2014: Walkthrough door: Louis Koot  

Proloog: De Chaos Ontwaakt:

Stark en Arcadia, de wereld van de Wetenschap en de wereld van Magie, Order en Chaos. De 2 helften van een cirkel, verdeelt door een onzichtbare scheidingslijn. Stark is onze wereld, 2 eeuwen verder in de toekomst, maar toch erg gelijkend op de wereld zoals wij die vandaag kennen. Arcadia is de vreemde wereld en een magische wereld, maar toch herkenbaar. Arcadia is het spiegelbeeld van onze maatschappij, met magie inplaats van technologie. 

Praten met andere personages:

Er moet ontzettend veel gepraat worden in dit spel en hoewel niet elke conversatie even belangrijk is krijg je in bijna elke conversatie informatie die je nodig hebt om verder te kunnen gaan.Praten gaat via gespreksonderwerpen/ vragen die je onderin je scherm krijgt. Klik op een onderwerp. of vraag om er over te praten. Ga niet willekeurig door de vragen/onderwerpen heen, maar gebruik ze altijd in de volgorde waarin ze je worden aangeboden. Dan weet je zeker dat je nooit een vraag/onderwerp overslaat. De game MOET weten dat je in conversaties de juiste vragen hebt gesteld en de juiste antwoorden hebt gekregen. Je kunt conversaties, als die eenmaal is begonnen, echter weg drukken via de ESCAPE toets van je toetsenbord. Maar als je de game voor de eerste keer speelt is dit niet verstandig, want je mist dan vitale informatie.Dus beheers je neiging om de conversaties weg te drukken want als je een belangrijke informatie niet "hoort" in een gesprek dan kom je gewoon niet verder in dit spel

Je Inventory:

In het spel kun je op 2 manieren de Inventory openen. MANIER 1: In de zwarte rand, bovenaan het scherm, staat links een KIST. Die Kist is je inventory. Klik op de kist en het inventory scherm wordt geopend. In dit inventoryscherm zie je dan de items staan die je in het spel pakt. Je kunt hier dan een item, dat je wilt gebruiken, pakken. Het item zit dan aan je cursor vast. Beweeg je cursor naar buiten het inventoryscherm om het inventoryscherm weer te sluiten. Of klik met je rechtermuisknop om het inventoryscherm te sluiten. MANIER 2: In het spel kun je de inventory ook openen door met je Rechtermuisknop te klikken. Je komt dan meteen in het inventoryscherm

Overige informatie:

De icoontjes die rechts in de bovenste zwarte rand staan, zijn om naar de opties te gaan en om de game te verlaten zodat je kunt Saven, Loaden en afsluiten. Ook kun je via "opties" April's dagboek doorlezen en alle dialogen nog eens op je gemak nalezen.In April's dagboek wordt dag voor dag bijgehouden wat April allemaal heeft beleeft. Het is handig om het dagboek door te lezen als je soms even niet meer weet wat je allemaal al in de game gedaan hebt of wat het volgende is dat je moet gaan doen.In de game bekijk je items en objecten met je "Oogcursor".  Je pakt items en objecten met je "Handcursor" en je praat met andere personen via je "Mondcursor".Je gewone cursor is een "pijltjecursor". Je "pijltjecursor" wordt blauw als deze op een item/object komt waar je iets mee kunt doen. Klik dan en er verschijnt dan een klein schermpje met daarin een "Oog", een "Mond" en een "Hand". In de walkthrough noem ik dit het "Actieschermpje".

Via het "oog" bekijkt April dan het item/object. Via de "mond" praat April dan met de persoon en via de "hand" pakt April het item/object en verdwijnt het naar je inventory. Je kunt echter ook op allerlei items/objecten gelijk de "Oogcursor" krijgen. Dit zijn dan meestal items/objecten die je alleen maar kunt bekijken en waar April dan iets over verteld. Om van het ene naar het andere scherm te gaan krijg je meestal een "rodepijl cursor". Meestal krijg je deze "rodepijlcursor" in de hoeken van je scherm.

Proloog: De Chaos Ontwaakt:

De game begint in een huisje. Een oude vrouw zit in een comfortabele stoel. 
Er brand een behaaglijk vuur in de open haard. Voor de open haard zit een jongen en een meisje op de vloer. 

De jongen en het meisje willen dat de oude vrouw hen een verhaal verteld en dat gaat de oude dame dan ook doen. Ze gaat het verhaal over de BALANS vertellen....en jij gaat dit verhaal nu SPELEN. De oude dame begint te vertellen en nu begint de game echt, met de INTRO FILM. Na de Intro gluren we binnen bij een jonge dame, die nogal onrustig in haar bed ligt te slapen. Dit is April Ryan, de heldin van dit verhaal. April droomt en in haar droom bevindt April zich op een "Eiland in de Wolken". Je krijgt nu voor het eerst controle over April.

Op het "Eiland" staat een Oude Boom. Links naast de Oude Boom is een nest waar een groot Ei in ligt.  Loop naar rechts, naar de Oude Boom. O...hemel....het Ei rolt uit het nest en....het Ei rolt naar en over de rand. Maar gelukkig...het ei wordt "gevangen" door de twee uitstekende wortels van de Oude Boom.

Aan de stam van de Oude Boom steekt een Twijg. Klik met je blauwe pijlcursor op de Twijg. 

Het "Actieschermpje" verschijnt en hierin zie je de icoontjes staan voor de actie die je kunt gaan doen. 

In het "Actiescherm" krijg je meestal een "Oog", een "Mondje" en een "Handje". Via het "Oog" bekijk je dus een voorwerp. Via het "Mondje" ga je praten met iets of iemand.  Via het "Handje" grijp je het voorwerp.  .Het "Mondje" krijg je nu niet, dus klik op het "Handje" en..............April rukt de Twijg uit de bast van de Oude Boom en....au...dat doet zeer.  De boom begint nu tegen April te praten en onderaan je scherm verschijnen je gespreksopties.   

Selecteer een gespreksoptie en klik er dan op om over die optie te praten. Via de ESCAPE toets of je rechtermuisknop, kun je de dialogen "wegdrukken", maar ik raad je niet aan om dit te doen. Praat met de boom over alle gespreksopties die je krijgt. Om het Ei te redden heeft de Oude Boom water nodig. 

Als je bent uitgepraat met de Oude Boom dan klik je op het Nest, links naast de boom waar ook het grote Ei in lag. Bekijk het nest via het "Oog". 
In het nest liggen stukjes eierschaal. Klik weer op het nest en klik dan deze keer op het "handje" en April pakt een stuk Eierschaal uit het nest. 

Beweeg je cursor nu naar rechtsonder in je scherm. Je pijlcursor wordt rood en je krijgt de "To the stream exit". Dubbelklik en April rent een scherm naar rechts. 

April is nu rechts naast de Oude Boom en ze ziet een beekje stromen over de rots. Open je inventory door met je rechtermuisknop te klikken. In je inventory heb je nu dus de Tak en de Eierschaal. Klik op de Tak. Het actieschermpje floept tevoorschijn. Klik op je "Hand" om de Tak op te pakken en klik dan met de Tak op de Eierschaal. 

Je hebt nu de Tak gecombineerd met de Eierschaal. Grijp de Tak/Eierschaal combinatie en beweeg dan je cursor naar buiten het inventoryscherm. Vanzelf sluit het inventoryscherm dan. Klik met de Tak/Eierschaal combinatie nu op de beek, dat over de rots naar omlaag stroomt en.......filmpje......

....April leid nu de waterstroom van het beekje naar de wortels van de Oude Boom. De Oude Boom bloeit hiervan helemaal op Loop, via linksonder, terug naar links en klik dan weer op de Oude Boom. Het "Actieschermpje" verschijnt weer en hierin klik je nu op het "mondje" om weer met de Oude Boom te gaan praten. 

De Oude Boom zal, als hij op krachten is gekomen, het Ei met zijn wortels oppakken en terug plaatsen in het Nest en dan......Filmpje.......

Aprils "Moeder", de witte Balance", verschijnt en daarna eindigt deze droom in een nachtmerrie want de Zwarte Chaos verschijnt. We belanden dan in:

Hoofdstuk 1: Penumbra:

In het Grenshuis:

April is ontwaakt na haar rare droom en ze zit in haar ondergoed op de rand van haar bed. Ze staat op en staat dan voor haar grote klerenkast. April woont in Venice, een stad in Newpoort. April huurt haar kamer in het huis van Fiona dat ze heel toepasselijk het "Grenshuis" hebben genoemd. April heeft een baantje in een plaatselijk café waar ze wat geld mee verdient. April is 18 jaar jong en ze studeert kunst aan de Academie van Venice. In haar vrijetijd verdient ze een aardig centje als barmeid in een café. April bevindt zich echter op een punt in haar leven waar ze niet goed weet hoe het nu verder moet met haar leven. Wel...ze zal snel ervaren dat er hogere machten zijn die voor haar gaan beslissen hoe haar verdere leven er uit zal gaan zien.

Voor April's bed staat een lage kast. Naast een schemerlamp staat er ook een foto op de lage kast en ook ligt er een dagboek op. Bekijk de foto. Het is een foto van April met een paar van haar vrienden.  Pak de foto. Bekijk de foto in je inventory. Op de foto staan April, Emma en Charlie. Sluit je inventory. Bekijk het dagboek. Pak het dagboek. Bekijk het dagboek in je inventory. Het dagboek komt groot in je scherm te staan. Er steekt een papier uit het dagboek. Het is een "urenlijst". Pak de "urenlijst" uit het dagboek. 

Het is April's urenlijstje van de uren dat ze in het café heeft gewerkt. Klik links of rechts, naast het dagboek om het terug op te bergen in je inventory. Beweeg je cursor dan naast het inventoryscherm om je inventory te sluiten. Klik op de grote kast. Open dan de kast met je "handje". Uiteraard hangt er kleding in de kast. Ook staat er een koffer en een hoedendoos in de kast. Naast de hoedendoos staat een doos en in die doos zit een speelgoedaapje.

Bekijk de kleren, de koffer en de hoedendoos. Klik dan op het speelgoedaapje. Bekijk het aapje. Het is "Agent Guybrush", April's knuffelbeest. Pak Aapje Guybrush uit de doos. Open weer het inventoryscherm. Je ziet dat Guybrush een opwindsleuteltje heeft. Klik op Guybrush en bekijk Guybrush dan.  Guybrush komt groot in je scherm te staan. Klik met je "Hand" op het opwindsleuteltje van Guybrush. Je wind het aapje op en het aapje begint met zijn bekkens te rammen. Leuk, maar meer ook niet. Klik op het Oog van Guybrush. Bekijk het oog. April vertelt je dat het oog los zit. Klik weer op het oog en dan op je "Hand"en....het oog hangt dan los. Grijp nu het Oog.

Het Oog van Guybrush verdwijnt naar je inventory. Zoom uit via de rode uitzoompijl en sluit het inventoryscherm. Zoom uit de kast via de rode uitzoompijl. April sluit vanzelf de kast.  Klik nu op het raam en klik dan op je Handicoon en April schuift het raam open. Klik weer op het raam en nu dan op het oogicoon en April kijkt uit het raam. 

In het kanaal drijft een blauw Rubber Eendje Zwemband. Het Rubber Eendje zit vast onder het roestige rooster. Boven het roestige rooster zit een witte meeuw op de reling. Je ziet ook 2 roestige kettingen omlaag hangen Er hangt een waslijn over het kanaal. Onderaan in je scherm zit de waslijn vast aan een ooghaakje. Klik op dat  ooghaakje en dan op je handicoon en........ April maakt de waslijn aan deze kant los. De waslijn (Clothesline) bungeld dan met ene het uiteinde in het water van het kanaal, vlak voor het rooster dat in het kanaal drijft.  Zoom uit dit scherm via de rode uitzoompijl.

Dubbelklik nu op de deur van April's kamer om de kamer te verlaten. April zal zich vanzelf eerst even gaan aankleden en dan stapt ze de gang op. Op de gang ontmoet April ene Zack. Zack vindt zichzelf een echte "ladykiller", maar in werkelijkheid is het een grote vervelende klier. Maar Zack is niet ongevaarlijk. April heeft haast en geen zin om uitgebreid op Zack's avances in te gaan. Geef  Zack 2 keer een antwoord, het maakt niet uit wat je antwoord, en hij verdwijnt dan zijn eigen kamer in.

Rechtsonder in de gang staat een potplant. Bekijk de plant en klik er dan met je handje op. April rukt een blaadje "organische plastiek" van de plant. Links van April's kamerdeur staat een FACT Terminal, een "FreeAccess Terminal". Het is niet echt belangrijk, maar klik op die FACT en klik dan op je "mondicoon" en April probeert via de FACT te communiceren, maar haar stem wordt niet herkent.  Klik achterin de gang in de poort om naar beneden te gaan. April loopt de trap af en staat dan beneden in de hal, bij de voordeur. We kijken dan vanuit de zitkamer de hal in en we zien April voor de voordeur staan. In de zitkamer zit een roodharige vrouw op de bank. Dit is Fiona, April's "huisbaas". Loop de zitkamer binnen. 

Aan de muur, rechts naast de ingang, hangt een prikbord. Er staat ook een groot TV scherm in de zitkamer en Fiona zit op de bank naar het TV scherm te kijken. Voor het TV scherm staat de grote salontafel. Op de hoek van de tafel ligt een Luciferboekje. Ga nog niet met Fiona praten. Bekijk eerst het prikbord. Je zoomt in op het prikbord. Er hangt van alles aan het prikbord. Bekijk, met je "oog" de briefjes die je kunt bekijken. Rechtsboven hangt een klein roze papiertje. 

Pak het roze briefje en bekijk het dan in je inventory. Het is een briefje van Fiona waarin ze meld dat ze een gouden ring heeft gevonden, onder de bank in de zitkamer. April zegt dat het wellicht haar ring is, die ze een tijdje geleden heeft verloren. Je hebt ook de Punaise waarmee dit roze briefje aan het prikbord geprikt zat nu in je inventory. Sluit het inventoryscherm en zoom uit het prikbord. 

Pak het Luciferboekje van de salontafel en bekijk het in je inventory. Het luciferboekje komt uit het Fringe Café, het café waar April werkt. Ga nu met Fiona praten. Dus klik op Fiona en dan op je "mondje" in het "Actiescherm". Praat uitgebreid met Fiona over alle onderwerpen die je krijgt. Sla geen enkel onderwerp over en gebruik ook de eventuele vervolgonderwerpen. Bewaar echter de "Mag ik je wat vragen"  (Can I ask you a few questions) optie voor het laatst. 

Pas nadat je alle andere gespreksonderwerpen helemaal hebt afgehandeld vraag je "Mag ik je wat vragen?" (Can I ask you a few questions?). Je krijgt dan een lijst met onderwerpen waarover je Fiona kan vragen. Gebruik ze allemaal, sla niets over. Je ervaart iets over Mickey, de partner van Fiona. Mickey en Fiona hebben een lesbische relatie.  Vervolgens ervaar je iets over Charlie en over Zack en Fiona heeft ook heel wat te vertellen over April. Als er niets meer te vragen is, of als bepaalde vragen zich blijven herhalen, dan klik je op "T wordt tijd om te gaan" (I'd better get going ) om het gesprek af te sluiten.

Pak dan het Roze Briefje uit je inventory en geef dit aan Fiona en April krijgt, nadat April een beschrijving van haar ring heeft gegeven, haar verloren ring terug.  Het is voor April nu de hoogste tijd om naar de Academie te gaan om haar schilderslessen te hervatten. Dubbelklik met je "rode pijlcursor" op de voordeur .......en April gaat naar buiten en staat dan op de stoep van de voordeur voor de brug die over het kanaal ligt. 

Naar de Academie en het Café:

Op de brug zit een vent op het bankje. De vent zijn naam is Cortez. Laat Cortez nog even met rust. Links in je scherm zie je een ketting hangen. Achter die ketting krijg je het "Oog" op de klikplek "Machine". Ga even die "Machine"  alvast bekijken maar doe er verder nu nog niets mee.  Loop dan terug naar de voordeur en dan de brug op en........April wordt dan vanzelf aangesproken door die Cortez........

Cortez zit hier bijna elke dag en April is een klein beetje bang van hem. Praat met Cortez en gebruik elk gespreksonderwerp dat je krijgt. Gebruik de gespreksonderwerpen gewoon in de volgorde waarin ze zich aandienen. Cortez weet dat April van die vreemde nachtmerries heeft. Hij zegt dat April een "bestemming" heeft. April wordt boos en ze breekt abrupt het gesprek af. Cortez vindt dit wel een beetje vervelend. Dubbelklik rechtsonder de "naar de bruggen" exit en April beland op het volgende scherm bij de bruggen van Venice.

Dit bruggenscherm fungeert als een verdeelscherm. Vanaf dit scherm kun je gaan naar de "Subway", het "Park" en naar het "Café". De exits naar de Metro en het Park zijn links van de grote klok, die midden in het kanaal staat. De exit naar het Café is rechts achter de klok, aan de overkant.  Bekijk de klok. De klok staat stil en geeft het jaar 2109 aan.  Dubbel klik nu op de "To the park" exit en April rent over de brug en langs de klok en verdwijnt dan via de exit, links achter de klok, en ze beland in het Park.

Onder de spoorbrug door is de exit "To the Academie". Linksonder is de exit "To the subway". Rechtsonder is de exit "To the bridges".  
Dubbelklik onder de spoorbrug om naar de Academie te gaan. Ga de Academie binnen via de voordeur. 

April loopt vanzelf de eerste kamer van de Academie binnen. Een student staat te schilderen. 
Rechts naast de student staat een prullenmand op de vloer. 
 
Over de rand van de prullenmand hangt een gele Rubber Handschoen. Grijp de gele Rubber Handschoen. 

Dubbelklik dan op de trap om naar de bovenetage te gaan. De bovenetage is April's schilderplek in de Academie. Bekijk hier alles wat je kunt bekijken. Er staat een groot Holosculptuur, een schildersezel met daarop het schildersdoek waar April mee bezig was. Aan de muur hangt een hangkast en planken. De onderste plank dient als aanrecht. Op de aanrechtplank staat, links, April's schilderskwast en palet.

Pak de schilderskwast en palet van de aanrechtplank. Pak het Palet dan gelijk weer uit je inventory en klik ermee op de schildersezel en....
April gaat werken aan haar schilderij. 
Na een tijdje komt Emma naar boven. Emma heeft een belangrijke boodschap voor April.

Praat met Emma en je hoort dat Cortez April wil ontmoeten daar " waar kinderen hun dromen kunnen zien". Praat dan verder met Emma over alle andere onderwerpen en uiteindelijk verdwijnt Emma dan weer. Als Emma weer is verdwenen ziet April het Holosculptuur zich een beetje vreemd gedragen. Was dit een droom? 

Café:

Ga terug naar beneden door weer op de trap te klikken en beneden klik je in de uitgang deur en April staat weer op straat, voor de Academie. Dubbelklik rechtsonder de "To the park" exit en in het park dubbelklik je dan, rechtsonder, de "To the bridges" exit. April komt dus links achter de grote uit. Dubbelklik, rechts achter de klok, de "To the  Café" exit en April beland bij het "Fringe Café|", waar zij en Charlie als "barman" werken. Er loopt een kanaal voor het café en er zitten 2 paartjes op het terras. Dubbelklik op de voordeur van het Café en April loopt er naar binnen. 

Charlie heeft dienst als barman en staat dus achter de bar. Praat met Charlie. 
Gebruik weer alle gespreksonderwerpen maar vraag Charlie vooral of hij Cortez heeft gezien en of hij weet waar Cortez is. 

Charlie vertelt dat Cortez langs is geweest en zeer geïnteresseerd was in de poster die naast de jukebox hangt. 
Dit is dus belangrijke informatie die je niet mag missen. 
Praat nog wat verder met Charlie over "koetjes en kalfjes" en sluit het gesprek dan af. 

Charlie zegt dan nog dat April niet moet vergeten dat het vandaag betaaldag is, maar dat ze zelf om haar geld moet vragen bij de baas van het Café. 
Op de toog, voor Charlie, staat de Snoeppot. Grijp een Snoepje uit de snoeppot. Dubbelklik, linksboven, om verder het café in te lopen. 
April beland achter in het café. 

Op de bank zit Emma en naast de bank staat Marcus, de vriend van Emma. Op de tafel staat een schaal met broodjes. Aan de bar zit Stanley, de baas van Charlie en April, dus de baas van het Fringe Café. Rechts van Stanley staat de jukebox en rechts naast de jukebox hangt een poster aan de muur. Bekijk die poster.  Het is een poster van de Roman Gallery en dit is de poster waar, volgens Charlie, die Cortez zoveel belangstelling voor had. Rechtsonder op de poster hangt een Kaartje. Klik op het Kaartje. Bekijk het kaartje. Het is een gratis toegangskaartje voor de Roman Gallery. Pak het Kaartje.

 Bekijk het kaartje in je inventory en April leest dan het adres van de Roman Gallery op het kaartje. De Roman Gallery bevindt zich in West Venice en om daar te komen moet April de Metro nemen. Berg het kaartje weer op in je inventory en sluit dan je inventory. Zoom uit de poster. Grijp een Broodje uit de broodmand die op de tafel staat. 

Ga nu met Stanley praten. Na de inleidende "vriendelijke begroeting" zeg je tegen Stanley: "I'd like to get paid". Stanley houdt niet zo van betalen en probeert er dan ook onderuit te komen om April haar gewerkte uren uit te betalen.  Dring dus aan via "I'd still like to get paid. though".......en Stanley vraagt dan of April haar urenlijstje bij zich heeft, waarop de door April gewerkte uren vermeld staan. Zeg op "Yes", maar Stanley is niet van plan om April zomaar op haar woord te geloven. 

Klik dus met je rechtermuisknop om je inventory te openen en pak er dan de Urenlijst uit. Geef de Urenlijst aan Stanley. Stanley wil April echter pas volgende week uitbetalen. Zeg dus "I need the money now, Stanley" en dreig tenslotte om ontslag te via "Forget that. I quit",  als Stanley blijft weigeren om je je zuur verdiende loon nu uit te betalen.  Het dreigen met ontslag doet het hem en April ontvangt haar 375 euro op haar Chipknip.

Stanley vraagt dan nog of April vanavond wil komen werken.....je moet hier dan een keuze maken.... De optie die je hier kiest bepaald hoe je straks dit hoofdstuk moet beëindigen. Kies je ervoor om vanavond wel in het Café te werken dan zul je aan het eind van dit hoofdstuk naar het Café terug moeten gaan om dit hoofdstuk te beëindigen.  Kies je er voor om vanavond niet te werken dan zul je dit hoofdstuk beëindigen in het Grenshuis. Je moet zelf weten wat je hier wilt doen. Ik heb er voor gekozen om vanavond niet te willen werken.

