2014: Walkthrough door: Louis Koot  

Temüjin is een game uit 1997 en is uitgebracht door "SouthPeak Interactive", een uitgever die al enige jaren ter ziele is gegaan. De game staat op ZES, jawel op 6, Cd-Roms. Het mooie is echter dat er geen installatie van bestanden nodig is om de game te spelen. De game speel je volledig vanaf de Cd-roms. En het draait lekker soepel, ook onder Windows Xp en Windows 7 32 bits versies. Zodra je de eerste Cd in je Cd-Rom drive van je computer stopt om de game te starten wordt er alleen een SAVE GAME map op je harde schijf gemaakt waarin het spel dan je Save Games bewaard. Verder wordt er niets op je harde schijf gezet. 

Temüjin is een bijzonder mooie game in het Adventure genre. Het is een gefilmde game met levende acteurs en het spel speelt zich af in een museum. Jij, als hoofdrol speler, bevindt zich in het museum. Je weet niet wie je bent, wat je in het museum doet en waarom je er bent. Je merkt wel dat je het museum niet uit kunt en ook merk je dat de overige personen in het museum jouw wel schijnen te kennen.  

Het complot van de slechteriken behelst het verkrijgen van de Wereld Heerschappij, via Djengis Khan,  en jij moet dit zien te voorkomen via het oplossen van puzzels en het achterhalen van wat er zich allemaal, onder de oppervlakte, afspeelt in het museum waar over een paar dagen de President van Amerika een bezoek zal brengen.  

Het spel speelt zich af in een museum en in een museum worden meestal kunstwerken tentoongesteld. Zo ook in dit museum. Er hangen schilderijen en er staan andere kunstwerken. Je kunt echt overal op klikken en dan hoor je een zeer accurate beschrijving van het schilderij of het kunstwerk.Het spel is geheel Muisgestuurd en je kunt saven zo vaak en zoveel je maar wilt.

Intro:

Het spel begint met een werkelijk prachtige intro film waarin je al enigszins kunt opmaken waar het spel over gaat. De begin film neemt je mee naar het jaar 1227 voor Christus. We zien een begrafenis ritueel voor Djengis Khan. Let vooral op de vrouw met het zwaard. Zij is de slechterik van het geheel. Een Concubine, genaamd Mei, zal de ceremonie leiden. Mei zal in het spel je belangrijkste hulp worden, maar dat weet je nog niet. Kijk naar de mooie film waarin duidelijk wordt dat de Priesteres andere bedoelingen heeft dan Mei

Mei brengt het bloedoffer en haar bloed valt op de Geitenkop en het begrafenisritueel gaat beginnen....

...Maar de priesteres heeft andere plannen met Djengis Khan dan Mei..........
...de priesteres wil Djengis Khan weer tot leven brengen en ze slaat op gang en roept de Geitenkop Temüjin aan......

Vanuit de gongen spuwt er vuur en iedereen wordt door het vuur verteert, maar Mei beland in het Medallion van de gietenkop.....en.......
.....we belanden dan  in onze eigen moderne tijd en in:

Je speelt het spel in een klein speelscherm. In de randen van het scherm zitten de pijlen om omhoog, omlaag, naar links en naar rechts te bewegen. Je beweegt door het scherm door met de actieve cursor in het scherm te klikken. Vaak kun je ook naar links of naar rechts scrollen als je de actieve cursor aan de randen van het scherm plaats. Maar om echt naar links, rechts, omhoog of omlaag te draaien moet je de pijlen gebruiken in de randen van het scherm. 

Rechtsboven zie je de "Menu" knop. Als je de "Menuknop klikt dan schuift er een kadertje uit waarin je naar de diverse functies van het spel kunt gaan zoals, "Help", "New", "Restore", "Save", "Options". en "exit". In "Options" kun je enige instellingen van de game wijzigen

Via "Save" kom je in het "Save Game" scherm alwaar je altijd en op elk moment je game kunt saven en die Save Games kun je dan weer inladen via de "Restore" optie. Als je de Game verlaat, via "Exit" dan wordt er gevraagd of je de game wil saven of dat je wilt afsluiten zonder te saven....Het is aan te raden om zelf vaak te Saven want dit is best een moeilijke game waarbij niet alleen sommige puzzels behoorlijk ingewikkeld zijn maar waar je ook de dingen in een bepaalde orde moet doen om andere dingen te laten gebeuren. Ok......"lets go"......

Great Hall:

Je start de game in de Grote Hal,  in het kleine halletje bij de voordeur en kijkt een grote zaal van één of ander museum in. Je bent versuft, wel haast verdoofd. Je weet niet wie je bent en waar je bent. Je weet ook niet waarom je bent waar je bent. Alles is één grote waas voor je. Achter je is de dubbele voordeur van het museum. Je wilt er uit, de frisse buitenlucht in. Draai je om via de pijlen aan de zijkanten van het speelscherm. Klik dan op de deuren. De deuren gaan niet open. Er verschijnt echter een witte "Wolk" en in de "Wolk" verschijnt een medaillon. In het medaillon zie je het gezicht van een meisje. Het is Mei, maar dat weet je nog niet.

"Free Me", "Free Me" hoor je. En dat is ook precies wat je moet gaan doen, in dit deel 1 "Free Spirit". Je moet Mei bevrijden uit het medaillon. Je kunt dus het museum niet uit. Waarom je dat niet kunt is je een raadsel. Draai linksom naar de muur links van de deur. Er hangt een schilderij aan de muur. Het schilderij is een zeetafereel.....

Zoom in op het schilderij en klik dan op het schilderij met je vinger. Je hoort een korte, opgenomen, beschrijving van het schilderij. In het museum kun je op elk schilderij en ander kunstwerk inzoomen en er dan op klikken. Je hoort dan steeds een korte beschrijving van wat het schilderij of kunstwerk voorstelt. Draai nog iets meer naar links. Naast het schilderij hangt een bakje met Museumfolders aan de muur. Grijp een Museumfolder uit het bakje.

Onder in je scherm zie je de Inventory Slots. Er zijn er oneindig veel, maar je ziet er altijd maar 6. Tussen de inventory slots zie je een groter rechthoekig vak. Dat is je "Oogvak" waarmee je de items die je oppakt van dichtbij kunt bekijken. Klik de Museumfolder in dit Oogvak. De folder komt dan groot in je scherm te staan en in het vak verschijnt nu het "Oog". 

Op de Museumfolder lees je de naam van het museum, "The Stevenson Museum". Klik weer op de folder. De folder vouwt nu open. Het blijkt een plattegrond van het museum te zijn. Je bent nu in de Great Hall en vanuit de Great Hall kun je de gang in. De gang loopt rondom de binnentuin en in de gang zijn diverse kamers en kantoren. De belangrijkste kamer van dit museum is de "Capricorn" kamer want daar is de "Djengis Khan" expositie met als pronkstuk de Geitenkop die je al in de Introfilm zag. Je zult alle kamers allemaal veelvuldig gaan bezoeken want de game speelt zich hoofdzakelijk in die kamers af. Klik op het "Oog" om de Museumfolder weer dicht te vouwen en klik dan de folder in één van de Inventory Slots. 

Draai je weer om naar de voordeur en draai dan naar rechts, naar de rechtermuur van het ondiepe halletje. Ook aan de rechtermuur hangt een schilderij en ook naast dit schilderij hangt een bakje met Museumfolders. Zoom ook in op dit schilderij en klik erop om de beschrijving ervan te beluisteren. Klik dan op de Omlaagpijl, midden onder in het scherm. Je kijkt omlaag naar het gastenboek dat op een klein laag tafeltje ligt. 

Klik op het gastenboek om de namen te lezen van de personen die op 10-5, en op welke tijden, het museum hebben bezocht. Via de uitgestoken vinger zoom je weer uit de close-up. Kijk dan weer omhoog via de omhoogpijl en draai naar rechts zodat je weer naar het discuswerper beeld kijkt dat midden in de Grote Zaal staat en...............Het spel neemt het nu even zelf over. Je hoort een vrouwenstem en de camera draait naar links.   

NB: Dit gebeurt alleen als je de Museumfolder uit het bakje bij het 1e schilderij hebt gepakt en het gastenboek hebt bekeken en geprobeerd hebt om het museum te verlaten 

Vanuit de hoek van de zaal komt een vrouw op je toegestapt. Ze schijnt je te kennen. Ze praat tegen je. Dit is Laurie Wood.

Je staat stokstijf naar haar te kijken terwijl ze maar tegen je aan staat te kletsen. Wie is zij? Waarom kent zij mij?, denk je bij jezelf. Luister naar Laurie. Ze vind "iets dat je gaat overkomen" heel erg spijtig voor je. Maar wat is dat dan? Wat gaat er dan gebeuren? Je weet het niet. Laurie gaat dan door de voordeur naar buiten. 

Hela....Laurie kan wel naar buiten. Jij nu misschien ook? Klik weer op de voordeuren. De linkerdeur gaat nu wel open maar.....je kan toch niet naar buiten. Draai je weer om en loop nu de grote zaal in. Ga maar even op je gemak de spullen in de Grote Zaal bekijken. Dwaal dus door de Grote Zaal, klik op de schilderijen en luister naar hun beschrijving. Vlak voor het halletje met de voordeuren, staat ook een Glazen Bol waar je nu nog niet op kunt klikken. Je kunt er wel op inzoomen. Als je eenmaal Mei hebt bevrijd dan zal Mei in deze Glazen Bol verschijnen en kun je haar altijd om hulp vragen door op de Glazen Bol te klikken.

De Grote Zaal heeft een open haard en in de hoeken, links en rechts van de open haard, zijn de rode deuren naar de gang. 

Ga naar de Open Haard en kijk omlaag. Rechts naast de open haard staan de zwarte poken. 
Grijp een pook en klik ermee op de boomstammetjes die in de open haard liggen. 

Er verschijnt vuur tussen de boomstammetje en er dwarrelt een stukje papier op de grond. Dat stukje papier ligt nu links voor in de open haard. Zet de pook in een inventoryslot en plaats dan je vinger op het stukje papier dat je zojuist tussen de boomstammetjes vandaan hebt "gepookt". Je vingertje wordt een "Magisch Boekje" en je hoort een typisch geluid.

Klik met de "Magische Boek" cursor nu op dat papiertje. 
Je hoort de stem van Mei en ze zegt:"You do not yet have understanding, and thus no magic".  

Je kunt dus nog niets met het Boekje. Eerst moet je Mei "bevrijden" en zij zal je dan de power geven om recente gebeurtenissen te achter halen waardoor je langzaam maar zeker je geheugen terug zult krijgen. Vanaf Deel 2 kun je dan met dit "Magische Boekje" je herinneringen" gaan ophalen. Het is wel handig om vanaf nu te onthouden waar en op welke items je nu steeds dat "Magische Boekje" krijgt. 

Kijk omhoog en draai naar rechts. Ga naar de rode deuren, in de hoek rechts van de open haard. Klik op de deuren. 

De deuren gaan open en je loopt vanzelf de gang in en je hoort een korte vrouwenlach terwijl je vanzelf door de gang loopt naar de rode deur van de Capricorn Kamer. 

Als je bij de deuren van die Capricorn kamer bent beland dan stapt er een vrouw uit de Capricorn Kamer en deze dame ziet er echt heel geagiteerd uit.

Dit is Suzanne Armstrong. Ook Suzanne schijnt je te kennen. Ze kijkt je aan met een nogal rare blik in haar ogen en dan rent ze weg. 
Waar zou ze zo van geschrokken zijn? Draai rechtsom naar de rode deuren van de:

Capricorn Kamer:

Klik op de rode deuren. Je gaat vanzelf naar binnen en loopt rechtdoor de zaal naar de GEITENKOP. 

Wel.....Hier draait het dus om. Om deze Geitenkop gaat het allemaal in dit spel.  Dit is de Geitenkop van die Djengis Khan. 
Er zit een groen Medaillon op de kop. Klik op het groene medaillon en......In het Medaillon verschijnt Mei weer. 

Weer roept Mei: "Free Me". En dat is precies wat je moet gaan doen. Draai je om en loop terug naar de rode deuren van deze zaal. Draai je dan weer om zodat je weer naar de Geitenkop kijkt. Je ziet dan, links, een grote Rode Kist staan. Ga naar de kist en klik dan op het deksel van de kist. Het deksel schuift open en.....

Oeps......is dat een echt lijk dat in de kist ligt. Het is zeker geen eeuwen oude mummie maar een moderne vent die nog niet zo lang dood is. Een stukje papier steekt uit de binnenzak van het colbert. Grijp het. Het is een stuk van een brief en het verschijnt in je "KNIPSEL FOLDER". In je "Knipsel Folder" worden alle knipsels die je zult vinden opgeslagen. Je kunt ze draaien en lezen. Zoom uit via de "Naar je Toe Wijs Vinger" die je linksboven krijgt. De Knipselfolder staat vanaf nu rechtsboven in je scherm. 

Klik op de Hand van het lijk. Je grijpt een Zakhorloge. Bekijk het via je "oog" in het grote scherm. 
Klik dan op het horloge en lees de inscriptie in de binnenkant van het dekseltje. 

Plaats het horloge in een inventoryslot. Sluit de kist weer door weer op de deksel te klikken. Goed....je kunt nu verder even gaan rondkijken, hier in de Capricorn Zaal. Er zijn verschillende opstellingen die je kunt bekijken en dat moet je ook vooral doen. Overal zul je een naambordje bij  vinden en als je daarop klikt dan hoor je een beschrijving van de spullen waar je naar kijkt. Bekijk vooral de verschillende gongen die in de hoek achter de rode kist staan. Je kunt er op slaan. Vindt ook, in de hoek rechtsvoor, een pilaartje waar de "Kelk van Mei" op hoort te staan. Die Kelk is echter pleite. Bekijk ook de "Chinese Dagger Collection" en  het grote Katapult apparaat dat hier in de zaal staat. 

We komen in een later hoofdstuk hier terug en gaan dan schieten met deze katapult. Als je naar tevredenheid alles hier in de Capricorn Kamer bekeken hebt dan verlaat je de kamer weer via de rode deuren. Terug in de gang hoor je stemmen. Je draait vanzelf linksom en je ziet die Suzanne weer. 

Suzanne is nog steeds opgewonden en een vent probeert haar tot bedaren te brengen. Die vent is Jordan Cooper, de boekhouder van het museum. Jordan zegt tegen Suzanne dat ze in Stevenson's kamer naar de intercom moet luister. Bij 3 beepjes moet Suzanne dan opnemen. De 2 zien jouw dan aankomen en schrikken en maken dat ze weg komen. Suzanne gaat de kamer in en Jordan loopt weg door de gang. Ga verder vooruit de kant op waarin die Jordan ook is verdwenen. Loop door en je komt bij een open poort. Dat is de toegang van de:

Giftshop:

Ga naar binnen. en loop door naar de toonbank en......... je ontmoet nu de lieftallige Lorena. 

Ook deze Lorena schijnt jouw goed te kennen, het is bijna alsof ze je behandelt alsof je haar baas bent. 
Lorena hoort wat breken en vertrekt. Kijk omlaag naar de toonbank. 

Er ligt een krant op de toonbank. Klik erop en lees het krantenartikel over de ophanden zijnde "Annual Legacy Club Dinner" dat hier in het museum zal plaatsvinden en waarbij ook de President van Amerika aanwezig zal zijn. Bekijk de foto bij dit artikel. Dat is Matthew Stevenson, de eigenaar en oprichter van dit museum. Op de één of andere manier komt dit gezicht je toch erg bekent voor. Kijk omhoog en draai naar rechts. In de kast, die tegen de rechtermuur staat, staan een aantal Legpuzzel Dozen. Zoom er helemaal op in.

De Legpuzzels

Er staan 4 Legpuzzels in de kast. Je moet ze alle 4 in elkaar puzzelen.  Voor elke opgeloste puzzel krijg je dan, later in het spel, 1 puzzelstukje voor de grote 660 puzzel. Deze puzzelstukjes voor de 660 puzzel krijg je dus niet nu, maar pas later in het spel. 

Je moet deze 4 puzzels WEL IN DE GOEDE VOLGORDE MAKEN.  Dus eerst de 250 puzzel en dan die van 300, dan de 440 en als laatste de 550 puzzel.   Doe je dit niet dan loop je geheid vast in het verdere verloop van het spel, omdat je dan maar 3 stukjes voor de 660 puzzel krijgt en dan kun je die 660 puzzel niet oplossen en kun je de game niet uitspelen.

Als je op een puzzeldoos klikt dan verschijnen de puzzelstukjes in het scherm. Je kunt de stukjes oppakken en verslepen. Je kunt ze draaien via het vingertje die je op de hoeken krijgt. Elke puzzel heeft een voorzijde en een achterzijde. Door met je rechtermuisknop op de puzzelstukjes te klikken verander je de zijde van het stukje. 

Je moet zelf maar beslissen of je het makkelijker vind om de puzzels via de voorzijde of de achterzijde op te lossen. Als je de puzzel oplost dan verandert de puzzel vanzelf in de achterkant. Op de achterkant van elke puzzel zie je dan een object uit het museum waar je later naar toe moet gaan.


