2013: Walkthrough door: Louis Koot  

The Filmmaker is een in de 1e persoon gemaakte puzzelhorror adventure game. De game is dus "point and click" en speelt u dus met de muis. De game speelt zich geheel en al af in een oud film theater, het Carson Stiles Gateway Theater. 

DEEL 1: AVOND:

Het Carson Stiles Gateway Theater werd omstreeks 1930 gebouwd en was oorspronkelijk ontworpen als een toneel/musical theater. Na een paar totaal geflopte producties kwam het theater in financiële problemen en ging bijna failliet. Plotsklaps melde zich echter ene Claude Ferucil, een raadselachtige filmregisseur die met plannen kwam om het theater van de totale ondergang te redden.. Claude Ferucil was producer en regisseur van zijn eigen zwart/wit B-films en hij stelde de directie van het Carson Stiles Gateway theater voor om zijn films exclusief in het theater te gaan vertonen. Het sloeg aan en het theater werd een bioscoop waar uitsluitend de films van Claude Ferucil werden vertoont. Het theater zat elke avond weer vol en maakte grote winsten. Tot er op een dag een gruwelijke tragedie plaats vond in het theater. Het gehele personeel van het theater werd op gruwelijke wijze vermoord, vermoedelijk door de eigenaar Todd Wickerman, die vervolgens zelfmoord pleegde. Het Carson Stiles Gateway Theater werd gesloten en Claude Ferucil was met de noorderzon vertrokken..

Nu, een jaar na de afschuwelijke gebeurtenissen in het Carson Stiles Gateway Theater, ontvangt u een envelop met daarin een uitnodiging voor het bijwonen van de première van een nieuwe Claude Ferucil film, getiteld "Primal AtmosFear", in het.......Carson Stiles Gateway Theater. Inbegrepen zijn 2 kaartjes voor de première. 

U staat versteld want u wist niet dat het Gateway theater heropent was. U belt een goede vriend op om hem uit te nodigen samen met u naar de première te gaan, maar u vriend is helaas verhindert. U besluit dan maar om alleen te gaan en stapt in uw auto om naar het theater te rijden om dan maar alleen naar de première te gaan.

A: Proloog:
 Hoe het Theater in te komen:

Na een kort ritje parkeert u uw auto vlakbij het theater en uw stapt uit. 
Vanaf het theater komt een stevig gebouwde spierbal vent op uw toegelopen. 
De man spreekt u aan en blijkt ook een uitnodiging voor de prièmere te hebben ontvangen. 

De spierbal vertelt dat een hele stoet mensen een uitnodiging heeft ontvangen, maar dat het theater pot dicht zit en dat het er niet op lijkt dat het theater weer geopend is. Spierballen man denkt dat iemand een "practical joke" heeft uitgehaald en kwaad loopt hij weg. U bent alleen en het is kolere weer en de straat is volkomen uitgestorven. Iedereen die vol een uitnodiging had ontvangen voor de prièmere van "AtmosFear" is al teleurgesteld weggegaan. U besluit echter om toch maar even door te lopen naar het theater, om met eigen ogen te zien of het theater inderdaad nog gesloten is. 

U heeft wat dingetjes bij u en die zitten opgeslagen in uw inventory. De inventory floept open als u uw cursor naar bovenaan het scherm beweegt. In uw inventory heeft u nu de Uitnodiging, het Bioscoopkaartje en uw GSM-telefoon. U heeft ook een Vergrootglas waarmee u items in uw inventory nader kunt bekijken. Dat doet u door met het vergrootgras op een item te klikken. U ziet het item dan groot in uw scherm. Stap achteruit, via de omlaagpijl om het close-upscherm weer te sluiten. Linksonder het speelscherm zit u een Rozet. Dat Rozet brengt u terug naar het hoofdmenuscherm waar u kunt Saven, Loaden en de game kunt afsluiten. U kunt onbeperkt Saven in de game en kunt dat op elk moment ook doen.

Recht voor u is de ingang van het Carson Stiles Gateway Theater. Loop dus 3 klikken vooruit en draai dan links. U staat nu recht voor het kassa/kaartjes hok van het theater. Linksachter en rechtsachter het kaartjes hok ziet u de rode ingangsdeuren. Rechts naast het kaartjeshok staat een bord dat meld dat de rechter ingang gesloten is en dat u dus de linker deuren moet gebruiken om het theater binnen te gaan.

Ga vooruit tot het kassa hok. Een caissière is niet aanwezig. Draai rechts. Je kijkt nu naar het bord en de rechter muur van de ingang. Er hangen 2 posters van film aan de muur "A Detective Story" en "You Stole Him From Me".  Je kunt die 2 posters en het bord nader bekijken als je er op klikt met je cirkelcursor. 

Doe dit maar en draai je dan om via de omdraaipijlcursor. Je kijkt nu naar de linker muur van de ingang en ook daar hangen een paar filmposters aan de muur. Ga 1 klik vooruit en bekijk even de eerste poster. Dit is de poster van de nieuwste film "Primal AtmosFear".  

Stap achteruit en draai rechts. Nu sta je recht voor de linker ingangdeuren. 

Ga vooruit naar de deuren en draai dan links en bekijk nog even de 2e filmposter "Aliens from Mars".  
Draai dan terug rechts naar de rode deuren.
Klik op de deurkrukken. Helaas...de deuren zitten opslot en gaan niet open. 

De Deur puzzel:

In de beide deuren zit een paneel met vierkante vakjes. Klik op het vakjespaneel van de rechter deur. Je komt in de close-up van het vakjespaneel. Je kunt in al die vakjes klikken en als je dat doet dan verschijnt er een cijfer in het vakje waar je in hebt geklikt.  Er zijn 8 X 8 = 64 vakjes. 1 van de 64 vakjes is het vakje dat de deur opent als je erin klikt. Maar dat vakje dat de deur opent is steeds een ander vakje.

Als je in een vakje klikt dan verschijnt er een cijfer in dat vakje. 

Dat cijfer in het vakje vertelt je dan hoeveel vakjes je verder moet tellen om het Geheime Vakje te vinden. Je mag horizontaal en verticaal tellen maar niet Diagonaal. Klik je echter 2 keer in een fout vakje dan hoor je een doffe klik want dan REZET de puzzel en dan is het Geheime Vakje verplaatst. Krijg je bijvoorbeeld in een vakje het cijfer 9, dan betekent dit dat het Geheime Vakje 9 vakjes verder is, van af  het vakje waar je het cijfer 9 in hebt gekregen.  Je weet echter dan niet of je dan naar rechts, naar links, omhoog of omlaag moet tellen. Dat moet je gokken. Tel dus  vanaf het vakje waar je de 9 in hebt gekregen dan 9 vakjes verder (Naar links of rechts of omhoog of omlaag). Klik je echter 2 keer in een fout vakje dan RESET de puzzel en moet je opnieuw proberen. Heb je, na ontelbare pogingen, eindelijk het goede vakje gevonden dan gaat de deur vanzelf open en beland je vanzelf in de Foyer van het Carson Siles Gateway Theater.

NB: Save game beschikbaar. De Deurpuzzel is opgelost en je bent in het Theater en hebt ook dan je Ticket al afgegeven.

B: In het Carson Stiles Gateway Theater

De 6 Kristalfragmenten van Claude Ferucil

Foyer:

Je wordt begroet door Claude Ferucil, die er nogal onstoffelijk uitziet. Het is dan ook de Geest van Claude die je ziet. 
 Claude lult even tegen je aan en zegt dan dat je het toegangskaartje in de bus moet doen. 
Vanzelf draai je door naar de Kaartjesbus waar je het toegangskaartje in moet deponeren. 

Klik in inventory op het toegangskaartje (Ticket) en hou je muisknop dan ingedrukt en sleep het kaartje dan vanuit inventory naar de gleuf in de Kaartjesbus en klik het kaartje dan in de gleuf. Je mag verder naar voren, dus loop 1 klik verder vooruit. Je staat dan precies in het midden van de verdiepte "middencirkel"  van de Foyer en recht voor de Snackbar en die Claude Ferucil legt uit wat hij van je verwacht. 

Je moet dus op zoek naar 6 Kristalfragmenten en als je die hebt gevonden dan moet je hier terug keren om de 6 fragmenten in het Mozaïek in het plafond te plaatsen. Beweeg je cursor naar de bovenrand van het scherm. Je cursor wordt dan de Omhoogpijl, dus kijk omhoog naar het plafond. Precies midden in het plafond van de foyer zit en mozaïekrozet en rondom het rozet zie je 6 gaten in diverse vormen. 

In die 6 gaten moet je de 6 kristalfragmenten plaatsen, die je echter nu eerst moet zien te vinden.
Kijk weer omlaag via de omlaagpijl.
Je kijkt weer naar de Snackbar. 

A: Het 3e Kristalfragment:

Laten we eerst even rustig rondkijken in de foyer. Ga niet vooruit maar draai links. Je kijkt naar de hoek, links van de snackbar. 
Je ziet een trap en je ziet een doorgang naar de linker zijgang. Ook zie je een roodgordijn in een deuropening. 

Dat rode gordijn is de linker toegang tot de grote bioscoopzaal. Draai links. Je ziet nu de linker trap, die omhoog gaat naar het balkon van de bioscoopzaal en naar de Projectorkamer. In de hoek, achter de trap zijn de toiletten. Je ziet ook de rode Exitdeur waardoor je zonet het theater bent binnen gekomen. 

Draai weer links. Nu sta je recht voor de middelste van 3 rode deuren. De linker -en de rechter rode deuren zijn de Exitdeuren om het theater in en uit te gaan. Je bent door de rechter deur binnen gekomen. De middelste deur is de deur van het kassa/kaartjeshok. 

Draai weer links. Je ziet nu de rechter trap, die ook omhoog gaat naar het balkon van de bioscoopzaal en naar de Projectorkamer.
 In de hoek, achter de trap, is de ingang van de Arcadezaal waar een paar speelautomaten staan. 

Draai weer links. Nu kijk je naar de rechter zijde van de Snackbar en je ziet de rechter zijgang en de rechter ingang van de bioscoopzaal.

Ok...we hebben nu de foyer een beetje verkent. Ik kan mij echter goed voorstellen dat je misschien helemaal geen trek hebt om in een volkomen uitgestorven theater, waar ook nog eens een aantal moorden zijn gepleegd, lang te verblijven. Misschien denk je wel "Fuck You Claude Ferucil.......ga zelf maar die 6 kristalfragmenten zoeken.......ik heb wel wat beters te doen vanavond".  Wel....als je er zo over denkt dan kun je nu maar beter maken dat je weer veilig thuis komt, want ik kan je niet garanderen dat je het zult overleven als je langer blijft.

Dus wil je weg draai dan 3 keer linksom en ga dan, schuinlynx, naar de rechter Exitdeur, dat is dus de dezelfde deur als waardoor je het theater bent binnen gekomen. Klik op de deur om het theater te verlaten en......FUCK......je mag niet weg want die klojo Ferucil gilt dat "The Show Must Go On".  Je hebt geen keus....je zult Claude zijn zin moeten geven en bent gedwongen om in het theater te blijven.

Beweeg je cursor naar de onderkant van het scherm en klik dan met de omdraaipijl om je om te draaien. Je kijkt weer naar de Snackbar. Mik de vooruitpijl naar het midden van de Snackbar en ga dan 1 klik vooruit. Je staat weer precies in het midden van de foyer. Draai links en ga dan schuinrechts vooruit naar het rode gordijn, links naast de Snackbar. Je komt recht voor het rode gordijn te staan. Dit rode gordijn is de linker toegang tot de grote bioscoopzaal maar daar wil je nu nog niet naar binnen. Ga dus niet door het rode gordijn maar draai rechts. Je staat nu links van de Snackbar en kunt nu achter de toonbank doorlopen. 

Ga 1 klik vooruit en draai rechts. Op de toonbank staat een weegschaal en je staat nu recht voor de weegschaal. Je kunt even klikken op de weegschaal om het ding nader te bekijken. Later zul je met deze weegschaal iets moeten wegen, dus onthoud dat de weegschaal hier staat.

Draai links. Op het einde van de toonbank staat de oranje/bruine kassa. 

Ga 2 klikken vooruit en draai rechts. Je staat nu bij de kassa. 
Klik met de cirkelcursor op de kassa om de kassa in close-up te bekijken.
 

De kassa heeft cijfertoetsen en boven de toetsen zit een klep die op slot zit. 
Onder de toetsen zit de kassala, maar om de kassa te openen dient er een code ingetoetst te worden. 

Rechts naast de kassa ligt een notitie. Klik op de notitie om deze in close-up te lezen. 
Het is een briefje van Heather en hierin zegt ze dat ze de code voor de kassa heeft verandert. 

Om de code te vinden moet je een vergelijking oplossen . Je ziet de vergelijking en Heater meld dat je de cijfers 1 t/m 9 elk 1 keer in de vergelijking mag gebruiken. Klik weer op de notitie om het terug op de toonbank te leggen. Stap achteruit en draai links. Je bent dus nu aan het rechter einde van de Snackbar en kijkt naar de ingang van de rechter zijgang.  Ga 1 klik vooruit, draai rechts en dan schuinrechts 1 keer vooruit. Je staat weer precies in het midden van de Foyer en kijkt naar de 3 rode deuren. Draai links. Je kijkt naar de rechter trap en de ingang van de Arcadezaal, achter de trap, en de linker rode deuren. Ga nu schuinrechts naar de linker rode deuren en draai dan links. Nu sta je rechts naast de trap. 

Je kunt nu, via de omhoogpijl, de trap op of via de schuin linksaf pijl naar de Arcadezaal. Ga nu naar de:

Arcade Zaal:

Hier staan diverse speelautomaten. Aan de achtermuur staat de bruin houten Waarzegsterautomaat, waar je het "Balletje Balletje" spel mee kunt spelen. Ga 1 keer vooruit. Je staat dan recht voor de waarzegster. Links staat een flipperkast en rechts staat een grijze prullenbak. De Waarzegster, Madam Esmeralda,  is een bron van Hints voor de vele puzzels in de game, maar ze geeft die hints niet zomaar. Alleen de eerste hint krijg je gratis en dat is de oplossing voor de vergelijking van Heater die je moet oplossen om de code voor de kassa te krijgen.

Klik met je cirkelcursor op de onderste helft van de Waarzegsterkast. 
Je zoomt dan in op het muntslot en de gleuf waar kaartjes uit komen. Er steekt nu een oranje kaartje uit de kaartjesgleuf. 

Pak het oranje kaartje uit de gleuf. Op het kaartje staan 3 cijfers, 1, 7, 4 en dit is de oplossing van de vergelijking van Heater. 

Klik weer op het kaartje om het te laten verdwijnen. Stap achteruit en draai je om draai dan rechts. Je staat nu voor de "Super Crane" grijpautomaat. Dit is een kast waarin je een Grijper moet bewegen om er dan een beertje mee te pakken. Op één van de beertjes in de kast ligt een Sleutel en die sleutel heb jij nodig. 

Helaas heb je nog geen muntjes om de kast te activeren. Muntjes kun je in de kassa van de Snackbar vinden, maar dan moet je die kassa eerst wel kunnen openen. Draai terug links en ga dan schuin rechts en dan 1 klik vooruit, rechts en vooruit en...je staat weer precies in het midden van de Foyer. Draai rechts en ga dan schuin links naar het rode gordijn, rechts naast de Snackbar. Dit rode gordijn is dus de rechter ingang van de grote zaal, maar nog steeds wil je daar nu niet naar binnen. Draai links. Je kijkt nu weer de Snackbar in. 

Ga 1 klik vooruit en draai links en....Je staat weer achter de Kassa. Zoom weer in op de Kassa en pak er de notitie van Heater weer bij. 

 • De vergelijking die je moet oplossen is dus: -- -- X -- = -- -- -- = -- -- X -. 

 • Het kaartje van waarzegster Esmeralda heeft je de cijfers 1, 7, 4 gegeven.

 • Heater zegt dat je de cijfers 1 t/m 9 maar 1 keer mag gebruiken in de vergelijking. 

 • Je moet dus 2 vermenigvuldigingen oplossen die allebei als uitkomst 174 geven. 

 • Je krijgt dan een reeks van 9 cijfers waarin de cijfers 1 t/m 9 1 keer voorkomen.

 • Wel....het is een simpele rekensom. De uitkomst van beide vermenigvuldigingen is dus 174. 

 • Ik zal u de volledige berekening besparen en u gelijk maar de oplossing geven en dat is:  58 x 3 = 174 = 29 x 6. 

 • Dus de code voor de kassa is dan: 5, 8, 3, 1, 7, 4, 2, 9, 6. 

 • Klik dus op de cijfertoetsen 5, 8, 3, 1, 7, 4, 2, 9, 6 en.....de Kassala gaat open. 

 • In de kassa la ligt dan het Kristalfragment nummer 3 (Prism Shard 3) en ook muntgeld. 

 • Pak het Kristalfragment uit de la en pak ook al het muntgeld uit de kassala. 

 • Vanzelf sluit de kassa la.

 • Klik 2 keer met de omlaagpijl. Je kijkt dan omlaag naar de schappen onder de kassa. 

 • In het onderste schap ligt een blauwe zak Snoepjes. 

Pak het pak Snoepjes

B: Het 2e Kristalfragment:

Kijk weer omhoog via de omhoogpijl, draai links, 1 klik vooruit, draai rechts, schuin rechts vooruit en je staat weer in het midden van de Foyer en kijkt weer naar de 3 rode deuren. Draai rechts. Je kijkt weer naar de linker trap en de rode deur waardoor je bent binnen gekomen. Achter de trap zijn de toiletten. Ga schuin rechts naar de trap. Je staat dan recht voor de trap. Naast de trap is het gangetje naar de toiletten.

Ga 1 klik vooruit door het gangetje naar de:

Toiletten:

Het damestoilet is het voorste toilet en het herentoilet is het achterste toilet. Je staat bij het damestoilet. Draai rechts en ga door de rode deur het damestoilet in. Draai binnen gelijk linksom naar de wastafel. In de spiegel zie je dan heel even een bloederig visioen. 

Als alles weer normaal is draai je terug rechts en dan ga je vooruit naar de 3 toilethokjes. Draai je dan om via de omdraaipijl. In het voorste toilethokje zie je een blokjes diagram op de wand. De blokjes in het diagram zijn blauw, rood en paars. Teken het diagram zorgvuldig na want het is een deel van de oplossing van de Tetrispuzzel die je straks moet oplossen.

