nodig heeft om er de lucifer langs aan te steken. Berg de lucifer weer op (rechtsklik). 

Draai rechtsom, naar de steen, waar de tekst op staat die je eerder bekeken hebt. De steen is nu bedekt met een laagje sneeuw. Pak de Oude Lap (Rag) uit je inventory en veeg er de steen mee schoon. Pak dan de Lucifers weer erbij. Klik met de lucifers op de nu schoongeveegde steen om de lucifer aan te steken. Draai je dan, met de brandende lucifer, om naar de vuurplaats en steek de bijbel in de fik en....

Lange film: Arno verwarmt zichzelf en de vogel bij het vuur. Arno valt in slaap en in een droom ziet hij alles wat hij tot nu toe heeft gezien en heeft meegemaakt, sinds zijn aankomst in Vladoviste. Arno heeft dan het bloedoffer gebracht en heeft hiermee dus de 1e test van het Pad van de Draak afgelegd.

Dan zien we Arno in de trein, op de terugweg naar Vladoviste. In de trein vindt Arno een nieuwe bijbel en hij slaat het Heilige Boek open op een willekeurige bladzijde en leest: "Narrow is the way which leadeth unto life, and few there be that find it". Arno valt weer in slaap en droomt dat hij in een verlaten sneeuw landschap is terwijl hij de voetstappen van zijn voorganger volgt

We belanden terug in:

C: Vladoviste:

Als Arno uit de trein is gestapt wordt hij geroepen door Luana, de zigeunerin. Luana zegt "dat de bel heeft geluid" en ze vraagt of Arno een vriend heeft verloren en of hij nu de Draak zoekt. Arno bevestigt het en zegt dat hij de indruk heeft dat Luana hem op het Pad kan helpen. Luana denkt echter dat het daarvoor nog te vroeg is. Maar als Arno haar nodig heeft dan kan hij haar bij het station of in de wildernis vinden. Luana waarschuwt dan nog dat je de dorpelingen niet moet vertrouwen.

Ga de straat, links van het perron, in naar het kruispunt en....Arno ervaard dat er iets veranderd is in het dorp en hij voelt zich niet meer zo op zijn gemak. Hij wil nu eerst Maria opzoeken. Dus draai links en ga naar het huis van:

Maria:

Onderweg naar het huis van Maria zie je dat er op diverse huizen S-achtige tekens zijn geschilderd met witte verf, en ook teksten. Op de gevel van Maria's huis staat "Prostituee". Als je omdraait naar het hoekhuis dan staat er op die gevel "Alles voor het land". Bel bij Maria weer aan en ga naar binnen. Ga weer naar Maria's keuken om er weer met Maria te praten. Nadat je je afschuw hebt betuigt over de vreselijke teksten die onbekenden op de gevels hebben geklad praat je verder met Maria via de gespreksopties.

Maria vertelt dat na Martha's dood de Foundation kwam om het huis schoon te maken, maar dat ze alle spullen van Martha achter lieten.Maria heeft Martha's persoonlijke spullen opgeborgen in kasten. Maria heeft geen dagboek van Martha, of iets dergelijks, gevonden.Maria wil het dorp niet verlaten.Arno hoopt dat ze veilig is en niet in gevaar komt vanwege zijn zoektocht naar het Pad.

Als je weer alles met Maria hebt besproken verlaat je haar huis en ga je naar de:

Herberg:

Bij binnenkomst wordt je aangesproken door Ozana. Ozana vertelt je, een beetje laat, de naam van de plaats in Turkije en ze informeert of je van plan bent nog langer te blijven. Ozana wil je kamer graag terug maar je weigert om te vertrekken. Janos Pekmester is wel vertrokken om zijn familie te bezoeken. Ozana weet ook niet wie al dat smerigs op de muren heeft geklad.

Ga naar je kamer en naar binnen. Zodra je je kamer bent binnen gestapt hoor je de telefoon, in de hal, rinkelen en je hoort Ozana die de telefoon aanneemt. Verlaat je kamer en ga naar de trap. Ga niet omlaag maar blijf bovenaan de trap staan. Je luistert het telefoongesprek van Ozana af. Het lijkt erop dat Ozana opdracht heeft gekregen om Arno uit de herberg te zetten.

NB: als je per ongeluk toch de trap afgaat, dan breekt Ozana het gesprek voortijdig af, omdat ze je ziet aankomen.Je krijgt dan niet de gelegenheid om het nog eens te proberen.

Ga terug je kamer in en loop door naar de tafel. Iemand heeft een pakketje op je tafel gelegd. Op het pakketje ligt een brief. Klik op het pakketje en lees dan de brief. Het is een anonieme dreigbrief: "Priest.....Go back to Rome. Romania does not want Catholic ravens nor spies in the Pope's pay. Leave very soon and take your mistress with you, otherwise.....You alone will be responsible for what will come!".  Sluit het briefscherm en klik dan op het pakketje, dat afkomstig is van Irina Boczow. Lees dan de brief die uit het pakket komt. 

Sluit het scherm en verlaat je kamer en ga naar de hal. Pak de telefoon op en bel via de telefoniste Irina Boczow op.

Verlaat de herberg. Ga naar het treinstation, loop het perron op en klik op de kaart om naar Boedapest te gaan.

Hoofdstuk 5: Dag 5

Boedapest:

A: Kantoor Irina;

De deur van Irina's kantoor staat op een keer. Bekijk de deur met je oogcursor. De deur is open gebroken. Ga Irina's kantoor in en.....OEPS.....Irina ligt dood op de vloer, doorzeeft met pijlen en in haar voorhoofd steekt een injectiespuit. Bekijk het lijk. Arno preveld een gebed en merkt dan de injectiespuit op. 

De injectiespuit is de doodsoorzaak, niet al die pijlen. Grijp de Injectiespuit uit Irina's voorhoofd. Arno prevelt "All injured. The last one kills" . Zoom in op Irina's linker hand. Irina heeft met haar laatste krachten en haar eigen een boodschap voor je op de vloer geschreven "ARMA SUNT INDE MALA". Het is Latijns en Arno denkt dat het betekent "Wapens brengen ongeluk", maar Arno kan niet geloven dat Irina dit bedoelde. Bekijk de bloed woorden nog eens. Arno merkt nu op dat het grammaticaal wel klopt, maar dat er iets mist.

Zoom uit en draai je om naar het bureau. Zie....het dikke Bibliotheek Catalogus Boek is verdwenen. Draai om naar de open haard. Voor de open haard ligt de Pijl en Boog op de vloer. Bekijk het vuur in de open haard. In de open haard is het Catalogus boek verbrand. Draai terug naar het bureau en bekijk nu de andere drie boeken die nog op het bureau liggen. Doe dat van links naar rechts.

Linksboven elke pagina van elk boek zie je een bladwijzer waarop 4 letters staan. De eerste keer dat je hier was heeft Irina je verteld over "Ghosts", Irina gebruikte de bladwijzers om haar te helpen te onthouden waar de boeken in de bibliotheek horen te staan. Denk terug aan de door Irina, met haar bloed, geschreven boodschap, bij haar linker hand. Die boodschap bestaat uit 4 Latijnse woorden van elk 4 letters. Heeft Irina je hiermee een aanwijzing gegeven voor het vinden van een bepaald boek? Verwijzen die 4 Latijnse woorden dus naar 4 bladwijzers?

Rechts op het bureau staat een Garenklosje en Punaise doosje. Grijp het Garenklosje (Spool) en het Doosje Punaises (Thumtacks). Draai om naar de brandkast. De brandkast is weer dicht en op slot. Zoom weer in op de brandkast en stel, net als de vorige keer, op het slot weer de code MDCCCXX in maar....deze code doet het niet meer. De code is veranderd.

Zoom uit de brandkast, draai links en ga via de deur naar de gang. Je staat weer voor de witte buste van professor Van Berger. Bekijk het naamplaatje van de buste. Je leest dan dat Herman Van Berger is geboren in 1820 en is gestorven in 1913. Draai je om en ga terug het kantoor in en zoom weer in op de brandkast.Vertaal 1820 en 1913 nu om naar Romeinse Cijfers. Je krijgt dan: MCMXIII. 

Zet deze code dan op het code slot en...de brandkast gaat weer open. Grijp weer de Wascilinder (Wax cylinder) uit de brandkast.

Rechts naast de open haard staat de ronde tafel waar ook de telefoon op staat om de politie te bellen. Klik op de telefoon om de politie te bellen om de moord op Irina te melden.....Maar Arno bedenkt zich. Als hij nu de politie waarschuwt dan heb je kans dat ze hem arresteren en dan komt zijn eigen onderzoek in gevaar. Arno besluit om de politie te bellen vanaf het station, als hij weer terug gaat naar Vladoviste, 

Achter de ronde tafel zie je de hal en daarachter de voorhal van de Bibliotheek. Ga vooruit en je staat dan in de :

B: Bibliotheek: 

1: Het Houten Kistje:

Draai rond in de hal, Er zijn 5 diepe nissen met boekenkasten. Boven elke nis staat een Latijnse tekst. Ga nu nog geen van de nissen in maar draai rond tot je voor een klein kistje staat. Het kistje staat op de balustrade tussen 2 van de nissen. 

Arno zegt dat dit het houten kistje is waar Irina over heeft verteld in het telefoongesprek. Zoom in op het kistje. Het kistje heeft een codeslot waar je een code van 5 letters op moet invullen. Nu lees je in het slot DRACO. Boven het slot staat een kleurrijke Latijnse tekst. Klik op de tekst om het te lezen. Je leest: "If you wish to comtemplate a hidden, terrible and cruel beauty, yet admirable to the sight, know that the green truth may be read in a circle which you will follow in the right direction. May he who has eyes look, he who has intelligence understand ad he who wants to know, act."

 • De tekst vertelt je dus dat je een cirkel moet maken. 

 • De tekst is geschreven in kleurletters en sommige letters zijn groen. 

 • De tekst vertelt je dat je de groene letters (groene waarheid) moet volgen. 

 • Blijf in dit close-up scherm. 

 • Open je inventory en pak er de Punaises (Thumtacks) uit. 

 • Sluit het inventoryscherm. 

 • Klik met je tandwielcursor dan op de punt achter de groene a van INSCRIPTA. 

 • Je prikt een punaise in de punt.

 • Pak nu het Garenklosje (Spool) uit je inventory. Sluit het inventoryscherm. 

 • Klik dan met de tandwielcursor op de punaise die je in de punt hebt gestoken. 

 • Je bind het garen aan de punaise en je moet nu dus een cirkel maken. 

In je scherm verschijnt de uitleg hoe je dat moet doen. Je moet dus een ronddraaiende beweging maken met de muis zodat je een cirkel maakt over groene letters. Ik leg het uit....

 • In de tekst staat het Latijnse woord Veritatis en dit betekend Waarheid. 

 • Druk je linkermuisknop in en trek de draad dan uit naar de groene V van Veritatis. Laat dan je muisknop los. 

 • Het uiteinde van de draad staat dan op de V van Veritatis. 

 • Nu moet je de cirkel trekken en dat doe je door je muis rond te draaien, zonder je muis in te drukken. 

 • Maak met je muis, vanaf de V van Viritatis en met de wijzers van de klok mee, een cirkelvormige beweging, en eindig weer op de V van Veritatis. 

 • Doe je dit goed dan verschijnt er een Cirkel die gaat door de groene letters VIRGO (Maagd)

 • Rechtsklik dan om de draad los te laten. 

 • Het Garenklosje komt links in je scherm te staan. 

 • Je weet dus nu de code voor het slot...VIRGO. 

 • Stel dus op het slot de letters V, I, R, G, O in en....het kistje gaat open. 

 • In het kistje staat een Griekse Vaas. 

 • De afbeelding van de vaas word opgeslagen in je documenten en zie je dan in het scherm.  

 • De vaas heeft een afbeelding. 

 • Plaats je cursor op de vaas en je leest dat de afbeelding  "Iphigenia's sacrifice" voorstelt. 

 • In de bovenste rand van de vaas staat een inscriptie.

 • Pak de Vergroter (Enlarger) uit de bovenrand van het scherm en plaats het vergrootglas op de inscriptie, in de boven rand van de vaas. 

 • Je leest: "The god's altars are overflowing with blood. Black and boiling, it flows on the ground and soaks the roots of the oak tree". 

 • Sluit het scherm en zoom uit de close-up van het kistje

2: Vindt de boeken van Irina:

 • Je moet nu de diverse boeken gaan zoeken, die Irina je wil laten vinden, in de bibliotheek, en dat is best nog wel ingewikkeld.

 • De boodschap van Irina, zoals ze dat met haar bloed op de vloer heeft geschreven, is dus: ARMA, SUNT, INDE, MALTA. 

 • Er zijn 5 boekenkast nissen, maar Irina heeft je maar 4 woorden gegeven. 

 • Boven elke nisingang hangt een bord met een Latijnse zin.

 • Bekijk, met je oogcursor deze Latijnse zinnen. 

 • Kijk dan vooral naar de laatste letter van de zin. 

 • De laatste letter van een zin is de eerste letter van één van Irina's woorden. 

Als je naar de doorloop naar het kantoor kijkt en dan steeds rechtsom draait naar de nissen dan lees je achtereenvolgens steeds de zinnen boven de nissen. Dit zijn de zinnen en de woorden die er bij horen: ( je moet de Latijnse zinnen hebben, niet de Engelse vertaling)

 • Nis 1 = Felix qui potuit rerum cognoscere causas = SUNT. 

 • Nis 2 = Nif admirari = INDE. 

 • Nis 3 = Memento Mori =INDE. 

 • Nis 4 = Ad astra per aspera = ARMA. 

 • Nis 5 = Nif nimium. Satis est: ne sit et fioc nimium = MALA.

Heb je dus bepaald welke nis bij welk woord van Irina hoort dan ga je de nissen, één voor één in. 

 • In elke nis moet je een boek zoeken. 

 • In elke nis zijn 5 boekenkasten. 

 • Bovenaan elke kast staat weer een Latijns spreekwoord. 

 • De 2 letter van elk van Irina's bloedige woorden is de laatste letter van één van deze 5 spreekwoorden. 

 • Je weet dan welke kast je moet hebben.  

 • Op de randen van de boekenplanken staat een Latijns woord en de letters van het alfabet. 

 • De 3e letter van elk van Irina's woorden is dan laatste letter van het Latijnse woord op de boekenplank. 

 • Het boek dat je dan moet pakken is dan het boek dat boven de 4e letter van Irina's woorden staat.

Dus als je, vanaf de ingang van deze bibliotheek rechtsom draait en dan de nissen nummert als: Nis 1, Nis 2, Nis 3, Nis 4 en Nis 5, dan ga je nu naar Nis 1. Ik leg aan de hand van Nis 1 verder uit hoe je dan het boek vindt dat je zoekt. Deze uitleg is dan ook voor de overige 4 nissen.

NIS 1: SUNT nis. 

De 2e letter van SUNT is dus de U. Kijk naar de Latijnse spreuken, boven elke boekenkast. Zoek de kast met de spreuk waarvan de laatste letter de U is. Dat is de kast met spreuk "Mirabile Visu". 

Dit is de kast waarin je een boek moet vinden. De 3e letter van SUNT is de N. Bovenaan de 2e plank van onderaf, staat het woord "Aldebaran".  Dus het boek dat je zoekt staat in de "Mirabile Visu" kast en wel op de Aldebaran  plank. De 4e letter van SUNT is de T. Het boek dat je zoekt staat dus in de "Mirabile Visu" kast en wel op de 2e plank van onderen en dan is het het T-boek. 


Klik met je oogcursor op dat T-boek en....je pakt het "Runic inscriptions" boek. Lees de 3 pagina's door. Als je in Nis 1 het "Runic inscriptions" boek hebt gevonden ga je, op precies dezelfde manier, in de nissen 2, 3, 4 en 5, de andere boeken zoeken.

NIS 2: INDE nis. 

Hier vindt je het boek in de "Nomen est Omen" kast en wel op de "Alfard" plank en op de E. 

Grijp het boek. Het is het "Funeral of Patroclus" boek en je ziet een afbeelding. Op de afbeelding zie je een tekst, op het altaar. Lees die tekst. "The bondswomen who Achilles and Patroclus had taken captive screamed aloud for grief".

NIS 3: is dus ook een INDE nis. 

Hier zoek je de "Possumus non" kast op en...

Arno ziet een wit stuk krijt staan op de bovenste plank. Dit is een van Irina's "ghosts". Je vindt in Nis 3 dus geen boek.

NIS 4: ARMA nis. 

Zoek de "Incerta curatio certus dolor" kast. Het boek dat je zoekt moet dan op de bovenste "Grumium" plank staan en wel boven de letter A. 

Maar het boek staat er niet. Klik met de oogcursor op de lege plek boven de A. Er staat dus ook geen "ghosts". Dus dit boek is gestolen.

NIS 5: MALA nis. 

Het boek dat je zoekt staat in de "Acta est fabula" kast en wel op de "Nibal" plank en dan boven de A. 