Op zoek naar Cortez:

Dubbelklik, links naast Stanley, de "Bar exit" en April loopt terug naar Charlie. Verlaat het café via de voordeur en ga terug "Naar de bruggen van Venice", via linksonder. Terug op het brugscherm dubbelklik je, linksonder, de "To the Border house" exit en April beland weer terug op de brug voor het Grenshuis. Loop door naar de treden van de voordeur maar ga niet naar binnen. Loop naar links en klik weer met je "Oog" op de Machine. Je zoomt nu in op de Machine. 

Links zie je een draaiwiel. Boven het draaiwiel zit de watertank. Links van het draaiwiel zie je een grijze "Pot". Bovenop die grijze "Pot" zit een Ventiel. Aan de watertank hangt een drukmeter. Aan de pijp, rechts van de drukmeter, zit een Tang vast. Rechts van de tang zie je een machine met 2 kleine gele hendeltjes. Rechtsboven zie je een gebroken zwarte kabel. Bekijk alles. 

De watertank is vol en de drukmeter staat op 100. De Klem heeft Mickey geplaatst. . Je kunt nu dus op die 2 gele hendeltjes klikken. Onder die 2 gele hendeltjes ( die overigens "Linker schroef" en Rechter schroef" heten in het spel), zie je 4 switches en onder die 4 switches zie je 4 lampjes. Het linker lampje is nu rood terwijl de 3 andere lampjes groen zijn.

Wat moet je nu doen? Pak om te beginnen de Ring uit je inventory en klik met de Ring op de breuk in de zwarte kabel.  De ring "repareert" de kabel en de machine met de 2 gele hendeltjes gaat nu aan.  Door op de 2 gele schakelaars  te klikken moet je er voor zorgen dat die 4 Schakelingen allemaal horizontaal komen te staan zodat dan die 4 lampjes allemaal groen zullen zijn.  Met de "Linker schakelaar" laat je steeds één van de 4 schakelingen stil staan terwijl je met "Rechter schakelaar" de andere drie schakelingen laat draaien. De schakeling waarvan het lampje ROOD is zal dus niet draaien als je op de Rechter schakelaar klikt. 

Er is niet echt een eenduidige oplossing te geven voor deze puzzel.  Het is een kwestie van blijven proberen en opeens zul je alle 4 switches dan wel horizontaal hebben gekregen Hieris echter EEN MOGELIJKE OPLOSSING: Klik, vanaf de beginpositie: 2 keer op de Linker schroef, 2 keer op de Rechter schroef,1 keer op de Linker schroef, 3 keer op de Rechter schroef, 1 keer Linker schroef en dan nog 1 keer op de Rechter schroef........Als alle 4 de schakelingeb dan horizontaal staan dan gaat het kleine rode lampje, boven de 2 gele schroeven, groen branden.

 Werkt de hierboven vermelde oplossing niet voor jouw?.....Wel....dan zit er niets anders voor je op om het net zo lang zelf  te blijven proberen tot je deze puzzel hebt opgelost. Is de puzzel opgelost dan klik dan op het Ventiel en open je het ventiel met je "Handje". De druk in de drukmeter loopt dan terug naar 35. Klik dan  met je "Handje" op het draaiwiel en...de tank loopt leeg. 

Grijp dan de Tang en grijp ook je Ring weer terug. Vergeet absoluut niet om de Ring terug te pakken!!! 

Zoom uit via linksonder of rechtsonder. Dubbelklik in de voordeur van het Grenshuis om er nu wel weer binnen te gaan en binnen dubbelklik je op de trap om naar boven te gaan. Boven dubbelklik je op de deur van April's kamer en April gaat haar kamer weer binnen. Klik op het raam en dan op je "Oog" in het "Actieschermpje" en April kijkt weer uit het raam en zie..... Het water in het kanaal is nu iets gestegen. 

Pak het Brood uit je inventory en klik met het brood nu op het blauwe Rubber Eendje dat nog steeds hier in het kanaal drijft en.....

April gooit bruidkruimels omlaag op het rubber eendje en de witte meeuw komt erop af en ...
........de meeuw prikt het rubber eendje waardoor het ding leeg loopt en wegdrijft. 

De Waslijn zit nu ook onderaan de ketting vast. Klik op de rechter ketting (Chain) en dan op je "Handje" en.....
...... April trekt de ketting omhoog en vist zo de Waslijn uit het kanaal. 

Je hebt dan nu de Waslijn in je inventory. Zoom uit, verlaat April's kamer en ga nu terug, via het "Bruggen scherm". Terug op het Bruggenscherm ziet April het Rubber Eendje in het kanaal voorbij drijven. Ga naar het Café. Weer terug op het scherm voor het Café zie je dat het blauwe Rubber Eendje vast is komen te zitten in het rooster onderaan in het scherm. 

Grijp nu het Rubber Eendje en bekijk het in je inventory.

 Er zit een pleister geplakt op het rubber eendje en dat is wel vreemd want de meeuw heeft toch het eendje leeggeprikt?  

Verwijder de pleister en je hebt dan een "Leeggelopen Eend" en een "Pleister". Zoom uit, sluit je inventory en ga terug naar het Bruggenscherm. Terug op het bruggenscherm dubbelklik je nu de exit "Naar de metro" en April beland bij de ingang van het East Venice Metrostation. Dubbelklik op de trap om in het station te belanden. 

De Metro

Je ziet April dan, vanuit het ondergrondse station, onderaan de trap staan. April mag niet zomaar het station in. 
Ze moet eerst gescand worden en een kaartje kopen. Klik dus op de Gene scanner met je handje. 

Je komt in het "Kaartjes kopen scherm" Klik op de "week knop" om een weekkaart te kopen. 
Het "Oog/lens" komt naar buiten. Pak April's Cashcard uit  inventory en klik ermee op het "Oog" en.....

April wordt gescand en er wordt 15 euro van haar chipknip afgehaald, maar ze heeft nu een wel een weekkaart. Zoom uit. In het station staat al weer een metrotrein, of als dat niet zo is dan wacht je op de volgende trein.....de treinen komen om de paar seconden. Dubbelklik in de geopende deuren van de trein en April rent snel de metrotrein in. In de trein hangt de Metrokaart. Klik met je "Oog" op de metrokaart en de kaart komt groot in je scherm te staan. Via de metrokaart reist April naar andere stations. 

Op dit moment zijn de enige 2 stations waar je naar toe kunt gaan "East Venice" en "Watertown Bridge". Wel...... je bent ingestapt in East Venice, dus dubbelklik op "Watertown Bridge" en vanzelf beland April daar. April loopt vanzelf het metrostation uit en ze staat dan bij de 

Roma Gallery.

Dubbelklik op de deur en April stapt de gallery binnen.
 De receptionist ligt te pitten, dus April legt haar kaartje maar gewoon op de toonbank. 
Loop naar rechts en....je ziet Cortez in de hoek staan. Ga praten met Cortez. 

Cortez maakt April attent op het schilderij dat ie stond te bekijken en je gespreksopties verschijnen. Wel...praat uitgebreid met Cortez en sla geen enkele gespreksopties over. Klik tijdens het gesprek op "Look at the painting" en je zoomt in op het schilderij en Cortez stelt er een aantal vragen over. Gebruik dan zoveel mogelijk van de gespreksopties en uiteindelijk zegt Cortez dat hij April morgen weer wil ontmoeten. 

Als Cortez weg is gegaan loop je terug naar links en via de deur weer naar buiten. Dubbellik dan in de Metro-ingang en vanzelf beland April weer in de metrotrein. Zoom weer in op de Metrokaart en dubbelklik op station East Venice en April komt weer bij de Bruggen van Venice uit de metro omhoog. Dubbelklik rechtsboven de "Naar de bruggen van Venice" exit om weer op het Bruggenscherm te belanden en ga dan terug naar het Grenshuis. Ga het Grenshuis weer binnen en naar de zitkamer. Fiona heeft nu gezelschap van Mickey gekregen en samen zitten ze op de bank tv te kijken 

Ga praten met Fiona en daarna met Mickey. Hierna neem April plaats in de stoel om ook tv te gaan kijken....Had je eerder besloten om vanavond wel te gaan werken dan moet je nu dus terug gaan naar het Fringe Café om dit hoofdstuk dan daar te beëindigen.

Filmpje: April kijkt samen met Fiona en Mickey tv en April heeft weer een visioen. Het wordt dan de volgende dag en je bent beland in:

Hoofdstuk 2: Een blik in de Spiegel

Waar is Cortez?

Het is de volgende dag en April staat weer in haar kamer. Gelukkig heeft ze zich nu al wel zelf aangekleed. Verlaat de kamer en ga via de trap naar beneden en de zitkamer weer in en  praat er weer met Fiona, die naast de bank uit het raam staat te kijken. Vraag Fiona alles wat je maar kunt vragen maar vraag haar vooral of zij weet waar die rare Cortez uithangt. 

Fiona weet niet waar Cortez is maar ze vertelt wel dat Cortez graag in een bepaalde bioscoop naar oude film kijkt. 
Fiona weet echter niet waar die bioscoop is en ze raad April aan om met Zack te gaan praten. Zack weet wellicht wel waar die bioscoop is.

Ga dus terug naar boven en klop dan aan op Zack's deur. Zack komt naar buiten en is er van overtuigt dat ie nu kan "scoren" bij April. Gebruik de eerst mogelijk gespreksoptie om Zack zijn zin te geven, dus zeg "Yes, I finally realized what I was missing out on".....Zack wil vanavond uit met April en April gaat hier maar op in en ze spreekt af om Zack vanavond te ontmoeten bij het Paviljoen. Nu kun je Zack vragen of hij weet waar Cortez is. Vraag Zack dus "You know where I can find Cortez?" en Zack vertelt dat Cortez waarschijnlijk in het Mercury Theater te vinden is. Zack verdwijnt weer zijn kamer in. 

Ok...je weet nu waar je Cortez waarschijnlijk zult vinden. Dus verlaat het Grenshuis en ga naar het Bruggenscherm en dan "To the Subway". Ga het metrostation in maar stap nog niet in een metrotrein. Blijf op het perron staan,  maar kijk naar de linkerrail, linksonder in het scherm. Er zit daar een kastje aan het perron en vlakbij dat kastje zie je steeds vonken. Bekijk die Vonken.

 April vertelt je dat er een IJzeren Sleutel vast zit tussen de hoogspanningskabel. Je moet die IJzeren Sleutel te pakken zien te krijgen. Open je inventory en klik op het Rubber Eendje. Blaas het Rubber eendje nu op door, in het "actiescherm", op je "Mondje" te klikken. Klik dan de Tang/klem en dan de Waslijn op de Rubber eend. Je hebt nu een soort "hengel" gemaakt van de rubberen eend. Pak de Rubber Eend uit inventory en hengel er dan de Sleutel mee omhoog.....

NB: Als je te langzaam was dan zal de lucht weer uit het eendje zijn gelopen en de klem dus te vroeg dichtklappen zodat je de "sleutel" niet kunt pakken. April zal dit zelf zeggen. Je moet dan de Klem weer van het eendje afhalen en dan het eendje opnieuw opblazen en er de klem en de waslijn weer op doen. Dan kun je weer proberen om die Sleutel omhoog te hengelen met het eendje. 

Als je de Sleutel hebt dan stap je in de metrotrein en in de trein zoom je weer in op de Metrokaart. Dubbelklik op de kaart op station Metro Cirkel en...........
 April stapt op dat station uit. 
Loop de trappen af en dan ga je naar rechts via de "oostelijke ingang" exit. (East gateway)

April rent een scherm naar rechts en je ziet haar dan in de straat staan. 

Het Murcery Theater:

Ga weer een scherm naar rechts via de "De straat in" exit  en April beland dan bij de Mercury bioscoop.  
Een vent staat voor de bioscoop de stoep te vegen. 
Rechts van die vent staat een Vuilnisbak op de rand van de stoep. Loop door tot voorbij de vuilnisbak. 

Je ziet dan de ingang van de steeg die rechts naast de bioscoop is. Voor de ingang van de steeg staat een andere vent, een "verdachte" vent. Deze "verdachte" vent staat bij een elektra kastje. Bekijk de elektrakast. April komt er achter dat de neonreclame van de bioscoop op deze zekeringenkast is aangesloten en dat er iets mis is met de neonreclame. De neonlampen gaan steeds aan en uit. Bekijk de deur van de steeg. Probeer of je de steegdeur kunt openen. Helaas...de steegdeur zit op slot.  Ga met de vegende vent praten. 

Dit is Freddie en hij is dus de portier van de bioscoop. De neonreclame van de bioscoop hapert zo af en toe en daar wordt Freddie behoorlijk pissig van.  
Vraag hem alles wat je maar kunt vragen. De bioscoop is gesloten en de Freddie zegt dat ie Cortez niet kent.
 

Klik op de vuilnisbak en dan op je "Handje".............. April schuift de vuilnisbak ietsjes weg. Onder de vuilnisbak ligt een vreemd groenig goedje. 
Bekijk dat groene Ooze spul. Pak de Snoepjes uit je inventory en klik ermee op die groene derrie. Je hebt dan een Vies Snoepje in je inventory.

Ga praten met de "verdachte" vent. De "verdachte" vent vraagt of April's moeder haar niet heeft geleerd dat ze niet met vreemde mannen moet praten. Geef als antwoord "Daar heeft ze het nooit over gehad" en ga dan verder met alle andere opties. Mocht het zijn dat het gesprek abrupt afbreekt dan ga je gewoon weer met deze vent praten tot je hem alles hebt kunnen vragen. 

Sommige van deze conversaties zijn tamelijk lang. Maar April komt er dan achter dat dit een rechercheur is die hier al geruime tijd staat te posten en dat ie niet zo lang geleden geluncht heeft maar dat ie best nu wel trek heeft in iets lekkers. Als je alles aan de rechercheur hebt kunnen vragen wat je maar kon vragen dan pak je het Vieze Snoepje uit je inventory en hiermee klik je op de rechercheur. 

NB: Je moet met de detective over zijn lunch gepraat hebben om hem het vieze snoepje te kunnen aanbieden.

De rechercheur peuzelt het vieze snoepje op en.....wordt er ziek en misselijk van en hij gaat staan overgeven. Dit vindt Freddie niet fijn en Freddie geeft de rechercheur een oplawaai met zijn bezem en verjaagt de rechercheur. Als Freddie terug komt vertelt ie dat de rechercheur zijn Hoed heeft verloren. Loop terug naar links en dubbelklik dan de "Naar de Metro Circle" exit om terug bij de straathoek te belanden. Midden op straat ligt dan de Hoed van de rechercheur. Grijp de Hoed en ga terug naar de Mercury Bioscoop. 

Loop weer door naar rechts, naar het zekeringenkastje. Klik nu met je "Handje" op het Elektrakastje. Je komt in de close-up van het deurtje van het zekeringenkastje. Pak de Sleutel uit je inventory en klik ermee op het slot van het deurtje en het deurtje gaat open. Je bent dan in de close-up van het binnenste van het kastje. Je ziet 4 draden.  Van de 3e draad springen de vonken af. Rechts staan de 4 Schakelaars onder elkaar. Combineer in je inventory de Pleister met de Rubber Handschoen en klik dan met de rubber handschoen op de vonkplek van de 3e draad en....

......vanzelf zoom je uit en....de Neonlichten van de bioscoop gaan nu voorgoed uit. Freddie ervaart dit als een ramp en hij opent de steegdeur om gereedschap uit de kelder te gaan halen.  Volg Freddie dus door de nu geopende steegdeur de steeg in en in de steeg loop je door naar de onderkant van je scherm. Achterin de scherm is de nooduitgang van de bioscoop. Loop nog ietsjes door zodat je ook de achtermuur van de steeg ziet. Je ziet een grote schaduw op de achtermuur. Bekijk die schaduw. 

De schaduw lijkt wel een vent die ergens een pistool op richt en deze schaduw wordt veroorzaakt door de berg afval die links van de nooddeur staat opgestapeld. Dit geeft April een idee. Bij de nooduitgang staat ook een vuilnisbak en een berg afval. Loop naar de berg afval. De afvalberg bestaat uit witte dozen waar bovenop een volle vuilniszak staat. Pak Aap Guybrush uit je inventory en klik met Guybrush op de witte dozen. April zet Guybrush op de onderste witte doos van de afvalberg en ze zet Guybrush aan. Guybrush zegt nu steeds: "Hey you...hands-up and do the monkey". Pak de Hoed uit je inventory en klik ook met de Hoed op de vuilniszak die bovenop de stapel witte dozen staat.

April plaats de hoed bovenop de vuilniszak en....de afvalberg is nu net zoals de schaduw op de muur. Klik op de Vuilnisbak die voor de nooddeur staat en open dan de vuilnisbak met je "Handje". Pak de lucifers uit je inventory en klik ermee op de geopende vuilnisbak en April stookt een vuurtje in de vuilnisbak.

Het alarm gaat af en Freddie komt naar buiten. Freddie ziet het vuur in de vuilnisbak en hij schopt het deksel van de bak dicht om het vuur te doven. Dan hoort Freddie "Hey you...hands-up and do the monkey" en hij ziet de schaduw op de muur en...Freddie gaat nu in de steeg de apendans staan dansen. Snel...dubbelklik in de geopende nooddeur en April beland binnen in het theater. 

Cortez zit in de zaal een film te kijken. Ga met Cortez praten.  We belanden dan vanzelf terug in de steeg en Cortez laat nu een "Spiegel" verschijnen en zegt dat April door die "Spiegel" moet gaan. Die "Spiegel" is dus een Holopoort en Cortez wil dat April er door heen gaat. April moet dan antwoorden of ze dat zal doen of niet. Zeg dus "All right. I'll do it" en klik dan met je Rode Pijl op de "poort" en ....

.........voordat April door de poort gaat zegt Cortez nog dat ze een vriend van Cortez moet gaan opzoeken, ene Brian Westhouse. 
Dan stapt April door de poort en zie je een Filmpje en na dit filmpje is April beland in:

De wereld Arcadia:

De Stad Marcuria:

Tempel: Priester Tobias Grenset:

April is dus door de Poort van Cortez gegaan en ze is beland in een Kerk. April weet het nog niet maar ze is nu niet meer in Stark maar in de parallelle wereld die Arcadia wordt genoemd. De muur is één grote muurschildering met een parade van monniken. Loop naar rechts en blijf dat doen tot je aan de rechterrand van het scherm de rode pijl "Uitgang" krijgt. Dubbelklik met de rode pijl en April beland bij de Priester. 

Praat met de Priester. De Priester brabbelt een taaltje dat April niet verstaat. Onderin je scherm verschijnen nu steeds een paar antwoorden die je April kan laten geven op het gebrabbel van de Priester. Steeds is één van die antwoord mogelijkheden rood. Kies steeds voor het RODE antwoord. Na elk ROOD antwoord zul je merken dat April dan steeds meer woorden van het taaltje van de Priester begint te verstaan.  Dus je klikt op "Schud hoofd" (Shake head) en dan op "Knikt" (Nod), en dan 3 keer op "Luister" (Listen) en.....April verstaat dan opeens de Priester. 

Dit is Tobias Grenset en hij is inderdaad een priester. Luister verder naar Tobias die nu van alles gaat uitleggen over de 2 werelden Stark en Arcadia. Tobias neemt April dan mee naar buiten en toont haar een overzicht van de stad Marcuria. Tobias zegt dat April de stad Marcuria maar eens moet gaan bekijken en als ze dat gedaan heeft zal hij alle vragen die April heeft beantwoorden.

Markt

Je bent nu op het overzichtscherm van het Marktplein van Marcuria. April staat, linksonder, op het bordes van de Tempel.  
Midden op het plein staat een fontein. Rondom de fontein staan de marktkramen.
 Op de kramen die rechts van de fontein staan krijg je de "Kramen" exit. Middenboven in het scherm is de "Stad" exit. 

Ga nu eerst naar de Markt. April komt terecht bij de kraam van de "Balletje-balletje-man". 
Tegenover de kraam van de Balletje-balletje-man is de kraam van de Kaartenverkoper.

Bekijk de spullen van de Balletje-balletje-man. Aan zijn kraam hangt een kooi en in die kooi huist een Kraai. Bekijk de Vogel. Wel....de vogel is echt niet "op zijn bekkie gevallen". Ga praten met de Balletje-balletje-man.  Balletje-balltje nodigt April uit om een spelletje Balletje-balltje te spelen. Ga hier niet op in maar zeg: "Vindt je het erg als ik je een paar vragen stel". Je krijgt dan andere vragen. Vraag de Balletje man dan over Vestrum Tobias, over Stark, over Arcadia en vooral over zijn relatie met zijn overbuurman de Kaartverkoper. Hierna vraagt de ballenman weer of je een spelletje Balletje Balletje wil spelen. April heeft echter geen geld, dus zeg "Sorry. But I'm broke" om het gesprek af te sluiten. Klik bij de vogelkooi de "Markplaats" exit en April beland terug op het overzichtscherm. Dubbelklik nu de "Stad" exit, middenboven in het scherm en April beland op de overzichtskaart van Marcuria. 

Via deze kaart kun je dus naar de verschillende locaties reizen. 
Op dit moment zijn er 2 locaties beschikbaar.... de Markt en de Stadspoorten. Ga naar de Stadspoorten

Stadpoorten

  April komt buiten de stadsmuur terecht. Links staat de kraam van de muziekinstrumenten verkoper.  Ga de muziekkraam even bekijken.  April somt dan een paar muziekinstrumenten op, o.a een trommel, en je hoort dan een deuntje spelen op de trommels. Je kunt daarna praten met de muziekinstrumenten verkoper, maar dat heeft nu nog niet zo veel zin. Dus loop nu naar rechts. Je scherm scrolt mee en je ziet dan een huifkar staan op de weg voor de stadspoort. 

Boven de huifkaar krijg je dan de exit "Dokken". Dubbelklik dus de "Dokken" exit en April beland in de Haven van Marcuria.

Haven:

Weer ben je op een overzichtsscherm en wel van de haven. Je ziet de lange pier. Links ligt een groot schip met zeil en rechts een kleiner schip zonder zeil. Halverwege de lange pier gaat er ook een pier naar links. Dat is de "Kleine pier". Dubbelklik de "Kleine pier" exit en April rent over de pier naar de "Kleine pier".  Een oude zeeman zit op een kist op de kleine steiger. 

De oude Zeeman

Praat met de Oude Zeeman. De oude zeebonkwil eigenlijk met rust gelaten worden. Maar je krijgt toch gespreksopties.  Praat uitgebreid met deze oude zeebonk en vraag hem vooral naar de kist waarop hij zit...Dus vraag "What've got in that chest?".......en  blijf  dan doorzeuren over de kist tot de oude bonk je alles over zijn kist heeft vertelt.   