De 220 puzzel

En zou moet het zijn


De 300 puzzel:

En zo moet het zijn


De 440 puzzel:

En zo moet het zijn


De 550 puzzel:

 Als je de 4 puzzels hebt opgelost, open dan weer even je plattegrond. Bestudeer de ligging van alle kamers even. Ik ga je in het vervolg van deze walkthrough niet meer aan je handje naar elke kamer brengen, maar volstaan met je te vertellen naar welke kamer je moet gaan. Zal je nu wel even uitleggen wie er in de kamers "wonen". 

Je bent nu in de Giftshop en dit is het domein van die Lorena.  De "New Artist Gallery" is een kamer met moderne kunst.  De "Studio" is in feite de werkplaats van het museum en is voornamelijk het domein van Suzanne, maar ook zul je er ene Reg tegenkomen. Reg zul je nog ontmoeten.  De "Snack Room" is de personeelskantine van het museum (Employees Only" deur). Achter de "Snack Room" is de "Supplies" kamer, een kleine voorraadkamer. 

De "Capricorn" kamer is feitelijk de hoofdzaal van het museum. Hier staat de Djengis Khan verzameling tentoongesteld en het pronkstuk van het museum de "Capricorn Head". Dat is die "Geitenkop" die je al gezien hebt. "Wood" is de kamer van Laurie Wood, de vrouw die je in de Grote Zaal hebt ontmoet.  "Security" is de kamer van de beveiligingsman van het museum, ene Nick en ook die zul je nog ontmoeten. 

"Cooper" is de kamer van de boekhouder, Jordan Cooper. "Macey" is de kamer van Macey. Je zult Macey zo meteen voor de eerste keer ontmoeten. "Stevenson" is de kamer van Matthew Stevenson, de eigenaar en directeur van het Stevenson Museum. Jij weet het op dit moment nog niet, maar JIJ bent die Matthew Stevenson.  Goed....verlaat nu de Giftshop en ga naar de:

Snack Room

Op de deur van deze kamer staat "Employes Only". Ga naar binnen. 

Er staat een vent voor het aanrecht en heeft een kopje thee in zijn handen en hij kijkt je nogal vorsend aan. Net of ie afwacht of je hem herkent. Dat doe je niet. Dit is Franklin Macey. Macey is de "directeur" van het museum. Vroeger was dit een ander museum en toen was Macey er ook echt de baas. Maar Matthew Stevenson heeft het museum een paar jaar geleden gekocht en hierdoor is die Macey gedegradeerd tot directeur. En dat heeft Macey die Stevenson niet in dank afgenomen. Macey is een liefhebber van thee. Hij drinkt zijn thee op en verlaat dan de Snack Room. 

Ook hier in de snack room geld dat je overal op kunt klikken. Er zijn echter wel een paar voorwerpen die je hier moet vinden en in je inventory moet plaatsen. Op het rechterdeel van het aanrecht staat een koffiezetapparaat. Voor het koffiezetapparaat staat een wit plastiek bekertje. Grijp dit bekertje en plaats het in je inventory. 

Ook staan er een aantal schaaltjes op het rechterdeel van het aanrecht. In de schaaltjes zitten plastieken lepels, messen, vorken en ook suikerklontjes. Zoom in op de schaaltjes en pak uit de schaaltje een Lepel, een Vork, een Mes en een handvol Suikerklontjes. Plaats ze allemaal in je inventory. 

Zoom uit het aanrecht en ga naar de ijskast. Open het vriesvak van de ijskast. 
Links in het vriesvak staat een zwart schaaltje waarin een grote klomp ijs zit. Grijp het ijs en zet het in je inventory. 

Zoom uit het vriesvak. Je kunt nog even verder rondkijken hier in de Snack Room en je kunt via de deur, naast de ijskast, de Supplies Room in gaan. Doe dat echter nu maar niet. We gaan later wel in de Supplies Room kijken. Verlaat de Snack Room en ga rechtsaf verder door de gang naar de kamer van:

Matthew Stevenson:

Je loop weer vanzelf door de kamer. Mik met je cursor op de schoorsteenmantel van de open haard. Op de schoorsteenmantel staat een zilveren bokaal. Het is de "Kelk van Mei" die eigenlijk op het pilaartje in de Capricorn kamer hoort te staan. Grijp de Kelk en plaats hem in je inventory.  

Draai  linksom en ga naar de mooie ovaal houten tafel die midden in de kamer staat. 
Op de tafel ligt een zwaard. Zoom er op in. Voor het zwaard ligt een Testpapier en een injectiespuit. 

Op de punt van het zwaard zie je wat opgedroogde bloeddruppels. 
Pak uit je inventory het plastieken mes en klik hiermee op de bloeddruppels van het zwaard. 

Je schraapt wat van het bloed af en in je inventory wordt nu een "Blood Sample" geplaatst. Plaats het mes terug in je inventory. Zoom uit het zwaard en kijk omhoog via de omhoogpijl. Draai je dan linksom. Links naast de kamerdeur staat een kamerscherm en daar weer links naast staat een lage kast waar een theekomfoortje op staat. Links naast die lage kast staat het bureau. Ga vooruit en je komt terecht aan de rechterzijde achter het bureau. Op het bureau staat een witte telefoon. Achter de telefoon staan een paar boeken. op de andere zijde van het bureau staat een laptopcomputer en er ligt ook een agenda in het bureau.

Er zitten 3 lades in het bureau. Je kunt op dit moment alleen de linkerlade openen, dus maak die la open. 
Er liggen wat papieren in de lade en je krijgt er het "Magische Boekje" op. 

Klik op het bovenste papier. Het is een memo van die Suzanne over het bloed op het zwaard. Sluit de lade en zoom uit. Klik op de telefoon. Je zoomt er op in en drukt per ongeluk op de 991 knop en maakt dus onbedoeld contact met de alarmdienst. Opeens drukt er iemand anders op de telefoon om de verbinding te verbreken. Je ontmoet nu Nick Costello, de beveiligingsman van het museum:

"Wat moet jij nu met een telefoon"   vraagt Nick. Nick belooft dat ie het tegen niemand zal verklappen en hij gaat weer weg. Nick is nogal een "gespleten persoonlijkheid" en heeft daardoor veel last van "stemmen in zijn hoofd". Maar daar kom je nog wel achter en ook dat Nick eigenlijk geen onaardige vent is. Je bent weer terug bij de telefoon. Klik op de telefoonhoorn. 

Je zoomt in op de toetsen van de telefoon. Klik op de "Voicemailtoets". Je hoort dat er 6 berichten zijn ingesproken. Om de berichten te beluisteren moet je steeds op toets 1 klikken. Doe dat dus en beluister de 6 berichten. Na elk bericht druk je weer op toets 1. Het belangrijkste bericht is  bericht 2.

Bericht 2 is afkomstig van professor Reuban Banks. Reuban Banks heeft in opdracht van Matthew Stevenson een eeuwenoude Geitenvel onderzocht waar leesbare tekens op staan. Banks heeft die leesbare tekens weten te ontcijferen. Maar nog belangrijker is dat Banks zegt dat hij in een medewerker van het museum een vroege student van hem heeft herkent en dat de aanwezigheid van deze persoon in het museum hem zeer verontrust. 

Als je alle 6 de berichten hebt beluistert dan klik je op de "Pagetoets". Je "Page" dan Suzanne op die zich heeft opgesloten in de "Studio". Precies zoals je die Jordan tegen haar hebt horen zeggen. Suzanne zal hierdoor, zo meteen, de studio verlaten en hierdoor kun jij daar naar binnen gaan.

Zoom 2 keer uit de telefoon. Klik op de boeken die achter de telefoon staan. In je scherm komt dan het "Impossible Machine" boek te staan.  Open dit boek en blader het door via de witte pijl die je steeds rechtsonder in het scherm krijgt. Neem vooral notie van de Impossible Machine no 49 "The Automated Plant Waterer" en van de Impossible Machine no 150 "The Englishman's Friend". Lees hiervan ook de "Partlist" van door. 

Alle items die in deze lijst worden vermeld zul je moeten zien te vinden. Sluit het boek en zoom uit via de wijsvinger onder het gesloten boek. Je kun dan nog even op die Laptop klikken en dan op het rode knopje van het toetsenbord. In het laptopscherm zie je dan die Geitenkop. Als je dan in het scherm klikt dan verandert de geitenkop. Zoom 2 keer uit en kijk omhoog via de omhoogpijl.  Draai je nu rechtsom naar het lage commodekastje. Op dit kastje staat een glazen theepot op een komfoortje. Je weet het nog niet maar hier zul je straks een kopje thee moeten brouwer via de "Englishman's Friend" methode. Zoek de kamerdeur op en verlaat de kamer naar de gang. Ga linksaf door de gang naar de:

Restauratie Studio:

Als je vlak voor de deur van de studio in de gang bent komt Suzanne uit de studio de gang op. 

Dit komt omdat je haar via de telefoon in Stevenson hebt "opgeroepen", precies zoals die Jordan haar vertelde dat hij zou doen. Suzanne denkt dus dat die Jordan haar heeft opgeroepen en ze gaat op weg naar de kamer van Cooper. Alleen durft ze om de één of andere reden niet langs jouw heen, dus ze gaat de andere kant op. Loop door naar de deur, open de deur en je gaat vanzelf naar binnen. De Restauration Studio is een grotere ruimte. Het is de werkplaats van het museum. Je loopt vanzelf door tot bij de 2 werktafels die in een hoek staan, achter de hele grote werktafel die in het midden van de kamer staat. Je staat dan tegen de voorkant van de rechter werktafel aan. Klik met je knippercursor op de werktafel. Je loopt dat door en staat dan tussen de 2 werktafels in en bent ingezoomd op de rechtertafel. 

Er staan heel wat items op deze tafel. Voor nu is het echter het belangrijkste dat je de 2 lege Wijnflessen ziet staan en deze oppakt en in je inventory stopt. De 2 wijnflessen staan helemaal rechts op de werktafel. Om ze te kunnen zien beweeg je de cursor naar de rechterrand van het scherm en dan beweeg je de cursor met korte rukje heen en weer. Je schuift op deze wijze het beeld naar rechts op en ziet dan vanzelf de 2 lege Wijnflessen staan. Het is een kleine en een grotere fles. Grijp ze allebei en stop ze in je inventory.

Boven waar de flessen stonden zie je de onderkant van een brief die aan de vakken boven de tafel zit geplakt. Klik op de brief en lees dan de brief even door. Het is een memo van Franklin Macey, de directeur van het museum, aangaande enige voorwerpen die uit het museum zijn verdwenen. Via de omlaagpijl scrol je omlaag door de brief en je krijgt er ook weer het "Magische Boekje" op. Als je deze memo helemaal hebt gelezen dan zoom je uit. Bekijk even de overige items op deze tafel. Er staat een lamp op en links naast de lamp staat een gips schedel waar je op kunt klikken. Voor de lamp staat ook een klein kistje. Open dit kistje. Er zit een geel briefje in. 

Klik op het gele briefje en lees het door in je scherm. Het is een gedicht over 2 bedelaars. Lees het goed door. Dit gedicht geeft je de complete oplossing voor de Flessenpuzzel die je zo meteen in de Snack Room gaat oplossen om het drankje te bereiden waarmee je Mei uit het medaillon gaat bevrijden. Stop het briefje terug in het kistje en sluit het kistje. Helemaal links in de hoek staat een grote fles LATEX op deze tafel. Hier krijg je ook weer het "Magische Boekje" op.  Wel, voor nu ben je klaar in deze kamer, dus draai rechtsom en zoek de kamerdeur op. Ga vooruit naar de deur en verlaat deze Restauratie Studio. Ga linksaf door de gang naar de:

New Artist Gallery:

Ga hier naar binnen. Je loopt vanzelf de kamer binnen en stopt voor een muurtje waar op de vloer een grote kist voor staat. 
Kijk omlaag naar de kist en maak hem open. 

Er ligt een groot boek in de kist maar je mag het boek niet uit de kist pakken. Zoom uit. De kist gaat weer dicht. Kijk omhoog via de omhoogpijl. Deze kamer is een beetje een doolhofje, met aparte hoekjes waar verschillende voorwerpen staan opgesteld. Je moet dus even slim navigeren hier om alles te bereiken wat je moet bereiken. Draai rechtsom via de rechterpijl en ga dan vooruit naar de rechtermuur van de kamer. Draai dan weer rechts. Je kijkt dan vooruit naar de hoek, links naast de kamerdeur. Er hangt daar een schilderij. Ga vooruit en draai dan rechts. Er hangt nu een bontgekleurde Ballon voor je neus. Grijp de Ballon en zet hem in je inventory.

Draai rechts en loop vooruit naar de overzijde van de kamer. Draai je dan weer rechtsom en beweeg dan je cursor weer heen en weer aan de rechterkant van het scherm om met kleine rukjes iets verder rechtsom te draaien. Je ziet dan de doorgang naar rechts naar de kist. 

Er staan daar 2 van die "Impossible Machines" opgesteld. Ga vooruit door de doorgang. Als je dit op de juiste wijze doet dan eindig je bij één van de "Impossible Machines" en wel bij het naambordje. Klik op het naambordje. Je zoomt in op de machine. Het is een knikkermachine. Op het bordje staat dat het ding "Out of Order" is. Linksboven zie je de knikkers. 

Weet je wat....heb even lol. Klik 3 keer op die knikkers. Telkens rolt er dan een knikker omlaag en deze wordt dan door de kamer geschoten en breekt er iets. Dit is alleen maar voor je eigen plezier en heeft geen invloed op het verdere verloop van het spel. Na 3 keer op deze wijze een knikker geschoten te hebben kun je niet meer op de machine klikken. Draai dan links. Je ziet een Rode Planten Gieter. 

Ga naar de rode plantengieter toe en klik op de Rode Gieter. Je bent dan ingezoomd op de "Impossible Machine n0 49". Dit heb je gezien in het "Impossible Machine" boek dat staat op het bureau van Stevenson. Ook dit is een knikkermachine. De bedoeling is het dat je het scherm laat "Tilten". Klik weer op de knikkers, bovenin de "toren" links. Er rolt een knikker omlaag en via de gieter in het rode bakje. Het scherm is dan "getild" en je ziet nu dat er een groen plantje achter de gieter staat. Grijp een groen blaadje van dit plantje en stop het blaadje in je inventory.

Voor nu ben je hier klaar. Dus zoom uit en zoek de kamerdeur op en verlaat deze "New Artist Gallery".
 Ga rechtsaf de gang in en terug naar de:

Restauration Studio:

Ga weer naar binnen. Er ligt nu een vent, languit op de grote werktafel drank te hijsen.
 De vent is een beetje tipsy en helemaal niet beleeft tegen je. 

Dit is Reg Westlake, de restaurateur van het museum. Luister naar wat ie zegt. Het is een erg onaangenaam personage. Reg staat dan op en smijt zijn lege platte drankfles op de tafel en hij verlaat de kamer. Je hebt die lege drankfles van Reg nodig, maar vanaf waar je nu staat kun je die fles niet zien. Draai links en loop vooruit naar de voorkant van de werktafel waar je eerder de 2 wijnflessen vanaf pakte. Draai je dan rechtsom tot je de platte drankfles van Reg op de grote werktafel ziet liggen. Grijp de fles en stop hem in je inventory.

Je bent voor nu klaar hier. We zullen echt hier nog wel een paar keer terug komen, maar het is nu echt de hoogste tijd om die Mei te gaan bevrijden.
 Verlaat de Restauration Studio en ga terug naar de:

Snack Room (Employees only): 

Maak het Mei drankje:

Ga weer naar binnen en naar het aanrecht. Ga recht voor de gootsteen met de waterkraan staan. Het is de bedoeling dat je nu een drankje gaat maken waarmee je Mei uit het medaillon van de Geitenkop kan bevrijden. 

Voor dit drankje heb je de volgende spullen nodig: de 2 Wijnflessen en de platte Drankfles uit de Restauration Studio, de Witte Beker uit de Snack Room, de Zilveren Kelk en het Blood Sample uit de kamer van Stevenson. Controleer even of je al deze spullen wel in je inventory hebt staan. 

De oplossing voor deze afmeetpuzzel heb je kunnen lezen in het gedichtje dat staat op het gele briefje dat je hebt gevonden in het kistje in de Restauration Studio. Doe dan het volgende:

Pak de kleinste van de 2 Wijnflessen uit je inventory en klik ermee op de kraan. 

Je vult de fles met water. Plaats de gevulde fles terug in je inventory.  Pak de platte Drankfles van Reg uit je inventory en vul ook deze met water uit de kraan. Plaats de gevulde fles terug in je inventory. 

Pak nu de Witte Beker uit je inventory en klik deze in het "Oogvak" van je inventory. Pak de lege grote Wijnfles uit je inventory en klik deze in de witte beker. Pak de gevulde platte Drankfles uit je inventory en klik ermee in de beker. Je giet het water uit de fles in de beker. 