Bekijk dit boek en je ziet een afbeelding van een vaas waarop de "Sacrifice of Iphignia" wordt afgebeeld.

Arno zegt nu dat ie alle boeken gevonden heeft en dat het tijd word om terug te gaan naar Vladoviste. Sluit het boekscherm. Alle gevonden informatie is dus weer oproepbaar in het Documentscherm van het Inventoryscherm.,

NB: je kunt in het "Runic inscriptions" boek een puzzel oplossen. Dit is een extra puzzel en is niet noodzakelijk voor de afloop van de game Het is een volkomen nodeloze puzzel en ik leg het dan ook niet uit.

Ga Nis 5 uit en terug naar het kantoor en dan door de deur de gang op. Je staat dan weer voor de witte buste van Herman Van Bergen. Draai dus weer rechts en klik vooruit en klik dan op de kaart weer op Vladoviste

Hoofdstuk 6: Dag 5:
Vladoviste:

Merk op dat zigeunerin Luana niet op het bankje zit onder het afdakje zit. Ga de straat, links van het perron, in. 
Op het kruispunt van de straten ruikt Arno een brandlucht. Loop rechtdoor en...je staat dan weer bij:

Ionel:

Praat met Ionel en vraag "Who painted things all over the dispencary walls?". Ionel zegt dat de IJzeren Garde de muren heeft beklad. De IJzeren Garda kwam per auto uit Alba lula. Klik "Leave" en Ionel zegt dan nog dat de dorpelingen zeggen dat jij ongeluk over het dorp afroept. Maar Ionel vindt je wel aardig. Draai links en ga dan alsmaar vooruit naar het Kerkhof:

Grafdelver Iordan:

Open de poort. Je ziet rookwolken opstijgen uit de kerk, bovenop de heuvel. De kerk staat in de fik. Merk op dat grafdelver Iordan niet meer aan het graven is. Ga 2 klikken vooruit. Iordan zit onderaan op het trappad dat naar de kerk omhoog gaat. Iordan verteld dat "men" niet alleen de kerk in de hens heeft gezet maar dat "men" ook de sleutel van Martha's grafhuisje hebben gestolen. Iordan meent dat dit alles Arno's schuld is. Iordan weet wie de daders zijn maar hij durft het niet te vertellen.Klik met de praatcursor op Iordan om verder te praten. Iordan verteld dat de politie het lijk van Inspector Lupar heeft meegenomen naar de stad. Over de smerige leuzen die op de muren zijn geklad wil Iordan niets zeggen.

Draai je om en klik vooruit om terug te gaan naar het toegangs hek. Iordan maakt dan een opmerking over "wat een lekker ding die Maria wel niet is". Arno vraagt Iordan of hij dit goed heeft gehoord. Ga nog even bij het grafhuisje van Martha kijken en zie dat de kransen overhoop zijn gehaald. De deur zit op slot. Verlaat de begraafplaats en ga naar het huis van Maria, want je vond die opmerking van Iordan over Maria tamelijk onheilspellend

Huis van Maria:

Bel weer aan.... maar....deze keer roept Maria niet dat de deur open is. Ga toch maar naar binnen. In het halletje ruikt Arno de geur van tabak. Draai links en klik vooruit om weer de keuken in te lopen ....maar....bliksem slaat niet ver weg ergens in en de stoppen slaan door. Het is dus nu donker in huis. Loop dan toch maar de keuken in en draai dan om naar de keukentafel. De stoelen liggen om. Bij de voorste stoel ligt de Sjaal van Maria op de vloer. Op de tafel ligt het tijdschrift waar Maria aldoor in zat te lezen. 

Grijp Maria's Sjaal van de vloer. De sjaal zit vol met bloed. Ga naar de achterdeur en draai je dan weer om naar de tafel. Bekijk het Tijdschrift van Maria. Het is een Duits "Neue Kunstzeitshrift". Het korte artikel gaat films waar vampieren in voorkomen. Ga naar het aanrecht en open het gele gordijntje onder de wastafel. Op de plank zie je dan een Trechter (Funnel) staan. 

Grijp de Trechter. Het kastje, links naast de wasbak, heeft 2 laden. Open de rechter la en pak er dan het Koperen Draad (Copper wire) uit.

Schuur:

Ga terug naar de achterdeur. Open de deur via de deurknop en je beland in de zijtuin. Draai rechts en je ziet hond Fidel liggen. Voor Fidel staat zijn etensbakje. Klik op Fidel. Arno merkt op dat de hond doodsbang is. Draai je om. Je ziet nu de houten schuur. Ga vooruit. 

Voor de schuur staat een lege Jerrycan (Empty can) Grijp de Jerrycan. Onderaan in de gevel zie je een klein, rood verlicht, tralieraampje. Bekijk dat raampje met de oogcursor. Je merkt op dat het rode licht afkomstig is van een controlelampje van het elektrasysteem, dat zich dus in de kelder onder de schuur bevindt.

Ga nu de schuur binnen door de deur te openen via de metalen ring. Als je de schuur binnen stapt zie je, in de lichtflitsen van de bliksem, heel even de schaduw van een man. In de schuur staan. links en rechts, rekken waarin doodskisten staan. Loop door naar achter in de schuur en draai dan rechts om. Bekijk de doodskist op de onderste plank. Je denkt dat deze kist niet leeg is. Klik weer op deze doodskist en nu maak je de kist open en.....Janos Pekmester ligt in deze kist. 

Zoom in op Janos in de kist. Janos is niet dood, maar ligt in coma. Klik met de oogcursor op de rechter broekzak van Janos, net onder de riem. Je haalt een sleutelring met 2 sleutels en een Gouden Sleutel uit de broekzak.  Klik met de oogcursor op de linker broekzak van Janos. Uit de linker broekzak komen 4 items, waaronder een pakje Horizont sigaretten, een bakje met brandy, een aansteker en een papiertje. 

Bekijk deze 4 items die uit de linker broekzak zijn gekomen, stuk voor stuk, met de oogcursor. Op het papiertje staan de dagen van de week met achter elke dag een reeks getallen. Deze "Janos note" wordt opgeborgen in Documents. Grijp de Gouden Sleutel en grijp daarna ook de Sleutelring met de 2 sleutels (Bunch of keys).

Klik met de oogcursor op de vestzak van Janos. Je haalt een paar pagina's van de Vlad Tepes biografie uit de vestzak. Lees ze door.  Op de 1e pagina zie je een tekening van de Fox Flight. In de tekst onder de tekening lees je dat Vlad Tepes de gewoonte had om zijn handen te wassen in het bloed van zijn slachtoffers. Blader verder door de pagina's en Arno concludeert dat deze pagina's alleen afkomstig kunnen zijn uit Irina's bibliotheek.

Zoom uit Janos. Draai je om naar de rechter hoek. Op de vloer liggen een paar  grafkransen. Bekijk de doodskist die hier op de onderste plank ligt. Open dan deze kist en....er ligt het lijk van een man is. De man is totaal leeggebloed. Draai links en kijk naar de grond.

Achter de voeten van Janos zit het kelderluik in de vloer. Open het luik en daal dan omlaag de kelder in..

Kelder:

Loop in de kelder door naar de achtermuur. Je staat dan onder het tralieraampje. Draai links. Tegen de muur staat de generator. Links hangt een olievat aan de generator. Aan het olievat zit een kraantje en onder het kraantje zit een putdeksel. 

Pak de lege Jerrycan uit je inventory en plaats de jerrycan dan op het putdeksel. Pak dan de Trechter uit je inventory en plaats deze op de jerrycan. 

Klik dan op het kraantje van het olievat om de jerrycan te vullen met olie. Grijp dan de jerrycan weer. De Trechter blijft hier want die komt vanzelf onder de generator te liggen. Draai je om naar de rechtermuur. Aan de rechtermuur hangt de stoppenkast. Open de kast. In de kast zit de stroomhendel, die nu omhoog, dus uit, staat. Boven de hendel zijn 9 zekeringplaatjes. Nummer de plaatjes, van links boven naar rechtsonder, 1 t/m 9. 

In de plaatjes 1, 2, 4 en 5 zit een kapotte zekering. Pak de 4 kapotte zekeringen op en plaats ze dan in de plaatjes 6, 7, 8 en 9. Je kunt met het koperdraad dat je op Irina's bureau hebt gevonden 2 zekeringen repareren. Pak het Koperdraad (Copperwire) uit je inventory en klik dan met de tandwielcursor op plaatje 4 en 5 om deze te repareren. 

Klik dan op de Hendel om deze omlaag, dus op "ON" te zetten. Wel....hopelijk heb je hiermee het licht in het huis weer aangedaan.Zoom uit en.....door het kleine tralieraampje zie je iemand, die dan snel weg rent. Ook hoor je de telefoon in Maria's huis rinkelen. Ga dus terug de kelder uit en dan de schuur uit. Buiten in de tuin merkt Arno op dat het licht in Maria's lab weer brand. Ga via de achterdeur, bij hondje Fidel, het huis weer binnen en snel naar de telefoon in de hal. Zoom in op de telefoon en neem de hoorn op. 

Het is Von Krüger die opbelt en hij wil Maria spreken want Maria zou hem de uitslagen van de bloedmonsters toesturen. Maria heeft dus de bloedtesten niet gedaan en Von Krüger eist nu min of meer  dat Arno dan nu maar de bloedtesten moet uitvoeren.Von Krüger vermoed dat het hele dorp besmet is met "P-syndroom". Von Krüger wil ook een sample vers bloed van Arno zelf.

Hang de hoorn weer op en zoom uit. Wel...de bloedtesten voor Von Krüger kun je nog wel even uitstellen, ga eerst maar verder kijken of Maria niet ergens anders in het huis te vinden is. Ga de keuken weer in en via de achterdeur weer naar buiten, de zijtuin in. Loop weer naar de schuur en draai dan links. Je kijkt nu door de achtertuin. 

Links achter staat een grote duiventil. Rechts zie je een kleiner huis. Dat rechter huis is de eigenlijke woning van Maria en daar is ook haar slaapkamer. Loop dus door naar achter in de tuin. Je ziet dan de vogel, die boven op de duiventil zat, weg vliegen en je kijkt dan omhoog naar het dak van Maria's praktijkhuis. Op de nok van het dak zit een groepje duiven. Draai je om naar de deur van Maria's woonhuis. Open de deur met de Gouden Sleutel. Je vraagt je af hoe Janos aan Maria's sleutel is gekomen. Je bent in:

Maria's slaapkamer:

Een stem zegt dat je de handen omhoog moet doen en je niet moet omdraaien. Ach....je hoort gelijk dat het geen mensenstem is. Het is redelijk schemerig in de slaapkamer. Kijk omhoog naar het plafond en je ziet de fitting van de plafondlamp. Klik op de fitting. Er zit geen lamp in de fitting, maar Arno heeft gezin om naar een lamp te zoeken. Hij vindt het eigenlijk wel licht zat zo. Draai je om naar de voordeur. Links in de hoek zit een kraai op een stok. Het is deze kraai die tegen je praat. Het dier roept van alles tegen je. Onder de kraai zit een bakje met Graan (Grain). Pak een handvol Graan uit het bakje.

Op de vloer ligt een Vogelveer. Grijp de Vogelveer. Tegen de muur staat een ladekastje. Boven het ladekastje zie je een lege plek waar ooit een schilderij heeft gehangen. Er hangt nog wel een ander schilderij. Op het ladekastje staat een Lege Metalen Doos, een kapot spiegeltje, een stapeltje boeken en een Pincet (Tweezers.). Links naast de ladekast staat een Kartonnen Doos op de vloer en achter de doos zie je een rode doek.

Bekijk het schilderij dat boven de ladekast nog aan de muur hangt. Het is het "Gymnosophist" schilderij. Lees de tekst onder de afbeelding. Pak van het ladekasten de Lege Metalen Doos en het Pincet. In de metalen doos heeft fotopapier gezeten. 

Open de 3 laden van het kastje en klik dan in elke geopende lade om de inhoud te doorzoeken. Sluit wel steeds weer de lade die je hebt geopend want anders kun je de volgende lade niet openen. In de onderste lade vindt je het rode houten Kistje van Martha. Zoom in op Martha's kistje. Het kistje heeft een 4-cijferig codeslot en je weet de code niet. Zoom uit. 

Klik op de Kartonnen Doos, die links naast het ladekastje staat om de doos te openen. Grijp dan het Blik Azijnzuur (Acetic acid can) uit de doos. Klik op de Rode Doek, achter de kartonnen doos en....er komt een schilderij van Martha en Maria te voorschijn. Grijp het Martha en Maria schilderij vast en hang het aan de muur, op de lege plek boven de ladekast.

Als je het schilderij hebt opgehangen kun je het nader bekijken via de oogcursor. Je kunt het ook weer oppakken door met de handcursor op de spijker te klikken. Draai je om naar het bed. Er liggen diverse tijdschriften op het bed. Bekijk de tijdschriften. Boven het bed hangen ook 2 schilderijen die je kunt bekijken. 

Bekijk het schilderij dat boven het kussen aan de muur hangt. Arno zegt dan dat hij denkt dat dit schilderij niet hier hoort te hangen en dat hij het nader dient te bekijken.Dit is een kopie van het St. Sebastian schilderij. Pak het St. Sebastian schilderij van de muur, door met je handcursor op de spijker te klikken. Draai je om naar de ladekast en zet het schilderij achter de kartonnen doos tegen de muur aan.Draai terug naar het bed en pak nu het andere schilderij van de muur. Dit is het The Funeral of Patroclus schilderij. Hang dit schilderij op de plek waar het St. Sebastian schilderij hing. 

Pak dan het St. Sebastian schilderij weer op en hang het op de plek waar het The Funeral of Patroclus schilderij hing. Je hebt dus de 2 schilderijen omgewisseld. Je hebt nu dus 4 schilderijen die aan de muur hangen en ze hangen elk op de juiste plek. Bekijk nu elk van de 4 schilderijen weer met je oogcursor en bekijk dan met de Enlarger de onderste rand van de lijst van elk schilderij. In de rechter hoek van de onderste lijst rand zie je dan een nummer. Noteer deze nummers.

Op de lijst van "Gymnosophist" staat: Frame ref: A4.Op de lijst van "Martha and Maria" staat: Frame ref: AD8.Op de lijst van "St. Sebastian" staat: Frame ref: A7.Op de lijst van "Funeral of Patroclus" staat: Frame ref: B6. Als je deze 4 nummers hebt gezien dan zoom je weer in op Martha's kistje, in de onderste lade van het ladekastje. Als je de lade had gesloten dan maak je die eerst weer open. De 4 cijfers, van de Framenummers die je op de schilderijen lijsten zag, vormen dus de code voor het kistje. Alleen....je weet niet in welke volgorde je die 4 cijfers moet zetten. Wel....dit is "Trail and Error" puzzel....dus je moet het gewoon proberen. Maak dus alle mogelijke combinaties met de cijfers 4,8,7, 6 en vanzelf kom je er dan achter dat de enige juiste combinatie 4768 is. Zet dus de code 4768 in het cijferslot van het kistje en....het kistje gaat open.

In het kistje ligt het Martha Calugarul's Medisch Dossier. Er liggen wat hebbedingetjes op het zwarte boek, dus klik op het witte hondje, de kralenketting en het steentje om deze 3 items van het dossier te klikken. Pak dan het boek. Je ziet een foto van Martha wiens gezicht zwaar is verminkt door zwavelzuur. De datum is 10 September 1902. Sluit het scherm. In het kistje zie je dan nu een Sleutel liggen. Er zit een label aan de sleutel. Op het label staat "Concesiunae 1415. Grijp de Sleutel (Key with tag)

Zoom uit de kist en sluit de la want anders zou je er maar over kunnen struikelen. Open de deur bij het voeteneinde van het bed en....Arno gaat even die kamer in maar het is er pikdonker dus hij stapt gauw terug de slaapkamer in. Ga terug naar buiten. Het wordt tijd om dat bloedonderzoek voor Von Krüger te gaan doen. 

Als je Maria's slaapkamer weer verlaat dan toont Arno je de duivenvoederbak, die voor de duiventil in de grond van de tuin zit. Uit de telefoon gesprekken met Von Krüger weet je dat hij en Maria postduiven gebruikten om spullen naar elkaar toe te sturen. Pak het Graan uit je inventory en gooi het graan in de voederbak. Er komen 5 duiven, vanaf het dak, op het graan af. Kijk naar de linker duif. 

De linker duif heeft een rode band om zijn poot. Klik met je tandwielcursor op de linker duif en je pakt een Gloeidraad en een brief van Von Krüger. Lees de brief. Krüger schrijft dat de gloeidraad nodig is bij het bloedonderzoek. Sluit het scherm. Ga naar de zijkant van het huis en dan door de achterdeur de keuken weer binnen.