De oude zeebonk vertelt dan dat hij een Sprekende Vogel had maar dat de hij de Sprekende Vogel heeft verloren aan de "Balletje-balletje-man". De vogel is nu dus de prijs die gewonnen kan worden als je de Balletje-balletje-man 3 keer weet te verslaan. Als je alle informatie over de Sprekende Vogel uit de oude zeeman hebt gepeurt dan kun je dit gesprek afsluiten.  

Je kunt de oude zeebonk vragen of hij je een zeemansverhaal wil vertellen. Dat doet ie dan ook en dit kan vrij lang duren, zolang zelfs dat April ondertussen in slaap valt op de steiger. Heb je hier geen trek in, dan sla je dit gewoon over. Maar vergeet niet om net zo lang over de kist te vragen tot de oude zeeman je er alles over heeft vertelt. 

Dubbelklik dan op het "Grote schip", rechts achter de oude zeeman, en April beland bij de Kapitein van het kleinere zeilschip. 

Kapitein Horatio Nebevay:

Praat met de kapitein. April denkt een beetje populair te kunnen doen door het gesprek te beginnen met "Ahoi daar maatje", maar ze komt er al snel achter dat deze kapitein nogal een eigenwijs persoon is. . Maar goed....je gespreksopties verschijnen, dus praat met de Kapitein. 

De kapitein kan niet uitvaren omdat er geen wind is. De schuit van de Kapitein heet "De Witte Draak". Het is al een maand geleden dat het waaide en de kapitein verteld dat dit komt door één of andere Alchemist die blijkbaar met een toverspreuk er voor heeft gezorgd dat er geen wind meer waait. Ropert Klacks is de naam van de alchemist en hij woont in een rots ergens in Rivenwood.

Na dit gesprek dubbelklik je de "Kleine pier" exit, rechts in het scherm en April staat terug boven de oude zeeman. Klik dan nu de "Pier" exit, rechts in het scherm om terug te keren op het overzichtscherm van de gehele haven en ga dan terug naar de "Stadspoorten" via de exit linksonder in je scherm. Dubbelklik dan in de "Stadspoort" om op de kaart van Marcuria te komen. Op de kaart is er nu een locatie bij gekomen, de "Pier", waar de Witte Draak aangemeert ligt. Ga nu terug naar het Marktplein (Marketplace) en op het marktplein ga je terug de Tempel door linksonder de "Tempel" exit te dubbelklikken.

Tempel:

Terug in de Tempel ga je weer met Tobias praten.  
Tobias vertelt April nu het verhaal van de Balans aan de hand van de muurschilderingen in de tempel. 

Als Tobias klaar is met vertellen loopt hij weer naar rechts, naar zijn altaartje. Volg Tobias dus terug naar zijn altaartje en ga dan weer met hem praten. Vraag Tobias nu eerst over Brian Westhouse.  Dus vraag Tobias "Do you know a man called Brian Westhouse?".......Tobias kent Westhouse wel maar hij weet niet waar Westhouse woont. Vraag dus verder "Who'd know about Westhouse?" en Tobias vertelt dan dat de Kaartverkoper, op de markt, misschien weet waar Westhouse woont. Vraag Tobias nog een keer "Who did you say I Should see about Westhouse?" en hij vertelt dan dat Westhouse in de stad bekent staat als de "Rolling Man".  April moet de Kaartverkoper dus vragen naar de "Rolling Man"

Als je Tobias alles over Westhouse hebt gevraagt en hij heeft gezegt dat Westhouse de "Rolling Man" is dan ga je verder alle andere vragen aan Tobias vragen en die put je dan helemaal uit. Als er niets meer te vragen valt dan zeg je gedag en ga je via de poort naar buiten.

Ga weer naar de "Markt" en ga nu met de Kaarverkoper praten en vraag hem naar Brian Westhouse. Helaas.......de kaartverkoper kent geen Brian Westhouse, dus vraag de man dan naar de "Rolling Man". De "Rolling Man" is een klant van de Kaartverkoper en over zijn klanten wil hij niets vertellen. Zelfs niet waar ze wonen. Blijf echter door zeuren over de "Rolling Man" en na dit nog twee keer gedaan te hebben verschijnt de loopjongen van de Kaartverkoper. 

De kaartverkoper ontslaat zijn loopjongen ter plekke. Praat nu dan over alle andere gespreksonderwerpen met de Kaarverkoper en uiteindelijk neemt de Kaartverkoper April aan als zijn nieuwe "loopjongen".  April krijgt de Bezorglijst van de Kaartverkoper en haar eerste klus is het om een Kaart te brengen naar de Kapitein van de Groene Draak. De Kaartverkoper zegt nog dat April vooral niet moet vergeten om de klanten de bezorglijst te laten tekenen. 

Bekijk de bezorglijst even in je inventory. 

Je ziet dat April 3 kaarten moet afleveren. Een zeekaart aan de Kapitein van de WitteDraak, een kaart van de Ch'agariet bij de Rolling Man en een kaart van de Northlands aan Tun Luiec in de Journeyman Inn. De kaart voor de kapitein heeft April ook in inventory

De Witte Draak: Kapitein Horatio Nebevay:

Ga dus nu eerst terug naar De Witte Draak door eerst naar de "Stad" te gaan en dan op de Kaart op de "Pier" locatie te klikken. Vanzelf beland April dan terug bij de Kapitein van de WitteDraak. Praat weer met de Kapitein. Hij verteld April dat hij Kapitein Horatio Nebevay is. Pak de Kaart van kapitein Nebevay uit je inventory en geef de kaart aan de Kapitein. April krijgt een muntje voor haar moeite. Pak dan de Bezorglijst uit je inventory en klik ermee op de Kapitein zodat hij er zijn handtekening op kan zetten. 

Maar de eigenwijze kapitein weigert om de bezorglijst te tekenen. Vraag "waarom niet" en blijf dan hierover doorzeuren en zeg uiteindelijk "U kunt niet schrijven, hè". En dat is dus waar....de Kapitein kan niet schrijven. Zeg dan: "Het enige dat u hoeft te doen is een kruis te zetten naast uw naam op de lijst". Maar de Kapitein weigert dit ook te doen. Vraag: "Is er iets dat ik kan doen om u te laten tekenen?". De Kapitein houd van muziek. Vraag dus: "wat heeft muziek te maken met het tekenen van mijn lijst?".  Als April een stukje muziek zou kunnen laten horen dan zou dat de "Mo-Jaal" afleiden en dan zou de Kapitein de lijst kunnen tekenen. Vraag nog even voor alle zekerheid: "dus als ik een beetje muziek maak, dan tekent u?" en zeg dan "Ik kom terug".

April moet dus muziek maken voor de Kapitein, dus ze heeft een muziekinstrument nodig.  
Ga dus terug naar de stadspoorten en naar de Muziekkraam.

Praat met de muziekinstrumentenverkoper en April komt erachter dat ze alleen een Fluit kan kopen, want die kost 1 munt. Pak dus de Munt ( die je zonet van de Kapitein hebt gekregen) uit je inventory en klik ermee op de instrumentenverkoper en April koopt de Houten Fluit. Ok...terug naar de Kapitein. Geef de Kapitein weer de Bezorglijst en...April gaat op de fluit spelen en hierdoor tekent de Kapitein nu de bezorglijst.

Terug dus naar de Kaartverkoper. Dus eerst naar de "Kleine pier", dan naar de "Pier", dan naar de "Stadspoorten". Dubbelklik in de stadspoort en op de kaart klik je op de Marktplein locatie. Terug op het Marktpleinscherm klik je weer de "Kramen" om bij de Kaartverkoper te belanden. Geef de Bezorglijst aan de Kaartverkoper en hij geeft April nu de opdracht om een kaart naar de Rolling Man te brengen. Je krijgt de "kaart voor de Rolling Man". De kaartverkoper legt uit waar Brian Westhouse, de Rolling Man, woont. Maar deze uitleg kun je gevoegelijk vergeten. Zorg dat je weer op de Kaart terecht komt en klik dan op de "Villa van Westhouse" locatie en April beland dan nu eindelijk bij:

Brian Westhouse:

Westhouse zit te zonnen op de waranda van zijn huisje. Loop door naar Westhouse. Praat met  Westhouse en, nadat Westhouse eerst even zijn keel heeft "gesmeerd" zeg je: "I have a delivery for you" en April geeft vanzelf de kaart aan Westhouse. Zeg dan "Cortez  told me to look you up". Zeg dan: "Cortez said to look you up when I wanted to go back home, to Stark". En vraag dan: "How did you end up here, in Marcuria?" en vraag dan verder alle overige vragen en April leert een boel over Brian Westhouse en sluit dan vanzelf het gesprek af.

Als het gesprek met Westhouse ten einde is pak je de Bezorglijst uit je inventory en klik je ermee op Westhouse en hij tekent de bezorglijst als bewijs dat April de kaart aan hem heeft geleverd. Dubbelklik dan, achter April, de "To the City" exit om terug te gaan naar de stad. Maar....Westhouse roept April terug en hij geeft April nu een Zakhorloge die hij zelf ooit eens van Cortez heeft gekregen. Hij vertelt dat het horloge stuk is. Open je inventory en bekijk het Zakhorloge. April verteld dat het horloge stil staat omdat het opwindknopje weg is. Er zit wel een klein gaatje in het horloge. Klik met de Punaise op het Zakhorloge en.....

...April wind het horloge op met de punaise en hierdoor opent ze de Poort waardoor ze terug kan gaan naar Stark en Venice. April praat nog even met Brian Westhouse en dan springt ze door de poort en ze beland terug in de steeg achter het Mercury theater. Cortez staat nog altijd in de steeg en vanzelf gaat April praten met Cortez. Je krijgt weer diverse gespreksopties.

Terug in Stark:

Praat uitvoerig met Cortez. Gebruik echt nu elke gespreksoptie, ook de vervolgopties die je krijgt.  Op een gegeven moment vraagt Cortez dus of April bereid is om hem verder te helpen. Wil je echt verder met de game dan moet je deze vraag dus met Ja beantwoorden, dus zeg "Then the choice will have to be Yes. Let's save the world". Ga dan verder met alle nieuwe gespreksopties en zorg dat Cortez de  naam Warren Hughes noemt en dat hij je vertelt over zijn vriend de Kardinaal Eerwaarde Raul. Hierdoor komt de Hope Street locatie als station op de metrokaart beschikbaar.  Vanzelf komt dit lange gesprek, dan tot een einde en loopt Cortez weg. April komt dan vanzelf uit metrostation East Venice omhoog. Ga nu, via de Bruggen van Venice, naar Het Café. 

Cafè

Ga het Café binnen. Praat met Charlie die achter de bar staat. Gebruik in dit gesprek weer alle mogelijke gespreksopties. 
Sluit dan af en loop dan door naar achterin het Café. April gaat zitten op de bank en....

...........Emma komt binnen en er volgt een gesprekje met Emma waarin Emma April herinnerd aan haar afspraak met Zack. Emma is behoorlijk pissig op April en begrijpt vooral niet waarom April een afspraak heeft gemaakt met slijmbal Zack. Je moet dan een keuze maken of April zich aan de gemaakte afspraak met Zack zal houden of niet. Het maakt niet uit welke keuze je maakt. Dus kies één van beide mogelijkheden en..... dit hoofdstuk is afgelopen en we belanden in:

Hoofdstuk 3: Vriend en Vijand:

Na een wilde avond is het weer de volgende dag en April is wakker geworden met een barstende hoofdpijn. Als je aan het einde van Hoofdstuk 2 er voor had gekozen om niet met Zack uit te gaan dan zal April nu vertellen dat ze vandaag uit de buurt van Zack moet blijven omdat die slijmbal waarschijnlijk wel behoorlijk kwaad op April zal zijn.

Lees even haar laatste pagina’s in April's dagboek door. Je moet dus naar de kathedraal in Hope Street gaan. Verlaat April's kamer en .....April wordt even de les gelezen door Zack. Dit gebeurt alleen als April de vorige avond de date met Zack heeft gehad......Praat met Zack tot dat ie weer zijn kamer in verdwijnt en ga dan naar beneden en verlaat het Grenshuis. Ga naar het Bruggenscherm en dan naar het East Venice Meterostation. Ga het station in en als de trein komt ga je de metrotrein weer in. Selecteer in de trein de metrokaart en klik op de kaart dan op Hope Street station en April komt in Hope Street weer boven water. 

Hope Street

Dubbelklik de "Kathedraal" exit, vlak naast April en April steekt de straat over en beland in de:

Kathedraal: Vader Raul

April staat bij de ingang. Zoek aan de rechterkant de "Biechtstoelen" (Confessionals), dubbelklik die dan en .......April rent er naar toe en beland bij de Priester. 

Praat met de Priester. Dit is Vader Raul, de Priester waar Cortez het over had. Vraag Raul: "Do you know a boy named Warren Hughes ?". Ja die Warren kent Vader Raul wel. Vraag dus: "Where does Warren live?"........Vader Raul vertelt dat Warren waarschijnlijk in gebouw 87 is te vinden. Vraag verder de overige vragen aan Raul en zeg dan beleeft dank u wel om af te sluiten. Dubbelklik dan de Exit linksonder en dubbelklik dan op de ingang/uitgang deur van de kathedraal om weer in Hope Street te geraken. April staat dan op de linkerstoep van de straat. Tegenover het metrostation zie je Gebouw 87. Ga "Gebouw 87" binnen en ontmoet:

Warren Hughes:

Op de trap zit een knaap. Zo nu en dan gaan de liftdeuren even open. Praat met het kind en vraag hem "Do you know where I can find a kid named Warren Hughes?".  Zo'n "kind" blijkt dezer jongen nu ook weer niet te zijn. Vraag gewoon verder en uiteindelijk begrijpt April dat dit Warren Hughes is. Warren wil April wel helpen, maar eerst moet April iets voor hem doen. April moet in het archief van het politiebureau gegevens over hem en zijn familie gaan wissen. Zeg vooral dat je dit wil doen, dus zeg "I'll do it" en vraag dan: "Where's the police station?"........Warren verteld dan dat het politiebureau in Metro West gelegen is. Sluit af en ga via "Downstairs" terug de straat op. Duik aan de overkant van de straat de Subway weer in en in de trein selecteer je de metrokaart weer. Klik op de kaart nu op station Metro West en April beland in een straat met een Wegversperring (Roadblock).

Het Politiebureau in zien te komen:

Achter de wegversperring (Roadblock) staat een Container. Bekijk de Wegversperring. Er zit een schermpje in de wegversperring waarop April de code 3-0-1-8 leest. Bekijk de Container. April loopt om en vertelt dat het een lege vuilcontainer is. Je ziet steeds ook een automatische vuilnisophaler rondjes rijden. Op de hoek van de straat hangt een straatnaambordje aan de lantarenpaal. Bekijk het straatnaambordje. Het straatnummer van deze straat is 0092. Dubbelklik nu, in de straat waar de vuilnisophaler steeds in gaat, de "politiebureau" exit April rent door en.....

Filmpje: je krijgt een filmpje te zien over een neergestorte Shuttle die voor de ingang van het politiebureau is neergestort.

April is ondertussen doorgelopen en is nu dus ook bij het wrak van de Shuttle. Als de verslaggeefster verdwenen is dan zie je April bij de trap van het politiebureau staan. Het Shuttle wrak wordt bewaakt door een Metrocop en het wrak is omgeven door blauwe laserstralen. In de romp van het wrak zie je een Knipperlicht knipperen. Bekijk het Knipperlicht. 

April loopt naar het wrak van de Shuttle om het knipperlicht te bekijken en ze zegt dat het een "AntiGrac Besturingseenheid" is en dat het nog geheel intact is ook. Praat even met die Metrocop (smeris). De smeris wil dat April doorloopt, maar daar stoort April zich niet aan. Praat met de smeris en dit gesprek komt vanzelf ten einde omdat de smeris dreigt April neer te schieten als ze nu niet snel doorloopt.  Ok...neem de hint en dubbelklik de "Stationsingang". April komt in een grote hal van het politiebureau terecht. Beneden is de straat en er loopt hier een metrocop. Bekijk de deuren. Ze zijn gesloten. Praat met de smeris die hier rondloopt en vraag hoe je in het politiebureau kunt komen. 

Helaas is deze smeris nogal een "grapjas" maar hij vertelt wel dat de er een storing is waardoor de deuren niet werken. Vraag de smeris "How are you able to bring garbage out and prisoners in when the doors are broken?" De smeris verteld dan dat het toegangshek beneden wel open gaat. Maar alleen met een voertuig kun je door dat toegangshek. Vraag verder nog de andere vragen en April ervaart dat deze smeris in zijn vrijetijd een acteur is. Wel...hier kom je niet verder. Ga terug naar buiten, via de  Exit aan de linkerrand van het scherm en buiten ga je terug naar  de "Straat", ook via de exit aan de linkerrand van het scherm. Loop terug naar de wegversperring en de container die er bovenop staat. Klik met je Handje op de wegversperring en..........

....... April toets in het schermpje van de wegversperring het straatnummer in dat ze eerder heeft gelezen op het straatnaambord en....
de wegversperring gaat nu naar rechts en blokkeert daar nu de straat. 
SNEL.....klik met je Handje op de vuilniscontainer en....April klimt in de vuilniscontainer en........

De vuilnisophaler komt nu van links de straat in rijden en stopt nu bij de container en kiepert de container leeg in zijn buik en....
April wordt door de vuilnisophaler nu het politiebureau ingereden en ze verschijnt dan in de wachtkamer van het politiebureau. 

In het Politiebureau:

A: Wachtkamer:

De wachtcommandante staat achter de balie. Ga met de wachtcommandante praten en vraag: "Where are the archives?" April is echter geen "dienaar van de wet", dus de wachtcommandant vertelt April niets over het archief. Vraag verder "So what if I'm not?" .....We krijgen als antwoord dat alleen smerissen mogen naar het archief in. Overigens kan momenteel niemand het archief  omdat de deuren niet werken. Er zijn wel monteurs bezig met de deuren maar die schijnen niet erg op te schieten.  

Loop door naar rechts. Rechts naast de balie zie je een metalen deur. Links naast de deur zit een kastje in de muur en onder dat paneel staat een rode gereedschapskist. 2 monteurs in rode overalls zitten te schaften op de bank achter de Vidfoonmachine. Bekijk de deur. De deur is gesloten. Bekijk het kastje. Ook het kastje is gesloten. Bekijk de Gereedschapskist. Er ligt een stuk papier in de gereedschapskist. Loop naar de Vidfoon en bekijk het. Merk op dat de Vidfoon bestaat uit een Linkerdeel en een Rechterdeel. Bekijk het scherm van de Linker Vidfoon en April komt achter het nummer van deze vidfoon.

Loop terug naar rechts en naar die 2 monteurs die op het bankje zitten te schaften. De ene monteur is de Dunne en de andere is de Dikke Praat met de monteurs. Alleen de Dikke doet het woord. Dus als je eerst met de Dunne gaat praten dan antwoord de Dikke dat het geen zin heeft om met de Dunne te praten.

Loop terug naar de gereedschapskist en grijp er nu dat papier uit, via de hand van het actiescherm.  Het is een Oud Werkorder (Old petition). Bekijk het Old Petition in je inventory en April zegt dat dit zo'n werkopdracht is waar die dikke monteur het over had. Ga terug naar de monteurs en geef deze Werkopdracht (Old petion) aan de dikke monteur en....Helaas....het is een oude opdracht en die geld niet meer. Rechtsklik om het formulier terug in inventory te plaatsen

De monteurs maken het paneel open en onder het paneel zie je dan 2 "vonkende draden" hangen. Ga met de beide monteurs praten.......
Uiteraard gaat het April allemaal niet snel genoeg.
Ga naar de rechter vidfoon en klik er op met je Handje. 

Bel met de rechter Vidfoon het nummer op van de linker Vidfoon, dus  klik op "Dial 099-1209". De linker vidfoon gaat rinkelen, dus ga naar de dikke monteur en praat weer met hem en zeg hem "Hey, there's a phone call for you" voor hem is. De dikke monteur gaat naar de linker vidfoon. Loop zelf ook even terug naar de vidfoons en dan weer terug naar de dunne monteur. Klik met je mondje op de Dunne monteur en April zegt dan dat er ook voor hem telefoon is. Ook de magere monteur is dan weg bij de gereedschapskist en het paneel.  Klik met je handje op de vonkende draden (Wires) , in het geopende kastje en.............April drukt de draden op elkaar en hierdoor schuift de deur open......Dubbelklik in de nu geopende deur en.......

April probeert snel door de deur te rennen maar helaas.......de wachtcommandante ziet dit en houd April tegen . Er is een afleiding nodig. 
Ga naar de balie. Zorg nu dat je de balie helemaal ziet. Achter de balie krijg je nu diverse "planken" klikplekken die je met je "oog" kunt bekijken. 

Klik met je "Oog" op één van die "Planken" (Shelves) en April vraagt zich af wat het moeilijkst bereikbare formulier is en ze zegt dan dat dit formulier 31366 is, dat helemaal links op de plank ligt. Ga weer praten met de wachtcommandant en vraag haar dan: "I'd like that form for complaining about....and indecent behavior, please?". 

De wachtcommandante gaat dat formulier pakken. Wacht hier niet op....Zodra je weer controle over April hebt klik je weer op die vonkende draden, onder het paneel, en in het "actiescherm" klik je dan weer op het Handje en.... April verbind de draden weer en de deur schuift weer open. 

SNEL....Dubbelklik in de nu weer geopende deur en....April gaat nu ongezien door de deur en ze beland in een gang. 
Was je te langzaam dan zul je dit overnieuw moeten doen. 

Het "oog" van Rechercheur Minelli:

Loop door naar de onderkant van het scherm zodat April voor de voorste deur staat en op de hoek van de gang. Rechts naast de deur zit een Irisscanner (Retinal scanner) en boven de deur zit een bordje. Links naast de deur staat een frisdranken automaat. Pak de Cashcard uit je inventory en klik hiermee op de Frisdranken automaat en.....April trekt een blikje Bingo Cola uit de automaat.  Ook op de hoek van de gang hangt een Bordje. Bekijk het bordje boven de deur en het bordje op de hoek van de gang. De deur is de deur van het archief en het bordje op de gang zegt "Kleedkamer" Dubbelklik dus de "Kleedkamer" exit, links en April beland in de kleedkamer. 

Je hoort iemand flink kreunen. Bekijk de 6 kasten met je Oog. Kastje 1 is van Frank Minell1 en kastje 4 is van Maria Hernandés 
Loop verder naar links en April komt bij de 2 Wc-hokjes. Het rechter WC-hokje is "bezet".
 
Klik dan op de deur van het rechter WC-hok. Praat met de persoon die op de wc zit te schijten.
Het blijkt agent Frank Minelli te zijn. 

Zeg dat je "Sergeant Hernandéz" bent. Minelli is dus de rechercheur aan wie April het vieze snoepjes heeft gegeven en hij zit ze hier nu uit te poepen. 
Minelli wil zijn maagtabletten hebben en hij geeft April de sleutel van zijn kastje. Open dus kastje 1,van Mineli , met de sleutel en klik dan met je "Oog" in de geopende kast. 