Plaats de lege fles terug in je inventory. Pak de Kleine Wijnfles uit je inventory en klik ook hiermee in de beker. Je giet ook het water uit deze fles in de beker. Plaats de lege fles terug in je inventory. Pak de lege grote Wijnfles uit de beker en plaats de fles terug in je inventory. 

Er zit nu de juiste hoeveelheid water in het bekertje. Plaats de beker terug in je inventory. Plaats nu de Zilveren Kelk in het "Oogvak" van je inventory en giet de inhoud van de witte beker in de kelk. Als je nu de juiste hoeveelheid water in de beker hebt dan vult de kelk zich tot de rand met het water. Heb je niet de juiste hoeveelheid water dan zie je het water in de kelk verbranden. 

Je hebt echter de juiste hoeveelheid water in de kelk gegoten als je precies hebt gedaan wat ik hierboven hebt verteld. Plaats het nu weer lege bekertje terug in je inventory. Pak nu het Blood Sample papier uit je inventory en klik dit in de Zilveren Kelk en....

Het water in de kelk wordt eerst groen en dan rood. 

Je hebt het Mei drankje gebrouwen. Plaats de kelk terug in je inventory. Verlaat de Snack Room en ga terug na de rode deur van de:

Capricorn Kamer:

Ga hier weer naar binnen. Weer loop je vanzelf door tot bij de Capricorn Head, dus tot bij de Geitenkop. 
Pak de Zilveren Kelk uit je inventory en klik ermee op het Groene Medaillon van de Geitenkop en....

.........wel...bekijk het filmpje maar.........Mei wordt "Bevrijd" en verschijnt nu in vol ornaat met een groene waas om je heen in de kamer:

Luister naar Mei. Je moet dan nu Cd 2 in je computer doen 

en als je dat gedaan hebt ben je beland in:

Het verleden van Laurie Wood:

We zijn terug in de Grote Zaal en Mei "zweeft" voor je. Luister naar Mei. 

Mei vertelt dat zij je nu kan gaan helpen. Met behulp van Mei's Magie zul je de Magie van "Hen" verslaan. Je vraagt je af wie die "Hen" zijn. Mei balt dan samen tot een groene bol energie en ze verdwijnt de Glazen Bol in.  Vanaf nu kun je ten alle tijden in het "Oogvak" van je inventory klikken. Je ziet dan Mei in de Glazen Bol. Mei zal je dan een hint geven. Meestal is dat in de vorm van de kamer waar je dan naar toe moet gaan. Weet je wat...doe dat nu gelijk maar eens. Klik op de Glazen Bol. Mei verschijnt en ze toont je de kamer van Franklin Macey. 

Dus Mei "zegt" dat  je nu naar de kamer van Macey moet gaan. Ga uit de Glazen Bol en naar de rode gangdeuren, in de hoek links van de open haard. Ga door deze deuren nu de gang in en ga dan rechtdoor naar de deur van:

Franklin Macey:

Ga naar binnen. Weer loop je vanzelf vooruit door de kamer. Je ziet Macey en hij doet iets met een schemerlamp en hierdoor schuift de grote boekenkast dicht en daarna sluit hij de grote doorzichtige deuren van de boekenkast. Achter die boekenkast is blijkbaar een geheime ruimte. "Lock it down", roept Macey naar iemand die je niet kunt zien. 

Vervolgens zegt ie dat je maar beter kunt vergeten wat je zojuist hebt gezien en dan gaat ie een heel verhaal aan je vertellen. Luister naar Macey. Hij mag jouw blijkbaar niet zo erg. Eerlijk gezegd heeft ie een bloedhekel aan je en geniet hij blijkbaar bij voorbaat al over wat er met jouw staat te gebeuren. Macey verdwijnt dan. Wel, ga naar de doorzichtige deuren van die grote boekenkast en klik dan zelf ook op die schemerlamp waar die Macey mee aan het spelen was toen je binnen kwam. 

Hierdoor gaan de deuren voor de boekenkast open, maar de kast zelf schuift nu niet weg. Jij kunt dus niet nu die geheime ruimte in. Op de bovenste plank van het linkerdeel van de boekenkast, staat een boek schuin. Klik op dat boek. In je scherm verschijnt een artikel over één of ander verdovend middel met de naam "Meta-Formic-Hydroxylene". 

Lees het artikel door voorzover je dat kunt. Je vindt ook nog een grote rammelaar in dit deel van de kast waar je dan eventjes op kunt klikken. Sluit de doorzichtige deuren weer. Dit kun je doen door op de zijkant van de boekenkast te klikken of door weer op de schemerlamp te klikken. Draai je dan linksom totdat je een laag archiefkastje ziet staan, rechts naast de bank. Ga dan vooruit. Waarschijnlijk kom je bij dat archiefkastje uit. 

Je kunt nu niet de laden van dit kastje openen. Dat komt later. Kijk omhoog en draai je dan rechtsom tot je Macey's bureaustoel, achter zijn bureau, ziet staan. Ga dan vooruit naar de bureaustoel. Je komt uit aan de linkerzijde van het bureau. Zorg ervoor dat je het gehele bureaublad dan in beeld hebt. 

Kik 2 keer op de witte telefoon die aan de andere kant op het bureau staat. Klik dan op de "Voicemailtoets". Er zijn 3 berichten die je via toets 1 kunt beluisteren. Doe dat. Beluister de 3 berichten. Ze zijn van Matthew Stevenson, Suzanne en van een verslaggever.  Ik denk dat je nu zo'n beetje wel door hebt dat jij die Matthew Stevenson bent. En ook dat je op de één of andere manier onder één of andere verdoving zit waardoor je je niet veel meer kunt herinneren. Als je de 3 berichten hebt beluisterd dan zoom je 2 keer uit de telefoon. Voor op het bureau ligt een brief. Klik erop. Het is een "Personeels Contract" en je krijgt er het "Magische Boekje" op. Onthoud dit voor later. Wel, voor nu kun je hier niets meer doen, dus zoek de deur op en verlaat Macey's kamer. In de gang terug sta je dan voor één van de 2 glazen deuren naar de binnentuin. Deze deuren bevinden zich recht tegenover de kamer van Macey. Ook bij de New Artist Gallery is een ingang naar de binnentuin.

Binnentuin:

Stap door de tuindeuren, voor de deur van Macey, de binnentuin in.  
Je loopt vanzelf een stukje door de tuin en hebt hier een ontmoeting met Nick, de veiligheids man. 

Nick zit op een wit bankje te puzzelen maar als hij jouw ziet dan houdt ie daar mee op. Luister naar wat Nick allemaal tegen je zegt. Hij wind zich behoorlijk op en verdwijnt dan. Nick heeft zijn puzzel achter gelaten op het bankje. Draai rechtsom naar het bankje en kijk dan omlaag. Op het bankje ligt Nick's puzzel en zijn potlood. Klik daarop. Je komt in de:

Juxta Puzzler:

Het is niet moeilijk. Maar blijkbaar toch voor Nick te moeilijk. Dus los de puzzel even voor hem op. Hij zal je er dankbaar voor zijn. Je moet de letters van de 4 woorden even in de juiste volgorde plaatsen. 

Dat doe je door op een letter te klikken en dan naar de juiste plaats te schuiven. Doe je dat goed dan puzzel je daarna het 5e woord nog even in elkaar met de letters die onderaan in de cirkels verschijnen.De juiste woorden zijn dus: Capricorn, Museum, Treasure, Adventure en Discus. 

Heb je dit klaar, zoom dan 2 keer uit. Draai naar links. Zoek de glazen deuren naar de gang op, links van het bankje.

Ga door deze deuren terug de gang in. Je staat dan gelijk voor de deur van de:

New Artist Gallery:

Ga naar binnen. Mei verschijnt hier binnen en geeft je een boek. Althans dat probeert ze. 

Het boek "verbrand" echter en  verdwijnt dan in de kist en deze zit nu op slot. Mei is bedroeft en ze bied je haar verontschuldiging aan, maar de Magie van de tegenpartij is blijkbaar sterker dan de Magie van Mei. Je moet die kist dus gaan openen om dat boek te pakken te krijgen. Draai je om en ga terug de gang op. Ga linksaf door de gang naar de:

Gift Shop:

Hier verschijnt Mei weer achter de toonbank en ze legt op de toonbank  een fototoestel neer en plaatst de 660 puzzeldoos in de kast waar de andere puzzels ook staan. 

Kijk omlaag naar de toonbank en grijp het fototoestel. Links naast je speelscherm verschijnt nu de Lens van het fototoestel. Je kunt echter nu nog geen "Magische Foto's" maken. Eerst moet je het Fotoboek uit die kist in de New Artist Gallery zien te krijgen. Kijk omhoog en draai je rechtsom naar de kast waar de puzzeldozen in staan. Grijp de 660 doos uit de kast. 

Rechts naast je scherm verschijnt er nu een puzzelstukje. Klik op dat puzzelstukje. In het groene scherm zie je dat je nu 4 puzzelstukjes gekregen hebt van de grote 660 puzzel. Je zult er nog meer moeten "verdienen" en uiteindelijk moet je deze puzzel dan in elkaar puzzelen.

NB: Heb jij nu maar 3 puzzelstukjes gekregen dan betekent dit dat je eerder die 4 puzzels in de foute volgorde hebt gedaan. Ik heb je daar toen al voor gewaarschuwd. Het spijt me....maar als je nu maar 3 puzzelstukjes hebt gekregen dan kun je het verder wel vergeten. Je zult dan deze game niet uit kunnen spelen omdat je nu nooit die 660 puzzel compleet kunt maken. Je kunt dan beter maar helemaal opnieuw beginnen met een "New Game" en dan wel die 4 puzzels in de goede volgorde gaan oplossen.Verlaat de Gift Shop en ga door de gang naar de deur van Jordan Cooper. Luister aan de deur. In Cooper's kamer hoor je nu die Cooper en die Suzanne ruzie maken. Je kunt dus nu niet hier naar binnen. Ga naar je eigen kantor, dus naar:

Matthew Stevenson:

Ga naar binnen. Je loopt vanzelf door tot bij het bureau. Hela....een inbreker. 
Die dronkelap Reg is bezig te proberen je bureaulade open te breken. 

Reggie schrikt even maar realiseert zich dan dat jij toch geen bedreiging voor hem bent en hij wordt weer brutaal. Reg verdwijnt. 
Zorg dat je het bureau helemaal in beeld hebt. De schroevendraaier van die Reg "kleeft" nog aan de middelste bureaulade. 

Grijp de schroevendraaier. We kunnen de schroevendraaier gaan gebruiken om zelf ook voor inbreker te gaan spelen. 
Kijk weer omhoog en verlaat je kamer. Ga terug naar de kamer van

Jordan Cooper:

Cooper en Suzanne zijn nu weg hier, dus je kunt hier nu naar binnen. 
Ga dus naar binnen. Je loopt vanzelf door tot bij het bureau.

Zorg er weer voor dat je het gehele bureau in beeld hebt....het maakt niet uit of je aan de linkerkant of de rechterkant van het bureau staat. Er staan een aantal dingen op Coops bureau die je moet bekijken en die je moet grijpen. Klik eerst maar weer op de telefoon en dan op de "Voicemailtoets" om Coops berichten te beluisteren. Je hoort achtereenvolgens: Lorena, Suzanne, Macey en een dame van Coops bank. Zoom 2 keer uit de telefoon.  Voor de telefoon ligt een map met folders en papieren. Zoom daar op in. Op de "Fealty" folder krijg je het "Magische Boekje". Onthoud dit voor later. Klik op de papieren die uit de map steken. Je ziet dan een Memo van Macey aan Coop. Lees de memo. 

Voor de map met papieren staan er 3 schaaltjes op het bureau. Zoom in op die schaaltjes. In elk van de 3 schaaltjes zitten paperclips. 

Pak uit het linkerschaaltje een Medium Paperclip, pak uit het middelste schaaltje een Grote Paperclip en pak uit het rechter schaaltje een Kleine Paperclip.  Pak dan uit het Linker Schaaltje nog een HANDVOL Paperclips. Zoom uit. Pak de Blauwe Steen van het bureau en klik het ding in een inventoryslot

Voorop het bureau staat een zilveren rookschaal. Zoom daar op in. Je ziet dan ook de prullenbak en de 3 bureauladen van deze kant. 
Klik nog een keer op het rookstelletje en grijp er dan een Lucifer uit. 

Zoom 2 keer uit. Voor de lamp ligt een Glasscherf op het bureau. Grijp de Glasscherf en klik het in een inventoryslot

Op het ronde doosje krijg je dan nog het "Magische Boekje". Onthoud dit weer voor later. Verlaat Coop's kamer en ga door de gang naar de:

New Artist Gallery:

De Schorpioenen puzzel:

Ga naar binnen. Je loopt vanzelf weer door naar die grote kist. Kijk omlaag naar de kist. Klik met je handje op het slot van de kist. Nee....de kist zit echt op slot. Plaats de Schroevendraaier in het "Oogvak" van je inventory. Pak dan de grootste van je 3 Papereclips en klik deze op de schroevendraaier. 

Je hebt nu een Schroevendraaier met paperclip. Pak de schroevendraaier uit het "oogvak" en klik er mee op het slot van de kist. Je peutert het slot ermee open. Klik nog een keer op het slot. De kist gaat nu open. 

Plaats de schroevendraaier terug in je inventory..........Wel....in de kist ligt dus het Fotoboek....maar wat zijn dat voor beessies die over het boek kruipen? Ojee...dat zijn Schorpioenen. 

Pas op....een schorpioen steek is dodelijk. Klik met je vingertje op het boek. de schorpioenen bestaan weliswaar alleen in jouw verbeelding, maar zijn daarom niet minder dodelijk. Je moet alle schorpioenen vernietigen omdat je anders het Boek niet uit de kist kunt pakken. 

Er zijn 7 Schorpioenen en je moet er voor zorgen dat zij elkaar doodsteken. Dat moet je doen met behulp van de glasscherf die je van Cooper's bureau hebt gepakt.  Pak dus die scherf uit je inventory en beweeg ermee over het boek. Je ziet dat de scherf een driehoekje licht op het boek reflecteert. Als je nu steeds dat lichtdriehoekje op één van de schorpioenen houdt dan zal een andere schorpioen op de geselecteerde schorpioen afmaken en deze doodsteken. Hierdoor gaan er steeds 2 schorpioenen dood.

Dus selecteer met je de Lichtdriehoek van de Glasscherf steeds 1 Schorpioen en dood op deze manier 6 van de 7 schorpioenen. Dat zie je steeds in een kort filmpje

Er blijft dan 1 Schorpioen over.  Om de laatste schorpioen te doden sluit je het boek door uit het boek te zoomen via de "Naar Je Toe Wijsvinger" die je links of rechts in het scherm krijgt. Deze "wijsvinger" krijg je dus buiten het spelscherm. 

Het boek slaat dicht en vermorzeld de laatste Schorpioen en jij krijgt nu het Blauwe Fotoboek dat vanaf nu in het vak boven het spelscherm staat. 

Vanaf nu kun je de herinneringen van alle museum medewerkers gaan verzamelen via het "Magische Boekje". Overal waar je dat "Magische Boekje" op krijgt maak je dan een foto en deze foto's worden in het Fotoboek opgeslagen. Voor elke persoon zijn er aparte pagina's in het boek en als je voor elke persoon alle herinneringen hebt verzameld dan start er een film.

Zoom uit de kist en kijk omhoog. Je draait vanzelf naar links en Mei verschijnt en zij legt nog een keer uit wat ik hierboven ook al hebt uitgelegd. 

Grote Zaal:

Verlaat de New Artist Gallery en ga links door de gang naar de rode deuren van de Grote Zaal, dus bij de Gift Shop. Ga door deze deuren de Grote Zaal in.

Zoom in op de Discuswerper, die in het midden van de grote zaal staat. 
Aan de edele delen van de discuswerpen hangt nu een Puzzelstukje voor de 660 puzzel. Grijp het puzzelstukje. 

Het puzzelstukje verdwijnt naar de rechterkant van je scherm. Klik daar dus even op het puzzelstukje om het groene puzzelscherm te openen. Je moet nu 5 puzzelstukjes hebben. Je kunt even zien of je al een paar stukjes in elkaar kunt puzzelen. Sluit dit scherm en ga naar de Open Haard. Kijk in de Open Haard. Als je dit al niet eerder hebt gedaan dan pak je nu, rechts,  de pook uit de standaard. Gebruik de pook op de boomstammetjes die in de open haard liggen. Je "pookt" even een vuurtje op tussen de stammetjes en hierdoor komt er een stukje papier te voorschijn. Dit stukje papier ligt dan linksvoor in de open haard. Klik met het "Magische Boekje" op dit stukje papier. 

Je maakt een foto van de papiersnipper en deze foto komt terecht in het Fotoboek en wel op de Nick Costello pagina. Je hoort Nick. 

Je hebt nu de 1e herinnering van Nick te pakken. Je kunt altijd met je vingertje op de foto's in dit boek klikken om de herinnering weer te horen. Via de Witte Pijlen kun je door het Fotoboek bladeren. Sluit het boek via de vinger onder het boek. Kijk omhoog en ga, via de deuren in de rechterhoek, terug naar de:

Gift Shop:

Ga naar de toonbank. Links op de toonbank ligt nu een videoband. Grijp de videoband en stop hem in je inventory. 