De Bloedtesten voor Von Krüger:

A: Steriliseer de instrumenten en was je handen:

Ga naar de ziekenzaal en pak daar weer de bak met de Medische Instrumenten van de tafel. Je moet de Medische Instrumenten eerst weer steriliseren. Dus ga terug naar de keuken. In de keuken is het nog donker, maar er is licht genoeg om toch te kunnen zien.  Draai je om naar de oven. Pak de grote kookpot weer op en vul de pot weer met water uit de kraan. Plaats de pot dan weer op de linker kookplaat. Open het vuurdeurtje van de oven. Draai je om naar de mand met brandhout. Bij de mand met brandhout ligt nu een Hamer en een houten Staak op de vloer. 

Grijp de Hamer en Staak. Pak een brok brandhout uit de mand en stop het in de oven. Doe dan de Medische Instrumenten in de pot.Wacht tot het water in de pot kookt. Er komt dus stoom uit de pot. Was je handen met het zeep bij de kraan en pak dan de Medische Instrumenten weer uit de kookpot. Loop terug naar de achterdeur. Door de stoom uit de kookpot zijn de ruitjes in de achterdeur beslagen. In het linksboven ruitje is nu een boodschap zichtbaar. Bekijk het met de oogcursor en je leest: "Seek the Source". De boodschap is in het Italiaans.

B: Tap weer je eigen bloed af:

Ga terug naar de ziekenzaal en plaats de, nu gesteriliseerde, Medische Instrumenten terug op de tafel. Je moet nu weer een flesje bloed tappen van je eigen bloed en dit gaat op precies dezelfde wijze als je eerder in hoofdstuk 2 gedaan hebt. Dus als je niet meer weet hoe het moet dan kijk je maar even in hoofdstuk bij de uitleg.

Zet dus eerst de injectiespuit weer in elkaar en tap dan weer bloed af uit Arno's arm. Je hebt dan Flesje No. 815. Je moet het flesje met Arno's bloed weer in de ijskast zetten. Dus draai rechts en ga het labkamertje weer in. Op de tafel, naast de ijskast, staat nu een microscoop en een elektrisch apparaat.

C: Open de ijskast weer:

Zoom weer in op het slot van de ijskast en zet weer code 1905 in het slot en klik op de beugel. Helaas....de code is verandert. Je moet nu "trail and error" doen om de juiste code te vinden. Verhoog nu, het 1e cijfer van het slot, steeds 1 cijfer en klik dan steeds op de beugel. Als de beugel dan beweegt dan heb je een goed cijfer. Ga dan zo verder om het 2e, het 3e en het 4e cijfer te vinden. Het is lastig maar uiteindelijk zal het slot open gaan met de code 1042. 

Open dan de ijskast en zet het Flesje 815, uit je inventory, in de ijskast, tussen de flesjes 811 en 814. Sluit de ijskast.

D: Steriliseer de Gloeidraad:

Voor de ijskast ligt een grijze brief. Bekijk de grijze brief en lees dan de 4 pagina's door. Het is een brief van Von Krüger en het bevat de Testinstructies. Naast de ijskast staat een Elektrisch apparaat en een microscoop. Het Elektrisch Apparaat is verbonden met een accu die op de vloer staat. 

Op de accu brand nu een rood lampje. Midden op de accu zit een grijs klepje. Open het klepje en....de accu staat droog. Je moet de accu dus vullen met zuur. Wel....je hebt een blikje azijnzuur, dus vul de accu met het azijnzuur uit je inventory (Acetic acid). Het groene lampje gaat dan branden, maar het Elektrisch Apparaat doet nog steeds niets. Tussen de blauwe en de rode draad ligt een stukje gloeidraad op tafel. Bekijk het stukje gloeidraad met je oogcursor. Het gloeidraad is opgebrand. Von Krüger heeft je echter per duif een nieuw stukje gloeidraad gestuurd. Omdat je het gloeidraad in bloed moet dopen dien je het gloeidraad nu eerst te steriliseren.

Ga dus terug naar de keuken en stop het Gloeidraad uit je inventory in de kookpot. Stook dan het vuur in de oven weer op met een verse brok brandhout en grijp dan het gesteriliseerde Gloeidraad weer uit de pot. Was voor alle zekerheid ook weer even je handen en ga terug naar het lab. Kijk nu naar de bovenkant van het elektrisch apparaat. Je ziet een pijpje waar een beugel aan zit. In de beugel zit een gleuf. Plaats je Gloeidraad in de gleuf van de beugel. Nu is het apparaat klaar voor de bloedtesten.

E: Analyseer Arno's bloedmonster 115:

Paramater test 1:

 • Open de ijskast. Pak een leeg buisje uit het rek. 

 • Klik met het lege buisje op Flesje 815. 

 • Rechtsklik om het buisje terug in het rek te zetten.Sluit de ijskast. 

 • Pak het buisje met Arno's bloed uit het rek. 

 • Plaats het buisje in de klem van het Elektrisch Apparaat. 

 • Klik dan op de Hendel om de gloeidraad in het buisje met bloed te laten zakken. 

 • Onderaan het apparaat zie je een MIN en een PLUS knopje. 

 • Klik op de PLUS knop om het buisje en de draad te laten schudden. 

 • Als het schudden voorbij is dan grijp je de Gloeidraad uit het buisje.

 • Het stukje gloeidraad zit dan vast aan je cursor. 

 • Draai naar de microscoop en leg het stukje gloeidraad dan onder de lenzen op de plaat van de microscoop. 

 • Klik op de lenzen van de microscoop en...

Je ziet nu bloedcelletjes op de gekrulde draad. Sommige cellen hebben 1 donkere kern. Dat zijn de mononucleaire cellen . Ander cellen hebben 3 donkere kernen. Dat zijn de polynucleaire cellen. Je moet het percentage van de aanwezige mononucleaire cellen en  polynucleaire cellen in het bloed bepalen.

 • Rechts bovenaan in je scherm zie je twee knopjes. 

 • Het linker knopje heeft 1 donkere kern en meet dus de waarde van de mononucleaire cellen. 

 • Het rechter knopje heeft 3 donkere kernen en meet dus de waarde van de polynucleaire cellen. 

 • Klik op het linker knopje en je leest, rechtsboven, dat Arno's bloed 81% gemarkeerde mononucleaire cellen bevat.  

 • Klik weer op het linker knopje om deze weer uit te zetten. 

 • Klik op het rechter knopje en je leest dat het percentage van de gemerkte polynucleaire cellen 19% is

 • Zorg nu dat BEIDE knopjes ingedrukt staan. Je leest dan dat alle gemerkte/ongemerkte bloedcellen op 100% staan.

Parameter test 2:

 • Von Krüger heeft in zijn brief echter gezegd dat je de test ook nog een 2e keer  moet doen met een mengsel van gemerkte en ongemerkte cellen. 

 • Zorg er dus voor dat zowel het linker knopje en het rechter knopje ingedrukt zijn, dus dat alle cellen geselecteerd zijn. Zoom dan uit. 

 • Pak het gloeidraadje van de plaat van de microscoop en stop het weer in de gleuf van de beugel op het Elektrisch apparaat.

 • Klik weer op de hendel om de draad weer in het buisje te laten zakken. 

 • Klik dan op de MIN knop van het apparaat om de draad schoon te schudden. 

 • Klik op de hendel om de draad uit het buisje omhoog te halen. Wacht een paar tellen. 

 • Klik weer op de hendel om de draad weer te laten zakken. 

 • Klik weer op de PLUS knop en na het schudden pak je de draad weer uit het buisje en leg je de draad weer onder de microscoop. 

 • Kijk weer door de lenzen en...nu lees je dat het percentage Gemarkeerde Cellen 7 % is.

 • Zoom uit, pak het draadje terug van de microscoop en klik het weer in de gleuf, boven het bloedbuisje. 

 • Klik op de hendel en dan op de MIN knop om alle bloedcellen weer van het draadje te verwijderen.

 • Pak dan het buisje bloed uit het apparaat en plaats het terug in het wandrekje.

OK....je moet deze procedure nu ook uitvoeren met het bloed uit de flesjes 810, 811, 812, 813 en 814. Dus je moet Test 1 en Test 2 voor deze monsters nu ook doen. Vul dus steeds een leeg buisje met bloed uit deze flesjes en voer dan de Parameter test 1 en test 2 steeds uit, op dezelfde manier als hierboven is beschreven voor Arno's bloed uit flesje 815. Noteer steeds de waardes. Uiteindelijk heb je dan deze resultaten gevonden

 • Bloedmonster 110: Maria Florescu:
  Test 1 = Monunucleair = 100%. Polynucleair = 0 %.
  Test 2 = 6

 • Bloedmonster 111:Ionel Martiescu:
  Test 1 = Monunucleair = 46%. Polynucleair = 54%.
  Test 2 = 10

 • Bloedmonster 112: Janos Pekmester:
  Test 1 = Monunucleair = 89%. Polynucleair = 11%.
  Test 2 = 7

 • Bloedmonster 113: Stephan Luca:
  Test 1 = Mononucleair = 57%. Polynucleair = 43%.
  Test 2 = 10

 • Bloedmonster 114: Arno Morani:
  Test 1 = Monunucleaire = 56%. Polynucleair =44%.
  Test 2 = 9

 • Bloedmonster 115: Arno Moriani:
  Test 1 = Mononucleair = 81%. Polynucleair = 19%.
  Test 2 = 7.

Nu moet je voor elk bloedmonster het totaal per ml berekenen. Wel...het totaal aantal cellen in elk monster is altijd 100X100=10000. Dit deel je dan door het getal van test 2. Dus:

 • Monster 110: Maria Flurescu:
  Totaal per ml = 10000:6=1428

 • Monster 111: Ionel Martiescu:
  Totaal per ml = 10000: 10 = 1000

 • Monster 112: Janos Pekmester:
  Totaal per ml = 10000: 7 = 1428

 • Monster 113: Stephan Luca:
  Totaal per ml = 10000:10= 1000

 • Monster 114: Arno Mariani:
  Totaal per ml = 10000:9= 1111

 • Monster 115: Arno Moriani
  Totaal per ml = 10000:7 = 1428

Volgens Von Krügers uitleg kun je dan met al deze resultaten bepalen of een uitslag normaal is of niet.

 • Als het percentage mononucleaire cellen lager is dan het percentage polynucleaire cellen dan is er spraken van de P-Abnormaliteit.

 • Is het percentage mononucleaire cellen hoger dan het percentage polynucleaire cellen dan is er sprake van een Onbekende Abnormaliteit

 • Zijn de percentages voor de mono en de poly cellen gelijk of ongeveer gelijk dan is er geen abnormaliteit waar te nemen.

Dus uit de hierboven gevonden waardes concludeer je dan:

 • Monster 110 = Onbekende abnormaliteit.

 • Monster 111 = geen abnormaliteit.

 • Monster 112 = onbekende abnormaliteit.

 • Monster 113 = geen abnormaleit.

 • Monster 114 = geen abnormaliteit.

 • Monster 115 = onbekende abnormaliteit.

Je moet nu al deze gegevens gaan invullen in het groene Test Results boek dat voor de ijskast op de tafel ligt. Open dus het groene Test Results boek weer. Je begint op de pagina van bloedmonster 15, het monster van Arno. 

 • Je moet dus nu de gegevens van de Krüger test invullen. 

 • Dus vul voor elk monster de waarde van de mono en de poly cellen in en de waarde per ml. 

 • Vink dan in het Analyse vak aan of het een P- anomoly, een Unknow anomaly of een No Noted Anomaly is. 

 • Klik in de vakjes om de getallen in te vullen of om een vinkje in te vullen.

 • Als je alle gegevens hebt ingevuld zegt Arno dat het naar zijn mening zo goed is en vanzelf zoom je dan uit het boek. 

 • Arno wil meteen de uitslagen doorbellen aan Von Krüger maar.....Hela....de deur van het labkamertje wordt dichtgesmeten en Arno zit nu opgesloten.

Kijk naar de deur. De deur heeft 4 scharnieren. Pak je blik met Azijnzuur weer uit je inventory en klik dan met de tandwielcursor op het bovenste deurscharnier en...het zuur brand alle scharnieren door. Berg je blik zuur terug op (rechtsklik) en klik dan weer op de deur en...de deur gaat nu open. Ga dus nu naar het halletje en...... Vanzelf belt Arno nu Von Krüger op om hem de resultaten van het bloedonderzoek te vertellen. Verlaat de praktijk en ga naar de:

Herberg:

Als je weer binnen stapt meld Ozana dat er post voor je is.  Arno begint echter vreselijk te hoesten, zo erg dat ie bijna stikt. Op de balie staat de mand, waar in het begin van de game fruit in zat. Nu zit de mand vol met knoflook. Klik met de oogcursor op de mand en.....Arno gaat nog harder hoesten....Arno verdraagt opeens geen knoflook meer. Ga naar je kamer.

De Bom:

Als je de deur van je kamer opent roept iemand "Opgepast" (Careful). Het lijkt op de stem van de kraai in Maria's slaapkamer. Arno denkt dat hij door het openen van de deur een mechanisme in werking heeft gezet. De deur staat op een kier. Door de kier kijk je de kamer in en je ziet het rechter raam. Als je goed kijkt zie je dat er een touw vanaf de deur naar het deurkozijn is gespannen. Open de deur niet verder. 

Op de deur zie je 5 knopjes. Het touw ziet iets onder het meest rechter knopje en gaat dan naar rechts naar het deurkozijn. Pak de doos met Punaises uit je inventory en prik een punaise op het touw waar het aan het deurkozijn zit. Pak weer de doos Punaises uit je inventory en prik dan een punaise op het touw, waar het aan de deur zit, dus net iets onder de rechter knop op de deur. 

Pak dan het Mes uit je inventory en klik dan op het touw, tussen de 2 punaises, om het touw door te snijden.Klik dan op de deurkruk om nu, veilig, je kamer in te gaan. De  kraai zit in het linker raam en roept "Boom Boom". Vanzelf draai je om naar de deur en nu zie je dan de Bom. Grijp de Bom. 

Draai je om en loop naar de tafel. Er ligt een pakje van Irina Boczow op tafel. Blijkbaar heeft Irina dit pakje nog net voor haar dood kunnen posten. Pak weer je mes erbij en snij het pakje er mee open. Er zitten bolletjes knoflook en een brief in het pakket. Arno begint van de knoflook weer hevig te hoesten. Maar Arno heeft deze knoflook bolletjes wel nodig en hij zegt dus dat ie het knoflook ergens in moet doen. Pak dus de Lege Metalen Doos uit je inventory en klik dan op de bolletjes knoflook ze in de doos te doen. Bekijk nu de brief met je oogcursor om de brief van Irina te lezen. 

Verlaat je kamer weer en ga terug naar de receptiebalie. Ozana vraagt je nog eens dringend om te vertrekken. Je vertelt Ozana over de Bom en zij vertelt dan Janos Pekmester samen met nog iemand uit Alba lula in je kamer zijn geweest. Ozana toont je dan een brief die bestemt is voor Janos Pekmester en je besluit die brief te lezen.

Pak dus de brief, die voor Ozana op de balie ligt en lees de brief. De brief is in het Duits, dus plaats je cursor op de zinnen om de Engelse vertaling te lezen. De brief is van professor Von Krüger en het is een onbeduidend verhaal over de opgraving bij het Twilight kasteel. Bekijk de brief echter ook door het grote vergrootglas (Enlarger). Je merkt dat er gaatjes in de brief zitten. Bekijk de vierkante "punt" achter de ondertekening H. von. K.Arno wil de brief nader bekijken.Sluit het scherm en ga terug naar boven. Ga nu niet je eigen kamer in maar ga de kamer van Janos Pekmester nu in, dus open de deur tegenover je kamer:

Kamer van Janos Pekmester:

Kijk rond in de kamer. Rechts naast de grote kast staat een tafel. Op deze tafel ligt een Aansteker, een Kalender en een stapeltje brochures waar ook een brief op ligt. Grijp de Aansteker. Bekijk de kalender. De datum op de kalender is "Dienstag 14 September 1920".  

Bekijk de brief, die bovenop de brochures ligt. Het is een brief van de Vesnicie Foundation. Je leest dat Janos toestemming heeft gekregen om tot aan de ophaalbrug van het Twilight kasteel opgravingen te doen. Omdat het kasteel ook heeft gediend als munitieopslagplaats mag Janos onder geen voorwaarde in het kasteel zelf onderzoek doen. Daarom krijgt Janos geen toestemming om de ophaalbrug te repareren.

Bekijk de brochure. Het is een brochure van de Thule club over raszuiverheid en op het aangehechte briefje lees je dat H.v.K erg content is met deze ideeën.Als laatste blijft er een groene map over, waar dus de brochure en de brief oplag. Bekijk ook deze map. Je ziet een afbeelding van "Siegfried en de Draak". Leest de tekst onder de afbeelding en ook de handgeschreven krabbels. Je leest dat " de Übermensch niet in water, maar in het bloed van de Draak zal worden gedoopt".