Bekijk goed alles wat er in de kast te bekijken valt. Bekijk het Opbergdoosje (Receptacle)
Het is een doosje voor een kunstoog. Het kunstoog zit nu niet in het doosje en April denkt dat Minelli het oog nu in heeft.

 Bekijk het Medicijnflesje en je weet dat dit het maagmedicijn is waar Minelli om zit te brullen. Grijp dus het Medicijnflesje.  Aan de kastdeur zit een spiegel. Rechtsonder zit een barst in de spiegel. Bekijk de Spiegel. Nadat je de spiegel in zijn geheel hebt bekeken kun je de "scherf", rechtsonder, bekijken. Bekijk dus de Scherf en dan kun je er op klikken. Klik dus op de Scherf en klik dan op je Handje en April verwijdert de Scherf. Achter de scherf zit een papier, de "Note".

 Bekijk de "Note" en.......... April leest dat de Loginname van Minelli voor de computer in het archief de geboortedag van zijn vrouw is. Zoom uit de kast.  Ga nu weer met Minelli praten door weer op de deur van de rechter wc te klikken en dan op je Mondje. Minelli vraagt of je zijn maagpillen hebt en April zegt dat ze de pillen heeft. Pak dus het Medicijn flesje uit je inventory en klik ermee onder de wc deur en April schuift het flesje onder de deur door. 

Praat weer met Minelli en vraag hem: "How's Mrs Minelli doing?". Ga dan verder met: "About Mrs. Minelli..........." en April komt erachter dat mevrouw Minelli morgen jarig is. Dit MOET je weten want anders kom je niet verder, want de verjaardag van mevrouw Minelli is het wachtwoord voor de computer in het archief. Neem afscheid via "Gotta go, Minelli".

April heeft Minelli's kunstoog nodig om de archiefdeur te kunnen openen, maar Minelli heeft zijn kunstoog in, Hoe nu aan Minelli's kunstoog te komen? Minelli moet steeds hoesten en niezen en daardoor valt zijn kunstoog steeds uit zijn oogkas en op de grond........Het Kunstoog van Minelli ligt dan steeds even op de grond, vlak voor April's voeten......Je moet Minelli's Kunstoog dan verwisselen met het "Oog van Aapje Gruybush" door met Gruybush Oog op het Oog van Minelli te klikken.....Maar dat lukt alleen als het licht uit is. 

Naast de WC zit de lichtschakelaar. April staat echter voor de lichtschakelaar, dus zet April eerst even een stap naar rechts, zodat je dan de Lichtschakelaar ziet.  Klik dan  op de lichtschakelaar en klik dan je Handje om het licht uit te doen en.......Minelli gaat weer hoesten en proesten en zijn Kunstoog valt weer op de grond......SNEL....pak het "Oog van Guybrush" uit je inventory en klik hiermee op het "Oog van Minelli" om de beide ogen te verwisselen en......April heeft Minelli's oog en Minelli doet het oog van Guybrush in en.....krijgt een beroerte. In Inventory heb je dan "Minelli's Eye"

Lukt het niet meteen om het Oog van Minelli te verwisselen door het oog van Guybrush dan moet je het opnieuw proberen......net zo vaak als jij nodig hebt om het Oog van Minelli te pakken te krijgen. Wel steeds eerst het licht weer uit doen via de lichtschakelaar. Doe je het licht niet uit dan merkt Minelli dat je zijn Oog wilt jatten en dan lukt het niet.

Verlaat de kleedkamer als je het Oog van Minelli hebt. Terug op de gang Klik met "Minelli's oog" op de Irisscanner en.....de deur gaat open.

 Ga het archief binnen. 

In het Archief:

In het Archief zie je alles vanuit een "bovenaf perspectief. Je ziet April staan. Aan de rechtermuur staat een Computer en een Printer. Aan de linkermuur zit een Bedieningspaneel (Control Panel). April moet dus de informatie over Warren Hughes familie uit het archief halen en deze informatie uitprinten maar daarna volledig uit het systeem verwijderen. 

Klik op de computer met je Handje.

Je beland in de close-up van het computerscherm en April typt vanzelf het goede wachtwoord enzo in. Onderin je scherm verschijnen dan de zoekopdrachten die je kunt opgeven. Via de pijl kun je door deze lijst scrollen. Klik dus op: "Warren Hughes". De informatie over Warren Hughes verschijnt in het scherm. 

Lees de file door en klik dan, in dit document, met je "oog" op de zin: " Siblings: Erica Hughes Col# 0050123185353260" en April zal dit kolonisatienummer onthouden. Als je het document hebt doorgelezen klik dan boven in het scherm op "EDIT" om Warren's file enigszins aan te passen te wissen en klik daarna op "PRINT" om het document uit te printen. Klik dan op "DELETE" om Warren's file uit de computer te verwijderen. Klik dan linksonder in het scherm op "MAIN" om terug te keren naar de zoeklijst.  Scroll met de pijl door deze lijst tot je de optie ziet: "Col# 0050123185353260". Klik hierop en de File van Warren's zuster Erica komt op het scherm. Druk deze Erica's file nu af via de "PRINT" optie, weerlinks boven in het scherm. 

Keer terug naar het hoofdmenu, via "MAIN" en zoek nu verder op: "Church of Voltec" . 
Als dit documenten op het scherm staat kik je met je "oog" op de onderste zin: "Contact : White CardinalJACOB MCALLEN".

Keer terug naar het Hoofdmenu, via "MAIN" en zoek nu verder op de naam "Jacob Mcallen" en..........
 als deze file op het scherm staat dan klik je rechtsonder op "CONTINUE" om de 2e pagina ervan op het scherm te krijgen. 
 

Rechts onderop de 2e pagina, die verder alleen maar een serie X-jes bevat, zie je 4 tekens afgebeeld. Klik erop met je oog en TEKEN DEZE TEKENS DAN GOED OVEr want het is een Code die je zo meteen nodig hebt.. Keer terug naar het hoofdmenu via "MAIN" en scrol omlaag door de zoeklijst en klik dan op "Log off"om de computer te verlaten. Klik  nu op het Bedieningspaneel (Control Panel) dat aan de rechtermuur zit en klik dan weer op je Handje. 

Je komt in de close-up van het bedieningspaneel. Je ziet een toetsenbord waarvan de 16 toetsen net van die tekeningetjes hebben als die code in Mcallen's File. 

Plaats je handjecursor op elk van de 16 toetsen en je ziet dan steeds het nummer van de toets. Klik met je handje op de toetsen: 11, 16, 1, 8 en zorg ervoor dat je maar 1 keer op elk van deze 4 toetsen klikt.  Als je de code juist invoert gaat de Documentfinder een Map voor je zoeken die dan in je inventory word geplaatst. Bekijk deze "Archiefmap over de Vanguard" in je inventory met het "oog" en je vindt er een vreemd uitziende datacube in.  Bekijk deze "Datamodule over de Vanguard" ook in je inventory.

De printer heeft Warren's document uitgeprint en dit zit nu in de printer als de "Printout". Pak de Printout en bekijk dan deze "Computer printout" in inventory via je "oog" van het actiescherm.   April vertelt dat in de printer nu de kopie ligt ban alle informatie over Warren en zijn zusje. Klik dan weer op de printer en pak dan er nu de Uitdraai uit met je Handje.

NB: als April nu de documenten niet uit de printer wil pakken, omdat ze zegt dat ze nog niet alles heeft uitgeprint, duik dan de computer weer in en zoek dan weer de documenten over Warren en zijn Zus op en klik dan weer even op "Print". Probeer dan weer de documenten uit de printer te pakken en nu zal April dit wel doen. 

Controleer even in je inventory of je nu zowel de documenten over Warren en zijn zus hebt en ook de Datacube. Is dat zo, dubbelklik  dan op de "EXIT" om het archief te verlaten en dubbelklik dan op de deur, achterin de gang om terug te keren in de wachtkamer. Terug in de wachtkamer raap je nog wel even de Schroevendraaier op, die de Dikke en de Dunne uit hun gereedschapskist hebben gehaald en op de grond ligt.  

Verlaat dan de wachtkamer via de EXIT onderaan het scherm, bij de Vidphons, en April beland terug in de hal waar ze al eerder was. Ga weer links naar buiten en dan links terug naar de Straat waar April eerder de container in is gekropen. Ga dan via de exit aan de linkerkant terug de Subway in. Selecteer de Metrokaart en klik weer op het Hope Street station. en April komt weer in Hope Street terecht. Ga gebouw 87 weer in en overhandig Warren de Computeruitdraai. 

Vraag Warren dan: "Can you put me in touch with your friend now?". Warren legt nu uit waar April zijn vriend Burns Flipper kan vinden. Zeg dag tegen Warren en ga terug de straat op en duik de Subway/Metro weer in. Selecteer de Metrokaart en klik op "De Newpoort Docs" en....April beland in het "Newpoort Dokken station".

Burns Flipper:

Dubbelklik op de trap, rechts van April,  en April rent omhoog en ze staat dan aan de andere kant van de metrospoorlijn en bij de grote schepen die in de haven liggen. Dubbelklik, rechtsboven, de "Construction Yard" exit en April rent een scherm naar rechts en beland bij een loods.  Dubbelklik, rechts, op de "Garage" en April rent door en beland bij de Garage van Burns Flipper. Rechts staan een Machine, een Buis (Tube)  en een Container. Ook links staat een Buis (Tube)

Bekijk de machine, de rechter buis en de container. De machine is een verfmengmachine. De container is een.....container en de buis is een ventilatiebuis. Klik  3 keer met je Hand op de grote garagedeuren. April klopt dan 3 keer op de deuren en  een stem roept dat April op "verboden terrein is en dat April moet oprotten".  

De stem komt uit de rechter Buis en April gaat via de buis met de vent in de garage praten..........
Wel.....April laat zich  niet zomaar wegsturen en uiteindelijk doet de vent de grote deuren dan toch open. 

Ga dus naar binnen. Binnen bekijken we April via de camera van een securitysysteem. Links, achter de pilaren, is een heldere plek op de vloer. Dat is de "Pit". Bekijk de  "Pit" plek met je Oog en.......April rent door om de put te bekijken......en....Je krijgt dan de "Into the Pit" exit, dus dubbelklik deze Exit en........

April daalt omlaag een ronde schacht in en is nu bij de maffe Burns Flipper. Praat met Burns Flipper.......
Deze gozer is echt gek. Praat uitgebreid met Burns en sla geen enkele gespreksoptie over. 

Burns is tamelijk gehandicapt want hij heeft geen benen en beweegt zich daarom voort in een soort hovercraftstoel. 

  

Burns wil details horen of zien, dus nadat je uitgebreid met Burns hebt gepraat, en daarna het gesprek hebt afgesloten, geef je hem de Datacube welke je in het politierapport over McAllen vond.

Burns stopt de datacube in zijn console en keert terug naar April.  Burns speelt dan de datacube voor April af. 
Op een schermpje ziet April dan wat er op de datacube staat en ze praat hier ook verschillende keren over met Burns. 

Als de film is afgelopen keert Burns terug naar zijn console. Praat dan weer met Burns en vraag hem: "Could you fix me up with some fake identification?" en volg dan gewoon de gespreksopties die je verder krijgt. Tijdens dit gesprek merk je dat de "stoel" van Burns zo nu en dan hapert. Vraag dus "What's up with your chair" en....April bied aan om een nieuwe AntiGraf besturingseenheid voor Burn's zijn stoel te regelen, in ruil voor een vals indentificatiebewijs. En hiermee gaat Burns akkoord. Sluit af Wel.....waar hebben we zo’n AntiGrav besturingseenheid eerder gezien? Juist.....in het wrak van de shuttle voor het politiebureau. Dubbelklik de Exit, rechtsonder, om terug de garage in te klimmen en ga dan naar buiten via de EXIT aan de rechterkant van het scherm. Als April weer buiten is dan pak je het Cola blikje uit je inventory en klik ermee op de Verfmengmachine

De machine schud het blikje cola flink door elkaar en als het klaar is stopt April he, nu bijna op barsten staande, Colablik terug in je inventory. Dubbelklik de "Construction yard" exit, links in het scherm en dan de "Seaport" exit, ook weer links in het scherm.  Dubbelklik dan de "Downstairs" exit, ook links in het scherm, om terug te keren in het Metrostation en dan duik je de trein weer in via de "Subway" exit. Selecteer de metrokaart weer en reis nu weer naar "Metro West". Terug in de straat, waar April eerder via de container het politiebureau in is gegaan, loop je iets door naar rechts en dan dubbelklik je weer de "Police station" exit en April is terug bij het wrak van de shuttle. Geef de agent, die bij het shuttlewrak nog steeds op wacht staat,  het Colablikje en.....

wel...de cola spuit het blikje uit en bevuilt het mooie schone uniform van de Cop en hij rent weg om zich even te gaan verschonen. Als de agent weg is pak je het Spiegelscherfje uit je inventory. Klik met de scherf dan op de Laserstraal, aan de kant waar de knipperlichten in de romp van het wrak knipperen. 

April maakt met de scherf een "bres" in het laserhek.  Klik op het Antigraf Besturingseenheid en klik dan op je Handje. April wil echter de AntiGrav niet met haar handen uit de romp rukken. Pak dus de Schroevendraaier uit je inventory en klik ermee op de AntiGrav besturingseenheid en .......April haalt met de schroevendraaier de AntiGrav uit de romp. 

Ok....Ga nu de hele route terug naar Burns en geef hem de AntiGrav-unit

Burns zal nu een valse ID-kaart maken voor April maar hij zegt dat ie die kaart niet eerder dan morgenavond klaar kan hebben. April moet dus morgenavond terug komen om de valse ID-kaart op te halen. Ga weer terug naar buiten en terug naar de Subway, duik de Subway weer in en reis nu weer naar Hope Street.

Hope Street 

Ga in Hope Street de Kathedraal weer in en loop weer naar de "Biechtstoelen" en.....April luistert een gesprek af tussen Raul en Cortez. 

Raul verdwijnt dan. Ga met Cortez praten. 

Dit gesprek gaat verder geheel vanzelf en als het is beëindigd loopt Cortez weg. 
Verlaat de kathedraal, duik de Subway weer in en reis naar East Venice. 

Grenshuis

Weer in East Venice uit de metro gekomen breng je April naar het Grenshuis en naar boven. 
April betrapt Zack die aan haar kamerdeur staat te luisteren.

 Zack verdwijnt zijn eigen kamer in. Ga April's kamer in. Charlie en Emma zijn in April's kamer.

Er volgt een gesprek met Emma en Charlie. Kies hier voor de optie "If I told you, you wouldn't believe me" en dan de optie "I've been, uh....chosen to save the world" en zeg dan nog "There are a few things you could help me with", of, "No I don't need any help right now" en uiteindelijk verdwijnen Emma en Charlie en gaat April slapen. Kijk naar de "droom". Uiteindelijk gaat April door de poort in haar klerenkast en beland weer in Marcuria en dus in:

Hoofdstuk 4: Monsters.

Marcuria

April is, in haar ondergoed, terug in Marcuria en heel even denkt ze dat dit weer een droom is. Maar dat is niet zo....het is werkelijkheid. 
April is nu in een ander deel van Marcuria en wel bij de taveerne "The Journeyman Inn". 

The Journeymann Inn:

Links naast April is een kanaal. Over het kanaal ligt een brug en die brug gaat naar de voordeur van de Journeyman Inn. Aan het einde van de straat is een poort  waar je op de kaart van Marcuria kunt komen. Dubbelklik nu in de ingang van de Journeyman Inn en April gaat er naar binnen. Kijk even rond in het café.  

Benrime Sale en Abnaxus

Er loopt een dikke vrouw in een wit schort rond. Dat is de waardin. Verder zijn er een aantal gasten in het café. Ga praten met de waardin. 

Na het inleidende gesprekje vraag je "What's youre name".......Haar naam is dus Benrime Salim en ze is niet alleen de waardin maar ook de eigenaresse van deze kroeg. April stelt zich dan ook zelf voor. Vraag: "Is there a party going on?" Jawel....Het is het "Feest van de Balans" en dit feest duurt 3 hele dagen en nachten. Maar dit jaar duurt het maar 1 nacht omdat er oorlog dreigt met de Vanguard. Vraag verder alles wat je maar kunt vragen. Benrime bezit de gave van helderziendheid, tenminste dat beweerd ze.  Tijdens het gesprek met Benrime stapt er een vreemdsoortig personage de kroeg binnen. Ga, na het gesprek met Benrime, met dit vreemde personage praten. Tot haar verbazing kent dit personage April's naam. Zijn naam is Abnaxus en hij leeft "achterstevoren". 

Abnaxus vertelt iets over de "Sluier" en over de "Chaos". De manier waarop Abnaxus zijn dingen vertelt doet vermoeden dat hij uit de "toekomst" komt. Abnaxus nodigt April uit om hem in zijn huis te komen opzoeken, maar, voor Abnaxus is dat al gebeurt. Dit gesprek met Abnaxus gaat geheel vanzelf en aan het einde verdwijnt Abnaxus weer.  

Na het gesprek met Abnaxus geeft April aan dat ze moe is en dat ze eventjes moet gaan zitten. Rechts van de open haard staat een hele grote en comfortabele stoel. Klik op die stoel en klik dan op je Handje en April neemt plaats in de stoel en.....valt in slaap en.....Filmpje:

April wordt de volgende ochtend wakker. Wel....ze is dus niet in een droom maar echt werkelijk in Arcadia en in de Journeyman Inn. Benrime maakt April wakker en er volgt een gesprek. 

Loop naar rechts en probeer dan de Journeyman Inn te verlaten. Benrime houd April tegen omdat April nog steeds in haar ondergoed loopt. Van Benrime krijgt April kleren en April kleed zich aan. Als betaling moet April helpen afwassen. Je moet nu kiezen wat April zal antwoorden. Wel.....ik neem aan dat je verder wilt met deze game? Dus zeg "All right, tell me where to start." April gaat dus helpen opruimen en afwassen en als beloning krijgt ze van Benrime wat geld en ook de kleren mag ze houden. Dubbelklik weer de exit en April verlaat nu de Journeyman Inn.

Buiten staat April dan op de brug. Het is druk in de straat. Voor de brug staat Elgwan, een "Dromedaris". Aai het beest even door op het dier te klikken met je handje. Verdwijn dan naar de kaart via de exit "De stad in", in de poort.  ...er zijn een aantal locaties op de Marcuriakaart bijgekomen. Ga nu echter eerst weer naar het Marktplein.

Marktplein:

Terug op het marktplein ga je weer naar de "Stalls" om terug te keren bij de Balletje-balletje man en de Kaartverkoper. April moet de kaartverkoper nog vertellen dat ze de kaart aan de Rolling Man heeft gegeven. Dus geef de Bezorglijst (Delivery list) aan de kaartverkoper en ze krijgt de opdracht om een kaart naar ene Tun Luiec te brengen. 

Tun Luiec is te vinden in de Journeyman Inn. Dus....terug naar de Journeyman Inn. Dus zorg dat je weer op de kaart terecht komt en klik dan op de Journeyman Inn locatie. Ga de Journeyman Inn weer in. Er is niemand. Praat met Benrime, die achter de toonbank in het keukentje staat. Zeg: "I'm looking for a guest of yours, Tun Luiec" . Benrim verteld dat die Tun Luiec een roerganger is en zij is momenteel op pad om werk te zoeken op een schip. "Do you know when Tun Luiec is espectes back?", vraag je dan. Daar heeft Benrime geen idee van. Zeg dank u tegen Benrime en verlaat de Journeyman Inn weer. Het zal nog een hele tijd duren voordat April die Tun Luiec zal hebben gevonden.

Balletje-balletje:

Verlaat de Journeymann Inn weer en zorg dat je weer terug de kaart op komt en ga weer terug naar het Marktplein en dan naar de marktkramen. We gaan nu maar eens een spelletje Balletje-balletje spelen met de Balletje-balletje-man. Praat met de Balletje-balletje-man De geniepert vraagt weer aan April of ze een spelletje Balletje-balletje wil spelen. Als je de spelregels nog een keer wilt horen of wilt horen wat je kunt winnen, dan vraag je dat eerst nog even en dan zeg je: "Okay, let's go".   Pak dan een stapeltje van je Munten uit je inventory en klik ermee op de bekers van het Balletje-balletje spel en......

......... April betaald een munt en de man plaats één van de bekers over de munt en verschuift dan de bekers. April moet nu aanwijzen onder welke beker haar munt ligt. Wint ze drie spelletjes dan mag ze een prijs uitzoeken. Berg eerst je munten weer op. Wel....April wil natuurlijk niet verliezen, dus ze gaat vals spelen. Pak de Schroevendraaier uit je inventory. Klik met de schroevendraaier op elk van de 3 bekers. De schroevendraaier is een beetje magnetisch en zal verraden onder welke beker de munt ligt. De beker waar de munt onder ligt schuift dan naar voren. 

Berg de schroevendraaier weer op en klik dan op de beker die naar voren is geschoven en....April wint het spel. De Balletje-balletje man gelooft zijn ogen niet en is behoorlijk pissig en weigert April haar prijs te geven. Maar April pikt dit niet en uiteindelijk krijgt April een Calculator. Bekijk de Calculator in je inventory. 

De Balletje-balletje man wil niet meer met April het spel spelen. Pak de Schroevendraaier uit je inventory en klik ermee op de Balletje-balletje-man. April stelt voor om haar "toverstokje" te ruilen voor één van de andere prijzen van de Balletje-balletje-man. Daar gaat de gluiperd mee akkoord maar April weet nog niet welke prijs ze er voor in ruil zal vragen. Berg de schroevendraaier weer op en zorg dat je op het overzichtsscherm terecht komt. 

Ga de Tempel in en praat in de Tempel weer uitgebreid met Tobias. Gebruik hier weer alle gespreksopties die je krijgt, sla niets over. Tobias vertelt dan o.a over de Grote Bibliotheek en over de "Draic Kin". Als er niets nieuws meer te vragen valt zeg je dag tegen Tobias en ga je de Tempel weer uit. Zorg dat je op de stadskaart terecht komt, via de exit "Stad" en reis dan, via de plattegrond,  naar het Stadspark (Thr City Green).

Abnaxus:

In het Stadspark staat een Grote Boom. In de Grote Boom zit een Deur. In de Grote Boom woont Abnaxus. 
Klop op de deur en ga naar binnen. Wacht binnen geduldig tot Abnaxus omlaag is gekomen. 

Wel....het gesprek word alweer "in raadselen" gevoerd. Praat uitgebreid met Abnaxus en, alweer, sla niets over. Er blijven 2 vragen over waarop Abnaxus steeds hetzelfde antwoord geeft, dus dat is het sein dat je alles gevraagd hebt wat je maar kunt vragen. Sluit dan af en verlaat de Boom en keer terug naar de kaart via de "To the city" exit op de kerk of de trap in de muur. Ga nu naar De Villa van Westhouse.