Als je straks in de Security Room bent kun je de videoband afspelen in het MAKAS Securitysysteem. Scrol naar rechts naar het naambordje van die Lorena. Klik met je "Magische Boekje" op het naambordje voor een herinnering van Lorena. 

De herinnering wordt weer opgeslagen in je fotoboek op de Lorena pagina. Sluit het fotoboek en verlaat de Gift Shop. Ga weer naar de

Restauration Studio

Als je binnen komt zie je Lorena. Ze staat wat items te poetsen aan de grote werktafel. Let op.... zodra Lorena  begint te praten doet ze haar ring af en legt ze de ring op de tafel neer. Let goed op waar ze de ring op tafel neer legt. Luister even naar het gekwebbel van Lorena tot zij de kamer heeft verlaten. Je moet Lorena's ring zien te pakken maar vanaf de plek waar je nu staat kun je de plek waar de ring ligt niet zien. Draai je rechtsom tot je de plek ziet waar Lorena haar ring heeft neergelegd. Je krijgt het "Magische Boekje" op de ring. Dus grijp deze Lorena Herinnering, die in het fotoboek wordt opgeslagen. 

Sluit het fotoboek en grijp dan de Ring en stop hem in je inventory.

Draai linksom en ga weer de hoek in tussen de 2 witte werktafels waar je al eerder was. Je staat dan weer tussen de beide tafels en voor de rechtertafel. Klik met je "Magische Boekje" op de Latexfles voor je 1e Reg Westlake herinnering. 

Weet je nog die memo van Franklin Macey, die rechts boven deze tafel hangt? 
Wel, klik daar weer op en klik dan met het "Magische Boekje" op deze brief voor je 2e Reg Westlake herinnering. 

Nadat je weer het fotoboek hebt gesloten draai je linksom naar de tafel die achter je staat. Kijk omlaag naar deze tafel. Midden op de tafel staat een platte koffer met een paars deksel. Open de koffer. Er zit een brief in, maar ook een Amulet. LET OP: PAK EERST DE BRIEF. Klik dus op de brief. De brief komt op tafel terecht. 

Klik weer op de brief. Lees de brief. Het is een brief van de "Gallery Sauvage" en is gericht aan Suzanne Armstrong. In de brief wordt Suzanne verteld dat de Gallery niet van plan is om haar schilderijen tentoon te stellen. Je krijgt, terwijl je deze brief leest, het "Magische Boekje" op de brief. Dus klik om een Suzanne herinnering in je fotoboek op te slaan. 

Sluit het fotoboek weer. Links in het koffertje ligt een Amulet. Je kunt het Amulet niet pakken maar wel krijg je weer het "Magische Boekje". 

Dus klik met je "Magische Boekje" nu op het koffertje om ook deze Suzanne herinnering op te slaan. Zoom 2 keer uit. Kijk omhoog. Op de plank, boven de tafel, staat een zwarte Radiocassetterecorder. Klik erop om de radio groot in beeld te krijgen. Je kunt de klep openen en op de knopjes klikken. Maar verder kun je nu niets met de radio. Onthoud echter dat de radio hier staat. Mocht je cassettebandjes vinden dan kun je die hier in deze radio beluisteren. Zoom uit de radio. Draai je nu linksom en zorg dat je links langs de grote werktafel kijkt. Je kijkt dan de hoek in achter de werktafel. Je ziet daar een raam. Ga vooruit. Je beland bij het raam. Draai rechts. Je kijkt nu naar een grote witte werkplek die tegen de muur aanstaat. 

De werkplek bestaat uit een linker en een rechterdeel met daartussen een planken kastje. Blijf staan. Ga niet verder vooruit. In dat plankenkastje zie je een Blauw Apparaatje staan. Je krijgt er het "Grijphandje" op. Als je nu verder vooruit gaat dan kun je dat apparaat nooit oppakken. Dus grijp dit apparaat nu uit de kast. Bekijk het ding in het "Oogvak" van je inventory. Het is een BALANS. Het is een glazen buis waarin een blauwe vloeistof zit en de buis balanceert op een voetstuk. 

Plaats de Balans in je inventory. Ga nu vooruit naar de kast. Draai dan naar links. Je kijkt dan naar het linkerwerkblad. Hier staat een klein kistje. Zoom er op in. Het kistje is open. Er zitten allerlei Mesjes in en voor het kistje zie je een Sleutel op tafel liggen. De Sleutel zit achter vast in één of ander doorzichtig martiaal. Je kunt de sleutel dus niet oppakken.

Klik met het "Magische Boekje" op het kistje voor je 3e Reg Westlake herinnering. Sluit weer het fotoboek en grijp dan het meest linker Mesje uit het kistje. Onthoud dat hier die sleutel ligt. Je zult de sleutel later moeten grijpen. Nu kun je dat echter nog niet. Draai naar rechts. Tegen de rechtermuur staat nog een werktafel en hierop staat één van Suzanne's schilderijen waar ze nog mee bezig is. Je kunt er even op inzoomen maar nu kun je er nog niets mee. Later zul je in dit schilderij de meest vervelende puzzel in dit spel moeten oplossen. Maar dat is van later zorg. Onthoud echter dat dit schilderij hier in deze hoek te vinden is. Zoom uit en draai links en ga vooruit naar de muur, links van het raam. Draai dan weer links en ga vooruit om terug te gaan naar de 2 witte werktafels. 

Draai je dan weer links en ga vooruit naar de deur. Ga echter nog niet de Restauratie Studio uit. Als je voor de deur staat draai dan naar links. 
Je kijkt dan de hoek in voor de grote werktafel. Er staat daar achter in de hoek een Gele Kast. 

Ga vooruit en open de kast. In de kast staat op de bovenste plank een flesje en op de andere plank een witte pot.

Grijp het flesje en bekijk het in je "Oogvak". Het is een flesje "Flora-Chloril Acid". Zet het in je inventory. Grijp dan de witte pot uit de kast en bekijk deze ook in je "Oogvak". Dit is een "Electric Crucible". Zet ook dit ding in je inventory. Zoom uit de kast, draai je om en ga naar en door de deur terug naar de gang. Ga rechts door de gang naar de:

Snack Room (Employees Only):

Ga hier weer naar binnen. Je loopt vanzelf door tot bij de houten deur van de Voorraadkamer. Open de deur en ga de voorraadkamer in. Draai rechts. Je staat voor een aantal stellingen. Er staat links een stelling, tegen de achtermuur staat een stelling en rechts van je staat een stelling. Scroll naar links. Bovenin de linker stelling zie je 2 items staan die je moet pakken. Het zijn een Lijmstift en een Insectenspray spuitbus. Grijp ze allebei en zet ze in je inventory.

Sroll dan naar rechts. Rechts naast de achtermuur stelling zie je een zwarte en een groene container staan. Ze staan op elkaar. Aan de bovenste container zit een stuk PVC-Pijp. Je moet dat stuk pijp pakken maar om dat te kunnen doen moet je nu wel vooruit gaan en dan naar rechts scrollen. Grijp dan het stukje PVC-pijp. 

Draai je dan helemaal om. Aan de muur, aan de overkant van deze ruimte, zit een Schakelkastje. Voor die muur staat een grote Postzak op de vloer. Bovenop die Postzak ligt een stuk papier. Klik met het "Magische Boekje" op dat papier voor een Laurie Wood herinnering. Grijp daarna het stukje papier. Dit wordt opgeslagen in je Knipselmap

Je kunt dan nog vooruit naar het kastje gaan en deze openen. Maar jij zult nooit iets met of in dit kastje doen. Het kastje word later wel belangrijk. Draai links en ga via de deur terug de Snack Room in. Je loopt vanzelf door naar de deur van de snack room. Ga echter nog niet naar buiten. Draai je linksom zodat je dan de grote ronde tafel ziet waar de grote vaas met bloemen op staat. Op de tafel ligt een stukje papier waar je het "Magische Boekje" bij krijgt. Dus klik en je krijgt een Franklin Macey herinnering. Grijp dan het stukje papier van de tafel. Dit komt weer terecht in je Knipselmap. 

Verlaat de Snack Room en ga naar de deur van Jordan Cooper. Draai dan rechts. 
Je staat voor de deur van de Security Room, dus ga naar binnen.

Security Room:

Dit is Nick's kamer en je staat voor zijn bureau. Draai naar links tot je de 4 metalen kasten ziet staan. Op één van de kasten zie je Nick's naam staan. Open eerst de meest rechter kast. Boven in deze kast staat een medicijntube. Klik er op om er op in te zoomen. Klik er dan nog een keer op om de tube te openen. Er zit een zwart ding in de tube. Grijp het en bekijk het in je "oogvak". 

Het is een afluistermicrofoontje. Plaats het ding in je inventory. Zoom een paar keer uit om de kast weer dicht te doen. Open dan nu de kast met Nick's naam er op. Aan de binnenkant van de kastdeur zitten 2 foto's. Bekijk ze allebei. De bovenste foto is een foto van Suzanne en de andere foto is een foto van Nick's zuster. Sluit de kast weer. Draai naar links. Aan de muur, rechts naast de deur, hangt een basketbalnet en daarboven hangt een Dartbord. Klik op het dartbord. Er steken 3 dartpijltjes in het bord, 2 gele en een 1 groen. Grijp alle 3 dartpijltjes en plaats ze in je inventory.

NB: Je kunt met de dartpijltjes tot in het oneindige op het dartbord blijven klikken om zelf je geluk in het dartspel te beproeven. Als je er echter genoeg van hebt, vergeet dan niet om de 3 pijltjes in je inventory te plaatsen. Je hebt ze later nodig. Je kunt ook, puur voor de lol, op het basketbalnet klikken. Je gooit dan een bal door het netje. Maar dit is echt voor je eigen plezier. 

Draai naar links. Aan de linkermuur van de kamer staat het MAKAS SECURITY Systeem opgesteld. Ga er naar toe. 

Klik op het Securitysysteem om er op in te zoomem.  Het MAKAS Scherm komt schermvullend in je scherm te staan. Het is verdeeld in  3 schermen. Onder het rechterscherm zit een Videorecorder. In het rechterscherm zie je een plattegrond van alle kamers en je ziet er ook een aantal knopjes. Later in het spel zul je met dit scherm een nogal lastige puzzel gaan oplossen. Voor nu is echter alleen die videorecorder van belang. 

In de Gift Shop heb je een videoband gevonden en deze staat in je inventory. Je kunt deze videoband nu gaan bekijken met de videorecorder van dit MAKAS Securitysysteem. Het is alleen wel een beetje lastig om de videoband in de videorecorder te krijgen.  In het rechterscherm zie je een klein knopje, precies midden onder de plattegrond van al die kamers en boven de videorecorder. Het knopje staat nu HORIZONTAAL. Klik op dat kleine knopje zodat VERTICAAL staat. 

Beweeg dan je cursor helemaal naar de onderkant van je scherm. Hierdoor komt je Inventory weer te voorschijn. Scrol door je inventory naar de videoband en pak deze dan uit je inventory. Beweeg nu de videoband van je inventory af en wacht geduldig tot je inventory weer omlaag is gezakt en dus niet meer in beeld is. Klik dan met de videoband op de klep van de videorecorder om de videoband in de recorder te doen. Hierbij moet je wel oppassen dat je inventory niet weer te voorschijn floept. Als de videoband in de recorder zit dan start de film vanzelf. Bekijk de film in het onderste linkerscherm. Je ziet Matthew Stevenson. Je ziet jezelf dus.

Kijk naar de film waarin je jezelf uitleg doet over de Capricorn Head. Als de film is afgelopen hoor je Nick. Nick komt naar zijn kamer toe. Vanzelf verberg je je dan achter de MAKAS Kast en van uit je schuilplaats zie je Nick binnen komen die aan het telefoneren is met zijn mobieltje. Nick neemt plaats achter zijn bureau en van daar uit merkt hij dat de videorecorder aan staat en hij pakt de videoband uit de recorder en gaat verder met zijn gesprek

Dan verlaat Nick de kamer. Je bent de videoband dus kwijt. Vanzelf kom je weer uit je schuilplaats te voorschijn. Draai rechts. Aan de muur, achter Nick's bureau, staan een veldbed, een grote geopende hutkoffer en een klein formaat ijskast. Ga naar de ijskast en maak hem open. Bovenin de ijskast ligt een rond en geel apparaatje. Pak het op en bekijk het in je "oogvak". Het is een soort elektromagneet. Stop hem in je inventory.

Zoom uit de ijskast, kijk omhoog en ga naar de geopende hutkoffer. Klik in de hutkoffer. Je kijkt dan naar de spullen die rechts in de hutkoffer liggen. Het is een stapeltje stripboeken. Klik met je "Magische Boekje" op de stripboeken om je 2e Nick Costello herinnering in je fotoboek te verzamelen. 

Sluit het fotoboek en zoom uit de hutkoffer. Zoek de kamerdeur op en verlaat Nick's kamer. Draai gelijk rechts en ga weer Cooper's kamer binnen.

Jordan Cooper:

Ga weer rechts achter het bureau staan. Zorg dat je het gehele bureau, met de laden, in je scherm hebt. 

Klik met je "Magische Boekje" op het juwelendoosje dat voor de schemerlamp op het bureau staat. Je krijgt je 3e Suzanne Armstrong foto in je fotoboek. Sluit het fotoboek en pak het juwelendoosje dan en zet het in een inventoryslot.

 Voor de telefoon ligt die map met folders en papieren. 
Klik daar weer op en klik dan met je "Magische Boekje" op de "Fealty" folder voor je 1e Jordan Cooper foto. 

Sluit het fotoboek en zoom een paar keer uit zodat je het gehele bureau weer ziet. Klik op de witte telefoon om weer in te zoomen op het bureau. Voor op het bureau staat dat zilveren rookstelletje waar je eerder een lucifer uit hebt gepakt. Klik daar weer op. Je zoomt dan in op dit deel van het bureau en ziet de prullenmand naast het bureau staan. Klik in de prullenmand om erin te kijken. Klik dan op de proppen papier die erin liggen. Je pakt er een papier uit. Rechtsboven op dit papier is een stuk tekst omcirkeld en daar klik je dan met je "Magische Boekje" om je 4e, en laatste, Suzanne Armstrong herinnering in je fotoboek op te slaan. 

Je hebt nu 4 Suzanne foto's verzameld en dit is de "trigger" waarmee nu de SUZANNE FILM start. 

Bekijk de film waarin je jezelf ziet met Suzanne in de Capricorn kamer. 
Het gaat er enigszins heftig aan toe tussen jouw en Suzanne. Na de film sluit je het fotoboek.  

We gaan nu inbreken in de bureaulades. Hiervoor heb je de schroevendraaier en de paperclips nodig. Je hoeft de 3 bureaulades van Coop's bureau niet te forceren. Er zit toch niets in. Rechts naast het bureau staat een kleine archiefkast met 2 diepe laden. Zoom daar op in.  De 2 laden zitten op slot, dus je moet eerst de slotjes van de laden gaan forceren. Plaats je schroevendraaier in het "oogvak" van je inventory. Als het goed is dan zit de grootste paperclip nog aan de schroevendraaier. Pak deze dan op en zet hem terug in een inventoryslot. Pak de Kleinste Paperclip uit je inventory en klik deze in het "oogvak" op de schroevendraaier. Pak dan de schroevendraaier op en klik ermee op de handgrepen van de 2 laden van de archiefkast. Je hoort telkens een klikgeluid. Plaats de schroevendraaier terug in je inventory. Open de bovenste lade en klik dan op de mappen die in de lade zitten. 

Je pakt er de "Coopersmith" map uit. Lees het artikel over Coopersmith en zoom dan een paar keer uit. Sluit de lade en open de onderste lade. Ook hier pak je 1 brief uit. Het is een formulier over naamsverandering. Je leest dat Cooper oorspronkelijk Coopersmith heeft geheten maar hij heeft zijn naam verandert in Cooper. Zoom uit, sluit de lade en kijk omhoog. Draai je terug om naar het bureau. Links achter het bureau staat een grote hoekboekenkast. Ga daar naar toe. Zorg ervoor dat je naar het linkerdeel van de kast draait. Dat is het deel waar een heel groot bord in staat. In het vak onder dat bord ligt een stapeltje boeken. Klik met je "Magische Boekje" op dat stapeltje boeken voor je 2e Jordan Cooper foto in je fotoboek. 

Sluit het fotoboek. Verlaat Coop's kamer en ga naar de kamer van:

Franklin Macey:

Ga naar het archiefkastje dat rechts naast de bank staat. Kijk omlaag als je voor het kastje staat. Forceer de lades met je schroevendraaier waar je de middelgrote paperclip op hebt geklikt. Berg de schroevendraaier weer op en open de bovenste lade. Klik achterin de lade. 

Je pakt er een map uit waarin een krantenartikel zit. 
Klik met je "Magische Boekje" op dit krantenartikel voor je 2e Franklin Macey foto. 