 Als je het diagram hebt nagetekend dan verlaat je het damestoilet weer. In het gangetje draai je dan rechts, 1 klik vooruit, rechts en ga je door de deur het Herentoilet in. Het herentoilet heeft 2 urinoirs en 1 WChokje. Loop door naar het WChokje en klik dan met de schuinlinksomlaagpijl in het WChokje. Op de vloer staat een doos en in deze doos zit de Tetrispuzzel. Naast de doos ligt een briefje . 

Klik op het briefje om het te lezen. Het is een kort briefje van Greg aan Todd. Klik het briefje weer weg. Links hangt de toiletrolhouder. Zoom in op de toiletrolhouder en...Bovenop de toiletrolhouder heeft iemand het 2e deel van de oplossing voor de Tetrispuzzel gekrast. De aanwijzing toont je welke 2 stukjes er rechtsboven in de hoek moeten worden geplaatst. Teken ook dit even na.

Je kunt de Tetrispuzzel nu gaan oplossen want je hebt er nu alle aanwijzingen voor.
 Dus kijk weer naar de vloer en klik nu dan op de puzzeldoos, die voor die voor de toiletpot op de vloer staat.

De Tetrispuzzel:

Je ziet een speelveld dat is verdeeld in 8X8=64 vakjes. 
Links en rechts naast het speelveld staan de Tetrisstukjes die je in het speelveld moet plaatsen. 

Je pakt een Tetrisstuk op en sleept het dan naar het speelveld en klikt het Tetrisstukje dan op de juiste plaats in het speelvak. Je kunt de Tetrisstukjes ook draaien. Op een hoek van de meeste Tetrisstukjes verschijnt een klein wit cirkeltje. Klik je op het witte cirkeltje dan draai je het Tetrisstukje 1 slag om. Wil je een Tetrisstukje dus meerdere keren draaien dan moet je dus meerdere keren op het witte cirkeltje klikken.

De aanwijzingen in het Damestoilet en op de Toilethouder van dit Herentoilet heeft je dus in principe de, bijna, 
volledige oplossing voor deze Tetrispuzzel gegeven. 

Dus pak die 2 tekeningetjes erbij en los de puzzel dan op. Denk er hierbij dus wel aan dat je sommige Tetrisstukjes eerst moet draaien en ook dat sommige Tetrisstukjes hetzelfde zijn. Een Tetrisstukje ligt op de goede plaats in het speelveld als het stukje echt precies in de vakjes past. Doe je best, zo moeilijk is deze puzzel niet. 

Los je de puzzel goed op dan gaat de doos open en kun je er het 2e Kristalfragment (Shard 2) eruit pakken.

 

C: Het 1e Kristalfragment:

Als je de Tetrispuzzel hebt opgelost, en dus het 2e Kristalfragment hebt gevonden, dan ga je, via 2 keer de schuinlinksomlaagpijl, uit de puzzeldoos en dan draai je 2 keer links. Verlaat het Herentoilet en in het gangetje draai je weer links.

Ga 2 klikken vooruit, terug naar de Foyer. Draai links en weer 1 klik vooruit naar het midden van de Foyer. Draai 2 keer rechts en ga weer naar de:

Arcadezaal:

Loop door tot de Waarzegster maar niet helemaal. Draai linksom en.....je weer recht voor de "Super Crane" Grijpautomaat.

De "Super Crane" grijpautomaat:

Zoom in op de automaat. Er zitten 4 bruine beertjes in de automaat. Op het liggende beertje ligt een Sleutel en die sleutel moet je met de grijper uit de kast zien te halen. De Grijper hangt linksboven. In het midden zit de joystick waarmee je de grijper beweegt door de kast. Rechtsonder zit het muntslot en linksonder is de opening waar de grijper de beertjes en dus ook de sleutel zal deponeren. 

 


 • Pak uit inventory de Muntjes (Quarters) en sleep een muntje naar het muntslot en klik het muntje dan in het muntslot. Je kunt nu spelen. 

 • Je moet op de joystick klikken om de grijper door de kast te bewegen en je mag 3 keer klikken. 

 • Je moet de grijper, in 3 klikken op de joystick, precies boven het sleuteltje zien te krijgen. 

 • Als je steeds, na elke klik, wacht tot de grijper vanzelf stopt dan red je het niet. 

 • Je moet dus goed kijken naar de grijper en klikken terwijl de grijper door de kast beweegt.

 • Je eerste klik beweegt de grijper naar linksachter in de kast. 

 • De 2e klik beweegt de grijper naar rechtsachter in de kast en je derde klik laat de grijper zakken om een beertje, de sleutel of niets te grijpen. 

 • Je moet dus niet wachten met je 2e klik en je 3e klik tot de grijper vanzelf is gestopt. 

Hier is hoe je het moet doen:

 • Klik op de joystick. De grijper beweegt naar achteren. 

 • Als de grijper ongeveer halverwege is dan klik je snel weer op de joystick. 

 • De grijper beweegt dan naar rechts en zal precies over de Sleutel heen gaan. 

 • Als de Grijper precies recht boven de Sleutel is gekomen klik je snel weer op de Joystick en....

als je steeds precies op het juiste moment hebt geklikt dan zal de grijper de Sleutel grijpen en afleveren in het Prijsgat. 

 

Vanzelf kom je dan in de close-up van het prijsgat, dus pak de Sleutel. Dit is de Kantoorsleutel. Stap achteruit en draai links en ga dan 1 klik, via het gangetje terug naar de Foyer. Je staat dan weer bij de linker rode deur. Draai je terug om. Je staat weer voor de rechter trap. Ga nu via de trap naar boven naar het balkon. 

Ga boven gelijk door het rode gordijn. Je bent dan op het Balkon van de grote zaal en wel aan de rechter kant. 
Loop door tot je niet verder kunt en draai dan links. 
Tussen de voorste rij stoelen en de 2e rij stoelen ligt een 3D-brilletje op de vloer. Pak het 3D-Brilletje.

Draai links en loop terug omhoog en door het rode gordijn weer naar buiten. Draai rechts. 
Je kijkt nu over het "buiten balkon" en je ziet een rode deur. Ga 1 klik vooruit en draai rechts. 

Je staat nu recht voor die rode deur. "Employees Only" staat er op de deur. Dit is de deur van de Projectorkamer. We komen hier later terug, dus ga nu niet door deze deur. Draai rechts, of links, en ga via de rechter trap of de linker trap terug naar beneden en ga weer midden in de Foyer staan, zodat je weer recht voor de Snackbar staat. Links en rechts van de Snackbaar zijn de rode gordijnen die de toegang tot de grote zaal zijn. Links en rechts van de snackbar is er ook een gang. Het maakt nu niet uit of je via de linker ingang of via de rechter ingang de grote zaal in gaat. Ik ga via de rechter ingang. Dus ga door het rechter rode gordijn naar de:

Grote Zaal:

Je bent in de grote zaal en wel aan de rechter kant. Loop, langs de rijen stoelen, door naar voren en draai dan links en.......
Je hoort een harde knal en voor het podium zakt een lijk aan een touw omlaag. 

Het is de geest van een persoon die zich hier in het hotel heeft opgehangen. Op het podium staat een lessenaar. Ga, langs het podium, 3 klikken vooruit en draai dan rechts. Je bent nu aan de andere kant van het podium en dus bij de lessenaar. Ga via het trapje het podium op en draai je dan om via de omdraaipijl. Je staat nu op het podium en achter de lessenaar. 

Er ligt een paarse brochure op de lessenaar. Klik op de lessenaar en pak dan de "Gateway Theater Brochure". Klik in inventory met je loepje op de Brochure om de brochure te openen en te lezen. In de brochure staan alle films van Claude Ferucil vermeld.

Stap 2 keer achteruit, draai links en ga 1 klik vooruit en draai rechts. Je staat nu precies in het midden op het podium. Kijk omlaag naar de vloer. Je ziet de omtrek van een vierkant valluik in de planken vloer van het podium. Klik op het valluik maar.....het valluik zit aan de onderkant op slot. 

Kijk weer omhoog, draai rechts en ga terug 1 klik vooruit en draai links. Je staat weer bij de lessenaar. Beweeg je cursor omlaag en klik dan met de omlaagpijl en....je springt het podium af en.....je hoort een harde gil. Draai rechts en ga vooruit naar, en door, het rode gordijn in de hoek. 

Je beland in de linker zijgang en bij de linker nooduitgang. Je kunt klikken wat je klikken wilt op de witte EXIt-deur maar de deur gaat niet open omdat Ferucil niet wil dat je het theater verlaat. Draai links en 1 klik vooruit en draai je dan terug om. Je kijkt terug door de gang. Je ziet nu de witte nooduitgangdeur en een rode deur en het rode gordijn naar de grote zaal. Die rode deur  Alweer een rode deur is de linker "Backstage" deur waardoor je dus achter het grote podium komt.

Ga dus naar de rode "backstage" deur en ga er door. Je bent dan:

Backstage:

Loop het trapje op. Links is weer een witte nooddeur, maar ook deze zit op slot. Draai rechts. 
Je kijkt nu door het "gangetje" achter het podium en je ziet 3 deuren. 

De voorste deur is de deur van de Dameskleedkamer. De middelste deur is de deur van het kantoor en de achterste deur is de deur van de Herenkleedkamer. Rechts staan een paar tonnen bij de muur en bij die tonnen hangt een rode brandblusser aan de muur. Draai rechts. Je ziet nu een uitschuifladder. De uitschuifladder is van de belichtingsloopbrug, die boven het podium hangt. Dit is dus de rechter ladder.

Ga nu nog niet naar de ladder maar draai weer links en volg de gang nu 3 klikken vooruit. Je bent dan bijna aan de andere kant van de gang en bij de deur van de Herenkleedkamer. Recht voor je zie je weer een witte nooddeur en....tegen de linkermuur staan wat stoelen en.....een ronde tafel. 

Ga nog 1 klik vooruit en draai dan links. Nu sta je voor de ronde tafel. Er ligt een rode Schaar op de tafel. Pak de Schaar.

Draai je om. Je ziet nu de linker "Backstage" deur en de linker uitschuifladder van de loopbrug. Draai rechts. Je kijkt weer door de gang.

 

Ga 1 klik vooruit. Rechts naast je is weer de Herenkleedkamerdeur. Voor je staat een laddertrap en aan de rechter muur hangt een opschrijfbord waarop, met rood, blauw en groen, enige regieaanwijzingen staan geschreven. Onder het opschrijfbord staat een grote houten kist.  

Zoom in op het opschrijfbord en lees de regieaanwijzingen voor de film "You Stole Him From Me". Stap achteruit en zoom in op de houten kist. De kist heeft een cijfercodeslot. Er moet een code van 3 cijfers worden ingevoerd om de kist te openen. Wel....je weet de code niet, dus stap maar weer achteruit. Draai links. Je ziet weer een rode brandblusser aan de muur. Onder de brandblusser staat een doos. Op de doos liggen een paar boeken en een Brief. 

Klik op het vel papier om dit papier groot in je scherm te bekijken. Dit is de  "YOU MUST HAVE HOPE"  brief. Het zijn 2 velletjes en het is de zeer ingewikkelde uitleg voor de cijfercode van de kist, die je zojuist gezien hebt. De uitleg is in 17 stappen en het is nogal ingewikkeld om te begrijpen, vooral als je niet zo goed de Engelse taal machtig bent.

De Cijfercode voor de Kist:

 • In het kort komt het hierop neer. De letters in de zin "YOU MUST HAVE HOPE" moeten in 17 stappen worden omgezet, 
  zodat je dan de zin "YOU CANNOT AVOID FATE" hebt gemaakt met de letters. 

 • Je geeft dan de letters in de nieuwe zin een cijfer, zoals ze voorkomen in het alfabet. 

 • Dus Y = 25, O = 15, U = 21, C = 3, N = 14, V = 22, I = 9, D = 4, F = 9, T = 20, E = 5. 

 • Dan tel je alle cijfers bij elkaar op, maar elke letter telt maar 1 keer mee. 

 • De uitkomst is dan 145, maar de laatste rode zin vertelt je dat je een extra E moet meetellen en de E is de 5e letter in het alfabet. 

 • Dus de uitkomst is dan 154+5=150. De code voor de kist is dus 150.

Stap achteruit en draai je dan om. Je staat nu rechtvoor de deur van de Herenkleedkamer en links naast de deur staat de kist. 

Klik weer op de kist om er weer op in te zoomen. Het codeslot heeft 3 klik knopjes. Klk op de knopjes om er het getal 150 op te krijgen en....

De kist gaat open. In de kist staat het 1e Kristalfragment. Grijp het Kristalfragment (Shard 1) uit de kist.

Stap achteruit om de kist te verlaten. Je staat weer recht voor de deur van de Herenkleedkamer

D: Het 4e Kristalfragment;

Klik op de deur van de Herenkleedkamer en ga er dan naar binnen

Herenkleedkamer:

De kleedkamer heeft 3 make-uptafels met grote spiegels. Op de 1e make-uptafel ligt een krant. Ga 2 klikken vooruit naar de 1e make-up tafel. Je bent ingezoomd op de krant "News Today". Klik op de krant en lees de review over de "You Stole Him From Me"  film. Via de omlaagpijl scrol je omlaag om het onderste deel van het artikel te kunnen lezen. Als je het artikel gelezen hebt dan stap je weer achteruit en draai je rechtsom. Je ziet nu de middelste make-up tafel en de achterste make-up tafel. Rechts staat een kamerscherm en in de achtermuur zie je een 2e deur. Ook staan er 2 paspoppen bij de achtermuur. Ga vooruit naar de 2 paspoppen en draai dan links en....je staat voor de achterste make-uptafel. Er ligt een zwart boekje op de tafel en op de spiegel is een serie foto's geplakt. 

Zoom even in op de foto's om ze even nader te bekijken. Op de foto's zie je Eric Salvis en Melanie Gustonson, de 2 leading acteurs in de "You Stole Him From Me"  film. Stap weer achteruit en ga nu vooruit om in te zoomen op het zwarte boekje dat op de make-up tafel ligt. Klik op het boek om het te openen. Dit is het dagboek van Eric Salvis. Aan de binnenkant van de kaft zit de Reserve Sleutel van de Opslagkamer geplakt. Pak de Reserve Sleutel. 

Blader door naar het dagboek en lees even de teksten door. Je leest de pagina's 142, 143, 144 en 145. Als je deze 4 pagina's hebt doorgelezen dan stap je achteruit om het dagboek terug op de tafel te leggen. Stap dan, via de schuine omlaagpijl, bij de make-uptafel vandaan. Draai je dan om via de omdraaipijl. Je ziet, links, de deur en rechts het kamerscherm. Ga via schuinrechts naar achter het kamerscherm. 

Achter het kamerscherm staan 3 pruikkoppen, met pruik, op een tafel. Achter de pruiken hangt een geel Post-Itt briefje aan het kamerscherm. Noteer wat er op het gele Post-Itt briefje staat geschreven: "Tod - The Count"  en "Jeremy - Wed."  Dit is een hint voor de puzzel in de Projectorkamer die je straks moet gaan oplossen. Links op de muur heeft iemand een vierkantjes diagram getekend. Sommige vierkantjes in dat diagram zijn groen ingekleurd. Teken dit diagram nauwkeurig na want ook dit is een hint voor een puzzel die nog moet tegenkomen.

Stap weer achter het kamerscherm vandaan, via de schuine omlaagpijl. Draai rechts, vooruit, draai links en verlaat de kamer weer door de deur waardoor je ook bent binnen gekomen. Je bent terug "Backstage". Draai rechts, 1 klik vooruit en draai weer rechts. Je staat nu voor de middelste deur en dit is de deur van het kantoortje van de theaterdirecteur Todd Wickerman. Klik op de deur. De deur zit op slot. Pak de sleutel, die je uit de SuperCrane Grijpautomaat hebt gepakt, uit inventory ( Office key) en klik ermee op de deurknop. Je hoort "Klik" ten teken dat je de deur van slot hebt gehaald. Klik weer op de deur. De deur gaat nu open, dus stap naar binnen.

Kantoor Todd Wickerman:

Je staat gelijk voor het bureau. Het bureau is een hoek bureau. Er staat een computer op het bureau. Links naast het toetsenbord van de computer ligt brief, een calculator en 4 rode pinnen. Klik de schuinlinksomlaagpijl om in te zoomen op de brieven, de calculator en de rode pinnen. 

Pak de Brief en lees het door. Het is een kort briefje van Claude Ferucil aan Todd Wickerman waarin Claude zijn diensten aanbied aan het noodlijdende theater. Klik de brief weer weg. Boven de brief liggen 4 rode Pinnen. Pak de 4 rode Pinnen. Ze komen 1 voor 1 in je inventory te staan (Peg). Klik met de schuinlinksomlaagpijl aan de linker rand van het scherm om naar de linker bureauhelft te kijken. Op de linker bureautafel liggen 2 geprinte statistieken en een brief en er staat een gele Puzzeldoos. 

Bekijk de 2 statistieken. De 2 statistieken tonen dat de winst van het theater omhoog is gesprongen sinds het theater de film van Claude Ferucil ging vertonen. Op het korte briefje van Jeremy lees je dat de weegschaal, die op de toonbank van de Snackbar staat, kapot is. Als je Jeremy's bericht goed interpreteert dan zegt hij dat het compartement in de weegschaal alleen open gaat als je op de weegschaal iets legt dat een bepaald gewicht heeft.

Klik het briefje van Jeremy weer weg en klik nu op de gele Puzzeldoos. Je krijgt het deksel van de puzzeldoos groot in je scherm. In het deksel zit een schuifpuzzel. Je mag van mij proberen om deze schuifpuzzel te gaan oplossen, in de hoop dat daardoor de puzzeldoos open zal gaan. Ik kan je echter vertellen dat je de doos niet zult openen door het oplossen van deze schuifpuzzel. Rechtsonder zie je een piepklein geel knopje. Klik, met je gewone kruiscursor, op dat piepkleine gele Knopje en.......De puzzeldoos gaat open. Wel....zo makkelijk heb je denk ik nog nooit een puzzel opgelost....

In de doos ligt het 4e Kristalfragment (Shart 4). Pak het Kristalfragment uit de doos. De stem van Ferucil meld je dat je nog 2 Kristalfragmenten moet zoeken. Stap, via 2 keer de schuinlinksomlaagpijl, weg bij het bureau. Kijk verder rond in het kantoor. Dus kijkend naar de computer, die op het bureau staat, draai je rechts en.....Hela......is dat de geest van Todd Wickerman....Wickerman is blijkbaar heel erg moe want hij snurkt dat het een lieve lust is.