Brian Westhouse

Terug bij Brian Westhouse, die weer ( of nog altijd) op zijn waranda zit te zonnen, ga je weer uitgebreid met hem praten. Vraag Westhouse of je een paar vragen mag stellen en, nadat Westhouse dit goed heeft gevonden, stel je hem weer alle vragen die je maar kunt stellen. Westhouse vertelt dan nu over "The Flying People", het Vliegende Volk. Bedank Westhouse en keer terug de kaart op. Helemaal rechts op de kaart is nu de Enclave locatie beschikbaar gekomen. Ga dus naar de:

Enclave:

April beland op een rotspad, hoog boven de haven. Het pad naar een Torentje in. Op die toren" krijg je de exit "Into the Enclave".
Dubbelklik die exit en April loopt de Toren in. Je ziet dan alles vanaf een bovenaanzicht. 
 

Links staat een "Stenen Draak" (Stone Dragon). In het midden van de vloer zit de "Middencirkel" (Middle circle). Vanuit de middencirkel gaan er gootjes die eindigen in een ondiep gat.....die ondiepe gaten zijn het "Linker gat (Left hollow", "Top gat (Top hollow)" , Rechter gat (Right hollow) en het "Onderste gat (Bottom hollow).   Bekijk de "Stenen Draak" en bekijk de Middencirkel en de 4 gaten. De bek van de Stenen Draak wijst naar de middencirkel. Rechtsonder is een Trap om "Naar beneden" (Downstairs)  te gaan. Dubbelklik dus "Downstairs" en April beland in de Grote Bibliotheek.

Loop door naar de Monnik (Priest) en ga uitgebreid met hem praten. Vraag de beheerder: "Are you Minstrum Yerin?". En jawel...dat is ie. en hij is de Beheerder van deze bibliotheek Praat verder en vraag dan alle vragen over de Boeken, totdat April er achter is gekomen welke boeken ze hier moet opzoeken.  Als je vraagt  "Are there any books about a  flying people who observe and tell stories?" dan zal de  Minstrum een boek uit de schappen pakken en op de leestafel leggen.  Bekijk dan dat boek. 

Het boek verteld over het "Eiland Alais". Sluit het boek, via het "oog" rechtsboven en de Minstrum zal het boek terug in de schappen leggen. Ok...voorlopig ben je klaar hier. Keer terug naar boven via de trap en weer boven ga je via de Exit terug naar het rotspad en dan "De Stad in" om weer op de kaart terecht ter komen. Ga nu weer naar de Pier, om terug te keren bij de Witte Draak en Kapitein Nebevay.

Kraai:

Sluit af en ga nu terug, via de kaart, naar de Balletje-balletje-man op het marktplein. Klik met de Schroevendraaier op de Balletje-balletje-man en zeg dan dat je de schroevendraaier wilt ruilen voor de Sprekende Vogel (Talking bird) en.........

April krijgt nu de Sprekende Vogel en.....ze zet de vogel op de grond. Er volgt een gesprek met de vogel.  

Vogel heeft geen naam, dus April doopt het beest "Kraai". Kraai was niet echt gelukkig bij de oude zeebonk, maar April moet Kraai toch terug brengen. 
Van nu af zal Kraai echter een belangrijke hulp voor April zijn. Maar dat merk je straks wel.  Kraai staat in je inventory. 

Ga dus terug naar de Kleine steiger" (Small pier) en klik met Kraai op de oude zeeman. Kraai wordt in de kist gestopt en de oude zeeman zegt nu hoe April Nebevay moet overtuigen om April toch mee te nemen naar Ge'en.  Dus weer naar de Witte Draak en praat daar weer met Nebevay. Vraag: "You know old Umber Lanos, don't you?". 

April wrijft de Kapitein onder zijn neus dat ie de oude zeebonk nog een gunst schuldig is en de Kapitein kan nu niet anders dan ermee in te stemmen om April mee te nemen. Maar dan moet er wel eerst weer wind gaan waaien en een roerganger gevonden worden. Die Ropert Klakks moet er dus van worden "overtuigt" dat ie de Wind weer moet loslaten.  

Ga terug naar de stadspoorten om weer op de kaart terecht te komen en op de kaart klik je dan op "De weg naar het Noorden" (The Road North). en.....April beland bij een boerderij.  

Bos:

Heks Gribbel en de Banda

Voorbij de boerderij begint het Bos en achter het bos zijn de Bergen. Zoek de exit "Het Bos in" (Into the forest), dubbelkik dan en April rent door richting het bos en.....Kraai komt aangevlogen en, nadat Kraai even heeft zitten uithijgen, volgt April het bos in. Je beland op de kaart van dit gebied. 

Dubbelklik op de "Bos locatie"(Forrest) en April beland dan nu in het bos, op het eerste bosscherm en op een bospad. Loop door naar rechts en.....

Filmpje...Kraai komt aangevlogen en meld zich nu bij April. April loopt terug naar Kraai en er volgt een gesprek met Kraai. Kraai had er genoeg van om door de oude zeebonk in de kist te worden opgesloten en hij heeft de "vleugels" genomen en zal vanaf nu bij April blijven en een onmisbare hulpje voor April worden. Kraai vliegt weer weg, maar verteld nog eerst dat als April hem nodig heeft ze dan op de Fluit moet spelen.

Loop weer door naar rechts en dubbelklik dan "Het bos in" (Into the forrest) om op het volgende scherm te belanden. Dit is een tussenscherm met een dikke boom. Loop weer door naar rechts en...April komt bij de Brug......Er verschijnt nu een Banda op het pad. Praat met Banda en gebruik alle opties die je krijgt. 

Dit is Ben-Bandu en hij behoort tot het Bosvolk de "Kleintjes", ook wel het "Mollen-volk" genoemd. Vraag waarom Ben-Bandu er zo triest uitziet. Bennie is om zoek naar zijn verdwenen broer. Vraag verder "Wat is er met de verdwenen Banda gebeurd?" Ben verteld dat er "iets kwaads" in het bos ziet dat een hekel heeft aan Banda's. Als je alle gespreksopties gewoon volgt dan komt dit gesprek vanzelf ten einde en verdwijnt Bennie vanzelf weer. Als Ben weer verdwenen is fluit April vanzelf op haar fluit om Kraai te roepen. April vraagt aan Kraai of hij, vanuit de lucht, even op zoek wil gaan naar de verdwenen broer van Ben-Bandu. Nadat Kraai is uitgeouwehoerd vliegt ie weer weg om deze opdracht te gaan uitvoeren.

 Loop terug naar links en ga dan, via de rode pijl, terug naar het eerste bosscherm. 
Hier zit nu een Oude Vrouw in het gras, rechtsonder in het scherm. 
Bekijk de Oude Vrouw en April verteld dat het lijkt alsof ze pijn heeft. Praat met de oude vrouw. 

Het mensje slist nogal en vertelt dat ze gevallen is. Of April haar wil helpen opstaan en naar haar huisje wil begeleiden. Vraag wie ze is en waar ze woont en zeg dan "Ok, ik zal u helpen thuis te komen". Klik dan weer op de oude vrouw en dan op je Handje om de oude vrouw overeind te helpen en praat dan weer met haar en zeg "Gaat u voor, mevrouw" (Lead the way ma'am) en.....De oude vrouw loopt weg en April volgt haar en we zien de oude vrouw door een deur in de heuvel verdwijnen.

Dubbelklik ook op de deur en April beland in het huisje van de oude vrouw. Maar.....deze oude vrouw is geen aardig oud dametje...nee dit is de Heks Gribbel. Heks staat in haar stoofpot te roeren maar ze heeft nog wat kruiden nodig. Gribbel verdwijnt om die kruiden te gaan zoeken en April is dan alleen in het hol. April begint te begrijpen dat er iets niet pluis is en ze hoort ook een geluid. 

Kijk even rond. Je ziet een rond raam en, in de hoek rechts van het raam, een grote kast en rechts naast de kast staat een Bezem. Onder in het scherm staat een tafel en op die tafel ligt een Kleine Schedel. Bekijk het raampje. Het raampje is te klein voor April om er door heen te kunnen. Bekijk de kast. Er zit een stevige ketting om de kast en uit de kast komt dat vreemde kloppende geluid. Probeer of je de kast kunt openen met je Hand. Lukt niet. Grijp de Bezem. De bezem is dan je cursor. Klik met de bezem op de kast en April duwt de kast om en uit de kast kruipt dan de broer van Ben Bandu. Er volgt een gesprekje met de Banda.

Loop terug naar links en probeer dan of April het huisje uit kan door in de "Deur" ( Doorway) te klikken. Helaas...de deur zit op slot en April realiseert zich nu dat ze in het huisje zit opgesloten. Loop terug naar rechts en klik op de Banda, "Mole-man".....Til dan de Banda Mole-man dan op met je Handje. 

Je cursor is dan de Banda. Klik met de Banda dan op het ronde raam. April vraagt of de Banda het glas van het raam kan breken om er dan vervolgens door heen te kruipen. Maar de Banda kan het glas niet breken omdat het te dik is. Zet Banda weer neer door met je rechtermuisknop te klikken.  Loop weer naar links en zorg dat je de deur, de open haard en de tafel ziet. Voor de tafel steekt een Losse Plank in de vloer. Rechts naast de Doorgang staat een Pilaar aan de muur. Bekijk de Losse Plank en bekijk de Pilaar. 

De pilaar ziet er wankel uit. Zorg nu dat April over de Losse Plank heen loopt. Als April over de losse plank loopt zie je dat die pilaar gaat bewegen.
 Loop terug naar rechts. Rechtsonder staat ook een tafel en op die tafel ligt een Kleine Schedel. Grijp de Kleine Schedel.

Pak de schedel gelijk uit je inventory en klik ermee op het ronde raampje en April smijt de schedel door de ruit van het raampje. Pak de Banda weer op en klik weer met Banda op het raampje en nu kruipt Banda door het raampje naar buiten en vlucht weg en hij komt niet meer terug. Gribbel komt nu  weer binnen en wordt woest. April gaat vanzelf op de losse plank staan en Grippel blijft aan de andere kant van de tafel heen en weer lopen. 

Snel....klik met je pijltje op de losse plank om het "Actiescherm" te openen en klik dan op het "Handje" en....

April duwt de losse plank nu omlaag en hierdoor valt de pilaar om en verplettert Gribbel, die in de open haard terecht komt. Dubbelklik  in de Doorgang en nu gaat April wel naar buiten en ontmoet Ben Bandu weer die zich komt verontschuldigen voor het laffe gedrag van zijn broer. De kaart verschijnt. 

Kies op de kaart nu de Banda Dorp locatie en April beland in het

Banda Dorp:

Kraai is hier ook en April wordt verwelkomt door Ben Bandu die zegt dat de Dorps Oude met April wil praten.  De Dorps Oude zit in de hangstoel die aan de boomtak hangt. Ga dus praten met de Oudste Mol (Elder Mole) die in de hangmand zit........De Oude Mol vertelt over de "geestelijke kamer". Na dit gesprek ga je weer praten met Ben Bandu. Vraag Bennie over de "Geestelijke kamer" via "What is this Spirit Dig the Elder told me about?" en Ben vertelt je wat die "Geestelijke kamer" is. Vraag dan ook "Where is the Spirit Dig"?  en Ben verteld waar die kamer is. Zeg gedag en dubbelklik dan in de ingang van de Geestelijke Kamer, rechts achter April en.......April gaat de Geestelijke Kamer binnen. Klik, onderin het scherm, met je pijltje op het Bed en dan op je Handje en kies voor "Go to sleep"  en.......April gaat slapen en heeft weer een droom:

Filmpje:  waarin April zichzelf ontmoet en ook Charlie nog verschijnt. Hierna belanden we in:

 

Hoofdstuk 5: Heen en Weer:

De Versteende Man:

April is wakker geworden. Ga de Geestelijke Kamer uit via de EXIT rechts. Buiten volgt er vanzelf een gesprek met Ben-Bandu. Ben zegt dat de Oudste ook nog even met April wil praten, dus na het gesprek met Ben ga je weer met de Oudste praten, die blijkbaar ook de hangstoel als zijn slaapplaats gebruikt. Gebruik in dit gesprek weer alle mogelijke gespreksopties en van de Oudste krijgt April dan  het eerste stuk van de Schijf, de "Steen van Banda". 

Kraai zit onderin het scherm nog te pitten. Maak Kraai wakker met je "Mondje" en....... Kraai vliegt weg om de wereld vanuit de lucht in de gaten te houden. Ga via rechtsonder naar "Het moeras" (To the swamp). April rent dan een scherm naar rechts en is dan in het moeras. Loop over het steigerpad naar het volgende scherm via rechtsonder en April komt bij de Heuvel. 

April denkt dat ze iets heeft laten vallen, maar als dat al zo is...het is niet meer te vinden.  Loop door naar rechts. Onder in je scherm zie je een bosje Paarse Bloemen staan. Achter de Paarse Bloemen kun je "De heuvel op" (Up the hill). Bekijk de Paarse bloemen. Grijp dan een Paarse Bloem en ga dan "De heuvel op" en.....Bovenop de heuvel heeft April een prachtig uitzicht op het Zwevende Kasteel van de tovenaar Ropert Klacks. 

Dubbelklik, onderaan dit scherm, de "Naar het platteland" (Down the plains) exit om daar te lopen naar het Zwevende Kasteel.  April komt terecht onder het Zwevende Kasteel. Bovenop het rotsblok staat een Beeld (Statue). Het beeld heeft de ketting vast waaraan ook het Zwevende Kasteel vastzit. Rechtsonder zie je een bosje met rode Bessen staan. 

Het Beeld is als het ware het "anker" dat het Zwevende Kasteel op zijn plaatst houdt. Het beeld is een Mens. Bekijk het Beeld. Raak het beeld dan aan met je Handje en....het Beeld maakt geluid....het probeert te praten maar het Beeld is momenteel stom.  Pak de Paarse Vochtinbrengende Bloem uit je inventory en klik ermee op het Beeld, dat nu Versteende Man heet. Helaas het werkt niet. Er is nog iets nodig, namelijk vocht. 

In het Zwevende Kasteel van Ropert Klacks:

April is beland in het Trappenhuis van het kasteel en.....het is een Trappendoolhof. Links hangt een grote Waterspuwer (Gargoyle) en die heeft een Zandloper (Hourglass) in zijn hand. Rechts hangt ook een Waterspuwer en die steekt zijn hand uit alsof ie aan het bedelen is, dus dat is de Bedelaar. Rechtsboven zit een Spiegel (Mirror) in de muur en onder die spiegel ligt een stuk Perkament (Parchment). April kan die spiegel en dat stuk perkament nu niet bereiken. 

Wat moet er gebeuren. Wel...April moet zorgen dat de trappen en de platformen worden gedraaid zodat ze die spiegel en het perkament kan bereiken. Wel even een waarschuwing....een Zandloper "loopt" maar een bepaalde tijd, dus zodra je de zandloper gaat omdraaien moet je echt heel snel wezen......Het beste is het om dan te DUBBELKLIKKEN zodat April gaat RENNEN.

Hier gaan we dan.......

Ga voor de bedelende Waterspuwer staan, dus de waterspuwer die rechts hangt en zijn ene hand ophoudt. 
Pak je stapeltje Muntjes uit je inventory en klik ermee op de Bedelaar en.........

De waterspuwer draait om en er komen 2 brandende kaarsen te voorschijn. Klik op elk van de twee kaarsen en blaas ze dan uit met je Mondje, in het actiescherm. Aan de overkant gaat een Nis open, maar die kun je nog niet bereiken. De Bedelaar Waterspuwer draait weer om.  Geef weer een Muntje aan de Bedelar Waterspuwer en de waterspuwer draait weer om. In de twee kandelaars zit nu een Pepervaatje en een Zoutvaatje.  Grijp het Pepervaatje en het Zoutvaatje. 

Ren naar de linker Waterspuwer, die de Zandloper vast heeft. Ga rechtonder de Zandloper staan en Klik nu op de Zandloper draai de Zandloper dan om met je Handje.  Hierdoor worden de treden gedraaid en kan April nu naar de spiegel rennen.  Zodra je dus weer de gewone blauwe pijl hebt dubbelklik je snel op die treden en.....

.....als je snel gewoon geklikt hebt dan rent April de treden op en beland ze op het platform......
Was je te langzaam dan haalt April het niet en zul je het opnieuw moeten proberen.  

Dus wees wel snel want zodra de Zandloper het zand onderin heeft dan draaien de treden terug om en kun je opnieuw beginnen.  Je moet echt onmiddellijk, zodra dit kan, dubbelklikken op de treden zodat April gaat rennen. Niet wachten totdat de zandloper al begonnen is met "lopen" maar een ietsje eerder gaan rennen, meteen zodra het weer kan.

Loop door naar de spiegel. Bekijk de Spiegel. Het is een spiegeldeur en April ziet zichzelf in de spiegel. Maar April ziet zich zelf anders in de spiegel.  Bekijk het Perkament dat onder de spiegel ligt. Probeer het Perkament te pakken maar.................er komt een spook uit de spiegel die verhindert dat April het perkament kan pakken.  

Ok...laat het perkament maar even rusten voor dit moment.
 
 Links van de Spiegel zie je een trapje die naar een Stenen Deur gaat.  Ga naar die deur en klop erop met je Handje.  

De deur draait om en er komt een Zandloper tevoorschijn. Helemaal links zie je ook een Stenen Deur en dat is de Uitgang. Het platform om die deur te bereiken is er niet, maar zal omhoog komen zodra je deze 2e zandloper hebt gedraaid.  Je hebt dan weer weinig tijd om die stenen deur te bereiken, dus zodra je de zandloper hebt gedraaid dubbelklik je met je Handcursor op die linker stenen deur zodat April er naar toe RENT.

Draai dus de 2e Zandloper om en dubbelkjlik dan zo snel als je kunt met de Hand op de Exit deur en........

.........Als je maar vlug genoeg klikt dan red April het net en staat ze voor de linker stenen deur. Het platform is weer omlaag gegaan.   
Klik weer met je Hand op de Exit deur en de deur gaat nu open. 

Ga door de deur en April beland een verdieping lager in dit vreemde trappenhuis. Aan het einde van het pad zit weer een Waterspuwer in de muur. Bekijk de waterspuwer.April is er dan vanzelf naar toe gelopen. Het is een Stenen Gezicht.   Pak het Pepervaatje (Pepper shaker) uit je inventory en klik ermee op dit Stenen Gezicht en.......het gezicht moet niezen van de peper en hierdoor klapt deze deur open. 

Ga dus door de deur en April beland in de Grote Hal van het kasteel. 
Dubbelklik dan in de poort, bovenaan de trap en April komt oog in oog met Roper Klacks te staan. 

Klacks blijft op het trapbalkon staan, voor het enorme ronde raam. Praat met Klacks en gebruik als laatste de optie "Bereid je voor om verslagen te worden" (Prepare to be defeated). April daagt Klacks uit maar die smijt één van zijn vuurballen op April af, maar daar raakt April  niet van onder de indruk. Zeg dan "Wat dacht je van een echte uitdaging" (How about a proper challenge) .

Als het gesprek dan is beëindigt pak je de Calculator uit je inventory en geef je het ding aan Klacks en.........

.....................April daagt Klacks nu uit om een paar eenvoudige rekensommen op te lossen en........
|........Klacks krijgt dit niet voor elkaar en dit is dan het Einde van Klacks.

Filmpje: Het einde van Klacks en het Kasteel zweeft weg.

De Toren Kamer van Ropert Klacks:

Na het einde voor Klacks ga je de trap weer op en dan boven door de poort de toren binnen. Bekijk eerst even alles rustig. Je ziet een Paars Kristal (Crystal) zweven boven het bureau. Achter het bureau staat een hoge kast en helemaal bovenop die kast staat een Flesje Rode Vloeistof (Vial). Voor het raam hangt een Gordijn. Rechts naast het raam staat een kleine kast. Onderin die kleine kast staat een Flesje Witte Vloeistof (Vial). Rechts naast de kleine kast staat een lessenaar waarop een Groot Boek (Big book) ligt. Rechtsonder in het scherm staat nog een tafel waarop een Schedel (Skull) staat. 

Bekijk eerst alles en grijp dan het Flesje Witte Vloeistof. Het Flesje Rode Vloeistof kan April nu niet pakken want het staat te hoog. Klik met je Handje op de Schedel. April pakt de schedel op en ligt het weer op de tafel. De schedel heet nu dan de Ketel (Cauldron) en er is een Flesje Blauw Vloeistof te voorschijn gekomen. Grijp het Flesje Blauw Vloeistof

Klik met je "oog" op de Ketel (Cauldron) en je komt in de close-up van de distilleerketel. Pak het Gele Flesje, dat rechts naast de ketel staat. en zoom uit.

Loop terug naar het raam en klik dan met je Handje op het Gordijn...........April schuift het gordijn open. Er staat een Flesje achter het gordijn.
 Naast April's linker voet krijg je het "Flesje" (Vial) klikplek. Grijp dus ook dit Flesje. Het is het Groene Flesje

Klik nu met je "oog" op het Grote Boek dat op de lessenaar ligt. Dit is het Boek der Alchemie. Klik met je "oog" op de eerste pagina en April vertelt dat de eerste pagina is grotendeels weg maar dat ze nog net de spreuk boven aan de rand kan lezen. Klik dus met je "oog" op de tekeningen die bovenaan deze eerste pagina staan en April leest de ingrediënten op voor een Onzichtbaarheids drankje op.

Zoom uit het boek. Open je inventory en bekijk dan nu één van de flesjes die je zojuist hebt gevonden. Het flesje komt groot in je scherm te staan

 • Boven het flesje zie je een handje = Voel, dus klik op het handje om te voelen.

 • Links zie je een Neus = Reuk, dus klik op de Neus om te ruiken. 

 • Rechts zie je een Oor = Luister, dus klik op het Oor om te luisteren. 

 • Met de pijlen onderop ga je (links) naar een eerder flesje en (rechts) naar een volgend flesje. 

Doe dit nu met alle flesjes die je hebt en schrijf op wat April zegt.  Je komt er zo achter wat er in elk Flesje zit: 

 • Wit = Wolken,  

 • Groen = Spinnenweb

 • Geel = Bloemen

 • Blauw = Katalysator. 

Drankjes brouwen:

Sluit het scherm en je inventory en zoom weer in op de Schedelketel (Cauldron).  
We gaan nu eerst het Onzichtbaarheiddrankje maken.
 Aan de Ketel zit een Kraantje en onder het kraantje staat een leeg glazen flesje. 
 