In de tafel zit een la. De la zit op slot. Pak de sleutelring (Bunch of keys) van Janos uit je inventory en open er de la in de tafel mee. Er ligt een Paspoort en een bruine Map in de la. In de Map zitten weer een aantal pagina's van de Vlad Tepes biografie. Bekijk het Paspoort. Het is een Duits paspoort op naam van ene Hans Beckermeyer, maar de foto is het gezicht van Janos Pekmester. 
In je Thule File (staat in je Documents) heb je gelezen dat Hans Beckermeyer een aanhanger is van de Thule Society. Dus Janos Pekmester is Hans Beckermeyer. Bekijk de 5 Vlad Tepes pagina's in de bruine map

Ok...als je alles hier op de rechthoekige tafel hebt bekeken, en de Aansteker hebt gepakt ga je naar de ronde salontafel, bij het raam. Kijk omlaag naar de tafel. Er staat en houten kistje op de tafel en er ligt een vel  papier en een potlood. Zoom in op het kistje en het vel papier.

Het Decodeerapparaat:

Codebrief 1:

In de close-up zie je dat er een doorgedrukte tekst op het vel papier staat.  Uiteraard is de tekst nauwelijks zichtbaar.  Pak het potlood op en klik er dan 3 keer mee op het vel papier om de tekst op het papier goed zichtbaar te maken.  Je ziet dan een lijst met codes die steeds uit 4 letters bestaan. Bovenaan de lijst staat: SEPTEMBER IV  III  I  V  II.  De letters SEPTE zijn onderstreept. 

Het kistje zit op slot. Maak het kistje open met de sleutelring van Janos en.....De klep gaat open en ook een lade. Het kistje bevat dus een Decodeerapparaat. In de lade ligt een grijze enveloppe. Laat die enveloppe nog maar even met rust. Je moet nu die zwarte lijst met codes decoderen met het apparaat.

Bovenaan het decodeerapparaat zie je 5 staafjes. Op de staafjes staan letters en onderaan Romeinse cijfers. Met de wieltjes naast de staafjes kun je de letters veranderen. De staafjes kun je ook beetpakken en op een andere plek leggen, zodat de Romeinse cijfers op een andere plek liggen.

 • Als het goed is staan de staafjes nu al in de goede volgorde van de Romeinse cijfers die bovenaan op de codelijst staat.

 • Dus van links naar rechts moet je aan de onderkant van de staafjes IV, III, I, V, II zien staan. 

 • Is dat niet het geval dan moet je de staafjes zelf nog even in deze volgorde plaatsen. 

 • De letters in het midden op de staafjes spellen nu J, G, V, Y, I. 

 • Draai aan de wieltjes, met de schuifpijlcursor, tot je midden op de staafjes SEPTE hebt staan.

 • Als je op de staafjes SEPTE hebt staan en IV, III, I, V, II moet je gaan typen via het toetsenbord van het apparaat. 

 • Je moet dus de gehele lijst met codes gaan intypen en dat moet je doen van links naar rechts. 

 • Je moet de lijst dus van links naar rechts lezen en beginnen met de links boven code. 

 • Je moet alle letters achter elkaar typen, zonder spaties ertussen, dus: UARCQRVDUTDCKOHQYVIKYUQQKLBWKXZZRLCX......enz.

 • Klik dus op de lettertoetsen van het decodeerapparaat om alle letters van de code lijst in te typen. 

 • Terwijl je typt verschijnen de gedecodeerde letters onderaan in je scherm (ARC = VLAD). 

 • Als je halverwege de 3e regel bent dan gaat het verder vanzelf en vanzelf verschijnt dan de gedecodeerde tekst in je scherm. 

 • Het is een brief van Hans Beckermeyer (Janos Pekmester) aan Heinrich Von Krüger. 

 • Lees de tekst

Janos/Hans schrijft dat het graf van Martha leeg is, net zoals Von Krüger al dacht. Arno is door Janos/Hans gebruikt om de papieren van Van Bergen te pakken te krijgen, maar uiteindelijk moest Janos/Hans toch zelf naar Boedapest. Janos/Hans vindt dan ook dat Arno van geen nut meer is en hij heeft daarom de noodzakelijke stappen gezet om van Arno af te komen. Volgens Janos/Hans leid het Pad van de Draak naar het Twilight kasteel, maar Janos wil niet onuitgenodigd het kasteel betreden. Hij wil proberen om contact te maken met de Draak. De bloedtesten waren noodzakelijk om uit te zoeken wie een Dienaar van de Draak en wie een Slachtoffer van de Draak is. Voor deze bloedtesten heeft Janos/Hans zich verzekert van de medewerking van Maria.

Sluit het briefscherm. Deze brief vindt je terug in "Documents" als het "Decoded report). Pak nu de Enveloppe uit de lade van het kistje. Plaats de Enveloppe op op het zwarte vel met codes. Uit de enveloppe komt een nieuwe lijst met codes, maar deze kun je nog niet decoderen omdat je de benodigde code voor de staafjes niet weet.

Codebrief 2:

Klik met de oogcursor op de grijze enveloppe om de enveloppe in het close-up scherm nader te kunnen bekijken. Bekijk dan het stempel op de postzegel nader, met het vierkante vergrootglas of gewoon met je cursor. De brief is dus afgestempeld op 28 Augustus 1920. Volgens de kalender, op de andere tafel, is het vandaag dinsdag 14 September 1920, Reken dus terug van dinsdag 14 September naar 28 Augustus en je weet dan dat 28 Augustus 1920 een Zaterdag was.

Sluit het close-up scherm en open dan het "Documents" scherm van het inventoryscherm. Zoek in "Documents" nu de "Janos note" op, dat is het lijstje dat je in de vestzak van Janos hebt gevonden. Er staan de dagen van de week op met achter elke dag een 4 cijfers. 

Helaas zijn de cijfers achter de Vrijdag en de Zaterdag onleesbaar. Je moet dus nu zelf de getallen voor Vrijdag en Zaterdag zien te beredeneren aan de hand van de getallen van de overige dagen.

Bestudeer de getallen die achter Sontag, Montag, Dienstag, Mittwoch en Donnerstag staan. Deze vijf getallen die achter de dagen staan, zijn volgens een vast patroon opgebouwd. Het zijn steeds de getallen 1, 2, 3, 4, 5, maar steeds in een andere volgorde.

 • De getallen van Zondag zijn: 2, 5, 1, 3, 4.

 • De cijfer die steeds rechts van een cijfer staat geeft aan op welke positie het linker cijfer dan in de volgende reeks moet komen te staan.

 • De 5 zegt dat de 2 bij Maandag op positie 5 moet komen.

 • De 1 zegt dat de 5 op Maandag op de 1e positie moet komen.

 • De 3 zegt dat de 1 op Maandag op de 3e positie moet staan.

 • De 4 zegt dat de 3 op Maandag op de 4e positie moet komen.

 • Voor de 4 moet je dan "denken" dat de 2 zegt dat op Maandag de 4 op de 2e positie moet staan.

 • Dus Maandag is dan: 5, 4, 1, 3, 2.

Via deze redenering kun je dan, via de cijfers bij Donderdag, het getal voor Vrijdag bepalen

 • Donderdag  = 2, 4, 1, 5, 3.

 • De 4 plaatst de 2 voor vrijdag op de 4e positie.

 • De 1 plaatst de 4 voor vrijdag op de 1e positie.

 • De 5 plaatst de 1 voor vrijdag op de 5e positie.

 • De 3 plaatst de 5 voor vrijdag op de 3e positie.

 • De 2 plaatst de 3 voor vrijdag op de 2e positie.

 • Dus de code voor Vrijdag is dan: 4, 3, 5, 2, 1.

Via de gevonden code voor Vrijdag kun je nu zelf wel beredeneren wat dan de code voor Zaterdag wordt...... want die is dan natuurlijk....2, 5, 4, 1, 3.  Vertaal deze Zaterdag code naar Romeinse cijfers, dus: II, V, IV, I, III. Sluit het scherm

 • Verander nu de staafjes op het decodeerapparaat zodat je van links naar rechts de code II, V, IV, I, III. op de onderkant van de staafjes hebt staan. 

 • Pak een staafje op en klik er mee op een ander staafje om ze van plek te wisselen. 

 • De datum was 28 Augustus. 

 • Dus zet op de staafjes de letters AUGUS.

 • Ga dan de letters van de codes op de witte brief intypen. 

 • Doe dat weer van links naar rechts en zonder spaties, dus: YGROWRCFBJCDRZJDOPFGXCNLXOCV.....enzovoorts.

 • Als je tot en met IUAY goed invult dat wordt de rest weer vanzelf gedaan en verschijnt de 2e gedecodeerde brief in het close-up scherm. 

 • Dit is dan de brief van Von Krüger aan Hans/Janos. Lees de brief.

Von Krüger is ervan overtuigd, dat de laatste test op het Pad plaats vind in de balzaal van Kasteel Twilight. Von Krüger vraagt Hans om niet overhaast daar naar toe te gaan. Direct contact met de Draak is het beste. Daartoe moeten ze zijn slachtoffers bestuderen. Von Krüger adviseert Hans/Janos om het boek "Svenson's Runic Anthology" te lezen en met name de inscriptie over "Wood of Blood".

Sluit alle close-up schermen. Er valt niets meer te ontdekken in deze kamer. Je weet nu dat Janos Pekmester/Hans Beckermeyer en Von Krüger lid zijn van de Thule Society en dat ze het Pad van de Draak volgen. Je weet nu ook dan ze ontdekt hebben dat het Pad leid naar het Twilight kasteel. Je hebt dus inmiddels ook de wasrol van Irina in je bezit en je weet dat er op de zolder van de herberg een antieke wasrolgrammofoon staat. Dus je kunt die wasrol van Irina nu gaan afspelen.

Zolder:

Ga dus via de vlizotrap in de gang naar de zolder en zoom weer in op de grammofoon, in de kist van Ioan Harper. Knutsel de grammofoon weer inelkaar. Dus plaats de Wascilinder van Irina, uit je inventory, op de staaf. Plaats de Trechter tussen de twee plankjes en dan de Zilveren Naald onderop de trechter. Plaats de Hendel/Slinger weer links en klap de Trechter weer om. Klik op de Hendel/Slinger en je hoort dan de stem van Professor Van Bergen.

Van Bergen vertelt dat Dracula een huis kocht in Boedapest via Van Bergen's vriend Ioan Hartner. Dracula ging er vervolgens met Ioan's vrouw Luciana vandoor. Van Bergen en Ioan volgden het stel naar Vladoviste en logeerden daar in de herberg. 's Nachts stond Luciana onder Ioan's raam te roepen. Ioan nodigde haar uit naar boven te komen, hij weigerde te geloven dat Luciana inmiddels ook een vampier was. Luciana beet Ioan en begon hem leeg te zuigen. Van Bergen forceerde de tussendeur, ging de kamer in en stak Luciana met een houten pin door het hart. Ioan weigerde te vluchten uit Vladoviste en werd prompt gearresteerd wegens moord op zijn vrouw. Hij overleed in de gevangenis, waarschijnlijk door toedoen van Dracula.

Als de opname voorbij is dan haal je de grammofoon weer uit elkaar en berg je alle onderdelen weer op in de betreffende vakjes. Als laatste pak je de Wasrol van de staaf en.....De Wasrol breekt stuk. Sluit het deksel van de grammofoon. Klik dan met je handcursor op het hengsel van de koffergrammofoon om het ding met je mee te nemen. 

Verlaat de zolder en de herberg en ga terug naar de praktijk van Maria. Wel...aanbellen heeft niet zo nut meer, dus ga gelijk maar naar binnen en naar de keuken. Je wilt de brief van Janos, waar de gaatjes in zitten, bekijken op een lichtbak. Maria heeft je vertelt, in één van de gesprekken die je met haar voerde, dat ze fotografeerde en zelf haar foto's ontwikkelde. Maria heeft dus een DOKA, een Donkere Kamer, en dat is dus de kamer die je via de deur bij haar bed al eens bent binnen gegaan.

Die DOKA kamer is echter totaal donker, dus je moet nu eerst zorgen voor een beetje licht. Ga dus weer naar de kelder onder de schuur en open weer het zekeringen/stoppen kastje. Zet de Hendel weer omhoog op "Off". Pak dan uit plaatje 4 of 5 het koperdraadje en plaats het in plaatje 2. Zet de Hendel weer omlaag op "On".  Zoom uit en ga terug omhoog en verlaat de schuur. Ga naar Maria's slaapkamer en dan via de deur bij haar bed nu de Donkere Kamer binnen.

Donkere kamer van Maria:

Er brand hier nu dus wit licht. Kijk omlaag naar de tafel waar de vergroter, en de bakken op staan. Er zijn 3 spoelbakken en een lichtbak. Links staat het vergrotingsapparaat.Op het plankje staan flesjes en ook op de tafel staan flesjes. Boven het plankje hangt een waslijntje met een knijper.Achter de meest rechter spoelbak staat een zwart kistje waarin fotopapier zit. Naast de rechter spoelbak ligt een grote knijper. Rechts is de wastafel met kraan. Er ligt een Spons bij de kraan. Boven de wastafel hangt de lamp. De lamp geeft nu wit licht maar het is tevens de lamp voor het rode licht. 

De Microfilm in Von Krüger's brief:

In de lichtbak zit een foto. Zoom in op die foto. Het is een foto van Maria. Sluit het scherm via de kruisknop en.....Arno stoot een flesje zuur om en het zuur komt op de foto terecht. Zoom weer in op de foto en....Maria's gezicht ziet er door het zuur nu precies zo uit dat van Martha. Zoom weer uit en de foto wordt links naast de lichtbak op tafel gelegd.

Het linker flesje op de plank heeft Arno dus omgestoten en is nu dus leeg. Pak het omgevallen flesje op en Arno vertelt je dat ie het weer moet vullen. Zet het flesje terug op het plankje. Pak het Azijnzuur uit je inventory en klik dan weer op het flesje om het te vullen met het azijnzuur.

Je moet de lichtbak schoon maken, want er zit nu dus zuur op. Pak de Spons van de wasbak en klik ermee onder de kraan om de spons nat te maken. Klik dan met de natte spons op de lichtbak om de lichtbak schoon te maken. Rechtsklik om de spons op te bergen. Pak uit je inventory de "Janos's letter", dus de grijze enveloppe. Klik dan met de tandwielcursor op de lichtbak om de brief uit de enveloppe in op de lichtbak te plaatsen. Zoom dan in op de brief.

De brief van Von Krüger staat dan groot in je scherm. Onder sommige letters zie je nu een piepklein wit gaatje. Klik met de oogcursor op één van die gaatjes en Arno vertelt je dat die gaatjes er opzettelijk met een naald zijn ingeprikt. Noteer de letters waar een gaatje onder zit. Het zijn deze letters: C C H H H H O O N A N A S H H O. Klik met je tandwielcursor op de vette punt achter H. von K. Arno vertelt je nu dat er iets kleins achter deze punt zit vastgeplakt maar dat ie het er niet af kan krijgen.

Zoom uit de close-up. Bekijk de flesjes op de plank en op de tafel. De chemische formules staan op de flesjes. Vergelijk de formules op de flesjes met de letters van de brief waar een gaatje onder staat. Je komt er dan achter dat sommige formules op de flesjes overeen komen met de letters van de brief. Het C2H4O2 flesje (azijnzuur) komt dus overeen met CCHHHHOO. Het NA2S flesje(natriumsulfaat) = NANAS. H2O flesje (water) = HHO 

Deze 3 flesjes moet je dus gaan gebruiken. Naast de lichtbak staan 3 spoelbakjes. Vul 1 van die 3 bakjes met 1 klik uit het C2H4O2 flesje, 1 klik uit het NA2S flesje en 1 klik uit het H2O flesje. Pak de Spons weer op en spoel de spons eerst weer schoon onder de kraan. Je hebt dan een "Clean Sponge". Doop de schone spons in het bakje waar je het mengsel uit de 3 flesje in hebt gedaan en klik dan met de spons op de brief, die nog steeds op de lichtbak ligt. Berg de spons weer op en zoom dan weer in op de brief.

De brief is nu doorweekt met het mengsel uit de 3 flesjes. Blijf in de close-up maar open je inventory. Pak het Pincet (Tweezers) uit je inventory en sluit het inventoryscherm. Klik weer met je tandwielcursor op de vette punt, achter H.von K en....je peutert een Microfilm uit de dikke punt tevoorschijn.  De Microfilm blijft tussen de punten van het Pincet zitten.  Zoom uit.

Rechts op het flessen plankje ligt een Boekje met Voorschriften. Zoom er op in en lees wat er nodig is om de Microfilm te ontwikkelen. De getallen geven die tijd, in seconden, aan die je moet aanhouden tijdens het ontwikkelen en afdrukken.

Vergroot en ontwikkel de Microfilm:

In één van de 3 spoelbakjes heb je het mengsel gemaakt voor de brief op de lichtbak. Dat bakje moet je nu eerst even leeg gieten en schoonmaken. Pak het bakje op aan de hengsel en giet het dan leeg in de wasbak. Het bakje wordt gelijk schoongespoeld. Plaats het bakje terug op tafel (rechtsklik). Nu je weer 3 schone en lege spoelbakken hebt moet je ze gaan vullen met de juiste chemicaliën. Als je met je cursor op de flesjes gaat staan dan lees je, rechtsboven, wat er in de flesjes zit.