In de hoek, achter het bureau hangt een Dollarschilderij. Bekijk dat Dollarschilderij in close-up en klik dan op de Dollarbiljetten. Het Dollarschilderij klapt weg en....Je hebt de muursafe van Todd Wickerman gevonden. Je kunt de muursafe niet openen want de safe heeft 4 knopjes die elk een andere kleur hebben: Rood, Zwart, Groen, Blauw.

Om de safe te openen moet je de kleurcode weten en die weet je nog niet. Draai je om via de omdraaipijl. Het Dollarschilderij klapt hierdoor weer dicht. Je ziet de boekenkast, de kamerdeur en de archiefkast. Ga vooruit naar de kamerdeur en draai dan weer linksom. Je ziet nu een groot schilderij aan de muur hangen en op dat schilderij staan alle personeelsleden van het theater afgebeeld. Je kunt ook dit schilderij in close-up bekijken. Verlaat het kantoor dan weer via de deur. Je bent dan weer "Backstage". Draai rechts. Je ziet de deur van de Dameskleedkamer weer. 

E: het 5e Kristalfragment:

Ga 1 klik vooruit, draai rechts en ga dan door de deur de Dameskleedkamer binnen.

Dameskleedkamer:

Ook deze kleedkamer heeft 3 make-uptafels. Op de voorste make-uptafel ligt een brief. Ga naar de voorste tafel, zodat je in de close-up bent van de voorste make-uptafel. Naast de brief ligt ook een halsketting, maar daar kun je niets mee. Pak de brief en lees het door. Het zijn 2 brieven en ze zijn geschreven door Heater en gericht aan Jeremy. Het is een liefdesbrief waarin Heater, de dochter van Todd Wickerman, haar liefde betuigd aan Jeremy, de jongen toneelknecht van het theater. In de linker brief lees je verder over een ontmoeting tussen Heater en Jeremy, om 3.00 uur in de opslagkamer. In de rechter brief lees je dat Heater opgetogen is over het feit dat Jeremy ook verliefd op haar blijkt te zijn, maar dat ze bevreesd is dat haar vader er achter zal komen. Ook lees je dat Jeremy 2 jaar ouder is dan Heater. Klik de brieven weer weg en stap dan achteruit en draai je om via de omdraaipijl. Voor de make-uptafels staan rekken waar een boel jurken aan hangen. Draai rechts. Je kijkt nu verder door de kleedkamer. Achterin is het toilethokje en je ziet nog meer jurken. 

Via de schuinlinksafpijl kun je nog een stap verder de kleedkamer in lopen en dan kun je, links, de jurken bekijken en, rechts, de middelste make-uptafel. Je kunt echter nergens op klikken of verder iets pakken. Kijk echter nog even rond en verlaat deze kleedkamer dan weer door de deur naar Backstage. Terug Backstage draai je weer rechts en ga je 1 klik vooruit, naar de witte Exit deur. Als je voor de witte exitdeur staat dan draai je links. Je staat voor het trapje dat omlaag gaat naar de rechter deur van de grote zaal. Klik met de omlaagpijl om het trapje af te dalen en draai je dan 2 keer rechtsom. Je ziet het trapje omhoog naar "Backstage" maar je ziet nu ook de Keldertrap, die omlaag naar de kelder gaat. 

Daal nu de keldertrap af naar de:

Kelder:

Draai rechts. Je kijkt door de keldergang en ziet een deur in de rechter muur. Voorbij de deur is een inham. Ga 1 klik verder vooruit, draai rechts en klik op de deur. Hela....de deur gaat niet open....je krijgt even een witte flits en je hoort een geluid en het rooster in de deur beweegt heel even. Rare deur hoor.......Maar achter deze deur is de stookruimte van het theater, maar je kunt er dus niet in. Draai links en ga weer 1 klik verder vooruit en draai dan weer rechts. Je bent nu bij de inham. 

Er staan tonnen en je ziet een ladder. Die ladder hangt onder het valluik, dat boven in het podium van de grote zaal zit. Ga schuinrechts naar de ladder en klim dan via de ladder omhoog. Bovenaan de ladder staat je je hoofd tegen de onderkant van het valluik aan. Klik, boven je hoofd, op het valluik. Het valluik bevat een puzzel die je moet oplossen om het luik te kunnen openen. 

Je hebt echter nog geen flauw benul hoe je deze puzzel dient op te lossen. Kijk weer omlaag en klim terug omlaag. Weer onderaan de ladder draai je rechts. Links naast de tonnen leunt een Zwaard tegen de muur. Je kunt het zwaard nu nog niet pakken, maar onthoud dat het zwaard hier staat. 

Draai je om en dan links en ga dan, schuinrechts, de keldergang weer in. 
Je bent nu in het 2e deel van de keldergang en ziet weer een deur. 

Ga weer 1 klik verder en draai dan weer rechts. Je staat nu recht voor de deur van de opslagkamer. De deur zit op slot maar gelukkig heb je de reservesleutel  (Storage key) gevonden en uit het dagboek van Eric Salvis gepakt. Klik dus met de Storage Key op de deur om de deur te ontsluiten. Klik daarna op de deur om de deur te openen en stap naar binnen.

Opslagkamer:

Draai links. In de linker stelling staat een mooie zwarte Zaklantaren en ligt een doosje Lucifers. 

Pak de Zaklantaren en pak het doosje Lucifers. Draai links en ga terug door de deur naar buiten. Draai rechts, 1 klik vooruit en draai weer rechts. Je bent nu aan het andere einde van de keldergang en dus bij de linker keldertrap. Ga de trap op naar boven. Je staat dan met je neus tegen de linker rode deur van de rechter zijgang aangedrukt. Open de deur en ga dan helemaal door de zijgang naar voren, draai dan rechts en....

.............stap de Foyer weer binnen.

Foyer:

Snackbar: De weegschaal puzzel:

Stap achter de snackbar. Je komt dus bij de kassa weer achter de snackbar. Halverwege staat een magnetron in de snackbar..Voor de magnetron staat een cola machine en rode drinkbekers. Ook voorbij de magnetron staat een colamachine en rode drinkbekers. Loop door tot de Magnetron en draai je dan om via de omdraaipijl. Je kijkt dan terug naar de rode bekers die rechts van de magnetron staan. Je ziet 4 stapels rode bekers. Nummer de bekers, van links naar rechts, A, B, C, D. 

Pak dan uit stapel C de bovenste beker want dat is de enige beker die je kunt pakken. Je moet dus met de cirkelcursor klikken op de bovenste beker van de stapel C. Draai je weer om. Je ziet de weegschaal weer staan op de toonbank. 1 klik vooruit en draai links. Je staat weer voor de weegschaal. Klik op de weegschaal om deze in close-up te zien. Op het briefje van Jeremy, dat je in Todd Wickeman's kantoor hebt gelezen, las je dat er een bepaald gewicht op de weegschaal gelegd moet worden. Door dat gewicht zal dan het compartiment in de weegschaal open gaan.

Rechts naast de weegschaal is een klikplek op de toonbank. Pak de zojuist gepakte rode Beker uit inventory en plaats de beker dan, rechts naast de weegschaal, op de toonbank. Je moet met de beker wel even de juiste plek zoeken om te klikken. De beker staat dan rechts naast de weegschaal.Als je de walkthrough tot nu hebt gevolgd dan heb je ook de blauwe zak snoepjes uit de kassala gepakt en heb je de rode schaar. 

Combineer in inventory de rode Schaar (Scissors) met de zak Snoepjes (Bag of Candy) om de zak snoepjes open te knippen. Sleep de, nu geopende, zak snoepjes vanuit inventory naar de rode beker en klik dan met de zak op de beker om de beker te vullen met snoepjes. Er blijft dan nog een hoeveelheid snoepjes in de zak. Sleep de zak met de overgebleven snoepjes naar de schaal van de weegschaal en klik ermee op de weegschaalschaal om de overgebleven snoepjes in de weegschaal te doen en.........de snoepjes hebben precies het juiste gewicht en hierdoor gaat het bakje in de weegschaal open. 

In het bakje zit Kristalfragment 5, dus klik in het bakje om het 5e Kristalfragment eruit te pakken. 
Claude Ferucil meld dat je nog 1 fragment moet vinden, het 6e fragment.
 
Stap uit de close-up van de weegschaal via de schuinrechtsafpijl.

F: Het 6e Kristalfragment:

Het 6e Kristalfragment is te vinden in de Projectorkamer. In de Projectorkamer moet je hiervoor een puzzel oplossen. Hints voor deze puzzel heb je gevonden en gelezen tijdens je wandeling door het theater. Je kunt ook hints krijgen als je in de Arcadezaal met waarzegster Esmeralda het "Balletje Balletje" speelt en wint. Dit is echter niet echt noodzakelijk en ook best nog wel moeilijk, dus ik besteed aan dit "Balletje Balletje" spel geen aandacht in deze walkthrough. Je moet nu ook zo langzamerhand wel weten waar alle locaties in het theater zijn en hoe je er moet komen, dus ik ga je niet meer zo uitgebreid vertellen hoe je ergens kunt komen. Ga nu naar de Projectorkamerdeur, boven de Foyer op balkon balkon. Dat is dus de rode "Employees Only" deur.

Projectorkamer:

Ga door de "Employees Only" deur. 
Draai links en ga dan de trap op en boven aan de trap ga je door de bruine deur de Projectorkamer in. 

Je staat gelijk voor het grote controlepaneel. Boven het paneel hangt de klok aan de muur. Draai links. Links naast het controlepaneel staat de grote filmprojector. Je kijkt nu door de ruimte. Achterin staat een dubbele metalen kast. Aan de muur, links, zie je een grijs kastje met een schakelaar. 

Ga vooruit naar de metalen kast. Klik op de kastdeur en....Je hoort Claude Ferucil die niet wil dat je nu de kast opent. Ferucil meld dat je eerst zijn opdracht moet vervullen en dat is om de 6 Kristalfragmenten te vinden en weer in elkaar te puzzelen. Draai rechts. Je bent nu aan de andere kant van de filmprojector. Kijk omlaag via de schuinlinksomlaagpijl. Op de vloer staat hier een prullenbak. In de prullenbak ligt een Notitie. 

Klik in de prullenbak om de notitie eruit te halen en te lezen. De notitie is van Todd Wickerman die hiermee zijn dochter, Heater, opdraagt dat zij voortaan op de maandagavonden de filmprojector moet bedienen. 

Klik de notitie weer weg en klik weer met de schuinlinksomlaagpijl om weer rechtop te gaan staan. Draai rechts. 
Je kijkt terug naar de kamerdeur en ziet nu het grote audiorek staan. 

Ga vooruit naar het audiorek. Er ligt een audio-Cd op de mixer. Pak de Cd op om deze even te bekijken. De Cd is eigendom van Eric Salvis en bevat Country Muziek. Leg de Cd weer terug. Draai links. Je staat weer voor het grote controlepaneel, waar de klok boven hangt. Kijk omlaag.

De Werkrooster Puzzel:

Klik op het Werkrooster en je beland dan in de puzzel. Je hebt nu het werkrooster groot in je scherm staan.Zorg ervoor dat je dit scherm niet verlaat voordat je deze puzzel hebt opgelost. Ga je tussendoor uit dit scherm dan reset de puzzel zich en wordt de oplossing totaal anders. Via de "HELP" knop kun je uitleg krijgen over wat de bedoeling is en hoe je de puzzel moet oplossen. Maar het is betrekkelijk simpel. 

Het is een grafiek en in de grafiek moet je aanvinken welke werkzaamheden de diverse personeelsleden op welke dag moeten doen. Je hebt hiervoor diverse hints gevonden, zoals Tod - The Count"  en "Jeremy - Wed." , op het Post-Itt briefje in de herenkleedkamer. Ook de tekst, hier op het werkrooster, geeft je voldoende hints om de puzzel op te lossen.

Je klikt dus in de vakjes van de grafiek. Je kunt kruisjes en rondjes klikken in de vakjes. Met je eerste klik in een vakje plaats je een kruisje. Met je 2e klik verander je het kruisje in een rondje. Met je 3e klik in een vakje maak je het vakje weer leeg. Je moet dus rondjes in de juiste vakjes. Ik ga dit verder niet uitleggen, hier is de volledige oplossing:

Heb je het schema juist ingevuld dan schuift de la, in het paneel, open. In de la ligt dan het 6e Kristalfragment.

Pak het 6e Kristalfragment uit de la. 
Ferucil vertelt je dan dat je nu alle 6 fragmenten hebt en dat je terug moet naar het middelpunt van de Foyer. 
Ga dus terug naar de:

Foyer:

G: Puzzel de 6 Kristalfragmenten in elkaar tot 1 groot Kristal:

Ga weer precies in het midden van de Foyer staan, zodat je weer recht voor het midden van de Snackbar staat. Kijk dan omhoog naar het plafond. Je ziet het rozet weer, dat in het plafond zit. Rondom het rozet zitten 6 gaten. Elk gat heeft de vorm van een Kristalfragment. Plaats de 6 Kristalfragmenten nu elk in het juiste gat. Dus sleep een kristalfragment vanuit inventory naar een gat en klik het fragment dan in het gat. 

Als je alle fragmenten in hun juiste gat hebt geklikt hoor je Ferucil weer die zegt dat je nu de Fragmenten inelkaar moet puzzelen. 
Je krijgt dan het puzzelscherm waarin je de 6 fragmenten tot 1 groot Kristal in elkaar moet puzzelen.

Midden in je scherm staat de omtrek van het Kristal waarin je nu de 6 fragmenten moet klikken. Dit is best nog even ingewikkeld. Je moet dus elk fragment precies op de juiste plaats in de omtrek klikken en wel echt precies tussen de witte lijntjes. Je hoort een "Klik" geluid als je een fragment echt precies goed in de omtrek klikt. Hoor je geen "klik" geluid dan heb je het fragment net niet precies goed geklikt. Wel....puzzel het Kristal dus inelkaar. Hierbij moet je dus fragmenten ook over elkaar heen plaatsen. 

Doe je het goed dan krijg je het Eindfilmpje van dit eerste deel van de game te zien. 
Ferucil verschijnt en confisqueert het Kristal en heeft hiermee al zijn magische krachten weer terug. 

Je bent een grote SUFFERD.....je hebt Duivel Ferucil al zijn kracht terug gegeven en je zult nog wel ervaren wat dit betekend. 
Je bent dan beland in:

Deel 2: Nacht:

A: Todd Wickerman:

Foyer:

Het is nacht geworden en dus is het nu donker in de Foyer. Je staat weer in het midden van de Foyer en kijkt naar de Snackbar. 
Draai rechts en ga dan schuinlinks naar de rechter zijkant van de Snackbar en draai dan links. 
Aan de rechter zijkant van de Snackbar staat een prullenbak aan de muur. 

Klik op de prullenbak om er een briefje van Jeremy uit te vissen. Lees het briefje. Jeremy meld in dit briefje aan Heater dat het hem eindelijk is gelukt om waarzegster Esmeralda te verslaan met het "Balletje Balletje" spel. Jeremy legt ook uit hoe je het "Balletje Balletje" spel kunt winnen.

NB: Ik heb in DEEL 1 al uitgelegd dat het "Balletje Balletje" spel een extra manier is om Hints over de diverse puzzels te krijgen. Ik  besteed verder in deze walkthrough geen aandacht aan dat "Balletje Balletje" spel. Nogmaals....het "balletje Balletje" spel geeft je alleen hints over de puzzels en nooit de volledige oplossing. Volg je deze walkthrough nauwkeurig dan heb je die hints van Esmeralda ook niet nodig.

Klik het briefje weer de prullenbak in. In DEEL 1 heb  steeds uitgebreid vertelt waar alle locaties in het theater zijn en hoe je er moet komen. Dit ga ik nu in DEEL 2 niet steeds herhalen. Ik ga er vanuit dat je nu wel weet waar de locaties zijn, waar je in DEEL 1 al bent geweest en hoe je daar moet komen. Ga nu terug naar "Backstage" en naar het kantoor van Todd Wickerman. Je merkt onderweg dat ook in de 2 zijgangen het donker is maar dat "Backstage" het licht nog wel aan is.

Kantoor van Todd Wickerman:

Ook in Wickerman's kantoor is het donker. Zodra je Wickerman's kantoor binnenstapt hoor je de stem van Todd Wickerman. Je kunt nu dus praten met de geesten van de door Claude Ferucil vermoorde personeelsleden van het Theater. Mits je op de plaats bent waar ze zijn vermoord. Praat altijd volledig met de geesten, dus gebruik altijd alle vragen/gespreksopties.

Als je alle vragen stelt aan Wickerman dan ervaar je wat er hier in het theater is gebeurt en waarom dat allemaal is gebeurt. 
Het is een lang verhaal en het komt in het kort hierop neer.

Todd Wickerman probeerde zijn theater te redden van de financiële ondergang door in zee te gaan met Claude Ferucil. Al gauw bleek dat Ferucil het theater helemaal overnam en dat het theater alleen nog de b-films van Ferucil mocht vertonen. Een tijdlang heeft dit het theater geen windeieren gelegd, integendeel....het theater maakte weer grote winst. Maar....alle personeelsleden, inclusief Todd Wickerman en zijn dochter Heater, hebben dit financiële succes moeten betalen met hun leven. Wickerman vertelt hoe en waar hijzelf, zijn dochter en het personeel, is gestorven. 

Ook vertelt Wickerman over de 2 krachtbronnen, waaruit Ferucil zijn kracht vandaan haalt. De eerste krachtbron is het Kristal, die jij met je stomme kop aan het einde van DEEL 1 al in elkaar hebt gezet. Wickerman vraagt je nu om de 2e Krachtbron van Ferucil te vinden en om deze dan te vernietigen. Ook krijg je van Wickerman de code voor de muursafe, achter het Dollarschilderij en die code is 4, 2, 4, 3, 1. De getallen corresponderen met de kleuren van de 4 knoppen van de safe, maar je moet nog zelf uitvinden welk getal bij welke kleur hoort.

Als je alles aan Todd Wickerman gevraagd hebt dan eindigt dit gesprek vanzelf. Kijk dan omlaag via de schuinlinksomlaagpijl.
 Je komt dan weer in de close-up van het bureau en wel links naast de computer. Links naast de computer ligt nu een blauwe Map. 

Klik op de blauwe Map. Je haalt een brief van Claude Ferucil uit de map.
 Lees de brief want het bevat een hint voor de kleurcode van de muursafe. Klik de brief weer weg en stap uit de close-up.
 