Pak nu, één voor één en in deze volgorde, het Witte Flesje, het Groene Flesje en het Blauwe Flesje uit je inventory en klik ze op de Ketel ( wel steeds rechtsklikken om de flesjes terug klikken naar je inventory). April schenkt vanzelf het drankje in het glazen flesje en je hebt dan het Onzichtbaarheidsdrankje (Invisibility potion) in je inventory staan. 

Zoom uit  de Ketelen ga, linksonder via "Naar beneden" (Downstairs) en dan rechtsonder via "Naar het labyrint" (To labyrinth), terug het trappenhuis doolhof in. April komt via de deur naast de spiegel terug in het trappenhuis. Ga voor de Spiegeldeur staan en klik dan met het Onzichtbaarheidsdrankje op April. April wordt nu onzichtbaar en het spook kan haar dus nu niet zien. Snel.....Grijp het Perkament dat voor de spiegeldeur ligt.. 

Bekijk het perkament in je inventory. Het is een pagina uit het Boek der Alchemie. Ga terug naar de torenkamer via de deur naasr de spiegel en dan via de poort bovenaan de trap. Terug in de Torenkamer klik je weer met je "oog" op het grote Boek der Alchemie om dit weer in je scherm te krijgen. Klik het Perkament nu op de eerste pagina in het boek en.....

je hebt nu de tekeningen voor alle toverdrankjes in het boek. Aan de hand van de Eerste Spreuk kan April nu afleiden welke Flesjes ze moet mengen om een Licht Als Een Veertje, een Magic Bindings Drankje, een Explosief Drankje en een Winden Drankje te brouwen in de ketel. 

Sluit het boek en zoom weer in op de ketel. We gaan nu eerst een "Licht Als Een Veertje" drankje brouwen zodat April dan het Rode Flesje kan grijpen dat bovenop de boekenkast staat. Doe dus in de Ketel, en in deze volgorde, het Gele, het Witte en het Blauwe flesje en je hebt dan een "Zo-Licht-Als-Een-Veertje-Drankje" (Light-as-a-leaf-potion). Zoom uit de ketel en loop naar de boekenkast en zorg dat April onder het Rode Flesje staat. Klik dan het "Zo-Licht-Als-Een-Veertje-Drankje" op April.  Klik daarna met je handje op het Rode Flesje en.....April springt nu omhoog en grijpt het Rode flesje.

Ok...Zoom weer in op de Ketel want we gaan nu nog 3 drankjes brouwen. Meng de volgende Flesjes in de ketel en je hebt dan de volgende drankjes gemaakt.

Je hebt nu 5 drankjes in je inventory. Zoom uit de Ketel en loop naar het Paarse Kristal. Gebruik eerst het Magic Binding drankje en dan het Explosief drankje op het Paarse Kristal. 

Filmpje: Alle Versteende Beelden worden weer van vlees en bloed en zijn weer vrij.

Open nu het Raam en klik dan, in inventory, met je Mondje op je Fluit om Kraai te roepen. Geef Kraai  het Wind Drankje en pak Kraai dan op en klik met Kraai op het geopende raam en...... Kraai vliegt weg en strooit het Wind Drankje op de wolken om de Winden weer te laten waaien. Kraai komt terug en geeft het flesje terug aan April.

Filmpje: De toren stijgt en stijgt en land uiteindelijk aan het begin van het bos. 

Een Roerganger voor de Witte Draak:

We zijn terug bij de boerderij. Klik linksonder de "Naar Marcuria" exit en je bent terug op de Marcuria kaart. Ga weer naar de Witte Draak, via de "Pier" optie. Praat eerst met Kapitein Nebevay en gebruik weer elke gespreksoptie. Sluit dan af en geef dan het Wind drankje aan de Kapitein om hem te overtuigen dat de wind zal aanhouden. Nog is deze klojo niet tevreden, hij wil nog steeds een roerganger. Zorg dus dat je terug op de kaart komt en ga dan naar  The Journeyman Inn. 

Ga de Journeyman Inn weer binnen en hier vindt je nu Tun Luiec. Het is de vrouw die bij de toonbank staat. Probeer met Tun Luiec te praten, maar ze wil niet praten. Pak dus de Kaart van de Northlands uit je inventory en klik ermee op de vrouw en ze zegt nu dat ze Tun Luiec is. Nu wil ze wel praten.

Vraag haar van alles en vanzelf  bied April haar de roergangers baan op het schip De Witte Draak aan, als je zegt "I got a job for you, if you want it".  Tun Luiec verdwijnt.  Verlaat de Journeyman Inn en ga terug de kaart op en nu naar het Marktplein. Op het Marktplein klik je, linksonder, op de Tempel om de Tempel weer binnen te gaan. Loop binnen helemaal naar links tot dat je Tobias ziet staan en praat met Tobias.  

Zeg in dit gesprek "Ik vertrek vanmiddag naar Alais" (I am leaving for Alais this afternoon) en April krijgt van  Tobias  uiteindelijk "de Talisman van de Balans". Verlaat de kerk (helemaal naar rechts) en ga terug naar de Witte Draak en.... we vertrekken eindelijk naar:

Hoofdstuk 6: De chaotische storm:

Goed, we zijn op het schip en onderweg naar Alais. Kapitein Nebevay en Tun Luiec staan op de brug. April heeft net staan overgeven over de linker reling van de schuit. Aan de rechterzijde van het dek staat een Appelton. Bekijk de Appelton. Pak dan een  Appel uit de ton. 

Onder de brug is de deuropening naar het ruim. Ga nu eerst via de trap naar de brug en praat op de brug met Kapitein Nebevay. 

Vraag Nebevay weer van alles maar vraag de kapitein  vooral over zijn "Neus". Als er niets meer te vragen is dan zeg je dag tegen Nebevay. Nebevay zegt dan nog dat er maar 2 appels per dag gepakt mogen worden uit de appelton. Tussen Nebevay en Tun Luiec staat een Bol (Orb).  Bekijk de Bol. Het is het Kompas. Praat met Tun Luiec en ook hier gebruik je weer alle mogelijke gespreksopties. Vraag Tun Luiec echter vooral over het Kompas (I have a question about your compass). Het blijkt een "Geestelijk kompas" te zijn. Bekijk het Kompas weer. Het Kompas wijst altijd naar het noorden. Ga, via de trap, terug naar het Dek. Als April weer op het dek is beland roept Nebevay dat zijn neus jeukt. Er is dus storm op komst, een Chaosstorm. Nebevay beveelt Tun Luiec om van koers te veranderen om de storm te ontwijken. Dit strookt natuurlijk niet met April's plannen om Alais te bereiken. Ga het Ruim in. In het ruim loop je door naar onderkant scherm.

Linksonder staat een Mee/graanzak. Er kruipt steeds een worm uit de meelzak. Naast de meelzak staat een Bijl. Rechts staat een Kist. Grijp de Bijl. April heeft die worm nodig die steeds uit het gaatje in de meelzak komt gekropen. Klik, in je inventory met je Mondje op de snoepjes. April stopt een snoepje in haar mond maar vindt het smerig. Je hebt dan een Vies Snoepje in je inventory. Grijp het Vies Snoepje (Sticky candy) uit je inventory en klik ermee op de meelzak April plakt het snoepje onder het gaatje op de meelzak. Loop iets naar rechts zodat April voor de meelzak weg is. Wacht dan en kijk naar de meelzak. De worm zal weer via het gaatje uit de meelzak komen maar blijft dan vastplakken aan het snoepje. Grijp de Worm. 

Combineer in je inventory de Worm dan met de Appel en April stopt de worm in de appel. Bekijk de kist. Er zit niets in, volgens April. Dubbelklik, in het midden van het scherm de "Trap op" exit en April beland terug op dek. Ga weer naar de brug. Geef de Appel aan Nebevay en....

April maakt de kapitein wijs dat de appels zijn bedorven door de wormen. De kapitein verlaat de brug om de appels te gaan onderzoeken. Praat met Tun Luiec en vraag haar over de storm en dan nogmaals over het kompas en dan vraag je "Zal ik het roer even van je overnemen?" ( Do you want me to relieve you at the wheel for a while?) en......Tun Luiec verdwijnt dan. Pak de Talisman van de Balans uit je inventory en klik ermee op het Kompas

April hangt de Talisman aan het kompas en roept Tun Luiec terug. Tun Luiec gaat weer sturen. Praat weer met Tun Luiec en zeg: "Ik denk dat we een beetje van koers zijn geraakt terwijl ik achter het roer stond" ( I think I may have strayed off courde a bit when I was at the wheel)....... Tun gaat het kompas checken en ziet nu de koersverandering en ze gaat de koers corrigeren. Zeg dan: "Verbeeld ik het me, of komt de storm dichterbij"(Is it my imsgination, or is the storm getting closer). Tun Luiec raakt in paniek en roept de kapitein naar boven. Er start een kort filmpje warin de storm begint en daarna staat  April vanzelf weer beneden op het dek . 

Ga terug naar de brug en pak de talisman terug van het kompas. 

Nebevay merkt dit en vraagt aan April wat ze gepakt heeft. Geef Nebevay een antwoord, maakt niet uit welke. 
 Kapiteintje wordt een beetje boos en eist dat je hem de talisman geeft en hij gaat de talisman in de kist in het ruim verbergen.

Ga terug naar het ruim, ondertussen steekt de storm in alle hevigheid op. In het ruim ram je met de Bijl op de Kist.......en.......
Oeps..April ramt een gat in de bodem van het ruim en.......De Witte Draak zinkt. ...

Na het filmpje zijn we  beland in:

Hoofdstuk 7: Een Diep Blauwe Spiegel.

April heeft het overleeft en drijft op wat wrakhout. Raaf komt aangevlogen en April wordt wakker. 
Praat met Raaf en deze vliegt uiteindelijk weg op een verkenningsmissie. 

Er verschijnt nu telkens een "hoofd" boven het water, rechts van het vlot waar April op staat.. 

Klik op het "Hoofd" als dat weer bovenwater is gekomen. Eerst met oog, dan met je mondje en dan met je handje.  

April wordt mee naar beneden onder water genomen en na het filmpje zien we April onderwater in de "Landlopers Bel". 

Onderwater:

Bekijk de muurschilderingen. Doe dit van links naar rechts om ze in de juiste volgorde te bekijken. De muurtekeningen vertellen April hoe onderwater te ademen en hoe met de onderwaterwezens te kunnen spreken.  Tussen de muurtekeningen zitten ook een bende blauwe stippen op de muur. Bekijk die blauwe stippen. Klik dan met je Mondje op een blauwe stip en April komt erachter dat er zuurstof doorheen komt. Pak dan zo’n blauwe stip van de muur. Dit zijn poliepen.

 Pak dan de Poliep uit je inventory en Klik de poliep op April.

NB: Je kunt alleen met de poliep op April klikken als je eerst alle 3 de muurtekeningen hebt bekeken en wel in volgorde van links naar rechts) en ze kan nu onderwater ademen. April kan nu onderwater ademen, dus dubbelklik in het gat, middenonder in het scherm, en April zwemt de Bel uit. Links  ligt een grote schelp op de bodem.  Maak de schelp open en pak er dan de zwarte parel eruit.

 Achter de schelp is een bosje zeewier en achter het zeewier is een rots. Aan de rechterkant van het zeewier krijg je het "oog". 

Bekijk met je "oog" het zeewier. April zwemt er naar toe en verteld dat het zeewier dik en verstrengeld is, alsof dit opzettelijk zo gedaan is. Je kunt nu verder niets met het zeewier doen, dus dubbelklik nu, midden in het scherm, op de "Stad" (City) en April beland in de Stad van de onderwaterwezens.

April komt een andere Bel en in deze Bel staat het Meerspersoon. De wanden van deze Bel zijn belegd met "Groen Spul". In het muurtje, tussen de beide nissen, zit een Kristal en, rechts naast het kristal, staat een Speer Probeer met Meerspersoon te praten maar April kan er niks van verstaan. Bekijk het "Groene Spul" op de muur boven de linkernis. Pak dan wat van dat van het Groene spul. Pak ook het Kristal

Probeer de Speer te pakken maar....dat mag dus niet van Meerpersoon. Duik terug door het gat en ga dan terug je eigen Landlopers Bel weer in. Terug in de Landlopers Bel pak je de Punaise uit je inventory. Klik met de punaise op April en ze prikt zich ermee in de vinger. 

Open je inventory. In je inventory heb je nu een lapje met Bloed, April's bloed. Klik met het Bloed op  het Gloeiend Groen Spul. Je hebt dan "Groen Spul met Bloed". Klik de Zwarte Parel dan op het Groene Spul Met Bloed en de Zwarte Parel is dan veranderd in een Gouden Parel. 

Klik de Gouden Parel op April en ze slikt de parel in. 

Nu zou April met de onderwaterwezens moeten kunnen praten en ze ook kunnen verstaan. Verlaat de Landlopers Bel weer  en ga terug naar Meerspersoon in de stad. Praat weer met Meerspersoon en dit blijkt de Koningin te zijn. Gebruik elke gespreksoptie, sla niets over haar en put echt alle opties uit. Je ervaart o.a over de Klapkaak, een zeemonster. Herhaal desnoods enige opties meermalen. Als je werkelijk niks nieuws meer te horen krijgt sluit je af.  Pak dan het Kristal uit je inventory en klik ermee op de Koningin om haar het Kristal te tonen. De Koningin legt uit waar dit kristal gevonden is en ze verteld over het zeewier. Nu komt dit zeewier beschikbaar.  

Verlaat de Koningen Bel  en nu krijg je dus de kortepijl beschikbaar op het Zeewier. 
Klik dus op het zeewier en schuif het zeewier dan 1 maal opzij met je Handje. 

April vindt achter het zeewier nog een kristal welke ze vanzelf opraapt. Klik nogmaals met je Handje op het zeewier en de grot wordt toegankelijk. 

Ga de grot binnen. Er staat een Stenen Altaar en er liggen 2 Kristallen op de grond. Grijp de beide Kristallen.

Je moet nu 4 kristallen in je inventory hebben. Bekijk  met je "oog" het stenen altaar. Je kijkt dan bovenop het altaar en je ziet 4 ringen met op elke ring een symboolplaatje. We nummeren ze van buiten naar binnen als 1, 2, 3 en 4.

 • Ring 1 = de vuurring, 

 • Ring 2 = de vogelring, 

 • Ring 3 = de maerumring

 • Ring 4 = de potring.

In het midden van het altaar zit een grote steen en aan de buitenkant van het altaar zie je 4 "Labels" met een blauwe steen en een symbool ervoor. Deze ‘Labels" zijn: Linksonder, Linksboven, Rechtsboven en Rechtsonder. Bekijk de "labels" met je "oog" en April zal de symbolen verklaren als:

 • Linksonder = Harpoen

 • Linksboven = Golf

 • Rechtsboven = Vis

 • Rechtsonder = Oog.

Bekijk nu je 4 kristallen in je inventory en je bemerkt dat ze bovenop een kleurtje hebben en dat 3 van de 4 symbolen ook op elk kristal voorkomen. Je hebt een Bruin, Grijs, Geel en Groen kristal. Nu gaan we deze kristallen op het altaar plaatsen. Je zet de kristallen dus op Linksboven, Rechtsboven, Rechtsonder en Linksonder. Dan klik je op het kristal en dan kun je het kristal draaien via de "Krommepijl" in het "Achtieschermpje".

 • Plaats het Bruine Kristal op Linksboven met Harpoensymbool zichtbaar

 • Plaats het Grijze Kristal op Rechtsonder met het Oog symbool rechts en het Harpoensymbool links

 • Plaats het Gele Kristal op Rechtsboven met Oogsymbool zichtbaar naar je toe 

 • Plaats het Groene Kristal op Linksonder met links het Vissymbool en rechts het Oogsymbool.

De 4 kristallen moeten met het goede zijde naar het midden wijzen.....je moet de kristallen dus draaien en dat doe je met de Draaipijl in het actiescherm

Draai het linksboven kristal zodat je er de Harpoen op ziet.
Draai het rechtsboven kristal zodat je het Oogsymbool er op ziet
Draai het rechtsonder kristal zodat je er het Oog rechtys ziet en de Harpoen links
Draai het linksonder kristal zodat je er links het Vissymbool en rechts het Oogsymbool op ziet.

Heb je de 4 kristallen goed gedraait dan moeten de 4 ringen gedraait worden zodat voor elk kristal het juiste Symboolplaatje komt te staan. Klik op de Potring en dan met handje. Je kunt de Potring ring niet draaien. Je ziet dus dat vóór Linksonder het plaatje v.d. Potring staat. De Potring is ring 4, dus Linksonder is nr 4. We tellen met de klok mee, dus is Linksboven 1, Rechtsboven is 2, rechtsonder is 3. Dus zet nu het:

 • Symboolplaatje van de Vuurring voor het Linksboven Kristal,

 • Symboolplatje van de Vogelring voor het Rechtsboven Kristal en

 • Symboolplaatje van de Maerumring voor het Rechtsonder Kristal  Aldus:

Als je dit allemaal goed hebt gedaan dan zal de steen in het midden van het altaar open gaan en wordt de grot verlicht zodat April de muurtekeningen kan bekijken en zo de geschiedenis van dit onderwatervolk te weten komt

Als je dit allemaal goed hebt gedaan dan zal de steen in het midden van het altaar open gaan en wordt de grot verlicht zodat April de muurtekeningen kan bekijken en zo de geschiedenis van dit onderwatervolk te weten komt

Klik dus met je "Oog" op de "Tekeningen" en April bekijkt ze allemaal.  Bekijk ook het ronde Symbool, dat je nu links ziet zitten. Verlaat dan de grot en ga dan terug naar de stad en praat er weer met de Koningin. Vraag gelijk: "Waarom was de grot met het altaar en de muurschilderingen net buiten de stad, verlaten?" (Why was the cave with the altaer and the wall paintings just outside the city abandoned) , en.......... April en de Koningin gaan samen terug naar de grot alwaar April nu het één en ander uitlegt. 

Vanzelf belanden we dan terug in de Bel van de Koningin waar je de Koningin nu vraagt over "De Waterstiller".  
April moet nu bewijzen dat zij de Waterstiller is en dat kan ze doen door de Klapkaak te gaan doden. Grijp dus nu de Speer (Spear)

Duik de Bel weer uit en.........  Zwem naar rechts, voorbij de Landlopers Bel,  en dubbelklik dan de exit "Naar het scheepswrak" en........ April komt bij het wrak van de Witte Draak. Er zit een groot gat in de romp van De Witte Draak. Dubbelklik in het gat en April wil het wrak in zwemmen. Maar de Klapkaak vreet April bijna op. 

Pak de Speer uit je inventory en klik ermee op de Klapkaak en April doorboort het monster. 
Klik dan met je Handje op de gedode Klapkaak en April grijpt een tand uit de bek van het dier. 

Ga nu "Het wrak in" en grijp de Talisman terug die je aan de kettingen ziet hangen.

Dubbelklik weer in het gat om het wrak weer uit te zwemmen en ga dan terug naar de Koningin. Toon de Koningin zowel de Tand van de Klapkaak als ook je Talisman Ga terug naar de Grot. In de Grot hangt, links, een rond Symbool. Bekijk het Symbool. Het heeft ongeveer dezelfde vorm als de Talisman. Klik met je Talisman op het symbool en het gaat open. Klik vervolgens met je oog in de Nis. Er ligt een Scherf in de nis. Grijp de Scherf uit de nis. 

Het is echter maar een halve scherf. Je hebt dus nu de "Steen van Maerum". Ga terug naar de Koningin en toon haar de "Steen van Maerum". Nog steeds is de Koningin niet overtuigd dat April de verwachte Waterstiller is. April moet haar volk nog zien te herenigen. Praat dus weer met de Koningin en  April vertelt haar nu  het verhaal van de grot tekeningen en word nu officieel als de Waterstiller erkent. We belanden dan op het strand van het Alais eiland en zijn dus in:

Hoofdstuk 8: Hereniging:

Alais eiland:

Strand

Rechts naast April ligt wat wrakhout op het strand. Bij dit wrakhout ligt ook een touw. Grijp het Touw. Links zie je een pad met de exit "Het pad op". Rechts is een Stenen boog en daar is de exit "Door de boog". In het midden van het scherm krijg je het Oog op de "Jungle". Ga nu eerst een scherm naar links via "Het pad op". April komt bij de 

Ruïne. 

Kijk eerst weer even goed rond. Rechts in dit scherm staat een Standbeeld
Links van het Standbeeld staat een Jong Boompje en links van dit boompje zit er een Gat in de grond. 

Het Standbeeld heeft een boven deel, een midden deel en een voet. Bekijk elk deel van Standbeel met je "Oog".......April vertgelt dan iets over de 3 delen van het standbeeld.......Het boven deel van het standbeeld stelt een wezen voor dat roept. Het midden deel van het standbeeld stelt een wezen voor dat aandachtig luistert. Het boven deel is dus de Mond en het midden deel is een Oor. Bekijk de "Voet van het standbeeld" (Statue base). Je komt in de close-up van de Voet van het standbeeld. 

Je ziet 2 ringen met daarop symbolen. Boven zit de Mond, in het midden zit een Driehoekig Sleutelat en onder zit een Oor. Zoom uit.

Bekijk de Jonge Boom (Sapling). Bekijk het Gat (Hole) in de grond. Hetgat  is een diepe krater van minstens 50 meter diep en het gat mond uit in een grot waar water in staat. Pak het Touw uit je inventory en klik met het touw op de jonge boom. April bind het touw vast aan de boom en gooit het andere uiteinde omlaag door het gat. 

Het gat is nu de exit "Grot". Dubbelklik dus in het gat en.... via het touw daalt April door het gat omlaag en ze beland op een richel in de Grot. 

Bekijk de Nesten die hier in de grot hangen. Ga dan verder omlaag via "Klim naar beneden" (Climb down) rechtsonder in het scherm.  April komt beneden in de grot en staat weer op een richel en voor een hoop Wrakstukken (Rubble) Bekijk de wrakstukken en bekijk ook de Zee. Op de bodem van de zee is dus een Maerum stad. Tussen de wrakstukken merkt April een sleutel op. Klik met je pijltje op de wrakstukken en dan op je Handje en April grijpt de Sleutel. 

Bekijk de Sleutel in je inventory. Het is een Stenen Sleutel (Stone key) met een hoofd. Klim, via rechtsboven, terug naar boven, naar de bovenste richel en klik dan met je Hand op het touw om terug omhoog en uit de grot te klimmen. Als April weer uit het gat is gekomen dan grijp je het Touw terug uit het gat want je hebt het touw zo meteen ergens anders nog nodig. 

Ga, via rechtsonder, terug naar het strand en terug op het strand ga je dan nu een scherm naar rechts om Onder de Boog (Through arch) door te gaan. April komt terecht op een volgend stuk strand en hier zie je een Grote Krab. 