Linker spoelbak (Ontwikkelbak): Vul de linker spoelbak met Hydroquinone, Metol, Sodium sulfite, Alkaline en Distiled water. 

 • Middelste spoelbak (stop bak): Doe hier Concentrated acetic acid en Distilled water in. 

 • Rechter spoelbak (fixeer bak): Hier doe je Sodium thiosulfate en Potassium metabisulfite in.

Draai naar het vergrootapparaat.  Halverwege het vergrotingsapparaat hangt een glasplaatje. 

 • Pak het Pincet met de microfilm uit je inventory en klik dan op het glasplaatje om de microfilm erop te leggen. 

 • Het glasplaatje verdwijnt dan het vergrootapparaat in. 

 • Draai om naar de wasbak. 

 • Boven de wasbak hangt de rode lamp. Onderaan de beugel van de lamp zit de lichtknop. 

 • Klik op de lichtknop om de rode lamp aan te doen. 

 • Er schijnt dus nu rood licht in de DOKA. 

 • Open de zwarte doos waar het fotopapier in zit. 

 • Naast de rechter spoelbak ligt een grote Knijper (Large tongs). 

 • Grijp de Knijper en klik ermee in de zwarte doos om er een vel fotopapier uit te halen. 

 • Hou je muisknop ingedrukt en leg het fotopapier op de grote plaat van het vergrootapparaat

NB: als je de zwarte doos al eens had geopend terwijl het witte licht aan was, dan is het bovenste vel fotopapier waardeloos geworden.   Arno zal het bovenste vel fotopapier afkeuren en weg gooien. Je moet dan een nieuw vel uit de doos pakken.

 • Als je het vel fotopapier op de onderste plaat van het vergrotingsapparaat hebt gelegd dan rechtsklik je om de knijper weer weg te leggen. 

 • Klik op het knopje, onderaan het vergrotingsapparaat. H

 • et fotopapier wordt belicht en als dit klaar is schakelt het apparaat vanzelf weer uit.

 • Als het belichten klaar is grijp je de Knijper weer op en daarmee pak je dan het belichte vel fotopapier uit het vergrotingsapparaat

 • Plaats het belichte papier in de linker spoelbak. 

 • Het papier moet PRECIES 12 seconden in de linker spoelbak blijven

 • Blijf kijken en als je de foto op het papier ziet verschijnen dan pak je het onmiddellijk, met de knijper, uit de bak. 

 • Plaats de foto dan precies 7 seconden in de middelste bak en dan precies 7 seconden in de rechter bak.

Doe je dit allemaal goed en in de juiste tijd dan is de foto ontwikkeld. Haal de foto uit de rechterbak en beweeg de foto aan de Knijper omhoog, naar de Knijper die aan de waslijn hangt. Klik de foto dan op de waslijnknijper om de foto aan de waslijn te hangen om te drogen. Berg de grote Knijper weer op. 

Wacht een paar tellen en zoom dan in op de foto. De foto toont je de bergtoppen in Turkije. Bekijk de bergtoppen door de Enlarger en je ziet dat er op 3 toppen een symbool staat.

Van links naar rechts zie je een Drietand, het Pi-teken en een Ladder getekend op de 3 bergtoppen.  

Zoom uit.  Verlaat de DOKA. In de slaapkamer zegt Arno dat ie heel veel geleerd heeft maar dat ie nu wel wat hulp kan gebruiken. Verlaat ook Maria's slaapkamer en ga terug naar de kelder onder de schuur. Open de zekeringen kast weer en klik de hendel weer omhoog, naar de "Off" positie. Pak het koperen draadje weer uit plaatje 2 en stop het terug in het plaatje waar je het eerder had uitgehaald, dus in plaatje 4 of 5. Zet de hendel dan weer op "On". Verlaat de kelder en het schuurtje en ga via de keuken en de hal terug de straat op.

Luana:

Arno heeft nu dus behoefte aan hulp en de enige die hij om hulp kan vragen is Luana, de zigeunerin. Luana heeft gezegd dat als Arno hulp nodig heeft hij haar kan vinden bij het perron of in de wildernis. Ga dus naar het perron en kijk of Luana inmiddels weer onder het afdak op de bank zit. Dat is niet het geval. Je weet dat Luana's huifkar op het Dode Eik kruispunt staat, dus wellicht is Luana daar nu te vinden. Ga dus naar de soldaten begraafplaats en loop dan door tot de grote Dode Eik en....wel....Luana zit achter op haar huifkar

Luana begroet Arno vanzelf en ze zegt tegen hem dat hij nu zijn vijanden kent. Luana heeft haar watervoorraad aangevuld en ze stuurt Arno nu ook naar de waterbron en ze zegt dat hij daar een afdruk moet zoeken bij het water.

Vanzelf sta je dan voor het pad dat naar de Waterbron toegaat. Ga 1 klik vooruit over het pad en....Arno begint te hoesten. 
Draai je om en kijk omlaag. Een grafsteen is over de beek gelegd, als een bruggetje. 

Er staat een tekst op de steen. Lees de tekst: "May no one forget the name and great deeds of Lord Mircea XIII". Klik met de tandwielcursor op de grafsteen om de steen om te draaien en lees dan ook de tekst op de achterzijde: "In memory of Duke Alexander VIII"  lees je op de achterzijde van de steen. Draai, vanaf de grafsteen, linksom en...in de verte zie je een wit kapelletje. Loop door naar het kapelletje. In het kapelletje is de Bron waar het beekje uit ontspringt. Draai linksom en bekijk de 2 grafstenen met de oogcursor. De linker steen is van Koning Vlad 1 en de rechter steen van Koning Vlad III. Rechts naast de Vlad VIII steen hoort nog een 3e steen te staan maar die steen is verdwenen. Dat moet dan de steen zijn die over het beekje ligt.

Draai terug naar het kabeltje en zoom in op de nis. die in de achterwand zit. Je ziet de indruk van een Bokaal. Boven de Bokaal zie je een cirkel waar Romeinse cijfers in staan. Deze cirkel is de Wijzerplaat van de Zonnenklok. De Romeinse cijfers I en IX ( 1 en 9) zijn verdwenen. Op de rand van het plankje staat een inscriptie. Lees de inscriptie via je oogcursor, je leest: "I, Vlad Tepes, pronounce: May no one remove this bowl. He who steals it it shall be killed".  Vlad Tepes was dus Vlad I.

Zoom uit, draai je om en loop terug over het pad naar Luana. Je moet na 1 keer klikken even links draaien om over de grafsteen verder te gaan. Terug bij Luana vertel je haar vanzelf dat je het kapelletje hebt gevonden en de afdruk van de Bokaal. Luana zegt dat Arno de gestolen Bokaal van Vlad Tepes terug moet vinden. Arno krijgt weer een hoestbui.

Vindt de Bokaal van Vlad Tepes:

Ionel:

Ga terug naar de ruďnes van het dorp en zoek Ionel weer op, die nog op dezelfde plek staat als waar je hem het laatst hebt gesproken. Praat met Ionel en vraag hem: "Do you know what happened to the bowl that was near the chapel?" en vraag ook "Do you know who burned the church?"Ionel vertelt, na enige aarzeling, dat de Bokaal is gestolen door Ariel en Cedric maar hij weet niet wat ze er verder mee hebben gedaan. Hij weet niet, zegt ie, wie de kerk in de fik heeft gestoken.

Ozana:

Ga, vanaf Ionel, naar de herberg en ga er weer binnen. Ozana is, zoals je weet als je alles tot nu toe gevolgd hebt en alles hebt gelezen, de moeder van Ariel. Praat met Ozana, die achter haar balie staat. Vanzelf vertel je Ozana over de kapel en de verdwenen bokaal. Ozana zegt niet te weten wat er met de Bokaal is gebeurt. Zeg: "The young boy Ionel spoke to me of Ariel, one of his playmates" Ozana zegt dat haar zoon geen dief is en ze wil niet dat Arno haar zoon opbelt om hem vragen te stellen.Ga terug naar:

Luana:

Praat met Luana en Arno legt haar de situatie uit. Luana kent wel een manier om de Bokaal te vinden maar daar heeft ze wat voorwerpen voor nodig. 
Luana somt nu een lijst met voorwerpen op die Arno moet gaan vinden en bij haar moet brengen en dit zijn:

 1. Het bloed van een verloren gevecht tegen wrede tanden.

 2. De as van een dode vampier.

 3. Een wichelroede van een hazelaar, maar niet van een krans.

 4. De ring van een moordenaar, een Ariër, wreder dan de Egyptische God Seth.

 5. De bloesem van een wilde rozenstruik, geplukt waar de lucht ijl maar fris is.

 6. Vurige bessen van de Mountain Ash struik.

Op zoek naar de voorwerpen voor Luana:

Ok...je moet dus de 6 voorwerpen van Luana's lijstje zoeken.

Item 1:  Bloed van een verloren gevecht:

 • Item 1 is de Bebloede Sjaal van Maria, die je eerder in Maria's keuken hebt gevonden. 

 • Als je wilt kun je de sjaal nu alvast aan Luana geven, maar je kunt ook wachten tot je alle 6 voorwerpen hebt gevonden.

Item 2: As van een gedode vampier:

Zoals je op de wasrol hoorde, was Luciana Hartner in een vampier veranderd. Professor van Bergen heeft haar met een staak door het hart gedood, in de herberg. Ze is hier op het kerkhof begraven.

 • Ga dus naar het Kerkhof. 

 • Open het toegangshek en ga naar de plek waar Iordan altijd stond te graven. 

 • Klik op de Schep van Iordan maar Arno wil de schep niet pakken zonder toestemming van Iordan. 

 • Ga dus naar het trappad, onder de kerk,  waar Iordan nog altijd zit. 

 • Praat met Iordan en vraag hem of je zijn schep mag lenen en vraag hem dan ook naar de Bokaal uit de kapel. 

 • In ruil voor zijn schep wil Arno lucifers hebben en hij weet niets over de bokaal. 

 • Geef Iordan dus de Lucifers die je nog in inventory hebt staan. 

 • Je vraagt dan ook of Iordan wat nieuwe batterijen voor je zaklamp heeft. 

 • Iordan wil dan de zaklamp hebben maar daar moet Arno even over nadenken.

 • Ga dus terug naar de Schep en grijp de Schep nu. 

 • Ga naar het graf van Luciana Hartner. 

 • Rechts naast het graf staat dus een wilde rozenstruik. 

 • Klik met de schep op de deksteen van het graf om de deksteen iets opzij te schuiven. 

 • Berg de schep op en zoom dan in op het geopende graf. 

 • Schrik niet want erg fraai ziet het er niet uit. 

 • Grijp snel een handvol As (Ashes) uit het graf en zoom weer uit.

Item 5: De bloesem van een wilde rozenstruik, geplukt waar de lucht ijl maar fris is.

 • Wel....de begraafplaats en het Twilight kasteel zijn op een heuvel. Dus in de ijle en de frisse lucht. 

 • Langs het pad naar het Twilight kasteel staat ook een wilde rozenstruik. 

 • Maar nu je toch op het kerkhof bent kun je net zo goed de rozenstruik naast het Luciana Harper graf meenemen. 

 • Snij dus met je Mes een tak af van de rozenstruik. 

 • De afgesneden tak valt op de grond, dus berg het mes eerst op en grijp dan de afgesneden tak op met je handcursor.

Item 4: De ring van een moordenaar, een Ariër, wreder dan de Egyptische God Seth.

 • Ga naar Martha's grafhuisje. 

 • Open de hekdeur van Martha's grafhuisje met de Label Sleutel (Key with tag), die je in Martha's doos hebt gevonden. 

 • Je beland in het grafhuisje. 

 • Je ziet dat de kist, waar Martha's resten in horen te liggen, leeg is. 

 • Op de vloer ligt een Crucifix en. als je omdraait, een Sleutel. 

 • Onder de Crucifix zie je ook een Ring liggen. 

 • Raap de Crucifix op. 

 • Waar de Crucifix lag zie je dan een piepkleine Ring op de vloer liggen 

 • Grijp de Ring. 

De ring is verloren door één van de Iron Guards, toen zij dit graf kwamen plunderen. De sleutel die op de grond ligt is de reserve sleutel van dit graf en kun je niet pakken. Verlaat Martha's graf.

Item 3: Een wichelroede van een hazelaar, maar niet van een krans.

 • Verlaat het kerkhof en ga weer naar Ionel. 

 • Zoals je weet heeft Ionel een katapult in zijn knapzak. 

 • De katapult heeft een Y-vorm en dat heeft een Wichelroede dus ook. 

 • Wellicht kun je de katapult als wichelroede gebruiken. 

 • Je weet echter dat Ionel niet zomaar zijn katapult wil afstaan. 

 • Hij wil er een echte schat voor terug. 

 • Je weet ook dat Ionel van muziek houdt. 

 • Pak de Grammofoon uit je inventory en geef het ding aan Ionel. 

 • e mag dan de katapult uit de zak van Ionel halen. 

 • Zoom weer in op Ionel's zak en grijp er de Katapult (Forked stick) uit.

Item 6: Vurige bessen van de Mountain Ash struik.

 • De Mountain Ash boom, met daaraan rode Rowan bessen, heb je dus bij het Twilight kasteel zien staan. 

 • Als je deze walkthrough hebt gevolgd dan heb je al Rowan Bessen uit die boom gepakt, toen je de 1e keer bij het Twilight kasteel was. 

 • Zo niet dan zul je nu nog even naar het kasteel toe moeten gaan om een handvol van die bessies uit de boom te plukken.

Als je alle 6 items hebt dan ga je terug naar de huifkar van Luana op het Eik kruispunt. Voor Luana staat haar grote kist. Pak. één voor één, de 6 items uit je inventory en plaats ze op de kist van Luana. Dus plaats op de kist de:  Rowan Berries ( je houdt zelf ook nog wat bessies), de Ring, de Wilde Rozentak (Luana heeft maar 1 roos nodig), de bloedige Sjaal, de As (Ash) en de Katapult.

Luana wil dat je haar nu alleen laat en vanzelf beland je terug in je kamer in de herberg.

Filmpje: Arno schrijft in zijn dagboek de feiten op die hij tot nu ontdekt heeft. Hij besluit om zijn dagboek op te sturen naar Kardinaal Briganti, zodat, mocht hem iets overkomen er tenminste iemand zal zijn die weet wat er aan de hand is..

Grijp de gele enveloppe (Letter to mail) van de tafel. Verlaat je kamer en ga omlaag naar de receptiebalie. Ozana zegt dat Luana een Stok voor je heeft achter gelaten. Grijp de Gevorkte Stok (Forked stick) van de balie. Pak de gele enveloppe met daarin je dagboek (Letter to mail) uit je inventory en stop het in de brievenbus, die rechts op de balie staat.

Verlaat de herberg en ga terug naar het Dode Eik kruispunt. De huifkar van Luana is verdwenen. Luana is dus met de noorder zon vertrokken.. Draai je om naar het pad dat naar de het kapelletje gaat. Pak de Wichelroede (Forked stick) uit je inventory.

De Bokaal van Vlad Tepes:

De wichelroede heb je nu vast en is onderaan het zichtbaar en blijft daar nu ook. De punt van de wichelroede zal gaan krom trekken als het ding iets heeft gevonden in de grond. Ga 1 klik vooruit over het pad. Je bent dan weer over de "grafsteenbrug" en 1 klik verwijdert van het kapelletje. De punt van de wichelroede is nu krom getrokken en wijst naar links. Draai iets verder naar links totdat de punt van de wichelroede weer recht is en de tandwielcursor aan de punt verschijnt. 

Klik dan met je linkermuisknop en Arno zegt dat je hier moet gaan graven (I should dig here). Rechtsklik om je inventory te openen en pak de Schep eruit. Sluit het inventoryscherm en klik dan met de tandwielcursor op de plek die de wichelroede je heeft aangewezen en...Je graaft een mooie kuil en je ziet dan de Gouden Bokaal in de kuil steken. 

Zoom in op de Bokaal en.....Ooooo...de Bokaal ligt half onder een niet ontplofte Mortiergranaat.

NB: Als je wilt zien wat er gebeurt als je op de mortiergranaat klikt of nu probeert om de Bokaal onder de granaat uit te trekken, dan klik je met de Handcursor  op de granaat of op de bokaal en.....BOEM......GAME OVER.  Gelukkig krijg je gelijk een Second Chance.

Het is dus niet verstandig om met de handcursor op de granaat te klikken of om de bokaal onder de granaat uit te trekken. Je moet de bokaal nu voorzichtig uitgraven. Zoek, rond de bokaal nu de klikplekken waar je de Tandwielcursor krijgt. Er zijn 3 tandwiel klikplekken maar je hoeft er maar 1 te klikken. Klik 2 keer op één van de tandwielcursor klikplekken en je hebt de bokaal dan helemaal bloot gelegd. Nu kun je echter nog de bokaal niet pakken want je moet nu eerst de granaat onschadelijk maken.