De Muursafe:

Draai rechts en ga dan, schuinlinks, weer naar het Dollarschilderij. Klik weer op het Dollarschilderij om de muursafe tevoorschijn te halen. De safe heeft 4 kleurknopjes, Rood, Zwart, Groen en Blauw. Je moet de 4 kleurknopjes in een bepaalde volgorde indrukken. Todd Wickerman heeft je een cijfercode vertelt, 4, 2, 4, 3, 1 en erbij gezegd dat deze cijfers elk een kleur vertegenwoordigen. In de gang, tussen Todd's kantoor en de Herenkleedkamer, hangt een Regiebord waarop je in DEEL 1 aanwijzingen hebt gelezen. Ook de zojuist gelezen brief van Ferucil bevat aanwijzingen over de kleurcode.

Als je alle aanwijzingen, in de brief en op het bord,goed interpreteert dan weet je dat: 1 = rood, 2 = blauw, 3 = zwart en 4 = groen. 
Dus de code: 4, 2, 4, 3, 1 is dus: Groen, Blauw, Groen, Zwart, Rood. 

Klik dus in deze volgorde op de kleurknopjes van de muursafe: 
Groen, Blauw, Groen, Zwart, Rood en klik dan op de grendel en....de Safe gaat open. 

In de safe staat een geldkist. Op de geldkist ligt een stapel bankbiljetten en een kleine Sleutel. Voor de geldkist ligt een prop papier. Pak de Bankbiljetten en pak de Sleutel. De sleutel is de sleutel voor de deur van het kassa/kaartjes hok. Klik ook op de prop papier. Het is een stukje van een brief en hierin lees je dat er iets verborgen zit achter een losse baksteen onder het podium.

Klik het stukje brief weer weg en sluit de safedeur weer. Draai je om en....heel even heb je een visioen van Todd Wickerman. 

Loop terug naar de kamerdeur en draai je dan weer om naar het bureau. 
Draai weer rechts. Rechts naast het bureau, dus voor het Dollarschilderij, staat een prullenmand op de vloer. 

Klik op de prullenmand om er op in te zoomen en klik dan in de prullenmand om er papieren uit te vissen. 
Elk van de 5 papieren bevatten regieaanwijzingen voor de 5 films van Claude Ferucil. 
Stap 2 keer achteruit en draai je weer om en verlaat het kantoor weer.

Je hebt nu dus de sleutel voor het kassahok, dus ga terug naar de:

Foyer:

Ga weer midden in de Foyer staan en kijk naar de 3 rode deuren en.
....je ziet nu een kort filmpje van de aankomst van Claude Ferucil in het theater.

Kassahokje:

Na het filmpje sta je dus recht voor de middelste rode deur, en dat is de deur van het kassa/kaartjesverkoop hok. 
Ga vooruit naar de deur en klik met de Ticket Booth sleutel op de deurknop van de knop. 
Je hoort "Klik". Klik op de deur om de deur nu te openen en stap dan naar binnen

Je bent in het kassa/kaartjesverkoop hokje. Buiten plenst het nog steeds van de regen. Links ligt een krant. Klik 2 keer op de krant en lees dan het artikel over de tragische gebeurtenissen in het Gateway Theater door. Je leest hoe Todd Wickerman en de overige mensen van het theater aan hun einde zijn gekomen. Klik de omlaagpijl en dan de schuinlinksomlaagpijl om weer uit de krant te gaan. Je kijkt dan weer naar de kassa. Zoek nu, onderaan het scherm, de omlaagpijl en klik dan om omlaag naar de vloer te kijken. 

Op de vloer vindt je een blauw Boek en een zilverkleurige Zwengel. Pak de Zwengel. Klik op het blauwe boek om het te openen en door te lezen. Het is een boek over Geesten en Zielen. Blader door de alle pagina's en, als je dat wil, lees de teksten. Stap achteruit om het boek terug op de vloer te plaatsen en kijk weer omhoog via de schuine pijlen. Draai je om via de omdraaipijl en verlaat het hok weer door de rode deur. Je bent terug in de Foyer.

B: Ontmoet het Personeel:

Als je volledig met Todd Wickerman hebt gepraat en je hebt de krant in het kassahok gelezen dan weet je nu hoe elk van de personeelsleden van het theater om het leven is gekomen en ook waar dat is gebeurt. We gaan nu al deze plekken opzoeken om met elk van de geesten te praten. We gaan dus nu naar de plekken waar elk van de personeelsleden van het theater om het leven is gekomen.

Damestoilet: Melanie

Ga naar het damestoilet en draai daar binnen gelijk links, naar de spiegel boven de wastafel. Je "ontmoet" nu Melanie. Praat met Melanie en vraag haar alles wat je haar kunt vragen. Melanie vertelt je het één en ander over Eric Salvis en de andere personen en ook over de film "You Stole Him From Me", waar zij en Eric de hoofdrollen in speelden. Als je alles aan Melanie hebt gevraagd neem je afscheid. Wil je nog een keer met Melanie praten dan klik je met de Praatcursor (Dat is het halve hoofdje) op de spiegel.  Verlaat het damestoilet. Ga nu naar de:

Arcadezaal: Jeremy

Hier, bij de waarzegsterautomaat, ontmoet je Jeremy Rebus. Praat met Jeremy en gebruik ook hier alle vragen die je maar kunt gebruiken. Je vertelt Jeremy dat ie dood is, en eigenlijk vindt hij dat niet zo erg. Jeremy is gek op videogames en zijn favoriete game is "Super Soul Suckers 4" maar hij is zijn Game Buddy kwijt dus hij kan zijn favoriete game niet spelen. De Game Buddy moet hier ergens in de Arcadezaal liggen.

Als  je bent uitgepraat met Jeremy ga je, schuinrechts, naar de hoek rechts naast de Esmeralda Waarzegster automaat. Bij de prullenmand en onder de omgevallen speelautomaat ligt dan Jeremy's Game Buddy, de handheld spelcomputer. Pak de Game Buddy (Handheld Video Game). Stap achteruit, draai je om en ga weer terug naar het midden van de Foyer. Ga nu, via de linker zijgang, naar:

Backstage: Eric

Als je weer Backstage bent dan draai je gelijk 2 keer rechts. 
Je ziet weer de ingeschoven rechter ladder van de belichtingsloopbrug, die in de grote zaal boven het podium hangt. 

Ga naar de ladder en klik op de ladder om de ladder omlaag te schuiven.
 Klik dan, via de omhoogpijl, 2 klikken omhoog en dan stap je, via de schuinlinksafpijl, de loopbrug op.
 Loop 1 klik vooruit over de loopbrug en....

 

.....Je ontmoet Eric Salvis. Vanzelf draai je rechtsom en kijk je de grote zaal in. Praat dus met Eric Salvis en ook nu gebruik je weer alle vragen. Eric zegt dat ie bezig is om een schijnwerper goed te hangen, maar om de één of andere reden lukt het hem niet. Je probeert Eric dus duidelijk te maken dat hij dood is, maar hij geloofd je niet. Eric zegt ook dat hij die Claude Ferucil niet heeft gekend. Als je weer alle vragen gebruikt hebt zeg je gedag. Draai rechts, 1 klik vooruit, schuinrechtsomlaag om terug op de ladder te komen en klim dan 3 klikken omlaag. Je staat weer onderaan de ladder. Draai je om, schuinlinks, 2 keer links, omlaag en ga door de rode deur terug de zijgang in. Draai links en ga door het rode gordijn de grote zaal in:

Grote Zaal: Heather:

Loop 1 klik vooruit, draai links en ga via de treden het podium op. Draai rechts en loop 1 klik vooruit en....je ontmoet Heater. Vanzelf ben je naar de zaal gedraaid. Je staat dus weer midden op het podium en bij het valluik dat in de vloer van het podium zit. Praat met Heater en vraag haar alles maar vooral over het Valluik (Secret Passage). Na dit gesprek met Heather ga je naast de lessenaar terug het podium af. Draai dan rechts en ga terug door het rode gordijn naar de linker zijgang. Draai dan weer rechts en ga weer door de deur naar "Backstage". Ga niet het trapje op maar draai links en dan via de keldertrap omlaag naar de:

Kelder: De Valluik puzzel:

Loop door de keldergang 2 klikken vooruit en draai dan rechts. 
Je bent terug bij de inham waar de ladder onder het valluik in het podium is. 

Ga naar de ladder en klik 1 klik omhoog. Je stoot weer je hoofd tegen het luik. Op het briefje dat je in het kantoor van Wickerman in zijn safe hebt gevonden las je iets over een los zittende baksteen. Beweeg je cursor naar het midden van de linker bakstenen muur. Op 1 van de middelste bakstenen krijg je de klikcursor. Er zit een schuine barst in die baksteen. Klik dus op de baksteen waar een schuine barst in zit (Klik op de barst) en...je hebt een geheim vakje gevonden. 

Er ligt een blauwe Diamand in het geheime vakje. Pak de blauwe Diamand. Klik weer op het valluik, boven de ladder. Je bent weer in de close-up van de onderkant van het valluik. Je kunt nu de puzzel op het valluik gaan oplossen.  Op het valluik zie je 19 kleine gaatjes met rode lijnen tussen de gaatjes. In inventory heb je 4 rode Pinnen (Peg). Je moet die 4 rode pinnen in 4 gaatjes klikken zodat alle rode lijnen tussen de gaatjes wit worden en dan kun je het valluik openen. Hier is de oplossing:

Zodra je de laatje pin in het goede gaatje hebt geklikt ga je vanzelf uit de puzzel. Klik weer op het luik en....het luik gaat nu open. Klik dus door het nu geopende luik omhoog en....je beland op het podium van de grote zaal. Als je wilt kun je nu via de praatcursor weer met Heather praten, maar er valt niets nieuws te vragen dus laat dit maar. Kijk omlaag naar de vloer van het podium en klik dan op het valluik om dit weer te openen. 

Klim door het geopende luik weer omlaag naar de kelder. Weer beneden draai je  rechts om naar de tonnen. 
Er staat een Zwaard tegen de muur. Eerder kon je het zwaard niet pakken maar dat kan nu wel. Pak het Zwaard. 

Draai rechtsom en ga dan schuinlinks terug de keldergang in. Loop naar het einde van de gang en draai links. Loop het trapje terug op en draai je om. 
Loop het trapje op en je bent weer "Backstage". Draai rechts, 1 klik vooruit en draai links. Je staat weer voor de deur van de:

Dameskleedkamer:

Ga naar binnen en loop door tot de eerste make-uptafel. Je had eerder al gezien dat er een halsketting lag op de eerste make-uptafel maar je kon toen de halsketting niet pakken. Dat kan nu wel, dus pak de halsketting en pak nu ook de liefdesbrief van Heather. Stap achteruit, draai links en ga 1 klik vooruit en draai dan rechts. Je staat nu voor de middelste make-uptafel. Er staat een paars parfumflesje op de make-uptafel. Zoom in op de tafel en pak dan het paarse Parfumflesje

Stap achteruit en draai je om naar het kledingrek. Er hangen een boel jurken in het rek. De jurken zijn in diverse kleuren. Je kunt de paarse, de blauwe, de groene of de rode jurk meenemen. Het maakt uit welke jurk je pakt, dus wil je later niet hier terug komen omdat je de verkeerde jurk hebt gepakt dan pak je nu gelijk de rode Jurk.

Verlaat de kleedkamer en ga naar de:

Herenkleedkamer:

Ga naar de achterste make-uptafel. Er ligt nu een Kam op de make-uptafel. Pak de Kam. 
Draai je om en ga, via schuinrechts, weer achter het kamerscherm en pak dan de Roodbruine Pruik. 

Verlaat de kleedkamer en ga terug naar de Foyer. In de Foyer klim je dan via de linker trap of de rechter trap weer omhoog naar het balkon en ga je weer naar de "Employees Only" deur en dan verder omhoog naar de Projectorkamer

Deel 3: De Films van Claude Ferucil:

Achter in de projectorkamer staat dus de metalenkast, die je in Deel 1 niet mocht openen van Ferucil. Ga weer naar de metalenkast en klik weer op de kastdeuren en....nu gaat de kast wel open. In de kast staan vindt je 5 Filmspoelen. Pak de 5 Filmspoelen.

In Inventory krijgen de filmspoelen de letters D, C, F, A, P. Elke spoel bevat 1 van de 5 films van Claude Ferucil. Bekijk elke filmspoel nader met je loepje. Op elke spoel zit een sticker geplakt waarop de titel van de film geschreven staat die op de spoel zit.

 • Spoel D = A Detective Story. 

 • Spoel C = The Count. 

 • Spoel F = The Fuzzies. 

 • Spoel A = Aliens From Mars. 

 • Spoel P = Primal AtmosFear.

De Filmprojector puzzel:

Als je nog voor de geopende kast staat dan draai je om en loop je terug naar het audiorack, bij de kamerdeur. Draai je dan weer om zodat je weer naar de metalenkast kijkt. Je kijkt ook naar de grote filmprojector. Je ziet de achterste filmspoel van de projector en een deel van de zijkant. In de zijkant van de projector zit een klep. 

Klik op de klep om in de close-up te komen. Klik dan weer op de klep om de klep te openen. In het nu geopende kastje zie je een gat. Pak de Zwengel (Weird Device) uit inventory en plaats de Zwengel in het gat in het kastje. De Zwengel activeert de Puzzel in het kastje en verdwijnt dan. In het kastje zijn nu 12 vierkantjes te zien. Op elk vierkantje staat een lijn of meerdere lijnen. Het doel is om de vierkantjes te draaien zodat er 3 doorlopende lijnen ontstaan.

 

NB: Als je graag het "Balletje Balletje" game speelt met waarzegster Esmeralda dan kun je van Esmeralda een hint krijgen voor deze puzzel. Je moet dan wel winnen van Esmeralda. Via Esmeralda kun je ook een Takenlijst winnen waarop de taken staan die je in elk van de films van Ferucil moet vervullen.

Klik op de vierkantjes om de puzzel groot in het scherm te krijgen. Er zijn 12 vierkantjes. 
Je moet de vierkantjes van plaats laten verwisselen zodat de lijnen op de vierkantjes dan een doorlopende lijn vormen, van linksonder naar rechtsboven.  

Om 2 vierkantjes van plaats te laten wisselen klikt je op een vierkant en dan klik je op een ander vierkant om die 2 vierkanten van plek te laten wisselen wilt wisselen. Ik kan je geen stap voor stap oplossing geven, maar wel de complete oplossing en die zie je op deze afbeelding. De puzzel is opgelost als de beide zwarte pijlen geel worden. Je hebt dan de projector geactiveerd. 

Als de puzzel is opgelost ga je vanzelf uit de close-up. Klik weer op de klep om het kastje weer te sluiten. 
Stap achteruit en draai rechts. Je ziet nu het raampje waardoor de projector de films naar het filmdoek in de grote zaal projecteert. 

Klik vooruit naar het raampje en klik dan schuinlinks en....Je ziet nu de voorkant van de projector. 
Je ziet de stang waar je een filmspoel op moet plaatsen.
Pak Filmspoel D uit inventory en plaats de filmspoel op het dikke einde van de stang.

NB: Je gaat nu de hoofdrol vervullen in elk van de 5 films van Claude Ferucil. Met andere woorden....je gaat de 5 films SPELEN. In elke film moet je het verhaal van de film naspelen met als uiteindelijke doel de ZIEL van de vermoorde hoofdpersoon te vangen.

Kijk  schuinrechtsomlaag naar het raampje. Pak het 3D brilletje uit inventory en klik ermee op het raampje en....

je beland als hoofdpersoon in:

Film D: "A Detective Story":

De film start met de intro en dan.....ben jij de hoofdpersoon in de film. Je bent nu privé-detective Dick Rome en je begint in de wachtkamer van je detectivebureau. Deze B-film is gemaakt in de aloude traditie van de Phillip Marlowe detective boeken en films, 

Rechtsonder zie "INTERMISSION" staan. Om uit de film te gaan, terug naar de gewone wereld, klik je op "INTERMISSION". 

Maar er is nu nog geen reden om uit de film te gaan. Je bent dus in de wachtkamer van je detective bureau. Het is laat in de avond en je bent alleen. Rechts in de hoek staat het bureau van je secretaresse. Draai rechts en ga vooruit naar de muur. Draai dan links en ga vooruit naar het bureau. Klik met je ronde cursor op het bureau om er op in te zoomen. Er staat een telefoon, een postbakje, een typmachine, een foto op het bureau. Rechts naast de typmachine ligt de Instructiebrief.  

Pak de Instructiebrief en lees deze "Guidelines for the Office of Detective Dick Rome" door. De brief zit vol kleine inktvlekken en onderaan de brief zit een hele grote inktvlek. Onthoud de vorm van deze grote inktvlek want je moet deze vlek zometeen namaken.

Leg de instructiebrief weer weg en stap dan via de schuinlinksomlaagpijl uit de close-up van het bureau. Draai links, 1 klik vooruit, draai rechts en ga naar en door de "Dick Rome" deur je eigen kantoor binnen. Onder het linker raam staat je brandkast, links staat een archiefkast en rechts je bureau.

De telefoon rinkelt dus ga 2 klikken vooruit, naar de brandkast, draai dan rechts en klik op je bureau. 

Pak de Telefoonhoorn van de haak en...Het is ene Tiffany die opbelt. Tiffany heeft een opdracht voor je en ze wil even langskomen om de opdracht met je te bespreken. De verbinding wordt dan abrupt verbroken.  Stap achteruit om de hoorn weer op de telefoon te leggen. Klik linksonder het bureau om in te zoomen op het linker ladeblok. Open dan de onderste la.

In de la staat een rond blik in de la. Klik op het blik. Het blik komt close-up in je scherm te staan. In het deksel van het blik zit een scherm en rondom het scherm zitten er 8 knopjes in de rand. Door op de knopjes te klikken verschijnen er inktvlekken in het ronde scherm. Je moet nu, door op de knopjes te klikken, dezelfde inktvlek in het scherm maken die je zag op de instructiebrief. Nummer de knopjes, van midden boven naar linksboven, 1 t/m 8

Klik dan op de knopjes 6, 5, 4, 8, 5, 3 en.....je hebt de goede inktvlek gemaakt en het blik gaat open. 
In het blik ligt een Bandrecorderband. Pak de Bandrecorderband uit het blik.