Sluit het fotoboek. Klik nog een keer in de bovenste la, maar nu voorin en links....deze keer pak je er een "Suply Order List" uit en op deze lijst is dan de "Flora-Chora-Chloric-Acid" rood omcirkeld. Scrol omlaag en lees de aantekening van Suzanne. Zoom uit en sluit de lade en open de onderste lade en klik er in. Je pakt er een "Macey" brief uit. Lees de brief, zoom uit, sluit de lade en kijk omhoog. Draai rechtsom tot je weer Macey's bureaustoel ziet. Ga vooruit naar de bureaustoel. Je beland weer links van het bureau. Zorg dat je het hele bureau weer ziet. Klik op de brief die voorop op het bureaublad ligt. Het is een "Employment Contract". Klik er met je "Magische Boekje" op voor je 3e Macey foto. Sluit het fotoboek. 

Verlaat Macey's kamer en ga naar:

Matthew Stevenson (jouw eigen kamer dus)

Ga naar binnen en zorg dat je weer rechts achter het bureau terecht komt. Kijk omlaag naar het bureau. Zorg er voor dat je het hele bureau in beeld hebt. Open de voorste bureaulade. Beweeg dan je cursor heen en weer in de lade tot je het "Magische Boekje" krijgt op de brief die onder het witte papier uitsteekt. Klik dan om je 3e Jordan Cooper foto in je fotoboek te plaatsen. 

Sluit het fotoboek. Sluit de lade. De middelste en de achterste lade van je bureau zitten op slot. Deze 2 lades forceer je met behulp van de schroevendraaier en de middelgrootte paperclip. Forceer beide lades en zet de schroevendraaier terug in je inventory. Open de middelste lade. Er ligt een Cassettetape, een pak bankbiljetten, een rood koffertje en wat papieren in deze lade. 

Grijp de cassettetape en de bankbiljetten en stop ze in je inventory. De cassette kunnen we straks gaan afspelen in de radio die in de Restauration Studio staat. Klik op het witte paper waar de bankbiljetten en de cassette op lagen. Het blijkt een uitgeprinte foto te staan en je krijgt er je "Magische Boekje" op. Dus klik het "Magische Boekje" voor je 3e Lorena Carnicero foto. Sluit het fotoboek, zoom uit de foto en klik dan op het rode koffertje. Het koffertje gaat open. Het blijkt een map te zijn waar je je bankafschriften in bewaard. Klik op de bankafschriften en scrol dan via de pijlen omlaag en omhoog om de transacties te bekijken. Zoom uit en sluit deze middelste lade.

Open nu de achterste lade. Er ligt een klein zwart "doosje" en een groter bruin doosje in deze lade. 
Klik "met je "Magische Boekje" op dat kleine zwarte "doosje". Je krijgt je 3e Nick Costello foto. Sluit het fotoboek

Grijp nu dat kleine zwarte "doosje" uit de lade en bekijk het in het "oogvak" van je inventory. 
Het blijkt een afluister opnameapparaat te zijn. Plaats het ding in een inventoryslot

Klik op het bruine doosje. Het gaat open. Wat er ook in heeft gezeten, het zit er nu in ieder geval niet meer in. Zal wel een ring of zoiets geweest zijn. Zoom uit en sluit de lade. Klik nu 1 keer op de witte telefoon. Je kijkt omlaag en ziet nu de prullenbak naast het bureau staan. Klik in de prullenbak. Je pakt er de "39 Infantry" brief uit. Klik hierop met je "Magische Boekje" voor je 2e Laurie Wood foto. 

Sluit het fotoboek, zoom een paar keer uit en verlaat je kamer. Ga linksaf door de gang  naar de deur van:

Laurie Wood:

Dit wordt de eerste keer dat je de kamer van Laurie binnen gaat. Ga naar binnen. Je loopt vanzelf door tot bij een laag tafeltje waar een grote vaas met bloemen op staat. Links is dan Laurie's bureau maar die kun je vanaf deze plek niet zien. Draai rechtsom tot je een laag Oranje Kastje ziet staan, tegen de muur. Ga vooruit naar dit kastje.

Je kijkt dan vanzelf omlaag naar de lades die in dit kastje zitten. Het zijn er 3. De lade rechtsboven is leeg. In de lade, linksboven, zit een zwart plat doosje en een brief. Je kunt het zwarte doosje openen. Er zit een mooi rond aardewerk potje in waar je verder niets mee kunt. Zoom uit. Klik op de brief en lees hem door. 

Zoom 2 keer uit en sluit de lade. De grote onderste lade zit op slot. Je kunt deze lade niet forceren met je schroevendraaier. Je hebt de sleutel van deze lade nodig. Kijk omhoog en draai dan linksom tot je Laurie's bureau ziet. Draai dan nog verder linksom tot je, links langs het bureau, vooruit kunt gaan naar de muur achter het bureau. Doe dat dan. Draai dan rechts en kijk omlaag. 

Je kijkt nu op Laurie's bureau. Klik eerst maar weer op de witte telefoon en beluister de 2 berichten onder de voicemailtoets. Het 1e bericht is van Macey en het 2e bericht is van Laurie's vader. Zoom uit de telefoon. Midden op het bureau ligt een brief. Klik op de brief en lees hem dan door. Het is een kladje van die Reg Westlake en hierin zegt ie dat hij een duplicaat sleutel voor de onderste lade van het oranje kastje heeft gemaakt. Helaas is ie nogal stom geweest. Hij heeft de sleutel vast gelijmd aan zijn werktafel in de Restauration Studio. Zoom uit het briefje. Voor we nu verder gaan in Laurie's kamer hebben we eerst die sleutel nodig. Verlaat dus Laurie's kamer en ga naar de:

Restauration Studio:

Suzanne is hier en ze is razend boos op die Reg Westlake. Ze zoekt, en vindt, een weegschaal en hiermee verlaat ze de studio. Die weegschaal heb jij in Deel 3 ook nodig, maar we gaan dat ding later wel zoeken. Zorg dat je weer terecht komt in de hoek links achter de grote werktafel waar je eerder die blauwe Balans vandaan hebt gepakt en waar links dan het doosje met mesjes staat. 

Zoom weer in op dat doosje met mesjes. Je moet nu die sleutel zien los te weken. 
Pak uit je inventory nu het flesje "Flora- Chlorioc Acid" en klik hiermee op die vastgelijmde sleutel. Je "brand" een "sleutel malletje.

Pak nu de "Electric Crucible" en plaats dit ding in het "oogvak"  van je inventory. Pak dan het Bosje Paperclips, dat je uit het linkerschaaltje op Coop's bureau hebt gepakt, en klik deze paperclips in de Crucible. Klik dan op het zwarte knopje van de Crucible.

De paperclips smelten en je hebt vloeibaar tin. Pak de Crucible op en klik ermee op de sleutel mal die je zojuist in de tafel hebt "gebrand".
 Je giet de tin in de mal en hebt nu de sleutel gekopieerd. 

Grijp de sleutel en maak dat je als de gesmeerde bliksem terug komt in de kamer van:

Laurie Wood:

Ga weer naar het Oranje Kastje en open de onderste lade met de zojuist gemaakte sleutel. Er staat een kistje in de lade. Open het kistje. Er ligt een brief in het kistje. Klik op de brief. De brief verdwijnt en ligt nu rechts naast het kistje in de lade. Hierdoor is het kistje verder uitgeklapt. Het is een revolverkistje. Klik met je "Magische Boekje" op het rechterdeel van het kistje. Je krijgt je 3e Laurie Wood foto in je fotoboek. Sluit het fotoboek.

Scroll, indien nodig, iets naar rechts en klik dan op de brief die nu rechts naast het kistje in de lade ligt. 
Het is een "Medical Examiner's" rapport en gaat over de doodsoorzaak van Laurie's moeder.

 Klik met je "Magische Boekje" op deze brief voor je 4e, en laatste, Laurie Wood foto. 
De LAURIE WOOD film start nu. Bekijk de film met jouw en Laurie in je eigen kamer.

Na de film sluit je het fotoboek en zoom je een paar keer uit. Ga weer naar linksachter Laurie's bureau. Zorg dat je het bureau weer helemaal in beeld hebt. Forceer de bureaulades met behulp van de schroevendraaier en de kleinste paperclip. Zet de schroevendraaier weer terug in je inventory. Open de achterste lade. Er ligt een map in de achterste lade. 

Klik op de map. In de map zit een klein "S" briefje en een lange getypte brief. Lees eerst het "S" briefje door. Klik dan op de lange getypte brief. Als deze brief in je scherm staat dan scrol je via de omlaagpijl omlaag en........Laurie Wood verschijnt plotsklaps en ze pakt de brief uit je handen. 

Laurie legt de brief terug in de lade terwijl ze onderwijl iets vertelt over Nick Costello.
 Laurie verdwijnt weer. Draai links en kijk omlaag en grijp die brief weer uit de achterste lade. 

NU krijg je het "Magische Boekje" op de brief, dus klik en je krijgt je 4e Nick Costello foto in je fotoboek en ziet nu de NICK COSTELLO film.

Ook deze film speelt zich af in jouw kamer en de 2 hoofdrolspelers zijn Nick en jezelf. Blijkbaar was je al een tijdje wantrouwend over de gang van zaken in je museum en had je Nick zo ver gekregen dat hij de overige medewerkers bespioneerde. Nick wil dit echter niet meer doen. 

Sluit het fotoboek/ Open de middelste bureaulade. Pak hieruit een rolletje wit papier, een schaartje en een parfumflesje en zet deze 3 items in je inventory. Sluit de la en open de voorste lade. Klik op de krant die in deze lade ligt. Er zijn een boel letters uit het artikel geknipt. 

Zoom een paar keer uit, kijk omhoog en verlaat Laurie's kamer. Ga linksaf door de gang naar de rode deuren van de:

Capricorn Kamer:

Ga weer naar binnen. Onmiddellijk gaat nu, links in je scherm, het groene lampje van het fototoestel knipperen. Je loop vooruit richting de Geitenkop. Beweeg snel je cursor naar de Rode Lijkkist waar dat lijk in ligt. Je cursor wordt nu je Camera. 

Neem een foto op de kist. Je maakt een foto van het lijk dat in de kist ligt. De foto wordt opgeslagen in een Rood Fotoboek.

Dit Rode Fotoboek kun je nu altijd openen door op de dikke knop van de camera te klikken, links naast het spelscherm. Draai je om zodat je naar de rode deuren kijkt. Ga naar die vaas, die links op het pilaartje staat. Kijk weer in deze vaas. Er zit een horloge, een afluisterding en een bos sleutels in de vaas. Pak die ronde gele elektromagneet uit je inventory en klik ermee in de vaas. 

Je haalt een sleutelbos uit de vaas. Bekijk de sleutels in je "oogvak". Het blijken de sleutels van Dr. Reuban Banks te zijn. Door het middel waarmee jij verdooft bent hallucineer je en denk jij dat het lijk in de rode kist op jouw lijkt. In werkelijkheid is dat het lijk van Dr. Reuban Banks die hier vermoord is. Zoom uit en verlaat de Capricorn Kamer. Ga linksaf door de gang en naar de deuren van de Grote Zaal bij de Gift Shop. Ga door deze deuren de Grote Zaal weer in.

Grote Zaal:

Nick zit hier op een van de bankjes bij de discuswerper. Luister naar Nick. Dit is het einde van Deel 2.

 Je moet Cd 3 in je computertje steken om verder te gaan met:

Kijk en luister naar Nick in de Grote Zaal. Nick zet een zaklantaren op het tafeltje bij de voordeur. 

Nick vertelt je dat je naar Franklin Macey moet gaan. Als Nick is verdwenen ga je via de deuren, links naast de open haard, de gang in en naar de kamer van:

Franklin Macey:

Ga naar binnen. Macey hemzelf is hier weer. Luister naar de arrogante zak. Macey heeft trek in thee en hij geeft je de opdracht om een kopje thee met suiker voor hem te gaan maken en naar hem toe te brengen. 

Macey geeft je zijn lege theekopje. Plaats het in je inventory. Kijk....jij bent weliswaar Macey's baas, maar de situatie ligt nu toch even anders. Jij weet nog steeds niet dat jij Matthew Stevenson, de eigenaar van dit museum, bent dus ga je gewoon aan Macey's opdracht voldoen. Waar kun je nu een kopje thee gaan zetten? Juist....in je eigen kamer, want daar staat een theepot op het elektrische komfoortje. Maar om dat kopje thee te kunnen zetten dien je wel alle benodigde items in je bezit te hebben en die heb je nog niet allemaal. Die gaan we nu eerst even verder verzamelen. Verlaat dus Macey's kamer. Je ontmoet Nick weer in de gang. Nick staat bij de tuindeuren, recht tegenover Macey's. Luister naar Nick terwijl hij bezig is om nieuwe batterijen in zijn zaklantaren te doen. Onthoud dat in Nick's zaklantaren nu nieuwe batterijen zitten. Als Nick weer is verdwenen ga je door de gang naar de

Restauration Studio:

Suzanne is hier weer en ze worstelt met de radio. Ze wil een cassettetape afspelen in haar radio maar iemand heeft haar batterijen eruit gejat. Suzanne denkt dat dit Reg is geweest en ze zet de radio terug op de plank boven haar linker werktafel. Als Suzanne is verdwenen zorg je dat je weer tussen die 2 werktafels komt te staan. Op de tafel waar je eerder in het spel de 2 wijnflessen vond, ligt nu een klein doosje Tandenstokers. Ze liggen vlak boven de plek waar die 2 wijnflessen stonden. 

Klik op het doosje om er een handvol Tandenstokers uit te pakken. Plaats de Tandenstokers dan in het "Oogvak" van je inventory. Scrol dan door je inventory naar de Lijmstick. Grijp de lijmstick en klik hiermee op de tandenstokers in je "Oogvak". Je lijmt de tandenstokers aan elkaar. 

Zet alles terug in je inventory en verlaat de Restauration Studio. Ga naar de:

Capricorn Room:

Ga naar binnen en terwijl je vanzelf vooruit loopt naar de Geitenkop maak je een foto van de Geitenkop je fotocamera. 

De foto wordt weer opgeslagen in het Rode Fotoboek. That's it voor nu. Ga naar de:

Snack Room:

Ga door de houten deur de voorraadkamer binnen en draai dan rechtsom. 
In de achterste stelling staat nu die Weegschaal die je Suzanne zag meenemen uit de Restauration Studio. 

Om de weegschaal te pakken ga je vooruit er naar toe en als je er vlakbij bent dan GRIJP je de weegschaal. Wacht hiermee niet tot je helemaal bij de stelling bent, want dan kun je de weegschaal niet goed meer grijpen. Draai je om en loop terug vooruit richting het schakelkastje. Je draait nu vanzelf linksom naar de deur. Je hebt de deur blijkbaar open laten staan. In de Snack Room zie je nu Lorena en Jordan. Je overhoort hun gesprek.

Als de 2 verdwenen zijn ga je zelf terug de Snack Room in en dan terug de gang op. Ga rechtsaf door de gang naar je eigen kamer, dus naar:

Matthew Stevenson:

Ok...we gaan nu een kopje thee zetten. Ga naar het kastie waar de theepot op staat, rechts naast het bureau. Zoom er op in. 

Kopje Thee voor Macey

We gaan een kopje thee met suiker zetten. Dit gaan we doen volgens het principe van de Impossible Machine 150 "The Englishman's Friend" waarover je gelezen hebt in het "Impossible Machine" boek dat op je bureau staat. Daarin heb je ook gelezen welke items er nodig zijn. Controleer nu eerst even of je de volgende items in je inventory hebt staan: 

Weegschaal, Theekopje, Pvc-Pijpje, Tandenstokers aan elkaar gelijmd, Suikerklontjes, Blauwe Steen, Ballon, Balans. 

Heb je 1 of meerdere van deze items nu niet dan zul je ze nog moeten gaan pakken. In de walkthrough tot nu toe heb ik aangegeven waar je de diverse items kunt vinden. Goed....thee zetten dus. Klik op de theepot om in te zoomen. Links naast de theepot staat een schaaltje met theezakjes. Doe nu het volgende

 1. Pak, links naast de theepot, een theezakje uit het schaaltje en plaats het theezakje in je inventory
 2. Pak de weegschaal uit je inventory en plaats de weegschaal dan rechts naast de theepot op de kast
 3. Pak het theekopje uit je inventory en plaats deze links op de weegschaal. Plaats het theezakje in het kopje.
 4. Pak de Pvc-pijp uit je inventory en plaats deze, rechtop, rechts  op de weegschaal.
 5. Pak de gelijmde tandenstokers uit je inventory en plaats ze rechts op het plankje boven de Pvc-pijp.
 6. Pak de suikerklontjes uit je inventory en plaats ze voor de tandenstokers op het plankje.
 7. Pak de blauwe steen uit je inventory en plaats deze nu in het linkervak van de plank, links naast het schilderij.
 8. Pak de ballon uit je inventory en plaats deze op de schenktuit van de theepot.
 9. Pak de Balans uit je inventory en plaats deze links naast de theepot. Zo moet het dan nu zijn

Als je nu alle onderdelen 1 t/m 9 op de juiste plek hebt geklikt dan klik je op het knopje onder de theepot en kijk je wat er vervolgens gebeurt. 