Zoom uit en ga nu helemaal naar terug naar het Kerkhof. Open het toegangshek en ga weer naar Iordan, de grafdelver, die nog altijd op het trappad zit. Vraag Iordan "Would you have a monkey wrench?"  Iordan heeft een Bacosleutel maar hij wil die ruilen voor je zaklamp. Vanzelf ruil je je zaklamp voor de Bacosleutel.

Ga terug naar het gat met de gouden bokaal de mortiergranaat. Zoom weer in op de granaat en de bokaal.Aan de rechter punt van de granaat zit een moer. Pak de Bacosleutel (Monkey wrench) uit je inventory en zet de baco op de moer. Plaats dan je cursor op de steel van de baco. 

Je cursor wordt de omhoog/omlaag schuifpijl. Klik je linkermuisknop in en trek dan de Bacosleutel dan naar je toe totdat de Baco vanzelf verdwijnt en de moer op de grond ligt. Klik dan met de tandwielcursor op de rechterpunt van de granaat om de granaat nu, zonder gevaar, naar achteren te duwen. De Bokaal ligt nu vrij, dus grijp nu de Gouden Bokaal. In de rand van de bokaal staat een inscriptie, lees de inscriptie

"He who has intelligence walks in the succession of the immortals. Three engraved stelae give the six on the dial". "Hij die intelligent is, volgt de weg van de onsterfelijken. Drie gegraveerde grafstenen geven de zes op de wijzerplaat".

Sluit het scherm en zoom uit de kuil. Draai rechts en loop door naar de Kapel:

De Geheime Deur:

Zoom weer in op de nis in de achtermuur van de kapel. Plaats de Gouden Bokaal in het vak onder de cirkel. De Gouden Bokaal schuift half naar binnen en in de cirkel komen nu de Romeinse Cijfers naar voren. Er zijn echter 2 Romeinse cijfers verdwenen. In je inventory heb je 2 kogelhulzen (Cartridge). Pak 1 van de kogels uit je inventory en klik dan op één van de 2 lege gaten in de wijzerplaat en....je stopt beide kogels in de gaten. 

Je kunt nu de Romeinse cijfers indrukken met de tandwielcursor, maar...je moet wel weten welke cijfers je moet indrukken. De kogels zitten dus in I en in IX

Volgens de inscriptie op de Gouden Bokaal heb je 6 getallen nodig. Deze getallen staat op grafstenen. Links van de kapel staan de stenen van Vlad I  en Vlad III . Op de steen, die over het beekje ligt staan Lord Mircea XIII  en Alexander VIII  Je weet dus al 4 getallen, nl: I, III, VIII, XIII (1,3, 8, 13).Je moet dus nog 2 getallen vinden. 

De wijzerplaat heeft 13 cijfers, I tot en met XIII. De 2 getallen die je nog zoekt liggen tussen de I en de XIII. Je hebt al 1, 3, 8, 13. Als je er nog 2 getallen tussen voegt dan heb je een reeks waarvan elk volgent getal de som is van de 2 vorige getallen. dus 3 is de som van 2+1. 8 is dan de som van 3+5. 13 is dan de som van 5+8. Dus de 2 getallen die je nog zoekt zijn 2 en 5.De reeks getallen is dan: 1, 2, 3, 5, 8, 13, dus in Romeinse cijfers: I, II, III, V, VIII, XIII.  (I is dus de kogel tussen XIII en II) 

Klik dus op deze Romeinse cijfers in de wijzerplaat en wel in de goede volgorde, dus klik op I, II, III, V, VIII, XIII en.....Nadat Arno nog even heeft uitgelegd dat ie de goede oplossing heeft gevonden....draait de achtermuur open. Lees de inscriptie die op de rand van de geopende geheime deur staat "Enter freely and of your own will".

De Vlad Tepes grot:

De geheime deur in het kapelletje is nu dus open. Probeer naar binnen te gaan, maar Arno vindt het te donker in de tunnel. Aan de linker muur zie je een Toorts hangen. Pak de Aansteker (Lighter) uit je inventory en steek er dan de toorts mee aan. Alle andere toortsen in de tunnel zijn dan ook aan, maar dat merk je zo meteen van zelf wel. Ga 2 keer vooruit door de tunnel. Je beland in een grot. Links in de grot staat een stenen doodskist. 

Loop door naar de doodskist en......Van alle kanten komen er nu ratjes met rode oogjes op je af. Draai weer om naar de doodskist. In het stenen deksel zit een doodskop. Lees de tekst onder de doodskop "under de flagstone lies the body of Vlad the Great". Wel....dit is dus de sarcofaag waar de resten van Vlad Tepes in liggen. De doodskop zit in een draaicirkel. Klik op de doodskop en het deksel  schuift opzij. Bekijk de inhoud van de doodskist met je oogcursor. Hela....dat zijn niet de resten van Vlad Tepes....In de doodskist liggen de beenderen van een paard. 

Kijk over de doodskist naar de ingang van de volgende tunnel en klik dan de vooruitpijl.....maar....Arno durft de grot niet te verlaten, ook niet als je probeert de andere tunnel in te gaan, terug naar de kapel. Die ratjes zijn blokkeren de tunnels en ze zijn verdomde agressief. Pak de Jerrycan met Olie (Oil can) uit je inventory en klik dan met je tandwielcursor ergens op het water in de grot. Je giet de olie in het water. Pak dan de Aansteker weer uit je inventory en klik weer op het water en......

Filmpje: Arno is op de doodskist geklommen en steekt de olie, die op het water drijft, aan en de grot wordt een vuurzee...
..Arno klimt de doodskist in en je ziet het hoe het vuur de kapel verbrand.

Na een poosje is het vuur weer gedoofd en Arno ligt dus in de doodskist. Het is donker in de doodskist en je hebt geen aansteker meer. Klik op het deksel en.....Het deksel gaat niet meer open en Arno denkt dat ie nu in de kist uit zijn nachtmerrie zit. Boven je hoofd zie je het slotmechanisme van de deksel. Het slot is een cirkelvormige steen met een gleuf in het midden en er zijn 4 schuiven.

Herinner je het medaillon dat Arno in zijn droom van dr. Maria kreeg en op zijn hoofdkussen vond.Haal dit medaillon (old coin) uit je inventory en steek het in de gleuf boven je hoofd. De stenen schijf valt naar beneden. Berg het Medaillon weer op. Nu kun je de schuiven open maken.

Schuif de 4 schuiven naar het midden met je schuifpijlcursor. Klik daarna op de middelste knop. 

Het deksel van de kist schuift opzij en Arno klimt eruit. De grot staat nog vol rook, dus hier kun je niet blijven. 
Zoek de tunnelingang, achter de doodskist en klik vooruit en .....

Filmpje: Arno vervolgd zijn weg door de tunnel en stapt dan op een valluik en dendert omlaag en komt terecht in een hal met 4 poorten met ijzeren klaphekken met spiesen. Je bent beland in het:

Romeinse Poorten Doolhof:

Kijk omlaag naar de vloer en lees dan de tekst die op de grote vloertegel staat: "It is not suitable that the sequence of the immortals grow infinitely. Of those who came, few will be chosen." "Het is niet wenselijk dat het aantal onsterfelijken oneindig groeit. Van degenen die komen, zullen slechts weinigen gekozen worden..  Kijk weer omhoog en kijk naar de 4 poorten.  Bovenin elke poort hangt een bordje waarop een getal in Romeinse Cijfers hangt.  1 poort is nu open en dat is de MDXCVII (1597) poort. Je moet je nu een weg door het doolhof banen.  Steeds ga je dus van de ene 4 poorten hal naar de andere 4 poorten hal en steeds moet je dus door de juiste poort gaan.  Je oriënteert je dus aan de Romeinse Cijfer bordjes die bovenin de poorten hangen.

De tekst op de vloer heeft je als hint gegeven dat "Het aantal onsterfelijke niet mag groeien". Je moet dus steeds door de volgende poort die een lager nummer heeft dan de poort waar door je bent gegaan. Ik geef steeds aan door welke poort je moet gaan. Hier gaan we:

 • Ga door poort MDXCVII. Je ruikt tabak.

 • De poort waardoor je bent gegaan gaat achter je dicht maar de poorten CXXX (130) en CMLXXXVII (987) gaan open. 

 • Ga door poort CMLXXXVII.  

 • 3 poorten gaan open. 

 • Ga door poort DCX (610)

 • Weergaan er 3 poorten open. 

 • Ga nu verder door de volgende poorten: 

 • CCCLXXVII (377). 

 • CCXXXIII (233).  

 • CXLIV (144).  

 • LXXXIX (89).

Nu ruikt Arno weer tabak van het merk Horizont. Kijk naar de grond en draai rond. Je ziet een sigarettenpeuk en voor je zie je vers bloed. Bekijk de peuk en het bloed  

 • Ga door poort LV (55).

 • Arno ruikt iets dat sterker geurt dan sigaretten.

 • Op de grond zie je weer een sigarettenpeuk en vers bloed.

 • Loop over het bloed verder naar poort XXXIV (34).

 • Arno waarschuwt nu en je krijgt de keuze verder te gaan of niet.

 • Kies voor "Advance in spite of risk".

 • Arno gaat dan toch door poort XXXIV en hij  wordt even geraakt, maar overleeft het.

 • Ga nu verder door de poorten:  

 • XXI (21). 

 • XIII (13).  

 • VIII (8).  

 • V (5).  

 • III (3).  

 • II (2).  

 • I (1).

 • En tenslotte verder door de poort zonder getal en......

Filmpje; Arno valt weer, voor de "Per Aspera" poort, door de vloer omlaag en beland in een cel. Je bent beland in de kelders van het:

Hoofdstuk 7: Dag 5

Vladoviste
Twilight Kasteel:

A: Ontsnap uit de cel: Het Mythische Dierenspel:

In de andere cel zit Janos opgesloten.  Janos vertelt dat de tussenwand, tussen beide cellen, verplaatst kan worden. Er zal dan aan de zijkant een deur vrijkomen waardoor één van jullie 2 kan ontsnappen. De scheidingsmuur, tussen jouw en Janos, blokkeert dus de deur in de linkermuur. Die deur is de uitgang uit de cel. Praat met Janos en gebruik alle gespreksopties.

Janos vertelt o.a dat hij het Pad volgt om onsterfelijk te worden en hij gelooft niet dat Arno Dracula wil vernietigen. Janos beweert dat Maria een volgeling van Dracula is en dat hij met haar heeft aangepapt in de hoop dat zij hem naar Dracula zou leiden. Maar hij heeft Maria beslist niet vermoord. Van wat er gebeurde na zijn bezoek aan haar weet hij niets meer, totdat hij in het doolhof ontwaakte. Janos zegt verder dat hij niets te maken heeft met de  bom in Arno's kamer of met de dood van Irina. Ook heeft hij Stephan niet vermoord. Hij zegt zelfs dat hij prof. Von Krüger niet eens kent.

Als jij en Janos zijn uitgepraat dan kijk je omlaag naar het grote vierkante paneel dat op de scheidingsmuur tussen jouw en Janos zit. Op het paneel zie je 5 Mythische Dieren. Je ziet een Serpent, een Basilisk, een Griffioen, een Hydra met 2 hoofden en een Cerberus met 3 hoofden. 

Tussen de 5 dieren staan lijnen met gekrulde pijltjes erin.De bedoeling is dat je op één van de 5 dierknoppen klikt. Vervolgens zal Janos aan zijn kant ook op een dierknop indrukken. Janos kan niet zien welk dier jij indrukt maar jij krijgt wel te zien welk dier Janos in heeft gedrukt. Boven de tralies kun je namelijk zien welk dier jij en welk dier Janos heeft ingedrukt.

HINT: 

 • De pijltjes in de lijnen geven welk dier een ander dier verslaat. 

 • De Serpent wint van de Basilisk, de Griffioen en de Cerberus. 

 • De Basilisk wint van de Cerberus en van de Hydra. 

 • De Griffioen wint van de Hydra. 

 • De Hydra wint van de Serpent en van de Cerberus. 

 • De Cerberus wint van de Griffioen en van de Basilisk

 • De Serpent is dus het sterkste dier want die verslaat immers 3 andere dieren. 

 • Het zwakste dier is de Griffioen want die wint alleen van de Hydra.

Hoe speel je het spel:

 • Een ronde bestaat uit 1 zet van jou en een tegen zet van Janos. 

 • Druk dus op een dier. 

 • Janos kan niet zien welk dier jij hebt ingedrukt en drukt ook een dier in.

 •  Kijk omhoog en boven de tralies zie je dan links jouw dier en rechts het dier dat Janos heeft ingedrukt. 

 • Het dier dat verliest valt omlaag.

Na elke ronde schuift de tussenmuur op richting de verliezer van een ronde waardoor de cel van de verliezer dus kleiner word. Maar hierdoor komt dus de uitgangdeur vrij. De verliezer wordt dus steeds verder naar de achtermuur van zijn cel gedwongen. Heb jij, of Janos, 4 rondes gewonnen dan komen er uit de achtermuur, van de cel van de verliezer, spiesen te voorschijn. Verlies je dan de 5e ronde dan ga je dood

 • Dus speel nu het spel en zorg dat je 4 rondes wint.

 • Janos is dan bijna helemaal tegen zijn achtermuur gedrongen en...

 • Uit de achtermuur van Janos komen nu de spiesen tevoorschijn.

 • Arno weet nu dan dat het een dodelijk spel is en hij weigert om nu nog een 5e ronde spelen omdat als hij dan wint Janos zal sterven. 

 • Heeft Janos echter 4 rondes gewonnen dan eist Janos dat je ook gelijk de 5e ronde speelt. 

 • Verlies je dan de 5e ronde...wel...dan ga je dood. 

 • Zorg dus dat je 4 rondes wint.

Heb je 4 rondes gewonnen dan draai je linksom, naar de deur in de linker muur. De enorme grendel blokkeert de deur nog steeds maar......het kleine houten deurtje, links naast de deur,is nu vrij. 

 • Ga naar het kleine houten deurtje, links naast de grote deur. 

 • Het deurtje zit dicht met een moer. 

 • Pak dus de Bacosleutel uit je inventory en draai er mee aan de moer. 

 • Het deurtje gaat open. Berg de baco weer op. 

 • Je ziet nu een beugel die tussen 2 kabels hangt. 

 • Deze beugel "bedient" de spiesen die nu bij Janos uit de achtermuur zijn gekomen. 

 • Pak je Mes uit je inventory. 

 • Steek het mes door de beugel. Plaats dan de cursor op het mes. 

 • Je cursor wordt dan de horizontale schuifpijlcursor.

 • Je moet het mes nu naar links slepen/draaien. 

 • Dus klik je linkermuisknop in en hou die ingedrukt en draai het mes nu naar links, tot het mes niet verder wil draaien. 

 • Pak dan het mes en steek het weer door de beugel en draai het mes dan weer naar links. 

 • Blijf dit nu steeds herhalen tot dat je de beugel los hebt gedraaid van de bovenste kabel. 

 • De beugel valt dan vanzelf omlaag en is dan verdwenen. 

 • Grijp dan de bovenste stalen kabel, die is blijven hangen.

 • Zoom uit en .....de spiesen bij Janos zijn weer verdwenen, dus je moet nu de 5e ronde van het dierenspel spelen. 

 • Ga dus vooruit naar het spelpaneel en zorg er nu wel voor dat je wint. 

 • Om de 5e ronde te winnen druk je nu de Serpentknop in, dus de knop linksboven. 

 • Janos drukt de Basiliksknop in en......

 • Je wint en hebt hiermee de deur voor jouw beschikbaar gemaakt.

 • Ga dus naar de deur en open de deur door op de deurknop te klikken. Je beland in:

B: De Puzzelgang: Open de gebarricadeerde deur:

Wel.....het houd maar niet op. Je staat gelijk voor de volgende gebarricadeerde deur. De deur is gebarricadeerd met 2 zware houten balken. Draai rechtsom naar de muur. Aan de rechtermuur hangen 12 schedels. 11 schedels dragen een hoofddeksel. 1 schedel draagt geen hoofddeksel. Draai je om naar de andere muur. In de linkermuur zit een diepe nis met een Schedelraster in de vloer. De 12 schedel en de Nis met Schedelraster zijn 2 puzzels die je moet oplossen om de 2 balken op de deur te verwijderen. De 12 Schedel puzzel is voor de bovenste balk en de Nis puzzel is voor de onderste balk.

12 Schedels puzzel:

 • Bekijk de 12 schedels nog eens nauwkeurig. 

 • 11 schedels dragen een hoofddeksel. 

 • 1 schedel heeft geen hoofddeksel. 

 • Elke schedel heeft een gaatje in het voorhoofd. 

 • Maar 6 van de schedels hebben een spijker in dat gaatje. 

 • Er zijn dus 6 schedels met gaatje maar zonder spijker erin. 

 • De spijkers zitten echter in de verkeerde schedels. 