Stap 3 keer achteruit en draai dan 2 keer links. Je staat nu voor je archiefkast. 
Bovenop de archiefkast staat een bandrecorder. Klik op de bandrecorder om er op in te zoomen. 

Er zit een lege spoel op de bandrecorder. Pak de zojuist gevonden Bandrecorderband uit inventory en klik het dan op de linker spoelas van de bandrecorder. Klik, onder de rechter spoel, op de knoppen. 

Druk op de startknop om de band te starten om de opname te beluisteren. Je hoort de opname van Dick Rome over Tiffany. Dick vertelt dat Tiffany een rode jurk aan had, dat ze roodbruin haar heeft en dat ze naar een bepaald parfum rook. Tiffany heeft je ingehuurd om de moord op haar man te onderzoeken en om het erfstuk terug te vinden dat de moordenaar heeft gestolen.

Als de opname beëindigd is stap je 2 keer achteruit. Je staat nog steeds voor de archiefkast. Klik op de archiefkast en open dan de onderste la. In de la zitten dossiers. Klik op de dossiers. Je haalt het "Saterday, June 29" dossier uit de la en dit is het Tiffany dossier. Lees het door en klik ook met de rechtsafpijl om een apart briefje te openen. De gegevens in zowel het dossier als het briefje zijn niet belangrijk. Maar de vele "left" en "rights", die in het aparte briefje staan zijn wel belangrijk want het zijn aanwijzingen voor de code van de brandkast. Noteer dus hoe vaak de woorden "left" en "right" in het briefje staan.

Stap achteruit en kijk omhoog en draai dan rechtsom, naar het raam. Recht naast het raam hangt je klok aan de muur. Onder het raam staat je brandkast, dus kijk omlaag naar de brandkast. In de deur van de brandkast zie je 2 ronde knoppen en daaronder de hendel om de kast te openen. Uiteraard gaat de brandkast niet open als je op de hendel klikt. Je moet nu in een bepaalde volgorde op de linker en de rechter ronde knop klikken. De aanwijzing voor deze puzzel zijn de "left" en "right" die je zojuist in het briefje hebt gelezen.

Klik 1 keer op de linker knop, 3 keer op de rechter knop,
 2 keer op de linker knop, 4 keer op de rechter knop, 
1 keer op de linker knop en klik op de hendel. 
De brandkast gaat open. Er ligt een revolver in de brandkast. Pak de Revolver.

Stap achteruit en draai je om via de omdraaipijl. In de linkerhoek staat je kapstok. 
Loop vooruit tot de deur en draai dan links en loop door naar de kapstok. 

Draai rechts. Je staat nu bij de kapstok. Pak de Handschoen, die aan de kapstok hangt.

Nadat je de handschoen van de kapstok hebt gepakt klik je op de kapstok om de kapstok naar rechts te schuiven. 
Draai dan rechts. De kapstok staat nu voor je en als je nu vooruit gaat lopen dan duw je de kapstok steeds voor je uit.

 

Ga terug naar de wachtkamer. De kapstok schuift steeds met je mee. Als je met de kapstok terug bent in de wachtkamer dan klik je, links naast de kapstok, met de ronde cursor om de kapstok recht voor je te zetten. Je moet nu een Tiffany imitatie maken aan de kapstok. 

NB: As je uit de Dameskleedkamer van het theater niet de Rode Jurk, het paarse Parfumflesje en de Halsketting hebt gepakt en uit de Herenkleedkamer niet de Kam en de Roodbruine Pruik, dan moet je nu eventjes terug naar het theater om deze items nu alsnog te gaan ophalen. Had je de verkeerde jurk meegenomen dan moet je eerst die jurk weer terug hangen aan het jurken rek en dan de rode jurk pakken. Had je een andere pruik meegenomen dan plaats je die pruik eerst terug op het pruikhoofd en dan pak je de Roodbruine pruik. Om terug te keren in de projectorkamer van het theater klik je dus op "INTERMISSION". Om daarna weer terug te keren in de film klik je weer met het 3D brilletje in het raam.

Klik de volgende items op de kapstok: Rode Jurk, de Roodbruine Pruik, de Halsketting en het Paarse Parfum. 
Je Tiffany imitatie is compleet.

Pak  de Revolver uit inventory en klik ermee op je Tiffany imitatie en.....Ferucil meld dat je het goed hebt gedaan. 

Ga, links of rechts van "Tiffany", 1 klik vooruit en draai dan links en ga vooruit en draai weer links. Zoom weer in op het bureau. Klik op de zwarte telefoon. Je belt detective Dick Rome op, die vraagt wat er is. Klik op "You have a visitor" en dan op "Tiffany" en....bekijk het eindfilmpje van deze B-filmJe ziet Eric Salvis, als Dick Rome, achter zijn bureau zitten. Dick ziet dan dat Tiffany in de wachtkamer is gearriveerd en Dick loopt naar haar toe. Dick bespreekt de moordzaak met Tiffany maar dat trekt Tiffany de revolver.

Tiffany is zelf de moordenares en zij schiet nu Dick Rome dood. Er verschijnt een witte gloed op de deur. 
Pak het paarse Parfumflesje weer uit inventory en klik ermee in de witte gloed om de ZIEL van Eric Salvis te vangen.

De film is ten einde en je ziet nu hoe Eric Salvis door Claude Ferucil wordt opgehangen aan de belichtingsbrug van het theater.

Je beland terug in de werkelijkheid en wel in de Foyer van het theater en staart naar het grote rozet aan het plafond. 
Kijk omlaag en maak dat je terug komt in de:

Projectorkamer:

Loop weer door naar het raampje en dan weer schuinlinks naar de voorkant van de projector. Zie....filmspoel D is vanzelf van de projector verdwenen. Plaats nu filmspoel C op de stang en kijk dan weer schuinrechts omlaag en klik weer met het 3D brilletje op het raam en......je beland in:

Film C: "The Count":

Je bent beland in een Middeleeuwse kasteelzaal. Recht voor je uit zie je een grote deur. 

Ga 2 klikken vooruit. Je staat dan voor de grote deur. Klik op de deur. De deur gaat open. 

Ga 2 klikken vooruit door de gang. Je beland in een dwarsgang en staat voor een brandende toorts die aan de gangmuur hangt. 
Draai links, vooruit, rechts. Je ziet weer een dichte deur. 

Ga vooruit naar de dichte deur. Er staat een inscriptie gekerfd in de deur: II + III ( 2 + 3). 
De deur zit op slot dus draai links en ga weer vooruit, rechts, vooruit en links.

Je staat nu voor een dichte houten deur zonder inscriptie. Open de deur......

 ......en ga dan 2 klikken vooruit. Je bent weer in een grot en staat voor de Waterbron. 

De Waterbron is precies midden in de grot. Via de pijltjes, links en rechts, naast de bron kun je naar achter de bron lopen, maar doe dat niet. Kijk in de bron en....een vrouwenstof fluistert: "Push down the evil runes, the evil runes must be pushed"   Klik weer in de bron en....je krijgt even een korte animatie te zien die een aanwijzing is voor de puzzel die je straks moet oplossen. Stap achteruit en ga nu, via de pijl links of rechts naast de bron, naar achter de bron en duik dan de volgende gang in. Je bent nu in een ruw uitgehakte tunnel. 

Volg de tunnel 2 klikken vooruit en...je beland in een volgende, druipsteen, grot. Rechts in de grot hangt een.....Zwevende Vrouw.....

Draai links. Je ziet een inscriptie op de muur en onder de inscriptie zie je het symbool van een rune. De inscriptie luid: Lii = Left 2 = Rune. 

Schrijf het over en teken de het runesymbool na. 
Draai 2 keer links. Je ziet een 2e inscriptie met een rune symbool en deze luid: Ri = Right 1 = Rune. 
Schrijf het weer over en teken het runesymbool na.

Draai links. Je ziet de Zwevende Vrouw weer. Recht voor je uit zie je een donker hol waar druipstenen in hangen. Ga schuinlinks dat hol in. In het hol staat een pilaartje en op het pilaartje ligt een Saffiersteen. Pak de Saffiersteen. Het is een blauwe Saffier. 

Stap achteruit om het hol weer te verlaten. Via schuinrechts kun je nog even recht voor de Zwevende Vrouw gaan staan, maar ze zegt niets en je kunt ook zelf niet met haar praten. Dit is natuurlijk Melanie. Draai je om en volg dan de route terug naar de II + III deur.  Dus 3 keer vooruit door de tunnel naar de Waterbrongrot. Dan schuinlinks of schuinrechts naar de tunnel achter de waterbron. Dan 3 klikken vooruit naar de houten deur. Open de houten deur en dan 1 klik vooruit, rechts, 1 klik vooruit, links, 1 klik vooruit, links en....Je bent terug bij de II + III deur. De deur zit nog steeds op slot, dus draai je om via de omdraaipijl. De II + III deur is in je rug. 

Ga 1 klik vooruit, links, 1 klik vooruit, rechts, schuinlinks de tunnel in en.....je staat voor de gesloten hek deur. Klik op de deur om deze te openen en ga dan weer 1 klik vooruit en....je bent terug in de kasteelzaal. waar je bent begonnen. Recht voor je zie je de deur waardoor je, in het begin, bent binnengekomen. Draai links. In de linkermuur zijn, naast de ramen, nissen en in die nissen staan Runesymbolen getekend. 

Ga vooruit naar de 1e nis en teken dan het Runesymbool na.

Stap via de schuinlinksomlaagpijl weer uit de nis.
 Draai rechts en ga 1 klik vooruit naar de deur en draai weer links. Je ziet de linker nissen muur weer. 

Ga vooruit naar de 2e nis en teken het Runesymbool weer na. 

Stap weer achteruit via de schuinlinksomlaagpijl en draai weer rechts. Ga weer vooruit naar de deur en draai dan weer links en ga vooruit naar de 3e muurnis. In deze 3e nis zie je het rechter runesymbool uit de Zwevende Vrouw grot. Stap achteruit en draai je om via de omdraaipijl. Je kijkt nu naar de rechtermuur en ook daar zijn 3 nissen met runesymbolen. 

Ga vooruit naar de 1e nis en teken het runesymbool weer na. Stap weer uit de nis via de schuinlinksomlaagpijl. 
Draai rechts en ga 1 klik vooruit en draai weer links en je ziet in de 2e nis het runesymbool van de linker vergelijking van de Zwevende Vrouw grot. 

Draai rechts, 1 klik vooruit en draai links. Je ziet nu de 3e nis. Ga vooruit en teken het runesymbool weer na.

Stap achteruit en draai rechts. Je staat weer voor de zware hekdeur. Open het hek en volg de gang weer 2 klikken vooruit naar de dwarsgang. Draai links, vooruit, rechts, vooruit en...je staat weer voor de II + III deur. De deur zit op slot en je hebt nog geen sleutel gevonden. Draai rechts, vooruit, links, vooruit, rechts en....je staat voor een grote dubbele vakjesdeur. 

Klik op de deur om deze te openen en ga dan 1 klik vooruit. Je bent in de:

Kerker:

De kerker heeft 3 nissen en in elke nis zit een puzzel die je moet oplossen. Ga 1 stap verder vooruit. Je staat in het midden van de zaal. Draai rechts. Onder de 2 kleine tralievensters ligt een boek op de boekstandaard. Links lees je een aanwijzing op het muurtje: "3 T's Also Fit In The Smaller Square"  lees je op het muurtje. Klik op het boek en blader door het boek en lees de teksten over de goede en kwade betekenissen van de runen. 

Stap achteruit als je de 4 pagina's hebt doorgelezen. Draai links en ga nu, via de schuinlinksafpijl, naar de 3 Nissen in de achtermuur.
 Draai je eerst even om via de omdraaipijl. Rechts naast de ingang zie je een bord aan de muur. Op dat bord staat uitleg over de Romeinse Cijfers.

I = 1, V = 5, X = 10, L = 50, C = 100, D = 500, M = 1000.

Draai je weer om naar de 3 nissen en nummer de 3 Nissen, van links naar rechts, A, B, C.  Via de schuinrechtsafpijl ga je naar Nis A. 
Via de rechtdoorpijl ga je naar Nis B en via de schuinlinksafpijl ga je naar Nis C. 

Ga nu naar:

Nis A: De Romeinse Cijfer puzzel:

 • Het puzzelbord heeft 36 vakjes en elk vakje heeft het Romeinse cijfer IV = 4.  

 • Met deze puzzel activeer je de puzzel in Nis B en in Nis C en kun je de deur van de Kerker openen en sluiten.

 • Klik je 2 keer op een vakje dan verander je het cijfer van IV naar II. 

 • Heb je alle 36 vakjes veranderd in het cijfer II dan is de puzzel in Nis B geactiveerd. 

 • Klik je 3 keer op een vakje dan staat er III in dat vakje. 

 • Heb je alle 36 vakjes verandert naar het cijfer III dan is de puzzel in Nis C geactiveerd. 

 • Je moet echter in een bepaalde volgorde op de vakjes klikken om dit voorelkaar te krijgen.

 • Nummer de vakjes, van linksboven naar rechtsonder, 1 t/m 36.

 • We gaan nu eerst de puzzel in Nis B activeren en daartoe moeten alle 36 vakjes het cijfer II krijgen. 

 • Klik steeds 2 keer achterelkaar op de volgende vakjes: 1, 34, 25, 16, 22, 28, 16, 11, 15 en...alle 36 vakjes hebben nu het cijfer II en je hoort een "Klik" geluid. 

 

Nis B: De Schedelveger puzzel

 • Het puzzelbord heeft 10 X 10 = 100 vakjes. Klik met je ronde cursor op het bord om het te activeren. 

 • Je cursor is dan nu een kruiscursor waarmee je nu op de vakjes kunt klikken. 

 • Als je in een vakje klikt dan verschijnt er een wit Kruis in het vakje. 

 • Klik je nog een keer in het vakje dan verschijnt er een cirkel met een vraagteken. 

 • DUBBELKLIK je in een vakje dan verschijnen er 15 Schedels, die heel even zichtbaar blijven.

 • De bedoeling is het om dus om niet op de vakjes waar de Schedels in staan te klikken.

 • Het is een variant op het Mijnenveger spel en ik moet eerlijk zeggen dat ik er niet veel van begrijp. 

 • Ik kan je voor deze puzzel dan ook geen oplossing geven. 

 • Je kunt deze puzzel echter overslaan door, links in de muur, op het piepkleine witte knopje te klikken, maar dat moet je dan doen voordat je op het bord klikt. Heb je eenmaal op het bord geklikt dan is dat piepkleine knopje verdwenen.

Je hebt Nis B geactiveerd. Stap, via schuinrechtsomlaag, uit Nis A en ga dan naar

 • Ja MAG deze puzzel dus overslaan, en dat is dan ook precies wat ik heb gedaan. 

 • Als je op het kleine witte knopje klikt dan wordt de puzzel vanzelf opgelost.

 • Of je de puzzel oplost of overslaat moet je zelf weten. In ieder geval hoor je weer een "Klik" geluid.

 • Stap achteruit als je klaar bent en duik dan Nis A weer in:

Nis A: Activeer Nis C:

Om de puzzel in Nis C te activeren dienen alle 36 vakjes het Romeinse cijfer III te krijgen. Alle vakjes hebben nu dus het cijfer II, dus om dit te veranderen in III dien je nu het volgende te doen: 

 • Klik 1 keer in de vakjes: 1, 34, 25, 16. 

 • Klik 3 keer in de vakjes: 2, 10. 

 • Klik  1 keer in vakje 11. 

 • Klik 3 keer in vakje 5..

Je hoort weer "Klik". Ga uit de Nis A en ga naar:

Nis C: De T-puzzel:

 • Het vak bestaat uit een buiten vierkant en een binnen vierkant. Er staan 4 grote T's in het buitenvak. 

 • Je moet de T's draaien zodat je ze dan in het binnenste vierkant kunt plaatsen. 

 • Op 1 van de hoeken  van de T's zie je  de draaipijl waarmee je de T's kunt draaien. 

 • Klik 5 keer op de draaipijl van elke T, om de T's naar de goede positie te draaien. 

Nu kun je de 4 T's oppakken en ze in het binnenste vierkant klikken, maar dat moet wel heel precies gebeuren.

Heb je de 4 T's goed in het binnenste vierkant gezet dan hoor je weer "Klik" en daarna ga je vanzelf uit de puzzel en sta je weer voor de 3 nissen. Draai je om en ga, schuinrechts en dan vooruit, naar de deur van de kerkerzaal. Klik op de deur en.....Oeps....de grote deur zit op slot. Draai je weer om en ga weer naar:

Nis A: Open de Kerkerdeur weer:

De 36 vakjes moeten weer allen het cijfer IV krijgen om de deur van de Kerker weer te ontsluiten. Alle vakjes hebben echter nog het cijfer III. Doe het volgende:

 • Klik 1 keer op de vakjes: 1, 34, 25, 16. 

 • Klik 3 keer op de vakjes: 2, 10. 

 • Klik 1 keer op vakje: 11. 

 • Klik 3 keer op vakje: 5 en.....

 • Je hoort weer "Klik" ten teken dat de kerkerdeur nu weer ontsloten is.

Dus stap Nis A weer uit, draai je om en ga weer naar de kerkerdeur. Klik weer op de deur en....de deur gaat nu weer open. Stap dus de gang in en volg de gang terug naar de II + III deur, dus: vooruit, links, vooruit, rechts, vooruit, rechts en je staat weer met je neus tegen de II + III deur aan. Klik weer op de deur en.....omdat je de T-puzzel in Nis B en Nis C hebt opgelost....de deur gaat nu open. 

Stap dus door de nu geopende II + III deur en volg de gang naar de:

Crypte:

In het midden van deze enorme zaal staat een doodskist. Achter de doodskist zie je de wijd opengesperde Mond waar je de Runepuzzel moet gaan oplossen. Ga 2 klikken vooruit naar de Doodskist. Je staat dan voor de doodskist. 

GAME OVER:

 • Wil je weten wat/wie er in de doodskist ligt? SAVE DAN EERST JE GAME NU en noem je save "CRYPTE" of zo iets. 

 • Ga nog 1 stap naar voren. Je bent dan ingezoomd op het deksel van de Doodskist. Als je wilt zien wie er in de doodskist ligt dan moet je op het deksel klikken....Maar dan is het wel.....GAME OVER. 

 • Maar je hebt gesaved dus je kunt een gokje wagen, dus Klik op het deksel van de doodskist en....

 • Claude Ferucil ligt in de kist en.....Ferucil is een Vampier en.......Ferucil springt uit de kist en BIJT je in de nek. Je bent DOOD......