De ballon vult met hete lucht en begint omhoog te stijgen naar de top van de Pvc-pijp. De blauwe steen valt omlaag en tipt de balans om waardoor de theepot schuin gaat staan en heet theewater in het kopje giet. De ballon duwt tegen de pvc-pijp aan waardoor de tandenborstels tegen de suikerklontjes duwen en hierdoor valt het voorste suikerklontje omlaag in het theekopje. Je hebt 1 kopje thee met 1 suikerklontje gezet.

Klik op het nu gevulde theekopje om het theezakje eruit te halen. Plaats het theezakje terug in je inventory. Pak het theekopje weer op en plaats het in je inventory. Zoom uit en ga nu als de gesmeerde bliksem terug naar de kamer van Macey voordat de thee koud is geworden.

Franklin Macey:

Ga weer naar binnen. Macey zit op zijn bank en staat op. Hij pakt vanzelf het kopje thee uit je handen en drinkt het op. NB: Weigert Macey nu het theekopje dan heb je iets fout gedaan tijdens het theezetten. Wellicht was je dan vergeten om het theezakje in het kopje te doen.Macey is tevreden en zet het kopje op zijn bureau en gaat dan de kamer uit. 

Als Macey weer verdwenen is zorg je dat je weer links naast zijn bureau gaat staan. Zorg dat je het hele bureaublad in je scherm ziet, dus ook dat theekopje. Grijp het theekopje en plaats het in je "Oogvak" van je inventory. He....er zit nu een Puzzelstukje in het theekopje. Klik op het puzzelstukje. Dit verdwijnt naar het puzzelscherm onder het puzzelstuk, rechts van het speelscherm. Je kunt nu het kopje terug op het bureau plaatsen of in je inventory. 

Maakt niet zo veel uit. Open het groene puzzelscherm door op het puzzelstukje, rechts naast het speelscherm, te klikken. Je hebt nu 6 puzzelstukje en je kunt ze nu al vast in elkaar puzzelen. Het wordt dan wat overzichtelijker. Sluit dit scherm en verlaat Macey's kamer weer naar de gang. Ga rechtsaf door de gang naar de deuren van de grote zaal aan deze kant van de gang. dus de rode deuren bij je eigen kamer

Grote Zaal:

Nick zit weer hier op een bankje bij de discuswerper en hij leest één van zijn stripboekjes. Luister naar Nick. 
Nick merkt opeens dat er iemand in de gang aan het meeluisteren is en is hier heel bezorgt over.

NB: Als je vanaf Macey linksaf door de gang gaat en dan door de deuren bij de Gift Shop de grote zaal in gaat dan zul je Nick nu niet ontmoeten en dan begint Deel 4 NIET. Je MOET door de deuren aan de Stevenson kant van de gang de Grote Zaal in gaan om dit Deel 3 te beëindigen en om verder te gaan met Deel 4.

Dit is het einde van Deel 3. We gaan verder met:

We beginnen weer in de Grote Zaal. Mei verschijnt weer. Luister naar Mei. 

Als ze weer terug in haar glazen bol is gekropen klik je maar even in je "oogvak" op Mei. Ze laat je dan de Geitenkop in de Capricorn Zaal zien. Daar moet je dus naar toe, maar eerst gaan we nog even iets anders doen. Draai je linksom naar de voordeuren van het museum. Draai dan rechts en kijk omlaag naar het tafeltje waar het gastenboek op ligt. Links naast het gastenboek staat de grote zwarte zaklantaren van Nick. 

Grijp de zaklantaren en plaats het ding in het "oogvak" van je inventory. Terwijl de zaklantaren in je "oogvak" rond draait klik je op de achterkant ervan. De achterkant schuift open en de batterijen komen eruit. Klik op de batterijen en stop ze in je inventory. De zaklantaren kun je dan ook in je inventory stoppen of terug plaatsen op het tafeltje. Ga nu naar de:

Restauration Studio:

Ga weer naar binnen. In Deel 3 heb je gezien dat Suzanne hier bezig was met haar zwarte radio en je zag dat ze die radio weer op de plank boven de linker werktafel gezet. Ga dus weer tussen de beide werktafels in staan en draai je om naar de linkertafel en klik dan op de zwarte radio. Pak de batterijen uit je inventory en klik ze gewoon op de radio. De batterijen verdwijnen vanzelf in de radio. 

Open de cassetteklep van de radio. Scrol in je inventory naar het cassettebandje en klik deze nu in de radio. De klep gaat vanzelf dicht en je hoort hoe het bandje wordt teruggespoeld. Boven op de radio zitten de 6 knopjes voor de cassette. Klik op het middelste knopje en luister naar wat er op de cassette staat. Eerst hoor je Suzanne en een vent die praten over de carrière van Suzanne. Dan hoor je jezelf, dus Matthew Stevenson, in gesprek met Dr. Reuban Banks over het eeuwenoude geitenvel. Daarna hoor je Laurie en Lorena en als laatste hoor je jezelf nog met agent Kiever van de FBI. Pak de cassette terug uit de radio en plaats het terug in je inventory. Zoom uit de radio, verlaat de Studio en ga naar de:

New Artist Gallery:

Ga weer naar binnen. Je ontmoet Nick nu hier binnen. 

Luister naar Nick. Hij zal proberen om je te helpen. Nick gaat weg. Ga terug de gang op en terug naar de:

Restauration Studio.

Ga weer naar binnen en loop door naar de hoek waar het schilderij van Suzanne is. Dat is dus de hoek bij het raam waar je eerder de Laurie's sleutel hebt gemaakt en de Balans hebt gevonden. Suzanne is hier nu en ze werkt aan haar schilderij. Suzanne heeft een witte kwast in haar handen en ze schrikt zich rot als jij opeens opduikt. 

Suzanne kijkt dan nog eens goed naar haar schilderij en ze wordt ongelooflijk bedroeft. Er zit een beschadiging in haar schilderij. Er is een stukje uitgesneden. Bedroeft en boos loopt Suzanne weg met de kwast in haar handen. Kijk zelf ook even goed naar het schilderij van Suzanne. Er is inderdaad een stukje uitgesneden. 

Verlaat de Studio weer en ga terug naar de deur van de New Artist Gallery maar ga er nu niet naar binnen. 
Staande voor de New Artist deur draai je om. Je staat dan voor de glazen tuindeuren. Ga door deze tuindeuren nu de tuin in.

Binnentuin.

Als je stilstaat dan draai je linksom tot je via de omlaagpijl omlaag kunt kijken. Doe dat dan. Je kijkt naar één van de witte bankjes. 
Suzanne's kwast ligt op dit bankje. Grijp de kwast en plaats hem in je inventory. 

Zoom uit het bankje. Goed....nu wordt het even moeilijk. Blijf staan waar je staat als je uit het witte bankje bent gezoomd. Ergens in de stenen muren van de tuin zit een Blauwe Steen. Deze Blauwe Steen is de geheime bergplaats van de jonge Jordan Coopersmith, nu Jordan Cooper geheten. Je moet die geheime bergplek vinden.  Deze steen steekt in de muur boven het witte bankje dat aan de overkant in de binnentuin staat.  Ga naar dat bankje maar net niet helemaal er naar toe......Boven het bankje krijg je dan  je vingertje op de stenen muur, tussen de groene planten, kunt klikken. Doe dat dan. Je zoomt in op een Blauwe Steen, boven een Rode Steen.

Je kunt niet op de stenen klikken, maar die blauwe steen moet open. Scrol in je inventory naar de 3 dartpijltjes. Pak 1 dartpijltje uit je inventory en klik deze rechtsboven de Blauwe Steen in de witte voeg. Pak dan nog een dartpijltje en klik deze rechtsonder de blauwe steen in de blauwe voeg. De Blauwe Steen klapt nu open.

Klik op de spullen die in het geheime vak liggen. Het blijkt een grote zwart/wit foto te zijn met een kort briefje eraan vast zittent. Het briefje is van de jonge Jordan Coopersmith. Scrol via de omlaagpijl omlaag om de gehele foto te kunnen zien. Dat jochie zal weel Jordan zijn en die vent zonder hoofd zal zijn vader wel zijn. Je kunt niets uit het vak pakken, dus sluit de steen, zoom uit en zoek 1 van de 2 tuindeuren op en ga daardoor terug de gang in. Ga door de gang nu naar de:

Capricorn Room:

Ga weer naar binnen. Je loopt weer vanzelf naar de geitenkop en onderwijl gaat het groene lampje van je fotocamera weer knipperen ten teken dat je hier weer een foto van een object kunt schieten. Als je weer bij de geitenkop staat dan draai je naar rechts via de rechterpijl. Je kijkt dan de hoek rechts van de geitenkop in. Er staat daar eerst een bronzen dierenbeeld en daarachter staat het beeld van een Mongool. Die Mongool heeft een muts op zijn hoofd. Ga vooruit en draai dan links zodat je recht voor de Mongool staat. Plaats je cursor op het hoofd van de Mongool en neem dan de foto.

Je maakt een foto van de Muts en deze wordt in je Rode Fotoboek opgeslagen. Bekijk deze foto. Op de Muts steekt een steekje hoorn. Dat stukje hoorn heb jij nodig, maar daartoe zul je het eerst van de muts moeten breken. Dat gaan we zo meteen doen met de grote Katapult die hier midden in deze kamer staat. Sluit het rode fotoboek. Draai je dan linksom tot je naar de hoek rechts naast de ingang kijkt. Ga die hoek in.

 In deze hoek staan spullen opgesteld uit de grafkamer van Djengis Khan. Ook staat hier het pilaartje waar de Kelk van Mei op hoort te staan. In deze hoek zie je een landkaart aan de muur hangen. Klik op de landkaart. Het is de kaart van Mongolië. Voor de  landkaart staat een pilaartje waarop een aantal spullen staan. Aan het pilaartje zit een koperen plaat met een groen knopje. Klik op dat knopje en luister naar de beschrijving van de spullen. Er staat dus o.a een Helm op dit pilaartje en aan de helm zit een "paardenstaart". Scrol door je inventory naar het schaartje en knip met dit schaartje een streng haar van de "paardenstaart" van de helm.

Het haar komt vanzelf in je inventory terecht. Berg ook het schaartje weer op in je inventory en zoom uit. Draai je helemaal om zodat je dan naar de hoek links van de deuren kijkt. Dus de hoek recht tegenover je. Ga vooruit daar naar toe en draai je dan linksom via de linksafpijl. 

Scrol je scherm dan nog iets naar links tot je op de achterkant van de grote houten Katapultmachine kunt klikken met je vingertje. Doe dat dan en je bent ingezoomd op 

De Katapult: 

Bekijk het ding eens goed. De Katapult is in wezen een grote Leren Zak die aan een arm hangt. Er zijn  een aantal hendels. 

 • Helemaal links zit Hendel A. Hiermee beweeg je de katapult naar links. 
 • Rechts zit Hendel B en hiermee beweeg je de katapult naar rechts. 
 • Bij Hendel B staat de Emmer C, waar de kogels in zitten. De Zak noemen we D. 
 • Links naast de Zak zit de Spanhendelstok voor de Zak. Aan de Spanhendelstok zitten 2 hendels. De bovenste hendel is Hendel E en de onderste hendel is Hendel F. 
Klik op Hendel A om de gehele katapult naar links te draaien totdat het apparaat dan gericht staat op de gongen, in de hoek links van de geitenkop. 

 • Met Hendel E richt je de Zak op de Kleinste Gong en dat is H. 
 • Met Hendel F richt je de Zak op de grootjes Gong en dat is G. 

Het is de bedoeling dat je , heel snel achter elkaar, 2 keer een kogel gaat afschieten op de KLEINSTE GONG. 

De eerste kogel zal de gong laten slingeren en de 2 kogel zal dan via de slingerende gong naar de Muts van de Mongool kaatsen en daar dat stukje hoorn van de muts afbreken. Ik waarschuw je maar vast dat dit niet makkelijk zal zijn om te doen.

Doe het volgende:

 • Klik 1 keer op Hendel E om de Zak 1 positie te laten zakken, zoals op het plaatje hierboven. De Katapult is dan op de kleine gong H gericht.
 •  Pak dan 1 kogel uit Emmer C en doe de kogel in Zak A. 
 • Klik dan weer op Hendel E en...de kogel wordt afgeschoten en raakt de kleine gong H. 
 • Snel....Kik onmiddellijk, eigenlijk nog voordat de eerste kogel de gong heeft geraakt, weer op Hendel E om de zak weer in de spanpositie te zetten.
 • Grijp dan snel weer een kogel uit Emmer C en plaats deze weer in Zak A. 
 • Klik dan snel weer op Hendel E en de 2e kogel wordt ook afgeschoten en raakt dan de nog heen en weer slingerende Gong H. 
 • Hierdoor wordt de 2e kogel via de gong verder geslingerd naar de Muts van de Mongool en raakt daar het stukje hoorn. Het stukje Hoorn breekt af en valt omlaag en ligt nu op de kist naast de Mongool

Je moet dit afschieten van de 2 kogels zeer snel, zonder onderbrekingen, achter elkaar doen. De 2e kogel moet Gong H raken als deze nog heen en weer slingert. Lukt je dit niet dan zal de 2e kogel niet naar de Mongool gaan.  Dit hele katapult gedoe is best wel moeilijk om uit te voeren. Klik vooral niet op Hendel F want dan schiet je de kogel naar de grote gong. Via de grote gong gaat de kogel dan wel naar de mongool maar komt dan nooit tegen het stukje hoorn op de Muts terecht. Je moet echt 2 kogels, heel snel achter elkaar, tegen de KLEINE GONG aan schieten op de wijze zoals ik dat hierboven uitleg. Lukt het niet gelijk bij je eerste poging dan zit er niets anders op dan het net zo lang te blijven proberen tot het je gelukt is om dat stukje Hoorn van de Muts te breken.

Als het is gelukt met de katapult dan zoom je uit de katapult en zorg je dat je weer in de hoek bij de Mongool terecht komt. Kijk dan omlaag en grijp het stukje Hoorn van de kist en plaats het in je inventory

Verlaat de Capricorn Room weer en ga weer naar de:

Restauration Studio:

Ga hier weer naar de tafel waar de zwarte radio boven op de plank staat. Zoom in op deze tafel. Zorg dat je dat zwart/paarse koffertje in zicht hebt. Links naast het koffertje staat een grijze stenen pot met daarin een stamper. Het is een vijzel. Pak het stukje hoorn van de Mongool muts uit je inventory en klik hiermee op die grijze stenen pot. 

Je vermaalt de hoorn tot fijn poeder en dit poeder ligt nu op een wit papier. Plaats het poeder in je inventory. 
Ga nu naar het Schilderij van Suzanne. Dus naar het schilderij dat op de werkplek in de hoek bij het raam staat.

Het Schilderij van Suzanne:

Ga recht voor het schilderij staan. Voor het schilderij, en nu rechtsonder in je scherm, staat een grote witte fles. Naast deze fles staat een witte kom. Pak nu het papier met het Poeder uit je inventory en klik dit in de witte kom. Je gooit een beetje van het poeder in de kom. Plaats de rest van het poeder terug in je inventory. Pak nu de Kwast van Suzanne uit je inventory en doop deze in de witte kom. De kwast wordt nu verzadigd met het poeder.

Klik nu met de Kwast op het paars/bruine legpuzzelstukje in het schilderij. 

Je geraakt nu in de Schilderijpuzzel. Je inventory verdwijnt. Wat moet je nu doen. Wel....je ziet dat het paars/bruine puzzelstukje in een rechthoekig vlak zit. Jij moet nu dat gehele rechthoekige vlak gaan inkleuren met paars/bruine verf. Dus die hele rechthoek moet Paars/Bruin worden. Je doet dit door met de kwast die rechthoek in te vullen tot ie helemaal Paars/bruin is. 

Beweeg de kwast met langzame bewegingen heen en weer en op en neer over de rechthoek waarbij je constant je linkermuisknop ingedrukt houd. Je MAG GEEN PIXEL EN GEEN PUNTJE OVERSLAAN. Het gehele vlak moet EGAAL Paars/Bruin worden gemaakt, ook de randen van het vlak......Lukt het dan start de GEITENKOP Film  

In de film zien we hoe Mei ooit in het medaillon is terecht gekomen en hoe het medaillon in de geitenkop is gebrand

Feitelijk is dit het 2e deel van de beginfilm. ALLEEN als je GEEN PIXELTJE in het rechthoekige vlak overslaat zal deze film starten. 
Zolang de film bij jouw niet start heb je het vlak NIET HELEMAAL EGAAL ingekleurd.

Dit inkleuren van het rechthoekige vlak op het schilderij kan best zeer frustrerend zijn. Het kan je zomaar heel snel lukken maar het kan je ook heel veel tijd kosten voordat je het helemaal voor elkaar hebt. Nogmaals....binnen dat rechthoekige vlak mag je geen puntje en geen pixeltje overslaan. Het gehele vlak, dus ook langs de randen, MOET EGAAL PAARS/BRUIN worden ingekleurd. Pas dan zal de film met Mei starten.