Bekijk de Krab. April denkt dat het dier vreselijke pijn heeft omdat zijn schaal te strak zit. Probeer met de krab te praten, maar April verstaat geen "krabs". Probeer het beest te helpen door er met je Handje op te klikken,  maar de schaal van de krab is te dik en te stevig. Achter April staat, hoog boven op de klif, weer zo'n Standbeeld. . Dubbelklik de exit "Naar de Klif" (To the cliff)  en April beland bovenop de klif en bij dat beeld. 

Op de Klif

Naast het beeld is een vuurplek op de grond. Bekijk weer de "Top van het standbeeld", het "Midden van het standbeeld" en de "Voet van het standbeeld". Het is precies hetzelfde standbeeld als ook bij de ruïne staat. Dubbelklik, rechts naast de vuurplaats, de rodepijl om terug te keren bij de grote Krab en ga dan, via linksonder, terug naar het Strand.  Terug op het strand klik je nu met je Oog op de "Jungle". April wil echter niet de Jungle in zonder eerst te weten waar ze dan naar toe moet want ze is bang om in de jungle te verdwalen. Roep dus met de Fluit Kraai op en als Kraai is gearriveerd praat je even uitgebreid met hem tot het gesprek vanzelf weer is afgelopen. 

Pak Kraai dan op en klik met Kraai op de Jungle en Kraai verteld over een vulkaan. Kraai vliegt weer weg en nu verschijnt de kaart van het eiland in je scherm. Rechtsklik om Kraai op te bergen en ga dan naar de Vulkaan (Vulcano)

Vulkaan:

April komt aan op de vulkaan. Links achter April zie je een Grote Boom. Klik  even op met je oog op de Grote Boom, zodat deze plek ook op de kaart komt te staan. Klik dan met je Oog op de "Grote Mond" (Big mouth) in de rotswand. April klimt door de Grote Mond en ze komt in een grot. 

Links onder is een opening (Aperture). Klik op die opening op en April verteld dat dit volgens haar een Telescoop is. Rechts onder zie je een driehoekig sleutelgat en daarboven een wiel met daarop een symbool.  We kunnen even niks doen hier dus verlaat de grot weer, via linksonder, en dan, via linksonder, terug de kaart op (To the jungle) Ga nu naar de Grote Boom (Large tree).   

Grote Boom:

Weer een standbeeld maar deze heeft alleen een Oor. Bekijk de "Tak"  en de "Stok" onder de grote boom. Loop naar de boom en Tak en Stok komen tot leven.  Praat uitgebreid met Stok en Tak. Sla hier geen enkele gespreksoptie over. Dit  zijn "Stickmannen" ofwel Wandelende takken en zij vertellen April over Q’Aman, de stille reus . Er zijn 3 Stickmannen, Woody, Wick en Willow geheten. 

De Wandelende Takken vertellen over de standbeelden en wat voor functie zij hebben. Deze Wandelende Takken leggen min of meer uit wat April nu te doen heeft. April moet, via de standbeelden, reus Q'Aman wakker maken. Tijdens het gesprek met de 3 Wandelende Takken zien we die reus, die diep in slaap is.

Nadat je alle gespreksoptie hebt uitgeput ga je terug, via linksboven, naar de kaart en weer naar de Vulkaan en dan via de "grote Mond" de grot in. 

Wakker worden Q’Aman:

Vulkaan grot:

 

Steek nu  je Stenen Sleutel (Stone key) in het driehoekige sleutel gat en klik dan, met je oog,  op de telescoop (Aperture).  April zegt dan wat ze ziet door de telescoop. In eerste instantie ziet ze April niks bijzonders.  Klik op de Stenen Sleutel en draai deze om via de kromme pijl in het actiescherm

Telkens als je de Stenen Sleutel een slag draait verschijnt er op het wiel erboven  een ander symbool. Draai de Stenen Sleutel nu telkens 1 slag om en kijk dan steeds weer door de Telescoop. April zal je dan vertellen wat ze steeds ziet door de telescoop. Je moet op deze wijze op zoek naar de symbolen voor het Ruïne standbeeld, het Klif standsbeeld, het Groter Boom standbeeld en het beeld dat bij de slaapplaats van de Reus staat.

Dus draai de Stenen Sleutel steeds 1 slag, kijk dan door de telescoop en als April vertelt dat ze het Ruïne beeld, het Klif beeld en het Grote Boom beeld ziet dan teken je steeds het Symbool na dat je dan op het wiel ziet. Heb je dan die 3 symbolen dan doe je dit nog een keer om het symbool voor de "Lens" te vinden......de "Lens" is het beeld dat bij de Reus Q' Aman staat. Hier zijn deze 4 symbolen.....

Als je deze 4 Symbolen hebt nagetekend, en steeds op de telescoop hebt geklikt, dan ben je hier klaar. Pak dan de Stenen Sleutel terug voordat je de grot weer verlaat, want je hebt de Stenen Sleutel ook nodig bij de 3 Standbeelden. Verlaat de grot weer. De standbeelden zijn in feite onderdeel van een "telefoonsysteem". April moet nu de standbeelden zo manipuleren dat de reus Q’Aman in zijn slaapplaats wordt gewekt.  Ga, via de kaart, terug naar de Grote Boom.

Grote Boom Standbeeld:

Zoom in op de Voet van het Standbeeld (Statue foot)

Je ziet boven dus "mond", in het midden een driehoekig sleutelgat en onderin de "oren".  Je ziet ook twee draaischijven met symbolen.  De bovenste symbolen schijf is de Mondring en de onderste symbolen schijf is de Oorring. Plaats de Stenen Sleutel in het sleutelgat en klik erop.  In het actiescherm krijg je dan nu twee draaipijlen. De bovenste draaipijl is om de onderste, de Oor schijf te draaien en de onderste draaipijl is om de bovenste, de Mond schijf te draaien.  Draai nu, via de draaipijlen, de schijven rond,  zodat in het midden op de bovenste schijf het symbool voor het Klifstandbeeld komt te staan en in het midden van de onderste schijf het symbool voor deze Grote Boom standbeeld komt te staan. Aldus:

Pak de Stenen Sleutel terug uit het sleutelgat en zoom uit en ga terug de kaart op. 
Ga naar het Strand en dan, onder de boog door, naar de schildpad en dan naar het:

Klif Standbeeld:

Klik weer op Voet van het standbeeld. Plaats de Stenen Sleutel weer in het driehoekige sleutelgat.   
Draai met de nu bekende pijlen de bovenste schijf op het Ruïne standbeeld symbool en de onderste schijf op het Grote Boom standbeeld symbool. 

Klif beeld "Luistert" dan naar grote boom en "praat" dan tegen Ruïne. Pak de Stenen Sleutel weer terug en zoom uit en ga nu naar het:

 Ruïne Standbeeld:

Klik weer op Voet v.h. standbeeld. Plaats de Stenen Sleutel weer in het driehoekige sleutelgat. 
Draai dan weer met de pijlen de bovenste schijf op het Lenssymbool en de onderste schijf op het Klifsymbool

Je hebt het "telefoonsysteem" nu zo gezet dat een boodschap, die je inspreekt in het standbeeld bij de Grote Boom, via het Klifstandbeeld en het Ruïnestandbeeld naar Q’Aman zal gaan om hem  wakker te schreeuwen.   

Ga dus nu weer  naar de Grote boom. Klik nu met je korte pijltje op het standbeeld en klik dan op je Mondje en......

April doet eerst een testje en als het goed is dan zie je, en hoor je, het geluid van April van via het Klifbeeld en het Ruïne beeld naar de grot gaan. 
Is de test gelukt dan roept April via de standbeelden die reus Q’Aman op en dit reusje wordt nu wakker.

We zijn dan terug bij April en het Grote Boom standbeeld. Klik weer op het standbeeld en weer op je Mondje om nu, via de standbeelden, met Q’Aman te praten. Gebruik hier gewoon alle opties, en vergeet vooral niet te vragen waar Q'aman's schuilplaats is. 

Na dit gesprek dient April dus persoonlijk naar Q’Aman toe te gaan. Ga dus de kaart weer op en zie......
.....de locatie van Q’Aman staat nu ook op de kaart. Dus ga naar de "Plek van de stille reus" (Quit Giant's glade).

Klik met je pijl en dan met je mondje op Q’Aman om weer met de reus te praten. April loopt door naar Q’Aman en de reus komt ook van zijn slaapplaats af. 

Praat met de reus en gebruik weer alle mogelijke gespreksopties, maar praat vooral over de Orolow. 
De Orolow is de Krab en we belanden dan vanzelf terug bij de krab

Q’Aman helpt de krab en verdwijnt daarna naar het klifstandbeeld. Ga dus ook weer naar "Boven op de Klif". 

Aas voor Q'Aman:

Q’Aman zit hier nu te vissen. Praat weer met Q’Aman. Q'Aman heeft geen aas, dus willen de vissen niet bijten. Vraag ook of April de hengel van Q’Aman mag lenen (Can I borrow your fishing rod). Maar daar wil Q'Aman niets van weten want eerst  wil ie zelf een visje vangen. Geef Q’Aman het kleverige snoeppapiertje (Candy wrapper)  uit je inventory en de goedige reus gebruikt dit papiertje als aas. 

Uiteraard bijten de vissen niet meteen, dus je moet hier nu even weg en straks terug komen. Zoek dus de kaart weer op en ga terug naar de Grote boom. Ga terug naar de Grote Boom en ga dan, via het pad langs de boom, "Klim in boom" (Climb the tree), naar boven in de Grote Boom. April komt bovenin de boom terecht. 

Het Lunarkanon in de Grote Boom:

Onderzoek het Houten Lunarkanon (Wooden crossbow) en ook het Bergpad (Mountain path) aan de overzijde met je Oog. Als April nu dat Bergpad zou weten te bereiken, dan zou ze waarschijnlijk via dat pad het Alatien Dorp kunnen bereiken. Ga, via rechtsonder, terug naar beneden en praat nu beneden weer met Stickman Wick. Vraag Wick over het Lunarkanon (Who built that big crossbow in the tree) en verder alles wat je maar kunt vragen. Uiteindelijk gaan  Wick, Woody en Willow dan naar boven, naar het Lunarkanon. 

Volg de 3 Stickmannen dus en praat bij het Lunarkanon weer met Wick, die nu bij de achterkant van de Lunarkanon staat. De Wickmannetjes hebben een Pees en Touw nodig om het Lunarkanon te kunnen afschieten. Daal, via rechtsonder, terug omlaag en ga dan via de kaart terug naar het strand en dan weer "Door de boog" en dan naar 'Boven op de Klif". Q’Aman heft inmiddels een visje gevangen en opgegeten. Grijp de Hengel (Fishing rod). April grijpt niet de hengel maar wel de vislijn van de hengel. Grijp ook de Visgraten

Ga terug naar de Grote Boom en via het pad naast de boom weer naar de Lunarkanon. Geef de Vislijn (Fishing line) aan Wick. Je scherm wordt eventjes zwart maar daarna hebben de Wickmannen de Lunarkanon gereed gemaakt om af te schieten. Praat weer met Wick. April vraagt of Wick het Kanon niet eerst even wil uittesten. Maar Wick heeft geen "ammunitie". Combineer in je inventory de Visgraat  (Fish bone)met het Touw (Rope) en klik dan met het Touw op het kanon. Het kanon is dan nu geladen. Praat weer met Wick. April vraagt of zij het kanon mag testen en dat mag.  Bij het open deel van het kanon vindt je de Hendel (Lever). Klik dus met je Handje op de hendel en....

Het touw wordt afgeschoten en via het touw kruipt April naar de overkant en beland ze op het Bergpad.

Het Alatian Dorp:

April staat op het bergpad. Er zit echter een diepe kloof in het bergpad en aan de overkant staat een Alatien. Bekijk de kloof  (Updraft) in het pad. Er waait een opwaartse wind omhoog door de kloof. Praat met de Alatien die aan de overkant staat en gebruik weer alle opties. De Alatien wil April niet helpen om over de kloof heen te geraken. Pak dus het Wind drankje uit je inventory en klik ermee op de "Opwaartse Wind". Pak dan het Zo-Licht-Als-Een-Veertje-drankje uit je inventory en klik hiermee op April en April vliegt naar de overkant. 

Praat weer met de Alatien en gebruik weer alle mogelijke gespreksoptie. April is nu dan officieel de Windbrenger. Dubbelklik in de "Tunnelingang" en April loopt door de tunnel en beland aan de andere kant bij de ingang van het dorp. Naast April zit een Oude Alatien man. Praat met de Oude man en hij vertelt dat de Verteller, de "Teller", in het dorp is.

 Dubbelklik, bovenaan de trap, de exit "Naar het kasteel" en April beland dan in het dorp. Loop door naar het midden van het scherm. 

Onderin het scherm zit een Alatien Kind te spelen en helemaal rechts zit een jonge Alatien Vrouw. Boven op de trappen, bij de poort van de Kasteeltoren, houd een Alatien wachter de wacht. Dubbelklik in de poort van de Kasteeltoren, om te proberen naar binnen te gaan, maar de wachter houdt April tegen. Vertel de wachter dat je de Windbrenger bent (I'm the Windbringer)..... April moet echter eerst bewijzen dat ze de Windbringer is, door vragen te beantwoorden over 4 verschillende verhalen. Deze verhalen kent ze nog niet dus zeg: "Nee, geef me wat tijd om me voor te bereiden" (No, give me some time to prepare). 

April moet dus 4 verhalen gaan aanhoren. Ga nu praten met de jonge Alatien vrouw, het Alatien kind, de oude Alatien man en de Alatien man bij de kloof. Zij vertellen elk een verhaal, luister er goed naar en ga dan terug naar de wachter bij de toren en beantwoord zijn vragen. 

Heb je alle 4 verhalen gehoord dan ga je terug naar de Wachter. Praat weer met de Wachter en zeg hem nu dat je klaar bent voor zijn quizje, dus ze "Yes, ask me the questions"

April mag nu naar binnen. Dus dubbelklik in de poort en April beland in de Torenkamer en ontmoet de Alatien Verteller. 

Praat uitgebreid met de Verteller. Sla geen enkele gespreksoptie over en uiteindelijk beland April terug in de grot onder de Ruïnes, waar ze voorheen de Stenen Sleutel vond. Filmpje: De Maerum en de Alatien worden nu herenigt en de 2 delen van de Schijf dus ook en April heeft dan nu de complete Maerumsteen. April beland dan bij een Rots op de bodem van de zee.

De "Blauwe van Draic Kin" en "De Persoon met  Mantel":

April hangt onderwater voor een hoge rots. Als klikplekken krijg je "Zand" en "Grote Rots". Bekijk het "Zand"
April zegt dat het zand iets bedekt. Bekijk de Grote Rots. April vindt het maar een vreemde rots. Klik met je Handje op het Zand

April veegt de zandhoop weg en de ingang van de grot wordt nu zichtbaar. Bekijk deze "Kleine opening" (Small orifice) met je oog. 
Het is een Organische Sensor. Klik met je Mondje op de Sensor en....Bovenaan de rots gaat nu de ronde ingang (Large orifice)  open. 

Dubbelklik die "Grote opening" en April zwemt er door naar binnen. Midden in je scherm is dan een heldere witte plek. Het is een OOG (Circulair protusion) . 
Klik  er met je kortepijl op en klik er dan op met je Handje en...ze hoort een stem en het OOG gaat open. 

April is bij de Oude Draak, die ook bekend staat als de "Blauwe van Draic Kin". Stel alle vragen die je maar kunt vragen en uiteindelijk krijgt April dan een juweel en dit juweel is het "Drakenoog". De "Blauwe van Draic Kin" brengt April dan bovenwater en ze beland op een soort boot.  Praat hier met de "Persoon met Mantel" en sla ook hier geen enkel onderwerp over. April krijgt een sterrenkaart en de 3e steen en gaat slapen. We belanden in hoofdstuk:

Hoofdstuk 9: Schaduwen.

Het Huis Van Alle Werelden:

April wordt wakker, nog steeds op de vreemde boot. De "Persoon met Mantel" verschijnt weer.
 Na het gesprekje met de mantelman beland April op de steiger in de haven van Marcuria. Klik op "Ga naar stad".

April rent over de steiger naar rechts..... maar dan.......Chaos verschijnt en April rent terug. 
Gelukkig verschijnt er ook een poort naar Venice en vanzelf springt April door de poort en ze beland in de kathedraal van Venice.

Stark:

Venice:

 Praat met de Priester en sla weer geen enkele vraag over.

 

Ok...je hebt alle locatie hier in Venice al meerdere malen bezocht, dus je weet hoe je naar alle locaties moet gaan. Verlaat de kathedraal en reis met de Metro naar station East Venice en ga dan naar het Grenshuis. Ga naar binnen. April loopt vanzelf de zitkamer. 

Emma en Mickey zijn in de zitkamer en Micky zit te janken op de bank. Emma roept naar April dat ze moet maken dat ze wegkomt, maar het is al te laat. Een Vanguard bewaker verschijnt en dan ook ene Gordon Halloway, de assistent van McAllen. Praat met Halloway. Het maakt niet uit in welke volgorde je de gespreksopties gebruikt. Tijdens dit gesprek wordt Emma neer geschoten en rent April naar de boven verdieping waar Zack voor April's kamerdeur staat. Praat met Zack. Zack heeft April verraden en is dus schuld aan de dood van Emma. Zack wordt dan ook neergeschoten en April gaat snel haar kamer in.

Als het goed is dan staat het raam in April's kamer nog open. Is dat niet het geval dan open je het raam dus eerst met je Handje. 
Kijk dan uit het geopende raam via je Oog en dubbelklik dan in het Kanaal en.....

April springt uit het raam het kanaal in en ze beland weer op het droge en staat dan links van de ingang van het Grenshuis. 
Een bewaker staat echter in de deur van het Grenshuis. Pak het Onzichtbaarheidsdrankje uit je inventory en klik ermee op April.

 April neemt weer een slok en wordt weer onzichtbaar. Ren de brug op en dan, via rechtsonder, door naar het Bruggenscherm. Ga naar het Café.  
Bij het Café wordt April echter door 2 Vanguard bewakers in het nauw gedreven. Maar dan gaat, links, de deur open en in die deur verschijnt een Poort. 

Vanzelf rent April dan door die poort en ze beland in het Huis van de Oude Vrouw, die we ook al in de Proloog zagen. Haar naam blijkt  Alvane te zijn. 

Loop door naar de open haard en vanzelf begint er dan een gesprek tussen April en de oude Alvane. We zijn hier dus tussen in "Het Huis Tussen Twee Werelden".  De oude vrouw verteld een heleboel, o.a dat Emma niet echt dood is. Het gesprek gaat helemaal vanzelf en na het gesprek verdwijnt April vanzelf weer door de Poort en beland weer in Marcuria en in:

Hoofdstuk 10: Herboren.

April komt aan in de straat bij de Journeyman Inn. Er is niemand te zien. Iedereen schijnt gevlucht. 
Dubbelklik in de poort om op de kaart te komen en ga dan naar het Stadspark. 

Ga het Boomhuis van Abnaxus binnen. Abnaxus komt weer omlaag en er volgt een gesprekje waarin Abnaxus vertelt telt er een Oorlog op punt staat te beginnen. Abnaxus geeft dan de Steen van Venar aan April. Abnaxus gaat terug naar boven. Ga dus weer naar buiten. Zorg dat je weer op de kaart komt en reis nu naar de Villa van Westhouse. Praat met Brian Westhouse. Westhouse is niet van plan om te vluchten. Ga, via de kaart, naar de Enclave

Ga de "Enclave in" en dan, via rechtsonder, omlaag de Grote Bibliotheek weer in. Praat met Minstrum Yerin en vraag hem alle vragen die je maar kunt vragen. April ervaart dat Tobias dood is, vermoord. Ga weer de trap op en naar buiten. Op het dak van de Enclave bekijk je nu eens wat nauwkeurig de vloer en de Stenen draak. Je ziet dus een Midden Cirkel in de vloer en rondom de Midden Cirkel zie je 4 "nissen":

Rechtsonder = Rechternis, Linksonder = Onderste nis. Linksboven = Linkernis, Rechtsboven = Bovenste nis. Combineer in je inventory het Magic-Binding drankje met je Talisman van de Balans. Je hebt nu de 4 Steenstukjes.....de 4 Steenstukjes zijn: de Banda stone, de Alatien stone, de Dark people stone en de Venar stone. Plaats elk van de 4 steenstukjes uit je inventory nu in hun eigen nis in de vloer. Het spel geeft zelf aan welk steenstukje in welk holletje moet, maar voor diegene die zelf dat niet snappen:

April rent dan naar rechts en je hoort een hoop gerommel. April denkt dat er iets verkeerds is gegaan. Roep Kraai op met de fluit. Pak Kraai dan op en klik met Kraai dan op de Stenen Draak en Kraai zal de Bek van de Stenen Draak schoon pikken om deze schoon te pikken. 

Filmpje: De Schijf wordt gemaakt maar....de Schijf valt omlaag de zee in en komt terecht in het water van de bibliotheek

Ga terug, via rechtsonder, de Bibliotheek weer in. Loop door naar Minstrum Yerin maar praat niet met hem. Bij Yerin gaat een trap omlaag naar het "Zwembad", beneden in de bibliotheek. In het zwembad drijft nu de Schijf. Klik op de schijf met je Handje en April rent de trap af en probeert dan de Schijf uit het water te vissen, maar dat lukt dus niet. 

Er zit een Nis in de muur en rechts naast die nis zit een Draaiwiel aan de muur. Bekijk het Draaiwiel. Het is nogal roestig. Klik met je Handje op het draaiwiel om te proberen het te draaien. Dat lukt dus niet. Ga dus met Yerin praten en vraag hem: "Waar dient dat roestige wiel beneden voor?" (What's the rusty wheel downstairs for?) Dat wiel dient om het water uit het zwembad te laten lopen. Vraag "Weet u waarom dat afvoer wiel vast zit?" (Do you know why the drainage wheel is stuck) en........ Yerin zorgt er nu voor dat het wiel van slot gaat. Ga dus terug naar beneden en klik weer met je handje op het Wiel en nu draait het wiel wel en verdwijnt het water uit het zwembad. Onderaan het trapje ligt dan de Schijf op de bodem van het zwembad. Grijp dus nu de Schijf. Als April de Schijf heeft gepakt dan dubbelklik je op de ingangtrap van de bibliotheek om weer terug boven in de Enclave te belanden. Ga dan via de "Uitgang" de Enclave weer uit en dubbelklik de exit "De stad in".

Filmpje: De Tyren komen eraan en April creëert een poort en stapt erdoor terug naar Venice.

Hoofdstuk 11: Draic Kin:

Venice:

April is beland bij haar schilderij in de Academie . 

Pak weer het Schilderspalet van het aanrecht en pak het gelijk weer uit je inventory en klik er weer mee op April's schilderijdoek dat op de schildersezel staat. April begint weer te schilderen en.....creëert weer een poort en beland terug bij "Moeder", de Witte Draak. 