 • Je hoort Ferucil en dan verschijnt TRY AGAIN. Klik op TRY AGAIN om weer in de game te komen. 

 • Helaas moet je dan nu dit deel helemaal opnieuw vanaf het begin overnieuw doen, als je tenminste niet had gesaved voor je de doodskist opende. 

 • Gelukkig heb jij wel gesaved voordat je de doodskist ging openen, dus ga naar het hoofdmenuscherm en klik daar op LOAD GAME en laad je laatste save in zodat je weer in de Crypte beland.

Je staat dan weer voor de doodskist. Ga via de schuinlinksaf of de schuinrechtsafpijl naar de opengesperde Mond. 

De Mond is de ingang van een tunnel en aan het einde van de Tunnel bevindt zich de RUNEPUZZEL. Maar je kunt de Runepuzzel nu nog niet oplossen want je hebt er iets voor nodig dat je in een andere Film kunt vinden. Dus duik niet de Mond in maar klik op INTERMISSION om terug te keren in de:

Projectorkamer:

Draai weer schuinlinks en klik op de filmspoel C om deze weer van de projector te halen.
 Plaats nu filmspoel F op de stang en kijk weer schuinrechts omlaag. Klik weer met het 3D-brilletje op het raam en....je beland in:

Film F: "The Fuzzies":

The Fuzzies is een animatie film en speelt zich af in Fuzzieville. 
Er zijn 7 Fuzzies en 1 ervan staat je op te wachten voor de stadspoort van Fuzzieville. Dit is Fuzzie 1

Praat met de Fuzzie 1. Deze Fuzzie is de poortwachter en hij wil iets "glinsterens" van je hebben want anders mag je de stad niet in. Pak de Diamand uit inventory en geef de diamand aan Fuzzie 1 en....ja mag door de poort de stad in. Ga dus 1 klik vooruit door de nu geopende poort en....je beland bij Fuzzie 2. Fuzzie 2 stad voor de stadsvijver. Praat met Fuzzie 2. 

Ook Fuzzie 2 wil een glimmend cadeau van je ontvangen. Geef Fuzzie 2 echter nog niets want we gaan eerst de andere 5 Fuzzies opzoeken. De huisjes van de Fuzzies staan rondom de fontein. De fontein is dus het midden van het plein. Je kan alleen over het tegelpad rondom de fontein lopen en dan verder over het tegelpad langs de huisjes. Draai rechts. Je ziet nu Fuzzie 4 voor het 1e huisje staan, maar je kan er niet naar toe.  Draai weer linksom naar Fuzzie 2. Rechts naast de fontein zie je Fuzzie 5 voor een huisje staan. 

Zoek nu, rechts naast de fontein,  de schuinlinksafpijl en ga dan 1 klik vooruit.
 Op het pad, achter de fontein, staat Fuzzie 3. 

Ga schuinrechts naar Fuzzie 3. Je beland bij Fuzzie 3 maar je ziet hem niet maar je ziet wel Fuzzie 6 voor zijn huisje staan. 
Draai rechts en....je staat voor Fuzzie 3. 

Praat met Fuzzie 3 en....wel....ook Fuzzie 3 wil iets glinsterens hebben. Achter Fuzzie 3 zie je weer Fuzzie 5 staan. Draai weer links. 
Je ziet Fuzzie 6 weer staan. Mik de vooruitpijl naar de boom, die tussen de 2 huisjes staat, en ga dan 1 klik vooruit en draai dan rechts. Je staat nu voor Fuzzie 6. 

Praat met Fuzzie 6 en ook deze kwast wil iets glinsterens hebben. 
Je ziet ook Fuzzie 5 weer staan en je kunt nu, via het tegelpad, naar Fuzzie 5 en ook naar Fuzzie 4. 
Dus ga schuinrechts en dan 1 klik vooruit en draai links en je staat bij Fuzzie 5. 

Praat met Fuzzie 5 en....het wordt eentonig, ook deze Fuzzie wil een glinsterend ding van je hebben. Draai terug rechts en je ziet Fuzzie 4 . 

Ga schuinrechts en ldraai dan links en praat met Fuzzie 1.
 Fuzzie 1 is niet zo beleefd....hij dreigt je op te eten als je hem geen "Shiny Shiny" geeft.
Draai links en volg het pad langs de huisje terug naar het huisje waar Fuzzie 6 staat. 

Draai rechts zodat je weer naar de boom tussen de 2 huisjes kijkt, dus de boom die tussen het huisje van Fuzzie 6 en het volgende huisje staat. Ga dan schuinrechts naar de achterzijde van het Fuzzie 6 huis en....je staat voor een bord en op dit bord staat een aanwijzing. Je leest op het bord: "You're a donkey Butt! A mile is a long distance! Gah,,,You startled me!!!

Stap schuinrechtsomlaag om terug op het voetpad te komen en draai dan links. 
Je ziet nu de huisjes die links om de fontein staan en bij het 3e huisje staat Fuzzie 7. 

Ga schuinlinks en 1 klik vooruit en draai dan rechts en praat met Fuzzie 7. Fuzzie 7 wil ook een "Shiny Shiny" maar hij wil je er wel iets voor terug geven. 
Draai weer links en volg het voetpad verder 1 klik vooruit, via de schuinlinksafpijl. Je komt bij een bord en je hoort een meisje huilen. 

Op het aanwijsbord staat "The Garden" en het wijst naar rechts, dus draai rechts en..
..Heather, de dochter van Todd Wickermans, zit in de tuin, tegen het huisje aan te janken.

Recht voor Heather ligt een teentje Knoflook. Pak de Knoflook. Praat met Heather en vraag haar alles wat je kunt vragen.  
Heather is bang voor de Fuzzies en ze vraagt of je al die Fuzzies de stad wil uitjagen, of desnoods wil opblazen.

Je hebt nu met alle 7 Fuzzies gepraat en weet nu waar ze staan. Je weet ook dat elke Fuzzie een edelsteen van je wil ontvangen, maar elke Fuzzie wil een andere edelsteen. Fuzzie1, de poortwachter, heb je al de Diamand gegeven. Dus blijven over Fuzzie 2 t/m 7. Elke Fuzzie heeft een raadseltje die je moet oplossen en dan krijg je steeds een nieuwe edelsteen. De antwoorden op de raadseltjes van de Fuzzies zijn te vinden in de andere Filmwerelden, dus eigenlijk moet je voor elk raadseltje een andere filmwereld in duiken. Maar omdat ik dat natuurlijk al gedaan heb om deze walkthrough te kunnen maken, geef ik de antwoorden op de raadseltjes gelijk. Dit bespaard u dus een hoop heen en weer werk en daarvoor mag u mij wel dankbaar zijn.

Je bent nog bij de jankende Heather. Draai je om via de omdraaipijl en draai dan links.
Je kijkt terug naar Fuzzie 7. Volg nu het voetpad langs de huizen terug naar:

Fuzzie 5:

Ga weer recht voor Fuzzie 5 staan. Pak de Saffier (Sapphire) uit inventory en geef deze aan Fuzzie 5. Fuzzie 5 is blij met de saffier en geeft je nu zijn raadseltje op. Wil je het antwoord zelf opzoeken in 1 van de andere filmwerelden dan klik je op "Try Later". Wil je het antwoord gelijk geven dan klik je achter: Enter answer here: en dan haal je deze zin weg met je backspace toets van je toetsenbord.  Type dan het antwoord in en klik op "Answer".

Het antwoord is natuurlijk de letter "e". Maak dus het typevakje schoon en type dan in het vak de letter "e" en klk dan op de "Answer" knop. 
Als beloning krijg je een groene Smaragd (Emerald).
Ga naar:

Fuzzie 2:

Geef de groene Smaragd aan Fuzzie 2 en beantwoord zijn raadseltje.

Het antwoord is: "Assassination". Maak het witte vak leeg en typ er dan "assassination" in en druk op de "Answer" knop. 
Je ontvangt als beloning een witte Parel (Pearl). Ga naar:

Fuzzie 3:

Geef de Parel aan Fuzzie 3 en los zijn raadseltje op.

Het antwoord is: David. Dus vul "david" in het tekstvakje in en klik op de "Answer" knop. Als beloning krijg je een rode Robijn  (Ruby). Ga naar:

Fuzzie 7:

Geef de Robijn aan Fuzzie 7 en los zijn raadseltje op.

Het antwoord is"ambrosia". Vul dus "ambrosia" in en klik weer op de "Answer" knop. Je beloning is een Opaal (Opal). Ga naar:

Fuzzie 4:

Geef de Opaal aan Fuzzie 4 en beantwoord zijn raadseltje:

Het antwoord is "smiles". ( de hint voor dit antwoord kun je lezen op het bord achter het huisje van Fuzzie 6: "A mile is a long distance"
Vul dus "smiles" in en klik op de "Answer" knop. Je ontvangt een Topaas (Topaz). Ga naar:

Fuzzie 6:

Geef de Topaas aan Fuzzie 6 en los zijn raadseltje op:

Het antwoord is: "startling" en ook dat staat op het bord achter het huisje van Fuzzie 6: "Gah! you startled me". 
Type dus in "startling" en klik op de "answer" knop en........je krijgt als beloning een Onbekende Steen (Unknown Gem).

Je bent voor nu even klaar met de Fuzzies, maar later komen we hier weer terug. Klik op "Intermission" om terug te keren in de:

Projectorkamer:

Haal de Fuzzie spoel van de projector en plaats Spoel A op de stang. Klik weer met het 3D-brilletje in het raam en....je beland in:

Film A: "Aliens from Mars":

Ferucil heeft voor deze film duidelijk zijn inspiratie opgedaan uit de Star Trek serie en films. De hoofdrol in de film is voor Jeremy Rebus. 
Je bent aanboord het ruimteschip Atlas en de missie is om Marsmannetjes te vermoorden.

Je bent in het achterste deel van de "brug" van het ruimteschip. 
Draai 2 keer links, of rechts, om. Je kijkt nu naar het voorste gedeelte van de brug, de Commandobrug. 

Rechts naast je staat een grote consoletafel. Ga 1 klik vooruit en draai dan rechts. 
Je staat nu precies midden voor de consoletafel, die dus midden in het achterste deel van de brug staat. Midden in de tafel zit een touchscreen. 

Klik op het touchscreen om het nader te bekijken. Dit scherm is het Power verdeelscherm en hier kan power worden gestuurd naar de wapens en het schild. 
Je kunt nu echter niets doen, dus stap weer achteruit, draai rechts en ga via de treden naar de Commandobrug

Commandobrug:

Je kunt rondom lopen en dan de consoles aan de muren bekijken. In het midden zie je het Wapensconsole.  Op het grote scherm zie je dat er een aantal ruimteschepen van Mars voor de Atlas zweven. Ga schuinlinks, naar de linker muur, en draai dan links. In de wand zit een paneel met daarin een ovaal scherm. In het scherm flikkert: INCOMING TRANSMISSION". Klik op het ovale scherm en.....

Je schakelt over naar het grote scherm waar nu een Marsmannetje verschijnt die meld dat de Atlas is omsingeld en die eist dat de Atlas zich overgeeft. 
Je Captain wil echter van geen overgave weten en beveelt je om het wapensconsole te gaan bemannen en om het vuur te openen.

Je kijkt dan weer naar het ovale schermpje. Klik weer op het ovale schermpje en...Je krijgt nu, in het grote scherm, een Marsiaans reclame filmpje te zien voor de SRG-5000 pro raygun. Als dit filmpje voorbij is kijk je weer naar het ovale scherm. Draai links en ga dan schuinlinks en draai dan 2 keer links. Je kijkt weer naar het wapensconsole. Ga nu rechtvooruit naar het wapenssconsole.

Het linker deel is de radar voor de wapens. Klik op het linkerdeel om in de close-up te gaan. Klik op 1 van de 3 witte knoppen "Target", "Fire" of "Manuel". De Captain meld echter dat er niet genoeg power is en dat je dus power moet omleiden naar de wapens. Stap achteruit en draai dan rechtsom. Je staat voor de Captain (Jeremy Rebus).

De Captain zit in zijn "Captain's chair". De rechter hand heeft de Captain op het communicatiepaneel, dat in de rechter leuning van de stoel zit. Klik op de rechter hand van de Captain en....Captain neemt contact op met Engineering en vraagt om "Full Power" voor het schild, maar Engineering meld dat de schilden al op Full Power zijn. Je kunt op de rechter hand van de Captain blijven klikken om nog meer idiote opdrachten te horen. Draai terug links en stap dan achteruit en draai dan om via de omdraaipijl. Je kijkt naar het achterste deel van de brug en naar de tafel waar het touchscreen voor de omleiding van de power in zit.

Klik de omlaagpijl om de treden weer af te dalen, en draai dan links en...
Je staat weer voor de grote tafel waar het touchscreen in zit. Zoom weer in op het touchscreen:

Power voor de wapens puzzel:

In het scherm zie je de Atlas. Rechtsonder in het scherm staat "REROUTE POWER". Klik op "REROUTE POWER". Je krijgt een waarschuwing en aanwijzingen en dan kijk je vanzelf omlaag. Onder in de tafel is een compartiment open gegaan en daarin zie je een houder. Pak de "Onbekende Steen" ( Unknown Gem) uit inventory en klik de steen in de houder. 

Je krijgt de melding dat er nu extra power is en dat het systeem nu operationeel is. Vanzelf kijk je weer naar het touchscherm. Klik weer op "REROUTE POWER" en nu beland je dan in de puzzel. Het scherm is nu een raster met vakjes en in de zwarte randen van de vakjes staan diamandjes. Links lees je A, B, C, D en ook rechts zie je A, B, C, D. Je moet nu ononderbroken lijnen maken van A naar A, B naar B, C naar C en D naar D en....de lijnen mogen elkaar niet raken. Klik op de zwarte balkjes, tussen de diamandjes, om steeds een kort wit lijntje te maken. 

Maak dan ononderbroken lijnen van A naar A, B naar B, C naar C en D naar D. Nogmaals...de lijnen mogen elkaar niet kruizen. Ga je fout dan klik je nog een keer op een wit stukje lijn om dit weer weg te halen. Ben je klaar dan verdwijnt het puzzelscherm en hoor je dat er nu reserve stroom naar het wapensysteem gaat.

Stap achteruit, draai links en ga nu terug naar het wapenconsole en zoom weer in op het scherm. 
Klik op de Manuelknop om het ruimtegevecht te beginnen.

Het Ruimtegevecht

Er verschijnen ruimteschepen van Mars in het scherm en het is jouw taak om ze neer te schieten. Met je muis beweeg je het richtkruis over het scherm en met je linkermuisknop vuur je dan. Het bewegen van het richtkruis gaat wel een beetje stroef, maar je moet toch zorgen dat je het richtkruis op een vijandelijk ruimteschip krijgt. Druk dan je linkermuisknop op om te vuren en hou je muisknop ingedrukt. 

Je moet 2 of 3 vijandelijke ruimteschepen stukknallen. Zodra je 2, of 3, ruimteschepen hebt stuk geknald zie je een filmpje en in het filmpje zie je dan hoe de Atlas de andere vijanden stuk knalt. De Captain juicht dan en verdwijnt.

In de Captain's Chair ligt nu een pakketje dynamietstaven. 

Pak de Dynamietstaven en.....BOEM.....Jeremy verschijnt weer heel even en dan verschijnt er een witte mist. De witte mist is de Ziel van Jeremy en die moet je dus vangen. Pak de Game Buddy uit inventory en klik ermee in de witte mist om Jeremy's ziel te vangen en....

Je ziet dan hoe Claude Ferucil de arme Jeremy heeft vermoord in de Arcadezaal van het theater door hem te verpletteren met de speelautomaten.

Film A is ten einde en je bent terug in de Foyer van het theater en staart weer omhoog naar het grote rozet in het plafond. Kijk weer omlaag en ga weer terug naar de:

Projectorkamer:

Omdat Film A klaar is deze spoel al verwijderd van de projector. Zet Filmspoel F "the Fuzzies" weer op de projector. Verzeker je ervan dat je Heather's liefdesbrief en ook het doosje lucifers, in je inventory hebt staan. Heb je de liefdesbrief en de lucifers niet dan ga je nu eerst terug naar de dameskleedkamer om die brief alsnog te pakken. En als je het doosje lucifers niet hebt dan kijk je maar terug in de walkthrough waar je de lucifers kunt vinden.  Klik weer met je 3D-brilletje in het raam en je keert terug in:

Film F: "The Fuzzies"

Je hebt nog 1 taak uit te voeren hier in Fuzzieville en dat is om Heather's ziel te vangen. Je begint weer bij de stadspoort. 
Ga 2 klikken vooruit, naar de rand van de fontein. Plaats de Dynamietstaven op de rand van de fontein. 

Klik dan op het schermpje, dus op "Ready" om in te zoomen. 
Onder in het scherm klik je op de zin "Press HERE to start 10 second countdown". Je krijgt echter een foutmelding. 

Stap achteruit om uit de close-up te gaan. Rechts steekt er een lont uit de dynamietstaven. Steek de lont aan met de lucifers en....
De domme Fuzzies vinden het mooi en verzamelen zich bij het dynamiet en dan....BOOM.....

De Fuzzie worden opgeblazen. Uit de fontein stijgt dan de witte Mist van Heather's Ziel op. 
Klik met de Liefdesbrief in de Mist om Heather's Ziel te vangen en.....

je ziet hoe Ferucil arme Heathertje vermoorde op het podium van de grote zaal.

Einde Film A en je staart weer naar het grote rozet. Ga terug naar de Projectorkamer.
  Plaats filmspoel P op de projector en klik weer met het 3D-brilletje in het raam en.....je beland in:

Film P: "Primal AtmosFear":

Primal AtmosFear is Ferucil's laatste film en jij bent de eerste die de film te zien krijgt. Meer nog....jij bent de hoofdrolspeler in de film en het gaat om je leven. Je bent beland in een schemerig buitengebied en het gebied is 1 groot doolhof. Alle schermen zien er ook, min of meer, hetzelfde uit. Als je al hints bij Esmeralda, de waarzegster, hebt gehaald (via het Balletje Balletje spel) dan zul je daar niet veel aan hebben. Het beste is dat je zelf aantekeningen maakt van de richtingen die je moet opgaan, als je tenminste zelf dit hele gebied wilt verkennen. Deze walkthrough brengt je alleen naar de echt belangrijke plekken in het gebied,

Op de schermen kun je Vooruit. naar Links, Rechts, Schuinlinks, Schuinrechts en Omdraaien (Omdraaipijl)

Je begint op het 1e scherm en hier kun je alleen rechtvooruit, of je omdraaien via de omdraaipijl.
 We moeten eerst naar een hut en dit is de route naar de hut vanaf het startscherm:

Naar de Hut vanaf het startscherm

 • Vooruit, links, 2 keer schuinlinks, draai om via de omdraaipijl, 

 • rechts, schuinrechts, schuinlinks, rechts, 3 keer vooruit, 

 • schuinrechts en....je ziet nu de hut

 • Schuinlinks naar de voordeur van de hut

 • Vooruit naar de deur van de hut. Klik op de deur en ga naar binnen.