Na de film verschijnt Suzanne weer. 

Zij is heel verbaast dat haar schilderij geen beschadiging meer vertoont. Suzanne gaat weer weg, Ga weer naar het schilderij en zoom er weer helemaal op in. 
Het rechthoekige vlak is herstelt en in het vlak zit nu het 7e puzzelstukje voor je 660 puzzel. Grijp het puzzelstukje. 

Open het groene puzzelscherm en zet dit puzzelstukje op zijn plek in de puzzel. Sluit het groene puzzelscherm. 
Verlaat de Studio en ga rechtsaf door de gang naar de Grote Zaal deuren bij Stevenson's.
 Ga via deze deuren weer de Grote Zaal weer in:

Grote Zaal:

Mei verschijnt hier in vol ornaat. Luister naar Mei. 

Dit is het einde van Deel 4. Je moet Cd 4 laden om verder te gaan met

We beginnen waar we aan het einde van Deel 4 zijn geëindigd. Mei verschijnt weer in de grote zaal. Ze vindt dat het tijd wordt om terug te slaan en ze wil dat je haar volgt. Mei verdwijnt door de deur de gang in. Volg Mei door de deuren de gang in en ga door de gang richting de Security kamer. Je ziet mei weer dwars door de deur de Security in gaan. Volg Mei naar binnen.

Security Room:

Als je hier weer binnen bent dan draai je rechtsom naar het MAKAS Security Systeem. Mei verschijnt. Luister naar Mei. 

Mei verdwijnt dan het Security systeem in en ze veroorzaakt daar kortsluiting. Alle kamers zitten nu op slot en niemand kan in of uit haar of zijn kamer. Het MAKAS scherm vult nu geheel je scherm en in het linksboven scherm zie je die Lorena in de Grote Zaal. Ze is behoorlijk pissig dat ze er niet uit kunt. 

Mei heeft dus kortsluiting veroorzaakt in dat dradenkastje dat in de Voorraadkamer hangt. De Voorraadkamer is de kamer achter de Snack Room. Jij moet er nu voor zorgen dat ieder een in en uit de kamers kunnen zodat Nick dan uiteindelijk de kortsluiting in dat kastje kan opheffen. Kijk naar het rechterscherm. Daar zie je alle kamers. 

Via de UNLOCK knop, linksboven, kun je de deuren van de kamers op slot maar ook weer van slot doen. En dat moet je dus nu gaan doen. In de kamers zie je een Gele knop. Als je op een Gele knop klikt dan zie je in het linksboven scherm die kamer en de persoon die daar in is. Jij moet dus nu, in een bepaalde volgorde, steeds op de gele knoppen klikken en dan de persoon die in de kamer is er uit laten of een andere persoon naar binnen laten door op de UNLOCK KNOP te klikken. Doe dit steeds niet te snel.Telkens zie je een filmpje. Kijk eerst rustig naar het filmpje en luister vooral naar de personen. Voor je gemak heb ik de kamers in het scherm voor je genummerd:

 • 1 = de Grote Zaal. 
 • 2 = de New Artist Gallery. 
 • 3 = de Restauration Studio. 
 • 4 = de Snack Room en de Voorraadkamer. 
 • 5 = de Capricorn Room. 
 • 6 = Laurie Wood. 
 • 7 = Security. 
 • 8 = Jordan Cooper
 • 9 = Franklin Macey. 
 • 10 = Matthew Stevenson. 
 • 11 = Binnentuin

Als je begint dan zie je dus die Lorena in de Grote zaal. Met in en uitlaten bedoel ik dan dat je op de UNLOCK knop moet klikken. Ik ga niet steeds zeggen dat je op de Gele Knop in de kamers moet klikken. Dat spreekt toch vanzelf. Werk via de volgende regels de cyclus af. Maar kijk wel steeds naar de filmpjes in het linksboven scherm

 1. New Artist Gallery: Nick is hier en zegt dat je op de RESET Knop moet klikken om het systeem te resetten. Klik dus op de Resetknop. Het helpt niet. Luister verder naar Nick en laat Nick er dan uit.
 2. Franklin Macey: laat Macey eruit.
 3. Snack Room: laat Macey erin. Als Macey er weer uit wil dan laat hem er weer uit.
 4. Franklin Macey: laat Nick erin. Wacht tot ie klaar is en Laat Nick er dan weer uit.
 5. Snack Room: laat Nick erin. Laat hem doen wat ie wil doen en laat hem er dan weer uit. 
 6. Snack Room: Laat Macey erin. Wacht tot Macey er weer uit wil en laat hem er dan eruit.
 7. Restauration Studio: Laat Macey erin en laat Macey er weer uit.
 8. Snack Room: laat Macey erin en laat Macey er weer uit.
 9. Grote Zaal: laat Lorena eruit.
 10. Snack Room: laat Nick erin en laat Nick er weer uit. 
 11. Snack Room: Laat Lorena erin. Laat Lorena eruit.
 12. New Artist Gallery: laat Lorena erin. Laat Lorena eruit.
 13. Jordan Cooper: Laat Cooper eruit. Laat Suzanne eruit.
 14. Matthew Stevenson: Laat Laurie eruit.
 15. Laurie Wood: Laat Laurie erin.
 16. Restauration Studio: laat Suzanne erin.
 17. Laurie Wood: als Laurie het pistool heeft gereinigd laat je haar eruit.
 18. Capricorn Room: laat Laurie erin. Laurie geeft het pistool aan Reg Westlake. Laat Laurie eruit.
 19. Laurie Wood: laat Cooper erin. Laat Cooper eruit.
 20. New Artist Gallery: laat Cooper erin. Laat Cooper eruit. 
 21. New Artist Gallery:Laat Lorena erin. Laat Lorena eruit.
 22. Snack Room: laat Lorena erin. Laat Lorena eruit. 
 23. Snack Room: Laat Laurie erin. Laat Laurie eruit. 
 24. Snack Room: Laat Nick erin. Nick repareert nu het kastje en je bent klaar.

Als beloning verschijnt er een Puzzelstukje op in het MAKAS scherm. 

Pak het puzzelstukje en puzzel dit op zijn plaats in het groene puzzelscherm.Nog 1 puzzelstukje te vinden.  Verlaat de Security en ga naar de kamer van:

Franklin Macey: 

Ga weer naar binnen en naar de grote boekenkast. Open de doorzichtige deuren voor de boekenkast weer. Scrol dan naar links, naar de dubbele schemerlamp die links naast de kast aan de muur hangt. Klik op de schemerlamp. Toen je dat eerder deed schoof de boekenkast niet weg. Nu schuift de boekenkast wel weg en ga je vanzelf de Geheime Kamer in. 

Je loopt vanzelf de Geheime Kamer in en staat dan met je neus tegen de achtermuur en kijkt naar een plek waar het pleisterwerk van de achtermuur weg is. Het groene lampje van je fotocamera is aan het knipperen geslagen. Je kunt niet omlaag kijken omdat er geen omlaagpijl is. Beweeg  je cursor omlaag naar de onderkant van het scherm. Je cursor verandert in je fotocamera, dus klik met je linkermuisknop. Je neemt een foto van NICK......

Hela.....is Nick DOOD????? Maar waar is zijn lijk dan? Nick is nog niet dood, maar Mei laat je met deze foto zien wat er met Nick gaat gebeuren. Nick zal vermoord worden door Reg Westlake. Reg heeft immers het pistool van Laurie gekregen. Sluit het rode fotoboek. Draai je nu linksom zodat je en terug kijkt naar de ingang en de stellingskast ziet die tegen de linkermuur aan staat. Deze stellingskast bestaat uit 2 helften. Klik met de knipperende voorruitcursor op het voorste deel van de kast. Dat is dus het deel dat het dichtsbij de ingang is. Je loopt naar dat deel van de kast en staat er dan rechtvoor.

Op de plank ligt een cassettebandje en het eeuwenoude Geitenvel dat Reuban Banks voor Stevenson heeft onderzocht. Klik op dat geitenvel om er op in te zoomen. Links naast het geitenvel ligt een wit papier. Je krijgt het "Magische Boekje" bij het witte papier. Klik dus met je "Magische Boekje" en je krijgt de 4e Lorena Foto in je blauwe fotoboek. De LORENA film start. 

Bekijk de film. Je bent in je kantoor en praat er met Lorena. Na de film sluit je het blauwe fotoboek. Grijp nu dat witte papier. 

Het blijkt een knipsel te zijn en dit wordt weer opgeslagen in je knipselmap. Je kunt het in de map weer draaien en lezen. Sluit de knipselmap en zoom uit het geitenvel. Klik met je "Magische Boekje" nu op het cassettebandje voor de laatste foto van Franklin Macey en kijk naar de FRANKLIN MACEY Film die zich afspeelt in de Capricorn kamer. 

Na de film sluit je het fotoboek weer en grijp je het cassettebandje. Berg het bandje op in je inventory. 
Straks kun je het bandje beluisteren in Lorena's radio in de Restauration studio. 

Scrol naar het rechter deel van de kast. Links op de plank ligt dan een tas. Klik op de tas om er op in te zoomen. 
Bovenop de tas ligt een PIJLPUNT en op de tas krijg je het "Magische Boekje".
 

Grijp nu eerst die Pijlpunt van de tas en bekijk het ding in het "Oogvak" van je inventory. 

Deze Pijlpunt wordt, aan het einde van de game, een heel belangrijk item. Dus is het wel zeer vervelend dat de pijlpunt wel heel erg lijkt op de "gewone" cursor waarmee je door het spel beweegt. Dit kan straks heel erg verwarrend voor je zijn. Berg de pijlpunt op in je inventory en klik dan maar met je "Magische Boekje" op de tas. Je krijgt je laatste Reg Westlake foto en hierdoor start de REG WESTLAKE film. 

Bekijk de film waarin het je duidelijk wordt dat Reg de dief is van de spullen die uit je museum zijn verdwenen. Sluit het fotoboek weer en draai je dan 2 keer linksom zodat je naar de rechtermuur kijkt. Er staat een tafeltje tegen de rechtermuur aan en op het tafeltje ligt een grote witte bouwtekening en een boek. Kijk omlaag via de omlaagpijl en klik dan op de bouwtekening om daar op in te zoomen. 

Klik dan met je "Magische Boekje" op de bouwtekening voor de laatste Jordan Cooper foto. 
Bekijk de
JORDAN COOPER film. 

Ook die Jordan is dus een oplichter. Uit deze film wordt je duidelijk dat die Jordan, buiten jouw medeweten om, een kelder onder het museum heeft laten bouwen. Maar waar is de ingang van die kelder? Je blauwe fotoboek is nu vol. Je hebt alle herinneringen verzameld. Sluit het fotoboek, kijk omhoog via de omhoogpijl en draai je rechtsom naar de ingang van de geheime kamer. Door de doorzichtige deuren van de boekenkast kijk je Macey's kantoor in. Je ziet, en hoort, Macey en die Lorena. Luister naar hun gesprek. 

Lorena verdwijnt en dan staat ook Macey op van de bank. 
Macey kijkt nogal fronsend jouw richting uit maar dan besluit hij om toch ook maar weg te gaan. Dit is het einde van Deel 5. 

Je moet nu CD 5 in je computer steken om verder te gaan met:

Je begint weer in de grote zaal alwaar je weer een ontmoeting hebt met Nick. Jawel...Nick leeft nu nog. Luister naar Nick. 

Als Nick weg is gegaan dan ga je naar zijn kamer.

Security Room:

Ga weer naar binnen. Zorg dat je recht achter Nick's bureau komt te staan en kijk dan omlaag naar het bureaublad. 
Op Nick's bureau ligt nu het laatste stukje voor de 660 puzzel. 

Grijp het puzzelstukje. Het verdwijnt dus weer onder het puzzelstuk icoon, rechts in je scherm.
  Klik dus op het puzzel icoon om het groene puzzelscherm te openen. Plaats het laatste puzzelstukje op zijn plek in de puzzel.

De 660 puzzel is klaar en er start nu een film. De film speelt zich af in de Capricorn Room en geeft een mogelijk einde van wat er zich tussen jouw, Suzanne en Nick heeft afgespeeld. In de film wordt er iemand vermoord door Nick. Het is nogal heftig.

 Na deze film valt de 660 puzzel weer in stukjes uiteen. De puzzel stukjes zien er nu ook anders uit. 
Puzzel de 660 puzzel nu in elkaar tot het Stripboek.

 Klik dan met de Witte Pijl op het stripboek om het te openen. Je bent beland in het:

Comic Book: Het Verhaal van Nick's jeugd. 
 Hoe Nick aan de Stemmen in zijn Hoofd is gekomen

Goed.....we gaan het Comic Book nu lezen. Telkens als je via de witte pijl de rechterbladzijde omslaat dan vullen de volgende 2 bladzijde zich met de strip. Je hoor dan ook de personages. Op sommige pagina;s krijg je een GROEN VRAAGTEKEN op 2 afbeeldingen. Er zijn namelijk 2 verhaallijnen die je kunt gaan volgen en binnen elk van de 2 verhaallijnen kun je weer 2 keuzes maken via de Groene Vraagtekens. Het maakt echt niet uit welke Verhaallijn je wilt gaan volgen en ook maakt het niet uit welke keuze je maakt binnen elke verhaallijn. De afloop is toch steeds dezelfde. Maar wil je echt alle beide verhaallijnen zien en ook de gevolgen van elke keuze, dan kun je, als je steeds op de laatste bladzijde bent beland, via de witte pijl op de linkerbladzijden terugbladeren door hert Comic Book.

Goed....Je hebt de eerste twee pagina's van het "Certain Destiny" verhaal geopend. 
Klik met de witte pijl op de rechterpagina om de volgende 2 pagina's te laden.

Rechtsonder krijg je nu het Groene Vraagteken op het Meisje en op de Jongen. De jongen is Nickie en het Meisje is zijn schoolvriendinnetje. Door nu op één van beide te klikken ga je verder de verhaallijn van het Meisje of van de Jongen volgen. Aan jouw de keuze. Ik volg het Meisje verhaal. Dus ik heb op het Meisje geklikt met het Groene Vraagteken. Nogmaals....Je kunt best nu op de Jongen klikken om die verhaallijn verder te volgen. Het Meisje verhaal gaat aldus verder:

Nu moet je weer een keuze maken. Je krijgt het Groene Vraagteken op de kilometerteller en op de autoradio, in de cabine van de vrachtauto. Aan jouw weer de keuze. Het maakt echt niet uit wat je kiest. Ik heb op de Kilometerteller geklikt. Het verhaal gaat dan verder met:

Nick is dus aangereden door de vrachtwagen en ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. In de foto, rechtsonder, krijg je het Groene Vraagteken op de apparatuur naast Nick's hoofd maar ook op het bord dat aan het voeteneinde van Nick's bed. Nu is het wel van belang welke keuze je maakt. Klik NIET op de apparatuur. Klik op het Voeteneinde van het bed en....

De doktoren slagen er in om Nick in leven te houden (had je de andere keuze gemaakt dan gaat Nick Dood en is het GAME OVER). Nick gaat weer naar school. Rechtsonder krijg je dan weer een keuze. Klik je op het Meisje of klik je op de groep jongens. Het maakt werkelijk niet uit. het vervolg is in beide gevallen hetzelfde want......,...Nick wordt gepest en in elkaar geslagen. Blader door naar de volgende bladzijde:

Daar ligt ie dan......bewusteloos. Klik op Nick om het Stripboek nu te sluiten:

Je kunt in het gele deel uit zoomen via de wijsvinger. Maar je kunt nu ook terugbladeren via de Witte Pijl naar de bladzijde waar je steeds een keuze kon maken om de andere mogelijkheid te volgen. Je kunt ook helemaal terugbladeren naar het begin, waar je kon kiezen voor het Meisje of voor de Jongen om dan de andere keuze te doen en die verhaallijn dan te volgen tot het einde.  Als je het Stripboek, via welke van de 2 verhaallijnen en via welke keuzes dan ook, hebt "uitgelezen" dan valt de 660 puzzel weer in stukjes uiteen en is dan weer de oorspronkelijke puzzel. Puzzel de puzzel weer in elkaar en je ziet dan het echte EINDE van de Film in de Capricorn Room. 

Weer valt dan de puzzel uit elkaar en weer moet je de puzzel in elkaar zetten, maar deze keer toont de puzzel je Nick's bureau en..........

......... als je de puzzel weer in elkaar hebt gepuzzeld dan verdwijnt de puzzel voorgoed en ook het Comic Book dat op Nick's bureau lag.  
Verlaat nu Security weer en ga naar de:

Restauration Studio:

Ga hier weer naar binnen en naar de zwarte radio , die nog altijd op de plank boven de linker werktafel in de hoek staat. Stop het cassettebandje, dat je in de geheime kamer van Macey hebt gevonden, in de cassetteradio en luister naar wat er op dit bandje staat. Je hoort Franklin Macey die zijn toespraak tot de President tijdens het Legacy Diner oefent. Macey gaat er blijkbaar vanuit dat jij niet aanwezig zult zijn op dat diner. Het is maar een kort stukje dat je hoort. Je kunt de tape rustig in de radio laten. Zoom uit en verlaat de Studio en ga nu weer naar de kamer van:

Franklin Macey:

Ga weer naar de grote boekenkast, open de doorzichtige deuren en klik weer op de schemerlamp om de geheime kamer te openen. 
Je gaat vanzelf weer de Geheime Kamer in en hier ontmoet je nu de jonge Nick. Nick wordt weergegeven als een Comic Book figuur. 