De Witte Draak is stervende maar ze geeft April nog wel het Witte Juweel. Uiteindelijk  sterft de Witte Draak maar het Ei komt uit zodat er dus een nieuwe Witte Draak is geboren.  April  beland dan weer in de Kathedraal van Venice. 

Burns Flipper

Verlaat de Kathedraal en duik de Metro in en reis via de Metrokaart nu weer naar De Newport dokken. Volg bij de dokken dan de route naar de garage van Burns Flipper. Ga de garage weer binnen en binnen ga je weer "De put in". Praat met Burns Flipper en hij geeft aan April dan nu de valse ID-kaart. 

Ga nog niet gelijk weg. Pak de Sterrenkaart (Star map) uit je inventory en klik ermee op Burns. April vraagt aan Burns of hij de sterrenkaart kan ontcijferen. Burns zal dat gaan doen, maar het gaat even duren dus of April later maar weer terug kan komen. Verlaat Burns dus weer en ga terug naar het metrostation en reis via de metrokaart nu naar Metro Circle.

NB: Het is van vitaal belang dat je nu hier de sterrenkaart aan Burns geeft. 
Vergeet je dit nu te doen dan kun je zo meteen niet verder komen in het spel.

De Shuttle:

Wel....hier was je ook al eerder. Helemaal links is het Shuttle gebouw en vanwaar je ook kunt vertrekken naar het Ruimtestation. Dubbelklik daar dus de exit "Liften" en April rent er via de brug naar toe.  Een bewaker staat de lift te bewaken maar omdat April nu een valse ID-kaart heeft kan ze nu gewoon de lift in. 

Dus klik met je Handje op de liftdeuren en April gaat met de lift omhoog en ze beland in de grote hal van de Shuttle Terminal. Let goed op. Als April de lift uitkomt zie je hoe een jongetje, met een witte pet op en een blauwe trui aan,  naar rechts onderin je scherm loopt en daar bij het hek een PIZZADOOS in het vuilnisvat deponeert. 

NB: Zie je nu niet dat jongetje naar het vuilnisvat gaan om daar nu de pizzadoos in te deponeren dan betekent dit dat je vergeten bent om de sterrenkaart aan Burns Flipper te geven. Je moet dan nu onmiddellijk terug naar Burns Flipper om alsnog nu de sterrenkaart aan hem te geven. Dan hier terugkeren en je ziet dan alsnog hoe het jongetje de pizzadoos in het vuilnisvat gooit.

Bekijk even op je gemak alles hier in de grote hal. Midden Links is de toegang tot de Shuttle. Links van de lift is de toegang tot de "Gangen" (Tubes)  Rechts is een Pizza-automaat en staat het vuilnisvat waar dat jongetje zijn pizzadoos in heeft gedeponeerd. Loop naar linksonder en je komt bij de Kledingwinkel.  Bekijk de kledingwinkel met je Oog. Hierna kun je de kledingwinkel in gaan maar doe dat nu nog niet. Ga nu eerst, via de poort links naast de lift, naar de "Tubes". April beland dan boven in de grote wachtkamer van de ruimteshuttle die naar het ruimtestation gaat. Loop door naar de balie en praat er met de Receptioniste. 

Gebruik de gespreksonderwerpen maar April heeft er niet veel aan. Straks komen we hier echter terug. Ga dus terug naar beneden en probeer dan of April naar de Shuttle kan gaan. April mag echter niet de Shuttle in. Ze heeft nieuwe kleren nodig. Ga naar de kledingwinkel en ga er nu naar binnen en...

April steekt zichzelf in nieuwe kleren. Loop, als April weer uit de kledingwinkel is gekomen, naar rechts en grijp dan nu die Pizzadoos uit het vuilnisvat. 

Bekijk de pizzadoos in je inventory. 
Er zit nog een papperig stukje pizza in de doos en April besluit om de doos maar dicht te laten.
 
Nu April nieuwe kledij probeer je weer om naar de Shuttle te gaan en....

Filmpje: De Shuttle brengt April naar een ander deel van Venice en wel naar het MTI gebouw van McAllen.

 Jacop McAllen:

Een Agent staat de uitgang te bewaken. Praat even met de agent. April vraagt aan de agent waar het MTI gebouw is en de agent vertelt het haar.  
Ga dan, rechts van de agent "Naar de straat" en April beland in de receptiehal van het MTI gebouw. 

Probeer de lift in te gaan maar de receptionist staat dit niet toe. April rent naar de receptionist en je gespreksopties verschijnen. Gebruik 1 van deze opties en vraag dan verder alle mogelijke vragen die je aan de receptionist kunt vragen. Wel...Jerry is niet om te kopen. Als het "gesprek" ten einde is pak je de Pizzadoos uit je inventory en klik je ermee op de receptionist en........ April doet zich voor als pizzabezorgster die een pizza voor McAllen komt brengen en April mag nu met de lift naar boven en dit gebeurt dan verder vanzelf. April komt dan terecht in het kantoor van Jacob McAllen.

Kijk rond. Er staan 2 hele grote glazen vazen in het kantoor en in die vazen zitten Klonen van mensen. Bekijk ze. Klik op het bureau. Bekijk het bureau. Er liggen documenten op het bureau. Klik met je Handje op het bureau en April bekijkt dan de documenten en komt erachter dat ze in de gaten wordt gehouden. Er gaat dan een alarm af en Jacob McAllen komt binnen.

Na het introductie praatje van McAllen verschijnen je gespreksopties. Nadat je 1 of 2 gespreksopties hebt gebruikt neemt McAllen de Steen en de Juwelen in bezit. April probeert weg te rennen maar een Vanguard soldaat verhindert dit. Het gesprek gaat verder en April wordt dan door McAllen naar het Laboratorium gebracht waar McAllen de steen en juwelen  in een soort "Opslagkamer"plaatst. McAllen verdwijnt dan weer maar dan verschijnt April’s beoogde moordenaar. 

Bekijk snel, met je Oog, de Computer en klik dan  met je Handje op de computer om de grote deur naar buiten te openen en ren dan door die deur naar buiten.

De moordenaar achtervolgt April naar buiten.....
Buiten op het "balkon"zie je, rechtsonder, een balk uitsteken...... snel....ren die uitstekende balk op en.....

........... de moordenaar komt achter April aan en...... aan. April kan geen kant meer op en ontsnappen schijnt niet meer mogelijk te zijn.
 Maar dan verschijnt Cortez en Cortez  maakt korte metten met April’s belager. 
 

Er volgt een gesprekje met Cortez en dan verschijnt McAllen ook op het "balkon" en nu start een scène waarin je de waarheid over Cortez en McAllen te weten komt. Cortez en McAllen vechten het uit maar ze storten beide omlaag de diepte in en je krijg je weer de controle over April. 

Ga dus terug het Laboratorium in. Klik weer met je Oog op de computer en dan weer met je pijl en je Handje en de "Opslagkamer" komt weer omhoog en April grijpt vanzelf dan de Steen en de Juwelen terug. Dubbelklik, rechtsonder, op de lift om terug te keren in McAllen's bureau en dubbelklik dan in de rechterpoort om met de "Hoofdlift" terug te keren bij de receptionist en vanzelf loopt April dan door en beland weer op het dak van de Shuttle aankomstplaats. Loop door naar links en dubbelklik dan "Shuttle station" en met de Shuttle keert April terug  naar de grote hal met de kledingwinkel. Dubbelklik op de Lift en ga dan, rechtsonder, "Over de brug" en dan, weer rechtsonder, de Metro in. 

Reis via de metrokaart weer naar "De Newport dokken" en volg dan de route weer naar Burns Flipper.  Weer in de Put bij Burns gaat het dan verder weer even vanzelf. Burns Flipper is neergeschoten en bijna dood. De sterrenkaart is verdwenen. Burns heeft April verraden maar hij heeft een kopie gemaakt en April bekijkt deze kopie op het scherm.

 Burns vertelt over een Ruimtehaven, de Morgenster. Flipper sterft. Ga terug naar Metro Cirkel en zorg dat je weer in de grote hal komt waar de kledingwinkel is en waar je de pizzadoos uit het vuilnisvat hebt gepakt. Ben je daar weer dan ga je via de rechtertrap, dus via "Tubes" weer omhoog naar de grote wachthal. Dit is dus de Ruimtehaven. Loop weer naar de balie en praat weer met de receptioniste en zeg "Ik zou me graag inschrijven als een kolonist" (I Like to register as a colonist)  April schrijft zich in als kolonist en ze gaat met de ruimteshuttle nu naar het Ruimtestation. We belanden dan beland in:

Hoofdstuk 12: Droomland.

April is dus beland in de terminal van het ruimtestation. Het zit er vol met kolonisten. Loop naar links. Je scherm scrolt mee en je ziet dan de uitgang van de terminal. Probeer door de uitgang te gaan, maar de bewaker staat dat niet toe. Rechts staan de tassen die je kunt bekijken. Verder naar rechts zijn de Heren en de Dames toiletten. 

Probeer het Damestoilet in te gaan. Helaas....het Damestoilet zit op slot. Probeer dus het Herentoilet (Men's room) in te gaan. Dit lukt wel en April beland dus in het herentoilet. Aan de linkermuur hangt een Automaat (Dispenserer). Aan de achtermuur hangen 2 wastafels en bij elke wastafel staat een vuilnisbak. Rechts zijn 2 wchokjes. Bekijk de Automaat. Het is een "Potentiepil-verkoopautomaat".  Pak je Cashcard uit je inventory en klik ermee op de automaat en April trekt dan een paar "Instant Heat potentiepillen" uit de automaat. 

Klik met je pijltje op de linker vuilnisbak (Trash can) en dan op je Handje en April schuift de linker vuilnisbak naar links. Onder de linker wastafel zie je dan een rooster. Bekijk het rooster. Probeer het rooster te openen met je Hand. Dit lukt niet want het rooster zit stevig vastgeschroefd. Pak je enige overgebleven Munt (Coin) uit je inventory en klik hiermee dan op het rooster en met behulp van de munt schroeft April de schroeven los. Klik dan weer met je Handje op het rooster en nu maakt April het rooster open. 

Dubbelklik dus in de "Doorgang"  (Passage) en April beland in de Tunnels.

Tunnels en Shuttlebay:

Linksonder zie je dan een Scherm/paneel. Bekijk dit scherm. In het scherm zie je dan alle uitgangen van de dit ventilatietunnelsysteem. 

De uitgangen zijn de kleine groene cirkeltjes. Dubbelklik op "Uitgang onderhoudstunnel 1"(Service duct #1)  en April beland in de volgende tunnel.

Bekijk de camera die aan het plafond van de tunnel hangt. April vertelt er iets over en op de camera krijg je dan de "Kabel" klikplek. Klik dus met je Handje op de "Kabel" (Cable). We zien dan de Bewaker in de Monitorenruimte. De bewaker merkt dat de Camera uit is gegaan en gaat op onderzoek uit. 

Snel.....kruip vlug weer de tunnel in en klik weer met je Oog op het Scherm om de kaart weer in je scherm te krijgen. 
Dubbelklik nu op "Uitgang onderhoudstunnel 2" (Service duct #2) en April beland in de monitorenkamer.

NB: Je moet nu wel steeds snel wezen om te voorkomen dat April door de bewaker gesnapt wordt. Wordt je gepakt dan beland je terug in de terminalruimte. 
Ga dan het herentoilet weer in en kruip de tunnel weer in en je kunt dan gewoon opnieuw beginnen.

Op het bureau staat de koffiemok van de bewaker die je zojuist hier zag. 
Pak de Instant Heat pillen uit je inventory en klik ze op de koffiemok. 

April doet al haar pillen in de mok. Snel...kruip terug de tunnel in, klik weer op het Scherm en klik weer op "Uitgang onderhoudstunnel 2" en........
April bekijkt vanuit de tunnel hoe de bewaker in de monitorkamer zijn koffie opdrinkt en dan weg loopt., omdat de koffie hem niet goed valt.....

Vanzelf kruipt April dan de monitorkamer weer in. Doorzoek, met je Handje, de Jas welke over de stoel hangt. 
April grijpt  een Magnetische Sleutel uit de jas.  
Bekijk, met je oog, de computer en April weet wie er in welke cel zit en weet dan dat Adrian, de Beschermer, in Cel 5 zit. 

Bekijk, met je Oog, het "Beveiligingsplattegrond paneel" dat aan de linkermuur hangt. De plattegrond komt in close-up in je scherm.  Op de plattegrond zie je knopjes. Je ziet knopjes bij de Kantine, het Celblok, de Wachtruimte en de Luchtsluis.  Door op de knopjes te klikken maak je ze groen, of weer rood. Elk van de 4 plaatsen wordt bewaakt door een agent.  Maar door op de knop te klikken kan April de agenten weg sturen naar de kantine.  Maar je kan steeds maar 1 agent tegelijk naar de kantine sturen.

Klik op de knop van het Cellenblok en klik dan op "Verlaat je positie" (Order off dury  Reposition) om de bewaker bij het cellenblok naar de kantine te sturen. 

Zoom uit en ga dan, rechts, door de Exit deur naar buiten. April staat dan in de "uitgang" van de monitorkamer. 
Dubbelklik nu achterin de tunnel en April komt terecht bij de Cellengang. 

Linksonder zie je Cel 5, Voor elke cel staat een paal met daarop een kastje. Dat kastje is het Slot van de Cel. Loop naar Cel 5 en bekijk het Slotkastje met je oog. April vertelt dat het kastje een schuifdeksel heeft. Klik dan met je Handje op het kastje en April schuift het deksel ervan open.  Pak nu de Magnetische Sleutel uit je inventory en klik ermee op het Slotkastje van Cel 5. Cel 5 gaat open en Adrian komt naar buiten. 

Er volgt een gesprekje en hierna dubbelklik je, achterin de gang, de exit "Uitgang links" (Exit left) om terug te keren in de hoofdtunnel en dan klik je met Handje op "Deur" om terug te keren in de monitorkamer. Klik weer op het "Beveiligingsplattegrond paneel". Klik op de Kantineknop en stuur de bewaker terug naar het Celblok. 

Klik dan op de knop van de Luchtsluis en stuur deze bewaker nu naar de kantine. Verlaat de monitorkamer weer en dubbelklik weer achterin de tunnel en April en Adrian staan dan weer voor de Cellentunnel. Pas op want de bewaker staat hier dus weer. Dubbelklik dus nu de "Uitgang rechts" (Exit right) en April en Adrian belanden op het volgende tunnelscherm. 

Dubbelklik hier dan, helemaal rechts, de exit "Naar de luchtsluis" en we belanden dan in de Luchtsluis. Er volgt een gesprekje tussen April en Adrian. Onderin het scherm zie je een kleine Rode Knop. Bekijk dez Rode Knop. April zegt dat dit de knop is voor de "Laad Gondel". Klik met je Handje op die kleine Rode Knop. 

Rechts in het scherm gaat dan de grote capsule open en in deze capsule staat dan de "gondel" (Pod). De capsule heet "Gondel". Bekijk de "gondel" met je Oog. De "Gondel" is in feite dus een Ruimtepak en op het pak zie je een Rood en een Groen lampje. Die 2 lampjes zijn het "Paneel". Bekijk dit paneel met je oog. April verteld dat dit het zuurstoffilter is maar dat het filter ontbreekt. April moet dus een zuurstoffilter gaan halen. 

Loop terug naar Adrian en dan naar links en dubbelklik in de "Uitgang". Loop door de tunnel terug naar links en naar de cellengang en ga dan via "Uitgang links" terug naar de monitorkamer. In de monitorkamer klik je weer op het beveiligingsbord en stuur je de bewaker in de kantine terug naar de luchtsluis. Stuur dan de bewaker van de Vrachtruimte naar de kantine. Verlaat de monitorkamer weer. Terug in de hoofdtunnel loop je naar onderkant scherm, dus naar de camera. Links van de camera is dan de ingang van de "Linker gang". Ga dus nu de "Linker gang" in en op het volgende scherm weer de linker gang in om "Naar de vrachtruimte" te gaan. 

Aan de rechtermuur zit de Computerterminal. Bekijk de Computerterminal met je oog. Het bevat de voorraaddatabase van alles wat hier ligt opgeslagen. 

Nu kun je met je Handje ( Actieschermpje) op de computerterminal klikken. Doe dat dus en April zoekt naar de zuurstoffilters en deze liggen op L-10-9. In de vrachtruimte staan stapels en stapels dozen. Als je nu willekeurig op een Dozenplek klikt met je oog dan duurt het uren voordat April de zuurstoffilter heeft gevonden. Klik echter met je oog op de dozen, linksachter, dus op "Nog meer dozen" en April rent daar naar toe en April vindt daar de dozen L-10-9. Klik dan met je Hand op "Nog meer dozen" en April grijpt een Zuurstoffilter. 

Verlaat de vrachtruimte via de uitgang en in de tunnel dubbelklik je dan, achterin, de exit "Naar de controlekamer" om terug te belanden in de cameratunnel. Ga de monitorkamer weer binnen en stuur, via het beveiligingspaneel, de bewaker in de kantine terug naar de vrachtruimte en de bewaker bij de luchtsluis weer terug naar de kantine. Ga dan terug naar de Luchtsluis. Terug in de luchtsluis loop je door naar Adrian en dan klik je weer met je Oog op de Gondel, het ruimtepak om April daar weer voor te zetten. Pak de Zuurstoffilter uit je inventory en klik ermee op het ruimtepak, dus op de "gondel" en April stopt de zuurstofsteen in het pak. 

Op het console, links, gaat dan nu een Gele Knop branden. Klik met je Handje op die Gele Knop en.....

Er volgt nog een gesprek tussen April en Adrian, die best wel lang duurt, maar dan.....

Filmpje: April en Adrian belanden in de ruimte. Als je echter goed oplet zul je zien dat er niet twee, maar drie ruimtepakken door de ruimte zweven. 
April en Adrian belanden dan op de Planeet van de Beschermer en zijn we beland in:

Hoofdstuk 13: De langste reis.

Rechts van April ligt haar "Gondel" (Pod).  Bekijk de "gondel". April merkt op dat ze de gondel niet meer kan gebruiken. Links zie je een witte plek waar een witte straal de lucht in gaat. Dubbelklik daar dan de exit "De woestijn in" en April beland op het volgende scherm en rent door naar de gondel van Adrian. Adrian zit er niet in. Bekijk de gondel van Adrian. Helemaal achter in dit scherm zie je "De toren", dus loop door naar de Toren.

April beland op het volgende scherm bij een Kloof.

Filmpje: Chaos verschijnt. 

Open je inventory en pak de Talisman eruit en klik hiermee op de Chaos vortex. 

NB: Je verjaagd Chaos alleen als je eerder in Hoofdstuk 10 het Magic-Binding drankje met je Talisman van de Balans hebt gecombineerd. Heb je dat toen vergeten, dan moet je dat wel eerst nog doen.

Chaos verdwijnt. Klik met je Oog op de overzijde van de kloof, dus op "Naar de andere kant van de kloof".
April kan echter niet vliegen om over de kloof heen te geraken, dus ze loopt weg om via een omweg aan de overkant te komen. 

April staat dan aan de overkant van de kloof. Ga nu, via linkerrand scherm, "Naar de toren".  
We belanden echter in April’s huis en zien we April als jong meisje en we zien haar vader. 

Pak de Gouden Ring  uit je inventory en klik ermee op April's vader. Na het gesprek zijn we dan terug in "Real Life". 

Loop door naar de Toren......en April rent verder en beland  op het volgende scherm en is dan nu eindelijk bij de toren. Er is echter een grote, diepe, kloof rondom de toren. Bovenaan de toren bekijk je met je Oog het "Kegelvormig bouwsel" Roep Kraai met je fluit. Kraai komt aangevlogen en er volgt een praatje met Kraai waarin je even alle gespreksopties afloopt om Kraai van alles te vertellen.  Pak Kraai dan op.  Klik met Kraai nu op het Ravijn rondom de toren, dus niet op de toren. 

April vraagt aan Kraai of hij door de kloof wil vliegen om te zien wat er zich onder de mist bevindt. Je scherm wordt even zwart en dan komt Kraai terug en vertelt  dat ie niets heeft gezien. Onder de mist is er NIETS.  Na het gesprek pak je Kraai weer op en nu klik je met Kraai dan op het "Kegelvormig bouwsel"

April vraagt of Kraai nu naar de voet van de toren wil vliegen. Kraai doet dat en komt dan weer terug om verslag uit te brengen. Er is een bron, bovenop het "Kegelvormig bouwsel". Bekijk dus weer de toren en nu krijg je als klikplek "De Bron der Schepping". Klik hier met je Oog op. Pak Kraai weer op en klik met Kraai dan op "De Bron der Schepping"

April vraagt of Kraai wat water uit de bron wil gaan halen en Kraai gaat dit doen en komt terug met een bek vol water uit de bron. 
Pak Kraai weer op en klik nu weer met Kraai op het Ravijn 

Kraai  vliegt nu weer het ravijn in om het water in het NIETS te spugen. 
En......als Kraai dit heeft gedaan verschijnt de MIST BRUG. Maar waar is Kraai gebleven???

Wel...dubbelklik op de "Mist brug" en April beland bovenop de toren bij de Bron der Schepping. Bekijk de Bron der Schepping met je Oog en kun je met je kortepijl op de Bron der Schepping klikken.  Doe dat en klik dan op je Handje en April kijkt door de Bron omlaag. 

Klik met je Oog in het gat. Pak de Stenen Schijf uit je inventory en klik ermee in de Bron en............

 klik dan op de doorzichtige witte hand die uit de bron omhoog komt.  Klik in het "actieschermpje" dan op je Handje en...

Film: April raakt het water van de bron aan en Adrian verschijnt. Luister naar het lange gesprek tussen April en Adrian en April en Adrian belanden dan in de Toren. Adrian en April gaan door met praten en dan moet April de toren bewijzen dat zij de 13e beschermer is. MAAR.....De toren accepteert April niet als de 13e Beschermer.

Gorden Halloway verschijnt dan. 

Na wat gepraat valt Gordon Adrian aan. Pak de Talisman uit je inventory en klik ermee op Gordon en....

....Gordon komt tot bezinning. Gordon Halloway is dus de DERTIENDE BESCHERMER.

Filmpje: April loopt bedroeft weg en Gordon neemt zijn plaats in de toren in als de 13e Beschermer. We belanden in de:

EPILOOG

De oude Alvane heeft haar verhaal aan de jongen en het meisje verteld en stuurt beide weg. 
Kraai verschijnt dan.......dus is deze Alvane niet in werkelijkheid April Ryan?

Einde.

In het Hoofdscherm van de game, waar je dus altijd begint als je via CD 1 de game start, heb je ook een "BOEK DER GEHEIMEN". Je kunt dit boek nu openen.

Walkthrough door: Louis Koot