Hut:

Draai binnen gelijk rechtsom. Er staat een bed en een ovale tafel in de hut. De tafel staat onder het raam. 
Op de tafel staat een radio en een mok en er ligt een dagboek op de tafel. Klik op de tafel om in de close-up te gaan. 

Aan de radio hangt een foto. Klik op het opengeslagen dagboek en blader dan, met de rechtsafpijl, door het boek.
Llees de 4 pagina's door, Friday, Saterday, en Sunday. Je leest over de verdwijning van Michelle en over een monster.

Stap, schuinrechts, uit de close-up van het boek als je de pagina's gelezen hebt. Klik op de radio. De foto, op de radio, toont je die verdwenen Michelle. Klik op de linker radioknop om de nieuwsberichten te beluisteren. Blijf op de knop klikken om alle nieuwsberichten te beluisteren. Als je niet meer op de linkerknop kunt klikken dan heb je alle berichten gehoord. De berichten verschijnen ook als teksten in je scherm. Je kunt de nieuwsberichten niet wegklikken, dus je moet steeds wachten tot een bericht is afgelopen. In 1 van de nieuwsberichten wordt gewaarschuwd voor een monster Als je alle nieuwsberichten beluisterd hebt dan stap je 2 keer, schuinrechts, bij de tafel vandaan. Je kunt op het bed klikken maar dat heeft niet zo veel nut. Draai rechts en open de hutdeur en stap dan 1 klik vooruit de hut weer uit.

Je staat weer buiten en de hut is achter je, in je rug. Nu moeten we een meer zien te vinden. 
Save eerst nu je game, want als je verdwaald dan kun je vanaf de hut opnieuw beginnen.

Vanaf de Hut naar het Meer en dan naar de Boom:

 • Met de hut in je rug ga je 1 klik vooruit, schuinlinks,

 • 2 keer vooruit, links, 1 keer vooruit, rechts, 1 keer vooruit, 

 • links,1 keer vooruit, rechts, 1 keer vooruit, links, 2 keer vooruit, 

 • rechts, 2 keer vooruit, schuinrechts, 1 klik vooruit en....Je bent bij het meer.

 • Op een paal van het hek staat een hoofd gespietst. Klik op het hoofd om het in close-up te bekijken. Je kunt hier verder niets doen. 

 • Stap schuinlinks uit de close-up en draai je dan om via de omdraaipijl. 

 • Het hoofd is dan in je rug. Ga nu: 

 • 3 keer vooruit, links, 1 keer vooruit, links, 1 keer vooruit en je bent bij de Boom

 • Onderaan leunt een puntige houten Staak tegen de boom. Pak de houten Staak. 

Je moet nu terug naar de hut en dat gaat het makkelijkst als je nu uit de film gaat en er dan weer in om dan, vanaf het beginscherm, de route naar de hut te volgen. Dus klik op "INTERMISSION" om terug te keren in de Projectorkamer. Klik dan gelijk weer met het 3D-Brillettje in het raam om gelijk weer terug te keren in de film. Je beland dus weer op het startscherm van de doolhofwereld. Volg dus nu de eerste route terug naar de hut, dus:

Vooruit, links, 2 keer schuinlinks, draai om via de omdraaipijl, rechts, schuinrechts, schuinlinks, rechts, 3 keer vooruit, schuinrechts en Schuinlinks naar de voordeur van de hut. Ga nog 1 keer vooruit zodat je tegen de voordeur aan staat. Ga niet de hut in maar draai je om via de omdraaipijl. De hut is weer in je rug. Ga nu:1 keer vooruit, schuinlinks, 2 keer vooruit, links, 2 keer vooruit en.....Je hoort nu het Monster. BLIJF STAAN.......

Ga je nu nog verder vooruit dan zal het Monster je aanvallen en is het GAME OVER. Wil je dit een keer meemaken dan moet je nu eerst even SAVEN. 
Ga dan nog een stap vooruit en.....het zwarte Monster valt aan, maar blijft even vlak voor je staan. 

Je moet wat doen, maar je weet niet wat je moet doen. Waarschijnlijk moet je het Monster doodschieten maar je hebt niets om het Monster mee dood te schieten. Dus je wordt nu opgevreten door het monster en het is GAME OVER. Klik op "Try Again" om weer in de film te komen. Je moet dan eigenlijk dit hele stuk overnieuw gaan doen, maar je had gelukkig eerst gesaved. Dus laad je laatste save in.

Je staat dan weer 1 stap van het monster af. Wel...je weet wat er gebeurt als je nu de laatste stap vooruit doet, dus dat doe je nu niet nog een keer. Je moet eerst iets hebben waarmee je het Monster kunt verslaan, dus we gaan nu deze film verlaten om later weer terug te komen. Klik dus weer op "INTERMISSION" om terug te keren naar de Projectorkamer. Haal Film P van de projector en plaats Film C: The Count weer terug op de projector. Klik dan weer met het 3D-brilletje op het raam om terug te keren in:

Film C: "The Count":

Je beland weer in de kasteelzaal. Je weet dat er in de nissen van de linkermuur en de rechtermuur 6 Runesymbolen staan getekend. Ga ze nog even bekijken. De runen in de nissen van de linker muur noem je, van links naar rechts, Li, Lii, Liii. De runen in de nissen van de rechtermuur noem je, ook van links naar rechts, Ri, Rii, Riii. In de Kerker heb je het Runenboek doorgelezen en daaruit weet je dat er slechte runen en goede runen zijn. Als je de teksten in dat boek goed hebt gelezen dan weet je nu dat de runen Ri, Riii, Li en Liii de slechte runen zijn. De goede runen zijn dus: Lii en Rii. Volg nu de route terug naar de Crypte, dus eerst naar de II +III deur. Open de II + III deur en ga dan de crypte weer in:

Crypte:

Ga weer 2 klikken vooruit, tot de doodskist. Zoom nog niet in op het deksel maar blijf 1 klik voor de doodskist staan. 
Kijk omhoog naar het plafond. Boven de doodskist zit er een rond venster in het plafond. Het venster is echter donker

In de doodskist ligt dus een Vampier en Vampiers kunnen tegen licht, dus dit venster moet open. We hebben nu ook alle attributen die nodig zijn om een Vampier te doden, namelijk: een Houten Staak, Knoflook en een Halsketting. Kijk weer omlaag naar de doodskist. Combineer in inventory de Knoflook (Garlic) met de Halsketting (Necklace) tot een Knoflookhalsketting (Garlic Necklage). Ga, links of rechts, naast de doodskist, naar de Mond achter de doodskist. De opengesperde mond is de ingang van een doodlopende tunnel. Ga de Mond in en volg de tunnel naar het einde.

 Achterin de tunnel beland je dan bij de:

Runepuzzel:

Achterin de tunnel klik je op de ronde stenen Tafel waar de Runepuzzel in zit om in de close-up ervan te komen. 
Je ziet 8 toetsen die je kunt indrukken. 
Op de ovale knop, linksboven, staat een gespiegelde 1. Op de overige knoppen staat: Lii, Li, Riii, Riii, Ri, Rii, Liii. 
De stem in de Waterbron vertelde je dat je op de "Kwade Rune" moet drukken. 

Druk op de gespiegelde 1 knop, de Ri knop, de Riii knop en Liii knop en..
........het ronde raam boven de doodskist gaat open en daglicht stroomt de Crypte in.

Draai je om, 1 klik vooruit, schuinlinks of schuinrechts, schuinrechts en draai je weer om en...je staat weer voor de Doodskist. Stap vooruit om nu in te zoomen op het deksel van de doodskist. SAVE JE GAME. Klik op het deksel om de doodskist te openen. Snel....voordat de Vampier de kist uit springt. Pak de Knoflookhalsketting uit inventory en klik de ketting op de Vampier. Pak dan de houten Staak (Wooden Stake) en klik de Staak in de Vampier en......

Je hebt de Vampier gedood. In de doodskist ligt dan een Sleutel. Pak de Sleutel.

Stap, schuinlinksomlaag, achteruit en draai je om. Ga 2 klikken vooruit, richting de ingang van de Crypte. 
Rechts naast de ingang staat een Kist aan de muur. 

Zoom in op de Kist. Pak de zojuist gevonden Sleutel (Shiny key) uit inventory en klik ermee op het slot van de kist. De sleutel steekt dan in het slot.
 Links naast de sleutel krijg je de linksafpijl. Rechts naast de sleutel krijg je de rechtsafpijl. Je moet nu de sleutel op een bepaalde manier draaien.

Klik: 3 keer met de rechtsafpijl, 1 keer met de linksafpijl en weer 2 keer met de rechtsafpijl en....je hoort "Klik".  
Klik op de kist en de kist gaat nu open. 

In de kist ligt een Boek en het boek is geopend op de pagina's 216/217. Lees het boek door, dus blader door de volgende pagina's. Dit boek vertelt je dus hoe je het Monster, de Nissassa Silenciosa",  in Primal AtmosFear kunt doden. Je leest dat het bijna onmogelijk is om het Monster te doden, maar.....het Monster heeft 1 zwakke plek in zijn buik en daar is het beest kwetsbaar voor een scherm mes of zwaard.

Stap 2 keer schuinlinks weg bij de kist en verlaat de Crypte weer door de II + III deur. Volg, vanaf de II + III deur dan de route terug naar de Grot van de Zwevende Vrouw. Dus rechts, vooruit, rechts, vooruit, links, open de Houten Deur, 2 keer vooruit de Waterbron grot in, schuin links of schuinrechts, naar de tunnel achter de waterbron, en dan door de tunnel naar de:

Zwevende Vrouw grot:

De Zwevende vrouw was dus Melanie en zij is nu fysiek verdwenen. 
Haar ziel zweeft hier echter nog want dat is het felle licht dat je nu ziet, op de plek waar eerst de vrouw zweefde. 

Ga schuinrechts naar het Licht en klik dan met de Kam in het Licht om Melanie's ziel te vangen......
.......Je ziet dan hoe Ferucil Melanie vermoorde.

Film C is nu ook ten einde en je staart weer naar het Rozet in het plafond van de Foyer. Ga weer naar de Projectorkamer.
Plaats Spoel P weer op de projector en klik weer met je 3D-brilletje op het raam om terug te keren in:

Film P: "Primal AtmosFear":

In de Crypte heb je in het kistboek gelezen hoe je het Monster kunt doden. Als je de walkthrough gevolgd hebt dan heb je dus ook het Zwaard, uit de kelder, in inventory staan. Je begint weer op het startscherm, dus volg eerst de route terug naar de Hut en dan vanaf de Hut de route naar het Monster, tot je het Monster weer hoort grommen. SAVE JE GAME HIER WEER. 

Ga dan nog 1 klik vooruit en.....Het Monster verschijnt weer.....Het Monster richt zich op en op zijn buik krijg je dan de Klikplek (Hotspot)......
Snel......Pak het Zwaard uit inventory en klik ermee op het Monster en......als je snel genoeg was dan dood je nu het Monster door het Zwaard in zijn buik te rammen. 

Was je niet snel genoeg dan is het Game Over en kun je je laatste save gebruiken om het opnieuw te proberen.

Je moet nu terug naar het Hoofd op de paal, bij het Meer. Dus eerst terug naar de Hut. Het beste kun je dit doen door eerst uit de Film te gaan en er gelijk weer in, zodat je weer vanaf het startscherm naar de hut kunt gaan. Dus klik op "INTERMISSION" om terug naar de filmprojector te gaan en klik dan gelijk weer met het 3d-brilletje op het raam om gelijk de film weer in te gaan. Volg dan vanaf het startscherm weer de route naar de Hut en vanaf de Hut dan de route naar het:

Meer:

Het Hoofd op de Paal was het hoofd van Todd Wickerman en het is nu een fel licht.
 Pak de Bankbiljetten uit inventory en klik ermee in het licht om de Ziel van Todd te vangen..........
......je ziet dan hoe Todd door Ferucil is vermoord.

Je beland weer in de Foyer van het theater. Je hebt alle 5 films nu gehad, maar het is nog niet voorbij. We gaan naar:

Deel 4: De HEL:

Je bent in de Foyer van het theater. Je hebt alle 5 de films van Claude Ferucil beleefd en je hebt de zielen van de vermoorde personeelsleden gevonden en gevangen. Maar waar zijn die zielen gebleven? Er is 1 ruimte in het theater waar je nog niet bent geweest en dat is de stookkelder. Je kon de stookkelder tot nu niet in omdat je die deur niet kon openen. Ga dus terug naar de kelder en doe dat via de linker zijgang, zodat je via de linker trap de kelder in gaat

Ga dan, in de keldergang, naar de deur van de Stookruimte.. Klik weer op deur en.....
...Alle objecten waarmee je de zielen hebt gevangen worden nu de stookruimte ingezogen. 

Als dit voorbij is dan klik je weer op de deur en.....de deur gaat nu open. Ga dus naar binnen:

Stookruimte:

Het is echt heel erg donker in de stookkelder, je scherm is zwart maar je krijgt de ronde actiecursor in het scherm. Pak de Zaklantaren uit inventory en klik ermee in het zwarte scherm en....je hebt licht. Je cursor is nu de lichtbundel van de zaklantaren en je kunt de lichtbundel over het scherm bewegen. In de lichtbundel zie je dan dat er, recht voor je, een menselijk geraamte tegen de stookoven aan zit. 

Klik met je ronde cursor op het geraamte om in de close-up te gaan. Boven het geraamte ligt een Staf. Beweeg je lichtbundel naar links, over de benen van het geraamte, tot je de voeten ziet. Boven het rechter been van het geraamte ligt de Staf. Klik met je ronde cursor, net boven de voet, en je raapt de Staf op.

Stap uit de close-up. Kijk weer naar het hoofd van het geraamte. Het geraamte zit met zijn hoofd tegen de Klep van de stookoven aan. Klik weer op het geraamte om er weer op in te zoomen. Beweeg je lichtbundel dan naar de klep van de oven en klik erop. Helaas.....de klep gaat niet open. Pak de zojuist gevonden Staf uit inventory en klik ermee op de ovenklep maar.......de staf is stomp en mist een scherpe punt. Bekijk, met je loepje in inventory, de Staf en klik dan, in het close-upscherm. op het handvat (links) van de Staf en......aan de onderkant komt er een Mespunt uit de staf. 

Sluit het close-upscherm en klik weer met de Staf op de klep van de oven en.... De klep gaat nu open en het vuur in de oven geeft nu wat licht in deze donkere ruimte. Je hoort Ferucil die zijn staf terug wil. Zoom weer in op de nu geopende oven. En klik nu in de geopende oven, 

In de brandende oven ligt een Filmspoel.  De filmspoel staat echter achter het vuur. Pak de Handschoen uit inventory en klik ermee op de Filmspoel om de Film veilig uit de oven te pakken. Het vuur gaat onmiddellijk uit. Je hebt nu de H-film.Stap uit de close-ups ( 2 keer schuinrechtsomlaagpijl) en draai je dan om, via de omdraaipijl, naar de deur. Verlaat de stookruimte. De trappen, aan beide zijden van de keldergang, zijn nu geblokkeerd door Ferucil. Ga dus naar de ladder in de inham van de kelder. 

Klim via de ladder omhoog en klik op het valluik en klim dan het podium op en.....
.....je hoort Ferucil die zegt dat de Handschoen (Gauntlet) op je wacht en dat je, heel misschien, ook hem wel te zien kunt krijgen. Ga naar de:

Projectorkamer: 

Plaats de H Filmspoel op de projector. Ferucil waarschuwt dat je niet kunt terugkeren naar het theater als je in Film H zit. Dus als je nog behoefte hebt aan Hints van waarzegster Esmeralda dan moet je die nu gaan halen. Zodra je in Film H zit kun je niet meer terug naar het theater, zoals in de andere films wel kon. Ok.....je bent gewaarschuwd. Klik met je 3D-brilletje weer in het raam en....je beland in:

Film H: HELL:

HELL is Ferucil's nooit uitgebrachte film. Maar helaas voor jouw.....
dit is geen film want je bent echt in de HELL beland en duivel Ferucil wrijft je dit feit nog even duidelijk onder je neus. 

Zoals je ziet....de "INTERMISSION" optie is nu niet meer aanwezig dus je kunt niet meer terug. 
Je bevindt je op een loopbrug. Volg de brug 2 klikken vooruit, links, en dan weer 2 klikken vooruit, naar de deuren van de toren. 

De toren is dus de toegangspoort tot de HELL maar de deuren zitten op slot. Draai rechts en....je staat voor de:

Knikkerpuzzel:

Er zweeft een schermpje voor je neus. In het schermpje zie je 2 cirkels en een verticale middenlijn. De cirkels en de middenlijn zijn een pad waar je een knikker doorheen moet rollen. 

De knikker moet door beide cirkels en dan via de middellijn omlaag gebracht worden. De knikker begint boven en moet via de middenlijn omlaag. Onder het scherm zie je 4 pijlen waarvan nu alleen de omlaagpijl actief is. Door op de pijlen te klikken stuur je de knikker omlaag, omhoog, naar links of naar rechts. 

Klik om te beginnen nu eerst 1 keer op de Omlaagpijl zodat de knikker te voorschijn komt en alle 4 pijlen dan actief zijn. 

Nu kun je de knikker via de juiste route door de cirkels en de middenlijn gaan sturen. Dit is dus je startpositie. Telkens als je op een pijl klikt gaat rolt de knikker naar het volgende kruispunt en stopt dan. Klik nu in deze volgorde op de pijlen: 

Rechts, Links, Omlaag, Rechts, Links en 3 keer Omlaag en....Je hoort "Klik" ten teken dat de deuren van de HELL van slot zijn gegaan.

 Draai dus weer links en klik weer op de deuren en ga door de nu geopende deuren naar binnen en...

Ferucil begroet me maar hij is nog niet klaar voor je. Ferucil stelt voor dat je een toertje gaat maken door zijn vroegere films.