 • Je moet dus de 6 spijkers in de goede schedels plaatsen.

Herinner je het verhaal in Vlad's biografie, over de gasten die hij liet doden door een spijker door hun hoofd te slaan, omdat ze hun hoofddeksel niet afzetten aan tafel. Je hebt hier inmiddels twee afbeeldingen van gekregen, een kopie van het Vaticaan (Punishments Vat.)) en het origineel van prof. Van Bergen (Punishments V.Berg.).

 • Bekijk dus de Vaticaan Punishments Vat  en de Punishments V.Berg  tekeningen in het Documentenscherm. Bestudeer deze 2 tekeningen via de Enlager. 

 • Bekijk goed de tulbanden van de 3 Turkse gasten en onthoud hoe ze eruit zien. 

 • Je ziet ook 6 spijkers op tafel en 1 spijker in de hand van de beul. 

 • Op het schip wappert een vlag met een halve maan uit Turkije.

 • Bekijk, op de andere tekening, door de Enlarger de hoeden van de 3 gasten uit Genua en onthoud hoe ze eruit zien. 

 • Je ziet op deze tekening maar 5 spijkers op tafel en 1spijker  in de hand van de beul. 

 • Op het schip wappert de vlag met het kruis uit Genua. 

Je moet dus een spijker plaatsen in de 3 schedels die een Tulband dragen, zoals op de Turkse tekening en in de 3 schedels die een Hoed dragen zoals je zag op de Genua tekening.

 • Nummer de schedels, van linksboven naar rechtsonder, 1 t/m 12. 

 • Je pakt een spijker op uit een schedel en klikt het dan in het gaatje van een andere schedel. 

 • Zorg dat er een spijker zit in de schedels: 2, 3, 5, 7, 10, 12. 

 • Er gebeurt echter niets. 

 • Op de tekening van Van Bergen heb je echter 7 spijkers geteld. 

 • Je hebt geen spijkers meer, dus pak de Injectiespuit (Syringe) uit je inventory en steek deze dan in het gaatje van schedel 6 en....

 • de bovenste balk op de deur verdwijnt.

Draai je om naar de Muurnis, want nu moet je de puzzel in de nis oplossen:

De Bloed, Zweet en Tranen puzzel:

Zoom in op het raster, in de bodem van de nis. Lees de inscriptie die je in de bovenste rand ziet staat, je leest: "Tears to tears. Sweat to sweat, Blood to blood".

 • Het raster heeft 7 keer 7 = 49 vakjes. 

 • In 6 vakjes zie je nu een vloeistof. 

 • Midden op de rechter rand van het raster staat een Drinkglas (Empty cup). 

 • Pak het drinkglas op en klik er dan mee op de 6 vakjes waar vloeistof in zit. 

 • Het is de bedoeling dat je ruikt en proeft om er achter te komen welke vloeistof Zweet, Tranen of Bloed is. 

 • Arno zal eerst ruiken en dan krijg je de keus of je wilt proeven of om het glas leeg te gooien zonder te proeven.

De vloeistoffen zitten in de vakjes 4, 22, 24, 26, 28, 46. Klik met de beker dus op deze vakjes en kies dan steeds om te proeven (Taste). 
Je komt er dan achter wat voor vloeistof er in deze vakjes zit.
Arno proeft in 2 vakjes iets dat ie niet kan beschrijven, maar Arno dezelfde sensatie geeft als wijn. Gezien de toestand waarin Arno verkeerd moet dit dan bloed zijn. 
In 2 vakjes proeft Arno een zoutige smaak. Dat zijn dan Tranen. 
In 2 vakjes proeft Arno proeft Arno iets dat gelijk zurig en scherp is, dat is dan Zweet.

 • Vakje 4 = Zweet. 

 • Vakje 22 = Tranen. 

 • Vakje 24 =  Bloed. 

 • Vakje 26 = Tranen. 

 • Vakje 28 = Bloed. 

 • Vakje 46 = Zweet.

Ok...nu je weet welke vloeistof in de 6 vakjes zit kun je de puzzel gaan oplossen. De tekst in de bovenste rand zegt dat "Tranen  naar Tranen, Zweet naar Zweet en Bloed naar bloed" toe moet stromen.

 • Elk vakje heeft 4 klepjes die je kunt openen. 

 • Je moet dus nu de klepjes in de vakjes open klikken zodat het Zweet van vakje 1 naar het zweet in vakje 46 kan stromen. 

 • De Tranen in vakje 22 moeten naar de tranen in vakje 26 stromen.

 • Het Bloed in vakje 24 naar het bloed in vakje 28 kan stromen. 

 • De 3 routes mogen elkaar nergens raken en nergens kruizen

Het is onbegonnen werk om je te vertellen in welk vakje je, voor elk van de 3 routes, welk klepje moet openen. Dat zou heel erg onoverzichtelijk worden. Ik heb de routes daarom maar in een afbeelding aangegeven met 3 kleur lijnen. 

Doe je het goed dan gaan de vakjes 4, 22, 24, 26, 28, 46 2 keer knipperen en....de onderste balk verdwijnt en de deur valt uit de sponning.  Als de deur is omgevallen kijk je de Putkamer in. Ga vooruit de Putkamer binnen

C: Put

Je staat op de rand van de put. Aan de muur zie je een paneel met een schedel, dat langs de muur kan schuiven op radertjes. Onder je zie je een rooster. In de muur zie je op korte afstand van elkaar gleuven, die helemaal tot boven in de put reiken. In deze gleuven zitten de traptreden die uitgeschoven moeten worden. Draai je om en kijk omlaag. 

Je ziet een metalen plaat met een hendel in de rand van het putdeksel. Klik op de hendel en....Een valhek sluit de terugweg af. De metalen plaat schuift weg en je ziet een luikje met de tekst: "Noli respicere". Dit betekent: "Kijk niet achterom". DUS DRAAI JE NIET MEER OM WANT DAN GA JE DOOD. Open het kleine luikje en....je bent beland in de:

Japanse Tegeltjes puzzel:

(Dit is een "Random" puzzel. Dus de oplossing verschilt van keer op keer)

NB: Had je je wel omgedraaid dan zie je dat het rooster van de put  weg is. De Schedel is nu in 2 helften gespleten en tussen de 2 helften van de schedel zie je dan de oplossing van de Japanse Tegeltjes puzzel". 

Onder het schedelpaneel lees je "Te Maledictum", "You are cursed". Als je dan weer terug omdraait om het luikje te openen dan.......ga je DOOD. Je krijgt natuurlijk gelijk een 2e kans, maar de oplossing die je zag telt dan niet meer.

 • Je ziet een raster met 10X10=100 witte tegeltjes. 

 • Het raster is verdeeld in 10 horizontale rijen en 10 verticale kolommen

 • Als je op een wit tegeltje klikt, wordt het donkergrijs en als je nogmaals klikt word het tegeltje zwart. 

 • Boven en links zie je zwarte getallen staan. Deze zwarte getallen geven het aantal aaneengesloten zwarte tegeltjes in die rij aan. 

 • Staat er bv. 2 2, dan betekent dit: 2 zwarte, een aantal grijze en/of witte en dan weer 2 zwarte tegeltjes. 

 • De bovenste getallen zijn voor de verticale kolommen, de linker getallen zijn voor de horizontale rijen. 

 • Aan de onderkant en rechts zie je grijze getallen. 

 • De grijze getallen geven dus aantal donkergrijze tegeltjes in die rij of kolom aan.

Je moet dus tegeltjes wit laten, tegeltjes grijs maken en tegeltjes zwart maken. Er moet dus in het raster een tekening ontstaan van zwarte tegeltjes waar dan grijze en witte tegeltjes omheen staan. Hoe die tekening eruit moet zien is telkens weer anders.

 • De oplossing van deze puzzel is dus steeds anders, en het helpt je ook niet als je eerst gekeken hebt op het paneel tussen de gespleten schedel. 

 • Als je dat hebt gedaan dan ben je dood gegaan en dan geld die oplossing net meer. 

 • De getallen die rondom het raster staan vertellen je dus, voor elke rij en elke kolom, welke tegeltjes er in die rij of kolom wit, donkergrijs of zwart moet zijn.

 • Ik kan je voor deze puzzel geen pasklare oplossing geven. De tekening die ik moest maken was echter deze

 • Kijk dus of jij rondom jouw raster precies dezelfde getallen staan. 

 • Als dat zo is dan is voor jou de oplossing precies zoals op mijn afbeelding. 

 • Heb jij echter andere getallen rond het raster staan, ga dan steeds even dood. 

 • Dus kijk dan naar de gespleten schedel en open dan het luikje weer. 

 • Je gaat dan dood maar krijgt dan de 2e kans. 

 • Open het luikje weer en kijk of je dan hetzelfde raster hebt als op mijn afbeelding hierboven.

Hieronder geef ik je echter nog 4 mogelijke oplossingen. 
Vergelijk de getallen van jouw raster dus met de getallen op de afbeeldingen. 
Is er een afbeelding bij waarvan de getallen precies gelijk zijn dan bij jouw raster, wel...dan kun je die oplossing gebruiken. 

Los je deze puzzel goed op dan komen de traptreden uit de gleuven in de put muur tevoorschijn. Draai je dan om en klik vooruit naar het schedelpaneel. Draai je dan rechtsom en klik vooruit naar de eerste traptreden en kijk dan omhoog door de put. 

Je hoort een vrouwenstem. De vrouw klaagt dat ze haar armband kwijt is. Ze had haar armband op de rand van de put gelegd, dus waarschijnlijk is de armband de put in gevallen. Nadat je even geluisterd hebt naar de vrouw krijg je de vooruitcursor om nu helemaal omhoog te klimmen. DOE DAT NIET. Kijk omlaag door de put. Onder je zie je dat het rooster in de put weer is uitgetrokken. Daal dus via de treden terug omlaag en als je terug op de onderste treden staat zie je nu een haak die uit de muur is gekomen. Pak de Stalen Kabel (Steel wire) uit je inventory en hand de kabel dan aan de haak. 

Vind de Armband:

Kijk dan langs de kabel omlaag en klik dan de vooruitpijl om via de kabel dieper in de put af te dalen. Arno beland op de bodem van de put en hij staat tot zijn knieën in het water. Er liggen diverse skeletten onder het water. Draai je om zodat je het einde van de stalen kabel ziet. Draai dan linksom naar het skelet dat nog bijna helemaal intact is. Links ligt voet. Klik met de handcursor op het dikke deel van de voet en....Arno vindt de Metalen Armband.

NB: Om de ring te vinden moet de cirkel van de handcursor het hele dikke bovenste deel van de voet bedekken. Klik dan en Arno raapt de ring op,

Als je de Armband hebt gevonden hoort Arno een monster grommen. Het monster zit in de tunnel en Arno klimt vanzelf via de kabel terug omhoog. Helaas laat Arno de armband in zijn haast vallen en de armband ligt dus weer op de bodem van de put. Je moet een manier vinden om dat monster weg te jagen.

Je staat dus op het plankje voor het schedelpaneel. Mik je vooruitpijl naar de overkant van de put en klik dan om naar de overkant te springen. Je staat dan weer op de rand waar de Japanse Tegeltjes puzzel in zit. Kijk naar de linkerhoek van de poort. In de linker hoek liggen wat steentjes. 

Grijp een steentje, draai je om naar de put, kijk omlaag en gooi het steentje, door het rooster, omlaag naar de boden van de put. Je hoort het monster grommen maar het monster verdwijnt niet. Draai weer om en ga nu vooruit door de weer geopende poort de puzzel gang in. Vanzelf draai je dan om naar de 12 schedels. Grijp nu de Injectiespuit (Syringe) weer uit  Schedel 6.

Draai rechts en loop door de gang naar de celdeur en je bent dan terug in de cel. Draai links en ga naar de scheidingsmuur en praat met Janos. Vraag Janos: "Would you lend me your lighter?". Janos wil je zijn aansteker echter alleen geven als je hem iets te drinken brengt en hij geeft je zijn lege zakflacon (Flask).Verlaat de cel weer naar de puzzelgang en draai je in de gang om naar de Bloed, Zweet en Tranen puzzel nis. 

Zoom weer in op het raster in de nis. Wel...je weet in welk van de vakjes Bloed, Zweet of Tranen zit.Als je de flacon van Janos vult met zweet of met tranen dan stuurt hij je terug want zweet of tranen lust Janos niet. Klik dus met de Flacon op een vakje waar Bloed in zit, dus vakje 24 of 28 ( je kunt altijd eerst even proeven met de beker) Ga dan terug naar Janos en geef hem zijn zakflacon terug. Had je de flacon met bloed gevuld dan krijg je zijn Aansteker. Zo niet dan moet je terug om de flacon alsnog met bloed te vullen.

Als je de Aansteker van Janos hebt gekregen ga je terug naar de put. Spring weer over naar het plankje onder de schedel en klim via de stalen kabel weer omlaag naar de bodem. Je staat dan op de bodem weer voor het skelet waar je de armband vond. Kijk achter het skelet naar de ingang van de tunnel. Rechts zit een Toorts aan de muur. Steek de Toorts aan met de Aansteker. Helaas...een zwerm vleermuizen komt uit de tunnel op je af en hierdoor gaat de toorts weer uit. Steek de toorts dus nogmaals aan met de aansteker. 

Het licht van de toorts houd het monster in de tunnel. Je moet nu weer de Armband zoeken. Kijk weer omlaag naar het skelet en naar de voet waar je de eerste keer de armband op vond. Net links van de voet vindt je dan de Armband weer. Je ziet de armband niet, dus je moet, heel voorzichtig, met de handcursor klikken op diverse plekken net links naast de voet. 

NB: je kunt ook de wichelroede gebruiken om de armband te vinden. De punt van de wichelroede wijst dan de klikplek aan waar je moet klikken om de armband te pakken. Maar de wichelroede methode maakt het je niet makkelijker.

Als je de Armband weer hebt gevonden dan klim je via de kabel weer omhoog en dan ga je, via alle treden, helemaal omhoog en de put uit. Je beland op de binnenplaats van het kasteel. Hoewel Arno stemmen hoorde is er niemand te zien. Draai je om naar de put. Er ligt een spiegeltje op de rand van de put. Pak de Armband uit je inventory en plaats de armband naast het spiegeltje op de putrand en....

Filmpje: We horen de vrouw weer die blij is dat ze haar armband heeft terug gevonden. 
De armband verdwijnt en dan zie je voetstappen die naar de ingang van de balzaal rennen.

Je staat voor de ingang van de balzaal. De ingang is geblokkeerd door de 2 omgevallen pilaren. Duw de 2 pilaren dus opzij met je schuifpijlcursor en verwijder dan de stenen, in de poort, met je tandwielcursor. Er vliegt dan een blauwe Veer omlaag en de veer valt voor je voeten op de grond. Grijp de veer (Feather). 

Draai je om en loop terug naar de put en grijp dan de Spiegel (Mirror) van de rand van de put. Draai je weer om, loop terug naar de balzaalpoort en ga nu dan vooruit door de vrijgemaakte poort.Arno herinnert zich de woorden van Irina: "Degene die de laatste stap op het pad van de draak aflegt, moet de voorgaande stappen niet alleen afgelegd hebben, maar ook de volgorde kennen en de voorwerpen en symbolen die erbij horen."   Je bent beland in

Hoofdstuk 8: Dag 5:

Twilight Kasteel

A: Bepaal de Stappen van Het pad van de Draak:

Arno is dus nu in de ruďne van wat eens de balzaal van het kasteel was. Blijf even staan waar je staat en kijk rond. De balzaal is voor een deel rond. Langs het ronde deel van de zaal staan 7 zuilen. Je staat nu voor zo'n zuil. Tussen 2 van de zuilen zie je een balkon waar de rode vlag van Tap Tepes over hangt. Onder dat balkon zie je groot rond stalen luik in de vloer.

Er staan dus 7 zuilen rond de cirkelvormige dansvloer. Onderaan elke zuil zie je 2 Waterspuwers (Gargoyles). Je kunt vooruit naar elke zuil als je de vooruitpijl mikt naar de zuil waar je naar toe wilt. Je staat nu  voor zuil  5. Dus draai je om. Je ziet nu de 2 waterspuwers , die boven elkaar op elke zuil zitten. Tussen de waterspuwers zit een paneel. In de bek van de bovenste waterspuwer zit een toorts. 

 • In de openstaande muil van de onderste waterspuwer moet je een voorwerp plaatsen dat een stap op het Pad van de Draak aangeeft. 

 • Vervolgens moet je het bijpassende symbool, dat bij dat voorwerp hoort, tekenen op het paneel

Je moet nu eerst de volgorde van de zuilen bepalen. Draai je weer om zodat je naar de 2 zuilen kijkt waartussen je het balkon ziet waar de vlag van Vlad Tepes overheen hangt. Mik dan je vooruitpijl op de rechter pilaar. Die rechter pilaar is Zuil 1. Onder in je scherm lees je dan "Object placed: Bottle No.814". Ga naar die rechter pilaar. In de muil van de onderste waterspuwer staat dus al het Flesje 814 met Arno's bloed. Je kunt het flesje pakken, maar DOE DAT NIET. Laat het flesje staan.