Luister naar Nickie. Nickie verteld je nu wat er in je museum aan de hand is en toont dit ook als een stripverhaal op de muur. 

Alles wordt je nu duidelijk en je weet opeens weer wie je bent. Jij BENT Matthew Stevenson. 
Dan klinken er schoten en Nickie valt dodelijk gewond neer. Nickie wordt weer Nick. 

Nick is stervende maar hij slaagt er nog in om je iets toe te fluisteren. Nick sterft, vermoord door Reg Westlake. 

Grijp het Zwarte Microfoontje uit de binnenzak van Nick's colbertjasje en grijp ook het sleuteltje dat aan Nick's riem hangt. 
Kijk omhoog en draai je om naar de ingang. Mei verschijnt. Luister naar Mei.

Dit is het Einde van Deel 6. Je moet nu CD 6 laden..........

... om door te gaan met:

We beginnen weer in de Grote Zaal. Je hoort een vrouwenstem. Je weet het nog niet maar dit is Lorena die in feite de reïncarnatie van de Hoge Priesteres Xiao is. En ze is al begonnen met het opzeggen van de begintekst van het ritueel. Maak je maar geen zorgen. Er is geen tijdsdruk in dit spel. Je kunt alles wat je nog moet doen in je eigen tempo doen. Ga, via de deuren links in de linker hoek, naar je eigen kamer. Dus naar de kamer van:

Matthew Stevenson:

De Safe puzzel:

NB: Je hoeft dit stuk met de muursafe en daarna in Security met de Videotape niet perse te doen om het spel te kunnen uitspelen. 

Rechts naast de open haard hangt een schilderij aan de muur. Het schilderij hangt boven een laag kastje en toont je een vent in een rode outfit. Ga naar dit schilderij. Als je recht voor het schilderij staat dan klik je met het vingertje op het schilderij. Het schilderij klapt open. Het schilderij verbergt dus een muursafe. Zoom in op de safedeur. De safedeur heeft een hendel en 10 cijfertoetsen. Op de toetsen zie je de cijfers 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 0. Om de safe te openen dien je de juiste combinatie van de juiste 6 cijfers in te toetsen. Je weet echter deze combinatie niet. Je moet er naar raden via een spelletje MASTERMIND. Allereerst zoom je nu weer 1 keer uit om het mogelijk te maken dat je iets in je "Oogvak" van je inventory kunt plaatsen. Dat kan namelijk niet als je ingezoomd bent op de safedeur.

Pak uit je inventory het afluisterapparaat en plaats het ding in je "Oogvak". Klik dan op het knopje van dit apparaat om het ding aan te zetten. Het knopje is dan groen. Plaats het apparaatje terug in je inventory.

Klik weer op de safedeur om er weer op in te zoomen. Pak nu het zwarte microfoontje, dat je uit Nick's jasje hebt gepakt, uit je inventory en klik dit ding linksboven op de safedeur.

NB: Je hebt 2 van deze zwarte microfoontjes, dus je moet wel het juiste microfoontje op de safedeur klikken want als je de verkeerde neemt dan werkt de puzzel niet. Het juiste microfoontje geeft je een pulserende wit cirkeltje op de deur als je het microfoontje op de safedeur plaats.

Als je het goede microfoontje op de safe hebt geklikt kun je gaan proberen om achter de juiste cijfercombinatie te komen. Het gaat volgens het principe van het MASTERMIND spel. 

TIP: Zet eerst in OPTIES de achtergrondmuziek uit.....dan hoor je beter de piepjes en de klikjes

Je moet een combinatie van 6 cijfers zien te achterhalen. Eerst moet je dus bepalen welke 6 cijfers er in de combinatie zitten. Daarna moet je voor elk van de 6 cijfers de juiste plek in de combinatie achterhalen. Deze puzzel is WILLEKEURIG, ik kan je dus niet de juiste oplossing geven. Ik kan het je alleen uitleggen.

 • Als je nu eerst 6 keer op de 1 klikt dan voer je 6 keer de 1 in. 

 • Zodra je dat hebt gedaan hoor je PIEPJES en/of KLIKJES. Het gaat om de KLIKJES.

 •  Als je alleen 6 PIEPJES hoort dan zit het cijfer 1 niet in de combinatie. 

 • Hoor je echter een KLIKJE dan zit het cijfer 1 WEL in de combinatie. 

 • Hoor je 2 KLIKJES dan zit het cijfer 1 TWEE keer in de combinatie. 

 • Doe dit nu met elk van de 10 cijfers. Dus vergeet ook de 0 niet. 

 • Voer dus steeds 6 keer het zelfde cijfer in, begin met de 1 en eindig met de 0. 

 • Luister telkens of je dan tussen de piepjes ook een KLIKJE hoor. 

 • Elk cijfer waar je een KLIKJE bij hoort zit dus in de combinatie. 

Het kan zijn dat je bij een cijfer TWEE KLIKJES hoort. Dat cijfer komt dan TWEE keer voor in de combinatie. Als je op deze wijze de 6 cijfers van de combinatie hebt gevonden moet je nog uitvogelen in welke volgorde ze moeten staan.  Dat doe je dan door steeds 1 van de 6 cijfers op plek 1 t/m 6 te zetten en dan de overige 5 plekken aan te vullen met één van de 3 cijfers die NIET in de combinatie voorkomt. Je hoort een KLIKJE als je het cijfer op de juiste plek hebt staan. Schrijf steeds alles op wat je hoort.

Voorbeeld:

Bij was de juiste combinatie: 016461.........Hoe ben ik hier achter gekomen?  Wel...eerst heb ik steeds 6 keer de 1, 6 keer de 2, 6 keer de 3 enz....in gevuld en dan steeds geluisterd naar de KLIKJES. Op deze wijze kwam ik erachter dat de 6 getallen die ik moest hebben de 0, 2, 3. 3, 5, 6 waren. 

Daarna moest ik deze getallen in de juiste combinatie zetten. Hiertoe bepaal je dan voor elk cijfer de juiste plek door steeds 1 van de 6 cijfers in te vullen op plek 1 t/m 6 en dan aan te vullen met een cijfer die niet in de combinatie voorkomt. bijvoorbeeld: 011111. Als je dan een Klik hoort dan staat de 0 op de juiste plek. Hoor je geen KLIK dan staat het cijfer NIET op de goede plek. Op deze wijze kom je dus achter de juiste cijfercombinatie. 

Voer dan de juiste cijfercombinatie in op de safe door in de juiste volgorde op de betreffende cijfers te klikken.. Je hoort klik en piep en de safe gaat open. Er ligt een videoband in de safe. 

Grijp de videoband en stop hem in je inventory. Sluit de safedeur en dan het schilderij. Waar kun je ook al weer een videoband afspelen? O ja....in het MAKAS systeem in de Security Room. Verlaat dus je kamer en ga weer naar de:

Security Room:

Ga weer hier binnen, draai rechts en ga naar het MAKAS Security systeem. Zorg dat het weer helemaal schermvullend is. Het sleuteltje is nu uit het piepkleine knopje, midden onder in het rechterscherm (dus het knopje boven de videorecorder). Pak uit je inventory het sleuteltje van Nick en plaats dit in dat piepkleine sleutelgat. Het sleuteltje staat dan horizontaal. Klik op het sleuteltje om het verticaal te zetten. Pak dan de videoband, die je uit de safe hebt gepakt, uit je inventory en klik de band nu in de videorecorder. Je hebt dit al eerder gedaan met de andere videotape, dus je weet hoe het werkt. In het linksonder scherm zie je nu de FILM die op de videotape staat. Je ziet jezelf in je eigen kantoor en in de film leg je uit wat er allemaal aan de hand is in je museum. 

NB: Mocht je nu de videoband niet in de videorecorder geplaatst krijgen dan kun je toch deze film nog bekijken. Save dan je spel hier en sluit het spel af. Ga in de WINDOWS VERKENNER of via DEZE COMPUTER naar CD 6 die in je CD-Rom speler zit. Op CD 6 vindt je een MPEG VIDEO bestand genaamd  "DRAMA". Klik hierop en in je Windows Mediaplayer kun je nu alle filmpjes uit het spel bekijken. Het stuk film dat op de videoband uit de safe staat bevindt zich tussen 07.30 en 13.08 in.

Als de film is afgelopen dan klik je op de POWERKNOP om uit het MAKAS scherm te gaan.
Verlaat de Security Room. Mei verschijnt in de gang. 

Luister naar Mei. Ze wenst je heel veel geluk. Oeps....dat geeft je niet echt veel vertrouwen. Ga naar de

Capricorn Room:  

Bij binnenkomst gaat het groene knopje van je camera weer knipperen. 
Neem weer een foto van de Geitenkop. Hierdoor start weer een FILM. Kijk goed naar de film. 

Jij en Lorena zijn in de Capricorn Room en Lorena toont nu haar "ware gezicht". We zien Reuban Banks dood in de kist liggen en jij denkt dat het lijk op jouw lijkt. Lorena drukt dan op een knopje, achterop de Geitenkop. Ze vertelt dat de Geitenkop een duplicaat is. Reg Westlake komt dan vanachter het blauwe wandkleed, links van de Geitenkop, te voorschijn en ramt je bewusteloos. Lorena dient nu het hallucinerende middel toe.

Na de film loop je vanzelf door tot bij de Geitenkop. Klik op het medaillon van de geitenkop. 

Links achter de kop zie je nu het Blauwe Wandkleed bewegen.  Draai linksom. Ga vooruit de hoek in bij het RODE wandkleed. Draai je dan rechtsom. 
Je staat nu voor het BLAUWE WANDKLEED. Ga vooruit en klik dan met je vingertje op het Blauwe Wandkleed. 

Het wandkleed rolt nu omhoog en er komt een deur te voorschijn. In de deur zit een groot sleutelgat. 
Pak de Pijlpunt uit je inventory en klik hiermee in het sleutelgat. 

De deur rolt omhoog en vanzelf ga je nu vooruit en daal je een houten trap af. Je beland in de Geheime Kelder en staat dan voor een houten kist. Plaats de Pijlpunt eerst even terug in je inventory. Draai dan rechtsom en kijk dan omlaag via de Omlaagpijl. Er ligt hier een lijk op de grond. Ben jij dat? Hallucineer je? Er steekt een witte brief uit de broek van het lijk.

Grijp de brief en lees hem door. Het is de brief van Reuban Banks over het oude geitenvel. Zoom uit, kijk omhoog en draai je nu helemaal om. In de muur aan de overkant zie je een ondiepe nis. Ga vooruit richting die nis. Hela.....een Bronzen LEEUW springt tevoorschijn en komt op je af. Je staat stokstijf van schrik. Mei verschijnt.

Luister naar Mei. Ze vertelt dat je onder invloed van het hallucinerende middel bent dat Lorena je heeft toegediend. De Leeuw is er niet echt. De Leeuw bestaat alleen in jouw verbeelding. Net zoals het jouw verbeelding is die niet toestaat dat je het museum uit kunt. Je moet het effect van het hallucinerende middel nu gaan opheffen. Draai links en klik op de trap. Vanzelf loop je de trap terug op en beland je weer in de Capricorn zaal. 

Je staat dan voor de rode kist. Draai rechtsom en zorg dat je het Rode Wandtapijt ziet. 
Voor het Rode Wandtapijt staat een schaaltje op poten. 
Het is een wierookbrander. Klik op dit schaaltje om er op in te zoomen.

Pak nu, één voor één, de volgende spullen uit je inventory en plaats ze in het schaaltje. Doe dit wel in deze volgorde: 

 • Het Groene Plantenblad,
 • het Parfumflesje, 
 • het Haar dat je van de helm af hebt gesneden. 
 • Als laatste gooi je de Lucifer in het schaaltje en....

Ploef.....een Blauwe walm dringt je neus in. Het is de wierrook en hierdoor wordt het effect van het hallucinerende middel opgeheven. 

Zoom uit de schaal. Voor je nu weer de kelder in gaat is het handig als je eerst even 3 belangrijke items helemaal voorin je inventory plaats. Dat zijn: 

 • De Kelk met het bloed uit deel 1 en 
 • De Pook van de open haard en 
 • De Pijlpunt om de deur te openen. 

Plaats deze 3 items bijenkap zodat je ze zo meteen snel kunt grijpen en SAVE JE GAME NU

Draai weer rechtsom naar het Blauwe Wandtapijt. Klik weer op het tapijt en klik dan weer met de Pijlpunt op het sleutelgat. Vanzelf beland je weer in de kelder bij de houten kist. Plaats de Pijlpunt weer terug in je inventory. Draai linksom en ga weer vooruit richting de nis in de muur. De Leeuw verschijnt weer en komt weer op je af maar deze keer VERDWIJNT de leeuw. 

Loop nog iets door en draai dan linksom. Je ziet een Houten Deur. Deze houten deur is rechts achter de trap......Je gaat beginnen aan het:

EINDSPEL: 

De Betovering Verbroken:

Ga vooruit naar de Houten Deur. Een Rode Wolk verspert je de weg naar de Deur. Pak de Pook uit je inventory en klik hiermee op de Rode Wolk. 

De Wolk verdwijnt en je gaat vanzelf nu door de Houten Deur en komt in de Ceremonie ruimte.  Het spel gaat nu vanzelf verder, maar je moet alert blijven om zo meteen zeer snel te kunnen handelen. Iedereen is hier binnen en Lorena begint de Ceremonie. 

Het is dezelfde Ceremonie als je ook in de beginfilm van de game hebt gezien, dus al jouw medewerkers die zo graag hun diepste wensen vervult wilden zien worden VERTEERT door het vuur

 Alleen Lorena blijft over. Lorena pakt een grote Kelk en praat tegen je. Lorena drinkt uit de kelk en......tot haar schrik verandert zij nu in de Hoge Priesteres Xiao.

Blijkbaar had zelfs Lorena niet verwacht dat dit zou gebeuren. Lorena bestaat niet meer. Je krijgt nu weer controle over de game en je links en recht pijlen verschijnen weer aan de randen van het scherm. 

JE MOET NU SNEL HANDELEN. Xiao begint de Heilige Spreuken te prevelen en als zij daarmee klaar is dan zal zij met haar rechterhand naar je wijzen. BEN JIJ DAN NIET KLAAR om te reageren dan zal What-Jin bezit van je lichaam nemen en VERLIES JE DE GAME.

Snel....draai je via de Linksomspijl om naar de Houten deur. In de Houten Deur zit het Medaillon, maar het medaillon is stuk. Op de stenen muur, links en rechts naast de deur, kleeft een helft van het Medaillon. 

Je moet de 2 helften van het medaillon  één voor één grijpen en dan GELIJK in het Medaillon klikken. Dus niet eerst het Medaillon van de deur grijpen. 

Grijp eerst de helft dat rechts naast de deur zit en plaats dit in het medaillon. Scrol dan naar links van de deur en grijp daar de 2e helft en plaats ook dit in het medaillon.Grijp dan pas het Medaillon van de deur en plaats het ding in je "Oogvak" van je inventory.  Snel....Pak de Kelk met het bloed van Mei uit je inventory en klik hiermee op het Medaillon. 

Zet de Kelk terug en pak het Medaillon nu uit het Oogvak en hou het VAST. PLAATS HET MEDAILLON NIET MEER IN JE INVENTORY 

Als Xiao nu nog niet haar climax heeft bereikt dan wacht je nu geduldig, met het medaillon vast in je hand, tot je vanzelf omdraait naar Xiao.  Wacht tot Xiao met haar hand naar je WIJST en klik dan ONMIDDELLIJK met het Medaillon op haar. 

Xiao wordt het Medaillon ingezogen en  het Medaillon gaat terug op de Geiten kop alwaar Mei er weer in verschijnt. Mei feliciteert je en wenst je veel geluk in je verdere leven.

NB: Heb je het gedoe met het medaillon op de deur niet snel genoeg gedaan, dan is Xiao eerder klaar dan jij gereed bent wordt jij het medaillon ingezogen. Laat dan je laatste Save Game in en probeer het dan opnieuw.

Je loopt nu vanzelf het museum uit naar buiten en je ontmoet Agent Kiever van de FBI. Kiefer vraagt of alles in orde is. Je kan met een gerust hart zeggen...... NU WEL. 

Je neemt plaats op het bankje. Hierna sta je bij het Gastenboek. Klik op het gastenboek. Het CREDITS BOEK verschijnt. Je kunt door het boek bladeren als je daar zin in hebt. Maar ik heb nu gewoon de game afgesloten want dit is het:

EINDE van TEMÜJIN

Walkthrough door: Louis Koot