De Filmdeuren:

Je bent in een gang en staat weer voor een dubbele deur. Kijk omhoog naar boven de deur. Boven de deur staat de letter C en een tekst: "In Time, All Will Be Revealed When You Move Forward. Kijk weer omlaag. Je ziet ook een luik in het plafond. 

Je staat dus voor de C-deur. Je kunt, via de rechtsafpijl en de linksafpijl, het scherm naar rechts en naar links scrollen. 
Scrol het scherm naar links en...je ziet weer 2 deuren en dat zijn de A deur en de F deur. 

Scrol het scherm weer naar links. Je staat weer voor een deur en deze heeft geen letter en je kunt ook niet omhoog kijken. 
Scroll het scherm weer naar links. Je bent dan bij de D-deur en de P-deur. 

Scrol het scherm weer naar links en....je bent terug bij de C-deur. De C staat dus niet op de deur maar boven de deur. Je kunt dit controleren door weer omhoog te kijken want dan zie je de C en de tekst weer op de muur boven de deur. Je moet dus in de goede volgorde door de deuren gaan en die volgorde is de volgorde waarin Ferucil de 5 films heeft gemaakt. Je vindt die volgorde in de Theaterbrochure, die je dus in je inventory hebt. Dus bekijk de Theaterbrochure nog eens en noteer dan de volgorde van de films. De volgorde is dus: 

 • Film D: A Detective Story. 

 • Film C: The Count. 

 • Film F: The Fuzzies. 

 • Film A: Aliens From Mars. 

 • Film P: Primal AtmosFear. 

De volgorde waarin je door de deuren moet gaan is dus: D, C, F, A, P. Achter elke deur kom je in een stukje van de betreffende film en moet je op zoek naar een vakjespaneel waarvan sommige vakjes een kleur hebben en een patroon vormen. Die panelen geven je het kleurpatroon van de film. Teken die vakjespanelen na. De gangen achter de deuren staan dus elk voor een film van Claude Ferucil. 

We beginnen dus met Deur D. Dus scrol het scherm tot je bij Deur D bent:

Deur D: A Detective Story:

Open deur D en stap de gang in. Ga vooruit naar het bureau. 
Op de voorzijde van het bureau zie je het Kleurpaneel waarvan sommige vakjes blauw gekleurd zijn. 
Teken het paneel precies na. 

Draai rechts en ga naar en door de deur deze gang weer uit..

Deur C: The Count:

Scrol het scherm naar Deur C. Dat is de deur zonder letter en waar je omhoog kunt kijken. 
Open de deur en volg de gang, links, vooruit, rechts, vooruit, links, vooruit,  naar het Rode vakjespaneel aan de muur. 

Teken het paneel weer na. Draai rechts en verlaat de gang weer door de deuren.

Deur F: The Fuzzies:

Scrol het scherm naar Deur F. Open Deur F en stap de Fuzzies Tuin binnen. Ga vooruit 2 keer vooruit naar de deur in de muur.
Linksboven zie je dan het vakjespaneel waarvan sommige vakjes groen zijn. 

Teken het vakjespaneel weer exact na. Ga dan weer vooruit, open de deur en stap de deurengang weer in.

Deur A: Aliens From Mars:

Scrol het scerm naar Deur A. Open Deur A en stap naar binnen.  2 keer vooruit naar het scherm in de achtermuur. 
Klik in het scherm en....het vakjespaneel verschijnt waarin sommige vakjes geel zijn. Teken het paneel weer na. 

Draai rechts en open de deur door op het paneeltje rechts naast de deur te klikken. 

Ga dan vooruit en weer naar buiten door de gele deuren.

Deur P: Primal AtmosFear:

Scrol naar deur P, open de deur en stap naar binnen. Je bent weer in een stukje van de schemerwereld. 
Ga 1 keer vooruit, schuinlinks, schuinrechts en ....een Toren, 

Boven de deuren van de toren zie je nu een roze vakjes patroon. 
Teken het roze patroon precies na, dus met precies de juiste hoeveelheid vakjes. 
Ga dan vooruit en door de deuren terug de deurengang in.

Onsluit de Gesloten Deur:

De Knikker puzzel en de Kleuren Combinatie Puzzel:

Je staat dan nu voor de deur zonder letter. Dit is dus niet deur C. Je kunt dit controleren want je kunt niet via de omhoogpijl naar boven de deur kijken en deze deur zit op slot. Scrol het scherm naar rechts en......Je beland bij het Kleuren Combinatiepaneel. 

Scroll 2 het scherm 2 keer terug naar links. Links van de gesloten deur zit het Knikkerpaneel in de muur. 

Zoom in op het Knikkerpaneel. In dit paneel moet een knikker van boven naar omlaag rollen en dan zal de Gesloten Deur open gaan. 

Onderaan zit de rode knop waarmee je de knikker start. Maar....de route van de knikker wordt geblokkeerd door 3 gekleurde plankjes waardoor de knikker niet omlaag kan vallen. Rechtsboven zit een Roze plankje, links midden steekt een Oranje plankje en rechtsonder een Groen plankje. Die 3 plankjes moeten dus omlaag geklapt worden en dat moet gebeuren in het Kleuren Combinatie Paneel. Stap dus uit de close-up van het Knikkerpaneel en scrol het scherm weer 2 keer naar rechts, naar het Kleuren Combinatiepaneel. Zoom weer in op het paneel:

Het Kleuren Combinatiepaneel:

Het paneel heeft 25 vakjes en een Rode Knop. 
Achter de 5 deuren heb je 5 panelen gezien die ook 25 vakjes hadden waarvan sommige vakjes een kleurpatroon vormden. 

In het Knikkerpaneel zit een Roze plank, een Gele plank en een Groene plank. Door nu in dit Kleuren Combinatiepaneel een Roze Patroon, een Oranje Patroon en Groen Patroon te maken zorg je er voor dat het Roze plankje, het Gele plankje en het Groene plankje in het Knikkerpaneel omlaag klappen. Je moet hiertoe dus steeds 2 kleurpatronen met elkaar "mengen".

 • Om het Oranje Patroon te maken moet je in het paneel dus het Rode Patroon en het Gele Patroon "mengen" . 

 • Om het Groen Patroon te maken moet je het Geel Patroon, het Blauwe Patroon en het Groene Patroon mengen. 

 • Om Roze te maken moet je alleen het Roze patroon in de vakjes maken. 

 • Als je in een vakje klikt dan word dat vakje zwart. Zwarte vakjes zijn dus de kleurvakjes. 

 • De vakjes kleuren dus niet.

 • Als 2 kleuren elkaar overlappen in een vakje dan blijft dat vakje leeg.

A: Maak het Roze Patroon:

Maak in de vakjes nu eerst het Roze Patroon uit de Primal AtmosFear wereld en klik dan op de Rode Knop.  Aldus:

Ga terug naar het Knikkerpaneel en zie....het roze plankje is nu omlaag geklapt. 

Ga terug naar het Kleuren Combinatiepaneel en zoom er weer op in:

B: Maak het Oranje Patroon en het Groene Patroon:

Maak nu in het Kleuren Combinatiepaneel het Rode Patroon en het Gele Patroon om Oranje te maken en klik dan op de Rode Knop. Aldus

Het Oranje plankje in het Knikkerpaneel is dan ook omlaag geklapt.

Maak met de vakjes in het Kleuren Combinatiepaneel nu de Geel/Blauw/Groen patroon en klik op de rode knop. Aldus.

Knikkerpaneel:

Ga terug naar het Knikkerpaneel en ga er in de close-up. De 3 plankjes zijn nu omlaaggeklapt, dus druk op de Rode Knop en.....

De knikker rolt omlaag en verdwijnt beneden in het gat en je hoort "Klik". De dichte deur is nu van slot.

Dus ga uit de close-up, scrol naar rechts en klik weer op de deur en....de deur gaat nu open. 

Stap dus naar buiten. 

De Demon:

Je bent weer op een loopbrug beland, maar nu aan de andere kant van de toren. Volg de loopbrug 2 klikken vooruit. 
Er is een stuk brug verdwenen en.....een enorme rode DEMON duikt op en is van plan je te doden. 

Je kunt even niets doen maar hou je muiscursor op de Demon. Na een paar tellen krijg je de richtingspijlen terug. Je moet nu snel op verschillende plekken op de Demon klikken, met de pijlen, om de Demon te laten verdwijnen. Ben je te langzaam met klikken dan is het GAME OVER en moet je opnieuw beginnen.

Klik Vooruit en dan 2 keer Schuinlinks. Je bent bij de opengesperde muil van de Demon

Klik nu 3 keer Vooruit en.......Je beland in een Tunnel. 

Tunnel:

Volg de tunnel 2 keer schuinlinks en dan 3 klikken vooruit naar de deur. 

Klik op de deur. De deur zit op slot. Stap achteruit en draai je om en volg de tunnel naar het andere einde, maar daar loopt de tunnel doodDe wanden van de tunnel bestaan uit SCHEDELS. Sommige SCHEDELS staren je met rode ogen aan. Loop terug door de tunnel, naar de deur, maar draai, na elke stap, steeds links en rechts naar de wanden en klik dan op alle RODE OGEN die je ziet om ze UIT te klikken. 

Het zijn 8 paar rode ogen die je moet uitklikken. Als je alle 8 paar rode ogen hebt uitgeklikt hoor je een geluid en lees je dat er in de tunnel een grote steen verschoven is.  Je kijkt dan naar de deur, dus draai je weer om en loop terug door de tunnel en....de achtermuur van de tunnel is nu open, dus ga door de opening en dan schuinrechts de tunnel uit. 

Het Gouden Schedels Standbeeld:

In de verte zie je het Gouden Schedels Standbeeld en achter het beeld wordt een enorme schedel geprojecteerd. 
Ga 3 klikken vooruit. Je bent dan bij de NEUS van het Gouden Schedel Standbeeld

Draai je om via de omdraaipijl. Je ziet de ingang van de tunnel. Links van de tunnelingang zie je een berg schedels. 

Ga 2 klikken terug naar de tunnel ingang en klik dan op de schedels om er op in te zoomen. 

Klik, in de close-up niet weer met je ronde cursor op de schedels. De Schedels liggen op een stapel stenen en tussen de stenen ligt ergens een perkament. Beweeg je cursor, vanaf de onderste schedel naar links tot je de ronde cursor krijgt op de spleet tussen 2 stenen. Klik op die spleet om een steen weg te klappen en pak dan de Scroll uit het holletje. 

Lees de Scroll want het geeft je uitleg over de SCHEDELPUZZEL die je nu moet gaan oplossen. 
Je mag de scrol niet meenemen, dus lees het goed door.

Stap achteruit om de scroll weer in het holletje te leggen en stap dan schuinrechtsomlaag uit de close-up. 
Draai je weer om en ga weer naar het Gouden Schedels Standbeeld. 
Boven de Neus zit de Neusholte. Klik met de Omlaagpijl in de Neusholte

Je beland in de:

Schedelspuzzel:

Je ziet 8 rondjes en 8 schedels. Je moet de gekleurde schedels elk in het juiste rondje plaatsen, volgens de instructies die je las op het perkament. 
Pas op want er zijn 2 kleuren paars, licht en donker. Aldus:

Doe je het goed dan hoor je "Klik" ten teken dat er een compartiment is open gegaan. 
Vanzelf ben je dan uit de puzzel. Klik nu op de NEUS van het schedelbeeld en....
De Neus klapt open. In de NEUS ligt de SCHEDELSLEUTEL.

Pak de NEUSSLEUTEL uit de neusholte en klik de neus weer dicht. Draai je weer om en ga terug naar de ingang van de tunnel. Zoom weer in op de stapel schedels, waar je daarnet het perkament hebt gevonden. Je bent nu in de:

Schedel Memorie Puzzel.

Er liggen 10 schedels, in een rij onder elkaar. Nummer de schedels, van boven naar beneden 1 t/m 10. 

Dit is een variant op de "speel het melodietje na" puzzel maar nu niet met een muziekje maar met rode ogen en dit is een Willekeurige Puzzel.

 • Als je op een schedel klikt dan gaan de ogen van een van de 10 schedels even rood gloeien. Dat is dus de 1e Schedel in de serie. 

 • Klik je dan weer op die schedel dan gaan de ogen weer rood gloeien maar ook de ogen van een 2e schedel. 

 • Je moet dus steeds de volgorde onthouden waarin de ogen van de schedels gaan gloeien en dan steeds in dezelfde volgorde op de schedels klikken.  

 • Dus steeds moet je de serie herhalen vanaf de eerste schedel waarvan de ogen rood gingen gloeien .De serie bestaat uit 7 schedels.

 • Ik kan je hier verder niet mee helpen want deze puzzel is willekeurig en elk spel is de volgorde anders.  Je begint dus door op 1 van de schedels te klikken. 

 • Bij mij was de serie: 7, 8, 9, 1, 1, 10, 5. Maar nogmaals...deze puzzels is willekeurig  dus bij jouw kan het best heel anders zijn. 

Heb je de puzzel goed opgelost dan hoor je weer dat er ergens weer iets is open gegaan. Ga uit de close-up en duik de tunnel weer in en volg de tunnel terug naar de deur.  Er hangt nu een SCHEDEL voor de deur en de bek van de schedel is wagenwijd open gesperd. 

In de Bek zie je een zwarte doodskop. Pak de Schedel Sleutel (Skul Key) uit inventory en klik deze in het zwarte doodskopje en........
De sleutel draait om, de schedel verdwijnt en de deuren gaan open.

Een stukje Hemel:

Ga vooruit . Je scherm wordt even wit en dan ben je in een groen weiland beland met een eenzame rots. Je hoort Ferucil die zegt dat alles hier is begonnen met 2 kinderen. Er verschijnen een jongen en een meisje die door het landschap rennen, naar de rots, en dan verdwijnen. De jongen is Tommy:

Ga 2 keer vooruit naar de rots. 
Zoek dan de schuinrechtsomlaagpijl, bij het meest linker rotsje en klik deze om achter de rots te belanden. 
Achter de rots ligt de Staf van Ferucil. 

Klik op de Staf. Tommy en het meisje, verschijnt en Tommy raapt de Staf op. 

De 2 kinderen verdwijnen in het niets en je scherm wordt nu een desolaat donker paars landschap. 
Tommy heeft van de "Verboden Vrucht" geproefd en daarom ben jij terug beland in de HELL.

In de verte zie je de ingang van een donker rode tunnel. Ga nu alsmaar vooruit naar de poort. Na elke stap hoor je Ferucil die nu uitlegt hoe alles is begonnen en wat ie allemaal gedaan heeft. Je bent dan uiteindelijk 1 stap in de tunnel en Ferucil verschijnt en zegt dat jij zijn nieuwe hoofdrolspeler zal zijn. 

Ga verder 1 keer schuinrechts de tunnel in. Je beland bij een mededeling op de tunnel muur en je leest: "SAVE YOUR GAME". 

SAVE JE GAME NU OOK nu ook want dit is je allerlaatste kans om te SAVEN.  Als je verder gaat dan gaat de klok meelopen en je krijgt niet al te veel tijd om het ENDGAME te volbrengen.
SAVE je nu niet en ga je dood in het eindspel dan moet je vanaf een eerdere save opnieuw beginnen. DUS SAVE NU JE GAME en noem deze save "ENDGAME", of zoiets dergelijks.

Nadat je gesaved hebt klik je Schuinrechts op "SAVE YOUR GAME en...
..Je ziet Ferucil die nu begint met de voorbereidingen van zijn bezweringsritueel. 

Je bent beland in het:

THEATER VAN DE HELL:

END GAME:

Ok.....er is niet veel tijd, dus wees nu snel en accuraat. 
Ben je vanaf te langzaam dan red je het niet. 
Red je het niet dan moet je steeds opnieuw beginnen vanaf hier.

Ga: 1 klik verder Vooruit naar Ferucil en dan Links, Schuinlinks, 

Rechts, Vooruit, Draai om. Je staat voor een trap. 

Ga de trap op en dan: Links, Vooruit, Links, 

Je ziet een rond Podium met daarop een Puzzel. 

Ga Vooruit naar de puzzel. Je hebt niet veel tijd meer

Je bent nu ingezoomd op de puzzel:

Je moet wel snel zijn nu want er is niet veel tijd meer:

 • Op de witte steen zie je 6 rode donkere stippen. In de 4 hoeken zie je 4 zwarte stippen. 

 • De 4 zwarte stippen zijn met elkaar verbonden door een rode lijn. 

 • Je moet de 4 zwarte stippen nu verplaatsen zodat de rode lijnen elk van de 6 rode stippen raken waardoor deze 6 rode stippen oplichten.

Je klikt op een Zwarte Stip en versleept deze dan naar de rode stippen zodat de rode lijn over elke rode stip komt te liggen. Dan is de puzzel opgelost. Aldus:

 • Heb je de puzzel goed opgelost dan ga je uit de close-up en komt er een KRISTAL omhoog uit het podium.

 • Grijp het Kristal en stap achteruit. Combineer in inventory nu snel dit Kristal met de Staf

Je bent ver nog niet want je moet nu terug naar Ferucil. Staan de voor het ronde podium ga je nu: 

 

Links, Vooruit, Rechts, de Trap weer af. Onderaan de trap draai je om

 

Ga verder: Links, 2 keer vooruit, rechts. en dan rechts naast de trap weer 1 keer vooruit

Rechts, Schuinrechts, Rechts en....je bent terug bij Ferucil.

SNEL....Pak de STAF uit inventory en klik ermee op Ferucil en....

Je steekt de DUIVEL nu door zijn hart en Ferucil verdwijnt voorgoed.....oja....

 

Je beland terug in de echte wereld en in de Foyer van het theater. 
De geesten van Todd, Heather, Jeremy, Eric en Melanie verschijnen en bedanken je dat je hen uit handen van duivel Ferucil hebt bevrijdt:

 

 

De geesten lossen op en verdwijnen door het plafond. Vanzelf verlaat je nu het theater en buiten gaat je mobieltje rinkelen. 

 

Klik in het scherm en je mobieltje verschijnt. Klik in het schermpje van het mobieltje op ACCEPT om het telefoontje te accepteren. 

 

 

Het is je vriend, die niet met je mee is gegaan naar het theater. Vriend bazelt wat over pizza's en vraagt tenslotte hoe de film was. Wel......dit is het

 

EINDE:

 

 

De credits gaan rollen. Je kunt dit uitzitten of weg klikken. Als laatste lees je dan nog even de Krant

 

 

Walkthrough door: Louis Koot