 • Dit flesje met bloed was dus de eerste stap op het Pad van de draak, in Turkije. 

 • Je moet dus nu, op het paneel van deze zuil, tussen de twee waterspuwers, het symbool tekenen dat bij deze eerste stap hoort. Maar welk symbool is dat?

 • Open je Documents en zoek dan de "Map of Turkish prison" op in de lijst. Open deze plattegrond. 

 • De plattegrond komt dus in het rechter scherm te staan. 

 • Pak de Enlarger erbij en plaats die weer op de Bergen waar de rode namen en pijltjes bij staan. 

 • Zorg dat je in de Enlarger weer alle 7 bergen ziet. 

 • De 7 stappen van Het Pad van de Draak zijn dus de namen van de 7 bergen, maar dan tegen de wijzers van de klok in.  dus:

 • Stap 1 = Bagdad = Mount of Offering. 

 • Stap 2 = Ozveri = Peak of Sacrifice. 

 • Stap 3 = Tilkidag = Fox Peak. 

 • Stap 4 = Ceza = Mount of Punishment. 

 • Stap 5 = Temizuk = Mount of the Purifying Fire. 

 • Stap 6 = Olum = Mount of the Death. 

 • Stap 7 = Yedag = Mount of the Dragon.

Op 3 bergen zie je dus een symbool:

 • Op Berg 2 = Peak of Sacrifice, zie je het omgekeerde Kruis. 

 • Op Berg 3 = Fox Peak, zie je de 5-puntige ster. 

 • Op Berg 4 = Mount of Punishment, zie je het Hakenkruis.

Open nu de foto de foto die je van de microfilm hebt gemaakt (Mountains Microfilm). Bekijk ook op deze foto de bergen weer door de Enlarger. 

 • Op 3 bergen zie je dus weer een symbool. Je ziet Berg 7, 6 en 5 op. 

 • Berg 7 = Mount of the Dragon, heeft het Drietand symbool. 

 • Berg 6 = Mount of Death, zie je het Pi symbool. 

 • Op Berg 5 = Mount of Purifying Fire, zie het Ladder symbool.

Bekijk ook nog eens de foto die Maria heeft gemaakt van de bergen (Mountains Photo). Bekijk ook deze foto door de Enlarger. 

 • Je ziet er Berg 7 en Berg 1 op. 

 • Op Berg 7 zie je weer de Drietand. 

 • Op Berg 1 = Mount of Offering, zie het witte "Strikje" (horizontale zandloper) symbool.

Je weet dus nu voor elk van de 7 stappen van het pad van de Draak het symbool. Nu moet je nog weten welk voorwerp er bij elke stap hoort. Om achter de voorwerpen te komen moet je al je verzamelde documenten openen en bekijken. Zoek dan naar de verschillen tussen soortgelijke tekeningen.

Stap 1 = Berg 1 = Mount of Offering:

 • Het offer is bloed. 

 • Je hebt afbeeldingen gezien van het offer van ossenbloed en van mensenbloed.

 • Ook zag je een engel met 2 bekers.

 • Het voorwerp is dus Flesje 814 met Arno's bloed.

 • Het symbool is dus het "Strikje"

Stap 2 = Berg 2 = Peak of Sacrifice:

 • In de kamer waar je het lijk van Stephan Luca hebt gevonden hangt het omgekeerde kruis.

 • Arno heeft toen de Halsketting van Stephan gepakt.

 • 1 van je 2 afbeeldingen van de "Iphigeneia's Sacrifice" vaas toont je Iphigeneia die een halsketting draagt.

 • Het voorwerp is dus: Stephan's Halsketting.

 • Het symbool is dus: Omgekeerde Kruis.

Stap 3 = Berg 3 = Fox Peak

 • Vergelijk de afbeeldingen van de "Fox Flight".

 • Op de tekening van de "Fox Flight" zit een vogel in de boom.

 • Het voorwerp is dus: Vogelveer.

 • Symbool:5-puntige Ster

Stap 4 = Berg 4 = Mount of Punishment

 • Vergelijk je beide "Punishment" tekeningen.

 • Het aantal spijkers verschilt dus.

 • Op de ene tekening zijn er 6 spijkers en op de andere 7.

 • In de 12 skeletten puzzel heb je de injectiespuit als 7e spijker moeten gebruiken.

 • En Irina werd gedood door een injectiespuit in haar voorhoofd.

 • Dus het voorwerp is: Injectiespuit.

 • Symbool: Hakenkruis.

Stap 5 = Berg 5 = Mount of Purifying

 • Vergelijk de "Fire" afbeeldingen van Van Bergen met de "Fire" afbeelding die je uit Ioan's kist hebt gehaald.

 • Op Ioan's afbeelding heeft de soldaat geen brandende toorts vast.

 • Voorwerp is dus: Brandende Toorts.

 • Symbool: Ladder met 4 sporten

Stap 6 = Berg 6 = Mount of Death

 • Vergelijk de afbeeldingen van "Funeral of Patroclus" (begrafenis van Patrocles) 

 • Op één van de afbeeldingen heeft de dode een munt in zijn mond.

 • Voorwerp: Oude munt. 

 • Symbool: Pi

Stap 7 = Berg 7 = Mount of the Dragon

 • Vergelijk de afbeeldingen van "Blood of the Dragon". 

 • Op een van de afbeeldingen zie je een grote spiegel.

 • Voorwerp: Spiegel. 

 • Symbool: Drietand

Ok...je weet nu alle voorwerpen en alle symbolen. Nu gaan we dus het juiste voorwerp in de juiste zaal plaatsen en er dan steeds het juiste symbool bij tekenen. Dat tekenen op het paneel doe je met de Tandwielcursor en gaat op dezelfde manier als je in Turkije hebt gedaan om de Pentagram puzzels op te lossen. Je gaat nu dus echt op pad over:

B: Het Pad van de Draak:

Stap 1= zuil 1:

Als het goed is sta je dus voor Zuil 1, waar Flesje 814 in staat, het flesje met het bloed van Arno. Zoom in op het paneel tussen de twee Waterspuwers. Teken nu, met de tandwielcursor, zo goed mogelijk als je kunt, een Strikje.  Dit tekenen moet je dus, in één lijn, ononderbroken doen. Je mag niet even ophouden. Is het gelukt dan verschijnt het symbool groot in het paneel. 

Zoom dan uit. Draai links en ga naar Zuil 2.

Stap 2 = Zuil 2

Plaats in de muil van de onderste Waterspuwer de Halsketting van Stephan Luca (Small chain). Teken dan op het paneel het Omgekeerde Kruis. Trek snel een lijn omlaag en teken dan zeer snel de dwarslijn er door. 

Zoom uit, draai links en ga door naar de volgende zuil:

Stap 3 = Zuil 3

In de muil van de onderste waterspuwer zit een vogelnestje. Plaats één van je 3 Veren in de muil van de onderste waterspuwer. Teken op het paneel de 5-puntige ster. Je moet nu de ster wel een beetje nauwkeurig tekenen. 

Zoom uit, draai links en ga naar Zuil 4.

Stap 4 = Zuil 4

Plaats de Injectiespuit in de muil van de onderste waterspuwer. Teken dan het Hakenkruis op het paneel. Teken eerst de ene haak en teken er dan snel de 2e haak doorheen. 

Zoom uit, draai links en ga naar Zuil 5.

Stap 5 = Zuil 5

Kijk omhoog naar de bovenste waterspuwer. In de bovenste waterspuwer zit een toorts. Steek de toorts aan met je Aansteker. Berg de aansteker weer op en teken dan de Ladder met 4 Sporten op het paneel.  Dus teken eerst de 2 horizontale lijnen en teken er dan 4 verticale lijnen tussen. 

Zoom uit, draai links en ga naar Zuil 6.

Stap 6 = Zuil 6

Plaats de Oude Munt (Old Coin) in de muil van de onderste waterspuwer. Teken dan op het paneel het Pi symbool. 

Zoom uit, draai links en ga naar Zuil 7

Stap 7 =Zuil 7

Stop de Spiegel in de muil van de onderste waterspuwer. Teken dan de Drietand op het paneel. 

Zoom uit en.....

Als je alle voorwerpen in de juiste zuil hebt gelegd en alle tekeningetjes juist hebt gemaakt dan....gaat het grote ronde luik, tussen Zuil 1 en Zuil 2 open.

 • Je staat nog voor Zuil 7. Draai links en mik de vooruitpijl naar Zuil 1 en ga dan 2 klikken vooruit en je bent bij de nu geopende diepe PUT. 

 • Kijk de put in en klik vooruit en je daalt omlaag en beland op de bodem van de put. 

 • Draai rechtsom. 

 • Rechts van de laddersporten zit een hendel aan de muur. 

 • Met deze hendel kun je het deksel van de put weer sluiten. 

 • Zet de hendel nu maar omlaag om de put weer af te sluiten. 

 • Draai verder rechtsom en....je kijkt dan de Kathedraal Zaal in. 

 • Helemaal achterin de zaal staat de Sarcofaag van Graaf Dracula.

 

C: Maria/Martha:

Ga vooruit naar de Doodskist van Graaf Dracula. Draai iets links. In het deksel van de Sarcofaag zie je een Schedel en een tekst. Lees de tekst "Under this flagstone lies the body of Vlad the Great".  Klik met je tandwielcursor 2 keer op de Schedel en...de Sarcofaag gaat open. In de Sarcofaag ligt het lichaam van Graaf Dracula.

Je hoort Prof.  Von Krüger roepen. Krüger staat door de put naar je te roepen. Je kunt even terug gaan naar de bodem van de put om met Krüger te praten maar dat hoeft niet. Het maakt voor de afloop van de game niet uit of je wel of niet met Von Krüger gaat praten. Ik zal wel even uitleggen wat er gebeurt als je wel met Von Krüger gaat praten

NB: Als je de put niet had afgesloten via de hendel dan zal Von Krüger door de put naar beneden komen en dan schiet hij Arno dood. Dus het is van wezenlijk belang dat je de hendel omlaag hebt gezet.

Als je met Von Krüger wil prater dan ga je terug naar de put en kijk je omhoog langs de laddersporten. Von Krüger kijkt door het rooster omlaag de put in. Klik met je praatcursor op Von Krüger. Gebruik alle gespreksopties.Von Krüger zegt dat je aan het P syndroom lijdt, waardoor je last hebt van waandenkbeelden. Hij zegt dat hij het serum bij zich heeft en dat hij is beslist te goeder trouw en kan het bewijzen. Van Janos zul je geen last meer hebben. 

Als je Von Krüger gelooft, trek je aan de hendel om het rooster te openen...en zie dan wat er verder gebeurt.....Helaas......Had je Von Krüger maar niet moeten vertrouwen.........Gelukkig krijg je onmiddellijk de Second Chance, dus wees nu verstandig en open de Put niet weer.Ok...Terug bij de geopende Doodskist van Dracula.  Je ziet de Hand van Dracula. Plaats nu alle items uit je inventory in de Sarcofaag waarvan je weet dat ze een vampier kunnen doden/schaden.

Telkens als je een item in de Sarcofaag plaats zie je, in een kort filmpje, dat de Hand van Dracula verder verouderd en knokeriger wordt.Plaats dus in de Sarcofaag de volgende items: De Crucifix, de Hostie, de Doos met Knoflook , de Wilde Rozen, de Rowan Besjes, Het Heilige Water, De Hamer en Staak,Als je al deze items, één voor één, in de kist hebt geplaatst dan....verdwijnt de kist want het was maar een optische illusie.  Als enige wapen tegen Dracula heeft Arno nu alleen nog de Bom.

De hoge deuren, die je achter de Sarcofaag zag, gaan nu open en Maria komt op je toegelopen aanlopen. Zoals je al vermoedde, was zij vroeger Martha. Nadat ze het Pad van de Draak gevolgd was, bood Dracula haar schoonheid en het eeuwige leven aan. Praat verder met Maria/Martha via alle gespreksopties.

Maria heeft Arno zoveel mogelijk geholpen omdat ze hem graag aan haar zijde wil hebben. Maria heeft de inspecteur bij de Dode Eik neergeschoten, maar Maria vind deze moord zelfverdediging. De keren dat Arno Maria zag in zijn dromen, was wellicht meer dan een droom. 

Pater Gregoriu wist te veel. Dracula wilde hem uit het dorp weg hebben. Dus Maria deed wat nodig was om hem te verzwakken, zonder hem te doden. Janos Pekmester heeft Stephan Luca en prof. Irina vermoord. Janos volgde Arno naar Turkije, dus waarschijnlijk heeft hij ook het touw in de Turkse gevangenis omhoog getrokken. In ieder geval heeft hij de bom in de slaapkamer geplaatst.

Von Krüger wilde de testresultaten van het bloed hebben om op die manier in de gunst te komen van Dracula. Maria hield het zoveel mogelijk tegen. Toen stuurde Von Krüger Janos en een Iron Guard naar Vladoviste om de bloedtesten desnoods met geweld te bekomen. Dracula en Maria rekenden net met hen af, toen Arno in de praktijkruimte arriveerde. Dracula was degene die Arno opsloot in het laboratorium. Dracula spaarde Janos om hem over te halen het Pad te volgen.

Arno vertelt dan aan Maria dat hij Krüger de testresultaten gaf. Hiermee heeft hij Krüger een groot cadeau gegeven. Von Krüger is de oprichter van de Thule Society en Janos is een medewerker. Ze wachten beiden boven bij de put, kwaad omdat ze niet naar beneden kunnen. Maria is blij dat Arno hen verslagen heeft op het Pad.

Als laatste raad zegt Maria, dat Arno Dracula niet moet uitdagen, omdat hij dan vermorzeld zal worden. Ook moet hij altijd de waarheid spreken, want Dracula zal het onmiddellijk merken als hij liegt. 

Als je alle vragen/gespreksopties hebt gebruikt dan zeg je als laatste: "You may leave now. I'm ready to meet Dracula" en....Maria waarschuwt je dat je heel voorzichtig moet zijn. Dat je Dracula naar eer en geweten moet antwoorden. Dan zal Dracula je Onsterfelijk maken. Maria verdwijnt en.....Graaf Dracula verschijn.

D: Graaf Dracula

Dracula blijft in eerste instantie in de poort staan en jij staat nu in een cirkel van vuur. De vuur cirkel belet dat Arno op Dracula af kan lopen. Je moet nu proberen om Dracula's vertrouwen winnen om de vampier dichter naar je toe te lokken.

Het Vraag en Antwoord spel van Graaf Dracula

Dracula stelt 6 vragen waar jij dan de juiste antwoorden op moet geven. Na elk antwoord verdwijnt Dracula even en duikt dan weer op en gaat even een tijdje tegen je aan staan lullen en dan stelt ie de volgende vraag.  Je kunt op elke vraag naar waarheid antwoorden, of je geeft een vaag antwoord. Wat je absoluut niet moet doen is liegen.

 • Vraag 1: "To come unto me, you have desecrated a tomb, burned a chapel, and poisoned a spring. How shall I judge your deads?"
  Antwoord:  "I had no choice: It was the only way to come to you"

 • Vraag 2: "Twice, your enemy Janos was at your mercy and you spared him. Why?"
  Antwoord: "Yes, I spared Janos and now I am here before you".

 • Vraag 3: "Let us talk of our little Maria.....She is beautifull! You desire her, do you not?".
  Antwoord: "Yes, I desire her".

 • Vraag 4: "Will you be able to tell me who initiated me? Who gave me immortality?".  
  Antwoord: "Lilith the rebel".

 • Vraag 5: "I hear your heart beat and your arteries throb. It has been a long while since I drank the blood of a priest.....Do you fear me?"
  Antwoord: "I do not fear you since I have come here!"

 • Vraag 6: "Tell me, Priest, you can't have come with the absurd idea of fighting me?"
  Antwoord: "Like Siegfried, I was resolved to do anything to reach my goal..."

Kijk naar de EIND FILM

Graaf Dracula besluit dat Arno waardig is zijn bloed te ontvangen en komt nu heel dichtbij Arno staan. Dracula buigt zich voorover om eens lekker in Arno te bijten en om zich te laven aan Arno's bloed................Maar Arno heeft geen trek in onsterfelijkheid en......

Arno blaast zichzelf op naar de Eeuwige Hemel, met de BOM.  De put stort in en Von Krüger en Hans Beckermeyer weten maar net aan de explosie te ontkomen. 

Een GROENE MIST stijgt echter op vanuit de diepte van de put...dus.....Is Graaf Dracula nu echt voor altijd dood en begraven?? Ik denk het niet.....Hij is toch Onsterfelijk? Dan is het 1942.....Europa is verwikkeld in de 2e Wereld Oorlog met Nazi-Duitsland. De Engelsen ondervragen Hans Beckermeyer, die dus een Naziespion was, over Operatie D. Operatie D werd uitgevoerd door Von Krüger.

EINDE.

Walkthrough door: Louis Koot